Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Χαρακτηριστικά της συσκευής αερισμού στο ατμόλουτρο

Χώρος ατμού είναι μια δομή της οποίας η κατασκευή πρέπει να σκεφτεί μέχρι τις ελάχιστες λεπτομέρειες. Ιδιαίτερα η ποιότητα του εξαερισμού στις θέρμες και στο δωμάτιο πλύσης απαιτεί επιρροή στην αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητα του λουτρού. Πρώτα απ 'όλα, θα κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά σχεδίασης αυτού του συστήματος και θα διαπιστώσουμε εάν είναι απαραίτητος ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο συνολικά και ποια λάθη μπορεί να γίνει όταν δημιουργηθεί.

Χαρακτηριστικά της συσκευής αερισμού στο ατμόλουτρο

Ο εξαερισμός, με απλούστερους όρους, είναι μια διαδικασία στην οποία ο αέρας που βρίσκεται στο δωμάτιο αντικαθίσταται από τον αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

Φυσικός αερισμός στη σάουνα στο χαμάμ

Είναι ιδανικό για ατμόλουτρο ή μικρή αίθουσα ανάπαυσης, όπου η ροή αέρα είναι μικρή και συνεπώς φυσικός αερισμός θα είναι αρκετός. Αυτή η διαδικασία βασίζεται στον απλούστερο νόμο της φυσικής: ο ψυχρός αέρας που έρχεται από το δρόμο, μετατοπίζει τον ελαφρύτερο ζεστό αέρα. Η ταχύτητα της αλλαγής του αέρα είναι μικρή και συνεπώς το άτομο στο ατμόλουτρο δεν θα αισθάνεται καμία δυσφορία.

Σημαντικό! Οι αγωγοί εξαερισμού, μέσω των οποίων θα τροφοδοτείται ο καθαρός αέρας και ο "παλιός" αέρας, θα πρέπει να είναι σχετικοί σε μέγεθος και να έχουν ίση απόδοση. Αυτό θα επιτρέψει την ομοιόμορφη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα χωρίς να μειωθεί η συνολική θερμοκρασία του ατμού.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ιδανικό για πλύσιμο, καθώς και για δωμάτια με πισίνα και άλλα δωμάτια που επισκέπτονται συχνά με υψηλό επίπεδο υγρασίας. Αυτός ο μηχανικός αερισμός σας επιτρέπει να απομακρύνετε αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές και την υπερβολική υγρασία, γεγονός που καθιστά το φίλτρο καθαρότερο.

Η χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού συνεπάγεται την αραίωση του αέρα, δηλαδή οι άνθρωποι με διαταραγμένη λειτουργία των αεραγωγών μπορεί να αρρωστήσουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ένα τέτοιο σφάλμα είναι πιο συνηθισμένο στον αυτο-σχεδιασμό ενός λουτρού. Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, είναι απαραίτητο να υπάρχει σύστημα εισαγωγής αέρα.

Σημαντικό! Ο εξαερισμός Pribochnaya εξαλείφει την εμφάνιση των ρευμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί ένα μηχανικό σύστημα τροφοδοσίας, επειδή ο φυσικός εξαερισμός μπορεί να μην είναι επαρκής για να αντισταθμίσει την προκύπτουσα αραίωση.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο λουτρό

Ο κατάλληλα σχεδιασμένος αερισμός στο ατμόλουτρο με τα χέρια τους εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής των οικοδομικών υλικών, καθώς και την ασφάλεια και την άνεση ενός τέτοιου χώρου. Το ατμόλουτρο πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 1. Οι διαδικασίες εισροής και εκροής αέρα είναι αλληλένδετες. Στην παρουσία ενός από αυτούς, πρέπει να παρέχεται και η δεύτερη. Μια απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναλογία των όγκων εισροής και εκροής αέρα. Επιπλέον, το κύκλωμα αερισμού πρέπει να σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση και η πρόβλεψη της κατεύθυνσης της ροής του αέρα.
 2. Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας να κινείται σε μια αυστηρά καθορισμένη κατεύθυνση: από χώρους διαβίωσης έως τεχνικούς χώρους. Για παράδειγμα, από μια θερμότητα, μέσα από ένα γκαρνταρόμπα, σε ένα μπάνιο ή ένα προθάλαμο.
 3. Σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες, ο μηχανικός αερισμός προϋποθέτει ότι υπάρχει είσοδος αέρα σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το επίπεδο του δαπέδου, το οποίο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια σχάρα αερισμού. Στο ατμόλουτρο ισχύει ένας άλλος κανόνας: το άνοιγμα εισαγωγής αέρα βρίσκεται σε ύψος που δεν υπερβαίνει τα 1,5 μέτρα, γεγονός που θα επιτρέψει τη μέγιστη θέρμανση του φρέσκου αέρα πριν φύγει από το δωμάτιο μέσω της κουκούλας.
 4. Η οπή για την εκροή πρέπει να τοποθετηθεί στο άνω μέρος του αντίθετου τοιχώματος σε σχέση με την "εισροή".
 5. Ο αναγκαστικός αερισμός γίνεται ο πιο αποτελεσματικός, εάν παρέχεται αερισμός με βόλτα στο δωμάτιο ατμού (κανονικός αερισμός του δωματίου). Το συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε καλύτερα την υγρασία και τη δυσάρεστη οσμή.
 6. Το μέγεθος των οπών τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες με τέτοιο τρόπο ώστε να εκτελούνται τουλάχιστον 3 πλήρεις κύκλοι αντικατάστασης του αέρα σε 1 ώρα.

Σύσταση! Λόγω του ότι ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο αέρα, ο απορροφητήρας θα πρέπει πάντα να βρίσκεται πάνω από την είσοδο αέρα. Διαφορετικά, ακόμη και η παρουσία ισχυρών ανεμιστήρων δεν θα σας επιτρέψει να ξεφορτωθείτε εντελώς τον "χρησιμοποιημένο" αέρα. Αυτό το σφάλμα είναι γεμάτο με τη συσσώρευση υγρασίας και διοξειδίου του άνθρακα, που επηρεάζουν δυσμενώς το ξύλο και την ανθρώπινη υγεία, αντίστοιχα.

Τα βασικά στάδια της ανεξάρτητης δημιουργίας του εξαερισμού

Οποιοδήποτε σύστημα αερισμού δημιουργείται περίπου στην ίδια σειρά. Ταυτόχρονα, η σειρά ρύθμισης του εξαερισμού μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την επιλεγμένη εποικοδομητική λύση. Υπάρχουν μερικές από τις παρακάτω επιλογές:

 • Ατομικός αερισμός για κάθε δωμάτιο. Ο αλγόριθμος εγκατάστασης περιλαμβάνει τις διαδικασίες τοποθέτησης τραβέρσων, ανεμιστήρων και ανεμιστήρων, καθώς και άλλα δομικά στοιχεία που προβλέπονται στο έργο. Οι ανεμιστήρες μπορούν να εγκατασταθούν σε ξεχωριστά κανάλια ή σε παράθυρα.
 • Κεντρικός εξαερισμός. Η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού είναι να εγκατασταθούν αγωγοί εξαερισμού από κάθε δωμάτιο σε ένα ρεύμα. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται σε ιδιωτικές κατοικίες, από την άποψη αυτή, η επιλογή αυτή θα είναι πολύ χρονοβόρα και οικονομικά αδικαιολόγητη.
 • Υβριδικό σύστημα. Παρέχει διαθεσιμότητα δωματίων με εξατομικευμένο εξαερισμό και μια ομάδα δωματίων που διαθέτουν κοινό σύστημα εκροής αέρα.

