Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Σωστή διάταξη και εγκατάσταση αερισμού στο λουτρό

Η σωστή εγκατάσταση και εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο - η ασφάλεια της διαμονής στο μπάνιο, εξοικονομώντας καύσιμα και προστατεύοντας τις επιφάνειες του δωματίου από τη φθορά. Οχι όλα τα λουτρά απαιτούν ξεχωριστή οργάνωση αερισμού. Σε μερικούς, το ίδιο το σχέδιο κυκλοφορεί τον αέρα. Πώς να βεβαιωθείτε ότι ο αέρας στο λουτρό ενημερώθηκε ήταν ομοιόμορφα ζεστό, αλλά φρέσκο ​​- αυτό είναι το άρθρο μας.

Στη φωτογραφία: η έξοδος του συστήματος εξαερισμού στο λουτρό

Χρειάζεστε εξαερισμό στο μπάνιο;

Είναι ζωτικής σημασίας. Εάν δεν υπάρχει ανανέωση αέρα στο μπάνιο, ένα άτομο, που παραμένει σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να πάρει δηλητήριο, επειδή ο όγκος του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα θα υπερβεί την επιτρεπόμενη τιμή πολλές φορές.

Σε μια μικρή σάουνα, ο αερισμός είναι ήδη οργανωμένος κατά τη διάρκεια της κατασκευής, λόγω της ελεύθερης τοποθέτησης των στεφανών του κατωφλίου κάτω και της κοπής του παραθύρου στον τοίχο. Τέτοια λουτρά είναι συνήθως κατασκευασμένα σε ιδιωτικά οικόπεδα.

Συσκευή

Το δέντρο είναι ιδανικό για την κατασκευή λουτρών. Τα τοιχώματα από αυτό το υλικό "αναπνέουν", που σε κάποιο βαθμό ήδη λύουν το πρόβλημα της ανταλλαγής αέρα.

Στη φωτογραφία: ατμόλουτρο με σχάρες εξαερισμού

Εάν ο κλίβανος δεν βρίσκεται στο ατμόλουτρο και δεν υπάρχει παράθυρο, χρειάζεστε επιπλέον συσκευή εξαερισμού σε αυτό το διαμέρισμα της σάουνας. Μπορεί να είναι μια τρύπα (20 έως 20 cm) στον τοίχο. Είναι κλεισμένο με πώμα κατά τη διάρκεια των περιόδων λουτρού και των φούρνων κλιβάνου και ανοίγει για να αερίζεται το λουτρό μετά τη χρήση.

Το παράθυρο του ατμού μπορεί να εισέλθει στο τμήμα πλυσίματος του λουτρού, το οποίο, με τη σειρά του, έχει παράθυρο, αλλά στο δρόμο. Μερικές φορές, αντί για ένα παράθυρο στο πλύσιμο, κάντε μια τρύπα στο δρόμο. Κατά την ξήρανση, ο αέρας ανταλλάσσεται και στους δύο χώρους του λουτρού.

Τοποθετούμε το σύστημα εξαερισμού στο ατμόλουτρο του ρωσικού λουτρού: ένα άρθρο με παραπομπή.

Σχηματική επιλογή

 • Σχήμα 1. Το άνοιγμα για την είσοδο αέρα βρίσκεται πίσω από το φούρνο, σε απόσταση 50 cm από το δάπεδο. Για την έξοδο αέρα - στον τοίχο απέναντι, από το πάτωμα των 30 cm. Ο εξαγνιστής είναι εξοπλισμένος με ανεμιστήρα, ο οποίος ενισχύει την κίνηση του αέρα. Ο εισερχόμενος αέρας θερμαίνεται από τη σόμπα και ανεβαίνει. Μετά την ψύξη, εμφανίζεται και πάλι στο κάτω μέρος και εξέρχεται μέσω του ανοίγματος. Το ύψος της θέσης εξόδου καθορίζει την ένταση της ροής του αέρα: όσο υψηλότερη είναι, τόσο ασθενέστερη είναι η ροή.
 • Σχήμα 2. Ventovistiia σε έναν τοίχο απέναντι από εκείνο στο οποίο κατασκευάζεται ο φούρνος. Η είσοδος είναι 30 cm πάνω από το πάτωμα, η έξοδος είναι 30 cm κάτω από την οροφή. Ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην έξοδο. Ο αέρας, χτυπώντας το δωμάτιο μέσα από την είσοδο, πηγαίνει στη σόμπα, θερμαίνεται και ανεβαίνει στην κουκούλα, μέσα από την οποία φεύγει από το λουτρό.

Σχέδιο σωστού εξαερισμού σε όλα τα μέρη του λουτρού

Ο κατάλληλος αερισμός του λουτρού

Ο εξαερισμός στο λουτρό θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι γεμίζεται καθαρός αέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του λουτρού και το λουτρό στεγνώνει αφού ακολουθήσει τις διαδικασίες μέσα σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τον αερισμό της σάουνας, την οποία γράψαμε εδώ λεπτομερώς.

Εάν ο εξαερισμός είναι σωστός:

 1. ο αέρας από έξω δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία μέσα στο λουτρό και την ομοιομορφία της θέρμανσής του.
 2. Ο αέρας αντλείται από το ατμόλουτρο, που περιέχει μεγάλη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα.
 3. στο μπάνιο υπάρχει το ωίδιο και οσμές.

Εξαερισμός μεμονωμένων τμημάτων του μπάνιου

Απαιτείται εξαερισμός όχι μόνο στο χαμάμ. Στο δωμάτιο πλύσης, στην αίθουσα αναψυχής και στην αίθουσα εκγύμνασης, είναι επίσης απαραίτητο να οργανωθεί μια ανανέωση αέρα, διαφορετικά μούχλα και δυσάρεστες οσμές θα εμφανιστούν σε αυτά τα δωμάτια.

Στο πλύσιμο

Στο σύστημα εξαερισμού στο ρωσικό λουτρό λειτούργησε αποτελεσματικά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο νερό πλύσης συγχωνεύεται κάτω από το δάπεδο, όπου εμφανίζεται το καλούπι. Αποτρέψτε την εμφάνιση του καλουπιού εκεί, δημιουργώντας επιπλέον τρύπες σε ένα με το επίπεδο δαπέδου στις γωνίες του πλυσίματος.

Η φωτογραφία δείχνει την επιλογή της οργάνωσης ενός ανοίγματος στον τοίχο της τουαλέτας

Κανονικά ο αέρας σε αυτό το μέρος του λουτρού πρέπει να αλλάζεται 9 φορές μέσα σε μία ώρα.

Στην αίθουσα αναψυχής

σύστημα εξαερισμού μπάνιου θα πρέπει να παρέχει ενημέρωση αέρα στην τουαλέτα τρεις φορές ανά ώρα.

Η αίθουσα αναμονής

Εάν δεν οργανώσετε την ανταλλαγή αέρα στην αίθουσα αναμονής, θα είναι υγρή. Σε ένα υγρό δωμάτιο ντύσιμο για να είναι άβολα, είναι άχρηστο να σκουπίσετε την πετσέτα ξηρά: το σώμα αμέσως ξαναβγάζει.

