Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του ατμού. Απουσία ή εσφαλμένη οργάνωση αερισμού στο λουτρό - επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα θα προστατεύει τους ανθρώπους από το μονοξείδιο του άνθρακα και θα βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε εσωτερικούς χώρους. Από τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα μιλήσουμε περισσότερο.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά του κατάλληλου εξαερισμού για το δωμάτιο ατμού

Ο σωστός εξαερισμός στο λουτρό εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 • παρέχει το δωμάτιο με οξυγόνο.
 • βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε μια θερμότητα.
 • απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα.
 • είναι οικονομικά εφικτό να ξοδεύετε καυσόξυλα.
 • κατανέμει ομοιόμορφα τη ροή του αέρα.
 • προστατεύει το κτίριο από το σχηματισμό μούχλας ή μύκητα.

Η βέλτιστη έκδοση του εξαερισμού στο μπάνιο είναι η παροχή και η εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, φροντίστε:

 • άνοιγμα εισροής - μέσω αυτών είναι οργανωμένη η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας με σωλήνα εξαερισμού, παρέχεται επιπλέον παροχή αέρα από ανοιχτά παράθυρα ή από την πόρτα.
 • καυσαερίων - απομάκρυνση θερμού αέρα από το δωμάτιο, μέσω του κλιβάνου, φυσητήρες ή συσκευές που βελτιώνουν την πρόσφυση.

Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του συστήματος παροχής και εξάτμισης του εξαερισμού. Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού:

1. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου, δίπλα στον κλίβανο.

2. Οι οπές εξάτμισης είναι ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από την κορυφή. Είναι δυνατή η τοποθέτηση δύο τρυπών ταυτόχρονα για καλύτερο έλεγχο του αέρα.

3. Το ύψος του ανοίγματος εξαγωγής καθορίζει το επίπεδο ώσης. Με ένα μικρό άνοιγμα εξαερισμού, ενισχύστε περαιτέρω το σύστημα με ένα σωλήνα εξαερισμού.

4. Μέσω ειδικών αποσβεστήρων εξασφαλίζεται ο έλεγχος της παροχής αέρα από το δωμάτιο.

5. Ο αέρας στο ατμόλουτρο ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες.

Επιπλέον, οι μεμονωμένες παράμετροι του συστήματος εξαερισμού καθορίζονται από τον τύπο του δωματίου, την επιλογή του λουτρού. Για παράδειγμα, σε ένα ρωσικό λουτρό, ο περιοδικός αερισμός θα βοηθήσει στην ανανέωση του αέρα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος και η θέση του συγκροτήματος κλιβάνου, σε σχέση με αυτή την παράμετρο, οργανώνονται δύο τύποι εξαερισμού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε μια θερμότητα με ξεχωριστό φούρνο

Προσφέρουμε μια παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού στη θερμότητα, ο φούρνος του οποίου βρίσκεται στο επόμενο δωμάτιο. Αυτό το πρόγραμμα είναι δημοφιλές στα συνηθισμένα ρωσικά λουτρά. Για να αφαιρέσετε τον κλίβανο σε ένα διπλανό δωμάτιο, χρησιμοποιήστε μια σήραγγα κλιβάνου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας διάταξης του κλιβάνου είναι:

 • δεν υπάρχουν συντρίμμια στη θερμότητα.
 • Η πόρτα στο δωμάτιο ανοίγει μόνο στην είσοδο.
 • Η δυνατότητα τοποθέτησης γυαλιού ανθεκτικής στη θερμότητα για να θαυμάσετε μια ανοιχτή φλόγα.

Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την τοποθέτηση εισόδων αέρα σε ένα δωμάτιο:

1. Διάταξη του αγωγού εξαερισμού στον υπόγειο χώρο. Αφαιρώντας το μπροστά από τον φούρνο, τοποθετώντας γρίλιες εξαερισμού στο κανάλι.

2. Αγωγός εξαερισμού δαπέδου.

Στον απέναντι τοίχο, τοποθετήστε την κουκούλα διαγώνια σε σχέση με τη θύρα τροφοδοσίας.

Η κύρια ποιότητα της οργάνωσης του κατάλληλου εξαερισμού - οι οπές εισόδου στην περιοχή πρέπει να συμπίπτουν με την εξάτμιση.

Σχέδιο εξαερισμού σε μια θερμότητα με ένα φούρνο μέσα στο δωμάτιο

Εάν η σόμπα είναι απευθείας στο ατμόλουτρο, η οργάνωση αερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα μέσα από την κοιλότητα τέφρας επιλύουν το ζήτημα με φυσικό εξαερισμό. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη σε περίπτωση που η φωτιά στον κλίβανο είναι συνεχώς.

Αν η καμινάδα δεν βρίσκεται στο λουτρό και ο φούρνος είναι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Ελέγξτε την τεχνολογία του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

1. Κατασκευάστε ένα ειδικό βάθρο τούβλου στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο κλίβανος. Με τη βοήθειά του, παρέχεται ένας αγωγός αέρα στον κλίβανο.

2. Lay τα άκρα, να χτίσει ένα άλλο κουτί από τούβλα. Ως αποτέλεσμα, η πρώτη δομή είναι εγκατεστημένη στην κορυφή του καναλιού του κλιβάνου, και η δεύτερη - στην πόρτα ατμού.

3. Στον τοίχο που βρίσκεται δίπλα στο συνηθισμένο δωμάτιο, χτίστε τις πόρτες στις θέσεις διέλευσης της τοιχοποιίας. Ζεσταίνουν το επόμενο δωμάτιο, αν είναι απαραίτητο.

4. Ο φούρνος είναι εγκατεστημένος στο βάθρο, είναι δυνατόν να το τοποθετήσετε σε μια γωνία ή σε πίνακες χάλυβα. Πραγματοποιήστε την παράδοση του κλιβάνου με τούβλο, τοποθετήστε μια τούβλο με δύο βαλβίδες μεταφοράς.

5. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λειτουργεί λόγω του φούρνου κλιβάνου.

Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη σωστή ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού. Γενικοί κανόνες για τον έλεγχο του συστήματος εξαερισμού:

 • στην αρχή του φούρνου κλιβάνου όλα τα ανοίγματα και οι βαλβίδες εξαγωγής και εξαγωγής είναι κλειστές.
 • Περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τις εγκοπές εξαερισμού.
 • εάν είναι απαραίτητο, για να αυξήσετε τον όγκο του οξυγόνου στο δωμάτιο, ανοίξτε την τρύπα εισροής.
 • μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ανοίξτε το φύλλο, για καλύτερο αερισμό του ατμού.

Φωτογραφία ατμού αερισμού:

Για να καθορίσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιήστε ειδικές συσκευές. Το θερμόμετρο αλκοόλ ή ηλεκτρικού τύπου θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τη θερμοκρασία. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση της επιλογής υδραργύρου απαγορεύεται αυστηρά. Για να καθορίσετε το επίπεδο υγρασίας, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε τέτοιους παράγοντες:

 • η τήξη του φούρνου, η βαθμιαία θέρμανση του αέρα και η έξοδος του από την πόρτα μεταφοράς,
 • Η κάτω πόρτα παραμένει ανοιχτή μέχρι να θερμανθεί πλήρως ο κλίβανος.
 • κλείστε την πόρτα από το κάτω μέρος και δουλέψτε με την ανώτερη θυρίδα.
 • κατά τη διαδικασία της αιώρησης, ανοίγει μόνο το λάκκο τέφρας που είναι εγκατεστημένο στο κουτί.
 • μετά τη χρήση του ατμού για το σκοπό αυτό, αερίστε καλά το δωμάτιο.

