Ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα - αποκαλύπτουν τα μυστικά της εγκατάστασης

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα παρέχει καθαρό αέρα, απομακρύνει αποτελεσματικά τις οσμές. Στα έργα των πολυώροφων κατοικιών, ένα αρχικό σύστημα εξαερισμού χτίστηκε αρχικά, οι ιδιοκτήτες το κάνουν μόνοι τους. Όταν το σύστημα εξαερισμού είναι κακό σε ένα ψηλό κτίριο, αναζητούν μια διέξοδο από την κατάσταση.

Ο εξαερισμός είναι σημαντικός για την υγεία, δημιουργώντας ένα μικροκλίμα. Για δωμάτια με υψηλή υγρασία και οσμές, πρέπει να είναι αποτελεσματικά. Οι κανόνες και οι κανονισμοί ορίζουν: ένα μπάνιο πρέπει να καταναλώνει 25 m3 / ώρα, για ένα συνδυασμένο μπάνιο απαιτείται δύο φορές περισσότερο.

Τα σοβιετικά κτίρια και τα φθηνά σύγχρονα κτίρια είναι συνήθως εξοπλισμένα με φυσικό εξαερισμό. Η ροή του αέρα προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας στο δρόμο και στο εσωτερικό. Μερικές φορές είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας για την ενίσχυση της ώσης, ειδικά σε καιρό με αέρα. Αυτός είναι ένας φθηνός και απλός τρόπος για να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα. Το σύστημα λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, δεν απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα. Αλλά σχεδόν δεν λειτουργεί σε θερμότητα, είναι ευαίσθητο σε μπλοκάρισμα.

Για τον εξοπλισμό του αναγκαστικού συστήματος θα χρειαστούν ανεμιστήρες

Το αναγκαστικό σύστημα χρησιμοποιεί έναν ενσωματωμένο ανεμιστήρα. Βγάζει τον αέρα από το μπάνιο, στη θέση του έρχεται φρέσκο. Οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία, οι σωστοί ανεμιστήρες εγγυώνται την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Το καταναγκαστικό σύστημα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται στις συσκευές. Συνήθως διαπιστώνεται, όταν ο κανονικός αερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, είναι πιο αποτελεσματικός.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός για το μπάνιο και την τουαλέτα μπορεί να εξαντληθεί, η ανταλλαγή συμβαίνει λόγω της απομάκρυνσης του αέρα. Ο δεύτερος τύπος είναι ο αέρας τροφοδοσίας: στον χώρο εισάγεται φρέσκος αέρας, δημιουργείται αυξημένη πίεση, ο μολυσμένος αέρας αποβάλλεται από τα κανάλια. Μερικές φορές κάνουν ένα μικτό σύστημα - ένα συνδυασμό των δύο προηγούμενων. Το σύστημα αερισμού μπορεί να είναι μη κανάλι, η ανταλλαγή γίνεται μέσω ενός κοινού καναλιού. Οι αγωγοί συνδέονται με ξεχωριστά τμήματα για την εκροή αέρα προς τα έξω ή για σύνδεση με τον άξονα.

Εάν δεν είναι γνωστή η ικανότητα εξαερισμού, το σύστημα ελέγχεται πολύ απλά. Ανοίξτε το παράθυρο, την πόρτα στο μπάνιο. Πάρτε μια χαρτοπετσέτα και συνδέστε με την τρύπα στον άξονα. Η ροή του αέρα θα πρέπει να πιέζει το φύλλο στη σχάρα. Ομοίως, χρησιμοποιήστε έναν αγώνα, έναν αναπτήρα, ένα κερί. Η φλόγα πρέπει να κατευθύνεται προς το κανάλι εξαερισμού, και τόσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.

Ένας φυσικός κουκούλα μπορεί να ελεγχθεί με ταιριάζει, έναν αναπτήρα τσιγάρων ή ένα φύλλο χαρτιού

Στη θερμότητα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία φυσική ανταλλαγή αέρα, μια τέτοια διάγνωση μπορεί να είναι λανθασμένη.

Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες, κάντε ένα δεύτερο έλεγχο. Ίσως το έργο της κουκούλας να επιδεινωθεί ή δεν θα λειτουργήσει καθόλου. Πρέπει να αναζητήσετε την αιτία και να την εξαλείψετε. Μεταξύ των λόγων για τους οποίους το σύστημα εξάτμισης σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί, οι πιθανότερες είναι οι εξής:

 • αντικατέστησε την πόρτα στο μπάνιο με πιο πυκνά και αεροστεγή αυτά που δεν αφήνουν στον αέρα?
 • άλλαξε τα συνήθη παράθυρα στο πλαστικό, αντικατέστησε την μπροστινή πόρτα, το διαμέρισμα ήταν σφραγισμένο?
 • Το ορυχείο ήταν φραγμένο από πάνω για κάποιο λόγο.
 • οι γείτονες έχουν εγκαταστήσει ισχυρό εξαναγκασμένο εξαερισμό, ο οποίος κυνηγάει τον αέρα στα πλησιέστερα διαμερίσματα ή παρεμποδίζει τη φυσική κυκλοφορία.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο θα εξαλείψει όλα τα προβλήματα, αλλά μέχρι να είστε έτοιμοι να το εγκαταστήσετε, μπορείτε να επισκευάσετε τον φυσικό εξαερισμό. Πρώτα ελέγξτε την καθαριότητα του ορυχείου. Συνήθως σε πολυώροφα κτίρια, το κάνουν αυτό με ειδικές ταξιαρχίες, οι οποίες διαθέτουν όλα τα απαραίτητα για τον καθαρισμό του άξονα εξαερισμού. Η κλήση της ταξιαρχίας θα πληρωθεί ασφαλώς.

Μπορείτε να ελέγξετε τον ιστότοπό σας από το μπάνιο. Αφαιρέστε τη μάσκα, φωτίστε τον φακό για να δείτε το άνοιγμα. Εάν τα συντρίμμια, το νεκρό πουλί βρίσκεται σε προσβάσιμη περιοχή, το άγκιστρο μπορεί να καθαριστεί από τον άξονα. Μην χρησιμοποιείτε ανοιχτή φωτιά για φωτισμό - αναβλύσεις απορριμμάτων ταυτόχρονα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα ολόκληρο το ορυχείο θα καεί. Μπορείτε να ρίξετε ένα λοστό στην τρύπα του άξονα στον τελευταίο όροφο, έτσι ώστε να σπάσει μέσα από ένα φραγμένο μέρος.

Για την επιθεώρηση και τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού, είναι καλύτερο να καλέσετε ειδικούς

Εάν η πόρτα στο μπάνιο είναι πολύ πυκνή, πρέπει να αραιωθεί ελαφρά. Μην αφαιρέσετε το υψηλό όριο, το οποίο χρησιμεύει ως προστασία των καθιστικών από πιθανές πλημμύρες. Είναι καλύτερα να κόψετε τον καμβά 2 cm από τον πυθμένα και να εξασφαλίσετε τη ροή του αέρα. Πολύ πιο όμορφη εμφάνιση με την εγκατάσταση ενός πλέγματος στην πόρτα. Ένα ορθογώνιο, κυκλικό πλέγμα τοποθετείται από κάτω μέσα στον καμβά.

Εάν υπάρχουν σφραγισμένα παράθυρα στο σπίτι, οι τοίχοι είναι μονωμένοι με θερμομονωτικό υλικό, ακόμη και η αλλαγή της πόρτας του μπάνιου δεν θα βοηθήσει. Όταν κρατάτε το παράθυρο ανοιχτό, μπορεί να εμφανιστεί φρέσκος αέρας. Είναι ευκολότερο να παρέχεται μια βαλβίδα παροχής στο παράθυρο. Είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός τοίχου στην διαμπερή οπή κοντά στο παράθυρο για να το κρύψετε πίσω από τις κουρτίνες. Μια καλή επιλογή είναι να εγκαταστήσετε την μπαταρία πίσω, τότε ο κρύος αέρας θα ζεσταθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση της θερμοκρασίας στο μπάνιο θα βοηθήσει. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους: να εγκαταστήσετε ένα πιο ισχυρό θερμαντήρα πετσετών, να κανονίσετε ένα σύστημα θερμού δαπέδου, να εγκαταστήσετε ένα θερμαντικό σώμα εάν δεν ήταν ή να έθετε μεγάλο αριθμό τμημάτων. Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν μπορούν να αναζωογονήσουν τον υπάρχοντα εξαερισμό, είναι καιρός να σκεφτούμε το αναγκαστικό σύστημα.

Επιλέξτε ένα συγκρότημα για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα με μια ποικιλία σχεδιασμού και διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά - η εργασία δεν είναι απλή. Διαφέρουν, κυρίως, τον τόπο εγκατάστασης. Οι αγωγοί τοποθετούνται στον αγωγό, πίσω από την σχάρα του άξονα. Τα ακτινικά τοποθετούνται στην έξοδο του καναλιού. Έχουν ένα ελκυστικό αισθητικό σώμα.

Ο σχεδιασμός καθορίζει την απόδοση, το θόρυβο, τη θέση εγκατάστασης. Υπάρχουν τέτοιοι οπαδοί:

 1. 1. Αξονική - καταγράφει τα πτερύγια αέρα και κατευθύνεται κατά μήκος του άξονά της. Δημιουργεί πίεση μέσης αντοχής ή λιγότερο, χρησιμοποιείται για συστήματα εξαερισμού χωρίς κανάλια.
 2. 2. Διαμετρική - με όργανο εργασίας τύπου τύμπανου. Η απόδοση είναι μικρή.
 3. 3. Φυγοκεντρική - γίνεται σε σπειροειδή θήκη. Η απόδοση είναι η μεγαλύτερη, ο θόρυβος δημιουργεί επίσης μεγάλη.
 4. 4. Φυγοκεντρική-αξονική - απορρόφηση των καλύτερων δεικτών άλλων τύπων. Μικρό μέγεθος, θορυβώδης θόρυβος, καλή απόδοση.

