Αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: η αρχή της λειτουργίας, τα τυπικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο και η τουαλέτα είναι δωμάτια, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει πρώτα να σκεφτείτε την οργάνωση της εντατικής ανταλλαγής αέρα. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των χώρων.

Ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, εγκαθίσταται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα, η οποία παρέχει καθαρό αέρα και αέρα εξαγωγής.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Η άποψη ότι η έλλειψη ενός αεραγωγού στο μπάνιο και την τουαλέτα θα οδηγήσει μόνο σε θόλωση των καθρεπτών, είναι λανθασμένη. Το κύριο πρόβλημα είναι η εμφάνιση του μύκητα (συνήθως παρατηρείται στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων) και η σκουριά στην επιφάνεια των μηχανημάτων και των επίπλων.

Συχνά οφείλεται στο μη σωστά κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού ότι η διάβρωση επηρεάζει τα τμήματα εργασίας του πλυντηρίου, τα οποία αποτελούν την αιτία της βλάβης.

Αυτός ο κατάλογος προβλημάτων, ο οποίος οδηγεί στην έλλειψη εντατικής ανταλλαγής αέρα, δεν τελειώνει. Ως αποτέλεσμα, ο ανεπαρκής αερισμός θα έχει επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων.

Υγειονομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την οργάνωση της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα σε χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Τουλάχιστον είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 6-7 m 3 / ώρα για κάθε κυβικό μέτρο του μπάνιου και περίπου 8-10 m 3 / ώρα για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο.

Η διαφορά μεταξύ του φυσικού αερισμού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Υπάρχει φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα εξασφαλίζεται από την κυκλοφορία των αέριων μαζών μέσα από τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Περίπου έναν αιώνα πριν, ο φυσικός αερισμός θεωρήθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Σήμερα δεν είναι σε θέση να παρέχει επαρκές επίπεδο ανταλλαγής αέρα, επομένως χρησιμοποιείται μόνο για εισροή. Για να αερίσετε πλήρως το δωμάτιο, επιλέξτε την επιλογή με εξαναγκασμό. Μετά από όλα, κανείς δεν θα θελήσει να ανοίξει το παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα και να απελευθερώσει θερμότητα.

Η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού συνεπάγεται την εγκατάσταση ανεμιστήρα εξαγωγής. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμη θερμότητα, να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία και να γεμίσετε το δωμάτιο με φρέσκο ​​και καθαρό αέρα μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπολογισμός της βέλτιστης απόδοσης

Πριν πάτε στο κατάστημα και αγοράζετε εξοπλισμό για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο, πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς. Για να επιλέξετε τον βέλτιστο εξοπλισμό για την απόδοση, πρέπει να γνωρίζετε τον ακριβή όγκο και τον τύπο του δωματίου.

Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσες φορές ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ανανεωθεί εντελώς ανά μονάδα χρόνου (συνήθως λαμβάνεται μία ώρα). Δεδομένου ότι το μπάνιο και η τουαλέτα θεωρούνται ένα από τα πιο βρεγμένα μέρη σε οποιοδήποτε διαμέρισμα ή σπίτι, συνιστάται η μέγιστη συναλλαγματική ισοτιμία 10.

Για τον υπολογισμό της βέλτιστης απόδοσης του συστήματος εξάτμισης, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο όγκος του χώρου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου με το ύψος των οροφών. Επιπλέον, η ληφθείσα τιμή πολλαπλασιάζεται με τον δείκτη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα. Το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι η ελάχιστη ισχύς του συστήματος εξάτμισης για το μπάνιο και την τουαλέτα (m 3 / h).

Επίσης, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αμέσως ανοίγματα εισαγωγής αέρα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να αφήσετε ένα κενό έως 2 cm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας, να τοποθετήσετε ειδικές γρίλιες στο κάτω μέρος των θυρών στο μπάνιο και την τουαλέτα ή να τρυπήσετε τις τρύπες μόνοι σας. Αλλά η τελευταία επιλογή δεν φαίνεται πολύ ελκυστική.

Ταξινόμηση των ανεμιστήρων εξαγωγής

Σχεδιάζοντας τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της λειτουργίας του και στις επιμέρους συνιστώσες του. Εξάλλου, αυτό επηρεάζει την απόδοση, το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού, το κόστος εγκατάστασης και την ανθεκτικότητα.

Για την εξαναγκασμένη εκκένωση του αέρα από το δωμάτιο, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι ανεμιστήρων:

Η πρώτη έκδοση των συσκευών έχει σχεδιαστεί για λειτουργία σε θερμικά όπλα και συστήματα κλιματισμού. Ως εκ τούτου, για την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και τουαλέτα δεν είναι κατάλληλο. Παραμένει να επιλέξετε από δύο άλλους τύπους.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αξονικών μοντέλων και ακτινικών μοντέλων είναι το χαμηλό κόστος και η υψηλή τους ισχύς. Αλλά η συσκευή θα κάνει πολύ θόρυβο. Ο αξονικός ανεμιστήρας είναι μια πτερωτή, στην οποία συνδέονται τα πτερύγια. Το σύστημα οδηγείται από ηλεκτρικό κινητήρα.

Όσον αφορά τα ακτινικά συσσωματώματα, η λειτουργία τους βασίζεται στη δράση της φυγόκεντρης δύναμης. Λόγω της περιστροφής της πτερωτής, οι μάζες του αέρα κινούνται μαζί με τις λεπίδες. Σε αυτή την περίπτωση, η κλίση των λεπίδων μπορεί να μεταβάλλεται, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από τη συσκευή και μειώνοντας το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτήν.

Βασικά κριτήρια επιλογής εξοπλισμού

Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ανεμιστήρων για συστήματα εξάτμισης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε απροετοίμαστος αγοραστής πέφτει σε μια στοργή και δεν υποψιάζεται καν ότι είναι καλύτερα για τον ίδιο να παραγγείλει.

Αγοράζοντας κουκούλα για το μπάνιο και την τουαλέτα, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

 1. Διάμετρος αγωγού. Ανάλογα με αυτό το χαρακτηριστικό, επιλέγεται το ακροφύσιο ανεμιστήρα. Τυπικά, τα πρότυπα μοντέλα έχουν διάμετρο 150, 125 ή 100 mm.
 2. Παρουσία / απουσία αεραγωγών, καθώς και η θέση τους στο δωμάτιο. Αυτά τα κριτήρια επηρεάζουν τη θέση του ανεμιστήρα.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για την επιλογή, έτσι ώστε στο μέλλον ο εξοπλισμός εξόρυξης να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.
 4. Διαθεσιμότητα προστασίας από την υγρασία. Αυτός ο δείκτης επισημαίνεται με λατινικά γράμματα IP. Η ελάχιστη απαραίτητη τιμή για την μονάδα υγιεινής είναι IP30, αλλά είναι καλύτερα να ξοδέψετε λίγο και να παραγγείλετε τη συσκευή με IP44. Στην τελευταία περίπτωση, θα βρίσκεται σε ειδική σφραγισμένη θήκη, προστατευμένη από υγρασία και ψεκασμό.
 5. Επίπεδο θορύβου. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό δεν δίνεται μεγάλη προσοχή, αλλά μάταια. Μετά από όλα, ένα αθόρυβο σύστημα εξάτμισης θα κάνει την εύρεση ενός μπάνιου και τουαλέτας πιο άνετα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις λεπτότητες, μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο που θα κοστίσει φθηνά και θα ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες.

Πρόσθετες λειτουργίες υλικού

Μια εξαιρετική λύση είναι να παραγγείλετε έναν ανεμιστήρα με πρόσθετες λειτουργίες. Τις περισσότερες φορές, οι πελάτες προτιμούν μοντέλα με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης μπορεί να αφήσει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ή για να προγραμματίσετε τη λειτουργία της συσκευής ανεξάρτητα από την αλλαγή της λειτουργίας, εκκίνηση καθυστέρηση, και ούτω καθεξής. D. Αυτό καθιστά δυνατή την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εξαερισμού η τουαλέτα και μπάνιο.

Οι συσκευές με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη είναι αρκετά ακριβές. Ως εκ τούτου, η επιλογή τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάθε ευθύνη. Τα καλύτερα προϊόντα προέρχονται από το Maico. Αυτός ο κατασκευαστής προσφέρει διάφορα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα όχι μόνο με χρονοδιακόπτη, αλλά και με άλλες πρόσθετες λειτουργίες.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, επιτρέποντας την αλλαγή του βασικού φορτίου. Δηλαδή, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο λειτουργίες: το ήμισυ της ισχύος της και πλήρης, όταν είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον αέρα στο δωμάτιο στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Χάρη σε μια τέτοια λειτουργία, ο θόρυβος του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σημαντικά και εξοικονομείται ενέργεια.

