Εξαερισμός σε χειρουργεία

Η σωστή ατμόσφαιρα επηρεάζει άμεσα την ευημερία του ασθενούς. Ένα από τα βασικά σημεία των υγειονομικών και υγειονομικών κανόνων είναι ο ποιοτικός αερισμός των ιατρικών ιδρυμάτων, ο οποίος επιτρέπει τη διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου οξυγόνου σε κτίρια και κατασκευές. Η μείωση της συγκέντρωσής του στον αέρα επιβραδύνει τις διαδικασίες αποκατάστασης στο σώμα και η θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει.

Υπάρχουν γενικά παραδεκτές και εγκεκριμένα πρότυπα των συστημάτων εξαερισμού σε ιδρύματα υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, χώρους ανάπαυσης, τα ιδρύματα με παιδιά), οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Τύποι και τύποι εξαερισμού

Πριν εξεταστεί η ταξινόμηση τέτοιων συστημάτων, είναι απαραίτητο να μάθετε τι είναι αερισμός σε μια επιστημονική γλώσσα.

Ο εξαερισμός είναι ένα σύστημα για την αντικατάσταση του αέρα εξαγωγής σε ένα δωμάτιο, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες συσκευές και μηχανισμούς, για τους οποίους χρησιμοποιείται συχνότερα η αυτοματοποίηση.

Ο αυτόματος έλεγχος σάς επιτρέπει να αποκλείσετε την ανθρώπινη παρέμβαση (μόνο με την συνήθη συντήρηση ή επισκευή).

Τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 1. Συστήματα για τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης κλιματικής άνεση. Έχουν υψηλότερες απαιτήσεις για εγκατάσταση και χωρίζονται σε:
  • Φυσικό. Ο εξαερισμός των χώρων πραγματοποιείται μέσω φυσικών φαινομένων, όπως είναι οι θερμοκρασίες ή οι πτώσεις πίεσης (εφαρμοσμένες: κλινικές των ασθενών και ιατρεία).
  • Τεχνητή. Για συνεχή κυκλοφορία της ροής αέρα, χρησιμοποιούνται συσκευές που λειτουργούν με μηχανική, θερμική ή ηλεκτρική ενέργεια.
 2. Εξαερισμός εξαγωγής. Η κύρια λειτουργία είναι να αφαιρέσετε τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται συχνά σε χώρους με υψηλή υγρασία, για την πρόληψη της εμφάνισης επιβλαβών μικροοργανισμών (βακτήρια, μικρόβια).
 3. Παροχή αέρα. Έχει την αντίθετη αρχή της δράσης - φέρνει φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής προσπαθεί να συνδυάσει, καθώς στα ιατρικά ιδρύματα καθιερώνονται υψηλά πρότυπα για την ποιότητα του εσωτερικού αέρα (για παράδειγμα, οι αίθουσες εντατικής θεραπείας και οι ιατρικές δεξαμενές).

Η ταξινόμηση των συστημάτων κυκλοφορίας αέρα χωρίζεται επίσης στις ακόλουθες ομάδες:

 • Κοινή ανταλλαγή. Εγκαταστήστε συσκευές υψηλής ισχύος που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ποιοτική αντικατάσταση του αέρα εξαγωγής σε όλο το δωμάτιο. Δεν χρησιμοποιούνται για μεμονωμένες ζώνες ή δωμάτια.
 • Η τοπική αξία. Μία μικρή χωρητικότητα ενός τέτοιου συστήματος επιτρέπει να αερίζεται ποιοτικά ο αέρας σε αρκετά ειδικά τετράγωνα.
 • Τύπος έκτακτης ανάγκης. Τοποθετήστε κοντά σε πιθανές πηγές αυξημένου κινδύνου. Ο εξαερισμός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα και συνεπώς - να διαθέτει ένα ή περισσότερα ξεχωριστά τροφοδοτικά.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού

Οι γενικές διατάξεις των συστημάτων εξαερισμού πρέπει να τηρούνται αυστηρά σε όλα τα ιατρικά ιδρύματα: πολυκλινικά, νοσοκομεία, φαρμακεία και ακόμη και ιδιωτικά δωμάτια. Το μέγεθος του δωματίου δεν επηρεάζει την ποιότητα του αέρα σε αυτό. Τα αντίστοιχα δεδομένα από την GOST θα δοθούν αργότερα στο άρθρο.

Η ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας στην αίθουσα δεν είναι πάντοτε πρωταρχική και άλλες απαιτήσεις επιβάλλονται στα ιατρικά ιδρύματα (τήρηση συγκεκριμένης υγρασίας, ιονισμού της ατμόσφαιρας κλπ.):

 • Λειτουργικό. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επίσης τα δωμάτια όπου η αναισθησία παρασκευάζεται και χορηγείται στον ασθενή. Τέτοιες αίθουσες δεν παρέχονται σε όλα τα νοσοκομεία, συνήθως στις πολυκλινικές.
 • Επιμελητήρια για ασθενείς σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, καθώς και για ασθενείς με πολυάριθμα εγκαύματα. Αυτοί οι θάλαμοι έχουν σχεδιαστεί για ένα, το πολύ δύο άτομα.
 • Επιμελητήρια μητρωτικών νοσοκομείων.
 • Αναζωογονητικά δωμάτια ή μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όλοι οι χώροι των ιατρικών ιδρυμάτων (εκτός από οικιακούς και τεχνικούς χώρους) απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο. Ως εκ τούτου, στην κατασκευή των ιδρυμάτων θα πρέπει να παρέχουν ορισμένες τεχνικές λύσεις:

 1. Εξασφαλίστε ελεύθερο πέρασμα του προσωπικού στα ανοίγματα παραθύρων για τη δυνατότητα παροχής καθαρού αέρα.
 2. Σε χώρους αποστείρωσης, επίδεσμου και θεραπευτικής αγωγής πρέπει να παρέχεται χώρος κάτω από τον θάλαμο εξαερισμού ή η απόσυρση της εισαγωγής / εκκένωσης του αέρα.
 3. Στις οδοντιατρικές κλινικές, πρέπει να αφήνονται θέσεις για την εγκατάσταση συσκευών για αναρρόφηση σκόνης.

Εξαερισμός του χειρουργείου και της μονάδας εντατικής θεραπείας

Ο εξαερισμός του χειρουργείου και ο χώρος ανάνηψης πρέπει να παρακολουθούν τη συγκέντρωση μικροοργανισμών στον αέρα. Το σύστημα αερισμού σε αυτούς τους χώρους είναι υποχρεωτικό, επομένως είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η συμμόρφωσή του με τους καθιερωμένους κανόνες.

 • Στο λειτουργικό, διαδοχικό σύστημα εξαερισμού, εγκαθίσταται ένα σύστημα φίλτρου. Αυτό θα εξασφαλίσει όχι μόνο την παροχή καθαρού αέρα, αλλά και την ποιοτική διήθηση, η οποία θα μειώσει το επίπεδο των επιβλαβών μικροβίων και βακτηρίων.
 • Απαιτείται ένα σύστημα αυτοματισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και μια κουκούλα της μονάδας λειτουργίας, η οποία θα επιτρέψει τη διατήρηση του δεδομένου μικροκλίματος. Επίσης, εγκαθίστανται συσκευές για τον έλεγχο της υγρασίας του αέρα και τη διατήρηση της θερμοκρασίας. Σε χώρους όπου διεξάγονται σοβαρές λειτουργίες, μπορούν να εγκατασταθούν ελεγκτές ταχύτητας ροής αέρα.
 • Δείκτες, έγκαιρη ενημέρωση των χρηστών για την αποτυχία μεμονωμένων στοιχείων, παραβίαση του μικροκλίματος στο δωμάτιο, καθώς και το φράξιμο των φίλτρων.