Η συσκευή αερισμού σε μια θερμότητα με τα ίδια χέρια

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα:

 • παροχή αέρα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κολύμβησης ·
 • υψηλής ποιότητας ξήρανση του δωματίου.

Το σύστημα αερισμού στο λουτρό δεν πρέπει:

 • να παραβιάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού.
 • για να διαχωρίσετε τις ροές της θερμοκρασίας, δηλαδή, ο ψυχρός αέρας είναι πιο κοντά στο δάπεδο, και ζεστό - από πάνω?
 • αφαιρέστε τον ανεπεξέργαστο αέρα από το ατμόλουτρο.

Επιπλέον, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση δυσάρεστου αέρα στο δωμάτιο, το σχηματισμό μούχλας και μύκητα, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ας ξεχωρίσουμε τρεις βασικούς τύπους εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

 • Η φυσική επιλογή - η παροχή ροής αέρα μέσω της διαφοράς πίεσης.
 • μηχανική επιλογή - παροχή αέρα μέσω ειδικών μηχανισμών, κατά τη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών με όργανα ·
 • συνδυασμένη έκδοση - η δημιουργία τεχνητής πίεσης από ανεμιστήρες και απορροφητήρες.

Στο δωμάτιο διακρίνονται δύο τύποι αεροπορικών μεταφορών: προμήθεια και εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, εγκαθίσταται μια οπή, τοποθετημένη διαγώνια, σε σχέση με την παροχή.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση εξαερισμού σε μια θερμοκήπια στην οροφή, αυτό το σύστημα εξαερισμού αυξάνει τον χρόνο προθέρμανσης του δωματίου. Είναι λογικό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα κάτω από την οροφή, επιπλέον εξοπλισμένη με ένα αποσβεστήρα πάνω του, για να ρυθμίσετε το βύθισμα.

Επιπλέον, παρέχετε ένα αεριζόμενο πάτωμα στο μπάνιο. Έτσι, ο χρόνος της επένδυσης δαπέδου αυξάνεται, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το νερό. Συστάσεις για τη διευθέτηση του αερισμού του δαπέδου:

1. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης της θεμελίωσης θεμέλια, εξασφαλίστε τον αερισμό των δαπέδων, κατασκευάστε εξαερισμό από το υπόγειο.

2. Στους αντίθετους τοίχους, εγκαταστήστε τρύπες αερισμού που παρέχουν ροή αέρα. Τοποθετήστε τις γρίλιες πάνω τους για να αποτρέψετε την είσοδο των τρωκτικών.

3. Η στάθμη του δαπέδου πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη θέση που βρίσκεται το φρεάτιο. Έτσι, θα λειτουργήσει ως κουκούλα.

4. Εγκαταστήστε ξύλινες σανίδες με ένα μικρό κενό, τουλάχιστον μισό εκατοστό.

5. Αφού κάνετε τις διαδικασίες λουτρού, αερίστε καλά το δωμάτιο και στεγνώστε τα δάπεδα.

Ένας άλλος τρόπος να οργανωθεί ένα σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο - "Από Basta." Σε αυτή την περίπτωση, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο από την περιοχή αποθήκευσης, και τα καυσαέρια από την τρύπα κοντά στην πόρτα. Για τους σκοπούς αυτούς, να χτίσουν έναν αγωγό εξαγωγής από ξύλο, μέσα του είναι επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο.

Κάτω από το πάτωμα, δημιουργήστε έναν αγωγό εξαερισμού, δίπλα στο μεταλλικό φύλλο, εμποδίζοντας την είσοδο θερμότητας μέσα σε αυτό. Το μέγεθος της δομής δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό. Η ρύθμιση της εισροής φρέσκου αέρα μέσω ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ απλή. Αρκεί να ανοίξετε την οπή και ένα λάκκο τέφρας. Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η συσσώρευση δυσάρεστης οσμής στη θερμότητα. Αυτή η μέθοδος οργάνωσης του εξαερισμού είναι κατάλληλη στην περίπτωση που ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο δωμάτιο ατμού.

Τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Προσφέρουμε τα πέντε πιο δημοφιλή συστήματα εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

Δημιουργήστε ένα άνοιγμα εισόδου κάτω από τον κλίβανο σε απόσταση 50 μέτρων από ένα πάτωμα και στοχεύστε - από το αντίθετο μέρος σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το ανώτατο όριο. Η αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών παρέχεται από τον ανεμιστήρα. Έτσι, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ομαλή θέρμανση του αέρα. Το ύψος της πρώτης οπής ρυθμίζει την έλξη του φυσικού βυθίσματος.

Δύο τρύπες αερισμού τοποθετούνται σε ένα τοίχο, πάντα απέναντι από τον κλίβανο. Η είσοδος τοποθετείται σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το δάπεδο και η έξοδος είναι τριάντα εκατοστά από την οροφή. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην πρίζα, ο δροσερός αέρας, μπαίνοντας στο δωμάτιο, συγκρούεται με το φούρνο, θερμαίνεται και εξέρχεται.

Τοποθετήστε την είσοδο πίσω από το φούρνο, περίπου είκοσι εκατοστά από το πάτωμα. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη στο ίδιο ύψος, μόνο κοντά στην οροφή του αντίθετου τοίχου. Στη δεύτερη οπή τοποθετήστε την κουκούλα. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στην είσοδο ψυχρού αέρα στο ατμόλουτρο, που διέρχεται από τον κλίβανο και τραβάει έξω από τη δεύτερη οπή.

Αυτή η μέθοδος αφορά ένα ατμόλουτρο με δάπεδο στο οποίο υπάρχουν ανοίγματα για αποστράγγιση νερού. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη πίσω από τον κλίβανο και η έξοδος είναι ένας σωλήνας αποστράγγισης μέσω του οποίου ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Είναι πραγματικό για ένα μπάνιο με μια σόμπα που λειτουργεί συνεχώς. Η οπή εισόδου είναι διατεταγμένη απέναντι από τη σόμπα και η καπνοδόχος με την καμινάδα χρησιμεύει ως έξοδος

Αν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, αρκεί να κλείσετε όλα τα βύσματα. Μετά τις διαδικασίες λουτρού, αφαιρούνται. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να οργανωθούν πλήρως ανεξάρτητα, χωρίς την αγορά δαπανηρών συσκευών και επενδύσεων σε ειδικά υλικά.

Πώς να ατμοποιήσετε το ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Η θερμομόνωση με ατμό επιτρέπει τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας χώρου. Δημιουργήστε ένα υψηλής ποιότητας φράγμα ατμών θα βοηθήσει ειδικά υλικά με τη μορφή ατμών-στεγανές ταινίες, μόνωση και στεγανοποίηση. Η μεμβράνη προστατεύει τη μόνωση από τη διείσδυση υδρατμών, ενώ δεν διέρχεται από την υγρασία που βρίσκεται στον ζεστό αέρα.