Όταν επιλέγετε ανεμιστήρα, διαβάστε το διαβατήριο προϊόντος. Πρώτα απ 'όλα, ασφάλεια. Το περίβλημα είναι κατ 'ανάγκη αδιάβροχο και δεν επιτρέπει το νερό στα ηλεκτρικά μέρη. Ο βαθμός ασφαλείας υποδεικνύεται με έναν κωδικό IP με δύο ψηφία. Το πρώτο από αυτά δείχνει το επίπεδο προστασίας από το χτύπημα αντικειμένων τρίτων, το δεύτερο - πόσο η συσκευή προστατεύεται από την υγρασία. Για το μπάνιο πάρτε ανεμιστήρα με IP45. Το άμεσο χτύπημα ενός ρεύματος νερού δεν θα βλάψει αυτούς τους οπαδούς.

Ο επόμενος δείκτης είναι η παραγωγικότητα. Απαιτείται εξαερισμός για την παροχή 6-8 φορές αλλαγής του αέρα. Η εύρεση της απαιτούμενης απόδοσης είναι εύκολη. Πρώτον, το εμβαδόν του δαπέδου που υπολογίζεται, το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται με τουλάχιστον 6, και κατά προτίμηση περίπου 8. Για παράδειγμα, περιοχή 10 m 2 μπάνια: επιλογή ενός ανεμιστήρα, δίνοντας τον αέρα 60-80 m 3 ανά ώρα.

Επιλέξτε ένα προϊόν με χαμηλό θόρυβο. Σε ένα μικρό δωμάτιο, ο θόρυβος μιας συσκευής εργασίας ακούγεται πολύ καθαρά. Ο θόρυβος καθορίζεται από το σχήμα των λεπίδων και την ταχύτητα περιστροφής. Εάν χρειάζεται, επιλέξτε μια συσκευή μεγάλου μεγέθους με χαμηλή ταχύτητα. Ο θόρυβός του σε σύγκριση με τη μικρή και την υψηλή ταχύτητα είναι μικρότερος, η απόδοση είναι παρόμοια. Λάβετε υπόψη: ο θόρυβος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35 ντεσιμπέλ, ένα υψηλότερο επίπεδο ερεθίζει την ψυχή.

Όταν επιλέγετε ανεμιστήρα, προσέξτε την απόδοση, την ησυχία και τον βαθμό προστασίας από την υγρασία του περιβλήματος

Κατά τη συναρμολόγηση του ανεμιστήρα, επεξεργαστείτε τις αρθρώσεις με στεγανωτικό έτσι ώστε ο ανεμιστήρας να μην κροταλίζει ή να δονείται.

Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες είναι επιπρόσθετα εξοπλισμένοι με συσκευές που αυξάνουν τη λειτουργικότητα. Μεταξύ αυτών:

 • βαλβίδα ελέγχου - εμποδίζει τον αέρα από την πρόσβαση στο δωμάτιο από τα κανάλια.
 • αισθητήρας υγρασίας - μετρά το επίπεδο ατμού στο μπάνιο, περιλαμβάνει ανεμιστήρα,
 • αισθητήρας κίνησης - η συσκευή ανάβει όταν υπάρχουν άνθρωποι στο μπάνιο.
 • timer - απενεργοποιεί τον ανεμιστήρα μετά από ένα χρονικό διάστημα μετά τη χρήση του διακόπτη.
 • Το squelch είναι εγκατεστημένο μπροστά από τη συσκευή για την καταστολή του θορύβου.

Ο αερισμός ενός μεγάλου οικισμού πόλης παρακάμπτεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς επιπλέον αγωγούς αέρα. Στην κόγχη του κοινού καναλιού ορυχείου, εάν τοποθετηθεί ακριβώς πίσω από το τοίχωμα του μπάνιου, τοποθετείται ανεμιστήρας. Στην περίπτωση της τοποθέτησης του καναλιού πίσω από τον τοίχο της τουαλέτας και η παρουσία διαχωριστικού με λουτρό έρχονται με διαφορετικό τρόπο: εγκαταστήστε πλέγματα αερισμού και στις δύο πλευρές του τοίχου.

Είναι δυνατή η χρήση συνδυασμένης έκδοσης. Μια τρύπα για εξαερισμό στο μπάνιο συνήθως σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα. Εάν το θέσετε, θα υπάρξει μια συμπληρωματική συνεργασία μεταξύ των αναγκαστικών και των φυσικών συστημάτων - η βέλτιστη επιλογή. Εάν όμως ο αγωγός εξαερισμού είναι πολύ μακριά, πρέπει να εισέλθει σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο.

Η καλύτερη επιλογή είναι μια συνδυασμένη (ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην οπή εξαέρωσης)

Για αυτό, χρησιμοποιούνται κουτιά. Είναι ορθογώνια, στρογγυλά ή κυματοειδή. Τα πλαστικά κουτιά ορθογώνια ή στρογγυλά είναι προτιμότερα: δεν εκτελούν θόρυβο από τον ανεμιστήρα, ο αέρας δεν συναντά την αντίσταση στην πορεία του. Κυματοειδές μπορεί να είναι σκληρό ή μαλακό. Χρησιμοποιούνται σε χώρους που είναι δύσκολο να προσεγγίσουν ή σε μικρές αποστάσεις.

Η τοποθέτηση του καλύμματος απαιτεί συμμόρφωση με τους κανόνες:

 • τοποθετείται στον απέναντι τοίχο από την πόρτα εισόδου όσο το δυνατόν ψηλότερα: η τοποθέτηση στον τοίχο με την πόρτα μειώνει την κυκλοφορία.
 • Ένα στενό άνοιγμα διαύλου επεκτείνεται με ένα διάτρητο, τοποθετείται ένας πλαστικός σωλήνας σε ένα ευρύ δίαυλο.
 • ανεμιστήρα εντελώς utaplivayut στο ορυχείο, που συνδέονται με πείρους, βίδες, ερμητικό και κλείστε τη σχάρα?
 • Η καλωδίωση είναι κλειστή: είναι κρυμμένη σε τοίχο ή κιβώτιο.

Στην τουαλέτα ο ανεμιστήρας είναι συνδεδεμένος με το διακόπτη φωτισμού και στη συνέχεια οι οσμές αφαιρούνται αμέσως. Για το μπάνιο, προτιμάται ένας ξεχωριστός διακόπτης ανεμιστήρα.

Στο μπάνιο μπορείτε συχνά να βρείτε κρεμαστά, τέντωμα ή ψευδοροφές. Ο εξαερισμός στο μπάνιο σχεδιάζεται και εγκαθίσταται πριν από τη συσκευή οροφής. Εάν η οπή στον άξονα βρίσκεται κάτω από την οροφή, πρέπει να σκεφτείτε τον χώρο αερισμού. Η ροή αέρα μεταξύ των οροφών θα παρέχει μια σχάρα κοντά στο άνοιγμα. Εάν η είσοδος στον άξονα τοποθετείται πάνω από το ψευδοροφή, κόβονται αρκετοί αερισμοί, σε ένα από αυτούς τοποθετείται ανεμιστήρας.

Ο εξαερισμός στον ιδιωτικό τομέα είναι προτιμότερος για τον εκ των προτέρων σχεδιασμό, την προετοιμασία των αγωγών εξόρυξης και καλωδίωσης. Σε ένα μικρό μπάνιο, μπορείτε να περάσετε με τον φυσικό εξαερισμό, σε μεγάλα αυτά μπορείτε να ρυθμίσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Είναι απαραίτητο να τηρείτε τους κανόνες εγκατάστασης αεραγωγών:

 • Η τροφοδοσία βρίσκεται στο κάτω μέρος, η έξοδος - στην κορυφή.
 • μέσα στα κανάλια γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
 • Κατά προτίμηση άμεσοι δίαυλοι, οι περιστροφές εκτελούνται ομαλά αν είναι απαραίτητο.
 • για διαφορετικούς πάτους οι αγωγοί εκτελούνται ξεχωριστά.

Στα ξύλινα σπίτια, η υγρασία προκαλεί διπλή απειλή: χαλάει την εμφάνιση και βλάπτει τις δομές. Για ένα ξύλινο σπίτι, ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις σε αυτό. Εάν στο ισόγειο το αερισμό στην τουαλέτα ενός ιδιωτικού σπιτιού επιτρέπεται φυσικά, στη συνέχεια στην κορυφή υποχρεωτική υποχρεωτική. Χωρίς ανεμιστήρα στο μπάνιο ενός ξύλινου σπιτιού δεν μπορεί να κάνει.

Ο εξοπλισμός χρειάζεται προσοχή. Οι σχάρες, ο ανεμιστήρας που καθαρίζεται περιοδικά από τη σκόνη και τη βρωμιά, ελέγχει την κατάσταση των κόμβων. Η τακτική φροντίδα θα διασφαλίσει την καλή λειτουργία του συστήματος και ένα αποδεκτό μικροκλίμα.

Εξαερισμός σε μπάνιο και τουαλέτα - τύποι και απαιτήσεις

Σε κάθε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα πρέπει να παρέχεται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Αυτά τα δύο δωμάτια, τα οποία έχουν υγειονομικό και υγειονομικό σκοπό, έχουν ένα υγρό μικροκλίμα, ζυγισμένο από αιχμηρές αλλαγές θερμοκρασίας και την παρουσία δυσάρεστων οσμών.

Δεδομένης της έλλειψης παραθύρων και μιας μικρής επιφάνειας δωματίων, ο αέρας μέσα τους σταματούν, οδηγώντας σε φθορά, σχηματισμό υγρασίας, εξάπλωση μυκήτων. Αυτά τα προβλήματα επιλύονται με την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού, ο οποίος θα αναγκάσει τον αέρα να κυκλοφορήσει βίαια. Αυτό το άρθρο θα σας πει τι είναι το σύστημα εξαερισμού, ποιες είναι οι απαιτήσεις γι 'αυτό, και πώς να το κάνετε σωστά.

Ανάγκη εξαερισμού

Το μπάνιο και η τουαλέτα σε κάθε διαμέρισμα είναι προβληματικές περιοχές, το μικροκλίμα του οποίου συχνά οδηγεί σε εντατική φθορά της εσωτερικής διακόσμησης. Όταν κάνετε μπάνιο ή χρησιμοποιείτε το ντους μέσα σε ένα λουτρό, σχηματίζεται μια μεγάλη ποσότητα θερμού ατμού, κορεσμένη με υγρασία, η οποία συμπυκνώνεται στην επιφάνεια της οροφής, στους τοίχους ή στα έπιπλα.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί στο σχηματισμό υψηλής υγρασίας μέσα στο μπάνιο και την τουαλέτα, η οποία μπορεί να αποκλειστεί μόνο με τον κατάλληλο εξοπλισμό εξαερισμού. Εάν το σύστημα υπάρχει και λειτουργεί σωστά, οι ροές αέρα από το δωμάτιο μεταφέρονται στο δρόμο μέσω ενός καναλιού ή ενός ορυχείου. Η συσκευή εξαερισμού αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Κανάλι εξαερισμού. Αυτό το ορυχείο είναι ένα στρογγυλό ή τετράγωνο τμήμα, το οποίο αφαιρείται από το μπάνιο ή την τουαλέτα στην οροφή του σπιτιού. Πρέπει να είναι επίπεδο και ευθύγραμμο, έτσι ώστε να μην αποτρέπεται η πρόοδος της ροής του αέρα. Συνήθως το κανάλι είναι κατακόρυφο, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα οριζόντιο κανάλι, εάν το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 1-2 μέτρα.

Δώστε προσοχή! Το σχέδιο αερισμού στο μπάνιο ή το μπάνιο μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο. Εάν δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετες συσκευές για την αφαίρεση του αέρα, το σύστημα εξαερισμού ονομάζεται φυσικό. Θα πρέπει να παρέχει αποτελεσματικό αερισμό του δωματίου λόγω ώθησης στο κανάλι, αν αυτό δεν συμβεί, μπορείτε να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες με τα χέρια σας, αυξάνοντας την πρόσφυση.

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι εξάτμιση, τροφοδοσία και συνδυασμός. Το κύκλωμα εξάτμισης παρέχει ένα κανάλι, το οποίο εξάγει "εξαντλημένο" αέρα με αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία προς τα έξω. Η συσκευή του συστήματος παροχής αέρα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι παίρνει την πρόσληψη ατμοσφαιρικού αέρα, η οποία αυξάνει την πίεση μέσα στο χώρο, μετακινώντας τον ζεστό και υγρό ατμό.

Το συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού συνδυάζει την εισαγωγή αέρα από το δρόμο με τον εξερχόμενο αγωγό εξαερισμού. Το σύνηθες σύστημα εξαερισμού, το οποίο είναι εξοπλισμένο με διαμερίσματα σε στάνταρ πολυώροφα κτίρια, είναι εξάτμιση. Έχει τις ακόλουθες ποικιλίες:

 • Φυσικά. Το φυσικό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο περί μεταφοράς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το θερμαινόμενο αέριο έχει την ιδιότητα να ανεβαίνει προς τα πάνω. Η συσκευή του αποτελείται από έναν αγωγό εξαερισμού, μια οπή εξαερισμού και μια προστατευτική μάσκα. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης, ο θερμός αέρας από το μπάνιο εισέρχεται στο εσωτερικό του φρεατίου και βγαίνει έξω, κάνοντας χώρο για φρέσκο. Η δύναμη που οδηγεί τη ροή ονομάζεται έλξη. Μερικές φορές η ώθηση στο κανάλι δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την κυκλοφορία του αέρα λόγω του ανεπαρκούς ύψους του ορυχείου ή του μπλοκαρίσματος. Για να εξαλείψετε αυτό το ελάττωμα, μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι σας το κανάλι ή να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα καναλιών.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι ισχυρίζονται ότι ανεξάρτητα από το σχήμα του εξαερισμού του δωματίου που χρησιμοποιείται, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η κατάστασή του. Για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα, πρέπει να κάνετε ένα απλό τεστ: να φέρει σε μια σχάρα εξαερισμού άναψε ένα κερί εάν η φλόγα δεν αποκλίνει προς την κατεύθυνση του καναλιού, οπότε δεν υπάρχει σχέδιο στο σύστημα. Για να αυξήσετε την πρόσφυση, μπορείτε να κάνετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό μόνοι σας.

Απαιτήσεις

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι ένα εξαιρετικά οργανωμένο σύστημα, βάσει του οποίου εξαρτάται το μικροκλίμα αυτών των χώρων. Η αιτία των προβλημάτων στη λειτουργία του εξοπλισμού είναι συχνά σφάλματα στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση των δικών τους χεριών. Οι έμπειροι πλοίαρχοι σας συμβουλεύουν να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού πριν αλλάξετε τη συσκευή του συστήματος. Για τον σχεδιασμό του εξαερισμού σε ένα δωμάτιο υγιεινής επιβάλλονται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο σε κτίρια κατοικιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 dB. Επομένως, μόνο οικιακοί ανεμιστήρες χαμηλού θορύβου είναι κατάλληλοι για μπάνιο.

Οι απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού του μπάνιου ρυθμίζονται από το SNiP 41-01-2003. Αυτό το κανονιστικό έγγραφο περιγράφει τη μέγιστη περιεκτικότητα σε σκόνη, διοξείδιο του άνθρακα και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Εάν ο αέρας στις εγκαταστάσεις υγιεινής δεν πληροί τις απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού και να αξιολογήσετε εάν απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα

Για όλες τις τουαλέτες σε διαμερίσματα και ιδιωτικές κατοικίες που χαρακτηρίζονται από υψηλή υγρασία με συνεχείς αλλαγές θερμοκρασίας. Εάν ο εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα έχει υπολογιστεί ή γίνει εσφαλμένα, τότε θα εμφανιστεί μούχλα σε αυτά. Και συχνά η φυσική ανταλλαγή αέρα για αυτά τα δωμάτια δεν είναι αρκετή. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού αναγκαστικού τύπου με διαφορετικούς ανεμιστήρες. Διαφορετικά, χωρίς πρόσθετο αερισμό, οι τοίχοι σε αυτές τις εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να μετατραπούν γρήγορα σε μια εκμετάλλευση μύκητας.

Περιεχόμενα

Οι κύριοι τύποι εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι:

Τα πρώτα έργα οφείλονται στη συνηθισμένη μεταφορά αέρα. Θερμαινόμενες μάζες αέρα φυσικά ανεβαίνουν στην οροφή του μπάνιου. Και αν το ανώτερο μέρος του μπάνιου ή τουαλέτας διαθέτει εξαερισμό με έξοδο στον αγωγό εξαερισμού, τότε ο αέρας προχωράει προς τα πάνω. Και αντί για τους όγκους που έληξε, νέοι είναι τραβηγμένοι μέσα από την πόρτα, που δημιουργεί ένα φυσικό βύθισμα στο δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή αέρα.

Κυκλοφορία αέρα με φυσικό εξαερισμό

Η δεύτερη οφείλεται στην παρουσία ενός ανεμιστήρα που αντλεί ή παρέχει επιπλέον αέρα στο μπάνιο. Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός ρυθμίζεται όταν το φυσικό αναλογικό δεν ανταποκρίνεται στην κατάλληλη ποσότητα ανταλλαγής αέρα. Ταυτόχρονα, τα συστήματα αυτά είναι ευμετάβλητα. Θα πρέπει να επιλέγονται για εγκατάσταση σε ένα μπάνιο στο σπίτι μόνο ως έσχατη λύση.

Αρχή της εργασίας του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός χωρίζεται σε τρεις τύπους:

 1. Παροχή αέρα.
 2. Εκχυλίστρια.
 3. Συνδυασμένη (παροχή και εξαγωγή).

Στην πρώτη περίπτωση, ο αέρας στο δωμάτιο τροφοδοτείται από τον αεραγωγό μέσω ενός ανεμιστήρα εργασίας. Στη δεύτερη, τραβιέται με βίαιο τρόπο από την τουαλέτα και το μπάνιο στο φρεάτιο εξαερισμού. Η τρίτη επιλογή είναι ένας συνδυασμός των δύο πρώτων εξαερισμών.

Σχέδιο εγκατάστασης αερισμού τοίχου και οροφής στο μπάνιο και την τουαλέτα

Εξαερισμός και εξοπλισμός των συστημάτων εξαερισμού

Ο κανονικός αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα περιλαμβάνει έναν αεραγωγό μέχρι έναν κοινό άξονα (ανυψωτήρα) και μια σχάρα στον τοίχο. Επιπλέον, εκτός από αυτό, συχνά στο φίλτρο βάλτε φίλτρα. Αλλά αν το σύστημα εξαερισμού είναι αναγκασμένο, τότε υπάρχει αναγκαστικά ένας ανεμιστήρας. Και η μονάδα ελέγχου και η άλλη αυτοματοποίηση έχουν ήδη προστεθεί σε αυτόν τον εξοπλισμό.

Αν έχει επιλεγεί εξάτμιση ή εξαναγκασμένος εξαερισμός για την εγκατάσταση, τότε ο αγωγός αερισμού είναι αρκετός για ένα. Ωστόσο, για μια συνδυασμένη επιλογή παροχής και εξάτμισης ξεχωριστών αγωγών μεταξύ του μπάνιου και του δρόμου, απαιτούνται δύο. Ένα προς ένα θα πάει η ροή του αέρα, και από την άλλη - για να παράγει την εξάτμισή του.

Επιλογές σχεδίασης με ανεμιστήρα αξονικού ή καναλιού

Οι ανεμιστήρες καναλιών για συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού είναι:

 • αξονική - η κίνηση του αέρα συμβαίνει κατά μήκος του άξονα του κινητήρα.
 • ακτινική - η εσωτερική ροή αέρα δημιουργείται με την κλίση προς τον άξονα με ειδικά εμπρόσθια ή οπίσθια καμπύλη λεπίδες.
 • φυγοκεντρική - το ρεύμα αέρα παράγεται δημιουργώντας διαφορά πίεσης μέσα στο περίβλημα.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τοποθετήσετε έναν αξονικό ανεμιστήρα, ο οποίος συχνά πηγαίνει σε μια ενιαία συσκευασία με μια μάσκα εξαερισμού. Είναι επίσης ευκολότερο να διατηρηθεί στο μέλλον η λειτουργία του εξαερισμού. Η ακτινική έκδοση τοποθετείται συνήθως μέσα στον αγωγό σε μια ορισμένη απόσταση από το τρίψιμο, επομένως υπάρχει λιγότερος θόρυβος από αυτό.

Τύποι αξονικών ανεμιστήρων για εξαναγκασμένο εξαερισμό

Το φυγόκεντρο ανάλογο διαφέρει από αυτά με αυξημένη απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Εάν θέλετε να κάνετε αερισμό σε ένα μεγάλο μπάνιο (πάνω από 15 τετράγωνα), τότε είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε αυτόν τον ανεμιστήρα.

Το σύστημα τροφοδοσίας είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλεκτρικό θερμαντήρα ή ανακτητή. Παίρνει τον αέρα για να τροφοδοτήσει από το δρόμο, όπου ήταν αρχικά κρύο. Επομένως, για να μην χρειάζεται να προσθέσετε ενέργεια στη θέρμανση, αυτές οι μάζες αέρα αρχικά θερμαίνονται λίγο στον αγωγό εξαερισμού.

Συμβουλές για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο

Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα του διαμερίσματος γίνεται πιο συχνά στο σχεδιασμό καυσαερίων. Για το σκοπό αυτό, ένας μικρός αξονικός ανεμιστήρας της απαιτούμενης ισχύος τοποθετείται στον υπάρχοντα αγωγό εξαερισμού και στερεώνεται εκεί. Οι αεραγωγοί υπάρχουν ήδη, επεκτείνονται ή αντικαθίστανται εντελώς με νέους αδύνατους. Εάν είναι απαραίτητο, παραμένει μόνο η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξαγωγής.

Σχέδιο εγκατάστασης εξαναγκασμένου εξαερισμού με κοινό άξονα εξαερισμού

Για ένα εξοχικό σπίτι, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε τύπο αερισμού στο μπάνιο. Αλλά ακόμη και εδώ, αν το σπίτι είναι ήδη χτισμένο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα με συμβατικό καπό. Είναι ευκολότερο και φθηνότερο να κάνετε μόνοι σας. Δεν είναι παροχή νερού από ένα πηγάδι, για τη συσκευή του οποίου είναι απαραίτητο να προσκαλέσετε τους εγκαταστάτες με ειδικό εξοπλισμό. Εδώ μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας.

Εάν υπάρχει ήδη φυσικός αερισμός στο μπάνιο, δεν είναι δύσκολο να το συμπληρώσετε με ένα ηλεκτρικό ανεμιστήρα για να αυξήσετε την απόδοση. Είναι απαραίτητο να υπολογιστεί σωστά η ισχύς του.

Για να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα αξονικού αγωγού, πρέπει:

 1. Αφαιρέστε τη μάσκα εξαερισμού.
 2. Καθαρίστε τον αγωγό αέρα από σκόνη και ακαθαρσίες.
 3. Διαδώστε το περίβλημα του ανεμιστήρα με κόλλα πολυμερούς και τοποθετήστε το στο κανάλι.
 4. Συνδέστε την καλωδίωση στη συσκευή.
 5. Τοποθετήστε το δίχτυ κουνουπιών και το μπροστινό κάλυμμα.

Ηλεκτρικό σχέδιο μπάνιου με εξαναγκασμένο εξαερισμό

Εάν οι αεραγωγοί δεν είναι μέσα στο δωμάτιο, τότε θα πρέπει να τους γροθιάσουν. Ωστόσο, προτού να υπολογίσετε σωστά το μέγεθος και τη θέση του παρεμβύσματος. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο σχεδιασμός του εξαερισμού για το μπάνιο είναι καλύτερα να ανατεθεί σε έναν επαγγελματία. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρο το σπίτι, και όχι μόνο στο μπάνιο. Χωρίς σωστή γνώση, δεν είναι πιθανό να κάνει τους υπολογισμούς σωστά και με ακρίβεια.

Παραλλαγές εγκατάστασης συστήματος εξαερισμού

Εάν πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, τότε θα είναι δυνατό να επιτευχθεί μέγιστη ώση στον αγωγό εξαερισμού εάν το πλέγμα βρίσκεται κάτω από την οροφή απέναντι από την πόρτα εισόδου. Αυτός είναι ο συχνότερα χρησιμοποιούμενος εξαερισμός σε τουαλέτες.

Ο εξαερισμός πρέπει να είναι τοποθετημένος έτσι ώστε οι αγωγοί αέρα να έχουν τουλάχιστον κάμψη μέσα. Ο ανεμιστήρας μέσα στον ανεμιστήρα πρέπει να ταιριάζει ακριβώς στον αγωγό εξαερισμού, έτσι ώστε να μην δημιουργεί υπερβολικό θόρυβο και να λειτουργεί με μέγιστη απόδοση.

Στοιχεία της κατασκευής για εγκατάσταση εξαερισμού

Επίσης, μην τοποθετείτε τον εξοπλισμό εξαερισμού κοντά στις συσκευές θέρμανσης. Ο ίδιος ο ανεμιστήρας θερμαίνεται κατά τη λειτουργία, η πρόσθετη θερμότητα από άλλες συσκευές είναι αντίθετη.

Εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: αρχές διευθέτησης, ανάλυση λαϊκών λαθών

Κατά τον σχεδιασμό του σχεδιασμού και της επισκευής του μπάνιου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό σημείο - το πρόβλημα της ανταλλαγής αέρα. Ο καλός εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι απαραίτητος όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η ροή του καθαρού αέρα.

Με τη βοήθεια αυτού του συστήματος, απομακρύνονται δυσάρεστες οσμές από το μπάνιο, καθώς και υπερβολική υγρασία. Εάν το σύστημα εξαερισμού σχεδιάζεται και εφαρμόζεται σωστά, οι ιδιοκτήτες του μπάνιου δεν χρειάζεται να ανησυχούν για μούχλα και μύκητες.

Η απουσία φυσιολογικού αερισμού και η υπερβολική υγρασία που προκαλείται από αυτήν την κατάσταση θα δημιουργήσουν σχεδόν πολυτελείς συνθήκες για την ανάπτυξη βλαβερής χλωρίδας.

Τι θα πρέπει να είναι ο καλός εξαερισμός;

Οι κωδικοί των κτιρίων υποδεικνύουν σαφώς τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για τον αποτελεσματικό αερισμό των εγκαταστάσεων υγιεινής με υψηλή υγρασία.

Το σύστημα θα πρέπει να παρέχει καθαρό αέρα για το μπάνιο ή την τουαλέτα σε ποσοστό 25 κυβικών μέτρων. m / ώρα, και για έναν συνδυασμένο κόμβο είναι διπλάσιο από 50 cu. m / ώρα. Αυτά τα πρότυπα είναι ελάχιστα.

Μερικές φορές οι ειδικοί προτείνουν την αφαίρεση του αέρα από το μπάνιο με ταχύτητα περίπου 150 cu. m / ώρα.

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της ανταλλαγής αέρα, διακρίνεται ο φυσικός και ο εξαναγκαστικός εξαερισμός. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει λόγω της διαφοράς στην πίεση αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο.

Οι ροές αέρα διεισδύουν μέσω παραθύρων, θυρών, ειδικών ανεμιστήρων κλπ. Πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της μονάδας του μπάνιου, η χρήση του φυσικού αερισμού δεν σας επιτρέπει πάντα να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για τη συσκευή εξαερισμού χωρίς κανάλι στο μπάνιο είναι απαραίτητο να ανοίξετε το άνοιγμα που θα συνδέει τον αγωγό αερισμού του σπιτιού με το μπάνιο

Για τον εξαναγκασμό ή τον τεχνητό αερισμό των χώρων, χρησιμοποιούνται ειδικοί ανεμιστήρες, οι οποίοι διασφαλίζουν επαρκή ένταση της ανταλλαγής αέρα.