Το τμήμα ανάνηψης μπορεί να έχει αρνητικό παράγοντα - πτώση πίεσης. Για να αποφευχθεί μια τέτοια πτώση, ο αερισμός πρέπει να διατηρείται συνεχώς με υψηλή πίεση αέρα.

Εργαστήριο ανταλλαγής αέρα

Για την ασφάλεια των ιατρικών προϊόντων και των αντιδραστηρίων, το εργαστήριο πρέπει όχι μόνο να διατηρεί μια σταθερή κυκλοφορία ροής αέρα, αλλά και να παρακολουθεί το επίπεδο της υγρασίας του αέρα. Σύμφωνα με τους κανόνες, το επίπεδο υγρασίας στο εργαστήριο πρέπει να είναι από 50 έως 60%, έτσι ώστε ο εργαστηριακός αερισμός να είναι εφοδιασμένος με πρόσθετους υγραντήρες αέρα.

Γιατί το εργαστήριο χρειάζεται σωστά συντονισμένο αερισμό:

 • Κανονικοποιεί το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα και επίσης απομακρύνει τη δυσάρεστη οσμή των συμπυκνωμένων αντιδραστηρίων στον ίδιο χώρο.
 • Προστατεύει το ιατρικό προσωπικό από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης σε χημικά δραστικές ουσίες (απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός βακτηριολογικού εργαστηρίου).
 • Προωθεί σωστή θέση του αέρα σε όλο το δωμάτιο, κατά συνέπεια - παρέχει για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας που απαιτείται για την αποθήκευση των αντιδραστηρίων ή φάρμακα (που απαιτείται σε μελέτες της εμβρυολογίας στο εργαστήριο εμβρυολογίας).

Ο εξαερισμός Pribochnaya για τα εργαστήρια, χωρίς στοιχεία αυτοματισμού, είναι ο πλέον κατάλληλος, που αντιστοιχεί σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας. Δίπλα στο εργαστήριο είναι δυνατό να φιλοξενηθούν θάλαμοι δωματίου ή υπνοδωμάτια (εάν το εργαστήριο βρίσκεται σε νοσοκομείο ή πολυκλινικό, τα ιδρύματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν ένα). Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η τοποθέτηση ενός κοινού συστήματος εξαερισμού, το οποίο θα δημιουργήσει απειλή για την υγεία των ασθενών.

Εξαερισμός του μωρού

Οι κύριες συσκευές στο νεκροτομείο είναι μονάδες ψύξης ικανές να μειώσουν τη θερμοκρασία σε -5 μοίρες για την αποθήκευση πτωμάτων. Εκτός από τέτοιες εγκαταστάσεις, ένα σύστημα εξαερισμού είναι σχεδιασμένο ξεχωριστά, ικανό να υποστηρίζει όχι μόνο την κυκλοφορία της ροής του αέρα, αλλά και το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο.

Ο αερισμός του νεκροτομείου λειτουργεί παράλληλα με τους θαλάμους ψύξης. Και τα δύο συστήματα πρέπει να συνδέονται με αυτόνομα τροφοδοτικά, τα οποία αρχίζουν να λειτουργούν μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας του βιομηχανικού δικτύου.

Είναι υποχρεωτικό να εγκατασταθούν αισθητήρες για να αποφευχθεί τυχαία ροή αέρα στην αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, χρειάζονται συναγερμοί, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου θα ειδοποιήσουν τη μετατόπιση λειτουργίας για την αποτυχία του συστήματος εξαερισμού.

Το σχέδιο εξαερισμού

Το σύστημα αερισμού ενός ιατρικού ιδρύματος, ανεξάρτητα από την τάξη του, συνεπάγεται την παρουσία των ακόλουθων στοιχείων:

 • Εξόδους εξαερισμού. Βρίσκονται στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού, στους τοίχους 10-15 cm από την οροφή, και καλύπτονται με σχάρες.
 • Διανομείς ροής αέρα. Αυτός ο εξοπλισμός χωρίζεται σε 2 τύπους: τύπος οροφής και τοίχου.
 • Το σύστημα λεπτών φίλτρων (περιλαμβάνει το σχεδιασμό εργαστηρίων, ο εξαερισμός των οποίων πρέπει να γίνεται συνεχώς).
 • Συσκευές εξάτμισης.

Οι γρίλιες εξαερισμού μπορούν να τοποθετηθούν στο επίπεδο του δαπέδου εάν χρησιμοποιείται στο κάθετο σύστημα κατακόρυφου συστήματος εξάτμισης. Επιπλέον, μπορούν να εγκατασταθούν τα ακόλουθα στοιχεία (ακόμα και για μια συγκεκριμένη περιοχή του δωματίου):

 • Συσκευές που παρέχουν μονοκατευθυντική, μονοκατευθυντική ή συνδυασμένη ροή αέρα.
 • Ο θάλαμος υπερπίεσης, ο οποίος επιτρέπει τον έλεγχο της διαφοράς πίεσης σε όλο το δωμάτιο.
 • Σταθεροποιητής του πίδακα.
 • Διάτρητα πάνελ σπονδυλωτής μορφής, που κατανέμουν τη ροή του αέρα σε διάφορες κατευθύνσεις. Επιτρέπεται να τοποθετείται σε οποιοδήποτε μέρος.

Τα συστήματα, χωρίς παράλειψη, προβλέπουν εγκαταστάσεις συντήρησης που δεν είναι εξοπλισμένες με συσκευές οι συσκευές των οποίων περιλαμβάνουν μόνο εργαλεία και εξαρτήματα οικιακής χρήσης.

Σχεδιάζουμε σύμφωνα με την GOST

Το έργο σχεδιασμού μπορεί να είναι η προετοιμασία ενός συστήματος εξαερισμού οποιουδήποτε ιατρικού ιδρύματος. Κατά την υλοποίηση ενός έργου, θα πρέπει να καθοδηγείται από:

 • Γενικές απαιτήσεις για τον καθαρό αέρα στα νοσοκομεία. GOST R 52539-2006.
 • Οι οργανώσεις ιατρικών και προληπτικών ινστιτούτων και η sanpin τους αντιστοιχούν στο SP 60.13330.2012, SNiP 41-01-2003. Τα βασικά στοιχεία είναι άμεσα σε τρεις κατηγορίες: θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός.

Το τελευταίο SNiPe παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες: τη διαθεσιμότητα ενός αριθμού κλινών, την εγκατάσταση εξοπλισμού, καθώς και παραδείγματα υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού.

Επιλογή εξοπλισμού

Οι κύριες συσκευές που εξασφαλίζουν τη συνεχή κυκλοφορία της ροής αέρα είναι ανεμιστήρες, οι οποίοι εγκαθίστανται με βάση την κατηγορία ή την ομάδα δωματίων:

Κατηγορία A - Εκτός από τους κεντρικούς ανεμιστήρες, είναι επίσης απαραίτητο να εγκαταστήσετε ανεμιστήρες αναμονής. Επιπλέον στοιχεία αυτοματοποίησης θα παρέχουν μια μετάβαση από την κύρια προς τις μονάδες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Η ομάδα 4 επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε εφεδρικές μονάδες.

Με ένα αποκεντρωμένο σύστημα εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εξοπλίσετε τους απορροφητήρες καπνού. Επίσης για τέτοια συστήματα πρέπει να εγκατασταθούν ξεχωριστοί ανεμιστήρες και αεραγωγοί. Εάν οι διαστάσεις είναι πολύ μεγάλες, το σύστημα συνδυάζεται σε μια πολλαπλή.

Αναφέρθηκε προηγουμένως για συστήματα φιλτραρίσματος, τα οποία είναι τοποθετημένα σε σειρά με εξαερισμό. Μια τέτοια συσκευή είναι εγκατεστημένη μετά τους ανεμιστήρες, όλα τα φίλτρα είναι αφαιρούμενο τύπου, τα οποία, αν είναι απαραίτητο, τους επιτρέπει να αντικαθίστανται γρήγορα.

Εξαερισμός του νοσοκομείου, μονάδα λειτουργίας

Πενταστήρικο κτίριο νοσοκομείων, ιατρική μονάδα, Νοβοσιμπίρσκ.

Χαρακτηριστικά:

Η λειτουργική μονάδα βρίσκεται στον 5ο όροφο ιατρικού νοσοκομείου με υπόγειο και τεχνικό δάπεδο.

Το κτίριο νοσοκομειακού νοσοκομείου αποτελείται από τέσσερις ομάδες δωματίων με διαφορετικό λειτουργικό σκοπό:

 • λειτουργική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει δύο χειρουργεία (χειρουργεία), αναισθησία, προεγχειρητική και αποστείρωση,
 • Τμήμα ανάνηψης, που περιλαμβάνει την αίθουσα αναζωογόνησης και δύο αίθουσες εντατικής θεραπείας (5 κρεβάτια και 1 κρεβάτι).
 • χώρους (καταψύκτες) του ιατρικού προσωπικού ·
 • χώρους χωρίς μόνιμη κατοικία (μπάνιο, ντους, αποθήκες).

Λύση:

οι απαιτούμενες ατμοσφαιρικές παράμετροι παρέχονται από δύο κεντρικά κλιματιστικά, μία παροχή και 7 εγκαταστάσεις εξαερισμού.

Για να αποκλειστεί η πιθανότητα ροής του αέρα από συνεχόμενους χώρους όροφο (σκάλα και αίθουσα ασανσέρ), στη μονάδα λειτουργίας και της ΜΕΘ, στον προθάλαμο και στο διάδρομο operbloka ανάνηψης οργανωμένη αντιγράφων ασφαλείας του αέρα που παρέχεται από νέα εγκατάσταση εξαερισμού σε ένα υγειονομικό σχεδιασμό από ανοξείδωτο ατσάλι. τροφοδοτικού αέρος ρέει διαμέσου του δύο σταδίων φίλτρα καθαρισμού τάξη G3, F7 και θερμαίνεται στον θερμαντήρα υγρό, και στη συνέχεια περνά στο τρίτο στάδιο της φίλτρου F8 τάξης θεραπεία.

Αερισμός μονάδας λειτουργίας

Για την παροχή καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις, ένα κεντρικό κλιματιστικό K1 (με ανεμιστήρα εφεδρείας) σχεδιάζεται σε σχεδιασμό υγιεινής από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα συστήματα εξαερισμού στα δωμάτια των χειρουργείων υποστηρίζουν θετική ανισορροπία 20% με τη ροή του αέρα από το χειρουργείο μέσω αναισθητικού και προεγχειρητικού στο διάδρομο του νοσοκομείου.

τροφοδοτικού αέρος ρέει διαμέσου του δύο σταδίων φίλτρα καθαρισμού τάξη G3, F7 και θερμαίνεται σε θερμαντήρα ρευστού (θερινή ώρα ψύχεται στον αέρα ψύκτη υγρού), στη συνέχεια, ένα τρίτο στάδιο καθαρισμού σε μια F9 φίλτρο. Στη συνέχεια επεξεργάζεται ο αέρας στις κλειστές ζώνες K1D1, K1D4 με ηλεκτρικές θερμάστρες και υγραντήρες ατμού.

Κατά τη λειτουργία του αέρα τροφοδοσίας εκτελείται με πίδακες στρωτή χαμηλής ταχύτητας απ 'ευθείας εντός της ζώνης εργασίας (πάνω από τον πίνακα λειτουργίας) μέσα από το φάτνωμα οροφής 9 τμ με ΗΕΡΑ-φίλτρα (Η14) με καθαρότητα 99,995% από τα ενσωματωμένα Ακτινοβολήσεως UV παρέχοντας αποχέτευση filtromoduley εσωτερικές επιφάνειες.

Για να εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά της ροής αέρα στρωτής (περιοχή ροής, ρυθμός ροής), ο καθαρός αέρας στην ποσότητα που απαιτείται από τα πρότυπα για την υγεία, αναμιγνύεται με την ανακύκλωση αέρα (spot ανακυκλοφορία, n επιτρεπτή. 5.5 GOST P 52539-2006). αέρα επανακυκλοφορίας στο σύστημα εξαερισμού πριν από την ανάμιξη με τον αέρα τροφοδοσίας καθαρίζεται στην τάξη του φίλτρου G4, και μετά την ανάμιξη με τον αέρα τροφοδοσίας - ένα φίλτρο ΗΕΡΑ (Η14), που ενσωματώνεται στο φάτνωμα οροφής. Ο αέρας ανακύκλωσης παρέχεται από ανεμιστήρες των δομοστοιχείων ανακυκλοφορίας, κατασκευασμένοι σε σχεδιασμό με προστασία από εκρήξεις.

Ο αναισθητικός καθαρός αέρας παρέχεται από διανομείς με φίλτρα HEPA (H14) και ενσωματωμένους υπεριώδεις ακτινοβολείς. Αφαίρεση αέρα μέσω των τοιχωμάτων εισαγωγής αέρα, με φίλτρα κατηγορίας G4. Ανεμιστήρες των συστημάτων αερισμού εξαγωγής σε σχέδιο με προστασία από εκρήξεις, με πλεονασμό.

Εξαερισμός της μονάδας εντατικής θεραπείας

Το κεντρικό κλιματιστικό Κ 2 (με τον ανεμιστήρα εφεδρείας) σε υγιεινή εκτέλεση από ανοξείδωτο χάλυβα έχει σχεδιαστεί. τροφοδοτικού αέρος ρέει διαμέσου του δύο σταδίων φίλτρα καθαρισμού τάξη G3, F7 και θερμαίνεται σε θερμαντήρα ρευστού (αέρα καλοκαίρι εφοδιασμού ψύχεται στον αέρα ψύκτη υγρού), και εισέρχεται στο τρίτο στάδιο της θεραπείας στο φίλτρο τάξη F9. Στη συνέχεια επεξεργάζεται ο αέρας στις κλειδαριές ζώνης K2D1, K2D3 με ηλεκτρικές θερμάστρες και υγραντήρες ατμού. Ο θάλαμος αέρα τροφοδοσίας τροφοδοτείται με φίλτρα βαλβίδες (Η14) και εφοδιασμένο με υπεριώδες Ακτινοβολήσεως οποία εξασφαλίζουν την αποχέτευση της εσωτερικές επιφάνειες filtromoduley εξαερισμού.

Αφαίρεση αέρα μέσω μονάδων εισαγωγής αέρα τοποθετημένων στο τοίχωμα με φίλτρα κατηγορίας G4. Σύστημα εξαερισμού ανεμιστήρων, σε σχέδιο με προστασία από εκρήξεις, με πλεονασμό.

Αυτοματισμοί συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού

Εκτός από τις τυπικές λειτουργίες για ντουλάπια ελέγχου κεντρικών κλιματιστικών, εξασφαλίζεται:

 • ανεξάρτητη συντήρηση της θερμοκρασίας του αέρα στην περιοχή των 18 ° С-28 ° С σε δύο χειρουργεία (η θερμοκρασία προσδιορίζεται από αισθητήρες χειρός) και τη θερμοκρασία 22 ° C σε χώρους αναισθησίας και προεγχειρητικούς χώρους.
 • κράτηση και ομοιόμορφη ανάπτυξη της ζωής των ανεμιστήρων εργασίας και εφεδρείας ·
 • ελέγξτε την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων παροχής και εξαγωγής, ανάλογα με τον αριθμό των αεριζόμενων δωματίων (ένα δωμάτιο, δύο ή τρία).

Εξοπλισμός:

παραγωγή: VEZA, TAYRA, ARCTOS, DAIKIN, CAREL, Alfa-Laval, Wilo, TROX, Systemair, ιαπωνικό εργοστάσιο ιατροτεχνολογικών προϊόντων (MIMO).

Χώροι χειρουργικών επεμβάσεων. Έλεγχος ροής αέρα

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνια στο εξωτερικό και στη χώρα μας έχει αυξηθεί ο αριθμός των φλεγμονωδών νόσων που οφείλονται σε λοιμώξεις, η οποία απέκτησε το όνομα «νοσοκομειακή» (ΕΑΒ) - όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με την ανάλυση ασθενειών που προκαλούνται από το VBI, μπορούμε να πούμε ότι η διάρκεια και η συχνότητά τους εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος των νοσοκομειακών χώρων. Προκειμένου να παρασχεθούν οι απαιτούμενες παράμετροι μικροκλίματος στους χώρους χειρισμού (και στις παραγωγικές αίθουσες), χρησιμοποιούνται διανομείς αέρα μονοκατευθυνόμενης ροής. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του περιβάλλοντος και ανάλυση της κίνησης των ρευμάτων του αέρα, η λειτουργία αυτών των βαλβίδων μπορεί να παρέχει τις επιθυμητές παραμέτρους μικροκλίμα, ωστόσο, επηρεάζει δυσμενώς τη βακτηριολογική σύνθεση του αέρα. Για να επιτευχθεί ο απαιτούμενος βαθμός προστασίας στην κρίσιμη ζώνη χρειάζονται ρεύμα αέρα το οποίο εξέρχεται από τη συσκευή χωρίς να χάσει τα όρια σχήμα και διατηρούν την ευθύτητα της κίνησης, με άλλα λόγια, η ροή του αέρα δεν πρέπει να συρρικνωθεί ή να επεκτείνουν πάνω από την περιοχή που επιλέγεται για την προστασία κατά την οποία η χειρουργική πίνακα.

Στη δομή του νοσοκομειακού κτιρίου, οι χειρουργικές αίθουσες απαιτούν τη μεγαλύτερη ευθύνη εξαιτίας της σημασίας της χειρουργικής διαδικασίας και της παροχής των απαραίτητων συνθηκών μικροκλίματος για την επιτυχή ολοκλήρωση και ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Η κύρια πηγή κατανομής των διαφόρων βακτηριακών σωματιδίων είναι άμεσα ιατρικό προσωπικό, το οποίο παράγει σωματίδια και απελευθερώνει μικροοργανισμούς κατά τη διάρκεια της κίνησης μέσα από το δωμάτιο. Η ένταση της εμφάνισης νέων σωματιδίων στον εναέριο χώρο του δωματίου εξαρτάται από τη θερμοκρασία, το βαθμό κινητικότητας των ανθρώπων, την ταχύτητα της κίνησης του αέρα. Το VBI, κατά κανόνα, κινείται μέσα από το δωμάτιο του χειρουργείου με ρεύματα αέρα και η πιθανότητα διείσδυσής του στην ευάλωτη κοιλότητα του τραύματος του χειρουργημένου ασθενούς δεν πέφτει ποτέ. Όπως φαίνεται από τις παρατηρήσεις, η λανθασμένη οργάνωση των συστημάτων αερισμού συνήθως οδηγεί σε τόσο γρήγορη συσσώρευση λοίμωξης στο δωμάτιο, ώστε το επίπεδό του να υπερβαίνει τον επιτρεπτό κανόνα [1].

Για αρκετές δεκαετίες, ξένοι εμπειρογνώμονες προσπαθούσαν να αναπτύξουν λύσεις συστήματος για να εξασφαλίσουν το απαραίτητο περιβάλλον αέρα των θαλάμων λειτουργίας. Η ροή του αέρα που μπαίνει στο δωμάτιο δεν θα πρέπει μόνο να διατηρήσει τα παραμέτρων μικροκλίματος αφομοιώσει επιβλαβείς παράγοντες (θερμότητα, οσμή, την υγρασία, επιβλαβείς ουσίες), αλλά και να διατηρήσει την προστασία των επιλεγμένων περιοχών των πιθανών είσοδο της μόλυνσης, και ως εκ τούτου - να εξασφαλίζει τον απαιτούμενο λειτουργικό καθαρό αέρα. Η ζώνη στην οποία εκτελούνται επεμβατικές λειτουργίες (διείσδυση στο ανθρώπινο σώμα) ονομάζεται "κρίσιμη" ή ζώνη λειτουργίας [2, 3]. Τυπική [4], μια τέτοια ζώνη ορίζεται ως «λειτουργικά ζώνη υγειονομικής προστασίας» από ο όρος αυτός σημαίνει το χώρο που στεγάζει το χειρουργικό τραπέζι, συσκευές, όργανα πίνακες, και αποθηκεύεται ιατρικό προσωπικό. Στο [5] υπάρχει κάτι τέτοιο όπως ο "τεχνολογικός πυρήνας". Αναφέρεται στη ζώνη στην οποία οι διεργασίες παραγωγής διεξάγονται υπό στείρες συνθήκες, αυτή η ζώνη μπορεί να σχετίζεται με τον χώρο χειρουργικής κατά την έννοια.

Προκειμένου να αποτραπεί η διείσδυση της βακτηριακής μόλυνσης στις πιο κρίσιμες περιοχές, υιοθετήθηκε ευρέως μεθόδους διαλογής, η οποία βασίζεται στη χρήση της ροής του αέρα μετατόπισης. Για το σκοπό αυτό, έχει αναπτυχθεί ροή αέρος διανομής αέρα με διαφορετικό σχεδιασμό. Αργότερα, το "laminar" έγινε γνωστό ως "μονοκατευθυντική" ροή. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από επιλογές για συσκευές όνομα ταλάντευση αέρα για την καθαριότητα των χώρων, όπως «στρωτή οροφές», «στρωτή», «λειτουργικό σύστημα καθαρό αέρα», «οροφή που λειτουργεί» και το άλλο, αλλά ότι δεν αλλάζουν. Ο διανομέας αέρα είναι ενσωματωμένος στην οροφή πάνω από την προστατευόμενη περιοχή του δωματίου. Μπορεί να είναι διαφόρων μεγεθών, εξαρτάται από τη ροή του αέρα. Η βέλτιστη περιοχή του ανώτατου ορίου [6] πρέπει να είναι όχι λιγότερο από 9 m 2, έτσι ώστε να μπορεί να μπλοκάρει τελείως περιοχή με τραπέζια, προσωπικό και εξοπλισμό. Εκτοπίζοντας μικρές μερίδες αργά ροή αέρα εισέρχεται από την κορυφή προς τα κάτω, διαχωρίζοντας έτσι άσηπτης ζώνης επεξεργασίας πεδίου λειτουργίας, μία ζώνη όπου το υλικό μεταφέρεται σε ένα αποστειρωμένο μέσο από τη γύρω περιοχή. Ο αέρας αφαιρείται ταυτόχρονα από την κάτω και την πάνω ζώνη του προστατευμένου δωματίου. Τα φίλτρα HEPA είναι χτισμένα στην οροφή (κατηγορία Η σύμφωνα με το [7]), τα οποία επιτρέπουν τη ροή του αέρα. Τα φίλτρα καθυστερούν μόνο τα ζωντανά σωματίδια χωρίς να τα απολυμαίνουν.

