Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Πετρελαίου και Αερίου

Σχεδιάζουμε το σπίτι από μόνος του και θέλουμε να παρέχουμε τα πάντα. Wizards, μπορώ να εγκαταστήσω μια μονάδα εξαερισμού στη σοφίτα;

Φυσικά, είναι δυνατή η τοποθέτηση μονάδων αερισμού (μονάδες εξαερισμού) στη σοφίτα, εάν έχουν επιλεγεί σωστά. Δηλαδή, μιλώντας σε απλή γλώσσα, αν υπάρχει "Αττική" στην περιγραφή για το επιλεγμένο μοντέλο, ως συνιστώμενο δωμάτιο, τότε έχετε επιλέξει τη σωστή έκδοση της εγκατάστασης.

Αν ο χώρος της σοφίτας, θα το πούμε, είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με όλους τους κανόνες, τότε μπορούμε να προσφέρουμε τις ακόλουθες επιλογές για τις μονάδες εξαερισμού:

 • το μοντέλο "LV-WECU-V4" είναι ιδανικό για τέτοιους σκοπούς. Υπάρχει θέρμανση από ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει επίσης θερμοσίφωνας. Χωρίς θόρυβο, χωρίς δόνηση. Βολικό να λειτουργεί με το τηλεχειριστήριο. Ελαφρύ, ανθεκτικό, αξιόπιστο.
 • Συνιστώ να εξετάζετε το μοντέλο "Enervent LTR-2 (eco EDW)".

Η θήκη είναι ανθεκτική, κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα. Είναι πολύ βολικό και εύκολο στη διαχείριση, επειδή ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί μέσω του ψηφιακού πίνακα.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε τη μονάδα μέσω του Διαδικτύου, δηλαδή από απόσταση. Η διαχείριση θα γίνει με τη χρήση του - Freeway WEB.

Ιδανική εφαρμογή αυτής της μονάδας για τη σοφίτα.

 • ένα άλλο φυσιολογικό μοντέλο της μονάδας από τη μάρκα "Ziehl-Abegg" είναι το "LV-PACU-P-V4".

Η διαχείριση γίνεται επίσης από το απομακρυσμένο, κατάλληλο για ηλικιωμένους. Οι τιμές για τη συσκευή είναι διαφορετικές.

Θέλω επίσης να διευκρινίσω ότι αυτός ο τύπος εγκατάστασης είναι κατάλληλος για μια σοφίτα ιδιωτικής κατοικίας. Εάν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε τον αερόσακο στο νηπιαγωγείο, για παράδειγμα, τότε η σοφίτα για το σκοπό αυτό δεν θα λειτουργήσει, αν και στην περιγραφή για το μοντέλο αυτή η επιλογή θα προσφερθεί.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να συμμορφωθείτε με όλους τους κανόνες του SNiP.

Είναι δύσκολο να δοθεί μια μοναδική απάντηση, το γεγονός είναι ότι τα δωμάτια στο σοφίτα είναι διαφορετικά και οι μονάδες εξαερισμού δεν είναι οι ίδιες.

Εάν γενικά, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορείτε να τοποθετήσετε μονάδες εξαερισμού στη σοφίτα.

Αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη πολλά.

Κατ 'αρχάς, οι φλόγες μπορούν να εξαπλωθούν μέσω των αγωγών αέρα, δηλαδή, ο χώρος της σοφίτας πρέπει να συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες και τους κανόνες που σχετίζονται με την πυρασφάλεια.

Δεύτερον, το σύστημα εξαερισμού είναι θόρυβος και κραδασμοί και, για παράδειγμα, εάν υπάρχει παιδικό δωμάτιο κάτω από τη σοφίτα, γίνεται σαφές ότι το σύστημα εξαερισμού δεν βρίσκεται στη σοφίτα.

Μπορείτε να κάνετε σίγουρα μεγάλες προσπάθειες (συμπεριλαμβανομένων των υλικών) και για την ελαχιστοποίηση του θορύβου και των κραδασμών, αλλά η εμφάνιση είναι ήδη σε ισχύ, η καλύτερη επιλογή είναι ένα σύστημα εξαερισμού πάνω από την αποθήκη.

Στο τέλος, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο σχεδιασμός ενός συστήματος αερισμού του σπιτιού γίνεται στο στάδιο σχεδιασμού του ίδιου του σπιτιού, αυτή η προσέγγιση δεν είναι σωστή, καθώς και πολλές ατομικές στιγμές.

Εξαερισμός στην σοφίτα - την αλήθεια και τις παραληρητικές ιδέες, τα χαρακτηριστικά της συσκευής και τις συμβουλές

Σε ιδιωτικές κατοικίες οι σοφίτες έχουν ιδιαίτερο ρόλο. Κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση σπάνια χρησιμοποιείται οικιακός εξοπλισμός, εποχιακά είδη ένδυσης, τα οικογενειακά «αντίκες», από το οποίο είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από ένα ή τον άλλο λόγο, για την αποθήκευση ή τη διατήρηση των ξηρών λαχανικών. Συχνά το δωμάτιο κάτω από τη στέγη θα μετατρέψει μια αίθουσα ψυχαγωγίας, minizal γυμναστήριο ή εργαστήριο. Στην πραγματικότητα, οι μέθοδοι εφαρμογής των πρόσθετων τετραγωνικών μέτρων είναι αρκετά, και κάθε ιδιοκτήτης γεμίζει τον χώρο κατά την κρίση της. Αλλά ότι τα πράγματα δεν χαλάσει και δεν κορεστεί η μυρωδιά της μούχλας και των δομικών στοιχείων των κτιρίων δεν έχει δυσμενή επίδραση της υγρασίας πρέπει καλά οργανωμένη αερισμού της σοφίτας. Θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος και θα διασφαλίσει τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Η αλήθεια και οι παρερμηνείες σχετικά με τον εξαερισμό της αττικής

Το χειμώνα, το χιόνι που τήκεται στην αεριζόμενη οροφή συμβαίνει πιο ομοιόμορφα, καθώς η θερμότητα που προέρχεται από το σπίτι μπορεί να διανεμηθεί χωρίς να δημιουργηθούν συγκεντρωμένες εστίες συμπυκνώματος πάνω από τους θερμαινόμενους χώρους. Η κυκλοφορία του αέρα εξαλείφει τον πάγο στις μαρκίζες του γείσου, εμποδίζοντας τον μετασχηματισμό της περίσσειας υγρασίας σε σχηματισμούς πάγου. Επιπλέον, με την κατάλληλη οργάνωση του συστήματος εξαερισμού, το χιόνι δεν θα προσκολληθεί στην επιφάνεια της οροφής.

Οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα, κάνουν διάφορα λάθη στο σύστημα εξαερισμού, που συνδέονται με κοινές παρανοήσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι η εξαερισμός της σοφίτας κατά τη χειμερινή περίοδο συμβάλλει στον σχηματισμό σημαντικής απώλειας θερμότητας. Αλλά στην πραγματικότητα, το σφάλμα δεν είναι εξαερισμός, και μόνωση κακής ποιότητας.

