Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Διαρρύθμιση του εξαερισμού κάβας σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια, εγκατάσταση

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Κατασκευή κατοικιών

Το μικροκλίμα και η άνετη διαβίωση σε μια ιδιωτική κατοικία επηρεάζονται από πολλές απόψεις από τον σωστά σχεδιασμένο εξαερισμό όλων των εγκαταστάσεών της και ειδικότερα από τον σωστό αερισμό του κελαριού. Ο καλός εξαερισμός στο υπόγειο του σπιτιού θα σώσει την υπερβολική υγρασία, θα προστατεύσει από την εμφάνιση μυκήτων, μούχλα και θα επεκτείνει σημαντικά τη ζωή του σπιτιού. Πολλοί άνθρωποι στην κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας δίνουν πολύ λίγη προσοχή στον αερισμό του υπογείου, αναφερόμενοι στην πολυπλοκότητα του θέματος ή στην έλλειψη των απαραίτητων δεξιοτήτων, προσπαθώντας να παράσχουν μόνο το απαραίτητο ελάχιστο. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά εύκολο να δημιουργηθεί ένας εξαερισμός στο υπόγειο, χρειάζεστε μόνο λίγη επιθυμία, την ικανότητα χειρισμού του οργάνου και την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του αερισμού.

Συσκευή εξαερισμού στο υπόγειο

Στην πραγματικότητα, ο εξαερισμός - ένα σύστημα σωλήνων ή ορυχείων που παρέχουν κανονικές παραμέτρους υγρασίας, θερμοκρασίας και ανταλλαγής αέρα στο σπίτι. Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να αναγκαστεί και να αποτελείται από ένα ολόκληρο δίκτυο αγωγών εξαερισμού με μια μονάδα τροφοδοσίας και έναν ανεμιστήρα εξαγωγής ή μπορεί να είναι φυσικό και να αποτελείται από έναν αγωγό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Για να απαντήσετε στις ερωτήσεις σχετικά με το πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό του υπογείου και ποιος από τους δύο τύπους να επιλέξετε, πρέπει να ξέρετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός, καθώς και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι κατάλληλος για σπίτια με μεγάλη έκταση, όπου, εκτός από το υπόγειο, είναι απαραίτητο να παρέχεται αερισμός για χώρους διαβίωσης. Αυτός ο εξαερισμός αποτελείται από πολλά στοιχεία και το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του δεν μπορεί να αντέξει πολλούς.

Αρχή λειτουργίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού έχει ως εξής. Ο αέρας από το δρόμο ωθείται στο σύστημα μέσω ενός ανεμιστήρα, όπου φιλτράρεται, θερμαίνεται ή ψύχεται εάν είναι απαραίτητο και στη συνέχεια, μέσω των ίδιων ανεμιστήρων, τροφοδοτείται περαιτέρω μέσω των αγωγών εξαερισμού στα δωμάτια.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο υπόγειο: φωτογραφία

Το σύστημα εξαερισμού του κελάριου με μια αναγκαστική μέθοδο αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • μπλοκ ανεμιστήρα του κλιβάνου ή κλιματιστικού?
 • εξαεριστήρα;
 • εισαγωγή αέρα
 • διαχυτήρες παροχής αέρα ·
 • αθροιστικά τσιπ.

Τα κύρια μειονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι το υψηλό κόστος, η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων είναι απαραίτητο να σημειωθεί η ανεξαρτησία από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, η ρύθμιση και η ποιοτική συντήρηση της εναέριας κυκλοφορίας.

Σε αντίθεση με τον εξαναγκασμένο φυσικό εξαερισμό του υπογείου αποτελούνται μόνο από δύο βασικά στοιχεία: τους σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ο φυσικός αερισμός είναι γνωστός για μεγάλο χρονικό διάστημα και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής λόγω της απλότητας του και η κατασκευή του δεν απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός αερισμός Με βάση τη διαφορά στις θερμοκρασίες εντός και εκτός του υπογείου, με αποτέλεσμα την κίνηση του αέρα. Χάρη σε αυτό το απλό φυσικό φαινόμενο, ο αέρας από το υπόγειο είναι απλωμένος στο δρόμο και ο δρόμος έρχεται φρέσκος. Δυστυχώς, η δύναμη της φυσικής έλξης εξαερισμού επηρεάζεται έντονα από τον άνεμο, που μπορεί να ενισχύσει και να εξασθενήσει την πρόσφυση.

Φυσικός αερισμός στο υπόγειο: φωτογραφία

Το σύστημα εξαερισμού του κελάριου με φυσικό τρόπο αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • κανάλι παροχής ·
 • αγωγός εξαγωγής ·
 • προϊόντα.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι η απλότητα και το χαμηλό οικονομικό κόστος. Από τα μείγματα, θα πρέπει να σημειωθεί ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα και ισχυρή εξάρτηση από φυσικούς παράγοντες. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει μια σύγκριση αυτών των δύο τύπων συστημάτων εξαερισμού.

Πίνακας №1. Συγκριτικά χαρακτηριστικά φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού

Σήμερα, στην αγορά διατίθενται σωλήνες από διάφορα υλικά. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι σωλήνες από PVC και γαλβανισμένο λαμαρίνα. Η χρήση σωλήνων PVC έχει γίνει πολύ δημοφιλής σε όσους είναι συνηθισμένοι να κάνουν τα πάντα. Αυτή η δημοτικότητα οφείλεται στην ευκολία εγκατάστασης.

Σε αντίθεση με το PVC, οι μεταλλικοί αεραγωγοί απαιτούν κάποια ικανότητα και δεξιότητα, αλλά ταυτόχρονα η αξιοπιστία τους θα είναι μια τάξη μεγέθους υψηλότερη. Ποιο από αυτά τα υλικά επιλέγουν εξαρτάται αποκλειστικά από προσωπικές επιθυμίες και οικονομικές δυνατότητες.

Πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο

Όπως προαναφέρθηκε, η επιλογή του τύπου εξαερισμού εξαρτάται από το μέγεθος του υπογείου. Για μεγάλα κελάρια άνω των 50 m2, συνιστάται να εξοπλιστεί ο υποχρεωτικός αερισμός. Τα κελάρια με επιφάνεια μέχρι 50 m2 θα αερίζονται καλά με φυσικό εξαερισμό. Μια σημαντική πτυχή της διάταξης του αερισμού είναι ο προγραμματισμός της τοποθέτησής του εκ των προτέρων, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού του σπιτιού. Αυτό θα διευκολύνει σημαντικά την εγκατάσταση ως σύνολο. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε αερισμό στο ήδη χτισμένο σπίτι με ένα υπόγειο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προετοιμαστείτε για ένα μεγάλο όγκο πολύπλοκων εργασιών και εργασίας έντασης εργασίας με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για τη διάνοιξη οπών και καναλιών στο θεμέλιο, την οροφή και τις οροφές για τη δημιουργία αεραγωγών.

Δημιουργία φυσικού αερισμού

Στην ιδανική περίπτωση, πριν αερίσετε στο υπόγειο, θα πρέπει να προετοιμάσετε ένα σχέδιο εξαερισμού ακόμα και στο στάδιο του σχεδιασμού του σπιτιού. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο όγκος του δωματίου και η χωρητικότητα των αγωγών εξαερισμού. Για το σχέδιο εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν απαιτείται. Απλά σημειώστε τη θέση των σωλήνων καυσαερίων και τροφοδοσίας, καθώς και τη διάμετρο τους. Οι ίδιοι οι σωλήνες πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου.

