Εξαερισμός των χειμερινών κήπων και θερμοκηπίων

Συχνά στα θερμοκήπια και στις προσόψεις διαφωτιστικών κατασκευών εξοχικών κατοικιών, καφετεριών, γραφείων, πολυτελών διαμερισμάτων (ρετιρέ), απαιτείται η εγκατάσταση εξοπλισμού εξαερισμού.

Κριτικές, παραδείγματα, κριτικές και υπηρεσίες

Ένα χαρακτηριστικό αυτών των χειμερινών κήπων είναι η παρουσία φυτών που αγαπούν τη θερμότητα και δεν ανέχονται τις αλληλεπιδράσεις με τον κρύο αέρα του δρόμου. Την ημέρα, όταν το φως του ήλιου εισέρχεται μέσα σε γυάλινα κιόσκια και βεράντες, το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τους ανθρώπους μετατρέπεται σε υδρογονάνθρακες, εκ των οποίων συντίθενται φυτικά υποκείμενα. Και το προϊόν της "αναπνοής" των φυτών είναι το οξυγόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος.

Σπίτι με εξαερισμό του ωδείου του ωδείου, Νέα Μόσχα
Φωτογραφία: σπίτι με εξαερισμό χειμερινό κήπο

Δυστυχώς, σε ένα κλειστό δωμάτιο με ανεπαρκή φωτισμό, υπάρχει έλλειψη καθαρού αέρα (O2) για αναπνοή. Στη διαδικασία της ζωτικής δραστηριότητας, τα φυτά απελευθερώνουν σκονισμένα, μυκητιακά, κλπ. Επιβλαβή προϊόντα για τον άνθρωπο, μορφές υψηλής υγρασίας, η οποία επηρεάζει την κανονική κατάσταση της υγείας των επισκεπτών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα μηχανικό σύστημα εξαερισμού που να παρέχει κλιματική άνεση και να διατηρεί τη θερμότητα στον χειμερινό κήπο.

Εξαερισμός του χειμερινού κήπου μέσα στο σπίτι

Σε ιδιωτικά σπίτια οι τζάμια στους κήπους χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Το πρώτο περιλαμβάνει θερμοκήπια με θέρμανση, όπου καλλιεργούνται τροπικά και φυτά εσωτερικού χώρου. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει μη θερμαινόμενους χειμερινούς κήπους, πίσω από το ποτήρι της οποίας αναπτύσσεται χλωρίδα ανθεκτική στον παγετό.

Συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Τα προβλήματα εξαερισμού των εξωτικών ειδών συνίστανται στο γεγονός ότι όταν παρέχεται ο εξωτερικός αέρας, το επιβλαβές κρύο δεν εισέρχεται στον γυάλινο κήπο. Για αυτό, χρησιμοποιούνται εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι θερμαίνουν τον καθαρό αέρα του δρόμου στις ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας. Οι θερμαντήρες αυτοί λαμβάνουν θερμότητα από συστήματα θέρμανσης ζεστού νερού οικιακής χρήσης ή λειτουργούν αυτόνομα στον ηλεκτρισμό.

Η ανακυκλοφορία των αέριων μαζών στις εγκαταστάσεις των χειμερινών θερμοκηπίων των ιδιωτικών κατοικιών πραγματοποιείται με τη διαγώνια μέθοδο. Η ροή αέρα εξαναγκάζεται στο εσωτερικό, όπου οι ανεμιστήρες διασκορπίζονται γύρω από τον κήπο, ο οποίος είναι κλειστός με παράθυρα με διπλά τζάμια. Το σύστημα εξάτμισης εκτοπίζει τις μολυσμένες μάζες αέρα πίσω στο δρόμο. Έτσι, το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής λειτουργεί στο χειμερινό κήπο.

Σχεδιασμός αερισμού θερμοκηπίου

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, γυαλί θερμοκήπια φράχτες στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυσικό αερισμό. Σε έργα που έχουν σχεδιαστεί για το χειμώνα κήπους σε σπίτια και διαμερίσματα ελίτ «STROYENGINEERING» Η χώρα προσφέρει μια φθηνή αυτόματη ρύθμιση που ενεργοποιεί τη μηχανική ροή αέρα βασίζεται σε μετρήσεις από τους αισθητήρες υγρασίας και κίνηση.

Χρησιμοποιώντας πλέγματα εξαερισμού και ισχυρούς ανεμιστήρες που βρίσκονται στα αντίθετα επάνω μέρη του κήπου, σας επιτρέπει να αφαιρέσετε την υπερβολική θερμότητα από τεχνητά συστήματα φωτισμού. Προβλέπονται μέτρα για την αναγκαστική ψύξη του αέρα (οικιακά διαχωριστικά συστήματα) σε περιοχές αναψυχής σε τζάμια.

Ο συνδυασμός αρχών μηχανικής (τεχνητής) και φυσικής αερισμού επιτρέπει την επίτευξη υψηλού επιπέδου εξοικονόμησης ενέργειας στο σχεδιασμό συστημάτων ανταλλαγής αέρα για θερμοκήπια. Για παράδειγμα, το έργο ενός χειμερινού κήπου σε ιδιωτικό σπίτι στη Νέα Μόσχα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια οριζόντιας (διαγώνιας) ανταλλαγής αέρα με ιδιαίτερη ακρίβεια. Κατά την εγκατάσταση του συστήματος που χρησιμοποιείται - θερμαντήρες, ανεμιστήρες, ομπρέλες εξάτμισης, κλιματιστικά, σχάρες διαχύτη.

Εξοπλισμός για κλιματικά συστήματα θερμοκηπίων

Η επιλογή του εξοπλισμού για συστήματα εξαερισμού από βιτρό παράθυρα και κατασκευές πρόσοψης, κατοικημένες και εμπορικές εγκαταστάσεις με χειμερινό κήπο είναι ένα σημαντικό στάδιο του σχεδιασμού. Καφετέριες και εστιατόρια, θερμοκήπια αίθουσας έκθεσης και γραφεία απαιτούν σύνδεση αυτοματισμού (ελεγκτές, αισθητήρες, αυτόματα), ρύθμιση της παροχής και της θερμοκρασίας του αέρα. Στους ανεξερεύνητους χειμερινούς κήπους στην καυτή περίοδο δημιουργεί ένα φαινόμενο θερμοκηπίου, το οποίο απαιτεί την εγκατάσταση κλιματισμού - κλιματισμού, ψύκτες ψύξης. Για τα τζάμια μη θερμαινόμενα βεράντες οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας χρειάζονται ένα επιπλέον σύστημα θέρμανσης με αέρα - θερμαντικά όπλα, γεννήτριες θερμότητας.

Φροντίστε για το μικροκλίμα των επαγγελματιών που εμπιστεύονται τα σπίτια σας

Οι υπηρεσίες της εταιρίας "StroyEngineering" περιλαμβάνουν τη διάταξη εξαερισμού διαφανών δομών - θερμοκηπίων, μπαλκονιών, μπαλκονιών, μπαλκονιών, γκαζόν και κιόσκι, πισίνες και αίθουσες εκθέσεων. Πελάτες χειμερινούς κήπους σε εξοχικές κατοικίες και εξοχικές κατοικίες θα πάρουν τις βέλτιστες μικροκλιματικές παραμέτρους για τα κατοικίδια ζώα τους - λουλούδια και καλλιέργειες, ανά πάσα στιγμή του έτους.

Ειδικοί όροι για τους κατασκευαστικούς οργανισμούς της Μόσχας και τα άτομα. Μια αρμόδια προσέγγιση και εταιρικά μυστικά της εταιρείας μας εγγυώνται την άριστη ποιότητα των συστημάτων εξαερισμού και ένα ευνοϊκό κλίμα σε προσιτή τιμή!

Οι σχεδιαστές του οργανισμού μας θα παρέχουν τις βέλτιστες θερμοκρασίες, θα πραγματοποιούν εξοικονόμηση ενέργειας και συστήματα καθαρισμού του αέρα στα θερμοκήπια σας. Οι επιθυμίες των πιο απαιτητικών πελατών για τη λειτουργία και τη συντήρηση του εξοπλισμού εξαερισμού σε τζάμια κήπων και προσόψεων θα εκπληρωθούν. Θα φροντίσουμε πραγματικά τον καθαρό αέρα για τα σπίτια σας.

Εξαερισμός σε θερμοκήπιο από πολυανθρακικό

Τα φυτά αναπτύσσονται εντατικά μόνο υπό κατάλληλες συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία ενός μικροκλίματος σε ένα θερμοκήπιο είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο. Η ενεργός ανάπτυξη των καλλιεργειών θα απαιτήσει όχι μόνο το φως, αλλά και τη θερμότητα και την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 μοίρες με το σωστό πότισμα συμβάλλει στην αύξηση της ανάπτυξης αρκετές φορές. Αλλά στην περίπτωση που η θερμοκρασία αυξάνεται στους 40 βαθμούς, είναι απαραίτητο να ακούγεται ο συναγερμός: το πολυκαρβονικό θερμοκήπιο είναι πολύ σφιχτό και οι δείκτες θερμοκρασίας σε αυτό μπορούν να κτυπήσουν όλα τα αρχεία. Αυτό το χαρακτηριστικό του θερμοκηπίου μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή των φυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, σχηματίζεται ένα καταστροφικό συμπύκνωμα στο θερμοκήπιο.

Ο αερισμός στο θερμοκήπιο μπορεί να ρυθμιστεί με 3 τρόπους

 • Φυσικά. Η ανταλλαγή αέρα γίνεται με ανοιχτές οπές εξαερισμού. Για τα θερμοκήπια, των οποίων η επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 10 m2, αρκεί να εγκαταστήσετε 2 τηγάνια σε διαφορετικές πλευρές και επίπεδα. Για περισσότερα συνολικά κτίρια, ο αριθμός των ανοιγμάτων εξαερισμού πρέπει να αυξηθεί. Τα τρυπήματα μπορούν να τοποθετηθούν μικρά και να τοποθετηθούν σε μία σειρά σε απόσταση 1,5 μ
 • Αναγκασμένος. Η ανταλλαγή αέρα γίνεται με ανεμιστήρες κυκλοφορίας και εξαγωγής. Η κυκλοφορία του εξαναγκασμένου αέρα επιτρέπει την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο δωμάτιο, συμβάλλει στην αποφυγή των στάσιμων διεργασιών και εμποδίζει την αναπαραγωγή επιβλαβών μικροοργανισμών. Για περιοχές άνω των 10 m2, δύο συσκευές είναι εγκατεστημένες σε απέναντι πλευρές. Ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι εγκατεστημένος για να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα στο θερμοκήπιο
 • Συνδυασμένη. Παρέχει σύνδεση φυσικού και εξαναγκασμένου αερισμού του θερμοκηπίου.