Εμφάνιση του συστήματος εξαερισμού του λουτρού

Η συσκευή εξαερισμού εδώ θα βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Σε μια αεριζόμενη τουαλέτα στους τοίχους, η συσσώρευση δεν συσσωρεύεται, δεν υπάρχει ορμητική οσμή.

Το δάπεδο του μπάνιου έρχεται συχνά σε επαφή με το νερό. Χωρίς εξαερισμό, μπορεί γρήγορα να καταστραφούν (περίπου 5 χρόνια).

Έχετε αερισμό στο μπάνιο και στην τουαλέτα; Διαβάστε το άρθρο μας με τις οδηγίες.

Οι οπές κλείνονται από τα κοιλιακά πλέγματα από τα τρωκτικά. Το πάτωμα δαπέδου, όταν το φούρνο είναι τοποθετημένο, είναι απαραίτητο να γίνει πάνω από τη στάχτη στάχτης από το επίπεδο - έτσι γίνεται το εκχύλισμα. Μεταξύ των πλακών στο πάτωμα είναι προτιμότερο να αφήνετε σχισμές (μέγιστο 1 cm).

Κατά την κατασκευή ενός λουτρού στους τοίχους βάλτε εξαερισμό για εξαερισμό. Το μέγεθος και η θέση τους εξαρτώνται από το σχήμα του προτεινόμενου συστήματος.

Από το Ίδρυμα

Στη φωτογραφία: οπές αερισμού στο υπόγειο του λουτρού

Εγκατάσταση αερισμού του λουτρού

 • Τοποθέτηση αερισμού στα τοιχώματα κατά την κατασκευή του λουτρού. Η τρύπα εισροής είναι κοντά στη σόμπα ώστε να θερμαίνει τον αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο.
 • Οι αγωγοί εξαγωγής είναι τοποθετημένοι. Μπορούν να είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, μεταλλικό (αγορασμένο) ή ξύλο (κατασκευασμένο από τον εαυτό τους).
 • Για ένα ξύλινο κιβώτιο απαιτείται φύλλο αλουμινίου. Οι τρύπες σφίγγονται από ένα λεπτό δίχτυ από τα έντομα, στο εσωτερικό τοποθετούνται βενρασίτες, κατασκευάζονται μπουλόνια.

Για βοήθεια σχετικά με την εγκατάσταση εξαερισμού μπάνιου είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πού να αγοράσετε ένα σύστημα εξαερισμού για μπάνιο;

Στα ηλεκτρονικά καταστήματα υπάρχουν πολλές προσφορές στοιχείων για τον αερισμό των λουτρών: καταπακτές, σωλήνες, ανεμιστήρες, ανεμιστήρες κλπ.

Στη Μόσχα:

 • Woodterminal (βαλβίδες και βαλβίδες από φελλό), διεύθυνση: Mytischi, st. Kommunisticheskaya, σπίτι 25δ, αποθήκη S-78, τηλ.: 8 (926) 426-73-12; 8 (903) 017-80-95.
 • "Informtech" (http://www.informteh.ru/), διεύθυνση: οπαδοί αυτοκινητόδρομων, σπίτι 17, γραφείο 424, τηλέφωνο: (495) 212-07-22, (495) 785-47-79, (495) ) 785-47-79.
 • "Σπίτι φούρνων και τζάκια" (http://dompechey.ru/), διεύθυνση για αυτοπαραγωγή: Κτίριο αγοράς 41 KM MKAD, Pavilion MTS 76, τηλ.: +7 (499) 340-00-90.
 • Jadebest (http://www.jadebest.ru/), τη διεύθυνση της αποθήκης: Dmitrovskoe αυτοκινητόδρομος, σπίτι 107, σελίδα 23, τηλέφωνο: 8 (800) 234-11-41.

Στην Αγία Πετρούπολη:

 • "Ρωσικός πλοίαρχος", διεύθυνση: Uman Pereulok, 84, τηλ.: (812) 407-72-72 (πολυκαναλικό).
 • «Σόμπες» (http://pechy-kaminy.ru/), Διεύθυνση: Parnas, 3ος άνω λωρίδα 9, τηλ. +7 (812) 748-27-37 (πολυκαναλική).
 • "BaniPro" (http://www.banipro.ru/), τηλέφωνο: +7 911 999 43 34.
 • "Pechnik" (http://vpechnik.ru/), διεύθυνση: οδός Mitrofan'evskoe, σπίτι 2, τηλ.: 8 (812) 931-89-64, 8 (921) 845-42-88.
 • "Atelier saunas" (http://ateliesaun.ru/), διεύθυνση για αυτόματη παράδοση: st. Novo-Rybinskaya, 19/21, TsBiT "Quarter", 1ος όροφος, αριθμός γραφείου 26, τηλέφωνο: +7 (812) 930-99-03.

Βίντεο

Καθοδηγούμενη από τις συμβουλές μας, πώς να κανονίσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο, θα κάνετε μπάνιο χρήσιμο για την υγεία και θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των υλικών από τα οποία γίνεται. Το Ventisystem θα παρέχει ένα άνετο μικροκλίμα στο ατμόλουτρο, στην αίθουσα αναμονής, στην αίθουσα αναψυχής - σε όλα τα μέρη του σύγχρονου λουτρού.

Φυσικός αερισμός στο λουτρό

Απαιτείται εξαερισμός σε όλους τους χώρους, οι κανόνες για την τοποθέτησή του προδιαγράφονται στο SNiP 41-01-2003. Αλλά αφορούν μόνο οικιστικές, δημόσιες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις οποίες δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για ένα άτομο. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη ότι οι άνθρωποι σε τέτοιες εγκαταστάσεις παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για όλους είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι ίδιοι τυπικοί δείκτες για το μικροκλίμα και την ποιότητα του αέρα.

Φυσικός αερισμός στο λουτρό

Τα λουτρά έχουν τελείως διαφορετικά καθήκοντα, δημιουργούν ένα μικροκλίμα που είναι αγχωτικό για τον οργανισμό - υψηλές θερμοκρασίες (σε ρωσικά λουτρά μέχρι + 60 ° C, σε σάουνες πάνω από + 100 ° C) και υψηλή υγρασία (έως 90%). Και στην ίδια αίθουσα, η θερμοκρασία και η υγρασία θα πρέπει να ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τις επιθυμίες εκείνων που πλένουν. Οι αλλαγές στις παραμέτρους του μικροκλίματος πρέπει να γίνονται το συντομότερο δυνατό και οι τιμές που επιτυγχάνονται διατηρούνται για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μια άλλη πολύ σημαντική διαφορά του λουτρού από τα συνηθισμένα δωμάτια. Εάν οι δεύτεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να "προστατευτούν" από τις προσωρινές ενοχλήσεις με ρούχα, τότε είναι αδύνατο να το κάνετε αυτό σε μπανιέρες.

