Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων

Για να εξασφαλιστεί η κανονική διαμονή των ενοικιαστών σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, είναι σημαντικό να υπολογίσετε και να εξοπλίσετε σωστά την ανταλλαγή του αέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σύστημα εξαερισμού σε ένα πολυκατάστημα είναι μία από τις σημαντικές τεχνικές λύσεις που υιοθετούνται στο στάδιο της τεκμηρίωσης του σχεδιασμού. Σχετικά με την ποιότητα της εργασίας της εξαρτάται από την υγεία των ανθρώπων, την άνεση και την ευεξία, την αντοχή των κατασκευών.

Η αξία του εξαερισμού για τα πολυώροφα κτίρια κατοικιών

Κάτω από τον αερισμό στα ψηλά κτίρια εννοείται το μηχανικό σύστημα. Αρχίζει στο υπόγειο της οικιστικής κατασκευής, καταλήγει πάνω από την επιφάνεια της οροφής. Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του σχεδιασμού των ορυχείων, επανασχεδιασμός, αποσυναρμολόγηση στοιχείων εξαερισμού εκ μέρους των ενοικιαστών είναι γεμάτη με παραβίαση της λειτουργικότητάς του.

Το κύριο καθήκον κάθε είδους ανταλλαγής αέρα είναι να δημιουργηθούν κανονικές συνθήκες ζωής και εργασίας. Με σωστά οργανωμένη κυκλοφορία, οι ροές του αέρα κινούνται από τα δωμάτια προς τις κουκούλες στην κουζίνα και στην τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο εξάγεται από τα διαμερίσματα εξαντλημένος αέρας, κορεσμένος με υδρατμούς, αέρια, οσμές.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο σπίτι των 9 ορόφων, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μέσω του κουτιού εξαερισμού θα είναι διαφορετική από την ίδια, αλλά πενταόροφη οικοδομή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιείται ατομικός υπολογισμός των παραμέτρων εξαερισμού για κάθε κτίριο κατοικιών: η ταχύτητα του αέρα σε όλα τα διαμερίσματα πρέπει να είναι επαρκής ανεξάρτητα από τον αριθμό των ορόφων.

Προσοχή παρακαλώ! Εάν ο εξαερισμός σε πολυώροφο σπίτι είναι υποχρεωτικός, παρέχεται ηχομόνωση για την αθόρυβη λειτουργία των συστημάτων εξάτμισης. Η διόρθωση του εισερχόμενου αέρα με αποσβεστήρες, βαλβίδες θα εξοικονομήσει ενέργεια για τη θέρμανση του.

Παραλλαγές του σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού

Τρεις ενιαίες εκδόσεις των σχημάτων αναπτύσσονται, οι οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ανταλλαγής αέρα.

 • Το φυσικό σχήμα εξαερισμού σε πολυώροφη κατοικία προϋποθέτει την αντικατάσταση των ρευμάτων αποβλήτων με καθαρό αέρα με τη μέθοδο του φυσικού βυθίσματος. Δημιουργείται από τη διαφορά πίεσης στους αγωγούς εξαγωγής.
 • Η συνδυασμένη μέθοδος βασίζεται στην αναγκαστική παροχή αέρα και στην απομάκρυνση των αποβλήτων με φυσικό τρόπο. Ή η εισροή πραγματοποιείται μέσω των παραθύρων, των σχισμών, των τρυπών και του μηχανικού εξαερισμού, το απομακρύνει από τις εγκαταστάσεις με τη βοήθεια ανεμιστήρων.
 • Μόνο ένα αναγκαστικό σύστημα. Ο εξαερισμός και η αφαίρεση της ροής αέρα εκτελούνται με μηχανικές συσκευές. Μπορεί να είναι δύο τύπων: αυτόνομη και συγκεντρωμένη. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα παρέχεται από τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα εξαγωγής στην είσοδο του αγωγού αέρα, τοποθετημένο στην πρόσοψη του σπιτιού. Ο αέρας μπορεί να ρέει μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας. Σύγχρονη τεχνογνωσία - θέρμανση (ή ψύξη) που εισέρχεται απευθείας στον αέρα του διαμερίσματος μέσω του συστήματος αποκατάστασης που έχει εγκατασταθεί εδώ.

Η κεντρική αρχή της λειτουργίας επιτρέπει την άντληση και απομάκρυνση αέρα του γενικού, που βρίσκεται στην οροφή του σπιτιού από τον θάλαμο εξαερισμού με τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Επιπλέον, η κυκλοφορία του αέρα είναι συνεχώς, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες του έτους.

Φυσικός τύπος εναλλαγής αέρα: η αρχή της λειτουργίας

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των προκατασκευασμένων σπιτιών του προηγούμενου αιώνα, μπορεί κανείς να δει πώς λειτουργεί ο φυσικός εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία. Αναφέρεται στην παραλλαγή του προϋπολογισμού σε αντίθεση με τα ελίτ κτίρια, όπου λειτουργούν σύγχρονα πρότυπα, χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες, χρησιμοποιούνται εξοικονόμηση ενέργειας.

Φυσικό τύπο του εξαερισμού μπορεί να βρεθεί στο οικοδομικό τούβλο παλιό στέγαση, όπου η εισαγωγή αέρα γίνεται μέσω σχισμών οι βεράντα ξύλινα παράθυρα, πόρτες, καπό και έκανε ώσης εσωτερικό κατακόρυφο αγωγό, με απόδοση πάνω από την οροφή ή σε μια σοφίτα χώρο. Η υπερχείλιση του καναλιού τροφοδοσίας είναι γεμάτη με την παύση της ανταλλαγής αέρα σε όλο το διαμέρισμα. Box ειδικές βαλβίδες για την κατασκευή παραθύρων, αγωγούς καθόδου κάγκελα στην πόρτα λύνει το πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας του φυσικού αερισμού.

Η συσκευή εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων χωριστά για τους αγωγούς εξαγωγής κουζίνας, μπάνιου και τουαλέτας - ένα από τα συστήματα αερισμού. Εδώ, από τις εισηγμένες εγκαταστάσεις κάθε ορόφου, ένας ξεχωριστός άξονας ανοίγει στην οροφή. Με τη στεγανότητα του, οι μυρωδιές δεν ρέουν από τα γειτονικά διαμερίσματα.

Ένα άλλο σύστημα εναλλαγής αέρα περιλαμβάνει κατακόρυφα κανάλια όλων των διαμερισμάτων, σε συνδυασμό με τα άκρα εξόδου σε μια διαμήκη πολλαπλή. Βρίσκεται στη σοφίτα, και ήδη μέσω του αέρα συλλογής γίνεται οργανωμένη στο δρόμο. Για να εξαλειφθεί η απώλεια πίεσης στους αγωγούς και να αυξήσει τις αρθρώσεις ώση σφραγισμένο χώρο, και τα άκρα εξόδου των καναλιών φορούν σωλήνα: προσθέστε αρκετό 1 m τμήματος σωλήνα και να προσανατολίσει το υπό γωνία σε μία κοινή άτρακτο εξάτμισης.

Ο λιγότερο αποτελεσματικός αλλά και ο σωστός τρόπος ύπαρξης είναι η συλλογή του εξαγόμενου αέρα από κάθε διαμέρισμα στον εξαεριζόμενο κάθετα τοποθετημένο άξονα εξαερισμού. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι χαμηλή, καθώς υπάρχει μια ροή μυρωδιών από τις εγκαταστάσεις ενός διαμερίσματος στην άλλη.