Ο ποιοτικός εξοπλισμένος φραγμός ατμού και το σύστημα εξαερισμού αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των χώρων και την εξωτερική τους διακόσμηση. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή, πάνω απ 'όλα, μονώστε με ατμό την οροφή.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε λακί, σανίδες πάχους περίπου 6 εκ. Πάνω, καλύπτουν αλουμινόχαρτο, χαρτόνι με αυξημένη πυκνότητα ή χαρτί κεριού εμποτισμένο με λιναρόσπορο. Αφού στερεωθεί ένα από αυτά τα υλικά, το ανώτατο όριο είναι πηλό και μονωμένο.

Επιπλέον, η τραπεζοειδής σανίδα θα βοηθήσει στην εξάτμιση της οροφής. Στις σανίδες εμποτίζεται με χαρτόνι από λιναρόσπορο, το οποίο είναι περαιτέρω επενδεδυμένο με ξύλινη επένδυση.

Οι πλάκες από διογκωμένο πολυστυρόλιο - μια σύγχρονη αντικατάσταση για μαλακό πηλό, χαρακτηρίζονται από καλή θερμομόνωση και χαρακτηριστικά απόδοσης.

Ως υλικά φραγμού ατμών για τους τοίχους του ατμού χρησιμοποιήστε:

 • ruberoid;
 • φύλλο αλουμινίου;
 • περγαμηνή ·
 • μεμβράνη με βάση το πολυαιθυλένιο.

Το περγαμόντο και το σκεπές σκεπής χρησιμοποιούνται σπάνια για τη θερμομόνωση των ατμογεννητριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με ισχυρή θέρμανση, απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και δυσάρεστες οσμές. Ο χώρος ατμού είναι μονωμένος με ατμό με ειδικά υλικά από φύλλο αλουμινίου. Υπάρχουν συνδυασμένες μέθοδοι ατμού και θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, NPP πολυπροπύλιο, μεταξύ των πλεονεκτημάτων μας σημειώνουμε:

 • εξαιρετική αντοχή στην υγρασία.
 • αντοχή στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
 • Η πολυστρωματική επίστρωση εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.
 • συνδυασμένη μόνωση θερμότητας και ατμού.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα φράγμα ατμού με κύλινδρο με τη μορφή φύλλων κυλίνδρου ή πλακών από υαλοβάμβακα. Για τη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των υλικών φραγμού ατμών, χρησιμοποιήστε ταινία αλουμινίου.

Οι πλάκες τοποθετούνται στην οροφή με ένα μικρό κενό αποζημίωσης 20 mm. Έτσι, η επίδραση της υγρασίας στις περιοχές αυτές μειώνεται. Λάβετε υπόψη ότι το φράγμα υδρατμών στη θέρμη θα πρέπει να κρυφτεί αξιόπιστα πίσω από το βασικό υλικό φινιρίσματος και ένα σύστημα εξαερισμού ποιότητας είναι το συμπλήρωμα του.

Ο αποτελεσματικός αερισμός σε ένα μπάνιο σε μια θερμά: πώς να φτιάξετε τα δικά σας χέρια

Μεταξύ των σημαντικότερων δεικτών του ρωσικού λουτρού είναι παραδοσιακά ονομάζεται θερμοκρασία και υγρασία, ξεχνώντας για έναν άλλο θεμελιώδη δείκτη - ανταλλαγή αέρα. Αυτό είναι ένα πολύ ριψοκίνδυνο, γιατί ακόμα και αν είστε προσεκτικοί για να Μονώστε ένα δωμάτιο και να επιτευχθεί μια άνετη υγρασία, μείνετε στο χαμάμ με μπαγιάτικο αέρα δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά και επικίνδυνο. Αν θέλετε να ξεφύγετε από αυτή τη μοίρα, φροντίστε για τον αερισμό στο δωμάτιο χαμάμ εκ των προτέρων. Μπορείτε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα ακόμα και με τα χέρια σας - ας αναλύσουμε λεπτομερώς πώς να το κάνουμε σωστά.

Γιατί χρειάζεστε εξαερισμό σε ρωσικό λουτρό;

Πριν προχωρήσουμε σε μια περιγραφή των χαρακτηριστικών της άμεσης τεχνολογικής διαδικασίας, ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα γιατί ο αερισμός σε ένα λουτρό σε μια θερμότητα είναι γενικά απαραίτητος. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί σκεπτικιστές θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητη σπατάλη χρόνου και χρήματος, αλλά αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση - η έλλειψη συστήματος εξαερισμού μπορεί να οδηγήσει σε τουλάχιστον τρεις δραματικά αρνητικές συνέπειες.

 1. Μείωση της διάρκειας ζωής του μπάνιου. Ο ατμός, οι διαφορές θερμοκρασίας, η θερμότητα - όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν την πιο θετική επίδραση στο σχεδιασμό του λουτρού: μετά από μόλις 5-6 χρόνια τέτοιας επίδρασης, το κύτος του ατμού θα καταστεί εντελώς άχρηστο. Για να αποφευχθούν εργασίες επισκευής μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να μετριαστεί η επιθετικότητα - να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, η οποία θα εξουδετερώνει τους αρνητικούς παράγοντες. Χάρη στον εξαερισμό, είναι δυνατό να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ατμού σε 25 χρόνια.
 2. Συγκέντρωση επιβλαβούς αέρα. Ελλείψει τακτικής ανταλλαγής αέρα στο λουτρό, δεν μπορεί να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα και του μονοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που θα χαλάσει την ατμόσφαιρα του ατμού. Η εξάτμιση των οργανισμών θα ενισχύσει το αποτέλεσμα και ως αποτέλεσμα ο αέρας στο λουτρό θα γίνει όχι μόνο μολυσμένος, αλλά επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού για το ατμόλουτρο

Ο εξαερισμός σε ένα λουτρό σε μια θερμότητα μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • φυσικό?
 • μηχανική?
 • σε συνδυασμό.

Το φυσικό σύστημα υποθέτει ότι η κυκλοφορία του αέρα παρέχεται από τη διαφορά στα επίπεδα πίεσης και θερμοκρασίας στο ατμόλουτρο και στο δρόμο. Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: πρώτα, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή της σάουνας, και στη συνέχεια δραπετεύει μέσα από το άνοιγμα καυσαερίων στο δρόμο, εκκένωση έτσι την ατμόσφαιρα στο μπάνιο - αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση νέου αέρα μέσα από το άνοιγμα της προσφοράς. Συν τον εξαερισμό αυτό - το ελάχιστο οικονομικό κόστος. Αλλά εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη μια απόχρωση: αν η μόνωση της δομής δεν είναι αρκετή, ένας φυσικός αγωγός αέρα θα αποτελέσει εμπόδιο στην ποιοτική θέρμανση του λουτρού.

Ο μηχανικός αερισμός λειτουργεί μέσω ειδικών συσκευών που ελέγχουν την έξοδο του εξαγόμενου αέρα και την παροχή νέων ροών αέρα στο ατμόλουτρο. Κατά κανόνα, στο ρόλο των συσκευών αυτών είναι διαφορετικά είδη οπαδών. Επιπλέον, το μηχανικό σύστημα είναι ότι ο εξοπλισμός εξαερισμού μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε περιοχή του δωματίου.

Συμβούλιο. Για το μπάνιο δεν ταιριάζει το κλασικό ανεμιστήρα κανάλι, αφού δεν θα επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες του χαμάμ - εδώ είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μοντέλο ενισχυμένο με ίνες γυαλιού πολυαμίδιο, ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες - έως και 130 μοίρες.

