Κανάλια εξαερισμού

Κατά την κατασκευή ενός διαμερίσματος, πολλοί ιδιοκτήτες δεν κατανοούν πλήρως τη σημασία της δημιουργίας ενός σωστού και καλά λειτουργούντος συστήματος εξαερισμού. Από την κανονική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, θα εξαρτηθεί η δημιουργία ενός μικροκλίματος στο κτίριο. Και ήδη διαμορφώνει άμεσα την κατάσταση της υγείας μας - θετική ή αρνητική, ανάλογα με την ορθότητα του έργου. Ως εκ τούτου, η δημιουργία αεραγωγών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί κατά το σχεδιαστικό στάδιο της εγκατάστασης. Παρεμπιπτόντως, από την άποψη της χρηματοδότησης, είναι πολύ φθηνότερο να γίνει ένα έργο του συστήματος και να το εφαρμόσει αμέσως κατά τη διάρκεια της κατασκευής παρά να λύσει το πρόβλημα μετά την ανέγερση ενός σπιτιού. Σε κάθε σπίτι επαγγελματίες κατασκευαστές θα διεξάγει και θα εγκαταστήσει συστήματα εξαερισμού τύπου τροφοδοσίας ή / και εξάτμισης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το υλικό του καναλιού, ο σκοπός του και ορισμένα χαρακτηριστικά του. Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στην αξιολόγηση διαφόρων συστημάτων εξαερισμού, στις ιδιαιτερότητες της κατασκευής τους και στους κανόνες εγκατάστασης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επίγνωση των αρχών της επιλογής του σωστού υλικού για ένα τέτοιο προϊόν.

Τι είδους αερισμό είναι εγκατεστημένο στο σπίτι

Ο εξαερισμός του καναλιού, ο οποίος διεξάγεται σε ιδιωτική οικιακή ιδιοκτησία, χωρίζεται σε τρεις τύπους: φυσικό, μηχανικό και μικτό.

Ο φυσικός τύπος διαδικασίας εξαερισμού συνεπάγεται την κυκλοφορία αέρα στον χώρο χωρίς τη χρήση διαφόρων συσκευών. Η είσοδος στο σπίτι μέσω ανοιχτών παραθύρων ή αγωγών εξαερισμού, η μάζα αέρα κινείται ελεύθερα κάτω από την επίδραση της θερμοκρασίας ή της πτώσης πίεσης.

Φωτογραφία 1. Σχέδιο καναλιών σε ιδιωτική κατοικία.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του:

 • δεν χρειάζεται επισκευή.
 • δεν καταναλώνει ενέργεια.
 • το κόστος είναι αρκετά δημοκρατικό.
 • ελάχιστη υπηρεσία.

Και τώρα δώστε προσοχή στις ελλείψεις. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η άμεση εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες και την εποχή του χρόνου. Λοιπόν, φυσικά, περιορισμένη περιοχή επιπτώσεων.

Ας προχωρήσουμε στον μηχανικό τύπο της διαδικασίας αερισμού. Εδώ, δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς ανεμιστήρες, οι οποίοι παρέχουν την εισροή μάζας αέρα ή την επέκτασή του. Κατάλληλο για μεγάλα σπίτια ή εξοχικές κατοικίες.

 • κάθε περιοχή εξυπηρέτησης.
 • δεν υπάρχει εξάρτηση από την ατμοσφαιρική επιρροή.
 • είναι δυνατό να διαχειριστεί το μικροκλίμα στο σπίτι.

Τώρα ας απαριθμήσουμε τις ελλείψεις.

 1. Πολύ υψηλή τιμή για την αγορά συσκευών.
 2. Περιοδική επισκευή με αντικατάσταση των απαραίτητων εξαρτημάτων.
 3. Μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε έναν ειδικό για να επιδιορθώσετε τις ρυθμίσεις διακοπής ή συσκευής.
 4. Λογαριασμοί για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η τρίτη έκδοση του εξαερισμού συνεπάγεται ένα μικτό σύστημα εργασίας. Δηλαδή, συγχρόνως εμπλέκονται τόσο τα φυσικά όσο και τα μηχανικά συστατικά.

Η τελευταία επιλογή είναι η πιο αποδεκτή από την άποψη της δημιουργίας άνετων συνθηκών και μεθόδου εγκατάστασης. Ειδικά αν οι εγκαταστάσεις κατασκευάζονται από τους ίδιους.

Πώς να φτιάξετε έναν αγωγό εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Εάν υπάρχει μια ευκαιρία, δεξιότητες και εμπειρία, τότε η ίδια η εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Όταν επενδύετε τους δικούς σας πόρους και πόρους, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τα πάντα σωστά. Εάν παραβιάζονται οδηγίες ή αλγόριθμοι, κατά τη λειτουργία θα προκύψουν πολλά δευτερεύοντα προβλήματα. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να προσκαλέσετε εμπειρογνώμονες ή να ακολουθήσετε με σαφήνεια όλα τα σημεία που αναφέρονται παρακάτω.

Φωτογραφία 2. Εσωτερική προβολή του καναλιού.

Αλγόριθμος για τη διάταξη των αεραγωγών

Το κανάλι εξαερισμού στη δημιουργία του απαιτεί ορισμένους κανόνες. Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, μπορείτε πάντα να σχεδιάσετε έναν ικανό αεραγωγό. Ας αναλύσουμε το σύνολο των κανόνων.

 1. Είναι πάντα σημαντικό να διατηρήσετε το σωστό μέγεθος. Για αυτό, πρέπει να αγοράσετε τελικά προϊόντα.
 2. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κανονικός αερισμός εξαρτάται από το ύψος των κατακόρυφων τμημάτων των καναλιών.
 3. Οι όροι "καμινάδα" και "εξαερισμός" δεν είναι μόνο διαφορετικοί ως προς το νόημα, αλλά φέρουν απολύτως διαφορετικές λειτουργίες. Αυτά τα δύο στοιχεία απαγορεύονται αυστηρά.
 4. Κάθε κουζίνα πρέπει να έχει δύο κανάλια εξαερισμού - για την εισαγωγή αέρα και για την εξαγωγή της.
 5. Όταν υπάρχουν χώροι για οικιακές ανάγκες στο σπίτι, πρέπει να εγκατασταθεί εξαερισμός.
 6. Εάν το κανάλι περνάει κατά μήκος του τοίχου, τότε δεν μπορεί να είναι δομή στήριξης.
 7. Τα ξύλινα στοιχεία του σπιτιού δεν πρέπει να συνδέονται με τον αγωγό εξαερισμού του σκυροδέματος.
 8. Η εισροή αέρα από το παράθυρο δεν θα εξασφαλίσει κανονική ανταλλαγή αέρα. Είναι απαραίτητο να μην είστε πολύ τεμπέλης και να εκτελέσετε την τοποθέτηση του αγωγού αερισμού στο σπίτι.
 9. Στην ακραία περίπτωση, η απουσία του καναλιού μπορεί να αντικατασταθεί με την εγκατάσταση μιας οπής εξαερισμού στο δρόμο.

Βέλτιστο σύστημα εξαερισμού

Ποιο σύστημα θα τοποθετηθεί; Μπορεί να κάνει μια επίπεδη έκδοση του καναλιού εξαερισμού; Ή γύρο. Οι αβεβαιότητες πάντοτε διαρκούν. Εξετάστε τα κριτήρια βάσει των οποίων βασίζεται η επιλογή του καναλιού.

 1. Διαστάσεις των επιλεγμένων αγωγών εξαερισμού.
 2. Αριθμός ορόφων στο σπίτι.
 3. Υλικό κατασκευής.
 4. Στο κανάλι τοποθετούνται πρόσθετες συσκευές.
 5. Ποιες βαλβίδες και πού να εγκαταστήσετε.

Απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις, μπορείτε να σχεδιάσετε το κανάλι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί ο αγωγός. Θα είναι ένα τούβλο, σκυρόδεμα ή πλαστικό κανάλι. Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε το μήκος του συστήματος.

Για μια τέτοια περίπτωση, είναι καλύτερο να καλέσετε έναν εξειδικευμένο ειδικό αμέσως. Η επαναφορά ολόκληρης της συσκευής θα κοστίσει πολύ περισσότερο.

Χρειάζεται να προσκαλέσω ειδικούς

Όπως σε κάθε περίπτωση για την επίλυση αυτού του προβλήματος, υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο πρώτος καλεί τους επαγγελματίες που θα λάβουν χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων των καναλιών, θα οργανώσουν τα πάντα και θα παραδώσουν το σύστημα με το κλειδί στο χέρι. Κατ 'αρχήν, θα φροντίζουν την εξυπηρέτηση μετά την εγγύηση.

Ο δεύτερος τρόπος - κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Η δεύτερη επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρουσία μιας συγκεκριμένης εμπειρίας οικοδόμησης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καινοτόμες εξελίξεις. Υπάρχουν συστήματα εξαερισμού, τα οποία μπορούν να συναρμολογηθούν ως σχεδιαστές και να εγκατασταθούν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Το κυριότερο είναι να μην παραβιάζουν τους κανόνες και να ενεργούν σύμφωνα με το σύστημα. Ποια επιλογή προτιμάτε - πρέπει να σκεφτείτε.

Συστήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούνται σε ιδιωτική κατοικία

Ένα τέτοιο σχέδιο αναπτύσσεται πριν από την κατασκευή ή κατά τη διάρκεια της γενικής επισκευής. Καθορίστε αμέσως τη θέση των καναλιών, ανάλογα με την κουζίνα και το μπάνιο. Οι μέθοδοι απομάκρυνσης του αέρα και η ρύθμιση της εισροής μάζας φρέσκου αέρα υπολογίζονται.

Καθορίζεται εκ των προτέρων με πρόσθετο εξοπλισμό εξαερισμού. Όλα αυτά είναι εγκατεστημένα και σχεδιασμένα με βάση τους οικοδομικούς κώδικες και τους κανόνες πυρασφάλειας.

Πώς να φτιάξετε έναν αγωγό εξαερισμού

Ας περιγράψουμε έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο.

 1. Εργαζόμαστε σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο.
 2. Για τον φυσικό εξαερισμό προετοιμάζουμε ειδικά ορυχεία.
 3. Με μηχανικό τύπο, το σύστημα κατευθύνεται προς τα σωστά σημεία.
 4. Εγκαθιστούμε τρύπες εισόδου και εξάτμισης.
 5. Είναι απαραίτητο - τοποθετήστε τις βαλβίδες αντεπιστροφής.
 6. Όλοι οι αγωγοί είναι σταθεροί με σφιγκτήρες, και αυτοί, με τη σειρά τους, βίδες αυτοεπιπεδούμενο.
 7. Πρόσθετες μονάδες τοποθετούνται σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες.

Η εγκατάσταση των αεραγωγών είναι ένα υπεύθυνο και πολύ σημαντικό καθήκον. Είναι καλύτερα να το παράγετε σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Καθορισμός καναλιού εξαερισμού

2. Προσδιορίστε την περιοχή τομής του καναλιού καυσαερίων

όπου η ποσότητα αέρα που απομακρύνεται μέσω του καναλιού είναι m 3 / h (βλέπε πίνακα 11).

ταχύτητα αέρα m / s. Αποδεκτή ταχύτητα αέρα σε πάνω ορόφους των καναλιών είναι 0,5 έως 0,9 m / s, στα κανάλια του κατώτερου δαπέδου και το προκατασκευασμένο σοφίτα αγωγό = 1 m / s, στον άξονα της εξάτμισης 1 1,5 m / s.

3. Στην περιοχή που βρέθηκε λαμβάνουμε το μέγεθος του καναλιού α β, φορές το μέγεθος του τούβλου και καθορίστε την πραγματική ταχύτητα της κίνησης του αέρα:

4. Αεροδυναμικοί πίνακες υπολογισμού γίνονται για αγωγούς στρογγυλής χαλύβδινας, στη συνέχεια, όταν υπολογίζονται ορθογώνια αγωγοί με πλευρές α β για το υπολογιζόμενο πάρει ισοδύναμη διάμετρο δισοδ, στην οποία η απώλεια πίεσης τριβής στον κυκλικό αγωγό είναι ίση με τις απώλειες στο ορθογώνιο τμήμα με την ίδια ταχύτητα

όπου α και β διαστάσεις του καναλιού σε mm.

5. Σύμφωνα με τον πίνακα για τον υπολογισμό των αεραγωγών σύμφωνα με δισοδ και την πραγματική ταχύτητα, προσδιορίζουμε την απώλεια πίεσης τριβής έως την 1 μ.μ. και υπολογίζουμε την απώλεια πίεσης τριβής στο τμήμα

όπου η απώλεια πίεσης που οφείλεται στην τριβή είναι 1 μm σε Pa (βλέπε προσάρτημα Ζ).

μήκος του τόπου σε m,

διόρθωση για την τραχύτητα του καναλιού που είναι διατεταγμένη από μη μεταλλικά υλικά (βλ. Παράρτημα Η).

6. Προσδιορίστε την απώλεια πίεσης στην τοπική αντίσταση εξαρτάται από τη δυναμική πίεση, καθορίζεται από την ταχύτητα ροής του αέρα (cm. Adj. F) και η ποσότητα των τοπικών συντελεστή αντίστασης (cm. Adj. Ι)

7. Προσδιορίστε την ολική απώλεια πίεσης στην τριβή και την τοπική αντίσταση σε όλες τις θέσεις του δικτύου

8. Εάν η συνολική απώλεια πίεσης είναι 10% μικρότερη από τη διαθέσιμη πίεση, η επιλεγμένη διατομή του καναλιού υιοθετείται ως η τελική. Διαφορετικά, οι διατομές ενός ή περισσοτέρων τμημάτων αγωγών αλλάζονται.

7.2 Υπολογισμός φυσικών καναλιών εξαερισμού

Σχεδιασμός καυσαερίων, φυσικός εξαερισμός από κουζίνες, μονάδες υγιεινής και μπάνια. Το σχέδιο για την επίλυση του φυσικού εξαερισμού των κουζινών και των εγκαταστάσεων υγιεινής με χωριστούς μονωμένους αεραγωγούς. Τα ανοίγματα εξάτμισης είναι κλειστά με σχάρες, οι οποίες βρίσκονται σε ύψος 0,5 ÷ 0,7 m από την οροφή. Συνιστώμενα μεγέθη πλεγμάτων:

- για την κουζίνα 200 250 mm.

- για αποχωρητήρια και μπάνια 150 150 mm.

- για συνδυασμένες μονάδες υγιεινής 150 200 mm.

Σε κτίρια από τούβλα, οι αγωγοί εξάτμισης τοποθετούνται στο πάχος των τοίχων. Το μέγεθος των καναλιών είναι ένα πολλαπλάσιο του μεγέθους τούβλου μέγεθος min 140 140 mm. Μετά την τοποθέτηση των καναλιών στο σχέδιο του πρότυπου δαπέδου, τα μεταφέρουμε στο σχέδιο σοφίτας. Το μέγεθος της ποσότητας αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί καθορίζεται για κάθε δωμάτιο (Πίνακας 11).

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αέρα και τα συνιστώμενα μεγέθη των αεραγωγών

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχει δυναμική κινητήρια δύναμη: ένας ανεμιστήρας ή άλλη μονάδα και η ροή του αέρα συμβαίνει υπό την επίδραση πτώσεων πίεσης. Τα κύρια συστατικά του συστήματος -. Είναι κάθετη κανάλια που αρχίζει σε καλά αεριζόμενο χώρο και τελειώνει πάνω από το ανώτερο επίπεδο του τουλάχιστον 1 m Υπολογισμός του αριθμού τους, καθώς και τον προσδιορισμό της θέσης τους γίνεται κατά το στάδιο του σχεδιασμού κτιρίων.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού.

Η διαφορά θερμοκρασίας στο κάτω μέρος και στην κορυφή του καναλιού συμβάλλει στο γεγονός ότι ο αέρας (στο σπίτι είναι θερμότερος από το εξωτερικό) ανεβαίνει. Οι κύριοι δείκτες που επηρεάζουν τη δύναμη πρόσφυσης είναι: το ύψος και η διατομή του καναλιού. Εκτός από αυτά η απόδοση του φυσικού αερισμού μόνωση άξονα αποτέλεσμα, τελικά, τα εμπόδια, στένωση στους αγωγούς, καθώς και τον άνεμο, και μπορεί να συμβάλει στην πόθους, και να μειώσει το.

Ένα τέτοιο σύστημα έχει μια αρκετά απλή διάταξη και δεν απαιτεί σημαντικό κόστος τόσο κατά την εγκατάσταση όσο και κατά τη λειτουργία. Δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς με ηλεκτροκινητήρες, λειτουργεί σιωπηλά. Αλλά ο φυσικός αερισμός έχει τα μειονεκτήματά του:

 • η αποδοτικότητα του έργου εξαρτάται άμεσα από τα φαινόμενα της ατμόσφαιρας, επομένως δεν χρησιμοποιείται κατά το βέλτιστο τρόπο για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
 • οι επιδόσεις δεν μπορούν να προσαρμοστούν, το μόνο που πρέπει να προσαρμοστεί είναι η ανταλλαγή αέρα και στη συνέχεια μόνο προς την κατεύθυνση της μείωσης.
 • στην κρύα εποχή προκαλεί σημαντική απώλεια θερμότητας.
 • στη θερμότητα δεν λειτουργεί (δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας) και η ανταλλαγή αέρα είναι δυνατή μόνο μέσω των ανοικτών παραθύρων?
 • Με αναποτελεσματική λειτουργία, η υγρασία και τα ρεύματα μπορούν να προκύψουν στο δωμάτιο.

Οι κανόνες απόδοσης και τα κανάλια φυσικού αερισμού

Εξαερισμός εξαγωγής καναλιών με φυσικά κίνητρα.

Η καλύτερη επιλογή για τη ρύθμιση των καναλιών είναι μια θέση στον τοίχο του κτιρίου. Κατά την τοποθέτηση, θυμηθείτε ότι η καλύτερη ώθηση θα είναι με μια ομαλή και λεία επιφάνεια των αγωγών. Για να διατηρηθεί το σύστημα, δηλαδή καθαρισμός, πρέπει να σχεδιάσετε μια ενσωματωμένη ηλιοροφή με μια πόρτα. Για να διασφαλιστεί ότι τα σκουπίδια και οι διάφορες βροχοπτώσεις δεν θα εμφανιστούν στα ορυχεία, θα τοποθετηθεί πάνω τους ένας εκτροπέας.

Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, η ελάχιστη χωρητικότητα του συστήματος θα πρέπει να βασίζεται στον ακόλουθο υπολογισμό: σε εκείνους τους χώρους όπου οι άνθρωποι είναι συνεχώς εκεί, κάθε ώρα θα πρέπει να υπάρχει μια πλήρη ανανέωση αέρα. Όσον αφορά τις άλλες εγκαταστάσεις, πρέπει να διαγραφεί:

 • από την κουζίνα - τουλάχιστον 60 m³ / ώρα όταν χρησιμοποιείται ηλεκτρική εστία και τουλάχιστον 90 m³ / h όταν χρησιμοποιείται αέριο.
 • μπάνιο, τουαλέτα - όχι λιγότερο από 25 m³ / ώρα, εάν συνδυαστεί το μπάνιο, τότε τουλάχιστον 50 m³ / ώρα.

Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού για εξοχικές κατοικίες, το βέλτιστο είναι το μοντέλο, το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση ενός κοινού σωλήνα εξαγωγής μέσω όλων των δωματίων. Αλλά αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, οι αεραγωγοί τοποθετούνται από:

Πίνακας 1. Η πολλαπλότητα του εξαερισμού.

 • μπάνια;
 • κουζίνα?
 • κελάρι - υπό την προϋπόθεση ότι η πόρτα ανοίγει στο σαλόνι. Εάν οδηγεί στην αίθουσα ή στην κουζίνα, τότε είναι δυνατόν να εξοπλιστεί μόνο ο δίαυλος παροχής.
 • λεβητοστάσιο;
 • από δωμάτια που οριοθετούνται με δωμάτια με εξαερισμό περισσότερες από δύο πόρτες.
 • αν το σπίτι είναι αρκετά ορόφους, τότε, ξεκινώντας με το δεύτερο, αν υπάρχουν πόρτες εισόδου από τις σκάλες, τα κανάλια είναι επίσης που από το διάδρομο, και απουσία - από κάθε δωμάτιο.

Κατά τον υπολογισμό του αριθμού των καναλιών, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο το δάπεδο είναι εξοπλισμένο στον πρώτο όροφο. Αν είναι ξύλινη και συναρμολογείται σε κούτσουρα, τότε υπάρχει μια ξεχωριστή κίνηση για τον εξαερισμό του αέρα σε κενά κάτω από ένα τέτοιο πάτωμα.

Εκτός από τον προσδιορισμό του αριθμού των αγωγών, ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνει τον καθορισμό της βέλτιστης διατομής του καναλιού.

Παράμετροι καναλιών και υπολογισμός του εξαερισμού

Κατά την τοποθέτηση αεραγωγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ορθογώνια μπλοκ όσο και σωλήνες. Στην πρώτη περίπτωση, η ελάχιστη πλευρική διάσταση ισούται με το 10 cm σε δεύτερο μικρότερο εμβαδόν διατομής του αγωγού -. 0.016 τ.μ., η οποία αντιστοιχεί στη διάμετρο του σωλήνα - 150 mm. Μέσω τέτοιων παραμέτρων μπορεί να διέλθει όγκο αέρα 30 m³ / hr με την προϋπόθεση ότι το ύψος του σωλήνα είναι περισσότερο από 3 m (με μικρότερα εκθέτης φυσικό εξαερισμό δεν παρέχεται).

Πίνακας 2. Απόδοση του αεραγωγού.

Σε περίπτωση που απαιτείται η αύξηση της παραγωγικότητας του αγωγού, είτε η περιοχή του τμήματος του σωλήνα διευρύνεται είτε αυξάνεται το μήκος του καναλιού. Μήκος, κατά κανόνα, καθορίζεται από τις τοπικές συνθήκες - τον αριθμό και το ύψος των ορόφων, την παρουσία μιας σοφίτας. Ότι η δύναμη πρόσφυσης σε κάθε έναν από τους αγωγούς ήταν ίση, στο πάτωμα το μήκος των καναλιών πρέπει να είναι το ίδιο.

Για να καθορίσετε το μέγεθος που απαιτείται για την τοποθέτηση των καναλιών αερισμού, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την ποσότητα αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί. Θεωρείται ότι τα δωμάτια τροφοδοτούνται με αέρα από το εξωτερικό, μετά απλώνεται σε δωμάτια με θάλαμο καυσαερίων και μέσω αυτών αποσύρεται.

Ο υπολογισμός γίνεται από το πάτωμα:

 1. Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που πρέπει να τροφοδοτείται από το εξωτερικό καθορίζεται - Qn, m³ / ώρα, η τιμή είναι σύμφωνα με τον πίνακα από το SP 54.13330.2011 "Κτίρια κατοικιών" (Πίνακας 1).
 2. Σύμφωνα με τα πρότυπα, η ελάχιστη ποσότητα αέρα πρέπει να εξαχθεί από το σπίτι - Qστο, m³ / ώρα. Οι παράμετροι παρατίθενται στην ενότητα "Πρότυπα απόδοσης και φυσικά κανάλια αερισμού".
 3. Οι συγκριτικοί δείκτες συγκρίνονται. Για ελάχιστη απόδοση - Qσ, m³ / ώρα - πάρτε το μεγαλύτερο από αυτά.
 4. Το ύψος του καναλιού καθορίζεται για κάθε όροφο. Αυτή η παράμετρος έχει οριστεί βάσει του μεγέθους ολόκληρης της δομής.
 5. Σύμφωνα με τον πίνακα (πίνακας 2) υπάρχουν ορισμένα τυποποιημένα κανάλια, ενώ η συνολική τους χωρητικότητα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το ελάχιστο που υπολογίζεται.
 6. Ο αριθμός των καναλιών που προκύπτουν κατανέμεται μεταξύ των χώρων όπου οι αεραγωγοί πρέπει να είναι υποχρεωτικοί.

Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού

Για παράδειγμα: είναι απαραίτητο να υπολογίσετε το σύστημα εξαερισμού σε μονοκατοικία:

 • καθιστικό (τέσσερα δωμάτια) - 60 m²?
 • μπάνιο, μονάδα κουζίνας με σόμπα αερίου, τουαλέτα.
 • αποθήκη - 4,5 m²;
 • ύψος - 3 μ.

Για τη διευθέτηση των αεραγωγών θα χρησιμοποιηθούν μπλοκ από μπετόν.

 1. Εισροή αέρα από το δρόμο σύμφωνα με τους κανονισμούς: Qn = 60 * 3 * 1 = 180 m³ / h.
 2. Εξαγωγή αέρα από εγκαταστάσεις με αεραγωγούς:
 • από την κουζίνα - 90 m³ / ώρα.
 • μπάνιο - 25 m³ / ώρα.
 • τουαλέτα - 25 m³ / ώρα.

Qc1 = 90 + 25 + 25 = 140 m³ / h

 • ο ρυθμός ανανέωσης στο κυλικείο είναι 0,2 ανά 1 / ώρα.

Qc2 = 4,5 * 3 * 0,2 = 2,7 m³ / h

Απαιτούμενη πρίζα αέρα: Qστο = 140 + 2,7 = 142,7 m³ / h.

 1. Κατά τη σύγκριση του Qn > Qστο, επομένως η χαμηλότερη παραγωγικότητα όλων των αγωγών Qσ = 180 m³ / h.
 2. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι μονοκατοικία, έχει σοφίτα, το ύψος του καναλιού θα είναι 4,0 μ.
 3. Με βάση τα δεδομένα του πίνακα, σε θερμοκρασία αέρα 20 ° C, η χωρητικότητα ενός αγωγού από σκυρόδεμα είναι 45,96 m³ / h. Στη συνέχεια ο αριθμός των αγωγών εξαγωγής είναι 180 / 45.96 = 3.91 - 4 αγωγοί αέρα.
 4. Δεδομένου ότι υπάρχουν δωμάτια στο κτίριο όπου είναι κατ 'ανάγκη εγκατεστημένοι οι αεραγωγοί, οι 4 αγωγοί σχεδιάζονται ακριβώς όπως οι κουκούλες από αυτά τα δωμάτια.

Το παράδειγμα υπολογισμού και αυτή η τεχνική είναι μια απλοποιημένη έκδοση, αντιεπαγγελματική. Επομένως, αν σχεδιάζετε να χτίσετε ένα σπίτι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τον εξαερισμό, αξίζει να εμπιστευτείτε τον σχεδιασμό του φυσικού αερισμού στους ειδικούς.

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.