Μικροκλίμα στο μπάνιο στο ατμόλουτρο

Εικόνα του μικροκλίματος στο ατμόλουτρο - υψηλή θερμοκρασία και ζεστό ατμό

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, ο εξαερισμός των λουτρών πρέπει να εκτελεί μεμονωμένα καθήκοντα και αυτό επηρεάζει τις αρχές του σχεδιασμού και των χαρακτηριστικών λειτουργίας του. Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός και αναγκασμένος, κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Σε αυτό το άρθρο λεπτομερώς θα μιλήσουμε μόνο για ένα είδος αερισμού - φυσικό.

Θέση αεραγωγών

Τύποι φυσικού αερισμού του λουτρού

Τα προβλήματα του αερισμού του λουτρού και του πώς διαφέρει από τον αερισμό άλλων δωματίων, έχουμε ήδη ανακαλύψει, τώρα είναι καιρός να πούμε πώς μπορούν να επιτευχθούν. Οι μέθοδοι εξαρτώνται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δωματίου και τις προτιμήσεις σας.

Πρώτα πρέπει να θυμηθείτε τα μαθήματα της φυσικής από το σχολείο. Ο εξαερισμός των χώρων οφείλεται στη διαφορά στην πυκνότητα αέρα στον δρόμο και στο δωμάτιο. Ο θερμαινόμενος αέρας έχει μικρότερο βάρος και αυξάνεται, ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και πέφτει κάτω, συμβαίνει η λεγόμενη μεταφορά. Κατά συνέπεια, για να αερίζεται ο χώρος, ο ζεστός αέρας πρέπει να είναι σε θέση να φύγει και το κρύο για να εισέλθει, χρειάζεστε οπές εισόδου και εξόδου. Αυτά μπορεί να είναι συνήθεις σχισμές σε παράθυρα και πόρτες ή ειδικά κατασκευασμένες τρύπες εξαερισμού.

Έκδοση του εξαερισμού στο ρωσικό ατμόλουτρο

Τρύπα εξαερισμού στο λουτρό

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε δηλώσεις ότι αυτές οι τρύπες πρέπει απαραίτητα να έχουν το ίδιο μέγεθος, διαφορετικά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί ή «φυσάει προς λάθος κατεύθυνση». Μόνο εκείνοι που παραβλέπουν τα μαθήματα μπορούν να το πουν. Η αναλογία του μεγέθους του αέρα εισόδου και εξόδου στην απόδοση του εξαερισμού δεν επηρεάζει.

Παράθυρο εξαερισμού τετράγωνου σχήματος

Εάν η έξοδος, για παράδειγμα, μπορεί να εκπέμψει μόνο 1 m3 θερμού αέρα ανά ώρα, τότε ακριβώς το ίδιο ποσό θα εισέλθει στο κρύο δωμάτιο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εισόδου, και αντίστροφα. Και η επίδραση της ανάστροφης έλξης επιτυγχάνεται στην περίπτωση της πίεσης του ανέμου ή της απουσίας καθαρού αέρα. Στην πρώτη περίπτωση, ένας ισχυρός εξωτερικός άνεμος "ωθεί" τον αέρα μέσα στο δωμάτιο, στη δεύτερη περίπτωση, αφού ο αέρας μέσα στο δωμάτιο σχηματίσει ένα μικρό κενό, το οποίο αντλεί και πάλι αέρα μέσα στο δωμάτιο. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο εξαερισμός απουσιάζει τελείως, γίνεται απλώς κυκλικός και λειτουργεί σε μια βάση "πίσω-πίσω". Φυσικά, η απόδοση αυτού του εξαερισμού προσεγγίζει το μηδέν, ο αέρας κινείται μόνο λίγο κοντά στις οπές.

Εξαερισμός στο λουτρό και την αποτελεσματικότητά του

Και με αυτά τα φαινόμενα είναι σαφές, τώρα θα εξετάσουμε συγκεκριμένους τύπους φυσικού αερισμού του λουτρού. Ας ξεκινήσουμε από τις πιο απλές και τελειώσουμε με πιο πολύπλοκες.

Εξαερισμός της σάουνας με αερισμό

Ο απλούστερος, αλλά και ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος εξαερισμού.

Εξαερισμός της σάουνας με αερισμό

Στο ατμόλουτρο ανοίγει μια πόρτα ή ταυτόχρονα μια πόρτα και ένα παράθυρο - ο εξαερισμός γίνεται γρήγορα, αλλά όχι όπως θα θέλαμε. Γιατί;

Ο ατμός αφαιρείται από το ατμόλουτρο και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες.

 1. Πρώτον, αν ανοίξετε την πόρτα, τότε ο ατμός δεν πηγαίνει στον δρόμο, αλλά σε άλλους χώρους. Σε αυτά, η υγρασία αυξάνεται απότομα, ο θερμαινόμενος ατμός συμπυκνώνεται αμέσως σε όλες τις επιφάνειες. Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια - δεν χρειάζεται να εξηγήσω.

Στην οροφή στο λουτρό συλλέγεται το συμπύκνωμα

Ο υπερβολικός ατμός απελευθερώνεται μέσω της ανοιχτής πόρτας

Η εξαερισμός δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στο ατμόλουτρο

Το αποτέλεσμα - ο εξαερισμός δεν είναι η μέθοδος αερισμού, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς. Αυτός είναι ένας ακραίος τρόπος, συνιστάται να προσφύγετε σε αυτό μόνο σε περίπτωση οξείας αναγκαιότητας.

Εξαερισμός της σάουνας με σόμπα

Αυτή η μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί πιο επιτυχημένη, αλλά είναι δυνατή μόνο σε μία περίπτωση - ο φούρνος της σόμπας της σάουνας βρίσκεται στο ατμόλουτρο. Ο ζεστός αέρας αφαιρείται μέσω του κλιβάνου και της καμινάδας, η ροή μπορεί να συμβεί μέσα από τις σχισμές του δαπέδου, ένα ελαφρώς ανοιγμένο παράθυρο ή πόρτα. Μερικές φορές στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας γίνεται ειδική τρύπα, για να βελτιωθεί ο σχεδιασμός, είναι κλειστό με μια διακοσμητική μάσκα.

Εξαερισμός της σάουνας με σόμπα

Πλεονεκτήματα του αερισμού της σάουνας με σόμπα.

 1. Απλότητα εκτέλεσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε ειδικά αερισμό στα ερείπια. Οποιαδήποτε πρόσθετη οπή στο ξύλινο τοίχο δεν βελτιώνει τα χαρακτηριστικά απόδοσής του, και είναι ακόμα να το βάλουμε ήπια. Εάν έγιναν λάθη κατά την περίοδο κατασκευής των εκρήξεων και την τοποθέτηση των διακοσμητικών πλεγμάτων, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης των κορμών του κτιρίου της υγρασίας. Το στέγνωμα της υγρασίας θα είναι πολύ μακρύ και η μακρά παραμονή των ξύλινων δομών σε υγρή κατάσταση έχει πολύ αρνητική επίδραση στην αντοχή και τη διάρκεια χρήσης τους.

Ο αερισμός του φούρνου ατμού δεν είναι δύσκολος

Φούρνος με πύλη - φωτογραφία

Είσοδος πίσω από τη σόμπα

Υπάρχουν, φυσικά, μειονεκτήματα, ας αναφέρουμε τα κυριότερα.

