Συστήματα εξαερισμού για καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού για εμπορικά κέντρα

Το σύστημα αερισμού του εμπορικού κέντρου πρέπει να εξυπηρετεί τους ακόλουθους σκοπούς:

 • Καθαρισμός του αέρα από μηχανικές ακαθαρσίες.
 • Εξασφάλιση της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • Θέρμανση ή ψύξη του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο.
 • Άνετη διανομή αέρα στις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, το σύστημα δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στο προσωπικό συντήρησης, να είναι εύκολο να συντηρείται, να προσαρμόζεται εύκολα και να μην δημιουργεί πολύ θόρυβο.

Σχεδιασμός αερισμού καταστημάτων και εμπορικών κέντρων

Ο εξαερισμός και ο εξαερισμός καταστολής καπνού σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ πρέπει να σχεδιάζονται σύμφωνα με το SNIP.

 • Όταν τοποθετείτε διάφορα καταστήματα σε ένα κτίριο για καθένα από αυτά, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε ξεχωριστούς κλάδους του συστήματος εξαερισμού.
 • Στα καταστήματα τροφίμων και μη τροφίμων με χώρο πωλήσεων μέχρι 400m 2 επιτρέπεται ο σχεδιασμός εξαερισμού με φυσικά κίνητρα.
 • Στις εγκαταστάσεις καταστημάτων με εμπορικό χώρο 400m 2 και άνω, εξοπλισμένο με εξαερισμό με μηχανική ώθηση, ο όγκος των καυσαερίων πρέπει να αντισταθμίζεται πλήρως.
 • Σε περίπτωση προβολής του εξαερισμού των εμπορικών κέντρων με περιοχές λιανικής πώλησης 3500m 2 ή περισσότερο, πρέπει να συμπεριληφθεί στο σύστημα ένα σύστημα κλιματισμού. Αυτές οι απαιτήσεις ισχύουν για τα καταστήματα που βρίσκονται στη μεσαία λωρίδα. Σε περίπτωση που το συγκρότημα αγορών είναι χτισμένο στις νότιες περιοχές, θα πρέπει να παρέχεται κλιματισμός σε περίπτωση που η αίθουσα συναλλαγών καταλαμβάνει περισσότερα από 1000 τετράγωνα.
 • Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε εμπορικούς χώρους μπορεί να προσδιοριστεί από τους όρους αναφοράς ή από την περιοχή της αίθουσας συναλλαγών που καταλαμβάνει ένα άτομο, δηλαδή:

6μ 2 για 1 άτομο. - για καταστήματα επίπλων, μουσική, ήχο, βίντεο, οικιακό και γραφειακό εξοπλισμό, βιβλία, αθλητικά, κοσμήματα,

5μ 2 για 1 άτομο. - για άλλα καταστήματα εκτός τροφίμων, καθώς και για καταστήματα τροφίμων.

 • Ο αριθμός των ταμειακών θέσεων σε καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης βασίζεται στον υπολογισμό:

στα καταστήματα πώλησης τροφίμων, ένα ταμείο είναι 100 m².

σε μη καταστήματα τροφίμων ένα ταμείο αντιστοιχεί σε 160 τ.μ.

 • Για έναν αγοραστή ο αποδεκτός ρυθμός παροχής αέρα είναι 20 m³ / h, και για έναν εργαζόμενο - 60 m³ / h.
 • Όταν ο προσανατολισμός του νότου, ανατολικά και νοτιοανατολικά των τζάμια ανοίγματα διαπραγμάτευσης αίθουσες των καταστημάτων και γραφείων επιτρέπεται να παρέχει την εγκατάσταση των παραθύρων ή κλιματιστικά.
 • Τα δωμάτια των πωλήσεων των καταστημάτων, εκτός από την χημική διαπραγμάτευση δωμάτια, ή συνθετικά οσμηρές ουσίες και εύφλεκτα υγρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακυκλοφορία αέρα.
 • αποθηκεύει το σύστημα εξαερισμού, ενσωματωμένο και επισυνάπτεται, τα ενσωματωμένα σε κτίρια κατοικιών, καθώς και κτίρια για άλλους σκοπούς, ή δίπλα σε αυτό δεν επιτρέπεται να συνδυάζονται με τα συστήματα εξαερισμού των κτιρίων.
 • Στις εγκαταστάσεις των αποθηκών, κατά κανόνα, πρέπει να παρέχεται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού με ανεξάρτητα κανάλια.
 • Επιτρέπεται η σύνδεση του συστήματος εξαερισμού των αποθηκών με το γενικό σύστημα ανταλλαγής μηχανικού αερισμού των χώρων παροχής, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγκατεστημένες οι βαλβίδες επιβράδυνσης πυρκαγιάς.

