Ο σωστός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι ο σωστός αερισμός στο κελάρι του γκαράζ, είναι περιττό να μιλήσετε. Όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς αερισμό στο κάβα υγρό και τα τρόφιμα που αποθηκεύονται εκεί γρήγορα να επιδεινωθεί. Επιπλέον, αν ο ακατέργαστος αέρας από το κελάρι εισέλθει στο γκαράζ, οδηγεί στη διάβρωση των μεταλλικών αντικειμένων στο γκαράζ, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου.

Φυσικός αερισμός του κελαριού στο σχέδιο γκαράζ

Γενικά, η ανάγκη σωστού αερισμού στο κελάρι του γκαράζ γίνεται από όλους. Αλλά όλοι δεν ξέρουν πώς να κάνουν αερισμό στο κελάρι του γκαράζ.

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο αερισμός του γκαράζ, του κελάριου και της αίθουσας παρατήρησης μπορεί να είναι ένας από τους τρεις τύπους:

 • φυσικό,
 • συνδυασμένα,
 • μηχανικό.

Φυσικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Ο φυσικός αερισμός χρησιμοποιείται σε μικρά γκαράζ και κελάρια. Το κύριο πλεονέκτημά της είναι η διαθεσιμότητα. Ωστόσο, το καλοκαίρι, ο εξαερισμός αυτός είναι αναποτελεσματικός ή δεν λειτουργεί καθόλου και το χειμώνα είναι απαραίτητο να ελέγχεται περιοδικά η κατάσταση των αεραγωγών. Μπορούν να σφυρηλατηθούν από το χιόνι ή κατάφυτη από παγετό μέσα.

 • Συμπληρώματα:
  • δεν χρειάζονται πηγή ενέργειας,
  • θόρυβο,
  • διαθεσιμότητα.
 • Μειονεκτήματα:
  • αστάθεια της εργασίας,
  • την ανάγκη περιοδικών επιθεωρήσεων και καθαρισμού των σωληνώσεων,
  • αδυναμία οποιωνδήποτε προσαρμογών,
  • αδυναμία χρήσης φίλτρων.

Ο φυσικός αερισμός στο κελάρι του γκαράζ γίνεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 • οι σωλήνες παροχής και εξαγωγής βρίσκονται συνήθως σε αντίθετες γωνίες του υπογείου.
 • στο κελάρι το άκρο του σωλήνα τροφοδοσίας πρέπει να τοποθετηθεί σε υψόμετρο 0,3-0,5 m από το δάπεδο.
 • στο κελάρι, το άκρο του σωλήνα εξάτμισης πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 1,5-2 m από το δάπεδο.
 • αν ο σωλήνας εξάτμισης είναι εγκατεστημένος εντελώς έξω από το γκαράζ - πρέπει να είναι μονωμένος (είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της εγκατάστασης του σωλήνα - μέσω του γκαράζ και του τοίχου - έξω).
 • ελάχιστη διαφορά ύψους μεταξύ των ανοιγμάτων αναρρόφησης και εξαγωγής του συστήματος εξαερισμού (βρίσκονται στο δρόμο) - 3 μέτρα.
 • η είσοδος από την πλευρά του δρόμου είναι κλειστή με ένα πλέγμα ή δίχτυ (από τρωκτικά και μεγάλα έντομα).
 • Είναι επιθυμητό να καλύπτεται ο σωλήνας εξαγωγής με ένα προστατευτικό κάλυμμα, ή ακόμα καλύτερα, αυξάνοντας το ρεύμα με ένα διαχύτη.
 • Η κατά προσέγγιση διάμετρος του σωλήνα εξαγωγής σε εκατοστά μπορεί να επιτευχθεί με τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας του γκαράζ (σε τετραγωνικά μέτρα) κατά 1,5.
 • Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης μπορεί να είναι 10% του αέρα τροφοδοσίας.

Φυσικός εξαερισμός στα κελάρια γκαράζ - επιλογές συσκευής

Θυμηθείτε ότι κάθε πρόσθετη κάμψη του σωλήνα εξαερισμού μειώνει την απόδοση ολόκληρου του συστήματος. Με την ευκαιρία, για τη συσκευή αερισμού του γκαράζ, κάβα και επιθεώρηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωλήνες από σχεδόν οποιοδήποτε υλικό.

Συνδυασμένος αερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Η αύξηση της αποτελεσματικότητας της φυσικής εξαγωγής μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση ενός λαμπτήρα στο σωλήνα εξαγωγής, ο οποίος θα θερμαίνει τον αέρα και θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόσφυση. Ως εναλλακτική λύση σε ένα λαμπτήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κερί - στην περίπτωση αυτή μπορείτε να το κάνετε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού σε ένα συνδυασμένο.

Όπως υποθέσατε, ο συνδυασμένος και φυσικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ διαφέρουν ο ένας από τον άλλο μόνο από την παρουσία ενός ανεμιστήρα σε έναν από τους αγωγούς. Στην κατάσταση εκτός λειτουργίας, ο ανεμιστήρας θα δημιουργήσει μια μικρή πρόσθετη αντίσταση στη ροή του αέρα. Αλλά με την ενσωμάτωση, μπορείτε να εξασφαλίσετε αποτελεσματικό αερισμό του κελαριού, ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ παρέχεται από τη συνεχή λειτουργία του ανεμιστήρα. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος:

 • πλεονεκτήματα:
  • σταθερότητα της εργασίας ·
  • η δυνατότητα ρύθμισης της απόδοσης, θέρμανση του αέρα?
  • τη δυνατότητα χρήσης φίλτρου αέρα.
 • μειονεκτήματα:
  • συνεχή κατανάλωση ενέργειας ·
  • θόρυβος.
  • την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης.
  • σημαντικό κόστος ορισμένων εξαρτημάτων.
  • παρουσία φθοράς και θραύσης εξαρτημάτων.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη φυσική. Μετά από όλα, η φυσική κίνηση του αέρα θα πρέπει να βοηθήσει, και δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία του ανεμιστήρα.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ μπορεί να παρέχει έναν ανεμιστήρα καναλιών

Ιδιαίτερη προσοχή κατά την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι του γκαράζ θα πρέπει να δίνεται ασφάλεια. Αυτό ισχύει για την εγκατάσταση καλωδίων, την εγκατάσταση διακοπτών και ανεμιστήρων. Οι φίλοι είναι καλύτερα να επιλέξουν κανάλι.

Όσο για τα φίλτρα, η θέρμανση του αέρα και η προσαρμογή της εργασίας του καλύμματος - όλα αυτά απαιτούν πρόσθετο κόστος και γίνονται όπως απαιτείται.

Κελάρι

Το μικροκλίμα στο κελάρι δεν εξαρτάται μόνο από τον αερισμό. Το υλικό των τοίχων και του δαπέδου, η ποιότητα των στεγανωτικών και μονωτικών εργασιών - όλα αυτά είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Μην σώζετε αυτά τα πράγματα, μην νομίζετε ότι ο σωστός αερισμός στο κελάρι του γκαράζ μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τα ελαττώματα στην κατασκευή του. Προσπαθήστε να κάνετε ένα κελάρι ποιότητας στο γκαράζ, είναι δυνατόν, τότε μπορείτε να κάνετε χωρίς φυσικό αερισμό.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο κελάρι κάτω από το γκαράζ

Η παρουσία κελαριού κάτω από το γκαράζ επιλύει πολλά σημαντικά προβλήματα. Μπορεί να αποθηκεύει λαχανικά, φρούτα, κονσερβοποιημένα προϊόντα. Αυτό είναι δυνατό με την παρουσία εξαερισμού, η οποία θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη στάθμη θερμοκρασίας και υγρασίας στο υπόγειο δωμάτιο.

Γιατί χρειάζομαι κουκούλα στο κελάρι του γκαράζ;

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εξοπλίζουν μικρά γκαράζ κάτω από τα γκαράζ, όπου αποθηκεύουν κονσερβοποιημένα τρόφιμα και άλλα είδη διατροφής. Εάν το υπόγειο δεν είναι σωστά τοποθετημένο, η διάρκεια ζωής των αναλωσίμων μειώνεται δραστικά.

Ο ποιοτικός αερισμός θα προστατεύσει τους χώρους κάτω από το γκαράζ από έναν αριθμό αρνητικών παραγόντων:

 1. Σε περίπτωση ανεπαρκούς ανταλλαγής αέρα, εμφανίζεται συμπύκνωμα στην κοιλότητα και αυξάνεται η υγρασία. Αυτό οδηγεί σε αλλοίωση των προϊόντων, την εμφάνιση μούχλας και μύκητας στους τοίχους, παγίδευση αέρα.
 2. Το χειμώνα, η θερμοκρασία στο υπόγειο κελάρι είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στο γκαράζ. Εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, ο αέρας ανεβαίνει και αφαιρεί την υγρασία που έχει συσσωρευτεί στο λάκκο λαχανικών. Αυτό οδηγεί σε διάβρωση στο σώμα του αυτοκινήτου και μεταλλικά αντικείμενα στο δωμάτιο.
 3. Ελλείψει εξαερισμού στο υπόγειο, οι αποθηκευμένες προμήθειες καθίστανται τοξικές. Αυτό επηρεάζεται από τη λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου και των τοξικών αναθυμιάσεων από χημικά υγρά στο γκαράζ. Για να μειωθεί στο ελάχιστο η επίδραση των τοξικών ενώσεων, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να διασφαλίζει την απομάκρυνση του αέρα από το λάκκο και την είσοδό του στο εσωτερικό. Αυτό επιλύεται με τη βοήθεια μιας μονάδας αερισμού.

Ένα αρμόδιο σύστημα εξάτμισης θα αποφύγει τις συνέπειες των δυσμενών παραγόντων. Χάρη στον αγωγό τροφοδοσίας των αποθηκευμένων τροφίμων, ο καθαρός αέρας θα ρέει ελεύθερα. Υπερβολική υγρασία, τοξικές και δηλητηριώδεις ουσίες θα διαφύγουν μέσω του σωλήνα εξάτμισης.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Στην καρδιά της λειτουργίας οποιουδήποτε συστήματος εξάτμισης είναι η αρχή της κυκλοφορίας του αέρα. Οι αναλωμένοι ατμοί που περιέχουν πολλές επιβλαβείς ακαθαρσίες εξέρχονται από το δωμάτιο, αφήνοντας τον δρόμο στον καθαρό αέρα. Αυτό σημαίνει ότι για την οργάνωση του τυπικού εξαερισμού χρειάζονται δύο διαφορετικοί σωλήνες: ένας για την είσοδο και ο άλλος για την έξοδο.