 1. Ανεπαρκής απόδοση. Γρήγορη αλλαγή της θερμοκρασίας ή της υγρασίας στο ατμόλουτρο δεν θα πετύχει.
 2. Η παρουσία "νεκρών" ζωνών. Η ανάμειξη του αέρα σε ολόκληρη την ένταση δεν γίνεται, δημιουργούνται ζώνες με ρεύματα αέρα και ζώνες με αέρα.
 3. Εξάρτηση από το ρεύμα (εξαερισμός) στις καιρικές συνθήκες.

Παρά κάποιες ανεπάρκειες, αυτός ο τρόπος εξαερισμού σε συνδυασμό με τον συνηθισμένο εξαερισμό χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε επιλογές "προϋπολογισμού" μπάνιου.

Για ένα χαλαρό ατμόλουτρο, η καλύτερη επιλογή είναι ο εξαερισμός και ο εξαερισμός

Η εξαερισμός μιας σάουνας με μια σόμπα είναι ένα σχέδιο

Εξαερισμός μέσω ειδικά κατασκευασμένων προϊόντων

Η βέλτιστη έκδοση της συσκευής εξαερισμού για τα περισσότερα λουτρά.

Εξαερισμός μέσω ειδικά κατασκευασμένων προϊόντων

Πλεονεκτήματα:

 • σε κατάλληλη διάταξη επιτρέπει τον γρήγορο αερισμό ενός λουτρού (για ξήρανση ή μείωση υγρασίας και θερμοκρασίας) και πολύ χρόνο για να υποστηρίξει τις ενδείξεις ενός μικροκλίματος στις καθορισμένες παραμέτρους.
 • υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της συχνότητας της αλλαγής του αέρα.
 • η απλότητα της συσκευής, η δυνατότητα λειτουργίας σε μπανιέρες που δεν διαθέτουν ηλεκτρική καλωδίωση,
 • καθολικότητα. Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί τέλεια σε όλες τις κλιματικές ζώνες της χώρας μας.
 • οποιαδήποτε στιγμή είναι εφικτή η τοποθέτηση σε μία από τις οπές που ο ανεμιστήρας φυσάει - οι δυνατότητες ρύθμισης του μικροκλίματος στο ατμόλουτρο έχουν επεκταθεί σημαντικά χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος. Ο φυσικός εξαερισμός «μετατρέπεται» σε εξαναγκασμένη εξάτμιση ή τροφοδοσία.

Ένας αναπνευστήρας μπορεί πάντα να τοποθετηθεί στην οπή εξαέρωσης

Είναι σημαντικό. Συνιστάται να σκεφτείτε τη συσκευή εξαερισμού πριν ξεκινήσετε την κατασκευή του λουτρού. Επιλύστε τα προβλήματα με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση των οπών και τις συνολικές τους διαστάσεις. Συνιστούμε το ύψος των εκτοξεύσεων να μην υπερβαίνει το ύψος της ράβδου και οι οπές πρέπει να ρυθμίζονται κατά μήκος.

Εγκατάσταση εξαερισμού γίνεται κατά την ανέγερση του λουτρού

Κατεύθυνση της κίνησης του αέρα

Γιατί είναι καλύτερο να παρέχετε αερισμό στο στάδιο κατασκευής;

 1. Πρώτον, στην ήδη ολοκληρωμένη δομή, οι τρύπες είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν φυσικά.

Η διάνοιξη μιας οπής σε ένα πλαίσιο είναι μια επίπονη διαδικασία

Σετ κορμών για ξύλο

Παραλλαγές τοποθέτησης και διαστάσεις του εξαερισμού

Για όλους τους αεραγωγούς φυσικού αερισμού υπάρχουν διάφοροι γενικοί κανόνες. Πρώτον, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος, τα ανοίγματα παροχής κρύου αέρα θα πρέπει να βρίσκονται περίπου 20 εκατοστά κάτω από το επίπεδο του δαπέδου. Οι οπές για την έξοδο πρέπει να βρίσκονται στο μέγιστο ύψος - κάτω από την οροφή ή στην οροφή. Δεύτερον, η ανάμιξη διαφόρων στρωμάτων αέρα στον όγκο του ατμού βελτιώνεται εάν τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση μεταξύ τους, κατά προτίμηση κατά μήκος της διαγώνιο του δωματίου. Σε ποιους χώρους συνιστώνται;

Παραλλαγές τοποθέτησης των ανοιγμάτων εξαερισμού

Εισαγωγή ψυχρού αέρα

Μπορεί να γίνει στο κάτω μέρος του ατμού του φύλλου πόρτας.

Εισαγωγή ψυχρού αέρα

Πόρτες με οπές για εξαερισμό (φωτογραφία)

Πλεονεκτήματα - δεν χρειάζεται να κάνετε επιπλέον τρύπα στον τοίχο της μπανιέρας. Αυτή είναι μια εξοικονόμηση χρόνου και προσπάθειας, εκτός αυτού, αποκλείεται η πιθανότητα να βρεθούν οι κατώτερες ζάντες του πλαισίου κορμών. Μειονέκτημα - στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόρτες βρίσκονται απέναντι από τα ράφια για τη διαδικασία λουτρού, υπάρχουν ρέματα ψυχρού αέρα που δημιουργούν μια σειρά ενοχλήσεων.

Κάτω από το ράφι.

Τρύπα κάτω από το ράφι

Πλεονεκτήματα - η είσοδος είναι αόρατη, η ροή του ψυχρού αέρα αναμειγνύεται καλά με το ζεστό σε ολόκληρο τον όγκο. Μειονέκτημα - η πρόσβαση στο πλέγμα για το άνοιγμα / κλείσιμο του αποσβεστήρα είναι περίπλοκη. Εάν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος η ένταση του αερισμού μπορεί να ρυθμιστεί μόνο μέσω της ανώτερης σχάρας, τότε μετά τον αερισμό του λουτρού είναι απαραίτητο να κλείσετε και τα δύο. Και αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το ατμόλουτρο ειδικά για να κλείσετε τον αέρα.

Είναι σημαντικό. Οι αποσβεστήρες στις οπές εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθούν δύο για κάθε - εκτός και μέσα στο ατμόλουτρο. Μετά τον αερισμό του λουτρού και τα δύο θα πρέπει να είναι κλειστά. Επιλέξτε μια τέτοια τεχνολογία εγκατάστασης πλέγματος που εγγυάται πλήρη στεγανότητα του εξωτερικού φυλλαδίου. Απαγορεύεται αυστηρά η ατμοσφαιρική υγρασία στις κορώνες του κορμού.

Πίσω από τη σόμπα.