Παραγγελία συσκευής

Προετοιμασία οπών

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στην ατμόσφαιρα ξεκινά με τη δημιουργία ενός εξαερισμού για τον αγωγό εξαερισμού. Η διαδικασία για τη δημιουργία τους είναι η ίδια και για την "εισροή" και την "εκροή", αλλά μόνο η θέση των οπών αλλάζει. Το μέγεθος του ανοίγματος κάτω από το άνοιγμα πρέπει να είναι μεγαλύτερο κατά 2-3 mm από το μέγεθος του σωλήνα που πρόκειται να εγκατασταθεί. Αφού γίνει η σήμανση (λαμβάνοντας υπόψη το κενό), μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία δημιουργίας μιας τρύπας. Για το σκοπό αυτό, το πιστόλι διάτρησης με κατάλληλο ακροφύσιο ταιριάζει καλύτερα. Το εργαλείο πρέπει να διατηρείται οριζόντια, αλλά πρέπει να τηρείται η ελάχιστη κλίση προς τα κάτω. Αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή επέκταση της οπής χωρίς ιδιαίτερο φορτίο στο ακροφύσιο και στον ίδιο τον διατρητή.

Εγκατάσταση σωλήνα

Ο σωλήνας εξαερισμού τοποθετείται στην οπή που κατασκευάζεται και είναι περαιτέρω εξοπλισμένος με ανεμιστήρα, για τον οποίο είναι επίσης απαραίτητο να παρέχεται ηλεκτρική παροχή. Η πιο ορθολογική επιλογή είναι να αγοράσετε ένα σωλήνα εξαερισμού με ανεμιστήρα ήδη εγκατεστημένο σε αυτό. Μένει μόνο να εγκατασταθεί ο σωλήνας και να φυσήξει με το αφρώδες υλικό, το οποίο θα σταθεροποιήσει την κατασκευή και θα εξαλείψει την καταστροφή του.

Το τελικό στάδιο

Είναι απαραίτητο να φέρουμε το σύστημα σε σωστή μορφή. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε τον αποξηραμένο αφρό και χρησιμοποιήστε βίδες με αυτόματη βούρτσα που συνοδεύουν τον ανεμιστήρα, τοποθετήστε τις γρίλιες εξαερισμού. Όταν δημιουργείτε αερισμό στο ατμόλουτρο, το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα ενός τέτοιου συστήματος εξαρτάται από την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το σύστημα από ακριβά δομικά στοιχεία από ό, τι περιοδικά για να αποφύγετε τον εξαερισμό λόγω φθοράς εξαρτημάτων ή υλικών.

Αερισμός στο πάτωμα στο μπάνιο

Οι παλιές μέρες, στις οποίες δεν περίμεναν οι άνθρωποι, σε ποιο λουτρό ανεβαίνει, έχουν ήδη περάσει. Σήμερα είναι σημαντικό το γεγονός αυτό να κάνει την δουλειά του ποιοτικά και σωστά. Σημαντικά σημεία είναι ο εξαερισμός στο μπάνιο. Αυτό ισχύει τόσο για το φύλο όσο και για ολόκληρο το χαμάμ. Αποδεικνύεται ότι η γνωστή επίδραση της ανάκτησης, η οποία μπορεί να ληφθεί από όλες τις διαδικασίες στο λουτρό, είναι αδύνατη, εάν ο αερισμός δεν είναι διευθετημένος. Σε τι, ο εξαερισμός είναι σημαντικός σε όλα τα δωμάτια: μια θερμά, ένα πλυντήριο, ένα γκαρνταρόμπα και μια αίθουσα ανάπαυσης.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό δεν είναι μόνο μια ιδιοτροπία - είναι μια αναγκαιότητα. Εξάλλου, πρόκειται για την υγεία σας, καθώς και για την υγεία της οικογένειάς σας. Πώς μπορώ να φτιάξω αερισμό στο μπάνιο; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο; Πώς να κάνετε τον αερισμό δαπέδου στο μπάνιο; Θα μάθετε όλα αυτά περαιτέρω.

Ποια είναι η σωστή διάταξη της συσκευής εξαερισμού

Τι είναι γενικά ο εξαερισμός; Για να το πούμε απλά, ο εξαερισμός είναι η ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο. Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι το προϊόν της ανθρώπινης εκπνοής είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Εάν το δωμάτιο δεν είναι αεριζόμενο, δηλαδή, μην του δώσετε καθαρό αέρα, τότε θα γεμίσει με αυτό το αέριο. Αυτή τη στιγμή, το οξυγόνο σε αυτό θα είναι μικρό. Στη συνέχεια, η ατμόσφαιρα γίνεται "σπέρμα", είναι δύσκολο και δυσάρεστο να αναπνεύσετε. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι πολλές, μέχρι σοβαρές πονοκεφάλους.

Γι 'αυτό είναι σημαντικό να κάνετε αερισμό του δωματίου, είτε σε σπίτι είτε σε λουτρό. Το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί απλά:

 1. Στο μπανιέρα δημιουργούνται τρύπες (είσοδος εξαερισμού), μέσω των οποίων εισέρχεται φρέσκος αέρας. Τις περισσότερες φορές αυτές οι τρύπες είναι από το κάτω μέρος.
 2. Όταν αναμιγνύεται με την ατμόσφαιρα σε ένα δωμάτιο που είναι σημαντικά θερμότερο λόγω της λειτουργίας του κλιβάνου, προκύπτει η κατανομή της ροής του αέρα σε όλο το λουτρό.
 3. Από την κορυφή γίνονται και άλλα ανοίγματα, μέσω των οποίων εξέρχεται από το δωμάτιο ο εξαντλημένος ή "ξεχασμένος" αέρας.

Έτσι, κάθε μπάνιο αερίζεται. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε καλή αεροπορική ανταλλαγή, έτσι ώστε η διαμονή σας να είναι ευχάριστη και άνετη. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη πολλά σημεία:

 • η εξαεριστική εξαεριστήρας δεν πρέπει να γίνεται στην οροφή, καθώς το δωμάτιο θα κρυώσει πολύ γρήγορα.
 • οι διαστάσεις όλων των ανοιγμάτων εξαερισμού επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του χώρου (25 cm ανά 1 m 3).
 • είναι απαραίτητο να κατασκευάζονται βίδες στις οπές, λόγω των οποίων είναι δυνατή η ρύθμιση της ροής.

Η ορθή εκτέλεση της ανταλλαγής αέρα πρέπει συνεχώς να παρέχει χώρο με καθαρό αέρα, προκειμένου να ενισχυθεί το αποτέλεσμα της βελτίωσης της υγείας της έκρηξης. Επιπλέον, λόγω αυτού, μετά από όλες τις διαδικασίες, το δωμάτιο μπορεί να στεγνώσει γρήγορα. Δεδομένου ότι πρόκειται για ξύλινο λουτρό, η υγρασία μπορεί να βλάψει το υλικό. Εάν ο εξαερισμός είναι σωστός, τότε μπορούν να αποφευχθούν οι ακόλουθες συνέπειες:

 1. Η θερμοκρασία μειώνεται λόγω της εισαγωγής ψυχρού αέρα από το εξωτερικό.
 2. Αρνητική επίδραση στη διανομή των ροών θερμότητας.
 3. Αφαίρεση του ζεστού και υγρού αέρα από το χώρο ατμού, όπου δεν υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα.