Οι ειδικοί διακρίνουν δύο τύπους συστημάτων εξαερισμού:

 • Φυσικά. Η πλεονάζουσα υγρασία και άλλες επιβλαβείς ουσίες αφαιρούνται από το κελάρι με τη βοήθεια της θερμικής μεταφοράς. Ο θερμαινόμενος ατμός, συσσωρευμένος στην κορυφή του λάκκου, ανεβαίνει αυθόρμητα και φεύγει από το δωμάτιο, ελευθερώνοντας χώρο για τον πιο ξηρό αέρα που προέρχεται από το δρόμο.
 • Εξαναγκαστικός τύπος εξαερισμού. Η ανταλλαγή αέρα μεταξύ του υπόγειου και του δρόμου γίνεται με τη βοήθεια επιπρόσθετων μηχανικών υπερσυμπιεστών. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το φυσικό, αλλά απαιτεί κάποιο οικονομικό κόστος και συνεχή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε συστήματος λίγο περισσότερο.

Φυσικά

Το φυσικό σύστημα εξάτμισης είναι εύκολο στην εγκατάσταση, η έλλειψη σύνθετων μηχανισμών ρύθμισης και αυτονομίας. Αρκεί να στερεώσετε τους δύο σωλήνες, ένας από τους οποίους θα χρησιμεύσει για να αφαιρέσετε τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο, ο άλλος - για να εισέλθετε.

Εάν η κουκούλα είναι εγκατεστημένη στο λάκκο, είναι δυνατή μόνο η διαχείριση του σωλήνα εξαγωγής. Ο αέρας μπορεί να εισέλθει στο υπόγειο δωμάτιο και μέσα από ένα απλό λουτρό με μια σκάλα κατά μήκος της οποίας ο ιδιοκτήτης κατεβαίνει στο κελάρι.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του φυσικού εξαερισμού μπορούν να εντοπιστούν:

 1. Ευκολία εγκατάστασης.
 2. Χαμηλό κόστος υλικών και εργασίες εγκατάστασης.
 3. Δεν υπάρχει θόρυβος.
Δεν απαιτείται τοποθέτηση ανεμιστήρων και άλλων συσκευών

Το κύριο μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι η ασταθής εργασία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κυκλοφορία του αέρα μπορεί να σταματήσει. Σε κρύο καιρό, στους σωλήνες εμφανίζεται παγετός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα της οπής. Για να αποφύγετε προβλήματα, το καλοκαίρι στους σωλήνες θα πρέπει να εγκαταστήσετε τους ειδικούς ανεμιστήρες, το χειμώνα οργανώσει τη μόνωση.

Υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού:

 1. Δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τη λειτουργία του συστήματος.
 2. Μην θερμαίνετε ή ψύχετε τον αέρα.
 3. Δεν υπάρχουν φίλτρα, έτσι ώστε οι βλαβερές ουσίες να μπορούν να εισέλθουν στο υπόγειο από το δρόμο.

Αναγκασμένος

Στη διαδικασία του εξαναγκασμένου εξαερισμού, ο αέρας εισάγεται στο δωμάτιο, φιλτράρεται, θερμαίνεται ή ψύχεται (ανάλογα με την εποχή και τις ρυθμίσεις συστήματος) και εξαπλώνεται μέσω αγωγών αερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα, εγκατεστημένο στο κελάρι κάτω από το γκαράζ, θα παρέχει ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο δωμάτιο ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες και άλλες συνθήκες.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να ενσωματωθούν σε σωλήνες ή στρόβιλους

Μεταξύ των ελλείψεων του εξαναγκασμένου εξαερισμού μπορεί να σημειωθεί:

 1. Πολυπλοκότητα εγκατάστασης.
 2. Ένας μεγάλος αριθμός μηχανικών εξαρτημάτων που μπορούν να σπάσουν.
 3. Η ανάγκη σύνδεσης σε κεντρικό τροφοδοτικό.
 4. Υψηλό κόστος εξοπλισμού.

Ποιο από αυτά θα επιλέξει για αυτοσυναρμολόγηση

Το κύριο κριτήριο με το οποίο επιλέγεται ο τύπος αερισμού για ένα συγκεκριμένο υπόγειο υπό γκαράζ είναι η περιοχή του δωματίου.

 • Οι ιδιοκτήτες μικρών γκαράζ (έως 50 τετραγωνικών μέτρων) που συμφωνούν να διενεργούν περιοδικούς ελέγχους και καθαρισμό των αγωγών, μπορούν να περιοριστούν σε ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού.
 • Εάν το υπόγειο βρίσκεται κάτω από ένα μεγάλο γκαράζ που προορίζεται για στάθμευση μεγάλων φορτηγών και λεωφορείων, πρέπει να είναι εξοπλισμένο με εξαναγκασμένο εξαερισμό, ο οποίος εξασφαλίζει την ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια επιπρόσθετων ανεμιστήρων ή άλλων μηχανικών φυσητήρων.

Η συσκευή της φυσικής ανταλλαγής αέρα: η οδηγία

Ο σχεδιασμός ενός φυσικού εκχυλίσματος αποτελείται από έναν αριθμό στοιχείων:

 1. Ο σωλήνας εισαγωγής μέσω του οποίου φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο κελάρι. Η διάμετρος είναι από 100 έως 250 mm.
 2. Ο σωλήνας εξόδου μέσω του οποίου ο αέρας εξέρχεται από το δωμάτιο. Διάμετρος - παρόμοια με τη δομή εισόδου.
 3. Δεξαμενή συλλογής συμπυκνωμάτων
 4. Καλό πλέγμα
 5. Κωνικό κολάρο.

Για τον αγωγό χρησιμοποιείτε σωλήνες από οποιοδήποτε κατάλληλο υλικό - κασσίτερο, αμιαντοτσιμέντο, PVC και άλλα.

Πριν από την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε εργασίες θερμομόνωσης και στεγάνωσης. Είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθούν στο στάδιο κατασκευής του κελάριου. Αν, για κάποιο λόγο, δεν έχει γίνει αυτό, πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία πριν εγκατασταθεί το σύστημα εξάτμισης.

Τα τείχη του κελάριου εμποτίζονται πλήρως με διεισδυτική μόνωση. Αυτό αποκλείει τη διείσδυση υπογείων υδάτων στο δωμάτιο. Για τη θερμομόνωση είναι απαραίτητο να τελειώσετε τους τοίχους και το δάπεδο. Είναι καλύτερο για αυτό το οικολογικό μαλλί, αρκετά ακριβό και υψηλής ποιότητας υλικό που απωθεί τα τρωκτικά. Για λόγους οικονομίας, είναι επίσης δυνατή η χρήση άλλων θερμομονωτικών υλικών, για παράδειγμα, πλάκες πολυϊσοκυανικού. Η φθηνότερη επιλογή μόνωσης είναι η τοποθέτηση προσεκτικά πεπλατυσμένης άμμου κάτω από το πάτωμα και ο τερματισμός των τοίχων με γεωύφασμα ή διογκωμένη πηλό.

Τα έργα σχετικά με τη διάταξη του φυσικού συστήματος εξάτμισης διεξάγονται σε διάφορα στάδια:

 1. Στερέωση του αγωγού εξαγωγής. Το κάτω άκρο βρίσκεται μιάμιση και δύο μέτρα από το δάπεδο, ανάλογα με το ύψος του υπογείου. Το εξωτερικό μέρος είναι έξω. Το άνω άκρο του σωλήνα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το υψηλότερο σημείο της οροφής του γκαράζ κατά περίπου μισό μέτρο. Υπάρχουν δύο επιλογές για την εγκατάσταση του σωλήνα εξαγωγής:
  • Μέσω. Με αυτή τη μέθοδο, ο σωλήνας διατρυπάται μέσα από το δάπεδο του γκαράζ και οδηγείται έξω από την οροφή και την οροφή.
  • Μέσα στον τοίχο. Το κάτω τμήμα του σωλήνα εξαερισμού τοποθετείται οριζόντια, διέρχεται από το πλευρικό τοίχωμα του κελάριου έξω από το γκαράζ και ανεβαίνει κοντά στην κύρια δομή.
 2. Εγκατάσταση του αγωγού παροχής αέρα. Το κατώτερο τμήμα του σωλήνα εισέρχεται στο κελάρι της γωνίας απέναντι από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένη η κουκούλα και στερεώνεται σε μισό μέτρο από το δάπεδο. Το άλλο άκρο του σωλήνα εκτίθεται εξωτερικά σε επίπεδο 20-30 cm πάνω από το επίπεδο του εδάφους, για εισαγωγή αέρα.
 3. Ελέγξτε το βύθισμα, εισάγοντας ένα λεπτό μεταλλικό δίχτυ μέσα στους σωλήνες για προστασία από τα πουλιά και τα τρωκτικά. Οι οπές εξόδου μπορούν επίσης να καλύπτονται με μικρά καπάκια για να τα προστατεύσουν από το χιόνι και τη βροχή.
Οι έξοδοι προστατεύονται από κωνικό κάλυμμα

Κατά τη λειτουργία του συστήματος εξάτμισης σχηματίζεται συμπύκνωση. Για να το συλλέξετε και να το αφαιρέσετε κάτω από το σωλήνα εξαγωγής, εγκαθίσταται ένα ειδικό δοχείο.

Η οπτικοποίηση του φυσικού συστήματος εξαερισμού περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο.

Σύνταξη και σχέδιο εργασίας για το βίντεο

Για τον έλεγχο του εξαερισμού, μπορείτε να εγκαταστήσετε ειδικά ρολά. Βοηθούν να ρυθμίσουν την ανταλλαγή αέρα το χειμώνα, όταν είναι πολύ σημαντικό να μην τρώνε το δωμάτιο. Διαφορετικά, τα προϊόντα που αποθηκεύονται στο κελάρι μπορούν να καταψυχθούν.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο υπόγειο

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού στο υπόγειο κάτω από το γκαράζ χρησιμοποιεί την αρχή παροχής καθαρού αέρα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες θερμοκρασίας εκτός των χώρων.

Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό εισαγωγής

Λόγω των καιρικών συνθηκών, η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο το καλοκαίρι είναι συχνά υψηλότερη από ό, τι στο κελάρι. Λύστε αυτό το πρόβλημα με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα.

Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα εξάτμισης, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τον τόπο εγκατάστασης του ανεμιστήρα. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κελάρι ή σε μια στέγη: είναι μια πολύπλοκη ηλεκτρική συσκευή που θα αποτύχει εάν εισχωρήσει υγρασία. Λόγω του αυξημένου θορύβου, δεν συνιστάται να το βάλετε μέσα στο γκαράζ.

 1. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στον αγωγό εισαγωγής στη θέση όπου λαμβάνει χώρα η εισαγωγή αέρα. Η είσοδος στο κανάλι προστατεύεται επιπλέον από ένα δίχτυ κουνουπιών. Λόγω του γεγονότος ότι η έξοδος του σωλήνα είναι χαμηλή, το χειμώνα είναι απαραίτητο να παρακολουθείται το επίπεδο του χιονιού.
 2. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα του αγωγού.

Το πρώτο μέρος της εγκατάστασης του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού δεν διαφέρει από το φυσικό. Οι σωλήνες εισαγωγής και εξαγωγής είναι εγκατεστημένοι. Ο σωλήνας εισόδου πηγαίνει από το έδαφος στο κελάρι, ο σωλήνας εξόδου - από την οροφή του κελάριού μέσα από την οροφή του γκαράζ ή πηγαίνει παράλληλα στο πάτωμα έξω και υψώνεται έξω από το δωμάτιο.

Η περαιτέρω εγκατάσταση πραγματοποιείται σταδιακά:

 1. Ένας ανεμιστήρας είναι ενσωματωμένος στον σωλήνα.
 2. Για την τροφοδοσία του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένο ένα καλώδιο.
 3. Ο διακόπτης είναι τοποθετημένος.
 4. Εξωτερικά, ο σωλήνας εξαγωγής είναι κλειστός με μια λεπτή σχάρα για προστασία από τρωκτικά, πουλιά και τυχαία συντρίμμια. Τοποθετείται επίσης ένα προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο αποκλείει την είσοδο ιζημάτων στο εσωτερικό.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνδεση μπορούν να προβληθούν στο βίντεο.

Παράδειγμα σωστής σύνδεσης βίντεο

Μετατροπή του φυσικού συστήματος εξάτμισης σε υποχρεωτικό

Δεν είναι πάντα το απλούστερο σύστημα εξάτμισης που μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φυσικού αερισμού είναι απαραίτητη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Η εμφάνιση περίσσειας συμπυκνώματος στο κελάρι.
 2. Η εμφάνιση του μύκητα, μούχλα.
 3. Φυσικός αέρας στο δωμάτιο.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξάτμισης μπορεί να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους:

 1. Αυξήστε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού. Με μέγεθος κελάρι που δεν υπερβαίνει τα 10-12 τετραγωνικά μέτρα, ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να έχει διατομή 120 * 120 mm και 150 mm αν είναι ο μόνος.
 2. Επέκταση του ύψους του σωλήνα εξαγωγής. Αυτό θα αυξήσει την πρόσφυση.
 3. Δημιουργήστε επιπλέον κανάλια καυσαερίων και τροφοδοσίας.
 4. Βάλτε έναν ανεμιστήρα στο σωλήνα, παρέχοντας αναγκαστική κυκλοφορία αέρα.

Οι τρεις πρώτες επιλογές απαιτούν σοβαρή ανακύκλωση του συστήματος εξαερισμού. Η τέταρτη επιλογή είναι η δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού με βάση το ήδη διαθέσιμο φυσικό εκχύλισμα. Η διαδικασία επανακατασκευής λαμβάνει χώρα σε διάφορα στάδια:

 1. Προμήθεια καλωδίων ισχύος στον τόπο εγκατάστασης τροφοδοσίας.
 2. Αποσυναρμολόγηση του διακοσμητικού πλέγματος.
 3. Εγκατάσταση του ανεμιστήρα.
 4. Εγκατάσταση διακοσμητικού πλέγματος.
 5. Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο τροφοδοτικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα, στον αγωγό εξαγωγής. Για να ενισχύσετε το εφέ, το δεύτερο μπορεί να ενσωματωθεί στο κανάλι εισόδου. Για να μεγιστοποιηθεί η ώθηση, εγκαθίσταται ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. Έχει αυξημένη ισχύ και θόρυβο. Αυτός ο σχεδιασμός είναι εγκατεστημένος από έξω, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης είναι απαραίτητη η μερική αποσυναρμολόγηση του καναλιού.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ή του εκσυγχρονισμού του συστήματος εξαερισμού, ελέγξτε την πρόσφυση. Για το σκοπό αυτό, ένα αναμμένο κερί ή ένας αγώνας εισάγεται στον αγωγό εξαερισμού. Εάν υπάρχει καλό ρεύμα, η φλόγα ελαφρώς κλίνει προς τον αεραγωγό.

Με ένα καλό ρεύμα, ο σπινθήρας του κεριού λυγίζει προς τον αεραγωγό

Εκτιμώμενο κόστος εγκατάστασης

Το κόστος των συστημάτων εξαερισμού μπορεί να είναι μέχρι εκατό χιλιάδες ρούβλια. Αυτή είναι η περίπτωση που χρησιμοποιείται ένα σύνθετο προγραμματιζόμενο σύστημα για τη δημιουργία ενός αναγκαστικού συστήματος. Παρόμοιες δομές εγκαθίστανται σε μεγάλα και εξειδικευμένα υπόγεια, για παράδειγμα, σε κελάρια κρασιών.

Αερισμός με γκαράζ με σχέδιο υπογείου +

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εξοπλίζουν στο κελάρι των γκαράζ τους για την αποθήκευση λαχανικών, περιστροφές, μαρμελάδα. Για να εξασφαλιστεί ένα πιο κατάλληλο επίπεδο υγρασίας, καθώς και η απαιτούμενη θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να εξοπλιστείτε με ένα σύστημα παροχής φρέσκου αέρα. Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός στο υπόγειο του γκαράζ θα επιτρέψει στα προϊόντα να διατηρούν τη φρεσκάδα τους καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας δομής είναι αρκετά απλό, οπότε χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια και χρήματα για την κατασκευή της. Είναι εύκολο να χτίσετε στο γκαράζ με τα δικά σας χέρια. Για να εφαρμόσει την ιδέα στη ζωή θα πρέπει να αγοράσει τα απαραίτητα υλικά, να προετοιμάσει τα εργαλεία και να σχεδιάσει ένα διάγραμμα. Η προσεκτική προετοιμασία θα σας επιτρέψει γρήγορα και χωρίς περιττές προσπάθειες να αερίσετε το γκαράζ με ένα υπόγειο.

Γιατί χρειάζεται η κουκούλα

Το κύριο καθήκον του αερισμού του υπογείου είναι η παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων που βρίσκονται στο δωμάτιο. Μια ποιοτικά σχεδιασμένη κουκούλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ορισμένων παραγόντων που επηρεάζουν δυσμενώς το χειμώνα χειμώνα:

 • Σε περίπτωση ανεπαρκούς εναλλαγής αέρα, διάφορες επιφάνειες καλύπτονται εντατικά με συμπύκνωμα. Μεταλλικά στοιχεία υπό τέτοιες συνθήκες αρχίζουν να σκουριάζουν, και το ξύλο - να σαπίσουν. Επίσης αυξάνει την υγρασία, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του μύκητα και της μούχλας.
 • Το χειμώνα, η θερμοκρασία μέσα στο κελάρι υπερβαίνει σημαντικά την απόδοση του γκαράζ. Εάν δεν εξοπλίζετε τον εξαερισμό, ο ζεστός αέρας θα αυξάνεται συνεχώς, παίρνοντας μαζί του ένα συμπύκνωμα. Ως αποτέλεσμα, στο σώμα του αυτοκινήτου θα εμφανιστεί διάβρωση.
 • Με ανεπαρκή αερισμό του υπογείου του γκαράζ, όλες οι προμήθειες που αποθηκεύονται σε αυτό θα γίνουν τοξικές. Αυτό οφείλεται στη λειτουργία του κινητήρα. Επίσης στο υπόγειο μπορεί να διεισδύσει δηλητηριώδης αναθυμιάσεις από διάφορα τεχνικά υγρά. Το σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει την πλήρη εξάλειψη του μολυσμένου αέρα.

Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα θα αποφύγει τέτοιους δυσμενείς παράγοντες.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Η αρχή λειτουργίας οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού είναι πολύ απλή - η κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη. Σκόνη, βρώμικο και υγρό αέρα αντικαθίσταται από φρέσκο, δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι για την οργάνωση του σωστού συστήματος εξαερισμού είναι απαραίτητο να επιλέξετε δύο σωλήνες - τροφοδοσία και εξαγωγή.

Υπάρχουν δύο τύποι εξαερισμού:

 • Φυσικά. Οι μάζες αέρα υψηλής υγρασίας αφαιρούνται από το κελάρι σύμφωνα με την αρχή της θερμικής μεταφοράς. Ο ατμός, που θερμαίνεται, συσσωρεύεται κάτω από την οροφή του δωματίου και φεύγει μέσα στο σωλήνα εξόδου. Αυτή τη στιγμή, η θέση στο λάκκο απελευθερώνεται για καθαρό αέρα.
 • Αναγκασμένος, με ανεμιστήρα. Οι ροές αέρα δημιουργούνται από ένα μηχανικό υπερσυμπιεστή. Ένα τέτοιο σύστημα αερισμού λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά από ένα φυσικό εξαγνιστή. Ωστόσο, για τη δημιουργία του, θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού και τη συνεχή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συστημάτων διαφορετικών τύπων πρέπει να εξεταστούν με περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό, που θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη αφαίρεση της σκόνης και της υγρασίας στο κελάρι; Η σωστή εναλλαγή αέρα αποτελεί αντικατάσταση των υγρών και μολυσμένων αέριων μαζών από νωπά. Τα επιζήμια ζευγάρια εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις ανεμπόδιστα. Για να λειτουργήσετε το σύστημα, θα χρειαστεί να κατασκευάσετε ειδικούς αεραγωγούς. Οι μάζες του αέρα θα κυκλοφορούν μέσα από αυτές. Κατά τη διάρκεια της εργασίας θα πρέπει να εξεταστούν διάφοροι σημαντικοί κανόνες:

 • Σύμφωνα με τα πρότυπα για 1 τετραγωνικό. m της περιοχής υπογείου είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα τμήμα καναλιού 26 τετραγωνικών μέτρων. δείτε
 • Οι σωληνώσεις εισροής και εκροής αέρα πρέπει να είναι ίδιες.
 • Όσο υψηλότερο είναι το άκρο του σωλήνα πάνω από την οροφή, τόσο πιο έντονος θα εισέλθει ο φρέσκος αέρας στο γκαράζ. Εάν τοποθετήσετε την έξοδο του σωλήνα διακλάδωσης 80 cm πάνω από το υψηλότερο σημείο της οροφής, το βύθισμα θα είναι βέλτιστο.
 • Στο τέλος του σωλήνα πρέπει να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της πρόσφυσης και επίσης θα δημιουργήσει μια περιοχή εκκενωμένης πίεσης. Η εκροή αέρα θα γίνει πιο έντονη.
 • Προκειμένου να μην εισέλθουν τρωκτικά, κλαδιά και φύλλα στους αεραγωγούς, η έξοδος και η είσοδος κλείνουν με προστατευτικές γρίλιες.