Ο συνδυασμός εξαερισμού συνδυάζει στοιχεία φυσικών και μηχανικών συστημάτων. Λειτουργεί με αυτό τον τρόπο: οι μηχανικές συσκευές είναι υπεύθυνες για την άντληση του αέρα εξαγωγής και ο φρέσκος αέρας εισέρχεται μέσω μιας ξεχωριστής θυρίδας παροχής.

Συστήματα εξαερισμού

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε προγράμματα αερισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ατμόλουτρο - επιλέξτε μια συγκεκριμένη επιλογή βάσει των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του ρωσικού λουτρού σας.

 • Το άνοιγμα εισόδου - πίσω από το φούρνο σε απόσταση 50 cm από τον θερμαντήρα, και η εξαγωγή - απέναντι, σε απόσταση 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Ο αέρας εξαλείφεται βίαια - αυτό παρέχεται από έναν ανεμιστήρα ενσωματωμένο στο κάτω άνοιγμα.
 • Η οπή εισροής βρίσκεται πίσω από τη συσκευή θέρμανσης σε απόσταση 30 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου, την εξάτμιση - σε απόσταση 20 cm από το δάπεδο στον απέναντι τοίχο. Ο αέρας αφήνει βίαια - με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του κυκλώματος είναι ο πολύ υψηλός ρυθμός θέρμανσης του φρέσκου αέρα.
 • Και τα δύο ανοίγματα - τόσο τα ρέοντα όσο και τα καυσαέρια - βρίσκονται στη μία πλευρά ακριβώς απέναντι από τη σόμπα, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα: το πρώτο - σε απόσταση 30 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου, το δεύτερο - 20 cm από την οροφή. Το σύστημα λειτουργεί με χρήση ανεμιστήρα που είναι τοποθετημένος στη θύρα εξάτμισης.
 • Η τρύπα εισροής είναι πίσω από τη σόμπα σε ύψος 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Δεν υπάρχει τρύπα εξάτμισης - αντί αυτού υπάρχει ένα ειδικό ρέον δάπεδο: οι εξαντλημένες μάζες αέρα μέσα από τις σχισμές του πηγαίνουν στον σωλήνα εξαερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα εγγυάται την εκτέλεση μιας πρόσθετης λειτουργίας - την λειτουργική ξήρανση του δαπέδου.
 • Άνοιγμα εισόδου - απέναντι από τη σόμπα σε απόσταση 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Ο ρόλος της θύρας εξάτμισης τοποθετείται στο λάκκο τέφρας. Αυτό το πρόγραμμα είναι κατάλληλο μόνο για τα λουτρά εκείνα όπου ο θερμαντήρας λειτουργεί συνεχώς.

Γενικοί κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Όποια έκδοση του συστήματος εξαερισμού επιλέγετε, είναι απαραίτητο να το εξοπλίσετε σύμφωνα με ορισμένους κανόνες.

Πρώτον, είναι επιθυμητό να εκτελούνται όλα τα ανοίγματα εξαερισμού στο στάδιο κατασκευής του λουτρού, καθώς η διάτρηση των καναλιών στην τελική κατασκευή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ιδανικό - για να καθορίσει το κατάλληλο σχέδιο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του ρωσικού λουτρού, εγκαίρως για να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο εργασίας.

Δεύτερον, οι διαστάσεις της οπής εξάτμισης πρέπει να είναι περίπου ίδιες με τις διαστάσεις του ανοίγματος παροχής. Σε κάθε περίπτωση, η "έξοδος" δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από την "είσοδο", διαφορετικά θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί πλήρης εκροή αέρα από το ατμόλουτρο. Και για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, επιτρέπεται η αύξηση των διαστάσεων του ανοίγματος εξαγωγής και ακόμη και η παροχή δύο "εξόδων" σε ένα δωμάτιο.

Τρίτον, προκειμένου να ρυθμιστεί η εμφύσηση του ατμού, όλα τα ανοίγματα εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικές βαλβίδες ή ρολά. Θα σας φανεί χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις: για θέρμανση ατμού, όταν το κάλυμμα εξαερισμού θα πρέπει να αυξήσουν γρήγορα την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, καθώς και στην παγωμένη εποχή του έτους, όταν ο κρύος αέρας θα επιδιώξει ενεργά ένα ζεστό μέρος.

Τέταρτον, η διατομή της οπής εξαερισμού πρέπει να σχετίζεται με την περιοχή του ατμού με αναλογία: 1 cu. m περιοχή - 24 cm. Εάν οι τρύπες είναι μικρές, ο αέρας στο δωμάτιο δεν μπορεί να ενημερωθεί γρήγορα.

Φυσικά, η οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο με τα χέρια τους - το έργο δεν είναι το πιο εύκολο. Αλλά είναι ουσιαστικά απαραίτητο: χωρίς ανταλλαγή αέρα για την άνεση, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ατμού μπορείτε να ξεχάσετε. Τώρα γνωρίζετε τους κύριους κανόνες και τις λεπτές αποχρώσεις του έργου αυτού - αν τους ακολουθήσετε σταθερά, μπορείτε σίγουρα να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας ακόμη και χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Πώς να κάνετε αερισμό σε ρωσικό λουτρό

Προς το παρόν είναι τόσο ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες κατασκευής και νέα υλικά που ανταποκρίνονται σε μια πραγματική ρωσικό λουτρό (όχι από το όνομα, αλλά στην πραγματικότητα) μόνο σε απομακρυσμένα χωριά. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο, πριν εξετάσουν αμέσως πώς να κάνουν τον αερισμό στο ρωσικό λουτρό, για να υπενθυμίσει στους προγραμματιστές ότι μια παραδοσιακή ρωσική σάουνα, όπως στον ατμό, ποιες είναι οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Αυτή η γνώση θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και όχι να μετατρέψει μια παραδοσιακή ρωσική σάουνα στο κοινό «pomyvochnaya-τύπος» ή ένα μείγμα των λουτρών των διαφόρων λαών.

Πώς να κάνετε αερισμό σε ρωσικό λουτρό

Χαρακτηριστικά παραδοσιακών ρωσικών λουτρών

Ρωσικό μπάνιο - ατμόλουτρο σε λευκό

Ρωσικά λουτρά με φούρνο σε λευκό

Η πρώτη αναφορά ρωσικών λουτρών εμφανίστηκε στα χρόνια του Νόβγκοροντ στις αρχές του 11ου αιώνα. Την εποχή εκείνη τα λουτρά πνιγόταν με "μαύρο" τρόπο. Δεν υπήρχε καμινάδα, καπνός ήρθε από το ατμόλουτρο μέσα από τις ανοιχτές πόρτες. Μετά τη θέρμανση η σάουνα αεριζόταν για αρκετά λεπτά, τότε οι πόρτες στο ατμόλουτρο ήταν κλειστές, το δωμάτιο από το φούρνο θερμαίνεται πάλι και το λουτρό ήταν έτοιμο να δεχτεί ανθρώπους.

Τι είναι μια σάουνα με μαύρο χρώμα

Banya σε μαύρο - φωτογραφία

Ένα τέτοιο λουτρό σήμερα είναι απίθανο να συναντηθεί, αλλά υπάρχουν πολλά πιο εκλεπτυσμένα παραδοσιακά ρωσικά λουτρά.