Οποιοσδήποτε ειδικός προτιμά μια συσκευή με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ενεργοποιείται μόνο με το σήμα του ενσωματωμένου υγραμέτρου. Αυτή η λειτουργία εξοικονομεί ενέργεια και εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστή ηλεκτρική έξοδο για τον ανεμιστήρα ή για τη σύνδεση της συσκευής με τον διακόπτη φωτισμού.

Εξαρτήματα και υλικά του συστήματος

Μέχρι σήμερα, ο εξαερισμός συναρμολογείται από αγωγούς αέρα κυκλικής ή ορθογώνιας διατομής. Κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Αυτά τα στοιχεία είναι τοποθετημένα πίσω από ψευδοροφή.

Εάν είναι ένα μπάνιο και μια τουαλέτα σε ένα μικρό διαμέρισμα, τότε σε αυτό το περίβλημα ο αγωγός εξαερισμού είναι μια τρύπα στον τοίχο όπου εισάγεται ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση, για να σχεδιάσουμε ένα σύνθετο, διακλαδισμένο σύστημα, δεν υπάρχει καμία λογική και ανάγκη.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σπίτια, ο αερισμός τους κατασκευάζεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Αεραγωγοί. Είναι πολύ πιο βολικό να εγκαταστήσετε ορθογώνια αγωγούς αέρα. Είναι τοποθετημένα κάτω από το ταβάνι και δεν καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο. Αυτοί είναι σωλήνες, το μήκος των οποίων μπορεί να είναι 2, 1 και 0,5 m.
 • Ανεμιστήρας. Χρησιμοποιείται μια φορτωτική ή μια ενσωματωμένη συσκευή. Το τελευταίο χρησιμοποιείται καλύτερα σε διακλαδισμένα και σύνθετα συστήματα. Απαιτείται η χρήση εναέριων μοντέλων για τον αερισμό ενός δωματίου.
 • Περιστρέψτε τα γόνατα. Στην περίπτωση των ορθογώνιων σωλήνων, τα περιστροφικά γόνατα μπορούν να είναι κάθετα και οριζόντια.
 • Σύνδεσμοι. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των ευθύγραμμων τμημάτων του συστήματος εξαερισμού.
 • Ελέγξτε βαλβίδες. Έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον αέρα και τα έντομα να εισέλθουν στο ορυχείο.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα χρειαστείτε επίσης ένα συνδετήρα. Είναι πολύ πιο βολικό να χρησιμοποιείτε έτοιμα στοιχεία. Θα απλοποιήσουν σημαντικά τη διαδικασία εγκατάστασης και θα επιταχύνουν την εργασία.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο μπάνιο και στην τουαλέτα

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να συγκρίνετε τη διάμετρο της κουκούλας με το μέγεθος του άξονα.

Αν η οπή εξαερισμού είναι μεγάλη, τότε εισάγεται μέσα σε αυτό ένας πλαστικός σωλήνας ή ένας κυματοειδής σωλήνας. Σε αυτή την περίπτωση, τα κενά θα πρέπει να σφραγιστούν με αφρώδες υλικό. Εάν η είσοδος στον άξονα εξαερισμού είναι μικρότερη, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Επιλογή θέσης για εγκατάσταση

Για να είναι ο πιο αποτελεσματικός εξαερισμός, δεν αρκεί να αγοράσετε μόνο ισχυρό εξοπλισμό. Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για εγκατάσταση.

Δεδομένου ότι η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ζεστό, υγρό αέρα, η καλύτερη λύση είναι να το εγκαταστήσετε στο πάνω μέρος του τοίχου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόρτα.

Σημαντική είναι η οργάνωση της εισροής στο δωμάτιο - είναι απαραίτητο να χτιστεί μια ειδική σχάρα στο κάτω μέρος της πόρτας ή να αφήσει τη συνηθισμένη σχισμή κάτω από την πόρτα (με πιο οικονομικό τρόπο). Τέτοιες επιλογές θα επιτρέψουν τη ροή καθαρού αέρα από το σαλόνι στο μπάνιο.

Διάγνωση της κατάστασης του αεραγωγού

Εάν σκέφτεστε να επανατοποθετήσετε ένα μπάνιο ή μια τουαλέτα, τότε προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να διαγνώσετε τους αγωγούς εξαερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, ελέγχεται η πρόσφυση, για την οποία απλώνεται ένα φύλλο από απλό χαρτί, ένα αναμμένο μαχαίρι ή ένας αναπτήρας προς το ορυχείο. Εάν το χαρτί προσκολλάται στην σχάρα εξαερισμού και η φλόγα κλίνει προς το κανάλι, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Επιλογή σχεδίου σύνδεσης της συσκευής

Εάν εξετάσουμε ένα τυποποιημένο διαμέρισμα σε ένα νέο κτίριο, τότε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φυσικός εξαερισμός δεν αρκεί για να απομακρύνει όλη την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο. Η μόνη εξαίρεση είναι μια ιδιωτική κατοικία με παράθυρο στην τουαλέτα.

Αλλά με τη ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, το ερώτημα είναι: πόσο καιρό θα έπρεπε να λειτουργήσει η συσκευή εξάτμισης; Συχνά οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων το συνδέουν με έναν διακόπτη φώτων. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ακριβώς όπως το άτομο θα είναι στο μπάνιο. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η δεύτερη μέθοδος βασίζεται στη σύνδεση του ανεμιστήρα με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης θα ξεχάσει να ενεργοποιήσει / απενεργοποιήσει τη συσκευή. Ως εκ τούτου, μια κατάλληλη λύση θα ήταν η εγκατάσταση ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς τη βοήθεια ενός ατόμου απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο.

Λεπτότητα της εγκατάστασης του ανεμιστήρα

Πριν προχωρήσετε στη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού, είναι υποχρεωτικό να εξοικειωθείτε με τις οδηγίες που συνοδεύουν τις συσκευές. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ολόκληρη η διαδικασία εγκατάστασης περιγράφεται λεπτομερώς στο ένθετο. Αυτό θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει το έργο.

Το πιο επίπονο στάδιο είναι η εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα. Εάν δεν υπάρχουν συστάσεις κατασκευαστή ή δεν υπάρχει μετάφραση στη μητρική γλώσσα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα.
 2. Στις περιοχές όπου ο ανεμιστήρας είναι δίπλα στον τοίχο, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί κόλλα πολυμερούς, σιλικόνη ή υγρά καρφιά. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι στερέωσης ταιριάζουν τέλεια, αφού οι συσκευές εξάτμισης κατασκευάζονται συχνότερα από πλαστικό και συνεπώς έχουν μικρό βάρος. Επομένως, τα υγρά καρφιά θα είναι αρκετά.
 3. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα έτσι ώστε το τμήμα εργασίας του (ηλεκτροκινητήρας και τροχός με λεπίδες) να «πνίξουν» εντελώς στον τοίχο.
 4. Σφίξτε το σώμα της μονάδας σφιχτά, ώστε να μπορεί να συγκρατηθεί η κόλλα.
 5. Εγκαταστήστε ένα δίχτυ κουνουπιών. Αυτό το στοιχείο θα προστατεύει από τη διείσδυση από τον αγωγό εξαερισμού στην αίθουσα διαφόρων εντόμων και συντριμμιών.
 6. Ασφαλίστε το μπροστινό κάλυμμα με βίδες ή πείρους που συνοδεύουν το κιτ.

Το τελικό στάδιο είναι η τοποθέτηση του καλωδίου και η σύνδεση του συστήματος εξαερισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός αυξάνει σημαντικά την ποσότητα αέρα που αποσύρεται από το δωμάτιο. Αλλά επειδή το μπροστινό κάλυμμα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, ο ρυθμός ροής μειώνεται αρκετές φορές. Εξαιτίας αυτού, η απόδοσή του μειώνεται σημαντικά.

Το παραπάνω πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας μια σχάρα εισαγωγής αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής απόδοσης. Η δεύτερη μέθοδος είναι να αφήσετε ένα μικρό διάκενο (1-3 cm) μεταξύ του μπροστινού καλύμματος και του τοίχου. Το προκύπτον χάσμα θα αντλήσει αέρα και ο εξαερισμός θα λειτουργήσει σε κανονική λειτουργία.

Κοινά σφάλματα εγκατάστασης

Εάν ο άπειρος πλοίαρχος ασχολείται με τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις όπου, μετά το τέλος της εργασίας, η απόδοσή του δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες των ενοικιαστών ή δεν είναι αποτελεσματική.

Ο λόγος για αυτό είναι η παραδοχή σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση. Για να αποφύγετε την εμφάνιση των στοιχειωδών προβλημάτων, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες αποχρώσεις.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τέτοια σφάλματα κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού:

 • το κανάλι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ την κίνηση του αέρα.
 • οι οπαδοί είναι πολύ θορυβώδεις όταν δουλεύουν.
 • η σφικτότητα της σύνδεσης του άξονα είναι σπασμένη.
 • Το σύστημα εξαερισμού περνάει από τα καθιστικά και ο θόρυβός του παρεμβαίνει στην κανονική ζωή της οικογένειας.

Εάν ο σχεδιασμός δεν εκτελέστηκε σωστά, τα παραπάνω προβλήματα θα εμφανιστούν αναγκαστικά. Ταυτόχρονα, είναι συχνά απαραίτητο να επανασχεδιαστεί πλήρως το σύστημα εξαερισμού για τη διόρθωσή τους.

Μπορείτε να πάτε με τον εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, συνιστώνται οι καταστολείς θορύβου για τη μείωση του θορύβου. Όσον αφορά την αύξηση της ικανότητας εξαερισμού, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια νέα πιο ισχυρή κουκούλα και να ελέγξετε την ποιότητα της ροής του αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Συστάσεις έμπειρων ειδικών

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρώτα την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα, θα είναι χρήσιμο να εξοικειωθούν με τις συμβουλές έμπειρων πλοιάρχων. Πρώτα απ 'όλα, συνιστούν να εξασφαλιστεί μια κανονική ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σε τελική ανάλυση, διαφορετικά η λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής δεν θα έχει νόημα.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε ακριβά και συνολικά συστήματα. Η δαπάνη των μυθικών ποσών δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αρκεί η σωστή και σωστή ανάληψη συσκευών, και ακόμη και τα φτηνά μοντέλα θα αντιμετωπίσουν απόλυτα τον αερισμό του δωματίου.

Αν το σπίτι έχει κλιματισμό, ιονιστή, καθαριστικό, υγραντήρα και τα παρόμοια, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εξαερισμό. Μετά από όλα, καμία από τις συσκευές που αναφέρονται παραπάνω, δεν εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στα σπίτια.

Κανόνες λειτουργίας του συστήματος εξάτμισης

Για να εξασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτική προληπτική συντήρηση. Μετά από όλα, τα πτερύγια του ανεμιστήρα με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύουν τη σκόνη και τη βρωμιά. Αυτό δεν επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί με τη μέγιστη χωρητικότητά της και να παρέχει μια αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα. Επιπλέον, αν ο καθαρισμός δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, η συσκευή μπορεί να αποτύχει.

Τα προληπτικά έργα περιλαμβάνουν τακτική επιθεώρηση του συστήματος εξαερισμού για το φράξιμο και το πλύσιμο των πτερυγίων του ανεμιστήρα. Αυτή η προσέγγιση θα σας επιτρέψει πάντα να αναπνέετε φρέσκο ​​και καθαρό αέρα ακόμη και σε ένα σύγχρονο σπίτι, το οποίο είναι εξαιρετικά στεγανό.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Βίντεο # 1: Τα μυστικά της τοποθέτησης της κουκούλας στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Βίντεο # 2: Κάνοντας ξεχωριστό αερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος του αερισμού των χώρων, το οποίο ισχύει για τα σύγχρονα σπίτια και διαμερίσματα. Στα μπάνια και στις τουαλέτες, το παράθυρο σπάνια τοποθετείται, οπότε η μόνη σωστή και λογική λύση θα είναι η τεχνητή ανταλλαγή αέρα με την τοποθέτηση του ανεμιστήρα στο σύστημα.

Συσκευή αερισμού στην τουαλέτα με τα χέρια σας

Για κάθε μπάνιο υπάρχει εγγενής αυξημένη υγρασία. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο όπως ο σχηματισμός μούχλας ή μύκητας, αξίζει τον έλεγχο της δυνατότητας συντήρησης του συστήματος εξαερισμού ή της εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι ρωτούν πώς να κάνουν αερισμό στην τουαλέτα με τα χέρια τους.

Ο έλεγχος του εξαερισμού είναι απλός: δεν πρέπει να πέσει ένα φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα.

Για να αποφύγετε την εμφάνιση μούχλας στις επιφάνειες, υπάρχουν αρκετές επιλογές για την αντιμετώπιση του:

 • για την μόνωση όλων των επιφανειών - με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί ο σχηματισμός συμπυκνωμάτων?
 • Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος είναι η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Καθαρισμός φυσικού αερισμού

Για να καθαρίσετε τον εξαερισμό της σκόνης, τα συντρίμμια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μια μακρά εύκαμπτη λαβή.

Αν στην τουαλέτα το φυσικό σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί καλά, αξίζει να καθαρίσετε τα κανάλια. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλες τις συσσωρευμένες σκόνη και αράχνες αράχνης από το κανάλι. Για να εκτελέσετε μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα με μια μακρά εύκαμπτη λαβή.

Οι ειδικοί που καθαρίζουν τους αεραγωγούς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πιο επικίνδυνη επιλογή καθαρισμού, η οποία χρησιμοποιεί κασέτα αερίου με εύφλεκτο υγρό. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την καύση σκόνης. Απαγορεύεται αυστηρά να διεξάγετε μια τέτοια διαδικασία μόνοι σας χωρίς εμπειρία, είναι προτιμότερο να την εμπιστευτείτε σε όλους τους ειδικούς.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Προκειμένου να υπάρξει μια ποιοτική ανταλλαγή αέρα στην τουαλέτα, αξίζει τον αερισμό, ο οποίος θα λειτουργήσει αυτόματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου ο αέρας με βαριά οσμή και καπνούς να μην διεισδύει στα σπίτια. Ο αναγκαστικός εξαερισμός στην τουαλέτα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με δικό του αγωγό εξαγωγής. Ο ιδιοκτήτης θα παρουσιαστεί με επιλογή συστημάτων αερισμού τύπου οροφής και τοίχου.

Το σχέδιο της συσκευής για γενικό αερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Για να τοποθετήσετε την τουαλέτα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής αναγκαστικού αέρα ως εξαναγκασμένο εξαερισμό. Ένα τέτοιο σύστημα θα κυκλοφορεί τακτικά στον αέρα. Επιπλέον, δεν συνεπάγεται την αποκοπή ενός επιπλέον αγωγού εξαερισμού, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να σπάσει τη δύναμη και την αξιοπιστία του τοίχου.

Ο εξαερισμός στην τουαλέτα, που χτίστηκε με τα χέρια τους, είναι πολύ απλό, και το σημαντικότερο, να κατανοήσουμε όλες τις αποχρώσεις. Η ανάγκη για αερισμό συχνά συμβαίνει σε μια εποχή όπου ο φυσικός αερισμός δεν εκτελεί τις βασικές λειτουργίες του καλά.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές το καλοκαίρι, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία μέσα και έξω από το δωμάτιο είναι σχεδόν το ίδιο, και η Bernoulli αποτέλεσμα δεν λειτουργεί. Επίσης, υποβάθμιση του φυσικού αερισμού, λόγω του γεγονότος ότι τα διαμερίσματα και τα σπίτια εγκατασταθεί πλαστικά παράθυρα, η οποία σφραγίζεται το χώρο και να αποτρέψει τη διείσδυση του φρέσκου αέρα. Επίσης, οι πόρτες, οι οποίες είναι ερμητικά κλειστά, εμποδίζοντας τη διείσδυση του αέρα μέσα στο δωμάτιο τουαλέτας. Ειδικά αυτό το πρόβλημα παρατηρείται στους επάνω ορόφους του πολυώροφα κτίρια, όπου η εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι σε ένα δωμάτιο. Λιγότερο ορατές αυτό το πρόβλημα στους κάτω ορόφους, όπου η διαφορά θερμοκρασίας παραμένει ακόμη και σε ελάχιστα ποσοστά.

Εναλλακτικά, μπορεί να εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα εξάτμισης, οπότε ο αέρας θα αναγκαστεί να βγει από το δωμάτιο προς τα έξω. Αλλά αξίζει να εξεταστεί, λόγω της έλλειψης αέρα στον χώρο της μέγιστης απόδοσης, ένα τέτοιο σύστημα δεν θα επιτευχθεί.

Η καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε τον αερισμό στην τουαλέτα του τύπου παροχής και εξαγωγής.

Τι μπορεί να απαιτείται κατά τη διαδικασία της εργασίας

Σχέδιο που συνδέει τον ανεμιστήρα με τον διακόπτη φωτισμού.

Για να κάνετε τον αερισμό στην τουαλέτα μόνοι σας, θα πρέπει να αγοράσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Μπορείτε να αγοράσετε όλα όσα χρειάζεστε σε ένα ειδικό τμήμα του καταστήματος. Η αγορά αξίζει όλα με τη μία, έχοντας προηγουμένως καταρτίσει ένα σχέδιο για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού.

Παραδείγματα υλικών για τη δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού:

 • Δοχεία από κασσίτερο - σήμερα παρουσιάζονται σε ποικίλες μορφές.
 • πλαστικά κουτιά.
 • εύκαμπτοι αγωγοί, οι οποίοι κατασκευάζονται υπό μορφή εύκαμπτου σωλήνα αλουμινίου.
 • οι πλαστικοί σωλήνες είναι κυματοειδείς.
 • οι πλαστικοί αγωγοί είναι ευέλικτοι.
 • ανεμιστήρες;
 • ανακτητές.

Για την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ετοιμάσετε το απαραίτητο απόθεμα:

 • Ρουλέτα και μολύβι για σήμανση.
 • μηχανές και ψαλίδια.
 • κτίριο μαχαιριών.
 • σφυρί για την απόφραξη των πτερυγίων.
 • τρυπάνι και κατσαβίδι.
 • κατσαβίδι με διαφορετικά ακροφύσια.
 • στερέωση - πείροι, βίδες, βίδες.

Κατά τη χειμερινή περίοδο είναι πολύ σημαντικό να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού με βαλβίδες τροφοδοσίας.

Σχέδιο ενεργοποίησης του ανεμιστήρα από το διακόπτη φωτισμού με ένα χρονοδιακόπτη.

Αυτό το στοιχείο είναι μια συμβατική τρύπα στον τοίχο με ένα σωλήνα διακλάδωσης με ένα ή δύο πτερύγια. Τα πτερύγια μπορούν να τοποθετηθούν είτε με το χέρι είτε με αυτοματοποιημένο τρόπο. Για μέγιστη άνεση, αυτή η οπή βρίσκεται πίσω από το θερμαντικό σώμα ή το θερμαντικό σώμα.

Η διάταξη αυτή συμβάλλει στην αύξηση της πρόσφυσης και της ταυτόχρονης θέρμανσης του αέρα. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση του συστήματος εξαερισμού χωρίς επιπλέον ανεμιστήρες. Μια βαλβίδα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο. Για την προστασία του δωματίου από τη διείσδυση των συντριμμιών, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια σχάρα.

Εφαρμογή ανακτητήρων στο σύστημα εξαερισμού

Για να τοποθετήσετε την τουαλέτα ακόμα, η καλύτερη επιλογή είναι να εξοπλίσετε το σύστημα με έναν ειδικό ανεμιστήρα, ο οποίος θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση ολόκληρου του συστήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι σύγχρονες τεχνολογίες κινούνται προς τα εμπρός και ένα από τα σύγχρονα στοιχεία που μπορούν να εξοπλιστούν με ένα σύστημα εξαερισμού είναι ένας ανακτητής. Αυτή η συσκευή θα κυκλοφορεί τον αέρα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες στο δρόμο. Για την εγκατάσταση του συστήματος κλιματισμού απαιτείται:

Σχέδιο συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης με σύστημα ανάκτησης θερμότητας και διήθηση αέρα προσαγωγής.

 • 4 τρύπες, οι οποίες συνδέονται σε ζεύγη με ειδικά εξαρτήματα "street-room", "room-street".
 • Η βασική ουσία του συστήματος είναι ότι ο καθαρός αέρας λαμβάνεται απευθείας από το δρόμο και εισέρχεται στις εγκαταστάσεις και ο εξαντλημένος αέρας εκκενώνεται έξω.
 • Οι ανακτητές είναι εξοπλισμένοι με ειδικά φίλτρα που καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα από τη σκόνη.
 • οι αδρανοποιητές λειτουργούν αυτόματα ή με τη βοήθεια ενός συστήματος ελέγχου.

Τα κύρια σημεία του εξοπλισμού τουαλέτας εξαναγκάζουν τον εξαερισμό

Ο φυσικός αερισμός για καλύτερη κυκλοφορία αέρα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με σύστημα εξάτμισης εξαναγκασμένου αέρα. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ειδικοί ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο 220 volt. Οι ανεμιστήρες για διακοσμητικές εργασίες καλύπτονται με ειδική προστατευτική μάσκα.

Οι ανεμιστήρες μπορεί να έχουν διαφορετικό μέγεθος και ισχύ. Η επιλογή θα εξαρτηθεί από την περιοχή του δωματίου. Οι ανεμιστήρες μπορούν να στερεωθούν με δύο τρόπους: οι πείροι στον τοίχο ή το σύστημα εγκαθίστανται απευθείας στον αγωγό αερισμού.

Οι ανεμιστήρες συνδέονται με το διακόπτη φώτων και αρχίζουν να λειτουργούν όταν ανάβει το δωμάτιο. Οι ακριβότερες εκδόσεις ανεμιστήρων μπορούν να εξοπλιστούν με χρονοδιακόπτες που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν το σύστημα μετά από ορισμένο χρόνο.

Εξαερισμός στην τουαλέτα και στο μπάνιο - μια επισκόπηση των πραγματικών σχημάτων και μεθόδων για την εφαρμογή τους

Χαιρετισμούς. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις επιλογές για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού για την εγκατάσταση ενός μπάνιου. Επιπλέον, θα μιλήσω για το πώς θα οικοδομήσουμε αυτά τα συστήματα με τα δικά τους χέρια στο σπίτι. Το θέμα του άρθρου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το μπάνιο είναι ο τόπος όπου συσσωρεύεται θερμός υγρός αέρας και δυσάρεστες μυρωδιές.

Αν το καλά λειτουργούμενο σύστημα εξαερισμού δεν είναι εγκατεστημένο έγκαιρα, η διαμονή σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα είναι δυσάρεστη.

Εδώ μέσα από αυτό το πλέγμα από ένα δωμάτιο δυσάρεστες μυρωδιές αφήνουν

Το αποτέλεσμα της έλλειψης αποτελεσματικού εξαερισμού στο μπάνιο

Συστήματα εξαερισμού με τα οποία ο αέρας στο δωμάτιο θα είναι φρέσκο

Ο ζεστός και υγρός αέρας είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη ζωτική δραστηριότητα διαφόρων παθογόνων και κυρίως για τη μούχλα. Η υπερβολική υγρασία του αέρα οδηγεί σε σήψη ξύλινων μερών στην εσωτερική διακόσμηση και στη διάβρωση σε μεταλλικά μέρη ειδών υγιεινής.

Ο εξαναγκασμένος ανεμιστήρας εξάτμισης τοποθετείται πάνω από το μπάνιο

Ανάλογα με τον βαθμό της μηχανικής, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 • Σχέδια φυσικής παθητικής δράσης - η κίνηση του αέρα πραγματοποιείται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο.
 • Τα συστήματα υποχρεωτικής δράσης βασίζονται στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών που μεταφέρουν αέρα.

Σύμφωνα με την αρχή του συστήματος εξαερισμού, τα μπάνια χωρίζονται στις ακόλουθες τροποποιήσεις:

 • Κύκλωμα καυσαερίων

Σύστημα εξάτμισης στα μπάνια των πολυκατοικιών

Η απλούστερη από την άποψη της εφαρμογής, αλλά όχι η πιο αποτελεσματική λύση. Αυτό το σχέδιο λειτουργεί με την αποστράγγιση του αέρα εξαγωγής μέσω του αναπνευστήρα ή του εξαερισμού. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς αντικατάσταση ενός τμήματος νέου αέρα, ο εξαντλημένος ζεστός αέρας έξω αποκτάται σε μικρούς όγκους.

 • Σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Σε αυτό το σχήμα, ο ψυχρός αέρας τροφοδοτείται ταυτόχρονα, για παράδειγμα, από κάτω από την πόρτα και ο αέρας εξαγωγής ανατρέπεται αναλογικά διαμέσου της οπής.

Η απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών πραγματοποιείται μέσω του εξαερισμού στον άξονα εξαερισμού

Αυτό το σχήμα προτιμάται, καθώς επιτρέπει την εντατική εναλλαγή αέρα. Ωστόσο, επιβάλλονται ιδιαίτερες απαιτήσεις στο σχεδιασμό των συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθώς τα σφάλματα οδηγούν σε ρεύματα.

