Το κανάλι εξαερισμού δεν είναι δορυφορικό κανάλι για εσάς!

Πόσο αέρα αφαιρείται από το δωμάτιο από τον αγωγό εξαερισμού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι είδους ώθηση θα είναι, δηλαδή με ποια ταχύτητα θα περάσει ο αέρας μέσω των καναλιών. Η διάμετρος των αγωγών είναι επίσης σημαντική.

Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία στο εσωτερικό των δωματίων και η κάτω εξωτερική, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του αέρα στα κανάλια. Το χειμώνα, με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω, ο φυσικός αερισμός θα είναι πολύ καλός. Μόλις η θερμοκρασία στον δρόμο αυξηθεί, η απόδοση των αεραγωγών θα είναι χαμηλότερη. Όταν είναι πολύ κρύο, πρέπει να κρατήσετε τη θερμότητα στα κανάλια.

Είναι εξαιτίας αυτού ότι βρίσκονται στο εσωτερικό των τοίχων (μέσα στο δωμάτιο), και εκείνα τα κανάλια που βγαίνουν πολύ καλά μονωμένα (για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας Penoplex, τιμή που δεν υπερβαίνει τη μέση θερμική μόνωση).

Η καλή θερμομόνωση είναι εκτεθειμένη και οι θέσεις των καναλιών που βρίσκονται σε μη θερμαινόμενα δωμάτια. Πολύ συχνά οι αεραγωγοί συναρμολογούνται κοντά σε καμινάδες και σωλήνες με ζεστό νερό, καθώς θερμαίνονται. Οι αγωγοί εξαερισμού στα δωμάτια πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να αφαιρούν τον αέρα από τα δωμάτια καλά, αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 12 μοίρες.

Ένα ομαλό εσωτερικό στρώμα των αεραγωγών θα παρέχει λιγότερη αντίσταση στον αέρα που διέρχεται. Επομένως, όλες οι αρθρώσεις των καναλιών είναι πολύ καλά προετοιμασμένες και ισοπεδωμένες ώστε να μην υπάρχουν προεξοχές.

Ο αγωγός καυσαερίων πρέπει να έχει επιφάνεια εγκάρσιας διατομής τουλάχιστον 0,016 m2 και πλευρικό τμήμα καναλιού 10 cm. Συνήθως το μέγεθος των αεραγωγών λαμβάνει 14cm * 14cm ή 14cm * 21cm. Είναι επιθυμητό να θυμάστε ότι το μέγεθος του σωλήνα του καναλιού πρέπει να είναι το ίδιο σε όλο το μήκος.

Παρεμπιπτόντως, το μήκος του καναλιού παίζει επίσης έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα του εξαερισμού. Το μήκος της κουκούλας στο δωμάτιο πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα σε μέγεθος σωλήνα 14cm * 21cm, και αν το μέγεθος του σωλήνα είναι 14cm * 14cm, τότε το μήκος θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον τρία μέτρα, αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανταλλαγή αέρα στην τουαλέτα είναι περίπου 30 m / ώρα.

Τα κανάλια αερισμού που βρίσκονται στον ίδιο πάτο πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο μήκος, διαφορετικά ο αερισμός θα είναι μειωμένος. Δεδομένου ότι ένα ισχυρό βύθισμα σχηματίζεται στο μακρύ κανάλι, τότε όταν υπάρχει λίγος αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό, αυτό προκαλεί μείωση του ρεύματος αέρα στον μικρότερο αγωγό εξαερισμού σε ένα διαμέρισμα.

Κανάλια εξαερισμού

Κατά την κατασκευή ενός διαμερίσματος, πολλοί ιδιοκτήτες δεν κατανοούν πλήρως τη σημασία της δημιουργίας ενός σωστού και καλά λειτουργούντος συστήματος εξαερισμού. Από την κανονική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, θα εξαρτηθεί η δημιουργία ενός μικροκλίματος στο κτίριο. Και ήδη διαμορφώνει άμεσα την κατάσταση της υγείας μας - θετική ή αρνητική, ανάλογα με την ορθότητα του έργου. Ως εκ τούτου, η δημιουργία αεραγωγών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί κατά το σχεδιαστικό στάδιο της εγκατάστασης. Παρεμπιπτόντως, από την άποψη της χρηματοδότησης, είναι πολύ φθηνότερο να γίνει ένα έργο του συστήματος και να το εφαρμόσει αμέσως κατά τη διάρκεια της κατασκευής παρά να λύσει το πρόβλημα μετά την ανέγερση ενός σπιτιού. Σε κάθε σπίτι επαγγελματίες κατασκευαστές θα διεξάγει και θα εγκαταστήσει συστήματα εξαερισμού τύπου τροφοδοσίας ή / και εξάτμισης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το υλικό του καναλιού, ο σκοπός του και ορισμένα χαρακτηριστικά του. Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στην αξιολόγηση διαφόρων συστημάτων εξαερισμού, στις ιδιαιτερότητες της κατασκευής τους και στους κανόνες εγκατάστασης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επίγνωση των αρχών της επιλογής του σωστού υλικού για ένα τέτοιο προϊόν.

Τι είδους αερισμό είναι εγκατεστημένο στο σπίτι

Ο εξαερισμός του καναλιού, ο οποίος διεξάγεται σε ιδιωτική οικιακή ιδιοκτησία, χωρίζεται σε τρεις τύπους: φυσικό, μηχανικό και μικτό.

Ο φυσικός τύπος διαδικασίας εξαερισμού συνεπάγεται την κυκλοφορία αέρα στον χώρο χωρίς τη χρήση διαφόρων συσκευών. Η είσοδος στο σπίτι μέσω ανοιχτών παραθύρων ή αγωγών εξαερισμού, η μάζα αέρα κινείται ελεύθερα κάτω από την επίδραση της θερμοκρασίας ή της πτώσης πίεσης.

Φωτογραφία 1. Σχέδιο καναλιών σε ιδιωτική κατοικία.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του:

 • δεν χρειάζεται επισκευή.
 • δεν καταναλώνει ενέργεια.
 • το κόστος είναι αρκετά δημοκρατικό.
 • ελάχιστη υπηρεσία.

Και τώρα δώστε προσοχή στις ελλείψεις. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η άμεση εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες και την εποχή του χρόνου. Λοιπόν, φυσικά, περιορισμένη περιοχή επιπτώσεων.

Ας προχωρήσουμε στον μηχανικό τύπο της διαδικασίας αερισμού. Εδώ, δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς ανεμιστήρες, οι οποίοι παρέχουν την εισροή μάζας αέρα ή την επέκτασή του. Κατάλληλο για μεγάλα σπίτια ή εξοχικές κατοικίες.

 • κάθε περιοχή εξυπηρέτησης.
 • δεν υπάρχει εξάρτηση από την ατμοσφαιρική επιρροή.
 • είναι δυνατό να διαχειριστεί το μικροκλίμα στο σπίτι.

Τώρα ας απαριθμήσουμε τις ελλείψεις.

 1. Πολύ υψηλή τιμή για την αγορά συσκευών.
 2. Περιοδική επισκευή με αντικατάσταση των απαραίτητων εξαρτημάτων.
 3. Μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε έναν ειδικό για να επιδιορθώσετε τις ρυθμίσεις διακοπής ή συσκευής.
 4. Λογαριασμοί για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η τρίτη έκδοση του εξαερισμού συνεπάγεται ένα μικτό σύστημα εργασίας. Δηλαδή, συγχρόνως εμπλέκονται τόσο τα φυσικά όσο και τα μηχανικά συστατικά.

Η τελευταία επιλογή είναι η πιο αποδεκτή από την άποψη της δημιουργίας άνετων συνθηκών και μεθόδου εγκατάστασης. Ειδικά αν οι εγκαταστάσεις κατασκευάζονται από τους ίδιους.

Πώς να φτιάξετε έναν αγωγό εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Εάν υπάρχει μια ευκαιρία, δεξιότητες και εμπειρία, τότε η ίδια η εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Όταν επενδύετε τους δικούς σας πόρους και πόρους, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τα πάντα σωστά. Εάν παραβιάζονται οδηγίες ή αλγόριθμοι, κατά τη λειτουργία θα προκύψουν πολλά δευτερεύοντα προβλήματα. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να προσκαλέσετε εμπειρογνώμονες ή να ακολουθήσετε με σαφήνεια όλα τα σημεία που αναφέρονται παρακάτω.

Φωτογραφία 2. Εσωτερική προβολή του καναλιού.

Αλγόριθμος για τη διάταξη των αεραγωγών

Το κανάλι εξαερισμού στη δημιουργία του απαιτεί ορισμένους κανόνες. Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, μπορείτε πάντα να σχεδιάσετε έναν ικανό αεραγωγό. Ας αναλύσουμε το σύνολο των κανόνων.

 1. Είναι πάντα σημαντικό να διατηρήσετε το σωστό μέγεθος. Για αυτό, πρέπει να αγοράσετε τελικά προϊόντα.
 2. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κανονικός αερισμός εξαρτάται από το ύψος των κατακόρυφων τμημάτων των καναλιών.
 3. Οι όροι "καμινάδα" και "εξαερισμός" δεν είναι μόνο διαφορετικοί ως προς το νόημα, αλλά φέρουν απολύτως διαφορετικές λειτουργίες. Αυτά τα δύο στοιχεία απαγορεύονται αυστηρά.
 4. Κάθε κουζίνα πρέπει να έχει δύο κανάλια εξαερισμού - για την εισαγωγή αέρα και για την εξαγωγή της.
 5. Όταν υπάρχουν χώροι για οικιακές ανάγκες στο σπίτι, πρέπει να εγκατασταθεί εξαερισμός.
 6. Εάν το κανάλι περνάει κατά μήκος του τοίχου, τότε δεν μπορεί να είναι δομή στήριξης.
 7. Τα ξύλινα στοιχεία του σπιτιού δεν πρέπει να συνδέονται με τον αγωγό εξαερισμού του σκυροδέματος.
 8. Η εισροή αέρα από το παράθυρο δεν θα εξασφαλίσει κανονική ανταλλαγή αέρα. Είναι απαραίτητο να μην είστε πολύ τεμπέλης και να εκτελέσετε την τοποθέτηση του αγωγού αερισμού στο σπίτι.
 9. Στην ακραία περίπτωση, η απουσία του καναλιού μπορεί να αντικατασταθεί με την εγκατάσταση μιας οπής εξαερισμού στο δρόμο.

Βέλτιστο σύστημα εξαερισμού

Ποιο σύστημα θα τοποθετηθεί; Μπορεί να κάνει μια επίπεδη έκδοση του καναλιού εξαερισμού; Ή γύρο. Οι αβεβαιότητες πάντοτε διαρκούν. Εξετάστε τα κριτήρια βάσει των οποίων βασίζεται η επιλογή του καναλιού.

 1. Διαστάσεις των επιλεγμένων αγωγών εξαερισμού.
 2. Αριθμός ορόφων στο σπίτι.
 3. Υλικό κατασκευής.
 4. Στο κανάλι τοποθετούνται πρόσθετες συσκευές.
 5. Ποιες βαλβίδες και πού να εγκαταστήσετε.

Απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις, μπορείτε να σχεδιάσετε το κανάλι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί ο αγωγός. Θα είναι ένα τούβλο, σκυρόδεμα ή πλαστικό κανάλι. Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε το μήκος του συστήματος.

Για μια τέτοια περίπτωση, είναι καλύτερο να καλέσετε έναν εξειδικευμένο ειδικό αμέσως. Η επαναφορά ολόκληρης της συσκευής θα κοστίσει πολύ περισσότερο.

Χρειάζεται να προσκαλέσω ειδικούς

Όπως σε κάθε περίπτωση για την επίλυση αυτού του προβλήματος, υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο πρώτος καλεί τους επαγγελματίες που θα λάβουν χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων των καναλιών, θα οργανώσουν τα πάντα και θα παραδώσουν το σύστημα με το κλειδί στο χέρι. Κατ 'αρχήν, θα φροντίζουν την εξυπηρέτηση μετά την εγγύηση.