Θύρα τροφοδοσίας πίσω από το κύκλωμα του κλιβάνου

Η βέλτιστη επιλογή. Ο ψυχρός αέρας από το δρόμο έπληξε τη σόμπα, λίγο θερμαινόμενο και σπασμένο σε πολλές ξεχωριστές ροές ροής χαμηλής ταχύτητας. Οι βίδες αποβάλλονται εντελώς. Μειονεκτήματα - δεν είναι πάντα δυνατή η εγκατάσταση διακοσμητικών σχάρων σε αυτό το μέρος. Εάν η σόμπα είναι κοντά στον τοίχο, τότε μεγάλη θερμοκρασία επηρεάζει δυσμενώς τα πλαστικά ή ξύλινα υλικά του διακοσμητικού πλέγματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, τέτοιες θέσεις πίσω από τη σόμπα πρέπει να είναι μονωμένες με σίδερο σε φύλλα με θερμομόνωση.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση σας δεν ταιριάζει καμία επιλογή; Δεν είναι πρόβλημα, κάνετε μια τρύπα όπου νομίζετε ότι είναι απαραίτητο.

Όσον αφορά την έξοδο, υπάρχουν λιγότερα προβλήματα με την τοποθέτησή της. Η μόνη συμβουλή μας - μην κάνετε στην οροφή. Ο υπερβολικός ατμοσφαιρικός αέρας δεν μπορεί να μεταφερθεί στη σοφίτα, θα προκαλέσει μόνιμη υγρασία των ξύλινων στοιχείων του συστήματος δοκών και η πρόωρη επισκευή του πάντα "πετάει σε μια όμορφη δεκάρα". Για την προστασία των δοκών, πρέπει να αφαιρεθεί υγρός αέρας στην οροφή. Γιατί να δημιουργήσετε μια πρόσθετη τρύπα στο κάλυμμα, γιατί με τα δικά τους χέρια και για τα χρήματά τους να επιδεινώνεται η στεγανότητα του καλύμματος οροφής;

Μην κάνετε τρύπα στην οροφή

Διαστάσεις οπών για φυσικό εξαερισμό

Η τεχνολογία υπολογισμού των διαστάσεων των ανοιγμάτων εξαερισμού αναφέρεται στις ισχύουσες κανονιστικές πράξεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί το μέγεθος του εξαερισμού για φυσικό εξαερισμό παρά για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό - υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τους ανθρώπους. Η κύρια παράμετρος της απόδοσης του συστήματος εξαερισμού είναι η συχνότητα της αλλαγής του αέρα. Για οικιακούς χώρους, η ελάχιστη τιμή της πολλαπλότητας ρυθμίζεται λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη θερμοκρασία των δωματίων όσο και τη θερμοκρασία στο δρόμο. Η θερμοκρασία στις κατοικίες κυμαίνεται σε ασήμαντα όρια, γεγονός που απλοποιεί το έργο των σχεδιαστών.

Φυσική απόδοση εξαερισμού

Σε ζεύγη, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη - οι παράμετροι θερμοκρασίας και υγρασίας κυμαίνονται μέσα σε πολύ ευρέα όρια. Επιπλέον, ο ρυθμός άφιξης / άφιξης του αέρα σε διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να διαφέρει κατά περιόδους. Τέτοιες προϋποθέσεις καθιστούν πρακτικά αδύνατον να γίνει ακριβής υπολογισμός της βέλτιστης τιμής ανταλλαγής αέρα για τον φυσικό εξαερισμό.

Δεν μπορεί να υπολογιστεί; Και μην το συνιστούμε να χρησιμοποιείτε την πρακτική εμπειρία. Και υποστηρίζει ότι για τα περισσότερα ζεύγη αρκεί να έχουμε επιφάνεια 200-300 cm2.

Μάσκα εξαερισμού με πύλη 280χ190 mm

Ορισμένοι ιδιοκτήτες σάουνων φοβούνται να πνιγούν κατά τις διαδικασίες κολύμβησης λόγω έλλειψης οξυγόνου. Φέρνουμε στην προσοχή τους ότι ένα κυβικό μέτρο αέρα σε ένα άτομο είναι αρκετό για να αναπνεύσει μια ώρα και ένα μισό. Μετρήστε την υγρασία του ατμού και μάθετε πόσο καιρό μπορεί να φτάσει με ασφάλεια, ο λογαριασμός διαρκεί για δεκάδες ώρες.

Ασφαλές περιεχόμενο οξυγόνου για σάουνα και μπάνιο

Τα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν μονοξείδιο του άνθρακα. Αν κλείσετε την πύλη του κλιβάνου πριν καεί η φωτιά, τότε δεν θα σας βοηθήσει ο εξαερισμός. Μπορεί να αερίζεται το δωμάτιο μόνο εάν το μονοξείδιο του άνθρακα δεν ρέει περισσότερο. Ζεστάνετε τη σόμπα σωστά και ποτέ δεν γίνονται άσχημα, μην περιμένετε μάταια για εξαερισμό.

Πώς να φτιάξετε ένα άνοιγμα στον τοίχο της μπανιέρας

Για παράδειγμα, θα πάρουμε την πιο δύσκολη επιλογή - έχουν ήδη κατασκευαστεί οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι του λουτρού. Η οπή μπορεί να είναι στρογγυλή, τετράγωνη ή ορθογώνια.

Βήμα 1. Κάντε τη διάταξη της θέσης του αέρα στην εσωτερική επιφάνεια του ατμού. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, δεν πρέπει μόνο να γνωρίζετε τη θέση της τρύπας, αλλά και το μέγεθος και τη διαμόρφωση της. Είναι επιθυμητό οι αεραγωγοί και οι διακοσμητικές γρίλιες να είναι σε απόθεμα, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία να ελέγξετε με ακρίβεια τις διαστάσεις της οπής και να μην κάνετε περιττές εργασίες.

Βήμα 2. Προετοιμάστε ένα μακρύ τρυπάνι στο ξύλο, το μήκος εργασίας πρέπει να υπερβαίνει το πάχος του τοίχου της μπανιέρας μαζί με την εξωτερική και την εσωτερική επένδυση. Τρυπήστε μια διαμπερή οπή από το εσωτερικό του ατμού στο κέντρο του σχεδιαγράμματος. Η έξοδος του τρυπανιού έξω από το δωμάτιο ατμού είναι το κέντρο του χτυπήματος. Σχεδιάστε γύρω του τις διαστάσεις της τρύπας, όπως και στο ατμόλουτρο.

Τρυπάνι για ξύλο

Βήμα 3. Αφαιρέστε τα εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία του δέρματος στο περίγραμμα. Εάν το λουτρό σας είναι διακοσμημένο με φυσική επένδυση και στις δύο πλευρές, η διαδικασία απλοποιείται, απλά κόψτε προσεκτικά τις σανίδες. Αν χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά φύλλα στο εξωτερικό, χρησιμοποιήστε το βουλγαρικό.

Κάντε μια τρύπα στον τοίχο του λουτρού

Βήμα 4. Ελέγξτε προσεκτικά τις φέρουσες δομές του δέρματος, εάν είναι κατεστραμμένες - επισκευάστε. Στο περίγραμμα του αέρα εξαερισμού, τρυπήστε τις τρύπες όσο το δυνατόν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, ελέγξτε συνεχώς εκεί που εξέρχονται από το εξωτερικό του τοίχου. Το τρυπάνι πρέπει να είναι πάντα κάθετο στο επίπεδο. Τρυπήστε τις ίδιες τρύπες σε ολόκληρη την περιοχή του αέρα, τόσο περισσότερο θα είναι, τόσο πιο εύκολο θα είναι να κάνετε μια τρύπα στον τοίχο.