Το μπάνιο θερμαίνεται με μαύρο τρόπο

Αυτό είναι για αυτά τα λουτρά, θα μιλήσουμε λεπτομερώς, μόνο η γνώση όλων των μυστικών αυτού του ρωσικού λουτρού θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε αποτελεσματικό αερισμό και να διατηρήσετε την ταυτότητα. Τι μοιάζει με το παραδοσιακό ρωσικό λουτρό;

Ρωσικό λουτρό - φωτογραφία

Ίδρυμα

Κατά την κατανόησή μας, το ίδρυμα απουσίαζε. Στις γωνίες του κτιρίου βγήκαν μεγάλες πέτρες, κράτησαν το βάρος ολόκληρης της δομής. Μεταξύ των μεγάλων λίθων ήταν μικρές, σχεδόν δεν πήραν φορτίο, χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως προστατευτικό εμπόδιο από τον άνεμο. Το χειμώνα, ένα ή δύο στεφάνια των λουτρών ήταν καλυμμένα με χιόνι, έτσι το δάπεδο ήταν μονωμένο. Παρεμπιπτόντως, οι καλύβες του χωριού και τα κελάρια τους ζεστάνευαν με την πλήρωση αρκετών κατωτέρων ποδιών του κτιρίου με το χιόνι.

Το μπάνιο τοποθετήθηκε από παχιά κούτσουρα, διότι χρησιμοποιήθηκε ξηρό βρύο για την ανάμιξη. Μέχρι τώρα, αυτό το υλικό της μόνωσης περιπέτειας από κάθε άποψη θεωρείται ένα από τα καλύτερα. Moss την άνοιξη που συγκομίζονται στο βρύο, αποξηραμένα όλο το καλοκαίρι και μόνο στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού κούτσουρων.

Κατασκευή ξύλινης κατοικίας με μούχλα

Τα κούτσουρα προετοιμάζονταν μόνο το χειμώνα, χρησιμοποιούσαν συχνά νεκρό ξύλο. Αν δεν υπήρχε φυσική ξηρά γειτονιά, ετοιμάστηκε ανεξάρτητα. Γύρω από το επιλεγμένο δέντρο, ο φλοιός αφαιρέθηκε, το δέντρο πέθανε και σε αυτή την κατάσταση βρισκόταν στο δάσος για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το ελαιώδες υλικό ξηράνθηκε πριν χρησιμοποιηθεί.

Συνδεθείτε το χειμώνα

Αποξέωση του φλοιού

Για τα δάπεδα, τα κούτσουρα ήταν κομμένα στο μισό, το νερό πήγε στις ρωγμές. Το παχύ δάπεδο θα μπορούσε να σταθεί για δεκαετίες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, κανείς δεν νοιαζόταν για πρόσθετη πρόσθετη προστασία από τις διαδικασίες της αποσύνθεσης.

Διάταξη για διαμήκη πριόνια

Διαρροή δαπέδου στο ρωσικό λουτρό

Τα ίδια πριονισμένα κορμούς επίσης χρησίμευαν ως ανώτατο όριο. Το μπάνιο είχε διαστάσεις 2 × 3 μέτρων και αποτελούσε μόνο δύο δωμάτια - ένα ατμόλουτρο και ένα μικρό γκαρνταρόμπα. Το ανώτατο όριο ήταν μόνο στο ατμόλουτρο, το σαλόνι δεν είχε ανώτατο όριο, η θερμοκρασία στο ντουλάπι ήταν ίση με τη θερμοκρασία του αέρα. Οι άνδρες ήταν οι πρώτοι που πλύθηκαν, ξαπλώθηκαν / ντυμένοι σε ένα κρύο δωμάτιο ντυσίματος. Γυναίκες και παιδιά που είναι ντυμένα / ντυμένα απευθείας στο ατμόλουτρο. Στο ατμόλουτρο υπήρχε ένα μικρό παράθυρο και λίγο περισσότερο ένα παράθυρο τοποθετήθηκε στην αίθουσα αναμονής.

Ρωσικό λουτρό παλιά

Τα ράφια πρέπει να έχουν δύο επίπεδα, ένα που θα μπορούσε να αντέξει τη θερμότητα, παραλύθηκε στη δεύτερη βαθμίδα, και τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι στο πρώτο ή στο πάτωμα. Ως «ανεμιστήρας» χρησιμοποιήθηκε μια σκούπα. Χωρίς σκούπα και μεγάλη ποσότητα ατμού, ένα ρωσικό λουτρό είναι αδιανόητο.

Ρωσικό λουτρό και ραντάρ σε αυτό

Στέγη

Γκέιμ κάτω από τον έρπητα ζωστήρα. Παρεμπιπτόντως, η Dranka υπηρέτησε τριάντα σαράντα χρόνια. Για λόγους σύγκρισης, τα σύγχρονα "καινοτόμα υλικά" σπάνια έχουν ωφέλιμη ζωή άνω των δεκαπέντε ετών. Σήμερα, η ακτίνα έρχεται και πάλι σε μόδα, μόνο υπάρχει μια σημαντική διαφορά - εάν πριν ήταν το υλικό στεγών για τους φτωχότερους, τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Στέγες από έρπητα ζωστήρα

Στέγες του έρπητα ζωστήρα

Ξύλινη οροφή

Το πιο σημαντικό στοιχείο του ρωσικού λουτρού. Ο φούρνος ήταν μεγάλος, οι διαστάσεις κατέλαβαν το ένα τρίτο του συνόλου του ατμού.

Καθημερινά σε ρωσικό λουτρό

Κατασκευάστηκε από τούβλα, τοποθετήθηκε μια μεγάλη δεξαμενή από χυτοσίδηρο, με χωρητικότητα τουλάχιστον 100 λίτρων. Στην δεξαμενή, όχι μόνο το νερό θερμαίνεται μέχρι να βράσει, χρησίμευε ως συσσωρευτής θερμότητας και μπορούσε να θερμαίνει το ατμόλουτρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δίπλα από τη σόμπα υπήρχε ένα βαρέλι για κρύο νερό, αν το μπολ βράσει, τότε έριξε κρύο νερό από το βαρέλι. Καθώς θερμάνθηκε το λουτρό, το νερό σε ένα βαρέλι κρύου νερού αραιώθηκε σταδιακά με βραστό νερό από την δεξαμενή και θερμάνθηκε.

Τζάκι θερμάστρα σάουνα για ένα ρωσικό λουτρό

Λουτρό από χυτοσίδηρο για το λουτρό

Η σόμπα τοποθετήθηκε στην καμινάδα. Συχνά ήταν ένα συνηθισμένο βαρέλι διαμέτρου περίπου 40 εκατοστών, η πρόσβαση στις πέτρες παρέχεται από μια ξεχωριστή πόρτα. Πάνω από τη σόμπα υπήρχε καμινάδα με πύλη. Όταν όλα τα καυσόξυλα στο λουτρό είχαν καεί, η πύλη έκλεισε και το νερό έχυσε πάνω στις πέτρες για τον ατμό.

Η θερμοκρασία στο λουτρό ήταν σχετικά χαμηλή, περίπου + 50 °, η θερμική επίδραση επιτεύχθηκε λόγω της υγρασίας του αέρα, έφτασε το 90%. Από το σχολείο γνωρίζουμε ότι ο υγρός αέρας παράγει θερμότητα πολύ καλύτερα από τον ξηρό αέρα. Εάν μπορείτε να αντέξετε μια θερμοκρασία + 110 ° C σε μια ξηρή φινλανδική σάουνα, στη συνέχεια, σε ένα ρωσικό μπάνιο υπό αυτές τις συνθήκες ένα άτομο θα κυριολεκτικά μαγειρέψουν.

