Φυσικός αερισμός οικιστικών κτιρίων

Η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού εξαρτάται από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Η υποεκτίμηση της επίδρασης της ανταλλαγής αέρα στην κατάσταση του αέρα σε κατοικημένα διαμερίσματα οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν σε αυτά.

SNIP 2.08.01-89 «Κατοικίες» συνιστά το ακόλουθο σχήμα του εξαερισμού των διαμερισμάτων: εξωτερικός αέρας ρέει μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα των σαλόνια και να απομακρύνονται με γρίλιες εξαγωγής εγκατασταθεί σε κουζίνες, μπάνια και τουαλέτες. ανταλλαγής αέρα διαμέρισμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα από τα δύο μεταβλητών: οι συνολικές εκχυλίσματα νόρμα από τουαλέτες, μπάνια και κουζίνες, η οποία ανάλογα με τον τύπο κουζίνα είναι 110 - 140 m 3 / h, ή παραπόταμος πρότυπα, ίση με 3 m3 / h ανά m 2 χώρου διαβίωσης. Σε στάνταρ διαμερίσματα, κατά κανόνα, η πρώτη παραλλαγή του κανόνα αποδεικνύεται αποφασιστική, στο άτομο - το δεύτερο. Δεδομένου ότι αυτή η εκδοχή του κανόνα για ένα μεγάλο διαμέρισμα οδηγεί σε αδικαιολόγητα υψηλό κόστος του αέρα εξαερισμού, στη Μόσχα περιφερειακά πρότυπα MGSN 3,01 - 96 «Οικιστικά κτίρια» για τον αερισμό των σαλόνια με ρυθμό ροής 30 m3 / h ανά άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οργανώσεις έργων αντιμετωπίζουν αυτόν τον κανόνα ως 30 m 3 / h ανά δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, σε μεγάλα δημοτικά (όχι ελίτ) διαμερίσματα, η ανταλλαγή αερίων μπορεί να υποτιμηθεί.

Στα οικιστικά κτίρια του μαζικού κτιρίου εκτελείται παραδοσιακά ο παραδοσιακός εξαερισμός. Κατά την έναρξη της μάζας αερισμού περιβλήματος εφαρμόζονται στα μεμονωμένα κανάλια από κάθε σχάρα, που συνδέθηκαν με την άτρακτο εξαγωγής άμεσα ή μέσω ενός αγωγού συλλογής στη σοφίτα. Σε κτήρια έως τεσσάρων ορόφων, το εν λόγω καθεστώς εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Στα ψηλά σπίτια για εξοικονόμηση χώρου κάθε τέσσερις έως πέντε ορόφους, διάφορα κατακόρυφα κανάλια συνδυάστηκαν από μία οριζόντια, από την οποία κατευθύνθηκε περαιτέρω ο αέρας στο ορυχείο κατά μήκος ενός κατακόρυφου διαύλου.

Επί του παρόντος κύρια συστήματα διάλυμα φυσικό αερισμό κτίρια πολυώροφα είναι ένα διάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ένα κατακόρυφο κανάλι συλλογής - «κορμό» - με πλευρικούς κλάδους - «δορυφόρους». Ο αέρας εισέρχεται το καπό με ένα πλευρικό άνοιγμα υποκαταστήματος που βρίσκεται στην κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα και είναι συνήθως στην ψευδή πάτωμα του επόμενου ορόφου παρακάμπτεται με τον κύριο αγωγό συλλογής. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ πιο συμπαγές σύστημα με επιμέρους κανάλια, μπορεί να είναι αεροδυναμικά σταθερά και πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.

Κάθε κάθετη διαμερίσματα μπορεί να έχει δύο «βαρέλι»: ένα από διέλευση του αέρα από την κουζίνα, από την άλλη - από τις τουαλέτες και τα μπάνια. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ένα «κορμό» για κουζίνες εξαερισμό και santehkabin υπό την προϋπόθεση ότι το σημείο σύνδεσης των πλευρικών κλάδων σε ένα κανάλι συλλογής στο ίδιο επίπεδο πρέπει να είναι πάνω από το επίπεδο του εξυπηρετούνται χώρου κατά όχι λιγότερο από 2 m. Το ένα ή τα τελευταία δύο ορόφους έχουν συχνά μεμονωμένα κανάλια που δεν είναι συναφείς με κοινό κορμό "κορμό". Αυτό συμβαίνει εάν είναι δομικά αδύνατο να συνδέσετε τα κανάλια της άνω πλευράς με την πλευρά του κορμού από το γενικό σχήμα.

Σε τυπικά κτίρια, το κύριο στοιχείο του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι το ventblock από το δάπεδο έως την οροφή. Στα κτίρια που κατασκευάζονται μεμονωμένα, οι αγωγοί εξάτμισης εκτελούνται πιο συχνά σε μέταλλο.

Το ventblock περιλαμβάνει ένα τμήμα του κύριου καναλιού ενός ή περισσοτέρων πλευρικών κλάδων, καθώς και ένα άνοιγμα που συνδέει το μπλοκ με το χώρο συντήρησης. Τώρα τα πλευρικά κλαδιά είναι συνδεδεμένα με τον κύριο δίαυλο μέσω του 1ου ορόφου, ενώ προηγούμενες λύσεις προβλέπονται για σύνδεση μέσω 2 - 3 και ακόμη και μετά από 5 ορόφους. Ο εσωτερικός σύνδεσμος των τμημάτων εξαερισμού είναι ένας από τους πιο αναξιόπιστους χώρους στο σύστημα εξαερισμού. Για τη στεγανοποίησή του χρησιμοποιείται ακόμα μερικές φορές τσιμεντοκονία, τοποθετημένο στο άνω άκρο του υποκείμενου τμήματος. Όταν εγκατασταθεί η επόμενη μονάδα, η λύση συμπιέζεται και επικαλύπτει εν μέρει την διατομή των αγωγών εξαερισμού, με αποτέλεσμα να αλλάζει η χαρακτηριστική αντίστασης. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις στεγανών στεγανοποιήσεων του συνδέσμου μεταξύ των μπλοκ. Όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο στην ανεπιθύμητη ανακατανομή των ροών του αέρα αλλά και στη ροή του αέρα μέσω του δικτύου εξαερισμού από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Η χρήση ειδικών στεγανοποιητικών υλικών οδηγεί, ωστόσο, στο επιθυμητό αποτέλεσμα υπό συνθήκες εργασιμότητας της τερματισμού λειτουργίας όταν η ραφή είναι δύσκολη στην πρόσβαση.

Προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες θερμότητας μέσα από την επάνω οροφή όροφο και να αυξηθεί η θερμοκρασία στην εσωτερική επιφάνεια της πλειονότητας των τυποποιημένων κτιρίων σχέδια πολυώροφα παρέχει συσκευή «ζεστή πατάρι» των περίπου 1,9 μέτρα ύψος. Λαμβάνει αέρα από διάφορα προκατασκευασμένα κάθετα κανάλια, καθιστώντας πατάρι κοινό οριζόντιο τμήμα συστήματα εξαερισμού. Η απομάκρυνση του αέρα από το χώρο σοφίτα μέσω ενός τμήματος για κάθε άξονα καυσαερίων σπίτι, το στόμιο της οποίας, σύμφωνα με το SNP «Κτίρια κατοικιών» βρίσκεται στο 4,5 m πάνω από την πλάκα δαπέδου πάνω από το τελευταίο.

Ταυτόχρονα, ο εξαγόμενος αέρας στη σοφίτα δεν πρέπει να κρυώσει, διαφορετικά αυξάνει την πυκνότητα του, πράγμα που οδηγεί σε ανατροπή της κυκλοφορίας ή μείωση του ρυθμού ροής των καυσαερίων. Στο πάτωμα της σοφίτας πάνω από το ventblock, είναι τοποθετημένη μια κεφαλή, μέσα στην οποία, κατά κανόνα, πλευρικά κανάλια του τελευταίου ορόφου συνδέονται με το κύριο. Κατά την έξοδο από το άκρο στο «κορμό» αέρας ρέει με μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε να το λόγω ο αέρας εξόδου εκτοξεύσεως αναρροφάται από τα πλευρικά κανάλια του τελευταίου ορόφου.

Από την ίδια ventbloki χρησιμοποιείται σε κτίρια 10 ορόφων και 25, στη συνέχεια, για 10 - 12 όροφο κτίριο της ταχύτητας του αέρα στον κύριο αγωγό σε μια έξοδο στο «ζεστό πατάρι» δεν επαρκεί για την εκτόξευση του αέρα από την πλευρά υποκατάστημα της επάνω ορόφους. Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση απουσίας του ανέμου ή όταν η κατεύθυνση του ανέμου δεν θεωρείται επίπεδη πρόσοψη, περιπτώσεις ανατροπή κυκλοφορία και φυσούν τον αέρα εξαγωγής από άλλα διαμερίσματα στα τελευταία διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου.

Για τον φυσικό εξαερισμό υπολογίζεται ο τρόπος ανοιχτών εξαερισμών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 5 ° C και ο καιρός χωρίς αέρα. Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνει την ράβδο, και πιστεύεται ότι ο αερισμός των διαμερισμάτων βελτιώνει μόνο. Το σύστημα υπολογίζεται ξεχωριστά από το κτίριο. Ταυτόχρονα, η ροή του συστήματος εξάτμισης αέρα είναι μόνο ένα συστατικό του υπολοίπου αέρα του διαμερίσματος στο οποίο εκτός του ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο το ρεύμα του αέρα, ή ενδοδιηθητικά eksfiltruyuschegosya μέσα από τα παράθυρα και εισέρχονται ή εξέρχονται από το διαμέρισμα μέσα από την μπροστινή πόρτα. Υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και κατευθύνσεις ανέμου, ανοίγματα ή κλειστά παράθυρα, τα στοιχεία αυτής της ισορροπίας ανακατανέμονται.

Εκτός από το σχεδιασμό λύσεων του συστήματος και τις καιρικές συνθήκες - θερμοκρασίας και του ανέμου - για το έργο του φυσικού αερισμού επηρεάζουν το ύψος του κτιρίου, διαρρύθμιση του διαμερίσματος, τη σχέση της με σκάλες και μονάδα ασανσέρ, το μέγεθος και τη διαπερατότητα των παραθύρων και θυρών εισόδου στο διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, η πυκνότητα των κανονισμών και το μέγεθος αυτών των εμποδίων πρέπει επίσης να θεωρούνται σχετικές με τον εξαερισμό, καθώς και συστάσεις για τη διαρρύθμιση του διαμερίσματος.

Το περιβάλλον αέρα στο διαμέρισμα θα είναι καλύτερο εάν το διαμέρισμα είναι εφοδιασμένο με διαμπερή ή γωνιακή εξαερισμό. Υποχρεωτικά αυτός ο κανόνας για το SNiP "Κατοικίες" είναι μόνο για κτίρια που έχουν σχεδιαστεί για κλιματικές περιοχές III και IV. Ωστόσο, τώρα και για τη μεσαία ζώνη της Ρωσίας, οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να τοποθετήσουν στο κτίριο των πολυκατοικιών έτσι ώστε να ικανοποιήσουν αυτήν την προϋπόθεση.

Για την πόρτα της εισόδου προς την επίπεδη SNiP'om «Thermal Engineering» απαιτήσεις της υψηλής ακεραιότητας, παρέχοντας διαπερατότητα αέρα όχι μεγαλύτερη από 1,5 kg / h · m 2, η οποία πρακτικά να κοπούν από επίπεδες άξονα σκάλα-ασανσέρ. Σε πραγματικές συνθήκες, δεν είναι πάντα δυνατό να επιτευχθεί η απαιτούμενη πυκνότητα των θυρών διαμερισμάτων. Με βάση τις πολυάριθμες μελέτες που διεξήχθησαν στο μηχανολογικό εξοπλισμό 80s TSNIIEP, MNIITEP'om, είναι γνωστό ότι, ανάλογα με το βαθμό των τιμών πόρτας συμπίεσης βεράντα του χαρακτηριστικά αεροδυναμικής αντίστασης διαφέρουν σχεδόν 6 φορές. Διαρροή πόρτες των δωματίων δημιουργεί πρόβλημα υπερχείλισης του αέρα εξαγωγής των διαμερισμάτων στους κάτω ορόφους του κλιμακοστασίου στους επάνω ορόφους του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα ότι ακόμα και με μια καλά λειτουργούσα εξαερισμού φρέσκο ​​αέρα μειώνεται σημαντικά. Σε κτίρια με μονόπλευρη διαρρύθμιση διαμερισμάτων, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται. Το σχήμα σχηματισμού ροής αέρα σε πολυώροφο κτίριο με χαλαρές πόρτες διαμερίσματος φαίνεται στο Σχ. 1. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης με ροή αέρα μέσω μιας σκάλας και ασανσέρ άξονα είναι μια συσκευή διαδρόμους πάτωμα ή αίθουσες με μια πόρτα που χωρίζει τις σκάλες και ένα συγκρότημα ανυψώσεως των διαμερισμάτων. Ωστόσο, μια τέτοια λύση για χαλαρά πόρτες διαμέρισμα ενισχύει την οριζόντια ροή του αέρα από τις μονομερείς διαμερίσματα με θέα στην προσήνεμη πρόσοψη, σε διαμερίσματα στέγνωσε επάνω προσανατολισμό.

Σχηματισμός ροής αέρα σε πολυώροφο κτίριο

παράθυρα διαπνοή κτίρια κατοικιών κόβουν "Thermal Engineering" δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 kg / h · m 2 για πλαστικό και αλουμίνιο παράθυρα, 6 kg / h · m 2 - για το ξύλο. Τα μεγέθη τους, με βάση τα πρότυπα φωτισμού περιβάλλοντος, καθορίζεται από SNIP «Οικιστικά κτίρια» με τον περιορισμό της αναλογίας της περιοχής της φεγγίτες όλα τα σαλόνια και η κουζίνα με το εμβαδόν του δαπέδου διαμέρισμα των χώρων που δεν υπερβαίνει το 1: 5,5.

Με φυσικό εξαερισμό, τα παράθυρα παίζουν το ρόλο των συσκευών παροχής αέρα. Αφενός, η χαμηλή διαπερατότητα αέρα των παραθύρων οδηγεί σε ανεπιθύμητη μείωση της ανταλλαγής αέρα και, αφετέρου, στην εξοικονόμηση θερμότητας για τη θέρμανση του αέρα διήθησης. Με ανεπαρκή διείσδυση, ο εξαερισμός πραγματοποιείται μέσω ανοικτών παραθύρων. Η αδυναμία προσαρμογής της θέσης των φυλλαδίων των παραθύρων καθιστά τους μισθωτές μερικές φορές να τις χρησιμοποιούν μόνο για βραχυπρόθεσμο αερισμό των χώρων, ακόμη και με μια απτή ταλαιπωρία στο διαμέρισμα.

Μια εναλλακτική παραλλαγή της ανοργάνωτης εισροής είναι συσκευές τροφοδοσίας διαφόρων σχεδίων εγκατεστημένων απευθείας σε εξωτερικούς φράχτες. Η ορθολογική τοποθέτηση των συσκευών χειρισμού αέρα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ρύθμισης της ροής αέρα τροφοδοσίας καθιστά δυνατή την πολύ ελπιδοφόρα εγκατάσταση.

Οι μελέτες πλήρους κλίμακας και οι πολυάριθμοι υπολογισμοί του κλιματισμού του κτιρίου επέτρεψαν να αποκαλυφθούν οι γενικές τάσεις στις αλλαγές των συνιστωσών του εναέριου ισοζυγίου των διαμερισμάτων, όταν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες για διαφορετικά κτίρια.

Παραλλαγές τοποθέτησης αερομαγ

Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνει το ποσοστό της βαρυτικής συνιστώσας της διαφοράς πίεσης εκτός και εντός του οικία, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους διείσδυση μέσω των παραθύρων σε όλους τους ορόφους. Πιο σημαντικά, η αύξηση αυτή επηρεάζει τους χαμηλότερους ορόφους του κτιρίου. Η αύξηση της ταχύτητας του ανέμου σε μια σταθερή θερμοκρασία εξωτερικού αέρα προκαλεί αύξηση της πίεσης μόνο στην προσήνεμη πρόσοψη του κτιρίου. Η πιο σημαντική αλλαγή στην ταχύτητα του ανέμου επηρεάζει τις διαφορές πίεσης στους ανώτερους ορόφους των ψηλών κτιρίων. Η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου ασκούν ισχυρότερη επίδραση στη διανομή των ροών αέρα στο σύστημα εξαερισμού και στο κόστος διείσδυσης από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα. Η αλλαγή της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα από -15 ° C σε -30 ° С οδηγεί στην ίδια αύξηση στην ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα καθώς και στην αύξηση της ταχύτητας του ανέμου από 3 σε 3,6 m / s. Η αύξηση στην ταχύτητα του ανέμου δεν επηρεάζει τη ροή αέρα που απομακρύνεται από την επίπεδη πρόσοψη στέγνωσε επάνω, όμως κακή η μπροστινή πόρτα εισροή σε αυτά μειώνεται μέσα από τα παράθυρα και μέσω των αυξημένων πόρτες εισόδου. Η επίδραση της βαρύτητας πίεσης, του ανέμου, τη διάταξη, η αντίσταση στην διαπερατότητα αέρα των εσωτερικών και εξωτερικών όψεων για πολυώροφα κτίρια εκφράζεται ταχύτερα από ό, τι σε κτίρια μέσης και χαμηλής-ανόδου.

Σχήμα ελεγχόμενες βαλβίδες τροφοδοσίας τοποθετούνται στον τοίχο 1. Ρύθμιση κομβίου 2. Το κάλυμμα από πλαστικό με βάση συναρμολόγησης ΡΡΙ-ρύθμισης 3. Φίλτρο ακρυλονιτριλίου-βουταδιενίου-στυρενίου 15 4. 5. Το περίβλημα από πλαστικό που βασίζεται σε ένα συμπολυμερές ακρυλονιτριλίου, βουταδιενίου και στυρολίου 6. Τοποθέτηση του θερμοπλαστικού πλαστικό και καουτσούκ 7. Η πρόσληψη δίοδος αέρα διαμέτρου 133/125 HDPE 8. Silencer ορυκτοβάμβακα 9. Εξωτερικό πλέγμα US-AV μορφοποιημένων αλουμινίου, που είναι εξοπλισμένα με πλέγμα για να αποτρέψει την είσοδο του εντόμου th

Σε σχέση με την εγκατάσταση στο κτίριο πυκνών παραθύρων, μόνο η διάταξη του συστήματος εξάτμισης αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Ως εκ τούτου, για τα διαμερίσματα τροφοδοσίας εισροής χρησιμοποιείται ως διαφόρων συσκευών (παράθυρα ειδική aeromaty έχει ένα αρκετά μεγάλο οπισθέλκουσα και δεν διέρχεται από το θόρυβο από το εξωτερικό (Εικ. 2), οι βαλβίδες παροχής αέρα σε εξωτερικούς τοίχους (Εικ. 3) και έχει σχεδιαστεί για μηχανικό αερισμό είναι.

Στο εξωτερικό, τα μηχανικά συστήματα εξαερισμού έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα στην κατασκευή κατοικιών, ειδικά για πολυώροφα κτίρια. Τα συστήματα αυτά διακρίνονται από σταθερή εργασία σε όλες τις περιόδους του έτους. Η παρουσία ανεμιστήρων οροφής με χαμηλό θόρυβο και αξιόπιστους ανεμιστήρες οροφής (ανάλογοι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με αγωγούς απορριμμάτων) καθιστούσε τέτοια συστήματα αρκετά ογκώδη. Για την ροή αέρα στις συνδέσεις παραθύρων, κατά κανόνα, εγκαθίστανται αερομαλάκια.

Δυστυχώς, η χρήση κοινών εθνικών εμπειριών για την κατασκευή ανύψωσης ή μηχανικό αερισμό συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από το παράδειγμα της επιχείρησης στη Μόσχα, δεκάδες 22-διώροφα κτίρια και μια σειρά-700A. Σύμφωνα με την κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, αναγνωρίστηκαν ως έκτακτες σε μια στιγμή. Η συνέπεια των διαρθρωτικών και συναρμολόγησης ελαττώματα και κακή λειτουργία (ρελαντί ανεμιστήρες) είναι ανεπαρκής εξαερισμός του συνόλου όλων των διαμερισμάτων και ξεχειλίσει το από ορισμένες σπασμένο διαμερίσματα στο σύστημα στο άλλο. Αναφέρονται και άλλες ελλείψεις που σχετίζονται με την κακή σφράγιση των συστημάτων και την πολυπλοκότητα της προσαρμογής τους στην εγκατάσταση.

Σε μια καλύτερη θέση, από την άποψη της λειτουργίας του ανεμιστήρα, υπάρχουν διαμερίσματα με μεμονωμένους ανεμιστήρες. Αυτά περιλαμβάνουν τα διαμερίσματα ενός αριθμού τυποποιημένων κτιρίων όπου είναι εγκατεστημένοι μικροί αξονικοί ανεμιστήρες σε μεμονωμένους αγωγούς εξαγωγής στους τελευταίους ορόφους.

Ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών σχετικά με τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων εξαερισμού έκαναν το ζήτημα θεμιτό: μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να λειτουργεί καλά κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αποφασίστηκε να ληφθεί μια μέθοδο της μαθηματικής μοντελοποίησης με την από κοινού εξέταση του τρόπου αέρα, όλα τα δωμάτια του κτιρίου με ένα σύστημα εξαερισμού, το οποίο σας επιτρέπει να εντοπίσει αξιόπιστη ποιοτική και ποσοτική εικόνα της κατανομής της ροής του αέρα στο κτίριο και το σύστημα εξαερισμού.

Για τη μελέτη, επιλέχθηκε ένα κτίριο 11 ορόφων με ενιαία είσοδο στο οποίο όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν γωνιακό εξαερισμό. Οι δύο τελευταίοι όροφοι καταλαμβάνουν διαμερίσματα δύο επιπέδων. Πλατεία παράθυρα και αναπνέει τους στο κτίριο πληροί τις προδιαγραφές, καθώς και οι πόρτες και αναπνέει (παράθυρα διαπερατότητα αέρα 1ος όροφος ήταν 6 kg / h · m 2, και την πόρτα - 1,5 kg / h · m 2). Στο κλιμακοστάσιο σε όλους τους ορόφους υπάρχουν παράθυρα. Σε κάθε διαμέρισμα υπάρχουν δύο "κορμούς" από φυσικά συστήματα εξαερισμού, κατασκευασμένα από μέταλλο. Όλα τα συστήματα εξαερισμού υιοθετήθηκαν όπως σχεδιάστηκαν από την οργάνωση σχεδιασμού. Τα κανάλια καναλιών διαθέτουν την ίδια διάμετρο σε ύψος. Οι διαμέτρους των πλευρικών κλαδιών είναι επίσης οι ίδιες. Για τα πλευρικά κλαδιά επιλέγονται διαφράγματα, τα οποία εξισώνουν την κατανάλωση αέρα από τα δάπεδα. Το ύψος του άξονα πάνω από το δάπεδο του ανώτερου τεχνικού δαπέδου αυξάνεται κατά 4 μέτρα.

Οι υπολογισμοί χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του κόστους του αέρα που συνθέτουν το αεροπορικό ισοζύγιο κάθε διαμερίσματος σε διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες, ταχύτητες ανέμου και με ανοικτά και κλειστά παράθυρα.

Εκτός από την ανωτέρω περιγραφείσα βασική πραγματοποίηση, θεωρούνται παραλλαγές με πόρτες διαμέρισμα κατάλληλη διαπερατότητα αέρα των 15 kg / h · m 2 σε μια διαφορά πίεσης 10 Ρα και με παράθυρα, παρέχοντας διαπερατότητα αέρα των 10 kg / h · m 2 στον πρώτο όροφο σε εξωτερική θερμοκρασία των -26 ° C.

Τα αποτελέσματα υπολογισμού για ένα διαμέρισμα με την απαιτούμενη ροή καυσαερίων 120 m 3 / h · m 2 φαίνονται στο σχ. 4.

Το Σχήμα 4α δείχνει ότι οι τυποποιημένες κλειστές πόρτες και παράθυρα και παράθυρο αφήνει έξοδα αφαιρούνται μέσω ενός εξαερισμού αέρα εξαγωγής είναι πρακτικά ίση με δαπάνες διείσδυση του αέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, όταν ο άνεμος και χωρίς άνεμο. Μέσα από τις πόρτες διαμερισμάτων, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κίνηση αέρα (όλες οι πόρτες εργάζονται στην εισροή με ρυθμό 0,5 - 3 m 3 / h · m 2). Μέσα από τις προσήνεμες και προσήνεμες προσόψεις παρατηρείται διήθηση. Οι χρεώσεις στον τελευταίο όροφο είναι για διαμέρισμα δύο επιπέδων, γεγονός που εξηγεί το αυξημένο κόστος. Είναι φανερό ότι ο εξαερισμός λειτουργεί αρκετά ομοιόμορφα, αλλά με κλειστά τα πρότυπα παράθυρα εξαερισμού δεν εκτελείται ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία -26 ° C, και ένας άνεμος κεφάλι έως 4 m / s σε μία από τις προσόψεις του διαμερίσματος.

Στο Σχ. Το σχήμα 4b δείχνει την αλλαγή στις ροές αέρα της ίδιας εκδοχής των περιφράξεων στο κτίριο, αλλά με ανοικτούς πυλώνες. Οι πόρτες εξακολουθούν να απομονώνουν διαμερίσματα όλων των ορόφων από τη σκάλα. Σε + 5 ° C και χωρίς αέρα, η ανταλλαγή αέρα των διαμερισμάτων είναι κοντά στην κανονική με ελαφρά υπερβολική επιβάρυνση στους πρώτους ορόφους (καμπύλες 3). Σε μια εξωτερική θερμοκρασία -26 ° C και έναν άνεμο 4 m / s, η εναλλαγή αέρα υπερβαίνει τον κανονικό κατά 2,5 - 2,9 φορές. Και οι αεριζόμενες προσόψεις της πρόσοψης προς τα εμπρός (καμπύλη 1n) δουλεύουν στην εισροή και στην εκροή στην κουκούλα (καμπύλη 1b). Το σύστημα εξαερισμού απομακρύνει τον αέρα με μεγάλη υπερκάλυψη. Το ίδιο σχήμα δείχνει την κατανάλωση αέρα στη ζεστή περίοδο του έτους (θερμοκρασία εξωτερικού αέρα από τις παραμέτρους Α). Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος και εσωτερικού αέρα είναι 3 ° C. Σε έναν άνεμο 3 m / s μέσω των παραθύρων μιας πρόσοψης εισέρχεται αέρας (καμπύλη 5n), μέσω των παραθύρων του άλλου - αφαιρείται (καμπύλη 5b). Η ανταλλαγή αέρα επαρκεί. Με windlessness (ή με winded πρόσοψη), όλα τα παράθυρα αντισταθμίζουν την κουκούλα, η οποία είναι μεταξύ 35 και 50% της κανονικής (καμπύλες 4).

Τα σχήματα 4c και 4d απεικονίζουν τους ίδιους τρόπους λειτουργίας με τα σχήματα 4α και 4β, αλλά με πόρτες με αυξημένη διαπερατότητα αέρα. Μπορεί να φανεί ότι ο εξαερισμός είναι ακόμα σταθερός. Κλειστό παράθυρο αφήνει τον αέρα να ρέει μέσα από την πόρτα του διαμερίσματος ελαφρώς ανοιχτό, όταν - στα χαμηλότερα πατώματα του αέρα διαφεύγει από την πόρτα στο κλιμακοστάσιο, στην άνω - μπαίνει στο διαμέρισμα. Στο Σχ. 4g, η ροή αέρα μέσω των θυρών αναφέρεται στις επιλογές 1 και 5. Στις επιλογές 3 και 4, η ροή αέρα μέσω των θυρών είναι αμελητέα.

Παραλλαγές παραθύρων και θυρών υψηλής διαπερατότητας αέρα με κλειστά παράθυρα φαίνονται στο Σχ. 4ε. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι με τα διαπερατά από αέρα παράθυρα, η διείσδυση παρέχει ρυθμό εξαερισμού μόνο στην ψυχρότερη περίοδο του έτους.

Συμπέρασμα

Σε διαμερίσματα με προσανατολισμό δύο όψεων, ο φυσικός αερισμός μπορεί να λειτουργήσει καλά για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, εάν είναι σωστά σχεδιασμένος και εγκατεστημένος. Σε ζεστό καιρό, μόνο η επίδραση του ανέμου μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη εναλλαγή αέρα.

Σύγχρονα πρότυπα διαπερατότητας αέρα των παραθύρων σας κάνουν να σκεφτείτε ειδικά μέτρα για να εξασφαλίσετε την εισροή υπαίθριου αέρα στα διαμερίσματα.

Σημαντική βελτίωση της κλιματισμού των οικιστικών κτιρίων μπορεί να επιτευχθεί εάν η διαπερατότητα του αέρα των διαμερισμάτων είναι πιο κοντά στην κανονική. Αφενός, ο κανόνας της διαπερατότητας του αέρα θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρώς και από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να δοθεί μια προσέγγιση για τον υπολογισμό της απαιτούμενης αντοχής στη διαπερατότητα αέρα των θυρών διαμερισμάτων. Τώρα είναι αδύνατο να βρεθούν οι πόρτες που είναι κατάλληλες για τον κανόνα, για κτίρια διαφορετικών ορόφων και σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψη κλιματικούς παράγοντες.

