Διαρρύθμιση του εξαερισμού κάβας σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια, εγκατάσταση

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Εξαερισμός υπόγειο σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους

Ο εξαερισμός του υπόγειου κτιρίου σε μια ιδιωτική κατοικία είναι πολύ σημαντικός, επομένως είναι απαραίτητο να το σκεφτεί κανείς στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου. Στα δωμάτια του υπογείου με ανεπαρκή αερισμό, υγρασία, μύκητες στους τοίχους και δυσάρεστες οσμές εμφανίζονται. Όλα αυτά δεν μπορούν μόνο να βλάψουν την ακεραιότητα της δομής του υπογείου, αλλά και να διεισδύσουν μέσω του συστήματος εξαερισμού σε άλλους χώρους του σπιτιού.

Αλλά τι θα συμβεί αν ο αερισμός του υπόγειου δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατασκευή ενός ιδιωτικού σπιτιού, ή μήπως έγινε με ανακριβή τρόπο; Ευτυχώς, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, μπορείτε να διορθώσετε τα πάντα. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Ο σκοπός και οι τύποι των συστημάτων εξαερισμού του κελάριου

Το υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού χρησιμοποιείται συχνά από εμάς ως αποθήκη - υπάρχουν αποθηκευμένα κενά για το χειμώνα, ποδήλατα, παλιά έπιπλα και πολλά άλλα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να απορρίψουν τετραγωνικά μέτρα και να εξοπλίσουν εκ νέου το υπόγειο σε ένα πλήρες οικιστικό ή οικιστικό κτίριο. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε ένα εργαστήριο, ένα γραφείο, ένα γυμναστήριο και ακόμη και ένα πλυντήριο - όλα εξαρτώνται από τη φαντασία των ενοικιαστών και μια καλή συσκευή εξαερισμού στο υπόγειο της ιδιωτικής κατοικίας.

Τι είναι ο εξαερισμός του καπακιού; Υποδιαιρείται σε είδη με τον ίδιο τρόπο όπως και το σύστημα εξαερισμού σε άλλους χώρους:

 • Ο φυσικός αερισμός του υπογείου οργανώνεται με τη δημιουργία ενός συστήματος εκρήξεων (οπών) στα θεμέλια του κτιρίου μέσω των οποίων ο καθαρός αέρας θα ρέει στον υπο-χώρο. Το φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι το λιγότερο δαπανηρό και εύκολο στην εγκατάσταση, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες - ο άνεμος και το χιόνι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα.
 • Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο υπόγειο είναι επίσης πολύ εύκολο να εγκατασταθεί και θα κοστίσει φθηνά. Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα στο σόκο και στο δρόμο, η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα μέσω του αέρα και της εξόδου του μέσω του σωλήνα.
 • Ο αναγκαστικός αερισμός του υπογείου αποτελείται από ένα σύστημα αεραγωγών και ανεμιστήρων που κατευθύνουν τις ροές του αέρα. Έτσι, ο στάσιμος αέρας αντλείται από το δωμάτιο και ο αέρας παροχής ρέει.

Οργάνωση του φυσικού αερισμού του πλίνθου

Πιο εύκολο υπόγειο σύστημα εξαερισμού - Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χέρια, τόσο κατά την κατασκευή και κατά την εργασία με ένα έτοιμο ίδρυμα. Για να γίνει αυτό, οι τοίχοι γίνονται μέσα από τις τρύπες -. Produhi, μέγεθος 15-20 cm είναι πιο εύκολο να κάνει φυσικού αερισμού και υπόγειο σε ένα ξύλινο σπίτι, γιατί το ξύλο είναι καλύτερο πριόνισμα επιδεκτική να δημιουργήσει τρύπες. Σε ένα κτίριο από τούβλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τρυπάνια και σφυριά.

Για να οργανώσετε τον αερισμό στο υπόγειο με φυσικό τρόπο, πρέπει να αποκτήσετε τα παρακάτω υλικά:

 1. Μεταλλικό, πλαστικό ή αμιαντοτσιμέντο με διάμετρο ανάλογα με την ποσότητα του αέρα.
 2. Πλέγματα για την είσοδο και την έξοδο του σωλήνα, που αντιστοιχούν σε αυτό σε μέγεθος.
 3. Κατασκευές θόλων.
 4. Θερμομόνωση - ορυκτοβάμβακας ή παρόμοιο υλικό.

Εάν δεν υπάρχουν εσωτερικά χωρίσματα στο υπόγειο, θα αρκεί να κάνετε πολλά χτυπήματα κατά μήκος της περιμέτρου των τοίχων, σε ίσες αποστάσεις το ένα από το άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σε αντίθετα τοιχώματα οι οπές είναι απέναντι.

Εάν το υπόγειο χωρίζεται σε ξεχωριστούς χώρους, είναι απαραίτητο να γίνουν τουλάχιστον δύο εκρήξεις σε κάθε ένα από αυτά. Οι οπές θα πρέπει να βρίσκονται στο πάνω μέρος του υπογείου, ώστε να απέχουν τουλάχιστον 20 εκατοστά από το έδαφος. Αυτό γίνεται έτσι ώστε ο αέρας να μην πλημμυρίζεται από βροχή και να μην καλύπτεται με χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η διαδικασία εγκατάστασης του φυσικού αερισμού είναι αρκετά εύκολη - πρώτα, ένα άνοιγμα γίνεται στο θεμέλιο σύμφωνα με τη διάμετρο του σωλήνα. Στη συνέχεια τοποθετείται στην οπή αυτή και στερεώνεται με θερμομόνωση. Το μήκος του σωλήνα πρέπει να αντιστοιχεί στο πάχος των τοίχων ή να υπερβαίνει ελαφρώς. Προκειμένου να προστατευθεί ο αεραγωγός από τις καιρικές συνθήκες και τα μικρά τρωκτικά, το τμήμα της οδού του σωλήνα πρέπει να κλείσει με ένα πλέγμα και να ρυθμιστεί η κορυφή από τη βροχή. Στο δωμάτιο, αξίζει επίσης να τοποθετήσετε μια μικρή σχάρα στον εξαερισμό - θα λειτουργήσει ως φίλτρο και θα βοηθήσει στη ρύθμιση της ροής του αέρα μέσα στο υπόγειο.

Εάν το υπόγειο είναι εντελώς βυθισμένο στο έδαφος ή εάν δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε επαρκές υψόμετρο από το έδαφος - είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, αξίζει να δοθεί προσοχή σε άλλες επιλογές. Και επίσης ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι κατάλληλο για μεγάλες βάσεις που αποτελούνται από πολλά δωμάτια.

Σύστημα εξαερισμού παροχής και εξαγωγής

Μια άλλη επιλογή προϋπολογισμού είναι πώς να κάνετε τον εξαερισμό στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας, η οποία δεν είναι εντελώς βυθισμένη στο έδαφος - ένα σύστημα εξαερισμού προμήθειας και εξαγωγής. Η αρχή της εργασίας της συνίσταται στην οργάνωση δύο καναλιών για την απόσυρση και την εισροή αέριων μαζών. Μπορείτε να κατασκευάσετε μια τέτοια δομή μόνοι σας χρησιμοποιώντας τα παρακάτω μέρη:

 • δύο σωλήνες αεραγωγού διαμέτρου 10-15 cm.
 • συνδετήρες τοίχου για σωλήνες.
 • στεγανωτικό ή θερμομονωτικό στρώμα ·
 • Δίχτυα και καλύμματα για τα ανοίγματα εξόδου.

