Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων

Για να εξασφαλιστεί η κανονική διαμονή των ενοικιαστών σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, είναι σημαντικό να υπολογίσετε και να εξοπλίσετε σωστά την ανταλλαγή του αέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σύστημα εξαερισμού σε ένα πολυκατάστημα είναι μία από τις σημαντικές τεχνικές λύσεις που υιοθετούνται στο στάδιο της τεκμηρίωσης του σχεδιασμού. Σχετικά με την ποιότητα της εργασίας της εξαρτάται από την υγεία των ανθρώπων, την άνεση και την ευεξία, την αντοχή των κατασκευών.

Η αξία του εξαερισμού για τα πολυώροφα κτίρια κατοικιών

Κάτω από τον αερισμό στα ψηλά κτίρια εννοείται το μηχανικό σύστημα. Αρχίζει στο υπόγειο της οικιστικής κατασκευής, καταλήγει πάνω από την επιφάνεια της οροφής. Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του σχεδιασμού των ορυχείων, επανασχεδιασμός, αποσυναρμολόγηση στοιχείων εξαερισμού εκ μέρους των ενοικιαστών είναι γεμάτη με παραβίαση της λειτουργικότητάς του.

Το κύριο καθήκον κάθε είδους ανταλλαγής αέρα είναι να δημιουργηθούν κανονικές συνθήκες ζωής και εργασίας. Με σωστά οργανωμένη κυκλοφορία, οι ροές του αέρα κινούνται από τα δωμάτια προς τις κουκούλες στην κουζίνα και στην τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο εξάγεται από τα διαμερίσματα εξαντλημένος αέρας, κορεσμένος με υδρατμούς, αέρια, οσμές.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο σπίτι των 9 ορόφων, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μέσω του κουτιού εξαερισμού θα είναι διαφορετική από την ίδια, αλλά πενταόροφη οικοδομή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιείται ατομικός υπολογισμός των παραμέτρων εξαερισμού για κάθε κτίριο κατοικιών: η ταχύτητα του αέρα σε όλα τα διαμερίσματα πρέπει να είναι επαρκής ανεξάρτητα από τον αριθμό των ορόφων.

Προσοχή παρακαλώ! Εάν ο εξαερισμός σε πολυώροφο σπίτι είναι υποχρεωτικός, παρέχεται ηχομόνωση για την αθόρυβη λειτουργία των συστημάτων εξάτμισης. Η διόρθωση του εισερχόμενου αέρα με αποσβεστήρες, βαλβίδες θα εξοικονομήσει ενέργεια για τη θέρμανση του.

Παραλλαγές του σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού

Τρεις ενιαίες εκδόσεις των σχημάτων αναπτύσσονται, οι οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ανταλλαγής αέρα.

 • Το φυσικό σχήμα εξαερισμού σε πολυώροφη κατοικία προϋποθέτει την αντικατάσταση των ρευμάτων αποβλήτων με καθαρό αέρα με τη μέθοδο του φυσικού βυθίσματος. Δημιουργείται από τη διαφορά πίεσης στους αγωγούς εξαγωγής.
 • Η συνδυασμένη μέθοδος βασίζεται στην αναγκαστική παροχή αέρα και στην απομάκρυνση των αποβλήτων με φυσικό τρόπο. Ή η εισροή πραγματοποιείται μέσω των παραθύρων, των σχισμών, των τρυπών και του μηχανικού εξαερισμού, το απομακρύνει από τις εγκαταστάσεις με τη βοήθεια ανεμιστήρων.
 • Μόνο ένα αναγκαστικό σύστημα. Ο εξαερισμός και η αφαίρεση της ροής αέρα εκτελούνται με μηχανικές συσκευές. Μπορεί να είναι δύο τύπων: αυτόνομη και συγκεντρωμένη. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα παρέχεται από τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα εξαγωγής στην είσοδο του αγωγού αέρα, τοποθετημένο στην πρόσοψη του σπιτιού. Ο αέρας μπορεί να ρέει μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας. Σύγχρονη τεχνογνωσία - θέρμανση (ή ψύξη) που εισέρχεται απευθείας στον αέρα του διαμερίσματος μέσω του συστήματος αποκατάστασης που έχει εγκατασταθεί εδώ.

Η κεντρική αρχή της λειτουργίας επιτρέπει την άντληση και απομάκρυνση αέρα του γενικού, που βρίσκεται στην οροφή του σπιτιού από τον θάλαμο εξαερισμού με τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Επιπλέον, η κυκλοφορία του αέρα είναι συνεχώς, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες του έτους.

Φυσικός τύπος εναλλαγής αέρα: η αρχή της λειτουργίας

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των προκατασκευασμένων σπιτιών του προηγούμενου αιώνα, μπορεί κανείς να δει πώς λειτουργεί ο φυσικός εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία. Αναφέρεται στην παραλλαγή του προϋπολογισμού σε αντίθεση με τα ελίτ κτίρια, όπου λειτουργούν σύγχρονα πρότυπα, χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες, χρησιμοποιούνται εξοικονόμηση ενέργειας.

Φυσικό τύπο του εξαερισμού μπορεί να βρεθεί στο οικοδομικό τούβλο παλιό στέγαση, όπου η εισαγωγή αέρα γίνεται μέσω σχισμών οι βεράντα ξύλινα παράθυρα, πόρτες, καπό και έκανε ώσης εσωτερικό κατακόρυφο αγωγό, με απόδοση πάνω από την οροφή ή σε μια σοφίτα χώρο. Η υπερχείλιση του καναλιού τροφοδοσίας είναι γεμάτη με την παύση της ανταλλαγής αέρα σε όλο το διαμέρισμα. Box ειδικές βαλβίδες για την κατασκευή παραθύρων, αγωγούς καθόδου κάγκελα στην πόρτα λύνει το πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας του φυσικού αερισμού.

Η συσκευή εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων χωριστά για τους αγωγούς εξαγωγής κουζίνας, μπάνιου και τουαλέτας - ένα από τα συστήματα αερισμού. Εδώ, από τις εισηγμένες εγκαταστάσεις κάθε ορόφου, ένας ξεχωριστός άξονας ανοίγει στην οροφή. Με τη στεγανότητα του, οι μυρωδιές δεν ρέουν από τα γειτονικά διαμερίσματα.

Ένα άλλο σύστημα εναλλαγής αέρα περιλαμβάνει κατακόρυφα κανάλια όλων των διαμερισμάτων, σε συνδυασμό με τα άκρα εξόδου σε μια διαμήκη πολλαπλή. Βρίσκεται στη σοφίτα, και ήδη μέσω του αέρα συλλογής γίνεται οργανωμένη στο δρόμο. Για να εξαλειφθεί η απώλεια πίεσης στους αγωγούς και να αυξήσει τις αρθρώσεις ώση σφραγισμένο χώρο, και τα άκρα εξόδου των καναλιών φορούν σωλήνα: προσθέστε αρκετό 1 m τμήματος σωλήνα και να προσανατολίσει το υπό γωνία σε μία κοινή άτρακτο εξάτμισης.

Ο λιγότερο αποτελεσματικός αλλά και ο σωστός τρόπος ύπαρξης είναι η συλλογή του εξαγόμενου αέρα από κάθε διαμέρισμα στον εξαεριζόμενο κάθετα τοποθετημένο άξονα εξαερισμού. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι χαμηλή, καθώς υπάρχει μια ροή μυρωδιών από τις εγκαταστάσεις ενός διαμερίσματος στην άλλη.

Τα πλέον βέλτιστα και αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού (εξαναγκασμένα) χρησιμοποιούνται σήμερα σε σπίτια σύγχρονης κατασκευής, όπου η έγχυση και η αφαίρεση αέρα συμβαίνουν μηχανικά. Η ιδιαιτερότητα της ανταλλαγής αέρος εδώ είναι η χρήση εγκαταστάσεων εξοικονόμησης ενέργειας - ανακτητήρων. Κατά κανόνα, η συσκευή εμφύσησης του φρέσκου αέρα βρίσκεται στο υπόγειο ή στο τζάτζε. Επιπλέον, ο αέρας καθαρίζεται μέσω του συστήματος φίλτρων, θερμαίνεται ή, αντιθέτως, ψύχεται και στη συνέχεια διανέμεται σε όλα τα διαμερίσματα. Στο ανώτερο επίπεδο (οροφή), εγκαθίσταται μια εγκατάσταση εξαερισμού πανομοιότυπης απόδοσης, αφαιρώντας εντελώς όλες τις ατμοσφαιρικές μολυσματικές ουσίες.

Προσοχή παρακαλώ! Η παρουσία των συσκευών ανάκτησης επιτρέπει τη θέρμανση (ψύξη) του αέρα στην παροχή ενέργειας, που αφαιρείται από τον αέρα που φεύγει από τα διαμερίσματα.

Εκτιμώντας τους διάφορους τύπους εξαερισμού, πρέπει να σημειωθεί ότι η φυσική ανταλλαγή αέρα δεν είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά και το λιγότερο από όλα τα φράγματα του αέρος εξαερισμού. Εάν δεν υπάρχουν συντρίμμια κατασκευής στο κανάλι, τότε αρκεί να το καθαρίσετε μία φορά κάθε λίγα χρόνια.

Υποβρύχιο υπόγειο και υπόγειο

Το υπόγειο θεωρείται σημαντικό στοιχείο ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού. Στο χώρο του υπογείου αρχίζουν οι κεντρικοί άξονες. Συνήθως το είδος της ανταλλαγής αέρα είναι φυσικό. Ο ακατέργαστος αέρας εκκενώνεται μέσω των κοινών διαύλων. Σε κάθε όροφο και σε κάθε διαμέρισμα, περνά μέσα από ειδικές τρύπες.

Για μια σταθερή ροή φρέσκου τροφοδοσίας στην μηχανή βάσης ακριβώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους (σε ύψος 0,2 m) ομοιόμορφα σε όλη την περίμετρο του θεμελίου του σπιτιού η εξόφληση produhi (0,05-0,85 τετραγωνικά μέτρα) Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας ο αριθμός των κτιρίων υπολογίζεται, με βάση το μέγεθος του σπιτιού. Η συνολική έκταση αυτών των οπών πρέπει να είναι 1/400 της κατοικημένης περιοχής. Αυτές είναι τρύπες. Δεν μπορούν να φυτευτούν ή να φυτευτούν κοντά στο ίδρυμα.

Το σύστημα αερισμού στο κτίριο κατοικιών θα είναι αποτελεσματικό στην περίπτωση της κανονικής λειτουργίας όλων των αυτόνομων συνδέσεών του. Οποιαδήποτε αντιεπαγγελματική ή σκόπιμη παρέμβαση στον αερισμό των διαμερισμάτων είναι διοικητικά τιμωρηθείσα.

Η συσκευή και τα προβλήματα του εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Σχετικά με το πώς έχει γίνει η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια, θα εξαρτηθεί η σύνθεση του αέρα και η υγεία των κατοίκων που ζουν εκεί.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη και ζεστή. Αλλά όλα συμβαίνουν αντίστροφα. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες ή την άγνοια, παραβιάζουν την ανταλλαγή αέρα, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ποιοι παράγοντες παραβιάζουν την εργασία του και ποια προβλήματα οδηγούν σε αυτό.

Κριτήρια επιλογής, τύποι και στοιχεία εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Η παρουσία ορισμένων στοιχείων εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του συστήματος. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη επιλογή, θα περιέχει τέτοια υποχρεωτικά στοιχεία:

 • αεραγωγών ·
 • τον άξονα εξαερισμού.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα είναι απαραίτητα ανεφοδιασμός-εξάτμιση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να παρέχεται όχι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια απόδειξη στον ίδιο τόμο.

Ανάλογα με τον τύπο των κινήτρων για την έναρξη της έλξης, τα συστήματα αυτά συνήθως χωρίζονται σε:

 • φυσικό - το σχέδιο εμφανίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και στο δωμάτιο.
 • συνδυασμός - η εξαγωγή ή η έγχυση γίνεται ηλεκτρομηχανικά.
 • το τράβηγμα και η έγχυση γίνεται μέσω ειδικών ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

Εάν ένα πολυώροφο σπίτι χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό κατοικιών - η ύπαρξη ενός εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

Οι απαιτήσεις για τη διευθέτηση του είναι απλές και ενοποιημένες για όλα τα κτίρια:

 • σφίξιμο.
 • η χωρητικότητα αντιστοιχεί στον προβλεπόμενο όγκο ·
 • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
 • πυρασφάλεια.

Επίσης, ανάλογα με το σχήμα ανταλλαγής αέρα, το σύστημα μπορεί να είναι υπό ανάδευση ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος είναι χαρακτηριστική για τους αδιαπέραστους τοίχους με φράγμα ατμών. Η εισροή περνά μέσα από τις οπές εξαερισμού και διάφορες ρωγμές. Λόγω της σχετικά υψηλής αρχικής ταχύτητας, ο δρόμος φρέσκο ​​αναμιγνύεται με τον μολυσμένο αέρα. Εάν η ροή δεν είναι σωστά οργανωμένη, θα είναι δύσκολο να τραβήξετε τον αέρα που είναι μολυσμένος με ακαθαρσίες με αυτόν τον τρόπο.

Για να επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, όλοι οι παράγοντες, όπως:

 • αριθμός ορόφων;
 • θέση σε σχέση με άλλες δομές.
 • το επίπεδο του εξωτερικού θορύβου ·
 • ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Για σπίτια με θέση εντός του τετάρτου και θόρυβο μέχρι 51 dBA, συνιστάται η εγκατάσταση εξαερισμού φυσικού τύπου. Εάν το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα μολυσμένο χώρο ή εάν η στάθμη θορύβου είναι μεγαλύτερη από 51 dBA, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε το σύστημα τροφοδοσίας και είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί διήθηση.

Σύνθεση στοιχείων εξαερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

Η θέση της εισαγωγής αέρα από το δρόμο είναι εξοπλισμένη σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένος ο εξαερισμός στο κτίριο διαμερισμάτων. Εάν ο θερμός αέρας δεν θερμαίνεται στο υπό εξέταση σύστημα, πρέπει να συνδεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του δωματίου. Αυτό θα εξασφαλίσει την πλήρη ανάμιξή του με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.

Για να διεισδύσει στον αέρα υπό την επίδραση των συσκευών θέρμανσης που είναι εγκατεστημένες στο διαμέρισμα, η είσοδος πραγματοποιείται κοντά σε αυτές τις συσκευές.

Όταν η θέρμανση πραγματοποιείται απευθείας στους υπερσυμπιεστές, η παροχή είναι εξοπλισμένη στο κάτω μέρος του δωματίου.

Παρά το είδος του συστήματος, η εισροή εμφανίζεται μόνο στα σαλόνια, και η κουκούλα στην κουζίνα και το μπάνιο. Η τρύπα για την κουκούλα είναι τοποθετημένη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο. Το σχέδιο εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο υποθέτει ότι δεν υπάρχει κίνηση αέρα από τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις πρόσθετες εγκαταστάσεις στους χώρους διαμονής.

Τα κανάλια Ventkanals διαφορετικών δωματίων με φυσική εξαγωγή μολυσμένου αέρα συνιστώνται να είναι ξεχωριστά, εξαιρουμένων των συγκροτημάτων ενός επιπέδου. Εάν μια τέτοια επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο κτίριο πολλαπλών μονάδων, είναι απαραίτητο να παρέχονται οι μεμονωμένοι σωλήνες σε έναν κατακόρυφο άξονα.

Συνεργάζονται με ένα τέτοιο ορυχείο, μία φορά σε δύο ορόφους. Ο εξαερισμός στον τελευταίο όροφο εμφανίζεται ξεχωριστά, δεν συνιστάται η σύνδεσή του με το ορυχείο.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης και λειτουργίας σε σπίτια των πάνελ

Αν μιλάμε για μια τέτοια διαδεδομένη μορφή σπιτιών, τότε η ανταλλαγή αέρα είναι διατεταγμένη σε φυσική βάση. Το σύστημα είναι το ίδιο και στα παλιά σπίτια από τούβλα, καθώς και σε νέα κτίρια χαμηλού προϋπολογισμού. Η αναρρόφηση του εξωτερικού αέρα συμβαίνει μέσω των ρωγμών και των διαρροών στα παλαιά πλαίσια ή μέσω των ειδικών οπών που παρέχονται στο σύγχρονο πλαστικό.

Η ανάσυρση σε αυτά συμβαίνει λόγω της ύπαρξης σταθερής έλξης, που υπάρχει μέσα στο κανάλι του αεραγωγού εξαερισμού, το οποίο ανεβαίνει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή εισέρχεται στο αττικό χώρο. Ο αέρας του δρόμου, βγαίνοντας από τα παράθυρα, περνώντας μέσα από τα παράθυρα, χάρη στην τράβηγμα του καναλιού, τείνει στη θύρα εξάτμισης στο μπάνιο ή στην κουκούλα της κουζίνας. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας, περνώντας από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, μετατοπίζει σταδιακά το μολυσμένο στο δρόμο.

Η διαδικασία αερισμού από το παράδειγμα ενός τυπικού έργου

Το πιο συνηθισμένο έργο είναι ένα εννιά ορόφων σπίτι. Η αρχή της λειτουργίας της κουκούλας είναι η ίδια για αυτούς. Ο αέρας από το δρόμο, μέσω παραθύρων και ρωγμών, μπαίνει στο διαμέρισμα. Η εξόρυξη πραγματοποιείται μέσω δορυφορικών δορυφορικών καναλιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο κύριος σωλήνας τροφοδοτείται ένα, σπάνια αρκετά κανάλια από την κουκούλα. Αυτά τα κανάλια συνδέονται με τον κύριο άξονα μέσω δύο ορόφων. Αυτά τα ορυχεία είναι δυσκίνητα και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πιθανό να είναι εξοπλισμένο με ένα σπίτι μεγάλης κλίμακας.

Αυτό το σχέδιο ενός σπιτιού 9 ορόφων προϋποθέτει την παρουσία μιας ζεστής σοφίτας. Ο κλάδος με 8 και 9 ορόφους πηγαίνει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα, παρακάμπτοντας το κοινό κανάλι. Το σχέδιο για ένα 9όροφο κτίριο σχεδιάστηκε με βάση τη συνολική απουσία ανέμου και τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα +5.

Παρά το γεγονός ότι ο φυσικός αερισμός σε τέτοια σπίτια δεν είναι πολύ αποτελεσματικός, δεν απαιτεί καθόλου συντήρηση και τα σφάλματα παρουσιάζονται σπάνια. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αεραγωγοί είχαν βουλώσει με οικοδομικά υλικά κατά την ανέγερση του σπιτιού. Μια τέτοια έκπληξη επηρέασε αργότερα την ποιότητα της κουκούλας. Τις περισσότερες φορές, ο καθαρισμός του ορυχείου απαιτείται μία φορά κάθε 5-6 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επισκευής, πολλοί άνθρωποι εμποδίζουν το δρόμο προς τη ροή του αέρα σε κάποιο μέρος. Πιστεύουν εν αγνοία τους ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κουκούλα, αλλά η διαδικασία ανανέωσης του αέρα σε ένα διαμέρισμα είναι δύσκολη ή τελείωσε τελείως.

Οι πιο συνηθισμένες ενέργειες που οδηγούν σε παρεμβολές και δυσλειτουργία στη λειτουργία του φυσικού αερισμού:

 • εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων.
 • εσωτερικές πόρτες με σφραγίδα.
 • εγκατάσταση διαφόρων ανεμιστήρων στην κουκούλα.

Για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του φυσικού βυθίσματος εξαερισμού, απαγορεύεται η διευθέτηση τυχόν δυσκολιών για την εισροή και την εκροή αέρα. Για τα πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εισόδων ή η εγκατάσταση εξωτερικής εισροής ξεχωριστά. Οι πόρτες μεταξύ των δωματίων είναι εξοπλισμένες με πλέγματα στο κάτω μέρος. Το τμήμα του αγωγού εξαγωγής δεν πρέπει να επικαλύπτεται από τους ανεμιστήρες.

Πιθανές επιλογές εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Ο σύγχρονος αερισμός στην κατοικία των πάνελ είναι εξοπλισμένος με μονή σωλήνες εξαγωγής. Από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από κάθε όροφο μέχρι την οροφή πηγαίνει το δικό του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διείσδυσης ξένων οσμών και ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί ομοιόμορφα και αξιόπιστα.

Μια άλλη καλή επιλογή, όταν όλα τα κάθετα κανάλια έρχονται σε έναν κοινό οριζόντιο συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στη σοφίτα. Ο αέρας από αυτό βγαίνει μέσω ενός κοινού σωλήνα.

Ο πιο ασταθής τρόπος μπορεί να ονομαστεί η επιλογή, όταν ένα μικρό δορυφορικό κανάλι από κάθε διαμέρισμα εισέρχεται στο γενικό ventshahtu. Αυτό το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία των πάνελ είναι πολύ φθηνότερο στη ρύθμιση και αυξάνει τον ζωτικό χώρο, αλλά συνεχώς φέρνει πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Το πιο κοινό είναι η ροή των διαφορετικών μυρωδιών από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

Η καλύτερη παραλλαγή του εξαερισμού είναι τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα νέα κτίρια, εκτός από τα χαμηλού κόστους. Η παροχή ενός τέτοιου συστήματος βρίσκεται στο υπόγειο ή στην πλευρά του κεντρικού κτιρίου. Παρέχει φιλτραρισμένο και θερμαινόμενο ή ψυχρό αέρα σε όλα τα δωμάτια και τα δωμάτια. Στην οροφή, με τη σειρά του, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής έχει τοποθετηθεί ακριβώς στην ίδια σχεδιαστική χωρητικότητα με τον αέρα τροφοδοσίας. Έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το μολυσμένο μείγμα από τα διαμερίσματα μέσω εκχυλισμάτων.

Αυτό είναι ένα από τα πρωτόγονα κυκλώματα της συσκευής. Πιο περίπλοκο, το οποίο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο πολυώροφο κτίριο, είναι εξοπλισμένο με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, οι συσκευές ανάκτησης είναι συσκευές που σας επιτρέπουν να απομακρύνετε τη θερμότητα ή το κρύο από τον εξαγόμενο αέρα και να τον δώσετε σε έναν αέρα τροφοδοσίας.

Συστάσεις για τον αερισμό

Η συνέπεια της εγκατάστασης σύγχρονων σφραγισμένων παραθύρων και θυρών είναι η μη ικανοποιητική απόδοση των στοιχείων εξαερισμού και η μη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του SNiP. Λίγοι άνθρωποι είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου για να εισέλθουν στην απαραίτητη ποσότητα αέρα για να κρατήσουν τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμη και στο κρύο. Ελλείψει αποτελεσματικής εργασίας του εκχυλίσματος, ο δείκτης υγρασίας αυξάνεται, ο κορεσμός του αέρα με διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται και το οξυγόνο μειώνεται. Σε ένα τέτοιο μικροκλίμα του δωματίου, όταν η υγρασία είναι πάνω από την κανονική, το καλούπι και διάφοροι μύκητες πολλαπλασιάζονται καλά. Αυτό είναι πολύ επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο.

Η διέξοδος είναι πολύ απλή. Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Θα εξαλείψει τα προβλήματα ανανέωσης του αέρα και η χρήση του συστήματος ανάκτησης σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα άνετο μικροκλίμα και καθαρό αέρα με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.

Φυσικός αερισμός οικιστικών κτιρίων

Η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού εξαρτάται από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Η υποεκτίμηση της επίδρασης της ανταλλαγής αέρα στην κατάσταση του αέρα σε κατοικημένα διαμερίσματα οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν σε αυτά.

SNIP 2.08.01-89 «Κατοικίες» συνιστά το ακόλουθο σχήμα του εξαερισμού των διαμερισμάτων: εξωτερικός αέρας ρέει μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα των σαλόνια και να απομακρύνονται με γρίλιες εξαγωγής εγκατασταθεί σε κουζίνες, μπάνια και τουαλέτες. ανταλλαγής αέρα διαμέρισμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα από τα δύο μεταβλητών: οι συνολικές εκχυλίσματα νόρμα από τουαλέτες, μπάνια και κουζίνες, η οποία ανάλογα με τον τύπο κουζίνα είναι 110 - 140 m 3 / h, ή παραπόταμος πρότυπα, ίση με 3 m3 / h ανά m 2 χώρου διαβίωσης. Σε στάνταρ διαμερίσματα, κατά κανόνα, η πρώτη παραλλαγή του κανόνα αποδεικνύεται αποφασιστική, στο άτομο - το δεύτερο. Δεδομένου ότι αυτή η εκδοχή του κανόνα για ένα μεγάλο διαμέρισμα οδηγεί σε αδικαιολόγητα υψηλό κόστος του αέρα εξαερισμού, στη Μόσχα περιφερειακά πρότυπα MGSN 3,01 - 96 «Οικιστικά κτίρια» για τον αερισμό των σαλόνια με ρυθμό ροής 30 m3 / h ανά άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οργανώσεις έργων αντιμετωπίζουν αυτόν τον κανόνα ως 30 m 3 / h ανά δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, σε μεγάλα δημοτικά (όχι ελίτ) διαμερίσματα, η ανταλλαγή αερίων μπορεί να υποτιμηθεί.

Στα οικιστικά κτίρια του μαζικού κτιρίου εκτελείται παραδοσιακά ο παραδοσιακός εξαερισμός. Κατά την έναρξη της μάζας αερισμού περιβλήματος εφαρμόζονται στα μεμονωμένα κανάλια από κάθε σχάρα, που συνδέθηκαν με την άτρακτο εξαγωγής άμεσα ή μέσω ενός αγωγού συλλογής στη σοφίτα. Σε κτήρια έως τεσσάρων ορόφων, το εν λόγω καθεστώς εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Στα ψηλά σπίτια για εξοικονόμηση χώρου κάθε τέσσερις έως πέντε ορόφους, διάφορα κατακόρυφα κανάλια συνδυάστηκαν από μία οριζόντια, από την οποία κατευθύνθηκε περαιτέρω ο αέρας στο ορυχείο κατά μήκος ενός κατακόρυφου διαύλου.

Επί του παρόντος κύρια συστήματα διάλυμα φυσικό αερισμό κτίρια πολυώροφα είναι ένα διάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ένα κατακόρυφο κανάλι συλλογής - «κορμό» - με πλευρικούς κλάδους - «δορυφόρους». Ο αέρας εισέρχεται το καπό με ένα πλευρικό άνοιγμα υποκαταστήματος που βρίσκεται στην κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα και είναι συνήθως στην ψευδή πάτωμα του επόμενου ορόφου παρακάμπτεται με τον κύριο αγωγό συλλογής. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ πιο συμπαγές σύστημα με επιμέρους κανάλια, μπορεί να είναι αεροδυναμικά σταθερά και πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.

Κάθε κάθετη διαμερίσματα μπορεί να έχει δύο «βαρέλι»: ένα από διέλευση του αέρα από την κουζίνα, από την άλλη - από τις τουαλέτες και τα μπάνια. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ένα «κορμό» για κουζίνες εξαερισμό και santehkabin υπό την προϋπόθεση ότι το σημείο σύνδεσης των πλευρικών κλάδων σε ένα κανάλι συλλογής στο ίδιο επίπεδο πρέπει να είναι πάνω από το επίπεδο του εξυπηρετούνται χώρου κατά όχι λιγότερο από 2 m. Το ένα ή τα τελευταία δύο ορόφους έχουν συχνά μεμονωμένα κανάλια που δεν είναι συναφείς με κοινό κορμό "κορμό". Αυτό συμβαίνει εάν είναι δομικά αδύνατο να συνδέσετε τα κανάλια της άνω πλευράς με την πλευρά του κορμού από το γενικό σχήμα.

Σε τυπικά κτίρια, το κύριο στοιχείο του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι το ventblock από το δάπεδο έως την οροφή. Στα κτίρια που κατασκευάζονται μεμονωμένα, οι αγωγοί εξάτμισης εκτελούνται πιο συχνά σε μέταλλο.

Το ventblock περιλαμβάνει ένα τμήμα του κύριου καναλιού ενός ή περισσοτέρων πλευρικών κλάδων, καθώς και ένα άνοιγμα που συνδέει το μπλοκ με το χώρο συντήρησης. Τώρα τα πλευρικά κλαδιά είναι συνδεδεμένα με τον κύριο δίαυλο μέσω του 1ου ορόφου, ενώ προηγούμενες λύσεις προβλέπονται για σύνδεση μέσω 2 - 3 και ακόμη και μετά από 5 ορόφους. Ο εσωτερικός σύνδεσμος των τμημάτων εξαερισμού είναι ένας από τους πιο αναξιόπιστους χώρους στο σύστημα εξαερισμού. Για τη στεγανοποίησή του χρησιμοποιείται ακόμα μερικές φορές τσιμεντοκονία, τοποθετημένο στο άνω άκρο του υποκείμενου τμήματος. Όταν εγκατασταθεί η επόμενη μονάδα, η λύση συμπιέζεται και επικαλύπτει εν μέρει την διατομή των αγωγών εξαερισμού, με αποτέλεσμα να αλλάζει η χαρακτηριστική αντίστασης. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις στεγανών στεγανοποιήσεων του συνδέσμου μεταξύ των μπλοκ. Όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο στην ανεπιθύμητη ανακατανομή των ροών του αέρα αλλά και στη ροή του αέρα μέσω του δικτύου εξαερισμού από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Η χρήση ειδικών στεγανοποιητικών υλικών οδηγεί, ωστόσο, στο επιθυμητό αποτέλεσμα υπό συνθήκες εργασιμότητας της τερματισμού λειτουργίας όταν η ραφή είναι δύσκολη στην πρόσβαση.

Προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες θερμότητας μέσα από την επάνω οροφή όροφο και να αυξηθεί η θερμοκρασία στην εσωτερική επιφάνεια της πλειονότητας των τυποποιημένων κτιρίων σχέδια πολυώροφα παρέχει συσκευή «ζεστή πατάρι» των περίπου 1,9 μέτρα ύψος. Λαμβάνει αέρα από διάφορα προκατασκευασμένα κάθετα κανάλια, καθιστώντας πατάρι κοινό οριζόντιο τμήμα συστήματα εξαερισμού. Η απομάκρυνση του αέρα από το χώρο σοφίτα μέσω ενός τμήματος για κάθε άξονα καυσαερίων σπίτι, το στόμιο της οποίας, σύμφωνα με το SNP «Κτίρια κατοικιών» βρίσκεται στο 4,5 m πάνω από την πλάκα δαπέδου πάνω από το τελευταίο.

Ταυτόχρονα, ο εξαγόμενος αέρας στη σοφίτα δεν πρέπει να κρυώσει, διαφορετικά αυξάνει την πυκνότητα του, πράγμα που οδηγεί σε ανατροπή της κυκλοφορίας ή μείωση του ρυθμού ροής των καυσαερίων. Στο πάτωμα της σοφίτας πάνω από το ventblock, είναι τοποθετημένη μια κεφαλή, μέσα στην οποία, κατά κανόνα, πλευρικά κανάλια του τελευταίου ορόφου συνδέονται με το κύριο. Κατά την έξοδο από το άκρο στο «κορμό» αέρας ρέει με μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε να το λόγω ο αέρας εξόδου εκτοξεύσεως αναρροφάται από τα πλευρικά κανάλια του τελευταίου ορόφου.

Από την ίδια ventbloki χρησιμοποιείται σε κτίρια 10 ορόφων και 25, στη συνέχεια, για 10 - 12 όροφο κτίριο της ταχύτητας του αέρα στον κύριο αγωγό σε μια έξοδο στο «ζεστό πατάρι» δεν επαρκεί για την εκτόξευση του αέρα από την πλευρά υποκατάστημα της επάνω ορόφους. Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση απουσίας του ανέμου ή όταν η κατεύθυνση του ανέμου δεν θεωρείται επίπεδη πρόσοψη, περιπτώσεις ανατροπή κυκλοφορία και φυσούν τον αέρα εξαγωγής από άλλα διαμερίσματα στα τελευταία διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου.

Για τον φυσικό εξαερισμό υπολογίζεται ο τρόπος ανοιχτών εξαερισμών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 5 ° C και ο καιρός χωρίς αέρα. Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνει την ράβδο, και πιστεύεται ότι ο αερισμός των διαμερισμάτων βελτιώνει μόνο. Το σύστημα υπολογίζεται ξεχωριστά από το κτίριο. Ταυτόχρονα, η ροή του συστήματος εξάτμισης αέρα είναι μόνο ένα συστατικό του υπολοίπου αέρα του διαμερίσματος στο οποίο εκτός του ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο το ρεύμα του αέρα, ή ενδοδιηθητικά eksfiltruyuschegosya μέσα από τα παράθυρα και εισέρχονται ή εξέρχονται από το διαμέρισμα μέσα από την μπροστινή πόρτα. Υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και κατευθύνσεις ανέμου, ανοίγματα ή κλειστά παράθυρα, τα στοιχεία αυτής της ισορροπίας ανακατανέμονται.

Εκτός από το σχεδιασμό λύσεων του συστήματος και τις καιρικές συνθήκες - θερμοκρασίας και του ανέμου - για το έργο του φυσικού αερισμού επηρεάζουν το ύψος του κτιρίου, διαρρύθμιση του διαμερίσματος, τη σχέση της με σκάλες και μονάδα ασανσέρ, το μέγεθος και τη διαπερατότητα των παραθύρων και θυρών εισόδου στο διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, η πυκνότητα των κανονισμών και το μέγεθος αυτών των εμποδίων πρέπει επίσης να θεωρούνται σχετικές με τον εξαερισμό, καθώς και συστάσεις για τη διαρρύθμιση του διαμερίσματος.

Το περιβάλλον αέρα στο διαμέρισμα θα είναι καλύτερο εάν το διαμέρισμα είναι εφοδιασμένο με διαμπερή ή γωνιακή εξαερισμό. Υποχρεωτικά αυτός ο κανόνας για το SNiP "Κατοικίες" είναι μόνο για κτίρια που έχουν σχεδιαστεί για κλιματικές περιοχές III και IV. Ωστόσο, τώρα και για τη μεσαία ζώνη της Ρωσίας, οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να τοποθετήσουν στο κτίριο των πολυκατοικιών έτσι ώστε να ικανοποιήσουν αυτήν την προϋπόθεση.

Για την πόρτα της εισόδου προς την επίπεδη SNiP'om «Thermal Engineering» απαιτήσεις της υψηλής ακεραιότητας, παρέχοντας διαπερατότητα αέρα όχι μεγαλύτερη από 1,5 kg / h · m 2, η οποία πρακτικά να κοπούν από επίπεδες άξονα σκάλα-ασανσέρ. Σε πραγματικές συνθήκες, δεν είναι πάντα δυνατό να επιτευχθεί η απαιτούμενη πυκνότητα των θυρών διαμερισμάτων. Με βάση τις πολυάριθμες μελέτες που διεξήχθησαν στο μηχανολογικό εξοπλισμό 80s TSNIIEP, MNIITEP'om, είναι γνωστό ότι, ανάλογα με το βαθμό των τιμών πόρτας συμπίεσης βεράντα του χαρακτηριστικά αεροδυναμικής αντίστασης διαφέρουν σχεδόν 6 φορές. Διαρροή πόρτες των δωματίων δημιουργεί πρόβλημα υπερχείλισης του αέρα εξαγωγής των διαμερισμάτων στους κάτω ορόφους του κλιμακοστασίου στους επάνω ορόφους του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα ότι ακόμα και με μια καλά λειτουργούσα εξαερισμού φρέσκο ​​αέρα μειώνεται σημαντικά. Σε κτίρια με μονόπλευρη διαρρύθμιση διαμερισμάτων, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται. Το σχήμα σχηματισμού ροής αέρα σε πολυώροφο κτίριο με χαλαρές πόρτες διαμερίσματος φαίνεται στο Σχ. 1. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης με ροή αέρα μέσω μιας σκάλας και ασανσέρ άξονα είναι μια συσκευή διαδρόμους πάτωμα ή αίθουσες με μια πόρτα που χωρίζει τις σκάλες και ένα συγκρότημα ανυψώσεως των διαμερισμάτων. Ωστόσο, μια τέτοια λύση για χαλαρά πόρτες διαμέρισμα ενισχύει την οριζόντια ροή του αέρα από τις μονομερείς διαμερίσματα με θέα στην προσήνεμη πρόσοψη, σε διαμερίσματα στέγνωσε επάνω προσανατολισμό.

Σχηματισμός ροής αέρα σε πολυώροφο κτίριο

παράθυρα διαπνοή κτίρια κατοικιών κόβουν "Thermal Engineering" δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 kg / h · m 2 για πλαστικό και αλουμίνιο παράθυρα, 6 kg / h · m 2 - για το ξύλο. Τα μεγέθη τους, με βάση τα πρότυπα φωτισμού περιβάλλοντος, καθορίζεται από SNIP «Οικιστικά κτίρια» με τον περιορισμό της αναλογίας της περιοχής της φεγγίτες όλα τα σαλόνια και η κουζίνα με το εμβαδόν του δαπέδου διαμέρισμα των χώρων που δεν υπερβαίνει το 1: 5,5.

Με φυσικό εξαερισμό, τα παράθυρα παίζουν το ρόλο των συσκευών παροχής αέρα. Αφενός, η χαμηλή διαπερατότητα αέρα των παραθύρων οδηγεί σε ανεπιθύμητη μείωση της ανταλλαγής αέρα και, αφετέρου, στην εξοικονόμηση θερμότητας για τη θέρμανση του αέρα διήθησης. Με ανεπαρκή διείσδυση, ο εξαερισμός πραγματοποιείται μέσω ανοικτών παραθύρων. Η αδυναμία προσαρμογής της θέσης των φυλλαδίων των παραθύρων καθιστά τους μισθωτές μερικές φορές να τις χρησιμοποιούν μόνο για βραχυπρόθεσμο αερισμό των χώρων, ακόμη και με μια απτή ταλαιπωρία στο διαμέρισμα.

Μια εναλλακτική παραλλαγή της ανοργάνωτης εισροής είναι συσκευές τροφοδοσίας διαφόρων σχεδίων εγκατεστημένων απευθείας σε εξωτερικούς φράχτες. Η ορθολογική τοποθέτηση των συσκευών χειρισμού αέρα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ρύθμισης της ροής αέρα τροφοδοσίας καθιστά δυνατή την πολύ ελπιδοφόρα εγκατάσταση.

Οι μελέτες πλήρους κλίμακας και οι πολυάριθμοι υπολογισμοί του κλιματισμού του κτιρίου επέτρεψαν να αποκαλυφθούν οι γενικές τάσεις στις αλλαγές των συνιστωσών του εναέριου ισοζυγίου των διαμερισμάτων, όταν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες για διαφορετικά κτίρια.

