Εξαερισμός σε κελάρι: η τεχνολογία ενός σωστού συστήματος εξαερισμού

Η ασφάλεια των αντικειμένων που τοποθετούνται εκεί, και μερικές φορές η ευεξία και η υγεία των ιδιοκτητών, εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργεί ο εξαερισμός στο κελάρι.

Για να δημιουργηθεί ένα σωστά λειτουργούν σύστημα ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε κάποιες φυσικές διεργασίες και να γνωρίζουμε την τεχνολογία των αγωγών αέρα για τους υπόγειους χώρους.

Το έργο του αερισμού υπόγειων χώρων

Τα κελάρια χρησιμοποιούνται για μακροχρόνια αποθήκευση αντικειμένων με ειδικές απαιτήσεις σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Η θερμοκρασία σε κλειστά υπόγεια δωμάτια σχεδόν πάντα κυμάνθηκε από +5 έως +12 βαθμούς Κελσίου.

Οι δείκτες υγρασίας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα, κατά κανόνα, με εξωτερικές συνθήκες. Με τη βοήθεια του εξαερισμού είναι δυνατή η ρύθμιση αυτών των παραμέτρων στις απαιτούμενες τιμές.

Συμμόρφωση με τις συνθήκες θερμοκρασίας

Το καθεστώς θερμοκρασίας ενός κατάλληλα κατασκευασμένου και μονωμένου κελάριου σχηματίζεται από την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των τοίχων, του δαπέδου και του αέρα μέσα σε αυτό. Το ανώτατο όριο, κατά κανόνα, είναι μονωμένο, οπότε η επίδρασή του στην αλλαγή θερμοκρασίας στο εσωτερικό της δομής είναι ελάχιστη.

Οι εποχιακές μεταβολές στη θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ μικρότερες από τις ατμοσφαιρικές, γεγονός που καθιστά δυνατή τη δημιουργία σταθερού μικροκλίματος στο δωμάτιο. Η θέρμανση ή η ψύξη του αέρα μέσα στο κελάρι είναι αργή λόγω της χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας της γης.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαερισμός για να αλλάξει η θερμοκρασία. Θεωρώντας ότι η δομή είναι υπόγεια, για να κρυώσει το κελάρι το χειμώνα, υπάρχει αρκετή φυσική κίνηση αέρα, ενώ το καλοκαίρι είναι καλύτερο να διεγείρεται η ροή του αέρα με τη βοήθεια των ανεμιστήρων.

Επίλυση του προβλήματος της υπερβολικής υγρασίας

Το πιο συχνό πρόβλημα του μικροκλίματος του κελάριου είναι η υπερβολική ποσότητα υγρασίας. Η εξάτμιση του με τη βοήθεια ηλιακής ακτινοβολίας ή κρούσης από τον άνεμο είναι αδύνατη, οπότε ο εξαερισμός είναι ο κύριος τρόπος αποστράγγισης των θαμμένων χώρων στο έδαφος.

Οι τρόποι πρόσληψης υγρασίας μπορούν να χωριστούν σε τρεις τύπους:

 • Η υγρασία μπορεί να εισέλθει στο κελάρι με τη μορφή νερού μέσω τοίχων, δαπέδου ή οροφής, εν απουσία ή παραβίαση του στρώματος στεγάνωσης. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει την άνοιξη κατά τη διάρκεια της τήξης του χιονιού.
 • Η εσωτερική πηγή υγρασίας μπορεί να είναι είδη ή προϊόντα που βρίσκονται στο δωμάτιο. Τα λαχανικά και τα φρούτα, ειδικά στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας αποθήκευσης, αποδίδουν την εξάτμιση. Επίσης, η υγρασία του αέρα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, κατά την αναπνοή των μελισσών, εάν το κελάρι χρησιμοποιείται ως βότανο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
 • Την περίοδο άνοιξης-φθινοπώρου, όταν η θερμοκρασία στο κελάρι είναι πολύ χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του δρόμου, η συμπύκνωση είναι η πηγή υγρασίας. Επομένως, για την ορθή χρήση του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους φυσικούς νόμους συμπύκνωσης και εξάτμισης.

Η διαδικασία απομάκρυνσης της υγρασίας μέσω του εξαερισμού είναι αργή. Επομένως, πριν ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε την αιτία της αύξησης της υγρασίας του κελάριου και, ει δυνατόν, να την εξαλείψετε.

Μείωση συγκέντρωσης επικίνδυνων αερίων

Ένας άλλος λόγος εξαερισμού είναι η ανάγκη αλλαγής της χημικής σύνθεσης του αέρα. Έτσι υπάρχει μια κατανομή όλων των δυνατών οσμών, και σε σήψη της, και όταν η περιεκτικότητα των μελισσών στο κελάρι ή δεξαμενές ζύμωσης άφθονα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, εκτοπίζοντας το οξυγόνο στην αποθήκευση των γεωργικών προϊόντων. Σε ανεπαρκώς αεριζόμενα κελάρια, μπορούν να συσσωρευτούν αέρια διαφορετικής προέλευσης.

Η υπερβολική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) ή το υδρόθειο μπορούν να προκαλέσουν στο άτομο έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ασφυξία και ως αποτέλεσμα απώλεια συνείδησης. Σε περίπτωση μη παροχής άμεσης βοήθειας, είναι δυνατή μια θανατηφόρα έκβαση.

Σε περίπτωση απουσίας του αέρα που κυκλοφορεί συγκέντρωση επικίνδυνων βαρέων αερίων λαμβάνει χώρα στο κάτω μέρος κελάρι. Ως εκ τούτου, εάν η απομάκρυνση των ξένων οσμών αρκετά απλή εξαερισμού, η συγκέντρωση του αερίου να μειωθεί η αναλογία των οποίων σε σχέση με τον αέρα του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από το ένα, είναι απαραίτητο αερισμό στη θέση της εισαγωγής αέρα σε μια μικρή απόσταση από το δάπεδο.

Εάν υπάρχουν προαπαιτούμενα για υπερβολική συγκέντρωση στο κελάρι των βαρέων αερίων, είναι απαραίτητο είτε να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικός αερισμός του δωματίου πριν από την επίσκεψή του είτε να χρησιμοποιηθούν αισθητήρες ή αναλυτές αερίων για να προσδιοριστεί η ανάγκη για αερισμό.

Θεωρητική βάση για την αφαίρεση της υγρασίας

Στην περίπτωση αυτή, αν ο κύριος σκοπός είναι χώρος ξήρανση στον αέρα, με τις θέσεις του προβλήματος φυσικής μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: είναι απαραίτητο να εκτελέσει μια κελάρι συσκευή εξαερισμού σύμφωνα με αυτό το καθεστώς στο απόλυτο μάζα που έρχονται σε υγρασία ήταν μικρότερη εξέρχεται προς τα έξω.

Η φυσική περιγραφή των διαδικασιών συμπύκνωσης και εξάτμισης

Υπάρχουν τρεις βασικοί όροι, η ουσία των οποίων πρέπει να γίνει κατανοητή για να κατανοηθεί η φύση της συμπύκνωσης και της εξάτμισης της υγρασίας από τον αέρα:

 • Η απόλυτη υγρασία δείχνει τη μάζα του υδρατμού που περιέχεται σε ένα κυβικό μέτρο αέρα. Η τιμή αυτή εκφράζεται σε g / m3.
 • Η σχετική υγρασία δείχνει την αναλογία της τρέχουσας μάζας του υδρατμού στο μέγιστο δυνατό, σε σταθερή πίεση και θερμοκρασία. Εκφράζεται ως ποσοστό.
 • Η θερμοκρασία του σημείου δρόσου δείχνει την τιμή της θερμοκρασίας, με μια μείωση στην οποία ο ατμός νερού που περιέχεται στον αέρα φθάνει στην κατάσταση κορεσμού και αρχίζει η συμπύκνωση.

Όσον αφορά το κελάρι, η διαδικασία συμπύκνωσης μπορεί να περιγραφεί ως εξής. Σε ορισμένη θερμοκρασία, ο αέρας έχει ορισμένες τιμές απόλυτης και σχετικής υγρασίας. Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία, η απόλυτη υγρασία παραμένει αμετάβλητη και αυξάνεται η σχετική υγρασία. Όταν η σχετική υγρασία φθάσει το 100%, το σημείο δρόσου εισέρχεται και η υγρασία εκκενώνεται με τη μορφή συμπυκνώματος.

Η διαδικασία εξάτμισης έχει ως εξής: όταν οι επαφές αέρα, στις οποίες η σχετική υγρασία είναι μικρότερη από 100%, το νερό κορεσμένο με νερό, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί μέχρις ότου η σχετική υγρασία φθάσει το 100%. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο υγρασία μπορεί να απορροφήσει από μόνη της κατά την εξάτμιση.

Αφυδάτωση υπόγειων χώρων το καλοκαίρι

Σε ξηρούς και ζεστούς καιρούς, υπάρχει πειρασμός να ανοίξετε ένα υγρό κελάρι για λίγο και να ξεκινήσετε τον ζεστό ξηρό αέρα εκεί για να αφαιρέσετε το συμπύκνωμα. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη, που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα - την είσοδο της υγρασίας από την ατμόσφαιρα στο μπουντρούμι.

Παραδείγματος χάριν, κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα αντίτυπο και μια ένδειξη θερμοκρασίας αέρα + 32 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 40%, υπάρχει μια αίσθηση ξηρού αέρα. Σε κελάρι με θερμοκρασία + 12 μοίρες και σχετική υγρασία 100% υπάρχει μια αίσθηση υγρασίας. Ωστόσο, η απόλυτη υγρασία στο δρόμο σε τέτοιες παραμέτρους θα είναι μεγαλύτερη από ό, τι στο δωμάτιο.