Ο εξαερισμός λειτουργεί σε θερμοκήπιο πολυανθρακικού

 • Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία και θερμοκρασία το καλοκαίρι.
 • Αερισμός και εξάλειψη της υγρασίας το χειμώνα.
 • Παροχή κυκλοφορίας θερμότητας που προέρχεται από τις συσκευές θέρμανσης.
 • Δημιουργία ενός μοναδικού μικροκλίματος.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός λύνει πολλά προβλήματα

Ο εξαναγκασμένος αερισμός σε πολυανθρακικό θερμοκήπιο για αγγούρια εγκαθίσταται με ανεμιστήρες που δημιουργούν κίνηση αέρα σε κλειστό χώρο. Με τη βοήθεια αυτού του τύπου "εξαερισμού":

 • είναι δυνατόν να εξαλειφθούν οι ασθένειες μούχλας και μυκήτων των φυτών, για παράδειγμα, το περονόσπορο ·
 • δημιουργείται ένα μοναδικό μικροκλίμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την ενεργό ανάπτυξη των φυτών και την καρποφορία τους.
 • διατηρείται η απαραίτητη θερμοκρασία.

Σημαντικό! Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός πρέπει να εγκατασταθεί χωρίς βλάβη εάν η θερμοκήπια χρησιμοποιείται χειμώνα. Σε κρύο καιρό, αερίστε το δωμάτιο με τη βοήθεια των παραθύρων, χωρίς να καταστρέψει τα φυτά, δεν θα πετύχει.

Εξαερισμός σε θερμοκήπιο από πολυανθρακικό με τα χέρια σας: τι είδους ανεμιστήρα χρειάζεται

 • Η συσκευή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ υγρούς χώρους, επειδή η υγρασία σε ένα ειδικό δωμάτιο είναι εκτός κλίμακας. Μια εξαιρετική επιλογή είναι τα μοντέλα SM 30, SM 35
 • Βέλτιστη παραγωγικότητα. Εάν ο όγκος του αέρα στο θερμοκήπιο είναι 10 m3, μια συσκευή που μπορεί να επεξεργαστεί 200 m3 / h αέρα
 • Με την παρουσία αισθητήρα θερμοκρασίας και αισθητήρα υγρασίας, ο οποίος λειτουργεί σε αυτόματο τρόπο λειτουργίας. Τέτοιες συσκευές θα επιτρέψουν την λιγότερο προσεκτική παρακολούθηση των δεικτών μέσα στη δομή

Συμβουλές! Η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα με την παρουσία ενός ρυθμιστή ισχύος επιτρέπει τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα, η οποία με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του ελέγχου της συντήρησης του μικροκλίματος στο θερμοκήπιο.

Το σύστημα εξαερισμού στο θερμοκήπιο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, μέσα σε 25-35 μοίρες. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε υπερβολικά ισχυρό εξοπλισμό για μικρά θερμοκήπια, καθώς μπορεί να δημιουργήσει έναν πραγματικό τυφώνα σε κλειστό χώρο.

Πλήρες σύστημα εξαερισμού

Ο συνηθέστερος είναι ο συνδυασμός εξαερισμού των θερμοκηπίων. Περιλαμβάνει την παρουσία αρκετών ανεμιστήρων και έναν πλήρη φυσικό εξαερισμό. Παρέχεται με τη βοήθεια θυρών και οροφών ενσωματωμένων στην οροφή. Για μια πολυανθρακική δομή με εμβαδόν έως 10 m2, επαρκούν 2 έως 4 τηγάνια, τοποθετημένα στην οροφή ή στα τοιχώματα η μία απέναντι από την άλλη.

Συμβουλές! Τοποθέτηση του παραθύρου είναι απαραίτητο σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτό θα αποφύγει το άμεσο σχέδιο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα κρεμμύδια.

Για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού σε θερμοκήπια μεγάλων περιοχών, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των οπών για αερισμό με ρυθμό 1 παράθυρο ανά μήκος 2 m. Για να διευκολυνθεί η φυσική εργασία, δηλαδή ο εξαερισμός, ο υαλοπίνακας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ένα αυτόματο σύστημα που θα ρυθμίζει το άνοιγμα και το κλείσιμο του. Η διαρρύθμιση του συστήματος κυκλοφορίας στο θερμοκήπιο πραγματοποιείται μέσω 2 ανεμιστήρων εγκατεστημένων σε διαφορετικές γωνίες ή σε κοντινά συστήματα θέρμανσης

Ο εξαερισμός στο θερμοκήπιο με τα δικά του χέρια παρέχει την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ενισχυμένο με μέταλλο τμήμα της οροφής. Για τα θερμοκήπια μικρού μεγέθους, ο ανεμιστήρας εξάτμισης εγκαθίσταται σε ένα θραύσμα πάνω από την πόρτα.

Σημαντικό! Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξάτμισης απευθείας σε πολυανθρακικό απαγορεύεται αυστηρά, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μηχανική βλάβη στο υλικό και απώλεια ερμητικότητας του θερμοκηπίου.

Παραλλαγές εξαερισμού σε αυτόματη λειτουργία

Η εγκατάσταση του αυτόματου αερισμού επιτρέπει όχι μόνο τη μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και την εκτέλεση εξαερισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κουλτούρας.

 • Με την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει τη σύνδεση θερμοστάτη και ανεμιστήρα. Όταν η θερμοκρασία αυξηθεί, ο ηλεκτρονόμος ενεργοποιείται και ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα. Η συσκευή αφαιρεί ζεστό αέρα, ο τόπος του οποίου έρχεται φρέσκος. Το μειονέκτημα του σχεδιασμού είναι η εξάρτηση από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας
 • Εγκατάσταση υδραυλικού συστήματος, ενεργώντας με βάση την αρχή της επικοινωνίας των σκαφών. Για την εγκατάσταση του συστήματος θα χρειαστείτε δύο δεξαμενές, ένα από τα οποία είναι εγκατεστημένο από το εξωτερικό και ένα άλλο μέσα στο θερμοκήπιο. Και τα δύο δοχεία συνδέονται μεταξύ τους με έναν εύκαμπτο σωλήνα. Η αρχή της συσκευής: όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στο θερμοκήπιο, το υγρό στο δοχείο επεκτείνεται. Με τη βοήθεια μοχλών, ανοίγει το παράθυρο. Το σκάφος, το οποίο τοποθετείται στο δρόμο, αποτρέπει την αιχμηρή πρόσληψη καθαρού αέρα. Όταν πέσει η θερμοκρασία, κλείνει το παράθυρο εξαερισμού
 • Διμεταλλικό σύστημα χώρου εξοπλισμού, αποτελούμενο από μοχλό και δύο διμεταλλικές πλάκες. Κατά την ανύψωση των δεικτών θερμοκρασίας, μία από τις εγκατεστημένες πλάκες θορύβων παραμορφώνεται, πιέζοντας το μοχλό που ανοίγει το παράθυρο. Όταν η θερμοκρασία στο θερμοκήπιο σταθεροποιηθεί, η πλάκα αποκτά το συνήθη σχήμα κλείνοντας το φύλλο του παραθύρου
 • Τοποθέτηση του αυτόματου υαλοπίνακα, που αποτελείται από έναν κύλινδρο με έλαια και ένα έμβολο. Αρχή λειτουργίας: καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, το πετρέλαιο επεκτείνεται και ωθεί το έμβολο, το οποίο ανοίγει το παράθυρο. Όταν πέσει η θερμοκρασία, το έμβολο επιστρέφει στην αρχική του θέση

Οι φίλοι των αυξανόμενων λουλουδιών και των καλλιεργειών λαχανικών με εμπειρία στη χρήση ενός θερμοκηπίου γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να εξοπλιστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού. Με τη βοήθειά του, η επιτυχία της εκδήλωσης αυξάνεται πολλές φορές. Η έλλειψη κατάλληλου αερισμού οδηγεί σε δυσκολίες στην καλλιέργεια των περισσότερων καλλιεργειών και τα εξωτικά δείγματα δεν μπορούν να αναπτυχθούν καθόλου.

Κάνουμε αερισμό στο θερμοκήπιο: τα χαρακτηριστικά της συσκευής

Για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών στο θερμοκήπιο θα πρέπει να είναι ευνοϊκή για τους θερμοκρασία και υγρασία. Παροχή τέτοιων συνθηκών μπορεί να ρυθμιστεί στον αερισμό του θερμοκηπίου. Σε απλά θερμοκήπια, συνήθως, για αυτό το σκοπό, ανοίξτε την πόρτα το απόγευμα. Σε μεγάλο βαθμό, εγκαθίσταται ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Πώς να οργανώσετε τον αερισμό στο θερμοκήπιο - Διαβάστε στο άρθρο μας

Χαρακτηριστικά

 • Το σύστημα εξαερισμού στο θερμοκήπιο αντικαθιστά τον ζεστό αέρα εξαγωγής με φρέσκο ​​δροσερό αέρα.
 • Ο εξαερισμός διατηρεί ένα κανονικό επίπεδο υγρασίας στον αέρα για τα φυτά.
 • Η ομοιόμορφη κυκλοφορία του αέρα στο θερμοκήπιο οργανώνεται.
 • Βελτιώνει τη σύνθεση του αέρα.

Είδη συστημάτων εξαερισμού σε θερμοκήπια

Με βάση την αρχή του ελέγχου, ο αερισμός στο θερμοκήπιο μπορεί να είναι:

 • μηχανικό (κλείσιμο και άνοιγμα της πόρτας και των παραθύρων χειροκίνητα).
 • αυτόματο.