Αρχή τρυπήματος οπών

Βίντεο - Πώς να τρυπήσετε μια τρύπα μεγάλης διαμέτρου σε ένα δέντρο

Βήμα 5. Στη συνέχεια θα πρέπει να εργαστείτε με μια σμίλη και σμίλη, αφαιρέστε σταδιακά το ξύλινο βραχίονα ανάμεσα στις τρύπες. Εντελώς κούφια η τρύπα σε μια πλευρά του τοίχου δεν θα πετύχει - είναι πολύ δύσκολο να πάρει από το όργανο. Κάντε το μισό έργο από το εσωτερικό του ατμού, και το άλλο μισό έξω. Προσανατολισμός της επιφάνειας των οπών δεν είναι απαραίτητη, το κύριο πράγμα είναι ότι το κανάλι προσαρμόζεται εύκολα στον αεραγωγό.

Τρύπα στον τοίχο

Η πιο δύσκολη φυσική εργασία γίνεται, μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του αεραγωγού και των πλεγμάτων. Μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί πολύς χρόνος για να κάνετε τρύπες, ακόμη και έμπειροι οικοδόμοι σπάνια μπορούν να προετοιμάσουν περισσότερες από δύο εκρήξεις την ημέρα.

Πώς να εγκαταστήσετε αγωγούς αέρα και γρίλιες

Για αεραγωγούς, μπορείτε να πάρετε μεταλλικούς γαλβανισμένους ή πλαστικούς σωλήνες, το μήκος καθορίζεται από το μήκος της διόδου. Πλέγμα επιλέξτε το μέγεθος της τρύπας, για να ρυθμίσετε την απόδοση του εξαερισμού σε αυτό πρέπει να είναι ένα flapper.

Βήμα 1. Το ορυκτό μαλλί μονώνει το επίπεδο της οπής, εισάγετε προσεκτικά τον αγωγό αέρα στη θέση του. Για να στερεώσετε σταθερά τον σωλήνα στην επιθυμητή θέση, χρησιμοποιήστε έναν αφρό συναρμολόγησης. Η περίσσεια αφρού πρέπει να αποκοπεί μετά τη σκλήρυνση.

Βήμα 2. Εάν μεταξύ του δέρματος και του τοιχώματος είναι αδιαβροχοποίηση, ασχοληθεί αφρισμού χάσμα μεταξύ του τοίχου και του ανοίγματος στο περίβλημα του αφρού, αυτό σφραγίζει την σχισμή και εμποδίζουν την είσοδο του νερού σε ξύλινες κατασκευές.

Βήμα 3. Στερεώστε τις γρίλιες, η μέθοδος στερέωσης εξαρτάται από το υλικό κατασκευής των τοίχων και του πλέγματος.

Διορθώνουμε τις γρίλιες εξαερισμού. Στη φωτογραφία υπάρχει ένα πλέγμα από το εξωτερικό του λουτρού

Η σειρά τοποθέτησης της βαλβίδας εξαερισμού για ένα λουτρό (είναι ιδανική για αίθουσα αναμονής, πλυντήριο και άλλους χώρους)

Ελέγξτε την ικανότητα εργασίας του εξαερισμού με τη βοήθεια μιας τσιμούχας πυρκαγιάς ή άλλης πηγής καπνού. Φέρτε το στην είσοδο και παρατηρήστε πώς και με ποια ταχύτητα ο αέρας ρέει στο ατμόλουτρο.

Στη φωτογραφία, η βαλβίδα εισαγωγής αέρα και ο έλεγχος λειτουργίας της

Πειραματιστείτε με τον φυσικό εξαερισμό σε διαφορετικές θέσεις των αποσβεστήρων, από το μέγιστο στο ελάχιστο.

Χρειάζεστε μια κουκούλα στο μπάνιο; Πώς να το κάνετε σωστά με τα χέρια σας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ατμού και του χώρου πλύσης; Τι μπορώ να μην ασχοληθώ;

Ο ιστότοπός μας έχει ήδη μια μεγάλη εικόνα της συσκευής για τον εξαερισμό του μπάνιου, οπότε τώρα αξίζει να μιλάμε για την κουκούλα στο μπάνιο: για το πώς είναι διευθετημένο, πώς λειτουργεί και πώς να το κάνετε μόνοι σας.

Απόσπασμα στο μπάνιο: ανάλογα με το είδος του λουτρού

Τα λουτρά είναι κατασκευασμένα από μια ποικιλία υλικών, καθένα από τα οποία έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αυτό επηρεάζει τα συστήματα εξαερισμού, τα οποία έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση. Θα μιλήσουμε για τις διαφορές τους όσον αφορά την οργάνωση παρακάτω.

Κουκούλα στη σάουνα

Μια σάουνα ή ένα φινλανδικό λουτρό διαφέρει από ένα ρωσικό με μια μικρή ποσότητα ατμού (αυτό είναι σχεδόν ένα στεγνό λουτρό) και μια υψηλή θερμοκρασία (η οποία μπορεί να φτάσει τους 130 βαθμούς!). Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη σάουνα υπάρχει ένας σαφής κανόνας σχετικά με τον αερισμό: ο αέρας πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον 6-8 φορές την ώρα. Και αυτό απαιτεί καλή έλεγχο της ροής του αέρα, αντικαθιστώντας τον αέρα εξαγωγής φρέσκο ​​λιγότερο από κάθε 10 λεπτά.

Η ιδανική επιλογή για σάουνα, όπως ήδη αναφέρθηκε σε άλλο άρθρο, θα είναι ο αερισμός του basta (τύπου μεταφοράς). Εν ολίγοις, επαναλαμβάνουμε ότι λειτουργεί με την αρχή ενός "γυαλιού ανάστροφου χρώματος":

 • αέρα, στέκεται διαγώνια από τον κλίβανο, παίρνει τον αέρα δαπέδου.
 • τον οδηγεί μέσα από την οροφή (τοίχος)?
 • κάτω, δίπλα στη σόμπα είναι μια θύρα εφοδιασμού μέσω της οποίας εισέρχεται φρέσκος αέρας.
 • Ο κλίβανος θερμαίνει τον κορεσμένο με οξυγόνο αέρα, ανεβαίνει και κατανέμεται κατά μήκος της σάουνας.

Η ρύθμιση ροής πραγματοποιείται με τη βοήθεια αποσβεστήρων που ρυθμίζουν το άνοιγμα του αγωγού και το άνοιγμα του αέρα τροφοδοσίας. Ένα σημαντικό σημείο στην περίπτωση αυτή είναι η συνεχής λειτουργία του κλιβάνου, επειδή εκτελεί τη λειτουργία της "αντλίας".

Και ακόμα και αν η κουκούλα στη σάουνα γίνει σύμφωνα με ένα άλλο σχέδιο, η εργασία θα παραμείνει η ίδια:

 • διαχειρίσιμο συχνό ανταλλαγή αέρα.
 • καλό θέρμανση φθάνουν φρέσκο ​​αέρα?
 • απαράδεκτο ταχέως ρεύματα αέρα (περισσότερο από 0,3 m / s), δηλ. σχέδια.