Σε περίπτωση κατάποσης, ο θερμός αέρας θα αρχίσει να κρυώνει. Η θερμοκρασία σημείου δρόσου στις παραπάνω παραμέτρους εξωτερικού αέρα θα είναι 16 μοίρες. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της μείωσης της θερμοκρασίας από 16 μοίρες σε 12, θα υπάρξει συμπύκνωση υγρασίας και η σχετική υγρασία του αέρα θα είναι ίση με 100%.

Η αφυδάτωση των υπόγειων εγκαταστάσεων λόγω του αερισμού είναι σωστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, ο όγκος του αέρα που διέρχεται από τους χώρους πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η εξάτμιση σε χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αερισμού, λόγω της ανταλλαγής θερμότητας με τους τοίχους και το πάτωμα, η θερμοκρασία και η συμπύκνωση του νερού στον αέρα θα μειωθούν σταδιακά. Επομένως, η προσωρινή αφαίρεση της υγρασίας με τη χρήση του εξαερισμού κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • η ποσότητα υγρασίας στο κελάρι υπερβαίνει σαφώς τον όγκο που θα υπάρχει εκεί μετά τη συμπύκνωση του νερού από τον αέρα.
 • είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες για την παύση των εντατικών διεργασιών αποσύνθεσης, εξάπλωσης της μούχλας και του μύκητα.
 • είναι απαραίτητο να εκτελεστεί αντιμυκητιακή θεραπεία, η οποία είναι πιο αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται αντισηπτικό σε ξηρές επιφάνειες.

Η απομάκρυνση του συμπυκνώματος από το κελάρι κατά την ζεστή περίοδο του έτους πραγματοποιείται με εναλλακτικές μεθόδους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συλλογή υγρασίας με ουσίες που έχουν καλές υγροσκοπικές (απορροφητικές ιδιότητες) ιδιότητες, όπως τέφρες ή ξύλινα πριονίδια. Σε αυτή την περίπτωση, εάν είναι δυνατόν, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εξωτερική ανταλλαγή αέρα, αν αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την τήρηση άλλων παραμέτρων του μικροκλίματος του δωματίου.

Κατάψυξη υγρασίας το χειμώνα

Σε αρνητικές θερμοκρασίες, η απόλυτη υγρασία του αέρα είναι μικρή. Επομένως, η πιο αποτελεσματική μέθοδος απομάκρυνσης της υγρασίας με εξαερισμό, η οποία δεν είναι σωστά ονομαζόμενη "κατάψυξη", είναι να εξασφαλιστεί η ροή του παγετού αέρα μέσα στο κελάρι.

Έτσι, ακόμη και αν ένα θερμοκρασία -10 βαθμούς Κελσίου αέρας έχει την υψηλότερη δυνατή υγρασία (2,36 g / m), μετά την θερμική του στο δωμάτιο για να αξίες +5 βαθμούς, η σχετική υγρασία γίνεται ίση με μόνο το 30%. Ένα κυβικό μέτρο αυτού του αέρα θα μπορεί να εξατμίζει 4,5 γραμμάρια νερού στο κελάρι.

Δεδομένου ότι πρακτικά για οποιοδήποτε κελάρι δεν είναι επιθυμητό να μειωθεί η θερμοκρασία σε αρνητικές τιμές, τότε η πρόσληψη του παγετού πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μικρές ποσότητες. Μετατοπίζει τον υγρό αέρα από το δωμάτιο και αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία σε κανονικές τιμές και μπορείτε να εκτελέσετε ξανά αυτή τη διαδικασία.

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται αποτελεσματικά το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή, ανοίγοντας τον αερισμό για λίγο τη νύχτα.

Τεχνικές πτυχές της συσκευής εξαερισμού

Η τεχνικά σωστή εφαρμογή του συστήματος εξαερισμού για το κελάρι, καθώς και η κατανόηση των κανόνων για τη χρήση του, θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο μικροκλίμα στο δωμάτιο. Για τα μικρά κτίρια, μπορείτε να κάνετε όλη την εργασία μόνοι σας, έχοντας βασικές δεξιότητες στον τομέα των κατασκευών.

Είναι απαραίτητο να κλείσει ο εξαερισμός του κελαριού το χειμώνα;

Στις αυλές των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, υπάρχει ένα κελάρι. Και πού αλλού θα αποθηκεύονται τα αποθέματα λαχανικών, φρούτων και τυχόν κονσερβοποιημένων ψωμιών. Σε μια τέτοια οικονομική εγκατάσταση, ο αερισμός του κελαριού πρέπει να παρέχεται το χειμώνα. Η σωστή εναλλαγή αέρα εμποδίζει την υγρασία και το καλούπι στο δωμάτιο. Εξ άλλου, η ανεξέλεγκτη διαρκή κυκλοφορία αέρα καταστρέφει επίσης τα λαχανικά, γίνονται υποτονικά και μαραμένα. Για να μεγιστοποιήσετε τη φυσική ροή του καθαρού αέρα, πρέπει να κάνετε εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Μόνο τότε μπορείτε να δημιουργήσετε τη σωστή θερμοκρασία και υγρασία.

Χαρακτηριστικό της ανταλλαγής αέρα στο κελάρι το χειμώνα

Στα κελάρια, το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από σωλήνες, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από το μέγεθος του κελάριου. Σε μικρές περιοχές αρκεί ένας σωλήνας με δύο βαλβίδες. Με τη βοήθεια αυτών, είναι δυνατόν να ρυθμιστεί η απομάκρυνση του αέρα και η άφιξή του.

Ο εξαερισμός του κελαριού για το χειμώνα απαιτεί κάποια συντήρηση - πριν από τις εποχιακές αλλαγές συνιστάται η μόνωση του κιβωτίου με ορυκτοβάμβακα και το κάλυμμα με στεγανοποιητικό υλικό. Αυτό θα εξασφαλίσει μια κανονική αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Σε παγωμένες ημέρες, η κυκλοφορία του κρύου αέρα είναι ταχύτερη, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο δωμάτιο να πέσει δραματικά. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται η ρύθμιση των βαλβίδων στους αγωγούς τροφοδοσίας και εξαγωγής. Σε σοβαρούς παγετούς, τα μάνδαλα επικαλύπτονται. Ανάλογα με τις διαφορές θερμοκρασίας, ο ιδιοκτήτης αποφασίζει εάν θα κλείσει ή όχι το αερισμό του κελαριού το χειμώνα εν μέρει ή πλήρως, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του αντικειμένου.

Μερικές φορές, ακόμα και με καλή μόνωση εξαερισμού, το χειμώνα, ο παγετός μπορεί να σχηματιστεί στον αγωγό εξαγωγής ή να προκαλέσει συμπύκνωση. Φυσικά, αυτό θα αποτρέψει την κανονική κυκλοφορία του αέρα. Μπορείτε να αποσυνδέσετε αυτό το τμήμα του σωλήνα έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να καθαριστεί. Προαιρετικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα γόνατο στο τέλος του σωλήνα.

Εγκατάσταση εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής με τα χέρια τους

Δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνετε τον εαυτό σας τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής. Εξετάστε ένα κελάρι με διάσταση 6x8 m και ύψος 2 m. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν σωλήνες διαμέτρου 180 mm. Αυτό το μέγεθος είναι ιδανικό για μια προκαθορισμένη οπή (180x180 mm) στην οροφή του κελάριου. Είναι σημαντικό ο αγωγός, ο οποίος προορίζεται για εξαερισμό, να συνδέεται εύκολα με μια οπή στην οροφή κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα. Στη συνέχεια, φτάνουμε στην πλευρά του αγωγού εξαερισμού, που βρίσκεται στον τοίχο σε μια αυστηρά κάθετη θέση.

Σημαντικό! Ο αγωγός αερισμού με παγίδα αέρα πρέπει να ανυψωθεί πάνω από την οροφή του κάβας κατά 1 μέτρο.

Ο ίδιος ο σωλήνας με μια λεία εσωτερική επιφάνεια μπορεί να εγκατασταθεί σε αυθαίρετο σχήμα, το κύριο πράγμα είναι ότι είναι υψηλής ποιότητας και δεν διαβρώνεται γρήγορα. Συχνά χρησιμοποιείται υλικό από γαλβανισμό ή αμίαντο.

Είναι αρκετά εύκολο να ελέγξετε αν λειτουργεί ο εξαερισμός ή όχι, απλά πρέπει να ρυθμίσετε τη φωτιά. Αν εξαλειφθεί, τότε δεν υπάρχει ανταλλαγή αέρα και αυξάνεται η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε σωλήνες με μεγαλύτερη διάμετρο. Για το σκοπό αυτό αρκεί να χρησιμοποιήσετε έναν απλό τύπο: 1 m2 της περιοχής κελάρι, 26 cm2 της περιοχής αέρα πρέπει να παρέχονται.

Φυσικός αερισμός του κελαριού στο γκαράζ

Εάν το κελάρι βρίσκεται στο υπόγειο, τότε ο εξαερισμός μπορεί να είναι δύο τύπων:

Το τελευταίο είναι καλό επειδή δεν απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος. Δίνεται προτίμηση όταν το κελάρι είναι περισσότερο από 20 m3 σε όγκο. Ο φυσικός αερισμός αποτελείται από ένα σωλήνα τροφοδοσίας και μια εξάτμιση. Με τη βοήθεια του πρώτου καναλιού ο φρέσκος αέρας έρχεται από το δρόμο, με τη βοήθεια του δεύτερου, ο αέρας του υπογείου παίρνει έξω. Για να εξασφαλίσετε ότι το δωμάτιο δεν έχει δροσερά σημεία και στασιμότητα του αέρα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε σωλήνες σε αντίθετες γωνίες.