Στη φωτογραφία: αυτόματο σύστημα εξαερισμού σε θερμοκήπιο από πολυανθρακικό

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες αυτόματων συστημάτων εξαερισμού:

 • Ηλεκτρικά. Είναι φθηνό. Περιλαμβάνει θερμοστάτη και ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Η συσκευή ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία στο θερμοκήπιο αυξηθεί πάνω από τη ρυθμισμένη θερμοκρασία.
 • Υδραυλικό. Εξυπηρετεί πολύ, αξιόπιστα. Στην καρδιά του σχεδιασμού του συστήματος είναι οι μοχλοί που συνδέονται με ένα τραβέρσα. Ο ρόλος του θερμοστάτη παίζεται από μια δεξαμενή με ένα υγρό. Όταν θερμαίνεται, το υγρό επεκτείνεται, ψύχεται, μειώνεται η ένταση. Το δοχείο μέσα στο θερμοκήπιο είναι ένα θερμόμετρο, η εξωτερική χωρητικότητα είναι ο αντισταθμιστής. Συνδέονται με υδραυλικούς εύκαμπτους σωλήνες.
 • Διμεταλλικό. Βασίζεται στη διαφορά στους συντελεστές επέκτασης των δύο μετάλλων. Θέρμανση, μια πλάκα λυγίζει και ανοίγει το παράθυρο. Το παράθυρο κλείνει όταν η πλάκα δροσιστεί.
 • Ένα παράθυρο που λειτουργεί σε αυτόματη λειτουργία.

Ένα ισχυρό αυτόματο σύστημα εξαερισμού σε θερμοκήπιο βιομηχανικού τύπου

Πολυκαρβονικά θερμοκήπια

Σε έτοιμα θερμοκήπια από πολυανθρακικό, συνήθως, έχουν ήδη παράθυρα. Το άνοιγμά τους και το κλείσιμο τους μπορούν να αυτοματοποιηθούν, και τότε το θερμοκήπιο θα αερίζεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς τη συμμετοχή του οικοδεσπότη.

Στο θερμοκήπιο του χειμώνα

Το χειμώνα, η διάρκεια του αερισμού του θερμοκηπίου πρέπει να είναι μικρή (5 λεπτά). Για το σκοπό αυτό, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας για την αποφυγή της στασιμότητας του αέρα. Η συσκευή απλώνει κρύο αέρα σε όλο το θερμοκήπιο και ο παγωμένος αέρας δεν βλάπτει τα φυτά. Καλύτερα κάνουν 2 οπαδούς: ο ένας στην οροφή, ο άλλος στον τοίχο.

Εμφάνιση του θερμοκηπίου χειμώνα και του συστήματος εξαερισμού και θέρμανσης

Σκέψη για την οργάνωση του εξαερισμού στο κελάρι του γκαράζ; Διαβάστε το άρθρο μας.

Σε μικρά θερμοκήπια

Ένα μικρό θερμοκηπίου είναι αρκετά συστήματα φυσικού αερισμού για να οργανώσει το είδος του χειροκίνητου ή αυτόματου ελέγχου (υδραυλική ή διμεταλλικός).

Αναγκασμένος

Για τον εξαερισμό του θερμοκηπίου χρησιμοποιείται ανεμιστήρας. Θα πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες υψηλής υγρασίας και η δουλειά του, ιδανικά, είναι αυτοματοποιημένη. Έτσι, εκτός από τον ανεμιστήρα, πρέπει να ενεργοποιήσετε τον θερμοστάτη. Ο θερμοστάτης πρέπει να είναι ανθεκτικός στην υγρασία.

Τα συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού χρησιμοποιούνται συχνά σε υπόγεια και κελάρια ιδιωτικών κατοικιών.

Παροχή αέρα με θέρμανση αέρα

Φρέσκος αέρας είναι απαραίτητη για να τραβήξει καθαρό αέρα στο δωμάτιο. Είναι φιλτράρει τον εξωτερικό αέρα και να ζεσταίνει το θερμαντήρα αέρα (ατμό ή ηλεκτρική) προς την βέλτιστη θερμοκρασία για τα φυτά (18 - 20 βαθμούς Κελσίου). Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό το σύστημα εξαερισμού εδώ.

Πρωταρχικός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος θέρμανσης του αέρα σε ένα θερμοκήπιο με έναν τύπο αερισμού εξαερισμού

Εξαερισμός βιομηχανικού θερμοκηπίου

Στα βιομηχανικά θερμοκήπια, ο αέρας ανανεώνεται μέσω της οροφής και των περιφράξεων από πάνω. 25 τοις εκατό - η περιοχή των ανοιγμάτων. Το άνοιγμα γίνεται στη προγραμματισμένη λειτουργία ή μετά το πάτημα του κουμπιού. Τα παράθυρα ανοίγουν ταυτόχρονα. Στην κίνηση τους οδηγεί τον μειωτήρα κινητήρα.

Εξαεριστήρες εξαερισμού ενός βιομηχανικού θερμοκηπίου

Για αγγούρια

Όπου υπάρχει έντονο βύθισμα, τα αγγούρια αναπτύσσονται ελάχιστα. Στεγνώνει το χώμα και διοχετεύει διοξείδιο του άνθρακα από το θερμοκήπιο. Χωρίς αρκετό διοξείδιο του άνθρακα, τα λουλούδια των γυναικών αναπτύσσονται ελάχιστα. Από την άλλη πλευρά, απαιτείται ένα μικρό βύθισμα, επειδή προωθεί την επικονίαση των λουλουδιών. Αυτά τα σημεία πρέπει να ληφθούν υπόψη, οργανώνοντας τον αερισμό στο θερμοκήπιο, όπου καλλιεργούνται αγγούρια.

Mitlajdera

Στο θερμοκήπιο Mitlajdera, η οροφή έχει ανομοιόμορφες κλίσεις: η διαφορά μεταξύ τους είναι 45 εκατοστά. Ο εξαερισμός του χώρου λαμβάνει χώρα μέσω ενός διαμήκους ανοίγματος που σχηματίζεται λόγω των διαφορετικών σημείων.

Οικιακός εξαερισμός για θερμοκήπια

Ένα λίτρο νερού χύνεται στο βάζο (όγκος 3 λίτρα). Η τράπεζα τυλίγεται με ένα καπάκι στο οποίο εισάγεται ένας χάλκινος σωλήνας διαμέτρου 5 mm. Η σύνδεση πρέπει να αποσυναρμολογηθεί, καθιστώντας τη σφραγισμένη. Η απόσταση από τον πυθμένα του δοχείου στον σωλήνα πρέπει να είναι περίπου 5 mm. Συνεχίζουμε τον σωλήνα με έναν εύκαμπτο σωλήνα από PVC ή καουτσούκ. Ο εύκαμπτος σωλήνας συνδέεται με δοχείο από λίτρο κλειστό με καπάκι από πολυαιθυλένιο. Το παράθυρο στερεώνεται στο πλαίσιο στον άξονα (περιστρεφόμενο).

Ένα παράδειγμα αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού σε ένα θερμοκήπιο

Στην κορυφή σε αυτό κρεμάμε ένα βάζο λίτρο, κάτω - ένα μπαρ ως αντίβαρο. Η κατσαρόλα 3 λίτρων πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή του θερμοκηπίου. Το φύλλο ανοίγει όταν το νερό στο μεγάλο βάζο θερμαίνεται και κλείνει όταν πέσει η θερμοκρασία του νερού. Το ρευστό στο σύστημα πρέπει να ανανεώνεται περιοδικά. Επισκόπηση των τύπων βαλβίδων ελέγχου - στο άρθρο μας.

Από φιάλες

Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού, απαιτούνται τα ακόλουθα στοιχεία:

 • διαφανή σωλήνα από το σταγονόμετρο.
 • Πλαστικό μπουκάλι 6 λίτρων με καπάκι.
 • Πλαστικό μπουκάλι 1,5 λίτρου με καπάκι.
 • νερό.

Ένας τρόπος να οργανωθεί ένα αυτόματο σύστημα εξαερισμού ενός θερμοκηπίου από πολυανθρακικό

Πώς να κάνετε αυτόν τον εξαερισμό στο θερμοκήπιο:

 • Εγκαθίστανται εξαρτήματα φιαλών. Έβαλαν ένα σωλήνα από το σταγονόμετρο.
 • Σε μια φιάλη 6 λίτρων, ρίξτε 1 λίτρο νερού, καλύψτε τη βίδα.
 • Σε μια φιάλη των 1,5 λίτρων, κόψτε μια μικρή τρύπα για την κυκλοφορία του αέρα.
 • Οι φιάλες είναι κρεμασμένες με καπάκια κάτω: το ένα στη θέση μέτρησης της θερμοκρασίας και το άλλο στο πλαίσιο.

Αυτόματο σύστημα εξαερισμού για θερμοκήπια

Το αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο των αεραγωγών είναι βολικό όταν δεν είναι δυνατόν να αερίζεστε χειροκίνητα ένα θερμοκήπιο καθημερινά.

Συσκευή και υπολογισμός

Σε μεγάλα θερμοκήπια, όπου καλλιεργούνται λαχανικά, τα ανοίγματα για τη φυσική κυκλοφορία του αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% του φράχτη του θερμοκηπίου στις βόρειες περιοχές, τουλάχιστον το 20% στην κεντρική και νότια

Πώς να το κάνετε

Τα εργοστάσια θερμοκηπίου από πολυανθρακικό, κατά κανόνα, είναι ήδη εξοπλισμένα με παράθυρα και πόρτες. Ενίσχυση της ανταλλαγής αέρα στο θερμοκήπιο μπορεί να είναι με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα στο σπίτι, αλλά είναι καλύτερο να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε μια συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για τον εξαερισμό των υγρών δωματίων.

