Μονάδα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής: συσκευή, πώς λειτουργεί, ποικιλίες, κριτήρια επιλογής

Το φυσικό σύστημα κυκλοφορίας αέρα συχνά αποτυγχάνει - η απόδοσή του εξαρτάται από φυσικούς παράγοντες και τη χρήση σφραγισμένου μονωτικού γυαλιού. Αυτές οι αδυναμίες στερούνται τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Για την ομαλοποίηση της ανταλλαγής αέρα, χρησιμοποιείται μια μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής - μια πρακτική και αποδοτική λύση. Μια ποικιλία κλιματικών συσκευών σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο για συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας.

Στοιχεία συστατικού του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Η μονάδα παροχής και εξαγωγής είναι το κύριο συστατικό του συστήματος εξαερισμού με κίνητρο. Η μονάδα παρέχει κανονική κυκλοφορία αέρα σε περιορισμένο χώρο - την παροχή καθαρών ροών και την απόσυρση αποβλήτων.

Η μονάδα εξαερισμού αντιπροσωπεύει ένα σύνολο εξοπλισμού, που περικλείεται σε μία μόνο θήκη (μονάδα μονοκόμματος) ή συναρμολογείται από τα στοιχεία ρύθμισης.

Ο σχεδιασμός της μονάδας τροφοδοσίας και εξαγωγής περιλαμβάνει απαραίτητα τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Ο ανεμιστήρας. Βασικά εξαρτήματα για τη λειτουργία ενός τεχνητού συστήματος ανταλλαγής αέρα. Στην PVU με ένα διακλαδισμένο δίκτυο αεραγωγών, τοποθετούνται ακτινικοί ανεμιστήρες, οι οποίοι διατηρούν υψηλή πίεση αέρα. Οι φορητές μονάδες PVU επιτρέπουν τη χρήση αξονικών μοντέλων.
 2. Η βαλβίδα αέρα. Τοποθετείται πίσω από την εξωτερική μάσκα και εμποδίζει την είσοδο αέρα από το εξωτερικό όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο. Αν δεν είναι διαθέσιμο το χειμώνα, τα κρύα ρεύματα θα ρέουν μέσα στο δωμάτιο
 3. Αεραγωγοί. Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο γραμμές καναλιών: μία - τροφοδοσία, και η δεύτερη - η απελευθέρωση αέρα. Και τα δύο δίκτυα περνούν από το STP. Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας αέρα συνδέεται στον πρώτο αγωγό αέρα, στον δεύτερο, αντίστοιχα, στον ανεμιστήρα εξαγωγής.
 4. Αυτοματισμοί. Η λειτουργία της μονάδας ελέγχεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού που ανταποκρίνεται στην απόδοση του αισθητήρα και στις καθορισμένες από το χρήστη παράμετροι.
 5. Φίλτρα. Συμπληρωματική διήθηση χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των εισερχόμενων μαζών. Στην είσοδο του αγωγού παροχής αέρα, τοποθετείται ένα χοντρό φίλτρο καθαρισμού, το καθήκον του είναι να διατηρεί τα χνούδια, τα έντομα και τα σωματίδια σκόνης.

Ο κύριος σκοπός του πρωτογενούς καθαρισμού είναι η προστασία των εσωτερικών εξαρτημάτων του συστήματος. Για πιο "λεπτή" διήθηση, τοποθετείται φωτοκαταλυτικός, άνθρακας ή άλλος τύπος φράγματος μπροστά από τους διανομέα αέρα.

Ορισμένα συγκροτήματα είναι εξοπλισμένα με πρόσθετες λειτουργίες: ψύξη, κλιματισμό, υγρασία, πολυβάθμιο καθαρισμό και ιονισμό αέρα.

Η αρχή της λειτουργίας του συγκροτήματος παροχής και καυσαερίων

Ο κύκλος λειτουργίας της μονάδας PVU βασίζεται σε ένα σύστημα μεταφοράς δύο κυκλωμάτων. Η όλη διαδικασία εξαερισμού μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια:

 1. Η πρόσληψη αέρα από το δρόμο, ο καθαρισμός και η τροφοδοσία του στους διανομείς μέσω του αεραγωγού.
 2. Η άφιξη των μολυσμένων μαζών στον αγωγό εξαγωγής και η επακόλουθη μεταφορά τους στο πλέγμα εξόδου.
 3. Εκπομπή αναλωμένων πίδακες προς τα έξω.

Το κύκλωμα κυκλοφορίας μπορεί να συμπληρωθεί με τα στάδια μεταφοράς ενέργειας μεταξύ δύο ροών, με πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα κ.λπ.

Το έργο του αναγκαστικού συστήματος παρέχει ένα σύνολο πλεονεκτημάτων έναντι της φυσικής ανταλλαγής αέρα:

 • τη συντήρηση συγκεκριμένων δεικτών - οι αισθητήρες ανταποκρίνονται σε μια αλλαγή στην ατμόσφαιρα και ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας της PVU.
 • διήθηση της εισερχόμενης ροής και δυνατότητα επεξεργασίας (θέρμανση, ψύξη, υγρασία).
 • εξοικονόμηση κόστους θέρμανσης - σχετική με συσκευές με ανάκτηση.

Τα μειονεκτήματα της χρήσης του PVS περιλαμβάνουν: το υψηλό κόστος του συστήματος εξαερισμού, την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και κατασκευής και το φαινόμενο θορύβου. Στις μονάδες monoblock, το τελευταίο μείον εξαλείφεται χρησιμοποιώντας ένα ηχομονωμένο περίβλημα.

Τύποι εγκαταστάσεων: χαρακτηριστικά της συσκευής και λειτουργία

Το κόστος, οι επιδόσεις, η κατανάλωση ενέργειας εξαρτώνται από τη λειτουργικότητα του PVS. Η ποικιλία των μοντέλων χωρίζεται συνήθως σε τέτοιες ομάδες: εγκαταστάσεις με ανάκτηση, μονάδες με θέρμανση και κλιματισμό. Μια ξεχωριστή κατηγορία είναι οι "κινητές" συσκευές.

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με σύστημα ανάκτησης ενέργειας

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού, επιπλέον των πλεονεκτημάτων που περιγράφηκαν παραπάνω, έχει επίσης ένα σημαντικό μειονέκτημα - μια σημαντική αύξηση στις απώλειες θερμότητας. Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, η θερμότητα που παράγεται από το σύστημα θέρμανσης "εξατμίζεται". Το κόστος είναι περίπου 60%. Η λύση του προβλήματος είναι η μεταφορά ενέργειας από την εκτροπή της ροής αέρα στον αέρα τροφοδοσίας.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μονάδες επεξεργασίας αέρα κατασκευάζονται με συσκευές ανάκτησης. Παρά το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, η σκοπιμότητα ενός συστήματος ανάκτησης είναι οικονομικά δικαιολογημένη.

Οι τιμές της απόδοσης του "εναλλάκτη θερμότητας":

 • 30-60% - χαμηλό επίπεδο θερμικής αντιστάθμισης.
 • Το 60-80% είναι ένας καλός δείκτης απόδοσης.
 • περισσότερο από 80% - υψηλής ποιότητας μεταφορά θερμότητας.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και η παρουσία ενός ανακτητή με απόδοση 30% είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα για έναν τυποποιημένο εξοπλισμό χωρίς εναλλάκτη θερμότητας. Η μέση περίοδος αποπληρωμής ενός συστήματος ανάκτησης εξαερισμού είναι έως 5 έτη.

Η απόδοση του STP, η ροή της ροής του αέρα, η κατανάλωση ενέργειας και η τιμή του δομοστοιχείου εξαρτώνται από την κατασκευή του ανακτητή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εναλλακτών θερμότητας:

 • περιστροφική?
 • lamellar;
 • σωλήνες θερμότητας.
 • κάμερα;
 • συσσωματώματα γελλόζης.

Τα δύο πρώτα μοντέλα έγιναν ευρέως διαδεδομένα.

Περιστροφικός ανακτητής. Ένας κυλινδρικός περιστρεφόμενος εναλλάκτης θερμότητας με κυματοειδείς μεταλλικές πλάκες τοποθετείται στο περίβλημα της PVU. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, τα διαμερίσματα συμπληρώνονται εναλλάξ με ροές αέρα πολλαπλών κατεύθυνσης.

Η ανάκτηση θερμότητας είναι 60-90%. Επιπλέον πλεονεκτήματα:

 • μερική επιστροφή της υγρασίας.
 • οικονομική κατανάλωση ενέργειας.

Η ταχύτητα περιστροφής του τυμπάνου μπορεί να ρυθμιστεί, επιλέγοντας έτσι την ένταση της ανταλλαγής αέρα και το επίπεδο απόδοσης.

Επιχειρήματα κατά της τροποποίησης του τύμπανου:

 • η πρόσμειξη της "εργασίας μακριά" σε ένα νέο ρεύμα - 3-8%?
 • μερική μεταφορά οσμών πίσω στο δωμάτιο?
 • ακουστική κεφαλή από τον περιστρεφόμενο ρότορα.
 • την ανάγκη για τακτική συντήρηση κινούμενων στοιχείων ·
 • μεγάλες διαστάσεις.

Λόγω της πολυπλοκότητας του μηχανισμού της PVU με τον περιστροφικό ανακτητή είναι πιο ακριβά από τις τροποποιήσεις των πλακών.

Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας. Οι αεραγωγοί "συναντώνται" σε μια σφραγισμένη μονάδα με πολλά κανάλια. Τα διαμερίσματα χωρίζονται από διαχωριστικά με θερμότητα.

 • παροχή καθαρού αέρα χωρίς πρόσμειξη "εργασίας" ·
 • προσιτό κόστος ·
 • εύκολη εγκατάσταση και αξιοπιστία της μονάδας - χωρίς κινούμενα μέρη.

Η αποδοτικότητα του μετατροπέα πλακών είναι μέχρι 70%. Το κύριο μειονέκτημα είναι ο σχηματισμός συμπυκνώματος και η εμφάνιση πάγου στο κανάλι καυσαερίων το χειμώνα. Η λειτουργία στη λειτουργία "απόψυξης" (ανακατεύθυνση της θερμής ροής παρακάμπτοντας την κασέτα) μειώνει την απόδοση του συστήματος κατά 20%.

Μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας με θέρμανση

Μια ανάκτηση συχνά δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει πλήρως τη διαφορά θερμοκρασίας των εισερχόμενων ροών. Αυτή η λειτουργία λαμβάνεται από τον ενσωματωμένο θερμαντήρα αέρα. Επιπλέον, το στοιχείο προστατεύει τον εναλλάκτη θερμότητας από την κατάψυξη.

Στην PVU χρησιμοποιούνται δύο τύποι θερμαντήρων:

Θέρμανση νερού. Στην περίπτωση της εγκατάστασης εξαναγκασμένου εξαερισμού υπάρχει ένα ψυγείο με σωλήνες, κατά μήκος του οποίου κυκλοφορεί το ψυκτικό. Το πηνίο έχει πτερύγια για να αυξήσει την περιοχή επαφής με τους εκτοξευτήρες αέρα.

Το στοιχείο θέρμανσης υγρού τίθεται σε λειτουργία εάν ο αέρας που τροφοδοτείται από τον ανακτητή είναι ψυχρότερος από την καθορισμένη θερμοκρασία.

Ηλεκτρική θερμάστρα. Οι εγκαταστάσεις με ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι ικανές να θερμαίνουν τον παρεχόμενο αέρα σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τις τροποποιήσεις "νερού". Ωστόσο, ο ηλεκτρικός θερμαντήρας είναι πιο απαιτητικός για τις συνθήκες εργασίας:

 • ταχύτητα ροής αέρα - 2 m / s και περισσότερο.
 • η θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα είναι εντός 0-30 ° C, υγρασία - έως και 80%.
 • Συνιστάται να εγκαταστήσετε ένα πρόσθετο φίλτρο πριν από το TAN.

Σε σύγκριση με τη θέρμανση νερού, η ηλεκτρική μονάδα, όσον αφορά τη λειτουργία, είναι ακριβότερη - οι πληρωμές για την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκροτήματα με κλιματισμό

Μεμονωμένα μοντέλα συνδυάζουν τις επιλογές του εξαναγκασμένου εξαερισμού και του κλιματισμού. Όλα τα στοιχεία συναρμολογούνται σε ένα ενιαίο θερμομονωτικό σύμπλεγμα. Ένα ζωντανό παράδειγμα πολυλειτουργικού εξοπλισμού είναι η σειρά κλιματισμού των εγκαταστάσεων.

Στο σχήμα υπάρχει μια αναστρέψιμη αντλία θερμότητας - ο γεμάτος ερμητικός βρόχος φρέον συνδεδεμένος με τους εναλλάκτες θερμότητας στο κανάλι εξάτμισης και εισροής.

Η λειτουργία κλιματισμού PVU πραγματοποιείται σε δύο λειτουργίες:

 1. Ψύξη. Ο εναλλάκτης θερμότητας στον αγωγό τροφοδοσίας λειτουργεί ως εξατμιστής και μειώνει τη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα. Με τη σειρά του, ο εναλλάκτης θερμότητας-συμπυκνωτής ψύχεται από τον ψυχρό αέρα που προέρχεται από το δωμάτιο.
 2. Θέρμανση. Ο ανακτητής του αγωγού εξαγωγής δίνει τη θερμότητα στις μάζες του καθαρού αέρα. Στην έξοδο από τη μονάδα PVU, πριν την τροφοδοσία στο σπίτι, είναι δυνατή η πρόσθετη θέρμανση του αέρα.

Ο τρόπος λειτουργίας ρυθμίζεται αυτόματα λόγω των ρυθμιστών και των αισθητήρων που διαβάζουν τις παραμέτρους της ατμόσφαιρας.

Φορητή εγκατάσταση χωρίς κανάλι

Μια ενδιαφέρουσα λύση για τους κλειστούς χώρους είναι τα συστήματα αερισμού κινητού αερισμού με δυνατότητα καθαρισμού, θέρμανσης, ψύξης του αέρα. Χαρακτηριστικά των φορητών μονάδων:

 • απουσία ογκωδών αεραγωγών.
 • εγκατάσταση σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο.
 • συμπαγείς διαστάσεις και δυνατότητα εγκατάστασης εντός 2-3 ωρών.
 • πολυλειτουργικότητα: εισροή, επεξεργασία και απόσυρση αέριων μαζών ·
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου - εντός 35 dB.
 • όχι σχέδια.

Για τη ρύθμιση του αποκεντρωμένου αερισμού είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα φορητό PVU σε κάθε ξεχωριστό χώρο.

Το VTU χωρίς κανάλια χρησιμοποιείται κυρίως σε δημόσια κτίρια (διάλεξη, εκπαίδευση, αίθουσες κατάρτισης κλπ.).

Ποικιλίες με τον τρόπο εγκατάστασης

Υπάρχουν τρεις επιλογές για την εγκατάσταση της μονάδας εξαερισμού:

Η τοποθέτηση σε δάπεδο είναι χαρακτηριστική για υψηλής απόδοσης και ογκώδη αδρανή αέρα με ροή αέρα από 8000 m3 / h. Παρά την ύπαρξη τμημάτων εξαερισμού με δονήσεις, η τοποθέτηση των ογκομετρικών μονάδων απαιτεί σταθερή βάση.

Τα μοντέλα τοίχων χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγικότητα - μέχρι 1500 κυβικά μέτρα ανά ώρα και συμπαγείς διαστάσεις. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται μέσω αγκύρωσης στον τοίχο, σύνδεσης αγωγών από πάνω. Η μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα τεχνικό δωμάτιο (μπαλκόνι, μπάνιο, γκαρνταρόμπα).

Το κύριο πλεονέκτημα των μοντέλων ανάρτησης είναι η κρυφή εγκατάσταση. Ωστόσο, για να εγκαταστήσετε τη μονάδα στο χειρουργείο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε εν μέρει το ύψος των οροφών.

Βασικές παράμετροι για την επιλογή συστήματος εξαερισμού

Η διευθέτηση του συγκροτήματος κυκλοφορίας αέρα απαιτεί επενδύσεις κεφαλαίου και σημαντικό κόστος εργασίας. Ως εκ τούτου, η προσέγγιση για την επιλογή της "καρδιάς" του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε ακριβείς υπολογισμούς και ανάλυση πολλών παραμέτρων.

Εκτίμηση και υπολογισμός των τεχνικών χαρακτηριστικών

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι κατάλληλες τιμές χωρητικότητας και στατικής πίεσης.

Παραγωγικότητα. Ο υπολογισμός της εγκατάστασης βασίζεται στα πρότυπα της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με το SNiP, τον προσδιορισμό των χώρων, την περιοχή εξυπηρέτησης και τον αριθμό των κατοίκων.

Είναι απαραίτητο να εκτελέσετε δύο υπολογισμούς (από τον αριθμό των ατόμων και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα), να συγκρίνετε τους δείκτες και να επιλέξετε την υψηλότερη τιμή.

Παράδειγμα καθορισμού της απόδοσης (L) για ένα σπίτι υπό καθορισμένες συνθήκες:

 • αριθμός μελών της οικογένειας - 3;
 • η περιοχή του σπιτιού είναι 70 τ.μ.
 • ύψος οροφής - 3 μ.

Formula 1. Υπολογισμός του αριθμού των κατοίκων.

L = Ν * πρότυπο

 • N - αριθμός κατοίκων.
 • πρότυπο - ροή αέρα (τουλάχιστον 40 m3 / h).

Formula 2. Υπολογισμός της πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα.

L = S * H ​​* n

 • S είναι η περιοχή?
 • H - ύψος.
 • n είναι η κανονικοποιημένη συναλλαγματική ισοτιμία αέρα.

Συμπέρασμα: Για να εξασφαλιστεί επαρκής κυκλοφορία αέρα, η εγκατάσταση απαιτεί χωρητικότητα τουλάχιστον 315 m3 / h.

Τυπικές τιμές των εγκαταστάσεων εξαερισμού:

 • 100-500 m3 / h - διαμερίσματα και μεμονωμένα δωμάτια,
 • 500-2000 m3 / h - ιδιωτικά νοικοκυριά, εξοχικά σπίτια;
 • 1000-10000 m3 / h - βιομηχανικά κτίρια, καταστήματα, γραφεία.

Στατική πίεση. Η τιμή δείχνει την πίεση που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα για να αντισταθεί στη διαδρομή κυκλοφορίας αέρα. Ο ακριβής υπολογισμός της στατικής κεφαλής απαιτεί να λαμβάνεται υπόψη η αντίσταση όλων των στοιχείων του δικτύου. Ο υπολογισμός "Χειροκίνητος" χωρίς επαρκή εμπειρία είναι δύσκολο να εκτελεστεί. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν ένα πακέτο λογισμικού τύπου MagiCad.

Τα δεδομένα που δίνονται παραπάνω αφορούν συναφείς μονάδες εξαερισμού και όχι πολύπλοκα συστήματα, όπου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μείωση της πίεσης στη βαλβίδα αέρα, τον θερμαντήρα αέρα, το φίλτρο και άλλα εξαρτήματα.

Εκτός από τις υποδεικνυόμενες παραμέτρους, είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί:

 1. Ενεργειακή απόδοση. Για κάθε ένα από τα πιθανά μοντέλα, πρέπει να υπολογίσετε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για 1 έτος, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι. Η τάξη κατανάλωσης ενέργειας υποδεικνύει την αναλογία της ενέργειας που καταναλώνεται στην ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας.
 2. Αποτελεσματικότητα του ανακτητή. Είναι απαραίτητο να συγκριθούν οι τιμές απόδοσης σε διάφορους τρόπους λειτουργίας του PVU. Ένας δείκτης υψηλής αποδοτικότητας για εναλλάκτες θερμότητας με κασέτα διπλής πλάκας και ενδιάμεση ζώνη - η απόδοση φθάνει το 70-90%.
 3. Ισχύς θερμαντήρα. Τυπικός δείκτης για οικιακούς σταθμούς αερισμού είναι 3-5 kW.

Είναι προτιμότερο να προτιμάτε μοντέλα με δυνατότητα αυτόματης μείωσης της ταχύτητας του ανεμιστήρα για να ρυθμίσετε το φορτίο στο δίκτυο.

Το επίπεδο θορύβου και ο βαθμός διήθησης

Η ακουστική ισχύς δείχνει πόσο "δυνατά" θα είναι η εργασία της συναρμολογημένης μονάδας. Το ηχητικό εφέ καθορίζεται από δύο τιμές:

 • LwA - ο βαθμός ακουστικής ισχύος.
 • LpA είναι η στάθμη της ηχητικής πίεσης.

Η αξιολόγηση του πραγματικού "θορύβου" ακολουθεί τον πρώτο δείκτη. Οι διαφορετικοί κατασκευαστές μπορούν να μετρήσουν την ακουστική ισχύ με διαφορετικές μεθόδους, έτσι ώστε οι ίδιες τιμές έχουν μερικές φορές ένα διακριτικό αποτέλεσμα στην πράξη.

Η ποιότητα του εισερχόμενου αέρα εξαρτάται από το χρησιμοποιούμενο σύστημα καθαρισμού. Πιθανά στάδια διήθησης:

 • φράγμα από μεγάλη σκόνη δρόμου, μαλλί και χνούδι - χονδροειδής καθαρισμός με φίλτρα G4, G3 με απόδοση 90%.
 • προστασία από λεπτή σκόνη σε κλάσμα φίλτρου F7-F9 των 1 micron;
 • απόλυτο καθαρισμό, παρέχοντας ένα φράγμα σωματιδίων 0,3 μm - φίλτρα HEPA (H10-H14), απόδοση - 99,5%.

Για οικιστικά σπίτια, τα δύο πρώτα βήματα καθαρισμού είναι επαρκή. Υψηλά αποτελεσματική διήθηση χρησιμοποιείται σε ιατρικά ιδρύματα, εγκαταστάσεις για την παραγωγή φαρμάκων, προϊόντων διατροφής, ηλεκτρονικών ειδών.

Εύκολη χρήση: η απαραίτητη λειτουργικότητα

Οικιακή PVU εξοπλισμένη με ενσωματωμένο σύστημα αυτοματισμού, πίνακα ελέγχου, οθόνη LCD με την απόσυρση όλων των παραμέτρων ανταλλαγής αέρα. Εκτός από τις βασικές επιλογές (ταχύτητα ανεμιστήρα, ρύθμιση θερμοκρασίας), οι πρακτικές λειτουργίες είναι επίσης ευπρόσδεκτες.

Το χρονόμετρο. Η διαχείριση των σεναρίων θα βελτιστοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας για μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της ημέρας της εβδομάδας.

Επανεκκινήστε. Η δυνατότητα αυτόματης ενεργοποίησης και αποθήκευσης των καθορισμένων παραμέτρων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ένδειξη μόλυνσης του φίλτρου. Βολική επιλογή - ειδοποίηση σχετικά με την αντικατάσταση του στοιχείου φίλτρου. Τα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες για την αλλαγή της πίεσης στην είσοδο του φίλτρου αέρα - όταν μολύνεται, η πίεση πέφτει.

Αυτοδιάγνωση. Οποιαδήποτε τεχνική τελικά θα αποτύχει. Είναι χρήσιμο, εάν η αυτοματοποίηση "ειδοποιεί" για το σφάλμα που έχει προκύψει - αυτό θα βοηθήσει έγκαιρα να διορθώσει και να διορθώσει το πρόβλημα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σύστημα εξαερισμού εξοικονόμησης ενέργειας με ανάκτηση τύπου Daikin VAM / 800FB:

Η συσκευή, τα χαρακτηριστικά και η τεχνολογία εγκατάστασης του φορητού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης Vents Micro 60 / A3:

PVU 400 από Ventrum με ηλεκτρικό θερμαντήρα και περιστροφικό ανακτητή:

Η διάταξη εξαερισμού με τη βοήθεια του δομοστοιχείου τροφοδοσίας και εξάτμισης χρησιμοποιείται διαφορετικά για τον επιδιωκόμενο σκοπό και στη μετρική περιοχή. Η διασφάλιση της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από τον αρμόδιο υπολογισμό και την επιλογή του κλιματικού εξοπλισμού. Εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία στις δικές σας ικανότητες, τότε είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για να καθορίσετε τις παραμέτρους και να αναπτύξετε το έργο.

Κατάλληλη επιλογή και εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού

Ο αερισμός θεωρείται σημαντικό στοιχείο οποιασδήποτε δομής, η οποία μπορεί να είναι ιδιωτική κατοικία ή βιομηχανική επιχείρηση. Εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, αλλά το κύριο καθήκον του είναι να διατηρεί τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε οποιοδήποτε δωμάτιο ή στο κτίριο στο σύνολό του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία ενός συστήματος ποιότητας έλαβε πρόσφατα ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή και ο φυσικός εξαερισμός έπαψε να είναι σχετικός και αποτελεσματικός, με αποτέλεσμα τα συστήματα εξαερισμού να έχουν μεγάλη ζήτηση. Αυτό οφείλεται στις υψηλές παραμέτρους και στην ευκολία χρήσης τους.

Χαρακτηριστικά της δημιουργίας ενός συστήματος εξαερισμού

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι είδους αερισμός είναι διαθέσιμοι. Αρχικά, όλοι οι τύποι μπορούν να χωριστούν σε δύο διαφορετικούς τύπους:

 1. Φυσικός εξαερισμός, ο οποίος συνήθως σχηματίζεται κατά την κατασκευή οποιασδήποτε δομής, και ταυτόχρονα περιλαμβάνει τη δημιουργία διαφόρων ανοιγμάτων στα τοιχώματα του σπιτιού ή των υπογείων. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί με πλήρη και συχνό αερισμό ανοίγοντας τα παράθυρα ή ολόκληρα τα παράθυρα.

Η πιο σωστή λύση για ένα ενιαίο δωμάτιο, σπίτι ή ολόκληρο το κτίριο είναι η χρήση ενός συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού που έχει ορισμένες θετικές παραμέτρους. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού, η οποία σε καμία περίπτωση δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
 • Η δυνατότητα ανεξάρτητης προσαρμογής του χρόνου λειτουργίας και της ισχύος κάποιου εξοπλισμού.
 • Μπορεί να αποκτηθεί ακόμη και το σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού, η οποία πριν από τη φόρτωση του φρέσκου αέρα στο δωμάτιο θα παρέχει θέρμανση του, η οποία θα προσφέρει μια ατμόσφαιρα που είναι άνετο για όλους, και δεν θα έχουμε μια κατάσταση όπου, λόγω της λειτουργίας του συστήματος θα είναι η ψύξη του δωματίου.
 • Μπορείτε να κάνετε χρήση των διαφόρων συσκευών του καναλιού, το οποίο θα παρέχει το σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας που εξυπηρετούν πολλά δωμάτια που θα μειώσει σημαντικά το κόστος της δημιουργίας της, καθώς και στις βέλτιστες συνθήκες καθορίζονται σε κάθε δωμάτιο.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού και η κατασκευή τους

Είναι δυνατή η διάκριση αρκετών εντελώς διαφορετικών ποικιλιών τέτοιου εξοπλισμού, οι οποίες διαφέρουν ως προς την ισχύ, το μέγεθος, την εμφάνιση και άλλες παραμέτρους. Για κάθε επιμέρους δωμάτιο ή κτίριο πρέπει να επιλεγεί ο καταλληλότερος εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει τον καθαρισμό και την ανανέωση του αέρα. Οι βασικοί τύποι εγκαταστάσεων εξαερισμού:

 1. Η μονάδα κλιματισμού έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στο δωμάτιο μια βέλτιστη ποσότητα καθαρού αέρα. Ταυτόχρονα, όλοι οι τύποι αυτού του εξοπλισμού ενδέχεται να διαφέρουν ως προς την ισχύ και τις λειτουργίες, καθώς ορισμένα μοντέλα μπορούν να τον θερμαίνουν ή να καθαρίζουν, να ιονίζουν ή να εκτελούν άλλες σημαντικές και απαραίτητες εργασίες εκτός από τη ροή του αέρα.
 2. Το σύστημα εξάτμισης καθαρίζει και αφαιρεί εξαντλημένο ή υπερβολικά υγρό αέρα από τα δωμάτια. Συνήθως εγκαθίσταται στο μπάνιο και στην κουζίνα, καθώς οι χώροι αυτοί χαρακτηρίζονται από τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών ρύπων που εμφανίζονται στον αέρα κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της ζωής.

Τα σύγχρονα και υψηλής ποιότητας συστήματα αερισμού έχουν πολλές θετικές παραμέτρους. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Μικρές διαστάσεις, λόγω των οποίων η λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού θεωρείται αρκετά απλή και επίσης η εγκατάστασή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα χωρίς μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του εγκαταστάτη.
 • Μπορείτε να επιλέξετε μια τέτοια εγκατάσταση, η οποία έχει την κατάλληλη χωρητικότητα, λόγω της οποίας θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή ένα κτίριο εντελώς.
 • Οι λειτουργίες των διαφόρων προϊόντων μπορούν να διαφέρουν σημαντικά, επομένως μια κατάλληλη επιλογή μπορεί να αγοραστεί σε προσιτή τιμή.
 • Η κατανάλωση ενέργειας από αυτά τα προϊόντα θεωρείται ότι δεν είναι πολύ μεγάλη, πράγμα που επιτρέπει τη σημαντική εξοικονόμηση χρηματικών πληρωμών.

Ποια είναι τα στοιχεία των πιο συνηθισμένων μονάδων κλιματισμού;

Μπορούν να εντοπιστούν ορισμένα από τα πιο κοινά συστατικά αυτών των προϊόντων. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Ο ανεμιστήρας, εξαιτίας του οποίου ο αέρας λαμβάνεται τόσο μέσα στο δωμάτιο όσο και έξω, και ταυτόχρονα μπορεί να έχει διαφορετική ισχύ και διαστάσεις.
 2. Οι αγωγοί εξαερισμού, μέσω των οποίων τοποθετούνται οι σωλήνες εξαερισμού, παρέχοντας ροή αέρα, όλοι οι τοίχοι είναι συνήθως απολύτως σφραγισμένοι.
 3. Μια βαλβίδα ελέγχου που δεν επιτρέπει στον ψυχρό αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο με τον εξοπλισμό αποσυνδεδεμένο και επίσης εξαιτίας αυτού, ο εξαγόμενος αέρας δεν θα επιστρέψει ποτέ. Έτσι, η εγκατάσταση των βαλβίδων εξαερισμού θεωρείται ένα σημαντικό καθήκον, το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.
 4. Εξαρτήματα για ασφαλή και αυτόματη λειτουργία, τα οποία είναι συνήθως ενσωματωμένα στοιχεία οποιασδήποτε εγκατάστασης. Παρέχουν την ευκολία και την ευκολία χρήσης αυτού του εξοπλισμού από κοινούς χρήστες.
 5. Οι σχάρες στις οπές εξαερισμού, οι οποίες προστατεύουν ολόκληρο το σύστημα από τη διείσδυση από τα θραύσματα του δρόμου. Δεδομένου ότι η σχάρα αερισμού είναι εγκατεστημένη έξω από το σπίτι, το στοιχείο αυτό πρέπει να είναι αρκετά όμορφο ώστε να μην χαλάσει την εμφάνιση του κτιρίου.
 6. Στοιχεία θέρμανσης και καθαρισμού του αέρα, τα οποία ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα σε όλες τις εγκαταστάσεις, καθώς επηρεάζουν σημαντικά το κόστος τους. Ταυτόχρονα, οφείλεται σε αυτά ότι λαμβάνεται ένα σύστημα εξαερισμού, το οποίο θα είναι άνετο και βολικό.

Η επιλογή μιας συγκεκριμένης εγκατάστασης εξαρτάται από το δωμάτιο ή το κτίριο για το οποίο προορίζεται και ποιες λειτουργίες πρέπει να διαθέτει. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική ανάλογα με τον αριθμό των δωματίων που πρέπει να εξυπηρετήσει μαζί του, καθώς επίσης και το μέγεθος, την ισχύ και τα άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Φροντίδα των προϊόντων εξαερισμού

Ο εξαερισμός είναι πολύ σημαντικό το σύστημα, το οποίο καθορίζει τι θα είναι αυτό το είδος της ατμόσφαιρας στο χώρο, και είναι ταυτόχρονα επηρεάζει την απόδοση και την ευημερία των ανθρώπων. Είναι σημαντικό όχι μόνο να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη εγκατάσταση σύμφωνα με τις διαθέσιμες παραμέτρους, αλλά και να εξασφαλιστεί η σωστή συντήρηση του εξοπλισμού. Σε αυτό εξαρτάται η αντοχή και η αποτελεσματικότητά του, καθώς και η ασφάλεια χρήσης. Φροντίδα πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά, γιατί αλλιώς το φρέαρ εξαερισμού θα συσσωρεύσει πολλή σκόνη και μπλοκαρίσματα που εμποδίζουν να μπουν στην καθαρός αέρας του δωματίου. Επίσης, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη του όλου συστήματος, και αν είναι ένα πολλαπλών καναλιών, που θα οδηγήσει σε φωτιά στο κτίριο.

Η επισκευή του εξοπλισμού δεν απαιτείται τόσο συχνά εάν έχουν αγοραστεί εγκαταστάσεις ποιότητας. Οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν συνήθως είτε μετά από πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, είτε με κακή συντήρηση ή όταν τα κύρια στοιχεία ολόκληρου του συστήματος έχουν καταστρατηγηθεί. Αν αντιμετωπίζετε τον αερισμό σωστά και υπεύθυνα, θα διαρκέσει πολύ καιρό χωρίς προβλήματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ;

Εγκατάσταση αερισμού - αυτός είναι ο συναρμολογημένος εξοπλισμός, ο οποίος παρέχει τον χώρο εξυπηρέτησης με εξαερισμό (την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο). Η ολοκλήρωση του εξοπλισμού εξαρτάται από τις απαιτήσεις για τον αερισμό των χώρων.
Εξαερισμός - αυτό είναι μια ενημέρωση του αέρα στις εγκαταστάσεις για την απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας, της υγρασίας, επιβλαβών ουσιών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το κτίριο έχει αποδεκτές μετεωρολογικές συνθήκες και καθαρότητα αέρα.
Ανταλλαγή αέρα Είναι η αντικατάσταση του χρησιμοποιημένου αέρα (με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα και υγρασία) νωπή. Αυτές οι ενέργειες εν όλω ή εν μέρει (ανάλογα με τον τύπο και τις δυνατότητες) και εκτελούν το σύστημα εξαερισμού.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Το σχήμα του συστήματος εξαερισμού μονομπλόκ έχει ως εξής:

Έξω αέρας καθαρίζεται (φίλτρο), και θέρμανση (εναλλάκτης θερμότητας και ο θερμαντήρας), και μπαίνει στο δωμάτιο. Μεταχειρισμένα αέρας καθαρίζεται και πάλι (να αποφεύγεται η μόλυνση του εναλλάκτη θερμότητας, όπως συλλέγει συμπύκνωμα. Αν υγρό αέρα θα περάσει, recuperator καλύπτεται με ένα στρώμα της λάσπης. Στη συνέχεια αέρας εκκενώνεται προς τα έξω.

Μία τυποποιημένη μονάδα μονοκλειδώματος αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ανεμιστήρας
 • Calorifer;
 • Φίλτρο;
 • Φίλτρο αισθητήρα κατάστασης;
 • Σύστημα αυτοματισμού (υπαίθριος).
 • Θερμικώς μονωμένο περίβλημα.

Ανεμιστήρας Είναι μια συσκευή που παρέχει κίνηση του αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στις μονάδες εξαερισμού, τοποθετείται ένας ανεμιστήρας εισόδου (παρέχει αέρα από το δρόμο προς το χώρο) και έναν ανεμιστήρα εξαγωγής (ο οποίος επιτρέπει την εκροή του εξωτερικού αέρα).
Ο θερμαντήρας (θερμαντήρας) Είναι μια συσκευή που παρέχει θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Μπορεί να είναι νερό και ηλεκτρικό.
Φιλτράρετε - αυτό είναι μέρος της εγκατάστασης, το οποίο χρησιμεύει για τον καθαρισμό του αέρα. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα φίλτρο τόσο για τις εισερχόμενες όσο και για τις εξερχόμενες ροές. Σε αντίθεση με τα παραπάνω στοιχεία, πρέπει να καθαρίζεται και να αντικαθίσταται περιοδικά.
Φίλτρο αισθητήρα κατάστασης - στην πραγματικότητα, είναι ένας αισθητήρας διαφορικής πίεσης. Καταγράφει την πτώση πίεσης μετά το φίλτρο και σηματοδοτεί τη μόλυνση του στο σύστημα αυτοματισμού.
Σύστημα αυτοματισμού - κλιματισμού. Ελέγχει τη θερμοκρασία, μερικές φορές την ταχύτητα του ανεμιστήρα, έχει προστατευτικές λειτουργίες κ.λπ.
Θωρακισμένο περίβλημα - Ειδική θήκη με μονωτικό υλικό που απορροφά τους κραδασμούς του ήχου.

Τι είναι η μονάδα αερισμού;

Εγκατάσταση αερισμού - αυτός είναι ο συναρμολογημένος εξοπλισμός, ο οποίος παρέχει τον χώρο εξυπηρέτησης με εξαερισμό (την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο). Η ολοκλήρωση του εξοπλισμού εξαρτάται από τις απαιτήσεις για τον αερισμό των χώρων.

Εξαερισμός - αυτό είναι μια ενημέρωση του αέρα στις εγκαταστάσεις για την απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας, της υγρασίας, επιβλαβών ουσιών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το κτίριο έχει αποδεκτές μετεωρολογικές συνθήκες και καθαρότητα αέρα.

Ανταλλαγή αέρα Είναι η αντικατάσταση του χρησιμοποιημένου αέρα (με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα και υγρασία) νωπή. Αυτές οι ενέργειες εν όλω ή εν μέρει (ανάλογα με τον τύπο και τις δυνατότητες) και εκτελούν το σύστημα εξαερισμού.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Το σχήμα του συστήματος εξαερισμού μονομπλόκ έχει ως εξής:

Έξω αέρας καθαρίζεται (φίλτρο), και θέρμανση (εναλλάκτης θερμότητας και ο θερμαντήρας), και μπαίνει στο δωμάτιο. Μεταχειρισμένα αέρας καθαρίζεται και πάλι (να αποφεύγεται η μόλυνση του εναλλάκτη θερμότητας, όπως συλλέγει συμπύκνωμα. Αν υγρό αέρα θα περάσει, recuperator καλύπτεται με ένα στρώμα της λάσπης. Στη συνέχεια αέρας εκκενώνεται προς τα έξω.

 • Ανεμιστήρας
 • Calorifer;
 • Φίλτρο;
 • Φίλτρο αισθητήρα κατάστασης;
 • Σύστημα αυτοματισμού (υπαίθριος).
 • Θερμικώς μονωμένο περίβλημα.

Ανεμιστήρας Είναι μια συσκευή που παρέχει κίνηση του αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στις μονάδες εξαερισμού, τοποθετείται ένας ανεμιστήρας εισόδου (παρέχει αέρα από το δρόμο προς το χώρο) και έναν ανεμιστήρα εξαγωγής (ο οποίος επιτρέπει την εκροή του εξωτερικού αέρα).

Ο θερμαντήρας (θερμαντήρας) Είναι μια συσκευή που παρέχει θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Μπορεί να είναι νερό και ηλεκτρικό.

Φιλτράρετε - αυτό είναι μέρος της εγκατάστασης, το οποίο χρησιμεύει για τον καθαρισμό του αέρα. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα φίλτρο τόσο για τις εισερχόμενες όσο και για τις εξερχόμενες ροές. Σε αντίθεση με τα παραπάνω στοιχεία, πρέπει να καθαρίζεται και να αντικαθίσταται περιοδικά.

Εγκατάσταση εξαερισμού: κανόνες και αλγόριθμος εκτέλεσης εργασιών

Πολύ σπάνια, οι άνθρωποι που ζουν σε σπίτια σκέφτονται για τη διαθεσιμότητα ενός σωστά εγκατεστημένου συστήματος εξαερισμού. Αλλά εξαρτάται όχι μόνο από το άνετο χόμπι στο δωμάτιο, αλλά και από την υγεία του νοικοκυριού. Τα υγρά παράθυρα, τα σκοτεινά σημεία στις γωνίες και στους τοίχους πρέπει να είναι σήμα ότι το σύστημα εξαερισμού έχει εγκατασταθεί λανθασμένα ή καθόλου. Αυτό απειλεί τους ενοικιαστές με συνεχή ενόχληση, αδυναμία, στη χειρότερη περίπτωση, απόκτηση χρόνιων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι εάν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις που υποδηλώνουν έλλειψη αερισμού, είναι επείγουσα η εκκίνηση της εγκατάστασης.

Βασικοί κανόνες εγκατάστασης

Για μια άνετη κατάσταση υγείας, η εσωτερική νομοθεσία έχει αναπτύξει ορισμένα πρότυπα που καθορίζουν τη ροή της απαιτούμενης ροής αέρα.

Εάν χρησιμοποιείτε ικανοποιητικά τα αναπτυγμένα πρότυπα και κανόνες, τότε κάντε τον αερισμό σωστά. Τα ίδια πρότυπα θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της βέλτιστης εναλλαγής αέρα για χώρους διαβίωσης το καλοκαίρι και την κρύα εποχή, όταν το σπίτι λειτουργεί σύστημα θέρμανσης.

Κρατικά Πρότυπα

Όλοι οι κανόνες συνοψίζονται στα κρατικά πρότυπα - GOST, κανόνες υγιεινής και κανόνες - SanPiN, κώδικες κανόνων - SP.

Σε αυτές τις κανονιστικές πράξεις, γίνονται υπολογισμοί της ροής του αέρα σε διάφορους τύπους εγκαταστάσεων, οι οποίοι εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Ρυθμίζουν τις απαραίτητες παραμέτρους της ανταλλαγής αέρα και υγιούς μικροκλίματος, καθώς και καθορίζουν τους κανόνες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού και τη λειτουργία του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την GOST, κατά μέσο όρο ένα τετραγωνικό μέτρο εσωτερικού χώρου θα πρέπει να αντιπροσωπεύει έως και τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα. Επιπλέον, παρέχεται ένας ενήλικας ενοικιαστής για έως και 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Επίσης ανέφεραν ότι για τις αεριοποιημένες κουζίνες ο κανόνας είναι υψηλότερος από ό, τι για τις κουζίνες με ηλεκτρικές εστίες - 90 κυβικά μέτρα ανά ώρα έναντι 60 κυβικών μέτρων. Ταυτόχρονα για τα μπάνια υπάρχει αρκετό 25 cu. m / h, και μπάνια - έως 50.

Εκτός από τα εγχώρια πρότυπα, υπάρχουν κανονιστικά έγγραφα της ξένης κοινότητας των μηχανικών Ashare. Εάν σχεδιάζεται η χρήση αμερικανικών συστημάτων εξαερισμού για τον εξοπλισμό του σπιτιού σας, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με αυτά. Συγκεκριμένα, το Ashare 62.1 ορίζει τους ελάχιστους επιτρεπόμενους συντελεστές και παραμέτρους για τον εξαερισμό, ενώ στο Ashare 55 δίνονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το μικροκλίμα και τη θερμική άνεση των κτιρίων.

Προκειμένου να οργανωθεί η βέλτιστη εσωτερική ανταλλαγή αέρα, θα πρέπει να ακολουθούνται τα πρότυπα, η ισορροπία αέρα, η τήρηση των όρων αναφοράς και οι οδηγίες που δίδουν οι ειδικοί.

Το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού των επικοινωνιών εξαερισμού είναι η ανάπτυξη ενός τεχνικού έργου, το οποίο αναγκαστικά υποδεικνύει τις απαιτήσεις για την ανταλλαγή ροών αέρα σε κάθε δωμάτιο του κτιρίου. Η κατάρτιση ενός τέτοιου εγγράφου απαιτεί κάποια γνώση, οπότε εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ανάπτυξη, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς.

Βασικά βήματα για την ανάπτυξη.

 • Προσδιορισμός προτύπων για την ποσότητα αέρα που παρέχεται σε κάθε δωμάτιο. Αυτή η παράμετρος είναι απαραίτητη για τον υπολογισμό των διαστάσεων και των τμημάτων των αγωγών, καθώς και για την επεξεργασία του διαγράμματος της διακλάδωσης τους. Στο μέλλον, χρησιμοποιώντας τα υπολογισθέντα δεδομένα του πρώτου σταδίου, επιλέγεται η βέλτιστη λύση για τη θέση των καναλιών αερισμού.
 • Επιλογή της μεθόδου ροής αέρα. Μετά την ανάλυση των τεχνικών συνθηκών των χώρων, των απαιτήσεων ασφαλείας και των επιθυμιών του πελάτη, επιλέγεται η πιο ορθολογική επιλογή. Μπορεί να είναι φυσικό, αναγκαστικό ή μικτό.
 • Υπολογισμός της κατανομής των ροών μέσα στο συγκρότημα εξαερισμού. Σε αυτό το στάδιο, υπολογίστε την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα, την ποσότητα αέρα που πρέπει να περάσει από ένα συγκεκριμένο τμήμα και την απώλεια κάθε μπλοκ.
 • Υπολογισμός των χαρακτηριστικών θορύβου και υπολογισμός της ηχητικής πίεσης, που προκαλείται από τις ροές του αέρα κατά τη διάρκεια της κίνησης κατά μήκος των αγωγών. Σύμφωνα με το SNIP, ο θόρυβος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 dB.
 • Το τελικό στάδιο είναι η προετοιμασία των σχεδίων με όλες τις λεπτομέρειες και τις ιδιαιτερότητες κάθε κόμβου του συστήματος.

Με βάση την αναπτυγμένη εργασία, επιλέγεται το σχήμα του συστήματος εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να το συντονίσουμε και να το εγκρίνουμε πριν από τις εσωτερικές εργασίες φινιρίσματος του κτιρίου, καθώς θα χρειαστούν πρόσθετες εργασίες εγκατάστασης για τη διάνοιξη διαφόρων οπών και καναλιών. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένοι τεχνικοί χώροι απαιτούν την εγκατάσταση ξεχωριστού κύκλου εξαερισμού. Για παράδειγμα, λεβητοστάσιο και λεβητοστάσιο - για απαιτήσεις πυρασφάλειας, γκαράζ - σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις. Οι μέθοδοι λύσης μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά πρέπει να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές, να παρέχουν ευκολία εγκατάστασης και περαιτέρω λειτουργία, δηλαδή συμμορφώνονται με τα ακόλουθα κριτήρια.

 • Ο αριθμός των κόμβων στο σύστημα θα πρέπει να τείνει στο ελάχιστο, δεδομένου ότι οι λιγότερες λεπτομέρειες, τόσο λιγότερο σπάνε.
 • Η υπηρεσία θα πρέπει να είναι διαρρυθμισμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμη στους απλούς χρήστες - ενοικιαστές.
 • Εάν η ρύθμιση της αλλαγής του αέρα και της κλιματικής προσαρμογής γίνει κατανοητή από μη ειδικούς, αυτό ουσιαστικά αυξάνει τη βαθμολογία του εξοπλισμού στα μάτια του αγοραστή, καθώς μειώνει το κόστος συντήρησής του.
 • Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να διαθέτει περιττές μονάδες που θα αντικαταστήσουν τις κύριες μονάδες όταν σπάσουν και κατά τη διάρκεια της συντήρησης.
 • Ο τελευταίος παράγοντας είναι η εργονομία: το συγκρότημα πρέπει να εισέρχεται σωστά στο εσωτερικό του σπιτιού.

Παρεμπιπτόντως, το έργο πρέπει να περιλαμβάνει οικονομικούς υπολογισμούς που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις δαπάνες, ξεκινώντας από την ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών και λήγοντας με τακτική συντήρηση κατά τη διάρκεια της περαιτέρω λειτουργίας.

Κρατικός έλεγχος

Η κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου ή δομής, καθώς και η κατασκευή του με μηχανικά συστήματα επικοινωνίας, πραγματοποιούνται σύμφωνα με το SNiP. Το έγγραφο αυτό είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε στάδιο της κατασκευαστικής διαδικασίας, από την ανάπτυξη του τεχνικού σχεδιασμού και του φινιρίσματος. Στην πραγματικότητα, οι "Κτιριακοί Κανονισμοί" - η οδηγία για την κατασκευή, το κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς της τεχνολογίας, του δικαίου και της οικονομίας.

Όταν επιλέγετε έναν εργολάβο που θα εγκαταστήσει ένα σύστημα εξαερισμού, πρέπει να επικοινωνήσετε με τους αποδεδειγμένους συνεργάτες σας για να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον. Προκειμένου να απλουστευθεί η ζωή των πελατών, στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δημιουργήθηκαν αυτορυθμιστικές οργανώσεις (SROs) για τον κατασκευαστικό κλάδο της SROS, οι οποίες εκδίδουν άδειες κατασκευής και συμβάσεις. Ο Rostechnadzor ασκεί τον έλεγχό του σε κρατικό επίπεδο.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα αυτό πρέπει να αποκτήσουν άδεια, η οποία είναι εισαγωγή, για την οποία είναι απαραίτητο να εισέλθουν στο κρατικό μητρώο του SROS.

Βασικοί κανόνες εγκατάστασης

Οι εργασίες εγκατάστασης μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα ή με τη συμμετοχή εργολάβων, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσετε με την έγκριση του έργου και να συντάξετε έναν κατάλογο των απαραίτητων χειρισμών. Στο προπαρασκευαστικό στάδιο επιλέγεται ένας ανάδοχος, ο οποίος πρέπει να συμφωνήσει και να εγκρίνει τους αναλυτικούς όρους αναφοράς. Περαιτέρω μαζί με τον πελάτη γίνεται το πρόγραμμα των εργασιών, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι όροι, οι παραδόσεις εξαρτημάτων και αναλωσίμων, ο τύπος εξοπλισμού και η εγκατάστασή του.

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες, θα πρέπει να ελέγξετε τα εξής:

 • ότι οι όροι αναφοράς έχουν αναπτυχθεί ·
 • το έργο εγκρίθηκε και συμφωνήθηκε με τον ανάδοχο, ο οποίος βρίσκεται στο κρατικό μητρώο του SROS,
 • όλους τους κύριους και εσωτερικούς τοίχους, τοποθετημένες εσωτερικές οροφές.
 • ετοιμότητα χώρων εγκατάστασης εσωτερικού και εξωτερικού εξοπλισμού εξαερισμού.
 • εγκατεστημένη στεγανοποίηση, εάν το σχέδιο προβλέπει βρεγμένα φίλτρα ·
 • όλες οι οπές και τα κανάλια αέρα που προβλέπονται στο σχέδιο πληρούνται.
 • Υπάρχει κύριος άξονας εξαερισμού για φυσική κυκλοφορία αέρα.
 • υπό την παρουσία υποστήριξης για ανεμιστήρες οροφής, που προβλέπεται στο σχέδιο.
 • Τα τοιχώματα των αγωγών καλύπτονται με γύψο.

Αν κάτι δεν ελεγχόταν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, τότε όλα είναι τεκμηριωμένα, όπως όλες οι αλλαγές που έγιναν κατά την εκτέλεση της εργασίας.

Οι βασικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού περιλαμβάνουν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • οι διαμήκεις ραφές πρέπει να τοποθετούνται προς τα πάνω.
 • η στερέωση του μπουλονιού πρέπει να σφίγγεται στο μέγιστο όριο.
 • Οι μονάδες αερισμού εγκαθίστανται στους προετοιμασμένους συνδετήρες μόνο μετά την εγκατάσταση.
 • ο σύνδεσμος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μάζα του ίδιου του αγωγού, έτσι ώστε να μην μεταφέρεται στους μηχανισμούς.
 • τα στοιχεία στερέωσης πρέπει να διαθέτουν απομόνωση με δονήσεις.
 • παρέχονται άκαμπτα υποστηρίγματα για ακτινικούς ανεμιστήρες με στερέωση με μπουλόνι αγκύρωσης.
 • τα φίλτρα τεντώνονται ομοιόμορφα, εξαιρουμένης της χαλάρωσης.
 • οι ηλεκτροκινητήρες θα πρέπει να ρυθμίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο με τους ανεμιστήρες.
 • η περιστροφή των πτερυγίων πρέπει να είναι ελεύθερη.
 • Οι οπές εξαερισμού είναι κλειστές με ειδικές γρίλιες, το μέγεθος των κυψελών των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 cm.
 • Όταν είναι εγκατεστημένο το σύστημα αερισμού, ο αριθμός των στροφών πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.

Τα κύρια στάδια εγκατάστασης των αεραγωγών είναι τα εξής:

 • σημειώστε τους χώρους στους οποίους θα εγκατασταθούν οι σύνδεσμοι.
 • συναρμολόγηση συνδετήρων.
 • παροχή αεραγωγών και εξαρτημάτων σε αυτά.
 • συναρμολόγηση μεμονωμένων τμημάτων εξαερισμού.
 • εγκατάσταση συναρμολογημένων μονάδων σε ένα σύστημα, τοποθέτησή τους σε καθορισμένες θέσεις.

Κατά κανόνα, σε δημόσια κτίρια και δημόσια κτίρια, ο εξαερισμός κρύβεται πίσω από το φινίρισμα, αλλά στους χώρους παραγωγής αφήνεται ανοιχτός για να διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτό.

Διαγράμματα εγκατάστασης

Η επιλογή των συστημάτων εξαερισμού εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των δομικών υλικών των τοίχων και οροφών του κτιρίου, την περιοχή του δωματίου. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο βαθμός καθαρότητας του εξωτερικού αέρα, σε δείκτες υψηλής ρύπανσης δεν υπάρχει λόγος να το αντλήσουμε στο σπίτι. Ένα από τα κριτήρια που επηρεάζουν την επιλογή είναι το κόστος. Το πρόγραμμα αερισμού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες των ενοικιαστών, αλλά δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική, διαφορετικά, την εξοικονόμηση σε μικρά πράγματα, μπορείτε να έχετε μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, υπάρχουν τρεις τύποι εξαερισμού:

 • φυσικό?
 • υποχρεωτική ·
 • παροχή-εξάτμιση ή μικτή.

Πριν εγκαταστήσετε ένα από αυτά στο σπίτι σας, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με όλα τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και την ιδιαιτερότητα των εργασιών εγκατάστασης.

Φυσικά

Αυτός ο τύπος αερισμού λειτουργεί αυτόνομα λόγω αλλαγών θερμοκρασίας και πίεσης. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούνται σε πολυκατοικίες, όπου κατά μήκος ολόκληρου του κτιρίου είναι εγκατεστημένοι άξονες εξαερισμού. Σε κάθε δωμάτιο στα μπάνια και στην κουζίνα είναι εξοπλισμένα με ειδικά κανάλια που αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής. Καθώς οι οπές αερισμού είχαν προηγουμένως προοριστεί για εξαερισμό, τόσο συχνά ακούμε ότι πρέπει να αερίζεται το δωμάτιο. Επίσης, ο αέρας διεισδύει μέσα από τις ρωγμές στα ξύλινα πλαίσια. Δυστυχώς, τα πλαστικά παράθυρα σήμερα εγκαθίστανται συχνότερα από την παραβίαση της φυσικής κυκλοφορίας των ρευμάτων αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να παρέχετε επιπλέον αερισμό προσφοράς ή να ανοίγετε τα παράθυρα πιο συχνά.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου συστήματος περιλαμβάνουν αυτόνομη εργασία, χαμηλό κόστος εγκατάστασης και περαιτέρω συντήρηση, εξασφαλίζοντας την κίνηση των φυσικών ρευμάτων αέρα που είναι πιο κατάλληλα για την κανονική ανθρώπινη ζωή.

Μεταξύ των ελλείψεων πρέπει να επισημανθεί η εξάρτηση του συστήματος από τις καιρικές συνθήκες. Επειδή για τη λειτουργία του εξαερισμού απαιτείται διαφορά θερμοκρασίας, ο ζεστός καιρός δεν μετακινείται. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων, υπάρχει μια επίδραση της αντίστροφης ώσης, αλλά αυτό το φαινόμενο είναι βραχύβια.

Αναγκασμένος

Το σύστημα λειτουργεί με ειδικούς ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, οι οποίοι αντλούν τον αέρα εξαγωγής και την εξάτμιση προς τα έξω μέσω αγωγών εξαερισμού.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός εγκαθίσταται συχνότερα σε δωμάτια με μεγάλο αριθμό ατόμων: χώρους παραγωγής, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, αίθουσες σπουδών και αίθουσες συνεδριάσεων.

Πλεονεκτήματα αυτού του τύπου δομής είναι ότι είναι απόλυτα ανεξάρτητα από τον καιρό έξω από το παράθυρο, ο καθαρισμός του αέρα στο δωμάτιο οφείλεται στο σύστημα φίλτρου, επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε τη θερμοκρασία της ροής του αέρα.

Ως ανεπάρκεια, οι ειδικοί εντοπίζουν τους ακόλουθους παράγοντες.

 • Η υψηλή τιμή σε κάθε στάδιο της εργασίας, από το κόστος του ίδιου του εξοπλισμού έως την εγκατάσταση και τη συντήρηση.
 • Δεδομένου ότι οι λεπτομέρειες του συστήματος δεν μπορούν πάντοτε να καθαριστούν, και όταν εργάζονται πάνω τους μια μεγάλη ποσότητα σκόνης και βρωμιάς που καθιζάνουν, συχνά είναι οι ίδιοι αναπαραγωγής βάσεις για μύκητες και βακτήρια. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατόν να αναπνευστικές νόσοι στους κατοίκους: άσθμα ή αλλεργία. Μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί ειδικά απολυμαντικά σύμπλοκα για τον εξαναγκασμό του εξαερισμού, είναι ακριβά, αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αμελητέο.

Μικτή

Σε αυτή την περίπτωση, τα φυσικά και τα αναγκαστικά εξαρτήματα εμπλέκονται στην κίνηση των ρευμάτων αέρα. Μέσα από μια τρύπα εισέρχεται ο αέρας στο σπίτι λόγω της διαφοράς πίεσης, μέσω άλλων καναλιών εξάγεται με τη βοήθεια των ανεμιστήρων.

Παραδείγματα

Σχηματικό διάγραμμα για εγκατάσταση σε προαστιακές κατοικίες και στη χώρα - αερισμός με φυσική κυκλοφορία αέρα. Είναι κατάλληλο για τούβλα και ξύλινα κτίρια, καθώς και δομές από διογκωμένο σκυρόδεμα. Κατά κανόνα, ο σχεδιασμός ενός τέτοιου συστήματος επικρατεί κατά την κατασκευή πολυκατοικιών. Εάν αγοράσατε ένα διαμέρισμα στο "Khrushchev", στη συνέχεια να καθοδηγείται από το γεγονός ότι θα υπάρξει φυσικός εξαερισμός.

Η φυσική ανταλλαγή αέρα βασίζεται στο φαινόμενο της διαφοράς πίεσης στήλης αέρα. Το σύστημα εξαερισμού είναι εύκολο στην εγκατάσταση και λειτουργία, δεν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας, δεν απαιτεί την εγκατάσταση δαπανηρού εξοπλισμού. Ωστόσο, το σύστημα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα από τον άνεμο, και από τους δείκτες θερμοκρασίας, καθώς για τη φυσική κυκλοφορία απαιτείται η θερμοκρασία στο δωμάτιο να είναι υψηλότερη από την εξωτερική. Διαφορετικά, η κίνηση του αέρα σταματά.

Στην εποχή της ανάπτυξης τεχνολογιών, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν εξαναγκασμένο εξαερισμό. Μπορεί να είναι εν μέρει αυτοματοποιημένη, όταν ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται μόνο για την έγχυση αέρα στο κτίριο ή, αντίστροφα, για την εκκένωση προς τα έξω ή για την πλήρη μηχανοποίηση, πράγμα που συνεπάγεται τη χρήση ανεμιστήρων και στα δύο στάδια.

Τώρα οι άνθρωποι στην επιθυμία τους να μπλοκάρουν τα σχέδια δημιουργούν πλαστικά παράθυρα που καλύπτουν όλες τις φυσικές ροές, σφραγίζοντας το δωμάτιο σχεδόν κατά 100%. Ως αποτέλεσμα, το ισοζύγιο αέρα του διαμερίσματος είναι σπασμένο.

Δεδομένου ότι ο άξονας εξαερισμού στην κουζίνα έχει συνήθως μεγαλύτερη διάμετρο, όλα τα ρέματα βιάζονται σε αυτό. Σε περίπτωση ανέμων, αυτό το ισχυρό κανάλι μπορεί να "κλίνει" το μικρότερο στο μπάνιο, σχηματίζοντας ένα βύθισμα επιστροφής, δηλαδή, ένας ψυχρός άνεμος θα φυσάει από την τουαλέτα. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη μια κατάλληλη εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ένα τζάμι μπαλκόνι ή μια καλά συντηρημένη λότζια απαιτεί επίσης ένα σύστημα εξαερισμού. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διευθέτηση του. Πρώτα απ 'όλα, είναι φυσικό λόγω του ανοίγματος των παραθύρων, αλλά κατά την κρύα περίοδο αυτό δεν είναι πάντα βολικό. Ορισμένες εταιρείες για την κατασκευή παραθύρων που είναι ενσωματωμένες σε αυτές τρύπες αερισμού, μέσω των οποίων πραγματοποιείται μικρο αερισμός. Πιο συχνά οι ιδιοκτήτες εγκαθιστούν μια κουκούλα, η οποία παρέχει την απόσυρση του συμπυκνώματος.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι απαραίτητο για τη συσκευή αερισμού σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, για παράδειγμα, ένα ντουλάπι. Συγκεκριμένα, πολλοί τεχνικοί χώροι για λόγους ασφαλείας απαιτούν εξοπλισμό με υποχρεωτικό σύστημα (γκαράζ, λέβητες, λέβητες, αποθήκες).

Το σύστημα εξαερισμού σε περίπτωση μικτού κυκλώματος είναι ένα σύστημα σωλήνων, ένα από τα οποία αντλεί τον αέρα από το εξωτερικό, το άλλο αποστραγγίζει τα απόβλητα έξω από το κτίριο. Η εισροή παρέχεται από ένα convector, που επιπλέον θερμαίνει, φιλτράρει και απολυμαίνει την υπεριώδη ροή από το δρόμο. Για να διασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου ο αέρας που αντλείται δεν εξάγει θερμότητα από το δωμάτιο, έχει σχεδιαστεί ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας - ένας ανακτητής, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία εξόδου για τη θέρμανση των εισερχόμενων.

Εγκατάσταση εξοπλισμού εξαερισμού

Η εγκατάσταση και η εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού πραγματοποιείται μετά από όλες τις εργασίες φινιρίσματος, εκτός από το φινίρισμα. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει μηχανισμούς στερέωσης, το σύνολο των οποίων μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά ο αλγόριθμος των ενεργειών είναι ο ίδιος για όλους.

Τα στοιχεία πρέπει να εγκαθίστανται με την ακόλουθη σειρά, ξεκινώντας από την είσοδο αέρα προς το εσωτερικό του αγωγού αερισμού.

 • Το σύστημα φίλτρων καθαρισμού.
 • Ένας θερμαντήρας που θερμαίνει τον αέρα κατά τη διάρκεια των ψυχρών περιόδων. Σε ακριβότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριστήριο.
 • Ο ανεμιστήρας.
 • Ανακούφιση.
 • Σύστημα κλιματισμού για τη ροή του αέρα σε ζεστό χρονικό διάστημα. Συνήθως, αυτή η μονάδα πρέπει να είναι η τελευταία μπροστά από την πρίζα.

Αν ο αγωγός αερισμού του σπιτιού διέρχεται από μια μη θερμανθείσα οροφή, οι σωλήνες πρέπει να είναι μονωμένοι. Εάν ο εξαερισμός συνεπάγεται όχι μόνο ένα κύκλωμα τροφοδοσίας, αλλά και εξαναγκασμένη εκροή αέρα, το επόμενο στάδιο είναι η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξαγωγής. Εν κατακλείδι, πραγματοποιείται η τοποθέτηση ηλεκτρικών δικτύων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους μηχανισμούς και η γείωση τους. Εάν το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από διάφορα τμήματα, είναι απαραίτητο να συλλέγει κάθε δίκτυο ξεχωριστά και να διεξάγει δοκιμές πριν από την εκκίνηση κάθε μονάδας.

Κατά την εγκατάσταση στοιχείων εξοπλισμού στο σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένες λεπτότητα και να τηρηθεί μια συγκεκριμένη σειρά ενεργειών.

Παροχή αέρα

Τα διαγράμματα εγκατάστασης μπορούν να αλλάξουν, πράγμα που οφείλεται στο πλήρες σετ του συστήματος εξαερισμού.

Η τυπική επιλογή εγκατάστασης περιλαμβάνει διάφορα στάδια.

 • Επιλογή και σχεδιασμός θέσεων για ανοίγματα εξαερισμού.
 • Τρύπημα των προβλεπόμενων εισόδων και εξόδων με μια μικρή προκατάληψη προς το δρόμο για να εξασφαλιστεί η ροή του συμπυκνώματος. Η διάμετρος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 12-13 cm.
 • Ο αγωγός του αγωγού κόβεται για να ταιριάζει στις απαιτούμενες διαστάσεις.
 • Εγκατάσταση αεραγωγών εξαερισμού και βαλβίδων εξαγωγής.
 • Εξάλειψη ρωγμών μεταξύ του σωλήνα και των τοίχων με τη βοήθεια του αφρού.
 • Τοποθετήστε ολόκληρη την εγκατάσταση σε τοίχο ή οροφή.
 • Εγκατάσταση του φίλτρου στον αγωγό παροχής αέρα.
 • Τοποθέτηση του θερμαντήρα και της σύνδεσης του.
 • Εγκατάσταση προστατευτικών πλεγμάτων στις οπές εξόδου.
 • Τροφοδοσία ρεύματος.

Η πιο απλή έκδοση του αερισμού τροφοδοσίας είναι η βαλβίδα τοίχου. Είναι ένας πλαστικός σωλήνας, μέσα στον οποίο βρίσκεται ένας εξωτερικός διανομέας αέρα, φίλτρο, θόρυβος και θερμομόνωση, ρυθμιστής, εσωτερικός διανομέας. Η εγκατάσταση μιας τέτοιας συσκευής είναι πιο αποτελεσματική μεταξύ του περβάζι και του ψυγείου. Για να γίνει αυτό, ένας δίαυλος κόβεται στον τοίχο με ένα τμήμα 5-6 cm, στο οποίο εισάγεται το σώμα βαλβίδας - ο σωλήνας. Μετά από το εξωτερικό στερεώνεται ο εξωτερικός διανομέας και από το εσωτερικό είναι εσωτερικό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συσκευή θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Τεντώστε τα χέρια σας

Μερικές φορές δεν υπάρχει αρκετός φυσικός εξαερισμός, τότε οι ειδικοί προτείνουν την εγκατάσταση ενός επιπλέον συστήματος εξάτμισης προκειμένου να αυξηθεί η εκροή του χρησιμοποιημένου αέρα. Κατά κανόνα, εγκαθίστανται στην κουζίνα πάνω από τη σόμπα και στο μπάνιο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλες οι συσκευές του αναγκαστικού κυκλώματος λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Ωστόσο, ο συνηθισμένος ανεμιστήρας χαμηλής κατανάλωσης μπορεί να τροφοδοτηθεί ακόμα και από τον ρυθμιστή λαμπτήρων στο μπάνιο.

Ο φυσικός αερισμός στο διαμέρισμα προσανατολίζεται στην έξοδο αέρα σε έναν μόνο άξονα. Για να διασφαλιστεί ότι οι ροές από το λουτρό και την τουαλέτα δεν αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους, οι ανεμιστήρες διαθέτουν βαλβίδα ελέγχου. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας διεισδύει μέσα από αυτό, αλλά δεν μπορεί να πάει πίσω. Τα μικρά μοντέλα τοποθετούνται χρησιμοποιώντας συμβατικές βίδες, πείρους ή με τη βοήθεια συνδετήρων που είναι προσαρτημένοι στο μοντέλο από τον κατασκευαστή. Αν δεν έχετε τις δεξιότητες για την εγκατάσταση παρόμοιων προϊόντων, συνιστάται να ακολουθείτε τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε προϊόν.

Κατά την επιλογή ενός μηχανισμού σχεδίασης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ύπαρξη μόνωσης υγρασίας και να προειδοποιούν ότι οι σιωπηλές τροποποιήσεις είναι συνήθως πιο ακριβά σε λειτουργία, δεδομένου ότι δαπανούν περισσότερη ενέργεια. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι τα μοντέλα σε πολυϊσοπροπυλένιο ή ακρυλικό περίβλημα είναι πιο ανθεκτικά.

Διάταξη εισροής αέρα και τοποθέτηση αεραγωγών

Η εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Ο απλούστερος τρόπος για να οργανωθεί είναι να ανοίξει τα παράθυρα, αλλά δεν είναι δυνατόν να το κάνετε στην κρύα εποχή. Επομένως, υπάρχουν και άλλες τεχνικές μέθοδοι που εξαρτώνται από την μεταγενέστερη κατανομή της ροής του αέρα: είτε με σύστημα είτε ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο.

Αερισμός στο δωμάτιο - η οργάνωση της πρόσληψης καθαρού αέρα, κατά κανόνα, πραγματοποιείται σε μία από τις επιλογές.

Εγκατάσταση του αγωγού τροφοδοσίας στη μονάδα παραθύρου

Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ήδη αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν ανεξάρτητα τον αερισμό τροφοδοσίας στις μονάδες παραθύρων ή να πωλούν ξεχωριστά τις δοκούς θραύσης. Αλλά μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τις οδηγίες.

 • Με ένα ανοιχτό πλαίσιο στο κάτω μέρος του, βρες την εξωτερική σφραγίδα και κόψεις ένα τεμάχιο όχι μεγαλύτερο από 5 εκ. Το απομακρυσμένο τμήμα δεν πρέπει να απορριφθεί, αφού μπορεί να επιστρέψει στο χώρο οποιαδήποτε στιγμή.
 • Στο επάνω μέρος του κιβωτίου παραθύρων, είναι απαραίτητο να κάνετε το ίδιο και με την εσωτερική σφράγιση.

Η αρχή της λειτουργίας αυτού του εξαερισμού είναι η εξής: ο αέρας εισέρχεται διαμέσου του κενού από κάτω, διέρχεται μέσα στο πλαίσιο του παραθύρου, ενώ κατά τη θέρμανση εξέρχεται μέσω του άνω ανοίγματος στο δωμάτιο.

Όλες οι λύσεις έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα - στον παγετό η είσοδος καλύπτεται από πάγο και παύει να λειτουργεί. Επομένως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τέτοιες συσκευές στις νότιες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας.

Τοποθέτηση της βαλβίδας εισαγωγής στο τοίχωμα

Η αρχή της τοποθέτησης της απλούστερης βαλβίδας τοίχου έχει ήδη εξεταστεί παραπάνω. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συσκευή της είναι πιο αποτελεσματική από τον εξαερισμό μέσω μπλοκ παραθύρων. Μπορεί να εφοδιαστεί με θερμαντήρα για θέρμανση της ροής ψυχρού αέρα και φίλτρο για καθαρισμό. Επιπλέον, είναι πιο συμπαγής σε σύγκριση με ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού, οπότε η τοποθέτησή του είναι ανώδυνη για το εσωτερικό και είναι οικονομικά διαθέσιμη.

Πρέπει να σημειωθούν τα μειονεκτήματα της βαλβίδας τροφοδοσίας.

 • Οι εργασίες εγκατάστασης συνδέονται με τη διάτρηση τοίχων, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατό μόνο με ειδικά εργαλεία.
 • Κατά τη διάνοιξη ενός καναλιού σχηματίζεται πολύ λεπτή σκόνη, η οποία είναι επικίνδυνη για άτομα με αναπνευστικές ασθένειες και αλλεργίες.
 • Μια τρύπα σε ένα κούτσουρο ή μια πέτρα πρέπει να είναι μονωμένη. Η ποιότητα της θερμομόνωσης μπορεί να ελεγχθεί μόνο μετά την εμφάνιση του κρύου καιρού. Κατά τον προσδιορισμό ενός γάμου θα είναι δύσκολο να διορθώσετε κάτι.
 • Η εγκατάσταση ενός εξωτερικού διανομέα και μιας προστατευτικής σχάρας είναι δυνατή μόνο από το δρόμο, γεγονός που θα προκαλέσει δυσκολίες στους κατοίκους των άνω ορόφων.
 • Εάν υπάρχει η επιθυμία να τροφοδοτηθεί η βαλβίδα τροφοδοσίας με πρόσθετες συσκευές για θέρμανση, καθαρισμό ή υγρασία του αέρα, θα πρέπει να τους παρέχεται τροφοδοσία.

Εξαερισμός με τη διανομή της ροής αέρα σε ένα διακλαδισμένο δίκτυο αεραγωγών

Τις περισσότερες φορές, μια παρόμοια μέθοδος χρησιμοποιείται για τον εξοπλισμό μεγάλων δωματίων ή ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών στις οποίες είναι εγκατεστημένος ένας λέβητας θέρμανσης. Το γεγονός ότι παίρνει πολύ αέρα από το περιβάλλον, έτσι ώστε η φυσική κυκλοφορία δεν είναι αρκετή, και οι βαλβίδες σημείου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οι μέθοδοι τοποθέτησης του εξοπλισμού εξαερισμού τροφοδοσίας διαφέρουν ανάλογα με τον εξοπλισμό και τις επιθυμίες των ενοικιαστών. Το πιο απλό είναι στην είσοδο ή στο διάδρομο, καθώς αυτά τα δωμάτια επικοινωνούν με όλους τους άλλους.

Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι υπολογισμοί για την ανταλλαγή αέρα για να καθοριστεί πόση χωρητικότητα απαιτείται για κάθε δωμάτιο. Ο αγωγός αέρα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με φίλτρα καθαρισμού, ο θερμαντήρας αέρα, ο υγραντήρας και άλλες συσκευές προστίθενται κατόπιν αιτήματος του πελάτη και με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες. Οι ειδικοί δίνουν προσοχή στη μόνωση του σωλήνα, αν διέρχεται από μη θερμαινόμενα δωμάτια. Οι αγωγοί αγωγών μπορούν να κατασκευαστούν από χάλυβα, πλαστικό ή κυματοειδές αλουμίνιο. Για να απομονώσετε τις αρθρώσεις, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία σφραγιστικών ή ταινιών. Οι παραγωγοί προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα μεγεθών και σχημάτων μεμονωμένων στοιχείων αεραγωγών, επομένως δεν θα είναι δύσκολο να ενταχθούν στα πλαίσια οποιωνδήποτε τμημάτων.

Για την τοποθέτηση σωλήνων στις οροφές οροφής χρησιμοποιώντας μια ποικιλία αναρτήσεων, για τοίχους - ειδικούς σφιγκτήρες. Αν υποτεθεί ότι τα στοιχεία θα βρίσκονται σε ράφια ή ερμάρια, τότε θα σταθεροποιηθούν από οποιονδήποτε κάτοχο. Ως μόνωση θορύβου και κραδασμών χρησιμοποιείται μερικές φορές αφρός ή αφρός.

Χρώματα της συσκευής

Κάθε εξαερισμός περιλαμβάνει την εισροή και την εκροή αέρα, την κίνηση και την ανταλλαγή μέσα στο δωμάτιο. Η έξοδος του εξαγόμενου αέρα από το δωμάτιο οργανώνεται με την τοποθέτηση ειδικών ανοιγμάτων στην οροφή ή στους τοίχους με πρόσβαση στο δρόμο. Λόγω της φύσης τους, πρέπει να γίνονται κατά την οικοδόμηση ενός κτιρίου πριν τελειώσουν οι τοίχοι. Το κιβώτιο αγωγών είναι συνήθως άκαμπτο, οι μεταβάσεις μεταξύ των στοιχείων και των στροφών συχνά γίνονται με τη μορφή ενός κυματοειδούς σωλήνα αλουμινίου. Η όλη κατασκευή είναι κρυμμένη κάτω από το τελικό φινίρισμα του σπιτιού, αφήνοντας μόνο ανοίγματα καλυμμένα με προστατευτικές γρίλιες. Κατά την παραγωγή, το σύστημα εξαερισμού παραμένει ανοιχτό σε περίπτωση απρόβλεπτων βλαβών ή συντήρησης μεμονωμένων στοιχείων.

Η κουκούλα στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου σπιτιού συνήθως γίνεται ήδη, αν είναι απαραίτητο, μπορούν να γίνουν διορθώσεις με τη μορφή πρόσθετων οπαδών στο μπάνιο ή στην κουζίνα. Όσο για τον εξαερισμό σε ιδιωτικό σπίτι ή στο εργοστάσιο, τότε είναι απαραίτητο να ενεργήσετε "από το μηδέν", πράγμα που συνεπάγεται την εγκατάσταση αεραγωγών και την εξαγωγή της καλύπτρας από την οροφή. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι απαραίτητο να μονωθεί το τμήμα του αεραγωγού που θα περάσει από τα δωμάτια όπου δεν υπάρχει θέρμανση. Αυτό θα αποτρέψει το σχηματισμό συμπύκνωσης, αντίστοιχα, για την προστασία των σωλήνων από την υγρασία.

Εάν πρόκειται να κατασκευαστεί έξοδος εξαερισμού στην οροφή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η προστασία της θερμότητας και του νερού καθώς και η εγκατάσταση ενός εκτροπέα, ο οποίος θα αυξήσει το ρεύμα και θα χρησιμεύσει ως προστασία από τις βροχοπτώσεις.