Σχέδιο αερισμού του κάβου με φυσικό τρόπο: φωτογραφία

Η οπή του σωλήνα εξάτμισης τοποθετείται κάτω από την οροφή και ο ίδιος ο σωλήνας εμφανίζεται 40 - 50 cm πάνω από την κορυφογραμμή στέγης του σπιτιού. Ο σωλήνας τροφοδοσίας βρίσκεται εντελώς στο εσωτερικό του υπογείου, έτσι ώστε η ακμή του να είναι 40 έως 50 cm πάνω από το επίπεδο του δαπέδου και η είσοδος να είναι 40 έως 50 cm πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Η διάμετρος των σωλήνων επηρεάζει τον όγκο του αέρα που διέρχεται και το ύψος τους από την ταχύτητα κίνησης. Δυστυχώς, ο φυσικός εξαερισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από φυσικούς παράγοντες, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν ακριβείς υπολογισμοί. Η συνιστώμενη διάμετρος των σωλήνων είναι 12 cm για ένα δωμάτιο 40 m2, με ανταλλαγή αέρα περίπου δύο όγκων κελάρι ανά ώρα. Αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε σωλήνες μεγαλύτερης διαμέτρου, αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί κάποια εξάρτηση από τους φυσικούς παράγοντες και θα αυξήσει την τιμή του αέρα στην αίθουσα.

Για να δημιουργηθεί ένας φυσικός αερισμός του κελαριού με τα δικά τους χέρια θα απαιτηθεί ελάχιστη ποσότητα υλικών. Βασικά θα είναι μεταλλικοί ή πλαστικοί σωλήνες και εκτροπείς, καθώς και σφιγκτήρες για τη στερέωση σωλήνων. Εάν ο εξαερισμός του κελαριού γίνει κατά τη φάση κατασκευής του σπιτιού, τότε δεν θα υπάρξουν ειδικά προβλήματα. Θα χρειαστεί μόνο να δημιουργηθούν τρύπες της απαραίτητης διαμέτρου στην κατασκευή του σπιτιού. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε τους σωλήνες μέσα τους και στερεώστε τα μέσα με ένα αφρώδες υλικό ή ένα κονίαμα τσιμέντου-άμμου. Αλλά αν πρέπει να κάνετε αερισμό σε ένα σπίτι που έχει ήδη κατασκευαστεί, θα πρέπει πρώτα να σπάσετε τα κανάλια για την εγκατάσταση σωλήνων. Η απλούστερη επιλογή είναι να βγάλουμε μερικά από τα θεμέλια, να διαπεράσουμε τα κανάλια μέσα σε αυτά, να τα εγκαταστήσουμε και να τα στερεώσουμε εκεί. Σε αυτό το σωλήνα εξαγωγής οδηγείται πάνω από την οροφή, στερεώνεται με τους σφιγκτήρες τοίχο, που καθορίστηκαν από τον πείρους στις οπές, και η κορυφή είναι κλειστή εκτροπέας προστατεύει ενάντια στην είσοδο της καταβύθισης. Ο σωλήνας τροφοδοσίας αποσύρεται μόνο μερικώς στο δρόμο, προστατεύεται από πάνω με μεταλλικό πλέγμα και εκτροπέα. Στο εσωτερικό, ο σωλήνας τροφοδοσίας στερεώνεται με τους σφιγκτήρες στον τοίχο.

Σημαντικό! Το συμπύκνωμα μπορεί να συσσωρευτεί στον αγωγό τροφοδοσίας, οπότε στο τέλος του τοποθετείται ένας ειδικός συλλέκτης υγρασίας με βρύση για την αποστράγγιση του πλεονάσματος.

Δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού

Όπως συμβαίνει με τον φυσικό εξαερισμό με εξαναγκασμένο αέρα, το σχέδιο του υποχρεωτικού πρέπει να προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Το ίδιο το έργο πρέπει να περιλαμβάνει υπολογισμούς για την ωριαία πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο και τους όγκους του. Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα υπολογίζεται με βάση ρυθμό ροής 2 m3 ανά 1 m2 επιφάνειας ανά ώρα. Με τον πολλαπλασιασμό της έντασης του δωματίου με τον ρυθμό της ανταλλαγής αέρα επιτυγχάνεται η απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα. Μια άλλη παράμετρος για την επιλογή του ανεμιστήρα είναι η απώλεια πίεσης στο κανάλι, οπότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα με περιθώριο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες στο σύστημα. Για λόγους σαφήνειας, ας αναλύσουμε ένα παράδειγμα για ένα δωμάτιο με όγκο 100 m3. Το μήκος του αγωγού εξαερισμού είναι 10 m, η διάμετρος είναι 100 mm.

Αριθμός πίνακα 2. Υπολογισμός της απώλειας πίεσης ανά κανάλι αέρα 1 m

Η έξοδος του ανεμιστήρα θα είναι ίση με 100 * 2 = 200 m3 / ώρα. Στο παραπάνω διάγραμμα βρίσκουμε το οριζόντιο σημείο διέλευσης 200 m3 / h και τη διαγώνιο (διάμετρο διαύλου 100 mm.). Αφού κατεβαίνουμε κατ 'ευθείαν προς τα κάτω σε μια κατακόρυφο, θα λάβουμε απώλεια πίεσης σε 1 m, και θα κάνει 8 Pa. Για ολόκληρο το κανάλι αέρα, η απώλεια θα είναι 8 Pa * 10 m = 80 Pa. Τώρα μένει μόνο να βρεθεί ένας ανεμιστήρας, ο οποίος, με απώλεια πίεσης 80 Pa, θα έχει χωρητικότητα 200 m3 / h.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι σκόπιμο να εξοπλιστεί ο υποχρεωτικός αερισμός σε σπίτια με μεγάλη έκταση που απαιτούν ένα ενιαίο κεντρικό σύστημα εξαερισμού και ο εξαερισμός του κελαριού θα είναι μόνο ένα μέρος αυτού. Οι υπολογισμοί και η δημιουργία ενός τέτοιου έργου απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, οπότε θα ήταν καλύτερο να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικών. Φυσικά, είναι δυνατό να οργανωθεί ο υποχρεωτικός αερισμός μόνο στο υπόγειο, και αυτό μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Σχέδιο εξαναγκασμένου εξαερισμού του υπογείου: φωτογραφία

Σημαντικό! Για να εξασφαλισθεί μόνο ο εξαερισμός του υπογείου, είναι δυνατόν να αποκλειστεί βίαια από το σύστημα ένα τέτοιο στοιχείο όπως η μονάδα παροχής του κλιβάνου ή του κλιματιστικού. Αφαιρέστε ή αφήστε αυτό το στοιχείο, εξαρτάται από τις απαιτήσεις για τον αερισμό του υπογείου και την προβλεπόμενη χρήση του ίδιου του υπογείου.

Η τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού εξαναγκασμένου αέρα δεν διαφέρει πολύ από την εγκατάσταση ενός φυσικού αεραγωγού και πώς μπορεί να γίνει διάγνωση παραπάνω. Η κύρια διαφορά είναι στα ακόλουθα σημεία. Πρώτον, οι σωλήνες εξάτμισης και τροφοδοσίας μπορούν να τοποθετηθούν σε επίπεδο 50 cm πάνω από το έδαφος. Δεύτερον, στους ίδιους τους σωλήνες εγκαθίστανται ανεμιστήρες, ένας για τον αέρα τροφοδοσίας, ο δεύτερος για την εξάτμιση. Αυτό μπορεί να απαιτεί την εγκατάσταση μονάδων έγχυσης.