Το κανάλι εξάτμισης (το άνοιγμα του σωλήνα) θα πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος, ακριβώς κάτω από την οροφή του υπογείου και να βγαίνει στο ύψος της οροφής του σπιτιού, κατά προτίμηση πάνω από την κορυφογραμμή. Η έξοδος του αγωγού τροφοδοσίας, μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται καθαρός αέρας, θα πρέπει να χαμηλώνεται στο κάτω μέρος του υπογείου και να βρίσκεται περίπου μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο. Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τον σωλήνα πιο κοντά στη θέση αποθήκευσης των τροφίμων, εάν το υπόγειο χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Το κανάλι τροφοδοσίας είναι καλύτερο να τοποθετηθεί στο σκιασμένο τμήμα του σπιτιού, για παράδειγμα στη βόρεια πλευρά. Το σχέδιο του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να προβληθεί σε αυτό το υλικό.

Σωλήνες αεραγωγών θα πρέπει να εγκαθίστανται σε απέναντι τοίχους του καλύμματος, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να περάσει από ολόκληρη την περίμετρο του δωματίου. Το ρεύμα αέρα θα παρέχεται λόγω της διαφοράς των θερμοκρασιών στο κελάρι και στο δρόμο (γι 'αυτό και αφαιρείται όσο το δυνατόν περισσότερο ο σωλήνας εξάτμισης - στην οροφή). Για να διασφαλίσετε ότι ο καιρός δεν μειώνει την απόδοση του εξαερισμού στον υποπεδίο μιας ιδιωτικής κατοικίας, μπορείτε να βελτιώσετε το σύστημα τοποθετώντας μέσα του έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί στην εκροή ή την εισαγωγή αέρα.

Όπως και το φυσικό σύστημα εξαερισμού, οι εξόδους σωλήνων πρέπει να προστατεύονται από δίχτυα και προστατευτικά. Εάν το υπόγειο χωρίζεται σε αρκετούς χώρους, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε κανάλια σε κάθε ένα από αυτά, ή τουλάχιστον να δημιουργήσετε ένα άνοιγμα στην κορυφή του τοίχου.

Ο φυσικός εξαερισμός του δαπέδου σε ιδιωτική κατοικία είναι κατάλληλος για χώρους που δεν υπερβαίνουν τα 30-40μ². Για τα μεγάλα δάπεδα του υπογείου, αξίζει να επιλέξετε ένα σύστημα αερισμού με υψηλή απόδοση.

Αναγκαστικός αερισμός των υπογείων

Η μέθοδος εξαναγκασμένου αερισμού εξασφαλίζει υψηλό ρεύμα αέρα μέσα στον σωλήνα λόγω του συστήματος ανεμιστήρων που λειτουργεί στην εισροή ή την εκροή. Λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα τροφοδοτείται με ρεύμα, έχει αρκετή ισχύ για την πλήρη ενημέρωση του αέρα στο δωμάτιο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο υπόγειο είναι κατάλληλος για σχεδόν οποιαδήποτε κατασκευή και είναι υποχρεωτικός για εγκατάσταση σε πολυκατοικίες με υπόγειο δαπέδων μεγάλης έκτασης.

Ο αυτόνομος εξαερισμός είναι δύσκολο να κατασκευαστεί. Για το σκοπό αυτό, οι ενοικιαστές, κατά κανόνα, απευθύνονται στις υπηρεσίες εξειδικευμένων επιχειρήσεων. Προβλήματα κατά την εγκατάσταση προκύπτουν κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του συγχρονισμού των ανεμιστήρων, της σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο και του σχεδιασμού των αγωγών. Επομένως, αν δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε μια κουκούλα από το υπόγειο, αξίζει να λάβετε τη βοήθεια των επαγγελματιών πλοιάρχων.

Όταν εγκαθιστάτε ένα τέτοιο σύστημα αερισμού, είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσετε σωστά τον όγκο των αέριων μαζών στο δωμάτιο. Αυτό μπορεί να γίνει με τον υπολογισμό της περιοχής του δωματίου και τον πολλαπλασιασμό του κατά τρεις. Ανάλογα με το λαμβανόμενο σχήμα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την χωρητικότητα του ανεμιστήρα - υπολογίζεται από τον όγκο του αέρα που περνά μέσα από τη συσκευή μέσα σε μία ώρα, καθώς και από την χωρητικότητα των αγωγών. Για να μην μπερδεύεστε στους υπολογισμούς, μπορείτε να απευθυνθείτε στους συμβούλους στο κατάστημα όπου σχεδιάζετε να αγοράσετε τους οπαδούς.

Κάντε την εγκατάσταση των ανεμιστήρων στον έτοιμο αερισμό στο υπόγειο με τα χέρια τους είναι αρκετά απλή. Στο κατάστημα μπορείτε να παραλάβετε συσκευές που θα ταιριάζουν ιδανικά με τη διάμετρο των σωλήνων κανονικού μεγέθους. Στην πώληση υπάρχουν μοντέλα με τις περισσότερες δυνατότητες - για τα μικρά υπόγεια θα προσεγγίσει η συσκευή με χαμηλές ενδείξεις και για τις μεγάλες είναι απαραίτητο να γίνει υπολογισμός των όγκων του αέρα. Οι ανεμιστήρες συνήθως απελευθερώνονται σε περιπτώσεις με ειδικά εξαρτήματα σωληνώσεων. Απομένει μόνο να επιλέξετε ένα σφραγισμένο υλικό για αξιόπιστη σύνδεση όλων των εξαρτημάτων.

Το σύστημα ελέγχεται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πίνακα, στο οποίο μπορούν να υπάρχουν κουμπιά για την εναλλαγή των ακόλουθων λειτουργιών:

 • ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συστήματος εξαερισμού.
 • ρύθμιση της λειτουργίας των ανεμιστήρων εισαγωγής και εξαγωγής ·
 • αισθητήρες για τη θερμότητα και την υγρασία.
 • timer - για να ενεργοποιήσετε αυτόματα το σύστημα.

Φυσικά, αν το υπόγειο χρησιμοποιείται για οικιακούς σκοπούς, μπορείτε να κάνετε με την απλούστερη έκδοση του συστήματος εξάτμισης και τροφοδοσίας, χωρίς πρόσθετες λειτουργίες.

Ωστόσο, εάν οι εγκαταστάσεις αποθηκεύουν τρόφιμα, στεγνά ρούχα ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα καθιστικό, αξίζει να αγοράσετε ένα βελτιωμένο μοντέλο της συσκευής. Αυτό δεν θα σπαταλήσει επιπλέον χρόνο και προσπάθεια για την προσαρμογή των συστημάτων εξαερισμού.