Πώς λειτούργησε το ρωσικό λουτρό

Κατά την υιοθέτηση των διαδικασιών ύδρευσης, μερικές φορές άνοιξαν οι πόρτες από το ατμόλουτρο μέχρι το ντουλάπι. Αλλά αυτές οι ενέργειες δεν έγιναν για τον αερισμό ως τέτοιο, αλλά για τη μείωση της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Εξαερισμός του λουτρού μέσω της ανοιχτής πόρτας

Μετά το πλύσιμο, η πόρτα ατμού άνοιξε τελείως και η υγρασία βγήκε κατευθείαν μέσα από την οροφή - η οροφή στο σαλόνι έλειπε. Φυσικά, ένας τέτοιος αερισμός ήταν αναποτελεσματικός, ειδικά το χειμώνα. Στους τοίχους παγετού και πάγου εμφανίστηκε, οι ξύλινες κατασκευές σχεδόν ποτέ δεν στεγνώνουν εντελώς. Μόνο το καλοκαίρι ήταν δυνατή η ξήρανση των ξύλινων κατασκευών. Όπως μπορείτε να δείτε, οι συνθήκες εκμετάλλευσης των ξύλινων κατασκευών, ακόμη και με όλη την επιθυμία, δεν μπορούν να ονομαστούν ευνοϊκές. Αλλά λόγω του μεγάλου πάχους και της υψηλής ποιότητας πριονισμένης ξυλείας, το λουτρό σερβίρεται για αρκετές δεκαετίες. Τότε αποσυναρμολογήθηκε και έβαλε ένα νέο. Ή έθεσε και άλλαξε τις κάτω ζάντες και το δάπεδο.

Παραδοσιακό ρωσικό λουτρό

Γιατί είμαστε τόσο λεπτομερείς για τα πραγματικά παραδοσιακά ρωσικά λουτρά; Μόνο γνωρίζοντας τις αρχές της λειτουργίας τους, μπορείτε να κάνετε τον εξαερισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάσετε το κύριο πράγμα - τα πλεονεκτήματα και τις διαφορές του λουτρού των ανθρώπων.

Διοργανώνουμε αερισμό στο ρωσικό λουτρό

Τι θα πρέπει να εξασφαλίσει τον εξαερισμό του ρωσικού λουτρού

Ελπίζουμε, τώρα είναι σαφές σε σας, με ποια κριτήρια είναι απαραίτητο να κάνετε αερισμό του ρωσικού λουτρού, ώστε να μην το μετατρέψετε σε "ζεστό μπάνιο". Για να είμαστε πιστοί, ας αφηγηθούμε τα καθήκοντά της, ο εξαερισμός πρέπει:

 • διατηρήστε τη θερμοκρασία στο ατμόλουτρο στους + 50 ÷ 60 ° C.
 • Σχετική υγρασία αέρα εντός των ορίων 70 ÷ 90%.
 • το συντομότερο δυνατό να στεγνώσει ξύλινες κατασκευές μετά την υιοθέτηση των διαδικασιών λουτρού?
 • εάν είναι απαραίτητο, ο εξαερισμός θα πρέπει να μειώνει γρήγορα την υγρασία στο δωμάτιο χωρίς να δημιουργεί δυσάρεστα ρεύματα και χωρίς να ανοίγει τις πόρτες του ατμού.
 • να είναι καθολική και πολυλειτουργική, εξίσου αποτελεσματική το καλοκαίρι και το χειμώνα. Και την ίδια στιγμή, φυσικά, να διατηρήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του ρωσικού λουτρού.

Λίγες λέξεις πρέπει να πούμε για τα αέρια "καθαρισμού του αέρα από τα απόβλητα". Όσον αφορά το μονοξείδιο του άνθρακα, δεν θα βοηθήσει ο εξαερισμός, αν εισέλθει διαρκώς στο δωμάτιο. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα καυσόξυλα είναι εξαντλημένα, δεν υπάρχουν καμινάδες στο φούρνο και μόνο τότε κλείστε την πόρτα του φούρνου. Ο εξαερισμός είναι ικανός να απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα ήδη στο δωμάτιο, με την προϋπόθεση ότι δεν εισέρχεται πλέον.

Είναι αδύνατο να κλείσετε τελείως την πύλη μέχρι να εξαντληθούν τα καυσόξυλα και τα κάρβουνα

Τώρα για το "οξυγόνο". Μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο πολλά άρθρα στα οποία οι "ειδικοί του μπάνιου" ανησυχούν για τον εξαερισμό του ατμού με σκοπό την παροχή οξυγόνου. Εμείς δεν θα πάει πολύ μακριά σε αυτό το ερώτημα, ας πούμε μόνο ένα πράγμα - ένα λεπτό σε μέγιστη πρόσωπο άσκηση αναπνέει όχι περισσότερο από 10 λίτρα αέρα ανά κυβικό μέτρο είναι αρκετό για 100 λεπτά (πάνω από μιάμιση ώρα). Τώρα υπολογίστε τον όγκο του ατμού, είναι τουλάχιστον 2 m (πλάτος) × 3 m (μήκος) × 2 m (ύψος) = 12 m3. Πρόκειται για μια παροχή αέρα για ένα άτομο για σχεδόν είκοσι ώρες ή για είκοσι άτομα την ώρα. Δεν αναφέρουμε πλέον ότι είναι δυνατόν να αναπνέουμε αέρα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Μήπως ο καθένας μας αιωρείται περισσότερο; Όχι; Τότε δεν θα ασχοληθούμε με την «πείνα με οξυγόνο στο ατμόλουτρο». Επιπλέον, όταν μειωθεί η θερμοκρασία, θα εισέλθει καθαρό αέρα στο λουτρό και χωρίς τους υπολογισμούς μας.

Ο σωστά οργανωμένος αερισμός στο λουτρό εξασφαλίζει τη ροή του οξυγόνου

Η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα

Έτσι, ο σκοπός του εξαερισμού στο ρωσικό λουτρό είναι ήδη σαφής, θα εξετάσουμε τα μέσα της επίτευξής του. Υπάρχουν μόνο δύο από αυτά - με τη βοήθεια φυσικού ή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Φυσικός αερισμός του ρωσικού λουτρού

Το πιο απλό από τεχνική άποψη, αλλά το πιο δύσκολο για το ξύσιμο από μηχανική άποψη αερισμό. Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι και ανεξάρτητοι παράγοντες που επηρεάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξαερισμού. Παραθέτουμε μόνο μερικές μεταβλητές που επηρεάζουν τον φυσικό εξαερισμό.

 • Η διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο και στο λουτρό.
 • Η διαφορά στη σχετική υγρασία του αέρα στο δρόμο και στο λουτρό.
 • Η συγκεκριμένη θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου.
 • Χαρακτηριστικά της θέσης της εξόδου στο μπροστινό τοίχωμα του λουτρού.
 • Κατεύθυνση ανέμου.
 • Δομικά χαρακτηριστικά των σχάρων αέρα.

Φυσικός αερισμός του ρωσικού λουτρού

Για ένα ρωσικό λουτρό αρκεί να υπάρχει μια μέγιστη συχνότητα μετατόπισης μέσα σε έξι όγκους αέρα μέσα σε μία ώρα. Αυτό θα μειώσει γρήγορα τη θερμοκρασία και την υγρασία εάν είναι απαραίτητο και θα δημιουργήσει τις βέλτιστες συνθήκες για το στέγνωμα των δωματίων. Το γεγονός είναι ότι είναι αδύνατο να αερίζεται πολύ γρήγορα το χειμώνα, το δωμάτιο θα δροσιστεί και ο ρυθμός εξάτμισης της υγρασίας από τις ξύλινες κατασκευές θα επιβραδυνθεί πάρα πολύ, και στη συνέχεια θα σταματήσει τελείως.

Οι ειδικευόμενοι στην τεχνική θερμότητας προτείνουν έναν υπολογισμό της διατομής των οπών εισόδου και εξόδου στον υπολογισμό των 20 cm2 ανά κυβικό μέτρο του δωματίου. Για παράδειγμα, εάν η ατμόσφαιρα μετράει 3 × 3 × 2 (μήκος, πλάτος και ύψος) = 18 m3, τότε η υπό όρους διάμετρος των αγωγών πρέπει να είναι περίπου 360 cm2. Φυσικά, αυτή είναι μια πολύ απλοϊκή προσέγγιση, αλλά στην πράξη λειτουργεί τέλεια, για έναν ακριβέστερο υπολογισμό δεν υπάρχει ανάγκη να προσελκύονται μεγάλες και ακριβές ομάδες «επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανισμών σχεδιασμού».

Μια ακόμη παρατήρηση. Είναι επιθυμητό η είσοδος αέρα να βρίσκεται στην ανεμογεννή πλευρά και η έξοδος από την αντίθετη πλευρά. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό για διάφορους λόγους. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να καλύπτετε τις διακοσμητικές γρίλιες με κωνικούς απορροφητήρες, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους σημαντικής μείωσης της ώσης λόγω εφεδρείας από εξωτερικά ρεύματα αέρα.

Με τη θεωρία που βγήκε, πηγαίνετε στην πρακτική.

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό σε ένα ρωσικό λουτρό

Βήμα 1. Προσδιορίστε τη συγκεκριμένη θέση της εισόδου και της εξόδου.

Δημοφιλείς τρόποι οργάνωσης του εξαερισμού

Η είσοδος του καθαρού αέρα πρέπει να γίνεται σε απόσταση περίπου 10 ÷ 20 εκατοστών πάνω από το δάπεδο, κατά προτίμηση πίσω από τη σόμπα. Εάν οι οπές είναι πίσω από τη σόμπα, τότε ο κρύος αέρας θα θερμανθεί λίγο πριν μπείτε στο δωμάτιο. Αυτό, πρώτον. Δεύτερον, το χτύπημα της ροής αέρα εμπόδιο χάνει δύναμη, η οποία αποκλείει την εμφάνιση των ρευμάτων στο πάτωμα. Η παρουσία των ρευμάτων στο ατμόλουτρο είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο φαινόμενο.

Η έξοδος πρέπει να γίνεται κάτω από την οροφή διαγώνια από την είσοδο.

Παράδειγμα διάτρησης μιας πρίζας

Μπορείτε να συναντήσετε τις άκρες της οπής εξόδου για να κάνετε στην οροφή, αλλά δεν συνιστούμε αυτή την επιλογή. Από τη μία πλευρά, η σοφίτα προστατεύει τον από τον άνεμο, εξαλείφει τους κινδύνους μιας κρίσιμης μείωσης στην ώθηση, αυτό είναι ένα συν. Αλλά, από την άλλη πλευρά, το σύστημα δοκών θα είναι συνεχώς υγρό, αυτό είναι ένα αρνητικό. Το μείον είναι πολύ πιο σημαντικό από το συν, δεν πρέπει να διακινδυνεύσετε τις ξύλινες κατασκευές οροφής.

Η έξοδος στην οροφή δεν είναι η καλύτερη επιλογή

Βήμα 2. Αγοράστε τα υλικά. Θα χρειαστείτε κομμάτια τετράγωνων ή στρογγυλών σωλήνων για αεραγωγούς, ρυθμιζόμενα διακοσμητικά πλέγματα, σφραγιστικά, ορυκτοβάμβακα και υλικό. Οι οπές εξαερισμού μπορούν να έχουν κυκλική ή τετράγωνη διατομή, κάτι που δεν επηρεάζει την απόδοση, απλώς καθοδηγείται από τις προτιμήσεις σας.

Πύλη εξαερισμού, ελάτη, D = 125

Βήμα 3. Κάνετε τρύπες στους τοίχους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο μεθόδους.

 1. Εγχειρίδιο. Τρυπήστε τρύπες γύρω από την περίμετρο του αεραγωγού. Τρυπήστε τα όσο το δυνατόν συχνότερα, το τρυπάνι πρέπει να είναι αυστηρά κάθετο στον τοίχο. Το μέγεθος της οπής πρέπει να είναι 1 έως 2 εκατοστά περισσότερο περιμετρικά από το μέγεθος του αγωγού. Στη συνέχεια, το καλέμι και η σμίλη επιλέγουν σταδιακά την υπόλοιπη γέφυρα μεταξύ των τρυπών. Η δουλειά είναι δύσκολη, "θλιβερή" και μεγάλη. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν βενζινοκίνητο πριόνι για τέτοιους σκοπούς, τρύπες κόβονται μέχρι το τέλος του ελαστικού. Αλλά αυτή η μέθοδος παραβιάζει παραπλανητικά τους κανόνες ασφαλείας, δεν τους συμβουλεύουμε να τις χρησιμοποιήσουν. Είναι καλύτερα να χάσετε περισσότερο χρόνο από την υγεία σας.
 2. Μηχανική. Για στρογγυλές τρύπες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορώνες - ειδικούς μεταλλικούς κόπτες για ξύλο. Έχουν έναν περιορισμό - η μέγιστη διάμετρος των περισσότερων κατασκευαστών εργαλείων δεν υπερβαίνει τα 120 mm. Αλλά για τα σπίτια λουτρού αυτό δεν είναι πρόβλημα, αν το ατμόλουτρο είναι πολύ μεγάλο, μπορείτε να κάνετε αρκετές τρύπες και να τους κλείσετε με ένα διακοσμητικό πλέγμα.

Βίντεο - Κορώνες στο ξύλο

Αν οι τοίχοι του μπάνιου σας δεν είναι κατασκευασμένοι από ξύλο, αλλά από σκυρόδεμα ή τούβλο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο γεώτρησης, τα στάδια των οποίων φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Διάτρηση οπών σε τοίχο από σκυρόδεμα ή τούβλο

Είναι πολύ σημαντικό. Λάβετε όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψετε την είσοδο βρόχινου νερού στο πλαίσιο στις οπές. Για να γίνει αυτό, τα σχάρες πρέπει απαραίτητα να κλείσουν σφιχτά από το εξωτερικό, για προσεκτική σφράγιση, zapenivayte χώρο γύρω από τις τρύπες και το δέρμα.

Επιτρέπεται η θέση του αγωγού εισόδου κάτω από το ράφι. Επιπλέον, αυτή η απόφαση - εξαερισμός γίνεται αόρατη. Μείον - είναι πολύ ενοχλητικό να ανοίξετε / κλείσετε τον αεραγωγό.