Σε ένα λουτρό από κορμούς

Το πλαίσιο εφευρέθηκε πολύ πριν από την ίδρυση των νόμων της φυσικής, στους οποίους βασίζεται ο φυσικός αερισμός. Ωστόσο, οι οικοδόμοι των σπιτιών λουτρών από την κούτσουρα χρησιμοποίησαν ενεργά αυτούς τους νόμους, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες του λουτρού να μην πνιγούν στη διαδικασία της έκρηξης και το λουτρό ήταν για δεκαετίες. (Φυσικά, η κουκούλα σε μια ξύλινη καμπίνα Δεν θα την σώσει από μια φωτιά, αλλά από τη σήψη - μπορεί.) Η εισροή αέρα παρέχεται εις βάρος των κατώτερων ζαντών, οι οποίες σκόπιμα τοποθετήθηκαν ελεύθερα, δηλαδή, είχαν ρωγμές μέσω των οποίων ο φρέσκος αέρας "τεντώθηκε". Επιπλέον, η πόρτα στο ατμόλουτρο από κάτω έμεινε χαλαρά στο πάτωμα.

Ανάλογα με το πώς ακριβώς θερμάνθηκε το λουτρό από το κούτσουρο - "μαύρο" ή "λευκό" - εξαρτάται από το πού πέρασε ο αναλωμένος αέρας.

 • Στο θερμαινόμενο "σε μαύρο" λουτρό, η σόμπα δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια της έκρηξης, έτσι για την εκροή χρησιμοποιήθηκε ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια πόρτα.
 • Σε λιωμένο "υπόλευκο" λουτρό η εκροή πραγματοποιήθηκε μέσω καμινάδας. Η σόμπα εργάστηκε ταυτόχρονα.

Κατ 'αρχήν, τίποτα δεν εμποδίζει τον αερισμό του ξύλινου σπιτιού με τον παραδοσιακό τρόπο σήμερα. Αλλά είναι απαραίτητο να αποφασιστεί γρήγορα, ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής. Επειδή πρέπει να τεθεί ήδη πιο σύγχρονη λύση στο σχέδιο. Εναλλακτικά, είναι δυνατό να γροθιάσετε τα ανοίγματα (τροφοδοσία και καυσαέρωση) απευθείας στο δρόμο και να τα δώσετε με βύσματα ή πτερύγια. Κάποιος είναι δίπλα στον φυσητήρα, ο δεύτερος είναι πάνω από το ανώτερο ράφι στην παρακείμενη ή αντίθετη πλευρά. Ή να κάνετε δύο τρύπες εξάτμισης - μία πάνω, η άλλη κάτω από το επάνω ράφι. Μια άλλη επιλογή - να φτιάξετε τις περσίδες στο κάτω μέρος της πόρτας του ατμού και την οπή εξαγωγής - κάτω από την οροφή του ντους.

Σε ένα λουτρό από μπλοκ αφρού

Το λουτρό Penoblochnaya δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα ότι ο αερισμός πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό του λουτρού. Έτσι είναι ευκολότερο από το να νικήσουμε τους τελειωμένους τοίχους. Για να εξασφαλιστεί η λουτρού από κυψελοειδές σκυρόδεμα κυκλοφορία επαρκή αέρα, η οποία θα ανακουφίσει τη δομή από υπερβολική υγρασία, είναι απαραίτητο κατά τη στιγμή της πλήρωσης του ιδρύματος ξυλοτύπου lay αποκόμματα των σωλήνων, η οποία στη συνέχεια γίνονται οι τρύπες αέρα.

Για το μπάνιο, το οποίο δεν είναι στην κοιλάδα και περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από κτίρια, μόνο δύο τρύπες αέρα στις αντίθετες πλευρές, αλλιώς δεν 4. Μην ξεχάστε για το διάκενο μεταξύ του τοίχου και μόνωση.

Η οροφή θα πρέπει επίσης να αερίζεται, να λαμβάνει εισροή από τις μαρκίζες της οροφής και να δίνει αέρα μέσα από το ανυψωμένο άλογο. Στις εγκαταστάσεις, τα ανοίγματα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με ένα από τα πρότυπα σχήματα.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς φυσικού αερισμού για την κουκούλα με ένα λουτρό από αφρώδες μπλοκ, συνιστάται η τοποθέτηση των ανεμιστήρων.

Απόσπασμα για το μπάνιο: σε ποιο διαμέρισμα;

Αφήνοντας κατά μέρος το έχουν ήδη συζητηθεί σε άλλα άρθρα σχετικά με τα θέματα των τειχών εξαερισμού, θεμέλιο και την οροφή, είναι χώροι - χαμάμ, το πλύσιμο, αποδυτήρια και αίθουσα χαλάρωσης - όπου είναι απαραίτητο για να οργανώσει την κυκλοφορία του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα πρότυπα σχετικά με τον εξαερισμό σε κάθε ένα από αυτά και τις ιδιαιτερότητες του σχεδίου της κουκούλας. Αλλά για τα πάντα.

Εκχυλίστε το ατμόλουτρο

Για κουκούλες ατμού στο ατμόλουτρο - μια υπόσχεση ότι θα βγουν από εκεί ζωντανοί και υγιείς.

Ο τρόπος αερισμού του ατμού μπορεί να είναι φυσικός (λόγω των φυσικών νόμων) ή αναγκασμένος (λόγω των ανεμιστήρων). Οι τρύπες μπορούν να οδηγήσουν στο δρόμο, τους αεραγωγούς και τα γειτονικά δωμάτια. Στις οπές εξαερισμού τοποθετούνται είτε περσίδες ή πτερύγια. Η ροή αέρα μπορεί να διευθετηθεί μέσω του πυθμένα της πόρτας του ατμομηχανή, που είναι 3 cm από το δάπεδο ή από τις περσίδες στο κάτω μέρος του φύλλου πόρτας.

Σύμφωνα με τις «Οδηγίες για τον σχεδιασμό λουτρά και σύμπλοκα λουτρό-βελτίωση», την πολλαπλότητα των ατμού ανά ώρα αέρος, εφοδιασμένο με σύστημα εξαερισμού, πρέπει να είναι όχι μικρότερη από 5 όγκους του χώρου.

Με τα χέρια σας θα πρέπει να κάνετε μόνο ένα κιβώτιο. Όλα τα υπόλοιπα (κυματοειδείς, βαλβίδες, μάνδαλα, αποσβεστήρες) πωλούνται. Οι ανεμιστήρες (εάν είναι απαραίτητο) διαφέρουν ως προς τη διάμετρο και την ισχύ. Για αυτόματο έλεγχο του εξαναγκασμένου εξαερισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ρελέ. Οι οπές στον τοίχο είτε παραμένουν κατά την κατασκευή είτε διεισδύουν στο ήδη κατασκευασμένο μπάνιο.