Μια αεριζόμενη σοφίτα, που βρίσκεται ανάμεσα στην οροφή και τις κατοικίες, είναι ένα διάκενο αέρα που εξομαλύνει τη διαφορά θερμοκρασίας.

Μια άλλη παρανόηση είναι η δήλωση ότι οι διαστάσεις των ανοιγμάτων εξαερισμού μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε. Και αυτό δεν είναι αλήθεια. Εάν η περιοχή των οπών είναι ανεπαρκής, η επίδραση του αερισμού θα μειωθεί στο μηδέν και ο μεγάλος αριθμός τους θα οδηγήσει σε υπερβολική διαρροή θερμότητας. Οι ειδικοί συστήνουν να εκτελούνται υπολογισμοί με βάση την αναλογία 1 τ.μ. των οπών εξαερισμού ανά 500 τ.μ. στέγης, που είναι 0,2%.

Στοιχεία του συστήματος εξαερισμού στο πάτωμα

Από την πορεία της φυσικής του σχολείου είναι γνωστό ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει, ενώ το κρύο, εν τω μεταξύ, καταλαμβάνει έναν κενό χώρο. Ο εξαερισμός στην σοφίτα πραγματοποιείται βάσει αυτού του γεγονότος. Και αυτό σημαίνει ότι στο κάτω μέρος της στέγης είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των εισόδων αέρα και πιο κοντά στην έξοδο της κορυφογραμμής, που εξυπηρετεί την εκροή αέρα. Ο εξαερισμός της σοφίτας σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη διαφορά στη θερμοκρασία.

Ανάλογα με τα δομικά χαρακτηριστικά της οροφής, για την οργάνωση του συστήματος εξαερισμού χρησιμοποιήστε:

 • Διάτρητοι σοφίτες.
 • Ανεμιστήρες στέγης?
 • αεριζόμενα πατίνια.

Για να αυξηθεί η ταχύτητα των ροών του αέρα, στις στέγες υπάρχουν συχνά ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, καθώς και αδρανείς στρόβιλοι. Η εγκατάσταση ενός εκκενωμένου κιβωτίου ή σχάρας παρέχει επιπλέον κυκλοφορία αέρα στη σοφίτα. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν χρησιμοποιείτε κυματιστά φύλλα ή φύλλα προφίλ ως υλικό στεγών.

Κρύο αττικό

Η μέθοδος εξαερισμού μιας κρύας σοφίτας εξαρτάται από το σχήμα της οροφής. Για τις δοκοί τέφρας σε αντίθετα αετώματα, αρκεί να κατασκευάζονται παράθυρα ή αεραγωγοί με αεραγωγούς. Ο εξαερισμός, σε αυτή την περίπτωση, πραγματοποιείται λόγω οριζόντιων ροών αέρα. Πρόσθετη ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται μέσω των εκτοξεύσεων γείσων που σχηματίζονται από ένα εκκενωμένο κιβώτιο. Βοηθούν να απαλλαγούμε από στάσιμες εστίες που βρίσκονται κάτω από τα παραθυρόφυλλα.

Συνιστάται η κάλυψη των οπών εξαερισμού με τα κουνούπια, τα οποία προστατεύουν από τη διείσδυση των εντόμων.

Ο εξαερισμός της στέγης του ισχίου παρέχει κενά στις προεξοχές και τις οπές που βρίσκονται κάτω από την κορυφογραμμή ή στα ειδικά στοιχεία στέγης που είναι εγκατεστημένα στην κορυφή της οροφής. Με κλίση οροφής άνω των 45 μοιρών, ο εξαερισμός του αττικού χώρου οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας. Εάν η γωνία κλίσης είναι μικρή, το σύστημα εξαερισμού ενισχύεται από αδρανειακούς στροβίλους ή ηλεκτρικούς ανεμιστήρες.

Ζεστή σοφίτα

Η οροφή πάνω από τη σοφίτα έχει διαφορετική αρχή αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, τα κενά αέρα πρέπει να περνούν κατά μήκος των δοκών μεταξύ θερμότητας και στεγανοποίησης. Οι οικοδόμοι αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην κατασκευή τέτοιων οροφών, ώστε να συμμορφώνονται με το μέγεθος των απαιτούμενων στρωμάτων εξαερισμού, τα δοκάρια πρέπει να αυξηθούν με τη βοήθεια αντιολισθητικών σχαρών.

Η ζεστή σοφίτα μπορεί να αερίζεται με τη βοήθεια των παραθύρων, καθώς και άλλων δωματίων στο σπίτι. Εάν δεν υπάρχουν ανοίγματα, τότε πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός αερισμός με την εγκατάσταση εξοπλισμού στους εξωτερικούς τοίχους.

Συμβούλια των Δασκάλων

Οι εισόδους αέρα τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκονται σε καθαρή περιοχή. Αυτό ισχύει τόσο για την εξωτερική πλευρά του σπιτιού όσο και για τον εσωτερικό χώρο.

Podkarniznye σόμπες μπορούν να κατασκευαστούν από πλαστικό ή αλουμίνιο, αλλά πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ένα πλέγμα εξέδρας. Τα στοιχεία μπορούν να εγκατασταθούν συνεχώς ή να εναλλάσσονται με τυφλή επένδυση.

Οι οπές που προορίζονται για την εκροή αέρα πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή.

Μαζί με την κύρια λειτουργία, τα παραθυρόφυλλα παράγουν συχνά διακοσμητικό ρόλο, προσδίδοντας στην πρόσοψη μια ατομική εμφάνιση.

Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Σύστημα εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Ο εξαερισμός των κτιρίων κατοικιών είναι ένα από τα βασικά σημεία στην παροχή ενός άνετου περιβάλλοντος αέρα για τους ανθρώπους. Η κακή κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία των κατοίκων, αλλά και να απαιτήσει την απώλεια πρόσθετων συστημάτων εξάτμισης. Οι αγωγοί λειτουργίας είναι επίσης ένα από τα κύρια σημεία για την εξασφάλιση της πυρασφάλειας. Σε αυτό το υλικό, εξηγούμε πώς οργανώνεται ο εξαερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων και ποιες δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.

Σκοπός του γενικού αερισμού

Ο αέρας σε ένα διαμέρισμα είναι πάντα επιρρεπής σε ρύπανση. Ο καπνός από το μαγείρεμα, η εξάτμιση από το μπάνιο, οι δυσάρεστες μυρωδιές και η σκόνη - όλα αυτά είναι στον αέρα και δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων. Ο στάσιμος αέρας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ανάπτυξη ασθενειών - άσθματος και αλλεργιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε διαμέρισμα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού.

Οι λειτουργίες εξαερισμού σε μια κατοικημένη περιοχή:

 • Εξασφαλίστε τη διείσδυση καθαρού αέρα στα διαμερίσματα.
 • Με τον αέρα εξαγωγής, αφαιρέστε τη σκόνη και άλλες ακαθαρσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία.
 • ρυθμίστε την υγρασία σε οικιακούς και βοηθητικούς χώρους.

Το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πληθυσμού της χώρας μας ζει σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν κατά τη σοβιετική εποχή, άλλοι - μετακινούνται σε νέα κτίρια. Η παροχή αερισμού οικιστικών κτιρίων σύμφωνα με το SNiP είναι μια υποχρεωτική απαίτηση για την κατασκευή κατοικιών. Παρόλα αυτά, το επίπεδο αερισμού πολυκατοικιών σε κτίρια κατοικιών παραμένει μάλλον χαμηλό. Είναι συνηθισμένο να αποθηκεύετε στα συστήματα αεραγωγών κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να βρείτε τους παρακάτω τύπους αερισμού σε οικιστικά κτίρια:

 • με φυσική εισροή και εξάτμιση.
 • Με αναγκαστική κίνηση αέρα μέσω συστημάτων εξαερισμού.

Στα μοντέρνα σπίτια της ελίτ κατηγορίας, τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού συσχετίζονται με τα τελευταία πρότυπα και δημιουργούνται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και υλικών. Για τον αερισμό πολυώροφων κτιριακών κτιρίων τύπου πάνελ, χρησιμοποιείται φυσική ανταλλαγή αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα σπίτια από τούβλα της σοβιετικής εποχής, καθώς και για τα σύγχρονα κτίρια της κατηγορίας του προϋπολογισμού. Ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα από τις οπές μεταξύ των θυρών και του δαπέδου, καθώς και ειδικές βαλβίδες στα πλαστικά παράθυρα.

Ο εξαερισμός σε ένα κτίριο πάνελ λειτουργεί ως εξής. Η έξοδος αέρα παράγεται από κάθετους άξονες αερισμού προς τα πάνω, χάρη στο φυσικό βύθισμα. Εκτείνεται από το σπίτι μέσω ενός σωλήνα που βρίσκεται στην οροφή ή τη σοφίτα. Όταν ο αέρας εισέρχεται στο διαμέρισμα μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια πόρτα, ορμά προς την γρίλια εξαερισμού που βρίσκεται στην κουζίνα και μπάνιο - όπου χρειάζονται περισσότερο από τον καπνό και τον καθαρισμό του νερού. Έτσι, ο στάσιμος αέρας εκκενώνεται στον αγωγό και ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από τα παράθυρα.

Αν σταματήσετε την εισροή καθαρού αέρα, ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Οι κάτοικοι διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες συχνά ξεχνούν τον φυσικό αερισμό του δωματίου όταν έχουν εγκατασταθεί πρόσθετα συστήματα εξάτμισης. Ακολουθεί ένας κατάλογος χαρακτηριστικών σφαλμάτων κατά τη διάρκεια επισκευών που σταματούν την κυκλοφορία του αέρα:

 • τοποθέτηση τυφλών διπλών υαλοπινάκων από μέταλλο-πλαστικό.
 • Αφαίρεση του διακένου μεταξύ του φύλλου πόρτας και του δαπέδου κατά την αντικατάσταση των εσωτερικών θυρών.
 • εγκατάσταση αξονικών ανεμιστήρων στην τουαλέτα (επηρεάζει τον εξαερισμό των γειτονικών διαμερισμάτων).

Κατά τη διακόσμηση των καθιστικών αξίζει να θυμόμαστε τη δημιουργία φυσικών τρόπων αερισμού. Μπορείτε να εγκαταστήσετε πλαστικά παράθυρα με ειδικές βαλβίδες που θα εφαρμόζουν αυτόματα αέρα από το δρόμο.

Οι εσωτερικές πόρτες θα πρέπει να επιλέγονται έτσι ώστε να μην στέκονται κοντά στο πάτωμα. Κατά την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων, μπορείτε να τα διαμορφώσετε για την εισροή.

Σχήματα οικιακού αερισμού

Ανάλογα με τα σχέδια κατασκευής, ο εξαερισμός μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό. Σε αυτό το κεφάλαιο θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς ο αερισμός στην κατοικία του πίνακα είναι διαρρυθμισμένος στα σχήματα και θα μιλήσουμε για το βαθμό αποτελεσματικότητας αυτού ή του είδους αυτού που το κρατάτε.

Το πιο επιτυχημένο σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα είναι ατομικό, όταν κάθε διαμέρισμα διαθέτει ξεχωριστό δίαυλο με πρόσβαση στην οροφή.

Στην περίπτωση αυτή, τα φρέατα εξαερισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους, μέσα στο σωλήνα βελτιώνει την πρόσφυση και δεν μπει στο σπίτι μολυσμένο αέρα από τις γειτονικές διαμερίσματα. Μια άλλη παραλλαγή αυτής της χρονικής περιόδου Hruschev σύστημα εξαερισμού - από κάθε διαμερίσματα ξεχωριστά κανάλια οδηγούν στην οροφή, όπου συνδυάζονται σε ένα μόνο σωλήνα, ο οποίος εξάγει τη μάζα αέρα έξω.

Δυστυχώς, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τα πιο απλά, αλλά πολύ αποτελεσματικό μέσο αερισμού, όπου ο αέρας εισέρχεται από όλα τα διαμερίσματα σε ένα μεγάλο άξονα - όπως ακριβώς τοποθετημένα εξαερισμού στην Χρουστσόφ. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χώρο και κόστος κατά την κατασκευή ενός κτιρίου, αλλά έχει πολλές δυσάρεστες συνέπειες:

 • η παροχή σκόνης και δυσάρεστων οσμών από άλλα διαμερίσματα - ειδικά οι κάτοικοι των ορόφων, όπου ο αέρας αυξάνεται φυσικά.
 • ταχεία μόλυνση του κοινού αγωγού εξαερισμού.
 • χωρίς ηχομόνωση.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να αφαιρέσετε τον αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού - με οριζόντια κανάλια στη σοφίτα και την έξοδο σωλήνα στη σοφίτα χωρίς καμινάδα. Στην πρώτη περίπτωση, οι οριζόντιοι αγωγοί μειώνουν το ρεύμα αέρα, και στη δεύτερη - η σοφίτα μολύνεται εξαιτίας της έλλειψης εξόδου στο δρόμο. Το σύστημα αερισμού στο Χρουστσόφ και άλλα κτίρια του σοβιετικού τύπου, αν και δημοσιονομικά, αλλά ενοχλητικά για τους κατοίκους.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα σύγχρονο σύστημα εξαερισμού που τραβάει αυτόματα και πνέει αέρα. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει ανεμιστήρα που αντλεί αέρα στον άξονα. Βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο του κτιρίου. Στην οροφή του σπιτιού υπάρχει ένας εξαερισμός με την ίδια ισχύ, ο οποίος με δύναμη αφαιρεί τις μολυσμένες μάζες αέρα από τον αγωγό αέρα. Αυτό είναι το πιο απλό σχέδιο εξαερισμού σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Μπορεί να διευθετηθεί με τη χρήση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας - ανακτητές. Το καθήκον του ανακτητή είναι να αφαιρέσει θερμότητα (ή κρύο) από τον εκτοξευμένο αέρα και να το μεταδώσει στον αέρα τροφοδοσίας.

Ο εξαερισμός των ορυχείων, κατά κανόνα, προέρχεται από το υπόγειο ενός πολυώροφου κτιρίου, προσφέροντας επιπλέον προστασία από την υγρασία και τους ατμούς. Ο εξαερισμός του υπογείου εξασφαλίζεται από το φυσικό βύθισμα, ενώ σε σύγχρονα σπίτια υπάρχουν εγκαταστάσεις εγκατάστασης και προμήθειας. Για την εκτροπή του ακατέργαστου αέρα από το υπόγειο, χρησιμοποιούνται οι συνήθεις άξονες εξαερισμού, τα ανοίγματα που βρίσκονται σε κάθε όροφο και σε κάθε διαμέρισμα.

Εκπνεύοντας το υπόγειο, τον τόπο όπου ξεκινάει το σύστημα φυσικού αερισμού - μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του. Για να γίνει αυτό, στους τοίχους του υπόγειου, γίνονται ανοίγματα, μέσω των οποίων φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σόκο. Δεν μειώνει μόνο την υγρασία στη βάση του σπιτιού, αλλά δημιουργεί και έλξη στο κοινό ορυχείο.

Το σχήμα των οπών μπορεί να είναι απλό - στρογγυλό ή τετράγωνο. Πρέπει να βρίσκονται σε επαρκή απόσταση από το έδαφος, έτσι ώστε το εσωτερικό να μην έχει νερό και βρωμιά από το δρόμο. Η βέλτιστη απόσταση από το έδαφος δεν είναι μικρότερη από 20 εκ. Οι οπές πρέπει να τοποθετούνται ομοιόμορφα κατά μήκος της περίμετρος του υπογείου, εάν υπάρχουν αρκετοί χώροι σε αυτό - είναι απαραίτητο να οργανωθεί σε κάθε μία από τις εκρήξεις. Ο αέρας δεν πρέπει να είναι κλειστός, διαφορετικά θα παραβιαστεί ολόκληρη η αρχή λειτουργίας του αερισμού του κτιρίου διαμερίσματος. Από τη διείσδυση στο υπόγειο των ζώων, οι οπές καλύπτονται με μεταλλικό πλέγμα.

Υπολογισμός του εξαερισμού του διαμερίσματος

Φυσικός ή τεχνητός αερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων υπολογίζεται από την κατασκευή ενός κτιρίου από ειδικούς, και οι ενοικιαστές του σπιτιού λαμβάνουν διαμερίσματα με σύστημα εξαερισμού "από προεπιλογή". Αλλάξτε το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού στο Khrushchev δεν λειτουργεί, γι 'αυτό θα είναι απαραίτητο να παρεμβαίνουν σοβαρά με τη δομή του κτιρίου. Ωστόσο, με τη βοήθεια διαφόρων συσκευών είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα στο διαμέρισμά σας. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί.

Αν δεν είστε άνετοι με τον αερισμό στο διαμέρισμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον κουκούλες στην κουζίνα και τους ανεμιστήρες στα μπαρ του μπάνιου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε τον βασικό κανόνα - η ποσότητα του αναρροφούμενου αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που εισέρχεται στο διαμέρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα συστήματα αερισμού θα λειτουργούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Μερικά μοντέλα κουκούλας και ανεμιστήρες μπορούν να λειτουργήσουν στην εισροή αέρα - θα πρέπει να εγκατασταθούν εάν το δωμάτιο δεν αερίζεται επαρκώς από τα παράθυρα και τις πόρτες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη δύναμη των συσκευών εξάτμισης, ενώ για μικρά διαμερίσματα θα υπάρχει αρκετή απόδοση από 50 έως 100 m3 αέρα ανά ώρα. Προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιο φορτίο θα είναι το βέλτιστο για τη συσκευή, είναι δυνατόν να μετρηθεί η ποσότητα μάζας αέρα στο δωμάτιο. Για αυτό, η περιοχή του διαμερίσματος συνοψίζεται και πολλαπλασιάζεται με τρεις. Αποκτήθηκε όγκος αέρα και πρέπει να περάσει εντελώς μέσα από τους ανεμιστήρες για μια ώρα.

Οργάνωση επιπλέον ροής αέρα μπορεί να γίνει μέσω κλιματιστικών, κουκούλες και ανεμιστήρες. Στο συγκρότημα, οι συσκευές αυτές θα εκτελούν τα βασικά καθήκοντα του αερισμού των χώρων:

 • η κουκούλα στην κουζίνα θα καθαρίσει το δωμάτιο από τις δυσάρεστες οσμές, το λίπος και τον καπνό, γεμίζοντας το με καθαρό αέρα.
 • ανεμιστήρας στο μπάνιο - αφαιρέστε υγρό αέρα?
 • κλιματιστικό - για ψύξη και αφυγρανση του αέρα στο δωμάτιο.

Αυτές οι συσκευές θα εξασφαλίσουν την καλή κυκλοφορία των αέριων μαζών σε διαφορετικούς χώρους και θα ρυθμίσουν την καθαρότητά τους - στο μπάνιο και στην κουζίνα είναι απλά αναντικατάστατες.

Η ποσότητα του καθαρού αέρα μπορεί να υπερβεί την παραγωγή όγκου κατά 15-20%, αλλά όχι το αντίστροφο.

Φροντίδα του αερισμού στο σπίτι

Συχνά, ο εξαερισμός δεν λειτουργεί λόγω απόφραξης του αεραγωγού ή της σχάρας εξόδου. Μπορείτε να καθαρίσετε τους αγωγούς εξαερισμού στον εαυτό σας μέσα στο διαμέρισμά σας αφαιρώντας τη σχάρα και καθαρίζοντας τους τοίχους των σωλήνων με μια βούρτσα, σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο δίκτυο που κλείνει την είσοδο στο ορυχείο - λειτουργεί ως φίλτρο, στο οποίο παραμένουν όλες οι ακαθαρσίες.

Ο πλήρης καθαρισμός του αερισμού του σπιτιού πραγματοποιείται από ειδική υπηρεσία κατόπιν αιτήματος των ενοικιαστών.

Πρώτον, διεξάγεται μια διάγνωση της λειτουργικότητας των αγωγών εξαγωγής και εκπονείται ένα σχέδιο εργασίας. Για να ελέγξετε την καθαρότητα των ορυχείων, χρησιμοποιήστε συχνά μια βιντεοκάμερα στο καλώδιο - σας επιτρέπει να καθορίσετε τους τόπους συσσώρευσης βρωμιάς και τον τόπο παραμόρφωσης του σωλήνα.

Μετά από αυτό, αρχίζει ο καθαρισμός του αγωγού. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν βάρους, πνευματικές βούρτσες, γάντια με φορτίο και άλλα εργαλεία. Οι ιδιώτες κάτοικοι δεν πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες εργασίες - αυτό μπορεί να βλάψει την ακεραιότητα του σωλήνα.

Ο φυσικός αερισμός σε πολυώροφο σπίτι δεν είναι πολύ αποτελεσματικός σε σύγκριση με έναν μηχανικό, αλλά σπάνια απαιτεί καθαρισμό. Μια ομάδα ειδικών θα πρέπει να καλείται μία φορά κάθε λίγα χρόνια, εάν υπάρχουν εμφανή σημάδια μόλυνσης από τον αέρα. Τα αυτόματα συστήματα αερισμού βρίσκονται υπό βαριά φορτία και απαιτούν πιο λεπτομερή καθαρισμό. Η συντήρηση τέτοιων συστημάτων αντιμετωπίζεται συχνά από επιχειρήσεις που τα εγκαθιστούν.
Η παρακολούθηση της απόδοσης και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του αερισμού του σπιτιού είναι ένα από τα βασικά σημεία στη δημιουργία ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι σας. Αφού πραγματοποιήσετε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση του αερισμού του σπιτιού σας, θα απαλλαγείτε από τη σκόνη, τις δυσάρεστες οσμές, τα προϊόντα κουζίνας ή το μπάνιο στην ατμόσφαιρα.

Κάθισμα εξαερισμού στη σοφίτα

Υπάρχει μονοόροφο ξύλινο κτίριο ξενοδοχείου με τεχνική σοφίτα. Είναι δυνατή η εκκένωση από την τεχνική σοφίτα με μηχανικό εξοπλισμό (θάλαμος εξαερισμού κ.λπ.) μέσω της καταπακτής στην οροφή της αναδιπλούμενης σκάλας που οδηγεί στο λόμπι του πρώτου ορόφου;

Είναι σωστό να υπολογίσετε την έκταση της σοφίτας με μια κεκλιμένη στέγη, σύμφωνα με το σχέδιο μέτρησης των χώρων για το σοφίτα;

Σωστά να ρίχνονται για τον περιορισμό περιοχές των σοφίτα χωρίσματα (διαφορετικά σημεία κόλπων κλίση) και να εξετάσει μόνο την περιοχή εντός των ορίων των χωρισμάτων για να περιορίσει την έκταση μέχρι 300 μέτρα;

Μπορώ να τοποθετήσω δωμάτια υλικού (επικοινωνία, σύστημα πολλαπλών δωματίων) στην τεχνική σοφίτα;

Απάντηση στην ερώτηση №1

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4.2.9 του κώδικα των κανονισμών SP 1.13130.2009 "Συστήματα πυροπροστασίας. Διαδρομές και εξόδους εκκένωσης "έχει ως εξής:

"4.2.9 Σε τεχνικά δάπεδα, επιτρέπεται η παροχή εξόδων εκκένωσης με ύψος όχι μικρότερο από 1,8 m.

Από Τεχνικά δάπεδα που προορίζονται μόνο για τη δημιουργία δικτύων κοινής ωφελείας χωρίς να τοποθετείται μηχανικός εξοπλισμός, επιτρέπεται να παρέχει εξόδους κινδύνου μέσα από τις πόρτες με διαστάσεις όχι λιγότερο από 0,75 * 1,5 m και μέσω καταπακτές μεγέθη των τουλάχιστον 0,6 * 0,8 m χωρίς διάταξη των εξόδων κινδύνου».

Σημείο 3.53 του SP 4.13130.2013 "Συστήματα πυροπροστασίας. Περιορισμός της εξάπλωσης της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις προστασίας "έχει ως εξής:

«3.53 τεχνικό πάτωμα: Όροφος για την τοποθέτηση του μηχανικού εξοπλισμού και την τοποθέτηση των επικοινωνιών, που μπορεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο (τεχνικό υπόγειο), το πάνω μέρος (τεχνική σοφίτα) ή στο μεσαίο τμήμα του κτιρίου. Ο χώρος που χρησιμοποιείται μόνο για την τοποθέτηση επικοινωνιών, ύψους μικρότερου από 1,8 μ., Δεν αποτελεί τεχνικό πάτωμα ».

Έτσι, στην προβλεπόμενη λειτουργική τεχνική σοφίτα με μηχανικό εξοπλισμό, εκκένωσης μέσω καταπακτών δεν επιτρέπεται.

Απάντηση στις ερωτήσεις αριθ. 2 και 3

Υπολογισμός περιοχή σοφίτα με επικλινή στέγη, σύμφωνα με τις μετρήσεις της περιοχής καθεστώτος όροφο, για σκοπούς πυρόσβεσης αποτίμησης σωστά, κατά κανόνα δεν ανταποκρίνεται στην καταμέτρηση των περιοχών αυτών ρυθμίζουν την ενότητα 6 εγχειριδίου SP 2.13130.2012 «Συστήματα Πυροπροστασίας. Παροχή αντιστάσεων πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις προστασίας ", η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

"Η επιφάνεια του δαπέδου μέσα στο χώρο φωτιάς καθορίζεται από το μέγιστο το εμβαδόν του δαπέδου, που περιορίζεται από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου και (ή) τα πυροσβεστικά τοιχώματα του 1ου τύπου "(δηλαδή, η μέγιστη δυνατή περιοχή για την τοποθέτηση της φωτιάς).

Η μέγιστη έκταση των τεχνικών σοφίτα δίρριχτη στέγη οριοθετείται από τις γραμμές σύζευξη με την εσωτερική επιφάνεια των εξωτερικών τοίχων δίρριχτη στέγη, έτσι μετασκευή τεχνική ορόφους στη σοφίτα περιοχή υπολογίζεται ως μείωση μόνο εφόσον το νεόκτιστο διαμέρισμα θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός τύπου της φωτιάς τοίχους, το οποίο φαίνεται θα μπορούσε να είναι σκληρή άσκηση.

Απάντηση στην ερώτηση №4

Η τοποθέτηση του υλικού σε τεχνικό σοφίτα είναι δυνατόν, εάν τα μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται από ένα σύνολο κανόνων που αποσκοπούν στην εφαρμογή των τεχνικών κανονισμών σχετικά με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας και να συμμορφώνεται με το αποδεκτό ηχητικό επίπεδο, την ηχητική πίεση και τον ήχο της διείσδυσης του θορύβου από τον εξοπλισμό που λειτουργεί εγκατασταθεί Πίνακα 3, CH 2.2.4 /2.1.8.562-96 "Θόρυβος στους χώρους εργασίας, σε οικιστικά, δημόσια κτίρια και κτίρια κατοικιών".

Ζεστή σοφίτα: εξασφάλιση ρυθμιστικών απαιτήσεων για λειτουργία και συντήρηση

Σχετικά άρθρα

Ο σχεδιασμός των οροφών αποτελείται από υποστηρικτικές κατασκευές, σοφίτα, στέγη. Μια από τις ποικιλίες στην επίλυση της συσκευής των οροφών είναι μια στέγη με μια ζεστή σοφίτα. Οι στέγες με μια ζεστή σοφίτα έχουν πολλά ελαττώματα λόγω εσφαλμένων επιδόσεων και παραβιάσεων κατά τη λειτουργία. Από τη συντήρηση μιας ζεστής σοφίτας το έργο του αερισμού στο σπίτι εξαρτάται, αξιόπιστη εργασία των σχεδίων ρουλεμάν και την άνεση των κατοίκων των κατοίκων του τελευταίου ορόφου του MKD.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε:

 • Στην εκμετάλλευση των στέγες με μια ζεστή σοφίτα
 • Χρώματα επισκευής στέγης με ζεστή σοφίτα

Οροφές με ζεστή σοφίτα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι ο χώρος της σοφίτας χρησιμοποιείται ως συλλέκτης του θαλάμου εξαερισμού, που θερμαίνεται από τον αέρα του εξαερισμού. Στις δομές που καλύπτουν αυτή τη σοφίτα απαιτούνται οι απαιτήσεις για θερμική προστασία και σφράγιση.

Οι κατασκευές οροφής και φέρουσας οροφής με μια ζεστή σοφίτα πρέπει να αντιστοιχούν στις κύριες δομές κατασκευής σύμφωνα με τα χρησιμοποιούμενα υλικά, την κατασκευαστική λύση, την τεχνολογία κατασκευής και την εγκατάσταση. Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων και των σοφίτων, σύμφωνα με τις υγειονομικές απαιτήσεις, είναι βαμμένες με λευκές βαφές ορυκτών.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το θέμα στα προχωρημένα μαθήματα κατάρτισης:

Τα κύρια μειονεκτήματα των στέγες με μια ζεστή σοφίτα

Η οροφή με μια ζεστή σοφίτα αποτελείται από ένα εσωτερικό δωμάτιο και περιφραγμένες κατασκευές: σοφίτα, εξωτερικούς τοίχους και σοφίτα. Κατά κανόνα, η επίστρωση γίνεται με μόνωση, επικαλύπτονται - χωρίς αυτό. Για ένα σχηματικό διάγραμμα της οροφής με διάφορα διαλύματα επικάλυψης, δείτε την Εικ. 1.

Για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα, ο χώρος της σοφίτας γίνεται με τη μορφή ενός ενιαίου όγκου μέσα στο τμήμα προγραμματισμού του σπιτιού. Μέσα στη ζεστή σοφίτα δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των διαμερισμάτων μόνωσης με καθεστώς θερμοκρασίας-υγρασίας που διαφέρει από τις συνθήκες μιας ζεστής σοφίτας. Κατά την εφαρμογή συνεχούς εσωτερικής δομές που χωρίζουν την αίθουσα (υποστηρίζοντας τον πίνακα, και έτσι λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα. Π), συνολική επιφάνεια τους πρέπει να είναι όχι περισσότερο από 30% της επιφάνειας της διατομής της σοφίτας.

Τα γειτονικά τμήματα της ζεστής σοφίτας χωρίζονται από συνεχείς τοίχους. Οι πόρτες και οι καταπακτές πρέπει να είναι σφραγισμένες και πάνω από τις κολπίσκους στο επίπεδο του δαπέδου της σοφίτας, πρέπει να τοποθετείται πάνω στις πλάκες δαπέδου ένα στρώμα θερμομόνωσης πάχους περίπου 10 cm από πλάκες από ορυκτοβάμβακα.

Σύνδεση στην έξοδο σοφίτα και στέγης πρέπει να κανονίσει τη σκάλα των κυττάρων μέσω πυρίμαχο πόρτα 1,5 × 0,8 m, καθορίζονται με παρεμβύσματα στεγανοποίησης. Η είσοδος στο ζεστό πατάρι παρέχεται σε κάθε τμήμα του κτιρίου, καθώς και την πρόσβαση στη στέγη, σύμφωνα με SNIP II-2-80 «Η αντίσταση σχεδιασμού των κτιρίων και κατασκευών», στα ακραία τμήματα και για κάθε 1000 τετραγωνικά. m κάλυψης. Δεν επιτρέπεται να οργανώσει την πρόσβαση στην οροφή απευθείας από το δωμάτιο ζεστό σοφίτα μέσα από μια πόρτα παγίδα στην επικάλυψη ή μέσα από την πόρτα στον άξονα εξαγωγής.

Για να έχετε πρόσβαση στη σοφίτα και τη στέγη, συνιστώνται πτήσεις με σκάλες, οι οποίες συνήθως φτάνουν στο σοκάκι. Σε κτίρια με ανελκυστήρα πρόσβαση στην οροφή είναι μέσα από την πόρτα στον τοίχο του κλιμακοστασίου-ανελκυστήρα. Σε κτίρια χωρίς ανελκυστήρα (και με χαμηλό μηχανοστάσιο), η πρόσβαση στην οροφή παρέχεται μέσω ξεχωριστής υπερκατασκευής με πόρτα και καταπακτή.

Όλες οι θύρες και οι θυρίδες σε μια ζεστή σοφίτα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με ειδικές διατάξεις ασφάλισης.

Τα τμήματα εξάτμισης των σωλήνων αποχέτευσης του σπιτιού είναι ενωμένα στο σοκάκι και αποσύρονται μέσω του άξονα εξαγωγής. Ο σωλήνας της στοίβας συλλογής εξαερισμού τοποθετείται στη γωνία του άξονα και εξέρχεται μέχρι το επίπεδο του τοίχου πάνω από την άκρη κατά 0,1 m.

Οι αγωγοί του μηχανολογικού εξοπλισμού τοποθετούνται κοντά στα σχέδια μιας ζεστής σοφίτας που δεν απέχουν περισσότερο από 0,4 μ. Από την επιφάνεια της επικάλυψης, του δαπέδου ή των τοίχων και λαμβάνοντας υπόψη την εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Η χοάνη της εσωτερικής υδρορροής εγκαθίσταται στο μεσαίο τμήμα της κοιλάδας ή της κοιλάδας της κοιλάδας και συνδέεται με τον σωλήνα ανόδου με σωλήνες διακλάδωσης. Οι σωλήνες του εσωτερικού συστήματος αποστράγγισης μέσα στην ζεστή σοφίτα δεν είναι μονωμένες και βαμμένες με αντιδιαβρωτικές ενώσεις.

Τοποθετήστε τις κονσόλες και οι μηχανισμοί για την ανάρτηση των βάσεων επισκευής μέσα στη ζεστή σοφίτα δεν επιτρέπονται. Συνιστώνται να τοποθετούνται στο κάλυμμα της σοφίτας, η οποία υπολογίζεται για ένα πρόσθετο φορτίο.

Ο σχεδιασμός των εξωτερικών τοίχων της ζεστής σοφίτας είναι παρόμοιος με την κατασκευή των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου σύμφωνα με τα χρησιμοποιούμενα υλικά: το πάχος των στρωμάτων, την κοπή των πάνελ και τη λύση των αρθρώσεων.

Οι ραφές και τα ανοίγματα του σοφίτα πρέπει να σφραγίζονται με κονίαμα. Η πάνω επιφάνεια των πλαισίων δαπέδου χρησιμεύει ως το δάπεδο μιας ζεστής σοφίτας. Με μια ανομοιόμορφη επικάλυψη επιφάνειας, ένα κονίαμα ή το τσιμεντοκονίαμα κατασκευάζεται από κονίαμα τσιμέντου-άμμου.

Σε πλήρως συναρμολογημένα κτίρια με ζεστή σοφίτα χρησιμοποιούνται ενιαίες μονάδες εξαερισμού με προκατασκευασμένα κύρια κανάλια στο ύψος του κτιρίου και κανάλια παράκαμψης μέχρι το ύψος του δαπέδου. Οι αγωγοί εξαερισμού σε σπίτια από τούβλα και μπλοκ εκτελούνται με παρόμοιο τρόπο. Το σχεδιαστικό διάλυμα φαίνεται στο Σχ. 2.

Οι διαστάσεις των αγωγών εξαερισμού στα μπλοκ πρέπει να είναι τέτοιες ώστε η μέγιστη ροή αέρα στον ένα όροφο να υπερβαίνει τον ελάχιστο ρυθμό ροής στην άλλη το πολύ 1,3 φορές. Σε αυτή την περίπτωση, οι ανεμιστήρες εξαγωγής για τις κουζίνες των άνω ορόφων δεν είναι εγκατεστημένοι.

Για την εκκένωση του αέρα από τα κανάλια στη ζεστή σοφίτα, τοποθετούνται ειδικές κεφαλίδες στις μονάδες εξαερισμού του επάνω ορόφου, οι οποίες δρουν ως διαχύτης για τη ροή του αέρα. Στα ράφια πρέπει να μείνουν ξεχωριστά κανάλια από τον επάνω όροφο.

Για υγειονομικές απαιτήσεις εντός του πεδίου εφαρμογής της ζεστή σοφίτα δεν εξόδου καπνοδόχους λυμάτων και απορριμμάτων, τα κανάλια από τις εγκαταστάσεις για να απελευθερώσει βλαβερές ουσίες και βελτίωση, σύστημα εξαερισμού με μηχανική κίνησης, καθώς και από τις τεχνολογικές υπόγεια κανάλια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εξαερισμός θα πρέπει να φροντίσει μέσω ξεχωριστών καναλιών, με την κυκλοφορία του αέρα στην ατμόσφαιρα. σύστημα εξαερισμού ενσωματωμένο μη οικιστικά κτίρια του πρώτου ορόφου μέσω των μονάδων εξαερισμού η κατοικημένη περιοχή (όροφος) του κτιρίου, με την κυκλοφορία στη σοφίτα.

Ο αέρας εκκενώνεται από τη ζεστή σοφίτα στην ατμόσφαιρα μέσω ενός κοινού αγωγού εξαγωγής, ένας για όλα τα διαμερίσματα σε κάθε τμήμα του σπιτιού ή ένα απομονωμένο τμήμα της σοφίτας.

Ο άξονας της εξάτμισης βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα κάθε τμήματος της σοφίτας, σε ίσες περίπου αποστάσεις από τις μονάδες εξαερισμού. Ο άξονας εγκαθίσταται, κατά κανόνα, στο σοφίτα, εκτός της λεκάνης απορροής, και η είσοδος του ορυχείου βρίσκεται στο επίπεδο της κάτω επιφάνειας του καλύμματος. Δεν επιτρέπεται να κατεβαίνουν τα τοιχώματα του άξονα στην οροφή του σοφίτα με τη συσκευή μέσα σε αυτά τα πλευρικά ανοίγματα.

Η συσκευή συνδυασμένου καυσαερίου για διαμερίσματα διαφόρων τμημάτων του σπιτιού δεν επιτρέπεται.

Με ένα ορθογώνιο τμήμα της οπής στο σχέδιο, η αναλογία της μακράς πλευράς προς τη βραχεία για ένα ελαστικό ορυχείο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 και για τον προσαρτημένο άξονα - 2.

Η επιφάνεια του ανοίγματος του άξονα εξαγωγής υπολογίζεται από την προϋπόθεση ότι η ταχύτητα ροής αέρα είναι 0,5-1 m / s με μια ροή αέρα αυξημένη κατά 30% σε σύγκριση με τον κανονικό όγκο αέρα που αφαιρείται από τους χώρους διαβίωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η συνολική αεροδυναμική αντίσταση του τμήματος, συμπεριλαμβανομένου του άξονα της εξαγωγής και του αττικού χώρου, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,1 mm νερού. Art. (Ρα). Η περιοχή της τρύπας ναρκών για περιοχές με μέση ψυχρή πενθήμερη θερμοκρασία -35 ° C και χαμηλότερη υπολογίζεται για την κανονική ροή αέρα χωρίς αύξηση κατά 30%.

Το ύψος του άξονα της εξάτμισης καθορίζεται από τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού του κτιρίου και λαμβάνεται ίσο με 4,5 m, μετρώντας από το σοφίτα μέχρι την κορυφή του άξονα. Το ύψος του άξονα με την ομπρέλα πρέπει να θεωρείται μέχρι το μέσον του διακένου μεταξύ του τοίχου και της ομπρέλας.

Για τις περιοχές βόρειου καθαρισμού και νότιων μουσώνων, συνιστάται η χρήση άλλων διατάξεων εξαγωγής που αποκλείουν με αξιοπιστία τη διείσδυση ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων. Μια πιθανή λύση είναι οι συσκευές εξάτμισης, στις οποίες πραγματοποιείται εξαέρωση αέρα από τη σοφίτα με εκτόξευση της υψηλής ταχύτητας ροής αέρα σε κάθετα μεταλλεία (σωλήνες) εγκατεστημένα από το εξωτερικό των εξωτερικών τοίχων της σοφίτας.

Για να περιορίσετε τη ροή του αέρα εξαγωγής, συνιστάται στις λύσεις των διατάξεων εξαγωγής (άξονες) να επιτρέπεται η μείωση κατά 30% της περιοχής των οπών με την εγκατάσταση κινητών ή φορητών ασπίδων ή αποσβεστήρων στην είσοδο του άξονα.

Οι κεφαλές μονάδων εξαερισμού στην σοφίτα έχουν τη μορφή ορθογώνιου κουτιού. Η οπή στο κάτω μέρος της κεκλιμένης οπής συμπίπτει με τις διαστάσεις της μονάδας αερισμού, στο επάνω μέρος διευρύνεται κατά 0,15 μέτρα (ένας τρόπος - για την ευκολία της σύνδεσης των μπλοκ). Το ύψος της κεφαλής πρέπει να λαμβάνεται ίσο με 0,6 μ. Από την οροφή, έτσι ώστε η εκτόξευση αέρα να συμβαίνει στη μεσαία ζώνη της σοφίτας. Το πάχος των τοίχων από σκυρόδεμα πρέπει να είναι ελάχιστο.

Ο άξονας εξάτμισης, ο οποίος είναι στερεωμένος στον τοίχο του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα, πρέπει να βρίσκεται 0,5 μέτρα πάνω από την κάλυψη αυτού του δωματίου. Κατά την εγκατάσταση ενός άξονα με ελεύθερα άκρα, πρέπει να ασφαλίζεται από τον άνεμο.

Ο άξονας της εξάτμισης είναι κατασκευασμένος με τη μορφή προκατασκευασμένου διαστημικού κουτιού ορθογώνιου ή κυκλικού σχήματος με μονωμένους τοίχους.

Η προστασία από τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις μέσω του άξονα της εξάτμισης παρέχεται με την εγκατάσταση προστατευτικής ομπρέλας ή δίσκου απορροής.

Προστατευτική κουκούλα ενός τσιμεντένια πλάκα ή φύλλο στερεωμένο επί των μεταλλικών ράφια στην περιοχή πάνω από το πλάτος οπής κορμού ίσο με 0,7, με μια επικάλυψη σε κάθε πλευρικό άκρο των πλατών οπής κορμού του 0,4. Εάν είναι απαραίτητο, ο άξονας μπορεί να παρέχει πρόσθετη προστασία ή περσίδων ασπίδες vetrootboynymi.

Ο δίσκος αποστράγγισης, συγκολλημένος από μεταλλικά φύλλα και βαμμένος με αντιδιαβρωτικές ενώσεις, εγκαθίσταται με ένα κενό στην επικάλυψη κατά μήκος του στρώματος στεγάνωσης. Το βάθος της παλέτας θεωρείται ότι είναι 0,15-0,3 m (ανάλογα με την ένταση των ντους στην περιοχή), το μέγεθος στο σχέδιο αντιστοιχεί στο μέγεθος της οπής του ναρκοπεδίου, αυξημένο κατά 0,3 m σε κάθε ελεύθερη πλευρά.

Λειτουργία στέγης με ζεστή σοφίτα

Χώρο σοφίτα οροφή με ζεστό σοφίτα χρησιμοποιείται ως αρθρωτή Plenum στατική πίεση, το θερμαινόμενο αέρα εξαερισμού, έτσι τοιχοποιίας αξίωση θερμική προστασία και τη σφράγιση σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τις προστατευτικές κατασκευές στο σπίτι.

Τα δομικά στοιχεία πρέπει να είναι στεγανά. το κύριο άνοιγμα είναι ένα ορυχείο. Το διαμέρισμα πρέπει να είναι σφραγισμένο.

Η θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού χώρου καθορίζεται από την κατάσταση της θερμικής ισορροπίας και από το απαράδεκτο της συμπύκνωσης στο εσωτερικό της στέγης.

Η κατά προσέγγιση τιμή του t είναι 12-14 ° C.

Μην αφήνετε τη θερμοκρασία του αέρα να είναι χαμηλότερη από 12 ° C, και σε περίπτωση μείωσης του, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε πηγές ψυχρού αέρα (παραβίαση της αεροστεγανότητας του αεραγωγού, της πόρτας εισόδου ή των τεχνολογικών οπών στην οροφή και στους τοίχους).

Εάν η θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα στο δωμάτιο είναι πάνω από 14 ° C, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού και τη στεγανότητα του σοφίτα.

Οι πόρτες εισόδου στη σοφίτα και στην οροφή έχουν πυκνές βεράντες και ειδικές διατάξεις ασφάλισης που ελέγχονται από την επιχειρησιακή υπηρεσία.

Οι θύρες μεταξύ των τμημάτων πρέπει να είναι σφραγισμένες, με κλειδαριές ή μάνδαλους μανδάλωσης.

Οι κεφαλές των αγωγών εξαερισμού είναι εφοδιασμένες με πλέγματα ασφαλείας με κυψέλες όχι μικρότερες των 50x50 mm.

Οι ραφές των επικαλυπτόμενων πάνελ πρέπει να κολληθούν με στεγανοποιητικά υλικά.

Στη σοφίτα είναι απαραίτητο να παρέχετε:

 • (σωλήνες θέρμανσης, παροχή ζεστού νερού, λύματα καταιγίδας) ·
 • βαφή σωλήνων τεχνικής επικοινωνίας με αντιδιαβρωτικές ενώσεις.
 • το κλείσιμο όλων των φρεατίων και των θυρών μιας θερμής σοφίτας με ειδικές διατάξεις ασφάλισης.
 • αντικατάσταση των παρεμβυσμάτων στεγανοποίησης στις πύλες των θυρών εισόδου και στις καταπακτές διασταύρωσης.
 • καθαριότητα και τάξη στον αττικό χώρο, συλλογή σκόνης από ηλεκτρικές σκούπες τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
 • απολύμανση εγκαταστάσεων μία φορά το χρόνο με τη βοήθεια ειδικής υπηρεσίας υγιεινής για τον έλεγχο τρωκτικών και εντόμων ·
 • έλεγχος της κατάστασης των αρθρώσεων προκατασκευασμένων πλακών και σοφίτας, αποτροπή της παραβίασής τους και ρωγμών, καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού ανάλογα με τις ανάγκες. αλλά τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια.

Η σφραγίδα πρέπει να είναι προσεκτική για να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της επικάλυψης.

Επειδή στα τοιχώματα των τοιχωμάτων και στις σοφίτες υπάρχουν πολλές οπές τοποθέτησης και τεχνολογίας, ο σχεδιασμός πρέπει να δείχνει τους τρόπους διασφάλισης της στεγανής σφράγισης τους. Για το σκοπό αυτό, εκτός από το ρίψιμο με τσιμεντοκονία, πρέπει να υπάρχει μεγέθυνση με την ταινία Gerlen ή προσεκτική επάλειψη με στεγανωτικό θειοκαρβονίου.

Η πόρτα στην οροφή που βρίσκεται στον εξαερισμό πρέπει να είναι μονωμένη και αεροστεγή. Η αντλία αέρα δεν είναι επιτρεπτή.

Ο εξαερισμός στο σπίτι δεν θα λειτουργήσει αν υπάρχει αναρρόφηση αέρα από το δρόμο λόγω της διαρροής πόρτας στην οροφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Ο αγωγός αποχέτευσης εκκρίνεται απαραιτήτως πάνω από την οπή για τουλάχιστον 100 mm. Οι κεφαλές των μονάδων εξαερισμού θα πρέπει να φαίνονται σαν ορθογώνιο κιβώτιο στο κάτω μέρος στις διαστάσεις της μονάδας εξαερισμού και στο επάνω τμήμα ευρύτερο κατά 0,15 m (μονόδρομος).

Ο όγκος μιας ζεστής σοφίτας πρέπει να είναι σε κάθε τμήμα του σπιτιού από ένα σφραγισμένο θάλαμο για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες του θαλάμου στατικής πίεσης, έτσι ώστε να λειτουργεί ο εξαερισμός. Οι πόρτες είναι εφοδιασμένες με παρεμβύσματα στεγανοποίησης και πρέπει να είναι καλά κλεισμένα. Οι θύρες στο παρακείμενο τμήμα πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένες με στεγανοποιητικά παρεμβύσματα και να είναι κλειστά. Τα τοιχώματα που χωρίζουν τα τμήματα πρέπει να είναι στερεά και ερμητικά.

Η προϋπόθεση μιας ζεστής σοφίτας πρέπει να χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση και τη συντήρηση των κατασκευαστικών στοιχείων ενός κτιρίου, καθώς και για την επισκευή μιας στέγης.

V.A. Zhelninsky, Υπεύθυνος μηχανικός του Κέντρου Έργων Στέγασης και Τεχνικής Συντήρησης Κτιρίων και Δομών της Ακαδημίας Δημόσιων Επιχειρήσεων που ονομάστηκε μετά. K.D. Pamfilova

Ν.Μ. Βαβούλο, Καθ. tech. Sci., Επικεφαλής του Κέντρου Έργων Στέγασης και Τεχνικής Συντήρησης Κτιρίων και Δομών της Ακαδημίας Δημόσιων Επιχειρήσεων που ονομάστηκε μετά. K.D. Pamfilova