Στη φωτογραφία: η χρήση αεραγωγών ως σύστημα εξαερισμού για θερμοκήπια

Παράθυρα φύλλα

Οι πόλοι πολυανθρακικού με γαλβανισμένο πλαίσιο πωλούνται επίσης ξεχωριστά, για παράδειγμα, σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Κόστος αυτόματου συστήματος εξαερισμού για θερμοκήπια

Εάν το αγρόκτημα διαθέτει 2 πλαστικά μπουκάλια ή 2 γυάλινα βάζα, το σύστημα αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου μπορεί να γίνει δωρεάν. Το τελικό σύστημα κοστίζει 350 -2400 ρούβλια (το κόστος εξαρτάται από τα εξαρτήματα και την αρχή της λειτουργίας).

Πού να αγοράσετε αυτόματο σύστημα αερισμού θερμοκηπίου;

Στη Μόσχα:

 • Novogireevo, διεύθυνση: Federated Avenue, 46, bldg. 1, τηλ.: 7- (495) -374-51-51.
 • "Manblan", διεύθυνση: Μόσχα, Vidnoe, Belokamennoe, 10/2, τηλέφωνο: +7 499 755 92 68.
 • «Γυαλί», διεύθυνση: 1 ος Ρήγας σ., 8, τηλ.: + 7 (495) 979-29-69.

Στην Αγία Πετρούπολη:

 • "Τρινιντάντ", διεύθυνση: Ligovsky pr., 178, St. Petersburg, τηλ.: 8 (812) 973-44-64.
 • "Pionerskaya", σημείο αυτοεξαγωγής, διεύθυνση: Λεωφόρος Kolomyazhsky, 20, τηλ.: +7 (812) -313-08-42 και +7 (981) -890-75-59.
 • "Voenstroytorg", διεύθυνση: st. Samoilova, 7, τηλ.: (812) 927-61-50, 8-911-289-89-25, 8-911-224-22-66.
 • "Ο καλύτερος κήπος", διεύθυνση: Zanevsky post ½, τηλ.: 8 (812) 716-12-12.

Βίντεο

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς να κάνουν τον αερισμό του θερμοκηπίου, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το μέγεθός της, η οποία τα φυτά θα είναι σε αυτό μεγαλώνει και, κατά συνέπεια, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να είναι αναγκαίο, τα χαρακτηριστικά του καιρού της περιοχής και τη δυνατότητα της καθημερινής αερισμό των θερμοκηπίων με το χέρι (αν όχι, θα πρέπει να αυτοματοποιήσει εξαερισμού).

Συστήματα εξαερισμού σε θερμοκήπια

Για να επιτευχθεί καλή συγκομιδή, σε κλειστό χώρο απαιτείται να δημιουργηθούν για τα φυτά όλες οι απαραίτητες συνθήκες, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το μικροκλίμα. Απαιτείται πλήρης αερισμός στο θερμοκήπιο για την εξάλειψη των υπερβολικών υδρατμών, την προστασία του εδάφους από το νερό και την απομάκρυνση της περίσσειας διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις.

Τι αξίζει να γνωρίζετε σχετικά με τα συστήματα εξαερισμού στα θερμοκήπια και πώς να τα εξοπλίζετε;

Διάφοροι λόγοι για τον υποχρεωτικό εξαερισμό

Είναι σημαντικό να ισορροπήσετε σωστά τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα, καθώς και να αποφύγετε τη δημιουργία συμπυκνώματος. Αυτά τα καθήκοντα πρέπει να επιλυθούν με τον αερισμό στο θερμοκήπιο. Ποιοι παράγοντες σας αναγκάζουν να οργανώσετε μια ανταλλαγή αέρα υψηλής ποιότητας σε έναν κλειστό χώρο;

 1. Θερμοκρασία. Ο κύριος στόχος των θερμοκηπίων είναι η διατήρηση της κανονικής θερμοκρασίας του αέρα που απαιτείται για τα φυτά βλάστησης. Ωστόσο, η θέρμανση και ο κλειστός χώρος μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τους δείκτες, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην καταστροφή των καλλιεργειών και των καλλιεργειών. Ο αερισμός θα συμβάλει στη μείωση της έντονης θέρμανσης των αέριων μαζών.
 2. Υγρασία. Δεν είναι μυστικό ότι τα φυτά εκπέμπουν υδρατμούς, οι οποίοι θα γεμίσουν το θερμοκήπιο. Όταν φτάσει το όριο (σημείο δρόσου), το νερό από την αέρια κατάσταση θα περάσει στην υγρή φάση και θα πέσει με τη μορφή συμπυκνώματος σε όλες τις επιφάνειες. Η υπερπλήρωση του εδάφους είναι καταστροφική για τις καλλιέργειες. Η συσκευή εξαερισμού στα θερμοκήπια θα βοηθήσει στην αντικατάσταση του υπερβολικά υγρού αέρα με ένα στεγνωτήριο.
 3. Βιολογικός παράγοντας. Το υπερβολικά υγρό και ζεστό μικροκλίμα σε κλειστό, μη αεριζόμενο χώρο θα γίνει ένα ιδανικό περιβάλλον για την εμφάνιση και την αναπαραγωγή παθογόνων μυκητιακών μικροοργανισμών. Επομένως, η εξασφάλιση του αερισμού τροφοδοσίας μπορεί να ισοπεδώσει αυτόν τον παράγοντα.

Και φυσικά, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, τα φυτά χρειάζονται καθαρό αέρα, θα τονώσουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την ωρίμανση της καλλιέργειας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι οργάνωσης της σωστής ανταλλαγής αέρα στο θερμοκήπιο. Όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, από τον πιο πρωτόγονο χειροκίνητο εξαερισμό, μέχρι ένα πλήρως αυτόματο σύστημα αερισμού.

Είδη συστημάτων εξαερισμού σε θερμοκήπια

Είναι δυνατό να εξοπλιστεί η ποιοτική κυκλοφορία του αέρα στον περιορισμένο χώρο των θερμοκηπίων με δύο τρόπους: χειροκίνητα ή αυτόματα. Στην πρώτη έκδοση, είναι εργασία, επειδή πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς το μικροκλίμα μέσα, αλλά για μικρές εστίες αυτή η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι δυνατό να εξοπλιστεί ένα πλήρως αυτόματο σύστημα, το οποίο θα πρέπει να επιθεωρείται μόνο περιστασιακά. Πώς να κάνετε τον αερισμό του θερμοκηπίου με αρκετή λειτουργικότητα και ποιο τύπο να επιλέξετε;

Χειροκίνητος αερισμός

Αυτή η ανταλλαγή αέρα έχει ακόμα το όνομα του φυσικού αερισμού στο θερμοκήπιο. Αυτό συμβαίνει με το ξεκλείδωμα των θυρών, των παραθύρων και των τραβέρσων στους τοίχους ενός θερμοκηπίου. Αυτά τα ανοίγματα μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη με διαφορετικές αποστάσεις. Η βασική αρχή της φυσικής ανταλλαγής αέρα αναφέρει ότι όσο μικρότερη είναι η διέξοδος, τόσο πιο συχνά πρέπει να τοποθετούνται.

Ο δεύτερος κανόνας αυτού του τύπου εξαερισμού: η εκροή των μαζών του αέρα πρέπει να είναι ίση με την εισροή τους. Δηλαδή, ο αριθμός των ανοιγμάτων πρέπει να είναι ο ίδιος.

Αλλά η θέση τους πρέπει να είναι σε διαφορετικά ύψη. Οι τραβέρσες τροφοδοσίας βρίσκονται χαμηλότερα κοντά στην επιφάνεια της γης και το άνοιγμα για την εκτροπή είναι υψηλότερο, καλύτερα στην οροφή.

Με το άνοιγμα του ίδιου αριθμού αεραγωγών, η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει φυσιολογικά, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Ο ζεστός θερμασμένος αέρας ανεβαίνει και φεύγει από τα ανώτερα ανοίγματα και ένας φρέσκος ψυχρός αέρας διεισδύει μέσα από τους κάτω ιμάντες.

Εξαναγκασμένη ανταλλαγή αέρα

Αλλά, αυτός ο εξαερισμός μπορεί να ρυθμιστεί, εάν το θερμοκήπιο είναι μικρό σε μέγεθος, με μεγάλες εστίες, είναι απαραίτητο, συνεχώς ποτίσματος, τον έλεγχο του μικροκλίματος. Για να μην εγκατασταθεί μόνιμη κατοικία δίπλα στα παράθυρα, μια εξαιρετική επιλογή θα ήταν ο υποχρεωτικός αερισμός του θερμοκηπίου.

Το σύστημα οργανώνεται με την τοποθέτηση κατάλληλων ανεμιστήρων, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρισμό.

Μια τέτοια επιλογή δίνει πολλά πλεονεκτήματα για θερμοκήπια:

 1. Είναι δυνατόν να εξοπλιστεί ένας ποιοτικός αερισμός για σχετικά λίγα χρήματα.
 2. Αφού έχετε ρυθμίσει τον απαιτούμενο αριθμό ανεμιστήρων για να κάνετε πλήρη αερισμό σε όλο το χώρο της εστίας.
 3. Με τη συναρμολόγηση του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία, μπορείτε να ελέγξετε πλήρως το μικροκλίμα στο θερμοκήπιο, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των ανεμιστήρων εισαγωγής και εξαγωγής από την ισχυρότερη έκδοση στην αδύναμη και αντίστροφα.
 4. Η εγκατάσταση αισθητήρων θερμοκρασίας με ρελέ θα επιτρέψει την πλήρη αυτοματοποίηση της ανταλλαγής αέρα και την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση σε συγκεκριμένο χρόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, το υποχρεωτικό αναλογικό του είναι πιο παραγωγικό και πολύ απλοποιεί το έργο στην οικονομία του θερμοκηπίου, απελευθερώνοντας χρόνο.

Υδραυλικά συστήματα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός, αυτή είναι η βέλτιστη επιλογή, αλλά έχει ένα μειονέκτημα - χρειάζεστε μια σταθερή παροχή ενέργειας. Εάν την απενεργοποιήσετε, θα υπάρξει πρόβλημα, ειδικά στην ήδη ζεστή εποχή, όταν η θερμοκρασία του αέρα στον περιορισμένο χώρο της εστίας μπορεί να φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο σε μερικές ώρες.