Όμως, το σύστημα εξαερισμού μπορεί να μην είναι ένα. Υπάρχουν πολλά.

Είδη αερισμού στο λουτρό

Ανάλογα με τη συσκευή, ο εξαερισμός των χώρων ενδέχεται να είναι διαφορετικός. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι:

 1. Φυσικά.
 2. Μηχανική.
 3. Συνδυασμένη.

Το φυσικό σύστημα αερισμού είναι αυτό που συζητήσαμε παραπάνω. Όλα συμβαίνουν φυσικά, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, σύμφωνα με την αρχή της μεταφοράς. Επιπλέον, αυτό περιλαμβάνει την επίδραση της πίεσης του αέρα μέσω των ρωγμών στον τοίχο, των ανοιγμάτων των παραθύρων και των θυρών.

Μιλώντας για ένα μηχανικό σύστημα, όλη η εργασία γίνεται με ειδικές συσκευές (ανεμιστήρες), οι οποίες αντλούν τον αέρα εξαγωγής και συμπληρώνουν το λουτρό με φρέσκο. Συνεπώς, το συνδυασμένο σύστημα είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο ειδών μαζί για να ενισχύσει το αποτέλεσμα.

Χρειάζεται να φτιάξω αερισμό δαπέδου;

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να κάνετε τον αερισμό κάτω από το πάτωμα ενός λουτρού; Το θέμα είναι ότι προωθεί την ανταλλαγή του αέρα σε όλα τα τμήματα. Τις περισσότερες φορές, ένα δέντρο χρησιμοποιείται για να κάνει ένα πάτωμα σε ένα μπάνιο. Δεδομένου ότι θα αλληλεπιδρά συνεχώς με το νερό, πρέπει να καθαριστεί. Εάν δεν κάνετε το στέγνωμα του δαπέδου, τότε μετά από 5 χρόνια απλώς θα γίνει άχρηστο. Και αυτό δεν θέλει κανέναν. Με ποιο τρόπο μπορείτε να κάνετε αερισμό δαπέδου στο μπάνιο; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο;

Ναι, τι πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε έναν καλό εξαερισμό των λόγων:

 1. Το πρώτο πράγμα κάτω από το πάτωμα είναι μικρές τρύπες. Κατασκευάζονται στο υπόβαθρο για να εξασφαλιστεί η διείσδυση του φρέσκου αέρα κάτω από το πάτωμα.
 2. Ένα σημαντικό σημείο που γνωρίζουν όλοι οι κατασκευαστές είναι η τοποθέτηση σανίδων. Πρέπει να γίνει με ιδιαίτερο τρόπο. Είμαστε συνηθισμένοι στο γεγονός ότι για τα σπίτια η βάση του ξύλου είναι πολύ κοντά. Όλες οι σανίδες προσαρμόζονται και στερεώνονται. Όσο για το φύλο του λουτρού, τότε το σχήμα είναι διαφορετικό. Οι σανίδες δεν χτυπιούνται μεταξύ τους, αλλά σε απόσταση 10 mm. Γιατί; Αυτό δημιουργεί ρωγμές μέσω των οποίων το νερό θα πέσει κάτω από το δάπεδο, χωρίς να παραμείνει στο έδαφος. Είναι το νερό που είναι ο κύριος εχθρός κάθε προϊόντος από ξύλο. Επιπλέον, ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ της βάσης και ολόκληρου του λουτρού. Αλλά, υπάρχει μια αποχρώσεις, αυτά τα δύο βήματα πρέπει να γίνουν στο στάδιο της κατασκευής.
 3. Όλες οι εισόδους αέρα είναι σημαντικές για την κατασκευή σε παράλληλους τοίχους, έτσι ώστε το δωμάτιο να καεί. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ένα πράγμα - μην αφήστε τα ανοιχτά, διότι μέσα από αυτά μέσα μπορούν να διεισδύσουν τρωκτικά. Κλείστε αυτές τις τρύπες με μια μάσκα.
 4. Ένας άλλος τρόπος για να ενισχυθεί ο εξαερισμός του δαπέδου - κατά τη συναρμολόγηση του κλιβάνου, το εξοπλίστε λίγο πάνω από την κοιλότητα στάχτης. Ένα τέτοιο απλό σχέδιο θα επιτρέψει στη σόμπα να παίξει το ρόλο της κουκούλας, εκτελώντας τις λειτουργίες της.
 5. Η απλούστερη, ταχύτερη και χαμηλότερη τεχνολογική μέθοδος, χάρη στην οποία είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η φυσική ξήρανση του δαπέδου, είναι το άνοιγμα των θυρών και των παραθύρων. Ναι, μετά από κάθε διαδικασία στο λουτρό, αρκεί να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα, έτσι ώστε ο αέρας να κάνει τη δουλειά του. Σε συνδυασμό με άλλους τρόπους, αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και προετοιμασία.

Αλλά, για να λειτουργήσει το σύστημα εξαερισμού δαπέδου στο λουτρό όπως πρέπει, πρέπει να παρέχεται πλήρης σειρά εξαερισμού. Ας μάθουμε πώς μπορείτε να κάνετε έναν φυσικό αερισμό του λουτρού.

Διάταξη αερισμού με φυσικά μέσα

Γιατί θεωρούμε ένα τέτοιο είδος; Επειδή δεν απαιτεί μεγάλη επένδυση κεφαλαίων και είναι αρκετά αποτελεσματική. Για να κάνετε τα πάντα σωστά, πρέπει να εξετάσετε ορισμένα σημεία και κανόνες. Για να καταλάβετε πώς εκτελείται ένα τέτοιο πρόγραμμα, δείτε την παρακάτω φωτογραφία.

Ας ξεκινήσουμε τοποθετώντας τρύπες μέσω των οποίων ο αέρας από το εξωτερικό θα ρέει. Θα πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος του ατμού, δίπλα στη σόμπα. Γιατί; Για να ζεσταθεί και να μην δροσιστεί το δωμάτιο. Στη συνέχεια, χρειάζεστε περισσότερα καύσιμα για να γίνει ζεστό. Επιπλέον, το άνοιγμα δεν πρέπει να γίνεται με τα πτερύγια, πρέπει να είναι ανοιχτά μόνιμα.

Η δεύτερη τρύπα, εξάτμιση, θα πρέπει να τοποθετηθεί στον απέναντι τοίχο ή διαγώνια. Είναι σημαντικό να έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το κάτω. Γιατί; Για κανονική λειτουργία. Όσον αφορά την τοποθέτηση, είπαμε ότι στο ανώτατο όριο δεν πρέπει να γίνει. Απλώστε 30 ή 40 cm και κάντε το στον τοίχο. Αλλά σε αυτή την οπή εξάτμισης μπορείτε να τοποθετήσετε μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, την οποία μπορείτε να αγοράσετε στο κατάστημα. Ο αέρας που θα αντληθεί από το ατμόλουτρο μπορεί να αποσταλεί στην αίθουσα αναμονής, εξοικονομώντας τη θέρμανση του. Είναι σαν μια επιλογή. Σε μια άλλη περίπτωση, μεταφέρεται στην οροφή μέσω συστήματος σωληνώσεων.

