Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του ατμού. Απουσία ή εσφαλμένη οργάνωση αερισμού στο λουτρό - επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα θα προστατεύει τους ανθρώπους από το μονοξείδιο του άνθρακα και θα βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε εσωτερικούς χώρους. Από τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα μιλήσουμε περισσότερο.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά του κατάλληλου εξαερισμού για το δωμάτιο ατμού

Ο σωστός εξαερισμός στο λουτρό εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 • παρέχει το δωμάτιο με οξυγόνο.
 • βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε μια θερμότητα.
 • απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα.
 • είναι οικονομικά εφικτό να ξοδεύετε καυσόξυλα.
 • κατανέμει ομοιόμορφα τη ροή του αέρα.
 • προστατεύει το κτίριο από το σχηματισμό μούχλας ή μύκητα.

Η βέλτιστη έκδοση του εξαερισμού στο μπάνιο είναι η παροχή και η εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, φροντίστε:

 • άνοιγμα εισροής - μέσω αυτών είναι οργανωμένη η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας με σωλήνα εξαερισμού, παρέχεται επιπλέον παροχή αέρα από ανοιχτά παράθυρα ή από την πόρτα.
 • καυσαερίων - απομάκρυνση θερμού αέρα από το δωμάτιο, μέσω του κλιβάνου, φυσητήρες ή συσκευές που βελτιώνουν την πρόσφυση.

Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του συστήματος παροχής και εξάτμισης του εξαερισμού. Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού:

1. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου, δίπλα στον κλίβανο.

2. Οι οπές εξάτμισης είναι ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από την κορυφή. Είναι δυνατή η τοποθέτηση δύο τρυπών ταυτόχρονα για καλύτερο έλεγχο του αέρα.

3. Το ύψος του ανοίγματος εξαγωγής καθορίζει το επίπεδο ώσης. Με ένα μικρό άνοιγμα εξαερισμού, ενισχύστε περαιτέρω το σύστημα με ένα σωλήνα εξαερισμού.

4. Μέσω ειδικών αποσβεστήρων εξασφαλίζεται ο έλεγχος της παροχής αέρα από το δωμάτιο.

5. Ο αέρας στο ατμόλουτρο ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες.

Επιπλέον, οι μεμονωμένες παράμετροι του συστήματος εξαερισμού καθορίζονται από τον τύπο του δωματίου, την επιλογή του λουτρού. Για παράδειγμα, σε ένα ρωσικό λουτρό, ο περιοδικός αερισμός θα βοηθήσει στην ανανέωση του αέρα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος και η θέση του συγκροτήματος κλιβάνου, σε σχέση με αυτή την παράμετρο, οργανώνονται δύο τύποι εξαερισμού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε μια θερμότητα με ξεχωριστό φούρνο

Προσφέρουμε μια παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού στη θερμότητα, ο φούρνος του οποίου βρίσκεται στο επόμενο δωμάτιο. Αυτό το πρόγραμμα είναι δημοφιλές στα συνηθισμένα ρωσικά λουτρά. Για να αφαιρέσετε τον κλίβανο σε ένα διπλανό δωμάτιο, χρησιμοποιήστε μια σήραγγα κλιβάνου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας διάταξης του κλιβάνου είναι:

 • δεν υπάρχουν συντρίμμια στη θερμότητα.
 • Η πόρτα στο δωμάτιο ανοίγει μόνο στην είσοδο.
 • Η δυνατότητα τοποθέτησης γυαλιού ανθεκτικής στη θερμότητα για να θαυμάσετε μια ανοιχτή φλόγα.

Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την τοποθέτηση εισόδων αέρα σε ένα δωμάτιο:

1. Διάταξη του αγωγού εξαερισμού στον υπόγειο χώρο. Αφαιρώντας το μπροστά από τον φούρνο, τοποθετώντας γρίλιες εξαερισμού στο κανάλι.

2. Αγωγός εξαερισμού δαπέδου.

Στον απέναντι τοίχο, τοποθετήστε την κουκούλα διαγώνια σε σχέση με τη θύρα τροφοδοσίας.

Η κύρια ποιότητα της οργάνωσης του κατάλληλου εξαερισμού - οι οπές εισόδου στην περιοχή πρέπει να συμπίπτουν με την εξάτμιση.

Σχέδιο εξαερισμού σε μια θερμότητα με ένα φούρνο μέσα στο δωμάτιο

Εάν η σόμπα είναι απευθείας στο ατμόλουτρο, η οργάνωση αερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα μέσα από την κοιλότητα τέφρας επιλύουν το ζήτημα με φυσικό εξαερισμό. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη σε περίπτωση που η φωτιά στον κλίβανο είναι συνεχώς.

Αν η καμινάδα δεν βρίσκεται στο λουτρό και ο φούρνος είναι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Ελέγξτε την τεχνολογία του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

1. Κατασκευάστε ένα ειδικό βάθρο τούβλου στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο κλίβανος. Με τη βοήθειά του, παρέχεται ένας αγωγός αέρα στον κλίβανο.

2. Lay τα άκρα, να χτίσει ένα άλλο κουτί από τούβλα. Ως αποτέλεσμα, η πρώτη δομή είναι εγκατεστημένη στην κορυφή του καναλιού του κλιβάνου, και η δεύτερη - στην πόρτα ατμού.

3. Στον τοίχο που βρίσκεται δίπλα στο συνηθισμένο δωμάτιο, χτίστε τις πόρτες στις θέσεις διέλευσης της τοιχοποιίας. Ζεσταίνουν το επόμενο δωμάτιο, αν είναι απαραίτητο.

4. Ο φούρνος είναι εγκατεστημένος στο βάθρο, είναι δυνατόν να το τοποθετήσετε σε μια γωνία ή σε πίνακες χάλυβα. Πραγματοποιήστε την παράδοση του κλιβάνου με τούβλο, τοποθετήστε μια τούβλο με δύο βαλβίδες μεταφοράς.

5. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λειτουργεί λόγω του φούρνου κλιβάνου.

Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη σωστή ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού. Γενικοί κανόνες για τον έλεγχο του συστήματος εξαερισμού:

 • στην αρχή του φούρνου κλιβάνου όλα τα ανοίγματα και οι βαλβίδες εξαγωγής και εξαγωγής είναι κλειστές.
 • Περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τις εγκοπές εξαερισμού.
 • εάν είναι απαραίτητο, για να αυξήσετε τον όγκο του οξυγόνου στο δωμάτιο, ανοίξτε την τρύπα εισροής.
 • μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ανοίξτε το φύλλο, για καλύτερο αερισμό του ατμού.

Φωτογραφία ατμού αερισμού:

Για να καθορίσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιήστε ειδικές συσκευές. Το θερμόμετρο αλκοόλ ή ηλεκτρικού τύπου θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τη θερμοκρασία. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση της επιλογής υδραργύρου απαγορεύεται αυστηρά. Για να καθορίσετε το επίπεδο υγρασίας, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε τέτοιους παράγοντες:

 • η τήξη του φούρνου, η βαθμιαία θέρμανση του αέρα και η έξοδος του από την πόρτα μεταφοράς,
 • Η κάτω πόρτα παραμένει ανοιχτή μέχρι να θερμανθεί πλήρως ο κλίβανος.
 • κλείστε την πόρτα από το κάτω μέρος και δουλέψτε με την ανώτερη θυρίδα.
 • κατά τη διαδικασία της αιώρησης, ανοίγει μόνο το λάκκο τέφρας που είναι εγκατεστημένο στο κουτί.
 • μετά τη χρήση του ατμού για το σκοπό αυτό, αερίστε καλά το δωμάτιο.

Η συσκευή αερισμού σε μια θερμότητα με τα ίδια χέρια

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα:

 • παροχή αέρα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κολύμβησης ·
 • υψηλής ποιότητας ξήρανση του δωματίου.

Το σύστημα αερισμού στο λουτρό δεν πρέπει:

 • να παραβιάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού.
 • για να διαχωρίσετε τις ροές της θερμοκρασίας, δηλαδή, ο ψυχρός αέρας είναι πιο κοντά στο δάπεδο, και ζεστό - από πάνω?
 • αφαιρέστε τον ανεπεξέργαστο αέρα από το ατμόλουτρο.

Επιπλέον, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση δυσάρεστου αέρα στο δωμάτιο, το σχηματισμό μούχλας και μύκητα, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ας ξεχωρίσουμε τρεις βασικούς τύπους εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

 • Η φυσική επιλογή - η παροχή ροής αέρα μέσω της διαφοράς πίεσης.
 • μηχανική επιλογή - παροχή αέρα μέσω ειδικών μηχανισμών, κατά τη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών με όργανα ·
 • συνδυασμένη έκδοση - η δημιουργία τεχνητής πίεσης από ανεμιστήρες και απορροφητήρες.

Στο δωμάτιο διακρίνονται δύο τύποι αεροπορικών μεταφορών: προμήθεια και εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, εγκαθίσταται μια οπή, τοποθετημένη διαγώνια, σε σχέση με την παροχή.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση εξαερισμού σε μια θερμοκήπια στην οροφή, αυτό το σύστημα εξαερισμού αυξάνει τον χρόνο προθέρμανσης του δωματίου. Είναι λογικό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα κάτω από την οροφή, επιπλέον εξοπλισμένη με ένα αποσβεστήρα πάνω του, για να ρυθμίσετε το βύθισμα.

Επιπλέον, παρέχετε ένα αεριζόμενο πάτωμα στο μπάνιο. Έτσι, ο χρόνος της επένδυσης δαπέδου αυξάνεται, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το νερό. Συστάσεις για τη διευθέτηση του αερισμού του δαπέδου:

1. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης της θεμελίωσης θεμέλια, εξασφαλίστε τον αερισμό των δαπέδων, κατασκευάστε εξαερισμό από το υπόγειο.

2. Στους αντίθετους τοίχους, εγκαταστήστε τρύπες αερισμού που παρέχουν ροή αέρα. Τοποθετήστε τις γρίλιες πάνω τους για να αποτρέψετε την είσοδο των τρωκτικών.

3. Η στάθμη του δαπέδου πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη θέση που βρίσκεται το φρεάτιο. Έτσι, θα λειτουργήσει ως κουκούλα.

4. Εγκαταστήστε ξύλινες σανίδες με ένα μικρό κενό, τουλάχιστον μισό εκατοστό.

5. Αφού κάνετε τις διαδικασίες λουτρού, αερίστε καλά το δωμάτιο και στεγνώστε τα δάπεδα.

Ένας άλλος τρόπος να οργανωθεί ένα σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο - "Από Basta." Σε αυτή την περίπτωση, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο από την περιοχή αποθήκευσης, και τα καυσαέρια από την τρύπα κοντά στην πόρτα. Για τους σκοπούς αυτούς, να χτίσουν έναν αγωγό εξαγωγής από ξύλο, μέσα του είναι επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο.

Κάτω από το πάτωμα, δημιουργήστε έναν αγωγό εξαερισμού, δίπλα στο μεταλλικό φύλλο, εμποδίζοντας την είσοδο θερμότητας μέσα σε αυτό. Το μέγεθος της δομής δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό. Η ρύθμιση της εισροής φρέσκου αέρα μέσω ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ απλή. Αρκεί να ανοίξετε την οπή και ένα λάκκο τέφρας. Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η συσσώρευση δυσάρεστης οσμής στη θερμότητα. Αυτή η μέθοδος οργάνωσης του εξαερισμού είναι κατάλληλη στην περίπτωση που ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο δωμάτιο ατμού.

Τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Προσφέρουμε τα πέντε πιο δημοφιλή συστήματα εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

Δημιουργήστε ένα άνοιγμα εισόδου κάτω από τον κλίβανο σε απόσταση 50 μέτρων από ένα πάτωμα και στοχεύστε - από το αντίθετο μέρος σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το ανώτατο όριο. Η αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών παρέχεται από τον ανεμιστήρα. Έτσι, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ομαλή θέρμανση του αέρα. Το ύψος της πρώτης οπής ρυθμίζει την έλξη του φυσικού βυθίσματος.

Δύο τρύπες αερισμού τοποθετούνται σε ένα τοίχο, πάντα απέναντι από τον κλίβανο. Η είσοδος τοποθετείται σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το δάπεδο και η έξοδος είναι τριάντα εκατοστά από την οροφή. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην πρίζα, ο δροσερός αέρας, μπαίνοντας στο δωμάτιο, συγκρούεται με το φούρνο, θερμαίνεται και εξέρχεται.

Τοποθετήστε την είσοδο πίσω από το φούρνο, περίπου είκοσι εκατοστά από το πάτωμα. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη στο ίδιο ύψος, μόνο κοντά στην οροφή του αντίθετου τοίχου. Στη δεύτερη οπή τοποθετήστε την κουκούλα. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στην είσοδο ψυχρού αέρα στο ατμόλουτρο, που διέρχεται από τον κλίβανο και τραβάει έξω από τη δεύτερη οπή.

Αυτή η μέθοδος αφορά ένα ατμόλουτρο με δάπεδο στο οποίο υπάρχουν ανοίγματα για αποστράγγιση νερού. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη πίσω από τον κλίβανο και η έξοδος είναι ένας σωλήνας αποστράγγισης μέσω του οποίου ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Είναι πραγματικό για ένα μπάνιο με μια σόμπα που λειτουργεί συνεχώς. Η οπή εισόδου είναι διατεταγμένη απέναντι από τη σόμπα και η καπνοδόχος με την καμινάδα χρησιμεύει ως έξοδος

Αν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, αρκεί να κλείσετε όλα τα βύσματα. Μετά τις διαδικασίες λουτρού, αφαιρούνται. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να οργανωθούν πλήρως ανεξάρτητα, χωρίς την αγορά δαπανηρών συσκευών και επενδύσεων σε ειδικά υλικά.

Πώς να ατμοποιήσετε το ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Η θερμομόνωση με ατμό επιτρέπει τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας χώρου. Δημιουργήστε ένα υψηλής ποιότητας φράγμα ατμών θα βοηθήσει ειδικά υλικά με τη μορφή ατμών-στεγανές ταινίες, μόνωση και στεγανοποίηση. Η μεμβράνη προστατεύει τη μόνωση από τη διείσδυση υδρατμών, ενώ δεν διέρχεται από την υγρασία που βρίσκεται στον ζεστό αέρα.

Ο ποιοτικός εξοπλισμένος φραγμός ατμού και το σύστημα εξαερισμού αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των χώρων και την εξωτερική τους διακόσμηση. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή, πάνω απ 'όλα, μονώστε με ατμό την οροφή.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε λακί, σανίδες πάχους περίπου 6 εκ. Πάνω, καλύπτουν αλουμινόχαρτο, χαρτόνι με αυξημένη πυκνότητα ή χαρτί κεριού εμποτισμένο με λιναρόσπορο. Αφού στερεωθεί ένα από αυτά τα υλικά, το ανώτατο όριο είναι πηλό και μονωμένο.

Επιπλέον, η τραπεζοειδής σανίδα θα βοηθήσει στην εξάτμιση της οροφής. Στις σανίδες εμποτίζεται με χαρτόνι από λιναρόσπορο, το οποίο είναι περαιτέρω επενδεδυμένο με ξύλινη επένδυση.

Οι πλάκες από διογκωμένο πολυστυρόλιο - μια σύγχρονη αντικατάσταση για μαλακό πηλό, χαρακτηρίζονται από καλή θερμομόνωση και χαρακτηριστικά απόδοσης.

Ως υλικά φραγμού ατμών για τους τοίχους του ατμού χρησιμοποιήστε:

 • ruberoid;
 • φύλλο αλουμινίου;
 • περγαμηνή ·
 • μεμβράνη με βάση το πολυαιθυλένιο.

Το περγαμόντο και το σκεπές σκεπής χρησιμοποιούνται σπάνια για τη θερμομόνωση των ατμογεννητριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με ισχυρή θέρμανση, απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και δυσάρεστες οσμές. Ο χώρος ατμού είναι μονωμένος με ατμό με ειδικά υλικά από φύλλο αλουμινίου. Υπάρχουν συνδυασμένες μέθοδοι ατμού και θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, NPP πολυπροπύλιο, μεταξύ των πλεονεκτημάτων μας σημειώνουμε:

 • εξαιρετική αντοχή στην υγρασία.
 • αντοχή στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
 • Η πολυστρωματική επίστρωση εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.
 • συνδυασμένη μόνωση θερμότητας και ατμού.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα φράγμα ατμού με κύλινδρο με τη μορφή φύλλων κυλίνδρου ή πλακών από υαλοβάμβακα. Για τη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των υλικών φραγμού ατμών, χρησιμοποιήστε ταινία αλουμινίου.

Οι πλάκες τοποθετούνται στην οροφή με ένα μικρό κενό αποζημίωσης 20 mm. Έτσι, η επίδραση της υγρασίας στις περιοχές αυτές μειώνεται. Λάβετε υπόψη ότι το φράγμα υδρατμών στη θέρμη θα πρέπει να κρυφτεί αξιόπιστα πίσω από το βασικό υλικό φινιρίσματος και ένα σύστημα εξαερισμού ποιότητας είναι το συμπλήρωμα του.

Ο αποτελεσματικός αερισμός σε ένα μπάνιο σε μια θερμά: πώς να φτιάξετε τα δικά σας χέρια

Μεταξύ των σημαντικότερων δεικτών του ρωσικού λουτρού είναι παραδοσιακά ονομάζεται θερμοκρασία και υγρασία, ξεχνώντας για έναν άλλο θεμελιώδη δείκτη - ανταλλαγή αέρα. Αυτό είναι ένα πολύ ριψοκίνδυνο, γιατί ακόμα και αν είστε προσεκτικοί για να Μονώστε ένα δωμάτιο και να επιτευχθεί μια άνετη υγρασία, μείνετε στο χαμάμ με μπαγιάτικο αέρα δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά και επικίνδυνο. Αν θέλετε να ξεφύγετε από αυτή τη μοίρα, φροντίστε για τον αερισμό στο δωμάτιο χαμάμ εκ των προτέρων. Μπορείτε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα ακόμα και με τα χέρια σας - ας αναλύσουμε λεπτομερώς πώς να το κάνουμε σωστά.

Γιατί χρειάζεστε εξαερισμό σε ρωσικό λουτρό;

Πριν προχωρήσουμε σε μια περιγραφή των χαρακτηριστικών της άμεσης τεχνολογικής διαδικασίας, ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα γιατί ο αερισμός σε ένα λουτρό σε μια θερμότητα είναι γενικά απαραίτητος. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί σκεπτικιστές θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητη σπατάλη χρόνου και χρήματος, αλλά αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση - η έλλειψη συστήματος εξαερισμού μπορεί να οδηγήσει σε τουλάχιστον τρεις δραματικά αρνητικές συνέπειες.

 1. Μείωση της διάρκειας ζωής του μπάνιου. Ο ατμός, οι διαφορές θερμοκρασίας, η θερμότητα - όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν την πιο θετική επίδραση στο σχεδιασμό του λουτρού: μετά από μόλις 5-6 χρόνια τέτοιας επίδρασης, το κύτος του ατμού θα καταστεί εντελώς άχρηστο. Για να αποφευχθούν εργασίες επισκευής μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να μετριαστεί η επιθετικότητα - να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, η οποία θα εξουδετερώνει τους αρνητικούς παράγοντες. Χάρη στον εξαερισμό, είναι δυνατό να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ατμού σε 25 χρόνια.
 2. Συγκέντρωση επιβλαβούς αέρα. Ελλείψει τακτικής ανταλλαγής αέρα στο λουτρό, δεν μπορεί να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα και του μονοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που θα χαλάσει την ατμόσφαιρα του ατμού. Η εξάτμιση των οργανισμών θα ενισχύσει το αποτέλεσμα και ως αποτέλεσμα ο αέρας στο λουτρό θα γίνει όχι μόνο μολυσμένος, αλλά επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού για το ατμόλουτρο

Ο εξαερισμός σε ένα λουτρό σε μια θερμότητα μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • φυσικό?
 • μηχανική?
 • σε συνδυασμό.

Το φυσικό σύστημα υποθέτει ότι η κυκλοφορία του αέρα παρέχεται από τη διαφορά στα επίπεδα πίεσης και θερμοκρασίας στο ατμόλουτρο και στο δρόμο. Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: πρώτα, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή της σάουνας, και στη συνέχεια δραπετεύει μέσα από το άνοιγμα καυσαερίων στο δρόμο, εκκένωση έτσι την ατμόσφαιρα στο μπάνιο - αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση νέου αέρα μέσα από το άνοιγμα της προσφοράς. Συν τον εξαερισμό αυτό - το ελάχιστο οικονομικό κόστος. Αλλά εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη μια απόχρωση: αν η μόνωση της δομής δεν είναι αρκετή, ένας φυσικός αγωγός αέρα θα αποτελέσει εμπόδιο στην ποιοτική θέρμανση του λουτρού.

Ο μηχανικός αερισμός λειτουργεί μέσω ειδικών συσκευών που ελέγχουν την έξοδο του εξαγόμενου αέρα και την παροχή νέων ροών αέρα στο ατμόλουτρο. Κατά κανόνα, στο ρόλο των συσκευών αυτών είναι διαφορετικά είδη οπαδών. Επιπλέον, το μηχανικό σύστημα είναι ότι ο εξοπλισμός εξαερισμού μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε περιοχή του δωματίου.

Συμβούλιο. Για το μπάνιο δεν ταιριάζει το κλασικό ανεμιστήρα κανάλι, αφού δεν θα επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες του χαμάμ - εδώ είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μοντέλο ενισχυμένο με ίνες γυαλιού πολυαμίδιο, ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες - έως και 130 μοίρες.

Ο συνδυασμός εξαερισμού συνδυάζει στοιχεία φυσικών και μηχανικών συστημάτων. Λειτουργεί με αυτό τον τρόπο: οι μηχανικές συσκευές είναι υπεύθυνες για την άντληση του αέρα εξαγωγής και ο φρέσκος αέρας εισέρχεται μέσω μιας ξεχωριστής θυρίδας παροχής.

Συστήματα εξαερισμού

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε προγράμματα αερισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ατμόλουτρο - επιλέξτε μια συγκεκριμένη επιλογή βάσει των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του ρωσικού λουτρού σας.

 • Το άνοιγμα εισόδου - πίσω από το φούρνο σε απόσταση 50 cm από τον θερμαντήρα, και η εξαγωγή - απέναντι, σε απόσταση 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Ο αέρας εξαλείφεται βίαια - αυτό παρέχεται από έναν ανεμιστήρα ενσωματωμένο στο κάτω άνοιγμα.
 • Η οπή εισροής βρίσκεται πίσω από τη συσκευή θέρμανσης σε απόσταση 30 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου, την εξάτμιση - σε απόσταση 20 cm από το δάπεδο στον απέναντι τοίχο. Ο αέρας αφήνει βίαια - με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του κυκλώματος είναι ο πολύ υψηλός ρυθμός θέρμανσης του φρέσκου αέρα.
 • Και τα δύο ανοίγματα - τόσο τα ρέοντα όσο και τα καυσαέρια - βρίσκονται στη μία πλευρά ακριβώς απέναντι από τη σόμπα, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα: το πρώτο - σε απόσταση 30 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου, το δεύτερο - 20 cm από την οροφή. Το σύστημα λειτουργεί με χρήση ανεμιστήρα που είναι τοποθετημένος στη θύρα εξάτμισης.
 • Η τρύπα εισροής είναι πίσω από τη σόμπα σε ύψος 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Δεν υπάρχει τρύπα εξάτμισης - αντί αυτού υπάρχει ένα ειδικό ρέον δάπεδο: οι εξαντλημένες μάζες αέρα μέσα από τις σχισμές του πηγαίνουν στον σωλήνα εξαερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα εγγυάται την εκτέλεση μιας πρόσθετης λειτουργίας - την λειτουργική ξήρανση του δαπέδου.
 • Άνοιγμα εισόδου - απέναντι από τη σόμπα σε απόσταση 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Ο ρόλος της θύρας εξάτμισης τοποθετείται στο λάκκο τέφρας. Αυτό το πρόγραμμα είναι κατάλληλο μόνο για τα λουτρά εκείνα όπου ο θερμαντήρας λειτουργεί συνεχώς.

Γενικοί κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Όποια έκδοση του συστήματος εξαερισμού επιλέγετε, είναι απαραίτητο να το εξοπλίσετε σύμφωνα με ορισμένους κανόνες.

Πρώτον, είναι επιθυμητό να εκτελούνται όλα τα ανοίγματα εξαερισμού στο στάδιο κατασκευής του λουτρού, καθώς η διάτρηση των καναλιών στην τελική κατασκευή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ιδανικό - για να καθορίσει το κατάλληλο σχέδιο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του ρωσικού λουτρού, εγκαίρως για να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο εργασίας.

Δεύτερον, οι διαστάσεις της οπής εξάτμισης πρέπει να είναι περίπου ίδιες με τις διαστάσεις του ανοίγματος παροχής. Σε κάθε περίπτωση, η "έξοδος" δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από την "είσοδο", διαφορετικά θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί πλήρης εκροή αέρα από το ατμόλουτρο. Και για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, επιτρέπεται η αύξηση των διαστάσεων του ανοίγματος εξαγωγής και ακόμη και η παροχή δύο "εξόδων" σε ένα δωμάτιο.

Τρίτον, προκειμένου να ρυθμιστεί η εμφύσηση του ατμού, όλα τα ανοίγματα εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικές βαλβίδες ή ρολά. Θα σας φανεί χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις: για θέρμανση ατμού, όταν το κάλυμμα εξαερισμού θα πρέπει να αυξήσουν γρήγορα την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, καθώς και στην παγωμένη εποχή του έτους, όταν ο κρύος αέρας θα επιδιώξει ενεργά ένα ζεστό μέρος.

Τέταρτον, η διατομή της οπής εξαερισμού πρέπει να σχετίζεται με την περιοχή του ατμού με αναλογία: 1 cu. m περιοχή - 24 cm. Εάν οι τρύπες είναι μικρές, ο αέρας στο δωμάτιο δεν μπορεί να ενημερωθεί γρήγορα.

Φυσικά, η οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο με τα χέρια τους - το έργο δεν είναι το πιο εύκολο. Αλλά είναι ουσιαστικά απαραίτητο: χωρίς ανταλλαγή αέρα για την άνεση, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ατμού μπορείτε να ξεχάσετε. Τώρα γνωρίζετε τους κύριους κανόνες και τις λεπτές αποχρώσεις του έργου αυτού - αν τους ακολουθήσετε σταθερά, μπορείτε σίγουρα να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας ακόμη και χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο

Οι προδιαγραφές εξαερισμού των χώρων προδιαγράφονται στο SNiP 41-01-2003, αλλά για τα λουτρά αυτά δεν ισχύουν εξ ολοκλήρου. Γιατί; Οι υγειονομικές αρχές ρυθμίζουν τη συχνότητα της αλλαγής του αέρα στις εγκαταστάσεις ώστε να διασφαλίζεται ένα ευνοϊκό μικροκλίμα από τη θερμοκρασία και την υγρασία. Αυτοί οι δείκτες στο ατμόλουτρο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ευνοϊκοί για μια μακρά παραμονή ενός ατόμου, είναι περισσότερο αγχωτικοί. Επιπλέον, κανένα δωμάτιο, που λαμβάνεται υπόψη στους οικοδομικούς κώδικες και τους κανονισμούς, δεν απαιτεί ταχύτερη ξήρανση και μέγιστη ταχεία προθέρμανση. Ο αερισμός στο λουτρό θα πρέπει να διατηρεί το μικροκλίμα στους χώρους υπό συγκεκριμένες συνθήκες, με σημαντική αύξηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας, και να αποκλείει εντελώς την εμφάνιση των ρευμάτων.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του εξαερισμού στο μπάνιο. Η λειτουργία του θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και η πραγματική απόδοση θα πρέπει να είναι σε θέση να αλλάζει γρήγορα την υγρασία και τη θερμοκρασία. Επιπλέον, οι τεχνικές δυνατότητες αερισμού πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται το συντομότερο δυνατόν στις αλλαγές στο μικροκλίμα στο δωμάτιο ατμού και γι 'αυτό πρέπει να έχουν αυξημένη χωρητικότητα σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα εξαερισμού.

Εξαερισμός στο λουτρό

Το σχέδιο εξάτμισης και εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο φυσικός εξαερισμός δεν επιτρέπει την επίτευξη τέτοιων αποτελεσμάτων, είναι χαμηλής ισχύος και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Για την εξασφάλιση των απαιτούμενων τρόπων λειτουργίας, χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος εξαερισμός - ο αέρας τροφοδοτείται / αφαιρείται από ειδικούς ανεμιστήρες.

Κριτήρια για τον υπολογισμό των οπαδών

Ανεμιστήρες καυσαερίων ανθεκτικοί στη θερμότητα

Αυτή είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα ερώτηση. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι δεν υπάρχουν κρατικοί κανονισμοί για τον εξαερισμό λουτρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις για ατμόλουτρα είναι πολύ ατομικές, μερικοί θέλουν να λουστούν σε πολύ υγρούς και ζεστούς χώρους, άλλοι προτιμούν μέτριες τιμές υγρασίας και θερμοκρασίας αέρα. Τέτοιες διαφορετικές τιμές του μικροκλίματος θα πρέπει να εγκατασταθούν στον ίδιο χώρο με το ίδιο σύστημα εξαερισμού. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γενικά αποδεκτά πρότυπα (και δεν μπορούν να υπάρχουν), κάθε χρήστης του ζεύγους θα πρέπει να είναι σε θέση να τα προσαρμόζει στις απαιτήσεις τους. Και για να γίνει αυτό θα βοηθήσει τον εξαναγκασμένο εξαερισμό του μπάνιου.

Η ισχύς του ανεμιστήρα εξάτμισης επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος του ατμού

Η πρακτική δείχνει ότι για μια γρήγορη αλλαγή της υγρασίας και της θερμοκρασίας, μια έξι φορές ανταλλαγή αέρα είναι αρκετή για μια ώρα. Από αυτές τις συνθήκες, πρέπει να επιλεγούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων. Εάν, για παράδειγμα, ο όγκος ατμού είναι 2 m (πλάτος) × 3 m (μήκος) × 2 m (ύψος) = 12 m3, τότε η έξοδος του ανεμιστήρα πρέπει να είναι ίση με 12 × 6 = 72 m3 / h. Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων για την είσοδο και την έξοδο αέρα πρέπει να προσαρμόζονται στο μέγεθος των ανεμιστήρων. Οι σχεδιαστές έχουν ήδη παράσχει αυτή την παράμετρο, τόσο περισσότερη δύναμη έχει ο ανεμιστήρας, τόσο περισσότερο απαιτεί χώρο εγκατάστασης, τόσο μεγαλύτερη είναι η οπή εισόδου ή εξόδου.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα

Όλοι οι εγχώριοι οπαδοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες:

 • αξονική. Η ροή αέρα κατευθύνεται κατά μήκος του άξονα της περιστρεφόμενης ατράκτου. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα για τη συσκευή διάφορων τύπων εξαερισμού, τοποθετημένα σε ένα κανάλι αέρα, έχουν ένα ευρύ φάσμα ισχύος και γραμμικών διαστάσεων. Χαμηλό θόρυβο.

Αξονικός ανεμιστήρας σε προστατευτικό περίβλημα

Ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας έχει τρία κύρια μέρη: ένα σώμα εξοπλισμένο με λεπίδες, έναν οδηγό και μια πτερωτή. Οι λεπίδες του πτερυγίου μπορούν να κάμπτονται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω (προς την αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής)

Ακτινωτός ανεμιστήρας οικιακής χρήσης

Επιλέξτε έναν ανεμιστήρα στη θέση της βέλτιστης θέσης και ισχύος, είναι καλύτερο να κάνετε ένα περιθώριο για απόδοση - η μακρά λειτουργία ηλεκτρικών κινητήρων με το μέγιστο φορτίο γίνεται η αιτία της επιταχυνόμενης αποτυχίας τους.

Είναι πολύ επιθυμητό ο ανεμιστήρας να έχει πολλές περιστροφικές ταχύτητες ή, ενδεχομένως, ομαλή ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής του άξονα. Αυτό θα επιτύχει γρήγορα το βέλτιστο μικροκλίμα στην ατμόλουτρο. Ο διακόπτης ή ο πίνακας ελέγχου πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε εκείνους που βρίσκονται στο ατμόλουτρο.

Δώστε προσοχή στο βαθμό προστασίας της υπόθεσης, ένα πολύ σημαντικό κριτήριο. Ο αέρας στο ατμόλουτρο είναι υγρός και ζεστός, και αυτό είναι οι πλέον δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας των ηλεκτρικών κινητήρων. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το περίβλημα πρέπει να έχει προστασία τουλάχιστον IP44. Συνιστάται να μην εγκαταστήσετε ανεμιστήρα στην έξοδο αέρα (εξαερισμός), με την ίδια απόδοση που θα λειτουργήσει στην είσοδο (αερισμός τροφοδοσίας). Στην είσοδο αέρα από τον ατμό οι συνθήκες λειτουργίας των ανεμιστήρων είναι οι πιο περίπλοκες, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι θραύσεων λόγω της υπέρβασης των κρίσιμων τιμών της θερμοκρασίας θέρμανσης της μόνωσης των περιελίξεων του στάτη και του ρότορα.

Επιλέξτε σωστά τη θέση του ανεμιστήρα

Η μάσκα του ανεμιστήρα πρέπει να διαθέτει γρίλιες που καθοδηγούν τη ροή του αέρα προς τα κάτω ή διασκορπίζονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Εάν οι περσίδες μπορούν να αλλάξουν τη θέση τους - πολύ καλά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής του αέρα, ανάλογα με τις συνθήκες στο ατμόλουτρο.

Πλέγμα με ελεγχόμενες περσίδες

Είναι σημαντικό. Όλες οι εργασίες σύνδεσης των συσκευών πρέπει να διεξάγονται με αδιαμφισβήτητη τήρηση του PUE (Κανονισμοί για την εγκατάσταση του ηλεκτρικού εξοπλισμού). Η ηλεκτρική καλωδίωση του λουτρού πρέπει να έχει μια ανεξάρτητη γείωση.

Πού να τοποθετήσετε τα ανοίγματα εισόδου / εξόδου για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η κύρια κατάσταση - οι οπές πρέπει να βρίσκονται μόνο σε εκείνους τους χώρους που εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του εξαερισμού και αποκλείουν την εμφάνιση των ρευμάτων. Στη συνέχεια, μπορείτε να δώσετε προσοχή στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δωματίου και στην εμφάνιση του σχεδιασμού. Μην εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες "σε όμορφα μέρη", αν από μια τέτοια εγκατάσταση δεν υπάρχει πρακτική χρήση για τη δημιουργία ενός μικροκλίματος.

Εξόδους. Κατασκευάζονται σε απόσταση 10 ÷ 20 εκατοστών από την οροφή ή την οροφή. Εάν η τρύπα είναι κάτω από την οροφή, τότε ο αέρας εκτοξεύεται μέσω του αγωγού στον τοίχο προς το δρόμο. Κατά τη γνώμη μας - η καλύτερη επιλογή. Εάν υπάρχει μια τρύπα στην οροφή, ο αέρας από το ατμόλουτρο παίρνει κάτω από την οροφή. Πλεονέκτημα - η εμφάνιση των μπροστινών τοίχων του μπάνιου δεν παραβιάζεται. Το μειονέκτημα είναι ότι οι κίνδυνοι υπερβολικής διαβροχής του συστήματος στεγών του μπάνιου είναι μεγάλοι και αυτό μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες. Είναι δυνατό να αφαιρεθεί υγρός θερμός αέρας μέσω της επικάλυψης στέγης, αλλά αυτό απαιτεί σημαντικό κόστος και αυξάνει τον κίνδυνο διαρροής στην οροφή.

Είσοδος εισόδου. Υπάρχουν τρεις επιλογές.

 1. Το πρώτο. Αν υπάρχει λουτρό αποστράγγισης στο λουτρό, δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν οπές εισόδου, ο αέρας περνά μέσα από τις σχισμές του καλύμματος δαπέδου.
 2. Το δεύτερο. Επιτρέπεται η είσοδος στο κατώτατο σημείο των θυρών ενός ατμού, στον καμβά, οι οπές κόβονται και τοποθετείται ένα διακοσμητικό πλέγμα.
 3. Το τρίτο. Η τρύπα εισόδου γίνεται στον τοίχο του λουτρού σε υψόμετρο περίπου 10 εκατοστών από το δάπεδο. Για να αποφύγετε την εμφάνιση δυσάρεστων ρευμάτων, συνιστάται να τα τοποθετήσετε πίσω από τη σόμπα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε άλλο μέρος για τον εαυτό σας, το κύριο πράγμα είναι ότι ο κρύος αέρας δεν πέφτει αμέσως στις διαδικασίες του λουτρού υποδοχής.

Εγκαταστήστε την τρύπα πριν την εισαγωγή του μεταλλικού σωλήνα και μετά

Κατά την επιλογή των θυρών εισόδου / εξόδου, πρέπει να λάβετε υπόψη την ισχύ των ανεμιστήρων. Όσο περισσότερο έχουν την παραγωγικότητα, τόσο πιο μακριά πρέπει να είναι από τους ανθρώπους.

Και μια ακόμα συμβουλή. Ο εξαερισμός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των εργασιών του, εάν η είσοδος και η έξοδος βρίσκονται διαγώνια στις εγκαταστάσεις ή στους αντίθετους τοίχους. Παγκοσμίως, δεν υπάρχουν περιγραφές του ρυθμού ροής του αέρα στο ατμόλουτρο, υπάρχουν πάρα πολλοί ξεχωριστοί παράγοντες χώρου που αλλάζουν την κίνησή τους.

Ο εξαερισμός εισάγει και εξάγει μια διαγώνιο

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο αέρας κινείται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο. Έτσι, θα είναι δυνατόν να αποφευχθεί ο σχηματισμός «νεκρών» δυσμενών ζωνών πλυσίματος, να αυξηθεί η ομοιομορφία της θέρμανσης του αέρα, να επιταχυνθεί η θέρμανση του χώρου και να βελτιωθεί η απομάκρυνση του εξαγόμενου αέρα.

Τι είδους εξαναγκασμένο εξαερισμό του μπάνιου

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, μπορεί να υπάρχουν τρεις τύποι εξαναγκασμένου εξαερισμού.

 1. Παροχή αέρα. Ο αέρας ωθείται στο δωμάτιο, η απομάκρυνση γίνεται φυσικά μέσω των ανοιγμάτων εξόδου. Για ένα μπάνιο αυτό είναι η πιο αποδεκτή επιλογή. Με το κόστος που είναι διαθέσιμο σε όλους τους προγραμματιστές, εγκαθίσταται γρήγορα, δεν απαιτεί μεγάλες απώλειες χρόνου για την περιοδική συντήρηση.
 2. Εκχυλίστρια. Η εκκαθάριση αέρα εξαναγκάζεται, φυσική εισαγωγή μέσω των ανοιγμάτων εισόδου. Για το ατμόλουτρο δεν συνιστάται λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών λειτουργίας των ανεμιστήρων. Η απόδοση δεν είναι κατώτερη από τον αέρα τροφοδοσίας.
 3. Προμήθεια και εξάτμιση. Τόσο η πρόσληψη όσο και η αφαίρεση του αέρα αναγκάζονται. Χρησιμοποιείται μόνο σε μεγάλα κτίρια που έχουν πολλές εγκαταστάσεις για διάφορους σκοπούς. Πολύπλοκα και δαπανηρά συστήματα εξαερισμού εγκαθίστανται μόνο σε αποκλειστικά λουτρά.

Ας εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες κάθε τύπο εξαναγκασμένου εξαερισμού ενός λουτρού.

Εξαερισμός με εξαναγκασμένο αέρα

Ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην είσοδο που βρίσκεται κοντά στο δάπεδο. Ο αέρας υπό πίεση εξαναγκάζεται στο δωμάτιο του ατμού, λόγω της εμφάνισης υπερπίεσης, το αναλωμένο καύσιμο φεύγει από την έξοδο. Οι εισροές αέρα βρίσκονται πιο συχνά κοντά στο πάτωμα, για να μειωθούν οι κίνδυνοι των ρευμάτων, γίνονται πίσω από τη σόμπα. Φυσικά, κατά την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης της τρύπας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του ατμού.

Τρύπα εξαερισμού

Είναι σημαντικό. Η απόσταση μεταξύ του στομίου και του φούρνου πρέπει να αποκλείει εντελώς την υπερθέρμανση του ανεμιστήρα και το τροφοδοτικό καλώδια ηλεκτρικού. Αν ο σχεδιασμός δεν επιτρέπει ασφαλή με έναν ανεμιστήρα πίσω από τη σόμπα, θα πρέπει να επιλέξετε μια διαφορετική θέση - κάτω στα ράφια των καταστημάτων, στην απέναντι πλευρά της πόρτας, κ.λπ. Η βασική προϋπόθεση -.. Ο κρύος αέρας δεν πρέπει να δημιουργήσει αναστάτωση που πλένεται. Προσπαθήστε να μην τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα σε μέρη όπου ενδέχεται να εμφανιστούν πιτσίλισμα νερού κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

Πολλοί οικοδόμοι αξιολογούν πολύ καλά την εισερχόμενη έκδοση του εξαερισμού λουτρού ως την βέλτιστη λύση. Συμφωνούμε απολύτως με την παρούσα γνώμη και σας συνιστούμε να το χρησιμοποιήσετε. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι η ευελιξία της. Ο εξαερισμός μπορεί να γίνει όχι μόνο στην ατμόλουτρο αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους του μπάνιου.

Εξαναγκασμένος εξαερισμός

Εξαναγκασμένος εξαερισμός

Η κύρια διαφορά είναι ότι ο ανεμιστήρας αφαιρεί τον αέρα από το ατμόλουτρο, το φρέσκο ​​έρχεται φυσικά. Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του αγωγού εξαγωγής πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από την οροφή. Αλλά η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα σε αυτά τα μέρη συνδέεται με μεγάλες δυσκολίες, για τους ηλεκτρικούς κινητήρες που λειτουργούν σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη. Εάν αποφασίσετε να τοποθετήσετε τον κινητήρα στην κορυφή, τότε επιλέξτε προσεκτικά το βαθμό προστασίας της θήκης. Σε αυτόν τον δείκτη δεν είναι απαραίτητο να εξοικονομήσετε χρήματα. Είναι πολύ πιο κερδοφόρο να αγοράζουμε αμέσως ακριβό, αλλά αξιόπιστο και καλά προστατευμένο ανεμιστήρα, έπειτα αρκετές φορές για να το αντικαταστήσουμε.

Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξάτμισης και πολύ χαμηλότερο επίπεδο οροφής. Αυτή η κατάσταση βελτιώνει ελαφρώς τις συνθήκες εργασίας του κινητήρα, αλλά μειώνει σημαντικά την απόδοση του εξαερισμού. Κάντε μόνοι σας μια απόφαση, σκεφτείτε τις ανάγκες, τις ευκαιρίες, τις επιθυμίες και τα χαρακτηριστικά του δωματίου σας.

Ο ανεμιστήρας θα εγκατασταθεί κοντά στην οροφή

Υποχρεωτικός συνδυασμός εξαερισμού και εξαερισμού εισόδου

Έχει πολλές επιλογές, εξαναγκαστική αφαίρεση και είσοδος μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε δωμάτιο ή σε μερικές υπάρχει μια φυσική ροή των αέριων μαζών. Για να γίνει αυτό, γίνονται ειδικές τρύπες ή ο αέρας περνά ελεύθερα από τις υπάρχουσες ρωγμές. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι αυτό το είδος εξαναγκασμένου εξαερισμού στα λουτρά είναι πολύ σπάνιο.

Το σχήμα της συσκευής και η λειτουργία του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Μερικές συμβουλές για την επιλογή του εξοπλισμού

Πριν από την έναρξη της παραγωγής, θα πρέπει να σκεφτείτε τη θέση των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής, να καθορίσετε την ισχύ και τον τύπο των ανεμιστήρων. Πρέπει να αγοράσετε υγρασία και ανθεκτικό στη θερμότητα εξοπλισμό, χαμηλό θόρυβο, με τη δυνατότητα να ρυθμίσετε την ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων. Η σύγχρονη αυξάνει την πίεση της κίνησης και την ισχύ της ροής του αέρα ενώ μειώνει τον αριθμό των στροφών. Λόγω αυτού, ο θόρυβος μειώνεται σημαντικά και η διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα αυξάνεται.

Οι αεραγωγοί μπορούν να κατασκευαστούν από γαλβανισμένο φύλλο χάλυβα ή πλαστικό.

Σύστημα κυκλικού εξαερισμού από PVC

Τα πλαστικά είναι προτιμότερα, καθώς τα φυσικά χαρακτηριστικά τους αντιστοιχούν πλήρως σε σύνθετες συνθήκες λειτουργίας. Οι σχάρες εξαερισμού πρέπει να πληρούν τις παραμέτρους των ανεμιστήρων, η περσίδα πρέπει να σπάσει την ισχυρή ροή αέρα σε διαφορετικές κατευθύνσεις ή να την κατευθύνει στο πάτωμα. Εάν είναι δυνατόν να ρυθμίσετε ανεξάρτητα τη θέση των περσίδων - εξαιρετική, οι δυνατότητες του συστήματος εξαερισμού αυξάνονται πολύ, η άνεση της διαμονής σε εσωτερικούς χώρους αυξάνεται.

Αλγόριθμος για την εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού του λουτρού

Βήμα 1. Επιλέξτε μία από τις υπάρχουσες μεθόδους εξαναγκασμένου εξαερισμού, συντάξτε ένα διάγραμμα της θέσης του ανοίγματος για την παροχή / απομάκρυνση του αέρα στο ατμόλουτρο. Για παράδειγμα, σας δίνουμε πολλά δημοφιλή σχήματα για την τοποθέτηση αεραγωγών. Μεταφέρετε τα σημάδια στους τοίχους, αξιολογώντας προσεκτικά την ορθότητα της επιλεγμένης λύσης. Αγορά εξοπλισμού, προετοιμάστε εργαλεία για την εγκατάσταση.

Συστήματα εξαερισμού για λουτρά

Βήμα 2. Κάνετε οπές κάτω από τους αεραγωγούς. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε τρύπες σε μια έτοιμη πόρτα. Το πάχος των δοκών μπορεί να φτάσει τα 150 mm, προσθέτοντας σε αυτό το πάχος του εσωτερικού εξωτερικού δέρματος. Το συνολικό μήκος του καναλιού στον τοίχο μπορεί να είναι 30 εκατοστά ή περισσότερο, είναι δύσκολο να δουλέψετε μια καλέμι σε ένα μακρύ και στενό κανάλι. Πολύ καλά, αν έχετε σκεφτεί να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό ακόμα στο στάδιο της οικοδόμησης ενός λουτρού, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.

Παράδειγμα οπής για εξαερισμό σε τοίχο από τούβλα

Πώς να φτιάξετε αεραγωγούς

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνετε τα κανάλια, όλα εξαρτώνται από το είδος της εργασιακής εμπειρίας που έχετε και από το είδος της γεωμετρίας στην οποία πρέπει να καταλήξει η τρύπα. Οι τετράκλινες τρύπες το κάνουν πιο δύσκολο. Στην αρχή, θα είναι απαραίτητο να τρυπήσετε μια τρύπα μικρής διαμέτρου σε ολόκληρη την περιοχή του αγωγού, και στη συνέχεια να κόψετε το ξύλο με μια καλέμι. Μια τέτοια εργασία μπορεί να διαρκέσει μισή μέρα ή περισσότερο για ένα μόνο κανάλι. Εάν ο τοίχος του μπάνιου είναι παχύς, τότε είναι καλύτερο να κάνετε μια τρύπα με τη σειρά του και από τις δύο πλευρές του λουτρού.

Πώς να κάνετε μια τρύπα στον τοίχο

Για να τρυπήσετε στρογγυλές τρύπες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλο κοπής (μεταλλική κορώνα). Η εργασία μαζί της είναι ευκολότερη, το μόνο μειονέκτημα είναι ο περιορισμός της διαμέτρου. Στην πώληση είναι σπάνιο να βρείτε ένα στέμμα με διάμετρο μεγαλύτερη από 120 mm. Η κορώνα θα πρέπει να δουλεύει αργά, μετά το τρύπημα του περιγράμματος είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τα ξύλινα διασταυρώματα με μια καλέμι. Για να μειωθεί το φορτίο του ηλεκτρικού εργαλείου, τα πλαϊνά επίπεδα της κορώνας πρέπει να λιπαίνονται με λάδι κινητήρα.

Κορώνες για ξύλο

Βήμα 3. Εάν χρησιμοποιείτε έναν αξονικό ανεμιστήρα, απλά εισάγεται στο κανάλι. Λάβετε υπόψη ότι οι διαστάσεις του καναλιού πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τις διαστάσεις του ανεμιστήρα. Πάρτε μια σειρά από μέτρα για να αποτρέψετε την υγρασία να εισέλθει στις κορώνες του κορμού. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε διαφορετικούς τύπους υδροβάρων, όλες οι "ακατάλληλες" και δυσπρόσιτες σχισμές μπορούν να σφραγιστούν με αφρώδες υλικό. Ο περιττός αφρός μετά την ψύξη θα πρέπει να αποκόπτεται με αιχμηρό μαχαίρι, δεν θα πρέπει να μειώνει την υπό όρους διάμετρο του καναλιού.

Εάν, για τεχνικούς ή άλλους λόγους, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας ακτινικός ανεμιστήρας για να εξαναγκαστεί ο εξαερισμός του λουτρού, πρέπει να προετοιμαστεί ειδική θέση για τη σύνδεσή του. Προστατέψτε την πλατφόρμα τοποθέτησης από την ατμοσφαιρική βροχόπτωση, μεταφέρετε τους αγωγούς με τις κατάλληλες διαμέτρους και προφίλ.

Βήμα 4. Συνδέστε τον εγκατεστημένο εξοπλισμό στο δίκτυο. Το διάγραμμα καλωδίωσης εξαρτάται από τον τύπο του εξοπλισμού και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ηλεκτροκινητήρα.

Παράδειγμα σύνδεσης με ανεμιστήρα

Σχέδιο σύνδεσης κουκούλας

Ο ανεμιστήρας εισάγεται στην οπή και βιδώνεται με βίδες