Οι μέθοδοι και οι κανόνες για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού σε αχυρώνες

Για να ζήσουν στο υπόστεγο τα ζώα ήταν υγιή και έδωσαν έναν απόγονο, ή ότι τα αποθηκευμένα εκεί δεν καταστράφηκαν από την υγρασία, δεν αρκεί η μόνωση του κτιρίου. Είναι πολύ σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού, το οποίο θα διατηρήσει ένα φυσιολογικό μικροκλίμα μέσα.

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτό το ζήτημα, στην καλύτερη περίπτωση κάνουν τρύπες στους τοίχους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα (ποια από αυτά εξαρτώνται από το τι θα είναι εντός και υπό διάφορες συνθήκες από την παρουσία / απουσία θέρμανσης και μόνωσης και θα τελειώσει με την περιοχή). Ως εκ τούτου, θα εξετάσουμε παρακάτω τους βασικούς κανόνες και μεθόδους για την οργάνωση συστημάτων εξαερισμού για τέτοια κτίρια.

Ποια υπόστεγα χρειάζονται κατάλληλο αερισμό;

Είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ένα κατάλληλο σύστημα εξαερισμού σε οποιαδήποτε αχυρώνα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις τα κτίρια το χρειάζονται περισσότερο:

 1. Το πιο σημαντικό είναι να εξοπλιστεί το δωμάτιο όπου φυλάσσονται τα ζώα (οποιουδήποτε είδους). Για τα ζώα, η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα είναι πιο επιβλαβής. Οποιοδήποτε ζώο μπορεί να επηρεαστεί, είτε πρόκειται για χοίρους, κουνέλια, κοτόπουλα ή αγελάδες (παρά την αντοχή τους).
 2. Υπόστεγα στα οποία φυλάσσεται το φαγητό.
 3. Αποθήκες όπου αποθηκεύεται το ξύλο και διάφορα πράγματα που δεν ανέχονται την υγρασία. Για παράδειγμα, λόγω της έλλειψης κανονικού εξαερισμού, ξυλεία, έπιπλα και ρούχα μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα.

Οι διαστάσεις του δωματίου δεν παίζουν ρόλο - τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα υπόστεγα χρειάζονται κανονικό αερισμό.

Τι θα συμβεί εάν το μικροκλίμα στον αχυρώνα δεν είναι σωστό;

Η έλλειψη προσεκτικού συστήματος ανταλλαγής αέρα στον αχυρώνα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Ορισμένα προβλήματα είναι σχεδόν αόρατα, άλλα μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ζώων ή μη αναστρέψιμη ζημιά σε αντικείμενα που είναι αποθηκευμένα στο δωμάτιο.

Εξαερισμός στον αχυρώνα

 1. Συνεχή ρεύματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία των ζώων. Τα σπάνια ρεύματα δεν είναι επικίνδυνα, αλλά εάν είναι μόνιμα - τα ζώα μπορούν να αρρωσταίνουν ή ακόμη και να πεθάνουν.
 2. Η έλλειψη φυσιολογικής κυκλοφορίας καθιστά τον αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις απηρχαιωμένο και στάσιμο.
 3. Μόνιμη υψηλή υγρασία, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηρίων, μύκητες μούχλας, σε μολυσματικές ασθένειες στα ζώα.
 4. Λόγω των αποικιών μούχλας (που αναπτύσσονται γρήγορα λόγω της στασιμότητας του αέρα και της υψηλής υγρασίας), η σήψη των ξύλινων υλικών, των προϊόντων (για παράδειγμα, έπιπλα, εάν αποθηκεύονται εκεί) και η καυσόξυλα.

Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες είναι επιβλαβείς για τα ζώα και για όλα τα πράγματα που μπορούν να αποθηκευτούν μέσα. Προκαλούν επιβράδυνση στην ανάπτυξη του ζώου, μείωση της γονιμότητας, έως το θάνατό τους (λόγω μολύνσεων και κρυολογήματος στο πλαίσιο μόνιμων βυθίσεων). Αν μιλάμε για αποθηκευμένα προϊόντα, τότε μπορούν να επιδεινωθούν γρηγορότερα (ειδικά αν είναι κάτι από ξύλο ή κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα).

Πώς να κανονίσετε φυσικό αερισμό στον αχυρώνα;

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε ποιος είναι ο φυσικός εξαερισμός. Μιλώντας πολύ απλά, κάτω από ένα τέτοιο σχήμα, ο αέρας εισέρχεται και απελευθερώνεται στο περιβάλλον χωρίς εξωτερικές συσκευές (ανεμιστήρες).

Πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής:

 • ένας πολύ απλός τρόπος αερισμού, τον οποίο μπορείτε να κανονίσετε.
 • Για την εγκατάσταση, δεν απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός (ανεμιστήρες).
 • Κακή απόδοση στις ζεστές εποχές (δηλαδή, όταν η θερμοκρασία στο δρόμο υπερβαίνει τη θερμοκρασία στο αεριζόμενο δωμάτιο ή είναι ισοδύναμη).
 • (οι καταιγίδες, οι χιονοθύελλες, ακόμη και η κατεύθυνση του ανέμου μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την απόδοση του συστήματος)?
 • δεν είναι πάντα ένα τέτοιο σύστημα που σας επιτρέπει να ενημερώσετε την επιθυμητή ποσότητα αέρα.
Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εξοπλισμού ενός τέτοιου συστήματος μπορούν να ληφθούν από την παραπάνω εικόνα. Γενικά, το σύστημα λειτουργεί λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα στον αεριζόμενο χώρο και στο περιβάλλον.

Ξεκινήστε την εγκατάσταση με την τοποθέτηση των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ο δίαυλος τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένος ως εξής: κατά την τοποθέτηση του τοίχου (εάν το σύστημα σχεδιάζεται κατά τη φάση κατασκευής) διέρχεται ένα τούβλο (δηλ. Σχηματίζεται μια τρύπα σε 1 τούβλο στην τοιχοποιία). Υπάρχει επίσης μια δεύτερη μέθοδος: εγκατάσταση ενός αγωγού χρησιμοποιώντας ένα σωλήνα της απαιτούμενης διαμέτρου. Δηλαδή, στον τοίχο μια τρύπα είναι διάτρητη, και ένα κομμάτι από ένα στρογγυλό σωλήνα εισάγεται σε αυτό.

Τοποθετήστε το σημείο εισροής πρέπει να βρίσκεται σε επίπεδο 35-50 εκατοστών από το έδαφος. Από την πλευρά του δρόμου είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένα προστατευτικό πλέγμα: θα προστατεύσει το κανάλι από διάφορα συντρίμμια, καθώς και από έντομα και τρωκτικά που μπορούν να διεισδύσουν μέσα. Μια βαλβίδα μπορεί να εγκατασταθεί μέσα στο δωμάτιο, η οποία ρυθμίζει το ύψος της εισαγωγής αέρα (είναι απαραίτητο για τη χειμερινή περίοδο), έως ότου ολοκληρωθεί το κλείσιμο. Εναλλακτικά, η εισροή μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πόρτας, δημιουργώντας ένα διάκενο κάτω από αυτό, ή τοποθετώντας μια γρίλια ροής στο φύλλο της πόρτας. Η υποδοχή κάτω από την πόρτα είναι μια λιγότερο βολική επιλογή, έτσι ένα ανεπαρκές ποσό μπορεί να εισέλθει στον αέρα μέσα από αυτό, και δεν μπορεί να ρυθμιστεί.

Ο αγωγός εξαγωγής (ουσιαστικά μόνο ένας σωλήνας που περνά από το δωμάτιο μέσω της οροφής και μέσω της οροφής και καλύπτεται από πάνω από έναν εκτροπέα) εγκαθίσταται στην αντίθετη πλευρά της εισροής. Με αυτό τον απλό τρόπο, είναι δυνατό να εξαλειφθεί το πρόβλημα της εμφάνισης νεκρών ζωνών (όπου η κυκλοφορία του αέρα δεν θα είναι καλή).

Για να αυξήσετε την ώθηση, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τον αγωγό εξαγωγής πάνω από την οροφή. Για να αποφύγετε το σχηματισμό της συμφόρησης του αέρα το χειμώνα, μονώστε πάντοτε τον αγωγό.

Αν ο αχυρώνας έχει μεγάλη έκταση ή αποτελείται από αρκετούς χώρους, τότε συνιστώνται λίγα σημεία εισροής.

Πώς να κανονίσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό στο υπόστεγο;

Ο αναγκαστικός αερισμός συνεπάγεται τη ροή και / ή τη ροή αέρα μέσω βοηθητικών συσκευών - ανεμιστήρων. Αυτό μπορεί να είναι είτε μόνη μέθοδος εφοδιασμού (εσωτερικό αέρα εισέρχεται λόγω ανεμιστήρα, και εξέρχεται έξω μέσω ενός σωλήνα) ή καυσαερίων (εσωτερικό αέρας εισέρχεται μέσα από τη σχισμή / παράθυρο / λιμένα εξαερισμού, και απομακρύνεται μέσω του ανεμιστήρα εξάτμισης).

Υπάρχει επίσης σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης: τόσο η εισροή όσο και το εκχύλισμα πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ανεμιστήρων.

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

 1. Εισροή. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος απευθείας στον αγωγό τροφοδοσίας.
 2. Εκχυλίστρια. Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.

Οι κανόνες για τη διαρρύθμιση των καναλιών είναι οι ίδιοι με τους κανόνες για ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού: δηλαδή η εισροή και η εξαγωγή τοποθετούνται σε διαφορετικές πλευρές του δωματίου, όσο το δυνατόν πιο μακριά. Εάν χρησιμοποιείται αναγκαστική εξάντληση, δεν οδηγείται έξω από την οροφή, αλλά μέσα από τον τοίχο.

Πριν οι ανεμιστήρες να κάνουν μερικές τρύπες (στο επίπεδο του κάτω μέρους του σωλήνα), για να εξασφαλιστεί η αποστράγγιση του συμπυκνώματος (αυτό είναι μια καλή προστασία από το κλείσιμο και τον παγετό το χειμώνα).

Εξάτμιση μέσω του τοίχου στον αχυρώνα

Περαιτέρω διεξάγουμε τροφοδοσία στους ανεμιστήρες. Ακόμη και πριν από την τοποθέτηση, είναι απαραίτητο να καταλάβετε πώς θα ενεργοποιηθεί ο υπερσυμπιεστής. Ειδικά για τα υπόστεγα, ισχύουν οι ακόλουθες μέθοδοι:

 1. Τοποθετήστε ένα διακόπτη στο φωτισμό και την εξάτμιση (δηλαδή, η κουκούλα ανάβει μαζί με το φως). Η παραλλαγή είναι ακατάλληλη, αφού για την κανονική κυκλοφορία η κουκούλα πρέπει να λειτουργεί συνεχώς, και σε αυτή την περίπτωση το φως θα συνεχίσει να καίει μαζί του.
 2. Διατίθενται ξεχωριστοί διακόπτες. Μια πιο επιτυχημένη επιλογή.