EG Malyavina // Θερμική απώλεια του κτιρίου: εγχειρίδιο αναφοράς //

Εξαερισμός οικιστικών κτιρίων: συστήματα και κανονιστικές απαιτήσεις

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί εξαερισμός σε κτίριο κατοικιών - πολυκατοικία ή ιδιωτικό; Τι λένε οι κανονισμοί για τα κτίρια; Ποια πρότυπα ροής αέρα πρέπει να ακολουθήσω όταν σχεδιάζω τον εαυτό μου;

Πώς να πραγματοποιήσετε την ανταλλαγή αέρα σε ένα ιδιωτικό σπίτι; Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε.

Ακροφύσια εξαερισμού στην οροφή ενός κτιρίου διαμερισμάτων.

Κανονιστικές απαιτήσεις

Ας ξεκινήσουμε μελετώντας τα ισχύοντα κανονιστικά έγγραφα. Τρέχον SNiP για τον αερισμό οικιστικών κτιρίων - 2.04.05-91 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" και 2.08.01-89 "Οικιστικά κτίρια".

Για την ευκολία του αναγνώστη, ας συνοψίσουμε μαζί τις βασικές απαιτήσεις των εγγράφων.

Θερμοκρασία

Για ένα σαλόνι, καθορίζεται από τη θερμοκρασία της πιο κρύας πενθήμερης περιόδου του έτους.

 • Στην τιμή πάνω από -31C σε δωμάτια είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα ελάχιστο + 18C.
 • Στη θερμοκρασία της πιο κρύας πενταετούς περιόδου κάτω από -31 ° C, οι απαιτήσεις είναι ελαφρώς υψηλότερες: σε δωμάτια δεν πρέπει να είναι λιγότερο από + 20C.

Για γωνιακές αίθουσες με τουλάχιστον δύο κοινόχρηστους τοίχους με δρόμο, οι κανόνες είναι 2 βαθμοί υψηλότεροι - +20 και + 22C, αντίστοιχα.

Χρήσιμες: απαιτήσεις μεταβλητότητα που σχετίζονται με το γεγονός ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες και τις απώλειες θερμότητας αυξηθεί το σημείο δρόσου (το σημείο στο εσωτερικό της δομής περικλείει, όπου η συμπύκνωση των υδρατμών αρχίζει) μετατοπίζεται προς την εσωτερική επιφάνεια. Αυτές οι θερμοκρασίες αποκλείουν την κατάψυξη του τοίχου.

Για τα μπάνια η ελάχιστη θερμοκρασία είναι + 18C, για μπάνια και ντους - +24.

Ανταλλαγή αέρα

Ποιοι είναι οι κανόνες για τον αερισμό των κατοικιών (ακριβέστερα, ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά);

Πρόσθετες απαιτήσεις

Ποιες άλλες απαιτήσεις και συστάσεις υπάρχουν στο SNIP για θέρμανση και αερισμό κατοικιών;

 • Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να παρέχει ανταλλαγή αέρα μεταξύ μεμονωμένων δωματίων. Με απλά λόγια, είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα εκχύλισμα στην κουζίνα και η εισροή αέρα στην κρεβατοκάμαρα. Στην πραγματικότητα, το έγγραφο υλοποιεί τη σύσταση: ο εξαερισμός πρέπει να παρέχεται σε κουζίνες, μπάνια, μπάνια, τουαλέτες και γραφεία στεγνώματος.

Στις κολώνες μπορείτε να δείτε δύο γρίλιες αερισμού στην κουζίνα. Ένας από αυτούς ανοίγει σε μια καμινάδα: τα σπίτια χτίστηκαν κάτω από τη θέρμανση της σόμπας.

 • Ο εξαερισμός του διαμερίσματος πρέπει να συνδεθεί στον κοινό αγωγό εξαερισμού όχι λιγότερο από 2 μέτρα από το επίπεδο της οροφής. Η οδηγία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ανατροπής του ελκυσμού σε καιρικές συνθήκες.
 • Όταν χρησιμοποιούν ξεχωριστές εγκαταστάσεις σε ένα κτίριο κατοικιών για δημόσιες ανάγκες, παρέχονται με δικό τους σύστημα εξαερισμού, που δεν συνδέεται με το γενικό σπίτι.
 • Στη θερμοκρασία της ψυχρότερης πενθήμερης περιόδου κάτω από -40 ° C για τριώροφα και ψηλότερα κτίρια, επιτρέπεται η παροχή εξοπλισμού εξαερισμού για συστήματα θέρμανσης.
 • Οι λέβητες αερίου και οι κολώνες με την εκκένωση των προϊόντων καύσης στον γενικό εξαερισμό μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε κτίρια που δεν υπερβαίνουν τους πέντε ορόφους. Οι λέβητες στερεών καυσίμων και οι θερμοσίφωνες μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε μονοκατοικίες και διώροφα κτίρια.
 • Συνιστάται η παροχή καθαρού αέρα σε δωμάτια με μόνιμη διαμονή ατόμων. Αυτό, πράγματι, μας οδηγεί ξανά στο ήδη αναφερθέν σύστημα: τη ροή του αέρα μέσα από τα σαλόνια και την κουκούλα μέσα από την κουζίνα και το μπάνιο.

Πώς λειτουργεί

Έτσι, μελετήσαμε τις βασικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό των χώρων διαβίωσης. Και πώς ο εξαερισμός πραγματοποιείται σε πολυκατοικίες και ιδιωτικά σπίτια;

Πολυκατοικίες

Παραδόσεις

Το παραδοσιακό σχέδιο για τη Ρωσία και ολόκληρο τον μετα-σοβιετικό χώρο είναι ο φυσικός αερισμός, ο οποίος χρησιμοποιεί τη διαφορά πυκνότητας μεταξύ ζεστού και κρύου αέρα για την ανταλλαγή αέρα. Το θερμό είναι αναγκασμένο να βγει στο πάνω μέρος του δωματίου και από εκεί στον αγωγό εξαερισμού. η εισροή κρύου στα σοβιετικά σπίτια παρέχεται εις βάρος των παραθύρων εξαερισμού και των χαλαρών ξύλινων πλαισίων.

Οι σχισμές στα ξύλινα πλαίσια χρησίμευσαν ως στοιχείο εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ο εξαερισμός ήταν εξοπλισμένος σύμφωνα με το ήδη αναφερθέν σχήμα: σε μπάνια, τουαλέτες και σε κουζίνες. Τα δωμάτια αεριζόταν με φρέσκο ​​αέρα.

Δεδομένου ότι ο κάθετος καθετήρας εξαερισμού για κάθε διαμέρισμα είναι πολυτελής ανεπίτρεπτος σε πολυώροφα κτίρια, τα συστήματα εξαερισμού των μεμονωμένων διαμερισμάτων άρχισαν να είναι ενωμένα με κάθετα μεταλλεία.

Τα ορυχεία ενώθηκαν με ένα οριζόντιο κανάλι, το οποίο έχει ένα πέρασμα στην οροφή και είναι εφοδιασμένο με μια ομπρέλα, η οποία την προστατεύει από τις βροχοπτώσεις. Η εκτροπή σε κάθε διαμέρισμα παρέχεται με ένα σύντομο κάθετο κανάλι - έναν δορυφόρο που εμπόδισε την ανταλλαγή αέρα μεταξύ των διαμερισμάτων.

Το δορυφορικό κανάλι συνδέει το ορυχείο στο πάτωμα πάνω από την εισαγωγή αέρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος:

 • Απλότητα κατασκευής και ως εκ τούτου ελάχιστο επενδυτικό κόστος.
 • Ελάχιστο κόστος λειτουργίας. Στην ουσία, βράζουν μόνο στον σπάνιο καθαρισμό των φραγμένων καναλιών εξαερισμού. Ο λόγος για την απόφραξη είναι η αιθάλη από τις σόμπες αερίου και, λιγότερο συχνά, οι διαταραχές στις κατασκευές.

Στη φωτογραφία, η αιθάλη στον αεραγωγό είναι ορατή.

 • Εισαγωγή καθαρού αέρα στο δωμάτιο απευθείας από το δρόμο, χωρίς την ανάγκη για οποιαδήποτε ενδιάμεση επεξεργασία.

Φυσικά, υπήρχαν κάποιες ελλείψεις.

 • Στους επάνω ορόφους, η κεφαλή που παρέχει αερισμό είναι ελάχιστη. Ως εκ τούτου - όχι σπάνιες περιπτώσεις της διαβόητης ανατροπής της έλξης σε καιρικές συνθήκες.
 • Ένα μακρύ κανάλι με τραχούς τοίχους (παραδοσιακά υλικά του ορυχείου και στροφές στα διαμερίσματα - τούβλο και σκυρόδεμα) παρέχει υψηλή αεροδυναμική αντίσταση, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού.
 • Τα κανάλια συχνά δεν είναι ερμητικά σφραγισμένα: ένα τσιμεντοκονία χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των στοιχείων τους, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη βαφή. Η αντλία αέρα μειώνει περαιτέρω το ρεύμα.

Νεωτερικότητα

Πρόσφατα, κατά την κατασκευή νέων κτιρίων, ένα σχέδιο με μια ζεστή σοφίτα εφαρμόζεται όλο και περισσότερο. Πώς μοιάζει;

Τα οριζόντια κανάλια που συνδέουν μερικά ορυχεία είναι κάτι το παρελθόν. Αντ 'αυτού, ολόκληρη η σοφίτα μετατράπηκε σε στατικό θάλαμο πίεσης.

Το σχέδιο εξαερισμού με μια ζεστή σοφίτα.

Σημαντικό: λόγω της σταθεροποίησης της υψηλής θερμοκρασίας στο σοφίτα, ένα από τα βασικά προβλήματα του πάνω ορόφου έχει λυθεί - μια κρύα οροφή. Κατά συνέπεια, μειώνονται οι απαιτήσεις για θέρμανση.

Οι άξονες συνδυάζονται με οριζόντιες εξόδους σε ένα ενιαίο τεμάχιο βιομηχανικής κατασκευής. Αυτό ελαχιστοποιεί τον αριθμό πιθανών διαρροών συνδέσεων.

Η έξοδος πατάρι είναι εγκατεστημένη σε κάθε τμήμα του σπιτιού. Η ενσωμάτωσή του στο μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα επιτρέπει την αύξηση του ύψους της παραγωγής σε 2 μέτρα από το επίπεδο της στέγης χωρίς να διαταράσσεται η αρχιτεκτονική εμφάνιση του σπιτιού, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την πρόσφυση.

Ομπρέλες που προστατεύουν τα ορυχεία από την πτώση της βροχής και του χιονιού είναι κάτι το παρελθόν: προκάλεσαν κάποια πτώση στην ώθηση. Αντ 'αυτού, στη βάση του ατράκτου είναι εγκατεστημένη μια δεξαμενή αποστράγγισης με μια αποστράγγιση στο σύστημα αποχέτευσης.

Η ομπρέλα προστατεύει από τις βροχοπτώσεις, αλλά περιορίζει το βύθισμα.

Ο άξονας που ανοίγει στην οροφή απέκτησε μια τετραγωνική διατομή, η οποία βελτίωσε το ρεύμα σε καιρό με ανέμους, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του ανέμου.

Η σοφίτα, συναρμολογημένη από πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος, χωρίστηκε σε τμήματα.

Έτσι, επιλύονται δύο προβλήματα:

 1. Οι ροές αέρα από διαφορετικές εισόδους δεν μπορούν να αναμειχθούν. Η ανάμιξή τους υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός ότι η ώθηση σε ένα κανάλι θα ενισχυόταν από ένα άλλο κανάλι.
 2. Ελήφθησαν υπόψη οι ισχύοντες κανόνες πυρασφάλειας: πυρίμαχο διαμέρισμα ικανό να αποτρέψει τη διάδοση θερμών προϊόντων καύσης σε πυρκαγιά.

Κατά κανόνα, το τμήμα αντιστοιχεί στο μέγεθος της εισόδου.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

 • Το έργο του αερισμού ως συνόλου έχει γίνει πιο σταθερό, ανεξάρτητα από τη δύναμη και την κατεύθυνση του ανέμου.
 • Η αεροδυναμική αντίσταση του δορυφορικού καναλιού αυξήθηκε από 1 - 1,5 έως 6 - 9 Pa, γεγονός που κατέστησε την ανταλλαγή αέρα σε διαμερίσματα λιγότερο εξαρτώμενη από το πάτωμα.

Nuance: στους δύο επάνω ορόφους, η πρόσφυση μπορεί να είναι ακόμα ανεπαρκής, αφού υπάρχει απλά πουθενά να τοποθετούνται δορυφόροι του απαιτούμενου ύψους. Το πρόβλημα επιλύεται τελείως με την εγκατάσταση στους ανεμιστήρες εξαγωγής των διαμερισμάτων: σε αυτό το σχέδιο, το έργο τους δεν μπορεί πλέον να οδηγήσει στο γεγονός ότι ο εξαγόμενος αέρας από ένα διαμέρισμα θα πέσει σε άλλο.

Η εξαναγκασμένη εξάτμιση αντισταθμίζει την έλλειψη έλξης.

Αναγκαστικό σχέδιο

Το κύριο πρόβλημα οποιουδήποτε σχεδίου φυσικού αερισμού είναι η εξάρτησή του από τη δύναμη του ανέμου.

Η λύση αυτού του προβλήματος είναι προφανής:

 1. Η αεροδυναμική αντοχή του ορυχείου υποεκτιμάται τεχνητά (για παράδειγμα, με την εγκατάσταση ρυθμιζόμενων βαλβίδων).
 2. Ο άξονας είναι εξοπλισμένος με έναν ακτινικό ανεμιστήρα με σύστημα ακύρωσης θορύβου.

Η τιμή της αυξημένης απόδοσης είναι μια μικρή αύξηση του λειτουργικού κόστους και του επενδυτικού κόστους του έργου.

Ξένη εμπειρία

Ένα μάλλον περίεργο σχέδιο εξαερισμού πραγματοποιείται σε πολυκατοικίες από Γερμανούς κατασκευαστές.

 • Ο εξαερισμός οργανώνεται μέσα από την κουζίνα και ένα συνδυασμένο μπάνιο.
 • εισαγωγής αέρα είναι ένα κοινό κανάλι, το οποίο ανοίγει σε ένα δωμάτιο με πολλές μικρές οπές γύρω από την περίμετρο της και μια κεντρική βαλβίδα που παρέχεται με ένα σωληνοειδές και ελατήριο επαναφοράς. Ο αγωγός αέρα έχει αυξημένη αεροδυναμική αντίσταση και θάλαμο για απόσβεση του ήχου.

Γρίλια φράχτη με ανεμιστήρα και βαλβίδα.

Πώς λειτουργεί:

 • Στην κατάσταση αναμονής, το εκχύλισμα εκτελείται σε περιορισμένο όγκο.
 • Όταν ενεργοποιείτε το φως στο μπάνιο ή πιέζετε την τροφοδοσία στη βαλβίδα της κουζίνας, η παροχή της εισόδου αέρα αυξάνεται σημαντικά. Επιπλέον, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός ενεργοποιείται.