Εάν τηρούνται αυτοί οι κανόνες, το σύστημα εξαερισμού θα λειτουργεί όσο το δυνατόν ψηλότερα. Έχοντας εξετάσει τη θεωρία, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε πρακτικές ενέργειες.

Εγκατάσταση φυσικού συστήματος εξαερισμού

Είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε μια φυσική κουκούλα - σε ένα τούβλο είναι απαραίτητο να κάνετε ένα κανάλι 1 τούβλο πλάτος. Μπορεί να κατασκευαστεί από τσιμεντόλιθους. Μετά την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να κλείσετε τις οπές εισόδου και εξόδου με σχάρες. Προκειμένου ο αέρας να περάσει πιο έντονα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εισροής φρέσκου αέρα σε απόσταση 40 cm από την επιφάνεια δαπέδου του υπογείου. Ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετείται κάτω από την οροφή. Οι σωληνώσεις μπορούν να είναι κασσίτερος ή αμιαντοτσιμέντο.

Κατά την εκτέλεση φυσικού αερισμού είναι σημαντικό να ακολουθήσετε έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο:

 • Αρχικά, εγκαταστήστε το σωλήνα εξαγωγής. Το άκρο του τοποθετείται κάτω από το ανώτατο όριο του υπογείου. Έξω, εμφανίζεται περίπου 40-50 cm πάνω από την οροφή. Μετά από αυτό, ο αγωγός αερισμού είναι μονωμένος.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, τοποθετείται ένας σωλήνας παροχής, ο οποίος οδηγείται προς τα έξω σε ύψος 25 cm από το έδαφος.
 • Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών, ελέγχεται το ρεύμα αέρα και η είσοδος και η έξοδος κλείνονται με μεταλλικό πλέγμα.

Για να ελέγξετε τη ροή του αέρα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε αποσβεστήρες που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε την ένταση της ανταλλαγής αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, κατά τη διάρκεια σοβαρών παγετώνων, τα προϊόντα δεν θα παγώσουν και δεν θα επιδεινωθούν.

Μια προσιτή εναλλακτική λύση σε ένα σωλήνα για την πρόσληψη φρέσκου αέρα - μια οπή γίνεται από κάτω στον τοίχο του γκαράζ και καλύπτεται με μεταλλικό πλέγμα.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Εάν ο καιρός είναι χωρίς αέρα και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στο κελάρι, η στασιμότητα του αέρα είναι αναπόφευκτη. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται με την εγκατάσταση ανεμιστήρα. Είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο σύστημα. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι η υψηλή απόδοση του έργου, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Η συσκευή εξαναγκασμένης πρόβλεψης μοιάζει πολύ με τον φυσικό εξαερισμό. Ωστόσο, στον ανεμιστήρα τοποθετείται ανεμιστήρας. Παρέχει παροχή αέρα από το δρόμο ανά πάσα στιγμή. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και άλλους τρόπους δημιουργίας κουκούλας:

 • Εξαιρετικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με τη βοήθεια πτερυγίων με διάχυση καιρού, τα οποία λειτουργούν εις βάρος του ανέμου. Τοποθετούνται στο υψηλότερο σημείο του αγωγού παροχής αέρα.
 • Η υψηλή απόδοση ποικίλει ανάλογα με την εγκατάσταση στους εκτροπείς αερισμού για λαχανικά. Τοποθετούνται στο άκρο του σωλήνα εξαγωγής.
 • Η ευκολότερη επιλογή είναι η τοποθέτηση ενός λαμπτήρα στο σωλήνα εξάτμισης. Μετά την ένταξή της, θα προέλθει ζεστός αέρας, λόγω του οποίου το κελάρι θα αρχίσει να γεμίζει με ψυγείο.
 • Μια μονάδα monoblock είναι μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική επιλογή που θα απαιτήσει την επένδυση εξοπλισμού απευθείας στη μονάδα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα εξαερισμού, αξίζει να θυμηθούμε ότι όταν εγκατασταθεί σωστά κουκούλα - το κλειδί για την μακροπρόθεσμη αποθήκευση του χειμώνα παρασκευασμάτων και μακροπρόθεσμη λειτουργία του γκαράζ ως συνόλου.

Το κύριο χαρακτηριστικό του εξαερισμού εξαναγκασμένου ρεύματος είναι η ανάγκη να καθοριστεί η θέση τοποθέτησης του ανεμιστήρα. Αν το βάζετε στο δρόμο, είναι πιθανό να βλάψετε τη συσκευή λόγω της επίδρασης της βροχόπτωσης σε αυτήν. Όταν τοποθετείτε τον ανεμιστήρα στο κελάρι, ο υπερβολικός θόρυβος θα επηρεάσει.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα:

 • Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα όπου αναρροφάται καθαρός αέρας στον αγωγό εισαγωγής. Η είσοδος προστατεύεται από ένα δίχτυ κουνουπιών. Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται το επίπεδο του χιονιού, το οποίο δεν πρέπει να κλείνει το άνοιγμα του σωλήνα εισόδου.
 • Αγοράστε έναν ανεμιστήρα καναλιών.

Το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης του αναγκαστικού συστήματος είναι ουσιαστικά το ίδιο με την αρχή της κατασκευής του φυσικού αερισμού. Τοποθετήστε πρώτα τους σωλήνες εισόδου και εξόδου. Στη συνέχεια, εκτελούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

 • ένας ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό.
 • για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα, βάλτε ένα καλώδιο.
 • ρυθμίστε το διακόπτη.
 • έξω από το σωλήνα εξάτμισης κλείνει με λεπτόκοκκο τρίψιμο - θα αποτρέψει τη διείσδυση μικρών τρωκτικών και θραυσμάτων του δρόμου. Είναι επίσης απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα που θα εμποδίζει την είσοδο των βροχοπτώσεων στο υπόγειο.

Ο εξαερισμός που κατασκευάζεται με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει την άριστη παροχή καθαρού αέρα.

Αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού

Αύξηση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού μπορεί να γίνει με τη βοήθεια τέτοιων μεθόδων:

 • Αυξήστε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού. Εάν το κελάρι έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 12 τετραγωνικά μέτρα. m, ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να έχει διατομή 120x120 mm σε περίπτωση εξαναγκασμένου εξαερισμού και 150x150 - φυσικό.
 • Αυξήστε το ύψος του σωλήνα εξαγωγής. Αυτό θα προσφέρει αύξηση της έλξης.
 • Κατασκευάστε επιπλέον έξοδοι και εισόδους αέρα.
 • Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα στον σωλήνα, ο οποίος θα αφαιρέσει με δύναμη τον παλιό αέρα.

Στην περίπτωση των τριών πρώτων επιλογών, θα απαιτηθεί σημαντική βελτίωση του συστήματος. Στην τελευταία περίπτωση, προτείνεται η επιλογή δημιουργίας εξαναγκασμένου εξαερισμού με βάση τον φυσικό εξαερισμό.

Φυσικά, ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αερισμού ενός κελάριου είναι η δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού μηχανικού τύπου. Στην περίπτωση αυτή, ο αέρας κυκλοφορεί μέσω της λειτουργίας ενός μονοκόμματος. Το λογισμικό, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε αυτό, παρακολουθεί το αρθρωτό σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο εξαερισμός είναι η καλύτερη επιλογή. Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος του συστήματος.

Εξαερισμός στο υπόγειο του γκαράζ

Πολλοί ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών και εξοχικών σπιτιών αποφασίζουν να τοποθετήσουν ένα γκαράζ στο χώρο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την αποθήκευση και συντήρηση αυτοκινήτων, αλλά και για εργαλεία, προμήθειες τροφίμων και πολλά άλλα. Για τον τελευταίο αυτό σκοπό, συχνά εγκαθίσταται σε ένα κελάρι ή κελάρι και για να αποφευχθεί η συμπύκνωση, η υπερβολική υγρασία και ο σχηματισμός καλουπιών κατά τη λειτουργία, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αερισμός στο υπόγειο του γκαράζ. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα σε ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να είναι φυσικό, αναγκασμένο ή συνδυασμένο, μπορείτε να το κατασκευάσετε μόνοι σας.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Η κατάλληλη διάταξη εξαερισμού στο γκαράζ με κελάρι επιτρέπει την προστασία του από τις ακόλουθες αρνητικές επιδράσεις:

 • Η εμφάνιση συμπυκνώματος στους τοίχους, αύξηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι γεμάτο με το σχηματισμό μούχλας, και εάν τα λαχανικά ή τα φρούτα αποθηκεύονται κάτω, θα επιδεινωθούν γρήγορα.
 • Winter στο υπόγειο κάτω από τη θερμοκρασία γκαράζ είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό, τι στο ίδιο το δωμάτιο, και χωρίς να εξατμιστεί η υγρασία εξαερισμό συσσωρεύεται στο κάτω μέρος, καθίζησης στην κορυφή των μεταλλικών αντικειμένων (του κορμού του αυτοκινήτου, εργαλεία, κ.λπ.), προκαλώντας διάβρωση.
 • Αν υπάρχουν χημικά μέσα, τα καύσιμα-λιπαντικά υλικά αποθηκεύονται στο γκαράζ, η εξάτμισή τους μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους, αφού είναι πολύ τοξικά. Ο σωστός εξαερισμός, τοποθετημένος στο γκαράζ, σας επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης, εξασφαλίζετε επίσης την άφιξη του καθαρού αέρα και συμβάλλετε στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων οσμών.

