Πώς να εξοπλίσετε τον εξαερισμό σε ένα γουρουνάκι: κανόνες και σχέδια

Εκτός από τα τρόφιμα και το νερό, για ταχεία ανάπτυξη και καλή υγεία, τα ζώα χρειάζονται επίσης ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε αγρόκτημα - από ένα μικρό νοικοκυριό έως ένα τεράστιο αγροτεμάχιο - πρέπει να διαθέτει εξαερισμό με επαρκή χωρητικότητα.

Ιδιαίτερα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε αυτό το ζήτημα στην κατασκευή μεγάλων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες θα περιέχουν εκατοντάδες ζώων. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα σχέδια και τους κανόνες για τη ρύθμιση των συστημάτων εξαερισμού τόσο για τα "ιδιωτικά" μικρά χοιροστάσια όσο και για τα μεγάλα συγκροτήματα.

Γιατί είναι σημαντικό να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού στο αγρόκτημα;

Το σύστημα εξαερισμού εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • παρέχει ζώα με οξυγόνο.
 • διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας (το χειμώνα, η υγρασία μπορεί να συμβεί σε ένα ζεστό δωμάτιο κλειδωμένο).
 • διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο θερμοκρασίας (το καλοκαίρι σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο θα υπάρξει θερμότητα, και σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο θα υπάρξει μια πιο άνετη θερμοκρασία)?
 • αφαιρεί δυσάρεστη οσμή.
 • απομακρύνει την αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα (τα οποία απελευθερώνονται από την κοπριά των χοίρων και είναι επιβλαβή για το σώμα σε μεγάλες συγκεντρώσεις).

Εάν ένα ευνοϊκό μικροκλίμα διατηρείται στο δωμάτιο - το αγρόκτημα χοίρων αποκτά τέτοια πλεονεκτήματα:

 • η κανονική γονιμότητα της αγέλης διατηρείται ·
 • Η νεαρή ανάπτυξη είναι πιο πιθανό να επιβιώσει και να αναπτυχθεί κανονικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.
 • Οι χοίροι συνήθως κερδίζουν βάρος.
 • η συμπεριφορά των ζώων διατηρείται σύμφωνα με τον κανόνα: δεν γίνονται ανήσυχοι ή αντίθετα υπερβολικά υποτονικές.
 • στην αίθουσα μπορείτε να τοποθετήσετε το εκτιμώμενο πληθυσμό (ενώ σε ένα δωμάτιο με κακό εξαερισμό είναι απίθανο να είναι χωρίς προβλήματα τοποθετήσετε όσες χοίροι ως χώρος επιτρέπει)?
 • ο κίνδυνος των ασθενειών μειώνεται.

Και αντίστροφα: κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα ζώα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθούν. Υπερβολική υγρασία - οδηγεί σε ασθένειες

Ποιο θα πρέπει να είναι το μικροκλίμα: η θερμοκρασία και η υγρασία μέσα στο χοιροστάσιο

Ένα από τα κύρια καθήκοντα του συστήματος εξαερισμού είναι να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Αν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι φυσιολογική για τα ζώα, θα αναπτυχθούν καλύτερα και λιγότερο πόνος.

Σε ένα χοιρινό, το μικροκλίμα πρέπει να είναι εντός των ακόλουθων ορίων:

για τη διατήρηση χοίρων, χοιρομητέρων, αγριόχοιρων

για την αποκατάσταση νεαρών ζώων

για το περιεχόμενο που ζητείται κατά την περίοδο της πάχυνσης (μέχρι 160 ημέρες μετά τη γέννηση)

- στη δεύτερη περίοδο πάχυνσης (περισσότερες από 160 ημέρες μετά τη γέννηση)

για τη διατήρηση των χοιρομητέρων για 7-10 ημέρες πριν από τον τοκετό

για την αποχέτευση των χοίρων

Η δημιουργία χωριστών χώρων για τη διατήρηση των "διαφορετικών" ζώων είναι πραγματική εκτός από τα μεγάλα σύμπλοκα χοίρων. Σε άλλες περιπτώσεις, επιτρέπονται ελαφρές αποκλίσεις από τους δείκτες, αλλά μόνο προς τη μεγαλύτερη κατεύθυνση (δηλαδή, ελαφρώς θερμότερο - είναι δυνατόν να γίνει, πιο κρύο - ανεπιθύμητο).

Σημαντική απόχρωση: σε χαμηλότερη θερμοκρασία (κάτω από το συνιστώμενο) κατά τη διάρκεια της πάχυνσης, το κέρδος βάρους θα πέσει. Και κάθε πτυχίο θα παίξει κάποιο ρόλο.

Τι επηρεάζει τον υπολογισμό του συστήματος;

Ο υπολογισμός του καθεστώτος επηρεάζεται από:

 1. Η ένταση του δωματίου. Όσο περισσότερο είναι - τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το σύστημα εξαερισμού. Σε δωμάτια με μεγάλο όγκο φυσικών συστημάτων εξαερισμού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και χρειάζονται μόνο εισαγωγή αέρα.
 2. Αριθμός χοίρων. Τα περισσότερα κεφάλια θα περιέχονται - τόσο περισσότερο οξυγόνο θα χρειαστούν.
 3. Κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι μέσες θερμοκρασίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους και ο αριθμός και η συχνότητα των βροχοπτώσεων (που μπορεί να επηρεάσουν την υγρασία). Στις ψυχρές περιοχές, εκτός από το σύστημα εξαερισμού, είναι επίσης απαραίτητο να εξοπλίζονται και ισχυρά συστήματα θέρμανσης. Σε περιοχές με υψηλή υγρασία - πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού ή / και να προστεθούν επιπλέον αφυγραντήρες.
 4. Χοίρειο σπίτι θέση. Εάν το δωμάτιο δεν θα σταθεί σε μια ανοιχτή περιοχή στην πεδιάδα - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό σύστημα (εάν ο πληθυσμός θα είναι μικρός). Σε άλλες περιπτώσεις (το δωμάτιο καλύπτεται από τον άνεμο από άλλα κτίρια ή δέντρα ή βρίσκεται στην πεδιάδα) - πρέπει να κάνετε μόνο ένα αναγκαστικό σύστημα.
 5. Κατεύθυνση ανέμου. Το κτίριο πρέπει να αντιμετωπίσει την προς τα εμπρός πλευρά.

Πώς να υπολογίσετε;

Δ Το κύριο κριτήριο είναι το ποσοστό της ανταλλαγής αέρα. Θα πρέπει να είναι:

 • το χειμώνα: έως 4-5 φορές την ώρα.
 • το καλοκαίρι: 10-15 φορές την ώρα.

Δηλαδή, το χειμώνα για 1 ώρα ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ενημερωθεί 4-5 φορές.

Για να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, χρειάζεστε:

 1. Υπολογίστε την ένταση του δωματίου: πολλαπλασιάστε την περιοχή με το ύψος της οροφής.
 2. Ο όγκος πολλαπλασιάζεται με τη μέγιστη απαιτούμενη πολλαπλότητα - στην περίπτωσή μας κατά 15.
 3. Στην ιδανική περίπτωση - κάντε ένα μικρό περιθώριο απόδοσης.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα υπολογισμού: έχουμε οι χοίροι narnik με έκταση 100 μ ² και ύψος οροφής 2,3 μ καθορίζεται από τον όγκο του :. 100 x 3 = 300 m ³.

Τώρα 300 πολλαπλασιάζεται με 15 = 4500. Τόσοι πολλοί "κύβοι" αέρα στον εξαερισμό μας πρέπει να παρέχουν για 1 ώρα στο μέγιστο φορτίο.

Συστήματα εξαερισμού για την έναρξη της ανταλλαγής αέρα

Σύμφωνα με την αρχή της διέγερσης των συστημάτων ανταλλαγής αέρα χωρίζονται σε τέτοιες επιλογές:

 1. Φυσικός εξαερισμός - μην χρησιμοποιείτε καθόλου ανεμιστήρες.
 2. Οι εξαναγκασμένοι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται τόσο για την κουκούλα όσο και για την εισροή.
 3. Φυσικά αναγκασμένοι - ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται είτε για την κατάρτιση (πιο συχνά) είτε για την εισροή (πολύ σπάνια).

Το φυσικό σχήμα είναι καλό για την απλότητα και τη φθηνότητα του. Η συσκευή του δεν απαιτεί εγκατάσταση συστήματος αγωγών, εγκατάσταση και σύνδεση ηλεκτρικού εξοπλισμού (και πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος για αυτό). Αλλά τα μειονεκτήματα της είναι σημαντικά:

 • Οι επιδόσεις εξαρτώνται από τον καιρό: άνεμος (κατεύθυνση και αντοχή), πίεση, θερμοκρασία.
 • η απόδοση μπορεί να προσαρμοστεί πολύ χονδρικά.
 • η απόδοση είναι χαμηλή (σε σύγκριση με τα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού) ·
 • Το καλοκαίρι, η απόδοση του συστήματος μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν.
 • Το χειμώνα, λόγω ανακριβών προσαρμογών, το κόστος θέρμανσης μπορεί να αυξηθεί - λόγω του υπερβολικού πάγου αέρα.

Ας καταλήξουμε στο συμπέρασμα: αυτό το σχέδιο αφορά κυρίως στον αχυρώνα ή σε ένα μικρό αγρόκτημα ή / και αν το σύμπλεγμα των χοίρων βρίσκεται σε μια θερμή περιοχή.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ή αν είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια σταθερή ανταλλαγή αέρα με υψηλή χωρητικότητα, το μόνο λογικό είναι το αναγκαστικό ή φυσικά υποχρεωτικό σύστημα.

