Γιατί ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη είναι καλύτερος από έναν ανεμιστήρα με ρυθμιστή υγρασίας

Πιο πρόσφατα, έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, και πολλοί από τους αναγνώστες μας, μας κατέκλυσαν με το ίδιο ερώτημα: αν θα τα αγοράσουν έναν ανεμιστήρα με έλεγχο της υγρασίας ή αρκετά από ένα χρονόμετρο σε αυτό;

Ναι, μπορείτε να πείτε ότι όλα εξαρτώνται από αυτό που χρειάζεστε για έναν ανεμιστήρα, ποιες είναι οι συνθήκες στο μπάνιο, πώς το χρησιμοποιείτε, κλπ.

Αλλά μιλώντας για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη είναι ακόμα προτιμότερος από ένα αναλογικό με υγρασία. Εάν το μπάνιο σας δεν έχει εξαιρετικές συνθήκες υγρασίας, τότε το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη. Και τώρα ας εξηγήσουμε γιατί.

Πώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας με τον ρυθμιστή υγρασίας;

Ο αισθητήρας υγρασίας ρυθμίζεται με βίδες

Γιατί χρειαζόμαστε μια υγρασία στον ανεμιστήρα; Είτε είναι οπαδοί της Electrolux, Soler Palau, αεραγωγούς, ή «Αυγή» δεν είναι σημαντική, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σχεδιαστεί για το μπάνιο, υπάρχουν επίσης στάνταρ, και με τον ρυθμιστή υγρασίας, και με χρονοδιακόπτη και ρυθμιστή υγρασίας και το χρονόμετρο μαζί (αντίστοιχα, η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με την επιλογή σας ).

Η υγρασία είναι ένας αισθητήρας που βρίσκεται μέσα στο δομοστοιχείο του ανεμιστήρα και προσδιορίζει το επίπεδο υγρασίας του αέρα και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται, απενεργοποιεί ή ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να ρυθμιστεί και να ρυθμίζονται ανεξάρτητα, έτσι ώστε ακόμη και αν η υγρασία του αέρα, ένα υγροστάτη θα περιλαμβάνει ανεμιστήρα ξανά και ξανά για όσο διάστημα η υγρασία αφαιρείται.

Πώς λειτουργεί ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη;

Αυτός ο ανεμιστήρας είναι άμεση και απλή: μπορείτε να ρυθμίσετε την ώρα χρονόμετρο που ο ανεμιστήρας θα περιμένει όταν κάποιος επισκέπτεται το μπάνιο, με επίκεντρο το on / off φως.

Με άλλα λόγια, ο ανεμιστήρας θα διαρκέσει από 30 δευτερόλεπτα έως μία ώρα (ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας) αφού κάποιος πήρε ένα ντους ή ήταν στο μπάνιο για περισσότερο από 2-3 λεπτά.

Αυτή η ποικιλία είναι η πιο συνηθισμένη, επειδή μόνο αυτή αερίζεται σωστά τον αέρα στο μπάνιο και απαλλάσσεται από την υγρασία.

Γιατί είναι καλύτερος ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη;

Θα πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι δεν παροτρύνουμε να εγκαταλείψουμε εντελώς τα υγροστάτες υπέρ των χρονομετρητών, αλλά μιλώντας γενικά, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο τους οπαδούς με χρονοδιακόπτη.

Εάν το μπάνιο σας έχει υψηλή υγρασία, απλά ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη σε συνεχή λειτουργία. Εάν η υγρασία στο μπάνιο σβήνει συνεχώς, τότε χρειάζεστε υγρασία.

Ωστόσο, εάν δεν έχετε ειδικά προβλήματα με την υγρασία και χρειάζεστε ένα στοιχειώδη αερισμό του δωματίου και μια αίσθηση φρεσκάδας, τότε ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη είναι η καλύτερη επιλογή.

Σε περίπτωση που αφήσετε το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα και γνωρίζετε ότι η υγρασία μπορεί να πηδήσει, τότε χρειάζεστε έναν ανεμιστήρα με ρυθμιστή υγρασίας. Αλλά, αν είστε στο σπίτι, και η οικογένειά σας χρησιμοποιεί τακτικά το μπάνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε η υγρασία δεν είναι απαραίτητη. Αλλά ο χρονοδιακόπτης είναι σωστός.

Και ένα άλλο απλό παράδειγμα: πρέπει να αγοράσετε ένα παιδί που είναι λίγο άρρωστος. Μερικές φορές σε τέτοιες καταστάσεις οι άνθρωποι βάζουν ακόμη και μια πετσέτα κάτω από την πόρτα για να αποκλείσουν το παραμικρό βύθισμα και την ανταλλαγή αέρα, επειδή το παιδί αμέσως παγιδεύει ένα κρύο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χύνεται περισσότερο ζεστό νερό στο μπάνιο για να γίνει τόσο ζεστό όσο σε ένα λουτρό, και έπειτα φέρνουν το παιδί μέσα και το μπάνιο. Και τότε, ξαφνικά, ένας ανεμιστήρας με αισθητήρα υγρασίας αποφασίζει ότι είστε πολύ υγρός και αρχίζετε να εργάζεστε με πλήρη ισχύ, δεν μπορείτε να τον απενεργοποιήσετε.

Επιπλέον, όταν αγοράζετε έναν ανεμιστήρα, είναι σημαντικό να μην κάνετε λάθος στην επιλογή, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται ο ανεμιστήρας εγκαταστήστε σωστά. Είναι πολύ σημαντικό να μην είσαι πολύ έξυπνος. Σχετικά με τον τρόπο σωστής εγκατάστασης του ανεμιστήρα διαβάστε στο άρθρο μας: 5 συμβουλές για την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα στο μπάνιο.

Συμβουλές εάν αποφασίσετε να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα με υγροστάτη

Το Hygrostat είναι μια πολύ ευαίσθητη ενότητα, η αρχή της οποίας δεν είναι κατανοητή από όλους. Το ίδιο το γεγονός ότι παρατηρήσατε πως ο ανεμιστήρας ενεργοποιήθηκε όταν το περιμένατε από αυτόν δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνετε συνεχώς στο υγραστρωτό και να το προσαρμόζετε.

Αν και σε κάθε μπάνιο ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά ακόμα: πιστέψτε με, βάζοντας hygrostat στο 60%, θα απαλλαγείτε από όλα τα προβλήματα που σας βασανίζουν.

Η συνεχής αναστάτωση με υγρασία θα οδηγήσει μόνο στην καταστροφή της, έτσι μάθετε να την εμπιστεύεστε ακόμα και όταν σας φαίνεται ότι η υγρασία είναι πολύ υψηλή.

Μοιραστείτε την εμπειρία σας

Εγκαταστήσατε την υγρασία; Πώς πήγε; Ίσως θέλετε να μοιραστείτε κάτι που μάθατε κατά την εγκατάσταση, χρήση, συναρμολόγηση του ανεμιστήρα - παρακαλώ, γράψτε για τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Σύνδεση του χρονοδιακόπτη του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο

Ένας από τους απλούστερους και πιο βολικούς τρόπους βελτιστοποίησης της λειτουργίας του ανεμιστήρα εξάτμισης σε ένα μπάνιο είναι η χρήση ενός χρονοδιακόπτη.

Η αρχή της λειτουργίας αυτής της συσκευής έχει ως εξής: Αφού ενεργοποιήσετε το φως, ο ανεμιστήρας εξαγωγής δεν ξεκινά αμέσως, αλλά μόνο μετά από ένα λεπτό, αφού σβήσει τον φωτισμό, συνεχίζει να λειτουργεί για άλλα πέντε λεπτά.


Γιατί χρειάζομαι χρονοδιακόπτη για ανεμιστήρα μπάνιου;

Η κύρια λειτουργία του υποχρεωτικού αερισμού των τουαλετών και των λουτρών είναι η μείωση της υγρασίας του αέρα, καθώς και πολλές άλλες εργασίες, όπως η αφαίρεση οσμών. Είναι αρκετά λεπτομερής, γιατί ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι απαραίτητος, τι είναι όπως, ποια συσκευή είναι καλύτερο να επιλέξει, μας είπα ΕΔΩ.


Συχνά, ο ανεμιστήρας εξαγωγής είναι ενεργοποιημένος ή μαζί με τον φωτισμό ή ένα ξεχωριστό κουμπί διακόπτη στην είσοδο του μπάνιου και επίσης σβήνει μετά την αναχώρησή του.

Και φανταστείτε, πήρατε ένα ντους, απενεργοποιήσατε το νερό, σκουπίσατε με μια πετσέτα, βάλατε μια μικρή παραγγελία στο μπάνιο και βγήκατε, σβήνοντας το φως και, κατά συνέπεια, τον ανεμιστήρα. Ταυτόχρονα, ο χώρος είναι πλήρως αεριζόμενος και ο χρονοδιακόπτης της τουαλέτας έρχεται στη διάσωση, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει τον υγρό αέρα για άλλα 5 λεπτά, αφού φύγετε.

Εάν εισέλθετε για λίγο στο μπάνιο και δεν μείνατε εκεί για ένα λεπτό, ο ανεμιστήρας δεν θα ανάψει, επειδή συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιες συνθήκες.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο χρονοδιακόπτης τουαλέτας είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή, η οποία βελτιώνει σοβαρά την απόδοση του ανεμιστήρα.


Σύνδεση του χρονοδιακόπτη τουαλέτας


Ως παράδειγμα σύνδεσης, χρησιμοποιούμε το δημοφιλές χρονομετρητή Granite-BZT-300-SU από τη Nootechnika. Εργασία θα συνδυαστεί με τον ανεμιστήρα εξαγωγής SP Silent 100.


Η ίδια η συσκευή είναι αρκετά συμπαγής, μπορείτε να τη δείτε στην παρακάτω εικόνα. Η μέγιστη ισχύς του ανεμιστήρα που συνδέεται με αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 W.


Όπως μπορείτε να δείτε, για να συνδέσετε το χρονοδιακόπτη υπάρχουν έξι επαφές ταυτόχρονα, που όλοι εμπλέκονται στην εγκατάσταση. Και παρόλο που φαίνεται αρκετά τρομακτικό, δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο εδώ, ειδικά εάν καταλάβετε το σχέδιο σύνδεσης.


Σχέδιο σύνδεσης χρονιστή καλωδίωσης


Ο ανεμιστήρας εξάτμισης συνδέεται με το WHITE ζεύγος καλωδίων (δεν χρειάζεται να τηρείτε εδώ την πολικότητα)

Στο κόκκινο ζεύγος καλωδίων εφαρμόζεται η φάση και το μηδέν, τα οποία δεν σπάνε από τον διακόπτη (Αυτό είναι πολύ σημαντικό!)

Στο BLACK ζεύγος καλωδίων συνδέεται η ισχύς φωτισμού (η φάση σπάει με διακόπτη φωτισμού)

Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτό το σχήμα είναι αυτό για την σωστή λειτουργία του χρονοδιακόπτη (και συνεπώς του ανεμιστήρα εξάτμισης), απαιτείται η παροχή δύο γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένα παράλληλο με το φωτισμό από το διακόπτη, το δεύτερο εναλλασσόμενο ρεύμα είναι 220V. Το διάγραμμα συνδεσμολογίας για αυτό έχει ως εξής:


Διάγραμμα συνδεσμολογίας στο μπάνιο για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη


Όπως μπορείτε να δείτε, πριν από τον ανεμιστήρα εξάτμισης είναι απαραίτητο να ρίξετε ένα καλώδιο τριών συρμάτων.


Τώρα γνωρίζοντας το σχέδιο σύνδεσης, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στην εγκατάσταση.


Εγκατάσταση του χρονοδιακόπτη εξαερισμού


Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να διακόψει την παροχή ρεύματος στο χώρο εγκατάστασης με μια κατάλληλη συσκευή ασφαλείας στον ηλεκτρικό πίνακα.


Τώρα προετοιμάστε το χρονοδιακόπτη για τη σύνδεση όπως περιγράφεται παραπάνω. Επειδή τα καλώδια στη συσκευή είναι πολυκλωνικά, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε τους ακροδέκτες σύσφιξης WAGO για τοποθέτηση.