Σκεφτείτε μια απόχρωση - όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του ατμού, τόσο περισσότερες τρύπες χρειάζονται για να εξασφαλιστεί καλός αερισμός. Γνωρίζετε ήδη ότι σε 1 m 3 χρειάζεστε μια τρύπα ίση με 25 cm 2 της περιοχής. Στην ιδανική περίπτωση, όλος ο αέρας στο ατμόλουτρο και τα παρακείμενα δωμάτια θα πρέπει να ενημερώνεται από 5 έως 7 φορές σε 60 λεπτά. Είναι σαφές ότι στην πράξη είναι μάλλον δύσκολο να υπολογιστεί και να εκτελεστεί, αλλά αν όλα γίνονται σωστά, τότε δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχείς.

Παρατηρώντας όλους αυτούς τους κανόνες, μπορείτε όχι μόνο να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής ολόκληρου του λουτρού, αλλά και να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από την αρνητική επίδραση του "παλαιού" αέρα. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο καθαρός και καθαρός αέρας, και χάρη σε τέτοιους απλούς χειρισμούς, θα είναι άφθονο στο λουτρό σας.

Εξαερισμός στο μπάνιο με τα χέρια σας - σχέδιο

Σοφά επενδύσει στο σύστημα εξαερισμού, ceteris paribus διασφαλίζει, αφενός, μια μακρά διάρκεια ζωής του κτιρίου και το φινίρισμα των υλικών που εμπλέκονται στην αναζωογόνηση των περιοχών που εξυπηρετούνται, και δεύτερον, η άνεση και η ασφάλεια της τελευταίας επίσκεψης του χρήστη. Ιδιαίτερα σχετική ρύθμιση ζήτημα πλήρη και επαρκώς αποτελεσματικός αερισμός είναι στο λουτρό, λόγω των χαρακτηριστικών συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας και άλλες απαιτήσεις για τέτοια κτίρια.

Πώς να κάνετε αερισμό στο μπάνιο

Γενικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο λουτρό

 1. Εισροή και εκροή συναφών με τον αέρα δεικτών. Εάν η πρώτη είναι παρούσα, είναι απαραίτητο να είναι εξοπλισμένο με το δεύτερο και οι όγκοι τους πρέπει να αντιστοιχούν. Το σύστημα πρέπει να τοποθετηθεί με τη δυνατότητα ρύθμισης και πρόβλεψης της κατεύθυνσης της εκροής και της εισροής αέρα.
 2. Σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες, ο εξαερισμός πρέπει να παρέχει κίνηση αέρα προς την κατεύθυνση από τα καθιστικά μέχρι τα τεχνικά δωμάτια. Μια αναλογία για ένα μπάνιο: από το ατμόλουτρο και το αποδυτήριο μέχρι το μπάνιο και τον προθάλαμο.

Εξαερισμός στο λουτρό

Ο κατάλληλος αερισμός του λουτρού

Εκροή αέρα. Σύσταση

Βίντεο - Απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο λουτρό

Τι είδους αερισμός πρέπει να γίνει στο μπάνιο: συστάσεις για κάθε δωμάτιο

Η επιλογή του βέλτιστου τύπου συστήματος αερισμού για τη συντήρηση του μπάνιου είναι ένα θέμα για ώρες συζήτησης. Για παράδειγμα, υπάρχει φυσικός αερισμός. κόστος σε μετρητά, χρόνο και προσπάθεια για βελτίωση της είναι ελάχιστες - η εργασία είναι κυριολεκτικά μειώνεται σε διάνοιξη οπών σε τοίχους, εγκατάσταση αγωγών / σωλήνων και βαλβίδες / γρίλιες.

Τι είδους αερισμό κάνετε στο μπάνιο

Ωστόσο, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί ο φυσικός εξαερισμός για να εξυπηρετήσει όλες τις εγκαταστάσεις ενός λουτρού. Φυσικά, θα μπορούσε να σωθεί, αλλά το μειονέκτημα της λύσης αυτής θα γίνουν εμφανή με την άφιξη του πρώτου χειμώνα: μαζί με την εισροή φρέσκου αέρα από έξω από το κρύο, και ο συνδυασμός του κρύου αέρα θα έρθει με την υγρασία είναι γνωστό σε όλους - τα πάντα απλά παγώνει. Ως εκ τούτου, ο φυσικός εξαερισμός σε ορισμένα δωμάτια πρέπει αναγκαστικά να συνδυαστεί με άλλες υπάρχουσες επιλογές σε άλλους χώρους του μπάνιου.

Εάν το λουτρό είναι εξοπλισμένο με πλυντήριο ή ακόμα και ιδιωτική πισίνα, ο φυσικός αερισμός με τη συντήρηση τέτοιων χώρων σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει - θα είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το σύστημα εξάτμισης. Και γενικά, η παρουσία εξαναγκασμένης εισροής / εκροής καθαρού αέρα θα είναι χρήσιμη τόσο για τους επισκέπτες του λουτρού όσο και για τους χώρους του. Οι συστάσεις για τη βέλτιστη σύνθεση του συστήματος ανταλλαγής αέρα παρουσιάζονται στον πίνακα.

Πίνακας. Επιλογή συστήματος εξαερισμού για διαφορετικούς χώρους

Φυσική παροχή και εξαγωγή, αερισμός

Εξατμιστική μηχανική (με τη βοήθεια ανεμιστήρα) σε συνδυασμό με έναν αέρα τροφοδοσίας

Στους τάμους, τις αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις αυτού του σκοπού δημιουργείται φυσική κουκούλα.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του συστήματος εξαερισμού που επιλέγεται, το λουτρό πρέπει να έχει συνθήκες για απλό αερισμό. Τοποθετήστε ρυθμιζόμενα παράθυρα σε όλα τα δωμάτια, τα χαρακτηριστικά των οποίων επιτρέπουν τη διάταξη.

Βίντεο - Είδη συστημάτων εξαερισμού

Εγχειρίδιο για τον ανεξάρτητο υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα

Για τον υπολογισμό χρησιμοποιείται ο στοιχειώδης τύπος:

W (ο απαιτούμενος όγκος του αέρα νωπού / εξαγωγής) = k (συντελεστής που δείχνει τον αριθμό των αεροπορικών) x V (τον όγκο του δωματίου εξυπηρετούνται προσδιορίζεται από το γινόμενο του πλάτους του δωματίου από το μήκος και ύψος).

Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε τον όγκο του κάθε δωμάτιο και να βρει τον επιθυμητό δείκτη του όγκου του φρέσκου αέρα για τον (τους υπολογισμούς συνήθως συμβολίζεται WPR, δηλαδή εισροή) και του απαγωγέα αέρα (συμβολίζεται ως Wvt, εκροή). Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές πολλαπλασιασμού. Οι υπολογιζόμενες τιμές στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω - το τελευταίο ψηφίο στον αριθμό πρέπει να είναι 0 ή 5.