Ο δεύτερος τρόπος - κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Η δεύτερη επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρουσία μιας συγκεκριμένης εμπειρίας οικοδόμησης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καινοτόμες εξελίξεις. Υπάρχουν συστήματα εξαερισμού, τα οποία μπορούν να συναρμολογηθούν ως σχεδιαστές και να εγκατασταθούν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Το κυριότερο είναι να μην παραβιάζουν τους κανόνες και να ενεργούν σύμφωνα με το σύστημα. Ποια επιλογή προτιμάτε - πρέπει να σκεφτείτε.

Συστήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούνται σε ιδιωτική κατοικία

Ένα τέτοιο σχέδιο αναπτύσσεται πριν από την κατασκευή ή κατά τη διάρκεια της γενικής επισκευής. Καθορίστε αμέσως τη θέση των καναλιών, ανάλογα με την κουζίνα και το μπάνιο. Οι μέθοδοι απομάκρυνσης του αέρα και η ρύθμιση της εισροής μάζας φρέσκου αέρα υπολογίζονται.

Καθορίζεται εκ των προτέρων με πρόσθετο εξοπλισμό εξαερισμού. Όλα αυτά είναι εγκατεστημένα και σχεδιασμένα με βάση τους οικοδομικούς κώδικες και τους κανόνες πυρασφάλειας.

Πώς να φτιάξετε έναν αγωγό εξαερισμού

Ας περιγράψουμε έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο.

 1. Εργαζόμαστε σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο.
 2. Για τον φυσικό εξαερισμό προετοιμάζουμε ειδικά ορυχεία.
 3. Με μηχανικό τύπο, το σύστημα κατευθύνεται προς τα σωστά σημεία.
 4. Εγκαθιστούμε τρύπες εισόδου και εξάτμισης.
 5. Είναι απαραίτητο - τοποθετήστε τις βαλβίδες αντεπιστροφής.
 6. Όλοι οι αγωγοί είναι σταθεροί με σφιγκτήρες, και αυτοί, με τη σειρά τους, βίδες αυτοεπιπεδούμενο.
 7. Πρόσθετες μονάδες τοποθετούνται σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες.

Η εγκατάσταση των αεραγωγών είναι ένα υπεύθυνο και πολύ σημαντικό καθήκον. Είναι καλύτερα να το παράγετε σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Για ποια κανάλια αερισμού χρησιμοποιούνται;

Πλαστικοί ορθογώνιοι αεραγωγοί εξαερισμού

Κατά το σχεδιασμό οποιουδήποτε τύπου δωματίου, μην παραλείψετε τη σημασία της σωστής τοποθέτησης των αεραγωγών.

Παραβλέποντας τους βασικούς κανόνες του εξοπλισμού εξαερισμού κατά το σχεδιασμό ενός κτιριακού έργου μπορεί να γίνει υγρασία και μύκητες μόνιμοι κάτοικοι μιας τέτοιας δομής.

Ή, αντιθέτως, ένα δυσάρεστο βύθισμα θα επηρεάσει ένα άνετο εύρημα μέσα στο κτίριο.

1 Εγκατάσταση αεραγωγών

Η ταξινόμηση των αεραγωγών γίνεται σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, καθώς και τον τύπο κατασκευής.

Η αρχή της λειτουργίας χωρίζει το σύστημα σε τρεις τύπους:

Ο σκοπός του πρώτου τύπου είναι να παρέχει συνεχώς καθαρό αέρα στο δωμάτιο.

Το δεύτερο είναι σχεδιασμένο για να εξασφαλίζει αδιάλειπτη αποστράγγιση από το κτίριο του αναλωμένου ή μολυσμένου αέρα.

Ο εξαερισμός του τρίτου τύπου είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω. Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματά τους, είναι ο βέλτιστος τύπος διάταξης αεραγωγών.

Ανάλογα με την αρχή της κατασκευής, υπάρχουν επίσης τρεις τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 • Φυσικά
 • Αναγκασμένος
 • Συνδυασμένη

Φυσικά, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης αέρα, παρέχουν κυκλοφορία αέρα χωρίς να προσελκύονται μηχανικές συσκευές. Αναγκασμένη, αντίθετα, λειτουργεί μόνο λόγω της χρήσης συσκευών για έγχυση αέρα, καθώς και της διήθησης.

Η βέλτιστη επιλογή, η οποία περιλαμβάνει τις καλύτερες πλευρές των προηγούμενων τύπων, είναι ένα συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού. Σε αυτό, για παράδειγμα, ένα κανάλι μπορεί να είναι εφοδιασμένο με έναν ανεμιστήρα για την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο, ή συστολής του προς τα έξω, και το δεύτερο να εκτελούν την εργασία τους με φυσικό τρόπο.
στο μενού ↑

2 Η σωστή επιλογή των καναλιών, τα μήκη και τα τμήματα τους

Μόνο όταν επιλεγεί σωστά και επίσης σωστά συναρμολογηθεί, οι αγωγοί είναι σε θέση να εκτελούν τις λειτουργίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λάθος επιλογή διαμέτρου ή υλικά κακής ποιότητας που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση αεραγωγών, μειώστε τη συνολική απόδοση ολόκληρου του συστήματος.

Το μέγεθος του τμήματος του αγωγού είναι μια σημαντική πτυχή

Ανάλογα με τον τύπο κατασκευής, επιλέγεται το μέγεθος του εσωτερικού του τμήματος. Η κακή υπολογισμένη διάμετρος του αεραγωγού είτε δεν μπορεί να παρέχει επαρκή ροή αέρα είτε θα παρέχει υπερβολική ποσότητα αέρα, γεγονός που οδηγεί επίσης σε μείωση της παραγωγικότητας του συστήματος.

Για τα συστήματα φυσικού αερισμού, το μέγεθος του εσωτερικού τμήματος πρέπει να είναι 130-180 cm2 (διαμέτρου 125-150 mm). Το αναγκαστικό σύστημα απαιτεί λιγότερους δείκτες. Για την πλήρη λειτουργία του, επαρκεί η διατομή των 80-130 cm2 (διάμετρος 100-125 mm).

Το μήκος του αεραγωγού είναι μια τιμή που δεν πρέπει να παραμεληθεί

Επίσης σημαντική είναι η επιλογή του σωστού μήκους του αεραγωγού. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το μήκος του αγωγού είναι μέχρι τρία μέτρα. Κάθε επόμενο μετρητή μειώνει την απόδοση του καναλιού κατά 5-10%. Με τη σειρά του, ένα μικρότερο μήκος μειώνει την ώση, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία του εξαερισμού.

Το ποιοτικό έργο του συστήματος εξαρτάται άμεσα από τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται

Ποικιλίες αεραγωγών

Προκειμένου ο εξαερισμός να λειτουργεί με μέγιστη απόδοση, είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση της δομής. Μία από τις κύριες απαιτήσεις για αυτούς είναι η λεία εσωτερική επιφάνεια των αγωγών αέρα.

Αυτό είναι απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση της τριβής και, κατά συνέπεια, επιβράδυνση της ροής του αέρα κατά την επαφή με τα τοιχώματα του συστήματος εξαερισμού. Επίσης, οι αεραγωγοί πρέπει να είναι, ει δυνατόν, με ελάχιστες ραφές και αρμούς για την εξάλειψη του κινδύνου βλάβης τους και ως εκ τούτου για μείωση της αποδοτικότητας ολόκληρου του συστήματος.

Με βάση αυτές τις συστάσεις, η καλύτερη επιλογή για την εγκατάσταση του εξαερισμού θα είναι οι πλαστικοί αεραγωγοί εξαερισμού. Η αντοχή του υλικού και η ικανότητα σχεδιασμού ενός συστήματος με ελάχιστες συνδέσεις μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια τέτοια επιλογή όσο το δυνατόν καλύτερα.
στο μενού ↑

2.1 Συστάσεις για τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού

Κατά την ανάπτυξη του σχεδιασμού ενός συστήματος αγωγών, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μόνο η κατάλληλη διάταξη τους μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση. Αναφέρουμε μερικές συμβουλές για τη σωστή εγκατάσταση των επικοινωνιών εξαερισμού.

Για παράδειγμα, η ιδιαιτερότητα του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι η χαμηλή του πίεση, οπότε πρέπει να τοποθετηθεί, αν είναι δυνατόν, χωρίς αιχμηρές στροφές και στροφές. Εάν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει χωρίς αυτούς, τότε πρέπει να είναι ομαλοί, η ακτίνα στροφής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εκατό χιλιοστά.

Αυτά τα κανάλια εξαερισμού που διέρχονται από τη σοφίτα και εξάγονται στην οροφή μιας ιδιωτικής κατοικίας πρέπει να είναι μονωμένα. Η θερμομόνωση μπορεί να γίνει με τη βοήθεια αφρού. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι ο εξαγόμενος αέρας δεν ψύχεται και η ώση λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς δεν μειώνεται. Επίσης, ο ζεστός αέρας, κορεσμένος με ατμούς, δεν θα συμπυκνώνεται στους τοίχους των αγωγών σε κρύο καιρό.

Είναι επιθυμητό οι αγωγοί να περνούν αποκλειστικά κατακόρυφα και να διατίθεται ξεχωριστός δίαυλος για κάθε δωμάτιο. Σε οικιακά κτίρια, επιτρέπεται να συνδυάζονται, για παράδειγμα, αποσπάσματα από ένα μπάνιο και ένα μπάνιο.

Οπτικοί αεραγωγοί

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι η σωστή τοποθέτηση των πτερυγίων αερισμού, των αποσβεστήρων και των βαλβίδων ελέγχου. Σωστά τοποθετημένα στις σωστές θέσεις, βελτιώνουν την απόδοση του συστήματος. Αντίθετα, σε μια λανθασμένη διάταξη, αυτά τα στοιχεία μπορούν να κάνουν τον αερισμό δύσκολο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.

Στον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, ο αγωγός εισαγωγής αέρα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από την έξοδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας.

Οι κάθετοι αγωγοί εξόδου στο τέλος πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με μια προστατευτική ομπρέλα, η οποία προστατεύει το κανάλι από το να πάρει συντρίμμια και ξένα αντικείμενα μέσα σε αυτό. Για να βελτιωθεί η πρόσφυση, είναι επίσης δυνατό να εξοπλιστεί το άκρο του σωλήνα με έναν εκτροπέα.

Και, φυσικά, για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, είναι απαραίτητο να διεξάγεται η περιοδική πρόληψή του. Καθαρισμός των καναλιών από τη σκόνη και την καθίζηση στους τοίχους τους, επιτρέπει τη βελτίωση της εργασίας των αεραγωγών. Κάντε την κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι ο εξαερισμός δεν αποτυγχάνει και θα εκτελέσει τις λειτουργίες του όσο το δυνατόν πιο παραγωγικές.
στο μενού ↑

Γιατί χρειάζεστε έναν αγωγό εξαερισμού στο σπίτι;

Γιατί να εξοπλίσετε τον αεραγωγό εάν υπάρχει κουκούλα στην κουζίνα και στο μπάνιο; Μετά από όλα, μπορείτε να ανοίξετε ακριβώς το παράθυρο για αερισμό;

Αλλά μην ξεχνάτε ότι στην οικοδομική βιομηχανία, πλαστικά παράθυρα και ισχυρές ακριβά πόρτες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, οι οποίες σφραγίζουν πολύ καλά το δωμάτιο, όπου η ταλαιπωρία, η έλλειψη καθαρού αέρα και η ταλαιπωρία έρχονται μάλλον γρήγορα. Και οι καιρικές συνθήκες δεν σας επιτρέπουν πάντοτε να ανοίγετε παράθυρα, όταν το θέλετε. Το λειτουργικό σύστημα θέρμανσης στο σπίτι είναι ένα άλλο επιχείρημα υπέρ του αεραγωγού.

Ο αγωγός εξαερισμού, σε αντίθεση με τον κανονικό εξαερισμό, εξασφαλίζει μια σταθερή και ποιοτική ανταλλαγή και κυκλοφορία αέρα σε όλο το σπίτι, γεγονός που επηρεάζει αναμφισβήτητα την άνεση και την υγεία των κατοίκων του. Ο σωστά σχεδιασμένος αγωγός εξαερισμού θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο όπως ο απορροφητήρας, παρέχοντας το σπίτι με καθαρό αέρα και μη επιτρέποντάς του να διεισδύσει ξένες μυρωδιές. Ένα άλλο πλεονέκτημα του αγωγού εξαγωγής με σωστή λειτουργία εμποδίζει τον σχηματισμό υγρασίας και μούχλας.

