Παράμετροι υγρασίας στην πισίνα

Πώς να δημιουργήσετε ένα μικροκλίμα σε ένα δωμάτιο όπου έχει εγκατασταθεί μια πισίνα, έτσι ώστε οι τάξεις να φέρνουν την ευχαρίστηση και να νιώθετε σαν τον εαυτό σας στον καθαρό αέρα; Βεβαίως, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα:

 • Η απαιτούμενη θερμοκρασία αέρα και νερού έχει ρυθμιστεί.
 • Προσαρμοσμένη στάθμη υγρασίας στον αέρα.
 • Η κανονική ταχύτητα κίνησης των αέριων μαζών παρατηρείται.
 • Η ποιοτική σύνθεση του αέρα, δηλαδή η αναλογία του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα και των ακαθαρσιών, διατηρείται.

Εν ολίγοις, όταν κολυμπάτε, θα πρέπει να είναι εύκολο να αναπνεύσετε, σαν να βρίσκεται η πισίνα στην ύπαιθρο. Πώς να το πετύχετε αυτό; Πρώτον, ας καταλάβουμε ποια είναι η βλάβη της υψηλής υγρασίας, ποιο είναι το πρότυπο των παραμέτρων που έχουν οριστεί για ένα φυσιολογικό μικροκλίμα, και παραθέτουμε τους κύριους τύπους εξοπλισμού που βοηθούν στη δημιουργία φρέσκου αέρα στην πισίνα.

Από πού προέρχεται η υγρασία;

Σε εγκαταστάσεις με εξάτμιση όπως διάφορες πισίνες, κέντρα spa και ευεξίας, βιομηχανικά εξειδικευμένα καταστήματα κ.α., a priori αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία. Για παράδειγμα, μια κανονική πισίνα εξατμίζεται περίπου 200 γραμμάρια από κάθε τετραγωνικό μέτρο του καθρέφτη επιφάνειας νερού. Ο κανόνας είναι παραδειγματικός, επειδή η περιεκτικότητα σε υγρασία επηρεάζεται έντονα από τη θερμοκρασία του ίδιου του νερού, που περιβάλλει την ατμόσφαιρα και τον αριθμό των πλωτών. Και μην ξεχνάτε ότι η εξάτμιση συμβαίνει όχι μόνο από την επιφάνεια του νερού, αλλά και από υγρά υλικά και επιφάνειες γύρω από αυτό.

Κίνδυνος υψηλής υγρασίας

Υπερβολικά υγροποιημένος αέρας στην πισίνα, ο οποίος δεν αποσύρεται από το δωμάτιο, συμπυκνώνεται με τη μορφή ατμού σε πιο δροσερές επιφάνειες: παράθυρα, τοίχοι, δάπεδο. Θα καταλάβετε αμέσως ότι η κυκλοφορία των αέριων μαζών διαταράσσεται στο κτίριο από τη δυσκαμψία και τη μούχλα.

Η αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυκήτων στους τοίχους, στις γωνίες, στην οροφή, στον εξοπλισμό, στην εμφάνιση μούχλας και σε σήψη. Αν υπάρχει εξοπλισμός στην πισίνα, υπάρχει βαθμιαία διάβρωση των μεταλλικών τμημάτων. Για τους ανθρώπους, η ανεξέλεγκτη αφυδάτωση προκαλεί ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και αλλεργικές αντιδράσεις.

Αποφύγετε την εξάτμιση της υγρασίας είναι αδύνατη, αυτή είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί. Για να ρυθμίσετε την περιεκτικότητα σε νερό στον αέρα, είναι απαραίτητη η καλά συντονισμένη εργασία διαφόρων συστημάτων: εξαερισμός, εξαγωγή και αφυγραντικότητα. Αποδεικνύεται ότι η αφυδάτωση είναι μέρος του συστήματος εξαερισμού.

Γιατί δεν αρκεί να εγκαταστήσετε μόνο ένα σύστημα εξαερισμού;

Η αποτελεσματική εναλλαγή αέρα είναι αποδεκτή μόνο όταν το εξωτερικό λαμβάνει περισσότερο ξηρό αέρα, και αυτό είναι δυνατό μόνο όταν είναι κρύο έξω. Στη ζεστή εποχή, ο αέρας από τον ίδιο τον δρόμο είναι κορεσμένος με υγρασία.

Κατά τη διάρκεια των βροχών και της ομίχλης, ο εξωτερικός αέρας περιέχει πολλή υγρασία, επομένως η αφυδάτωση μέσα στο δωμάτιο δεν λειτουργεί. Υπάρχει ένας άλλος λόγος για να δοθεί προσοχή στον αφυγραντήρα - αυτό είναι ότι το σύστημα εξαερισμού που θα στεγνώσει τον αέρα θα χρειαστεί ένα ισχυρό και αυτό θα αυξήσει το κόστος ενέργειας αρκετές φορές.

Από όλους αυτούς τους παράγοντες, οι σχεδιαστές συστημάτων λεκάνης συνιστούν τη βέλτιστη λύση σε συνδυασμό με ένα σύστημα αερισμού που παρέχει τουλάχιστον 80 κυβικά μέτρα ανά άτομο. και έναν ενσωματωμένο αφυγραντήρα. Εάν η επιφάνεια της πισίνας υπερβαίνει τα 40 τετραγωνικά μέτρα. m, τότε δώστε προσοχή στην εταιρία Dantherm, η οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ξήρανση. Τα προϊόντα Dantherm λειτουργούν σε αυτόματη λειτουργία και οι παράμετροι για την αλλαγή της στάθμης υγρασίας εμφανίζονται στην οθόνη.

Κανονιστικές παράμετροι του κλίματος για τη λεκάνη

Η θερμοκρασία του αέρα στην πισίνα ρυθμίζεται έτσι ώστε να υπερβαίνει ελαφρώς τη θερμοκρασία του νερού και βρίσκεται στην περιοχή + 26... + 30 μοίρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν η υγρασία εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος, συμβαίνει μια επιπλέον αφαίρεση της θερμότητας του σώματος.

Ένα υγιές μικροκλίμα δεν είναι μόνο η θερμοκρασία του αέρα, αλλά και η απαραίτητη υγρασία του. Στις λεκάνες σύμφωνα με το SNIP 2.08.02-89 η υγρασία πρέπει να είναι 55-65%, αλλά η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της λεκάνης και της δραστηριότητας και της κινητικότητας των κολυμβητών.

Ακολουθούν τα στοιχεία για τη θέρμανση του νερού και του αέρα στη λεκάνη με σχετική υγρασία 50-60%, η οποία συνιστάται από το πρότυπο

Η τρίτη σημαντική παράμετρος είναι ο ρυθμός ροής του αέρα. Αυτή είναι η υπολογισμένη τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,05 m / sec κοντά στην επιφάνεια του νερού και 0,13 m / s κοντά στο δάπεδο της πισίνας. Γνωρίζατε ότι πολύ κρύο νερό (λιγότερο από 20 μοίρες) μπορεί να προκαλέσει κρίσεις και κρυολογήματα, επειδή η ψύξη του σώματος είναι πιο γρήγορη από ό, τι στον αέρα.

Αρχή συμπύκνωσης λειτουργίας

Ένας αφυγραντήρας χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του κλίματος, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους αφυγραντήρων είναι ο αφυγραντήρας καναλιών.

Η αρχή της συσκευής είναι ένας αφυγραντήρας καναλιών βασισμένος στην τεχνολογία ανακύκλωσης αέρα. Η ανταλλαγή υγρασίας συμβαίνει ως εξής: ο εισερχόμενος υγρός αέρας ψύχεται στο «σημείο της δροσιάς», η προκύπτουσα υγρασία πέφτει υπό μορφή συμπυκνώματος στο δίσκο και στραγγίζεται μέσω του σωλήνα αποστράγγισης. Ο στραγγισμένος αέρας επιστρέφει στο δωμάτιο.

Πώς να επιλέξετε μια συσκευή για την αφυδάτωση;

Κατά την επιλογή ενός αφυγραντήρα καναλιού, προσέξτε την μάρκα του κατασκευαστή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Οι μηχανικοί-σχεδιαστές προτείνουν τα προϊόντα της δανικής εταιρείας Dantherm. Τα προϊόντα της μάρκας ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις ποιότητας, δεν βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων σε κατάσταση λειτουργίας και αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Από το 1958 η Dantherm ειδικεύεται στην παραγωγή διαφόρων συστημάτων εξαερισμού, αφύγρανσης, βιομηχανικών και οικιακών.

Ο ξηραντήρας καναλιών, που κατασκευάζεται με την επωνυμία Dantherm, είναι πιστοποιημένος, διαθέτει τα απαραίτητα σημεία διασφάλισης ποιότητας, υψηλή απόδοση και ταιριάζει απόλυτα στο σχεδιασμό οποιουδήποτε δωματίου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να σημειωθούν κατά την επιλογή:

 • Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η παραγωγικότητα, δηλαδή πόση υγρασία απομακρύνεται από τον αέρα. Μετράται σε λίτρα ανά ώρα ή ημέρα σε ορισμένη θερμοκρασία και μικροκλίμα. Η αποτελεσματική παραγωγικότητα αναφέρεται στο τεχνικό δελτίο του εξοπλισμού και οι αντιπρόσωποι της Dantherm υπολογίζουν σωστά τον τύπο και προσφέρουν το μοντέλο που αντιστοιχεί στις συνθήκες σας, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο του χώρου σε λίτρα, επιφάνεια και υγρασία.
 • Επίπεδο θορύβου.
 • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
 • Η ίδια η συσκευή πρέπει να προστατεύεται δομικά από τη συσσώρευση υγρασίας, για παράδειγμα, οι αγωγοί θα πρέπει να έχουν μια λεία επιφάνεια και τα μέρη της συσκευής πρέπει να καλύπτονται με αντιδιαβρωτικές ενώσεις.
Δώστε προσοχή! Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή αναλογία κατανάλωσης ενέργειας και ενέργειας, επειδή ο αφυγραντήρας μεγαλύτερης ισχύος λειτουργεί τέλεια, αλλά είναι προτιμότερο να επιλέξετε έτσι ώστε να μην πληρώνετε υπερβολικά για την ηλεκτρική ενέργεια.

Είδη εξοπλισμού για τον έλεγχο της υγρασίας

 • Αποξηραντικό, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού.
 • Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής.
 • Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής με ενσωματωμένη λειτουργία αφύγρανσης.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο αφυγραντήρας καναλιών θεωρείται ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός για μεγάλες και μεσαίες πισίνες. Αυτός αφαιρεί πολύ απαλά τον αέρα. Λοιπόν, το πιο οικονομικό και αποτελεσματικό είναι ο συνδυασμός εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με πρόσθετους τοίχους ή ατελείς αφυγραντήρες. Ο λόγος είναι ότι ο αφυγραντήρας κανάλι δεν λειτουργεί ως αερισμός, αλλά μόνο ανακυκλωμένο αέρα χωρίς προσθήκη φρέσκου, αντίστοιχα, η ποιότητα του αέρα στο δωμάτιο πισίνα και τα δωμάτια παρακείμενα πέφτει.

Αξίζει να αναφερθούν οι χώροι στους οποίους εφαρμόστηκε επιτυχώς η τεχνολογία απομάκρυνσης της υπερβολικής υγρασίας:

 • Γενικές δεξαμενές υγείας και αθλητισμού.
 • Ιδιωτικές πισίνες, σάουνες, SPA σαλόνια, σάουνες, χαμάμ.
 • Θεραπευτικές πισίνες και λουτρά.
 • Βιομηχανικοί χώροι και παρόμοια.

Τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σε οποιοδήποτε σημείο.

 • Ο τοίχος τοποθετείται γύρω από την περίμετρο του δωματίου. Τοποθετείται με ειδικά συνδετικά μέσα, τα οποία παρέχονται στο κιτ.
 • Ένα αποξηραντικό δαπέδου, για παράδειγμα, κάτω από το εμπορικό σήμα Dantherm, είναι εγκατεστημένο κατά μήκος των ορίων του δωματίου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το καλώδιο αποστράγγισης για νερό και ηλεκτρική ενέργεια είναι σωστά στραγγισμένο.
 • Universal, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί και στο πάτωμα και να τοποθετηθεί στον τοίχο, αλλά σημειώστε ότι στο κιτ μπορεί να μην είναι στερεωμένοι συνδετήρες.

Το τοίχο και το πάτωμα δεν απαιτούν ξεχωριστό χώρο, αλλά τα απορρυπαντικά κρυφής εγκατάστασης μπορούν να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό χώρο και να ενσωματωθούν στο σύστημα εξαερισμού. Τέτοιες εγκαταστάσεις απαιτούν ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα αγωγών που θα συνδέει ένα ξεχωριστό δωμάτιο με ένα δωμάτιο με μια λεκάνη πισίνας. Ο εξοπλισμός διανομής αέρα είναι τοποθετημένος σε χαμηλό ύψος από το δάπεδο, έτσι ώστε ο επεξεργασμένος ξηρός αέρας να τροφοδοτείται ομοιόμορφα από την 4 πλευρές στην περίμετρο της πισίνας.

Η συσκευή αφυδάτωσης αέρα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μικροκλίματος σε πισίνες, σάουνες, βιομηχανικές αίθουσες και ως εκ τούτου είναι πιο σκόπιμο να γίνει σωστή επιλογή μοντέλου μαζί με ειδικούς.

Εξαερισμός και αποστράγγιση των πισίνων

Κατά τον σχεδιασμό της κατασκευής μιας εσωτερικής πισίνας, είναι σημαντικό να φανταστούμε, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, τις βασικές αρχές να γνωρίζουμε τι μπορεί να οδηγήσει η αγνοία τους. Τα σημαντικά κεφάλαια που επενδύονται στην κατασκευή της λεκάνης απορροής μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο όταν επιτυγχάνονται οι ακόλουθες παράμετροι:

 • τη σωστή θερμοκρασία?
 • την απαραίτητη υγρασία.
 • ταχύτητα της κίνησης του αέρα.
 • ποιοτική σύνθεση του αέρα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ένα μικροκλίμα του δωματίου, και με την άνεση.

Αποτελεσματικοί κανόνες θερμοκρασίας και υγρασίας της λεκάνης

Για να διατηρηθούν άνετες συνθήκες και ένα λογικό επίπεδο εξάτμισης του νερού, η υγρασία στην πισίνα πρέπει να είναι 50-60%. Σε αυτή την περίπτωση, σε θερμοκρασία αέρα 28-30 ° C, η θερμοκρασία σημείου δρόσου είναι μεταξύ 16 ° C και 21 ° C (φαίνεται στο γράφημα). Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι στους συμβατικούς κλιματιζόμενους χώρους, όπου η θερμοκρασία του αέρα διατηρείται στους 24 ° C, η υγρασία είναι 50% και το σημείο δρόσου είναι στους 13 ° C. Σε κλειστές πισίνες, η απόλυτη περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα μπορεί να είναι 3/4 υψηλότερη από την περιεκτικότητα σε υγρασία σε συμβατικά κλιματιζόμενα δωμάτια.

 • Η θερμοκρασία του νερού στη λεκάνη είναι 24-28 ° C.
 • Η θερμοκρασία του αέρα είναι 2-3 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του νερού (26-31 ° C). Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος. Εάν η σχετική υγρασία του αέρα είναι πολύ υψηλή, δημιουργείται μια αίσθηση ζοφερή. Μην μειώνετε τη θερμοκρασία του αέρα τη νύχτα, επειδή η αύξηση των καυσαερίων αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.
 • Η σχετική υγρασία του αέρα στο δωμάτιο είναι 55-65% (μέγιστο 70%). Με υψηλότερη υγρασία εμφανίζεται συμπύκνωση στην περιοχή της πισίνας.
 • Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα είναι 0,15-0,3 m / s. Σε υψηλές ταχύτητες στην περιοχή κολύμβησης, είναι εφικτά τα ρεύματα.

Όλα αυτά και πολλά άλλα λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό, με βάση τα παραπάνω, λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της συμπύκνωσης της υγρασίας στις επιφάνειες των εγκλεισμένων δομών. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η θερμότητα και η υγρασία δεν εξαφανίζονται όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πισίνα. Δεν μπορείτε απλά να "απενεργοποιήσετε" την πισίνα τη νύχτα. Φυσικά, αν χρησιμοποιείτε επιχρίσματα νερού κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την ποσότητα της υγρασίας που εξατμίζεται. Αλλά αυτές οι συσκευές σπάνια χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις καλύτερες προθέσεις των σχεδιαστών, των παραγωγών και των χειριστών των πισίνων.

Προβλήματα αέρα στις πισίνες (πόσο χρειάζεται εξαερισμός και αποχέτευση)

 1. Τοπικοί αφυγραντήρες πισίνας.
 2. Ανεμιστήρας τροφοδοσίας και εξαγωγής της πισίνας.
 3. Εφοδιασμός και εξαερισμός της πισίνας με αφύγρανση.

Αφυγραντήρες

Εφοδιασμός και εξαερισμός της πισίνας

 1. Αφαιρέστε την υγρασία από το δωμάτιο για να αποφύγετε την υγρασία στους τοίχους κ.λπ.
 2. να παρέχει στους ανθρώπους αρκετό φρέσκο ​​αέρα.

Εξαερισμός της πισίνας με ανάκτηση θερμότητας

Ανεμιστήρας εξαερισμού και εξαερισμού των αποξηραμένων στον αέρα πισινών

 • εξαερισμός και αποστράγγιση.
 • θέρμανση και ψύξη.
 • ανάκτηση θερμότητας.

Αυτοματοποίηση των συστημάτων εξαερισμού

 • ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συστήματος ή μεμονωμένα στοιχεία. Είναι δυνατή η ενεργοποίηση με χρονοδιακόπτη, θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμό.
 • διατηρεί τις απαραίτητες τεχνολογικές παραμέτρους: θερμοκρασία, υγρασία, παραγωγικότητα,
 • συνειδητοποιεί τις λειτουργίες της προστασίας του συνόλου και των στοιχείων του. Προστασία από υπέρταση και υπο-τάση. Προστασία των θερμοσίφωνων από την κατάψυξη. Το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτές τις προστασίες και είναι απλώς αδύνατο να εφαρμοστεί χειροκίνητα τα προαναφερθέντα.
 • πραγματοποιεί τη σωστή σειρά τεχνολογικών λειτουργιών, για παράδειγμα, κατά την εκκίνηση των εγκαταστάσεων ή κατά τη διακοπή τους ·
 • σήματα σχετικά με ατυχήματα ή αποκλίσεις στις λειτουργικές παραμέτρους του συστήματος.
 • τη δυνατότητα ενσωμάτωσης ενός έξυπνου σπιτιού ή ενός έξυπνου κτιρίου στο σύστημα.

Ένα παράδειγμα από τη ζωή

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν δημόσια προσφορά σε καμία περίπτωση.

© 2003-2018 INTEH-CLIMATE - Εξαερισμός και κλιματισμός. Επικοινωνήστε μαζί μας

Εξαερισμός και παροχέτευση της πισίνας

Κατά την κατασκευή πισίνων, υδάτινων πάρκων, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σύστημα εξαερισμού και στο σύστημα αφυγραντήσεως αέρα. Αυτό εξαρτάται από τη μακροζωία της πισίνας, την αντοχή της, τις άνετες συνθήκες των χώρων όπου βρίσκεται.

Η εταιρεία μας εκτελεί εργασίες σχεδίασης, εγκατάστασης, αυτοματισμού και συντήρησης συστημάτων εξαερισμού και συστημάτων στεγνώματος αέρα σε πισίνες και υδάτινα πάρκα.

Στο στάδιο του σχεδιασμού της κατασκευής μιας εσωτερικής πισίνας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τις βασικές παραμέτρους για τη δημιουργία άνετων συνθηκών στους χώρους της πισίνας. Μόνο στην περίπτωση αυτή, τα χρήματα που επενδύονται στην κατασκευή θα είναι δικαιολογημένα. Παρακάτω παρατίθενται οι κύριες παράμετροι των συνθηκών άνεσης:

 • Απαιτούμενη θερμοκρασία.
 • Απαιτούμενη υγρασία.
 • Απαιτούμενη ταχύτητα κίνησης του αέρα.
 • Σύνθεση του αέρα.

Αυτοί οι παράγοντες είναι οι κύριοι παράγοντες στη δημιουργία ενός μικροκλίματος του δωματίου, και ως εκ τούτου άνεση.

Θερμοκρασία και υγρασία για την πισίνα

Εσωτερική λεκάνη υγρασία πρέπει να είναι σε ένα επίπεδο του 50-60%, σε αυτή την περίπτωση, ένα μέτριο επίπεδο την εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού, το οποίο επηρεάζει τις συνθήκες άνεσης σε ένα δωμάτιο. Σε μια δεδομένη θερμοκρασία και υγρασία 28-30S (χαρακτηριστική θερμοκρασία για πισίνες Βελτίωση) δρόσου του αέρα θα διαμορφωθεί στο 16 C - 21 C. Αυτό είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι για τα συμβατικά εγκαταστάσεις στις οποίες η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 24 C, υγρασία 50%, σημείο εκπαίδευση δροσιά στο επίπεδο 13 C. Για εσωτερικές πισίνες υπερβολική υγρασία αέρα στο; θεωρείται ο κανόνας.

Συνιστώμενες παραμέτρους αέρα σε εσωτερικές πισίνες:

 • Νερό στη λεκάνη μέσα σε 24-28C.
 • Ο αέρας στην πισίνα πρέπει να είναι 2-3 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του νερού. Όταν πέσει η θερμοκρασία, υπάρχει κίνδυνος να κρυώσει. Αν αυξηθεί η υγρασία, μπορεί να συμβεί ένα αίσθημα ζαλάδας. Επίσης, δεν συνιστάται η μείωση της θερμοκρασίας του αέρα τη νύχτα για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση θερμότητας.
 • Η υγρασία στο δωμάτιο πρέπει να κυμαίνεται από 55-65%, καθώς αυξάνεται αυτή η παράμετρος, υπάρχει κίνδυνος συμπύκνωσης της υγρασίας στις εγκαταστάσεις.
 • Για να αποφύγετε τα ρεύματα, η συνιστώμενη ταχύτητα αέρα πρέπει να κυμαίνεται από 0,15-0,3 m / s.

Όλες αυτές οι και πολλές άλλες συνθήκες λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό και προτείνονται λύσεις για τη μείωση της συμπύκνωσης της υγρασίας στην οροφή και στους τοίχους. Η πολυπλοκότητα της κατάστασης είναι ότι όταν οι άνθρωποι, για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούν τη πισίνα τη νύχτα, η θερμότητα και η υγρασία δεν εξαφανίζονται οπουδήποτε. Η πισίνα δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί τη νύχτα. Ο μόνος τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα των αναθυμιάσεων, χρησιμοποιήστε επιχρίσματα νερού, αλλά αυτές οι συσκευές είναι βραχύβια και σπάνια χρησιμοποιούνται.

Απαιτούνται συστήματα εξαερισμού και αποστράγγισης στις πισίνες;

Ανεπαρκής ροή αέρα και αυξημένη υγρασία, αυτές είναι οι κύριες αιτίες συμπύκνωσης στους τοίχους και στην οροφή των εσωτερικών πισίνων. Η υγρασία εξατμίζεται συνεχώς από την επιφάνεια του νερού, από το δάπεδο γύρω από την πισίνα, από τα σώματα των λουομένων. Η ποσότητα των αναθυμιάσεων εξαρτάται από τη θερμοκρασία του αέρα του περιβάλλοντος και του νερού, καθώς και από την υγρασία και την επιφάνεια εξάτμισης. Η υγρασία στον αέρα πρέπει να αποστραγγίζεται, καθώς η συμπύκνωση και ο υπερβολικά υγρός αέρας επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία των ανθρώπων και των δομών κατασκευής και συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη μούχλας.

Εντελώς να απαλλαγούμε από την εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια δεν μπορεί, αλλά να μειώσει στις απαιτούμενες παραμέτρους είναι δυνατόν με τη χρήση των ακόλουθων μέτρων:

 1. Χρήση τοπικών στεγνωτηρίων για πισίνες.
 2. Εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 3. Εγκατάσταση αερισμού εξαναγκασμένου αέρα και εξαγωγής με δυνατότητα εξαγωγής.

Μόνο με ένα σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού και αποστράγγισης της πισίνας, η εξάτμιση υγρασίας από την επιφάνεια του νερού θα είναι ελάχιστη, πράγμα που θα βοηθήσει στην αποτροπή της πρόωρης καταστροφής των δομών κτιρίου.

Αφυγραντήρες αέρα και αφυγραντήρες

Αν η πισίνα ήταν κατασκευασμένη χωρίς σύστημα εξαερισμού, χρησιμοποιούνται στεγνωτήρια για να διατηρηθούν οι απαιτούμενες συνθήκες. Αυτές οι συσκευές θα βοηθήσουν στην αποφυγή εμφάνισης σταγονιδίων στην οροφή, μεταλλικών κατασκευών και παραθύρων. Οι αφυγραντήρες είναι τοποθετημένοι είτε κατά μήκος της περιμέτρου του δωματίου, είτε γι 'αυτούς διατίθεται ένα ξεχωριστό δωμάτιο.

Οι αφυγραντήρες είναι πολλών τύπων:

 • Τοίχος - για τοποθέτηση κατά μήκος των τοίχων της πισίνας.
 • Κρυφό - εγκατασταθεί σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Ο αφυγραντήρας λειτουργεί με μια απλή αρχή - ο αέρας που είναι κορεσμένος με υγρασία εισέρχεται στον ξηραντήρα και τον αφήνει με μειωμένη περιεκτικότητα σε υγρασία. Το συμπύκνωμα που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της ξήρανσης αφαιρείται μέσω ενός συστήματος αποστράγγισης στο σύστημα αποχέτευσης.

Με τη βοήθεια ενός αφυγραντήρα, δεν είναι δυνατόν να παρέχεται ο απαιτούμενος αερισμός της πισίνας, καθώς λειτουργεί μόνο για ανακυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι ο καθαρός αέρας δεν ρέει μέσα στο δωμάτιο και δεν το σώζει από τις μυρωδιές. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται με την εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Σύστημα εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής της πισίνας

Τα συστήματα αυτά είναι σε θέση να παρέχουν όχι μόνο την παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο, αλλά και τη διάθεση των αποβλήτων.

Οι κύριες λειτουργίες του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής των πισίνων:

 1. Αφαίρεση της υγρασίας από το δωμάτιο για να αποφευχθεί η συμπύκνωση στην οροφή και στους τοίχους.
 2. Παροχή της απαραίτητης ποσότητας καθαρού αέρα.

Το σύστημα εξαερισμού της πισίνας πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα αέρα ανά άτομο, η οποία καθορίζεται από τα πρότυπα υγιεινής και είναι περίπου 80m3 ανά ώρα. Εξίσου σημαντική είναι η ομοιόμορφη κατανομή του αέρα σε όλο το δωμάτιο και η απόρριψη του αέρα εξαγωγής με μικρή ποσότητα υγρασίας και οσμών.

Φρέσκος αέρας πρέπει να παρέχεται κατά μήκος των παραθύρων και των τοίχων γύρω από την περίμετρο του δωματίου, η κατάσταση αυτή προκύπτει επειδή αυτός ο αέρας έχει υψηλή θερμοκρασία και χαμηλή υγρασία. Αυτό επιτρέπει να αποφευχθεί η συμπύκνωση της υγρασίας στα παράθυρα και στους τοίχους, tk. η θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας είναι πάνω από τη θερμοκρασία σημείου δρόσου.

Για να διασφαλιστεί ότι ο αέρας από την πισίνα δεν εξαπλώνεται στους διαδρόμους και τους παρακείμενους χώρους, το σύστημα αερισμού ρυθμίζεται έτσι ώστε η ποσότητα του αέρα εξαγωγής να υπερβαίνει ελαφρώς την ποσότητα του αέρα τροφοδοσίας.

Χρήση της ανάκτησης θερμότητας σε συστήματα εξαερισμού των πισίνων

Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι η υψηλή ενεργειακή απόδοση. Θερμό αέρα εξαγωγής προθερμαίνει το ψυχρό αέρα εφοδιασμού (για χειμερινή περίοδο) όταν περνούν μέσω δύο καναλιών στον εναλλάκτη θερμότητας (περιστροφικός, πλάκα, αντλία θερμότητας). Το καλοκαίρι όλα συμβαίνουν το αντίστροφο, ο κρύος καυσαερίων ψύχει την παροχή ζεστού αέρα. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι περίπου 60-85% σε σύγκριση με ένα σύστημα χωρίς ανάκτηση. Επίσης στην εγκατάσταση εφοδιασμού με προμήθεια ενσωματωμένο ανάκτηση θερμότητας αέρα και ανεμιστήρες εξάτμισης, φίλτρο για παροχή αέρα από τη μόλυνση και θερμαντήρα (ηλεκτρικά ή νερό) για τη θέρμανση του παρεχόμενου αέρα, αν είναι απαραίτητο (σε κρύο αντοχές).

Συστήματα εξαερισμού για πισίνες με δυνατότητα αφύγρανσης αέρα

Για πιο αποτελεσματικές εργασίες για τη διατήρηση άνετων συνθηκών στην περιοχή της πισίνας, συνιστάται η εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων: εξαερισμός + αφυγραντικότητα. Το σύστημα εξαερισμού σε αυτή την περίπτωση είναι υπεύθυνο για την παροχή της απαιτούμενης ποσότητας αέρα και το σύστημα αφύγρανσης παρέχει ξηρό αέρα, απομακρύνοντας την υπερβολική υγρασία. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και με υγρασία 100% στο δρόμο και καταναλώνει μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύστημα εξαερισμού με ξεχωριστούς αφυγραντήρες αέρα.

Η πιο ακριβή μέθοδος κατά την αγορά εξοπλισμού, αλλά το πιο οικονομικό σε λειτουργία. Λόγω της χρήσης ξεχωριστών αφυγραντικών, η παραγωγικότητα του συστήματος τροφοδοσίας και καυσαερίων μειώνεται, γεγονός που επιτρέπει τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το σύστημα αυτό είναι ιδανικό για ιδιωτικές κατοικίες με πισίνα.

Σύστημα εξαερισμού με αφύγρανση αέρα

Εάν η περιοχή της λεκάνης είναι αρκετά μεγάλη, συνιστάται η χρήση μονάδων παροχής και εξαγωγής με τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • Παροχή ανταλλαγής αέρα και αφύγρανση.
 • Θέρμανση και ψύξη του αέρα.
 • Ανάκτηση θερμότητας.

Μια ευρεία επιλογή των ενοτήτων και των επιλογών διάταξης επιτρέπει την επιλογή μιας εγκατάστασης για κάθε τύπο πισίνας με τις απαιτούμενες παραμέτρους.

Αυτοματοποίηση των συστημάτων εξαερισμού

Συνιστούμε να εγκαταστήσετε τον αυτόματο έλεγχο των παραμέτρων του αέρα που παρέχεται στο δωμάτιο. Το σύστημα αυτοματισμού θα παρέχει την πιο βέλτιστη ποσότητα αέρα τροφοδοσίας με αυξανόμενη ή μειούμενη υγρασία ή θερμοκρασία.

Λειτουργίες του συστήματος αυτοματισμού:

 • Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συστήματος εξαερισμού (με χρονοδιακόπτη, υγρασία, θερμοκρασία και φωτισμό).
 • Διατήρηση των απαιτούμενων παραμέτρων θερμοκρασίας, υγρασίας και παραγωγικότητας.
 • Προστασία του συστήματος από τις υπερτάσεις ρεύματος.
 • Προστασία της θέρμανσης από την κατάψυξη.
 • Ενημέρωση του προσωπικού συντήρησης για ατύχημα ή απόκλιση από τις παραμέτρους λειτουργίας.
 • Εργαστείτε στο σύστημα "έξυπνης κατοικίας".

Μόνο με το κατάλληλο επίπεδο αυτοματισμού είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η παροχή των απαιτούμενων παραμέτρων του εσωτερικού αέρα, καθώς και οι λειτουργίες προστασίας του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής και του συστήματος εξαερισμού στο σύνολό του.

Πάνω από αυτά αναφέραμε μόνο μερικά παραδείγματα λύσεων για προβλήματα αερισμού για χώρους πισίνας. Το πρόβλημα της υγρασίας μπορεί να λυθεί μόνο μέσω πολύπλοκων τεχνικών υπολογισμών, γι 'αυτό και μόνο οι επαγγελματίες θα πρέπει να εργαστούν σε αυτό το θέμα. Η ανεπαρκής προσοχή στον αερισμό της πισίνας μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα.

Εξαερισμός της πισίνας σε ιδιωτικό σπίτι

Σε αυτό το άρθρο θα σας πω τι είναι ο εξαερισμός της πισίνας: οι απαιτήσεις για τοίχους και παράθυρα, το μικροκλίμα της πισίνας, πόση ποσότητα αέρα χρειάζεστε για αερισμό; Θα επικεντρωθώ σε 6 συστήματα εξαερισμού και 2 τύπους αφυγραντήρων, θα εξηγήσω γιατί οι ξηραντές της πισίνας σε μια ιδιωτική κατοικία είναι σπατάλη χρημάτων; Ξεχωριστά, εξετάστε την εφαρμογή της ανάκτησης και την ανακυκλοφορία του αέρα στη λεκάνη απορροής.

Περιεχόμενα

Γιατί ο εξαερισμός σε ιδιωτικές πισίνες;

Ο αερισμός της πισίνας στον ίδιο τον εξαερισμό έχει έμμεση σχέση. Σχετικά με τον εξαερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι, έγραψα σε αυτό το άρθρο.
Εάν σε κανονικό αερισμό το κύριο καθήκον είναι να παρέχει καθαρό αέρα για την ανθρώπινη αναπνοή, τότε ο κύριος σκοπός της λεκάνης είναι τελείως διαφορετικός. Το πρόσφατο άρθρο μου για το σχεδιασμό του εξαερισμού και άλλων αποχρώσεων.

Το σύστημα εξαερισμού στην πισίνα είναι υπεύθυνο για το 90% μόνο για ένα σκοπό - αφαιρώντας τον υγρό αέρα από το δωμάτιο, δηλ. αποστράγγιση της πισίνας. Η υγρασία είναι καταστροφική όχι μόνο για φέροντες κατασκευές, κάτι που είναι κατανοητό. Εάν γίνουν λάθη, η υγρασία συμπυκνώνεται στον εξωτερικό τοίχο, παγώνει το χειμώνα και καταστρέφει τις πισίνες σε 4-5 χρόνια. Ο τοίχος καλύπτεται απλώς με ρωγμές και καταρρέει.

Το πάχος του τοίχου και η μόνωση υπολογίζονται σύμφωνα με το "σημείο δρόσου" κατά 55% σχετική υγρασία (SP 50 "Θερμική προστασία κτιρίων", σημείο 5.7). Αλλά σύμφωνα με τα πρότυπα του SP31 "Πισίνες" - η υγρασία του αέρα δεν είναι 55% και 67%, δηλαδή το "σημείο δρόσου" φθάνει πιο γρήγορα και ο θερμαντήρας στον τοίχο πρέπει να είναι τάξης μεγέθους παχύτερο από ότι στα κύρια τοιχώματα του σπιτιού.
Πολύ λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν και δεν υπάρχει χρόνος να αλλάξει ο κόσμος.

Η υπολογιζόμενη υγρασία αέρα για τον αερισμό της πισίνας μιας ιδιωτικής κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 55%. Έτσι αντισταθμίζουμε τυχόν προβλήματα με τους εξωτερικούς τοίχους, τα οποία ασφαλώς δεν μπορούν να ειπωθούν για τα παράθυρα και τα βιτρό παράθυρα.

Απαιτήσεις για παράθυρα και βιτρό παράθυρα σε πισίνες

Μόνο μία απαίτηση είναι η αντίσταση της μεταφοράς θερμότητας των παραθύρων (R) σε περισσότερο από 0,55 m 2 · ° C / W (σύμφωνα με τους κανόνες). Στην πράξη, αξίζει να αναζητήσετε παράθυρα με διπλά τζάμια με επίστρωση που αντανακλά θερμότητα (K-glass), με αντίσταση μεγαλύτερη από 0,57-0,58 m 2 · ° C / W. Οι κατασκευαστές πάντα υπερεκτιμούν τους πραγματικούς δείκτες.

Πού θα βρείτε: επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή των παραθύρων, καλέστε το παράθυρο αντίστασης (τουλάχιστον 0,57) και, αν είναι δυνατόν, ανατρέξτε στο GOST 30674-99. Δεν θα γράψω τα σημάδια των παραθύρων ειδικά, επειδή για κάθε κατασκευαστή, το ίδιο παράθυρο έχει διαφορετικό συντελεστή αντίστασης μεταφοράς θερμότητας. Απαιτήστε τουλάχιστον 0,57 και ελέγξτε το διαβατήριο του παραθύρου.

Μικροκλίμα στην περιοχή της πισίνας

Οι κανονιστικές απαιτήσεις για τις λεκάνες καθορίζονται από την JV 31 "Πισίνες" και οι συστάσεις εκδίδονται από τον RV "AVOK" 7.5-2012, στον οποίο σχεδιάζονται σύγχρονες λεκάνες. Η θερμοκρασία του νερού στη λεκάνη είναι 24-28 ° С.
Η θερμοκρασία του αέρα στη λεκάνη είναι 1-2 ° C υψηλότερη από τη θερμοκρασία του νερού (26-30 ° C), αλλά όχι περισσότερο από 35 ° С. Η υπολογιζόμενη υγρασία αέρα δεν είναι μεγαλύτερη από 55%.


Πόσο αέρα χρειάζεστε για να αερίσετε την πισίνα;

Η ροή αέρα για τον εξαερισμό της λεκάνης υπολογίζεται ανάλογα με την απελευθέρωση υγρασίας (δηλ. Την ποσότητα υγρασίας που απελευθερώνεται από το νερό της πισίνας).

Ο όγκος της απελευθέρωσης υγρασίας εξαρτάται από την περιοχή κατασκευής, την παρουσία ενός αφυγραντήρα, την περιοχή του μπολ (περιοχή του καθρέφτη νερού), το συντελεστή έντασης της χρήσης της λεκάνης (Δßb). Σοβαρά, η ροή του αέρα επηρεάζεται από αξιοθέατα: ολισθητήρες νερού, αντίθετο ρεύμα, μασέρ, υποβρύχιο ρεύμα, βρύσες και πηγές.

Υπολογισμός εξαερισμού της δεξαμενής 23m 2 υπό διαφορετικές συνθήκες (παράδειγμα):


Όπως μπορείτε να δείτε, το κόστος του αέρα διαφέρει ακόμη και για διαφορετικές εκδόσεις μίας πισίνας. Τι μπορούμε να πούμε για τα διαφορετικά μεγέθη του ίδιου του κύπελλου. Ως εκ τούτου, για ακριβή υπολογισμό είναι απαραίτητο να διεξαχθεί το έργο αερισμού και να μην αποθεματικό 30-45 χιλιάδες ρούβλια. Μπορείτε να παραγγείλετε ένα έργο αερισμού πισίνας στη σελίδα μου Οι υπηρεσίες.

Συστήματα εξαερισμού για ιδιωτική πισίνα

Όλα τα σχέδια για τη διατήρηση του μικροκλίματος μειώνονται σε ένα συνδυασμό αερισμού και ξηραντικού. Αυτή είναι η συνδυασμένη μέθοδος αφύγρανσης.
Υπάρχουν 6 επιλογές:

• Εγκαταστάσεις παροχής και εξαγωγής (ξεχωριστές).
• Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής (μόνο) με κανάλι παράκαμψης.
• Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής (μεμονωμένη) με συσκευή ανάκτησης.

Όλες οι 3 επιλογές συνδυάζονται με ένα αποξηραντικό και έχουμε 3 επιπλέον σχήματα:
• Εγκαταστάσεις παροχής και εξαγωγής (χωριστές) με αφυγραντήρα.
• Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής (μονό) με αγωγό παράκαμψης και ξηραντικό.
• Μονάδα τροφοδοσίας και καυσαερίων (μονό) με αναρρόφηση και ξηραντικό.

Ας καταλάβουμε, αλλά προχωρώντας μπροστά θα πω:

Στην πραγματικότητα, το σωστό σχέδιο εξαερισμού και αποστράγγισης για μια ιδιωτική πισίνα είναι μόνο ένα. Το πρώτο. Ο αφυγραντήρας στην ιδιωτική πισίνα είναι ένα ηλίθιο πράγμα. Η ανάκτηση και η παράκαμψη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μεγάλες εμπορικές δεξαμενές.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε εξοπλισμό, και όλα θα γίνουν σαφή.

Αφυγραντήρες για την πισίνα

Υπάρχουν δύο τύποι αφυγραντήρων: συμπύκνωση και προσρόφηση. Μην φοβάστε τα ονόματα, είναι εύκολο.

Συμπύκνωση Είναι ένα ψυγείο και ένας θερμαντήρας αέρα σε ένα μικρό περίβλημα.
Ο υγρός αέρας λαμβάνεται από την πισίνα και πρώτα διέρχεται από το ψυγείο. Σε αυτό, ο αέρας δροσίζει και αφήνει στους τοίχους του ψυγείου όλη την υγρασία που αποστραγγίζεται στο δίσκο και φεύγει από το αποχετευτικό δίκτυο. Ο αέρας γίνεται κρύος και ξηρός και περνώντας από το τμήμα θέρμανσης θερμαίνεται και είναι ήδη ζεστός και στεγνός πίσω στην αίθουσα της πισίνας.

Κατασκευαστικές εταιρείες: Danterm, Danvex, Hidros, NeoClima, Fairland κ.α.
Παράγονται σε τύπους τοίχων και καναλιών (εικόνες παρακάτω).

Στεγνωτήρια προσρόφησης Είναι ένας μεγάλος περιστρεφόμενος δίσκος γεμάτος με silica gel, μια ουσία που απορροφά γρήγορα την υγρασία. Ο υγρός αέρας περνάει μέσα από τα κελιά γεμάτα με σίλικα ζελ, και δίνει όλη την υγρασία, και ο ίδιος ο αέρας στεγνώνει χωρίς αλλαγή της θερμοκρασίας.

Ένας τέτοιος αφυγραντήρας είναι πολύ πιο ισχυρός από τον συνάδελφό του συμπύκνωσης και είναι πλήρως ικανός να στεγνώνει αέρα στην πισίνα μόνο, αλλά το κόστος υπερβαίνει τα 700 χιλιάδες ρούβλια.
Κατασκευαστικές εταιρείες: τα παραπάνω + Hygrotherm με τη γραμμή εξοπλισμού τους DST.

Γιατί είναι ο αφυγραντήρας στην ιδιωτική πισίνα - τα χρήματα που απορρίπτονται;

Όλα είναι αρκετά απλά, κοιτάζουμε τα τραπέζια. Πόση υγρασία απελευθερώνει η πισίνα στον τρόπο χρήσης:


Πόση υγρασία έχει το ξηραντικό Dantherm στους 30 ° C και υγρασία 55%


Από τα τραπέζια βλέπουμε:

1. Η σειρά μοντέλων των αφυγραντήρων δεν έχει σχεδιαστεί για ξήρανση στον αέρα.
Στη μικρότερη δεξαμενή των 15 τ.μ. με αποδέσμευση υγρασίας των 4,3 κιλών ανά ώρα θα χρειαστεί να τοποθετηθεί ένας μεγάλος βιομηχανικός ξηραντήρας CDP 125 σε λιανική τιμή 608.000 ρούβλια. Τα σφάλματα δεν είναι εδώ. Οι αφυγραντήρες παράγονται εξ ολοκλήρου για ένα άλλο.

2. Οι κατασκευαστές αναφέρουν την εσφαλμένη ισχύ των αφυγραντικών.
Αν κοιτάξετε τους αφυγραντήρες του Danterm, Danvex κ.λπ., θα δείτε ότι η δηλωμένη χωρητικότητα (l / ημέρα) υπολογίζεται για τον αέρα με θερμοκρασία 30 ° C και υγρασία 80% στο δωμάτιο. Έχω ήδη πει ότι η υγρασία του αέρα στη λεκάνη σύμφωνα με το SP 31 θα πρέπει να διατηρηθεί όχι περισσότερο από 55% και όχι από 80%.

Αποδεικνύεται ότι η πραγματική απόδοση του ξηραντικού είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που υποδεικνύεται στους καταλόγους. Ο κατασκευαστής μας εξαπατά.

3. Στην πισίνα, πρέπει ακόμα να φτιάξετε ένα σύστημα εξαερισμού.
Οι άνθρωποι πρέπει να αναπνέουν και να αφαιρέσουν τις μυρωδιές των αντιδραστηρίων.

Σύμφωνα με το SP 31-113-2004 "Πισίνες" η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα για 1 πλωτή 80m3 / h. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αγοράσετε ένα ακριβό αφυγραντήρα αντί του συστήματος εξαερισμού.

Πώς να αποστραγγίσετε τον αέρα στην πισίνα;

Είναι αποτελεσματική η αποστράγγιση του αέρα απλά αυξάνοντας την ένταση του αέρα που διοχετεύεται μέσω της πισίνας από το σύστημα εξαερισμού. Θα αναλύσουμε τέτοια συστήματα - υπάρχουν μόνο 3 από αυτά.

Μονάδα αερισμού με αναρρόφηση για πισίνα

Ανακούφιση (εναλλάκτης θερμότητας αέρα-αέρα) είναι ένα χαλύβδινο κιβώτιο μέσω του οποίου οι δίοδοι φρέσκου δρόμου και βρώμικου αέρα εξαγωγής περνούν διαμέσου καναλιών που χωρίζονται από λεπτό φύλλο χάλυβα. Υπάρχει μια ανταλλαγή θερμότητας, λόγω της οποίας ο κρύος αέρας του δρόμου θερμαίνεται ελαφρώς εξαιτίας της μολυσμένης εξερχόμενης.

Η κύρια λειτουργία του ανακτητή είναι η εξοικονόμηση θερμότητας, η οποία είναι απαραίτητη για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας το χειμώνα. παίρνουμε τον αέρα από το δρόμο κρύο. Η ανάκτηση θερμότητας από τον ανακτητή είναι απλά τεράστια, αλλά είναι αποτελεσματική Μόνο σε πισίνες με καθρέφτη νερού άνω των 40m2.

Για να κατανοήσετε αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να στραφείτε προς τους τρόπους λειτουργίας του εξαερισμού της πισίνας. Το σύστημα εξαερισμού της πισίνας υπολογίζεται για 4 τρόπους λειτουργίας:

• Καλοκαίρι / Χειμώνας.
• Ημέρα / Νύχτα (ή κατάσταση λειτουργίας / αδράνειας)

Καλοκαίρι. Το καλοκαίρι, ο αέρας στο δρόμο είναι ζεστός και υγρός, επομένως τροφοδοτείται στην πισίνα χωρίς θέρμανση, παρακάμπτοντας τον θερμαντήρα και τον ανακτητή. Η περιεκτικότητα σε υγρασία στον εξωτερικό αέρα το καλοκαίρι είναι πολύ υψηλή - 12,8 g / kg. Επομένως, για να αφαιρεθεί η υγρασία από την πισίνα με ήδη υγρό εξωτερικό αέρα, είναι απαραίτητο να φυσήξει το δωμάτιο της πισίνας με μεγάλο όγκο αέρα, δηλ. δεν λαμβάνουν ποιότητα αλλά ποσότητα.

Χειμώνας. Η κατάσταση αντιστρέφεται. Ο αέρας στο δρόμο είναι κρύος και πρέπει να θερμαίνεται για να τροφοδοτήσει την πισίνα, αλλά αυτό είναι το κύριο πράγμα - είναι πολύ ξηρό. Η περιεκτικότητά του σε υγρασία είναι μόνο 0,39 g / kg, δηλ. στο 32 φορές ξηρότερο από τον αέρα το καλοκαίρι και επομένως η ποσότητα αυτού του αέρα για την αποστράγγιση της πισίνας χρειάζεται αρκετές φορές λιγότερες. Έτσι, για να αποστραγγίσετε τον αέρα με αερισμό σε πισίνα με επιφάνεια νερού 25m2, το καλοκαίρι χρειάζεστε περίπου 3000m3 / h αέρα, και το χειμώνα - μόνο 400 m3 / h. 7,5 φορές μικρότερη.

Η εγκατάσταση το χειμώνα απλά μειώνει την ταχύτητα. Είναι απαραίτητο να θερμανθεί μόνο 400m3 / h, και η αποδοτικότητα και η ανάκτηση του Recuperator έρχεται σε όγκους αέρα άνω των 1000m3 / h. Ένας τέτοιος όγκος αέρα για την αποστράγγιση της πισίνας το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί μόνο όταν η επιφάνεια του νερού είναι μεγαλύτερη από 40 m2.

Αξίζει να σκεφτούμε και να αγοράζουμε έναν αποταμιευτή για την πισίνα μόνο με πλαστικοποιημένες πλάκες. Θα προστατεύσουν τον ανακτητή από την υγρασία. Και η ανάκτηση της ανάκτησης έρχεται τουλάχιστον μετά από 2 χρόνια χρήσης.

Εάν θέλετε πραγματικά να εξοικονομήσετε θερμότητα στο σύστημα εξαερισμού, παρέχετε τα παραθυρόφυλλα για να κλείσετε τον καθρέφτη νερού της πισίνας κατά τις ώρες εκτός λειτουργίας. Έτσι, μπορείτε να μειώσετε την πισίνα αποδέσμευσης υγρασίας και κατά συνέπεια να μειώσετε την ένταση του αέρα και την κατανάλωση του συστήματος εξαερισμού κατά 70%.

Μονάδα αερισμού με παράκαμψη

Το κανάλι παράκαμψης ή η επανακυκλοφορία από τη λέξη "πυξίδα" είναι ένας κύκλος. Ο αέρας που αφαιρούμε απλώς αναμειγνύεται στον αέρα τροφοδοσίας. Γιατί; - Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να μου ζητηθεί μέσω τηλεφώνου, εάν παραγγείλετε τον σχεδιασμό μιας εμπορικής πισίνας με επιφάνεια καθρέφτη νερού άνω των 80 m2.

Εγκαταστάσεις παροχής και εξαγωγής (ξεχωριστές)

Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε πιο ευέλικτα την τοποθέτηση του εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού. Κάνουμε ξεχωριστές εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και εξαγωγής. Καταλαμβάνουν πολύ λιγότερους χώρους από τα συστήματα που διαθέτουν σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά δωμάτια, για παράδειγμα στη σοφίτα, στο υπόγειο και ακόμη και στην οροφή της πισίνας. Η εγκατάσταση τροφοδοσίας, που λειτουργεί σε 2 τρόπους, δίνει το καλοκαίρι 3000m3 / h, και θερμαίνει και παρέχει μόνο 400m3 / h το χειμώνα. Το σύστημα εξάτμισης εκπέμπει υγρό αέρα στο δρόμο και το καλώδιο θέρμανσης στις γρίλιες του δρόμου τους προστατεύει από το σχηματισμό των στυλό.
Αυτό είναι το απλούστερο και αποτελεσματικότερο σχέδιο εξαερισμού της πισίνας. Η αφύγρανση είναι μια τεχνολογικά πολύ ενοχλητική διαδικασία. Ο αέρας πρέπει πρώτα να ψύχεται και στη συνέχεια να θερμαίνεται.
Γιατί χρειαζόμαστε αυτό, εάν ο υγρός αέρας μπορεί απλά να πεταχτεί έξω στο δρόμο; Για τη θέρμανση 400m3 / h αέρα απαιτείται μόνο 7.5kW θερμικής ενέργειας από το λέβητα (δεν πρέπει να συγχέεται με την κατανάλωση ενέργειας) και αυτό είναι στους -25 ° C στο δρόμο.

"Εάν είστε τόσο έξυπνοι, τότε γιατί παράγετε καθόλου αφυγραντήρες αέρα; Πού χρειάζονται; "

Πρώτον, οι ίδιοι οι παραγωγοί απαντούν στην ερώτηση αυτή.
Οι αφυγραντήρες είναι αποτελεσματικοί σε δωμάτια με μικρά μπάνια, για παράδειγμα 3x3m, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών, υγρών χώρων SPA και χαμάμ, χώρους ξεκούρασης στη σάουνα.

Δεύτερον, οι βιομηχανικοί αφυγραντήρες αέρα είναι ευεργετικοί στις εμπορικές πισίνες, όπου ο καθρέφτης νερού δεν κλείνει ποτέ από σκηνές και περσίδες, η δε πισίνα είναι ανοιχτή όλο το εικοσιτετράωρο και όλο το χρόνο. Οι όγκοι αέρα για τον αερισμό σε αυτές τις πισίνες είναι πολύ μεγάλοι και οι εγκαταστάσεις εξαερισμού καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα για θέρμανση αέρα το χειμώνα. Σε τέτοιες πισίνες το βράδυ, το σύστημα εξαερισμού απενεργοποιείται για οικονομία και οι αφυγραντήρες συνεχίζουν να λειτουργούν.

Συμπεράσματα:

1. Ο αφυγραντήρας σε ιδιωτικές πισίνες είναι ηλίθιος και δαπανηρός. Δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του συστήματος εξαερισμού. Οι άνθρωποι πρέπει να αναπνεύσουν, οι μυρωδιές του χλωρίου πρέπει να αφαιρεθούν.

2. Τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής με τον ανακτητή δεν σώζουν τίποτα, επειδή Το χειμώνα, η αποστράγγιση μιας ιδιωτικής πισίνας απαιτεί 7,5 φορές λιγότερο αέρα από ό, τι το καλοκαίρι. Οι εργασίες εγκατάστασης στο ελάχιστο, οπότε ο ανακτητής είναι εντελώς αναποτελεσματικός.

3. Η πιο αποτελεσματική παραλλαγή του εξαερισμού μιας ιδιωτικής πισίνας και της αποστράγγισής της είναι οι ξεχωριστές εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι ευκολότερο να ρίχνετε υγρό αέρα έξω από το να το αποστραγγίσετε.

Επαγγελματικά μυστικά στον αέρα που στεγνώνουν στις πισίνες.

Ένα τετραγωνικό μέτρο εξατμίζεται συνεχώς περίπου 150-250 γραμμάρια υγρασίας ανά ώρα, και ένα καθρέφτη νερό πισίνα, κατά κανόνα, είναι τουλάχιστον 10 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια. Αν δεν μειώσετε την υγρασία, τα εσωτερικά παράθυρα γίνονται ομαλά, οι τοίχοι και η οροφή υγροποιούνται, η εσωτερική επένδυση υποφέρει, η μούχλα και οι δυσάρεστες μυρωδιές εμφανίζονται. Για ένα σπίτι διαμερισμάτων, η πρόσθετη υγρασία γίνεται σοβαρό πρόβλημα. Η υγρασία εισχωρεί γρήγορα σε όλες τις γωνίες. Η σχετική υγρασία στην πισίνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%. Η περίσσεια οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες και η υγρασία κάτω από το 50% δημιουργεί μια αίσθηση δυσφορίας όταν κολυμπά. Στην πράξη, χρησιμοποιούνται διάφορα μέτρα προστασίας από την υπερβολική υγρασία:

 • πλωτό κάλυμμα καθρέφτη πισίνας
 • "Κλιματιστικό οικιακής χρήσης"
 • "Σύστημα εξαερισμού"
 • "Αφυγραντήρας"
 • ένας συνδυασμός αυτών των λύσεων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, προτιμώνται οι ιδιαίτερες συνθήκες της λειτουργίας της ομάδας:

 • τις διαστάσεις και τη συχνότητα χρήσης της πισίνας
 • η σχέση μεταξύ θερμοκρασίας νερού και αέρα,
 • κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας.
Εντελώς για να σταματήσει η εξάτμιση της υγρασίας είναι αδύνατο από οποιοδήποτε από τα γνωστά σήμερα. Για να μειωθεί η εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού, είναι απαραίτητο η θερμοκρασία του αέρα να είναι μόλις 1-2 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του νερού. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο μικρότερη είναι η ένταση εξάτμισης της υγρασίας. Μην σας ενοχλούν, αλλιώς θα υπάρχει μια αίσθηση δυσφορίας.

Πλωτή επικάλυψη

Ο απλούστερος και οικονομικότερος τρόπος είναι μια επιπλέουσα επίστρωση από πολυαιθυλένιο. Μειώνει την εξάτμιση νερού κατά 1,5 φορές κατά μέσο όρο, αποτρέπει την ψύξη του νερού στην πισίνα και εμποδίζει την είσοδο των απορριμμάτων στη λεκάνη απορροής. Όταν η περιοχή του καθρέφτη νερού είναι πολύ μεγάλη, θα είναι πολύ δύσκολο να το ανοίξετε και να το καλύψετε με μια μεμβράνη. Η προστατευτική επικάλυψη δεν βοηθά επίσης στη συνεχή χρήση της πισίνας. Αυτή η μέθοδος είναι καλή μόνο για μικρές πισίνες και υδρομασάζ.

Κλιματισμός

Συμβαίνει να διατηρείται η απαιτούμενη υγρασία στο δωμάτιο με λειτουργία αποστράγγισης της πισίνας στο κλιματιστικό. Σε αυτή τη λειτουργία, το κλιματιστικό μειώνει την υγρασία του αέρα, αλλά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα μειώνεται επίσης. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της έντασης εξάτμισης της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού. Επίσης, το οικιακό κλιματιστικό δεν μπορεί να λειτουργήσει το χειμώνα και δεν έχει σχεδιαστεί για λειτουργία όλο το εικοσιτετράωρο. Εάν χρησιμοποιούνται χημικά αντιδραστήρια για την επεξεργασία νερού στην πισίνα, το κλιματιστικό θα σκουριάσει γρήγορα. Η αφυδάτωση με κλιματισμό είναι πολύ αναποτελεσματική.

Εξαερισμός

Προεξηγεί ο καθαρός αέρας τροφοδοτείται στην περιοχή της πισίνας, και υγρός αέρας από το δωμάτιο ρίχνεται έξω στο δρόμο. Ο αέρας στην πισίνα έχει συνήθως υψηλότερη υγρασία από την εξωτερική. Ο αυτοματισμός ρυθμίζει τη θερμοκρασία της παροχής αέρα στο δωμάτιο και η σχετική υγρασία διατηρείται σε μη ρυθμισμένο αλλά αποδεκτό επίπεδο. Επιπλέον, δημιουργήστε μια μικρή απαλλαγή αέρα. Η πίεση του αέρα στην πισίνα πρέπει να είναι περίπου 5% κάτω από την ατμοσφαιρική πίεση. Αυτό επιτυγχάνεται με την υπέρβαση του όγκου του αέρα εξαγωγής σε σύγκριση με τον αέρα τροφοδοσίας. Για την αποτελεσματική εργασία αυτής της μεθόδου, η παροχή αέρα από το δρόμο πρέπει να είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από τον όγκο του ίδιου του δωματίου. Για παράδειγμα, σε μια ιδιωτική πισίνα με επιφάνεια νερού 20 μ2 για τη θέρμανση 700 m3 καθαρού αέρα σε θερμοκρασία 28 ° C το χειμώνα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 kW / h ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η μέθοδος έχει τα μειονεκτήματά της:

 • Η αδυναμία να αφαιρεθεί η υγρασία κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών, όταν η υγρασία του νωπού αέρα μπορεί να υπερβεί την υγρασία στην πισίνα. Γι 'αυτό κατά τη σοβιετική εποχή οι πισίνες ήταν κλειστές για την καλοκαιρινή περίοδο.
 • σημαντική κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση του φρέσκου αέρα το χειμώνα.
 • υψηλό επίπεδο θορύβου.
 • Μεγάλες διαστάσεις για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού απαιτούν ξεχωριστό χώρο.

Τα συστήματα εξαερισμού με εξελιγμένο αυτοματισμό, ανάκτηση θερμότητας είναι κατάλληλα μόνο για μεγάλες δημόσιες πισίνες με μεγάλη ροή επισκεπτών. Για μικρότερες δεξαμενές υπάρχει μια πιο οικονομική λύση.

Αφυγραντήρες

Τώρα, για να διατηρηθεί η βέλτιστη υγρασία σε ιδιωτικές πισίνες, χρησιμοποιούνται στεγνωτήρες αέρα. Όταν υγρό αέρα εισέρχεται στο ξηραντικό, η περίσσεια υγρασίας συμπυκνώνεται και στη συνέχεια αφαιρείται. Στην έξοδο, ο αέρας θερμαίνεται στην απαιτούμενη θερμοκρασία και πάλι τροφοδοτείται στο δωμάτιο. Δουλεύοντας αυτόν τον τρόπο, αφυγραντήρες διατηρήσει τη βέλτιστη υγρασία, προλαμβάνοντας τη συμπύκνωση της υγρασίας στο δωμάτιο και τη μείωση του κόστους για τη θέρμανση του αέρα.. απαιτούμενη ικανότητα εξαερισμού 700 m3 / h και μια δύναμη περίπου 12 kW / h για την αφύγρανση του αέρα στην περιοχή της πισίνας 20 mg. Για τον ίδιο λεκάνης, οι ειδικοί συστήνουν να εγκαταστήσει ένα αφυγραντήρα που αφαιρεί την υγρασία μέχρι 1,8 λίτρα ανά ώρα, με μια κατανάλωση ισχύος από 1 kW / h. Εγκατάσταση του στεγνωτήριο μπορεί να μειώσει την ικανότητα αερισμού με τα απαραίτητα για μια άνετη ευημερία των ανθρώπων επίπεδα, στην περίπτωσή μας - έως 300 m «/ h. Έτσι, το σύστημα εξαερισμού τροφοδοτεί φρέσκο ​​αέρα και την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών, το αποξηραντικό αφαιρεί το νερό αποτελεσματικά, και η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε 6 kW. Η απλούστερη Αφυγραντήρες για πισίνες λειτουργούν μόνο σε λειτουργία αφύγρανσης, και θα πρέπει να εγκατασταθεί σε μικρές πισίνες με τελικό εξαερισμού.

Οι αφυγραντήρες αέρα συνιστώνται για ιδιωτικές πισίνες και μικρές δημόσιες πισίνες.

Καταχωρήθηκε στις: 4/28/2018 11:38:30 πμ

Περισσότερα άρθρα στο τμήμα Βάζουμε τζάκια και σόμπες:

 • Συμβουλές από επαγγελματίες: αντιμετωπίζουν τις πισίνες με μωσαϊκό και φροντίζουν μια τέτοια πισίνα.

Για να κολλήσετε σωστά την πισίνα σας με πλακάκια, χρησιμοποιήστε απλές συμβουλές από επαγγελματίες..

Η μακροζωία μιας καμπίνας ξύλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή τεχνολογία του συγκροτήματος πλαισίου..

Το πιο δημοφιλές είναι η παραδοσιακή ρωσική ξύλινη καμπίνα. Συμβουλευτείτε επαγγελματίες στη σάουνα σας εδώ και πολλά χρόνια για να ευχαριστήσετε το σώμα και την ψυχή σας..

Για να εξασφαλιστεί ότι ο φούρνος διαρκεί πολύ και δεν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, απαιτεί σωστή λειτουργία..

Αργά ή γρήγορα, κάθε σόμπα θα απαιτήσει σημαντικές επισκευές. Συμβουλές από επαγγελματίες θα σας βοηθήσουν να το κάνετε σωστό..

Πόσο καλό δεν είναι να ακολουθήσετε τη σόμπα, αλλά η μέση επισκευή δεν μπορεί να αποφευχθεί. Συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες..

Το κλίμα στην πισίνα. Ποια θα πρέπει να είναι η υγρασία και η ποιότητα του αέρα στην πισίνα.

Το νερό είναι το λίκνο της ζωής. Αυτή η κοινότοπη φράση υπενθυμίζει, κατά πάσα πιθανότητα ο καθένας, βυθίζοντας στο δροσερό νερό της πισίνας σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα. Και το χειμώνα, όταν η διαφανή θόλο της πισίνας είναι τυλιγμένο σε χιόνι, είναι δυνατόν να παρουσιάσει τον εαυτό σας τουλάχιστον 45 λεπτά πρότυπο το καλοκαίρι η λίμνη ή τη θάλασσα. Θαλάσσια σπορ παραμένουν επίσης δημοφιλής - Οι γονείς ευχαρίστως στέλνουν τα παιδιά τους να κολυμπούν τμήμα, τα αγόρια αγωνίζονται στην υδατοσφαίριση, τα κορίτσια εκτελούν επιδέξιος πιρουέτες συγχρονισμένη κολύμβηση. Και τα κόμματα "δίπλα στην πισίνα"; Τα τελευταία χρόνια, αυτή η επιλογή αναψυχής είναι γνωστό μόνο το πρώτο δυτικό ταινίες δημοφιλής στη χώρα μας.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο: να οικοδομήσουμε μια πισίνα και να απολαύσουμε όλες αυτές τις νόστιμες χαρές της ζωής. Αλλά στην πραγματικότητα, η κατανόηση των ανθρώπων γνωρίζει ότι όλα εξαρτώνται μόνο από τους σχεδιαστές. Και το κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού κάθε πισίνας, είτε είναι ένα τεράστιο αθλητικό συγκρότημα είτε ένας μικρός ιδιωτικός χώρος για να ξεκουραστεί στο νερό, είναι το σύστημα κλιματισμού. Και είναι για το αν έχει σχεδιαστεί σωστά από τους σχεδιαστές, εξαρτάται από την ανθεκτικότητα της δομής, την εργονομία της και άλλες χρήσιμες ιδιότητες.

Ο κύριος πονοκέφαλος για κάθε σχεδιαστή του θαλάσσιου χώρου είναι η υψηλή υγρασία. Για τις αθλητικές πισίνες, η καλύτερη θερμοκρασία του αέρα είναι 27-28 ° C ή ελαφρώς χαμηλότερη. Αυτό οφείλεται στις συστάσεις των γιατρών να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του αέρα περίπου 1 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του νερού. Η εξάτμιση από την επιφάνεια του νερού είναι ελάχιστη και επιπλέει άνετα και άνετα.

Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες πισίνας θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για αθλήματα και γυμναστήρια, αλλά και για διάφορα μέρη. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια άνετη θερμοκρασία στην πισίνα για ένα άνετο σαλόνι. Το καθήκον του σχεδιαστή είναι να τους πείσει να μην το κάνουν. Σε υψηλή θερμοκρασία νερού, θα υπάρξει μεγάλη θετική διαφορά στις θερμοκρασίες νερού και αέρα, με αποτέλεσμα η ένταση της εξάτμισης από την επιφάνεια της λεκάνης να αυξηθεί απότομα. Ο συνδυασμός των πιο άνετων τιμών θερμοκρασίας αέρα και νερού μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σωστή επιλογή εξοπλισμού που μειώνει την υγρασία του αέρα στο απαιτούμενο επίπεδο.

Τι να κάνετε με την υγρασία;

Για να διατηρηθούν άνετες συνθήκες και ένα λογικό επίπεδο εξάτμισης του νερού, η υγρασία στην πισίνα πρέπει να είναι 50-60%. Σε αυτή την περίπτωση, σε θερμοκρασία αέρα 28-30 ° C, η θερμοκρασία του σημείου δρόσου είναι μεταξύ 16 ° C και 21 ° C (Διάγραμμα 1). Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι στους συμβατικούς κλιματιζόμενους χώρους, όπου η θερμοκρασία του αέρα διατηρείται στους 24 ° C, η υγρασία είναι 50% και το σημείο δρόσου είναι στους 13 ° C. Σε κλειστές πισίνες, η απόλυτη περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα μπορεί να είναι 3/4 υψηλότερη από την περιεκτικότητα σε υγρασία σε συμβατικά κλιματιζόμενα δωμάτια. Ο σχεδιαστής πρέπει να λάβει υπόψη αυτό και να λάβει μέτρα για να μειώσει τη συμπύκνωση της υγρασίας στις επιφάνειες των εγκλεισμένων κατασκευών.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η θερμότητα και η υγρασία δεν εξαφανίζονται όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πισίνα. Δεν μπορείτε απλά να "απενεργοποιήσετε" την πισίνα τη νύχτα. Φυσικά, αν χρησιμοποιείτε επιχρίσματα νερού κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την ποσότητα της υγρασίας που εξατμίζεται. Αλλά αυτές οι συσκευές σπάνια χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις καλύτερες προθέσεις των σχεδιαστών, των παραγωγών και των χειριστών των πισίνων.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον σχεδιαστή με μια τόσο δύσκολη κατάσταση;

Ο μόνιμος σχηματισμός υγρασίας (24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα) μειώνεται σε μια εποχή που δεν υπάρχει κανένας στην πισίνα. Αν και σε μια κενή λεκάνη υγρασίας σχηματισμένη κατά 25-35% λιγότερο από ό, τι στην γεμάτη με ανθρώπους, το φορτίο στον εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της υγρασίας, εξακολουθεί να επιμένει. Στη λεκάνη, είναι αδύνατο να μειωθεί η θερμοκρασία τη νύχτα, επειδή μια χαμηλωμένη θερμοκρασία αέρα αυξάνει μόνο την εξάτμιση από την επιφάνεια της πισίνας. Οι σχεδιαστές και οι ιδιοκτήτες πρέπει να κατανοήσουν ότι στην πισίνα δεν είναι ποτέ δυνατόν να απενεργοποιήσετε τον κλιματικό εξοπλισμό.

Η συνεχής ροή του αέρα θα πρέπει να διατηρείται 24 ώρες την ημέρα. Σε μια συνηθισμένη πισίνα αρκεί να απενεργοποιήσετε το στεγνωτήρα αέρα μόνο για 20-30 λεπτά, έτσι ώστε η σχετική υγρασία να αυξηθεί στο 80-85%. Για να μειώσετε το ενεργειακό κόστος, όταν η πισίνα είναι άδεια, μπορείτε να διακόψετε την παροχή καθαρού αέρα και να μειώσετε την υγρασία στη λειτουργία ανακυκλοφορίας. Ωστόσο, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί εξωτερικός αέρας, εάν το επιτρέπουν το τοπικό κλίμα και ο καιρός.

Εκτός από τη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου υγρασίας, ο σχεδιαστής πρέπει επίσης να σκεφτεί την ποιότητα του αέρα. Εξάλλου, τα χημικά προστίθενται στο νερό της πισίνας για να εξασφαλίσουν υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις εξουδετερώνοντας διάφορες οργανικές ουσίες και μικροοργανισμούς που παραμένουν από τους κολυμβητές. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ρύπανση της ατμόσφαιρας και, με τη σειρά τους, μπορούν να συμβάλουν σε διάφορους ερεθισμούς στους κολυμβητές. Συνεπώς, για να διατηρηθούν οι φυσιολογικές συνθήκες στη λεκάνη, απαιτείται εξαερισμός, που εξασφαλίζει την αφομοίωση των χημικών εκπομπών από την επιφάνεια του νερού, επιπλέον των συνήθων μεταβολικών εκκρίσεων ενός ατόμου.

Για την παροχή μιας αποδεκτής ποιότητας του αέρα σε κλειστούς χώρους ενότητα ANSI / ASHRAE 62,1 έως 2004, «Εξαερισμός για την παροχή αποδεκτής ποιότητας του εσωτερικού αέρα» συνιστώμενο ποσοστό αερισμού 2,4 L / sec ανά 1 m2 εμβαδού της λεκάνης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του δαπέδου. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας στην πισίνα, αυτό αυξάνει το φορτίο του εξοπλισμού θέρμανσης και, υπό ορισμένες συνθήκες, στον ξηραντήρα αέρα. Εάν η πισίνα διατηρείται θερμοκρασία αέρα 29 ° C, οποιοδήποτε εξωτερικό αέρα εγχέεται σε μία θερμοκρασία μικρότερη από 29 ° C μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα στην πισίνα, αυξάνοντας έτσι το φορτίο στο εξοπλισμό θέρμανσης, όπου η ισχυρότερη από ψυχρότερες έξω. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αν η θερμοκρασία του σημείου δρόσου από τον εξωτερικό αέρα είναι χαμηλότερη από εκείνη του αέρα στην πισίνα, βοηθά στη μείωση της υγρασίας. Αν η θερμοκρασία σημείου δρόσου του εξωτερικού αέρα είναι υψηλότερη, η εισροή εξωτερικού αέρα αυξάνει το φορτίο του αφυγραντήρα.

Πού πρέπει να βάλω τον αέρα;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εγχειριδίου ASHRAE του 2003 - HVAC Applications, art. 4.6-4.8, η βέλτιστη πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα είναι από τέσσερις έως οκτώ. Ένα τέτοιο ευρύ φάσμα των συνιστώμενων τιμών οφείλεται στις διαφορές στην ένταση χρήσης της πισίνας, τη συμμετοχή της και τον τύπο εγκατεστημένου εξοπλισμού. Η προσωπική εμπειρία των συγγραφέων δείχνει ότι το σύστημα διανομής αέρα που χρησιμοποιείται είναι πιο σημαντικό από τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Υπάρχουν συστήματα που παρέχουν τρισδιάστατη ανταλλαγή αέρα και ταυτόχρονα λειτουργούν καλά.

Με την πρώτη ματιά, είναι ευκολότερο να αντλούμε περισσότερο αέρα από το εξωτερικό από το να σχεδιάσουμε αποδοτικά συστήματα διανομής αέρα. Αλλά αυτός ο τρόπος είναι γεμάτος με μεγάλες δαπάνες για τον ιδιοκτήτη της πισίνας: θα πρέπει να πληρώνει συνεχώς για υπερβολική κατανάλωση ενέργειας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ο κλιματιζόμενος αέρας ρέει ακριβώς εκεί που πραγματικά χρειάζεται και δεν πηγαίνει εκεί που θέλει (τα βέλη που τραβήχτηκαν στους τοίχους είναι απίθανο να βοηθήσουν). Καθορίστε πού είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσει ο αέρας δεν είναι καθόλου υψηλότερα μαθηματικά: οι εμφανείς θέσεις είναι οι θεατές και οι επιφάνειες που πρέπει να ψύχονται. Πάνω από την επιφάνεια του νερού είναι επίσης απαραίτητη η περιορισμένη κινητικότητα του αέρα.

Το κύριο καθήκον του σχεδιασμού του συστήματος διανομής αέρα είναι η επίτευξη αποτελεσματικής μείωσης της υγρασίας και της αποδεκτής ποιότητας αέρα στην πισίνα. Μια απλή αύξηση της ροής του αέρα μέσω εξοπλισμού για τη μείωση της υγρασίας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της συμπύκνωσης και του σχηματισμού στάσιμων ζωνών στις οποίες θα συσσωρευτεί "κακός" αέρας. Στην πισίνα, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας σημείου δρόσου, υπάρχουν πολλά σημεία όπου είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν επαρκείς ροές αέρα για να διατηρηθεί η ποιότητα του αέρα ή για να αποφευχθεί ο σχηματισμός συμπύκνωσης.

Εδώ είναι μερικές σκέψεις για να διασφαλιστεί η σωστή κατανομή του αέρα στη λεκάνη απορροής:

Επιφάνεια νερού. Η ροή του αέρα πάνω από την επιφάνεια του νερού θα πρέπει να ελαχιστοποιείται, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική κινητικότητα στην περιοχή κολύμβησης. Επιπλέον, αυτό μειώνει την εξάτμιση, η οποία αυξάνεται με την αύξηση της ταχύτητας του αέρα. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα ροής αέρα δεν θα πρέπει να είναι μηδέν: εάν δεν υπάρχει ασθενής αλλά σταθερή ροή αέρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, τα διάφορα αέρια που απελευθερώνονται από το νερό θα συσσωρευτούν πάνω από την επιφάνεια. Εξαιτίας αυτού, οι λουόμενοι ενδέχεται να παρουσιάσουν ερεθισμό των ματιών και προβλήματα αναπνοής. Οι καταγγελίες για δυσάρεστες συνθήκες στο νερό προκαλούνται συχνά από την κακή κατανομή του αέρα και από το γεγονός ότι οι χλωραμίνες δεν αφαιρούνται από την επιφάνεια της πισίνας.

Τυπικά, τέτοια προβλήματα κατηγορούν τον σχεδιαστή εξοπλισμού για τη μείωση της υγρασίας, αλλά δεν είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του συστήματος διανομής αέρα.

Ο σχηματισμός της απαραίτητης ροής πάνω από το νερό μπορεί να αποφευχθεί από τη θέση των εισόδων αέρα σε μεγάλο υψόμετρο (4,5-9 μ.) Και η καλά σχεδιασμένη διάταξη των οπών εξαγωγής μπορεί να βοηθήσει.

Άνοιγμα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Συνήθως σε πισίνες τα ανώτατα όρια είναι υψηλότερα από ό, τι σε χώρους γραφείων. Οι διαχυτήρες αέρα εισόδου που βρίσκονται κάτω από την οροφή συχνά δεν αντιμετωπίζουν τη ροή της ροής προς τα κάτω στο νερό και το δάπεδο. Για να αποφευχθεί η σύνθετη διόρθωση της κατεύθυνσης, ο αέρας συχνά παραδίδεται στο επίπεδο του δαπέδου (οι πιο κρύες επιφάνειες καλύπτονται με τη ροή). Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά όταν ένα κρύο κλίμα απαιτεί θέρμανση. Αλλά όπου βρίσκονται οι διαχυτήρες παροχής, θα πρέπει να φροντίσετε τα πλέγματα αέρα να κατευθύνουν τη ροή στις επιθυμητές επιφάνειες.

Με την πρώτη ματιά, η απλούστερη λύση είναι να ρυθμίσετε τα ανοίγματα εξάτμισης στο ίδιο επίπεδο με τα ανοίγματα του αέρα τροφοδοσίας. Αυτό το σφάλμα οδηγεί στο γεγονός ότι όταν ο αέρας τροφοδοσίας εισέρχεται στην εισαγωγή αέρα χωρίς να αναμιχθεί με τον αέρα του κλιματιζόμενου δωματίου, συμβαίνει βραχυκύκλωμα των ροών του αέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί από μόνο του εάν τα ανοίγματα τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν είναι σωστά τοποθετημένα και η ροή από τους διαχυτήρες παροχής δεν είναι σωστά κατανεμημένη.

Σε λάθος θέση προστίθεται συχνά ανεπαρκές μέγεθος των πινάκων εξαγωγής. Το γεγονός ότι είναι θορυβώδες και μη ελκυστικό βλέμμα, έτσι φυσικά προσπαθούν να κάνουν λιγότερα ή απλά να τα αφαιρέσουν από την όραση. Αυτό δεν οδηγεί σε τίποτα: μέσω των μικρών οπών εξάτμισης ο αέρας κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ο θόρυβος γίνεται μόνο ισχυρός και ο σχηματισμός των στάσιμων ζωνών γίνεται δυσάρεστο παρενέργεια. Εν τω μεταξύ, σωστά διαστασιολογημένες διαστάσεις μπορούν ουσιαστικά να καταστρέψουν αυτόν τον θόρυβο και να μειώσουν την απώλεια της στατικής πίεσης στους αγωγούς. Εάν υπολογίζετε σωστά το έργο, μπορείτε εύκολα να βρείτε έναν επαρκή αριθμό θέσεων για να τοποθετήσετε τις μάσκες του "σωστού" μεγέθους.

Σε ένα ζεστό τζακούζι ή μια παιδική πισίνα, η μάσκα εξαγωγής πρέπει να τοποθετηθεί δίπλα στο νερό για να μειώσει την επίδραση της αυξημένης εξάτμισης. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτό, κάνοντας λάθη στον προσδιορισμό της απαιτούμενης χωρητικότητας του συστήματος για τη μείωση της υγρασίας, δίνοντάς του πιο υγρό αέρα από τον μέσο όρο της λεκάνης απορροής. Μερικές φορές σε τέτοιες περιοχές είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε επιπλέον ανεμιστήρα εξαγωγής.

Tribune για θεατές

Οι θεατές στην πισίνα θέλουν να αισθάνονται άνετα. Φαίνονται για τη δροσιά - και για αυτούς δεν έχει σημασία ότι στην περιοχή κολύμβησης και στη ζώνη για θεατές, διαφορετικές θερμοκρασίες δεν μπορούν να διατηρηθούν χωρίς φράγμα διαχωρισμού. Για να δημιουργήσετε επιπλέον ροή αέρα στην περιοχή προβολής με μεγάλη εισροή ατόμων, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε βοηθητικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή των θέσεων εγκατάστασης των διαχυτών αέρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κατευθύνετε τη ροή του ξηρού αέρα απευθείας στο κοινό, εγκαθιστώντας τις γρίλιες πίσω από τα περίπτερα.

Οι χώροι αλλαγής δεν πρέπει να συνδέονται με το σύστημα για να μειωθεί η υγρασία της πισίνας. Για αυτούς, χρειαζόμαστε τα δικά μας συστήματα εισροής και εξάτμισης. Με προσοχή θα πρέπει να αναφέρονται στην ανοιχτή πόρτα: το κενό στα αποδυτήρια προκαλεί την εισροή των χλωραμίνες κορεσμένου αέρα από την πισίνα, η οποία οδηγεί σε δυσμενείς συνθήκες υγιεινής στα αποδυτήρια και σετ διάβρωση σε εξοπλισμό της. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την τοποθέτηση σφραγισμένων θυρών μεταξύ της πισίνας και των αποδυτηρίων.

Για να αποφευχθεί η υπερχείλιση της υψηλής υγρασίας και η μυρωδιά χλωραμινών από την πισίνα σε άλλες εγκαταστάσεις, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα κενό στην πισίνα σε σχέση με τους παρακείμενους χώρους και την εξωτερική ατμόσφαιρα. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Στην πισίνα γειτνιάζουν πολλά δωμάτια - αποδυτήρια, αίθουσες, προθάλαμοι και ούτω καθεξής. Επιπλέον, οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής. Ένα πράγμα είναι προφανές: η πίεση στην πισίνα θα πρέπει να συντονίζεται με τις γειτονικές ζώνες, όπου υπάρχει εξαερισμός, παραδείγματος χάριν με τα ίδια αποδυτήρια.

Αλλά το κυριότερο είναι να μην το παρακάνετε με τη μείωση της πίεσης. Οι πόρτες θα ανοίγουν με δυσκολία: έχουν μια μεγάλη περιοχή και μια μικρή διαφορά στην πίεση για να δημιουργήσουν αμηχανία. Οι αυλακώσεις μπορούν να αρχίσουν να κάνουν σφύριγμα ήχου και να πάρουν αέρα από τα αποδυτήρια μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα με τη μυρωδιά. Ψυχρός αέρας που διαρρέει τις ρωγμές στις πόρτες μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ψιλόβροχας στις εσωτερικές επιφάνειες των θυρών, ακόμη και σε θερμοκρασία αέρα στην πισίνα των 28 ° C.

Η σωστή κατανομή του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της εγκατάστασης αγωγών, η οποία πρέπει να εγκατασταθεί έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση σε αυτά. Όλες οι αρθρώσεις των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα πρέπει να σφραγίζονται σφικτά, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεών τους στα δίκτυα παροχής, στους ανεμιστήρες, στις σχάρες εξαγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους αγωγούς εξαγωγής που λειτουργούν υπό κενό. Όταν εμφανίζονται ρωγμές σε αυτούς, ο αέρας αναρροφάται από αδιαμόρφωτους χώρους, με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση και διαταράσσεται η κανονική λειτουργία του εξοπλισμού για τη μείωση της υγρασίας. Εάν οι αεραγωγοί τοποθετηθούν έξω από τον κλιματιζόμενο χώρο, πρέπει να τοποθετηθούν σε θερμομόνωση. Οι αεραγωγοί για τις πισίνες είναι κατασκευασμένοι από υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση που προκαλούνται από χλωριούχα άλατα και οι θέσεις σύνδεσης πρέπει απαραίτητα να σφραγίζονται, να τυλίγονται και να καλύπτονται με μαστίχα.

Νερό, παντού νερό

Ο προσδιορισμός των κλιματικών συνθηκών σε μια τυπική λεκάνη βασίζεται κυρίως στην άνεση των λουομένων, δηλαδή από τη θερμοκρασία του νερού και τη θερμοκρασία του αέρα, που καθορίζουν την ένταση της εξάτμισης.

Δημιουργήθηκε από τον Willis Carrier πριν από περισσότερα από 70 χρόνια και η εξίσωση που χρησιμοποιείται ακόμα για τον υπολογισμό της έντασης της εξάτμισης δεν είναι πάντα σωστή. Η τροποποιημένη εξίσωση (1), που προτείνεται από το εγχειρίδιο ASHRAE - HVAC Applications (άρθρο 4.6), αντικατοπτρίζει καλύτερα τις διάφορες συνθήκες των λεκανών.

p είναι ο ρυθμός εξάτμισης του νερού σε ουγγιές ανά ώρα,

Α είναι η επιφάνεια του λουτρού στην πισίνα σε τετραγωνικά πόδια,

p είναι η κορεσμένη τάση ατμών στη θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού σε ίντσες υδραργύρου,

pa είναι η κορεσμένη τάση ατμών στη θερμοκρασία σημείου δρόσου, στις ίδιες μονάδες,

Ο Φα είναι ο παράγοντας δραστηριότητας.

Το Εγχειρίδιο ASHRAE του 2003 (άρθρο 4.6) παρέχει έναν πίνακα τιμών συντελεστών για διάφορους τύπους λεκανών. Αυτός ο πίνακας δεν αντικατοπτρίζει όλες τις επιλογές για δραστηριότητα στη λεκάνη απορροής και επομένως η Τεχνική Επιτροπή 8.10 σχετικά με τον εξοπλισμό για τη μείωση της υγρασίας και των αντλιών θερμότητας ASHRAE εργάζεται για την ενημέρωση των υφιστάμενων πληροφοριών.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στην πισίνα στην θερμοκρασία του αέρα (μόνο 1 ° C) μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό εξάτμισης κατά 15-20%. Η μείωση της σχετικής υγρασίας στην πισίνα κατά 10% μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό εξάτμισης κατά περισσότερο από 30%. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί η πισίνα και ποιες παράμετροι είναι επιθυμητές από τον αέρα και το νερό.

Οι συντελεστές εξαερισμού (κατανάλωση φρέσκου αέρα ανά μονάδα της συνολικής επιφάνειας της πισίνας), που συνιστάται από το πρότυπο 62.1-2004 για τη διατήρηση της αποδεκτής ποιότητας αέρα, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση των φορτίων συντελεστή υγρασίας το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο εξαερισμός μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υγρασίας, εάν η θερμοκρασία του σημείου δρόσου του ατμοσφαιρικού αέρα πέσει κάτω από εκείνη του αέρα στην πισίνα. Όταν επιλέγετε εξοπλισμό για να μειώσετε την υγρασία, πρέπει να προχωρήσετε από τη μέγιστη δυνατή υγρασία, αν και ο φρέσκος αέρας με μέγιστη υγρασία μπορεί να τροφοδοτηθεί αρκετά σπάνια.

Φυσικά, για να μειωθεί η ένταση της εξάτμισης μπορεί να καλύψει την επιφάνεια του νερού, αλλά μόνο εάν καλύπτουν πραγματικά την πισίνα - το αποτέλεσμα της χρήσης τους μειώνεται με την αύξηση των ωρών λειτουργίας της πισίνας. Επίσης, το προσωπικό ξεχνά να το εγκαταστήσει. Οι δημόσιες δεξαμενές έχουν συχνά λειτουργία πολλών ωρών λειτουργίας και μέρος του μη εργάσιμου χρόνου χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού με υπερχλωρίωση, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τον χρόνο κάλυψης του νερού. Είναι πολύ πιθανό η κάλυψη της πισίνας να μην χρησιμοποιείται τακτικά, εκτός εάν είναι αυτόματη. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, η επιφάνεια του νερού δεν καλύπτεται και ο σχεδιαστής πρέπει να προχωρήσει από αυτό.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε αβεβαιότητα ως προς το πόσο υγρασία θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη λεκάνη, αφού υπό εξαιρετικά υψηλά φορτία το μικροκλίμα στην πισίνα δεν μπορεί να ελεγχθεί, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις μεγάλες συχνά χρησιμοποιούμενες δεξαμενές.

Πού πηγαίνει το νερό;

Ο υδρατμός που περιέχεται στον αέρα περνά στην υγρή φάση όταν ο αέρας κρυώσει κάτω από τη θερμοκρασία σημείου δρόσου. Η υγρασία συμπυκνώνεται και πέφτει με τη μορφή σταγονιδίων. Αυτή η συμπύκνωση μπορεί να βλάψει το ξύλο, το χαρτί, να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απολέπισης του χρώματος και της εμφάνισης σκουριάς. Σε κλειστές λεκάνες χλωραμίνες (δευτερογενή προϊόντα που σχηματίζονται από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του νερού), μαζί με την ατμοσφαιρική υγρασία, συμπύκνωση στις κρύες επιφάνειες, διαλύματα μορφή χλωριούχου, διαβρωτικά τα περισσότερα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ποιότητες ανοξείδωτου χάλυβα.

Εάν το θέμα της μείωσης της περιεκτικότητας σε υγρασία δεν ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό και την κατασκευή των πισίνες, εσωτερική υπερβολική συμπύκνωμα σχηματίζεται, η οποία προκαλεί συμπεριλαμβανομένων χαλάρωση οροφή, απολαμβάνοντας τη μόνωση, τη δημιουργία μούχλας και το ωίδιο, την καταστροφή της τοιχοποιίας, διάβρωση και ακόμη και την καταστροφή των κτιριακών κατασκευών.

Αν κάποια επιφάνεια κρυώσει σε θερμοκρασία κάτω από το σημείο δρόσου του αέρα περιβάλλοντος, ξεκινάει η συμπύκνωση της υγρασίας. Οι πιθανώς κρύες επιφάνειες περιλαμβάνουν βόρειους εξωτερικούς τοίχους, παράθυρα, κουφώματα παραθύρων και πόρτας και φεγγίτες. Τα παράθυρα με μονωτικά παράθυρα, μεταλλικά παράθυρα και πλαίσια πόρτας, στοιχεία στερέωσης στέγης δημιουργούν θερμικές γέφυρες μεταξύ του ψυχρού αέρα έξω και του υγρού αέρα μέσα. Είναι καλό που οι περισσότεροι σχεδιαστές καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να εγκατασταθούν ζεστά παράθυρα. Ακόμα και τα διπλά τζάμια μπορεί να μην είναι αρκετά - επειδή η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να είναι πολύ υψηλή ή, αντιθέτως, πολύ χαμηλή. Δυστυχώς, σε ορισμένα έργα δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση πλαισίων με θερμικά εμπόδια. Συναντήσαμε πολλές δομές, όπου τα παράθυρα καθαρά, αλλά τα πλαίσια καλύπτονται με υγρασία.

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι όταν ο αρχιτέκτονας τοποθετεί μεταλλικές κατασκευές πάνω από παράθυρα και πόρτες που περνούν από τον τοίχο, αλλά δεν έχουν θερμικούς φραγμούς.

Οι περισσότερες από τις πισίνες έχουν τουλάχιστον μία έξοδο κινδύνου - και πρέπει επίσης να υπάρχει ένα θερμικό φράγμα. Άλλα μέρη, τα οποία συνήθως ξεχνιούνται, είναι τα πλαϊνά των θυρών και οι κλειδαριές. Οι συγγραφείς έχουν δει κατασκευές των οποίων οι πόρτες ήταν, φαίνεται, χύνονται από τον εύκαμπτο σωλήνα και τα πλαίσια των θυρών καλύπτονται από το εσωτερικό με πάγο.

Στα γυάλινα ανοίγματα της πισίνας που εκτείνονται στο εσωτερικό του κτιρίου, η υγρασία μπορεί να συμπυκνωθεί, ειδικά εάν η ροή αέρα από το κλιματιστικό είναι στο εξωτερικό του κτιρίου. Και πάλι, τουλάχιστον, πρέπει να χρησιμοποιηθούν διπλά τζάμια.

Οι καταπακτές φωτός είναι οι ίδιες με τα παράθυρα, μόνο που βρίσκονται σε πιο δυσμενείς θέσεις από την άποψη του συμπυκνώματος. Ζεστός υγρός αέρας ανεβαίνει, όπου η ροή αέρα κάτω από την οροφή είναι συνήθως πολύ αδύναμη. Επομένως, το επίπεδο υγρασίας κοντά στην καταπακτή φωτός θα είναι υψηλότερο από αλλού. Σε ορισμένες εγκαταστάσεις, εγκαθίστανται φωτοβολίδες ή κινητές οροφές για την παροχή φυσικού αερισμού. Από τη μία πλευρά, αυτό λύει σε κάποιο βαθμό το ζήτημα του συμπυκνώματος, αλλά από την άλλη - είναι πιο δύσκολο να σφραγιστούν και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν μηχανισμούς με ανεπαρκή θερμομόνωση.

Σε γενικές γραμμές, οι φεγγίτες δεν είναι καλή ιδέα για μια πισίνα. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, ο σχεδιαστής του κλίματος θα πρέπει να συμμετέχει στην ανάπτυξη του αρχιτεκτονικού τμήματος του έργου σε πρώιμο στάδιο προκειμένου να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα. Πρέπει να φροντίσει για την εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού για τη διατήρηση της απαραίτητης κυκλοφορίας αέρα στην επιφάνεια και για να παρέχει τη δυνατότητα να εμποδίζει τον εξοπλισμό να μειώνει την υγρασία κατά το άνοιγμα των θυρών - για σκοπούς εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι πισίνες θα πρέπει να κατασκευάζονται όσο το δυνατόν πιο αέρια. Σε αυτή την περίπτωση, το φράγμα ατμού πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς πίσω από την εσωτερική επικάλυψη των τοίχων. Στη συνέχεια, υγρός αέρας και ατμός θα μείνουν μέσα στην πισίνα, αντί να περάσουν σε ψυχρότερους πορώδεις τοίχους. Όλες οι αρθρώσεις του φράγματος ατμού πρέπει να είναι σφραγισμένες, η απλή επικάλυψη δεν αρκεί. Το φράγμα υδρατμών, με τη σειρά του, πρέπει επίσης να σφραγιστεί στα τοιχώματα της οροφής και του δαπέδου, έτσι ώστε να μην διέρχεται υγρός αέρας μέσω των αρμών στους τοίχους και την οροφή. Όλες οι αρθρώσεις γύρω από ηλεκτρικούς διακόπτες και πρίζες πρέπει να σφραγιστούν για να αποφευχθεί η διείσδυση της υγρασίας. Η συνέχεια του φράγματος ατμού είναι σημαντική.

Η βασική παράμετρος είναι η θερμοκρασία σημείου δρόσου. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία σημείου δρόσου του αέρα στη λεκάνη είναι υψηλή, λόγω των ιδιομορφιών αυτής της δομής, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό όλων των δομικών στοιχείων. Σύμφωνα με τις συστάσεις, η ψυχρότερη επιφάνεια θα πρέπει να έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 3 ° C πάνω από τη θερμοκρασία σημείου δρόσου στην πισίνα (2003 ASHRAE Handbook, άρθρα 4.6-4.8). Ωστόσο, σε μια χειμερινή μέρα δεν είναι τόσο εύκολο να διατηρηθεί η θερμοκρασία όλων των επιφανειών στο επίπεδο των 21-24 ° C. Ένας σημαντικός ρόλος μπορεί να διαδραματίσει το σύστημα διανομής αέρα, όπως ήδη αναφέρθηκε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, στη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιείται η χλωρίωση για την απολύμανση του νερού, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εργασία του εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος μέσα στις λεκάνες απορροής.

Έτσι, για να παραταθεί η διάρκεια ζωής των στεγνωτηρίων, οι σχεδιαστές πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία τους χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά για να καλύψουν τα εσωτερικά μεταλλικά μέρη. Είναι επίσης σημαντικό να παρέχεται αντιδιαβρωτική προστασία για ηλεκτρικά και ψυκτικά στοιχεία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ειπώθηκαν, οι ιδιοκτήτες πισίνας θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι δεν είναι σκόπιμο να εγκατασταθούν συμβατικά κλιματιστικά σε πισίνες και θα πρέπει να δίνουν προσοχή στην ακριβότερη, αλλά και πιο λειτουργική σε αυτή την περίπτωση, εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Οι αφυγραντήρες αέρα για τις πισίνες είναι διαφορετικοί από τα κανονικά κλιματιστικά. Είναι σχεδιασμένα για να αφαιρούν σημαντικά περισσότερη υγρασία από τον αέρα. λογικό συντελεστή θερμότητας (Sensible Αναλογία θερμότητας, SHR), η σχέση που ορίζεται από ρητή απόδοση και λανθάνουσας θερμότητας από τον αφυγραντήρα αέρα είναι περίπου 0,5-0,6, σημαντικά διαφέρουν από τις πρότυπες κλιματιστικά ξηρά παράγοντας θερμότητας, φθάνοντας μέχρι 0.8. Το κόστος ανά μονάδα όγκου επεξεργασμένου αέρα για αυτόν τον εξοπλισμό είναι υψηλότερο. Στους αφυγραντήρες αέρα, η χωρητικότητα ψύξης είναι σαφώς χαμηλότερη από τα τυπικά κλιματιστικά που επηρεάζουν σοβαρά τις συνολικές διαστάσεις του εξοπλισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κλιματικός εξοπλισμός των πισίνων λειτουργεί κάτω από έντονες ατμοσφαιρικές συνθήκες για 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, χρειάζεται τακτική και επαγγελματική συντήρηση. Η εξυπηρέτηση μπορεί να απλουστευθεί με την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων με άμεση κίνηση ανεμιστήρα και έλεγχο της συχνότητας φάσης της ταχύτητας των μονάδων δίσκου. Εντούτοις, στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητος ένας τακτικός έλεγχος της κατάστασης του αφυγραντήρα, οπότε ο σχεδιαστής πρέπει να εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση του προσωπικού συντήρησης στον κλιματικό εξοπλισμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να διατηρηθεί ο απαραίτητος βαθμός αραίωσης σε εσωτερικούς χώρους, εγκαθίστανται ξεχωριστές εγκαταστάσεις εξαερισμού που χρησιμοποιούν εξωτερικό αέρα.

Διαμόρφωση με ανεμιστήρες τροφοδοσίας και εξαγωγής. Υπάρχουν δύο ανεμιστήρες μέσα στη μονάδα. Ο ανεμιστήρας εξάτμισης χρησιμεύει για την παροχή αρνητικής στατικής κεφαλής στον αγωγό εξαγωγής και ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας δημιουργεί θετική στατική κεφαλή στον αγωγό παροχής αέρα. Το κενό στο δωμάτιο μπορεί εύκολα να εξασφαλιστεί αλλάζοντας την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα εξαγωγής, του ανεμιστήρα αέρα τροφοδοσίας ή και των δύο. Το τμήμα ανάμειξης με τρεις βαλβίδες σας επιτρέπει να τροφοδοτείτε το 100% του εξωτερικού αέρα ή την ελάχιστη ποσότητα του, η οποία είναι απαραίτητη από υγειονομική και υγειονομική άποψη. Σε αυτή τη διαμόρφωση χρησιμοποιούνται συνήθως δύο τμήματα φίλτρων - μία για τον αέρα τροφοδοσίας και μία για τον αέρα εξαγωγής.

Διαμόρφωση με ανεμιστήρα τροφοδοσίας και ξεχωριστά εγκατεστημένο ανεμιστήρα εξαγωγής. Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας παρέχει την απαραίτητη αρνητική στατική πίεση τόσο στην είσοδο καθαρού αέρα όσο και στον αγωγό αναρρόφησης του κυκλώματος ανακύκλωσης. Ένας ξεχωριστός ανεμιστήρας εξάτμισης μπορεί να τοποθετηθεί τόσο μέσα στο ειδικό τμήμα του αφυγραντήρα όσο και έξω από αυτό. Αυτή η διαμόρφωση επιτρέπει την παροχή μόνο περιορισμένης ποσότητας φρέσκου εξωτερικού αέρα (συνήθως περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ροής). Αυτό απαιτεί ένα μικρό τμήμα φίλτρου για υπαίθριο καθαρό αέρα. Για τη σωστή λειτουργία του στεγνωτήρα αέρα, είναι απαραίτητο να συγχρονιστεί η λειτουργία του ξεχωριστά εγκατεστημένου ανεμιστήρα εξαγωγής και της βαλβίδας ελέγχου παροχής φρέσκου αέρα.

Διαμόρφωση με ανεμιστήρα τροφοδοσίας, ξεχωριστά τοποθετημένο ανεμιστήρα εξαγωγής και πρόσθετο ανεμιστήρα φρέσκου αέρα. Αυτή η διαμόρφωση είναι παρόμοια με την προηγούμενη, αλλά προστίθεται ένας ξεχωριστά εγκατεστημένος ανεμιστήρας τροφοδοσίας, ο οποίος, μαζί με τον κύριο ανεμιστήρα, μπορεί να τροφοδοτήσει έως και 100% φρέσκο ​​φρέσκο ​​αέρα. Συνήθως, αυτός ο ανεμιστήρας επιτρέπει την παροχή φρέσκου αέρα, τουλάχιστον μέχρι τα δύο τρίτα της συνολικής ροής στο σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται ξεχωριστό τμήμα φίλτρου που μπορεί να καθαρίσει ολόκληρο το ρεύμα καθαρού αέρα, καθώς και μια πρόσθετη βαλβίδα ελέγχου φρέσκου αέρα.

Σε πισίνες αφυγραντήρες χρησιμοποιούνται συνήθως συμπύκνωσης (2004 ASHRAE Handbook -. Συστήματα HVAC και του εξοπλισμού, άρθρο 47.1). Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αφαιρούν μεγάλη ποσότητα υγρασίας, να έχουν χαμηλή τιμή του συντελεστή ξηρής θερμότητας και να χρησιμοποιούν τον τυπικό κύκλο ψύξης. Τέτοιοι αφυγραντήρες αέρα είναι εξοπλισμένοι με διάφορους χωριστούς συμπυκνωτές. Αυτό επιτρέπει, διατηρώντας μια προκαθορισμένη θερμοκρασία του αέρα και το σημείο δρόσου στη λεκάνη, για να παρέχει εκτός από την αφύγρανση ψύξη χώρων και / ή χρησιμοποιήστε το κατανέμεται θερμότητας για τη θέρμανση του αέρα και του νερού στην πισίνα.

Στη λεκάνη υπάρχει διαρκή διαρροή θερμότητας: μέσω τοίχων, οροφής, με αέρα εξαερισμού και λόγω ψύξης του νερού κατά την εξάτμιση, επομένως είναι απαραίτητη η συνεχής θέρμανση του νερού και του αέρα. Δεν έχει σημασία το είδος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την αφυδάτωση του αέρα. Εάν αυτός ο εξοπλισμός καθιστά δυνατή τη χρήση της θερμότητας που αφαιρέθηκε κατά τη διαδικασία αφυγραντήσεως για τη θέρμανση του νερού στην πισίνα, το κόστος ενέργειας μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Η χωρητικότητα των επιπρόσθετων θερμοσίφωνων που έχουν εγκατασταθεί στην πισίνα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες θερμότητας κατά την εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια και την επικάλυψη του κρύου νερού. Ο επιπρόσθετος θερμαντήρας νερού πρέπει επίσης να διαθέτει επαρκή ισχύ ώστε να θερμαίνει ολόκληρη την πισίνα σε σύντομο χρονικό διάστημα στη θερμοκρασία λειτουργίας μετά την επόμενη πλήρωσή της.

Σε συνθήκες όπου το σημείο δρόσου του εξωτερικού αέρα είναι αρκετά χαμηλό, γίνεται πιο δημοφιλής ο εξοπλισμός με εξωτερικό αέρα 100%. Σε τέτοιες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται εξοικονομητές θερμότητας, οι οποίοι εξασφαλίζουν αποτελεσματική εναλλαγή θερμότητας μεταξύ του αφαιρεθέντος και του καθαρού αέρα. Οι συσκευές ανάκτησης θερμότητας χρησιμοποιούν αγωγούς θερμότητας ή εναλλάκτες θερμότητας αέρα-αέρα. Αν η εξωτερική θερμοκρασία του σημείου δρόσου του αέρα είναι πάνω από 15-20 ° C, στη συνέχεια, κατά κανόνα, αυτό απαιτεί πρόσθετες αφύγρανση επειδή αέρα ανά αποδεκτή ποσότητα ανεπαρκή για τη διατήρηση της υγρασίας στο απαιτούμενο επίπεδο. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 24 ° C, είναι αδύνατο να διατηρηθεί η απαραίτητη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές εισόδους θερμότητας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ψύξετε τον αέρα, ενώ το χειμώνα απαιτεί πρόσθετη θέρμανση.

Οι αναρροφητικοί εναλλάκτες θερμότητας αέρα-αέρα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ενέργειας από το αφαιρούμενο στον καθαρό αέρα, γεγονός που μειώνει την πρόσθετη θέρμανση. Κατά την επιλογή αυτού του εξοπλισμού, ο σχεδιαστής πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα υψηλής υγρασίας του εκτοξευμένου αέρα. Οι εναλλάκτες θερμότητας υψηλής απόδοσης μπορούν να παράγουν συμπύκνωση και πάγο σε ένα ζεστό ώμο σε χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία. Εάν ο εναλλάκτης θερμότητας έχει χαμηλή απόδοση, τα πλεονεκτήματά του είναι ελάχιστα και απαιτούνται πιο εντατική πρόσθετη θέρμανση. Δεν χρησιμοποιούνται οι τροχοί ενθαλπίας στις πισίνες - δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης της υγρασίας του φρέσκου αέρα.

Η επιλογή του εξοπλισμού για την ξήρανση του αέρα στη λεκάνη πραγματοποιείται, πρώτα απ 'όλα, με βάση το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, οι παράμετροι του εξωτερικού αέρα και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δωματίου. Για παράδειγμα, μια μεγάλη περιοχή υαλοπινάκων στη νότια πλευρά της πισίνας ή μεγάλα φεγγίτες, πρόσθετα ψυκτικά φορτία.

Η θερμοκρασία του σημείου δρόσου χαρακτηρίζει την πραγματική ποσότητα υγρασίας στον αέρα (απόλυτη υγρασία), όπως φαίνεται στο γράφημα 2. Αυτός ο δείκτης είναι σταθερός και ανεξάρτητος από άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Από την άλλη πλευρά, όπως φαίνεται στο γράφημα 2, η σχετική υγρασία μπορεί να ποικίλει σημαντικά με μια μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία του ξηρού θερμόμετρου. Για πιο σταθερή λειτουργία του συστήματος ελέγχου αφύγρανσης στην πισίνα, είναι σημαντικό το σύστημα να λειτουργεί ώστε να διατηρεί την απαιτούμενη θερμοκρασία σημείου δρόσου παρά τη σχετική υγρασία. Ο χρήστης, φυσικά, συνήθως δεν γνωρίζει ποια θερμοκρασία σημείου δρόσου θα ρυθμίσει. Ως εκ τούτου, το σύστημα ελέγχου κλιματισμού της πισίνας θα πρέπει να επιτρέπει την εισαγωγή ονομαστικών τιμών για τη θερμοκρασία του αέρα και τη σχετική υγρασία, προκειμένου αυτόματα να μετατραπεί σε θερμοκρασία σημείου δρόσου.

Έτσι, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιαστής έχει ένα δύσκολο έργο να εξασφαλίσει την άνεση και την ευκολία των χρηστών της πισίνας και την επιτυχία των ιδιοκτητών της. Το κύριο πράγμα είναι να θυμόμαστε ότι αυτό το καθήκον επιλύεται πλήρως και να προσπαθήσουμε για αυτή τη λύση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.