Ιδιωτική κατασκευή κατοικιών

Είναι σαφές ότι για μονοκατοικίες δεν υπάρχει γενικό σχέδιο αερισμού: το έργο έχει κατασκευαστεί για μια συγκεκριμένη δομή. Ο συγγραφέας θα επιτρέψει στον εαυτό του να μοιραστεί τις δικές του σκέψεις, υποστηριζόμενη από την εμπειρία εγκατάστασης εξαερισμού στο σπίτι του.

Επιλογή συστήματος

Η επιλογή βασίστηκε στον εξαερισμό με εξαναγκασμένο κίνητρο και φυσική ροή αέρα μέσα στο κελάρι.

Υπήρχαν αρκετά κίνητρα.

 • Τα μέσα αερισμού εξαγωγής τοποθετούν ένα κανάλι. Προμήθεια και εξαγωγή - δύο, πράγμα που σημαίνει πολύ περισσότερη εργασία και ζημιά στις ήδη πραγματοποιηθείσες επισκευές.

Ο αγωγός εξαγωγής μπορεί να τοποθετηθεί με ελάχιστες ζημιές.

Αξίζει να διευκρινισθεί: σε αυτή την περίπτωση, το κανάλι για την άντληση αέρα ήταν ήδη εκεί. Σ 'αυτό το ρόλο, μια αύλακα μεταμφιέστηκε από τους οικοδόμους μεταξύ του εγκάρσιου στύλου, επί του οποίου στηρίχθηκαν οι πλάκες, και του εξωτερικού τοιχώματος. Ήταν απαραίτητο μόνο να γροθιάσετε τα ανοίγματα για την εισαγωγή αέρα και να οργανώσετε την κουκούλα στο δρόμο.

 • Ο υπολογισμός του φυσικού αερισμού οικιστικών κτιρίων είναι εξαιρετικά περίπλοκος. για αυτό, είτε σύνθετοι τύποι που λαμβάνουν υπόψη πολλές μεταβλητές είτε υπολογιστές σε απευθείας σύνδεση χρησιμοποιούνται, συχνά δίνοντας ένα αναξιόπιστο αποτέλεσμα. Σε εξαναγκασμένο σχέδιο, η παραγωγικότητα με ελάχιστο σφάλμα είναι ίση με την χωρητικότητα του ανεμιστήρα εξαγωγής.
 • Η εισαγωγή αέρα από το υπόγειο (ξηρό και τοποθετημένο κάτω από το επίπεδο του εδάφους) επέτρεψε να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του αέρα παροχής ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία του εδάφους κάτω από το σημείο πήξης διατηρείται σε + 10 - + 14 μοίρες.

Σε ένα υπόγειο υπόγειο με τσιμεντένιο δάπεδο, η θερμοκρασία είναι σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Εξαερισμός των προδιαγραφών SNiP του σπιτιού και απαιτήσεις για τη συσκευή

Είδη οικιστικών κτιρίων

Λαμβάνοντας υπόψη τα κτίρια κατοικιών, μπορείτε να τα διαιρέσετε σε τυπικά και ατομικά.
Τα τυπικά μοντέλα είναι πρότυπα που επιδεικνύουν έτοιμες λύσεις, όπου αναπτύσσονται τα βασικά σημεία. Χρησιμοποιούνται για μεγάλα κτίρια. Σε αυτές τις προετοιμασίες, πραγματοποιούνται μικρές προσαρμογές για τις τοπικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ο προσανατολισμός στο έδαφος ή ο τόπος σύνδεσης στα δίκτυα.

Ένα ιδιαίτερο σπίτι, με μοναδικές μορφές και προσόψεις, με προσωπικές επιθυμίες και ιδέες ονομάζεται ατομικό.

Μια διαίρεση πολυκατοικίες και μονοκατοικίες.
Πολυκατοικίες ονομάζονται σπίτια που έχουν κοινό χώρο και μηχανική εκτός των ορίων του διαμερίσματος.

Εδώ, ταξινομούνται τα ξενώνες, οι κοιτώνες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Συχνά στα πολυώροφα κτίρια υπάρχουν άλλα μη οικιστικά αντικείμενα: χώροι στάθμευσης, καταστήματα λιανικής πώλησης, οργανώσεις εξυπηρέτησης και άλλοι.

Παροχή αέρα

Για να δημιουργήσετε έναν εναέριο χώρο, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις υγιεινής και τεχνολογίας, ορίστε τις απαιτούμενες πολλαπλές αλλαγές αέρα. Για έναν αριθμό δωματίων, μπορεί να βρεθεί στις καμάρες των κανόνων, για άλλους καθορίζεται από τον υπολογισμό.

Με γνώμονα την οικονομία και τη συντήρηση της αδιάλειπτης λειτουργίας, ο εξαερισμός εφαρμόζεται με φυσικό ρεύμα. Η τροφοδοσία αέρα παρέχεται από τις μονάδες τροφοδοσίας διήθηση αέρα και μέσω των διαρροών των θυρών. Η κατεύθυνση της κίνησης των μαζών αέρα οργανώνεται από παράθυρα στο μπάνιο, το μπάνιο και την κουζίνα.

Με παροχή αέρα τόσο ολόκληρο το σπίτι όσο και το διαμέρισμα ο χώρος δεν αντιμετωπίζεται μόνο από εργαζόμενους από οργανισμούς για την κατασκευή ή τη λειτουργία ενός κτιρίου, αλλά και από συνηθισμένους ενοικιαστές. Για παράδειγμα, με την πάροδο του χρόνου, η ώθηση στα κανάλια χάθηκε. Ή μετά την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων, παρατηρείται εισροή από τον γενικό διάδρομο. Φυσικά, ο ενοικιαστής ψάχνει για μια λύση στο πρόβλημα. Και είναι απολύτως απαραίτητο να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή των κανόνων που ρυθμίζει αυτόν τον τομέα.

Πριν από την υλοποίηση στην πραγματικότηταΠακέτο τεκμηρίωσης σχεδίου το αντικείμενο αναγκαστικά περνά μια κατάσταση ή ανεξάρτητη εξέταση για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Gosstroy της Ρωσίας. Και μόνο μετά από ένα θετικό συμπέρασμα αναπτύσσεται ένα σύνολο λειτουργικών σχεδίων.

Ρυθμός πρόσκρουσης εξαερισμού

Κατά την κατασκευή, πληρούνται όλες οι απαιτήσεις η τεχνική εποπτεία είναι υπεύθυνη από την πλευρά του πελάτη, την εποπτεία της παραγωγής από την εκτέλεση του έργου του οργανισμού και ως συντάκτης του συγγραφέα προσελκύουν ειδικούς που ανέπτυξαν το έργο.
Για ευκολία κατανόησης, όλα τα κανονιστικά έγγραφα για συστήματα εξαερισμού πολυκατοικίας μπορούν να χωριστούν υπό όρους σε δύο ομάδες:

A. Υποχρεωτικά ρυθμιστικά έγγραφα Gosstroy Ρωσία, Η κυβέρνηση της Μόσχας και η διοίκηση των θεμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα κανονιστικά έγγραφα της Υπηρεσίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας.
Η βασική λίστα.

Κωδικός κανόνων:

SP 60.13330.2012 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός. Ενημερωμένη έκδοση »

SNiP 41-01-2003 "είναι η κύρια για την ανάπτυξη του συστήματος αέρα του κτιρίου. Εκτός από τις βασικές γενικές απαιτήσεις, ο τύπος υπολογισμού για τον υπολογισμό του αέρα και οι απαιτήσεις για το πάχος των αγωγών.

SP 7.13130.2013 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός. Απαιτήσεις πυρασφάλειας "- το πρότυπο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση πυρασφάλειας.

SP 54.13330.2016 "Τα οικιστικά κτίρια είναι πολυκατοικίες. Η ενημερωμένη έκδοση του SNiP 31-01-2003 "- δεν ισχύει για μεζονέτες, οι οποίες υπόκεινται στις απαιτήσεις για το σχεδιασμό ιδιωτικών μονοκατοικιών.

СП 73.13330.2016 "Εσωτερικά υδραυλικά και τεχνικά συστήματα κτιρίων. Η ενημερωμένη έκδοση του SNiP 3.05.01-85 ". Αυτός ο κώδικας κανόνων εφαρμόζεται στις κατασκευαστικές εργασίες. Αναγράφονται τα απαραίτητα στάδια, η τεχνολογία εγκατάστασης, ο κατάλογος των τελικών τεκμηρίων σχετικά με τα αποτελέσματα των έργων.

Κρατικά πρότυπα:

GOST 30494-2011 "Οικιστικά και δημόσια κτίρια. Παράμετροι μικροκλίματος σε χώρους »

GOST 21.602-2016 "Σύστημα τεκμηρίωσης έργου για την κατασκευή. Κανόνες για την εφαρμογή των τεκμηρίων εργασίας για συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού

Υγειονομικά πρότυπα και κανόνες:

SanPiN 2.1.2.2645-10 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια και χώρους κατοικίας"

Β. Προαιρετικό για εκτέλεση - σε αυτά είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι παραλλαγές των συστημάτων, τα χαρακτηριστικά τους και ο υπολογισμός τους. Αυτές οι συστάσεις ή οδηγίες έχουν δημιουργηθεί από τις μηχανολογικές κοινότητες. Βασίζονται σε υποχρεωτικά έγγραφα, αλλά ευρύτερα καλύπτουν τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος αέρα. Περιγράψτε τη μέθοδο υπολογισμού για τον προσδιορισμό των απαιτούμενων όγκων αέρα για τους εξελισσόμενους κινδύνους. Παρέχετε μεθόδους για την επίτευξη της πιο αποτελεσματικής και σταθερής λειτουργίας των συστημάτων.

РНП "АВОК" 5.2-2012 Τεχνικές συστάσεις για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε διαμερίσματα κατοικιών.
STO NP "AVOK" 2.1-2008 "Οικιστικά και δημόσια κτίρια. Συναλλαγματικές ισοτιμίες »

Για χώρους που δεν ανήκουν στην κύρια λειτουργία του αντικειμένου, εφαρμόσουν πρόσθετα πρότυπα, κατάλληλα για το σκοπό τους.

Τα παραπάνω πρότυπα αντικατοπτρίζουν όλα τα σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού. Και με οποιαδήποτε επέμβαση στα συστήματα μετά την κατασκευή, είναι επιτακτική ανάγκη να ελέγξετε τη συμμόρφωσή τους με τα τρέχοντα εξειδικευμένα πρότυπα.


Εξαερισμός σε πολυκατοικία

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιωτική χαμηλή κατασκευή κατοικιών έχει εξαπλωθεί - εξοχικές κατοικίες, αρχοντικά... Κάτω από αντικείμενα αυτού του τύπου εννοούνται κατοικίες μονοκατοικίες με τον αριθμό των ορόφων πάνω από το επίπεδο της γης σήμα δεν υπερβαίνει τα τρία, ξεχωριστά ή αλληλοσυνδεδεμένα.

Όταν δημιουργούμε ένα μικροκλίμα μέσα σε ένα χαμηλότατο ιδιωτικό κτίριο, εφαρμόζουμε τον ίδιο κατάλογο προτύπων όπως παραπάνω, εκτός από το SP 54.13330.2016. Αντιθέτως, βασίζονται στη δέσμη κανόνων του SP 55.13330.2016 "Κατοικίες μονοκατοικίες". Κώδικας Κανονισμών Χρησιμοποιείται επίσης για μονοκατοικίες κατοικίας με ενσωματωμένους, προσαρμοσμένους ή ενσωματωμένους μη οικιστικούς χώρους, για δημόσιους ή βιομηχανικούς σκοπούς (βιοτεχνικούς ή γεωργικούς).

Τα ζητήματα του αερισμού του σπιτιού προκύπτουν βεβαίως ήδη στο στάδιο των σχεδίων. Συχνά ο ιδιοκτήτης αναζητά ανεξάρτητα τις αποφάσεις σχετικά με την παροχή αέρα, χωρίς να προσελκύει σχεδιαστές. Και αν ακολουθήσετε τους κανόνες σε αυτόν τον τομέα ελέγχεται λιγότερο, ο αρμόδιος και υπεύθυνος ιδιοκτήτης τους τηρεί.

Εξαερισμός αποκοπή ιδιωτική κατοικία

Κυρίως στο σπίτι τους, οι ιδιοκτήτες παρέχουν ένα περίπλοκο σύνολο χώρων που απαιτούν ειδική προσέγγιση. Ως εκ τούτου, τα πιο χρήσιμα έγγραφα αναφοράς είναι τα πιο χρήσιμα. Καλύπτουν όχι μόνο τις αρχές της δημιουργίας ενός μικροκλίματος, αλλά περιέχουν επίσης τις πολλαπλές ποσότητες ανταλλαγής αέρα για τα περισσότερα δωμάτια.

Ο εξαερισμός μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να είναι απλός και πολύπλοκος. Συχνά με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων, όπως η ανάκτηση θερμότητας. Ή ολοκληρωμένη ολοκλήρωση με συστήματα θέρμανσης. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη συμμόρφωση με το θόρυβο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα νομοθετικά πλαίσια μπορούν να υποστούν προσαρμογή. Ως εκ τούτου, προτού να εργαστείτε σε συστήματα παροχής αέρα με αντικείμενα, συνιστάται να επαληθεύσετε την εγκυρότητα των εγγράφων στο νομικό και το νομικό σύστημα.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το εγχειρίδιο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα κατοικημένα κτίρια SNiP 2.08.01-89. SNIP καθιερωμένες παράμετροι της μικροκλίματος σε κατοικίες και air-θερμικό καθεστώς καθορίζεται όχι μόνο από την εργασία της θέρμανσης και εξαερισμού, αλλά και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και λύσεις σχεδιασμού των κτιρίων αυτών, καθώς και τα θερμικά χαρακτηριστικά των δομών πλαισίου. Εκτός από τα παραπάνω, τα κτίρια κατοικιών έχουν μεγάλη επίδραση στο μικροκλίμα, ιδιαίτερα τη χρήση διαμερισμάτων από κατοίκους. Το σύνολο αυτών των παραγόντων καθορίζει το λειτουργικό κόστος της θερμότητας και το επίπεδο της θερμικής άνεσης. Με αυτό το σκεπτικό, η οργάνωση και η ορθολογική συντήρηση του καθεστώτος θέρμανσης αέρα σε οικιστικά κτίρια είναι ένα πολύπλοκο έργο. Ωστόσο, το σημερινό σύστημα κανονιστικών εγγράφων, που ειδικεύεται σε ξεχωριστά τμήματα σχεδιασμού, δεν λαμβάνει υπόψη αυτή την πολυπλοκότητα.

Ο σχεδιασμός των συστημάτων θέρμανσης και εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 2.04.05-86. Χρησιμοποιεί ένα εγχειρίδια SNIP, καταλόγους, αναφοράς και άλλα έντυπα που περιέχουν τις μεθόδους των θερμικών και υδραυλικών συστημάτων υπολογισμού, τις κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό τους, τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού. Τα έγγραφα αυτά εστιάζονται σε ειδικούς στα συστήματα θέρμανσης σχεδιασμό και εξαερισμού, δεν επηρεάζουν όλο το φάσμα των θεμάτων για τη διασφάλιση της ονομαστικής αέρα θερμικής καθεστώς σε κτίρια κατοικίας με ελάχιστο θερμότητας. Ως εκ τούτου, κατά την προετοιμασία αυτού του εγχειριδίου επικεντρώνεται στα θέματα που τις περισσότερες φορές προκύπτουν από σχεδιαστές και αντανακλά όχι μόνο την έλλειψη σαφήνειας ορισμένων διατάξεων του κανονισμού, αλλά και την απουσία, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανόηση της σημασίας των διαφόρων στοιχείων των κτιρίων κατοικιών στον αέρα, θερμική καθεστώς τους.