Τις περισσότερες φορές ο ανεμιστήρας διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το δωμάτιο στο δρόμο, ενώ μάζες φρέσκου αέρα μπαίνουν στο μπάνιο από τα καθιστικά.

Μερικές φορές ένας μικρός ανεμιστήρας τοποθετείται στην τουαλέτα, ακόμα και με καλό φυσικό αερισμό, προκειμένου να επιταχυνθεί ο καθαρισμός του αέρα από τις δυσάρεστες οσμές.

Εάν δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί μια επαρκώς εντατική εναλλαγή αέρα με φυσικό τρόπο, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι υποχρεωτικός.

Ανάλογα με το σκοπό της διάκρισης:

 • εξάτμιση ·
 • εφοδιασμού ·
 • μικτό εξαερισμό.

Η αρχή της εξάτμισης έχει ήδη περιγραφεί λίγο παραπάνω: ο αέρας αφαιρείται μέσω του αγωγού εξαερισμού και ο νέος προέρχεται από το εξωτερικό. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας οργανώνεται με διαφορετικό τρόπο: ο αέρας αντλείται από το εξωτερικό και εξαναγκάζεται έξω από το κανάλι.

Με τη χρήση μικτού εξαερισμού, ρυθμίζεται τόσο η εισροή αέρα όσο και η αφαίρεσή του.

Μια όμορφη διακοσμητική σχάρα για το σχέδιο στο μπάνιο όχι μόνο κρύβει το σχέδιο, αλλά μπορεί επίσης να γίνει μια αποτελεσματική λεπτομέρεια ενός κομψού εσωτερικού χώρου

Οι ειδικοί διακρίνονται επίσης μεταξύ εξαερισμού καναλιών και μη καναλιών, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την παρουσία ή την απουσία ενός αγωγού αερισμού.

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αποφεύγονται ειδικά κανάλια. Συνήθως στον τοίχο δημιουργήστε ένα άνοιγμα που ανοίγει σε έναν κοινό αγωγό εξαερισμού ενός πολυώροφου κτιρίου και τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα σε αυτό.

Σε ένα ξεχωριστό μπάνιο, εάν η έξοδος στον αγωγό εξαερισμού είναι μόνο σε ένα δωμάτιο, ένας άλλος ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος στο άνοιγμα τοίχου ανάμεσα στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Η προσθήκη ενός ξεχωριστού αγωγού αερισμού έχει νόημα σε χώρους που απαιτούν εντατική απομάκρυνση μολυσμένου ή κορεσμένου αέρα.

Διάγνωση της κατάστασης εξαερισμού

Πριν από την έναρξη της αλλαγής του εξαερισμού στην τουαλέτα και το μπάνιο, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τη συσκευή και να ελέγξετε την κατάσταση. Αρχικά, διερευνήστε πόθους: ένα φύλλο χαρτιού, ένας αναμμένος αγώνας ή ένας αναπτήρας φέρνουν στο άνοιγμα.

Εάν το χαρτί προσκολλάται στην οπή ή εάν η γλώσσα της φλόγας μετατοπιστεί σαφώς προς τον αγωγό εξαερισμού, υπάρχει έλξη. Σε μια ζεστή, χωρίς αέρα περίοδο, η ώθηση μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη από ό, τι σε άλλες περιόδους.

Από μόνο του, η παρουσία έλξης δεν υποδεικνύει πάντοτε την κανονική κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του αγωγού εξαερισμού, η οποία μπορεί να γεμίσει μερικώς μετά από ανάρμοστη εργασία επισκευής ή για κάποιο άλλο λόγο.

Έχοντας εξαλείψει τα εμπόδια, είναι δυνατόν να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του συστήματος εξαερισμού.

Για να ελέγξετε το ρεύμα στο μπάνιο, ένα φύλλο χαρτιού ή μια ελαφρύτερη φλόγα φέρεται στο άνοιγμα. Η δοκιμή πρέπει να διεξάγεται με την πόρτα ανοιχτή και στη συνέχεια - με την πόρτα κλειστή

Συνιστάται πρώτα να ελέγξετε την παρουσία έλξης με την πόρτα ανοιχτή και το παράθυρο και στη συνέχεια - με καλά κλεισμένες πηγές καθαρού αέρα.

Αν στην τελευταία περίπτωση η ώθηση μειωθεί αισθητά, θα πρέπει να σκεφτούμε επιπλέον μέσα μικροβιομηχανίας.

Τις περισσότερες φορές αρκεί να τοποθετήσετε ειδικές πόρτες στην πόρτα του μπάνιου και τουαλέτας για να εξασφαλίσετε την κανονική παροχή καθαρού αέρα σε αυτά τα δωμάτια ακόμα και με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Τι πρέπει να ξέρετε για τους οπαδούς

Όταν αγοράζετε έναν ανεμιστήρα, πρέπει πάντα να εκτιμάτε το ποσό του θορύβου που παράγει. Ο δείκτης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35 dB. Στο μπάνιο, ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να ενημερώνει πλήρως τη σύνθεση του αέρα περίπου 5-8 φορές μέσα σε μία ώρα.

Για να υπολογίσετε την απόδοση της συσκευής, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή κατά πέντε και την προκύπτουσα τιμή κατά 20%.

Οι ανεμιστήρες καυσαερίων που προορίζονται για χρήση σε μπάνια μπορούν να έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και σχεδιασμό και διαφέρουν στην ισχύ

Ο τύπος εγκατάστασης διακρίνει τους ανεμιστήρες οικιακού καναλιού, σχεδιασμένους για εγκατάσταση απευθείας στον αγωγό εξαερισμού, καθώς και ακτινικά μοντέλα.

Τοποθετούνται στην έξοδο από τον αγωγό εξαερισμού. Συνήθως τα μοντέλα καναλιών δεν φαίνονται παριστάμενα, καθώς είναι κρυμμένα μέσα στο κανάλι, αλλά οι ακτινικές συσκευές τροφοδοτούνται με ένα όμορφο σώμα, έτσι ώστε να μην χαλάσουν τη συνολική εντύπωση της περιβάλλουσας κατάστασης.

Ο σχεδιασμός των οπαδών μπορεί επίσης να ποικίλει σημαντικά:

 • τα παραδοσιακά αξονικά μοντέλα φέρουν την κίνηση του αέρα κατά μήκος του άξονα της συσκευής με τη βοήθεια ειδικών λεπίδων και είναι σχεδιασμένα για μη κανάλι συστήματα.
 • σε διαμετρικά μοντέλα χαμηλής απόδοσης χρησιμοποιείται ένας τύπος τροχού τυμπάνου.
 • οι φυγοκεντρικές συσκευές με σπειροειδή θήκη χαρακτηρίζονται από υψηλή απόδοση και αυξημένο επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία.
 • οι μικρές φυγοκεντρικές-αξονικές συσκευές κάνουν λιγότερο θόρυβο, αλλά λειτουργούν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με τα φυγοκεντρικά μοντέλα.

Δεδομένων των ειδικών ανεμιστήρες εξαερισμού τουαλέτα μερικές φορές εφοδιάζεται περαιτέρω με χρονοδιακόπτες που επιτρέπουν να παρατείνει τη λειτουργία της συσκευής σε μια τουαλέτα ή gyrostat να απομακρυνθεί αποτελεσματικότερα περίσσεια υγρασίας από το μπάνιο.

Οι αδύναμοι ανεμιστήρες χωρητικότητας δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν κανονικό αερισμό του δωματίου, ωστόσο, και πολύ ισχυρά μοντέλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Ένας ισχυρός φυγοκεντρικός ανεμιστήρας μπορεί να προκαλέσει τόσο έντονη ροή αέρα ώστε η εισροή να μην έρχεται από έξω, αλλά από άλλες οπές αερισμού, και ο αέρας εξαγωγής θα είναι και πάλι στο σπίτι.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο:

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης εξαερισμού

Αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει αερισμός στο μπάνιο, δεν είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθεί το απαραίτητο σύστημα.

Τα σπίτια των διαμερισμάτων συνήθως σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αγωγός αερισμού να βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον τοίχο του μπάνιου ή της τουαλέτας. Παραμένει μόνο να δημιουργηθεί μια τρύπα στο σωστό μέρος (αν δεν υπάρχει), έτσι ώστε να μπορεί να εισέλθει σε αυτό το κανάλι.

Μέσα στο άνοιγμα, τοποθετείται ένας ακτινικός αξονικός ανεμιστήρας. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στην τροφοδοσία ρεύματος, τηρώντας όλες τις απαιτήσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών σε χώρους με υψηλή υγρασία.

Εάν είναι απαραίτητο, τοποθετήστε επιπλέον χειριστήρια (χρονοδιακόπτη, γυροσκόπιο κλπ.). Η θέση είναι καλυμμένη με ένα όμορφο διακοσμητικό πλέγμα.

Εάν το διαμέρισμα διαθέτει ξεχωριστό μπάνιο και ο αγωγός εξαερισμού βρίσκεται έξω από τα τείχη και των δύο δωματίων, ο δεύτερος ανεμιστήρας εγκαθίσταται με τον ίδιο τρόπο όπως περιγράφεται παραπάνω.