Στο κελάρι, η κουκούλα γίνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα. Μπορεί να τοποθετηθεί με 2 τρόπους:

 • Μέσα από την επικάλυψη του δαπέδου του γκαράζ με την έξοδο προς την οροφή.
 • κάντε μια τρύπα στον τοίχο του κελάριου.

Στην πρώτη παραλλαγή προκύπτει ότι το μήκος του σωλήνα εξάτμισης είναι 50 cm πάνω από το τμήμα κορυφής της οροφής. Τέλος, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα ή έναν εκτροπέα στον αεραγωγό. Θα προστατεύσει τον εξαερισμό από τις βροχοπτώσεις και τη σκόνη, δημιουργώντας πρόσθετη αρνητική πίεση.

Οι ίδιοι οι σωλήνες μπορούν να επιλεγούν από οποιοδήποτε υλικό, πιο συχνά, είναι πλαστικό αποχέτευσης με διάμετρο 10-20 cm. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμίαντο. Η διάμετρος των αεραγωγών υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο: για κάθε 1 m2 του χώρου, θα πρέπει να υπάρχει διάμετρος σωλήνα 1,5 cm.

Σημαντικό! Ο δίαυλος τροφοδοσίας τοποθετείται 50 cm πάνω από το δάπεδο του κελάριου. Είναι επιθυμητό να κλείσει η είσοδός του με ένα λεπτό πλέγμα, το οποίο θα εμποδίσει τη διείσδυση επιβλαβών εντόμων και τρωκτικών.

Τα κανάλια είναι εφοδιασμένα με παντζούρια, έτσι ώστε κατά τους παγετούς είναι εύκολο να κλείσουν οι σωλήνες. Είναι σημαντικό να τα εγκαταστήσετε σωστά, τα πτερύγια είναι στρογγυλά και ορθογώνια. Οποιοσδήποτε τύπος αερισμού είναι εφοδιασμένος με αυτά, ανεξάρτητα, οικιακό ή βοηθητικό δωμάτιο.

Συνδυασμένος ή εξαναγκασμένος εξαερισμός

Χάρη σε μια τέτοια συσκευή εξαερισμού, η κυκλοφορία του αέρα γίνεται όλο το χρόνο. Αυτός ο τύπος εξαερισμού δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής. Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να εγκαταστήσετε απευθείας σε 2 σωλήνες. Λειτουργία ανεμιστήρα, δεν καταναλώνει πολύ ηλεκτρισμό, η ισχύς της είναι περίπου 100 Watt, οπότε μην φοβάστε.

Διάγραμμα εγκατάστασης

 • Στο τέλος του αγωγού εξαγωγής, τοποθετείται μια προσωπίδα.
 • Για να εξασφαλιστεί ο σωστός αερισμός, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε το πάνω άκρο του αγωγού εξαερισμού πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
 • Η ακτίνα των αεραγωγών πρέπει να είναι η ίδια.
 • Κατά τον υπολογισμό της διαμέτρου του σωλήνα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ο τύπος: για κάθε 1 m3 του κελάριου, που είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους, θα πρέπει να υπάρχουν 20 cm2 της διάμετρος του σωλήνα εξαερισμού.

Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται τόσο για τον φυσικό αερισμό όσο και για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Για να εγκαταστήσετε σωστά τον εξαερισμό, πρέπει πρώτα να κάνετε έναν υπολογισμό, δηλαδή να καθορίσετε την περιοχή του κελάριου και τον ρυθμό κατανάλωσης αέρα. Αυτό εξασφαλίζει την κατάλληλη ανταλλαγή αέρα και θα επιτρέψει στο μέλλον την πλήρη ενημέρωση του αέρα στο κελάρι κάθε 30 λεπτά. Αυτό το επίπεδο κυκλοφορίας μπορεί να εξασφαλιστεί με τοποθέτηση σε κάθε χώρο 1 m2 διαύλου 25 cm.

Σημαντικό! Μετά την εγκατάσταση οποιουδήποτε τύπου εξαερισμού στους σωλήνες, δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές οπές μέσω των οποίων θα εισέρχεται αέρας στο δωμάτιο. Οι σχισμές μειώνουν σημαντικά το έργο του αερισμού, οπότε ο υγρός αέρας μπορεί να διεισδύσει στο γκαράζ. Ως εκ τούτου, το συμπύκνωμα μπορεί να εγκατασταθεί στα μέρη του αυτοκινήτου, κάτι που είναι πολύ ανεπιθύμητο.

Κατ 'αρχήν, η συσκευή εξαερισμού στο κελάρι είναι μια δουλειά που ένας ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να κάνει με μια μεγάλη επιθυμία και απλά μη επαγγελματικά εργαλεία. Ξεκινήστε με το σχεδιασμό - τα αρχικά σχήματα σχεδίασης, τον υπολογισμό των υλικών, τον προσδιορισμό των λειτουργικών χαρακτηριστικών του συστήματος εξαερισμού υπό διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας.

Αερισμός κελάρι το χειμώνα

Εάν οργανώσετε τον ποιοτικό αερισμό του κελαριού το χειμώνα, ακόμα και σε σοβαρές κλιματολογικές συνθήκες, είναι δυνατό να αποθηκεύσετε τα αποθηκευμένα προϊόντα για αποθήκευση. Επιπλέον, η δημιουργία της κυκλοφορίας του αέρα θα απαλλαγούμε από την υγρασία, όχι μόνο στο κελάρι, αλλά και για τη βελτίωση του μικροκλίματος σε ένα ανώτερο δωμάτιο (κουζίνα, σαλόνι, γκαράζ, και ούτω καθεξής. Δ).

Ο εξαερισμός είναι ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο η θερμομόνωση ή η προστασία από το νερό. Μην παραμελείτε την ποιότητα του συστήματος εξαερισμού, εγκαθιστώντας σε ένα μεγάλο κελάρι μόνο ένα σωλήνα - απλά δεν αρκεί.

Ο εξαερισμός όλων των εποχών

Είναι γνωστό ότι η κελάρι ή υπόγειο μπορεί αερίζονται μέσω δύο κυρίως τρόπους συσκευή εξαερισμού: φυσική και εξαναγκασμένη (μηχανική). Φυσικά, μερικοί κελάρια απλά δεν χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, διότι οι διαστάσεις του χώρου για την αποθήκευση των προϊόντων είναι σχετικά μικρό, και η υπερβολική αερισμό επιδεινώσει τις συνθήκες και το μικροκλίμα.

Ο αέρας στο κελάρι είναι κορεσμένος με υγρασία, οπότε αν πάθει πάρα πολύ ψύχρα το δωμάτιο, σχηματίζεται παγετός.

Από την άλλη πλευρά, όταν ο χώρος είναι μεγάλος, η συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι ένα απαραίτητο μέτρο που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η κανονική υγρασία και οι συνθήκες θερμοκρασίας. Εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού, τότε μπορείτε να σταματήσετε τελείως στη συνδυασμένη έκδοση.

Συνιστάται να επιλέγετε μεταλλικούς ή πλαστικούς σωλήνες (PVC) ως αεραγωγούς. Οι αγωγοί αμιάντου είναι πιο κατάλληλοι για βιομηχανικούς χώρους.

Ο εξαερισμός μπορεί να γίνει μόνος σας. Τίποτα δεν είναι περίπλοκο σε αυτό το έργο. Φυσικά, αν έχετε ένα πολύ μεγάλο υπόγειο δωμάτιο, τότε η δουλειά είναι καλύτερα να ανατεθεί σε ειδικούς, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εγκαταστήσετε όχι μόνο αεραγωγούς, αλλά και ειδικές συσκευές που θα εξασφαλίσουν ένα φυσιολογικό εσωτερικό μικροκλίμα.

Κανόνες εγκατάστασης αεραγωγών

Υπάρχουν ορισμένες συστάσεις για την εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού στο κελάρι:

 • Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του κελάριου. Ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει σωστά αν οι σωλήνες τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας που μόλις έφτασε μετά από λίγο, χωρίς να "περπατάει" μέσα από το κελάρι, θα περάσει από το σωλήνα εξάτμισης.
 • Οι σωλήνες παροχής και εξαγωγής πρέπει να έχουν περίπου την ίδια ακτίνα. Εξαερισμός απλά δεν είναι δυνατόν εάν η εξάτμιση έχει μικρότερη ακτίνα (θερμοκρασίες χειμώνα σε ένα κελάρι θα αρχίσει να μειώνεται κάτω από το μηδέν, και το καλοκαίρι, αντιστρόφως, να ανέλθουν στα κρίσιμες τιμές για αποθήκευση).
 • Εάν είναι δυνατόν, οι σωλήνες δεν πρέπει να έχουν στροφές καθόλου. Με πολλές στροφές, ο εξαερισμός θα είναι περίπλοκος. Και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το μικροκλίμα εντός των εγκαταστάσεων το χειμώνα.
 • Ο αγωγός τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 20-30 cm από το δάπεδο. Αυτό είναι απαραίτητο για να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κάτω μέρος του δωματίου. Το άνω άκρο του σωλήνα συνιστάται να καλύπτεται με μεταλλικό πλέγμα και πώμα, το οποίο το καλοκαίρι εμποδίζει την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, και το χειμώνα - το χιόνι.
 • Το κατώτερο άκρο του αγωγού εξαγωγής πρέπει να τοποθετείται απευθείας κάτω από την οροφή της κάβας. Και πάλι, οι νόμοι της φυσικής παίζουν ρόλο εδώ, γιατί ο θερμός αέρας θα συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο. Το ανώτερο τμήμα του σωλήνα πρέπει να βρίσκεται πάνω από την οροφή του κτιρίου και η έξοδος πρέπει να προστατεύεται με ένα πώμα, το οποίο εμποδίζει την είσοδο βροχής και χιονιού στον αγωγό.
 • Για να ελέγξετε την ανταλλαγή αέρα στο κελάρι, συνιστάται να εξοπλίσετε τους σωλήνες με πτερύγια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποσβεστήρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο το χειμώνα, όταν η χρήση τους θα συμβάλει στη διατήρηση των απαραίτητων συνθηκών για την αποθήκευση της καλλιέργειας.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι μόνο ο θερμός αέρας θα διαφύγει μέσω του αγωγού εξαγωγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά τους χειμερινούς μήνες εμφανίζονται πολλά σταγονίδια συμπυκνώματος στον σωλήνα. Αυτές οι σταγόνες θα παγώσουν σύντομα υπό την επίδραση αρνητικών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα ο σωλήνας εξάτμισης να είναι τελείως φραγμένος.