Μην ξεχνάτε:

 1. Στους επάνω ορόφους, η προσέλευση είναι χαμηλότερη από την πρώτη, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η μικρότερη πυκνότητα των επισκεπτών
 2. Για να προσελκύσουν αγοραστές στους επάνω ορόφους, υπάρχουν εστιατόρια και σνακ μπαρ, γεγονός που δημιουργεί ορισμένες δυσκολίες στον αερισμό και την εκροή του αέρα εξαγωγής

Για την υλοποίηση του έργου εξαερισμού, το κατάστημα χρειάζεται τα ακόλουθα ακατέργαστα δεδομένα:

 • Χαρακτηριστικά της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής (φούρνος, κουζίνα): ο τύπος και ο αριθμός του εξοπλισμού παραγωγής. θερμότητας, σκόνης, αερίου και υγρασίας από τις τεχνολογικές διαδικασίες
 • Τύπος, ισχύς και αριθμός λαμπτήρων τεχνητού φωτός.
 • Τεχνικές συνθήκες σύνδεσης με γειτονικά συστήματα μηχανικής (παροχή ηλεκτρισμού και θερμότητας).
 • Τύπος θερμαντήρα αέρα - νερό ή ηλεκτρικό.
 • Είναι απαραίτητο να ψύξετε τον αέρα τροφοδοσίας το καλοκαίρι.
 • Εκτιμώμενος αριθμός επισκεπτών και υπαλλήλων στο κατάστημα.
 • Προσανατολισμός του καταστήματος (εμπορικό κέντρο) σε όλο τον κόσμο.
 • Τύπος, σύνθεση και χαρακτηριστικά των παραθύρων, τοίχων.
 • Παρουσία και τύπος δομικών στοιχείων του κτιρίου: στήλες, δοκοί και διασταυρώσεις.
 • Προοπτικές θέσεις για εισαγωγή και εκτόξευση αέρα, τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού.
 • Η δυνατότητα χρήσης της οροφής για τους κόμβους διέλευσης εξαερισμού.
 • Πυρίμαχες λύσεις στο κτίριο ενός καταστήματος, εμπορικό κέντρο.

Σε γενικές γραμμές, τα εμπορικά κέντρα είναι εξοπλισμένα με κεντρικά κλιματιστικά διαμορφωμένου τύπου. Σε αυτή την περίπτωση, η σύνθεση των μονάδων κλιματισμού επιλέγεται ανάλογα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου.

Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα των εμπορικών χώρων

Η GC EuroCholod είναι μια επαγγελματική εταιρεία μηχανικών. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε σύνθετες λύσεις για την εγκατάσταση εσωτερικών συστημάτων μηχανικής του κτιρίου "κλειδί στο χέρι". Καλέστε: 8 (495) 745-01-41 ή στείλετε μια αίτηση.

Υπολογισμός του εξαερισμού των εμπορικών χώρων

Για τον ακριβή υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού και την επιλογή των στοιχείων, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τους ακόλουθους δείκτες:

 1. Κατανάλωση αέρα
 2. Ψυγείο αέρα και χωρητικότητα θερμαντήρα αέρα
 3. Αεροδυναμική μεταφορά του συστήματος
 4. Ικανότητα υγραντήρα / αφυγραντήρα

Για τον υπολογισμό της παροχής ροής αέρα σε οικιακούς, δημόσιους και γραφειακούς χώρους χρησιμοποιούνται με δύο βασικούς τρόπους:

 • Με την πολλαπλότητα (η τιμή που δείχνει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα ο αέρας στο δωμάτιο θα πρέπει να αλλάξει)
 • Με αριθμό ατόμων

Στη μέθοδο υπολογισμού της ροής του αέρα με τον αριθμό των ανθρώπων, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες κανονιστικές τιμές για την παροχή καθαρού αέρα:

 • 60 m3 / h για κάθε άτομο με μόνιμη διαμονή στο χώρο εργασίας
 • 30 m3 / h για κάθε άτομο για προσωρινή διαμονή (λιγότερο από 2 ώρες)
 • 85 m3 / h για κάθε άτομο στον αθλητισμό

Για παράδειγμα, σε μια αίθουσα γραφείων υπάρχουν 10 άτομα και 5 επισκέπτες έρχονται σε αυτούς. Σε αυτή την περίπτωση, το δωμάτιο θα πρέπει να σερβίρεται 10 * 60 + 5 * 30 = 750 m3 / h

Στη μέθοδο υπολογισμού της ροής του αέρα με πολλαπλότητα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για διαφορετικούς τύπους εγκαταστάσεων.

Συστήματα εξαερισμού στα καταστήματα

Κάθε κατάστημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνιών μηχανικής. Η ανταλλαγή του αέρα είναι ένα στοιχείο χωρίς το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εμπορική δραστηριότητα.

Οι εμπορικές δραστηριότητες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ποιοτικό αερισμό

Ο εξαερισμός της αποθήκης πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις, έτσι ώστε το μικροκλίμα όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία και την παροχή καθαρού αέρα να παρέχει ευνοϊκές συνθήκες για το προσωπικό, τους επισκέπτες και την αποθήκευση των εμπορευμάτων.

Εργασίες και τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα στο κατάστημα

Ο εξαερισμός, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου του εμπορίου, θα πρέπει να επιλύσει τα ακόλουθα καθήκοντα:

 1. Παροχή καθαρού αέρα σε όλα τα δωμάτια.
 2. Η απόσυρση μάζας αέριων αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις.
 3. Θέρμανση ή ψύξη των αέριων μαζών στις περιοχές πωλήσεων.
 4. Διατηρήστε τη βέλτιστη υγρασία.
 5. Καθαρισμός εισερχόμενου αέρα.

Τα καταστήματα είναι εξοπλισμένα με μικτά συστήματα ανταλλαγής αέρα και εξαγωγής καυσαερίων. Τα μικρά καταστήματα περιορίζονται στον εξαερισμό ενός φυσικού τύπου, όπου η εισροή και η εκροή αέρα οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και εντός των χώρων. Η μέγιστη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου, όπου μπορείτε να κάνετε με φυσικό τύπο ανταλλαγής αέρα, είναι 400 τετραγωνικά μέτρα. m.

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά κέντρα, τα μεγάλα παντοπωλεία είναι εξοπλισμένα με υποχρεωτικά συστήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούν εξοπλισμό αερισμού, φιλτραρίσματος, κλιματισμού και θέρμανσης. Τα καταστήματα καταναγκαστικής προμήθειας αέρα είναι εξοπλισμένα με ψυγεία: λαχανικά, φρούτα και μπίρα.

Για αίθουσες μέχρι 500-600 τετραγωνικών μέτρων. m. συνιστώνται αναρτητήρες. Σε δωμάτια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. m. Εγκαθίστανται αρκετές γραμμές εξαερισμού, οι οποίες συνδυάζονται σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει επανακτήτες και μονάδες κλιματισμού.

Επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων με ανακυκλοφορία αέρα σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα. Τέτοια συστήματα ανταλλαγής αέρα απαγορεύονται μόνο σε εγκαταστάσεις με χημικά και εύφλεκτα υλικά. Η ιδιαιτερότητα της ανακύκλωσης είναι η κυκλική χρήση του αέρα, η οποία επαναλαμβάνεται δια του συστήματος, φιλτράρεται και δοσολογείται "αραιωμένη" με φρέσκο ​​οξυγόνο.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι εξοπλισμένα με συστήματα πηνίων ψυκτικού ανεμιστήρα. Αυτό το όνομα φοριέται από τη συσκευή, υγρό ψύξης. Η ψύξη πραγματοποιείται λόγω συμπίεσης ατμών ή κύκλων ψύξης απορρόφησης. Μετά την ψύξη στο ψυκτικό συγκρότημα, το υγρό τροφοδοτείται στους μηχανισμούς ανταλλαγής θερμότητας (πηνία ανεμιστήρα) μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ψαλίδι ανεμιστήρα - συσκευή, ψυκτικό υγρό. Χρησιμοποιείται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα

Η θερμότητα που απελευθερώνεται κατά την ψύξη αφαιρείται από το κτίριο. Εκτός από το ψύκτη και το πηνίο ανεμιστήρα, περιλαμβάνονται τα εξής:

 • σωληνώσεις για την κυκλοφορία του υγρού και του αέρα μέσω του συστήματος.
 • Υδραυλική μονάδα που λειτουργεί ως αντλιοστάσιο.
 • αυτόματο σύστημα ελέγχου.

Το πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα ξεπερνά ακόμα και τα διαχωρισμένα συστήματα στις δυνατότητές του. Πλεονεκτήματα του πηνίου ψύκτη-ανεμιστήρα ως μια παραλλαγή του εξαερισμού:

 1. Ο χώρος στον οποίο είναι δυνατόν να εξοπλιστεί το σύστημα καθορίζεται μόνο από την χωρητικότητα της μονάδας ψύξης και από τον αριθμό των μηχανισμών ανταλλαγής θερμότητας.
 2. Μην τοποθετείτε εξωτερικά τεμάχια εκτός των τοίχων του κτιρίου. Ο εξοπλισμός κατέχει περιορισμένο χώρο ακόμη και όταν καλύπτει μεγάλες αίθουσες εμπορικών συναλλαγών.
 3. Η απόσταση μεταξύ των στοιχείων εργασίας είναι απεριόριστη.
 4. Ασφάλεια.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Η διευθέτηση του καταστήματος πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις διαφόρων αρχών ελέγχου, μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει η υγειονομική-επιδημιολογική και η πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο εξαερισμός σχεδιάζεται και εγκαθίσταται λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες. Οι απαιτήσεις εξαερισμού καθορίζονται στους Κανόνες και Κανονισμούς Κτιρίων (SNiP) 2.08.02-89 "Δημόσια κτίρια και κατασκευές".

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού εξαρτώνται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 1. Είδος της οργάνωσης της διαδικασίας ανταλλαγής αερίων.
 2. Περιοχή του δωματίου.
 3. Προγραμματισμένη συμμετοχή.
 4. Τύπος εμπορικών χώρων.

Γενικές απαιτήσεις για SNIP:

 1. Εάν ο χώρος διανομής βρίσκεται σε κτίριο για άλλο σκοπό (κατοικία κατοικίας), το σύστημα εξαερισμού της αποθήκης πρέπει να διαχωριστεί από το γενικό σύστημα ανταλλαγής αέρα.
 2. Οι κατακόρυφες σωλήνες αερισμού εξαγωγής ανεβαίνουν πάνω από το κάλυμμα ή την επιφάνεια επίπεδης οροφής κατά τουλάχιστον 100 cm.
 3. Τα δωμάτια για ψύξη λαχανικών, φρούτων, χόρτων είναι εξοπλισμένα με ένα ξεχωριστό σύστημα αναγκαστικής παροχής αέρα. Ο εξοπλισμός ψύξης κατά τη λειτουργία δημιουργεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας, η οποία απαιτεί πρόσθετα μέτρα για την κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα.
 4. Το σύστημα παροχής αναγκαστικού αέρα είναι εξοπλισμένο με φίλτρα και σύστημα θέρμανσης.
 5. Τα σημεία εισαγωγής αέρα βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 200 cm από το έδαφος. Για συστήματα εισροής επιλέγονται οι τόποι με τη μικρότερη ρύπανση (απόσταση από το οδόστρωμα, συμφόρηση ατόμων, αντικείμενα εκπομπών βιομηχανικών επιχειρήσεων).
 6. Οι χώροι πλήρωσης και πλύσης είναι εξοπλισμένοι με ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού.

Ο χώρος πλήρωσης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού

Σχεδιασμός και υπολογισμός

εμπορικά κέντρα Εξαερισμός σχεδιαστεί με τη συμμετοχή ειδικών που αναλύουν όλες τις βασικές παραμέτρους (δομή του κτιρίου, περιοχή, την ονομασία, τη συμμετοχή, διαθέσιμο εξοπλισμό, και ούτω καθεξής. Δ), Προετοιμασία σχέδια και υπολογισμοί, σηκώστε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το τελικό έργο επιθεωρείται από τις κρατικές αρχές ελέγχου. Μόνο μετά από όλες αυτές τις δραστηριότητες μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού. Η συντήρηση του εξαερισμού ανατίθεται σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Σημαντικοί παράγοντες για τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού:

 • την παράμετρο πολλαπλότητας.
 • αριθμός ατόμων.

Ο υπολογισμός του εκτιμώμενου αριθμού ατόμων βασίζεται στον τύπο του καταστήματος και της περιοχής. Στα παντοπωλεία ένα άτομο πέφτει σε κάθε 2,5 τ.μ. m.

Σε μη καταστήματα τροφίμων - ένα άτομο για κάθε 3,5 τετραγωνικά μέτρα. μ. Αν το κατάστημα είναι αναμεμειγμένο, η συμμετοχή υπολογίζεται σε σχέση με το κατάστημα μη τροφίμων, δηλαδή για κάθε 3,5 τ.μ. m.

Η ανταλλαγή αέρα ανά άτομο σε ένα εμπορικό κέντρο πρέπει να υπερβαίνει τα 20 κυβικά μέτρα. m σε 60 λεπτά. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα. μ. ανά ώρα.

Υπολογισμός για ένα μικρό κατάστημα μπύρας:

 • η περιοχή του εμπορικού κέντρου είναι 200 ​​τετραγωνικά μέτρα. m;
 • εμπορεύονται αποκλειστικά μπύρα και τρόφιμα ·
 • ο αριθμός των αγοραστών είναι περίπου 80 (200 διαιρούμενος με 2,5).
 • 5 μόνιμους υπαλλήλους.
 • κατανάλωση αέρα - 80 * 20 cu. m. + 5 * 60 cu. m = 1900 cu. μ. ανά ώρα.

Το σύστημα εξαερισμού, οι διαμέτρους των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής, η χωρητικότητα του εξοπλισμού για την αποθήκη πώλησης μπύρας και τροφής θα καθοριστεί με υπολογισμένη παράμετρο 1900 κυβικών μέτρων. μ. ανά ώρα.

Ο επαγγελματικός υπολογισμός συνεπάγεται τη χρήση της παραμέτρου πολλαπλότητας. Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στα καταστήματα δείχνει πόσες φορές θα πρέπει να ενημερώνεται η εγκατεστημένη ποσότητα αέρα στον χώρο ανά μονάδα χρόνου. Ο δείκτης υπολογίζεται με ειδικούς τύπους. Για τον υπολογισμό της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρος στους πίνακες ορίων συναλλαγών χρησιμοποιούνται.

Σημαντικά κριτήρια για την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού είναι ο θόρυβος. Ο θόρυβος πρέπει να ανταποκρίνεται στα καθιερωμένα υγειονομικά πρότυπα. Για να ρυθμίσετε αυτούς τους δείκτες, χρησιμοποιούνται απορροφητήρες ήχου. Μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο του εξοπλισμού από το θόρυβο.

Συσκευή εξαερισμού

Όπως προαναφέρθηκε, ο εξαερισμός στην αποθήκη αποτελείται από μονάδες παροχής και εξαγωγής. Η φυσική γραμμή τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένη με ειδικές βαλβίδες εξαερισμού εγκατεστημένες στους τοίχους.

Το σύστημα τροφοδοσίας για μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι μια σύνθετη κατασκευή, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας αποτελείται από πολλά στοιχεία. Ένας από αυτούς είναι η μάσκα

 • σχάρα;
 • τη βαλβίδα αέρα.
 • φίλτρο;
 • μια ηλεκτρική θερμάστρα?
 • αισθητήρα καναλιού.
 • ανεμιστήρα αέρα τροφοδοσίας.
 • απορροφητής ήχου ·
 • Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα
 • ελεγκτή για ηλεκτρικό θερμαντήρα.
 • αισθητήρα καναλιού.
 • δίκτυο αεραγωγών ·
 • σχάρες?
 • διαχύτες.