Πρόγραμμα εξαερισμού για ένα μικρό γουρουνάκι: το κάνετε μόνοι σας (+ αναθεώρηση βίντεο του τελικού διαλύματος)

Η απλούστερη έκδοση είναι κατάλληλη, αν πρέπει να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού με τα χέρια σας σε ένα μικρό χοιρινό - για πολλά ζώα. Αυτό ισχύει για τους αγρότες που κρατούν τους χοίρους στο δικό τους οικόπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση, η εισροή οργανώνεται μέσω θυρών και / ή παραθύρων. Η μόνη απόχρωση: εάν η περιοχή σας έχει κρύους και μακρινούς χειμώνες, τότε αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι κατάλληλη - το δωμάτιο θα είναι πολύ κρύο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σωστό να κάνετε εισροή μέσω του μονωμένου σωλήνα με έναν αποσβεστήρα, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτεται από παγετούς. Τα παράθυρα σε ένα τέτοιο δωμάτιο μπορούν γενικά να σφραγιστούν για το χειμώνα και να γίνουν μικρά.

Η αφαίρεση του αέρα μπορεί να οργανωθεί με δύο τρόπους:

 1. Μέσω μιας καμινάδας με φυσικό τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, ο σωλήνας είναι τοποθετημένος στον τοίχο, ο οποίος είναι απέναντι από το σημείο εισροής. Θα πρέπει να βγαίνει από την κορυφή του δωματίου (κάτω από την οροφή), μέσω του τοίχου ή μέσω της οροφής, και να εμφανίζεται πάνω από το επίπεδο της οροφής.
 2. Μέσα από μια καμινάδα με ανεμιστήρα (αναγκαστικό σύστημα). Αυτό το σχέδιο είναι πολύ καλύτερο: ένας ανεμιστήρας εργασίας θα προσφέρει σταθερή πρόσφυση. Ο αέρας θα αφαιρεθεί καλύτερα.

Κατ 'αρχήν, σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη επιλογή (με ανεμιστήρα) είναι πιο βολική. Κατά την εφαρμογή, δεν είναι πολύ πιο περίπλοκο και ακριβό, και όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, είναι πολύ καλύτερα.

Οι αεραγωγοί (τόσο τροφοδοσία όσο και καυσαερίων) είναι οι ευκολότεροι κατασκευαστές συνηθισμένων πλαστικών σωλήνων, με διάμετρο έως 150 mm περίπου.

Η απόδοση του ανεμιστήρα θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον όγκο του δωματίου πολλαπλασιασμένο με 15. Αυτή είναι η μέγιστη τιμή, με ένα τεράστιο περιθώριο. Ως επιλογή - για ένα μικρό pigsty μπορείτε να κάνετε και να μοντελοποιήσετε πιο αδύναμο: για να υπολογίσετε το πολλαπλασιασμό ο όγκος μπορεί να είναι 10-12.

Σχέδια του συστήματος για ένα μεγάλο αγρόκτημα χοίρων

Εξασφαλίστε την ανταλλαγή αέρα για ένα μεγάλο συγκρότημα χοίρων - η εργασία είναι πιο περίπλοκη. Σχεδόν πάντα, τέτοια κτήρια γίνονται με τη μορφή ενός ορθογωνίου - αυτή είναι η έκδοση που θα εξετάσουμε.

Μπορείτε να εφαρμόσετε το σύστημα με διάφορους τρόπους:

 1. Σχέδιο στέγης (ή ορυχείο).
 2. Διαμήκης.
 3. Σήραγγα.
 4. Εγκάρσια.

Αυτές οι επιλογές δεν είναι οι μόνες, αλλά οι συνηθέστερες για τις μεγάλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κάθε σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί ως ένα φυσικό σύστημα (χωρίς ανεμιστήρες), και με τη μορφή της αναγκαστικής (με ανεμιστήρες). Συνήθως οι οπαδοί μπαίνουν στην κουκούλα, αλλά για μεγάλα αγροκτήματα - τότε η εισροή μπορεί επίσης να αναγκαστεί.

Ποιο σχήμα είναι καλύτερο - δεν μπορείτε να πείτε: οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα μόνο στη θέση των σημείων εισροής και εκροής.

Παρακάτω, εξετάζουμε κάθε επιλογή λεπτομερέστερα.

Οροφή (ορυχείο)

Στην περίπτωση αυτή, τα σημεία εισροής βρίσκονται σε δύο απέναντι τοίχους, σε όλο το μήκος τους. Εξαερισμός εξαγωγής - τοποθετημένο στο κέντρο της οροφής.

2 υλοποιήσεις του σκελετού οροφής

Αποτελεί 3 παράλληλες γραμμές: σε δύο τοίχους από κάτω υπάρχει μια εισροή, στο κέντρο - ένα εκχύλισμα. Ο αέρας περνά από τις δύο πλευρές των τοίχων και αφαιρείται στο κέντρο του δωματίου.

Υπάρχει μια ακόμη παραλλαγή ενός τέτοιου σχεδίου: το σημείο εισροής βρίσκεται σε ένα τοίχωμα και το εκχύλισμα εξάγεται μέσω της οροφής κοντά στον απέναντι τοίχο.

Διαμήκης

Στην περίπτωση αυτή τα σημεία εισροής βρίσκονται σε όλο το μήκος και των δύο μεγάλων τοίχων. Η αφαίρεση του αέρα - πραγματοποιείται σε ένα από τα άκρα του κτιρίου.

Το αντίθετο άκρο παραμένει «κωφό»: δεν έχει εισροή ούτε εξαγωγή.

Σήραγγα

Το σχήμα αυτό είναι παρόμοιο με το διαμήκιο: ο αέρας αφαιρείται από ένα από τα ακραία τοιχώματα.

Διαφορά στον παραπόταμο: δεν γίνεται σε όλο το μήκος των μακριών τοίχων, αλλά μόνο σε ένα μικρό μέρος τους, το οποίο είναι πιο κοντά στο δεύτερο άκρο. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας μετακινείται από δύο γωνίες από το ένα άκρο του χοιροστάτη στον απέναντι τοίχο - όπως μια σήραγγα.

Εγκάρσια

Η διάταξη οργανώνεται ως εξής: τα σημεία εισροής και απομάκρυνσης του αέρα βρίσκονται σε δύο απέναντι μακρινούς τοίχους.

Μέσω ολόκληρου του μήκους ενός αέρα τοίχου (ανεμιστήρες, βαλβίδες ή ανεμιστήρες). Σε όλο το μήκος του απέναντι τοίχου - εγκαθίστανται οι ανεμιστήρες εξαγωγής (ή οι σωλήνες εξάτμισης εκτρέπονται).

Ποιος εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συστήματα εξαερισμού σε μεγάλα συγκροτήματα;

Δίνουμε μόνο έναν γενικό κατάλογο - ο ακριβής εξοπλισμός, ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά του καθορίζονται πάντα ξεχωριστά.

 1. Άξονες εξαερισμού.
 2. Εξαγωγή και τροφοδοσία τζακιών.
 3. Βαλβίδες στέγης.
 4. Εισαγωγές αέρα τροφοδοσίας.
 5. Θερμαντήρες - άμεση και έμμεση θέρμανση.
 6. Ανεμιστήρες: οροφή, παράθυρο, επιτάχυνση, ορυχείο, πύργος.

Εργαλεία αυτοματισμού

Για παρακολούθηση και έλεγχο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής:

 1. Αισθητήρας θερμοκρασίας.
 2. Αισθητήρας υγρασίας.
 3. Αυτοματισμός για τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων.
 4. Σερβοκινητήρες για τη ρύθμιση ή το άνοιγμα και το κλείσιμο των βαλβίδων των αξόνων εξαερισμού.
 5. Σταθμός ελέγχου εξαερισμού (για συλλογή μετρήσεων και παρακολούθηση του συστήματος σε ένα μέρος).

Σε μεγάλα συγκροτήματα χοίρων, το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί τέλεια - ακόμη και οι μικρές αποκλίσεις του μικροκλίματος σε μεγάλους όγκους (με ένα μεγάλο κοπάδι) μπορούν να δώσουν αξιοσημείωτο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην βασίζεται στην προσοχή του ανθρώπου, αλλά στην αυτοματοποίηση.

Κατασκευάζουμε ένα χοιρινό για 2 κεφάλια με τα χέρια μας

Η ταχεία ανάπτυξη των χοίρων, οι χαμηλές απαιτήσεις τους για ζωοτροφές και η ενεργή αύξηση του βάρους προκάλεσαν τη δημοτικότητα των ζώων μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών εκμεταλλεύσεων. Μπορείτε να κάνετε ένα χοιρινό σε 2 κεφάλια με τα χέρια σας μέσα σε λίγες μέρες. Κρατήστε τους χοίρους σε έναν τέτοιο αχυρώνα μπορεί να είναι όλο το χρόνο.

Πριν από την έναρξη της εργασίας, ο αρχάριος pigman θα χρειαστεί:

 • ακριβής υπολογισμός του σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικοινωνίες και τις διαστάσεις.
 • Το σχέδιο, που αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για τους χώρους συντήρησης των ζώων?
 • κατάλληλο για τον τομέα των χοιρινών.

Πώς να ξεκινήσετε την προετοιμασία για την κατασκευή ενός pigsty; Πού είναι καλύτερα να το οργανώσουμε και πώς να προσδιορίσουμε τις μελλοντικές διαστάσεις της δομής;

Βασικές απαιτήσεις για την κατασκευή ενός pigsty

Για τους χοίρους, οι οποίοι, σε αντίθεση με τις κατσίκες, δεν βόσκουν αγελάδες και πρόβατα, είναι απαραίτητη η στέγαση με ένα περίβλημα. Τα ζώα περνούν το 75% του χρόνου στο γουρουνάκι. Το περπάτημα για τα ζώα είναι τοποθετημένο δίπλα στην κατοικία, οπότε πρέπει να δίνεται η μέγιστη προσοχή στη δύναμή, την άνεση και την ασφάλειά του.