Αυτό το σύστημα αερισμού είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, αποτελεσματικό και ασφαλέστερο από το φυσικό. Από τα μείγματα:

 1. Το κόστος του αναγκαστικού συστήματος θα είναι ελαφρώς υψηλότερο (από το φυσικό): θα πρέπει να αγοράσετε τουλάχιστον 1-2 ανεμιστήρες. Αλλά είναι φτηνές: μια απλή συσκευή καναλιών μπορεί να ληφθεί για λιγότερο από 1.000 ρούβλια.
 2. Το έργο των οπαδών θα αυξήσει εν μέρει την πληρωμή των δημόσιων υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση ισχύος τέτοιων συσκευών είναι μικρή και ακόμη και με τη συνεχή λειτουργία των 2 συσκευών, είναι απίθανο να ανέβει πάνω από μερικές εκατοντάδες ρούβλια.

Για να βελτιώσετε το σύστημα και τη μερική εξοικονόμηση, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 1. Τοποθετήστε τη συσκευή σε αισθητήρα υγρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο αν το δωμάτιο γίνει πολύ υγρό. Πιθανώς η πιο βολική επιλογή.
 2. Τοποθετήστε το όργανο με χρονοδιακόπτη. Ο εξαερισμός θα ενεργοποιηθεί σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Είναι πιο βολικό από τη συνεχή εργασία ή το χειροκίνητο on / off, αλλά χειρότερο από την ενεργοποίηση του αισθητήρα υγρασίας.

Εγκατάσταση εξαερισμού στον αχυρώνα (βίντεο)

Κάντε κλικ στο κουμπί "Όπως" και λάβετε μόνο τις καλύτερες αναρτήσεις στο Facebook ↓

Κάνουμε αποτελεσματικό αερισμό στον αχυρώνα

Στο σπίτι Ένωση αγροτικών κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως στάβλο, βίκος γάλα, κοτέτσι, το σπίτι των χοίρων, pr. Συνήθως, γι 'αυτό το σκοπό, προσαρμοσμένη ρίξει. Αλλά για την καλλιέργεια πουλιά, ζώα προς πώληση επιχειρηματική ιδιοκτήτες είναι δομικά στοιχεία με ειδική τοποθέτηση κάτω από hozinventar, σιλό, κλπ Παραγωγική ανάπτυξη των ζωντανών πλασμάτων που έχουν ανάγκη από σωστό αερισμό των δωματίων.

Χαρακτηριστικά του μικροκλίματος στον αχυρώνα

Η συντήρηση σε ένα υπόστεγο κατοικίδιων ζώων, ένα πουλί απαιτεί την οργάνωση αποτελεσματικού εξαερισμού. Αν το καλοκαίρι οι κάτοικοι του αχυρώνα παραμένουν σε αυτό μόνο τη νύχτα, και το υπόλοιπο διάστημα οι εγκαταστάσεις αερίζονται, στη συνέχεια το φθινόπωρο-χειμερινό και νωρίς την άνοιξη κατοικείται όλο το εικοσιτετράωρο. Η συσσώρευση ενός μεγάλου κοπαδιού τους θερμότητα που παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα, τα προϊόντα αποβλήτων - όλα αυτά επηρεάζουν την πνιγηρότητα αέρα, έλλειψη οξυγόνου, εάν ο αερισμός στο υπόστεγο λείπει ή εσφαλμένα. Η ανταλλαγή αερίων μπορεί να είναι:

 • Φυσικά. Οι ροές αέρα διεισδύουν και απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις μέσω ειδικά διατεταγμένων καναλιών. Η κίνηση του αέρα οφείλεται στη διαφορά πίεσης μέσα και έξω από το υπόστεγο.
 • Αναγκασμένος. Ο αέρας μετακινείται από την απαγωγή ή την εκκένωση που παράγεται από τον ανεμιστήρα.

Ο πρώτος τύπος εξαερισμού της οικονομικής απόδοσης είναι κατάλληλος για ένα μικρό δωμάτιο μεγέθους, σχεδιασμένο για τον ίδιο μικρό αριθμό πτηνών ή ζώων. Υπάρχουν 2 σωλήνες με διατομή 150-200 mm. Ένας από αυτούς προβάλλει ελαφρώς κάτω από την οροφή, ο άλλος (αέρας τροφοδοσίας) - δεν φθάνει στην επιφάνεια του δαπέδου κατά 0,3 μ. Αυτή είναι η απλούστερη λύση στο πρόβλημα του εξαερισμού, το οποίο είναι εύκολο να εκτελεστεί μόνοι σας. Ο δεύτερος τύπος είναι πιο αποτελεσματικός, επειδή οι βλαβερές απορρίψεις αφαιρούνται βίαια. Ο ανεμιστήρας που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό είναι στερεωμένος σε παράθυρο ή οροφή.

Τρόποι σταθεροποίησης του μικροκλίματος στον αχυρώνα

Η εγκατάσταση του εξαερισμού προηγείται της θέρμανσης του υπόστεγου. Αυτό θα αποτρέψει την εμφάνιση της υγρασίας, το σχηματισμό συμπύκνωσης. Η επιλογή του τύπου της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από το σκοπό του δωματίου, τα χαρακτηριστικά της διατήρησης των ζώων. Η λεπτότητα της διαδικασίας είναι ότι τα ζώα χρειάζονται ειδικές συνθήκες. Με εντατική παροχή αέρα, θα παγώσουν, και το δωμάτιο θα χαλαρώσει. Οι προσπάθειες ελαχιστοποίησης της παροχής αέρα από το δρόμο θα οδηγήσουν στον σχηματισμό υγρασίας, μύκητα, μούχλα. Η έξοδος από την κατάσταση παρατηρείται στη χρήση ξηρών πριονιδιών, τύρφης, σανών, άχυρου με τη μορφή απορριμάτων. Ή τοποθετούσε στις γωνίες του αχυρώνα ένα ασβέστη. Τα απορροφητικά υλικά εξομαλύνουν το περιεχόμενό τους στον αέρα.

Προσοχή παρακαλώ! Η καταπολέμηση της υπερβολικής υγρασίας διεξάγεται επίσης με τη βοήθεια θερμαντήρων (υπέρυθρες, πετρελαίου). Τοποθετούνται αμέσως κοντά στη θύρα αναρρόφησης, λαμβάνοντας υπόψη τη ροή εισερχόμενου αέρα μέσω αυτών.

Ανταλλαγή αέρα στον αχυρώνα

Τα βοοειδή, που συλλέγονται στο δωμάτιο, συμβάλλουν στη θέρμανση του. Ταυτόχρονα, κάθε αγελάδα εκπνέει περίπου 200 λίτρα διοξειδίου του άνθρακα ανά ώρα στον αχυρώνα. Αν προσθέσουμε την εξάτμιση από τα απορρίμματα, μια αυξημένη συγκέντρωση υδρόθειου, αμμωνίας, γίνεται σαφές γιατί τα ζώα αρρωσταίνουν. Οι βέλτιστες παράμετροι για τον μικροκλίμα εξαερισμό στο υπόστεγο των ζώων θα παρέχουν σε πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα 4 (για μεγάλες εκμεταλλεύσεις 6 φορές).

Η εξάτμιση ενός υπόστεγου για τη διατήρηση των χοίρων γίνεται φυσικά στη ζεστή εποχή με απλό αερισμό. Για το σκοπό αυτό ανοίγουν τα παράθυρα και οι πόρτες. Ένας αγωγός αέρα με τη μορφή ενός κυματοειδούς σωλήνα αφαιρείται μέσω μιας οροφής ή τοίχου και λειτουργεί σε κρύο καιρό. Με αναποτελεσματική πρόσφυση, μπορεί να βελτιωθεί με την εγκατάσταση ενός θερμαντήρα στη βάση της κουκούλας. Στη θερμή περίοδο, μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του αχυρώνα μπορεί να σταματήσει τη φυσική κίνηση των ρευμάτων αέρα. Προκειμένου να μην δημιουργηθούν ρεύματα, τα μεγέθη ανοίγματος οπών 120 x 120 mm τοποθετούνται σε ένα τοίχο, αλλά σε διαφορετικά ύψη.

Προσοχή παρακαλώ! Ο αερισμός στο υπόστεγο για τους χοίρους υπολογίζεται από την εισροή: 1 mcc / h αέρα απαιτείται για 1 λεπτό της μάζας του ζώου. Πρέπει, αφενός, να διασφαλίσει την αεροπορική ποδηλασία, αφετέρου - να αποκλείσει τα σχέδια. Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούμενος, εξερχόμενος αέρας απομακρύνεται από τους τροφοδότες, τα εργαλειομηχανές, συμπληρώνοντας φρέσκο.

Σε μία υλοποίηση, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός σε ένα υπόστεγο ζωικού κεφαλαίου αποτελείται από έναν συμπιεστή αέρα τύπου VKO τοποθετημένο στην οροφή. Το ρεύμα τροφοδοσίας προέρχεται από τα πάνω, περνώντας μέσα από τον διαχωριστή, καλύπτει όλο το δωμάτιο, αποτρέπει την παρουσία ψυχρών ζωνών. Απορρίμματα απόβλητα, εξάτμιση αφαιρείται μέσω του εξαερισμού στα παράθυρα του pigsty.

Εξαερισμός σε υπόστεγο για τη διατήρηση κοτόπουλων

Η έλλειψη οξυγόνου στα πουλερικά προκαλείται από την υπερπροσφορά του εναέριου χώρου με νιτρίδιο του υδρογόνου (αμμωνία), υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα. Για να βελτιώσετε την όρεξη, την αύξηση του σωματικού βάρους, μερικές φορές απλά πρέπει να οργανώσετε μια υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα στο σπίτι.

Ο εξαερισμός στο υπόστεγο για τα κοτόπουλα επιτρέπει:

 • ομαλοποίηση της συγκέντρωσης υγρασίας στον αέρα που απελευθερώνεται από το πουλί κατά την αναπνοή. εξατμίζεται από τα τρόφιμα, τα απορρίμματα?
 • εξάλειψη της δυσοσμίας ·
 • αφαιρέστε τους ατμούς αμμωνίας από την αποσύνθεση των περιττωμάτων των πτηνών.
 • σε μια θερμότητα για τη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα μέσα σε ένα κοτόπουλο coop, προωθώντας την ωοτοκία.

Για να εξοπλιστεί ένας φυσικός εξαερισμός σε ένα υπόστεγο για ένα πουλί, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένας αγωγός εξαερισμού από καλά τοποθετημένες σανίδες. Χωρίστε το κατά μήκος της διασταύρωσης σε δύο υδρορροές. Ο ένας χρησιμεύει για την παροχή αέρα, ο άλλος για την αποστράγγιση. Ξύλινα κιβώτια βρίσκονται στον αχυρώνα έτσι ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν, να κλείσουν ή να ανοιχθούν ανάλογα με την κατάσταση.

Ο κλάδος εξόδου αφήνει πάνω από την άκρη της οροφής. Συνδέεται σε ξύλινη βάση. Η διατομή του σωλήνα στην έξοδο δεν είναι μικρότερη από 300 mm. Για την προστασία από την είσοδο των εντόμων, των μικρών πτηνών, των τρωκτικών και των συντριμμιών από πάνω, η τρύπα κλείνει με ένα πλέγμα. Από την βροχόπτωση προστατεύεται από ένα "μύκητα" ή "ομπρέλα".

Ένα άλλο κύκλωμα αερισμού. Δύο σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο ή πλαστικό με διατομή 100-150 mm είναι τοποθετημένοι κάθετα στις γωνίες κατά μήκος της διαγώνιας. Μπορούν να είναι τετράγωνα ή στρογγυλά. Προκειμένου η ώση να είναι αποτελεσματική, οι συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του αγωγού είναι πλήρως σφραγισμένες. Η εισροή είναι εξοπλισμένη με έναν αποσβεστήρα που ρυθμίζει την παροχή, δεν φτάνει στο πάτωμα κατά 0,3 m. Η κουκούλα εκτείνεται μέχρι την οροφή. Ανύψωση πάνω από την οροφή και στις δύο περιπτώσεις (εξάτμιση, εισροή) - 1,5 μ. Ο σχηματισμός συμπυκνώματος, ο πάγος στον αγωγό εξαγωγής παρεμποδίζεται από τη θερμική μόνωση του σωλήνα. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται ορυκτοβάμβακας. Η θέρμανση μπορεί να γίνει με την κατασκευή ενός ξύλινου κουτιού. Μεταξύ των τοίχων του και ένα σωλήνα ξηρό πριονίδι χύνεται.

Αχυρώνας για τη διατήρηση προβάτων

Η καλλιέργεια προβάτων σε ένα προσωπικό αγρόκτημα σε έναν προσαρμοσμένο αχυρώνα είναι δυνατή σε περίπτωση έλλειψης ρεύματος. Αποφύγετε τους θα βοηθήσει το tambour, σφράγιση τρύπες και ρωγμές. Μια άλλη μάστιγα για τα ζώα - υγρασία, που οδηγεί στην εμφάνιση ελμινθών ασθενειών. Η ευάεστη ατμόσφαιρα θα αραιώνεται με εισροή καθαρού αέρα τουλάχιστον 8 κυβικών μέτρων κάθε ώρα. Μπορεί να παρέχει τροφοδοσία και εξαγωγή ή φυσικό εξαερισμό με ένα κυκλικό (τετράγωνο) τμήμα που αντλείται από την κορυφογραμμή της οροφής. Στο κάτω άκρο, είναι εγκατεστημένη μια πύλη, η οποία ρυθμίζει την εκροή αέρα. Στο επάνω άκρο του σωλήνα, φυτεύεται ένας εκτροπέας, αυξάνοντας 0,5-0,7 πάνω από την οροφή.

Η απόφαση για τη διατήρηση των πουλερικών και των ζώων στον αχυρώνα απαιτεί την οργάνωση κανονικών συνθηκών για αυτούς. Εφαρμόζεται από τους κανόνες του εξαερισμού θα αποτρέψει την απώλεια των ζώων, την αύξηση του αριθμού των ζώων και τη βελτιστοποίηση του κόστους των ζωοτροφών.

Πώς να εξοπλίσετε τον εξαερισμό σε ένα γουρουνάκι: κανόνες και σχέδια

Εκτός από τα τρόφιμα και το νερό, για ταχεία ανάπτυξη και καλή υγεία, τα ζώα χρειάζονται επίσης ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε αγρόκτημα - από ένα μικρό νοικοκυριό έως ένα τεράστιο αγροτεμάχιο - πρέπει να διαθέτει εξαερισμό με επαρκή χωρητικότητα.

Ιδιαίτερα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε αυτό το ζήτημα στην κατασκευή μεγάλων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες θα περιέχουν εκατοντάδες ζώων. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα σχέδια και τους κανόνες για τη ρύθμιση των συστημάτων εξαερισμού τόσο για τα "ιδιωτικά" μικρά χοιροστάσια όσο και για τα μεγάλα συγκροτήματα.

Γιατί είναι σημαντικό να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού στο αγρόκτημα;

Το σύστημα εξαερισμού εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • παρέχει ζώα με οξυγόνο.
 • διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας (το χειμώνα, η υγρασία μπορεί να συμβεί σε ένα ζεστό δωμάτιο κλειδωμένο).
 • διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο θερμοκρασίας (το καλοκαίρι σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο θα υπάρξει θερμότητα, και σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο θα υπάρξει μια πιο άνετη θερμοκρασία)?
 • αφαιρεί δυσάρεστη οσμή.
 • απομακρύνει την αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα (τα οποία απελευθερώνονται από την κοπριά των χοίρων και είναι επιβλαβή για το σώμα σε μεγάλες συγκεντρώσεις).

Εάν ένα ευνοϊκό μικροκλίμα διατηρείται στο δωμάτιο - το αγρόκτημα χοίρων αποκτά τέτοια πλεονεκτήματα:

 • η κανονική γονιμότητα της αγέλης διατηρείται ·
 • Η νεαρή ανάπτυξη είναι πιο πιθανό να επιβιώσει και να αναπτυχθεί κανονικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.
 • Οι χοίροι συνήθως κερδίζουν βάρος.
 • η συμπεριφορά των ζώων διατηρείται σύμφωνα με τον κανόνα: δεν γίνονται ανήσυχοι ή αντίθετα υπερβολικά υποτονικές.
 • στην αίθουσα μπορείτε να τοποθετήσετε το εκτιμώμενο πληθυσμό (ενώ σε ένα δωμάτιο με κακό εξαερισμό είναι απίθανο να είναι χωρίς προβλήματα τοποθετήσετε όσες χοίροι ως χώρος επιτρέπει)?
 • ο κίνδυνος των ασθενειών μειώνεται.

Και αντίστροφα: κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα ζώα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθούν. Υπερβολική υγρασία - οδηγεί σε ασθένειες

Ποιο θα πρέπει να είναι το μικροκλίμα: η θερμοκρασία και η υγρασία μέσα στο χοιροστάσιο

Ένα από τα κύρια καθήκοντα του συστήματος εξαερισμού είναι να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Αν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι φυσιολογική για τα ζώα, θα αναπτυχθούν καλύτερα και λιγότερο πόνος.

Σε ένα χοιρινό, το μικροκλίμα πρέπει να είναι εντός των ακόλουθων ορίων:

για τη διατήρηση χοίρων, χοιρομητέρων, αγριόχοιρων

για την αποκατάσταση νεαρών ζώων

για το περιεχόμενο που ζητείται κατά την περίοδο της πάχυνσης (μέχρι 160 ημέρες μετά τη γέννηση)

- στη δεύτερη περίοδο πάχυνσης (περισσότερες από 160 ημέρες μετά τη γέννηση)

για τη διατήρηση των χοιρομητέρων για 7-10 ημέρες πριν από τον τοκετό

για την αποχέτευση των χοίρων

Η δημιουργία χωριστών χώρων για τη διατήρηση των "διαφορετικών" ζώων είναι πραγματική εκτός από τα μεγάλα σύμπλοκα χοίρων. Σε άλλες περιπτώσεις, επιτρέπονται ελαφρές αποκλίσεις από τους δείκτες, αλλά μόνο προς τη μεγαλύτερη κατεύθυνση (δηλαδή, ελαφρώς θερμότερο - είναι δυνατόν να γίνει, πιο κρύο - ανεπιθύμητο).

Σημαντική απόχρωση: σε χαμηλότερη θερμοκρασία (κάτω από το συνιστώμενο) κατά τη διάρκεια της πάχυνσης, το κέρδος βάρους θα πέσει. Και κάθε πτυχίο θα παίξει κάποιο ρόλο.

Τι επηρεάζει τον υπολογισμό του συστήματος;

Ο υπολογισμός του καθεστώτος επηρεάζεται από:

 1. Η ένταση του δωματίου. Όσο περισσότερο είναι - τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το σύστημα εξαερισμού. Σε δωμάτια με μεγάλο όγκο φυσικών συστημάτων εξαερισμού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και χρειάζονται μόνο εισαγωγή αέρα.
 2. Αριθμός χοίρων. Τα περισσότερα κεφάλια θα περιέχονται - τόσο περισσότερο οξυγόνο θα χρειαστούν.
 3. Κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι μέσες θερμοκρασίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους και ο αριθμός και η συχνότητα των βροχοπτώσεων (που μπορεί να επηρεάσουν την υγρασία). Στις ψυχρές περιοχές, εκτός από το σύστημα εξαερισμού, είναι επίσης απαραίτητο να εξοπλίζονται και ισχυρά συστήματα θέρμανσης. Σε περιοχές με υψηλή υγρασία - πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού ή / και να προστεθούν επιπλέον αφυγραντήρες.
 4. Χοίρειο σπίτι θέση. Εάν το δωμάτιο δεν θα σταθεί σε μια ανοιχτή περιοχή στην πεδιάδα - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό σύστημα (εάν ο πληθυσμός θα είναι μικρός). Σε άλλες περιπτώσεις (το δωμάτιο καλύπτεται από τον άνεμο από άλλα κτίρια ή δέντρα ή βρίσκεται στην πεδιάδα) - πρέπει να κάνετε μόνο ένα αναγκαστικό σύστημα.
 5. Κατεύθυνση ανέμου. Το κτίριο πρέπει να αντιμετωπίσει την προς τα εμπρός πλευρά.

Πώς να υπολογίσετε;

Δ Το κύριο κριτήριο είναι το ποσοστό της ανταλλαγής αέρα. Θα πρέπει να είναι:

 • το χειμώνα: έως 4-5 φορές την ώρα.
 • το καλοκαίρι: 10-15 φορές την ώρα.