Πρόσφατα, σε παγκόσμιο επίπεδο, δόθηκε προσοχή στην απολύμανση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος των νοσοκομειακών χώρων και άλλων ιδρυμάτων όπου υπάρχουν πηγές βακτηριακής μόλυνσης. Τα έγγραφα [4, 1, 8] καθορίζουν τις απαιτήσεις που είναι αναγκαίες για την απολύμανση του αέρα των χειρουργείων με την αποτελεσματικότητα της απενεργοποίησης σωματιδίων από 95% και άνω. Ο εξοπλισμός κλιματιστικών συστημάτων και αεραγωγών υπόκειται επίσης σε απολύμανση [9-13]. Τα βακτήρια και τα σωματίδια που εκκρίνουν χειρουργικό προσωπικό εισέρχονται συνεχώς στο περιβάλλον αέρα του δωματίου και συσσωρεύονται σε αυτό. Προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στο δωμάτιο ώστε να φθάσουν στο μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο [1], είναι απαραίτητο να παρακολουθείται συνεχώς το περιβάλλον του αέρα. Αυτός ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός μετά την εγκατάσταση του κλιματικού συστήματος, την επισκευή ή τη συντήρηση, δηλαδή όταν χρησιμοποιείται καθαρός χώρος.

Για τους σχεδιαστές, έχει ήδη γίνει συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε στα χειρουργεία των διανομέων αέρα μία μονόδρομη εξαιρετικά καθαρή ροή καθαρισμού με ενσωματωμένα φίλτρα οροφής.

Οι ροές του αέρα, οι οποίες έχουν μεγάλους όγκους, σιγά-σιγά μετακινούνται προς τα κάτω στις εγκαταστάσεις, διαχωρίζοντας έτσι την προστατευόμενη περιοχή από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί δεν ανησυχούν ότι αυτές οι λύσεις από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν το απαραίτητο επίπεδο απολύμανσης του αέρα κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων και μόνο.

Έχει προταθεί μεγάλος αριθμός παραλλαγών σχεδίων για συσκευές διανομής αέρα, καθένα από τα οποία έχει εφαρμοστεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Οι ειδικές χειρουργικές αίθουσες μεταξύ τους μέσα στην τάξη τους [1] χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με τον προορισμό [14] από την άποψη της καθαρότητας. Για παράδειγμα, λειτουργική καρδιοχειρουργική, γενική, ορθοπεδική, κλπ. Για κάθε κατηγορία καθορίζονται οι απαιτήσεις καθαριότητας.

Για πρώτη φορά οι διανομείς αέρα για καθαρά δωμάτια χρησιμοποιήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του πενήντα του περασμένου αιώνα. Από τότε, η κατανομή του αέρα στις εγκαταστάσεις παραγωγής έγινε παραδοσιακή σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να παρέχονται μειωμένες συγκεντρώσεις μικροοργανισμών ή σωματιδίων, όλα μέσα από την διάτρητη οροφή [16, 17]. Η ροή του αέρα κινείται προς τη μία κατεύθυνση διαμέσου ολόκληρου του όγκου του δωματίου, η ταχύτητα παραμένει ομοιόμορφη - περίπου 0,3-0,5 m / s. Ο αέρας διοχετεύεται μέσω μιας ομάδας φίλτρων αέρα υψηλής απόδοσης που βρίσκονται στην οροφή ενός καθαρού δωματίου. Η ροή αέρα τροφοδοτείται από την αρχή ενός εμβόλου αέρα, το οποίο μετακινείται γρήγορα προς τα κάτω σε όλο το δωμάτιο, αφαιρώντας επιβλαβείς ουσίες και ρύπανση. Ο αέρας αφαιρείται μέσω του δαπέδου. Αυτή η κίνηση αέρα μπορεί να αφαιρέσει τη μόλυνση με αεροζόλ, οι πηγές των οποίων είναι διαδικασίες και προσωπικό. Η οργάνωση αυτού του εξαερισμού έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τον απαραίτητο καθαρό αέρα στο χειρουργείο. Το μειονέκτημα του είναι ότι απαιτεί μεγάλη ροή αέρα, η οποία δεν είναι οικονομική. Για καθαρά δωμάτια κατηγορίας ISO 6 (σύμφωνα με την ταξινόμηση ISO) ή κατηγορίας 1 000, η ​​εναλλαγή αέρα 70-160 φορές / ώρα επιτρέπεται. Πιο πρόσφατα, έχουν αντικατασταθεί πιο αποδοτικές αρθρωτές συσκευές, με μικρότερα μεγέθη και χαμηλότερο κόστος, γεγονός που καθιστά δυνατή την επιλογή μιας μονάδας τροφοδοσίας με βάση το μέγεθος της ζώνης προστασίας και τις αναγκαίες πολλαπλές ανταλλαγές αέρα στον χώρο, ανάλογα με το σκοπό της.

Λειτουργία ελασματοποιημένων διανομέων αέρα

Οι συσκευές Laminar έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε καθαρούς βιομηχανικούς χώρους για διανομή μεγάλου όγκου αέρα. Για την εφαρμογή ειδικών οροφών, ρύθμιση εσωτερικών πιέσεων και εκχυλισμάτων δαπέδου. Εάν πληρούνται αυτές οι συνθήκες, οι διανομέα στρωτής ροής θα δημιουργούν απαραιτήτως την αναγκαία μονοκατευθυντική ροή με παράλληλες γραμμές ρεύματος. Λόγω της μεγάλης πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρα, διατηρούνται οι συνθήκες ροής αέρα τροφοδοσίας κοντά σε ισόθερμο. Σχεδιασμένα για διανομή αέρα με εκτεταμένη ανταλλαγή αέρα, τα ανώτατα όρια παρέχουν χαμηλή αρχική ροή λόγω της μεγάλης έκτασης. Η παρακολούθηση της αλλαγής της πίεσης του αέρα στο δωμάτιο και του αποτελέσματος της λειτουργίας των διατάξεων εξαγωγής εξασφαλίζουν τις ελάχιστες διαστάσεις των ζωνών ανακύκλωσης αέρα, εδώ λειτουργεί η αρχή "one pass and one exit". Τα αιωρούμενα σωματίδια πέφτουν στο πάτωμα και αφαιρούνται, οπότε η επανακυκλοφορία τους είναι σχεδόν αδύνατη.