Το εγχειρίδιο αναπτύχθηκε από το Κεντρικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Έρευνας Μηχανικού Εξοπλισμού της Κρατικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικής (Υποψήφιος των Τεχνικών Επιστημών Α. Ιβάνσκι και ΙΒ Pavlinova).

1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΛΥΣΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

1.1. Ο τρόπος θέρμανσης με αέρα στην εγκατάσταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο άνεσης των κτιρίων κατοικιών. Το ανεπαρκές μικροκλίμα τους καθιστά ακατάλληλους για ζωή.

1.2. Η βελτιστοποίηση του αέρα-θερμικού καθεστώτος των διαμερισμάτων απαιτεί την απομόνωσή τους από τις παρακείμενες εγκαταστάσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα του υπερχειλισμένου αέρα.

Air Ανακατανομή σε διαμερίσματα από παρακείμενες διαμερίσματα και (ή) η σκάλα είναι μια σημαντική αιτία της μείωσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος εξαερισμού και να οδηγήσει σε μια μη ικανοποιητική περιβάλλον κλιματισμό στα διαμερίσματα. Με αυτό κατά νου, η κατασκευή μέρους του έργου ενός κτιρίου κατοικιών πρέπει να παρέχεται προγραμματισμό, το σχεδιασμό και τις τεχνολογικές λύσεις που ελαχιστοποιούν την πιθανότητα αέρα ξεχειλίζει μέσα από τις πόρτες στο διαμέρισμα, θέση φιλέτα τοιχοποιίας, πέρασμα μέσα από αυτά τα βοηθητικά προγράμματα και άλλα.

1.3. Δεδομένου ότι η εμπειρία της λειτουργίας των σύγχρονων κτιρίων κατοικιών της μάζας κτιρίου, μία από τις πιο κοινές αιτίες της υπόψυξης καταστήματος με εκτιμώμενη παραγωγή θερμότητας του συστήματος θέρμανσης είναι στην πραγματικότητα μια συγκρατημένη αντίσταση στην διαπερατότητα του αέρα πλήρωσης παράθυρο κατά οργανωμένη SNIP II-3-79 ** για τον προβλεπόμενο παράθυρο σχεδιασμό του έργου. Αυτή η υποτίμηση οφείλεται στην κακή ποιότητα της παραγωγής μονάδων παραθύρων. φτωχή ποιότητα σφράγισης των μπλοκ παραθύρων στον πίνακα τοίχου. η απουσία σφραγίδων σφράγισης σφραγίδων ή οι ασυνέπειες τους με το σχέδιο κ.λπ.

Για την εξάλειψη υπόψυξη Βελτίωση κτίρια κατοικιών σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες ως αποτέλεσμα παραγόντων σημειώνεται παραπάνω δοκιμές κλίμακας συνιστάται παράθυρα δειγματοληψίας για τον προσδιορισμό την πραγματική αντίσταση τους στην διαπερατότητα αέρα χαρακτηριστικές ενός συγκεκριμένου κατοικημένες περιοχές, για παράδειγμα με τη μέθοδο των δοκιμών πεδίου της εξαερισμού των κατοικιών σπίτια TSNIIEP μηχανολογικό εξοπλισμό.

1.4. Διαστάσεις φεγγίτες καθορίζουν όχι μόνο την υπολογιζόμενη απώλεια θερμότητας των χώρων, αλλά και τη θερμική λειτουργία σε αυτά λόγω της αρνητικής ακτινοβολίας και τρεχούμενα νερά του κρύου αέρα το χειμώνα και υπερθέρμανση - το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να στοχεύει για το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των φεγγίτες των φυσικών συνθηκών φωτισμού, αλλά όχι περισσότερο από ό, τι σε αναλογία της περιοχής της επιφάνειας του αντίστοιχου διαστήματος του 1: 5,5.

1.5. Κατά την επιλογή μιας εποικοδομητικής λύσης για σοφίτες, το πλεονέκτημα θα πρέπει να δοθεί στις θερμές τομές που χρησιμοποιούνται ως στατικός θάλαμος πίεσης του φυσικού συστήματος εξαερισμού. Οι ανοιχτές σοφίτες με εξαερισμό σε αυτά απαιτούν περαιτέρω έρευνα και εποικοδομητική βελτίωση και για χρήση σε μαζική στέγαση δεν συνιστάται σήμερα. Σε κτίρια με ύψος κάτω των 5 ορόφων, όπου η κατασκευή μιας ζεστής σοφίτας δεν είναι πρακτική, οι αγωγοί εξαγωγής πρέπει να εισέρχονται απευθείας στους άξονες που βρίσκονται πάνω από το επίπεδο της οροφής.

1.6. Η χωροθέτηση των διαμερισμάτων συνδέεται με την αύξηση του αριθμού των βοηθητικών μηχανικών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης υλικών και του κόστους λειτουργίας. Η παρουσία αγωγών εξαγωγής σε διάφορα μέρη του διαμερίσματος μειώνει σημαντικά την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του φυσικού συστήματος εξαερισμού.

1.7. τουαλέτες Junction και ventblokov στους εξωτερικούς τοίχους των διαμερισμάτων καθιστά δύσκολο να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό συνθήκες υγρασίας στους χώρους υγιεινής και απαιτεί ειδικές λύσεις για την αύξηση της θερμοκρασίας των συνημμένων τους να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν στην κατασκευή μεγάλης κλίμακας.

1.8. Οι λύσεις σχεδιασμού των διαμερισμάτων όσον αφορά την οργάνωση του εξαερισμού πρέπει να στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην εξαίρεση των οριζόντιων αεραγωγών μέσα στο διαμέρισμα. για να εξασφαλιστεί άμεση πρόσληψη αέρα από την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα στο ventblock? για την παροχή πρόσβασης στα μπλοκ εξαερισμού κατά την εγκατάσταση, καθώς και για την επιθεώρηση και τη σφράγιση των αρμών κατά τη λειτουργία.

1.9. Στα κελάρια και υπόγεια των πολυκατοικιών και κοιτώνες με συστήματα θέρμανσης, για να συνδεθείτε σε δίκτυα τηλεθέρμανσης, η απώλεια θερμότητας σε κτίρια του σχεδιασμού για την περίοδο θέρμανσης 1000 GJ ή περισσότερο είναι αναγκαίο να προβλεφθεί χώρος για την τοποθέτηση των ατομικών σημείο θερμότητας (ITP).

Οι εγκαταστάσεις ITP πρέπει να έχουν ύψος (σε καθαρότητα) τουλάχιστον 2,2 μ., Σε χώρους όπου οι συνοδούς περνούν σε αυτό - τουλάχιστον 1,9 μ. πρέπει να διαχωρίζονται από άλλους χώρους, να έχουν μια πόρτα ανοίγματος, φωτισμό. Το πάτωμα πρέπει να έχει σκυρόδεμα ή κεραμίδι με κλίση 0,005. Στο πάτωμα του ITP, θα πρέπει να εγκατασταθεί μια σκάλα και εάν δεν είναι δυνατή η αποστράγγιση λόγω βαρύτητας, οργανώστε μια λεκάνη απορροής 0.5'0.5'0.8 m, που καλύπτεται από μια αφαιρούμενη σχάρα. Για να αποστραγγίσετε το νερό από το λάκκο στο σύστημα αποχέτευσης, θα πρέπει να εγκατασταθεί αντλία αποστράγγισης.

Η υπολογιζόμενη απώλεια θερμότητας του κτιρίου για την περίοδο θέρμανσης συνιστάται να προσδιορίζεται σύμφωνα με το Κεφ. 2 του παρόντος εγχειριδίου.

1.10. Η χρήση κόγχων κουζίνας με μηχανικό εξαερισμό επιτρέπεται μόνο σε κτίρια κατοικιών, όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με μηχανικό καπό.

1.11. Η διάταξη λότζων με εξόδους από το δάπεδο από τη σκάλα συνδέεται με σημαντική πρόσθετη κατανάλωση θερμότητας και δεν συνιστάται εκτός αν σχετίζεται με απαιτήσεις πυροπροστασίας.

1.12. Στην τεχνική και οικονομική αιτιολόγηση της εποικοδομητικής λύσης της σοφίτας, πέραν των παραδοσιακών παραγόντων, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα έξοδα απομόνωσης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που βρίσκονται σε αυτά και της λειτουργίας τους.

2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

2.1. Οι εκτιμώμενες απώλειες θερμότητας που αντισταθμίζονται με τη θέρμανση πρέπει να προσδιορίζονται από το ισοζύγιο θερμότητας. Η θερμική ισορροπία του οικιστικού κτιρίου στο σύνολό του και κάθε θερμαινόμενου χώρου βρίσκεται από την εξίσωση

όπου Qtr - απώλεια μετάδοσης της θερμότητας μέσω των περιφράξεων του κτιρίου (εγκαταστάσεις) · Qστο - το κόστος της θέρμανσης για τη θέρμανση του υπαίθριου αέρα στο επίπεδο των προδιαγραφών διείσδυσης ή υγιεινής · Qs.o - θερμική ισχύς του συστήματος θέρμανσης, η οποία είναι η επιθυμητή τιμή για τον προσδιορισμό της ισορροπίας θερμότητας · Qins - εισροή θερμότητας λόγω ηλιακής ακτινοβολίας, Qτρόπο ζωής - συνολικό κέρδος θερμότητας λόγω της όλες τις εσωτερικές πηγές θερμότητας, εκτός από το σύστημα θέρμανσης (συμβατικά αναφέρονται σε οικιακά θερμότητα από ηλεκτρικό και φωτισμού, κουζίνες, αγωγοί διανομής ζεστού νερού και ζεστού νερού είναι άμεσα καταναλώνονται, οι άνθρωποι σε ένα διαμέρισμα).

2.2. Ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας μετάδοσης μέσω εξωτερικών δομών εγκλεισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με την περ. 8, SNiP 2.04.05-86. Ταυτόχρονα, οι υπολογισμένες θερμοκρασίες αέρα του δωματίου tυπολογισμό Αποδεκτό σύμφωνα με το SNIP 2.08.01-89 Κατοικίες.

2.3. Κατά τον υπολογισμό της απώλειας θερμότητας μετάδοσης μέσω των εσωτερικών φράχτων κατοικιών, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μεταφορά θερμότητας:

α) στα σοκάκια σε σπίτια με ζεστή σοφίτα.

β) μέσω οροφών σε μη θερμαινόμενα κελάρια και υπόγεια (συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης σωλήνων θερμότητας σε αυτά) ·

γ) μέσω του εσωτερικού περιβλήματος της σκάλας (συμπεριλαμβανομένης της μη καπνιστής).

Ο συντελεστής n υποτίθεται ότι είναι 1.

Η θερμοκρασία του αέρα στα κελάρια (υποπεδίο) και ζεστό σοφίτες που θα καθοριστούν από τη θερμότητα υπόλοιπο των χώρων (στην προετοιμασία της θερμότητας ισοζυγίου ζεστό πατάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί Συστάσεις για το σχεδιασμό σκυρόδεμα στέγες με ζεστό σοφίτα για πολυώροφα κτίρια κατοικιών / TSNIIEPzhilishcha, 1986).

Μετά τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας του αέρα σύμφωνα με την παρ. α και β σε συγκεκριμένες δομές κτιρίου είναι απαραίτητο να ελέγχεται η τήρηση της ομαλοποιημένης τιμής DtΚ. σύμφωνα με τον Πίνακα. 2 SNIP II-3-79 ** Τεχνική θερμότητας κτιρίων.

Στα κλιμακοστάσια κατοικιών με θέρμανση διαμερίσματος, η θερμοκρασία του σχεδιασμού του αέρα δεν είναι τυποποιημένη.

2.4. Η κατανάλωση θερμότητας για τη θέρμανση του εξωτερικού αέρα που εισέρχεται στα δωμάτια προσδιορίζεται δύο φορές:

α) με βάση την ποσότητα αέρα που διεισδύει μέσα από τις διαρροές εξωτερικών περιβλημάτων αέρα,

β) Προώθηση από τον υγειονομικό κανόνα του αέρα εξαερισμού των 3 m 3 / h ανά 1 m 2 της επιφάνειας δαπέδου των καθιστικών.

Για τα σαλόνια των δύο λαμβανόμενες τιμές είναι μεγάλες, για τις κουζίνες - σύμφωνα με a.

2.5. Κατανάλωση θερμότητας Qi, W, η θέρμανση του διεισδυτικού αέρα καθορίζεται από τον τύπο

όπου Gi - την ποσότητα του αέρα διείσδυσης, kg / h, μέσω του περιβλήματος του χώρου, που καθορίζεται από τον τύπο (4) · με - Ειδική θερμότητα αέρα, ίση με 1 KJ / (kg × ° C). ki - ο συντελεστής λογιστικής για την επίδραση της αντισταθμισμένης ροής θερμότητας στην κατασκευή υιοθετείται σύμφωνα με την περ. 9 έως SNIP 2.04.05-86. tσ, ti - εκτιμώμενες θερμοκρασίες αέρα, ° C, εσωτερικός και εξωτερικός αέρας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου (παραμέτρους Β).

Υπολογισμός της κατανάλωσης θερμότητας για θέρμανση διηθούν αέρα για όλους τους τομείς των κτιρίων κατοικιών (συμπεριλαμβανομένων κλιμακοστάσια, ομάδες πίεσης ανελκυστήρας, διαδρόμους όροφος), λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των δοκιμών πεδίου των διαφόρων στοιχείων του περιφράξεις για την διαπερατότητα αέρα και τα αποτελέσματα του λογαριασμού μηχανής (σε μορφή πίνακα), μπορεί να διεξαχθεί σε υλικά Τεχνικός εξοπλισμός CNIIEP.

2.6. Κατανάλωση θερμότητας Qστο, W, για τη θέρμανση των υγειονομικών κανόνων του αέρα εξαερισμού καθορίζεται από τον τύπο

όπου Αn - Η επιφάνεια δαπέδου της κατοικίας, m 2.