Θερμομόνωση σωλήνων - διογκωμένη πολυστερίνη.

Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, ο αγωγός εξαγωγής θα πρέπει να προστατεύεται καλά από τις επιδράσεις των αρνητικών θερμοκρασιών. Με άλλα λόγια, όλος ο σωλήνας συνιστάται να μονώνεται με τη βοήθεια σύγχρονων θερμομονωτικών υλικών. Είναι σημαντικό ο θερμικός μονωτήρας να είναι ανθεκτικός σε σταθερή έκθεση σε υγρασία, επιπλέον, ολόκληρη η δομή πρέπει να καθαρίζεται συστηματικά από παγετό και χιόνι. Στην ιδανική περίπτωση, εάν το τμήμα εξόδου του αγωγού είναι αφαιρούμενο.

Εάν έχετε εγκαταστήσει το φυσικό αερισμό, δεν είναι πρόβλημα στη λειτουργία της κελάρι το χειμώνα δεν τίθεται: η ανταλλαγή αέρα (εκτός, φυσικά, τα κανάλια δεν έχουν αποκλειστεί) θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, χωρίς συντήρηση (εκτός από τον καθαρισμό του σωλήνα) δεν απαιτείται. Αλλά δυσκολίες θα βρίσκονται σε αναμονή για σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει ψηλότερα από ό, τι στο κελάρι. Η μόνη σωτηρία φαίνεται σε αυτήν την περίπτωση, η μονάδα εξαναγκασμένο αερισμό.

Χαρακτηριστικά της ανταλλαγής αέρα το χειμώνα

Εάν η θερμοκρασία έξω από το παράθυρο είναι πολύ χαμηλή (-10, -20 μοίρες), τότε το ρεύμα στο σύστημα εξαερισμού του κελαριού ή κελάρι θα είναι εξαιρετικά ισχυρό. Επομένως, αν οι αποσβεστήρες στους σωλήνες είναι εντελώς ανοιχτοί, το δωμάτιο μπορεί να κρυώσει τελείως σε λίγες ώρες.

Το Hoarfrost μπορεί να φράξει τελείως τον εξαερισμό.

Η ροή αέρα πρέπει να ρυθμιστεί προσεκτικά. Οι ειδικοί συνιστούν να ανοίξετε το κλείστρο ευρύτερα στον αγωγό εξαγωγής απ 'ό, τι στον αγωγό τροφοδοσίας. Εάν ο παγετός είναι πραγματικά ισχυρός, τότε και στα δύο κανάλια πρέπει να κλείσει ο αποσβεστήρας και, αν χρειαστεί, βάλτε σε ένα κελάρι κάποιας συσκευής θέρμανσης για να διατηρήσετε την εσωτερική θερμοκρασία 2-4 βαθμούς θερμότητας.

Σε σοβαρούς παγετούς, το κανάλι καυσαερίων θα είναι τελείως φραγμένο με παγετό σε λίγες μέρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαπερατότητα του αέρα μέσω του σωλήνα πρέπει να παρακολουθείται καθημερινά και, εάν είναι απαραίτητο, να καθαρίζεται το κανάλι. Για να μην αποστασιοποιείται συνεχώς από αυτή την εργασία, συνιστάται η προσεκτική μόνωση του σωλήνα εξαγωγής με μονωτικό υλικό, πράγμα που αποκλείει πρακτικά την πιθανότητα παγετού.

Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από το συμπύκνωμα, το οποίο αναγκαστικά θα ξεκινήσει μετά από λίγο να στάξει από τον αγωγό εξαγωγής. Στην περίπτωση αυτή, τοποθετείται ένα αφαιρούμενο δοχείο στο κάτω μέρος του σωλήνα, το οποίο θα συλλέγει το συμπύκνωμα (είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να το αδειάζετε εγκαίρως).

Εάν ένας τέτοιος έλεγχος του συστήματος εξαερισμού φαίνεται άσκοπα για σας, τότε προτιμάται η εξαναγκασμένη συσκευή αυτόματου αερισμού. Αυτός ο εξαερισμός θα σας εξοικονομήσει άμεσα από τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν, κατά κανόνα, κατά τη λειτουργία του κελάριου το καλοκαίρι.

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Πώς να οργανώσετε σωστά τον αερισμό το χειμώνα;

Ο αερισμός των χώρων, των κτιρίων είναι μια διαδικασία που πρέπει να διεξάγεται ανά πάσα στιγμή. Από αυτό εξαρτάται άμεσα οι συνθήκες υπό τις οποίες ένα άτομο μένει καθημερινά ή περιοδικά. Το επίπεδο υγρασίας, ο δείκτης θερμοκρασίας μπορεί με πολλούς τρόπους να ρυθμιστεί με τη βοήθεια της αποτελεσματικά οργανωμένης ανταλλαγής αέρα ακόμη και κατά την ψυχρή περίοδο. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες για τη διάταξη ενός συστήματος εξαερισμού το χειμώνα. Ας εξετάσουμε τα βασικά σημεία.

Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι

Η χειμερινή ώρα αλλάζει κάπως τη φύση της κυκλοφορίας των ροών του αέρα μέσα σε ένα ιδιωτικό σπίτι. Καθώς ο εξωτερικός αέρας γίνεται πιο κρύος, η διαφορά στην πίεση της μάζας αέρα αυξάνεται και η πρόσφυση αυξάνεται. Η ζεστή ροή αέρα εξάτμισης αφαιρείται γρηγορότερα λόγω του γεγονότος ότι το εισερχόμενο κρύο εισέρχεται σε περισσότερα. Μαζί με τον εκτοπισμένο αέρα, η θερμότητα του εξοπλισμού θέρμανσης αφήνει, που δεν έχει χρόνο για να ζεσταθεί επαρκώς το δωμάτιο. Αυτό αυξάνει το κόστος ενέργειας κατά 25-30% κατά μέσο όρο.

Ο αερισμός μέσω του τοίχου, οι βαλβίδες παραθύρων σε σοβαρούς παγετούς μπορεί να παρέχει ψυχρή ροή αέρα, δημιουργώντας δυσφορία. Αν οι ανεμιστήρες εντός του παραθύρου δεν είναι ρυθμισμένοι, οι διαχυτήρες των βαλβίδων τοίχου επιτρέπουν τον περιορισμό της εισροής ή το προσωρινό κλείσιμο. Μια καλή επιλογή είναι να τοποθετήσετε τέτοιες βαλβίδες πάνω από τα θερμαντικά σώματα, καθώς η εισροή θα θερμαίνεται αμέσως από τη θερμότητα του εξοπλισμού θέρμανσης.

Με την αυτοματοποίηση του συστήματος ανταλλαγής αέρα, είναι δυνατόν να μειωθεί το κόστος θέρμανσης διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα του αερισμού των χώρων. Ο πιο αποτελεσματικός είναι ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας. Ο ανακτητής θερμαίνει την εισερχόμενη ροή αέρα λόγω της θερμότητας του εξωτερικού αέρα. Ταυτόχρονα, οι μάζες ψυχρού αέρα ζεσταίνονται στους + 12 ° C.

Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας το χειμώνα είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας εδάφους, ο οποίος θερμαίνει τον αέρα τροφοδοσίας με τη θερμότητα του εδάφους. Αεραγωγοί (μήκους περίπου 15 μέτρων) τοποθετούνται σε βάθος τουλάχιστον 1,5 μ., Όπου το έδαφος δεν καταψύχεται. Όταν διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας, ο αέρας έχει χρόνο να θερμανθεί σε θετική θερμοκρασία. Αυτό εξοικονομεί 20-25% των ενεργειακών πόρων που διατίθενται για τη θέρμανση ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Αερισμός στο υπόγειο

Συχνά, τα κτίρια κατοικιών είναι εξοπλισμένα με υπόγεια, τα οποία επίσης εξαρτώνται από τον αποτελεσματικό εξαερισμό. Εντελώς κλείστε τους αεραγωγούς του υπόγειου χώρου για το χειμώνα δεν μπορεί:

 • Αναπόφευκτα, η περίσσεια υγρασίας θα συλλεχθεί μέσα στη δομή. Ας σε μικρότερο ποσό, αλλά το συμπύκνωμα θα εγκατασταθεί στους τοίχους, το ανώτατο όριο του υπογείου. Σταδιακά διαμορφωμένο καλούπι, το οποίο συνυπάρχει με σκυρόδεμα, επίστρωση από τούβλα. Θα είναι δύσκολο να το αποσύρει.
 • Κατά τη διάρκεια παρατεταμένων ισχυρών παγετώνων, το μη θερμαινόμενο κελάρι μπορεί να παγώσει. Συσσωρευτεί στους τοίχους, η υγρασία οροφής κατά τη διάρκεια της κατάψυξης να επεκταθεί, η οποία στο μέλλον θα οδηγήσει στην καταστροφή τους.