Βίντεο: εξαναγκασμένος εξαερισμός

Δημιουργώντας τον εξαερισμό του κελάρι με τα χέρια τους, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, ξεκινώντας από τις στοχευμένες συνθήκες λειτουργίας των χώρων και τελειώνοντας με τις φυσικές συνθήκες στην περιοχή όπου κτίζεται το σπίτι. Η ίδια η διάταξη εξαερισμού δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη για εκείνους που είναι συνηθισμένοι να κάνουν τα πάντα. Το κύριο πράγμα είναι να κάνουμε όλη τη δουλειά προσεκτικά και χωρίς βιασύνη.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι υπόγειες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται συχνά ως κελάρια απευθείας στη βάση ενός σπιτιού ή κάτω από ένα οικονομικό κτίριο.

Κατά κανόνα, αποθηκεύουν φρέσκα και μεταποιημένα προϊόντα, δημιουργώντας ένα βέλτιστο μικροκλίμα γι 'αυτά. Ένα από τα κύρια εποικοδομητικά στοιχεία της ανταλλαγής αέρα είναι η διάταξη του στοιχείου εξαγωγής.

Ο εξαερισμός κελάρι μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξάτμισης στο κελάρι παρέχει προστασία έναντι της συμπύκνωσης στις επιφάνειες της αποθήκης λαχανικών, η οποία προστατεύει την καλλιέργεια από τις διεργασίες σποράς.

Hood στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρύθμισης της σωστής κυκλοφορίας του αέρα στο υπόγειο του σπιτιού. Οι ροές του αέρα μπορούν να κινούνται φυσικά, αλλά μπορούν να εξαναγκαστούν.

Επιπλέον, είναι δυνατό να εξοπλιστεί ο εξαερισμός με μονάδες που αυξάνουν την αποδοτικότητά του.

Τυπικά, η βάση οποιουδήποτε συστήματος αερισμού για το υπόγειο είναι δύο σωλήνες. Μέσα από την εξάτμιση, ο αέρας εγκαταλείπει το δωμάτιο, τοποθετείται στη γωνία του κελαριού κάτω από την οροφή και αφαιρείται μισό μέτρο.

Εντός της επιφάνειας μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσθετη μόνωση με ορυκτοβάμβακα ή άλλα θερμομονωτικά υλικά.

Στον φρέσκο ​​αέρα έρχεται καθαρός αέρας, ενημερώνοντας το υπόγειο από την αντίθετη γωνία. Η ίδια η τρύπα είναι τοποθετημένη σε απόσταση 40 * 60 cm από το δάπεδο και το άκρο της θα πρέπει να σηκωθεί σημαντικά πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Στο κύκλωμα αερισμού χρησιμοποιείται και άλλος εξοπλισμός - αποσβεστήρες, εκτροπείς, ανεμιστήρες, ειδικά κλιματικά συστήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταστεί το μικροκλίμα στο υπόγειο βέλτιστο είναι να οργανωθεί ένας φυσικός αερισμός. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο ανταλλαγής αέρα, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει ορισμένα πλεονεκτήματα:

 • Το φθηνό κόστος της κατασκευής αφαιρείται, αφού τα απόβλητα παράγονται μόνο για τα υλικά των στοιχείων, τα οποία είναι πολύ λίγα.
 • Δυνατότητα τοποθέτησης ενός τέτοιου συστήματος όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και μετά, κατά τη λειτουργία.
 • Απλότητα και ευκολία εγκατάστασης, καθώς και ταχύτητα υλοποίησης.

Μείον κανένας έλεγχος της θερμοκρασίας μπορεί να ονομάζεται ένα σύστημα, εξάλλου, με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι περίπου ίση με την εσωτερική κυκλοφορία δεν εκτελείται λόγω έλλειψης διαφορά.

Εγκατάσταση φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για την κυκλοφορία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους φυσικά, χρειάζονται δύο σωλήνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία υλικών, αλλά πιο συχνά παίρνετε PVC, ως φθηνό, ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέταλλο, πλαστικό ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Η διατομή επιλέγεται με βάση την έκταση του υπογείου, 6-8 τετραγωνικά μέτρα είναι συνήθως αρκετά 12 * 12 εκ.

Σε περίπτωση που η κουκούλα στο κελάρι κατασκευάζεται από ένα κανάλι, τότε το μέγεθος του τμήματος θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, με υπόγειο 6-8 τ.μ. η τιμή θα είναι τουλάχιστον 15 cm.

Με αυτή τη διάταξη εξαερισμού, σε ένα σωλήνα, παράγονται ταυτόχρονα δύο κανάλια - τροφοδοσία και εξαγωγή, καθένα από τα οποία είναι εφοδιασμένο με δικό του αποσβεστήρα, ο οποίος ρυθμίζει τη ροή του αέρα από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά σημεία:

 • Όσο υψηλότερη είναι η έξοδος του αγωγού εξαγωγής στην επιφάνεια, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η εσωτερική εναλλαγή αέρα.
 • Τα εξωτερικά συμπεράσματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικά προστατευτικά για προστασία από τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις και τα μικρά έντομα.
 • Όσο πιο άμεσο είναι το περίγραμμα, τόσο καλύτερη είναι η διαπερατότητα των ρευμάτων αέρα, οι στροφές και οι καμπύλες επιβραδύνουν πολύ την κίνηση.
 • Και οι δύο σωλήνες πρέπει να επιλέγονται με την ίδια διατομή έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφορά στον εισερχόμενο και εξερχόμενο αέρα.

Ο φυσικός αερισμός σε μικρά υπόγεια είναι η καλύτερη επιλογή για τον εξοπλισμό του κελάριου. Αλλά αν η περιοχή είναι σημαντική, πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Για μεγάλες εκτάσεις, δεν είναι εφικτός ο καλός εξαερισμός χωρίς να πιέζονται οι εξαναγκασμένες μάζες αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Με εμβαδόν 40 τ.μ. ή όταν οργανώνετε μια κατοικία, είναι απαραίτητο να κάνετε αναγκαστικό σχέδιο. Αυτό θα εξασφαλίσει όχι μόνο την ανανέωση του εναέριου χώρου με φρέσκα ρεύματα, αλλά επίσης θα απομακρύνει την υπερβολική υγρασία και την υγρασία, τόσο συνηθισμένη στους υπόγειους χώρους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τοποθετείτε εξοπλισμό ή αποθέματα από υλικά που είναι ευαίσθητα σε διαβρωτικά φαινόμενα σε υποκατάστατα.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι:

 • Ανεξαρτησία από τους δείκτες θερμοκρασίας εκτός και εντός.
 • Ρύθμιση και έλεγχος της εισαγωγής αέρα και της έντασης της εσωτερικής ανταλλαγής αέρα.
 • Είναι δυνατή η θέρμανση του αέρα στο υπόγειο και το φιλτράρισμα.

Το μειονέκτημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανάγκη για περιοδική συντήρηση των συστημάτων εξοπλισμού, πολύπλοκη εγκατάσταση και αυξημένο κόστος του ίδιου του εξοπλισμού.

Λόγω της χρήσης τεχνικών μέσων, είναι απαραίτητο να διεξάγονται ηλεκτρικά καλώδια στο εσωτερικό, για τα οποία θα πρέπει να κάνετε καλωδιώσεις. Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι, το σύστημα δεν θα λειτουργήσει.

Τύποι διάταξης συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Μεταξύ των συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού υπάρχουν διάφοροι τύποι εξοπλισμού από τις διάφορες συσκευές.

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, για παράδειγμα, κατασκευάζονται στο σωλήνα εξάτμισης και παρέχουν μεγαλύτερη εκροή αέρα εξαγωγής. Για τα μεγάλα δωμάτια κάνουν δύο ανεμιστήρες, με το δεύτερο τοποθετημένο στην τροφοδοσία για να αυξήσει την ένεση.

Αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας, παρέχοντας τη δυνατότητα ελέγχου των μάζων αέρα και της θερμοκρασίας του υπογείου. Η ισχύς από το δίκτυο μπορεί να γίνει από ένα κοινό ηλεκτρικό δίκτυο (καλώδιο από το κελάρι μέχρι το σπίτι) ή από μια ξεχωριστή γεννήτρια (σε περίπτωση τοποθέτησης κάτω από το κτίριο του νοικοκυριού).

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν εναλλακτική λύση για τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται ένας εκτροπέας στο κανάλι εξαγωγής, ο οποίος βελτιώνει την έγχυση αέρα λόγω μιας ειδικής ζώνης εκκένωσης στην ίδια την είσοδο, μεταφέροντας ενέργεια στους ανεμιστήρες.

Deflector για τον αερισμό του κελαριού

Η ουσία του έργου του εκτροπέα είναι ότι η ροή του αέρα διαχέεται γύρω από τον διαχύτη και δημιουργεί μια αυξημένη έλξη στον σωλήνα, που κυκλοφορεί τις μάζες του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε σημαντικά τον ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα να αυξήσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες της διάταξης deflector:

 1. Deflector ASTATO, που λειτουργεί από τον άνεμο ή από τον ηλεκτροκινητήρα. Παρέχεται ένας ειδικός αισθητήρας, ο οποίος αποσυνδέει τη μηχανική έλξη με επαρκή ισχύ αέρα.
 2. Ο εκτροπέας-weathervane, που λειτουργεί μόνο στον άνεμο, ρυθμίζεται για κάθε κατεύθυνση του ανέμου. Το μειονέκτημα είναι η παρουσία ρουλεμάν, η τακτική λίπανση και η αντικατάστασή τους.
 3. Στατικός εκτροπέας - μοντέλο με ανεμιστήρα εκτοξευτήρα. Διαθέτει έναν ήσυχο τρόπο λειτουργίας και αποτελεσματική αποστράγγιση της υγρασίας από τους σωλήνες.
 4. Περιστρεφόμενος στρόβιλος, που χρησιμοποιείται σε χώρους με συνεχή ισχυρό αέρα.
 5. Διάφορα εκτροπείς σχήματος Η, σφαιρικά, εκτροπείς Grigorovich.

Τύποι ανεμιστήρων σε εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η αρμόδια ανταλλαγή αέρα του υπογείου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων καναλιού και αξονικού τύπου.

Οι αγωγοί χαρακτηρίζονται από μέση χωρητικότητα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε τμήμα του σωλήνα. Οικονομικό, καταναλώνει λίγη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες τοποθετούνται στις έξοδοι ή τις εισόδους του απορροφητήρα και στην είσοδο. Είναι πιο δαπανηρές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εγγυώνται ισχυρές ροές αέρα. Παρέχεται πάντοτε μια βαλβίδα, η οποία προστατεύει το υπόγειο από μάζες ψυχρού αέρα.

Έλεγχος του μικροκλίματος του κελαριού

Με τον τύπο του ελέγχου θερμοκρασίας στο δωμάτιο υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Αυτόματη - απόλυτα αυτόνομη και δεν απαιτεί την παρουσία ενός ατόμου. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας χώρου και η σύνδεση ανεμιστήρων ενεργοποιείται μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας που παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι θερμορυθμιστές, οι οποίοι πληρούν το ρόλο ενός ατόμου στην εκκίνηση του συστήματος.

Μηχανική - απαιτεί την εκτόξευση ενός άνδρα ο οποίος παρακολουθεί ανεξάρτητα τη θερμοκρασία και την υγρασία του υπογείου και ρυθμίζει χειροκίνητα τους αποσβεστήρες και τους ανεμιστήρες στους σωλήνες.

Σημαντικό! Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, πρέπει να τηρείτε την ακρίβεια της διατήρησης της θερμοκρασίας. Εάν είναι δυνατές αποκλίσεις 2 μοίρες, τότε είναι ευκολότερο να εξοπλιστεί το μηχανικό σύστημα. Διαφορετικά, μόνο αυτόματο έλεγχο.

Υλικά για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού υπογείου προϋποθέτει τη χρήση διαφόρων τύπων σωλήνων. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται πολυαιθυλένιο χαμηλής πίεσης ή αμιαντοτσιμέντο.

Τα τσιμέντα αμιάντου μοιάζουν με σχιστόλιθο, έχουν αυξημένο επίπεδο αντοχής και ανθεκτικότητας, καθώς και αντοχή σε διαβρωτικά φαινόμενα. Είναι κατασκευασμένα σε μεγάλα κομμάτια, έτσι ώστε το σύστημα εξαερισμού αυτών να αποτελείται από ολόκληρα μέρη.

Οι σωληνώσεις από πολυαιθυλένιο θα πρέπει να συγκολληθούν, για τις οποίες απαιτούνται εργαλεία και ειδικές δεξιότητες.

Το μέταλλο για εξαερισμό χρησιμοποιείται αρκετά σπάνια, αν και είναι φθηνό. Αυτό οφείλεται στην ευαισθησία στη διάβρωση, για την προστασία από την οποία οι σωληνώσεις θάβονται στο έδαφος με προκαταρκτική επεξεργασία με αντιδιαβρωτικά και στεγανοποιητικά υλικά.

Επιπλέον, η υγρασία συλλέγεται πιο ενεργά στο μέταλλο, επειδή το μέταλλο στον εξαερισμό χρησιμοποιείται μόνο στον υποχρεωτικό τύπο του.

Ανεξάρτητα από το υλικό, οι σχάρες και οι κουκούλες τοποθετούνται σε οπές σωλήνων για προστασία από την υγρασία και τα συντρίμμια.

Εξαγωγή στο κελάρι: Σύστημα συναρμολόγησης και ελέγχου πρόσφυσης

Μόλις επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, επιλέξτε το υλικό του συστήματος, το εμπορικό σήμα των ανεμιστήρων, των εκτροπέων, των αποσβεστήρων και άλλων στοιχείων του συστήματος, είναι δυνατή η έναρξη της συναρμολόγησης του καλύμματος:

 • Στο ανώτατο όριο του θησαυρού, γίνεται άνοιγμα για τον αγωγό αερισμού.
 • Εφαρμόζεται η εγκατάσταση ενός αγωγού εξαγωγής με διάκενο στην επιφάνεια των 15 cm.
 • Στην απέναντι γωνία, ένα άνοιγμα στον τοίχο γίνεται 2 cm πάνω από το δάπεδο και δεν υπερβαίνει τα 5 cm.
 • Ένας σωλήνας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος και εξωτερικά η έξοδος πάνω από το κελάρι δεν είναι υψηλή, καθώς πρέπει να υπάρχει διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο σωλήνων.
 • Η έξοδος του σωλήνα τροφοδοσίας στο δρόμο είναι κλειστή με μια γρίλια ή έναν εκτροπέα.
 • Μέσα στο κελάρι υπάρχουν εγκατεστημένοι αποσβεστήρες, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται ο έλεγχος εισαγωγής αέρα.

Αφού ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του συστήματος, ελέγξτε τις επιθυμίες του. Από τις μεθόδους αυτής της επαλήθευσης, μπορεί κανείς να πάρει το απλούστερο φύλλο χαρτιού. Εάν το φέρετε στο άνοιγμα του σωλήνα παροχής, τότε αρχίζει να ταλαντεύεται, έτσι υπάρχει έλξη. Η ίδια αρχή και με έναν αναμμένο αγώνα - ο καπνός του πρέπει να εξαλειφθεί από το κελάρι από το σωλήνα εξάτμισης.

Συστάσεις για την εγκατάσταση κουκούλας

Κατά την εγκατάσταση της κουκούλας, θα είναι χρήσιμες ορισμένες συστάσεις σχετικά με τη ρύθμιση:

 • Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου, για το οποίο στα τοιχώματα αφήνεται ένα άνοιγμα, μέσω του οποίου βρίσκονται οι σωλήνες εξαερισμού.
 • Ο ομοιόμορφος αερισμός του κελάρι γίνεται με την αύξηση των διαμέτρων ενός από τους σωλήνες, ο κύριος κανόνας - η διάμετρος της παροχής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο των καυσαερίων. Η μη συμμόρφωση με αυτή την απαίτηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αποθεματοποιημένα αποθέματα και βλάβη στην ανθρώπινη υγεία λόγω μόλυνσης με αέριο.
 • Οι σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα, γεγονός που μειώνει την απόδοση του συστήματος.
 • Εάν το κελάρι κατασκευάζεται κάτω από ένα σπίτι ή κτίριο, η καταπακτή στην είσοδο ή στην πόρτα παίζει το ρόλο της κουκούλας.
 • Ως παραλλαγή του υλικού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστικό που χρησιμοποιείται στα συστήματα αποχέτευσης - κατάλληλη διάμετρος και φθηνό κόστος το καθιστούν κατάλληλο για τη διάταξη της κουκούλας.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης στο δρόμο είναι προσεκτικά μονωμένος, διαφορετικά το συμπύκνωμα στο εσωτερικό του θα παγώσει το χειμώνα και θα φράξει την πρίζα με αέρα.

Ενάντια στον σχηματισμό συμπυκνώματος στους σωλήνες, η μόνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο στο εξωτερικό μέρος αλλά και σε όλο το μήκος.

Από τη σωστή διάταξη εξαερισμού του κελάριου ή κελάριου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από την ασφάλεια των προϊόντων, και τελειώνει με την υγεία των ενοικιαστών του σπιτιού. Σχέδια σχεδίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο του σπιτιού κατά τη διάρκεια της κατασκευής λόγω της εξαιρετικής σημασίας του.

Αλλά ακόμη και σε ένα χτισμένο και λειτουργικό σπίτι, το πρόβλημα του πώς να τραβήξει σωστά μια κουκούλα στο υπόγειο δεν είναι, επειδή είναι δυνατόν ακόμη και από μόνη της. Το κύριο είναι να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της ρύθμισης και της ακολουθίας της εργασίας.

Πώς να κάνετε τον κατάλληλο εξαερισμό στο υπόγειο

Οποιοδήποτε υπόγειο χρειάζεται τουλάχιστον ελάχιστο εξαερισμό.

Συνήθως το σύστημα εξαερισμού στο υπόγειο τοποθετείται στο έργο και δημιουργείται κατά την κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας. Αλλά αν δεν υπάρχει τίποτα, τίθεται το ερώτημα, πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο. Από μόνη της είναι πολύ πιθανό να διορθωθεί σωστά η κατάσταση και να αποκατασταθεί ο πλήρης αερισμός στο υπόγειο, πράγμα που εξασφαλίζει μακρά λειτουργία ολόκληρου του σπιτιού.

Σημαντική είναι η διατήρηση στο υπόγειο των απαραίτητων χαρακτηριστικών θερμοκρασίας, καθώς και το επίπεδο υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία δεν συμβάλλει στη διατήρηση των προϊόντων που αποθηκεύονται στο υπόγειο ούτε στην κατάσταση του εξοπλισμού και των δομών. Μην ξεχνάτε τη σφράγιση των κελαριών της ιδιωτικής κατοικίας και ελέγχετε τακτικά την απουσία διαρροών.

Είδη εξαερισμού

Οι ποικιλίες των συστημάτων εξαερισμού χωρίζονται ανάλογα με την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού τους σε διάφορους τύπους:

 • Το πιο απλό, φυσικό - σε βάρος των εκρήξεων (οπών) στο ίδρυμα.
 • Προμήθεια και εξαγωγή, φυσικά - λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας στην είσοδο και την έξοδο των αεραγωγών.
 • Προμήθεια και εξάτμιση, αναγκασμένη, λειτουργία λόγω των ανεμιστήρων του καναλιού.
 • Συνδυασμένη ή πολύπλοκη, πραγματοποιώντας όχι μόνο εξαναγκασμένη εισροή και εξαγωγή, αλλά και ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Αν θέλετε να μετατραπεί σε υπόγειο σε ένα πλήρες κτίριο κατοικιών, θα πρέπει να εργαστείτε σοβαρά στον αερισμό.

Τα πιο απλά συστήματα

Τα κελάρια μιας ιδιωτικής κατοικίας χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποθήκευση τροφίμων σε ξηρή και δροσερή κατάσταση. Αλλά όχι σπάνια στα υπόγεια είναι διατεταγμένα δωμάτια με τους πιο διαφορετικούς σκοπούς. Αυτά είναι τα λουτρά, τα εργαστήρια, τα γυμναστήρια κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται ένα σωστά διαρρυθμισμένο, ενεργό σύστημα εξαερισμού για την εξασφάλιση καλής κυκλοφορίας αέρα.

Το απλούστερο σχέδιο εισαγωγής αέρα δεν είναι δύσκολο να χτιστεί με τα χέρια σας. Οι εξαντλημένες προσπάθειες θα εξαρτηθούν από την επιφάνεια του υπογείου, το βάθος και την κατασκευή τοίχων. Για να κατασκευαστεί ο απλούστερος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι, δεν απαιτούνται πάρα πολλά υλικά:

 • Δύο μέταλλο, αμιαντοτσιμέντο ή πλαστικοί σωλήνες, με διάμετρο περίπου 10-15cm.
 • Βύσματα με την ίδια διάμετρο.
 • Κατασκευές θόλων.
 • Θερμομόνωση - ορυκτοβάμβακας ή παρόμοια.

Εάν το μέγεθος των δωματίων είναι μικρό και δεν υπάρχουν χωρίσματα, θα αρκεί να φτιάξετε τις τρύπες εισροής στο πάνω μέρος, οι οποίες μπορούν να τρυπηθούν στο υπόγειο ή στη βάση του ιδιωτικού σπιτιού. Είναι σωστό να καλύπτετε τέτοια εκρήξεις με ένα πλέγμα από τα τρωκτικά και από μέσα με ένα πλέγμα ή ένα πτερύγιο. Μέσω του αποσβεστήρα, είναι δυνατή η ρύθμιση της εισαγωγής αέρα ανάλογα με την ανάγκη και τις εποχές.

Ένα τέτοιο πλαστικό πλέγμα δεν επιτρέπεται να διεισδύσει στο υπόγειο μικρών ζώων, όπως ποντίκια και αρουραίοι.

Μια παρόμοια αποσβεστήρα στο εσωτερικό του σωλήνα θα επιτρέψει την εύκολη ρύθμιση του μικροκλίματος.

Αν το κελάρι ή το κελάρι είναι ενταφιασμένο στο έδαφος εντελώς, δεν θα είναι δυνατή η τοποθέτηση των εκρήξεων, είναι απαραίτητο να γροθιάσετε τα δάπεδα και να ξεκινήσετε τους αγωγούς αέρα. Για τις ημι-θαμμένες κατασκευές υπογείων, ο εξαερισμός αυτός διευθετείται πολύ εύκολα από τα χέρια, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε να πετάξουμε τον αέρα στις αντίθετες πλευρές του υπογείου. Η διάμετρος των διοχέτευσης πρέπει να είναι κατάλληλη για καλή εισροή και εκροή αέρα. Για πιο περίπλοκα και μεγάλα κελάρια, ρυθμίστε σωστά τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Μία φθηνή και γρήγορη έκδοση ενός τέτοιου συστήματος είναι η διευθέτηση δύο καναλιών για την είσοδο της ροής αέρα και την έξοδο του. Αυτό μπορεί να γίνει με το χέρι με τη βοήθεια δύο σωλήνων διαμέτρου 100 mm έως 150 mm. Το κανάλι εξάτμισης (το άνοιγμα του σωλήνα) θα πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος, ακριβώς κάτω από την οροφή του υπογείου και να βγαίνει στο ύψος της οροφής του σπιτιού, κατά προτίμηση πάνω από την κορυφογραμμή.

Το εξωτερικό μέρος του σωλήνα εξαγωγής συνιστάται να είναι μονωμένο και το κατώτερο τμήμα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με συλλέκτη συμπυκνωμάτων και βρύση για την αποστράγγισή του.

Ένα παράδειγμα του σχεδίου εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής στο σπίτι.

Το κανάλι τροφοδοσίας πρέπει να έχει μια είσοδο για το επίπεδο υπογείου δάπεδο μέχρι ύψος περίπου 40-50 cm. Σε περιπτώσεις όπου το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των προϊόντων, συνιστάται άνοιγμα τροφοδοσίας τοποθετημένο αμέσως πάνω από την τοποθέτησή τους. Στόμιο εισαγωγής αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο από το έδαφος, αυτό θα εμποδίσει ένα κανάλι από να πάρει μέσα στο νερό, λάσπη και το χιόνι.

Οι αγωγοί τροφοδοσίας και εξαγωγής διανέμονται σε διαφορετικά άκρα του υπογείου, έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί σε όλο το δωμάτιο. Η ανταλλαγή αέρα σε ένα τέτοιο σύστημα θα παρέχεται από μια διαφορά στη θερμοκρασία στο ύψος της οροφής και στο χαμηλότερο επίπεδο της εισόδου.

Για να μην εξαρτάτε από τον καιρό, που μπορεί να αλλάξει την πτώση της θερμοκρασίας, μπορείτε να φτιάξετε στα χέρια σας έναν αναπνευστήρα που εργάζεται στην εκροή αέρα στον αγωγό εξαγωγής. Επιπλέον, η τρύπα εισροής είναι σωστά τοποθετημένη στο βόρειο, σκιερό μέρος του σπιτιού.

Αυτός ο εξαερισμός δεν καταστρέφει την εμφάνιση της πρόσοψης του κτιρίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέτοιες διακοσμητικές μπλοκ.

Μην ξεχνάτε, επίσης, να κλείσετε το πλέγμα εισόδου με τη διείσδυση μικρών τρωκτικών, και κατά προτίμηση ένα ισχυρό πλέγμα. Όταν υπάρχουν χωρίσματα στο υπόγειο που χωρίζουν το δωμάτιο σε χώρους, διαμερίσματα, πρέπει να δημιουργούνται οπές εξαερισμού σε καθένα από αυτά. Ένα τέτοιο σύστημα θα εκπληρώσει αποτελεσματικά το σκοπό του για τα κελάρια μέχρι 30 m2, αλλά για πιο ευρύχωρα δωμάτια θα πρέπει να σκεφτείτε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ένα παρόμοιο σύστημα για να κανονιστεί στο υπόγειο του σπιτιού με τα χέρια τους είναι κάπως πιο περίπλοκο. Το όνομα δείχνει ότι η ροή του αέρα είναι προς τα μέσα, αντλείται από τους ανεμιστήρες του καναλιού (ενσωματωμένο αγωγό). Για την απομάκρυνση του στάσιμου αέρα χρησιμοποιούνται παρόμοιοι ανεμιστήρες, που εργάζονται στην κουκούλα. Έτσι, το σύστημα των ανεμιστήρων και των αγωγών αέρα αναγκάζει τις μάζες του αέρα να κυκλοφορήσουν ενεργά. Είναι σημαντικό να ρυθμίσετε το σύστημα ελέγχου ανεμιστήρα έτσι ώστε η λειτουργία του να πραγματοποιείται ταυτόχρονα.

Για την υποχρεωτική κυκλοφορία αέρα αυτοί οι μικροί οπαδοί συναντιούνται εδώ

Ένα σημαντικό σημείο είναι να υπολογίσετε σωστά τη δύναμη των ανεμιστήρων του εγκατεστημένου καναλιού. Αυτό καθορίζει την ένταση του εισερχόμενου αέρα και την ταχύτητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο. Αυτό θα βοηθήσει τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα πρέπει να προτείνουν τι δύναμη θα πρέπει να είναι ανεμιστήρες, ανάλογα με το μέγεθος του υπογείου. Τέτοιες συμβουλές μπορούν να παρέχονται από συμβούλους πωλήσεων εξειδικευμένων καταστημάτων ή επιχειρήσεων, με βάση τον υπολογιζόμενο όγκο του υπογείου σας και τις διαμέτρους των αγωγών.

Η εγκατάσταση ανεμιστήρων στο σύστημα εξαερισμού δεν είναι δύσκολη. Επί του παρόντος, παράγεται μια ποικιλία ανεμιστήρων, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε την κατάλληλη από πλευράς ισχύος και διάμετρος των αεραγωγών. Οι ανεμιστήρες, συχνά, κατασκευάζονται σε εξειδικευμένες περιπτώσεις που έχουν αξιόπιστα εξαρτήματα, ενώ το πλήρες σετ συμπληρώνεται με παρενθέσεις και όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η συσκευή είναι ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού με βολικό έλεγχο.

Ο έλεγχος εκτελείται από τη μονάδα ελέγχου, στην οποία εξέρχονται οι διακόπτες των τρόπων παροχής καναλιών καυσαερίων, η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ολόκληρου του συστήματος, μερικές φορές οι αισθητήρες θερμοκρασίας τοποθετούνται στη μονάδα. Είναι δυνατό να εξοπλιστεί το σύστημα με ένα χρονοδιακόπτη, με το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε την ώρα ενεργοποίησης / απενεργοποίησης της λειτουργίας των ανεμιστήρων. Ο χρονοδιακόπτης είναι επίσης εγκατεστημένος στη μονάδα ελέγχου.

Θα πρέπει να θυμόμαστε τον σχηματισμό συμπυκνωμάτων στους αγωγούς, να συλλέγουμε και να το αφαιρούμε, είναι απαραίτητο να παρέχουμε ένα δοχείο στο οποίο θα συλλέγεται το υγρό.

Η ποιότητα του συστήματος εξαερισμού υπογείου εξαρτάται από την άνεση των δωματίων πάνω από αυτό. Ως εκ τούτου, το αναγκαστικό σύστημα θα είναι η ιδανική λύση για την ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο οποιασδήποτε δομής και οποιουδήποτε προορισμού.

Επιλέγοντας τον εξαναγκασμένο τύπο εξαερισμού, μπορείτε πάντα να κάνετε τη διανομή του εισερχόμενου αέρα μέσω αρκετών δωματίων κελαριών.

Συνδυασμένο ή σύνθετο σύστημα εξαερισμού

Σε περιπτώσεις όπου μια αρκετά μεγάλη αίθουσα υπογείου σχεδιάζεται να διευθετηθεί για μακρά επίσκεψη σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, η απλή εγκατάσταση του εξαερισμού δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Το δωμάτιο πρέπει να είναι ζεστό ανά πάσα στιγμή του έτους και επίσης να διατηρεί την υγρασία σε άνετο επίπεδο. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο οι χώροι να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις:

 • έχουν καλή στεγανοποίηση.
 • έχουν επαρκή θερμομόνωση.
 • διαθέτουν σύστημα θέρμανσης.

Η συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις θα δημιουργήσει ένα εντελώς οικιστικό υπόγειο.

Ένα τέτοιο περίπλοκο σύστημα εξαερισμού με τα χέρια τους είναι πολύ δύσκολο να τα κανονίσουμε, γιατί είναι απαραίτητο να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία και υγρασία στο δωμάτιο. Οι κανονιστικές τιμές για τα δωμάτια που επισκέπτονται οι άνθρωποι είναι 17-22 μοίρες και 55-65% σχετική υγρασία. Για την παρακολούθηση αυτών των δεικτών, θα πρέπει να εγκατασταθούν ψυχομετρικά.

Η δημιουργία ενός υπόγειου υπογείου αξίζει να εξεταστεί όχι μόνο ο πολύπλοκος αερισμός, αλλά και η θέρμανση, η διήθηση κλπ.

Αυτά τα συστήματα εξαερισμού δεν είναι απλά για την αυτο-εγκατάσταση, αφού πρέπει να είναι εξοπλισμένα με διάφορα φίλτρα, διαχωριστικά συστήματα και άλλες πολύπλοκες μονάδες. Επομένως, σε αυτό το άρθρο δεν θα ληφθούν υπόψη.

Εν κατακλείδι, σημειώνουμε ότι τα πρότυπα στο υπόγειο μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό εξοπλισμό με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 36 βολτ!

Εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας - επιλέξτε το σύστημα και το κάνετε μόνοι σας

Απαιτούμενα εργαλεία

Ο ποιοτικός αερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας καθιστά δυνατή τη χρήση αυτού του τμήματος του κτιρίου κατοικιών ως εξαιρετικού εμπορικού καταστήματος. Τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα δεν θα βλάψουν κανένα επιμελώς πλοίαρχο!

Συστήματα εξαερισμού για υπο-πατώματα οποιωνδήποτε οικιστικών κτιρίων

Ο εξαερισμός του κελάρι στην ιδιωτική κατοικία απομακρύνει την υπερβολική υγρασία και εξασφαλίζει μια σταθερή κυκλοφορία αέρα. Χάρη σε αυτό, μούχλα και μύκητες δεν εμφανίζονται ποτέ στο ισόγειο. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση κονσερβοποιημένων τροφίμων, λαχανικών και άλλων προμηθειών καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, το υπόγειο με καλά αερισμένο αερισμό είναι κατάλληλο για τη διευθέτηση μιας μικρής αθλητικής αίθουσας, ενός εργαστηρίου στο σπίτι ή μιας σάουνας.

Διαρρύθμιση του συστήματος εξαερισμού στο υπόγειο

Η συνεχής εναλλαγή του αέρα μεταξύ των χώρων του υπόγειου και του δρόμου εγγυάται την ασφάλεια των δαπέδων και την ίδρυση του κτιρίου κατοικιών. Αυτά τα στοιχεία του σπιτιού εκτίθενται στην υψηλή υγρασία στην πρώτη θέση. Και η απλούστερη μέθοδος για την προστασία τους είναι η οργάνωση αποτελεσματικού εξαερισμού. Η τελευταία, εξάλλου, αποκλείει τον κίνδυνο συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στα κελάρια στα οποία τοποθετείται ο εξοπλισμός για τη θέρμανση του σπιτιού. Όπως μπορείτε να δείτε, ο εξαερισμός στο υποπεδίο πρέπει να υπάρχει χωρίς διακοπή. Έχει μεγάλη σημασία για την απρόσκοπτη και μακροχρόνια λειτουργία όλων των κτιρίων κατοικιών.

Ο ποιοτικός αερισμός στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού μπορεί να κατασκευαστεί από έναν περισσότερο ή λιγότερο έμπειρο αρχηγό του σπιτιού με τα χέρια του. Εδώ είναι σημαντικό μόνο να προσδιοριστεί σωστά ο τύπος του συστήματος που είναι κατάλληλος για μια συγκεκριμένη περίπτωση και να κατανοηθούν οι ιδιαιτερότητες της ρύθμισής του. Το υπόγειο αερισμού είναι:

 1. Φυσικά. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα περιλαμβάνει ένα ελάχιστο στοιχείο - σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 2. Αναγκασμένος. Ένα τέτοιο σύστημα συνήθως αποτελείται από αρκετά κανάλια καυσαερίων συνδεδεμένα σε ένα δίκτυο, μια μονάδα τροφοδοσίας και έναν ειδικό ανεμιστήρα που παρέχει εξαγωγή αέρα από το υποδάπεδο.

Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε πώς να εξοπλίσουμε σωστά τον αερισμό αυτών των τύπων εαυτού.

Κάνοντας ένα αεράκι - φθηνό, γρήγορο και εύκολο

Με ελάχιστο χρόνο και χρήμα, ο εξαερισμός στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας εγκαθίσταται στο στάδιο της κατασκευής ενός κτιρίου κατοικιών. Ένα τέτοιο σύστημα περιλαμβάνει την οργάνωση οπών ορισμένου μεγέθους στην πλίνθο. Ονομάζονται παραγωγές. Πρέπει να υπολογίσετε έξυπνα την περιοχή τέτοιων οπών, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

 • η εγγύτητα της θέσης των υπόγειων υδάτων κάτω από το σπίτι στην επιφάνεια και άμεσα το έδαφος?
 • βάθος της ίδρυσης του σπιτιού.
 • διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του έτους και της ημέρας ·
 • την ποσότητα των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια των χειμερινών και θερινών περιόδων.

Η απλούστερη επιλογή είναι η δημιουργία προϊόντων

Στην πράξη, η περιοχή των εκρήξεων λαμβάνεται 1/400 σε σχέση με το συνολικό τετράγωνο της στάθμης του υπογείου. Ταυτόχρονα, η περιοχή των οπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 τετραγωνικά μέτρα. m, και η διάμετρος είναι 12,5 cm και άνω. Η αποτελεσματικότητα αυτού του εξαερισμού θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες στο δρόμο, τη θερμοκρασία του αέρα, την κατεύθυνση του ανέμου και τη δύναμη. Σε μια συνηθισμένη κατοικία με ένα τυπικό τετράγωνο (70-80 τ.μ.) Και μια απλή διάταξη, οι ειδικοί συμβουλεύουν να φτιάξουν δύο τρύπες αερισμού σε κάθε πλευρά του κτιρίου. Εάν η ιδιωτική σας κατοικία ανεγερθεί στα πεδινά ή χαρακτηρίζεται από πολύπλοκη διαμόρφωση, ο αερισμός πρέπει να κατασκευαστεί πιο αποτελεσματικά. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να γροθιάσετε δύο χτυπήματα για κάθε 4 μέτρα του ιδρύματος.

Από το εσωτερικό, οι τρύπες για την κυκλοφορία του αέρα πρέπει να καλύπτονται με ειδικά δίχτυα. Θα προστατεύσουν το υπόγειο από τη διείσδυση εντόμων και τρωκτικών σε αυτό.

Στην ιδανική περίπτωση, εάν εξοπλίζετε επιπλέον το φούσκωμα με μεταλλικά πτερύγια. Το καλοκαίρι, πρέπει να διατηρούνται σε μια πλήρως ανοικτή κατάσταση, και το χειμώνα - για να καλύψει. Με αυτήν την προσέγγιση, θα λάβετε ελεγχόμενο φυσικό αερισμό, το έργο του οποίου θα ελέγχεται κατά την κρίση σας. Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε ένα χώρο αποθήκευσης για την αποθήκευση φρούτων, λαχανικών και παρόμοιων προϊόντων το χειμώνα, ένα σύστημα με οσμές δεν θα σας ταιριάξει. Οι οπές εξαερισμού δεν μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν την κατάλληλη κυκλοφορία αέρα και σε σπίτια με μεγάλη έκταση. Τα απόβλητα σε τέτοια κτίρια θα είναι αναποτελεσματικά. Σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλύτερο να κατασκευαστεί ένα σύστημα εξαερισμού δύο σωλήνων. Σχετικά με την περαιτέρω.

Εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής - κανόνες τοποθέτησης

Σύστημα δύο σωλήνων για σταθερή κυκλοφορία του αέρα είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε κατοικία (για μικρά και μεγάλα, με πολύπλοκη και απλή διάταξη). Αυτός ο εξαερισμός στον υποπεδίο μιας σύγχρονης ιδιωτικής κατοικίας γίνεται με την εγκατάσταση δύο αεραγωγών. Μέσω ενός καναλιού, εξάγεται αέρας από το κελάρι, και μέσω του δεύτερου - η παροχή. Οι εν λόγω αεραγωγοί είναι πάντα τοποθετημένοι σε αντίθετες πλευρές του δαπέδου του υπογείου, με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετείται έτσι ώστε το ανώτερο άκρο του να εκτείνεται 0,5-0,6 m πέρα ​​από την άκρη της στέγης και το κάτω μέρος να ανυψώνεται πάνω από τη βάση του υποβάθρου κατά περίπου 1,5 m.
 2. Το άνω άκρο του διαύλου τροφοδοσίας πρέπει να ανυψωθεί πάνω από το επίπεδο του εδάφους κάτω από το σπίτι κατά 1 m και το κατώτερο άκρο να βρίσκεται σε απόσταση 0,5 m από το δάπεδο.

Αυτές οι απαιτήσεις πρέπει να τηρούνται χωρίς αποτυχία. Στη συνέχεια, ο εξαερισμός του κελάρι στην ιδιωτική σας κατοικία θα είναι πραγματικά ποιότητα. Είναι επίσης επιθυμητό να ελέγχεται η ένταση της κυκλοφορίας του αέρα. Για τους σκοπούς αυτούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πτερύγια που περιγράφηκαν προηγουμένως. Ventkanaly ορισμένοι βιοτέχνες σπίτι είναι κατασκευασμένα από ξύλινες σανίδες. Είναι φτηνό, αλλά απαιτεί ορισμένες δεξιότητες ξυλουργικής. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα εσωτερικά κανάλια είναι πολύ ομαλά. Οι σανίδες πρέπει να υποβάλλονται σε προσεκτική επεξεργασία με πλάνη και να ακολουθούνται οι απουσίες μικροσκοπικών ρωγμών στο ξύλο. Το βασικό πλεονέκτημα των ξύλινων αγωγών είναι ότι δεν υπάρχει συμπύκνωση στους τοίχους τους.

Εάν δεν σας αρέσει η ξυλουργική, μπορείτε να το κάνετε πολύ πιο εύκολο. Απλά αγοράστε συμβατικούς πλαστικούς σωλήνες με διατομή περίπου 12-15 mm και τις τοποθετήστε ως αγωγούς εξαερισμού. Ένα τέτοιο γεγονός θα απαιτήσει λιγότερη προσπάθεια από εσάς. Και βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τα άκρα των σωλήνων (επάνω) με τα καθαρά βλέφαρα. Θα προστατεύουν αξιόπιστα τα κανάλια από τη βροχή και θα συμμετέχουν επίσης σε κάποιο βαθμό στην προσαρμογή του ρυθμού ροής αέρα στο σύστημα. Καλό να το ξέρετε! Η ροή αέρα που εισέρχεται στο επίπεδο του υπογείου θα είναι πιο ισχυρή όσο το μικρότερο θα είναι ο αγωγός παροχής αέρα σε σύγκριση με το μήκος του αγωγού εξαγωγής. Λάβετε υπόψη αυτό το γεγονός, αν θέλετε να προσαρμόσετε ανεξάρτητα την ένταση της παροχής του καθαρού αέρα στο κελάρι.

Συστήματα εξαναγκασμένης εξαερισμού - τα πιο αποτελεσματικά

Σε περιπτώσεις όπου ο φυσικός αερισμός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αποστολή που του έχει ανατεθεί, θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα καλύτερο έργο. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το υπόγειό σας για ένα ιδιωτικό εργαστήριο, ένα χώρο παιχνιδιού ή αθλητισμού, αίθουσα μπιλιάρδου, σάουνα, χρειάζεστε ένα καλύτερο σύστημα εξαερισμού. Είναι χτισμένο με τη βοήθεια τέτοιων στοιχείων:

 • ειδικές εισόδους αέρα και εξόδους αέρα.
 • εξοπλισμός έγχυσης ·
 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαμερίσματα για την ανάμειξη ροών αέρα ·
 • διαχύτες.

Το αναγκαστικό σύστημα λειτουργεί με το μηχανικό έλξη στον καθαρό αέρα, το φιλτράρισμα, τη θέρμανση (ψύξη) στη βέλτιστη θερμοκρασία και την τροφοδοσία του στο κελάρι. Ταυτόχρονα με τις διαδικασίες που περιγράφονται, ο αέρας εξαγωγής από το υποπεδίο αφαιρείται στο δρόμο. Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι μια αρκετά περίπλοκη και δαπανηρή λειτουργία. Αλλά το σύστημα κυκλοφορίας του αέρα που κατασκευάστηκε από εσάς θα λειτουργεί πάντα με τη δεδομένη λειτουργία και σε καμία περίπτωση δεν θα εξαρτάται από τον καιρό.

Διάταξη συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο υποχρεωτικός αερισμός με το μικρότερο οικονομικό κόστος μπορεί να είναι ο ακόλουθος. Στον αγωγό εξαερισμού (στον εσωτερικό αυλό του) τοποθετήστε τον ανεμιστήρα. Όταν ξεκινάτε αυτή τη συσκευή, θα εκφορτώσει τον αέρα στο κελάρι. Στον αγωγό τροφοδοσίας, τοποθετήστε τον δεύτερο ανεμιστήρα. Θα εξισορροπήσει την ποσότητα εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Και οι δύο ανεμιστήρες πρέπει να είναι συνδεδεμένοι σε ένα διακόπτη. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με προστατευτική αυτόματη συσκευή. Τελευταία απενεργοποιεί (αυτόματο) σύστημα κατά τη διάρκεια βραχυκύκλωμα, βραχυκύκλωμα, και άλλες καταστάσεις που συνδέονται με ένα υγρό δωμάτιο (υπόγειο του κάθε σπιτιού και κατατάσσεται ακριβώς όπως τα αντικείμενα).

Όλες οι εργασίες σχετικά με τη ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού μπορούν να γίνουν με τα χέρια κάποιου. Αλλά η ανάπτυξη του σχεδίου αυτού του συστήματος είναι καλύτερα ανατεθειμένη σε έναν ειδικό στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν σχεδιάζετε να χρησιμοποιείτε κλιματιστικά για να ψύχετε ή να θερμαίνετε τη ροή του αέρα και τις συσκευές φίλτρου. Το κόστος για τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία σχεδιαστή θα είναι σχετικά μικρό. Ταυτόχρονα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και αποδοτικό σύστημα εξαερισμού για το υπόγειο οποιασδήποτε περιοχής.