Αν το κελάρι κλαίει

Η υγρασία στο κελάρι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους περισσότερους κατοίκους των χωριών και των χωριών. Κατά κανόνα, η υγρασία αυξάνεται λόγω κακής θερμότητας ή στεγανοποίησης, καθώς και λόγω του μεγάλου αριθμού λαχανικών και φρούτων που αποθηκεύονται στο δωμάτιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το συμπύκνωμα σχηματίζεται λόγω της έλλειψης συστήματος εξαερισμού. Όποια και αν είναι η αιτία, ένα υγρό κελάρι δεν είναι καθόλου κατάλληλο για την αποθήκευση προϊόντων σε αυτό, τα οποία, εάν εκτίθενται μόνιμα στην υγρασία, θα επιδεινωθούν γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υγρασία πρέπει να αφαιρεθεί και να εξαλειφθεί εντελώς από ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως η συμπύκνωση. Πώς να στεγνώσει το κελάρι και να το προετοιμάσει κατάλληλα για τη συγκομιδή, θα μιλήσουμε σήμερα.

Προπαρασκευαστικές εργασίες

Υγρασία στο κελάρι, κατά κανόνα, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο, έτσι συμπύκνωση σχηματίζεται στους τοίχους και την οροφή. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες περιλαμβάνουν την πλήρη αποδέσμευση των εγκαταστάσεων από τα λαχανικά που αποθηκεύτηκαν εκεί από πέρυσι (είναι ήδη ακατάλληλα για φαγητό, έτσι ώστε να απομακρύνονται καλύτερα από την αποθήκευση).

Επιπλέον, συνιστάται να απαλλαγείτε προσωρινά από τα ξύλινα στοιχεία του δωματίου (ράφια, παλέτες, διάφορα κάδους, κουτιά, ράφια κλπ.). Όλες οι ξύλινες κατασκευές πρέπει να βγαίνουν στο δρόμο, στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σαπουνάδα. Πριν από την περαιτέρω χρήση, πρέπει να στεγνώσουν εντελώς.

Πριν από την αφύγρανση του αέρα στην αποθήκη, πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι προμήθειες και τα προϊόντα από εκεί.

Μια αρκετά κοινή και αποτελεσματική μέθοδος απολύμανσης ξύλινων στοιχείων αποθήκευσης είναι η εφαρμογή στρώματος ασβέστου με την προσθήκη συνήθους θειικού χαλκού. Ως ασβέστη, κατά κανόνα, εμφανίζεται ο συνηθισμένος ασβέστης, ο οποίος μπορεί να βρεθεί σε πώληση σε οποιοδήποτε κατάστημα. Η υγρασία και η συμπύκνωση σε αυτή την περίπτωση δεν θα επηρεάσουν το ξύλο.

Επιπλέον, για την προστασία των ξύλινων στοιχείων από μούχλα και μύκητες, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί αντισηπτικό εμποτισμό πάνω τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε σύνθεση που πωλείται στο κατάστημα.

Οι τοίχοι και η οροφή της αποθήκης μπορούν επίσης να λευκαριστούν και να στεγνώσουν. Διαφορετικά, λόγω της αυξημένης υγρασίας στο δωμάτιο, δεν θα είναι δυνατή η διατήρηση της καλλιέργειας στη σωστή μορφή. Το φθινόπωρο, όταν οι βροχοπτώσεις θα χυθούν συνεχώς, το κελάρι δεν θα είναι σε θέση να στεγνώσει σωστά, οπότε όλη η δουλειά πρέπει να γίνει το καλοκαίρι.

Πώς στεγνώνει η αποθήκη;

Για να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία στο κελάρι, δεν αρκεί απλώς να ανοίξετε όλα τα ανοίγματα εξαερισμού και το κάλυμμα της θυρίδας. Στο κελάρι, ο αέρας θα κρυώσει συστηματικά και η υγρασία από αυτό θα συμπυκνωθεί, επομένως δεν θα είναι δυνατόν να στεγνώσει το υπόγειο δωμάτιο με κανονικό αερισμό. Η υγρασία και η συμπύκνωση, ακόμη και μετά από αρκετές ημέρες αποθήκευσης, με ανοιχτή καταπακτή, δεν θα εξαφανιστούν οπουδήποτε. Για να στεγνώσει το κελάρι πριν από την εποχική τοποθέτηση της καλλιέργειας, πρέπει να χρησιμοποιηθούν πιο ριζοσπαστικές μέθοδοι.

Είναι δυνατή η διάκριση μερικών από τις πιο κοινές μεθόδους με τις οποίες διεξάγεται η ξήρανση του δωματίου. Η υγρασία και η συμπύκνωση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά όταν αναγκάζονται να στεγνώσουν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από.

Έτσι, μπορείτε να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία, την υγρασία και τη συμπύκνωση με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Στεγνώστε το κελάρι ή την αποθήκευση λαχανικών με μια σόμπα σιδήρου.
 • Ξήρανση του υπόγειου χώρου με μπρουζ.
 • Χρησιμοποιήστε τα πιο συνηθισμένα κεριά, τα οποία θα βελτιώσουν το φυσικό ρεύμα αέρα.
 • Χρήση ειδικών αφυγραντικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θέρμανση της αποθήκης με σίδερο σιδήρου είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ενοχλητική, επομένως συνιστάται η άμεση εγκατάλειψη αυτής της μεθόδου. Και ο καθένας δεν έχει την ευκαιρία να εγκαταστήσει μια τέτοια σόμπα στο θησαυροφυλάκιο. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τις υπόλοιπες τρεις μεθόδους, καθώς η ξήρανση του κελάριου είναι σημαντική γρήγορα και χωρίς περιττές ταλαιπωρίες.

Γρήγορη ξήρανση με μπρουζ

Αφαιρέστε την υπερβολική υγρασία του αέρα και το συμπύκνωμα από το κελάρι χρησιμοποιώντας το απλούστερο φούρνο. Αυτή η συσκευή μικρών διαστάσεων (φορητή) είναι πρακτικά σε οποιοδήποτε προαστιακό αγρόκτημα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ζητήσετε γύρω από τους γείτονες.

Ο φούρνος θερμαίνει γρήγορα τον αέρα στο δωμάτιο.

Πριν στεγνώσετε το κελάρι με ένα χαλί, πρέπει να απαλλαγείτε εν μέρει από την υπερβολική υγρασία με φυσικό στέγνωμα για αρκετές ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο φούρνος θα "τελειώσει" μόνο την υπόλοιπη υγρασία, υγρασία και συμπύκνωση.

Εάν δεν έχετε βρει μια κατάλληλη συσκευή ξήρανσης ή μπρασελέ, τότε μπορεί να γίνει με τα χέρια σας από τον απλούστερο παλιό κάδο.

Η ίδια η διαδικασία ξήρανσης έχει ως εξής:

 • Πριν από την έναρξη της ξήρανσης, ανοίξτε όλα τα ανοίγματα που εισέρχονται στο κελάρι (το λουτρό, σωλήνες εξαερισμού).
 • Στη συνέχεια, κατεβάζουμε το μπρεζέ μας (κουβά) στο κάτω μέρος του αποθηκευτικού χώρου. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή με σχοινί και γάντζο.
 • Στο φούρνο ζυγίζουμε φωτιά. Πρέπει να διατηρηθεί για λίγο μέχρι ο πρώτος αέρας να βγει από το δωμάτιο.
 • Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, ζεστός και ξηρός αέρας από τον πυθμένα του κελαριού θα αυξηθεί σταδιακά, μετακινώντας τον υγρό αέρα σε ανοιχτά ανοίγματα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το κελάρι είναι εντελώς αποξηραμένο.

Η αρχή της ξήρανσης του υπογείου με ένα φούρνο από ένα συμβατικό κάδο.

Πριν στεγνώσει το κελάρι με αυτόν τον τρόπο, είναι απαραίτητο να δώσουμε ορισμένες αποχρώσεις:

 1. Για να αναφλέξετε ένα φούρνο, συνιστάται η χρήση τσιπς και τσιπς. Μόλις αναφλεγεί η φωτιά, μπορεί να πεταχτεί μεγαλύτερο ξύλο στο μπρελόκ. Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί η ανάφλεξη του φούρνου πριν το χαμηλώσετε στο κατώτατο σημείο του κελαριού.
 2. Η θερμότητα από τη φωτιά θα ζεσταθεί γρήγορα το δωμάτιο, βγάζοντας τον ακατέργαστο αέρα έξω. Με τη σειρά του, ο ξηρός αέρας θα εξαπλωθεί γρήγορα μέσα στο κελάρι. Είναι απαραίτητο ο καπνός να εμποτίζεται σε όλο το δωμάτιο. Αυτό θα απαλλαγεί από κάθε βιολογική δραστηριότητα στην αποθήκευση, η οποία επίσης επηρεάζει αρνητικά την αποθήκευση των λαχανικών και των φρούτων. Η επίδραση της θέρμανσης του αέρα σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όχι πάντα το συμπύκνωμα στο κελάρι εξαφανίζεται αμέσως μετά το στέγνωμα, γι 'αυτό πρέπει να περιμένετε λίγο και, εάν χρειάζεται, να επαναλάβετε την άσκηση και επίσης να ελέγξετε την ποιότητα του συστήματος εξαερισμού.

Ξήρανση του κελάριου με ένα κερί

Εάν δεν θέλετε να καρφώσετε με μια μπρασελέ, τότε υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος για να κάνετε το κελάρι στεγνό και να απαλλαγούμε από την υγρασία. Αυτό θα απαιτήσει ένα πολύ συνηθισμένο κερί.

Το κερί θα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το σωλήνα εξαγωγής.

Ένα αναμμένο κερί, τοποθετημένο κάτω από τον αγωγό εξαγωγής, θα αυξήσει το ρεύμα αέρα και επίσης θα επιτρέψει να απαλλαγούμε από την υγρασία. Στο κελάρι στεγνώσει χρησιμοποιώντας ένα κερί θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι στην περίπτωση της κρεατοπαραγωγής, αλλά αν βιάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο ξήρανσης με ένα κερί, απαιτείται η αύξηση του μήκους του σωλήνα εξαερισμού (ο αέρας τροφοδοσίας, εάν χρησιμοποιούνται δύο σωλήνες). Αυτό πρέπει να γίνει αναγκαστικά. Επιπλέον, το αναμμένο κερί τοποθετείται απευθείας κάτω από την είσοδο του σωλήνα εξαγωγής. Το κερί είναι καλύτερα τοποθετημένο σε ένα μικρό δοχείο (για παράδειγμα, σε ένα βάζο).

Για να δώσετε μια συγκεκριμένη ώθηση, η οποία θα είναι η αρχή ενός ρεύματος αέρα, είναι απαραίτητο να θέσετε φωτιά σε ένα φύλλο χαρτιού στο σωλήνα εξάτμισης. Επιπλέον, η ώθηση θα υποστηρίζεται από τη φλόγα του κεριού.

Έχει ήδη σημειωθεί παραπάνω ότι αυτή είναι μια αργή μέθοδος ξήρανσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν έχετε αρκετό χρόνο. Όλες οι εργασίες στο στεγνό κελάρι γίνεται καλύτερα για μερικές ημέρες πριν τη συγκομιδή στο δωμάτιο είχε χρόνο για να ζεσταθεί, να στεγνώσει και να απαλλαγούμε από όλα τα βιολογική δραστηριότητα. Με τη βοήθεια ενός αναμμένου κεριού, μπορείτε να στεγνώσετε το κελάρι σε 3-4 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να αλλάξετε μερικά κεριά.

Εάν το κελάρι είναι μεγάλο, τότε δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την υγρασία και την υγρασία με ένα κερί.

Αφυγραντήρες αέρα

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να στεγνώσει ένα μεγάλο κελάρι με αυτοσχέδια μέσα, ειδικά αφύγρανση χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική απομάκρυνση της υγρασίας. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν στον χώρο να στεγνώσει σωστά και στη συνέχεια να διατηρήσει το επίπεδο υγρασίας σε ένα κανονικό επίπεδο. Είναι επιθυμητό να στεγνώνετε περιοδικά το αέρας στο κελάρι.

Εμφάνιση και σχήμα του αφυγραντήρα.

Οι αφυγραντήρες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην εμπορική λειτουργία των υπόγειων και των φυτικών καταστημάτων. Οι σύγχρονοι αφυγραντήρες πωλούνται σε μεγάλα κατασκευαστικά καταστήματα, καθώς και σε εξειδικευμένα τμήματα, επομένως δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την αγορά τους. Για το πώς να στεγνώσει το κελάρι με ένα αφυγραντήρα, είναι καλύτερο να ζητήσετε από τον σύμβουλο πωλήσεων ο οποίος μπορεί να συμβουλεύσει ένα κατάλληλο μοντέλο για το μοντέλο δωματίου σας.

Η αρχή της ξήρανσης του στάσιμου και υγρού αέρα στο υπόγειο είναι ότι η υγρασία πάντα συμπυκνώνεται σε κρύες επιφάνειες. Ο αέρας που διέρχεται μέσω του συμβατικού αφυγραντήρα ψύχεται και η υγρασία εγκαθίσταται σε ένα ειδικό δοχείο, μετά το οποίο στάζει κάτω στο ταψί. Οι αφυγραντήρες λειτουργούν με βάση την αρχή της ψύξης του αέρα, αντί να το θερμαίνουν (σε αντίθεση με ένα μπλέντερ και ένα κερί), έτσι ώστε η συσκευή να κρυώσει κάπως το κελάρι. Ωστόσο, στην πώληση είναι δυνατό να βρεθούν τέτοιες συσκευές οι οποίες σε μια έξοδο θα θερμαίνουν τον αέρα μέχρι την αρχική θερμοκρασία.

Οι σύγχρονοι αφυγραντήρες λειτουργούν με βάση το φρέον (όπως τα ψυγεία και τα κλιματιστικά). Στον αφυγραντήρα, ο αέρας θα τροφοδοτείται με ανεμιστήρα. Αν το σπίτι σας είναι επίσης υγρός αέρας, τότε ο αφυγραντήρας από το υπόγειο είναι αρκετά κατάλληλος για χρήση σε άλλες περιοχές του κτιρίου.

Ποια μέθοδο να επιλέξω;

Κάντε ένα κελάρι απολύτως ξηρό και κατάλληλο για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών μπορεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από τις προτεινόμενες μεθόδους. Επιλέξτε μία ή άλλη μέθοδο με βάση τη συνολική έκταση του κελάριού σας. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ακριβό αφυγραντήρα εάν η περιοχή του κελάριού σας δεν υπερβαίνει τα 2 τετραγωνικά μέτρα. m. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα της υγρασίας είναι εύκολο να λυθεί με τη βοήθεια ενός φούρνου ή ενός κεριού.

Βουτήξτε φρούτα και λαχανικά στο κελάρι μπορεί να είναι αμέσως μετά από όλες τις εργασίες κατά την ξήρανση των χώρων θα ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συνιστάται να στεγνώνετε το κελάρι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Αυτή η προσέγγιση θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των αποθηκευμένων λαχανικών.

Για να αποφευχθεί η ανάγκη να στεγνώνετε συχνά το κελάρι, είναι απαραίτητο να προβλέψετε εκ των προτέρων τη διαθεσιμότητα ενός συστήματος εξαερισμού υψηλής ποιότητας. Για τα μικρά κελάρια είναι αρκετά κατάλληλη η κατασκευή δύο σωλήνων (τροφοδοσίας και καυσαερίων), που βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη. Θα εξασφαλίσουν μια συνεχή αντικατάσταση του αέρα. Εάν το κελάρι έχει μεγάλη επιφάνεια, συνιστάται η χρήση μηχανισμού εξαερισμού. Επιπλέον, εάν το ανώτατο όριο κελάρι είναι το πάτωμα μιας κατοικίας, θα πρέπει να γίνει μια υψηλής ποιότητας θερμομόνωση του δαπέδου. Είναι αδύνατο να επιτρέψετε στον ψυχρό αέρα από την αποθήκευση να επηρεάσει το μικροκλίμα στο σπίτι.

Βοηθός συντάκτης, συγγραφέας άρθρων για γενικά οικονομικά θέματα.

Θερμοκρασία και υγρασία στο κελάρι

Ο άμεσος σκοπός του κελαριού είναι να παραταθεί η διάρκεια ζωής της καλλιέργειας, ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες έξω από το παράθυρο. Ο σημαντικότερος παράγοντας που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος είναι η υγρασία στο κελάρι. Για να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα, οι δείκτες της πρέπει να είναι σταθεροί και να μην υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια.

Η υψηλή υγρασία στο κελάρι προκαλεί μείωση της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Η προσθήκη αυτής της παραμέτρου στις κανονιστικές τιμές είναι ένα σημαντικό καθήκον, η λύση του οποίου είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλλιέργειας.

Επίδραση στο μικροκλίμα και στις κανονιστικές τιμές

Η κατασκευή ενός κελάριου είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο που απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Όταν ανεγερθεί, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένας τεράστιος αριθμός παραγόντων και να καθοδηγείται από κατασκευαστικά πρότυπα, διαφορετικά θα είναι αδύνατο να αποκτηθεί μια ποιοτική κατασκευή. Τα κύρια κριτήρια που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Αυτές οι δύο παράμετροι είναι οι κύριες και πρέπει να διατηρηθούν σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, οι βέλτιστες συνθήκες στο κελάρι είναι:

 • υγρασία σε ποσοστό 85-90%.
 • η θερμοκρασία είναι περίπου 2-5 μοίρες.

Παρόμοια αναλογία βασικών δεικτών είναι ευνοϊκότερη για την παράταση της διάρκειας ζωής της καλλιέργειας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να τηρείται όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες. Η παραβίαση του ισοζυγίου επηρεάζει άμεσα το μικροκλίμα του δωματίου.

Η αυξημένη υγρασία στο κελάρι οδηγεί σε μετατόπιση του σημείου δρόσου μέσα στο δωμάτιο. Στην περίπτωση αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι έξω από αυτό. Η συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι ο σχηματισμός συμπυκνώματος, το οποίο καλύπτει όλες τις επιφάνειες και συμβάλλει στην ανάπτυξη της υγρασίας. Μούχλα, ατμόσφαιρα, σάπια φαγητού και διάβρωση των ραφιών - αυτά είναι ένα μικρό μέρος αυτών των προβλημάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική υγρασία.

Η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστά τον στεγνωτήρα αέρα, ο οποίος επίσης δεν φέρνει τίποτα καλό. Η απότομη πτώση του επιπέδου υγρασίας και η αύξηση των θερμικών δεικτών έχουν αρνητική επίδραση στα προϊόντα, ξήραντάς τα 2 φορές ταχύτερα. Επομένως, η θερμοκρασία και η υγρασία στο κελάρι πρέπει να είναι σταθερές και επίσης να βρίσκονται εντός των ορίων που προβλέπονται από την τεχνική τεκμηρίωση.

Αιτίες

Η παρακολούθηση της υγρασίας και η διατήρησή της εντός ορισμένων ορίων δεν είναι απλή υπόθεση. Για να σπάσει η ζοφερή ισορροπία μεταξύ των κύριων δεικτών είναι πολύ εύκολη. Τα παραμικρά ελαττώματα στο σχεδιασμό ή την παραμέληση της τεχνολογίας κατασκευών επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του δωματίου. Η μεγαλύτερη επίδραση στο μικροκλίμα στο κελάρι παρέχεται από:

 • τύπος εδάφους ·
 • θέση ·
 • ποιότητα στεγανοποίησης.
 • ποιότητα θερμομόνωσης.
 • κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Η υψηλή υγρασία στο κελάρι μπορεί να είναι συνέπεια της κατασκευής του σε ακατάλληλο έδαφος. Κάθε τύπος εδάφους έχει το δικό του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Όσο υψηλότεροι είναι οι δείκτες του, τόσο λιγότερο το έδαφος μπορεί να αντέξει τις θερμικές επιδράσεις. Και μια τέτοια δήλωση είναι αλήθεια όχι μόνο σε σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και τη μείωση της. Το έδαφος με υψηλή αγωγιμότητα παγώνει πολύ γρήγορα. Κρύος αέρας φτάνει στο κελάρι, συμβάλλοντας σε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε αυτό. Η βλάστηση και ο πηλός είναι μια κακή βάση για την ανέγερση ενός αντικειμένου και η άμμος και η ψαμμίτα θεωρούνται καλό έδαφος για την κατασκευή του.

Η ανισορροπία των κύριων δεικτών μπορεί να προκύψει όταν το κελάρι δεν βρίσκεται σωστά. Εάν το κτίριο δεν είναι αρκετά βαθιά υπόγεια ή κοντά σε πηγές νερού. Σε αυτή την περίπτωση, θα θερμαίνεται πιο γρήγορα το καλοκαίρι, και το πάγωμα το χειμώνα. Για την εξουδετέρωση τέτοιων φαινομένων, πρέπει να εμβαθύνεται τουλάχιστον κατά 0,5-1,0 μέτρα. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι η κατασκευή κελάρι ακριβώς κάτω από το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμότητα από το θερμαινόμενο τμήμα της θα διεισδύσει μέσα από την οροφή, συμβάλλοντας στην ανάμειξη του σημείου δρόσου.

Η αυξημένη υγρασία στο κελάρι μπορεί να οφείλεται σε κακή στεγανοποίηση. Κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, το νερό εμποτίζει τη γη και, ελλείψει προστατευτικού στρώματος ή διαταραχής του, μπορεί να διαρρεύσει μέσω του τοιχοποιίας στο εσωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα υγρασίας που εισέρχεται στο κελάρι εξαρτάται από την περιοχή της μη προστατευμένης περιοχής και την ένταση του πλυσίματος των τοίχων. Η επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο εφαρμόζοντας το στρώμα στεγανοποίησης στην εξωτερική επιφάνεια του αντικειμένου.

Η ποιότητα της θερμομόνωσης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών στο κελάρι. Εάν βρίσκεται σε αργιλώδη εδάφη, δεν είναι αρκετά βαθιά κάτω από το έδαφος ή είναι εξοπλισμένο απευθείας κάτω από το σπίτι, τότε η ισορροπία μεταξύ θερμοκρασίας και υγρασίας δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η κατάσταση μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πρόσθετης θερμομονωτικής στρώσης, η οποία τοποθετείται στην οροφή ή στους τοίχους.

Κατάσταση του συστήματος εξαερισμού

Η υγρασία στο κελάρι θα πρέπει να είναι πάντα η ίδια. Ο σημαντικότερος ρόλος στη διαδικασία απομάκρυνσης του πλεονάζοντος θερμού αέρα παίζει η κατάσταση του συστήματος εξαερισμού. Ένας καλά οργανωμένος εκχυλιστής μπορεί να εξουδετερώνει τους περισσότερους από τους αρνητικούς παράγοντες που οδηγούν σε μια διαταραχή του μικροκλίματος σε αυτό. Η εργασία οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη φυσική κυκλοφορία των μάζα του αέρα, τα οποία όταν θερμαίνονται ανεβαίνουν και μετά την ψύξη τους πάλι στο πάτωμα. Ιδιαίτερα σαφώς η ιδιότητα αυτή εντοπίζεται σε κλειστό χώρο, που είναι το κελάρι.

Σημαντικό! Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, μέσω του συστήματος εξαερισμού, τουλάχιστον 150-180 m3 cu. καθαρό αέρα. Ένας τέτοιος δείκτης καθιστά δυνατή όχι μόνο την απομάκρυνση της υγρασίας στο κελάρι, αλλά και την ομαλοποίηση της θερμοκρασίας.

Κατά τη διαδικασία θέρμανσης, ο αέρας απορροφά σωματίδια υγρού και ανυψώνεται στην οροφή μαζί με αυτά. Ταυτόχρονα, η ροή του κρύου αέρα κατεβαίνει στο κάτω μέρος του δωματίου. Έτσι, η δημιουργία ενός συστήματος αερισμού του τύπου τροφοδοσίας και εξάτμισης πραγματοποιείται με βάση τη διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα μέσα στο κελάρι και αμέσως έξω από αυτό.

Μειώστε την υγρασία στο κελάρι με μικρή έκταση μέχρι 10 τετραγωνικά μέτρα. μπορεί να γίνει με φυσικό αερισμό. Η αρχή της λειτουργίας του είναι να οργανώσει μια καλή κυκλοφορία αέρα βασισμένη στις φυσικές ιδιότητες του αέρα. Το εξερχόμενο κανάλι είναι εγκατεστημένο στην ίδια την οροφή, εξασφαλίζοντας την αφαίρεση των θερμών μάζων του υγρού αέρα. Το άνοιγμα είναι τοποθετημένο στον ίδιο το δάπεδο για 10-15 cm στην επιφάνεια του. Και οι δύο αγωγοί βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του δωματίου. Αυτό το σύστημα εγκατάστασης σας επιτρέπει να οργανώσετε μια εξαιρετική ανταλλαγή αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Ξεφορτωθείτε την υψηλή υγρασία στην περιοχή των κελαριών που υπερβαίνει τα 10 τετραγωνικά μέτρα. Είναι δυνατή μόνο με τη χρήση συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού. Η αρχή της λειτουργίας τους βασίζεται στη χρήση ειδικών ανεμιστήρων εξαγωγής, αυξάνοντας τη φυσική κυκλοφορία του αέρα.

Προκειμένου να επιτευχθεί η κανονική θερμοκρασία και η υγρασία, οι παράμετροι κελάριου πρέπει να πληρούν όλα τα απαραίτητα πρότυπα. Η παρουσία διαρροών, κακής θερμομόνωσης και ακατάλληλης εδαφικής θέσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο εσωτερικό κλίμα. Ως εκ τούτου, παρόμοια προβλήματα πρέπει να εξαλειφθούν κατά το σχεδιασμό και τα κατασκευαστικά έργα σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο SNiP.

Η υγρασία και η θερμοκρασία του αέρα είναι οι καθοριστικές παράμετροι, στο μέγεθος των οποίων εξαρτώνται οι συνθήκες αποθήκευσης των προϊόντων. Ταυτόχρονα, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δεικτών. Οι κλιματολογικές συνθήκες μέσα στο κελάρι επηρεάζονται από έναν τεράστιο αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων ένα ιδιαίτερο μέρος καταλαμβάνεται από τη λειτουργία του εξαερισμού.

Πώς να μειώσετε την παρουσία υγρασίας στο κελάρι

Οι ιδιοκτήτες των κελαριών συχνά παραπονιούνται για την υγρασία σε αυτό. Συνήθως αυτό το πρόβλημα σχετίζεται με παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά την κατασκευή. Πώς να μειώσετε την υγρασία στο κελάρι - ένα ζήτημα που ανησυχεί πολλούς Ρώσους που αποθηκεύουν τα λαχανικά τους σε κελάρια και κελάρια.

Στα υπόγεια και τα κελάρια υπάρχει συχνά υπερβολική υγρασία. Εάν ο χρόνος δεν αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την εξάλειψή του, τότε θα υπάρξει ένας μύκητας, και στη συνέχεια ένα καλούπι.

Για προφανείς λόγους, η υγρασία και η υγρασία είναι απαράδεκτες στα κελάρια και τα κελάρια. Σε ένα δωμάτιο με υγρό αέρα, μούχλα και μύκητες εμφανίζονται. Η αποθήκευση των λαχανικών σε ένα τέτοιο υπόγειο δεν μπορεί και αν ο υγρός χώρος βρίσκεται στο υπόγειο, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ακεραιότητα ολόκληρης της δομής.

Η υγρασία εμφανίζεται κυρίως μέσω των τοίχων και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλο το δωμάτιο.

Μια από τις αιτίες της υγρασίας και της υγρασίας είναι η υγρασία, διεισδύοντας μέσα στο δωμάτιο μέσω των τοίχων και συσσωρεύοντας περαιτέρω στο πάτωμα. Κατά τη διαδικασία της εξάτμισής της η υγρασία του αέρα αυξάνεται πολλές φορές.

Εάν το κελάρι ή το κελάρι βρίσκεται σε ιδιωτική κατοικία, η αιτία της υγρασίας μπορεί να είναι ανεπαρκής θέρμανση της δομής. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, το νερό μέσα από τους αρμούς μέσα στους τοίχους του σπιτιού διεισδύει στο υπόγειο.

Η αιτία της υψηλής υγρασίας στο υπόγειο μπορεί να γίνει υπόγεια ύδατα. Αυτό είναι δυνατό εάν το δάπεδο δεν είναι ικανοποιητικό.

Μέθοδοι για την απομάκρυνση της υγρασίας

Η μείωση της υγρασίας στο υπόγειο μπορεί να είναι με διάφορους τρόπους. Αλλά πρώτα ελέγξτε την κατάσταση της στεγάνωσης στο υπόγειο. Εάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το έργο, τότε πρέπει να το αλλάξουμε. Συχνά αυτό δεν είναι αρκετά φθηνή επιλογή.

Για να αποφύγετε την είσοδο νερού στο δωμάτιο, πάρτε το πλαστικό περιτύλιγμα, βάλτε το στο πάτωμα και γεμίστε το με γη.

Ο πιο φθηνός τρόπος, με τον οποίο μπορεί να αφαιρεθεί η υγρασία στο κελάρι, είναι ο ακόλουθος:

 • Αγοράστε ταινία πολυαιθυλενίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παλιό, το κύριο πράγμα που ήταν ολόκληρο. Θα χρειαστείτε επίσης φτυάρι, μυστρί και πηλό. Εάν το δάπεδο του κελάριού σας είναι πηλό, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το.
 • αφαιρέστε το στρώμα πάχους 5 cm από πηλό, επίπεδο και παραβιάστε την προκύπτουσα επιφάνεια. Στην κορυφή του, τοποθετήστε προσεκτικά δύο στρώματα πολυαιθυλενίου. Στη συνέχεια, χύστε το πήλινο στρώμα και προσεκτικά το χυθείτε. Κάντε αυτό προσεκτικά, ώστε το στρώμα φιλμ να μην κινείται. Ο πηλός θα αρχίσει να στεγνώνει και ο αέρας στο κελάρι θα στεγνώσει. Αντί ενός πήλινου πάτωμα, μπορείτε να το κάνετε από το σκυρόδεμα.

Πρόσθετες αιτίες υγρασίας

Η συμπύκνωση σε τοίχους και οροφή αυξάνει σημαντικά την υγρασία στο υπόγειο.

 1. Μέρος της υγρασίας στα κελάρια υπάρχει χιόνια που λιώνουν σεζόν και μετά από βροχοπτώσεις. Στο κάτω μέρος του κελάρι ρίχνουμε ένα στρώμα άμμου, και τα κορυφαία 10 cm ψιλό χαλίκι. Η υγρασία θα πρέπει να εξαφανιστεί. Αν κατά τη διάρκεια του έτους δεν πρόκειται να συμβεί, κάνει το πάχος χαλίκι στρώμα 10 cm. Το υπόγειο νερό πέφτει σε χαμηλότερο επίπεδο, και δεν θα είναι σε θέση να ανέβει στο επίπεδο του δαπέδου του υπογείου ή κελάρι.
 2. Η υγρασία στο υπόγειο επηρεάζεται σημαντικά από τη συμπύκνωση που εμφανίζεται στους τοίχους. Καταπολεμήστε το με ένα ειδικό αδιάβροχο σοβά. Γεμίστε τους τοίχους του κελάριου με αυτό και θα αρχίσουν να αναπνέουν. Το συμπύκνωμα θα εξαφανιστεί μαζί με την υγρασία. Στα καταστήματα πωλείται ένα έτοιμο μίγμα αδιαβροχοποίησης. Μπορείτε να το ετοιμάσετε μόνοι σας. Προσθέστε ένα πρόσθετο στεγανοποίησης στο στεγνό σοβά.
 3. Με μια ειδική λύση, αφαιρέστε μύκητες και μούχλα από τους τοίχους και εφαρμόστε γύψο στον τοίχο.
 4. Η υγρασία στα κελάρια εμφανίζεται όταν είναι κατασκευασμένα από λεπτά και κρύα δάπεδα. Κάντε ένα διπλό δάπεδο, στη μέση του οποίου βάζετε ένα στρώμα υλικού στέγης. Η υγρασία του αέρα θα μειωθεί.
 5. Ο αγώνας με την υγρασία στο υπόγειο μπορεί να είναι με τη βοήθεια χλωριούχου καλίου, απορροφώντας γρήγορα την υπερβολική υγρασία. Η σκόνη αυτής της ουσίας χύνεται σε δοχεία και τοποθετείται στις γωνίες του κελαριού. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά αν έχετε ένα μικρό κελάρι.

Τι να κάνετε αν δεν βοηθά τίποτα

Διαδώστε το πάτωμα με πίσσα και βάλτε μια επένδυση στην κορυφή.

Εάν όλες αυτές οι απλές μέθοδοι δεν μπορούν να μειώσουν την υγρασία στο κελάρι, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε μια πρόσθετη στεγάνωση.

 1. Ξεκινήστε με τη στεγανοποίηση του δαπέδου. Καλύψτε το με διάφορα στρώματα πίσσας. Προθερμάνετε το με έναν στεγνωτήρα μαλλιών για την κατασκευή και τοποθετήστε δύο στρώματα υλικού στέγης στην κορυφή. Αντ 'αυτού, μπορείτε να τοποθετήσετε τη στεγανοποίηση, δεν είναι εκτεθειμένη σε σήψη και ανθεκτική σε καλούπι.
 2. Στο δεύτερο στάδιο της στεγάνωσης, να χτίσετε επιπλέον τοίχους σε μισό τούβλο. Μεταξύ αυτών, τοποθετήστε ένα στρώμα στεγανοποίησης. Στην κορυφή του κελαριού δημιουργείτε σκυρόδεμα 10 cm.

Στο υπόγειο άρχισαν να εμφανίζονται υγρασία στο πάτωμα και στους τοίχους; Τι πρέπει να γίνει για να γίνει ξηρό και κατάλληλο για την αποθήκευση λαχανικών;

Για να μειώσετε την υγρασία στο υπόγειο, είναι απαραίτητο να τον αερίσετε ή να δημιουργήσετε αέρα στον τοίχο.

 1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αερίζετε τακτικά το κελάρι, ανοίγοντάς το κάθε μέρα. Ελέγξτε τον εξαερισμό.
 2. Εάν το ελατήριο στο υπόγειο εμφανίζει υγρασία στους τοίχους και το δάπεδο, πρέπει να επισκευαστούν. Στο πάτωμα, κάντε μια επίστρωση από αδιάβροχο τσιμέντο. Επιθεωρήστε προσεκτικά τους τοίχους, αν έχουν ρωγμές, σφραγίστε τους, και στη συνέχεια σοβάστε τους τοίχους.
 3. Αν είναι δυνατόν, σκάψτε τα τοιχώματα του υπογείου από έξω. Όλες οι ρωγμές που βρέθηκαν στερεώνουν το τσιμεντοκονίαμα. Καλύψτε τους τοίχους με ένα στρώμα από πίσσα ή υλικό στέγης, αυτό θα ενισχύσει τη στεγανοποίηση του υπογείου. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πήλινο κάστρο κατά μήκος της περιμέτρου του. Στην τάφρο γύρω από το υπόγειο, βάλτε στρώματα αργίλου σε 20 εκατοστά, προσεκτικά γεμίζοντας. Ένα τέτοιο κάστρο εμποδίζει πλήρως τη ροή του εδάφους και του βρόχινου νερού στους τοίχους του υπογείου.
 4. Μπορεί επιπρόσθετα στην εξωτερική περίμετρο του υπογείου, σε μια τάφρο σκαμμένη στο βάθος της θεμελίωσης τοποθέτηση σωλήνων αποστράγγισης διαμέσου του οποίου το νερό θα απορρίπτονται σε μια οπή αποστράγγισης ή μια σηπτική δεξαμενή.

Τα υπόγεια ύδατα χύνουν το πάτωμα του υπογείου; Βγάλτε το λάκκο κάτω από το επίπεδο του δαπέδου του υπογείου. Κάντε ένα μαξιλάρι χαλικιών σε αυτό, εγκαταστήστε μια τρύπα με τρυπημένες οπές στους πλευρικούς τοίχους.

Το δοχείο θα πρέπει να τυλίγεται με ένα πανί που είναι καλό για το νερό, δεν θα επιτρέψει τις τρύπες στο δοχείο να λιώσει. Τοποθετήστε μια αντλία με ένα πλωτήρα σε αυτό. Το νερό γεμίζει τη δεξαμενή, ο πλωτήρας ανεβαίνει και ενεργοποιεί την αντλία. Το νερό αντλείται έξω, ο πλωτήρας χαμηλώνει και η αντλία σβήνει. Μια τέτοια προσαρμογή θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το νερό και την υγρασία στο υπόγειο.

Πώς να κάνετε αερισμό;

Σχέδιο φυσικού αερισμού του υπογείου: 1 - σωλήνας τροφοδοσίας. 2 - σωλήνα εξόδου.

Είναι σημαντικό να μειωθεί η υγρασία και η υγρασία στο υπόγειο ή στον εξαερισμό κελάρι βοηθά.

 1. Για να εξασφαλιστεί ο καλός αερισμός, απαιτούνται δύο γαλβανισμένοι σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Στον αγωγό τροφοδοσίας, ο αέρας θα εισέλθει στο κελάρι, κατά μήκος του αέρα εξαγωγής μαζί με υπερβολική υγρασία θα εκκενωθεί στο δρόμο.
 2. Αντί για τους σωλήνες μπορείτε να φτιάξετε αγωγούς αέρα από σανίδες με τη μορφή κουτιού. Οι σανίδες θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με μια ένωση στεγανοποίησης.
 3. Το άκρο του αγωγού παροχής αέρα πρέπει να είναι 20 cm από το δάπεδο του κελάριου, ο σωλήνας διαμέσου της επικάλυψης έρχεται στην επιφάνεια. Η οπή εισόδου καλύπτεται με ένα λεπτό πλέγμα, αυτό θα εμποδίσει τα έντομα και τα τρωκτικά να εισέλθουν στο κελάρι. Τοποθετήστε το σωλήνα σε μια από τις γωνίες του.
 4. Στην άλλη, τοποθετημένη διαγώνια, τοποθετήστε το σωλήνα εξαγωγής. Η αρχή του θα είναι κάτω από το ανώτατο όριο του κελάριου. Περνώντας μέσα από την οροφή, ο σωλήνας πρέπει να σηκωθεί πάνω από το έδαφος σε ύψος 50 cm.
 5. Η ροή του κυκλοφορούντος αέρα ρυθμίζεται από μονωμένα πτερύγια (όπως πλάκες κλιβάνου), τα οποία είναι εγκατεστημένα στους σωλήνες.
 6. Σε χαμηλή θερμοκρασία αέρα στο δρόμο, περιορίστε την εισροή και την εκροή του, ρυθμίζοντας τη βέλτιστη υγρασία και τη θερμοκρασία.
 7. Μέρος του σωλήνα εξάτμισης, που βρίσκεται στο δρόμο, είναι απαραίτητο να μονώσει.

Αυτό θα μειώσει τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων μέσα στους σωλήνες, προστατεύοντάς το από τον πάγο που μπορεί να συσσωρευτεί σε αυτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ορισμένες συστάσεις για την απομάκρυνση της υγρασίας στα κελάρια

Η πιο ισχυρή ώθηση στο σύστημα αερισμού κελάριου σχηματίζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο χαμηλότερο είναι, τόσο ισχυρότερο είναι το τράβηγμα. Με ανοικτά πτερύγια, το υπόγειο γίνεται γρήγορα υγρό.

Επομένως, η ροή του αέρα πρέπει να ρυθμιστεί. Καλύψτε την κουκούλα της κουκούλας περισσότερο από την κουκούλα τροφοδοσίας. Σε σοβαρούς παγετούς, συνιστάται να καλύψετε και τα δύο παντζούρια και μερικές φορές να συμπεριλάβετε συσκευές θέρμανσης στο υπόγειο για να μειώσετε το επίπεδο υγρασίας.

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία του αέρα στο κελάρι είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δρόμο. Ο αέρας μέσω του σωλήνα τροφοδοσίας στο υπόγειο δεν θα έρθει φυσικά. Απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός. Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

 1. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην κουκούλα. Θα βγάλει τον αέρα έξω. Ένα σχετικό κενό θα δημιουργηθεί στο δωμάτιο και ο αέρας θα ρέει μέσα από τον σωλήνα εισαγωγής μέσα. Αλλά ο ανεμιστήρας καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο δεν είναι φθηνό.
 2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια του ανέμου. Τοποθετήστε τον εκτροπέα στην κορυφή του αγωγού εξαγωγής, η συσκευή υπό την επίδραση του ανέμου δημιουργεί κενό στο σωλήνα και αρχίζει η κυκλοφορία του αέρα. Ο εκτροπέας μπορεί να αντικατασταθεί με απλούς στρόβιλους, να πιάσει αέρα ως weathervane, και στη συνέχεια εφαρμόζεται μια δύναμη σε έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο στον αγωγό εξαγωγής κατά μήκος ενός εύκαμπτου άξονα. Αυτός αντλεί τον αέρα από το κελάρι.

Εάν μετά την εγκατάσταση αερισμού στην οροφή και στους τοίχους του κελαριού συνεχίζεται η συμπύκνωση, ο αέρας γίνεται υγρός, εμφανίζεται μούχλα, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί σωστά. Ρυθμίστε ξανά τις βαλβίδες, αυξήστε τον αγωγό εξαγωγής αέρα από το εξωτερικό και η ώθηση θα αυξηθεί. Τέτοιες απλοί τρόποι μπορούν να απαλλαγούν από την υγρασία και την υγρασία στα κελάρια και τα κελάρια.

Raw μπουντρούμι: πώς να εξαλείψει την υγρασία στο κελάρι ή κελάρι

Το κελάρι ή το κελάρι έχει ως στόχο να έχει οποιονδήποτε ιδιοκτήτη εξοχικής κατοικίας, βίλα ή ακόμα και γκαράζ. Είναι δύσκολο να αποθηκεύσετε λαχανικά, φρούτα και άλλα γη δώρα χωρίς ένα υπόγειο δωμάτιο. Αλλά συχνά εμφανίζεται αυξημένη υγρασία, οι τοίχοι και η οροφή καλύπτονται με συμπύκνωμα, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα.

Σημάδια και αιτίες υψηλής υγρασίας στην υπόγεια αποθήκευση

Ο ευκολότερος τρόπος για να καθορίσετε τον ρυθμό υγρασίας για το υπόγειο είναι να δείτε τις οδηγίες για το οικιακό ψυγείο. Περιορίστε την υγρασία γι 'αυτόν και το υπόγειο συμπίπτουν περίπου: συνήθως είναι 85-95%. Εάν το υπόγειο σας ανταποκρίνεται στα πρότυπα αυτά, μπορείτε να το βρείτε με τη βοήθεια ενός υγραμέτρου.

Το υγρόμετρο δείχνει το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο

Μπορείτε να το κάνετε χωρίς αυτή τη συσκευή:

 1. Γεμίστε το ποτήρι με νερό και το βάζετε στο ψυγείο για μια μέρα.
 2. Στη συνέχεια, πάρτε το στο υπόγειο.
 3. Υπό την δράση των θερμότερων τοίχωμα του κυπέλλου εξωτερική zapoteyut αέρα και είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η υγρασία, εάν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ξηραίνονται οι τοίχοι, η υγρασία μειώνεται, ήταν θολωμένο - κανονικό, σχηματίζονται μεγάλα σταγονίδια και ρυάκια νερού ροών - ενισχυμένη.

Η υγρασία στο υπόγειο είναι αυξημένη, μπορεί να προσδιοριστεί με ένα ποτήρι κρύου νερού

Υγρασία στο υπόγειο ή κελάρι μπορεί να δει σε διαφορετικούς λόγους - σταγόνες συμπύκνωσης στους τοίχους και την οροφή, υγρό δάπεδο και το κάτω μέρος των τοίχων, βαριά αέρα στο δωμάτιο. Αυτό απειλεί σοβαρά προβλήματα:

 • η εμφάνιση μούχλας και μύκητα, που προκαλούν ασθένειες της αναπνευστικής οδού.
 • αλλοίωση μιας καλλιέργειας που συλλέχθηκε με αγάπη (τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται καλύτερα σε υγρό περιβάλλον) ·
 • η σταδιακή καταστροφή των τειχών, γεγονός που οδηγεί σε εντυπωσιακό οικονομικό κόστος για επισκευές.

Γιατί υπάρχει υγρασία και συμπύκνωση στο υπόγειο

Πριν ξεκινήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα, πρέπει να μάθετε την αιτία της εμφάνισής του.

 1. Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, ο υγρός αέρας δεν εκτρέπεται από το δωμάτιο ή διεισδύει από το εξωτερικό. Ακόμη και αποθηκευμένο στο υπόγειο αποδίδει μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί.
 2. Κλείστε τα υπόγεια ύδατα στο offseason αυξάνεται και διεισδύει μέσα από τους τοίχους και το δάπεδο. Και η ροή της υγρασίας από το εξωτερικό είναι δυνατή μέσω οποιωνδήποτε τοίχων: ξύλινα, τούβλα, σκυρόδεμα.
 3. Το δάπεδο της γης χωρίς στεγανοποίηση μπορεί να προκαλέσει υγρασία: η υγρασία διεισδύει ελεύθερα από το χώμα μέσα στο υπόγειο.
 4. Δεν υπάρχει φράγμα υδρατμών μεταξύ των άνω χώρων και του υπογείου. Εάν υπάρχει ένα δωμάτιο με υψηλή υγρασία στην κορυφή, θα διεισδύσει αναπόφευκτα στο υπόγειο.

Πολλά προβλήματα προκαλούν την εμφάνιση στους τοίχους και την οροφή του συμπυκνώματος. Ο λόγος για τον σχηματισμό του είναι το λεγόμενο σημείο δρόσου. Σε επαφή με τις ψυχρές επιφάνειες, ο υδρατμός συμπυκνώνεται στα σταγονίδια και ρυθμίζεται με τη μορφή δροσιάς. Το χειμώνα, η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία, λόγω της οποίας οι τοίχοι παγώνουν. Το καλοκαίρι όλα είναι το αντίθετο και η δροσιά σχηματίζεται σε κρύους τοίχους και στην οροφή με ζεστό αέρα που διεισδύει από το εξωτερικό. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το συμπύκνωμα εμφανίζεται πολύ λιγότερο συχνά. Ο λόγος μπορεί επίσης να είναι η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας και η ανεπαρκής θερμομόνωση των τοίχων και των οροφών.

Το συμπύκνωμα δείχνει υψηλή υγρασία και ανεπαρκή εξαερισμό

Τρόποι για να απαλλαγείτε από την υψηλή υγρασία

Πρώτα πρέπει να βρείτε την πηγή του προβλήματος και να το διορθώσετε:

 1. Εξετάστε την τυφλή περιοχή γύρω από το κτίριο, την υδρορροή και τις σωληνώσεις για να εκτρέψετε τη βροχή και το νερό. Εάν είναι απαραίτητο, επισκευάστε ή αντικαταστήστε.
 2. Ελέγξτε προσεκτικά τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή. Σπάστε τις ρωγμές, τις ρωγμές και τις αρθρώσεις μεταξύ των πλακών.
 3. Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα, ελέγξτε τον εξαερισμό.

Πώς να οργανώσετε στο δωμάτιο επαρκή εξαερισμό

Αυτό το σύστημα εγκαθίσταται στο υπόγειο ή στο κελάρι ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

 1. Για τη σωστή αεροπορικά ταξίδια σε αντίθετες γωνίες του δωματίου έχουν δύο διάμετρο σωλήνα μήκους τουλάχιστον 125 cm: ένα - στην περιοχή των 10-50 cm από το δάπεδο (αυτό θα πραγματοποιείται μέσω της ροής του αέρα από έξω), η δεύτερη - 10 cm κάτω από το ανώτατο όριο (αυτό θα συμβεί μέσω εκχύλισμα).
 2. Έξω από τους σωλήνες εγκαθίστανται ομπρέλες για την αποφυγή βροχής και συντριμμιών. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι μεγαλύτερος, βαμμένος με μαύρο χρώμα για να βελτιώσει τη θέρμανση του ήλιου και να αυξήσει την πρόσφυση. Η εγκατάσταση του εκτροπέα θα είναι επίσης περιττή.
 3. Η κλίση των σωλήνων εξαερισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 ° ανά 100 cm σε μήκος.

Οι σωλήνες εξαερισμού βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου

Όταν ο φυσικός αερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, θα βοηθήσει να αναγκαστεί. Για το σκοπό αυτό, οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στους σωλήνες, που εργάζονται για την εισροή και την εξάτμιση του αέρα.

Για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος, φέρτε ένα φύλλο χαρτιού στο σωλήνα εξαγωγής: εάν είναι καλά τραβηγμένο, θα κολλήσει στον αγωγό. Αν αυτό δεν συμβεί, το σύστημα δεν λειτουργεί.

Στεγανοποίηση και διάταξη φραγής ατμού

Σταγόνες στην οροφή και στους τοίχους, τα υγρά ολισθηρά δάπεδα μπορεί να υποδηλώνουν κακή στεγανοποίηση. Είναι καλύτερα να το περάσετε στη ζεστή εποχή.

Εσωτερική και εξωτερική στεγάνωση του υπογείου

Η δουλειά γίνεται εκτός των εγκαταστάσεων:

 1. Κατά μήκος των τοίχων, ένα όρυγμα πλάτους 40-50 cm σκάει.

Κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων ανασκάπτεται μια τάφρο

Ταυτόχρονα με τη στεγάνωση των τοίχων, ένα σύστημα αποστράγγισης

Δεν είναι πάντοτε δυνατή η κατασκευή εξωτερικής στεγάνωσης, στην περίπτωση αυτή γίνεται από το εσωτερικό. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα και σε μια υγρή επιφάνεια, καθώς οι σύγχρονοι εμποτισμοί επιτρέπουν την κρυστάλλωση της υγρασίας μέσα στην πλάκα.

 1. Η εσωτερική στεγάνωση πραγματοποιείται με εμποτισμό με βάση το τσιμέντο: Pinetron, Kalmatron, Gidrotex και άλλα. Διεισδύουν στους τοίχους σε βάθος έως και μισό μέτρο και δημιουργούν ένα φράγμα για τη διείσδυση του νερού μέσα. Έτσι αντιμετωπίζουν τόσο τους τοίχους όσο και το ανώτατο όριο.
 2. Προ-σφραγίστε τις ρωγμές και τις ρωγμές στους τοίχους με τσιμεντοκονία και διαρροές πίεσης - αλάβαστρο.

Οι σύγχρονοι εμποτισμοί στεγανοποίησης μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε υγρούς τοίχους

Πάνω από κρεβάτι ruberoid ή παχύ φιλμ

Σύστημα αποστράγγισης γύρω από το κελάρι

Πρόκειται για μια αυτόνομη δομή και για την αποτελεσματική προστασία από την υγρασία κατά μήκος της περιμέτρου της είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα σύστημα αποστράγγισης. Σε ένα κελάρι για το σκοπό αυτό, κατασκευάστε επιπλέον τοίχους από ξύλο ή τούβλο σε απόσταση 20 cm από την κύρια. Το κενό στη συνέχεια γεμίζεται με θρυμματισμένη πέτρα ή διογκωμένη άργιλο. Τοίχους αρκετά για να βάλει σε μισό τούβλο. Μετά από κάθε πέντε σειρές, η τοιχοποιία επιχρίζεται από την πλευρά του πήλινου τοίχου και στεγνώνει.

Μέσα στο πήλινο κελάρι δημιουργείται ένας τοίχος από τούβλα

Το ισόγειο δεν θα προστατεύεται από τα υπόγεια ύδατα. Ως προσωρινό μέτρο, μπορεί να καλύπτεται με ένα παχύ φιλμ πολυαιθυλενίου. Για πιο αποτελεσματική προστασία, είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια βάση:

 1. Ομαλή και σωστά χώμα του εδάφους.
 2. Ρίξτε την πρώτη στρώση άμμου και συμπιέστε την καλά. Το πάχος του μαξιλαριού άμμου πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 cm.
 3. Επικαλύψτε την τσιμεντοκονία, συνδέστε τις αρθρώσεις με ασφαλτικό μαστίχα.
 4. Γεμίστε τον διογκωμένο πηλό με ένα στρώμα 5 cm.
 5. Γεμίστε με κονίαμα τσιμέντου. Παρασκευάζεται από ένα μέρος τσιμέντου, τρία μέρη άμμου και πρόσθετα, βελτιώνοντας τις ιδιότητες στεγάνωσης.

Η βάση τσιμέντου θα προστατεύει αξιόπιστα το κελάρι από τα υπόγεια ύδατα

Συμβουλές! Όταν ρίχνετε τη λύση, πνίγετε το ενισχυτικό πλέγμα στο τζάμι. Θα προστατεύσει τη μελλοντική βάση από ρωγμές.

Αντί της επεκταμένης τσιμεντοκονίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε arbolitic ή fibrolite μπλοκ. Κορυφή με ένα λεπτό στρώμα τσιμεντοκονίας, θα γεμίσει τις αρθρώσεις μεταξύ των πλακών.

Τα τεχνητά τεμάχια είναι κατασκευασμένα από τσιπς και τσιμέντο

Στεγανοποίηση στο γκαράζ

Η στεγανοποίηση του υπογείου στο γκαράζ πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο σπίτι. Ένας σημαντικός ρόλος διαδραματίζει η διευθέτηση του αποχετευτικού συστήματος. Μπορεί να γίνει έξω ή μέσα. Η δεύτερη επιλογή είναι κατάλληλη για ένα πολυκατοικία και ένα εταιρικό γκαράζ:

 1. Μέσα στην περίμετρο των εγκαταστάσεων σκάβουν ένα βάθος τάφους 40-50 cm.
 2. Ο πυθμένας είναι καταπακτή και καλύπτεται με γεωυφάσματα.

Το γεωύφασμα απορροφά το νερό καλά

Οι σωλήνες αποστράγγισης τοποθετούνται με κλίση

Η αρχή του αποχετευτικού συστήματος στο υπόγειο

Θερμομόνωση

Η μέθοδος αντιμετωπίζει καλά το πρόβλημα του συμπυκνώματος λόγω της μείωσης της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα στο δωμάτιο και της οροφής με τους τοίχους. Γι 'αυτό, οι επιφάνειες είναι κολλημένες με θερμομονωτικά φύλλα από μέσα. Το φθηνότερο και πιο δημοφιλές είναι αφρός πολυστερίνης.

 1. Κατ 'αρχάς, ο χώρος στεγνώνει, οι επιφάνειες καλύπτονται με απολυμαντικό διάλυμα έτσι ώστε ο μύκητας να μην πολλαπλασιάζεται κάτω από την επίστρωση. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα ασβέστου ή θειικού χαλκού.

Τα τείχη αντιμετωπίζονται με απολυμαντικό για να απαλλαγούν από μούχλα και μύκητες

Πολυστυρένιο - ένα δημοφιλές υλικό για τη θέρμανση του κελάριου

Για τη μόνωση με πολυουρεθάνη απαιτείται ειδικός εξοπλισμός

Συμβουλές! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην καταπακτή εισόδου: πρέπει να είναι σχεδόν σφιχτή. Διαφορετικά, ο ατμός θα διεισδύσει από τα ανώτερα δωμάτια στο υπόγειο και οι ρωγμές στην καταπακτή του κελαριού θα επιτρέψουν την πρόσβαση στον κρύο αέρα.

Πώς να στεγνώσει ένα κελάρι ή κελάρι

Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου, την εποχή του χρόνου, τη διαθεσιμότητα του εξαερισμού και την υψηλή υγρασία. Σχετικά με την ξήρανση, είναι προτιμότερο να φροντίζετε εκ των προτέρων, ακόμα και πριν τη συλλογή και το σελιδοδείκτη για αποθήκευση.

Προετοιμασία για εργασία:

 1. Αποσυναρμολογήστε και αφαιρέστε όλες τις ξύλινες κατασκευές: ράφια, κιβώτια, κιβώτια, ράφια.
 2. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό με σόδα και σαπούνι για πλύσιμο.
 3. Στεγνώστε στη σκιά κάτω από ένα θόλο.
 4. Απολυμάνετε με υδατικό διάλυμα 10% χαλκού ή σιδήρου βιτριόλης ή ασβέστου με την προσθήκη βιτριόλης (100 g ανά κάδο). Αυτό θα προστατεύει το ξύλο από τη φθορά, τη μούχλα και τους μύκητες.

Χαλκός θειικό - ένα καλό αντισηπτικό για την επεξεργασία φορέματα

Επιλογές στεγνώματος

Υπάρχουν 7 τρόποι για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία:

 1. Οικιακός ξηραντήρας αέρα. Τέτοιες συσκευές λειτουργούν με την αρχή του κλιματισμού, διέρχονται από τον αέρα και απομακρύνονται από αυτό υπερβολική υγρασία. Ένα πρόβλημα είναι ότι είναι δαπανηρές.

Ο αφυγραντήρας αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστράγγιση του υπογείου

Με τη βοήθεια σίδερου σιδερώματος, μπορείτε να αποστραγγίσετε το υπόγειο του σπιτιού και το γκαράζ

Το θερμικό πιστόλι θα βοηθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να στραγγίσει το δωμάτιο οποιασδήποτε περιοχής

Βίντεο: Η ξήρανση του υπόγειου χώρου στο γκαράζ με αυτόνομο εξαναγκασμό

Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση υψηλής υγρασίας

Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή. Μετά από όλα, το πρόβλημα είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί από το να χάνεις ενέργεια και χρόνο για να καταπολεμήσεις τις συνέπειες.

 1. Επιλέξτε για τοίχους και υλικά οροφής με χαμηλή υγροσκοπικότητα. Δεν πρέπει να μεταφέρει νερό και ατμό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το τσιμέντο βαθμού M400 και υψηλότερα ή τα πρόσθετα που αυξάνουν την αντίσταση στην υγρασία.
 2. Με κίνδυνο να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής υπογείων υδάτων, πραγματοποιήστε μια εξωτερική στεγάνωση των τοίχων και φροντίστε το σύστημα αποστράγγισης. Μια καλή και μερικές φορές η μόνη διέξοδος είναι να εγκαταστήσετε ένα αποχετευτικό δίκτυο.
 3. Εγκαταστήστε γύρω από το κελάρι ή δημιουργήστε μια τυφλή περιοχή για την αφαίρεση της βροχής και του νερού από τη στέγη.
 4. Μεταξύ του υπόγειου και των άνω χώρων, τοποθετήστε ένα φράγμα ατμών.
 5. Παρέχετε στην υπόγεια αποθήκευση του συστήματος εξαερισμού και ελέγχετε τη δυνατότητα συντήρησης.
 6. Τοποθετήστε τις γωνίες των γυάλινων βάζων με υγρό ασβέστη, ασβάζοντας τους τοίχους και την οροφή. Ο ασβέστης απορροφά την υγρασία καλά.
 7. Διαδώστε το λευκό βρύα γύρω από το δωμάτιο, έχει επίσης την ικανότητα να απορροφά το νερό.

Ξηρό κελάρι ή κελάρι - οι κύριες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της καλλιέργειας. Ως εκ τούτου, είναι τόσο σημαντικό να μην επιτρέπεται η εμφάνιση της υγρασίας στην αποθήκη και να μπορείτε να την απαλλαγείτε εάν προκύψει το πρόβλημα. Αφού ολοκληρώσετε τις εργασίες θερμομόνωσης, στεγάνωσης και αερισμού, θα λύσετε αυτό το πρόβλημα.

Πώς να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση και την υγρασία στο κελάρι ή στο υπόγειο

Ένα υγρό κελάρι ή ένα κελάρι στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους ιδιοκτήτες. Ο υψηλός βαθμός υγρασίας δεν αποτελεί μόνο την αιτία βλάβης στα προϊόντα, αλλά και την ταχεία καταστροφή των τοίχων του κτιρίου. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τον εαυτό σας, εάν λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

Υγρασία στο υπόγειο ή στο κελάρι: προκαλεί, βέλτιστο επίπεδο υγρασίας

Πριν αρχίσετε να καθαρίζετε την υγρασία από το κελάρι ή το κελάρι, πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους εμφάνισής της. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο στο υπόγειο ενός τούβλο, σκυρόδεμα σκυρόδεμα, αφρώδες σκυρόδεμα ή σκυρόδεμα σκυρόδεμα, και ξύλο.

Υγρή διείσδυση από το εξωτερικό

Το νερό μπορεί να εισέλθει στο υπόγειο από έξω ή να εμφανιστεί ως σταγονίδια νερού στους τοίχους και την οροφή.

 1. Στο κελάρι ή στο κελάρι, βλέπει μέσα από μικροσκοπικές ρωγμές και ελαττώματα στους τοίχους, αλλά και λόγω ανεπαρκώς εγκατεστημένων δικτύων επικοινωνίας.
 2. Εάν το υπόγειο είναι υγρό, τότε πρέπει να δώσετε προσοχή στην κατάσταση της περιοχής των τυφλών.
 3. Αναπτύσσοντας κοντά στα θεμέλια μεγάλων δέντρων μπορεί να περάσει νερό μέσα στο ριζικό σύστημα.
 4. Η στενή εγγύτητα με την επιφάνεια των υπογείων υπόγειων υδάτων μπορεί να προκαλέσει υγρασία.

Εσωτερική πηγή υγρασίας

Εάν υπάρχει συμπύκνωση στους τοίχους, το σύστημα εξαερισμού στο υπόγειο δεν λειτουργεί ή απουσιάζει εντελώς. Για να εξαλειφθεί η αιτία, είναι επαρκείς δύο σωλήνες για να δημιουργηθεί ένας εξαερισμός εισαγωγής και εξάτμισης. Στα μεγάλα κελάρια δεν υπάρχει συνήθως επαρκής φυσικός αερισμός, οπότε πρέπει να δημιουργήσετε ένα υποχρεωτικό σύστημα, μέσω του οποίου μπορείτε να προσαρμόσετε ανεξάρτητα τη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Εάν υπάρχουν υπονόμους στο υπόγειο, πρέπει να έχουν καλή θερμομόνωση για να αποφευχθεί η συμπύκνωση στους τοίχους και την οροφή.

Γιατί το υπόγειο ενός ξύλινου σπιτιού πεθαίνει

Δεδομένου ότι το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό, υπόκειται σε διάφορες αρνητικές "ασθένειες" - την εμφάνιση μούχλας και μύκητα, σήψη. Ως εκ τούτου, συχνά στο υπόγειο αυτών των κτιρίων υπάρχει υγρασία. Εάν το σπίτι είναι ευχάριστο μικροκλίμα, αλλά στους τοίχους του υπογείου υπήρχαν πράσινες κηλίδες και μια δυσάρεστη μυρωδιά σήψης, αυτό δείχνει υψηλή υγρασία. Αρχικά, αξιολογείται η κατάσταση του συστήματος αποχέτευσης και αποχέτευσης. Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα και ο μύκητας δεν εξαφανιστεί, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το πρόβλημα ευρύτερα.

Ο λόγος για υψηλή υγρασία μπορεί να είναι η κακή στεγανοποίηση και το ανεπαρκές σύστημα εξαερισμού. Ο μύκητας και το καλούπι δεν θα εμφανίζονται ποτέ σε ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο υπόγειο. Το στρώμα στεγανοποίησης δεν επιτρέπει την είσοδο υγρασίας στο δωμάτιο, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη μυκητιακών και μούχλων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις παλαιές ξύλινες κατασκευές, οι οποίες έχουν διαρρήξει πολύ το αρχικό στρώμα στεγάνωσης.

Γιατί υπάρχει υγρασία στο γκαράζ

Πρόκειται για μια μη οικιστική δομή, η οποία δεν απαιτεί κεφαλαιοποίηση των μονωτικών έργων. Αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν στα υπόγεια γκαράζ, όπου αποθηκεύουν διάφορα προϊόντα και συντήρηση. Και σε αυτή την περίπτωση η υγρασία γίνεται πρόβλημα. Όπως σε ένα συνηθισμένο σπίτι, καλός αερισμός, στεγάνωση και εξωτερικοί περσίδες θα πρέπει να δημιουργηθούν στο γκαράζ.

Σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν στο δρόμο, το επίπεδο υγρασίας στο υπόγειο αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου. Cool εξωτερικός αέρας ψύχει τα τοιχώματα και στο εσωτερικό η θερμοκρασία υπόγειο είναι πολύ υψηλότερο και έτσι ο αέρας ψύχει στο υπόγειο, και μετατρέπεται σε συμπύκνωμα συσσωρεύεται στις επιφάνειες με τη μορφή σταγονιδίων ύδατος. Ως αποτέλεσμα, η υγρασία αυξάνεται, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων και μούχλας.

Ποιο επίπεδο υγρασίας είναι φυσιολογικό;

Για το ανθρώπινο σώμα, το φυσιολογικό επίπεδο υγρασίας είναι περίπου 40-60%. Σε υψηλότερα ποσοστά, ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, δερματικών παθήσεων και επικίνδυνου βρογχικού άσθματος αυξάνεται. Η υγρασία προκαλεί υγρά σημεία, μούχλα και ασφυκτική οσμή. Οι ξύλινες κατασκευές είναι κατεστραμμένες και οι δομές από πέτρα και σκυρόδεμα αρχίζουν να θρυμματίζονται. Τα μεταλλικά στοιχεία καλύπτονται με σκουριά και το ξύλο γρήγορα σαπίζει.

Εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την υγρασία από τον φυσικό αερισμό, η υγρασία στο σπίτι είναι σπασμένο λειτουργία και τα σπόρια των μυκήτων που βρίσκονται στον αέρα, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ενεργά, όχι μόνο μέσα στις εγκαταστάσεις, αλλά και κελάρια (κάβες). Αυτή η διαδικασία διαρκεί σε μεγάλη κλίμακα. Αν η στάθμη υγρασίας φθάσει το 70% ή περισσότερο και η θερμοκρασία δωματίου είναι 15 ° C, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε ενεργά μέτρα. Αρχικά, πρέπει να προσδιορίσετε με ακρίβεια το επίπεδο υγρασίας με ένα υγρόμετρο και στη συνέχεια να προχωρήσετε στον εντοπισμό της πηγής υγρασίας και την εξάλειψη του προβλήματος.

Πώς να αφαιρέσετε την υγρασία από το υπόγειο: αποτελεσματικές μεθόδους μάχης

Οι ρωγμές αποτελούν μια επικίνδυνη πηγή διείσδυσης της υγρασίας μέσα στο δωμάτιο. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να τα εξαλείψει.

 1. Επιθεωρήστε προσεκτικά το δωμάτιο του υπογείου και εντοπίστε μεγάλες και μικρές ρωγμές. Μερικές φορές απαιτείται η αποσυναρμολόγηση ολόκληρης της θερμομονωτικής στρώσης των τοίχων και της οροφής, καθώς και η αφαίρεση του καλύμματος δαπέδου. Είναι σημαντικό να επιθεωρήσετε προσεκτικά το υπόγειο για ρωγμές και ρωγμές, και στη συνέχεια καλύψτε τα ελαττώματα που έχουν εντοπιστεί με τσιμέντο
 2. Προσεκτικά καλύψτε όλα τα ελαττώματα με τσιμέντο.
 3. Πραγματοποιούμε εργασίες για την εγκατάσταση στεγάνωσης. Είναι εσωτερικά και εξωτερικά.

Εξωτερική στεγανοποίηση

Πρώτον, θα πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση του σπιτιού από το εξωτερικό, καθώς πολύ συχνά η υγρασία εμφανίζεται λόγω κακής εγκατάστασης αποστράγγισης.

 1. Εξετάζουμε πλαγιές στη δομή.
 2. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σωληνίσκοι εκτρέπουν το νερό μέσα στο χωνί μιας ειδικής καταιγίδας κάτω από το έδαφος ή μέσα στην επιφάνεια.
 3. Ελέγουμε το σύστημα αποστράγγισης, το οποίο βρίσκεται γύρω από το σπίτι.
 4. Εξετάζουμε την κατάσταση της περιοχής των τυφλών.

Όλα τα εντοπισμένα προβλήματα πρέπει να εξαλειφθούν.

Στη συνέχεια, πρέπει να προστατεύσετε τους τοίχους κάτω από το έδαφος.

 1. Αφαιρούμε τους τυφλούς τυφλούς.

Η συσκευή εσωτερικής στεγανοποίησης

Ως αποτέλεσμα της ακατάλληλης στεγανοποίησης του υπογείου, η υγρασία αρχίζει να εμφανίζεται με το χρόνο. Για να γίνει το δωμάτιο ξηρό, πρέπει να διορθωθεί.

 1. Στεγάζουμε το υπόγειο καλά.
 2. Αφαιρούμε τα παλιά επιστρώματα από τοίχους, οροφή και δάπεδο. Για την απομάκρυνση σοβά από τα τοιχώματα που έχουν υποστεί βλάβη από μούχλα και μύκητα είναι απαραίτητη για την ποιοτική επιδιόρθωση όλων των ελαττωμάτων
 3. Καθαρίστε όλες τις ρωγμές και τις ρωγμές. Προσεκτικά ζυγίστηκαν τα σημεία βλάβης με τσιμεντοκονίαμα.
 4. Εμποδίζουμε όλους τους τοίχους με μια αποτελεσματική θεραπεία ενάντια σε μύκητες και μούχλα. Ένας ειδικός παράγοντας χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό επιφανειών από μύκητες και μούχλα
 5. Μαστίχα ασφάλτου (ή άλλου παράγοντα στεγανοποίησης) αραιώνουμε επιμελώς όλους τους τοίχους, την οροφή και το πάτωμα.
 6. Επιδιορθώνουμε τα σημεία διαρροής και, όπου ήταν προηγουμένως, αλάβαστρο. Η συσκευή εσωτερικής στεγανοποίησης κελάριου πραγματοποιείται με επεξεργασία τοίχων με υλικά που απορροφούν το νερό
 7. Για μεγαλύτερη απόδοση, μπορείτε να ξαναγεμίζετε τους τοίχους του υπόγειου κτιρίου. Μετά την ξήρανση και τη στεγανοποίηση είναι επίσης δυνατή η εκ νέου επίστρωση των τοίχων του υπογείου

Η ενίσχυση του στεγανωτικού αποτελέσματος θα βοηθήσει μερικές ενέργειες.

 1. Για να καταστούν οι ανανεωμένοι τοίχοι πιο ανθεκτικοί στο νερό, στο υπόγειο θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα τούβλο που θα κινηθεί περίπου 3 εκατοστά από τους παλιούς τοίχους. Τα νέα τοιχώματα υπόγειας τοιχοποιίας θα αυξήσουν την αντοχή τους στην υγρασία
 2. Για να εξασφαλιστεί ότι ο εξαγόμενος αέρας από το υπόγειο μπορεί να εισέλθει ελεύθερα στο σύστημα εξαερισμού των παλαιών τοίχων έξω, είναι απαραίτητο να φτιάξετε τους αεραγωγούς στους νέους τοίχους. Στους νέους τοίχους δημιουργούνται και άξονες εξαερισμού

Στεγανωτικό δάπεδο τσιμέντου

 1. Αποσυναρμολογήστε το παλιό πάτωμα.
 2. Τοποθετήστε στο σκυρόδεμα όλες τις υπάρχουσες ρωγμές και ρωγμές με τσιμεντοκονίαμα.
 3. Όταν όλα είναι στεγνά, γεμίστε το δάπεδο με κοσκίνισμα άμμου ή λεπτότατα διογκωμένο άργιλο (στρώμα όχι μικρότερο από 5 cm).

Στεγανωτικό δάπεδο υπογείου

Εάν το δάπεδο του υπογείου είναι κατασκευασμένο από πηλό, αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία.

 1. Αφαιρέστε ένα μικρό στρώμα πηλού (5 cm).
 2. Ευθυγραμμίστε τη βάση.
 3. Τοποθετούμε το κορυφαίο πολυαιθυλένιο σε 2 στρώματα με επικάλυψη μεταξύ τους και στους τοίχους των 10 cm.

Πώς να αφαιρέσετε την υγρασία του υπογείου στην εποχή της βροχόπτωσης

Συχνά συμβαίνει ότι η υγρασία αυξάνεται το φθινόπωρο και την άνοιξη σε μια εποχή μεγάλων βροχοπτώσεων. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιείται μια διαφορετική μέθοδος αφυγραντήσεως.

 1. Το πάτωμα είναι καλυμμένο με άμμο ή χαλίκι πάχους περίπου 10 εκ. Εάν η υγρασία δεν πάει μακριά, χύστε περισσότερο. Αυτό θα μειώσει το επίπεδο των υπόγειων υδάτων στο σημείο όπου το νερό δεν μπορεί να αυξηθεί πάνω από το επίπεδο του δαπέδου.

Πώς να ενισχύσει το λεπτό πάτωμα στο κελάρι

Το λεπτό δάπεδο γίνεται η αιτία της υγρασίας στο κελάρι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια διπλή βάση με τοποθέτηση φύλλων χαρτιού στέγης, το οποίο θα προστατεύει το πάτωμα από την εμφάνιση υπερβολικής υγρασίας. Όλες οι αρθρώσεις πρέπει να είναι καλά λερωμένες με ασφαλτικό μαστίχα και στη συνέχεια να φτιάξουν μια τελική τσιμεντοκονία στην κορυφή.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για την εξάλειψη της υγρασίας είναι το χλωριούχο ασβέστιο. Είναι σε θέση να απορροφήσει την υγρασία, αφού θεωρείται εξαιρετικό απορροφητικό: ρίξτε τη σκόνη σε διάφορα δοχεία και τοποθετήστε τα στις γωνίες του κελάριου. Συνήθως για ένα μικρό κελάρι υπάρχουν περίπου 0,5 κιλά ουσίας.

Σύστημα εξαερισμού

Ένα κακό σύστημα εξαερισμού είναι μία από τις κύριες αιτίες υγρασίας στα κελάρια σπιτιών από τούβλα ή ξύλο.

Η συσκευή ενός απλού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης

 1. Mark δύο παχιά σωλήνες, ένας εκ των οποίων είναι να κρατήσει το πάτωμα σε ένα υπόγειο και εξόδου κάτω από το ύψος της οροφής δρόμο περίπου 30 cm. Ο σωλήνας δεν πρέπει να εκτείνεται στο δάπεδο κατά περίπου 10 cm. Αυτό θα είναι το σύστημα εισροής.

Βίντεο: Η συσκευή αερισμού στο υπόγειο του γκαράζ

Παραδοσιακές μέθοδοι καταπολέμησης της υγρασίας

Υπάρχουν φθηνές αλλά αποτελεσματικές λαϊκές μέθοδοι για την καταπολέμηση της υγρασίας στο υπόγειο.

 1. Για να αφαιρέσετε την υγρασία, πρέπει να τοποθετήσετε τέσσερα κουτιά με σκόνη λευκής βρύου στο πάτωμα ή ράφια στις γωνίες του δωματίου. Εξαιρετικά απορροφά την υγρασία. Μια τέτοια μέθοδος θα είναι αποτελεσματική μόνο με ένα μικρό ποσοστό της υγρασίας του υπογείου.

Η υγρασία στο υπόγειο ενός γκαράζ ή ενός ξύλινου σπιτιού μπορεί να προκύψει λόγω της εγγύτητας των υπόγειων υδάτων, της θέσης της κατασκευής στην πεδιάδα. Οι ξύλινες κατασκευές είναι πιο επιρρεπείς σε αποσύνθεση λόγω υψηλού επιπέδου υγρασίας, οπότε οι μέθοδοι εξάλειψης της αιτίας πρέπει να είναι αποτελεσματικές και οι λαοί δεν είναι πάντα έτσι.

Οικολογικός τρόπος να καταστρέψετε τον μύκητα στο υπόγειο - βίντεο

Πώς να εξαλείψετε την υγρασία και τον μύκητα σε ένα ξύλινο κελάρι

 1. Αφαιρούμε από το δωμάτιο όλες τις ξύλινες κατασκευές (ράφια, ράφια, κιβώτια).
 2. Πλένουμε μούχλα και μύκητες με διάλυμα σόδας και σαπουνιού με νερό.
 3. Στεγνώνετε και απολυμαίνετε σχολαστικά. Για να γίνει αυτό, προσθέστε 100 g θειικού χαλκού στο υδατικό διάλυμα ασβέστη ή αργίλου (8-10 l) και επεξεργαστείτε όλα τα ξύλινα στοιχεία, καθώς και το πήλινο δάπεδο του ίδιου του κελάριου.

Αφαιρέστε επίσης το καλούπι από ξύλινες επιφάνειες με διάλυμα φθοριούχου νατρίου, χλωρίου-ψευδαργύρου, πυριτοφθοριούχου νατρίου ή αμμωνίου.

 1. Αραιώστε 30 g της επιλεγμένης ουσίας σε ζεστό νερό.
 2. Για την επεξεργασία μιας λύσης όλα τα ξύλινα σχέδια.
Η σκόνη θειικού αμμωνίου αφαιρεί το καλούπι από τους τοίχους ενός ξύλινου κελάριου

Μπορείτε να κάνετε μια ειδική πάστα.

 1. Λαμβάνουμε 150 g φθοριούχου νατρίου, 135 αργίλου και 200 ​​ml νερού.
 2. Σε βραστό νερό, προσθέστε μια χημική ουσία και καλύψτε τον πηλό.
 3. Ανακατέψτε καλά τα πάντα μέχρι να σχηματιστεί ομοιόμορφη συνεκτικότητα.
 4. Με την προκύπτουσα πάστα, επεξεργαζόμαστε όλες τις επιφάνειες του κελάριου και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Αυτή η ποσότητα πάστας είναι αρκετή για να επεξεργαστεί 1 m 2 από το ξύλινο τμήμα του τοίχου. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, πραγματοποιούμε μια επανεπεξεργασία σε ένα μήνα.
Η σκόνη του πυριτοφθοριούχου νατρίου είναι απαραίτητη για την παρασκευή μιας πάστας που χρησιμοποιείται για την προστασία από την υγρασία από ξύλινες κατασκευές

Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση της υγρασίας: προληπτικά μέτρα

 1. Εάν ζείτε σε ένα παλιό σπίτι στο υπόγειο δωμάτιο εμφανίζονται τακτικά ρωγμές που προκαλούν την υγρασία, πρέπει να είναι καλό να κλείσει πανί τους εμποτισμένο με άσφαλτο μαστίχα, και το σοβά τελικής στρώσης. Αυτό θα είναι μια προσωρινή μέθοδος, αλλά δεν θα επιτρέψει την είσοδο νερού στο δωμάτιο.
 2. Στο υπόγειο μπορείτε να φτιάξετε ένα λάκκο, το οποίο είναι μεταλλικό ή σκυρόδεμα "γυαλί" για αποστράγγιση νερού. Από αυτό μπορείτε εύκολα να αντλήσετε την αντλία νερού. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, το πάτωμα στο δωμάτιο θα πρέπει να έχει μια μικρή κλίση προς το λάκκο.
 3. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείται τακτικά η κατάσταση του υπογείου, να ελέγχεται η κατάσταση των συστημάτων αποχέτευσης και ύδρευσης, καθώς και η οροφή του σπιτιού.
 4. Είναι σημαντικό να αερίζεται τακτικά το δωμάτιο.
 5. Το καλοκαίρι, στις ζεστές μέρες, βγάλτε όλα τα ξύλινα ράφια και τα ράφια στο δρόμο για να στεγνώσουν και να ζεσταθούν καλά στον ήλιο.
 6. Τα τείχη αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικούς αντισηπτικούς παράγοντες κάθε εποχή.

Ανάλογα με το πόσο οι τοίχοι και άλλες επιφάνειες του κελάριου έχουν γίνει υγρές, καθώς και ο λόγος για αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τα μέσα για την επίλυσή του. Χρησιμοποιώντας σωστά διαφορετικές μεθόδους απομάκρυνσης υγρασίας, μπορείτε πάντα να διατηρείτε το υπόγειο ή το κελάρι σας καθαρό και στεγνό.