Στη συνέχεια, συνοψίζουμε όλα τα Wpr. Μια παρόμοια ενέργεια πραγματοποιείται για το βρήσιμο Wm. Τα ποσά που λαμβάνονται συγκρίνονται. Εάν το συνολικό Wpr υπερβαίνει το συνολικό Wpr, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος των καυσαερίων για δωμάτια με ελάχιστη τιμή ανταλλαγής αέρα αν αντίθετα αυξάνεται η εισροή στην τιμή που λείπει. Δηλαδή, στην έξοδο το άθροισμα όλων των Wp θα πρέπει να ισούται με τη συνολική τιμή του βρήματος Wm.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό των βέλτιστων διατομών των εγκατεστημένων αγωγών και την επιλογή του κατάλληλου τύπου συστήματος εξαερισμού. Έτσι, με τον υπολογισμό του όγκου των δωματίων και άλλων σχετικών δεδομένων, δεν θα υπάρξουν ειδικά προβλήματα. Για μεγαλύτερη ευκολία μετά την επεξεργασία, εισαγάγετε τις τιμές που βρέθηκαν σε έναν απλό πίνακα, όπως στο παράδειγμα.

Πίνακας. Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού λουτρού

Πίνακας. Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού λουτρού

Στο παράδειγμα που δίνεται, το συνολικό Wpr είναι μικρότερο από το άθροισμα όλων των WW που βρέθηκαν από έναν δείκτη ίσο με 110 m3. Για να εξισορροπηθεί η ισορροπία, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η εισροή καθαρού αέρα στην ελλειπή ποσότητα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην αίθουσα αναμονής. Συνεπώς, η τιμή των 55 m3 για το αποδυτήριο, όπως φαίνεται στον πίνακα, πρέπει να αντικατασταθεί από δείκτη 165 m3. Στη συνέχεια θα επιτευχθεί το υπόλοιπο.

Ξεκινήστε τον υπολογισμό των εγκατεστημένων αγωγών αέρα και καταρτίστε τη δομή του εξοπλισμένου συστήματος εξαερισμού.

Το σύστημα εξαερισμού σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας να κινείται κατά μήκος των εγκατεστημένων αγωγών αέρα με τους ακόλουθους δείκτες ταχύτητας:

 • ≤ 5 m / s στα κύρια κανάλια και ≤3 m / s σε υφιστάμενους κλάδους - για μηχανικά συστήματα εξαερισμού.
 • ≤ 1 m / s - για την ανταλλαγή αέρα που λειτουργεί σε φυσική βάση.
 • 2 m / s - για φυσική ανταλλαγή αέρα απευθείας στο ατμόλουτρο.

Ο εξαερισμός παρέχει αέρα πίσω από τον θερμαντήρα

Κατά την επιλογή της διατομής των αεραγωγών, εξετάστε τους παραπάνω δείκτες. Όσον αφορά το προφίλ κιβωτίου / σωλήνα, αυτή η στιγμή καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά σχεδίασης της ανταλλαγής αέρα και απευθείας από τα λουτρά. Για παράδειγμα, οι αγωγοί αέρα με κυκλική διατομή είναι ευκολότερο να εγκατασταθούν από τους ορθογώνιους "ομολόγους" τους και τα απαιτούμενα εξαρτήματα σύνδεσης για τους στρογγυλεμένους αγωγούς είναι πολύ πιο εύκολο να παραληφθούν.

Η σχέση μεταξύ της διαμέτρου των αγωγών και των άλλων σημαντικών δεικτών φαίνεται στους παρακάτω πίνακες.

Πίνακας. Παράμετροι κυκλικού αγωγού

Πίνακας. Αεραγωγοί ορθογώνιου τμήματος

Για παράδειγμα, θα εργαστούμε με κυκλικούς αγωγούς αέρα. Οι απαραίτητες διατομές επιλέγονται σύμφωνα με τον κατάλληλο πίνακα, καθοδηγούμενες ταυτόχρονα από τους δείκτες του πίνακα. Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού.

Η εκτιμώμενη ροή αέρα ήταν 165 m3 / h. Η ροή αέρα σε αυτή την ταχύτητα δεν θα πρέπει να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 5 m / sec. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα για στρογγυλά αγωγούς, επιλέγουμε τη διατομή σύμφωνα με τα καθορισμένα δεδομένα. Η τιμή πλησιέστερη προς τη δική μας είναι 221 m3 / h. Η διατομή του αγωγού αέρα είναι 125 mm.

Η ίδια διαδικασία καθορίζει τη βέλτιστη διατομή για όλους τους κλάδους των περιοχών συστήματος εξυπηρετούνται, να θυμηθούμε ότι σε αυτά η ροή αέρα να κινείται σε ένα ρυθμό που δεν υπερβαίνει τα 3 m / s (σε κλειδαριές αέρα και αποθήκες τροφίμων - 1 m / sec, στο δωμάτιο ατμού - 2 m / sec):

 • ατμόλουτρο: το υπολογιζόμενο WW είναι 60 m3 / h, το οποίο απαιτεί την εγκατάσταση ενός αγωγού αέρα 125 mm.
 • Το ντους - WW ισούται με 50 m3 / h, ο αέρας κινείται με ταχύτητα 3 m / s, ο αγωγός αέρα είναι 100 mm.
 • τουαλέτα - οι ενδείξεις είναι παρόμοιες με το ντους,
 • κελάρι, ταμπούρ κλπ. - οι ενδείξεις (εξαιρουμένης της ταχύτητας κίνησης του αέρα) είναι παρόμοιες με το ντους και την τουαλέτα.

Σημαντικό! Στο ντους (πλυντήριο, δωμάτιο με πισίνα) υπάρχει αυξημένη υγρασία. Κατά τον προσδιορισμό της διατομής του αγωγού για αυτό το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να κάνετε μια διόρθωση προς την κατεύθυνση της αύξησης (σε αυτό το παράδειγμα - 125 mm).

Για περισσότερη ευκολία, εισαγάγετε όλες τις πληροφορίες στον πίνακα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω πρότυπο.

Πίνακας. Αποτελέσματα υπολογισμού και σχεδιασμού εξαερισμού

Σημαντική σημείωση! Στον παραπάνω πίνακα, ο όγκος των καυσαερίων υπερβαίνει την ποσότητα εισερχόμενου καθαρού αέρα. Αυτό συνέβη διότι οι διατομές προσδιορίστηκαν με τον πλησιέστερο ρυθμό ροής και η διάμετρος του αεραγωγού στο πλύσιμο αυξήθηκε εκ προθέσεως. Στην πράξη, μια τέτοια προσέγγιση θα ωφελήσει μόνο - το απόθεμα από την εκροή και την εισροή δεν θα είναι περιττό.

Κανόνες και κανόνες

SNiP 2.08.01-89. Κατοικίες. Αρχείο για λήψη

Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για κτίρια και χώρους κατοικίας. Υγειονομικοί και επιδημιολογικοί κανόνες και πρότυπα SanPiN 2.1.2.1002-00. Αρχείο για λήψη

Κτίριο κώδικες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμό SNiP 41-01-2003. Αρχείο για λήψη

Η διατομή του παραθύρου εξαερισμού καθορίζεται σύμφωνα με τον όγκο του χώρου που εξυπηρετείται: 24 cm 2 για κάθε 1 m3.

Εξακολουθεί να γίνεται κατανοητό μόνο με το βέλτιστο ύψος των οπών εξαερισμού:

 • για την εισροή καθαρού αέρα - κατά μέσο όρο 25-30 cm πάνω από το πάτωμα (στο ατμόλουτρο - κοντά στη σόμπα)?
 • για εκροή αέρα εξόδου - περίπου 15-20 cm κάτω από την οροφή, συνήθως στην αντίθετη πλευρά του τείχους τροφοδοσίας.

Δημοφιλή σχήματα της συσκευής του εξαερισμού του μπάνιου

Η ξεχωριστή τιμή αξίζει μόνο τις επιλογές για τον εξαερισμό στο ατμόλουτρο - στα υπόλοιπα δωμάτια γίνεται πάντα σύμφωνα με ένα τυπικό σχέδιο, για παράδειγμα:

Η ανταλλαγή αέρα στην περιοχή της θερμότητας μπορεί να γίνει σύμφωνα με τα 4 βασικά σχήματα που παρουσιάζονται στην παρακάτω εικόνα.

Ανταλλαγή αέρα στην ατμόλουτρο

Σχέδιο "α". Η πιο δημοφιλής επιλογή. Το παράθυρο για ροή αέρα - δίπλα στη σόμπα, σε απόσταση περίπου 25-30 cm από το δάπεδο. Ο εισερχόμενος καθαρός αέρας μετατοπίζει σταδιακά το ξοδευμένο ζεστό μέχρι τον αντίθετο τοίχο. Σε αυτό, περίπου 15-25 cm κάτω από την οροφή, εξοπλισμένο με μια θύρα εξάτμισης.

Σχέδιο "b". Και οι δύο οπές βρίσκονται στον ίδιο τοίχο. Το κύκλωμα λειτουργεί μόνο αν έχει εγκατασταθεί ο ανεμιστήρας εξαγωγής. Φρέσκος αέρας εισέρχεται μέσω του κάτω ανοίγματος, τοποθετημένος σε ένα τοίχο απέναντι από τη σόμπα. Ο αέρας θα κατευθυνθεί προς τον κλίβανο και στη συνέχεια θα σκουπιστεί το τόξο του ατμού, θα μετακινηθεί στην κουκούλα και θα εκτραπεί από το λουτρό.

Σχέδιο "σε". Η επιλογή είναι κατάλληλη για δωμάτια ατμού με διαρροή δαπέδου. Η θύρα εφοδιασμού βρίσκεται, όπως στο σχήμα "a". Progrevshis στην κορυφή του δωματίου ατμού, ο αέρας πηγαίνει κάτω στο πάτωμα, περνά μέσα από τα κενά στο σανίδα καταστρώματα, συμβάλλοντας σε μια πιο αποτελεσματική ξήρανση των σανίδων, και στη συνέχεια εκκενώνεται μέσω της θυρίδας εξαγωγής, συνήθως εγκαθίστανται σε ένα άλλο δωμάτιο. Ο εκχυλιστήρας μπορεί επίσης να διεξαχθεί μέσω ενός ξεχωριστού μονωμένου καναλιού.

Σχέδιο "g". Επιλογή για λουτρά με φούρνο συνεχούς λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία φυσήματος εκτελείται από την οπή εμφύσησης της καμίνου. Το παράθυρο εισροής είναι τοποθετημένο κάτω από το ράφι, σε ένα τοίχο απέναντι από τον κλίβανο. Το ύψος της εισόδου αέρα πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος της τοποθέτησης του κλιβάνου. Φρέσκος αέρας εισέρχεται στον κλίβανο, μετακινώντας τις μάζες θερμού αέρα στην οροφή. Ψύοντας εκεί κάτω, ο αέρας κατεβαίνει και απομακρύνεται από το λουτρό μέσα από ένα φρεάτιο τέφρας.

Χρήσιμες συστάσεις πριν από την έναρξη της εργασίας

Προκειμένου το σύστημα ανταλλαγής αέρα να λειτουργεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και αποτελεσματικότερα, πριν μάθετε να το εγκαταστήσετε, μάθετε και θυμηθείτε μερικές απλές συμβουλές.

Αν το λουτρό σας έχει μπάνιο ή ακόμα και κουζίνα, το προσωπικό μόνο με εξαερισμό - αυτή η απόφαση θα αποκλείσει τη δυνατότητα εξάπλωσης δυσάρεστων οσμών σε άλλα δωμάτια. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξοπλίσετε στις άλλες εγκαταστάσεις με εξαερισμό και τα μπάνια μπορούν να εξοπλιστούν με φυσικό απορροφητήρα - στην περίπτωση αυτή ο αέρας θα μετακινηθεί στα μπάνια.

Κατά τον υπολογισμό της απόδοσης των ανεμιστήρων συνιστάται η μείωση της συνολικής ισχύος των μονάδων παροχής αέρα κατά 5-10% της συνολικής ισχύος των μονάδων καυσαερίων. Στην περίπτωση αυτή, ο αέρας εξαγωγής είναι εντελώς εκτοπίζεται από τα εισερχόμενα αέριες μάζες, και το απόθεμα είναι 5-10% αντισταθμίζει για την ροή του αέρα που έρχεται μέσα από τα παράθυρα, ρωγμές, κλπ, η οποία θα επιτύχει μια ισορροπία.

Σε δωμάτια με μόνο φυσικό εξαερισμό, συνιστάται να ανοίγετε τα παράθυρα - αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της πρόσληψης καθαρού αέρα και θα μειώσει τον κίνδυνο μυκήτων, μούχλας, σήψης κ.λπ.

Άνοιγμα παραθύρου στο δωμάτιο

Σημαντικό! Εάν η σάουνα σας δεν έχει τυπική διαμόρφωση, ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού θα είναι επίσης μεμονωμένος. Κατά την εκπόνησή του πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης των χώρων, του σχεδιασμού τους, των χαρακτηριστικών τους σχεδιασμού κ.λπ.

Τα βασικά στάδια της ανεξάρτητης ρύθμισης του συστήματος εξαερισμού

Οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού σε οποιοδήποτε δωμάτιο είναι τοποθετημένο κατά προσέγγιση στην ίδια σειρά. Οι διαφορές υπάρχουν μόνο στα χαρακτηριστικά των οπών αερισμού και της θέσης τους, καθώς και στη διαμόρφωση του συστήματος (μηχανική, σε αντίθεση με τη φυσική, συμπληρωμένη με διάφορες συσκευές).

Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακόλουθη διάταξη των στοιχείων εξαερισμού.

Διάταξη στοιχείων εξαερισμού

Ή το κάπως τροποποιημένο ανάλογο του, που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα.

Διάταξη στοιχείων εξαερισμού. Επιλογή 2

Οι συστάσεις για την επιλογή της θέσης κάθε τρύπας, ο τύπος του συστήματος ανταλλαγής αέρα για διαφορετικούς χώρους στο λουτρό, καθώς και η διαδικασία προσδιορισμού των χαρακτηριστικών των στοιχείων εξαερισμού, εξετάστηκαν νωρίτερα.

Μαζί με αυτό, η σειρά ρύθμισης του εξαερισμού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την επιλογή που προτιμάτε. Οι διαθέσιμες λύσεις είναι λίγες:

 • ανεξάρτητο εξαερισμό σε κάθε δωμάτιο. Μια απλούστερη έκδοση. Η δουλειά περιορίζεται στην τοποθέτηση διακοσμητικών στοιχείων, ανεμιστήρων, ανεμιστήρων και άλλων απαραίτητων στοιχείων, εφόσον αυτό προβλέπεται από το σχέδιο. Οι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στα παράθυρα όσο και σε ξεχωριστά κανάλια, τα οποία οδηγούνται στο δρόμο μέσω του τοίχου.
 • κεντρικό σύστημα. Πιο πολύπλοκη επιλογή. Απαιτεί την εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ιδιωτικές κατοικίες - στην περίπτωση λουτρού, αυτή η επιλογή θα είναι υπερβολικά δαπανηρή και χρονοβόρα.
 • "Υβριδική" επιλογή. Ορισμένα δωμάτια αερίζονται ξεχωριστά, μερικά από αυτά συνδυάζονται σε ένα κοινό σύστημα.

Βιώσιμη επιλογή για χρήση στο μπάνιο είναι ανεξάρτητος αερισμός - ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει τα βέλτιστα χαρακτηριστικά των οπαδών και άλλα στοιχεία για κάθε δωμάτιο, εξοικονομώντας χρήματα, χρόνο και προσπάθεια κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για τον συνδυασμό καναλιών σε ένα ενιαίο σύστημα.

Σημαντικό! Η θέση ορισμένων κτιρίων λουτρών δεν έχει την πολυτέλεια να εξοπλίσει ανεξάρτητο εξαερισμό. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα είναι δυνατή η αποφυγή τοποθέτησης κουτιών εξαερισμού. Εναλλακτικά, οι αγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στη σοφίτα, και οι οπές στην οροφή για να κανονίσει ή συνδέστε με κανάλια, τοποθετημένα σε τοίχους (παραλλαγή είναι πιο περίπλοκη αν η φλάντζα τέτοια κανάλι δεν ήταν διαθέσιμες στο έργο υπό λουτρό κατασκευή).

Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται πρώτη υλοποίηση: ο σωλήνας εξαερισμού απαιτούμενο μήκος εξέρχονται διαμέσου των ανοιγμάτων στο εξυπηρετούνται Βελτίωση οροφή και είναι εφοδιασμένοι με κάθε δικό ανεμιστήρα, αν είναι απαραίτητο (ευκολότερο να εφαρμοστεί για έναν αρχάριο, η διαδικασία είναι παρόμοια με τον ακόλουθο πίνακα), ή συνδυάζονται σε ένα ενιαίο κύκλωμα και συνδέονται με μια γενική κουκούλα (μπορεί να απαιτηθεί η συμμετοχή ειδικών).

Θυμηθείτε: η μέγιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού εξασφαλίζεται με τη χρήση όσο το δυνατόν βραχέων και άμεσων αεραγωγών - μέχρι 3 μέτρα στη ρύθμιση της φυσικής ανταλλαγής αέρα και μέχρι 6 μέτρα με τη χρήση ηλεκτρικών ανεμιστήρων.

Η διαδικασία για την τοποθέτηση ενός ανεξάρτητου συστήματος εξαερισμού παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα.

Σημαντικό! Στο παράδειγμα, εξετάζονται οι οδηγίες για τη διάταξη ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού με χρήση ανεμιστήρων. Η σειρά τοποθέτησης της φυσικής ανταλλαγής αέρα παραμένει πρακτικά ίδια: εξαιρούνται μόνο τα στάδια της τοποθέτησης των συρμάτων και η εγκατάσταση των ανεμιστήρων.

Πίνακας. Εγκατάσταση αερισμού

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον εξαερισμό στο μπάνιο: ένα σχέδιο και συσκευή για ρωσικό μπάνιο και σάουνα, για σεξ και ατμόλουτρο. 10 διαφορετικά σχήματα

Η σάουνα έχει πολύ συγκεκριμένο κλιματικό καθεστώς κατά τη χρήση: υψηλή θερμοκρασία, υγρασία και παρουσία υδρατμών.

Κατά το υπόλοιπο διάστημα σε λουτρό, το καθεστώς θερμοκρασίας που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του δρόμου διατηρείται συχνότερα.

Σε άρθρα στο δικτυακό μας τόπο, πολλές φορές το θέμα αγγίχθηκε: γιατί ο εξαερισμός είναι τόσο σημαντικός και πώς να το κάνετε μόνοι σας.

Ως εκ τούτου, σας προσφέρουμε την προσοχή σας ρυθμίσεις αερισμού. Αυτό είναι απαραίτητο για να κατανοήσετε τις αρχές λειτουργίας ενός συγκεκριμένου συστήματος εξαερισμού.

Το σχέδιο αερισμού στο λουτρό εξαρτάται από τον τύπο του

Το σχέδιο εξαερισμού στο λουτρό εξαρτάται από τον τύπο του - υπάρχει μια εξειδίκευση για:

Η διαίρεση αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι είναι σημαντικό το φινλανδικό λουτρό να διατηρεί υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με χαμηλή στάθμη υγρασίας, δηλαδή πρέπει να υπάρχει στη λεκάνη του λεγόμενου "ξηρού ατμού".

Επιπλέον, το σύστημα εξαερισμού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά σε τμήματα όπως:

 1. ατμόλουτρο;
 2. πλύσιμο;
 3. dressing room.

Ο εξαερισμός του δαπέδου αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς.

Εξαερισμός της σάουνας: ένα σχέδιο της Φινλανδίας

Εξαερισμός της σάουνας: το σχέδιο του φινλανδικού λουτρού είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ των δύο συνιστωσών του συστήματος:

 • ανάγκη εξαερισμού κατασκευές τοίχων.
 • συνδυασμένα ή αναγκαστικά τον αερισμό των χώρων σάουνες.

Ο αερισμός του ατμού είναι απαραίτητος κυρίως για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Αερισμός στον τοίχο παρέχεται από την οργάνωση του σχάρου, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:

Η συσκευή του συνδυασμένου συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι φθηνότερη από τη χρήση μηχανικής (εξαναγκασμένης). Ο φυσικός αερισμός παρέχεται από τους νόμους της φυσικής: η κίνηση του αέρα συμβαίνει λόγω της διαφοράς της πίεσης μέσα και έξω.

Φυσικό συνδυασμένο εκχύλισμα και εξαερισμός εισόδου της σάουνας

Οργανώνεται με τον αερισμό της αίθουσας σάουνας και παρέχεται από την παροχή ανοιγμάτων αέρα και εξαγωγής. Επιπλέον, οι οπές τροφοδοσίας βρίσκονται κάτω (κατά προτίμηση στη γωνία κοντά στον κλίβανο), t. ο κρύος αέρας βρίσκεται πάντα κάτω. α ο ζεστός αέρας μέσα στη σάουνα ανεβαίνει και εξωθείται μέσω των εξόδων εξαγωγής.

1 - φυσώντας στο θεμέλιο
2 - έξοδος αέρα εξαγωγής
3-ρυθμιζόμενο άνοιγμα. έφεραν
4- βαλβίδα ελέγχου για τον απορροφητήρα
Αεραγωγός 5- αερισμού
Εξηγήστε την εικόνα του σχεδίου, δείτε επίσης το βίντεο στο τέλος του άρθρου

Έτσι γίνεται η ανταλλαγή αέρα. Η ρύθμιση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών βυσμάτων, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο του ρεύματος ζεστού αέρα. Συνιστάται επίσης να εγκαταστήσετε ένα θερμόμετρο που θα παρέχει ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας στη σάουνα.

Αναγκαστικός αερισμός της σάουνας

Η χρήση ενός αναγκαστικού συστήματος σε φινλανδική σάουνα είναι δικαιολογημένη: τελικά, η σάουνα κάνει μεγάλες απαιτήσεις στη συγκέντρωση υγρασίας και ατμού.