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε πώς οι βιοτέχνες έφτιαξαν ένα κιβώτιο για να τραβήξουν τον εξαερισμό από τον τύπο "basta" από τις σανίδες:

Στο πλύσιμο

Σύμφωνα με τις ήδη αναφερθείσες προδιαγραφές, κυκλοφορία του αέρα στο πλύσιμο ανά ώρα θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του 8 όγκους χώρος για εξαερισμό και 9 - για εξάτμιση. Αυτό σημαίνει:

 • ότι οι διαστάσεις της οπής εξάτμισης θα είναι περισσότερο από εφοδιασμού ·
 • είτε εξάτμισης δύο σε ένα εφοδιασμού ·
 • ή βάλτε την κουκούλα αναπνευστήρα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εντατική ανταλλαγή αέρα, η οποία έχει σχεδιαστεί κυρίως για γρήγορη αφυδάτωση. Κατά τη διαδικασία πλύσης δεν απαιτείται, επομένως ρυθμίζεται από πτερύγια.

Με την ευκαιρία, τρύπες εισροής μπορούν να γίνουν στην αίθουσα αναμονής ή χώρο ανάπαυσης, και εξάτμιση - στο δωμάτιο πλύσης. Αυτό θα επιτρέψει σε δύο δωμάτια να αερίζονται ταυτόχρονα. Ομοίως, η κουκούλα γίνεται στο μπάνιο και αναγκάζεται να δημιουργήσει χαμηλή πίεση. Στη συνέχεια, ο αέρας θα τραβηχτεί από τα γειτονικά δωμάτια και θα περάσει από την εξαναγκασμένη εξάτμιση. Έτσι, τα δωμάτια συνδέονται μέσα από τρύπες, οι οποίες από τη μία πλευρά θα τροφοδοτούνται, και από την άλλη - εξάτμιση.

Τα εξαρτήματα του καλύμματος στο λουτρό πλύσης δεν διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούνται στο ατμόλουτρο.

Πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα λουτρό

Αυτό έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές και αξίζει να επαναληφθεί: Το κόστος του εξαερισμού θα αυξηθεί πολλές φορές αν γίνει αργά, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, η αρχή της δημιουργίας αερισμού στο λουτρό παραμένει αμετάβλητη: είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες για την εισροή και την εκροή αέρα από τις εγκαταστάσεις. Έτσι, πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα μπάνιο με τα χέρια σας ή με τα χέρια των επαγγελματιών.

Κουκούλα: σχέδιο

Τα σχέδια είναι πολυάριθμα, αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιηθεί για να κατανοήσει την αρχή του εξαερισμού. Τα πιο συνηθισμένα σχήματα είναι ο εξαερισμός του ατμού, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρον είναι το σχέδιο για ολόκληρο το λουτρό, με εξηγήσεις.

Κοιτάξτε το σκίτσο. Δείχνει ότι ο εξαερισμός πραγματοποιείται σε ένα δωμάτιο πλύσης, ατμόλουτρο και χώρο ανάπαυσης. Και η εισροή αέρα εκτελείται από ένα σωλήνα σε δύο σημεία, ένα από τα οποία είναι στο ατμόλουτρο, και το δεύτερο - στην αίθουσα ψυχαγωγίας. Η κουκούλα βρίσκεται στο δωμάτιο πλύσης, στο ατμόλουτρο και στο δωμάτιο ανάπαυσης. Περιγράφουμε όλες τις συσκευές αερισμού σε κάθε δωμάτιο:

 1. Πλύσιμο - ένα παράθυρο από μεταλλικό πλαστικό, μια ρυθμιζόμενη κουκούλα που αντλεί αέρα μέσω ενός διαχύτη που βρίσκεται στην οροφή. Από εκεί ο αέρας φεύγει από το σωλήνα στην οροφή.
 2. Ατμόλουτρο - θερμαίνεται αναπνευστήρα, που βρίσκεται κάτω από το ράφι, ρυθμιζόμενη κουκούλα, το οποίο είναι ένα κατακόρυφο αγωγό, το άνοιγμα εισαγωγής 150 cm² το οποίο είναι κάτω από το ράφι, και η έξοδος του σωλήνα πραγματοποιείται κοντά στο ανώτατο όριο. Ένα από τα κανάλια της ρυθμιζόμενης εισροής κοντά στη σόμπα, μια διατομή 150 cm2.
 3. Ξεκούραση - ρυθμιζόμενη κουκούλα, η οποία είναι ένας αγωγός με διατομή 150 cm², το ύψος των ανοιγμάτων εισαγωγής 30-40 cm από το δάπεδο μέσω του σωλήνα εξόδου στο εξωτερικό κοντά στην οροφή. Ρυθμιζόμενη εισροή μέσω του δεύτερου καναλιού με μια έξοδο κοντά στη φούρνο του κλιβάνου.

Με τα χέρια μου: πώς να το κάνω σωστά

Η εξόρυξη στο λουτρό με τα δικά τους χέρια δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αλλά είναι απαραίτητο να προσεγγίζουμε με σύνεση και σιγουριά τις επιχειρήσεις. Για να σχεδιάσετε ανεξάρτητα μια κουκούλα, πρέπει να επιλέξετε ένα σχέδιο και να προετοιμάσετε τα υλικά σύμφωνα με αυτό. Είναι επίσης απαραίτητο να υπολογιστεί η διατομή των σωλήνων εξαερισμού.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος του χώρου και του παράγοντα συχνότητας (τον αριθμό των φορών που πρέπει να ενημερωθεί ανά ώρα στον αέρα) - είναι οι κανονισμοί. Στην κύρια ταχύτητα αγωγοί δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 m / s, στους κλάδους - 3 m / s, στο δωμάτιο ατμού - 2 m / s, φυσικό εξαερισμό - 1 m / s. Περαιτέρω στον πίνακα βρίσκουμε την τιμή του τμήματος του σωλήνα, που πλησιάζει περισσότερο τον απαιτούμενο όγκο σε μια δεδομένη ταχύτητα.

Γνωρίζοντας τη διατομή είναι κυματοειδές ή παρασκευή του αντίστοιχου διάμετρο του σωλήνα, το οποίο στο ένα άκρο είναι στερεωμένα στο δωμάτιο στο επιθυμητό ύψος σύμφωνα με το σχήμα, και άλλοι - βρίσκονται στην οδό. Για στερέωση, χρησιμοποιούνται βίδες αυτοεπιπεδώματος, μεταλλική κόλλα και αφρός συναρμολόγησης. Οι οπές είναι εφοδιασμένες με ρολά στο δωμάτιο, με γρίλιες στην έξοδο. Με τον τρόπο, ο εξαερισμός πρέπει να καθαρίζεται μία φορά το χρόνο.

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε το μικρό βίντεο, το οποίο δείχνει τον εξαερισμό σε ένα μπάνιο:

+++
Λοιπόν, τώρα ξέρετε ακριβώς πώς να σχεδιάσετε σωστά μια κουκούλα στο μπάνιο για να σώσει τον εαυτό σας, το νοικοκυριό και τους επισκέπτες από ασφυξία στο μπάνιο. Απομένει να εφαρμοστούν σωστά οι πληροφορίες.

Μπορεί να είναι απαραίτητο από το τμήμα αερισμού για λουτρά: