Τι περιλαμβάνει η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού;

Χαιρετισμούς σε όλους τους αναγνώστες του ιστότοπου "Όλα για κλιματιστικά". Σήμερα θα σας πω τι αποτελείται από το εσωτερικό μπλοκ του διαχωριστικού συστήματος και για το οποίο απαιτείται κάθε μία από αυτές. Θα συζητήσουμε επίσης την κοινή αρχή του έργου όλων αυτών των στοιχείων.

Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ότι για διάφορους σκοπούς στη βιομηχανία και την καθημερινή ζωή υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών. Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του σχέδιο και τα δικά του χαρακτηριστικά. Για να τα καταλάβουμε, έχω ξεχωριστό άρθρο σχετικά με τους τύπους κλιματιστικών. Αλλά σήμερα θα αναλύσουμε το πιο κοινό τύπο κλιματιστικού σε σπίτια και διαμερίσματα - ένα σύστημα διαχωρισμού τοίχων.

Λεπτομέρειες σχετικά με την εσωτερική μονάδα του συστήματος διαχωρισμού τοίχων

Εξατμιστής (ψυγείο)

Όπως γνωρίζουμε, η πιο σημαντική λειτουργία του κλιματιστικού είναι η ψύξη του δωματίου. Ως εκ τούτου, το κύριο μέρος της εσωτερικής μονάδας είναι το ψυγείο (είναι ένας εξατμιστήρας, είναι ενα εναλλάκτη θερμότητας). Ο εξατμιστής ονομάζεται, διότι κατά τη λειτουργία ψύξης, η εξάτμιση Freon (βράζει) εμφανίζεται μέσα στους σωλήνες. Η αρχή λειτουργίας του ψυκτικού κυκλώματος βασίζεται σε αυτή τη διαδικασία.

Η χωρητικότητα ψύξης (χωρητικότητα ψύξης) του "split" εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και το σχήμα του εξατμιστή. Όσο πιο ισχυρό είναι το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ψυγείο του. Ένα τέτοιο στοιχείο είναι ένας σωλήνας που διασχίζεται από λεπτές πλάκες (παρόμοιες με τις λάμες). Οι σωλήνες κινούνται freon με μια ορισμένη θερμοκρασία. Μια πλάκα αυξάνει την επιφάνεια της μεταφοράς θερμότητας, η οποία επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητά της.

Οι κατασκευαστές με κάθε δυνατό τρόπο βελτιώνουν (περιπλέκουν) τις μορφές του ψυγείου και τις πλάκες του. Σε απλά μοντέλα τοίχου, αυτό μπορεί να είναι μια ευθεία μικρή ψύκτρα, σε άλλα μοντέλα αυτό το ψυγείο μπορεί να έχει ένα περίπλοκο σχήμα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του περιβλήματος. Τα θερμαντικά σώματα των σύγχρονων κλιματιστικών έχουν αντιβακτηριακή επικάλυψη, εμποδίζοντας με κάποιο τρόπο την αναπαραγωγή των ιών. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν τέτοια μικρά πράγματα έξω, σχεδόν κανένας αγοραστής δεν δίνει προσοχή σε αυτά τα πράγματα. Και μάταια!

Άξονας (ανεμιστήρας)

Προκειμένου το ψυγείο να ψύχει γρήγορα και αποτελεσματικά το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να "εξαναγκάσει" τον αέρα να περάσει μέσα από αυτό. Αυτό βοηθά άξονα (ο γνωστός οπαδός πτερωτή) που δημιουργεί μια κίνηση του αέρα μέσα από το ψυγείο και τον αποβάλλει μέσα στο δωμάτιο. Αυτή η λεπτομέρεια για τα κλιματιστικά τοίχου είναι ένα τύμπανο με λεπίδες. Οι λεπίδες και ο ίδιος ο άξονας είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο ώστε να μειώνεται ο θόρυβος της λειτουργίας του. Για όλα τα κλιματιστικά τοίχου βρίσκεται κάτω από τον εξατμιστή. Στα περισσότερα μοντέλα, το ψυγείο φαίνεται να περιγράφει το σχήμα γύρω από τον άξονα. Αυτός ο σχεδιασμός συνδυάζει την πιο αποτελεσματική εναλλαγή θερμότητας και την εργονομία (επιτρέπει να γίνει η εσωτερική μονάδα συμπαγής).

Στέλεχος κινητήρα (κινητήρα)

Ο άξονας της εσωτερικής μονάδας οδηγείται από κινητήρα. Βρίσκεται στα δεξιά του ανεμιστήρα και ελέγχεται από το διοικητικό συμβούλιο (θα γράψω περισσότερα γι 'αυτό παρακάτω). Ο κινητήρας στερεώνεται με ειδικό περίβλημα στο σώμα της μονάδας.

Θάλαμος αποχέτευσης (μπανιέρα)

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κλιματιστικού, σχηματίζεται στον εξατμιστή ένα συμπύκνωμα (σταγονίδια νερού). Για να "συγκεντρωθεί" όλο αυτό το νερό χρησιμοποιείται ο λεγόμενος αποχετευτικός δίσκος (είναι μπανιέρα, είναι δίσκος). Σε ορισμένα κλιματιστικά είναι συνδεδεμένο μαζί με την περίπτωση, αλλά στην πλειοψηφία

είναι αφαιρούμενο. Μαζί με την υγρασία, συλλέγονται όλη η σκόνη και η ρύπανση. Επομένως, είναι πολύ πιο βολικό να καθαρίσετε και να διατηρήσετε αυτό το δίσκο όταν αποσυνδεθεί από το περίβλημα. Το μπροστινό κάτω μέρος του ψυγείου φαίνεται να βρίσκεται σε αυτό το δίσκο και το συμπύκνωμα από το ψυγείο ρέει απευθείας στο λουτρό. Τις περισσότερες φορές, το νερό μεταφέρεται στο δρόμο μέσω ενός σωλήνα αποστράγγισης.

Οριζόντιες και κάθετες περσίδες (κουρτίνες)

Κάθε εσωτερική μονάδα τοίχου έχει δύο τύπους κουρτίνες, με τις οποίες ρυθμίζεται μερικώς η κατεύθυνση της ροής του αέρα. Οι οριζόντιες περσίδες ρυθμίζουν την ροή προς τα κάτω. Πίσω από αυτά είναι οι κάθετες περσίδες, οι οποίες είναι αρκετά "πέταλα". Ρυθμίζουν τη ροή προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Όλες αυτές οι κουρτίνες είναι τοποθετημένες κάτω από το δίσκο αποστράγγισης. Κατά τη συντήρηση, αφαιρούνται μαζί με το δίσκο. Σε κίνηση, οδηγούνται από μικρούς κινητήρες.

Μονάδα ελέγχου (πίνακας) με αισθητήρες

Για να συγχρονίσετε (συντεταγμένων) λειτουργία όλων των μερών, η λεγόμενη μονάδα ελέγχου βρίσκεται μέσα στο περίβλημα (οι «εγκέφαλοι» του κλιματιστικού). Διαχειρίζονται όλους τους κόμβους. Αυτό το στοιχείο είναι ένας πίνακας, ο οποίος τροφοδοτείται "δύναμη". Όλα τα καλώδια, τα στοιχεία εκκίνησης του κινητήρα και οι αισθητήρες είναι συνδεδεμένοι σε αυτό. Αυτή η πλακέτα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της θήκης της εσωτερικής μονάδας.

Ο αλγόριθμος λειτουργίας αυτής της μονάδας είναι προσανατολισμένος προς τους δείκτες των αισθητήρων θερμοκρασίας και αποστέλλει τις εντολές στις κύριες μονάδες του κλιματιστικού (συμπιεστή, ανεμιστήρες και TRV), ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας εγκαίρως. Έτσι, η μονάδα ελέγχει κάθε στοιχείο του διαχωρισμένου συστήματος, διατηρώντας την απαραίτητη θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας αέρα και καλοριφέρ είναι τα πιο σημαντικά μέρη του σκάφους. Η μαρτυρία τους είναι η βάση της διαδικασίας διατήρησης της ακριβούς θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Φίλτρα

Ένα βασικό στοιχείο ενός σύγχρονου κλιματιστικού είναι τα φίλτρα του. Βρίσκονται στην κορυφή του εξατμιστή κάτω από το κάλυμμα αναθεώρησης του περιβλήματος. Τα φίλτρα ματιών "συλλέγουν" το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης. Μπορούν να αφαιρεθούν πολύ γρήγορα και να πλυθούν, γεγονός που επιτρέπει στον εξατμιστή να παραμείνει καθαρός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός από τα φίλτρα πλέγματος, πολλά κλιματιστικά είναι εξοπλισμένα με άλλα στοιχεία φίλτρου. Μερικοί από αυτούς είναι σε θέση να καταστρέψουν αποτελεσματικά τα βακτηρίδια και τους ιούς, μερικοί εξαλείφουν τις οσμές και κάποιοι εμπλουτίζουν το οξυγόνο με υγρά σωματίδια.

Η περίπτωση της εσωτερικής μονάδας

Όλες οι αναφερόμενες λεπτομέρειες συνδυάζονται και αποκρύπτονται σε ένα ενιαίο πακέτο. Δεν είναι λιγότερο σημαντική λεπτομέρεια, επειδή για να δημιουργήσετε ένα μοντέρνο εσωτερικό δεν μπορεί να κάνει χωρίς ένα συμπαγές και θεαματικό σχέδιο.

Από τα θεωρούμενα μικροσκοπικά και την ποιότητα του τελικού προϊόντος αναπτύσσεται - στην περίπτωσή μας το κοντίσιονερ. Όσο πιο σύγχρονη είναι κάθε λεπτομέρεια, τόσο πιο αποτελεσματική, αξιόπιστη και αντίστοιχα ακριβότερη. Στον σύγχρονο κόσμο, πολύ υψηλός ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών. Ως εκ τούτου, καθένας από αυτούς προσφέρει τις δικές του τεχνικές λύσεις για μια συγκεκριμένη κατηγορία τιμών. Αυτό κλείνει το άρθρο. Αφήστε τα σχόλιά σας!

Η συσκευή και η αρχή του κλιματιστικού

Ο κατάλογος των κύριων εξαρτημάτων και εξαρτημάτων, που αποτελείται από κάθε κλιματισμό:

 • ελέγχου και ένδειξης πλακέτας τυπωμένου κυκλώματος
 • αισθητήρες θερμοκρασίας (θερμίστορ)
 • τηλεχειριστήριο
 • φίλτρα
 • ηλεκτροκινητήρες και ανεμογεννήτριες ανεμιστήρων
 • και 4 βαλβίδων
 • επαφών και ρελέ
 • θερμοστάτες
 • πυκνωτές

Η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:

 • Ο μπροστινός πίνακας είναι μια πλαστική σχάρα μέσω της οποίας εισέρχεται αέρας στη μονάδα. Ο πίνακας αφαιρείται εύκολα για τη συντήρηση του κλιματιστικού (φίλτρα καθαρισμού κ.λπ.)
 • Το χοντρό φίλτρο είναι ένα πλαστικό ηλεκτροστατικό πλέγμα και έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί μεγάλη σκόνη, ζωικό μαλλί κλπ. Για την κανονική λειτουργία του κλιματιστικού, το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.
 • Ο εξατμιστής είναι ένα ψυγείο στο οποίο ψυχρό φρέον θερμαίνεται και εξατμίζεται. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του ψυγείου, αντίστοιχα, ψύχεται.
 • Οριζόντια ρολά - ρυθμίστε την κατεύθυνση της ροής του αέρα κατά μήκος της κάθετης. Αυτά τα περσίδες έχουν ηλεκτρική κίνηση και η θέση τους μπορεί να ρυθμιστεί από το τηλεχειριστήριο. Επιπλέον, οι περσίδες μπορούν να εκτελούν αυτόματα ταλαντευτικές κινήσεις για να κατανέμουν ομοιόμορφα τη ροή αέρα μέσα από το δωμάτιο.
 • Πίνακας ενδείξεων (οθόνη) - στον μπροστινό πίνακα του κλιματιστικού υπάρχουν ενδεικτικές λυχνίες (LED) που δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού και σηματοδοτούν πιθανές δυσλειτουργίες.
 • Το λεπτό φίλτρο μπορεί να είναι διαφόρων τύπων: άνθρακας (αφαιρεί δυσάρεστες οσμές), ηλεκτροστατική (διατηρεί λεπτή σκόνη), κλπ. Η παρουσία ή η απουσία λεπτών φίλτρων δεν επηρεάζει τη λειτουργία του κλιματιστικού.
 • Ο ανεμιστήρας είναι ένας ηλεκτροκινητήρας με στρόβιλο, παρέχει εξαέρωση του εξατμιστή και έχει πολλές ταχύτητες περιστροφής.
 • Κάθετες περσίδες - χρησιμεύουν για την οριζόντια ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής αέρα. Σε οικιακά κλιματιστικά, η θέση αυτών των περσίδων μπορεί να ρυθμιστεί μόνο χειροκίνητα. Η δυνατότητα ρύθμισης από το τηλεχειριστήριο είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών υψηλής ποιότητας.
 • Δίσκος συμπυκνωμάτων - βρίσκεται κάτω από τον εξατμιστή και χρησιμεύει για τη συλλογή συμπυκνωμάτων (νερό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ψυχρού εξατμιστή). Από το δοχείο συλλογής υγρών αποστραγγίζεται το νερό μέσω του σωλήνα αποστράγγισης.
 • Η πλακέτα ελέγχου βρίσκεται συνήθως στη δεξιά πλευρά της εσωτερικής μονάδας. Στον πίνακα αυτό υπάρχει μια ηλεκτρονική μονάδα με κεντρικό μικροεπεξεργαστή.
 • Σύνδεσμοι σωλήνων - που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίσω μέρους της εσωτερικής μονάδας. Συνδέουν χάλκινους σωλήνες, συνδέοντας τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.

Η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες:

 • Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συμπιεστές για κλιματιστικά μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Συμπιεστές.
 • Βαλβίδα τεσσάρων διαδρομών - εγκατεστημένη σε αναστρεφόμενα (θερμικά-ψυχρά) κλιματιστικά. Στη λειτουργία θέρμανσης, αυτή η βαλβίδα αλλάζει την κατεύθυνση του φρέον. Σε αυτή την περίπτωση, οι εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες αλλάζουν σε ορισμένα σημεία: η εσωτερική μονάδα λειτουργεί για θέρμανση και η εξωτερική μονάδα - για ψύξη.
 • Η πλακέτα ελέγχου εγκαθίσταται συνήθως μόνο σε μετατροπείς, συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού και κλιματιστικά τύπου κασετών ή καναλιών. Σε συμβατικά συστήματα split, όλα τα ηλεκτρονικά τοποθετούνται μόνο στην εσωτερική μονάδα.
 • Ανεμιστήρας - δημιουργεί μια ροή αέρα που φυσάει τον συμπυκνωτή. Στα μοντέλα slabochnoschnyh έχει μόνο μία ταχύτητα περιστροφής. Αυτό το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει σταθερά σε μια μικρή κλίμακα εξωτερικών θερμοκρασιών. Σε μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας και ισχύος, σχεδιασμένα για ευρεία κλίμακα θερμοκρασιών, καθώς και σε όλα τα ημι-βιομηχανικά κλιματιστικά, ο ανεμιστήρας διαθέτει 2 έως 3 σταθερές ταχύτητες ή ομαλή ρύθμιση.
 • Ο συμπυκνωτής είναι ένα ψυγείο στο οποίο λαμβάνει χώρα ψυκτικό και συμπύκνωση. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του συμπυκνωτή, αντίστοιχα, θερμαίνεται.
 • Φρέον σύστημα φίλτρων - εγκατεστημένο μπροστά από τον συμπιεστή και το προστατεύει από τσιπ χαλκού και άλλα μικρά σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού. Φυσικά, εάν η εγκατάσταση πραγματοποιηθεί με παραβίαση της τεχνολογίας και ένα μεγάλο μέρος των συντριμμιών εισέρχεται στο σύστημα, το φίλτρο δεν θα βοηθήσει.
 • Συνδέσεις σωληνώσεων - συνδέουν χάλκινους σωλήνες που συνδέουν τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.
 • Προστατευτικό κάλυμμα ταχείας αποδέσμευσης - καλύπτει τις συνδέσεις τσοκ και τον συνδετήρα ακροδεκτών που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των ηλεκτρικών καλωδίων. Σε ορισμένα μοντέλα, το προστατευτικό κάλυμμα κλείνει μόνο το σύνδεσμο του ακροδέκτη και οι συνδέσεις συνδέσεων παραμένουν έξω.

Αρχή λειτουργίας

Η εργασία οποιουδήποτε κλιματιστικού βασίζεται στην ιδιότητα των υγρών να απορροφούν θερμότητα κατά την εξάτμιση και να το διαχωρίζουν κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Σκεφτείτε πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία στο σύστημα split:

Τα κύρια συστατικά του κάθε κλιματιστικού είναι:

 • Συμπιεστής - συμπιέζει freon και υποστηρίζει την κίνηση του κατά μήκος του κυκλώματος ψύξης.
 • Πυκνωτής - καλοριφέρ που βρίσκονται στην εξωτερική μονάδα. Το όνομα αντικατοπτρίζει τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού - τη μετάβαση του φρέον από την αέρια φάση στο υγρό (συμπύκνωση).
 • Εξατμιστής - ψυγείο που βρίσκεται στην εσωτερική μονάδα. Στον εξατμιστή, το φρέον περνά από την υγρή φάση στο αέριο (εξάτμιση).
 • Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης - μειώνει την πίεση του φρέον πριν από τον εξατμιστή.
 • Ανεμιστήρες - δημιουργήστε ένα ρεύμα αέρα που φυσά τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή. Χρησιμοποιούνται για πιο εντατική εναλλαγή θερμότητας με τον περιβάλλοντα αέρα.

Ο συμπιεστής, συμπυκνωτής, βαλβίδα εκτόνωσης και έναν εξατμιστήρα συνδέεται σε σωλήνες χαλκού και σχηματίζουν το κύκλωμα ψυκτικού μέσου, εντός του οποίου κυκλοφορεί ένα μίγμα φρέον και μια μικρή ποσότητα του ψυκτικού ελαίου. Κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, εμφανίζεται η ακόλουθη διαδικασία:

 • Ο συμπιεστής από τον εξατμιστή λαμβάνει αέριο φρέον υπό χαμηλή πίεση σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και θερμοκρασία 10 - 20 ° C.
 • Ο συμπιεστής συμπιέζει το φρέον σε πίεση 15-25 ατμοσφαιρών, ως αποτέλεσμα του οποίου το φρέον θερμαίνεται στους 70-90 ° C και εισέρχεται στον συμπυκνωτή.
 • Πυκνωτής φυσητό αέρα που έχει θερμοκρασία κάτω από τη θερμοκρασία του φρέον, ως αποτέλεσμα της φρέον ψύχει και αλλαγές από ένα αέριο σε υγρή φάση με την απελευθέρωση του επιπλέον θερμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας που διέρχεται από τον συμπυκνωτή θερμαίνεται. Στην έξοδο του συμπυκνωτή, το Freon είναι σε υγρή κατάσταση, υπό υψηλή πίεση, η θερμοκρασία φρέον είναι 10 - 20 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.
 • Φρέον από τον συμπυκνωτή εισέρχεται το ζεστό βαλβίδα θερμικής διαστολής (TEV), η οποία πραγματοποιείται σε κλιματιστικά οικιακής χρήσης με τη μορφή ενός τριχοειδούς (ένα μακρύ λεπτό σωλήνα χαλκού πληγή σε ένα έλικα). Ως αποτέλεσμα της διέρχεται μέσω του τριχοειδούς πίεσης του ψυκτικού μειώνεται Σε 3 - 5 ατμόσφαιρες και φρέον ψύχει ψυκτικό τμήμα μπορεί στη συνέχεια να εξατμιστεί.
 • Μετά τη βαλβίδα εκτόνωσης, ένα μίγμα υγρού και αερίου Freon χαμηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας εισέρχεται στον εξατμιστή, ο οποίος διοχετεύεται με αέρα. Στον εξατμιστή ο Freon διέρχεται εντελώς σε αέρια κατάσταση, παίρνοντας θερμότητα από τον αέρα, ως αποτέλεσμα του οποίου ψύχεται ο αέρας μέσα στο δωμάτιο. Κατόπιν, το αέριο φρέον χαμηλής πίεσης εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή και επαναλαμβάνεται ολόκληρος ο κύκλος.

Αυτή η διαδικασία βασίζεται στη λειτουργία οποιουδήποτε κλιματιστικού και δεν εξαρτάται από τον τύπο, το μοντέλο ή τον κατασκευαστή του. Οι «ζεστό» κλιματιστικά στο κύκλωμα ψυκτικού είναι επιπλέον εγκατασταθεί τετράοδη βαλβίδα (δεν φαίνεται στο διάγραμμα) η οποία επιτρέπει ψυκτικό να αλλάξει κατεύθυνση, αλλάζοντας τον εξατμιστή και τις θέσεις του συμπυκνωτή. Σε αυτή την περίπτωση, η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού θερμαίνει τον αέρα και η εξωτερική μονάδα το ψύχει.

Σημειώστε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία του κλιματιστικού μηχανήματος προκύπτει αν το Freon δεν έχει χρόνο να μεταφερθεί πλήρως στην αέρια κατάσταση στον εξατμιστή. Στη συνέχεια ένα υγρό εισέρχεται στην είσοδο του συμπιεστή, το οποίο, σε αντίθεση με το αέριο, είναι ασυμπίεστο. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υδραυλική κρούση και ο συμπιεστής σπάει. Οι λόγοι για τους οποίους το freon μπορεί να μην έχει το χρόνο να εξατμιστεί, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί. Τα πιο κοινά - μολυσμένα φίλτρα (επιδεινούμενη έτσι εξατμιστή ψύξης αέρα και μεταφοράς θερμότητας), και το κλιματιστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (σε αυτήν την περίπτωση, η υπερψυχθέν φρέον εισέρχεται στον εξατμιστή).

Θα επιλύσουμε οποιοδήποτε έργο επισκευής και συντήρησης του κλιματικού εξοπλισμού στη Μόσχα και την περιοχή.

Έκπτωση όταν καλείτε από το Internet - 5%. Ονομάστε την κωδική λέξη: "υπηρεσία".

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό (split σύστημα)

Το κλιματιστικό είναι η συσκευή ρύθμισης και συντήρησης της βέλτιστης θερμοκρασίας σε οικιακούς χώρους, εργοτάξια, σε μεταφορές και σε άλλους χώρους ανθρώπων. Τα πιο δημοφιλή είναι τα αεροσυμπιεστές κλιματισμού: και οι δύο ψύχουν τον αέρα, οπότε θερμαίνεται.

Μονάδα κλιματισμού

Στην καρδιά της συσκευής υπάρχει η ικανότητα να απορροφάται θερμότητα κατά την εξάτμιση και να αφαιρείται κατά τη διάρκεια της συμπύκνωσης. Ας εξετάσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς γίνεται αυτή η διαδικασία στο διαιρεμένο σύστημα.

Σχηματικό διάγραμμα του κλιματιστικού

Τα κύρια συστατικά αυτής της μονάδας είναι:

 • Συμπιεστής.
 • Εξατμιστικό στοιχείο.
 • Θερμοστατική βαλβίδα.
 • Ανεμιστήρες.

Εξωτερική μονάδα

Η σύνθεση του κλιματιστικού περιλαμβάνει μια εσωτερική και εξωτερική μονάδα, η οποία βρίσκεται έξω από το κτίριο. Αυτό προκαλείται από την θορυβώδη λειτουργία του ανεμιστήρα και του συμπιεστή και από την ανεξάρτητη αφαίρεση του θερμού αέρα στην ατμόσφαιρα.

Εξωτερική μονάδα

Παρά την ποικιλία κλιματιστικών, η εξωτερική μονάδα τους έχει πάντα τα ίδια στοιχεία:

 1. Συμπιεστής. Είναι σε θέση να συμπιέσει τον Freon και να μεταδώσει μια συγκεκριμένη κίνηση κατά μήκος του περιγράμματος.
 2. Συμπυκνωτής στην εξωτερική μονάδα. Γυρίζει το ψυκτικό σε υγρή κατάσταση.
 3. Εξατμιστής. Το ψυγείο βρίσκεται μέσα στη συσκευή - χρησιμεύει για τη μετατροπή του Freon από την υδαρή φάση στην αέρια θέση.
 4. Θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης (TRV). Η κεφαλή του ψυκτικού μέσου χαμηλώνει μέσω της συσκευής.
 5. Ανεμιστήρες. Το έργο αυτών των συσκευών είναι να φυσήξει τον εξατμιστή και τον συμπυκνωτή για να δημιουργήσει μια πιο έντονη εναλλαγή θερμότητας με την ατμόσφαιρα.
 6. Φίλτρα. Αυτά τα μέρη του κλιματιστικού προστατεύουν το κύκλωμα από την είσοδο ξένων σωματιδίων (βρωμιά, σκόνη)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Στην περίπτωση λειτουργίας του κλιματιστικού στη λειτουργία έγχυσης θερμού αέρα, η εξωτερική μονάδα είναι εφοδιασμένη με τετραθέσια βαλβίδα, η οποία ελέγχεται από την εσωτερική μονάδα. Είναι υπεύθυνη για την αλλαγή των τρόπων παροχής ζεστού και κρύου αέρα.

Εσωτερική μονάδα

Για την παραγωγή ψυχρού αέρα εσωτερικού χώρου απαιτείται κλιματισμός εσωτερικού χώρου. Ο σχεδιασμός αυτής της μονάδας σας επιτρέπει να μεταφέρετε τον εισερχόμενο αέρα από το δρόμο και να το διανέμετε ομοιόμορφα στο δωμάτιο. Από την άποψη αυτή, τα κύρια στοιχεία της εσωτερικής συσκευής είναι:

Ψυγείο (τον εξατμιστή). Αυτό το όνομα του δόθηκε επειδή στο στάδιο της ψύξης, η εξάτμιση Freon συμβαίνει στους σωλήνες και η αρχή της λειτουργίας του περιγράμματος βασίζεται στο φαινόμενο αυτό. Το μέγεθος αυτής της συσκευής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χωρητικότητα της μονάδας: όσο μεγαλύτερο είναι το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι ο εξατμιστής.

Πρόκειται για μια σύμπλεξη σωλήνων με πλάκες που αυξάνουν το επίπεδο ανταλλαγής θερμότητας. Στα τριχοειδή αγγεία το ψυκτικό υγρό κινείται με μια συγκεκριμένη ταχύτητα και θερμοκρασία.

Ανεμιστήρας (πτερωτή, άξονας). Για να ψύξετε γρήγορα το δωμάτιο, είναι απαραίτητο να ωθήσετε τη ροή του αέρα μέσω του ψυχρού ψυγείου. Αυτό βοηθάει τον πτερωτή.

Σε πολλά μοντέλα, ο εξατμιστήρας, όπως ήταν, περιγράφει τη διαμόρφωση του ανεμιστήρα, κάνοντας έτσι την εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας συμπαγή. Αυτό δημιουργεί μια αποτελεσματική κυκλοφορία των αέριων μαζών.

Μοτέρ ανεμιστήρα. Ρυθμίζεται από ειδικό στήριγμα στο κιβώτιο της μονάδας και χρησιμεύει για την περιστροφή της πτερωτής.

Λουτρό αποστράγγισης. Κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, σχηματίζεται συμπύκνωση στο ψυγείο. Και εδώ για τη συλλογή του υπάρχει αυτός ο δίσκος. Εκτός από την υγρασία, συλλέγει σκόνη, ακαθαρσίες και άλλα ξένα σωματίδια. Ως εκ τούτου, για την καλύτερη φροντίδα του, αυτή η συσκευή είναι αφαιρούμενη.

Κάθετες και οριζόντιες περσίδες. Αυτά τα στοιχεία κινούνται από μικρούς κινητήρες και συνδέονται κάτω από το δίσκο αποστράγγισης. Σε αυτή την περίπτωση, οι οριζόντιες κουρτίνες ρυθμίζουν τη ροή του αέρα προς τα επάνω και προς τα κάτω και κατακόρυφα - δεξιά-αριστερά.

Δέσμη εντολών. Αυτό το τσιπ είναι ένας πίνακας, στον οποίο όλα τα σημαντικά αρχικά στοιχεία κινητήρων και αισθητήρων είναι κατάλληλα για καλώδια.

Χοντρό φίλτρο. Μοιάζει με ένα πλέγμα από πλαστικό, στο οποίο προσκολλώνται μικρά σωματίδια σκόνης, βρωμιάς, μαλλιού. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε ένα τέτοιο φίλτρο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του κινητήρα.

Λειτουργία κλιματισμού

Όλα τα εξαρτήματα της μονάδας συνδέονται μεταξύ τους με χάλκινους σωλήνες και σχηματίζουν έτσι ένα κύκλωμα ψυκτικού μέσου. Στο εσωτερικό του κυκλοφορεί το φρέον με ένα μικρό κλάσμα του πετρελαίου συμπίεσης.


Η συσκευή κλιματισμού σας επιτρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη διαδικασία:

 1. Ο συμπιεστής από το ψυγείο δέχεται ψυκτικό μέσο υπό χαμηλή πίεση σε ατμόσφαιρα 2-4 και θερμοκρασία περίπου + 15 μοίρες.
 2. Εργαζόμενος, ο συμπιεστής συμπιέζει freon σε 16 - 22 σημεία, σε αυτό το σημείο θερμαίνει μέχρι +75 - 85 βαθμούς και μπαίνει στον συμπυκνωτή.
 3. Ο εξατμιστής ψύχεται από ένα ρεύμα αέρα που έχει θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του Freon, όπου το ψυκτικό κρυώνει και μετατρέπεται από το αέριο σε υδαρή κατάσταση.
 4. Από τον συμπυκνωτή φρέον εισέρχεται στη θερμορυθμιστική βαλβίδα (στις οικιακές συσκευές μοιάζει με σπειροειδή σωλήνα).
 5. Όταν περνάει μέσα από τα τριχοειδή αγγεία, η πίεση του αερίου πέφτει στα 3-5 ατμόσφαιρα και ψύχεται, ενώ ένα μέρος του εξατμίζεται.
 6. Μετά το TRV, το υγρό freon εισέρχεται στο ψυγείο, το οποίο διοχετεύεται από τη ροή του αέρα. Σε αυτό, το ψυκτικό μετατρέπεται πλήρως σε αέριο, παίρνει θερμότητα και επομένως η θερμοκρασία στο δωμάτιο μειώνεται.

Κατόπιν το φρέον χαμηλής πίεσης μετακινείται στον συμπιεστή και όλη η εργασία του συμπιεστή, και επομένως του οικιακού κλιματιστικού, επαναλαμβάνεται και πάλι.

Είδη κλιματιστικών

Οι κατασκευαστές παράγουν όλα τα είδη κλιματιστικών, επενδύοντας σημαντικά ποσά στην επιχείρησή τους. Ως αποτέλεσμα, ο σύγχρονος καταναλωτής μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε μοντέλο από οποιεσδήποτε παραμέτρους.

Κλιματιστικά, split συστήματα

Συσκευές όπως split είναι τέλεια για μικρά δωμάτια.

ΓΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Κατά την εγκατάσταση, οι μονάδες χωρίζονται σε κλιματιστικά δαπέδου, παράθυρου, τοίχου και οροφής.

Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων συσκευών: τα συστήματα διαχωρισμού και τα συστήματα πολλαπλής διανομής. Οι μονάδες τοίχου τύπου split-system είναι δύο μονάδες: ένας μικρός εσωτερικός κόμβος και μια μεγάλη εξωτερική μονάδα.

Η εξωτερική συσκευή περιέχει τις πιο θορυβώδεις συσκευές σε λειτουργία. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού διαμορφώνεται συνδυάζοντας πολλές εσωτερικές μονάδες σε μία ενιαία εξωτερική μονάδα. Αυτό σας επιτρέπει να κρατήσετε με τον καλύτερο τρόπο το σχέδιο του σπιτιού.

Κλιματιστικά, τύπου οροφής

Σε δωμάτια με μεγάλη έκταση, κατά κανόνα, επιλέξτε μονάδες για εγκατάσταση στην οροφή. Η αξιοπρέπειά τους είναι ότι ο ψυχρός αέρας κατανέμεται ομοιόμορφα οριζόντια σε όλη την αίθουσα, χωρίς άμεση δράση στους ανθρώπους.

Το μαζικό κλιματιστικό που είναι τοποθετημένο στην οροφή είναι σχεδόν αόρατο και είναι απαραίτητο όταν χρειάζεστε μια τεράστια ροή αέρα για τα πιο απομακρυσμένα μέρη του δωματίου, ενώ το μήκος του τζετ σε ορισμένα μοντέλα φτάνει τα 55 μέτρα.

Υπάρχουν επίσης κλιματιστικά οροφής καναλιών και κασετών. Σε αυτή την περίπτωση, οι πρώτες συσκευές κρυμμένα τελείως πίσω από την οροφή τεντώματος ή στο κανάλι, ενώ ο δεύτερος τύπος - οι κασέτες έχουν την εμφάνιση πλακών οροφής 600 × 600 mm.

Σύστημα διαχωρισμού

Παρόλο που το σύστημα αποσύνδεσης αποτελείται από εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες, σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, δεν διαφέρει από τη λειτουργία ενός κλιματιστικού οικιακού οροφής οποιουδήποτε άλλου τύπου.

Στην περίπτωση της εξωτερικής μονάδας υπάρχει εναλλάκτης θερμότητας, ανεμιστήρας και συμπιεστής. Πρόσθετα στοιχεία του συστήματος διαχωρισμού είναι το ξηραντικό, η βαλβίδα εκτόνωσης και οι σωλήνες σύνδεσης.

Και επίσης για τη σύνδεση της μονάδας στο δίκτυο, βρίσκονται οι απαραίτητες συσκευές εκκίνησης και παρακολούθησης.

Βιομηχανικά κλιματιστικά

Τέτοιες συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν περιοχές μεγαλύτερες από 350 μέτρα και ως εκ τούτου έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών, που διαφέρουν από τον εγχώριο κλιματισμό. Η συσκευή ακριβείας μπορεί να είναι διαφορετική.

Συχνά εγκαθίστανται σε σπίτια όπου απαιτείται ιδιαίτερο μικροκλίμα για κάθε δωμάτιο - εμπορικά κέντρα, τράπεζες, ξενοδοχεία. Τα κλιματιστικά βιομηχανικά χωρίζονται στα ακόλουθα συστήματα:

Συσκευές πολλαπλών χρήσεων. Αυτές οι μονάδες κλιματισμού VRF και VRV περιλαμβάνουν έως και 64 εσωτερικές μονάδες και έως τρεις εξωτερικές μονάδες. Συνολικά, βρίσκονται σε επικοινωνίες μήκους έως 300 μέτρων.

Για οποιαδήποτε εσωτερική μονάδα επιτρέπεται να ρυθμίσει ξεχωριστή θερμοκρασία και να παρέχει το δικό της μικροκλίμα σε κάθε δωμάτιο. Η ακρίβεια της ρυθμισμένης θερμοκρασίας είναι μόνο 0,05 μοίρες.

"Πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα". Οι συσκευές με αυτό το σύστημα διακρίνονται από το γεγονός ότι μέσα στο κύκλωμα δεν χρησιμοποιείται φρέον, αλλά νερό ή αντιψυκτικό. Η κεντρική μονάδα ψύξης ονομάζεται "ψύκτης" και τα στοιχεία ανταλλαγής θερμότητας ονομάζονται "πηνία ανεμιστήρων".

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας συναρμολόγησης είναι ότι η απόσταση μεταξύ αυτών των στοιχείων μπορεί να είναι οποιαδήποτε, καθώς το νερό ρέει μέσω συμβατικών σωλήνων.

Κεντρικά κλιματιστικά κλιματιστικά. Αυτές οι συσκευές είναι διαφορετικές στη λειτουργία τους. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή εναλλάκτες θερμότητας, ανεμιστήρες, καθαριστικά και υγραντήρες.

Κεντρική ονομάζεται επειδή η μάζα αέρα επεξεργάζεται στο εσωτερικό μπλοκ και στη συνέχεια μέσω των σωλήνων που μετακινείται μέσω των δωματίων. Η εγκατάσταση κλιματιστικών αυτού του είδους και η πραγματοποίηση επικοινωνιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί εξωτερική πηγή ψυχρού.

Εάν είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μονοκόμματα οροφής, τα οποία είναι ευκολότερα εγκατεστημένα.

Βλάβες σε κλιματιστικά

Ο σημερινός κλιματικός εξοπλισμός είναι εφοδιασμένος με μια προειδοποιητική λειτουργία σχετικά με πιθανές βλάβες. Απαιτείται μόνο η αποκρυπτογράφηση των διαγνωστικών πληροφοριών.

Η μονάδα δεν ενεργοποιείται

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αποτυχία του κλιματιστικού και βεβαίως κάθε χρήστης μαζί του συναντήθηκε. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται συνήθως στο ηλεκτρικό μέρος:

 • Η συσκευή δεν είναι συνδεδεμένη.
 • Ελαττωματικό τσιπ εντολών.
 • Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής μονάδας και της εσωτερικής μονάδας.
 • Ο πίνακας ελέγχου δεν λειτουργεί.
 • Ο αυτόματος διακόπτης έχει σκιστεί.
 • Εσφαλμένη μετάβαση κατά τη σηματοδότηση.

Τέλος, η συσκευή μπορεί να αποτύχει λόγω της φθοράς των εξαρτημάτων.

Σύστημα διαχωρισμού μετά από σύντομη εργασία

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει λόγω της υπερθέρμανσης του συμπιεστή, καθώς και λόγω της αστοχίας του προστατευτικού ρελέ. Η εγκατάσταση θερμαίνεται λόγω μόλυνσης του ψυγείου στην εξωτερική μονάδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας προληπτικός καθαρισμός της σχάρας. Επίσης, μετά το ανεφοδιασμό, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία στα κυκλώματα του ψυγείου και του συμπυκνωτή.

Διαρροή συμπυκνωμάτων από την εσωτερική μονάδα

Το καλοκαίρι, οι ιδιοκτήτες κλιματιστικών μπορούν να παρατηρήσουν την υπερχείλιση των δεξαμενών συμπυκνωμάτων. Ο λόγος μπορεί να είναι η κατάψυξη του εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος πρέπει να είναι μονωμένος. Αν υπάρχει διαρροή στους αρμούς, τότε πρέπει να περιστρέψετε τα παξιμάδια. Αν ο σωλήνας αποστράγγισης είναι βουλωμένος, πρέπει επίσης να καθαριστεί.

Το κλιματιστικό δεν λειτουργεί με πλήρη ισχύ

Αυτή η δυσλειτουργία παρουσιάζεται κυρίως το καλοκαίρι. Η συσκευή καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας κατά τη λειτουργία, αλλά δεν είναι σε θέση να παρέχει το απαραίτητο καθεστώς θερμοκρασίας. Ο λόγος εδώ καλύπτεται συχνότερα σε μολυσμένα φίλτρα αέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Λεπτές συσκευές καθαρισμού, οζονιστήρες, λαμπτήρες υπεριώδους φωτός, αν και βελτιώνουν τον αέρα, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν σημαντικά το κόστος της μονάδας.

Μυρίζει

Εάν αρχίσει να εμφανίζεται μια δυσάρεστη οσμή από τη συσκευή, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Σε περίπτωση καύσου, πρέπει να ελέγξετε την καλωδίωση και συνιστάται να το κάνετε στα κέντρα εξυπηρέτησης.

Όταν η δυσωδία εκλύει υγρασία ή μούχλα, σημαίνει ότι έχει σχηματιστεί μια αποικία βακτηρίων μέσα στη μονάδα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό με τη βοήθεια ενός αντιμυκητιακού φαρμάκου.

Τα οφέλη και οι βλάβες του κλιματισμού

Πλεονεκτήματα της συσκευής

Το κύριο πλεονέκτημα του κλιματισμού είναι ότι δημιουργούν στο δωμάτιο ένα κατάλληλο για ένα άτομο μικροκλίμα. Αυτό αυξάνει, με τη σειρά του, την παραγωγικότητα της εργασίας, βελτιώνει τη διάθεση και την ευημερία.

Ως εκ τούτου, το κύριο πλεονέκτημα αυτού του κλιματιστικού είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για εργασία ή αναψυχή. Το κύριο καθήκον αυτών των μονάδων είναι η μείωση της θερμοκρασίας σε ένα ζεστό χρόνο και η θέρμανση του αέρα κατά την ψυχρή περίοδο.

Επιπλέον, η εγκατάσταση κλιματιστικών σε κέντρα εξυπηρέτησης ή σε αίθουσες διαδικτύου σας επιτρέπει να αποφύγετε πρόωρες βλάβες στον εξοπλισμό υπολογιστών λόγω υπερθέρμανσης.

Επίσης, ορισμένα μοντέλα τέτοιων μονάδων είναι ικανά να εκτελούν διάφορες χρήσιμες λειτουργίες:

 1. Εκκαθάριση του αέρα από δυσάρεστες οσμές. Για παράδειγμα, συχνά κλιματιστικά παραθύρων τοποθετούνται στην κουζίνα και στην τουαλέτα.
 2. Υγρασία ή αφύγρανση του αέρα στο δωμάτιο.

Μειονεκτήματα των συσκευών

Ωστόσο, αν το κλιματιστικό χρησιμοποιείται ακατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στην ανθρώπινη υγεία:

 • Υπάρχει μια πιθανότητα πολλαπλασιασμού των επιβλαβών βακτηρίων σε αυτές τις συσκευές.
 • Ο κλιματικός εξοπλισμός ευνοεί την εξάπλωση των ιών.
 • Τα κλιματιστικά, που διέρχονται από τον αέρα, σκοτώνουν χρήσιμα στοιχεία σε αυτό.
 • Οι συμπιεστές δημιουργούν θόρυβο κατά τη λειτουργία.

Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό αναφέρεται σε μύθους, και τέτοιες δηλώσεις δεν είναι αλήθεια. Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα φαινόμενα, μην χρειάζεται να βρίσκεστε κάτω από ένα κρύο ρεύμα ροής αέρα.

Ο συστηματικός καθαρισμός της μονάδας και η προληπτική συντήρησή της θα βοηθήσουν στην αποφυγή λανθασμένης λειτουργίας της συσκευής. Και αν συμμορφώνεστε με αυτούς τους στοιχειώδεις κανόνες, το κλιματιστικό θα δημιουργήσει ένα ευχάριστο μικροκλίμα στο δωμάτιο, τόσο απαραίτητο για ένα άτομο για μια ευχάριστη διαμονή και γόνιμη δουλειά.

Κλιματιστικά για συστήματα split στην Κριμαία

Τι περιλαμβάνει το κλιματιστικό; Το κοντίσιονερ σε μια περικοπή.

Τι περιλαμβάνει το κλιματιστικό; Το κοντίσιονερ σε μια περικοπή.

Κλιματιστικά στην Κριμαία, κλιματιστικά στη Συμφερούπολη, κλιματιστικά στη Γιάλτα, κλιματιστικά στην Feodosia, κλιματιστικά στην Σεβαστούπολη - όπου δεν υπήρχαν κλιματιστικά στην Κριμαία, η αρχή της δουλειάς τους είναι μία. Ας μιλήσουμε για αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξωτερική μονάδα κλιματισμού


Η εσωτερική μονάδα αποτελείται από τους ακόλουθους κύριους κόμβους:
1. Ο μπροστινός πίνακας είναι μια πλαστική σχάρα μέσω της οποίας εισέρχεται αέρας στη μονάδα. Ο πίνακας αφαιρείται εύκολα για τη συντήρηση του κλιματιστικού (φίλτρα καθαρισμού κ.λπ.)
2. Ένα χοντρό φίλτρο που αντιπροσωπεύει το πλαστικό πλέγμα. Έχει σχεδιαστεί για να καθυστερεί τη μεγάλη σκόνη, τα μαλλιά των ζώων, το χνουδωτό χνουδωτό κλπ. Για την κανονική λειτουργία του κλιματιστικού, το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.
3. Το σύστημα φίλτρου αποτελείται από διάφορα λεπτά φίλτρα μεταξύ των οποίων είναι συνήθως ο άνθρακας (απομακρύνει δυσάρεστες οσμές), ηλεκτροστατική (διατηρεί λεπτή σκόνη), αντιβακτηριακά, κ.λπ.
4. Ένας ανεμιστήρας που έχει σχεδιαστεί για να κυκλοφορεί σε εσωτερικό χώρο καθαρισμένο και δροσερό ή θερμαινόμενο αέρα.
5. Ο εξατμιστής είναι ένα ψυγείο (εναλλάκτης θερμότητας) στο οποίο το ψυχρό ψυκτικό θερμαίνεται και εξατμίζεται. Ο αέρας που διοχετεύεται μέσω του ψυγείου, αντίστοιχα, ψύχεται.
6ο. Οριζόντιες περσίδες, σχεδιασμένες να ρυθμίζουν την κατεύθυνση της ροής του αέρα κατά μήκος της κάθετης. Αυτά τα περσίδες έχουν ηλεκτρική κίνηση και η θέση τους μπορεί να ρυθμιστεί από το τηλεχειριστήριο. Επιπλέον, οι περσίδες μπορούν να εκτελούν αυτόματα ταλαντευτικές κινήσεις για να κατανέμουν ομοιόμορφα τη ροή αέρα μέσα από το δωμάτιο.
7ο. Ο πίνακας ένδειξης αποτελείται από ενδεικτικές λυχνίες (LED) που δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού και υποδεικνύουν πιθανές δυσλειτουργίες.
8ο. Κάθετες περσίδες, οι οποίες ρυθμίζουν οριζόντια την κατεύθυνση της ροής του αέρα.
9ο. Η πλακέτα ελέγχου (δεν φαίνεται στο σχήμα) στην οποία βρίσκεται η ηλεκτρονική μονάδα με τον κεντρικό μικροεπεξεργαστή.

10. Οι συνδέσεις σωληνώσεων (που δεν φαίνονται στο σχήμα) βρίσκονται στο κάτω τμήμα της εσωτερικής μονάδας. Συνδέουν χάλκινους σωλήνες, συνδέοντας τις εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες.

Κλιματισμός στο τμήμα

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα βασικά συστατικά του οικιακού συστήματος κλιματισμού, δηλαδή τι συμβαίνει μέσα στις μονάδες split-system που είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους από τους χάλκινους σωλήνες και το καλώδιο μεταξύ συσκευών. Για μια λεπτομερή μελέτη των αρχών λειτουργίας, προτείνουμε να εξετάσετε το κλιματιστικό σε μια ενότητα. Στην εξωτερική μονάδα είναι το κύριο στοιχείο - ο συμπιεστής, μέσω του οποίου κυκλοφορεί το ψυκτικό (freon), μεταφέροντας θερμότητα στο σύστημα μεταξύ των μονάδων. Το ζεστό freon που κινείται από τον συμπυκνωτή της εξωτερικής μονάδας (ψυγείο) ψύχεται στο εσωτερικό του εξατμιστή (εναλλάκτης θερμότητας του ψυγείου) και αντίστροφα. Αυτό οφείλεται στις φυσικές ιδιότητες των αερίων, λόγω των οποίων το αέριο θερμαίνεται κατά τη συμπίεση και ψύχεται κατά τη διάρκεια της επέκτασης.
Το ψυκτικό Freon R22 έχει ήδη τελειώσει τη ζωή του, αποδίδοντας πιο αποτελεσματική και φιλική προς το όζον R410A, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε καινούργια κλιματιστικά inverter.

 • Λαμβάνοντας υπόψη πιο εποικοδομητικά τους κόμβους των μονάδων διαχωρισμένου συστήματος:
  στην εξωτερική μονάδα μπορεί να διακρίνει τον ανεμιστήρα, έναν συμπυκνωτή (ψυγείου), ένα συμπιεστή (αντλία), το φρέον σύστημα φιλτραρίσματος elektroplaty (παροχή ελέγχου)
 • στην εσωτερική μονάδα μπορεί να διακρίνει το τύμπανο εξαερισμού, έναν εξατμιστή (ακτινοβολητή θερμότητας), φιλτράρει χονδρόκοκκα και λεπτόκοκκα φίλτρα (mesh) elektroplaty (παρέχοντας έλεγχο), κάθετες και οριζόντιες περσίδες (ελέγχου ροής του αέρα)

Το σύστημα του κλιματιστικού είναι ότι ο Freon με πίεση 3 έως 5 ατμόσφαιρες και μια θερμοκρασία 10 έως 20 βαθμών προέρχεται από τον εξατμιστή στον συμπιεστή στην αέρια κατάσταση, όπου συμπιέζεται. Όταν συμπιέζεται από έναν συμπιεστή (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), το αέριο Freon θερμαίνεται έως και 70 βαθμούς Κελσίου και μετακινείται στον ψυκτήρα, όπου περνά σε υγρή κατάσταση, απελευθερώνοντας θερμότητα. Ο συμπυκνωτής, που φυσάει ζεστό φρέον από τον εαυτό του, εκτοξεύεται από τον ανεμιστήρα, χάνοντας τη θερμοκρασία του. Επιπλέον, το θερμό υγρό freon διέρχεται από τη θερμοστατική βαλβίδα, από όπου μετακινείται στον εξατμιστή της εσωτερικής μονάδας, περνώντας σε αέρια κατάσταση, απορροφώντας θερμότητα. Το τύμπανο κλιματισμού της εσωτερικής μονάδας, φυσώντας τον εξατμιστή με ψυχρό freon, ψύγοντας έτσι το δωμάτιο. Το ψυκτικό μέσο στην αέρια κατάσταση προέρχεται από τον εξατμιστή στην είσοδο του συμπιεστή και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Το κύριο πρόβλημα μπορεί να γίνει, όταν ο Freon δεν έχει το χρόνο να αλλάξει τελείως σε αέρια κατάσταση, t. Το υγρό δεν συμπιέζεται από τον συμπιεστή σε σύγκριση με το αέριο. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον συμπιεστή. Η αιτία αυτού του φαινομένου, μπορεί να γίνει ένα βρώμικο φίλτρο της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, η χρήση ενός διαχωρισμένου συστήματος το χειμώνα.

1. Ο μπροστινός πίνακας είναι ένα πλαστικό πάνελ με μια σχάρα μέσω της οποίας εισέρχεται αέρας στη μονάδα. Είναι εύκολο να ανοίξετε για να καθαρίσετε τα φίλτρα.
2. Ένα χοντρό φίλτρο (πλαστικό πλέγμα), σχεδιασμένο να καθυστερεί τη σκόνη, τις τρίχες των ζώων κ.λπ. Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον 1 φορά ανά μήνα.
3. Το σύστημα λεπτών φίλτρων: ηλεκτροστατικό (διατηρεί λεπτή σκόνη), άνθρακα (απομακρύνει δυσάρεστες οσμές), αντιβακτηριακά, κλπ.
4. Ένα τύμπανο αερισμού που μετακινεί τη ροή αέρα μέσω του εξατμιστή της εσωτερικής μονάδας, με αποτέλεσμα να ψύχεται ή να θερμαίνεται το δωμάτιο.
5. Εξατμιστής - (εναλλάκτης θερμότητας καλοριφέρ), μέσω του οποίου διέρχεται φρέον, παρέχοντας θερμότητα ή κρύο στο δωμάτιο.
6. Οριζόντιες περσίδες, σχεδιασμένες να ελέγχουν κάθετα τις ροές αέρα και να έχουν τον έλεγχο από την κονσόλα.
7. Ο πίνακας ένδειξης σάς επιτρέπει να ενημερώνετε τον χρήστη σχετικά με τις συμπεριλαμβανόμενες λειτουργίες και την παρουσία σφαλμάτων.
8. Κάθετες περσίδες, βοηθούν στη ρύθμιση της ροής αέρα οριζόντια.
9. Ο πίνακας ελέγχου (που δεν φαίνεται στο σχήμα) είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του διαχωρισμένου συστήματος.
10. Συνδέσεις σωληνώσεων (που δεν φαίνονται στο σχήμα), που προορίζονται για τη σύνδεση μπλοκ με χάλκινους σωλήνες.

1. Για την ψύξη του συμπυκνωτή χρειάζεται ανεμιστήρας.
2. Συμπυκνωτής - (καλοριφέρ), στον οποίο υπάρχει συμπύκνωση και ψύξη του φρέον.
3. Συμπιεστής - (η καρδιά του κλιματιστικού), που συμπιέζει και το freon μετακινείται μέσω του συστήματος.
4. Ο πίνακας ελέγχου είναι κυρίως μόνο σε κλιματιστικά inverter, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του συστήματος.
5. τεσσάρων κατευθύνσεων βαλβίδα είναι παρούσα σε το κλιματιστικό λειτουργεί με τη θερμότητα και το κρύο, το οποίο αλλάζει την κατεύθυνση της κίνησης του ψυκτικού, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο λειτουργίας.
6. Σύνδεσμοι σωληνώσεων (που δεν φαίνονται στο σχήμα), που προορίζονται για τη σύνδεση μπλοκ με χάλκινους σωλήνες.
7. Το σύστημα φίλτρου είναι τοποθετημένο μπροστά από την είσοδο φρέον συμπιεστή και ένα φρεόν καθαρίζει σωματίδια ρύπων που ενδέχεται να εισέλθουν στο σύστημα κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού.
8. Προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο κλείνει τους γερανούς και τις ηλεκτρικές συνδέσεις.

Για τις απαραίτητες συμβουλές σχετικά με την επιλογή, την αγορά, τον υπολογισμό των συστημάτων κλιματισμού και σε πολλά άλλα θέματα, επικοινωνήστε με τους εξειδικευμένους ειδικούς μας τηλεφωνικά. (495) 960-82-03. (495) 789-86-03 ή μέσω σχολίων.

Μονάδα κλιματισμού και αρχή λειτουργίας

Τι περιλαμβάνει το τυπικό σύστημα διαίρεσης; Κατά κανόνα, μέσα του υπάρχει ένας κλειστός βρόχος, κατά μήκος του οποίου κινείται το ψυκτικό υγρό. Που ρέει μέσα στο κύκλωμα, το ψυκτικό υγρό απορροφά τη θερμότητα σε ένα μέρος για να το χωρίσει στο άλλο. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ειδικούς σωλήνες - εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι κατασκευάζονται από χαλκό και περιέχουν εγκάρσια χωρίσματα από αλουμίνιο. Για την ταχύτερη ροή των διεργασιών, εισάγεται αέρας στους εναλλάκτες θερμότητας, με τη βοήθεια ειδικών ανεμιστήρων.

Με βάση το όνομα των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον εναλλάκτη θερμότητας, ένας από αυτούς συνήθως ονομάζεται συμπυκνωτής και ο άλλος ονομάζεται εξατμιστήρας. Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί ως θερμαντήρας ως συμπυκνωτής, το κλιματιστικό λειτουργεί εσωτερικού εξατμιστή (μέρος του κλιματιστικού, που βρίσκεται στο δωμάτιο), και όταν εργάζεστε "στο κρύο" - τα πάντα συμβαίνουν αντίστροφα. Αυτό είναι αρχή του κλιματιστικού, αλλά ποιο είναι το σημείο;

Το ίδιο το κρύο δεν είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν, αλλά μόνο ένα παράγωγο της μεταφοράς θερμότητας με τη βοήθεια ψυκτικού μέσου. Αυτή η διαδικασία στη βιβλιογραφία ονομάζεται "αντλία θερμότητας". Χάρη σε αυτόν η απόδοση του κλιματιστικού επιτυγχάνεται τρεις φορές υψηλότερα, από την κατανάλωση ενέργειας. Με την πρώτη ματιά αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση: Απόδοση 300% - είναι δυνατόν; Τι είναι ψυκτικό και πώς μπορεί να μεταφερθεί από ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 20 μοίρες, έξω, όπου η θερμοκρασία είναι διπλάσια;

Αποδεικνύεται ότι όλα είναι πολύ απλούστερα από αυτά που μπορεί κανείς να φανταστεί. Η μεταφορά της θερμοκρασίας εξαρτάται άμεσα από την πίεση και δεν συμβαίνει γραμμικά, αλλά μονοτονικά. Έτσι, κατά τη μεταφορά, η τιμή πίεσης γίνεται υψηλότερη από τη θερμοκρασία μετάβασης φάσης. Ένα ζέον ψυκτικό αλλάζει κατάσταση από υγρό σε ατμό και αρχίζει να απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος, η απαραίτητη πίεση δημιουργείται σε αυτήν την περίπτωση σε έναν εναλλάκτη θερμότητας στον οποίο η θερμοκρασία μετάβασης φάσης είναι κάτω του περιβάλλοντος. Στην αντίστροφη διαδικασία, το ψυκτικό μέσο δίνει τη θερμότητά του στον αέρα και η θερμοκρασία μετάβασης αυξάνεται.

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια στη λειτουργία του κλιματιστικού είναι κλειστός βρόχος, για να δημιουργήσετε τα οποία χρειάζεστε τουλάχιστον δύο στοιχεία: ο συμπιεστής - για να αυξήσετε την πίεση συμπύκνωσης και το γκάζι - για να το μειώσετε. Ο πρώτος από αυτούς είναι εγκατεστημένος ακριβώς μπροστά από τον συμπυκνωτή και ο δεύτερος πριν από τον εξατμιστή.

Γενικά, υπάρχουν πέντε στοιχεία υποχρεωτικά σε κλιματιστικά οποιουδήποτε τύπου: κλειστός βρόχος, εξωτερικός και εσωτερικός εναλλάκτης θερμότητας, συμπιεστής και συσκευή στραγγαλισμού. Είναι το κύριο συστατικό τόσο του απλούστερου όσο και του πιο πολύπλοκου συστήματος διάσπασης.

Σήμερα, για μια πλήρως λειτουργική λειτουργία του κλιματιστικού, προστίθεται στο κύκλωμα μια τετραθέσια βαλβίδα, λόγω της οποίας μπορεί να παράγει τόσο θερμότητα όσο και κρύο. Ένα τέτοιο διαχωριστικό σύστημα ονομάστηκε "κλιματισμό με αντίστροφη πορεία", Μια πρόσθετη λειτουργία της οποίας ήταν η μεταφορά θερμότητας από το δωμάτιο στο δρόμο και πίσω.

Λεπτομέρειες για τον περίεργο. Κλιματισμός στο τμήμα

Αρχή λειτουργίας
Αν ήθελε, για οποιονδήποτε λόγο, να κατανοήσουν την ουσία του τι συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας κλιματιστικού, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βασικές μονάδες του κάθε συστήματος κλιματισμού είναι δύο σώματα, στενά συνδεδεμένο σωλήνες χαλκού, και ένα συμπιεστή, το οποίο προβλέπει την κυκλοφορία του ψυκτικού μέσα στο σύστημα.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας, λαμβάνει χώρα μεταφορά θερμότητας από ένα ψυγείο σε άλλο.
Την ίδια στιγμή ένας από αυτούς θερμαίνει και ο δεύτερος δροσίζει.
Η φυσική βάση αυτής της διαδικασίας είναι η ιδιότητα των αερίων που πρέπει να ψύχονται με διαστολή και να θερμαίνονται με συμπίεση.

Το κλιματιστικό έχει μια ηλεκτρονική μονάδα που ελέγχει τη λειτουργία του, ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία. Όλα τα μοντέρνα μοντέλα διαθέτουν ένα τηλεχειριστήριο που σας επιτρέπει να ορίσετε παραμέτρους.

Ο σχεδιασμός ενός τυπικού συστήματος διαχωρισμού τύπου τοίχου

Κατασκευαστική συσκευή οικιακού κλιματιστικού

Τα τυπικά κλιματικά συστήματα οργανώνονται δομικά σύμφωνα με την ίδια αρχή. Η βάση της λειτουργίας είναι η ικανότητα του υγρού να ψύχει τον αέρα κατά την εξάτμιση. Η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας εξάτμισης παρέχεται από ολόκληρη τη συσκευή του οικιακού κλιματιστικού, τα στοιχεία του οποίου έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διατηρούν το αποτέλεσμα ψύξης του εξοπλισμού.

Στοιχεία συστατικού

Τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης είναι πανομοιότυπα στο σχεδιασμό, τόσο σε συσκευές μονομπλόκ όσο και σε ξεχωριστά κλιματικά συστήματα. Η διαφορά είναι μόνο στο μήκος της γραμμής freon, ο αριθμός των μπλοκ. Δομή της συσκευής κλιματισμού:

 • τον εξατμιστή.
 • συμπιεστής.
 • πυκνωτής.
 • θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης (γκάζι).
 • ανεμιστήρες εναλλάκτες θερμότητας ·
 • χαλκοσωλήνες για κυκλοφορία ψυκτικού μέσου.
 • ψυκτικό (freon);
 • λάδι συμπιεστή.
 • σύστημα αποστράγγισης ·
 • φίλτρα καθαρισμού αέρα.
 • μια τετραθέσια βαλβίδα (για μοντέλα που λειτουργούν με θέρμανση).
 • χειμερινό σετ (για λειτουργία σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν).
 • η ηλεκτρονική μονάδα.
 • τηλεχειριστήριο.

Τα αναφερόμενα εξαρτήματα (εκτός από το σύστημα αποστράγγισης, τα φίλτρα, τη μονάδα ελέγχου) σχηματίζουν ένα κύκλωμα ψύξης. Το σύστημα αποστράγγισης έχει σχεδιαστεί για να αποστραγγίζει το συμπύκνωμα που σχηματίζεται στον εξατμιστή. Οι ανεμιστήρες βρίσκονται δίπλα στους εναλλάκτες θερμότητας. Η λειτουργία τους είναι να κατευθύνουν τον αέρα μέσω του συμπυκνωτή, ο εξατμιστής να εκτρέψει τη θερμότητα (στην πρώτη περίπτωση), την ψύξη του αέρα (στο δεύτερο).

Φίλτρα χοντρό, λεπτή σκόνη απομακρύνεται από τα σωματίδια ροή του αέρα, μαλλί, γύρη, την απολύμανση ιονίζονται (ορισμένα μοντέλα) αυτό.

Μονοπολικά και διαχωρισμένα συστήματα

Οι κλιματικές συσκευές Monoblock είναι ένα ενιαίο περίβλημα, μέσα στο οποίο τοποθετούνται στοιχεία του κυκλώματος ψύξης, φίλτρα, σύστημα αποστράγγισης, μονάδα ελέγχου. Τα μονοκόμματα δαπέδου είναι εξοπλισμένα με σωλήνα για την αποστράγγιση θερμού αέρα από τον συμπυκνωτή.

Τα κλιματικά συστήματα χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες. Εξωτερικά: συμπυκνωτής, συμπιεστής, θερμοστατική βαλβίδα, ανεμιστήρας, χειμερινό κιτ (αν περιλαμβάνεται). Αυτά τα εξαρτήματα εξάγονται για να μειώσουν το επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό του δωματίου. Η εσωτερική μονάδα περιλαμβάνει: έναν εξατμιστή, έναν ανεμιστήρα, φίλτρα καθαρισμού αέρα, μια ηλεκτρονική μονάδα, μια δεξαμενή αποστράγγισης.

Ένας σωλήνας διακλάδωσης συνδέεται με τη δεξαμενή αποστράγγισης, η οποία αφαιρεί το συμπύκνωμα έξω από το χώρο ή μέσα στην αποχέτευση. Στις συσκευές monoblock, το συμπύκνωμα από τη δεξαμενή αφαιρείται με το χέρι (πάτωμα) ή διανέμεται από τις λεπίδες του ανεμιστήρα στον συμπυκνωτή για να ενισχύσει την ψύξη του (παράθυρο).

Κύκλωμα ψύξης

Εκτελεί την κύρια λειτουργία της συσκευής κλιματισμού - ψύξη με αέρα. Το κύκλωμα πρέπει να είναι σφιγμένο. Η παρουσία υπολειμματικού νερού, ο αέρας στο εσωτερικό θα οδηγήσει σε βλάβη του συμπιεστή, η επισκευή ή αντικατάσταση του οποίου είναι δαπανηρή.

Το αποτέλεσμα ψύξης επιτυγχάνεται λόγω της εξάτμισης του φρέον στον εναλλάκτη θερμότητας της εσωτερικής μονάδας. Μετά τον εξατμιστή, ο φρέον εισέρχεται στον συμπιεστή, όπου η πίεση, η θερμοκρασία του, αυξάνεται. Προχωρώντας κατά μήκος του περιγράμματος, εισέρχεται στον συμπυκνωτή, όπου εκπέμπει υπερβολική θερμότητα, ψύχεται και στη συνέχεια εισέρχεται σε υγρή κατάσταση.

Με χαμηλή θερμοκρασία, αλλά υψηλή πίεση, φτάνει σε μια θερμορυθμιστική βαλβίδα, εντός της οποίας η θερμοκρασία μειώνεται ακόμη περισσότερο, η πίεση γίνεται λεπτότερη, μέρος της ουσίας μετατρέπεται σε αέριο. Το υγρό σπάνιο φρέον με ένα μίγμα αερίου μέσα στον εξατμιστή βράζει, περνά εντελώς μέσα στην ουσία αερίου, δηλ. εξατμίζεται.

Κατά την εξάτμιση, το ψυκτικό μέσο λαμβάνει θερμότητα από το περιβάλλον, μέρος της υγρασίας. Ο ανεμιστήρας αντλεί ροή αέρα μέσω του εξατμιστή. Αυτή είναι η ψύξη, μερική αφυδάτωση. Μετά την αποστολή του Freon στον εναλλάκτη θερμότητας στον συμπιεστή, ο κύκλος επαναλαμβάνεται ξανά.

Ανταλλακτήρια θερμότητας

Πυκνωτής

Εναλλάκτης θερμότητας μέσα στην εξωτερική μονάδα. Προωθεί την απόρριψη υπερβολικής θερμότητας από το ψυκτικό μέσο. Ένας ανεμιστήρας που βρίσκεται δίπλα στη ροή αέρα ψύχει τον συμπυκνωτή.

Δομικά μοιάζει με σωλήνες με νεύρα. Στα πτερύγια με πτερύγια υπάρχουν εντομές που προκαλούν μια στροβιλώδη ροή αέρα, βελτιώνοντας έτσι την ψύξη του εναλλάκτη θερμότητας. Η διάταξη σκακιού των σωλήνων εξαλείφει την εμφάνιση μιας αεροδυναμικής σκιάς.

Το φρέον τροφοδοτείται από τα πάνω, αφού εδώ η ψύξη είναι έντονη λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Μέσα στο μέσο μέρος του συμπυκνωτή δεν αλλάζει η θερμοκρασία του φρεονιού, αλλάζει η κατάσταση της συνολικής κατάστασης (από αέριο σε υγρό). Η θερμοκρασία συμπύκνωσης κυμαίνεται από +42 έως + 55 ° C.

Κατασκευαστικός σχεδιασμός πυκνωτών:

 • μια δέσμη σωλήνων (. α χαλύβδινο περίβλημα στερεώνεται στους σωλήνες εντός του περιβλήματος κυκλοφορεί ψυκτικό διαμέσου των σωλήνων - την κατεύθυνση κίνησης του νερού αντίθετα μεταξύ τους ουσίες.)?
 • Πλάκα (οι πλάκες κυκλοφορούν το ψυκτικό, μεταξύ των πλακών - το νερό στην αντίθετη κατεύθυνση)?
 • "Σωλήνας στο σωλήνα" (ένας αγωγός εισάγεται στο άλλο., Το νερό κυκλοφορεί μέσα στις κοιλότητες, το ψυγείο προς την αντίθετη κατεύθυνση).

Εξατμιστής

Βρίσκεται στην εσωτερική μονάδα του κλιματικού συστήματος. Δομικά είναι εγκατεστημένες κασέτες με κελύφη και σωλήνες σε αρκετές σειρές για απόδοση ψύξης.

Εκτελεί τη λειτουργία, αντίστροφη στον εναλλάκτη θερμότητας του συμπυκνωτή - εξάτμιση του φρεονιού με την πρόσληψη θερμότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Ένας ανεμιστήρας βρίσκεται κοντά, ο οποίος οδηγεί τη ροή αέρα του δωματίου μέσα από τις κασέτες εξατμιστήρων.

Τα κλιματικά συστήματα, τα οποία λειτουργούν στη θέρμανση, αλλάζουν την κατεύθυνση του Freon μέσω μιας τετράοδης βαλβίδας. Στη συνέχεια οι εναλλάκτες θερμότητας εκτελούν τις αντίθετες λειτουργίες.

Συμπιεστής

Βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα. Η λειτουργία είναι η συμπίεση και η κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου κατά μήκος του περιγράμματος. Αποτελείται από έναν κινητήρα (δημιουργεί κίνηση freon), ένα μηχανικό μέρος (συμπίεση ψυκτικού μέσου).

Τύποι κινητήρων συμπιεστών:

Η περιστροφή χρησιμοποιείται συχνότερα λόγω της παραγωγικής ικανότητας, της απλής παραγωγής, του αποδεκτού κόστους, του χαμηλού επιπέδου θορύβου. Ο ρότορας τοποθετείται μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος εκκινεί το μηχανικό τμήμα. Όταν περιστρέφεται, ο δρομέας πιάζει το αέριο Freon που προέρχεται από την εσωτερική μονάδα, συμπιέζεται και περνάει περαιτέρω στον εναλλάκτη θερμότητας. Η θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου αυξάνεται κατά τη συμπίεση.

Γκάζι

Η θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης είναι μια συσκευή επέκτασης, η οποία είναι ένας σπειροειδής τριχοειδής σωλήνας με εσωτερική διατομή 0,66 mm. Δεν απαιτεί πρόσθετη προσαρμογή.

Καθορίζει την ποσότητα ψυκτικού που εισέρχεται στον εξατμιστή, ανάλογα με το σημείο βρασμού του. Ο όγκος του εισερχόμενου φρέον είναι πάντα ο ίδιος, δεδομένου ότι η ισχύς του γκαζιού είναι αμετάβλητη. Η συσκευή TRV συμπιέζει ταυτόχρονα το ψυκτικό με μείωση της θερμοκρασίας. Αφού ο φρέον εισέλθει στον εξατμιστή, ο στραγγαλισμός (επεκτείνεται).

Σε ατμοσφαιρική πίεση υπάρχει ο έντονος βρασμός του Freon μέσα στον εξατμιστή με εκχύλιση θερμότητας από τον αέρα. Το σημείο βρασμού του ψυκτικού είναι το ίδιο για τα οικιακά κλιματικά συστήματα - 7,2 ° C.

Κλιματισμός στο τμήμα

Με τη βοήθεια των πιο προηγμένων κλιματιστικών, μπορείτε όχι μόνο να ψύξετε ή να θερμάνετε τον αέρα, αλλά και να τον καθαρίσετε από τη σκόνη, να ιονίζετε και ακόμα να ρυθμίσετε το επίπεδο υγρασίας. Η αρχή της δουλειάς τους είναι απλή. Η θερμική ενέργεια μεταφέρεται από το σώμα εργασίας (συνήθως ένα μίγμα φρέον) από το ένα μέρος στο άλλο. Η θερμότητα απορροφάται κατά την εξάτμιση και απελευθερώνεται όταν ο ατμός συμπυκνώνεται. Η ηλεκτρική ενέργεια δαπανάται για τη λειτουργία του freon και του ανεμιστήρα με τη βοήθεια ενός κλιματιστικού.

Στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνήθως εγκαθίστανται κλιματιστικά, που ονομάζονται split συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν δύο τύπους μονάδων - υπαίθρια και εσωτερικά. Η εσωτερική μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του εξατμιστή, του ανεμιστήρα και των φίλτρων καθαρισμού, βρίσκεται στο δωμάτιο. ψύχει ή θερμαίνει τον αέρα, τον ελευθερώνει από τη σκόνη και τον καπνό. Η πιο θορυβώδης εξωτερική μονάδα - συμπιεστής και συμπυκνωτής - είναι τοποθετημένη έξω από τον τοίχο ή την οροφή του κτιρίου. Τα μπλοκ συνδέουν το κλειστό κύκλωμα ψυκτικού μέσου με σωλήνες χαλκού, μέσω των οποίων ο Freon κυκλοφορεί με τη βοήθεια του συμπιεστή.

Όλα τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με κλιματισμό τηλεχειριστήριο με οθόνη LCD, με την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε ένα χρονοδιακόπτη για αυτόματη ενεργοποίηση / απενεργοποίηση την καθορισμένη ώρα, ρυθμίστε την κατεύθυνση της ροής του αέρα, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Εκτός από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, η οθόνη εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τις βλάβες και τις πιθανές αιτίες τους. Μια σειρά από μοντέλα που είναι διαθέσιμα για το πρόγραμμα «επανεκκίνηση», το κλιματιστικό επανέρχεται αυτόματα τη λειτουργία σε περίπτωση διακοπής στην παροχή ρεύματος.

Σχεδιασμός συστημάτων εξαερισμού για κουζίνες

Ο σχεδιασμός συστημάτων εξαερισμού για τα ιδρύματα δημόσιας εστίασης είναι ένα από τα πιο επείγοντα καθήκοντα στον τομέα αυτό. Ένας μεγάλος αριθμός ρυπογόνων ουσιών που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, μαζί με υπερβολική θερμική και ακτινοβολούμενη θερμότητα, δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση για το προσωπικό. Οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές συστημάτων εξαερισμού πρέπει να δημιουργούν άνετες συνθήκες εργασίας χρησιμοποιώντας σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό κουζινών.

Η ροή του ρεύματος αέρα από τον εξοπλισμό της κουζίνας απλώνεται από κάτω προς τα πάνω, ενώ ο ανασηκωμένος αέρας αναμειγνύεται με τον ανεβαίνοντα αέρα. Για να μειωθεί ο όγκος του αέρα εξαγωγής, οι συσκευές εξάτμισης (ομπρέλες, καταφύγια) πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν χαμηλότερες από την πλάκα. Ωστόσο, οι περισσότεροι κανονισμοί οικοδόμησης απαιτούν την εγκατάσταση φίλτρων λαδιού σε συγκεκριμένη απόσταση από τη θερμαινόμενη επιφάνεια της κουζίνας, ανάλογα με τον τύπο του εξοπλισμού κουζίνας. Το κανονικό ύψος της εγκατάστασης της καλύπτρας πάνω από την επιφάνεια του καθαρού δαπέδου είναι 2 μέτρα. Υπό την επιφύλαξη κανονιστικών περιορισμών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κουκούλα στην κουζίνα παρέχεται μέσω της κουκούλας. Η συνήθης κουκούλα είναι ένα κιβώτιο που είναι στερεωμένο πάνω από την κουζίνα και οδηγείται έξω από τον αγωγό στον οποίο είναι τοποθετημένος ο ανεμιστήρας εξαγωγής. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ατμών εκκενώνεται προς τα έξω, ένα μικρό μέρος του καπνού παραμένει σε ένα δωμάτιο και διαλύστε έρχονται αντικαταστάσιμες αέρα. Πρόσφατα ένας νέος τύπος του καλύμματος που χρησιμοποιείται, τα οποία χρησιμοποιούν μια μικρή ποσότητα των παράγωγων αέρα (10-15% του όγκου της κουκούλας) για την τοποθέτηση μόνο την ανερχόμενη ροή εκ μεταφοράς και την πρόληψη πλάγια (εγκάρσιας) dutiya ή εμφύσησης.

Τα συστήματα κλιματισμού είναι, κατά κανόνα, εξοπλισμένα με μέσα καθαρισμού του αέρα από σκόνη, βακτήρια και οσμές. θέρμανση, υγρασία και ξήρανση. τη μετατόπιση, τη διανομή και την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα, της σχετικής υγρασίας του και, ενίοτε, της ρύθμισης της σύνθεσης του αερίου και της περιεκτικότητας σε ιόντα του αέρα. καθώς και - τηλεχειρισμό και παρακολούθηση. Επιπλέον, σε εστιατόρια και σε δημόσιους χώρους εν γένει, είναι επιθυμητό να εξυπηρετούνται αυτά τα συστήματα χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου.