Εξαερισμός του θαλάμου ψεκασμού

Για τη βαφή προϊόντων από μέταλλο (ιδιαίτερα αυτοκινήτων), χρησιμοποιούνται ειδικά εξοπλισμένοι θάλαμοι ψεκασμού. Ορισμένες ειδικές τεχνικές απαιτήσεις υποβάλλονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός στο χρώμα - ένας από τους κύριους δείκτες, χωρίς τους οποίους δεν είναι δυνατή η κανονική λειτουργία ολόκληρης της δομής.

Λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού

Προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα της ζωγραφικής να είναι ποιοτικό, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο, ώστε να ελέγχεται η καθαρότητα και η ένταση της ροής του αέρα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Ο προσεκτικός αερισμός στο θάλαμο βαφής εκτελεί τρεις κύριες λειτουργίες:

 1. Εκκαθάριση των εγκαταστάσεων των τοξικών αναθυμιάσεων, οι οποίες αναπόφευκτα ξεχωρίζουν στη διαδικασία. Αυτός ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του χειριστή, καθώς οι συσσωρευμένοι ατμοί δεν είναι μόνο επιβλαβείς για την υγεία, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη.
 2. Συνεχής κυκλοφορία, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα - σκόνη και διάφορα λεπτά σωματίδια θα εγκατασταθούν σε φρέσκια βαφή και θα παραμείνουν με τη μορφή διαζυγίων, shagreen και άλλων ελαττωμάτων.
 3. Έλεγχος θερμοκρασίας και υγρασίας για διαφορετικές τεχνολογικές διαδικασίες.

Η συσκευή σχεδίασης του θαλάμου βαφής ή του γκαράζ, αν το έργο γίνεται σε αυτό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια σχεδιασμού.

Βασικές απαιτήσεις


Υπάρχουν ιδανικές συνθήκες υπό τις οποίες η χωρητικότητα του θαλάμου ψεκασμού θα μεγιστοποιηθεί:

 1. Θερμοκρασία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές χρωμάτων προσανατολίζονται σε θερμοκρασία δωματίου - 22-24 ° C. Σύμφωνα με το σχέδιο εξαερισμού, ο αέρας αντλείται έντονα από το δρόμο στο θάλαμο βαφής, οπότε είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το σύστημα θέρμανσης.
 2. Κατευθυντική και ομοιόμορφη κίνηση των ρευμάτων αέρα. Είναι αυτό που παρέχει επαρκή αερισμό του θαλάμου βαφής. Με αυτή την κίνηση, ο πίνακας θα είναι υψηλής ποιότητας, χωρίς ζημιές και απόρριψη.
 3. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70%. Ο υπερβολικά ξηρός αέρας θα προκαλέσει ξηρότητα του χρώματος πολύ γρήγορα.
 4. Τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση συστήματος κατακόρυφης ανανέωσης αέρα για τον θάλαμο ψεκασμού. Ένα τέτοιο σύστημα αναλαμβάνει την παροχή καθαρού αέρα μέσω της οροφής και την απομάκρυνσή του μέσω των πλέγματος στο πάτωμα. Ωστόσο, σε συνθήκες μη βιομηχανικής παραγωγής, είναι προβληματικό να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα. Η λύση είναι να τοποθετήσετε την κουκούλα στο επίπεδο του δαπέδου και τοποθετήστε την παροχή καθαρού αέρα πίσω από την πλάτη του χειριστή.
 5. Υπολογισμός της πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα - ο λόγος του όγκου του αφαιρούμενου / εγχυμένου αέρα και του όγκου του χώρου. Δείχνει πόσες φορές σε μια ώρα ο αέρας στο κουτί μπογιάς θα ανανεωθεί εντελώς. Οι απαιτήσεις για τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος του προς βαφή προϊόντος. Όσο περισσότερο το αντικείμενο είναι βαμμένο, τόσο υψηλότερο θα είναι ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα.

Η τήρηση όλων αυτών των συνθηκών θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα του χρώματος.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στον θάλαμο ζωγραφικής

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Η δυνατότητα ελέγχου του εξαερισμού των θαλάμων βαφής σύμφωνα με την τρέχουσα τεχνολογική διαδικασία - ένας τρόπος είναι απαραίτητος για τη βαφή και για την ξήρανση είναι άλλος.
 2. Η καλύτερη επιλογή για τον αερισμό των θαλάμων βαφής είναι η χρήση ενός τηλεφωνικού συστήματος (εισροή και καυσαέρια αραιώνονται) παρά ένα ολοκληρωμένο μονοσύστημα.
 3. Σε μικρούς χώρους, είναι απολύτως επιτρεπτό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα με φυσικό ρεύμα και εξαναγκασμένο εξαερισμό με μηχανικό κίνητρο. Έτσι, είναι δυνατό να γίνει αερισμός σε ένα μικρό κουτί ή γκαράζ, το οποίο θα λειτουργεί τέλεια και θα ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις.
 4. Εγκατάσταση εξαερισμού έτσι ώστε οι ροές του αέρα να κινούνται κάθετα - η εισροή φρέσκου αέρα από πάνω και η απόσυρση αποβλήτων - από κάτω.

Όλες αυτές οι παράμετροι είναι οι ίδιες για την εργασία με μικρά εξαρτήματα και για τη βαφή του αυτοκινήτου στο γκαράζ.

Τι πρέπει να εξετάσω κατά το σχεδιασμό;

Στην ιδανική περίπτωση, το κουτί είναι ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο με ένα σταθερό μικροκλίμα. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή στην επιλογή και την εγκατάσταση αερισμού του κιβωτίου.

Κατά τη διάρκεια της βαφής, απελευθερώνεται στον αέρα μια μεγάλη ποσότητα ουσιών: λεπτά σωματίδια χρωμάτων και διαλύτες, σκόνη και άλλα αιωρήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα καλό σύστημα φίλτρων. Σημαντικό σημείο: τα φίλτρα θα πρέπει να είναι προσβάσιμα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα αλλάξετε καθώς φθείρετε.

Ακόμη και αν το σύστημα φιλτραρίσματος υψηλότερης ποιότητας είναι εγκατεστημένο στο κιβώτιο χρωμάτων, δεν πρέπει να αγνοηθεί η προσωπική αναπνευστική προστασία.

Από την ακρίβεια των υπολογισμών εξαρτάται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εργασίας, αλλά και η ασφάλεια των ζωγράφων. Μην επιτρέπετε την εμφάνιση ζωνών όπου οι ροές του αέρα δεν κυκλοφορούν και δεν σταματούν. Εάν μια τέτοια ζώνη σχηματίζεται στο επίπεδο του αεραγωγού, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση του χειριστή.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού και σύγκριση τους


Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι συστημάτων εξαερισμού: μονοκινητήριο, με διπλό κινητήρα και εισαγωγής-εξάτμισης.

Το σύστημα εξαερισμού ενός μοτέρ οργανώνεται ως εξής: ο αέρας αντλείται στο δωμάτιο από ψηλά και μειώνεται η ομίχλη βαφής και όλα τα βαριά σωματίδια κάτω. Εγκαθίστανται φίλτρα στο πάτωμα, τα οποία συλλαμβάνουν όλους τους ρύπους και τα αφαιρούν. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα δικαιολογείται σε κιβώτια μικρής χωρητικότητας.

Σε αντίθεση με ένα σύστημα εξαερισμού με δύο κινητήρες, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Ένας επιπλέον κινητήρας αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής προς τα έξω. Αυτό το σύστημα έχει πολύ υψηλότερες επιδόσεις, αλλά η τοποθέτησή του θα κοστίσει ένα αξιοπρεπές ποσό

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του θαλάμου βαφής παρέχει διάφορους τρόπους εναλλαγής αέρα. Αυτός είναι ο πιο βέλτιστος τύπος εξαερισμού για μεγάλους όγκους εργασίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Αυτό το σύστημα αερισμού απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος "νεκρών ζωνών" - χώρων όπου δεν υπάρχει αρκετή κυκλοφορία αέρα. Η αποδοχή της εμφάνισής τους δεν είναι καθόλου αδύνατη. Ο υπολογισμός είναι επίσης απαραίτητος για να εξασφαλιστεί ότι, υπό διαφορετικούς τρόπους ανταλλαγής αέρα, ο εξοπλισμός βαφής λειτουργεί σωστά.

Τρεις τρόποι λειτουργίας:

 • Η κυκλοφορία του αέρα για τον καθαρισμό και την προετοιμασία για εργασία.
 • Διατηρήστε τη θερμοκρασία δωματίου στο ίδιο επίπεδο.
 • Ξήρανση του τελικού προϊόντος.


Σημαντικό! Η αναλογία του ανεμιστήρα τροφοδοσίας και του απορροφητήρα πρέπει να είναι 3: 1.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής για το θάλαμο βαφής συνιστάται για τοποθέτηση σε κουτιά με μεγάλη ροή παραγγελιών.

Πώς να φτιάξετε ένα σύστημα αερισμού σε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας

Το κουτί ζωγραφικής μπορεί να αγοραστεί σε τελική μορφή, αλλά δεν είναι φτηνό. Περισσότερη δημοσιονομική επιλογή - να εξοπλίσει μια τέτοια κάμερα στο γκαράζ με τα δικά της χέρια.

Οι τοίχοι του χώρου εργασίας για ζωγραφική θα πρέπει να είναι πυρίμαχοι για να αποφεύγεται η πυρκαγιά. Στην αρχή της εργασίας, είναι απαραίτητο να οργανωθεί επαρκής φωτισμός. Είναι επιθυμητό οι πηγές φωτός να βρίσκονται γύρω από την περίμετρο του χώρου - έτσι θα είναι ευκολότερο να εργαστεί ο ζωγράφος. Η επιφάνεια των λαμπτήρων πρέπει επίσης να προστατεύεται από πυκνό υλικό που αντέχει τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών (χρώματα, διαλύτες) και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο εξοπλισμός δαπέδου παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν τάφροι, οι οποίες θα αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής και θα τους καλύπτουν με ειδικά πλέγματα. Ως μεταλλική επικάλυψη κατάλληλου ενισχυτικού πλέγματος, το οποίο μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Το επόμενο στάδιο είναι η εγκατάσταση του εξαερισμού. Το κύριο πράγμα είναι να υπολογίσετε σωστά την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Για τους φίλους του θαλάμου ζωγραφικής, απαιτούνται υψηλές απαιτήσεις - πρέπει να ελέγχονται συνεχώς για τη λειτουργικότητα και τη σωστή λειτουργία.

Οι ανεμιστήρες που θα εκκενώσουν τον μολυσμένο αέρα τοποθετούνται κάτω, σε ειδικές τάφρους κάτω από την σχάρα. Η παροχή αέρα πρέπει να μεταφέρεται από πάνω. Επίσης, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον την προστασία του αεραγωγού από μια βαλβίδα αντεπιστροφής.

Εάν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, αξίζει να αγοράσετε υπέρυθρες λυχνίες για την ξήρανση του τελικού έργου. Τέτοιοι λαμπτήρες συντομεύουν τον χρόνο στεγνώματος αρκετές φορές και όλα τα λεπτά σωματίδια και η ομίχλη ψεκασμού αφαιρούνται με εξαερισμό.

Ο αερισμός στο εργαστήριο βαφών θα πρέπει να είναι ασφαλής για τον χειριστή.

Υπολογισμός

Ο σωστός υπολογισμός είναι απαραίτητος για την επιλογή των βέλτιστων παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού. Εάν η παροχή αέρα είναι πολύ έντονη, οι τεχνολογικές διεργασίες θα διαταραχθούν, με ανεπαρκή αερισμό, οι χειριστές της ελονοσίας θα διατρέξουν κίνδυνο.

Για να γίνει ο υπολογισμός της απόδοσης αερισμού θαλάμου ζωγραφική, είναι απαραίτητη η χρήση του τύπου Ρ = V × T × 0,36, όπου Τ - διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του παρεχόμενου αέρα και το οποίο απαιτείται στο θάλαμο ψεκασμού, V - ο όγκος του αέρα μέσα και 0,36 - ο συντελεστής πολλαπλότητα.

Γνωρίζοντας αυτή την παράμετρο, είναι εύκολο να ρυθμίσετε την απαιτούμενη λειτουργία εναλλαγής αέρα. Ο υπολογισμός της βέλτιστης εναλλαγής αέρα πραγματοποιείται ως εξής: ο όγκος του χώρου εργασίας πολλαπλασιάζεται με τον μέσο δείκτη της πολλαπλότητας κίνησης του αέρα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του υπολογισμού, είναι δυνατόν να καταλάβουμε ποιος τύπος αερισμού είναι κατάλληλος σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Με την τήρηση όλων των κανόνων εγκατάστασης, ο θάλαμος βαφής θα είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός και ασφαλής.

Σχέδιο και σύστημα εξαερισμού στο θάλαμο βαφής

Το σχέδιο εξαερισμού στον θάλαμο βαφής με την πρώτη ματιά ουσιαστικά δεν διαφέρει από την κλασική επιλογή παροχής και εξαγωγής. Ωστόσο, όταν βυθίζονται στο σχεδιασμό ενός τέτοιου συστήματος, παρατηρούμε πολλές διαφορές, τόσο ως προς το ίδιο το κύκλωμα όσο και ως προς τους κανόνες για τη διανομή των ροών αέρα.

Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με όλες τις αποχρώσεις του εν λόγω σχεδιασμού του εξαερισμού προσφέροντας τη δική του εκδοχή της διάταξης σε ένα αυτοσχέδιο θάλαμο ζωγραφικής.

Χρώμα για αυτοκίνητα

Γιατί χρειάζεται ο αερισμός στον θάλαμο ψεκασμού;

Οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας απαγορεύουν τον χρωματισμό των αυτοκινήτων σε μη αεριζόμενη αίθουσα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Επομένως, ο εξαερισμός του θαλάμου χρώματος είναι υποχρεωτικό στοιχείο αυτής της περιοχής εργασίας.

Ωστόσο, οι ειδικές απαιτήσεις για τον αερισμό στην περίπτωση αυτή, δεν οφείλεται μόνο στην ασφάλεια, αλλά και οι τεχνολογικές αποχρώσεις - πριν από τη βαφή του χώρου εργασίας αυτοκίνητο και να εξαλείψει τη σκόνη, και για μικρά έντομα και άλλα πράγματα από το «σκουπίδια» που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της επικάλυψης.

Επιπλέον, μετά την επικάλυψη, το κιβώτιο βαφής μετατρέπεται σε θάλαμο ξήρανσης, το οποίο εγγυάται γρήγορη σκλήρυνση των υλικών βαφής. Και η διαδικασία έντονης σκλήρυνσης της βαφής παρέχει το ίδιο σύστημα εξαερισμού στο θάλαμο βαφής.

Ως αποτέλεσμα, το ίδιο σύστημα ανταλλαγής αέρα αναγκάζεται να εργαστεί κυριολεκτικά "για τρία", εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του προσωπικού, τις ιδανικές συνθήκες για την εφαρμογή του χρώματος και την επακόλουθη "ξήρανση" της επικάλυψης.

Επισκόπηση ενός τυπικού συστήματος εξαερισμού για έναν θάλαμο ψεκασμού

Όχι κάθε σύστημα αερισμού θα αντιμετωπίσει τέτοιες εργασίες. Εξάλλου, στην περίπτωση αυτή, χρειαζόμαστε μια εντατική ανταλλαγή αέρα, η οποία διεξάγεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε την απώλεια θερμότητας που συνδέεται με την έντονη εισροή ψυχρού αέρα από το δρόμο και την τοξικότητα του κλάδου καυσαερίων "εξάτμισης", αφαιρώντας από την περιοχή εργασίας έναν πολτό αέρα και υλικών βαφής.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι θάλαμοι ψεκασμού είναι εφοδιασμένοι με συστήματα αερισμού τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής με μηχανικό κίνητρο ροών.

Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Εισερχόμενο κανάλι, κατευθύνοντας τη ροή του αέρα από το δρόμο προς την κάμερα.
 • Ανεμιστήρας παροχής αέρα, παρέχοντας υψηλή χωρητικότητα του καναλιού εναλλαγής αέρα με το ίδιο όνομα.
 • Ο αγωγός εξαγωγής, κατευθύνοντας τη ροή του αέρα από τη φωτογραφική μηχανή στο δρόμο.
 • Ανεμιστήρας καυσαερίων, παρέχοντας μια μηχανική διέγερση της ίδιας ροής.
 • Φίλτραγια αγωγούς παροχής και εξαγωγής, οι οποίοι καθαρίζουν τον αέρα σκόνης και σωματιδίων βαφής.
 • Ανακούφιση ή ένα θερμαντήρα που θερμαίνει τον αέρα τροφοδοσίας.

Ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού στο θάλαμο βαφής

Ταυτόχρονα, κατά τη διαδικασία οικοδόμησης ενός τέτοιου συστήματος, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες αποχρώσεις του σχεδιασμού:

 • Η εισαγωγή αέρα εκτελείται στο επίπεδο της οροφής του κτιρίου, στο οποίο βρίσκεται το κιβώτιο βαφής. Έτσι θα μειώσουμε την περιεκτικότητα σε σκόνη στον παραπόταμο.
 • Ο αέρας τροφοδοσίας πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία 15 μοίρες ή μεγαλύτερη. Διαφορετικά, τα σωματίδια συμπύκνωσης υδρατμών θα εμφανιστούν στο θάλαμο βαφής.
 • Το βέλτιστο σχήμα της ροής του αέρα: από πάνω προς τα κάτω. Ως εκ τούτου, η μάσκα εξαερισμού του συστήματος τροφοδοσίας βρίσκεται κάτω από την οροφή, και το σύστημα εξάτμισης - τόσο στο επίπεδο του δαπέδου όσο και στη ζώνη των μεταφορών.
 • Ο αγωγός εξαγωγής είναι εφοδιασμένος με σύστημα λεπτού φιλτραρίσματος, το οποίο σχηματίζεται με βάση κασέτες με απορροφητικά υλικά (υλικά με υψηλή απορροφητική ικανότητα). Τέτοια φίλτρα απορροφούν ακόμη και αέρια
 • Στους αγωγούς τροφοδοσίας και εξαγωγής, τοποθετούνται οι κόμβοι ρύθμισης της χωρητικότητας του αγωγού, με τη βοήθεια των οποίων είναι δυνατόν να επηρεαστεί η αλλαγή της έντασης της ανταλλαγής αέρα στο σύστημα.
 • Όλος ο εξοπλισμός υπό πίεση που εξασφαλίζει την εισροή και εξαγωγή αέρα στον θάλαμο ψεκασμού θα πρέπει να τοποθετηθεί εκτός της περιοχής εργασίας. Δεδομένου ότι ακόμη και ο ανεμιστήρας, προστατευμένος από το σπινθήρισμα, μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη εύφλεκτων ατμών βαφής και βερνικιού.

Επιπλέον, εκτός από το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με μηχανική παρακίνηση των ροών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ακόμη επιλογή στη βάση του συστήματος εξαερισμού του θαλάμου βαφής: σύστημα εισαγωγής και εξάτμισης ενός μοτέρ. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο ο κλάδος παροχής αερισμού λειτουργεί με μηχανικό κίνητρο. Λοιπόν, η κουκούλα λειτουργεί με βάση τα φυσικά κίνητρα. Και η επιλογή των συστημάτων εξαερισμού στους θαλάμους βαφής αυτοκινήτων επηρεάζεται από τις παραμέτρους ανταλλαγής αέρα.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα στον θάλαμο ζωγραφικής αυτοκινήτων

Για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης τιμής εναλλαγής αέρα (P) στον θάλαμο ψεκασμού χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:

P = QxΔTx0.36

 • Q Είναι ο εσωτερικός όγκος του θαλάμου ψεκασμού (μήκος x ύψος x πλάτος),
 • α ΔT - είναι η διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα "πέρα από το σκάφος" και στο θάλαμο.
 • Χρησιμοποιώντας αυτές τις τιμές, λαμβάνουμε μια συγκεκριμένη τιμή του όγκου του αέρα που αντλείται μέσα στο θάλαμο για μία ώρα (m3 / h).

Βάσει αυτής της παραμέτρου, αποφασίζουμε για το σχεδιασμό του συστήματος, δίνοντας προτεραιότητα στο μηχανικό-φυσικό ή πλήρως μηχανικό σχέδιο κινήτρου ροής.

Αυτόνομος εξαερισμός σε θάλαμο ψεκασμού

Το σπιτικό σύστημα ανταλλαγής αέρα στο θάλαμο βαφής γκαράζ είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Πρώτον, υπολογίζεται η ανταλλαγή αέρα.
 • Στη συνέχεια, σύμφωνα με την υπολογισμένη ένταση, επιλέγεται η διατομή του αεραγωγού και η ταχύτητα του ανεμιστήρα στους αγωγούς εισαγωγής και εξαγωγής.
 • Μετά από αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε τον αέρα τροφοδοσίας. Για να γίνει αυτό, κόβουμε την τρύπα εισροής στη σοφίτα και σχηματίζουμε τον θόλο, τραβώντας την ταινία πολυαιθυλενίου από το κανάλι στην οροφή στους τοίχους. Στο τελικό στάδιο, εγκαταστήσαμε τον αγωγό αέρα και τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας, τοποθετώντας τον τελευταίο πίσω από τη σοφίτα.
 • Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσετε ένα αγωγό εξαγωγής. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κουκούλα της κοιλότητας επιθεώρησης ή να δημιουργήσετε ένα νέο κανάλι, σπάζοντας την τρύπα στον τοίχο του γκαράζ. Στη συνέχεια, από την πλευρά της πρόσοψης προς τον αγωγό εξαγωγής, εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας στο σαλιγκάρι, πράγμα που εξασφαλίζει την εξάτμιση των ατμών του υλικού βαφής και βερνικιού.

Όπως μπορείτε να δείτε: η κατασκευή του σπιτιού είναι παρόμοια με μια βιομηχανική έκδοση, χωρίς μπλοκ φιλτραρίσματος και έναν θερμαντήρα για θέρμανση αέρα.

Ως εκ τούτου, συνιστάται η εκτέλεση εργασιών ζωγραφικής σε σπιτική αίθουσα μόνο στην περίπτωση. Εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου.

Συσκευή εξαερισμού σε θάλαμο ψεκασμού

Ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού είναι σημαντικός για τις κατοικίες, αλλά στους χώρους παραγωγής γενικά διαδραματίζει έναν από τους κύριους ρόλους τους για τη δημιουργία του σωστού μικροκλίματος. Ένα φωτεινό παράδειγμα ενός δωματίου που δεν μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες του χωρίς αερισμό είναι ο θάλαμος ψεκασμού.

Πώς λειτουργεί ο θάλαμος βαφής

Για να κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι ο αερισμός του αυτοκινήτου για αυτοκίνητα, πρέπει να εξετάσετε την αρχή της εργασίας ενός τέτοιου καταστήματος. Δεδομένης της τεχνολογίας βαφής, τα κιβώτια στα οποία παράγονται είναι καθαροί, κλειστοί χώροι με ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα. Ένα από τα βασικά κριτήρια για την ποιοτική χρώση είναι η διατήρηση ενός δεδομένου καθεστώτος θερμοκρασίας-υγρασίας.

Οι διαδικασίες χρωματισμού και ξήρανσης υποθέτουν διαφορετικές θερμοκρασίες στο δωμάτιο. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία βαφής, το αυτοκίνητο τοποθετείται σε κουτί και περιλαμβάνει εξαερισμό για να μεγιστοποιήσετε την απομάκρυνση της σκόνης. Στη συνέχεια, συμπεριλάβετε την εισροή και αρχίστε τη ζωγραφική. Αυτή τη στιγμή, ο αέρας ορισμένης θερμοκρασίας και καθαρισμένος από όλες τις ακαθαρσίες εισέρχεται στο θάλαμο από πάνω, μέσω των αεραγωγών, και μέσα από ειδικές σχάρες "καλύπτει" το αυτοκίνητο.

Τα φίλτρα εξάτμισης αφαιρούν την προκύπτουσα βαφή χρώματος, κορεσμένα με διαλύτες, χρώματα, βερνίκια, μέσω του συστήματος φιλτραρίσματος στην ατμόσφαιρα. Στο πάτωμα, κάτω από το αυτοκίνητο, υπάρχουν φίλτρα πλέγματος που απορροφούν επίσης εν μέρει τα πτώματα βαριά σωματίδια χρωστικών υλικών.

Στο τέλος της χρώσης, ο θάλαμος εμφυσάται (περίπου 5-7 λεπτά) - καθαρίζεται πλήρως από τη βαφή και το βερνίκι. Η εισροή μεταβαίνει σε υψηλότερη θερμοκρασία και ο εξοπλισμός εξάτμισης τίθεται σε λειτουργία ανακύκλωσης. Δημιουργείται ένα μικροκλίμα, το οποίο απαιτείται από την τεχνολογία χρώσης με τα κατάλληλα χρώματα. Λειτουργώντας σε ορισμένες λειτουργίες, το σύστημα εξαερισμού στο θάλαμο ψεκασμού διατηρεί θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 85 ° C σε αυτή τη διαδικασία.

Σημαντικό! Προκειμένου να αποφευχθούν τα ρεύματα, "δίνες", "νεκρές ζώνες", που αντλούν αέρα από τους παρακείμενους χώρους, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί σωστά η χωρητικότητα του συστήματος. Η εσφαλμένη λειτουργία του εξαερισμού οδηγεί σε αποτελέσματα κακής ποιότητας.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού των κουτιών για ζωγραφική

Ο εξαερισμός των θαλάμων βαφής για βαφή αυτοκινήτων έχει ειδικά χαρακτηριστικά:

 • Σύμφωνα με την τεχνολογική διαδικασία, όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικά καθεστώτα θερμοκρασίας, είναι απαραίτητη η ρύθμιση της έντασης των ροών αέρα και της θερμοκρασίας τους.
 • Για μικρά δωμάτια, επιτρέπεται αερισμός με μηχανικά κίνητρα και εξαερισμό με φυσικό ρεύμα. Για το υπόλοιπο, ολόκληρο το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο.
 • Συνιστάται η χρήση ενός μη-μονοσυστήματος (όλος ο εξοπλισμός είναι ενσωματωμένος σε ένα σύστημα), αλλά μια εγκατάσταση (παρουσία ξεχωριστών συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής).
 • Η εισροή πρέπει να είναι 1/3 ισχυρότερη από την κουκούλα. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί ότι μια ισχυρότερη κουκούλα δεν αντλεί αέρα, σκόνη, υγρασία από άλλους χώρους.
 • Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι τουλάχιστον 40 φορές την ώρα. Ανάλογα με το μέγεθος του αυτοκινήτου, αυξάνεται σε 100. Αυτός ο δείκτης της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και την ποιότητα των βαμμένων επιφανειών.
 • Πολλοί ιδιοκτήτες θαλάμων ψεκασμού χρησιμοποιούν το πάτωμα ως επιπλέον κουκούλα.
 • Βασικά η θέση των αγωγών: η εισροή φρέσκου, θερμού αέρα πραγματοποιείται μέσα από τις οπές από την κορυφή προς τα κάτω και η έξοδος του μολυσμένου είναι από κάτω (από τον θάλαμο) και πάνω (προς την οροφή).

Λειτουργίες εξαερισμού σε κουτιά για βαφή αυτοκινήτων

Ο χώρος βαφής αερισμού Pribochnaya για αυτοκίνητα απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή. Πριν από τον αέρα από το δρόμο, σφιγμένο από τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας, εισέρχεται στο θάλαμο βαφής, περνάει τρία στοιχεία φίλτρου.

 1. Ο πρώτος, τραχύς καθαρισμός, βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον ανεμιστήρα, εξαλείφει τις μάζες αέρα από σκόνη, βαριά σωματίδια.
 2. Ο δεύτερος (μετά τον καθαρισμό) βρίσκεται πίσω από τον εξοπλισμό θέρμανσης.
 3. Ο τρίτος (λεπτός καθαρισμός) - καθαρίζει τελικά τον αέρα και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον αγωγό αέρα του θαλάμου βαφής.

Σημαντικό! Η θέση των φίλτρων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται εύκολα - να αντικαθίστανται σε περίπτωση μόλυνσης. Τα στοιχεία φιλτραρίσματος σκόνης "φιλτραρισμένα" επηρεάζουν την ταχύτητα της κίνησης του αέρα και, κατά συνέπεια, την ποιότητα των αυτοκινήτων βαφής.

Η παρουσία του εξοπλισμού θέρμανσης σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία της ροής του αέρα από 30 σε 85 ° C και πάνω. Οι αγωγοί εξαερισμού που βρίσκονται στην οροφή έχουν ανοίγματα μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται σε ένα θάλαμο ψεκασμού με ένα ορισμένο ρυθμό.

Ανεμιστήρας καυσαερίων με ρυθμιζόμενη ταχύτητα του κινητήρα, τοποθετημένο στο κάτω μέρος του τοίχου. Έτσι, κατά τη διαδικασία χρώσης και καθαρισμού του κιβωτίου, λειτουργεί με πλήρη ισχύ. Κατά τη διάρκεια της ξήρανσης, η μονάδα λειτουργεί σε κατάσταση ανακύκλωσης, επομένως η πρόσληψη αέρα είναι μερική - μόνο 10%.

Για την ποιοτική εκτροπή του αέρα που είναι κορεσμένη με επιβλαβείς ουσίες και ομίχλη ψεκασμού, είναι εξοπλισμένα με ειδικές τάφρους στο πάτωμα, μεταλλικές σχάρες τοποθετούνται στην κορυφή. Οι θάλαμοι εξάτμισης στον εξαερισμό που βρίσκεται στο πάτωμα, κάτω από το βαμμένο αυτοκίνητο, εξοικονομούν χρώμα. Αυτό οφείλεται στην "ανάσυρση" μολυσμένου αέρα ταυτόχρονα με τα σωματίδια χρωματισμού που βρίσκονται στην επιφάνεια πριν από την εκχύλιση. Όλος ο αέρας εξαγωγής πρέπει κατ 'ανάγκη να περάσει από το σύστημα φιλτραρίσματος πριν αφαιρεθεί στην ατμόσφαιρα.

Υπολογισμός του εξαερισμού του θαλάμου ψεκασμού

Το σημαντικό στάδιο της συσκευής αερισμού στο θάλαμο βαφής είναι ο υπολογισμός του. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο επιβλαβές, σύμφωνα με τον τεχνολογικό σκοπό του, δωμάτιο, θα πρέπει να έχει πολλαπλές ανταλλαγή αέρα. Ο υπολογισμός του πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο:

Ρ = (t1-t2) xVx0,36, m3 / h,

όπου t1-t2 είναι η διαφορά θερμοκρασίας στο δρόμο και στην αίθουσα του θαλάμου βαφής,

V είναι ο όγκος του δωματίου, m3,

Για παράδειγμα, ας πάρουμε ένα δωμάτιο με τις ακόλουθες διαστάσεις: μήκος - 6,5 μ., Πλάτος - 5,0 μ., Ύψος - 3,5 μ. Επειδή βασικά το χρώμα των αυτοκινήτων συμβαίνει στη ζεστή εποχή, η μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας είναι περίπου 13 Γ. Αντικαθιστώντας όλες τις τιμές στον τύπο, παίρνουμε:

Το εκτιμώμενο μέγεθος δείχνει πόσο αέρα πρέπει να αντλείται μέσα στο κουτί σε 1 ώρα. Είναι σαφές ότι για αυτό το παράδειγμα, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο θάλαμος με εξαερισμό με μηχανικό κίνητρο. Επιπλέον, για ένα τέτοιο επαρκώς μεγάλο δωμάτιο, απαιτείται η τοποθέτηση επιπλέον κουκούλας με τη μορφή δαπέδου πλέγματος.

Εξαερισμός στον θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας: το διάγραμμα συσκευής

 • Η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται.
 • Με βάση τον υπολογισμό, επιλέγεται ένας αγωγός ορισμένης διατομής. Βασικά χρησιμοποιούνται κουτιά από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Συνδέσεις - με φλάντζα, το υλικό της παραγωγής συνδετήρα πρέπει να ταιριάζει με το υλικό του αγωγού.
 • Συνεπώς, οι παράμετροι σχεδιασμού της εναλλαγής αέρα επιλέγονται από τον εξοπλισμό εξαερισμού, τα φίλτρα, τον θερμαντήρα αέρα.
 • Στο πάτωμα θραύεται το βάθος των αυλακώσεων 150-200 mm, στο οποίο ο αγωγός εξαγωγής είναι σχεδιασμένος και σφραγίζεται απαραιτήτως. Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από διάτρητο μέταλλο. Μπορείτε να κάνετε απλά μια συγκολλημένη κατασκευή από ράβδους και γωνίες ενίσχυσης.

Η εγκατάσταση εξαερισμού στον θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας είναι εφικτή, αν συμμορφώνεστε με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις, κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς. Τα πολύπλοκα μεταλλικά στοιχεία μπορούν να παραγγελθούν, ανεξάρτητα από την τοποθέτησή τους.

Σημαντικό! Ο απορροφητήρας είναι τοποθετημένος στην οροφή. Θυμηθείτε ότι από το θάλαμο βαφής, τα σωματίδια χρωματισμού αφαιρούνται, οπότε παρέχετε ένα συγκεκριμένο "συλλέκτη" για να τους αποτρέψετε από το να πέσουν στο χώρο στάθμευσης όπου οι πελάτες σας παρκάρονται τα αυτοκίνητά τους.

Συστάσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού στον θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια τους

Η ζωγραφική υψηλής ποιότητας είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί συμμόρφωση με ορισμένες υποχρεωτικές τεχνικές απαιτήσεις. Για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων και την κάλυψη των τεχνολογικών απαιτήσεων, είναι εξοπλισμένα ειδικά δωμάτια - θάλαμοι βαφής, βαφεία, γκαράζ κλπ.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία του θαλάμου ψεκασμού είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού αερισμού

Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού εξαερισμού. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για το θέμα της διευθέτησης της ανταλλαγής αέρα του θαλάμου ψεκασμού με τα χέρια τους. Τι πρέπει να ψάξω αν χρειάζομαι αερισμό στο εργαστήριο βαφής;

Γενικές πληροφορίες

Ο θάλαμος βαφής είναι ένας ειδικός χώρος, ο οποίος προορίζεται για υψηλής ποιότητας βαφή διαφόρων επιφανειών. Πρώτα απ 'όλα, τα αντικείμενα αυτά χρησιμοποιούνται για βαφή σε μεταλλικές επιφάνειες.

Παρέχεται υψηλό επίπεδο με ψεκασμό των μικροσκοπικών σωματιδίων μελάνης με το διαλύτη. Μια ιδιόρρυθμη "ομίχλη" διευθετείται ομοιόμορφα πάνω στην μεταλλική επιφάνεια, παρέχοντας το απαραίτητο αποτέλεσμα.

Χώροι εξοπλισμένοι με εξοπλισμό αμμοβολής συνδέονται άρρηκτα με τα καταστήματα. Η αμμοβολή χρησιμεύει για την απομάκρυνση της βρωμιάς, της διάβρωσης και των παλαιών επικαλύψεων. Διάφορα λειαντικά υλικά χρησιμοποιούνται για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις επιβάλλονται στη διάταξη θαλάμων ψεκασμού. Η παρουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού είναι μία από αυτές τις συνθήκες.

Γιατί χρειαζόμαστε ανταλλαγή αέρα στο εργαστήριο βαφής;

 1. Εξασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων.
 2. Δημιουργία ευνοϊκών τεχνολογικών συνθηκών.
 3. Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας.

Ο εξαερισμός στα βαφεία εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

 • απομάκρυνση των αερίων αποβλήτων, με υψηλή συγκέντρωση επιβλαβών στοιχείων ·
 • συνεχής παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο με βέλτιστες παραμέτρους καθαριότητας, θερμοκρασίας, υγρασίας,
 • την ανακυκλοφορία του αέρα, δηλαδή την επεξεργασία αποβλήτων και την επαναλαμβανόμενη χρήση τους μετά από ανάμειξη με φρέσκο ​​οξυγόνο.

Ο αερισμός του θαλάμου βαφής μπορεί να είναι τριών τύπων:

 1. Προμήθεια και εξάτμιση.
 2. Μονοκινητήρας.
 3. Δύο κινητήρες.

Ο αερισμός στο έδαφος του θαλάμου βαφής μπορεί να είναι τριών τύπων: είσοδος-εξάτμιση, μονοκινητήριο και διπλός κινητήρας

Απαιτήσεις και υπολογισμός

Οι θάλαμοι ψεκασμού πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, με πρόσθετη διάταξη της κουκούλας στο επάνω μέρος του δωματίου. Η κάτω έξοδος αέρα είναι εξοπλισμένη με ανύψωση της σχάρας 15-20 cm πάνω από το επίπεδο του ισογείου. Στον χώρο αυτό τοποθετούνται αεραγωγοί με φίλτρα.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα στο θάλαμο βαφής πρέπει να είναι εφοδιασμένο με σύστημα φιλτραρίσματος τόσο στις τροφοδοτικές όσο και στις εξάτμισης. Με τη βοήθειά του αφαιρείται η σκόνη από τις εισερχόμενες μάζες. Στην έξοδο, τα σωματίδια χρωματισμού αφαιρούνται από τα καυσαέρια, με τη βοήθεια ειδικών συσκευών συλλογής χρωμάτων.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ακριβής υπολογισμός του ρυθμού ανανέωσης του αέρα στο δωμάτιο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

 1. Η υπερβολική ροή αέρα μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της τεχνολογίας βαφής.
 2. Ο χαμηλός ρυθμός προσφοράς φρέσκου οξυγόνου θα οδηγήσει σε χαμηλή απόδοση αερισμού και αφαίρεση σωματιδίων διεργασίας. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται υψηλό επίπεδο κινδύνου για τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο.

Ο σχεδιασμός του θαλάμου ψεκασμού και του συστήματος εξαερισμού του επηρεάζονται σημαντικά από τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των αντικειμένων που καλύπτονται με βαφή στο δωμάτιο.

Εδώ η πολλαπλότητα είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος προσδιορίζεται με ακρίβεια κατά τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα κατά την επεξεργασία αντικειμένων με μικρή επιφάνεια πρέπει να είναι πενταπλή. Δηλαδή, τόσες φορές πρέπει να ενημερώνεται ο αέρας ανά μονάδα χρόνου.

Στις εγκαταστάσεις που προορίζονται για την επεξεργασία αυτοκινήτων, η πολλαπλότητα αυξάνεται κατά 50-100 φορές. Με βάση τις παραμέτρους πολλαπλότητας, δεν είναι αποδοτικό να χρωματίζουμε σε μικρούς θαλάμους σε οχήματα εξοπλισμένα για βαφή οχημάτων.

Ο τυποποιημένος θάλαμος έχει χωρητικότητα 15 χιλιάδων έως 30 χιλιάδων κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα. Ο όγκος αυτός δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και τήρηση των τεχνολογικών απαιτήσεων.

Ο τυπικός θάλαμος ψεκασμού έχει χωρητικότητα 15 χιλιάδων έως 30 χιλιάδων κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα

 • μήκος - 7 μέτρα.
 • πλάτος - 4 μέτρα.
 • ύψος - 3 μέτρα.

Ο όγκος του δωματίου προσδιορίζεται πολλαπλασιάζοντας τις παραμέτρους μήκους, πλάτους και ύψους. Ο όγκος μας είναι 84 κυβικά μέτρα. Το κατάστημα χρησιμοποιείται για τη βαφή αυτοκινήτων, η πολλαπλότητα του είναι 90. Υπολογίζουμε την παραγωγικότητα. 84 πολλαπλασιασμένο επί 90. Αποδεικνύεται διαπερατότητα αέρα 7,560 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Ο δείκτης είναι ανεπαρκής και απαιτεί αύξηση περίπου κατά το ήμισυ. Δηλαδή, πρέπει να αυξήσετε την ικανότητα του εξοπλισμού ή το μέγεθος του δωματίου.

Για να υπολογίσετε τις παραμέτρους του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής, πρέπει να λάβετε υπόψη τις παραμέτρους πίεσης και απόδοσης του εξοπλισμού. Η πίεση είναι σε άμεση αναλογία με την περιοχή των φίλτρων. Όσο περισσότερα φίλτρα "στην είσοδο" και "εξόδου", τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση.

Συσκευή και κύκλωμα

Ο σχεδιασμός και η διάταξη του εξαερισμού εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος και τα χαρακτηριστικά του. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα ενός μοτέρ σημαίνει την ανώτερη αναγκαστική παροχή αέρα, λόγω της οποίας η ομίχλη αποκαθίσταται με τη βαφή προς τα εξαρτήματα εξαγωγής.

Με σύστημα διπλού κινητήρα, τοποθετείται ένας επιπλέον κινητήρας. Ενισχύει την εξάτμιση των καυσαερίων πέρα ​​από το χώρο εργασίας του θαλάμου. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος ανταλλαγής αέρα, αλλά ο εξοπλισμός του είναι οικονομικά εφικτός μόνο στην περίπτωση υψηλού φόρτου εργασίας, δηλαδή όταν η βαφή εκτελείται συνεχώς.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής υπολογίζεται με τη δυνατότητα λειτουργίας σε τρεις τρόπους:

 1. Υψηλή ροή αέρα εισαγωγής και εξαγωγής με αμφίδρομη διήθηση.
 2. Δημιουργία ειδικών συνθηκών για τη ζωγραφική (καθεστώς θερμοκρασίας 30 βαθμών).
 3. Δημιουργία ειδικών συνθηκών για την ξήρανση (παρέχεται καθαρός αέρας, φέρεται σε θερμοκρασία 60 μοίρες).

Ο εξαερισμός στο γκαράζ για βαφή ή βαφή στη συσκευή του έχει τα ακόλουθα δομικά στοιχεία:

 1. Ανεμιστήρες.
 2. Στοιχεία θέρμανσης (θερμαντήρες).
 3. Φίλτρα συλλογής σκόνης στη γραμμή τροφοδοσίας.
 4. Φίλτρα απομάκρυνσης σκόνης και συλλογής σκόνης στη γραμμή εξαγωγής.
 5. Σκάλες και τρύπες στο πάτωμα, καλυμμένες με πλέγματα.

Το σχέδιο αερισμού του θαλάμου βαφής στο γκαράζ

Κατά τη διεξαγωγή εργασιών ζωγραφικής, σημαντικό επίπεδο τεχνολογικής πίεσης είναι ένα ορισμένο επίπεδο πίεσης. Τα απαραίτητα αποτελέσματα παρέχονται με την εγκατάσταση στους ανεμιστήρες εισροής και εξαγωγής με ρυθμιζόμενη ισχύ.

Εάν απαιτείται αυξημένη πίεση, η συσκευή εισόδου ενεργοποιείται σε υψηλότερη ισχύ. Εάν χρειάζεστε απαλλαγμένο αέρα, ο ανεμιστήρας "στην έξοδο" μεταβαίνει σε λειτουργία υψηλότερης ισχύος.

Κατά τον σχεδιασμό και τον υπολογισμό είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο σχηματισμός «νεκρών ζωνών», όπου οι μάζες του αέρα μπορούν να σταματούν και να συγκεντρωθούν σε μια μολυσμένη μορφή. Ένας άλλος σημαντικός δείκτης απόδοσης είναι η στεγανότητα.

Το βασικό εποικοδομητικό στοιχείο του βαφείου, το οποίο επηρεάζει τον υπολογισμό, είναι το πάτωμα. Αυτή είναι η βάση της κουκούλας για τον θάλαμο ψεκασμού. Ο εξαγόμενος αέρας εξάγεται μέσω ειδικών τεχνολογικών οπών στο κάλυμμα δαπέδου. Η διαμόρφωση, η θέση και ο αριθμός των τρυπών αυτών καθορίζει την αποτελεσματικότητα.

Εκτός από τις οπές για αφαίρεση αέρα υψηλής ποιότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αρχή της ανύψωσης του δαπέδου. Λόγω αυτής της διαδικασίας, σχηματίζεται χώρος γύρω από τις άκρες των πλακών δαπέδου, όπου είναι τοποθετημένες οι συσκευές εξαγωγής και φιλτραρίσματος.

Οδηγίες σχετικά με τον εξοπλισμό

Μπορεί ο αερισμός στον θάλαμο ψεκασμού να είναι εξοπλισμένος με τα χέρια του; Η τοποθέτηση του συστήματος για τον θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ συνιστάται να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες, καθώς αυτό είναι ένα δύσκολο και χρονοβόρο έργο.

Αλλά με μια μεγάλη επιθυμία και την παρουσία όλων των απαραίτητων, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα με τα χέρια σας. Εννοείται ότι ο τυπικός εξαερισμός του γκαράζ για τον θάλαμο ψεκασμού δεν είναι κατάλληλος.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα στην περιοχή χρωμάτων με τεχνολογία ανάκτησης θερμότητας

Οι εργασίες για την προσαρμογή του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιούνται μετά από εργασίες για την επένδυση του εσωτερικού χώρου και τη σύνδεση του ηλεκτρισμού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κατά το σχεδιασμό, η διαμόρφωση θα πρέπει αρχικά να αναλάβει τη δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Γενικές οδηγίες για την τοποθέτηση του εξαερισμού του εργαστηρίου βαφής:

 1. Οι εργασίες ξεκινούν από το δάπεδο όπου είναι εγκατεστημένα τα στοιχεία εξαγωγής με συστήματα φίλτρων.
 2. Κάτω από την οροφή είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα εισαγωγής και θέρμανσης του αέρα. Παρέχονται φίλτρα, ανεμιστήρες και άλλος εξοπλισμός. Ως στοιχεία θέρμανσης συνιστάται να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρα μαλλιών. Για την επίλυση προβλημάτων θέρμανσης στον μεσαίο θάλαμο, αρκούν 5-8 τόνοι. Το Δέκα είναι ένα σύστημα αγώγιμων στοιχείων τοποθετημένο σε μεταλλικούς σωλήνες μαζί με ένα μονωτικό υλικό.
 3. Τοποθετημένοι σωλήνες, μέσω των οποίων οι μάζες του αέρα τροφοδοτούνται απευθείας σε ολόκληρο τον χώρο του δωματίου.

Ένας σημαντικός παράγοντας, που ρυθμίζεται από το ειδικό SNIP, είναι η παροχή απαιτήσεων ασφαλείας στο θάλαμο βαφής. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι απαραίτητο να διεξαχθούν:

 • επεξεργασία ειδικών μέσων για τις επιφάνειες εργασίας για τη δημιουργία προστασίας από την απειλή έκρηξης ή πυρκαγιάς ·
 • τη συνεχή παρακολούθηση της περιεκτικότητας και της συγκέντρωσης των προσμείξεων με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού μέτρησης,
 • αυξημένη ανταλλαγή αέρα σε περιοχές με τη μέγιστη ρύπανση και συγκεντρώσεις απαερίων.

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των οικοδομικών κωδίκων και των κανονισμών στον τομέα του εξοπλισμού εξαερισμού στους θαλάμους βαφής σας επιτρέπει να οργανώνετε την εργασία σας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

§ 51. Αεροθάλαμοι

Σε περιπτώσεις όπου το εσωτερικό του κτιρίου συστημάτων εξοπλισμού εξαερισμού, της προσφοράς και της εξάτμισης δημιουργούν θόρυβο κατά την εργασία πάνω επιτρεπτή για συντήρηση εγκαταστάσεων ή όταν οι συνθήκες της διαδικασίας δεν επιτρέπουν σε σας για να το τοποθετήσετε στο δωμάτιο, ο εξοπλισμός τοποθετείται σε απομονωμένες περιοχές, που ονομάζονται θαλάμους εξαερισμού. Οι θάλαμοι εξαερισμού πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις έκρηξης, φωτιάς, εκρηκτικής και πυρασφάλειας που επιβάλλονται στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν.

Οι θάλαμοι εξαερισμού είναι κατασκευασμένοι από άκαυστα υλικά για κτίρια I και II κατηγορίας πυραντίστασης και από μη εύφλεκτα υλικά για κτίρια άλλων βαθμών αντοχής στη φωτιά.

Οι χώροι που προορίζονται για την εγκατάσταση θαλάμων εξαερισμού πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα επισκευής, εγκατάστασης και παρακολούθησης της λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού και να διαθέτουν έξοδο προς τα έξω, σε σκάλες, διάδρομους και χώρους συντήρησης.

Οι θάλαμοι εξατμίσεως αερισμού των κατηγοριών Α, Β και Ε πρέπει να έχουν φυσική ή μηχανική εξαγωγή και εισροή (μόνο) και οι θάλαμοι εφοδιασμού πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μία μόνο εισροή με δύο ανταλλαγές αέρα.

Σχέδιο για την κάμερα shdmoglenchenie

Το Σχ. Χ.12. Αίθουσα εισροής που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου

1- κουτί τροφοδοσίας. 2-διακόπτη δονήσεων. 3- τη βάση του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα, 4- Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. 5 - εύκαμπτο ένθετο. 6ο - τον θερμαντήρα. 7-φίλτρο. 8ο - μονάδα κίνησης για έλεγχο βαλβίδων, 9ο - βαλβίδα λήψης. 10 - παντζούρια · // - βαλβίδα ανακυκλοφορίας · 12η - ένα άνοιγμα επανακυκλοφορίας με μια σχάρα, 13ο - Υλικό απορρόφησης του ήχου. 14 - κουτί παρεμβολής θορύβου · 15η - κουτί ανακύκλωσης · 16 - Βαλβίδα παράκαμψης στον θερμαντήρα. 17ο - εκκολαπτήριο επιθεώρησης

Οι θάλαμοι εξαερισμού που εξυπηρετούν δωμάτια με παραγωγή κατηγοριών Α, Β και Ε δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Τροφοδοτικά. Σε δημόσια κτίρια πνέει τα συστήματα φυσικού αερισμού θαλάμου τοποθετούνται στο υπόγειο, ενώ η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής - σοφίτες ή σε τεχνικά ορόφους, καθώς και σε ειδικούς χώρους για δάπεδα και υπόγεια. Σχήμα: Χ.12 δείχνει ένα θάλαμο τροφοδοσίας που βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός δημόσιου κτιρίου (κινηματογράφος). Έξω αέρας εισέρχεται μέσω της σχάρας, διέρχεται μέσω της βαλβίδας λήψεως και του φίλτρου, θερμαίνεται στον θερμαντήρα αέρα και ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται στο σύστημα εισροής, διαβιβασθέντα προηγουμένως εφοδιασμού σιγαστήρα και του αγωγού διανομής. Μέσω ανακυκλοφορία της οπής αέρα της αίθουσας για αγωγό ανακυκλοφορίας ρέει μέσα στο θάλαμο εισροής όπου αναμιγνύεται με τον εξωτερικό αέρα.

Στο Σχ. Το Χ.13 δείχνει τον θάλαμο εισόδου που βρίσκεται στο υπόγειο. Κινητά φίλτρα λαδιού εγκαθίστανται στο θάλαμο για τον καθαρισμό του εξωτερικού αέρα.

Η εισαγωγή εξωτερικού αέρα για τον αερισμό σε βιομηχανικά κτίρια μπορεί να γίνει μέσω των αξόνων τροφοδοσίας πάνω από την οροφή του κτιρίου.

Στο Σχ. Το Χ.14 δείχνει ένα θάλαμο τροφοδοσίας με μία είσοδο εξωτερικού αέρα μέσω ενός ανοίγματος στον τοίχο του καταστήματος.

Στο Σχ. Το Χ.15 δείχνει τον θάλαμο τροφοδοσίας, ο οποίος αποτελείται από ξεχωριστά τμήματα. Ανάλογα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις για επεξεργασία αέρα, ο θάλαμος μπορεί να κατασκευαστεί με ένα πλήρες σύνολο τμημάτων

Το Σχ. Χ.13. Ο θάλαμος τροφοδοσίας, που βρίσκεται στο υπόγειο

150 G. Kh. Αρχές και σχεδιαστικές λύσεις για τον εξαερισμό

/ - είσοδος αέρα. 2 - μονωμένη βαλβίδα. 3 - το φίλτρο λαδιού, 4 - θερμαντήρες αέρα; 5 - ο ανεμιστήρας. 6ο- Εύκαμπτο ένθετο.

Το Σχ. Χ.14. Ο θάλαμος εισόδου βρίσκεται στην περιοχή

1 - μονωμένη βαλβίδα. 2 - βαλβίδα παράκαμψης. 3 - εύκαμπτο ένθετο: 4 - centro

Ένας ανεμιστήρας που τρέχει? 5 - τον ηλεκτροκινητήρα. 6- μια θερμάστρα? 7-διαχύτη

Εικόνα X 15 Ο θάλαμος εφοδιασμού αποτελείται από ξεχωριστά τμήματα

Χώρος αερισμού

Διάγραμμα του εξοπλισμού εξαερισμού στον θάλαμο εξαερισμού

Σύνθεση: Το σχέδιο

Λογισμικό: COMPASS-3D

Το αρχείο δεν υποστηρίζεται. Δεν είναι δυνατή η ανάγνωση αρχείου αρχείου.

Συντάκτης: admin

Ημερομηνία: 2008-10-04

Προβολές: 6,556

Περισσότερα σχέδια και έργα σχετικά με αυτό το θέμα:

Λογισμικό: COMPASS-3D 12

Σύνθεση: Διάχυτης διάταξης, διάγραμμα εγκατάστασης της μονάδας αερισμού, Προδιαγραφή, τσάι και φίλτρο.

Λογισμικό: AutoCAD 2004

Σύνθεση: τομές 2ο και 3ο όροφο (μηχάνημα ξεφλουδίσματος P3-LMC-6 - 2 μονάδες? Trier Α9-UGC-6 - 3 μονάδες? Μηχάνημα ξεφλουδίσματος Ρ3-BGO-8 - 2 μονάδες,?), Χωρίς κλίμακα επίπεδες κύκλωμα διάγραμμα συνδεσμολογίας, τραπέζι απώλειες πίεσης, PP

ΚΑΜΠΕΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

Σε περιπτώσεις όπου το εσωτερικό του κτιρίου συστημάτων εξοπλισμού εξαερισμού, της προσφοράς και της εξάτμισης δημιουργούν θόρυβο κατά την εργασία πάνω επιτρεπτή για συντήρηση εγκαταστάσεων ή όταν οι συνθήκες της διαδικασίας δεν επιτρέπουν σε σας για να το τοποθετήσετε στο δωμάτιο, ο εξοπλισμός τοποθετείται σε απομονωμένες περιοχές, που ονομάζονται θαλάμους εξαερισμού. Οι θάλαμοι εξαερισμού πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις έκρηξης, πυρκαγιάς, έκρηξης και πυρασφάλειας που επιβάλλονται στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν.

Οι θάλαμοι εξαερισμού είναι κατασκευασμένοι από άκαυστα υλικά για κτίρια I και II κατηγορίας πυραντίστασης και από μη εύφλεκτα υλικά για κτίρια άλλων βαθμών αντοχής στη φωτιά.

Οι χώροι που προορίζονται για την εγκατάσταση θαλάμων εξαερισμού πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα επισκευής, εγκατάστασης και παρακολούθησης της λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού και να διαθέτουν έξοδο προς τα έξω, σε σκάλες, διάδρομους και χώρους συντήρησης.

Οι θάλαμοι εξατμίσεως αερισμού των κατηγοριών Α, Β και Ε πρέπει να έχουν φυσική ή μηχανική εξαγωγή και εισροή (μόνο) και οι θάλαμοι εφοδιασμού πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μία μόνο εισροή με δύο ανταλλαγές αέρα.

Το Σχ. Χ.12. Αίθουσα εισροής που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου

Σχέδιο για την ηχομόνωση του σκάφους

1 - κιβώτιο τροφοδοσίας. 2 - απομονωτής κραδασμών. 3 - η βάση του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα. 4 - φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. 5 - εύκαμπτο ένθετο. 6 - τον θερμαντήρα? 7 - το φίλτρο. Ενεργοποιητής 8-μπλοκ για έλεγχο βαλβίδων. 9 - μία βαλβίδα λήψης. 10 - παντζούρια πλέγματος. 11 - Βαλβίδα ανακύκλωσης..2 - άνοιγμα ανακύκλωσης με σχάρα. 13 - Υλικό απορρόφησης του ήχου. 14 - κουτί παρεμβολής θορύβου. 15 - κιβώτιο ανακύκλωσης. 16 - βαλβίδα παράκαμψης στον θερμαντήρα. 17 - εκκολαπτήριο επιθεώρησης

Οι θάλαμοι εξαερισμού που εξυπηρετούν δωμάτια με παραγωγή κατηγοριών Α, Β και Ε δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Τροφοδοτικά. Σε δημόσια κτίρια πνέει τα συστήματα φυσικού αερισμού θαλάμου τοποθετούνται στο υπόγειο, ενώ η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής - σοφίτες ή σε τεχνικά ορόφους, καθώς και σε ειδικούς χώρους για δάπεδα και υπόγεια. Το σχήμα / X.12 δείχνει τον θάλαμο εισόδου που βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός δημόσιου κτηρίου (κινηματογράφος). Έξω αέρας εισέρχεται μέσω της σχάρας, διέρχεται μέσω της βαλβίδας λήψεως και του φίλτρου, θερμαίνεται στον θερμαντήρα αέρα και ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται στο σύστημα εισροής, διαβιβασθέντα προηγουμένως εφοδιασμού σιγαστήρα και του αγωγού διανομής. Μέσω ανακυκλοφορία της οπής αέρα της αίθουσας για αγωγό ανακυκλοφορίας ρέει μέσα στο θάλαμο εισροής όπου αναμιγνύεται με τον εξωτερικό αέρα.

Στο Σχ. Το Χ.13 δείχνει τον θάλαμο εισόδου που βρίσκεται στο υπόγειο. Κινητά φίλτρα λαδιού εγκαθίστανται στο θάλαμο για τον καθαρισμό του εξωτερικού αέρα.

Η εισαγωγή εξωτερικού αέρα για τον αερισμό σε βιομηχανικά κτίρια μπορεί να γίνει μέσω των αξόνων τροφοδοσίας πάνω από την οροφή του κτιρίου.

Στο Σχ. Το Χ.14 δείχνει ένα θάλαμο τροφοδοσίας με μία είσοδο εξωτερικού αέρα μέσω ενός ανοίγματος στον τοίχο του καταστήματος.

Στο Σχ. Το Χ.15 δείχνει τον θάλαμο τροφοδοσίας, ο οποίος αποτελείται από ξεχωριστά τμήματα. Ανάλογα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις για επεξεργασία αέρα, ο θάλαμος μπορεί να κατασκευαστεί με ένα πλήρες σύνολο τμημάτων

Αρχή λειτουργίας και κανόνες υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού του κιβωτίου

Ο θάλαμος για τη βαφή μέταλλο, ξύλο, πλαστικό είναι μια περίπλοκη μηχανική δομή. Θα πρέπει να διατηρείται αποδεκτή για την εκτέλεση έργων σε υψηλό επίπεδο μικροκλίματος. Τα ζεύγη χρωμάτων και διαλύτη είναι εκρηκτικά και επίσης επηρεάζουν αρνητικά το ανθρώπινο σώμα και το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, ο υπολογισμός του εξαερισμού του θαλάμου βαφής δεν είναι τυπικό αλλά αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική λειτουργία ολόκληρου του έργου. Ανοίξτε τα παράθυρα και "καιρού" τα ζεύγη είναι αδύνατο. Αυτό θα συνεπάγεται σημαντικά πρόστιμα, και με επανειλημμένες παραβιάσεις - το κλείσιμο της επιχείρησης.

Λειτουργία του θαλάμου ψεκασμού

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο δωμάτιο στο οποίο εκτελούνται δύο είδη εργασιών:

 • βαφή σε μεταλλικές, ξύλινες και πλαστικές επιφάνειες. Η ιδιαιτερότητα της διαδικασίας συνδέεται με την απελευθέρωση λεπτόκοκκου σκόνης από χρώματα και διαλύτες. Δεν εγκαθίσταται, αλλά παραμένει σε κατάσταση αναστολής. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του χρώματος, αυξάνει την πιθανότητα αυθόρμητης καύσης και έκρηξης, επηρεάζει αρνητικά την τοπική περιβαλλοντική κατάσταση γύρω από την επιχείρηση. Ως εκ τούτου, ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με σύστημα εξαερισμού και φιλτραρίσματος αέρα.
 • Καθαρισμός μεταλλικών επιφανειών με αμμοβολή. Ο θάλαμος βαφής αποτελείται από τουλάχιστον δύο δωμάτια: το πρώτο για τη ζωγραφική, το δεύτερο για την προετοιμασία της βαμμένης επιφάνειας. Η αμμοβολή πραγματοποιείται με λεπτώς διασκορπισμένα αποξεστικά υλικά, για παράδειγμα άμμο από ποτάμι. Ένα αιώρημα λειαντικού υλικού, μικρά μεταλλικά σωματίδια και σκουριά υπάρχουν συνεχώς στον αέρα. Πρέπει να φιλτραριστούν και να τροφοδοτηθούν στο δωμάτιο με καθαρό αέρα. Για το σκοπό αυτό, είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με φίλτρα.

Το σχέδιο του κουτιού για τη ζωγραφική αποτελείται από τέσσερις κύκλους, για κάθε ένα από τα οποία είναι απαραίτητο να σχεδιάζονται ειδικές συνθήκες εξαερισμού:

 1. Εφαρμογή στρώματος χρώματος.
 2. Καθαρίστε με κρύο αέρα.
 3. Ξήρανση σε θερμοκρασία + 60-80 0 C.
 4. Ψύξη.

Απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού

Βάσει των τεσσάρων κύκλων της ροής εργασίας κατά την εκτέλεση των εργασιών βαφής, βρίσκοντας τους ανθρώπους στο χώρο, καθώς και το υψηλό ποσοστό εκρηκτικό μείγμα χρωμάτων και διαλυτών, εξαερισμού θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις:

 • Εξασφαλίστε την απόλυτη ασφάλεια των ανθρώπων στο δωμάτιο.
 • να αποτρέπεται η συσσώρευση στον αέρα της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης (MPC) εκρηκτικών ουσιών και χημικών ενώσεων,
 • ψύξης και θέρμανσης των εισερχόμενων ρευμάτων αέρα στη θερμοκρασία που απαιτείται για κάθε κύκλο επεξεργασίας.
 • φιλτράρετε τη σκόνη, το χρώμα, τις λειαντικές ουσίες.

Τύποι εξαερισμού για το κιβώτιο χρωμάτων

Για τον θάλαμο ψεκασμού συνιστάται να χρησιμοποιείτε το σύστημα εξαερισμού με φυσικό και τεχνητό κίνητρο:

 • μονοκινητήριο. Οι βαλβίδες παροχής εξωτερικού αέρα βρίσκονται κάτω από τη στέγη. Η αφαίρεση των χρησιμοποιημένων αέριων μαζών πραγματοποιείται φυσικά μέσα από οπές στο δάπεδο.
 • δύο κινητήρων. Οι ανεμιστήρες βρίσκονται τόσο στο σημείο παράδοσης όσο και στα σημεία αφαίρεσης αέρα. Το σύστημα λειτουργεί πλήρως με ένα σύστημα εναλλαγής αέρα. Αυτή η επιλογή - μια πιο αποτελεσματική και δαπανηρή συσκευή από τον εξαερισμό ενός κινητήρα.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Στη διαδικασία σχεδιασμού, οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν διαφορετική κανονιστική βιβλιογραφία. Οι βασικές πληροφορίες περιέχονται στο SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός". Επίσης, ορισμένα από τα υπολογισθέντα δεδομένα και άλλα πρότυπα μπορούν να βρεθούν στο: NPB 105-03 "Ορισμός κατηγοριών χώρων, κτιρίων και εξωτερικών εγκαταστάσεων για έκρηξη και κίνδυνο πυρκαγιάς". NPB 239-97 "Αεραγωγοί. Μέθοδος δοκιμής αντοχής στη φωτιά ".

Κατεύθυνση της κίνησης του αέρα στο κιβώτιο χρωμάτων

Στο δίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλή λογοτεχνία με εφαρμοσμένες συμβουλές σχεδιασμού, αλλά αξίζει να λάβετε υπόψη ορισμένες από τις αποχρώσεις:

 • Μια τοπική αναρρόφηση προβάλλεται ανά μονάδα εξοπλισμού επεξεργασίας. Για κάθε σημείο περίφραξης, τον αγωγό αερισμού του. Δεν επιτρέπεται η ανάμειξη ρευμάτων από διαφορετικούς τεχνολογικούς τομείς.
 • Το σύστημα παροχής αέρα εγκαθίσταται στο χώρο μεταξύ των οροφών. Εξωτερικά, μόνο οι γρίλιες εξαερισμού είναι ορατές. Η εισαγωγή αέρα είναι μέσω ενός σωλήνα στο τέλος του οποίου βρίσκεται ο ανεμιστήρας. Μετά από αυτό, εγκαθίσταται ένας θερμαντήρας, ο οποίος θερμαίνει την εισροή στους + 29-30 0 C. Μετά την θέρμανση, ο αέρας στέλνεται μέσω του φραγμού από τα στοιχεία του φίλτρου και εισέρχεται στο κουτί της βαφής.
 • ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι εξοπλισμένοι με μηχανικά και αυτόματα παντζούρια για τη ρύθμιση της πίεσης. Αυτό το σχήμα επιτρέπει την ακριβή ρύθμιση της ταχύτητας και της πίεσης της ροής στον θάλαμο εξαερισμού.
 • οι ανεμιστήρες για την εξαγωγή σχεδιάζονται σε σχέδιο με προστασία από εκρήξεις. Απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτησή τους στον ενδιάμεσο χώρο. Μόνο έξω από το δωμάτιο του σωλήνα εξαγωγής.
 • Ο εξαερισμός είναι εξοπλισμένος με δύο στάδια φιλτραρίσματος αέρα. Το πρώτο βήμα απορροφά το χρώμα και το διαλύτη. Το δεύτερο, συχνότερα ένα φίλτρο άνθρακα, εμποδίζει την είσοδο σκόνης στην ατμόσφαιρα.
 • Για να δημιουργήσετε πιο άνετες συνθήκες στα κουτιά, εγκαθίστανται συστήματα ντους αέρα για εργαζόμενους. Πριν από την υποβολή στον καταναλωτή, υποβάλλονται σε λεπτομερή διήθηση. Η ένταση της ροής και ο αριθμός των σημείων υπολογίζεται με έναν ειδικό τύπο.
 • η ταχύτητα κίνησης των αέριων μαζών μέσα στο θάλαμο βαφής και ξήρανσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,3 m / s.
 • ο εξαερισμός υπολογίζεται τόσο για την ενεργή εργασία κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής φάσης όσο και για τη θέρμανση του χώρου στους + 60-70 0 C για την ξήρανση των βαμμένων προϊόντων. Για την πρώτη διεργασία, ο αέρας τροφοδοτείται μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας και θερμαίνεται στους + 30 ° C. Για το δεύτερο, απαιτούνται κύκλος υψηλότερης θερμοκρασίας και κύκλος κλειστού αέρα. Η κυκλοφορία πραγματοποιείται με συνεχή ανάμιξη των αέριων μαζών, η προσφορά είναι μόνο 15% του συνολικού όγκου.
 • Οι σωλήνες εξάτμισης από τον εξαερισμό εξαγωγής εξέρχονται στο μέγιστο ύψος, αλλά όχι λιγότερο από 2 μέτρα από το επίπεδο της στέγης. Αυτή η απαίτηση είναι πολύ σημαντική για τον εξαερισμό με έναν κινητήρα. Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο πιο έντονη είναι η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής.
 • Εκτός από το κύριο σχέδιο, οι προσαγωγές αέρα για την άνω ζώνη τοποθετούνται στο έργο. Εγκαθίστανται σε περιοχές με αυξημένη απελευθέρωση θερμότητας.
Παράδειγμα έργου

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα

Μια πολύ σημαντική παράμετρος για τον υπολογισμό του αερισμού του θαλάμου ψεκασμού. Χαρακτηρίζει την ένταση της πλήρους αντικατάστασης του αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις. Για τον προβλεπόμενο τύπο, δεν υπάρχει αυστηρή ρύθμιση για τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Όλα εξαρτώνται από την MPC των επιβλαβών ουσιών.

Εάν το κιβώτιο έχει σχεδιαστεί για τη ζωγραφική μικρών αντικειμένων, τότε είναι αρκετό να παρέχει 5-10 φορές / ώρα. Όταν εργάζεστε με αντικείμενα μεγάλου μεγέθους, για παράδειγμα αυτοκίνητα, η ένταση του συστήματος εξαερισμού πρέπει να είναι 100 ή περισσότερες φορές / ώρα.

Πίνακας ζωγραφικής πάτωμα

Το δάπεδο του κιβωτίου είναι ένα δομικό στοιχείο του εξαερισμού. Ο αέρας εξαγωγής, οι χρωστικοί και οι ατμοί των διαλυτών, η λειαντική σκόνη απομακρύνονται από το δωμάτιο. Υπάρχουν δύο σχέδια εγκατάστασης:

 1. Ο αέρας εξαγωγής απομακρύνεται μέσω των τάφρων που βρίσκονται ακριβώς στο πάτωμα. Η πίεση αντλείται από τον ανεμιστήρα εξαγωγής που είναι εγκατεστημένος στον αγωγό.
 2. Στο σκληρό δάπεδο τοποθετημένο πλέγμα, το ύψος των 150-200 mm. Στην διαμορφωμένη κοιλότητα, τοποθετούνται φίλτρα για τη σύλληψη χρωμάτων και άλλων χημικών ενώσεων.

Εκτόξευση

Οι εκτοξευτήρες αποτελούν μέρος του εξοπλισμού εξαερισμού που έχει σχεδιαστεί για την ασφαλή απομάκρυνση εκρηκτικών ενώσεων, όπως οι ατμοί. Ο καθαρός αέρας υπό υψηλή πίεση τροφοδοτείται στο θάλαμο εξαερισμού, όπου αναμιγνύεται με εκρηκτικούς ατμούς. Η αλλαγή του αέρα είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη.

Μέθοδος εξώθησης για εξαερισμό

Φίλτρα για συστήματα εξαερισμού

Φίλτρα εγκαθίστανται στην είσοδο και την έξοδο του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι:

 • φίλτρο βασικού καθαρισμού. Τοποθετείται απευθείας στην είσοδο των μαζών του αέρα. Διατηρεί χοντρή σκόνη. Προστατεύει το φίλτρο για καθαρισμό του αέρα.
 • λεπτό φίλτρο. Είναι εγκατεστημένο στον εξαερισμό τροφοδοσίας. Διατηρεί λεπτή σκόνη, μεγέθους έως και 4 μικρών. Αποτελείται από εξωτερικά προστατευτικά και εσωτερικά στρώματα φιλτραρίσματος. Ακριβά, αλλά αποτελεσματική. Εάν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα πολλαπλών σταδίων για να καθαρίσετε τον αέρα τροφοδοσίας, τότε απαιτεί αντικατάσταση όχι περισσότερο από μία φορά το χρόνο.
 • φίλτρο χαρτονιού. Εγκαταστήθηκε στην κουκούλα. Κύριο καθήκον του είναι η απορρόφηση πετρελαίου, χρωμάτων και διαλυτών. Αποτελεσματικά μέσα πρωτογενούς καθαρισμού του αέρα εξαγωγής.
 • φίλτρο ξυλάνθρακα. Τοποθετείται στο σύστημα εξαερισμού μετά το χαρτόνι. Αφαιρεί τα υπολείμματα σκόνης και βαφής.

Συμπέρασμα

Ο εξαερισμός των θαλάμων ψεκασμού θα πρέπει να αποτρέπει την είσοδο επιβλαβών ουσιών στην ατμόσφαιρα, καθώς και τους ασφαλείς χώρους εργασίας για τους υπαλλήλους. Ο σχεδιασμός των συστημάτων ανταλλαγής αέρα περιλαμβάνει την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και την κατάλληλη επιλογή εξοπλισμού. Ένα τέτοιο εύρος εργασιών είναι δυνατό μόνο για έναν επαγγελματία κατασκευαστή του συστήματος εξαερισμού.

Στην εταιρεία "Mega.ru" θα βρείτε ακριβώς αυτούς τους ειδικούς. Εργαζόμαστε στην περιοχή της Μόσχας και της Μόσχας, καθώς και στις πλησιέστερες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εξετάζουμε επιλογές για εξ αποστάσεως συνεργασίας. Για συμβουλές σχετικά με όλα τα θέματα ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε με τους ειδικούς μας. Οι συντεταγμένες και οι τρόποι επικοινωνίας αναγράφονται στη σελίδα "Επαφές".