Δηλαδή, το χειμώνα για 1 ώρα ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ενημερωθεί 4-5 φορές.

Για να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, χρειάζεστε:

 1. Υπολογίστε την ένταση του δωματίου: πολλαπλασιάστε την περιοχή με το ύψος της οροφής.
 2. Ο όγκος πολλαπλασιάζεται με τη μέγιστη απαιτούμενη πολλαπλότητα - στην περίπτωσή μας κατά 15.
 3. Στην ιδανική περίπτωση - κάντε ένα μικρό περιθώριο απόδοσης.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα υπολογισμού: έχουμε οι χοίροι narnik με έκταση 100 μ ² και ύψος οροφής 2,3 μ καθορίζεται από τον όγκο του :. 100 x 3 = 300 m ³.

Τώρα 300 πολλαπλασιάζεται με 15 = 4500. Τόσοι πολλοί "κύβοι" αέρα στον εξαερισμό μας πρέπει να παρέχουν για 1 ώρα στο μέγιστο φορτίο.

Συστήματα εξαερισμού για την έναρξη της ανταλλαγής αέρα

Σύμφωνα με την αρχή της διέγερσης των συστημάτων ανταλλαγής αέρα χωρίζονται σε τέτοιες επιλογές:

 1. Φυσικός εξαερισμός - μην χρησιμοποιείτε καθόλου ανεμιστήρες.
 2. Οι εξαναγκασμένοι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται τόσο για την κουκούλα όσο και για την εισροή.
 3. Φυσικά αναγκασμένοι - ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται είτε για την κατάρτιση (πιο συχνά) είτε για την εισροή (πολύ σπάνια).

Το φυσικό σχήμα είναι καλό για την απλότητα και τη φθηνότητα του. Η συσκευή του δεν απαιτεί εγκατάσταση συστήματος αγωγών, εγκατάσταση και σύνδεση ηλεκτρικού εξοπλισμού (και πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος για αυτό). Αλλά τα μειονεκτήματα της είναι σημαντικά:

 • Οι επιδόσεις εξαρτώνται από τον καιρό: άνεμος (κατεύθυνση και αντοχή), πίεση, θερμοκρασία.
 • η απόδοση μπορεί να προσαρμοστεί πολύ χονδρικά.
 • η απόδοση είναι χαμηλή (σε σύγκριση με τα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού) ·
 • Το καλοκαίρι, η απόδοση του συστήματος μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν.
 • Το χειμώνα, λόγω ανακριβών προσαρμογών, το κόστος θέρμανσης μπορεί να αυξηθεί - λόγω του υπερβολικού πάγου αέρα.

Ας καταλήξουμε στο συμπέρασμα: αυτό το σχέδιο αφορά κυρίως στον αχυρώνα ή σε ένα μικρό αγρόκτημα ή / και αν το σύμπλεγμα των χοίρων βρίσκεται σε μια θερμή περιοχή.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ή αν είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια σταθερή ανταλλαγή αέρα με υψηλή χωρητικότητα, το μόνο λογικό είναι το αναγκαστικό ή φυσικά υποχρεωτικό σύστημα.

Πρόγραμμα εξαερισμού για ένα μικρό γουρουνάκι: το κάνετε μόνοι σας (+ αναθεώρηση βίντεο του τελικού διαλύματος)

Η απλούστερη έκδοση είναι κατάλληλη, αν πρέπει να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού με τα χέρια σας σε ένα μικρό χοιρινό - για πολλά ζώα. Αυτό ισχύει για τους αγρότες που κρατούν τους χοίρους στο δικό τους οικόπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση, η εισροή οργανώνεται μέσω θυρών και / ή παραθύρων. Η μόνη απόχρωση: εάν η περιοχή σας έχει κρύους και μακρινούς χειμώνες, τότε αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι κατάλληλη - το δωμάτιο θα είναι πολύ κρύο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σωστό να κάνετε εισροή μέσω του μονωμένου σωλήνα με έναν αποσβεστήρα, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτεται από παγετούς. Τα παράθυρα σε ένα τέτοιο δωμάτιο μπορούν γενικά να σφραγιστούν για το χειμώνα και να γίνουν μικρά.

Η αφαίρεση του αέρα μπορεί να οργανωθεί με δύο τρόπους:

 1. Μέσω μιας καμινάδας με φυσικό τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, ο σωλήνας είναι τοποθετημένος στον τοίχο, ο οποίος είναι απέναντι από το σημείο εισροής. Θα πρέπει να βγαίνει από την κορυφή του δωματίου (κάτω από την οροφή), μέσω του τοίχου ή μέσω της οροφής, και να εμφανίζεται πάνω από το επίπεδο της οροφής.
 2. Μέσα από μια καμινάδα με ανεμιστήρα (αναγκαστικό σύστημα). Αυτό το σχέδιο είναι πολύ καλύτερο: ένας ανεμιστήρας εργασίας θα προσφέρει σταθερή πρόσφυση. Ο αέρας θα αφαιρεθεί καλύτερα.

Κατ 'αρχήν, σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη επιλογή (με ανεμιστήρα) είναι πιο βολική. Κατά την εφαρμογή, δεν είναι πολύ πιο περίπλοκο και ακριβό, και όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, είναι πολύ καλύτερα.

Οι αεραγωγοί (τόσο τροφοδοσία όσο και καυσαερίων) είναι οι ευκολότεροι κατασκευαστές συνηθισμένων πλαστικών σωλήνων, με διάμετρο έως 150 mm περίπου.

Η απόδοση του ανεμιστήρα θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον όγκο του δωματίου πολλαπλασιασμένο με 15. Αυτή είναι η μέγιστη τιμή, με ένα τεράστιο περιθώριο. Ως επιλογή - για ένα μικρό pigsty μπορείτε να κάνετε και να μοντελοποιήσετε πιο αδύναμο: για να υπολογίσετε το πολλαπλασιασμό ο όγκος μπορεί να είναι 10-12.

Σχέδια του συστήματος για ένα μεγάλο αγρόκτημα χοίρων

Εξασφαλίστε την ανταλλαγή αέρα για ένα μεγάλο συγκρότημα χοίρων - η εργασία είναι πιο περίπλοκη. Σχεδόν πάντα, τέτοια κτήρια γίνονται με τη μορφή ενός ορθογωνίου - αυτή είναι η έκδοση που θα εξετάσουμε.

Μπορείτε να εφαρμόσετε το σύστημα με διάφορους τρόπους:

 1. Σχέδιο στέγης (ή ορυχείο).
 2. Διαμήκης.
 3. Σήραγγα.
 4. Εγκάρσια.

Αυτές οι επιλογές δεν είναι οι μόνες, αλλά οι συνηθέστερες για τις μεγάλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κάθε σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί ως ένα φυσικό σύστημα (χωρίς ανεμιστήρες), και με τη μορφή της αναγκαστικής (με ανεμιστήρες). Συνήθως οι οπαδοί μπαίνουν στην κουκούλα, αλλά για μεγάλα αγροκτήματα - τότε η εισροή μπορεί επίσης να αναγκαστεί.

Ποιο σχήμα είναι καλύτερο - δεν μπορείτε να πείτε: οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα μόνο στη θέση των σημείων εισροής και εκροής.

Παρακάτω, εξετάζουμε κάθε επιλογή λεπτομερέστερα.

Οροφή (ορυχείο)

Στην περίπτωση αυτή, τα σημεία εισροής βρίσκονται σε δύο απέναντι τοίχους, σε όλο το μήκος τους. Εξαερισμός εξαγωγής - τοποθετημένο στο κέντρο της οροφής.

2 υλοποιήσεις του σκελετού οροφής

Αποτελεί 3 παράλληλες γραμμές: σε δύο τοίχους από κάτω υπάρχει μια εισροή, στο κέντρο - ένα εκχύλισμα. Ο αέρας περνά από τις δύο πλευρές των τοίχων και αφαιρείται στο κέντρο του δωματίου.

Υπάρχει μια ακόμη παραλλαγή ενός τέτοιου σχεδίου: το σημείο εισροής βρίσκεται σε ένα τοίχωμα και το εκχύλισμα εξάγεται μέσω της οροφής κοντά στον απέναντι τοίχο.

Διαμήκης

Στην περίπτωση αυτή τα σημεία εισροής βρίσκονται σε όλο το μήκος και των δύο μεγάλων τοίχων. Η αφαίρεση του αέρα - πραγματοποιείται σε ένα από τα άκρα του κτιρίου.

Το αντίθετο άκρο παραμένει «κωφό»: δεν έχει εισροή ούτε εξαγωγή.

Σήραγγα

Το σχήμα αυτό είναι παρόμοιο με το διαμήκιο: ο αέρας αφαιρείται από ένα από τα ακραία τοιχώματα.

Διαφορά στον παραπόταμο: δεν γίνεται σε όλο το μήκος των μακριών τοίχων, αλλά μόνο σε ένα μικρό μέρος τους, το οποίο είναι πιο κοντά στο δεύτερο άκρο. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας μετακινείται από δύο γωνίες από το ένα άκρο του χοιροστάτη στον απέναντι τοίχο - όπως μια σήραγγα.

Εγκάρσια

Η διάταξη οργανώνεται ως εξής: τα σημεία εισροής και απομάκρυνσης του αέρα βρίσκονται σε δύο απέναντι μακρινούς τοίχους.

Μέσω ολόκληρου του μήκους ενός αέρα τοίχου (ανεμιστήρες, βαλβίδες ή ανεμιστήρες). Σε όλο το μήκος του απέναντι τοίχου - εγκαθίστανται οι ανεμιστήρες εξαγωγής (ή οι σωλήνες εξάτμισης εκτρέπονται).

Ποιος εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συστήματα εξαερισμού σε μεγάλα συγκροτήματα;

Δίνουμε μόνο έναν γενικό κατάλογο - ο ακριβής εξοπλισμός, ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά του καθορίζονται πάντα ξεχωριστά.

 1. Άξονες εξαερισμού.
 2. Εξαγωγή και τροφοδοσία τζακιών.
 3. Βαλβίδες στέγης.
 4. Εισαγωγές αέρα τροφοδοσίας.
 5. Θερμαντήρες - άμεση και έμμεση θέρμανση.
 6. Ανεμιστήρες: οροφή, παράθυρο, επιτάχυνση, ορυχείο, πύργος.

Εργαλεία αυτοματισμού

Για παρακολούθηση και έλεγχο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής:

 1. Αισθητήρας θερμοκρασίας.
 2. Αισθητήρας υγρασίας.
 3. Αυτοματισμός για τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων.
 4. Σερβοκινητήρες για τη ρύθμιση ή το άνοιγμα και το κλείσιμο των βαλβίδων των αξόνων εξαερισμού.
 5. Σταθμός ελέγχου εξαερισμού (για συλλογή μετρήσεων και παρακολούθηση του συστήματος σε ένα μέρος).

