Εξαερισμός σε θερμοκοιτίδα

Οι αγρότες που ασχολούνται με την εκτροφή πουλερικών, πρέπει να ξέρετε για τα χαρακτηριστικά των αυγών που καλλιεργούνται στο φυτώριο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η λειτουργία θερμοκρασίας που είναι εγκατεστημένη στη συσκευή. Για την αποτελεσματική ανάπτυξη των εμβρύων, σημαντική προϋπόθεση είναι η οργάνωση του αερισμού του εκκολαπτηρίου. Εξάλλου, η υγεία των εμβρύων εξαρτάται όχι μόνο από τη θερμοκρασία, αλλά και από την υγρασία, την ομοιόμορφη πρόσληψη οξυγόνου και την επεξεργασία του διοξειδίου του άνθρακα. Κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού, τα αναφερόμενα προβλήματα επιλύονται και οι αγρότες λαμβάνουν υγιή κοτόπουλα χωρίς αποκλίσεις και ασθένειες.

Ποια είναι η ανάγκη για εξαερισμό;

Ο ποιοτικός αερισμός στον επωαστήρα με την πάροδο του χρόνου απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από τους θαλάμους. Ταυτόχρονα, παρέχεται καθαρός αέρας, χάρη στο οποίο τα έμβρυα των μελλοντικών νεοσσών λαμβάνουν την απαραίτητη δόση οξυγόνου. Εάν δεν φροντίζετε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αερισμού, ο επιβλαβής αέρας που είναι κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα συμπυκνώνεται πολύ γρήγορα μέσα στο θερμοκοιτίδα. Ως αποτέλεσμα, τα έμβρυα θα πεθάνουν ή οι απόγονοι πιθανότατα θα εκκολάπτονται με σοβαρές διαταραχές. Τα πτηνά αυτά θα πρέπει να απορριφθούν. Οι αγρότες θα χάσουν πολύτιμο χρόνο και θα χρειαστεί να ξεκινήσουν μια νέα επώαση.

Υπολογισμός του εξαερισμού σύμφωνα με την ηλικία των εμβρύων

Οι παράμετροι αερισμού υπολογίζονται με βάση την ηλικία των εμβρύων. Δεν μπορείτε να ορίσετε κάποτε ένα συγκεκριμένο καθεστώς και να το εφαρμόσετε σε όλη την περίοδο επώασης των αυγών.

Στάδια ανάπτυξης εμβρύων:

 • Η έκτη ημέρα είναι μια μικρή απορρόφηση οξυγόνου, δεν απαιτείται μεγάλη πρόσληψη αέρα. Κατά κανόνα, την έκτη μέρα οι νεοσσοί θα αρχίσουν να αναπνέουν ανεξάρτητα.
 • Την δέκατη έκτη ημέρα - κάθε ωάριο θα πρέπει να λαμβάνει 2,5 λίτρα οξυγόνου την ημέρα, καθώς η ζήτηση αέρα αυξάνεται απότομα.
 • Οι τελευταίες ημέρες επώασης είναι 8 λίτρα καθαρού αέρα σε 24 ώρες, επειδή οι νεοσσοί είναι ήδη σχεδόν ώριμοι.

Μην ξεχάσετε τη λειτουργία θερμοκρασίας, η οποία θα ρυθμιστεί στη συσκευή. Η βέλτιστη θερμοκρασία για νεοσσούς αναπαραγωγής με τη βοήθεια εκκολαπτηρίου είναι 29-30 ° C. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να είναι υψηλότερη - έως και 40 ° θερμότητας. Αλλά τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να μειώσετε τους βαθμούς, διαφορετικά τα έμβρυα θα πεθάνουν.

Είδη εξαερισμού

Για να εξασφαλιστεί η σωστή εναλλαγή αέρα για κάθε αυγό, οι αγρότες εξοπλίζουν τον επωαστήρα με αισθητήρες και ανεμιστήρες. Ο αέρας έρχεται μέσα από ειδικές οπές στο σώμα. Μέσω αυτών, το διοξείδιο του άνθρακα απορρίπτεται έξω.

Συνολικά, υπάρχουν τρία συστήματα εξαερισμού. Ονομάζονται φυσικά, σταθερά και περιοδικά συστήματα. Δώστε προτίμηση στον φυσικό εξαερισμό είναι μόνο έμπειροι αγρότες. Η παρακολούθηση του καθεστώτος θερμοκρασίας είναι πολύ πιο δύσκολη και ο κίνδυνος για τα έμβρυα είναι μεγάλος. Τα σχέδια τεχνητού αερισμού είναι ασφαλέστερα. Ο κύριος στόχος είναι να υπολογιστεί σωστά η θέρμανση των αυγών. Θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη, χωρίς ξαφνικά άλματα. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη των νεοσσών δεν θα απειληθεί.

Φυσικός εξαερισμός

Το κύριο πλεονέκτημα της φυσικής ανταλλαγής αέρα είναι η διαθεσιμότητα και η οικονομία. Είναι εγκατεστημένο στα πιο απλά φυτώρια. Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχήμα εργασίας, αρκεί να κατασκευαστούν οπές μέσω των οποίων ο αέρας θα εισέλθει στους θαλάμους. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με τον φυσικό αερισμό του θερμοκοιτίδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρυθμίσετε την υγρασία και το καθεστώς θερμοκρασίας.

Περιοδικός εξαερισμός

Ο περιοδικός εξαερισμός είναι ο πλέον κατάλληλος για μικρές συσκευές. Είναι εύκολο να το εγκαταστήσετε μόνοι σας. Θα απαιτηθούν πρόσθετες λεπτομέρειες με τη μορφή ανεμιστήρα και ελεγκτή υπεύθυνου για την αυτοματοποίηση της εργασίας και την ταχύτητα της κίνησης του αέρα στην εκκολαπτήριο. Όταν χρησιμοποιείτε ένα περιοδικό σύστημα, οι ιδιοκτήτες των εκμεταλλεύσεων θα εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια και θα τηρούν με σαφήνεια τη θερμοκρασία του αυγού, την υγρασία μέσα στον εξοπλισμό.

Πώς είναι ο περιοδικός αερισμός

Το σύστημα αυτό πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με την ακόλουθη αρχή:

 • Πρώτον, οι θάλαμοι αρχίζουν να ζεσταίνονται.
 • Στη συνέχεια ξεκινά ο ανεμιστήρας. Χάρη σε αυτό, τα αυγά ψύχονται και ο αέρας ανταλλάσσεται στον επωαστήρα και οι θάλαμοι καθαρίζονται από διοξείδιο του άνθρακα.
 • Μετά από μισή ώρα κατ 'ανώτατο όριο ο ανεμιστήρας σταματά να λειτουργεί.
 • Η θέρμανση ενεργοποιείται ξανά.

Έτσι, τα αυγά προστατεύονται από την υπερθέρμανση και από την υπερψύξη.

Συνεχής εξαερισμός

Από το όνομα είναι σαφές ότι η ανταλλαγή αέρα και ο εξαερισμός κατά τη διάρκεια της επώασης διεξάγονται συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια ομαλή κατανομή της θερμότητας, ομοιόμορφος αερισμός. Ο συνεχής αερισμός εξασφαλίζει την τακτική κυκλοφορία του αέρα μεταξύ των δίσκων, παρέχοντας στα έμβρυα την απαραίτητη ποσότητα φρέσκου οξυγόνου και μια άνετη θερμοκρασία.

Πώς γίνεται ο συνεχής αερισμός;

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 • Ο ανεμιστήρας φυσάει αέρα, μετά τον οποίο εισέρχεται σε ειδικά σχεδιασμένες τρύπες.
 • Ομοίως, ο αέρας εξέρχεται.
 • Λόγω της κυκλοφορίας των ρευμάτων, προσκολλώνται στο φρέσκο ​​οξυγόνο, οι μάζες του αέρα αναμειγνύονται και θερμαίνονται.
 • Μετά από αυτό, τα ρεύματα πέφτουν στο δίσκο με νερό. Εκεί υγραίνονται.
 • Η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στα έμβρυα.
 • Στο τέλος του κύκλου, τα ρεύματα επιστρέφουν στον ανεμιστήρα.

Ως αποτέλεσμα, με τη βοήθεια του συνεχούς εξαερισμού είναι δυνατόν να επιτευχθεί υγρασία, θέρμανση και αερισμός των θαλάμων με μελλοντικά νεοσσούς.

Ανεξάρτητη εγκατάσταση εξαερισμού στον επωαστήρα

Πριν από τη συσκευή αερισμού πρέπει να θυμάστε τα κύρια σημαντικά σημεία. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τον εξαερισμό:

 • Η ισχύς πρέπει να είναι από το δίκτυο - 220 volts.
 • Η επιτρεπόμενη διάμετρος του ανεμιστήρα είναι 8-40 εκατοστά.
 • Η απαιτούμενη χωρητικότητα ανά ώρα είναι 40-200 m³.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της αυτόματης συναρμολόγησης των συστημάτων εξαερισμού είναι η εγκατάσταση ενός ειδικού φίλτρου. Η λειτουργία του είναι να συλλέγει χνούδι. Διαφορετικά, ο μηχανισμός θα φράξει γρήγορα και θα σπάσει.

Γιατί χρειαζόμαστε οπαδούς σε αυτοκατασκευασμένα φυτώρια

Αν ο ανεμιστήρας δεν είναι εγκατεστημένος, ο αγρότης θα πρέπει συχνά να ανοίγει τους θαλάμους. Αυτό είναι ανεπιθύμητο, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις η θερμοκρασία και η υγρασία αλλάζουν δραστικά. Τέτοιες ενέργειες θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για το πρόβατο. Εξ ου και η ανάγκη για τους οπαδούς.

Τύποι ανεμιστήρων θερμοκοιτίδων

Υπάρχουν τρεις τύποι οπαδών:

 • Αξονική - η πιο κοινή μορφή, είναι η απλούστερη στο σχεδιασμό. Ο άξονας βρίσκεται στο κέντρο του σώματος, γύρω από αυτό περιστρέφεται τα πτερύγια.
 • Φυγοκεντρική - χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και χαμηλό θόρυβο. Μεταξύ των κτηνοτρόφων ονομάζεται "σαλιγκάρι" λόγω του σπειροειδούς σχήματος.
 • Το εφαπτόμενο - το πιο ακριβό ανεμιστήρα, αλλά και το πιο παραγωγικό. Οι λεπίδες βρίσκονται κατά μήκος του μακριού σώματος. Μπορεί να λειτουργήσει χωρίς περιττό θόρυβο.

Κάθε γεωργός κάνει ανεξάρτητα την επιλογή ενός κατάλληλου τύπου ανεμιστήρα. Η λύση εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες, τις προσωπικές προτιμήσεις και τη συχνότητα χρήσης του εκκολαπτηρίου.

Τι πρέπει να θυμάστε όταν εγκαθιστάτε τον εαυτό σας στον εξαερισμό

Πριν κάνετε τον αερισμό σε έναν εκκολαπτήριο οποιουδήποτε είδους, πρέπει να εστιάσετε σε διάφορες πτυχές. Μεταξύ αυτών:

 • Βεβαιωθείτε ότι τα ρεύματα δεν αγγίζουν τα αυγά, διαφορετικά θα στεγνώσουν.
 • Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικές τρύπες εξαερισμού. Συνολικά, απαιτούνται 1-3 οπές διαμέτρου 8-10 εκατοστών.
 • Στο δρόμο του αέρα, πρέπει να εγκαταστήσετε ένα δοχείο με νερό. Τότε ο αέρας θα είναι ζεστός και υγρός, και αυτό ακριβώς χρειάζονται τα αυγά.

Οι απαριθμούμενες πτυχές σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τους συντάκτες των εκκολαπτηρίων αφρού πλαστικών. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων κάνουν συσκευές από ψυγεία, κάτι που είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό.

Σύνδεση του ανεμιστήρα

Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι κάνουν τους ανεμιστήρες από τους ψύκτες από τις μονάδες συστημάτων υπολογιστών. Συνδέονται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Φορτιστής από κινητό τηλέφωνο.
 • Προσαρμογέας με ρύθμιση τάσης.
 • Τροφοδοσία υπολογιστή.

Γνωρίζοντας αυτές τις επιλογές, η σύνδεση του ανεμιστήρα δεν είναι δύσκολη.

Εγκατάσταση εξαερισμού σε θερμοκήπιο αφρού

Στο θερμοκήπιο αφρού, ο ανεμιστήρας τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε η ροή αέρα να μην πέφτει στα αυγά. Διαφορετικά, η επιφάνεια τους θα στεγνώσει, τα έμβρυα θα πεθάνουν. Ο ανεμιστήρας είναι στραμμένος προς τα πάνω. Πρέπει επίσης να υπάρχουν τρύπες στο μέγιστο αριθμό μέχρι 3 τεμαχίων. Η διάμετρος των οπών είναι 1-2 εκατοστά. Έχετε τον εξοπλισμό εξαερισμού κατά μήκος του κεντρικού τμήματος του άνω καλύμματος του εκκολαπτηρίου.

Εγκατάσταση αερισμού στο θερμοκοιτίδα από το ψυγείο

Σε ένα αυτόνομο φυτώριο αυγών από το ψυγείο, ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος από κάτω. Οι οπές για την ανταλλαγή αέρα μπορούν να γίνουν τόσο στο κάτω όσο και στο πάνω μέρος της συσκευής. Στις οπές, θα πρέπει να εισάγετε ειδικούς αγωγούς για να διευκολύνετε τη ροή του αέρα. Για τη χειρωνακτική ρύθμιση, οι αγρότες χρησιμοποιούν συνηθισμένο βαμβάκι, τρύπες που φράζουν. Το καθεστώς δεν αντιπροσωπεύει καμία δυσκολία.

Επομένως, ο κατάλληλος αερισμός είναι το κλειδί για την επιτυχή εκκόλαψη νεοσσών με τη βοήθεια εκκολαπτηρίου. Χάρη σε αυτό, η διατήρηση των αυγών θα σταματήσει να είναι ένα δύσκολο έργο και τα έμβρυα των νεοσσών θα αναπτυχθούν χωρίς παθολογίες και αποκλίσεις και οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν υγιή πρόβατα και θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της παραγωγής.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο θερμοκοιτίδα

Κάθε αγρότης που έχει τουλάχιστον μία φορά επώαση αυγών γνωρίζει την ανάγκη για εξαερισμό στην ίδια τη συσκευή. Ο ανεπαρκής αερισμός στον εκκολαπτήριο προκαλεί συχνά το θάνατο των νεοσσών πριν από τη γέννηση.

Το σύστημα εξαερισμού στο εκκολαπτήριο είναι ένα σημαντικό γεγονός που εξαρτάται από την πλήρη ανάπτυξη των νεοσσών

Η σημασία του αερισμού και της θέρμανσης στα φυτώρια

Σε εκκολαπτήριο από αφρώδες υλικό ή άλλο υλικό, θα πρέπει να υπάρχει ένα ποιοτικό σύστημα εξαερισμού που όχι μόνο χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα από τη συσκευή αλλά και παρέχει καθαρό αέρα σε αυτό. Τα έμβρυα αναπνέουν μέσω του κελύφους των αυγών και χρησιμοποιούν οξυγόνο, ανταλλάσσοντάς το με διοξείδιο του άνθρακα.

Σε ένα κλειστό δοχείο εξοπλισμένο με θέρμανση, η αύξηση της συγκέντρωσης επιβλαβούς αέρα λαμβάνει χώρα πολύ γρήγορα. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι δυνατή με τη βοήθεια αεραγωγών που οργανώνουν φυσική ή τεχνητή ανταλλαγή αέρα με την ιδιότητα του εκκολαπτηρίου.

Όταν αποφασίζετε να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό, θα πρέπει να ξέρετε τι πρέπει να είναι ο εξαερισμός, διότι δεν είναι μόνο ανεπαρκής, αλλά η υπερβολική ανταλλαγή αέρα είναι επικίνδυνη. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των εμβρύων.

Ο πλέον κατάλληλος χρόνος για να αρχίσει ο εξαερισμός του εκκολαπτηρίου είναι η 6η ημέρα, όταν τα έμβρυα αρχίζουν να αναπνέουν ανεξάρτητα. Την δέκατη έκτη μέρα η σημασία της ανταλλαγής αέρα γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάθε νεοσσός απορροφά μέχρι δύο και μισά λίτρα αέρα την ημέρα. Και την τελευταία μέρα - μέχρι 8 λίτρα.

Η ανάγκη θέρμανσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επώασης προκαλείται από τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά των νεοσσών. Είναι θερμόαιμα, χρειάζονται αυξημένη θερμοκρασία. Οι πιο ευνοϊκές συνθήκες ωρίμανσης των νεοσσών κυμαίνονται από 29-39 βαθμούς Κελσίου.

Οι πρώτες 12-14 ώρες μπορούν να περάσουν σε θερμοκρασία 41 βαθμών. Αλλά αργότερα, ακόμη και βραχυπρόθεσμη παραμονή αυγών υπό τέτοιες συνθήκες έχει δυσμενείς συνέπειες. Συνδέονται με αποκλίσεις στην ανάπτυξη και το θάνατο των εμβρύων.

Τύποι εκκολαπτηρίων εξαερισμού

Τις περισσότερες φορές, η ανταλλαγή αέρα γίνεται μέσω οπών αερισμού, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με πρόσθετες συσκευές - αισθητήρες και ανεμιστήρες. Το σύστημα μπορεί να λειτουργεί σε τρία διαφορετικά συστήματα εξαερισμού:

Υπάρχουν 3 συστήματα εξαερισμού στο θερμοκοιτίδα: φυσικά, σταθερά και περιοδικά

Και στις τελευταίες ημέρες ανάπτυξης εμβρύων, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Εξάλλου, σε αυτή την περίοδο πρέπει να διασφαλιστεί η πιο αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, η οποία φυσική επιθυμία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η μόνη διέξοδος είναι να χρησιμοποιήσετε τους οπαδούς.

Σε συνεχή και περιοδικό αερισμό υπάρχουν λιγότερα μειονεκτήματα. Τέτοια σχήματα λειτουργούν με τεχνητά δημιουργημένη ώθηση χωρίς επικίνδυνες απώλειες θερμότητας.

Το κυριότερο είναι να πραγματοποιηθούν προκαταρκτικοί υπολογισμοί, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την υψηλότερη ποιότητα και ομοιόμορφη θέρμανση των αυγών κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αέρα. Χωρίς αυτές, όλες οι προσπάθειες θα είναι μάταιες: ο αριθμός των νεκρών εμβρύων και των πτηνών με αναπτυξιακά ελαττώματα θα αυξηθεί.

Περιοδικός εξαερισμός

Κάθε αγρότης που εργάζεται με το υλικό επώασης πρέπει να γνωρίζει πόση ποσότητα αέρα πρέπει να παρέχεται για κάθε ωάριο σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ωρίμασής του. Είναι επίσης σημαντική η επιλογή του εξαερισμού. Ο περιοδικός εξαερισμός είναι ο καλύτερος για μίνι φυτώρια.

Οι θερμοκοιτίδες ποιότητας πρέπει να είναι κατάλληλες για τη διατήρηση της θερμότητας που παρέχει το στοιχείο θέρμανσης. Η θερμοκρασία 32-35 βαθμών Κελσίου με την απενεργομένη θέρμανση μπορεί να παραμείνει σε ευνοϊκό πλαίσιο για 8-10 ώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικροκλιματικών συνθηκών, το περιοδικό σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται και ρυθμίζεται. Θα πρέπει να λειτουργήσει έτσι:

 1. Μετά την απενεργοποίηση του θερμαντικού στοιχείου, οι αισθητήρες εξαερισμού εκκινούν τον κινητήρα του ανεμιστήρα.
 2. Ο εξαερισμός πραγματοποιείται πριν από τη μείωση του καθορισμένου ορίου θερμοκρασίας.
 3. Αφού απενεργοποιηθεί ο αερισμός, ο θερμαντήρας αρχίζει.

Συσκευές με περιοδική ένταξη χρησιμοποιούνται συχνά σε ήδη προετοιμασμένες εξειδικευμένες εκκολαπτήρια και το κάνετε μόνοι σας. Δεν είναι δύσκολο να συλλεχθεί αυτός ο εξοπλισμός εξαερισμού από μόνος του. Το κύριο πράγμα είναι να πάρετε έναν ανεμιστήρα και έναν ειδικό ελεγκτή, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αυτοματοποίηση της λειτουργίας της συσκευής.

Λόγω της ποιότητας εξοικονόμησης θερμότητας στις δεξαμενές θερμοκοιτίδων, το σύστημα περιοδικού αερισμού λειτουργεί όχι περισσότερο από 2 φορές την ημέρα. 2 κύκλοι χρειάζονται μόνο τις τελευταίες ημέρες. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου των αυγών σε θερμοκοιτίδες με ένα σύστημα περιοδικού εξαερισμού, εξοικονομείται ενέργεια όταν επιτυγχάνεται ένα υγιές πλήρες πρόβατο.

Η απόκτηση ενός πλήρους υγιούς γένους παρατηρείται σε θερμοκοιτίδες με περιοδικό αερισμό

Συνεχής εξαερισμός

Το μόνιμο σύστημα αερισμού λειτουργεί με εξαναγκασμένο εξαερισμό. Τοποθετημένα σε ειδικά αεραγωγούς, οι ανεμιστήρες εξασφαλίζουν τη συνεχή κατανομή του φρέσκου αέρα μέσα στο θερμοκοιτίδα και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από αυτό.

Πριν κάνετε αερισμό στον εκκολαπτήριο με τα χέρια σας, θα πρέπει να μελετήσετε τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του, τις δυσκολίες στη διαδικασία εγκατάστασης. Τα πιο σημαντικά είναι:

 1. Η ανάγκη να εγκατασταθεί ένα πρόσθετο κύκλωμα εξαερισμού από τους αγωγούς, το οποίο κατανέμει ομοιόμορφα την παροχή καθαρού αέρα μέσα από τον επωαστήρα.
 2. Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα πραγματοποιείται μόνο σε ένα από τα τοιχώματα του εξοπλισμού ή στο κάλυμμα του.
 3. Ο αέρας εξόδου αφήνει μερικώς το επωαστήριο. Υφίσταται επανειλημμένη υγρασία και θέρμανση πριν εγκαταλείψει τον εξοπλισμό.

Μαζί με τους αεραγωγούς, οι δεξαμενές νερού και ο θερμαντήρας χρησιμοποιούνται και ένα σύστημα συνεχούς εξαερισμού γίνεται multitasking. Μαζί με τα πλεονεκτήματα, υπάρχει ένα μειονέκτημα: πολύ συχνά η ομοιόμορφη θέρμανση των αυγών από ένα ρεύμα αέρα οδηγεί σε υπερθέρμανση τους. Επομένως, ειδικά συστήματα ψύξης θα πρέπει να εγκατασταθούν σε ένα τέτοιο σύστημα.

Όταν συναρμολογείτε τη συσκευή αερισμού με τα χέρια σας, οι αρχάριοι μπορεί να έχουν δυσκολίες. Πριν από την εγκατάσταση των ανεμιστήρων, είναι απαραίτητο να προσέξετε την εγκατάσταση ενός επιπλέον αγωγού. Πρέπει να συνδεθεί με έναν υγραντήρα και έναν θερμαντήρα.

Μερικές συμβουλές για την επιλογή του εξοπλισμού

Αφού αποφασίσαμε να κάνουμε ένα υποχρεωτικό μοντέλο αερισμού για ένα θερμοκοιτμήτη, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της επιλογής του εξοπλισμού που θα συμπεριληφθεί σε μία μόνο συσκευή.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ποιότητα της συσκευής είναι οι ανεμιστήρες. Με τη βοήθεια αυτών των μηχανικών συσκευών δημιουργείται τεχνητό ρεύμα. Αυτός ο εξοπλισμός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά:

 1. Διαστάσεις. Για οικιακή χρήση (ο θάλαμος επώασης έχει όγκο κάτω των 150 λίτρων), είναι κατάλληλη μια συσκευή με διάμετρο διαύλου αέρα 8 έως 40 cm.
 2. Τροφοδοσία ρεύματος. Επιλέξτε μόνο τα μοντέλα των συσκευών που λειτουργούν σε κανονικό δίκτυο 220 V.
 3. Ισχύς. Οι διαφορετικοί ψύκτες έχουν χωρητικότητα από 40 έως 200 cu. μετρητές αέρα ανά 1 ώρα λειτουργίας.

Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα, πρέπει να δώσετε προσοχή σε πολλούς παράγοντες

Η ενεργή εναλλαγή αέρα οδηγεί σε απότομη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, το στοιχείο θέρμανσης θα λειτουργήσει περισσότερο, και αυτό οδηγεί σε πρόσθετα απόβλητα στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την ποιοτική εργασία του συστήματος εξαερισμού στο εσωτερικό του εκκολαπτηρίου, είναι σημαντικό και η ποσότητα χνουδιού στα αυγά. Πολύ συχνά, λόγω της δύναμης έλξης, σφίγγεται στον αγωγό εξαερισμού.

Η σταδιακή απόφραξη μειώνει την αποτελεσματικότητα όλων των συσκευών. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να φροντίσετε ένα ποιοτικό σύστημα φιλτραρίσματος. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα ειδικό πλέγμα πάνω από το ψυγείο σας με τα χέρια σας, δεν θα επιτρέψει το χνουδωτό να παραμείνει στο θερμοκοιτίδα.

Χαρακτηριστικά αυτοσυναρμολόγησης των συστημάτων εξαερισμού σε φυτώρια

Τα πιο κοινά μοντέλα θερμοκοιτίδων κατασκευάζονται από αφρό. Πιο συχνά, το μέγεθος αυτών των εκκολαπτηρίων είναι μικρό, στο θάλαμο τους, οι δίσκοι εγκαθίστανται με τα διαθέσιμα κενά μεταξύ τους και των τοίχων.

Είναι απαραίτητα για την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας μέσω του θαλάμου. Επομένως, κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού, λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 1. Ο ψύκτης τροφοδοσίας τοποθετείται έτσι ώστε η δημιουργούμενη ροή αέρα να μην επηρεάζει το υλικό επώασης.
 2. Η επιφάνεια των αυγών μπορεί να στεγνώσει, πράγμα που οδηγεί σε γρήγορο θάνατο των νεοσσών. Επομένως, έχει ρυθμιστεί προς τα πάνω.
 3. Στο κατώφλι του καπακιού γίνονται τρύπες (από 1 έως 3 κομμάτια), με διάμετρο 8-10 cm μέσω αυτών, ο αέρας θα βγει από τον επωαστήρα.
 4. Τα αυγά αερίζονται μόνο με ζεστό υγρό αέρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εγκατάσταση δοχείων με νερό στη διαδρομή της δημιουργούμενης ροής αέρα.

Ορισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν όχι μόνο θερμοκήπια αφρού, αλλά και εξοπλισμό από παλιά ψυγεία. Ακόμη και αυτές οι οικιακές συσκευές έχουν καλούς δείκτες εξοικονόμησης όχι μόνο κρύου, αλλά και θερμότητας.

Στα εκκολαπτήρια που κατασκευάζονται από ψυγεία, πρέπει να χρησιμοποιείτε τους αγωγούς των πλαστικών σωλήνων τους, μέσα στους οποίους συναρμολογούνται οι ψύκτες καναλιών. Η συνηθισμένη διάταξη της συσκευής στον τοίχο είναι δύσκολη λόγω της παραβίασης του θερμομονωτικού υλικού. Επιπλέον, το γυάλινο μαλλί μπορεί να κάνει τους ψύκτες πιο δύσκολο.

Εξαερισμός στο θερμοκοιτίδα και τα χαρακτηριστικά του

Ο εξαερισμός είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τον οποίο εξαρτάται η ποσότητα και η ποιότητα των κοτόπουλων που αναδύονται από τα αυγά του εκκολαπτηρίου. Το κύριο καθήκον του συστήματος είναι η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλο το θάλαμο επώασης, επιπλέον, εκτελεί διάφορες άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού στον επωαστήρα και τα χαρακτηριστικά εξαερισμού.

Οικιακός επωαστήρας με σύστημα εξαερισμού

Γιατί χρειάζεστε ανταλλαγή αέρα στο θερμοκοιτίδα

Με καλά οργανωμένο αερισμό, η παραγωγή κοτόπουλων είναι πάντα μεγαλύτερη. Εξάλλου, εκτός από το κύριο καθήκον που αναφέρθηκε παραπάνω, η ανταλλαγή αέρα παρέχει στον θάλαμο επώασης με οξυγόνο, που είναι τόσο απαραίτητο για τα έμβρυα. Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται μέσω των οπών εξαερισμού, το οποίο απελευθερώνεται όταν τα κοτόπουλα αναπνέουν στο αυγό.

Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι ο εξαερισμός, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβρύου στο αυγό:

Εάν δεν υπάρχει αρκετός αέρας στο εκκολαπτήριο, τότε τα έμβρυα θα αρχίσουν να πεθαίνουν. Επιπλέον, μια σημαντική προϋπόθεση για ένα καλό συμπέρασμα είναι το επίπεδο υγρασίας, το οποίο επίσης εξαρτάται από τον εξαερισμό. Ας μιλήσουμε για την υγρασία του αέρα στο φυτώριο κάτω.

Ανάπτυξη του εμβρύου στο αυγό

Χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού

Πρώτα απ 'όλα πρέπει να πούμε ότι ο εξαερισμός σε φυτώρια μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους:

 • Μόνιμη - με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα δημιουργείται μια συνεχής κίνηση των αέριων μαζών στον θάλαμο επώασης, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σταδιακή αλλαγή του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα.
 • Περιοδικά - Μια φορά την ημέρα ο ανεμιστήρας ανοίγει και αλλάζει εντελώς τον αέρα μέσα στο θάλαμο. Τον υπόλοιπο χρόνο πραγματοποιείται η ανταλλαγή αέρα με φυσικό τρόπο.

Δώστε προσοχή! Ακόμη και αν οι ροές θερμού αέρα καλύπτουν ομοιόμορφα τα αυγά, χρειάζονται ακόμα ένα περιοδικό πραξικόπημα. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή της πρωτεΐνης και εμποδίζει το έμβρυο να κολλήσει στο κέλυφος.

Παρακάτω θα γνωρίσουμε και τις δύο αρχές αερισμού.

Ελεγκτής για θερμοκοιτίδα

Περιοδικός εξαερισμός

Τα σύγχρονα θερμοκοιτίδες απενεργοποιούνται περίπου μία φορά την ημέρα και αερίζονται αυτόματα μέσα στο θάλαμο. Αν η συσκευή είναι κατασκευασμένη από μόνη της και δεν έχει παρόμοια λειτουργία, εκτελέστε τον αερισμό σε χειροκίνητη λειτουργία.

Συμβουλές! Ο εξαερισμός σε ένα αυτόνομο φυτώριο μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί αυτόματα. Για αυτό πρέπει να αγοράσετε έναν ειδικό ελεγκτή.

Ο αερισμός πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Η θέρμανση της φωτογραφικής μηχανής είναι απενεργοποιημένη.
 • Ταυτόχρονα, ο ανεμιστήρας ανοίγει, με τη βοήθεια του οποίου αλλάζει ο αέρας στο θερμοκάνημα και τα αυγά κρυώνουν.
 • Μετά από 15-30 λεπτά, όταν τα αυγά ψύχονται στους 32-34 βαθμούς Κελσίου, η θέρμανση ανάβει και σβήνει από τον ανεμιστήρα.

Αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρήσιμη για τα έμβρυα και βελτιώνει την ανάπτυξή τους.

Σχέδιο εξαερισμού στο θερμοκοιτίδα

Συνεχής εξαερισμός

Το πρόγραμμα συνεχούς εξαερισμού έχει ως εξής:

 • Ο ανεμιστήρας αντλεί αέρα από τον θάλαμο, ως αποτέλεσμα του οποίου μέρος της ροής εισέρχεται στις οπές που βρίσκονται πάνω από την πτερωτή και εξέρχεται προς τα έξω. Το κύριο μέρος των αέριων μαζών ανακλάται από την οροφή και έπειτα διέρχεται από τις τρύπες εισροής.
 • Κατά τη διάρκεια της κίνησης της ροής του αέρα, συλλαμβάνεται φρέσκος αέρας, ο οποίος αναμιγνύεται με το παλιό και διέρχεται από τους θερμαντήρες.
 • Μετακινώντας κατά μήκος των τοίχων προς τα κάτω, η ροή του αέρα εισέρχεται στο δίσκο με νερό, όπου υγραίνεται.
 • Στη συνέχεια ο αέρας περνά μέσα από τους δίσκους με τα αυγά και τους δίνει τη ζέστη τους.
 • Μετά από αυτό, ο αέρας εισέρχεται και πάλι στον ανεμιστήρα, μεταφέροντας τα καυσαέρια.

Ως αποτέλεσμα, το σύστημα αυτό εκτελεί ταυτόχρονα θέρμανση, εξαερισμό και υγρασία των αυγών. Πρέπει να πω ότι σε τέτοια φυτώρια πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ψύξη των αυγών.

Ανεμιστήρες για φυτώρια

Εξοπλισμός αερισμού

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, για να ενεργοποιηθεί η αυτόματη εναλλαγή αέρα, χρειάζεστε έναν ελεγκτή. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί η μονάδα με ανεμιστήρα.

Κατά την επιλογή αυτής της συσκευής, πρέπει να δώσετε προσοχή στις κύριες παραμέτρους στις οποίες εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα:

 • Διάμετρος - για ένα μικρό αυτόνομο φυτώριο θα είναι αρκετό 80 - 400 mm (ανάλογα με την ένταση της κάμερας).
 • Δυνατότητα εργασίας από το δίκτυο 220 βολτ.
 • Απόδοση - μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 200 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τιμή, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, η τιμή του προϊόντος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση.

Συμβουλές! Πριν από τον ανεμιστήρα, εγκαταστήστε ένα φίλτρο (κίτρινο στο διάγραμμα). Αν αυτό δεν γίνει, τότε ο ανεμιστήρας θα κτυπηθεί στην έξοδο.

Φυσικά, για τον εξοπλισμό ενός ισχυρού βιομηχανικού εκκολαπτηρίου, θα χρειαστεί εντελώς διαφορετικός εξοπλισμός. Κατά κανόνα, για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιείται ένα σύστημα παροχής και εξάτμισης με έναν ανακτητή. Μια τέτοια συσκευή επιτρέπει όχι μόνο την αποτελεσματική εναλλαγή αέρα αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση, καθώς ο εξερχόμενος αέρας μεταφέρει τη θερμότητά του στον εισερχόμενο εναλλάκτη θερμότητας.

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανακτητή για βιομηχανικούς εκκολαπτήρες

Αυτός ο εξοπλισμός είναι ακριβός, επομένως δεν έχει νόημα να το αγοράσετε για ιδιωτική χρήση.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού

Η επώαση των αυγών έχει μια σειρά αποχρώσεων που πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε ένα καλό συμπέρασμα των νεοσσών στο θερμοκοιτίδα. Αυτές οι αποχρώσεις αφορούν επίσης τον εξαερισμό. Συγκεκριμένα, τις πρώτες λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του υλικού επώασης, πρέπει να κλείσει το σύστημα εξαερισμού.

Αυτό θα αποφύγει την είσοδο στο θάλαμο υπερβολικού ψυχρού αέρα. Επιπλέον, λόγω της συγκράτησης της υγρασίας σε κλειστό χώρο, αποτρέπεται ο σχηματισμός κρύου κηλίδας.

Συσκευή μέτρησης της υγρασίας στον επωαστήρα

Έτσι, το κλείσιμο των οπών εξαερισμού στις πρώτες ημέρες της επώασης θα δημιουργήσει ένα ομοιογενές περιβάλλον για επιτυχή εμβρυϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο υγρασίας δεν γίνεται υπερβολικά υψηλό, δηλ. δεν ξεπερνούσε το 75% τις πρώτες 7-10 ημέρες.

Διαφορετικά, θα πρέπει να παρέχεται αντισταθμιστική απώλεια βάρους στις τελευταίες ημέρες επώασης με χαμηλή υγρασία (λιγότερο από 40%). Και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την εκκόλαψη και την ποιότητα των κοτόπουλων.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για τη βέλτιστη εκκόλαψη κατά τις πρώτες 18 ημέρες, τα αυγά πρέπει να χάσουν το 11-13% του αρχικού τους βάρους. Η απώλεια βάρους συμβαίνει λόγω της εξάτμισης του νερού και εξαρτάται άμεσα από τον εξαερισμό, αφαιρώντας την υγρασία από τον επωαστήρα.

Το βέλτιστο επίπεδο σχετικής υγρασίας είναι 50%. Μερικές φορές οι εμπειρογνώμονες ασκούν μια σταδιακή μείωση της υγρασίας από 60 σε 45%, αλλά όχι χαμηλότερα.

Ως αποτέλεσμα, η οδηγία εξαερισμού έχει ως εξής:

 • Ο εξαερισμός πρέπει να ξεκινήσει την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά τον σελιδοδείκτη. Επιπλέον, η ένταση πρέπει να είναι ελάχιστη. Εάν δεν εκκινήσετε εγκαίρως το σύστημα, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της υγρασίας πάνω από τον κανονικό.
 • Μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να αυξηθεί η ένταση του αερισμού και να εξασφαλιστεί μια τιμή υγρασίας 50%.
 • Στο μέλλον, το επίπεδο υγρασίας θα πρέπει να είναι σταθερό, αντίστοιχα, και ο εξαερισμός να λειτουργεί σταθερά.

Στη φωτογραφία - την ολοκλήρωση του κοτόπουλου

Εδώ, ίσως, και όλα τα κύρια χαρακτηριστικά της οργάνωσης της ανταλλαγής αέρα στον εκκολαπτήριο.

Συμπέρασμα

Η ποιότητα και η ποιότητα των κοτόπουλων εξαρτάται από την ποιότητα του εξαερισμού στον επωαστήρα. Ως εκ τούτου, στην κατασκευή συσκευών, δεν θα πρέπει να δίνεται σε αυτό το σύστημα λιγότερη προσοχή από τη θέρμανση. Επιπλέον, όπως διαπιστώσαμε, τις πρώτες ημέρες μετά την ωοτοκία πρέπει να χρησιμοποιείται εξαερισμός σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Από το βίντεο σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να λάβετε μερικές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.

Εξαερισμός του εκκολαπτηρίου: πώς επηρεάζει την απόσυρση των νεοσσών, πώς να κάνετε τον εαυτό σας

Προκειμένου να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό εκκόλαψης στον επωαστήρα, είναι απαραίτητο να παρέχονται ιδανικές συνθήκες εντός της συσκευής, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία του αέρα. Αλλά υπάρχουν και άλλοι, όχι λιγότερο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία της επώασης, μεταξύ των οποίων και ο εξαερισμός κατέχει μια ιδιαίτερη θέση. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τη σημασία του εξαερισμού στο θερμοκοιτίδα, τους κύριους τύπους του και τη δυνατότητα εξοπλισμού με εξαερισμό ενός αυτοκατασκευασμένου φυτωρίου.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Πολλοί άνθρωποι που μόλις αρχίζουν να ασχολούνται με την πτηνοτροφία και κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες να ανυψώσουν τα αυγά στο θερμοκοιτίδα δεν δίνουν μεγάλη σημασία στον εξαερισμό μέσα στη συσκευή, κάτι που αποτελεί σοβαρό λάθος και προκαλεί πολλά προβλήματα.

Εάν οργανώσετε σωστά την κίνηση του αέρα στη συσκευή θέρμανσης, μπορείτε να επιτύχετε:

 • ενεργή κίνηση καθαρού αέρα προς τα μέσα ·
 • ταχεία εξάλειψη του CO2 ·
 • ομοιόμορφη θέρμανση αυγών ·
 • αποτελεσματική συντήρηση της απαιτούμενης υγρασίας.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι σε συσκευές με τεχνητό εξαερισμό δεν υπάρχει διαφορά στις θερμοκρασίες των αυγών στους δίσκους που βρίσκονται στο πάνω και στο κάτω μέρος. Μερικές φορές η διαφορά θερμοκρασίας είναι 4 μοίρες (αν ρυθμίζεται μόνο ο φυσικός αερισμός), ο οποίος επηρεάζει άσχημα την ανάπτυξη εμβρύων στο αυγό.

Σε συσκευές που διαθέτουν μόνο φυσικές οπές εξαερισμού, ο αέρας μπορεί να υπερθερμανθεί και να παραμείνει στάσιμος, ειδικά στα κενά μεταξύ των αυγών στους δίσκους.

Η φυσική ανταλλαγή αέρα είναι συχνά αρκετά αδύναμη, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου για τα έμβρυα, με αποτέλεσμα πολλά νεοσσούς να εκκολάπτονται και να πεθαίνουν.

Τα αυγά χρειάζονται μια αρκετά μεγάλη ποσότητα καθαρού αέρα, η οποία επιτρέπει την παροχή τεχνητών συσκευών εξαερισμού.

Βίντεο: εξαερισμός στο θερμοκοιτίδαΗ ανάγκη για τεχνητό αερισμό οφείλεται στο γεγονός ότι:

 • Την έκτη ημέρα το έμβρυο αρχίζει να αναπνέει, ενώ η διαδικασία εισπνοής οξυγόνου και απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται καθημερινά.
 • την 15η ημέρα της ανάπτυξης, το έμβρυο απαιτεί περίπου 2,5 λίτρα καθαρού αέρα.
 • από την 19η ημέρα, κάθε αυγό θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 8 λίτρα καθαρού αέρα την ημέρα.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη για τον εξοπλισμό των φυτωρίων με ποιοτικό σύστημα εξαερισμού προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι δείκτες παραγωγικότητας.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού

Πριν από τη σύνδεση του εξαγορασμένου συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά χρήσης μιας νέας συσκευής προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα για τα αυγά. Μετά την τοποθέτηση των αυγών για τρεις ημέρες, ο εξαερισμός δεν πρέπει να συμπεριληφθεί.

Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας μέσα στη συσκευή. Για τα αυγά αυτή τη στιγμή, ο εξαερισμός δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς το έμβρυο δεν αρχίζει ακόμα να αναπνέει. Την 4η ημέρα μετά την τοποθέτηση αυγών, συνιστάται να ξεκινήσετε τον εξαερισμό, ρυθμίζοντας τον ελάχιστο τρόπο αερισμού.

Αυτή τη στιγμή, ο εκκολαπτήριο θα μειώσει σταδιακά την υγρασία, μέχρι περίπου το 50%. Την 5η ημέρα μετά την ωοτοκία, τα έμβρυα αρχίζουν να αναπνέουν, επομένως συνιστάται να ρυθμίσετε τον μέσο όρο εξαερισμού. Μετά από αυτό, κάθε δύο ημέρες συνιστάται η ποσότητα του εισερχόμενου αέρα να αυξάνεται σταδιακά, έτσι ώστε την 18η ημέρα ο αερισμός να λειτουργεί με τη μέγιστη ταχύτητα.

Επιπλέον, από την 15η ημέρα η συσκευή θέρμανσης αερίζεται, γι 'αυτό το λόγο πρέπει να ανοίξει για 25 λεπτά και η θέρμανση να σβήσει. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου στον οποίο είναι εγκατεστημένη η συσκευή θέρμανσης.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, όταν οι ζεστές μέρες που και η θερμοκρασία του δωματίου είναι σημαντικά αυξημένη, μπορεί να είναι η υπερθέρμανση των αυγών από το γεγονός ότι η θερμοκοιτίδα θα έρθει πολύ ζεστό αέρα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο έχει ένα κανονικό επίπεδο υγρασίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αμέσως πριν την εκκόλαψη. Προκειμένου να επιτευχθεί η κανονική υγρασία στον επωαστήρα, ο αέρας που προέρχεται από το δωμάτιο πρέπει να έχει τουλάχιστον μεσαία υγρασία.

Είδη εξαερισμού

Ο αερισμός του αέρα σε εκκολαπτήρια πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους:

 1. Συνεχώς. Για το σκοπό αυτό, η συσκευή εξαερισμού λειτουργεί συνεχώς, πράγμα που επιτρέπει τη σταδιακή αλλαγή του αέρα που βρίσκεται μέσα στη συσκευή, η διαδικασία συνοδεύεται από ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας.
 2. Περιοδικά. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της συσκευής εξαερισμού μία φορά την ημέρα, προκειμένου να αλλάξει εντελώς ο αέρας μέσα στη συσκευή.

Για να αποφασιστεί ποιος τρόπος αερισμού είναι πιο ευεργετικός και καλύτερος για τα αυγά, είναι απαραίτητο να τα εξετάσετε λεπτομερέστερα.

Περιοδικά

Στις σύγχρονες συσκευές θέρμανσης αυγών παρέχεται αυτόματος αερισμός, για το σκοπό αυτό ενεργοποιείται μία συσκευή αερισμού μία φορά την ημέρα και ο αέρας που βρίσκεται μέσα στο θάλαμο αλλάζει σε φρέσκο.

Σε περίπτωση που ο ίδιος έχετε κατασκευάσει μια συσκευή θέρμανσης αυγών και δεν έχετε μια παρόμοια λειτουργία, τότε μπορεί να αερίζεται με το χέρι. Εάν η συσκευή δεν διαθέτει αυτόματο σύστημα αερισμού, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα μόνοι σας.

Για να εκτελεστεί η διαδικασία εξαερισμού, η θέρμανση σβήνει τελείως και ο ανεμιστήρας ανάβει για 15-30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αυγά πρέπει να ψύχονται στους 34 βαθμούς.

Μετά τη διαδικασία ψύξης, απενεργοποιήστε τη συσκευή εξαερισμού και ενεργοποιήστε ξανά τη θέρμανση. Μια τέτοια διαδικασία επηρεάζει θετικά τα έμβρυα και διεγείρει την κανονική ανάπτυξή τους. Επιπλέον, το πλεονέκτημα του περιοδικού εξαερισμού είναι μια σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η συσκευή εξαερισμού λειτουργεί για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Συνεχής

Η λειτουργία του συστήματος συνεχούς εξαερισμού βασίζεται στον τύπο εξαναγκασμένου εξαερισμού. Σε ειδικές πρίζες αέρα εγκαθίστανται ανεμιστήρες και υπάρχει σταθερή κατανομή καθαρού αέρα στον επωαστήρα και ταυτόχρονη απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από αυτό.

Βίντεο: τύποι εξαερισμού στον επωαστήραΕξετάστε πώς λειτουργεί το σύστημα συνεχούς εξαερισμού:

 1. Αρχικά, ο ανεμιστήρας φυσά αέρα από τη συσκευή θέρμανσης, ως αποτέλεσμα - ένα ρεύμα αέριων μαζών περνά στις οπές που βρίσκονται πάνω από την πτερωτή και πέφτει έξω από τον επωαστήρα. Ένα άλλο μέρος του αέρα, ξεκινώντας από το εμπόδιο - την οροφή, βγαίνει από τις εισόδους αέρα.
 2. Καθώς ο αέρας μετακινείται προς τα έξω, ο νέος αέρας συλλαμβάνεται και αναμιγνύεται μαζί, κατόπιν κινούνται μέσω των στοιχείων θέρμανσης.
 3. Η κίνηση του αέρα συμβαίνει κατά μήκος των τοίχων, στο κάτω μέρος του ανεμιστήρα, η ροή αέρα προσεγγίζει το δίσκο με νερό και υγραίνεται.
 4. Μετά από αυτό, οι μάζες του αέρα περνούν μέσα από τους δίσκους με τα αυγά και τους δίνουν θερμότητα.
 5. Το τελευταίο βήμα είναι να χτυπήσει τον αέρα πίσω στη συσκευή εξαερισμού, έτσι ώστε να μεταφέρει τα αέρια εξαγωγής.

Ως αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου εξαερισμού, η θέρμανση, ο εξαερισμός και η υγρασία των αυγών λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα. Σε συσκευές με συνεχή αερισμό, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη ψύξη αυγών. Αν συγκρίνουμε αυτά τα δύο συστήματα εξαερισμού, τότε καθένα από αυτά έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μείγματα. Για παράδειγμα, ένα σταθερό σύστημα εξαερισμού είναι ακριβότερο, αφού καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και απαιτεί τακτική ψύξη των αυγών, στρέφοντας τον εκκολαπτήριο και αερίζοντάς τον.

Αλλά σε σύγκριση με τον περιοδικό εξαερισμό, η σταθερά εξασφαλίζει την παροχή πιο καθαρού αέρα, που απαιτείται από τα αυγά, ειδικά για τις τελευταίες περιόδους ανάπτυξης των νεοσσών.

Αλλά ταυτόχρονα, το περιοδικό σύστημα δεν απαιτεί ψύξη των αυγών, καθώς αυτό συμβαίνει αυτόματα, σε μια στιγμή που ο αερισμός είναι ενεργοποιημένος και η θέρμανση θερμοκοιτίδας απενεργοποιείται.

Το ιδανικό θεωρείται επιλογή εάν ο θερμοκοιτίδων συνδυάζεται με ένα σύστημα περιοδικού και συνεχούς εξαερισμού, έτσι ώστε να επιτυγχάνετε ομοιόμορφη θέρμανση των αυγών, τη συνεχή παρουσία καθαρού αέρα στη συσκευή και τον καλύτερο έλεγχο της υγρασίας.

Από το αερισμό

Ο εξαερισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί αυτόματα αν υπάρχει ελεγκτής στο θερμοκοιτίδα και φυσικά ο ίδιος ο ανεμιστήρας.

Βίντεο: Ανεμιστήρες για εκκολαπτήρια αυγών Ο εξοπλισμός θα είναι αποτελεσματικός εάν χρησιμοποιούνται μικρά φυτώρια κατοικίας. Για να εξοπλιστεί ένας ισχυρός βιομηχανικός επωαστήρας με ένα σύστημα εξαερισμού, χρησιμοποιείται απολύτως άλλος εξοπλισμός.

Για το σκοπό αυτό, να εξοπλίσει το σύστημα τροφοδοσίας αέρος και καυσαερίων με ανάκτηση θερμότητας, η οποία επιτρέπει την αποτελεσματική εξαερισμού και μείωση του κόστους της ενέργειας κατά τη διαδικασία της θέρμανσης, καθώς ο αέρας που βγαίνει από τον επωαστήρα, θα δώσει τη θερμότητά του σε έναν εναλλάκτη θερμότητας εξωτερικό αέρα τροφοδοσίας. Αυτός ο εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός, οπότε η αγορά του για μικρά φυτώρια κατοικίας είναι ασύμφορη.

Τύποι οπαδών

Οι ανεμιστήρες αντιπροσωπεύονται από διάφορους τύπους, οι οποίοι διαφέρουν ως προς τον τύπο κατασκευής. Ας εξετάσουμε λεπτομερώς αυτά που παρέχουν την κίνηση των αέριων μαζών σε εκκολαπτήρια.

Αξονική

Ο αξονικός ανεμιστήρας ονομάζεται, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την κίνηση ροής αέρα κατά μήκος του άξονα της πτερωτής, που περιστρέφεται με τη βοήθεια ενός κινητήρα. Δεδομένου ότι η κίνηση του αέρα, που αναρροφάται και αντλείται, συμπίπτει προς την κατεύθυνση και ο ίδιος ο ανεμιστήρας είναι εύκολος στην κατασκευή, οι αξονικοί ανεμιστήρες θεωρούνται οι πιο συνηθισμένοι.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός αξονικού ανεμιστήρα είναι μια χαμηλή τιμή, οπότε συχνά αγοράζεται για τον αερισμό του αέρα σε θερμοκοιτίδες. Από τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου μπορεί να αποδοθούν όχι πολύ υψηλές επιδόσεις, δεδομένου του μάλλον μεγάλου μεγέθους της συσκευής, και ο αξονικός ανεμιστήρας είναι αρκετά θορυβώδης.

Φυγόκεντρο

Οι φυγοκεντρικές συσκευές εξαερισμού είναι εξοπλισμένες με περιστρεφόμενους δρομείς, οι οποίοι αποτελούνται από σπειροειδή πτερύγια. Οι μάζες του αέρα, που διεισδύουν στους δρομείς, αρχίζουν να περιστρέφονται και λόγω των φυγόκεντρων δυνάμεων, καθώς και μια ειδική μορφή των λεπίδων βρίσκονται στις εξόδους των σπειροειδών περιβλημάτων.

Οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χαρακτηρίζονται από την παρουσία λεπίδων, λυγισμένων προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Οι συσκευές εξαερισμού που έχουν οπίσθια καμπύλη λεπίδες είναι πιο οικονομικές στην κατανάλωση ενέργειας κατά 20%, αλλά και εύκολα μεταφέρουν τις υπερφόρτωση που σχετίζονται με την εξάντληση του αέρα.

Οι διατάξεις εξαερισμού που έχουν καμπύλες πτερύγια προς τα εμπρός χαρακτηρίζονται από μικρότερο μέγεθος τροχού, πράγμα που καθιστά δυνατή την παραγωγή μικρότερων συσκευών με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα περιστροφής, δημιουργώντας λιγότερο θόρυβο.

Σε αντίθεση με τους αξονικούς ανεμιστήρες, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες χαρακτηρίζονται από υψηλότερες επιδόσεις, μικρότερες διαστάσεις και λιγότερο θόρυβο, αν και κοστίζουν λίγο περισσότερο.

Εμπλεκόμενος ανεμιστήρας

Οι διατάξεις εφαπτόμενων αεραγωγών χαρακτηρίζονται από την παρουσία ρότορων με τη μορφή τροχού σκίουρου, τα οποία έχουν κενή και αξονικά πτερύγια ανεμιστήρα που βρίσκονται στην περιφέρεια. Ο κύλινδρος του ανεμιστήρα δεν έχει τοίχους, αλλά υπάρχει ένας πτερωτής που αποτελείται από καμπύλες λεπίδες. Οι μάζες αέρα συλλαμβάνονται από τις περιστρεφόμενες λεπίδες και επιταχύνεται υπό την επίδραση του διαχυτήρα, κινούνται προς την απαραίτητη κατεύθυνση. Σε αυτήν την συσκευή εξαερισμού, ο αέρας κινείται κατά μήκος της περιφέρειας του δρομέα προς την έξοδο, η οποία είναι πολύ παρόμοια με την αρχή του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα.

Οι εφαπτομενικές συσκευές είναι ικανές να δημιουργούν ομοιόμορφες ροές αέρα σε ολόκληρη την επιφάνεια του ανεμιστήρα, επομένως κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους είναι όσο το δυνατόν πιο σιωπηλοί. Εάν συγκρίνουμε εφαπτομενικές συσκευές με αξονικές και φυγοκεντρικές, οι πρώτες είναι πιο δύσκολες, αλλά έχουν τη μέγιστη παραγωγικότητα.

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα σπιτικό εκκολαπτήριο

Ας εξετάσουμε μερικές παραλλαγές αποτελεσματικού εξοπλισμού ενός αυτοκατασκευασμένου φυτωρίου με σύστημα εξαερισμού.

Επιλογή με τοποθέτηση του ανεμιστήρα στην οροφή

Για την παροχή ενός συστήματος εξαερισμού για έναν εκκολαπτήριο κατοικίας, είναι απαραίτητο να εμπλέκονται τα πλευρικά τοιχώματα και η οροφή της συσκευής και να τα επικαλύπτουν με πλαστικό.

Βίντεο: πώς να κάνετε αερισμό και αερισμό στο θερμοκοιτίδα Στη συνέχεια, κάντε ένα ευρύ άνοιγμα σε απόσταση 10 cm από το κάτω μέρος της συσκευής θέρμανσης, μέσω του οποίου θα περάσει ο αέρας.

Στη συνέχεια, στη στέγη της οροφής θα πρέπει να κάνετε μια τρύπα στην οποία θα εγκατασταθεί ο ανεμιστήρας. Στο θερμοκοιτίδα, ανοίξτε επίσης οπές πάνω από τη συσκευή εξαερισμού, για να εξασφαλίσετε μια κανονική έξοδο αέρα.

Για να φτάσει ο καθαρός αέρας σε ένα αυτοκατασκευασμένο φυτώριο, στα πλευρικά μέρη, θα πρέπει να γίνουν πολλές μικρές τρύπες. Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα στην οροφή.

Μεταξύ της οροφής και του ανεμιστήρα είναι απαραίτητο να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 3 cm, γι 'αυτό ο χώρος είναι γεμάτος με οποιαδήποτε επένδυση. Η καλύτερη επιλογή σύνδεσης ενός ανεμιστήρα είναι η χρήση ρυθμιζόμενου τροφοδοτικού. Κατά τη διαδικασία αλλαγής της ισχύος της τάσης, η ταχύτητα των στροφών θα αλλάξει.

Επιλογή με σωλήνα και δύο ανεμιστήρες

Αρχικά, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οπές σε ένα τοίχωμα του σωλήνα καθ 'όλο το μήκος. Ο ίδιος σωλήνας τοποθετείται πάνω από τη δεξαμενή νερού ανάμεσα στα τοιχώματα του αυτο-κατασκευασμένου φυτωρίου, έτσι ώστε οι οπές να κατευθύνονται προς τα κάτω.

Ο σωλήνας και ο περιέκτης θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 5 εκατοστά μεταξύ τους. Σε αυτό το μέρος του οικιακού θερμοκηπίου, όπου θα βρίσκεται ο ανεμιστήρας, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη οπή. Συνιστάται επίσης να δημιουργήσετε μια μικρή καταπακτή που θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε την παροχή αέρα.

Ο δεύτερος ανεμιστήρας θα πρέπει να εγκατασταθεί πάνω από τη δεξαμενή με νερό, θα δημιουργήσει όλες τις συνθήκες για την ταχεία αύξηση της υγρασίας στο σπιτικό εκκολαπτήριο. Έτσι, η παροχή στον εκκολαπτήριο με εξαερισμό επιτρέπει τη δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στη συσκευή, αυξάνοντας έτσι την ελαιοκομία και επηρεάζοντας θετικά την υγεία των νεοσσών.

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τον εξαερισμό του εκκολαπτηρίου, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τους τύπους και τα χαρακτηριστικά του αερισμού, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς σε αυτό το άρθρο.

Ο εξαερισμός σε ένα φυτώριο είναι μια εγγύηση της αποτελεσματικότητάς του

Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης εμβρύου κοτόπουλου απαιτούνται ορισμένοι υποχρεωτικοί παράγοντες:

 • εισροή επαρκούς ποσότητας οξυγόνου,
 • απομάκρυνση του σχηματισμένου αερίου διοξειδίου του άνθρακα.
 • ομοιόμορφη θέρμανση κάθε αυγού ·
 • εξουδετέρωση της σχηματισμένης υγρασίας.
 • τη συντήρηση των κανονιστικών παραμέτρων της υγρασίας.

Όλα αυτά τα προβλήματα επιλύονται από τον εξαερισμό στον επωαστήρα, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική λειτουργία του. Είναι δυνατοί οι ακόλουθοι τύποι εξαερισμού:

 • απλοποιημένη φυσική?
 • αναγκασμένη περιοδική?
 • εξαναγκασμένη σταθερή?
 • μια ολοκληρωμένη λύση που επιτρέπει να συνδυάζονται σε αυτόματο τρόπο και οι τρεις τρόποι.

Τύποι εξαερισμού στον επωαστήρα

Η φυσική ανταλλαγή αέρα στον επωαστήρα παρέχεται από τα ανοίγματα του περιβλήματος. Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής περιλαμβάνουν:

 • μέγιστη απλότητα.
 • ελαφριά υπηρεσία?
 • εξοικονομώντας χρήματα και ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι δυνατή η παροχή της βέλτιστης υγρασίας, της αλλαγής της στον κατάλληλο χρόνο, της ομοιομορφίας των αυγών θέρμανσης και επαρκούς ποσότητας οξυγόνου. Επομένως τα φυτώρια με φυσικό εξαερισμό είναι αναποτελεσματικά.

Οι σωστές συνθήκες αερισμού του θερμοκοιτμήματος

Για καλύτερα αποτελέσματα, ο εξαερισμός του εκκολαπτηρίου θα πρέπει να διεξάγεται υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

 • για τις τρεις πρώτες ημέρες η σύνδεση αέρα δεν είναι συνδεδεμένη και η υγρασία διατηρείται στο 70%.
 • τότε μέχρι την πέμπτη ημέρα, ο εξαερισμός με ελάχιστη ένταση μειώνει την υγρασία στο 50%.
 • από την πέμπτη μέρα η ένταση της ανταλλαγής αέρος σταδιακά αυξάνεται, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη δέκατη όγδοη ημέρα.
 • Από τη δέκατη πέμπτη ημέρα, είναι απαραίτητο να αερίζεται το επωαστήριο για ένα τέταρτο μιας ώρας δύο φορές την ημέρα.

Για να βελτιστοποιήσετε την ανταλλαγή αέρα, είναι απαραίτητο να εξοπλίσετε τον εκκολαπτήριο με ανεμιστήρα. Ο περιοδικός αερισμός πραγματοποιείται ως εξής:

 1. απενεργοποιήστε τη θερμάστρα για ένα τέταρτο της ώρας.
 2. ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα αυτή τη στιγμή.
 3. μετά την πτώση της θερμοκρασίας αυγών στους 32, 33 μοίρες, ο ανεμιστήρας κλείνει και ο θερμαντήρας είναι συνδεδεμένος.

Ένας τέτοιος κύκλος γίνεται μία φορά και για τις τελευταίες ημέρες μερικές φορές την ημέρα.

Για να πραγματοποιήσετε μια σταθερή λειτουργία, ο ανεμιστήρας τοποθετείται από πάνω στη γωνία της θήκης ή στο κέντρο της οροφής. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται εγκαθιστώντας έναν ανεμιστήρα στο επάνω κάλυμμα, στον οποίο:

 • ο αέρας αντλείται από κάτω προς την οροφή, μερικώς αφήνοντας στη διάτρησή του.
 • το μεγαλύτερο μέρος του αέρα ρίχνεται στους τοίχους και χαμηλώνει, αντλώντας φρέσκο ​​αέρα μέσα από τα ανοίγματα των πλευρικών τοιχωμάτων του θαλάμου.
 • κάτω από τον αέρα υγραίνεται πάνω από τα δοχεία με νερό και πάλι περνά μέσα από τα επίπεδα των δίσκων αυγών επάνω.

Εξαερισμός του εκκολαπτηρίου από τα χέρια του

Σκεφτείτε πώς να κάνετε αερισμό στο θερμοκοιτίδα με τα δικά σας χέρια με το χαμηλότερο κόστος.

Για τα μικρά φυτώρια χρησιμοποιούνται αξονικοί ανεμιστήρες, για παράδειγμα, μοντέλα για υπολογιστές. Τα φυγοκεντρικά, εφαπτόμενα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

Ανάλογα με το μέγεθος του εκκολαπτηρίου, επιλέγονται αξονικά μοντέλα 8... 40 cm με χωρητικότητα 40 και μέχρι 200 ​​κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Αξίζει να επιλέξετε μοντέλα με τροφοδοσία ισχύος 200 βολτ από το οικιακό δίκτυο. Όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες υπολογιστών στα 12, 24 volts, χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα τροφοδοτικά.

Για έναν επωαστήρα μικρού αφρού πλαστικού, κατάλληλο είναι ένα ψυγείο με τροφοδοτικό υπολογιστή. Τοποθετείται στο κέντρο της οροφής μέσω ενός υποστρώματος σε απόσταση δύο, τριών εκατοστών από αυτό. Οι οπές εξαγωγής αέρα παρέχονται πάνω από τον ανεμιστήρα. Η ροή αέρα πρέπει να μετακινηθεί από τους δίσκους στον ανεμιστήρα.

Για τη συσκευή από το περίβλημα του ψυγείου, ο εξαερισμός στον επωαστήρα με τα δικά του χέρια εκτελείται ως εξής:

 1. Οι πλευρές και η οροφή του ψυγείου καλύπτονται με αδιάβροχο κόντρα πλακέ.
 2. σε απόσταση 100 mm από τον πυθμένα, δημιουργούν μεγάλα ανοίγματα για την αφαίρεση του αέρα.
 3. ανεμιστήρας στερεωμένος στο καπάκι με διάκενο 20... 30 mm από αυτό πάνω στην επένδυση.
 4. πάνω από τον ανεμιστήρα έχουμε ανοίγματα για την έξοδο αέρα.
 5. Στα πλευρικά τοιχώματα κατασκευάζουμε ανοίγματα εισαγωγής αέρα.

Εξαερισμός του εκκολαπτηρίου: πώς επηρεάζει την εκκόλαψη των νεοσσών;

Μόλις η κότα φοράει το αυγό, αρχίζει να ανταλλάσσει αέρα με το περιβάλλον. Και όσο περισσότερο η ηλικία του, τόσο πιο ενεργό το έμβρυο καταναλώνει οξυγόνο. Επομένως, ο καλός εξαερισμός του εκκολαπτηρίου παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή κοτόπουλων. Επιπλέον, όσο περισσότερα αυγά αποσύρονται ταυτόχρονα, τόσο μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί.

Γιατί Εξαερισμός

Ο εξαερισμός σε εκκολαπτήρια και ποια είναι η σημασία του; Υπάρχουν τρεις παράγοντες που επηρεάζονται από την ορθή οργάνωση της ανταλλαγής αερίων:

 • Φρέσκο ​​αέρα.
 • Απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα.
 • Ομοιόμορφη θέρμανση αυγών.
 • Έλεγχος υγρασίας.

Αν συγκρίνουμε δύο εκκολαπτήρια, ένα από τα οποία αερίζεται φυσιολογικά - με οπές στο σώμα και το δεύτερο με εξαναγκασμένο εξαερισμό, τότε:

 • Σε μια συσκευή με φυσικό εξαερισμό, η διαφορά θερμοκρασίας αυγών στο πάνω και στο κάτω μέρος μπορεί να φτάσει 4 μοίρες. Και αυτό επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου.
 • Η υπερθέρμανση και η στασιμότητα του αέρα, που παρατηρείται στα διαστήματα μεταξύ των αυγών στο δίσκο.
 • Σε θερμοκοιτίδες με εξαναγκασμένο εξαερισμό είναι ευκολότερο να παρατηρηθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας.
 • Εάν η ανταλλαγή αέρα είναι αδύναμη, τα έμβρυα δεν έχουν οξυγόνο και ως εκ τούτου υπάρχουν αναπνοές.

Γιατί τα αυγά χρειάζονται καθαρό αέρα:

 • 5-6 ημέρες - το έμβρυο αρχίζει να αναπνέει καθημερινά αυξάνοντας την κατανάλωση οξυγόνου και την απελευθέρωση του CO2.
 • από την 16η ημέρα - το έμβρυο χρειάζεται 2,5 λίτρα αέρα.
 • από τις 19 ημέρες - χρειάζονται 8 λίτρα καθαρού αέρα για κάθε αυγό.

Έτσι, χωρίς ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού, δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη υψηλής παραγωγικότητας. Επιπλέον, ο καθαρός αέρας και η ομοιόμορφη θέρμανση των αυγών καθιστούν δυνατή την πρόσληψη υγιεινού κρέατος.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού

Όπως και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν τη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος στον εκκολαπτήριο, ο εξαερισμός έχει τις δικές του αποχρώσεις.

Οδηγίες εξαερισμού:

 • Τις πρώτες τρεις ημέρες ο εξαερισμός στο θερμοκοιτίδα δεν ανάβει. Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί μια ομοιόμορφη θερμοκρασία στο θάλαμο. Και επειδή το έμβρυο δεν έχει αρχίσει ακόμα να αναπνέει, απλά δεν το χρειάζεται. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να διατηρείτε την υγρασία στο επίπεδο του 70%. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να μην επιτρέπεται υπερβολική αύξηση της υγρασίας ή της θερμοκρασίας.
 • Με 3-4 ημέρες, ο αερισμός αρχίζει στην ελάχιστη λειτουργία. Η υγρασία μειώνεται σταδιακά στο 50%.
 • Ξεκινώντας από την 5η ημέρα, ο εξαερισμός αυξάνεται σταδιακά και την 18η ημέρα θα πρέπει να λειτουργεί με πλήρη ισχύ. Ταυτόχρονα, από την 15η ημέρα, το φυτώριο πρέπει να αερίζεται, ανοίγοντας το για 15-20 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

Έτσι, ο εξαερισμός του θαλάμου αρχίζει με ένα ελάχιστο επίπεδο, αυξάνοντας βαθμιαία. Μια μεγάλη εισροή καθαρού αέρα είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για νεοσσούς τις τελευταίες ημέρες, αλλάζουν στην πνευμονική αναπνοή.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο επωαστήρας. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι στις ζεστές μέρες, τα αυγά μπορούν να υπερθερμανθούν εξαιτίας της εισόδου θερμού αέρα στον θάλαμο. Επίσης, πρέπει να παρακολουθείτε την υγρασία - τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκκόλαψη, θα πρέπει να φθάσει το 80% με συνεχή αερισμό. Σε δωμάτια με ξηρό αέρα, αυτό θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Ο ίδιος ο αέρας πρέπει να είναι καθαρός και φρέσκος.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός των φυτωρίων μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρεις τρόπους.

 1. Φυσικά. Στο σώμα κατασκευάζονται ανοίγματα για την ανταλλαγή αέρα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στα απλούστερα φυτώρια. Από τα πλεονεκτήματα - φθηνά και έλλειψη πρόσθετου εξοπλισμού. Από τα μείγματα - δεν υπάρχει τρόπος για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη θέρμανση και να ρυθμίσετε γρήγορα την υγρασία, μια ασθενή εισροή καθαρού αέρα. Χρησιμοποιήστε μόνο φυσικό εξαερισμό αποθαρρύνεται ιδιαίτερα - είναι δύσκολο να επιτευχθεί υψηλή εκκόλαψη.
 2. Περιοδικά. Ο ανεμιστήρας στο θερμοκοιτίδα ενεργοποιείται μία φορά την ημέρα και ανανεώνει τον αέρα. Ο υπόλοιπος χρόνος, η συσκευή εξαερίζεται μέσα από τις τρύπες.
 3. Συνεχώς. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνεχώς. Μια αλλαγή του αέρα γίνεται σταδιακά μέσα από τις οπές στα τοιχώματα του θαλάμου. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη θέρμανση των αυγών.
στο περιεχόμενο ↑

Περιοδικά

Για να αλλάξετε τον αέρα μέσα στο εκκολαπτήριο, πολλά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με σύστημα περιοδικού εξαερισμού. Αν δεν υπάρχει - το φυτώριο πρέπει να αερίζεται χειροκίνητα ή θα είναι εφοδιασμένο με ειδικό ελεγκτή, ο οποίος θα αυτοματοποιήσει αυτή τη διαδικασία.

Το σχέδιο αυτού του εξαερισμού έχει ως εξής:

 • Ο θερμαντήρας σβήνει.
 • Ο ανεμιστήρας ανάβει για 15-20 λεπτά.
 • Όταν η θερμοκρασία των αυγών πέφτει στους 32-33 βαθμούς, απενεργοποιείται και ο θερμαντήρας ανάβει.

Συνήθως, αυτή η διαδικασία γίνεται μία φορά την ημέρα, και στις τελευταίες ημέρες - 2 φορές.

Συνεχώς

Αυτός ο τύπος εξαερισμού εξασφαλίζει μια συνεχή κίνηση αέρα μέσα στο εκκολαπτήριο.

Συνεχές σχέδιο εξαερισμού

 • Ο ανεμιστήρας στο εκκολαπτήριο μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην κορυφή, στο κέντρο του θαλάμου είτε στο πλάι. Όταν βρίσκεται στην κορυφή - ο αέρας αντλείται επάνω του και αφήνει μερικώς έξω, μέσα από τις οπές στο σώμα, που βρίσκονται πάνω από τις λεπίδες.
 • Περαιτέρω, κινείται κατά μήκος των καναλιών που βρίσκονται κατά μήκος των τοίχων, πιώντας φρέσκο ​​αέρα μέσα από τις τρύπες.
 • Φτάνοντας στο κάτω μέρος του θερμοκοιτίδα, είναι κορεσμένο με την υγρασία από τις δεξαμενές με νερό και πάλι ανεβαίνει μέσω των δίσκων με τα αυγά.
 • Ο αέρας μπαίνει ξανά στον ανεμιστήρα και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Στην ιδανική περίπτωση, μια σύγχρονη θερμοκοιτίδα θα πρέπει να συνδυάζει και τους τρεις τύπους εξαερισμού και να λειτουργεί σε αυτόματο τρόπο λειτουργίας. Αυτό εξασφαλίζει:

 • Ομοιόμορφη θέρμανση αυγών.
 • Φρέσκος αέρας μέσα στο θάλαμο.
 • Ρύθμιση της υγρασίας.

Δηλαδή. ο εξαερισμός στο εκκολαπτήριο έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ποσοστό της εκκόλαψης και στην υγεία των μελλοντικών νεοσσών.

Εξοπλισμός αερισμού

Για την ανταλλαγή αέρα στον εκκολαπτήριο, πρέπει να αγοράσετε ανεμιστήρα. Για μια μικρή κάμερα, μπορείτε να περιορίσετε τη συνήθη ψύξη για τη μονάδα συστήματος.

Κύρια χαρακτηριστικά των ψυκτών:

 • Η διάμετρος. Συμβαίνει από 80 έως 400 mm.
 • Παραγωγικότητα. Από 40 έως 200 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Επιλέγεται με βάση το μέγεθος του εκκολαπτηρίου. Δεν έχει νόημα να αποκτήσετε έναν ισχυρό ανεμιστήρα για μια μικρή κάμερα.
 • Ισχύς. Για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα του οικιακού δικτύου χρειάζεστε 220 βολτ. Ορισμένα μοντέλα καταναλώνουν 12 ή 24 βολτ - απαιτούν τροφοδοσία.
στο περιεχόμενο ↑

Τύποι οπαδών

Στα εκκολαπτήρια μπορούν να τοποθετηθούν αρκετοί τύποι ανεμιστήρων:

 • Αξονική. Το πιο απλό και ευρύτατο είδος. Τα πτερύγια περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα που βρίσκεται στο κέντρο του σώματος. Για παράδειγμα, ένας ψύκτης υπολογιστή είναι ένας αξονικός ανεμιστήρας.
 • Φυγόκεντρο. Οι άνθρωποι που ονομάζονται "σαλιγκάρι". Έχει είσοδο και έξοδο. Μέσα στο σώμα είναι ένας ρότορας σπειροειδούς σχήματος. Σε σύγκριση με το αξονικό, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση με μικρότερες διαστάσεις και λιγότερο θόρυβο.
 • Ένας εφαπτόμενος ανεμιστήρας. Έχει ένα μακρύ σώμα, κατά μήκος του οποίου είναι οι λεπίδες. Παρέχει ένα μεγάλο ρεύμα ροής αέρα. Λειτουργεί ήσυχα. Υπερβαίνει την αποτελεσματικότητα των φυγοκεντρικών και αξονικών ανεμιστήρων, αλλά και κοστίζει περισσότερο.
στο περιεχόμενο ↑

Η ανάγκη για οπαδούς σε αυτοκατασκευασμένα φυτώρια

Ο φυσικός αερισμός απλά δεν είναι αρκετός για να δημιουργήσει το βέλτιστο μικροκλίμα μέσα στο θερμοκοιτίδα. Επιπλέον - δεν υπάρχει τρόπος για γρήγορη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Επομένως, ο ανεμιστήρας είναι απαραίτητος, αν δεν υπάρχει - είναι απαραίτητο κάθε φορά να ανοίξετε το θάλαμο που δεν είναι επιθυμητό να κάνετε πολύ συχνά.

Για τη σπιτική συσκευή, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε ψυγεία από τις μονάδες του συστήματος.

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα θερμοκοιτίδα από ένα ψυγείο

Υπάρχουν πολλές επιλογές.

Αριθμός επιλογής 1.

 • Τα πλευρικά τοιχώματα και η οροφή του ψυγείου καλύπτονται με κόντρα πλακέ ή πλαστικό ανθεκτικό στην υγρασία. Σε απόσταση 7-10 cm από τον πυθμένα, γίνονται ευρείες οπές για την έξοδο αέρα.
 • Ένα ευρύ άνοιγμα για τον ανεμιστήρα γίνεται στην επένδυση οροφής. Στο ίδιο το ψυγείο, υπάρχουν 2-3 οπές πάνω από τον ανεμιστήρα για τον εξαερισμό του αέρα. Για την πρόσληψη φρέσκου αέρα, οι οπές γίνονται στις πλευρές του ψυγείου.
 • Ο ανεμιστήρας είναι στερεωμένος στην οροφή του ψυγείου σε απόσταση 2-3 cm από την επιφάνεια. Για το σκοπό αυτό, τα επιθέματα είναι κατάλληλα.
 • Ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης ενός ανεμιστήρα είναι η χρήση ρυθμιζόμενου τροφοδοτικού. Αλλάζοντας την ισχύ της τάσης, η ταχύτητα περιστροφής θα αλλάξει.

Έτσι, στο θερμοκοιτίδα από το ψυγείο μπορείτε να κάνετε συνεχώς εξαερισμό.

Αριθμός μεθόδου 2.

Θα χρειαστούν δύο ανεμιστήρες και ένα στρογγυλό σωλήνα:

 • Κατά μήκος ενός τοίχου του σωλήνα, γίνονται τρύπες.
 • Ο σωλήνας τοποθετείται μεταξύ των τοίχων του ψυγείου πάνω από το δίσκο με νερό, με τρύπες κάτω. Η απόσταση μεταξύ του σωλήνα και του δοχείου είναι 3-5 cm.
 • Από την πλευρά όπου θα γίνει ο ανεμιστήρας θα γίνει ένα άνοιγμα. Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί μια θυρίδα για τη ρύθμιση της παροχής αέρα.
 • Ο δεύτερος ψύκτης είναι εγκατεστημένος ακριβώς πάνω από τη δεξαμενή νερού - η λειτουργία του είναι να αυξήσει γρήγορα την υγρασία στο θερμοκοιτίδα.
στο περιεχόμενο ↑

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα

Οι πιο οικονομικοί ανεμιστήρες είναι οι ψύκτες από τις μονάδες συστημάτων υπολογιστών. Το μόνο μείον είναι η τάση εισόδου 12 βολτ.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη σύνδεσή τους:

 • Ο παλιός φορτιστής από το κινητό.
 • Ειδικός προσαρμογέας με ρύθμιση τάσης.
 • Η τροφοδοσία από τον υπολογιστή - σε αυτό είναι δυνατή η σύνδεση και ο φωτισμός.
στο περιεχόμενο ↑

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα θερμοκήπιο αφρού

Επειδή οι συσκευές αφρού είναι συνήθως μικρού μεγέθους, ένας ανεμιστήρας τοποθετείται στο θερμοκοιτίδα. Η τοποθέτηση είναι πολύ απλή.

Τοποθετείται στο κέντρο, στο επάνω κάλυμμα. Για καλή ανταλλαγή αέρα στον θάλαμο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε υποστρώματα πάχους 2-3 cm μεταξύ του σώματος και του ψυγείου.

Εξαερισμός σε θερμοκήπιο αφρού

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας φυσά αέρα στον εαυτό του και όχι στα αυγά. Θα είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας επιπλέον αεραγωγός πάνω από αυτό.

Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα σε ορθή γωνία με το σώμα - αυτό δεν έχει θεμελιώδη σημασία. Η τροφοδοσία ρεύματος είναι καλύτερο να λάβει ένα ρυθμιζόμενο - είναι πολύ πιο εύκολο να ρυθμίσετε τον βέλτιστο τρόπο λειτουργίας.

Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο στην εφαρμογή της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα. Θα χρειαστεί ελάχιστη επένδυση και λίγος χρόνος. Αλλά τα αυγά θα το εκτιμήσουν και θα σας ευχαριστήσουν με την υψηλή εκκόλαψη.