Το μέγεθος και η διάταξη του γουρουνιού εξαρτάται από τους στόχους που επιδιώκει η αναπαραγωγή. Για ένα ζευγάρι χοίρων προς πάχυνση, για παράδειγμα, χρειάζεστε λιγότερο χώρο απ 'ό, τι για τον αγριογούρουνο και τη μήτρα, οι οποίοι κατοικούνται για να παράγουν απογόνους.

Η επιλογή του μελλοντικού εργοταξίου πραγματοποιείται με την προσδοκία ότι η δομή:

 • Αποδείχθηκε ότι ήταν ξηρό και ζεστό.
 • προστατεύτηκε από τους διάτρητους ανέμους.
 • είχε αρκετό ελεύθερο χώρο για την οργάνωση του περπατήματος.

Αν χτισμένο με τα χέρια το κεφάλι σας χοιροστάσιο 2 θα είναι στο low-lying περιοχή όπου το νερό της πλημμύρας συσσωρεύονται, λιώσει ή το νερό της βροχής, απειλεί τμήματα των ασθενειών των ζώων, μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, απώλεια μικρά.

Ως εκ τούτου, το εργοτάξιο του γουρουνιού πρέπει να είναι επίπεδο και να τοποθετείται σε ανυψωμένη πλατφόρμα. Λοιπόν, αν η δομή κρύβεται από τον άνεμο από άγρια ​​φυτά ή καλλιέργειες. Αυτή η κατάσταση θα επιτρέψει να μην ανησυχείτε για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου το φθινόπωρο και το χειμώνα, και επίσης θα εξοικονομήσετε με τη θέρμανση του pigsty.

Οι κανόνες της περιοχής για τη διάθεση των ζώων σε ένα χοιροστάσιο που χτίστηκε από τον εαυτό του

Οι διαστάσεις της μελλοντικής δομής εξαρτώνται από το πόσα και ποια ζώα πρόκειται να τοποθετηθούν σε ένα χοιροστάσιο, χτισμένο με τα χέρια του.

Ενώ το βάθος των μηχανών στο χοιροστάσιο είναι συνήθως 2,5-3,0 μέτρα:

 • Οι αγρότες-παραγωγοί κρατούνται μεμονωμένα σε εργαλειομηχανές με έκταση 8 τετραγωνικών μέτρων.
 • από τον τέταρτο μήνα της κύησης, να παρέχουν στυλό σε 6-10 μέτρα πλατεία?
 • οι χοίροι κατά την πάχυνση, ανάλογα με την ηλικία, περιέχουν 1-6 άτομα ανά μηχανή.

Κάθε ζώο πρέπει να έχει επιφάνεια από 0,6 έως 2,0 μέτρα.

Όταν σχεδιάζετε να λάβετε υπόψη την υποχρεωτική απομάκρυνση της κοπριάς και της κοπριάς από τα χοιροστάσια με πλάτος όχι μικρότερο από 1,5-2,0 μέτρα. Λοιπόν, εάν οι χοιρομητέρες με τους απογόνους θα είναι απομακρυσμένες από τους ψυχρούς τοίχους, όπου οι μικρές χοίροι θα απειλούνται με ρεύματα.

Το ύψος των επίπεδων οροφών σε ένα γουρουνάκι δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 2,2 μέτρα. Εάν οι δοκοί είναι ανοικτοί, το ανώτατο σημείο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 2,6 μέτρα. Όταν η στέγη είναι μονωμένη, το ύψος της οροφής στον τοίχο είναι 1,6-1,8 μέτρα.

Λόγω της μάζας των αποχρώσεων με τις οποίες εμπλέκεται η κατασκευή του υπόστεγα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς ποια ζώα θα εγκατασταθούν σε αυτό πριν από την οικοδόμηση ενός pigsty. Για παράδειγμα, σε ένα γουρουνάκι που φτιάχνεται από τα χέρια για 2 κεφαλές, χοιρομητέρες και αγριόχοιρους, εξοπλίζουν μια ξεχωριστή μονάδα για να κρατούν τους απογόνους ενός τέτοιου ζευγαριού. Η περιοχή του στυλό εξαρτάται από τον αριθμό των χοιριδίων και την ηλικία τους.

Πώς να οικοδομήσετε ένα pigsty τον εαυτό σας;

Για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα της δομής και η μακροχρόνια λειτουργία της, τοποθετείται ένα μονολιθικό θεμέλιο κάτω από το χοιρινό. Προκαταρκτική κάτω από αυτό κάνει ένα μαξιλάρι της άμμου. Από την επίδραση της υγρασίας, η κατασκευή είναι μονωμένη με υλικό στέγης ή άλλο υλικό.

Τα δάπεδα στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται οι χοίροι είναι καλύτερα να γεμίσουν. Η σκυροδετημένη επιφάνεια δεν απορροφά οσμές και εκκρίματα, είναι εύκολο να καθαριστεί και πολύ ανθεκτικό από το ξύλο.

Αμέσως στο στάδιο του σχεδιασμού και το χύσιμο δαπέδου είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η παρουσία μιας κλίσης από τα εργαλεία των ζώων στο κανάλι για την απομάκρυνση κοπριάς σε ένα χοιροστάσιο. Στην περίπτωση αυτή, τα απορρίμματα ζώων και ούρων με τη βαρύτητα απελευθερώνουν τα μηχανήματα, διευκολύνουν τον καθαρισμό τους, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μολυσματικών νόσων των χοίρων.

Εκτός από τα δάπεδα από συμπαγές σκυρόδεμα σε γουρουνάκι, σήμερα, συχνότερα χρησιμοποιούνται σχάρες ή σχισμές, κάτω από τις οποίες κατασκευάζονται δαμάσκηνα και καθαριστές. Το δέντρο δεν θα αντέξει την έντονη διαβρωτική και διαβρωτική επίδραση της κοπριάς. Ως εκ τούτου, ακόμη και με ένα μικρό αριθμό χοίρων, το υλικό αυτό δεν χρησιμοποιείται μόνο για σεξ σε χοίρο, αλλά και για χωρίσματα μεταξύ μηχανών.

Τα τείχη των χοιροστασίων πρέπει να αντισταθούν με επιτυχία όχι μόνο στον καιρό, αλλά και στην υγρασία, καθώς και στα τρωκτικά, που συχνά επιδιώκουν να εισέλθουν στα κτηνοτροφικά κέντρα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τούβλα ή μικρά τεμάχια για φέροντες κατασκευές. Οι δομές πλαισίων, αν και άνετες, γρήγορες και φθηνές, ως γουρουνάκι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Τα εσωτερικά χωρίσματα είναι κατασκευασμένα από τούβλα, μπλοκ ή μεταλλικά πλέγματα σε ένα χειροποίητο γουρουνάκι, όπως στη φωτογραφία.

Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty για 2 κεφάλια ή μεγαλύτερο αριθμό ζώων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν τα παράθυρα. Ο φυσικός φωτισμός είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την υγεία, τόσο για τα ενήλικα ζώα όσο και για τα χοιρίδια.

Κατά την κρύα εποχή, όταν δεν υπάρχει αρκετή θερμότητα και φως, προβλέπεται τεχνητός φωτισμός και η θέρμανση ζώνης παρέχεται για τα χοιρίδια με τη βοήθεια υπέρυθρων λαμπτήρων.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων στο στάδιο του σχεδιασμού και της κατασκευής, γίνονται εργασίες για την ηλεκτροδότηση του γουρουνιού. Οι λαμπτήρες είναι τοποθετημένοι σε ασφαλή απόσταση από τους χοίρους και προστατεύονται από τα περιβλήματα σχάρας που δεν φοβούνται τις κρούσεις.

Ταυτόχρονα, ο εξαερισμός του γουρουνιού καθιερώνεται. Προγραμματίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας μέσα στα δωμάτια, χωρίς την επίδραση ενός βυθίσματος, να κυκλοφορεί συνεχώς. Τα φρέσκα πρέπει να προέρχονται από το εξωτερικό, και ο παλιός αέρας και οι μυρωδιές από τα τροφοδοτικά, τα μηχανήματα και τα κανάλια για την απομάκρυνση κοπριάς σε ένα pigsty - πηγαίνετε στις εγκαταστάσεις.

Η οροφή, τα παράθυρα και οι πόρτες πρέπει να είναι μονωμένα, η μόνωση των τοίχων εκτελείται από το εξωτερικό. Μέσα κάνουν στεγανοποίηση, οι τοίχοι είναι λειασμένες και λευκασμένες.

Όταν ολοκληρωθεί όλη η υπαίθρια εργασία, μεταβείτε στο χοιροστάσιο. Μέσα στα μηχανήματα, βάλτε καθαρά απολυμασμένα παλέτες, σε απόσταση από τα κανάλια αποστράγγισης κανονίστε τροφοδότες, τοποθετήστε πότες. Ξεχωριστά προετοιμάστε μια περιοχή πεζοπορίας, η έξοδος της οποίας θα πρέπει να είναι από κάθε κλάδο του pigsty.

Συστάσεις για ανεξάρτητη διάταξη εξαερισμού σε γουρουνάκι

Η αναπαραγωγή χοίρων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί τη δημιουργία και τη διατήρηση ευνοϊκών μικροκλιματικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ζώα. Ο εξαερισμός είναι ένα βασικό εποικοδομητικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή ενός γουρουνιού.

Για την αποτελεσματική λειτουργία του χοιροστασίου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το σωστό σύστημα εξαερισμού

Γενικές πληροφορίες

Για να διατηρηθεί η υγεία των χοίρων, για να βελτιωθούν οι διαδικασίες αύξησης του βάρους και της ανάπτυξης των χοιρινών, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό επίπεδο μικροκλίματος.

Το μικροκλίμα περιλαμβάνει τρία βασικά κριτήρια:

Προκειμένου όλες αυτές οι παράμετροι να βρίσκονται στο επιτρεπτό επίπεδο του χώρου για τους χοίρους, πρέπει να διαθέτουν σύστημα εξαερισμού.

Τα καθήκοντα που επιλύονται από το σύστημα εξαερισμού στις εγκαταστάσεις των χοίρων:

 • αφαίρεση αερίων με περιεκτικότητα σε αμμωνία,
 • σταθερή παροχή φρέσκου οξυγόνου ·
 • τη διατήρηση του καθεστώτος θερμοκρασίας.
 • την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, μυκήτων, βακτηρίων και επιβλαβών μικροοργανισμών.
 • ομοιόμορφη μετακίνηση των ροών του αέρα στο δωμάτιο (χωρίς ρεύματα και στασιμότητα).

Αξίζει να γίνει κατανοητό ότι, παρά τις γενικές αρχές της διευθέτησης της ανταλλαγής αέρα στις αίθουσες χοίρων, ο εξαερισμός σε ένα μεγάλο συγκρότημα χοίρων διαφέρει από ένα παρόμοιο σχέδιο σε ένα μικρό ιδιωτικό γουρουνάκι.

Στα χοιροστάσια, όπως και αλλού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο τύποι ανταλλαγής αέρα:

Ο αερισμός του γουρουνιού μπορεί να είναι πολλών τύπων:

 1. Rooftop.
 2. Διάχυτη οροφή.
 3. Διαμήκης.
 4. Διασταυρώστε.

Αυτοί οι τύποι ανταλλαγής αέρα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:

 • διαστάσεων χαρακτηριστικά του δωματίου (μήκος, πλάτος, ύψος, αναλογία αυτών των παραμέτρων).
 • ο απαιτούμενος όγκος καθαρού αέρα (το χαρακτηριστικό αυτό λαμβάνεται υπόψη, όπου το καλοκαίρι και το χειμώνα απαιτούνται διαφορετικοί όγκοι αέρα, στην καυτή εποχή χρειάζεται περισσότερο φρέσκο ​​οξυγόνο).
 • Χαρακτηριστικά τοίχων, οροφής, δαπέδου.
 • χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας των αέριων μαζών στο δωμάτιο.
 • κλιματικοί δείκτες (θερμοκρασία, υγρασία στην τοποθεσία όπου βρίσκεται η εγκατάσταση) ·
 • τη θέση του γουρουνάκι (ανύψωση, πεδινή)?
 • προγραμματισμένο ζωικό κεφάλαιο.

Ο πιο δημοφιλής εξαερισμός σε μεγάλα συγκροτήματα χοίρων είναι το σύστημα οροφής. Αυτός ο τύπος επιτρέπει τη σημαντική εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς η κίνηση των ροών αέρα συμβαίνει φυσικά, χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Ο εξαερισμός της στέγης εγκαθίσταται σε χώρους όπου επικρατούν ισχυροί και σταθεροί άνεμοι. Εάν το έδαφος προστατεύεται από τον άνεμο, τότε ένα τέτοιο σύστημα δεν θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Συσκευή και κύκλωμα

Σχέδιο και αρχή του εξαερισμού οροφής:

 1. Οι είσοδοι αέρα εντοπίζονται στα πλευρικά τοιχώματα του κτιρίου, οι περισσότερες φορές είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στέγη. Οι οπές είναι εξοπλισμένες με σχάρες και σύστημα ρύθμισης της ροής του αέρα (άνοιγμα, κλείσιμο, αλλαγή μεγέθους των εγκοπών).
 2. Το σύστημα εξάτμισης αποτελείται από σωλήνες. Βρίσκονται στην οροφή και είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στέγη.
 3. Οι σωλήνες εξάτμισης είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα βαλβίδων για τη ρύθμιση της ποσότητας της εκροής αέρα.
 4. Στα επάνω άκρα των σωλήνων τοποθετούνται εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν τον αερισμό και προστατεύουν τους σωλήνες από το χιόνι, τη σκόνη, τα φύλλα και τη βρωμιά.

Πρόγραμμα εξαερισμού σε γουρουνάκι

 1. Οι οπές εισροής στους πλευρικούς τοίχους είναι περιφραγμένες από τον κεντρικό χώρο για τα χοιρίδια και τους χοίρους από ένα διαμέρισμα.
 2. Το διαμέρισμα έχει μια ελεύθερη τρύπα στη σοφίτα. Ο καθαρός αέρας, που περνάει από τις τρύπες τροφοδοσίας, θερμαίνεται και ανεβαίνει στη σοφίτα.
 3. Στο κεντρικό δωμάτιο υπάρχει ένα σύστημα οπών στην οροφή. Καυτός φρέσκος αέρας κατεβαίνει μέσα από αυτά.
 4. Ειδικές οπές (σχισμές) γίνονται επίσης στο πάτωμα. Μέσω αυτών ο αέρας εξέρχεται από το κελάρι.
 5. Στο υπόγειο υπάρχει ένας κάθετος αγωγός που ανοίγει στην οροφή. Μέσα από αυτό, ο εξαγόμενος αέρας οδηγείται στο δρόμο.

Τα συστήματα διάχυτης οροφής είναι εξοπλισμένα με πρόσθετες πλευρικές οπές "εισόδου" και ανεμιστήρες στα κανάλια "εξόδου". Αυτός ο εξαερισμός λόγω της χρήσης του εξοπλισμού είναι πιο αποτελεσματικός. Μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό και ως αναγκαστικό σύστημα, δεν εξαρτάται από φυσικούς παράγοντες και σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα εγκάρσια και διαμήκη συστήματα έχουν παρόμοια διάταξη. Διαφέρουν στη θέση των ανοιγμάτων εισαγωγής και εξαγωγής. Στους κυρτούς αεραγωγούς βρίσκονται οι οπές στα πλευρικά τοιχώματα. Στο διαμήκες σύστημα - τοποθετούνται στο "μπροστινό" (μπροστινό και πίσω) τοίχωμα. Η αεροπορική ανταλλαγή διοργανώνεται με βίαιο τρόπο:

 • ο αέρας μπαίνει μέσα από τα παράθυρα "εισόδου" στον τοίχο.
 • στις οπές "εξόδου" βρίσκονται οι ανεμιστήρες που παρέχουν την απαραίτητη κίνηση των μαζών του αέρα.
 • Οι γραμμές παροχής και εξαγωγής τοποθετούνται συμμετρικά μεταξύ τους.

Τα εγκάρσια χοιροστάσια είναι πιο βολικά από την άποψη της ρύθμισης των ροών του αέρα, είναι επαρκή για τους μικρούς ανεμιστήρες. Ο διαμήκης αερισμός απαιτεί πιο ισχυρούς ανεμιστήρες, έτσι ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα ελέγχου.

Υπάρχουν χοιροστάσια στα οποία είναι εξοπλισμένο ένα μικτό σύστημα, όταν εισέρχεται αέρας μέσα από τις οπές στο πλάι και οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στον τοίχο "τέλος". Ο εξαερισμός ενός συμπλέγματος χοίρου μεγάλης κλίμακας εκτελείται με τη μορφή διάχυτης οροφής ή μικτού διαμήκους εγκάρσιου συστήματος.

Παράδειγμα εξαερισμού σε γουρουνάκι

Υπολογισμός

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού πρέπει να επηρεάζει τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • ταχύτητα ροής αέρα ·
 • διαστάσεων παραμέτρων των οπών του συστήματος παροχής και εξαγωγής.
 • τεχνικές προδιαγραφές των ανεμιστήρων (εάν υπάρχουν).

Απαιτήσεις για το μικροκλίμα στο χοιρινό:

 1. Ταχύτητα ροών αέρα: από 0,3 έως 0,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για ενήλικους χοίρους με γεννήσεις. από 0,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για χοιρίδια ηλικίας 2 έως 4 μηνών. έως 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο - μόνο ενήλικες.
 2. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν πρέπει να είναι ίση με 4-5 μονάδες ανά ώρα, δηλαδή για 60 λεπτά, ο αέρας στο δωμάτιο θα πρέπει να ανανεωθεί πλήρως τέσσερις ή πέντε φορές. Στη ζεστή εποχή, η πολλαπλότητα αυξάνεται σε 10-15.
 3. Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται στο εξής επίπεδο: στο θάλαμο τοκετού - 18-22 μοίρες. στο τμήμα νεαρών ζώων - 22-27 βαθμούς? στο αναπτυσσόμενο διαμέρισμα - 20-22 μοίρες. στο τμήμα πάχυνσης - 18-20 μοίρες.

Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η κατεύθυνση των κυβερνώντων μαζών. Το κτίριο πρέπει να βρίσκεται στο τέλος προς την προς τα εμπρός πλευρά.

Υπολογισμός της διάμετρος των αεραγωγών:

 • για έναν ενήλικα σε ένα χοιρινό - περίπου 350 τετραγωνικά εκατοστά?
 • στους νέους - περίπου 80 τετραγωνικά εκατοστά.

Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων εισαγωγής και εξαγωγής υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εικόνες: 2 τετραγωνικά εκατοστά της οπής για 1 κυβικό μέτρο εισερχόμενου αέρα μέσα στο δωμάτιο. Εάν χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες στο σύστημα, ο θόρυβος είναι ένας σημαντικός δείκτης. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ.

Οδηγίες

Πριν από τον εξοπλισμό εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ετοιμαστούν σχέδια, με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι ακριβείς υπολογισμοί του συστήματος. Το σύστημα θα υπολογίσει τον απαιτούμενο αριθμό υλικών.

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα μικρό ιδιωτικό χοίρο σωστά; Εξετάστε μια γενική οδηγία με τη διάταξη ενός συστήματος εξαναγκασμένης εναλλαγής αέρα στην οροφή σε ένα δωμάτιο με ηλεκτρισμό. Ποια υλικά θα απαιτηθούν;

 1. Δύο ανεμιστήρες: παράθυρο και οροφή. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε συσκευές με συγκρίσιμη ισχύ και τη δυνατότητα χρήσης σε διάφορες λειτουργίες.
 2. Σχάρες ή αυτο-κατασκευασμένα παρόμοια σχέδια για στερέωση στις οπές εξαγωγής στον τοίχο.
 3. Σωλήνας εισροής (διάμετρος όχι μικρότερη από 100 mm, υπολογιζόμενη με βάση την επιφάνεια του χώρου και τις διαστάσεις του καλύμματος).
 4. Ασπίδες παραθύρου για το κλείσιμο του καλύμματος και ένα βύσμα για την επικάλυψη των παραποτάμων.
 5. Ο διανομέας, ο οποίος θα εγκατασταθεί πριν από το άνοιγμα του συστήματος τροφοδοσίας.
 6. Ο εκτροπέας βρίσκεται στον αγωγό. Θα βελτιώσει τον εξαερισμό και θα προστατεύσει το σύστημα από το χιόνι, τη βροχή, τα φύλλα, τη σκόνη και τη βρωμιά.

Σχέδιο εξαερισμού στο χοιροστάσιο

 1. Οι σωλήνες εισροής πρέπει να είναι κάθετοι.
 2. Ο σωλήνας παροχής που είναι εγκατεστημένος στην οροφή πρέπει να είναι μονωμένος. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να εξοπλίσετε το κουτί ή να τυλίξετε τη δομή με ορυκτοβάμβακα.
 3. Η ισχύς των ανεμιστήρων στα εξαρτήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να είναι η ίδια.
 4. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ανεμιστήρων στην εισροή, ειδικά εάν δεν υπάρχει αεριζόμενη συσκευή στην κουκούλα. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε ταχεία ψύξη και κατάψυξη του χώρου για τους χοίρους. Οι συσκευές που εισάγουν βιαίως αέριες μάζες στο δωμάτιο μπορούν να τεθούν "στην είσοδο", όταν υπάρχει παρόμοιος εξοπλισμός "στην έξοδο".
 5. Ο νωπός αέρας δεν πρέπει να πέφτει απευθείας στα ζώα, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος εγκαθίστανται ειδικοί διαχυτήρες αέρα στις οπές τροφοδοσίας.
 6. Στο εξωτερικό των οπών εισόδου στους τοίχους τοποθετούνται θωρακισμένες ασπίδες. Επιτρέπουν τη ρύθμιση των όγκων των εισερχόμενων μαζών και της κατεύθυνσής τους. Οι οπές γίνονται σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο.

Η συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις θα βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού και θα απλοποιήσει τη ρύθμιση του μικροκλίματος.

Πώς να οργανώσετε ένα σύστημα εξαερισμού σε ένα χοιρινό τον εαυτό σας

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την εκτροφή κατοικίδιων χοίρων, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι η διευθέτηση ενός χώρου συντήρησης. Οργανώστε ένα τέτοιο χοιρινό κουτί και ανεξάρτητα, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργήσετε μόνο τις σωστές και άνετες συνθήκες κράτησης που πληρούν τα τεχνικά πρότυπα. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι ο εξαερισμός των χοίρων.

Το γουρουνάκι πρέπει να έχει καλό εξαερισμό

Σε αυτό το άρθρο, καθορίζονται οι κανόνες για την οργάνωση του καθαρισμού του αέρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας, τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε με τα χέρια σας.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Συχνά υπάρχουν εκτροφείς βοοειδών, οι οποίοι για κάποιο λόγο παραμελούν την εγκατάσταση ενός ποιοτικού και τεχνικά ορθού συστήματος καθαρισμού του αέρα στις εγκαταστάσεις του ιδιοκτήτη. Η άποψη αυτή είναι βασικά λανθασμένη, διότι η υγεία των ζώων εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησής τους και επομένως από την ποιότητα των τελικών προϊόντων που πωλούνται.

Αυτή η δήλωση ισχύει πλήρως για τα χοιροστάσια: ο επαγγελματικός αερισμός από τα χέρια τους θα σώσει την υγεία των ζώων και θα βοηθήσει να αναπτυχθεί γρήγορα ένας μεγάλος αριθμός κεφαλών.

Οι έμπειροι παραγωγοί χοίρων σημειώνουν πέντε παράγοντες ταυτόχρονα, οι οποίοι επηρεάζονται ευεργετικά από το σωστό σύστημα εξαερισμού:

 • Η υγεία των αγελών θα αυξηθεί εάν εγκατασταθεί ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού.
 • Σε ένα δωμάτιο θα φιλοξενηθούν πολύ περισσότερα ζώα, αν ο αέρας στο γουρουνάκι θα καθαριστεί σωστά.
 • Υγιή ζώα, που μεγαλώνουν σε άνετες συνθήκες, κερδίζουν γρήγορα το βάρος που είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση.
 • Η γονιμότητα του κοπαδιού αυξάνεται πολλές φορές.
 • Ο καθαρισμός του αέρα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του χώρου, καθώς λειτουργεί σε συνδυασμό με τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού των χοίρων.

Για να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός από τα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό σύστημα εξαερισμού, το οποίο εγκαθιστάτε εσείς.

Τα ρεύματα αέρα σε ένα pigsty

Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο εξαερισμού

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν πέντε είδη συστημάτων εξαερισμού pigsties, εγκατάσταση και τοποθέτηση που μπορεί να είναι τα δικά τους χέρια:

 • Στέγη.
 • Διάχυτη οροφή.
 • Διαμήκης.
 • Εγκάρσια.
 • Σήραγγα.

Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, αυτές οι αδυναμίες συσχετίζονται συχνότερα με τον εσφαλμένα επιλεγμένο τύπο συστήματος καθαρισμού του αέρα σε συγκεκριμένο χώρο.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία της τοποθέτησης του εξαερισμού μόνοι σας με μια σκόπιμη επιλογή του τύπου του συστήματος. Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν τη λύση αυτού του ζητήματος:

 • Η ποσότητα του καθαρού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό. Και σε αυτό το τεύχος, δώστε προσοχή στο γεγονός ότι στην θερμή περίοδο αυτή η ροή γίνεται ισχυρότερη, και στο κρύο μειώνεται.
 • Μάθετε πώς κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στο χοιροστάσιο.
 • Επίδραση στον εξαερισμό και τους φυσικούς παράγοντες: windiness και μέση ετήσια θερμοκρασία.
 • Η θέση του γουρουνιού: τοποθεσία σε λόφο ή στην πεδιάδα.
 • Εκτιμώμενος αριθμός ζώων για αυτό το δωμάτιο.
 • Οι διαστάσεις του χοιροστασίου επηρεάζουν επίσης τη σωστή επιλογή του συστήματος εξαερισμού.

Μόνο μετά από μια προσεκτική μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την οργάνωση του εξαερισμού στο δωμάτιο, προχωρήστε απευθείας στην εγκατάσταση του συστήματος.

Το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου επηρεάζει την επιλογή του συστήματος εξαερισμού

Σύστημα εξαερισμού οροφής

Ο τύπος οροφής του συστήματος καθαρισμού του αέρα είναι πολύ δημοφιλής στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος. Αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι αυτό το σύστημα εξαερισμού βοηθά σημαντικά την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιοκτήτη του κοπαδιού.

Ο αερισμός των σκεπών στις χειροκίνητες εργασίες σε βάρος της φυσικής αιολικής ενέργειας και δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων εξαρτημάτων ανεμιστήρα.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εάν το χοιροστάσιο βρίσκεται σε μια γνωστή θέση που δεν είναι άνεμος, ένα τέτοιο σύστημα καθαρισμού του αέρα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει με πλήρη ισχύ.

Αυτός ο εξαερισμός λειτουργεί αποκλειστικά λόγω της φυσικής κυκλοφορίας αέρα μέσα στο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, πρέπει μόνο να εγκαταστήσετε σωστά τρεις βαλβίδες τροφοδοσίας με τα δικά σας χέρια: ένας από αυτούς πρέπει να βρίσκεται στην κορυφογραμμή της οροφής του δωματίου, τα άλλα δύο στα πλαϊνά τοιχώματα του χοιροστασίου.

Σύστημα εξαερισμού οροφής

Διάχυτος καθαρισμός οροφής αέρα

Αυτό το σύστημα αερισμού είναι παρόμοιο σε δομή και εγκατάσταση από την πρώτη, αλλά έχει πολλές διαφορές με τη μορφή πρόσθετων πλευρικών παραθύρων στο δωμάτιο. Με τη βοήθεια αυτών, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά λόγω φυσικού αερισμού μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας και μέσω σύνδεσης επιπλέον ανεμιστήρων. Η κλίση των πτερυγίων αυτών των παραθύρων βοηθά στη ρύθμιση της σωστής ισορροπίας μεταξύ αυτών των τύπων εξαερισμού.

Αυτός ο τύπος αερισμού του χοιροστασίου μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε καιρό με αέρα όσο και με σχεδόν πλήρη σιωπή της κίνησης του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε ταυτόχρονα τους δικούς σας πόρους από τον ποιμενικό (όπως η ηλεκτρική ενέργεια), αλλά ταυτόχρονα δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Ο συνδυασμός του συστήματος καθαρισμού αέρα είναι εύκολο να εγκατασταθεί με τα χέρια σας, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό και ως εκ τούτου είναι δημοφιλής στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος.

Διάχυτο σύστημα εξαερισμού οροφής

Ο εγκάρσιος αερισμός

Το εγκάρσιο σύστημα εξαερισμού αντιπροσωπεύει δύο σειρές των συσκευών: μία επιτοίχια βαλβίδες να πέσουν ελεύθερα σε ένα χοιροστάσιο φρέσκο ​​αέρα από το εξωτερικό, ενώ στην απέναντι τοίχωμα έχει οπαδούς. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι ρυθμισμένοι να τραβήξουν βίαια αέρα από το χοιρινό στο δρόμο.

Αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να έχετε ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο με μεγάλο αριθμό ζώων, δεδομένου ότι ο ρυθμός ροής αέρα εξαρτάται μόνο από το επίπεδο ρύθμισης των ανεμιστήρων.

Η πλήρης απενεργοποίηση των ανεμιστήρων δεν είναι δυνατή, αλλά η ρύθμιση τους σε ένα ελάχιστο επίπεδο εξοικονομεί επίσης πόρους.

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας και οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένες συμμετρικά η μια στην άλλη στις αντίθετες πλευρές του χονδροειδούς.

Διασταυρούμενος αερισμός σε γουρουνάκι

Διαμήκης τεχνολογία εξαερισμού

Το σύστημα διαμήκους καθαρισμού του αέρα είναι πολύ παρόμοιο με το εγκάρσιο, ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι ανεμιστήρες και οι συσκευές τροφοδοσίας τοποθετούνται στα ακραία τοιχώματα του δωματίου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας κυκλοφορεί κατά μήκος του χοιροστάσιου, ο οποίος είναι πολύ βολικός, αλλά απαιτεί κάποια ικανότητα στην ρύθμιση του συστήματος. Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ελέγχου αυτού του εξαερισμού, συνιστάται η λήψη ισχυρότερων ανεμιστήρων, κατά προτίμηση αντίστροφου τύπου. Αυτή η επιλογή εγκατάστασης δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στη φυσική κυκλοφορία αέρα από το δρόμο και τη δύναμή του.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού είναι σχεδιασμένο για μεγάλα χοιρίδια και διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον καθαρισμό του αέρα. Ωστόσο, δεν είναι οικονομικό, αφού οι ισχυροί ανεμιστήρες απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια από την φυσική κυκλοφορία του αέρα.

Διαμήκης αερισμός του γουρουνιού

Αερισμός σήραγγας

Η κύρια διαφορά αυτού του συστήματος εξαερισμού είναι η χρήση ως συσκευή τροφοδοσίας των τυφλών. Βρίσκονται επίσης στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου, απέναντι από το σύστημα ανεμιστήρων.

Λόγω αυτής της ρύθμισης, η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο χοιροστάσιο μοιάζει με την κίνηση κατά μήκος της σήραγγας, όπου προέκυψε το όνομα του συστήματος καθαρισμού του αέρα.

Δεδομένου ότι η κυκλοφορία είναι επαρκώς ενεργή, είναι σε θέση να παρέχει επαρκείς συνθήκες διαβίωσης για μεγάλο αριθμό ζώων. Ωστόσο, αυτό το είδος εξαερισμού μπορεί επίσης να γίνει πιο οικονομικό με την εγκατάσταση αυτόματων ανεμιστήρων: με την αύξηση της αντοχής του ανέμου και καθαρισμού χώρου, μειώνουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας.

Ανεμιστήρας σήραγγας κατάλληλος για μεγάλα χοιροστάσια

Σύγκριση των τύπων εξαερισμού

Για να προσδιορίσετε το είδος του συστήματος εξαερισμού που θα ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες του συγκεκριμένου χοιρινού σας, θα βρείτε έναν συγκριτικό πίνακα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε τύπου.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε ένα χοιρινό τον εαυτό σας

Ο αποτελεσματικός αερισμός του χοιροστασίου είναι το κλειδί για την καλλιέργεια ενός υγιούς ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής των χοίρων και της υψηλής γονιμότητας των χοιρομητέρων. Η σωστή κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα μειώνει την υγρασία του αέρα, μειώνει τη συγκέντρωση αερίων με περιεκτικότητα σε αμμωνία. Η ανάπτυξη των χοίρων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά ένα υγιές μικροκλίμα αποτελεί μία από τις κύριες προϋποθέσεις για τη διατήρηση των ζώων. Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε ένα έργο.

Παραλλαγές συστημάτων εξαερισμού

Ο εξαερισμός αφαιρεί από την αίθουσα την δυσάρεστη οσμή που περιέχεται στα προϊόντα της ζωικής ζωής και επίσης εμποδίζει την πολλαπλασιασμό της παθογόνου μικροχλωρίδας. Τα πρότυπα κυκλοφορίας του αέρα μέσα στο χοιροστάσιο είναι τα εξής:

 • στην ζεστή εποχή για τις χοιρομητέρες με τους γεννημένους απογόνους από 03 έως 0,4 m / s.
 • για δίμηνα, τετράμηνα χοιρίδια 0,6 m / s.
 • για άλλα ζώα ο δείκτης μπορεί να φτάσει 1 m / s.

Κατά την κρύα εποχή, οι δείκτες αλλάζουν. Μπορούν να είναι 0,15 m / s, 0,2 m / s.

Η κίνηση των ζώων εξασφαλίζει επίσης την κίνηση του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός, ο οποίος αφορά τα κτηνοτροφικά κτίρια, όπως στην περίπτωση ενός άλλου δωματίου, χωρίζεται σε φυσικό και τεχνητό.

Φυσικά

Εκτελείται με την πρόσληψη καθαρού αέρα από τις σχισμές του χοιροστασίου. Επίσης, η κυκλοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη σε παράθυρα, παράθυρα, ανοιχτές πόρτες.

Τεχνητή

Εμφανίζεται λόγω της εγκατάστασης αεραγωγών, αγωγών εξαερισμού, μέσω των οποίων ο αέρας κινείται τόσο στην κατακόρυφη κατεύθυνση όσο και οριζόντια. Οι αγωγοί καυσαερίων εκκενώνονται έξω από τον "αέρα εξαγωγής" και οι αεραγωγοί τροφοδοσίας διευκολύνουν τη ροή των αέριων ροών μέσα στο χοιροστάσιο.

Ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια φυσικού ρεύματος, ο αέρας κυκλοφορεί λόγω της διαφοράς πίεσης έξω και εντός του κτιρίου. Οι ροές του αέρα μπορούν επίσης να κινηθούν λόγω συστημάτων τεχνητής θερμικής και ηλεκτρικής κινητοποίησης. Και επίσης αερισμός με συστήματα συνδυασμένου τύπου.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τον αερισμό του γουρουνιού

Υπάρχουν αρκετοί τύποι εξαερισμού στον χώρο εκτροφής χοίρων. Εγκατάσταση κάθε ένα από αυτά εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των ζώων, τον σκοπό της κατασκευής, την τοποθεσία. Τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε 3 τύπους.

Στέγη

Συχνά χρησιμοποιείται σε κτηνοτροφικά κτίρια κλασσικού τύπου. Η κίνηση των ροών αέρα οφείλεται στη δύναμη του ανέμου. Φρέσκος αέρας περνάει μέσα από τις βαλβίδες, τοποθετούνται στις πλευρές του χώρου εκτροφής χοίρων. Εγκατάσταση βαλβίδων εξαερισμού γίνεται επίσης στην κορυφογραμμή στην οροφή. Όταν αερισμός στέγης, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μηχανικές συσκευές - ανεμιστήρες.

Εγκάρσια

Ο εξαερισμός στα χοιροστάσια με τα δικά τους χέρια είναι το σχήμα που βασίζεται στην οργάνωση της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα. Οι βαλβίδες παροχής τοποθετούνται μόνο στη μία πλευρά των χώρων εκτροφής βοοειδών. Από την αντίθετη πλευρά, οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι, οι οποίοι τραβώντας το "εξαγόμενο αέρα", το βγείτε στο δρόμο. Δηλαδή, η εισροή καθαρού αέρα διεξάγεται φυσικά, και εξαναγκάζεται έξω, λόγω των οπαδών.

Σήραγγα

Η κυκλοφορία του αέρα οφείλεται στα παραθυρόφυλλα. Στη μία πλευρά του γουρουνάκι, οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι. Στην αντίθετη πλευρά, ειδικές περσίδες. Έτσι, μέσα από τα παντζούρια των τυφλών, ο αέρας εισέρχεται στο γουρουνάκι, και μέσω των ανεμιστήρων εξαναγκάζεται έξω.

Σημαντικό! Φροντίδα του συστήματος εξαερισμού είναι να διατηρείται σε αεροστεγή κατάσταση, καθώς και στην έγκαιρη θέρμανση των αεραγωγών. Ο χρήστης πρέπει να ελέγχει περιοδικά τη λειτουργία των βαλβίδων και να καθαρίζει τους αεραγωγούς.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού του χειμώνα pigsty

Κάνετε αερισμό στο χοιρινό με τα χέρια σας, έτσι ώστε το χειμώνα, αποφύγετε τα ρεύματα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή του έτους, η ταχύτητα των αέριων μαζών σε κτίρια εκτροφής χοίρων σε ύψος 50 cm από το δάπεδο θα πρέπει να είναι 0,25 m / s. Στα μηχανήματα με συνεχή περιφράξεις, η ταχύτητα του αέρα πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτή την ένδειξη. Το χειμώνα, σε κλειστό χοιροστάσιο, οι ροές αέρα πρέπει να κυκλοφορούν με ταχύτητα 0,3 m / s. Εάν η ταχύτητα του αέρα είναι υψηλότερη και η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι χαμηλή, τότε τα ζώα μπορεί να έχουν υποθερμία. Τι θα προκαλέσει ασθένεια και απώλεια ζώων.

Η ένταση της κίνησης των αέριων μαζών και η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα σχετίζονται. Στην ψυχρή εποχή, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4-5 φορές τον εσωτερικό όγκο του σπιτιού χοίρων. Στη θερμή περίοδο, ο δείκτης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10-14. Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η άμεση παροχή αέρα στα ζώα. Για να αποφευχθεί αυτό, στα άκρα του αγωγού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τους διαχυτήρες του αέρα τροφοδοσίας.