Κατά κανόνα, ο αγωγός αερισμού είναι ένα άνοιγμα στο εσωτερικό του τοίχου του σπιτιού, έχει μια κάθετη δομή και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του. Η βέλτιστη λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ο κεντρικός τοίχος του σπιτιού για το σκοπό αυτό. Τα τοιχώματα των οποίων αποτελείται ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να έχουν επαρκώς υψηλή θερμομόνωση.

Για το μικροκλίμα στο σπίτι ήταν άνετα, πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό είναι ένα συγκεκριμένο αντικείμενο που απαιτεί συνεχή υψηλή προσοχή σε όλα τα στάδια της ανέγερσής του. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αγωγού εξαερισμού, οι σωλήνες δεν μπορούν να διανεμηθούν, οι οποίες αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος των επικοινωνιών. Όλες οι μεταβάσεις από τον κύριο άξονα στο σύστημα σωλήνων πρέπει να είναι στεγανές. Δεν είναι απαραίτητο να καταχραστεί ο αριθμός των υποκαταστημάτων, δεδομένου ότι κάθε βρύση θα μειώσει το βύθισμα στον κύριο αγωγό εξαερισμού. Όλοι οι βοηθητικοί σωλήνες πρέπει να συνδυαστούν σε ένα και μόνο μετά από αυτό πρέπει να συνδεθούν και να συνδεθούν με τον αγωγό αερισμού.

κανάλι εξαερισμού

3.4. κανάλι εξαερισμού : Μέρος του συλλέκτη από την κάμερα έως την κεφαλή εξαερισμού ή περίπτερο, σχεδιασμένο να τροφοδοτεί ή να αφαιρεί αέρα.

Λεξικό-αναφορά όρων της κανονιστικής και τεχνικής τεκμηρίωσης. academic.ru. 2015.

Δείτε τι "αγωγός εξαερισμού" υπάρχει σε άλλα λεξικά:

κανάλι εξαερισμού - [Ya.N.Luginsky, M.S. Fezi Zhilinskaya, Y.S. Kabirov. Αγγλο-Ρωσικό Λεξικό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μόσχα, 1999] Θέματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Βασικές έννοιες Εναέρια διέλευση αεραγωγών αεραγωγών... Βιβλίο αναφοράς τεχνικού μεταφραστή

αεραγωγού του πυρήνα - [Ya.N.Luginsky, M.S. Fezi Zhilinskaya, Y.S. Kabirov. Αγγλικά-Ρωσικό Λεξικό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μόσχα, 1999] Θέματα ηλεκτρολόγου μηχανικού, βασικές έννοιες EN κεντρικός αγωγός... Οδηγός Τεχνικού Μεταφραστή

εξαερισμού - rus καυσαερίων (εξαερισμού) κανάλι (m) eng εξάτμισης αγωγό fra conduite (στ) δ αναρρόφηση DEU Absaugleitung (στ), Absaugkanal (m) conducto σπα (m) de aspiración... Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας. Μετάφραση στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά

κεκλιμένο κανάλι - [Ya.N.Luginsky, M.S. Fezi Zhilinskaya, Y.S. Kabirov. Αγγλικά-Ρωσικό Λεξικό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μόσχα, 1999] Ηλεκτρολογική Μηχανική, Βασικές Έννοιες EN κεκλιμένο πέρασμα... Οδηγός Τεχνικού Μεταφραστή

ακτινωτό κανάλι (σε ​​μια ηλεκτρική μηχανή) - [Ya.N.Luginsky, M.S. Fezi Zhilinskaya, Y.S. Kabirov. Αγγλικά-Ρωσικό Λεξικό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μόσχα, 1999] Θέματα ηλεκτρολόγων, βασικές έννοιες EN ακτινικός αγωγός... Οδηγός Τεχνικού Μεταφραστή

ΚΑΝΑΛΙ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΕΡΑ - αγωγός εξαερισμού που προορίζεται για πρόσληψη εξωτερικού αέρα (βουλγαρικό, Български) αεραγωγός (Τσέχικα, Čeština) přívodní kanál; (Γερμανικά, Γερμανικά) Luftabsaugkanal (Ουγγρικά, Magyar)...... Λεξικό Κατασκευών

αγωγού εισαγωγής αέρα - Vent, που προορίζονται για εξωτερικό αέρα [Γλωσσάριο για την κατασκευή των 12 γλώσσες (επιτροπή VNIIIS ΕΣΣΔ μέλος)] Θέματα γενικού εξαερισμού EN κανάλι εισαγωγής αέρα DE Luftabsaugkanal FR Manche de βραβείο δ αέρα... Τεχνική Εγχειρίδιο μεταφραστής

αερισμού αγωγών - Ο αγωγός αέρα στο σύστημα εξαερισμού, που φιλοξενείται στο εσωτερικό σχέδια ή αναστολή της εξωτερικής κουτιά [Γλωσσάριο Όρων για την κατασκευή των 12 γλώσσες (VNIIIS ΕΣΣΔ κράτους Επιτροπής κατασκευής)] Θέματα εξαερισμού σε γενικές γραμμές EN channelventilation αεραγωγών DE...... Αναφορά τεχνικών μεταφραστής

ΚΑΝΑΛΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ - ο αέρας στο σύστημα εξαερισμού, που φιλοξενείται στο εσωτερικό σχέδια ή αναστολή της εξωτερικής κουτιά (Βουλγαρική γλώσσα? Blgarski) Ο αέρας καναλιών (Τσεχική? Čeština) ventilační Kanal (γερμανικά? Deutsch) Belüftungskanal (Ουγγρική...... Κατασκευή λεξικό

κανάλι αέρα - αγωγός αεραγωγού - [Ya.N.Luginsky, M.S.Fezi Zhilinskaya, Y.S. Kabirov. Αγγλικά-Ρωσικό Λεξικό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μόσχα, 1999] Ηλεκτρολογική Μηχανική, Βασικές Έννοιες Συνώνυμα για τον εξαερισμό...... Κατάλογος Τεχνικού Μεταφραστή

Είδη εξαερισμού και ταξινόμησή τους

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα κύρια συστήματα μηχανικής των σύγχρονων κτιρίων. Αν σε κτίρια κατοικιών δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο απαιτείται από τον κανόνα, στα δημόσια και βιομηχανικά κτίρια σχεδιάζεται και διευθετείται σχεδόν παντού. Ποιοι είναι οι τύποι εξαερισμού, πώς είναι η ταξινόμηση αυτών των συστημάτων και πώς διαφέρουν; Ας εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες

Σκοπός και τύποι εξαερισμού

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού διατίθενται σε διαφορετικούς τύπους και, ανάλογα με το σκοπό τους, χωρίζονται σε διάφορες υποομάδες. Η διαίρεση αυτή διεξάγεται σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους: την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα, τη μέθοδο κίνησης των μαζών του αέρα, την εξυπηρετούμενη περιοχή.

Ποιος είναι ο εξαερισμός στα δωμάτια προς την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα; Σύμφωνα με αυτή την παράμετρο, τα συστήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες:

Υπάρχει ακόμα εξαερισμός και η ταξινόμησή του από τον παράγοντα που προκαλεί την κίνηση του αέρα. Σε αυτήν την παράμετρο χωρίζονται σε:

 • με φυσικά κίνητρα (φυσικά).
 • με μηχανικά κίνητρα (μηχανικά, αναγκαστικά).

Υπάρχει επίσης ένας διαχωρισμός του εξαερισμού και οι τύποι των οποίων ποικίλλουν, ανάλογα με την περιοχή που εξυπηρετείται. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε:

Όλοι οι τύποι συστημάτων αερισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωριστά και μαζί στο ίδιο κτίριο ή ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, τα συστήματα μπορούν να ταξινομηθούν σε κανάλια και σε κανάλια, ανάλογα με το αν οι αγωγοί τους χρησιμοποιούνται ή οι αγωγοί μετακινούνται μέσω ανοιγμάτων σε τοίχους ή ανεμιστήρες χωρίς συνδεδεμένους αγωγούς.

Θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα όλους τους τύπους και υποτύπους των συστημάτων εξαερισμού του δωματίου, πώς διαφέρουν και ποια είναι τα καθήκοντά τους.

Φυσικός εξαερισμός

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φυσικός αερισμός είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες των σύγχρονων συστημάτων. Αυτός ο τύπος εξαερισμού χώρου σημαίνει ότι ο αέρας οδηγείται από φυσικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, αυτή είναι η διαφορά στην πίεση μεταξύ του εσωτερικού όγκου και της εξωτερικής ατμόσφαιρας. Για να λειτουργήσει είναι απαραίτητο η πίεση στο δρόμο να είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι μέσα στο δωμάτιο. Εάν συμβαίνει ένας τέτοιος παράγοντας, η κίνηση του αέρα ξεκινάει από ειδικά σχεδιασμένους αγωγούς εξαερισμού.

Ένα ζωντανό παράδειγμα τέτοιου εξαερισμού είναι η εγκατάσταση αγωγών εξαγωγής στους τοίχους πολυώροφων και ιδιωτικών κατοικιών. Ο κύριος θετικός παράγοντας της χρήσης του φυσικού αερισμού είναι η φθηνότητα. Για αυτό, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε ακριβό εξοπλισμό και να οργανώνετε τη σύνδεση με την ηλεκτρική ενέργεια. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει από μόνη της. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν και αρνητικές πτυχές της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος. Πρώτα απ 'όλα, αυτή η εξάρτηση από τις παραμέτρους της ατμόσφαιρας.

Η κίνηση του αέρα στα φυσικά κανάλια συμβαίνει μόνο με αρνητική διαφορά πίεσης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν στιγμές που η πίεση μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις ισοπεδώνεται. Στη συνέχεια σταματά η ανταλλαγή αέρα ή και αντίστροφα, υπάρχει αντίστροφη ώση. Ένα πολύ ισχυρό φυσικό σύστημα αντιδρά στις βροχοπτώσεις και τις καιρικές συνθήκες. Εάν, σε παγωμένο ηλιόλουστο καιρό, το βύθισμα μπορεί να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από το υπολογιζόμενο, το φθινόπωρο σε μια βροχερή μέρα μπορεί να υπάρξει μια κίνηση εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Μηχανικός αερισμός

Λαμβάνοντας υπόψη τους άλλους τύπους συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούν τη μέθοδο μεταφοράς αέρα, θα σταματήσουμε στο αναγκαστικό δίκτυο. Σε αυτό, σε αντίθεση με τη φυσική, για την κίνηση του αέρα, χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια. Η ανταλλαγή αέρα γίνεται με βίαιο τρόπο υπό την επίδραση των μονάδων εξαερισμού: ανεμιστήρες, συστήματα αέρος και εξάτμισης.

Το κύριο στοιχείο οδήγησης ενός τέτοιου συστήματος είναι ένας ανεμιστήρας. Αυτή η συσκευή, η οποία αποτελείται από ένα σώμα και μια πτερωτή διαφορετικών τύπων, καθώς και έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας οδηγεί την πτερωτή, η οποία έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνει ροές αέρα και να τις μετακινεί από την εισαγωγή του ανεμιστήρα στην εξάτμιση.

Οι ανεμιστήρες γενικά ταξινομούνται σε δύο μεγάλους τύπους:

Στην αξονική κίνηση του αέρα διέρχεται μέσω της πτερωτής κάθετα στις λεπίδες. Σε φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, ο αέρας κινείται παράλληλα με τη λεπίδα, σαν να κάμπτεται γύρω από αυτό.

Εκτός από τον ανεμιστήρα, το αναγκαστικό σύστημα μπορεί να αποτελείται από πρόσθετα στοιχεία. Πρώτα απ 'όλα, αυτό ισχύει για συστήματα καναλιών, καθώς σε αυτά μεταφέρεται αέρας μέσω ενός δικτύου συνδεδεμένων αγωγών (άκαμπτων και εύκαμπτων), υπάρχει ανάγκη χρήσης βαλβίδων, ρυθμιστών ροής αέρα, καθώς και άλλων στοιχείων:

 • φίλτρα καθαρισμού καθαρού αέρα ή καυσαερίων από σκόνη και ρύπους.
 • εξασθενητές θορύβου για τη μείωση των επιπέδων κραδασμών και θορύβου ·
 • θερμαντήρες: νερό ή ηλεκτρικές μονάδες για θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.
 • σχάρες, διαχυτήρες, ανεμοστάτες και άλλες συσκευές διανομής ροής.

Χρησιμοποιείται επίσης μεγάλος αριθμός πρόσθετων υλικών και υλικών εγκατάστασης. Συμπεριλαμβανομένων θερμαντήρων, σφιγκτήρων και ρυθμιστών θερμοκρασίας και ισχύος ανεμιστήρων.

Συστήματα τροφοδοσίας

Όπως μπορεί να φανεί από τον τίτλο, τέτοιοι τύποι συστημάτων εξαερισμού, ως αέρας τροφοδοσίας, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν εξωτερικό αέρα μέσα στο δωμάτιο. Είναι φυσικά και μηχανικά. Τα μηχανικά συστήματα είναι τα πιο συνηθισμένα, καθώς σας επιτρέπουν να ελέγχετε με ακρίβεια τον όγκο του παρεχόμενου αέρα και τα χαρακτηριστικά του.

Τα συστήματα φυσικού εφοδιασμού χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά και κυρίως για μη ελεγχόμενη παροχή αέρα. Δηλαδή, μαζί τους υπάρχει ένα σύστημα εξάτμισης που λειτουργεί σύμφωνα με τις παραμέτρους σχεδιασμού, και η ροή αέρα οργανώνεται μέσα από τις σχισμές στα παράθυρα, ειδικές οπές ή πλέγματα με φυσικό τρόπο λόγω της διαφοράς πίεσης.

Επιπλέον, το σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να λειτουργεί ζεύγος με την εξάτμιση ως φυσικό και μηχανικό τύπο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και τα δύο συστήματα λειτουργούν αλληλένδετα, καθώς ο όγκος του παρεχόμενου αέρα και του αέρα εξαγωγής πρέπει να είναι ο ίδιος.

Συστήματα εξάτμισης

Αυτοί οι τύποι συστημάτων εξαερισμού, όπως ο εξαερισμός, είναι σχεδιασμένοι για να αφαιρούν αέρα από το δωμάτιο ή μέρος του. Είναι μηχανικά και φυσικά. Εάν τα φυσικά συστήματα τροφοδοσίας δεν είναι ευρέως διανεμημένα, τότε οι επιλογές εξάτμισης τους χρησιμοποιούνται πολύ καιρό και αποτελεσματικά.

Στη στέγαση, ο κύριος σκοπός των συστημάτων εξάτμισης είναι η απομάκρυνση των αποβλήτων ανθρώπινων και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων. Πρώτον, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζεται από την αναπνοή. Και σχηματίζεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε υδρατμούς, καθώς και μολυσμένο αέρα από τα μπάνια και τις κουζίνες. Στη βιομηχανία, ο εξαερισμός είναι σχεδιασμένος σε μεγάλο βαθμό για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Εφοδιασμός και εξαερισμός με ανάκτηση

Ξεχωριστά είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για συστήματα με ανάκτηση. Είναι σχεδιασμένα για να εξοικονομούν ενέργεια ενώ εργάζεστε. Εάν η παροχή και εξαγωγής ξεχωριστά διατεταγμένες κυρίως χρησιμοποιώντας διάφορους μηχανισμούς και συγκροτήματα, όπως οι τύποι των συστημάτων εξαερισμού, διαχείρισης αέρα δύο χρησιμοποιούνται αναγεννητική για μία μονάδα, η οποία κινείται τόσο την εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα.

Η τοποθέτηση δύο κλαδιών σε μία συσκευή είναι απαραίτητη για να διασταυρωθούν τα ρεύματα αέρα. Στη διασταύρωση χρησιμοποιείται ένας ανακτητής, χάρη στον οποίο η θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής μεταφέρεται στον αέρα τροφοδοσίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βοηθάει να εξοικονομήσετε έως και 80% της θερμότητας και να την επιστρέψετε στο δωμάτιο, αντί να το ρίξετε έξω.

Υπάρχουν κυρίως 2 τύποι ανακτητών - είναι διασταυρούμενος (πλάκα) και περιστροφικός.

Γενικός και τοπικός αερισμός

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τέτοιοι τύποι συστημάτων εξαερισμού, ως γενική ανταλλαγή, εργάζονται για ολόκληρο το δωμάτιο. Είναι διατεταγμένα έτσι ώστε να παρέχουν μια ορισμένη ποσότητα καθαρού αέρα και να αφαιρούνται μολυσμένα από ολόκληρο τον όγκο του δωματίου. Είναι τόσο άνετα (για την ανθρώπινη ζωή) όσο και παραγωγή - παρέχουν τις παραμέτρους της παραγωγικής διαδικασίας.

Αντίθετα, τα τοπικά ή τα τοπικά συστήματα λειτουργούν σε έναν τόπο ή σε μια συγκεκριμένη ζώνη. Διατίθενται για την τοπική παροχή καθαρού αέρα στον χώρο εργασίας ή για την απομάκρυνση των μολυσμένων από τον τόπο της εμφάνισής του. Για παράδειγμα, σε μια θέση συγκόλλησης ή πάνω από μια κουζίνα.

Αποτελέσματα

Ο σκοπός και η ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού, που συζητήσαμε παραπάνω, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για αυτό το μηχανολογικό δίκτυο. Εξάλλου, η σωστή επιλογή των παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού θα συμβάλει στη διασφάλιση των σωστών χαρακτηριστικών του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας ή στον οικιστικό χώρο και θα εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους για τη λειτουργία ολόκληρου του δικτύου.

Αρχική σελίδα
Εξαερισμός

Ulyanovsk

Καθημερινές: 10:00 - 19:00
Ημέρες εκτός: 11:00 - 17:00

Εξαιρετικό άρθρο για τον εξαερισμό των διαμερισμάτων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ;

ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ;

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ.

"FAMOUS" ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΟΡΟΦΟΥ

ΠΟΛΥ ΔΙΑΔΟΣΜΕΝΟ ΣΦΑΛΜΑ

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ έπαψε να λειτουργεί;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, κάθε σαλόνι (διαμέρισμα) πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού, το οποίο χρησιμεύει για την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από τα μη οικιστικά κτίρια του διαμερίσματος (κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα). Ο εξαερισμός είναι η κίνηση του αέρα, η ανταλλαγή αέρα. Κάθε άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπνέει, χρησιμοποιεί μια σόμπα, σβήνει ή καθαρίζει, πηγαίνει στην τουαλέτα, πολλοί καπνίζουν. Όλες αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο διαμέρισμα και τον υπερβολικό κορεσμό με την υγρασία. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά, εμείς απλά δεν παρατηρήσετε, αλλά αν την απόδοσή του έχει σπάσει, τότε χύνεται σε ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το επίπεδο - να αρχίσει να θολώνουν τα τζάμια στα παράθυρα και τις ροές συμπυκνώματος στο περβάζι του παραθύρου και του τοίχου? υγρές γωνίες, και στους τοίχους και την οροφή φαίνεται μούχλα? τα σεντόνια στεγνώνουν στο μπάνιο για 2-3 ημέρες, και όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, η μυρωδιά εξαπλώνεται σε όλο το διαμέρισμα. Πλέον, αν το διαμέρισμα χωρίς εξαερισμό είναι το στήθος ή ένα πολύ μικρό παιδί, τότε, μερικές φορές ένα ή δύο χρόνια να είναι σε τέτοιες περιπτώσεις επαρκή για αυτόν να έχουν αναπτύξει άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα.

Για να διαπιστώσετε εάν λειτουργεί ο εξαερισμός ή όχι, δεν χρειάζεται να είστε ειδικός. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι χαρτιού τουαλέτας. Ανοίξτε το παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και φέρετε το χαρτί τουαλέτας που έχετε ετοιμάσει στη σχάρα αερισμού στο μπάνιο, την κουζίνα ή την τουαλέτα. Αν το φύλλο προσέλκυσε - αερισμός λειτουργεί. Αν το φύλλο δεν κολλήσει στη σχάρα και πέσει - ο εξαερισμός δεν λειτουργεί. Εάν το φύλλο δεν προσελκύεται, αλλά αντίθετα αποκλίνει από την σχάρα εξαερισμού - τότε έχετε αντίστροφη έλξη και αναπνέετε ξένες οσμές, πράγμα που σημαίνει ότι ο εξαερισμός δεν λειτουργεί.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ;

Ο εξαερισμός μπορεί να ελεγχθεί, αλλά μπορεί να μετρηθεί. Μετρήστε το με μια ειδική συσκευή - ένα ανεμόμετρο. Αυτή η συσκευή δείχνει την ταχύτητα με την οποία ο αέρας μετακινείται στον αγωγό εξαερισμού. Έχοντας τους πίνακες σχεδιασμού, μπορεί να υποκατασταθεί στην αξία του ανεμόμετρο και την ενότητα της vent.reshotki σας και θα έχετε έναν αριθμό που λέει πόσα κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα (m³ / h) περνά μέσα από vent.reshotku. Αλλά αυτό δεν είναι όλα. Κατά τον έλεγχο, υπάρχουν πολλές συνθήκες που δεν μπορούν να αγνοηθούν, διαφορετικά τα δεδομένα μέτρησης θα είναι λανθασμένα.

Σύμφωνα με την «Μέθοδος δοκιμής της εξαερισμού των κτιρίων κατοικιών», οι μετρήσεις εκτελούνται σε μία διαφορά θερμοκρασίας του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα = 13ºS (παράδειγμα: υπαίθρια + 5 ° C? Στην επίπεδη 18 ºC), και όπου η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι όχι υψηλότερη από + 5 ° C.

Το γεγονός είναι ότι στη ζεστή περίοδο του χρόνου ο αερισμός λειτουργεί χειρότερα και τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι 'αυτό, επειδή αυτοί είναι οι νόμοι της φυσικής σε αυτόν τον πλανήτη. Αν ο αερισμός μετριέται σε θερμότερη θερμοκρασία από + 5 ° C, τα μετρημένα δεδομένα δεν θα είναι σωστά. Και όσο πιο ζεστή είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο περισσότερα θα είναι τα δεδομένα μέτρησης από τα κανονικά. Σε υπερβολική θερμότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ο απόλυτα λειτουργικός αερισμός μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ή ακόμα και να εργάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση (αντίστροφη ώθηση).

Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να θυμηθούμε τι είχαμε ακούσει ο καθένας μας στο σχολείο στα μαθήματα φυσικής. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του αέρα, δηλαδή ο βαρύτερος αέρας. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη πυκνότητα του αέρα το χειμώνα σε παγωμένο καιρό, και το μικρότερο το καλοκαίρι.

Ως εκ τούτου, εάν στο διαμέρισμα, για παράδειγμα, η θερμοκρασία είναι + 18 ° C, και στην οδό -3 ° C, τότε ο θερμότερος (ελαφρύς) εσωτερικός αέρας μέσω του αγωγού αερισμού θα τείνει από το διαμέρισμα στο δρόμο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας στο δρόμο, θα αρχίσει να εξισώνεται η ειδική βαρύτητα του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η ώθηση στο κανάλι θα αρχίσει να εξασθενεί. Και αν η θερμοκρασία στο διαμέρισμα, για παράδειγμα, + 24ºS, και ο δρόμος είναι καυτό υπό + 30 ° C, είναι ψύκτη (βαριά) εσωτερικού αέρα απλά δεν θα είναι σε θέση να ανέβει και να πάρει στις αεραγωγούς στην ατμόσφαιρα. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτόν να κινηθεί όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω, δηλαδή, σαν να "ρέει" έξω από το διαμέρισμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αερισμός να δώσει πίσω την πρόσφυση, αν και δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως ελαττωματική, διότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τους νόμους της Φύσης, δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Έτσι, μπορείτε να μετρήσετε τον εξαερισμό μόνο εάν λειτουργεί. Αλλά πρώτα πρέπει να μάθετε αν εργάζεται.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτό μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε άτομο - δεν θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό. Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε ένα μικρό κομμάτι χαρτιού τουαλέτας. Μην πάρετε ένα φύλλο εφημερίδας, περιοδικού ή χαρτονιού. Γιατί; Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για την κουζίνα (με ηλεκτρική κουζίνα), το μπάνιο και η τουαλέτα υποτίθεται ότι είναι: 60, 25 και 25 m³ / h, αντίστοιχα. Για να επιτύχετε αυτές τις τιμές, χρειάζεστε μια σχετικά μικρή ταχύτητα ροής αέρα μέσω του εξαερισμού. Η σχάρα και αυτή η κίνηση μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ένα λεπτό φύλλο χαρτιού (κατά προτίμηση αν πρόκειται για χαρτί υγείας). Σε ορισμένα διαμερίσματα μπορεί να προσελκύσει ένα κομμάτι παχύ, βαρέως χαρτιού, αλλά αυτό δείχνει ότι ο εξαερισμός σε αυτό το διαμέρισμα λειτουργεί τόσο καλά ώστε υπερβαίνει τον απαιτούμενο κανόνα. Εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη μια ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο της ώσης. Σύμφωνα με τον ίδιο «διαδικασία εξαερισμού δοκιμή των κατοικιών», ο έλεγχος εξαερισμού σε ένα δωμάτιο ελαφρώς ανοίξει το φύλλο παράθυρο για 5 -. 8 cm, και να ανοίξει την πόρτα ανάμεσα σε αυτό το δωμάτιο και κουζίνα ή s / κόμβο.

Εμείς έτυχε να είναι παρόντες σε πολλές επιτροπές, η οποία συνεδρίασε για να εκτιμήσει την κατάσταση του αερισμού σε διαφορετικά διαμερίσματα, και μερικές φορές έπρεπε να παρακολουθήσουν ως εκπρόσωπος του οργανισμού ελέγχου δοκιμαστεί εξαερισμού όταν το παράθυρο είναι κλειστό. Αυτό είναι λάθος !! Στη χώρα μας, ο εξαερισμός σε χώρους διαβίωσης είναι ανεφοδιασμός και εξάτμιση με φυσικό κίνητρο, δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένος, μη μηχανικός. Και όλοι οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα υπολογίστηκαν για τον φυσικό εξαερισμό. Και στον αέρα στην αριστερή vent.reshotku, είναι απαραίτητο να έρθει από κάπου, και να έρθει (να κάνει) στο διαμέρισμα, σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει μέσα από τις ρωγμές στα παράθυρα, πόρτες και άλλες δομές. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, πρωτοφανή πλαστικά παράθυρα με σφραγισμένες μονάδες από γυαλί και μεταλλικές πόρτες με φλάντζες εμφανίστηκαν στη χώρα μας. Αναμφίβολα, τα προϊόντα αυτά δεν είναι σαν παλιά ξύλινα παράθυρα μας με διαχρονική σχέδια τους, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα - οι νέες τεχνολογίες έρχονται και τα πρότυπα ήταν παλιά και σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα αέρα μέσα στο διαμέρισμα μέσα από ρωγμές και διαρροές, και νέα παράθυρα, αυτές οι διαρροές αποκλείσει εντελώς. Έτσι αποδεικνύεται ότι τα σφραγισμένα παράθυρα και οι πόρτες δημιουργούν στο διαμέρισμα τέτοιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ο εξαερισμός δεν μπορεί κανονικά να λειτουργήσει. Και τότε, αισθανόμενος την έλλειψη καθαρού αέρα στο διαμέρισμα, οι άνθρωποι έρχονται με ένα άλλο πρόβλημα - εγκαταστήστε οπαδούς.

ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ;

Θα περιγράψουμε την κατάσταση με την οποία συναντήσαμε συχνά. Έτσι, ας πάρουμε ένα συνηθισμένο διαμέρισμα δύο δωματίων ("Khrushchevka") με συνολική έκταση 53 τ.μ. Αυτό το διαμέρισμα διαθέτει μεταλλική πόρτα με φλάντζα και πλαστικά παράθυρα. Υπάρχουν επίσης δύο vent.kanala - ένα για s / κόμβο, και ένα άλλο για την κουζίνα και την κουζίνα vent.kanal πληγή «κουκούλα» πάνω από τη σόμπα (μπορείτε να πείτε ένα κλασικό κατάσταση). «Σχέδιο» Τώρα (m. Ε Η χοάνη απαγωγής πάνω από τη σόμπα) παράγουν ισχυρά, έτσι ώστε στη μέγιστη θέση εργασίας της ικανότητας διαβατηρίου είναι 1000 m³ / h και περισσότερο. Τώρα φανταστείτε ότι σε μια τέτοια αεροστεγή χώρο, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μαγειρέψετε κάτι και περιελάμβανε ένα «κουκούλα» πάνω από τη σόμπα σε πλήρη ισχύ. Με ύψος οροφής 2 m. 60 cm., Ο όγκος του αέρα σε αυτό το διαμέρισμα είναι μόνο 138 m³. Για να σχεδιάσετε, εξ ορισμού, παίρνει αρκετό χρόνο για να "καταπιεί", αφήστε μέσα από τα κυβικά μέτρα αέρα αυτού του διαμερίσματος. Ως αποτέλεσμα, «κουκούλα» αρχίζει να αντλήσει από τον αέρα διαμέρισμα και δημιουργεί ένα κενό, και ούτω καθ 'εξής στο παράθυρο και η πόρτα είναι πολύ σφιχτό και ο αέρας να κυκλοφορεί μέσα από αυτά δεν φτάνουν, παραμένει ένα ενιαίο χώρο, μέσω του οποίου η πιθανή εισροή αέρα στο διαμέρισμα -.. Vent από / κόμβο (.). Σε μια τέτοια κατάσταση, ακόμη και κανονικά λειτουργεί αερισμός από τον κόμβο (τουαλέτα και μπάνιο) θα αρχίσει να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση (αντίστροφη ώση). Και όπως, εξαερισμού μέσα στο πατάρι έχει ενσωματωθεί στο συνολικό σύστημα, το κατ 'αρχίσουν να έρχονται οσμές από άλλους ορόφους, μερικές φορές άσεμνο δυσωδία.

Σε αυτή την περίπτωση, η λύση στο πρόβλημα με αντίστροφη έλξη είναι πολύ απλή - ανοίξτε τα παράθυρα τη στιγμή που χρησιμοποιείτε την κουκούλα. Από τη στιγμή που αποφάσισε να συνδέσει τη ζωή τους με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια και σφραγισμένη πόρτα, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι η ροή του αέρα στο διαμέρισμά σας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο - αλλιώς τίποτα. Οι μονάδες παροχής αέρα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τον αέρα που απομακρύνεται μέσω των τυπικών αγωγών εξαερισμού, αλλά η παροχή μιας ισχυρής εξάτμισης για τον αέρα είναι ένα δύσκολο έργο γι 'αυτούς.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ.

Δεν είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Ωστόσο, αν δεν ξέρετε για αυτό, μπορείτε πολύ καιρό να ψάξετε για την αιτία της αντίστροφης πρόσφυσης και να μην βρείτε τίποτα. Έτσι, στο κανάλι εξαερισμού ώθηση αντιστραφεί, αλλά για εξέταση φαίνεται ότι το κανάλι είναι απολύτως σαφές, στη σοφίτα του οριζόντιου κουτί σύνδεσης (εάν υπάρχουν), προκειμένου, και η δική μου βγαίνει στην οροφή, επίσης, είναι φυσιολογικό και ο κυπρίνος απλά δεν το χρειάζεστε. Ο λόγος για την "αντίστροφη" είναι ότι το πλέγμα εξαερισμού εγκαθίσταται στο κανάλι "pass". Δηλαδή, δύο ή περισσότερα διαμερίσματα συνδέονται σε ένα κανάλι (κάθετα).

Για την κανονική λειτουργία του συστήματος αερισμού, διαμέρισμα κανάλι αερισμού πρέπει να αρχίζει με το «βύσμα», δηλαδή στον αέρα που εισέρχεται μέσω του αέρα, σχάρα στο κανάλι, πρέπει να είναι μόνο ένας τρόπος -.. Up. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τρέχει κάτω - είτε απευθείας στο κάτω μέρος του ventreshotki, ή με μια μικρή εσοχή, αλλά να είναι σίγουρος το κανάλι πρέπει να otglushen (μπλοκαριστεί) στο κάτω μέρος. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ένα τέτοιο κανάλι θα δώσει πίσω την έλξη.

Στο κύριο μέρος αυτού του προβλήματος αντιμετωπίζουν άτομα που ζουν στα σπίτια της σειράς II-18 και I-209A. Πρόκειται για έναν 14όροφο, 12όροφο πύργο μίας εισόδου. Όμως, όπως και το σύστημα εξαερισμού που χρησιμοποιείται στις 9 ορόφων προκατασκευασμένα σπίτια και κάποια τούβλα, εάν ο αερισμός δεν είναι επενδυμένο kirpichom και τοποθετούνται αναπόσπαστο με τις σκυρόδεμα πάνελ μέσα σε κανάλια.

Αυτό το σύστημα μοιάζει με αυτό. Υπάρχει κανάλι συλλογής (κοινός άξονας) με διάμετρο περίπου 220-240 mm και κατά μήκος των πλευρών του καναλιού συλλογής υπάρχουν δορυφορικά κανάλια διαμέτρου περίπου 130-150 mm. Συνήθως, τα διαμερίσματα συνδέεται με ένα σύστημα εξαερισμού «στο επέκτασης» - για παράδειγμα, ο 1ος όροφος προς τα αριστερά από το δορυφορικό κανάλι του άξονα, 2ος όροφος - δεξιά, 3ος όροφος - αριστερά, κλπ Vent μπλοκ ρίχνει.. στο εργοστάσιο του σκυροδέματος με τέτοιο τρόπο ώστε οι δορυφόροι (είναι επίσης τα ανώτερα στάδια) να επικοινωνούν με τα κοινά παράθυρα ορυχείων κάθε 2,5 μέτρα. Δηλαδή, ο αέρας πρέπει να φθάσει από τη μάσκα επίπεδης εξαερισμού, up-δορυφορικού καναλιού έως 2,5 μέτρα, ακουμπούν το «καπάκι» και την έξοδο μέσω μιας κοινής παράθυρο στον άξονα (αγωγού συλλογής). Αλλά στην πραγματικότητα ολόκληρο το πρόβλημα είναι ότι σε αυτά τα σπίτια δεν υπάρχουν "Σμίκρυνση".

Πιθανότατα, ο σχεδιαστής σχεδίαζε μια αποκαλούμενη "καθολική" μονάδα αερισμού. Το γεγονός είναι ότι αν ρίχνει το μπλοκ εξαερισμού του εργοστασίου χωρίζονται σε «δεξιά» και «αριστερά» ή «για τους ακόμα και πατώματα» και «για την περίεργη» ότι η εγκατάσταση τους είναι αναπόφευκτη σύγχυση και προβλήματα εγγυημένη. Ως εκ τούτου, το μπλοκ εξαερισμού έγινε καθολικό, έτσι ώστε κατά την εγκατάσταση του εργάτη να το θέσει χωρίς να σκεφτεί τη γεωμετρία του. Και μετά την εγκατάσταση, επιλέξτε ποιες δορυφορικό κανάλι θα χρησιμοποιηθεί για «ζυγές» πατώματα σπίτι, και μερικά για το «περίεργο» και, στη βάση αυτή, ο εγκαταστάτης θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσει τα κανάλια του δορυφόρου είναι α στέλεχος.

Η πίστη του σχεδιαστή στη συνείδηση ​​των οικοδόμων μας, με σεβασμό στην τεχνολογική διαδικασία, είναι πραγματικά αφελής. Εγώ προσωπικά εργάστηκα για πολλά χρόνια στο εργοτάξιο και ξέρω πώς κατασκευάζονται τα διαμερίσματά μας.

Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο. Αντί ενός συστήματος εξαερισμού με κοινό (διαμετακομιστικό) άξονα και δύο δορυφόρους, έχουμε τρία κανάλια διέλευσης στα σπίτια μας. Στους κάτω ορόφους, αυτό το πρόβλημα δεν είναι τόσο αισθητό, αλλά στους επάνω ορόφους, εάν η σχάρα εξαερισμού είναι εγκατεστημένη σε ένα τέτοιο κανάλι διέλευσης, τότε μην εκπλαγείτε από ξένες μυρωδιές στο διαμέρισμα. Η ροή του αέρα, που ανεβαίνει μέσω του καναλιού και πετάει πέρα ​​από τον αεραγωγό. Το πλέγμα, είτε θα δώσει πίσω το βύθισμα, είτε θα εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την απομάκρυνση του αέρα από το διαμέρισμα. Και, αν εγκαταστήσετε ένα βύσμα, θα αποκοπεί η χαμηλότερη ροή αέρα και θα κατευθυνθεί στο κανάλι συλλογής μέσω του παρεχόμενου παραθύρου. Έτσι, ο εξαερισμός στο διαμέρισμα ξεκινά σαν να ήταν από το μηδέν - χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα εμπόδιο και δεν επιβαρύνεται από τον αγώνα με άλλες ροές αέρα, δηλαδή, όπως θα έπρεπε.

"FAMOUS" ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΟΡΟΦΟΥ

Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι ζητούσαν βοήθεια και όταν περιγράφουν το πρόβλημά τους, δήλωσαν ότι είχαν τον τελευταίο όροφο στο σπίτι, τότε αρκεί να διαπιστωθεί η αιτία της έλλειψης κανονικού εξαερισμού χωρίς να φύγει. Τότε έπρεπε να βγω έξω και να επιβεβαιώσω τις υποθέσεις μου. Πιστέψτε με, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, χιλιάδες, υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα. Το γεγονός είναι ότι για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού στο διαμέρισμα, συνιστάται να περάσει μέσα από το κανάλι εξαέρωσης τουλάχιστον περίπου 2 μέτρα κάθετα. Σε οποιοδήποτε άλλο όροφο, αυτό είναι δυνατό, αλλά τελικά αποκλείεται μια τέτοια ευκαιρία - μια σοφίτα αποτελεί εμπόδιο. Υπάρχουν τρεις τρόποι εξαγωγής του εξαερισμού από το διαμέρισμα στο δρόμο. Το πρώτο - τα κανάλια εξαερισμού πηγαίνουν απευθείας στην οροφή με τη μορφή μιας κεφαλής σωλήνα. Έτσι σχεδόν όλα τα σπίτια χτίστηκαν πριν από τις αρχές του 20ού αιώνα και στη συνέχεια άρχισαν σταδιακά να απομακρύνονται από αυτή τη μέθοδο. Ο λόγος είναι ότι ο αριθμός των σπιτιών έχει αυξηθεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν μας ενδιαφέρει, γιατί μαζί του δεν εμφανίστηκαν σχεδόν ποτέ προβλήματα. Η δεύτερη μέθοδος - εξαερισμός, φτάνοντας στη σοφίτα, καλυμμένη με οριζόντια σφραγισμένα κουτιά, τα οποία συνδέονταν με έναν άξονα που βγήκε πάνω από την οροφή. Ο τρίτος τρόπος (μοντέρνος) - ο εξαερισμός πηγαίνει πρώτα στη σοφίτα, ο οποίος χρησιμεύει ως ένα είδος ενδιάμεσου θαλάμου εξαερισμού, και στη συνέχεια βγαίνει από έναν κοινό αεραγωγό.

Μας ενδιαφέρει η δεύτερη και η τρίτη επιλογή. Στη δεύτερη περίπτωση, συμβαίνουν τα εξής: ο αέρας μέσω των καναλιών από όλους τους ορόφους ανεβαίνει μέχρι το επίπεδο της σοφίτας και διασπάται στο οριζόντιο κουτί σύνδεσης, τοποθετημένο στη σοφίτα. Ταυτόχρονα, η ροή του αέρα πλήττει το κάλυμμα του οριζόντιου κουτιού εξαέρωσης. Η ροή του αέρα εκτρέπεται ελαφρώς προς εξαερισμού άξονα, αλλά αν η εσωτερική οριζόντιο τμήμα της σοφίτας αγωγού είναι ανεπαρκής, στο κουτί, μια περιοχή υψηλής πίεσης και αέρα τείνει να βρει το δρόμο του έξω οποτεδήποτε σύντομα το άνοιγμα. Τέτοια σημεία πώλησης (στόμια), συνήθως δύο - η δική μου εξαερισμού σχεδιασμένο για αυτό το κανάλι και στον επάνω όροφο, που είναι το πιο κοντινό σε αυτό και βρίσκεται σχεδόν στο κουτί σε απόσταση περίπου 40-60 cm και είναι πιο εύκολο να «σπρώξει» το... στην πίσω πλευρά. Εάν η διατομή του πλαισίου στη σοφίτα αρκετά, αλλά το καπάκι έχει τοποθετηθεί πολύ χαμηλά, τότε το ίδιο συμβαίνει - αντίστροφη ώση - λόγω του μικρού ύψους της ροής του αέρα κάλυψης δεν έχουν χρόνο να αποκλίνει προς την κατεύθυνση του αερισμού-άξονα και παρουσιάζεται ο αντίκτυπος. Η αποσπασματική ροή αέρα "πιέζει" τον αερισμό του επάνω ορόφου και όλες οι μυρωδιές από τους κάτω ορόφους εισέρχονται σε αυτό το διαμέρισμα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να καταπολεμηθεί αυτό: παγκόσμιο και τοπικό. Παγκόσμια - να αυξηθεί η διατομή της σοφίτας οριζόντια σύνδεση του αγωγού με τη μεταβολή του ύψους του είναι 2-3 φορές, καθώς η συσκευή μέσα σε «δύσκολες» συσκευές κουτί που ονομάζουμε «crosscuts». Πρώτον, οι εμπειρογνώμονες πρέπει να το κάνουν αυτό, και δεύτερον, δεν συνιστάται η αύξηση του τμήματος του κιβωτίου εάν το ίδιο κουτί είναι τοποθετημένο στον άξονα εξαερισμού στην αντίθετη πλευρά. Η τοπική μέθοδος συνίσταται στο ότι τα κανάλια του άνω ορόφου διαχωρίζονται από τη συνολική ροή αέρα και τροφοδοτούνται ξεχωριστά στον άξονα πάνω από τον αγωγό. Αυτοί οι μεμονωμένοι δίαυλοι είναι μονωμένοι για να αποφευχθεί η διατάραξη του καθεστώτος θερμοκρασίας-υγρασίας (TVR) της σοφίτας. Και όλα - αερισμός λειτουργεί στο διαμέρισμα.

Τώρα, όσον αφορά την τρίτη (μοντέρνα) έκδοση αφαίρεσης αέρα. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, οι εργασίες αερισμού σε όλα τα πολυώροφα κτίρια (σειρές: P-44, P3M, KOPE κ.λπ.). Οι τελευταίοι όροφοι σε τέτοια σπίτια υποφέρουν συχνότερα όχι από την αντίστροφη έλξη, αλλά από τους εξασθενημένους. Αντί ακριβώς απαιτείται σε ρυθμούς 2 μέτρα κάθετα και στη συνέχεια να συνδεθεί με την κοινή ροή στους επάνω ορόφους από τα παρακάτω συμβαίνει - ο αέρας που εισέρχεται το κανάλι εκτείνεται περίπου 30 cm κατά μήκος του κάθετου και, αποτυγχάνοντας να αποκτήσει δυναμική και ταχύτητα, διαχέεται. Ο εξαερισμός με τον τρόπο αυτό δεν χάθηκε, αλλά η ανταλλαγή αέρα στο άνω διαμέρισμα μειώθηκε σημαντικά. Αν η είσοδος και η διασταύρωση θα ανοίξει την πόρτα της σοφίτας (συχνά η περίπτωση), τότε υπάρχει ένα ισχυρό σχέδιο, την ικανότητα να «ανατρέψει» η λαχτάρα στα διαμερίσματα των πάνω ορόφων. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να αυξηθούν τα επιμέρους κανάλια του επάνω ορόφου. Η διάμετρος αυτών των διαύλων είναι 140 mm. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε σε αυτά τα ανοίγματα τους σωλήνες της ίδιας διαμέτρου και τοποθετήστε τις αρθρώσεις προσεκτικά επικαλυμμένες με αλάβαστρο. Σωλήνες οδηγήσει σε ύψος περίπου 1 μέτρο και την κλίση τους ελαφρά προς κοινό άξονα στη ροή του αέρα αυξάνεται από κάτω φέρουν κοντά προέρχονται σωλήνες αναγκάσει τη ροή του μαζεύει και τραβά αέρα από τους επάνω ορόφους των καναλιών.

ΠΟΛΥ ΔΙΑΔΟΣΜΕΝΟ ΣΦΑΛΜΑ

Κάθε ένας από εμάς στο διαμέρισμα διαθέτει κουζίνα. Όλοι στην κουζίνα διαθέτουν φούρνο (αέριο ή ηλεκτρικό). Και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει μια "ομπρέλα" εξάτμισης πάνω από τη σόμπα (στους κοινούς ανθρώπους - "εξάτμιση"). Ποιο είναι το σφάλμα; Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι "εξάτμιση" ισοδυναμεί με εξαερισμό της κουζίνας. Διαφορετικά, πώς να εξηγήσει το γεγονός ότι με την εγκατάσταση της κουκούλας πάνω από τη σόμπα, ο αγωγός από αυτό τροφοδοτείται στην τρύπα εξαερισμού της κουζίνας, κλείνοντας τελείως;

Το κάνουν αυτό για διάφορους λόγους - είτε έδωσαν συμβουλές στους κατασκευαστές που έκαναν τις επισκευές, είτε απόλυτη βεβαιότητα ότι ακόμα και ο αέρας από την κουζίνα είναι απολύτως απομακρυσμένος. Επιπλέον, οι πωλητές κουκούλας ισχυρίζονται ότι η ισχύς της κουκούλας που αγοράζεται θα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την κουζίνα. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι μια αυταπάτη.

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε από πού προήλθε. Εάν διαβάσετε προσεκτικά τα διάφορα κανονιστικά έγγραφα για την κατασκευή και τη λειτουργία, τότε υπάρχει ένα παράξενο μοτίβο: ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ένα έγγραφο, δεν θα βρείτε τη λέξη... ΕΞΑΤΜΙΣΗ!

Σημείωση: 1) μιλάμε για κανονιστικά έγγραφα, όχι για έγγραφα αναφοράς. 2) εκχύλισμα - κουκούλα κουζίνας (ουσιαστικό), και όχι κουκούλα - ως ενέργεια (ρήμα).

Έτσι, εάν στο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν υπάρχει καμιά εξάτμιση, τότε πώς μπορεί να εξομαλυνθεί η ανταλλαγή αέρα με τη βοήθειά της; Ανόητες.

Στη συνέχεια, οι τελικοί χρήστες των κουκούλες έχουν μια εύλογη ερώτηση: πώς είναι, οι κουκούλες υπάρχουν, αλλά οι λέξεις δεν είναι; Και όλα είναι πολύ απλά, υπάρχει μια λέξη και αποσπάσματα, μόνο αυτά, όπως ήταν, "έξω από το νόμο". Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα κτίρια κατοικιών (99,99%) στη Ρωσία (και στην πρώην ΕΣΣΔ) έχουν φυσικό εξαερισμό ή, σωστά, αερισμό με φυσικά κίνητρα.

Δηλαδή. αέρα στα διαμερίσματα μας έρχεται μέσω διαρροών στα παράθυρα, πόρτες και κατασκευής κτιρίων, καθώς και μέσα από μια ειδική βαλβίδες εισαγωγής ή τα κανάλια, και περνά μέσα από vent.kanaly που βρίσκεται στην κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα.

Πώς συνδέεται αυτό; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε. Οποιεσδήποτε δομές κτιρίου ή επικοινωνίες, υπολογίζονται για ορισμένα φορτία. Ο εξαερισμός σε αυτήν τη λίστα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα κανάλια μας έχουν περιορισμένη χωρητικότητα για εύρος ζώνης. Υπό τις καλύτερες συνθήκες, η παραγωγικότητα τους είναι 150 - 180 m3 / h (για σύγκριση: οι μοντέρνοι κουκούλες έχουν χωρητικότητα 600-1100 m3 / h)

Συγγνώμη αν πήραμε πολύ χρόνο σας. Έτσι ήρθαμε στα σφάλματα. Το γεγονός είναι ότι εξακολουθούν να ισχύουν κανόνες για τον μηχανικό αερισμό, οι οποίοι διαφέρουν σημαντικά από τους κανόνες φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, η ανταλλαγή αέρα για μια κουζίνα με φυσικό εξαερισμό πρέπει να είναι τριπλάσια, και με μηχανικό αερισμό - 10-12 φορές. Έτσι, οι πωλητές εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται κανόνα (10-12 φορές), χωρίς δισταγμό, ότι ο απορροφητήρας και πρότυπα για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής με οποιονδήποτε τρόπο έχουν σχέση και απορροφητήρα δεν έχει καμία σχέση με εξαερισμό.

Ο απορροφητήρας δεν έχει σχεδιαστεί για να αερίζεται την κουζίνα. Είναι μόνο για την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα, που βρίσκεται σε ένα μικρό χώρο πάνω από την πλάκα. Η κουκούλα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον αέρα, ο οποίος ανέβηκε στο ανώτατο όριο καλύτερα από τον συνηθισμένο αεραγωγό στο πάνω μέρος του δωματίου. Για την κουκούλα "φτάνουν" σε αυτόν τον αέρα - σχεδόν αδύνατο έργο. Το γεγονός είναι ότι η συμπεριφορά της ροής αέρα κατά την αναρρόφηση και κατά την εκτόξευση είναι διαφορετική. Όταν αναρροφάται, ο αέρας λαμβάνεται από μια απόσταση που δεν υπερβαίνει τη μία διάμετρο της θυρίδας αναρρόφησης και ρίχνεται ένας πίδακας αέρα σε απόσταση δεκαπέντε διαμέτρων της οπής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κενούμε το χαλί όχι από το ύψος του μετρητή, αλλά με το πάτημα της βούρτσας. Αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στη ζέστη της κατεύθυνσης του ανεμιστήρα στο πρόσωπο, και όχι στο αντίστροφο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα δεν μπορεί να "πάρει" τον μολυσμένο αέρα (μυρωδιές), που ανέβηκε στην οροφή.

Η κουκούλα κατά τη λειτουργία αφαιρεί τον αέρα πάνω από τη σόμπα και κοντά. Αυτό δημιουργεί την κίνηση του αέρα στο δωμάτιο, και πρόσθετες ροές αέρα εμπλέκονται στη διαδικασία ανάμιξης. Πόσο αντλείται από το δωμάτιο, το ίδιο ισχύει και για αντικατάσταση. Εάν ο εκχυλιστής αντλούσε 1000 κυβικά μέτρα αέρα - αυτό δεν σημαίνει ότι ο αέρας έχει ανανεωθεί εντελώς αρκετές φορές στο δωμάτιο. Το κενό που δεν του αρέσει η Φύση, θα γεμίσει με αέρα, που ήρθε από οπουδήποτε - από το παράθυρο, από άλλους χώρους, από τις ρωγμές. Αλλά οι μυρωδιές του μαγειρέματος που έχουν φτάσει στο ταβάνι, σχεδόν δεν συμμετέχουν στην ανάμειξη και απομακρύνονται με δυσκολία. Κατά λάθος στις οδηγίες στις κουκούλες γράφεται ότι... "... για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της εργασίας, η κουκούλα πρέπει να βρίσκεται 60 cm από την ηλεκτρική κουζίνα και 75 cm από τη σόμπα αερίου...". "... Αποφύγετε τα ρεύματα αέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκχύλισης - αυτό μπορεί να είναι ο λόγος για την εξάπλωση οσμών σε όλο το δωμάτιο". Εάν το απόσπασμα προοριζόταν για εξαερισμό της κουζίνας, τότε οι οδηγίες δεν θα είχαν τέτοιες συστάσεις και η "ομπρέλα" εξάτμισης θα πρέπει να τοποθετείται στην κορυφή αντί του πολυελαίου.

Με την ευκαιρία, δεν υπάρχουν αναφορές στις κουκούλες στις οδηγίες στις κουκούλες, σε ποιο όγκο του δωματίου σχεδιάστηκε. Αυτό έχει ήδη εφευρεθεί από τους πωλητές αυτού του προϊόντος. Η περιοχή του δωματίου δεν επηρεάζει την απόδοση. Αντίστροφα, η ισχύς της κουκούλας που αγοράζεται δεν εξέρχεται από τις διαστάσεις του δωματίου.

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγικότητα της κουκούλας είναι η διατομή των αγωγών εξαερισμού στα σπίτια μας. Η συντριπτική πλειονότητα των καναλιών στην επικράτεια της χώρας μας έχει ένα τμήμα 130 x 130 mm ή διάμετρο 140 mm. Συνδέοντας τον μηχανικό (αναγκαστικό) εξαερισμό με ένα τέτοιο μικρό κανάλι, έχουμε ένα μικρό αποτέλεσμα. Περισσότερος αέρας από ένα τέτοιο κανάλι δεν θα χάσει ακόμα, πόσοι δεν προσπαθούν. Σχεδόν κάθε εντολή προς τον ανεμιστήρα ή σχεδιάστε-συντάσσεται διάγραμμα, το οποίο καμπύλη δείχνει την απόδοση της πίεσης από την οποία είναι σαφές ότι όσο υψηλότερη είναι η πίεση, τόσο χαμηλότερη είναι η κουκούλα ή την απόδοση του ανεμιστήρα. Οι κύριοι παράγοντες που οφείλονται στην αύξηση της πίεσης στο κανάλι και ως εκ τούτου στη μείωση της παραγωγικότητας είναι: οι ανωμαλίες στο κανάλι, μετατόπιση των δαπέδων. προεξέχουσα λύση. ένα στενό τμήμα. το υλικό και τη μορφή των αγωγών σύνδεσης. κάθε στροφή στη διαδρομή ροής αέρα.

Ως αποτέλεσμα, εξαιτίας της επίδρασης των παραγόντων αυτών στο κανάλι και στην προσέγγιση θα δημιουργήσει αυξημένη πίεση, όπως είναι καλά γνωστό, η υψηλότερη είναι η πίεση, τα λιγότερο κουκούλες επιδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια η κουκούλα POWERFUL "ασφυκτιά". Και όσο ισχυρότερη είναι η κουκούλα - τόσο ισχυρότερη "κλειδώνει" η ίδια.

Μπορείτε να επισυνάψετε την ικανότητα κουκούλα του 1000 m3 / h μπορεί να είναι 1500 m3 / h μπορεί να είναι 5000 m3 / h (αν υπάρχουν), αλλά σε όλες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - στο κανάλι θα είναι σε θέση να ωθήσει λίγο περισσότερο όγκο αέρα και τα πάντα. Το υπόλοιπο είναι απώλεια.

Κάποτε, σε μία από τις συνδέσεις του καλύμματος στον αγωγό εξαερισμού με διάμετρο 140 mm. Στη σειρά P-44, πήραμε ειδικά μαζί μας ένα ανεμόμετρο κυπέλλου για μετρήσεις. Όταν σχεδόν όλα τοποθετήθηκαν, ζήτησαν από τον πελάτη άδεια να πειραματιστεί λίγο. Αποσυνδέστε τον αγωγό και τοποθετήστε ένα προετοιμασμένο ένθετο με ένα ανεμόμετρο. Εξαγωγή τετρατάχυτο "SATA". Ο ανεμιστήρας είναι φυγοκεντρικός. Το μήκος του αγωγού είναι 3,5 μέτρα με δύο στροφές. Ο αγωγός αέρα είναι κατασκευασμένος από πλαστικό, διαμέτρου 125 mm. Η μέγιστη παραγωγικότητα του θόλου είναι 1020 m3 / h. Το ανεμόμετρο εγκαταστάθηκε πριν από την τελευταία στροφή (στην είσοδο του αεραγωγού). Η πρώτη ταχύτητα - το ανεμόμετρο έδειξε 250 κύβους / ώρα. Η δεύτερη ταχύτητα είναι 340 κύβους / ώρα. Η τρίτη ταχύτητα είναι 400 κύβους / ώρα. Η τέταρτη ταχύτητα είναι 400 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αποτέλεσμα: 1) η διαφορά απόδοσης μεταξύ της πρώτης και της τέταρτης ταχύτητας - είναι ελάχιστη. 2) το κανάλι έχασε ό, τι μπορούσε, πράγμα που σημαίνει ότι οι απώλειες είναι απλώς τεράστιες. 3) ο θόρυβος στην τρίτη και τέταρτη ταχύτητα αυξήθηκε, και η αίσθηση του μηδενός. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα τοιχώματα των αγωγών σύνδεσης και του αγωγού εξαερισμού είναι πολύ ομαλά. Φανταστείτε ποιες θα είναι οι απώλειες παραγωγικότητας αν συνδέσετε την κουκούλα στον αγωγό αερισμού, ο οποίος είναι κατασκευασμένος, για παράδειγμα, σε πλινθοδομή.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κουκούλα ως απλό ανεμιστήρα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, μην περιμένετε ότι θα σας παρέχει μια πλήρη ανταλλαγή αέρα. Δεν αποθαρρύνομε να αγοράζουμε κουκούλες καθόλου και δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο και άχρηστο πράγμα. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει. Ο μόνος στόχος που επιδιώκουμε είναι η επιθυμία να προειδοποιήσουμε τον καταναλωτή ενάντια στην καθολική αυταπάτη. Δηλαδή: 1) Μην παίρνετε την κουκούλα στην κουζίνα ως το ισοδύναμο του αερισμού του δωματίου - δεν έχει καμία σχέση με αυτό? 2) αγοράζοντας μια κουκούλα, δεν μπορείτε να βασιστείτε στο μέγεθος των χώρων - αυτά δεν είναι σχετικά θέματα.

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ έπαψε να λειτουργεί;

Συμβαίνει. Φαίνεται ότι εργάστηκε για πολλά χρόνια και "ξαφνικά" σταμάτησε. Πολλοί κάτοικοι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι ο λόγος για αυτό είναι οι γείτονες που πήρε στη στοίβα εξαερισμού και κάτι έχει αποκλειστεί. Φυσικά, υπάρχουν τέτοιοι "τεχνίτες". Αυτές οι «ειδικοί» γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ρεύμα δικτύου ροές, η αποχέτευση - poo, μέσω σωληνώσεων - νερό, αλλά όταν πρόκειται για εξαερισμό - είναι λογική αποτυγχάνει - δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ένα κενό που πρέπει να ληφθούν, εκεί - οι κινήσεις του αέρα.

Αλλά δεν είναι γι 'αυτούς. Εάν διακόψετε αμέσως όλες τις περιπτώσεις όταν οι γείτονες παραβίασαν πραγματικά τον εξαερισμό και προσπαθήστε να καταλάβετε τους άλλους λόγους που επηρέασαν την αποτελεσματικότητά του, αποδεικνύεται ότι πολλά προβλήματα με τον αερισμό δημιουργούνται από τους ίδιους τους ενοικιαστές.

Πώς συμβαίνει αυτό; Για παράδειγμα, πάρτε το πολύ επικράτηση του σύγχρονου συστήματος φυσικού αερισμού: α) πολυώροφο κτίριο, β) το σπίτι εξαερισμού θέα τη ζεστή σοφίτα και αποτελείται από προκατασκευασμένα κανάλια (συνολικά δική μου) και το κανάλι-εταίρο. Σύμφωνα με το καθεστώς κατάλληλη σειρά στο σπίτι: το Ρ-44, Ρ-3M, Kope, Ρ-46, Ρ-55, Ρ-30, Ρ-42, Ρ-43, μερικές μονολιθική σπίτια και πολλές λιγότερο συχνές σειρά.

Εξαερισμός σε αυτά τα κτίρια αποτελείται από προκατασκευασμένα κανάλια (κοινό άξονα), η οποία προέρχεται κατά τη μεταφορά από τον πρώτο όροφο και σοφίτα. Επιπλέον υπάρχει ένα μεμονωμένο κανάλι (δορυφορικό κανάλι) για κάθε διαμέρισμα, η οποία αρχίζει με τις γρίλιες αερισμού στην επίπεδη, τότε ανεβαίνει σε ένα δάπεδο και, πριν να φθάσει τα ίδια επιμέρους ανοδικό κανάλι διαμερίσματα, πηγαίνει μέσω ενός ανοίγματος σε ένα κοινό άξονα, όπου ο αέρας και συνεχίζει να Η κίνησή του στη σοφίτα και πιο πέρα ​​στο δρόμο.

Για να γίνει ευκολότερη η κατανόηση αυτού του σχεδίου, φανταστείτε έναν ποταμό με πλήρη ροή με μικρά ρέματα που εισέρχονται σε αυτό. Αυτό είναι το υπό εξέταση σύστημα αερισμού. Ο ποταμός είναι ένα ορυχείο της ομάδας. Οι Brooks που εισέρχονται σε αυτό είναι δορυφορικά κανάλια.

Όπως παραποτάμους τροφοδοτούν το βαθύ ποτάμι, και τα δορυφορικά κανάλια γεμίζουν με την ομάδα του αέρα μου. Εάν αρχίσετε να μπλοκάρετε τους παραποτάμους, ο ποταμός θα γίνει ρηχός και ξηρός. Εκτός αν τα δορυφορικά κανάλια δεν θα αφήσει τον αέρα, την ταχύτητα και τον όγκο του αέρα στην ομάδα ορυχείο μειώνεται σημαντικά. Δεδομένου ότι το σύστημα εξαερισμού στο σπίτι - είναι μια αλυσίδα αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες συνδέσεις, η παραβίαση ενός από τους συνδέσμους οδηγεί σε αλλαγές σε όλη την αλυσίδα, η οποία μετατρέπεται τελικά σε ένα πρόβλημα για το σύνολο του συστήματος αερισμού της ανύψωσης, την είσοδο, και μερικές φορές στο σπίτι.

Είναι δυνατή η ανίχνευση όλων των σταδίων της διαταραχής του συστήματος εξαερισμού.

Η συνηθισμένη κατοικία των 17 ορόφων, η οποία είναι γεμάτη αρκετά συχνά. Το σύστημα εξαερισμού που χρησιμοποιείται σε αυτά τα σπίτια είναι ίσως το καλύτερο που ένας άνθρωπος εφευρέθηκε για οικιστικά πολυώροφα κτίρια. Αυτό το σύστημα αερισμού είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες. Παρόλο που, εξ ορισμού, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί το καλοκαίρι. Στη θερμότητα του αερισμού από όλες τις συνθήκες και τους κανόνες θα πρέπει να σταματήσει ή ανατροπή (αντίστροφη έλξη). Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε αυτά τα σπίτια, επειδή ο αγωγός εξαερισμού, στον οποίο προεξέχει ο προκατασκευασμένος άξονας, έχει ύψος περίπου 50 μέτρων. Και λόγω αυτής της διαφοράς ύψους και συνεπώς της διαφοράς στη διαφορά πίεσης μεταξύ των σημείων βάσης και κορυφής, εμφανίζεται μάλλον μια ισχυρή ροή αέρα (βύθισμα). Ο παράγοντας ενίσχυσης είναι η "ζεστή σοφίτα". Και αυτή η δέσμη δεν είναι σε θέση να "σκοτώσει" ακόμη και μια δυνατή θερμότητα. ΑΛΛΑ... μόνο εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που απαιτούνται για την εργασία του για αυτό το σύστημα εξαερισμού.

Μια είσοδος οποιουδήποτε πολυώροφου σπιτιού με μια ζεστή σοφίτα είναι ένα κλειστό και απομονωμένο σύστημα. Ο εξαερισμός κάθε διαμερίσματος αυτής της εισόδου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού του συστήματος. Δηλαδή, ο εξαερισμός κάθε διαμερίσματος εξαρτάται από τα άλλα διαμερίσματα της εισόδου και, αντίθετα, κάθε διαμέρισμα επηρεάζει όλα τα άλλα διαμερίσματα.

Η επιρροή ενός διαμερίσματος στο δικό του ανυψωτήρα ή σε ολόκληρη την είσοδο είναι ασήμαντη και δεν μπορεί να αλλάξει την "ευθυγράμμιση των δυνάμεων". Αλλά αυτό είναι ένα διαμέρισμα. Και αν υπάρχουν αρκετοί; Εάν υπάρχουν πέντε, δέκα, είκοσι ή μισό. Και αν περισσότεροι από τους μισούς; Δηλαδή, εάν υπάρχουν διαμερίσματα που δεν συμμετέχουν στο σύστημα (εγκαταλείπουν), τότε αυτό το σύστημα χάνει τη δύναμή του, εξασθενίζει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κρίσιμο σημείο μετά το οποίο αποτυγχάνει. Δηλαδή, το άθροισμα όλων των ροών του αέρα προς τη σοφίτα δεν αρκεί για να ωθήσει αυτόν τον αέρα από τη σοφίτα στην ατμόσφαιρα. Επειδή η γενική εξόρυξη, που πηγαίνει από τη σοφίτα στην οροφή (στο δρόμο), έχει εντυπωσιακές διαστάσεις. Και αυτή η επανάσταση "θέλει να φάει", δηλαδή, οι διαστάσεις της έχουν σχεδιαστεί για να περάσουν έναν ορισμένο όγκο αέρα, τον οποίο λαμβάνει λιγότερο. Υπάρχει ένα ρητό: "Shilom της θάλασσας δεν θα ζεσταθεί." Αυτή είναι η περίπτωσή μας. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα και η πυκνότητα της ροής αέρα σε ένα τέτοιο ορυχείο μειώνεται και η ωστική κλίση. Χειμώνας πιο «σκληρό» ψυχρό αέρα κατεβαίνει, και ζεστό απορρίπτονται ρεύμα αέρα ( «σουβλί») είναι πολύ μικρό για μεγάλα μεγέθη άξονα ( «θάλασσα»).

Δημιουργείται εύλογη ερώτηση: "Γιατί μειώνεται ο όγκος του αέρα που εκκενώνεται μέσω του εξαερισμού στην ατμόσφαιρα; Ποιος είναι ο λόγος; ".

Η απάντηση μπορεί να προκύψει από το παράδειγμα της μικρότερης σύνδεσης στο γενικό σύστημα εξαερισμού - από το παράδειγμα του εξαερισμού ενός ανεξάρτητου διαμερίσματος.

Το διαμέρισμα διαθέτει δύο αεραγωγούς. Κάποιος εργάζεται στην κουζίνα, ο άλλος - στο s / node (μπάνιο + τουαλέτα). Δύο κανάλια 24 ώρες την ημέρα αφαιρούν αέρα από το διαμέρισμα στον εξαερισμό. Για να αντικαταστήσετε τον βρώμικο, υγρό, αναλωμένο αέρα, πρέπει να έρθει ένας άλλος αέρας - εξωτερικός, φρέσκος, εμπλουτισμένος με οξυγόνο. Δηλαδή, η εισροή. Λόγω αυτής της κυκλοφορίας, αυτή η συνεχής υποκατάσταση (εισροή), το διαμέρισμα διατηρεί κανονικές συνθήκες διαβίωσης.

Ένας κανονικός, πλήρης παραπόταμος μπορεί να θεωρηθεί μόνο η εισροή εξωτερικού αέρα. Ο αέρας που έρχεται από την σκάλα μέσω των ρωγμών στην πόρτα της εισόδου ή προέρχεται από το επόμενο δωμάτιο (διαμέρισμα) είναι καλύτερης ποιότητας από τον αέρα που είναι ήδη διαθέσιμος στο διαμέρισμα. Είναι εξίσου βρώμικο, βρεγμένο, είχε ήδη καπνίσει, κοκκινισμένο με αποσμητικό τουαλέτας και κορεσμένο με τις "γεύσεις" της κουζίνας. Είναι σαν σε ένα παλιό αστείο για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης: "Σήμερα θα υπάρξει αλλαγή σεντονιών. Το πρώτο μπαράκ αλλάζει με το δεύτερο. "

Προηγουμένως, η εισροή στο διαμέρισμα, κυρίως, πραγματοποιήθηκε μέσα από τις ρωγμές και διαρροές στα παλιά, τρομερά, στραβό, τρύπημα παράθυρα. Όταν αντικαθιστάτε αυτά τα επαίσχυντα παράθυρα με νέα σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια, διακόπτεται η προηγούμενη σειρά κυκλοφορίας αέρα. Τα νέα παράθυρα είναι πολύ πυκνά, δεν υπάρχουν πρακτικά ρωγμές σε αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι η εισροή εξωτερικού αέρα μέσω αυτών είναι σχεδόν μηδενική. Το προσωρινό άνοιγμα των παραθύρων και των πτερυγίων είναι αυταπάτη. Ο εξαερισμός λειτουργεί συνεχώς, έτσι η ανάγκη για έναν παραπόταμο είναι επίσης σταθερή.

Έχει προσπαθήσει κάποιος να αποφύγει τον αέρα από ένα πλαστικό μπουκάλι; Αυτό είναι σωστό. Αυτό δεν είναι δυνατό. Και αν κάνετε μια τρύπα σε ένα μπουκάλι; Στη συνέχεια, μπορείτε να αντλούν αέρα από το μπουκάλι στο άπειρο. Μια τρύπα είναι μια εισροή. Ένα μπουκάλι είναι ένα διαμέρισμα με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια. Όταν τα παράθυρα είναι κλειστά - ο αερισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορούν να συμβούν μόνο δύο πράγματα:

α) ένα από τα κανάλια αερισμού του διαμερίσματος (το ισχυρότερο κανάλι) θα αρχίσει να τραβάει το άλλο κανάλι. Δηλαδή, το δεύτερο, ασθενέστερο κανάλι, θα αρχίσει να εκτελεί τη λειτουργία της εισροής, η οποία καταστράφηκε από την εγκατάσταση νέων παραθύρων.

β) οι δύο αεραγωγοί θα λειτουργήσουν όπως και πριν, και η ελλείπουσα εισροή θα αντισταθμιστεί μέσω των κενών μεταξύ των άλλων διαμερισμάτων. Δηλαδή, θα πιπιλίζουν στο διαμέρισμα ακριβώς τον ίδιο εξαντλημένο αέρα, ο οποίος αφαιρείται, μόνο με οσμή των άλλων.

Έτσι αποδεικνύεται ότι: σε μια περίπτωση, αντί για δύο κανονικά κανάλια λειτουργίας ενός διαμερίσματος, έχουμε μόνο ένα κανάλι εργασίας. Έτσι, ο όγκος του αέρα που αφαιρέθηκε από ένα διαμέρισμα έχει μειωθεί, τουλάχιστον, το ήμισυ (.). Στη δεύτερη περίπτωση, τα κανάλια φαίνεται να γεμίζουν τον προκατασκευασμένο άξονα με αέρα, αλλά αυτός είναι ο αέρας μέσα στο σπίτι, και όχι ο εξωτερικός. Έτσι, τα κανάλια δεν λειτουργούν για το διαμέρισμα στο οποίο βρίσκονται και η κυκλοφορία του αέρα σε αυτό το διαμέρισμα έχει σπάσει.

Τώρα πηγαίνετε έξω στο δρόμο, κοιτάξτε σε οποιοδήποτε σπίτι, επιλέξτε διαμερίσματα και καταλάβετε πόσα κατακόρυφα παράθυρα παραμένουν στην κάθετο, και πόσο είναι πλαστικό. Αυτά που είναι πλαστικά - μπορούν να αφαιρεθούν από το γενικό σύστημα εξαερισμού της εισόδου. Αυτό είναι έρμα. Χωρίς εισροή τα διαμερίσματα αυτά κρέμονται με βάρη στα πόδια του συστήματος εξαερισμού. Και αν το καλοκαίρι ή το χειμώνα (λιγότερο συχνά το χειμώνα) τα κανάλια επιστροφής σας "ξαφνικά" επιστρέψουν από τα κανάλια εξαερισμού σας, τότε μπορείτε να πείτε με ασφάλεια σε αυτούς τους γείτονες "ευχαριστώ". Δοκίμασαν πολύ σκληρά.

Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε χωρίς σκεπτικισμό τα αεροστεγή διπλά τζάμια στα παράθυρα. Αυτά τα παράθυρα δεν είναι από μόνα τους. Είναι μέρος του συστήματος εξαερισμού. Εξαρτάται από το αν θα λειτουργήσει ο εξαερισμός ή όχι. Έχετε αποφασίσει να τοποθετήσετε αεροστεγή διπλά τζάμια; Οργανώστε μια ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ.

Πηγή: "Εξαερισμός Μόσχας"

συγγραφείς του άρθρου: Vershinin AA και Vershinin SA