Εξαερισμός της πισίνας

Το μπάνιο αναφέρεται σε δωμάτια με υψηλή υγρασία. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να λάβουν μέτρα για τη συνεχή υποστήριξη στην αίθουσα καθαρού και καθαρού αέρα.

Πρώτον, μετά από κάθε κολυμβητικής είναι αναγκαίο να ανοίξει την πόρτα και αερίστε το μπάνιο, επειδή η συσσωρευμένη υγρός αέρας έχει δυσμενή επίδραση τόσο στο ανθρώπινο σώμα, και σε φινίρισμα των υλικών. Η σύγχρονη τεχνολογία αερισμού σας επιτρέπει να μην χρησιμοποιείτε αυτοσχέδιες μεθόδους, αλλά χρησιμοποιείτε ένα καθολικό μέσο - έναν ανεμιστήρα για το μπάνιο.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού στο μπάνιο;

Η απουσία ή ο ανεπαρκής αερισμός του θαλάμου μπάνιου συνεπάγονται σοβαρές συνέπειες, όπως η υψηλή υγρασία και η στάσιμη μορφή αέρα. Ως αποτέλεσμα, σπόρια διαφόρων μυκήτων αναπτύσσονται στις επιφάνειες του δωματίου.

Για προφανείς λόγους, η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του σπιτιού. Υπάρχουν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, μυκητιακές ασθένειες του δέρματος, αναπνευστικά όργανα και πολλά άλλα.

Επιβλαβές είναι η έλλειψη αερισμού στο υγρό δωμάτιο και τα οικοδομικά υλικά που απορρίφθηκε. Το κεραμικό πλακίδιο καθίσταται βραχύβιο, το πλαστικό σαπίζει, η ταπετσαρία και το πετρέλαιο λάμπουν.

Για να αποφύγετε προβλήματα από συμπιεσμένο και υγρό αέρα στο μπάνιο, απαιτείται αποτελεσματικός αερισμός.

Προσδιορίζοντας με το σύστημα εξαερισμού, πρέπει να γνωρίζετε τους τύπους τους, με βάση τις ακόλουθες αρχές εργασίας:

 1. Οι μάζες αέρα εισέρχονται και εξέρχονται κατά μήκος των διαδρομών των φρεατίων εξαερισμού.
 2. Ο εισερχόμενος φρέσκος αέρας μετακινεί το παλιό, φεύγοντας από τον απορροφητήρα.
 3. Μικτή διαδικασία εξαερισμού.
 4. Beskanalny αρχή, όταν οι μάζες υποχωρούν μέσω των ειδικών οπών αερισμού.
 5. Ειδικές διαδικασίες εξαερισμού καναλιών.

Αφού καθορίσετε τον τύπο του συστήματος εξαερισμού, αξίζει να επιλέξετε τη μέθοδο αερισμού του μπάνιου:

 1. Δημιουργία συνθηκών φυσικής κυκλοφορίας του αέρα.
 2. Αγοράστε έναν ειδικό ανεμιστήρα.
 3. Καθαρισμός αγωγών εξαερισμού.

Ποια είναι τα κριτήρια για μια συσκευή εξαγωγής;

Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για το μπάνιο, πρέπει να γνωρίζετε μια σειρά συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που μπορείτε να ορίσετε το επίπεδο ποιότητας και τη συμμόρφωσή σας με τις δηλωμένες απαιτήσεις.

Οι ειδικές διατάξεις εξαγωγής υγρών χώρων πρέπει να έχουν τα ακόλουθα κριτήρια:

 1. Ασφάλεια. Ο ανεμιστήρας είναι μια ηλεκτρική συσκευή και επομένως πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί σε υγρό περιβάλλον. Επιπλέον, όλα τα εξαρτήματα της συσκευής πρέπει να απομονώνονται για να προστατεύουν τα άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί τους από ηλεκτροπληξία.
 2. Συμμόρφωση με τα καθιερωμένα πρότυπα ποιότητας. Κάθε ανεμιστήρας πρέπει να συνοδεύεται από ειδικό πιστοποιητικό και έγγραφα εγγύησης. Κάθε συσκευή είναι υποχρεωτικά επισημασμένη, έτσι ώστε να καθορίζεται η κατηγορία προστασίας της. Η τιμή του πρέπει να είναι τουλάχιστον IP34.
 3. Παραγωγικότητα. Αυτό το κριτήριο επηρεάζει άμεσα την απόδοση του ανεμιστήρα. Πρώτα απ 'όλα, καθορίζει τον όγκο του εξαεριζόμενου αέρα. Είναι βέλτιστο να εξαχθούν εκατό κυβικά μέτρα σε μία ώρα.
 4. Μέτρηση της συμπαγούς και ισχύος. Είναι καλύτερο να αγοράσετε ενσωματωμένες συσκευές εξάτμισης.
 5. Επίπεδο θορύβου. Η πλήρης απουσία θορύβου στις συνθήκες της λειτουργίας του ανεμιστήρα είναι μη ρεαλιστική, αλλά είναι δυνατό να επιλέξετε μια συσκευή με ελάχιστο θόρυβο, περίπου 25 dB.
 6. Ποιότητα και τιμή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια συσκευή ποιότητας δεν είναι πάντα ιδιαίτερα δαπανηρή. Ένας φτηνός αλλά συμβατός ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ποικιλίες

Οι ποικιλίες των κουκούλες για το μπάνιο είναι τεράστιες.

Υπάρχουν οπαδοί για τους εξής λόγους:

 1. Στη θέση του κύριου παραγωγικού στοιχείου:
  • Επικάλυψη, προσαρμοσμένο στην είσοδο του άξονα.
  • κανάλι, ένα σύστημα καναλιών για την αφαίρεση των αέριων μαζών, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
 2. Στη θέση του ανεμιστήρα:
  • ανώτατο όριο.
  • τοίχο?
  • υπό-στέγη;
 3. Σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της εργασίας:
  • λεπίδα, κυκλοφορία του αέρα με τη βοήθεια των λεπίδων?
  • Φυγοκεντρική, δημιουργώντας τη δύναμη της ανταλλαγής αέρα μέσα στον ανεμιστήρα.
 4. Για εξοπλισμένες πρόσθετες συσκευές:
  • με υγρόμετρο.
  • με χρονοδιακόπτη.
  • με αισθητήρα κίνησης και άλλους?
 5. Με τα χαρακτηριστικά της ένταξης:
  • πρότυπο.
  • αυτόματη?

Standard

Οι συνήθεις διατάξεις εξάτμισης περιλαμβάνουν ανεμιστήρες, η αρχή της οποίας βασίζεται στην έκθεση του ανθρώπου. Με άλλα λόγια, τέτοιες συσκευές θα λειτουργούν μόνο με τη συμμετοχή ενός ατόμου.

Τέτοιες συσκευές μπορούν να αλλάξουν με δύο τρόπους:

 1. Πατώντας ένα ξεχωριστό κουμπί τροφοδοσίας.
 2. Ταυτόχρονα με τον διακόπτη φώτων.

Οι τυπικοί ανεμιστήρες είναι αξονικά συστήματα, εξοπλισμένα κατά κανόνα με βαλβίδες ελέγχου και σχεδιασμένα για μπάνια με μικρή επιφάνεια. Ελέγξτε την βαλβίδα - μια βαλβίδα διακοπής εγκατεστημένη στον ανεμιστήρα προκειμένου να καθυστερήσει τις ήδη εξαντληθείσες μάζες αέρα.

Αυτόματη

Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν επηρεάζει τους αυτόματους ανεμιστήρες. Λειτουργούν υπό πλήρη αυτοματοποίηση και είναι πολυλειτουργικές. Οι συσκευές αυτές πρέπει να είναι εξοπλισμένες με πρόσθετες συσκευές που ελέγχουν την ενεργοποίησή τους και την απενεργοποίηση τους.

Οι αυτόματοι ανεμιστήρες θεωρούνται πολύπλοκες και δαπανηρές συσκευές. Αλλά ταυτόχρονα είναι πιο βολικοί και πρακτικοί πριν από τις τυποποιημένες.

Η αρχή της λειτουργίας τέτοιων συστημάτων αερισμού είναι αυτόματη:

 1. Ενσωμάτωση στο σχηματισμό υψηλής υγρασίας στο δωμάτιο.
 2. Απενεργοποιήστε τη συσκευή όταν επιτευχθεί η επιτρεπόμενη στάθμη υγρασίας.

Λειτουργικότητα των οπαδών

Οι περισσότερες ποικιλίες μοντέρνων ανεμιστήρων είναι εξοπλισμένες με μια ποικιλία πρόσθετων λειτουργιών.

Πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι ένα πλήρες σύνολο της συσκευής με ενσωματωμένες πρόσθετες συσκευές:

 1. Υγρόμετρο, παρέχοντας έλεγχο του επιπέδου υγρασίας. Η αρχή των ανεμιστήρων που είναι εξοπλισμένα με αυτό είναι να ενεργοποιήσετε αυτόματα την κουκούλα όταν σχηματίζετε μπάνιο στο μπάνιο με την καθορισμένη τιμή υγρασίας.
 2. Χρονοδιακόπτης, παρέχοντας τη δυνατότητα καθορισμού συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για τον ανεμιστήρα. Εξοικονόμηση κόστους ενέργειας, επειδή ο ανεμιστήρας απενεργοποιείται αυτόματα μετά από τον καθορισμένο χρόνο.
 3. Ο αισθητήρας κίνησης, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεμιστήρα στην είσοδο ενός ατόμου μέσα στο δωμάτιο και απενεργοποίηση λίγα λεπτά μετά την επίσκεψη στο μπάνιο σε αυτόματη λειτουργία και άλλες συσκευές.

Εμφάνιση

Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν στους κατασκευαστές να παράγουν ανεμιστήρες για μπάνια όχι μόνο με μια ποικιλία λειτουργιών και συστηματοποίησης της εργασίας, αλλά και μια διαφορετική εμφάνιση. Στα ράφια εξειδικευμένων καταστημάτων μπορείτε να δείτε τις συσκευές εξαγωγής διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων, καθώς και χρώματα.

Μια τεράστια γκάμα ανεμιστήρων για δωμάτια με υψηλή υγρασία σας επιτρέπει να επιλέξετε συσκευές που ταιριάζουν σε οποιοδήποτε εσωτερικό και αισθητικό γούστο του καταναλωτή.

Δεν είναι απαραίτητο να βιαστείτε και να επιλέξετε τον πρώτο ανεμιστήρα που είναι κατάλληλος για τεχνικά χαρακτηριστικά. Μπορείτε να περάσετε λίγο περισσότερο χρόνο και να βρείτε μια κουκούλα, η οποία δεν θα είναι μόνο μια πρακτική συσκευή, αλλά και ένα στολίδι του μπάνιου.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα;

Για να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα που θα ικανοποιεί τις συνθήκες του δωματίου και για να ικανοποιήσει το έργο του των κατοίκων του, είναι σημαντικό να καθορίσετε σωστά την κατάλληλη έκδοση της συσκευής και να εκτελέσετε μερικούς υπολογισμούς.

Εκτός από την αισθητική εμφάνιση και το επίπεδο αυτοματισμού, είναι σημαντικό να συγκρίνετε τις λειτουργίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα με το μέγεθος του δωματίου.

 1. Πρώτον, απαιτείται ο σωστός υπολογισμός της ισχύος της διάταξης εξαγωγής:
  • Πάρτε τον αριθμό των κατοίκων του μπάνιου σε διπλό μέγεθος?
  • η αποκτηθείσα τιμή πολλαπλασιάζεται με τον όγκο του δωματίου.
 2. Ο δεύτερος όχι λιγότερο σημαντικός δείκτης που απαιτεί σωστές ψηφιακές αντιστοιχίες είναι το μέγεθος των ταλαντώσεων θορύβου. Συνήθως ο ανεμιστήρας παράγει δύο τύπους θορύβου: από την κίνηση των λεπίδων ή από τη φυγόκεντρη δύναμη και από τη δόνηση της συσκευής. Σε ένα μικρό δωμάτιο, ο θόρυβος στα 30-40 dB θα αποτελέσει έναν ερεθιστικό παράγοντα, έτσι ώστε οι ανεμιστήρες με τιμές θορύβου 20-25 dB είναι κατάλληλες για στάνταρντ λουτρά.

Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για ένα μπάνιο, μην ξεχνάτε την ασφάλειά του, πράγμα που σημαίνει ότι η καλύτερη επιλογή είναι μια συσκευή εξοπλισμένη με πρόσθετες λειτουργίες προστασίας από την υγρασία και τις πιτσιλιές.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην αγνοηθεί η τάση της συσκευής. Οι κουκούλες για τους υγρούς χώρους πρέπει να λειτουργούν κάτω από χαμηλή τάση, η οποία προστατεύει σε περίπτωση βραχυκυκλώματος από ηλεκτροπληξία. Η συνιστώμενη μέση τιμή του δείκτη είναι 25W.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα στην κουκούλα

Το πιο βολικό στην εγκατάσταση, και ως εκ τούτου τα πιο κοινά είναι ανεμιστήρες λεπίδα. Για την εγκατάστασή τους, η συσκευή τοποθετείται πίσω από το πλέγμα του συστήματος εξαερισμού και συνδέεται με ηλεκτρισμό και όλα τα καλώδια τοποθετούνται σε μονωτικό κουτί.

Κατά την εγκατάσταση οποιουδήποτε απορροφητήρα στο μπάνιο, πρέπει να τηρείτε ορισμένες προτάσεις:

 1. Εγκαταστήστε ανεμιστήρες μπροστά από την πόρτα και σε μεγάλο υψόμετρο από το πάτωμα.
 2. Τοποθετήστε τις συσκευές μόνο σε έναν άξονα εξαερισμού που μπορεί να λειτουργήσει.
 3. Σε μια ιδιωτική κατοικία είναι σημαντικό η έξοδος αέρα να παράγεται στο δρόμο και όχι κάτω από τη στέγη.
 4. Για να μειώσετε το θόρυβο, μπορείτε να εφαρμόσετε στεγανωτικό σιλικόνης ή να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα χωρίς θόρυβο εκ των προτέρων.
 5. Είναι επιθυμητό να τοποθετήσετε τη συσκευή χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητες βίδες.
 6. Η βέλτιστη επιλογή για μπάνια με οποιοδήποτε επίπεδο υγρασίας της κουκούλας είναι οι ανεμιστήρες εξοπλισμένοι με βαλβίδα αντεπιστροφής.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την αγορά ενός ανεμιστήρα λουτρών είναι η επιλογή ενός κουκούλα, αυστηρά σχεδιασμένο για μπάνια.

Με έναν σωστά επιλεγμένο ανεμιστήρα ποιότητας για ένα υγρό δωμάτιο, οι κάτοικοι είναι εγγυημένοι:

 1. Ομαλοποίηση της ανταλλαγής αέριων μαζών.
 2. Εξάλειψη της υψηλής υγρασίας.
 3. Πρόληψη δυσάρεστων οσμών και αναπαραγωγή επιβλαβών μικροοργανισμών.
 4. Εξάλειψη της πιθανότητας βραχυκύκλωσης της καλωδίωσης λόγω της υψηλής υγρασίας.

Εξαερισμός χώρων με υψηλή υγρασία

Η σχετική υγρασία του αέρα είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες ενός υγιούς μικροκλίματος σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Το πιο άνετο πρόσωπο αισθάνεται σε 45-65% σχετική υγρασία. Εάν ο δείκτης αυτός είναι χαμηλότερος ή μεγαλύτερος, η κατάσταση της υγείας επιδεινώνεται, ο γενικός τόνος μειώνεται, μειώνεται η ικανότητα εργασίας. Ωστόσο, η υγρασία επηρεάζει όχι μόνο την ευημερία των ανθρώπων, αλλά και το έργο της τεχνολογίας, τη διάρκεια ζωής της ίδιας της αρχιτεκτονικής δομής και των μεμονωμένων στοιχείων του εσωτερικού. Για παράδειγμα, μια αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση επεξεργάζεται στοιχεία μετάλλου εδράνου του κτιρίου, να προκαλέσουν μόλυνση από μύκητα ή μούχλας επιφάνειες προκαλούν επιδεινώθηκε ξύλινα έπιπλα και ούτω καθεξής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υγρασία μπορεί να ρυθμιστεί με σωστά οργανωμένο αερισμό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι χώροι στους οποίους η καταπολέμηση της υψηλής υγρασίας συνδέεται με ορισμένες δυσκολίες και επιπλέον κόστος. Τα πιο προβληματικά ζητήματα περιλαμβάνουν τον αερισμό των πλυντηρίων, των ντους, του μπάνιου, της πισίνας και άλλων δωματίων και των δωματίων όπου η υγρασία εξατμίζεται συνεχώς.

Εξαερισμός λουτρών και ντους

Σε ένα τυπικό διαμέρισμα ή σπίτι, μια ζώνη υψηλής υγρασίας είναι ένα μπάνιο ή ένα ντους, καθώς και μια κουζίνα. Το πρώτο σημάδι ανεπαρκούς αερισμού στο μπάνιο είναι ο πάντα ομίχλη καθρέφτης και συμπύκνωση στο πλακάκι. Ο εξαερισμός του μπάνιου στις περισσότερες συμβατικές πολυκατοικίες βασίζεται στην αρχή της φυσικής εκροής αέρα μέσω καναλιών στους τοίχους, η οποία δεν είναι πάντοτε επαρκής. Ο φυσικός αερισμός των λουτρών, καθώς και άλλων δωματίων, είναι μια αποδιοργανωμένη διαδικασία, και ως εκ τούτου, ανεξέλεγκτη. Αυτή η ανταλλαγή αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό έξω από το κτίριο.

Για να βελτιώσετε σημαντικά τον εξαερισμό στο μπάνιο, μπορείτε να καταφύγετε στη μηχανική του. Ο τεχνητός ή μηχανικός αερισμός συνεπάγεται την αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών με τη βοήθεια των ανεμιστήρων. Στην περίπτωση ενός ντους, του μπάνιου ή της κουζίνας, αρκεί να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής στον αγωγό εξαερισμού, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν είναι απαραίτητο. Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα, πρέπει να λάβετε υπόψη την απόδοσή του. Εάν ο εξαερισμός της συσκευής του ντους, μπάνιο ή την κουζίνα σε ένα κανονικό κτίριο κατοικιών βρίσκεται σε αγωγό είναι πολύ ισχυρό ανεμιστήρα, μπορείτε να «ανατρέψει» την λαχτάρα, και ο αέρας του δωματίου σας θα πάει στο αεραγωγοί δεν είναι στην κορυφή του κτιρίου, καθώς και σε οποιοδήποτε από τα γειτονικά διαμερίσματα.

Εξαερισμός των πισίνων

Ο εξαερισμός των πισίνων έχει πολλές αποχρώσεις. Η πισίνα κλειστού τύπου είναι μια αρκετά σύνθετη αρχιτεκτονική δομή. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός του εξαερισμού της πισίνας αναφέρεται στα καθήκοντα αυξημένης ευθύνης. Και αν ο επαρκής εξαερισμός ενός μπάνιου ή ενός λουτρού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω εξαναγκασμένης αφαίρεσης αέρα, τότε οι χώροι με πισίνα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις ανταλλαγής αέρα και εξαγωγής.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της πισίνας και των άλλων χώρων είναι η σημαντική περιοχή εξάτμισης της υγρασίας (ο "καθρέφτης" της εξάτμισης). Η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εξαερισμού μπορεί να επιτευχθεί με ανακατεύθυνση ροών αέρα, για παράδειγμα, προμήθεια προθερμανθέντος φρέσκου αέρα στην επιφάνεια, όπου συσσωρεύεται πρώτα το συμπύκνωμα.

Αλλά ακόμη και η κατάλληλη μόνωση κτιρίων και ο εξαερισμός υψηλής απόδοσης θα λύσουν το πρόβλημα της υπερβολικής υγρασίας μόνο εν μέρει. Ανεξάρτητα από το αν η ερώτηση είναι μια μικρή ιδιωτική πισίνα ή μια τεράστια πισίνα στο Ολυμπιακό Παλάτι, ο υπολογισμός του εξαερισμού της πισίνας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την παρουσία των αφύγραντων στο σύστημα ανταλλαγής αέρα. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλοί αφυγραντήρες που παράγονται σε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και επιδόσεων, το έργο των οποίων βασίζεται σε διάφορες φυσικές αρχές.

Ο βέλτιστος αερισμός της πισίνας έχει ως εξής. Ο αέρας με σημαντικό περιεχόμενο εξατμισμένης υγρασίας λαμβάνεται από το δωμάτιο μέσω του συστήματος ανταλλαγής καυσαερίων και εισέρχεται στον ξηραντήρα αέρα, όπου υφίσταται επεξεργασία. Ο ξηραντήρας μάζας αέρα καθαρίζεται από υπερβολική υγρασία, θερμαίνεται από έναν θερμαντήρα στην επιθυμητή θερμοκρασία και εισέρχεται στο σύστημα εξαερισμού, όπου μέσω ενός συστήματος φίλτρων και διαχύτες πάλι τροφοδοτείται εντός του χώρου λεκάνη. Μερικές φορές τέτοια συστήματα συμπληρώνονται με συσκευές ανάκτησης θερμότητας, όταν οι ροές αέρα τροφοδοσίας εν μέρει θερμαίνονται από την ενέργεια του αέρα εξαγωγής. Ένα τέτοιο σύστημα σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε ενέργεια από το θερμαντήρα αέρα στο 50-70%.

Εξαερισμός λουτρών και σάουνων

Παραδοσιακά, η σάουνα ή η σάουνα είναι από ξύλο. Σε μια ακραία περίπτωση, αυτό αντιμετωπίζεται. Το δέντρο, παρόλο που είναι ένα εξαιρετικό φυσικό κτίριο και υλικό φινιρίσματος, είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία, ένα σταθερό πλεόνασμα από το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σήψη, μόλυνση με μύκητες ή μούχλα. Στο τέλος, το δέντρο μπορεί να στεγνώσει. Ως εκ τούτου, ο αερισμός της σάουνας ή της σάουνας, για τους ιδιοκτήτες τέτοιων, είναι επείγον ζήτημα.

Τοποθετήστε μηχανικά στον αερισμό του μπάνιου, παρέχοντας ανεμιστήρες, ακριβά και ακατάλληλα, καθώς το δωμάτιο είναι ακατοίκητο και λειτουργεί από καιρό σε καιρό. Αρκεί να χρησιμοποιείτε τη φυσική κυκλοφορία των ροών του αέρα.

Η εκροή θερμού αέρα λαμβάνει χώρα μέσω ειδικής οπής κάτω από την οροφή, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο αντίθετο τμήμα της εισόδου του δωματίου ή μέσω της καμινάδας του κλιβάνου. Σε αυτή την περίπτωση, οι οπές εξόδου πρέπει να είναι εξοπλισμένες με βαλβίδες έτσι ώστε ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο να είναι ρυθμιζόμενο. Φρέσκος αέρας περνάει από τις ρωγμές και τις διαρροές της πόρτας. Επομένως, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες θερμότητας, η πόρτα εισόδου πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κλίβανο, έτσι ώστε ο κρύος αέρας να μην "περπατάει" μέσα από το λουτρό, αλλά να ζεσταίνεται κοντά στην περίμετρο. Για να επιτευχθεί μια υγιή ατμόσφαιρα, το ατμόλουτρο θα πρέπει να αερίζεται με ρυθμό 2-3 φορές την ώρα.

Ο ανεπαρκώς οργανωμένος αερισμός στη σάουνα θα οδηγήσει στο γεγονός ότι ο ζεστός αέρας θα σταματήσει στην κορυφή και κάτω από τα ρεύματα θα στραγγίσει το πάτωμα.

Εξαερισμός σε κελάρι: η τεχνολογία ενός σωστού συστήματος εξαερισμού

Η ασφάλεια των αντικειμένων που τοποθετούνται εκεί, και μερικές φορές η ευεξία και η υγεία των ιδιοκτητών, εξαρτάται από το πόσο καλά λειτουργεί ο εξαερισμός στο κελάρι.

Για να δημιουργηθεί ένα σωστά λειτουργούν σύστημα ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε κάποιες φυσικές διεργασίες και να γνωρίζουμε την τεχνολογία των αγωγών αέρα για τους υπόγειους χώρους.

Το έργο του αερισμού υπόγειων χώρων

Τα κελάρια χρησιμοποιούνται για μακροχρόνια αποθήκευση αντικειμένων με ειδικές απαιτήσεις σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Η θερμοκρασία σε κλειστά υπόγεια δωμάτια σχεδόν πάντα κυμάνθηκε από +5 έως +12 βαθμούς Κελσίου.

Οι δείκτες υγρασίας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα, κατά κανόνα, με εξωτερικές συνθήκες. Με τη βοήθεια του εξαερισμού είναι δυνατή η ρύθμιση αυτών των παραμέτρων στις απαιτούμενες τιμές.

Συμμόρφωση με τις συνθήκες θερμοκρασίας

Το καθεστώς θερμοκρασίας ενός κατάλληλα κατασκευασμένου και μονωμένου κελάριου σχηματίζεται από την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των τοίχων, του δαπέδου και του αέρα μέσα σε αυτό. Το ανώτατο όριο, κατά κανόνα, είναι μονωμένο, οπότε η επίδρασή του στην αλλαγή θερμοκρασίας στο εσωτερικό της δομής είναι ελάχιστη.

Οι εποχιακές μεταβολές στη θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ μικρότερες από τις ατμοσφαιρικές, γεγονός που καθιστά δυνατή τη δημιουργία σταθερού μικροκλίματος στο δωμάτιο. Η θέρμανση ή η ψύξη του αέρα μέσα στο κελάρι είναι αργή λόγω της χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας της γης.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαερισμός για να αλλάξει η θερμοκρασία. Θεωρώντας ότι η δομή είναι υπόγεια, για να κρυώσει το κελάρι το χειμώνα, υπάρχει αρκετή φυσική κίνηση αέρα, ενώ το καλοκαίρι είναι καλύτερο να διεγείρεται η ροή του αέρα με τη βοήθεια των ανεμιστήρων.

Επίλυση του προβλήματος της υπερβολικής υγρασίας

Το πιο συχνό πρόβλημα του μικροκλίματος του κελάριου είναι η υπερβολική ποσότητα υγρασίας. Η εξάτμιση του με τη βοήθεια ηλιακής ακτινοβολίας ή κρούσης από τον άνεμο είναι αδύνατη, οπότε ο εξαερισμός είναι ο κύριος τρόπος αποστράγγισης των θαμμένων χώρων στο έδαφος.

Οι τρόποι πρόσληψης υγρασίας μπορούν να χωριστούν σε τρεις τύπους:

 • Η υγρασία μπορεί να εισέλθει στο κελάρι με τη μορφή νερού μέσω τοίχων, δαπέδου ή οροφής, εν απουσία ή παραβίαση του στρώματος στεγάνωσης. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει την άνοιξη κατά τη διάρκεια της τήξης του χιονιού.
 • Η εσωτερική πηγή υγρασίας μπορεί να είναι είδη ή προϊόντα που βρίσκονται στο δωμάτιο. Τα λαχανικά και τα φρούτα, ειδικά στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας αποθήκευσης, αποδίδουν την εξάτμιση. Επίσης, η υγρασία του αέρα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, κατά την αναπνοή των μελισσών, εάν το κελάρι χρησιμοποιείται ως βότανο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
 • Την περίοδο άνοιξης-φθινοπώρου, όταν η θερμοκρασία στο κελάρι είναι πολύ χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του δρόμου, η συμπύκνωση είναι η πηγή υγρασίας. Επομένως, για την ορθή χρήση του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους φυσικούς νόμους συμπύκνωσης και εξάτμισης.

Η διαδικασία απομάκρυνσης της υγρασίας μέσω του εξαερισμού είναι αργή. Επομένως, πριν ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε την αιτία της αύξησης της υγρασίας του κελάριου και, ει δυνατόν, να την εξαλείψετε.

Μείωση συγκέντρωσης επικίνδυνων αερίων

Ένας άλλος λόγος εξαερισμού είναι η ανάγκη αλλαγής της χημικής σύνθεσης του αέρα. Έτσι υπάρχει μια κατανομή όλων των δυνατών οσμών, και σε σήψη της, και όταν η περιεκτικότητα των μελισσών στο κελάρι ή δεξαμενές ζύμωσης άφθονα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, εκτοπίζοντας το οξυγόνο στην αποθήκευση των γεωργικών προϊόντων. Σε ανεπαρκώς αεριζόμενα κελάρια, μπορούν να συσσωρευτούν αέρια διαφορετικής προέλευσης.

Η υπερβολική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) ή το υδρόθειο μπορούν να προκαλέσουν στο άτομο έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ασφυξία και ως αποτέλεσμα απώλεια συνείδησης. Σε περίπτωση μη παροχής άμεσης βοήθειας, είναι δυνατή μια θανατηφόρα έκβαση.

Σε περίπτωση απουσίας του αέρα που κυκλοφορεί συγκέντρωση επικίνδυνων βαρέων αερίων λαμβάνει χώρα στο κάτω μέρος κελάρι. Ως εκ τούτου, εάν η απομάκρυνση των ξένων οσμών αρκετά απλή εξαερισμού, η συγκέντρωση του αερίου να μειωθεί η αναλογία των οποίων σε σχέση με τον αέρα του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από το ένα, είναι απαραίτητο αερισμό στη θέση της εισαγωγής αέρα σε μια μικρή απόσταση από το δάπεδο.

Εάν υπάρχουν προαπαιτούμενα για υπερβολική συγκέντρωση στο κελάρι των βαρέων αερίων, είναι απαραίτητο είτε να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικός αερισμός του δωματίου πριν από την επίσκεψή του είτε να χρησιμοποιηθούν αισθητήρες ή αναλυτές αερίων για να προσδιοριστεί η ανάγκη για αερισμό.

Θεωρητική βάση για την αφαίρεση της υγρασίας

Στην περίπτωση αυτή, αν ο κύριος σκοπός είναι χώρος ξήρανση στον αέρα, με τις θέσεις του προβλήματος φυσικής μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: είναι απαραίτητο να εκτελέσει μια κελάρι συσκευή εξαερισμού σύμφωνα με αυτό το καθεστώς στο απόλυτο μάζα που έρχονται σε υγρασία ήταν μικρότερη εξέρχεται προς τα έξω.

Η φυσική περιγραφή των διαδικασιών συμπύκνωσης και εξάτμισης

Υπάρχουν τρεις βασικοί όροι, η ουσία των οποίων πρέπει να γίνει κατανοητή για να κατανοηθεί η φύση της συμπύκνωσης και της εξάτμισης της υγρασίας από τον αέρα:

 • Η απόλυτη υγρασία δείχνει τη μάζα του υδρατμού που περιέχεται σε ένα κυβικό μέτρο αέρα. Η τιμή αυτή εκφράζεται σε g / m3.
 • Η σχετική υγρασία δείχνει την αναλογία της τρέχουσας μάζας του υδρατμού στο μέγιστο δυνατό, σε σταθερή πίεση και θερμοκρασία. Εκφράζεται ως ποσοστό.
 • Η θερμοκρασία του σημείου δρόσου δείχνει την τιμή της θερμοκρασίας, με μια μείωση στην οποία ο ατμός νερού που περιέχεται στον αέρα φθάνει στην κατάσταση κορεσμού και αρχίζει η συμπύκνωση.

Όσον αφορά το κελάρι, η διαδικασία συμπύκνωσης μπορεί να περιγραφεί ως εξής. Σε ορισμένη θερμοκρασία, ο αέρας έχει ορισμένες τιμές απόλυτης και σχετικής υγρασίας. Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία, η απόλυτη υγρασία παραμένει αμετάβλητη και αυξάνεται η σχετική υγρασία. Όταν η σχετική υγρασία φθάσει το 100%, το σημείο δρόσου εισέρχεται και η υγρασία εκκενώνεται με τη μορφή συμπυκνώματος.

Η διαδικασία εξάτμισης έχει ως εξής: όταν οι επαφές αέρα, στις οποίες η σχετική υγρασία είναι μικρότερη από 100%, το νερό κορεσμένο με νερό, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί μέχρις ότου η σχετική υγρασία φθάσει το 100%. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο υγρασία μπορεί να απορροφήσει από μόνη της κατά την εξάτμιση.

Αφυδάτωση υπόγειων χώρων το καλοκαίρι

Σε ξηρούς και ζεστούς καιρούς, υπάρχει πειρασμός να ανοίξετε ένα υγρό κελάρι για λίγο και να ξεκινήσετε τον ζεστό ξηρό αέρα εκεί για να αφαιρέσετε το συμπύκνωμα. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη, που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα - την είσοδο της υγρασίας από την ατμόσφαιρα στο μπουντρούμι.

Παραδείγματος χάριν, κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα αντίτυπο και μια ένδειξη θερμοκρασίας αέρα + 32 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 40%, υπάρχει μια αίσθηση ξηρού αέρα. Σε κελάρι με θερμοκρασία + 12 μοίρες και σχετική υγρασία 100% υπάρχει μια αίσθηση υγρασίας. Ωστόσο, η απόλυτη υγρασία στο δρόμο σε τέτοιες παραμέτρους θα είναι μεγαλύτερη από ό, τι στο δωμάτιο.

Σε περίπτωση κατάποσης, ο θερμός αέρας θα αρχίσει να κρυώνει. Η θερμοκρασία σημείου δρόσου στις παραπάνω παραμέτρους εξωτερικού αέρα θα είναι 16 μοίρες. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της μείωσης της θερμοκρασίας από 16 μοίρες σε 12, θα υπάρξει συμπύκνωση υγρασίας και η σχετική υγρασία του αέρα θα είναι ίση με 100%.

Η αφυδάτωση των υπόγειων εγκαταστάσεων λόγω του αερισμού είναι σωστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, ο όγκος του αέρα που διέρχεται από τους χώρους πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η εξάτμιση σε χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αερισμού, λόγω της ανταλλαγής θερμότητας με τους τοίχους και το πάτωμα, η θερμοκρασία και η συμπύκνωση του νερού στον αέρα θα μειωθούν σταδιακά. Επομένως, η προσωρινή αφαίρεση της υγρασίας με τη χρήση του εξαερισμού κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • η ποσότητα υγρασίας στο κελάρι υπερβαίνει σαφώς τον όγκο που θα υπάρχει εκεί μετά τη συμπύκνωση του νερού από τον αέρα.
 • είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες για την παύση των εντατικών διεργασιών αποσύνθεσης, εξάπλωσης της μούχλας και του μύκητα.
 • είναι απαραίτητο να εκτελεστεί αντιμυκητιακή θεραπεία, η οποία είναι πιο αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται αντισηπτικό σε ξηρές επιφάνειες.

Η απομάκρυνση του συμπυκνώματος από το κελάρι κατά την ζεστή περίοδο του έτους πραγματοποιείται με εναλλακτικές μεθόδους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συλλογή υγρασίας με ουσίες που έχουν καλές υγροσκοπικές (απορροφητικές ιδιότητες) ιδιότητες, όπως τέφρες ή ξύλινα πριονίδια. Σε αυτή την περίπτωση, εάν είναι δυνατόν, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εξωτερική ανταλλαγή αέρα, αν αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την τήρηση άλλων παραμέτρων του μικροκλίματος του δωματίου.

Κατάψυξη υγρασίας το χειμώνα

Σε αρνητικές θερμοκρασίες, η απόλυτη υγρασία του αέρα είναι μικρή. Επομένως, η πιο αποτελεσματική μέθοδος απομάκρυνσης της υγρασίας με εξαερισμό, η οποία δεν είναι σωστά ονομαζόμενη "κατάψυξη", είναι να εξασφαλιστεί η ροή του παγετού αέρα μέσα στο κελάρι.

Έτσι, ακόμη και αν ένα θερμοκρασία -10 βαθμούς Κελσίου αέρας έχει την υψηλότερη δυνατή υγρασία (2,36 g / m), μετά την θερμική του στο δωμάτιο για να αξίες +5 βαθμούς, η σχετική υγρασία γίνεται ίση με μόνο το 30%. Ένα κυβικό μέτρο αυτού του αέρα θα μπορεί να εξατμίζει 4,5 γραμμάρια νερού στο κελάρι.

Δεδομένου ότι πρακτικά για οποιοδήποτε κελάρι δεν είναι επιθυμητό να μειωθεί η θερμοκρασία σε αρνητικές τιμές, τότε η πρόσληψη του παγετού πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μικρές ποσότητες. Μετατοπίζει τον υγρό αέρα από το δωμάτιο και αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία σε κανονικές τιμές και μπορείτε να εκτελέσετε ξανά αυτή τη διαδικασία.

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται αποτελεσματικά το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή, ανοίγοντας τον αερισμό για λίγο τη νύχτα.

Τεχνικές πτυχές της συσκευής εξαερισμού

Η τεχνικά σωστή εφαρμογή του συστήματος εξαερισμού για το κελάρι, καθώς και η κατανόηση των κανόνων για τη χρήση του, θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο μικροκλίμα στο δωμάτιο. Για τα μικρά κτίρια, μπορείτε να κάνετε όλη την εργασία μόνοι σας, έχοντας βασικές δεξιότητες στον τομέα των κατασκευών.

Εξαερισμός των "υγρών" χώρων

Στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων εξαερισμού, το ζήτημα της δημιουργίας μονάδων εξαερισμού που είναι αφιερωμένες στην εργασία σε δωμάτια με ειδικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζει. Συμπεριλαμβανομένων των χώρων στους οποίους η σχετική υγρασία του αέρα είναι σε υψηλό επίπεδο (πισίνες, σάουνες). Σε τέτοια σημεία, ο υδρατμός συμπυκνώνεται στην ψυχρή επιφάνεια. Αυτό οδηγεί πάντοτε σε ορισμένες αρνητικές συνέπειες:

 • θολό παράθυρα
 • την εμφάνιση του καλουπιού
 • σάπια υλικά
 • διάβρωση

Συστήματα εξαερισμού για βρεγμένους χώρους

Η κατάσταση αυτή επιλύεται εγκαθιστώντας τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, καθώς και το σύστημα αφυγραντήσεως αέρα. Μπορείτε να τα αγοράσετε ξεχωριστά, αλλά ορισμένα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού διαθέτουν ενσωματωμένο εξοπλισμό για τη διατήρηση της υγρασίας στο σωστό επίπεδο. Για να δημιουργήσετε τις βέλτιστες κλιματολογικές συνθήκες σε ένα δωμάτιο με υψηλή υγρασία, υπάρχουν πολλές απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού:

 • το απαράδεκτο των σχεδίων σε τόπους όπου οι κάτοικοι παραμένουν
 • διατηρώντας τη θερμοκρασία του αέρα σε επίπεδο που υπερβαίνει τη θερμοκρασία του νερού κατά 2-3 μοίρες
 • σχετική υγρασία στην περιοχή από 50-60%

Κατά τον σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού για χρήση σε τέτοιους χώρους, το κύριο καθήκον είναι να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή εναλλαγή αέρα. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί κατευθύνοντας τις ροές αέρα κατά μήκος των τοίχων και της οροφής. Ταυτόχρονα, ο αέρας κυκλοφορεί με την ελάχιστη ταχύτητα κατά μήκος της περιμέτρου του δωματίου και ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του νερού. Αυτή η μέθοδος ανταλλαγής αέρα επιτρέπει:

 • αποφυγή συμπύκνωσης στο δωμάτιο
 • αποφύγετε την επιπλέον εξάτμιση του νερού
 • Για να αποκλείσετε δυσάρεστες αισθήσεις ως συνέπεια των ρευμάτων

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας πρέπει να είναι κάτω από τον όγκο του αέρα εξαγωγής. Αυτό θα μειώσει το επίπεδο υγρασίας και την εξάπλωση των οσμών σε παρακείμενες αίθουσες. Η χρήση του ανακτητή θα μειώσει την κατανάλωση ρεύματος κατά μιάμιση φορά, καθώς θα επιτρέψει την εγκατάσταση θερμαντήρα χαμηλής ισχύος.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε βρεγμένους χώρους

Οι εμπειρογνώμονες σχετικά με τη σωστή προσέγγιση της συσκευής του συστήματος εξαερισμού σε βρεγμένους χώρους και την επιλογή του εξοπλισμού εξαερισμού λένε εμπειρογνώμονες της FORUMHOUSE

Ένα σύγχρονο σπίτι είναι αδιανόητο χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού.

Εξάλλου, η υγεία του ατόμου και το επίπεδο άνεσης στο σπίτι ή στο διαμέρισμα εξαρτώνται από την ποιότητα του αέρα και την ταχύτητα της ανταλλαγής αέρα.

Από το άρθρο "Συστήματα εξαερισμού ιδιωτικού σπιτιού σε ερωτήσεις και απαντήσεις" οι αναγνώστες του FORUMHOUSE μπορούν να μάθουν για τις βασικές αποχρώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού σε ένα εξοχικό σπίτι.

Συνεχίζουμε το θέμα που ξεκίνησε και σας ενημερώνουμε για τις ιδιαιτερότητες του αερισμού των υγρών χώρων.

Από το υλικό μας θα μάθετε:

 • Γιατί να χρησιμοποιείτε τον εξαερισμό σε βρεγμένα δωμάτια;
 • Τι συμβαίνει εάν παραμελούν το σύστημα εξαερισμού σε βρεγμένα δωμάτια;
 • Τι είναι το σύστημα φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού;
 • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης εξαερισμού σε βρεγμένα δωμάτια;

Γιατί χρειάζομαι ένα σύστημα εξαερισμού σε ένα υγρό δωμάτιο;

Πριν προχωρήσετε στα χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού σε βρεγμένα δωμάτια, πρέπει να καταλάβετε τι είναι ο εξαερισμός στο σπίτι. Εξετάστε το ακόλουθο παράδειγμα: κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας περνάει 10 με 15 ώρες την ημέρα στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου εισπνέει μέχρι και 20 χιλιάδες λίτρα αέρα. Αν δεν υπάρχει σταθερή ανταλλαγή αέρα και καθαρός αέρας στο δωμάτιο, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία όλων των μελών της οικογένειας.

Ο μηχανικός-σχεδιαστής της εταιρείας VentMax Σεργκέι Χούλκοβ:

- Ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος στο σπίτι.

Το μικροκλίμα στις εγκαταστάσεις εξαρτάται από τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • θερμοκρασία αέρα.
 • υγρασία του αέρα.
 • ταχύτητα αέρα
 • θερμοκρασία των δομών εγκλεισμού.
 • τον βαθμό συγκέντρωσης επιβλαβών ουσιών (για παράδειγμα, διοξειδίου του άνθρακα).

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα, ολόκληρος ο όγκος αέρα στο σπίτι πρέπει να ενημερωθεί πλήρως σε 1 ώρα.

Προϊστάμενος τεχνικού τμήματος "AERECO" Μπόρις Μπούτσεφ:

- Το κύριο καθήκον του εξαερισμού είναι η διατήρηση της καθαρότητας του αέρα σε κλειστό χώρο με ταυτόχρονη εισροή εξωτερικού καθαριστή και απομάκρυνση του πιο βρώμικου εσωτερικού.

Σε βρεγμένα δωμάτια - πισίνα, χειμερινό κήπο, πλυντήριο, μπάνιο, κλπ. Όταν πλένετε, ρίχνετε μπάνιο ή επισκέπτεστε ατμόλουτρο, σχηματίζεται υπερβολική ποσότητα υδρατμού.

Αυτοί οι ατμοί επιπλέον αυξάνουν τη συγκέντρωση υγρασίας που περιέχεται στον αέρα που κυκλοφορεί γύρω από το σπίτι.

Αν δεν αφαιρεθεί εγκαίρως, τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σειρά δυσάρεστων φαινομένων, για παράδειγμα, υψηλή υγρασία, υγρασία, μούχλα και υγρασία εσωτερικών στοιχείων, ειδικά σε περιοχές με υγρασία.

Επειδή οι υδρατμοί έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται σταδιακά σε αντικείμενα και δομές που περικλείουν, και στη συνέχεια η υπερβολική υγρασία με το χρόνο οδηγεί στην καταστροφή δομικών κατασκευών. Επιπλέον, η υψηλή υγρασία στο σπίτι έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων.

Η συνεχής υγρασία, που προκαλείται από την έλλειψη αερισμού, προάγει την ανάπτυξη διαφόρων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην εξάπλωση ασθενειών στο σπίτι.

Για την επίλυση του προβλήματος της υπερβολικής υγρασίας σε "υγρούς" χώρους, βοηθά μια συσκευή αερισμού, η οποία:

 • αποτρέπει τη συμπύκνωση.
 • διατηρεί τη σχετική υγρασία του αέρα εντός των ορίων του κανόνα.
 • δεν επιτρέπει την εμφάνιση σχεδίων στους χώρους όπου οι άνθρωποι μένουν.

Σεργκέι Χούλκοφ:

- Κατά τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού των υγρών χώρων, πρέπει να δημιουργηθεί μια αρνητική ανισορροπία, στην οποία η ροή καυσαερίων επικρατεί έναντι της εισροής.

Αυτό εμποδίζει τη ροή δυσάρεστων οσμών στα σαλόνια. Για να λειτουργήσετε το σύστημα εξάτμισης, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε ροή αέρα από παρακείμενους χώρους. Για αυτό, παρέχονται υποδοχές κάτω από τις πόρτες των λουτρών ή των πτερυγίων. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,3 μ. / Δευτ., Ώστε να αποκλείονται οι δυσάρεστες αισθήσεις ενός βυθίσματος από άτομο που επισκέπτεται το μπάνιο.

Εάν η πισίνα είναι χτισμένη στο σπίτι, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε οι εκτοξευτήρες αέρα να μην φτάνουν απευθείας στην επιφάνεια του νερού, επειδή αυτό μπορεί να αυξήσει το ρυθμό εξάτμισης του νερού και να αυξήσει την υγρασία στο δωμάτιο.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού σε βρεγμένους χώρους

Η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού σε βρεγμένα δωμάτια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς οργανώνεται η ανταλλαγή αέρα στο σπίτι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να καθορίσετε τη μέθοδο αερισμού και να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Μπόρις Μπούτσεφ:

- Το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από δύο υποχρεωτικά μέρη - τις συσκευές που παρέχουν την εισροή εξωτερικού αέρα και την απομάκρυνση των βρώμικων.

Όλος ο εξοπλισμός αερισμού επιλέγεται με βάση την απόδοση, τον θόρυβο λειτουργίας, την κατανάλωση ενέργειας κλπ. - σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των χώρων και σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το σύστημα εξαερισμού στο στάδιο του σχεδιασμού του σπιτιού. Αν αυτό δεν γίνει, αργότερα, κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να επαναλάβετε και να ξανακτίστε τα ήδη τελικά και τελικά δωμάτια, τα οποία θα οδηγήσουν σε επιπλέον κόστος.

Σεργκέι Χούλκοφ:

- Όταν τοποθετείτε τα υγρά δωμάτια σε διαφορετικούς ορόφους του σπιτιού, για να απλοποιήσει το σχεδιασμό του εξαερισμού, το καλύτερο στην ομάδα τους είναι στην περιοχή του κεντρικού άξονα συστήματος εξαερισμού. Και στην περίπτωση της ανασυγκρότησης και την ανακατασκευή των χώρων δεν θα πρέπει να μεταφερθούν ήδη κατασκευασμένα μπάνια.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη μέθοδο εξαερισμού.

Ο εξαερισμός μπορεί να είναι:

1. Η ανταλλαγή αδρανούς αέρα συμβαίνει λόγω της χρήσης μηχανικού εξοπλισμού, για παράδειγμα ανεμιστήρων. Σε ένα σπίτι εξοπλισμένο με εξαερισμό με μηχανικό κίνητρο, ο αέρας τροφοδοσίας προέρχεται από τη μονάδα εξαερισμού. Ο προετοιμασμένος αέρας διέρχεται από το σύστημα φιλτραρίσματος και θερμαίνεται σε μια άνετη θερμοκρασία και η αφαίρεσή του γίνεται με τη βοήθεια ανεμιστήρων εξαγωγής.

2. Η φυσική ανταλλαγή αέρα γίνεται χωρίς τη χρήση μηχανικού εξοπλισμού. Η κίνηση της ροής αέρα οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης του αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο. Το σπίτι είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα εξαερισμού με μια φυσική ώθηση, ροή του αέρα τροφοδοσίας που διέρχεται από τα ρυθμιζόμενα στοιχεία ανοίγματος: παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες, σχισμές ή ενσωματωμένη εντός των εξωτερικών βαλβίδες τοιχώματος. Η απομάκρυνση του αέρα γίνεται μέσω κάθετων αγωγών αερισμού με πρόσβαση στην οροφή.

Και οι δύο τρόποι έχουν τα υπέρ και τα κατά.

Σεργκέι Χούλκοφ:

- Τα μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού υγρών δωματίων είναι το γεγονός ότι δεν συνάδει με τις σύγχρονες απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα σύγχρονα πρότυπα διαπερατότητας αέρα των παραθύρων και των θυρών παρέχουν αυξημένη στεγανότητα, αλλά ταυτόχρονα η ροή του αέρα υποβαθμίζεται σημαντικά. Ο υπολογισμός για τον φυσικό εξαερισμό είναι ο τρόπος ανοικτών αεραγωγών με εξωτερική θερμοκρασία + 5 ° C και χωρίς αέρα. Όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα χαμηλώνει, η ώθηση αυξάνεται, ενώ σε ζεστό καιρό μόνο η επίδραση του αέρα μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη εναλλαγή αέρα.

Ο φυσικός αερισμός προκύπτει από τη διαφορική πίεση στην είσοδο και την έξοδο του συστήματος εξαερισμού. Η είσοδος είναι μια βαλβίδα εξαγωγής. Η έξοδος είναι η κορυφή του σωλήνα εξαερισμού. Επίσης, η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο επηρεάζει την απόδοση του φυσικού αερισμού.

Το χειμώνα, η απόδοση του φυσικού αερισμού αυξάνεται.

Επιπλέον, το σύστημα του φυσικού αερισμού δυνατόν ένα τέτοιο φαινόμενο ως «ανατροπής έλξης» όταν, αντί της αφαίρεσης της βρώμικου αέρα έξω, τα πάντα είναι ακριβώς το αντίθετο: εξωτερικός αέρας εισέρχεται στο μπάνιο και βρώμικο - εξαπλώνεται σε συναφείς χώρους. Επιπλέον, το ύψος του κτιρίου περιορίζει επίσης την αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε μια διώροφη κατοικία, η δύναμη έλξης ενός φυσικού συστήματος στον πρώτο όροφο είναι υψηλότερη από τη δεύτερη.

Σεργκέι Χούλκοφ:

- Αν επιστρέψουμε στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, τότε το έργο του αερισμού με μεταβλητή ροή αέρα με τη βοήθεια των ανεμιστήρων είναι πιο αποτελεσματικό.

Επιπλέον, ένα σύγχρονο, σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία ενός ενεργειακά αποδοτικού σπιτιού. Για το σκοπό αυτό, το σύστημα εξαερισμού είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα ανάκτησης αέρα, το οποίο μειώνει τις απώλειες ενέργειας και μειώνει το κόστος θέρμανσης.

Αναλυτικότερα για τους ανακτητές λέγεται σε αυτό το άρθρο.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης και συσκευών του συστήματος εξαερισμού σε βρεγμένους χώρους

Η σωστή επιλογή και εγκατάσταση του εξοπλισμού αποτελεί το κλειδί για την επιτυχή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Το σύστημα μηχανικού αερισμού υγρών χώρων περιλαμβάνει τον ακόλουθο εξοπλισμό:

 • ανεμιστήρας;
 • σύστημα αεραγωγών ·
 • βαλβίδες ελέγχου;
 • διαχύτες (γρίλιες) εγκατεστημένες στο δωμάτιο.
 • ρυθμιστικές διατάξεις (βαλβίδες πεταλούδας).

Σεργκέι Χούλκοφ:

- Όταν εγκαθιστάτε το σύστημα εξαερισμού σε ένα υγρό χώρο, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε την απόσταση ανάμεσα στις γρίλιες εισαγωγής του αέρα εισαγωγής και στις γρίλιες εξαερισμού.

Επίσης, πρέπει να παρέχονται προκαταρκτικές θυρίδες σέρβις για περαιτέρω συντήρηση του συστήματος.

Οι αγωγοί πρέπει να στερεωθούν με ασφάλεια.

Η εγκατάσταση των αεραγωγών πραγματοποιείται χωρίς παραμορφώσεις, στις οποίες μπορεί να συσσωρευτεί υγρασία στο μέλλον. Μέσω ολόκληρου του μήκους των αγωγών, όλες οι αρθρώσεις και οι αρθρώσεις είναι καλά σφραγισμένες.

Άγιος άγγελος:

- Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να συνδυάσετε τον αγωγό αέρα στην κουζίνα με τον αεραγωγό του μπάνιου και το σύστημα εξαερισμού με αύλακα αποχέτευσης. Διαφορετικά, οι οσμές θα εξαπλωθούν σε όλο το σπίτι.

Επομένως, οι αεραγωγοί για μονάδες υγιεινής και μπάνια θα πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να είναι ξεχωριστοί από άλλους χώρους: κουζίνες, σάουνες, λουτρά, λεβητοστάσια και γκαράζ.

Βασικές απαιτήσεις για αεραγωγούς σε υγρούς χώρους: όταν είναι βρεγμένοι, δεν πρέπει να χάνουν την αντοχή, την ακεραιότητα και τη στεγανότητα τους με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να είναι ανθεκτικές στη διάβρωση. Οι αγωγοί δεν πρέπει να έχουν ανοίγματα, εκτός από εκείνους που απαιτούνται για κανονική λειτουργία και συντήρηση.

Blackbird:

- Κατά τη γνώμη μου, η πιο βέλτιστη εκδοχή του αγωγού είναι οι ελικοειδείς αγωγοί αεραγωγοί.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους είναι:

 • ελαφρύ βάρος.
 • απλή και βολική εγκατάσταση.
 • χαμηλή τιμή?
 • σύνολο πρόσθετων στοιχείων.

Αλλά το κυματοειδές αγωγός χρησιμοποιείται καλύτερα μόνο όταν συρραφής σε δύσκολες και άβολες θέσεις, βυθίζοντας στροφές, κλπ, δεδομένου ότι η αυλάκωση είναι πολύ θορυβώδη, έχει μεγαλύτερη αντίσταση στη ροή του αέρα και συλλέγει πολλή σκόνη και βρωμιά.

Μπόρις Μπούτσεφ:

- Η διανομή των αγωγών εξαερισμού μέσω των εγκαταστάσεων πραγματοποιείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ανεμιστήρες υψηλής ποιότητας. Οι φίλοι μπορούν να είναι:

 • το τοίχο και το κανάλι.
 • πλαστικό και χάλυβα.
 • με βάση την αρχή της ενεργοποίησης / απενεργοποίησης.
 • Χρονοδιακόπτες ή αισθητήρες υγρασίας ή κίνησης.

Ο ανεμιστήρας επιλέγεται για ένα συγκεκριμένο σύστημα εξαερισμού που χρησιμοποιεί αεροδυναμικό υπολογισμό και λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις θορύβου.

Σεργκέι Χούλκοφ:

- Η εγκατάσταση ανεμιστήρων θα πρέπει να πραγματοποιείται, παρέχοντας κανονικά επίπεδα θορύβου σε χώρους διαβίωσης.

Εάν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα σε μια θέση όπου δεν θα προκαλέσει παρεμβολές θορύβου, θα πρέπει να προβλεφθεί η εγκατάσταση των εύκαμπτων συνδέσεων, σιγαστήρες, εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο shumozaschischonny σώμα ή χρησιμοποιήστε ηχομόνωση αγωγούς. Όταν η επιλογή του ανεμιστήρα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή όχι μόνο με την κατανάλωση ρυθμό ροής αέρα και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σχετικά με την πίεση του αέρα που παράγεται από αυτούς (η στατική πίεση του ρεύματος), η οποία εξαρτάται από την απόδοση του συστήματος εξαερισμού.

Σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησης του εξαερισμού στο μπάνιο, οι χρήστες του FORUMHOUSE μπορούν να μάθουν για αυτό το θέμα. Η Likbez στα συστήματα εξαερισμού βρίσκεται εδώ. Εδώ συζητάμε για την επιλογή του υλικού για τους αεραγωγούς. Ερωτήσεις σχετικά με τον εξαερισμό της συσκευής σε μια ιδιωτική κατοικία μπορούν να ζητηθούν σε αυτό το νήμα. Εδώ γίνεται λόγος για τον αερισμό των λυμάτων.

Η απάντηση στην ερώτηση - ποια είναι η ανάκτηση χώρου; - Μπορείτε να μάθετε κάνοντας κλικ σε αυτόν το σύνδεσμο.

Πώς να εξοπλίσετε ένα πλαστικό παράθυρο σε λίγα λεπτά με μια βαλβίδα εξαερισμού εμφανίζεται σε αυτό το βίντεο.

Και αφού παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο, θα δείτε πως το σύστημα εξαερισμού δεν μπορεί μόνο να προσφέρει το σπίτι με καθαρό αέρα, αλλά και να εξοικονομήσει χρήματα.

Σχετικά με την υγρασία του αέρα, τον εξαερισμό των χώρων και τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων παραθύρων

Παλιούς χειμώνες του 2005-2006. χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες αέρα προσδιορίζεται σαφώς έναν αριθμό προβλημάτων που συνδέονται με τις σύγχρονες δομές ημιδιαφανές: θερμική παραμόρφωση του προφίλ PVC, μονωτική ύαλος πάγωμα στις ζώνες ακμών, την πολυπλοκότητα του εξαερισμού των χώρων σε χαμηλές θερμοκρασίες, μια σειρά από εποικοδομητικές λύσεις ελαττώματα προφίλ συστημάτων, εγκατάσταση, κλπ Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα προβλήματα ήταν άγνωστα πριν. Ωστόσο, η μακροχρόνια χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κοντά στις υπολογιζόμενες, έχει επιδεινώσει και προκάλεσε περισσότερες καταγγελίες και καταγγελίες από τους καταναλωτές προς ημιδιαφανείς δομές.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υποκαταστήματος του Ομσκ της Εταιρείας για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών, από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους πολίτες το 2005, σχεδόν το 30% αφορά ορισμένους ισχυρισμούς σε επιχειρήσεις παραθύρων. Αυτό είναι πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι όλοι οι αγοραστές που έχουν ισχυρισμούς για την ποιότητα των προϊόντων στρέφονται προς την κοινωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Ανάλυση των αποτελεσμάτων των ερευνών για μια σειρά προβληματικών διαμερισμάτων (συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων ετών) έδειξε ότι ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεων στα παράθυρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνδέεται με υψηλή υγρασία αέρα και ανεπαρκή ανταλλαγή αέρα χώρων. Συνέπειες - συμπύκνωση των υαλοπινάκων, λακκούβες στα παράθυρα, μούχλα στις πλαγιές των παραθύρων, δέστρες, στις γωνίες των εξωτερικών τοίχων, αλλοιωμένη διακόσμηση κλπ. (η εμφάνιση ορισμένων δομών μετά από αυτή τη λειτουργία φαίνεται στο σχήμα 1). Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη υγρασία στο δωμάτιο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τα λάθη ή το κόστος εγκατάστασης και τα μειονεκτήματα των δομικών λύσεων των μονάδων παραθύρων.

Το Σχ. 1. Εμφάνιση των μπλοκ παραθύρων σε χώρους με υψηλή υγρασία
α - απώλεια συμπυκνώματος σε όλη την επιφάνεια του υαλοπίνακα,
β - αποκόλληση του στόκου στις πλαγιές των παραθύρων.
c - σταγόνα συμπύκνωσης στην επιφάνεια εξωτερικών τοίχων και πλακών
Δικαίως που συνδέει αυτά τα αποτελέσματα με την εγκατάσταση των νέων κουφωμάτων, δυσαρεστημένους καταναλωτές στην αναζήτηση λύσεων για να ξεκινήσει με τα πόδια τη δομή διοίκησης: τεχνικές γνώσεις - Στέγαση Επιθεώρηση - μια κοινωνία της προστασίας των καταναλωτών - τα δικαστήρια, και ούτω καθεξής, προσπαθεί με κάθε μέσο να επιτευχθεί «αλήθεια» ή για να τιμωρήσει το «κακό» επιχείρηση.
Δυστυχώς, με όλη τη σαφήνεια της σχέσης μεταξύ της σχετικής υγρασίας, συμπύκνωση και εξαερισμό, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων παράθυρο συνεχίσει να λειτουργεί ως εάν τα προβλήματα με την οργάνωση του αέρα σε δωμάτια με σύγχρονες σφραγισμένα παράθυρα δεν υπάρχει καθόλου. Ταυτόχρονα, μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει ήδη μια ορισμένη πρακτική που δεν κατευθύνεται τόσο στην επίλυση του προβλήματος όσο και στην προστασία των συμφερόντων της σε μεταγενέστερες δικαστικές ή προδικαστικές διαδικασίες. Ειδικότερα, πολλές εταιρείες παραθύρων στις συμβάσεις προμήθειας δείχνουν ότι κάθε 1,5-2 ώρες, το φύλλο των παραθύρων μπλοκ θα πρέπει να ανοιχτεί για 10-15 λεπτά - για εξαερισμό! Αλλά ποιος θα το κάνει αυτό με την καθορισμένη κανονικότητα, ακόμα και με παγετό μείον 20-30 ° C; Και είναι αγοραστής που δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις;
Οι συγγραφείς του άρθρου αυτού, καμία απαίτηση για την επιστημονική καινοτομία και να είναι ολοκληρωμένη, έχουν ως στόχο την πιο απλός τρόπος για να φέρει σε διευθυντικά στελέχη, μηχανικούς, τεχνικούς διευθυντές των επιχειρήσεων παραθύρου τις βασικές διατάξεις του αέρα, την υγρασία, τις εγκαταστάσεις ελέγχου της θερμοκρασίας, η σχέση τους με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων συστημάτων παραθύρων και συστήματα εξαερισμού και εκφράζουν την ελπίδα ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες θα αποφύγουν σφάλματα στο στάδιο της σύναψης συμβάσεων, κατά την ανάπτυξη έργων, την εγκατάσταση και τη λειτουργία δομών παραθύρων.
Τι είναι ο εξαερισμός;
Πριν μιλήσετε για οποιεσδήποτε τεχνικές λύσεις για συστήματα εξαερισμού, θα πρέπει να υπολογίσετε τι είδους ανταλλαγή αέρα θα πρέπει να είναι στα σύγχρονα διαμερίσματα. Από πού προέρχεται ο υδρατμός και πού εξαφανίζεται; Πόση ποσότητα αέρα και πότε πρέπει να τροφοδοτηθεί για να διατηρούνται οι βέλτιστες παράμετροι του μικροκλίματος;
Μία από τις κύριες πηγές υγρασίας στις εγκαταστάσεις είναι απευθείας οι άνθρωποι που ζουν στο διαμέρισμα. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κάθε άτομο εκπέμπει μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας ατμού, τόσο με εκπνεόμενο αέρα όσο και με την επιφάνεια του δέρματος. Το ξηραντήριο του ατμοσφαιρικού αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάτμιση. Κατά μέσο όρο, ο ενήλικας σε κατάσταση ηρεμίας σε θερμοκρασία 20-22 ° C εκκρίνεται εντός μιας ώρας

30-60 g νερού με τη μορφή υδρατμών. Ανά ημέρα

μέχρι 1,5 λίτρα. Η υγρασία και τα φυτά εξατμίζονται. Τα περισσότερα εσωτερικά εσωτερικά λουλούδια, τόσο περισσότερη υγρασία εισέρχεται στον αέρα. Μαγειρική, ντους ή μπανιέρα, υγρός καθαρισμός, ενυδρεία, κλπ. - εδώ είναι ένας ελλιπής κατάλογος πηγών υγρασίας ατμού σε χώρους διαβίωσης. Τα κατά προσέγγιση αριθμητικά στοιχεία για τις εκπομπές υγρασίας ορισμένων πηγών παρουσιάζονται στον πίνακα 1.
Πίνακας 1
Εκτιμώμενες τιμές εκπομπών υγρασίας από διάφορες πηγές *

 • Κατάθλιψη
 • Χαλαρή
 • Μαγειρική
 • Μέσος όρος ανά ημέρα στην κουζίνα
 • Λουλούδια (βιολέτες)
 • Δρ. φυτά εσωτερικού χώρου
 • Ficus μεσαίου μεγέθους
 • Άλγη

Απλοί υπολογισμοί δείχνουν ότι στο διαμέρισμα τριών δωματίων της υγρασίας στη ροή του αέρα μπορεί να είναι έως και 10-12 λίτρα ανά ημέρα, και η κορυφή του εισοδήματος (το βράδυ και το πρωί) - 1,5 - 2 λίτρα ανά ώρα! Και αν οικογένεια μικρά παιδιά (πάνες - γιλέκα, τα οποία συχνά αποξηραίνονται σε καλοριφέρ), εξακολουθεί να είναι λίγα λίτρα νερό την ημέρα.

Το μόνο ερώτημα που τίθεται - πού εξαφανίζεται αυτό το νερό;
Η απομάκρυνση της υγρασίας από τις εγκαταστάσεις είναι κατά κύριο λόγο στη διαδικασία εξαερισμού - όταν αφαιρείται υγρός αέρας μέσω αγωγών αερισμού και αντικαθίσταται ο αέρας που αφαιρείται με ξηρό, ξηρό ατμοσφαιρικό αέρα. Και ανεξάρτητα από το τι σημαίνει αυτό το φρέσκο ​​αέρα παρέχεται - μέσα από τον αεραγωγό, ανοιχτά παράθυρα παραθύρων, ειδικές βαλβίδες εξαερισμού ή μηχανικό σύστημα εξαερισμού. Και πάλι, οι απλούστεροι υπολογισμοί δείχνουν ότι για την απομάκρυνση της υγρασίας από ένα διαμέρισμα τριών δωματίων μπορεί να πάρει έως και 160-200 m³ / h καθαρού αέρα. Φυσικά, αυτή είναι η μέγιστη κατανάλωση - όταν οι μέγιστες ποσότητες υγρασίας απελευθερώνονται στις εγκαταστάσεις. Εάν δεν υπάρχουν άτομα στις εγκαταστάσεις (στο χώρο εργασίας, στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο), η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα του διαμερίσματος μπορεί να μειωθεί χωρίς αρνητικές συνέπειες μέχρι 30-40 m³ / h. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα, ακόμη και σε τόσο μειωμένη ποσότητα, είναι απολύτως απαραίτητη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις εκπομπές υγρασίας υπάρχει και εκπομπή αερίων. Συγκεκριμένα, η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από τους ανθρώπους (CO2), η απελευθέρωση συνδετικών υλικών από μοριοσανίδες επίπλων, βερνίκια και βαφές, προϊόντα καύσης αερίου σε σόμπα αερίου και τα παρόμοια. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα πέρα ​​από τις μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις αυτών των συστατικών μπορεί να υπερβαίνει την ανταλλαγή αέρα πάνω από την υγρασία.
Σήμερα SNiP 41-01-2003 "Ανεμιστήρας θέρμανσης και κλιματισμού" ορίζει τις ακόλουθες ελάχιστες απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα:

 • 30 m³ / h για 1 άτομο - για συνολική επιφάνεια ενός διαμερίσματος για 1 άτομο περισσότερο από 20 m ² (για διαμερίσματα μιας μεγάλης περιοχής)?
 • 3 m³ / h ανά 1 m² χώρου σαλόνι, με συνολική επιφάνεια ενός διαμερίσματος για 1 άτομο κάτω των 20 m². Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για την ελάχιστη απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα.

SNP 01.31.2003 «κτίρια κατοικιών διαμέρισμα» για τον προσδιορισμό της εκτιμώμενης αέρα εισάγει την έννοια της «εργασίας» και «εκτός λειτουργίας» τρόπου Βελτίωση λειτουργίας (Πίνακας 2), και ορίζει τις πρότυπες τιμές για τις ανταλλαγές αέρα διάφορους χώρους (n - ρυθμός αερισμού, 1 / h, ο δείκτης που χαρακτηρίζει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα όλο τον αέρα στην ένταση του δωματίου αντικαθίσταται από καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα). Έτσι, για μια κρεβατοκάμαρα με επιφάνεια 12 m ², ύψους 2,7 m (όγκος δωματίου V = 32,3 m ³), η τιμή της υπολογισθείσας ανταλλαγής αέρα θα είναι
Lσ p = VČn = 32,4 * 1 = 32,4 - σε κατάσταση λειτουργίας.
Lσ n = 32,4 * 0,2 = 6,5 m 3 / h - σε κατάσταση μη λειτουργίας (υπό την κατάσταση μη λειτουργίας νοείται η περίοδος λειτουργίας απουσία ανθρώπων στο δωμάτιο).

Ως εκ τούτου, ένα από τα πρώτα συμπεράσματα: το σύστημα αερισμού διαμερίσματος θα πρέπει να σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει ελεγχόμενη ανταλλαγή αέρα. Συγκεκριμένα, σε αυτό το παράδειγμα, με ένα υπνοδωμάτιο - που κυμαίνονται από

6 έως 33 m 3 / h. Αν η ανταλλαγή αέρα του δωματίου είναι πολύ μικρότερη από την απαιτούμενη, τότε η συγκέντρωση υγρασίας στον αέρα αυξάνεται - αύξηση της σχετικής υγρασίας του αέρα σε 50-60% και σε μερικές περιπτώσεις έως και 70%. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του "σημείου δρόσου" και, κατά συνέπεια, στην έναρξη συσσώρευσης συμπυκνωμάτων σε δομές με χαμηλή θερμοκρασία (για λεπτομέρειες, η θερμοκρασία του σημείου δρόσου είναι χαμηλότερη).
Ιδιότητες αυτών των διεργασιών βρίσκεται στο γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά ευαίσθητο στις μεταβολές της θερμοκρασίας, ακόμη και μέσα σε 2-3 ° C, αλλά μία αλλαγή στην σχετικής υγρασίας από 20-30% αισθάνεται σχεδόν όπως και δεν αισθάνεται την αλλαγή στη σύνθεση του αερίου του αέρα. Επομένως, η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα δεν παρατηρείται συνήθως μέχρι να υπάρξουν προβλήματα με την υποβάθμιση της ευημερίας ή της συμπύκνωσης.
Τι μπορούν να παράσχουν τα σύγχρονα παράθυρα με κλειστές πόρτες;
Πίνακας 2
Κανονιστικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε κτίρια κατοικιών *

(*) Απόσπασμα από την SNIP 31/01/2003 «Η οικοδόμηση πολυκατοικιών» Υπάρχει μια κοινή γνώμη ότι τα παράθυρα PVC δεν «αναπνέει», και του ξύλου «αναπνέει» και ως εκ τούτου τα προβλήματα με εξαερισμό σε δωμάτια με ξύλινα παράθυρα εκεί. Το Σχήμα 2 δείχνει τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ροής αέρα διαμέσου των μονάδων παράθυρο ίσου μεγέθους αλλά διαφορετικών εποικοδομητικές λύσεις (προφίλ PVC, πλαστικοποιημένο ξύλο, και το παλιό μονάδα παράθυρο με διπλό τζάμι φύλλο σε ξεχωριστά ξυλείας χωρίς σφράγιση βεράντα) ανάλογα με τη διαφορά πίεσης και στις δύο πλευρά του παραθύρου. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών με τις τυπικές τιμές δείχνει:

 • τα μπλοκ παραθύρων από προφίλ PVC και το κολλημένο ξύλο με παράθυρα με διπλά τζάμια και η διπλή σφράγιση των θυρών παραθύρων δεν είναι σε θέση να παρέχουν την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα. η κατανάλωση αέρα σε κλειστά παράθυρα του παραθύρου με διαστάσεις 1,1 στα 1,8 m είναι 0,6 - 1,2 m 3 / h! (δηλαδή μια τάξη μεγέθους μικρότερη από ό, τι είναι απαραίτητη ακόμη και για την ανταλλαγή του αέρα λειτουργίας του υπνοδωματίου σε κατάσταση μη λειτουργίας, για να μην αναφέρουμε την παροχή της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα κατά τη λειτουργία συντήρησης).
 • η ροή αέρα μέσω των παλαιών μονάδων παραθύρου μπορεί να είναι αρκετές φορές υψηλότερες από τις απαιτούμενες τιμές, ειδικά σε μεγάλες πτώσεις πίεσης (σε ισχυρούς ανέμους). εξ ου και η ανάγκη για την αναπόφευκτη κάθε χειμώνα «σφραγίδα» (για να σφραγίσει) παλαιά μονάδων παραθύρων, μειώνοντας διαπερατότητα αέρα της σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η υπερβολική πρόσληψη αέρα παροχής θα οδηγήσει σε περιττή απώλεια θερμότητας και την ψύξη των χώρων.


Εικ.2. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ροής του αέρα μέσω των παραθύρων διαφόρων σχεδιαστικών λύσεων (διαστάσεων 1,1 έως 1,8 m):

 1. -από προφίλ PVC
 2. -από κολλημένο ξύλο με δύο βρόχους σφράγισης.
 3. - διπλά τζάμια σε ξεχωριστά ξύλινα συνδετικά υλικά χωρίς να σφραγίζεται ο προθάλαμος.
 4. - από προφίλ PVC με βαλβίδα αερισμού SVK "V-75" 400 / 450-1 (πλήρης με αριθμό φίλτρου 1).
 5. - το ίδιο, με βαλβίδα εξαερισμού SVK "V-75" 400 / 450-2 (πλήρης με φίλτρο 2).

Έτσι, μόνο τα παλιά μπλοκ παράθυρο "αναπνέουν" - και "αναπνέουν" μέσα από τις ρωγμές και unconsolidated βεράντες. Τα σύγχρονα παράθυρα από PVC, κολλημένο ξύλο ή αλουμίνιο χαρακτηρίζονται από περίπου τις ίδιες παραμέτρους και στην κλειστή κατάσταση δεν παρέχουν ούτε την ελάχιστη απαραίτητη ανταλλαγή αέρα.
Ως εκ τούτου το δεύτερο συμπέρασμα - στα σύγχρονα κτίρια, για την παροχή της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να παρέχονται ειδικές εγκαταστάσεις για την ελεγχόμενη παροχή καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις.
Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι αυτά τα προβλήματα είναι τυπικά μόνο για τη Ρωσία ή τη Δυτική Σιβηρία και απουσιάζουν στην Ευρώπη. Αλλά σε ένα ηπιότερο κλίμα στην Ευρώπη, τα καθήκοντα παροχής της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα είναι πολύ πιο εύκολο να επιλυθούν. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να αναφέρει μια φωτογραφία του "αερισμού τροφοδοσίας" σε ένα από τα μικρά ξενοδοχεία των Κάτω Χωρών: η ροή του αέρα μέσα από μια σχισμή σε ένα προστατευτικό παράθυρο που στηρίζεται από μια ξύλινη ράβδο (Εικ. 3). Ή άλλο, πιο σοβαρό παράδειγμα (εικόνα 4) - χρησιμοποιώντας μια ειδική βαλβίδα εξαέρωσης σχεδιασμένη για ελεγχόμενη ροή αέρα (ξενοδοχείο στο κεντρικό τμήμα του Μονάχου).

Εικ.3. Εμφάνιση της μονάδας παραθύρου με εξαερισμό μέσω του ανοίγματος φύλλου παραθύρου (Holland)


Εικ.4. Εμφάνιση της μονάδας παραθύρου με τη βαλβίδα εξαερισμού της εταιρείας "G-U" (Μόναχο)

Ποιο είναι το "σημείο δρόσου"
Όταν συζητάμε για τα προβλήματα του εξαερισμού γίνεται αναπόφευκτα απαραίτητη λειτουργίας έννοιες της «θερμοκρασίας σημείου δρόσου», «σχετική υγρασία», «περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα», κ.λπ.. Και επειδή μια σωστή κατανόηση των όρων αυτών εξαρτάται από την ορθή κατανόηση των διεργασιών που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο, έχει δηλαδή να διευκρινιστεί τι είναι πίσω από αυτά.

Στον αέρα οποιουδήποτε δωματίου περιέχει μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας με τη μορφή των μορίων του υδρατμού. Η μάζα αυτής της υγρασίας που περιέχεται σε 1 m3 αέρα χαρακτηρίζει την πραγματική περιεκτικότητά της σε υγρασία (απόλυτη υγρασία) - f, [g / m 3]. Η μέγιστη ποσότητα υδρατμών που μπορεί να περιέχεται στον αέρα του χώρου σε δεδομένη θερμοκρασία χαρακτηρίζει τη μέγιστη επιτρεπτή περιεκτικότητα σε υγρασία (μέγιστη επιτρεπτή απόλυτη υγρασία αέρα) - F, [g / m 3]. Η αναλογία της πραγματικής περιεκτικότητας σε υγρασία αέρα προς τη μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε υγρασία, εκφρασμένη σε εκατοστιαία ποσοστά, ονομάζεται σχετική υγρασία - φ = (f / F) * 100%, [%]. Έτσι, ο όρος σχετική υγρασία χαρακτηρίζει το βαθμό κορεσμού του αέρα με υδρατμούς. Σε σχετική υγρασία 100%, ο πλήρης κορεσμός του αέρα γίνεται με υγρασία και οι υδρατμοί από τον αέρα αρχίζουν να πέφτουν με τη μορφή σταγονιδίων συμπυκνωμάτων ή ομίχλης.

Σχήμα 5
Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο πιο υγρασία μπορεί ενδεχομένως να περιέχει και τόσο χαμηλότερη είναι η σχετική υγρασία κάτω από όλες τις άλλες ίσες συνθήκες. Αντιστρόφως, όταν η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται, μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε υγρασία του μειώνεται, η σχετική υγρασία αυξάνει και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία συμβαίνει εξίσωση f = F, που αντιστοιχεί στην πλήρη κορεσμό σε υγρασία του αέρα (φ = 100%). Η θερμοκρασία στην οποία (ή μπορεί να συμβεί) ο πλήρης κορεσμός του αέρα με την υγρασία ονομάζεται η θερμοκρασία του σημείου δρόσου. Οι τιμές θερμοκρασίας δρόσου για ορισμένες θερμοκρασίες και σχετική υγρασία του αέρα δίδονται στον Πίνακα 3.
Για παράδειγμα, σε σχετική υγρασία φ = 55% και θερμοκρασία αέρα 20 ° C, η θερμοκρασία σημείου δρόσου είναι 10,7 ° C. Σε σχετική υγρασία, φ = 30%, η θερμοκρασία του σημείου δρόσου είναι 1.9 ° С. Έτσι, εάν η εσωτερική επιφάνεια της θερμοκρασίας υαλοπινάκων των 6 ° C, με υγρασία 55% του συνόλου της επιφάνειας του γυαλιού θα είναι κάτω από το σημείο δρόσου και καλύπτεται από συμπύκνωμα το οποίο θα πέσουν έξω από τον αέρα δωματίου για το κρύο γυαλί και τα ρεύματα ρέουν προς τα κάτω στο περβάζι. Αλλά αν η υγρασία στο δωμάτιο θα είναι στο επίπεδο του 30-40% (που συχνά παρατηρείται κατά τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού), τότε όλα τα άλλα πράγματα που είναι ίσα, η γυάλινη επιφάνεια θα είναι καθαρή. Δεν θα υπάρξει συμπύκνωση, καθώς η θερμοκρασία του υαλοπίνακα θα είναι πάνω από τη θερμοκρασία σημείου δρόσου.
Αυτές οι διαδικασίες συμβαίνουν σε πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, το Σχ. 5 δείχνει την κατανομή θερμοκρασιών στην περιοχή και το κατακόρυφο τμήμα του προφίλ PVC από προφίλ PVC με διπλό τζάμι διπλού υαλοπίνακα. Εάν η σχετική υγρασία του αέρα στο δωμάτιο είναι 30%, η συμπύκνωση είναι δυνατή μόνο από μια στενή λωρίδα κατά μήκος της περιμέτρου της μονάδας γυαλιού. Σε υγρασία 60% - ολόκληρη η επιφάνεια της γυάλινης μονάδας είναι κάτω από τη θερμοκρασία σημείου δρόσου και, κατά συνέπεια, η συμπύκνωση πέφτει σε ολόκληρη την περιοχή υαλοπινάκων.
Πώς οργανώνεται και λειτουργεί το σύστημα φυσικού αερισμού κατοικιών;
Οι περισσότερες κατοικίες και δημόσια κτίρια στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες για να οικοδομήσουμε και να συνεχίσει να κατασκευαστεί με φυσικό αερισμό, η οποία παρέχει μια οργανωμένη απομάκρυνση του μολυσμένου υγρού αέρα από τα διαμερίσματα με οπές εξαγωγής τοποθετούνται στα εσωτερικά τοιχώματα ή ειδικές μονάδες εξαερισμού και ανοργάνωτη ροή του αέρα μέσα από τις διαρροές στεγανοποίηση άνοιγμα των αεραγωγών και τις μετατοπίσεις παραθύρων. Αν κάνετε μια μικρή εκδρομή στην ιστορία του θέματος, πρέπει να σημειωθεί ότι η ειδική μονάδα για τον αερισμό των κτιρίων κατοικιών εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα - με την έναρξη της μαζικής χρήσης των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης, αλλά και σε πολυσύχναστες περιοχές (νοσοκομεία, θέατρα, κυβερνητικά γραφεία, κ.λπ.) Ειδικές λύσεις για τον αερισμό των χώρων παρέχονται πρακτικά ανά πάσα στιγμή.
Σε παλαιά κτίρια - με θέρμανση κλιβάνου, οι λειτουργίες εξαγωγής πραγματοποιήθηκαν από τα κανάλια κλιβάνων, τα οποία αφαιρέθηκαν μαζί με τα προϊόντα καύσης και τον αέρα από τις εγκαταστάσεις, που ήταν απαραίτητα για την καύση του καυσίμου. Ταυτόχρονα, λόγω των δυσλειτουργιών, των εξωτερικών τοίχων, των θυρών εισόδου, δεν υπήρχαν προβλήματα με την εισροή αέρα.
Κατά τη μετάβαση στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, για την ομαλή απομάκρυνση του αέρα άρχισαν να εγκαθίστανται αεραγωγοί εξαγωγής για πρώτη φορά βρίσκεται στο σαλόνι, και στη συνέχεια σταδιακά μετακινήθηκε σε κουζίνες και μπάνια (τοποθέτηση κανάλια αναρρόφησης σε μπάνια και κουζίνες παρέχει Βελτίωση ζωνών καθαρό αέρα - κατοικίες δωμάτια - διαδρόμους - μπάνια). Αλλά ο παραπόταμος συνέχισε να παραμένει ανοργάνωτος. Παρόλο που πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις για βαλβίδες εξαερισμού τοίχου και παραθύρων, ειδικά με αυξημένα ηχομονωτικά χαρακτηριστικά, υπήρξαν πριν. Αλλά δεν υπήρχε ευρεία ζήτηση, καθώς η πραγματική διαπερατότητα αέρα των χρησιμοποιούμενων παραθύρων (βλ. Σχήμα 2) επέτρεψε να λυθεί το πρόβλημα της παροχής αέρα χωρίς ειδικές συσκευές.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ρωσική τεχνολογία κατασκευής μιας νέας γενιάς κουφώματα, που χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική ηχομόνωση, υψηλότερη θερμική θωράκιση ιδιότητες, ευκολία στη χρήση, αλλά χαμηλή διαπερατότητα του αέρα εκεί. Σφίξιμο των σύγχρονων παράθυρα, αφενός, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν σχέδια, μείωση της απώλειας θερμότητας του χώρου, αλλά μετατράπηκε σε ορισμένα προβλήματα με την εναλλαγή του αέρα.
Το σχήμα 6 παρουσιάζει διάφορα σχηματικά διαγράμματα φυσικών συστημάτων εξαερισμού που έχουν χρησιμοποιηθεί και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε κτίρια κατοικιών.

Το πιο κοινό σύστημα - ομάδες με κάθετες κανάλια (κτίρια κατοικιών σειράς 90, 97, ΟΡΙΟΗ) με ζεστό πατάρι (12/09/16 διώροφα κτίρια) με οριζόντια κανάλια ομάδες στη σοφίτα (κτίρια 3-5 ορόφων, «Χρουστσόφ» ).
Η αρχή λειτουργίας των φυσικών συστημάτων εξαερισμού είναι αρκετά απλή: οπές εξαγωγής δημιουργεί μια συγκεκριμένη υποπίεση στους χώρους και μέσα από την οποία προκύπτει καθαρό αέρα - μέσω διαρροών τοιχοποιίας, αεραγωγούς, φεγγίτες, αεραγωγοί και τα παρόμοια, και αφαιρείτε το μολυσμένο αέρα - μέσω εξαερισμού κανάλια.
Κενού (διαθέσιμο πίεση) δημιουργείται καπνιστές κανάλια καυσαερίων εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών καναλιών αέρα του ύψους, κατεύθυνση και ταχύτητα ανέμου. Το χαμηλότερο και το υψηλότερο στόμιο κανάλι επίπεδη αναρρόφησης - όσο μεγαλύτερη είναι η διαθέσιμη πίεση και κατά συνέπεια λειτουργεί καλύτερα εξολκέα. Ένα απλοποιημένο σχήμα για τη διανομή πιέσεων κατά μήκος του ύψους του κτιρίου φαίνεται στο Σχ. Υπό πραγματικές συνθήκες για την κατανομή της πίεσης και ως εκ τούτου το έργο σημαντική επίδραση του συστήματος εξαερισμού έχει μια σειρά από παράγοντες: τη σκάλα, πόρτες στο διαμέρισμα, ανοιχτά παράθυρα ή τις βαλβίδες εξαερισμού, ανεμιστήρες εξάτμισης και κουκούλες κουζίνα τουαλέτες και άλλοι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων φυσικού αερισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τις εξωτερικές συνθήκες: με αυξανόμενη εξωτερική θερμοκρασία αέρα (φθινόπωρο και την άνοιξη, θερινή περίοδο) θερμαίνουν την πίεση οι διαφορές μειώνονται, και κατά συνέπεια μειώνει την παραγωγικότητα του συστήματος εξαερισμού, ένας δυνατός άνεμος μπορεί να προκαλέσει την αντίστροφη ροή του αέρα - η επίπεδη προς τα έξω μέσω των σχισμών (βλέπε Εικόνα 7 -.. στέγνωσε επάνω πλευρά).

Σημαντική επίδραση μπορεί να έχει η στεγανότητα των θυρών εισόδου, ειδικά σε πολυώροφα κτίρια. Στους κάτω ορόφους, ο αέρας από το διαμέρισμα τείνει να βγαίνει από την μπροστινή πόρτα, και στους ανώτερους ορόφους, αντίθετα - από τη σκάλα, διεισδύουν στο διαμέρισμα. Και αν η πόρτα εισόδου δεν είναι αρκετά σφιχτή, μια σκάλα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανταλλαγή αέρα των διαμερισμάτων. Κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των φυσικών συστημάτων εξαερισμού, πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται με κατακόρυφα ή οριζόντια κανάλια συλλογής έχουν καταστεί παρωχημένα τόσο ηθικά όσο και τεχνικά και δεν είναι σε θέση να παρέχουν αξιόπιστη λειτουργία στις σύγχρονες συνθήκες.
Επί του παρόντος, σχεδόν καθολική σύνδεση με κουκούλες αγωγούς εξαερισμού κουζίνα, ανεμιστήρες στα μπάνια, η κατανομή της πιέσεως επί των επιμέρους τμημάτων του συστήματος εξαερισμού με modular κανάλια μπορεί να ποικίλλει εντός ευρέων ορίων, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις να ρέει πάνω από το βρώμικο αέρα από το κανάλι συλλογής στα διάφορα διαμερίσματα ( ιδιαίτερα στους άνω ορόφους). Επιπλέον, και σε ένα ενιαίο κουζίνα διαμέρισμά συμπερίληψη κουκούλα μπορεί να οδηγήσει σε αέρα από το να ρέει από τον αγωγό εξαερισμού της τουαλέτας είναι επίπεδη. Αυτό που έχει επανειλημμένα επισημανθεί στις έρευνες των κατοικιών συστήματα δόμησης εξαερισμού. Φυσικά, ότι για οποιαδήποτε καθαρό αέρα σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε.
Έτσι, από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι το φυσικό εξαερισμό σε καθαρή μορφή, ακόμα και με την παρουσία και εξαερισμού βαλβίδες - το σύστημα δεν είναι πολύ αξιόπιστο, επειδή εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου, και αν ηττηθεί συστήματα - και των γειτόνων της. Κατά συνέπεια, οι εφαρμοζόμενες τεχνικές λύσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες.
Φυσικά, οι επιλογές και τα μηχανικά τροφοδοσίας θερμαίνεται και καθαρό αέρα, και με μηχανική αφαίρεση - αλλά είναι πιο σχετικές με τα δημόσια κτίρια (νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία), αν και υπήρξαν παραδείγματα του σχεδιασμού των συστημάτων αυτών και για κτίρια κατοικιών.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς στον σχεδιασμό του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού κτιρίων πρέπει να αποτελείται από ένα ξεχωριστό οπές εξαγωγής (σε ένα ιδανικό - ένα κανάλι για το διαμέρισμα) με τον εξαερισμό για το μπάνιο και κουζίνα (τα κανάλια του διαμερίσματος δεν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κανάλια των άλλων διαμερισμάτων), καθώς και την παροχή αέρα συσκευές που παρέχουν ρυθμιζόμενη ροή αέρα σε ξεχωριστά δωμάτια και ανεμιστήρες εξαγωγής εγκατεστημένους στους αγωγούς εξαγωγής.