Η φυσική κυκλοφορία του αέρα στις εγκαταστάσεις των χοίρων εξαρτάται από την κατεύθυνση της κίνησης των ατμοσφαιρικών ρευμάτων αέρα. Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε σε ποια κατεύθυνση ο επικρατούμενος άνεμος κινείται. Ένα κτίριο ζώων θα πρέπει να βρίσκεται στο τέλος της προς τα εμπρός πλευρά.

Πώς να φτιάξετε το σωστό χοίρο

Ο εκκολαπτόμενος χοίρος είναι μια από τις πιο κερδοφόρες κατευθύνσεις στην εγχώρια κτηνοτροφία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί μικροί και μεσαίοι γεωργοί προτιμούν τους χοίρους ως τον πλέον ελπιδοφόρο τύπο γεωργικής δραστηριότητας. Και μια τέτοια επιχείρηση αρχίζει, φυσικά, με την κατασκευή ενός pigsty. Η υγεία των ζώων, η ταχύτητα προσλήψεων και ακόμη και η γεύση του κρέατος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες υπό τις οποίες διατηρούνται οι παρωτίτιδες.

Προετοιμασία για την κατασκευή ενός pigsty

Πριν κάνετε το σχεδιασμό και ειδικά την οικοδόμηση ενός κτιρίου, θα πρέπει να αποφασίσετε για τη γενική ιδέα του σπιτιού χοίρων. Είναι απαραίτητο να αποφασιστεί εκ των προτέρων όχι μόνο πόσα ζώα θα βρίσκονται στο υπόστεγο αλλά και ποια τεχνολογία συντήρησης θα χρησιμοποιήσει ο γεωργός. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται μόνο για την πάχυνση των αγορασθέντων νέων, ή προβλέπεται να δημιουργηθεί το δικό τους ζωικό κεφάλαιο της μήτρας, είτε πρόκειται για αυτοματοποίηση των διαδικασιών εργασίας είτε για να κάνετε τα πάντα με το χέρι.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα επηρεάσουν σημαντικά το μέγεθος του γουρουνιού, τη διάταξη και τον τεχνικό εξοπλισμό του. Μετά από όλα, περιέχουν νέους podrashchen ανάγκη χωριστά από τις βασίλισσες με τους χοίρους, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν ειδικές συνθήκες κράτησης. Και η χρήση αυτόματων συστημάτων για τη διάθεση και τη διανομή των ζωοτροφών θα απαιτήσει μια συγκεκριμένη διάταξη του κτιρίου, καθόλου όπως όταν εκτελούνται χειρονακτικά αυτά τα έργα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πριν ξεκινήσετε να κατασκευάζετε ένα χοιρινό, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • να μελετήσουν τα πιο δημοφιλή έργα λαμβάνοντας υπόψη τις σχεδιαζόμενες ζωικές δραστηριότητες και τις τεχνολογικές διαδικασίες ·
 • επιλέξτε το καλύτερο μέρος για την κατασκευή?
 • Αναπτύξτε ένα σχέδιο κτιρίου που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες.

Μην ξεχάσετε να συντονίσετε την κατασκευή με όλες τις ενδιαφερόμενες κρατικές υπηρεσίες και ιδρύματα - BTI, SES, φόρο κλπ.

Πρόγραμμα χοίρων

Αν σχεδιάζετε να κατασκευάσετε έναν μικρό γουρουνό, κυριολεκτικά για 2-10 ζώα, τότε μπορείτε να κάνετε το έργο μόνοι σας. Αλλά η επεξεργασία μιας δομής μεγαλύτερης κλίμακας (για αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες χοίρων) ανατίθεται καλύτερα στους ειδικούς. Ειδικά αν δεν είστε επαγγελματίας οικοδόμος ή αρχιτέκτονας.

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε το σχεδιασμό από σκίτσα και σχέδια, αλλά από τον καθορισμό μιας κατά προσέγγιση εκτίμησης της κατασκευής. Η όλη διαδικασία αναπόφευκτα στηρίζεται σε αυτό το ερώτημα. Καθορίζει αν έχετε αρκετά χρήματα στο υπερσύγχρονο αυτόματο χοιροστάσιο για 200 χοιρομητέρες, ή περιορίζεται σε ένα διθέσιο ξύλινο υπόστεγο, νοκ άουτ για να κλέψουν ένα γείτονα πίνακες.

Εάν είστε σίγουροι ότι σε κάθε περίπτωση μπορείτε να πάρετε το ποσό που απαιτείται για την κατασκευή, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τους υπολογισμούς με τον ορισμό του αριθμού των ζώων. Και ήδη κάτω από αυτή την παράμετρο για να φέρετε όλα τα υπόλοιπα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κανόνες για τον υπολογισμό της έκτασης ανά ζώο. Φυσικά, μακροπρόθεσμα, εναπόκειται σε εσάς να καθορίσετε εάν οι χοίροι θα περπατούν μέσα από ευρύχωρα περιβόλια όπως οι βασιλιάδες ή θα είναι ικανοποιημένοι με ελάχιστη άνεση. Σε κάθε περίπτωση, δεν αξίζει τον κόπο να κάνουμε τους χώρους πιο στενούς από τους αντικειμενικούς κανόνες που απαιτούν οι χοίροι. Κατά κανόνα, οι χοίροι φυλάσσονται σε μικρά εργαλεία-στυλό. Το πρότυπο της περιοχής για αυτούς είναι:

 • αγριόχοιροι (αρσενικοί παραγωγοί) - ένα ζώο σε εργαλειομηχανή με μέγεθος 8 τετραγωνικών μέτρων. m;
 • χοιρομητέρες σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης - 3-4 ζώα σε ένα paddock, 2-3 kv. m ανά έκαστο.
 • χοιρομητέρες στην ύστερη εγκυμοσύνη - 1-2 ζώα ανά μηχανή, 4-5 τετραγωνικά μέτρα. m ανά ζώο.
 • σπείρουν με χοιρίδια - ένα σε ένα στυλό με εμβαδόν 7-8 τετραγωνικών μέτρων. m;
 • χοιρίδια κατά την πάχυνση (χωρίς χοιρομητέρες) κάτω των 5 μηνών - 10-12 στο μηχάνημα, 0,5 τετραγωνικά μέτρα το καθένα. m ανά κεφαλή.
 • χοίροι στην πάχυνση παλαιότεροι από 5 μήνες - 15-20 στο μηχάνημα, σε 0,7-1 τετραγωνικά μέτρα. m ανά ζώο.

Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία είναι τα ελάχιστα επιτρεπτά, δηλαδή, αν είναι δυνατόν, είναι λογικό να δώσουμε στους χοίρους λίγο περισσότερο χώρο, αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τα μηχανήματα με ζώα, ένα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων στο κτίριο του χοιροστασίου θα καταλαμβάνεται από τεχνολογικά περάσματα και μπλοκ. Η περιοχή τους θα εξαρτηθεί, εν μέρει, από το πόσο αυτοματοποιημένο είναι το σύμπλεγμα των χοίρων σας.

Οι εξωτερικοί τοίχοι του χοιροστασίου συνιστώνται να γίνονται μέσα στα όρια των 1,6-1,8 m και να επικαλύπτονται - όχι περισσότερο από 2,2-2,6 m από το δάπεδο.

Διαμόρφωση σκυροδέματος και υλικά

Υπάρχουν πολλά τυπικά σχήματα σχεδίασης για τα χοιροστάσια, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι αγρότες συνήθως επιλέγουν ένα από τα τρία σχέδια:

 • δύο σειρές μηχανών κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων και μια τεχνολογική διέλευση από το κέντρο.
 • δύο σειρές μηχανών με κέντρο το "πίσω" μεταξύ τους και δύο τεχνολογικές περάσματα κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων.
 • Το σχήμα είναι από το σημείο "b", αλλά οι σειρές των εργαλειομηχανών διαιρούν το τρίτο κεντρικό πέρασμα.

Με βάση τα δεδομένα σχετικά με την εσωτερική περιοχή, το ύψος των τοίχων και τη διάταξη των στυλό, μπορούν να γίνουν προκαταρκτικοί υπολογισμοί της απαιτούμενης ποσότητας δομικών υλικών. Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε ποια υλικά θα δώσετε προτίμηση. Δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε αυτό το ζήτημα, το κύριο πράγμα είναι ότι οι εγκαταστάσεις του χοιροστασίου θα πρέπει να είναι ζεστές το χειμώνα, όχι καυτές το καλοκαίρι και κατάλληλες για απολύμανση.

Κατά την κατασκευή τοίχων προτιμάται η πέτρα ή το τούβλο, αλλά οι μικροί αγρότες μπορούν να διαχειριστούν ακόμη και μια ξύλινη δομή. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύγχρονη τεχνολογία - πάνελ σάντουιτς σε χαλύβδινο πλαίσιο.

Τα θεμέλια και τα δάπεδα απαιτούν μεγάλους όγκους μίγματος τσιμέντου και άμμου. Ταυτόχρονα, είναι δυνατή η παροχή στεγανοποίησης με τη βοήθεια ενός συνηθισμένου τσιμεντένιου στερέωσης. Η στέγαση επίσης δεν έχει νόημα να καλύπτεται με κεραμίδια ή λαμαρίνα. Πλήρως ταιριάζει και σχιστόλιθο.

Ο εσωτερικός χώρος του χοιροστάσιο συνήθως επενδυμένα σανίδων σκληρού ξύλου. Πολλοί αγρότες να γίνει διάκριση μεταξύ των μεταλλικών ράβδων που χρησιμοποιούνται χώρου. Αλλά να έχετε κατά νου ότι μια τέτοια μάσκα θα πρέπει να είναι ισχυρή, έτσι ώστε τα ζώα να μην το σπάσει, και στη συνέχεια, κατά πρώτο λόγο, δεν είναι διάσπαρτα σε όλο τον αχυρώνα, και, δεύτερον, δεν βλάπτει τον εαυτό σας να βγαίνει από τις άκρες των κλαδιών σχιστεί.

