Αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: η αρχή της λειτουργίας, τα τυπικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο και η τουαλέτα είναι δωμάτια, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει πρώτα να σκεφτείτε την οργάνωση της εντατικής ανταλλαγής αέρα. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των χώρων.

Ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, εγκαθίσταται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα, η οποία παρέχει καθαρό αέρα και αέρα εξαγωγής.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Η άποψη ότι η έλλειψη ενός αεραγωγού στο μπάνιο και την τουαλέτα θα οδηγήσει μόνο σε θόλωση των καθρεπτών, είναι λανθασμένη. Το κύριο πρόβλημα είναι η εμφάνιση του μύκητα (συνήθως παρατηρείται στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων) και η σκουριά στην επιφάνεια των μηχανημάτων και των επίπλων.

Συχνά οφείλεται στο μη σωστά κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού ότι η διάβρωση επηρεάζει τα τμήματα εργασίας του πλυντηρίου, τα οποία αποτελούν την αιτία της βλάβης.

Αυτός ο κατάλογος προβλημάτων, ο οποίος οδηγεί στην έλλειψη εντατικής ανταλλαγής αέρα, δεν τελειώνει. Ως αποτέλεσμα, ο ανεπαρκής αερισμός θα έχει επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων.

Υγειονομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την οργάνωση της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα σε χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Τουλάχιστον είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 6-7 m 3 / ώρα για κάθε κυβικό μέτρο του μπάνιου και περίπου 8-10 m 3 / ώρα για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο.

Η διαφορά μεταξύ του φυσικού αερισμού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Υπάρχει φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα εξασφαλίζεται από την κυκλοφορία των αέριων μαζών μέσα από τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Περίπου έναν αιώνα πριν, ο φυσικός αερισμός θεωρήθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Σήμερα δεν είναι σε θέση να παρέχει επαρκές επίπεδο ανταλλαγής αέρα, επομένως χρησιμοποιείται μόνο για εισροή. Για να αερίσετε πλήρως το δωμάτιο, επιλέξτε την επιλογή με εξαναγκασμό. Μετά από όλα, κανείς δεν θα θελήσει να ανοίξει το παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα και να απελευθερώσει θερμότητα.

Η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού συνεπάγεται την εγκατάσταση ανεμιστήρα εξαγωγής. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμη θερμότητα, να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία και να γεμίσετε το δωμάτιο με φρέσκο ​​και καθαρό αέρα μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπολογισμός της βέλτιστης απόδοσης

Πριν πάτε στο κατάστημα και αγοράζετε εξοπλισμό για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο, πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς. Για να επιλέξετε τον βέλτιστο εξοπλισμό για την απόδοση, πρέπει να γνωρίζετε τον ακριβή όγκο και τον τύπο του δωματίου.

Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσες φορές ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ανανεωθεί εντελώς ανά μονάδα χρόνου (συνήθως λαμβάνεται μία ώρα). Δεδομένου ότι το μπάνιο και η τουαλέτα θεωρούνται ένα από τα πιο βρεγμένα μέρη σε οποιοδήποτε διαμέρισμα ή σπίτι, συνιστάται η μέγιστη συναλλαγματική ισοτιμία 10.

Για τον υπολογισμό της βέλτιστης απόδοσης του συστήματος εξάτμισης, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο όγκος του χώρου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου με το ύψος των οροφών. Επιπλέον, η ληφθείσα τιμή πολλαπλασιάζεται με τον δείκτη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα. Το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι η ελάχιστη ισχύς του συστήματος εξάτμισης για το μπάνιο και την τουαλέτα (m 3 / h).

Επίσης, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αμέσως ανοίγματα εισαγωγής αέρα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να αφήσετε ένα κενό έως 2 cm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας, να τοποθετήσετε ειδικές γρίλιες στο κάτω μέρος των θυρών στο μπάνιο και την τουαλέτα ή να τρυπήσετε τις τρύπες μόνοι σας. Αλλά η τελευταία επιλογή δεν φαίνεται πολύ ελκυστική.

Ταξινόμηση των ανεμιστήρων εξαγωγής

Σχεδιάζοντας τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της λειτουργίας του και στις επιμέρους συνιστώσες του. Εξάλλου, αυτό επηρεάζει την απόδοση, το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού, το κόστος εγκατάστασης και την ανθεκτικότητα.

Για την εξαναγκασμένη εκκένωση του αέρα από το δωμάτιο, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι ανεμιστήρων:

Η πρώτη έκδοση των συσκευών έχει σχεδιαστεί για λειτουργία σε θερμικά όπλα και συστήματα κλιματισμού. Ως εκ τούτου, για την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και τουαλέτα δεν είναι κατάλληλο. Παραμένει να επιλέξετε από δύο άλλους τύπους.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αξονικών μοντέλων και ακτινικών μοντέλων είναι το χαμηλό κόστος και η υψηλή τους ισχύς. Αλλά η συσκευή θα κάνει πολύ θόρυβο. Ο αξονικός ανεμιστήρας είναι μια πτερωτή, στην οποία συνδέονται τα πτερύγια. Το σύστημα οδηγείται από ηλεκτρικό κινητήρα.

Όσον αφορά τα ακτινικά συσσωματώματα, η λειτουργία τους βασίζεται στη δράση της φυγόκεντρης δύναμης. Λόγω της περιστροφής της πτερωτής, οι μάζες του αέρα κινούνται μαζί με τις λεπίδες. Σε αυτή την περίπτωση, η κλίση των λεπίδων μπορεί να μεταβάλλεται, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από τη συσκευή και μειώνοντας το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτήν.

Βασικά κριτήρια επιλογής εξοπλισμού

Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ανεμιστήρων για συστήματα εξάτμισης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε απροετοίμαστος αγοραστής πέφτει σε μια στοργή και δεν υποψιάζεται καν ότι είναι καλύτερα για τον ίδιο να παραγγείλει.

Αγοράζοντας κουκούλα για το μπάνιο και την τουαλέτα, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

 1. Διάμετρος αγωγού. Ανάλογα με αυτό το χαρακτηριστικό, επιλέγεται το ακροφύσιο ανεμιστήρα. Τυπικά, τα πρότυπα μοντέλα έχουν διάμετρο 150, 125 ή 100 mm.
 2. Παρουσία / απουσία αεραγωγών, καθώς και η θέση τους στο δωμάτιο. Αυτά τα κριτήρια επηρεάζουν τη θέση του ανεμιστήρα.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για την επιλογή, έτσι ώστε στο μέλλον ο εξοπλισμός εξόρυξης να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.
 4. Διαθεσιμότητα προστασίας από την υγρασία. Αυτός ο δείκτης επισημαίνεται με λατινικά γράμματα IP. Η ελάχιστη απαραίτητη τιμή για την μονάδα υγιεινής είναι IP30, αλλά είναι καλύτερα να ξοδέψετε λίγο και να παραγγείλετε τη συσκευή με IP44. Στην τελευταία περίπτωση, θα βρίσκεται σε ειδική σφραγισμένη θήκη, προστατευμένη από υγρασία και ψεκασμό.
 5. Επίπεδο θορύβου. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό δεν δίνεται μεγάλη προσοχή, αλλά μάταια. Μετά από όλα, ένα αθόρυβο σύστημα εξάτμισης θα κάνει την εύρεση ενός μπάνιου και τουαλέτας πιο άνετα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις λεπτότητες, μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο που θα κοστίσει φθηνά και θα ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες.

Πρόσθετες λειτουργίες υλικού

Μια εξαιρετική λύση είναι να παραγγείλετε έναν ανεμιστήρα με πρόσθετες λειτουργίες. Τις περισσότερες φορές, οι πελάτες προτιμούν μοντέλα με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης μπορεί να αφήσει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ή για να προγραμματίσετε τη λειτουργία της συσκευής ανεξάρτητα από την αλλαγή της λειτουργίας, εκκίνηση καθυστέρηση, και ούτω καθεξής. D. Αυτό καθιστά δυνατή την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εξαερισμού η τουαλέτα και μπάνιο.

Οι συσκευές με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη είναι αρκετά ακριβές. Ως εκ τούτου, η επιλογή τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάθε ευθύνη. Τα καλύτερα προϊόντα προέρχονται από το Maico. Αυτός ο κατασκευαστής προσφέρει διάφορα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα όχι μόνο με χρονοδιακόπτη, αλλά και με άλλες πρόσθετες λειτουργίες.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, επιτρέποντας την αλλαγή του βασικού φορτίου. Δηλαδή, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο λειτουργίες: το ήμισυ της ισχύος της και πλήρης, όταν είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον αέρα στο δωμάτιο στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Χάρη σε μια τέτοια λειτουργία, ο θόρυβος του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σημαντικά και εξοικονομείται ενέργεια.

Οποιοσδήποτε ειδικός προτιμά μια συσκευή με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ενεργοποιείται μόνο με το σήμα του ενσωματωμένου υγραμέτρου. Αυτή η λειτουργία εξοικονομεί ενέργεια και εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστή ηλεκτρική έξοδο για τον ανεμιστήρα ή για τη σύνδεση της συσκευής με τον διακόπτη φωτισμού.

Εξαρτήματα και υλικά του συστήματος

Μέχρι σήμερα, ο εξαερισμός συναρμολογείται από αγωγούς αέρα κυκλικής ή ορθογώνιας διατομής. Κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Αυτά τα στοιχεία είναι τοποθετημένα πίσω από ψευδοροφή.

Εάν είναι ένα μπάνιο και μια τουαλέτα σε ένα μικρό διαμέρισμα, τότε σε αυτό το περίβλημα ο αγωγός εξαερισμού είναι μια τρύπα στον τοίχο όπου εισάγεται ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση, για να σχεδιάσουμε ένα σύνθετο, διακλαδισμένο σύστημα, δεν υπάρχει καμία λογική και ανάγκη.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σπίτια, ο αερισμός τους κατασκευάζεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Αεραγωγοί. Είναι πολύ πιο βολικό να εγκαταστήσετε ορθογώνια αγωγούς αέρα. Είναι τοποθετημένα κάτω από το ταβάνι και δεν καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο. Αυτοί είναι σωλήνες, το μήκος των οποίων μπορεί να είναι 2, 1 και 0,5 m.
 • Ανεμιστήρας. Χρησιμοποιείται μια φορτωτική ή μια ενσωματωμένη συσκευή. Το τελευταίο χρησιμοποιείται καλύτερα σε διακλαδισμένα και σύνθετα συστήματα. Απαιτείται η χρήση εναέριων μοντέλων για τον αερισμό ενός δωματίου.
 • Περιστρέψτε τα γόνατα. Στην περίπτωση των ορθογώνιων σωλήνων, τα περιστροφικά γόνατα μπορούν να είναι κάθετα και οριζόντια.
 • Σύνδεσμοι. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των ευθύγραμμων τμημάτων του συστήματος εξαερισμού.
 • Ελέγξτε βαλβίδες. Έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον αέρα και τα έντομα να εισέλθουν στο ορυχείο.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα χρειαστείτε επίσης ένα συνδετήρα. Είναι πολύ πιο βολικό να χρησιμοποιείτε έτοιμα στοιχεία. Θα απλοποιήσουν σημαντικά τη διαδικασία εγκατάστασης και θα επιταχύνουν την εργασία.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο μπάνιο και στην τουαλέτα

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να συγκρίνετε τη διάμετρο της κουκούλας με το μέγεθος του άξονα.

Αν η οπή εξαερισμού είναι μεγάλη, τότε εισάγεται μέσα σε αυτό ένας πλαστικός σωλήνας ή ένας κυματοειδής σωλήνας. Σε αυτή την περίπτωση, τα κενά θα πρέπει να σφραγιστούν με αφρώδες υλικό. Εάν η είσοδος στον άξονα εξαερισμού είναι μικρότερη, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Επιλογή θέσης για εγκατάσταση

Για να είναι ο πιο αποτελεσματικός εξαερισμός, δεν αρκεί να αγοράσετε μόνο ισχυρό εξοπλισμό. Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για εγκατάσταση.

Δεδομένου ότι η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ζεστό, υγρό αέρα, η καλύτερη λύση είναι να το εγκαταστήσετε στο πάνω μέρος του τοίχου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόρτα.

Σημαντική είναι η οργάνωση της εισροής στο δωμάτιο - είναι απαραίτητο να χτιστεί μια ειδική σχάρα στο κάτω μέρος της πόρτας ή να αφήσει τη συνηθισμένη σχισμή κάτω από την πόρτα (με πιο οικονομικό τρόπο). Τέτοιες επιλογές θα επιτρέψουν τη ροή καθαρού αέρα από το σαλόνι στο μπάνιο.

Διάγνωση της κατάστασης του αεραγωγού

Εάν σκέφτεστε να επανατοποθετήσετε ένα μπάνιο ή μια τουαλέτα, τότε προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να διαγνώσετε τους αγωγούς εξαερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, ελέγχεται η πρόσφυση, για την οποία απλώνεται ένα φύλλο από απλό χαρτί, ένα αναμμένο μαχαίρι ή ένας αναπτήρας προς το ορυχείο. Εάν το χαρτί προσκολλάται στην σχάρα εξαερισμού και η φλόγα κλίνει προς το κανάλι, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Επιλογή σχεδίου σύνδεσης της συσκευής

Εάν εξετάσουμε ένα τυποποιημένο διαμέρισμα σε ένα νέο κτίριο, τότε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φυσικός εξαερισμός δεν αρκεί για να απομακρύνει όλη την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο. Η μόνη εξαίρεση είναι μια ιδιωτική κατοικία με παράθυρο στην τουαλέτα.

Αλλά με τη ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, το ερώτημα είναι: πόσο καιρό θα έπρεπε να λειτουργήσει η συσκευή εξάτμισης; Συχνά οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων το συνδέουν με έναν διακόπτη φώτων. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ακριβώς όπως το άτομο θα είναι στο μπάνιο. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η δεύτερη μέθοδος βασίζεται στη σύνδεση του ανεμιστήρα με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης θα ξεχάσει να ενεργοποιήσει / απενεργοποιήσει τη συσκευή. Ως εκ τούτου, μια κατάλληλη λύση θα ήταν η εγκατάσταση ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς τη βοήθεια ενός ατόμου απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο.

Λεπτότητα της εγκατάστασης του ανεμιστήρα

Πριν προχωρήσετε στη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού, είναι υποχρεωτικό να εξοικειωθείτε με τις οδηγίες που συνοδεύουν τις συσκευές. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ολόκληρη η διαδικασία εγκατάστασης περιγράφεται λεπτομερώς στο ένθετο. Αυτό θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει το έργο.

Το πιο επίπονο στάδιο είναι η εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα. Εάν δεν υπάρχουν συστάσεις κατασκευαστή ή δεν υπάρχει μετάφραση στη μητρική γλώσσα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα.
 2. Στις περιοχές όπου ο ανεμιστήρας είναι δίπλα στον τοίχο, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί κόλλα πολυμερούς, σιλικόνη ή υγρά καρφιά. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι στερέωσης ταιριάζουν τέλεια, αφού οι συσκευές εξάτμισης κατασκευάζονται συχνότερα από πλαστικό και συνεπώς έχουν μικρό βάρος. Επομένως, τα υγρά καρφιά θα είναι αρκετά.
 3. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα έτσι ώστε το τμήμα εργασίας του (ηλεκτροκινητήρας και τροχός με λεπίδες) να «πνίξουν» εντελώς στον τοίχο.
 4. Σφίξτε το σώμα της μονάδας σφιχτά, ώστε να μπορεί να συγκρατηθεί η κόλλα.
 5. Εγκαταστήστε ένα δίχτυ κουνουπιών. Αυτό το στοιχείο θα προστατεύει από τη διείσδυση από τον αγωγό εξαερισμού στην αίθουσα διαφόρων εντόμων και συντριμμιών.
 6. Ασφαλίστε το μπροστινό κάλυμμα με βίδες ή πείρους που συνοδεύουν το κιτ.

Το τελικό στάδιο είναι η τοποθέτηση του καλωδίου και η σύνδεση του συστήματος εξαερισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός αυξάνει σημαντικά την ποσότητα αέρα που αποσύρεται από το δωμάτιο. Αλλά επειδή το μπροστινό κάλυμμα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, ο ρυθμός ροής μειώνεται αρκετές φορές. Εξαιτίας αυτού, η απόδοσή του μειώνεται σημαντικά.

Το παραπάνω πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας μια σχάρα εισαγωγής αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής απόδοσης. Η δεύτερη μέθοδος είναι να αφήσετε ένα μικρό διάκενο (1-3 cm) μεταξύ του μπροστινού καλύμματος και του τοίχου. Το προκύπτον χάσμα θα αντλήσει αέρα και ο εξαερισμός θα λειτουργήσει σε κανονική λειτουργία.

Κοινά σφάλματα εγκατάστασης

Εάν ο άπειρος πλοίαρχος ασχολείται με τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις όπου, μετά το τέλος της εργασίας, η απόδοσή του δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες των ενοικιαστών ή δεν είναι αποτελεσματική.

Ο λόγος για αυτό είναι η παραδοχή σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση. Για να αποφύγετε την εμφάνιση των στοιχειωδών προβλημάτων, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες αποχρώσεις.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τέτοια σφάλματα κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού:

 • το κανάλι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ την κίνηση του αέρα.
 • οι οπαδοί είναι πολύ θορυβώδεις όταν δουλεύουν.
 • η σφικτότητα της σύνδεσης του άξονα είναι σπασμένη.
 • Το σύστημα εξαερισμού περνάει από τα καθιστικά και ο θόρυβός του παρεμβαίνει στην κανονική ζωή της οικογένειας.

Εάν ο σχεδιασμός δεν εκτελέστηκε σωστά, τα παραπάνω προβλήματα θα εμφανιστούν αναγκαστικά. Ταυτόχρονα, είναι συχνά απαραίτητο να επανασχεδιαστεί πλήρως το σύστημα εξαερισμού για τη διόρθωσή τους.

Μπορείτε να πάτε με τον εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, συνιστώνται οι καταστολείς θορύβου για τη μείωση του θορύβου. Όσον αφορά την αύξηση της ικανότητας εξαερισμού, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια νέα πιο ισχυρή κουκούλα και να ελέγξετε την ποιότητα της ροής του αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Συστάσεις έμπειρων ειδικών

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρώτα την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα, θα είναι χρήσιμο να εξοικειωθούν με τις συμβουλές έμπειρων πλοιάρχων. Πρώτα απ 'όλα, συνιστούν να εξασφαλιστεί μια κανονική ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σε τελική ανάλυση, διαφορετικά η λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής δεν θα έχει νόημα.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε ακριβά και συνολικά συστήματα. Η δαπάνη των μυθικών ποσών δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αρκεί η σωστή και σωστή ανάληψη συσκευών, και ακόμη και τα φτηνά μοντέλα θα αντιμετωπίσουν απόλυτα τον αερισμό του δωματίου.

Αν το σπίτι έχει κλιματισμό, ιονιστή, καθαριστικό, υγραντήρα και τα παρόμοια, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εξαερισμό. Μετά από όλα, καμία από τις συσκευές που αναφέρονται παραπάνω, δεν εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στα σπίτια.

Κανόνες λειτουργίας του συστήματος εξάτμισης

Για να εξασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτική προληπτική συντήρηση. Μετά από όλα, τα πτερύγια του ανεμιστήρα με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύουν τη σκόνη και τη βρωμιά. Αυτό δεν επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί με τη μέγιστη χωρητικότητά της και να παρέχει μια αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα. Επιπλέον, αν ο καθαρισμός δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, η συσκευή μπορεί να αποτύχει.

Τα προληπτικά έργα περιλαμβάνουν τακτική επιθεώρηση του συστήματος εξαερισμού για το φράξιμο και το πλύσιμο των πτερυγίων του ανεμιστήρα. Αυτή η προσέγγιση θα σας επιτρέψει πάντα να αναπνέετε φρέσκο ​​και καθαρό αέρα ακόμη και σε ένα σύγχρονο σπίτι, το οποίο είναι εξαιρετικά στεγανό.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Βίντεο # 1: Τα μυστικά της τοποθέτησης της κουκούλας στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Βίντεο # 2: Κάνοντας ξεχωριστό αερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος του αερισμού των χώρων, το οποίο ισχύει για τα σύγχρονα σπίτια και διαμερίσματα. Στα μπάνια και στις τουαλέτες, το παράθυρο σπάνια τοποθετείται, οπότε η μόνη σωστή και λογική λύση θα είναι η τεχνητή ανταλλαγή αέρα με την τοποθέτηση του ανεμιστήρα στο σύστημα.

Επιλογή και εγκατάσταση ανεμιστήρα οροφής στο μπάνιο

Το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα έχει την ίδια θεμελιώδη σημασία με τη θέρμανση ή την παροχή νερού. Ταυτόχρονα, η κουκούλα οροφής στο μπάνιο είναι εξίσου σημαντική και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα στο σπίτι. Για να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε σωστά έναν ανεμιστήρα εξάτμισης, πρέπει να κατανοήσετε την ταξινόμηση, τα κριτήρια επιλογής και να γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία της εγκατάστασής του.

Γιατί να χρησιμοποιείτε εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η αυξημένη υγρασία διακρίνει το μπάνιο από άλλους χώρους του σπιτιού και ταυτόχρονα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη λειτουργία και την αναπαραγωγή παθογόνων βακτηρίων και μικροοργανισμών. Ως εκ τούτου, παρά την αφθονία των προϊόντων καθαρισμού, η κύρια αιτία της σήψης και της μούχλας μπορεί να εξαλειφθεί μόνο από μια σωστά επιλεγμένη συσκευή εξάτμισης. Θα βοηθήσει επίσης στην επίτευξη της βέλτιστης θερμοκρασίας και υγρασίας στο δωμάτιο και θα εξαλείψει τη συνεχή παρουσία μιας δυσάρεστης οσμής, η οποία είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική ενός συνδυασμένου μπάνιου με τουαλέτα. Ο απορροφητήρας για το μπάνιο εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

 • δημιουργία ανταλλαγής αέρα ·
 • εμπόδιο στην εξάπλωση επιβλαβών για την υγεία μικροοργανισμών ·
 • τη διατήρηση ενός βέλτιστου μικροκλίματος.

Φυσικό εκχύλισμα

Αυτός ο τύπος εξαερισμού λειτουργεί δι 'απομακρύνσεως του παλιού αέρα μέσω του άξονα. Συνήθως, αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για την κατασκευή ενός κτιρίου πολυκατοικιών. Αλλά για την αποτελεσματική λειτουργία του απαιτεί μια συνεχή ροή του αέρα μέσω ειδικών ανοιγμάτων στην πόρτα του μπάνιου.

Αναγκαστικό σχέδιο

Εγκαθίσταται στις περιπτώσεις που ο φυσικός μηχανισμός ανταλλαγής αέρα είναι ελαττωματικός ή ανεπαρκώς αποτελεσματικός. Δημιουργείται λόγω της χρήσης ειδικών συσκευών - ενσωματωμένων ανεμιστήρων.

Το υποχρεωτικό βύθισμα συνιστάται για εγκατάσταση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • όταν υπάρχει σκουριά σε σωλήνες ή μεταλλικά προϊόντα.
 • Αν υπάρχει συμπύκνωση στα παράθυρα, τα αντικείμενα και τα παράθυρα του μόνιμου.
 • όταν εμφανίζονται μαύρες κηλίδες, σήψη ή μούχλα στις επιφάνειες.

Ο εξαερισμός δεν είναι μόνο ικανός να μειώσει σημαντικά το επίπεδο υγρασίας, αλλά επίσης να επηρεάσει θετικά τη διάρκεια ζωής των οικιακών συσκευών, την κατάσταση των οροφών και των τοίχων μετά από επισκευές.

Απαιτήσεις για ανεμιστήρες εξαγωγής

Οι απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού βασίζονται στην ασφάλεια και την αποδοτική λειτουργία, επομένως δεν συνιστάται να παραμεληθούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Παραθέτουμε τους βασικούς κανόνες:

 1. Το επίπεδο θορύβου για τον εξοπλισμό εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο σε ένα κτίριο διαμερισμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 dB. Το μπάνιο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με ακουστικές οικιακές συσκευές.
 2. Για να εξασφαλιστεί το μέγιστο επίπεδο ώσης στο κανάλι, ο καπό της οροφής βρίσκεται απέναντι από την πόρτα εισόδου, από όπου αντλεί φρέσκο ​​αέρα.
 3. Η συσκευή πρέπει να εγκατασταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τους ηλεκτρικούς μηχανισμούς θέρμανσης, επειδή μπορεί να αντέξει τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας έως και 50 μοίρες. Όταν ανεβαίνει σε κρίσιμο επίπεδο, ο ανεμιστήρας σπάει.
 4. Η ισχύς, η απόδοση και η κατανάλωση ενέργειας της συσκευής εξαρτώνται από την ένταση του δωματίου και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού.
 5. Ο άξονας του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι καθαρός. Τα πρότυπα για την εγκατάσταση και την απόδοση των συστημάτων εξαερισμού καθορίζονται στο SNiP 41-01-2003. Αυτό το έγγραφο περιγράφει τη μέγιστη επιτρεπτή στάθμη σκόνης στον αγωγό εξαερισμού και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα.

Ποιο από αυτά θα επιλέξετε

Πριν από την αγορά ενός συγκεκριμένου μοντέλου του ανεμιστήρα, ο αγοραστής θα πρέπει να εξοικειωθεί με την ταξινόμηση του εξοπλισμού για το μπάνιο.

Ανάλογα με την τεχνική συσκευή, οι ανεμιστήρες εξαγωγής είναι:

 1. Αξονική. Αυτή η μονάδα διαθέτει κινητήρα με εξωτερικό στροφείο. Στον άξονα του ηλεκτροκινητήρα υπάρχει μια πτερωτή με λεπίδες. Για τη βελτίωση των αεροδυναμικών ιδιοτήτων στην είσοδο του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος ο συλλέκτης. Τέτοιες συσκευές είναι κατάλληλες για το μπάνιο, που χαρακτηρίζονται από μέση απόδοση και χαμηλή ισχύ.
 2. Radial (φυγοκεντρική). Διακρίνονται από την παρουσία ειδικού δακτυλίου, στο οποίο στερεώνονται οι λεπίδες. Ο αέρας σε τέτοιες συσκευές αναρροφάται από μπροστά, αλλά βγαίνει από την πλευρά, υπό γωνία 90 °. Αυτοί οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται για μεγάλα δωμάτια με όγκο πάνω από 12 κύβους και με απόσταση από το σημείο εισόδου έως τον αγωγό αερισμού 2 μέτρων.

Ανάλογα με τη μέθοδο εγκατάστασης, οι συσκευές εξάτμισης χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • τοίχο?
 • ανώτατο όριο.
 • τοίχο-οροφή?
 • κανάλι (τροποποίηση, η οποία εγκαθίσταται στη ρήξη του αγωγού εξαερισμού για την εξυπηρέτηση αρκετών δωματίων).

Κριτήρια επιλογής

Ο ανεμιστήρας εξαγωγής, όπως και κάθε οικιακή συσκευή, πρέπει να επιλέγεται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Το σώμα αυτών των συσκευών είναι συνήθως κατασκευασμένο από πλαστικό με ελάχιστες λειτουργίες απόδειξη υγρασίας. Το σχήμα και η εμφάνιση του πλέγματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σχέδιο. Εξετάστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επιλογή του ανεμιστήρα οροφής:

Παραγωγικότητα. Το κύριο κριτήριο για το οποίο εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα στην αίθουσα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιλογή γίνεται με βάση την περιοχή του μπάνιου και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, που προδιαγράφεται στα υγειονομικά πρότυπα. Για τις τουαλέτες κυμαίνεται από 6 έως 8 όγκους ανά ώρα, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα.

Ο υπολογισμός γίνεται χρησιμοποιώντας τον τύπο: A × B = C, όπου A είναι ο όγκος του δωματίου (ύψος πολλαπλασιασμένος με τις διαστάσεις), B είναι η πολλαπλότητα και C είναι η απαιτούμενη παραγωγικότητα.

Ένα παράδειγμα. Η περιοχή του λουτρού είναι 2,2 * 2,5 * 2,7 m, όταν πολλαπλασιάζονται τα στοιχεία αυτά 14,85 m3 (15 m σε στρογγυλοποίηση). Για μια οικογένεια 4 ατόμων η πολλαπλότητα θα είναι 8. Έτσι, 15 × 8 = 120 κύβος / ώρα - ένας αποτελεσματικός ανεμιστήρας θα πρέπει να έχει ικανότητα εναλλαγής αέρα όχι μικρότερη από αυτήν την παράμετρο.

Επίπεδο θορύβου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα. Αξίζει να προσανατολιστείτε κατά τη λειτουργία της συσκευής - εάν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο θόρυβος μπορεί να παραμείνει εντός 30-35 dB. Για το τέντωμα οροφής σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι προτιμότερο να αναζητήσετε ακτινικά μοντέλα στα 20-25 dB, επειδή τα αξονικά όργανα παράγουν δυνατούς ήχους λόγω των κραδασμών του κινητήρα.

Ο θόρυβος μπορεί επίσης να μεταφέρει αγωγούς όταν κινούνται πάνω του με αέρα, οπότε κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση πλαστικών ή ηχομονωτικών υλικών.

Ασφάλεια. Για το μπάνιο είναι απαραίτητο να επιλέξετε έναν ειδικό ανεμιστήρα με πρόσθετη προστασία από την υγρασία. Τέτοιες συσκευές εξάτμισης είναι χαμηλής τάσης και μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά ακόμη και σε υψηλή υγρασία στο δωμάτιο. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η κουκούλα δεν μπορεί να συνδεθεί σε μια κανονική πρίζα. Αυτές οι πληροφορίες θα εμφανίζονται στη συσκευασία της συσκευής και στις οδηγίες λειτουργίας. Το συνηθισμένο μοντέλο, στο οποίο εισέρχεται νερό, μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά, επομένως δεν είναι σκόπιμο να αναλάβετε κινδύνους.

Κατανάλωση ισχύος. Κατά την εγκατάσταση μιας συσκευής υψηλής ισχύος, ο ιδιοκτήτης της κατοικίας θα πρέπει να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πιο οικονομικοί αξονικοί ανεμιστήρες - λόγω της υψηλής απόδοσης τους, με χαμηλό κόστος είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα. Οι ακτινικές διατάξεις εξάτμισης είναι επωφελείς μόνο για δωμάτια με μεγάλη έκταση.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά. Η ενσωματωμένη λειτουργικότητα είναι σημαντική από την άποψη της λειτουργίας της συσκευής. Στα μοντέρνα μοντέλα υπάρχουν πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων μπορείτε να σημειώσετε τα εξής:

 • ανιχνευτής κίνησης για αυτόματη εναλλαγή;
 • χρονοδιακόπτη και τη δυνατότητα ρύθμισης του χρόνου εργασίας ·
 • αισθητήρα υγρασίας;
 • παρουσία της βαλβίδας εξαερισμού επιστροφής.
 • τρόπους περιστροφής των λεπίδων.

Ανεμιστήρας μπάνιου: επιλογή, εγκατάσταση και σύνδεση

Το μπάνιο στο διαμέρισμα ή το σπίτι είναι πάντα ένα "υγρό μέρος". Ακόμα κι αν δεν τακτοποιείτε λακκούβες στο πάτωμα. Το νερό είναι κρύο και ζεστό, ατμός, υγρές πετσέτες - όλα εξατμίζουν την υγρασία. Και στο μπάνιο είναι ζεστό και έχετε ένα φαινόμενο θερμοκηπίου.

Η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα, ιδανικά, πρέπει να "πάνε" στον αερισμό, αλλά, όπως γνωρίζετε, η αποτελεσματικότητά τους στα αστικά σπίτια απέχει πολύ από το φυσιολογικό. Και τόσο στο παλιό ταμείο όσο και σε νέα κτίρια. Ο λόγος είναι ότι ο εξαερισμός είναι παντού φυσικός τύπος, δηλαδή χωρίς πρόσθετο τέντωμα.

Αυτό είναι στην Αμερική σε πολυώροφα κτίρια είναι τεράστιοι ανεμιστήρες, και έχουμε αέρα αφαιρεθεί από τη βαρύτητα λόγω της διαφοράς στην πίεση και τη θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, κινείται μεσαία, και ακόμη και καθόλου, αν τα σπίτια είναι παλιά και τα κανάλια είναι φραγμένα.

Και «υγρό σημείο» μας, μπάνιο, αποκτά σταδιακά όλα λίγο χλωρίδας και της πανίδας, με τη μορφή της μούχλας και ακόμη woodlice. Για να απαλλαγείτε από αυτή τη γειτονιά ή να την αποτρέψετε εκ των προτέρων, θα πρέπει να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο. Θα βγάλει όλη την υγρασία όπου πρέπει να πάει και θα περάσετε ευτυχώς με τη μορφή λιγότερο χρήσιμων εποίκων.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για το μπάνιο και την τουαλέτα

Φαίνεται ότι όλα είναι απλά, αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε έναν ανεμιστήρα, πηγαίνουμε στο κατάστημα και αγοράζουμε. Αλλά γρήγορα, θα γεννηθούν μόνο οι γάτες. Το κατάστημα περιμένει μια μεγάλη έκπληξη από μια σειρά τύπων και μοντέλων. Όπου λίγες δεκάδες, και όπου ένα ζευγάρι εκατό είναι δακτυλογραφημένο. Και εσείς "κολλάει" πάνω από την ερώτηση, "τι είδους ανεμιστήρα να βάλει στο μπάνιο;".

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Διαφορετικοί τύποι, ισχύς, μοντέλα, μέθοδοι τοποθέτησης, χαρακτηριστικά - καταραμένο πόδι σε αυτή την ποικιλία της τεχνικής προόδου στον τομέα του εξαερισμού. Οι πωλητές και αυτοί ασχολούνται με τη δυσκολία, αν η σειρά είναι τεράστια.

Ως εκ τούτου, έχουμε συντάξει έναν "οδηγό για τους οπαδούς για το μπάνιο." Για να διευκολύνετε το έργο σας και να βοηθήσετε να αγοράσετε γρήγορα τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και πρώτα απ 'όλα, θα καταλάβουμε τα γενικά χαρακτηριστικά των οπαδών για το μπάνιο

1. Αξονική, φυγοκεντρική - τι σημαίνει αυτό

Αυτός είναι ο τύπος ή ο τύπος του ανεμιστήρα. Μιλά για το σχεδιασμό του εξοπλισμού και το έργο του.

Αξονικός ανεμιστήρας Είναι μια πτερωτή λεπίδα στο σώμα. Η πτερωτή περιστρέφει τον κινητήρα, στον στροφέα του οποίου φυτεύεται. Τα πτερύγια είναι κεκλιμένα προς τα μέσα σε σχέση με το επίπεδο τοποθέτησης, τραβούν τον αέρα καλά και το μετακινούν κατά μήκος ενός ευθύγραμμου άξονα. Επομένως, αυτός ο τύπος ονομάζεται αξονικός ανεμιστήρας. Έχει καλή απόδοση, θορυβώδες μέσο, ​​είναι, συνήθως, για εγκατάσταση στο μπάνιο.

Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας είναι διατεταγμένο διαφορετικά. Ο αέρας απορροφά τον στρόβιλο με λεπίδες. Μέσα στο σώμα, το ρεύμα περιστρέφεται σε μια σπείρα και δέχεται επιπρόσθετη επιτάχυνση λόγω της φυγόκεντρης δύναμης. Το ρεύμα δεν ρέει σε ευθεία γραμμή, αλλά σε γωνία 90 μοιρών σε ειδική συσκευή - ένα σαλιγκάρι. Ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας αποκαλείται επίσης ακτινικός.

Έχει χαμηλότερη παραγωγικότητα από την αξονική, αλλά μπορεί να "οδηγήσει τη ροή" υπό την πίεση διαφορετικών δυνάμεων. Η στάθμη θορύβου είναι χαμηλή ή μέτρια, ανάλογα με την κατεύθυνση της κάμψης των πτερυγίων του ρότορα. Με το εμπρόσθιο κάμισμα λιγότερο θόρυβο, με το πίσω - ισχυρότερο, αλλά εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα.

2. Φορτίο ή κανάλι

Ο εξοπλισμός αερισμού είναι διαθέσιμος για εξωτερική εγκατάσταση και για εσωτερική χρήση. Ο εξωτερικός τύπος εγκατάστασης είναι μια στερέωση στον τοίχο ή την οροφή στην έξοδο του εξαερισμού στον άξονα ή στο σύστημα σωλήνων. Ο ανεμιστήρας αγωγών είναι ενσωματωμένος εξοπλισμός που τοποθετείται μέσα στον αγωγό εξαερισμού (αγωγός αέρα). Τα συστήματα αεραγωγών είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Για το μπάνιο, τα συστήματα πλαστικών καναλιών, για παράδειγμα, Vents, χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Συχνά, η έξοδος στον άξονα εξαερισμού βρίσκεται στην τουαλέτα. Για την εξαγωγή από το μπάνιο τοποθετήστε τον αγωγό με μια μάσκα φράχτη. Το χιτώνιο αερισμού τραβιέται στο παράθυρο ορυχείου. Ένας ανεμιστήρας με πρόσθετο σχάρα τοποθετείται στην τουαλέτα. Ο απορροφητήρας παίρνει ταυτόχρονα τον αέρα από όλο το μπάνιο και το στέλνει στον άξονα αερισμού του σπιτιού. Με τον σχεδιασμό, οι εξωτερικοί ανεμιστήρες και οι ανεμιστήρες καναλιών είναι κατασκευασμένοι τόσο αξονικοί όσο και φυγοκεντρικοί.

3. Επιλογή ανεμιστήρα στο μπάνιο με ισχύ

Το επίπεδο ισχύος ή η απόδοση του ανεμιστήρα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτό, η κουκούλα επιλέγεται και συνδυάζεται με την κατασκευή (αξονική / φυγοκεντρική). Απόδοση "λέει" πόσα κυβικά μέτρα αέρα αντλίες ανεμιστήρα ανά ώρα - 100, 200, 300.

Για να επιλέξετε τη σωστή ισχύ, πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου και να τον πολλαπλασιάσετε κατά 8. "Οκτώ" σημαίνει την απαίτηση υγιεινής για τη συχνότητα αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο ανά ώρα. Με απλά λόγια, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να αντλήσει τον όγκο οκτώ από τα μπάνια σας. Τότε θα υπάρξει καθαρότητα, ομορφιά και όχι μούχλα.

Πώς να υπολογίσετε την ένταση; Πολύ απλά - πάρτε το μήκος του δωματίου, το πλάτος, το ύψος της οροφής, πολλαπλασιάστε και αποκτήστε τον επιθυμητό αριθμό. Το πολλαπλασιάζουμε με οκτώ και έχουμε την ελάχιστη τιμή ισχύος.

Ένα παράδειγμα! Για το αστικό πρότυπο μπάνιο με διαστάσεις 1,7x1,5x2,5m με πολλαπλότητα ανταλλαγής 8, απαιτείται απόδοση από 51 κυβικά μέτρα την ώρα. Οι αξονικοί ανεμιστήρες παράγονται με χωρητικότητα 80 κύβους. Ένα τέτοιο απόσπασμα θα αντιμετωπίσει το έργο ακόμη και με περιθώριο. Το φυγόκεντρο μοντέλο συνήθως "κινείται" από 42 έως 100 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

4. Επιλέγοντας έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο από το επίπεδο θορύβου

Είναι σαφές ότι οι κουκούλες είναι θορυβώδεις, αλλά όχι πολύ. Αν θέλετε πολύ ήσυχο - πάρτε το αξονικό μοντέλο από τη γραμμή Silent. Έχουν στο σχεδιασμό που έκανε τη μηχανή στη βάση των σιωπηλών μπλοκ, τα οποία "σβήνουν" το θόρυβο και τις κραδασμούς. Μεταξύ των "ήσυχων" μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο με επίπεδο θορύβου ακόμα και 22 dB.

Η φυγοκέντρηση λειτουργεί πιο δυνατά, επειδή ο στρόβιλος αντλεί αέρα υπό πίεση. Αλλά είναι επίσης θορυβώδες, περίπου τόσο δροσερό όσο ένας υπολογιστής. Δεν σας εμποδίζει να παρακολουθείτε ταινίες, να ακούτε μουσική ή να παίζετε παιχνίδια. Έτσι, ο ανεμιστήρας θα είναι απλώς ένα υπόβαθρο αν βρίσκεστε στο μπάνιο όταν είναι ενεργοποιημένο.

Προσοχή παρακαλώ! Ο θόρυβος είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό. Το πιο σημαντικό είναι για τον εκτοπιστή να "οδηγεί" τη σωστή ποσότητα αέρα για ένα καλό μικροκλίμα και να ταιριάζει στο σχεδιασμό εξαερισμού.

5. Ποιος ανεμιστήρας στο μπάνιο ή την τουαλέτα είναι καλύτερο - ανατροφοδότηση σχετικά με πρόσθετα χαρακτηριστικά

Η σύγχρονη τεχνολογία γνωρίζει πολλά και οι ανεμιστήρες απελευθερώνονται με διάφορες πρόσθετες λειτουργίες. Η λίστα περιλαμβάνει:

 • Πρόσθετοι αισθητήρες. Μετρούν την υγρασία ή αντιδρούν στην κίνηση.
 • Χρονοδιακόπτης εκτός λειτουργίας. Ορίζει το χρόνο καθυστέρησης της διακοπής λειτουργίας, τουλάχιστον 2 λεπτά - το πολύ 30.
 • Ενδεικτική λυχνία. Ανάβει όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί.
 • Διακόπτης καλωδίου. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε την κουκούλα στη σωστή στιγμή. Για παράδειγμα, όταν κάνετε ντους ή μπάνιο. Δηλαδή, όταν ανάβει το φως στο μπάνιο, ο ανεμιστήρας δεν ξεκινάει αυτόματα.
 • Αυτόματα ρολά. Χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο της σχάρας αερισμού αφού ο ανεμιστήρας του καναλιού έχει απενεργοποιηθεί.
 • Βαλβίδα ελέγχου. Κύριο καθήκον του είναι να αποτρέψει τη διείσδυση ξένων μυρωδιών από τον άξονα εξαερισμού.

Σύμφωνα με τους πελάτες μας, τα μοντέλα με τους αισθητήρες υγρασίας και το χρονοδιακόπτη απενεργοποίησης λαμβάνουν τις περισσότερες φορές. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής που εμποδίζει τη διέλευση του αέρα από τον άξονα ή τον αγωγό πίσω στον ανεμιστήρα έχει ήδη γίνει μέρος του σχεδιασμού. Πολύ σπάνια πωλείται ξεχωριστά και θεωρείται μια πρόσθετη επιλογή.

6. Βαθμός προστασίας από την υγρασία

Όλοι οι ανεμιστήρες για το μπάνιο έχουν αυξημένη προστασία από την υγρασία μέσα σε 4-5, η προστασία από σκόνη μπορεί να είναι είτε μηδέν είτε 3-4. Στο δελτίο εξοπλισμού θα αναγράφεται η διεύθυνση IP X4, 34, 44, 45.

Με τα χαρακτηριστικά γνωρίσαμε, τώρα ας μιλήσουμε για την ποικιλία.

Ανεμιστήρες στο μπάνιο και τουαλέτα στον κατάλογο 220pro.ru

Το κατάστημά μας προσφέρει διάσημες και δημοφιλείς μάρκες φαναριών μπάνιου:

Αερισμός για τουαλέτα και μπάνιο: επιλέξτε ανεμιστήρα

Ο εξαερισμός στο σπίτι έχει την ίδια αξία με την παροχή θέρμανσης ή νερού. Το εκχύλισμα στο μπάνιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος εξαερισμού. Το θέμα αυτό πρέπει να προσεγγιστεί πολύ προσεκτικά, δεν υπάρχουν καθόλου ασήμαντες λεπτομέρειες. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα βασικά στοιχεία του εξαερισμού, θα επιλέξουμε τον σωστό ανεμιστήρα για να σχεδιάσουμε στο μπάνιο και θα το εγκαταστήσουμε.

Είδη εξαερισμού

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού στο μπάνιο;

Μεταξύ των υφιστάμενων απόψεων υπάρχει μια λανθασμένη ιδέα: η κουκούλα για το μπάνιο δεν είναι τόσο σημαντική όσο για άλλα δωμάτια του σπιτιού. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται καν για τη σημασία του εξαερισμού για το μπάνιο και την τουαλέτα. Άλλοι υποθέτουν ότι τα παράθυρα θα επαρκούν για τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα. Φυσικά, αυτές οι ιδέες είναι ριζικά λανθασμένες.

Το εκχύλισμα στο λουτρό λύνει το πρόβλημα της σωστής ανταλλαγής αέρα, επομένως, το μπάνιο δεν θα έχει δυσάρεστες οσμές, και ο αέρας στο δωμάτιο θα είναι φρέσκο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ένα συνδυασμένο μπάνιο.

Η υψηλή υγρασία στο μπάνιο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής και ανάπτυξης μικροοργανισμών. Η καταστροφή και η μούχλα θα βοηθήσουν ένα σωστά λειτουργικό σύστημα εξαερισμού. Το εκχύλισμα στο μπάνιο βοηθά στην επίτευξη της βέλτιστης θερμοκρασίας και υγρασίας και επίσης διατηρεί τις παραμέτρους στο επιθυμητό επίπεδο.

Το απόσπασμα για το μπάνιο λύνει τα ακόλουθα καθήκοντα:

εμποδίζει το σχηματισμό παρασιτικών μικροοργανισμών (σήψη, μούχλα, μύκητες) ·

Είδη εξαερισμού

Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού.

Ένα φυσικό εκχύλισμα στο μπάνιο δημιουργείται αφαιρώντας τον παλιό αέρα μέσω του άξονα εξαερισμού. Αυτό το είδος εξαερισμού τοποθετείται στο στάδιο του σχεδιασμού και της οικοδόμησης σπιτιών. Για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, απαιτείται καθαρός αέρας μέσω ειδικών ανοιγμάτων στην πόρτα του μπάνιου.

Συμβούλιο. Για να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα σχέδιο (ανοίξτε την πόρτα ή το παράθυρο) και να φέρετε ένα κομμάτι χαρτί στο πλέγμα εξαερισμού - πρέπει να κολλήσει σε αυτό.

Στις περιπτώσεις που ο απορροφητήρας για το μπάνιο δεν λειτουργεί σωστά ή επαρκώς, ο εξαναγκασμένος αερισμός στο μπάνιο είναι ικανός να διορθώσει την κατάσταση.

Η εξαγωγή που αναγκάζεται στο μπάνιο δημιουργείται με τη χρήση ειδικών συσκευών - ανεμιστήρων.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο τεχνητός αερισμός;

Ο τεχνητός αερισμός είναι απαραίτητος, με σωστή φυσική λειτουργία, εάν παρατηρήσετε:

σκουριά σε σωλήνες ή μεταλλικά προϊόντα.

συμπύκνωμα στους τοίχους, το παράθυρο, τα αντικείμενα.

σημάδια εμφάνισης (μαύρες κουκίδες) ή έντονη σήψη, μούχλα.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός που είναι εγκατεστημένος στο μπάνιο επιπλέον του φυσικού μειώνει σημαντικά τις βλαβερές συνέπειες της υψηλής υγρασίας. Αυτό έχει θετική επίδραση στην κατάσταση και τη διάρκεια ζωής των οικιακών συσκευών που είναι εγκατεστημένες στο δωμάτιο. Σας επιτρέπει να διατηρείτε τις οροφές και τους τοίχους πιο μακριά σε μια παρθένα κατάσταση μετά από επισκευή.

Ταξινόμηση των οπαδών

Οι ανεμιστήρες για το μπάνιο ταξινομούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • στη θέση του στοιχείου εργασίας: εναέρια ή κανάλι. Οι ανεμιστήρες οροφής για το μπάνιο είναι σταθεροί στην είσοδο του άξονα εξαερισμού. Η εγκατάσταση τους είναι απλή και προσβάσιμη. Η κύρια εργασία των ανεμιστήρων καναλιών λαμβάνει χώρα μέσα στους αγωγούς αγωγών. Οι δίαυλοι ανεμιστήρων για το μπάνιο σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα πλήρες σύστημα εξαερισμού που συνδυάζει πολλά ή όλα τα δωμάτια στο σπίτι. Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
 • στο χώρο εγκατάστασης: οροφή, τοίχος, οροφή. Το ανώτατο όριο, κατά κανόνα, είναι ανεμιστήρες καναλιών και τοίχου - εναέριοι. Οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν ένα ολόκληρο συγκρότημα αερισμού ανεφοδιασμού και εξαγωγής, το οποίο τοποθετείται κάτω από την οροφή του σπιτιού.
 • με την αρχή της δράσης: λοβωτά, φυγοκεντρικά. Τα Lobate, με τη σειρά τους, χωρίζονται σε αξονικά και ακτινικά. Η αρχή των ανεμιστήρων λεπίδων είναι η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής περιστρέφοντας τις λεπίδες ή στην περίπτωση ενός ακτινικού ανεμιστήρα - χρησιμοποιώντας λεπίδες. Φυγοκεντρικές κουκούλες για την εργασία τουαλέτας και του μπάνιου δημιουργώντας μια φυγόκεντρη δύναμη μέσα στον ανεμιστήρα.
 • με την παρουσία πρόσθετων λειτουργιών: βαλβίδα ελέγχου για εξαερισμό, υγρόμετρο, χρονοδιακόπτη ύπνου, αισθητήρα κίνησης. Το υγρόμετρο σάς επιτρέπει να ενεργοποιείτε αυτόματα την κουκούλα στο μπάνιο για μια δεδομένη ρύθμιση υγρασίας. Ο χρονοδιακόπτης ρυθμίζει το χρόνο διακοπής του καπό. Ο αισθητήρας κίνησης εκκινεί τον ανεμιστήρα όταν το άτομο εισέρχεται στο μπάνιο.
 • με τη μέθοδο της συμπερίληψης: μηχανική ή αυτόματη. Οι μηχανικοί ανεμιστήρες έχουν είτε ένα ξεχωριστό κουμπί λειτουργίας είτε είναι ενεργοποιημένοι μαζί με το φως στο μπάνιο. Οι αυτόματες εξαεριστήρες περιλαμβάνονται με τις παραμέτρους που, π.χ., όταν ένα άτομο μπαίνει στο δωμάτιο, η υγρασία υπερβαίνει το όριο, δίνει το έναυσμα ενεργοποιήσετε αισθητήρα φωτός.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής για εξαερισμό μπορεί να παρέχεται με ανεμιστήρα ή μπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά.

Η βαλβίδα αποτρέπει τη διείσδυση του αέρα πίσω στο μπάνιο, κάτι που είναι σημαντικό κατά την κρύα εποχή. Μια πλαστική βαλβίδα ελέγχου για τον εξαερισμό είναι απαραίτητη για το σύστημα αγωγών αγωγών, έτσι ώστε το μπάνιο να μην μυρίζει από την κουζίνα ή την τουαλέτα.

Πώς να επιλέξετε τους σωστούς ανεμιστήρες για την τουαλέτα και το μπάνιο

Για να επιλέξετε τον ανεμιστήρα για την τουαλέτα και το μπάνιο είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του έργου του. Πρώτον, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την απαιτούμενη έξοδο της κουκούλας. Για να γίνει αυτό, η ένταση του δωματίου * (πολλαπλασιάζεται) με τον αριθμό των αλλαγών αέρα. Για το συνδυασμό μπάνιο και τουαλέτα η τιμή - 10, Μπανιέρα - 8. Περαιτέρω, εάν ο αριθμός των ανθρώπων σε μια οικογένεια έως 3, 6 *, περισσότερο 3 - πολλαπλασιάζεται με 8. Συνιστάται να αγοράσει τους οπαδούς για το μπάνιο με χωρητικότητα αποθεματικού, δηλαδή ελαφρώς πιο ισχυρό από το αποτέλεσμα. Ο υπολογισμός της απόδοσης πρέπει να γίνει για τη σωστή επιλογή του ανεμιστήρα. Διαφορετικά, η εγκατάσταση μιας ασθενούς εκχύλισης δεν θα παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, και πάρα πολύ ισχυρό - θα είναι πάνω ψύχεται το δωμάτιο.

Ο αριθμός θορύβου είναι ένα σημαντικό κριτήριο κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα. Κατά τη λειτουργία, η συσκευή δημιουργεί δύο τύπους θορύβου: εξαιτίας της μετακίνησης λεπίδων ή της φυγοκεντρικής δύναμης και λόγω της δόνησης του συστήματος. Ο θόρυβος στα 35 - 40 dB αρχίζει να ερεθίζει το νευρικό σύστημα ενός ατόμου. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, ένας ανεμιστήρας για ένα μπάνιο είναι αθόρυβος - ο όγκος λειτουργίας του είναι μόνο 20-25 dB, για σύγκριση είναι ο όγκος ενός ψίθυρου.

Ο ανεμιστήρας εξάτμισης χωρίς θόρυβο για το μπάνιο έχει διάφορα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, λόγω των οποίων μειώνεται το επίπεδο θορύβου. Πρώτα απ 'όλα, αυτή είναι η παρουσία απομονωτών κραδασμών και υλικού μεγαλύτερης πυκνότητας, λόγω του οποίου επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η θέση τοποθέτησης του ανεμιστήρα και ο τύπος του επηρεάζουν επίσης την ποσότητα του θορύβου. Για παράδειγμα, ένας ανεμιστήρας χωρίς θόρυβο για έναν τύπο αγωγού μπάνιου εγκατεστημένο στην οροφή θα δημιουργήσει λιγότερο θόρυβο λόγω του γεγονότος ότι το σύστημά του βρίσκεται μέσα στον αγωγό.

Έχουν αυξηθεί οι επιδόσεις ασφαλείας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει προστασία από την υγρασία και τυχαία πιτσιλιές νερού. Επιπλέον, λειτουργούν υπό μειωμένη τάση. Αυτό το χαρακτηριστικό παίζει σημαντικό ρόλο: σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, μια τάση έως και 25 volt δεν θα προκαλέσει ηλεκτροπληξία.

Η κουκούλα για την τουαλέτα έχει παρόμοιο σχέδιο με κουκούλα για το μπάνιο. Χαρακτηριστικά είναι η μικρότερη ισχύς και η διάμετρος του ανεμιστήρα. Εάν η μέση απόδοση του ανεμιστήρα του μπάνιου είναι 100 m³ / h, η κουκούλα για την τουαλέτα μπορεί να λειτουργεί με χωρητικότητα 50 m³ / h.

Κατά την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • δείκτης απόδοσης ·
 • αριθμός θορύβου.
 • ασφάλεια.

Εγκατάσταση ανεμιστήρων

Η εγκατάσταση της κουκούλας στο μπάνιο, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του συστήματος, μπορεί να πραγματοποιηθεί μεμονωμένα ή με τη βοήθεια επαγγελματιών. Η τοποθέτηση του αεραγωγού καναλιών πραγματοποιείται κατά τη φάση κατασκευής.

Οι ανεμιστήρες Paddle είναι οι πιο εύκολες στην εγκατάσταση, γι 'αυτό έχουν γίνει πιο διαδεδομένοι. Αρκεί να τοποθετήσετε τη συσκευή κάτω από τη μάσκα του συστήματος εξαερισμού, να την συνδέσετε με ηλεκτρισμό, να κρύψετε τα καλώδια στο μονωτικό κουτί. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • Η κουκούλα για την τουαλέτα και το μπάνιο είναι τοποθετημένη απέναντι από την πόρτα, στο μέγιστο ύψος από το πάτωμα. Στην πόρτα του μπάνιου πρέπει να γίνουν τρύπες ή να αφήσει ένα κενό από το πάτωμα των 1,5-2 cm?
 • η εγκατάσταση της κουκούλας πραγματοποιείται μόνο στον άξονα εξαερισμού που λειτουργεί κανονικά - μόνο το πλέγμα είναι ορατό στην επιφάνεια.
 • Όταν εγκαθιστάτε τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία, ο αέρας πρέπει να αερίζεται έξω, όχι κάτω από την οροφή (για παράδειγμα, στη σοφίτα). Διαφορετικά, οι μορφές συμπύκνωσης, οι οποίες διεγείρουν την ανάπτυξη της σήψης. Ειδικά αυτό είναι γεμάτο με ξύλινα δοκάρια στο σπίτι.
 • Ο αναγκαστικός εξαερισμός για μπάνιο με βαλβίδα εξαερισμού χωρίς επιστροφή είναι η προτιμώμενη επιλογή.
 • Για να μειώσετε το θόρυβο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονωτικά σιλικόνης ή αθόρυβα μοντέλα ανεμιστήρων.
 • Η τοποθέτηση γίνεται καλύτερα με βίδες αυτοεπιπεδούμενων.

Επιλογές για τη σύνδεση των κουκούλες στο μπάνιο: βίντεο

Λειτουργία αερισμού: φροντίδα και πρόληψη

Όπως κάθε άλλη συσκευή οικιακής χρήσης, η κουκούλα για την τουαλέτα και το μπάνιο χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα και πρόληψη. Συγκεντρώνετε τακτικά τη σκόνη που υπάρχει στο πλέγμα εξαερισμού. Ο ανεμιστήρας για το μπάνιο απαιτεί προληπτικό έλεγχο μία φορά το χρόνο. Πριν από την εργασία, το δωμάτιο πρέπει να απενεργοποιηθεί. Ξεβιδώστε τις βίδες, αφαιρέστε τον ανεμιστήρα από τον άξονα, αποσυνδέστε τους ακροδέκτες. Αποσυναρμολογήστε τον ανεμιστήρα, ξεπλύνετε τα πλαστικά μέρη. Αφαιρέστε την έλικα, καθαρίστε την από τη σκόνη. Ψύξτε τον κινητήρα με μια βούρτσα και λιπάνετε με λάδι κινητήρα. Προσέξτε τα εμπρός και πίσω έδρανα. Ένας καθαρός ανεμιστήρας μπάνιου συναρμολογείται και αντικαθίσταται. Η πρόληψη επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της κουκούλας, αυξάνει την αποτελεσματικότητα.

Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού για το μπάνιο και την τουαλέτα λύνει ολόκληρο το σύνολο των καθηκόντων για τη διατήρηση της υγείας και της περιουσίας της οικογένειας:

 • προωθεί την εξομάλυνση της εναέριας κυκλοφορίας ·
 • εξαλείφει το χαρακτηριστικό αυξημένης υγρασίας της μονάδας υγιεινής.
 • εμποδίζει τον σχηματισμό δυσάρεστης οσμής και την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.
 • εξαλείφει την πιθανότητα βραχυκυκλώματος της καλωδίωσης λόγω υγρασίας.
 • επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών.

Επιλέγουμε τον ανεμιστήρα για την κουκούλα στο μπάνιο: τι να θέσει, να καθορίσει το μέγεθος της συσκευής και τα καλύτερα υπάρχοντα μοντέλα στην αγορά

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια αντιμετωπίζουν συχνά ένα τέτοιο πρόβλημα όπως η υγρασία στο μπάνιο. Αυτή η κατάσταση είναι δυσμενής όχι μόνο για το άτομο, αλλά και για όλα τα υλικά με τα οποία είναι τοποθετημένες οι εγκαταστάσεις. Το πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας μια απλή συσκευή.

Ο ανεμιστήρας εξάτμισης στο μπάνιο είναι μια φθηνή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για την έναρξη της ανταλλαγής αέρα. Υπάρχουν πολλά μοντέλα αυτών των συσκευών, μεταξύ των οποίων μπορεί κανείς να βρει ένα μοντέλο των οποίων τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο σχεδιασμός θα πληρούν πλήρως τις απαιτήσεις για το μικροκλίμα του δωματίου.

Είναι ο ανεμιστήρας εξάτμισης σημαντικό στο μπάνιο;

Ο σχεδιασμός οποιουδήποτε κτιρίου διαμερίσματος παρέχει τη συσκευή φυσικού αερισμού. Για το σκοπό αυτό, κατά την κατασκευή κτιρίων εκτελούνται αεραγωγοί, οι οποίοι περνούν από μια ξεχωριστή γραμμή από τον πρώτο στον τελευταίο όροφο και αφαιρούνται από την οροφή.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος ανταλλαγής αέρα συχνά δεν επαρκεί. Και σε υγρά δωμάτια, συσσωρεύεται υγρασία. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα με όλες τις αρνητικές συνέπειες: την καταστροφή των υλικών φινιρίσματος, τον κορεσμό του αέρα με σπόρια μυκήτων.

Η εγκατάσταση της κουκούλας δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Εάν το μπάνιο διαθέτει εξαερισμό και υγρός αέρας φεύγει γρήγορα από το δωμάτιο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα δεν είναι απαραίτητη. Είναι απαραίτητο σε πολλές περιπτώσεις.

 1. Εάν το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια περιοχή με ζεστό κλίμα και κυρίως windless weather. Σε τέτοιες συνθήκες, ο φυσικός αερισμός είναι αναποτελεσματικός.
 2. Κακή βύθιση ως αποτέλεσμα εσφαλμένου υπολογισμού της διατομής του αγωγού εξαερισμού ή της απόφραξης / κατάρρευσης του.
 3. Τα παράθυρα και οι πόρτες σφραγίζονται ερμητικά και αποκόπτουν αξιόπιστα το εσωτερικό του διαμερίσματος από τον εξωτερικό αέρα.
 4. Υψηλή υγρασία στην περιοχή κατοικίας.
 5. Το σπίτι είναι χτισμένο σε οικόπεδο με υψηλό επίπεδο υπόγειων υδάτων ή βρίσκεται κοντά σε μια μεγάλη λίμνη, με αποτέλεσμα να εισέρχεται υγρός αέρας στο διαμέρισμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάγκη για μια συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού προκύπτει λόγω της αναποτελεσματικότητας του φυσικού από τον οικοδόμο.

Υπολογίζουμε την κατάλληλη διάμετρο της συσκευής

Μάθετε τι είδους συσκευή απαιτείται για να εξασφαλίσετε ότι η ανταλλαγή αέρα υψηλής ποιότητας δεν είναι δύσκολη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εκτελέσετε αρκετούς υπολογισμούς διαδοχικά.

 1. Προσδιορίστε πόσο αέρα υπάρχει στο δωμάτιο. Για το σκοπό αυτό, οι γεωμετρικές παράμετροι του δωματίου μετριούνται ή διαυγάζονται με άλλο τρόπο: μήκος, πλάτος, ύψος. Πολλαπλασιάστε όλα αυτά τα δεδομένα και λάβετε την ένταση. Εάν το προϊόν δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιήστε το.
 2. Περαιτέρω να θυμάστε ότι σύμφωνα με το SNIP, ο αέρας στα μπάνια και τα μπάνια θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως 6-8 φορές την ώρα. Εάν δεν χρησιμοποιηθούν περισσότερα από τρία άτομα, είναι επαρκής η ανταλλαγή 6 φορές. Εάν το διαμέρισμα κατοικείται από 4 ή περισσότερους μισθωτές, χρειάζεστε μια 8-φορές ανταλλαγή αέρα.
 3. Πολλαπλασιάστε τον όγκο αέρα που επιτυγχάνεται στο σημείο 1 με την απαιτούμενη πολλαπλότητα της αντικατάστασής του. Λάβετε έναν αριθμό που αντιστοιχεί στην απαιτούμενη έξοδο της κουκούλας. Κατά μέσο όρο, για τα τυπικά μπάνια σε πολυώροφα κτίρια απαιτούνται συσκευές με χωρητικότητα 95-100 m 3 / h.

Κριτήρια για την επιλογή του στοιχείου εξαερισμού

Εκτός από την παραγωγικότητα, οι διατάξεις εξάτμισης έχουν άλλα εξίσου σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή.

 1. Επίπεδο θορύβου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, κάθε κουκούλα παράγει θόρυβο από τα πτερύγια και τον κινητήρα. Για να αισθάνεστε άνετα με τον ανεμιστήρα σε λειτουργία, το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτό θα πρέπει να είναι εντός 35-40 dB. Μπορείτε να πάτε και με έναν άλλο τρόπο: εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα χωρίς θόρυβο για να σχεδιάσετε στο μπάνιο. Αυτές οι συσκευές είναι ακριβότερες, αλλά παρέχουν πλήρη άνεση.

 • Ασφάλεια. Ο ανεμιστήρας είναι μια συσκευή που τροφοδοτείται από ένα ηλεκτρικό σύστημα. Σε χώρους με υψηλή υγρασία, δημιουργείται κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ύδρευσης σε μικρά μπάνια, είναι δυνατό να ψεκαστούν ψεκασμοί πάνω στο εξωτερικό πλαίσιο και μέσα από τις οπές μέσα σε αυτό - στον κινητήρα της συσκευής.

  Αυτό είναι γεμάτο με την εμφάνιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, όταν επιλέγετε μια συσκευή, δώστε προσοχή σε έναν τέτοιο δείκτη όπως η τάξη ασφαλείας. Πρέπει να είναι τουλάχιστον IP44. Παρόμοια απαίτηση για πρίζες και διακόπτες εγκατεστημένους στο μπάνιο.

  Οι σύγχρονες συσκευές εξάτμισης μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες για τους ιδιοκτήτες τους. Η λειτουργικότητα των συσκευών επεκτείνεται λόγω πρόσθετων επιλογών.

  • Ρυθμιστής ισχύος. Η παρουσία ενός ελεγκτή ισχύος σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ανταλλαγή αέρα σύμφωνα με την κατάσταση στο δωμάτιο. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Αισθητήρας υγρασίας για τον αέρα. Οι συσκευές με τέτοιους αισθητήρες μπορούν να ενεργοποιηθούν αυτόματα όταν επιτευχθεί η τιμή κατωφλίου που καθορίζεται από τον ιδιοκτήτη. Έτσι, η διαδικασία ανταλλαγής αέρα γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένη.

  Με το όνομα της κατηγορίας συσκευών μπορείτε να καταλάβετε πού μπορεί να εγκατασταθεί. Οι επιτοίχιες συσκευές έχουν μόνο ένα μειονέκτημα: ξεχωρίζουν στο φόντο της επιφάνειας του τοίχου. Το ανώτατο όριο μπορεί να τοποθετηθεί σε γυψοσανίδες και τέντες, διαφέρουν σε κομψό σχεδιασμό. Ενσωματωμένη, επειδή ο μπροστινός πίνακας βρίσκεται στο επίπεδο του τοίχου.

  Τα καλύτερα μοντέλα των οπαδών για το μπάνιο

  Η πρακτική της χρήσης συσκευών εξαγωγής αποκάλυψε τα πιο επιτυχημένα μοντέλα, τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό θετικών ανατροφοδοτήσεων από τους καταναλωτές. Όταν επιλέγετε, μπορείτε να εστιάσετε σε αυτόν τον κατάλογο και στη βάση του να συμπληρώσετε τον κατάλογο των απαιτήσεων για τη συσκευή.

  Η συσκευή εξάτμισης από την ισπανική εταιρεία SolerPalau έχει αποδειχθεί αξιόπιστη και ανθεκτική. Αυτό δεν είναι μια φθηνή συσκευή, αλλά είναι σε θέση να παρακολουθεί το επίπεδο της υγρασίας και να εργάζεται σύμφωνα με τη λειτουργία ρύθμισης. Για το σκοπό αυτό, διαθέτει αισθητήρα υγρασίας αέρα και χρονοδιακόπτη. Και αυτά δεν είναι όλα πλεονεκτήματα.

  Η πρόσοψη του ανεμιστήρα δεν έχει τα συνηθισμένα πλέγματα. Η εισαγωγή αέρα είναι μέσα από τις πλευρικές αποστάσεις. Μετά την εγκατάσταση, το κεντρικό τμήμα με λεπίδες κλείνει με ένα κομψό κάλυμμα. Αυτό όχι μόνο αποτρέπει τη διείσδυση των πιτσιλιών μέσα στο περίβλημα, αλλά και βελτιώνει την αισθητική του δωματίου. Η μέση τιμή των 6230 ρούβλια.

  Τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου:

  • παραγωγικότητα - 95 m 3 / h;
  • κατανάλωση ενέργειας - 8 W;
  • επίπεδο θορύβου - 27 dB.
  • διάμετρος εγκατάστασης -100 mm.
 • VENTS 100 Kwait

  Ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα. Ο λόγος για δημοτικότητα δεν είναι μόνο σε χαμηλή τιμή, αλλά και στη λειτουργικότητα και το σχεδιασμό της συσκευής. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι ένας αξιόπιστος κινητήρας με έδρανα σχεδιασμένα για 40.000 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Χάρη στον βραχυκυκλωμένο σωλήνα διακλάδωσης, αυτό το μοντέλο είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε στενούς αεραγωγούς. Υπάρχει προστασία κατά της υπερθέρμανσης. Η μέση τιμή είναι 1300 ρούβλια.

  • παραγωγικότητα - 97 m 3 / h;
  • κατανάλωση ενέργειας - 7,5 W.
  • επίπεδο θορύβου - 25 dB.
  • διάμετρος εγκατάστασης -100 mm.

  Electrolux Premium EAF-150

  Το μοντέλο είναι ενδιαφέρον για τον εντυπωσιακό σχεδιασμό και την ποιότητα της απόδοσής του. Είναι κατάλληλο για ευρύχωρα μπάνια. Αυτή η συσκευή δεν μπορεί να ονομάζεται αθόρυβη λειτουργία, αλλά οι ενδείξεις βρίσκονται εντός των κανονικών ορίων. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του καλύμματος δεν θα προκαλέσει δυσφορία. Ο κατασκευαστής προσφέρει τρεις εκδόσεις του μπροστινού πίνακα, κατασκευασμένες σε σχέδιο λάσπης. Στην περίπτωση υπάρχει ένδειξη λειτουργίας και αποσύνδεσης της συσκευής. Η μέση τιμή είναι 2200 ρούβλια.

  • παραγωγικότητα - 320 m 3 / h;
  • κατανάλωση ενέργειας - 9,5 W;
  • επίπεδο θορύβου - 35 dB.
  • διάμετρος εγκατάστασης -150 mm.
 • Radial

  Οι ακτινικοί ανεμιστήρες είναι οικονομικοί και αποδοτικοί. Ο σχεδιασμός των συσκευών αυτού του τύπου περιλαμβάνει πολλά στοιχεία:

  • κινητήρα;
  • τροχός με λεπίδες.
  • το κέντρο.
  • σπιράλ σπιράλ.

  Η αρχή της εργασίας έχει ως εξής:

  • ο αέρας εισέρχεται στην είσοδο.
  • σφιγμένη σε έναν τροχό με λεπίδες, που περιστρέφονται σε μια σπειροειδή θήκη.
  • κινείται υπό την επίδραση της φυγοκεντρικής δύναμης στο ventkanal.

  Οι πιο συμφέρουσες οπαδοί με λεπίδες καμπυλωμένες προς την έξοδο. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και καταναλώνουν κατά 20% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγωγικότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι ο αέρας αντλείται και από τις δύο πλευρές του περιβλήματος. Αυτό σας επιτρέπει να αυξήσετε την ταχύτητα της ροής μάζας αέρα. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό των συσκευών αυτού του τύπου είναι οι συμπαγείς διαστάσεις και το χαμηλό επίπεδο θορύβου.

  • ELICENT E-STYLE 100 PRO

  Κομψός και αξιόπιστος ενσωματωμένος ανεμιστήρας. Για να αποφευχθεί η εισχώρηση οσμών και σκόνης από το κανάλι εξαερισμού στο λουτρό, είναι εξοπλισμένο με μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Ο δείκτης λειτουργίας και τερματισμού λειτουργίας είναι εγκατεστημένος στο σώμα. Ο κατασκευαστής είναι η ισπανική εταιρεία ELICENT. Η μέση τιμή είναι 1390 ρούβλια.

  • παραγωγικότητα - 95 m 3 / h;
  • κατανάλωση ενέργειας - 14 W;
  • επίπεδο θορύβου - 32 dB.
  • διάμετρος εγκατάστασης -98 mm.
 • Κινητήρες mm-100

  Μοντέλο οροφής της διάταξης εξάτμισης, πολύ λεπτό. Έχει κομψό σχεδιασμό, είναι εξοπλισμένο με βαλβίδα αντεπιστροφής. Χαμηλή στάθμη θορύβου παρέχεται από ακτινικά ρουλεμάν κλειστού τύπου. Η μέση τιμή είναι 2100 ρούβλια.

  • παραγωγικότητα - 60 m 3 / h;
  • κατανάλωση ενέργειας - 6 W;
  • επίπεδο θορύβου - 25 dB.
  • η διάμετρος εγκατάστασης είναι 100 mm.

  Φυγόκεντρο

  Είναι υποείδη ακτινικών ανεμιστήρων, δεδομένου ότι λειτουργούν υπό την επίδραση των φυγοκεντρικών δυνάμεων. Τα διαφορετικά μοντέλα διατάξεων εξάτμισης αυτού του τύπου μπορούν να διαφέρουν στις ακόλουθες παραμέτρους:

  • κατεύθυνση ροής αέρα (αναρρόφηση μονής όψης και διπλής όψης).
  • από την ποσότητα πίεσης που δημιουργείται στην είσοδο και την έξοδο.
  • στην κατεύθυνση περιστροφής του τροχού με λεπίδες (δεξιά και αριστερά).

  Οι φυγοκεντρικές συσκευές αποτελούνται από δύο μέρη: ένα κύτος και έναν στρόβιλο με σαλιγκάρι. Λόγω του πολύπλοκου σχεδιασμού, έχουν πάχος έως και 10 εκατοστά. Αυτός ο τύπος ανεμιστήρων ανήκει στο υψηλό και μεσαίο εύρος τιμών.

  Μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθετες ή οριζόντιες επιφάνειες. Εξοπλισμένο με μονοφασικό κινητήρα δύο ταχυτήτων, διαθέτει προστασία υπερφόρτωσης. Η πτερωτή είναι εξοπλισμένη με διπλό περίβλημα. Υπάρχει ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου. Κατά την εγκατάσταση, επιλέξτε την ταχύτητα με την οποία θα λειτουργεί ο απορροφητήρας. Απαιτείται ένας διακόπτης δύο πλήκτρων για τη μεταγωγή. Η μέση τιμή των 7780 ρούβλια.

  • παραγωγικότητα - 50/110 m 3 / h;
  • κατανάλωση ενέργειας - 12/24 W;
  • επίπεδο θορύβου - 30/41 dB.
  • η διάμετρος εγκατάστασης είναι 100 mm.

  Vort Quadro Micro 100

  Τοποθετείται σε οριζόντια ή κάθετη θέση. Εξοπλισμένο με βαλβίδα αντεπιστροφής και κινητήρα δύο ταχυτήτων. Τοποθετείται ένα φίλτρο πίσω από το μπροστινό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να καθαριστεί. Η θήκη είναι κατασκευασμένη από πλαστικό υψηλής αντοχής. Το κιτ περιλαμβάνει ένα φίλτρο και ένα σύνολο συνδετήρων. Η μέση τιμή των 5570 ρούβλια.

  • Η παραγωγικότητα είναι 65/900 m 3 / h.
  • κατανάλωση ρεύματος - 20/28 W;
  • επίπεδο θορύβου - 32/39 dB.
  • η διάμετρος εγκατάστασης είναι 100 mm.
 • Ανεμιστήρες οροφής

  Οι ανεμιστήρες οροφής εγκαθίστανται απευθείας στην οροφή, στην έξοδο του αγωγού αερισμού. Η αρχή της λειτουργίας αυτών των συσκευών εξαρτάται από το σχεδιασμό. Από την άποψη αυτή, υπάρχουν δύο τύποι ανεμιστήρων οροφής: αξονικοί ή φυγοκεντρικοί. Στην πρώτη περίπτωση, ο εισερχόμενος αέρας κινείται κατά μήκος του κεντρικού άξονα, στο δεύτερο - σφίγγεται μέσα στο περίβλημα λόγω της διαφοράς πίεσης στην είσοδο και στην έξοδο.

  Ο ανεμιστήρας οροφής αποτελείται από διάφορα στοιχεία:

  • αγωγοί εξαερισμού.
  • του ηλεκτροκινητήρα.
  • συσκευές, μειώνοντας το επίπεδο των κραδασμών.

  Σχεδιασμένο για την εξαγωγή αέρα από το σύστημα αγωγών. Το σώμα καλύπτεται με ένα στρώμα εποξειδικής βαφής ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, η πτερωτή προστατεύεται από μια σχάρα. Τοποθετείται στον αγωγό εξαερισμού και στερεώνεται σε 4 μπουλόνια. Εξοπλισμένο με μονοφασικό κινητήρα και πυκνωτή εκκίνησης. Παίρνει αέρα και το διαχέει στο οριζόντιο επίπεδο. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε έναν ελεγκτή ισχύος. Η μέση τιμή των 13 χιλιάδων ρούβλια.

  Το εξωτερικό μέρος του σώματος καλύπτεται με αντιδιαβρωτική βαφή, η πρόσβαση στην πτερωτή εμποδίζεται από μια σχάρα. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με τριφασικό κινητήρα. Η βάση προσγείωσης είναι μια πλάκα στην οποία υπάρχουν οπές για βίδες. Επιπλέον, αγοράζονται ενισχυμένο πλαίσιο στήριξης και ρυθμιστής ισχύος. Η μέση τιμή των 30 χιλιάδων ρούβλια.

  Πώς να αφαιρέσετε έναν παλιό ανεμιστήρα

  Οποιαδήποτε κουκούλα, εγκατεστημένη στον αγωγό αερισμού στο μπάνιο, μπορεί να αφαιρεθεί και να εγκατασταθεί γρήγορα. Για να αποσυναρμολογήσετε τον παλιό ανεμιστήρα, εκτελέστε μερικά απλά βήματα.

  1. Απενεργοποιήστε το ηλεκτρικό ρεύμα στο μπάνιο.
  2. Ο μπροστινός πίνακας της συσκευής μπορεί να στερεωθεί στον τοίχο με μπουλόνια, καρφιά υγρού ή σιλικόνη. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τον πίνακα από την επιφάνεια με οποιοδήποτε βολικό τρόπο. Εάν είναι μπουλόνια, ξεβιδώστε τα με ένα κατσαβίδι. Εάν η κόλλα ή η σιλικόνη κόβεται με ένα κοφτερό λεπτό μαχαίρι κατά μήκος της περιμέτρου.

 • Αφαιρέστε τη μόνωση και αποσυνδέστε τα σύρματα της καλωδίωσης από τα καλώδια της συσκευής.
 • Αφαιρέστε το περίβλημα του ανεμιστήρα από το σωλήνα εγκατάστασης.
 • Εάν υπάρχει άλλη συσκευή εγκατεστημένη στον αγωγό αερισμού, ο σωλήνας τοποθέτησης είναι αριστερός ή αντικαθίσταται με έναν καινούργιο.

  Εγκατάσταση νέας συσκευής

  Πολλά μοντέλα διατάξεων εξάτμισης είναι εφοδιασμένα με σωλήνα τοποθέτησης στον οποίο εισάγεται το ακροφύσιο της συσκευής. Εάν δεν υπάρχει τέτοιος σωλήνας, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι πλαστικού υπονόμου. Ακολουθία ενεργειών:

  • ένας σωλήνας είναι εγκατεστημένος στο άνοιγμα εξαερισμού, ο χώρος μεταξύ αυτού και των τοιχωμάτων του καναλιού γεμίζεται με αφρώδες υλικό ή διάλυμα γύψου.
  • Τοποθετήστε τη συσκευή μέσα στο σωλήνα.
  • να το τοποθετήσετε κάθετα και οριζόντια, ελέγξτε την ορθότητα της διείσδυσης του σωλήνα διακλάδωσης στον αγωγό εξαερισμού.
  • στερεώστε τη συσκευή στον τοίχο με τον επιλεγμένο τρόπο: σε βίδες, κόλλα ή σιλικόνη.

  Δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο από μόνο του να υπολογίσει την απαιτούμενη παραγωγικότητα της κουκούλας για το μπάνιο και να επιλέξει την καταλληλότερη συσκευή. Είναι εξίσου απλό να το εγκαταστήσετε μόνοι σας, εστιάζοντας στις προτεινόμενες οδηγίες.