Ο θερμαντήρας είναι θερμαντήρας καναλιών.

Η διαδικασία θέρμανσης στη συσκευή πραγματοποιείται μέσω σωλήνων, μέσω των οποίων τροφοδοτείται θερμαινόμενος αέρας ή νερό. Στο σημείο πώλησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακτητές - θερμαντήρες αέρα, στους οποίους ο εκκενωμένος αέρας συμμετέχει στη θέρμανση του εισερχόμενου φρέσκου οξυγόνου.

Το σύστημα εξάτμισης φυσικού τύπου συνεπάγεται την αφαίρεση επιπλέον αγωγών εξαερισμού στην οροφή, παρόμοιων με εκείνους που προβλέπονται ήδη για φυσική ανταλλαγή αέρα στο σπίτι. Το σύστημα εξαναγκασμένης εξάτμισης είναι επίσης πολύπλοκο και περιλαμβάνει ένα πλήρες σύνολο στοιχείων (φίλτρα, ανεμιστήρες, απορροφητήρες θορύβου).

Πολλοί στο άνοιγμα του καταστήματος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ειδικού συστήματος εξαερισμού στο δωμάτιο κάτω από το κατάστημα. Τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Υπάρχει μόνο μία διέξοδος - είναι απαραίτητο να επισκευαστεί και να εγκατασταθεί ένα ανεξάρτητο σύστημα προμήθειας και εκχύλισης. Τα κανάλια τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένα στον τοίχο με τη βοήθεια της εγκατάστασης βαλβίδων και ο απορροφητήρας έλκεται κατά μήκος της οροφής και οδηγείται προς τα έξω κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων. Είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε ένα αναγκαστικό σύστημα χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες.

Εξαερισμός των σουπερμάρκετ

Συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε χωριστά κεφάλαια από το βιβλίο "Συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού." Συστάσεις για το σχεδιασμό, τη δοκιμή και την έναρξη λειτουργίας του "ThermoCool" του "Group of Companies". "

Αυτό το τεύχος παρουσιάζει το κεφάλαιο 20.

Το Σχ. 20.1 Τυπικό σχήμα σούπερ μάρκετ

Εμπορικό πάτωμα με έκταση άνω των 17.000 τ.μ. με ομοιόμορφη κατανομή πελατών και ταμειακή μηχανή με τοπική συγκέντρωση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Η ζώνη αποθήκευσης κατά μήκος της πρόσοψης του κτιρίου εμποδίζει τις ροές θερμότητας από την ηλιακή ακτινοβολία που εισέρχονται στο κτίριο, προστατεύοντας την αίθουσα συναλλαγών από αυτή, καθώς οι πλευρικοί και οπίσθιοι τοίχοι των σούπερ μάρκετ είναι συνήθως κωφοί.

Τεχνικές λύσεις για τα παραδοσιακά καταστήματα, τυπικά: παροχή αέρα από πάνω μέσω της οροφής με ανεμιστήρα ή κωνικούς πίδακες σε ύψος οροφής 3-6 μ. Και απομάκρυνση από πάνω μέσω σχάρων ή πλακών. Αυτές οι αποφάσεις ρυθμίζονται από SNiP 2.04.05-91 * 2003 και MGSN 4.13-97.

Τα συστήματα θέρμανσης για καταστήματα, τα οποία συνήθως ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες, πρέπει να είναι αυτόνομα με τις λογιστικές μονάδες να πραγματοποιούν την κατανάλωση θερμότητας διεύθυνσης. Τα συστήματα θέρμανσης είναι συμβατικά, γεμάτα με νερό με θερμοστατικές βαλβίδες, δύο σωλήνων, με διαμπερή κίνηση νερού και θερμοκρασία ψυκτικού που δεν υπερβαίνει τις παραμέτρους: tg = 95 ° C, t0 = 70 ° C.

Οι εκτιμώμενες θερμοκρασίες του αέρα στις αποθήκες για την ψυχρή περίοδο του έτους δίνονται στον Πίνακα 20.1.

Για τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού κατασκευαστεί και ενσωματωμένο και επισυνάπτεται υπολογισμό κατάστημα του αέρα που παράγεται από το υπόλοιπο θερμότητας και αέρα και ελέγχονται από την πολλαπλότητα και τα πρότυπα του φρέσκου αέρα.

Η απελευθέρωση θερμότητας και υγρασίας από τους πελάτες υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της ελαφριάς εργασίας, από το προσωπικό εργασίας - σύμφωνα με τους κανόνες εργασίας μεσαίας βαρύτητας. Ο αριθμός των γυναικών συγκαταλέγεται μεταξύ των αγοραστών και μεταξύ του προσωπικού εργασίας γίνεται δεκτός με ποσοστό 60% του συνόλου.

Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στις εμπορικές αίθουσες των καταστημάτων θα πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με την τεχνολογική εκχώρηση ή με βάση την περιοχή της αίθουσας συναλλαγών που καταλαμβάνει ένα άτομο:

 • 6 m 2 για καταστήματα επίπλων, μουσική, ήχου, βίντεο, οικιακού και γραφειακού εξοπλισμού, βιβλία, αθλητικά, κοσμήματα.
 • 5 m 2 για άλλα καταστήματα εκτός τροφίμων και για όλα τα καταστήματα τροφίμων.

