Οικιακοί θόρυβοι εξαγωγής καυσαερίων

Ο θόρυβος από το σύστημα αερισμού λειτουργίας αποτελεί βασικό μειονέκτημα της μονάδας εξαγωγής, η οποία εξασφαλίζει την ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Με παρατεταμένη έκθεση, όχι μόνο ερεθίζει, αλλά και προκαλεί ακουστική δυσφορία, ευερεθιστότητα, χρόνια κόπωση. Ο ανεπιθύμητος θόρυβος προκαλείται συχνά από ακατάλληλο εξοπλισμό ή τη χρήση συσκευών που δεν έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία υπό τις συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιούνται. Δυσκολίες προκύπτουν κατά την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού σε περιορισμένο χώρο.

Για να εξουδετερώσετε τα παραπάνω μειονεκτήματα, θα βοηθήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής χωρίς θόρυβο. Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρική συσκευή, την οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνοι σας.

Ποια είναι η αίσθηση μιας αθόρυβης επιλογής

Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι ακόμη και οι πιο "ήσυχες" μονάδες ανταλλαγής αέρα παράγουν ένα συγκεκριμένο θόρυβο κατά τη λειτουργία. Αν μιλάμε για τις ελάχιστες τιμές του ήχου, τότε ο μέσος όρος είναι στο επίπεδο των 35 dB. Για το ανθρώπινο αυτί αυτό είναι ανάλογο με έναν ψίθυρο. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι οικιακές συσκευές με παρατεταμένη έκθεση προκαλούν ερεθισμό.

Εάν εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα χωρίς θόρυβο αντί για τον συνηθισμένο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον για το ανθρώπινο αυτί. Η ένταση των συσκευών αυτών είναι 20-25 dB, η οποία είναι ανάλογη με πολύ χαμηλό ψίθυρο. Σε απόσταση 1,5 μ. Από τη μονάδα λειτουργίας, η κίνηση των λεπίδων είναι σχεδόν αδιαίρετη.

Πώς είναι ο σιωπηλός ανεμιστήρας

Συσκευές τύπου θορύβου λειτουργούν μερικές φορές πιο ήσυχο τα ανάλογα τους για διάφορους λόγους, το κυριότερο από τα οποία είναι δομικά χαρακτηριστικά. Η συσκευή αποτελείται από 3 κύρια λειτουργικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν δυνατή τη μείωση του ηχητικού εφέ σε ένα άνετο 25 dB.

Η συσκευή αποτελείται από:

 • του ηλεκτροκινητήρα.
 • το περίβλημα της συσκευής.
 • ρουλεμάν.

Προκειμένου να διαμορφωθεί μια γενική ιδέα για το πώς σχεδιάζονται και λειτουργούν οι προπέλες των καυσαερίων, πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα η διάταξή τους.

Ηλεκτροκινητήρας. Οι συσκευές χωρίς θόρυβο είναι εξοπλισμένες με τους ίδιους κινητήρες με τις παραδοσιακές συσκευές. Οι διαφορές μειώνονται κυρίως στη μέθοδο σταθεροποίησης. Μια αξιόπιστη στερέωση ελαχιστοποιεί τον θόρυβο που παράγεται από τους κραδασμούς. Για λόγους δικαιοσύνης αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρικές συσκευές κακής ποιότητας είναι γεμάτες δονήσεις.

Σώμα συσκευής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σχεδιασμός του αμαξώματος είναι μάλλον λεπτός. Τα λεπτά τοιχώματα συμβάλλουν στην εμφάνιση κραδασμών, συνοδευόμενα από δυσάρεστους ήχους. Όσο για τη σιωπηλή μονάδα, μπορεί να διαθέτει ένα συμπαγές και ολοκληρωμένο σχέδιο (ανάλογα με την επιλογή ενός ποιοτικού προϊόντος). Χάρη σε αυτή την προσέγγιση, είναι δυνατό να αντιμετωπίσετε οποιουσδήποτε κραδασμούς.

Ρουλεμάν. Η ομαλή λειτουργία κάθε μέρους του κινητήρα παρέχεται από έδρανα υψηλής ποιότητας. Στις συνηθισμένες μονάδες χρησιμοποιούνται συνήθεις λύσεις.

Δώστε προσοχή! Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη λίπανση, χάρη στην οποία κάθε επίπεδο θορύβου, λείανσης. Αυτή η συνεκτικότητα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής κατά καιρούς.

Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες για την εξαγωγή αθόρυβων καναλιών χαρακτηρίζονται από άψογη ποιότητα απόδοσης. Το τελικό προϊόν υποβάλλεται σε διάφορα στάδια δοκιμής προτού τεθεί σε πώληση. Και αν δεν πληρούνται οι προδιαγραφές του εύρους του ήχου, ο ανεμιστήρας δεν περάσει τη δοκιμή. Σημαντικός θόρυβος μπορεί επίσης να συμβεί εάν η μονάδα δεν είναι σωστά ισορροπημένη.

Τι είδους σιωπηλοί θαυμαστές υπάρχουν;

Οι συσκευές εξάτμισης του νοικοκυριού μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές όσον αφορά τη συσκευή. Κάθε συσκευή έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας. Τα μοντέλα οικιακών συσκευών χωρίζονται σε 4 τύπους:

Αγωγός. Τοποθετείται στη βάση του αγωγού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία από καουτσούκ, ο οποίος είναι ο κύριος λόγος για επιπλέον δονήσεις και θόρυβο κατά τη λειτουργία. Παρ 'όλα αυτά, είναι πολύ πιο αποδοτικές από τους συμβατικούς ανεμιστήρες.

Σύντομη επισκόπηση βίντεο της συσκευής τύπου καναλιού

Αξονική. Περάστε τις ροές του αέρα στην κατεύθυνση στην οποία κινείται ο ρότορας του κινητήρα. Ο θόρυβος καταστέλλεται στην περίπτωση της συσκευής κατά 80%, η πλήρης απουσία ηχητικών κυμάτων δεν μπορεί να ειπωθεί.

Σύντομη ανασκόπηση βίντεο της συσκευής του αξονικού τύπου

Radial. Ο κύριος σκοπός αυτού του τύπου εξοπλισμού είναι η εξάλειψη του θορύβου σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Για οικιακούς χώρους χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Μια ξεχωριστή συσκευή τοποθετείται κάτω από κάθε αγωγό εξαερισμού. Οι ανεμιστήρες δημιουργούν ένα ελάχιστο ηχητικό υπόβαθρο, αλλά χαρακτηρίζονται από τεράστιες διαστάσεις (αλλά αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε μια συναρμολόγηση μικρού μεγέθους), γεγονός που περιπλέκει την εγκατάσταση τους σε πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Σύντομη ανασκόπηση βίντεο μιας συσκευής ακτινικού τύπου

Επικάλυψη. Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα στα διαμερίσματα. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στην έξοδο του αγωγού αερισμού, γεγονός που απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία εγκατάστασης.

Μια σύντομη επισκόπηση βίντεο για ένα μηχάνημα εναέριας κυκλοφορίας

Στην πώληση υπάρχουν επίσης εξειδικευμένες λύσεις, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικές για τον μέσο ιδιοκτήτη κατοικιών και συχνά είναι εξειδικευμένες. Ωστόσο, ο ίδιος ανεμιστήρας με βαλβίδα ελέγχου αξίζει σίγουρα προσοχή. Τα συγκεκριμένα μοντέλα διαφέρουν ονομαστικά, σύμφωνα με ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες.

Σε ποιες παραμέτρους και λειτουργίες του ανεμιστήρα πρέπει να προσέχετε

Πριν από την αγορά της συσκευής για την κατάρτιση, θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, να λάβει υπόψη μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους.

 1. Παραγωγικότητα. Η βέλτιστη τιμή καθορίζεται από έναν απλό τύπο: ο όγκος του δωματίου πολλαπλασιάζεται με την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Η τελευταία παράμετρος για 3 άτομα αντιστοιχεί σε 6, για μια τουαλέτα - 10, για ένα μπάνιο - 6.
 1. Επίπεδο θορύβου, που παράγονται κατά τη λειτουργία. Το χρυσό πρότυπο των σύγχρονων οργάνων είναι 25 dB. Πίσω από τη βάση της θήκης, μπορείτε να τοποθετήσετε υλικό απορρόφησης ήχου, το οποίο θα μειώσει την τελική τιμή κατά λίγα ντεσιμπέλ.
 2. Προστασία των εσωτερικών εξαρτημάτων από τη σκόνη και την υγρασία. Αυτή η παράμετρος έχει σημασία πρώτα απ 'όλα για τους ανεμιστήρες καναλιών. Προφανώς, η υγρασία ή το λίπος στο σώμα της συσκευής μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα. Αρχικά, είναι απαραίτητο να προτιμάτε τα μοντέλα που προστατεύονται από το νερό.
 3. Πρόσθετα χαρακτηριστικά. Ο ανεμιστήρας μπορεί να λειτουργεί είτε στην κανονική λειτουργία είτε στην αυτόματη λειτουργία. Σε ορισμένα μοντέλα, η ενεργοποίηση της μονάδας παρέχεται αμέσως μετά την ενεργοποίηση του φωτός. Εξαιρετικά αποδεδειγμένες λύσεις με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη, καθώς και λειτουργία σταθερού αερισμού.

Συμβουλή! Επιλέγοντας ένα ήσυχο ανεμιστήρα, θα πρέπει να προτιμάτε μονάδες με δείκτες 15% υψηλότερες από τις απαιτούμενες, που υπολογίζονται.

Τα μοντέλα των αυτόματων συσκευών μπορούν να εξοπλιστούν με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας, ο οποίος είναι εξαιρετικά βολικός. Το κόστος των αξονικών προϊόντων είναι υψηλότερο από το κανονικό, ενώ ταυτόχρονα η αποτελεσματικότητα τέτοιων συσκευών είναι πέρα ​​από τον ανταγωνισμό. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούν συσκευές με τάξη προστασίας IP34.

Σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την επιλογή της συσκευής

Εγκατάσταση ανεμιστήρα στο μπάνιο

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες εγκατάστασης, βεβαιωθείτε ότι ο εξαερισμός στο δωμάτιο λειτουργεί σωστά. Σχετικά με αυτό, πώς να ελέγξετε τον εξαερισμό γράψαμε ήδη νωρίτερα. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το κατάλληλο μέρος για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν να τοποθετήσετε την έλικα εξαγωγής κάτω από το ανώτατο όριο, επειδή σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής είναι προς τα πάνω και οι μάζες του θερμού αέρα αυξάνονται.

Συμβουλή! Κατά την επιλογή μιας συσκευής, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η θέση εγκατάστασης, αφού όλα τα μοντέλα δεν μπορούν εξίσου καλά να τοποθετηθούν υπό γωνία, οριζόντια ή σε ήδη υπάρχον εξαερισμό.

Γενικές συστάσεις για την εγκατάσταση κουκούλας:

 • κάθε εργασία εγκατάστασης είναι πιο αποτελεσματική για τη διεξαγωγή παράλληλα επισκευή στο διαμέρισμα?
 • η καλωδίωση είναι κρυμμένη σε ξεχωριστό κουτί.
 • για την τουαλέτα συνιστάται να συνδυάσετε το διακόπτη του φωτός και του ανεμιστήρα.
 • Μπορείτε να ισιώσετε τους κραδασμούς με ένα πλαστικό σωλήνα σταθεροποιημένο με τσιμέντο, στεγανωτικό ή αφρό στήριξης.
 • για την τουαλέτα είναι κατάλληλοι ανεμιστήρες που βρίσκονται κοντά στην οροφή ακριβώς πάνω από την τουαλέτα?
 • Είναι απαραίτητο να μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που έχει κάθε συσκευή.

Διαδικασία:

1. Εισαγάγετε τον ανεμιστήρα στην τρύπα στον τοίχο και εάν η οπή είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος του αγωγού, τότε χρειαζόμαστε έναν αφρό για την στερέωση των κενών γύρω από τον αγωγό.

2. Εάν πρέπει να αντικαταστήσετε τον ανεμιστήρα για κάποιο λόγο, τότε το πάρτε αφού στερεωθεί με αφρό είναι αρκετά προβληματική, επομένως, συνιστάται να αγοράσετε και να στερεώσετε ένα κομμάτι πλαστικού σωλήνα στο μέγεθος του αγωγού. Μετά από αυτό, εισάγετε ήδη τον ανεμιστήρα στον σταθερό και πλαστικοποιημένο πλαστικό σωλήνα. Έτσι, αν είναι απαραίτητο, μπορείτε εύκολα να αποσυναρμολογήσετε τον ανεμιστήρα.

Μην ξεχάσετε να εμφανίσετε την καλωδίωση για τη σύνδεση της συσκευής.

3. Αν μετά την εισαγωγή του ανεμιστήρα στον σωλήνα κρεμάει, τότε μπορείτε να βάλετε σε αυτό ένα ζευγάρι ταινιών από καουτσούκ για σφράγιση. Με τη βοήθειά τους, η συσκευή όχι μόνο θα καθίσει σφιχτά, αλλά και οι δονήσεις θα μειωθούν. Με αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να αποφύγετε τη στερέωση με βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση, δηλαδή, δεν χρειάζεται να τρυπήσετε τοίχο. Αλλά, αν ακόμα δεν σας αρέσει αυτή η επιλογή, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε βίδες στερέωσης.

4. Πλήρως εγκατεστημένη συσκευή.

Σχέδιο σύνδεσης για ταυτόχρονη εναλλαγή του ανεμιστήρα και του φωτός

Επισκόπηση ορισμένων κατασκευαστών ανεμιστήρων

Οι πιο δημοφιλείς κατασκευαστές, που παράγουν σιωπηλές εγκαταστάσεις για αεραγωγούς, είναι:

 • Μάικο - ένας από τους καλύτερους αντιπροσώπους της γερμανικής τεχνολογίας του κλίματος. Αρχικά, οι υπάλληλοι της εταιρείας έθεσαν τον κύριο στόχο - τη δημιουργία ενός εύχρηστου και άψογου εξοπλισμού ποιότητας. Για σήμερα, στην ποικιλία παραγωγής, ανέρχονται σε περισσότερα από 1500 ονόματα παραγωγής.
 • SolerPalau - ένας κατασκευαστής από την Ισπανία, ο οποίος κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά. Ειδικεύεται στην απελευθέρωση λύσεων χαμηλού θορύβου εξαερισμού. Κάθε χρόνο εφαρμόζονται όλο και περισσότερες καινοτόμες λύσεις. Κάθε τεχνική της εταιρείας αυτής μπορεί να καυχηθεί με άριστα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ένα μοντέλο αξίζει ιδιαίτερη προσοχή Soler Palau SILENT-100 DESIGN 3C. Αυτή η συσκευή έχει πολλές αποχρώσεις. Η ισχύς του ανεμιστήρα είναι 8 W, με μέση απόδοση 95 κυβικών μέτρων. Κατά τη λειτουργία, το μέγιστο επίπεδο θορύβου δεν υπερβαίνει τα 26 dB.

 • Εταιρεία Elicent - Αντιπρόσωπος του Ιταλού κατασκευαστή Maico. Η εταιρεία βασίζεται στην άψογη λειτουργικότητα των προϊόντων της. Μια θαυμάσια τεχνική χωρίς αξίωση για κομψότητα και οργή. Κάθε προϊόν συνδυάζει τέλεια την πρακτικότητα, την αξιοπιστία και την λογική τιμή. Η εταιρεία ανταγωνίζεται με κορυφαίες μάρκες στον κόσμο που ειδικεύονται στην παραγωγή τεχνολογίας εξαερισμού.
 • Αεραγωγοί - ένας εγχώριος κατασκευαστής, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στο τμήμα του εξοπλισμού εξαερισμού σχετικά πρόσφατα - περίπου 25 χρόνια πριν. Λόγω της ισχυρής παραγωγικής και επιστημονικής βάσης της εταιρείας, ήταν δυνατή η ταχεία προσαρμογή των τελευταίων εξελίξεων στην πραγματικότητα της εγχώριας λειτουργίας. Απολύτως όλα τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα και το κόστος τους είναι χαμηλότερο από τα πλησιέστερα ανάλογα.
 • Η ιταλική εταιρεία Vortice. Τα προϊόντα του γνωστού κατασκευαστή μπορούν να διαθέτουν εξαιρετική ασφάλεια, υψηλή αξιοπιστία και ελκυστικό σχεδιασμό. Η εταιρεία εισάγει συνεχώς επιστημονικά και τεχνικά επιτεύγματα στα προϊόντα της. Διαφορετικά μοντέλα συνθηκών για διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας παράγονται.

Για να εξασφαλίσετε αποτελεσματικό αερισμό στο δωμάτιο, είναι πολύ σημαντικό να αγοράσετε μια σιωπηρή συσκευή. Οι παράμετροί του πρέπει να αντιστοιχούν στις ανάγκες και οι διαστάσεις να αντιστοιχούν στον αγωγό. Χάρη σε αυτό, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα μέσα στο περίβλημα.

Τύποι ανεμιστήρων καναλιών και η αρχή της λειτουργίας τους

Για σήμερα, ο πιο δημοφιλής τρόπος εξαερισμού των χώρων είναι η εγκατάσταση του ανεμιστήρα καναλιών, η αρχή της οποίας συνίσταται στη μετακίνηση του αέρα στους σωλήνες του συστήματος εξαερισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το τι είναι ο καναλιού ανεμιστήρας, πού χρησιμοποιείται και με ποια αρχή λειτουργεί.

Τι είναι αυτό και γιατί χρειάζομαι έναν ανεμιστήρα καναλιών;

Πού πρέπει να υποβάλλετε αίτηση;

Η ευρεία κατανομή των ανεμιστήρων του καναλιού οφείλεται στην απλότητα του σχεδιασμού, στο χαμηλό επίπεδο θορύβου και στη μεγάλη διάρκεια ζωής. Τέτοιες μονάδες εγκαθίστανται σε χώρους γραφείων και κατοικιών, καθώς και σε καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Αρχή λειτουργίας και συσκευής

Η αρχή της λειτουργίας των ανεμιστήρων αγωγών έχει ως εξής: Ο αέρας που ρέει μέσα από τους αεραγωγούς διέρχεται από τους ανεμιστήρες που είναι ενσωματωμένοι σε αυτά τα κανάλια.

Υπάρχει ένας ανεμιστήρας καναλιού ειδικού πτερωτή, ο οποίος βρίσκεται στο περίβλημα. Ο τροχός λειτουργεί με ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος αποτελεί επίσης μέρος του προϊόντος.

Κριτικές: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι ανεμιστήρες των ανεμιστήρων καναλιών λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα πλεονεκτήματα τέτοιων συσκευών:

 • Υψηλή απόδοση - ο τύπος καναλιού της μονάδας μειώνει το κόστος λειτουργίας του.
 • ευελιξία - μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μοντέλο αυτού του τύπου σε οποιοδήποτε δωμάτιο.
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • σιωπηρή λειτουργία;
 • την αξιοπιστία και την απλότητα του σχεδιασμού.
 • Συνέχεια και συνέχεια της εργασίας.

Τύποι και τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι κυκλικοί ανεμιστήρες καναλιών (VKK) χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση κυκλικών αγωγών εξαερισμού για κτίρια διαφόρων χρήσεων. Χαρακτηριστικά τέτοιων συσκευών είναι:

 • την περικλεισμένη περίπτωση.
 • αντιδιαβρωτική επεξεργασία;
 • αποτελεσματική μείωση θορύβου.

Προειδοποίηση: ανεμιστήρες αγωγός τύπου WCC προορίζονται για τη μετακίνηση της μη εκρηκτικά αέρια μέσα που έχει μία θερμοκρασία από -40 έως +60 βαθμούς, που περιέχουν επιθετική ακαθαρσίες εντός 100 mg / m3 και περιέχουν ιξώδεις ουσίες, ινώδη και λειαντικά υλικά, σε εύκρατα κλίματα σε εξωτερική θερμοκρασία όχι υψηλότερη 40 μοίρες.

Παροχή αέρα

Για την οργάνωση αποτελεσματικού εξαερισμού όλων των χώρων, είναι τοποθετημένο ένα σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, τα κυριότερα στοιχεία του οποίου είναι ο ανεμιστήρας αγωγών. Οι συσκευές τοποθετούνται απευθείας στους αγωγούς εξαερισμού σε μεγάλο βαθμό για να παρέχουν επιπλέον αέρα που φυσάει στο δίκτυο.

Όπως είναι γνωστό, οποιοσδήποτε αερισμός λειτουργεί με βάση την εισροή αέριων μαζών στη μία πλευρά και αντλώντας την άλλη. Ωστόσο, σε πιο σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, χρησιμοποιείται ένας ανεστραμμένος ανεμιστήρας καναλιών, οι κύριες λειτουργίες του οποίου είναι η ροή του αέρα στο δωμάτιο που εξυπηρετείται και η αφαίρεση του στροφείου και της πτερωτής που έχουν επεξεργαστεί ρυθμίζοντας την κατεύθυνση κίνησης.

Αφαίρεση καπνού

Η κύρια διαφορά στη λειτουργία των ανεμιστήρων καναλιών από άλλα πυροσβεστικά συστήματα είναι η δυνατότητα λειτουργίας τους ως συμβατικών συσκευών οδήγησης για τον καθημερινό αερισμό του κλίματος, ο οποίος με τη σειρά του θέτει ειδικές απαιτήσεις στον κινητήρα των συσκευών, και συγκεκριμένα:

 • αθόρυβη λειτουργία.
 • οικονομία ·
 • επαρκείς πόρους εργασίας ·
 • μεγάλος αριθμός σχεδιασμού των κύκλων μεταγωγής.

Προειδοποίηση: Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο ανεμιστήρας καπνού πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει για μία ώρα σε θερμοκρασία του μέσου εργασίας που αφαιρείται τουλάχιστον +600 μοίρες, καθώς ακόμη και το πιο αποδοτικό σύστημα ψύξης δεν μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία του.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πτερωτής είναι η εμφύσηση της ροής θερμού αερίου από το κανάλι χωρίς άμεση αλληλεπίδραση με το περίβλημα του κινητήρα. Ταυτόχρονα, το χιτώνιο του πτερυγίου μεγάλης διαμέτρου προστατεύει το περίβλημα του κινητήρα από τη ροή.

Ανθεκτική στη θερμότητα

Ο ανθεκτικός στη θερμότητα ανεμιστήρας καναλιών έχει αρκετά ευρύ φάσμα εφαρμογών και χρησιμοποιείται τόσο σε οικιακούς όσο και σε βιομηχανικούς χώρους.

Οι κύριοι στόχοι της εγκατάστασης αυτού του εξοπλισμού είναι:

 • αποτελεσματική απομάκρυνση ατμού από λουτρά / σάουνες.
 • έλεγχος της κίνησης των μαζών θερμού αέρα στα συστήματα θέρμανσης ανταλλαγής αέρα ·
 • πλήρης αφαίρεση των μαζών θερμού αέρα από τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται με τζάκια και φούρνους εγκατεστημένους σε αυτές,
 • απόσυρση προϊόντων καύσης από βιομηχανικούς χώρους.

Η εγκατάσταση ανθεκτικών στη θερμότητα ανεμιστήρων καναλιών μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε τοίχους όσο και στην οροφή (αναρτημένη ή συμβατική). Η στερέωση των προϊόντων πραγματοποιείται λόγω ειδικών αναρτήσεων και παρενθέσεων. Η έξοδος του περιβάλλοντος εργασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα κεντρικό σύστημα αγωγών ή απευθείας στο δρόμο.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για εξαερισμό

Όντας υπαίθριος άνθρωπος, αναρωτιέται γιατί στο δρόμο είναι πολύ πιο εύκολο να αναπνεύσει, παρά σε ένα διαμέρισμα; Τα πάντα είναι απλά: ο φυσικός αέρας περιέχει επαρκή ποσότητα οξυγόνου, έχει φυσικό περιεχόμενο ιόντων, ένα ορισμένο επίπεδο υγρασίας που είναι εγγενές στην περιοχή. Γιατί ο αέρας "αφήνουν πολλά να είναι επιθυμητός" στις εγκαταστάσεις των διαμερισμάτων και των ιδιωτικών κατοικιών μας; Αναμιγνύονται με τα προϊόντα ζωτικής δραστηριότητας όλων των ζωντανών οργανισμών στον κλειστό χώρο που εισέρχονται στον αέρα. Ένα άτομο πρέπει να φέρει το μικροκλίμα σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρότυπα.

Εξαερισμός κατοικιών

Τι λένε οι παράγοντες της εμφάνισης μιας μυρωδιάς μούχλα στο διαμέρισμα, η συμπύκνωση στα παράθυρα, η αμπούλα της μαγειρικής φαγητού, που προέρχεται από την κουζίνα; Μπορείτε να συνεχίσετε να καταγράφετε, αλλά είναι καλύτερα να σκεφτείτε σοβαρά αυτό το θέμα και, ει δυνατόν, να το διορθώσετε. Προφανώς, τέτοια "προβλήματα" της συνέπειας της κακής αερισμού εργασία ή την απουσία του. Δυστυχώς, ο συνεχής ανθυγιεινός αέρας στο δωμάτιο όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της ανάπαυσης, μπορεί να οδηγήσει, τουλάχιστον, σε έναν κακό ύπνο και στο μέγιστο - στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Η απλούστερη και χαμηλού προϋπολογισμού μέθοδος εξαερισμού

Κατά την κατασκευή πολυκατοικιών, και συχνά ιδιωτικών, παρέχεται μόνο φυσικός εξαερισμός. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι αυτό είναι κακό ή λάθος, αλλά μόνο αν είναι πραγματικά προβλεπόμενο. Η αρχή της λειτουργίας αυτής της ανταλλαγής αέρα είναι πολύ απλή. Στις φυσικές σχισμές των παραθύρων και των θυρών, φρέσκο ​​αέρα γεμάτο με οξυγόνο εισέρχεται στο διαμέρισμα ή το σπίτι. Πηγαίνοντας μέσω όλα τα δωμάτια, μαζεύοντας οσμές, υπερβολική υγρασία, είναι κορεσμένο με διοξείδιο του άνθρακα και σπεύδει να τους αεραγωγούς που βρίσκονται στις υγιεινής δωμάτια και την κουζίνα.

Μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού

Αυτό το έργο του φυσικού αερισμού είναι μια ιδανική επιλογή. Στην πραγματικότητα, όλα είναι πολύ πιο περίπλοκα.

 • Η ελεύθερη ροή αέρα παρεμβαίνει με ερμητικά σφραγισμένα μεταλλικά πλαστικά παράθυρα και μοντέρνα σχέδια πόρτας με παρεμβύσματα.
 • Καλή δουλειά φυσικού αερισμού (με εισροή και εξαγωγή) παρέχεται μόνο κατά την ψυχρή περίοδο, όταν υπάρχει διαφορά στις θερμοκρασίες στο δωμάτιο και στο δρόμο. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ανεμιστήρες εισαγωγής και εξαγωγής μπορούν να συμβάλουν στη λειτουργία του.

Χαρακτηριστικά φυγοκεντρικών ανεμιστήρων

Οι μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού ή που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανταλλαγής αέρα χωρίζονται σε φυγοκεντρικές και αξονικές. Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες για τον αερισμό των χώρων χρησιμοποιούνται σε οικιακά, βιομηχανικά, γραφικά και άλλα κτίρια. Το σχήμα του σώματός τους είναι ένα σαλιγκάρι, αλλά, παρά το χαρακτηριστικό αυτό, ο σχεδιασμός είναι αρκετά απλός. Το σώμα έχει δύο ανοίγματα: ένας αερισμός είναι αέρας, ο άλλος - απελευθερώνει. Επιπλέον, υπάρχει ένας κινητήρας και λεπίδες. Ο μηχανισμός του ανεμιστήρα είναι ο ακόλουθος: όταν ο κινητήρας είναι ενεργοποιημένος, ο κινητήρας αρχίζει να περιστρέφει τις λεπίδες που αναρροφούν στον αέρα και κατευθύνει το απευθείας στο περίβλημα κάτω από τη δράση μιας φυγόκεντρης δύναμης. Περαιτέρω, ο αέρας κατευθύνεται στον αγωγό και, μέσω του συστήματος φίλτρου, αφαιρείται στην ατμόσφαιρα.

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χωρίζονται:

 • Στη δημιουργηθείσα πίεση (χαμηλή - έως 1 kPa, μέση - 1-3 kPa, υψηλή - 3-12 kPa).
 • Με ραντεβού (γενική, ειδική).
 • Στην κατεύθυνση της αναρρόφησης (μονόπλευρη, διπλής όψης).
 • Με τον αριθμό των βημάτων (μονοβάθμια, πολυβάθμια).

Βασικά, οι φυγοκεντρικές μονάδες χρησιμοποιούνται για τον αερισμό βιομηχανικών καταστημάτων ή χώρων όπου απαιτούνται υψηλής απόδοσης απορροφητήρες - γραφεία γραφείων και εμπορικά κέντρα, δημόσια, εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην καθημερινή ζωή χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες για να διατηρούν το απαιτούμενο μικροκλίμα στο μπάνιο, την τουαλέτα, την κουζίνα, την πισίνα.

Σημαντικό! Δεδομένου ότι το περίβλημα του ανεμιστήρα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, η χρήση του σε βρεγμένους χώρους είναι περιορισμένη. Επομένως, κατά την απόκτηση της συσκευής πριν από την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί εάν το σώμα ή μέρη της διάβρωσης του είναι εκτεθειμένα.

Εφαρμογή αξονικών (αξονικών) ανεμιστήρων

Οι συσκευές αυτές διαφέρουν από τις φυγόκεντρες όχι μόνο από την αρχή της δράσης, αλλά και από την παραγωγικότητα και το μέγεθος τους. Είναι πιο συμπαγή, ανεπιτήδευτα για τον τόπο εγκατάστασης (κατάλληλο για βρεγμένους χώρους), δεν απαιτούν την εγκατάσταση ειδικού χώρου εγκατάστασης. Επίσης, τα περισσότερα μοντέλα είναι στοιχειώδη σε μια εγκατάσταση που δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες.

Η συσκευή είναι ένας κινητήρας, κατά τη διάρκεια του οποίου περιστρέφεται ο άξονας, με βίδα και πτερύγιο συνδεδεμένο με αυτό. Το συγκρότημα αυτό βρίσκεται σε θήκη που έχει κυκλική διατομή. Κατά τη λειτουργία, ο αέρας δημιουργεί στροφές, κινούνται κατά μήκος του άξονα. Η πτερωτή είναι κατασκευασμένη από ένα αρκετά ελαφρύ υλικό, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη αντίσταση όταν περιστρέφεται.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες χωρίζονται σε οροφή, τοίχο, παράθυρο, κανάλι. Χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, όταν η φυσική εξάτμιση δεν είναι αρκετή. Έχουν τέτοια πλεονεκτήματα:

 • Συμπαγές μέγεθος.
 • Χαμηλό επίπεδο θορύβου.
 • Εύκολη εγκατάσταση.
 • Υπάρχει προστασία κινητήρα από την υγρασία.
 • Τα μοντέλα τοίχων τοποθετούνται εύκολα στον αγωγό εξαερισμού.
 • Πολλά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα ελέγχου (στην κατάσταση αναμονής της συσκευής - εμποδίζουν τη ροή του αέρα από έξω).
 • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Επιλογή ανεμιστήρα

Αξονικοί ανεμιστήρες οροφής, τοίχου και καναλιών, που είναι σε θέση να καθαρίσουν από τις δυσάρεστες οσμές και τα υδραυλικά δωμάτια κάθε μεγέθους. Πριν επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για τον αερισμό του μπάνιου, πρέπει να γνωρίζετε τις παραμέτρους με τις οποίες πρέπει να επιλεγούν. Ας δούμε λοιπόν το παράδειγμα λαϊκών μοντέλων που πληρούν όλες τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις.

Για παράδειγμα, οι ανεμιστήρες είναι οριζόντια τοίχου / οροφής Vents 100 Kwait. Τοποθετούνται απευθείας στον αγωγό εξαερισμού - η διάμετρος των οργάνων είναι 100 και 125 mm. Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης σε έναν εύκαμπτο αεραγωγό με σφιγκτήρα. Ορισμένα μοντέλα είναι στερεωμένα με βίδες, ενώ άλλα δεν έχουν στερέωση. Η θήκη είναι κατασκευασμένη από αδιάβροχο πλαστικό υψηλής αντοχής. Οι λεπίδες είναι αεροδυναμικές. Όλα τα εξαρτήματα που υπόκεινται σε κραδασμούς κατά τη λειτουργία είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ, το οποίο επιτρέπει τη μείωση του επιπέδου θορύβου. Ο κινητήρας βρίσκεται σε ρουλεμάν. Υπάρχει χρονοδιακόπτης - από 2 έως 30 λεπτά. Η παραγωγικότητα είναι 100 m3 / h. Οι ίδιες παράμετροι είναι διαθέσιμες για τους αξονικούς ανεμιστήρες, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στον τοίχο όσο και στην οροφή, MEROX W 100 BN και Electrolux E AF-100.

Οι ανεμιστήρες αξονικού αγωγού χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση αγωγών. Για ένα καλό παράδειγμα, σκεφτείτε έναν ανεμιστήρα εξαερισμού για ένα ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα SolerPalan TD-Silent. Έχει μειωμένο επίπεδο θορύβου. Για ευκολία εγκατάστασης και συντήρησης, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με στηρίγματα στήριξης. Επιπλέον, η παρουσία τέτοιων συσκευών σάς επιτρέπει να το τοποθετείτε όχι μόνο σε οριζόντια επιφάνεια, αλλά και σε τοίχο. Οι σφιγκτήρες ταχείας αποδέσμευσης έχουν ελαστικές σφραγίδες. Το πλαίσιο σύσφιξης στρέφεται κατά 360 °. Παρόμοιες παράμετροι για τους ανεμιστήρες καναλιών VTT 100.

Η κύρια παράμετρος της επιλογής του ανεμιστήρα είναι η απόδοσή του. Η απαιτούμενη ένδειξη είναι εύκολο να υπολογιστεί, γνωρίζοντας την περιοχή, το ύψος της οροφής και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο. Με πολλαπλασιασμό αυτών των τιμών - παίρνετε την απαιτούμενη ισχύ του ανεμιστήρα.

Τοποθέτηση του ανεμιστήρα αγωγών

Εγκατάσταση από όλους τους κανόνες

Οι αεραγωγοί, που έχουν εκτεταμένη και πολύπλοκη διαμόρφωση, δημιουργούν σημαντική αεροδυναμική αντίσταση στη ροή του αέρα. Μειωμένη ταχύτητα και τον όγκο του εισερχόμενου αέρα μειώνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού, το σύστημα αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας και επιδεινώνεται μικροκλίμα εξυπηρετούνται περιοχές. Q επιλύεται με τον καθορισμό των οπαδών του καναλιού αγωγού κενού, δίνοντας πρόσθετη ώθηση εκτόξευσης αέρα και την παροχή ροής αέρα σταθερότητα. Συνήθως χρησιμοποιούνται τύποι αξονικών ανεμιστήρων, που έχουν συμπαγείς διαστάσεις και υψηλή παραγωγικότητα, αλλά σε ορισμένες περιοχές χρησιμοποιούνται φυγοκεντρικές συσκευές για την αύξηση της πίεσης. Οι ανεμιστήρες καναλιών χρησιμοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και σε δημόσια, εμπορικά ή οικιστικά κτίρια. Εμείς γράψαμε για το πώς να επιλέξετε το σωστό ανεμιστήρα καναλιών σε αυτό το άρθρο.

Κανάλι ανεμιστήρα VKPN 100-50

Κανάλι ανεμιστήρα VKPN 80-50

Κανάλι ανεμιστήρα VKPN 70-40

Κανάλι ανεμιστήρα VKPN 60-35

Οι κανόνες για την εγκατάσταση των ανεμιστήρων αγωγών εξαρτώνται άμεσα από το σχεδιασμό της συσκευής, τον τύπο και την εγκάρσια διατομή του αγωγού, τον προορισμό του δωματίου όπου γίνεται η εγκατάσταση. Σε οικιακές συνθήκες, η δυνατότητα χρήσης ανεμιστήρων καναλιών είναι περιορισμένη, σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούνται σε μη μεγάλες αίθουσες. Για να επιλέξετε σωστά τη συσκευή με την απαιτούμενη παραγωγικότητα, είναι απαραίτητο να μάθετε την ανάγκη για ένα δωμάτιο στην εισροή ή στην εξαγωγή αέρα.

Υπάρχει η έννοια της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρα, που δείχνει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα η σύνθεση του αέρα σε ένα ή άλλο δωμάτιο θα πρέπει να αλλάξει τελείως. Έτσι, για μπάνιο η ανάγκη για ανταλλαγή αέρα είναι 25 m 3 ανά m 2 εγκαταστάσεις. Είναι εύκολο να υπολογίσετε ότι η απαιτούμενη παραγωγικότητα θα είναι ίση με περιοχή μπάνιου πολλαπλασιασμένη με 25.

Τα απαραίτητα δεδομένα μπορούν να βρεθούν στο SNIP, ή απλά να βρεθούν στο Διαδίκτυο. Είναι επίσης απαραίτητο να εξεταστεί εκ των προτέρων η δυνατότητα πρόσβασης στον ανεμιστήρα για συντήρηση, επισκευή ή αντικατάσταση. Η ανάγκη για τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και η συσκευή πρέπει να βρίσκεται σε εύκολα προσβάσιμα σημεία με τη δυνατότητα προσέγγισης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σταθεροποιήσετε με ασφάλεια τον ανεμιστήρα στη δομή στήριξης, στον τοίχο ή στην οροφή, έτσι ώστε να μην ακουμπά μόνο στον αεραγωγό. Διαφορετικά, θα υπάρχει ένα αισθητό βουητό στην εργασία, το φορτίο στους αεραγωγούς μπορεί να τις απενεργοποιήσει.

Τι πρέπει να εγκαταστήσετε

Ο στόχος της εγκατάστασης ενός ανεμιστήρα αγωγών είναι να συνδεθεί με ένα δίκτυο αγωγών με επαρκή ποιότητα και πυκνότητα σύνδεσης, καθώς και - σύνδεση ρεύματος. Για να εκτελεστούν αυτές οι εργασίες, θα απαιτηθεί ένα σύνολο ορισμένων εργαλείων, καλωδίων και συνδετήρων. Ανάλογα με τον τύπο εγκατάστασης, ίσως χρειαστεί:


Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτούνται άλλα εργαλεία ή υλικά, καθώς οι συνθήκες εγκατάστασης, η ποιότητα και το υλικό των καναλιών αέρα και ο τύπος του ανεμιστήρα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές.

Απαιτήσεις για την ποιότητα της εργασίας

Τα έργα που θα εκτελεστούν πρέπει Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στεγανή, αθόρυβη και σταθερή σύνδεση του ανεμιστήρα με τον αγωγό αέρα. Κατά την εργασία, θα πρέπει να υπάρχει σιωπή, δεν θα πρέπει να υπάρχουν τρύπες ή χαλαρότητα της σύνδεσης. Επίσης, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα χαμηλό επίπεδο δονήσεων για να αποφευχθεί η πιθανότητα χαλάρωσης των συνδέσεων, η εμφάνιση δυσάρεστων ήχων ή παραβίαση της στεγανότητας της σύνδεσης. Η συνδεδεμένη συσκευή πρέπει να ξεκινά από έναν ξεχωριστό διακόπτη, ή ταυτόχρονα με συσκευές φωτισμού, η οποία είναι κατάλληλη για μπάνια.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα αγωγών στον αγωγό αέρα

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον αεραγωγό είναι δυνατή με τον κατάλληλο σχεδιασμό της συσκευής. Για να το εισάγετε στη ρήξη του καναλιού αέρα, είναι απαραίτητο να κόψετε το κανάλι και να κάνετε ρήξη με την ποσότητα του τμήματος εργασίας (χωρίς ακροφύσια σύνδεσης). Ο ανεμιστήρας εισάγεται στους αεραγωγούς ως τμήμα του αγωγού. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η ορθότητα της κατεύθυνσης τροφοδοσίας, διαφορετικά αντί να αυξάνεται η ροή, η συσκευή θα την εξασθενίσει τελικά. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρουσία ανοικτών αγωγών εγκατεστημένων ξεχωριστά (μέταλλο ή πλαστικό), αλλά για κανάλια που βρίσκονται μέσα στους τοίχους, όπως σε κουζίνες ή μπάνια, αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη.

Συνδέστε τον ανεμιστήρα στον αεραγωγό

Η σύνδεση ανεμιστήρα πρέπει να γίνεται με μέγιστη πυκνότητα και στεγανότητα. Η απώλεια ροής αέρα είναι απαράδεκτη, καθώς μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση της πίεσης στο σύστημα και δυσλειτουργία του τρόπου λειτουργίας. Οι ανεμιστήρες καναλιών έχουν διαφορετικούς τύπους στοιχείων σύνδεσης:


Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη σύνδεση των ανεμιστήρων καναλιών. Η κύρια δυσκολία που συναντάται κατά την εγκατάσταση είναι η ανάγκη να εγκατασταθεί μια συσκευή με στρογγυλές σωλήνες σύνδεσης σε έναν ορθογώνιο αγωγό ή αντίστροφα. Επίσης, υπάρχουν δυσκολίες με διαφορετικές διαμέτρους ή μεγέθη καναλιών. Εξετάστε τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις:

Τοποθέτηση των ανεμιστήρων σε τετράγωνο αγωγό

Τα τετράγωνα κανάλια μπορούν να συνδεθούν απευθείας με τον ανεμιστήρα σε περίπτωση πλήρους σύμπτωσης των διαστάσεων των συνδετικών σωλήνων και του καναλιού. Συχνά συμβαίνει ότι τα σχήματα των ακροφυσίων δεν ταιριάζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε προσαρμογείς σύνδεσης - εξαρτήματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη που σας επιτρέπουν να συνδέσετε συσκευές διαφορετικών τμημάτων. Τα μεγέθη των κόμβων σύνδεσης και των προσαρμογέων είναι τυποποιημένα, επομένως είναι απαραίτητο μόνο να επιλέξετε το κατάλληλο εξάρτημα, παρέχοντας τη μετάβαση από το στρογγυλό τμήμα της επιθυμητής διαμέτρου στις τετραγωνικές ή ορθογώνιες απαιτούμενες διαστάσεις. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να γίνει μια μετάβαση από ένα τετράγωνο τμήμα ενός μεγέθους σε άλλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε εξαρτήματα σύνδεσης της απαιτούμενης διατομής.

Τοποθέτηση των ανεμιστήρων σε κυκλικό αγωγό

Οι αεραγωγοί κυκλικής διατομής προτιμώνται για τις ιδιότητες απόδοσης τους. Δεν προκαλούν θόρυβο, δεν δημιουργούν ισχυρή αεροδυναμική αντίσταση, δεν συσσωρεύουν σκόνη ή συντρίμμια. Η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα σε έναν κυκλικό αγωγό εκτελείται είτε απευθείας εάν τα σημεία σύνδεσης και οι διαστάσεις ταιριάζουν ή χρησιμοποιείται ένας κατάλληλος προσαρμογέας - το συνδετικό εξάρτημα. Το μήκος του εξαρτήματος δεν πρέπει να είναι μικρότερο από τη μέγιστη διάμετρο του ανεμιστήρα, έτσι ώστε η διασταύρωση να μην δημιουργεί αιχμηρές αλλαγές στη διάμετρο. Τέτοιες μεταβάσεις είναι ικανές να σχηματίσουν δίνες που μεταβάλλουν τις παραμέτρους της ροής του αέρα, προκαλώντας αισθητό θόρυβο και κραδασμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκαμπτοι αεραγωγοί που έχουν τα δικά τους εξαρτήματα και είναι κατάλληλοι για εγκατάσταση σε χώρους γεμάτους με εξοπλισμό ή εξοπλισμό.

Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα αγωγών σε έναν αγωγό

Ο ανεμιστήρας αγωγών είναι εγκατεστημένος στον αγωγό με τον ίδιο τρόπο όπως στον κυκλικό αγωγό. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι διαμέτρους πιθανότατα δεν θα ταιριάζουν. Επομένως, πρέπει να προετοιμάσετε αμέσως τους κατάλληλους προσαρμογείς. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας από αυτοσχέδια υλικά - για παράδειγμα, γαλβανισμένο φύλλο χάλυβα, συμβατικούς πλαστικούς προσαρμογείς, κομμένες με τον σωστό τρόπο. Ανάλογα με τον τύπο του ανεμιστήρα μπορούν να εγκατασταθούν στο κενό, να σφραγίσουν τις αρθρώσεις ή να χρησιμοποιήσουν συζεύξεις, σφιγκτήρες.

Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο δίκτυο

Το εγχειρίδιο χρήσης περιέχει πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης αυτής της συσκευής. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες, να προετοιμάσετε τα απαραίτητα εργαλεία και να φτιάξετε ένα καλώδιο σύνδεσης. Πριν προχωρήσετε στην απευθείας σύνδεση, είναι απαραίτητο να αποσυνδέσετε την κοινή ισχύ. Εάν είναι απαραίτητο, είναι απαραίτητο να παρέχεται φωτισμός στο χώρο εργασίας. Μετά τη σύνδεση των καλωδίων, η τροφοδοσία είναι ενεργοποιημένη και η συσκευή ελέγχεται για λειτουργικότητα.

Ανεμιστήρες αθόρυβων αγωγών για εξαγωγή: καθαρός αέρας στα διαμερίσματα

Για τον αερισμό σε πολυκατοικίες ή ιδιωτικά σπίτια, υπάρχει αερισμός. Και παρόλο που ασχολείται με την εργασία της, θέλω να αφαιρέσω γρήγορα την υγρασία από το μπάνιο ή μια δυσάρεστη οσμή από το μπάνιο. Και ο ατμός ή η μυρωδιά του καμένου κρέατος στην κουζίνα; Μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στη μάσκα εξαγωγής, αλλά ακόμα και οι ήσυχες συσκευές εκπέμπουν θόρυβο, ο οποίος αρχικά ερεθίζει και στη συνέχεια οδηγεί τελείως σε πονοκεφάλους. Η έξοδος θα είναι ανεμιστήρες αθόρυβων καναλιών για εξαγωγή. Σήμερα θα επανεξετάσουμε τις κύριες τεχνικές παραμέτρους τους, και θα καταλάβουμε επίσης πώς είναι τοποθετημένες.

Διαβάστε στο άρθρο:

Πού χρησιμοποιούνται αθόρυβοι ανεμιστήρες αγωγών ανεμιστήρων;

Αυτές οι συσκευές εξαερισμού χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να παρέχουν ένα απόσπασμα από μια κουζίνα ή ένα μπάνιο. Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά καταστήματα, σε χώρους με αυξημένη σκόνη, συστήματα απομάκρυνσης καπνού έκτακτης ανάγκης. Οι βιομηχανικοί ανεμιστήρες για εξόρυξη είναι πιο ισχυροί και διαστασιολογημένοι. Αλλά σήμερα η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις οικιακές συσκευές τροφοδοσίας και εξαγωγής, τοποθετημένες σε ξεχωριστούς χώρους ή σε ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας.

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες για εξαγωγή: τύποι, χαρακτηριστικά, διαφορές

Υπάρχουν τρεις τύποι ανεμιστήρων για εξάτμιση, που διαφέρουν στη συσκευή:

 1. Αξονική - Ο κινητήρας βρίσκεται στο κέντρο του κυλίνδρου. Περιστρέφει την πτερωτή, η οποία κινεί τον αέρα που ρέει κατά μήκος του άξονα. Τέτοιες συσκευές είναι βολικές για εγκατάσταση (συχνά εγκατεστημένες στην κουζίνα ή την κουκούλα) και παρέχουν μια καλή ανταλλαγή αέρα - περίπου 100 m³ / h. Από τις αδυναμίες διαπιστώνουμε την ύπαρξη θορύβου περίπου 30 ÷ 50 dB.
 2. Ακτινωτός ή φυγοκεντρικός ανεμιστήρας εξαγωγής - Αυτοί οι τύποι συσκευών είναι παρόμοιοι. Η πτερωτή εγκαθίσταται στο σώμα, οι λεπίδες δεν βρίσκονται απέναντι, αλλά κατά μήκος του καναλιού. Όταν ο τροχός περιστρέφεται, δημιουργείται φυγόκεντρος δύναμη, απορροφώντας ή αντλώντας μάζες αέρα μέσα στο δωμάτιο. Η ισχύς και η απόδοση αυτών των συσκευών είναι υψηλότερη. Είναι ικανά να αντλούν μέχρι 15 m³ / min. Εάν ο αξονικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος μόνο σε μία θέση, τότε ένας ισχυρός φυγοκεντρικός ή ακτινικός ανεμιστήρας θα παρέχει την εξαγωγή ολόκληρης της ιδιωτικής κατοικίας.

Πώς σχεδιάζεται ο ανεμιστήρας του αγωγού εξαγωγής: διάγραμμα κυκλώματος

Ένας αθόρυβος ανεμιστήρας αποτελείται από τέσσερα κύρια μέρη:

 • πτερωτή, μάζες αέρα που μετακινούνται.
 • ηλεκτρικό μοτέρ, την περιστροφή του.
 • το περίβλημα μέσα στο οποίο τοποθετείται η πτερωτή με τον ηλεκτροκινητήρα.
 • ρουλεμάν - παρέχουν μια απαλή, αθόρυβη περιστροφή.

Εκτός από τα ρουλεμάν, η αθόρυβη λειτουργία διασφαλίζεται με ακριβή εξισορρόπηση στο εργοστάσιο. Ο κατασκευαστής δοκιμάζει τα τελικά προϊόντα. Σε περίπτωση υπέρβασης του θορύβου, η συσκευή απορρίπτεται, δεν εισέρχεται στο δίκτυο λιανικής.

Οι ηλεκτροκινητήρες τέτοιων συσκευών δεν διαφέρουν από τους συνήθεις. Ο αθόρυβος τρόπος εργασίας επιτυγχάνεται με αξιόπιστη σταθεροποίηση. Εάν αγοράσετε πλαστογραφία (πλαστογράφηση), ο σύνδεσμος θα χαλαρώσει με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που θα οδηγήσει σε αυξημένη δόνηση και ως αποτέλεσμα αυξημένο θόρυβο.

Σχηματικό διάγραμμα ενός σιωπηλού ανεμιστήρα σε αποσυναρμολογημένη κατάσταση

Η λίπανση των εδράνων παίζει επίσης ρόλο. Εάν χρησιμοποιείται φτηνή στερεόλol, θα αναπτυχθεί γρήγορα. Αυτό θα οδηγήσει πρώτα στην αύξηση του θορύβου και μετά την φθορά των σφαιρών και των καθισμάτων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά συσκευών αερισμού

Επιλέγοντας τη συσκευή για να σχεδιάσετε τον αγωγό εξαερισμού, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένες παραμέτρους.

Χρήσιμες πληροφορίες! Παρά τον ρόλο που διαδραματίζει το κόστος του εξοπλισμού, αξίζει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις τεχνικές προδιαγραφές. Ακόμη και ένα μικρό ποσό που δαπανάται σε μια ακατάλληλη συσκευή - τα χρήματα που ρίχνονται στον άνεμο με την πραγματική έννοια της λέξης.

Γεωμετρικές παράμετροι και διαστάσεις των ανεμιστήρων αγωγών για εξαγωγή

Σε σχήμα, τέτοιες συσκευές μπορούν να είναι στρογγυλές, ορθογώνιες ή τετράγωνες. Η επιλογή εξαρτάται από το σχήμα του αγωγού εξαερισμού. Μετά από όλα, είναι σαφές ότι ένας ανεμιστήρας αγωγού για έναν κυκλικό αγωγό εγκαθίσταται σε ένα τετράγωνο προβληματικό και μια τετράγωνη συσκευή σε έναν σωλήνα είναι τελείως αδύνατη.

Συσκευή εξαερισμού με εγκατάσταση ανά τετραγωνικό αγωγό

Τα μεγέθη αυτών των συσκευών είναι διαφορετικά. Από τα κοινά, μπορείτε να καλέσετε:

 • ανεμιστήρες καναλιών 200 mm;
 • ανεμιστήρες εξαγωγής 100 mm.
 • ανεμιστήρες καναλιών 125 mm.

Οι διαστάσεις αυτές δεν είναι τυχαίες - συμπίπτουν με τα μεγέθη των φρεατίων αερισμού των πολυκατοικιών και των κιβωτίων που παράγονται στη Ρωσία.

Κριτήρια για την επιλογή ανεμιστήρων αθόρυβων αγωγών για εξαγωγή

Επιλέγοντας τον ίδιο εξοπλισμό, πρέπει να δώσετε προσοχή στην ποιότητα του προϊόντος. Τα άκρα πρέπει να είναι ομοιόμορφα, χωρίς εξογκώματα και σχισμές. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε από τον πωλητή την ποιότητα των προϊόντων, είτε υπήρχαν επιστροφές. Είναι απαραίτητο να μελετήσετε προσεκτικά τον τεχνικό φάκελο και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

Οι ανεμιστήρες φυγοκεντρικών αγωγών είναι πιο αποδοτικοί

Ανεμιστήρες χωρίς θόρυβο για εξόρυξη στο μπάνιο, στην κουζίνα ή σε όλα τα δωμάτια, θα πρέπει να ελέγξετε κατά την αγορά. Ζητήστε από τον σύμβουλο να ενεργοποιήσει τη συσκευή στο δίκτυο. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι για την απόδοση του προϊόντος. Αφού το δώσετε στη συνέχεια για επισκευή βάσει εγγύησης, μπορείτε να περιμένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψετε και επομένως η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού θα σταματήσει.

Δώστε προσοχή στην περίπτωση της συσκευής. Δεν πρέπει να σπάσει, να σπάσει, να γδαρθεί ή να χαραχτεί. Η συσκευασία δεν πρέπει να καταστραφεί.

Ο καθαρισμός της σχάρας αερισμού πρέπει να γίνει τακτικά

Εξοπλισμένο με ανεμιστήρες αθόρυβων αγωγών για εξαγωγή: βασικές και πρόσθετες λειτουργίες

Η κύρια λειτουργία της συσκευής εξαερισμού είναι η απομάκρυνση της υγρασίας, της δυσάρεστης οσμής ή του καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Για το λόγο αυτό, αξίζει να δοθεί προσοχή στη δύναμη και την απόδοση. Από αυτές τις παραμέτρους εξαρτάται από το πόσο καλά θα εκτελέσει η συσκευή η εργασία.

Αλλά εκτός από τις βασικές λειτουργίες δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και επιπλέον. Οι ερωμένες αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι από το άνοιγμα προς το διαμέρισμα μυρίζει από τους γείτονες. Όταν ο ανεμιστήρας είναι ενεργοποιημένος, είναι αδύνατο, αλλά τι γίνεται αν είναι εκτός λειτουργίας; Για τέτοιες περιπτώσεις, είναι εγκατεστημένος ένας ανεμιστήρας εξαγωγής με βαλβίδα αντεπιστροφής, ο οποίος εμποδίζει τη ροή του αέρα, ανοίγοντας μόνο στην κουκούλα.

Ο ανεμιστήρας εξαγωγής για την κουζίνα, εξοπλισμένος με αισθητήρα υγρασίας και θερμοκρασίας, είναι βολικός, ενεργοποιείται μόνο εάν είναι απαραίτητο, εξοικονομώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Η αντίστροφη λειτουργία θα είναι επίσης χρήσιμη. Τέτοιες ακουστικές κουκούλες για την κουζίνα, το μπάνιο ή για όλα τα δωμάτια μπορούν να μεταφερθούν στη λειτουργία εισαγωγής φρέσκου αέρα.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής στον εξαερισμό θα αφαιρέσει τις οσμές από τα διαμερίσματα άλλων ανθρώπων

Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους. Αυτό που χρειάζεται, οι τύποι συστημάτων και οι οδηγίες για την σωστή εγκατάστασή τους, οι αποχρώσεις του εξαερισμού των διαφόρων δωματίων και οι συστάσεις των επαγγελματιών - όλα αυτά στο υλικό μας.

Κανόνες για την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα απαγωγής καυσαερίων

Οι συσκευές εξαερισμού αγωγών εγκαθίστανται στη ρήξη του αγωγού. Για την εγκατάσταση, το τμήμα του αεραγωγού αφαιρείται στο μέγεθος της συσκευής. Ο ανεμιστήρας αποσυναρμολογείται, αφαιρούνται από αυτόν τα διαχωριστικά που βρίσκονται και στις δύο πλευρές, τα οποία είναι στερεωμένα με σφιγκτήρες ή συνδέσμους από καουτσούκ στον αγωγό αέρα. Στη συνέχεια, τοποθετείται ανεμιστήρας στο υπόλοιπο χάσμα.

Η σύνδεση ενός ανεμιστήρα καναλιού σε θόρυβο 220 V ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των ταχυτήτων. Εάν υπάρχουν 2 επαφές στο κιβώτιο ακροδεκτών, τότε όλα είναι καθαρά - μηδέν και φάση (μία ταχύτητα). Αλλά τρεις επαφές δείχνουν μια συσκευή δύο ταχυτήτων με δύο στροφείς. Σε αυτή την περίπτωση, το ουδέτερο καλώδιο πηγαίνει στον ακροδέκτη "N" και οι επαφές "L1" και "L2" - διαίρεση ταχύτητας. Είναι απαραίτητο να αποφασίσετε ποια ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων χρειάζεται. "L1" είναι η μέγιστη ταχύτητα και "L2" είναι το ελάχιστο, το οποίο είναι το 60% του "L1".

Σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα για σχέδιο με χρονοδιακόπτη σε φωτισμό οροφής

Συντήρηση των ανεμιστήρων αθόρυβων καναλιών κατά τη λειτουργία

Εάν είναι σωστή και έγκαιρη η συντήρηση του εξοπλισμού, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Τις περισσότερες φορές από άλλους κόμβους η σχάρα αερισμού είναι σφυρηλατημένη. Όταν σφίγγει, ο κινητήρας δυσκολεύει να περιστρέψει τις λεπίδες, κάτω από το φορτίο, θερμαίνει, η περιέλιξη καίγεται. Τα πτερύγια απαιτούν επίσης περιοδικό καθαρισμό. Μερικές φορές, για να καθαρίσετε την πτερωτή, ο ανεμιστήρας πρέπει να αποσυναρμολογηθεί. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο και καθαρισμό ενέργειας, αντί να αγοράσετε στη συνέχεια μια νέα συσκευή εξαερισμού σε αντάλλαγμα για την καμένη.

Ο ίδιος ο αγωγός απαιτεί επίσης καθαρισμό - στους τοίχους το λίπος εναποτίθεται, στο οποίο προσκολλάται η σκόνη. Δεν είναι πάντα δυνατό να καθαρίσετε μια τέτοια σκόνη με μια ηλεκτρική σκούπα. Ιδιαίτερα ευπαθείς αρμούς των κουτιών εξαερισμού. Εάν ο καθαρισμός δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, από τους τοίχους θα πέσουν σκόνες σκόνης και λίπους και θα πέσουν στα πτερύγια του ανεμιστήρα. Αυτό οδηγεί σε εμπλοκή και αστοχία της συσκευής.

Ο εξαερισμός απαιτεί περιοδικό καθαρισμό

Είναι δυνατόν να επισκευάσετε τον ανεμιστήρα του αγωγού;

Αν ο κινητήρας αποτύχει, η περιέλιξη του στάτορα ή του δρομέα δεν μπορεί να επανατυλιχθεί. Αφού προσδιορίσατε αυτή τη δυσλειτουργία από το πολύμετρο, ο οικιακός πλοίαρχος πρέπει να ξαναγράψει τα δεδομένα της συσκευής και να μεταβεί στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών με την ελπίδα να βρει κατάλληλα ανταλλακτικά. Υπάρχει μια άλλη επιλογή - ηλεκτρονικά καταστήματα όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο χρόνο μέχρι να στείλουν το σωστό πράγμα, αλλά αυτή η αγορά θα είναι φθηνότερη. Το ίδιο ισχύει και για εξαντλημένα έδρανα ή σπασμένα πτερύγια.

Οι βλάβες καλωδίωσης μπορούν να διορθωθούν γρήγορα, αλλά απαιτούνται στοιχειώδεις ηλεκτρικές δεξιότητες.

Η ηλεκτροπληξία είναι επικίνδυνη για τη ζωή

Εάν υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο οικιακός πλοίαρχος θα είναι σε θέση να διορθώσει τα προβλήματα από μόνος του, είναι καλύτερα να ζητήσετε βοήθεια από τους επαγγελματίες. Εξάλλου, κανένας ιδιοχαρακτήρας δεν θα αναλάβει την υποχρέωση να επισκευάσει εξοπλισμό που έχει αποσυναρμολογηθεί από άλλο άτομο.

Η τοποθέτηση πρόσθετου ανεμιστήρα αγωγών στην κουκούλα μπορεί να αυξήσει την ένταση της ανταλλαγής αέρα

Συνοπτική επισκόπηση των κατασκευαστών, των μοντέλων και των τιμών

Στους ρωσικούς μετρητές υπάρχουν πολλά μοντέλα διαφορετικών κατασκευαστών. Για να μην επιβαρύνουμε τον αναγνώστη με περιττές πληροφορίες, θα εξετάσουμε μόνο μερικούς από αυτούς, αναφέροντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το κόστος, από τον Ιανουάριο του 2018.

Ανεμιστήρες για εξαερισμό

Το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται σε διάφορους χώρους. Συχνά αντιπροσωπεύονται από τις δημιουργούμενες σήραγγες, μέσω των οποίων τροφοδοτείται αέρας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του δωματίου. Το μήκος αυτών των σηράγγων μπορεί να είναι σημαντικό, πράγμα που μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του συστήματος. Το μήκος μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τα χαρακτηριστικά της δομής, τον αριθμό των δωματίων, την περιοχή του δωματίου και ούτω καθεξής.

Ανεμιστήρες για εξαερισμό

Προκειμένου το σύστημα να εκπληρώσει τον επιδιωκόμενο σκοπό του, εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας, ο οποίος αντλεί τον αέρα μέσα στο σύστημα. Είναι δυνατό να επιλέξετε το σωστό ανεμιστήρα μόνο λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των δωματίων και τον σκοπό τους. Συχνά, οι ίδιοι οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι σε τυφλούς χώρους που δεν έχουν παράθυρα, για παράδειγμα, μπάνια ή τουαλέτες. Αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική, αφού χωρίς τη ροή καθαρού αέρα σε τέτοιες αίθουσες υπάρχει πιθανότητα κορεσμού οξυγόνου με οξυγόνο, πράγμα που θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Ο σκοπός του ανεμιστήρα

Για διάφορους λόγους, ο φυσικός αερισμός σε πολυκατοικία ή ιδιωτική κατοικία είναι χαμηλής απόδοσης. Τα δωμάτια με υγρασία ή θερμοκρασία επηρεάζονται περισσότερο, δεν υπάρχουν παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο. Η συνεχής υψηλή υγρασία προκαλεί διάφορα προβλήματα που δεν σχετίζονται μόνο με τις συνθήκες διαβίωσης. Τα κυριότερα σημεία είναι:

 • Ο υπό εξέταση μηχανισμός πραγματοποιεί έγχυση αέρα. Άλλα στοιχεία του συστήματος, εάν υπάρχουν, προορίζονται μόνο για την ανακατεύθυνση της ροής.
 • Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος για να παρέχει τις πιο άνετες συνθήκες διαβίωσης. Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση στο μπάνιο, όταν η υγρασία και η αύξηση της θερμοκρασίας από ζεστό νερό. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν τέτοιες συνθήκες. Επομένως, ο ανεμιστήρας για παροχή αέρα είναι ενεργοποιημένος.
 • Η αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία επηρεάζουν δυσμενώς και το υλικό τελικής επεξεργασίας. Ένα παράδειγμα μπορεί να ονομαστεί ένα κεραμίδι στην κουζίνα ή στο μπάνιο, το οποίο θα αποτελέσει μύκητα και μούχλα.

Ανεμιστήρες για εξαερισμό

Ο ανεμιστήρας για το διαμέρισμα μπορεί να σώσει την κατάσταση. Το σωστά δημιουργημένο σύστημα αερισμού δεν παρέχει μόνο παροχή αέρα, αλλά και τέντωμα. Για αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι ανεμιστήρες. Μόνο με σωστή επιλογή της εν λόγω συσκευής μπορούμε να αναμένουμε ότι το σύστημα εξαερισμού θα αντιμετωπίσει τις καθορισμένες εργασίες. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στην ταξινόμηση, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, το κόστος και άλλα χαρακτηριστικά.

Ταξινόμηση των οπαδών

Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, υπάρχουν διάφορες εκδοχές των οπαδών, το καθένα έχει τις δικές του ιδιαίτερες ιδιότητες. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε αρκετά μοντέλα για οικιακούς χώρους. Από δομική άποψη, μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Στην περίπτωση αυτή, η ταξινόμηση βασίζεται σε χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, μπορεί να ονομαστεί το κύριο, αφού μόνο τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού καθορίζουν τις λειτουργικές ιδιότητες. Είναι επίσης δυνατή η ταξινόμηση της εν λόγω συσκευής στον τόπο εγκατάστασης:

Οι ίδιοι οι κατασκευαστές πραγματοποιούν την ταξινόμηση σύμφωνα με τις καθορισμένες παραμέτρους, ωστόσο δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιλέξετε με βάση ορισμένες απαιτήσεις, τις οποίες θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο αργότερα.

Τι είναι;

Αρχικά, εξετάστε τους αξονικούς ανεμιστήρες, αφού έχουν λάβει την ευρύτερη διανομή. Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού καθορίζουν ότι είναι εγκατεστημένο σε όλα τα καθιστικά. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 1. Εύκολη εγκατάσταση.
 2. Έχουν χαμηλό κόστος.
 3. Κατάλληλο για σχεδόν οποιοδήποτε προορισμό.
 4. Εύκολο στη συντήρηση.
 5. Συμπιέζει.
 6. Μπορεί να λειτουργεί σε διάφορα συστήματα παροχής αέρα.

Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Στο κέντρο υπάρχει ένας άξονας στον οποίο είναι εγκατεστημένο το στοιχείο με λεπίδες.
 2. Και οι δύο πλευρές προστατεύονται.
 3. Στον άξονα υπάρχει ένας μικρός κινητήρας, στον οποίο εφαρμόζεται μικρή τάση.

Το σχέδιο έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικά χρόνια, είναι αρκετά κοινό. Οι φυγοκεντρικές παραλλαγές εκτέλεσης δεν είναι τόσο δημοφιλείς, όπως και η προηγούμενη, αλλά παρόλα αυτά συμβαίνουν αρκετά συχνά. Πεδίο εφαρμογής - μεγάλα συστήματα παροχής αέρα σε βιομηχανικούς χώρους. Ένα χαρακτηριστικό του σχεδιασμού μπορεί να ονομαστεί ότι το κύτος του είναι κάπως σαν σαλιγκάρι. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή απόδοση χωρίς αύξηση της ισχύος.
 • Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια με υψηλή απόδοση.
 • Αφήστε να δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα, το οποίο είναι σε θέση να εξασφαλίσει την κίνηση των αέριων μαζών κατά μήκος των τροχιών περιέλιξης χωρίς απώλειες.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αδυναμίες, οι οποίες καθορίζουν την έλλειψη δυνατότητας χρήσης της συσκευής στην καθημερινή ζωή:

 • Μεγαλύτερα μεγέθη.
 • Το κόστος είναι 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό των αξονικών.
 • Η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού καθορίζει τη χαμηλότερη αξιοπιστία του.

Μερικοί κατασκευαστές δημιουργούν φυγοκεντρικά μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή ζωή. Κατά κανόνα, τα μοντέλα αυτά αποτελούν μέρος ενός διακλαδισμένου συστήματος παροχής αέρα, διότι διαφορετικά η απόκτηση μιας φυγοκεντρικής εκδοχής είναι σπατάλη κεφαλαίων.

Ποιοι είναι οι οπαδοί

Μοντέλα καναλιών για τη δημιουργία ενός μεγάλου συστήματος εξαερισμού εγκαθίστανται απευθείας στον αγωγό. Είναι σχεδιασμένα για μεγάλα συστήματα σήραγγας, όπου είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η πίεση του αέρα σε αρκετές περιοχές. Πολλά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες που καθορίζουν την υγρασία και την πίεση ροής αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, πραγματοποιείται αυτόματη διακοπή λειτουργίας όταν έχει ήδη επιτευχθεί η απαραίτητη υγρασία. Για τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα μπορεί να ονομαστεί:

 1. Δυνατότητα εκτέλεσης κρυφής εγκατάστασης.
 2. Μεγαλύτερη απόδοση σε χαμηλό ενεργειακό κόστος.
 3. Αυτόματη λειτουργία με βάση τις μετρηθείσες τιμές αέρα.

Συνήθως, τέτοια συστήματα εγκαθίστανται σε πισίνες και σάουνες. Ωστόσο, υπάρχουν ασήμαντες ελλείψεις:

 1. Υψηλό κόστος.
 2. Ο σχεδιασμός είναι αρκετά μεγάλος.
 3. Είναι δύσκολο να εξυπηρετηθείτε.

Ο πρώτος τύπος ανεμιστήρα είναι η ιδανική επιλογή για εγκατάσταση στο σπίτι. Τα άλλα δύο είναι κατάλληλα για διαφορετικές καταστάσεις όπου η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα του αξονικού ανεμιστήρα καθίσταται ανεπαρκής.

Ορισμένοι οικιακοί ανεμιστήρες διαθέτουν βαλβίδα αντεπιστροφής. Μια παρόμοια έκδοση δημιουργείται ειδικά για την κουζίνα ή τα μπάνια. Η εγκατεστημένη βαλβίδα δεν επιτρέπει στον αέρα που έχει εισέλθει στον άξονα να επιστρέψει. Μια κοινή κατάσταση είναι η περίπτωση που οι ενοικιαστές ενός κτιρίου διαμερισμάτων κόβουν οπές στο ίδιο το σύστημα αερισμού. Αυτό οδηγεί στην αποσυμπίεση του συστήματος, καθώς και στην έκθεση του εκτεταμένου αέρα στα διαμερίσματα των γειτόνων. Επομένως, συνιστάται να εγκαταστήσετε ένα μοντέλο με βαλβίδα ελέγχου, αφού έχει υψηλή απόδοση.

Τυπικά, η ισχύς ενός εγχώριου ανεμιστήρα είναι περίπου 3.000 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Σε αυτή την περίπτωση, έχει μια κάθετη εγκατάσταση, η διάμετρος της οπής είναι 400 χιλιοστά.

Μια ξεχωριστή ομάδα μπορεί να ονομάζεται αθόρυβα μοντέλα, τα οποία είναι πιο δημοφιλή. Το κινητό στοιχείο της δομής στροβιλίζει τη ροή του αέρα, με αποτέλεσμα τον θόρυβο. Η σιωπηλή έκδοση είναι ιδανική για μικρά διαμερίσματα. Βεβαιωθείτε ότι η απουσία θορύβου μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση λεπίδων ειδικού σχήματος, καθώς και τον περιορισμό της ταχύτητας περιστροφής. Ωστόσο, αυτό μειώνει κάπως τη δύναμη της εγκατάστασης. Ως εκ τούτου, το αθόρυβο μοντέλο είναι πιο κατάλληλο για οικιακή χρήση, για βιομηχανική εφαρμογή των συνήθων επιλογών.

Η έκδοση υψηλής θερμοκρασίας χρησιμοποιείται σε σάουνα, τζάκι, ζευγαρωμένα και άλλα δωμάτια. Τέτοιες αίθουσες χαρακτηρίζονται από υψηλή θερμοκρασία των μαζών του αέρα. Κατά κανόνα, κατά τη δημιουργία εξοπλισμού από αυτή την κατηγορία, λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στους 70-180 βαθμούς Κελσίου. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι ο σχεδιασμός λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου πρέπει να προστατεύεται από τις επιπτώσεις της υγρασίας της κατάλληλης κατηγορίας IP.

Εκτός από τις παραπάνω επιλογές θα πρέπει να σημειώσετε και αυτές που έχουν ειδική προστασία από τη διάβρωση, την εμφάνιση σπινθήρων, την απομάκρυνση αναθυμιάσεων, inkjet και πολλά άλλα. Πολλά χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά συστήματα, αλλά στην περίπτωση αυτή εξετάζουμε την επιλογή του μοντέλου για οικιακή χρήση.

Πώς να επιλέξετε;

Για να βρεθεί το καταλληλότερο μοντέλο, πρέπει να εξεταστούν τα κύρια σημεία που χαρακτηρίζουν την εν λόγω κατασκευή. Τα σημαντικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

 • Παραγωγικότητα. Ένας από τους κύριους δείκτες μπορεί να ονομαστεί απόδοση. Υπολογίζεται από τον τύπο του προϊόντος του συντελεστή πολλαπλασιασμού για τον εν λόγω χώρο και τον όγκο του ίδιου του δωματίου. Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από το σκοπό του δωματίου, αναφέρεται σε ειδικό κατάλογο του SNiP. Επιπλέον, το προκύπτον αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται κατά 10-15%, γεγονός που οφείλεται στο σφάλμα στους υπολογισμούς.
 • Το επόμενο κριτήριο επιλογής είναι το επίπεδο θορύβου. Είναι σημαντικό σε περίπτωση εξοπλισμού των χώρων μιας μικρής περιοχής. Κατά τη λειτουργία του ανεμιστήρα δημιουργούνται δύο τύποι θορύβου: μηχανικός και αεροδυναμικός. Το μηχανικό είναι το αποτέλεσμα της δόνησης του κύτους και άλλων σταθερών δομικών στοιχείων και η αεροδυναμική είναι το αποτέλεσμα της κίνησης του αέρα στο σύστημα. Σύμφωνα με τα υιοθετημένα πρότυπα, ο θόρυβος του αερισμού σε ένα κτίριο κατοικιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 ντεσιμπέλ, για μια κατάλληλη κουζίνα με επίπεδο θορύβου 35 ντεσιμπέλ. Όταν επιλέγετε ένα μοντέλο για μπάνιο ή μπάνιο, μπορείτε να δώσετε προσοχή στα μοντέλα που έχουν υψηλότερο επίπεδο θορύβου, αφού ενεργοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα. Ο αριθμός θορύβου αναφέρεται στην τεκμηρίωση. Προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο θορύβου, συχνά εγκαθίσταται ειδικό στοιχείο καταστολής θορύβου, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε ένα βιομηχανικό χώρο.
 • Ο βαθμός προστασίας από την υψηλή υγρασία είναι ένα σημαντικό σημείο, αφού ο σχεδιασμός εγκαθίσταται συχνά σε δωμάτιο με υψηλή υγρασία. Ένα παράδειγμα είναι ο εξοπλισμός μιας σάουνας ή άλλου δωματίου με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Οι ανεμιστήρες εργάζονται από ηλεκτρισμό. Συνεπώς, πρέπει να γίνεται προστασία από την υγρασία, όπως σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, υπάρχει πιθανότητα πυρκαγιάς. Υπάρχουν μοντέλα των οποίων η τάση λειτουργίας είναι 24 V. Είναι λιγότερο επικίνδυνα, ακόμη και με το κλείσιμο της πιθανότητας πυρκαγιάς είναι πολύ μικρό.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα

 • Ο βαθμός αντοχής στη θερμότητα είναι το επόμενο κριτήριο επιλογής. Επίσης, στη διάταξη των χώρων στους οποίους το μικροκλίμα έχει σταθερά υψηλή θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν δομές που έχουν ειδική προστασία από εξωτερικές επιδράσεις. Ένα παράδειγμα είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα στη σάουνα. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση σημαντικών δομικών στοιχείων. Συχνά, οι θερμοανθεκτικές εκδόσεις κατασκευάζονται με μέταλλο.
 • Η ευκολία λειτουργίας καθορίζεται από πολλές παραμέτρους. Ένα παράδειγμα είναι ένα μοντέλο που μπορεί να ενεργοποιηθεί μαζί με το φως σε ένα δωμάτιο. Σας επιτρέπει να μειώσετε σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε άλλες περιπτώσεις, το πιο κατάλληλο μοντέλο με εγκατεστημένο χρονοδιακόπτη. Για παράδειγμα, μετά το μπάνιο στο μπάνιο, το φως σβήνει, αλλά ο ανεμιστήρας συνεχίζει να λειτουργεί για να μειώσει την υγρασία στο δωμάτιο. Πιο πρακτικό, αλλά ταυτόχρονα ακριβό, μπορείτε να ονομάσετε τις εκδόσεις που διαθέτουν αισθητήρα υγρασίας. Εάν υπάρχει ένας τέτοιος αισθητήρας, ο ανεμιστήρας εκκινείται όταν η υγρασία ανεβαίνει στην καθορισμένη τιμή.
 • Η αξία για τα χρήματα είναι το τελευταίο κριτήριο επιλογής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ήσυχος και ισχυρός ανεμιστήρας δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά ταυτόχρονα έχει υψηλό κόστος. Είναι αυτή τη στιγμή που καθορίζει τι πρέπει να δοθεί προσοχή κατά την αγορά μόνο τα προϊόντα των γνωστών κατασκευαστών. Τα προϊόντα τους έχουν εγγύηση ποιότητας, είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικά ποιότητας, έχουν ειδική σήμανση, η οποία καθορίζει τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τα βασικά χαρακτηριστικά απόδοσης. Στην περίπτωση αυτή, η τάξη προστασίας δεν είναι μικρότερη από IP 34.

Άλλα σημαντικά σημεία στην επιλογή μπορούν να ονομαστούν συνολικές διαστάσεις. Μην ξεχνάτε ότι το μέγεθος της θήκης δεν καθορίζει την ισχύ και άλλα χαρακτηριστικά απόδοσης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνολικές διαστάσεις είναι το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής, δεδομένου ότι καθορίζουν τη δυνατότητα εγκατάστασης. Η τιμή δεν είναι καθοριστικός παράγοντας, καθώς δεν υποδεικνύει ποιοτικά και άλλα σημεία. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι ένα καλό πράγμα δεν θα κοστίσει λίγο.