2.7. Η ποσότητα του αέρα που διεισδύει στο δωμάτιο SGi, kg / ώρα, θα πρέπει να καθορίζεται από τον τύπο *

όπου Α1, Α2 - την επιφάνεια των παραθύρων (μπαλκονόπορτες) και τις εξωτερικές πόρτες, m 2, l - μήκος αρμών των τοιχωμάτων, m; R1 και R2 - η διαπερατότητα αέρα των παραθύρων αντίστοιχα (m 2 × h (daPa) 2/3 / kg) και οι πόρτες (m 2 × h (daPa) 0,5 / kg) · προσδιορίζονται σύμφωνα με το SNiP II-3-79 ** (προσάρτημα 10) και SNiP 2.04.05-86 (προσάρτημα 9) ή με τα αποτελέσματα δοκιμών πλήρους κλίμακας. Dp είναι η υπολογισθείσα διαφορά πίεσης μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής επιφάνειας των εξωτερικών περιβλημάτων του χώρου, daPa. Dp1ο - διαφορά πίεσης Dp, που καθορίζεται για τις εγκαταστάσεις του 1ου ορόφου, daPa.

* Ερμηνεία του τύπου (3) adj. 9 SNiP 2.04.05-86 για οικιστικά κτίρια.

2.8. Για οικιστικά κτίρια με φυσικό εξαερισμό, η διαφορά σχεδιασμού στις πιέσεις Dp βρίσκονται από τον τύπο *

* Ερμηνεία του τύπου (4) adj. 9 SNiP 2.04.05-86 για οικιστικά κτίρια.

όπου Hw - το ύψος του στόματος του ορυχείου από το επίπεδο του εδάφους, m, hi - ύψος από το επίπεδο του εδάφους έως το κέντρο του υπολογιζόμενου δωματίου, m, v - ταχύτητα ανέμου, αποδεκτή στις. 7 και σύμφωνα με την παράγραφο 3.2 του SNiP 2.04.05-86, m / s. ri - πυκνότητα εξωτερικού αέρα, kg / m 3, η οποία καθορίζεται από τον τύπο

όπου ti - εξωτερική θερμοκρασία αέρα από τις παραμέτρους Β ή Α (βλέπε σημείο 3.2 του SNiP 2.04.05-86), ° C; με τοl, και και με τοl, n - οι αεροδυναμικοί συντελεστές αντίστοιχα για τις επιφάνειες προς τα εμπρός και προς τα εμπρός των περιφράξεων του κτιρίου θεωρούνται ότι είναι +0,8 και -0,6 σύμφωνα με το SNiP 2.01.07-85 · ki και kw - συντελεστές καταγραφής της μεταβολής της ταχύτητας της πίεσης του ανέμου ως συνάρτηση του υψομέτρου · λάβετε, αντίστοιχα, για το υπολογιζόμενο στοιχείο και το στόμιο του ορυχείου σύμφωνα με το SNiP 2.01.07-85.

Στον τύπο (5) λαμβάνει υπόψη την απώλεια πίεσης στους αγωγούς αέρα στην ονομαστική ταχύτητα ροής του αέρα εξαγωγής.

2.9. Σύμφωνα με την παράγραφο 3.1 του SNiP 2.04.05-86 η απελευθέρωση θερμότητας οικιακής χρήσης Qτρόπο ζωής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για σαλόνια και κουζίνες ύψους 21 W ανά 1 m 2 χώρου δαπέδου.

2.10. Θερμική είσοδος λόγω ηλιακής ακτινοβολίας Qins Δεν συνιστάται να λαμβάνεται υπόψη στην ισορροπία θερμότητας κατά τον προσδιορισμό του φορτίου σχεδιασμού του συστήματος θέρμανσης. Η υπερθέρμανση των χώρων που οφείλονται σε ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να απομακρύνεται με τη ρύθμιση των συστημάτων θέρμανσης (βλέπε ενότητα 3).

2.11. Κατανάλωση θερμότητας, GJ, ανά περίοδο θέρμανσης SQ βρίσκονται από την έκφραση

όπου Q - εκτιμώμενη κατανάλωση θερμότητας από θερμαινόμενο κτίριο (πρόσοψη). tσ - Θερμοκρασία σχεδιασμού εσωτερικού αέρα, ° С; - μέση εξωτερική θερμοκρασία, εξωτερική θερμοκρασία αέρα, ° C, ληφθείσα σύμφωνα με το SNiP 2.01.01-82, ti - υπολογισμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος (παράμετροι Β), ° C; n - ο αριθμός των ημερών στην περίοδο θέρμανσης (η διάρκεια της περιόδου με μέση ημερήσια θερμοκρασία αέρα £ 8 ° C), που εγκρίθηκε σύμφωνα με το SNiP 2.01.01-82.

Με λογικό βαθμό ακρίβειας, μπορείτε να πάρετε

2.12. Σε σχέση με τη μετάβαση από 01.01.88 στον υπολογισμό του στοιχείου αερισμού, απώλεια θερμότητας από τις παραμέτρους του εξωτερικού αέρα Α σχετικά με τις παραμέτρους Β μέχρι την έγκριση νέων σημείων αναφοράς για την κατανάλωση θερμότητας για θέρμανση κτιρίων κατοικιών, συνιστάται να ληφθούν προηγουμένως εγκεκριμένα από τους δείκτες αναφοράς Gosgrazhdanstroi αύξηση του συντελεστή 1,15.

2.13. Κατά τον καθορισμό των ειδικών θερμικών χαρακτηριστικών των κτιρίων κατοικιών, η συνολική έκταση λαμβάνεται ως το άθροισμα των περιοχών των θερμαινόμενων χώρων.

3. ΘΕΡΜΑΝΣΗ

3.1. Η ροή θερμότητας του συστήματος θέρμανσης στον τρόπο σχεδίασης πρέπει να δημιουργεί θερμοκρασίες εσωτερικού αέρα στα δωμάτια, κανονικοποιημένα SNiP 2.08.01-89 Κατοικίες. Σε εξωτερική θερμοκρασία πάνω από τις παραμέτρους Β τα αυτοματοποιημένα συστήματα θέρμανσης πρέπει να παρέχουν επιτρεπόμενες θερμοκρασίες αέρα εντός των οικιστικών κτιρίων των διαμερισμάτων εντός των ορίων που ρυθμίζονται από την εφαρμογή. 1, SNiP 2.04.05-86.

Η ροή θερμότητας του συστήματος θέρμανσης σε όλες τις περιπτώσεις μεγαλύτερη από τις υπολογιζόμενες απώλειες θερμότητας του θερμαινόμενου κτιρίου λόγω των αναπόφευκτων επιφάνειες υπερεκτίμηση λαμβάνονται για την εγκατάσταση θερμαντήρες (λόγω της στρογγυλοποίησης τους στην πλησιέστερη τυποποιημένη μέγεθος ή ένας ακέραιος τμήμα), σωλήνες μεταφοράς θερμότητας στις περιοχές χωρίς θέρμανση, η αυξημένη απώλεια θερμότητας «zaradiatornymi» περιοχές εξωτερικό φράχτες. Σε έργα, μαζί με τις υπολογισμένες κτίρια απώλεια θερμότητας, θα πρέπει να αναφέρει το μέγεθος της ροής θερμότητας του συστήματος θέρμανσης.

Θερμική ροή του συστήματος θέρμανσης Qγ.o, kW, θα πρέπει να καθορίζεται από τον τύπο

όπου Qtp - Υπολογισμένες απώλειες θερμότητας του θερμαινόμενου κτιρίου, kW. β1 - ο συντελεστής που λαμβάνει υπόψη τη μεταφορά θερμότητας της πρόσθετης επιφάνειας των θερμαντήρων που εισάγονται στην εγκατάσταση λόγω στρογγυλοποίησης που υπερβαίνει την υπολογιζόμενη επιφάνεια προσδιορίζεται από τις ακόλουθες τιμές:

Το βήμα της σειράς ονοματολογίας

συσκευές θέρμανσης, kW........ 0,12; 0,15. 0.18; 0,21; 0.24

Η τιμή του συντελεστή b1........... 1,02; 1,03; 1,04; 1,06; 1,08

β2 - συντελεστής που λαμβάνει υπόψη τις πρόσθετες απώλειες θερμότητας που οφείλονται στην τοποθέτηση των συσκευών θέρμανσης σε εξωτερικούς φράκτες, που λαμβάνονται από τον πίνακα. 1.

Qδ - πρόσθετες απώλειες θερμότητας που σχετίζονται με την ψύξη του ψυκτικού υγρού στις γραμμές παροχής και επιστροφής σε μη θερμαινόμενους χώρους, kW. Το ποσό Qδ συνιστάται να προσδιορίζεται με συντελεστή απόδοσης 0,75, σύμφωνα με τον Πίνακα. 2.

*tr - τη θερμοκρασία του μέσου θέρμανσης στην είσοδο του συστήματος θέρμανσης (για αγωγούς τροφοδοσίας) ή στην έξοδο από αυτόν (για τους αγωγούς επιστροφής), ° C. tστο - τη θερμοκρασία του αέρα στον οποίο τοποθετούνται οι αγωγοί, ° C, καθορίζονται από το θερμικό ισοζύγιο αυτών των χώρων (βλ. Ενότητα 2).

3.2. Υπολογισμένη ροή ψυκτικού υγρού στους κρημνούς (κλάδους) του συστήματος θέρμανσης Gτέχνη., kg / ώρα, θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τον τύπο

όπου Qτέχνη. - τις συνολικές απώλειες θερμότητας των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούνται από τον ανυψωτικό (κλάδο) του συστήματος θέρμανσης, kW. με τοστο - Ειδική θερμότητα νερού, kJ / (kg × ° C). Δt - η διαφορά θερμοκρασιών του ψυκτικού μέσου στην είσοδο και την έξοδο του ανυψωτήρα (κλάδος). Με προκαταρκτικό υπολογισμό του Dt συνιστάται να λαμβάνετε κατά 1 ° C λιγότερο από την υπολογισμένη πτώση της θερμοκρασίας του ψυκτικού μέσου στο σύστημα θέρμανσης.

3.3. Ροή θερμότητας Q της συσκευής θέρμανσης καθορίζεται από τον τύπο

όπου Qnp - Η ονομαστική θερμική ροή του θερμαντήρα, kW. n και σ - εκθέτες, αντίστοιχα, με σχετική θερμοκρασία κεφαλής και παροχή ροής ψυκτικού μέσου · β3 - συντελεστής χωρίς διάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των τμημάτων του ψυγείου (μόνο για τα θερμαντικά σώματα από χυτοσίδηρο) · β4 - ένας συντελεστής χωρίς διάσταση ο οποίος λαμβάνει υπόψη τη μέθοδο εγκατάστασης του θερμαντήρα. b - ένας αδιάστατος συντελεστής για την ατμοσφαιρική πίεση σχεδιασμού. με τοσ - ένα συντελεστή διόρθωσης που λαμβάνει υπόψη το σχέδιο σύνδεσης του θερμαντήρα και την αλλαγή στον εκθέτη σ σε διαφορετικές περιοχές ροής νερού. y1 - συντελεστής που λαμβάνει υπόψη τη μείωση της ροής θερμότητας κατά τη διάρκεια της κίνησης του ψυκτικού μέσου σύμφωνα με το σχέδιο "από τη βάση προς την κορυφή" · Μ- ροή νερού μέσω του θερμαντήρα (για θερμαντικά σώματα - για κάθε σωλήνα), kg / s. q -Η κεφαλή θερμοκρασίας, ° С.

όπου tΚ. και tνα - θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου στην είσοδο και την έξοδο του θερμαντήρα, ° C. Δtpr - πτώση της θερμοκρασίας του ψυκτικού μέσου στην είσοδο και στην έξοδο της συσκευής θέρμανσης, ° C, tστο - ονομαστική θερμοκρασία αέρα του θερμαινόμενου δωματίου, ° С.

Τιμές Qnp, n, p, b3, b, cσ, y1 θα πρέπει να ληφθούν σε θέματα ενημέρωσης των ινστιτούτων του ΕΣΣΔ Υπουργείο Κατασκευαστικών Υλικών, κατάλογοι, κατάλογοι, κλπ.

Για τους πιο δημοφιλείς θερμαντήρες, οι απαιτούμενες πληροφορίες περιέχονται στην ακόλουθη βιβλιογραφία:

Συστάσεις για τον θερμικο-υδραυλικό υπολογισμό, εγκατάσταση και λειτουργία μονοκατευθυνόμενων συστημάτων θέρμανσης νερού με θερμοσίφωνες "Comfort 20" / Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Στέγαση, 1980.

Συστάσεις για τον θερμικοϋδραυλικό υπολογισμό, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων θέρμανσης νερού με θερμοαγωγούς χωρίς περιβλήματα τύπου "Accord" και "North" / Επιστημονικό Ινστιτούτο Υγειονομικής Μηχανικής, 1983;

Συστάσεις για τον θερμικοϋδραυλικό υπολογισμό, την εγκατάσταση και τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης νερού με χαλύβδινα θερμαντικά σώματα, όπως "Καθολικά" και τοιχοποιία, όπως MS / NII υδραυλικές, 1986;

Μέθοδος για τον προσδιορισμό της ονομαστικής θερμικής ροής των συσκευών θέρμανσης με ψυκτικό μέσο / Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγειονομικής Μηχανικής, 1984.

3.4. Αναφέρεται η αναλογία ισοδύναμων τετραγωνικών μέτρων (kWh) σε κιλοβάτ:

για καλοριφέρ και θερμαντικά σώματα χωρίς περίβλημα 1km - 0.56kW,

για θερμαντικά σώματα με περίβλημα 1 ekm - 0,57 kW.

Η ονομαστική ροή θερμότητας των συσκευών θέρμανσης σε kW προσδιορίζεται με τη διαφορά στις μέσες θερμοκρασίες του φορέα θερμότητας και αέρα 70 ° C, η ροή του φορέα θερμότητας μέσω της συσκευής 0,1 kg / s, σε ατμοσφαιρική πίεση 1013 GPa.

Η πραγματική ροή θερμότητας από τις συσκευές θέρμανσης στο σύστημα θέρμανσης, ανάλογα με τις τιμές αυτών των παραγόντων θα είναι διαφορετική από την ονομαστική ανοδική ή καθοδική. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια θερμότητας μεταξύ των χώρων και της ονομαστικής ροή θερμότητας που καθορίζονται σε αυτήν θερμάστρες καμία επίσημη ταιριάζουν σε κιλοβάτ (π.χ., σε ένα δωμάτιο με 1 kW της απώλειας θερμότητας ευκολίας, ο θερμαντήρας έχοντας πρέπει να εγκατασταθεί ένας ονομαστική ροή θερμότητας των 1,3 kW), το οποίο είναι ένα νέο ελάττωμα μέτρο των συσκευών θέρμανσης, αντί των σφαλμάτων υπολογισμού.

3.5. Συστήματα θέρμανσης για οικιστικά κτίρια με κατανάλωση θερμότητας για περίοδο θέρμανσης (βλέπε παράγραφο 2.12 αυτού του εγχειριδίου) 1000 GJ και περισσότερο θα πρέπει να σχεδιάζονται με πρόσοψη για να διαχωρίζονται αυτόματα κάθε πρόσοψη. Όταν η κατανάλωση θερμότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης είναι μικρότερη από 1000 GJ (240 Gcal), ο αυτόματος έλεγχος της ροής θερμότητας παρέχεται για δικαιολόγηση.

3.6. Αυτόματος έλεγχος της κατανάλωσης θερμότητας σε συστήματα θέρμανσης πρέπει να σχεδιάζονται, να καθοδηγείται από τους «Γενικούς Κανονισμούς σε συσκευές μέτρησης εξοπλισμό και αυτόματα συστήματα ελέγχου της παροχής φυσικού αερίου, θέρμανσης, εξαερισμού, ζεστό νερό, θέρμανση και μπόιλερ,» εγκρίθηκε από το διάταγμα της κρατικής επιτροπής Κατασκευή ΕΣΣΔ.

Κατά το σχεδιασμό, συνιστάται η χρήση συστάσεων για τη χρήση αυτόματων συστημάτων ελέγχου για θέρμανση και παροχή ζεστού νερού οικιακών κτιρίων / CNIIEP engineering equipment, 1987.

Από το 1989, το εργοστάσιο της Μόσχας θερμικής αυτοματισμού Minpribor ΕΣΣΔ άρχισε να παράγει μικροεπεξεργαστής ελέγχει «Teplar-110», σχεδιασμένο για τον έλεγχο δύο pofasadnyh συστήματα θέρμανσης και παροχή ζεστού νερού των κτιρίων κατοικιών (μία συσκευή). Το "Teplar-110" είναι ο πιο αποτελεσματικός εξειδικευμένος ρυθμιστής.

3.7. αισθητήρες εσωτερικής θερμοκρασίας του αέρα στην αυτοματοποίηση των συστημάτων θέρμανσης θα πρέπει να εγκατασταθεί στη ροή του αέρα στο κέντρο των μονάδων αερισμού κυκλώματος κορμό (με ξεχωριστή ventblokah - Kitchen) 700-800 mm κάτω από το κανάλι-δορυφορική συμβολή με το κανάλι συλλογής στο άνω ventbloke όροφο. Όταν κανονισμού pofasadnom για να φιλοξενήσει τον αισθητήρα συνιστάται ventbloki διαμερίσματα, δωμάτια, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως σε μία πρόσοψη. Σε σπίτια με μεσημβρινό προσανατολισμό, συνιστάται η εγκατάσταση τουλάχιστον ενός αισθητήρα στο διαμέρισμα του διαμερίσματος, δίπλα στο βόρειο άκρο του κτιρίου. Σε άλλες περιπτώσεις, πρέπει να αναζητηθεί το ελάχιστο μήκος των γραμμών σύνδεσης των αισθητήρων με τις διατάξεις ελέγχου.

3.8. Για τα πολυώροφα κτίρια κατοικιών, το κύριο σύστημα θέρμανσης είναι συστήματα θέρμανσης με μονό σωλήνα από ενοποιημένα συγκροτήματα και εξαρτήματα, με εμφιάλωση στο επάνω ή το κάτω μέρος και τεχνητό κίνητρο κυκλοφορίας. Για κτίρια έως και 10 ορόφους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστήματα με ένα σωλήνα με ανυψωτήρες σχήματος P (T). Οι παραμέτρους του θερμικού φορέα στα συστήματα θέρμανσης νερού θα πρέπει να λαμβάνονται στους 105 - 70 ° C, αν οι συγκεκριμένες παράμετροι δεν παρέχονται από πηγές θερμότητας (μεμονωμένοι ή ομαδοί λέβητες) - 95 - 70 ° C.

Καθώς προτιμούνται οι συσκευές θέρμανσης τμηματικές χυτοσιδηρά θερμαντικά σώματα τύπου MS και χάλυβα θερμοπομπός «Universal», τα οποία εξασφαλίζουν ρύθμιση της ροής θερμότητας «μέσω του αέρα» ώστε να περιλαμβάνει το σχεδιασμό της βαλβίδας αέρα τους που τους επιτρέπει να μην καθορίσουν τις βρύσες προσαρμογής.

3.9. ακτινοβόλο σύστημα θέρμανσης με θερμαντικά στοιχεία σε μονής στρώσης και τριών στρωμάτων εξωτερικών πάνελ τοίχου σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα κεντρικής θέρμανσης είναι προοδευτικές τεχνικές λύσεις σε η ποιοτική απόδοση βελτιώνεται εργασίες εγκατάστασης, οικοδομήματος, να μειώσει το κόστος της κατασκευής και για τη μείωση της κατανάλωσης του μετάλλου με ένα υψηλό επίπεδο θερμικής άνεσης σε εξυπηρετούνται περιοχές.

Μαζί με αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χαρακτηριστικό των συστημάτων θέρμανσης πάνελ ένα μεγάλο ποσό των «κρυφών» έργο θέτει υψηλές απαιτήσεις για την κουλτούρα της παραγωγής και των τεχνολογικών πειθαρχία. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας, τα συστήματα θέρμανσης πάνελ απαιτούν ακριβέστερες ενέργειες του προσωπικού συντήρησης. Από αυτή την άποψη, η απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των ακτινοβόλα συστήματα θέρμανσης σε συγκεκριμένες πόλεις (περιοχές) γίνονται δεκτές GOSSTROY σοβιετικές δημοκρατίες, περιοχή (βουνά) εκτελεστικές επιτροπές, λαμβάνοντας υπόψη την ετοιμότητα της ανέγερσης κατοικιών εργοστασίων, την παροχή θέρμανσης και υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Κατά το σχεδιασμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα συστήματα θέρμανσης πάνελ, «Κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των συστημάτων θέρμανσης επιφάνειας με θέρμανση του χάλυβα στοιχεία στους εξωτερικούς τοίχους των μεγάλων κτιρίων» (SN 398-69) με τις αλλαγές που προκύπτουν από τις ισχύουσες διατάξεις.

3.10. Σε οικιστικά κτίρια συνδεδεμένα με δίκτυα τηλεθέρμανσης με θερμοκρασία σχεδιασμού του φορέα θερμότητας (νερό) 150 ° C με παραμέτρους Β τον εξωτερικό αέρα και μια εγγυημένη πτώση πίεσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα με ανάκτηση θερμότητας βήμα προς βήμα (CPT) για τη μείωση της ροής των συσκευών θέρμανσης.

σχεδιασμός CPT Σύστημα σύμφωνα με το «σχεδιασμό προτύπων συστημάτων θέρμανσης με ταχύτητα ανάκτησης θερμότητας» (PCH State Building SSR 308-85).

3.11. Κατά το σχεδιασμό συστημάτων θέρμανσης για οικιστικά κτίρια που κατασκευάζονται στη βόρεια περιοχή κατασκευής και κλιματικής αλλαγής, εκτός από την ανάπτυξη υφιστάμενων κανονιστικών εγγράφων, συνιστάται επιπλέον:

α) σύστημα θέρμανσης με τοπικές συσκευές θέρμανσης έχουν σχεδιαστεί με καλωδίωση κύριο στάβλο αγωγού όταν ο αριθμός των αντιβαθμίδων να συνδεθεί με ένα κλάδο, όχι περισσότερο από 6. Για ένα μεγάλο αριθμό των αντιβαθμίδων περιλαμβάνουν συνήθως αναρριχηθεί κυκλοφορία ψυκτικού?

β) για τη θέρμανση των κλιμακοστασίων προβλέπονται:

Υψηλή χαλύβδινη κονσόλα στους προθάλαμους, προ-σύνδεση με το σύστημα θέρμανσης τους, με εγκατάσταση και στις δύο συνδέσεις σε χώρους μη προσβάσιμοι για τυχαίο κλείσιμο των βαλβίδων διακοπής. Το φορτίο των υψηλών θερμαντικών σωμάτων θα πρέπει να λαμβάνεται ίση με την απώλεια θερμότητας του λόμπι, λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες θερμότητας μέσω των θυρών εισόδου.

χαλύβδινα θερμαντικά σώματα στα δάπεδα, τοποθέτησή τους σε ανεξάρτητες βέργες σε ένα μονοδιάστατο διάγραμμα ροής. Σκάλες κλιμακοστασίου σε 1 - 2 ορόφους πρέπει να τοποθετούνται σε διαμερίσματα, αίθουσες ανελκυστήρων ή σε άλλες εγκαταστάσεις θερμαινόμενες από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης του κτιρίου. Η εκτιμώμενη θερμοκρασία αέρα στις σκάλες είναι 18 ° C.

γ) θέρμανση του συλλογής θάλαμοι περιλαμβάνουν, κατά κανόνα, πηνία των λείων σωλήνων, ενώνει με το σύστημα θέρμανσης του ρέοντος κυκλώματος, με την εγκατάσταση βαλβίδες φραξίματος και στις δύο επένδυσης. Η εκτιμώμενη θερμοκρασία του αέρα στο θάλαμο συλλογής είναι 15 ° C.

δ) η μη υπολογιζόμενη απώλεια πίεσης κυκλοφορίας στο σύστημα θέρμανσης θεωρείται ίση με το 25% της μέγιστης απώλειας πίεσης.

ε) κατά την εγκατάσταση στα συστήματα θέρμανσης των αντλιών ανάμιξης, να παρέχεται εφεδρική αντλία.

στ) σε συστήματα θέρμανσης οικιστικών κτιρίων με αριθμό ορόφων 3 ή περισσότερων σε κάθε ανυψωτήρα, παρέχουν βαλβίδες διακοπής για τις βαλβίδες διακοπής λειτουργίας και αποστράγγισης με σύνδεση για εκκένωση.

ζ) να τοποθετήσετε τους ανυψωτήρες στη διασταύρωση των επικαλύψεων χρησιμοποιώντας μανίκια.

h) για τους ανυψωτήρες και τις υποπίεσεις στους θερμαντήρες χρησιμοποιούν σωλήνες από χάλυβα σύμφωνα με το GOST 3262-75 *.

Όλα τα παραπάνω αποσκοπούν στη βελτίωση της αξιοπιστίας των συστημάτων θέρμανσης που κατασκευάζονται στη βόρεια κατασκευή και στην κλιματική ζώνη και αντικατοπτρίζουν την εμπειρία των ερευνών πλήρους κλίμακας.

4. ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

4.1. Σε μάζα σχέδιο στέγασης εκδόθηκε μετά τον αερισμό των διαμερισμάτων: εξερχόμενου αέρα αφαιρείται απευθείας από πιο μολυσμένη ζώνη, δηλαδή, από την κουζίνα και εγκαταστάσεων υγιεινής με αγωγό εξαερισμού φυσικό καυσαερίων... υποκατάσταση του εμφανίζεται λόγω εξωτερικό αέρα που εισέρχεται μέσα από διαρροές εξωτερικού περιφράξεις (κυρίως αναπληρώσει τη παράθυρο) όλες οι εγκαταστάσεις και το σύστημα θέρμανσης διαμέρισμα-θερμαινόμενο. Έτσι, η ανταλλαγή αέρα εξασφαλίζεται σε όλη την έκτασή της.

Όταν διαμερίσματα επιταγή posemeynom για τις οποίες το ρεύμα προσανατολίζεται στέγαση, πόρτες μέσα διαμέρισμα συνήθως έχουν ανοίξει ή κόψιμο το φύλλο της πόρτας η οποία μειώνει αεροδυναμική αντίσταση τους στην κλειστή θέση. Για παράδειγμα, το κενό κάτω από τις πόρτες μπάνιο και τουαλέτα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,02 μ.

Το διαμέρισμα θεωρείται ως ένας όγκος αέρα με την ίδια πίεση.

Η κανονικοποίηση της ανταλλαγής αέρα γίνεται με βάση την ελάχιστη ποσότητα εξωτερικού αέρα ανά άτομο (περίπου 30 m 3 / h), η οποία απαιτείται από την υγιεινή και αναφέρεται συμβατικά στην επιφάνεια δαπέδου. Η αύξηση του ποσοστού κατοχής, καθώς και η αύξηση του ύψους των χώρων, με την καθορισμένη ποσότητα αέρα, δεν συσχετίζεται.

Δεν συνιστάται η αφαίρεση του αέρα απευθείας από τα δωμάτια σε πολυκατοικίες, καθώς παραβιάζεται το σχήμα της κατευθυνόμενης κίνησης του αέρα στο διαμέρισμα.

4.2. Το SNiP "Οικιστικά κτίρια" ρυθμίζει μια διπλή προσέγγιση στην υπολογιζόμενη εναλλαγή αέρα: σαλόνια - 3 m 3 / h ανά 1 m 2 του δαπέδου. κουζίνες και μπάνια - από 110 έως 140 m 3 / h (ανάλογα με τον τύπο κουζίνας κουζίνας). Η πρώτη από αυτές τις τιμές λαμβάνεται υπόψη στο ισοζύγιο θερμότητας (βλέπε Ενότητα 2), η δεύτερη - κατά τον υπολογισμό των μονάδων αερισμού. Η διαφορά στην προσέγγιση της διατίμησης δεν έχει φυσική αιτιολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται: Για τους οικιακούς διαμερίσματα με έκταση μικρότερη των 37 m 2 (με Electric) και 47 m 2 (για θερμάστρες αερίου) απόδοση αερισμού να ληφθούν με βάση τους κανόνες της μπάνια και κουζίνες? για διαμερίσματα με σαλόνι 37 (47) m 2 και περισσότερο - σύμφωνα με το υγειονομικό πρότυπο για τα καθιστικά. Οι προκύπτουσες περιοχές των διαμερισμάτων καθορίζονται από τις συνθήκες της ισοτιμίας της ανταλλαγής αέρα σχετικά με τον υγειονομικό κανόνα και τον κανόνα για τις κουζίνες και τα μπάνια.

4.3. Σύμφωνα με την εκτιμώμενη ανταλλαγή αέρα (παράγραφος 4.2), είναι απαραίτητο να κατανοηθεί η αντιστάθμιση του αέρα που αφαιρείται από τα διαμερίσματα από τον υπαίθριο αέρα στον κανονιστικό όγκο. Κατά την εκτίμηση της ανταλλαγής αέρα ενός διαμερίσματος, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο όγκος του αέρα που τροφοδοτείται από άλλες εγκαταστάσεις (σκάλα, παρακείμενα διαμερίσματα).

4.4.... Σύμφωνα με την παράγραφο 4.22 SNP 2.04.05-86 υπολογίζονται, δηλαδή, το χειρότερο, για συνθήκες φυσικού αερισμού είναι: εξωτερική θερμοκρασία αέρα + 5 ° C, χωρίς άνεμο, η +18 Βελτίωση εσωτερική θερμοκρασία (+20) ° C, τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπολογίζεται η χωρητικότητα των ventblocks. Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος και το κουτί ανέμου είναι κλειστό, οπότε η πίεση είναι διευθετημένο σε συστήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούνται για να ξεπεραστεί η αντίσταση των δύο στοιχείων: ένα παράθυρο συμπληρώστε και δικτύου απαγωγός αερίων. Έτσι, η ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα είναι μια συνάρτηση της αντοχής στη διαπερατότητα αέρα των εξωτερικών περιφράξεων και των καιρικών συνθηκών. Δεδομένων των διαθέσιμων μεταβολές της πίεσης κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης (10-15 φορές) και την τάση να ελαχιστοποιηθεί το παράθυρο της διαπερατότητας αέρα (για να μειωθεί η δαπάνη της θερμότητας σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες αέρα) αναγκαία μετάβαση από ανοργάνωτη μεταβλητή διήθηση (τόσο σε χρόνο ένα χώρο, και για το ύψος και τον προσανατολισμό του κτιρίου μέτωπα σε σχέση με την κατεύθυνση του ανέμου) σε οργανωμένη ρυθμιζόμενη εισροή εξωτερικού αέρα με τη βοήθεια ειδικών συσκευών.

Η χωρητικότητα του εξαερισμού κατά την ζεστή περίοδο του έτους δεν είναι τυποποιημένη λόγω της δυνατότητας εναλλαγής αέρα μέσω ανοικτών παραθύρων.

Ο καταναλωτής πρέπει να είναι σε θέση να τροποποιήσει τη διαπερατότητα αέρα των παραθύρων, μετά από αλλαγή τις μετεωρολογικές συνθήκες και την ίδια στιγμή με επίκεντρο teplooschuscheniya τους, ωστόσο, ορισμένα στοιχεία των πρότυπων παραθύρων (υαλοπίνακες, στενά φύλλα) δεν παρέχουν λόγω της δυσκολίας διαμόρφωσης άνοιγμα κανονικοποιημένη εισροές τους. Ο εξωτερικός αέρας που ρέει μέσα από αυτά δημιουργεί δυσφορία στον χώρο εργασίας των χώρων (αίσθημα ανατίναξης). Αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αερισμό του βόλεϊ, αλλά δεν είναι κατάλληλα ως μόνιμα λειτουργούντα συστήματα αερισμού που εξασφαλίζουν την κανονιστική ανταλλαγή αέρα των διαμερισμάτων.

4.5. Για την υλοποίηση οργανωμένης εισροής υπαίθριου αέρα στις εγκαταστάσεις κτιρίων κατοικιών, συνιστάται η χρήση ρυθμιζόμενων μονάδων τροφοδοσίας. Πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

Απουσία δυσφορίας στη θερμοκρασία και στην κινητικότητα του αέρα στη ζώνη των οικοτόπων.

στεγανότητα της βαλβίδας της συσκευής στην κλειστή θέση.

θερμική αντίσταση της βαλβίδας τροφοδοσίας - όχι μικρότερη από τη θερμική αντίσταση της πλήρωσης του παραθύρου.

η δυνατότητα ομαλής ρύθμισης σε ολόκληρο το φάσμα - από πλήρως ανοικτή έως πλήρως κλειστή θέση.

4.6. Συσκευή εξαερισμού ως μία από τις πιθανές επιλογές για να τρέξει με τη μορφή μιας οριζόντιας πλάτος της σχισμής 15 mm στην κορυφή του κουτιού παράθυρο με μια βαλβίδα στο κατώτερο ανάρτησης (Εικ. 1). Έτσι, η εξωτερική ροή αέρα μέσω της βαλβίδας, και υπό την δράση της ροής εκ μεταφοράς από τον θερμαντήρα κάτω από το παράθυρο αποκλίνει οροφή του δωματίου, ρίχνοντας μια ζώνη δεδομένων είναι γενικά σε απόσταση από το παράθυρο, με παραμέτρους παρόμοιες με τις παραμέτρους του εσωτερικού αέρα. Το μήκος της μονάδας τροφοδοσίας είναι 200 ​​mm μικρότερο από το μήκος της μονάδας παραθύρου (100 mm σε κάθε πλευρά). Στη μέση του διακένου (με μήκος μεγαλύτερο από 1000 mm) γίνεται ένας αποστάτης με πλάτος 40 mm.

Το Σχ. 1. Ρυθμιζόμενο εισροής

Η βαλβίδα διαθέτει στεγανωτικό παρέμβυσμα πάχους 10 mm από αφρό πολυουρεθάνης ή αφρώδες ελαστικό και καλύπτει το κενό κατά 15 mm σε κάθε πλευρά.

Η βαλβίδα είναι εξοπλισμένη με απλή συσκευή απενεργοποίησης και ελέγχου με τηλεχειρισμό, εξασφαλίζοντας ομαλή ρύθμιση της θέσης και κλειδώματος.

Οι περιγραφόμενες συσκευές εισόδου δοκιμάστηκαν σε πειραματική κατασκευή στις κλιματικές περιοχές I, II και III και εγκρίθηκαν από τους υγιεινείς (AN Sysin Research Institute).

Το TSNIIEP του μηχανικού εξοπλισμού αναπτύσσει τεκμηρίωση εργασίας των συσκευών παροχής αέρα για παράθυρα διαφόρων σχεδίων και παρέχει επιστημονική και τεχνική βοήθεια στην υλοποίησή τους.

4.7. Το κίνητρο για τη ρύθμιση των καταναλωτών των συσκευών παροχής αέρα είναι η ατομική αντίληψη της θερμικής άνεσης εντός των ορίων της τυπικής απελευθέρωσης θερμότητας. Η ρύθμιση της εναλλαγής αέρα από την εσωτερική θερμοκρασία του αέρα παρέχει στον καταναλωτή αρκετές ευκαιρίες για να διατηρήσει το επιθυμητό επίπεδο θερμικής άνεσης, ανάλογα με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του διαμερίσματος.

4.8. Ο εξαερισμός με φυσικό κίνητρο πραγματοποιείται, κατά κανόνα, σύμφωνα με τα σχήματα. 2. Προτιμάται το διάγραμμα που φαίνεται στα δεξιά. Ταυτόχρονα, κάθε διαμέρισμα συνδέεται με έναν προκατασκευασμένο αγωγό εξαγωγής μέσω ενός συντρόφου ταξιδιώτη.

Το Σχ. 2. Πιθανά σχέδια φυσικού αεραγωγού εξαγωγής

Το δίκτυο εξαερισμού είναι διαμορφωμένο από ενιαία σε ύψος δομικά στοιχεία.

4.9. Απελευθέρωση αέρα στην ατμόσφαιρα πραγματοποιείται:

α) όταν η σοφίτα είναι κρύα, μέσα από τους άξονες εξαγωγής, οι οποίοι ολοκληρώνουν κάθε κατακόρυφο των αεραγωγών και περνούν από το σοφίτα.

Η χρήση προκατασκευασμένων οριζόντιων κιβωτίων σε κρύα σοφίτα συνδέεται αναπόφευκτα με την αύξηση της αντοχής του γενικού τμήματος του δικτύου εξαερισμού και κατά κανόνα οδηγεί σε περιοδικές διαταραχές στην κυκλοφορία του αέρα στο σύστημα.

β) με μια ζεστή σοφίτα μέσω ενός κοινού άξονα καυσαερίων, ένα ανά τμήμα του σπιτιού, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του αντίστοιχου τμήματος της σοφίτας. Ταυτόχρονα, ο αέρας από τους αεραγωγούς όλων των διαμερισμάτων εισέρχεται στον όγκο της σοφίτας μέσω των κεφαλών με τη μορφή ενός διαχυτήρα.

Όταν η συσκευή και μια ζεστή σοφίτα και αρθρωτό άξονα καυσαερίων θα πρέπει να χρησιμοποιούν Συστάσεις για το σχεδιασμό από οπλισμένο σκυρόδεμα στέγη με ένα ζεστό σοφίτα για πολυώροφα κτίρια κατοικιών τον υπολογισμό / CNIIEP zhilischa.- 1986.

Δεν συνιστάται να χωρίζετε ένα ξεχωριστό κανάλι για τον επάνω όροφο στο κεφάλι, καθώς αποκλείει την εκτόξευση αέρα από τους συνοδούς επιβάτες στους επάνω ορόφους.

4.10. Κατά το σχεδιασμό των μπλοκ αερισμού, συνιστάται:

να προσπαθήσουν για έναν ελάχιστο αριθμό αγωγών εξαγωγής (κατά κανόνα, προκατασκευασμένα - ένας, συνοδός ταξιδιώτης ελάχιστου μήκους, αλλά όχι μικρότερος από 2 μέτρα).

Εξασφαλίζει τη σταθερότητα της γεωμετρίας των επιμέρους στοιχείων στη διαδικασία κατασκευής των τεμαχίων.

βεβαιωθείτε ότι το εύρος ζώνης όλων των καναλιών του μπλοκ διατηρείται με τις ανοχές που γίνονται δεκτές στο έργο για τη μετατόπισή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης.

Η χρήση αριστερού και δεξιού μπλοκ εξαέρωσης είναι ανεπιθύμητη λόγω συχνών διαταραχών στο κύκλωμα εξαερισμού κατά την εγκατάσταση.

4.11. Ο φυσικός εξαερισμός ενός οικιακού σπιτιού είναι ένα σύνθετο υδραυλικό σύστημα, ο υπολογισμός του οποίου απαιτεί ένα ειδικό πρόγραμμα για τη μαθηματική μοντελοποίηση σε έναν υπολογιστή.

Ο απλοποιημένος υπολογισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την τεχνική του μηχανικού εξοπλισμού CNIIEP.

Ο υπολογισμός του φυσικού εξαερισμού κατευθύνεται:

σχετικά με τον προσδιορισμό της διατομής του καναλιού και τη γεωμετρία των κόμβων σύντηξης, καθώς και τις εισόδους στα κανάλια των αεραγωγών που παρέχουν την ονομαστική τους απόδοση.

σχετικά με τον ορισμό του πεδίου των υφιστάμενων ή νεοεμφανιζόμενων αεριοστοιχείων, ανάλογα με τον αριθμό των ορόφων και άλλων δομικών και σχεδιαστικών λύσεων για τα κτίρια.

4.12. Για τη μείωση των σφαλμάτων κατά την εκτέλεση αερισμός των διαφόρων κτιρίων απαιτούν τη μέγιστη εναρμόνιση των υλικών που χρησιμοποιούνται σήμερα και να αναπτυχθούν νέα σχέδια ventblokov και τη μείωση της ονοματολογίας τους, που μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση μια απλουστευμένη ventblokov υπολογισμού (βλ. 4.11).

4.13. Αυξημένη λειτουργική αξιοπιστία (πρόληψη της «ανατροπής» η ροή του αέρα) συστήματα φυσικού αερισμού και ταυτόχρονα μείωση του εργατικού κόστους και την κατανάλωση υλικού που λαμβάνεται με τη χρήση ενός κατακόρυφου κανάλια αναρρόφησης στο διαμέρισμα με τη χρήση συνδυασμένων ventblokov. Ένα παράδειγμα μίας λύσης μίας διάταξης άρθρωσης που συνδυάζεται με μια καμπίνα υγιεινής φαίνεται στο Σχ. 3.

Το Σχ. 3. Συνδυασμένο ventblock, σε συνδυασμό με santehkabina

1 - "Κουκούλα" με μπλοκ εξαερισμού. 2 - το κάτω μέρος του μηχανήματος. 3 - σφράγιση φλάντζας.

4 - συρμάτινα πώματα, 5 - κάλυψη δαπέδου

Η χρήση δύο συνδυασμένων ή συνδυασμένων και ξεχωριστών αεραγωγών σε διαμερίσματα με ζώνες οδηγεί, κατά κανόνα, σε υπερβολική εντατικοποίηση της ανταλλαγής αέρα και ως εκ τούτου είναι ανεπιθύμητη.

Όταν χρησιμοποιείτε δύο μπλοκ εξαερισμού στην ίδια κατακόρυφη πλευρά των διαμερισμάτων, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε τις ίδιες συνθήκες για την εκπνοή του αέρα εξαερισμού στην ατμόσφαιρα (ειδικότερα, το σήμα εκπομπής στην περίπτωση ανεξάρτητων ορυχείων).

4.14. Η χρήση των ίδιων μπλοκ εξαερισμού κατά μήκος του ύψους του κτιρίου προκαθορίζει την ανομοιομορφία της απομάκρυνσης του αέρα κατά μήκος του κατακόρυφου τμήματος των διαμερισμάτων.

Η αύξηση της ομοιομορφίας της κατανομής της ροής αέρα επιτυγχάνεται με την αύξηση της αντίστασης της εισόδου στο ventblock ή με την παροχή της μεταβλητής σε ύψος του κτιρίου με την τιμή αντίστασης της εισόδου στο ventblock. Το τελευταίο μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας πλέγματα εξαερισμού με προσαρμογή τοποθέτησης (για παράδειγμα, σχεδιασμός CNIIEP μηχανικού εξοπλισμού) ή ειδικές επενδύσεις (για παράδειγμα από ινοσανίδες) με οπές διαφορετικών περιοχών στην είσοδο του αεραγωγού.

Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής των φραγμών εξαερισμού για τα κτίρια διαφόρων ορόφων και η αλλαγή της ονομαστικής τους χωρητικότητας (βλέπε σημείο 4.2) είναι δυνατές με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων επενδύσεων.

4.15. Ο σχεδιασμός και η τεχνολογία εγκατάστασης μονάδων εξαερισμού πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στεγανοποίησης των εσωτερικών αρμών τους.

Η στεγανότητα του δικτύου εξαερισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για τον φυσικό εξαερισμό. Η παρουσία διαρροών δεν οδηγεί μόνο σε υπερβολική ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα των χαμηλότερων ορόφων των πολυώροφων κτιρίων, αλλά και στις εκπομπές μολυσμένου αέρα μέσω αυτών από το κανάλι συλλογής μέχρι τα διαμερίσματα στους άνω ορόφους. Στα έργα, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί μια ειδική τεχνολογία για τη σφράγιση των αρμών διαστρωμάτωσης των αεραγωγών με χρήση ελαστικών παρεμβυσμάτων.

4.16. Η σταθερή απομάκρυνση του αέρα από τα διαμερίσματα των άνω ορόφων εξασφαλίζεται από τη σωστή επιλογή των φραγμάτων εξαερισμού για κτίρια σκυροδέματος και κατασκευής σοφίτας.

Απορροφητήρες Εγκατάσταση ventblok εισόδου δύο ορόφους προβλέπονται SNiPY παρεμποδίζει ροή αέρα σε διαμερίσματα, επειδή ανεμιστήρες δεν έχουν σχεδιαστεί για μόνιμη λειτουργία, και κατά τη διάρκεια της περιόδου αδράνειας δύσκολη την απομάκρυνση του αέρα που οφείλεται στην υπερβολική αντίσταση.

4.17. Κατασκευή λυκίσκος ventblokov διέρχεται από το κρύο ή να ανοίξετε σοφίτες και φρέατα εξαερισμού στην οροφή θα πρέπει να έχει μια θερμική αντίσταση δεν είναι μικρότερη από την θερμική αντίσταση των εξωτερικών τοίχων των κτιρίων κατοικιών σε αυτή κλιματολογικές περιοχή. Για να μειωθεί η μάζα και οι διαστάσεις αυτών των δομών, που παρέχονται από την παρούσα παράγραφο, η θερμική αντίσταση μπορεί να επιτευχθεί με αποτελεσματική θερμομόνωση. Το ίδιο ισχύει και για τα τμήματα εξαερισμού των αγωγών αποχέτευσης και του αγωγού απορριμμάτων.

1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΛΥΣΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