Κατά την κρύα εποχή, για να μειώσετε το ρεύμα και να ψύξετε το υπόγειο, η καλύτερη επιλογή είναι να καλύψετε τους αεραγωγούς με πτερύγια στο βαθμό που ο χώρος αερίζεται και η θερμοκρασία διατηρείται εντός των κανονικών ορίων. Ιδιαίτερα προσεκτικά θα πρέπει να παρακολουθείτε τον εξαερισμό του υπόγειου, αν υπάρχει κελάρι.

Αερισμός κελάρι το χειμώνα

Η ιδιαιτερότητα του κελάριου είναι ότι μέσα του υπάρχει θετική θερμοκρασία του αέρα, η οποία δεν πέφτει κάτω από + 3 ° C ακόμη και το χειμώνα. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η βέλτιστη ισορροπία θερμοκρασίας και υγρασίας για μακροπρόθεσμη αποθήκευση της συγκομιδής.

Κλείνετε τον αερισμό του κελαριού το χειμώνα; Μόνο με μια ισχυρή κρύα θραύση και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Το χειμώνα, ο εξαερισμός του κελαριού πρέπει να είναι υποχρεωτικός. Χωρίς αερισμό, η υγρασία θα εμφανιστεί γρήγορα μέσα. Η υγρασία που έχει εγκατασταθεί στα λαχανικά θα συμβάλει στην αποσύνθεσή τους, η συγκομιδή θα χαθεί. Επιπλέον, σχηματίζονται μούχλα και μύκητες και στην επόμενη εποχή, χωρίς ειδική επεξεργασία του κελάριου, η συγκομιδή δεν θα αποθηκευτεί.

Κατά την κατασκευή του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να παρέχονται φτερά για τους αεραγωγούς. Όταν ο παγετός έρθει, επικαλύπτουν μέρος του σωλήνα για να μειώσουν τη ροή του κρύου αέρα. Ο σωλήνας εξάτμισης καλύπτεται επίσης για να μειωθεί η ώση. Εντελώς για να κλείσετε τον εξαερισμό είναι απαραίτητο μόνο σε ιδιαίτερα κρύο χρόνο. Όταν υπάρχει ζέσταμα, ο αερισμός πρέπει απαραίτητα να επαναληφθεί.

Για να απομακρύνετε την υπερβολική υγρασία μέσα στο κελάρι με κλειστούς αγωγούς εξαερισμού, μπορείτε να βάλετε ένα δοχείο με υγροσκοπική ουσία, για παράδειγμα άμμο, ασβέστη, πριονίδι, κλπ. Απορροφούν ένα μέρος της υγρασίας, το συμπύκνωμα δεν θα καθιζάνει σε μεγάλες ποσότητες στις επιφάνειες της δομής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό θέρμανσης για μια σύντομη ξήρανση του δωματίου και πρόσθετη θέρμανση το χειμώνα.

Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι μέσα στην καπνοδόχο του κελάριου μπορεί να σχηματιστεί παγετός, καθιστώντας δύσκολη την εκροή υγρού αέρα. Η κουκούλα πρέπει να επιθεωρείται περιοδικά, εάν είναι απαραίτητο, να καθαρίζεται. Αν ο εξαερισμός του κελαριού είναι μονωμένος, ο παγετός δεν θα σχηματιστεί, αλλά θα υπάρξει πολλή συμπύκνωση. Αυτό πρέπει να παρέχεται με την προεγκατάσταση ενός δοχείου για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, την έγκαιρη απελευθέρωσή του από το υγρό.

Αερισμός του γκαράζ το χειμώνα

Γκαράζ - το κτίριο, ο εξαερισμός του οποίου δεν μπορεί να σταματήσει το χειμώνα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό:

 • Το χειμώνα, περισσότερο από το συνηθισμένο, το αυτοκίνητο παραμένει πολύ υγρασία (χιόνι, πάγος, λάσπη). Στο γκαράζ, το χιόνι, το πάγο λιώνει, η υγρασία εξατμίζεται. Εάν ο αέρας αερίζεται επαρκώς, το αυτοκίνητο στεγνώνει γρηγορότερα. Αν ο εξαερισμός είναι ασθενής ή απουσιάζει καθόλου, μπορεί να ξεκινήσουν διαβρωτικές διεργασίες.
 • Επιπλέον, η υπερβολική υγρασία του αέρα επηρεάζει αρνητικά την ίδια τη δομή. Μεταλλική κατασκευή γκαράζ θα σκουριάσει γρήγορα, κατασκευή τούβλων θα τελικά καταρρεύσει, μούχλα θα εμφανιστεί.
 • Τα καυσαέρια, η εξάτμιση των χημικών ουσιών πρέπει υποχρεωτικά να εξέρχονται από το σύστημα εξαερισμού προς τα έξω. Διαφορετικά, θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Εάν ένα κελάρι είναι τοποθετημένο κάτω από το γκαράζ, επιβλαβείς ουσίες θα πέσουν σε αυτό, δηλητηρίαση των προϊόντων που αποθηκεύονται εκεί.

Σε ένα μικρό γκαράζ είναι αρκετό να οργανωθεί ένας φυσικός αερισμός, έχοντας εξοπλιστεί με αγωγούς παροχής και εξαγωγής. Μπορείτε να βελτιώσετε με τη βοήθεια των ανεμιστήρων, η οποία θα ενισχύσει την κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα. Το χειμώνα, το ρεύμα αέρα είναι αρκετά ισχυρό λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας στο εσωτερικό του γκαράζ και έξω. Ρύθμιση της ροής θα βοηθήσει να εγκατασταθεί μέσα στους αποσβεστήρες σωλήνων εξαερισμού.

Είναι επίσης δυνατό να είναι ζεστό το χειμώνα, συσκευές γκαράζ θέρμανση χώρου για να στεγνώσει, αφαιρέστε την υπερβολική υγρασία από το λιώσιμο του χιονιού, για τη βελτίωση της ανακύκλωσης των ροών αέρα μέσα στο λάκκο επιθεώρησης γκαράζ, καθώς και ένα κελάρι.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κατά τον αερισμό του λάκκου επιθεώρησης, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να τοποθετηθεί από την έξοδο του εξαγόμενου αέρα. Η αναρρόφηση της ροής του αέρα, ειδικά το χειμώνα, είναι πιο υγρή, με παρατεταμένη επαφή με το μεταλλικό σώμα θα διαβρωθεί.

Εξαερισμός θερμοκηπίου

Τα θερμοκήπια χειμώνα επιτρέπουν τη συγκομιδή όλο το χρόνο. Χρειάζονται επίσης σταθερή ανταλλαγή αέρα. Το χειμώνα συμβαίνει διαφορετικά.

Αν μιλάμε για θερμικό θερμοσίφωνα (συχνά κατασκευάζονται τέτοιες κατασκευές για χρήση καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου), η κυκλοφορία του αέρα, καθώς και η μερική θέρμανση συμβαίνουν λόγω του ηλιακού φωτός, της θερμότητας του εδάφους.

Ένα μέρος των αεραγωγών με οπές κάτω περνά μέσα από το έδαφος. Περνώντας μέσα από αυτά, ο εξαντλημένος υγρός αέρας κρυώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντας υγρασία στο χώμα. Έτσι, η υπερβολική υγρασία από τον αέρα μεταφέρεται στο έδαφος μειώνοντας την ποσότητα και τον όγκο της άρδευσης. Οι εγκαταστάσεις χειμερινών θερμοκηπίων θερμαίνονται από εξοπλισμό θέρμανσης για τη διατήρηση της ισορροπίας θερμοκρασίας και υγρασίας.

Για την παροχή καθαρού αέρα, το παράθυρο ανοίγει ελαφρά για σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 5 λεπτά. Ο μακρύτερος αερισμός θα έχει βλαβερές επιπτώσεις στις καλλιέργειες θερμοκηπίου.

Τα μεγάλα γεωργικά θερμοκήπια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξοπλισμό τροφοδοσίας και εξάτμισης με ενεργειακά αποδοτικά συστήματα εξοικονόμησης θερμότητας. Στις εγχώριες κατασκευές θερμοκηπίου, ο εξαερισμός για κρύο χρόνο κλείνει σχεδόν πλήρως, διατηρώντας ένα βραχυπρόθεσμο τρόπο αερισμού.

Εξαερισμός του αποδυτηρίου

Bath - ένα κτίριο που εκτίθεται σε μεγάλες ποσότητες νερού περιοδικά. Στη ζεστή εποχή, έχει ένα καλά οργανωμένο φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα. Με ανοιχτά παράθυρα, πόρτες, η ξήρανση του κτιρίου γίνεται αρκετά γρήγορα, αποτελεσματικά.

Κατά την κρύα περίοδο ο εξαερισμός επιβραδύνεται, το νερό εξατμίζεται πολύ πιο αργά. Για να αποφευχθεί η υπερβολική υγρασία, μούχλα, μύκητες μέσα στο σαλόνι, φυσικός αερισμός μπορεί να εξοπλιστεί.

Η καμινάδα του κλιβάνου θα λειτουργεί ως καμινάδα. Η εισροή μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση μιας οπής εξαερισμού μέσα στον τοίχο. Είναι καλύτερα να το τοποθετήσετε πιο κοντά στην πηγή θερμότητας, έτσι ώστε ο πάγος να μην σχηματίζεται στον παραπόταμο.