Στα καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης, ο αριθμός των θέσεων εργασίας των ταμείων λαμβάνεται από τον υπολογισμό:

 • ένα σταθμό εργασίας ανά 100 m 2 σε παντοπωλεία.
 • ένας χώρος εργασίας στα 160 μ 2 σε καταστήματα εκτός τροφίμων.

Το πρότυπο παροχής φρέσκου αέρα: 20 m 3 / h για τον αγοραστή και 60 m 3 / h για τον υπάλληλο του καταστήματος.

Οι παραμέτρους του αέρα στην ζεστή περίοδο για τα συνημμένα καταστήματα σούπερ μάρκετ και σούπερ μάρκετ:

tv = 25 ° C. σε 60%. Αυτές είναι οι παράμετροι κλιματισμού της 2ης τάξης.

Ρυθμιστική διαπνοή εκτελεί τυπικά συνολικά συστήματα τροφοδοσίας, και το έλλειμμα στο κρύο ή split-σύστημα απομακρύνεται σε θερμή περίοδο του έτους, ψώνια μόνα ή μονάδες θέρμανσης με ανεμιστήρα που λειτουργούν από τις μονάδες ψύκτη με αυτόνομη λογαριασμό ψύξη.

Η απαιτούμενη ποσότητα υπαίθριου αέρα για την περιοχή πωλήσεων του σούπερ μάρκετ θα είναι:

Ln = 3000.20 + 200.60 = 72000 m 3 / h.

Η μεταφορά και η διανομή τέτοιων ποσοτήτων αέρα είναι πολύ προβληματική. Η λύση είναι η αποκέντρωση των συστημάτων τροφοδοσίας. Εάν η αναστείλει φυσάει μονάδες σε ύψος 6-8 m από το δάπεδο με μία μονάδα υπολογισμού για 24x24 υπηρεσία τετραγωνικό m με την εισαγωγή αέρα από την κορυφή σούπερ μάρκετ κατακόρυφο αγωγό, το φίλτρο καθαρισμού αέρα και, στη συνέχεια, θέρμανση ή ψύξη της τροφοδοσίας και συμπαγή jet μέσω ενός ρυθμιζόμενου σχάρα κάτω όπως λύση θα επιτρέψει σημαντική-σμού για τη μείωση του κόστους του κεφαλαίου και την παροχή φρέσκου αέρα ολόκληρη την περιοχή των πωλήσεων. Ο αριθμός των συσσωματωμάτων των 30 μονάδων της τροφοδοσίας του 2400 m 3 / h η κάθε μία.

Τα συστήματα εξάτμισης με την ίδια τροφοδοσία πρέπει να έχουν τη μορφή φυσικού καλύμματος από την άνω ζώνη του δωματίου. Δεκαπέντε ορυχεία, μεγέθους 1000 mm, εξοπλισμένα με ομπρέλες, μονωμένες βαλβίδες με ηλεκτρικά θερμαινόμενα πτερύγια, μια παλέτα συνδεδεμένη με το σύστημα αποστράγγισης, θα αντιμετωπίσουν αυτό το έργο. Η ταχύτητα του αέρα σε κάθε ορυχείο θα είναι 1,3 m / s.

Τι γίνεται με τη θέρμανση; Θερμότητα περίβλημα απώλεια με το ύψος του 10 μ συνιστούν 726 kW σε εσωτερική θερμοκρασία ti = 16 ° C, η εξωτερική tn = -26 ° C και μία ειδική θερμική χαρακτηριστικό qud = 0,1 W / m 3 ° C. Η θέρμανση πρέπει να είναι ευάερη και να εκτελείται από τις ίδιες εξωλέμβιες μονάδες. Η θερμική ισχύς καθενός από αυτά πρέπει να είναι:

Οι μονάδες ανάρτησης πρέπει να λειτουργούν σε πλήρη λειτουργία ανακύκλωσης, δηλαδή να αφαιρούν τον αέρα από την άνω ζώνη και να τροφοδοτούνται προς τα κάτω. Η θερμοκρασία της υπερθέρμανσης του αέρα θα είναι:

Αυτό είναι κάπως υψηλότερο από το επιτρεπόμενο στους 45 ° C, επομένως, αρκετές μονάδες πρέπει να συνδέονται με τα συστήματα θέρμανσης αέρα.

Για να υπολογιστεί η θερμή περίοδος, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η απελευθέρωση θερμότητας (με φαινόμενη θερμότητα):

από τους αγοραστές σε tv = 25 ° С

από τους συνοδούς σε tv = 25 ° С

από φωτισμό σε φωτισμό 400 lux? qud = 30 W / m2

από εκθέσεις εργασίας (τηλεοράσεις, φωτιστικά, ταμειακές μηχανές κ.λπ.)

