Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ψυγείο από τον υπολογιστή μου ως ανεμιστήρα σπιτιού;

Ο ίδιος, ανεμιστήρας, τι διαφορά όπου οδήγησης και όπου ο αέρας. Αυτό είναι μόνο η απόδοση ψύξης του διαμερίσματος και το οικονομικό όφελος θα είναι ελάχιστο, αν δεν πάει στο minus.Kompyuternye ανεμιστήρες έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την εργασία σε ένα μικρό κλειστό χώρο, όπως μια μονάδα του συστήματος στέγασης.

Ο απλούστερος ανεμιστήρας επιφάνειας εργασίας μπορεί τώρα να αγοραστεί στο κατάστημα για περίπου 300 ρούβλια. Οι οπαδοί των υπολογιστών έχουν περίπου την ίδια τιμή. Για τον ανεμιστήρα από τον υπολογιστή, πρέπει να κανονίσετε μια σύνδεση με 12v, σε ακραίες περιπτώσεις μέσω USB. Και αυτό είναι το κόστος και του χρόνου και των χρημάτων.

Μια τέτοια εφαρμογή είναι σκόπιμη μόνο για προσωπική ευχαρίστηση από το έργο που έχει γίνει.

Ανεμιστήρας για υπολογιστή

Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες. Με σας ξανά τον Αλέξανδρο και στο σημερινό άρθρο θα μιλήσω για έναν ανεμιστήρα για έναν υπολογιστή που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση συστημάτων ψύξης υπολογιστών.

Ένα από τα σημαντικά συστατικά στοιχεία μιας αδιάκοπης, αξιόπιστης και μακράς λειτουργίας του υπολογιστή σας είναι ένα σύστημα ψύξης υψηλής ποιότητας και υψηλής απόδοσης για όλα τα εξαρτήματα και τα εξαρτήματά του.

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για φορητό υπολογιστή ή για ισχυρό υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών. Η ποιοτική απομάκρυνση θερμότητας από τα θερμαντικά στοιχεία, παρατείνει σημαντικά το χρόνο λειτουργίας τους και είναι σημαντική για οποιαδήποτε συσκευή.

Σε αυτό το στάδιο εξέλιξης της τεχνολογίας, ο κύριος τρόπος για να κρυώσει τις συσκευές θερμού υπολογιστή είναι η ψύξη του αέρα με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων ανεμιστήρων.

Το μέγεθος, η ταχύτητα περιστροφής, η παραγωγικότητα, η τεχνολογία κατασκευής και ακόμη και η μορφή των πτερυγίων πτερυγίων, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ψύξης ολόκληρου του συστήματος υπολογιστών στο σύνολό του.

Ένας ανεμιστήρας που συνδέεται προς το ψυγείο (μπορεί να έχει μια διαφορετική διαδικασία σχήμα, το μέγεθος, το υλικό και την κατασκευή, περιλαμβάνουν συστατικά τα οποία βοηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αφαιρέσει θερμότητα από το θερμαντικό στοιχείο, όπως σωλήνες θερμότητας). Το όλο σάντουιτς ονομάζεται ψυγείο.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των οπαδών σε ένα ισχυρό κεντρική μονάδα επεξεργασίας του υπολογιστή μπορεί να φτάσει δεκάδες ή και περισσότερο, προκύπτει πολλοί χρήστες ερώτημα πώς μπορούν να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν σε περίπτωση ενοχλητικό θόρυβο ή αποτυχία ανεμιστήρα. Εάν δεν παρατηρήσατε την αποτυχία του ανεμιστήρα εγκαίρως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια δαπανηρού εξοπλισμού λόγω της υπερθέρμανσης του.

Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η μέση θερμοκρασία στο σπίτι ή στο γραφείο, σε σύγκριση με την περίοδο του χειμώνα αυξάνεται, καθώς και ανεμιστήρα του υπολογιστή παίρνει αέρα από το περιβάλλον, φυσικά, αυξάνει επίσης μέσα στο σύστημα του υπολογιστή.

Αγοράστε και αντικαταστήστε τον ανεμιστήρα της θήκης είναι πολύ απλή και θα είναι σε θέση να κάνει κάθε χρήστη που έχει τουλάχιστον κάποιες δεξιότητες στο χειρισμό ενός κατσαβιδιού.

Η αντικατάσταση ενός ανεμιστήρα επεξεργαστή ή ενός ανεμιστήρα σε μια κάρτα οθόνης είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αδύνατη λόγω των μη τυποποιημένων διαστάσεων και των μεθόδων τοποθέτησης, πράγμα που απαιτεί πλήρη αντικατάσταση του συστήματος ψύξης αυτής της μονάδας.

Για να επιλέξετε και να αγοράσετε έναν ποιοτικό ανεμιστήρα καταψύκτη, ψύκτη CPU ή κάρτα γραφικών, πρέπει να γνωρίζετε τους βασικούς τύπους, τα χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων και τη συσκευή τους. Θα σας βοηθήσει επίσης (αν είναι απαραίτητο) να αφαιρέσετε, να αποσυναρμολογήσετε και να λιπάνετε τον ενοχλητικό ανεμιστήρα με τον εαυτό σας.

Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα είστε πολύ εξοικειωμένοι με τις διαφορές μεταξύ των οπαδών των διαφόρων κατηγοριών των τιμών από το άλλο και να μάθουν να κατανοούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, και μπορούν να κάνουν τη σωστή επιλογή υπέρ του ενός ή του άλλου μοντέλου του ανεμιστήρα στον υπολογιστή πριν από την αγορά.

Η συσκευή του ανεμιστήρα για τον υπολογιστή

Ένας ανεμιστήρας υπολογιστή αποτελείται από τρία κύρια μέρη:

Στέγαση
Πτερωτή
Ηλεκτροκινητήρας

Το περίβλημα του ανεμιστήρα έχει μια μορφή υπό μορφή πλαισίου και χρησιμεύει ως βάση για τη στερέωση της ηλεκτρικής κίνησης (ηλεκτρικού κινητήρα) και των πτερυγίων πτερυγίων. Ανάλογα με την ποιότητα και την ποιότητα του προϊόντος του κατασκευαστή, το περίβλημα μπορεί να είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, μέταλλο ή καουτσούκ.

Η πτερωτή είναι ένα σύνολο λεπίδων διατεταγμένων σε έναν κύκλο σε έναν άξονα με έναν ηλεκτροκινητήρα, υπό ορισμένη γωνία και στερεωμένο στο περίβλημα του ανεμιστήρα με έδρανα διαφόρων τύπων. Κατά τη διάρκεια της περιστροφής, τα πτερύγια της πτερωτής πιάνονται στον αέρα και, περνώντας από τον εαυτό του, δημιουργούν μια σταθερή ροή αέρα που ψύχει το θερμαντικό στοιχείο.

Στην κατασκευή ανεμιστήρων υπολογιστών χρησιμοποιούνται κινητήρες συνεχούς ρεύματος, οι οποίοι στερεώνονται σταθερά στο περίβλημα του ανεμιστήρα.

Για την ψύξη του υπολογιστή, των εξαρτημάτων και των συσκευών του υπολογιστή χρησιμοποιούνται δύο τύποι ανεμιστήρων:

Αξονικός (αξονικός) ανεμιστήρας
Φυγοκεντρικός (ακτινικός) ανεμιστήρας

Διαφέρουν στην αρχή της δράσης και του σχεδιασμού.

Ο αξονικός ανεμιστήρας έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στον σχεδιασμό συστημάτων ψύξης διαφόρων εξοπλισμού πληροφορικής, λόγω της απλότητας κατασκευής και της ευελιξίας του.

Ο αξονικός ανεμιστήρας του υπολογιστή χρησιμοποιείται για την ψύξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των φορητών υπολογιστών, των ηλεκτρονικών συσκευών που βασίζονται σε μεγάλες ποσότητες στις μητρικές πλακέτες, τους κεντρικούς επεξεργαστές, τις κάρτες γραφικών, τα τροφοδοτικά και άλλο εξοπλισμό.

Ο κύριος τρόπος χρήσης των αξονικών ανεμιστήρων είναι η εμφύσηση ψυκτικών καλοριφέρ εγκατεστημένων σε ηλεκτρονικές συσκευές που απαιτούν εξαναγκασμένη αφαίρεση θερμότητας.

Ο φυγοκεντρικός (ακτινικός) ανεμιστήρας είναι ένας περιστρεφόμενος ρότορας, που αποτελείται από σπειροειδή πτερύγια. Σε αυτή τη μορφή του ανεμιστήρα, αέρας τραβιέται περιστρεφόμενο ρότορα μέσω ενός πλευρικού ανοίγματος στο περίβλημα, όπου, από τη φυγόκεντρο δύναμη, οδηγείται σε ένα θερμαινόμενο καλοριφέρ περνώντας μέσα από τα άκρα των οποίων, παίρνει θερμότητα που προέρχεται από αυτά, και τα εξάγει έξω.

Ο ακτινικός ανεμιστήρας χρησιμοποιείται κυρίως για την ψύξη φορητών υπολογιστών, τις ισχυρές κάρτες γραφικών και ως πρόσθετη ψύξη για ισχυρούς υπολογιστές και διακομιστές χαμηλού προφίλ (μπλέντερ).

Πλεονέκτημα των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων, μπροστά από τους αξονικούς ανεμιστήρες, είναι η δυνατότητα απευθείας εξόδου θερμού αέρα έξω από τη μονάδα συστήματος του υπολογιστή και μεγαλύτερη αξιοπιστία (λόγω των δομικών χαρακτηριστικών του).

Αφαίρεση και λίπανση του ανεμιστήρα του υπολογιστή

Ίσως χρειαστεί να αποσυναρμολογήσετε τον ανεμιστήρα για να το λιπάνετε ο υπολογιστής ή να τον καθαρίσετε από τη σκόνη.

Οι κύριες συλλέκτες σκόνης είναι πτερύγια του ανεμιστήρα, και λόγω της υψηλής ταχύτητας περιστροφής, τα λεπτά σωματίδια της σκόνης που αποτίθεται πυκνά επί της επιφανείας των λεπίδων, και αποτελεσματικά καθαρίσει τους χειροκίνητα μπορεί χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο υλικό στο χέρι. Μια ηλεκτρική σκούπα ή πεπιεσμένος αέρας δεν θα βοηθήσει εδώ.

Θα είμαστε ένας παλιός αξονικός ανεμιστήρας στο ολισθαίνον ρουλεμάν της εταιρείας ADDA (αυτή η εταιρεία παράγει ανεμιστήρες πολύ υψηλής ποιότητας, αλλά δεν τους συναντήσαμε προς πώληση).

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε προσεκτικά το αυτοκόλλητο με το λογότυπο του κατασκευαστή, κατά προτίμηση να μην χαλάσετε το συγκολλητικό υπόστρωμα. Το χρειαζόμαστε ακόμα.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε το πλαστικό ή καουτσούκ καπάκι που προστατεύει τα ρουλεμάν από την διείσδυση ξένων σωματιδίων (σε ανεμιστήρες χρησιμοποιώντας έδρανα ολίσθησης, χρησιμεύει επίσης για την πρόληψη της διαρροής του λιπαντικού).

Λοιπόν, το τελευταίο πράγμα, το πιο δύσκολο, είναι να αφαιρέσετε την πλαστική ροδέλα στερέωσης από τον άξονα πτερωτής.

Μοιάζει με αυτό:

Ο καθορισμός (κλειδώσει) ο δακτύλιος έχει μία τομή σε ένα μέρος και την άκαμπτη δομή (πολύ εύκολο ελατήρια), έτσι ώστε κατά την αφαίρεση να είναι πολύ προσεκτικοί, έτσι ώστε δεν θα αναπηδούν. Βρείτε ένα λεπτό και μικρό δακτύλιο θα είναι δύσκολο (δοκιμάζεται στην πράξη), και ένας ανεμιστήρας χωρίς δακτύλιο ασφάλισης είναι αδύνατο. Για να το αφαιρέσετε, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό λαβίδα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, το οποίο θα είναι κατάλληλο για την παραλαβή και συγκράτηση.

Μετά την αφαίρεση του δακτυλίου ασφάλισης, ολοκληρώνεται η διαδικασία αποσυναρμολόγησης του ανεμιστήρα του υπολογιστή. Αφαιρούμε την πτερωτή και συνεχίζουμε τον καθαρισμό και τη λίπανση.

ανεμιστήρες Λιπαντικό συναρμολογούνται απλά ρουλεμάν πρέπει να παράγει πυκνά λιπαντικά, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο ότι το λιπαντικό είναι συνεχώς επί ενός μεταλλικού άξονα του ανεμιστήρα κατά τη λειτουργία του. Επαρκώς λιπαίνει πολύ λίγο άξονα ανεμιστήρα πτερωτή, και μετά την εγκατάσταση του μέσα στο πλαίσιο με έναν ηλεκτροκινητήρα, προσθέστε μια μικρή ποσότητα του λιπαντικού (μέχρι το δακτύλιο συγκράτησης ρύθμιση επιπέδου) από το πίσω μέρος του ανεμιστήρα του υπολογιστή. Αυτό γίνεται έτσι ώστε η λειτουργία κατά τη διάρκεια του ανεμιστήρα, γράσο υγροποιηθεί με θέρμανση του μεταλλικού χιτωνίου ενήργησε με την ανάληψη και λιπαίνει το χώρο μεταξύ τους.

Η λίπανση των ανεμιστήρων για τον υπολογιστή, συναρμολογημένη σε κυλιόμενα έδρανα (ρουλεμάν με σφαιρίδια), παράγεται από υγρά υλικά. Εξαιρετικό για το σκοπό αυτό το σιλικόνη PMS-100, PMS-200, το οποίο μπορεί να αγοραστεί σε καταστήματα ραδιοφωνικών εξαρτημάτων. Η λίπανση τέτοιων ανεμιστήρων περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα μικρά ρουλεμάν και τα κενά μεταξύ του περιβλήματος του εδράνου και των ίδιων των σφαιρών είναι πολύ μικρά. Εγώ ξοδεύω προσωπικά τη λίπανση με αυτόν τον τρόπο. Παίρνω τα ρουλεμάν από τον ανεμιστήρα. Λοιπόν τους σκουπίζω με αλκοόλ (ή κάτι απολίπανσης). Σκουπίζω ξηρό και για 15-20 λεπτά (ενώ καθαρίζω και λιπαίνω τον ανεμιστήρα ο ίδιος) τα ρίχνω σε ένα δοχείο με λάδι σιλικόνης. Τότε τα βγάζω με τσιμπιδάκια, τα βάζω στην άτρακτο του στροφείου και συλλέγω τον ανεμιστήρα. Συναρμολογήστε με την αντίστροφη σειρά.

Χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων για τον υπολογιστή

Οι ανεμιστήρες χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες βασικές τεχνικές παραμέτρους:

Ταχύτητα περιστροφής (rpm)
Η δημιουργούμενη ροή αέρα (CFM)
Επίπεδο δημιουργούμενου θορύβου (dB)

Συχνότητα περιστροφής

Πόσες στροφές γύρω από τον άξονά της μπορούν να κάνουν τον ανεμιστήρα του ανεμιστήρα σε ένα λεπτό.

Ροή αέρα

ικανότητα Fan εκφράζεται σε ενέργεια που παράγεται από το ρεύμα αέρα και εκφράζεται σε κυβικά πόδια ανά λεπτό (κυβικά πόδια ανά λεπτό, CFM), m. e. όγκος του αέρα που μπορεί να περάσει μέσα από το ίδιο τον ανεμιστήρα, σε μια ορισμένη ταχύτητα επί ένα λεπτό. Ότι η ροή του αέρα που παράγεται από τον ανεμιστήρα επηρεάζει πόση θερμότητα μπορεί να διαχέεται να αποσυρθούν από το θερμαντικό στοιχείο για μια δεδομένη μονάδα χρόνου.

Όσο περισσότερο CFM, τόσο πιο παραγωγικός είναι ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να δοθεί προσοχή στο επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, προτιμάται μια λιγότερο παραγωγική, αλλά πιο ήσυχη επιλογή.

Για να αυξήσετε τη ροή του αέρα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μεγάλους ανεμιστήρες με χαμηλότερη ταχύτητα περιστροφής από τις μικρότερες με μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής. Αυτό θα σας εξοικονομήσει περιττό θόρυβο.

Επίπεδο δημιουργούμενου θορύβου

Υπολογίζεται σε ντεσιμπέλ. Αυτό το χαρακτηριστικό επηρεάζεται από το πού και πώς τοποθετείται ο ανεμιστήρας, υπό ποιες συνθήκες λειτουργεί, τον τύπο εγκατεστημένων εδράνων, την ποιότητα κατασκευής, την ταχύτητα και το μέγεθος του ανεμιστήρα. Διαβάστε περισσότερα στο τέλος του άρθρου.

Τύποι ρουλεμάν που χρησιμοποιούνται στους ανεμιστήρες υπολογιστών

Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους, που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα για έναν υπολογιστή, είναι ο τύπος των εδράνων που χρησιμοποιούνται σε αυτό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρουλεμάν, βάσει των οποίων δημιουργούνται οι ανεμιστήρες υπολογιστών. Επηρεάζουν τέτοιες σημαντικές παραμέτρους για εμάς όπως την αξιοπιστία, το χρόνο μεταξύ των βλαβών και του θορύβου του ανεμιστήρα

Οι παρακάτω τύποι ρουλεμάν είναι μακράν οι πιο συνηθισμένοι στην κατασκευή ανεμιστήρων υπολογιστών.

Υπάρχουν πιο σπάνιες και δαπανηρές επιλογές ρουλεμάν, τις οποίες θα συζητήσω παρακάτω.

Ρουλεμάν ολίσθησης (ρουλεμάν μανικιού)
Ρουλεμάν

Το συρόμενο έδρανο είναι πολύ απλό στην κατασκευή, και από αυτό είναι το φθηνότερο όλων των ειδών τα ρουλεμάν. Για να προσδώσει σταθερότητα στην πτερωτή, κατά τη διάρκεια της περιστροφής του χρησιμοποιείται ένα μέταλλο ή (σε πιο προηγμένες εκδοχές ένας κεραμικός) κύλινδρος, με μια οπή στη μέση. Στην οπή αυτή εισάγεται ο άξονας του χάλυβα στον οποίο στερεώνεται ο πτερωτής.

Λόγω μιας τόσο απλής και φθηνής τεχνικής λύσης, ακολουθούν όλα τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου εδράνων.

Όταν ο ανεμιστήρας είναι μόνο αγοραστεί και εγκατασταθεί, θα σας παρακαλώ σιωπή κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά μόλις το γράσο θα αρχίσει να στεγνώσει (όπως συμβαίνει σε περίπου ένα χρόνο, ανάλογα με τη χρήση), θα αρχίσει να εκπέμπει μια δυσάρεστη θορύβου.

Εξαιτίας της αντίστασης που εμφανίζεται όταν τρίβεται ο άξονας του πτερυγίου, το αποξηραμένο και λερωμένο γράσο μέσα στο έδρανο.

Περαιτέρω μακροπρόθεσμη λειτουργία του ανεμιστήρα χωρίς λιπαντικό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερο θόρυβο, πάνω φθορά του ίδιου του ρουλεμάν, και τελικά να οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία να ανακτήσει την αποδοτικότητα του ανεμιστήρα, η οποία θα απαιτήσει την αντικατάσταση.

Η αποδοτικότητα ενός λείου εδράνου εξαρτάται έντονα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος από ό, τι είναι δική σας, τόσο πιο γρήγορα το ξηρό λιπαντικό, και πιο συχνά πρέπει να καθαρίζονται και να λιπαίνει το ίδιο τον ανεμιστήρα, ή να το αλλάξετε σε ένα νέο.

Επίσης, ένα από τα μειονεκτήματα των ανεμιστήρων με συρόμενα έδρανα είναι η χαμηλή τους απόδοση όταν εργάζονται σε οριζόντια θέση.

Με μια τέτοια διάταξη ανεμιστήρα, λιπαντικό περιέχεται στο εσωτερικό του εδράνου ρέει από τη μία πλευρά, η οποία οδηγεί σε μια άνιση κατανομή και ταχύτερη έξοδο της βλάβης ανεμιστήρα.

Από όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι οπαδοί με ρουλεμάν μανικιών, ιδιαίτερα τα μοντέλα υψηλής ποιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την ψύξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν απαιτείται ισχυρή διάχυση της θερμότητας και της εργασίας δεν υπερβαίνει 8-10 ώρες την ημέρα (γραφείο στο σπίτι ή παρωχημένα υπολογιστές).

Δεν συνιστάται η χρήση ανεμιστήρων που έχουν κατασκευαστεί με βάση συρόμενα ρουλεμάν σε διακομιστές, ισχυρούς τύπους παιχνιδιών και φορητούς υπολογιστές.

Για όλα τα ελαττώματά της, όπως οπαδοί είναι λιγότερο ακριβά, και αν ακολουθηθεί, την κατάλληλη στιγμή για να λιπαίνει και καθαρές από σκόνη, τότε θα είναι σε θέση να εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να σας ενοχλεί περισσότερο από το θόρυβο.

Τώρα ας προχωρήσουμε σε ποιοτικά και ακριβότερα μοντέλα ανεμιστήρων που βασίζονται σε δύο ρουλεμάν.

Το ρουλεμάν είναι μια μεταλλική θήκη με τη μορφή ενός δακτυλίου και ενός εσωτερικού μανικιού με μπάλες που περικλείονται μεταξύ τους. Το έδρανο κύλισης είναι μη διαχωρίσιμο, οπότε το λιπαντικό στο εσωτερικό του δεν διαρρέει και δεν λερώνει. Αυτό επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του ανεμιστήρα και η απόδοσή του επιδεινώνεται πολύ λίγο, καθ 'όλη τη διάρκεια λειτουργίας.

Επίσης, το έδρανο έλασης είναι λιγότερο επιρρεπές σε υψηλές θερμοκρασίες, σε σύγκριση με ένα ολισθαίνον ρουλεμάν, και είναι κατάλληλο για ψύξη υπολογιστών με ισχυρή απελευθέρωση θερμότητας.

Δύο ρουλεμάν με σφαιρίδια στη βάση του ανεμιστήρα με δακτύλιο ασφάλισης

Ηχητική θορύβου που εκπέμπεται από τους σύγχρονους οπαδούς, που είναι εξοπλισμένα με ρουλεμάν δεν είναι πιο δυνατά από τους οπαδούς της νέας έδρανα ολίσθησης, και ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της χρήσης που πρακτικά δεν αλλάζει, σε αντίθεση με τον αντίπαλο.

Θα ακούσετε νωρίτερα έναν θόρυβο, από την τριβή του εισερχόμενου ή εξερχόμενου αέρα σε υψηλή ταχύτητα, γύρω από τις οπές εξαερισμού του περιβλήματός σας από το θόρυβο των κυλίνδρων.

Fan ρουλεμάν επιτρέπει να δημιουργήσετε βάσει της πολύ πιο εξελιγμένες και αποτελεσματικές λύσεις για την ψύξη των συστημάτων πληροφορικής, λόγω της δυνατότητας να τους οργανώσει σε οποιαδήποτε θέση, χωρίς το φόβο της επιδείνωσης της απόδοσης του ανεμιστήρα ή να μειώσει την περίοδο της λειτουργίας του.

Δεδομένου ότι το έδρανο είναι τεχνολογικά πιο περίπλοκο στην κατασκευή από το ολισθαίνον ρουλεμάν, είναι συνεπώς ακριβότερο και τα προϊόντα που βασίζονται σε αυτό έχουν υψηλή τιμή. Και αν θεωρήσετε ότι σε έναν ποιοτικό ανεμιστήρα υπάρχουν δύο ρουλεμάν, τότε η τιμή αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Προς το παρόν, η επιλογή ανεμιστήρα σε κυλιόμενα ρουλεμάν μου φαίνεται η πλέον βέλτιστη επιλογή. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές, η ποιότητα των προϊόντων είναι υψηλή και οι τιμές, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, είναι σε αποδεκτό επίπεδο. Συνιστάται η εγκατάσταση σε όλους τους υπάρχοντες υπολογιστές.

ανεμιστήρες απόκτηση δεδομένων θα σας απαλλάξει από πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την υπηρεσία τους, επειδή MTBF τους είναι σχετικά με τον κύκλο ζωής του σύγχρονου υπολογιστή, και τους οπαδούς για ρουλεμάν θα αλλάξει μαζί με όλο το περιεχόμενο του υπολογιστή σας :).

Για την παραγωγή ενός μόνο ανεμιστήρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι εδράνων. Για παράδειγμα, μια αρκετά κοινή επιλογή είναι ένας ανεμιστήρας στον οποίο είναι τοποθετημένο ένα ολισθαίνον ρουλεμάν και ένα έδρανο. Η λύση αυτή δεν εξαλείφει τις υφιστάμενες αδυναμίες των οπαδών, αλλά επιτρέπει στους κατασκευαστές να τους σώσει και να λάβει την απαραίτητη εξειδικευμένη τιμών μεταξύ ακριβά και φθηνά μοντέλα των οπαδών, και είμαστε μαζί σας για να πάρετε ένα καλό προϊόν σε λογική τιμή.

Κεραμικά έδρανα

Τροχαίο έδρανο, στην κατασκευή του οποίου χρησιμοποιούνται κεραμικά υλικά. Οι ιδιότητες απόδοσης κεραμικών, για την παραγωγή ρουλεμάν, υπερβαίνουν τις ιδιότητες του μετάλλου. Ο δηλωμένος πόρος εργασίας είναι περισσότερο από το συνηθισμένο ρουλεμάν δύο φορές.

Το κεραμικό έδρανο επιτρέπει την χρήση ανεμιστήρων που είναι κατασκευασμένα πάνω τους, σε θερμοκρασίες όπου άλλοι τύποι εδράνων δεν είναι σε θέση να λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για σήμερα, αυτά είναι τα πιο ανθεκτικά έδρανα που χρησιμοποιούνται στους οπαδούς, αλλά ταυτόχρονα τα πιο ακριβά.

Δυναμικά ρουλεμάν υγρού

Τεχνολογικά βελτιωμένη έδρανον ολισθήσεως κατά την οποία η περιστροφή του άξονα του στροφείου εμφανίζεται σε ένα στρώμα ειδικά λιπαντικά και βρίσκεται μόνιμα μέσα στο περίβλημα, λόγω δημιουργεί κατά τη λειτουργία μια διαφορά πίεσης.

Το επίπεδο θορύβου ενός υδροδυναμικού ρουλεμάν θεωρείται ότι είναι το χαμηλότερο.

Το MTBF είναι υψηλότερο από τα συρόμενα έδρανα σχεδόν δύο φορές, αλλά χαμηλότερα από τα έδρανα κύλισης. Οι ανεμιστήρες σε αυτό το είδος ρουλεμάν είναι ακριβοί και πολύ σπάνιοι λόγω της πολυπλοκότητας της κατασκευής. Παράγεται μόνο από μια μικρή ομάδα κατασκευαστών.

Ρουλεμάν ολίσθησης με κοχλιωτό σπείρωμα (Ρουλεμάν)

Ένα απλό ρουλεμάν με ειδικές περικοπές στο εσωτερικό του δακτυλίου και κατά μήκος του άξονα του προσαρτήματος του πτερυγίου, μέσω του οποίου κατανέμεται ομοιόμορφα το λιπαντικό. Με το επίπεδο του δημοσιευμένου θορύβου και του χρόνου λειτουργίας αντιστοιχεί περίπου στα χαρακτηριστικά του υδροδυναμικού εδράνου.

Διαστάσεις ανεμιστήρων για τον υπολογιστή

Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα των υπολογιστών, τα οποία χρειάζονται ψύξη, έχουν διαφορετικά μεγέθη, τότε για τους ανεμιστήρες ψύξης διαφορετικής ισχύος και μεγέθους που απαιτούνται.

Όλοι οι φίλοι υπολογιστών που μπορείτε να αγοράσετε έχουν τυποποιημένα μεγέθη. Κατά την επιλογή των εξαρτημάτων του υπολογιστή (ειδικά των περιπτώσεων), αξίζει να δοθεί προσοχή σε αυτό. Σε συσκευές με μη τυποποιημένους ανεμιστήρες είναι πολύ δύσκολο, ή και αδύνατο, να αντικατασταθεί ο ανεπαρκής ανεμιστήρας, πράγμα που θα απαιτήσει την αντικατάσταση ολόκληρου του συστήματος ψύξης.

Όχι πολύ καιρό πριν, τα συστήματα ψύξης ορισμένων καρτών βίντεο υπέστησαν πολύ άσχημα λόγω της εγκατάστασης ανεμιστήρων χαμηλής ποιότητας που απέτυχαν προτού η ηχητική κάρτα ηθικά καταστεί άνευ αντικειμένου. Προσωπικά, αντικατέστησα ψύκτες και ανεμιστήρες, μόνο για τον υπολογιστή μου, σε δύο κάρτες γραφικών (NVIDIA Geforce 4 Ti 4200 και ATI Radeon X800XT).

Προηγουμένως, αυτό αντιπροσώπευε ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά τώρα οι κατασκευαστές συστημάτων ψύξης το έχουν λύσει, χάρη στην εισαγωγή φυγοκεντρικών ανεμιστήρων και πολύ καλύτερων αξονικών.

Βασικές διαστάσεις των ανεμιστήρων αξονικού υπολογιστή (σε mm)

40Χ40, 60Χ60, 70Χ70, 80Χ80, 92Χ92, 120Χ120

Το πάχος του πλαισίου κελύφους των ανεμιστήρων 80, 90 και 120mm είναι 25mm, αν και υπάρχουν ανεμιστήρες με πλαίσιο 15, 30 ή 35mm. Τα πλαίσια για ανεμιστήρες μικρότερου μεγέθους είναι 10, 15 mm.

Κάτω από την εικόνα μπορείτε να δείτε τις συνολικές και τις διαστάσεις τοποθέτησης των βασικών μεγεθών του ανεμιστήρα του υπολογιστή (παρακαλούμε, για μικρές υπογραφές, κάντε κλικ στην εικόνα για πιο λεπτομερή προβολή).

Μη τυποποιημένα μεγέθη ανεμιστήρων υπολογιστών 140mm, 95mm

Οι ανεμιστήρες των 140 χιλιοστών δεν εμφανίστηκαν πριν από πολύ καιρό, λόγω της αύξησης των απαιτήσεων για την ικανότητα ψύξης των σύγχρονων υπολογιστών.

Αρχικά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, χρησιμοποιήθηκαν για να ψύξουν τα τροφοδοτικά και τα ψύκτες του υπολογιστή για να ψύξουν τους επεξεργαστές, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει.

Πολλοί κατασκευαστές ανεμόμυλων, άρχισαν να παράγουν ανεμιστήρες 140 χιλ. Προς πώληση στο λιανικό εμπόριο.

Οι κατασκευαστές των περιβαλλόντων υπολογιστών, απλά δεν υστερούν στον εξοπλισμό των απογόνων τους με καθίσματα για καινοτομίες.

Αξίζει την προσοχή στο γεγονός ότι ορισμένες μάρκες όπως Noctua, Evercool, και όπως ανεμιστήρες, 140 χιλιοστά έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν στις θέσεις 120 χιλιοστά, με πρόσθετα εξαρτήματα ή ειδικά σχεδιασμένα έντυπα του περιβλήματος του ανεμιστήρα.

Η τιμή των ανεμιστήρων 140 mm είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό, τι στα μικρότερα αντίστοιχα, αλλά για λίγο περισσότερα χρήματα και ελαφρά αύξηση του μεγέθους σας, έχετε μεγαλύτερη ροή αέρα ανά μονάδα. μειώνοντας την ταχύτητα του ανεμιστήρα και, ως εκ τούτου, βελτιώνοντας την ψύξη της μονάδας συστήματος και μειώνοντας τον θόρυβο από αυτήν.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι με την πάροδο των χρόνων οι ανεμιστήρες 140 mm θα μετατοπίσουν τα 120 mm, όπως δεν ήταν πολύ καιρό με 92 mm και θα γίνουν τα πρότυπα.

Αντικαταστάτες ανεμιστήρες 95 mm (που δεν αντικαθίστανται χρησιμοποιούνται σε συστήματα ψύξης των καρτών βίντεο) χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε ψύκτες για επεξεργαστές ψύξης. Κυρίως για επεξεργαστές της Intel.
Υπάρχουν λίγοι τέτοιοι οπαδοί διαθέσιμοι και μπορούν να αγοραστούν μόνο μέσω του Διαδικτύου ή σε μεγάλες πόλεις ή αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης. Πριν διαβάσετε περαιτέρω, κάντε ένα διάλειμμα και παρακολουθήστε το βίντεο για την επιλογή ενός ανεμιστήρα θήκης.

Σύνδεση των ανεμιστήρων του υπολογιστή

Όλοι οι ανεμιστήρες για τον υπολογιστή, συνδεδεμένοι με τη μητρική πλακέτα ή με τροφοδοτικό, σε κανονική λειτουργία, λειτουργούν από 12 βολτ.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να είναι με αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής της πτερωτής, ή χωρίς αυτό.

Τύποι επαφών ανεμιστήρων

Όλα τα τροφοδοτικά ηλεκτρονικών υπολογιστών διαθέτουν έναν τυπικό σύνδεσμο (Molex) για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες συσκευές (σκληρούς δίσκους, οπτικούς δίσκους και ανεμιστήρες).

Για να συνδεθείτε με τον υπολογιστή τροφοδοτικό των ανεμιστήρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως κανονική σύνδεση με τέσσερις επαφές (τύπου Molex), και μειωμένες επιλογές.

Για τη λειτουργία του ανεμιστήρα, τεσσάρων επαφών, χρησιμοποιούνται μόνο δύο (Γη και 12 βολτ).

Αυτό μοιάζει με έναν από τους δημοφιλέστερους επιτραπέζιους υπολογιστές: ένα συνδετήρα τροφοδοσίας Molex 4 ακίδων:

Έχει τέσσερις επαφές:

 • κίτρινο καλώδιο + 12V
 • κόκκινο σύρμα + 5V
 • μαύρα σύρματα "γη"

Ένας ανεμιστήρας που είναι συνδεδεμένος σε αυτόν με μια τυποποιημένη διάταξη ακίδων στο βύσμα ισχύος θα λειτουργεί από 12V.

Αν χρειαστεί να μειώσουμε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, μπορούμε εύκολα να το συνδέσουμε με 5, 6 ή 7 Volts.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να εναλλάξουμε τα καλώδια στο βύσμα τροφοδοσίας του ανεμιστήρα.

Σχέδιο συνδεσμολογίας για τον συνδετήρα του ανεμιστήρα για αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής

Οι επαφές στα άκρα των συρμάτων έχουν μια τυποποιημένη δομή.

Είναι στερεωμένα με ένα ζεύγος πτυσσόμενων μεταλλικών barbels στο πλαστικό τμήμα του συνδετήρα. Για να αφαιρέσετε την επαφή από τη φίσα, αυτές οι προεξέχουσες κεραίες πρέπει να πιέζονται στο εσωτερικό της επαφής και στη συνέχεια να αφαιρείτε εύκολα το σύρμα και να το τοποθετείτε στην επιθυμητή θέση του συνδετήρα.

Για να συνδεθείτε με τις υποδοχές στη μητρική πλακέτα ή άλλες συσκευές που μπορούν να ρυθμίσουν την ταχύτητα των ανεμιστήρων, χρησιμοποιούνται μειωμένες υποδοχές.

Είναι δύο, τρεις ή τέσσερις καρφίτσες.

Ο σύνδεσμος 2 ακίδων έχει δύο σύρματα και παρέχει μια τυπική τάση + 12V.

Στον σύνδεσμο 3 ακίδων, εκτός από την "γείωση" και 12V υπάρχει ένα καλώδιο για επικοινωνία με τον ταχύμετρο. Ο ταχύμετρος έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίζει την ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής του ανεμιστήρα, αλλάζοντας την τάση της τροφοδοσίας. Αυτή η παράμετρος είναι ρυθμισμένη στο BIOS της μητρικής πλακέτας ή ειδικό λογισμικό.

Οι ανεμιστήρες με ακροδέκτες 4 ακίδων τοποθετούνται σε συστήματα ψύξης επεξεργαστών και κάρτες γραφικών. Η ταχύτητά τους ρυθμίζεται αυτόματα, χρησιμοποιώντας PWM (διαμόρφωση εύρους παλμού). Ανάλογα με τη θερμοκρασία του ψυχόμενου στοιχείου.

Εάν δεν υπάρχει φορτίο στην CPU ή την κάρτα γραφικών, τότε θερμαίνονται ασθενώς και δεν χρειάζονται ισχυρή ψύξη. Στην περίπτωση αυτή, η μονάδα PWM μειώνει την ταχύτητα του ανεμιστήρα στις ελάχιστες απαιτούμενες τιμές.

Αν αυξηθεί το φορτίο, η παραγωγή θερμότητας από τους επεξεργαστές αυξάνεται και η μονάδα PWM βαθμιαία, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνει την ταχύτητα του ανεμιστήρα για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση.

Οι ανεμιστήρες υπολογιστών μπορούν να εξοπλιστούν με δύο διαφορετικούς τύπους συνδέσεων, οι οποίοι συνδέονται παράλληλα. Συνήθως πρόκειται για ένα τυπικό Molex και ένα μικρό βύσμα 3 ακίδων ή 4 ακίδων. Μπορείτε να συνδέσετε την τροφοδοσία μόνο σε ένα από αυτά

Η ρύθμιση της ταχύτητας των ανεμιστήρων για τον υπολογιστή με διάφορους τρόπους, παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ανεμιστήρων τους και μειώνει τον θόρυβο που παράγουν.

Ο θόρυβος που δημιουργείται από τους οπαδούς του υπολογιστή και τις μεθόδους για την καταπολέμησή του

Το επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα κατά τη λειτουργία του είναι ένας σημαντικός δείκτης κατά την επιλογή ενός συγκεκριμένου μοντέλου.

Ο ακουστικός θόρυβος μετριέται σε dB (ντεσιμπέλ) και πρέπει να καθορίζεται από τον κατασκευαστή στην τεχνική τεκμηρίωση για τα προϊόντα τους.

Τα πραγματικά δεδομένα υπό συνθήκες λειτουργίας θα είναι σημαντικά διαφορετικά από αυτά που δηλώνει ο κατασκευαστής. Η μέτρηση των χαρακτηριστικών θορύβου εκτελείται υπό ιδανικές συνθήκες, δηλ. ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε ελεύθερη θέση, δεν έχει κανένα εμπόδιο στη διέλευση της ροής του αέρα μέσω αυτού και δεν είναι συνδεδεμένος σε τίποτα.

Η εγκατάσταση σε θήκη υπολογιστή ή η τοποθέτηση ανεμιστήρα σε ένα ψυγείο θα επηρεάσει σημαντικά τον θόρυβο που εκπέμπεται από αυτό, και όχι προς το καλύτερο.

Τώρα ας αναλύσουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον ακουστικό θόρυβο του ανεμιστήρα.

1. Οι δονήσεις χαμηλής συχνότητας που εκπέμπονται από το ρουλεμάν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, οι οποίες μεταδίδονται στην θήκη του υπολογιστή, μέσω της στερέωσης του πλαισίου του ανεμιστήρα.
 • χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες υψηλής ποιότητας, σε μερικά θορυβώδη ρουλεμάν
 • χρησιμοποιήστε ειδικά παρεμβύσματα (απόσβεση κραδασμών) και βίδες στερέωσης σιλικόνης
 • χρήση σκληρών (με πάχους μεταλλικούς τοίχους) θήκες υπολογιστών
2. Το σχήμα των ανοιγμάτων αερισμού μέσω των οποίων εισέρχεται ή εξέρχεται η ροή αέρα.

Εδώ παράγεται θόρυβος από την αναρρόφηση ή τον εξερχόμενο αέρα, ο οποίος υπό πίεση και σε υψηλή ταχύτητα διέρχεται από στενά ανοίγματα εξαερισμού.

 • χρησιμοποιήστε κύτη με αεροδυναμικά ανοίγματα. Η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αυτές τις σχάρες
 • Μειώστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα ή εγκαταστήστε ένα πιο αργό μοντέλο
 • αν υπάρχει, τότε η απόσταση του ανεμιστήρα από την είσοδο για μικρή απόσταση
3. Το σχήμα, το μέγεθος, η γωνία και η ποιότητα των λεπίδων.

Οι λεπίδες επηρεάζουν άμεσα τα ακουστικά χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα. Όταν ο αέρας ρέει μέσα από αυτά, το κόβουν, όπως ήταν, από το οποίο δημιουργείται ο θόρυβος ενός συγκεκριμένου φάσματος.

Το φάσμα και το επίπεδο θορύβου σε κάθε ανεμιστήρα θα έχει το δικό της μοντέλο, και εξαρτώνται από την ταχύτητα περιστροφής, την ποιότητα της επιφάνειας, διάταξη γωνίας και τον αριθμό των λεπίδων.

Μπορείτε να επηρεάσετε αυτήν την παράμετρο επιλέγοντας το σωστό μοντέλο ανεμιστήρα.

Εάν μπορείτε να λάβετε υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες κατά την αγορά ενός υπολογιστή, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το θόρυβο που παράγεται από αυτό.

Φυσικά, είναι αδύνατο να γίνει ένας ιδανικά ήσυχος υπολογιστής, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερο από το να μην εκμεταλλευτείτε τις παραπάνω συμβουλές.

Παρακαλώ, αν δεν είναι δύσκολο για εσάς, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά είναι απαραίτητο να δώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Για μένα είναι πολύ σημαντικό. Σας ευχαριστώ.

Πώς να τροφοδοτήσετε τον ανεμιστήρα (από τον υπολογιστή) από την πρίζα

Καλοκαίρι, zhara.Hochu κρεμάστε έναν ανεμιστήρα πάνω από την οθόνη. Πώς να τροφοδοτήσει την πρίζα, υπάρχει μια τροφοδοσία ρεύματος (μετασχηματιστής 220-12)
ή μπορεί να είναι απλή φόρτιση από το τηλέφωνο ή να επιμηκύνει το καλώδιο και από τον υπολογιστή να τροφοδοτήσει τη βαλβίδα.
Προτροπή, νομίζω ότι και πολλοί είναι απαραίτητοι

ReNoTik Καλοκαίρι, zhara.Hochu κρεμάστε έναν ανεμιστήρα πάνω από την οθόνη. Πώς να τροφοδοτήσει την πρίζα, υπάρχει μια τροφοδοσία ρεύματος (μετασχηματιστής 220-12)
ή μπορεί να είναι απλή φόρτιση από το τηλέφωνο ή να επιμηκύνει το καλώδιο και από τον υπολογιστή να τροφοδοτήσει τη βαλβίδα.
Προτροπή, νομίζω ότι και πολλοί είναι απαραίτητοι

Φίλε δεν ανησυχείς, - αγοράζει ένα ανεμιστήρα usb, θα είναι ευκολότερο, IMHO.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Τι ακριβώς δεν είναι σαφές;
Τα πικάπ υπολογιστών τροφοδοτούνται από 12V. Προφανώς, μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε τροφοδοσία 12V. Και ακόμα λιγότερο. Είναι απίθανο να ξεκινήσει και το 5Β. Αν δεν ξεκινήσετε, πιέστε το δάχτυλό σας. Είναι δυνατή και από τον υπολογιστή σε καλώδιο για να επεκταθεί. Vobschem Thoushe hosh, τότε το κάνουμε.
Ο Τσε σας λέει και τι χρειάζεστε, ακόμα δεν καταλαβαίνω.

AksTis Ποιο είναι το πρόβλημα τότε; Τι ακριβώς δεν είναι σαφές;
Οι περιστρεφόμενοι πίνακες του υπολογιστή τροφοδοτούνται από 12. Είναι προφανές ότι μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε τροφοδοσία 12V. Και ακόμα λιγότερο. Είναι απίθανο να ξεκινήσει και το 5Β. Αν δεν ξεκινήσετε, πιέστε το δάχτυλό σας. Είναι δυνατή και από τον υπολογιστή σε καλώδιο για να επεκταθεί. Vobschem Thoushe hosh, τότε το κάνουμε.
Ο Τσε σας λέει και τι χρειάζεστε, ακόμα δεν καταλαβαίνω.
Θέλω να κρυώσω και εγώ
Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα υπογούφερ στο ψυγείο, και στη συνέχεια είναι πολύ θερμαίνεται.

reNoTik Θέλω να κρυώσω και εγώ
Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα υπογούφερ στο ψυγείο, και στη συνέχεια είναι πολύ θερμαίνεται.
Και ποιο είναι το πρόβλημα;

Δεν έχετε τίποτα να κάνετε.
Αγοράστε έναν ανεπτυγμένο ανεμιστήρα και θα το κάνετε
reNoTik Θέλω να κρυώσει

ReNoTik Καλοκαίρι, zhara.Hochu κρεμάστε έναν ανεμιστήρα πάνω από την οθόνη. Πώς να τροφοδοτήσει την πρίζα, υπάρχει μια τροφοδοσία ρεύματος (μετασχηματιστής 220-12)
ή μπορεί να είναι απλή φόρτιση από το τηλέφωνο ή να επιμηκύνει το καλώδιο και από τον υπολογιστή να τροφοδοτήσει τη βαλβίδα.
Προτροπή, νομίζω ότι και πολλοί είναι απαραίτητοι
Έχω ενισχυτή ψύχεται ventilyatorom.Kogda υπολογιστή ψηφίστηκε ζεστό 2h50Vt, προστατεύοντας srabatyvala.Kupil να αποθηκεύσετε το 22012volt τροφοδοτικό μόνιμη συν toka.Tolko και μείον pereputayte.Esli να βρούμε που βρίσκονται γύρω από το σπίτι, φροντίστε να ενημερωθείτε για αυτό, τουλάχιστον, τη γέφυρα ανορθωτή και ζεύγη αγωγών.

reNoTik Πώς να απενεργοποιήσετε την πρίζα, υπάρχει τροφοδοτικό (μετασχηματιστής 220-12)
ή μπορεί να είναι απλή φόρτιση από το τηλέφωνο ή να επιμηκύνει το καλώδιο και από τον υπολογιστή να τροφοδοτήσει τη βαλβίδα.
Προτροπή, νομίζω ότι και πολλοί είναι απαραίτητοι
Στην ιδανική περίπτωση θα είναι από το PSU σας - συνδέστε το στο κόκκινο καλώδιο του ανεμιστήρα και το "μείον" - στο μαύρο. Οι υπόλοιπες καταχωρίσεις (για παράδειγμα, κίτρινο) απορρίπτονται, δεν χρειάζεται να συνδεθείτε οπουδήποτε. Μπερδέψτε την πολικότητα - ο ανεμιστήρας δεν θα ξεκινήσει (δεν θα κάψει, το δοκίμασα).
Η χρέωση τηλέφωνο είναι συνήθως περίπου 5, όπως στη θύρα USB του υπολογιστή σας (αν το έχετε) και η ψύξη θα είναι αρκετά αδύναμη, πιο εύκολο να αγοράσει έναν ανεμιστήρα USB που αναφέρθηκαν (που έχει σχεδιαστεί για την τάση αυτή, η ταχύτητα θα είναι καλό).

Είναι δυνατόν εδώ κάτω από τη σειρά:
1η επιλογή.
Δεύτερη επιλογή.
τρέχουσα τιμή που δεν ξέρω. =)
Και δροσερό τον εαυτό σας όσο θέλετε)) ​​+ ενσωματωμένο ελεγκτή ταχύτητας.

Σχεδιάζουμε ένα σύστημα ψύξης υπολογιστή

Αυτό το άρθρο συνοψίζει την εμπειρία του συγγραφέα στο σχεδιασμό αποτελεσματικών και χαμηλών θορύβων συστημάτων ψύξης αέρα για υπολογιστές. Εξετάζονται οι κύριες αρχές της οικοδόμησης ενός συστήματος ψύξης, τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών στον τομέα αυτό και ορισμένες πρακτικές συστάσεις. Χρησιμοποιώντας τα υλικά που αναφέρονται εδώ, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σύστημα ψύξης για τις δικές σας ανάγκες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Εισαγωγή

Δεν είναι μυστικό ότι η υψηλή ταχύτητα των σύγχρονων υπολογιστών έχει την τιμή της: καταναλώνουν τεράστια δύναμη, η οποία διαχέεται με τη μορφή θερμότητας. Οι κύριοι θραυστήρες - ο κεντρικός επεξεργαστής, ο επεξεργαστής γραφικών - απαιτούν τα δικά τους συστήματα ψύξης. πέρασαν εκείνες τις στιγμές που αυτά τα τσιπ ήταν ικανοποιημένα με ένα μικρό ψυγείο. Η νέα μονάδα συστήματος είναι εξοπλισμένη με αρκετούς ανεμιστήρες: τουλάχιστον ένας στην παροχή ρεύματος, ο ένας ψύχει τον επεξεργαστή, μια μικρή σοβαρή κάρτα οθόνης είναι εξοπλισμένη με δικό της ανεμιστήρα. Στην θήκη του υπολογιστή έχουν εγκατασταθεί αρκετοί ανεμιστήρες, υπάρχουν ακόμη μητρικές με ενεργά chipset chipset ψύξης. 30 ° C, 40 ° C, 50 ° C, 60 ° C... Συνειδητοποιούμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του επεξεργαστή, του τσιπ της κάρτας γραφικών και άλλων στοιχείων του υπολογιστή. Μερικοί σύγχρονοι σκληροί δίσκοι θερμαίνονται επίσης σε αισθητές θερμοκρασίες.

Οι περισσότεροι υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με ψύξη με την αρχή της ελαχιστοποίησης του κόστους: ένας, δύο ανεμιστήρες θορυβώδους θήκης είναι εγκατεστημένοι, ο επεξεργαστής είναι εφοδιασμένος με ένα κανονικό σύστημα ψύξης. Αυτή η προσέγγιση έχει το δικαίωμα στη ζωή: η ψύξη αποκτάται αρκετά, φτηνή, αλλά πολύ θορυβώδης. Πώς να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητα, μειώνοντας παράλληλα το επίπεδο θορύβου;

Υπάρχει άλλο άκρο; πολύπλοκες τεχνικές λύσεις: ψύξη υγρών (συνήθως νερού), ψύξη freon, ειδική θήκη υπολογιστή από αλουμίνιο που διαχέει τη θερμότητα σε όλη την επιφάνεια της (στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως ψυγείο). Για ορισμένες εργασίες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τέτοιες λύσεις: για παράδειγμα, για ένα στούντιο ηχογράφησης, όπου ο υπολογιστής πρέπει να είναι εντελώς αθόρυβος. Για συνηθισμένη χρήση στο σπίτι και στο γραφείο, αυτά τα εξειδικευμένα συστήματα είναι πάρα πολύ ακριβά: οι τιμές τους ξεκινούν από εκατοντάδες δολάρια και υψηλότερα. Τέτοιες επιλογές είναι πολύ εξωτικές σήμερα και δεν θα εξεταστούν στο πλαίσιο αυτού του άρθρου: θα περιοριστούμε στα κλασικά σχέδια ψύξης αέρα. Γενικές αρχές

Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ψύξης. Κατανοώντας τι συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας συστήματος, θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική για την τροποποίηση του συστήματος ψύξης.

Φυσική ψύξης

Όλα τα συστήματα ψύξης χρησιμοποιούν τη γενική αρχή της δράσης: τη μεταφορά θερμότητας από ένα θερμότερο σώμα (ψυχρό αντικείμενο) σε ένα λιγότερο καυτό (σύστημα ψύξης). Με τη σταθερή θέρμανση του ψυχρού αντικειμένου, αργά ή γρήγορα το σύστημα ψύξης θα ζεσταθεί, η θερμοκρασία του θα είναι ίση με τη θερμοκρασία του ψυχρού αντικειμένου, η μεταφορά θερμότητας θα σταματήσει; αυτό θα προκαλέσει υπερθέρμανση. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η παροχή μιας ψυχρής ουσίας ικανής να ψύχει το ίδιο το σύστημα ψύξης. Μια τέτοια ουσία καλείται συνήθως ψυκτικό (ψυκτικό). Το άρθρο ασχολείται με συστήματα ψύξης αέρα, δηλαδή, ο αέρας είναι το ψυκτικό. Υποθέτουμε αυτό γύρω από τον υπολογιστή υπάρχει μια απεριόριστη παροχή ψυχρού αέρα: είναι αυτή η υπόθεση αληθής αν ο όγκος δωματίου στον οποίο είναι εγκατεστημένος ένας ή περισσότεροι υπολογιστές είναι αρκετά μεγάλος; Ο αέρας στο δωμάτιο δεν θερμαίνεται σημαντικά με τη βοήθεια υπολογιστών. Ένα τυπικό δωμάτιο σε πολυκατοικία ή γραφείο ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις.
Προσοχή! Αυτή η υπόθεση θα είναι λανθασμένη κατά το σχεδιασμό μιας ψύξης χώρου διακομιστή: μια μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού που συλλέγεται σε μικρό όγκο απαιτεί επιπλέον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας. Η πρώτη: η θερμική αγωγιμότητα, η ικανότητα μιας ουσίας να παράγει θερμότητα μέσα στον όγκο της. σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο μόνο να δημιουργηθεί μια φυσική επαφή ενός συγκεκριμένου όγκου ύλης με ένα ψυχρό αντικείμενο. Από τις διαθέσιμες ουσίες, η καλύτερη αγωγιμότητα θερμότητας κατέχει τα μέταλλα, τα θερμαντικά σώματα και οι εναλλάκτες θερμότητας των συστημάτων ψύξης απλά κατασκευάζονται από αυτά. Μεταξύ των μετάλλων, το ασήμι είναι ο καλύτερος αγωγός για τη θερμότητα, από λιγότερο ακριβό - χαλκό, κατόπιν αλουμίνιο. κατά κανόνα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θερμαντικά σώματα χαλκού έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα καλοριφέρ αλουμινίου. Ο αέρας, παρεμπιπτόντως, έχει πολύ χαμηλή θερμική αγωγιμότητα (χάρη σε αυτό, οι τσάντες παραθύρων στα σπίτια μας διατηρούν τη θερμότητα). Ο δεύτερος μηχανισμός: η συμπιεστική ανταλλαγή θερμότητας με το ψυκτικό μέσο, ​​συνδέεται με τη φυσική μεταφορά του ψυκτικού μέσου. για αποτελεσματική ψύξη είναι απαραίτητο να οργανωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Συγκεκριμένα, δεν συνιστάται η εγκατάσταση του υπολογιστή σε κωφό, κλειστό συρτάρι του τραπεζιού. Είναι επίσης κακό εάν ο υπολογιστής είναι εγκατεστημένος δίπλα στο ψυγείο. Ο τρίτος μηχανισμός: η θερμική ακτινοβολία, το μέγεθος της είναι αμελητέο στις εξεταζόμενες διεργασίες.

Για να οργανωθεί η μεταφορά θερμότητας στο ψυκτικό υγρό, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε την θερμική επαφή του συστήματος ψύξης με αέρα. Για το σκοπό αυτό, διάφορα θερμαντικά σώματα (Αγγλικά: ψύκτρα). Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή θερμικής επαφής, τόσο περισσότερη θερμότητα μεταφέρεται. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την αύξηση της επιφάνειας του ψυγείου. Η πρώτη: αύξηση της περιοχής των άκρων, διατηρώντας ταυτόχρονα το μέγεθος του ψυγείου. τα πτερύγια είναι πιο πυκνά, τα ίδια τα άκρα; πιο λεπτή. Η μεταφορά θερμότητας σε ένα τέτοιο θερμαντικό σώμα βελτιώνεται, αλλά η υδραυλική αντίστασή του αυξάνεται: είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί περισσότερη πίεση για την άντληση μέσω του ψυγείου ενός δεδομένου όγκου αέρα. Η δεύτερη μέθοδος: αύξηση των γεωμετρικών διαστάσεων του ψυγείου, η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή στην διαδικασία της ανταλλαγής θερμότητας μεγαλύτερου όγκου αέρα και μειώνει επίσης την υδραυλική αντίσταση του ψυγείου. Έτσι προτιμούνται τα θερμαντικά σώματα μεγάλων διαστάσεων.

Η αντίστροφη πλευρά του νομίσματος: κόστος και θόρυβος

Φαίνεται ότι, ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, ακολουθεί ένα απλό συμπέρασμα: πρέπει να πάρουμε περισσότερα θερμαντικά σώματα και να οργανώσουμε την ροή του αέρα πιο ισχυρή - και ολόκληρη την επιστήμη! Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιο σημαντικοί παράγοντες: το κόστος του συστήματος ψύξης και ο θόρυβος που δημιουργεί κατά τη λειτουργία. Το κόστος των συστημάτων ψύξης αυξάνεται με την αύξηση του μεγέθους των θερμαντικών σωμάτων που χρησιμοποιούνται: η μεταλλική χωρητικότητα και η πολυπλοκότητα της επεξεργασίας αυξάνονται. Λόγω του υψηλότερου κόστους, τα καλοριφέρ χαλκού χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο συχνά από τα καλοριφέρ αλουμινίου. Σε υπολογιστές χαμηλού κόστους, συνήθως εγκαθίστανται ένας ή δύο ανεμιστήρες χαμηλού κόστους και υψηλής ταχύτητας. Αντιμετωπίζουν την ψύξη, αλλά δημιουργούν πολύ θόρυβο. Αλλά η άνεση του χρήστη καθορίζεται από το χαμηλό θόρυβο.

Έτσι, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση Σχεδιάστε ένα σύστημα ψύξης επαρκούς απόδοσης, ενώ ελαχιστοποιείτε τον θόρυβο από τη λειτουργία και το κόστος του. Ψύξη επεξεργαστών και κάρτες γραφικών

CPU και επεξεργαστή γραφικών; τις πιο ισχυρές πηγές θερμότητας μέσα σε έναν σύγχρονο υπολογιστή. Πολλά διαφορετικά σχέδια συστήματος ψύξης έχουν αναπτυχθεί για αυτά τα εξαρτήματα, μια ποικιλία σχεδιαστικών λύσεων είναι καταπληκτική. Η ταξινόμηση, η περιγραφή και η σύγκριση αυτών των ψυγείων είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου: ανατρέξτε στις σχετικές ενότητες δημοφιλών ιστότοπων που σχετίζονται με υπολογιστή: iXBT.com, Overclockers.ru και άλλα. Περιορίζουμε τους εαυτούς μας σε γενικές συστάσεις.

Συνήθως, ένας σημαντικός παράγοντας περιορισμού στην επιλογή ενός ψυγείου για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών είναι το μέγεθος του προϋπολογισμού: τα υψηλής απόδοσης και τα ήσυχα συστήματα ψύξης δεν είναι πολύ ακριβά. Από ό, τι ειπώθηκε στο κεφάλαιο σχετικά με τις αρχές της ψύξης, προκύπτει ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε συστήματα ψύξης με μέγιστα μεγάλους ψύκτες θερμότητας, κατά προτίμηση χαλκό. Λόγω του υψηλού κόστους του χαλκού, χρησιμοποιείται συχνά ένα συνδυασμένο σχήμα: ένας πυρήνας χαλκού, που συμπιέζεται σε ένα ψυγείο αλουμινίου. Ο χαλκός βοηθά στη διανομή της θερμότητας πιο αποτελεσματικά. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ψύξης χαμηλής ταχύτητας: λειτουργούν πιο αθόρυβοι. Για να διατηρηθεί μια αποδεκτή απόδοση, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες μεγάλου μεγέθους (έως και 120 mm). Έτσι, για παράδειγμα, ο ψύκτης CPU Zalman CNPS7700-AlCu μοιάζει με:

Συχνά για να οικοδομήσουμε μια μεγάλη χρήση καλοριφέρ σωλήνες θέρμανσης (Αγγλικά: σωλήνα θέρμανσης); ερμητικά κλειστούς και ειδικά διατεταγμένους μεταλλικούς σωλήνες (συνήθως χαλκός). Είναι πολύ αποτελεσματικοί στη μεταφορά θερμότητας από το ένα άκρο στο άλλο: έτσι, ακόμη και οι μακρύτερες ακμές του μεγάλου θερμαντήρα λειτουργούν αποτελεσματικά στην ψύξη. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει ένας δημοφιλής ψύκτης Scythe Ninja:

Για την ψύξη σύγχρονων επεξεργαστών γραφικών χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι: μεγάλα θερμαντικά σώματα, πυρήνες ψυκτικού συστήματος χαλκού ή θερμαντικά σώματα από χαλκό, σωλήνες θερμότητας για μεταφορά θερμότητας σε επιπρόσθετα θερμαντικά σώματα:

Οι συστάσεις για την επιλογή εδώ είναι οι ίδιες: χρησιμοποιήστε αργούς και μεγάλους ανεμιστήρες, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα θερμαντικά σώματα. Έτσι, για παράδειγμα, τα δημοφιλή συστήματα ψύξης των τηλεοπτικών καρτών Zalman VF700 και Zalman VF900 μοιάζουν με:

Συνήθως, οι ανεμιστήρες ψύξης των καρτών βίντεο αναμιγνύουν μόνο τον αέρα μέσα στη μονάδα συστήματος, η οποία δεν είναι πολύ αποτελεσματική, από την άποψη της ψύξης ολόκληρου του υπολογιστή. Μόνο πρόσφατα, τα συστήματα ψύξης άρχισαν να χρησιμοποιούν συστήματα ψύξης που αφαιρούν ζεστό αέρα από το κέλυφος: το πρώτο έγινε το Arctic Cooling Silencer και, παρομοίως, το IceQ από το σήμα HIS:

Αυτά τα συστήματα ψύξης εγκαθίστανται στις πιο ισχυρές σύγχρονες κάρτες γραφικών (nVidia GeForce 8800, ATI x1800XT και παλαιότερα). Αυτός ο σχεδιασμός είναι συχνά πιο δικαιολογημένος, από την άποψη της σωστής οργάνωσης των ροών αέρα μέσα στην περίπτωση του υπολογιστή από τα παραδοσιακά συστήματα. Οργάνωση των ροών του αέρα

Σύγχρονα πρότυπα κατασκευής των κτιρίων των υπολογιστών, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση και τη μέθοδο για την κατασκευή ενός συστήματος ψύξης. Επειδή ακόμη και με τα συστήματα που βασίζονται σε Intel Pentium II, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το 1997 έτους, ο υπολογιστής υλοποιείται τεχνολογία ψύξης μέσω-αέρα ροή κατευθύνεται από το εμπρόσθιο προς το οπίσθιο τοίχωμα περιβλήματος (πρόσθετος αέρας ψύξης αναρροφάται διαμέσου του τοιχώματος αριστερά):

Ενδιαφέρον για λεπτομέρειες, αναφέρομαι στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προτύπου ATX.

Τουλάχιστον ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην τροφοδοσία του υπολογιστή (πολλά σύγχρονα μοντέλα έχουν δύο ανεμιστήρες, που επιτρέπουν να μειωθεί σημαντικά η ταχύτητα περιστροφής του καθενός και συνεπώς ο θόρυβος κατά τη λειτουργία). Οπουδήποτε μέσα στη θήκη του υπολογιστή μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τον κανόνα: στο μπροστινό και στο αριστερό πλευρικό τοίχωμα εισάγεται αέρας μέσα στο περίβλημα, στο πίσω τοίχωμα εκκενώνεται ζεστός αέρας. Είναι επίσης απαραίτητο να επαληθευθεί ότι η ροή του θερμού αέρα από το πίσω μέρος του υπολογιστή δεν εισέρχεται κατ 'ευθείαν στην εισδοχή αέρα στο αριστερό τοίχωμα του υπολογιστή (αυτό συμβαίνει σε ορισμένες θέσεις σε σχέση προς τα τοιχώματα του πλαισίου του δωματίου και έπιπλα). Τι είδους ανεμιστήρες πρέπει να εγκαταστήσετε εξαρτάται κυρίως από τη διαθεσιμότητα κατάλληλων εξαρτημάτων στους τοίχους του περιβλήματος. Ο θόρυβος του ανεμιστήρα καθορίζεται κυρίως από την ταχύτητα του (cm. Partition ανεμιστήρας στάθμη θορύβου), συνιστάται η χρήση ενός βραδεία (ήσυχη) αμμοβολή. Με ίσες διαστάσεις τοποθέτησης και ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων στο πίσω τοίχωμα του σώματος υποκειμενικά θορύβου κάπως μικρότερο μπροστά: πρώτον, είναι πιο μακριά από τον χρήστη, και, δεύτερον, η πίσω κελύφους είναι σχεδόν διαφανή μάσκα, ενώ το μέτωπο - μια ποικιλία από διακοσμητικά στοιχεία. Συχνά ο θόρυβος δημιουργείται λόγω στοιχείο περίθλασης μπροστά ροή του αέρα και αν ο όγκος ροής του αέρα πραγματοποιείται υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, στο μπροστινό μέρος των σχηματιζόμενων περίπτωση που ο υπολογιστής δίνη τυρβώδεις ροές που δημιουργούν χαρακτηριστικό θόρυβο (σφύριγμα μοιάζει μια ηλεκτρική σκούπα, αλλά πολύ πιο ήσυχο).

Επιλογή θήκη υπολογιστών

Πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για υπολογιστές στην αγορά σήμερα, αντιστοιχεί σε μία από τις εκδόσεις του ATX, συμπεριλαμβανομένης της εκ μέρους της ψύξης. Οι φθηνότερες περιπτώσεις δεν είναι εξοπλισμένες είτε με μονάδα τροφοδοσίας ρεύματος είτε με πρόσθετα εξαρτήματα. Οι ακριβότερες περιπτώσεις είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες για την ψύξη της θήκης, λιγότερο συχνά προσαρμογείς για τη σύνδεση ανεμιστήρων με διάφορους τρόπους? μερικές φορές ειδικές ελεγκτής εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, η οποία επιτρέπει να ρυθμιστεί ομαλά η ταχύτητα περιστροφής του ενός ή περισσοτέρων ανεμιστήρων, ανάλογα με τις βασικές μονάδες της θερμοκρασίας (βλ. π.χ.. Κριτικές κύτη iXBT ιστοσελίδα). Η τροφοδοσία ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, καθώς πολλοί πελάτες προτιμούν να επιλέγουν ανεξάρτητα το PSU. Μεταξύ άλλων επιλογών για πρόσθετο εξοπλισμό αξίζει να σημειωθεί η ειδική στερέωση των πλευρικών τοίχων, των σκληρών δίσκων, των οπτικών δίσκων, των καρτών επέκτασης, οι οποίες σας επιτρέπουν να συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή χωρίς κατσαβίδι. φίλτρα σκόνης που εμποδίζουν την είσοδο βρωμιάς στον υπολογιστή μέσω των οπών εξαερισμού. διάφορα ακροφύσια για την κατεύθυνση των ροών του αέρα μέσα στο περίβλημα. Ας εξερευνήσουμε τον ανεμιστήρα

Για τη μεταφορά αέρα σε συστήματα ψύξης, οπαδούς (Αγγλικά: ανεμιστήρα).

Συσκευή ανεμιστήρα

Ο ανεμιστήρας αποτελείται από ένα σώμα (συνήθως με τη μορφή πλαισίου), έναν ηλεκτροκινητήρα και έναν πτερωτή στερεωμένο με έδρανα στον ίδιο άξονα με τον κινητήρα:

Η αξιοπιστία του ανεμιστήρα εξαρτάται από το είδος των εγκατεστημένων ρουλεμάν. Οι κατασκευαστές δηλώνουν αυτό το τυπικό χρονικό διάστημα μεταξύ αποτυχιών (ο αριθμός των ετών προκύπτει από τον υπολογισμό της εργασίας σε όλο το εικοσιτετράωρο):

Ανεμιστήρας από τον υπολογιστή

Στην πραγματικότητα, γεια σας κύριοι kulibiny. @AlexGyver, ιδιαίτερα είστε σεβαστό.
Βοήθησέ με να zakolhozit VAZ ανεμιστήρα ψύξης του ψυγείου, από το PS Komputer (ή εναλλακτικά).

Υπάρχουν 2 μονάδες PSU από τον υπολογισμό, στα 150w και 300w.

Με μια άμεση σύνδεση 12 βολτ στα καλώδια, ζεσταίνουν πάρα πολύ. Ο Sho πραγματικά με ενοχλεί.

Θέλω να κάνω τα πάντα για να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς τον κίνδυνο να χτυπήσει όμορφα σε μια στιγμή. Και αν ο ανεμιστήρας μπορεί να στραφεί προς δύο κατευθύνσεις αλλάζοντας την πολικότητα, για παράδειγμα, από ότι είναι γεμάτος.

Σε γενικές γραμμές, το ερώτημα είναι σύντομο σχετικά με την ιδέα: πώς να κάνετε όλα αυτά να δουλεύουν σταθερά με τον έλεγχο της ταχύτητας (λιγότερο είναι περισσότερο, επειδή στο μέγιστο είναι πολύ θορυβώδες) και στις δύο κατευθύνσεις;
P.s. Είμαι λίγο ηλίθιος, πιθανώς, αλλά θέλω να χτυπήσω αυτό το carlson στο παράθυρο στην κουζίνα. Επειδή είμαι μια αχαλίνωτη οχιά (ναι, ναι) και το νεφέλωμα στην κουζίνα είναι βαρετό.

P.s.s. παρακαλώ μην ρίχνετε καραβάκια :)

Ο Guglezhka δεν βοήθησε να το λύσουμε. Παντού οδηγίες για τον τρόπο αλλαγής του ανεμιστήρα της ίδιας της BP ^^

Computer76

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΛΙΓΑ

Συσκευή ψυγείου συσκευής.

Η ψυκτική συσκευή ή πώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας ανεμιστήρα;

Το άρθρο περιγράφει την αρχή λειτουργίας και τη συσκευή ενός ανεμιστήρα υπολογιστή / φορητού υπολογιστή. Δεν θα έλεγα ότι το περιεχόμενο του άρθρου θα είναι ζωτικής σημασίας για τους χρήστες, αλλά μια μικρή τάξη master στη συσκευή πλήρωσης του προγράμματος-ψηφιακού φίλου σας δεν θα βλάψει κανέναν.

Έτσι, υπάρχει ένας υπολογιστής - αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίσης ένα σύστημα ψύξης για ορισμένα εξαρτήματα. Συμπεριλαμβανομένης της ενεργής, η οποία συνεπάγεται μια σειρά συσκευών για την εξαναγκασμένη αφαίρεση θερμότητας. Έτσι, τουλάχιστον μερικοί θορυβώδεις οπαδοί στον υπολογιστή είναι εγγυημένοι. Ποιοι τύποι ανεμιστήρων φυσούν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι, ξέρετε από το άρθρο Ψυγείο: βασικές έννοιες. Τώρα μιλάμε για την πλήρωσή του.

Το ψυγείο αποσυναρμολογείται.

Οι περισσότεροι θαυμαστές μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να ελεγχθούν. Αφαιρέστε την επικολλημένη ετικέτα από την πλευρά των καλωδίων, ανοίγοντας την πρόσβαση στο πλαστικό / λαστιχένιο βύσμα, το οποίο εξάγουμε:

πλαστικό ή μέταλλο Μοχλός semiring οποιοδήποτε αντικείμενο με ένα αιχμηρό άκρο (χαρτικά μαχαίρι, κατσαβίδι ώρα επίπεδη σχισμή, κλπ) και αφαιρέστε από τον άξονα. Το μάτι ανοίγει τον κινητήρα, ο οποίος λειτουργεί από ένα συνεχές ρεύμα με μια αρχή χωρίς ψήκτρες. Στη πλαστική βάση του δρομέα με ένα πτερωτή, ένας μαγνήτης από όλο το μέταλλο είναι στερεωμένος γύρω από τον άξονα και ένα μαγνητικό πηνίο πάνω σε έναν στάτορα. Όταν η τάση εφαρμόζεται στον στάτορα, ο άξονας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται. Τάση τάσης - 12 Volts:

το άκρο του κατσαβιδιού κολλημένο στο μαγνητικό κύκλωμα από όλο το μέταλλο

Δεν είδα τους μηχανισμούς βούρτσας για το ψυγείο. Υπάρχει η υποψία ότι όλοι αυτοί οι ανεμιστήρες έχουν έναν μηχανισμό περιστροφής χωρίς ψήκτρες: είναι, τελικά, αξιοπιστία, οικονομία, χαμηλό θόρυβο και δυνατότητα ρύθμισης. Αλλά πριν μεταβείτε στο ηλεκτρικό σύστημα, θυμόμαστε ότι οι ψύκτες είναι πολλών τύπων σύμφωνα με την αρχή της σύνδεσης:

Αλλά θυμηθείτε. Εάν, για παράδειγμα, σας ενδιαφέρει ο αισθητήρας που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του, ο ψύκτης είναι πιθανό να πρέπει να θυσιάζεται. Σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές είναι ανίκανες.

Ψυγική συσκευή 2 ακίδων

Το απλούστερο ψυγείο με δύο καλώδια. Το πιο συχνό χρώμα είναι μαύρο και κόκκινο. Μαύρο - εργασία "μείον" το διοικητικό συμβούλιο, κόκκινο - ισχύς 12 V. Του, το ψυγείο, ο σκοπός - να φυσήξει ότι υπάρχουν δυνάμεις με την αρχή της «ενεργοποίησης και απενεργοποίησης»:

 • οι ρόλοι δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που προκαλεί την περιστροφή του δρομέα μέσα στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τον μαγνήτη
 • Ο αισθητήρας Hall αξιολογεί την περιστροφή (θέση) του δρομέα.

Ορισμένες από αυτές τις μονάδες ψύξης είναι ακόμα διαθέσιμες με έναν τετραπολικό πώμα molex, που σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε απευθείας από το τροφοδοτικό.

Η συσκευή ενός ψυγείου 3 ακίδων

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος φυσητήρα. Αν είστε εξοικειωμένοι με καλώδια μείον και 12 βολτ, τότε υπάρχει μια τρίτη καλωδίωση "tacho". Τοποθετείται απευθείας στο πόδι του αισθητήρα και το κύκλωμα μοιάζει με αυτό:

Ναι, μια φορά ήταν μια πραγματική καινοτομία - η παρακολούθηση της ταχύτητας του μηχανήματος. Ήταν επίσης χρήσιμο για τους χρήστες υπολογιστών. Και εδώ, με το χρώμα των καλωδίων, αρχίζει μια διαφωνία, στην οποία, ωστόσο, υπάρχουν τάσεις. Σχεδόν πάντα είχα ψύκτες με τέτοιο χρώμα καλωδίων στον συνδετήρα:

Συσκευή ψύξης 4 ακίδων

Η πιο σύγχρονη έκδοση. Εδώ, η ταχύτητα περιστροφής δεν μπορεί μόνο να διαβαστεί αλλά και να αλλάξει. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας ώθησης από τη μητρική πλακέτα. Θεωρητικά μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι ψύκτες, αλλά ο εκπρόσωπος είναι σε θέση πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να επιστρέψει στο στροφόμετρο (3-pin για να είναι σωματικά σε θέση, επειδή ο αισθητήρας και ο ελεγκτής κάθονται σε ισχύ υποκατάστημα) λειτουργία. Εάν ενεργοποιήσετε ένα σήμα στον αισθητήρα και στο ταχο, απλά θα βγουν παράλληλα και η διαδικασία ρύθμισης και ανάγνωσης θα είναι λανθασμένη. Έτσι, μόνο 4 ακίδες κάτω από τα σήματα "αυτόνομο":

Το pinout των ψυκτικών συνδέσεων μπορεί επίσης να ποικίλει:

Το σήμα ελέγχου της ταχύτητας από τη μητρική πλακέτα, συνήθως 5 V, είναι παλλόμενου χαρακτήρα. διαφορετικά κάθεται στο κύτος.

Επιλέγουμε τον ανεμιστήρα της θήκης για τον υπολογιστή

Ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και άλλα ενσωματωμένα στοιχεία του υπολογιστή με κάθε νέα γενιά γίνονται όλο και πιο δυνατά και, ως εκ τούτου, εκπέμπουν όλο και περισσότερη θερμότητα. Η αυξημένη θέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο κρέμα υπολογιστή, πρόωρη αποτυχία μεμονωμένων στοιχείων και ενοχλητικό θόρυβο του ανεμιστήρα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη σκόνη, η οποία συσσωρεύεται τακτικά στη μονάδα συστήματος. Οι ιδιοκτήτες προσωπικών υπολογιστών βασίζονται συνήθως στους ανεμιστήρες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περίπτωση από τον κατασκευαστή. Ωστόσο, συχνά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την κατάλληλη ψύξη του υπολογιστή και με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση με την απομάκρυνση θερμότητας από τα εξαρτήματα καθίσταται όλο και πιο προβληματική.

Η οργάνωση πιο αποτελεσματικής ψύξης αέρα βοηθάται μόνο με την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων στην θήκη του υπολογιστή. Από τη σωστή επιλογή των ανεμιστήρων της θήκης, εξαρτάται όχι μόνο από το πόσο αποτελεσματικά θα ψύχονται τα εσωτερικά εξαρτήματα του υπολογιστή, αλλά και το επίπεδο θορύβου, το οποίο συχνά δεν είναι λιγότερο σημαντικό.

Σύστημα ψύξης αέρα υπολογιστή

Πριν αγοράσετε επιπλέον ανεμιστήρες περίπτωση θα πρέπει να είναι, πρώτα απ 'όλα, να δούμε τον υπολογιστή σας - Αφαιρέστε το κάλυμμα και να κοιτάξουμε το μέγεθος των θέσεων εγκατάστασης για ψύκτες κατοικιών, καθώς και τον υπολογισμό δυνατό ποσό τους. Είναι απαραίτητο να μελετήσετε ποιες συνδέσεις για τη σύνδεση πρόσθετων ανεμιστήρων είναι διαθέσιμες στη μητρική πλακέτα. Πρόσθετες ανεμιστήρες περίπτωση θα πρέπει να επιλέγονται με βάση το μέγεθός τους, το οποίο είναι κατάλληλο για τον υπολογιστή σας - μπορεί να είναι 80 x 80 mm και 92 x 92 mm ή 120 x 120 mm.

Φυσικά, οι φίλαθλοι του μεγαλύτερου μεγέθους είναι προτιμότεροι, αν σας ταιριάζουν. Επειδή ο μεγάλος ανεμιστήρας θα λειτουργήσει πιο αθόρυβα. Επιπλέον, με την ίδια ταχύτητα περιστροφής 120 mm, ο ανεμιστήρας θα είναι περίπου διπλάσιος από το μοντέλο των 92 mm, για να μην αναφέρουμε τον ψύκτη των 80 mm.

Η ίδια η αρχή της ψύξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών με αέρα είναι πολύ απλή. Όλη η θερμότητα από τα θερμαινόμενα εξαρτήματα του υπολογιστή δίνεται στον περιβάλλοντα αέρα και ο θερμός αέρας, με τη σειρά του, με τη βοήθεια ανεμιστήρων, πρέπει να αφαιρεθεί από το πλαίσιο της μονάδας συστήματος. Με άλλα λόγια, ο αέρας που θερμαίνεται από τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών πρέπει να "εκτοξευθεί" κάπου από την περίπτωση του συστήματος, αντικαθιστώντας τον με ένα κρύο. Εάν δεν υπάρχει τέτοια κυκλοφορία αέρα, η θέρμανση των επιμέρους εξαρτημάτων του Η / Υ θα αυξηθεί δραματικά. Για την ψύξη των στοιχείων ψύξης του συστήματος υπολογιστών, τοποθετούνται επιπλέον θερμαντικά σώματα. Θα πρέπει να απομακρύνουν γρήγορα τη θερμότητα από το ηλεκτρονικό τσιπ, διανέμοντάς το στη μέγιστη δυνατή περιοχή ανταλλαγής θερμότητας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μονάδα συστήματος είναι εξοπλισμένη με μόνο ένα - δύο ανεμιστήρες σκελετού για λόγους εξοικονόμησης, πράγμα που φυσικά δεν σας εξοικονομεί από την υπερβολική θέρμανση των εξαρτημάτων. Πώς να οργανώσετε το σωστό σύστημα ψύξης αέρα και πόσοι θαυμαστές θα πρέπει να εγκατασταθούν για αυτό; Το πρότυπο σχέδιο ψύξης αέρα είναι όταν ο αέρας, που θερμαίνεται από τα εξαρτήματα της μονάδας συστήματος, ανεβαίνει στην κορυφή και στη συνέχεια απορρίπτεται μέσω του ανεμιστήρα της μονάδας ισχύος. Αυτό το σχέδιο δεν είναι πολύ αποτελεσματικό, εκτός από το ότι ο θερμός αέρας συνεχίζει συνεχώς μέσω της μονάδας ισχύος, εξαιτίας της αποτυχίας των τελευταίων.

Αντί του προτύπου προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την εγκατάσταση κύκλωμα των δύο επιπλέον ανεμιστήρες DC - είναι ένα που τοποθετείται στο εμπρόσθιο τοίχωμα του περιβλήματος, θα εργαστεί για «φυσώντας», και η άλλη που βρίσκεται στο πίσω μέρος - από «φυσώντας». Η πίεση στο εσωτερικό της θήκης ισοπεδώνεται, η σκόνη παύει να καθιζάνει και τα εσωτερικά εξαρτήματα θα ψύχονται πιο αποτελεσματικά.

Εάν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, για να δροσιστείτε αποτελεσματικά ένα ισχυρό σύστημα τυχερών παιχνιδιών, μπορείτε να εγκαταστήσετε και αρκετούς επιπλέον ανεμιστήρες στο πλαίσιο. Όταν εγκαθιστάτε αρκετούς ανεμιστήρες για την καλύτερη ανταλλαγή αέρα, μπορείτε να τις τοποθετήσετε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν μόνο προς μία κατεύθυνση - για να φυσούν. Ταυτόχρονα, πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του εξωτερικού αέρα στο περίβλημα, λόγω επαρκούς επιφάνειας εξαερισμού.

Φυσικά, μπορείτε απλά να κρεμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς. Αλλά αυτό δεν έχει νόημα, γιατί η εγκατάσταση κάθε νέου ανεμιστήρα στο πλαίσιο αυξάνει την απόδοση ψύξης κατά μικρότερο ποσό από την εγκατάσταση του προηγούμενου. Ταυτόχρονα, η στάθμη του θορύβου αυξάνεται αναπάντεχα. Εν ολίγοις, εδώ θα πρέπει να διασφαλίσετε τη μέγιστη απόδοση της ψύξης της μονάδας συστήματος με τον ελάχιστο αριθμό ενεργών στοιχείων.

Γενικά, η εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων καταψύκτη παρέχει μείωση της θερμοκρασίας μέσα στη μονάδα συστήματος. Επίσης, με τη βέλτιστη οργάνωση ενός συστήματος ψύξης αέρα με πρόσθετους ανεμιστήρες, μπορείτε ελαφρώς να μειώσετε το επίπεδο θορύβου. Μετά από όλα, σε συνθήκες υπερθέρμανσης, οι ανεμιστήρες στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών αρχίζουν να επιταχύνονται σε τιμές κοντά στο μέγιστο.

Η μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο περίβλημα θα βοηθήσει στη μείωση της ταχύτητας και της μείωσης του θορύβου. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα θορύβου ήδη από τους οπαδούς της λειτουργίας. Αλλά πολλά εξαρτώνται από την ορθότητα της επιλογής των πρόσθετων ψύκτες.

Ανεμιστήρας πλαισίου για Η / Υ

Εκτός από τις συνολικές διαστάσεις, οι οπαδοί των περιπτώσεων έχουν και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία, κατά την επιλογή τους, αξίζει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

- Ταχύτητα περιστροφής / επίπεδο θορύβου

Η ταχύτητα περιστροφής (RPM) μετράται σε στροφές ανά λεπτό. Όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα, τόσο πιο αποτελεσματικά ψύχεται η μονάδα συστήματος. Αλλά μια υψηλότερη ταχύτητα οδηγεί σε αύξηση του θορύβου. Η μέση ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι μια τιμή μεταξύ 2000 και 3000 σ.α.λ. Ανεμιστήρες υψηλής ταχύτητας - πάνω από 3000 σ.α.λ., και ανεμιστήρες χαμηλής ταχύτητας - έως 2000 σ.α.λ.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το επίπεδο θορύβου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των στροφών του ανεμιστήρα. Και ακόμη και ένα υψηλής ποιότητας και υψηλής τιμής ψυγείο σε ταχύτητες πάνω από δύο με μισό χιλιάδες ανά λεπτό θα κάνει θόρυβο.

Ο υπερβολικός θόρυβος, όπως γνωρίζετε, είναι ένα πολύ άσχημο πράγμα. Ειδικά όταν χρειάζεται να περάσετε αρκετές ώρες στον υπολογιστή - τότε ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες που εργάζονται αρχίζει ήδη να ενοχλείται σοβαρά. Επομένως, είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της απόδοσης της ψύξης (του αριθμού στροφών) και του θορύβου του ανεμιστήρα.

Με την ευκαιρία, το επίπεδο θορύβου συνήθως υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή. Εάν το επίπεδο θορύβου είναι περίπου 21-30 dB (A), είναι φυσιολογικό, αλλά αν είναι υψηλότερο ή περίπου 35 dB (A) - είναι ήδη αρκετά θορυβώδες και μια ευκαιρία να σκεφτούμε την επιλογή ενός διαφορετικού μοντέλου.

Το ακόλουθο χαρακτηριστικό του ανεμιστήρα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα του προϊόντος και το επίπεδο θορύβου, είναι ο τύπος του ρουλεμάν που χρησιμοποιείται. Η απλούστερη και φθηνότερη λύση θεωρείται ότι είναι ανεμιστήρες σε ένα απλό έδρανο, το οποίο είναι ένας συνηθισμένος χαλκός. Τα κύρια πλεονεκτήματα ενός ολισθαίνοντος ρουλεμάν είναι η χαμηλή τιμή του ψυγείου και το σχετικά χαμηλό επίπεδο θορύβου. Ωστόσο, ελλείψει επαρκούς επιπέδου μανίκι λίπος πάροδο του χρόνου αρχίζει να κάνει θόρυβο όλο και φθείρονται γρήγορα.

Τα προφανή μειονεκτήματα έδρανο ολισθήσεως σε ένα πεδίο σχετικά χαμηλό και περιορισμένο πόρο (δεν ανέχονται λειτουργία σε ζώνη ανυψωμένη θερμοκρασία και σε οριζόντια θέση).

Μια εναλλακτική λύση για έναν ανεμιστήρα με απλό ρουλεμάν είναι ένας ψύκτης σε ένα διπλό σφαιρικό ρουλεμάν (έδρανο κύλισης). Ο πόρος μιας τέτοιας συσκευής μπορεί να φτάσει ήδη σε 150.000 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο περίβλημα σε οποιαδήποτε θέση και σε μια περιοχή με υψηλή θερμοκρασία. Αλλά αυτοί οι οπαδοί είναι πιο θορυβώδεις από αυτούς που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αν και πολλά εξαρτώνται από την ποιότητα της κατασκευής.

Αλλά οι ανεμιστήρες στο κυλινδρικό ρουλεμάν διαφέρουν επειδή τα χαρακτηριστικά τους δεν εξασθενίζουν με το χρόνο. Είναι αντικειμενικά προτιμότερες από τους τυπικούς ανεμιστήρες με απλό ρουλεμάν. Είναι αλήθεια και είναι πιο ακριβά.

Επίσης πωλούνται ανεμιστήρες με υδροδυναμικό έδρανο. Είναι πρακτικά το ίδιο κιβώτιο ολίσθησης, αλλά ικανό να αυτο-λιπαίνει κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Λόγω της συνεχούς επαφής με το υγρό λίπανσης, η φθορά του εδράνου πρακτικά απουσιάζει από τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα. Ως εκ τούτου, ο πόρος τέτοιων ανεμιστήρων κύτους είναι αρκετά υψηλός. Επίσης το αναμφισβήτητο πλεονέκτημά τους είναι η αθόρυβη λειτουργία του έργου. Το μόνο αρνητικό είναι η υψηλή τιμή.

Την πώληση σήμερα μπορείτε να δείτε μια ποικιλία από εξωτικά πράγματα. Για παράδειγμα, τα ρουλεμάν με δακτυλίους από αυτολιπαινόμενα υλικά ή ένα σφαιρικό ρουλεμάν με δακτύλιο αντί δύο ρουλεμάν. Φυσικά, τέτοια προϊόντα είναι απίθανο να καυχηθούν με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ψύξης, πολύ σημαντικό είναι ο σχεδιασμός του πτερυγίου του ανεμιστήρα, το σχήμα και ο αριθμός των λεπίδων. Εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι ένας ανεμιστήρας με μεγάλη διάμετρο στροφείου μπορεί να παρέχει την ίδια "ροή αέρα" (απόδοση ψύξης) σε χαμηλότερες στροφές από το μικρότερο αντίστοιχο. Και το επίπεδο θορύβου θα είναι χαμηλότερο εδώ. Με την ίδια μέγιστη απόδοση και ισχύ, η αποδοτικότητα θα είναι ακόμα υψηλότερη για μια μεγαλύτερη θήκη ανεμιστήρα, σε σύγκριση με ένα ταχύτερο, μικρότερο ψυγείο. Συνιστάται επίσης να δώσετε προσοχή στον αριθμό των λεπίδων - όσο περισσότεροι από αυτούς έχει ο ανεμιστήρας, τόσο πιο ήσυχο είναι.

Δυστυχώς, πολλοί ιδιοκτήτες προσωπικών υπολογιστών εξακολουθούν να σχετίζονται με την επιλογή των ανεμιστήρων των υποθέσεων, όχι πολύ υπεύθυνα και προσεκτικά. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι ο υπερβολικός θόρυβος, οι τερματισμοί έκτακτης ανάγκης του υπολογιστή, η πρόωρη αποτυχία των επιμέρους στοιχείων της μονάδας συστήματος. Αξίζει να θυμηθούμε ότι χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης, οποιαδήποτε καινούργια και ακριβή κάρτα ή επεξεργαστής μπορεί να καταστεί άχρηστη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες στην περίπτωση του υπολογιστή σας για αποτελεσματική απόσβεση και ψύξη θερμότητας.