Το άνοιγμα εξάτμισης στο εσωτερικό της οροφής της αίθουσας αναμονής δεν συνιστάται, καθώς ο αέρας που είναι κορεσμένος με υγρασία θα εγκατασταθεί με συμπύκνωμα στον θερμαντήρα του αττικού χώρου. Και στο κανάλι καυσαερίων, το ρεύμα μπορεί να ανατρέψει περιοδικά λόγω των καιρικών συνθηκών, διακόπτοντας τη σωστή κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα.

Ο εξαερισμός των χώρων είναι μια σημαντική προϋπόθεση για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. Δεν μπορείτε να σταματήσετε τελείως ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής, αλλάζοντας μόνο ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ο εξαερισμός του διαχωρισμού με κουβά και βιασύνη γίνεται μέσω ανακυκλοφορίας και θέρμανσης της ροής αέρα τροφοδοσίας. Στο κτίριο κατοικιών, η ανάκτηση θερμότητας συνιστάται και η κατασκευή του θερμοκηπίου αερίζεται για μικρό χρονικό διάστημα.

Πώς το αεριωθούμενο το κελάρι το χειμώνα

Ο αερισμός του κελαριού το χειμώνα επιτρέπει τη διατήρηση ενός άνετου μικροκλίματος και τη διατήρηση των προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να εξομαλύνετε την κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα, εγκαταστήστε την κουκούλα, αλλά δεν είναι αρκετή η τοποθέτησή της, είναι απαραίτητο να λειτουργήσει σωστά. Στο υπόγειο ενός σπιτιού από τούβλα παρέχονται οπές και αεραγωγοί (σωλήνες). Εάν είναι απαραίτητο, εγκαθίσταται υποχρεωτικός εξαερισμός σε υπόγειο κτίριο σε ιδιωτικό σπίτι ή σε γκαράζ. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας.

Τιμή αερισμού

Οι οπές στην επικάλυψη και η διαχωριστική επιφάνεια μέσω της οποίας πραγματοποιείται η εισροή και η εκροή αέρα ονομάζονται φουσκάλες. Αυτά και άλλα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού μπορούν να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων:

 1. Αλλαγή θερμοκρασίας αέρα, υγρασίας στο υπόγειο. Η προσαρμογή αυτών των παραμέτρων βοηθά στην ομαλοποίηση του μικροκλίματος στο δωμάτιο.
 2. Η ποσότητα οξυγόνου διατηρείται σε επαρκές επίπεδο.
 3. Δεν υπάρχουν επιβλαβείς μικροοργανισμοί στο δωμάτιο.
 4. Σε κανονικές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, τα λαχανικά και τα φρούτα αποθηκεύονται περισσότερο.

Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να απαιτείται εξαερισμός, είναι απαραίτητο να ανοίγετε και να κλείνετε περιοδικά τον αεραγωγό. Ρυθμίζονται κατά απαίτηση, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Ένα τέτοιο μέτρο αποφεύγει μια πιο έντονη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα μέσω του αέρα. Κατά συνέπεια, σε οποιαδήποτε κατάσταση κατά τη διάρκεια κατασκευής ή επισκευής, θα πρέπει να αποφασιστεί το ζήτημα της διευθέτησης του εξαερισμού σε ένα κελάρι το χειμώνα: είναι απαραίτητο ή όχι. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται το δωμάτιο, θα πρέπει να διατηρείται σε ένα αποδεκτό μικροκλίμα, το οποίο θα αποφύγει το σχηματισμό επιφανειών συμπύκνωσης και γλάστρας.

Εξαερισμός στο κελάρι χειμώνα με δύο σωλήνες

Αν το δωμάτιο είναι μικρό και ύψος περίπου 2 μ., Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της θεμελίωσης και του υπογείου, σχεδιάζεται η εκτόξευση. Στο υπόγειο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 τέτοια ανοίγματα και τοποθετούνται σε απέναντι τοίχους. Όταν αποφασιστεί το ζήτημα της επιλογής του αριθμού των καναλιών (ένας ή δύο σωλήνες), λαμβάνεται επίσης υπόψη η επιφάνεια του δωματίου. Ένας αγωγός εγκαθίσταται σε μικρά κελάρια.

Όταν το δωμάτιο είναι μεγάλο, επιλέξτε μια επιλογή εξαερισμού με δύο σωλήνες. Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής: ο ψυχρός αέρας ανεβαίνει όταν θερμαίνεται. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στις θερμοκρασίες μέσα και έξω από το κελάρι, τόσο πιο έντονη είναι η ροή του αέρα.

Με τη ρύθμιση του αποτελεσματικού εξαερισμού (με βάση δύο σωλήνες), οι οπές εξαερισμού είναι κλειστές, καθώς ένας επιπλέον όγκος αέρα θα περάσει μέσα από αυτά τα ανοίγματα. Αφήστε μόνο τους αεραγωγούς. Λόγω της απόκλισης μεταξύ της περιοχής των καναλιών εξάτμισης και παροχής, η ένταση της εκροής του αέρα εξαγωγής θα μειωθεί.

Αν αποφασίσετε ποιος τύπος συστήματος είναι προτιμότερος να επιλέξετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περιοχές με θερμό κλίμα το καλοκαίρι συνιστάται η εγκατάσταση συνδυασμένου εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η αρχή της λειτουργίας δεν αλλάζει, προστίθεται μόνο ένας ανεμιστήρας. Τοποθετείται σε σωλήνα μέσω του οποίου αδειάζεται ο αέρας. Στη συνέχεια, ακόμα και με την ελάχιστη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο, θα εξασφαλιστεί επαρκής κυκλοφορία αέρα.

Συσκευή εξαερισμού με δύο σωλήνες:

 1. Προετοιμασία επικοινωνιών. Το τμήμα τους μπορεί να είναι στρογγυλό ή τετράγωνο. Η ποιότητα της κυκλοφορίας δεν επηρεάζεται.
 2. Για να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός αερισμός του χώρου, οι αεραγωγοί πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά - σε απέναντι τοίχους. Επιλέξτε επικοινωνίες με την ίδια διατομή. Η διάμετρος αυτών των οπών προσδιορίζεται από τον τύπο: (κελάρι S × 26) ÷ 13. Λόγω απλών υπολογισμών, επιτυγχάνεται μια τιμή επαρκής για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού μικροκλίματος στο κελάρι.
 3. Και οι δύο αγωγοί κατευθύνονται προς την οροφή του σπιτιού. Ωστόσο, για τον αγωγό τροφοδοσίας είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια έξοδος στον τοίχο.
 4. Προσδιορίστε τη θέση των οπών στους αγωγούς. Κατά την εγκατάσταση του σωλήνα τροφοδοσίας λάβετε υπόψη ότι ο κρύος αέρας πρέπει να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του χώρου. Για το λόγο αυτό, το ελεύθερο άκρο του αγωγού τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δάπεδο, αλλά όχι καθόλου. Η οπή εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος του κελάριου. Ως εκ τούτου, το ελεύθερο άκρο του αγωγού εξαγωγής βρίσκεται κάτω από την οροφή.
 5. Η επικοινωνία πρέπει να είναι μονωμένη. Είναι ακόμη πιο επιθυμητό να εγκατασταθούν πτερύγια. Με τη βοήθειά τους, το σύστημα εξαερισμού θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, καθώς ο κίνδυνος συμπύκνωσης και πάγου των τοίχων αγωγών μειώνεται.

Προσδιορίστε το είδος του υλικού: πλαστικό, αμίαντο-τσιμέντο ή γαλβανισμό. Η τελευταία επιλογή είναι προτιμότερη, διότι είναι ισχυρή, αλλά η προστατευτική επίστρωση μπορεί να καταστραφεί κατά τη λειτουργία σε ακατάλληλες συνθήκες. Πλαστικά προϊόντα με λείους τοίχους, ελαφρύ, αλλά το υλικό συχνά παραμορφώνεται από τα τρωκτικά. Οι επικοινωνίες αμιαντοτσιμέντου ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού. Είναι ισχυρά, δεν είναι επιρρεπή σε διάβρωση, εξυπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν λυθεί το ζήτημα της διευθέτησης του εξαερισμού ενός κελαριού με δύο σωλήνες, ποιο σωλήνα πρέπει να κλείσει για το χειμώνα; Είναι απαραίτητο να απορροφήσετε εκείνο με τον οποίο εισέρχεται ο αέρας στο δωμάτιο. Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση του εξαερισμού το χειμώνα, εάν δεν έχει εγκατασταθεί ένα συνδυασμένο σύστημα, συνιστάται η χρήση περιστροφικών βαλβίδων. Παρέχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας ροής αέρα. Για να μειωθεί η ένταση του συστήματος, μπορεί επίσης να παρεμποδιστεί τμήμα της οπής εξαγωγής.

Είναι επιθυμητή η τήρηση του κανόνα: κατά την εγκατάσταση σωλήνων, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα γόνατα είναι όσο το δυνατόν μικρότερα. Αυτό αυξάνει την αντίσταση του αέρα όταν μετακινείται μέσω επικοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, ο αγωγός αέρα, του οποίου η διάμετρος είναι ήδη πολύ μικρός, λειτουργεί ακόμη χειρότερα, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης παρέχονται αρκετές μεταβάσεις. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ευθύγραμμους σωλήνες. Για το λόγο αυτό, οδηγούνται συχνά στην οροφή.

Αν ο αέρας τροφοδοσίας εισέλθει στο κελάρι μέσω του τοίχου, για να αντισταθμίσει την αντίσταση αέρα, αυξήστε τη διάμετρο του προϊόντος.

Συμπέρασμα

Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί ένα κανονικό εσωτερικό μικροκλίμα χρησιμοποιώντας δύο σωλήνες που έχουν εγκατασταθεί σωστά. Ο εξαερισμός στο κελάρι πρέπει να προσαρμοστεί για την εποχή. Με την αυξανόμενη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο, η ένταση της κυκλοφορίας αέρα αυξάνεται σημαντικά. Αν δεν λάβετε μέτρα, τα προϊόντα θα επιδεινωθούν σύντομα, κάτι που θα συμβεί λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες δυσκολίες αν εγκαθιστάτε τον αποσβεστήρα εγκαίρως. Με τη βοήθειά του ο αερισμός του κελαριού ρυθμίζεται το χειμώνα. Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός συνδυασμένου συστήματος εξοπλισμένου με αισθητήρα θερμοκρασίας και ανεμιστήρα, τότε το περιβάλλον αέρα θα αλλάξει αυτόματα. Ο βοηθητικός εξοπλισμός μπορεί επίσης να κατασκευαστεί στην περίπτωση που το έργο έχει φυσική κυκλοφορία τροφοδοσίας και καυσαερίων με βάση δύο σωλήνες.

Χρειάζεστε αερισμό στο κελάρι το χειμώνα;

Είτε ο εξαερισμός στο κελάρι είναι απαραίτητο το χειμώνα, συχνά ζητείται από τους αρχάριους ιδιοκτήτες σπιτιού. Θα απαντήσουμε αμέσως χωρίς αμφιβολία: ναι, ο εξαερισμός είναι πάντα απαραίτητος. Μόνο με την παρουσία και τη σωστή λειτουργία της μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των οικιακών προμηθειών που αποθηκεύονται για αποθήκευση. Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός του κελάριου κάτω από το σπίτι είναι η εγγύηση της διατήρησης όχι μόνο λαχανικών και φρούτων, αλλά και του ίδιου του σπιτιού. Ο εξαερισμός του κελάρι στο σπίτι επιτρέπει να στεγνώσει αυτό το δωμάτιο, έτσι ώστε η υγρασία δεν επηρεάζει την κατασκευή ολόκληρου του κτιρίου.

Πώς να οργανώσει την εξαερισμού στο υπόγειο, και πώς να εκτελέσει σωστά όλες τις λειτουργίες της διάταξης του - όλα αυτά πρόκειται να σας πω σε αυτό το άρθρο, προσδιορίζουν εκ των προτέρων ότι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός του κελαριού κάτω από το σπίτι

Σε κάθε κάβα πρέπει να υπάρχουν δύο ανοίγματα, τα οποία εξασφαλίζουν τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Ένα από αυτά τα ανοίγματα παρέχει πρόσβαση στον καθαρό αέρα, το δεύτερο - την έξοδο του εσωτερικού αέρα μαζί με την εξάτμιση που περιέχεται σε αυτό. Η αποτελεσματικότητα της κυκλοφορίας του αέρα διατηρείται εγκαθιστώντας σε αυτά τα ανοίγματα σωλήνες συγκεκριμένου μεγέθους, τοποθετημένους με κάποιο τρόπο σε σχέση με το επίπεδο του εδάφους.

Αερισμός κελάρι: σημαντικές πτυχές της ρύθμισης

Σκεπτόμενοι τι θα πρέπει να είναι ο εξαερισμός του κελάρι στο σπίτι και πώς να τον εξοπλίσει, θα πρέπει να μελετήσετε σημαντικές συστάσεις που θα βοηθήσουν στην αποφυγή πιθανών λαθών:

 • Είναι επιθυμητό οι σωλήνες εξαερισμού να τοποθετούνται απευθείας κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
 • για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη κυκλοφορία, οι σωλήνες εξάτμισης και παροχής πρέπει να έχουν την ίδια διάμετρο.
 • οι σωλήνες θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του χώρου του υπογείου, πράγμα που θα εξασφαλίζει τον καλό αερισμό του.
 • Το κάτω άκρο του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από την οροφή του υπογείου, πράγμα που θα εξασφαλίσει τη συλλογή θερμού αέρα εξαγωγής.
 • Το άνω άκρο του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να ανυψωθεί σε ύψος 1,5 m από το επίπεδο του εδάφους.
 • ο εξαερισμός του κελάριου στο σπίτι θα είναι επαρκώς αποτελεσματικός εάν χρησιμοποιούνται συμβατικοί σωλήνες αποχέτευσης από πλαστικό για την τοποθέτησή του.
 • ενώ ο υπολογισμός και ο σχεδιασμός του τρόπου τοποθέτησης του εξαερισμού στο κελάρι, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο σωλήνες είναι απολύτως ίσιοι και δεν γίνονται κωνικοί οπουδήποτε.
 • το εξωτερικό τμήμα του σωλήνα τροφοδοσίας θα πρέπει να κλείνει με ένα δίχτυ έτσι ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν τρωκτικά ή άλλα μικρά ζώα ·
 • Για να μειώσετε την πρόσβαση στο αέρα το χειμώνα, συνιστάται η εγκατάσταση πτερυγίων ρύθμισης στους σωλήνες.
 • Εάν το άνω τμήμα των σωλήνων βρίσκεται κατακόρυφα, τότε πρέπει να καλύπτεται με ομπρέλα.
 • είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τη μόνωση του εξωτερικού τμήματος του σωλήνα εξαγωγής, η οποία θα αποφύγει το σχηματισμό συμπυκνωμάτων στο κρύο.

Συστήματα εξαερισμού

Όταν αποφασίζετε πώς να κανονίσετε τον εξαερισμό στο κελάρι, πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να είναι αναγκασμένη ή φυσική. Το πιο απλό στη διάταξη είναι ο φυσικός αερισμός, ο οποίος λειτουργεί χάρη στη διαφορά πίεσης έξω και μέσα στο κελάρι. Η μεγαλύτερη απόδοση του εξαερισμού παρέχεται όταν το κάτω τμήμα του σωλήνα τροφοδοσίας βρίσκεται κοντά στο δάπεδο, ενώ η εξάτμιση βρίσκεται κοντά στην οροφή του υπογείου.

Εγκατάσταση εξαερισμού

Αν ο εξαερισμός είναι εγκατεστημένος σε ένα ήδη έτοιμο κελάρι, τότε για τους δύο αγωγούς στην οροφή ή τους τοίχους του είναι απαραίτητο να γίνουν τρύπες του απαραίτητου μεγέθους.

Η εγκατάσταση των σωλήνων πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις και τις διαστάσεις που αναφέρονται παραπάνω. Το εξωτερικό κομμάτι του σωλήνα εισροής δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλό. Η προεξοχή του πάνω από το έδαφος σε 20-25cm θα είναι αρκετή.

Για να βεβαιωθείτε ότι ο εξαερισμός του κελαριού κάτω από το σπίτι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, μπορείτε να ανάψετε ένα κερί και να το φέρετε στο κάτω άκρο οποιουδήποτε από τους σωλήνες εξαερισμού. Η ενεργή κάμψη της γλώσσας της φλόγας θα υποδεικνύει την κίνηση του αέρα που παρέχεται από τους σωλήνες που μόλις εγκαταστάθηκαν.

Έτσι, από κοινού συνειδητοποιήσαμε ότι ο εξαερισμός στο κελάρι είναι απαραίτητος το χειμώνα. Σας είπαμε πώς να εξοπλίσετε αυτόν τον εξαερισμό. Τώρα εξαρτάται από εσάς. Ελπίζουμε ότι οι συστάσεις μας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις εγχώριες προμήθειες σε όλο το χειμώνα, και ότι το νέο έτος στο τραπέζι σας θα διατηρηθούν υπέροχα τουρσιά και τις ντομάτες και πατάτες θα είναι τόσο φρέσκα όσο όταν σελιδοδείκτη.

Θα χαρούμε να γνωρίζουμε την εντύπωση που έχετε σχετικά με το άρθρο και τις νέες πληροφορίες που έχετε. Πάντα καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας!

Εξαερισμός στο κελάρι: το κάνουμε σωστά

Εξαερισμός εξαερισμού του κελαριού

Πώς θα γίνει αερισμός στο κελάρι θα συζητηθεί σήμερα. Η συσκευή εξαερισμού στο κελάρι είναι διαφορετική, εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου και του περιβάλλοντος. Ο εξαερισμός για το κελάρι επιλέγεται και ανάλογα με το τι αποθηκεύετε.
Μετά από όλα, φυσικό μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία, αλλά θα παρέχει μια σταθερή θερμοκρασία ειδικά το καλοκαίρι. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς το σύστημα εξαερισμού του κελάρι γίνεται και εκατό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Συσκευές αερισμού στο κελάρι

Η συσκευή αερισμού του κάβου εξαρτάται από την ίδια την αρχή ολόκληρου του συστήματος. Η αρχή του αερισμού του κελαριού είναι μια συνεχής αλλαγή αέρα στον χώρο.
Ο εξαερισμός διατηρεί μια ορισμένη υγρασία και θερμοκρασία στην αίθουσα των κελαριών. Πώς να εξοπλίσετε τον εξαερισμό κελάρι εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το μέγεθός του, και τι αποθηκεύετε. Ο εξαερισμός του κελαριού πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τη λειτουργία του.

Κελάρι αερισμού κελάρι

Η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών και της υγρασίας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:

 • Αποσύνθεση των προϊόντων, τοίχους κελάρια, δομικά στοιχεία, κ.λπ.
 • Διακοπή της ανταλλαγής αέρα. Ανεπαρκής ποσότητα καθαρού αέρα στο κελάρι.
 • Περιοδικές επισκέψεις στο κελάρι από ανθρώπους, στις οποίες διαταράσσεται η ανταλλαγή αέρα στο περιβάλλον.

Η ποσότητα της ανταλλαγής αέρα στο κελάρι μπορεί επίσης να υπολογιστεί με βάση τέτοιους υπολογισμούς: επιλέξτε διατομές για τα κανάλια εισροής και εκροής αέρα, που θα απλοποιήσουν την εργασία. Αλλά η συμμόρφωση με τέτοιους υπολογισμούς δεν πρέπει να γίνεται μόνο επειδή λαμβάνεται ως βάση η απαραίτητη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, δεν λαμβάνονται υπόψη δύο σημαντικοί παράγοντες, οι κλιματολογικές συνθήκες και η υγρασία του αέρα στην περιοχή ή στην περιοχή αυτή.
Υπολογίστε και δημιουργήστε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα διατηρεί τις βέλτιστες παραμέτρους θερμοκρασίας και υγρασίας, αλλά αυτό θα απαιτήσει μεγάλη δαπάνη και χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα ψυγείο μεγάλης χωρητικότητας, ώστε να μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να έχετε το σωστό κλίμα.
Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να αντιμετωπίσει τον αυτοματισμό, εάν το κελάρι επισκέπτεται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πώς είναι ο συνδυασμένος εξαερισμός και εξαερισμός εισόδου στο κελάρι

Ο αερισμός του κελαριού με τα χέρια σας είναι η φθηνότερη επιλογή για να κάνετε τη δουλειά. Ο εξαερισμός του κελαριού με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός σε ένα μεγάλο δωμάτιο.
Απλώς δεν μπορεί να γίνει πλήρης αντικατάσταση του αέρα το καλοκαίρι. Αλλά ο εξαερισμός των κελαριών δεν είναι μεγάλος και αν δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα μικροκλίμα, μπορείτε να τακτοποιήσετε πλήρως τον καταναλωτή.

Προσοχή: Αυτή η επιλογή θα είναι η φθηνότερη. Μπορεί να γίνει από μόνος σας. Και η εγκατάσταση γίνεται ήδη στις τελικές εγκαταστάσεις. Μπορεί να γίνει με ένα μόνο σωλήνα σε αρκετά μεγάλο δωμάτιο.

Κελάρι εξαερισμού

 • Η ικανότητα εξαερισμού εξαρτάται από την διαφορά πίεσης αέρα σε ύψος. Φανταστείτε μια συμβατική καμινάδα, όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος της, τόσο μεγαλύτερη είναι η έλξη.
  Έτσι, στο κελάρι, εάν είναι στο υπόγειο, ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός και θα πρέπει να αφαιρέσετε ξεχωριστό σωλήνα. Είναι καλύτερο να παράσχετε εκ των προτέρων μια συσκευή εξατμίσεως. Αν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, τότε θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικές καταθλίψεις.
 • Εάν το κτίριο του κελαριού βρίσκεται χωριστά από τις εγκαταστάσεις (βλ. Κάβα: βολική αποθήκη λαχανικών), τότε ο αγωγός εξαγωγής δεν χρειάζεται να φτάσει ψηλά.
  Υπάρχει αρκετή διαφορά από 1,6 έως 2 μέτρα μεταξύ της έναρξης του καναλιού εισόδου και του άκρου της εξάτμισης. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο καλύτερη είναι η ανταλλαγή αέρα, αλλά να θυμάστε ότι με καλή ανταλλαγή αέρα στις κρύες νύχτες, τα κενά μπορούν να χαλάσουν.

Προσοχή: Οποιοδήποτε υλικό είναι κατάλληλο για αεραγωγούς, το κυριότερο είναι ότι δεν παράγει παραμόρφωση και σήψη. Καθώς τα κανάλια θα τοποθετηθούν σωληνώσεις με διατομή 10-12 cm. Στον σωλήνα εξάτμισης θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα κλείσιμο που θα ρυθμίζει την ανταλλαγή αέρα.

Σωστά επιλέγουμε σωλήνες για τον εξαερισμό ενός κελάριου

 • Δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί πλήρης στεγανότητα, ένας τέτοιος αποσβεστήρας μπορεί να κατασκευαστεί ανεξάρτητα. Για να προστατέψετε το κελάρι από τα τρωκτικά, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα μεταλλικό πλέγμα στην είσοδο του αγωγού παροχής αέρα.

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα

Λόγω της διαφοράς της πίεσης στο δωμάτιο και το περιβάλλον, υπάρχει μια σταθερή ανταλλαγή αέρα. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, η απόσυρσή του συμβαίνει λόγω της πίεσης του κλάδου που εμφανίστηκε στο σωλήνα.
Έτσι:

 • Λόγω της αραίωσης του αέρα που ρέει καθαρός και καθαρός αέρας μέσω του διαύλου τροφοδοσίας, αυτό οφείλεται στην ανταλλαγή αέρα προς τον αγωγό εξαγωγής. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που περνά ο αέρας πριν από την αφαίρεση, τόσο καλύτερη είναι η ανταλλαγή θερμότητας και η σταθερότητα της θερμοκρασίας χώρου.
 • Για να επιτευχθεί μια καλή θερμορυθμία, μπορείτε να τοποθετήσετε τα κανάλια εισόδου και εξόδου αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε ο αέρας να περάσει στη μέγιστη απόσταση πριν αφαιρεθεί ο αέρας. Για να μην παγετό τα λαχανικά που βρίσκονται κάτω από το χαμηλότερο σημείο του καναλιού τροφοδοσίας θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο πάτωμα των 45-50 cm θα είναι αρκετό για να εξασφαλίσει ότι τα προϊόντα δεν είναι κατεψυγμένα και να μην χαλάσει.

Συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού στο κελάρι μπορεί επίσης να κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτό το είδος είναι μια βελτίωση του προηγούμενου συστήματος.
Έτσι:

 • Συχνότερα χρησιμοποιείται στον εξαερισμό του γκαράζ και στο υπόγειο κάτω από αυτό. Αυτός ο τύπος αερισμού είναι καλύτερος, επειδή είναι όλο το χρόνο και δεν εξαρτάται από τις αλλαγές θερμοκρασίας.
 • Η εξαγωγή οφείλεται στη διαφορά πίεσης, η οποία αυξάνεται μηχανικά.
 • Ένας ανεμιστήρας τοποθετείται στην κουκούλα της κουκούλας, μέσω της οποίας πραγματοποιείται μια γρήγορη απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής. Επίσης, ένας τέτοιος ανεμιστήρας συμβάλλει στην εισροή φρέσκου και καθαρού αέρα.

Αερισμός κελάρι το χειμώνα

Για να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα και τα λαχανικά δεν θα υποστούν φθορές σε χαμηλές θερμοκρασίες, ο αγωγός εξαγωγής τελικά αποκλείεται, έτσι ώστε να μην εισέλθει ξηρό, ξηρός αέρας στο κελάρι.

Μπορείτε επίσης να αποκλείσετε το κανάλι τροφοδοσίας, αν είναι απαραίτητο.
Εάν ο αερισμός δεν εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής, το πρόβλημα μπορεί εύκολα να λυθεί με τη βοήθεια σωλήνων αποχέτευσης.

Η εξωτερική αντλία αέρα μπορεί να εξαλειφθεί με φωλιές για τη συναρμολόγηση, γεγονός που απλοποιεί την επιλογή του ύψους του καναλιού.

Όπως σε ένα κελάρι για να κάνετε εξαερισμό οποιουδήποτε τύπου, βρίσκεται στις σελίδες του ιστότοπού μας. Το πιο σημαντικό είναι να αποφασίσετε πώς να οργανώσετε τον εξαερισμό στο κελάρι, διότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ασφάλεια των προϊόντων στην αίθουσα.

Η τιμή του θα εξαρτηθεί από το τι θα είναι. Αν επιλέξετε υποχρεωτική, τότε το κύριο κόστος θα είναι ο κινητήρας ή μάλλον η χωρητικότητά του. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο σχετικά με αυτό το θέμα και να έχετε μια πλήρη εικόνα του τι θα γίνει και στη συνέχεια να αποφασίσετε.

Σχετικά άρθρα

Η υψηλή υγρασία στο υπόγειο και το κελάρι είναι η πηγή πολλών δυσάρεστων.

Η υγρασία στο κελάρι δεν επιτρέπει τη διατήρηση της συγκομιδής ποιότητας. Σε αυτό.

Ένα υγρό κελάρι στο σπίτι προσφέρει πολλά προβλήματα στον ιδιοκτήτη του. Ως αποτέλεσμα, είναι.

Η σωστή εξόρυξη στο κελάρι θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα των προϊόντων κ.λπ.

Σχόλια

Όταν ήθελα να φτιάξω ένα σύστημα εξαερισμού, έπρεπε να προσλάβω μια ομάδα σχεδιαστών, καθώς εγώ ο ίδιος δεν ήταν πραγματικά ένας γρύλος όλων των συναλλαγών. Νομίζω, ας τα μελετήσουν, αλλά θα τα βάλω μόνος μου, αλλά δεν ήταν τότε, μου είπαν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να φτιάξω αερισμό στο υπόγειο μου. Έπρεπε να κάνω ό, τι εγώ ο ίδιος.

Έκανα το αερισμό του κελαριού στο γκαράζ φυσικό. Έχουν τοποθετηθεί σωληνώσεις εισροής και καυσαερίων έτσι ώστε ο εξαερισμός να λειτουργεί καλά και να εκπέμπει πλήρως το υπόγειο. Για το σκοπό αυτό, αγόρασα, κατόπιν αιτήματος, τον απαιτούμενο αριθμό γαλβανισμένων αεραγωγών.