Εξαερισμός γραφείου, επιχειρηματικού κέντρου και κτιρίου γραφείων

Η ψυχική αποδοτικότητα των υπαλλήλων της εταιρείας, η επιθυμία τους να εργαστούν με πλήρη ισχύ εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα στις εγκαταστάσεις γραφείων, τα προβλήματα αυτά καλούνται για συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την επίλυση προβλημάτων ποιότητας του αέρα, όμως μόνο μερικές από αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν αποτελεσματικές.

Η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται εξαρτάται από την εμπειρία και τα προσόντα του σχεδιαστή. Η άμεση επιρροή στην υιοθέτηση αυτών ή εκείνων των αποφάσεων σχεδιασμού έχει πολλές αποχρώσεις ιδιόμορφες μόνο σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, επομένως, δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταυτόσημες λύσεις και δεν μπορούν να γίνουν.

Ο εξαερισμός των κτιρίων γραφείων απαιτεί την επίλυση πολλών εργασιών, ανάλογα με τον τύπο των χώρων:

 • Εξαερισμός χώρων εργασίας.
 • Εξαερισμός της αίθουσας συνεδριάσεων και αίθουσες συνεδριάσεων.
 • Εξαερισμός καπνίσματος και san.uzlov;
 • Εξαερισμός της τραπεζαρίας / καφέ / εστιατορίου.
 • Εξαερισμός διακομιστή?
 • Σύστημα εξαγωγής καπνού.

Παρακάτω θα εξετάσουμε παραδείγματα σχεδιασμού και δημιουργίας συστημάτων εξαερισμού για γραφεία με διάφορους τομείς.

Εξαερισμός χώρων εργασίας

Ο καθαρός αέρας είναι μια από τις σημαντικότερες συνθήκες για την ύπαρξη της ζωής ως τέτοιας. Ωστόσο, στον αέρα υπάρχουν πάντα ακαθαρσίες, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Λαμβάνονται διάφορα μέτρα για τη μείωση της μόλυνσης του εξωτερικού αέρα. Και ταυτόχρονα πολύ λίγα πράγματα γίνονται για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κτίρια γραφείων, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι ξοδεύουν τις περισσότερες φορές σε εσωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης δαπανούν στο δωμάτιο μέχρι το 90% του χρόνου.

Δεν υπάρχει τίποτα περιττό μόνο αέρα.

Ο αέρας στην αίθουσα γραφείου είναι αρχικά μολυσμένος με ακαθαρσίες που περιέχονται στον εξωτερικό αέρα - πτητική εξάτμιση, που κατανέμεται από οικοδομικά υλικά, μηχανήματα, ανθρώπους, ζώα και άλλες πηγές ρύπανσης που βρίσκονται στο ίδιο το δωμάτιο. Τα σύγχρονα κτίρια χαρακτηρίζονται συνήθως από πυκνή μόνωση, επομένως οι ρύποι συσσωρεύονται γρήγορα μέσα, εκτός εάν χρησιμοποιούνται ειδικά συστήματα για την αφαίρεση τους.

Οπουδήποτε είναι οι άνθρωποι, όταν αναπνέουν καθαρό αέρα βελτιώνεται η υγεία και η απόδοσή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι με τη βελτίωση του αερισμού στο γραφείο μειώνεται ο αριθμός των ασθενειών (και επομένως η αναρρωτική άδεια) στο προσωπικό.

Ταχεία αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από διάφορες μορφές αλλεργιών. Ακόμη και η σύγχρονη ιατρική έρευνα δεν είναι σε θέση να εξηγήσει την αιτία αυτής της ευρείας διάδοσης της ασθένειας. Η διακοπή της αλλεργίας μπορεί να γίνει μόνο με τη διάσωση του ατόμου από την πιθανότητα εισπνοής του αλλεργιογόνου, οπότε ο πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το εσωτερικό περιβάλλον του δωματίου - αναγνωρίζεται από όλους. Το σωστά επιλεγμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού - μια πραγματική σωτηρία από αλλεργική γύρη.

Γιατί κουραζόμαστε τόσο γρήγορα σε κάποια γραφεία;

Οι απαιτήσεις για την ποιότητα του αέρα στις διοικητικές εγκαταστάσεις υποεκτιμώνται. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό, για παράδειγμα, όταν δεκαπέντε άτομα συγκεντρώνονται για δυο ώρες σε μια αίθουσα συνεδρίων που έχει σχεδιαστεί για δέκα άτομα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας γρήγορα γίνεται λιγότερο κατάλληλος για αναπνοή, και η ευημερία των παρόντων επιδεινώνεται. Πολύ συχνά στο γραφείο, που έχει σχεδιαστεί για τρεις, τέσσερις εργαζόμενοι βρίσκονται. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Πόση ποσότητα αέρα χρειάζεστε για την κανονική "αναπνοή" του γραφείου;

Κατά την επιλογή της μεθόδου αερισμού γραφείου, το γραφείο λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και τη διάταξη του δωματίου, τον αριθμό προσωπικού γραφείου και εξοπλισμού που λειτουργεί στο γραφείο, τεχνικές και οικονομικές ευκαιρίες και βασίζονται σε υπολογισμούς για το SNiP.

Οποιοδήποτε γραφείο μπορεί να εκπροσωπείται από στάνταρ δωμάτια, όπως: γραφείο, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα γραφείων και για διαφορετική περιοχή, υπάρχει υπολογισμός της απαιτούμενης εναέριας κυκλοφορίας.

Η αξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα

γραφεία, γραφεία, δωμάτια, αίθουσες συνεδριάσεων με χώρο άνω των 35m 2

Σύμφωνα με τον υπολογισμό για αφομοίωση, θερμότητα και υγρασία

χώροι γραφείων: γραφεία, γραφεία, δωμάτια, αίθουσες συνεδριάσεων με χώρο μικρότερο από 35m 2

αίθουσες υποδοχής για γραφεία και γραφεία

Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί κανόνες που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό και τον σχεδιασμό:

 • η ελάχιστη ποσότητα καθαρού αέρα ανά άτομο υπολογίζεται στα 60 m 3.
 • Ο αέρας παραδίδεται απευθείας στο γραφείο: ένα γραφείο, ένα γραφείο, μια αίθουσα συνεδριάσεων,
 • για έναν χώρο γραφείου με χώρο μικρότερο από 35m 2, ο αέρας μπορεί να αφαιρεθεί με τη μετακίνησή του σε ένα κοινό δωμάτιο (διάδρομος, διάστημα) και αν ξεπεραστεί το 35 m 2, ο αέρας πρέπει να αφαιρεθεί απευθείας από το δωμάτιο.
 • ο εξαερισμός φυσικού τύπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για κτίρια με ύψος που δεν υπερβαίνει τους 3 ορόφους και με προσωπικό που δεν υπερβαίνει τα 300 άτομα.
 • Απαγορεύεται η χρήση κεντρικής ανακυκλοφορίας αέρα σε συστήματα εξαερισμού γραφείων, γραφείων και άλλων γραφείων.
 • Τα ξεχωριστά (ανεξάρτητα) συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας είναι σχεδιασμένα για αίθουσες συνεδριάσεων με μηχανικά κίνητρα.

Εξοπλισμός γραφείου

 • Μονάδες εφοδιασμού Monoblock
 • Μεμονωμένες μονάδες αερισμού
 • Μεμονωμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής
 • Μονάδες τροφοδοσίας αγωγών
 • Μονάδες τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας
 • Συστήματα αερισμού προσλήψεων
 • Εξαερισμός βασισμένο σε ένα πτυχωμένο κλιματιστικό

Οποιοσδήποτε εξαερισμός, ανεξάρτητα από το πόσο τέλειο είναι, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Πρώτα απ 'όλα, το μέγεθος της συσκευής είναι σημαντικό, το οποίο θα καθαρίσει τον αέρα και θα το γεμίσει με υγρασία. Συνήθως, ο πολύ χώρος του γραφείου, η διαμόρφωσή του επηρεάζει την επιλογή του εξοπλισμού εξαερισμού. Είναι επίσης σημαντικό το εγκατεστημένο σύστημα να διασφαλίζει πλήρως την επεξεργασία του αέρα: διήθηση, θέρμανση, ψύξη, υγρασία και ομοιόμορφα κατανεμημένο καθαρό αέρα σε όλα τα γραφεία και τα γραφεία του κτιρίου γραφείων. Κατά κανόνα, ολόκληρη η δομή είναι σταθερή στο ανώτατο όριο. Οι αγωγοί αέρα βρίσκονται επίσης σε κρεμασμένες οροφές ή σε ειδικά δοχεία που ονομάζονται falshbalkami.

Για μόνιμους χώρους εργασίας στις κοινές αίθουσες γραφείων παρέχεται καθαρός καθαρός αέρας και ανακυκλοφορία αέρα από τους ανεμιστήρες. Φρέσκος φρέσκος αέρας τροφοδοτείται μέσω του ρυθμιζόμενου διανομέα αέρα στο τραπέζι στην αναπνευστική ζώνη του εργαζομένου. Ο αέρας ανακύκλωσης τροφοδοτείται στην περιοχή κάτω από το τραπέζι εργασίας, σχηματίζοντας μια άνετη "όαση" στο χώρο εργασίας. Κατά την άφιξη του υπαλλήλου στο χώρο εργασίας με σήμα αισθητήρα παρουσίας, οι βαλβίδες αέρα ανοίγουν την παροχή καθαρού αέρα και αέρα ανακύκλωσης. Όταν ο εργαζόμενος εγκαταλείψει το χώρο εργασίας, οι βαλβίδες μειώνουν την παροχή αέρα. Έξω από τους χώρους εργασίας διατηρούνται αποδεκτές συνθήκες.

Περιγραφή "Γενική άποψη του συστήματος στο χώρο εργασίας":

 1. τραπέζι εργασίας
 2. υπερυψωμένο δάπεδο.
 3. μπλοκ υπολογιστών;
 4. οθόνη υπολογιστή?
 5. λαμπτήρα.
 6. ένα σωλήνα διακλάδωσης του αέρα τροφοδοσίας.
 7. ένα σωλήνα διακλάδωσης του αέρα ανακύκλωσης.
 8. Διανομέας παροχής αέρα.
 9. ανακυκλωμένο διανομέα αέρα.
 10. Αισθητήρα CO2.
 11. ανιχνευτής παρουσίας.
 12. σταθερό ρυθμιστή ροής αέρα

Η τροποποίηση ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να είναι ένας ξεχωριστός τοπικός αερισμός με παροχή αέρα στην αναπνευστική ζώνη του εργαζομένου και η συνολική θερμοκρασία στην αίθουσα διατηρείται στο βέλτιστο επίπεδο από τους ίδιους πηνίο ανεμιστήρα ή δοκούς ψύξης (θέρμανσης).

Εξαερισμός της αίθουσας συνεδριάσεων και αίθουσες συνεδριάσεων

Ο εξαερισμός των αίθουσων συνεδριάσεων, των εκθεσιακών χώρων, των αίθουσες συνεδριάσεων, των χώρων συναρμολόγησης μπορεί να συνδυαστεί σε μία ομάδα.

Ο αερισμός των αίθουσες συνεδριάσεων είναι διακριτός και περιοδικός. Λειτουργεί όσο το δυνατόν εντατικότερα κατά τη διάρκεια των γεγονότων, όταν το ανθρώπινο φορτίο εντείνεται, και στο υπόλοιπο διάστημα χρησιμοποιεί την ελάχιστη ισχύ ή απενεργοποιείται εντελώς, ανάλογα με τη φύση της χρήσης του δωματίου. Ο κλιματισμός των αίθουσων συνεδριάσεων πρέπει να σχεδιάζεται για μεγάλες εκτάσεις και η δράση κατανέμεται ομοιόμορφα γύρω από την περίμετρο, ώστε να μην προκαλείται δυσφορία στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Για αίθουσες συνεδριάσεων και αίθουσες συνεδριάσεων, η ανταλλαγή αέρα ελέγχεται από τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο σήμα αισθητήρα που είναι εγκατεστημένο στον αγωγό εξαγωγής. Στις αίθουσες με το στάδιο ανταλλαγής αέρα καθορίζεται με υπολογισμό, αλλά όχι λιγότερο από 20 m 3 / h εξωτερικού αέρα ανά 1 θεατή.

Η εναέρια κυκλοφορία στις εγκαταστάσεις των κύριων και βοηθητικών σκοπών οργανώνεται σύμφωνα με το σχέδιο από την κορυφή στην κορυφή και στις αίθουσες συνεδριάσεων από την κορυφή προς την κάτω προς τα πάνω ή από την κορυφή προς τα κάτω. Έχει διαπιστωθεί ότι μικρές δόσεις διασκορπισμένων ρευμάτων εισροής και αντίθετα τοποθετημένων συστημάτων εξάτμισης συμβάλλουν στην αποτελεσματική δράση των συστημάτων ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις.

Κατά τον υπολογισμό του εξατομικευμένου συστήματος εξαερισμού της αίθουσας συνεδριάσεων, λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι του δωματίου: ύψος, πλάτος, μήκος. Με βάση τον όγκο που λαμβάνετε, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, τη μέγιστη φόρτωση των χώρων συνεδριάσεων, τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού προβολής και παρουσίασης - επιλέγεται ο πλέον κατάλληλος εξοπλισμός εξαερισμού. Η χρήση εκτροπέων, αποσβεστήρων και διαχυτών στους αεραγωγούς του συλλέκτη επιτρέπει την ομοιόμορφη εναλλαγή αέρα και μειώνει το κόστος κλιματισμού και θέρμανσης στις αίθουσες για συνέδρια και σεμινάρια.

Εξαερισμός μονάδων καπνίσματος και υγιεινής

Τάξεις αποδοχής της ποιότητας του αέρα

Η συγκέντρωση του αιωρούμενου
στερεά σωματίδια καπνού
καπνός, μg / m 3

Ο σωστός υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού των χώρων που προορίζονται για το κάπνισμα πρέπει να έχει τους ακόλουθους στόχους:

 • εμποδίζοντας την εξάπλωση του καπνού έξω από το χώρο που προορίζεται για το κάπνισμα ·
 • την απομάκρυνση του καπνού του καπνού όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα ·
 • αποτρέποντας τη ροή ρύπων με αέρα ανακύκλωσης.
 • η διασφάλιση της ποιότητας του αέρα και της συγκέντρωσης των ρύπων δεν είναι χειρότερη από ό, τι σε ένα δωμάτιο χωρίς καθορισμένο χώρο για το κάπνισμα.
 • εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα αέρα και την ελάχιστη συγκέντρωση ρύπων απευθείας στην περιοχή καπνίσματος από αυτές που μπορούν να παρέχονται με τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα.

Ο εξαερισμός μετατοπίσεων είναι η ιδανική λύση!

Σύμφωνα με το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων, ο καταλληλότερος πρέπει να αναγνωρίζει τον εξαερισμό μετατόπισης.

Αυτή η τεχνολογία παρέχει παροχή φρέσκου αέρα στην κάτω ζώνη του δωματίου στο επίπεδο του δαπέδου μέσω ειδικών διανομέων αέρα με περιορισμένη ταχύτητα αέρα. Επειδή ο καπνός του καπνού είναι σε μία θερμοκρασία σημαντικά υψηλότερη από την θερμοκρασία δωματίου, αυτό φυσικά τείνει προς τα πάνω στρωματοποιητικό σε ένα ορισμένο ύψος (όπου σχηματίζεται το τμήμα θερμοκρασία ισορροπίας). Υψώνονται ομοιογενή μάζα φρέσκου αέρα ωθεί το καπνό του τσιγάρου στις συσκευές εισαγωγής αέρα που βρίσκεται στην επάνω περιοχή του δωματίου όσο το δυνατόν χωρίς να δημιουργούνται αναταράξεις, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάμειξη των αερίων μαζών. Έτσι, διεξάγεται συνεχής αερισμός του χώρου με αποτελεσματικό καθαρισμό αέρα από μολυντές καπνού.

Για να αποφευχθεί η ροή του καπνού στην περιοχή για τους μη καπνιστές, θα πρέπει να διατηρείται στο χώρο για τους καπνιστές ελαττωμένη πίεση όχι μικρότερη από 5 Ρα, για την οποία μονάδα πρέπει να λειτουργούν με περισσότερη ισχύ από την εισροή χειρισμό. Στην ιδανική περίπτωση, οι διπλές πόρτες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με ένα προσωρινό ταμπούρο αποζημίωσης - αυτό είναι το μόνο αποτελεσματικό φράγμα που εμποδίζει τη ροή ρύπων σε άλλες εγκαταστάσεις.

Όσο για την πραγματική εξοπλισμό υπολογισμού, να οδηγήσει σε καμία περίπτωση δεν είναι μικρότερη από 30 l / s ή 108 m 3 / h ανά άτομο. Από την εμπειρία μπορεί να υποστηριχθεί ότι το ποσοστό αυτό μόνο με την πρώτη ματιά, φαίνεται αρκετά υψηλό, και στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει ένα απαραίτητο ελάχιστο, παρέχοντας υψηλή αποδοχή της ποιότητας του αέρα (συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων από τον καπνό του τσιγάρου στα 100 ug / m 3 ή χαμηλότερο).

Μια αίθουσα εξυπηρετητών είναι ένα τηλεπικοινωνιακό δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται συσκευές διακοπτών και ένας μεγάλος αριθμός ενεργών τηλεπικοινωνιακών συσκευών. Στο δωμάτιο του διακομιστή μπορούν να εντοπιστούν σημεία διανομής και παθητικοί διακόπτες (πίνακες patch, σταυροί, κιβώτια διασταύρωσης). Στα πρότυπα δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για τον προσδιορισμό του τύπου (αίθουσα εξυπηρετητή ή διασταύρωση) του τηλεπικοινωνιακού χώρου με τον αριθμό εγκατεστημένου ενεργού εξοπλισμού. Επομένως, ο τύπος τηλεπικοινωνιακού χώρου καθορίζεται από τον εγκαταστάτη του συστήματος πληροφοριών ή από τον πελάτη.

Μικροκλίμα (θερμοκρασία, υγρασία, εξαερισμός).

 • Το σύστημα ελέγχου και διαχείρισης του κλίματος πρέπει να παρέχει στον χώρο διακομιστή ένα καθορισμένο επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας που είναι απαραίτητο για την κανονική λειτουργία του ενεργού εξοπλισμού.
 • Το σύστημα μικροκλίματος θα πρέπει να παρέχει στήριξη για το καθεστώς θερμοκρασίας όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα και είναι σχεδιασμένο για 24ωρη συνεχή λειτουργία.
 • Εάν το κεντρικό κλιματικό σύστημα στο κτίριο δεν μπορεί να παρέχει συνεχή λειτουργία και ένα καθορισμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα αυτόνομο σύστημα στο δωμάτιο διακομιστή.

Πίνακας "Συνιστώμενη θερμοκρασία και υγρασία στο δωμάτιο διακομιστή"

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, OC

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ,%

 • Στην ψύξη με αέρα, η θερμοκρασία και η υγρασία θα πρέπει να μετράται όταν ο ενεργός εξοπλισμός λειτουργεί σε ύψος 1,5 μέτρων από τη στάθμη του δαπέδου στη ζώνη ροής ψυχρού αέρα. Με την ψύξη με νερό, η μέτρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας θα πρέπει να γίνεται με ενεργό εξοπλισμό που λειτουργεί στη διαμόρφωση εγκατάστασης.
 • Απαιτείται η παροχή πίεσης αέρα στον χώρο εξυπηρετητή περισσότερο από ό, τι στις παρακείμενες εγκαταστάσεις.
 • Συνιστάται να αλλάζετε τον αέρα στον χώρο εξυπηρέτησης τουλάχιστον μία φορά την ώρα, αν το δωμάτιο είναι συνεχώς στελεχωμένο.
 • Συνιστάται η χρήση συστήματος καθαρισμού και φιλτραρίσματος εισερχόμενου αέρα στην αίθουσα εξοπλισμού.
 • Εάν το κτίριο διαθέτει εφεδρικό σύστημα τροφοδοσίας, το κλιματικό σύστημα στο δωμάτιο διακομιστή πρέπει να συνδεθεί στο εφεδρικό σύστημα τροφοδοσίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το φιλτράρισμα αέρα, την ψύξη του αέρα, την τροφοδοσία σε τηλεπικοινωνιακές αίθουσες αναφέρονται στο εγχειρίδιο "Απαιτήσεις και συστάσεις για αίθουσες και συστήματα εξυπηρετητών".

Σύμφωνα CH 512-78 οικοδομικούς κανονισμούς «Οδηγός για το σχεδιασμό των κτιρίων και δωμάτια για ηλεκτρονικοί υπολογιστές» server εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι 19-24 ° C, σχετική υγρασία 45-59% και όχι λιγότερο από 2 φορές την εναλλαγή του αέρα.

Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει υπερβολική πίεση αέρα στο χώρο του server. Η υπερβολική εισροή πάνω από την κουκούλα σύμφωνα με τους κανόνες του RD45.120-2000, η ​​παράμετρος 17.30 υπολογίζεται ότι ισούται με το 20%. Επιτρέπεται η παροχή καθαρού αέρα μέσω διαδρόμων και λόμπυ (αλλά σε κάθε περίπτωση εγκαθίστανται απαραίτητα φίλτρα).

Στα κεντρικά συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού πρέπει να παρέχεται καθαρισμός αέρα σε δύο στάδια: προκαταρκτικό στα φίλτρα EU4-EU5 και λεπτό στα φίλτρα EU9-EU10. Η χρήση φίλτρων λαδιού δεν επιτρέπεται. Στην περιοχή από τα λεπτά φίλτρα μέχρι το δωμάτιο που εξυπηρετείται, οι αγωγοί πρέπει να είναι αεροστεγείς και να κατασκευάζονται από υλικό ανθεκτικό στην τριβή (πιο συχνά ανοξείδωτο χάλυβα). Θα πρέπει να είναι δυνατός ο καθαρισμός των αεραγωγών και του εξοπλισμού εξαερισμού από τη σκόνη. Είναι εύκολο να εκτελέσετε αυτές τις εργασίες εάν το λεπτό φίλτρο τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά από τον διανομέα αέρα.

Σχέδια ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο διακομιστή:

 • "Συμπλήρωση" - με θερμικό φορτίο, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου θερμότητας μέσω των δομών εγκλεισμού του χώρου, που δεν υπερβαίνει τα 400 W / m² του χώρου δαπέδου.
 • "Bottom-up" ή σε συνδυασμό (με αφαίρεση 30-40% αέρα από κάτω και 70-60% από πάνω) - με θερμικό φορτίο άνω των 400 W / m² επιφάνειας δαπέδου.

Η τροφοδοσία αέρα από κάτω γίνεται μέσω ενός διάτρητου υπερυψωμένου δαπέδου ή μέσω βαλβίδων διανομής αέρα για τον αερισμό μετατόπισης που είναι εγκατεστημένος στο πάτωμα.

Οι οπές εξαγωγής πρέπει κατά προτίμηση να τοποθετούνται πάνω από τον εξοπλισμό που παράγει θερμότητα.

Στις συσκευές διανομής αέρα και αφαίρεσης αέρα πρέπει να εγκατασταθούν ρυθμιστές ροής αέρα. Είναι επίσης δυνατή η χρήση συσκευών για ποσοτική ρύθμιση της ροής του αέρα, τοποθέτησή τους σε κλάδους αεραγωγών από το δίκτυο σε απόσταση 3-4 διαμέτρων των αεραγωγών από τα πλέγματα αερισμού.

Η αρχή της εγκατάστασης του εξαερισμού γραφείου

Σε οποιοδήποτε χώρο γραφείων υπάρχουν άνθρωποι και εξοπλισμός πληροφορικής, ο οποίος είναι σχεδόν συνεχώς ενεργοποιημένος. Κάθε δωμάτιο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ένα στοιχειώδες σύστημα εξαερισμού για να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ανταλλαγή αέρα, το μικροκλίμα. Αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική για κάθε εταιρεία που θέλει να διεξάγει επιτυχώς την επιχείρησή της, αντί να πληρώνει για άδεια ασθενείας.

Η τοποθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού στο γραφείο είναι η απαραίτητη στιγμή για την αποτελεσματική εργασία του

Ένδειξη της ανάγκης για ανταλλαγή αέρα

Ο αερισμός του γραφείου δεν είναι τόσο απλός όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η συναλλαγματική ισοτιμία για κάθε δωμάτιο αναγράφεται ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη:

 • την περιοχή του δωματίου.
 • αριθμός ατόμων ·
 • επίπεδο υγρασίας ·
 • παρουσία επιβλαβών ουσιών στον αέρα.

Ο τύπος για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, εάν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η φύση και η ποσότητα επιβλαβών ακαθαρσιών: L = Vp. * Kp (κυβικό μέτρο / ώρα).

Υπόμνημα: V - περιοχή γραφείων, K - ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία αέρα. Η ποσότητα του απαιτούμενου αέρα, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, καθορίζεται από τον τύπο L = L1 * Nl, όπου L1 - ο όγκος αέρα που απαιτείται από ένα άτομο. Nl είναι ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο.

Η ποσότητα του απαιτούμενου αέρα μετριέται σε κυβικά μέτρα. Το κατώτατο όριο της σχετίζεται άμεσα με το βαθμό σωματικής δραστηριότητας των εργαζομένων και προβλέπεται από τους κανόνες του SNIP:

 • 20-25 κυβικά μέτρα - με ελάχιστη σωματική άσκηση.
 • 45 - απαιτείται για ήπια φυσιοθεραπεία.
 • 60 - με εντατική φυσική εργασία.

Χρησιμοποιήστε τύπους για να καθορίσετε την ποσότητα του αέρα σε υπερβολική υγρασία, με υπερβολική θερμότητα, όταν ανιχνεύονται επιβλαβείς ακαθαρσίες στον αέρα. Για αυτά τα πολλαπλάσια, ο μέσος δείκτης παράγεται και, με βάση αυτά τα δεδομένα, το έργο αερισμού γραφείων γίνεται.

Πώς να σχεδιάσετε ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα;

Ο αερισμός του γραφείου εξετάζεται εκ των προτέρων. Ο σχεδιασμός του εξαερισμού σχετίζεται άμεσα με τα χαρακτηριστικά των δωματίων. Ο αερισμός των χώρων γραφείου μπορεί να είναι πολλών τύπων:

 • Προμήθεια και εξάτμιση.
 • τον εξαερισμό στο γραφείο.

Το σύστημα εξαερισμού στο γραφείο είναι συγκεντρωμένο και αποκεντρωμένο. Στην πρώτη περίπτωση, το σύστημα τροφοδοτεί αέρα σε ολόκληρο το κτίριο, στη δεύτερη - σε κάθε δωμάτιο έχει εγκατασταθεί ένα ξεχωριστό σύστημα. Για να εξασφαλιστεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις γραφείου, δεν είναι δυνατή η σύνδεση των συστημάτων εξαερισμού των μπάνιων με κοινόχρηστους χώρους ανταλλαγής.

Το αποκεντρωμένο σύστημα είναι εξοπλισμένο κυρίως σε χώρους όπου δεν υπάρχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Για κάθε μεμονωμένη ομάδα δωματίων χρησιμοποιήστε ένα μικρό σχεδιασμό παροχής ή τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Τοποθετήστε τα ως επί το πλείστον σε αποθήκες, διαδρόμους. Για να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα στους χώρους χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή η μεταφορά του αγωγού θερμότητας από το λέβητα αυξάνει σημαντικά το κόστος της εγκατάστασης.

Απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού

Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες αερισμού. Οι απαιτήσεις υγιεινής για το μικροκλίμα περιγράφονται στο SNIP. Ο αερισμός των γραφείων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους θα διαφέρει: το καλοκαίρι, η θερμοκρασία του αέρα θα πρέπει να είναι 19-21 μοίρες, και το χειμώνα 23-25. Η υγρασία στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ζεστής εποχής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%, και το χειμώνα - 65%. Η ταχύτητα ροής του αέρα το χειμώνα και το καλοκαίρι είναι 0,2-0,3 m / s.

Ορισμένες τιμές συναλλάγματος παρουσιάζονται για δωμάτια 2-3 κατηγοριών. Η εξομάλυνση του μικροκλίματος μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσικά ή με ένα αναγκαστικό κεντρικό σύστημα εξαερισμού.

Η παροχή ενός βέλτιστου μικροκλίματος και η διατήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προδιαγραφών απαιτεί τη διατήρηση του απαιτούμενου καθεστώτος θερμοκρασίας σε καυτή περίοδο σε 28 μοίρες ή χαμηλότερη. Διαφορετικά, πρέπει να προγραμματιστεί ο εξαερισμός και ο κλιματισμός.

Οι απαιτήσεις του SNIP βασίζονται στο σχεδιασμό των χώρων, στο σκοπό τους. Υπολογίστε την πολλαπλότητα της μεταφοράς θερμότητας με ειδικούς τύπους και πίνακες. Η ισχύς της εισαγωγής αέρα εξαρτάται από την κατοχή του χώρου από τους ανθρώπους και τις οικιακές συσκευές. Το σύστημα κεντρικής εξαερισμού χρησιμοποιείται συχνότερα.

Ο σχεδιασμός του συστήματος κλιματισμού γραφείου λαμβάνει υπόψη την επακόλουθη επισκευή του εξαερισμού. Ο αυτόνομος απορροφητήρας είναι εξοπλισμένος σε μπάνια, δωμάτια καπνιστών, σε δωμάτια, με μεγάλη συσσώρευση εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, τα ξεχωριστά φίλτρα εξαγωγής SNIP μπορούν να εντοπιστούν στις αίθουσες συνεδριάσεων.

Η συντήρηση ενός βέλτιστου μικροκλίματος επιτυγχάνεται λόγω του γεγονότος ότι η ροή του αέρα περνά σε κάθε ξεχωριστό χώρο. Μέρος του αέρα τροφοδοτείται στους διαδρόμους και στα δωμάτια που διαθέτουν μόνο ένα σύστημα εξάτμισης.

Η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις πραγματοποιείται μεταφέροντάς τον με αέρα σε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με κουκούλα. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNIP, σε δωμάτια με επιφάνεια 35 τετραγωνικών μέτρων και άνω προβλέπεται η εγκατάσταση αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ταυτόχρονη εγκατάσταση αγωγών παροχής και εξαγωγής αέρα απαιτούνται σε γραφεία με χώρο άνω των 35 τετραγωνικών μέτρων

Πώς να εγκαταστήσετε τον εξοπλισμό;

Κατά την τοποθέτηση συστημάτων εξαερισμού σε γραφεία, είναι απαραίτητο να βασιστείτε πρώτα στις απαιτήσεις του SNIP για τα υγειονομικά πρότυπα. Αρχικά, υπολογίστε την περιοχή του δωματίου. Στη συνέχεια προχωρούν στη σύνταξη του σχεδίου. Μετά τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των έργων για τη διασφάλιση της συντήρησης του μικροκλίματος, πηγαίνετε στην επιλογή των υλικών και την εγκατάσταση ανεμιστήρων.

Σύμφωνα με το SanPiN στο χώρο του γραφείου υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα αερισμού εξαερισμού.

Η κύρια μονάδα είναι τοποθετημένη στο ανώτατο τμήμα της αίθουσας, μαζί με τον ανεμιστήρα εξαγωγής και τον αεραγωγό. Στα γραφεία διεξάγουν έναν αγωγό διανομής.

Η ρύθμιση της ανταλλαγής αέρα και η συντήρηση του μικροκλίματος πραγματοποιείται με τη διείσδυση φρέσκου αέρα από το δρόμο μέσω ανοιγμάτων που καλύπτονται από πλέγματα. Μέσα στο σύστημα τροφοδοσίας υπάρχει φιλτράρισμα, θέρμανση ή ψύξη όπως απαιτείται, και μετά τη διανομή μέσω της κύριας εγκατάστασης.

Την ίδια στιγμή, το διοξείδιο του άνθρακα από τα γραφεία έρχεται στην κουκούλα και βγαίνει έξω. Αν όλα σχεδιάστηκαν πριν από την εγκατάσταση σύμφωνα με τους κανόνες του SanPiN, τότε μετά την τοποθέτηση του χώρου δεν χρειάζεται καν να αερίζεται με ανοίγματα παραθύρων. Έτσι, θα είναι δυνατό να παραμείνετε σιωπηλοί στο γραφείο και να αποφύγετε να μπείτε στο δωμάτιο του αέρα που είναι μολυσμένο από τα αυτοκίνητα.

Οι πιο συνηθισμένες συσκευές εξαερισμού συζητούνται λεπτομερέστερα κατωτέρω.

 1. Μηχανισμένη κατασκευή τροφοδοσίας και εξαγωγής - μπορεί να εντοπιστεί στην οροφή ή στο υπόγειο. Το σύστημα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ορυχείων, μέσω των οποίων ο καθαρός αέρας από το δρόμο εισέρχεται σε ξεχωριστό όροφο. Όταν ο εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος στην οροφή, είναι απαραίτητο να τον ενισχύσετε περαιτέρω, και όταν εγκατασταθεί στο υπόγειο, δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης του για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς.
 2. Μίνι συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής - εξασφαλίζουν τη συντήρηση του μικροκλίματος και την κυκλοφορία του αέρα. Τοποθετούνται σε κάθε όροφο. Δεν υπάρχουν πρακτικά κενά για αυτό το σύστημα.
 3. Μια μονάδα κλιματισμού πολλαπλών διαχωριστών με εισροή αέρα μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικός εξαερισμός ή εξαερισμός. Η εκροή αέριων μαζών θα πραγματοποιηθεί εις βάρος της κύριας γραμμής και η εισροή θα οργανωθεί από ένα διαχωρισμένο σύστημα. Τέτοια συστήματα εγκαθίστανται μόνο σε δωμάτια με μικρή έκταση.

Για τα μεγάλα κέντρα γραφείων ή εάν το κτίριο περιλαμβάνει πολυάριθμα γραφεία που δεν είναι εξοπλισμένα με ένα ισχυρό σύστημα ανταλλαγής αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση ενός πολλαπλών ζωνών διαχωριστικού εξοπλισμού.

Πώς μπορώ να θερμάνω ή να ψύξω τον εσωτερικό αέρα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εξαερισμού;

Στο κρύο, το δωμάτιο δροσίζει πολύ γρήγορα, οπότε υπάρχει ανάγκη να θερμανθεί ο καθαρός αέρας. Η πιο δημοφιλής μέθοδος θέρμανσης είναι ο θερμαντήρας αέρα ενσωματωμένος στο σύστημα εξαερισμού.

Ένας θερμαντήρας ενσωματωμένος στο σύστημα εξαερισμού, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας

Ο αερισμός με ανάκτηση μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης. Ο ανακτητής αποδείχθηκε καλός στον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται εξαιτίας της εξόδου υδρογονανθράκων. Με μια τέτοια εξομάλυνση της θερμοκρασιακής κατάστασης, μέχρι το 80% της θερμότητας μεταφέρεται από τις εκφορτισμένες μάζες αέρα.

Εάν χρειάζεται να θερμάνετε τον αέρα για χώρο γραφείου με μεγάλη έκταση, χρησιμοποιήστε θερμοσίφωνα. Το κύριο μειονέκτημα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι η πολυπλοκότητα εγκατάστασης και επισκευής σε περίπτωση βλάβης.

Συντήρηση οργάνων

Η συντήρηση του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνει προγραμματισμένες επιθεωρήσεις, καθώς και εργασίες προληπτικής συντήρησης, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιείται η αποσυναρμολόγηση, η επιθεώρηση και η αντικατάσταση, εφόσον χρειάζεται, φθαρμένα μέρη.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική εκτόνωση των χώρων, πραγματοποιούνται παντός είδους προγραμματισμένες εργασίες για την αποφυγή καταστροφών, οι οποίες υποδιαιρούνται σε διάφορους τύπους:

 • επισκευή ρεύματος?
 • εργασίες επισκευής μέσης πολυπλοκότητας ·
 • γενική επισκευή.

Όταν η αποτυχία συνεπάγεται μερική αντικατάσταση και αποσυναρμολόγηση, πρόκειται για εργασία μεσαίας πολυπλοκότητας. Ανάλογα με τη φύση της αποτυχίας, η εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί επί τόπου ή μια απόφαση για την αποστολή της συσκευής στο εργοστάσιο.

Σε περίπτωση ανίχνευσης πολλαπλών ζημιών σε εξαρτήματα και συστήματα κατά την εξέταση των συσκευών, οι ελαττωματικές λειτουργίες του κλιματιστικού, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα του εξαερισμού, απαιτούν επισκευές κεφαλαίου. Η εργασία με τον εξαερισμό μετά την εγκατάσταση είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αποτελείται από ένα σύνολο μέτρων που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Ρύθμιση και ρύθμιση συσκευών

Η ρύθμιση των συσκευών είναι ένα σημαντικό σημείο. Ο έλεγχος των συστημάτων εξαερισμού γραφείου πραγματοποιείται με τη βοήθεια αυτοματισμού. Ένα τέτοιο σύστημα συνεπάγεται την ύπαρξη ηλεκτρικού πίνακα, με ενσωματωμένο πίνακα ελέγχου για το σύστημα εξαερισμού.

Στοιχειακή επιλογή - ο μοχλός που ελέγχει την on-off της συσκευής.

Η πιο δημοφιλής επιλογή, η οποία απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο και τη ρύθμιση της λειτουργικότητας του βιομηχανικού αυτοματισμού. Ένα τέτοιο σύστημα ρύθμισης σας επιτρέπει να καθορίσετε το επίπεδο ρύπανσης των ανεμιστήρων, των φίλτρων, να αποσυνδέσετε το σύστημα κ.λπ., εάν είναι απαραίτητο. Για την εφαρμογή μιας τέτοιας περίπλοκης διαδικασίας, χρησιμοποιούνται ενσωματωμένοι θερμοστάτες, αισθητήρες πίεσης, υδροστάτες.

Μια από αυτές τις συσκευές που παρακολουθούν την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού, ελεγκτή μικροεπεξεργαστή. Αυτή η συσκευή διαθέτει οθόνη με απλή διεπαφή. Όλα τα σήματα των διακυμάνσεων πίεσης και των συνθηκών θερμοκρασίας τροφοδοτούνται από τους αισθητήρες θερμοκρασίας και τους ρυθμιστές πίεσης.

Ελεγκτής μικροεπεξεργαστή - μια συσκευή που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού

Οι αισθητήρες ελέγχου πίεσης σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε την ταχύτητα ροής του αέρα κατά μήκος της εθνικής οδού. Ρυθμίζει τη λειτουργία του θερμαντήρα αέρα, προστατεύοντάς το από ψευδή εκκίνηση και επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση μόλυνσης φίλτρων, συνεργατών.

Συμπέρασμα

Η εγκατάσταση του εξαερισμού σε ένα κτίριο γραφείων είναι μια σημαντική διαδικασία. Σε κάθε τέτοιο χώρο ο εξαερισμός πρέπει να σχεδιάζεται εκ των προτέρων. Ακόμη και αν αερίζετε πολύ συχνά το δωμάτιο, δεν έχει τέτοιο αποτέλεσμα σαν ένα καλό σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Κανονικά, σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονται άνθρωποι και οικιακές συσκευές, το καθεστώς θερμοκρασίας πρέπει να διατηρείται κάτω από 28 μοίρες το καλοκαίρι, με σχετική υγρασία που δεν υπερβαίνει το 65%. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του συστήματος καθοδηγούνται από τους κανόνες υγιεινής που προδιαγράφονται στο SNIP.

Η ταχύτητα και ο όγκος του παρεχόμενου αέρα θα εξαρτάται άμεσα από την επιφάνεια του δωματίου, τον αριθμό των ατόμων, τον εξοπλισμό, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των ατόμων στο δωμάτιο, το επίπεδο της επιτρεπόμενης ποσότητας ακαθαρσιών στον αέρα.

Η ρύθμιση των συστημάτων αερισμού πραγματοποιείται με τη βοήθεια αυτοματισμού, η οποία επιτρέπει τη χρήση των αισθητήρων ελέγχου θερμοκρασίας και πίεσης για τον προσδιορισμό των αλλαγών στο χρόνο και τη διόρθωση της λειτουργίας του συστήματος.

Εξαερισμός του γραφείου - τι πρέπει να ξέρετε;

Η ανταλλαγή αέρα στους χώρους εργασίας επιτρέπει τη δημιουργία των ευνοϊκότερων συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους, εξασφαλίζοντας το πιο επιτυχημένο μικροκλίμα σε μεμονωμένα τμήματα και ολόκληρο το κτίριο. Ο σημαντικότερος χώρος, που απαιτεί τη σύνθεση και την ποιότητα του αέρα, είναι το γραφείο.

Γιατί να χρησιμοποιείτε αερισμό στο γραφείο;

Οι χώροι στους οποίους υπάρχουν άτομα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας χρειάζονται οργάνωση την ποιότητα και την κατάλληλη ανταλλαγή αέρα-αέρα. Αυτό επηρεάζει άμεσα την απόδοση ενός ατόμου, τη συγκέντρωσή του, την ικανότητα εστίασης στο έργο. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της οργάνωσης των χώρων γραφείων και της σύνθεσης σύγχρονων υλικών φινιρίσματος, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η φυσική κατάσταση των γραφείων εξαρτάται από το επίπεδο του συστήματος εξαερισμού.

Το ερώτημα δεν είναι απλό, διότι κάθε άτομο έχει τις δικές του ιδέες για την ποιότητα του αέρα και τις σχετικές κατηγορίες που καθορίζουν το μικροκλίμα - τη θερμοκρασία και την υγρασία. Είναι αδύνατο να δημιουργηθούν οι πλέον προτιμητέες συνθήκες για καθένα από αυτά, ως εκ τούτου προέκυψαν οι κανόνες βάσει των οποίων καταρτίστηκαν οι απαιτήσεις για τα συστήματα αερισμού στα γραφεία.

Βασικές απαιτήσεις και κανόνες

Οι βασικοί κανόνες για χώρους γραφείων, των οποίων οι υπάλληλοι δεν ασχολούνται με χειρωνακτική εργασία, έχουν ως εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της χρήσης των χώρων γραφείων και την πυκνότητα των επισκέψεών τους από τους ανθρώπους, αναπτύχθηκαν τα δικά τους πρότυπα για κάθε δωμάτιο:

Απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού:


Το πρόβλημα της οργάνωσης της ανταλλαγής αέρα στους χώρους γραφείων συνίσταται στην ατομική αντίληψη εκ μέρους κάθε υπαλλήλου για τους προτεινόμενους όρους και σε σημαντικές διαφορές στη διαμόρφωση και τα χαρακτηριστικά των χώρων. Τα κτίρια διαφορετικού χρόνου κατασκευής απαιτούν τη δική τους προσέγγιση για τον υπολογισμό και την εγκατάσταση του συστήματος ανταλλαγής αέρα.

Εξαερισμός χώρων γραφείων: τύποι συστημάτων

Για την παροχή εγκαταστάσεων με καθαρό αέρα, χρησιμοποιούνται και οι δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Φυσικά

Ο νωπός αέρας εισέρχεται μέσα από τις διαρροές των ανοιγμάτων παραθύρων ή θυρών, ανοιχτών παραθύρων κλπ. Με τον ίδιο τρόπο, ο αέρας εξαγωγής αφαιρείται. Η παραλλαγή είναι εξαιρετικά ασταθής και ασταθής, η ποσότητα εισερχόμενου αέρα δεν πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις, οπότε ο φυσικός εξαερισμός θεωρείται μόνο ως πρόσθετη δυνατότητα παροχής καθαρού αέρα.

Τεχνητή

Για την παροχή και την αφαίρεση των ροών αέρος χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες που έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά απόδοσης. Υπάρχει ένα ρυθμιζόμενο και σταθερό σύστημα ανταλλαγής αέρα ικανό να ικανοποιεί όλες τις υπάρχουσες απαιτήσεις. Το μειονέκτημα είναι το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης εξοπλισμού, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Ανά τύπο δράσης, τα συστήματα χωρίζονται σε:


Ξεχωριστά, αυτά τα συστήματα δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, εφαρμόστε μόνο συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής, εγγυημένη για την εξασφάλιση όλων των υγειονομικών και τεχνικών απαιτήσεων για την ανταλλαγή αέρα. Στην πράξη, η σύνθεσή τους είναι πολύ πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει πολλούς πρόσθετους εξοπλισμούς.

Εξοπλισμός κλιματισμού γραφείων

Οι εργασίες στο γραφείο απαιτούν τη χρήση μεγάλου αριθμού συσκευών γραφείου και οικιακής χρήσης, οι οποίες διαθέτουν πολύ μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Οι υπολογιστές, οι εκτυπωτές, τα ψυγεία, οι ηλεκτρικοί βραστήρες, οι φούρνοι μικροκυμάτων και άλλες τεχνικές συσκευές, σε συνδυασμό με παράθυρα που διεισδύουν στην ηλιακή ακτινοβολία, δημιουργούν υπερβολικό θερμικό υπόβαθρο στα δωμάτια. Εξουδετερώστε το με τη βοήθεια του κλιματικού εξοπλισμού, των κλιματιστικών ή των χωριστών συστημάτων.

Κλιματισμός

Η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα πραγματοποιείται στα συστήματα κλιματισμού. Για χώρους γραφείων, χρησιμοποιούνται διαφορετικά μοντέλα με διαφορετική ισχύ και απόδοση. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου μοντέλου γίνεται στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά είναι συχνά απαραίτητο να εγκατασταθούν κλιματιστικά σε παλαιά κτίρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να δημιουργήσετε σε κάθε δωμάτιο τη δική σας συσκευή, η οποία διαθέτει τις κατάλληλες παραμέτρους.

Για τα μικρά γραφεία χρησιμοποιούνται κοινά οικιακά διαχωριστικά συστήματα, οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις απαιτούν πιο ισχυρές εγκαταστάσεις.

Υπολογίστε την περιοχή ισχύος μπορεί: 10 m 2 απαιτεί 1 kW (σε ύψος δωματίου από 3 m). Με μεγάλα παράθυρα, ή αν είναι προσανατολισμένα προς το νότο, η προκύπτουσα τιμή αυξάνεται κατά 20%. Επιπλέον, κάθε εργαζόμενος προστίθεται σε 0,1 kW ανά μονάδα του εξοπλισμού - 0,3 kW, και η προκύπτουσα τιμή είναι πάλι αυξάνεται κατά 20% για να αντισταθμίσει ανεξήγητη ροές θερμότητας.

Συνιστώμενα κεντρικά κλιματιστικά:

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στο γραφείο

Πλοήγηση «ψίχουλα ψωμιού»

 1. Αρχική σελίδα
 2. Πληροφορίες
 3. Χρήσιμα άρθρα
 4. Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στο γραφείο

Τα γραφεία και τα επιχειρηματικά κέντρα ανήκουν στην κατηγορία των δημόσιων κτιρίων, επομένως η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στο γραφείο ρυθμίζεται από το SNiP 2.08.02-89. Σύμφωνα με το παρόν έγγραφο, καθορίζονται οι απαιτήσεις για τις παραμέτρους της λειτουργίας εξαερισμού, που καθιστούν δυνατή την επίτευξη της απαιτούμενης τιμής ανταλλαγής αέρα. Οι παραβιάσεις της πολλαπλότητας οδηγούν σε επιδείνωση του μικροκλίματος στο γραφείο, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργούνται δυσάρεστες και επικίνδυνες συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Η πολλαπλότητα μετράται σε 1 / h, δηλαδή ο δείκτης απαντά στο ερώτημα: "Πόσες φορές σε μια ώρα ο αέρας στις εγκαταστάσεις του γραφείου ανανεώνεται πλήρως;".

Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα στο γραφείο

Η πολλαπλότητα υπολογίζεται ξεχωριστά, για κάθε δωμάτιο, με βάση τον πραγματικό εσωτερικό όγκο του. Σύμφωνα με το SNiP, ο κανονικός ρυθμός ανταλλαγής αέρα σε χώρους γραφείων είναι 5-7 φορές ανά ώρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τους κανόνες πολλαπλότητας:

 • Αριθμός προσωπικού και επισκεπτών. Όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, πρώτα απ 'όλα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είναι επαρκώς εφοδιασμένοι με αέρα. Σύμφωνα με τους πίνακες αναφοράς, η δραστηριότητα γραφείου αναφέρεται στην ελάχιστη σωματική δραστηριότητα, για την οποία υπάρχουν αρκετά 20-25 κ.εκ. m αέρα ανά ώρα.
 • Γεωμετρία του δωματίου. Ανάλογα με το σχήμα των τοίχων, μπορούν να σχηματιστούν "στάσιμες ζώνες" στο δωμάτιο όπου ο αέρας δεν ανανεώνεται, με αποτέλεσμα η μέση ηλικία του αέρα στο δωμάτιο να αυξάνεται σταδιακά και οι δείκτες σύνθεσης αερίου να υποβαθμίζονται. Προκειμένου να αποφευχθούν στάσιμα φαινόμενα, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί προσεκτική σχεδιαστική εργασία και έρευνα στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού.
 • Η υγρασία απελευθερώνεται στον αέρα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μια μικρή κουζίνα γραφείου, η κανονιστική αξία της πολλαπλότητας αυξάνεται, αφού είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η υγρασία από το δωμάτιο, απλώνεται από αυτό το δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει για τα μπάνια: είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εισροή τουλάχιστον 100 κυβικών μέτρων ανά ώρα ανά τουαλέτα σε δημόσια τουαλέτα.
 • Υπερβολική θερμότητα. Εάν το γραφείο χρησιμοποιεί συσκευές θέρμανσης, το χειμώνα, υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για ανταλλαγή αέρα για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση.

Οι παραπάνω παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο στο σχεδιασμό του συστήματος όσο και στην παρακολούθηση των παραμέτρων απόδοσης.

Μετρήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα σε χώρους γραφείων

Για να ελέγξετε τη συμμόρφωση του εξαερισμού στις εγκαταστάσεις γραφείου, πραγματοποιείται μια εργασία για τη μέτρηση της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, χρησιμοποιούνται θερμικά ανεμόμετρα που μετρούν τη θερμοκρασία, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα. Με τη βοήθειά τους, μετριούνται όλες οι ροές αέρα στο δωμάτιο. Χρησιμοποιούνται επίσης υγραμερή, και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα αέριο δείκτη, το οποίο καθιστά δυνατή την σαφή αξιολόγηση της δυναμικής των ρευμάτων αέρα στο δωμάτιο.

Η μελέτη σύμφωνα με το GOST 12.3.018-79 εκτελείται ως εξής:

 • Μελέτη των τεκμηρίων σχεδιασμού, του διαβατηρίου του συστήματος εξαερισμού και του ορισμού των κανονιστικών αξιών για ένα συγκεκριμένο κτίριο γραφείων.
 • Πεδίο: διεξαγωγή των απαραίτητων μετρήσεων και καταγραφή των αποτελεσμάτων.
 • Κάμερον στάδιο: διεξαγωγή υπολογισμών, συμφωνία των κανονιστικών και πραγματικών παραμέτρων, σύνοψη των αποτελεσμάτων και προετοιμασία της έκθεσης.

LLC "Radek" προσφέρει υπηρεσίες για τη μέτρηση της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα σε χώρους γραφείων με χρήση προηγμένης τεχνολογίας. Εγγυόμαστε ακριβείς μετρήσεις και αυστηρή συμμόρφωση με τη μεθοδολογία, γεγονός που κάνει τις αναφορές μας ακριβείς, αντικειμενικές και αντικειμενικές. Καλέστε τώρα για να λάβετε συμβουλές και να καλέσετε τους ειδικούς μας!

Εξαερισμός σε χώρους γραφείων - κανόνες και βασικές απαιτήσεις

Όπως δείχνει ο χρόνος, δεν κάθε επικεφαλής της εταιρείας επιδιώκει να εγκαταστήσει αερισμό στο γραφείο. Ωστόσο, αυτό είναι μια ζωτική ανάγκη, όχι μια πολυτέλεια. Μετά από όλα, για το πόσο φρέσκο ​​και καθαρό θα είναι ο αέρας, η ευημερία των ανθρώπων εξαρτάται από τους ανθρώπους, τα καρποφόρα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Σύστημα εξαερισμού σε χώρους γραφείων

Τα προαναφερθέντα παράθυρα συμβάλλουν στον αερισμό. Εντούτοις, μέσα από τη σκόνη εισέρχεται πολλή σκόνη και το βυθίζεται μέσα από το δωμάτιο. Οι εργαζόμενοι εισπνέουν μολυσμένο εξωτερικό αέρα. Το λυπηρό αποτέλεσμα είναι το σετ νοσοκομειακών φύλλων στο γραφείο του διευθυντή. Το σύστημα εξαερισμού σε κτίρια γραφείων λύνει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα και έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Επτά λόγοι για να εγκαταστήσετε:

 1. Δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για ποιοτική εργασία του κράτους, που εξασφαλίζουν την ευημερία των εργαζομένων, συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των κρυολογημάτων.
 2. Βελτίωση του γενικού τόνου του σώματος των ανθρώπων, ψυχική δραστηριότητα.
 3. Διατηρώντας τη βέλτιστη θερμοκρασία και υγρασία.
 4. Οικονομική κατανάλωση ενέργειας.
 5. Μειωμένος θόρυβος και σκόνη στο γραφείο.
 6. Διήθηση ξένων μυρωδιών, εκροή αέρα.
 7. Αρμονικός συνδυασμός με το εσωτερικό.

Κανόνες εξαερισμού σε χώρους γραφείων

Ποιες προδιαγραφές αερισμού στις εγκαταστάσεις γραφείου λαμβάνονται υπόψη; Ο σχεδιασμός του συστήματος δημιουργείται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες κατασκευής και πρότυπα (SNiP): № 2.09.04.87, №2.08.02.89, №204.0591. Σημαντικά στοιχεία όπως ένας κοινός χώρος εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων, οι παρακείμενες εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός γραφείου.

Η εταιρία-σχεδιαστής των συστημάτων εξαερισμού εκ των προτέρων συμφωνεί με τον πελάτη τέτοιες αποχρώσεις όπως:

 • Τόπος εγκατάστασης δομών αερισμού και στοιχείων
 • Ισχύς, πιθανή παρουσία νερού
 • Εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης
 • Πιθανές αλλαγές στη συσκευή
 • Πρόσβαση στον εξοπλισμό μετά την εγκατάσταση

Ταυτόχρονα, καθορίζονται τα στοιχεία του συστήματος και εκπονείται τεκμηρίωση σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιθυμίες του πελάτη. Με σωστές και σκόπιμες ενέργειες, τα αποτελέσματα της παραγωγικής εργασίας των υπαλλήλων του ιδρύματος θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 20%.

Εξαερισμός απαιτήσεων γραφείων SanPiN

Στο SanPiN 2.2.4 παρουσιάζονται λεπτομερείς απαιτήσεις εξαερισμού για χώρους γραφείων. Τα δεδομένα κλιματισμού μικρο-κλιματισμού αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

° C (βέλτιστη)

30-60, όχι πάνω από 60

Σύμφωνα με τα συνιστώμενα πρότυπα SanPin, το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας αντιπροσωπεύεται από τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • 40-60% σε t = 22-24 ° C
 • 70% σε t = 25 ° C
 • 65% σε t = 26 ° C
 • 60% σε t = 27 ° C

Συνήθως μικρά γραφεία αερίζονται από διάφορες συσκευές. Ωστόσο, εάν σε ζεστό καιρό η θερμοκρασία δεν «χαθεί» κάτω από + 28 ° C, απαιτούνται πρόσθετοι πόροι.

Ο υπολογισμός του καθαρού αέρα για το γραφείο γίνεται σύμφωνα με το αντίστοιχο SanPin για ορισμένο αριθμό εργαζομένων. Η μονάδα μέτρησης είναι ένα κυβικό μέτρο, χρονικό διάστημα - 1 ώρα.

Για παράδειγμα, στο γραφείο για τους υπαλλήλους, η ποσότητα του καθαρού αέρα ανά άτομο πρέπει να είναι από 60 m3 / h.

Δημοφιλείς παραλλαγές συστημάτων εξαερισμού

Η πρακτική δείχνει ότι ο φυσικός αερισμός είναι πρακτικά άχρηστος παρουσία σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων, θυρών κλπ. Ως εκ τούτου, απαιτούνται κλιματικά συστήματα, που εγγυώνται υψηλής ποιότητας κορεσμό αέρα με οξυγόνο, τον καθαρισμό του. Οι πιο γνωστές εγκαταστάσεις είναι:

Εξαερισμός εξαγωγής

Εξαερισμός εξαερισμού σε χώρους γραφείων, που εγγυάται πλήρη παραγωγή μάζας αποβλήτων. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να είναι:

 • Κοινή ανταλλαγή για να αφαιρέσετε τη μολυσμένη ροή αέρα από ολόκληρο το κτίριο. Η παροχή καθαρού αέρα διεξάγεται σε παρόμοιο όγκο
 • Τοπικό. Ο βρώμικος αέρας αφήνει γρήγορα ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Αυτή η εγκατάσταση συνήθως βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πηγή (δωμάτιο καπνιστών, τουαλέτα, κουζίνα)

Ανεμιστήρας τροφοδοσίας

Ο εξαερισμός προσφοράς διευκολύνει την είσοδο ροής αέρα στο εσωτερικό και ο αέρας εξαγωγής εξέρχεται μέσω ειδικού ορυχείου υπό πίεση. Εξασφαλίζει:

 • Καλή στάθμη ανταλλαγής αέρα
 • Αξιόπιστος καθαρισμός και θέρμανση του αέρα στις απαιτούμενες παραμέτρους

Προμήθεια και εξάτμιση

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής εγγυάται ταυτόχρονη είσοδο νέας ροής και απελευθέρωση μολυσμένων μαζών. Μια ειδική συσκευή, ανεμιστήρας εξαγωγής και αεραγωγοί είναι εγκατεστημένοι στην οροφή του διαδρόμου. Σε κάθε θήκη τοποθετούνται τμήματα διακλάδωσης με ενσωματωμένους διανομέα αέρα.

Αρχή λειτουργίας: μέσω των ανοιγμάτων με σχάρες, η νέα ροή μετακινείται στη μονάδα τροφοδοσίας, καθαρίζεται, θερμαίνεται ή ψύχεται. Στη συνέχεια περνάει τις διακλαδώσεις σε κάθε γραφείο.

Ταυτόχρονα, ο "βρώμικος" αέρας αναρροφάται από τους ανεμιστήρες εξάτμισης και αποστέλλεται προς τα έξω. Η ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεται αρκετά οικονομικά χάρη στον θερμαντήρα. Υπάρχει θέρμανση της νέας ροής λόγω της θερμότητας των αέριων μαζών που εξέρχονται από τα ερμάρια. Δεν αναμειγνύονται.

Το κλιματιστικό κανάλι

Το κλιματιστικό κανάλι λειτουργεί σε μικρά γραφεία, παρέχοντας αερισμό και καθαρισμό της ροής του αέρα. Συνήθως τοποθετείται σε διάδρομο ή μπάνιο. Η εσωτερική μονάδα δεν παρέχεται. Είναι αδύνατον να ορίσετε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για κάθε ντουλάπι.

Κεντρικά κλιματιστικά

Τα κεντρικά κλιματιστικά εξαερίζουν αρκετά μεγάλες περιοχές και έχουν μεγάλο μέγεθος. Είναι δυνατή η τοποθέτησή τους στην οροφή του κτιρίου ή του υπογείου. Τέτοιες συσκευές έχουν διάφορα τμήματα: ψύξη / θέρμανση, φιλτράρισμα, απορρόφηση θορύβου, υγρασία.

Ο εξαερισμός σε χώρους γραφείων είναι εξαιρετικά σημαντικός ανεξάρτητα από την περιοχή τους. Χάρη σε αυτό, δημιουργείται ένα βέλτιστο μικροκλίμα, διατηρείται η υγεία των υγιεινών ανθρώπων και η ικανότητά τους να εργάζεται αυξάνεται κατά περισσότερο από 20%.

Εξαερισμός στο γραφείο

Μικροκλίμα στο γραφείο

Το μικροκλίμα στο γραφείο, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελείται από ένα συνδυασμό βασικών δεικτών - τη θερμοκρασία, την υγρασία και την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Με τα δύο πρώτα σημεία όλα είναι περισσότερο ή λιγότερο ξεκάθαρα. Η υγρασία του αέρα πρέπει να συμμορφώνεται με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες και είναι ο ίδιος για όλους τους χώρους - τουλάχιστον το 30% το χειμώνα και τουλάχιστον το 40% το καλοκαίρι. Η βέλτιστη υγρασία είναι 50-60%, με αυτή την περιεκτικότητα σε νερό στον αέρα να λειτουργεί άνετα και οι βλεννογόνοι δεν στεγνώνουν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μάτια του προσωπικού γραφείου.

Οι κανόνες θερμοκρασίας είναι πιο ατομικοί, ωστόσο υπολογίζονται επίσης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τύπος των χώρων, οι υποκειμενικές προτιμήσεις των εργαζομένων και οι καθολικοί μηχανισμοί του εγκεφαλικού έργου έχουν μεγαλύτερη σημασία. Αν δεν αγγίξετε την αιώνια αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που είναι ζεστοί και που φυσούν, τότε η μέση θερμοκρασία στο γραφείο θα πρέπει να είναι στο εύρος από +20 έως +25 ° C. Όταν η θερμοκρασία του θερμομέτρου φτάσει τους 26 βαθμούς και η περίσσεια του, το ανθρώπινο σώμα «ιδρώνει από τη φωτιά», η αντίδραση επιβραδύνεται, η κόπωση αυξάνεται.

Η θερμοκρασία κάτω από +20 μοίρες επηρεάζει επίσης την παραγωγικότητα του γραφείου, προκαλώντας υπνηλία και μακροπρόθεσμα και αυξάνοντας το ποσοστό των νοσοκομείων, το οποίο δεν ωφελεί ούτε τη διοίκηση ούτε τους ίδιους τους υπαλλήλους.

Ακόμη και με όλα τα πρότυπα σύμφωνα με τους δύο πρώτους δείκτες, η ατμόσφαιρα στο γραφείο μπορεί να μην είναι διαθέσιμη όχι μόνο για δουλειά αλλά για ζωή. Και το κύριο πρόβλημα του μικροκλίματος γραφείου συνήθως κρύβεται στον εξαερισμό. Ακόμη και αν η επιχείρηση έχει εγκατασταθεί σε ένα άνετο κτίριο με ένα επαγγελματικό σύστημα εξαερισμού, ο φρέσκος αέρας μπορεί να μην είναι αρκετός και αν είναι συμβατικό κτίριο κατοικιών, συχνά δεν είναι καθόλου.

Πρότυπα και απαιτήσεις για τον αερισμό στο γραφείο

Ο εξαερισμός στο γραφείο είναι μια ετερογενής έννοια. Υπάρχει ένας κατάλογος προτύπων για κάθε τύπο δωματίου, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του αέρα εξαρτώνται από τον τύπο των χώρων και τον αριθμό των ανθρώπων που είναι συνεχώς σε αυτό. Κατά συνέπεια, ο ακριβής κανόνας ορίζεται σε ποσοστό ενός ατόμου και προσαρμόζεται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο πολλαπλασιάζοντας την κανονιστική αξία με τον αριθμό των εργαζομένων.

Τιμές συναλλάγματος για χώρους γραφείων

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα σύμφωνα με το SNIP

Επιδιώκοντας άνετες συνθήκες εντός των γραφείων και των οικιστικών χώρων δεν μπορεί να κάνει χωρίς σωστά οργανωμένη ανταλλαγή αέρα. Με άλλα λόγια, πρέπει να υπάρχει σωστά σχεδιασμένο, ρυθμιζόμενο σύστημα εξαερισμού στο εσωτερικό τους. Για τα δωμάτια διαφορετικών σκοπών καθοδηγούνται από τη σχετική κανονιστική βιβλιογραφία, αλλά πρώτα ας εξετάσουμε ποια είναι η ανταλλαγή αέρα.

Η έννοια της ανταλλαγής αέρα

Η ανταλλαγή αέρα είναι μια ποσοτική παράμετρος που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού σε κλειστούς χώρους. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια ανταλλαγή αέρα για την απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας, της υγρασίας, των επιβλαβών και άλλων ουσιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αποδεκτό μικροκλίμα και η ποιότητα του αέρα στον εξυπηρετούμενο χώρο ή χώρο εργασίας. Η σωστή οργάνωση της εναέριας κυκλοφορίας είναι ένας από τους κύριους στόχους κατά την ανάπτυξη ενός έργου αερισμού. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα μετριέται από την πολλαπλότητα - τη σχέση του όγκου του παρεχόμενου ή αφαιρούμενου αέρα για 1 ώρα με τον όγκο του δωματίου. Η πολλαπλότητα της παροχής ή του αέρα εξαγωγής καθορίζεται από την κανονιστική βιβλιογραφία. Τώρα ας μιλήσουμε λίγο για τα SNiP, SP και GOSTs, υπαγορεύοντας τις απαραίτητες παραμέτρους για τη διατήρηση άνετων συνθηκών σε χώρους γραφείων και κατοικιών.

Πρότυπα ανταλλαγής αέρα

Επί του παρόντος, έχει δημοσιευθεί αρκετή βιβλιογραφία, θα εξετάσουμε μόνο ένα μικρό κομμάτι:

Τα σύγχρονα κτίρια έχουν υψηλά θερμικά χαρακτηριστικά, σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα για εξοικονόμηση κόστους για τη θέρμανση των χώρων, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στη στεγανότητα των χώρων και στην έλλειψη φυσικού αερισμού. Και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε στασιμότητα αέρα και την αναπαραγωγή των παθογόνων μικροβίων που δεν επιτρέπονται υγειονομικά πρότυπα, και να διατηρήσει την ευημερία σε ένα αποπνικτικό δωμάτιο είναι απίθανο να πετύχει. Ως εκ τούτου, σε σύγχρονα κτίρια κατοικιών, υπάρχουν απαραίτητα βαλβίδες τροφοδοσίας στα εξωτερικά περιβλήματα με φυσικό κίνητρο, ενώ στις εγκαταστάσεις γραφείων δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς τη συσκευή μηχανικής αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες για τους ανθρώπους να παραμείνουν σε αυτά τα δωμάτια.

Διαμονή

κατοικημένη σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι: με το φυσικό εισροής και εξαερισμού? με μηχανική εισροή κίνησης και την αφαίρεση του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμένων με θέρμανση του αέρα? σε συνδυασμό με την φυσική απομάκρυνση του εισροής αέρα και μερικώς χρησιμοποιώντας μια μηχανική ανάδευση. Στο καθιστικό εισροή αέρα παρέχεται μέσω ρυθμιζόμενου casements, φεγγίτες, οπές, βαλβίδες ή άλλες συσκευές συμπεριλαμβανομένων stand-alone αποσβεστήρες τοίχο με ρυθμιζόμενο άνοιγμα. Εξαερισμού παρέχεται από κουζίνες, τουαλέτες και μπάνια. Ποσότητα εξαερισμού σαλόνια, σύμφωνα με το SP 54.13330.2016 εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν, 3 m³ / h ανά 1 m της επιφάνειας του εδάφους, εάν λιγότερα από 20 τ.μ. κοινή επίπεδη περιοχή αντιπροσωπεύει ένα άτομο και τουλάχιστον 30 m³ / ώρα ανά άτομο όταν ανά άτομο για περισσότερα από 20 μ².

Κουζίνα

Κανονική ελάχιστο κουζίνα αέρα εξοπλισμένη με μια ηλεκτρική κουζίνα, σύμφωνα με την αποδεκτή SP 54.13330.2016 60 m³ / h, στην περίπτωση των κουζίνες αερίου, θα είναι 100 m³ / h. Στην κουζίνα, παρέχεται αέρας, καθώς και στα σαλόνια. Δεδομένου ότι το μαγείρεμα παράγει ατμό, καθώς και πτητικά σωματίδια ελαίου ή άλλων λιπών, ο αέρας από την κουζίνα θα πρέπει να αφαιρείται απευθείας έξω και να μην εισέρχεται σε άλλους χώρους, μεταξύ άλλων μέσω του αεραγωγού. Προκειμένου το φυσικό βύθισμα να είναι αρκετά σταθερό, το κανάλι πρέπει να είναι σχετικά υψηλό (τουλάχιστον 5 μέτρα). Συχνά στην κουζίνα, υπάρχει ένας καυσαερίων πάνω από τη σόμπα, πράγμα που βοηθά στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της θερμότητας από το δωμάτιο. Προκειμένου να αποφευχθεί η ροή του αέρα στα διαμερίσματα που βρίσκονται πιο πάνω, κατά την κατασκευή κατασκευάζεται, κατά κανόνα, μία κλειδαριά αέρα (κάθετο τμήμα του αεραγωγού που αλλάζει την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα).

WC και ρούχα

Ο αέρας στους τομείς μπάνιο και πλυσταριό περιλαμβάνει μυρωδιές, υγρασία και εξελίχθηκε βλαπτικότητα των οικιακών χημικών ουσιών, ωστόσο, καθώς ο αέρας της κουζίνας, θα πρέπει να αφαιρεθεί χωρίς δυνατότητα πέσει έξω στα άλλα δωμάτια. Στους αγωγούς εξαγωγής αυτών των δωματίων, γίνεται και μια κλειδαριά αέρα. Από το μπάνιο, σύμφωνα με το SP 54.13330.2016, η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα θα είναι 25 m³ / h, ενώ το δωμάτιο πλυντηρίων ρούχων 90 m³ / h. Ο αέρας τροφοδοσίας σε αυτά τα δωμάτια προέρχεται από τα καθιστικά μέσω της ανοιχτής πόρτας ή μέσω των ρωγμών στην πόρτα.

Χώροι γραφείων

Η αξία της ανταλλαγής αέρα για γραφεία, διοικητικά κτίρια είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι για τα κτίρια κατοικιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα εξαερισμού πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη μεγάλη ποσότητα θερμότητας που παράγεται από πολλούς υπαλλήλους και εξοπλισμό γραφείου. Μια επαρκής ποσότητα καθαρού αέρα επηρεάζει θετικά τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και τη διαδικασία εργασίας στο σύνολό της.

Για τους απλούς γραφείο έλαβε 40 m³ / ώρα ανά εργαζόμενο αν είναι δυνατόν περιοδικά για να αερίζετε το δωμάτιο μέσα από το φύλλο παράθυρο, φεγγίτες, αεραγωγοί, ή 60 m³ / ώρα ανά εργαζόμενο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό.

Τα σύγχρονα κτίρια γραφείων δεν μπορούν να φανταστούν χωρίς ένα οργανωμένο σύστημα εξαερισμού που πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Δυνατότητα παροχής φρέσκου αέρα σε απαραίτητη ποσότητα.
 • Φιλτράρισμα, θέρμανση ή ψύξη, καθώς και εάν είναι απαραίτητο, και ύγρανση του αέρα τροφοδοσίας σε ένα άνετο περιβάλλον, πριν το τοποθετήσετε στο δωμάτιο.
 • Η συσκευή τόσο για τον εξαερισμό όσο και για τον εξαερισμό από τα γραφεία.
 • Οι μονάδες πρέπει να είναι χαμηλού θορύβου και να πληρούν τις απαιτήσεις της JV 51.13330.2011 "Προστασία από θόρυβο".
 • Η τοποθεσία είναι βολική για τη συντήρηση των μονάδων διαχείρισης αέρα.
 • Αυτόματος έλεγχος και έλεγχος με αντιστάθμιση καιρού.
 • Οικονομική κατανάλωση θερμότητας και ηλεκτρισμού.
 • Η ανάγκη να έχουν συμπαγείς διαστάσεις και, ει δυνατόν, να ταιριάζουν στο επιχειρηματικό εσωτερικό.

Κατάλληλα σχεδιασμένο ρυθμός εξαερισμού - είναι ζωτικής σημασίας σε εσωτερικούς χώρους, δηλαδή να επιτρέπει να αφαιρέσετε εξερχόμενου αέρα μολυσμένο με διάφορες τεχνικές ατμούς, σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από την ανθρώπινη μυρωδιά της κατανάλωσης του προϊόντος και των αποβλήτων, η θερμότητα από τον εξοπλισμό και τα προϊόντα, καθώς και πολλές άλλες πηγές... Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, χάρη στο έργο του εξαερισμού μπορεί να διατηρήσει τη βέλτιστη απόδοση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας ένα άνετο μικροκλίμα.