Πρώτα απ 'όλα, συνδέουμε ένα κόκκινο και ένα μαύρο σύρμα μαζί, τοποθετώντας τα σε μια υποδοχή τερματικού - αυτά θα είναι οι επαφές για τη σύνδεση ενός κοινού μηδενός.


Τώρα συνδέστε το χρονοδιακόπτη στο καλώδιο τροφοδοσίας, σύμφωνα με το σχέδιο. Θα πρέπει να μοιάζει με αυτό:


ΚΟΚΚΙΝΟ αριστερό καλώδιο - συνδεθείτε στο PHASE

BLACK αριστερό καλώδιο - συνδεθείτε στο PHASE που πηγαίνει από το διακόπτη

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ σύρματα - συνδέουμε με το GENERAL ZERO

Τα υπόλοιπα καλώδια TWO WHEEL συνδέονται απευθείας με τον ανεμιστήρα εξαγωγής.


Δεδομένου ότι τα καλώδια είναι αρκετά μικρά, πρέπει να αυξηθούν.


Αναλυτικά σχετικά με την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξάτμισης, γράψαμε ήδη ΕΔΩ. Ο ίδιος ο χρονομετρητής, συχνά, κρύβεται πίσω από έναν ανεμιστήρα, σε έναν αγωγό εξαερισμού.

Μετά τη σύνδεση του χρονομέτρου και την εγκατάσταση του ανεμιστήρα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την τροφοδοσία ρεύματος και να ελέγξετε τη λειτουργία του χρονοδιακόπτη. Αυτό ολοκληρώνει τη σύνδεση.


Αν γνωρίζετε άλλους τρόπους για τη βελτιστοποίηση ανεμιστήρα, φροντίστε να γράψω γι 'αυτό στα σχόλια για το άρθρο, εκτός από τόλμη να ζητήσει από τις ερωτήσεις σας σχετικά με την εργασία ή τη σύνδεση ενός χρονοδιακόπτη, θα προσπαθήσω να απαντήσω αμέσως σε όλους.

2. Ανεμιστήρες με χρονοδιακόπτη.

Ανεμιστήρες που παρέχουν καθυστέρηση τερματισμού λειτουργίας (από 2 έως 30 λεπτά).

Ανεμιστήρες με χρονοδιακόπτη - αυτοί είναι οι οπαδοί που λειτουργούν σύμφωνα με την ακόλουθη αρχή: ένα άτομο εισέρχεται στο δωμάτιο και ανάβει το φως, μαζί με το φως που ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί. Όταν ένα άτομο σβήνει τα φώτα - ο ανεμιστήρας εκπληρώνει τον χρόνο που θέτει ο ίδιος και απενεργοποιείται. Επομένως, ο χρονοδιακόπτης παρέχει καθυστέρηση στην απενεργοποίηση του ανεμιστήρα.

Ο ανεμιστήρας μπορεί επίσης να εγκατασταθεί με τον δικό του, ξεχωριστό διακόπτη.

Αυτό το μοντέλο είναι κατάλληλο για περιβάλλοντα όπου είναι σημαντικό ότι μετά από ένα πρόσωπο που αφήνει το περιθώριο για κάποιο χρονικό διάστημα, αεριζόμενο, για παράδειγμα, μια τουαλέτα και μπάνιο, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε βοηθητικοί χώροι, γκαράζ, αποθήκες, λεβητοστάσια, κ.λπ.

Ο χρονοδιακόπτης ρυθμίζεται στο εσωτερικό (κάτω από το κάλυμμα του ανεμιστήρα) για 2 έως 30 λεπτά. Ο χρόνος που καθορίζεται όταν ο ανεμιστήρας, αλλά μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή - για να απομακρυνθεί αρκετό από το κάλυμμα του ανεμιστήρα και το πλαστικό βιδωτό οδηγού (τα οποία συχνά έρχεται με ένα ανεμιστήρα) για να αλλάξει τη θέση του ποτενσιόμετρου, δηλ ρυθμίστε την ώρα του χρονοδιακόπτη.

Σημείωση: Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη, είναι απαραίτητο να συνδέσετε ένα καλώδιο τριών πυρήνων, το σχήμα σύνδεσης υποδηλώνει την παρουσία των ακόλουθων: μηδέν, η φάση από το διακόπτη και η φάση είναι συνεχής.

Σχηματικό διάγραμμα της σύνδεσης ανεμιστήρα - δείτε εδώ.

Σύνδεση ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη στο μπάνιο

Ο αναγκαστικός αερισμός του μπάνιου στα περισσότερα σπίτια - κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο. Κατά κανόνα, τα τυποποιημένα εκχυλίσματα δεν αντιμετωπίζουν πλήρως την απομάκρυνση της υγρασίας από το δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, το υγρό επίπεδο στο μπάνιο αυξάνεται, το οποίο είναι γεμάτο με την ανάπτυξη μούχλας, μύκητες και βακτήρια επιβλαβή για την υγεία. Για να λειτουργήσει ο εξαναγκασμένος εξαερισμός όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες συσκευές, για παράδειγμα, ένας ανεμιστήρας στο μπάνιο με χρονοδιακόπτη. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της συσκευής, τις μεθόδους επιλογής της και την τεχνολογία σύνδεσης, περιγράφεται παρακάτω.

Η αρχή του ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη

Για να διασφαλιστεί ότι η υγρασία δεν συσσωρεύεται στο μπάνιο, πρέπει να πραγματοποιείται συνεχής εναλλαγή αέρα. Στους υφιστάμενους υγειονομικούς κανονισμούς, ακόμη και η ταχύτητά του είναι 25 κυβικά μέτρα. μ. ανά ώρα. Ωστόσο, είναι αδύνατο να διατηρηθεί αυτή η παράμετρος μόνο με τον φυσικό εξαερισμό. Απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών που αυξάνουν την ταχύτητα ροής του αέρα.

Φυσικά, αυτές οι συσκευές δεν μπορούν να λειτουργούν συνεχώς. Αυτό οδηγεί σε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και σε γενικές γραμμές δεν έχει νόημα. Για να αποφευχθεί η υγρασία, αρκεί να εξασφαλιστεί καλή ανταλλαγή αέρα στο συνδυασμένο μπάνιο κατά τη στιγμή της χρήσης του, καθώς και για αρκετό καιρό μετά. Επομένως, οι τυποποιημένοι ανεμιστήρες συνδέονται συνήθως με τέτοιο τρόπο ώστε να ανάβουν ταυτόχρονα με τον φωτισμό του μπάνιου και να απενεργοποιούνται με αυτό. Η δεύτερη παραλλαγή της εγκατάστασης είναι η έξοδος του κουμπιού για την αλλαγή του ανεμιστήρα σε ξεχωριστό πίνακα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο χρήστης καθορίζει πότε να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη συσκευή.

Σας συνιστούμε να μάθετε για τα χαρακτηριστικά της επωνυμίας μπάνιου Kaks-A.

Ο ανεμιστήρας με το χρονοδιακόπτη για το μπάνιο ενεργεί λίγο διαφορετικά. Όχι, δεν ενεργοποιείται ανεξάρτητα σε ορισμένα χρονικά διαστήματα, όπως μπορεί κανείς να υποθέσει. Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για δύο λειτουργίες:

 • Ο ανεμιστήρας ανάβει ταυτόχρονα με τον απενεργοποιημένο φωτισμό του μπάνιου και άλλα 15 έως 45 λεπτά μετά το κλείσιμο του φωτός.
 • Ο ανεμιστήρας δεν ανάβει αν το φως στο μπάνιο καίει για λιγότερο από 1,5 λεπτά.

Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τη διάρκεια του εξαερισμού χειροκίνητα. Για το σκοπό αυτό, υπάρχει ένας ειδικός διακόπτης στο σώμα της συσκευής.

Πλεονεκτήματα συσκευών με χρονοδιακόπτη

Σε σύγκριση με τους συμβατικούς ανεμιστήρες, οι συσκευές με χρονοδιακόπτη έχουν αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα. Πρώτον, εξοικονομούν ηλεκτρισμό. Ο ανεμιστήρας, που τροφοδοτείται μαζί με τον φωτισμό, ανάβει ακόμα και όταν ένα άτομο απλώς μπλέκει στο μπάνιο για μερικά λεπτά για να πλύνει τα χέρια του ή να φορτώσει μια γραφομηχανή. Δηλαδή, λειτουργούν ακόμη και αν δεν απαιτείται αυξημένη ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Τα μοντέλα με χρονοδιακόπτη αρχίζουν να λειτουργούν μόνο αν το μπάνιο χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, εργάζονται λιγότερο συχνά και μόνο "για επιχειρήσεις".

Δεύτερον, χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη, ο ιδιοκτήτης του μπάνιου δεν εκτίθεται στο βύθισμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης νερού. Η συσκευή αρχίζει να λειτουργεί αφού βγει από το δωμάτιο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο σύλληψης ενός κοινού κρυολογήματος, λαμβάνοντας ένα ζεστό ντους.

Στη συνέχεια: ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη αφυπνίζει αποτελεσματικότερα τον αέρα στο δωμάτιο. Ο αερισμός στη διαδικασία λήψης νερού δεν είναι πάντα αρκετός για να απομακρύνει όλη την υγρασία από το μπάνιο. Ο πρόσθετος αερισμός μετά τη διαδικασία καθιστά δυνατή την εξάλειψη κάθε συμπύκνωσης στους τοίχους και στον αέρα.

Και το τελευταίο πράγμα: το να έχεις ένα χρονόμετρο εξαλείφει την ταλαιπωρία της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του ανεμιστήρα. Απλά πρέπει να ρυθμίσετε τον απαραίτητο χρόνο λειτουργίας του μία φορά, οτιδήποτε άλλο κάνει η ίδια η συσκευή. Αυτή η στιγμή θα εκτιμηθεί με ακρίβεια από ανθρώπους που είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν ανεμιστήρα με ξεχωριστό διακόπτη.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή συσκευή αερισμού;

Κατά την αγορά ενός ανεμιστήρα για το μπάνιο είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε τέτοια χαρακτηριστικά όπως:

 • δείκτης απόδοσης ·
 • επίπεδο θορύβου ·
 • βαθμό ηλεκτρικής ασφάλειας.

Αυτές οι παράμετροι είναι σημαντικές τόσο για συσκευές με χρονοδιακόπτη όσο και για συμβατικές συσκευές εξαερισμού.

Διαβάστε: ποια είδη σωλήνων νερού είναι διαθέσιμα σήμερα.

Η παραγωγικότητα της συσκευής επιλέγεται με βάση τον όγκο του μπάνιου και τον αριθμό των ατόμων που το χρησιμοποιούν. Η ένταση υπολογίζεται από τον μαθηματικό τύπο, πολλαπλασιάζοντας το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα με την πολλαπλότητα του αερισμού. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κωδικών κτιρίου για την πολλαπλότητα της οικογένειας μέχρι και τρία άτομα είναι ίσο με 6. Αν περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο διαμέρισμά σας, το ποσοστό θα πρέπει να ληφθούν για την πολλαπλότητα 8. Ο αριθμός που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό όλων αυτών των αξιών, και θα είναι το ελάχιστο απαιτούμενο ανεμιστήρα απόδοση για το μπάνιο σας.

Συμβουλή: προτιμάτε να επιλέξετε μια συσκευή της οποίας η απόδοση είναι ελαφρώς υψηλότερη από την εκτιμώμενη τιμή.

Για το επίπεδο θορύβου, μια απαίτηση παρουσιάζεται: όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. Για ένα άνετο περιβάλλον στο διαμέρισμα, συνιστάται να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη στο μπάνιο, το επίπεδο θορύβου του οποίου δεν υπερβαίνει τα 30 dB κατά τη λειτουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό τη νύχτα.

Ο βαθμός ηλεκτρικής ασφάλειας οποιασδήποτε συσκευής που λειτουργεί στο μπάνιο θα πρέπει να ποικίλει από IPX3 έως IPX5. Τέτοια μοντέλα είναι καλά προστατευμένα από πιτσιλίσματα, υγρασία από τον αέρα και ακόμη και από άμεσο νερό. Ανεμιστήρες με υψηλότερη κατηγορία προστασίας για το μπάνιο δεν πρέπει να αγοραστούν, αυτό είναι ακατάλληλο.

Συμβουλή: Το Vortice M 100/4 AT και το Elicent E STYLE 100 PRO T είναι τα πιο αξιόπιστα από τα υπάρχοντα μοντέλα συσκευών εξαερισμού με χρονοδιακόπτες.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη;

Η καλύτερη στιγμή για να εγκαταστήσετε ένα νέο ανεμιστήρα είναι η πλήρης ανακαίνιση του μπάνιου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τοποθετήσετε μια κρυφή καλωδίωση και να απαλλαγείτε από την ανάγκη να κάνετε τρύπες στα ήδη τοποθετημένα πλακάκια. Ωστόσο, αν το φινίρισμα του δωματίου είναι μακρύς και η συσκευή πρέπει να εγκατασταθεί, επιτρέπεται μια εξωτερική συσκευή καλωδίωσης. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ειδικά πλαστικά κουτιά, τα οποία είναι στερεωμένα στον τοίχο με τη βοήθεια βιδών ή κόλλας.

Το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη σε ένα μπάνιο διαφέρει ελάχιστα από το σχέδιο εγκατάστασης της συνηθισμένης συσκευής. Ένα καλώδιο τροφοδοσίας συνδέεται στο κουτί διανομής ενέργειας. Από το κουτί στο διακόπτη φώτων βάλτε ένα καλώδιο δύο συρμάτων. Στις συσκευές φωτισμού, ρίχνεται από το διακόπτη ένα τριπλό καλώδιο και τροφοδοτείται ένα καλώδιο τεσσάρων συρμάτων στον ανεμιστήρα.

Συνδέστε τα σύρματα ως εξής:

 • η τροφοδοσία της λάμπας και του ανεμιστήρα αφαιρούνται και συνδέονται με περιστροφή.
 • η φάση του ανεμιστήρα, η τροφοδοσία ρεύματος και ο διακόπτης συστρέφονται μαζί, πριν τον καθαρισμό.
 • το έδαφος της εξουσίας, ο λαμπτήρας και ο ανεμιστήρας περιστρέφονται μαζί, αφού έχουν καθαριστεί.
 • φάση του φωτιστικού, το καλώδιο τροφοδοσίας χρονοδιακόπτη και το μηδέν από το διακόπτη απογυμνώνονται και περιστρέφονται μαζί.
 • Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
 • Όλες οι συστροφές είναι προωθημένες, πτυχωτές, εγκατεστημένες για κάθε πρόσθετη μόνωση.

Στη συνέχεια, όλα τα καλώδια τοποθετούνται στο κουτί διακοπτών. Υπάρχουν άλλα συστήματα σύνδεσης, αλλά αυτό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, είναι το πιο αξιόπιστο.

Ελλείψει εμπειρίας στην εκτέλεση αυτού του είδους εργασίας, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε έναν επαγγελματία για την απόδοσή του.

Πώς συνδέετε έναν ανεμιστήρα με ένα χρονόμετρο και έναν αισθητήρα υγρασίας;

Το διάγραμμα σύνδεσης στον ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένο. Αν καταλαβαίνω σωστά, ο ακροδέκτης L χρειάζεται να τραβήξει μια ξεχωριστή φάση, και στη φάση Ls από το διακόπτη; Έβαλα τον βραχυκυκλωτήρα L-Ls, γυρίζει τον διακόπτη, δεν απαντά στο χρονόμετρο. Παρακαλώ παρακαλώ.

alexv76 έγραψε:
Έβαλα τον βραχυκυκλωτήρα L-Ls, γυρίζει τον διακόπτη, δεν απαντά στο χρονόμετρο.

Και πώς θα αντιδράσει εάν βάλετε έναν βραχυκυκλωτήρα και πατήσετε το διακόπτη για να απενεργοποιήσετε το χρονοδιακόπτη. Μια φάση πρέπει να τροφοδοτηθεί με L, όχι Ls.

alexv76 έγραψε:
Ενεργοποιεί τον διακόπτη, δεν ανταποκρίνεται στο χρονόμετρο.

Ο διακόπτης πρέπει να είναι μη ασφαλής. Πιέστε, αφήστε το. Αφαιρέστε το βραχυκυκλωτήρα.

Αύγουστος έγραψε:
Μια φάση πρέπει να τροφοδοτηθεί με L, όχι Ls.

Η υποβληθείσα φάση από το διακόπτη στο L, δεν ενεργοποιείται καθόλου.

alexv76 Τι έπειτα κατατέθηκε για Ls;

Τότε εξηγήστε τη λογική αυτού του ανεμιστήρα, δεν καταλαβαίνω. Η φάση τροφοδοτείται συνεχώς στο L για τι; Για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα από τον αισθητήρα υγρασίας; Και το Ls παρέχεται με μία φάση από τον διακόπτη (δηλαδή ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, απενεργοποιείται από τον χρονοδιακόπτη). Εάν δεν υπάρχει φάση στο Ls (ο διακόπτης δεν είναι ενεργοποιημένος) τίποτα δεν λειτουργεί. Σκέφτηκα έτσι. Διακόπτης ανεμιστήρα στη θέση "Ενεργό" - λειτουργεί ολόκληρο το κύκλωμα (αισθητήρας υγρασίας, χρονοδιακόπτης), αν είναι "Απενεργοποιημένο", τίποτα δεν λειτουργεί. Και τότε δεν υπάρχει κανένας στο σπίτι, αλλά αλώνεται, η υγρασία, βλέπετε, έχει ανέβει. Ή δεν κατάλαβα τόσο;

Αύγουστος έγραψε:
Τι τότε κατατέθηκε για το Ls;

Δεν υπέβαλα τίποτα, ώστε ο αισθητήρας υγρασίας της φάσης του L να είναι αρκετά πιθανό.

alexv76 έγραψε:
Τότε εξηγήστε τη λογική αυτού του ανεμιστήρα, δεν καταλαβαίνω.

Ο αισθητήρας υγρασίας και ένα χρονόμετρο τροφοδοτούνται συνεχώς από τα L και Ν Fan ξεκίνησε κατόπιν εντολής από τον αισθητήρα υγρασίας με αυξανόμενη περιεκτικότητα σε υγρασία πάνω από μια ορισμένη τιμή, ή (i) στο έδαφος του γηπέδου, όταν ο φωτισμός κατά μήκος του σύρματος Ls. Μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής ενός Ls σήματος (όταν το φως είναι απενεργοποιημένο) και το χρονόμετρο τρέχει έξω τον ανεμιστήρα μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα της ποτενσιόμετρο χλοοτάπητα. Αν έχετε ένα Silent, όπως το αντιλαμβάνομαι, η καθυστέρηση τερματισμού είναι ρυθμισμένη στην περιοχή των 1-30 λεπτών.

Δηλαδή, για τον L, πρέπει να πάρω μια άλλη φάση από κάπου;

alexv76 Δεν είναι ακόμα μια φάση, αλλά μόνο μια φάση - είναι εκεί μόνη της με ένα μονοφασικό τροφοδοτικό.

Για να μην παράγουμε θέματα, θα ενταχθώ σε αυτό.
Είχα ένα ανεμιστήρα Vents 100 με ένα χρονόμετρο και έναν αισθητήρα υγρασίας.
Αλλά δεν κρεμάστηκε από το κουμπί αλλαγής φωτός, αλλά σε ξεχωριστό κλειδί, ένα ξεχωριστό σύρμα τραβούσε πάνω του (όπως απλά ο δεύτερος βολβός στο μπάνιο). Μου άρεσε τόσο πολύ - μπορείτε απλά να το απενεργοποιήσετε όποτε θέλετε, όταν θέλετε να το ενεργοποιήσετε.
Και όταν το πλήκτρο διακόπτη είναι ενεργοποιημένο - ο αισθητήρας υγρασίας κατά την υπέρβαση του ορίου, ανάβει ο ανεμιστήρας και λειτουργεί στο ρεύμα. ώρα που έχει οριστεί από το χρονοδιακόπτη. Ταυτόχρονα, από το φως στο μπάνιο δεν εξαρτάται. (Δεν καταλαβαίνω γιατί να κρεμάσει τον ανεμιστήρα για να απενεργοποιήσετε το φως, θα αρχίσει αμέσως να εργάζονται όταν είναι υγρά ήταν, αντί να περιμένει μέχρι να βγούμε και τα φώτα είναι σβηστά) Έτσι, ο ίδιος εργάζεται, κυνηγώντας αέρα, μέχρι να πείτε sushish πιστολάκι για τα μαλλιά.
Ήταν κουρασμένος από τον θόρυβο του (αν και είναι ήσυχος, αλλά ακόμα) - απενεργοποιήστε το διακόπτη χωρίς να περιμένετε το χρονοδιακόπτη και αυτό είναι. Ή το απενεργοποιείτε έτσι ώστε να μην ανάβει ο αισθητήρας υγρασίας κατά το πλύσιμο - γιατί γίνεται κρύο ταυτόχρονα

Αλλά τότε αποφάσισα να την αλλάξω σε 125, περισσότερο. Έλαβε το ίδιο, αλλά ακόμα με ένα διακόπτη επί του σκάφους (σε μια συμβολοσειρά). ">
Επειδή ένα μικρό παιδί χαλάει και το ανάβει από το διάδρομο και νιώθω κρύο για να πλύνω. Λοιπόν, ή όταν τελειώσω το πλύσιμο, στη συνέχεια το ενεργοποιώ, έτσι εργάζομαι ενώ το σβήσω.

Έτσι αποφάσισε να είναι σε θέση να το απενεργοποιήσει άμεσα, για ένα σχοινί.
Το σχήμα συνδέσεων είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του πρώτου, αλλά για κάποιο λόγο δεν αράζει το διοικητικό συμβούλιο του nifig. Δηλαδή, τραβάω, αλλά δεν σβήνει.
Είναι ένας γάμος ή χρειάζεται να συνδεθεί διαφορετικά;
Δεν καταλαβαίνω το nifiga στον ηλεκτρολόγο, αλλά λογικά, αυτός ο διακόπτης θα πρέπει απλά να ανοίξει το κύκλωμα καθώς κάνει το διακόπτη στο διάδρομο. Ή θα μπορούσα να συνδέσω έναν ανεμιστήρα, παρακάμπτοντας τον ενσωματωμένο διακόπτη; αλλά δεν φαινόταν να υπάρχουν επιλογές σύνδεσης.

Ανεμιστήρες καυσαερίων με χρονόμετρο

Ανεμιστήρες καυσαερίων με χρονόμετρο

Σε διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών, που κατοικούνται από δεκάδες μεγάλες και μικρές οικογένειες, χωρίς τον φυσικό αερισμό του αέρα είναι απλά αδύνατο να γίνει! Στην πραγματικότητα πώς αλλιώς να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες οσμές σε μια τουαλέτα, ένα μπάνιο και στην κουζίνα, που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ως αποτέλεσμα της ικανότητας να ζήσουν; Και τι εάν το σύστημα εξαερισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εργασία; Μην βάζετε τις δυσάρεστες "γεύσεις" στην τουαλέτα, καθώς και υψηλή υγρασία, μούχλα και μύκητες - στους τοίχους του μπάνιου! Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού θα επιτρέψει σε εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας να αισθάνονται άνετα και άνετα εδώ. Και ειδικά, αν μιλάμε για μια τέτοια συσκευή σαν εξάτμιση ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη - η συσκευή δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά και αρκετά έξυπνη.