 • Εξαναγκαστικό κύκλωμα εξαγωγής

Παρά το υψηλό επίπεδο θορύβου, οι δυσάρεστες οσμές εξέρχονται γρήγορα

Μια κοινή παραλλαγή είναι μια έξοδος σε μια τουαλέτα ή σε ένα μπάνιο με ενσωματωμένο ανεμιστήρα. Η αποδοτικότητα του σχεδίου είναι κάπως υψηλότερη από εκείνη του φυσικού εκχυλίσματος, αλλά είναι χαμηλότερη από εκείνη ενός παθητικού συστήματος παροχής και εξάτμισης.

 • Εξαναγκαστικό σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης

Μια αποτελεσματική επιλογή, δεδομένου ότι είναι δυνατόν να ρυθμιστεί ο ρυθμός και η ένταση της εκκένωσης και της παροχής αέρα.

Μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού αυτού του τύπου, η υπερβολική υγρασία και οι δυσάρεστες οσμές μπορούν να ξεχαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα συστήματα αυτού του τύπου είναι μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος παροχής και εξάτμισης, όπου η εξαγωγή και η παροχή αέρα ενισχύεται από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος απευθείας στο άνοιγμα και ενεργοποιείται είτε σε χειροκίνητη λειτουργία είτε αυτόματα, για παράδειγμα, όταν ανάβετε το φως στο μπάνιο.

Μια τέτοια λύση έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - με τον ανεμιστήρα απενεργοποιημένο, η ένταση εξαερισμού είναι δύο φορές χαμηλότερη από ό, τι στα φυσικά συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή συστημάτων εξαερισμού

 1. Εξωτερική μάσκα εισαγωγής αέρα

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της γκάμας εξωτερικών πλεγμάτων

Η εξωτερική μάσκα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την διέλευση του αέρα από το εξωτερικό. Τα σχάρες παράγονται σε στρογγυλό και ορθογώνιο σχήμα, το οποίο όμως δεν επηρεάζει την απόδοσή τους.

Η εξωτερική μάσκα εκτελεί διακοσμητική λειτουργία και λειτουργία συγκράτησης σκόνης. Για τους σκοπούς αυτούς, οι σχάρες σχάρας έχουν κλίση προς τα κάτω.

Διακοσμητικές γρίλιες για τοποθέτηση σε εσωτερικούς χώρους

Αυτή η συσκευή είναι εγκατεστημένη στον αγωγό του δωματίου και παράγει διακοσμητικές και προστατευτικές λειτουργίες. Για να αποφύγετε την είσοδο εντόμων και σκόνης στο δωμάτιο μέσω του αγωγού, από το πίσω μέρος της σχάρας προσκολλάται ένα πλέγμα λεπτών ματιών.

Καθώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού, το πλέγμα του πλέγματος είναι βουλωμένο. Επομένως, μια φορά κάθε έξι μήνες αποσυναρμολογείται η αποσπώμενη επένδυση από την σχάρα και το πλέγμα πλένεται από ακαθαρσίες ή μετατρέπεται σε νέο πλέγμα που κόβεται στις απαιτούμενες διαστάσεις.

Οι γρίλιες εξαερισμού αυτού του τύπου είναι εξοπλισμένες με κινητές πλάκες, οι οποίες λειτουργούν ως παντζούρια

Για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, η εσωτερική σχάρα είναι εξοπλισμένη με κινητές λαβίδες, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους και δοσολογούνται μέσω του αέρα.

Οι σχάρες με κυκλικό σχήμα είναι εφοδιασμένες με ένα κινητό ένθετο, το οποίο περιστρέφεται σε σχέση με ένα κυκλικό αποσπώμενο ακροφύσιο. Σε μία θέση, οι εγκοπές στο κινητό ένθετο συμπίπτουν με τις σχισμές στην σχάρα και εξασφαλίζεται η πλήρης διέλευση του αέρα. Σε άλλη θέση, οι εγκοπές στο ένθετο και στο εξωτερικό κάλυμμα δεν ταιριάζουν και ο αέρας δεν περνά.

Το ανάλογο της περιγραφείσας συσκευής σε βιομηχανικά συστήματα ονομάζεται βαλβίδα αέρα. Αυτή είναι μια βαλβίδα διακοπής, η οποία βρίσκεται ακριβώς στον αγωγό. Σε βιομηχανικά συστήματα, η βαλβίδα στρέφεται αυτόματα όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος και στο οικιακό σύστημα, η παροχή αέρα μπορεί να μπλοκαριστεί χειροκίνητα.

Στη φωτογραφία, μια απλή και ανέξοδη σχάρα με μια διάμετρο προσγείωσης για ένα εκατοστά σωλήνα

Η επιλογή εσωτερικών και εξωτερικών πλεγμάτων για την τοποθέτηση του μπάνιου γίνεται σύμφωνα με την εσωτερική διάμετρο και διαμόρφωση του αγωγού και σύμφωνα με τις αισθητικές προτιμήσεις. Οι πιο δημοφιλείς οικιακές μάσκες είναι στρογγυλές με μέγεθος προσγείωσης 100 και 50 mm.

Από αυτά τα εξαρτήματα είναι δυνατή η συναρμολόγηση του καναλιού εξαερισμού σχεδόν οποιασδήποτε διαμόρφωσης

Για να συνδέσετε την εσωτερική σχάρα προς τα έξω ή για να εξασφαλίσετε την παροχή καθαρού αέρα χρειάζεστε έναν αγωγό αέρα. Ο αγωγός αέρα είναι ένας κοίλος σωλήνας με λείους εσωτερικούς τοίχους και με εσωτερικές διαμέτρους της διατομής που αντιστοιχούν στη διάμετρο προσαρμογής των χρησιμοποιούμενων πλεγμάτων.

Πίνακας με παραμέτρους αεραγωγού

Οι βιομηχανικοί αγωγοί αέρα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον αερισμό δωματίων από 300 m² ή περισσότερο, είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο με επιφανειακό στρώμα θερμικής και θορύβου. Με τη διάταξη του μπάνιου, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, και επομένως χρησιμοποιούνται σωλήνες από PVC ή πολυαιθυλένιο.

Στην αγορά, οι πλαστικοί αγωγοί είναι ορθογώνιες και στρογγυλές. Το σχήμα και οι διαστάσεις της διατομής των αγωγών αντιστοιχούν στο μέγεθος και στο σχήμα της σχάρας.

Οι πλαστικοί σωλήνες χαρακτηρίζονται από χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, επομένως το συμπύκνωμα πέφτει σε περιορισμένες ποσότητες. Εν πάση περιπτώσει, στο σχέδιο της συσκευής εξαερισμού στο εξωτερικό τμήμα του αγωγού πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα για την αποστράγγιση του νερού.

Ο ανεμιστήρας προορίζεται για εγκατάσταση σε μια κοιλότητα μιας γραμμής αέρα

Η επιλογή των ανεμιστήρων για την αναγκαστική διάταξη του συστήματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τη δύναμη και τη διάμετρο προσγείωσής τους.

Οι ανεμιστήρες είναι ένας συμπαγής ηλεκτροκινητήρας με πτερωτή. Το σύνολο του συγκροτήματος είναι ενσωματωμένο στο δίκτυο ή είναι προσαρμοσμένο να εγκαθίσταται στον αεραγωγό.

Ανεμιστήρας τοίχου με διακοσμητική λάμπα

Στην καθιερωμένη μορφή, το πλέγμα με τον ανεμιστήρα φαίνεται λίγο διαφορετικό από τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται στα παθητικά συστήματα. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες, που μπορούν να αγοραστούν στην αγορά ή σε ειδικά καταστήματα, είναι σχεδιασμένοι για χρήση στην κουκούλα.

Εάν ο εξαναγκασμένος αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα δεν αντιμετωπίσει υπερβολική υγρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπαγές φορητό αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης δεν ανήκουν στο σύστημα αερισμού, αλλά μπορούν προαιρετικά να χρησιμοποιηθούν στο μπάνιο. Δηλαδή, ο αφυγραντήρας θα παρέχει το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας, ενώ ο εξαερισμός ανανεώνει τον αέρα εξαγωγής.

Η χρήση των αφυγραντικών οικιακών συσκευών επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος της καθίζησης του συμπυκνώματος στην επιφάνεια του τοίχου. Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα μούχλας μειώνεται, ακόμη και με ανεπαρκώς αποτελεσματικό εξαερισμό.

Υπολογισμός απόδοσης

Πίνακας με παραμέτρους εξαερισμού για διαφορετικούς χώρους

Στα πρότυπα του SNiP ρυθμίζονται δύο παράμετροι των συστημάτων αερισμού:

 • ένταση της ανταλλαγής αέρα - όγκος μεταφερόμενου αέρα.
 • πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα - αριθμός κύκλων αέρα εξαγωγής.

Για να στεγάσει ένα μπάνιο, ο μέσος συντελεστής πολλαπλασιασμού είναι 4-8 κύκλοι. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα για ένα ξεχωριστό μπάνιο αναφέρεται σε 25 m³ ανά ώρα. Για ένα συνδυασμένο μπάνιο αυτή η παράμετρος είναι διπλάσια.

Οι παραπάνω παράμετροι αφορούν κυρίως τον ανεμιστήρα. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τη δύναμη του ανεμιστήρα.

Η συχνότητα λειτουργίας του εξοπλισμού σε φθηνά συστήματα αναγκαστικού τύπου προσδιορίζεται με το χέρι. Δηλαδή, εσείς ο ίδιος θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα το σωστό αριθμό φορές για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε πιο προοδευτικά συστήματα, των οποίων η τιμή θα είναι υψηλότερη, μαζί με τον ανεμιστήρα, χρησιμοποιείται μια ειδική μονάδα ισχύος για την αυτοματοποίηση της αιμορραγίας στον αέρα.

Η συσκευή του παθητικού συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής

Αμέσως σημειώνω ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού αερισμού, οι εσωτερικές πόρτες πρέπει να εγκατασταθούν όπως στο προτεινόμενο σχήμα.

Το διάγραμμα δείχνει τα κενά που είναι απαραίτητα για την κανονική κυκλοφορία ψυχρού αέρα

Λόγω του χάσματος στο κάτω μέρος του υφάσματος, είναι δυνατή η εντατική ανταλλαγή αέρα μεταξύ του εξαερισμού σε όλο το σπίτι και της κουκούλας στο μπάνιο. Με την ευκαιρία, οι περισσότερες σύγχρονες εσωτερικές πόρτες έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, και ως εκ τούτου εγκαθίστανται με ένα κενό στο κατώφλι.

Ας πούμε ότι οι εσωτερικές πόρτες του σπιτιού έχουν εγκατασταθεί σωστά, έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση της κουκούλας. Η τοποθέτηση του καλύμματος γίνεται στο πάνω μέρος του τοίχου, κάτω από τη γραμμή οροφής κατά 10-15 cm.

Οι οδηγίες εγκατάστασης για την κουκούλα είναι οι εξής:

 • Στο εξωτερικό τοίχωμα του ιδιωτικού σπιτιού γίνεται σήμανση - σχεδιάζεται κύκλος, η περίμετρος του οποίου είναι 5 mm μεγαλύτερη από την περίμετρο του αγωγού, η οποία υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για να περάσει τον τοίχο.
 • Στην έντονη περίμετρο το τείχος διατρυπάται.

Εάν ο τοίχος είναι σκυρόδεμα, θα είναι σωστό να παραγγείλετε διαμαντένια κοπή σκυροδέματος. Παρόλο που η τιμή της υπηρεσίας είναι υψηλή, αλλά η τρύπα θα έχει τελείως ομαλές άκρες και η εργασία θα γίνει γρήγορα. Εάν ο τοίχος είναι τούβλο, μπορείτε να τρυπήσετε τον εαυτό σας, κάνοντας τρύπες στον τοίχο κατά μήκος της περιμέτρου του σημειωμένου κύκλου. Αφού τρυπηθούν οι οπές, παραμένει να χτυπήσει έξω από τον κύκλο ό, τι είναι περιττό.

 • Σκουπίζουμε τη σκόνη από την τρύπα και υγραίνουμε την οπή που σχηματίζεται από το άνοιγμα.

Για την κανονική αποστράγγιση του συμπυκνώματος, η κλίση του σωλήνα πρέπει να γίνει υπό γωνία 5-10 °

 • Εισάγουμε στην τρύπα έναν προετοιμασμένο αγωγό αέρα και το τοποθετούμε στο επίπεδο, έτσι ώστε το εξωτερικό άκρο του σωλήνα να βρίσκεται κάτω από το άκρο που είναι μέσα.

Η κλίση του αγωγού κατά τη διέλευση από τον τοίχο είναι υποχρεωτική για να εξασφαλιστεί φυσική αποστράγγιση του συμπυκνώματος προς τα έξω.

 • Στο διάστημα μεταξύ της άκρης της οπής και του σωλήνα, εφαρμόζουμε έναν αφρό στερεώσεως.
 • Στο εσωτερικό, στο άκρο του σωλήνα συνδέεται ένα πλέγμα.
 • Στο εξωτερικό μέρος, ο σωλήνας τοποθετείται σε ένα τσάι με το άλλο να πιέζει προς τα κάτω.

Το σχήμα δείχνει πώς να κάνετε μια αποστράγγιση συμπυκνωμάτων

 • Στον κατώτερο κλάδο, τοποθετούμε το βύσμα, τρυπάμε μέσα του μια διαμπερή οπή με διάμετρο 10 mm.

Μέσω αυτής της τρύπας στην κρύα εποχή θα στραγγίξει το συμπύκνωμα. Αν η αποστράγγιση κατά τη διάρκεια του χειμώνα παγώσει, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το φις και να καθαρίσετε την αποστράγγιση.

Σχέδιο με ξεχωριστό αγωγό από το μπάνιο

 • Από τον ανώτερο κλάδο του τσάι, οδηγούμε το σωλήνα προς τα πάνω, όπως φαίνεται σε αυτό το διάγραμμα.
 • Στο επάνω μέρος του σωλήνα, το άνοιγμα καλύπτεται με ένα άκρο καμινάδας - ένα αδιάβροχο.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, θα έχετε ένα παραγωγικό σύστημα που θα παρέχει στο μπάνιο το φρέσκο ​​αέρα. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι η πιθανότητα ενός βυθίσματος στη διαδρομή των ροών του αέρα.

Σε αυτό το σχήμα, οι αγωγοί από διαφορετικούς χώρους συνδυάζονται

Παρεμπιπτόντως, σε αυτό το σχήμα μπορείτε να δείτε πώς οι κουκούλες από το μπάνιο και από την κουζίνα είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες σε ένα σωλήνα χωρίς καμία ζημιά στην ανταλλαγή αέρα.

Η συσκευή του συστήματος εξαναγκασμένης εξάτμισης

Στο σύστημα, παρέχεται απαγωγή αέρα από περιοχές με την υψηλότερη υγρασία

Στο διάγραμμα μπορείτε να δείτε ένα αποτελεσματικό σύστημα αναγκαστικής επιλογής ζεστού υγρού αέρα σε όλο το σπίτι. Για τους σκοπούς αυτούς, οι αγωγοί αέρα που συνδέονται με έναν ισχυρό ανεμιστήρα συνδέονται με το μπάνιο και την κουζίνα.

Ο αέρας εξέρχεται μέσω των αγωγών που βρίσκονται στην οροφή πάνω από εκείνα τα μέρη του δωματίου όπου υπάρχει πιθανώς η μεγαλύτερη συσσώρευση υγρού αέρα.

Όπως και στο φυσικό σχέδιο της εκκένωσης του αέρα εξαγωγής, οι θύρες στο κάτω μέρος του ανοίγματος πρέπει να έχουν ένα κενό για να εξασφαλίσουν μια κανονική εναλλαγή αέρα λόγω των κυκλοφοριακών ροών.

Πώς να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού

Εάν η ροή του αέρα αισθάνεται σαν βύθισμα, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ανταλλαγή αέρα - είναι περισσότερο από αρκετό.

Παλιά αποδεδειγμένη μέθοδος καθορισμού του βυθίσματος στην κουκούλα

Σε άλλες περιπτώσεις, ένας φωτισμένος αγώνας ή ένα λεπτό φύλλο χαρτιού φέρεται στην κουκούλα. Με ταλάντευση χαρτιού ή φωτιάς, θα καθορίσετε με ακρίβεια πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η κουκούλα.

Παρεμπιπτόντως, οι αεραγωγοί, ειδικά αν είναι παλιοί, έχουν συνήθεια να φράζουν. Επομένως, ο παραπάνω έλεγχος θα πρέπει να διεξάγεται ετησίως. Εάν η ένταση της κυκλοφορίας του αέρα εξασθενεί, ήρθε η ώρα να επιθεωρήσετε τον αεραγωγό και να εκτελέσετε τον καθαρισμό του.

Συμπέρασμα

Τώρα ξέρετε τι είναι ο εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα, και πώς να το κάνετε μόνοι σας. Σας συνιστώ να παρακολουθήσετε το βίντεο σε αυτό το άρθρο. Είμαι βέβαιος ότι, αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προτεινόμενες οδηγίες και να κάνετε τον αέρα στο μπάνιο πιο φρέσκο. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα μπορεί να είναι στα σχόλια.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα

Για όλες τις τουαλέτες σε διαμερίσματα και ιδιωτικές κατοικίες που χαρακτηρίζονται από υψηλή υγρασία με συνεχείς αλλαγές θερμοκρασίας. Εάν ο εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα έχει υπολογιστεί ή γίνει εσφαλμένα, τότε θα εμφανιστεί μούχλα σε αυτά. Και συχνά η φυσική ανταλλαγή αέρα για αυτά τα δωμάτια δεν είναι αρκετή. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού αναγκαστικού τύπου με διαφορετικούς ανεμιστήρες. Διαφορετικά, χωρίς πρόσθετο αερισμό, οι τοίχοι σε αυτές τις εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να μετατραπούν γρήγορα σε μια εκμετάλλευση μύκητας.

Περιεχόμενα

Οι κύριοι τύποι εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι:

Τα πρώτα έργα οφείλονται στη συνηθισμένη μεταφορά αέρα. Θερμαινόμενες μάζες αέρα φυσικά ανεβαίνουν στην οροφή του μπάνιου. Και αν το ανώτερο μέρος του μπάνιου ή τουαλέτας διαθέτει εξαερισμό με έξοδο στον αγωγό εξαερισμού, τότε ο αέρας προχωράει προς τα πάνω. Και αντί για τους όγκους που έληξε, νέοι είναι τραβηγμένοι μέσα από την πόρτα, που δημιουργεί ένα φυσικό βύθισμα στο δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή αέρα.

Κυκλοφορία αέρα με φυσικό εξαερισμό

Η δεύτερη οφείλεται στην παρουσία ενός ανεμιστήρα που αντλεί ή παρέχει επιπλέον αέρα στο μπάνιο. Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός ρυθμίζεται όταν το φυσικό αναλογικό δεν ανταποκρίνεται στην κατάλληλη ποσότητα ανταλλαγής αέρα. Ταυτόχρονα, τα συστήματα αυτά είναι ευμετάβλητα. Θα πρέπει να επιλέγονται για εγκατάσταση σε ένα μπάνιο στο σπίτι μόνο ως έσχατη λύση.

Αρχή της εργασίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός χωρίζεται σε τρεις τύπους:

 1. Παροχή αέρα.
 2. Εκχυλίστρια.
 3. Συνδυασμένη (παροχή και εξαγωγή).

Στην πρώτη περίπτωση, ο αέρας στο δωμάτιο τροφοδοτείται από τον αεραγωγό μέσω ενός ανεμιστήρα εργασίας. Στη δεύτερη, τραβιέται με βίαιο τρόπο από την τουαλέτα και το μπάνιο στο φρεάτιο εξαερισμού. Η τρίτη επιλογή είναι ένας συνδυασμός των δύο πρώτων εξαερισμών.

Σχέδιο εγκατάστασης αερισμού τοίχου και οροφής στο μπάνιο και την τουαλέτα

Εξαερισμός και εξοπλισμός των συστημάτων εξαερισμού

Ο κανονικός αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα περιλαμβάνει έναν αεραγωγό μέχρι έναν κοινό άξονα (ανυψωτήρα) και μια σχάρα στον τοίχο. Επιπλέον, εκτός από αυτό, συχνά στο φίλτρο βάλτε φίλτρα. Αλλά αν το σύστημα εξαερισμού είναι αναγκασμένο, τότε υπάρχει αναγκαστικά ένας ανεμιστήρας. Και η μονάδα ελέγχου και η άλλη αυτοματοποίηση έχουν ήδη προστεθεί σε αυτόν τον εξοπλισμό.

Αν έχει επιλεγεί εξάτμιση ή εξαναγκασμένος εξαερισμός για την εγκατάσταση, τότε ο αγωγός αερισμού είναι αρκετός για ένα. Ωστόσο, για μια συνδυασμένη επιλογή παροχής και εξάτμισης ξεχωριστών αγωγών μεταξύ του μπάνιου και του δρόμου, απαιτούνται δύο. Ένα προς ένα θα πάει η ροή του αέρα, και από την άλλη - για να παράγει την εξάτμισή του.

Επιλογές σχεδίασης με ανεμιστήρα αξονικού ή καναλιού

Οι ανεμιστήρες καναλιών για συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού είναι:

 • αξονική - η κίνηση του αέρα συμβαίνει κατά μήκος του άξονα του κινητήρα.
 • ακτινική - η εσωτερική ροή αέρα δημιουργείται με την κλίση προς τον άξονα με ειδικά εμπρόσθια ή οπίσθια καμπύλη λεπίδες.
 • φυγοκεντρική - το ρεύμα αέρα παράγεται δημιουργώντας διαφορά πίεσης μέσα στο περίβλημα.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τοποθετήσετε έναν αξονικό ανεμιστήρα, ο οποίος συχνά πηγαίνει σε μια ενιαία συσκευασία με μια μάσκα εξαερισμού. Είναι επίσης ευκολότερο να διατηρηθεί στο μέλλον η λειτουργία του εξαερισμού. Η ακτινική έκδοση τοποθετείται συνήθως μέσα στον αγωγό σε μια ορισμένη απόσταση από το τρίψιμο, επομένως υπάρχει λιγότερος θόρυβος από αυτό.

Τύποι αξονικών ανεμιστήρων για εξαναγκασμένο εξαερισμό

Το φυγόκεντρο ανάλογο διαφέρει από αυτά με αυξημένη απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Εάν θέλετε να κάνετε αερισμό σε ένα μεγάλο μπάνιο (πάνω από 15 τετράγωνα), τότε είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε αυτόν τον ανεμιστήρα.

Το σύστημα τροφοδοσίας είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλεκτρικό θερμαντήρα ή ανακτητή. Παίρνει τον αέρα για να τροφοδοτήσει από το δρόμο, όπου ήταν αρχικά κρύο. Επομένως, για να μην χρειάζεται να προσθέσετε ενέργεια στη θέρμανση, αυτές οι μάζες αέρα αρχικά θερμαίνονται λίγο στον αγωγό εξαερισμού.

Συμβουλές για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο

Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα του διαμερίσματος γίνεται πιο συχνά στο σχεδιασμό καυσαερίων. Για το σκοπό αυτό, ένας μικρός αξονικός ανεμιστήρας της απαιτούμενης ισχύος τοποθετείται στον υπάρχοντα αγωγό εξαερισμού και στερεώνεται εκεί. Οι αεραγωγοί υπάρχουν ήδη, επεκτείνονται ή αντικαθίστανται εντελώς με νέους αδύνατους. Εάν είναι απαραίτητο, παραμένει μόνο η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξαγωγής.

Σχέδιο εγκατάστασης εξαναγκασμένου εξαερισμού με κοινό άξονα εξαερισμού

Για ένα εξοχικό σπίτι, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε τύπο αερισμού στο μπάνιο. Αλλά ακόμη και εδώ, αν το σπίτι είναι ήδη χτισμένο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα με συμβατικό καπό. Είναι ευκολότερο και φθηνότερο να κάνετε μόνοι σας. Δεν είναι παροχή νερού από ένα πηγάδι, για τη συσκευή του οποίου είναι απαραίτητο να προσκαλέσετε τους εγκαταστάτες με ειδικό εξοπλισμό. Εδώ μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας.

Εάν υπάρχει ήδη φυσικός αερισμός στο μπάνιο, δεν είναι δύσκολο να το συμπληρώσετε με ένα ηλεκτρικό ανεμιστήρα για να αυξήσετε την απόδοση. Είναι απαραίτητο να υπολογιστεί σωστά η ισχύς του.

Για να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα αξονικού αγωγού, πρέπει:

 1. Αφαιρέστε τη μάσκα εξαερισμού.
 2. Καθαρίστε τον αγωγό αέρα από σκόνη και ακαθαρσίες.
 3. Διαδώστε το περίβλημα του ανεμιστήρα με κόλλα πολυμερούς και τοποθετήστε το στο κανάλι.
 4. Συνδέστε την καλωδίωση στη συσκευή.
 5. Τοποθετήστε το δίχτυ κουνουπιών και το μπροστινό κάλυμμα.