Θέση για γουρουνάκι

Κατά κανόνα, οι αγρότες τοποθετούν ένα γουρουνάκι σε μια τοποθεσία όπου οι ίδιοι είναι άνετοι, χωρίς πολλή σκέψη για το πόσο σωστά είναι ο επιλεγμένος τόπος. Αλλά ένας ανεπιτυχής τόπος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την επιχείρηση χοιρινού κρέατος.

Το γεγονός ότι οι χοίροι είναι πολύ ανεπαρκώς ανεκτή υψηλή υγρασία, ειδικά αν το δωμάτιο είναι γεμάτο ρεύματα. Ως συνήθως, τέτοιες αρνητικές συνθήκες επηρεάζουν τους μικρούς χοίρους και τους απογαλακτισμένους, που αρρωσταίνουν αμέσως και είναι άρρωστοι για πολύ καιρό, κερδίζοντας πολύ αργά το βάρος τους. Σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, η θνησιμότητα των νεαρών ζώων αυξάνεται σημαντικά.

Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, θα πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά τη γη που είναι στη διάθεσή σας. Για να χτίσετε ένα χοιρινό, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα ξηρό, υπερυψωμένο μέρος. Περιοχές κατηγορηματικά μη κατάλληλες, οι οποίες είναι επιρρεπείς σε ρύπανση ή πλημμύρα από υπόγεια ύδατα ή πλημμύρες. Επίσης, αποφύγετε τόπους που εκτοξεύονται πολύ από τους ανέμους. Οι μάζες ψυχρού αέρα δεν θα αποστραγγίζουν μόνο το δωμάτιο, αλλά θα δημιουργήσουν και ρεύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο αυτούς τους παράγοντες, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε θέματα ευκολίας όσον αφορά την εξυπηρέτηση του αγροκτήματος - τη διαθεσιμότητα των οδών πρόσβασης, την τοποθέτηση βοηθητικών μέσων κ.λπ.

Ίδρυμα και δάπεδα σε ένα pigsty

Άμεσα η κατασκευή αρχίζει πάντα με τη διάταξη του θεμελίου. Η δύναμη και η μακροζωία ολόκληρου του κτιρίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Για ένα χοιροστάσιο, ένα θεμέλιο από λίθινα, σκυρόδεμα ή μπλοκ από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι κατάλληλο. Το βάθος της τοποθέτησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τοπικούς ειδικούς παράγοντες (πυκνότητα και υγρασία του εδάφους, βάθος των υπόγειων υδάτων κ.λπ.), επομένως δεν έχει νόημα να καθορίζονται συγκεκριμένες τιμές εδώ.

Αλλά πάνω από την επιφάνεια της γης θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα προεξέχον ύψος σόλας 20 έως 60 cm στην περίμετρο του pigsty είναι επιθυμητό να κάνει τυφλό. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για την άσφαλτο ή το σκυρόδεμα, τότε ο πυκνά συμπαγής πηλός θα φτάσει σε αυτούς τους άκρους. Στους τοίχους δεν τραβάτε την υγρασία έξω από το θεμέλιο, πάνω από το οποίο πρέπει να τοποθετήσετε υλικό στέγης.

Τα δάπεδα στο χοιροστάσιο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Τόσο η υγεία των ζώων όσο και η ευκολία συντήρησης του συγκροτήματος εξαρτώνται από αυτά. Μπορούν να κατασκευαστούν από σκυρόδεμα, σανίδες και άλλα υλικά. Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το σχέδιο του δαπέδου. Εάν έχετε μόνο 2-3 χοίρους, τότε το συνηθισμένο στερεό δάπεδο θα κάνει. Αλλά για ένα μεγάλο συγκρότημα ζώων για αρκετές δωδεκάδες και ακόμη λιγότερες εκατοντάδες ζώων, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τα δάπεδα με σχισμές. Θα τους μιλήσουμε αργότερα.

Η οροφή, οι οροφές και οι τοίχοι των χοιρινών

Ανεξάρτητα από το υλικό που προτιμάτε κατά την κατασκευή τοίχων, είναι σημαντικό να διατηρείται η θερμότητα και να μην απορροφά την υγρασία. Στην περίπτωση αυτή, από μέσα, τα τοιχώματα των χοιροστασίων, κατά κανόνα, καλύπτονται με σανίδες, και στη συνέχεια επικαλύπτονται και καλύπτονται με ασβέστη για απολύμανση. Στις βόρειες περιοχές είναι επιθυμητό να μονώνονται οι τοίχοι και από έξω.

Παντού, εκτός από ίσως στη Νότια Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, είναι πολύ επιθυμητό να εξοπλιστεί ένα ανώτατο όριο σε ένα χοιρινό, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας το χειμώνα.

Όσο για τη στέγη, δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για το χοιρινό σε αυτό το θέμα. Ένα κλασικό σκαλοπάτι-κλίση σχήμα των κορμών και σχιστόλιθος θα ταιριάζει απόλυτα.

Απομάκρυνση κοπριάς σε γουρουνάκι

Η έγκαιρη διάθεση των ζωικών αποβλήτων, δηλαδή της κοπριάς, είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα που εμπίπτουν στους ώμους των εργαζομένων στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Σε αντίθεση με την τακτοποιημένη γνώμη του χοίρου, δεν είναι βρώμικα ζώα, λατρεύουν το κολύμπι σε λακκούβες. Είναι ακριβώς ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν ξέρουν πώς να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για αυτούς.

Στην πραγματικότητα, οι χοίροι αγαπούν τη βρωμιά όχι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα κατοικίδια ζώα. Επιπλέον, οι ανθυγιεινές συνθήκες και οι βρωμιές στο χοιρινό είναι μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας και ασθενειών αυτών των ζώων. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή στα ζητήματα της διοργάνωσης της διαχείρισης της κοπριάς.

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η βέλτιστη λύση για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις είναι τα δάπεδα για τους χοίρους. Αυτό το σύστημα απλοποιεί τη διαδικασία καθαρισμού των χώρων όσο το δυνατόν περισσότερο, διατηρώντας τα πεζοδρόμια καθαρά σε αποδεκτό επίπεδο.

Θα πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι τα δάπεδα με σχισμές λαμβάνουν την παρουσία ειδικών λουτρών από σκυρόδεμα, στα οποία πέφτει η κοπριά. Αν και εξωτερικά αυτά τα λουτρά δεν έχουν τίποτα κοινό με αυτό που έχει εγκατασταθεί στο σπίτι σας, η αρχή της δουλειάς τους είναι μία. Καθώς γεμίζετε από το λουτρό, βγάζετε το "πώμα" και η βαρύτητα του περιεχομένου αποστέλλεται σε μια ειδική δεξαμενή μακριά από το χοιρινό. Αν το έδαφος δεν επιτρέπει την οργάνωση ενός συστήματος βαρύτητας, η κοπριά μπορεί να αντληθεί από τα λουτρά με τη δύναμη μιας αντλίας.

Φυσικά, η οργάνωση των δαπέδων των σχισμών απαιτεί πολύ πιο πολύπλοκη κατασκευή του κτιρίου παρά με τη χρήση συμπαγών δαπέδων.

Φωτισμός και αερισμός σε γουρουνάκι

Για να εξασφαλιστεί ότι οι χοίροι δεν αρρωσταίνουν και μεγαλώνουν γρήγορα σε γουρουνάκι, πρέπει να εξοπλίσετε τον κανονικό φωτισμό και ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας. Το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να περάσετε με φυσικό φως που θα διεισδύσει μέσα από τα παράθυρα. Αλλά το χειμώνα, η ημέρα φωτός είναι πολύ μικρή, οπότε ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη των ζώων.

Πιστεύεται ότι οι χοιρομητέρες με χοίρους γάλακτος πρέπει να παρέχουν μια ημέρα φωτός δεκαοκτώ ωρών, και οι νέοι για πάχυνση τουλάχιστον 12 ώρες.

Ο εξαερισμός σε ένα γουρουνάκι δεν είναι σε καμία περίπτωση πολυτέλεια, αλλά αντικειμενική αναγκαιότητα. Ο γεωργός πρέπει να εξασφαλίσει την έγκαιρη αφαίρεση των αερίων και τη ροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο όπου φυλάσσονται τα ζώα. Το αν θα υπάρχει σύστημα αερισμού με φυσικά ή τεχνητά κίνητρα δεν είναι θέμα αρχής. Το κυριότερο είναι ότι υπάρχει μια ποιοτική ανταλλαγή αέρα χωρίς σχέδια.

Θέρμανση γουρουνιού και σωλήνα ύδρευσης

Συνήθως τα σύμπλοκα αναπαραγωγής χοίρων δεν διαθέτουν ειδικά συστήματα θέρμανσης, επειδή η θερμότητα που δίνουν τα ζώα είναι αρκετή για να διατηρήσει μια άνετη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Όμως, ο χοίρος, όπου οι χοιρομητέρες σπέρνουν με μικρούς χοίρους, πρέπει είτε να είναι πιο καλά μονωμένοι ή να εφοδιάζονται με ένα μικρό αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Έχει επίσης νόημα να εξοπλιστεί η πλήρης θέρμανση με γουρουνάκι στις περιοχές όπου οι χειμώνες είναι πολύ σκληρές.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε λίγα λόγια για την παροχή νερού στο σύμπλεγμα των χοίρων. Τα ζώα χρειάζονται πολύ νερό, οπότε για ένα μεγάλο αγρόκτημα έχει νόημα να κατασκευαστεί ένας πλήρης σωλήνας νερού με ένα σύστημα σωληνώσεων στο χοιρινό. Έτσι, θα χρειαστεί να χρειαστεί να μεταφέρετε με το χέρι κυβικά μέτρα νερού για να αποστραγγίσετε τους χοίρους.