Διαφορετικά, η τρύπα εξαερισμού γίνεται στον τοίχο που χωρίζει την τουαλέτα και το μπάνιο. Σε αυτό το άνοιγμα τοποθετήστε επίσης ανεμιστήρα και το καλύψτε με διακοσμητικές οθόνες από τις δύο πλευρές.

Μερικές φορές είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε διακοσμητικές γρίλιες, στις οποίες ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα σε ειδικές υποδοχές.

Ο αριθμός δείχνει σαφώς το σχέδιο σύνδεσης με την τροφοδοσία του ανεμιστήρα εξαγωγής με τη χρήση του θερμαντήρα, το οποίο σας επιτρέπει να κλείσετε τον ανεμιστήρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αφού ο επισκέπτης εγκαταλείψει το μπάνιο

Είναι κάπως πιο δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα του αερισμού του λουτρού όταν ο αγωγός αερισμού συνορεύει με άλλο δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δημιουργήσετε αερισμό αγωγών.

Κατ 'αρχάς, πρέπει να επιλέξετε μια θέση για το άνοιγμα της συσκευής στο μπάνιο και την τουαλέτα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για την τοποθέτηση του αγωγού εξαερισμού, μέσω του οποίου οι μάζες του αέρα θα κινούνται προς τα έξω.

Όταν δημιουργείται εξαερισμός καναλιών στο μπάνιο, ένα εύκαμπτο κυματοειδές κουτί χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές περιοχές όπου η εγκατάσταση άλλων δομών είναι αδύνατη ή δύσκολη

Υπάρχουν οι παρακάτω τύποι κουτιών εξαερισμού:

 • πλαστικό στρογγυλό ή ορθογώνιο τμήμα.
 • σκληρό ή μαλακό κυματοειδές μέταλλο.
 • μέταλλο, κασσίτερο ή γαλβανισμένη, συνήθως ορθογώνια διατομή.

Τα πλαστικά κουτιά είναι ευκολότερα εγκατεστημένα και ελαφρύτερα σε βάρος από τις μεταλλικές κατασκευές, ενώ είναι ανθεκτικά, είναι εύκολο να συντηρηθούν.

Ως εκ τούτου, οι πλαστικές κατασκευές αντικαθιστούν σίγουρα το μέταλλο από την αγορά κατασκευών. Τα κυματοειδή προϊόντα χρησιμοποιούνται εξαιρετικά σπάνια, επιτρέπονται μόνο για μικρές αποστάσεις και χρησιμοποιούνται μόνο σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις.

Το κουτί συνιστάται να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής στο σπίτι ή ακόμη και πριν ξεκινήσει, αλλά η εγκατάσταση του ανεμιστήρα και των διακοσμητικών σχάρων γίνεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών φινιρίσματος.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία του εξοπλισμού.

Για να δημιουργήσετε αερισμό αγωγών στο μπάνιο, χρησιμοποιήστε μεταλλικά ή πλαστικά κουτιά ορθογώνιας ή κυκλικής διατομής

Συνηθισμένα σφάλματα κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού

Συμβαίνει ότι η εργασία ενός νέου συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται ξαφνικά ανεπαρκής ή αρχικά αναποτελεσματική.

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ενός ή περισσοτέρων σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση. Καθορίζοντας πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο μπάνιο, θα πρέπει να λάβετε αμέσως υπόψη αυτά τα σημεία.

Ακολουθούν ορισμένα ελαττώματα που εμφανίζονται πιο συχνά:

 • Ο αγωγός εξαερισμού δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει τη μεταφορά των αέριων μαζών.
 • Οι αεροστεγείς συνδέσεις του αγωγού εξαερισμού σπάνε.
 • Οι ανεμιστήρες εγκαθίστανται με σφάλματα και σκουριάζουν πάρα πολύ.
 • Ο δίαυλος περνάει μέσα από τους χώρους διαβίωσης με τέτοιο τρόπο ώστε ο θόρυβος αερισμού να παρεμβαίνει στην κανονική ζωή της οικογένειας.

Πρώτα, μάθετε την αιτία του προβλήματος και στη συνέχεια διορθώστε το. Μπορούν να αποφευχθούν πολλά προβλήματα, εφιστώντας την προσοχή στα σημεία αυτά ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού.

Αν αυτό δεν έχει γίνει και τα προβλήματα έχουν ήδη παρουσιαστεί κατά τη λειτουργία της δομής, μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστείτε σοβαρά ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για την εξάλειψη των προβλημάτων είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό τύπο απορροφητήρα θορύβου για να μειώσετε τα δυσάρεστα ηχητικά εφέ.

Για να βελτιώσετε τη διαδικασία μετακίνησης των αέριων μαζών, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν ισχυρότερο ανεμιστήρα.

Μερικές φορές υπερβολικός θόρυβος κατά τη λειτουργία του ανεμιστήρα υποδεικνύει την εσφαλμένη τοποθέτησή του, στην οποία έχει διαταραχθεί η αποκαλούμενη "ευθυγράμμιση". Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να αφαιρέσετε τη συσκευή και να την εγκαταστήσετε ξανά με την ακριβή τήρηση της τεχνολογίας στερέωσης.

Συνήθως, μετά από αυτό, το ποσό θορύβου από τον ανεμιστήρα μειώνεται σημαντικά.

Ο τύπος παροχής αερισμού στα μπάνια χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια, αλλά εάν μια τέτοια απόφαση εξακολουθεί να γίνεται, θα πρέπει να σκεφτείτε τη θερμοκρασία του αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό.

Το χειμώνα, η ροή του κρύου αέρα μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά δυσάρεστες εντυπώσεις στους επισκέπτες του μπάνιου.

Για την επίλυση αυτού του τύπου προβλήματος, ο αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο θερμαίνεται μέσω ειδικών ηλεκτρικών συσκευών.

Για να εξασφαλιστεί η είσοδος επαρκούς ποσότητας καθαρού αέρα στο μπάνιο, στο κάτω μέρος της πόρτας είναι εγκατεστημένη μια όμορφη μάσκα, η οποία καθιστά το δωμάτιο λιγότερο σφραγισμένο

Υπάρχουν πολλές κοινές παρανοήσεις που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη δουλειά δημιουργίας εξαερισμού. Κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του συστήματος, να θυμάστε ότι:

 • ο ανεμιστήρας εξάτμισης δεν επαρκεί εάν το δωμάτιο δεν διαθέτει κανονική παροχή καθαρού αέρα.
 • Ένα μεγάλο και ογκώδες σύστημα εξαερισμού δεν είναι πάντοτε πιο αποτελεσματικό από τις μεθόδους εξαερισμού με χαμηλό προϋπολογισμό, αν έχουν επιλεγεί σωστά.
 • House διαθέτει κλιματιστικό και καθαριστής, ιονιστή, υγραντήρα, και άλλες τέτοιες συσκευές δεν παρέχουν φυσιολογικό αερισμό των χώρων, γιατί με τη βοήθειά τους, ο καθαρός αέρας δεν εισέρχεται στο δωμάτιο.

Συνήθως ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού για μπάνιο είναι πολύ απλός, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Αλλά εάν χρειάζεστε κάποια υπολογισμούς ή την εκτέλεση αγωγό εξαερισμού του περίπλοκο σχήμα, και την εμπειρία της εργασίας σε αρχάριους πλοίαρχος κανένας, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ή πλήρη φόρτιση όλα εργασίας.

Η ποιότητα του αερισμού δεν πρέπει να παραμεληθεί, καθώς η υγεία των ενοικιαστών εξαρτάται από την κατάστασή της.

Αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: η αρχή της λειτουργίας, τα τυπικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο και η τουαλέτα είναι δωμάτια, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει πρώτα να σκεφτείτε την οργάνωση της εντατικής ανταλλαγής αέρα. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των χώρων.

Ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, εγκαθίσταται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα, η οποία παρέχει καθαρό αέρα και αέρα εξαγωγής.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Η άποψη ότι η έλλειψη ενός αεραγωγού στο μπάνιο και την τουαλέτα θα οδηγήσει μόνο σε θόλωση των καθρεπτών, είναι λανθασμένη. Το κύριο πρόβλημα είναι η εμφάνιση του μύκητα (συνήθως παρατηρείται στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων) και η σκουριά στην επιφάνεια των μηχανημάτων και των επίπλων.

Συχνά οφείλεται στο μη σωστά κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού ότι η διάβρωση επηρεάζει τα τμήματα εργασίας του πλυντηρίου, τα οποία αποτελούν την αιτία της βλάβης.

Αυτός ο κατάλογος προβλημάτων, ο οποίος οδηγεί στην έλλειψη εντατικής ανταλλαγής αέρα, δεν τελειώνει. Ως αποτέλεσμα, ο ανεπαρκής αερισμός θα έχει επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων.

Υγειονομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την οργάνωση της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα σε χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Τουλάχιστον είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 6-7 m 3 / ώρα για κάθε κυβικό μέτρο του μπάνιου και περίπου 8-10 m 3 / ώρα για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο.

Η διαφορά μεταξύ του φυσικού αερισμού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Υπάρχει φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα εξασφαλίζεται από την κυκλοφορία των αέριων μαζών μέσα από τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Περίπου έναν αιώνα πριν, ο φυσικός αερισμός θεωρήθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Σήμερα δεν είναι σε θέση να παρέχει επαρκές επίπεδο ανταλλαγής αέρα, επομένως χρησιμοποιείται μόνο για εισροή. Για να αερίσετε πλήρως το δωμάτιο, επιλέξτε την επιλογή με εξαναγκασμό. Μετά από όλα, κανείς δεν θα θελήσει να ανοίξει το παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα και να απελευθερώσει θερμότητα.

Η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού συνεπάγεται την εγκατάσταση ανεμιστήρα εξαγωγής. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμη θερμότητα, να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία και να γεμίσετε το δωμάτιο με φρέσκο ​​και καθαρό αέρα μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπολογισμός της βέλτιστης απόδοσης

Πριν πάτε στο κατάστημα και αγοράζετε εξοπλισμό για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο, πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς. Για να επιλέξετε τον βέλτιστο εξοπλισμό για την απόδοση, πρέπει να γνωρίζετε τον ακριβή όγκο και τον τύπο του δωματίου.

Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσες φορές ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ανανεωθεί εντελώς ανά μονάδα χρόνου (συνήθως λαμβάνεται μία ώρα). Δεδομένου ότι το μπάνιο και η τουαλέτα θεωρούνται ένα από τα πιο βρεγμένα μέρη σε οποιοδήποτε διαμέρισμα ή σπίτι, συνιστάται η μέγιστη συναλλαγματική ισοτιμία 10.

Για τον υπολογισμό της βέλτιστης απόδοσης του συστήματος εξάτμισης, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο όγκος του χώρου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου με το ύψος των οροφών. Επιπλέον, η ληφθείσα τιμή πολλαπλασιάζεται με τον δείκτη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα. Το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι η ελάχιστη ισχύς του συστήματος εξάτμισης για το μπάνιο και την τουαλέτα (m 3 / h).

Επίσης, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αμέσως ανοίγματα εισαγωγής αέρα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να αφήσετε ένα κενό έως 2 cm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας, να τοποθετήσετε ειδικές γρίλιες στο κάτω μέρος των θυρών στο μπάνιο και την τουαλέτα ή να τρυπήσετε τις τρύπες μόνοι σας. Αλλά η τελευταία επιλογή δεν φαίνεται πολύ ελκυστική.

Ταξινόμηση των ανεμιστήρων εξαγωγής

Σχεδιάζοντας τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της λειτουργίας του και στις επιμέρους συνιστώσες του. Εξάλλου, αυτό επηρεάζει την απόδοση, το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού, το κόστος εγκατάστασης και την ανθεκτικότητα.

Για την εξαναγκασμένη εκκένωση του αέρα από το δωμάτιο, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι ανεμιστήρων:

Η πρώτη έκδοση των συσκευών έχει σχεδιαστεί για λειτουργία σε θερμικά όπλα και συστήματα κλιματισμού. Ως εκ τούτου, για την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και τουαλέτα δεν είναι κατάλληλο. Παραμένει να επιλέξετε από δύο άλλους τύπους.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αξονικών μοντέλων και ακτινικών μοντέλων είναι το χαμηλό κόστος και η υψηλή τους ισχύς. Αλλά η συσκευή θα κάνει πολύ θόρυβο. Ο αξονικός ανεμιστήρας είναι μια πτερωτή, στην οποία συνδέονται τα πτερύγια. Το σύστημα οδηγείται από ηλεκτρικό κινητήρα.

Όσον αφορά τα ακτινικά συσσωματώματα, η λειτουργία τους βασίζεται στη δράση της φυγόκεντρης δύναμης. Λόγω της περιστροφής της πτερωτής, οι μάζες του αέρα κινούνται μαζί με τις λεπίδες. Σε αυτή την περίπτωση, η κλίση των λεπίδων μπορεί να μεταβάλλεται, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από τη συσκευή και μειώνοντας το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτήν.

Βασικά κριτήρια επιλογής εξοπλισμού

Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ανεμιστήρων για συστήματα εξάτμισης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε απροετοίμαστος αγοραστής πέφτει σε μια στοργή και δεν υποψιάζεται καν ότι είναι καλύτερα για τον ίδιο να παραγγείλει.

Αγοράζοντας κουκούλα για το μπάνιο και την τουαλέτα, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

 1. Διάμετρος αγωγού. Ανάλογα με αυτό το χαρακτηριστικό, επιλέγεται το ακροφύσιο ανεμιστήρα. Τυπικά, τα πρότυπα μοντέλα έχουν διάμετρο 150, 125 ή 100 mm.
 2. Παρουσία / απουσία αεραγωγών, καθώς και η θέση τους στο δωμάτιο. Αυτά τα κριτήρια επηρεάζουν τη θέση του ανεμιστήρα.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για την επιλογή, έτσι ώστε στο μέλλον ο εξοπλισμός εξόρυξης να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.
 4. Διαθεσιμότητα προστασίας από την υγρασία. Αυτός ο δείκτης επισημαίνεται με λατινικά γράμματα IP. Η ελάχιστη απαραίτητη τιμή για την μονάδα υγιεινής είναι IP30, αλλά είναι καλύτερα να ξοδέψετε λίγο και να παραγγείλετε τη συσκευή με IP44. Στην τελευταία περίπτωση, θα βρίσκεται σε ειδική σφραγισμένη θήκη, προστατευμένη από υγρασία και ψεκασμό.
 5. Επίπεδο θορύβου. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό δεν δίνεται μεγάλη προσοχή, αλλά μάταια. Μετά από όλα, ένα αθόρυβο σύστημα εξάτμισης θα κάνει την εύρεση ενός μπάνιου και τουαλέτας πιο άνετα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις λεπτότητες, μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο που θα κοστίσει φθηνά και θα ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες.

Πρόσθετες λειτουργίες υλικού

Μια εξαιρετική λύση είναι να παραγγείλετε έναν ανεμιστήρα με πρόσθετες λειτουργίες. Τις περισσότερες φορές, οι πελάτες προτιμούν μοντέλα με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης μπορεί να αφήσει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ή για να προγραμματίσετε τη λειτουργία της συσκευής ανεξάρτητα από την αλλαγή της λειτουργίας, εκκίνηση καθυστέρηση, και ούτω καθεξής. D. Αυτό καθιστά δυνατή την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εξαερισμού η τουαλέτα και μπάνιο.

Οι συσκευές με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη είναι αρκετά ακριβές. Ως εκ τούτου, η επιλογή τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάθε ευθύνη. Τα καλύτερα προϊόντα προέρχονται από το Maico. Αυτός ο κατασκευαστής προσφέρει διάφορα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα όχι μόνο με χρονοδιακόπτη, αλλά και με άλλες πρόσθετες λειτουργίες.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, επιτρέποντας την αλλαγή του βασικού φορτίου. Δηλαδή, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο λειτουργίες: το ήμισυ της ισχύος της και πλήρης, όταν είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον αέρα στο δωμάτιο στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Χάρη σε μια τέτοια λειτουργία, ο θόρυβος του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σημαντικά και εξοικονομείται ενέργεια.

Οποιοσδήποτε ειδικός προτιμά μια συσκευή με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ενεργοποιείται μόνο με το σήμα του ενσωματωμένου υγραμέτρου. Αυτή η λειτουργία εξοικονομεί ενέργεια και εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστή ηλεκτρική έξοδο για τον ανεμιστήρα ή για τη σύνδεση της συσκευής με τον διακόπτη φωτισμού.

Εξαρτήματα και υλικά του συστήματος

Μέχρι σήμερα, ο εξαερισμός συναρμολογείται από αγωγούς αέρα κυκλικής ή ορθογώνιας διατομής. Κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Αυτά τα στοιχεία είναι τοποθετημένα πίσω από ψευδοροφή.

Εάν είναι ένα μπάνιο και μια τουαλέτα σε ένα μικρό διαμέρισμα, τότε σε αυτό το περίβλημα ο αγωγός εξαερισμού είναι μια τρύπα στον τοίχο όπου εισάγεται ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση, για να σχεδιάσουμε ένα σύνθετο, διακλαδισμένο σύστημα, δεν υπάρχει καμία λογική και ανάγκη.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σπίτια, ο αερισμός τους κατασκευάζεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Αεραγωγοί. Είναι πολύ πιο βολικό να εγκαταστήσετε ορθογώνια αγωγούς αέρα. Είναι τοποθετημένα κάτω από το ταβάνι και δεν καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο. Αυτοί είναι σωλήνες, το μήκος των οποίων μπορεί να είναι 2, 1 και 0,5 m.
 • Ανεμιστήρας. Χρησιμοποιείται μια φορτωτική ή μια ενσωματωμένη συσκευή. Το τελευταίο χρησιμοποιείται καλύτερα σε διακλαδισμένα και σύνθετα συστήματα. Απαιτείται η χρήση εναέριων μοντέλων για τον αερισμό ενός δωματίου.
 • Περιστρέψτε τα γόνατα. Στην περίπτωση των ορθογώνιων σωλήνων, τα περιστροφικά γόνατα μπορούν να είναι κάθετα και οριζόντια.
 • Σύνδεσμοι. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των ευθύγραμμων τμημάτων του συστήματος εξαερισμού.
 • Ελέγξτε βαλβίδες. Έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον αέρα και τα έντομα να εισέλθουν στο ορυχείο.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα χρειαστείτε επίσης ένα συνδετήρα. Είναι πολύ πιο βολικό να χρησιμοποιείτε έτοιμα στοιχεία. Θα απλοποιήσουν σημαντικά τη διαδικασία εγκατάστασης και θα επιταχύνουν την εργασία.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο μπάνιο και στην τουαλέτα

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να συγκρίνετε τη διάμετρο της κουκούλας με το μέγεθος του άξονα.

Αν η οπή εξαερισμού είναι μεγάλη, τότε εισάγεται μέσα σε αυτό ένας πλαστικός σωλήνας ή ένας κυματοειδής σωλήνας. Σε αυτή την περίπτωση, τα κενά θα πρέπει να σφραγιστούν με αφρώδες υλικό. Εάν η είσοδος στον άξονα εξαερισμού είναι μικρότερη, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Επιλογή θέσης για εγκατάσταση

Για να είναι ο πιο αποτελεσματικός εξαερισμός, δεν αρκεί να αγοράσετε μόνο ισχυρό εξοπλισμό. Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για εγκατάσταση.

Δεδομένου ότι η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ζεστό, υγρό αέρα, η καλύτερη λύση είναι να το εγκαταστήσετε στο πάνω μέρος του τοίχου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόρτα.

Σημαντική είναι η οργάνωση της εισροής στο δωμάτιο - είναι απαραίτητο να χτιστεί μια ειδική σχάρα στο κάτω μέρος της πόρτας ή να αφήσει τη συνηθισμένη σχισμή κάτω από την πόρτα (με πιο οικονομικό τρόπο). Τέτοιες επιλογές θα επιτρέψουν τη ροή καθαρού αέρα από το σαλόνι στο μπάνιο.

Διάγνωση της κατάστασης του αεραγωγού

Εάν σκέφτεστε να επανατοποθετήσετε ένα μπάνιο ή μια τουαλέτα, τότε προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να διαγνώσετε τους αγωγούς εξαερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, ελέγχεται η πρόσφυση, για την οποία απλώνεται ένα φύλλο από απλό χαρτί, ένα αναμμένο μαχαίρι ή ένας αναπτήρας προς το ορυχείο. Εάν το χαρτί προσκολλάται στην σχάρα εξαερισμού και η φλόγα κλίνει προς το κανάλι, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Επιλογή σχεδίου σύνδεσης της συσκευής

Εάν εξετάσουμε ένα τυποποιημένο διαμέρισμα σε ένα νέο κτίριο, τότε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φυσικός εξαερισμός δεν αρκεί για να απομακρύνει όλη την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο. Η μόνη εξαίρεση είναι μια ιδιωτική κατοικία με παράθυρο στην τουαλέτα.

Αλλά με τη ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, το ερώτημα είναι: πόσο καιρό θα έπρεπε να λειτουργήσει η συσκευή εξάτμισης; Συχνά οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων το συνδέουν με έναν διακόπτη φώτων. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ακριβώς όπως το άτομο θα είναι στο μπάνιο. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η δεύτερη μέθοδος βασίζεται στη σύνδεση του ανεμιστήρα με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης θα ξεχάσει να ενεργοποιήσει / απενεργοποιήσει τη συσκευή. Ως εκ τούτου, μια κατάλληλη λύση θα ήταν η εγκατάσταση ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς τη βοήθεια ενός ατόμου απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο.

Λεπτότητα της εγκατάστασης του ανεμιστήρα

Πριν προχωρήσετε στη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού, είναι υποχρεωτικό να εξοικειωθείτε με τις οδηγίες που συνοδεύουν τις συσκευές. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ολόκληρη η διαδικασία εγκατάστασης περιγράφεται λεπτομερώς στο ένθετο. Αυτό θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει το έργο.

Το πιο επίπονο στάδιο είναι η εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα. Εάν δεν υπάρχουν συστάσεις κατασκευαστή ή δεν υπάρχει μετάφραση στη μητρική γλώσσα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα.
 2. Στις περιοχές όπου ο ανεμιστήρας είναι δίπλα στον τοίχο, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί κόλλα πολυμερούς, σιλικόνη ή υγρά καρφιά. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι στερέωσης ταιριάζουν τέλεια, αφού οι συσκευές εξάτμισης κατασκευάζονται συχνότερα από πλαστικό και συνεπώς έχουν μικρό βάρος. Επομένως, τα υγρά καρφιά θα είναι αρκετά.
 3. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα έτσι ώστε το τμήμα εργασίας του (ηλεκτροκινητήρας και τροχός με λεπίδες) να «πνίξουν» εντελώς στον τοίχο.
 4. Σφίξτε το σώμα της μονάδας σφιχτά, ώστε να μπορεί να συγκρατηθεί η κόλλα.
 5. Εγκαταστήστε ένα δίχτυ κουνουπιών. Αυτό το στοιχείο θα προστατεύει από τη διείσδυση από τον αγωγό εξαερισμού στην αίθουσα διαφόρων εντόμων και συντριμμιών.
 6. Ασφαλίστε το μπροστινό κάλυμμα με βίδες ή πείρους που συνοδεύουν το κιτ.

Το τελικό στάδιο είναι η τοποθέτηση του καλωδίου και η σύνδεση του συστήματος εξαερισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός αυξάνει σημαντικά την ποσότητα αέρα που αποσύρεται από το δωμάτιο. Αλλά επειδή το μπροστινό κάλυμμα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, ο ρυθμός ροής μειώνεται αρκετές φορές. Εξαιτίας αυτού, η απόδοσή του μειώνεται σημαντικά.

Το παραπάνω πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας μια σχάρα εισαγωγής αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής απόδοσης. Η δεύτερη μέθοδος είναι να αφήσετε ένα μικρό διάκενο (1-3 cm) μεταξύ του μπροστινού καλύμματος και του τοίχου. Το προκύπτον χάσμα θα αντλήσει αέρα και ο εξαερισμός θα λειτουργήσει σε κανονική λειτουργία.

Κοινά σφάλματα εγκατάστασης

Εάν ο άπειρος πλοίαρχος ασχολείται με τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις όπου, μετά το τέλος της εργασίας, η απόδοσή του δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες των ενοικιαστών ή δεν είναι αποτελεσματική.

Ο λόγος για αυτό είναι η παραδοχή σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση. Για να αποφύγετε την εμφάνιση των στοιχειωδών προβλημάτων, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες αποχρώσεις.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τέτοια σφάλματα κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού:

 • το κανάλι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ την κίνηση του αέρα.
 • οι οπαδοί είναι πολύ θορυβώδεις όταν δουλεύουν.
 • η σφικτότητα της σύνδεσης του άξονα είναι σπασμένη.
 • Το σύστημα εξαερισμού περνάει από τα καθιστικά και ο θόρυβός του παρεμβαίνει στην κανονική ζωή της οικογένειας.

Εάν ο σχεδιασμός δεν εκτελέστηκε σωστά, τα παραπάνω προβλήματα θα εμφανιστούν αναγκαστικά. Ταυτόχρονα, είναι συχνά απαραίτητο να επανασχεδιαστεί πλήρως το σύστημα εξαερισμού για τη διόρθωσή τους.

Μπορείτε να πάτε με τον εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, συνιστώνται οι καταστολείς θορύβου για τη μείωση του θορύβου. Όσον αφορά την αύξηση της ικανότητας εξαερισμού, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια νέα πιο ισχυρή κουκούλα και να ελέγξετε την ποιότητα της ροής του αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Συστάσεις έμπειρων ειδικών

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρώτα την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα, θα είναι χρήσιμο να εξοικειωθούν με τις συμβουλές έμπειρων πλοιάρχων. Πρώτα απ 'όλα, συνιστούν να εξασφαλιστεί μια κανονική ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σε τελική ανάλυση, διαφορετικά η λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής δεν θα έχει νόημα.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε ακριβά και συνολικά συστήματα. Η δαπάνη των μυθικών ποσών δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αρκεί η σωστή και σωστή ανάληψη συσκευών, και ακόμη και τα φτηνά μοντέλα θα αντιμετωπίσουν απόλυτα τον αερισμό του δωματίου.

Αν το σπίτι έχει κλιματισμό, ιονιστή, καθαριστικό, υγραντήρα και τα παρόμοια, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εξαερισμό. Μετά από όλα, καμία από τις συσκευές που αναφέρονται παραπάνω, δεν εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στα σπίτια.

Κανόνες λειτουργίας του συστήματος εξάτμισης

Για να εξασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτική προληπτική συντήρηση. Μετά από όλα, τα πτερύγια του ανεμιστήρα με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύουν τη σκόνη και τη βρωμιά. Αυτό δεν επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί με τη μέγιστη χωρητικότητά της και να παρέχει μια αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα. Επιπλέον, αν ο καθαρισμός δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, η συσκευή μπορεί να αποτύχει.

Τα προληπτικά έργα περιλαμβάνουν τακτική επιθεώρηση του συστήματος εξαερισμού για το φράξιμο και το πλύσιμο των πτερυγίων του ανεμιστήρα. Αυτή η προσέγγιση θα σας επιτρέψει πάντα να αναπνέετε φρέσκο ​​και καθαρό αέρα ακόμη και σε ένα σύγχρονο σπίτι, το οποίο είναι εξαιρετικά στεγανό.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Βίντεο # 1: Τα μυστικά της τοποθέτησης της κουκούλας στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Βίντεο # 2: Κάνοντας ξεχωριστό αερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος του αερισμού των χώρων, το οποίο ισχύει για τα σύγχρονα σπίτια και διαμερίσματα. Στα μπάνια και στις τουαλέτες, το παράθυρο σπάνια τοποθετείται, οπότε η μόνη σωστή και λογική λύση θα είναι η τεχνητή ανταλλαγή αέρα με την τοποθέτηση του ανεμιστήρα στο σύστημα.