Η διάταξη εξαερισμού του υπόγειου μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, στην επιλογή που πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος του γκαράζ και το υπόγειο, τοποθεσία και άλλους παράγοντες.

Δημιουργία συστήματος εξαερισμού στο κελάρι


Το πιο δημοφιλές σχέδιο είναι ο φυσικός αερισμός του κελαριού στο γκαράζ: για την εισαγωγή του, αρκεί να εγκατασταθούν σωλήνες που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή αέρα και την εξάτμιση. Ο σχεδιασμός λειτουργεί λόγω της διαφοράς στις συνθήκες ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, ωστόσο, όταν είναι τοποθετημένο, πρέπει να θυμάστε τις δυσκολίες:

 • Το καλοκαίρι, η διαφορά θερμοκρασίας ουσιαστικά εξαφανίζεται και διακόπτεται η κίνηση της ροής του αέρα.
 • Το χειμώνα, ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να φράξει με γλάσο και χιόνι, οπότε πρέπει να θερμανθεί.

Μια πιο αποτελεσματική επιλογή είναι ένα αναγκαστικό σύστημα: μετακινεί τον αέρα μέσω ενός ανεμιστήρα και ενός ζεύγους σωλήνων. Πριν κάνετε αερισμό στο κελάρι κάτω από το γκαράζ, πρέπει να υπολογίσετε την ικανότητα του εξοπλισμού που θα χρειαστεί να αγοράσετε: γι 'αυτό πρέπει να προσδιορίσετε την περιοχή του γκαράζ και τις παραμέτρους του υπόγειου.

Διαρρύθμιση στο υπόγειο

Τις περισσότερες φορές, όταν εγκαθιστάτε ένα σύστημα αερισμού σε ένα γκαράζ με ένα υπόγειο, η επιλογή πέφτει στο αναγκαστικό σύστημα. Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να προσδιορίσετε πού θα βρεθεί ο ανεμιστήρας. στο υπόγειο ή στην οροφή δεν μπορεί να τεθεί, επειδή όταν εισέλθει νερό, θα σπάσει. Πολλά μοντέλα, ιδιαίτερα πολύ ισχυρά, διακρίνονται από έναν θορυβώδη τρόπο λειτουργίας και επομένως είναι ανεπιθύμητο να τα τοποθετήσετε στο γκαράζ. Υπάρχουν δύο επιλογές για την εγκατάσταση:

 • Στον αγωγό εισόδου στο σημείο εισροής της δέσμης αέρα.
 • Τοποθέτηση του ανεμιστήρα αγωγών.

Πρώτα πρέπει να εγκαταστήσετε τους σωλήνες εισαγωγής και εξαγωγής, το πρώτο πηγαίνει στο υπόγειο από το έδαφος και το δεύτερο - μέσω της οροφής του γκαράζ από την οροφή του υπογείου. Μετά από αυτό, είναι ενσωματωμένος ένας ανεμιστήρας, περάσει ένα καλώδιο και έχει εγκατασταθεί ένας διακόπτης. Η καλύπτρα θα πρέπει κατά προτίμηση να καλύπτεται από το εξωτερικό με ένα ισχυρό μεταλλικό πλέγμα με μικρά κελιά, έτσι ώστε τα έντομα ή τα μικρά ζώα να μην μπαίνουν μέσα.

Εξαερισμός για λαχανικά


Εάν το κελάρι χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών και κονσερβοποιημένων παρασκευασμάτων για το χειμώνα, η διάταξη εξαερισμού του λακκού λαδιού στο γκαράζ είναι υποχρεωτική για τους ακόλουθους λόγους:

 • Χωρίς κυκλοφορία αέρα, οι σταγόνες συμπυκνώματος καθίστανται στους τοίχους, γεγονός που οδηγεί σε επιταχυνόμενη αναπαραγωγή του καλουπιού. Ο μύκητας, ο οποίος έχει πέσει στα κενά, τους κάνει να καταστούν άχρηστα και όλα τα αποθέματα που έχουν γίνει πρέπει να απορριφθούν.
 • Εάν δεν υπάρχει αερισμός στο λάκκο για τα αποθέματα λαχανικών και τα κενά, το εσωτερικό θα είναι θερμότερο από το εξωτερικό και υπό τέτοιες συνθήκες είναι πιο δύσκολο να διατηρούνται όχι μόνο τα φρέσκα λαχανικά αλλά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Συχνά, οι τράπεζες "εκρήγνυνται" λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης, επειδή υπό την επίδραση διαφορών θερμοκρασίας, η εσωτερική πίεση αυξάνεται.

Ο πιο αποτελεσματικός είναι ο αερισμός εισαγωγής και εξάτμισης του λαμαριού λαχανικών, ο οποίος συμβάλλει στην απομάκρυνση των οσμών, στη συνεχή κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα και στη διάθεση της υγρασίας.

Η συσκευή της σωστής ανταλλαγής αέρα

Για την πιο κατάλληλη συσκευή αερισμού στο υπόγειο του γκαράζ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • Το πιο αποτελεσματικό είναι το σύστημα εξάτμισης, το οποίο εξασφαλίζει την κυκλοφορία των αέριων μαζών ακόμη και το καλοκαίρι.
 • Όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα στο κύκλωμα, πρέπει να προσέχετε να το μονώσετε και να προστατέψετε την καλωδίωση από την υγρασία που σχηματίζεται στη διαδικασία.
 • Αν η περιοχή του δωματίου είναι μικρότερη από 40 τετράγωνα και τα τρόφιμα αποθηκεύονται στο εσωτερικό, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την κουκούλα.
 • Κατά την επιλογή του εξοπλισμού, είναι σημαντικό να καταλάβετε ποιος ανεμιστήρας πρέπει να πάρει: Πολύ ισχυρή μια συσκευή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και ένα υπερβολικά αδύναμο μοντέλο δεν σας επιτρέπει να αφαιρέσετε όλη την υγρασία μέχρι το τέλος.

Πώς να κάνετε αερισμό στο γκαράζ με ένα υπόγειο;

Η εγκατάσταση του εξαερισμού κελαριού στο γκαράζ από τα δικά του χέρια είναι αρκετά δυνατή, το κυριότερο είναι να προσδιοριστεί ο τύπος του συστήματος και να υπολογιστεί σωστά το μήκος, η διάμετρος του αγωγού και η μέγιστη χωρητικότητα του εξοπλισμού. Ο αναγκαστικός σχεδιασμός μπορεί να συμπληρωθεί με αισθητήρες που χρησιμεύουν για τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Υπάρχουν δύο τύποι ενός τέτοιου συστήματος:

 • Μηχανική. Ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι φθηνότερος, αλλά είναι απαραίτητο να ελεγχθούν οι ενδείξεις των συσκευών που παρακολουθούν την υγρασία και το καθεστώς θερμοκρασίας ανεξάρτητα, κάτι που δεν είναι πολύ βολικό.
 • Αυτόματη. Αυτός ο τύπος εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι του γκαράζ λειτουργεί αυτόνομα, η παρουσία αισθητήρων που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας επιτρέπει στον ανεμιστήρα να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται αυτόματα.


Η θέση των σωλήνων που εξυπηρετούν την εισροή αέρα και την εξαγωγή του καθορίζεται από το μέγεθος και το σχήμα του κελάριου. Το στοιχείο εξάτμισης μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο κατακόρυφα, αλλά και οριζόντια, καθώς ο βαθμός απόδοσης από αυτό δεν θα αλλάξει.

Συμβουλή! Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα της κατασκευής, ο σωλήνας εξάτμισης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ένα διαχύτη, ο οποίος θα εξοικονομούν ενέργεια.

Χαρακτηριστικά δημιουργίας φυσικού αερισμού

Εάν δεν υπάρχει χρόνος, χρήμα ή έλλειψη επιθυμίας να το τοποθετήσετε στη συσκευή του σχεδιασμού αναγκαστικού τύπου, είναι δυνατόν να μην υπάρχει κανένας φυσικός αερισμός. Επιπλέον, μια τέτοια απόφαση είναι δικαιολογημένη εάν η ντάκα δεν έχει ηλεκτρική ενέργεια ή είναι απενεργοποιημένη για την ψυχρή περίοδο. Για το σκοπό αυτό, γίνεται μια τρύπα στην τοιχοποιία με πλάτος ενός τούβλου και καλύπτεται με μεταλλικό πλέγμα. Επιπλέον, ο φυσικός αερισμός μπορεί να περιλαμβάνει δύο σωλήνες που βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες και χρησιμεύουν για εισροή και εξαγωγή αέρα.

Για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, το κάτω μέρος του σωλήνα εισροής πρέπει να αφαιρεθεί από το δάπεδο κατά 40-50 cm και το άκρο του καλύμματος να βρίσκεται σχεδόν κάτω από την οροφή. Τα προϊόντα πρέπει να έχουν κυκλική διατομή, μπορούν να κατασκευάζονται όχι μόνο από μέταλλο αλλά και από PVC, αμίαντο και άλλα υλικά. Η στερέωση των σωλήνων πραγματοποιείται στους τοίχους και μια οροφή με μικρή παύλα. Το τελικό σύστημα, παρά τη χαμηλή αποτελεσματικότητά του, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μούχλας, σήψης και στασιμότητας του αέρα.