Ωστόσο, στο περιβάλλον χειρουργείου, οι θερμαντήρες αέρα λειτουργούν κάπως διαφορετικά. Προκειμένου να μην υπερβαίνουν τα επιτρεπτά επίπεδα βακτηριολογικής καθαρότητας του αέρα στις αίθουσες χειρισμού, οι τιμές ανταλλαγής αέρα υπολογίζονται σε περίπου 25 φορές την ώρα και μερικές φορές λιγότερο. Με άλλα λόγια, οι τιμές αυτές δεν είναι συγκρίσιμες με τις τιμές που υπολογίζονται για τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Για να διατηρηθεί μια σταθερή κίνηση ροής αέρα μεταξύ του χειρουργείου και των παρακείμενων δωματίων, η λειτουργία υποστηρίζεται από υπερβολική πίεση. Ο αέρας αφαιρείται μέσω των διατάξεων εξαγωγής, οι οποίες είναι τοποθετημένες συμμετρικά στα τοιχώματα της κάτω ζώνης. Για τη διανομή μικρότερων όγκων αέρα, χρησιμοποιούνται ελασματοειδείς διατάξεις μικρότερης επιφάνειας, τοποθετούνται ακριβώς πάνω από την κρίσιμη περιοχή του δωματίου ως νησίδα στη μέση του δωματίου και δεν καταλαμβάνουν ολόκληρη την οροφή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων, τέτοιοι ελασματοποιημένοι διανεμητές αέρα δεν μπορούν πάντοτε να παρέχουν μία μονοκατευθυντική ροή. Δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα στο ρεύμα του αέρα τροφοδοσίας και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος του αέρα στο 5-7 ° C αναπόφευκτη ψυχρότερο αέρα που προέρχεται από την συσκευή τροφοδοσίας πέφτει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι το μονής κατεύθυνσης ροή ισοθερμικό. Αυτό είναι ένα κοινό φαινόμενο για τη λειτουργία διαχυτών οροφής που είναι εγκατεστημένοι σε δημόσιους χώρους. Η ιδέα ότι Laminaria παρέχουν σταθερή ροή αέρα μονής κατεύθυνσης σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πού και πώς χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Πράγματι, σε πραγματικές συνθήκες, η ταχύτητα μιας κάθετης στρωτής ροής χαμηλής θερμοκρασίας θα αυξηθεί καθώς κατεβαίνει στο πάτωμα.

Με την αύξηση του όγκου του αέρα τροφοδοσίας και τη μείωση της θερμοκρασίας του σε σχέση με τον αέρα του χώρου αυξάνεται η επιτάχυνση της ροής του. Όπως φαίνεται στον πίνακα, λόγω της χρήσης ενός ελασματοποιημένου συστήματος, το εμβαδόν του οποίου είναι 3 m 2 και η διαφορά θερμοκρασίας είναι 9 ° C, η ταχύτητα του αέρα σε απόσταση 1,8 m από την έξοδο αυξάνεται τρεις φορές. Στην έξοδο από τη στρωτή συσκευή η ταχύτητα του αέρα είναι 0,15 m / s, και στην περιοχή του πίνακα λειτουργίας - 0,46 m / s, η οποία υπερβαίνει την επιτρεπτή στάθμη [1]. Πολλές μελέτες απέδειξαν από μακρού ότι με αυξημένο ρυθμό εισροής δεν διατηρείται η "μονοσήμαντη".

Εξαερισμός και κλιματισμός των ιατρικών και προληπτικών ιδρυμάτων

Ανακοίνωση
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου αυτού (βλέπε την αρχή. «AVOK», № 8, 2010) περιγράφει τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης του αέρα σε θαλάμους εργασίας, χειρουργείο και τμήματα πτέρυγα των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Οικογενειακό υποκατάστημα

Στο γενικό τμήμα, η κατεύθυνση της ροής του αέρα θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τις αποφάσεις σχεδιασμού των γενικών δωματίων: με την κλειδαριά, εξοπλισμένη με μπάνιο και χωρίς αυτό.

1. Γενικά δωμάτια με κλειδαριά, εξοπλισμένα με μπάνιο (Σχήμα 7)

Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η ροή του αέρα από τους θαλάμους και το διάδρομο στο airlock. Ο γενικός θάλαμος πρέπει να τροφοδοτείται με αέρα σε ποσότητα Lσελ. = Ltr, διαγράψτε σε ποσότητα Lστο r. = 0,8 Lσελ. m 3 / h, όπου Ltr - την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα του θαλάμου γέννησης, που καθορίζεται με υπολογισμούς. Ο υπόλοιπος όγκος του αφαιρούμενου αέρα (20%) με τον επιπολασμό της έλξης πάνω από την εισροή πρέπει να αφαιρεθεί από την κλειδαριά: Lστο = 0,2 Lσελ. + Lπήγε, m 3 / h. Η συνιστώμενη τιμή έλλειψης ισορροπίας της πύλης είναι 75-100 m 3 / h.

Στο διάδρομο του clan block, απαιτείται υποστήριξη αέρα στο ποσό που καθορίζεται από το υπόλοιπο των δωματίων που περιλαμβάνονται σε αυτό (εξαρτάται από τις αποφάσεις σχεδιασμού της γενικής μονάδας): Lπ кор р.б. = Lπήγε × f + Lτροφή, όπου f είναι ο αριθμός των πύλων, Lτροφή - η ανισορροπία των εγκαταστάσεων του γενικού συγκροτήματος, ενωμένη με διάδρομο, μπορεί να έχει θετική ή αρνητική αξία.

Ένα παράδειγμα. Προγονική αίθουσα με διαστάσεις: μήκος 6 μ., Πλάτος 6 μ., Ύψος 3 μ. (Εικόνα 7). Η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα για ένα παράδειγμα καθορίζεται από την πολλαπλότητα Ltr = 1,080 m 3 / h. Κατανάλωση αέρα εξαγωγής Lστο r.z. = 0,8 × 1 080 = 864 m 3 / h. Ρέει στην πύλη Lανά. = 1 080 - 864 = 216 m 3 / h. αφαιρείται από την πύλη Lστο = 216 + 75 = 291 m 3 / h.

Το σύστημα της οργάνωσης της ανταλλαγής αέρα σε γενικούς χώρους εξοπλισμένους με μπάνιο: 1 - γενική αίθουσα? 2 - ένα μπάνιο? 3 - η πύλη? 4 - Διάδρομος

2. Γενικοί χώροι χωρίς κλειδαριά (Σχήμα 8)

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γενικοί θάλαμοι έχουν σχεδιαστεί χωρίς φράγμα. Στη συνέχεια, η ροή του αέρα θα πρέπει να οργανώνεται από το γενικό δωμάτιο στο διάδρομο της γενικής μονάδας παρέχοντας αέρα στην αίθουσα του αέρα στην ποσότητα Lσελ. = Ltr. Το εκχύλισμα είναι Lστο r. = 0,8 Lσελ.. Στο διάδρομο του μπλοκ των clan απαιτείται μια συσκευή εξαγωγής στον όγκο που καθορίζεται από την ισορροπία των χώρων που εισέρχονται σε αυτό:
Lσε cor.r.b. = Lr δωμάτιο × d + Lpom kor,

όπου Lr.zal = 0,2 Lσελ. - ανισορροπία της αίθουσας γεννήσεως, m 3 / h, δ - αριθμός γενικών αίθουσες. Το Lpom kor μπορεί να λάβει θετικές ή αρνητικές τιμές.

Ένα παράδειγμα. Δίνεται: η προγονική αίθουσα. Η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα είναι Ltr = 1,200 m 3 / h (υπολογισμένο).

Lσ. = 1,200 m 3 / h. Lστο r.z. = 0,8 × 1 200 = 960 m 3 / h. Στο διάδρομο ρέει Lανά. = 1 200 - 960 = 240 m 3 / h.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα σε γενικούς χώρους χωρίς κλειδαριές: 1 - γενική αίθουσα. 2 - διάδρομο

Λειτουργικά μπλοκ

Οργάνωση της διαρροής αέρα μέσα στη λειτουργική μονάδα θα πρέπει να εξασφαλίζει τη ροή του αέρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των απαιτήσεων των άσηπτη, δηλαδή, από ένα «καθαρό» χώρο σε μια λιγότερο «καθαρό» από δραστηριοποιούνται στους γειτονικούς χώρους και στο διάδρομο. Παραδείγματα παραλλαγών λύσεων σχεδιασμού για λειτουργικές μονάδες φαίνονται στο Σχ. 9.

Στο χειρουργείο πρέπει να παρέχεται αέρας σε ποσότητα Ln n = Lτρ op, και διαγράψτε την ποσότητα Lσε op = 0,8 Ln n. Απαιτούμενη λειτουργία ανταλλαγής αέρα Lτρ op καθορίζεται με υπολογισμό, αναισθησία με ανταλλαγή αέρα, προεγχειρητική, κλπ. - ανάλογα με το ποσοστό πολλαπλότητας. Στο διάδρομο της μονάδας χειρισμού απαιτείται διάταξη εξάτμισης, ο όγκος της οποίας καθορίζεται από την ισορροπία των εισερχόμενων ροών αέρα: Lp cor. = Lop + Lpom kor, m 3 / h, όπου Lop - Λειτουργική ανισορροπία, m 3 / h. Lpom kor - αεροπορική ανισορροπία των υπόλοιπων χώρων της μονάδας χειρισμού με πρόσβαση στο διάδρομο, m 3 / h.

Στο δοχείο που διαχωρίζει τη μονάδα κλιμακοστασίου από το διάδρομο της μονάδας λειτουργίας, είναι απαραίτητο να παρέχεται υποστήριξη αέρα με ρυθμό όχι μικρότερο από 10 φορές για την αξιοπιστία της εξαίρεσης του μολυσμένου αέρα να εισέλθει στο διάδρομο της μονάδας λειτουργίας. Στην "ουδέτερη ζώνη" - εξαερισμός.

Στο διάδρομο της μονάδας λειτουργίας είναι απαραίτητη μια συσκευή αερισμού εξαγωγής (η ροή καθορίζεται από την ισορροπία).

Η μονάδα λειτουργίας: α) εισέρχεται στο χειρουργείο μέσω του διαδρόμου. β) είσοδο στο χειρουργείο μέσω αναισθησίας και προεγχειρητικής λειτουργίας: 1 - χειρουργική? 2 - αναισθησία. 3 - προεγχειρητική. 4 - διάδρομος. 5 - αποστείρωση. 6 - υλικό? 7 - ιατρικά γραφεία. 8 - εργαστήριο για επείγουσες αναλύσεις. 9 - μετεγχειρητικός θάλαμος. 10 - μονάδα εντατικής θεραπείας. 11 - η πύλη. 12 - ένα μπάνιο

Τμήματα των μολυσματικών νοσοκομείων

Οι συστάσεις για την ανταλλαγή αέρα ισχύουν για τα τμήματα των ασθενών με λοιμώδη, φυματίωση, μολυσμένα με HIV και ανοσοανεπαρκή άτομα. Η οργάνωση της εναέριας κυκλοφορίας στα δωμάτια των γραφείων θα πρέπει να αποτρέπει τη ροή του αέρα από τις "βρώμικες" περιοχές για να "καθαρίσει", λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους. Σε νοσοκομειακά νοσοκομειακά νοσήματα, πρέπει να εντοπιστούν δομικά στοιχεία όπως κουτιά, ημι-κιβώτια και θάλαμοι. Κουτιά και poluboksy χρησιμεύουν για την υποδοχή των μολυσματικών ασθενών. Και κάτω από τα κουτιά είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε μια ομάδα δωματίων όπου ο θάλαμος είναι απομονωμένος από το διάδρομο του τμήματος μέσω μιας κλειδαριάς και έχει μια ανεξάρτητη έξοδο προς το δρόμο. Ο ασθενής εισέρχεται μέσω της εισόδου από το δρόμο και ξοδεύει ολόκληρη την περίοδο ασθένειας στο κουτί. Το κουτί αποτελείται από έναν θάλαμο, μια μονάδα υγιεινής, που περιλαμβάνει ένα μπάνιο ή ντους, μια κλειδαριά και έναν εξωτερικό προθάλαμο. Τα Poluboks είναι μια ομάδα δωματίων όπου ο θάλαμος είναι επίσης απομονωμένος από το τμήμα διαδρόμου από την πύλη. Το Poluboks αποτελείται από ένα δωμάτιο, ένα μπάνιο με μπανιέρα ή ντους, μια κλειδαριά, αλλά δεν διαθέτει εξωτερικό προθάλαμο για πρόσβαση στο δρόμο. Ο ασθενής εισέρχεται στο θάλαμο μέσω του διαδρόμου.

1. Κουτιά, μισά κουτιά

Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στα κιβώτια και το poluboksah (Εικόνα 10) θα πρέπει να αποκλείει τη ροή του αέρα μεταξύ των θαλάμων. Η κίνηση του αέρα θα πρέπει να οργανώνεται από το διάδρομο μέσω του κουτιού ή του μισού κιβωτίου - στο δωμάτιο υγιεινής. Η παροχή αέρα στα κιβώτια και poluboks θα πρέπει να πραγματοποιείται από το τμήμα διάδρομο μέσω της βαλβίδας ελέγχου αυτο-κλεισίματος, εμποδίζοντας τον αέρα από το να ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση, χαλαρότητα του ανοίγματος της πόρτας ή στα αγωγούς καθόδου πλέγματος μέγεθος Lnb (n / b) = Ln έπεσε + Ln s.k, απομάκρυνση από το δωμάτιο υγιεινής στο ποσό των Lσε s.k. = Lέπεσε + Ls.u. + + Lσε (δ.κ). Στο διάδρομο πρέπει να δοθεί ώθηση:

όπου Lп б., Lп п / б - Εισροή αέρα στο κουτί, μισό κιβώτιο, m 3 / h.

Ln έπεσε - ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο, ίση με την απαιτούμενη τιμή Ltr, m 3 / h;

Lέπεσε, Ls.u., Lσε (d.c.) - το κόστος του αέρα που απομακρύνεται από τον θάλαμο, από την μονάδα υγιεινής και το μπάνιο ή τον καναπέ ντους, m 3 / h,

Lκαλαμπόκι - οροφή στο διάδρομο, που λαμβάνεται σε ποσότητα 0,5 όγκου του διαδρόμου, m 3 / h.

Lpom - ανισορροπία των χώρων, ενωμένοι με διάδρομο (εκτός από θαλάμους, κιβώτια, ημι-κουτιά), m 3 / h.

Η εισροή αέρα στο κιβώτιο (ημικυκλικό κουτί) μπορεί να τροφοδοτηθεί τόσο μέσω της πύλης όσο και απευθείας στο δωμάτιο.

Ένα παράδειγμα. Δίνεται: ένα κιβώτιο με θάλαμο ανά 1 κουκέτα (Εικ. 10α). Η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα είναι Ltr = 135 m 3 / h (σε πολλαπλότητα).

Lп б. = Lστο s.c. = 135 + 50 + 75 = 260 m 3 / h.

Οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις των κουτιών (α) και ημικυκλίων (β): 1 - θάλαμος. 2 - δωμάτιο υγιεινής. 3 - η πύλη? 4 - εξωτερικός προθάλαμος, 5 - Διάδρομος

2. Επιμελητήρια

Η παροχή αέρα πρέπει να πραγματοποιείται απευθείας στο δωμάτιο σε ποσότητα ίση με εκείνη που απαιτείται από τα πρότυπα: Ln έπεσε = Ltr με κυριαρχία εισροής πάνω από την κουκούλα κατά 50%, απομάκρυνση της ποσότητας του Lέπεσε = 0,5 Ln έπεσε (Σχήμα 11). Ο υπόλοιπος όγκος αέρα εξαγωγής αφαιρείται από το λουτρό που βρίσκεται στο airlock: Lσε s.u. = 0, Ln έπεσε + Lπήγε. στο τμήμα διαδρόμου παρέχει μια εισροή Ln κρούστα = Lπήγε × m + Lκαλαμπόκι + Lpom,

όπου Lπήγε - ανισορροπία πύλης, που θεωρείται ότι είναι 50 m 3 / h ·

Lκαλαμπόκι - οριζόντιο διάδρομο στο διάδρομο, λαμβανόμενο σε όγκο 0,5 φορές, m 3 / h.