Πώς να επιλέξετε το σωστό ανεμιστήρα εξαγωγής;

Πριν μιλήσουμε για το χρονοδιακόπτη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πολλούς ανεμιστήρες εξάτμισης, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ταξινόμηση του εξοπλισμού. Στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες, κατά την αγορά τους, προσέξτε τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

 1. Τόπος εγκατάστασης. Κατά κανόνα, η συσκευή είναι εγκατεστημένη σε διαφορετικούς χώρους, ανάλογα με το πού υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα εξάτμισης. Μερικές φορές ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος σε πολλά δωμάτια: για παράδειγμα, στην κουζίνα και στο μπάνιο, που σας επιτρέπει να λύσετε όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα.
 2. Η διάμετρος του καναλιού. Το σώμα της συσκευής πρέπει ιδανικά να ταιριάζει στο άνοιγμα σε σχήμα και να ανταποκρίνεται πλήρως στις διαστάσεις του (100 mm, 120-125 mm, 150 mm και 200 ​​mm). Λάβετε υπόψη ότι η διάμετρος του αγωγού εξαρτάται από το πόσο αέρα ο ανεμιστήρας εξάτμισης αντλεί μέσω του συστήματος.
 3. Ενέργεια ανεμιστήρα. απόδοση της συσκευής εξαρτάται από την ισχύ, η οποία υπολογίζεται ως εξής: εγκαταστάσεις cubage πολλαπλασιασμένο με τον αριθμό των αλλαγών του αέρα (στους 10, αν συνδυαστεί με μια σουίτα τουαλέτα, και 8, αν διαχωριστεί).
 4. Βαλβίδα ελέγχου. Τα άνετα διαμερίσματά μας από καιρό σε καιρό γεμίζουν με ανεπιθύμητες μυρωδιές που έρχονται σε μας μέσω του φρεατίου εξαερισμού από τους γείτονες. Είναι η βαλβίδα ελέγχου που τους εμποδίζει να εισέρχονται στο μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα, πράγμα που μας επιτρέπει να νιώθουμε άνετα και άνετα στο σπίτι μας.

Έξοδος ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη: πώς λειτουργεί;

Στα περισσότερα μοντέλα ανεμιστήρων εξαγωγής, τα οποία προσφέρονται από τους κατασκευαστές αυτού του οικιακού εξοπλισμού, έχει εγκατασταθεί ένας ειδικός χρονοδιακόπτης. Αυτή είναι μια πολύ βολική και χρήσιμη λειτουργία, λόγω της οποίας η συσκευή είναι απενεργοποιημένη μετά από ορισμένο χρόνο που έχει οριστεί στον χρονοδιακόπτη.

Πρώτα απ 'όλα, ο χρονοδιακόπτης σας επιτρέπει να χειρίζεστε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για αρκετό καιρό αφού αφήσατε το δωμάτιο και βγάλετε το φως. Εξάλλου, για να αποφύγετε την υγρασία και να εξαλείψετε τις οσμές, ο ανεμιστήρας εξαγωγής δεν έχει πάντα αρκετό χρόνο ενώ βρίσκεστε στο μπάνιο, οπότε η λειτουργία χρονοδιακόπτη, δηλαδή η καθυστέρηση του τερματισμού λειτουργίας, θα είναι χρήσιμη. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε πάντα να κρατάτε το κουμπί τροφοδοσίας σε ξεχωριστό πλήκτρο διακόπτη και να ρυθμίσετε ανεξάρτητα τους χρόνους έναρξης και διακοπής της συσκευής.

Φυσικά, η επιλογή ενός ανεμιστήρα εξάτμισης με ένα χρονόμετρο δεν εξαρτάται μόνο από τη δύναμη του εξοπλισμού, το επίπεδο θορύβου, το οποίο αναπαράγει, τη διάμετρο του καναλιού του ανεμιστήρα ή του χώρου εγκατάστασης, αλλά και σε ό, τι είστε πρόθυμοι να διαθέσουν κεφάλαια για την αγορά αυτού του εξοπλισμού.

Στην αγορά του εξοπλισμού εξαερισμού υπάρχουν μοντέλα εξοπλισμένα όχι μόνο με χρονόμετρο, αλλά και με αισθητήρες υγρασίας και ακόμη και ανιχνευτή παρουσίας. Για να μην χαθείτε στα τρία πεύκα και να μην περάσετε περισσότερο χρόνο για να αγοράσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής από τον προγραμματισμένο, επικοινωνήστε με την εταιρεία "Micro-Climate.Ru" για βοήθεια. Θα λάβουμε υπόψη όλες τις επιθυμίες και θα προσφέρουμε μια πλούσια επιλογή οικιακού εξοπλισμού, που θα σας ευχαριστήσει με την αξιοπιστία, την αποδοτικότητα, το σχεδιασμό και τις προσιτές τιμές.

Εάν χρειάζεστε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής με χρονοδιακόπτη, μπορείτε να το αγοράσετε εύκολα και απλά στο κατάστημα "Micro-Climate.Ru". Επαγγελματικές συμβουλές, γρήγορη παράδοση, βολική αυτο-παράδοση - αυτές είναι οι υπηρεσίες, η παρουσία των οποίων είμαστε πραγματικά υπερήφανοι!

Πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο + πώς να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο διακόπτη

Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι ένας από τους τρόπους διασφάλισης ενός άνετου μικροκλίματος σε ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα πόλης. Οι απλούστερες συσκευές - ανεμιστήρες - τελικά αποδείχθηκαν ότι αντικαταστάθηκαν από χωριστά συστήματα και κλιματιστικά, αλλά παρέμειναν σχετικές στο μπάνιο ή το μπάνιο.

Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό και αφαίρεση αέρα.

Οι λόγοι για την εγκατάσταση ενός εγχώριου ανεμιστήρα

Το υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στο σπίτι βρίσκεται στο μπάνιο ή σε ένα συνδυασμένο μπάνιο - όπου το νερό είναι ενεργά και σε μεγάλες ποσότητες. Τα μικρά μεγέθη δωματίων, τα χαρακτηριστικά επένδυσης τοίχων, η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα αποτελούν επιπλέον παράγοντες στους οποίους η υψηλή υγρασία γίνεται το πιο επικίνδυνο.

Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μύκητα και μύκητες - δυσάρεστοι μικροοργανισμοί που σχηματίζουν αποικίες και είναι ισχυρά αλλεργιογόνα.

Η εμφάνιση μαύρων κουκίδων στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων ή το συμπύκνωμα δεν έχουν χρόνο για να στεγνώσουν πάνω στα κάτοπτρα, είδη υγιεινής και σωλήνες - τα πρώτα σημάδια ότι το σύστημα φυσικού αερισμού είναι σπασμένο. Ο λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη καθαρού αέρα μέσα από τα ανοίγματα παραθύρων (κουφώματα, τραβέρσες, ειδικές οπές κάτω από το παράθυρο).

Σε μια ιδιωτική κατοικία, προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τη λανθασμένη ρύθμιση αεραγωγών ή βαλβίδων τροφοδοσίας στους τοίχους.

Η απλούστερη λύση που επιτρέπει την υποχρεωτική κυκλοφορία αέρα στο μπάνιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν ελκυστικό λακωνικό σχεδιασμό και άνετο έλεγχο, έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου και απόδοση, επαρκή για να δημιουργήσουν μια άνετη ατμόσφαιρα. Εάν υπάρχει εμπειρία της συσκευής καλωδίωσης, μπορείτε να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα μόνοι σας.

Κριτήρια για την επιλογή του σωστού εξοπλισμού

Για να αγοράσετε έναν καλό ανεμιστήρα, μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ και να μάθετε όλα τα μυστικά από τον πωλητή-σύμβουλο. Ωστόσο, η ελπίδα για ειλικρινείς και αξιόπιστες πληροφορίες δεν αξίζει 100%, δεδομένου ότι ένα από τα καθήκοντα του πωλητή είναι συχνά η πώληση παλαιών ή ακριβότερων προϊόντων. Είναι καλύτερα να αντισταθούμε και να μελετήσουμε προκαταρκτικά τις σημαντικές πτυχές της επερχόμενης αγοράς.

Τύποι ανεμιστήρων οικιακής χρήσης

Σε αντίθεση με τις μονάδες παραγωγής, οι οικιακές συσκευές είναι μικρές σε μέγεθος, έχουν μικρότερη ισχύ και φαίνονται λιγότερο βιομηχανικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται σταθεροί μηχανισμοί εξαερισμού που είναι ενσωματωμένοι στον τοίχο ή στην οροφή (τα κινητά φορητά συστήματα χρησιμοποιούνται σε εργοτάξια, εργαστήρια κλπ.).

Μέσω της εισαγωγής αέρα και του σχεδιασμού, οι εγχώριοι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • Αξονική, τοποθετημένη σε κυλινδρικό σώμα και εξοπλισμένη με λεπίδες, πιάνοντας και προωθώντας τον αέρα παράλληλα προς τον άξονα.
 • Radial, χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα από την αξονική εκδοχή σε ακτινική καθώς περνά μέσα από την πτερωτή της συσκευής.

Ο πρώτος τύπος είναι σε ζήτηση πολύ πιο συχνά λόγω της απλότητας του σχεδιασμού και της εγκατάστασης σε ένα οικιστικό περιβάλλον.

Στη θέση και τον τρόπο εγκατάστασης, διακρίνονται επίσης δύο ομάδες:

 • Επικάλυψη, με τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα, τοποθετημένο στην οπή εξαερισμού (πιο συχνά στον τοίχο κάτω από την οροφή).
 • κανάλι, πιο ισχυρό και ήσυχο, που τοποθετούνται μέσα στους αγωγούς.

Για ένα διαμέρισμα της πόλης μόνο η πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλη, και για τις ιδιωτικές κατοικίες υπάρχουν επιλογές.

Συχνά, όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο, εστιάζουν αποκλειστικά στο σχεδιασμό. Η εμφάνιση είναι σημαντική, αλλά χωρίς κατάλληλες τεχνικές ιδιότητες, η συσκευή δεν θα αντιμετωπίσει την εργασία που της έχει ανατεθεί. Εξετάστε τις παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών για το μπάνιο

Ο ανεμιστήρας έχει πολύ λιγότερες αποχρώσεις από ένα ψυγείο ή ένα πλυντήριο, ωστόσο για μια άνετη διαμονή είναι σημαντικό κάθε χαρακτηριστικό:

 • Η απόδοση της συσκευής, αντανακλώντας την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • επίπεδο θορύβου ·
 • ασφάλεια (προστασία από την υγρασία).

Η απόδοση αναφέρεται πάντοτε στην τεχνική περιγραφή της συσκευής. Οι μέσοι αριθμοί είναι της τάξης των 50-250 m³ / h.

Οι δείκτες του παραγόμενου θορύβου κυμαίνονται από 25 έως 50 dB. Όσο χαμηλότερη είναι η ένταση του θορύβου, τόσο πιο ήσυχη λειτουργεί ο ανεμιστήρας, αντίστοιχα, η πιο ήσυχη είναι η κατάσταση στο σπίτι. Ιδανικές είναι οι παράμετροι των 25-30 dB. Είναι υποχρεωτικές εάν η συσκευή λειτουργεί σε νυχτερινή λειτουργία. Ανατρέξτε προσεκτικά στην επιλογή ισχυρών μοντέλων, στα οποία η στάθμη θορύβου φτάνει στο μέγιστο.

Ο ανεμιστήρας αναφέρεται σε ηλεκτρικές συσκευές, οπότε ο βαθμός προστασίας είναι επίσης σημαντικός. Για το μπάνιο είναι κατάλληλος εξοπλισμός με σήμανση IP 44 και IP 45.

Υπολογισμός της παραγωγικότητας από τον τύπο

Βρείτε την παραγωγικότητα της συσκευής είναι απλή - αναφέρεται στο διαβατήριο, αλλά πώς να καθορίσετε εάν ένας ανεμιστήρας με τέτοια χαρακτηριστικά είναι κατάλληλος για το μπάνιο σας; Μια από τις λύσεις είναι να κάνετε υπολογισμούς χρησιμοποιώντας έτοιμους τύπους. Και πρώτα πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου και να μάθετε τη βέλτιστη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό του όγκου είναι γνωστός από το σχολείο:

V = a x b x h

(το μήκος πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το πλάτος, τότε το αποτέλεσμα που λαμβάνεται - από το ύψος)

Για παράδειγμα, το μήκος του μπάνιου - 2 m, πλάτος - 1, 8 m, ύψος - 2, 5 m. Όσο πολλαπλασιάζουμε, έχουμε όγκο 9 m³.

Επιπλέον, θα απαιτηθούν οι παράμετροι της συναλλαγματικής ισοτιμίας για το μπάνιο.

Με την οικοδόμηση κώδικες για μια οικογένεια 1-3 ατόμων πολλαπλότητα (ποσότητα φρέσκου αλλαγές αέρα την ώρα) είναι ίσο με 6 αν διαμένουν πάνω από 3 - 8. Πολλαπλασιασμός το προκύπτον όγκος των 9 m³ έως 8, απόκτηση 72 m³ / h. Επομένως, κατά την αγορά της συσκευής, δώστε προσοχή σε δείγματα με χωρητικότητα 75 m³ / h ή ελαφρώς υψηλότερα.

Σύγχρονες πρόσθετες συσκευές

Οι απλούστερες τροποποιήσεις, εξοπλισμένες με θορυβώδη περιστρεφόμενη βίδα και με μια δυσάρεστη μέθοδο ελέγχου, είναι κάτι παρελθόν. Σήμερα, οι ανεμιστήρες του μπάνιου είναι εξοπλισμένοι με συσκευές που επεκτείνουν τη λειτουργικότητά τους και ακόμη και σας επιτρέπουν να προγραμματίσετε τη διαδικασία ανταλλαγής αέρα. Ας εξετάσουμε κάποιες βελτιώσεις:

 • Βαλβίδα ελέγχου. Αυτό είναι ένα ειδικό αυτόματο κλείστρο, το οποίο εμποδίζει τον αέρα εξαγωγής να επιστρέψει στο δωμάτιο. Μόλις ο ανεμιστήρας κλείσει, το κλείστρο κλείνει.
 • Αισθητήρας κίνησης. Τεχνική προσαρμογή, αντίδραση στην εμφάνιση του ανθρώπου. Η εφαρμογή του δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένη, καθώς τα σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων ένα άτομο βρίσκεται στο μπάνιο δεν είναι αρκετά για να τον αέρα.
 • Αισθητήρας υγρασίας. Η συσκευή ρυθμίζει αυτόματα την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας στον αέρα. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SanPiN (5179-90), η υγρασία στο δωμάτιο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60-65%. Αν ο αριθμός είναι υψηλότερος - ενεργοποιείται η υδροστατική μονάδα και αρχίζει ο ανεμιστήρας.
 • Το χρονόμετρο. Συσκευή που σας επιτρέπει να καθυστερείτε τον ανεμιστήρα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι ο αισθητήρας κίνησης έχει ενεργοποιήσει ή πατήσατε το κουμπί απενεργοποίησης φωτός - και ακριβώς 15 (30, 45) λεπτά ο ανεμιστήρας ανάβει.

Πρόσθετη λειτουργία "εξαερισμός" - η δυνατότητα συνεχούς συντήρησης του μπάνιου ως άνετου μικροκλίματος. Η συσκευή λειτουργεί πάντοτε σε χαμηλή ταχύτητα, αλλά εάν είναι απαραίτητο, ενεργοποιείται με πλήρη ισχύ.

Η σύνδεση αρκετών ηλεκτρικών συσκευών σε ένα μόνο δίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας εξετάσουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για εξοπλισμό κουκούλας.

Σχέδια σύνδεσης ανεμιστήρων στο μπάνιο

Η δυνατότητα χρήσης διαφόρων τρόπων ενεργοποίησης και ρύθμισης του ανεμιστήρα τοποθετείται πριν από την επιλογή του επιθυμητού κυκλώματος. Κατά τη σύνδεση είναι απαραίτητο να καθοδηγείται από τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, την παρουσία πρόσθετων συσκευών και τις συστάσεις του κατασκευαστή. Το πιο απλό σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα με ενσωματωμένη συσκευή on / off.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πώς μπορείτε να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Η διαδικασία ελέγχου γίνεται ευκολότερη, αλλά θα χρειαστεί να τοποθετήσετε μερικά πρόσθετα καλώδια.

Η ρύθμιση του χρονοδιακόπτη περιπλέκει κάπως τη διαδικασία σύνδεσης: απαιτείται ακόμα ένα πρόσθετο καλώδιο φάσης.

Το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα μαζί με τον φωτισμό είναι βολικό από την άποψη του ελέγχου, αλλά είναι αναποτελεσματικό. Αποδεικνύεται ότι το δωμάτιο αερίζεται μόνο κατά την περίοδο αυτή, ενώ η φωτεινή ένδειξη είναι αναμμένη. Αυτό οδηγεί είτε σε ατελές αερισμό είτε σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Μια πιο πρακτική επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα διακόπτη δύο κουμπιών.

Πριν από την επιλογή του σχεδίου, προσδιορίστε εάν υπάρχει η πιθανότητα σβέσης και τοποθέτησης επιπλέον ηλεκτρικών καλωδίων.

Οδηγίες εγκατάστασης για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη

Για αυτόματη συναρμολόγηση, σας συνιστούμε να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα οροφής που συνδέεται με την έξοδο εξαερισμού. Πριν από την εγκατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τη συνοδευτική τεχνική τεκμηρίωση. Ο χρονοδιακόπτης δεν χρειάζεται να αγοράζεται ξεχωριστά, συνήθως παρέχεται στο σετ μαζί με τα διαγράμματα και τις οδηγίες εγκατάστασης.

Παρόμοια μοντέλα - Era, CATA, Migliore, VENTS, VULKAN.

Ελέγξτε τις συνθήκες εγκατάστασης

Για την εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει αέρας στο ορυχείο ώθηση obschedomovoy (ή αγωγός του ένα ιδιωτικό σπίτι), αντιστοιχεί στην τρύπα στον τοίχο για τον καθορισμό του επέλεξε το μοντέλο, αν το διάγραμμα συνδεσμολογίας.

Στα σπίτια του παλιού κτιρίου, τρύπες εξαερισμού βρίσκονται στα μπάνια, τα μπάνια και τις κουζίνες. Συνήθως βρίσκονται ψηλά κάτω από την οροφή και έχουν την ίδια διάμετρο (σχήμα). Ωστόσο, μετά από μια γενική επισκευή όταν ανέγερση πρόσθετων τοίχους, χωρίσματα και ψευδοροφές, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης τοποθέτησης του ανεμιστήρα, αλλά με την πρόσθετη μονάδα διαύλου, όλα οδηγούν στην ίδια οπή.

Εάν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία εγκατάστασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προετοιμάστε εκ των προτέρων τα εργαλεία και τα υλικά που ενδέχεται να απαιτούνται για την εγκατάσταση:

 • ρουλέτα, μολύβι, gon;
 • διάτρητης τοίχου για τοίχους.
 • κατσαβίδι, σφυρί, πένσες.
 • στεγανωτικά ή υγρά καρφιά (εάν είναι απαραίτητο).
 • συνδετήρες (πείροι, βιδωτές βίδες).

Όταν επιλέγετε ένα κύκλωμα με διακόπτη ως συσκευή ελέγχου, πρέπει να το αγοράσετε καθώς και ένα ηλεκτρικό καλώδιο.

Σημαντικές αποχρώσεις της καλωδίωσης

Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος για πρώτη φορά, ετοιμαστείτε για τις εργασίες κατασκευής που απαιτούνται για την καλωδίωση του ηλεκτρικού καλωδίου. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε την πλαστική οροφή, να κάνετε τρύπες στην τάση, να σπάσετε τους τοίχους και να αποσυναρμολογήσετε το κεραμίδι.

Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο ή ακριβό, μπορείτε να επιλέξετε έναν απλούστερο τρόπο - εξωτερική τοποθέτηση συρμάτων στα καλωδιακά κανάλια. Δεν είναι τόσο αισθητικά ευχάριστο, αλλά γρήγορο και φθηνό.

Απαιτήσεις για καλώδια και πρίζες:

 • Η διατομή του καλωδίου πρέπει να αντιστοιχεί στο φορτίο.
 • Είναι αδύνατο να τοποθετήσετε καλώδια σε μεταλλική θήκη.
 • όλα τα καλώδια πρέπει να είναι απομονωμένα.
 • τάξη προστασίας των υποδοχών - όχι χαμηλότερη από IP 44,
 • Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένα προστατευτικό κλείσιμο ή γείωση.

Απαγορεύεται αυστηρά η γείωση των συρμάτων μέσω σωλήνων θέρμανσης ή αποχέτευσης.

Συναρμολόγηση ανεμιστήρα και σύνδεση χρονοδιακόπτη

Η συναρμολόγηση της συσκευής συμβαίνει συνήθως μαζί με την εγκατάσταση, καθώς το περίβλημα είναι πρώτα σταθερό, τότε τα καλώδια είναι συνδεδεμένα και ήδη στο άκρο το διακοσμητικό πάνελ είναι μανδαλωμένο.

Χρησιμοποιώντας το πίσω τοίχωμα της θήκης, το οποίο θα στερεωθεί απευθείας στον τοίχο, θα κάνουμε σημάνσεις.

Όταν το τμήμα εργασίας του ανεμιστήρα στερεώνεται σταθερά στον τοίχο, συνδέουμε τα καλώδια και τα συνδέουμε στα τερματικά της συσκευής.

Εάν δεν υπάρχουν άλλες συσκευές, εγκαταστήστε το διακοσμητικό κάλυμμα.

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής με χρονοδιακόπτη, πρέπει να επιλέξετε ένα από τα κυκλώματα. Στην ιδανική περίπτωση, εάν ο ανεμιστήρας είναι επίσης συνδεδεμένος με ένα διακόπτη, απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων. Ο πυρήνας, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για τη γείωση, τροφοδοτείται σε χρονοδιακόπτη.

Μετά την εγκατάσταση όλων των συσκευών και συσκευών, πρέπει να ελέγξετε για να ελέγξετε τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα. Μαζί με αυτό, ο χρονοδιακόπτης είναι συνήθως ρυθμισμένος - το χρονικό διάστημα είναι ρυθμισμένο, μετά από το οποίο η κουκούλα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Οδηγίες βίντεο για την εγκατάσταση του πιο απλού μοντέλου:

Λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάσταση κουκούλας με βαλβίδα αντεπιστροφής σε ιδιωτική κατοικία:

Οι οδηγίες του κατασκευαστή του σιωπηλού μοντέλου Silent 100:

Εγκατάσταση του διακόπτη για τον ανεμιστήρα:

Όπως μπορείτε να δείτε, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εαυτό σας εξαερισμό μόνοι σας, χωρίς τη συμμετοχή ηλεκτρολόγων, επαγγελματιών, αλλά με αρκετές συνθήκες. Για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα (απλό, με χρονοδιακόπτη ή διακόπτη), είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα, να μελετήσετε προσεκτικά το σχεδιασμό της συσκευής και να λάβετε υπόψη τα τεχνικά και υγειονομικά πρότυπα κατά την εγκατάσταση.

Ανεμιστήρας για τον απορροφητήρα στο μπάνιο: αισθητήρας υγρασίας και χρονοδιακόπτης

Συνεχής παρουσία συμπυκνωμάτων στο πάτωμα και στους τοίχους του μπάνιου, υψηλή υγρασία - το είδος που είναι γνωστό σε πολλούς από εμάς. Εάν παρακολουθείτε συνεχώς αυτό, τότε ήρθε η ώρα να λάβετε δραστικά μέτρα. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα για κουκούλα στο μπάνιο. Πώς να επιλέξετε ένα ενεργό σύστημα καθαρισμού του αέρα για το μπάνιο που θα εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Γιατί εξαερώστε το μπάνιο

Κατά κανόνα, τα κανονικά μπάνια δεν διαφέρουν ως προς την ευρυχωρία. Πιθανώς, όλοι παρατήρησα πολλές φορές ότι ο ατμός συσσωρεύεται σε ένα μικρό δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάτωμα, το κεραμίδι και στην οροφή. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με μούχλα, τα υλικά περιβλήματος στο δωμάτιο είναι κατεστραμμένα. Ως εκ τούτου, η φυσιολογική επιθυμία οποιουδήποτε ατόμου θα είναι να εξασφαλίσει τη βέλτιστη στάθμη θερμοκρασίας και υγρασίας του μπάνιου.

Μια αποδεκτή μέθοδος επίλυσης αυτού του προβλήματος, φυσικά, είναι η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα συνδεδεμένου με την τροφοδοσία ρεύματος. Στη συντριπτική πλειοψηφία των οικιστικών κτιρίων στη Ρωσία, τα συστήματα εξαερισμού είναι καλά φραγμένα με διάφορα συντρίμμια και σκόνη, οπότε παρέχοντάς τους το απαιτούμενο επίπεδο εξαερισμού είναι ένα μακροχρόνιο καθήκον. Όπως δείχνει η πρακτική, ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη για το μπάνιο είναι σε θέση να επιλύσει αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Και όμως, δεδομένου ότι το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο στο οποίο συσσωρεύεται συνεχώς η υγρασία, όλα τα καλώδια και οι συσκευές μέσα σε αυτό πρέπει να στερεώνονται σε περιπτώσεις που έχουν επίπεδο προστασίας τουλάχιστον IP44.

Τοποθέτηση του ανεμιστήρα

Πριν αρχίσετε να τοποθετείτε έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη, πρέπει να αποσυναρμολογήσετε την παλιά μονάδα. Συνιστάται επίσης να καθαρίσετε τον αγωγό για εξαερισμό. Στη συνέχεια, πρέπει να μετρήσετε την ένταση του δωματίου σε m2 και τις παραμέτρους του εξαερισμού, που θα σας επιτρέψουν να προσδιορίσετε τις απαιτούμενες επιδόσεις της συσκευής.

Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον όγκο του μπάνιου με τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Εάν το μπάνιο χρησιμοποιείται από τρία άτομα, τότε η πολλαπλότητα θα είναι 3. Εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, η πολλαπλότητα είναι 4. Ως αποτέλεσμα αυτών των απλών μαθηματικών υπολογισμών, θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ισχύς του προϊόντος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή την τιμή. Ακόμα καλύτερα, αν η ισχύς της συσκευής είναι υψηλότερη από το πρότυπο. Ο ανεμιστήρας στο μπάνιο με τον αισθητήρα υγρασίας πρέπει κατ 'ανάγκη να ταιριάζει με το μέγεθος του εξαερισμού.

Χρήσιμες λειτουργίες μιας παρόμοιας συσκευής

Εκτός από το χρονοδιακόπτη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε τους ανεμιστήρες για το μπάνιο με αισθητήρα υγρασίας, ο οποίος θα επιτρέψει στη συσκευή να ξεκινήσει αυτόματα, δηλαδή όταν οι δείκτες φτάσουν σε ορισμένες τιμές.

Ο αισθητήρας υγρασίας είναι το πιο σημαντικό μέρος του σχεδιασμού οποιουδήποτε ανεμιστήρα. Με άλλο τρόπο, η συσκευή αυτή ονομάζεται επίσης υγροστάτης. Μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό της κουκούλας ή να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη μονάδα. Όλα εξαρτώνται από το πού θα πραγματοποιηθεί η μέτρηση της υγρασίας.

Η αρχή λειτουργίας είναι παρόμοια με μια εργασία θερμοστάτη υγροστάτη, αλλά με τη διαφορά ότι η κύρια λειτουργία του - το κλείσιμο και το άνοιγμα των επαφών, ανάλογα με την παρουσία των ατμών στον αέρα και την ποσότητα του. Οι αισθητήρες συμβάλλουν στο γεγονός ότι ο μηχανισμός ξεκινά μόνο αφού φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο υγρασίας.

Τα υπάρχοντα υγροστάστα υποδιαιρούνται σε μονοκύκλωμα ή σε δύο κύκλους. Κάθε ένα από τα κυκλώματα είναι ένα ρελέ που ελέγχει μόνο μία συσκευή. Φυσικά, όσο περισσότερες περιγράμματα έχει η υγρασία, τόσο περισσότερες συσκευές μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα. Αυτό επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του μικροκλίματος του δωματίου.

Σε συνδυασμό με το χρονοδιακόπτη, το υγροστάτης καθιστά τη μονάδα εξαερισμού πλήρως αυτοματοποιημένη. Αν τη συγκρίνετε με άλλους τύπους συσκευών, τότε το όργανο που διαθέτει αισθητήρα υγρασίας έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η χρήση του εξοικονομεί ηλεκτρισμό λόγω του γεγονότος ότι ενεργοποιείται μόνο όταν ο δείκτης στάθμης υγρασίας έχει αυξηθεί στην καθορισμένη τιμή.

Η πιο σωστή επιλογή είναι ο ενσωματωμένος ανεμιστήρας στο μπάνιο. Επιλέγοντας μια παρόμοια συσκευή, μπορείτε να ξεχάσετε τη χειροκίνητη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της κουκούλας. Ο ανεμιστήρας σας θα το κάνει μόνοι σας. Μόλις αυξηθεί η υγρασία - θα λειτουργήσει, αφού θα μειώσει τον αριθμό αυτό στο κανονικό - θα κλείσει.

Εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τα μέσα, είναι προτιμότερο να επιλέξετε τον σχεδιασμό της κουκούλας με αισθητήρα κίνησης, ρυθμίζοντας την ισχύ και τον φωτισμό. Ωστόσο, αν παραμείνετε στην πιο συνηθισμένη και δημοσιονομική έκδοση, τότε είναι αρκετό και η συνηθισμένη κουκούλα, το κυριότερο είναι ότι ο ανεμιστήρας μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό που προορίζεται.

Και, επιτέλους, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην εμφάνιση της κουκούλας σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε μια κουκούλα μπάνιου με όμορφη, ιδιόκτητη μάσκα ή ακόμα και αφαιρούμενο πάνελ. Αυτό θα του επιτρέψει να ταιριάζει βιολογικά στο εσωτερικό του μπάνιου.

Πώς να μην κάνετε λάθος κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα για το μπάνιο

Θεωρητικά, ο αισθητήρας υγρασίας μπορεί να συναρμολογηθεί μόνος του, αλλά για αυτό δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό: αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασία και συσκευές για την επεξεργασία πληροφοριών. Παρόλο που, δεδομένης της διαθεσιμότητας υγροστασίων προς πώληση και των δύσκολων συνθηκών εργασίας τους, είναι πολύ ευκολότερο και ευκολότερο να αγοραστεί ένα συμβατικό μοντέλο με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας:

 • ο αισθητήρας κίνησης θα θέσει σε λειτουργία τον ανεμιστήρα όταν ανοίξει η πόρτα.
 • μια βαλβίδα αντεπιστροφής θα επιτρέπει στον αέρα να ρέει μέσω του αγωγού αερισμού προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 • Η λειτουργία εξαερισμού θα παρέχει ένα επίπεδο αερισμού σε χαμηλές στροφές.

Απαιτήσεις για την εγκατάσταση των προϊόντων

Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση της συσκευής, βεβαιωθείτε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κανονική λειτουργία της. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση του αεραγωγού. Αν έχει συσσωρευτεί μια ποικιλία απορριμμάτων ή εάν το κανάλι είναι πολύ μακρύ, τότε η κυκλοφορία της ροής αέρα μέσα σε αυτό θα είναι δύσκολη. Για να ελέγξετε την κατάσταση του αγωγού εξαερισμού, απλά ρυθμίστε το παιχνίδι στη φωτιά και φέρετέ το στο άνοιγμα.

Η φωτιά αποκλίνει προς την πλευρά - όλα είναι φυσιολογικά. Αν όχι, το κανάλι πρέπει να καθαριστεί. Ο ανεμιστήρας, βγάζοντας τον υγρό αέρα, τον αντικαθιστά με καθαρό αέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δωμάτιο πρέπει απαραίτητα να παρέχει επιπλέον ροή αέρα. Για να γίνει αυτό, ακόμη και η συνηθισμένη υποδοχή κάτω από την πόρτα μπορεί να έρθει σε πρακτικό. Αρκεί να υπάρχει πλάτος από 2 έως 3 εκ. Αυτό αρκεί για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη κυκλοφορία.

Πώς να εγκαταστήσετε μια κουκούλα

Τοποθετήστε τη δομή για την ανταλλαγή αέρα στον τοίχο απέναντι από την πόρτα. Έτσι μπορείτε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη κυκλοφορία αέρα. Για τον ίδιο σκοπό, θα πρέπει να εγκατασταθεί στο υψηλότερο δυνατό ύψος από το δάπεδο. Επίσης, η αρχή της ασφάλειας επηρεάζει την επιλογή του τόπου εγκατάστασης. Με άλλα λόγια, όσο πιο μακριά γίνεται από το μίξερ, τόσο καλύτερα, αλλά όχι πολύ μακριά από τον τόπο έντονης εξάτμισης.

Αφού επιλέξετε ένα μέρος, πρέπει να κάνετε μια θέση στον τοίχο ή σε μια αυλάκωση. Πριν από αυτό, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε έναν προκαταρκτικό υπολογισμό της θέσης στο κανάλι στέγασης για εξαερισμό. Μετά από όλα, είναι σε αυτό θα εξατμιστεί από το μπάνιο σας.

Κατά τη σωστή εγκατάσταση, χρησιμοποιούνται ειδικά παρεμβύσματα και στεγανοποιητικά μέσα στον απορροφητήρα, ο οποίος επιτρέπει τη σημαντική μείωση του θορύβου των κραδασμών και τη στεγανότητα.

Το βάθος και οι διαστάσεις της θέσης πρέπει απαραίτητα να γίνονται όπως απαιτείται. Εξωτερικά, θα πρέπει να υπάρχει μόνο μια διακοσμητική μάσκα.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την εξωτερική σχάρα από τη συσκευή και, στη συνέχεια, το πλέγμα. Οι ανεμιστήρες οικιακής χρήσης είναι τοποθετημένοι είτε με πείρους είτε με ειδική κόλλα. Μόνο μετά από αυτό η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο. Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το πλέγμα και το πλέγμα τοποθετούνται πίσω.

Πώς να τροφοδοτήσετε σωστά τη συσκευή

Οι ενσωματωμένοι οικιακοί ανεμιστήρες για το μπάνιο συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο με διάφορους τρόπους. Για την παροχή ρεύματος σε μια απλή συσκευή χωρίς την παρουσία πρόσθετων λειτουργιών μπορεί, για παράδειγμα, από ένα φωτιστικό. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την ένταξη του φωτός στο μπάνιο. Αν έχετε ανεμιστήρα για μπάνιο με αισθητήρα υγρασίας και άλλους ελεγκτές, συνήθως χρησιμοποιούνται απλοί διακόπτες οικιακής χρήσης, καθώς η ισχύς της συσκευής είναι μικρή.

Λόγω του γεγονότος ότι ο οικιακός ηλεκτρικός εξοπλισμός καταναλώνει λίγο, δεν χρειάζεται να τραβήξουμε μια ξεχωριστή γραμμή σε αυτό.

Πώς να συνδεθείτε

Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί από το κουτί διακλάδωσης, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να τροφοδοτήσετε το σύστημα από την κοντινή πρίζα. Καλωδίωση στη συσκευή, είναι καλύτερο να κρυφτεί μέσα στον τοίχο ή να το τοποθετήσετε σε ειδικά σφραγισμένα καλωδιακά κανάλια.

Τρόπος ρύθμισης των τρόπων λειτουργίας

Βασικά ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να μειώνει το επίπεδο υγρασίας. Φυσικά, αυτή η αρχή πρέπει να πραγματοποιήσει την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση σε αυτόματη λειτουργία. Ως εκ τούτου, η υγρασία στο μπάνιο θα είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά στην τουαλέτα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συσκευής είναι καλύτερα προσαρμοσμένο αισθητήρα κίνησης. Αυτό θα επιτρέψει την αφαίρεση των δυσάρεστων μυρωδιών στο χρόνο. Στον χρονοδιακόπτη, πρέπει να ρυθμίσετε το χρόνο, επαρκές για να μπορέσει ο ανεμιστήρας να μειώσει την υγρασία του δωματίου στο κανονικό. Οι οδηγίες, φυσικά, υποδεικνύουν τις βέλτιστες παραμέτρους, αλλά είναι καλύτερο να καθορίσουμε την απαραίτητη περίοδο με πειράματα για κάθε συγκεκριμένο χώρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδικασία επιλογής του ανεμιστήρα εξαγωγής για το μπάνιο δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες. Φυσικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τον αεριστήρα μόνοι σας, χωρίς βοήθεια, αλλά πρέπει να συμμορφώνεστε αυστηρά με όλα τα πρότυπα και τις απαιτήσεις εγκατάστασης.

Διάταξη επιλογής, εγκατάστασης και καλωδίωσης του ανεμιστήρα ERA 4S ET με χρονοδιακόπτη στο μπάνιο

Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας "Ηλεκτρολόγος σημειώνει".

Επί του παρόντος, ολοκληρώνομαι με επιτυχία τις επισκευές στο μπάνιο μου.

Σχετικά με τα στάδια επισκευής, δεν θα σας πω στο πλαίσιο αυτού του ιστότοπου, αλλά θα μοιραστώ το ηλεκτρικό έργο με ευχαρίστηση, αν και στις επόμενες δημοσιεύσεις μου.

Μην το χάσετε - το έντυπο εγγραφής βρίσκεται στη δεξιά στήλη του ιστότοπου.

Και σήμερα, για την προσοχή σας, θα ήθελα να παρουσιάσω ένα άρθρο σχετικά με την επιλογή, εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο.

Η τοποθέτηση του μπάνιου αναφέρεται σε δωμάτιο με αυξημένο κίνδυνο, δηλ. η σχετική υγρασία του αέρα υπερβαίνει το 60% (PUE, 1.1.13). Υγρασία προωθεί εμφάνιση των καλουπιών και μύκητες και διάφορα έντομα, αράχνες και σφάλματα (χιλιόποδα, σφάλματα χάπι, diplura κλπ) αποφλοίωση και ζημιά σε έπιπλα, επιταχύνει σκούριασμα των μεταλλικών δομών, κλπ

Από αυτή την άποψη, για να μειωθεί η υγρασία του δωματίου, καθώς και για να αφαιρεθούν διάφορες δυσάρεστες οσμές, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα ανεμιστήρα εξαγωγής, δεδομένου ότι ένας φυσικός εξαερισμός σαφώς δεν αρκεί.

Φυσικά, προτού εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής, πρέπει να ελέγξετε το ρεύμα του άξονα εξαερισμού. Προσωπικά, ελέγχω αυτό χρησιμοποιώντας τυπικές μεθόδους - ταιριάζει ή ένα φύλλο χαρτιού.

Με κανονικό αερισμό, η φλόγα πρέπει να αποφεύγεται προς τον άξονα. Ομοίως, με ένα φύλλο χαρτιού - πρέπει να στραφεί στο ορυχείο.

Εάν το ορυχείο είναι φραγμένο και δεν λειτουργεί σωστά, τότε πρέπει να καλέσετε ειδικές υπηρεσίες για να το καθαρίσετε. Εδώ, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο

Έχω επιλέξει τον ανεμιστήρα για το μπάνιο σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια.

1. Παραγωγικότητα

Σύμφωνα με το SNIP 31-01-2003 «Κτίρια κατοικιών», πίνακας 9.1., Η ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 (m3 / h), δηλ. Για μια ώρα από το μπάνιο πρέπει να αντληθούν τουλάχιστον 25 (κυβικά μέτρα) αέρα. Συνεπώς, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να επιλέγεται με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή την τιμή και, εκτός από κάποιο περιθώριο - δεν θα είναι χειρότερο ακριβώς επειδή οι κανόνες που δίνονται στο SNiPe είναι ελάχιστοι.

2. Θόρυβος

Το δεύτερο κριτήριο για την επιλογή ανεμιστήρα είναι ο θόρυβος.

Από καιρό είναι γνωστό σε όλους ότι ένα αυξημένο επίπεδο θορύβου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει βλαπτική επίδραση σε ένα άτομο.

Το αυτί μας αντιλαμβάνεται τους ήχους με συχνότητα που κυμαίνεται από 20 (Hz) έως 20.000 (Hz). Για τη μέτρηση της στάθμης θορύβου, το πιο ενδιαφέρον είναι το εύρος από 45 (Hz) έως 11000 (Hz), δηλ. εκτίμηση του θορύβου εκτελείται από μια ειδική συσκευή για ηχόμετρο 8 μεσαία περιοχή: 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 και 8000 (Hz). Έτσι, οι κανόνες 2.1.2.2645-10 SanPiN «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια κατοικιών και χώρων», παράγραφος 6.1., Παράρτημα 3, υπάρχουν απαιτήσεις για τα πρότυπα θορύβου από εξωτερικές πηγές, που είναι ο ανεμιστήρας εξάτμισης.

Αποδεικνύεται ότι το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα που λειτουργούν στη διάρκεια της ημέρας (από 7-00 έως 23-00) θα πρέπει να είναι στην κλίμακα 23-58 (dB) και το βράδυ (23-00 έως 7-00) στην περιοχή 13- 50 (dB) σε μεσαίες συχνότητες 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 και 8000 (Ηζ).

Από την εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι ανεμιστήρες με επίπεδο θορύβου μέχρι 35-40 (dB) είναι αρκετά αποδεκτοί για εγκατάσταση και δεν δημιουργούν δυσφορία.

3. Κατασκευή

Ο σχεδιασμός του ανεμιστήρα σχετίζεται άμεσα με τη θέση της εγκατάστασής του και τις διαστάσεις των αξόνων εξαερισμού.

Ο αγωγός του άξονα εξαερισμού περνά στη γωνία του λουτρού. Έχω ήδη καλύψει τους τοίχους με γυψοσανίδες ανθεκτικές στην υγρασία και κόψω μια οπή στο φρεάτιο στον τοίχο με διάμετρο μόλις πάνω από 100 mm.

Ως εκ τούτου, θα χρειαστώ έναν τοίχο ανεμιστήρα τοίχου με διάμετρο φλάντζας όχι περισσότερο από 100 (mm).

Κατά την εκτέλεση, οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε: αξονική, φυγοκεντρική, καλοριφέρ, κανάλι, οροφή κλπ. Πηγαίνετε στις λεπτομέρειες των διαφορών και των εφαρμογών τους, δεν θα, αυτό μπορεί να διαβαστεί σε άλλους εξειδικευμένους δικτυακούς τόπους.

Η επιλογή του σταμάτησα στον αξονικό ανεμιστήρα, tk. Είναι εύκολο να εγκατασταθούν, να έχουν καλή απόδοση και λογικό κόστος.

4. Κλάση προστασίας

Στο άρθρο μου σχετικά με την εγκατάσταση πριζών στο μπάνιο, μίλησα λεπτομερώς για τις ζώνες στις οποίες χωρίζεται αυτό το δωμάτιο. Σας συνιστούμε να πάτε σε αυτόν τον σύνδεσμο και να διαβάσετε περισσότερα για αυτά.

Για το μπάνιο μου μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ντους με ένα δίσκο ντους, αλλά χωρίς ένα σταθερό διαμέρισμα.

Θα εξηγήσω ότι στη γωνία θα υπάρχει μπάνιο, και στον τοίχο - ένα ντους από ένα τροπικό ντους. Λίγο ακόμα θα υπάρχει νεροχύτης.

Ο ανεμιστήρας θα διατάσσεται στην απέναντι τοίχο σε απόσταση 1,5 (m) από την άκρη του λουτρού, και 0.75 (m) από την άκρη του κελύφους, εν τούτοις είναι εφαρμόζεται στην τρίτη ζώνη. Από αυτή την άποψη, ο βαθμός προστασίας του περιβλήματος του ανεμιστήρα δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από το IPX1, και ακόμη καλύτερο IPX4.

5. Πρόσθετες λειτουργίες

Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με πολλές χρήσιμες και μερικές φορές άχρηστες λειτουργίες αυτοματισμού, όπως για παράδειγμα ο ενσωματωμένος ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης, ο αισθητήρας υγρασίας, ο αισθητήρας κίνησης, ο φωτομετρητής, το τηλεχειριστήριο.

Εγώ αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει το πιο εύκολο ανεμιστήρα, αλλά σκέφτηκα την ευκολία, την άνεση και την οικονομία αποφάσισε ότι ο έλεγχος του ανεμιστήρα θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω ενός χρονοδιακόπτη, έτσι άρχισε να ψάχνει για μοντέλα με ηλεκτρονικά χρονόμετρα.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμό και τιμές. Εδώ είναι τα πιο κοινά μοντέλα: Αθόρυβο (αθόρυβο), Electrolux EAF, Decor.

Ως εκ τούτου, η επιλογή, σταμάτησα σε ένα αξονικό ανεμιστήρα εξάτμισης ERA 4S ET από τη ρωσική κατασκευαστή «Εποχή» (το παλιό «Ekovent»).

Συσκευασία και εμφάνιση.

Η τιμή της ERA 4S ET κατά τη στιγμή της γραφής ήταν 947 ρούβλια, η οποία κατ 'αρχήν έγινε πλεονέκτημα κατά την επιλογή της, δηλ. σε μια πολύ λογική και προσιτή τιμή (όχι τη διαφήμιση), πήρα τις επιδόσεις που χρειαζόμουν, ακόμα και με τις πρόσθετες λειτουργίες που χρειαζόμουν.

Η εταιρεία "Era" έχει ήδη διατεθεί στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρέχει εγγύηση για το προϊόν της για 5 χρόνια, η οποία δεν μπορεί παρά να χαίρεται.

Στην εμφάνιση, δεν έχω κανένα παράπονο - είναι ένα εντελώς κλασικό σχέδιο.

Επεξήγηση του ERA 4S ET:

 • 4 - σειρά
 • S - παρουσία προστατευτικού δικτυώματος από έντομα
 • ET - διαθεσιμότητα ηλεκτρονικού χρονοδιακόπτη

Προδιαγραφές ERA 4S ET:

 • η τάση δικτύου είναι 220-240 (V)
 • κατανάλωση ενέργειας 14 (W)
 • παραγωγικότητα 97 (m3 / h)
 • επίπεδο θορύβου 35 (dB)
 • διάμετρος φλάντζας 100 (mm)
 • με μία ταχύτητα
 • τάξη προστασίας IP24
 • βάρος 500 (g)

Παρεμπιπτόντως, το επίπεδο θορύβου αυτού του ανεμιστήρα είναι αρκετά αποδεκτό. Είχα κάπως εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα με επίπεδο θορύβου 45 (dB) - έτσι ήταν πολύ καλά "ακουστό".

Αυτό το μοντέλο ανεμιστήρα έχει έναν κινητήρα σε ρουλεμάν που προστατεύεται από την υπερθέρμανση των περιελίξεων, δηλ. Όταν η θερμοκρασία των περιελίξεων του κινητήρα ξεπεραστεί, ο ανεμιστήρας σβήνει αυτόματα.

Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

Όπως είπα, στον τοίχο διάτρησα μια έξοδο με διάμετρο μόλις πάνω από 100 (mm). Υπάρχει επίσης ένα καλώδιο τροφοδοσίας VVG (3x1,5) στο κυματοειδές σωλήνα από το διακόπτη.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής και πραγματοποιείται σε αυτή την ίδια τρύπα.

Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες με αυτοκόλλητες βίδες, οι οποίες συνοδεύονται από πείρους.

Αλλά αποφάσισα να το εγκαταστήσω όχι σε βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση, αλλά στο σφραγιστικό σιλικόνης υγιεινής "Germent" από την εταιρεία "Moment", tk. Δεν ήθελα να γυρίσω και πάλι ένα νέο κεραμίδι, και εκτός από 4 μέρη, αλλά ξαφνικά θα έσπαγε, θα λείανση ή κάτι άλλο θα συνέβαινε.

Έχω ήδη κάνει αυτό με αντικείμενα πολλές φορές - είναι πολύ σφιχτό, κανείς δεν παραπονέθηκε για τους πελάτες.

Γι 'αυτό, ξεβιδώστε μια μικρή βίδα από την πλευρά του ανεμιστήρα και αφαιρέστε το διακοσμητικό μπροστινό πλαίσιο.

Η περίσσεια αυλακώσεων πρέπει να αποκοπεί και το καλώδιο στον άξονα πρέπει να μετακινηθεί προς τα πλάγια έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στη ροή του αέρα.

Εφαρμόστε τον ανεμιστήρα στην τρυπητή οπή και ξεκινήστε το καλώδιο τροφοδοσίας. Με την ευκαιρία, δεν είχα χρησιμοποιήσει μια ειδικά σχεδιασμένη τρύπα για είσοδο καλωδίου, επειδή δεν μου ταιριάζει. Έπρεπε να βάζω μια ξεχωριστή οπή στο περίβλημα του ανεμιστήρα στην απαιτούμενη θέση.

Τοποθετούμε το στεγανοποιητικό υλικό γύρω από την περίμετρο της οπής εξαερισμού, εφαρμόζουμε τον ανεμιστήρα, ελέγξουμε το επίπεδο της θέσης του, το πιέζουμε στην επιφάνεια και αφήνουμε το σφραγιστικό να στερεοποιηθεί. Για να στερεώσετε τον ανεμιστήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ταινία βαφής.

Μετά από περίπου 2-3 ​​ώρες το στεγανωτικό θα στερεοποιηθεί.

Το επόμενο στάδιο θα συνδέει τον ανεμιστήρα με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

Περνάμε στα πιο ενδιαφέροντα. Έτσι, για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη είχαμε ένα 3-καλώδιο VVG καλώδιο (3x1.5) που. Μια τέτοια διατομή θα επαρκεί, τόσο για την τροφοδοσία του φωτισμού όσο και για τον ανεμιστήρα, επειδή Η ισχύς του τελευταίου είναι μόνο 14 (W). Δείτε τον πίνακα για την επιλογή διατομών αγωγών και καλωδίων.

Είπα ήδη ότι αρχικά ήθελα να αγοράσω τον απλούστερο ανεμιστήρα χωρίς πρόσθετες λειτουργίες, που ελέγχονται από ένα ξεχωριστό κλειδί διακόπτη, αλλά κατά τη διαδικασία αναζήτησης έχω αλλάξει γνώμη για τον ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη.

Το γεγονός είναι ότι για τη σύνδεση ενός συμβατικού ανεμιστήρα χρειάζεστε ένα καλώδιο τριών πυρήνων, δηλ. ο ανεμιστήρας πρέπει να τροφοδοτείται με μια φάση από το διακόπτη, μηδέν και γείωση. Για να γίνει αυτό, έβαλα επίσης ένα καλώδιο 3 συρμάτων από το διακόπτη στο σημείο εγκατάστασης του ανεμιστήρα.

Έτσι φαίνεται το διάγραμμα σύνδεσης ανεμιστήρα μέσω του διακόπτη δύο πλήκτρων. Ένα κουμπί ενεργοποιεί τον φωτισμό και το άλλο - τον ανεμιστήρα. Πολύ βολικό: ανεξάρτητα από το φωτισμό, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα.

Και εδώ είναι το διάγραμμα σύνδεσης για τον ανεμιστήρα με ένα διακόπτη ενός κουμπιού. Σε αυτό το σχήμα, όταν ο φωτισμός είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας θα ανάψει ταυτόχρονα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο, αυτό το σχήμα δεν είναι πολύ βολικό, καθώς ο ανεμιστήρας θα σβήσει μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού, χωρίς να αερίζεται ανάλογα το δωμάτιο.

Κατ 'επιλογήν, μετά την έξοδο από το μπάνιο, αφήστε το φωτισμό και ο ανεμιστήρας να ανάψει για λίγο, αλλά το κύριο πράγμα είναι να μην ξεχάσετε να τα απενεργοποιήσετε αργότερα, διαφορετικά δεν μπορείτε να αυξήσετε τις κιλοβατώρες ανά μήνα.

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη στο "σωστό", απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων: φάση, μηδέν, γείωση και ελεγχόμενη φάση από τον διακόπτη. Κατ 'αρχήν, το περίβλημα του ανεμιστήρα κατασκευασμένο από πλαστικό και δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο με το έδαφος, και ένας τρίτος αγωγός (PE) στο καλώδιο μπορώ να χρησιμοποιήσω για άλλους σκοπούς, και να ελέγχει το χρονόμετρο.

Σχέδιο που συνδέει έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη μέσω ενός διακόπτη δύο κουμπιών.

Για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη, είναι απαραίτητο να υπάρχει σταθερή τάση 220 (V) στους ακροδέκτες L-N και ο χρονοδιακόπτης εκτελείται από τη φάση που παρέχεται από τον διακόπτη στον ακροδέκτη "T".

Μετά τη σύνδεση, τοποθετήστε το διακοσμητικό κάλυμμα πίσω με ένα αντι-κουνουπιέρα και στρίψτε τη βίδα στερέωσης.

Κατά την εγκατάσταση της ηλεκτρικής καλωδίωσης, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα κουτιά διακλάδωσης στο ελάχιστο, και οι αποσυνδέσεις θα πρέπει να διεξάγονται απευθείας στα βαθιά podzroetniki. Θα γράψω ένα ξεχωριστό άρθρο σχετικά με αυτό.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε τα ακόλουθα.

Από την ασπίδα διαμερίσματος στο κουτί διακόπτη υπάρχει το καλώδιο τροφοδοσίας VVG (3x1,5).

Το χρωματικό σήμα είναι στάνταρ: λευκό, μπλε και κίτρινο-πράσινο χρώμα.

Το λευκό καλώδιο συνδέεται στο κοινό τερματικό του διακόπτη (κόκκινο σχέδιο χρωμάτων). Το μπλε σύρμα συνδέεται σε ένα δοχείο με μηδενικές γραμμές για τον ανεμιστήρα και τον φωτισμό και το κίτρινο-πράσινο σύρμα συνδέεται με τον προστατευτικό αγωγό της γραμμής φωτισμού. Για να συνδέσω τους πυρήνες, χρησιμοποίησα τα τερματικά Wago. Πάνω απ 'όλα, μου αρέσουν τα τερματικά της σειράς 222, αλλά έχουν σχετικά μεγάλες διαστάσεις, οπότε χρησιμοποιώ τις σειρές 773 και 2273 σε μια διαφανή θήκη για να συνδέσω τα καλώδια με τα υποθαλάσσια. Τα τελευταία έχουν μικρότερες διαστάσεις και τοποθετούνται χωρίς προβλήματα στο podrozetniki.

Χρησιμοποιώ ακροδέκτες Wago μόνο σε κυκλώματα χαμηλού ρεύματος κατά τη σύνδεση φωτιστικών, αισθητήρων, ανεμιστήρων κλπ. Στο ίδιο κύκλωμα ισχύος, χρησιμοποιώ άλλους τρόπους σύνδεσης των καλωδίων, για παράδειγμα, μανίκια.

Το εξερχόμενο καλώδιο στον ανεμιστήρα συνδέεται ως εξής:

 • Λευκός αγωγός (σύμφωνα με το κόκκινο χρώμα) - στο κοινό τερματικό του διακόπτη
 • μπλε αγωγός - το μηδέν συνδέεται με το μηδέν του καλωδίου τροφοδοσίας
 • κίτρινο-πράσινο φλέβα (κίτρινο σχήμα) - σε μία από τις εξόδους του διακόπτη

Έτσι, με ένα πλήκτρο θα ενεργοποιήσω τον φωτισμό, και το άλλο - θα ελέγξω τον χρονοδιακόπτη του ανεμιστήρα.

Στον ίδιο τον ανεμιστήρα, το καλώδιο συνδέεται ως εξής:

 • άσπρος αγωγός (σχήμα κόκκινου χρώματος) - ακροδέκτης "L"
 • μπλε καλώδιο - ακροδέκτης "N"
 • κίτρινο-πράσινο (κίτρινο σχήμα) - μεσαίο τερματικό "T"

Ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη μπορεί επίσης να συνδεθεί μέσω ενός διακόπτη με ένα κουμπί.

Μετά τη σύνδεση, ελέγξουμε τη λειτουργία του. Ναι, παρεμπιπτόντως, όταν λειτουργεί ο ανεμιστήρας, η μπλε ένδειξη "Δίκτυο" είναι αναμμένη.

Η αρχή λειτουργίας του ανεμιστήρα ERA 4S ET

Και τώρα στραφούμε στην αρχή του ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη ERA 4S ET.

Ο ανεμιστήρας ERA 4S ET έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Οι τρόποι αλλαγής πραγματοποιούνται αλλάζοντας το jumper (jumper) στην ηλεκτρονική πλακέτα.

Για λόγους σαφήνειας, έχω συντάξει ένα κύκλωμα για τη σύνδεση ενός ανεμιστήρα με ένα χρονόμετρο μέσω ενός διακόπτη ενός πλήκτρου.

1. Η λειτουργία "τουαλέτας"

Στη λειτουργία "τουαλέτας", ο βραχυκυκλωτήρας είναι εγκατεστημένος ως εξής:

Ο αλγόριθμος έχει ως εξής. Όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί αμέσως. Αφού ο διακόπτης είναι απενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας συνεχίζει να λειτουργεί για λίγο, ο οποίος ρυθμίζεται από το κουμπί "Χρόνος" που έχει ρυθμιστεί απευθείας πάνω στην πλακέτα. Ο χρόνος μπορεί να ρυθμιστεί με ένα κατσαβίδι στο εύρος από 15 δευτερόλεπτα έως 45 λεπτά, αν και πολύ, πολύ "με το μάτι".

Ας υποθέσουμε ότι θέτουμε χρόνο περίπου 5 λεπτών. Έτσι, μετά την απενεργοποίηση του διακόπτη με κλειδί, ο ανεμιστήρας θα συνεχίσει να λειτουργεί για άλλα 5 λεπτά, ενώ ο καιρός θα είναι ήδη απουσία σας. Πολύ βολικό. Ας υποθέσουμε ότι πήγατε στην τουαλέτα ή πήρατε ντους, στη συνέχεια άφησα το μπάνιο και ο ανεμιστήρας συνεχίζει να "καθαρίζει" τον αέρα για άλλα 5 λεπτά αφού φύγετε.

2. Η λειτουργία "Μπάνιο"

Στη λειτουργία "Μπάνιο", ο βραχυκυκλωτήρας ρυθμίζεται ως εξής:

Σε αυτή τη λειτουργία, ο ανεμιστήρας λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Η έννοια αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ότι ο θόρυβος του ανεμιστήρα και τα ρεύματα που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του δεν παρεμβαίνουν όταν βρίσκεστε μέσα στο δωμάτιο.

Αλγόριθμος λειτουργίας: όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας δεν θα λειτουργήσει. Εάν το κλειδί έχει τεθεί σε λειτουργία για περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα, αν είναι απενεργοποιημένο, ο ανεμιστήρας θα ανάψει για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τον έλεγχο "Time" (15 δευτερόλεπτα έως 45 λεπτά). Εάν εισέλθετε στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα), ο ανεμιστήρας δεν θα ενεργοποιηθεί όταν το κλειδί είναι απενεργοποιημένο.

Ίσως, για μένα, ο πρώτος τρόπος "Τουαλέτα" είναι πιο κατάλληλος, επομένως θα το αφήσω. Ο χρόνος θα ρυθμιστεί ήδη σε λειτουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας του ανεμιστήρα ERA 4S ET, δείτε το βίντεο:

Στο τέλος αυτού του άρθρου, συνιστώ να εξοικειωθείτε με μια πολύ λεπτομερή και σαφή έκθεση σχετικά με την εγκατάσταση καλωδίων στο μπάνιο.