Πώς να φτιάξετε ένα καθιστικό από το υπόγειο

Σήμερα, είναι πολύ δημοφιλές να κατασκευάζονται χώροι διαβίωσης ή εργασίας στα δάπεδα του υπογείου, καθώς αυτό αυξάνει σημαντικά τη χρήσιμη επιφάνεια ολόκληρου του κτιρίου. Τέτοιες καινοτομίες έχουν επηρεάσει όχι μόνο τις ιδιωτικές κατοικίες, αλλά και τα πολυώροφα κτίρια - όλο και πιο συχνά στο υπόγειο που ανοίγουν γραφεία, εργαστήρια και ακόμη καφενεία.

Πώς να αφαιρέσετε την υγρασία στο υπόγειο και να κάνετε ένα λειτουργικό δωμάτιο εδώ; Γι 'αυτό, φυσικά, χρειάζεστε έναν ισχυρό εξαναγκασμένο εξαερισμό του δαπέδου του υπογείου, ο οποίος δεν θα επιτρέψει στον αέρα να παραμείνει στάσιμος και υγρός. Επιπλέον, πρέπει να εκτελεστούν οι ακόλουθες επισκευές:

 • συστήματα θέρμανσης ή υποδαπέδιας θέρμανσης.
 • παροχή καλής υδροηλεκτρικής και θερμικής μόνωσης τοίχων και δαπέδων.
 • εγκατάσταση αισθητήρων και χρονιστών για την αυτοματοποίηση του συστήματος εξαερισμού.
 • Παροχή κυκλοφορίας αέρα ανάμεσα στο υπόγειο και το υπόλοιπο σπίτι.

Ένα τέτοιο περίπλοκο σχέδιο αερισμού σχεδόν δεν προσφέρεται για ανεξάρτητη εγκατάσταση, επειδή είναι απαραίτητο να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία και υγρασία στο δωμάτιο. Για αυτό, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός με ένα σύστημα φίλτρων, αισθητήρων και βαλβίδων. Οι κανονιστικές τιμές για τις κατοικίες υπόγειου κτιρίου είναι: θερμοκρασία 17-22 ° C και σχετική υγρασία 55-65%.
Έτσι, σε αυτό το υλικό, διαπιστώσαμε ότι η εγκατάσταση απλών συστημάτων εξαερισμού του υπογείου (φυσικού και τροφοδοτικού και καυσαερίου) μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα. Θα κοστίσει φθηνά, αλλά ανακουφίζει πλήρως το υπόγειο της υγρασίας και της μούχλας. Πιο πολύπλοκα σχήματα - ο εξαναγκασμένος και σύνθετος αερισμός μπορεί να απαιτεί τη βοήθεια ειδικών, αλλά θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Η συσκευή αερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας

Τα υπόγεια σε μια ιδιωτική κατοικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ευρεία ποικιλία αναγκών. Κατά κανόνα οργανώνουν εργαστήρια, γυμναστήρια, σάουνες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, το κελάρι χρησιμοποιείται ως κελάρι. Ανεξάρτητα από το τι έχει το υπόγειο στην ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα. Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή από επαγγελματίες.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού και του μεγέθους του δωματίου, καθώς και τα αποτελέσματα που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θέλει να επιτύχει.

Χωρίς μια συνεχή κυκλοφορία του αέρα και την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας στους τοίχους του υπογείου θα σχηματιστεί ένας μύκητας και μούχλα. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί αποτελεσματικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός στο υπόγειο μπορεί να είναι αναγκασμένος ή φυσικός. Εάν ο εξαερισμός στο κελάρι ή στο κελάρι είναι φυσικό, ο αέρας θα εισέλθει ανεξάρτητα στο υπόγειο μέσω των σωλήνων, μετά από τον οποίο θα αφαιρεθεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής. Με άλλα λόγια, η φυσική κυκλοφορία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση ειδικών συσκευών. Σε ένα μικρό ξύλινο ιδιωτικό σπίτι, ο εξαερισμός αυτός φαίνεται να είναι το πιο αποδεκτό. Η κουκούλα θα είναι επαρκής σε αυτή την περίπτωση.

Αγωγοί καυσαερίων κάτω από την οροφή.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός μιλά για τον εαυτό του - ο αέρας θα κυκλοφορεί στο δωμάτιο με τη βοήθεια ειδικών ανεμιστήρων. Θα εγχύσουν καθαρό αέρα στο υπόγειο, και θα αφαιρέσουν το στάσιμο μετά από λίγο. Αυτός ο εξαερισμός θα είναι μια ιδανική λύση για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε οποιοδήποτε κελάρι.

Φυσικά, μπορούν να θεωρηθούν εδώ τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, τα οποία όχι μόνο θα είναι υπεύθυνα για την εισροή και την εκροή του αέρα, αλλά και για τη θέρμανση και την ψύξη του, όπως απαιτείται, καθώς και για το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού είναι πολύ περίπλοκα, διότι τα φίλτρα, τα διαχωριστικά συστήματα και άλλες συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούνται στη δουλειά τους, κάτι που σπανίως μπορεί να βρεθεί σε μια ξύλινη ιδιωτική κατοικία.

Απλό φυσικό ή εξαναγκασμένο εξαερισμό μπορεί να τοποθετηθεί με το χέρι. Η κουκούλα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αρκετά ικανοποιητική και φθηνή.

Αερισμός με τα χέρια

Η απλούστερη προσέγγιση στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο είναι η διείσδυση στο υπόγειο ειδικών ανοιγμάτων μέσω των οποίων το υπόγειο θα είναι κορεσμένο με οξυγόνο. Στο κελάρι ενός ιδιωτικού σπιτιού, εντελώς θαμμένο στο έδαφος, είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιες τρύπες, γι 'αυτό και η λύση αυτή αφορά μόνο τα ημι-θαμμένα κελάρια. Οι οπές πρέπει να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του δωματίου. Το μέγεθός τους πρέπει να επαρκεί για την εξασφάλιση αποτελεσματικού αερισμού. Συνιστάται η προστασία των οπών με δίχτυα από έντομα και τρωκτικά.

Παράθυρα αερισμού (καλύπτονται με γρίλιες).

Χωρίς αμφιβολία, αυτός ο απλός εξαερισμός είναι πολύ καλύτερος από την απουσία του. Αλλά η αποτελεσματικότητά του είναι χαμηλή. Μια πιο αποτελεσματική λύση είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού δύο σωλήνων.

Τι θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

 • 2 σωλήνες, η διάμετρος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από 8 έως 15 cm.
 • Μεταλλικές προστατευτικές γρίλιες και καλύμματα.
 • Υλικό θερμικής μόνωσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Ο αγωγός τροφοδοσίας στο σύστημα μας θα είναι υπεύθυνος για την παροχή καθαρού αέρα στο υπόγειο. Το κάτω άκρο του σωλήνα τροφοδοσίας πρέπει να εγκατασταθεί σε ύψος 20-40 cm από το δάπεδο του υπογείου και το πάνω μέρος να βγαίνει από το βάθρο στο δρόμο και να τοποθετηθεί σε επίπεδο 40-60 cm από το έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τέλος του δρόμου είναι κλειστό από ένα πλέγμα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο προεξέχων σωλήνας μπορεί να γίνει ασήμαντος.

Η αρχή της φυσικής ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.

Το κάτω τμήμα του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή του υπογείου. Εάν το φαγητό αποθηκεύεται στο κελάρι ή στο κελάρι μιας ιδιωτικής κατοικίας, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τον σωλήνα ακριβώς πάνω από τον τόπο τοποθέτησης. Το άνω μέρος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να αποσύρεται μέσω όλων των κατασκευαζόμενων δαπέδων προς το δρόμο. Το άκρο του πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 30-60 cm από την οροφή, γεγονός που εμποδίζει το νερό ή το χιόνι να εισέλθουν στο εσωτερικό του σωλήνα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το συμπύκνωμα θα σχηματιστεί αναπόφευκτα στους σωλήνες και ότι η υγρασία δεν μπορεί να φτάσει στο δάπεδο του υπογείου, μπορεί να τοποθετηθεί ένα ειδικό δοχείο στο κελάρι, το οποίο θα συγκεντρώνει όλο το νερό.

Οι σωλήνες για τη συσκευή εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε υλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε σωλήνες από PVC ή αμιαντοτσιμέντο, οι οποίοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί και ανθεκτικοί.

Ο φυσικός αερισμός εξαερισμού και εξαγωγής δεν συνεπάγεται πρόσθετες συσκευές. Ο αέρας θα πέσει στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας και στη συνέχεια θα περάσει από μια καμινάδα. Είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε σωλήνες στα αντίθετα άκρα του υπογείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει τέτοιο πράγμα, όταν καθαρός αέρας μετά την εισαγωγή θα βγει αμέσως.

Το σύστημα αυτού του τύπου θα αφορά τα κελάρια, των οποίων η έκταση δεν υπερβαίνει τα 30-40 τ.μ. Εάν το υπόγειο έχει μεγάλη επιφάνεια, μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού εξαερισμού και εξαγωγής. Για χώρους όπως το υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων ή ένα μεγάλο ιδιωτικό εξοχικό σπίτι, είναι προτιμότερο να εξετάσετε την επιλογή με μια συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

Ο σχεδιασμός του συστήματος αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράφεται στο κεφάλαιο για τον φυσικό εξαερισμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ανεμιστήρες των αγωγών είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής.

Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στον αγωγό τροφοδοσίας θα παρέχει αέρα στο υπόγειο. Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στο σωλήνα εξάτμισης, αντίθετα, ο στάσιμος αέρας θα εκκενωθεί έξω. Είναι σημαντικό οι οπαδοί να εργάζονται ταυτόχρονα, όχι εναλλάξ.

Όσο για τη δύναμη των οπαδών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Πριν από την αγορά σας συνιστάται να υπολογίσετε την έκταση του υπογείου σας, καθώς και το κατά προσέγγιση ποσό του, έτσι ώστε ο πωλητής-σύμβουλος να μπορεί να επιλέξει την καταλληλότερη συσκευή για τη δημιουργία αποτελεσματικού εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του σωλήνα και στερεώνεται καλά εκεί. Γι 'αυτό πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού, ώστε να μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τις διαστάσεις του ανεμιστήρα.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα δεν είναι δύσκολη. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές έχουν απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εγκατάσταση των συσκευών τους: οι ανεμιστήρες κατασκευάζονται σε ειδικά περιβλήματα, διαθέτουν αξιόπιστους συνδετήρες και το κιτ περιλαμβάνει βραχίονες και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από οπαδούς. Και όλες οι επιλογές διαφέρουν στην τιμή. Ορισμένοι ανεμιστήρες είναι εφοδιασμένοι με χρονοδιακόπτη, οπότε ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει μια συγκεκριμένη ώρα όταν θα ενεργοποιήσει και θα απενεργοποιήσει, πράγμα που είναι πολύ βολικό εάν δεν ζείτε σε μια ιδιωτική κατοικία όλη την ώρα.

Από το πόσο καλά γίνεται το σύστημα εξαερισμού του κελάριου κάτω από το σπίτι, η άνεση της διαμονής στην παραπάνω αίθουσα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Σύνθετα συστήματα εξαερισμού

Εάν έχετε ένα μεγάλο ιδιωτικό σπίτι στο οποίο δημιουργήσατε ένα σύγχρονο μονωμένο υπόγειο, τότε συνιστάται να μην βασίζεστε στους δικούς σας πόρους για να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού, αλλά να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια των επαγγελματιών. Το ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχουν στο ισόγειο κατοικίες. Το σύστημα εξαερισμού σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαθέτει κλιματιστικά που θερμαίνουν ή ψύχουν τον καθαρό αέρα. Επιπλέον, συνιστάται η εγκατάσταση ειδικών φίλτρων που καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα. Τα συστήματα υγρασίας είναι επίσης πολύ δημοφιλή.

Η εγκατάσταση σύνθετων συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού είναι καλύτερα να ανατεθεί σε επαγγελματίες.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα και υπάρχουν μόνο δύο μειονεκτήματα: υψηλό κόστος και πολυπλοκότητα εγκατάστασης. Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά τα πάντα και να αποφασίσετε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο ή μπορείτε να διαχειριστείτε πλήρως με απλούστερες λύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού για μια μεγάλη αίθουσα υπογείων θα πρέπει να παρέχεται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, διότι στο ήδη κατασκευασμένο κτίριο αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στη στεγανοποίηση του υπογείου. Όχι, ακόμη και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ισχυρό σύστημα αερισμού, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, αν βρίσκεται στο υπόγειο ενός κτιρίου ιδιωτικής ή πολυκατοικίας θα είναι συνεχώς υγρό.

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Η ανάγκη για καλό αερισμό του υπόγειου χώρου και η σωστή του διάταξη

Ο εξαερισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη διάταξη σχεδόν κάθε κτιρίου. Χωρίς αυτό στα δωμάτια θα ξεκινήσει σταδιακά μούχλα, μύκητες, αυξημένη υγρασία. Όλα αυτά καθιστούν τη στέγαση λιγότερο κατάλληλη για τη ζωή: η αντοχή της επιδεινώνεται, η ανθεκτικότητα μειώνεται, το μικροκλίμα γίνεται επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει την εμφάνιση κακής υγείας και ασθενειών.

Ο αερισμός του υπόγειου χώρου είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της τοποθέτησης ενός καλού σπιτιού, το οποίο μπορεί τόσο να αποχετεύσει το δωμάτιο όσο και να βελτιώσει την ατμόσφαιρα του. Αλλά πολλοί οικοδόμοι απλά δεν δίνουν το θέμα αυτό προσοχή, η οποία στο μέλλον δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους.

Σχεδόν κάθε άτομο που συνειδητοποίησε τη σημασία του εξοπλισμού του αερισμού του υπογείου μπορεί να το κάνει μόνο του.

Αυτό απαιτεί λίγη κατανόηση του θέματος της σωστής ρύθμισης και έχει πολύ λίγες δεξιότητες στην κατασκευή.

Υπάρχουν πολλοί συνήθεις τύποι εξαερισμού, καθένας από τους οποίους έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πριν αρχίσετε να εργάζεστε, πρέπει να κατανοήσετε αυτά τα ζητήματα καλά, να καταλάβετε τι είναι πιο κατάλληλο για τις συγκεκριμένες σας συνθήκες και μόνο τότε να αρχίσετε να εφαρμόζετε την ιδέα που σχεδιάσατε.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού

Εξαερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας, για όλους τη σημασία της, είναι μια πολύ απλή δομή, η αρχή της οποίας είναι προσβάσιμο στην κατανόηση του καθενός. Η κατώτατη γραμμή είναι να δημιουργηθεί στο υπόγειο του μια σταθερή ροή φρέσκου αέρα, τα οποία θα κυκλοφορούν συνεχώς γύρω από το δωμάτιο, για την ανάληψη των στάσιμων μυρωδιές, υγρασία και τη φρεσκάδα για να κάνει του. Το κύριο πρόβλημα στην επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου αερισμού των κελαριών είναι η επιλογή των σωλήνων της απαιτούμενης διαμέτρου και μήκους. Πολλά εξαρτώνται από τις τιμές αυτών των παραμέτρων.

Εάν το ύψος εγκατάστασης των σωλήνων είναι πολύ υψηλό, καθώς και η διάμετρος τους, αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι το δωμάτιο θα είναι υπερβολικά κρύο και θα εμφανιστεί ένα μεγάλο ρεύμα. Εάν κάνουμε το αντίθετο - πολύ μικρό σωλήνες, φτάνοντας στο ίδιο το δάπεδο, τότε απειλεί με το γεγονός ότι στο υπόγειο θα υπάρξει στασιμότητα και υγρασία. Γι 'αυτό πρέπει να επιλέξετε τις πιο βέλτιστες επιλογές.

Εάν ενδιαφέρεστε για το πώς θα τραβήξετε σωστά την κουκούλα, πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι μπορεί να τοποθετηθεί με δύο τρόπους: μέσα στους τοίχους του κτιρίου ή να αφαιρεθεί μέσα από την οροφή. Η πρώτη περίπτωση πραγματοποιείται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού και να το κάνει όταν το κτίριο είναι ήδη έτοιμο θα είναι δύσκολο. Ως εκ τούτου, για ένα άτομο που θέλει να σχεδιάσει μια κουκούλα στο υπόγειο ενός ήδη χτισμένου σπιτιού, η δεύτερη επιλογή είναι η πλέον κατάλληλη.

Φυσικός αερισμός των υπογείων

Ο εξαερισμός στο υπόγειο μπορεί να είναι φυσικό ή τεχνητό, σε διαφορετικές περιπτώσεις, ο ξηρός αέρας προσελκύεται λίγο διαφορετικά. Στην περίπτωση μιας φυσικής επιλογής, ο καθαρός αέρας προέρχεται από μόνη της, χωρίς πρόσθετες συσκευές και μηχανισμούς. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου συστήματος εξαρτάται από το μέγεθος του ίδιου του δωματίου, το οποίο χρειάζεται μια νέα παροχή αέρα. Αν χρειάζονται περισσότερα από 50 τετραγωνικά μέτρα, τότε οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσουν τεχνητά. Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας που καταλαμβάνει μια μικρή περιοχή, με τη σειρά της, μπορεί να είναι φυσικό. Εδώ η κίνηση των μαζών του αέρα συμβαίνει υπό την επίδραση των ίδιων των δυνάμεων της φύσης και είναι αρκετή για να διατηρηθεί ένα ευχάριστο μικροκλίμα.

Πριν ξεκινήσετε, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξετε ένα λεπτομερές σχέδιο εξαερισμού για μελλοντικές ενέργειες, για να υπολογίσετε όλες τις απαραίτητες παραμέτρους. Η οπή στην οποία θα περάσει ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να γίνει κάτω από την οροφή. Ο σωλήνας που θα χρησιμοποιηθεί εδώ πρέπει να ανυψωθεί λίγο πάνω από την κορυφή της οροφής του σπιτιού κατά περίπου 50 εκατοστά. Όσον αφορά τις άλλες σωλήνες, το οποίο θα πρέπει να παρέχονται φρέσκο ​​αέρα, τότε ακμή της θα πρέπει να είναι αυξημένα πάνω από το δάπεδο του υπογείου περίπου 40-50 εκατοστά, και το άλλο άκρο - ανέκυψαν στις ίδιες 50 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Αν μιλάμε για τη διάμετρο των σωλήνων που χρησιμοποιούνται, τόσο περισσότερο θα είναι όλο και καλύτερα στο τέλος αποδεικνύεται η κυκλοφορία του αέρα. Αλλά πολύ μεγάλη διάμετρο πρέπει να είναι τέτοια εξαερισμού του υπογείου σε ένα ιδιωτικό σπίτι, θα οδηγήσει σε υπερβολικό κρύο και άλλα αρνητικά φαινόμενα.

Ο κατάλογος των εργαλείων και των υλικών για το έργο αυτό είναι πολύ μικρός:

 • Σωλήνες που μπορούν να είναι πλαστικό ή μέταλλο.
 • Deflectors;
 • Σφιγκτήρες για στερέωση και ρύθμιση σωλήνων.

Το καλύτερο είναι να σκεφτεί για τον αερισμό κατά το στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, όταν ο δροσερός θάλαμος που μόνο, τότε δεν θα ήταν αρκετά δύσκολο - θα πρέπει να επιλέξετε μια θέση για το πέρασμα των σωλήνων για να κάνουν τρύπες εκεί και να θέσει το σχέδιο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το κελάρι - σε αυτό όλες οι ενέργειες εκτελούνται με παρόμοιο τρόπο.

Αν μιλάμε για ένα ήδη κατασκευασμένο κτίριο, στο οποίο η κουκούλα δεν είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε θα είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η πιο απλή επιλογή στην περίπτωση αυτή είναι η ακόλουθη: σε μερικά μέρη όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των σωλήνων εξάτμισης, πρέπει να σκάψετε το έδαφος στο θεμέλιο. Σε αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε τρύπες, όπου θα τραβηχτεί η κουκούλα.

Οι σωληνώσεις πρέπει να στερεώνονται στους τοίχους του κτιρίου χρησιμοποιώντας κατάλληλους σφιγκτήρες και πείρους.

Προκειμένου οι σωλήνες να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο και ο αερισμός να είναι υψηλής ποιότητας, πρέπει να προστατεύονται από τη συμπύκνωση και τη σκουριά. Για το σκοπό αυτό πρέπει να εγκατασταθεί ένα ειδικό πλέγμα και ένας εκτροπέας στο σωλήνα τροφοδοσίας, το οποίο προστατεύει από τη συμπύκνωση.

Τεχνητός εξαερισμός

Αυτή η επιλογή έχει επίσης πολλούς τρόπους υλοποίησης. Όπου η φυσική ροή καθαρού αέρα δεν είναι επαρκής λόγω της αδυναμίας του και της μεγάλης επιφάνειας του δωματίου, χρησιμοποιούνται άλλοι τρόποι δημιουργίας της εισροής του. Ένας καλός τρόπος για να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικά μικρά ανεμιστήρες. Καταναλώντας λίγη ενέργεια, χύνουν τη ροή του αέρα, βοηθούν στον αερισμό και στην αποστράγγιση του κελαριού.

Για να βρείτε τη διάμετρο της οπής για τον ανεμιστήρα, μπορείτε να ξεκινήσετε από τον ακόλουθο πρακτικό υπολογισμό: 1 εκατοστό της διάμετρος οπών ανά 10 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του υπογείου.

Για παράδειγμα, αν το υπόγειο του σπιτιού σας είναι 100 τετραγωνικά μέτρα. m, τότε πρέπει να κάνετε μια τρύπα και, κατά συνέπεια, να εφαρμόσετε έναν ανεμιστήρα, διαμέτρου 10 εκατοστών.

Συχνά σε μεγάλα σπίτια, δεν χρησιμοποιείται μόνο ένας ανεμιστήρας και όχι σε ένα μέρος. Κατά κανόνα, πρόκειται για ένα πολύπλοκο ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο είναι κοινό για όλη την κατοικία και τα πολλά μέρη της: δωμάτια, κουζίνα, τουαλέτα. Εάν ενδιαφέρεστε για το πώς να κάνετε τον αερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών των επιλογών, συνιστάται να συμβουλευτείτε επαγγελματίες. Εάν ο στόχος σας είναι απλά να στραγγίξετε το υπόγειο, τότε μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας.

Όσον αφορά την τεχνολογία εγκατάστασης του εξαναγκασμένου εξαερισμού, είναι πολύ παρόμοια με την περίπτωση με φυσικό, αλλά έχει κάποιες αποχρώσεις και διαφορές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε - το ύψος της κουκούλας πρέπει να γίνει σε υψόμετρο περίπου 50 εκατοστών πάνω από το έδαφος. Σε κάθε σωλήνα: και εκείνο στον οποίο εισέρχεται ο αέρας από τον δρόμο και εκείνο που απελευθερώνει το περιεχόμενο του υπογείου, πρέπει να τον εγκαταστήσετε στον ανεμιστήρα. Βεβαιωθείτε ότι οδηγούν τα ρεύματα αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση, και όχι, για παράδειγμα, τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα.

Συμπέρασμα

Εδώ είναι τέτοιες αρκετά κατανοητές και απλές ενέργειες θα σας βοηθήσουν να εξοπλίσετε την κουκούλα για το υπόγειο μόνοι σας. Σε αυτό δεν υπάρχει απολύτως τίποτα περίπλοκο. Συνοψίζοντας, μπορεί να ειπωθεί ότι η ουσία της ύλης έγκειται στη δημιουργία οπών για σωλήνες που μπορούν να είναι τόσο κάτω από τον τοίχο όσο και στην οροφή του κτιρίου, καθώς και την εγκατάσταση σωλήνων με το απαιτούμενο μήκος και διάμετρο.

Θυμηθείτε επίσης ότι το ζήτημα του πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο υπόγειο μπορεί να ακούγεται λίγο διαφορετικό για τους ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες εδάφους και καιρού. Μετά από όλα, όπου το κλίμα είναι πολύ κρύο, είναι επιθυμητό να αποφευχθεί υπερβολικά ενεργός αερισμός.
Κάνετε τα πάντα μόνο όταν προγραμματίζετε όλες τις ενέργειες εκ των προτέρων, αποθηκεύετε τα απαραίτητα εργαλεία και υλικό. Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερο να κάνετε επιχειρήσεις πιο αργά, αλλά ποιοτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να μην ξαναχτίζετε τα πάντα ξανά πολλές φορές.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι υπόγειες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται συχνά ως κελάρια απευθείας στη βάση ενός σπιτιού ή κάτω από ένα οικονομικό κτίριο.

Κατά κανόνα, αποθηκεύουν φρέσκα και μεταποιημένα προϊόντα, δημιουργώντας ένα βέλτιστο μικροκλίμα γι 'αυτά. Ένα από τα κύρια εποικοδομητικά στοιχεία της ανταλλαγής αέρα είναι η διάταξη του στοιχείου εξαγωγής.

Ο εξαερισμός κελάρι μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξάτμισης στο κελάρι παρέχει προστασία έναντι της συμπύκνωσης στις επιφάνειες της αποθήκης λαχανικών, η οποία προστατεύει την καλλιέργεια από τις διεργασίες σποράς.

Hood στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρύθμισης της σωστής κυκλοφορίας του αέρα στο υπόγειο του σπιτιού. Οι ροές του αέρα μπορούν να κινούνται φυσικά, αλλά μπορούν να εξαναγκαστούν.

Επιπλέον, είναι δυνατό να εξοπλιστεί ο εξαερισμός με μονάδες που αυξάνουν την αποδοτικότητά του.

Τυπικά, η βάση οποιουδήποτε συστήματος αερισμού για το υπόγειο είναι δύο σωλήνες. Μέσα από την εξάτμιση, ο αέρας εγκαταλείπει το δωμάτιο, τοποθετείται στη γωνία του κελαριού κάτω από την οροφή και αφαιρείται μισό μέτρο.

Εντός της επιφάνειας μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσθετη μόνωση με ορυκτοβάμβακα ή άλλα θερμομονωτικά υλικά.

Στον φρέσκο ​​αέρα έρχεται καθαρός αέρας, ενημερώνοντας το υπόγειο από την αντίθετη γωνία. Η ίδια η τρύπα είναι τοποθετημένη σε απόσταση 40 * 60 cm από το δάπεδο και το άκρο της θα πρέπει να σηκωθεί σημαντικά πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Στο κύκλωμα αερισμού χρησιμοποιείται και άλλος εξοπλισμός - αποσβεστήρες, εκτροπείς, ανεμιστήρες, ειδικά κλιματικά συστήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταστεί το μικροκλίμα στο υπόγειο βέλτιστο είναι να οργανωθεί ένας φυσικός αερισμός. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο ανταλλαγής αέρα, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει ορισμένα πλεονεκτήματα:

 • Το φθηνό κόστος της κατασκευής αφαιρείται, αφού τα απόβλητα παράγονται μόνο για τα υλικά των στοιχείων, τα οποία είναι πολύ λίγα.
 • Δυνατότητα τοποθέτησης ενός τέτοιου συστήματος όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και μετά, κατά τη λειτουργία.
 • Απλότητα και ευκολία εγκατάστασης, καθώς και ταχύτητα υλοποίησης.

Μείον κανένας έλεγχος της θερμοκρασίας μπορεί να ονομάζεται ένα σύστημα, εξάλλου, με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι περίπου ίση με την εσωτερική κυκλοφορία δεν εκτελείται λόγω έλλειψης διαφορά.

Εγκατάσταση φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για την κυκλοφορία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους φυσικά, χρειάζονται δύο σωλήνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία υλικών, αλλά πιο συχνά παίρνετε PVC, ως φθηνό, ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέταλλο, πλαστικό ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Η διατομή επιλέγεται με βάση την έκταση του υπογείου, 6-8 τετραγωνικά μέτρα είναι συνήθως αρκετά 12 * 12 εκ.

Σε περίπτωση που η κουκούλα στο κελάρι κατασκευάζεται από ένα κανάλι, τότε το μέγεθος του τμήματος θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, με υπόγειο 6-8 τ.μ. η τιμή θα είναι τουλάχιστον 15 cm.

Με αυτή τη διάταξη εξαερισμού, σε ένα σωλήνα, παράγονται ταυτόχρονα δύο κανάλια - τροφοδοσία και εξαγωγή, καθένα από τα οποία είναι εφοδιασμένο με δικό του αποσβεστήρα, ο οποίος ρυθμίζει τη ροή του αέρα από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά σημεία:

 • Όσο υψηλότερη είναι η έξοδος του αγωγού εξαγωγής στην επιφάνεια, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η εσωτερική εναλλαγή αέρα.
 • Τα εξωτερικά συμπεράσματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικά προστατευτικά για προστασία από τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις και τα μικρά έντομα.
 • Όσο πιο άμεσο είναι το περίγραμμα, τόσο καλύτερη είναι η διαπερατότητα των ρευμάτων αέρα, οι στροφές και οι καμπύλες επιβραδύνουν πολύ την κίνηση.
 • Και οι δύο σωλήνες πρέπει να επιλέγονται με την ίδια διατομή έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφορά στον εισερχόμενο και εξερχόμενο αέρα.

Ο φυσικός αερισμός σε μικρά υπόγεια είναι η καλύτερη επιλογή για τον εξοπλισμό του κελάριου. Αλλά αν η περιοχή είναι σημαντική, πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Για μεγάλες εκτάσεις, δεν είναι εφικτός ο καλός εξαερισμός χωρίς να πιέζονται οι εξαναγκασμένες μάζες αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Με εμβαδόν 40 τ.μ. ή όταν οργανώνετε μια κατοικία, είναι απαραίτητο να κάνετε αναγκαστικό σχέδιο. Αυτό θα εξασφαλίσει όχι μόνο την ανανέωση του εναέριου χώρου με φρέσκα ρεύματα, αλλά επίσης θα απομακρύνει την υπερβολική υγρασία και την υγρασία, τόσο συνηθισμένη στους υπόγειους χώρους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τοποθετείτε εξοπλισμό ή αποθέματα από υλικά που είναι ευαίσθητα σε διαβρωτικά φαινόμενα σε υποκατάστατα.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι:

 • Ανεξαρτησία από τους δείκτες θερμοκρασίας εκτός και εντός.
 • Ρύθμιση και έλεγχος της εισαγωγής αέρα και της έντασης της εσωτερικής ανταλλαγής αέρα.
 • Είναι δυνατή η θέρμανση του αέρα στο υπόγειο και το φιλτράρισμα.

Το μειονέκτημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανάγκη για περιοδική συντήρηση των συστημάτων εξοπλισμού, πολύπλοκη εγκατάσταση και αυξημένο κόστος του ίδιου του εξοπλισμού.

Λόγω της χρήσης τεχνικών μέσων, είναι απαραίτητο να διεξάγονται ηλεκτρικά καλώδια στο εσωτερικό, για τα οποία θα πρέπει να κάνετε καλωδιώσεις. Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι, το σύστημα δεν θα λειτουργήσει.

Τύποι διάταξης συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Μεταξύ των συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού υπάρχουν διάφοροι τύποι εξοπλισμού από τις διάφορες συσκευές.

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, για παράδειγμα, κατασκευάζονται στο σωλήνα εξάτμισης και παρέχουν μεγαλύτερη εκροή αέρα εξαγωγής. Για τα μεγάλα δωμάτια κάνουν δύο ανεμιστήρες, με το δεύτερο τοποθετημένο στην τροφοδοσία για να αυξήσει την ένεση.

Αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας, παρέχοντας τη δυνατότητα ελέγχου των μάζων αέρα και της θερμοκρασίας του υπογείου. Η ισχύς από το δίκτυο μπορεί να γίνει από ένα κοινό ηλεκτρικό δίκτυο (καλώδιο από το κελάρι μέχρι το σπίτι) ή από μια ξεχωριστή γεννήτρια (σε περίπτωση τοποθέτησης κάτω από το κτίριο του νοικοκυριού).

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν εναλλακτική λύση για τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται ένας εκτροπέας στο κανάλι εξαγωγής, ο οποίος βελτιώνει την έγχυση αέρα λόγω μιας ειδικής ζώνης εκκένωσης στην ίδια την είσοδο, μεταφέροντας ενέργεια στους ανεμιστήρες.

Deflector για τον αερισμό του κελαριού

Η ουσία του έργου του εκτροπέα είναι ότι η ροή του αέρα διαχέεται γύρω από τον διαχύτη και δημιουργεί μια αυξημένη έλξη στον σωλήνα, που κυκλοφορεί τις μάζες του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε σημαντικά τον ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα να αυξήσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες της διάταξης deflector:

 1. Deflector ASTATO, που λειτουργεί από τον άνεμο ή από τον ηλεκτροκινητήρα. Παρέχεται ένας ειδικός αισθητήρας, ο οποίος αποσυνδέει τη μηχανική έλξη με επαρκή ισχύ αέρα.
 2. Ο εκτροπέας-weathervane, που λειτουργεί μόνο στον άνεμο, ρυθμίζεται για κάθε κατεύθυνση του ανέμου. Το μειονέκτημα είναι η παρουσία ρουλεμάν, η τακτική λίπανση και η αντικατάστασή τους.
 3. Στατικός εκτροπέας - μοντέλο με ανεμιστήρα εκτοξευτήρα. Διαθέτει έναν ήσυχο τρόπο λειτουργίας και αποτελεσματική αποστράγγιση της υγρασίας από τους σωλήνες.
 4. Περιστρεφόμενος στρόβιλος, που χρησιμοποιείται σε χώρους με συνεχή ισχυρό αέρα.
 5. Διάφορα εκτροπείς σχήματος Η, σφαιρικά, εκτροπείς Grigorovich.

Τύποι ανεμιστήρων σε εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η αρμόδια ανταλλαγή αέρα του υπογείου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων καναλιού και αξονικού τύπου.

Οι αγωγοί χαρακτηρίζονται από μέση χωρητικότητα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε τμήμα του σωλήνα. Οικονομικό, καταναλώνει λίγη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες τοποθετούνται στις έξοδοι ή τις εισόδους του απορροφητήρα και στην είσοδο. Είναι πιο δαπανηρές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εγγυώνται ισχυρές ροές αέρα. Παρέχεται πάντοτε μια βαλβίδα, η οποία προστατεύει το υπόγειο από μάζες ψυχρού αέρα.

Έλεγχος του μικροκλίματος του κελαριού

Με τον τύπο του ελέγχου θερμοκρασίας στο δωμάτιο υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Αυτόματη - απόλυτα αυτόνομη και δεν απαιτεί την παρουσία ενός ατόμου. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας χώρου και η σύνδεση ανεμιστήρων ενεργοποιείται μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας που παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι θερμορυθμιστές, οι οποίοι πληρούν το ρόλο ενός ατόμου στην εκκίνηση του συστήματος.

Μηχανική - απαιτεί την εκτόξευση ενός άνδρα ο οποίος παρακολουθεί ανεξάρτητα τη θερμοκρασία και την υγρασία του υπογείου και ρυθμίζει χειροκίνητα τους αποσβεστήρες και τους ανεμιστήρες στους σωλήνες.

Σημαντικό! Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, πρέπει να τηρείτε την ακρίβεια της διατήρησης της θερμοκρασίας. Εάν είναι δυνατές αποκλίσεις 2 μοίρες, τότε είναι ευκολότερο να εξοπλιστεί το μηχανικό σύστημα. Διαφορετικά, μόνο αυτόματο έλεγχο.

Υλικά για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού υπογείου προϋποθέτει τη χρήση διαφόρων τύπων σωλήνων. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται πολυαιθυλένιο χαμηλής πίεσης ή αμιαντοτσιμέντο.

Τα τσιμέντα αμιάντου μοιάζουν με σχιστόλιθο, έχουν αυξημένο επίπεδο αντοχής και ανθεκτικότητας, καθώς και αντοχή σε διαβρωτικά φαινόμενα. Είναι κατασκευασμένα σε μεγάλα κομμάτια, έτσι ώστε το σύστημα εξαερισμού αυτών να αποτελείται από ολόκληρα μέρη.

Οι σωληνώσεις από πολυαιθυλένιο θα πρέπει να συγκολληθούν, για τις οποίες απαιτούνται εργαλεία και ειδικές δεξιότητες.

Το μέταλλο για εξαερισμό χρησιμοποιείται αρκετά σπάνια, αν και είναι φθηνό. Αυτό οφείλεται στην ευαισθησία στη διάβρωση, για την προστασία από την οποία οι σωληνώσεις θάβονται στο έδαφος με προκαταρκτική επεξεργασία με αντιδιαβρωτικά και στεγανοποιητικά υλικά.

Επιπλέον, η υγρασία συλλέγεται πιο ενεργά στο μέταλλο, επειδή το μέταλλο στον εξαερισμό χρησιμοποιείται μόνο στον υποχρεωτικό τύπο του.

Ανεξάρτητα από το υλικό, οι σχάρες και οι κουκούλες τοποθετούνται σε οπές σωλήνων για προστασία από την υγρασία και τα συντρίμμια.

Εξαγωγή στο κελάρι: Σύστημα συναρμολόγησης και ελέγχου πρόσφυσης

Μόλις επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, επιλέξτε το υλικό του συστήματος, το εμπορικό σήμα των ανεμιστήρων, των εκτροπέων, των αποσβεστήρων και άλλων στοιχείων του συστήματος, είναι δυνατή η έναρξη της συναρμολόγησης του καλύμματος:

 • Στο ανώτατο όριο του θησαυρού, γίνεται άνοιγμα για τον αγωγό αερισμού.
 • Εφαρμόζεται η εγκατάσταση ενός αγωγού εξαγωγής με διάκενο στην επιφάνεια των 15 cm.
 • Στην απέναντι γωνία, ένα άνοιγμα στον τοίχο γίνεται 2 cm πάνω από το δάπεδο και δεν υπερβαίνει τα 5 cm.
 • Ένας σωλήνας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος και εξωτερικά η έξοδος πάνω από το κελάρι δεν είναι υψηλή, καθώς πρέπει να υπάρχει διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο σωλήνων.
 • Η έξοδος του σωλήνα τροφοδοσίας στο δρόμο είναι κλειστή με μια γρίλια ή έναν εκτροπέα.
 • Μέσα στο κελάρι υπάρχουν εγκατεστημένοι αποσβεστήρες, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται ο έλεγχος εισαγωγής αέρα.

Αφού ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του συστήματος, ελέγξτε τις επιθυμίες του. Από τις μεθόδους αυτής της επαλήθευσης, μπορεί κανείς να πάρει το απλούστερο φύλλο χαρτιού. Εάν το φέρετε στο άνοιγμα του σωλήνα παροχής, τότε αρχίζει να ταλαντεύεται, έτσι υπάρχει έλξη. Η ίδια αρχή και με έναν αναμμένο αγώνα - ο καπνός του πρέπει να εξαλειφθεί από το κελάρι από το σωλήνα εξάτμισης.

Συστάσεις για την εγκατάσταση κουκούλας

Κατά την εγκατάσταση της κουκούλας, θα είναι χρήσιμες ορισμένες συστάσεις σχετικά με τη ρύθμιση:

 • Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου, για το οποίο στα τοιχώματα αφήνεται ένα άνοιγμα, μέσω του οποίου βρίσκονται οι σωλήνες εξαερισμού.
 • Ο ομοιόμορφος αερισμός του κελάρι γίνεται με την αύξηση των διαμέτρων ενός από τους σωλήνες, ο κύριος κανόνας - η διάμετρος της παροχής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο των καυσαερίων. Η μη συμμόρφωση με αυτή την απαίτηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αποθεματοποιημένα αποθέματα και βλάβη στην ανθρώπινη υγεία λόγω μόλυνσης με αέριο.
 • Οι σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα, γεγονός που μειώνει την απόδοση του συστήματος.
 • Εάν το κελάρι κατασκευάζεται κάτω από ένα σπίτι ή κτίριο, η καταπακτή στην είσοδο ή στην πόρτα παίζει το ρόλο της κουκούλας.
 • Ως παραλλαγή του υλικού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστικό που χρησιμοποιείται στα συστήματα αποχέτευσης - κατάλληλη διάμετρος και φθηνό κόστος το καθιστούν κατάλληλο για τη διάταξη της κουκούλας.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης στο δρόμο είναι προσεκτικά μονωμένος, διαφορετικά το συμπύκνωμα στο εσωτερικό του θα παγώσει το χειμώνα και θα φράξει την πρίζα με αέρα.

Ενάντια στον σχηματισμό συμπυκνώματος στους σωλήνες, η μόνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο στο εξωτερικό μέρος αλλά και σε όλο το μήκος.

Από τη σωστή διάταξη εξαερισμού του κελάριου ή κελάριου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από την ασφάλεια των προϊόντων, και τελειώνει με την υγεία των ενοικιαστών του σπιτιού. Σχέδια σχεδίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο του σπιτιού κατά τη διάρκεια της κατασκευής λόγω της εξαιρετικής σημασίας του.

Αλλά ακόμη και σε ένα χτισμένο και λειτουργικό σπίτι, το πρόβλημα του πώς να τραβήξει σωστά μια κουκούλα στο υπόγειο δεν είναι, επειδή είναι δυνατόν ακόμη και από μόνη της. Το κύριο είναι να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της ρύθμισης και της ακολουθίας της εργασίας.