Ένα εξαιρετικό ανάλογο του αυτοματισμού θα είναι η εγκατάσταση ενός υδραυλικού συστήματος. Η αρχή της λειτουργίας της βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες των υγρών, πώς λειτουργεί;

Στους τραβέρσες τοποθετείται το σύστημα πρόσφυσης, το οποίο έχει μια υδραυλική κίνηση. Η απόδοσή του έχει ως εξής. Στο δρόμο και μέσα υπάρχουν δύο δεξαμενές με υγρό. Η εσωτερική λειτουργία λειτουργεί ως θερμικός αισθητήρας και όταν θερμαίνεται, το υγρό, που επεκτείνεται κατά μήκος των εύκαμπτων σωλήνων, κινεί το μοχλό, αποκαλύπτοντας το τραχύ. Η χωρητικότητα του δρόμου χρησιμεύει ως αντισταθμιστής, δηλαδή, όταν ψύχεται το υγρό, συστέλλεται, μετακινώντας το δεύτερο μοχλό, κλείνοντας το παράθυρο.

Όμως, ένα τέτοιο σύστημα έχει ένα μειονέκτημα, το ρευστό αλλάζει τις ιδιότητές του, σταδιακά θερμαίνει ή ψύχει και με την εμφάνιση των απότομων παγετώνων τα παράθυρα μπορεί απλά να μην έχουν χρόνο για να κλειδώσουν τα ανοίγματα. Ωστόσο, ο υδραυλικός εξαερισμός είναι πολύ εύκολος στη συντήρηση και είναι φθηνός στην εγκατάσταση.

Διμεταλλικές κατασκευές

Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην ίδια αρχή με τα υδραυλικά ανάλογα. Μόνο η εργασία είναι χτισμένη σε διαφορετική επέκταση όταν θερμαίνονται δύο διαφορετικά μέταλλα.

Κατά κανόνα, ο χάλυβας και ο ορείχαλκος χρησιμοποιούνται ως αισθητήρες. Από τη θέρμανση το μέταλλο επεκτείνεται, ανοίγει ελαφρά το παράθυρο και ψύχεται - το σύστημα κλείνει το τραβέρσα.

Η συσκευή ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού είναι πολύ αξιόπιστη και ανθεκτική επειδή δεν υπάρχουν πηγές ενέργειας ή μέρη που μπορούν να σπάσουν. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μικρά παράθυρα, και είναι επίσης δύσκολο να επιτευχθεί μια ακριβής ρύθμιση σε συγκεκριμένο σχεδιασμό θερμοκρασίας.

Αυτοματοποίηση του εξαερισμού στο θερμοκήπιο

Η αυτοματοποίηση αυτής της διαδικασίας απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες στο θερμοκήπιο. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε συνεχώς την κατάσταση του μικροκλίματος: τη θερμοκρασία του αέρα, το επίπεδο υγρασίας και την αντιστοιχία αυτών των παραγόντων σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια. Αρκεί να εγκαταστήσετε απλούς αισθητήρες και μόνο για περιοδικό έλεγχο του συστήματος.

Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω τύπους εξαερισμού, μπορείτε να πετύχετε υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα στον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου. Ποια από τα συστήματα αυτά μπορούν να εγκατασταθούν στο νοικοκυριό σας;

 1. Ηλεκτρικός εξοπλισμός, με αισθητήρες θερμοκρασίας και ρελέ.
 2. Υδραυλικά συστήματα ελέγχου μικροκλίματος.
 3. Διμεταλλικοί τύποι εξαερισμού.
 4. Αυτοματοποιήστε το κλείσιμο και το ξεκλείδωμα του παραθύρου.

Ποιες αποχρώσεις πρέπει να είναι γνωστές και να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χρήση τέτοιων αυτόματων συστημάτων εξαερισμού των θερμοκηπίων για τη διατήρηση της απαραίτητης ισορροπίας υγρασίας και θερμοκρασίας περιβάλλοντος;

Ηλεκτρικό αυτοματισμό

Ένα από τα καλύτερα συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα για εγκατάσταση σε θερμοκήπια. Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην παρουσία ενός αισθητήρα θερμοκρασίας και ενός ρελέ με την περαιτέρω σύνδεση του με τον ανεμιστήρα.

Ο ηλεκτρικός εξαερισμός λειτουργεί ως εξής. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί στο καθορισμένο όριο, ξεκινάει η εκκίνηση του ρελέ και ο ανεμιστήρας εξαγωγής. Η μάζα θερμού αέρος θα απομακρυνθεί μέσω του αγωγού αερισμού εξαγωγής και νέος ψυχρός αέρας θα ρέει μέσα από τις τρύπες τροφοδοσίας ή τις μη ερμητικές κατασκευές του καλύμματος του θερμοκηπίου.

Είναι σημαντικό ο όγκος του παρεχόμενου καθαρού αέρα να είναι περίπου ίσος με τη μάζα που πρέπει να αφαιρεθεί! Αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική εισροή, μπορείτε να προσθέσετε ένα σύστημα αναγκαστικής τροφοδοσίας στους τοίχους. Εκτός από μια επαρκή ποσότητα καθαρού αέρα, αυτό θα δώσει πιο εντατική ψύξη, και ως εκ τούτου θα μειώσει τον χρόνο λειτουργίας των ηλεκτρικών ανεμιστήρων.

Ο αυτόματος αερισμός των θερμοκηπίων, που λειτουργεί σύμφωνα με αυτήν την αρχή, σας επιτρέπει να ελέγχετε πολύ με ακρίβεια το εσωτερικό κλίμα.

Ωστόσο, όπως κάθε σύστημα, υπάρχει ένα μειονέκτημα, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ηλεκτρική σύνδεση. Με απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας, ολόκληρο το θερμοκήπιο κινδυνεύει. Μπορεί να εξαλειφθεί από πρόσθετες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μερικές φορές συνιστούμε την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών ή ανεμογεννητριών. Όμως, τέτοια συστήματα είναι πολύ ακριβά και απαιτούν ορισμένες προϋποθέσεις για την εργασία τους. Το καλύτερο από όλα. Εγκαταστήστε μια βενζίνη έκτακτης ανάγκης ή άλλη παρόμοια γεννήτρια, με ένα αυτόματο σύστημα μεταγωγής χωρίς την κύρια παροχή ρεύματος.

Είναι επίσης αρκετά δύσκολο χωρίς την εμπειρία να τοποθετηθεί σωστά ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού και να εγκατασταθούν οι μονάδες ανεμιστήρων. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, είναι καλύτερο να στραφούν σε ειδικούς που θα κάνουν τα πάντα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Υδραυλική

Τα συστήματα υδραυλικού αυτοματισμού λειτουργούν ισοδύναμα με ηλεκτρικά ανάλογα, αλλά δεν απαιτούν πρόσθετη πηγή ενέργειας. Εξάλλου, το όλο σχέδιο βασίζεται στην αρχή των φυσικών και μηχανικών διαδικασιών.

Ο αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου με υδραυλική κίνηση λειτουργεί όταν το δοχείο θερμαίνεται με κύλινδρο γεμάτο με υγρό.

Αυτή η ικανότητα, κατά κανόνα, βρίσκεται δίπλα στο άνοιγμα του ανοίγματος, κάτω από το ανώτατο όριο. Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του αέρα περιβάλλοντος, το υγρό στον κύλινδρο διευρύνει τη δύναμη μετάδοσης στη ράβδο, η οποία ανοίγει το φύλλο του παραθύρου. Μετά την ψύξη, ο όγκος του υγρού συμπιέζεται, καθιστώντας δυνατό το κλείσιμο του ανοικτού παραθύρου.

Η αποτελεσματική λειτουργία του υδραυλικού συστήματος αυτόματου αερισμού πραγματοποιεί πλήρως την εργασία για τη διατήρηση του απαραίτητου μικροκλίματος στο θερμοκήπιο. Αλλά, το πιο σημαντικό, είναι εντελώς ανεξάρτητο από τις πηγές ενέργειας και επίσης δεν απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των εργασιών του.

Ο υδραυλικός αυτόματος αερισμός στο θερμοκήπιο μπορεί να συναρμολογηθεί με το χέρι, ακόμη και με συμβατικές πλαστικές φιάλες. Αλλά πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αυτά είναι συσκευές που κατασκευάζονται εργοστασιακά.

Διάταξη διαφόρων τύπων συστημάτων εξαερισμού

Ποιοι από τους παραπάνω τύπους συστημάτων εξαερισμού μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα συγκεκριμένο θερμοκήπιο, ποιες είναι οι αποχρώσεις που αξίζει να εξεταστούν και τι αξίζει να γνωρίζετε για τον εξαερισμό σε διαφορετικές περιόδους του έτους;

Πολυκαρβονικά θερμοκήπια

Συνήθως τα κτίρια αυτά πωλούνται έτοιμα και στο έδαφος απλά πρέπει να συλλέγονται. Οι τοίχοι και οι οροφές του πολυανθρακικού θερμοκηπίου έχουν ήδη έτοιμα παράθυρα για εξαερισμό. Μπορούν να ανοίξουν με το χέρι για εξαερισμό, αλλά αν το θερμοκήπιο είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος, είναι καλύτερα να αυτοματοποιηθεί με την εγκατάσταση ενός από τα γνωστά συστήματα.

Ποια είναι καλύτερη η τοποθέτηση του τύπου αυτοματισμού: ηλεκτρικό, υδραυλικό ή διμεταλλικό, εξαρτάται από το μέγεθος του θερμοκηπίου.

Η πιο αποτελεσματική εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού με εξαναγκασμένη εξαγωγή από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Αλλά είναι απαραίτητο να καθοδηγούνται από τους κύριους κανόνες:

 • Εγκαταστήστε αρκετά ανεμιστήρες για το μέγεθος του δωματίου.
 • Εξασφαλίστε πλήρη ροή καθαρού αέρα.
 • Εξετάστε το έργο του συστήματος εξαερισμού των πολυανθρακικών θερμοκηπίων σε διάφορες εποχές του έτους (ειδικά σε παγωμένους χειμώνες).