Θέση της οπής αερισμού κάτω από το ράφι

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Μερικές πρακτικές συμβουλές για την κατασκευή τρυπών στο διάδρομο

Τρυπώντας τρύπες στον τοίχο ενός κούτσουρου

Πριν ξεκινήσετε την εργασία, κάντε μια αναθεώρηση του εργαλείου για σωστή λειτουργία. Η σμίλη και η καλέμι πρέπει να ακονιστούν - είναι απαραίτητο να κοπεί το ξύλο στις ίνες, και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Μη βιαστείτε και μην προσπαθήσετε να κάνετε μια τρύπα σε όλη τη διαδρομή από τη μια πλευρά του τείχους: όσο πιο βαθιά είναι η τρύπα, τόσο πιο δύσκολο είναι να δουλέψετε.

Η υπεύθυνη στιγμή σηματοδοτεί την τρύπα στην άλλη πλευρά του λουτρού. Μπορείτε να το κάνετε με αυτόν τον τρόπο:

 • Κατ 'αρχάς, τρυπήστε μια τρύπα διαμέσου τρυπανιού μικρής διαμέτρου, κρατήστε το τρυπάνι μόνο κάθετα.
 • τρυπήστε νέα από την κεντρική τρύπα σε κύκλο. Εάν φτάσετε δεξιά, το πάχος της δοκού θα είναι μικρό, το τέλος του τρυπανιού θα πέσει στο κανάλι που έχει ήδη κατασκευαστεί. Εάν κάνετε λάθος - αυξήστε το πάχος της ράβδου, σταματήστε να γεμίζετε περαιτέρω σε αυτό το σημείο. Για να διευκολύνετε τον έλεγχο του βάθους της γεώτρησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική στάση τρυπανιού εργοστασίου. Δεν υπάρχει καμία έμφαση - χρησιμοποιήστε μια συνηθισμένη ταινία ή ταινία μόνωσης για να τυλίξετε την ταινία στο τρυπάνι στην επιθυμητή απόσταση από το άκρο της.

Μην προσπαθήσετε να κάνετε τους τοίχους των τρυπών τέλεια ακόμη, το κυριότερο είναι ότι μεταξύ αυτών και του σωλήνα υπάρχει ένα κενό για ορυκτοβάμβακα. Τυλίξτε την περίμετρο της περιμέτρου σφιχτά, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του σωλήνα, βεβαιωθείτε ότι δεν προσκολλάται στον θερμαντήρα για τον θερμαντήρα.

Βίντεο - Τρύπα σε κούτσουρο μεγάλης διαμέτρου

Για να στερεώσετε το σωλήνα στην οπή, χρησιμοποιήστε έναν αφρό στερεώσεως, όσο το δυνατόν πιο βαθύ, εισάγετε ένα κενό μεταξύ του σωλήνα και του τοιχώματος του λουτρού.

Βήμα 4. Εισάγετε τους αεραγωγούς στα ανοίγματα, κάντε όλα τα τεχνολογικά μέτρα για τη θέρμανση και τη σφράγιση. Κλείστε τις τρύπες με σχάρες.

Παραδείγματα εγκατάστασης αγωγών

Διάγραμμα εγκατάστασης του δικτύου εξαερισμού

Αυτό ολοκληρώνει την εργασία. Για πλήρη εμπιστοσύνη στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, αξίζει τον έλεγχο. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε τελείως την είσοδο και την έξοδο. Στην είσοδο του φρέσκου αέρα, φέρτε ένα κομμάτι χαρτιού και δείτε την ταχύτητα με την οποία εισάγεται ο καπνός και πώς εξαπλώνεται σε όλο τον όγκο του ατμού. Η παρουσία καπνού θα καταστήσει ορατές τις ροές του αέρα, θα είναι δυνατόν να εντοπιστούν περίπου οι προβληματικές ζώνες και να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψή τους. Οι περιοχές προβλημάτων είναι περιοχές όπου τα ρεύματα αέρα κινούνται πολύ γρήγορα ή δεν κινούνται καθόλου, οι αποκαλούμενες "νεκρές ζώνες".

Βίντεο - Η σειρά συναρμολόγησης εξωτερικών πλεγμάτων εξαερισμού

Πώς να κάνετε εξαναγκασμένο εξαερισμό σε ρωσικό λουτρό

Το κύριο πλεονέκτημα του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι η πλήρης ανεξαρτησία από τις καιρικές συνθήκες και η δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας ροής του αέρα, ανάλογα με το μικροκλίμα στο χαμάμ. Όσο για το κόστος, αυξάνεται ελαφρώς, η τιμή των απλών οπαδών είναι διαθέσιμη σε όλους τους προγραμματιστές.

Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες μπορούν να ρυθμίσουν την ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων - η ένταση του εξαερισμού ποικίλλει. Επιπλέον, ορισμένοι μπορούν να ελέγχονται από τηλεχειριστήρια και το άνοιγμα εξαερισμού κλείνει αυτόματα μετά το κλείσιμο του ανεμιστήρα.

Ανεμιστήρας ανθεκτικός στη θερμοκρασία για σάουνα

Για τα ρωσικά λουτρά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού - η υψηλή υγρασία δημιουργεί αυστηρές απαιτήσεις για την κατηγορία προστασίας του κύτους. Οι ασκούμενοι δεν συμβουλεύουν να βάλουν τους ανεμιστήρες στην έξοδο αέρα - συνθήκες που είναι πολύ περίπλοκες εκεί. Για την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα είναι καλύτερα στην είσοδο, αλλά μία προϋπόθεση πρέπει να τηρείται. Το γεγονός είναι ότι η ταχύτητα του αέρα είναι πολύ υψηλή, ο κρύος αέρας μπορεί να δημιουργήσει πολύ δυσμενείς ζώνες στο ατμόλουτρο. Για να αποφευχθεί αυτό, εγκαταστήστε τον ανεμιστήρα μόνο πίσω από τη σόμπα, αυτό θα σπάσει το πίδακα, παρέχοντας φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο θα είναι πιο ήπια. Κάτω από το ράφι, ο ανεμιστήρας δεν πρέπει να τοποθετηθεί, ο ψυχρός αέρας στα πόδια δεν αυξάνει την άνεση των διαδικασιών σάουνας.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο

Συμπέρασμα

Η γενική συνταγή εξαερισμού για όλους τους τύπους λουτρών δεν υπάρχει, πρέπει να είστε σε θέση να λάβετε τις δικές σας αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των χώρων και τις δικές σας προτιμήσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσετε ότι ο εξαερισμός αυξάνει την άνεση της διαμονής στο μπάνιο και όχι το αντίστροφο.

Και το τελευταίο. Υπάρχουν πάντοτε διάφοροι καθολικοί κανόνες που πρέπει να θυμόμαστε:

 • όσο πιο πολύπλοκη είναι οποιαδήποτε σχεδίαση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της αποτυχίας της, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει, τόσο πιο προβληματική είναι η εξυπηρέτηση.
 • δεν είναι όλα περίπλοκα θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά στη χρήση. Πολύ συχνά, ο απλός φυσικός αερισμός με "παράθυρο" στο ατμόλουτρο δεν θα κάνει τίποτα χειρότερο από ένα αναγκαστικό με ένα τηλεχειριστήριο.

Πρέπει να ακούγονται συμβουλές, αλλά οι τελικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται ανεξάρτητα και να είναι υπεύθυνες γι 'αυτούς. Και για να γίνει αυτό, δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Με αυτό το στόχο, στο άρθρο αυτό προσπαθήσαμε να εξετάσουμε τα προβλήματα της συσκευής για τον εξαερισμό ενός ρωσικού λουτρού από διαφορετικές πλευρές και πρότεινε διάφορες λύσεις κατά την κρίση σας.