Παραλλαγές τοποθέτησης αερομαγ

Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνει το ποσοστό της βαρυτικής συνιστώσας της διαφοράς πίεσης εκτός και εντός του οικία, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους διείσδυση μέσω των παραθύρων σε όλους τους ορόφους. Πιο σημαντικά, η αύξηση αυτή επηρεάζει τους χαμηλότερους ορόφους του κτιρίου. Η αύξηση της ταχύτητας του ανέμου σε μια σταθερή θερμοκρασία εξωτερικού αέρα προκαλεί αύξηση της πίεσης μόνο στην προσήνεμη πρόσοψη του κτιρίου. Η πιο σημαντική αλλαγή στην ταχύτητα του ανέμου επηρεάζει τις διαφορές πίεσης στους ανώτερους ορόφους των ψηλών κτιρίων. Η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου ασκούν ισχυρότερη επίδραση στη διανομή των ροών αέρα στο σύστημα εξαερισμού και στο κόστος διείσδυσης από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα. Η αλλαγή της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα από -15 ° C σε -30 ° С οδηγεί στην ίδια αύξηση στην ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα καθώς και στην αύξηση της ταχύτητας του ανέμου από 3 σε 3,6 m / s. Η αύξηση στην ταχύτητα του ανέμου δεν επηρεάζει τη ροή αέρα που απομακρύνεται από την επίπεδη πρόσοψη στέγνωσε επάνω, όμως κακή η μπροστινή πόρτα εισροή σε αυτά μειώνεται μέσα από τα παράθυρα και μέσω των αυξημένων πόρτες εισόδου. Η επίδραση της βαρύτητας πίεσης, του ανέμου, τη διάταξη, η αντίσταση στην διαπερατότητα αέρα των εσωτερικών και εξωτερικών όψεων για πολυώροφα κτίρια εκφράζεται ταχύτερα από ό, τι σε κτίρια μέσης και χαμηλής-ανόδου.

Σχήμα ελεγχόμενες βαλβίδες τροφοδοσίας τοποθετούνται στον τοίχο 1. Ρύθμιση κομβίου 2. Το κάλυμμα από πλαστικό με βάση συναρμολόγησης ΡΡΙ-ρύθμισης 3. Φίλτρο ακρυλονιτριλίου-βουταδιενίου-στυρενίου 15 4. 5. Το περίβλημα από πλαστικό που βασίζεται σε ένα συμπολυμερές ακρυλονιτριλίου, βουταδιενίου και στυρολίου 6. Τοποθέτηση του θερμοπλαστικού πλαστικό και καουτσούκ 7. Η πρόσληψη δίοδος αέρα διαμέτρου 133/125 HDPE 8. Silencer ορυκτοβάμβακα 9. Εξωτερικό πλέγμα US-AV μορφοποιημένων αλουμινίου, που είναι εξοπλισμένα με πλέγμα για να αποτρέψει την είσοδο του εντόμου th

Σε σχέση με την εγκατάσταση στο κτίριο πυκνών παραθύρων, μόνο η διάταξη του συστήματος εξάτμισης αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Ως εκ τούτου, για τα διαμερίσματα τροφοδοσίας εισροής χρησιμοποιείται ως διαφόρων συσκευών (παράθυρα ειδική aeromaty έχει ένα αρκετά μεγάλο οπισθέλκουσα και δεν διέρχεται από το θόρυβο από το εξωτερικό (Εικ. 2), οι βαλβίδες παροχής αέρα σε εξωτερικούς τοίχους (Εικ. 3) και έχει σχεδιαστεί για μηχανικό αερισμό είναι.

Στο εξωτερικό, τα μηχανικά συστήματα εξαερισμού έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα στην κατασκευή κατοικιών, ειδικά για πολυώροφα κτίρια. Τα συστήματα αυτά διακρίνονται από σταθερή εργασία σε όλες τις περιόδους του έτους. Η παρουσία ανεμιστήρων οροφής με χαμηλό θόρυβο και αξιόπιστους ανεμιστήρες οροφής (ανάλογοι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με αγωγούς απορριμμάτων) καθιστούσε τέτοια συστήματα αρκετά ογκώδη. Για την ροή αέρα στις συνδέσεις παραθύρων, κατά κανόνα, εγκαθίστανται αερομαλάκια.

Δυστυχώς, η χρήση κοινών εθνικών εμπειριών για την κατασκευή ανύψωσης ή μηχανικό αερισμό συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από το παράδειγμα της επιχείρησης στη Μόσχα, δεκάδες 22-διώροφα κτίρια και μια σειρά-700A. Σύμφωνα με την κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, αναγνωρίστηκαν ως έκτακτες σε μια στιγμή. Η συνέπεια των διαρθρωτικών και συναρμολόγησης ελαττώματα και κακή λειτουργία (ρελαντί ανεμιστήρες) είναι ανεπαρκής εξαερισμός του συνόλου όλων των διαμερισμάτων και ξεχειλίσει το από ορισμένες σπασμένο διαμερίσματα στο σύστημα στο άλλο. Αναφέρονται και άλλες ελλείψεις που σχετίζονται με την κακή σφράγιση των συστημάτων και την πολυπλοκότητα της προσαρμογής τους στην εγκατάσταση.

Σε μια καλύτερη θέση, από την άποψη της λειτουργίας του ανεμιστήρα, υπάρχουν διαμερίσματα με μεμονωμένους ανεμιστήρες. Αυτά περιλαμβάνουν τα διαμερίσματα ενός αριθμού τυποποιημένων κτιρίων όπου είναι εγκατεστημένοι μικροί αξονικοί ανεμιστήρες σε μεμονωμένους αγωγούς εξαγωγής στους τελευταίους ορόφους.

Ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών σχετικά με τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων εξαερισμού έκαναν το ζήτημα θεμιτό: μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να λειτουργεί καλά κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αποφασίστηκε να ληφθεί μια μέθοδο της μαθηματικής μοντελοποίησης με την από κοινού εξέταση του τρόπου αέρα, όλα τα δωμάτια του κτιρίου με ένα σύστημα εξαερισμού, το οποίο σας επιτρέπει να εντοπίσει αξιόπιστη ποιοτική και ποσοτική εικόνα της κατανομής της ροής του αέρα στο κτίριο και το σύστημα εξαερισμού.

Για τη μελέτη, επιλέχθηκε ένα κτίριο 11 ορόφων με ενιαία είσοδο στο οποίο όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν γωνιακό εξαερισμό. Οι δύο τελευταίοι όροφοι καταλαμβάνουν διαμερίσματα δύο επιπέδων. Πλατεία παράθυρα και αναπνέει τους στο κτίριο πληροί τις προδιαγραφές, καθώς και οι πόρτες και αναπνέει (παράθυρα διαπερατότητα αέρα 1ος όροφος ήταν 6 kg / h · m 2, και την πόρτα - 1,5 kg / h · m 2). Στο κλιμακοστάσιο σε όλους τους ορόφους υπάρχουν παράθυρα. Σε κάθε διαμέρισμα υπάρχουν δύο "κορμούς" από φυσικά συστήματα εξαερισμού, κατασκευασμένα από μέταλλο. Όλα τα συστήματα εξαερισμού υιοθετήθηκαν όπως σχεδιάστηκαν από την οργάνωση σχεδιασμού. Τα κανάλια καναλιών διαθέτουν την ίδια διάμετρο σε ύψος. Οι διαμέτρους των πλευρικών κλαδιών είναι επίσης οι ίδιες. Για τα πλευρικά κλαδιά επιλέγονται διαφράγματα, τα οποία εξισώνουν την κατανάλωση αέρα από τα δάπεδα. Το ύψος του άξονα πάνω από το δάπεδο του ανώτερου τεχνικού δαπέδου αυξάνεται κατά 4 μέτρα.

Οι υπολογισμοί χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του κόστους του αέρα που συνθέτουν το αεροπορικό ισοζύγιο κάθε διαμερίσματος σε διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες, ταχύτητες ανέμου και με ανοικτά και κλειστά παράθυρα.

Εκτός από την ανωτέρω περιγραφείσα βασική πραγματοποίηση, θεωρούνται παραλλαγές με πόρτες διαμέρισμα κατάλληλη διαπερατότητα αέρα των 15 kg / h · m 2 σε μια διαφορά πίεσης 10 Ρα και με παράθυρα, παρέχοντας διαπερατότητα αέρα των 10 kg / h · m 2 στον πρώτο όροφο σε εξωτερική θερμοκρασία των -26 ° C.

Τα αποτελέσματα υπολογισμού για ένα διαμέρισμα με την απαιτούμενη ροή καυσαερίων 120 m 3 / h · m 2 φαίνονται στο σχ. 4.

Το Σχήμα 4α δείχνει ότι οι τυποποιημένες κλειστές πόρτες και παράθυρα και παράθυρο αφήνει έξοδα αφαιρούνται μέσω ενός εξαερισμού αέρα εξαγωγής είναι πρακτικά ίση με δαπάνες διείσδυση του αέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, όταν ο άνεμος και χωρίς άνεμο. Μέσα από τις πόρτες διαμερισμάτων, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κίνηση αέρα (όλες οι πόρτες εργάζονται στην εισροή με ρυθμό 0,5 - 3 m 3 / h · m 2). Μέσα από τις προσήνεμες και προσήνεμες προσόψεις παρατηρείται διήθηση. Οι χρεώσεις στον τελευταίο όροφο είναι για διαμέρισμα δύο επιπέδων, γεγονός που εξηγεί το αυξημένο κόστος. Είναι φανερό ότι ο εξαερισμός λειτουργεί αρκετά ομοιόμορφα, αλλά με κλειστά τα πρότυπα παράθυρα εξαερισμού δεν εκτελείται ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία -26 ° C, και ένας άνεμος κεφάλι έως 4 m / s σε μία από τις προσόψεις του διαμερίσματος.

Στο Σχ. Το σχήμα 4b δείχνει την αλλαγή στις ροές αέρα της ίδιας εκδοχής των περιφράξεων στο κτίριο, αλλά με ανοικτούς πυλώνες. Οι πόρτες εξακολουθούν να απομονώνουν διαμερίσματα όλων των ορόφων από τη σκάλα. Σε + 5 ° C και χωρίς αέρα, η ανταλλαγή αέρα των διαμερισμάτων είναι κοντά στην κανονική με ελαφρά υπερβολική επιβάρυνση στους πρώτους ορόφους (καμπύλες 3). Σε μια εξωτερική θερμοκρασία -26 ° C και έναν άνεμο 4 m / s, η εναλλαγή αέρα υπερβαίνει τον κανονικό κατά 2,5 - 2,9 φορές. Και οι αεριζόμενες προσόψεις της πρόσοψης προς τα εμπρός (καμπύλη 1n) δουλεύουν στην εισροή και στην εκροή στην κουκούλα (καμπύλη 1b). Το σύστημα εξαερισμού απομακρύνει τον αέρα με μεγάλη υπερκάλυψη. Το ίδιο σχήμα δείχνει την κατανάλωση αέρα στη ζεστή περίοδο του έτους (θερμοκρασία εξωτερικού αέρα από τις παραμέτρους Α). Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος και εσωτερικού αέρα είναι 3 ° C. Σε έναν άνεμο 3 m / s μέσω των παραθύρων μιας πρόσοψης εισέρχεται αέρας (καμπύλη 5n), μέσω των παραθύρων του άλλου - αφαιρείται (καμπύλη 5b). Η ανταλλαγή αέρα επαρκεί. Με windlessness (ή με winded πρόσοψη), όλα τα παράθυρα αντισταθμίζουν την κουκούλα, η οποία είναι μεταξύ 35 και 50% της κανονικής (καμπύλες 4).

Τα σχήματα 4c και 4d απεικονίζουν τους ίδιους τρόπους λειτουργίας με τα σχήματα 4α και 4β, αλλά με πόρτες με αυξημένη διαπερατότητα αέρα. Μπορεί να φανεί ότι ο εξαερισμός είναι ακόμα σταθερός. Κλειστό παράθυρο αφήνει τον αέρα να ρέει μέσα από την πόρτα του διαμερίσματος ελαφρώς ανοιχτό, όταν - στα χαμηλότερα πατώματα του αέρα διαφεύγει από την πόρτα στο κλιμακοστάσιο, στην άνω - μπαίνει στο διαμέρισμα. Στο Σχ. 4g, η ροή αέρα μέσω των θυρών αναφέρεται στις επιλογές 1 και 5. Στις επιλογές 3 και 4, η ροή αέρα μέσω των θυρών είναι αμελητέα.

Παραλλαγές παραθύρων και θυρών υψηλής διαπερατότητας αέρα με κλειστά παράθυρα φαίνονται στο Σχ. 4ε. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι με τα διαπερατά από αέρα παράθυρα, η διείσδυση παρέχει ρυθμό εξαερισμού μόνο στην ψυχρότερη περίοδο του έτους.

Συμπέρασμα

Σε διαμερίσματα με προσανατολισμό δύο όψεων, ο φυσικός αερισμός μπορεί να λειτουργήσει καλά για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, εάν είναι σωστά σχεδιασμένος και εγκατεστημένος. Σε ζεστό καιρό, μόνο η επίδραση του ανέμου μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη εναλλαγή αέρα.

Σύγχρονα πρότυπα διαπερατότητας αέρα των παραθύρων σας κάνουν να σκεφτείτε ειδικά μέτρα για να εξασφαλίσετε την εισροή υπαίθριου αέρα στα διαμερίσματα.

Σημαντική βελτίωση της κλιματισμού των οικιστικών κτιρίων μπορεί να επιτευχθεί εάν η διαπερατότητα του αέρα των διαμερισμάτων είναι πιο κοντά στην κανονική. Αφενός, ο κανόνας της διαπερατότητας του αέρα θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρώς και από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να δοθεί μια προσέγγιση για τον υπολογισμό της απαιτούμενης αντοχής στη διαπερατότητα αέρα των θυρών διαμερισμάτων. Τώρα είναι αδύνατο να βρεθούν οι πόρτες που είναι κατάλληλες για τον κανόνα, για κτίρια διαφορετικών ορόφων και σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψη κλιματικούς παράγοντες.

EG Malyavina // Θερμική απώλεια του κτιρίου: εγχειρίδιο αναφοράς //

Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα: χαρακτηριστικά λειτουργίας και διαδικασία καθαρισμού

Σχετικά άρθρα

Υγειονομικές απαιτήσεις για τον αερισμό των σπιτιών (MCD) προβλέπουν για το σχεδιασμό των λειτουργικών συστημάτων που συμβάλλουν στην προμήθεια καθαρός αέρας ρέει μέσα στο σαλόνι και την απομάκρυνση των «αποβλήτων» των μαζών αέρα από το μπάνιο, τουαλέτα και κουζίνα. Σε παλαιότερα έργα, ο εξαερισμός στο κτίριο των πολυκατοικιών χτίστηκε βάσει των φυσικών καυσαερίων. Στην πιο πρόσφατη ICD χρησιμοποιεί σύστημα μηχανικού αερισμού με ισχυρό superchargers τύπου, τα οποία είναι εγκατεστημένα στη δομή της οροφής.

Η τεχνολογία δεν παραμένει ακίνητη. Ειδικά η ταχεία ανάπτυξή τους έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, το ζήτημα του καθαρισμού των αγωγών εξαερισμού σε κτίριο πολυκατοικιών παραμένει ιδιαίτερα επείγον. Η ποιότητα και η κανονικότητα αυτής της διαδικασίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την άνεση των ανθρώπων που ζουν σε ένα πολυκατοικία.

Γιατί χρειάζεται εξαερισμός σε κτίριο διαμερισμάτων

Ο όρος "εξαερισμός" δίδεται στην κανονιστική τεκμηρίωση - SNiPe 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός". Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, ο εξαερισμός είναι η ανταλλαγή ροών αέρα σε ένα δωμάτιο για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας, της θερμότητας και των επιβλαβών ουσιών. Με τη βοήθεια του εξαερισμού, καθαρίζεται ο αέρας και δημιουργείται ευνοϊκό μικροκλίμα στα δωμάτια και στην περιοχή εργασίας.

Κατεβάστε χρήσιμα δείγματα εγγράφων:

Το κύριο πράγμα τον Ιούλιο - Η ειδική επισκόπηση θα σας βοηθήσει να προσανατολίζετε σε σημαντικά γεγονότα και υποθέσεις της διαχείρισης του MCD για τον τρέχοντα μήνα.

Η λειτουργία του εξαερισμού στο κτίριο του διαμερίσματος πραγματοποιείται σύμφωνα με την αρχή της φυσικής παροχής αέρα από το εξωτερικό του κτιρίου στα διαμερίσματα. Αυτό συμβάλλει στον αερισμό των χώρων και στην απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα. Επί του παρόντος, ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο φυσικά, αλλά και αναγκαστικά με τη βοήθεια εξοπλισμού που παρέχει ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο.

Αν δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, όλα τα προϊόντα που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των ανθρώπων θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις. Ο βρώμικος στάσιμος αέρας αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και άσθμα. Σε υγρά, μη αεριζόμενους χώρους, μορφές μούχλας, που διαβρώνει έπιπλα και διακοσμητικές διακοσμήσεις στις εγκαταστάσεις. Για ιατρικούς λόγους απαγορεύεται στα παιδιά και οι ηλικιωμένοι να ζουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

Σύστημα εξαερισμού σε συγκρότημα διαμερισμάτων:

 • παρέχει πρόσβαση σε καθαρό και καθαρό αέρα στα διαμερίσματα.
 • Εμφανίζει τον αέρα εξαγωγής μαζί με τη σκόνη και άλλες επιβλαβείς για την υγεία ουσίες.
 • ρυθμίζει το επίπεδο υγρασίας σε χώρους κατοικιών και σέρβις.

Το κριτήριο με το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί ότι το σύστημα εξαερισμού ενός κτιρίου πολλαπλών μονάδων δεν λειτουργεί καλά είναι η εξάπλωση μυρωδιών από την κουζίνα σε όλο το διαμέρισμα, ακόμη και όταν το παράθυρο είναι ανοικτό. Μια μεγάλη συσσώρευση σκόνης στις γωνίες του δωματίου, στην οροφή και στη σχάρα εξαερισμού για σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει επίσης ανεπαρκή αερισμό του κτιρίου του διαμερίσματος.

Το μεγαλύτερο μέρος της αναστάτωσης από τον ανεπαρκή αερισμό αντιμετωπίζεται από τους ενοικιαστές των επάνω ορόφων. Αυτό οφείλεται στην κακή πρόσφυση λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ του τέλους του καναλιού και του εξαερισμού σχάρα, η οποία θα πρέπει να είναι 2 μ. Πολυκατοικία αυτή η κατάσταση είναι συχνά διαταράσσεται, ειδικά αν υπάρχει ένα ζεστό πατάρι που δεν προβλέπεται από το σχεδιαστή.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων: 2 σχέδια

Η συσκευή αερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάταξη των διαμερισμάτων και του οικοδομικού υλικού. Σε κτίρια πολλαπλών μονάδων, η αρχή που χρησιμοποιείται για την οργάνωση της απόρριψης του αέρα εξόδου περιλαμβάνει τη χρήση ενός από τα δύο σχήματα.

Σχήμα 1. Ο άξονας εξαερισμού οδηγείται στη σοφίτα, όπου εισέρχεται σε ένα κιβώτιο διατεταγμένο οριζόντια

Με αυτό τον τρόπο, αρκετοί σφραγισμένοι αγωγοί, που ενώνουν μαζί, σχηματίζουν ένα κανάλι που ανεβαίνει πάνω από την οροφή. Η ουσία ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων αναλαμβάνει την προμήθεια όλων των αέριων μαζών σε ένα οριζόντιο κιβώτιο, μέσω του οποίου εισέρχονται στο κοινό κανάλι και οδηγούνται έξω. Κατά τη διάρκεια της κίνησης, μια μεγάλη μάζα ροών αέρα συγκρούεται με τα τοιχώματα του κιβωτίου, σχηματίζοντας μια περιοχή υψηλής πίεσης και στη συνέχεια μέσω της πλησιέστερης οπής βγαίνει στο δρόμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια τέτοια έξοδος αέρα είναι ο εξαερισμός του 5ου ορόφου. Οι τεχνικοί κανονισμοί ορίζουν ότι πρόκειται για γενικό άξονα εξαερισμού. Ακόμη και η βέλτιστη διατομή του οριζόντιου αγωγού εξαερισμού θα συμβάλει στην αντίστροφη ώθηση, ειδικά με χαμηλά τοποθετημένο κάλυμμα. Ο αέρας που αντανακλά το καπάκι του κιβωτίου θα μεταφέρει μυρωδιές που προέρχονται από τους κάτω ορόφους στην κουζίνα του ανώτατου ορόφου. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, χρησιμοποιούνται 2 μέθοδοι.

 • Αναπτύξτε το οριζόντιο κανάλι αερισμού του κτιρίου διαμερίσματος 2,5 φορές και εγκαταστήστε ειδικά "μοσχεύματα". Όλες οι πρόσθετες εργασίες πρέπει να γίνονται μόνο από ειδικούς. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε στις τροποποιήσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες, καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα ικανή να βελτιώσει τη λειτουργία του εξαερισμού.
 • Τα κανάλια εξαερισμού του ανώτατου ορόφου φτάνουν σε κοινό ορυχείο χωριστά και καλά μονωμένα.

Οφέλη: να προετοιμάσει το σπίτι για την άφιξη του επιθεωρητή, το άρθρο έχει μια λίστα ελέγχου των προετοιμασιών για την επιθεώρηση της παρακολούθησης της πυρκαγιάς.

Ετικέτα εργαλείου: Πάρτε μια επίδειξη πρόσβασης και διαβάστε όλα τα υλικά του περιοδικού "Διαχείριση MKD" χωρίς περιορισμούς.

Σχήμα 2. Απόσυρση όλων των αγωγών αερισμού στη σοφίτα του σπιτιού

Ο εξαερισμός στην οροφή του κτιρίου διαμερισμάτων είναι εγκατεστημένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε η σοφίτα να λειτουργεί ως ενδιάμεσος θάλαμος και ο άξονας εξαερισμού αφαιρείται μέσω της οροφής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αντίστροφη βύθιση στον εξαερισμό του κτιρίου του διαμερίσματος, και στον τελευταίο όροφο είναι υπερβολικά αδύναμη. Αυτό οφείλεται στο μικρό μήκος του καναλιού (40 cm). Με μια ανοιχτή σοφίτα ή μεταξύ των τμημάτων, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κίνηση των μαζών του αέρα.

Με αυτό το σχέδιο, ο εξαερισμός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν η διάμετρος του αγωγού δεν είναι μικρότερη από 140 mm και το μήκος των καναλιών θα αυξηθεί με τη βοήθεια επιπρόσθετων σωλήνων. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να προσθέσετε 1 m σωλήνα και να κάνετε μια μικρή κλίση στο κεντρικό κανάλι. Στα σημεία διασταύρωσης, ο αγωγός είναι σφραγισμένος.

Τα σπίτια πάνω από 5 ορόφους έχουν ένα ορισμένο σχήμα της συσκευής εξαερισμού.

Τυπικός αερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων: σχέδιο του συστήματος των αεραγωγών

 • Ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται από το διαμέρισμα μέσω του πλέγματος εξαερισμού και εισέρχεται στο παρακείμενο κανάλι.
 • τότε τα δορυφορικά κανάλια μειώνονται σε ένα ενιαίο κιβώτιο.
 • περνώντας από έναν μόνο αεραγωγό, οι αέριες μάζες αποστέλλονται στη γραμμή συλλογής.
 • τα προστατευτικά κουτιά καλύπτουν όλους τους άξονες εξαερισμού του χώρου της σοφίτας του κτιρίου των διαμερισμάτων.
 • Οι εξαντλημένες μάζες αέρα εκκενώνονται προς τα έξω μέσω ενός κατακόρυφου καναλιού εξάτμισης.
 • Προγραμματισμένη και επείγουσα επισκευή του υπογείου του MCD

Τύποι αερισμού διαμερισμάτων σε συγκρότημα διαμερισμάτων

Συστήματα εναλλαγής αέρα, κατά κανόνα, χωρίζονται σε δύο κύριους τύπους:

 • τεχνητή (ή μηχανική) έκδοση του εξαερισμού (που εκτελείται με βία) ·
 • Η φυσική μέθοδος περιλαμβάνει τη ροή του αέρα μέσω των εξαρτημάτων παραθύρων ή των ανοιγμάτων τοίχων.

Σε δωμάτια με πλαστικά παράθυρα, ο φυσικός αερισμός παρέχεται μόνο με αερισμό.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι το χαμηλό κόστος (ή η έλλειψη), καθώς και η ευκολία συντήρησης. Αλλά σε σύγκριση με την τεχνητή μέθοδο εξαερισμού, έχει πολλά μειονεκτήματα, τα σημαντικότερα είναι η εξάρτηση από το περιβάλλον και η μεγάλη διάμετρος του άξονα εξαερισμού.

Για μηχανικό (ή αναγκαστικό) εξαερισμό, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός - κλιματιστικά, ανεμιστήρες, συλλέκτες σκόνης και άλλες συσκευές σχεδιασμένες να μετακινούν τις ροές αέρα σε ορισμένες αποστάσεις. Απαιτείται τεχνητή μέθοδος εξαερισμού, εάν ο φυσικός αερισμός είναι μικρός ή παρεμποδίζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Η χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων είναι πολύ πιο δαπανηρή από ό, τι η φυσική (λόγω κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συντήρησης). Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτού του εξαερισμού είναι η παροχή φρέσκων καθαρισμένων αέριων μαζών και η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής από τον χώρο στον απαιτούμενο όγκο. Ο αναγκαστικός αερισμός ενός κτιρίου πολυκατοικίας με τη βοήθεια σύγχρονου εξοπλισμού δεν είναι μόνο ικανός να μετακινεί τις ροές του αέρα αλλά και να εκτελεί λειτουργίες όπως ο καθαρισμός του αέρα, η θέρμανση κλπ. Ο φυσικός αερισμός περιορίζεται στην παροχή ενός κτιρίου διαμερισμάτων με καθαρό αέρα.

Με μια μηχανική μέθοδο αερισμού, ο εξαερισμός εξαερίζεται φυσικά - αναγκάζεται να εισέλθει στους αγωγούς εξαερισμού. Κατά κανόνα, τεχνητός εξαερισμός εγκαθίσταται στην κουζίνα, στο μπάνιο και στα μπάνια - όπου είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί έντονα υπερβολικά βρώμικο ή με αέρα υψηλής υγρασίας.

Για τον τεχνητό εξαερισμό χρησιμοποιήστε μια ποικιλία συσκευών που προωθούν την ανταλλαγή αέρα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαναγκασμένου εξαερισμού.

 1. Παροχή αέρα. Ο εξαερισμός Pribochnaya στο κτίριο του διαμερίσματος πραγματοποιείται με τεχνητά μέσα, αλλά ο αέρας εξαναγκάζεται με φυσικό τρόπο.
 2. Εκχυλίστρια. Ο εξαερισμός ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων είναι όταν η αφαίρεση του μολυσμένου αέρα διεξάγεται μηχανικά και η παροχή είναι φυσική.
 3. Μικτός εξαερισμός πραγματοποιείται μηχανικά, με τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών.

Τα συστήματα παροχής και εξαγωγής αερισμού εξυπηρετούνται και εποπτεύονται από ειδικούς. Η λειτουργία αυτού του εξοπλισμού δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Η αποτελεσματικότητα και η ευκολία της λειτουργίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού εξασφαλίζουν ότι είναι πιο δημοφιλής στους καταναλωτές παρά φυσικό.

Τα συστήματα τροφοδοσίας παρέχουν φρέσκο ​​αέρα αντί για μολυσμένο αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, ο καθαρός αέρας μπορεί να καθαριστεί, να υγρανθεί, να θερμανθεί.

Οι συσκευές για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό περιλαμβάνουν:

 • σύστημα παροχής αέρα ·
 • θερμαντήρας?
 • ψύκτη;
 • φίλτρο για καθαρισμό.
 • σύστημα παροχής αέρα στον χώρο.

Τα συστήματα παροχής αέρα παρέχουν παροχή 100% υπαίθριου αέρα. Ανάλογα με τη χωρητικότητα της συσκευής, χωρίζονται σε βιομηχανικά, ημι-βιομηχανικά και οικιακά.

Ο εξοπλισμός εξαερισμού τροφοδοσίας μπορεί να ρυθμιστεί και να είναι μονόκλωνος. Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει ξεχωριστά εξαρτήματα, το κύριο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα χρήσης της συσκευής για την εξυπηρέτηση διαφορετικών αντικειμένων (αίθουσες συναλλαγών, γραφεία, διαμερίσματα). Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις της συσκευής και την ανάγκη για ακριβή υπολογισμό για την εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός Monoblock είναι εγκατεστημένος σε θόρυβο. Σε αντίθεση με τον τηλεφωνητή, τα συστήματα monoblock παράγουν λιγότερο θόρυβο, γεγονός που τους επιτρέπει να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές.

Αν δεν βρείτε τις απαιτούμενες πληροφορίες, ρωτήστε τους ειδικούς μας στο σύστημα βοήθειας "Διαχείριση MKD"

Η μονάδα τροφοδοσίας στο σύστημα αερισμού εγκαθίσταται μαζί με το σύστημα εξάτμισης, οπότε αυτό το σύστημα εξαερισμού ονομάζεται σύστημα τροφοδοσίας-εξάτμισης.

Δεδομένου ότι ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο κτίριο διαμερισμάτων αποτελείται από δύο συστήματα, του επιτρέπει να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο. Ο εξαερισμός παροχής και εξαγωγής είναι μια συσκευή με την πιο αποτελεσματική εναλλαγή αέρα.

Οι συσκευές εξαερισμού με σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι σε θέση να λύσουν όχι μόνο το πρόβλημα της ανταλλαγής αέρα, αλλά και τη λειτουργία του φιλτραρίσματος, διατηρώντας το επίπεδο θερμοκρασίας και την υγρασία. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Η αποτελεσματική λειτουργία της συσκευής παρέχει ισορροπημένη απόδοση του συστήματος εξάτμισης και τροφοδοσίας, η ανισορροπία συμβάλλει στη διαμόρφωση των ρευμάτων στο δωμάτιο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι η οικονομική λειτουργία της συσκευής λόγω της θέρμανσης του αέρα τροφοδοσίας και της χρήσης της θερμότητας. Για να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας στον εναλλάκτη θερμότητας, χρησιμοποιείται καυσαερίων θερμοκρασίας χώρου, ενώ στους χώρους παραγωγής ο αέρας μπορεί να είναι πολύ θερμότερος.

Μαζί με άλλα πλεονεκτήματα του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να σημειωθεί ότι είναι δυνατόν να ρυθμιστεί το επίπεδο ατμοσφαιρικής πίεσης στο δωμάτιο σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για άτομα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές πίεσης και είναι επιρρεπή σε υπέρταση.

Οι χώροι εφαρμογής του εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης θερμότητας είναι οι χώροι γραφείων, οι πισίνες, τα σπίτια, οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και οι βιομηχανικοί χώροι.

Κατά την επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως:

Ποια χαρακτηριστικά είναι ο φυσικός αερισμός του κτιρίου διαμερισμάτων

Ένα καλά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού στο σπίτι θα πρέπει να παρέχει καλή ανταλλαγή αέρα λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα των ροών του αέρα μέσα στο κτίριο και έξω από το κτίριο που διέρχεται από τους αγωγούς αερισμού. Σε κτίρια πολυκατοικιών παρέχεται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί μηχανικά εάν είναι απαραίτητο ή κατόπιν αιτήματος των ενοικιαστών μεμονωμένα.

Κάθε είσοδος σε πολυώροφο κτίριο διαθέτει δικό του αγωγό εξαερισμού, ο οποίος εκτείνεται από τον κάτω έως τον επάνω όροφο με πρόσβαση στην οροφή ή στη σοφίτα. Στο κοινό κανάλι αερισμού διοχετεύονται δορυφορικά κανάλια, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα.

Από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, ο εξερχόμενος και μολυσμένος αέρας περνά μέσα από τα ανοίγματα εξαερισμού, εισέρχεται στον κοινό αγωγό εξαερισμού και οδηγείται στο δρόμο. Με την πρώτη ματιά, το σύστημα φαίνεται απλό και λειτουργικό, αλλά στο έργο του υπάρχουν πολλές αποχρώσεις που εμποδίζουν την καλή ανταλλαγή αέρα.

Η παρουσία αεραγωγών εξαερισμού για την οργάνωση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

Απαιτήσεις για τη συσκευή φυσικού αερισμού

 • στεγανότητα της δομής ·
 • σύμφωνα με το σχέδιο ·
 • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
 • σύστημα πυρασφάλειας.

Το σύστημα εναλλαγής αέρα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα από τα σχήματα - με ανάμιξη αέρα ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιείται για αντικείμενα με αδιαπέρατους τοίχους και φράγμα υδρατμών, η ροή του αέρα στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται μέσω σχισμών και αεραγωγών. Η παροχή υπαίθριου αέρα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε ο εξωτερικός αέρας να αναμιγνύεται με τον χρησιμοποιούμενο αέρα. Ένα ανεπαρκώς οργανωμένο σύστημα αεραγωγών απομακρύνει ελαφρώς τον μολυσμένο αέρα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού.

Το κύριο καθήκον του φυσικού αερισμού είναι η παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο σε επαρκή όγκο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς υγιεινής (SNiP), ο εξαερισμός στο κτίριο των διαμερισμάτων σε κάθε δωμάτιο θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω των ανοιγμάτων με σχισμές στα ανοίγματα των παραθύρων και μέσω των ελαφρώς ανοιγμένων παραθύρων.

Ελάχιστες παράμετροι ανταλλαγής αέρα για ένα διαμέρισμα

Σαλόνια διαμερίσματα

3 m 3 / h ανά 1 m 2 διαμονής

Κουζίνα: - με ηλεκτρική κουζίνα

- Τουλάχιστον 60 m 3 / h

- Τουλάχιστον 90 m 3 / h

Συνδυασμένη τουαλέτα και μπάνιο

Ο σχεδιασμός των σύγχρονων πλαστικών παραθύρων είναι τόσο σφιχτός που σχεδόν δεν επιτρέπουν τον αέρα και τους ήχους από το δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι τα παράθυρα πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό λόγω των καιρικών συνθηκών και για πολλούς άλλους λόγους.

Η εργασία του φυσικού αερισμού διακόπτεται για ορισμένους λόγους.

 • Επανασυγκρότηση των αγωγών εξαερισμού.

Ο εξαερισμός λειτουργεί αναποτελεσματικά λόγω της αναδιαμόρφωσης του διαμερίσματος, γεγονός που οδήγησε σε σπασμένο αγωγό εξαερισμού. Ο εκ νέου προγραμματισμός για επέκταση του χώρου διαβίωσης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αγωγό εξαερισμού και να διαταράξει το σύστημα ανταλλαγής αέρα.

 • Σκουπίδια στο αγωγό εξαερισμού.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σκουπίδια εισέρχονται στον αγωγό αερισμού και εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση του αέρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές, απαγορεύεται η ανεξάρτητη επιδιόρθωση και η διείσδυση στον αγωγό εξαερισμού.

 • Λανθασμένη σύνδεση των καυσαερίων.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για το σύστημα εξαερισμού είναι η σύνδεση οικιακών συστημάτων εξάτμισης με υψηλή ισχύ σε δορυφορικά κανάλια που δεν προορίζονται για το σκοπό αυτό. Στη διαδικασία εκμετάλλευσης, ένα τέτοιο εκχύλισμα σχηματίζει ένα πώμα στον αγωγό εξαερισμού και διακόπτει τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Το μειονέκτημα του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι η εξάρτηση από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος - το χειμώνα το σύστημα λειτουργεί πολύ καλύτερα από το καλοκαίρι, ειδικά τις ζεστές μέρες. Εάν προσθέσουμε σε αυτό το μειονέκτημα τα παραπάνω, η εργασία του συνόλου του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σε τίποτα.

Ο φυσικός αερισμός έχει σχεδιαστεί για εργασία όλο το εικοσιτετράωρο, έτσι ώστε για αποτελεσματική εργασία χρειάζεται μια συνεχή ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η συμπύκνωση στα παράθυρα και στην επιφάνεια των τοίχων υποδεικνύει μια κακή παροχή εξωτερικού αέρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της υγρασίας και του σχηματισμού μούχλας. Για καλή ανταλλαγή αέρα όλο το χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή αερισμού.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός στο υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Το υπόγειο στο σύστημα εξαερισμού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς το ορυχείο για τη διάνοιξη και την παροχή αέρα στα διαμερίσματα ενός πολυώροφου κτιρίου αρχίζει από το ισόγειο. Για τον αερισμό του χώρου του υπογείου, παρέχεται μόνο φυσικό ρεύμα. Η αφαίρεση του υγρού και στάσιμου αέρα διεξάγεται μέσω ενός κοινού αγωγού εξαερισμού, ο οποίος διαθέτει δορυφορικά κανάλια που βγαίνουν σε κάθε διαμέρισμα.

Ο εξαερισμός για το δάπεδο του υπογείου σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι πάντα κρύος και υγρός εδώ. Η εισροή καθαρού αέρα εμποδίζει τον σχηματισμό μύκητα και μούχλας, καταστρέφοντας την επιφάνεια των τοίχων και συμβάλλοντας στην πρόωρη καταστροφή της δομής. Εκτός από τον αγωγό εξαερισμού στο υπόγειο των ανοιγμάτων παρέχονται στο τοίχωμα (ή οπές αέρα), το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το έδαφος - αυτές είναι απαραίτητες για καπάκι εξαερισμού. Ο αριθμός των οπών καθορίζεται από την περιοχή του υπογείου.

Η περιοχή για τυποποιημένα έργα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το 1/400 της περιοχής της εγκατάστασης. Όταν τοποθετείτε ένα αντικείμενο σε μια ζώνη με υψηλή περιεκτικότητα σε ραδιενεργές ουσίες, η περιοχή του αέρα μπορεί να αυξηθεί στο 1/100 της συνολικής επιφάνειας του σπιτιού. Η περιοχή μιας τρύπας (ή αέρα) στο υπόγειο κυμαίνεται από 0,5 έως 0,85 m 2. Οι οπές με μικρότερο μέγεθος - 30 x 30 cm - πρέπει να ενισχυθούν.

Στο σχέδιο ενός πολυώροφου κτιρίου, οποιαδήποτε μορφή ανοίγματος εξαερισμού είναι επιτρεπτή, μπορεί να είναι στρογγυλά ή ορθογώνια. Η σχεδίαση καθορίζεται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του αντικειμένου.

Για να κατανείμουν ομοιόμορφα τις ροές αέρα στο υπόγειο, οι εκρήξεις κατανέμονται ομοιόμορφα κατά μήκος της περιμέτρου ολόκληρου του θεμελίου. Αυτό επιτρέπει την αποφυγή εμφύσησης των χώρων στο δωμάτιο και την αποτελεσματική εξαερισμό του πλίνθου.

Σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα από τη γωνία του αντικειμένου προς την πλησιέστερη οπή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 90 cm. Είναι επιθυμητό ο αριθμός των blowouts να είναι ομοιόμορφος και να είναι απέναντι ο ένας από τον άλλο. Για να εξασφαλιστεί ότι οι βροχοπτώσεις με τη μορφή βροχής ή χιονιού δεν πέφτουν στις οπές, τοποθετούνται τουλάχιστον 20 cm πάνω από το έδαφος. Όσο υψηλότερες θα είναι οι εκπομπές αέρα πάνω από το έδαφος, τόσο καλύτερα θα είναι ο εξαερισμός στο υπόγειο.

Εάν στο πλαίσιο του έργου η ίδρυση του σπιτιού αποτελείται από εξωτερικούς και αρκετούς εσωτερικούς τοίχους, τότε για αυτούς είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ανοίγματα εξαερισμού για καλό εξαερισμό του δαπέδου του υπογείου.

Απαγορεύεται να κλείνετε τον καθαριστήρα αέρα, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει ολόκληρη τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων. Για την προστασία από τη διείσδυση μικρών ζώων, μεταλλικά πλέγματα τοποθετούνται στα ανοίγματα των αεραγωγών.

Πώς ελέγχεται ο εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία

Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και σπιτιών δεν αποδίδουν μεγάλη σημασία στην καθαρότητα των αεραγωγών και μάταια. Όπως είναι γνωστό, η αιτία πολλών πυρκαγιών μπορεί να γίνει λιπαρή και ξηρή σκόνη μέσα στους αγωγούς, ο οποίος αμέσως αναφλέγεται και εξαπλώνεται με τη μορφή ασφυκτικού καπνού με δηλητηριώδεις ατμούς. Επομένως, ο καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού σε πολυκατοικίες πρέπει να γίνεται τακτικά και σχολαστικά.

Η κίνηση των ρευμάτων αέρα στους αεραγωγούς βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από τον χώρο διαβίωσης. Σπόρια μύκητα, μούχλα, μικρόβια και διάφορα αλλεργιογόνα απομακρύνονται με φυσικό αερισμό, δεν διεισδύουν στα διαμερίσματα και δεν εξαπλώνονται σε όλα τα δωμάτια. Με ένα κακό σύστημα εξαερισμού, παραμένουν στο στρώμα σκόνης και συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναπνέουν δυνητικά επικίνδυνο αέρα στον αέρα.

Οι πινακίδες στις οποίες προσδιορίζεται ο χρόνος καθαρισμού των καναλιών αερισμού περιλαμβάνουν δείκτες όπως:

 • συσσώρευση μεγάλης ποσότητας λεπτής σκόνης και αράχνης στην επιφάνεια της σχάρας και γύρω από αυτήν.
 • η ταλαιπωρία δεν είναι εγγενής σε αυτό το δωμάτιο.
 • κάθε 12-24 ώρες επαναλαμβανόμενη ανάγκη για υγρό καθαρισμό λόγω της μεγάλης συσσώρευσης σκόνης, ειδικά στις γωνίες του δωματίου.
 • υγρασία στο δωμάτιο, υπερβολική συμπύκνωση στα παράθυρα.

Αυτές οι αδυναμίες είναι η αιτία της αδρανούς κατάστασης των αεραγωγών που οφείλονται σε φράξιμο ή βλάβη.

Οι αγωγοί καθαρισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων πρέπει να εκτελούνται τακτικά, πολύ πιο συχνά από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Η περιοδικότητα των εργασιών καθαρισμού των αεραγωγών καθορίζεται από ειδικούς μετά από επιθεώρηση των αγωγών. Σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής, ο καθαρισμός τους πρέπει να εκτελείται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο - το καλοκαίρι και το χειμώνα, και η προληπτική εργασία - κάθε 3 μήνες.

Χρησιμοποιώντας τις συστάσεις των ειδικών, μπορείτε να προσδιορίσετε ανεξάρτητα την αποτελεσματικότητα των αγωγών εξαερισμού χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Αυτά τα μέτρα σας επιτρέπουν να μάθετε ποια είναι η κατάσταση του συστήματος εξαερισμού και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τον καθαρισμό των καναλιών ή την αντικατάσταση των φίλτρων.

Με τη βοήθεια μιας ανάμνησης, μπορείτε να καθορίσετε την κατάσταση των καναλιών εξαερισμού, γι 'αυτό, όλες οι ενέργειες πρέπει να εκτελεστούν με την ακόλουθη σειρά:

 1. Σε ένα από τα δωμάτια του διαμερίσματος πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο.
 2. Στον αεραγωγό που βρίσκεται στο μπάνιο ή στην κουζίνα, φέρνετε τη φλόγα ενός αναμμένου ματς ή αναπτήρων.
 3. Όσο μεγαλύτερη είναι η εκτροπή της φλόγας προς τη μάσκα εξαερισμού, τόσο καλύτερα λειτουργούν οι αεραγωγοί.

Παρακαλώ σημειώστε: Οι ειδικοί δεν συνιστούν τη δοκιμή των ίδιων των καναλιών εξαερισμού, ειδικά εάν το κτίριο διαμερισμάτων είναι συνδεδεμένο με κεντρική τροφοδοσία αερίου. Ακόμα και η παραμικρή διαρροή αερίου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή έκρηξη.

Για επαλήθευση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ασφαλέστερη μέθοδο - για να μεταφέρετε στο κανάλι εξαερισμού ένα φύλλο μεγέθους Α4, έναν παπύρο ή ένα χαρτί υγείας. Η ακολουθία των ενεργειών διατηρείται με την ίδια σειρά, η καλή έλξη υποδεικνύεται από την προσέλκυση του φύλλου στον αεραγωγό.

Το αντίστροφο αποτέλεσμα είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να καθαριστεί. Το έργο αυτού του είδους ανατίθεται σε ειδικούς από το Στέγαση και τις Κοινοτικές Υπηρεσίες.

Όλες οι υποχρεώσεις για την προληπτική συντήρηση και την επισκευή των αγωγών διοχετεύονται στη χρησιμότητα ή στην εταιρεία διαχείρισης. Οι εργασίες επιθεώρησης και καθαρισμού των αγωγών αερισμού εσωτερικού χώρου ρυθμίζονται με την απόφαση της Κυβέρνησης αριθ. 410 (με ημερομηνία 14 Μαΐου 2013). Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο κανόνων και συστάσεων, σύμφωνα με τους οποίους οι ειδικοί εκτελούν όλες τις δραστηριότητες.

Βάσει των καθιερωμένων κανόνων, όλα τα έργα πρόληψης και καθαρισμού θα πρέπει να εκτελούνται μόνο από ειδικούς των αδειοδοτημένων εταιρειών. Σε οικιακές εγκαταστάσεις, τα γεγονότα μπορούν να πραγματοποιηθούν απουσία ή έλλειψη έλξης. Ο έλεγχος των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιείται μετά από μεγάλες επισκευές, ειδικά εάν υπήρξε επανασχεδιασμός των χώρων.

Ελέγξτε τον εξαερισμό σε ένα πολυκατοικία και τη συχνότητά του σύμφωνα με τα κανονιστικά κείμενα

Σύμφωνα με το άρθρο 12 των κανόνων 410, η ανάλυση της κατάστασης των αγωγών εξαερισμού και των καπνοδόχων δαπανάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. όταν τίθεται σε λειτουργία το σπίτι για την αεριοποίηση και τη σύνδεση του εξοπλισμού θέρμανσης.
 2. μετά τον επανασχεδιασμό των χώρων ή την επισκευή των αεραγωγών.
 3. για τους σκοπούς της πρόληψης - για να ελέγξετε αν το σύστημα αερισμού λειτουργεί αποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά εκτελούνται μετά από ορισμένη περίοδο λειτουργίας των αεραγωγών - κάθε 3 μήνες, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και μέσα σε 7 ημέρες από την ολοκλήρωσή της.
 4. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη έλξης ή έλλειψη έλξης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
 5. κατά την εγκατάσταση, συντήρηση, μετά από επισκευή ή διάγνωση εξοπλισμού αερίου, υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Η ευθύνη για τη λειτουργικότητα και την τεχνική κατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού ανατίθεται στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τη συντήρηση της στέγασης και των κοινοτικών υπηρεσιών, στα οποία ανήκει το σύστημα αερισμού. Οι έλεγχοι για την καταλληλότητα για τη λειτουργία των καπνοδόχων και των αγωγών εξαερισμού πραγματοποιούνται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4.3.12 του MDC 2-04.2004:

 1. Καμινάδες:
  • τούβλο - μία φορά σε 3 μήνες.
  • τσιμέντο αμιάντου, αγγειοπλαστική και από ανθεκτικό στη θερμότητα σκυρόδεμα - μία φορά το χρόνο.
  • φούρνοι θέρμανσης και μαγειρέματος - 3 φορές το χρόνο (πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, καθώς και την άνοιξη).
  • φούρνοι θέρμανσης και λέβητες - μία φορά το χρόνο (πριν από την περίοδο θέρμανσης).
 2. αγωγών αερισμού και χώρων, στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αερίου, - τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο (χειμώνα και καλοκαίρι).

Γιατί υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Το σωστό σύστημα λειτουργίας του φυσικού αερισμού συνεπάγεται ότι καταναλώνεται και παρέχει καθαρό αέρα σε χώρους διαμερισμάτων. Αλλά υπό την επίδραση αρνητικών παραγόντων, δημιουργείται το αντίθετο αποτέλεσμα, όταν δεν λειτουργεί ο αερισμός στο κτίριο των διαμερισμάτων, - "αντίστροφη ώθηση", στην οποία οι αεραγωγοί δεν εκπληρώνουν τη λειτουργία τους. Στην "ώθηση επιστροφής" το δωμάτιο όχι μόνο δεν αερίζεται, αλλά μολύνεται από τον αέρα εξαγωγής με δυσάρεστες οσμές από τα γειτονικά διαμερίσματα ή από το δρόμο.

Αντίστροφη έλξη στον εξαερισμό ενός διαμερίσματος σε ένα κτίριο διαμερισμάτων συμβαίνει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ο σωλήνας εξαερισμού που βγαίνει στην οροφή τοποθετείται λανθασμένα σε σχέση με τα ρεύματα αέρα, τα οποία διαταράσσουν την κυκλοφορία τους.
 • Οι αγωγοί εξαερισμού εμποδίζονται από μεγάλο όγκο ψυχρού αέρα και ατμού, ο οποίος επίσης παρεμβαίνει στην κίνηση των αέριων μαζών.
 • Υπάρχουν μηχανικά εμπόδια που δημιουργούνται από τη φυσική βροχόπτωση με τη μορφή χιονιού, πάγου ή ο σωλήνας είναι φραγμένος με συντρίμμια και αιθάλη. Μερικές φορές μπορείτε να βρείτε φωλιές πουλιών στο σωλήνα εξαερισμού.
 • Σε ευρύχωρα δωμάτια όπου δεν υπάρχουν χωρίσματα, δημιουργούνται ρεύματα αέρα ή ρεύματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παραβίαση της εκροής αέρα εξαγωγής.
 • Τα τεχνητά δημιουργούμενα ρεύματα αέρα με τη βοήθεια μηχανικού εξοπλισμού (ανεμιστήρες, κλιματιστικά και εκχυλίσματα) δημιουργούν εμπόδια για τον φυσικό εξαερισμό του δωματίου.

Ακόμη και μια απλή κουκούλα κουζίνας μπορεί να προκαλέσει παραβίαση του φυσικού αερισμού στο σπίτι. Ο σύγχρονος μηχανικός εξοπλισμός εξαερισμού χαρακτηρίζεται από υψηλή ισχύ, η οποία δεν προβλέπεται στο κανονικό σύστημα εξαερισμού. Διαταραχή φυσικού αερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων μπορεί να γίνει λάθος ανακατασκευή των χώρων στα διαμερίσματα.

Για να προσδιοριστούν οι αιτίες της οπισθοδρόμησης, οι ειδικοί διεξάγουν διάφορα διαγνωστικά μέτρα.

 1. Ανασκοπείται η τεχνική τεκμηρίωση για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με το έργο. Μελετώντας το, οι ειδικοί εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με το πόσο καλά σχεδιάστηκε ο σχεδιασμός σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα και ελέγχουν τις συνθήκες λειτουργίας του.
 2. Η σωστή εγκατάσταση των αεραγωγών σύμφωνα με τους υγειονομικούς και τεχνικούς κανόνες επηρεάζει επίσης την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.
 3. Έλεγχος της κατάστασης του συστήματος για μια δεδομένη περίοδο. Ελέγξτε τη διαπερατότητα των αγωγών εξαερισμού, την απόδοσή τους και την παρουσία διακοπών.

Μετά τη διεξαγωγή των τυπικών διαδικασιών, οι ειδικοί θεωρούν το σύστημα εξαερισμού για την ύπαρξη επικαλυπτόμενων αγωγών εξαερισμού. Ο όγκος του αέρα υπολογίζεται, μετά τον οποίο οι δείκτες συγκρίνονται με τα δεδομένα σχεδιασμού.

Επαναφορά της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα μπορεί να γίνεται με τα ανοιχτά παράθυρα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αντίστροφη ώση προκύπτει ως αποτέλεσμα μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης ή της κατεύθυνσης του ανέμου.

Εάν η κακή λειτουργία των αεραγωγών οφείλεται σε άλλους λόγους, είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας για την αποκατάσταση της κανονικής ροής της ροής του αέρα.

Ο περιοδικός καθαρισμός των καναλιών είναι απαραίτητος λόγω της συχνής εισόδου στο σύστημα σκουπιδιών. Κατά την πρώτη κλήση του ιδιοκτήτη σπιτιού ή της εταιρείας συντήρησης, οι ειδικοί πρέπει να έρθουν στην εγκατάσταση, να καθαρίσουν τα ορυχεία και τους αεραγωγούς.

Εάν το στρόβιλο επιστροφής στον εξαερισμό προκαλείται από τρύπες στο ίδιο το δωμάτιο, τότε συνιστάται η ανάπλαση, καθώς και η τοποθέτηση θυρών για την εξάλειψη των ρευμάτων.

Επισκευή και καθαρισμός του εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων

Οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες για τον καθαρισμό των συστημάτων εξαερισμού είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα για τη συντήρηση και τη διάγνωση του επιπέδου μόλυνσης των καναλιών. Σε συνεργασία με τέτοιες εταιρείες, δεν υπάρχουν ενοχλήσεις για τους ενοικιαστές ενός κτιρίου διαμερισμάτων κατά τον καθαρισμό των αεραγωγών. Το σετ εξοπλισμού περιλαμβάνει:

 • βιομηχανική συσκευή ηλεκτρικής σκούπας υψηλής ισχύος?
 • ηλεκτρομηχανικές συσκευές για τον καθαρισμό των καναλιών εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων.
 • συσκευές καθαρισμού διαύλων με τη βοήθεια χημικώς ενεργών παραγόντων ·
 • εργαλείο βούρτσας με πνευματική κίνηση.
 • εγκαταστάσεις φυτών ·
 • συσκευές κενού.

Για τη διατήρηση του αερισμού των εταιρειών κατασκευής διαμερισμάτων χρησιμοποιείται επίσης μια ειδική ρομποτική, η οποία είναι εξοπλισμένη με βιντεοκάμερες και βούρτσες καθαρισμού. Η χρήση αυτού ή του συνόλου του εξοπλισμού καθορίζεται κατά κύριο λόγο όχι από τον βαθμό μόλυνσης των αεραγωγών, αλλά από την απαραίτητη κατηγορία καθαρισμού.

Η απάντηση στο ερώτημα πώς καθαρίζεται ο εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία εξαρτάται από τον τύπο του εξαερισμού και τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου. Οι κύριες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην υπηρεσία του αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων:

 • διάγνωση του συστήματος εξαερισμού με την επακόλουθη εξάλειψη των διαπιστωμένων ελλείψεων ·
 • την πρόληψη, τη δοκιμή, τη συντήρηση, την επισκευή των στοιχείων του συστήματος (κανάλια αέρα, αυτοματισμοί κ.λπ.).

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνονται στη διαδικασία συντήρησης και αποσκοπούν στην απρόσκοπτη λειτουργία του εξαερισμού. Οι εργασίες καθαρισμού και επισκευής του εξαερισμού ενός πολυκατοικίου πραγματοποιούνται σε διάφορα στάδια. Το πρώτο βήμα είναι η επαγγελματική επαλήθευση του συστήματος, βάσει του οποίου λαμβάνεται απόφαση σχετικά με την ανάγκη για συγκεκριμένα γεγονότα. Μετά την υλοποίηση των προγραμματισμένων διαδικασιών, η ποιότητα της υλοποίησής τους καθορίζεται με την εισαγωγή δεδομένων στην τεκμηρίωση σχετικά με την κατάσταση του εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συντήρηση / επισκευή του εξαερισμού πραγματοποιείται απευθείας στο χώρο, χωρίς εργασίες αποσυναρμολόγησης. Εάν είναι απαραίτητο, τα δομικά στοιχεία του συστήματος εξαερισμού μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε καταστήματα επισκευής.

Ο κατάλογος των βασικών εργασιών που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική συντήρηση του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

 • Έλεγχος στοιχείων σύνδεσης, συνδετήρων και ακεραιότητας αγωγών εξαερισμού.
 • τον καθαρισμό των στοιχείων του φίλτρου και τη λίπανση των στοιχείων εργασίας,
 • έλεγχος αυτοματισμού.
 • Διαγνωστικά ηλεκτρικών καλωδίων και μηχανημάτων παρτίδων.
 • διάγνωση βαλβίδων και πτερυγίων εξαερισμού.
 • Ελέγξτε, ρυθμίστε και καθαρίστε τους ανεμιστήρες.
 • τη συντήρηση των στοιχείων θέρμανσης και ανταλλαγής θερμότητας ·
 • αντικατάσταση ελαττωματικών μονάδων και εξαρτημάτων.

Τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κτιρίου διαμερισμάτων μπορούν να περιλαμβάνουν θερμαντήρες αέρα. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν με τη χρήση φωτιάς, ζεστού νερού ή ατμού. Υπάρχουν επίσης θερμαντήρες στους οποίους χρησιμοποιούνται διαλύματα γλυκόλης. Αν υπάρχει θερμαντήρας στο κτίριο διαμερισμάτων, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείτε περιοδικά τις εργασίες πλύσης. Γι 'αυτό, οι θερμαντήρες αποσυναρμολογούνται και αποβάλλονται με ειδικά μέσα. Εάν υπάρχει διαρροή στα θερμαντικά σώματα, οι πλάκες αντικαθίστανται. Η εκτέλεση όλων των εργασιών συντήρησης αερισμού είναι ευθύνη της εταιρίας που εξυπηρετεί το κτίριο του διαμερίσματος. Ο αντισυμβαλλόμενος, ο οποίος συμμετέχει στην υλοποίησή τους, πρέπει να έχει ειδικό πιστοποιητικό για το καθιερωμένο σχέδιο.

Η διάγνωση του εξαερισμού σε ένα πολυκατοικία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • προσδιορισμός του τύπου εξαερισμού ·
 • Αξιολόγηση της κατάστασης των ορυχείων και των αγωγών αεροπορίας (ακεραιότητα, βαθμός ρύπανσης κ.λπ.) ·
 • Μέτρηση διαφορών θερμοκρασίας και ενδείξεις εσωτερικής / εξωτερικής πίεσης.
 • μέτρηση της ταχύτητας κίνησης των ροών του αέρα σε διαφορετικά τμήματα των αεραγωγών.
 • Αξιολόγηση της κατάστασης των αεραγωγών σε χώρους εισροής αέρα.
 • διάγνωση αυτοματισμού ελέγχου.
 • διάγνωση ανεμιστήρων και έλεγχος της λίπανσης τους.
 • ελέγξτε το σύστημα έκτακτης ανάγκης για το κλείσιμο του εξαερισμού.

Η διάγνωση του εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού. Η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική στο στάδιο της θέσης του συστήματος σε λειτουργία, με την υπηρεσία, καθώς και πριν από την επισκευή. Μετά τη διεξαγωγή των διαγνωστικών δραστηριοτήτων, καταρτίζεται φυλάκιση, η οποία υποδηλώνει τα συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη για επισκευές, καθαρισμό του συστήματος και την αντικατάσταση ορισμένων στοιχείων και στοιχείων. Επιπλέον, η διάγνωση του αερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων διεξάγεται επίσης μετά από μερικές εργασίες για την αξιολόγηση της ποιότητάς τους.

Ποιος πρέπει να καθαρίσει τον εξαερισμό στην πολυκατοικία; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εργασίες αυτές πρέπει να διεξάγονται από ειδικούς του Ποινικού Κώδικα. Στην πράξη, αυτή η κατάσταση παραβιάζεται πολύ συχνά, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές ενός κτιρίου διαμερισμάτων να επιλύουν προβλήματα καθαυτά για τον καθαρισμό του εξαερισμού. Για να εκτελέσετε αυτές τις λειτουργίες μόνοι σας, πρέπει να ενεργήσετε σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο:

 1. Προσεκτικά αποσυναρμολογήστε το προστατευτικό πλέγμα.
 2. Καθαρίστε την επιφάνεια της σχάρας από ακαθαρσίες και σκόνη.
 3. Για να αφαιρέσετε το λίπος και άλλες αποθέσεις, η σχάρα πρέπει να τοποθετηθεί σε δοχείο με ζεστό νερό και σύνθεση απορρυπαντικού.
 4. Καθαρίστε τον αγωγό αέρα με μια ηλεκτρική σκούπα. Για να το κάνετε αυτό, ρυθμίστε τη λειτουργία σε "εμφύσηση" και διεξάγετε την επεξεργασία αεραγωγού για 5 λεπτά.
 5. Αφού καθαρίσετε το κανάλι με ηλεκτρική σκούπα, σκουπίστε το διαθέσιμο τμήμα του καναλιού με ένα υγρό πανί.
 6. Τοποθετήστε τη μάσκα εξαερισμού στη θέση της.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ένας εύκαμπτος άξονας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του αγωγού εξαερισμού ενός κτιρίου διαμερίσματος ανεξάρτητα.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού αυτοεξυπηρέτησης είναι τα εξής:

 • Κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης στους αεραγωγούς, απαγορεύεται η χρήση επιθετικών χημικών ενώσεων και ξένων αντικειμένων που μπορούν να κολλήσουν στο κουτί.
 • Οι σταθερές λιπαρές ακαθαρσίες δεν μπορούν να αφαιρεθούν μηχανικά. Για το σκοπό αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ειδικά μέσα που χρησιμοποιούνται για εκχυλίσματα κουζίνας.
 • Η επισκευή του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερίσματος συνεπάγεται μερική αποσυναρμολόγηση του συστήματος.
 • Μετά τον καθαρισμό και την ξήρανση, τα εσωτερικά στοιχεία απολυμαίνονται με αγωγούς αέρα με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
 • Για τη διαχείριση του συστήματος διακλάδωσης αγωγών αέρα, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.
 • Επισκευή κοινής ιδιοκτησίας: τύποι, πληρωμή, συγχρηματοδότηση

Η εσφαλμένη φροντίδα και η ανεξάρτητη συντήρηση των ενοικιαστών στον εξαερισμό μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα

Τα στατιστικά στοιχεία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη χρήση εξοπλισμού αερίου στις περιοχές όπου υπάρχουν οι εταιρείες της Εταιρείας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην ασφαλή χρήση του εσωτερικού εξοπλισμού αερίου (εντός διαμερίσματος).

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2012-2015. (Σχήμα 3).

Προκειμένου να επιτευχθεί μια αντικειμενική εικόνα, τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζονται με τη μορφή ειδικού συντελεστή ανά 1000 αεριοποιημένα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες. Αυτός ο δείκτης παρέχει την ευκαιρία να εντοπιστεί η τάση αύξησης ή μείωσης του αριθμού των συμβάντων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων συνδέεται με την ανευθυνότητα και την απροσεξία των ενοικιαστών πολυκατοικιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών ήταν το αποτέλεσμα της απροσεξίας και της ανευθυνότητας των ίδιων των πολιτών (Εικόνες 4, 5).

Οι λόγοι για την πλειονότητα των ατυχημάτων είναι:

 • μείωση του βυθίσματος στους αγωγούς, παρουσία πύλης στην καπνοδόχο του φούρνου - 60% των περιστατικών.
 • εκρήξεις και ανάφλεξη μείγματος αερίου-αέρα - το 27% των περιστατικών.

Κατά κανόνα, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οφείλονται σε μη εξειδικευμένες αλλαγές στην κατασκευή του WDGO / VCGO ή σε παραμέληση των κανόνων λειτουργίας του. Επιπλέον, οι συνέπειες αυτές περιλαμβάνουν παραβίαση της συχνότητας συντήρησης και καθαρισμού των καπνοδόχων ή των αγωγών εξαερισμού σε πολυκατοικίες και κτίρια κατοικιών.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ατελή νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό, και η έλλειψη διοικητικής ευθύνης των ατόμων για παράβαση της χρήσης των in-house (εσωτερικό διαμέρισμα) Εξοπλισμός αερίου. Ο κατάλογος αυτών των λόγων κατέχει μια ιδιαίτερη θέση την ανανέωση το 2014 της ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά των υπηρεσιών για in-house (εσωτερικό διαμέρισμα) εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου, το οποίο παρέχεται ως στοιχείο της υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα αυτό. Το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης απόφασης ήταν η εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που προσφέρουν επισκευή του εξοπλισμού παροχής φυσικού αερίου της πολυκατοικίας και τον καθαρισμό εξαερισμού.

 • Ποιος και πώς πρέπει να εξυπηρετείται ο εξοπλισμός αερίου στο MKD

Πόσο κοστίζει ο καθαρισμός του εξαερισμού σε πολυκατοικίες;

Η τιμή της υπηρεσίας "καθαρισμός εξαερισμού σε πολυκατοικίες" εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών παραγόντων. Αναλύοντας τις προτάσεις πολλών εταιρειών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει μέσο κόστος σε αυτόν τον τομέα. Ο σχηματισμός της αξίας επηρεάζεται από:

 • παρουσία στο σύστημα εξαερισμού του διαμερίσματος των τεχνολογικών επιθεωρήσεων και καταπακτών επιθεώρησης ·
 • επίπεδο μόλυνσης διαύλου αέρα ·
 • Δυσκολία πρόσβασης στους αεραγωγούς αερισμού ενός κτιρίου διαμερισμάτων.
 • ένα είδος υπολειμματικών προϊόντων.

Μπορείτε να μάθετε το κατά προσέγγιση κόστος των υπηρεσιών διαβάζοντας τις τιμές που παρουσιάζονται εδώ. Για εφαρμογές για συντήρηση του εξαερισμού ολόκληρου του κτιρίου διαμερισμάτων, υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις που εξαρτώνται από το μέγεθος της εργασίας.