Ως εκ τούτου, είναι επιθυμητό να εγκαταστήσετε ανεμιστήρες και κουτιά εξαερισμού που μπορούν να εξασφαλίσουν την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας από τη σάουνα.

εάν τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα στο σημείο "a" - θα υπάρχει παροχή αέρα, εάν το σημείο "b" - θα εξάγει το σύστημα
(για λεπτομερή επεξήγηση του σχεδίου, δείτε το βίντεο στο κάτω μέρος του άρθρου, με 2min.22 δευτερόλεπτα).

Οι ανεμιστήρες συνιστώνται να αγοράζονται με προστατευτικές γρίλιες.

Εξαερισμός του λουτρού: σχέδιο στο ρωσικό λουτρό

Όπως και στην περίπτωση της φινλανδικής σάουνας, ο φυσικός και μηχανικός αερισμός διακρίνεται και, δεδομένου ότι το λουτρό δεν επιβάλλει ειδικές απαιτήσεις υγρασίας, συχνά είναι αρκετό να οργανωθεί το σύστημα αερισμού σύμφωνα με την πρώτη επιλογή.

Για παράδειγμα, αν χρειάζεστε μόνο να στεγνώσει ένα μικρό λουτρό μετά τη χρήση του, μια απλή επιλογή, όπως αερισμός βόλεϊ. Πώς λειτουργεί; Είναι απαραίτητο να ανοίξει η μπροστινή πόρτα και το παράθυρο στον απέναντι τοίχο ευρύ, η προκύπτουσα ροή αέρα θα στεγνώσει πολύ γρήγορα όλους τους χώρους.

Ξεχωριστές θερμίδες

Όταν πρόκειται για ξεχωριστή μπανιέρα (υπάρχει ξεχωριστός χώρος ατμού, πλυντήριο και αποδυτήρια), η αρχή του αερισμού δεν διαφέρει από το παρόμοιο σχήμα στη φινλανδική σάουνα. Υπάρχουν πολλά κοινά σχέδια που διαφέρουν στις θέσεις των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Η είσοδος αέρα τροφοδοσίας βρίσκεται κοντά στον κλίβανο (σόμπες) σε επίπεδο 40-50 cm από το δάπεδο, και Η εξαγωγή είναι εγκατεστημένη στον απέναντι τοίχο είσοδο στο ατμόλουτρο και στο ίδιο επίπεδο με το τροφοδοτικό. Αλλά είναι επιπλέον εξοπλισμένο με ανεμιστήρα για αναγκαστικό σχέδιο. Η θέρμανση του ψυχρού αέρα προέρχεται από το φούρνο, μετά την οποία θερμαίνεται και ανεβαίνει, και μετά την ψύξη - πέφτει και τραβιέται έξω από το σύστημα εξαερισμού.

Το κύκλωμα εξηγείται στο παρακάτω βίντεο από 4 λεπτά 37 δευτερόλεπτα

Και οι δύο οπές βρίσκονται στον ένα τοίχο, απέναντι από τον κλίβανο. Η είσοδος βρίσκεται 20-30 cm από το δάπεδο και η οπή εξόδου βρίσκεται στην ίδια απόσταση από την οροφή. Ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στη θύρα εξάτμισης, όπως στην πρώτη παραλλαγή. Ο αέρας θερμαίνεται μετά την επαφή με τη σόμπα, μετά τον οποίο ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Δείτε το βίντεο παρακάτω από 5:53 λεπτά

Μια ιδιαίτερη μνεία αξίζει ένα σύστημα, όπου ο κλίβανος έχει μια λεκάνη τέφρας, στην περίπτωση αυτή το πρόσθετη τρύπα εισροής πλησίον του κλιβάνου.

Η εξήγηση του σχεδίου στο παρακάτω βίντεο αρχίζει με 7:50 λεπτά

Θερμόμετρο + υγρόμετρο

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο + υγρόμετρο για την παρακολούθηση τέτοιων δεικτών όπως:

Με τη βοήθεια των δεδομένων αυτών των συσκευών είναι δυνατή η προσαρμογή των βυσμάτων των οπών εξαερισμού ή του χρόνου λειτουργίας των ανεμιστήρων.

Πλύσιμο

Το πλύσιμο του ρωσικού λουτρού απαιτεί υποχρεωτική χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, γεγονός που εξασφαλίζει:

 1. απομάκρυνση υπερβολικής υγρασίας,
 2. την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών.
 3. πλύσιμο στεγνωτηρίου.

Εξαερισμός του μπάνιου: σχέδιο μεμονωμένων ατμοσυστημάτων και πλύσιμο

Ατμόλουτρο με πλύσιμο μαζί

Το συνδυασμένο ατμόλουτρο στο δωμάτιο πλύσης αποφεύγει από κοινού τη χρήση θερμαντήρων αέρα, καθώς και στο ατμόλουτρο, οι οπές τροφοδοσίας μπορούν να τοποθετηθούν κοντά στον φούρνο, γεγονός που θα προωθήσει τη θέρμανση του. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα σχέδια για τον ατμό που αναφέρονται παραπάνω.

Το dressing-room

Για τον αερισμό του χώρου αναμονής, ο εξαερισμός επαρκεί με τη βοήθεια ανοιχτών παραθύρων και θυρών. Εάν είναι επιθυμητό, ​​είναι δυνατόν να παρασχεθούν επιπλέον αεραγωγοί που αποκλείονται από βύσματα. Είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε διαγώνια χώρους και μην ξεχνάτε αρχή: από πού πήραν τον αέρα, και έδωσαν. Δηλαδή, το πήραν από το δρόμο, το έδωσαν στο δρόμο και όχι στις εγκαταστάσεις (και αντίστροφα).

Το σχήμα ολόκληρου του λουτρού

Αυτό το σχήμα εξηγείται λεπτομερέστερα σε αυτή τη σελίδα.

Ανεμιστήρας δαπέδου στο μπάνιο: ένα σχέδιο εργασίας

Ο αερισμός του δαπέδου στο λουτρό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, επειδή μια μεγάλη ποσότητα νερού χωρίς επαρκή στεγνωτήριο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία σήψης και μούχλας. Είναι οργανωμένη από την οργάνωση ενός μαύρου και καθαρού δαπέδου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το σχέδιο του ψυχρού αέρα από το λουτρό είναι διατεταγμένο μέσα από ρωγμές στο δάπεδο (για το δάπεδο εκροής).

Χρήσιμο βίντεο

Στη συνέχεια, το κλιπ εξηγεί τις εικόνες ορισμένων από τα παραπάνω σχήματα:

Συμπέρασμα

Μερικές φορές ο σχεδιασμός του μπάνιου, ή μάλλον η θέση των δωματίων σε αυτό δεν σας επιτρέπει να περιορίσετε τον εαυτό σας στον φυσικό εξαερισμό, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τους αεραγωγούς δεν λειτουργεί καθόλου. Εναλλακτικά, μπορούμε να σας προσφέρουμε την τοποθέτηση στη σοφίτα. Αλλά αυτό απαιτεί ειδικές γνώσεις, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γίνουν λάθη στους υπολογισμούς.

Χάρη στο άρθρο μας, γνωρίσατε τα περισσότερα από τα πιο δημοφιλή συστήματα οργάνωσης του εξαερισμού στο λουτρό, με τα οποία μπορείτε να καταλήξετε: να κάνετε τον αερισμό σας ή να συνάψετε σύμβαση με μια εξειδικευμένη οργάνωση).