3000.65 = 195.000 W

200.70 = 14.000 W

Σύνολο: 790.000 W

Για να αφαιρέσετε την υπερβολική θερμότητα, επιπλέον συγκεντρώνουμε 4 επιπλέον γραμμές (1 επιπλέον γραμμή πάνω από την ταμειακή μηχανή) για 10 μονάδες (24 m το καθένα) για να ψύξετε μόνο τον αέρα. Η χωρητικότητα ψύξης για καθένα από αυτά (συμπεριλαμβανομένων 30 μονάδων που τροφοδοτούν τον εξωτερικό αέρα στο πάτωμα συναλλαγών) είναι: 790000: 70 = 11300 W.

Όταν παρέχεται μέσω κάθε μονάδας, 2400 m 3 / h ή G = 2880 kg / h (ο ίδιος τύπος με καθαρό αέρα), ο αέρας θα ψύχεται από τη θερμοκρασία:

και με θερμοκρασία εισροής:

tn = tv - t = 25 -14 = 11 ° С κατεβαίνει από ύψος 6-8 μέτρα.

Θα πρέπει να προβλεφθεί η εγκατάσταση 4 ψυκτικών συγκροτημάτων (που έχουν προηγουμένως χωρίσει την αίθουσα σε 4 ζώνες) με ισχύ ψύξης 200 kW η καθεμία.

Στις αποθήκες θα πρέπει να παρέχονται συμβατικοί αεραγωγοί ανεφοδιασμού και εξαγωγής με τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τον Πίνακα 20.1.

Συστήματα εξαερισμού για εμπορικά κέντρα και μικρά καταστήματα

Ο αερισμός των δημόσιων κτιρίων λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή, γεγονός που συνδέεται με την υψηλή κυκλοφορία, την ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων στο δωμάτιο, καθώς και το σημαντικό μέγεθος των σύγχρονων καταστημάτων. Ορισμένα εμπορικά κέντρα συνδυάζονται με κινηματογράφους, καταστήματα γρήγορου φαγητού, παιδικές χαρές, όπου απαιτείται όχι μόνο συντήρηση αποδεκτών συνθηκών μικροκλίματος αλλά και άμεση απομάκρυνση των προϊόντων καύσης. Ως εκ τούτου, ο εξαερισμός του εμπορικού κέντρου αναπτύσσεται και σχεδιάζεται με βάση τα ισχύοντα πρότυπα, με μεγάλο περιθώριο για παραγωγικότητα.

Στόχοι

Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε σε ένα έργο, πρέπει να καθορίσετε ποιες απαιτήσεις επιβάλλονται σε ένα συγκεκριμένο σύστημα εξαερισμού, το οποίο είναι πιο σημαντικό και τι μπορεί να παραμεληθεί:

 • Η διατήρηση των σταθερών δεικτών της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα δεν είναι μικρότερη από 1 ώρα ανά ώρα.
 • Η συντήρηση της θερμοκρασίας σχεδιασμού του εσωτερικού αέρα, αναφέρεται στους όρους αναφοράς, αλλά δεν είναι μικρότερη από +18 0 C στην ψυχρή περίοδο. Όλες οι μεγάλες περιοχές λιανικής πώλησης θερμαίνονται με θερμαντήρες ενσωματωμένους στην εισροή.
 • Ψύξη του εσωτερικού περιβάλλοντος. Χρησιμοποιούνται κλιματιστικά κανάλια ή ψυκτικά συγκροτήματα εγκατεστημένα στην οροφή ή σε έναν τεχνικό χώρο.
 • Σχετικός έλεγχος υγρασίας.
 • Διήθηση του αέρα που προέρχεται από το δρόμο.
 • Σύστημα έκτακτης ανάγκης για την αφαίρεση του καπνού και τον καθαρισμό των οδών εκκένωσης. Συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα πυρόσβεσης.
 • Εργαστείτε με ελάχιστο θόρυβο. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση των κύριων εγκαταστάσεων έξω από το κτίριο ή με την εγκατάσταση ξεχωριστών χώρων αερισμού στο υπόγειο.

Τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα στα καταστήματα

Ο τύπος του εξαερισμού και του κλιματισμού εξαρτάται από την περιοχή των κύριων χώρων και τον λειτουργικό σκοπό τους. Κανονιστικά στοιχεία λαμβάνονται από SNiP 31-06-2009 Δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις:

 • Σύστημα εξαερισμού προσφοράς και εξαγωγής με φυσικά κίνητρα. Είναι εξοπλισμένο με μικρά καταστήματα, μέχρι 250 m 2. Το δωμάτιο αερίζεται λόγω της φυσικής διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης αέρα εντός και εκτός της περιοχής πωλήσεων. Για την ψύξη χρησιμοποιείται ένα απλό κλιματιστικό ή split σύστημα και θερμαίνεται από καλοριφέρ αλουμινίου. Δεν παρέχεται σύστημα απομάκρυνσης καπνού έκτακτης ανάγκης
 • Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής με μηχανικά κίνητρα. Είναι εξοπλισμένο με όλα τα καταστήματα, περισσότερα από 250 m 2. Κατά κανόνα, συνδυάζεται με τη θέρμανση. Αντί των συμβατικών κλιματιστικών, χρησιμοποιούνται κεντρικές μονάδες ψύξης. Είναι υποχρεωτικό να σχεδιάζεται εξαερισμός κατά της πυρκαγιάς.