Σε μεγάλα συγκροτήματα χοίρων, το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί τέλεια - ακόμη και οι μικρές αποκλίσεις του μικροκλίματος σε μεγάλους όγκους (με ένα μεγάλο κοπάδι) μπορούν να δώσουν αξιοσημείωτο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην βασίζεται στην προσοχή του ανθρώπου, αλλά στην αυτοματοποίηση.

Κατάλληλος εξοπλισμός εξαερισμού στον αχυρώνα

Ένα υπόστεγο είναι ένας τόπος όπου πολλοί κύριοι εκτρέφουν αγροτικά ζώα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κοτόπουλα και κουνέλια. Προκειμένου τα ζώα να είναι υγιή, να μεγαλώνουν και να δίνουν έναν καλό απόγονο, είναι απαραίτητο να διατηρούνται οι βέλτιστες συνθήκες μικροκλίματος στο δωμάτιο. Χωρίς αερισμό, η διατήρηση της φρεσκάδας, της υγρασίας και της θερμοκρασίας είναι προβληματική. Ας αναλύσουμε το ζήτημα του πώς να κάνετε τον αερισμό στο υπόστεγο με τα χέρια σας.

Ένας αχυρώνας είναι ένα δωμάτιο που χρειάζεται επίσης ένα σύστημα εξαερισμού

Γενικές πληροφορίες

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που κατέχουν ζώα σε έναν αχυρώνα χωρίς εξαερισμό:

 1. Βίδες. Είναι επιβλαβείς όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα. Η παρουσία των ρευμάτων κατά τη διάρκεια του εξαερισμού αυξάνει την πιθανότητα μιας ασθένειας των ζώων.
 2. Η έλλειψη εισαγωγής αέρα το καθιστά μολυσμένο και στάσιμο.
 3. Υψηλή υγρασία - ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλας και μύκητα.

Ο εξοπλισμός αερισμού στον αχυρώνα δεν είναι εύκολο έργο. Το πρόσωπο κατά την εγκατάσταση του συστήματος της κλασσικής ανταλλαγής αέρα και εξαγωγής αντιμετωπίζει τρία προβλήματα:

 • υψηλή υγρασία;
 • μείωση της μέσης θερμοκρασίας δωματίου.
 • την κατάψυξη και την επικάλυψη του σωλήνα εξάτμισης.

Η παρουσία τέτοιων προβλημάτων είναι ασυμβίβαστη με τη συντήρηση των ζώων, επομένως είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί ένα σχέδιο με μια σειρά από χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να λύσετε τις δυσκολίες με την υπερψύξη και την υγρασία με δύο τρόπους. Η πρώτη μέθοδος, η χρήση στην κατασκευή και το φινίρισμα των υλικών υπόστεγα που απορροφούν την υγρασία καλά. Τέτοια υλικά περιλαμβάνουν: ασβέστη, πριονίδι, άχυρο, σανό, βρύα και τύρφη. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά μπορούν να τοποθετηθούν σε κουτιά ή να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά απορρίμματα, αντικαθιστώντάς το περιοδικά.

Συνιστάται η χρήση τύρφης, καθώς μπορεί να απορροφήσει έναν όγκο υγρασίας που είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από το δικό του μέγεθος. Πριονίδια πρέπει να είναι αποξηραμένα, υγρό υλικό θα δώσει υγρασία, και δεν απορροφούν.

Ο δεύτερος τρόπος, ο εξοπλισμός δίπλα στην είσοδο του θερμαντήρα. Μια τέτοια μέθοδος είναι επικίνδυνη και σπατάλη. Ο εξοπλισμός θα καταναλώνει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια και η εργασία του δημιουργεί κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μόνο ένας θερμαντήρας λαδιού ή υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να εγκατασταθεί. Η παρουσία του θα επιτρέψει την ξήρανση φρέσκου εισερχόμενου αέρα. Ο θερμαντήρας πρέπει να βρίσκεται σε απομονωμένη θέση. Το κύριο πλεονέκτημα του εξοπλισμού θέρμανσης είναι η λύση δύο εργασιών ταυτόχρονα: αφαίρεση της υγρασίας και θέρμανση του αέρα.

Στο υπόστεγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα εξαερισμού δύο τυπικών τύπων:

Το φυσικό σύστημα σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η ανταλλαγή αέρα να γίνεται μόνο λόγω της κατάλληλης διάταξης των σωλήνων. Το αναγκαστικό σύστημα λειτουργεί με πρόσθετο εξοπλισμό (ανεμιστήρες).

Τα δίκτυα με ενσωματωμένους ανεμιστήρες είναι πιο αποτελεσματικά και βολικά σε λειτουργία, καθώς επιτρέπουν την ακριβή ρύθμιση του μικροκλίματος στο δωμάτιο. Αλλά ο εξαερισμός αυτός είναι πιο ακριβός και περίπλοκος.

Για έναν αχυρώνα με κοτόπουλα, κουνέλια και άλλα ζώα, ένα φυσικό σύστημα είναι κατάλληλο. Τα κύρια μειονεκτήματά του είναι η χαμηλή παραγωγικότητα κατά τη θερινή περίοδο, όταν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία στο δρόμο και η εξάρτηση από καιρικές συνθήκες (βροχόπτωση, άνεμος).

Συσκευή και κύκλωμα

Μια σημαντική προϋπόθεση για την εγκατάσταση αποτελεσματικού εξαερισμού είναι ο ακριβής και ικανός σχεδιασμός. Το λεπτομερές σχέδιο εξαερισμού θα σας επιτρέψει να λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις και να συμμορφωθείτε με τις απαιτήσεις κατά την εκτέλεση των εργασιών. Το σύστημα εξαερισμού στον αχυρώνα είναι αρκετά απλό:

 • Το δίκτυο τροφοδοσίας με πλέγματα και μάνδαλο.
 • Εξόρυξη με εκτροπέα και βαλβίδα.
 • ανεμιστήρα και θερμαντήρα (με αναγκαστικό σύστημα).

Όταν ρυθμίζετε το φυσικό σύστημα εξαερισμού, είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε τις οπές εισόδου σε έναν τοίχο (με τη μορφή παραθύρων) και να τις χωρίσετε από ένα διαμέρισμα από το κυρίως δωμάτιο. Το διαμέρισμα πρέπει να έχει μια οπή στην οροφή.

Ο ψυχρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω των "παραπόταμων", πέφτει. Όταν θερμαίνεται, "ρέει" μέσω του διαφράγματος. Ένα τέτοιο σύστημα σας επιτρέπει να προστατεύετε τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται κοπάδια πουλιών ή κουνελιών από υπερψύξη και κατάψυξη. Ο σωλήνας εξαγωγής, τοποθετημένος στην οροφή, θα επιτρέψει την απομάκρυνση του "εξαντλημένου" αέρα.

Σχέδιο ροής αέρα με σύστημα φυσικού αερισμού στο υπόστεγο

Στο ανώτατο όριο του κεντρικού δωματίου υπάρχουν τρύπες. Μέσω αυτών, φρέσκο ​​και ζεστό αέρα εισέρχεται στα ζώα. Στο πάτωμα του κεντρικού δωματίου υπάρχουν τρύπες στο υπόγειο. Μέσα από αυτά, ο αέρας εξόδου απορρίπτεται. Στο υπόγειο υπάρχει ένας σωλήνας κουκούλας.

Σχέδιο ροής αέρα με εκσυγχρονισμένο φυσικό σύστημα εξαερισμού στον αχυρώνα

 1. Σωλήνες της απαιτούμενης διαμέτρου και διαμόρφωσης. Εάν υπάρχει εξαερισμός μέσω της οροφής, υπάρχουν αρκετοί ευθύγραμμοι αγωγοί. Αν η έξοδος γίνεται μέσω τοίχου, τότε απαιτούνται τα στοιχεία γωνίας σύνδεσης.
 2. Deflectors.
 3. Θερμαντήρας.
 4. Βαλβίδες ή βύσματα.
 5. Σκάλισμα.
 6. Στοιχεία στερέωσης και στερέωσης.
 7. Ανεμιστήρας (αν το σύστημα είναι αναγκασμένο).
 8. Θερμαντήρας.

Εάν η ηλεκτρική ενέργεια είναι τοποθετημένη παράλληλα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε να αγοράσετε όλα τα απαραίτητα υλικά (καλώδια, διακόπτες, πρίζες). Οι διακόπτες και οι πρίζες πρέπει να είναι αδιάβροχες.

Οδηγίες και συστάσεις

Πόσο σωστά θα γίνει ο εξαερισμός σε ένα υπόστεγο για τα ζώα στα χέρια; Εξετάστε την επιλογή της εγκατάστασης της ανταλλαγής αέρα σε ένα νέο κτίριο, το οποίο δεν επιβαρύνεται ακόμα με πρόσθετες δυσκολίες. Τοποθετούμε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής με ορισμένες προσθήκες που λαμβάνουν υπόψη τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο υπόστεγο.

Ο σωστός εξαερισμός στο υπόστεγο με τα χέρια σας τοποθετείται ως εξής (γενικές οδηγίες βήμα προς βήμα):

 1. Ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται μέσω οροφής ή τοίχου. Η βασική απαίτηση είναι ότι το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον 20 cm πάνω από το πάτωμα.
 2. Η διάμετρος των σωλήνων "στην είσοδο" και στην "έξοδο" πρέπει να είναι ίδια. Είναι αρκετοί σωλήνες διαμέτρου 100-150 mm.
 3. Το κάτω άκρο του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή (όχι περισσότερο από 5-10 cm από την οροφή). Η διαφορά στη διάταξη των άκρων σωλήνων βελτιώνει σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα.
 4. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι προσεκτικά μονωμένος. Προστασία από χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητη για την προστασία από τη συμπύκνωση, η οποία θα οδηγήσει στον σχηματισμό παγετού. Η συσσώρευση παγετού είναι η αιτία της διακοπής της κίνησης του αέρα. Ως θερμαντήρας είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ορυκτός μαλτός ή να εξοπλιστεί γύρω από ένα σωλήνα ένα κουτί γεμάτο με πριονίδι.
 5. Ο σωλήνας "στην έξοδο" πρέπει να ανυψωθεί πάνω από την οροφή κατά τουλάχιστον 150 cm.
 6. Οι οπές εισόδου πρέπει να προστατεύονται από τα τρωκτικά και τα έντομα από ένα πλέγμα.
 7. Η ανώτερη έξοδος των σωλήνων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με έναν εκτροπέα ή παρόμοια προστατευτική συσκευή κατασκευασμένη από τα ίδια τα χέρια. Ο εκτροπέας όχι μόνο θα προστατεύει το σωλήνα από τα φύλλα, το χιόνι, τη βρωμιά και τη σκόνη, αλλά επίσης θα αυξήσει σημαντικά τον εξαερισμό του αέρα.
 8. Για να αυξήσετε την ώθηση, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρα στον σωλήνα "εξόδου". Στον παραπόταμο δεν μπορεί να ρυθμιστεί ο ανεμιστήρας.
 9. Και οι δύο σωλήνες βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου και τοποθετούνται κατακόρυφα. Είναι εξοπλισμένα με πτερύγια, για ελεύθερη επικάλυψη (ρύθμιση) της εισαγωγής ή εξόδου αέρα.

Πρόγραμμα εξαερισμού στον αχυρώνα

Ως δίκτυο παροχής, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε παράθυρο ή πόρτα. Μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγήσει στην υπερψύξη του δωματίου. Ο σωλήνας θα επιτρέψει τη ζεστή ανάμειξη του θερμού αέρα με το κρύο στην είσοδο του δωματίου.

Για την εκτροφή κουνελιών και κοτόπουλων, κατασκευάζονται συχνά υπόστεγα δύο ορόφων ή κουκέτα. Εγκαταστάσεις διαφόρων επιπέδων είναι εξαιρετικές για τα κοτόπουλα σε ένα κοπάδι. Στις εγκαταστάσεις αυτές, το σύστημα εξαερισμού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Μπορείτε να το κανονίσετε με δύο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι η κατασκευή ενός ενιαίου συστήματος εξαερισμού που διέρχεται και από τους δύο ορόφους. Μοιάζει με ένα κτίριο σε ένα σύστημα όπου χρησιμοποιείται η οροφή και το δάπεδο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο σύστημα εξαερισμού σε κάθε όροφο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι ακριβότερο, αλλά πιο αποτελεσματικό.

Εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού στο υπόστεγο με τα χέρια του

Κατά κανόνα, η συντήρηση κατοικίδιων ζώων, κοτόπουλων και άλλων ειδών πτηνών στο υπόστεγο απαιτεί εξαερισμό. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, οι κάτοικοι αυτού του δωματίου είναι συνεχώς μέσα σε αυτό. Στη διαδικασία της ζωής τους σε μια τεράστια ποσότητα αμμωνίας και διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνεται. Ο συνηθισμένος αερισμός του κτιρίου για τα ζώα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν είναι δυνατό λόγω των σοβαρών παγετών, καθώς και των ρευμάτων. Ως εκ τούτου, η παροχή καθαρού αέρα διεξάγεται με ένα εξολκέα, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με τα χέρια του.

Στο νοικοκυριό, απαιτούνται ειδικές κατασκευές για την εκτροφή αγελάδων, χοίρων, αιγών, προβάτων, κουνελιών και διαφόρων πτηνών. Για το σκοπό αυτό, η αίθουσα αχυρώνα είναι συνήθως εξοπλισμένη, η οποία περιλαμβάνει ξεχωριστά τετράγωνα για την εύρεση ζώων, την αποθήκευση αποθέματος και τη συγκομιδή χορτονομής. Για αυτό, δεν αρκεί για ένα κτίριο να είναι μόνο μονωμένο, πρέπει να έχει μια εξαιρετική ανταλλαγή αέρα.

Ελλείψει συστήματος εξαερισμού ή ακατάλληλης οργάνωσής του, τα μέσα διαβίωσης του ζωικού κεφαλαίου στον αχυρώνα καθιστούν τον αέρα ασταθή και δημιουργούν έλλειμμα οξυγόνου. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει δυσμενώς την υγεία των ζώων σε αυτό. Ιδιαίτερα ο εξωραϊσμός είναι απαραίτητος για τη βιασύνη των ειδών πουλιών.

Για τη διατήρηση της βέλτιστης υγρασίας μέσα στο κτίριο, τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή του είναι άχυρο, σανό και πριονίδι, που μπορούν να απορροφήσουν και να διατηρήσουν την υγρασία τέλεια. Απαντώντας στις απαιτήσεις της περιεκτικότητας σε ζώα, η θερμοκρασία κυμαίνεται από + 18 ° C έως + 22 ° C με υγρασία 80-85%. Σε περίπτωση απόκλισης αυτών των δεικτών, τα ζώα κινδυνεύουν από καταρροϊκές ασθένειες.

Ο κατάλληλα εξοπλισμένος αερισμός αποτρέπει αποκλίσεις από τον κανόνα και προάγει την κατάλληλη ανταλλαγή αέρα, η οποία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την πλήρη ανάπτυξη και αναπαραγωγή των ζώων.

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να μονώσετε το υπόστεγο. Αυτό το μέτρο θα αποτρέψει τη συμπύκνωση και την υγρασία. Η επιλογή του τύπου κουκούλας εξαρτάται από το σκοπό της δομής και τις απαιτήσεις για τις συνθήκες διατήρησης ορισμένων ζώων. Ο πολύ έντονος αερισμός οδηγεί στην ψύξη του δωματίου και την υπερψύξη του ζωντανού πλάσματος και η ελαχιστοποίηση της παροχής αέρα θα οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό διαφόρων μικροοργανισμών. Υπάρχουν οι παρακάτω τύποι ανταλλαγής αέρα:

 • Φυσικό, στο οποίο οι ροές του αέρα περνούν μέσα και έξω από το δωμάτιο κατά μήκος των καναλιών που είναι εξοπλισμένα για αυτό το σκοπό. Οι μάζες του αέρα κινούνται λόγω της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας εντός και εκτός του κτιρίου.
 • Αναγκάζεται όταν εμφανίζεται η κίνηση του αέρα λόγω πρόσθετων συσκευών.

Το πρώτο είδος εξαερισμού χώρου έχει πολλά μειονεκτήματα:

 • αδυναμία εκτίμησης της ικανότητας του συστήματος ·
 • απουσία ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας.
 • σχηματισμός περιοχών με σταθερό αέρα κατά την κυκλοφορία.
 • διείσδυση στο δωμάτιο μαζί με οξυγόνο σκόνης και διάφορα παθογόνα που περιέχονται στην ατμόσφαιρα.
 • η εξάρτηση του μικροκλίματος στο κτίριο από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.

Ο φυσικός αερισμός μπορεί να βελτιωθεί με βοηθητικό εξοπλισμό, όπως ελαφρύ άλογο (τοποθετημένο στην οροφή του κτιρίου) και σχάρες για αερισμό στους τοίχους. Το ελαφρύ άλογο είναι μια συσκευή που διαθέτει καμινάδα και συσκευή φωτισμού.

Χαρακτηριστικά της διάταξης ανταλλαγής αέρα

Ο αναγκαστικός (τεχνητός) εξαερισμός έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • δυνατότητα διόρθωσης των δεικτών μικροκλίματος ·
 • διαδικασία ταχείας ανταλλαγής αέρα ·
 • αποτελεσματική διάθεση δυσάρεστων οσμών ·
 • απουσία στάσιμων ζωνών στον αέρα.

Το μειονέκτημα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι μια περίπλοκη εγκατάσταση και σημαντικό κόστος υλικού.

Η τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο υπόστεγο είναι μια αρκετά κοινή λύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η διαδικασία εκτελείται ανεξάρτητα. Πριν από την εκτέλεση του έργου, είναι απαραίτητο να καθοριστεί ο τύπος της μελλοντικής ανταλλαγής αέρα, να εξοικειωθεί με το σχέδιό του και την αρχή λειτουργίας.

Η κύρια προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του εξαερισμού είναι ο αρμόδιος σχεδιασμός του πριν από την εγκατάσταση. Το λεπτομερές σχέδιο θα παράσχει την ευκαιρία να παρέχει όλες τις λεπτομέρειες και να τηρεί τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση. Περιλαμβάνει απλά στοιχεία:

 • Το δίκτυο εφοδιασμού είναι εξοπλισμένο με πύλη και πλέγματα.
 • εξάτμιση με αεροδυναμική διάταξη (εκτροπέας) ·
 • ανεμιστήρα και δομή θέρμανσης.

Κατά τη διάρκεια της δομής στήριξης του φυσικού αερισμού, συνιστάται να κάνει η θέση του τροφοδοτικού αέρος περνά μέσα από το ένα τοίχωμα (όπως τα παράθυρα) και την απομόνωση τους από το κύριο δωμάτιο με ένα διάφραγμα που έχει μία οπή οροφή. Μπαίνοντας στον αχυρώνα μέσα από τα ανοίγματα εισαγωγής, ο κρύος αέρας κατεβαίνει και στη συνέχεια, θερμαίνοντας, διασχίζει το διαμέρισμα. Ο εξερχόμενος αέρας αφαιρείται μέσω του σωλήνα εξαγωγής, ο οποίος εισέρχεται στην οροφή. Αυτό το είδος συστήματος προστατεύει τα ζωντανά πλάσματα από την υπερψύξη.

Διάγραμμα κίνησης αέρα με σύστημα φυσικού αερισμού

Οι σωλήνες εξαερισμού διαφέρουν ως προς το σχήμα και το υλικό που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή.

Αυτός ο εξαερισμός μπορεί να βελτιωθεί με τη βοήθεια της οροφής και του δαπέδου. Ο νωπός αέρας που περνάει από παράθυρα ή άλλα περάσματα που προορίζονται για το σκοπό αυτό πέφτει σε ένα ειδικό δωμάτιο με άνοιγμα ανοίγματος στη σοφίτα. Θερμαινόμενος αέρας ανεβαίνει μέσω αυτών των ίδιων οπών. Στη συνέχεια, ο φρέσκος και θερμός αέρας περνά μέσα από τους διαδρόμους στην οροφή της κύριας αίθουσας στα ζώα. Στο πάτωμα αυτού του δωματίου υπάρχουν τρύπες που εισέρχονται στο υπόγειο και προορίζονται για την εκκένωση του αέρα εξαγωγής. Με τη σειρά του, τοποθετείται μια καμινάδα στο υπόγειο.

Το σχήμα της κίνησης του αέρα με εκσυγχρονισμένο σύστημα φυσικού αερισμού

Για να εκτελέσετε εργασίες σχετικά με την εγκατάσταση του εξαερισμού στο υπόστεγο είναι εντός της εξουσίας ακόμη και απλός. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί κάποια προσπάθεια, γι 'αυτό αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Για τη διευθέτηση θα απαιτηθούν τα ακόλουθα υλικά:

 • σωλήνες με την απαραίτητη διάμετρο και σχήμα.
 • γωνιακά στοιχεία για τη σύνδεση των σωλήνων (αν το τερματικό είναι τοποθετημένο μέσω ενός τοίχου).
 • εκτροπείς.
 • υλικά για μόνωση.
 • βύσματα ή μάνδαλα.
 • σχάρα;
 • Στοιχεία στερέωσης και στερέωσης.
 • ανεμιστήρας (για αναγκαστικό σύστημα);
 • θέρμανσης.

Με την παράλληλη τοποθέτηση των ηλεκτρικών επικοινωνιών, είναι απαραίτητο να αγοράσετε όλα τα υλικά που απαιτούνται για αυτό, με ιδιότητες υγρασίας (καλώδια, πρίζες, διακόπτες).

Ένας σωλήνας οροφής εγκαθίσταται μέσω της οροφής ή του τοίχου, το ύψος του πάνω από το δάπεδο δεν είναι μικρότερο από είκοσι εκατοστά. Οι σωληνώσεις στην είσοδο και την έξοδο πρέπει να έχουν την ίδια διάμετρο, η οποία είναι περίπου 100-150 χιλιοστά. Η θέση του άνω άκρου του σωλήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα εκατοστά από το επίπεδο της οροφής.

Ο σωλήνας για το σχέδιο είναι μονωμένος ποιοτικά, προστατεύει από το σχηματισμό συμπυκνωμάτων, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση παγετού, που εμποδίζει την κίνηση των ρευμάτων αέρα. Ως υλικό για μόνωση, το ορυκτό μαλλί ή ένα κουτί με πριονίδι, αγκυρωμένο γύρω από το σωλήνα, είναι ιδανικό.

Η θέση του σωλήνα εξόδου είναι επιτρεπτή όχι λιγότερο από 150 πάνω από την οροφή, η προστασία σε μορφή πλέγματος από τη διείσδυση των εντόμων και των τρωκτικών είναι υποχρεωτικά στερεωμένη στις οπές του.

Οι σωληνώσεις στην έξοδο από πάνω είναι εξοπλισμένες με έναν εκτροπέα ή ένα αναλογικό κατασκευασμένο ανεξάρτητα. Η αεροδυναμική είναι απαραίτητη για την προστασία του σωλήνα από διάφορους μολυντές, φύλλα και ιζήματα και έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώνει τον εξαερισμό του αέρα. Προκειμένου να αυξηθεί η πρόσφυση, ο σωλήνας εξόδου υπάρχει ένας βοηθητικός ανεμιστήρας. Μην το τοποθετείτε στο σωλήνα τροφοδοσίας. Κάθε ένας από τους δύο σωλήνες βρίσκεται στις αντίθετες γωνίες του υπόστεγου σε όρθια θέση. Για την ελεύθερη ρύθμιση της εισροής και την απομάκρυνση των αέριων μαζών, είναι εξοπλισμένα με παντζούρια.

Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε παράθυρα ή πόρτες ως σύστημα τροφοδοσίας, η λύση αυτή θα δημιουργήσει συνθήκες για την υπερψύξη του δωματίου.

Για να φιλοξενήσουν πτηνά και κουνέλια, κατασκευάζονται συχνά υπόστεγα με δύο επίπεδα. Οι χώροι αυτοί είναι εξοπλισμένοι με διάφορους τρόπους. Σε μια περίπτωση, εγκαθίσταται ένα ενιαίο σύστημα εξαερισμού, καλύπτοντας ταυτόχρονα δύο ορόφους, η κατασκευή του είναι παρόμοια με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το δάπεδο και την οροφή. Στη δεύτερη παραλλαγή, δημιουργείται ένα ξεχωριστό σύστημα ανταλλαγής αέρα για κάθε επίπεδο, αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγάλο κόστος υλικών, αλλά είναι πολύ αποδοτική.

Για να διατηρείτε τα κατοικίδια και τα πουλερικά στον αχυρώνα, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε κατάλληλες συνθήκες για αυτούς. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού θα αποφύγει την απώλεια ζώων, θα αυξήσει το ζωικό κεφάλαιο και θα καταστήσει το κόστος τροφοδοσίας βέλτιστο.

Πώς να χτίσετε ένα υπόστεγο για τα χέρια των χοίρων

Εάν ο ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού οικοπέδου σχεδιάζει να εκτρέψει χοίρους και κοτόπουλα, χρειάζεται ένα καλά εξοπλισμένο υπόστεγο. Προσωρινή κατασκευή για τους σκοπούς αυτούς δεν θα λειτουργήσει, επειδή στην αίθουσα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα και άνετες συνθήκες, ακόμη και το χειμώνα. Ωστόσο, υπάρχει κάτι για να σώσετε εδώ. Δημιουργία ενός αχυρώνα για τα κοτόπουλα και τους χοίρους μπορεί να είναι ένα κοινό. Απλά πρέπει να σχεδιάσετε σωστά το εσωτερικό και να το εξοπλίσετε. Τώρα θα προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις στο ερώτημα πώς να χτίσουμε ένα χύμα για τα χοιρίδια με τα χέρια μας και να πάρουμε μια γωνιά για να κρατήσουμε τα κοτόπουλα σε αυτό.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για ένα γουρουνάκι

Η συσκευή ενός υπόστεγου για τους χοίρους είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι μόνο για τις όρνιθες. Πρώτα απ 'όλα, χρειάζεστε ένα αξιόπιστο πάτωμα, καθώς αυτά τα ζώα είναι πολύ λάτρης του σκάψιμου με το έμπλαστρο τους. Και μόνο μια επίπεδη επιφάνεια δεν θα λειτουργήσει. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια υδρορροή, κατά την οποία θα διατίθενται τα απόβλητα, αλλά θα υπάρξουν πολλά από αυτά.

Η κοπριά χοίρου παράγει πολλούς ατμούς αμμωνίας. Είναι αδύνατο να απαλλαγείτε από αυτό χωρίς εξαερισμό ανεφοδιασμού και εξαγωγής. Τα κουτιά εξάτμισης πρέπει να προγραμματιστούν ακόμη και στο στάδιο της ανάπτυξης του χονδροειδούς σχεδίου.

Τώρα ας ορίσουμε το μέγεθος του υπόστεγα. Εδώ πρέπει να λάβουμε αμέσως υπόψη ότι το σχέδιο εξαρτάται πλήρως από το κόστος που μπορεί να υποστεί ο ιδιοκτήτης. Τα κοτόπουλα δεν χρειάζονται πολύ χώρο, ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τη φυλή. Κατά μέσο όρο 1 m 2 μπορεί να περιέχει δύο ενήλικα πτηνά. Αλλά με τους χοίρους η ερώτηση είναι πιο περίπλοκη, καθώς χρειάζονται ένα πιο ευρύχωρο υπόστεγο. Ακόμη και η διάταξη του υπόστεγα εξαρτάται από το σκοπό για τον οποίο θα μεγαλώσετε χοίρους. Για παράδειγμα, αν υποτίθεται ότι περιέχει χοιρομητέρα με νεαρά ζώα, τότε τα μηχανήματα δεν πρέπει να είναι του ίδιου τύπου με διαφορετικό μέγεθος της ελεύθερης περιοχής.

Μετρώντας το μέγεθος των στυλό, βασίζονται στις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Για νεαρό χοίρο χωρίς απογόνους, αφαιρούνται 2 m 2 περιοχής. Εάν το σχέδιο του χοιρινού σας επιτρέπει να εκτρέψετε το χοίρο σε 2,5 m 2, τότε θα είναι μόνο υπέρ.
 • Το βαγόνι για τη χοιρομητέρα και τα χοιρίδια κάνει ένα ευρύχωρο. Διαθέτουν έκταση τουλάχιστον 5 m 2.
 • Αν ο αγριόχοιρος προορίζεται για την εκτροφή των απογόνων, το μέγεθος του στυλό του θα είναι περίπου το ίδιο με αυτό της χοιρομητέρας.

Οι τοίχοι της στυλό πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα και μισό ύψος, διαφορετικά οι χοίροι μπορούν να πηδούν πάνω τους. Εάν πρόκειται να τοποθετηθούν οι πάγκοι σε δύο σειρές, τότε μεταξύ τους παρέχεται ένα πέρασμα πλάτους τουλάχιστον 1,5 m.

Ο σχεδιασμός σε ένα γουρουνάκι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να είναι βολικό να αφαιρεθεί η κοπριά. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τεχνητής θέρμανσης του υπόστεγου για το χειμώνα. Για να αποφευχθεί το υψηλό κόστος θέρμανσης, το χοιροστάσιο είναι κατ 'ανάγκη μονωμένο.

Όταν σχεδιάζετε ένα υπόστεγο, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε σωστά το μέγεθος των παραθύρων, όχι τον αριθμό τους. Το ύψος της περιοχής τους δεν πρέπει να υπερβαίνει την επιφάνεια του δαπέδου. Εάν εισέλθει πολύ φως στον αχυρώνα, οι χοίροι γίνονται ερεθισμένοι. Εάν το έδαφος του ναυπηγείου σας επιτρέπει να χτίσετε επιπλέον κτίρια, τότε θα πρέπει να κάνετε μια στυλό για το καλοκαίρι. Εδώ οι χοίροι θα περπατήσουν το απόγευμα και θα πάνε στον αχυρώνα μόνο για τη νύχτα.

Δημιουργία ενός pigsty στο σπίτι

Έτσι, με τις απαιτήσεις που έχουμε καταλάβει, τώρα θα εξετάσουμε πώς να κάνετε ένα υπόστεγο για τους χοίρους και τα κοτόπουλα στον ιστότοπό σας. Για να χτίσετε έναν καλό αχυρώνα, πρέπει να αναπτύξετε ένα έργο, το οποίο βασίζεται στο ακριβές σχέδιο κατασκευής. Στη φωτογραφία δώσαμε ένα παράδειγμα ενός χνουδωτού σχεδίου και της εσωτερικής του διάταξης.

Το υπόστεγο έχει σχεδιαστεί για τη διατήρηση μικρών, αγριόχοιρων και χοιρομητέρων. Εάν σχεδιάζετε να χτίσετε ένα μικρό χοιρινό για την ανάπτυξη χοιριδίων για πάχυνση, θα χρειαστεί να χτίσετε ένα άλλο σχέδιο με διαστάσεις μεμονωμένου μεγέθους.

Τοποθετώντας το υπόστεγο θεμελίωσης για χοίρους και κοτόπουλα

Η κατασκευή ενός υπόστεγου για τους χοίρους και τα κοτόπουλα αρχίζει με την τοποθέτηση των θεμελίων. Η κατασκευή θα είναι πρωτεύουσα, οπότε η βάση για αυτό πρέπει να είναι αξιόπιστη. Βέλτιστο για την πέννα να γεμίσει το θεμέλιο της κορδέλας. Η συσκευή δεν είναι περίπλοκη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το σχέδιο στη φωτογραφία, αλλά θα χρειαστεί πολλή δουλειά.

Οι εργασίες αρχίζουν με τη σήμανση της επικράτειας και στη συνέχεια σκάβουν ένα βάθος τάφους περίπου 800 mm. Στο πλάτος θα πρέπει να είναι μερικά εκατοστά παχύτερο από τους τοίχους. Στον περίβολο τοποθετείται ένας μανδύας, χύνεται ένα μαξιλάρι άμμου μήκους 150-200 mm, ο πυθμένας και οι τοίχοι καλύπτονται με υλικό στέγης, μετά το οποίο το σκυρόδεμα χύνεται.

Η κατασκευή των τοίχων του υπόστεγου ξεκίνησε όχι νωρίτερα από δύο εβδομάδες αργότερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το σκυρόδεμα θα αποκτήσει δύναμη.

Η ανέγερση των τοίχων ενός γουρουνιού

Οι αξιόπιστοι τοίχοι του γουρουνιού προέρχονται από το τεμάχιο σκωρίας, το τούβλο ή το λατομείο. Τα αγροκτήματα μπορούν να χτίσουν υπόστεγα από πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Για ένα μικρό νοικοκυριό, μπορείτε να χτίσετε ένα σταθερό από τα σανίδες και την ξυλεία.

Δεν έχει σημασία το υλικό που επιλέχθηκε, αλλά οι τοίχοι του σπιτιού πρέπει να διατηρούν τη θερμότητα μέσα στο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, είναι μονωμένα με αφρό ή ορυκτό μαλλί. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσα ή έξω. Η πρώτη μέθοδος δεν είναι πολύ αποτελεσματική, δεδομένου ότι λαμβάνεται πολύ ελεύθερος χώρος του αχυρώνα με αυξανόμενο πάχος τοιχώματος.

Τα παράθυρα τοποθετούνται σε ύψος 1,5 μ. Από το πάτωμα. Τουλάχιστον οι περισσότεροι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με βρόχους. Μέσα από τα ανοίγματα, το υπόστεγο αερίζεται.

Εξοπλίζουμε την οροφή και την οροφή του γουρουνάκι

Το βέλτιστο ύψος ενός εγχώριου pigsty είναι 2 μ. Αυτό σας επιτρέπει να συνταξιοδοτήσετε εύκολα σε έναν αχυρώνα, αλλά και να το θερμαίνετε πιο γρήγορα το χειμώνα. Το ανώτατο όριο στο γουρουνάκι είναι υποχρεωτικό. Είναι πολύ βολικό κατά την κατασκευή τέτοιων υπόστεγων να χρησιμοποιούνται πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Παίζουν ταυτόχρονα το ρόλο της οροφής και της οροφής.

Εάν δεν υπάρχουν πλάκες, τότε η οροφή είναι στρωμένη με σανίδες στις δοκούς της οροφής. Από πάνω είναι μονωμένο με ορυκτό μαλλί ή αφρό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικό υλικό: πριονίδι, άχυρο, σανό. Η οροφή ενός γουρουνάκι είναι καλύτερο να γίνει μονόπλευρη. Έτσι, λιγότερη θερμότητα θα διαφύγει μέσα από τον αττικό χώρο. Αν αποφασίσετε να χτίσετε μια κεκλιμένη στέγη, πρέπει να είστε έτοιμοι για επιπλέον κόστος. Εκτός από την οροφή, είναι επίσης απαραίτητη η μόνωση της στέγης, καθώς και η κατασκευή ενός πολύπλοκου συστήματος ανάρτησης.

Σύνθεση του δαπέδου στον αχυρώνα

Το δάπεδο στο αχυρώνα πρέπει να γίνει σωστά, διαφορετικά η κοπριά θα είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί και οι χοίροι θα είναι πάντα βρώμικοι. Η επιλογή του υλικού εξαρτάται από τον τύπο του δαπέδου. Εάν επιλέγεται ένα δέντρο, το δάπεδο είναι κατασκευασμένο υπό μορφή πασαρέλας. Τα κούτσουρα από το κούτσουρο τοποθετούνται σε ύψος 100 mm από το έδαφος, μετά το οποίο ράβεται μια σανίδα πάχους 50 mm.

Η πιο αξιόπιστη θεωρείται ένα συγκεκριμένο πάτωμα σε ένα pigsty, αλλά είναι καλύτερα να το κάνουμε ένα συνδυασμένο. Τα χοιρίδια, ειδικά μια χοιρομητέρα, χρειάζονται θερμότητα. Όπου θα κοιμηθούν, η επιφάνεια του δαπέδου είναι καλυμμένη με σανίδες, και η υπόλοιπη περιοχή είναι σκυρωμένη.

Ο σχεδιασμός οποιουδήποτε δαπέδου πρέπει να έχει κλίση, πράγμα που καθιστά ευκολότερο τον καθαρισμό των αποβλήτων. Στο αγρόκτημα γίνονται δάπεδα με σχάρες. Για αυτό, το δάπεδο από σκυρόδεμα τοποθετείται με οπλισμένο σκυρόδεμα. Μέσα από τις ρωγμές τα απόβλητα φτάνουν στον κάτω όροφο, όπου εκτρέπονται σε ειδικά εξοπλισμένα κανάλια. Ωστόσο, για μια οικιακή γουρουνάκι μια τέτοια τεχνολογία θα είναι δαπανηρή.

Εσωτερική διάταξη ενός αχυρώνα

Έτσι, ο αχυρώνας είναι ήδη χτισμένος, τώρα ας δούμε πώς να το εξοπλίσουμε σωστά μέσα. Από τις εργασίες φινιρίσματος παρέχεται μόνο ασβέστιο για ολόκληρο το δωμάτιο. Στη συνέχεια, αρχίζουν να σχηματίζουν στυλό και εγκαθιστούν τροφοδότες.

Εγκατάσταση χωρισμάτων και τροφοδοτικών

Για να δημιουργήσετε ένα στυλό για τους χοίρους, στο εσωτερικό του αχυρώνα πρέπει να εγκαταστήσετε διαμερίσματα. Για την κατασκευή τους, χρησιμοποιείται ένα ανθεκτικό υλικό. Τις περισσότερες φορές, οι σχάρες από χάλυβα συγκολλούνται από σωλήνα, προφίλ και γωνία. Προαιρετικά, έχετε ισχυρά διαμερίσματα από το μπλοκ σκωρίας. Μπορείτε να χύσετε μονολιθικούς τοίχους από σκυρόδεμα. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Όλα εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό του οικοδεσπότη. Σε ακραίες περιπτώσεις, στυλό μπορεί να είναι περιφραγμένο με ξύλινα χωρίσματα, αλλά η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται σε αρκετές εποχές.

Το καλοκαιρινό στέγαστρο για τους χοίρους είναι ένα περιφραγμένο οικόπεδο κοντά στον αχυρώνα. Είναι εξοπλισμένο από την πόρτα εισόδου. Η απλούστερη εκδοχή της πένας είναι ένας μεταλλικός ή σκυροδέματος στύλος οδηγείται στο έδαφος. Μεταξύ των στηριγμάτων τραβήξτε ένα χάλυβα. Και πρέπει να σκάβεται από κάτω, διαφορετικά οι χοίροι θα κάνουν μια σκάψιμο και θα βγουν από τη στυλό.

Οι τροφοδότες τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν εύκολη πρόσβαση στους χοίρους και τους ανθρώπους για συντήρηση. Πολύ δημοφιλείς δομές τύπου "bunker", οι οποίες επιτρέπουν την ορθολογική χρήση της τροφής.

Εξαερισμός ενός γουρουνιού

Πολλοί επιβλαβείς αναθυμιάσεις εκπέμπουν από τα απόβλητα, ιδιαίτερα την αμμωνία. Εάν δεν αφαιρεθούν από τον αχυρώνα, οι χοίροι θα αρχίσουν να πονάνε. Μέρος των καπνών μπορεί να αφαιρεθεί με αερισμό, αλλά το χειμώνα, μέσω ανοιχτών παραθύρων και η πόρτα θα πάρει πολύ θερμότητα. Επιπλέον, παράγεται ένα βύθισμα μέσα στο υπόστεγο, προκαλώντας κρυολογήματα σε χοίρους.

Επιλύστε το πρόβλημα μόνο με τον αερισμό του υπόστεγου. Σε ένα μεγάλο χοιροστάσιο, είναι βέλτιστο να εγκαταστήσετε ένα βιομηχανικό σύστημα εξαερισμού αναγκαστικού τύπου. Όλη η εξάτμιση θα τραβήξει τον ανεμιστήρα. Στο σπίτι μικρά χοιροστάσια, εγκαθιστούν αυτο-κατασκευασμένο αναρρόφησης εισαγωγής και εξάτμισης δύο σωλήνων.

Θέρμανση και φωτισμός

Οι ίδιοι οι χοίροι εκπέμπουν θερμότητα, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά κρύο το χειμώνα. Θερμοκρασία στις πιο σοβαρή παγετούς μέσα στο υπόστεγο δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 5 C. τη διατηρήσει Βέλτιστα εντός 13-22 ° C με το θηλυκό χοίρο στην πένα πρέπει να είναι τουλάχιστον 28 C. Για να διατηρηθεί μια τέτοια θερμοκρασία μέσα στο υπόστεγο δώσει σόμπες ή θερμαντήρες.

Φροντίστε να φροντίσετε τον τεχνητό φωτισμό. Οι λαμπτήρες κρέμονται σε προστατευτικές αποχρώσεις, έτσι ώστε οι χοίροι να μην μπορούν να φτάσουν σε αυτούς.

Το βίντεο δείχνει ένα χοιρινό:

Συμπέρασμα

Αυτά είναι όλα τα μυστικά της ανέγερσης ενός υπόστεγου για τη διατήρηση των χοίρων. Εάν τα κοτόπουλα ζουν με τους χοίρους, μια γωνιά τους αποδίδεται μέσα στο γουρουνάκι. Εκεί θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τροφοδότες, στέγες και φωλιές. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πουλιού με την τοποθέτηση ενός διαφράγματος ματιών έτσι ώστε να μην φτάνει στους χοίρους, διαφορετικά μπορεί να σχίσει το κοτόπουλο.