Εξαερισμός σε θερμοκήπια χειμώνα

Εγκαθιστώντας συστήματα εξαερισμού σε θερμοκήπια, σχεδιασμένα για χειμώνα σε κρύες περιοχές, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι οι καλλιέργειες δεν εμπίπτουν στον παγωμένο αέρα.

 • Κατά τη συναρμολόγηση του ηλεκτρικού εξαναγκασμένου εξαερισμού, ρυθμίστε την περίοδο παροχής αέρα για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι 5 λεπτά.
 • Στο δωμάτιο πρέπει να εγκαταστήσετε ανεμιστήρες που θα επιταχύνουν τον κρύο αέρα που τροφοδοτείται σε όλο το δωμάτιο, τότε τα φυτά κάτω από τον αγωγό αερισμού δεν θα υποβληθούν σε κατάψυξη. Η εγκατάσταση τουλάχιστον δύο μονάδων (η μία κάτω από την οροφή, η δεύτερη στο τέλος του τοίχου) θα αναμιγνύει τις ζεστές και κρύες μάζες, εμποδίζοντας τους να σταθούν σε ξεχωριστά σημεία του χώρου.
 • Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανεμιστήρες θα πρέπει να εργάζονται συνεχώς σε υγρό περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται συσκευές με προστασία από την υγρασία.
 • Ο αριθμός των εγκαταστάσεων εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να υπολογιστεί βάσει του συνολικού όγκου του δωματίου τους. Συνήθως ο κατασκευαστής δηλώνει στο διαβατήριο στη συσκευή πόσο μπορεί να επεξεργαστεί. Συνήθως είναι αρκετό ότι η ανταλλαγή αέρα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού χώρου.
 • Ο ρυθμιστής θερμοκρασίας έχει τη δική του περιοχή θερμοκρασιών, συνήθως αυτός ο αριθμός είναι 25-30 μοίρες.
 • Υδραυλικά και διμεταλλικός συστήματα δεν είναι κατάλληλα για το χειμώνα θερμοκήπια, δεδομένου ότι είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 20-30 λεπτά) αντιδρούν σε αλλαγές της θερμοκρασίας, η οποία θα ήταν καταστροφικό για τις καλλιέργειες.

Εξαερισμός μικρών θερμοκηπίων

Σε θερμοκήπια μικρής κλίμακας είναι δυνατόν να εξοπλιστεί ο εξαερισμός με χειροκίνητη οδήγηση, καθώς συνήθως ο αριθμός των ανοιγμάτων δεν υπερβαίνει τα πολλά. Εναλλακτικά, τοποθετήστε ένα βαρούλκο με τη δυνατότητα ανύψωσης όλων των παραθύρων ή των πάνελ για την παροχή καθαρού αέρα.

Όμως, είναι δυνατό να εξοπλιστεί και ηλεκτρικό εξαναγκασμένο εξαερισμό με μικρούς ανεμιστήρες χωρητικότητας.

Επίσης μια καλή λύση είναι να εγκαταστήσετε μια υδραυλική κίνηση ή αερισμό με αυτόματο έλεγχο σε μια διμεταλλική αρχή.

Βιομηχανικά θερμοκήπια

Συνήθως αυτά είναι δωμάτια με μεγάλη έκταση. Για τον αερισμό τέτοιων μεγάλων όγκων αέρα, η τροφοδοσία του οργανώνεται μέσω ανοιγμάτων που βρίσκονται στην κορυφή της οροφής ή των ανώτερων περιφράξεων. Ο αριθμός των ανοιγμάτων και η έκτασή τους είναι 25% της συνολικής επιφάνειας της οροφής.

Το σύστημα ελέγχεται σε αυτόματο τρόπο μέσω θερμοστάτη. Είναι επίσης δυνατό να ανοίξετε / κλείσετε όλες τις πόρτες με το πάτημα ενός κουμπιού και να ξεκλειδώσετε όλες τις πόρτες ταυτόχρονα μέσω του μειωτήρα.

Θερμοκήπια για τα αγγούρια

Τα αγγούρια είναι μια πολύ ιδιότροπη κουλτούρα και δεν μπορούν να ανεχθούν τα σχέδια. Υπό την παρουσία ενός τέτοιου εντατικού αερισμού, το χώμα θα ξεραθεί και η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα θα επηρεάσει την ανάπτυξη των γυναικείων ταξιανθιών.

Ωστόσο, η κίνηση του αέρα είναι επίσης απαραίτητη για την επικονίαση των λουλουδιών του πολιτισμού, διαφορετικά η συγκομιδή θα είναι σπάνια.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όλες αυτές τις στιγμές και να επιλέξετε ηλεκτρικό εξαερισμό με ανεμιστήρες χαμηλής ισχύος και με ανάκτηση της μάζας του αέρα (ανάμιξη).

Εξαερισμός στα θερμοκήπια Mitlajdera

Η ιδιαιτερότητα αυτών των κτιρίων είναι ότι μία κεκλιμένη ράμπα είναι πάνω από την άλλη σε υψόμετρο 450 mm.

Τα ανοίγματα αερισμού είναι τοποθετημένα στο διαμήκες τοίχωμα ανάμεσα στις δύο κλίσεις της οροφής.

Είναι δυνατή η εγκατάσταση τόσο του χειροκίνητου ελέγχου εξαερισμού όσο και της εγκατάστασης αυτόματων συστημάτων με τον πλέον κατάλληλο κινητήρα (ηλεκτροϋδραυλικά και άλλα).

Αυτοεξοπλισμένα συστήματα εξαερισμού

Είναι απολύτως εφικτό και διάφορα αυτο-κατασκευασμένα συστήματα αυτόματου ελέγχου εξαερισμού σε θερμοκήπια. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σχήμα:

 • Το δοχείο των 3 λίτρων είναι τυλιγμένο με ένα συνηθισμένο μεταλλικό κάλυμμα με μια οπή για έναν σωλήνα χαλκού διαμέτρου 5 mm.
 • Η χωρητικότητα γεμίζεται με νερό και ο σωλήνας εισάγεται έτσι ώστε από το κάτω μέρος του δοχείου μέχρι την άκρη του να υπάρχει κενό 5 mm. Πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τη βάση για να σφραγίσει πλήρως τη σύνδεση.
 • Ο ελαστικός σωλήνας τοποθετείται στον σωλήνα, το δεύτερο άκρο του οποίου συνδέεται με ένα δοχείο λίτρα ενός κλειστού καπακιού από PVC.
 • Η χωρητικότητα των 3 λίτρων συνδέεται με το ανώτατο όριο του θερμοκηπίου, λίτρο εκτός των ορίων του, στο φύλλο με αντίβαρο.

Το φύλλο του παραθύρου στην περιστρεφόμενη άρθρωση θα ανοίξει όταν το νερό θερμαίνεται σε δοχείο των 3 λίτρων και κλείνει όταν ψύχεται.

Η δεύτερη επιλογή είναι η τοποθέτηση του συστήματος με πλαστικές φιάλες. Θα χρειαστούν δύο πλαστικά δοχεία των 6 λίτρων και 1,5 λίτρων, ένας σωλήνας σταγονόμετρου και νερό.

 • Στα καλύμματα των φιαλών τοποθετήστε τα εξαρτήματα κάτω από τον εύκαμπτο σωλήνα του σταγονόμετρου, που τοποθετείται επάνω τους.
 • Σε ένα μεγάλο δοχείο (6 λίτρα) ρίχνουμε ένα λίτρο νερού και περιστρέφουμε το καπάκι.
 • Τα μπουκάλια είναι κρεμασμένα με καπάκια και συνδέονται με έναν εύκαμπτο σωλήνα.

Πώς να υπολογίσετε τον εξαερισμό του θερμοκηπίου

Ο υπολογισμός του εξαερισμού στο θερμοκήπιο βασίζεται σε δύο παράγοντες: το κλίμα της περιοχής, καθώς και την περιοχή των τοίχων και της οροφής του θερμοκηπίου.

 • Για δροσερές και κρύες περιοχές, αξίζει να κάνετε παράθυρα που θα ξεκλειδώσουν τουλάχιστον το 10% της συνολικής έκτασης που καλύπτεται από το θερμοκήπιο.
 • Στις θερμές περιοχές, ο αριθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί στο 20%.

Τα έτοιμα εργοστασιακά προϊόντα έχουν ήδη έτοιμα παραθυράκια. Σε αυτοκατασκευές μπορούν να κατασκευαστούν από πολυανθρακικό, στερεωμένο σε ελαφρύ πλαίσιο από ξύλο, αλουμίνιο ή σωλήνες από PVC.

Η διευθέτηση του εξαερισμού στο θερμοκήπιο είναι το ίδιο σχολαστικό ερώτημα, όπως και με τη ρύθμιση του αερισμού στις κατοικίες. Είναι σημαντικό να διατηρείται ισορροπία θερμοκρασίας και υγρασίας. Για ό, τι είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τόσο το κλίμα της περιοχής σας όσο και τα χαρακτηριστικά των καλλιεργούμενων καλλιεργειών.

Εξαερισμός στο υδροπονικό ωδείο

Είδη αερισμού που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σταθερής λειτουργίας του υδροπονικού θερμοκηπίου Πώς να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ του ανεμιστήρα εξαγωγής;

Είδη αερισμού που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σταθερής λειτουργίας του υδροπονικού θερμοκηπίου Πώς να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ του ανεμιστήρα εξαγωγής;

29 Απριλίου 2014 / Αναθεώρηση LePlants.ru / Αξιολόγηση:

Αυτό το άρθρο αφορά τις απαιτήσεις για τον εξαερισμό σε ένα υδροπονικό θερμοκήπιο. Όταν για πρώτη φορά να εξοικειωθούν με υδροπονία, να είστε βέβαιος να ξεκινήσει με το άρθρο «Τι είναι η υδροπονία;» Και «Δημιουργία υδροπονικό θερμοκήπιο».