Ηλεκτρικό σχέδιο μπάνιου με εξαναγκασμένο εξαερισμό

Εάν οι αεραγωγοί δεν είναι μέσα στο δωμάτιο, τότε θα πρέπει να τους γροθιάσουν. Ωστόσο, προτού να υπολογίσετε σωστά το μέγεθος και τη θέση του παρεμβύσματος. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο σχεδιασμός του εξαερισμού για το μπάνιο είναι καλύτερα να ανατεθεί σε έναν επαγγελματία. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρο το σπίτι, και όχι μόνο στο μπάνιο. Χωρίς σωστή γνώση, δεν είναι πιθανό να κάνει τους υπολογισμούς σωστά και με ακρίβεια.

Παραλλαγές εγκατάστασης συστήματος εξαερισμού

Εάν πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, τότε θα είναι δυνατό να επιτευχθεί μέγιστη ώση στον αγωγό εξαερισμού εάν το πλέγμα βρίσκεται κάτω από την οροφή απέναντι από την πόρτα εισόδου. Αυτός είναι ο συχνότερα χρησιμοποιούμενος εξαερισμός σε τουαλέτες.

Ο εξαερισμός πρέπει να είναι τοποθετημένος έτσι ώστε οι αγωγοί αέρα να έχουν τουλάχιστον κάμψη μέσα. Ο ανεμιστήρας μέσα στον ανεμιστήρα πρέπει να ταιριάζει ακριβώς στον αγωγό εξαερισμού, έτσι ώστε να μην δημιουργεί υπερβολικό θόρυβο και να λειτουργεί με μέγιστη απόδοση.

Στοιχεία της κατασκευής για εγκατάσταση εξαερισμού

Επίσης, μην τοποθετείτε τον εξοπλισμό εξαερισμού κοντά στις συσκευές θέρμανσης. Ο ίδιος ο ανεμιστήρας θερμαίνεται κατά τη λειτουργία, η πρόσθετη θερμότητα από άλλες συσκευές είναι αντίθετη.

Εξαερισμός σε μπάνιο και τουαλέτα - τύποι και απαιτήσεις

Σε κάθε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα πρέπει να παρέχεται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Αυτά τα δύο δωμάτια, τα οποία έχουν υγειονομικό και υγειονομικό σκοπό, έχουν ένα υγρό μικροκλίμα, ζυγισμένο από αιχμηρές αλλαγές θερμοκρασίας και την παρουσία δυσάρεστων οσμών.

Δεδομένης της έλλειψης παραθύρων και μιας μικρής επιφάνειας δωματίων, ο αέρας μέσα τους σταματούν, οδηγώντας σε φθορά, σχηματισμό υγρασίας, εξάπλωση μυκήτων. Αυτά τα προβλήματα επιλύονται με την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού, ο οποίος θα αναγκάσει τον αέρα να κυκλοφορήσει βίαια. Αυτό το άρθρο θα σας πει τι είναι το σύστημα εξαερισμού, ποιες είναι οι απαιτήσεις γι 'αυτό, και πώς να το κάνετε σωστά.

Ανάγκη εξαερισμού

Το μπάνιο και η τουαλέτα σε κάθε διαμέρισμα είναι προβληματικές περιοχές, το μικροκλίμα του οποίου συχνά οδηγεί σε εντατική φθορά της εσωτερικής διακόσμησης. Όταν κάνετε μπάνιο ή χρησιμοποιείτε το ντους μέσα σε ένα λουτρό, σχηματίζεται μια μεγάλη ποσότητα θερμού ατμού, κορεσμένη με υγρασία, η οποία συμπυκνώνεται στην επιφάνεια της οροφής, στους τοίχους ή στα έπιπλα.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί στο σχηματισμό υψηλής υγρασίας μέσα στο μπάνιο και την τουαλέτα, η οποία μπορεί να αποκλειστεί μόνο με τον κατάλληλο εξοπλισμό εξαερισμού. Εάν το σύστημα υπάρχει και λειτουργεί σωστά, οι ροές αέρα από το δωμάτιο μεταφέρονται στο δρόμο μέσω ενός καναλιού ή ενός ορυχείου. Η συσκευή εξαερισμού αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Κανάλι εξαερισμού. Αυτό το ορυχείο είναι ένα στρογγυλό ή τετράγωνο τμήμα, το οποίο αφαιρείται από το μπάνιο ή την τουαλέτα στην οροφή του σπιτιού. Πρέπει να είναι επίπεδο και ευθύγραμμο, έτσι ώστε να μην αποτρέπεται η πρόοδος της ροής του αέρα. Συνήθως το κανάλι είναι κατακόρυφο, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα οριζόντιο κανάλι, εάν το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 1-2 μέτρα.

Δώστε προσοχή! Το σχέδιο αερισμού στο μπάνιο ή το μπάνιο μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο. Εάν δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετες συσκευές για την αφαίρεση του αέρα, το σύστημα εξαερισμού ονομάζεται φυσικό. Θα πρέπει να παρέχει αποτελεσματικό αερισμό του δωματίου λόγω ώθησης στο κανάλι, αν αυτό δεν συμβεί, μπορείτε να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες με τα χέρια σας, αυξάνοντας την πρόσφυση.

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι εξάτμιση, τροφοδοσία και συνδυασμός. Το κύκλωμα εξάτμισης παρέχει ένα κανάλι, το οποίο εξάγει "εξαντλημένο" αέρα με αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία προς τα έξω. Η συσκευή του συστήματος παροχής αέρα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι παίρνει την πρόσληψη ατμοσφαιρικού αέρα, η οποία αυξάνει την πίεση μέσα στο χώρο, μετακινώντας τον ζεστό και υγρό ατμό.

Το συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού συνδυάζει την εισαγωγή αέρα από το δρόμο με τον εξερχόμενο αγωγό εξαερισμού. Το σύνηθες σύστημα εξαερισμού, το οποίο είναι εξοπλισμένο με διαμερίσματα σε στάνταρ πολυώροφα κτίρια, είναι εξάτμιση. Έχει τις ακόλουθες ποικιλίες:

 • Φυσικά. Το φυσικό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο περί μεταφοράς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το θερμαινόμενο αέριο έχει την ιδιότητα να ανεβαίνει προς τα πάνω. Η συσκευή του αποτελείται από έναν αγωγό εξαερισμού, μια οπή εξαερισμού και μια προστατευτική μάσκα. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης, ο θερμός αέρας από το μπάνιο εισέρχεται στο εσωτερικό του φρεατίου και βγαίνει έξω, κάνοντας χώρο για φρέσκο. Η δύναμη που οδηγεί τη ροή ονομάζεται έλξη. Μερικές φορές η ώθηση στο κανάλι δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την κυκλοφορία του αέρα λόγω του ανεπαρκούς ύψους του ορυχείου ή του μπλοκαρίσματος. Για να εξαλείψετε αυτό το ελάττωμα, μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι σας το κανάλι ή να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα καναλιών.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι ισχυρίζονται ότι ανεξάρτητα από το σχήμα του εξαερισμού του δωματίου που χρησιμοποιείται, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η κατάστασή του. Για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα, πρέπει να κάνετε ένα απλό τεστ: να φέρει σε μια σχάρα εξαερισμού άναψε ένα κερί εάν η φλόγα δεν αποκλίνει προς την κατεύθυνση του καναλιού, οπότε δεν υπάρχει σχέδιο στο σύστημα. Για να αυξήσετε την πρόσφυση, μπορείτε να κάνετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό μόνοι σας.

Απαιτήσεις

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι ένα εξαιρετικά οργανωμένο σύστημα, βάσει του οποίου εξαρτάται το μικροκλίμα αυτών των χώρων. Η αιτία των προβλημάτων στη λειτουργία του εξοπλισμού είναι συχνά σφάλματα στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση των δικών τους χεριών. Οι έμπειροι πλοίαρχοι σας συμβουλεύουν να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού πριν αλλάξετε τη συσκευή του συστήματος. Για τον σχεδιασμό του εξαερισμού σε ένα δωμάτιο υγιεινής επιβάλλονται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο σε κτίρια κατοικιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 dB. Επομένως, μόνο οικιακοί ανεμιστήρες χαμηλού θορύβου είναι κατάλληλοι για μπάνιο.

Οι απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού του μπάνιου ρυθμίζονται από το SNiP 41-01-2003. Αυτό το κανονιστικό έγγραφο περιγράφει τη μέγιστη περιεκτικότητα σε σκόνη, διοξείδιο του άνθρακα και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Εάν ο αέρας στις εγκαταστάσεις υγιεινής δεν πληροί τις απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού και να αξιολογήσετε εάν απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός.