Ανεμιστήρες

Η ισχυρή θέρμανση του επεξεργαστή κατά τη λειτουργία είναι η αιτία πολλών προβλημάτων υπολογιστή. Προγράμματα φρεναρίσματος, αργή επεξεργασία πληροφοριών, κλείσιμο - αυτό είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες που δεν έχουν φροντίσει να ψύχουν την CPU. Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα ψυγείο για τον επεξεργαστή, το οποίο θα αφαιρεί τη θερμότητα από αυτό και θα το μεταφέρει στον αέρα, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του και διασφαλίζοντας τη σταθερή και αδιάλειπτη λειτουργία του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε παιχνίδια με υψηλές απαιτήσεις ή εργασία σε προγράμματα έντασης πόρων, τα οποία δίνουν ένα μεγάλο φορτίο στον επεξεργαστή, εξαιτίας του τι γίνεται πολύ ζεστό.

Ένα σημαντικό στοιχείο στο σύστημα ψύξης είναι ο ανεμιστήρας του ψυγείου, ο οποίος, λόγω της περιστροφής των πτερυγίων, σχηματίζει ένα ρεύμα αέρα που απορροφά θερμότητα από τη μονάδα του συστήματος. Όσο υψηλότερη είναι η απόδοσή του, τόσο πιο γρήγορη είναι η περιστροφή των λεπίδων, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η ψύξη του επεξεργαστή.

Στη Μόσχα προσφέρουμε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανεμιστήρων για ψύκτες. Στον κατάλογο θα βρείτε μοντέλα με πάχος 10 έως 38 mm, ακτίνα από 40 έως 200 mm, με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως ταχύτητα περιστροφής, ισχύ της ροής αέρα που παράγεται, επίπεδο θορύβου. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ψυγείο οποιουδήποτε χρώματος χρειάζεστε. Διατίθενται προϊόντα ποικιλίας αποχρώσεων - από κλασικό μαύρο έως έντονο κόκκινο ή μπλε. Μεταξύ αυτών υπάρχουν συσκευές με ή χωρίς φωτισμό, φθορισμού. Οι ψύκτες διατίθενται μόνο από γνωστές εταιρείες, τα προϊόντα των οποίων αποδείχθηκαν υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας - Gelid, Nanoxia, Scythe, Thermaltake, Corsair και άλλα.

Πώς να επιλέξετε ένα ψύκτη CPU

Οι κύριες παράμετροι των ψυκτών, πόσα σωλήνες θερμότητας χρειάζονται, το μέγεθος και το βάρος του ψυγείου, η ταχύτητα των ανεμιστήρων, οι καλύτεροι κατασκευαστές, ο τρόπος επιλογής του ψυγείου για τους επεξεργαστές Intel και AMD.

Για την ψύξη, ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί ένα ψυγείο, το οποίο αποτελείται από ένα ψυγείο και έναν ανεμιστήρα.

Περιεχόμενα

Περιεχόμενα

1. Συνιστώμενα μοντέλα

Για όσους δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο, θα δώσω αμέσως τα συνιστώμενα μοντέλα ψύξης για τον επεξεργαστή με μια σύντομη εξήγηση.

Διαφορετικοί επεξεργαστές παρέχουν διαφορετικές βάσεις για ψύκτες και έχουν διαφορετική απορρόφηση θερμότητας (TDP). Όσο για τη διασπορά θερμότητας, τότε ο επεξεργαστής είναι πιο ισχυρός, τόσο περισσότερο πρέπει να υπάρχει ψυγείο.

Για τους φθηνότερους επεξεργαστές με 2 πυρήνα (Celeron, A4, A6) είναι αρκετός για κάθε πολύ απλό ψυγείο με καλοριφέρ αλουμινίου και ανεμιστήρα 80-90 mm. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ανεμιστήρας και το ψυγείο, τόσο καλύτερη είναι η ψύξη. Όσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα, τόσο λιγότερο θόρυβο. Ορισμένες από αυτές τις συσκευές ψύξης δεν είναι κατάλληλες για όλους τους επεξεργαστές, οπότε ελέγξτε τις υποστηριζόμενες υποδοχές στην περιγραφή. Για παράδειγμα, το Deepcool GAMMA ARCHER ταιριάζει σε όλες τις υποδοχές εκτός από το AM4.
CPU Ψύκτης Deepcool GAMMA ARCHER

Οι περισσότεροι ψύκτες για ισχυρότερους επεξεργαστές είναι καθολικοί και έχουν ένα σύνολο συνδετήρων για όλους τους σύγχρονους επεξεργαστές. Οι ψύκτες DeepCool και Zalman έχουν τον καλύτερο λόγο τιμής / απόδοσης και θα τους συστήσω πρώτα.

Για τις 2-core επεξεργαστές Intel (Pentium, Πυρήνας-i3) και 4-core AMD (Α8, Α10, Ryzen 3) αρκετά μικρό δοχείο ψύξης με 2-3 αγωγοί θερμότητας και ανεμιστήρα 90-120 mm, όπως Deepcool GAMMAXX 200T (για TDP 65 W).
CPU Cooler Deepcool GAMMAXX 200T

Ή Deepcool GAMMAXX 300 (για TDP 95 W).
CPU Cooler Deepcool GAMMAXX 300

Για ισχυρότερες 4-core Intel (Core i3, i5) και AMD (FX-4,6,8, Ryzen 5) χρειάζεστε ένα ψυγείο με 4-5 σωλήνες θερμότητας και ανεμιστήρα 120 mm. Και θα υπάρχει τουλάχιστον ένα Deepcool GAMMAXX 400 (σωλήνας 4) ή ελαφρώς καλύτερη από Zalman CNPS10X σειράς (σωλήνες 4-5) για πιο ισχυρών επεξεργαστών.
CPU Cooler Deepcool GAMMAXX 400

Για περισσότερο ζεστό 6-πυρήνα Intel (Core i5, i7) και AMD (Ryzen 7), καθώς και να χωρίσουν, είναι σκόπιμο να αγοράσει πιο ισχυρό ψύκτη με 6 σωλήνες θερμότητας και έναν ανεμιστήρα των 120-140 mm. Ένας από τους καλύτερους δείκτες τιμής / απόδοσης είναι το Deepcool Lucifer V2 και το Deepcool REDHAT.
Ψυγείο για τον επεξεργαστή Deepcool Lucifer V2

Αν θέλετε να καταλάβετε γιατί συστήνω αυτά τα μοντέλα, κατανοήστε τον σχεδιασμό και τις παραμέτρους των ψυγείων και, στη συνέχεια, διαβάστε το άρθρο περαιτέρω.

2. Πρέπει να αγοράσω ένα ψυγείο ξεχωριστά;

Οι περισσότεροι επεξεργαστές, που πωλούνται σε χαρτοκιβώτιο και στο τέλος της σήμανσης του οποίου υπάρχει η λέξη "BOX", έχουν ψυγείο στο κιτ.

Εάν το τέλος της ετικέτας είναι γραμμένο "Δίσκος" ή "ΚΑΕ", τότε ο ψυγείο δεν περιλαμβάνεται.

Μερικοί ακριβοί επεξεργαστές, παρά το γεγονός ότι έχουν την λέξη "BOX" στην ετικέτα, πωλούνται χωρίς ψύκτη. Αλλά το κουτί είναι συνήθως σε αυτή την περίπτωση μικρότερο, και στην περιγραφή συχνά υποδεικνύεται ότι ο επεξεργαστής δεν έχει ψύκτη στο κιτ.

Αν αγοράσετε έναν επεξεργαστή με ένα ψυγείο, τότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ψυγείο ξεχωριστά. Αυτό συνήθως φθάνει φθηνότερα, και το κουτί ψύκτη είναι αρκετά αρκετά για να κρυώσει τον επεξεργαστή, δεδομένου ότι έχει σχεδιαστεί για αυτό.

Τα μειονεκτήματα των εγκιβωτισμένων ψυγείων είναι το υψηλότερο επίπεδο θορύβου και η έλλειψη ψύκτρας σε περίπτωση υπερχρονισμού του επεξεργαστή. Επομένως, εάν θέλετε να έχετε έναν πιο ήσυχο υπολογιστή ή να υπερκεφαλαιοποιήσετε τον επεξεργαστή, είναι προτιμότερο να αγοράσετε έναν ξεχωριστό επεξεργαστή και ένα ξεχωριστό πιο ήσυχο και πιο δυνατό ψυγείο.

3. Οι παράμετροι CPU για την επιλογή ψυγείου

Για να επιλέξετε σωστά ένα ψυγείο, πρέπει να γνωρίζουμε την πρίζα του επεξεργαστή και την απορρόφηση της θερμότητας (TDP).

3.1. Υποδοχή επεξεργαστή

Η υποδοχή είναι ο σύνδεσμος της μητρικής πλακέτας για την εγκατάσταση του επεξεργαστή, ο οποίος διαθέτει επίσης ένα στήριγμα για το ψυγείο. Οι διαφορετικές υποδοχές έχουν διαφορετικούς τύπους στήριξης για το ψυγείο.

3.2. Θερμική διάχυση του επεξεργαστή

Όσον αφορά την παραγωγή θερμότητας (TDP), αυτός ο δείκτης αναφέρεται επίσης συχνά στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Εάν ο επεξεργαστής TDP δεν έχει καθοριστεί, είναι εύκολο να το βρείτε στην ιστοσελίδα ενός άλλου ηλεκτρονικού καταστήματος ή των επίσημων τοποθεσιών των κατασκευαστών επεξεργαστών.

Υπάρχουν πολλές περισσότερες τοποθεσίες όπου μπορείτε να βρείτε τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή με τον αριθμό μοντέλου.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή αναζήτησης Google ή Yandex.

4. Κύρια χαρακτηριστικά των ψυγείων

Τα κύρια χαρακτηριστικά των ψυκτών είναι οι υποστηριζόμενες υποδοχές και το TDP, στο οποίο έχει σχεδιαστεί ο ψύκτης.

4.1. Υποστηριζόμενα πρίζες

Κάθε ψυγείο έχει σχεδιαστεί για ορισμένες πρίζες, για άλλους δεν θα εγκατασταθεί απλά. Ποιες υποδοχές υποστηρίζονται από αυτό ή εκείνο το ψυγείο που αναφέρεται στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών και των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

4.2. Ψυγείο TDP

Παρά το γεγονός ότι ο επεξεργαστής TDP, ο οποίος είναι σχεδιασμένος πιο δροσερός, είναι η κύρια παράμετρος, η αξία του δεν αναφέρεται στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων και των περισσότερων κατασκευαστών. Παρ 'όλα αυτά, μερικές φορές τα στοιχεία αυτά μπορούν να βρεθούν. Για παράδειγμα, στην τοποθεσία ενός από τους ηγέτες στην παραγωγή ψυκτών - της αυστριακής εταιρείας Noctua, υπάρχει ένας συγκριτικός πίνακας ψύκτες TDP.

Η τιμή TDP ορισμένων δημοφιλών μοντέλων ψύξης, που προσδιορίζονται περίπου από τα αποτελέσματα των δοκιμών, μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο. Βάσει αυτών των πληροφοριών και της προσωπικής εμπειρίας, έκανα ένα τραπέζι με το οποίο μπορείτε εύκολα να επιλέξετε το βέλτιστο ψυγείο ανάλογα με τον επεξεργαστή TDP. Μπορείτε να κατεβάσετε αυτόν τον πίνακα στο τέλος του άρθρου στην ενότητα "Σύνδεσμοι".

5. Κατασκευή ψύξης

Οι ψύκτες επεξεργαστών έχουν πολλά διαφορετικά σχέδια.

5.1. Ψυγείο με ψυγείο αλουμινίου

Τα πιο απλά και φθηνότερα είναι τα ψυγεία με ένα ψυγείο αλουμινίου και έναν τυπικό ανεμιστήρα μεγέθους 80 mm. Η μορφή του ψυγείου μπορεί να είναι διαφορετική. Κυρίως σε ψυγεία για επεξεργαστές της Intel, το ψυγείο έχει στρογγυλό σχήμα, για επεξεργαστές AMD - ένα τετράγωνο.

Τέτοιοι ψύκτες τοποθετούνται συχνά στο κιτ με επεξεργαστές κουτιών χαμηλής ισχύος και συνήθως είναι αρκετοί. Ένα τέτοιο ψυγείο μπορεί επίσης να αγοραστεί χωρίς κόστος, αλλά η ποιότητά του είναι πιθανόν να είναι ελαφρώς χειρότερη. Λοιπόν, αυτό το ψυγείο δεν είναι καλό για overclocking του επεξεργαστή.

5.2. Ψυγείο με πλάκα ψύκτρας

Στην πώληση μπορείτε ακόμα να βρείτε ψυγεία με καλοριφέρ από αλουμίνιο ή χάλκινες πλάκες.

Αφαιρούν καλύτερα τη θερμότητα από τον επεξεργαστή από τους ψύκτες με ένα στερεό ψυγείο αλουμινίου, αλλά είναι ήδη ξεπερασμένα και αντικαθίστανται από πιο αποδοτικούς ψύκτες με βάση τους σωλήνες θερμότητας.

5.3. Οριζόντιο ψυγείο με σωλήνες θέρμανσης

Οι ψύκτες με σωλήνες θερμότητας είναι οι πιο σύγχρονοι και πιο αποτελεσματικοί.

Τέτοιοι ψύκτες είναι συνδυασμένοι με πιο ισχυρούς επεξεργαστές. Αφαιρούν τη θερμότητα από τον επεξεργαστή πολύ καλύτερα από τους φτηνούς ψύκτες με ένα καλοριφέρ αλουμινίου, αλλά φυσούν τον ζεστό αέρα στην μη αποτελεσματική κατεύθυνση - προς τη μητρική πλακέτα.

Αυτή η λύση είναι πιο κατάλληλη για συμπαγή περιβλήματα, καθώς σε άλλες περιπτώσεις είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα πιο μοντέρνο κατακόρυφο ψύκτη.

5.4. Κατακόρυφος ψύκτης με σωλήνες θερμότητας

Ο κατακόρυφος ψύκτης (ή ο ψύκτης τύπου πύργου) έχει έναν πιο βέλτιστο σχεδιασμό.

Ο ζεστός αέρας από τον επεξεργαστή εκτοξεύεται όχι προς τη μητρική πλακέτα, αλλά προς τον πίσω ανεμιστήρα εξαγωγής του περιβλήματος.

Οι ψύκτες αυτοί είναι οι πιο βέλτιστοι, έχουν πολύ μεγάλη επιλογή όσον αφορά το μέγεθος, την ισχύ και την τιμή. Είναι κατάλληλα για πολύ ισχυρούς επεξεργαστές και για overclocking. Το κύριο μειονέκτημα τους είναι το μεγάλο μέγεθος, γι 'αυτό δεν είναι κάθε τέτοιο ψυγείο να ταιριάζει στην τυποποιημένη περίπτωση.

5.5. Αριθμός σωλήνων θέρμανσης

Η απόδοση του ψυγείου εξαρτάται περισσότερο από τον αριθμό των σωλήνων θερμότητας. Για επεξεργαστές με TDP 80-100 βατ είναι αρκετό ψύκτη με 3 heatpipes, για έναν επεξεργαστή με ένα TDP 150-180 watts χρειάζονται ήδη ψύκτη με 6 σωλήνες θερμότητας. Πόσες σωλήνες θερμότητας χρειάζεστε από έναν συγκεκριμένο επεξεργαστή που θα μάθετε από έναν πίνακα που μπορείτε να κατεβάσετε στην ενότητα "Σύνδεσμοι".

Τα χαρακτηριστικά του ψυγείου δεν επικεντρώνονται συνήθως στον αριθμό των σωλήνων θερμότητας που έχει. Είναι όμως εύκολο να υπολογίσετε από τη βάση του ψυγείου ή να μετρήσετε τον αριθμό των εξερχόμενων άκρων των σωλήνων και να τα διαχωρίσετε κατά 2.

6. Κατασκευή βάσης

Η βάση του ψυγείου ονομάζεται πέλμα επαφής, η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον επεξεργαστή. Από την ποιότητα και το σχεδιασμό της εξαρτάται επίσης η απόδοση του ψυγείου.

6.1. Ψυγείο αλουμινίου

Σε ψύκτες με καλοριφέρ αλουμινίου η επιφάνεια επαφής είναι το ίδιο το ψυγείο. Η βάση μπορεί να είναι στερεά ή μέσω.

Μία στερεή βάση προτιμάται περισσότερο, καθώς η επιφάνεια επαφής του ψυγείου με τον επεξεργαστή αυξάνει, πράγμα που έχει ευνοϊκή επίδραση στην ψύξη. Και στην διαμπερή κατασκευή στο κενό μεταξύ του ψυγείου και του ανεμιστήρα μπορεί να γεμιστεί με σκόνη.

Πρώτον, είναι κακό για ψύξη. Δεύτερον, η σκόνη από εκεί δεν μπορεί να καθαριστεί χωρίς να αφαιρεθεί το ψυγείο από τον επεξεργαστή, ενώ το ψυγείο με ένα στερεό μαξιλάρι καθαρίζεται εύκολα χωρίς να το αποσυναρμολογήσετε.

6.2. Ψυγείο με ένθετο χαλκού

Τα θερμαντικά σώματα ορισμένων ψυγείων έχουν ένα χάλκινο ένθετο στη βάση, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με τον επεξεργαστή.

Τα θερμαντικά σώματα με ένθετο από χαλκό είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικά από όλες τις παραλλαγές αλουμινίου.

6.3. Βάση χαλκού

Οι ψύκτες με σωλήνες θερμότητας μπορούν να έχουν βάση χαλκού.

Ένα τέτοιο σχέδιο είναι αρκετά αποτελεσματικό.

6.4. Άμεση επαφή

Ορισμένοι κατασκευαστές είναι ενεργά κήρυγμα σχεδόν χώρο της τεχνολογίας της άμεσης επαφής (DirectCU), η οποία είναι να σώσει πατώντας τα χάλκινους αγωγούς θερμότητας με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ένα διάδρομο προσγείωσης σε άμεση επαφή με τον επεξεργαστή.

Στην πραγματικότητα, ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι κοντά στην απόδοση σε ένα θερμαντικό σώμα με βάση χαλκού.

7. Δομή και υλικό καλοριφέρ

Από τη σχεδίαση του ψυγείου και από το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται, εξαρτάται και η απόδοση του ψυγείου.

7.1. Ψυγείο αλουμινίου

Οι φθηνότεροι ψύκτες έχουν ένα ψυγείο πλήρως κατασκευασμένο από αλουμίνιο, καθώς αυτό το μέταλλο είναι φθηνότερο από το χαλκό. Αλλά το αλουμίνιο έχει χαμηλή θερμική χωρητικότητα και ανομοιόμορφη κατανομή θερμότητας, η οποία απαιτεί ισχυρότερη εμφύσηση και συνεπώς θορυβώδεις ανεμιστήρες.

7.2. Αλουμίνιο με χαλκό

Οι ψύκτες με θερμαντικά σώματα από αλουμίνιο που έχουν ένθετα χαλκού είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικοί, αλλά δεν είναι πλέον σημαντικοί.

7.3. Χαλκός ψύκτρας

Στην πώληση μπορείτε ακόμα να βρείτε ψυγεία με καλοριφέρ από χάλκινες πλάκες.

Ο χαλκός έχει υψηλή θερμική ισχύ και η θερμότητα σε αυτόν κατανέμεται ομοιόμορφα. Αυτό καθιστά δυνατή τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή σε ένα ορισμένο επίπεδο και δεν απαιτεί γρήγορους θόρυβους ανεμιστήρες. Αλλά η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι περιορισμένη λόγω του γεγονότος ότι το ψυγείο χαλκού έχει μεγάλη θερμική αδράνεια και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί γρήγορα η θερμότητα από αυτό. Αλλά ένα τέτοιο ψυγείο μπορεί να είναι απαραίτητο σε μικρές περιπτώσεις για κέντρα μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού είναι αρκετά χαμηλό.

7.4. Ψυγείο από πλάκες αλουμινίου

Τα πιο αποτελεσματικά σήμερα είναι οι ψύκτες με σωλήνες θερμότητας και ένα ψυγείο κατασκευασμένο από ένα σύνολο λεπτών πλακών αλουμινίου.

Η θερμότητα από τον επεξεργαστή εκτρέπεται αμέσως μέσω των αγωγών θέρμανσης στις πλάκες, οι οποίες επίσης απομακρύνονται γρήγορα από τη ροή αέρα του ανεμιστήρα λόγω της μεγάλης περιοχής διασποράς. Αυτός ο σχεδιασμός έχει πολύ χαμηλή θερμική ισχύ και θερμική αδράνεια, έτσι η απόδοση της ψύξης αυξάνεται σημαντικά με ελαφρά αύξηση της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

7.5. Επικάλυψη με νικέλιο

Οι ψύκτες καλής μάρκας μπορούν να έχουν επίστρωση νικελίου στους σωλήνες θερμότητας, τη βάση χαλκού και ακόμη και τις πλάκες ψυγείου αλουμινίου.

Η επίστρωση με νικέλιο εμποδίζει την οξείδωση της επιφάνειας. Πάντοτε παραμένει όμορφο και λαμπερό, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το οξείδιο δεν παρεμβαίνει στην αφαίρεση της θερμότητας και ο ψυγείο δεν χάνει τις ιδιότητές του. Αν και, γενικά, η διαφορά δεν θα είναι σημαντική.

7.6. Μέγεθος καλοριφέρ

Η απόδοση του ψυγείου εξαρτάται πάντοτε από το μέγεθος του ψυγείου. Αλλά οι ψύκτες με μεγάλα θερμαντικά σώματα δεν μπορούν πάντα να χωρέσουν στην κανονική θήκη υπολογιστών. Το ύψος του ψυγείου τύπου πύργου για ένα τυποποιημένο περίβλημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 160 mm.

Το πλάτος του ψυγείου έχει επίσης αξία. Ένα ψυγείο με ένα μεγάλο θερμαντικό σώμα μπορεί να μην ταιριάζει λόγω της στενής τροφοδοσίας. Επίσης, πρέπει να εξετάσετε το μέγεθος και τη διάταξη της μητρικής πλακέτας. Μπορεί να συμβεί το γεγονός ότι ο ψυγείο δεν μπορεί να εγκατασταθεί εξαιτίας των υψηλών θερμαινόμενων θερμαντικών δεξαμενών της μητρικής πλακέτας κοντά στον επεξεργαστή, τοποθετημένων κοντά σε μεγάλες μονάδες μνήμης κλπ.

Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν εκ των προτέρων και σε περίπτωση αμφιβολίας, να μετρήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις στον υπολογιστή σας. Είναι καλύτερα να αντισταθμίζετε και να πάρετε ένα ψυγείο λίγο λιγότερο. Εάν ο επεξεργαστής είναι πολύ ζεστό, και η υπόθεση είναι μικρή ή παρεμβαίνουν με τα προεξέχοντα στοιχεία στη μητρική πλακέτα, τότε δάκρυ τους θα ταιριάζουν οριζόντια ψύκτη με heatpipes και τα ειδικά σχεδιασμένα με αρκετό χώρο από τη μητρική πλακέτα.

7.7. Βάρος του ψυγείου

Το πιο δροσερό το περισσότερο είναι βαρύτερα και πιο δύσκολο από το ψυγείο, τόσο περισσότερο Λοιπόν, αν στην πραγματικότητα, το υψηλότερο TDP του επεξεργαστή, τόσο πιο δύσκολο θα πρέπει να είναι πιο δροσερές. Για επεξεργαστές με TDP 100-125 watts αρκετά ψυγείου που ζυγίζουν 300-400 γραμμάρια, για το τέρας τύπου AMD FX9xxx με TDP 200-220 W χρειάζεται ένα ψήκτρα δεν είναι μικρότερη από 1 kg, και στη συνέχεια όλες των 1200-1300 γραμμάρια. Δεν θα δώσει το βάρος της ψύκτρας για κάθε CPU, καθώς το μόνο που θα δείτε στον πίνακα, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε στην ενότητα «Αναφορές».

8. Ανεμιστήρες

Από το μέγεθος, την ταχύτητα και άλλες παραμέτρους του ανεμιστήρα εξαρτάται η απόδοση του ψυγείου και το επίπεδο θορύβου που δημιουργεί.

8.1. Μέγεθος ανεμιστήρων

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο είναι ο ανεμιστήρας, τόσο πιο αποτελεσματικό και πιο ήσυχο είναι. Στα φθηνότερα ψύκτες εγκαθίστανται ανεμιστήρες 80 × 80 mm. Το πλεονέκτημά τους είναι η απλότητα και η φθηνότητα της αντικατάστασης (που είναι σπάνια). Το μειονέκτημα είναι το υψηλότερο επίπεδο θορύβου.

Είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα ψυγείο με μεγαλύτερο ανεμιστήρα - 92 × 92, 120 × 120 mm. Αυτά είναι επίσης τυποποιημένα μεγέθη και είναι εύκολο να αντικατασταθούν εάν είναι απαραίτητο.

Για τους ιδιαίτερα ισχυρούς και θερμούς επεξεργαστές, όπως το AMD FX9xxx, είναι προτιμότερο να έχετε ένα ψυγείο με ανεμιστήρα κανονικού μεγέθους 140x140 mm. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας είναι πιο ακριβός, αλλά ο θόρυβος θα είναι μικρότερος.

Είναι καλύτερα να περιορίσετε την επιλογή των ψυγείων με το κανονικό μέγεθος των ανεμιστήρων, όλα τα ίδια, όλα τα ίδια, κάποια στιγμή, πρέπει να αντικατασταθούν; Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό, δεδομένου ότι μεταξύ μας υπάρχουν kulibins πραγματική ψήγματα που βιδώνονται στο γόνατο οποιουδήποτε ανεμιστήρα σε οποιοδήποτε ψυγείο

8.2. Τύπος ρουλεμάν

Οι φτηνότεροι ανεμιστήρες έχουν ένα ρουλεμάν (μανίκι). Αυτοί οι ανεμιστήρες θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστοι και λιγότερο ανθεκτικοί.

Οι ανεμιστήρες με ρουλεμάν (σφαιρική ρουλεμάν) θεωρούνται πιο αξιόπιστοι. Αλλά κάνουν περισσότερο θόρυβο.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ανεμιστήρες διαθέτουν ένα υδροδυναμικό έδρανο (Hydro Bearing), το οποίο συνδυάζει αξιοπιστία με χαμηλά επίπεδα θορύβου.

8.3. Αριθμός οπαδών

Για overclocking τέτοια τέρατα, όπως AMD FX9xxx με TDP 200-220 W είναι καλύτερα να πάρετε ένα ψυγείο με δύο ανεμιστήρες 140 × 140 mm. Αλλά σημειώστε ότι, όσο περισσότεροι οπαδοί, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο θορύβου. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να πάρετε ένα ψυγείο με δύο ανεμιστήρες για τον επεξεργαστή με TDP έως 180 W. Οι συστάσεις για τον αριθμό και το μέγεθος των οπαδών βρίσκονται στον πίνακα από την ενότητα "Αναφορές".

8.4. Ταχύτητα ανεμιστήρα

Όσο μικρότερο είναι το ψυγείο και το μέγεθος του ανεμιστήρα, τόσο υψηλότερες είναι οι στροφές του. Αυτό είναι απαραίτητο για την αντιστάθμιση της περιοχής χαμηλής διασποράς και της ασθενούς ροής αέρα.

Σε φτηνούς ψύκτες, η ταχύτητα του ανεμιστήρα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2000-4000 σ.α.λ. Με ταχύτητα 2000 στροφές / λεπτό, ο θόρυβος του ανεμιστήρα γίνονται πιο ορατές, στα 3000 στροφών / λεπτό - θόρυβος γίνεται αδιάκριτο, καθώς, σε 4000 στροφές / λεπτό μετατρέψει το δωμάτιό σας σε ένα μικρό ελικοδρόμιο...

Η ιδανική επιλογή είναι ένας ανεμιστήρας μεγέθους 120-140 mm με μέγιστη ταχύτητα 1300-1500 σ.α.λ.

8.5. Αυτόματος έλεγχος ταχύτητας

Οι μητρικές κάρτες είναι σε θέση να ρυθμίζουν την ταχύτητα του ψυγείου ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει με αλλαγή της τάσης τροφοδοσίας (DC), η οποία υποστηρίζεται από όλες τις μητρικές πλακέτες.

Οι ακριβότεροι ψύκτες μπορούν να εξοπλιστούν με ανεμιστήρες με ενσωματωμένο ρυθμιστή ταχύτητας (PWM). Σε αυτή την περίπτωση, η μητρική πλακέτα πρέπει επίσης να υποστηρίζει τον έλεγχο ταχύτητας μέσω του ελεγκτή PWM.

Λοιπόν, αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον ψυγείο σε μέγεθος 120-140 mm με ταχύτητα στην περιοχή 800-1300 σ.α.λ. Σε αυτή την περίπτωση, σχεδόν ποτέ δεν θα το ακούσετε.

8.6. Συνδετήρας ψυγείου

Οι ψύκτες επεξεργαστών μπορούν να διαθέτουν υποδοχή 3 ακίδων ή 4 ακίδων για σύνδεση στη μητρική πλακέτα. 3-pin ελέγχεται με την αλλαγή της τάσης της μητρικής πλακέτας (DC), και 4 ακίδων χρησιμοποιώντας έναν ελεγκτή PWM. Ο ελεγκτής PWM μπορεί να ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ταχύτητα του ανεμιστήρα, οπότε είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα ψυγείο με έναν σύνδεσμο 4 ακίδων.

8.7. Επίπεδο θορύβου

Το επίπεδο θορύβου εξαρτάται από την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα, τη διαμόρφωση των λεπίδων του και μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). Οι ήσυχοι ανεμιστήρες θεωρούνται με επίπεδο θορύβου μέχρι 25 dB. Σε αυτήν την ένδειξη, μπορείτε να συγκρίνετε μερικούς ψύκτες και, με άλλες ισοδύναμες παραμέτρους, να επιλέξετε κάποιον που εκπέμπει λιγότερο θόρυβο.

8.8. Ροή αέρα

Η αντοχή της ροής αέρα εξαρτάται από την απόδοση της απομάκρυνσης θερμότητας από το ψυγείο και, κατά συνέπεια, από την απόδοση ολόκληρου του ψυγείου και από το επίπεδο θορύβου. Η ροή αέρα μετράται σε κυβικά πόδια ανά λεπτό (CFM). Για αυτόν τον δείκτη, μπορείτε να συγκρίνετε μερικούς ψύκτες και, με άλλα λόγια ίσους, να επιλέξετε κάποιον που έχει υψηλότερο CFM. Αλλά μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή στο επίπεδο θορύβου.

9. Τοποθέτηση του ψυγείου

Όταν συνδέετε ένα μικρό ή μεσαίο ψυγείο, δεν υπάρχουν παγίδες. Αλλά με τα μεγάλα μοντέλα υπάρχουν εκπλήξεις...

Γνωρίστε προσεκτικά τον εαυτό σας με το σύστημα στερεώσεως ψυγείου πριν από την αγορά του. Κάποια βαριά ψυγεία απαιτούν ενισχυμένη τοποθέτηση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πλαίσιο στο πίσω μέρος της μητρικής πλακέτας.

Σε αυτή την περίπτωση, η μητρική πλακέτα θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο πλαίσιο και δεν θα πρέπει να υπάρχουν συγκολλημένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στο χώρο εγκατάστασης. Στην περίπτωση του υπολογιστή θα πρέπει να είναι μια εσοχή στη θέση του προορισμού του επεξεργαστή. Ακόμα καλύτερα, εάν υπάρχει ένα παράθυρο που σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε και να αφαιρέσετε ένα τέτοιο ψυγείο χωρίς να αφαιρέσετε τη μητρική πλακέτα.

Στο σύνολο των οικιακών ψυγείων που ταιριάζουν σε πολλαπλές υποδοχές, μπορεί να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σύνδεσμοι.

Αν το ψυγείο είναι αρκετή ποιότητα και ακριβά, δεν θα ήταν περιττή, αν ξαφνικά θέλουν να (ή πρέπει να) αλλάξει τη μητρική πλακέτα και CPU για να μεταφέρει σε μια άλλη πλατφόρμα (για παράδειγμα, η AMD στην Intel). Σε αυτή την περίπτωση, ο ψυγείο δεν θα πρέπει να αλλάξει.

10. Οπίσθιος φωτισμός

Ορισμένοι ψυκτήρες έχουν LED και λάμψη όμορφα στο σκοτάδι. Αγοράστε αυτό το δοχείο ψύξης έχει νόημα, αν η υπόθεσή σας έχει ένα διαφανές παράθυρο μέσω του οποίου μπορείτε να απολαύσετε τον τρόπο που λειτουργεί, ενώ μπορείτε να χαλαρώσετε, αλλά να έχετε κατά νου ότι το φως μπορεί να επηρεάσει και να ερεθίσει όχι μόνο εσείς αλλά και την οικογένειά σας. Επομένως, εκ των προτέρων, σκεφτείτε πού θα σταθεί το σώμα και πού θα πάει το φως.

11. Θερμικό γράσο

Η θερμική πάστα εφαρμόζεται στον επεξεργαστή για να βελτιώσει τη μεταφορά θερμότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σε φτηνούς ψύκτες η θερμική πάστα μπορεί ήδη να εφαρμοστεί στο ταμπόν επαφής και να καλύπτεται με ένα πλαστικό κάλυμμα.

Σε πιο ακριβά μοντέλα στο κιτ υπάρχει ένας μικρός σωλήνας με θερμική πάστα, που μπορεί να είναι αρκετός για 2-3 φορές. Μερικές φορές δεν υπάρχει θερμική πάστα στο κιτ. Διευκρινίστε την παρουσία θερμικής πάστας στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Εάν δεν υπάρχουν θερμικά μαξιλάρια, τότε θα πρέπει να αγοράζονται ξεχωριστά. Η μεταφορά θερμότητας από τον επεξεργαστή στον ψύκτη εξαρτάται αρκετά από τη θερμική πάστα. Η διαφορά στη θερμοκρασία του επεξεργαστή με μια κακή και καλή θερμική πάστα φτάνει μέχρι και 10 μοίρες!

Προτείνω την αγορά θερμικής πάστας καλά αποδεδειγμένων σημάτων (Cooler Master, Arctic Cooling, Zalman) με θερμική αγωγιμότητα από 4 W / (m · K).

Ως επιλογή προϋπολογισμού, μπορείτε να πάρετε το KPT-8 σε λευκό σωλήνα αλουμινίου. Η θερμική αγωγιμότητα δεν είναι τόσο υψηλή, αλλά αν ο επεξεργαστής δεν είναι πολύ ζεστός (TDP έως 100 W) και δεν σκοπεύετε να τον υπερκεράσετε, τότε αυτό θα είναι αρκετό. Το κύριο πράγμα είναι ότι ήταν πρωτότυπο! Δεν είναι επιθυμητό να το αγοράσετε σε σύριγγες, βάζα, πλαστικούς σωλήνες με χειροποίητες ετικέτες, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά απομιμήσεις σε αυτές τις συσκευασίες.

Θα πρέπει να είναι απολύτως προφανές ότι η συσκευασία κατασκευάζεται εργοστασιακά.

Κοντά στην ποιότητα και την τιμή είναι η θερμική πάστα Alsil-3, αλλά ακόμη και στο πρωτότυπο πωλείται σε σύριγγες, οι οποίες είναι δύσκολο να διακριθούν από τη πλαστογραφία.

12. Κατασκευαστές ψυγείων

Οι καλύτεροι κατασκευαστές ψυγείων είναι η αυστριακή εταιρεία Noctua και η Ιαπωνία - Scythe. Παράγουν ψύκτες υψηλής ποιότητας και απολαμβάνουν μια άξιζε δημοτικότητα μεταξύ πλούσιων ενθουσιώδεις εταιρίες Noctua παρέχει εγγύηση για ψυγεία 72 μήνες.

Κάτω από τα προαναφερθέντα εμπορικά σήματα επιτυγχάνεται με επιτυχία η ταϊανού εταιρεία Thermalright, στο οπλοστάσιο της οποίας υπάρχουν πολύ παρόμοια μοντέλα για μια ελαφρώς πιο προσιτή τιμή.

Αλλά τα πιο δημοφιλή στις ρωσόφωνες χώρες είναι οι ψύκτες των γνωστών εμπορικών σημάτων όπως Cooler Master, Thermaltake, Zalman. Οι ψύκτες αυτών των κατασκευαστών έχουν τον καλύτερο λόγο τιμής / ποιότητας.

Αλλά σε γενικές γραμμές, ο κατασκευαστής ψυγείου δεν είναι τόσο σημαντικός, καθώς δεν υπάρχει τίποτα να σπάσει από τον ανεμιστήρα. Επομένως, δεν είναι αμαρτία να εξοικονομήσετε χρήματα και να πάρετε κάτι φθηνότερο. Μια αρκετά μεγάλη ποικιλία και χαμηλές τιμές προσφέρονται σε μας από τα DeepCool, GlacialTech, Ice Hammer και TITAN.

Μην φοβάστε να κάνετε κάποιο λάθος, είναι απλά ένα ψυγείο και η διαθεσιμότητα μιας εγγύησης θα ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα

13. Εγγύηση

Στις πιο οικονομικές ψύκτες η εγγύηση είναι στάνταρ για 12 μήνες. Κατ 'αρχήν, οτιδήποτε μπορεί να βγει από το ψυγείο είναι ένας ανεμιστήρας και θα είναι εύκολο να το αντικαταστήσει.

Αλλά εάν πάρετε ένα καλό ψυγείο με επώνυμα οπαδούς, είναι καλύτερα ότι η εγγύηση είναι 24-36 μήνες, επειδή είναι λίγο δύσκολο και ακριβό να βρείτε ποιοτικούς οπαδούς με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Οι κορυφαίοι ψύκτες είναι ακριβοί, αλλά οι κατασκευαστές τους παρέχουν εγγύηση έως και 72 μηνών.

Δεν συνιστώ να αγοράζετε ψύκτες από γνωστούς κατασκευαστές, το μοντέλο των οποίων αντιπροσωπεύεται μόνο από λίγα μοντέλα, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα με την παροχή εγγύησης. Θυμηθείτε - η εγγύηση εξακολουθεί να μην εμποδίζεται

14. Διαμορφώστε φίλτρα στο ηλεκτρονικό κατάστημα

 1. Χρησιμοποιώντας τον πίνακα, καθορίστε τις κύριες παραμέτρους του ψυγείου για τον επεξεργαστή σας.
 2. Μεταβείτε στην ενότητα "Συστήματα ψύξης" στον ιστότοπο του πωλητή.
 3. Επιλέξτε την εκχώρηση "Για επεξεργαστή".
 4. Εάν θέλετε ένα ψυγείο καλύτερα, επιλέξτε μόνο τους καλύτερους κατασκευαστές.
 5. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, επιλέξτε όλους τους δημοφιλείς κατασκευαστές, στη σύνθεση των οποίων υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 μοντέλα.
 6. Επιλέξτε την υποδοχή του επεξεργαστή σας.
 7. Σημειώστε την ύπαρξη σωλήνων θέρμανσης στο φίλτρο.
 8. Μέγεθος και αριθμός ανεμιστήρων (προαιρετικά).
 9. Παρουσία ενός ρυθμιστή στροφών (μόνο εάν είναι απαραίτητο).
 10. Το ύψος του ψυγείου (για κανονική περίπτωση μέχρι 160 mm).
 11. Παρουσία φωτισμού (πολύ στενή επιλογή).
 12. Άλλες σημαντικές παραμέτρους για εσάς.
 13. Ταξινόμηση της επιλογής ανά τιμή.
 14. Δείτε ψύκτες, ξεκινώντας με φθηνότερα (μπορείτε να καθορίσετε τον αριθμό των σωλήνων θέρμανσης και την ογκογένεση του ψυγείου από τη φωτογραφία).
 15. Επιλέξτε διάφορα κατάλληλα μοντέλα, δείτε τις φωτογραφίες τους με διαφορετικές γωνίες και συγκρίνετε τις με τις παραμέτρους που δεν υπήρχαν στο φίλτρο.
 16. Αγοράστε το φθηνότερο από τα κατάλληλα μοντέλα.

Μην το παρακάνετε με φίλτρα, επειδή μπορείτε να ξεριζώσετε τα επιτυχημένα μοντέλα. Επιλέξτε μόνο τις πιο σημαντικές παραμέτρους για εσάς.

Έτσι, θα έχετε την καλύτερη ψύκτη τιμής / ποιότητας / αποδοτικότητας που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας για το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

15. Αναφορές

Παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε έναν πίνακα ο οποίος σας επιτρέπει να προσδιορίσετε εύκολα τις κύριες παραμέτρους του ψυγείου, ανάλογα με την απορρόφηση θερμότητας του επεξεργαστή (TDP).

Εάν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλώ υποστηρίξτε τον ιστότοπό μας και μοιραστείτε ένα σύνδεσμο σε αυτό στα κοινωνικά δίκτυα

CPU Ψύκτης Deepcool REDHAT
Ψύκτης CPU Zalman CNPS10X Optima
CPU Cooler Deepcool GAMMAXX S40

Οι ανεμιστήρες CPU

Εδώ μπορείτε να αγοράσετε οπαδούς στο Sergiev Posad και τη Μόσχα για επεξεργαστές από κορυφαίους κατασκευαστές σε προσιτές τιμές. Καλύτερη ποιότητα, αξιοπιστία και αποδοτική απορρόφηση θερμότητας.

Ανεμιστήρες CPU: για αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία

Προσφέρουμε να αγοράσετε οπαδούς στον Sergiev Posad για τον επεξεργαστή σε προνομιακές τιμές, παρέχοντας μια ευρεία επιλογή από τις κορυφαίες μάρκες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, έχουμε αξιόπιστες λύσεις από τους TITAN, ZALMAN, Cooler Master, Corsair, Noctua. Οι ήσυχοι, ισχυροί και αξιόπιστοι ανεμιστήρες σε έδρανα ποιότητας θα σας βοηθήσουν να δροσίσετε αποτελεσματικά τον επεξεργαστή σας και να δημιουργήσετε τις βέλτιστες συνθήκες για τη λειτουργία του συστήματος.

Η Μόσχα και ο Sergiev Posad αγοράζουν συστήματα ψύξης από εμάς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μόνο οι επαγγελματίες μπορούν λογικά να συστήσουν ένα ή άλλο μοντέλο του συστήματος ψύξης, υποστηρίζοντας την πρόταση σε ελκυστική τιμή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό ο ανεμιστήρας;

Αρχικά, όλοι οι επεξεργαστές θερμαίνονται, και όσο πιο ισχυρός είναι ο επεξεργαστής, τόσο περισσότερη θερμότητα παράγει. Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότητα των εργασιών θέρμανσης, αντίθετα, μειώνεται. Για παράδειγμα, οι επεξεργαστές Intel έχουν μια ενσωματωμένη λειτουργία "θερμικής πέδησης", η οποία παρέχει μια απότομη μείωση της ταχύτητας του ρολογιού του επεξεργαστή σε περίπτωση υπερθέρμανσης. Όταν λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες το σύστημα αρχίζει να λειτουργεί ασταθές, είναι δυνατή η αυθόρμητη επανεκκίνηση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος πλήρους καταστροφής του επεξεργαστή. Για να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους, είναι απαραίτητο να παρέχετε στον επεξεργαστή ψύξη υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ο τυποποιημένος ψύκτης (επεξεργαστής BOX) πωλείται με τον επεξεργαστή, συχνά δεν επαρκεί για ψύξη υψηλής ποιότητας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρέχεται ψύξη για συστήματα "overclocked", τα οποία λειτουργούν σε υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού από ό, τι προβλέπεται για τον επεξεργαστή στις βασικές του ρυθμίσεις.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα για τον επεξεργαστή;

 • Πρέπει να ξεκινήσετε από την πρίζα, - να φιλτράρετε τα ψυγεία στην υποδοχή, να επιλέξετε μόνο ανάμεσα σε αυτούς τους ανεμιστήρες, η τοποθέτηση των οποίων είναι συμβατή με τον επεξεργαστή σας.
 • Καθορίστε την ανάγκη για διασπορά ισχύος. Κάθε επεξεργαστής διαθέτει και απορροφά μια συγκεκριμένη ισχύ, η οποία μετράται σε βατ. Για παράδειγμα, η οικογένεια AMD της τελευταίας γενιάς επεξεργαστών παράγει έως 220 watt. Φανταστείτε ένα λαμπτήρα δύο βολτ με το μέγεθος ενός κουτιού που ταιριάζει μέσα στο περίβλημα του υπολογιστή; Αυτή η κατανομή της θερμότητας πρέπει να απομακρυνθεί αποτελεσματικά. Με βάση την ισχύ του επεξεργαστή, οι συσκευές ψύξης επιλέγονται για το χαρακτηριστικό "διασκορπισμένη ισχύ".
 • Για τους λάτρεις του overclocking υπολογιστή. Εάν κάνετε overclocking - θυμηθείτε ότι η απελευθέρωση θερμότητας θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά μεγέθη. Πάρτε ένα ψυγείο με ένα απόθεμα και ένα σύστημα χειροκίνητου ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα. Σκεφθείτε να αγοράσετε έναν ελεγκτή rebuys ή έναν πίνακα ελέγχου ανεμιστήρα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του υπολογιστή.
 • Τέλος, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο σχεδιασμό του ψυγείου. Οι πιο τέλειες είναι οι δομές χαλκού, αφού έχουν τη μέγιστη θερμική αγωγιμότητα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να επιλέξετε θερμαντικά σώματα από χαλκό, ή, τουλάχιστον, με χάλκινες ράβδους.

Συμπερασματικά, σημειώνουμε ότι μερικοί ψύκτες υψηλής ποιότητας έχουν μεγάλο ύψος τοποθέτησης. Επομένως, είναι σημαντικό να μετρήσετε το μέγιστο ύψος του ψυγείου που θα περάσει στη μονάδα του συστήματός σας. Στο Enko προσφέρουμε τις καλύτερες ψύκτες σε προσιτές τιμές. Συμβουλευτείτε τους διευθυντές μας που έχουν μεγάλη πρακτική εμπειρία στη σύνταξη βέλτιστων συναρμολογήσεων για διάφορες διαμορφώσεις τυχερών παιχνιδιών και επαγγελματικών υπολογιστών. Με εμάς, μπορείτε πάντα να βρείτε την καλύτερη λύση για την αφαίρεση της θερμότητας από τον επεξεργαστή σας.

Η καταπολέμηση του θορύβου: βάζουμε το ψυγείο σε 7 Volt

Απλά αγοράσατε ένα ολοκαίνουργιο ψυγείο Thermaltake, αλλά δεν σας αρέσει ότι μετά την τοποθέτησή του ο υπολογιστής σας άρχισε να κάνει θόρυβο σαν ηλεκτρική σκούπα; Θέλετε να βάλετε το Blue Orb σε μια κάρτα γραφικών, αλλά είναι πολύ δυνατό για σας; Και δεν σας νοιάζει η ψύξη - δεν χρειάζεστε overclocking, χρειάζεστε σιωπή; Τότε θα σας βοηθήσουμε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να μειώσετε την τάση στο ψυγείο. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε πώς να το κάνετε σε πέντε λεπτά, χωρίς συγκολλητικό σίδερο, με τσιμπιδάκια ή κατσαβίδια.

Έτσι, για αρχή. Όλες οι ψύκτες CPU που πωλούνται σήμερα τροφοδοτούνται από 12 βολτ. Οι ανεμιστήρες στην τάση αυτή φτάνουν στη δηλωθείσα ταχύτητα και λειτουργούν σύμφωνα με τα δηλωμένα χαρακτηριστικά. Τόσο η απόδοση όσο και το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα είναι γραμμένες για την ονομαστική τάση. Οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούν μικρούς μοτέρ DC. Η συχνότητα της περιστροφής εξαρτάται άμεσα από την εφαρμοζόμενη τάση. Επομένως, εάν αυξήσουμε την τάση στον ανεμιστήρα, θα αρχίσει να γυρίζει πιο γρήγορα. Αν μειώσουμε, είναι πιο αργή. Πάρτε την τάση του υπολογιστή είναι μεγαλύτερη από 12 μπορεί να είναι για την υποδοχή παροχής ρεύματος ATX, αλλά δεν χρειάζεται, γιατί αγωνιζόμαστε με το θόρυβο, και στη συνέχεια όλα όσα χρειαζόμασταν - είναι λίγο μικρότερη ισχύ ανεμιστήρα.

Στο άρθρο "Νέα Γενιά Ψύκτες" ανέφερα τους τρόπους σύνδεσης των οπαδών. Ας επιστρέψουμε δυο χρόνια και να τα δούμε ξανά:

Πώς συνδέονται οι ανεμιστήρες - οι ανεμιστήρες για ηλεκτρονικούς ψύκτες έχουν δύο τύπους σύνδεσης - μέσω του βύσματος σύνδεσης PC και μέσω της υποδοχής MOLEX.

Ο βύσμα σύνδεσης PC είναι μια τυπική υποδοχή τεσσάρων συρμάτων που χρησιμοποιείται στις περισσότερες συσκευές υπολογιστών. Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι η χρήση του επιτρέπει τη σύνδεση σχεδόν απεριόριστου αριθμού ανεμιστήρων (με σύνδεση Pass-through). Επίσης κατά τη χρήση του είναι δυνατή η ρύθμιση της ισχύος που καταναλώνεται από τον ανεμιστήρα. βύσμα PC έχει τέσσερις καλώδια - δύο καλώδια γείωσης (μαύρο) καλώδιο με δυνατότητα 5 V και το καλώδιο με το δυναμικό των 12 V. Αν ανεμιστήρα σας είναι ενοχλητικό σας με θόρυβο τους, είναι δυνατόν να μειωθεί η τάση που παρέχεται σ 'αυτόν με τα 7V ή 5V. Για να γίνει αυτό, στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να συνδεθεί με τα δύο ακραία σύρματα - κόκκινο και κίτρινο, και στη δεύτερη περίπτωση - με το κόκκινο και ένα από τα μαύρα καλώδια. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρήστε την πολικότητα, διαφορετικά ο ανεμιστήρας σας θα περιστραφεί στην αντίθετη κατεύθυνση.

Υποδοχή MOLEX - νεότερη. Σας επιτρέπει να συνδέσετε ανεμιστήρες στη μητρική πλακέτα, να ελέγχετε αυτόματα την κατανάλωση ρεύματος του ανεμιστήρα και να παρακολουθείτε την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Τα μειονεκτήματα αυτού του συνδέσμου είναι ένας περιορισμένος αριθμός συνδεδεμένων ανεμιστήρων, ανάλογα με τη μητρική πλακέτα, την αδυναμία χειροκίνητης μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι με επαρκή ψύξη, η μητρική πλακέτα χαμηλώνει την τάση στον ανεμιστήρα, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και ως εκ τούτου μειώνει τον θόρυβο. Επίσης, χρησιμοποιώντας τη φίσα MOLEX, είναι δυνατή η παρακολούθηση της ταχύτητας του ανεμιστήρα, με την προϋπόθεση όμως ότι ο αισθητήρας Hall είναι εγκατεστημένος στον ανεμιστήρα.

Σήμερα, το 95% όλων των ψύκτη που πωλούνται συνδέονται μέσω του συνδέσμου Molex. Και όπως στη μητρική πλακέτα για να συνδέσεις Molex υπάρχει μόνο συν και τη γη (δεν το σήμα εξετάσει), τότε ο πιο εύκολος τρόπος, μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν σφράγιση επιπλέον αντίσταση στο καλώδιο τροφοδοσίας του ανεμιστήρα, δηλαδή, το κεντρικό σύρμα. Για να γίνει αυτό δεν είναι δύσκολο - απλά επιλέξτε τη σωστή αντίσταση για έναν ανεμιστήρα με ισχύ από δύο έως οκτώ βατ και συνδέστε το στο μεσαίο τμήμα καλωδίου. Το είδαμε σε μια βιομηχανική έκδοση στο ψυγείο Zalman CNPS 5000+. Είναι αλήθεια ότι εδώ η αντίσταση συμπεριλήφθηκε στη διατομή του μεσαίου σύρματος σε ειδικούς προσαρμογείς.

Με αυτόν τον κανονισμό, μπορούν να επιτευχθούν πολύ διαφορετικές τάσεις. Αλλά αυτή η μέθοδος έχει πολλά μειονεκτήματα.

Η αντίσταση θερμαίνεται θερμά από τη λειτουργία των ανεμιστήρων

Ο τροποποιημένος ανεμιστήρας χάνει την εγγύηση (αν ήταν)

Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αντίσταση

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα συγκολλητικό σίδερο

Φυσικά, οι πραγματικοί τεχνικοί θα επέλεγαν αυτή τη μέθοδο, όταν θα μπορούσατε να βάλετε τον ρεοστάτη (αντίσταση με μεταβλητή αντίσταση), αλλά γνωρίζουμε τη μέθοδο καλύτερα, ευκολότερα και πιο γρήγορα.

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, η τάση μεταξύ των ακραίων καλωδίων του συνδέσμου PCPlug είναι πάντα 7 Volts. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Είναι σχεδόν το μισό όσο το 12V, πράγμα που σημαίνει ότι το ψυγείο θα είναι πολύ λιγότερο θορυβώδες, αν και η ψύξη είναι ασθενέστερη. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ο προσαρμογέας PCPlug-Molex να πάει με το ψυγείο. Αυτοί οι προσαρμογείς τώρα αποστέλλονται με όλους τους νέους ψύκτες Thermaltake, με όλους τους ψύκτες στις κάρτες γραφικών και τα τσιπ συστήματος, αν οι ψύκτες μεταβούν στο Retail και όχι στον ΚΑΕ. Και επειδή όλα αυτά τα ψυγεία παρέχονται από τη Retail, τότε έχετε το δικαίωμα να απαιτήσετε έναν προσαρμογέα από μια εταιρεία που σας αγόρασε έναν υπολογιστή με, για παράδειγμα, το Dragon Orb 3.

Κοιτάξτε τον προσαρμογέα. Εδώ είναι, μπροστά μας. Πρόκειται για μια σειριακή σύνδεση Pass-Through δύο υποδοχών PCPlug, έτσι ώστε όταν συνδέετε το ψυγείο, μην χάσετε την υποδοχή PCPlug. Στον αρσενικό σύνδεσμο PCPlug (με καρφίτσες) παράλληλο με τον συνδετήρα Molex δύο καλωδίων είναι συνδεδεμένος (επίσης με ακίδες). Το κόκκινο καλώδιο σύνδεσης Molex συνδέεται με το κίτρινο στο PCPlug και το μαύρο σύρμα με το μαύρο. Έτσι, με + 12V της επαφής PCPlug, το δυναμικό + 12V μεταδίδεται στο μέσο σύρμα Molex. Το δεύτερο καλώδιο (μαύρο) στον σύνδεσμο Molex είναι αλεσμένο. Το δυναμικό σε αυτό το καλώδιο είναι 0 V. Συνεπώς, η τάση μεταξύ των δύο συρμάτων (η διαφορά δυναμικού) είναι 12V. Η τάση καθορίζει την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Επομένως, για να μειώσουμε τη διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο καλωδίων, θα εφαρμόσουμε μια θετική τάση στο "έδαφος" του Molex. Για να γίνει αυτό, το μαύρο καλώδιο Molex πρέπει να συνδεθεί στο κόκκινο καλώδιο στο PCPlug. Ως αποτέλεσμα, ένα σύρμα είναι + 12V, από την άλλη - + 5V, ως αποτέλεσμα της διαφοράς δυναμικού θα είναι 7Β, καθώς και το δυναμικό παραμένει για κίτρινο σύρματα μεγάλης, η κατεύθυνση περιστροφής του ανεμιστήρα δεν αλλάζει.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Πολύ απλά. Η όλη διαδικασία θα σας πάρει όχι περισσότερο από πέντε λεπτά. Το μόνο που χρειάζεστε για αυτή τη λειτουργία είναι ένα λεπτό κατσαβίδι ή τσιμπιδάκια, ίσως χρειαστείτε πένσες, αλλά αυτό είναι προαιρετικό.

Παίρνουμε στο χέρι το μέρος του προσαρμογέα, στο οποίο είναι συνδεδεμένα τα καλώδια από τη Molex. Σε αυτήν την υποδοχή PCPlug, βλέπουμε καρφίτσες με τη μορφή ακίδων. Αυτή είναι η είσοδος του προσαρμογέα. Αυτή είναι η πλευρά που ο προσαρμογέας συνδέεται με την τροφοδοσία ρεύματος.

Όπως μπορείτε να δείτε, έτσι ώστε οι ακίδες των επαφών να μην πέσουν έξω από τον συνδετήρα, κρατούνται από δύο "φτερά". Οι ίδιες οι καρφίτσες διπλώνονται από την πλάκα αλουμινίου και στο εσωτερικό τους είναι κενές. Και στις δύο πλευρές τους, φτιάχνονται ειδικά φτερά, λυγισμένα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ώστε να επιτρέπουν να εισάγουν τον πείρο στον σύνδεσμο, αλλά να μην το βγάλουν από εκεί. Χρειαζόμαστε ένα λεπτό τσιμπιδάκι ή ένα κατσαβίδι για να λυγίζουμε αυτές τις φτερούγες μέσα έτσι ώστε οι κορίνες να μπορούν να τραβηχτούν έξω από τον συνδετήρα. Πρέπει να ανταλλάξουμε το μαύρο σύρμα, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κίτρινο, στο οποίο είναι κατάλληλο το μαύρο σύρμα από το Molex και το κόκκινο σύρμα.

Αφού τραβήξετε αυτές τις δύο επαφές, διπλώστε τα πτερύγια προς τα πίσω και τοποθετήστε το κόκκινο σύρμα στο μαύρο και το μαύρο σύρμα στο κόκκινο. Βεβαιωθείτε ότι οι ακίδες δεν μετακινούνται προς τα έξω. Όλα! Τώρα η τάση Molex είναι 7 Volts.

Όπως μπορείτε να δείτε, όλα είναι πολύ απλά. Μπορείτε να σταματήσετε σε αυτό, αλλά αναμίξαμε τα καλώδια στη δεύτερη υποδοχή PCPlug του προσαρμογέα. Αν οι υποδοχές στο τροφοδοτικό σας είναι επαρκείς, μπορείτε να τις κόψετε εντελώς, ή να γράψετε σε αυτές με ένα στυλό, που δεν χρησιμοποιείται και ζει ειρηνικά. Σε γενικές γραμμές, όπως μεταξύ του κίτρινου και μαύρου μας έρθει σε επαφή 7 βολτ, τότε μπορούμε να σε αυτόν τον προσαρμογέα και στη συνέχεια, συνδέστε μια κανονική, όχι μια μετατροπή προσαρμογέα PCPlug-Molex και συνδετήρα της Molex θα είναι έτοιμο 7V. Αλλά θα πάμε προς την άλλη κατεύθυνση και θα το φέρουμε στο τέλος. Στο πίσω μέρος του PCPlug, η υποδοχή έχει άλλες επαφές με τη μορφή σωλήνων. Είναι επίσης λυγισμένα από αλουμίνιο και έχουν επίσης φτερά που τα κρατούν στη θέση τους. Ξεβιδώστε τα με ένα κατσαβίδι ή οι λαβίδες θα είναι δύσκολο - θα τα λυγίσετε και δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Επανατοπίσαμε δώδεκα ή δύο τέτοιους προσαρμογείς και συνειδητοποίησα ότι ο ευκολότερος τρόπος είναι να τραβήξετε το μαύρο και κόκκινο σύρμα μαζί με τον πείρο από την πρίζα με πένσες. Εδώ είναι βολικό να πιέζετε τις πένσες στο οπίσθιο τοίχωμα της υποδοχής, να αρπάξετε το καλώδιο και να γυρίσετε τα πένσα. Ποτέ δεν είχα σύρμα από τις επαφές. Συνήθως, τα πτερύγια γυρίζουν στην άλλη πλευρά και η επαφή φτάνει εύκολα στα χέρια σας. Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε τα πτερύγια στην αρχική θέση με ένα λεπτό κατσαβίδι - να τα ισιώσουμε και να τα βάλουμε με χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ως αποτέλεσμα, θα λάβετε επαφές, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Τοποθετήστε τα έτσι ώστε τα καλώδια να μην είναι στριμμένα. Κόκκινο - δίπλα στο κίτρινο και μαύρο - από την άκρη.

Τώρα ο προσαρμογέας μας είναι έτοιμος για χρήση. Μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα ψυγείο, και από την άλλη πλευρά, ακόμα και έναν σκληρό δίσκο. Τα σύρματα δεν είναι στριμμένα, η πολικότητα γίνεται σεβαστή. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορείτε να αλλάξετε την τάση του ψυγείου, η οποία συνδέεται μέσω PCPlug, και όχι μέσω του Molex. Τώρα αυτά τα ψύκτες αρχίζουν να εμφανίζονται πάλι στην πώληση. Η τεχνολογία είναι η ίδια, μόνο εσείς εργάζεστε με βύσμα ανεμιστήρα, όχι με προσαρμογέα.

Στα τελευταία μοντέλα της, η Thermaltake άρχισε να επενδύει περισσότερους προσαρμογείς PCPlug-Molex. Αν αγοράσατε Crystal Orb, Volcano 7 ή Tiger, τότε θα έχετε ήδη ένα νεότερο προσαρμογέα, χωρίς να συνδέσετε καλώδια μεταξύ των δύο υποδοχών PCPlug.

Αν έχετε ένα τέτοιο νέο προσαρμογέα - μην φοβάστε, θα το επαναλάβουμε. Δεν κατάλαβα αμέσως πώς λειτουργεί. Η διαφορά αυτού του προσαρμογέα είναι ότι οι δύο υποδοχές Pass-Thru PCPlug είναι κατασκευασμένες σε μία περίπτωση και δεν υπάρχουν καλώδια μεταξύ τους. Φυσικά, σε έναν υπολογιστή είναι πιο βολικό - λιγότερα καλώδια. Η τροποποίηση αυτού του προσαρμογέα δεν είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ μετά τη μετατροπή δεν μπορούμε να συνδέσουμε με τον προσαρμογέα άλλες συσκευές που τροφοδοτούνται από υποδοχές PCPlug.

Πρώτα απ 'όλα, βλέπουμε ότι τα καλώδια προς το Molex-u απομακρύνονται από τη μέση του προσαρμογέα. Η θήκη του προσαρμογέα είναι κατασκευασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι δύο πρώτες επαφές του να είναι κλειστές με ένα ειδικό κάλυμμα στην κορυφή. Για να φτάσουμε σε αυτές τις επαφές, ανοίγουμε το καπάκι, το poddevaya από τη μέση της περίπτωσης.

Κατ 'αναλογία με τον παλιό προσαρμογέα, πρέπει να τραβήξουμε το μαύρο σύρμα, τη δεύτερη επαφή στα δεξιά και να την βάλουμε στην πιο ακραία αριστερή θέση. Οι επαφές του κυκλώματος εκχύλισης είναι η ίδια όπως στο συμβατικό προσαρμογέα: λεπτό κατσαβίδι ή τσιμπιδάκια λυγίσει φτερά από ακίδες επαφής και εκτινάσσονται προς τα έξω. Έτσι ενεργούμε με το αριστερό και το δεύτερο από τις σωστές επαφές.

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ένα νέο δείγμα μπροστά μας. Από τη μια πλευρά είναι ένας πείρος, από την άλλη πλευρά ένας σωλήνας. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν φτερούγες έτσι ώστε η επαφή να μην πέφτει. Ακριβώς τοποθετήστε το καλώδιο στην αριστερή θέση δεν θα λειτουργήσει - το σύρμα στηρίζεται στην περίπτωση του προσαρμογέα. Επομένως, με το κατσαβίδι, βγαίνουμε από το δεύτερο μέρος της επαφής με το σύρμα, τον σωλήνα. Πρέπει να το βγάλουμε απαλά και άλλα δύο πόδια ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου το σύρμα είναι συγκολλημένο στο μέταλλο. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το καλώδιο μέσα στο σωλήνα και το λυγίζουμε, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Κάνετε αυτό όσο το δυνατόν πιο σφιχτά έτσι ώστε η κάμψη του σύρματος στο μέσον της επαφής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αφού το κάναμε αυτό, πάλι είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πτερύγια των επαφών είναι απλωμένα και εισάγουμε τον πείρο στην αριστερή θέση.

Τώρα έχουμε αυτό που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Από μία σωληνωτή επαφή (εάν κάποιος μπορεί να το βάλει έτσι) το συρμάτινο φύλλο, έτσι ώστε η δεύτερη πλευρά του προσαρμογέα δεν είναι πλέον διαθέσιμη για χρήση. Κλείνουμε το πλαστικό κάλυμμα και ο τροποποιημένος προσαρμογέας 7 Volt είναι έτοιμος!

Μπορούμε να συνδέσουμε με ασφάλεια έναν ανεμιστήρα σε αυτό και να απολαύσετε τη σιωπή στον υπολογιστή.

5 Volts

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να επανασχεδιάσουμε τον προσαρμογέα και με τάση 5 V, αλλάζοντας το κίτρινο καλώδιο στο κόκκινο. Γιατί να μην το κάνει; Το γεγονός ότι οι ανεμιστήρες έχουν τάση έναρξης - μια τέτοια ελάχιστη τάση στην οποία ξεκινά ο ανεμιστήρας, ξεκινά. Εάν η τάση εκκίνησης είναι μικρότερη, ο ανεμιστήρας θα θερμανθεί, αλλά δεν θα λειτουργήσει. Για τους σύγχρονους οπαδούς μεγέθους 60x60x25 αυτή η τάση είναι ίση με 9 V. Με 7 V μπορούν ακόμα να ξεκινήσουν, αν και συνάντησα και εκείνους που αρνήθηκαν να ξεκινήσουν. Λοιπόν, επιπλέον, σε ψυγείο 5 V θα είναι ήδη πολύ κακή ψύξη, και η αίσθηση της εφαρμογής μιας τέτοιας μετατροπής δεν είναι.

Πάντα προσπαθείτε να αγοράσετε ψύκτες με παρόμοιους προσαρμογείς. Λιγότερο από πέντε λεπτά, σε συνθήκες γραφείου, χωρίς τη βοήθεια ενός συγκολλητικού σιδήρου ή ειδικών εργαλείων, μπορέσαμε να μειώσουμε την τάση στον ανεμιστήρα του ψυγείου, για να απαλλαγούμε από περιττό θόρυβο. Φυσικά, όταν μειώνεται η τάση, ο ανεμιστήρας οδηγεί λιγότερο αέρα και ψύχει τον επεξεργαστή χειρότερα, οπότε είναι απαραίτητο να φροντίσετε για πρώτη φορά τη θερμοκρασία του επεξεργαστή μετά από μια τέτοια μετατροπή. Τα πλεονεκτήματα της μείωσης της τάσης με αυτόν τον τρόπο είναι προφανή: δεν χάνετε την εγγύηση στο ψυγείο, ο προσαρμογέας που κατασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο αποδειχθεί πολύ αξιόπιστος, δεν θερμαίνεται και δεν καίγεται. Και, φυσικά, την απλότητα. Αν δεν έχετε ένα κατσαβίδι στο χέρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πείρο ή ένα barrette. Κάνοντας αυτόν τον προσαρμογέα για επτά βολτ, μπορείτε να το αφήσετε σε όλους τους επόμενους ψύκτες. Μπορείτε να αφήσετε τα καλώδια σταυρωμένα έτσι ώστε η έξοδος PCPlug να έχει επίσης 7 Volts. Στη συνέχεια, όλοι οι συνδεδεμένοι ψύκτες θα λειτουργούν χωρίς τροποποίηση των προσαρμογέων από την τάση 7 V και λιγότερο θόρυβο.

Τέλος, θέλω να πω ότι δεν είμαι υπεύθυνος για όλα τα λάθη που έγιναν κατά την τροποποίηση και για όλες τις συνέπειες τέτοιων σφαλμάτων. Αυτό το υλικό είναι μόνο μια θεωρητική βάση, και όχι ένας οδηγός για δράση. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις - μη ρωτήστε τους όχι εγώ, αλλά στο φόρουμ στην ιστοσελίδα μας.

Μόδα για δύο οπαδούς: Ψύκτες Phanteks PH-TC12DX και Thermaltake NiC C5

⇡ # Εισαγωγή

Ήδη εδώ και πολύ καιρό στη σφαίρα των συστημάτων ψύξης αέρα για τους κεντρικούς επεξεργαστές δεν βλέπουμε καινοτομίες και πραγματικά ενδιαφέρουσες λύσεις για την αύξηση της απόδοσης μειώνοντας παράλληλα το επίπεδο θορύβου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές πρέπει να ενημερώσουν τις ψυχρότερες γραμμές τους και να προσελκύσουν πιθανούς αγοραστές με άλλους τρόπους, ειδικότερα, εξοπλίζοντας τις συσκευές με δύο ανεμιστήρες ταυτόχρονα. Αυτή η τάση έχει παρατηρηθεί πρόσφατα, δεδομένου ότι είναι η απλούστερη και, όπως πιθανώς καταλαβαίνετε, ένας φθηνός τρόπος για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η τελική τιμή του προϊόντος. Ειδικότερα, η εταιρεία Thermaltake, η οποία παρουσιάστηκε στο CES 2013, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους τέσσερις νέους ψύκτες της σειράς NiC (Cooler χωρίς παρεμβολές), τρεις από τους οποίους είναι εξοπλισμένοι με δύο ανεμιστήρες. Λιγότερο «παραγωγικός» από αυτή την άποψη, η εταιρεία Phanteks κυκλοφόρησε επίσης μια καινοτομία, στο οπλοστάσιο της οποίας έχει και ένα ζευγάρι οπαδών. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες στο φάσμα των οποίων δεν εμφανίστηκαν πριν από πολύ καιρό ψύκτες με δύο "πικάπ". Δηλαδή, είναι πολύ πιθανό να μιλήσουμε για μια μοναδική μόδα για δύο οπαδούς σε ψύκτες CPU. Αυτό που αποδείχθηκε όλα αυτά, μαθαίνουμε το παράδειγμα των ψυγείων Phanteks PH-TC12DX και Θερμική λήψη NiC C5.

⇡ # Προδιαγραφές και συνιστώμενο κόστος

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων ψύξης δίνονται στον πίνακα.

Ανεμιστήρες

Ψυγεία για επεξεργαστές

Στον κατάλογο του καταστήματος παρουσιάζονται οι τιμές NICS για ψύκτες με γενική φίσα και είναι συμβατές με τον επεξεργαστή στην πρίζα. Για τα συμπαγή συστήματα προσφέρουμε μοντέλα χαμηλού προφίλ, για υπολογιστές γραφείου - φτηνές ψύκτες επεξεργαστών, καθώς και για διακομιστές και πλατφόρμες διακομιστών - ισχυρά θερμαντικά σώματα με στερέωση στις ασφάλειες ή τις βίδες. Κατά την επιλογή ενός συστήματος ψύξης, βεβαιωθείτε ότι η μέγιστη απορρόφηση ισχύος (TDP) του ψυγείου είναι μεγαλύτερη από αυτή του επεξεργαστή σας. Αυτό θα εξασφαλίσει αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας και ψύξη του συστήματος.

Οπαδούς περιβλήματος

Μπορείτε να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα κουτιού όχι μόνο για να βελτιώσετε τη θερμοκρασία μέσα στο περίβλημα, αλλά και να του δώσετε ένα μοναδικό σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας οπίσθιο φωτισμό LED σε μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή λευκό. Προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο θορύβου των ανεμιστήρων υψηλής απόδοσης, χρησιμοποιούνται τα τακάκια απόσβεσης κραδασμών και η λειτουργία ελέγχου ταχύτητας, ιδιαίτερα η τεχνολογία PWM και ο χειροκίνητος έλεγχος. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, καθώς μειώνονται τα RPM, μειώνεται όχι μόνο το επίπεδο θορύβου, αλλά μειώνεται και η απόδοση της ψύξης.

Ψύκτες για κάρτες γραφικών

Κατά κανόνα, οι κάρτες βίντεο διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα ψύξης, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Για να αγοράσετε ένα ψυγείο για μια κάρτα γραφικών είναι δυνατή σε περίπτωση βλάβης ενός υπάρχοντος ή για βελτίωση της ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των καρτών βίντεο σχεδίασης αναφοράς.

Ενεργή ψύξη

Η ενεργή ψύξη συνεπάγεται τη χρήση ανεμιστήρων. Η αντοχή ενός τέτοιου συστήματος ψύξης εξαρτάται όχι μόνο από τη θερμοκρασία λειτουργίας και τα φορτία κραδασμών, αλλά και από τον τύπο του εγκατεστημένου ρουλεμάν. Οι τιμές για ανεμιστήρες με κεραμικό έδρανο κυλίνδρων είναι οι υψηλότερες, αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα συρόμενα έδρανα και το επίπεδο θορύβου είναι χαμηλότερο.

Παθητική ψύξη

Η παθητική ψύξη περιλαμβάνει τη χρήση θερμαντικών σωμάτων από χαλκό και αλουμίνιο. Οι τιμές για τους ψύκτες με θερμαντήρες χαλκού είναι υψηλότερες από εκείνες των μοντέλων αλουμινίου, καθώς ο χαλκός έχει καλύτερη θερμική αγωγιμότητα και είναι πιο αποδοτικός για ψύξη. Το σύστημα ψύξης εντελώς με χάλκινα στοιχεία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, και θα κοστίσει ως γέφυρα από χυτοσίδηρο, είναι ευκολότερο να αγοράσετε ένα ψυγείο με χάλκινα-αλουμίνιο καλοριφέρ, το οποίο έχει μια βάση χαλκού και μια ράβδο.

Ψύξη με νερό

Για επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, μπορείτε να αγοράσετε ένα ψυγείο με ψύξη με νερό (SVO), το οποίο είναι ένα σύνολο ψυγείων, ανεμιστήρων και αντλιών. Οι τιμές για τους ψύκτες με σύστημα ψύξης νερού δεν είναι οι χαμηλότερες, αλλά ο στόχος δικαιολογεί τα μέσα - οι ψύκτες αυτοί εγγυώνται υψηλή απόδοση ψύξης, χαμηλό θόρυβο εργασίας και μεγάλη διάρκεια ζωής. Πολύ δημοφιλές είναι το SRO κλειστού τύπου. Αυτά τα ψυγεία είναι γεμάτα με ψυκτικό υγρό, δεν απαιτούν συντήρηση και είναι έτοιμα για λειτουργία μετά την εγκατάσταση.

Θερμοσίφωνες

Τα συστήματα ψύξης με αγωγούς θερμότητας παρέχουν γρήγορη μεταφορά θερμότητας από ένα ζεστό επεξεργαστή σε ένα ψυχρό ψυγείο. Κατά κανόνα, οι τιμές για τους ψύκτες εξαρτώνται από τον αριθμό και τον τύπο των σωλήνων θέρμανσης. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ψυγείο με 2 ή 6, 4 ή 8 σωλήνες, τύπου U ή τύπου C. Στους ψύκτες για κάρτες γραφικών υψηλής απόδοσης αντί για σωλήνες θερμότητας ή μαζί με αυτές, συχνά χρησιμοποιείται τεχνολογία VCT, η οποία εξασφαλίζει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ψύξη.

Σχεδιάζουμε ένα σύστημα ψύξης υπολογιστή

Αυτό το άρθρο συνοψίζει την εμπειρία του συγγραφέα στο σχεδιασμό αποτελεσματικών και χαμηλών θορύβων συστημάτων ψύξης αέρα για υπολογιστές. Εξετάζονται οι κύριες αρχές της οικοδόμησης ενός συστήματος ψύξης, τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών στον τομέα αυτό και ορισμένες πρακτικές συστάσεις. Χρησιμοποιώντας τα υλικά που αναφέρονται εδώ, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σύστημα ψύξης για τις δικές σας ανάγκες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Εισαγωγή

Δεν είναι μυστικό ότι η υψηλή ταχύτητα των σύγχρονων υπολογιστών έχει την τιμή της: καταναλώνουν τεράστια δύναμη, η οποία διαχέεται με τη μορφή θερμότητας. Οι κύριοι θραυστήρες - ο κεντρικός επεξεργαστής, ο επεξεργαστής γραφικών - απαιτούν τα δικά τους συστήματα ψύξης. πέρασαν εκείνες τις στιγμές που αυτά τα τσιπ ήταν ικανοποιημένα με ένα μικρό ψυγείο. Η νέα μονάδα συστήματος είναι εξοπλισμένη με αρκετούς ανεμιστήρες: τουλάχιστον ένας στην παροχή ρεύματος, ο ένας ψύχει τον επεξεργαστή, μια μικρή σοβαρή κάρτα οθόνης είναι εξοπλισμένη με δικό της ανεμιστήρα. Στην θήκη του υπολογιστή έχουν εγκατασταθεί αρκετοί ανεμιστήρες, υπάρχουν ακόμη μητρικές με ενεργά chipset chipset ψύξης. 30 ° C, 40 ° C, 50 ° C, 60 ° C... Συνειδητοποιούμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του επεξεργαστή, του τσιπ της κάρτας γραφικών και άλλων στοιχείων του υπολογιστή. Μερικοί σύγχρονοι σκληροί δίσκοι θερμαίνονται επίσης σε αισθητές θερμοκρασίες.

Οι περισσότεροι υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με ψύξη με την αρχή της ελαχιστοποίησης του κόστους: ένας, δύο ανεμιστήρες θορυβώδους θήκης είναι εγκατεστημένοι, ο επεξεργαστής είναι εφοδιασμένος με ένα κανονικό σύστημα ψύξης. Αυτή η προσέγγιση έχει το δικαίωμα στη ζωή: η ψύξη αποκτάται αρκετά, φτηνή, αλλά πολύ θορυβώδης. Πώς να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητα, μειώνοντας παράλληλα το επίπεδο θορύβου;

Υπάρχει άλλο άκρο; πολύπλοκες τεχνικές λύσεις: ψύξη υγρών (συνήθως νερού), ψύξη freon, ειδική θήκη υπολογιστή από αλουμίνιο που διαχέει τη θερμότητα σε όλη την επιφάνεια της (στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως ψυγείο). Για ορισμένες εργασίες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τέτοιες λύσεις: για παράδειγμα, για ένα στούντιο ηχογράφησης, όπου ο υπολογιστής πρέπει να είναι εντελώς αθόρυβος. Για συνηθισμένη χρήση στο σπίτι και στο γραφείο, αυτά τα εξειδικευμένα συστήματα είναι πάρα πολύ ακριβά: οι τιμές τους ξεκινούν από εκατοντάδες δολάρια και υψηλότερα. Τέτοιες επιλογές είναι πολύ εξωτικές σήμερα και δεν θα εξεταστούν στο πλαίσιο αυτού του άρθρου: θα περιοριστούμε στα κλασικά σχέδια ψύξης αέρα. Γενικές αρχές

Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ψύξης. Κατανοώντας τι συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας συστήματος, θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική για την τροποποίηση του συστήματος ψύξης.

Φυσική ψύξης

Όλα τα συστήματα ψύξης χρησιμοποιούν τη γενική αρχή της δράσης: τη μεταφορά θερμότητας από ένα θερμότερο σώμα (ψυχρό αντικείμενο) σε ένα λιγότερο καυτό (σύστημα ψύξης). Με τη σταθερή θέρμανση του ψυχρού αντικειμένου, αργά ή γρήγορα το σύστημα ψύξης θα ζεσταθεί, η θερμοκρασία του θα είναι ίση με τη θερμοκρασία του ψυχρού αντικειμένου, η μεταφορά θερμότητας θα σταματήσει; αυτό θα προκαλέσει υπερθέρμανση. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η παροχή μιας ψυχρής ουσίας ικανής να ψύχει το ίδιο το σύστημα ψύξης. Μια τέτοια ουσία καλείται συνήθως ψυκτικό (ψυκτικό). Το άρθρο ασχολείται με συστήματα ψύξης αέρα, δηλαδή, ο αέρας είναι το ψυκτικό. Υποθέτουμε αυτό γύρω από τον υπολογιστή υπάρχει μια απεριόριστη παροχή ψυχρού αέρα: είναι αυτή η υπόθεση αληθής αν ο όγκος δωματίου στον οποίο είναι εγκατεστημένος ένας ή περισσότεροι υπολογιστές είναι αρκετά μεγάλος; Ο αέρας στο δωμάτιο δεν θερμαίνεται σημαντικά με τη βοήθεια υπολογιστών. Ένα τυπικό δωμάτιο σε πολυκατοικία ή γραφείο ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις.
Προσοχή! Αυτή η υπόθεση θα είναι λανθασμένη κατά το σχεδιασμό μιας ψύξης χώρου διακομιστή: μια μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού που συλλέγεται σε μικρό όγκο απαιτεί επιπλέον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας. Η πρώτη: η θερμική αγωγιμότητα, η ικανότητα μιας ουσίας να παράγει θερμότητα μέσα στον όγκο της. σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο μόνο να δημιουργηθεί μια φυσική επαφή ενός συγκεκριμένου όγκου ύλης με ένα ψυχρό αντικείμενο. Από τις διαθέσιμες ουσίες, η καλύτερη αγωγιμότητα θερμότητας κατέχει τα μέταλλα, τα θερμαντικά σώματα και οι εναλλάκτες θερμότητας των συστημάτων ψύξης απλά κατασκευάζονται από αυτά. Μεταξύ των μετάλλων, το ασήμι είναι ο καλύτερος αγωγός για τη θερμότητα, από λιγότερο ακριβό - χαλκό, κατόπιν αλουμίνιο. κατά κανόνα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θερμαντικά σώματα χαλκού έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα καλοριφέρ αλουμινίου. Ο αέρας, παρεμπιπτόντως, έχει πολύ χαμηλή θερμική αγωγιμότητα (χάρη σε αυτό, οι τσάντες παραθύρων στα σπίτια μας διατηρούν τη θερμότητα). Ο δεύτερος μηχανισμός: η συμπιεστική ανταλλαγή θερμότητας με το ψυκτικό μέσο, ​​συνδέεται με τη φυσική μεταφορά του ψυκτικού μέσου. για αποτελεσματική ψύξη είναι απαραίτητο να οργανωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Συγκεκριμένα, δεν συνιστάται η εγκατάσταση του υπολογιστή σε κωφό, κλειστό συρτάρι του τραπεζιού. Είναι επίσης κακό εάν ο υπολογιστής είναι εγκατεστημένος δίπλα στο ψυγείο. Ο τρίτος μηχανισμός: η θερμική ακτινοβολία, το μέγεθος της είναι αμελητέο στις εξεταζόμενες διεργασίες.

Για να οργανωθεί η μεταφορά θερμότητας στο ψυκτικό υγρό, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε την θερμική επαφή του συστήματος ψύξης με αέρα. Για το σκοπό αυτό, διάφορα θερμαντικά σώματα (Αγγλικά: ψύκτρα). Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή θερμικής επαφής, τόσο περισσότερη θερμότητα μεταφέρεται. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την αύξηση της επιφάνειας του ψυγείου. Η πρώτη: αύξηση της περιοχής των άκρων, διατηρώντας ταυτόχρονα το μέγεθος του ψυγείου. τα πτερύγια είναι πιο πυκνά, τα ίδια τα άκρα; πιο λεπτή. Η μεταφορά θερμότητας σε ένα τέτοιο θερμαντικό σώμα βελτιώνεται, αλλά η υδραυλική αντίστασή του αυξάνεται: είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί περισσότερη πίεση για την άντληση μέσω του ψυγείου ενός δεδομένου όγκου αέρα. Η δεύτερη μέθοδος: αύξηση των γεωμετρικών διαστάσεων του ψυγείου, η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή στην διαδικασία της ανταλλαγής θερμότητας μεγαλύτερου όγκου αέρα και μειώνει επίσης την υδραυλική αντίσταση του ψυγείου. Έτσι προτιμούνται τα θερμαντικά σώματα μεγάλων διαστάσεων.

Η αντίστροφη πλευρά του νομίσματος: κόστος και θόρυβος

Φαίνεται ότι, ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, ακολουθεί ένα απλό συμπέρασμα: πρέπει να πάρουμε περισσότερα θερμαντικά σώματα και να οργανώσουμε την ροή του αέρα πιο ισχυρή - και ολόκληρη την επιστήμη! Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιο σημαντικοί παράγοντες: το κόστος του συστήματος ψύξης και ο θόρυβος που δημιουργεί κατά τη λειτουργία. Το κόστος των συστημάτων ψύξης αυξάνεται με την αύξηση του μεγέθους των θερμαντικών σωμάτων που χρησιμοποιούνται: η μεταλλική χωρητικότητα και η πολυπλοκότητα της επεξεργασίας αυξάνονται. Λόγω του υψηλότερου κόστους, τα καλοριφέρ χαλκού χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο συχνά από τα καλοριφέρ αλουμινίου. Σε υπολογιστές χαμηλού κόστους, συνήθως εγκαθίστανται ένας ή δύο ανεμιστήρες χαμηλού κόστους και υψηλής ταχύτητας. Αντιμετωπίζουν την ψύξη, αλλά δημιουργούν πολύ θόρυβο. Αλλά η άνεση του χρήστη καθορίζεται από το χαμηλό θόρυβο.

Έτσι, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση Σχεδιάστε ένα σύστημα ψύξης επαρκούς απόδοσης, ενώ ελαχιστοποιείτε τον θόρυβο από τη λειτουργία και το κόστος του. Ψύξη επεξεργαστών και κάρτες γραφικών

CPU και επεξεργαστή γραφικών; τις πιο ισχυρές πηγές θερμότητας μέσα σε έναν σύγχρονο υπολογιστή. Πολλά διαφορετικά σχέδια συστήματος ψύξης έχουν αναπτυχθεί για αυτά τα εξαρτήματα, μια ποικιλία σχεδιαστικών λύσεων είναι καταπληκτική. Η ταξινόμηση, η περιγραφή και η σύγκριση αυτών των ψυγείων είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου: ανατρέξτε στις σχετικές ενότητες δημοφιλών ιστότοπων που σχετίζονται με υπολογιστή: iXBT.com, Overclockers.ru και άλλα. Περιορίζουμε τους εαυτούς μας σε γενικές συστάσεις.

Συνήθως, ένας σημαντικός παράγοντας περιορισμού στην επιλογή ενός ψυγείου για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών είναι το μέγεθος του προϋπολογισμού: τα υψηλής απόδοσης και τα ήσυχα συστήματα ψύξης δεν είναι πολύ ακριβά. Από ό, τι ειπώθηκε στο κεφάλαιο σχετικά με τις αρχές της ψύξης, προκύπτει ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε συστήματα ψύξης με μέγιστα μεγάλους ψύκτες θερμότητας, κατά προτίμηση χαλκό. Λόγω του υψηλού κόστους του χαλκού, χρησιμοποιείται συχνά ένα συνδυασμένο σχήμα: ένας πυρήνας χαλκού, που συμπιέζεται σε ένα ψυγείο αλουμινίου. Ο χαλκός βοηθά στη διανομή της θερμότητας πιο αποτελεσματικά. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ψύξης χαμηλής ταχύτητας: λειτουργούν πιο αθόρυβοι. Για να διατηρηθεί μια αποδεκτή απόδοση, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες μεγάλου μεγέθους (έως και 120 mm). Έτσι, για παράδειγμα, ο ψύκτης CPU Zalman CNPS7700-AlCu μοιάζει με:

Συχνά για να οικοδομήσουμε μια μεγάλη χρήση καλοριφέρ σωλήνες θέρμανσης (Αγγλικά: σωλήνα θέρμανσης); ερμητικά κλειστούς και ειδικά διατεταγμένους μεταλλικούς σωλήνες (συνήθως χαλκός). Είναι πολύ αποτελεσματικοί στη μεταφορά θερμότητας από το ένα άκρο στο άλλο: έτσι, ακόμη και οι μακρύτερες ακμές του μεγάλου θερμαντήρα λειτουργούν αποτελεσματικά στην ψύξη. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει ένας δημοφιλής ψύκτης Scythe Ninja:

Για την ψύξη σύγχρονων επεξεργαστών γραφικών χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι: μεγάλα θερμαντικά σώματα, πυρήνες ψυκτικού συστήματος χαλκού ή θερμαντικά σώματα από χαλκό, σωλήνες θερμότητας για μεταφορά θερμότητας σε επιπρόσθετα θερμαντικά σώματα:

Οι συστάσεις για την επιλογή εδώ είναι οι ίδιες: χρησιμοποιήστε αργούς και μεγάλους ανεμιστήρες, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα θερμαντικά σώματα. Έτσι, για παράδειγμα, τα δημοφιλή συστήματα ψύξης των τηλεοπτικών καρτών Zalman VF700 και Zalman VF900 μοιάζουν με:

Συνήθως, οι ανεμιστήρες ψύξης των καρτών βίντεο αναμιγνύουν μόνο τον αέρα μέσα στη μονάδα συστήματος, η οποία δεν είναι πολύ αποτελεσματική, από την άποψη της ψύξης ολόκληρου του υπολογιστή. Μόνο πρόσφατα, τα συστήματα ψύξης άρχισαν να χρησιμοποιούν συστήματα ψύξης που αφαιρούν ζεστό αέρα από το κέλυφος: το πρώτο έγινε το Arctic Cooling Silencer και, παρομοίως, το IceQ από το σήμα HIS:

Αυτά τα συστήματα ψύξης εγκαθίστανται στις πιο ισχυρές σύγχρονες κάρτες γραφικών (nVidia GeForce 8800, ATI x1800XT και παλαιότερα). Αυτός ο σχεδιασμός είναι συχνά πιο δικαιολογημένος, από την άποψη της σωστής οργάνωσης των ροών αέρα μέσα στην περίπτωση του υπολογιστή από τα παραδοσιακά συστήματα. Οργάνωση των ροών του αέρα

Σύγχρονα πρότυπα κατασκευής των κτιρίων των υπολογιστών, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση και τη μέθοδο για την κατασκευή ενός συστήματος ψύξης. Επειδή ακόμη και με τα συστήματα που βασίζονται σε Intel Pentium II, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το 1997 έτους, ο υπολογιστής υλοποιείται τεχνολογία ψύξης μέσω-αέρα ροή κατευθύνεται από το εμπρόσθιο προς το οπίσθιο τοίχωμα περιβλήματος (πρόσθετος αέρας ψύξης αναρροφάται διαμέσου του τοιχώματος αριστερά):

Ενδιαφέρον για λεπτομέρειες, αναφέρομαι στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προτύπου ATX.

Τουλάχιστον ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην τροφοδοσία του υπολογιστή (πολλά σύγχρονα μοντέλα έχουν δύο ανεμιστήρες, που επιτρέπουν να μειωθεί σημαντικά η ταχύτητα περιστροφής του καθενός και συνεπώς ο θόρυβος κατά τη λειτουργία). Οπουδήποτε μέσα στη θήκη του υπολογιστή μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τον κανόνα: στο μπροστινό και στο αριστερό πλευρικό τοίχωμα εισάγεται αέρας μέσα στο περίβλημα, στο πίσω τοίχωμα εκκενώνεται ζεστός αέρας. Είναι επίσης απαραίτητο να επαληθευθεί ότι η ροή του θερμού αέρα από το πίσω μέρος του υπολογιστή δεν εισέρχεται κατ 'ευθείαν στην εισδοχή αέρα στο αριστερό τοίχωμα του υπολογιστή (αυτό συμβαίνει σε ορισμένες θέσεις σε σχέση προς τα τοιχώματα του πλαισίου του δωματίου και έπιπλα). Τι είδους ανεμιστήρες πρέπει να εγκαταστήσετε εξαρτάται κυρίως από τη διαθεσιμότητα κατάλληλων εξαρτημάτων στους τοίχους του περιβλήματος. Ο θόρυβος του ανεμιστήρα καθορίζεται κυρίως από την ταχύτητα του (cm. Partition ανεμιστήρας στάθμη θορύβου), συνιστάται η χρήση ενός βραδεία (ήσυχη) αμμοβολή. Με ίσες διαστάσεις τοποθέτησης και ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων στο πίσω τοίχωμα του σώματος υποκειμενικά θορύβου κάπως μικρότερο μπροστά: πρώτον, είναι πιο μακριά από τον χρήστη, και, δεύτερον, η πίσω κελύφους είναι σχεδόν διαφανή μάσκα, ενώ το μέτωπο - μια ποικιλία από διακοσμητικά στοιχεία. Συχνά ο θόρυβος δημιουργείται λόγω στοιχείο περίθλασης μπροστά ροή του αέρα και αν ο όγκος ροής του αέρα πραγματοποιείται υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, στο μπροστινό μέρος των σχηματιζόμενων περίπτωση που ο υπολογιστής δίνη τυρβώδεις ροές που δημιουργούν χαρακτηριστικό θόρυβο (σφύριγμα μοιάζει μια ηλεκτρική σκούπα, αλλά πολύ πιο ήσυχο).

Επιλογή θήκη υπολογιστών

Πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για υπολογιστές στην αγορά σήμερα, αντιστοιχεί σε μία από τις εκδόσεις του ATX, συμπεριλαμβανομένης της εκ μέρους της ψύξης. Οι φθηνότερες περιπτώσεις δεν είναι εξοπλισμένες είτε με μονάδα τροφοδοσίας ρεύματος είτε με πρόσθετα εξαρτήματα. Οι ακριβότερες περιπτώσεις είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες για την ψύξη της θήκης, λιγότερο συχνά προσαρμογείς για τη σύνδεση ανεμιστήρων με διάφορους τρόπους? μερικές φορές ειδικές ελεγκτής εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, η οποία επιτρέπει να ρυθμιστεί ομαλά η ταχύτητα περιστροφής του ενός ή περισσοτέρων ανεμιστήρων, ανάλογα με τις βασικές μονάδες της θερμοκρασίας (βλ. π.χ.. Κριτικές κύτη iXBT ιστοσελίδα). Η τροφοδοσία ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, καθώς πολλοί πελάτες προτιμούν να επιλέγουν ανεξάρτητα το PSU. Μεταξύ άλλων επιλογών για πρόσθετο εξοπλισμό αξίζει να σημειωθεί η ειδική στερέωση των πλευρικών τοίχων, των σκληρών δίσκων, των οπτικών δίσκων, των καρτών επέκτασης, οι οποίες σας επιτρέπουν να συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή χωρίς κατσαβίδι. φίλτρα σκόνης που εμποδίζουν την είσοδο βρωμιάς στον υπολογιστή μέσω των οπών εξαερισμού. διάφορα ακροφύσια για την κατεύθυνση των ροών του αέρα μέσα στο περίβλημα. Ας εξερευνήσουμε τον ανεμιστήρα

Για τη μεταφορά αέρα σε συστήματα ψύξης, οπαδούς (Αγγλικά: ανεμιστήρα).

Συσκευή ανεμιστήρα

Ο ανεμιστήρας αποτελείται από ένα σώμα (συνήθως με τη μορφή πλαισίου), έναν ηλεκτροκινητήρα και έναν πτερωτή στερεωμένο με έδρανα στον ίδιο άξονα με τον κινητήρα:

Η αξιοπιστία του ανεμιστήρα εξαρτάται από το είδος των εγκατεστημένων ρουλεμάν. Οι κατασκευαστές δηλώνουν αυτό το τυπικό χρονικό διάστημα μεταξύ αποτυχιών (ο αριθμός των ετών προκύπτει από τον υπολογισμό της εργασίας σε όλο το εικοσιτετράωρο):