Ο εξαερισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος. Η καλλιέργεια υγιών φυτών απαιτεί αέρα υψηλής ποιότητας. Πολλοί ειδικοί συστήνουν έναν ανεμιστήρα εξάτμισης μιας τέτοιας δύναμης που μπορεί να ενημερώνει όλο τον αέρα του δωματίου κάθε λεπτό. Αυτό είναι πάρα πολύ. Με μια τόσο ισχυρή ανανέωση αέρα, είναι αδύνατο να παρασχεθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας. Θα είναι επαρκής και ο ανεμιστήρας εξάτμισης, ο αέρας πρέπει να ανανεώνεται κάθε 4-6 λεπτά, και ταυτόχρονα βοηθά να διατηρηθεί μια ορισμένη σταθερότητα στην ατμόσφαιρα του θερμοκηπίου.

Απαιτούνται διαφορετικοί τύποι εξαερισμού:

Πρίζα τοίχου κάτω από την οροφή με ανεμιστήρα για την εκτόνωση του αέρα από το δωμάτιο.

Εισαγωγή αέρα για την ενίσχυση της κίνησης του αέρα, δηλαδή, μια άλλη οπή, αυτή τη φορά κοντά στο πάτωμα, που βρίσκεται διαγώνια σε σχέση με την κουκούλα για να δημιουργήσει ένα πραγματικό βύθισμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια εισαγωγή αέρα που μπορεί να αντλεί δροσερό αέρα, για παράδειγμα, από τον βόρειο τοίχο ή από το υπόγειο. Θα βοηθήσει πολύ στην ψύξη του δωματίου κατά τη διάρκεια της καυτής περιόδου. Αν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό χωρίς να καταστείλει τη ροή του αέρα, δηλαδή εάν η οπή είναι αρκετά μεγάλη, τότε είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένα λεπτό κόσκινο ή πλέγμα πάνω σε αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η αναρρόφηση των εντόμων στον εξαερισμό. Η οθόνη θα καλύπτεται σύντομα με σκόνη και συχνά θα πρέπει να καθαριστεί.

Επίσης χρήσιμο κυκλοφορούν ανεμιστήρες για την ομοιογένεια του αέρα στο δωμάτιο, εξαλείφοντας τις θερμές ή υγρές ανωμαλίες του αέρα. Τοποθετούνται στη βάση των φυτών. Άμεση ανατίναξη των στελεχών, αύξηση της αντοχής των φυτών, καθώς και απομάκρυνση του αέρα από κάτω από το στέμμα. Ως αποτέλεσμα, ένα καλό ρεύμα φυσάει μέσα από τα φύλλα, καθιστώντας δύσκολη την εξάπλωση των εντόμων και ασθενειών, διευκολύνοντας τη διαπνοή και παρέχοντας στα φυτά διοξείδιο του άνθρακα.

Ο υπολογισμός του ανεμιστήρα εξάτμισης είναι αρκετά απλός: πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του δωματίου (μήκος x πλάτος x ύψος). Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο 3x4 μέτρα, ύψος οροφής 3 μέτρα? ο όγκος θα είναι 3 x 4 x 3 = 36 κυβικά μέτρα. Ο αέρας πρέπει να ανανεώνεται κάθε 5 λεπτά. Αποδεικνύεται ότι για 1 ώρα ο αέρας ανανεώνεται δώδεκα φορές (60 λεπτά / 5 λεπτά = 12). Έτσι, θεωρητικά ο ανεμιστήρας πρέπει να παράγει ονομαστικά 432 κυβικά μέτρα ανά ώρα (12 x 36 κυβικά μέτρα). Αλλά αυτό είναι μόνο θεωρητικό, επειδή στην πραγματική ζωή υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες έτοιμοι να χαλάσουν αυτόν τον όμορφο υπολογισμό. Εάν χρησιμοποιείται φίλτρο ενεργού άνθρακα, τότε η απόδοση του ανεμιστήρα θα είναι περιορισμένη. Κάθε γόνατο του σωλήνα για την απομάκρυνση του αέρα θα αφαιρέσει την ισχύ από τον ανεμιστήρα. Με μια εισαγωγή αέρα μικρών διαστάσεων, ο καθαρός αέρας δεν μπορεί να ρέει αρκετά γρήγορα. η αντίσταση θα μειώσει επίσης την απόδοση. Αν προσθέσετε περισσότερη φθορά και σκόνη σε όλα αυτά, ο ανεμιστήρας δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικός όσο υποδεικνύεται στην ονομαστική του ισχύ. Αξίζει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες. Αφήστε τον ανεμιστήρα να είναι λίγο πιο ισχυρός. Στη υπολογιζόμενη τιμή, πρέπει να προστεθεί και άλλο 25%.

Εξαερισμός για θερμοκήπια

Πριν από τους ευτυχείς ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, υπάρχει μια μη τετριμμένη εργασία - να εξασφαλιστεί η πρόσληψη καθαρού αέρα και η κυκλοφορία του (εξαερισμός), αποτρέποντας παράλληλα την υπερβολική απώλεια θερμότητας. Η τακτική ανανέωση της ατμόσφαιρας στο θερμοκήπιο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη φυτών που καταναλώνουν οξυγόνο πολύ πιο γρήγορα από ό, τι παράγουν.

Παροχή ομοιόμορφης παροχής αέρα με το χέρι με το άνοιγμα ενός συμβατικού υαλοπίνακα είναι απλώς αδύνατο και ως εκ τούτου πολλοί εγκαθιστούν στα θερμοκήπια τους αυτόματα συστήματα εξαερισμού.

Προμήθεια και κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσα σε θερμοκήπια και θερμοκήπια

Υπάρχουν 4 τύποι συσκευών που παρέχουν την παροχή και κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσα στα θερμοκήπια και τα θερμοκήπια: ηλεκτρικό, υδραυλικό, διμεταλλικό και αυτόματο παράθυρο.

Ηλεκτρικές συσκευές αερισμού για θερμοκήπια

Η απλούστερη συσκευή για τη δημιουργία ενός άνετου κλίματος σε ένα θερμοκήπιο αποτελείται από ανεμιστήρα και θερμοστάτη. Όταν ο αέρας στο θερμοκήπιο θερμαίνεται στη θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί στο ρελέ, ενεργοποιούνται ανεμιστήρες οι οποίοι αντλούν αέρα από το εξωτερικό και ψύχουν το δωμάτιο.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η φθηνότητα και η ευκολία εγκατάστασης. Μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν απεριόριστο αριθμό ανεμιστήρων με ένα ρελέ ελέγχου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολύ ευαίσθητες και ακριβείς συσκευές. Επιπλέον, η χρήση ενός ρελέ επιτρέπει ανανεώστε το θερμοκήπιο στην αυτόματη λειτουργία, χωρίς τη συμμετοχή ενός ατόμου.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος αερισμού έχει ένα μειονέκτημα - το υψηλό κόστος του εξοπλισμού που παρέχει αδιάλειπτη ισχύ. Προφανώς, η λειτουργία των ανεμιστήρων εξαρτάται άμεσα από την παροχή ρεύματος. Ακόμα και μια βραχυχρόνια διακοπή ρεύματος μπορεί να καταστρέψει την καλλιέργεια. Επομένως, κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού στο θερμοκήπιο, πρέπει να φροντίσετε την εφεδρική πηγή τροφοδοσίας (γεννήτρια).

Όσον αφορά την αυτοματοποίηση, η οποία παρέχει το άνοιγμα των θερμοκηπίων transoms, συχνά δεν χρησιμοποιείται. Η πρόσληψη φρέσκου αέρα παρέχεται μέσω ανοιγμάτων με λεπτές διαχωρισμένες μεμβράνες από δέρμα ή πυκνό πολυαιθυλένιο, κοντά στο οποίο είναι εγκατεστημένοι οι ανεμιστήρες.

Υδραυλικές συσκευές

Αυτή η συσκευή αποτελείται από μοχλούς αλληλεπίδρασης, με τη σειρά τους, που συνδέονται με ένα τραβέρσα του θερμοκηπίου. Η αρχή λειτουργίας του υδραυλικού αερισμού είναι: το νερό στη δεξαμενή μέσα σε ένα θερμοκήπιο, σέρα ή χειμερινό κήπο, θέρμανση, ωθεί τον μοχλό, προτρέποντας την ανοικτή καθρέπτη. Μετά ένα κρύο ρευστό εισαγωγής αέρα στο δοχείο δροσίζει, η πίεση μειώνεται, και οι βραχίονες χαμηλωμένη, κλείνοντας τραβέρσας του θερμοκηπίου. Έτσι, το φυσική παροχή αέρα.

Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η αδράνεια: τα υδραυλικά συστήματα αντιδρούν πολύ αργά στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, εάν το εξωτερικό είναι κρύο, τότε ο παγετός που έρχεται μέσα σε 1-2 λεπτά μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την καλλιέργεια. Και όμως, ο υδραυλικός εξαερισμός είναι πολύ δημοφιλής, επειδή είναι φτηνός, εύκολος στην εγκατάσταση και εξαιρετικά αξιόπιστος.

Διμεταλλικό εξαερισμό θερμοκηπίων

Η αρχή της λειτουργίας της βασίζεται στη φυσική διεργασία της διαστολής μετάλλου υπό την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας. Το θερμοκήπιο, ή μέρος αυτού, αποτελείται από δύο τύπους μετάλλων, τα οποία αντιδρούν διαφορετικά στη θέρμανση. Μια πλάκα με καμπύλες άνοδος της θερμοκρασίας, σπρώξιμο έξω από το παράθυρο και ψύξη, πιέζει και πάλι πίσω.

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσαρμογής φέρουν χαμηλό κόστος, απλότητα εγκατάστασης, ανθεκτικότητα. Αλλά μεταξύ των ελλείψεων διμεταλλικό εξαερισμό - την πολυπλοκότητα της επιλογής ενός μετάλλου που θα αντιδράσει σε μια ορισμένη θερμοκρασία. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να υπολογίσετε αμέσως το βάρος που μπορεί να ανυψώσει η επεκτεινόμενη πλάκα.

Συνήθως, το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί πολύ ελαφρούς ή μικρούς μετασχηματισμούς μεγέθους.

Αυτόματοι αεραγωγοί

Αυτό το σύστημα αγοράζεται πιο αξιόπιστα σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Σχεδιασμός του αυτόματου πλαισίου εξαερισμού αποτελείται από

 • το έμβολο.
 • ώθηση?
 • τον κύλινδρο λαδιού.
 • και τα συστήματα στερέωσης.

Η αρχή λειτουργίας αυτού του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι τα θερμαινόμενα αυξήσεις πετρελαίου σε όγκο και ωθεί το έμβολο, το οποίο, με τη σειρά του, στηρίζεται επί του εμβόλου. Ο τελευταίος, με τη βοήθεια ενός τράνταγμα, ανοίγει το τραχύ. Αφού κρυώσει το λάδι, ο ωστήρας πέφτει κάτω, τραβώντας τον αναπνευστήρα πίσω του.

Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η σχετική οικονομική προσβασιμότητα. Αλλά στο μεγάλα θερμοκήπια αυτά τα συστήματα πρέπει να εγκατασταθούν σε διάφορους μετασχηματισμούς, και αυτό είναι ένα σοβαρό βάρος. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι το λάδι στον κύλινδρο θερμαίνεται από τον αέρα στο θερμοκήπιο και όχι από τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση μιας προστατευτικής οθόνης.

Πολλοί ιδιοκτήτες θερμοκήπια και θερμοκήπια αρνούνται να δίνουν προτεραιότητα σε οποιοδήποτε σύστημα, εγκαθιστώντας σε κτίρια συνδυασμένο εξαερισμό. Αυτό σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία σε μια απόσταση το χειμώνα και να εξοικονομήσετε ενέργεια το καλοκαίρι.

Πώς να οργανώσετε τον αερισμό στο θερμοκήπιο;

Οι κατασκευές θερμοκηπίου επιτρέπουν την καλλιέργεια κηπευτικών μερικές φορές λόγω ορισμένων μικροκλιματικών συνθηκών που δημιουργούνται μέσα τους. Ο αερισμός είναι μία από τις προϋποθέσεις για ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την καλλιέργεια φυτών θερμοκηπίου, ειδικά με τη βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και του εδάφους. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα το είδος της ανταλλαγής αέρα που μπορεί να εγκατασταθεί στο εσωτερικό του και επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο αερισμός στο θερμοκήπιο οργανώνεται από τον εαυτό του χωρίς περιττά οικονομικά κόστη.

Οικοδομικές κατασκευές θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικά

Είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Στο μεταλλικό ή ξύλινο πλαίσιο συνδέεται όσο το δυνατόν περισσότερο διαφανές υλικό το οποίο δεν επιτρέπει την διέλευση του αέρα. Χρησιμοποιείται ευρέως πυκνό φιλμ πολυαιθυλενίου, πολυανθρακικό, γυαλί κλπ. Περνώντας το φως του ήλιου, ζεσταίνει τον αέρα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη θερμότητα μέσα.

Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η θέρμανση του εσωτερικού χώρου λόγω της θερμότητας που παράγεται από το έδαφος, το ηλιακό φως. Αυτό σας επιτρέπει να φυτέψετε λαχανικά, συγκομιδή 1-1.5 μήνες νωρίτερα. Κατά κανόνα, κατασκευάζονται για ντομάτες, αγγούρια, χόρτα, κολοκυθάκια, μελιτζάνα κ.λπ.

Για την κατασκευή των θερμοκηπίων, πέρασε την ενέργεια, χρόνο εξοφληθεί, θα πρέπει να οργανώσει σωστά την προσγείωση των φυτών για να διαπιστώσετε αν είναι συμβατές, σωστά κατανεμημένα στο χώρο, σύμφωνα με τους όρους της βλάστησης, δημιουργία, τη βλάστηση, κ.λπ. Επίσης σημαντική είναι η σωστή φροντίδα των φυτών: ο μηχανισμός ελέγχου της θερμοκρασίας του αέρα και της υγρασίας παραμέτρους στην κατασκευή, χαλάρωση, αντικαθιστώντας το χώμα, βοτάνισμα, πότισμα και κατάλληλο σύστημα εξαερισμού.

Η ανάγκη για αερισμό στο θερμοκήπιο

Οι αυξημένες θερμοκρασίες στα θερμοκήπια, η υπερβολική υγρασία επηρεάζει δυσμενώς τις καλλιέργειες λαχανικών. Για να διατηρηθεί ένα ισορροπημένο μικροκλίμα μέσα στο κτίριο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με εξαερισμό. Συμβάλλει στην εξομάλυνση του μικροπεριβάλλοντος του θερμοκηπίου, διατηρώντας ταυτόχρονα το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας εντός των ορίων του κανόνα.

Επίσης, η ανάγκη για τακτική ανταλλαγή αέρα καθορίζεται από την υποχρεωτική επικονίαση φυτών για την παραγωγική τους βλάστηση.

Το εύρος της αποδεκτής θερμοκρασίας είναι μικρό - + 24⁰ - + 30ο C. Μπορείτε να παρακολουθείτε με ένα θερμόμετρο αλκοόλης που βρίσκεται στο επίπεδο φύτευσης. Ο δείκτης υγρασίας καταγράφει ένα υγρόμετρο (κανονικό ή αυτόματο), το οποίο είναι επίσης επιθυμητό να εγκατασταθεί μέσα στη δομή. Αυτές οι απλές συσκευές θα σας επιτρέψουν να παρακολουθήσετε αλλαγές, να απαντήσετε σε αυτές έγκαιρα, ρυθμίζοντας την εισροή και την εκτροπή των αέριων μαζών.

Το φυσικό σύστημα αερισμού του θερμοκηπίου

Η συσκευή φυσικής ανταλλαγής αέρα πραγματοποιείται μέσω θυρών, παραθύρων, παραθύρων. Οι ροές αέρα αντικαθίστανται από τη διαφορά θερμοκρασίας. Κατά την κατασκευή μιας δομής του θερμοκηπίου, τοποθέτηση θυρών, ανοίγματα παραθύρων σε αυτό, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Η τοποθέτηση των παραθύρων πρέπει να γίνει σε διαφορετικά ύψη, έτσι ώστε η κυκλοφορία των μαζών αέρα να καλύπτει όλα τα επίπεδα.
 • Ο αριθμός των εξαερισμών εξαρτάται από το μέγεθος τους. Όσο μικρότερες είναι αυτές, τόσο πιο συχνά βρίσκονται.
 • Ο όγκος τροφοδοσίας πρέπει να είναι ίσος με τον όγκο των καυσαερίων. Για το σκοπό αυτό, τα ανοίγματα εξαερισμού κατασκευάζονται κατά προσέγγιση με το ίδιο μέγεθος. Στη συνέχεια, η κυκλοφορία του αέρα θα είναι ήρεμη, χωρίς βύθιση, ζημιές στα φυτά.
 • Για τη διατήρηση των καλλιεργειών λαχανικών, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ρεύμα ψυχρού αέρα διέρχεται προς τα κάτω, ο θερμός αέρας ανεβαίνει. Για ομοιόμορφη ανάμιξη θερμοκρασίας, η ανακυκλοφορία του αέρα, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας έναν εγχώριο ανεμιστήρα, θα είναι επωφελής.

Το μειονέκτημα του φυσικού αερισμού των θερμοκηπίων μπορεί να θεωρηθεί ως συνεχής ένταξη ενός ατόμου στις εργασίες του, όταν πρέπει να παρακολουθείτε ανεξάρτητα τη θερμοκρασία, την υγρασία, να ρυθμίζετε την ένταση του εισερχόμενου αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο θερμοκήπιο

Η φυσική κυκλοφορία μπορεί να μην είναι επαρκής για τον αερισμό μιας μεγάλης δομής θερμοκηπίου. Η ενίσχυση είναι δυνατή με τη δημιουργία μηχανικών μέσων επαγωγής της ανταλλαγής αέρα. Απλές συσκευές είναι ανεμιστήρες συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τοποθετούνται τόσο μέσα στο άνοιγμα εισαγωγής όσο και μέσα από την παροχή και την εξάτμιση.

Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας αντλεί ψυχρές μάζες, αυξάνοντας την πίεση σε ζεστό υγρό αέρα, ωθώντας το έτσι προς τα έξω μέσω της θυρίδας εξάτμισης.

Όταν εγκαθίστανται μηχανισμοί στην εισροή και την εξάτμιση της ροής του αέρα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένα σημεία:

 • οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι σε απέναντι πλευρές (μπορεί να είναι πλευρικοί) ή να τροφοδοτούν αέρα τελικά, εξάτμιση στην οροφή.
 • για τον εξαερισμό υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, η παραγωγικότητα των μηχανισμών: ο όγκος του κτιρίου πολλαπλασιάζεται επί 20, ο όγκος ανανεωμένου αέρα ανά ώρα λειτουργίας των ανεμιστήρων αποκτάται. Με μια ασθενή κυκλοφορία, η θερμοκρασία θα πέσει αργά, με μια γρήγορη κυκλοφορία - θα εμφανιστεί ένα βύθισμα.
 • Οι μηχανισμοί εγκαθίστανται με την ίδια ισχύ εισροής και εξάτμισης. Αν ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι ασθενέστερος - ο καυσαερίων θα λειτουργεί συνεχώς.
 • η εγκατάσταση αισθητήρων θερμοκρασίας θα επιτρέψει την αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των μηχανισμών για τη θερμορύθμιση του μικροπεριβάλλοντος.
 • σε μια αδύναμη ισχύ ανεμιστήρα, μπορούν να συνδεθούν άμεσα, μια υψηλότερη θα απαιτήσει την εγκατάσταση ενός ρελέ ή ενός εκκινητή?
 • Το χειμώνα, είναι καλύτερο να εξασφαλιστεί η ροή αέρα τροφοδοσίας με θέρμανση, έτσι ώστε να μην παγώσει τα φυτά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, η ρύθμιση της θερμοκρασίας πρέπει να ελέγχεται χειροκίνητα, με το χέρι.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο βίντεο

Αυτόματο σύστημα εξαερισμού

Για ευκολία, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου. Ο αυτοματισμός περιλαμβάνει την ανεξάρτητη διαχείριση της διαδικασίας αερισμού του θερμοκηπίου για την αποκατάσταση της ισορροπίας θερμοκρασίας και υγρασίας.