Lpom - ανισορροπία των χώρων που εισέρχονται στο διάδρομο, m 3 / h,

m είναι ο αριθμός των πύλων.

Ένα παράδειγμα. Αίθουσα για 2 κρεβάτια (Σχήμα 11): Ln έπεσε = 80 χ 2 = 160 m 3 / h.

Lστο Pal. = 0,5 χ 160 = 80 m 3 / h. ρέει από το θάλαμο στην πύλη Ltrans. = 160-80 = 80 m 3 / h. Lσε s.u. = 80 + 50 + 50 = 180 m 3 / h.

Οργάνωση της ανταλλαγής αερίων στις εγκαταστάσεις των Επιμελητηρίων: 1η αίθουσα. 2 - ένα μπάνιο? 3 - η πύλη? 4 - Διάδρομος

3. Κουτιά για θετικούς ανθρώπους (Σχήμα 12)

Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στα κιβώτια θα πρέπει να εμποδίζει τον αέρα να ρέει από τους θαλάμους στο διάδρομο. Συνιστάται να τροφοδοτείται καθαρός αέρας από το διάδρομο μέσω μιας βαλβίδας αντεπιστροφής που κλείνει αυτομάτως: στην αίθουσα θάλαμου σε ποσότητα Ln έπεσε = Ltr και στο δωμάτιο κλειδαριάς (για να αντισταθμιστεί η εξάντληση από το δωμάτιο υγιεινής) στην ποσότητα του Lпл шл = Lс.к. Αφαιρέστε από το δωμάτιο υγιεινής στον όγκο: Lс.к. = Lέπεσε + Ls.u. + Ld.k. Στο διάδρομο, μια εισροή με ένα στήριγμα Lκαλαμπόκι σε όγκο 0,5 του διαδρόμου:

όπου m είναι ο αριθμός των θαλάμων.

Lpom - η ανισορροπία των δωματίων που εισέρχονται στο διάδρομο μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές τιμές, m 3 / h.

Ένα παράδειγμα. Δίνεται: ένα κιβώτιο με έναν θάλαμο ανά 1 κουκέτα (Εικόνα 12). Η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα του θαλάμου είναι 2,5 φορές / ώρα ή Ltr = 135 m 3 / h.

Lέπεσε = Ltr = 135 m 3 / h. Ln sl. = 50 + 75 = 125 m 3 / h. Lστο s.c. = 135 + 125 = 260 m 3 / h.

Οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στις θέσεις: 1 - θάλαμος. 2 - δωμάτιο υγιεινής. 3 - η πύλη? 4 - διάδρομος. 5 - εξωτερικός προθάλαμος

4. Ημι-κουτιά για ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια, οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται από οποιοδήποτε είδος μόλυνσης (Εικόνα 13)

Είναι απαραίτητο να εξαιρείται ο αέρας από τους θαλάμους στο διάδρομο και από το διάδρομο στους θαλάμους. Η εισροή αέρα μέσω των αεραγωγών των συστημάτων εξαερισμού πρέπει να τροφοδοτείται απευθείας στο δωμάτιο και στην κλειδαριά για να δημιουργηθεί εφεδρικό στήριγμα σε σχέση με το διάδρομο: Ln έπεσε = Ltr. Lпл шл = Lс.к. + Lπήγε, όπου Lπήγε - Πύλη ανισορροπίας, συνιστάται να πάρει ίσο με 75-100 m 3 / h.

Στο διάδρομο του τμήματος του θαλάμου, δώστε μια κουκούλα για την ισορροπία των διαδρόμων που ενώνονται από το διάδρομο.

Ένα παράδειγμα. Με δεδομένο: μισό κουτί ανά 1 κρεβάτι (Εικόνα 13). Η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα του θαλάμου είναι 2,5 φορές / ώρα ή Ltr = 135 m 3 / h.

Ln έπεσε = Ltr = 135 m 3 / h. Ln sl. = 50 + 75 + 75 = 200 m 3 / h. Lστο s.c. = 135 + 200 = 335 m 3 / h.

Οργάνωση της ανταλλαγής αερίων στο ημικυκλικό για ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια: 1 - θάλαμος. 2 - δωμάτιο υγιεινής. 3 - η πύλη? 4 - Διάδρομος

Λογοτεχνία

21. Μεθοδολογικές οδηγίες. MU 4.3.1517-03. Υγειονομική-επιδημιολογική εκτίμηση και λειτουργία του εξοπλισμού αεριοποίησης.

22. Μεθοδολογικές οδηγίες. MU 1.3.1794-03. Οργάνωση εργασίας σε μελέτες με χρήση της μεθόδου PCR ενός υλικού μολυσμένου με μικροοργανισμούς 1-2 ομάδων παθογένειας.

23. WMD 42-21-26-88. Τμήματα υπερβαρικής οξυγόνωσης. Διάταξη οργάνωσης και κανόνες λειτουργίας.

24. OST 42-21-11-81. Τάξεις και τμήματα ακτινοθεραπείας. Απαιτήσεις ασφαλείας.

25. OST 42-21-14-82. Διαγνωστικά τμήματα ραδιοσυχνοτήτων. Απαιτήσεις ασφαλείας.

26. OST 42-510-98. Κανόνες για την οργάνωση της παραγωγής και τον ποιοτικό έλεγχο των φαρμάκων (σε αντάλλαγμα RD64-125-91).

27. PPO 07-91. Κανόνες πυρασφάλειας για τα ιδρύματα υγείας.

28. Διάταγμα αριθ. 720 (Υπουργείο Υγείας της ΕΣΣΔ, 1978). Σχετικά με τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης για τους ασθενείς με πυώδη χειρουργικές παθήσεις και την ενίσχυση δραστηριοτήτων με νοσοκομειακές λοιμώξεις.

29. Διάταγμα αριθ. 28-6 / 34 (Υπουργείο Υγείας της ΕΣΣΔ, 1987). Μεθοδολογικές οδηγίες για την παρακολούθηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

30. SanPiN 2.1.3.2630-10. Υγειονομικοί και επιδημιολογικοί κανόνες και κανονισμοί.

31. CH 2.2.4 / 2.1.8.562-96. Θόρυβος στους χώρους εργασίας, σε οικιστικά, δημόσια κτίρια και σε κτίρια κατοικιών.

32. CH 535-81. Οδηγίες σχεδίασης σταθμών υγειονομικής επιδημιολογίας.

33. CH 2.2.4 / 2.1.8.566-96. Βιομηχανικές κραδασμοί, δονήσεις στις εγκαταστάσεις κατοικιών, δημόσια κτίρια.

34. SNiP 41-01-2003. Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός.

35. CH 515-70. Οδηγίες για το σχεδιασμό κτιρίων και κατασκευών, προσαρμοσμένες στα ιατρικά ιδρύματα.

36. SP 2.6.1.1310-03. Υγειονομικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση εξοπλισμού και λειτουργία εργαστηρίων ραδονίου, τμήματα ακτινοθεραπείας.

37. Τυπική οδηγία για την προστασία της εργασίας για το προσωπικό των λειτουργικών μονάδων / Υπουργείο Υγείας της ΕΣΣΔ. - Μ., 1988.

38. Shiller Yu. I., Pavlov NN Εσωτερικές συσκευές υγιεινής-τεχνικής. h. 3. Εξαερισμός και κλιματισμός. - Μ.: Stroiizdat, 1992.

Θεραπευτικά και προφυλακτικά ιδρύματα. Γενικές απαιτήσεις για το σχεδιασμό συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού