Ο σωστός αερισμός του κελαριού με τα χέρια σας

Το κελάρι πρέπει να διαθέτει ράφια και ράφια για την αποθήκευση τροφίμων, πρισμάτων, φρέσκων λαχανικών και φρούτων και είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Ένα ομοιόμορφο καθεστώς θερμοκρασίας μέσα στις εγκαταστάσεις θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των προϊόντων μέχρι την επόμενη συγκομιδή. Ο σωστός αερισμός του κελαριού σας επιτρέπει να διατηρείτε το βέλτιστο καθεστώς αποθήκευσης λαχανικών σε αυτό.

Αυτό θα το σώσει από την υγρασία του δωματίου και την υψηλή υγρασία, θα αποτρέψει την εμφάνιση του καλουπιού. Χρησιμοποιώντας τους βασικούς κανόνες των συστημάτων εξαερισμού της συσκευής, μπορείτε να κάνετε το κελάρι στεγνό, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες συσκευές κλιματισμού και απλά να τις εγκαταστήσετε ή μπορείτε να φτιάξετε έναν αγωγό αέρα μόνοι σας.

Η δεύτερη επιλογή είναι κατάλληλη για οικιακή χρήση του κελάριου, το πρώτο - για τη διευθέτηση των μεγάλων βιομηχανικών αποθηκών.

Πριν κάνετε τον εξαερισμό στο κελάρι, θα πρέπει να επιλέξετε την πιο κατάλληλη παραλλαγή του συστήματος. Είναι φυσικά και υποχρεωτικά.

αερισμός - κύκλωμα 1

Οι κύριες διαφορές των συστημάτων:

 • Η αναγκαστική μέθοδος περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού μηχανισμού ανεμιστήρα. Μια τέτοια απλή, με την πρώτη ματιά, μέθοδο, κατάλληλη για την ανταλλαγή αέρα σε φυτικά αποθέματα μεγάλου όγκου. Ανεμιστήρας για το κελάρι που τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.
 • για φυσικό εξαερισμό χρησιμοποιούν επίσης ανεμιστήρα, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά - η συσκευή εγκαθίσταται για αρκετές ημέρες για να στεγνώσει γρήγορα την αποθήκευση.

Χαρακτηριστικά της διάταξης εξαερισμού:

 • ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται μέσω ενός τμήματος του θεμελίου.
 • ο σωλήνας παροχής πρέπει να είναι επίπεδος.
 • μέρος του σωλήνα εξάτμισης, είναι απαραίτητη η μόνωση, για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Κατά την επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συχνότητα χρήσης και η λειτουργία συντήρησης θερμοκρασίας.

Σημαντικό! Για τον αποτελεσματικό αερισμό οποιουδήποτε άλλου χώρου, οι αεραγωγοί πρέπει να έχουν υψηλή ικανότητα ροής. Για να μην υπάρχει έλλειψη μάζας αέρα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή διάμετρο του σωλήνα για τη συσκευή εξαερισμού του κελάριου.

Φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός ενός υπόγειου χώρου με δύο σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα.

Κατάλληλο υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών είναι σωλήνες από αμίαντο ή PVC. Για σωλήνες από γαλβανισμένο ατσάλι, χρησιμοποιείται η σωστή σωστή διάμετρος - απαιτείται 25 cm2 ανά m2, υπολογιζόμενο από το συνολικό μέγεθος.

Για την τοποθέτηση σωλήνων χρησιμοποιούνται συνήθως οι αντίθετες γωνίες. Εξαιτίας αυτού, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού στάσιμου υγρού αέρα.

Δομή του συστήματος εξάτμισης

Σωλήνας εξάτμισης - χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των μαζών αέρα μέσα στο δωμάτιο. Κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση - σε μια από τις γωνίες του κελαριού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κατώτερο τμήμα του αγωγού πρέπει να εγκατασταθεί στην κορυφή του δωματίου. Στο δωμάτιο, το άνοιγμα αερισμού πρέπει να είναι κάθετο. Στα σημεία απόσυρσης, πρέπει να υπάρχει μια προβολή πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής περίπου 50 cm ή περισσότερο.

Για να μειωθούν οι μάζες των συμπυκνωμάτων που θα σχηματιστούν μέσα στο σωλήνα, είναι απαραίτητο να διεξάγεται η μόνωση του αγωγού. Η διαδικασία θέρμανσης δεν απαιτεί πολύ χρόνο και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Για εργασία, θα χρειαστεί ένας σωλήνας με ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο και ορυκτοβάμβακα ή άλλη μόνωση. Ένας σωλήνας τοποθετείται στο εσωτερικό του δεύτερου και ο κοίλος χώρος γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

 1. Ένα απλό σχέδιο εξαερισμού της μεθόδου του κελάρι - μέσω της γραμμής: ο σωλήνας διέρχεται από το δάπεδο, ανεβαίνει κατά μήκος της γωνίας του τοίχου και αφαιρείται μέσω της οροφής και της οροφής.
 2. Πιο περίπλοκη - μέσω του τοίχου, όταν το κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξάτμισης βρίσκεται οριζόντια και ανεβαίνει ήδη πάνω στην επιφάνεια. Αυτό το σχήμα είναι επίσης κατάλληλο για δομή χύμα πάνω από το έδαφος.

Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​αέρα. Συνήθως, ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος στη γωνία απέναντι από τον αγωγό εξαγωγής. Το ύψος του ανοιχτού άκρου του σωλήνα από το επίπεδο του δαπέδου είναι 40-50 cm. Στη συνέχεια περνάει από τις επικαλυπτόμενες περιοχές και επίσης ανεβαίνει 25-30 εκατοστά από το δάπεδο.

αερισμός στο σχέδιο κελάρι 3

Ο αγωγός εισαγωγής αέρα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε το κάτω μέρος της δεν έφτασε το επίπεδο κομμάτι του δαπέδου κατά περίπου 45-50 εκ. Περίπου η ίδια απόσταση θα πρέπει να κοπεί μεταξύ του άνω και του εδάφους.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το ανώτερο τμήμα πρέπει να καλύπτεται με προστατευτικό πλέγμα. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των αποθεμάτων τροφίμων από τρωκτικά, ποντίκια, αρουραίους και άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό πλέγμα.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών.
Εάν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ εντυπωσιακή, τα ρεύματα σχηματίζονται μέσα στο δωμάτιο.

Σε μια άλλη περίπτωση, αντίθετα - ο αέρας θα παραμείνει στάσιμος. Για τη ρύθμιση της κίνησης των αέριων μαζών χρησιμοποιούνται βαλβίδες. Εγκαθίστανται και στους δύο σωλήνες - τόσο στην εξάτμιση όσο και στην τροφοδοσία.

Πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού:

 • ένα μικρό κόστος - ο αερισμός του κελαριού με τα δικά τους χέρια δεν απαιτεί σημαντικές οικονομικές δαπάνες?
 • εξοικονόμηση ενέργειας ·
 • δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης.
 • δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση, είναι συνήθως απαιτείται μόνο το χειμώνα με μια απότομη ψύξη?
 • συμβατότητα με άλλα συστήματα εξαερισμού ή συστήματα κλιματισμού που μπορούν να εγκατασταθούν στο σπίτι, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον εξαναγκασμένο εξαερισμό για το κελάρι.

Στο τέλος της εγκατάστασης, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε τη λειτουργία του συστήματος. Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο φύλλο χαρτιού, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται στο άνοιγμα εξαερισμού.

Μπορεί να ελεγχθεί πολύ απλά: εάν το φύλλο δονείται κάτω από τις ροές αέρα, τότε ο εξαερισμός στο κελάρι έχει ρυθμιστεί σωστά με τα χέρια σας. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχεται η λειτουργικότητα του συστήματος αγωγών σε ένα κελάρι με έναν σωλήνα.

Σύστημα αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού, μόνιμου ανεμιστήρα - της βέλτιστης λύσης για τη διευθέτηση ενός μεγάλου κελάριου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για φυσικό αερισμό του κελαριού, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής.

Ο εξαερισμός του κελαριού που βρίσκεται στο κτίριο του διαμερίσματος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες - ο αγωγός αέρα για την εισροή αέριων μαζών τοποθετείται μόνο μέσω του υπερυψωμένου τμήματος του υπογείου. Εάν υπάρχει ήδη ένα υπόγειο, τότε ο αγωγός παροχής αέρα περνά μέσα από αυτό. Ο σωλήνας πρέπει να είναι επίπεδος, με ελάχιστο αριθμό στροφών και γωνιών. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στο μήκος, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από το σύστημα εξάτμισης, πρέπει να μονώσετε.

Ο εξαερισμός του κελαριού είναι συνήθως τοποθετημένος μέσα στο τείχος του εξοχικού σπιτιού ή του σπιτιού. Αν ο εξαερισμός του κελάριου κάτω από το σπίτι είναι εγκατεστημένος μετά την κατασκευή, τότε στον τοίχο υπάρχουν ειδικές κοιλότητες ή μια δίοδος κατά μήκος του τοίχου.

Εάν το κελάρι είναι μικρού μεγέθους, τότε οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μπορούν να παρέχουν αερισμό ακόμη και με ένα σωλήνα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ο εξαναγκασμένος αερισμός του κελάριου το χειμώνα, όταν έχουν ρυθμιστεί αρνητικές θερμοκρασίες, μπορεί να απενεργοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον αερισμό του δωματίου.

Διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού

Αν το κελάρι είναι ήδη μπλοκαρισμένο, ανοίγματα για τοποθέτηση αγωγών σε βήματα 26 cm2 ανά 1 m2 επιφάνειας χτυπιούνται σε αντίθετες γωνίες στους τοίχους.

Εξάτμιση αγωγός κατέρχεται προς τα έσω διαμέσου του ανοίγματος έτσι ώστε το κατώτερο άκρο είναι κάτω από το ανώτατο όριο, παύλα απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από 10-15 cm. Το επάνω μέρος του απορροφητήρα είναι έξοδος στον αέρα μέσω μιας τρύπας από την οροφή σε ύψος 15-25 cm.

Ο αγωγός παροχής αέρα είναι ήδη σε άλλη τρύπα. Από το πάτωμα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20-25 εκ. Όλες οι σχισμές σφραγίζονται προσεκτικά με τσιμεντοκονία.

Συνιστώμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες από 2 έως 4

Ο υπολογισμός του εξαερισμού του κελαριού γίνεται ως εξής: η ποσότητα του αέρα που έχει περάσει για 1 ώρα, ο όγκος του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την συνιστώμενη τιμή ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό της διατομής των αγωγών: F = ρυθμός ροής αέρα (ταχύτητα αέρα x 3600)

Ο εξαερισμός του κελάριου σε ιδιωτική κατοικία ή σε dacha εκτελεί ταυτόχρονα δύο σημαντικές λειτουργίες:

 • παρέχει κατάλληλες συνθήκες για την αποθήκευση προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • βοηθά στη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας στο σπίτι πάνω από το κελάρι.

Ο εσφαλμένος αερισμός του κελάριου στο σπίτι επηρεάζει αρνητικά την άνεση και την ευκολία. Σε αυτή την περίπτωση, η υγρασία και η μούχλα, ο αέρας εύκολα διεισδύει στα σπίτια. Οι κανόνες υγιεινής παραβιάζονται, γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών μεταξύ των κατοίκων των χώρων.

Σημαντικό! Θυμηθείτε ότι ακόμη και ένα καλά κλεισμένο καπάκι, πόρτα ή πώμα κελάριου δεν θα αντικαταστήσει το σύστημα εξαερισμού, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος διαβίωσης.

Προετοιμασία κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και στις περιόδους όπου η καρτέλα ετοιμάζεται για την αποθήκευση των προϊόντων, θα πρέπει να είναι ανοιχτές όλες τις πόρτες, τα παράθυρα, μην ξεχνάτε σχετικά με τις βαλβίδες πεταλούδα στους σωλήνες. Αυτό γίνεται για να στεγνώσει περαιτέρω το κελάρι και να αποκατασταθεί η ίδια θερμοκρασία μέσα.

Εάν το δωμάτιο είναι έντονα κορεσμένο με υγρασία, για να στεγνώσει γρήγορα τον αέρα, αφαιρεί ολόκληρο το δέντρο, το οποίο χωρίζεται ξεχωριστά στον ήλιο. Εάν είναι απαραίτητο, το κελάρι μπορεί να αερίζεται με ανεμιστήρες για 3-5 ημέρες πριν από την προετοιμασία των προϊόντων.

Απλή συμβουλή: απομακρύνεται η υγρασία, αν σε ένα κελάρι βάλτε ένα κουβά με ασβέστη. Μια δημοφιλής μέθοδος είναι να βελτιωθεί η πρόσφυση με ένα κερί, πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά από το σωλήνα εξάτμισης.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι επίσης η χρήση ηλεκτρικών θερμαντήρων. Κατάλληλο και ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη μέση του κελαριού. Αφού ολοκληρωθεί η ξήρανση από τον ανεμιστήρα, οι τοίχοι και η οροφή πρέπει να καλύπτονται με εμποτισμό - εφαρμοζόμενο σε στρώσεις. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να σχηματιστεί μια αδιάβροχη επιφάνεια.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο απορροφητήρας λειτουργεί κανονικά, το σύστημα αερισμού στο κελάρι εξασφαλίζει κανονικό εξαερισμό όχι μόνο μέσα στο κελάρι, αλλά και ολόκληρο το χώρο διαβίωσης στο σύνολό του.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Το κλίμα

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του κελαριού, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί σωστός αερισμός σε αυτό. Ένα καλά εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού θα σας βοηθήσει να ομαλοποιήσετε την ανταλλαγή αέρα, να ανακουφίσετε την υπερβολική υγρασία και να κάνετε το δωμάτιο κατάλληλο για την τοποθέτηση προϊόντων και τη συντήρηση. Σχετικά με τον τρόπο αερισμού στο κελάρι, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Οι βασικές απαιτήσεις για την εργασία σχετικά με τη διάταξη εξαερισμού του κελάριου

Οι περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες είναι εξοπλισμένες με υπόγειο. Αυτό το δωμάτιο προσφέρει στους ιδιοκτήτες του μια επιπλέον χρήσιμη περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως αποθήκη, σάουνα, αίθουσα εργασίας, μελέτη, γυμναστήριο ή αίθουσα χαλάρωσης. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το υπόγειο ως κελάρι - ένα μέρος για την αποθήκευση τροφίμων. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να βγαίνετε στο δρόμο, προκειμένου να αποκτήσετε το απαραίτητο φαγητό στο κρύο του χειμώνα.

Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το κελάρι, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή:

1. Έλλειψη φωτός.

Η απουσία παράθυρων στο κελάρι είναι υποχρεωτική, και η συμπερίληψη του ηλεκτρικού φωτισμού θα πρέπει να είναι περιοδική, μόνο κατά την παρουσία των ανθρώπων σε αυτό.

2. Ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας.

Για τον εξοπλισμό κελάρια, χρησιμοποιούνται υπόγεια, τα οποία πρέπει να έρχονται σε επαφή με έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

3. Παρουσία φρέσκου, καθαρού αέρα.

Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στην οργάνωση ενός σωστά εγκατεστημένου συστήματος εξαερισμού κελάρι.

4. Υγρασία αέρα.

Το κελάρι θα πρέπει να έχει υγρασία περίπου ενενήντα τοις εκατό, αυτός ο παράγοντας εξαρτάται από σωστά οργανωμένο εξαερισμό.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του κελάριου είναι η ύπαρξη συστήματος εξαερισμού. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα στο κελάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη αερισμού συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας, οδηγεί στον σχηματισμό μύκητα και μούχλα, καθώς και στην υποβάθμιση των προϊόντων. Η παρουσία υπερβολικού εξαερισμού θα οδηγήσει στην ξήρανση των λαχανικών και των φρούτων, λόγω του ισχυρού βυθίσματος. Επομένως, ο εξοπλισμός εξαερισμού πρέπει να είναι σωστός, ώστε το κελάρι να έχει τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα.

Ο σωστός αερισμός του κελαριού: συστάσεις για τον εξοπλισμό

Για την οργάνωση του σωστού συστήματος εξαερισμού απαιτούνται δύο αγωγοί. Το πρώτο είναι για την παροχή αέρα, και το δεύτερο για τον αέρα εξαγωγής. Ως υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών, επιτρέπεται η χρήση σωλήνων από αμίαντο, PVC ή γαλβανισμένο χάλυβα ορισμένης διαμέτρου. Ο υπολογισμός της απαιτούμενης διαμέτρου βασίζεται στην αναλογία ότι ένα τετραγωνικό μέτρο απαιτεί 25 εκατοστά τετραγωνικά από το συνολικό μέγεθος του σωλήνα.

Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με τις βασικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση των βασικών εξαρτημάτων του συστήματος εξάτμισης:

1. Σωλήνας εξαγωγής. Βοηθά στην απομάκρυνση του στάσιμου αέρα από το δωμάτιο. Η τοποθέτησή του γίνεται σε μια από τις γωνίες του κελάριου, με το κάτω τμήμα του να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου. Η διέλευση του αεραγωγού μέσω όλων των δωματίων είναι κατακόρυφη και έπειτα ανυψώνεται πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής κατά μισό μέτρο. Για να μειωθεί η ποσότητα του συμπυκνώματος στο εσωτερικό μέρος του σωλήνα, ο αγωγός πρέπει να είναι μονωμένος. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου κατά τη χειμερινή περίοδο. Για τη διεξαγωγή εργασιών μόνωσης θα απαιτηθεί η παρουσία ενός άλλου σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου και ορυκτοβάμβακας. Ο πρώτος σωλήνας βρίσκεται στο δεύτερο και ο χώρος μεταξύ τους γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

2. Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα. Η εγκατάσταση του σωλήνα πραγματοποιείται σε μια γωνία που είναι απέναντι από το σωλήνα εξαγωγής. Το ύψος του ανοικτού άκρου του σωλήνα από το δάπεδο είναι μισό μέτρο. Αυτός ο σωλήνας διέρχεται από τμήματα δαπέδων και ανεβαίνει τριάντα εκατοστά από το δάπεδο.

Συμβουλή: Για να μην εισέλθουν τρωκτικά ή άλλα έντομα στο κελάρι, συνιστάται η τοποθέτηση ενός λεπτού πλέγματος στο πάνω μέρος του σωλήνα τροφοδοσίας.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών. Όταν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ μεγάλη, συμβαίνουν ρεύματα και όταν υπάρχει μικρό, παρατηρείται στασιμότητα αέρα. Ως εκ τούτου, απαιτείται η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα στους σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού και τοποθετήστε το στην οπή εξαέρωσης. Εάν το φύλλο ελαφρώς υποχωρήσει, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά. Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε μια δεξαμενή στο υπόγειο με ζεστά κάρβουνα. Αν ο καπνός εγκαταλείψει το σωλήνα εξάτμισης, το σύστημα λειτουργεί.

Συμβουλή: Για να βελτιώσετε την ανταλλαγή αέρα, δοκιμάστε να ρυθμίσετε τις προ-εγκατεστημένες βαλβίδες. Για να αυξήσετε το ρεύμα - είναι απαραίτητο να αυξήσετε το μέγεθος του σωλήνα εξαγωγής. Αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτών των ενεργειών, ρυθμίστε τον συνδυασμό του εξαερισμού.

Για να εγκαταστήσετε αυτόν τον τύπο αερισμού, θα πρέπει να φροντίσετε την εγκατάσταση στον αεραγωγό που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση του αέρα από τον ανεμιστήρα, του οποίου η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 watt. Αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει την παρουσία καθαρού αέρα.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης του φυσικού αερισμού ενός κελάρι στο σπίτι

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, το οποίο παρέχει εξαερισμό του φρέσκου αέρα και την παράδοση των μούχλας. Αυτό το σύστημα απαιτεί την παρουσία ορυχείων, τα οποία είναι οργανωμένα με τη μορφή δύο σωλήνων:

 • παροχή αέρα
 • λειτουργία εξάτμισης.

Η εγκατάσταση των σωλήνων αυτών πραγματοποιείται στις αντίθετες πλευρές των τοίχων των κελαριών. Συνιστάται να τηρείτε τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σωλήνων. Ο άξονας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος στο κάτω μέρος του τοίχου, και το καυσαέριο στο πάνω μέρος του τοίχου.

Αυτή η διάταξη σωλήνων εξηγείται από ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δείχνει ότι ο θερμός αέρας βρίσκεται στην κορυφή, αφού είναι ελαφρύτερος και ο κρύος αέρας είναι από κάτω. Ως εκ τούτου, ο καθαρός αέρας, που φτάνει από τον αγωγό τροφοδοσίας, θερμαίνεται και ανεβαίνει στην κορυφή, όπου αποσύρεται μέσω ενός άξονα καυσαερίων.

Στη χειμερινή περίοδο, ο κρύος αέρας είναι ακόμα βαρύτερος, οπότε ο εξαερισμός είναι ταχύτερος. Αυτό συνδέεται με την αύξηση της ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Με τη διάταξη του φυσικού συστήματος εξαερισμού, αυτή η διάταξη των ορυχείων στην αντίθετη κατεύθυνση είναι υποχρεωτική. Ο αμίαντος είναι το καλύτερο υλικό για το σωλήνα. Για τη δημιουργία απαλλαγμένου αέρα, ένας ανακλαστήρας συνδέεται με τον σωλήνα, ο οποίος επίσης βελτιώνει τον εξαερισμό. Με τη διάταξη του υπογείου, που βρίσκεται σε μια περιοχή με ζεστό κλίμα, αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η εγκατάσταση συνδυασμένων συστημάτων εξαερισμού.

Συνδυασμένος αερισμός στο κελάρι με τα χέρια σας

Αυτό το σύστημα εξαερισμού είναι καθολικό και κατάλληλο για δωμάτια με οποιοδήποτε μικροκλίμα. Είναι σε θέση να λειτουργεί τόσο σε ζεστό όσο και σε κρύο. Η εγκατάστασή του περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο ορυχείων, όπως και στο προηγούμενο σύστημα:

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του συστήματος και της προηγούμενης έκδοσης είναι η διαφορά θερμοκρασίας που σχηματίζεται όταν ένας μικρός εξαεριστήρας είναι εγκατεστημένος στον σωλήνα αεραγωγού. Η ανταλλαγή αέρα σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται και ο εξαερισμός λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το κόστος τέτοιων ανεμιστήρων είναι προσιτό και η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη. Η αποτελεσματικότητα του έργου του υπερβαίνει το κόστος αγοράς του, έτσι στο υπόγειο με ένα συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού υπάρχει ένα υγιές μικροκλίμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση των προϊόντων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης εξαερισμού κάβας στο γκαράζ

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ατομικό γκαράζ συχνά εξοπλίζουν ένα κελάρι σε αυτό, καθώς με μικρές επενδύσεις υπάρχει ένας μάλλον ευρύχωρος χώρος αποθήκευσης των προϊόντων και διατήρησης.

Η ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού του κελαριού στο γκαράζ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι όχι μόνο τα προϊόντα της, αλλά και το αυτοκίνητο θα υποφέρουν από ακατάλληλη εγκατάσταση. Η αυξημένη υγρασία θα προκαλέσει διάβρωση και αλλοίωση όλων των εργαλείων που βρίσκονται στο γκαράζ.

Υπάρχουν δύο τύποι οργάνωσης του αερισμού του γκαράζ στο γκαράζ:

1. Το σύστημα του φυσικού αερισμού - αφαίρεση του αέρα από την αρχή της ανταλλαγής θερμότητας. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει λόγω του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή και ο κρύος είναι από κάτω.

2. Σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού - εγκατάσταση υπερσυμπιεστών μηχανικού τύπου, που βοηθούν στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα αυτό είναι πιο αποτελεσματικό, αν και απαιτεί πρόσθετες χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Η εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού γίνεται με την εγκατάσταση δύο σωλήνων εισαγωγής και παροχής αέρα. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση ζωνών με συμφόρηση αέρα, οι σωλήνες βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την εγκατάσταση των σωλήνων εξαγωγής:

 • μέσω - της διέλευσης του σωλήνα μέσω ολόκληρου του γκαράζ και της οροφής του.
 • τοίχος - ο σωλήνας διέρχεται από το εσωτερικό του τοίχου και τραβιέται έξω.

Το μήκος του σωλήνα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το άνω τμήμα του να είναι 50-100 cm πάνω από την οροφή του γκαράζ. Το ελάχιστο μήκος του σωλήνα εξαγωγής είναι 250-300 εκ. Για να ενισχυθεί ο εξαερισμός, συνιστάται η τοποθέτηση ενός εκτροπέα στο πάνω μέρος του σωλήνα, γεγονός που αυξάνει την ένταση της κίνησης της μάζας αέρα. Επιπλέον, ο εκτροπέας θα εμποδίσει τη σκόνη και τη βρωμιά να εισέλθουν στο κελάρι.

Ο πιο αποτελεσματικός εκτροπέας είναι η διάμετρος, η οποία είναι διπλάσια από τη διάμετρο του σωλήνα. Για λόγους οικονομίας, είναι δυνατόν να κατασκευάζεται ανεξάρτητα ο εκτροπέας, από κάδο ή πλαστικό.

Η τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας συνεπάγεται την τοποθέτησή του μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο και μισό μέτρο από το ανώτατο κομμάτι και το επίπεδο του εδάφους. Το πλέγμα τοποθετείται στην άνω τομή, με μέσο ή μικρό τμήμα κυψελών.

Για να υπολογίσετε τη διάμετρο των σωλήνων πρέπει να γνωρίζετε την περιοχή του δωματίου. Για παράδειγμα, σε ένα κελάρι με έκταση 15 τετραγωνικών μέτρων, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού με διάμετρο 22,5 εκ. Καθώς η επιφάνεια του χώρου, που μετρά ένα τετραγωνικό μέτρο, απαιτεί διάμετρο σωλήνα 1,5 εκ.

Η δυνατότητα αγοράς πλαστικών σωλήνων είναι δυνατή, δεδομένου ότι είναι φθηνότερα από τον αμίαντο, ενώ έχουν επίσης μικρό βάρος, είναι ανθεκτικά στην υγρασία, τον παγετό και τις μηχανικές βλάβες.

Αεραγωγοί από κασσίτερο - το πιο παράλογο, αν και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό, είναι εντελώς ασταθές πριν από μηχανικές βλάβες.

Η παρουσία αποσβεστήρων θα βοηθήσει στον έλεγχο του εξαερισμού. Τα πτερύγια αγοράζονται και κατασκευάζονται με το χέρι. Η μόνη απαίτηση για τα πτερύγια, το μέγεθός τους θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τον αγωγό. Συνιστάται να κλείνετε αγωγούς αέρα σε περίπτωση σοβαρού παγετού για να αποφύγετε την κατάψυξη των τροφίμων.

Κατά τον εξοπλισμό του εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας. Η σύνδεση της κουκούλας πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με ειδικές ικανότητες. Διαφορετικά, είναι καλύτερο να εμπιστευθεί αυτή τη διαδικασία σε επαγγελματίες.

Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του ανεμιστήρα είναι η ύπαρξη στεγανοποίησης όλων των καλωδίων. Λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, θα αποτύχει γρήγορα.

Πρόσθετες συμβουλές για την εγκατάσταση εξαερισμού στο κελάρι

1. Για την εξασφάλιση ποιοτικού αερισμού, απαιτείται η διαθεσιμότητα τέτοιου εξοπλισμού:

 • βουλγαρικά - θα βοηθήσει στην κατασκευή αεραγωγών.
 • σφυρί - για να χτυπήσει τους τοίχους?
 • διάτρηση - για γεώτρηση.
 • λύση - για στεγανοποίηση των εγκοπών μετά την εγκατάσταση των σωλήνων.

2. Εάν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές στο κελάρι, μούχλα, μύκητες, το σύστημα εξάτμισης δεν λειτουργεί σωστά.

3. Εάν η υγρασία στο κελάρι είναι πολύ χαμηλή, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κιβωτίου με υγρό πριονίδι ή υγρή άμμο μέσα σε αυτό.

4. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, το κελάρι πρέπει να αερίζεται καλά. Στη φθινοπωρινή εποχή είναι προτιμότερο να ανοίγετε όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες που διατίθενται στο υπόγειο προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας σε αυτό.

5. Για να απορροφήσετε υπερβολική υγρασία, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κουτιού αλατιού ή ασβέστη στο κελάρι.

6. Εάν ο κύριος σκοπός του κελαριού είναι η ασφάλεια του κρασιού σε αυτό - θα πρέπει να παρέχεται αυτόματο σύστημα ελέγχου του κλίματος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε μια ειδική τεχνική που θα ρυθμίζει τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του δωματίου.

7. Κατά την εγκατάσταση διαχωρισμένων συστημάτων στο δωμάτιο κελάρι συνιστάται να χρησιμοποιείτε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να κάνετε υπολογισμούς και να συγκρίνετε την περιοχή του δωματίου με τη δύναμη των συσκευών που είναι απαραίτητες για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα.

8. Ένας άλλος τρόπος για να καθοριστεί η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού στο κελάρι είναι ένας αναμμένος ταιριάζει, από το πόσο γρήγορα εξανεμίζεται, εξαρτάται η ποιότητα του εξαερισμού.

9. Παράγοντες στους οποίους εξαρτάται η ποιότητα του φυσικού αερισμού του κελαριού:

 • επίγεια είσοδος.
 • υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το πάτωμα του υπογείου.
 • ανώτατο όριο του υπογείου.
 • την παρουσία ενός καλύμματος στην οροφή.

10. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα καναλιού χαμηλής χωρητικότητας, είναι συνδεδεμένος σε ασύγχρονοι κινητήρες δύο τύπων:

Η υψηλότερη απόδοση έχει μια δεύτερη επιλογή, αν και το κόστος της είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό του σύγχρονου.

11. Εκτός από την εξασφάλιση κατάλληλου αερισμού, το υπόγειο απαιτεί σωστή στεγανοποίηση και εργασίες θερμομόνωσης. Ακόμη και στο στάδιο κατασκευής του κελάριου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εμποτισμός του δαπέδου με τη βοήθεια διεισδυτικών υλικών και μόνωσης με ορυκτοβάμβακα. Αυτά τα έργα θα βοηθήσουν να γίνει το μικροκλίμα του κελαριού ευνοϊκό για την αποθήκευση και τη συντήρηση.

Κάνουμε αερισμό στο κελάρι με τα χέρια μας

Κελάρι - ένα χρήσιμο και λειτουργικό δωμάτιο, το οποίο μπορεί να γεμίσει όχι μόνο κηπευτικών και κονσερβοποιημένα, αλλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Όλοι θέλουν να φάνε αβλαβή προϊόντα, καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο για να φάει ένα μήλο ή λάχανο καλλιεργείται σε εξοχικό του... να το κελάρι δεν εμποδίζεται, αλλά, αντίθετα, βοήθησε μόνιμη διατήρηση της μέγιστης φρούτα και λαχανικά χρήσιμων ουσιών στην εν λόγω θυγατρική σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να κάνετε καλό εξαερισμό.

Η ανάγκη για αερισμό στο κελάρι

Από αμνημονεύτων χρόνων, δόθηκε κελάρι για την κατασκευή κτιρίων κατοικιών. Ελλείψει ψυγείων, βοήθησε για πολύ καιρό να διατηρήσει το φαγητό φρέσκο. Το δικό του μπορούν να εκπροσωπούνται υπό όρους με τη μορφή καλυμμένης κοιλάδας με εμπλουτισμένους τοίχους. Πολύ συχνά αυτό είναι μέρος του υπογείου του κτιρίου, εξοπλισμένο για την αποθήκευση γεωργικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων.

Η παρουσία εξαερισμού είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη μακρά και αδιάλειπτη λειτουργία του κελάριου.

Ο κατάλληλα εξοπλισμένος εξαερισμός έχει σχεδιαστεί για να επιλύει τις ακόλουθες εργασίες:

 1. Βοηθά στην αποφυγή της συσσώρευσης ακατέργαστου αέρα.
 2. Αυξάνει την ωφέλιμη ζωή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
 3. Προωθεί τη δημιουργία άνετης θερμοκρασίας και υγρασίας.
 4. Αποτρέπει την εμφάνιση μύκητα και μούχλα.
 5. Κάνει τη χρήση του κελάρι ασφαλή.
 6. Αναστέλλει τη διαδικασία γήρανσης των φέροντων δομών.

Εάν δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού στο κελάρι ή έχει τοποθετηθεί εσφαλμένα, υπάρχει πιθανότητα αυθόρμητης καύσης λόγω της υψηλής συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα. Ιδιαίτερα αφορά θερμαινόμενους χώρους στους οποίους οι συσκευές θέρμανσης τοποθετούνται συχνότερα στο δάπεδο του υπογείου. Σημαντικός κίνδυνος είναι επίσης η εμφάνιση μυκήτων.

Mouldy σχηματισμοί όχι μόνο χαλάσει την εμφάνιση του δωματίου, που αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Τα σπόρια αναπνοής από μούχλα ή μύκητες, τα οποία από το κελάρι διεισδύουν στα καθιστικά, ένα άτομο μπορεί να πάσχει από άσθμα, χρόνιες αναπνευστικές νόσους, μπορεί να έχει ανεξήγητες αντιδράσεις από την πρώτη ματιά.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Ο εξαερισμός είναι ένα ολόκληρο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες συσκευές για τη δημιουργία της σωστής ανταλλαγής αέρα σε οικιακές και μη οικιακές εγκαταστάσεις.

Το διάγραμμα δείχνει σαφώς όλες τις υπάρχουσες μεθόδους αερισμού του αέρα

Η ταξινόμηση των συστημάτων αερισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους, οι οποίοι βασίζονται:

 • Μέθοδος πίεσης και μετατόπισης των αέριων μαζών.
 • (εισροή ή εκροή αέρα) ·
 • κάλυψη της περιοχής ανταλλαγής αέρα (τοπική ή γενική) ·
 • κατασκευής εξαρτημάτων.

Φυσικά

Ο αερισμός μπορεί να χωριστεί σε φυσικό και τεχνητό. Η πρώτη μέθοδος αερισμού των χώρων βασίζεται στους απλούστερους φυσικούς νόμους. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει ως αποτέλεσμα της εμφάνισης διαφοράς μεταξύ των θερμοκρασιών της ατμόσφαιρας και του χώρου, καθώς και των διαφόρων τιμών πίεσης.

Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για φυσικό εξαερισμό, η όλη διαδικασία οργανώνεται με αγωγούς αέρα. Κατά κανόνα, δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα έργο κατασκευής κτιρίων χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτό το γεγονός.

Ο φυσικός εξαερισμός εξαρτάται άμεσα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή. Τα ξύλινα κτίρια από τούβλα αερίζονται καλύτερα με φυσικό τρόπο από τα σκυρόδεμα. Η αναπνοή μπορεί να μειώσει τα στρώματα του χρώματος, κονιάματος. Για να βοηθήσετε τον φυσικό εξαερισμό, ανοίξτε περιοδικά τα παράθυρα και τις πόρτες.

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι αυθόρμητο ή οργανωμένο. Οι οπές που έχουν διαφορετικά ύψη και διαφορετικές διαμέτρους, αντιμετωπίζουν το σύστημα ανταλλαγής αέρα στη δεύτερη περίπτωση.

Αυτός ο τύπος εξαερισμού φυσικού τύπου είναι ιδανικός για τα κελάρια. Αλλά έχει μια σημαντική μειονότητα - εξάρτηση από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Τεχνητή

Σε έναν τεχνητό τύπο συστήματος εξαερισμού προσφύγουμε όταν ο φυσικός τρόπος ανταλλαγής αέρα δεν είναι αρκετός. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε ειδικές συσκευές που βοηθούν στην αντικατάσταση του χρησιμοποιημένου αέρα στο δωμάτιο με ένα καθαρό.

Με τα καθήκοντα του καθαρισμού του αέρα, την υγρασία του, δημιουργώντας μια άνετη θερμοκρασία, φίλτρα, θερμαντήρες, συλλέκτες σκόνης, αγωγοί αέρα, ανεμιστήρες κ.λπ.,

Σχεδιασμός δωματίων με αυτόν τον τύπο εξαερισμού περιλαμβάνει την τοποθέτηση αυτών των συσκευών σε πολύ πρώιμα στάδια κατασκευής.

Θετικές στιγμές τεχνητού αερισμού:

 • ανεξαρτησία από εξωτερικούς φυσικούς παράγοντες (πίεση, θερμοκρασία, υγρασία).
 • Η δυνατότητα διαφοροποιημένης επιλογής των απαιτούμενων χαρακτηριστικών της κατάστασης του χώρου (υγρασία, θερμοκρασία κ.λπ.).

Είναι σαφές ότι η δημιουργία τεχνητού αερισμού απαιτεί περισσότερη υλική επένδυση, φυσικό κόστος. Στα μικρά κελάρια αυτή η επιλογή, κατά κανόνα, δεν χρησιμοποιείται.

Πολύ συχνά κατασκευαστές και σχεδιαστές δημιουργούν ένα μικτό σύστημα εξαερισμού συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα τόσο του φυσικού όσο και του τεχνητού αερισμού.

Προμήθεια και εξάτμιση

Εάν βασίσουμε την ταξινόμηση του εξαερισμού στον σκοπό της, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την επιλογή παροχής και εξαγωγής.

Στην πρώτη περίπτωση, είναι να πιέσουμε αέρα μέσα στο δωμάτιο. Οι εξαντλημένες μάζες αέρα αφήνουν φυσικά.

Το σύστημα αερισμού εξαγωγής δημιουργήθηκε ειδικά για τη βελτίωση της φυσικής. Η βάση αυτού του εξαερισμού είναι οι ανεμιστήρες, οι οποίοι βοηθούν στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο.

Το βέλτιστο για μια καλή εναλλαγή αέρα θα πρέπει να εφαρμοστεί εξαερισμός ανεφοδιασμού και εξαγωγής. Έτσι, είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση της λειτουργίας του εξαερισμού στις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, στην κατεύθυνση και στην ταχύτητα κίνησης των αέριων μαζών.

Συγκριτικά χαρακτηριστικά διαφόρων τύπων εξαερισμού

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών συστημάτων εξαερισμού.

Πίνακας: Θετικές και αρνητικές στιγμές διαφορετικού εξαερισμού

Για τη ρύθμιση του εξαερισμού σε βοηθητικά δωμάτια, ο φυσικός τύπος χρησιμοποιείται συχνότερα, δεδομένου ότι είναι μια λιγότερο δαπανηρή μέθοδος από πολλές απόψεις.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι τον εαυτό σας (με έναν και δύο σωλήνες)

Κατά τον προγραμματισμό της μακροχρόνιας λειτουργίας του βοηθητικού χώρου, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση αξιόπιστου συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή του τύπου του κτιρίου για την ανταλλαγή αέρα εξαρτάται από το σκοπό του κελάριου, τις δυνατότητες υλικών, τις κλιματικές συνθήκες και κάποια άλλα σημεία.

Ήδη στο στάδιο της τοποθέτησης της θεμελίωσης στην προτεινόμενη θέση του κελαριού, κατασκευάζονται κανάλια, στα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται οι σωλήνες αερισμού.

Για ομοιόμορφη κατανομή των μαζών αέρα, οι σωλήνες εξαερισμού πρέπει να έχουν την ίδια διάμετρο. Η εγκατάσταση των σωλήνων γίνεται καλύτερα σε αντίθετους τοίχους ή γωνίες, τότε ο αέρας δεν θα σταματήσει στο εσωτερικό, η κυκλοφορία θα είναι σταθερή.

Φυσικός εξαερισμός από τα χέρια του

Πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης κατασκευής του φυσικού αερισμού είναι το χαμηλό κόστος, οι άσκοπες επαγγελματικές γνώσεις, η ευκολία εγκατάστασης.

Αν στο στάδιο του σχεδιασμού έχει ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία φυσικού αερισμού στο κελάρι, τότε στη βάση του υπογείου τοποθετούνται ειδικές οπές - εισόδους αέρα, εξαερισμού. Για την προστασία από την πτώση στο υπόγειο διαφόρων μικρών ζώων (ιδιαίτερα τρωκτικών), οι τρύπες κλείνονται με σχάρα.

Η παρουσία της σχάρας θα βοηθήσει να προστατευτεί το κελάρι από το να πέσει σε αυτό μικρά τρωκτικά

Ο αέρας μπορεί να ρυθμιστεί με τοποθέτηση πτερυγίων με πόρτες στα ανοίγματα εξόδου.

Η παρουσία της πόρτας θα βοηθήσει στη συμμετοχή στην διαδικασία ρύθμισης της ανταλλαγής αέρα

Η αρχή του φυσικού αερισμού στο κελάρι "υπαγορεύει" την εγκατάσταση δύο οπών σε αυτό το δωμάτιο - για πρόσβαση στον αέρα και για έξοδο από το εξωτερικό. Ο σωλήνας εξάτμισης είναι τοποθετημένος στο πάνω μέρος του τοίχου κελάριου και ο άξονας τροφοδοσίας βρίσκεται στο κάτω μέρος. Αυτή η διάταξη σωλήνων επιτρέπει στον ψυχρό φρέσκο ​​αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο μέσω του αγωγού τροφοδοσίας, να θερμανθεί και μέσω του σωλήνα εξάτμισης. Η απόσταση μεταξύ των σωλήνων τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν πρέπει να είναι μικρότερη από μισό μέτρο.

Μια τέτοια ανταλλαγή αέρος υπακούει στους νόμους της φυσικής - ο ζεστός αέρας ανεβαίνει. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα, τόσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία εξαερισμού.

Σε θερμές κλιματολογικές περιοχές, ο φυσικός αερισμός θα είναι δύσκολος.

Υλικά και εργαλεία

Οι αγωγοί αμιάντου είναι το καταλληλότερο υλικό για τη δημιουργία φυσικού αερισμού.

Τέτοιοι σωλήνες χρησιμοποιούνται συχνά στην εγκατάσταση εξαερισμού στο κελάρι

Υπάρχουν και άλλα δημοφιλή υλικά για άξονες αερισμού - σωλήνες από πολυβινυλοχλωρίδιο και γαλβανισμένο λαμαρίνα. Όλες οι συνδέσεις και οι μεταβάσεις σε πλαστικούς σωλήνες γίνονται με τη βοήθεια βοηθητικών υλικών: προσαρμογείς, γωνίες από PVC. Είναι πολύ απλό και βολικό.

Οι γαλβανισμένοι σωλήνες είναι πολύ πιο δύσκολο να συνδεθούν. Κατά την εγκατάσταση τέτοιων σωλήνων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού σκουριασμένων περιοχών στη διασταύρωση, οπότε οι σωλήνες με γαλβανισμό πρέπει να υποβάλλονται σε εξαιρετική φροντίδα από αντιδιαβρωτικά μέσα.

Κατά την προετοιμασία για εργασία, είναι απαραίτητο να αποθηκεύσετε με τσιμέντο ή παρόμοιο υλικό. Κατά τη διάτρηση μιας θέσης σωλήνα, δημιουργούνται κενά, τα οποία, μετά την τοποθέτηση των σωλήνων σε αυτά, πρέπει να γεμίζονται με ένα διάλυμα.

Εάν σχηματιστεί κενό μεταξύ του σωλήνα και του τοίχου, τότε πρέπει να τσιμεντωθεί

Συνδετήρες, μεταλλικά πλέγματα, προστατευτικά καλύμματα για σωλήνες είναι επίσης χρήσιμα στην εργασία.

Από τα εργαλεία που χρειάζεστε:

 • σφυρί?
 • το βουλγαρικό.
 • τρυπάνι ή διάτρητο εργαλείο.
 • σπάτουλα ή σπάτουλα.

Σχέδια και παραλλαγές υπολογισμού

Το κύκλωμα φυσικού αερισμού θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη λειτουργία αυτού του συστήματος και να καθορίσετε τη θέση των σωλήνων.

Με βάση το σχέδιο, μπορείτε να πάρετε μια οπτική αναπαράσταση του έργου του φυσικού αερισμού

Η διάμετρος των σωλήνων αερισμού είναι μια σημαντική τιμή, στην οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η απόδοση του συστήματος.

1 cm σωλήνα = 13 cm² διατομής. Για 1 τ.μ. κελάρι υπάρχει αρκετός χώρος 26 τετ.

Έτσι, για να αγοράσετε σωλήνες για ένα κελάρι με έκταση 10 τετραγωνικών μέτρων, είναι απαραίτητο να κάνετε τέτοιους υπολογισμούς:

 1. 10 m², πολλαπλασιάζετε κατά 26 cm² = 260 cm²
 2. Η διάμετρος του τμήματος του σωλήνα υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον τύπο κύκλου S = πR²

R ² = S: π = 260: 314 = 82,8 Όταν εξάγουμε τη ρίζα παίρνουμε την τιμή R = περίπου 9 cm

D = 2R Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι 18 cm.

Πρόκειται για έναν απλουστευμένο τύπο υπολογισμού για την κανονική ανταλλαγή αέρα σε ένα κελάρι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος της συναλλαγματικής ισοτιμίας των αέριων μαζών. Οι επαγγελματίες κατασκευαστές εγκαθιστούν συστήματα εξαερισμού, διεξάγοντας πιο περίπλοκους υπολογισμούς.

Βήμα-βήμα οδηγίες

Αφού προσδιορίσετε την απαιτούμενη διάμετρο του σωλήνα, προετοιμάζοντας τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία, μπορείτε να προχωρήσετε στην κατασκευή φυσικού αερισμού.

 1. Τοποθετούμε το σωλήνα εξάτμισης στη γωνία του δωματίου. Το ανοικτό άκρο του σωλήνα δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό από το δάπεδο. Είναι βέλτιστο να τοποθετήσετε ένα σωλήνα για εκκένωση αέρα σε απόσταση 140-150 cm από την επιφάνεια του δαπέδου. Εάν το κελάρι είναι αυτόνομο δωμάτιο, τότε ο σωλήνας εξάτμισης οδηγείται έξω από την τρύπα που γίνεται στο τμήμα της οροφής. Εάν είναι κατασκευασμένο κάτω από το οικιστικό τμήμα του κτιρίου, τότε συνιστάται η τοποθέτηση του άξονα εξαγωγής στη θέση του γενικού αγωγού εξαερισμού.

Για καλύτερο σχέδιο, είναι επιθυμητό να τοποθετήσετε ένα άκρο μεγαλύτερης διαμέτρου στο άκρο του σωλήνα

 • Στην απέναντι γωνία τοποθέτηση του σωλήνα εισροής, η οποία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο πάτωμα - 45-55 cm από την επιφάνεια. Εξοπλισμός εξαερισμού κανάλι προορισμού πρέπει να περάσει μέσα από την επικάλυψη, είναι αναγκαίο να άρει το πάτωμα του μηδενικό επίπεδο 0,8 -. 1 m Στο κελάρι, χτισμένο αυτόνομα αυτό το σωλήνα εξάγεται στη δομή της οροφής, αλλά βρίσκεται κάτω από το σωλήνα εξαγωγής. Αν ένα βοηθητικό δωμάτιο που βρίσκεται σε ένα κτίριο κατοικιών, το άνοιγμα του σωλήνα εισροής οδηγείται έξω στην κατασκευή του τοίχου.

  Κατά την κατασκευή ενός τέτοιου σωλήνα, βεβαιωθείτε ότι το τοποθετήσατε σωστά σε σχέση με τον πυθμένα του κελάριου

 • Όλες οι τρύπες και τα κενά που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του σωλήνα καλύπτονται με διάλυμα, αφού στεγνώσει, οι βαμμένες περιοχές μπορούν να βαφτούν.

  Βελτιωμένη αισθητική εμφάνιση και εξαερισμός επιτυγχάνεται με την εξάλειψη των οπών που σχηματίζονται κατά την εγκατάσταση

 • Μέσα στους σωλήνες εγκαθίστανται πτερύγια. Αυτό γίνεται για να αλλάξει η απόσταση με τη βοήθεια ενός αποσβεστήρα, για να επηρεάσει την ένταση της κίνησης των αέριων μαζών. Έξω από τους σωλήνες τοποθετούνται οροί,

  Αυτή η εμφάνιση όχι μόνο βελτιώνει την αντίληψη της δομής, αλλά παράγει και προστατευτική λειτουργία

  κλείνοντας τις οπές με βαλβίδα κατά της εισροής βροχοπτώσεων ή μικρών ζώων.

 • Οι σωλήνες είναι μονωμένοι με ειδικά υλικά (ορυκτοβάμβακας, ecowool, αφρώδες penofol και άλλα κατάλληλα υλικά) προκειμένου να μειωθεί η διαδικασία σχηματισμού συμπυκνωμάτων. Μπορείτε να εφαρμόσετε σωλήνες σάντουιτς = δύο σωλήνες διαφορετικών μεγεθών, τοποθετημένοι μεταξύ τους. Για να απελευθερώσετε το συμπύκνωμα από το συμπύκνωμα στο εσωτερικό του σωλήνα, οι αποχετεύσεις νερού τοποθετούνται στο κάτω τμήμα του καναλιού εξαγωγής.

  Στους σωλήνες αυτούς, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα σχηματισμού συμπυκνώματος

  Αναγκαστικός εξαερισμός

  Δεν υπάρχουν πρακτικά ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του φυσικού τύπου εξαερισμού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Στην υποχρεωτική έκδοση της ανταλλαγής αέρα του κελαριού υπάρχει ένα στοιχείο που αναγκάζει τις μάζες του αέρα να κινηθούν.

  Υλικά και εργαλεία

  Πιο συχνά στο ρόλο του υπερτροφοδότη είναι ένας ανεμιστήρας. Αυτή η συσκευή θα πρέπει να τραβήξει την υπερβολική υγρασία, τις δυσάρεστες μυρωδιές που μπορεί να υπάρχουν στο κελάρι με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

  Δεδομένου ότι αυτές οι εργασίες αντιμετωπίσει εύκολα ένα ή δύο ανεμιστήρα μέσης ισχύος, το οποίο είναι εγκατεστημένο στον αγωγό καυσαερίων (πολύ σπάνια - στο φρεάτιο εισροή).

  Η εγκατάσταση μιας τέτοιας συσκευής θα ενισχύσει την ανταλλαγή αέρα στο κελάρι

  Η τοποθέτηση ενός και δύο σωλήνων στους ανεμιστήρες εξαρτάται από την περιοχή του κελάριου. Συνήθως, η δεύτερη επιλογή ισχύει σε χώρους με μεγάλους όγκους. Οι ανεμιστήρες είναι κατασκευασμένοι στα ορυχεία εξάτμισης και τροφοδοσίας, μπορούν να λειτουργούν σε ένα ή σε διαφορετικούς τρόπους.

  Οι ιδιοκτήτες κτιρίων μπορούν να προσαρμόσουν τις ίδιες τις παραμέτρους εκροής και ροής αέρα, με τέτοιες συσκευές είναι εύκολο να ελέγξετε τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας στο κελάρι.

  Η επιλογή του ανεμιστήρα εξαρτάται από την εξέταση πολλών παραμέτρων:

  • όγκος αέρα ·
  • τύπος συσκευής εξόδου.
  • τεχνικά χαρακτηριστικά.

  Μεταξύ των καταναλωτών, τα εμπορικά σήματα των οπαδών κατασκευαστών όπως οι Electrolux, Vents, Silent, Blauberg, Systemair είναι πολύ δημοφιλείς. Συνδυάζουν χαμηλή τιμή και καλή ποιότητα. Αυτές οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με λειτουργίες βαλβίδων ελέγχου, διαθέτουν μονάδες ελέγχου, αισθητήρες υγρασίας, ρελέ χρόνου.

  Όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα, χρειάζεστε αξιόπιστη ηλεκτρική καλωδίωση, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική!

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται άλλες συσκευές για εξαναγκασμούς εξαερισμού. Αυτή η επιλογή είναι καλή διότι όταν χρησιμοποιείτε εκτροπείς δεν χρειάζεστε ηλεκτρική ενέργεια.

  Deflector - μια ειδική συσκευή, τοποθετημένη στο σωλήνα εξάτμισης αντί του προστατευτικού καλύμματος. Η αρχή του εκτροπέα χρησιμοποιεί τη δύναμη του ανέμου. Μέσα στον αγωγό με ανακλαστήρα εμφανίζεται λεπτός αέρας, ο οποίος συμβάλλει στον καλύτερο αερισμό.

  Η παροχή ηλεκτρισμού για τη βελτίωση του αερισμού ενός τέτοιου υπογείου δεν είναι απαραίτητη

  Οι εκτροπείς κατασκευάζονται από βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά ορισμένοι τεχνίτες κάνουν τέτοιες συσκευές οι ίδιοι. Η απόδοση του εκτροπέα αυξάνεται σημαντικά εάν η διάμετρος του είναι διπλάσια από τη διάμετρο του σωλήνα εξαερισμού.

  Απαιτούμενοι υπολογισμοί

  Η διάμετρος του ανεμιστήρα εξαγωγής μπορεί να προσδιοριστεί με βάση ρυθμιστική έγγραφα: snip 3.05.01-85 - Η πράξη της ανάθεσης και κόψτε 32-105-2004 - Πράξη αποδοχής στην προσαρμογή των συστημάτων εξαερισμού.

  Αυτές οι πηγές, φυσικά, χρησιμοποιούνται από τους σχεδιαστές και κατασκευαστές για σκοπούς παραγωγής. Ωστόσο, οι υπολογισμοί μπορούν να γίνουν για μικρά δωμάτια κατ 'αναλογία.

  Για τον αποτελεσματικό εξαερισμό ενός χώρου με όγκο από 16 έως 32 m³ απαιτείται ανεμιστήρας με d = 10-20 cm. Ταυτόχρονα, η τιμή του αέρα θα είναι 1 κυβικό μέτρο αέρα ανά ώρα λειτουργίας.

  Οι διαμέτρους του σωλήνα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως για τον φυσικό εξαερισμό.

  Τοποθέτηση

  Ο τύπος κατασκευής της εξαναγκασμένου αερισμού - η ακολουθία των βημάτων που κάνουν στην εγκατάσταση του φυσικού αερισμού, με τη μόνη διαφορά είναι ότι ένα ή αμφότερα των οπαδών σωλήνα τοποθετούνται ή αεραγωγούς επισυνάπτονται.

  Συνδυασμένο σύστημα αερισμού κελάρι

  Αυτός ο τύπος ανταλλαγής αέρα είναι κατάλληλος για κάθε χώρο με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού με την εγκατάσταση ανεμιστήρων στους αγωγούς τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι σε ζήτηση για πλήρη ξήρανση του βοηθητικού χώρου.

  Το σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει εξοπλισμό που θα προσφέρει το πιο αποδεκτό "κλίμα" στο κελάρι. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου του κλίματος.

  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα κελάρια κρασιού, τα οποία απαιτούν κάποια θερμοκρασία και υγρασία για την ωρίμανση και την αποθήκευση του κρασιού.

  Σε αυτή την περίπτωση, εγκαθίσταται ένα διαχωριστικό σύστημα, η εγκατάσταση του οποίου πρέπει να ανατεθεί στους ειδικούς.

  Σκουπίστε το κελάρι

  Με την αύξηση της υγρασίας στο κελάρι, μπορείτε να το στεγνώσετε με την προσφυγή σε λαϊκές μεθόδους.

  Η ευκολότερη μέθοδος είναι να ανοίξετε απλά την καταπακτή το καλοκαίρι. Αλλά η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου δεν είναι υψηλή. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αποδεδειγμένες και αξιόπιστες μεθόδους, χρησιμοποιώντας:

  • ένα μπρασελέ;
  • ξηρή αλκοόλη ·
  • ένα κερί?
  • ηλεκτρικές συσκευές ·
  • κουτί με αλάτι κλπ.

  Ένας συμβατικός μεταλλικός κάδος με οπές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπρούτζινο. Η καύση άνθρακα ή ξύλου, που τοποθετείται σε ένα μπρεζέ, στο σχοινί, πρέπει να κατεβαίνει στο κελάρι και να διατηρείται καύση για 10-12 ώρες. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας είναι υποχρεωτική!

  Όταν χρησιμοποιείτε ένα κουβά, μην ξεχνάτε τις τρύπες στο κάτω μέρος του

  Για να δημιουργήσετε μια ισχυρή έλξη και χρειάζεστε τρύπες στον κάδο. Ο ζεστός αέρας θα σας βοηθήσει να απολυμάνετε και να στεγνώσετε το κελάρι.

  Μια τράπεζα σιδήρου με ένα αναμμένο κερί είναι μια άλλη επιλογή για τη βελτίωση του μικροκλίματος στο κελάρι. Ένα βάζο με ένα κερί τοποθετείται δίπλα στον αγωγό εξαερισμού, χωρίς να κλείνει την καταπακτή και την μπροστινή πόρτα. Αν υπάρχει πιθανότητα, τότε ο σωλήνας επέκτασης επεκτείνεται. Η φλόγα ενός συμβατικού κεριού αρκεί για να επιταχύνει τη διαδικασία αερισμού (ανταλλαγή αέρα) και να εξαλείψει αρνητικές στιγμές στο μικροκλίμα του κελάριου.

  Ομοίως, όταν χρησιμοποιείτε ξηρό αλκοόλ ή καυστήρα αερίου, μην ξεχνάτε τη μέγιστη ασφάλεια.

  Για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία από το κελάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυστήρα αερίου

  Ένας εναλλακτικός τρόπος για να στεγνώσει το κελάρι είναι λιγότερο επικίνδυνο, αλλά πιο ακριβό. Πρόκειται για τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

  Για να κατανέμετε ομοιόμορφα τη θερμότητα στο δωμάτιο, τοποθετείται κεντρικά ένα θερμαντικό πιστόλι, θερμαντήρας ή κάποια άλλη συσκευή για τη θέρμανση του δωματίου.

  Ένα κιβώτιο αλατιού μπορεί επίσης να γίνει ένα εξαιρετικό μέσο για την απορρόφηση της περίσσειας υγρασίας.

  Χρήσιμες συμβουλές

  Για να ελέγξετε την ποιότητα του εγκατεστημένου ή μακροχρόνιου συστήματος εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες μεθόδους:

  1. Πάρτε ένα σημειωματάριο ή χαρτί για εκτύπωση και φέρετε το στην σχάρα εξαερισμού. Εάν το φύλλο δεν ταλαντεύεται ελαφρώς, τότε τα πάντα είναι εντάξει με την κουκούλα.
  2. Βάλτε τα κάρβουνα στο κελάρι. Στις κακές παραμέτρους της ανταλλαγής αέρα μπορεί να υπάρξει μια δυσάρεστη οσμή, συμπύκνωμα.

  Ελέγοντας περιοδικά τον εξαερισμό, μπορείτε να αποφύγετε διαφορετικές αρνητικές στιγμές στο κελάρι

  Για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του αερισμού του κελαριού, μπορείτε να "λειτουργήσετε" με τις βαλβίδες, ρυθμίζοντας την κίνηση του αέρα. Για να βελτιωθεί το σχέδιο, ο άξονας εξόδου επεκτείνεται.

  Για να αποφευχθεί η εξάντληση του αέρα, ένας ανεμιστήρας (με ισχύ τουλάχιστον 100 W) τοποθετείται στο κελάρι και αυξάνει την ταχύτητα κίνησης των αέριων μαζών, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο αερισμό του κελαριού.

  Βίντεο: Η αρχή και η διάταξη του συστήματος εξαερισμού

  Το σύστημα αερισμού στο κελάρι είναι απαραίτητο για τη μακροχρόνια λειτουργία αυτού του δωματίου. Πριν από την ανεξάρτητη κατασκευή του εξαερισμού, πρέπει να μελετήσετε όλες τις πιθανές επιλογές αερισμού και να επιλέξετε ένα αποδεκτό. Συνιστάται να το κάνετε αυτό κατά το στάδιο του σχεδιασμού του κτιρίου προκειμένου να παράσχετε αμέσως τις απαραίτητες επικοινωνίες. Εγκαθιστώντας αξιόπιστο αερισμό στο κελάρι, μπορείτε να είστε βέβαιοι για την ασφάλεια των προϊόντων και την αποτελεσματική χρήση αυτού του βοηθητικού χώρου.

  Πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι

  Ο σωστός αερισμός είναι το κλειδί για ένα καλό εσωτερικό κλίμα. Η απουσία υγρασίας, μύκητα, μούχλα και συντήρηση του καθεστώτος θερμοκρασίας-υγρασίας είναι ενδεικτικές της σωστής λειτουργίας του συστήματος. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατασκευή ενός κελάρι, θα πρέπει να προβλεφθούν όλες οι αποχρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά το κατάλληλο καθεστώς αποθήκευσης φρούτων, λαχανικών, κονσερβών.

  Το σωστό μικροκλίμα στο δωμάτιο κελάρι

  Ο καλύτερος εξαερισμός, ο οποίος δικαιολογείται από κάθε άποψη, για την κατασκευή κελάρι με φυσική ανταλλαγή αέρα. Απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται η αποθήκη:

  • Η σωστή υγρασία αέρα. Υψηλή υγρασία: τα προϊόντα επιδεινώνονται γρήγορα, τα καλούπια σχηματίζονται στο δωμάτιο. Αποφύγετε αυτό θα βοηθήσει σωστά διαρρυθμισμένη στεγάνωση.
  • Απαιτεί καθαρό αέρα και σπατάλη αποβλήτων.
  • Δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές θερμοκρασίας, για να αποφευχθεί η κατάψυξη των τροφίμων, καθώς και ο σχηματισμός υγρασίας.

  Εξαερισμός στο κελάρι: η αρχή της λειτουργίας

  Για την σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού παρέχονται δύο τρύπες στο κελάρι, οι οποίες αναλαμβάνουν την εισροή και εκροή αέριων μαζών. Σ 'αυτές τις τρύπες τροφοδοτούνται σωλήνες της απαιτούμενης διαμέτρου και μήκους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, ο σωστός υπολογισμός είναι πολύ σημαντικός. Η θέση τους είναι σημαντική για τη σωστή κίνηση του αέρα.

  Εάν το κελάρι βρίσκεται κάτω από το κτίριο (σπίτι ή γκαράζ), οι σωλήνες βρίσκονται στους τοίχους του κτιρίου. Σε ένα ξεχωριστό κτίριο οδηγούνται έξω από το ανώτατο όριο. Είναι αδύνατο να παραδεχτούμε τη ροή μεγάλων όγκων κρύου αέρα. Ταυτόχρονα, η στάσιμη μυρωδιά του υπογείου πρέπει να απομακρύνεται συνεχώς.

  Εξαερισμός στο κελάρι με τα δικά σας χέρια: βασικές προειδοποιήσεις

  Ποιοι σωλήνες είναι κατάλληλοι

  Δύο σωλήνες (αέρας τροφοδοσίας και εξαγωγής) κατασκευασμένοι από αμίαντο ή γαλβανισμένο σίδηρο. Τι θα πρέπει να είναι το μήκος του σωλήνα υπολογίζεται ως εξής: σωλήνας εξάτμισης εκτείνεται κατά μήκος γωνίας κελάρι, ξεκινώντας από ένα μισό μέτρα από το δάπεδο της (περίπου 20 cm κάτω από την κορυφή επίπεδο) και καταλήγει στην οροφή πάνω από την κορυφογραμμή δεν είναι μικρότερη από 0,5 m. Το σωστό ύψος επηρεάζει το επίπεδο ώσης.

  Ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται στην αντίθετη γωνία από το σωλήνα εξαγωγής, σε ύψος 0,3 μ. Από το επίπεδο του δαπέδου. Η διάμετρος των σωλήνων υπολογίζεται με βάση τις τιμές που έχουν εγκριθεί από τα πρότυπα, έτσι για 1 τετραγωνικά χιλιόμετρα. m της έκτασης κελάρι - 26 τετραγωνικά μέτρα. cm της διατομής του σωλήνα.

  Για παράδειγμα, η περιοχή κελάρι είναι 10 τετραγωνικά μέτρα. m, τότε χρησιμοποιώντας τον τύπο της περιοχής του κύκλου, βρίσκουμε την διατομή του σωλήνα που χρειαζόμαστε.

  R = √S / π = √ (26х10) / 3,14 = 9,1 cm. Έτσι, η διατομή του απαιτούμενου σωλήνα είναι 18 cm.

  Κατά τον υπολογισμό, θεωρήστε ότι εάν η υπολογιζόμενη διάμετρος είναι, για παράδειγμα, 12,8 cm, πρέπει να πάρετε μεγαλύτερη τιμή - 14.

  Σημαντικό! Προκειμένου να επιτευχθεί ο κατάλληλος αερισμός του κελαριού, το τμήμα του σωλήνα εξάτμισης θα πρέπει να υπολογίζεται με συντελεστή 1,15. Δηλαδή, για ένα κελάρι των 10 τετραγωνικών μέτρων. m - 20 cm (18x1, 15), και για 5 τετραγωνικά μέτρα. m - 16 cm.

  Υποχρεωτική θερμομόνωση

  Η μόνωση του σωλήνα εξάτμισης στον τόπο όπου περνάει από το σοφίτα είναι υποχρεωτική για την τοποθέτησή του. Ο σωλήνας, ο οποίος εκτελεί τη λειτουργία αφαίρεσης του θερμού αέρα, σχηματίζει συμπύκνωμα στην εσωτερική του επιφάνεια στο κρύο. Παγώνει στον παγετό, μειώνει, και μερικές φορές φράζει τελείως, τον τρόπο διέλευσης του αέρα εξαγωγής. Επίσης, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε τον αγωγό καυσαερίων και τροφοδοσίας με προστατευτικά που δεν επιτρέπουν στα ιζήματα να εισέρχονται στο εσωτερικό τους.

  Προσοχή παρακαλώ! Ρυθμίστε την ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια αποσβεστήρων, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στους σωλήνες. Χάρη σε τέτοιες συσκευές, είναι δυνατό να αλλάξει η ένταση των εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών.

  Εξαερισμός από σανίδες

  Για μικρά μεγέθη δωματίων, είναι κατάλληλο ο αερισμός σε ένα κελάρι με έναν σωλήνα. Κάνει δύο κανάλια. Είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένας σωλήνας εξαερισμού για χωριστό κελάρι από πλάκες πάχους 3-4 cm. Είναι μια κοίλη ορθογώνια δομή με πλευρές 18 cm έκαστη. Στο εσωτερικό υπάρχει διαγώνιο διαμέρισμα. Για να ρυθμίσετε την εισροή και την εκροή του αέρα, κάθε κανάλι έχει μια μανδάλωση.

  Σημαντικό! Οι σωλήνες παροχής και εξαγωγής δεν πρέπει να βρίσκονται σε ένα επίπεδο. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για τον αερισμό ενός σωλήνα.

  Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι στο σπίτι;

  Για τη συσκευή αυτού του εξαερισμού είναι απαραίτητο να τηρηθεί η υποχρεωτική κατάσταση - δεν πρέπει να διαταράσσει την άνεση των κατοίκων του σπιτιού με τις μυρωδιές που υπάρχουν στο κελάρι. Αυτό το γεγονός μπορεί να σημαίνει ότι ο εξαερισμός του κελαριού δεν λειτουργεί σωστά.

  Η συσκευή αερισμού στο κελάρι κάτω από το σπίτι πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση σωλήνων και τις διαστάσεις τους, ανάλογα με το ύψος του κτιρίου και την περιοχή του κελάριου. Στο σπίτι μπορεί να εγκατασταθεί μόνο αερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες.

  Κανόνες για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο κελάρι στο σπίτι

  • σωλήνα Εξαερισμός «περιλαμβάνεται» στο οριζόντιο τμήμα της θεμελίωσης, το οποίο είναι διατεταγμένο πάνω από το έδαφος. Μετά την είσοδο στην αίθουσα, ο σωλήνας γυρίζει 90 ° και εισέρχεται απ 'ευθείας προς τα κάτω μέσα στο κελάρι χωρίς να φθάσει στο δάπεδο του 0.2-0.5 μ. Εξοπλισμός εξαερισμού σωλήνα εισροής δεν πρέπει να έχει πολλές στροφές και η διάμετρος της σε ολόκληρο τον αγωγό πρέπει να είναι ίση.
  • Η είσοδος στον παραπόταμο, που βρίσκεται χαμηλά από τη γη, μπορεί να καλυφθεί με χιόνι το χειμώνα. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να καθαρίσετε τα θραύσματα (αν υπάρχουν). Επίσης, πρέπει να κλείσει με ένα πλέγμα, μέσω του οποίου δεν μπορούν να εισέλθουν τρωκτικά και πτηνά.
  • Ο εξαερισμός του κελαριού σε ένα ιδιωτικό σπίτι περνά μέσα από τον τοίχο, κατά μήκος της κουζίνας ή σε ένα ειδικό κανάλι.
  • Είναι λογικό να κανονίσετε ένα δωμάτιο κελάρι κάτω από την κουζίνα, έτσι οι αεραγωγοί θα ενωθούν.
  • Εάν πρόκειται να χτίσει ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο, πραγματοποιώντας το διορισμό ενός κελάρι, μπορεί να είναι εξαναγκασμένος εξαερισμός. Για να γίνει αυτό, προσθέστε στον ανεμιστήρα καυσαερίων το σχέδιο, το οποίο δεν θα επιτρέψει την παραμονή σε στάσιμο αέρα.

  Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού

  Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης αερισμού στο κελάρι και όλων των συνοδευτικών εργασιών, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί, εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία. Η αποτελεσματικότητα του έργου μπορεί να ελεγχθεί με τακτική αντιστοίχιση. Για αυτό πρέπει απλά να το φως. Όπως είναι γνωστό, από τη φυσική του σχολείου, η καύση διατηρείται με οξυγόνο, εάν ο αέρας είναι κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, τότε η καύση είναι αδύναμη ή απούσα. Ως εκ τούτου, ένας αναμμένος και φωτισμένος αγώνας δείχνει την παρουσία οξυγόνου στον αέρα και μια καλή εργασία του συστήματος, εξαφανισμένη - ότι ο εξαερισμός "δεν τραβά".

  Καθορίστε τι η υγρασία στο κελάρι μπορεί να είναι μια πολύ γνωστή μέθοδος - ένα "ποτήρι με νερό". Ρίξτε κρύο νερό στο ποτήρι για να το κάνετε θολό. Αφού στέκεστε για κάποιο διάστημα στο κελάρι, η υγρασία θα εξατμιστεί από το γυαλί - ο εξαερισμός θα αντιμετωπίσει αυτόν τον δείκτη. Εάν τα τοιχώματα του γυάλιου συμπυκνώματος ρέουν σε στάγματα - το μικροκλίμα του κελάριου δεν πληροί τις απαιτήσεις. Από την υγρασία, μπορείτε να απαλλαγείτε από αλλαγές στο έργο του συστήματος εξαερισμού. Μια προληπτική συντήρηση είναι η ζωγραφική των τοίχων με ασβέστιο σβέσης. Επίσης, μπορείτε να κρατάτε συνεχώς έναν κάδο ασβέστη στο υπόγειο που απορροφά τέλεια την υγρασία.

  Προκειμένου ο εξαερισμός κελάρι στο σπίτι να λειτουργεί σωστά και να πληρούν όλες τις απαιτήσεις, δεν μπορούμε να παραμελήσουμε ένα τέτοιο στάδιο ως σχέδιο. Μετά από όλα, ένα σύστημα που λειτουργεί εσφαλμένα δεν θα συμβάλλει στη διατήρηση των προϊόντων, αλλά, αντίθετα, θα τους χαλάσει, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν μύκητες μούχλας.