Τα πλέον βέλτιστα και αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού (εξαναγκασμένα) χρησιμοποιούνται σήμερα σε σπίτια σύγχρονης κατασκευής, όπου η έγχυση και η αφαίρεση αέρα συμβαίνουν μηχανικά. Η ιδιαιτερότητα της ανταλλαγής αέρος εδώ είναι η χρήση εγκαταστάσεων εξοικονόμησης ενέργειας - ανακτητήρων. Κατά κανόνα, η συσκευή εμφύσησης του φρέσκου αέρα βρίσκεται στο υπόγειο ή στο τζάτζε. Επιπλέον, ο αέρας καθαρίζεται μέσω του συστήματος φίλτρων, θερμαίνεται ή, αντιθέτως, ψύχεται και στη συνέχεια διανέμεται σε όλα τα διαμερίσματα. Στο ανώτερο επίπεδο (οροφή), εγκαθίσταται μια εγκατάσταση εξαερισμού πανομοιότυπης απόδοσης, αφαιρώντας εντελώς όλες τις ατμοσφαιρικές μολυσματικές ουσίες.

Προσοχή παρακαλώ! Η παρουσία των συσκευών ανάκτησης επιτρέπει τη θέρμανση (ψύξη) του αέρα στην παροχή ενέργειας, που αφαιρείται από τον αέρα που φεύγει από τα διαμερίσματα.

Εκτιμώντας τους διάφορους τύπους εξαερισμού, πρέπει να σημειωθεί ότι η φυσική ανταλλαγή αέρα δεν είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά και το λιγότερο από όλα τα φράγματα του αέρος εξαερισμού. Εάν δεν υπάρχουν συντρίμμια κατασκευής στο κανάλι, τότε αρκεί να το καθαρίσετε μία φορά κάθε λίγα χρόνια.

Υποβρύχιο υπόγειο και υπόγειο

Το υπόγειο θεωρείται σημαντικό στοιχείο ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού. Στο χώρο του υπογείου αρχίζουν οι κεντρικοί άξονες. Συνήθως το είδος της ανταλλαγής αέρα είναι φυσικό. Ο ακατέργαστος αέρας εκκενώνεται μέσω των κοινών διαύλων. Σε κάθε όροφο και σε κάθε διαμέρισμα, περνά μέσα από ειδικές τρύπες.

Για μια σταθερή ροή φρέσκου τροφοδοσίας στην μηχανή βάσης ακριβώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους (σε ύψος 0,2 m) ομοιόμορφα σε όλη την περίμετρο του θεμελίου του σπιτιού η εξόφληση produhi (0,05-0,85 τετραγωνικά μέτρα) Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας ο αριθμός των κτιρίων υπολογίζεται, με βάση το μέγεθος του σπιτιού. Η συνολική έκταση αυτών των οπών πρέπει να είναι 1/400 της κατοικημένης περιοχής. Αυτές είναι τρύπες. Δεν μπορούν να φυτευτούν ή να φυτευτούν κοντά στο ίδρυμα.

Το σύστημα αερισμού στο κτίριο κατοικιών θα είναι αποτελεσματικό στην περίπτωση της κανονικής λειτουργίας όλων των αυτόνομων συνδέσεών του. Οποιαδήποτε αντιεπαγγελματική ή σκόπιμη παρέμβαση στον αερισμό των διαμερισμάτων είναι διοικητικά τιμωρηθείσα.

Η συσκευή αερισμού σε πολυώροφα κτίρια: τι πρέπει να ξέρετε

Η ποιότητα του αέρα στα δωμάτια καθορίζεται από τον τρόπο που είναι τοποθετημένο το σύστημα εξαερισμού.

Αυτό σημαίνει ότι η υγεία των ανθρώπων από αυτό το χαρακτηριστικό εξαρτάται επίσης.

Πολλοί κάτοικοι παραβιάζουν την ανταλλαγή αέρα, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Ως εκ τούτου, αξίζει να εξεταστεί με μια τέτοια ερώτηση, όπως η συσκευή αερισμού σε πολυώροφα κτίρια.

Αγωγοί εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια: πώς περνούν

Αναγκαστικός εξαερισμός πολυώροφου κτιρίου

Συνήθως, δημιουργείται μια σύνδεση μεταξύ του ορυχείου και των καναλιών που προέρχονται από διαφορετικά διαμερίσματα.

Το όνομα των δορυφόρων έλαβε επιπλέον κανάλια συνδεδεμένα στο κύριο σύστημα.

Είναι επίσης συνδεδεμένα με το ορυχείο, αλλά όχι με κάθε πάτωμα, αλλά μετά από λίγα.

Στο ορυχείο δεν μπορούν να συνδεθούν μόνο οι σύντροφοι εξάτμισης που βγαίνουν από τα πατώματα πάνω.

Για αυτούς συνιστάται η δημιουργία ξεχωριστών υποκαταστημάτων.

Όλοι οι κάτοικοι των διαμερισμάτων στο κάτω μέρος αναγνωρίζουν αμέσως εάν ένα από τα κανάλια στο κενό είναι σφυρηλατημένο.

Εάν ο δορυφόρος από το διαμέρισμά τους συνδέεται με το ίδιο ορυχείο.

Ανάλογα με το σχήμα για τον σχηματισμό του εξαερισμού, υπάρχουν δύο τύποι βασικών λύσεων.

 • Το σύστημα που μετατοπίζει τον αέρα
 • Αυτό που το ανακάμπτει

Η τελευταία επιλογή χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα σε σπίτια από τούβλα και σκυρόδεμα, μέσα στα οποία δεν διέρχονται οι μάζες του αέρα. Με αυτά τα συστήματα, δεν υπάρχει πλήρης καθαρισμός του αέρα.

Επειδή παντού υπάρχουν ζώνες στις οποίες ο αέρας ουσιαστικά δεν κινείται. Πάντα παραμένει ακίνητος. Χωρίς μια αρμόδια οργάνωση των αεραγωγών εξαερισμού, είναι αδύνατη η σταθερή λειτουργία.

Λόγω του ενδιαφέροντος είναι μια τέτοια ερώτηση, όπως η συσκευή αερισμού σε πολυώροφα σπίτια και ο τρόπος της επισκευής.

Προηγουμένως, πολλοί προτιμούσαν τα συστήματα με μηχανισμούς παροχής και εξαγωγής. Αυτό συνέβαλε στη διείσδυση του αέρα μέσω οποιωνδήποτε ανοικτών ρωγμών. Ο σχεδιασμός των παραθύρων με κουφώματα - όλες οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή αέρα.

Οι συσκευές κοστίζουν φθηνά, δεν διαφέρουν πολύπλοκη εγκατάσταση. Ο εξαερισμός αυτός δεν απαιτεί πρόσθετη συντήρηση. Αλλά τώρα προτιμούν πλήρως σφραγισμένα παράθυρα. Και το χειμώνα, κανείς δεν ανοίγει για μεγάλο χρονικό διάστημα το παράθυρο, ακόμη και να αφήσει περισσότερο αέρα μέσα.

Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Αυτά ελέγχουν αυστηρά την κυκλοφορία του αέρα, συμβάλλοντας στη μείωση του πρόσθετου θορύβου.

Εάν ο εκχυλιστής χρησιμοποιείται παθητικά - μία φορά το χρόνο είναι απαραίτητο να αλλάξετε εντελώς το φίλτρο.

Τρόποι διέλευσης των αεραγωγών

Οι αεραγωγοί αερισμού αποτελούν ένα από τα στοιχεία των συστημάτων με φυσικό εξαερισμό. Αυτό το στοιχείο έγινε το κύριο. Κανάλια αυτού του τύπου τοποθετούνται στους τοίχους των διαμερισμάτων. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται στο στάδιο της ανέγερσης του ίδιου του σπιτιού.

Στους τοίχους, μπορεί να αναπτυχθεί μύκητας και μούχλα εάν η υγρασία στο δωμάτιο είναι συνεχώς πολύ υψηλή. Η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια έκβαση στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, τα κανάλια δεν είναι ποτέ τοποθετημένα.

Μέσα στα κανάλια δεν υπάρχουν μόνο τμήματα της διαμήκους διάταξης. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται οριζόντια. Η βασική απαίτηση για αυτά είναι μήκους που δεν υπερβαίνει τα τρία μέτρα.

Κανάλια εξαερισμού. Ποιο υλικό είναι καλύτερο;

Τα τελευταία χρόνια, τα μεταλλικά προϊόντα έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα. Αλλά η κλασική επιλογή είναι ο σχεδιασμός των τούβλων. Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό, εξακολουθούν να είναι σε ζήτηση.

Σε διατομή, οι διαστάσεις είναι μισό τούβλο, τόσο σε πλάτος όσο και σε μήκος. Η κίνηση εκτελείται σε τετραγωνική μορφή. Το πλάτος του είναι ίσο με δύο τούβλα.

Όταν τοποθετούνται τα κανάλια τούβλου, περνούν δύο στάδια.

 • Κάντε προκαταρκτική σήμανση χρησιμοποιώντας ειδικά πρότυπα.
 • Πηγαίνετε στις πρώτες σειρές. Ξεκινήστε με τις πρώτες δύο ή τρεις σειρές. Στη συνέχεια, υπάρχει τοποθέτηση σημαντήρων, με βάση τα βαρίδια. Τα αποκαλούμενα τούβλα απλώθηκαν σε όλο το κύριο κανάλι. Στη συνέχεια, το σχήμα του καναλιού θα είναι τετράγωνο και το ίδιο προστατεύεται από τη ρύπανση. Οι γεφυροί αυξάνουν τη δύναμη του καναλιού. Ωστόσο, αυτές οι λεπτομέρειες καθίστανται εμπόδιο κατά τον καθαρισμό.
 • Για κάθε 6-7η σειρά, οι εκτοπιστές αναδιατάσσονται.

Σε άλλα χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

 • Αφήνοντας τις εγκαταστάσεις, τα ρέματα με αέρα πρέπει να πάνε στα μπάνια. Αυτό σημαίνει ότι από τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να απορρίπτεται ο αέρας που είναι εμποτισμένος με προϊόντα ζωτικής δραστηριότητας, διαφορετικές ποσότητες οσμών, σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα.
 • Ανώμαλη είναι η δύναμη της άντλησης αέριων μαζών σε σπίτια με 5 και 9 ορόφους. Για κάθε συγκεκριμένο κτίριο είναι απαραίτητο να γίνουν μεμονωμένοι υπολογισμοί. Η κίνηση του αέρα πρέπει να καθιερωθεί σε όλα τα διαμερίσματα, ο ορόφων του σπιτιού δεν παίζει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
 • Όταν χρησιμοποιείτε τους ανεμιστήρες με τη συσκευή εξάτμισης του διαμερίσματος, μεταδίδεται πολλή βουητό. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς την οργάνωση πρόσθετης μόνωσης θορύβου.
 • Η ύπαρξη ελεγχόμενου αερισμού είναι μια σημαντική απαίτηση στα πολυκατοικίες. Για να μειωθεί το κόστος, οι σωλήνες είναι εφοδιασμένοι με βαλβίδες και μηχανισμούς κάλυψης, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη διακοπή.

Σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ενός κατάλληλου συστήματος

Αυτό ή το καθεστώς προτιμάται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του σπιτιού διαμερισμάτων. Αλλά υπάρχουν και άλλες συγκεκριμένες παράμετροι που επηρεάζουν το σχεδιασμό ενός κτιρίου, τα άλλα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αριθμός ορόφων
 • Πόση ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Τι θόρυβος εκπέμπεται από τη μεταφορά
 • Σε ποια κατηγορία ανήκει η κατασκευή;

Όταν επιλέγετε εξαερισμό για ένα κτίριο, πολλοί λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό θορύβου μεταφοράς. Για παράδειγμα, ο φυσικός εξαερισμός είναι αρκετός, εάν ο θόρυβος είναι περίπου 50 dB. Απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός εάν η ένδειξη είναι μεγαλύτερη.

Εξαερισμός πολυώροφου κτιρίου. Πιθανά προβλήματα

Σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα

Σχετικά με τα πλαστικά παράθυρα με πλήρη σφράγιση έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω.

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη μελέτη του συστήματος εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια στην οροφή.

Υπάρχει ένα δεύτερο πρόβλημα που έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο.

Αυτό αναφέρεται στην ώθηση της αντίστροφης δράσης.

Το πρόβλημα είναι σχεδόν άγνωστο σε όσους ζουν κάτω.

Αλλά οι κάτοικοι στους άνω ορόφους είναι εξοικειωμένοι με το πρόβλημα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ των κυριότερων λόγων είναι η έλλειψη έλξης. Ο αέρας αφαιρείται από τα κάτω διαμερίσματα, αλλά δεν έχει την ικανότητα να πιέζει τις μάζες αέρα που είναι παγιδευμένες μέσα στον άξονα εξαερισμού.

Οι αέριες μάζες ακολουθούν τα μονοπάτια όπου συναντούν τη μικρότερη αντίσταση, εντοπίζονται στα λεγόμενα δορυφορικά κανάλια. Το δυσάρεστο τότε θα είναι αυτό στο οποίο τα διαμερίσματα θα πάρουν τέτοια μάζα αέρα. Οι κουκούλες αρχίζουν να προκαλούν βύθιση και ο αέρας από αυτούς δεν είναι πάντα φρέσκος.

Πολυώροφα κτίρια και μηχανικό αερισμό

Για κτίρια πολυκατοικιών, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός επιλέγεται συχνά, αναφέροντας έναν από τους δύο τύπους.

 • Διαμέρισμα ή μεμονωμένο τύπο. Υποθέτει ότι τα συστήματα εξάτμισης τύπου ανεμιστήρα λειτουργούν στις εισόδους των αγωγών αέρα. Το σύστημα παρέχεται απαραίτητα με ανεμιστήρες, εγκαταστάσεις βαλβίδων τύπου τροφοδοσίας, οι οποίες τοποθετούνται στην πλευρά της πρόσοψης. Μια δημοφιλής λύση είναι η χρήση των λεγόμενων ανακτητών. Μπορούν να μειώσουν το κόστος που σχετίζεται με την ψύξη και τη θέρμανση των μαζών αέρα.
 • Κεντρικός τύπος. Υποθέτει ότι υπάρχουν μία ή περισσότερες κάμερες με τους οπαδούς. Βρίσκονται στην οροφή του κτιρίου.

Αυτός ο εξαερισμός διαφέρει από άλλους τύπους, διότι χρησιμοποιούνται ειδικοί μηχανισμοί για να διευκολύνουν τη διέλευση του αέρα από το ένα μέρος στο άλλο.

Τα φαινόμενα της ατμόσφαιρας και οι φυσικοί παράγοντες δεν επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία. Η διάταξη διαμερισμάτων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος μαζί με τα δομικά χαρακτηριστικά των κτιρίων.

Συστήματα εξαερισμού και τα συστήματα τους

Λοιπόν, αν υπάρχουν ξεχωριστά κανάλια καυσαερίων στο διαμέρισμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ξεχωριστό ορυχείο οδηγεί κυριολεκτικά από κάθε διαθέσιμο δωμάτιο.

Στη συνέχεια, το σχέδιο θα είναι πιο σταθερό, λιγότερο επιρρεπές σε ανατροπή. Από τα γειτονικά διαμερίσματα στο εσωτερικό δεν παίρνουν ξένες μυρωδιές.

Υπάρχει μια άλλη λύση - όταν κάθε κανάλι συλλέγει τα κανάλια οριζόντια, ακόμα και αν είναι κάθετα. Στη σοφίτα, επιλέξτε ένα μέρος για τον συλλέκτη. Από αυτό, ο αέρας βγαίνει στο δρόμο.

Η πιο ατυχής απόφαση είναι η παραγωγή δορυφορικών καναλιών από κάθε διαμέρισμα. Και πάνω από αυτά τα κανάλια μπαίνει ένας μεγάλος άξονας. Αυτή είναι μια μέθοδος με μια φτηνή εφαρμογή.

Σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χώρο στις εγκαταστάσεις. Αλλά κατά τη λειτουργία, δημιουργούνται πολλά προβλήματα για τους ανθρώπους που ζουν στο εσωτερικό τους.

Οι υπόλοιπες δύο μέθοδοι απαντώνται συχνότερα σε σπίτια με μικρό αριθμό ορόφων, όπου υπάρχει μια σοφίτα. Η ακεραιότητα τέτοιων αποφάσεων επίσης υποφέρει.

 • Στις δεξαμενές, η οπισθέλκουσα μπορεί να δημιουργηθεί πέρα ​​από την κανονική.
 • Όλες οι μυρωδιές από τα διαμερίσματα με μία από τις λύσεις συλλέγονται μόνο στη σοφίτα.

Η ταυτόχρονη εναλλαγή της τροφοδοσίας με μηχανικό τύπο και η αφαίρεση του αέρα είναι η πιο βολική παραλλαγή του σχεδίου. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει αυτό κατά την κατασκευή νέων κατοικιών.

Στην τελευταία περίπτωση, η δομή παρέχεται με εγκατάσταση τροφοδοσίας. Βρίσκεται στο υπόγειο, παρέχει καθαρό αέρα με την απαιτούμενη θερμοκρασία σε κάθε ένα από τα τρία δωμάτια.

Ο ανεμιστήρας εξάτμισης βρίσκεται στην οροφή. Η απόδοση είναι η ίδια όπως και για το κύριο σύστημα. Είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση από τα διαμερίσματα ενός κακού μείγματος.

Αλλά ένα τέτοιο σχέδιο είναι η απλούστερη δυνατή λύση. Ο εξαερισμός περιλαμβάνει τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού που εξοικονομεί πρόσθετη ενέργεια. Αυτός ο εξοπλισμός ονομάζεται ανακτητές.

Εξαερισμός ενός διαμερίσματος. Εκτελέστε υπολογισμούς

Μόνο σοβαρές οργανώσεις σχεδιασμού θα πρέπει να εμπιστεύονται στον υπολογισμό των συστημάτων εξαερισμού. Δεν έχει σημασία αν είναι φυσικό ή αναγκασμένο. Οι ενοικιαστές λαμβάνουν ένα σχέδιο σε έτοιμη μορφή.

Οι αλλαγές θα γίνουν αδύνατες χωρίς παρεμβάσεις στα δομικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει μόνο μια μικρή βελτίωση στην ανταλλαγή αέρα, με τη χρήση πρόσθετου εξοπλισμού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ευκολότερο να υπολογίσετε τα σχέδια.

Για παράδειγμα, υπάρχει ένα σπίτι με ανεπαρκή εξαερισμό. Αλλά ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος θέλει να έχει ένα περιβάλλον που είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε έναν κύριο κανόνα. Η παροχή αέρα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από εκείνη που αφαιρείται στα εκχυλίσματα.

Προκειμένου να αυξηθεί η πρόσφυση, οι ανεμιστήρες της αξονικής ομάδας αρχικά τοποθετούνται στις εξόδους. Κατά την εισροή είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε συσκευές με την ίδια απόδοση, τότε θα είναι ευκολότερο να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία.

Για τα μπάνια με κουζίνες, οι ανεμιστήρες υψηλής ισχύος δεν είναι κατάλληλοι. 50 m3 / h για κάθε έναν από τους ανεμιστήρες - ένας επαρκής δείκτης σε ένα διαμέρισμα ενός δωματίου. Εάν τα δωμάτια είναι δύο ή τρία, η ισχύς αυξάνεται στα 100 m3 / h.

Εγκαταστάσεις με μικρές διαστάσεις στον τοίχο θα βοηθήσουν στην οργάνωση μιας ροής με αναγκαστική στήριξη θέρμανσης και καθαρισμού. Σε οικιστικά κτίρια, χρησιμοποιούνται συστήματα εξαερισμού, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τέτοιων συσκευών.

Βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια. Παρέχοντας όχι μόνο την καθαριότητα της γύρω ατμόσφαιρας, αλλά και την ισορροπία μεταξύ διαφορετικών ροών του αέρα. Η εισροή μπορεί να κυριαρχεί πάνω από την κουκούλα, αλλά όχι περισσότερο από 15 τοις εκατό.

Σχετικά με τις συσκευές εισροής

Συσκευές τροφοδοσίας εγκατεστημένες σε εξωτερικούς φράκτες - μια εναλλακτική επιλογή για τη συσκευή αυτού του συστήματος. Η εγκατάστασή τους είναι πολλά υποσχόμενη, αν διαθέτετε κατάλληλα τα στοιχεία, λάβετε υπόψη:

 • Ρύθμιση ροής αέρα τροφοδοσίας.
 • Ορθολογική τοποθέτηση του ίδιου του εξοπλισμού.

Σχετικά με τη σταθεροποίηση της εργασίας στο σύστημα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επίλυσης αυτού του ζητήματος. Ταυτόχρονα, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους της κατασκευής κεφαλαίου, απαιτούν μόνο ελάχιστο κόστος κατά τη λειτουργία.

 • Φυσικός εξαερισμός με κίνητρο για τον άνεμο. Υποστηρίζει τη χρήση των εκτροπέων.
 • Ταυτόχρονη εφαρμογή μηχανικών κινήτρων με το φυσικό.
 • Χρήση του εξαερισμού "ανάλογα με τις ανάγκες". Αυτό σημαίνει ότι μεμονωμένες μονάδες εγκαθίστανται μεμονωμένα στα δωμάτια.
 • Θερμικά κίνητρα στη ζεστή εποχή.

Συνδυασμένος τύπος συστημάτων

Εάν οι συνθήκες στο περιβάλλον είναι ευνοϊκές, ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί σε βάρος της βαρυτικής πίεσης, φυσικό. Αλλά, εάν οι συνθήκες υποβαθμιστούν, οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται αυτόματα.

Τα υβριδικά συστήματα μπορούν να αναφέρονται σε έναν από τους παρακάτω τύπους. Η αρχή της εργασίας για όλους είναι περίπου η ίδια. Αλλά τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού είναι διαφορετικά.

 • Με σταδιοδυναμικά εκτροπείς.
 • Συστήματα έγχυσης.
 • Ο συνδυασμός των δύο πρώτων τύπων.

Το κύριο γεγονός κατά το σχεδιασμό τέτοιων συστημάτων είναι η σωστή επιλογή της διατομής των αγωγών.

Αυτό είναι εξίσου σημαντικό όπως και στην περίπτωση του φυσικού αερισμού.

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι πλήρως σφραγισμένο.

Εάν υπάρχουν διαρροές - θα υπάρξει υπερβολική ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα, τα οποία είναι κάτω.

Και στα διαμερίσματα στον πάνω όροφο θα εκπέμπεται μόνο μολυσμένος αέρας.

Χάρη στα υβριδικά συστήματα, η διαδικασία ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια του έτους αντιστοιχεί στους ισχύοντες κανονισμούς.

Δεν έχει σημασία ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες στο περιβάλλον.

Αυτή είναι η λιγότερο εντατική επιλογή ενέργειας σε σύγκριση με άλλα ανάλογα.

Λίγο για τις συσκευές στο σύστημα

Οι σταδοδυναμικές εκτροπείς είναι ένα είδος στατικού εκτροπέα, εξοπλισμένο μόνο με έναν ανεμιστήρα με δύο ταχύτητες, εσωτερικό. Αν ο ηλεκτροκινητήρας είναι απενεργοποιημένος, η συσκευή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας συμβατικός στατικός εκτροπέας.

Η ονομαστική διάμετρος παραμένει επίσης η ίδια. Αυτό δημιουργεί ένα κενό, ίσο με το άθροισμα δύο δεικτών:

 • Πίεση ανέμου.
 • Βαρυτική πίεση.

Τέτοιες συσκευές καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια. Ο ηλεκτρικός κινητήρας τίθεται σε λειτουργία μόνο στις στιγμές που είναι πραγματικά απαραίτητο. Από όλο το χρόνο του χρόνου δεν εργάζεται περισσότερο από 20 τοις εκατό του χρόνου.

Τα συστήματα εκτίναξης είναι διατεταγμένα διαφορετικά. Αποτελούνται από περισσότερα στοιχεία:

 • Ειδικά ακροφύσια, τοποθετημένα στους κορμούς των σωλήνων. Θα πρέπει να στέκονται εκεί που οι εκτροπείς συνδέονται στη βάση.
 • Σύστημα αεραγωγών.
 • Ένας ανεμιστήρας υψηλής πίεσης.
 • Στατικός εκτροπέας.
 • Ο αερισμός ενός φυσικού τύπου είναι μια παραδοσιακή επιλογή.

Η μάζα αέρα κατευθύνεται προς τα επάνω, κατά μήκος του κύριου άξονα εξαερισμού. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της συνολικής ροής του αέρα πολλές φορές.

Το σύστημα φυσικού εξαερισμού διατηρείται, ενώ οι οικοδόμοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν σπίτια των πάνελ. Φυσικά, με τις κατάλληλες συσκευές αερισμού.

Εάν ο αριθμός των ορόφων - όχι περισσότερο από 6, συνιστάται να δοθεί προτίμηση στη μηχανική επιλογή. Θα είναι επίσης σημαντικό, όταν εκσυγχρονίζονται τα ήδη αναβαθμισμένα κτίρια με 9 ορόφους ή περισσότερα.

Η βασική απαίτηση είναι η πυκνότητα των καναλιών που βρίσκονται στο κατακόρυφο επίπεδο. Και η στεγανότητα των δωματίων θα πρέπει να αυξάνεται συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και για τις πόρτες εισόδου στα διαμερίσματα.

Σχετικά με τα πιθανά προβλήματα με τον αερισμό μπορεί να δει στο βίντεο:

Βρήκατε λάθος; Επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter, για να μας ενημερώσετε.

Αγωγοί εξαερισμού σε πολυκατοικία

Αν το διαμέρισμα έχει ξένες μυρωδιές, μούχλα ή μύκητες, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ανεπαρκή αερισμό του δωματίου. Για να διορθώσετε αυτά τα προβλήματα ή για να τα αποφύγετε, πρέπει πρώτα να μάθετε πώς βρίσκονται οι αγωγοί εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων και πώς λειτουργούν.

Αν ζείτε σε μια κατοικία, που χτίστηκε κάτω από τον Χρουστσόφ, τότε η τρύπα εξαερισμού της κουζίνας πηγαίνει κατευθείαν στον άξονα εξαερισμού. Ένα μπάνιο και μια κουζίνα συνδέονται σε αυτόν τον άξονα με μεταλλικό κιβώτιο. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το κιβώτιο είναι εγκατεστημένο, αλλά δεν έχει διατρυπηθεί στον άξονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται ότι υπάρχει αερισμός στο διαμέρισμα, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί.

Για να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν ο αερισμός του διαμερίσματός σας βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε έναν απλό έλεγχο. Ανάψτε το κερί και στηρίξτε το στη γρίλια εξαερισμού. Εάν ο εξαερισμός είναι σε κατάσταση λειτουργίας, η φωτιά θα προσελκύσει τη σχάρα. Για να γνωρίζουμε αν λειτουργεί αρκετά καλά, υπάρχει ένας άλλος τρόπος. Είναι απαραίτητο να φέρετε ένα κομμάτι χαρτιού τουαλέτας στην ίδια σχάρα, να ακουμπήσετε εναντίον του και, στη συνέχεια, να το αφήσετε ελεύθερο. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί καλά, το χαρτί τουαλέτας δεν πέφτει, αλλά παραμένει στη θέση του. Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα κάτω από τις πόρτες του μπάνιου και του μπάνιου, πρέπει να αφήσετε τουλάχιστον ένα μικρό κενό.

Όταν τα μαζικά κτίρια χρησιμοποιούν ένα σύστημα φυσικού αερισμού. Οι μάζες αέρα αλλάζουν σε αυτό το σύστημα λόγω του φυσικού βυθίσματος, στο οποίο εισέρχεται αέρας μέσα από τα παράθυρα και τις άλλες σχισμές. Ο αέρας εξέρχεται μέσω των οπών εξαερισμού μέσω των διαύλων μέσα στον άξονα, από τον οποίο εξάγεται προς το δρόμο μέσω της οροφής. Σε ένα σπίτι με μικρό αριθμό ορόφων, από κάθε διαμέρισμα του διαμερίσματος υπάρχουν κανάλια που συνδυάζονται σε έναν κοινό συλλέκτη στη σοφίτα. Τα σπίτια με μεγάλο αριθμό ορόφων διαθέτουν διαφορετικό σύστημα εξαερισμού.

Πώς είναι οι αεραγωγοί σε ένα πολυώροφο σπίτι;

Τώρα ας αναλύσουμε τη διάταξη των αεραγωγών σε πολυκατοικία πάνω από 5 ορόφους. Σε τέτοια σπίτια, οι αγωγοί εξαερισμού από διαφορετικά δάπεδα συνδέονται με τον άξονα. Τα κανάλια που ενώνουν ονομάζονται δορυφόροι. Οι δορυφόροι συνδέονται με το ορυχείο σε διάφορους ορόφους. Η σχεδίαση δορυφόρων από τους τελευταίους ορόφους δεν μπορεί να συνδεθεί με το ορυχείο, είναι καλύτερα σε αυτή την περίπτωση να κάνουμε ξεχωριστό προβάδισμα για αυτούς. Αν ο άξονας εξαερισμού είναι σφυρηλατημένος ανάμεσα στους ορόφους, αισθάνεται όλοι οι κάτοικοι που κατοικούν κάτω, οι δορυφόροι από τα διαμερίσματα των οποίων συνδέονται με τον ίδιο άξονα.

Υπάρχουν δύο τύποι εξαερισμού, ανάλογα με το σχέδιο, το οποίο οργανώνει αίθουσες ανταλλαγής αέρα:

 • Αυτός που αναβλύζει τον αέρα.
 • Και που μετατοπίζει τον αέρα.

Το πρώτο χρησιμοποιείται για σπίτια από σκυρόδεμα ή τούβλο, τα οποία είναι αδιαπέραστα στον αέρα. Δεν θα είναι σε θέση να καθαρίσει πλήρως τον αέρα, επειδή σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο αέρας σχεδόν δεν κινείται, αλλά στέκεται ακίνητος. Για τον πλήρη καθαρισμό του αέρα στο δωμάτιο, το σύστημα αερισμού πρέπει να είναι σωστά οργανωμένο.

Προηγουμένως, ο εξαερισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως με τη χρήση συστήματος παροχής και εξάτμισης. Για το σύστημα αυτό, χρησιμοποιήθηκε η παραπάνω περιγραφόμενη ώθηση, στην οποία ο αέρας εισέρχεται μέσω όλων των ειδών ρωγμών στο κτίριο. Η πηγή του αέρα στο σύστημα ήταν ανοιχτά παράθυρα, ρωγμές στα πλαίσια παραθύρων. Αυτό εξασφάλισε τη διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος της συσκευής. Αυτός ο εξαερισμός δεν χρειάστηκε συντήρηση. Τώρα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρήση ερμητικά παράθυρα, και το χειμώνα κανείς δεν θα ανοίξει το παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα για να κορεστεί το διαμέρισμα με καθαρό αέρα. Εάν ακόμα αποφασίσετε να ανοίξετε το παράθυρο το χειμώνα, δεν θα είναι σε θέση να παρέχει τη σωστή ποσότητα αέρα, αλλά θα προκαλέσει μόνο ταλαιπωρία.

Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε βαλβίδες εισαγωγής. Με τη βοήθειά τους, η κυκλοφορία του αέρα ελέγχεται, επιπλέον, η χρήση τους μειώνει τα μειονεκτήματα, όπως ο θόρυβος του δρόμου.

Χρησιμοποιώντας μια ενεργή κουκούλα με μεγάλη χωρητικότητα, εμποδίζετε την πρόσβαση στο ορυχείο από ένα ρεύμα αέρα σε ανθρώπους που ζουν στους κάτω ορόφους. Οι χρήστες παθητικών κουκούλες πρέπει να θυμούνται να αλλάξουν το φίλτρο, το οποίο θα πρέπει να εκτελείται μερικές φορές το χρόνο.

Οι κάτοικοι των κάτω ορόφων μπορούν να χαρούν ότι ο αερισμός του σπιτιού τους είναι πολύ καλύτερος από τους κατοίκους τους. Επομένως, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι των ανωτέρων ορόφων δεν έχουν προβλήματα με τον καθαρισμό του αέρα, ακόμα και κατά την ανάπτυξη του οικιακού σχεδίου, αναπτύσσεται ένα σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού. Το πιο συχνά αυτό το σύστημα έχει τη μορφή αεραγωγού, εξοπλισμένου με ενσωματωμένο ανεμιστήρα, ο οποίος επιλέγεται από την απόδοσή του. Υπολογίζεται για κάθε δωμάτιο χωριστά.

Όπου περνούν οι αεραγωγοί εξαερισμού

Τα κανάλια εξαερισμού είναι ένα από τα στοιχεία του φυσικού αερισμού. Θεωρούνται όχι μόνο ως στοιχείο, αλλά ως κύριο συστατικό στοιχείο. Περάστε τους αεραγωγούς στους τοίχους των διαμερισμάτων. Κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού χτίζονται στους τοίχους.

Εάν το δωμάτιο έχει αυξημένη ποσότητα υγρασίας, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή μούχλας και μύκητας στους τοίχους. Αυτοί, με τη σειρά τους, είναι πολύ επιζήμιες για την υγεία των κατοίκων. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Για να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας στο δωμάτιο, τα κανάλια δεν συγκρατούνται στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

Τι γίνεται αν, στους εσωτερικούς τοίχους, είναι αδύνατο να βάλουμε ένα κανάλι; Σε τέτοιες περιπτώσεις, κατασκευάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ανασταλούν ή να ράβονται. Πώς να εγκαταστήσετε σωστά αυτά τα κανάλια; Η διαφορά ύψους μεταξύ του επιπέδου του καναλιού, που παίρνει αέρα από το δωμάτιο, και το επίπεδο του καναλιού, που παίρνει αυτόν τον αέρα μέσω της οροφής, πρέπει να είναι περισσότερο από τρία μέτρα.

Τα κανάλια εξαερισμού δεν αποτελούνται μόνο από διαμήκη τμήματα. Περιλαμβάνουν οριζόντια τμήματα. Οι περιοχές αυτές πρέπει να έχουν μήκος μικρότερο από τρία μέτρα. Η ίδια άποψη εκφράζεται πάντοτε από ειδικούς που κατασκευάζουν συστήματα εξαερισμού.

Ποιο υλικό είναι καλύτερο για την κατασκευή καναλιών εξαερισμού

Πρόσφατα, τα μεταλλικά κανάλια έχουν γίνει κοινά. Παρόλα αυτά, οι αγωγοί αερισμού από τούβλα θεωρούνται κλασικός εξαερισμός και, παρά τον ανταγωνισμό, έχουν μεγάλη ζήτηση. Όπως είναι ήδη γνωστό, πραγματοποιούνται στους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού. Σε διατομή, έχουν διαστάσεις περίπου μισού τούβλου σε πλάτος και σε βάθος. Η κλασσική έκδοση προβλέπει ότι η κίνηση θα είναι τετράγωνη, το τείχος της οποίας ισούται με δύο τούβλα.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά την τοποθέτηση ενός καναλιού από τούβλο:

 1. Προ-σήμανση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρότυπο.
 2. Τοποθετώντας τις πρώτες σειρές. Κατασκευάζονται οι πρώτες δύο ή τρεις σειρές, μετά τις οποίες τοποθετούνται οι σημαδούρες στη γραμμή επιβατών. Αυτά είναι τα τούβλα που απλώνουν το κανάλι. Αυτό είναι απαραίτητο για το κανάλι να έχει τετράγωνο σχήμα και για να προστατεύει το κανάλι από τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Επιπλέον, οι σημαντήρες καθιστούν το κανάλι ισχυρότερο, αλλά αποτελούν εμπόδιο κατά τον καθαρισμό του καναλιού.
 3. Μετά από πέντε ή έξι σειρές, οι σημαδούρες πρέπει να αναδιαμορφωθούν.

Η ραφή για τα κανάλια τοιχοποιίας χρησιμοποιείται μονής σειράς ή πολλαπλών σειρών. Για την κατασκευή του χρησιμοποιείται η τεχνική ραφής. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η εισροή προϊόντων που σχηματίζονται κατά την καύση στο δωμάτιο ή τα γειτονικά κανάλια.

Έλεγχος και καθαρισμός του εξαερισμού

Από καιρό σε καιρό, οι αεραγωγοί εξαερισμού πρέπει να ελέγχονται για το φράξιμο. Αυτό γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • Ετήσια προγραμματισμένη επιθεώρηση
 • Αρχική επιθεώρηση των αεραγωγών πριν από τη χρήση. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της, επαληθεύονται τα εξής: η παρουσία σάκων, η πυκνότητα του καναλιού και η απόστασή του από το κανάλι καπνού, η πρόσφυση.
 • Μετά την επισκευή των καναλιών

Η σκόνη στο σπίτι περιέχει βακτήρια, ακάρεα, προϊόντα ζωτικής δραστηριότητας. Όταν ένα άτομο αναπνέει αέρα με υψηλή περιεκτικότητα σε σκόνη, αναπτύσσει αλλεργία. Επιπλέον, η σκόνη είναι επικίνδυνη για άτομα με άσθμα. Όταν συσσωρεύεται σκόνη στους πνεύμονες, οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τη συσσώρευση σκόνης στον εξαερισμό και τη συσσώρευση αυτών των οργανισμών που είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι υπάρχουν μικρά ποντίκια και τα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο.

Όταν τα κανάλια φράσσονται, η πρόσφυση γίνεται ασθενέστερη, τα φίλτρα λερωμένα, η διατομή των καναλιών γίνεται μικρότερη, συλλέγονται λίπος και σκόνη στους τοίχους και η εγκατάσταση του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής παύει να λειτουργεί. Ο καθαρισμός των αγωγών εξαερισμού στα κτίρια παραγωγής πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, καθώς και σε διοικητικά και δημόσια κτίρια. Καθαρίστε τον εξαερισμό στα κτίρια των πυροσβεστικών υπηρεσιών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μετά τον καθαρισμό, τα κανάλια απολυμαίνονται και εκδίδεται ειδικό περιοδικό, στο οποίο καταγράφονται οι πληροφορίες για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν.

Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Η συσκευή και τα προβλήματα του εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Σχετικά με το πώς έχει γίνει η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια, θα εξαρτηθεί η σύνθεση του αέρα και η υγεία των κατοίκων που ζουν εκεί.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη και ζεστή. Αλλά όλα συμβαίνουν αντίστροφα. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες ή την άγνοια, παραβιάζουν την ανταλλαγή αέρα, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ποιοι παράγοντες παραβιάζουν την εργασία του και ποια προβλήματα οδηγούν σε αυτό.

Κριτήρια επιλογής, τύποι και στοιχεία εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Η παρουσία ορισμένων στοιχείων εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του συστήματος. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη επιλογή, θα περιέχει τέτοια υποχρεωτικά στοιχεία:

 • αεραγωγών ·
 • τον άξονα εξαερισμού.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα είναι απαραίτητα ανεφοδιασμός-εξάτμιση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να παρέχεται όχι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια απόδειξη στον ίδιο τόμο.

Ανάλογα με τον τύπο των κινήτρων για την έναρξη της έλξης, τα συστήματα αυτά συνήθως χωρίζονται σε:

 • φυσικό - το σχέδιο εμφανίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και στο δωμάτιο.
 • συνδυασμός - η εξαγωγή ή η έγχυση γίνεται ηλεκτρομηχανικά.
 • το τράβηγμα και η έγχυση γίνεται μέσω ειδικών ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

Εάν ένα πολυώροφο σπίτι χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό κατοικιών - η ύπαρξη ενός εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

Οι απαιτήσεις για τη διευθέτηση του είναι απλές και ενοποιημένες για όλα τα κτίρια:

 • σφίξιμο.
 • η χωρητικότητα αντιστοιχεί στον προβλεπόμενο όγκο ·
 • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
 • πυρασφάλεια.

Επίσης, ανάλογα με το σχήμα ανταλλαγής αέρα, το σύστημα μπορεί να είναι υπό ανάδευση ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος είναι χαρακτηριστική για τους αδιαπέραστους τοίχους με φράγμα ατμών. Η εισροή περνά μέσα από τις οπές εξαερισμού και διάφορες ρωγμές. Λόγω της σχετικά υψηλής αρχικής ταχύτητας, ο δρόμος φρέσκο ​​αναμιγνύεται με τον μολυσμένο αέρα. Εάν η ροή δεν είναι σωστά οργανωμένη, θα είναι δύσκολο να τραβήξετε τον αέρα που είναι μολυσμένος με ακαθαρσίες με αυτόν τον τρόπο.

Για να επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, όλοι οι παράγοντες, όπως:

 • αριθμός ορόφων;
 • θέση σε σχέση με άλλες δομές.
 • το επίπεδο του εξωτερικού θορύβου ·
 • ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Για σπίτια με θέση εντός του τετάρτου και θόρυβο μέχρι 51 dBA, συνιστάται η εγκατάσταση εξαερισμού φυσικού τύπου. Εάν το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα μολυσμένο χώρο ή εάν η στάθμη θορύβου είναι μεγαλύτερη από 51 dBA, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε το σύστημα τροφοδοσίας και είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί διήθηση.

Σύνθεση στοιχείων εξαερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

Η θέση της εισαγωγής αέρα από το δρόμο είναι εξοπλισμένη σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένος ο εξαερισμός στο κτίριο διαμερισμάτων. Εάν ο θερμός αέρας δεν θερμαίνεται στο υπό εξέταση σύστημα, πρέπει να συνδεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του δωματίου. Αυτό θα εξασφαλίσει την πλήρη ανάμιξή του με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.

Για να διεισδύσει στον αέρα υπό την επίδραση των συσκευών θέρμανσης που είναι εγκατεστημένες στο διαμέρισμα, η είσοδος πραγματοποιείται κοντά σε αυτές τις συσκευές.

Όταν η θέρμανση πραγματοποιείται απευθείας στους υπερσυμπιεστές, η παροχή είναι εξοπλισμένη στο κάτω μέρος του δωματίου.

Παρά το είδος του συστήματος, η εισροή εμφανίζεται μόνο στα σαλόνια, και η κουκούλα στην κουζίνα και το μπάνιο. Η τρύπα για την κουκούλα είναι τοποθετημένη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο. Το σχέδιο εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο υποθέτει ότι δεν υπάρχει κίνηση αέρα από τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις πρόσθετες εγκαταστάσεις στους χώρους διαμονής.

Τα κανάλια Ventkanals διαφορετικών δωματίων με φυσική εξαγωγή μολυσμένου αέρα συνιστώνται να είναι ξεχωριστά, εξαιρουμένων των συγκροτημάτων ενός επιπέδου. Εάν μια τέτοια επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο κτίριο πολλαπλών μονάδων, είναι απαραίτητο να παρέχονται οι μεμονωμένοι σωλήνες σε έναν κατακόρυφο άξονα.

Συνεργάζονται με ένα τέτοιο ορυχείο, μία φορά σε δύο ορόφους. Ο εξαερισμός στον τελευταίο όροφο εμφανίζεται ξεχωριστά, δεν συνιστάται η σύνδεσή του με το ορυχείο.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης και λειτουργίας σε σπίτια των πάνελ

Αν μιλάμε για μια τέτοια διαδεδομένη μορφή σπιτιών, τότε η ανταλλαγή αέρα είναι διατεταγμένη σε φυσική βάση. Το σύστημα είναι το ίδιο και στα παλιά σπίτια από τούβλα, καθώς και σε νέα κτίρια χαμηλού προϋπολογισμού. Η αναρρόφηση του εξωτερικού αέρα συμβαίνει μέσω των ρωγμών και των διαρροών στα παλαιά πλαίσια ή μέσω των ειδικών οπών που παρέχονται στο σύγχρονο πλαστικό.

Η ανάσυρση σε αυτά συμβαίνει λόγω της ύπαρξης σταθερής έλξης, που υπάρχει μέσα στο κανάλι του αεραγωγού εξαερισμού, το οποίο ανεβαίνει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή εισέρχεται στο αττικό χώρο. Ο αέρας του δρόμου, βγαίνοντας από τα παράθυρα, περνώντας μέσα από τα παράθυρα, χάρη στην τράβηγμα του καναλιού, τείνει στη θύρα εξάτμισης στο μπάνιο ή στην κουκούλα της κουζίνας. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας, περνώντας από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, μετατοπίζει σταδιακά το μολυσμένο στο δρόμο.

Η διαδικασία αερισμού από το παράδειγμα ενός τυπικού έργου

Το πιο συνηθισμένο έργο είναι ένα εννιά ορόφων σπίτι. Η αρχή της λειτουργίας της κουκούλας είναι η ίδια για αυτούς. Ο αέρας από το δρόμο, μέσω παραθύρων και ρωγμών, μπαίνει στο διαμέρισμα. Η εξόρυξη πραγματοποιείται μέσω δορυφορικών δορυφορικών καναλιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο κύριος σωλήνας τροφοδοτείται ένα, σπάνια αρκετά κανάλια από την κουκούλα. Αυτά τα κανάλια συνδέονται με τον κύριο άξονα μέσω δύο ορόφων. Αυτά τα ορυχεία είναι δυσκίνητα και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πιθανό να είναι εξοπλισμένο με ένα σπίτι μεγάλης κλίμακας.

Αυτό το σχέδιο ενός σπιτιού 9 ορόφων προϋποθέτει την παρουσία μιας ζεστής σοφίτας. Ο κλάδος με 8 και 9 ορόφους πηγαίνει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα, παρακάμπτοντας το κοινό κανάλι. Το σχέδιο για ένα 9όροφο κτίριο σχεδιάστηκε με βάση τη συνολική απουσία ανέμου και τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα +5.

Παρά το γεγονός ότι ο φυσικός αερισμός σε τέτοια σπίτια δεν είναι πολύ αποτελεσματικός, δεν απαιτεί καθόλου συντήρηση και τα σφάλματα παρουσιάζονται σπάνια. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αεραγωγοί είχαν βουλώσει με οικοδομικά υλικά κατά την ανέγερση του σπιτιού. Μια τέτοια έκπληξη επηρέασε αργότερα την ποιότητα της κουκούλας. Τις περισσότερες φορές, ο καθαρισμός του ορυχείου απαιτείται μία φορά κάθε 5-6 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επισκευής, πολλοί άνθρωποι εμποδίζουν το δρόμο προς τη ροή του αέρα σε κάποιο μέρος. Πιστεύουν εν αγνοία τους ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κουκούλα, αλλά η διαδικασία ανανέωσης του αέρα σε ένα διαμέρισμα είναι δύσκολη ή τελείωσε τελείως.

Οι πιο συνηθισμένες ενέργειες που οδηγούν σε παρεμβολές και δυσλειτουργία στη λειτουργία του φυσικού αερισμού:

 • εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων.
 • εσωτερικές πόρτες με σφραγίδα.
 • εγκατάσταση διαφόρων ανεμιστήρων στην κουκούλα.

Για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του φυσικού βυθίσματος εξαερισμού, απαγορεύεται η διευθέτηση τυχόν δυσκολιών για την εισροή και την εκροή αέρα. Για τα πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εισόδων ή η εγκατάσταση εξωτερικής εισροής ξεχωριστά. Οι πόρτες μεταξύ των δωματίων είναι εξοπλισμένες με πλέγματα στο κάτω μέρος. Το τμήμα του αγωγού εξαγωγής δεν πρέπει να επικαλύπτεται από τους ανεμιστήρες.

Πιθανές επιλογές εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Ο σύγχρονος αερισμός στην κατοικία των πάνελ είναι εξοπλισμένος με μονή σωλήνες εξαγωγής. Από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από κάθε όροφο μέχρι την οροφή πηγαίνει το δικό του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διείσδυσης ξένων οσμών και ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί ομοιόμορφα και αξιόπιστα.

Μια άλλη καλή επιλογή, όταν όλα τα κάθετα κανάλια έρχονται σε έναν κοινό οριζόντιο συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στη σοφίτα. Ο αέρας από αυτό βγαίνει μέσω ενός κοινού σωλήνα.

Ο πιο ασταθής τρόπος μπορεί να ονομαστεί η επιλογή, όταν ένα μικρό δορυφορικό κανάλι από κάθε διαμέρισμα εισέρχεται στο γενικό ventshahtu. Αυτό το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία των πάνελ είναι πολύ φθηνότερο στη ρύθμιση και αυξάνει τον ζωτικό χώρο, αλλά συνεχώς φέρνει πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Το πιο κοινό είναι η ροή των διαφορετικών μυρωδιών από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

Η καλύτερη παραλλαγή του εξαερισμού είναι τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα νέα κτίρια, εκτός από τα χαμηλού κόστους. Η παροχή ενός τέτοιου συστήματος βρίσκεται στο υπόγειο ή στην πλευρά του κεντρικού κτιρίου. Παρέχει φιλτραρισμένο και θερμαινόμενο ή ψυχρό αέρα σε όλα τα δωμάτια και τα δωμάτια. Στην οροφή, με τη σειρά του, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής έχει τοποθετηθεί ακριβώς στην ίδια σχεδιαστική χωρητικότητα με τον αέρα τροφοδοσίας. Έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το μολυσμένο μείγμα από τα διαμερίσματα μέσω εκχυλισμάτων.

Αυτό είναι ένα από τα πρωτόγονα κυκλώματα της συσκευής. Πιο περίπλοκο, το οποίο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο πολυώροφο κτίριο, είναι εξοπλισμένο με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, οι συσκευές ανάκτησης είναι συσκευές που σας επιτρέπουν να απομακρύνετε τη θερμότητα ή το κρύο από τον εξαγόμενο αέρα και να τον δώσετε σε έναν αέρα τροφοδοσίας.

Συστάσεις για τον αερισμό

Η συνέπεια της εγκατάστασης σύγχρονων σφραγισμένων παραθύρων και θυρών είναι η μη ικανοποιητική απόδοση των στοιχείων εξαερισμού και η μη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του SNiP. Λίγοι άνθρωποι είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου για να εισέλθουν στην απαραίτητη ποσότητα αέρα για να κρατήσουν τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμη και στο κρύο. Ελλείψει αποτελεσματικής εργασίας του εκχυλίσματος, ο δείκτης υγρασίας αυξάνεται, ο κορεσμός του αέρα με διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται και το οξυγόνο μειώνεται. Σε ένα τέτοιο μικροκλίμα του δωματίου, όταν η υγρασία είναι πάνω από την κανονική, το καλούπι και διάφοροι μύκητες πολλαπλασιάζονται καλά. Αυτό είναι πολύ επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο.

Η διέξοδος είναι πολύ απλή. Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Θα εξαλείψει τα προβλήματα ανανέωσης του αέρα και η χρήση του συστήματος ανάκτησης σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα άνετο μικροκλίμα και καθαρό αέρα με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.