Συνηθισμένα λάθη


Αν και η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά απλή, πολλοί κάνουν λάθη, ως αποτέλεσμα των οποίων η δομή εξαερισμού δεν λειτουργεί σωστά, δεν αντιμετωπίζει πλήρως την αφαίρεση του συμπυκνώματος ή δεν λειτουργεί καθόλου. Τα πιο συνηθισμένα σφάλματα συμβαίνουν, κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της φάσης εγκατάστασης:

 • Χρησιμοποιήστε αντί για ένα κανάλι μια απλή τρύπα στον τοίχο. Η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή μπορεί να βλάψει, αν το κελάρι περιέχει λαχανικά: δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο αέρας εξαερώνεται από το δωμάτιο και όχι το αντίθετο, να τεθεί σε αυτό, και αν συμβεί το χειμώνα, τα προϊόντα vymerznut και να τα τρώμε δεν θα είναι. Τα εξοπλισμένα κανάλια πρέπει να έχουν ορισμένο τμήμα και γωνία ανόδου.
 • Αν το σύστημα εξαερισμού στο υπόγειο του γκαράζ είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με το φυσικό σχήμα, θα είναι λάθος να τοποθετήσετε τους σωλήνες οριζόντια: στην περίπτωση αυτή, η ώθηση ουσιαστικά εξαφανίζεται και ανανεώνεται μόνο με εξωτερικές κινήσεις αέρα. Σε περίπτωση που εξακολουθεί να φαίνεται σκόπιμο να τοποθετηθούν οι σωλήνες προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν με ελαφριά κλίση (έως 10-12 μοίρες). Μια εντελώς οριζόντια δομή θα λειτουργήσει μόνο εάν είναι εφοδιασμένη με συσκευή απόσταξης με εξαναγκασμένο αέρα.
 • Εάν η πρίζα είναι πολύ χαμηλή, η ώθηση μειώνεται σημαντικά. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η αφαίρεση του σωλήνα πάνω από την οροφή του γκαράζ.

Συστάσεις ειδικών

Όταν αερίζεστε σε ένα κελάρι του γκαράζ, πρέπει να λάβετε υπόψη σας πολλά πράγματα:

 • Η λειτουργία της φυσικής κατασκευής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές συνθήκες, τον καιρό, την εποχή και τη θερμοκρασία. Η μέγιστη απόδοση ενός τέτοιου συστήματος πέφτει στα τέλη του φθινοπώρου και το χειμώνα, όταν η διαφορά μεταξύ των συνθηκών θερμοκρασίας είναι τόσο ισχυρή ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί μέσα από το δωμάτιο χωρίς τη χρήση εξοπλισμού.
 • Εάν υπάρχει ένα φυσικό σύστημα στο κελάρι, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας: η είσοδος μέσα σε ένα μεγάλο όγκο ψυχρού αέρα οδηγεί σε κατάψυξη, μπορεί να καταστρέψει αποθηκευμένα αντικείμενα και προϊόντα. Εάν η θερμοκρασία πέσει απότομα, θα πρέπει να καλύψετε μερικά τα κανάλια από το εξωτερικό. Συνήθως, για έναν πολύ παγωμένο χειμώνα, ο αέρας παραμένει ανοιχτός μόνο για ένα τέταρτο, το φθινόπωρο και την άνοιξη μπορεί κανείς να τους ανοίξει στα μισά του δρόμου.
 • Το καλοκαίρι, η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι ελάχιστη, η κίνηση των μαζών αέρα σταματά πρακτικά. Για το λόγο αυτό, εάν ένα γκαράζ με κελάρι βρίσκεται σε μια περιοχή στη νότια περιοχή, δεν είναι σκόπιμο να κανονιστεί ο φυσικός αερισμός: είναι προτιμότερο να προτιμάτε ένα συνδυασμένο σχέδιο για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της ζεστής εποχής.
 • Εάν το κελάρι είναι μικρό, μπορείτε να οργανώσετε ένα σύστημα από έναν σωλήνα, αλλά πρέπει να το χωρίσετε σε ένα καλώδιο και να λάβετε κανάλι. Κάθε ένα από αυτά είναι εξοπλισμένο με δικό του μάνδαλο, το οποίο είναι απαραίτητο για να ρυθμίσετε την ένταση της ροής.

Συμπέρασμα: αν το γκαράζ είναι εξοπλισμένο κελάρι ή υπόγειο, το οποίο χρησιμεύει για την αποθήκευση αντικείμενα εργασίας και τα εργαλεία, τα φρέσκα λαχανικά ή δημητριακά, δημιουργώντας απαιτείται δομής εξαερισμού. Το πιο αποτελεσματικό είναι το συνδυασμένο σύστημα και ο φυσικός αερισμός είναι φθηνότερος. Ανεξάρτητα από τον τύπο της κατασκευής για να τοποθετήσετε τα χέρια του είναι δυνατόν, θα διαρκέσει τουλάχιστον εργαλείων, και το έργο θα λάβει κατά μέσο όρο 1-2 ημέρες.

Πώς να κάνετε φυσικό και εξαναγκασμένο εξαερισμό στο γκαράζ

Το περιβάλλον αέρα του κάθε χώρου στάθμευσης είναι κορεσμένο με υγρασία και επιβλαβείς ατμούς από αποθηκευμένα αυτοκίνητα υγρά και έλαια. Κατά τη συγκόλληση και άλλες εργασίες επισκευής δημιουργούνται πρόσθετες πηγές ρύπανσης. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο γκαράζ λύνει τα αναφερόμενα προβλήματα - μειώνει το επίπεδο υγρασίας και απομακρύνει τον υπερβολικό ατμό, αντικαθιστώντας τον με καθαρό εξωτερικό αέρα. Το καθήκον του λάτρη του αυτοκινήτου είναι να οργανώσει τη σωστή ανταλλαγή αέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.

Τυπικό σχήμα φυσικού αερισμού

Πρώτα απ 'όλα, εξετάστε τη συσκευή εξαερισμού στην πιο κοινή έκδοση:

 • γκαράζ - μέταλλο ή πέτρα χωρίς κελάρι και κοιλάδα παρατήρησης.
 • τρόπος χρήσης - περιοδικά (κατά μέσο όρο ο ιδιοκτήτης μένει στο δωμάτιο όχι περισσότερο από 1-2 ώρες την ημέρα).
 • Η δομή χρησιμοποιείται για στάθμευση ενός οχήματος, αποθήκευση ορισμένων αποθεμάτων υγρών αυτοκινήτων και εκτέλεση μικρών επισκευών.

Αμέσως θα αναλύσω το ερώτημα κατά πόσον απαιτείται ένα σύστημα εξαναγκασμένης εξάτμισης και τροφοδοσίας σε ένα τέτοιο δωμάτιο. Η απάντηση είναι: αν το γκαράζ δεν μετατραπεί σε εργαστήριο, τότε η φυσική εκχύλιση με εισροή είναι επαρκής για την απομάκρυνση της υγρασίας και των αερίων.

Η τοπική αναρρόφηση με έναν ανεμιστήρα θα σας βοηθήσει να πιάσετε τον καπνό από τη συγκόλληση

Όταν απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός:

 1. Το χειμώνα ο οικοδεσπότης λειτουργεί ως συγκολλητής.
 2. Ο ιδιοκτήτης ασχολείται συνεχώς με την επισκευή ή τη βαφή αυτοκινήτων.
 3. Στο γκαράζ χρησιμοποιούνται συχνά υγρά με επιβλαβείς πτητικούς ατμούς, για παράδειγμα, έπιπλα και κόλλα από καουτσούκ, ακετόνη, αλκοόλ και ούτω καθεξής.

Σημαντική απόχρωση. Η εξάτμιση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εισροή, ανεξάρτητα από τη δύναμη ωθήσεως στο κάθετο κανάλι εξόδου. Εάν δεν προβλέπετε ροή αέρα από το δρόμο, ακόμη και ένας μηχανικός ανεμιστήρας δεν μπορεί να πετάξει υδρατμούς - η πτερωτή θα αναμίξει τον αέρα σε ένα μέρος.

Το απλούστερο σύστημα ανταλλαγής αέρα με φυσικά κίνητρα

Ας εξηγήσουμε πώς να φτιάξετε τον δικό σας αερισμό στο γκαράζ χωρίς το υπόγειο σας:

 1. Για να επιλέξετε σωστά τη διατομή των αγωγών και των ανοιγμάτων τοίχου, υπολογίστε την ποσότητα αέρα. Η διαδικασία παρουσιάζεται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 2. Στον μπροστινό τοίχο του γκαράζ στις πλευρές της πύλης, εισάγετε τις εκτιμώμενες τρύπες. Η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε τις επενδύσεις κατά την κατασκευή ενός κτιρίου. Το ύψος των ανοιγμάτων πάνω από το έδαφος είναι 20-50 cm (έτσι ώστε ο άνεμος να φυσάει λιγότερη σκόνη).
 3. Εγκαταστήστε στις οπές των εξωτερικών πλεγμάτων και από μέσα εισάγετε πύλες ή πόρτες. Ο στόχος είναι να περιοριστεί και να ρυθμιστεί η ροή του αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
 4. Μεγιστοποιήστε όλους τους προθάλαμους των θυρών, από όπου ο αέρας μπορεί να ξεφύγει ανεξέλεγκτα, το χειμώνα κρεμάει μια κουρτίνα από μέσα. Εξαίρεση αποτελεί η θωρακισμένη πόρτα, τοποθετημένη κοντά στο άνοιγμα.
 5. Στην επικάλυψη στον απέναντι τοίχο, τρυπήστε μια οπή και βγάλτε ένα κατακόρυφο κανάλι από αμιαντοτσιμέντο ή σωλήνα αποχέτευσης ύψους 2 μέτρων. Καλύψτε το κεφάλι της βροχής με μια ομπρέλα.
Ποικιλίες χρησιμοποιημένων ομπρελών (στη μέση) και εκτροπέων

Συμβούλιο. Εάν, λόγω αντικειμενικών λόγων, δεν είναι δυνατή η αύξηση της αποκοπής του σωλήνα κατά 2 m, τοποθετήστε τον εκτροπέα αντί της κουκούλας, πράγμα που ενισχύει την πρόσφυση λόγω του ανέμου (που φαίνεται στη φωτογραφία).

Το σχήμα λειτουργεί απλά: λόγω της διαφοράς στην εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία, καθώς και της διαφοράς ύψους μεταξύ των άκρων του σωλήνα εξαγωγής, δημιουργείται ένα φυσικό έλκος που παρασύρει τον αέρα του γκαράζ. Η πίεση στο εσωτερικό του δωματίου πέφτει, το κενό προκαλεί την απορρόφηση της μάζας αέρα μέσω των πτερυγίων του συστήματος τροφοδοσίας.

Σχέδιο ροής στο σχέδιο

Ανταλλαγή αέρα στο λάκκο

Το χαντάκι, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιθεωρεί το κάτω μέρος του αυτοκινήτου, απαιτεί εξαερισμό. Ο λόγος - η υγρασία, που διεισδύει από το έδαφος μέσα από το τούβλο ή σκυρόδεμα τοίχους, καθώς και το νερό που εκρέει από το μηχάνημα. Εάν η κορυφή του λάκκου δεν καλύπτεται από σανίδες, το παραπάνω σχέδιο είναι κατάλληλο, δεν υπάρχει τίποτα να τελειώσει:

 1. Λόγω της υψηλότερης πυκνότητας και του βάρους της, η ψυχρή ροή τείνει να πέσει κάτω, εκτοπίζοντας τις μάζες του θερμού αέρα. Μέρος του αέρα από τις οπές τροφοδοσίας μετακινείται στο κάτω μέρος της τάφρου.
 2. Ανάμειξη με τον εσωτερικό αέρα, η εισροή θερμαίνεται και γίνεται πιο ελαφριά. Μετατοπίζεται προς τα πάνω από το επόμενο τμήμα του μείγματος ψυχρού αέρα.
 3. Μέσα στη ζώνη δράσης της κουκούλας, ο αέρας παρασύρεται από το κάθετο κανάλι και προς τα έξω. Η αρχή του εξαερισμού απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Το λάκκο αερίζεται με επιτυχία, αν δεν καλύπτεται με σανίδες

Στην πράξη, η κατάσταση παρατηρείται συχνότερα: ο λάκκος εμποδίζεται από τις σανίδες, η υγρασία δεν αφαιρείται από αυτό και πέφτει στο εσωτερικό των ασπίδων. Το δέντρο σαπίζει, οι γωνίες σιδήρου του πλαισίου της τάφρου αμβλύνουν τη διάβρωση.

Η σωστή λύση στο πρόβλημα - η τοποθέτηση μιας στρώσης κάτω από τον υπόγειο αέρα αεραγωγού της επιθυμητής διαμέτρου, που οδηγεί από το λάκκο στο δρόμο. Πραγματοποιήστε 2 εκδόσεις της συσκευής εξαερισμού στο λάκκο:

 • ο σωλήνας συνδέεται με το άνοιγμα του τοίχου εισόδου και πέφτει σε ύψος 15-20 cm από το κάτω μέρος της τάφρου.
 • Ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής τοποθετείται από το λάκκο κάτω από το δάπεδο και ανεβαίνει κατακόρυφα στην οροφή.
Διεξάγετε έναν σωλήνα τροφοδοσίας στο λάκκο - τον πιο προσιτό τρόπο για να οργανώσετε τον αερισμό

Στην πρώτη περίπτωση, τροφοδοτούμε κατευθείαν τη φρεσκαρίδα, στη δεύτερη - απορροφούμε τον υγρό αέρα. Η προκύπτουσα ροή μεταφοράς θα προκαλέσει τη διαρροή των μαζών αέρα μέσω των ρωγμών μεταξύ των σανίδων. Και οι δύο επιλογές είναι εξίσου εφικτές. Συνήθως είναι πιο βολικό να οργανωθεί μια εισροή - ο λάκκος είναι πάντα διατεταγμένος πιο κοντά στην πύλη και την είσοδο.

Σημείωση: Δεν είναι εύκολο να φτιάξετε έναν πρόσθετο αγωγό αέρα όταν πλημμυρίσει η επίστρωση - θα χρειαστεί να χτυπήσετε σκυρόδεμα και να σκάψετε μια τάφρο. Είναι ευκολότερο να ανοίξει ένα λάκκο, και το καλοκαίρι για να στεγνώσει ξύλινες ασπίδες. Αλλά στο στάδιο της κατασκευής ενός γκαράζ είναι προτιμότερο να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί εκ των προτέρων ο σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού.

Πλαστικοί εσωτερικοί σωλήνες αποχέτευσης - η πιο πρακτική λύση για τη συσκευή φυσικής ανταλλαγής αέρα στο φρεάτιο επισκευής. Είναι φθηνά και έχουν ελάχιστη αεροδυναμική αντοχή, επιπλέον ευκολία - χρήση έτοιμων αγκώνων και δοντιών.

Στο σχέδιο είναι προφανές ότι σε αυτό το σχήμα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν 2 σχάρες τροφοδοσίας που τοποθετούνται στην πρόσοψη του κτιρίου

Οργανώνουμε τον αερισμό του κελαριού του γκαράζ

Για παράδειγμα, πάρτε ένα γκαράζ μήκους 6 μ. Με ξεχωριστό υπόγειο 2 x 3 μ. Και ένα λάκκο επιθεώρησης. Είναι σημαντικό να τηρούμε μια προϋπόθεση: ο αέρας της αίθουσας του γκαράζ και η τάφρος δεν πρέπει να διεισδύουν στην αποθήκη λαχανικών, όπως δείχνουν τα σχέδια ορισμένων πόρων του Διαδικτύου.

Σύσταση. Τοποθετήστε στο κελάρι χωριστούς αγωγούς αερισμού, που δεν συνδέονται με άλλους χώρους.

Πώς να εξαγάγετε σωστά από το υπόγειο στο γκαράζ:

 1. Μέσω της επικάλυψης, εισάγετε στην υπόγεια αποθήκευση 2 κάθετους αγωγούς - τροφοδοσία και εξάτμιση.
 2. Εισάγετε το σωλήνα έγχυσης σε ύψος 10-20 cm πάνω από το πάτωμα, το δεύτερο άκρο στο δρόμο στη μικρότερη διαδρομή.
 3. Το κανάλι καυσαερίων ξεκινάει κάτω από το ανώτατο όριο του κελάριου, διέρχεται από το κιβώτιο του αυτοκινήτου και ανεβαίνει πάνω από την οροφή (ύψος 1,5-2 m).
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση του σωλήνα μεταφοράς από την κοιλότητα επιθεώρησης στο κελάρι λαχανικών, θα πρέπει να παρέχεται μόνο φρέσκος αέρας

Συμβούλιο. Το τμήμα διαμετακόμισης του κατακόρυφου σωλήνα, που διασχίζει το γκαράζ, πρέπει να είναι μονωμένο. Διαφορετικά, ο θερμαινόμενος και υγρός αέρας του υπογείου θα απελευθερώσει το συμπύκνωμα από την επαφή με τους ψυχρούς τοίχους. Δεν θα επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα - η υγρασία που αφαιρείται αποστραγγίζει το νερό πίσω στην αποθήκευση.

Τοποθετήστε τους αεραγωγούς από τους ίδιους γκρίζους πλαστικούς σωλήνες με στεγανοποιητικούς δακτυλίους από καουτσούκ στα στόμια. Μια εναλλακτική λύση είναι ο αμίαντος-τσιμέντο, αλλά είναι πιο δύσκολο να το θέσω εξαιτίας του βάρους και της έλλειψης εξαρτημάτων εργοστασίου.

Ο αγωγός παροχής αέρα εισάγεται στο υπόγειο με δύο τρόπους:

 • Περάστε τον αγωγό εξαερισμού μέσα από την οροφή του υπογείου στο κουτί, γυρίστε με το γόνατο και βγείτε έξω από τον τοίχο (ύψος 200-500 mm από το επίπεδο του εδάφους).
 • αμέσως περνώντας από το τοίχωμα του υπογείου, ανοίξτε και οδηγήστε κατακόρυφα το σωλήνα στο δρόμο μέσω των τυφλών.
Έτσι φαίνεται η ροή του αέρα στο κιβώτιο και το κελάρι (κάτοψη)

Η δεύτερη επιλογή θα είναι φθηνότερη εάν τοποθετήσετε τον αγωγό αέρα στην κατασκευή, όταν δεν υπάρχει τυφλός χώρος γύρω από το κτίριο. Στο τελειωμένο γκαράζ, είναι καλύτερα να πραγματοποιήσετε την πρώτη μέθοδο - γεμίστε προσεκτικά τον τοίχο με επικάλυψη και τοποθετήστε τον αγωγό αερισμού εισόδου με τα χέρια σας.

Μην ξεχάσετε να θερμάνετε το άνω τμήμα που διασχίζει το κιβώτιο, αλλιώς θα "ιδρώσει" από έξω. Ένα παράδειγμα της ρύθμισης του σύνθετου αερισμού του γκαράζ, δείτε το βίντεο:

Σχετικά με την αναγκαστική εξάντληση

Η τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα σε ένα κοινό σωλήνα εξάτμισης δεν έχει νόημα για τρεις λόγους:

 • η αποτελεσματική επιλογή και η εκκένωση του αέρα γίνεται μόνο με τη μονάδα ενεργοποιημένη.
 • απουσία του ξενιστή, η πτερωτή του ανεμιστήρα αποσυνδεδεμένου καλύπτει τουλάχιστον το 50% του τμήματος του αγωγού εξαερισμού, η απομάκρυνση της υγρασίας επιβραδύνεται φυσικά.
 • καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.

Εάν μετατρέψατε το γκαράζ σε συνεργείο, υπάρχει λόγος να δημιουργήσετε μια τοπική συσκευή εξαγωγής αποτελούμενη από απορροφητήρα, ανεμιστήρα αγωγών και αεραγωγό με βαλβίδα ελέγχου. Η κουκούλα κατασκευάζεται από αυτοσχέδια υλικά (φύλλο μετάλλου 0,3-0,5 mm), το κανάλι αέρα - από σωλήνες αποχέτευσης Ø110 mm.

Η βαλβίδα πετάλου και ο ανεμιστήρας του τύπου καναλιού επιλέγονται για την εσωτερική διάμετρο του καναλιού εξαερισμού - 10 εκ. Δίνουμε διάφορες συμβουλές εγκατάστασης:

 1. Η ομπρέλα τοποθετείται πάνω από την πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (συνήθως ένας πάγκος εργασίας). Οι διαστάσεις του καλύμματος είναι 20 cm μεγαλύτερες από τις μέγιστες διαστάσεις της πηγή, η γωνία ανοίγματος δεν είναι μεγαλύτερη από 60 °.
 2. Προσπαθήστε να κρεμάσετε την ομπρέλα σε ελάχιστη απόσταση από τις επιβλαβείς εκπομπές, λαμβάνοντας υπόψη την ευκολία της εργασίας.
 3. Προγραμματίστε τη συντομότερη διαδρομή για τον αεραγωγό από τον πάγκο εργασίας στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου.
 4. Η βαλβίδα και το παρέμβλημα του ανεμιστήρα μέσα στην υποδοχή, το προφυλακτικό υλικό στεγανοποίησης (κατάλληλη επιλογή - αφρώδες ελαστικό). Τρυπήστε μια τρύπα στον τοίχο εξαερισμού και τοποθετήστε το καλώδιο τροφοδοσίας.
 5. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής βρίσκεται στην έξοδο του αγωγού, ο ανεμιστήρας - μέσα στην αίθουσα. Έξω, ο αγωγός αέρα προστατεύεται από μια σχάρα με ένα πλέγμα, για να εμποδίζει το δρόμο για τα έντομα και τα τρωκτικά.
Εγκατάσταση του υπερσυμπιεστή καναλιών μέσα στον πλαστικό σωλήνα d110 mm

Βοήθεια. Οι συστάσεις δεν είναι κατάλληλες για ένα γκαράζ που μετατρέπεται σε θάλαμο βαφής, όπου η πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατανέμεται σε όλο το κουτί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πλήρης εξαναγκασμός εξαερισμού παρέχεται με τον καθαρισμό και τη θέρμανση του αέρα, όπως γίνεται στους βιομηχανικούς χώρους.

Μην ξεχνάτε την ανάγκη εισροής - αφού ο ανεμιστήρας ανοίξει πλήρως τη γρίλια του εισερχόμενου αέρα. Διαφορετικά, η μονάδα λειτουργίας απλά ανατρέπει το βύθισμα στον πλησιέστερο αγωγό εξαγωγής.

Με μια μικρή μάζα ομπρέλας, το τελευταίο τμήμα του αγωγού μπορεί να γίνει περιστροφικό, το οποίο σας επιτρέπει να μετακινήσετε γρήγορα την κουκούλα σε ένα γειτονικό τραπέζι. Δείτε το βίντεο στο επόμενο βίντεο:

Καμινάδα φούρνου ως στοιχείο του συστήματος εξαερισμού

Δεδομένου ότι το χειμώνα πολλοί αυτοκινητιστές θερμαίνουν συνεργεία με σόμπες ξύλου και λαδιού, στην οργάνωση της εναέριας κυκλοφορίας πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα σημεία:

 1. Ένας λέβητας ή μια σόμπα απαιτεί αέρα που καταναλώνεται για καύση καυσίμων. Ο θερμαντήρας παίρνει απευθείας από το δωμάτιο, κατά συνέπεια, πρέπει να φροντίσετε για την αναπλήρωση - για να εξασφαλιστεί η εισροή από το εξωτερικό.
 2. Ο σωστά τοποθετημένος σόμπα φούρνου είναι μια καλή κουκούλα, που εργάζεται συνεχώς, ακόμη και με τη φλόγα που σβήνει στον φούρνο.
 3. Από το προηγούμενο σημείο προκύπτει ότι: ο σωλήνας καμινάδας αντικαθιστά εύκολα τον αγωγό εξαερισμού, οπότε δεν έχει νόημα η συλλογή ξεχωριστής κουκούλας. Μια προϋπόθεση: Αφού σβήσετε τον φούρνο και βγείτε από το κιβώτιο, ανοίξτε πλήρως τον αποσβεστήρα - τον ρυθμιστή βυθίσματος, για να βελτιώσετε την ανταλλαγή αέρα.

Η καμινάδα του φούρνου με έναν ανοικτό ρυθμιστή βυθίσματος είναι σε θέση να αφαιρέσει επαρκή ποσότητα αέρα

Πληροφορίες για εξέταση. Συχνά, οι ιδιοκτήτες των γκαράζ και των ιδιωτικών κατοικιών υποβαθμίζονται στον εξαερισμό. Το επιχείρημα: μαζί με τη μάζα αέρα που πρόκειται να αφαιρεθεί, το κτίριο χάνει θερμότητα. Απαντούμε: ο αριθμός των απωλειών εξαρτάται άμεσα από την εισροή - πόσο αέρα θα επιτρέπεται μέσα στην σχάρα, τόσο πολύ εξάτμιση θα δώσει στο δρόμο. Συμπέρασμα: ρυθμίστε την διατομή των ανοιγμάτων εισόδου με τις πόρτες και τις πύλες. Ιδανική επιλογή - εγκατάσταση βαλβίδας τροφοδοσίας αέρα.

Η ρυθμισμένη βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας είναι ενσωματωμένη στον εξωτερικό τοίχο

Υπολογισμός του όγκου των αεραγωγών και των διαύλων καναλιών

Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοκινητιστών δεν ενδιαφέρεται για τους υπολογισμούς - μελέτησε τα σχέδια στο Διαδίκτυο, παρακολούθησε το βίντεο και τοποθετούσε τους αγωγούς αέρα από τους σωλήνες αποχέτευσης Ø100 mm. Αν θέλετε να εμβαθύνετε και να υπολογίσετε τις παραμέτρους του συστήματος αερισμού του γκαράζ, προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τις απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων:

 1. Η ανταλλαγή αέρα εντός των κιβωτίων ρυθμίζεται από το περιφερειακό έγγραφο MGSN 5.01-01 "Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων". Η παράγραφος 3.17 αναφέρει ότι η ελάχιστη ροή αέρα ανά μηχανή θεωρείται ότι είναι 150 m³ / h ή προβλέπεται διπλή ανανέωση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.
 2. Οι τομεακές προδιαγραφές VSN 01-89 πρότειναν την ακόλουθη απαίτηση για τους λάκκους επιθεώρησης: ο λόγος έλξης από την τάφρο πρέπει να είναι 10.
 3. Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για την αποθήκευση των λαχανικών προδιαγράφονται στη ρήτρα 8. 1. 4 του εγγράφου NTP-APK 1.10.12.001-02. Ο όγκος εισροής και εκχυλίσματος είναι 3,5 m³ / h για κάθε 100 kg πατάτας και 7,5 m³ / h για 100 kg άλλων λαχανικών.

Βοήθεια. Ο αριθμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών αέρα δείχνει πόσες φορές εντός 1 ώρας η εισροή ενημερώνει το περιβάλλον αέρα στον όγκο του κιβωτίου.

Ο ευκολότερος τρόπος υπολογισμού του υπολογισμού είναι να χρησιμοποιήσετε το παράδειγμα του γκαράζ που φαίνεται στα σχέδια. Καθορίζουμε πρώτα την εσωτερική ένταση του δωματίου - 95 m³, τάπητες (6.6 m³) και κελάρια (12 m³). Ο περαιτέρω υπολογισμός πραγματοποιείται ως εξής:

 1. Σύμφωνα με το MGSN 5.01-01 πολλαπλασιάζουμε τον όγκο του κουτιού με πολλαπλότητα 2, επιτυγχάνουμε ροή αέρα 95 x 2 = 190 m³ / h. Ο αριθμός πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για 1 μηχανή 150 m³ / h.
 2. Η πολλαπλότητα ανταλλαγής στο λάκκο υποτίθεται ότι είναι 10, η ποσότητα του αέρα είναι 6,6 x 10 = 66 m³ / h.
 3. Ας υποθέσουμε ότι στο υπόγειο αποθηκεύονται 400 κιλά πατάτες και 200 ​​κιλά άλλων λαχανικών. Θεωρούμε ότι η κατανάλωση αέρα εξαερισμού: 3,5 x 4 + 7,5 x 2 = 29 m³ / h.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Δέκα φορές στην τάφρο θα πρέπει να πιάνεται με τη συνεχή συντήρηση των εργασιών επισκευής από το κάτω μέρος του αυτοκινήτου (όπως σε μια υπηρεσία αυτοκινήτων). Υπό κανονικές συνθήκες, αρκεί η διπλή ενημέρωση του περιβάλλοντος αέρα: 6.6 x 2 = 13.2 m³ / h.

Γνωρίζοντας το κόστος σε κάθε διαμέρισμα του γκαράζ, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί η διατομή των αγωγών εισροής και εξαγωγής σύμφωνα με τον τύπο:

 • F - διατομή διαύλου σε τετραγωνικά μέτρα.
 • L - όγκος εισροής (ρυθμός ροής), m³ / h.
 • ʋ - Ταχύτητα ροής αέρα σε σωλήνες και σχάρες, με φυσική εκχύλιση συνιστάται η λήψη 1 m / s.

Για ένα τυπικό γκαράζ, όπου το χαντάκι χρησιμοποιείται περιοδικά, συμπεριλαμβάνουμε στον υπολογισμό το ελάχιστο κόστος 150 και 13,2 m³ / h. Συγκεντρώστε αυτές τις τιμές και προσδιορίστε την διατομή του αγωγού αερισμού: F = 163,2 / 3600 x 1 = 0,045 m². Χρησιμοποιώντας τον τύπο της περιοχής του κύκλου, μάθετε τη διάμετρο του σωλήνα αέρα - 240 mm. Με μικρό τέντωμα επιτρέπονται δύο πλαστικοί σωλήνες Ø110 mm.

Παράδειγμα: ένα πλέγμα 230 x 230 διαστάσεων καταλαμβάνει 0.053 τετραγωνικά μέτρα. m, και το ζωντανό του τμήμα είναι μόνο 0,02 τετράγωνα

Το σχήμα 0,045 m² δείχνει επίσης την απαιτούμενη ζωντανή (εγκάρσια διατομή) σχάρα παροχής, η οποία είναι μικρότερη από τις πραγματικές διαστάσεις του προϊόντος κατά περίπου 50%. Έτσι, πάρτε την περιοχή της διατομής 0,045 x 2 = 0,09 m² και ανακαλύψτε τις διαστάσεις - 0,3 x 0,3 m ή 300 x 300 mm. Αυτή η μάσκα είναι πολύ μεγάλη, είναι καλύτερα να δημιουργήσετε δύο ανοίγματα στον τοίχο και να τοποθετήσετε δύο πλέγματα με διαστάσεις όχι μικρότερες από 150 x 300 mm.

Το μέγεθος των αεραγωγών υπογείων θεωρείται ο ίδιος τρόπος: F = 29/3600 x 1 = 0.008 m². Η διάμετρος του σωλήνα θα είναι 0,1 m ή 100 mm. Σχετικά με τις αποχρώσεις της επεξεργασίας και της μετάβασης μέσω της επικάλυψης, δείτε στο βίντεο:

Συμπέρασμα

Παραδείγματα της θέσης των αγωγών εξαερισμού εισόδου και εξόδου μέσα στο γκαράζ δεν είναι αξίωμα. Σκεφτείτε προσεκτικά τον εξαερισμό σας και βάλτε τους σωλήνες σε κατάλληλα σημεία για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των στροφών. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε την κατάσταση: η εισροή κατευθύνεται στην κατώτερη ζώνη του δωματίου και ο απορροφητήρας οργανώνεται από την κορυφή.