Κανονιστικές πληροφορίες

Το έργο βασίζεται σε: SNIP 41-01-2003 «θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού (SP 60.13330.2012 πραγματωθούν έκδοση, δεν αναιρεί την επίδραση του SNP)? SNiP 31-06-2009; GOST 30494-96 "Οικιστικά και δημόσια κτίρια. Παράμετροι μικροκλιμάτων στις εγκαταστάσεις "και ορισμένα άλλα έγγραφα, τα οποία υποδεικνύουν τα στενά επαγγελματικά δεδομένα που απαιτούνται για τον υπολογισμό του εξαερισμού. Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς επηρεάζει τη θετική απόφαση όσων ελέγχουν τα έργα. Στη χώρα μας αυτά είναι τα όργανα του κρατικού ελέγχου.

Υπολογισμός της απόδοσης θερμότητας

Ακολουθούν οι βασικοί κανόνες:

 • Η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα δεν ρυθμίζεται αυστηρά, ενώ για τις κύριες αίθουσες ο δείκτης πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 σ.α.λ. Στην πράξη, επιλέγονται σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη. Όσο μεγαλύτερη είναι η πολλαπλότητα, τόσο πιο ακριβός εξοπλισμός απαιτείται, επομένως το ζήτημα της τιμής και της φερεγγυότητας του πελάτη είναι σημαντικό εδώ.
 • Ο όγκος αέρα ανά επισκέπτη είναι 20 ή περισσότερα κυβικά μέτρα. Ο υπάλληλος είναι 60 m 3.
 • Οι κανόνες προδιαγράφουν τη διάσπαση των αγωγών εξαερισμού των διαιρέσεων τροφίμων και μη τροφίμων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, επομένως σε μεγάλα εμπορικά κέντρα προτιμάται γενικός αερισμός, δεδομένου ότι συχνά δεν παρατηρείται τοποθέτηση ζωνών.
 • Εκτιμώμενη έκταση ανά επισκέπτη από 2,5 έως 3,5 m2, εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του συγκροτήματος. Έχω 12 άτομα ανά πρότυπο.
 • Η θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα δεν είναι μικρότερη από +18 0 C. Η κλιματική περιοχή επιλέγεται σύμφωνα με το SNiP.
 • Η ισχύς του θερμαντήρα αέρα προσδιορίζεται με βάση τον όγκο επεξεργασμένου αέρα ανά ώρα και μετράται σε kW.
 • Η εισροή είναι εξοπλισμένη με φίλτρα κλάσης EU3 ή υψηλότερης.
 • Σε μικρά καταστήματα, όπου το έργο δεν παρέχει μηχανικό αερισμό, είναι διευθετημένα ειδικά ανοίγματα. Αυτά μπορεί να είναι ρυθμιζόμενα ταψιά ή βαλβίδες αέρα που βρίσκονται σε ύψος 2000 mm από το δάπεδο.
 • Χρησιμότητα δωμάτια μεγάλα εμπορικά κέντρα, μια περιοχή των 35 m 2, αεριζόμενο λόγω διαρροής αέρα μέσα στο διάδρομο: υπάρχει ανεβαίνει obshcheobmennoj συστήματος.
 • Τα καταστήματα τροφίμων των καταστημάτων είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για την αποθήκευση οικιακών χημικών ουσιών.
 • Ο μηχανικός εξαερισμός τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένος με συστήματα καθαρισμού και θέρμανσης. Το βέλτιστο ύψος της θέσης των βαλβίδων εισαγωγής είναι 2000 mm - αυτό επιτρέπει να ελαχιστοποιηθεί η μόλυνση.
 • Οι ταμπάρες εισόδου για εμπορικούς χώρους, με εμβαδόν άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, είναι εξοπλισμένες με θερμικές κουρτίνες που λειτουργούν αυτόνομα, ανεξάρτητα από το δίκτυο γενικής ανταλλαγής.
 • Οι βοηθητικοί χώροι για τη συσκευασία των προϊόντων χύδην, καθώς και οι χώροι πλύσης είναι εξοπλισμένοι με τοπικό εξαναγκασμένο εξαερισμό. Αυτές είναι οι τοπικές κουκούλες που είναι εγκατεστημένες σε ένα χώρο εργασίας ή σε μια μηχανή πλήρωσης.
 • Τα καταστήματα που βρίσκονται στο κτίριο κατοικιών είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα που πωλούν οικιακές χημικές ουσίες ή ρούχα, καθώς και σε κτίρια κατοικιών, αερίζονται με διάφορους τρόπους. Όλα εξαρτώνται από την περιοχή, τον αριθμό των πελατών, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων αντικειμένων που δεν είναι ειδικά για την έξοδο (κινηματογράφους, ανοιχτά γήπεδα φαγητού κ.λπ.).

Παντοπωλεία σε κτίρια κατοικιών

Κατά κανόνα, αυτά είναι μικρά σε χώρους δωμάτια, για τον εξαερισμό των οποίων υπάρχει αρκετό φυσικό σύστημα. Η εισροή τροφοδοτείται μέσω των αγωγών που βρίσκονται κάτω από την οροφή, υπάρχει επίσης εγκατεστημένος εξολκέας. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται παράθυρα και πόρτες.

Πρόγραμμα εξαερισμού στο μπακάλικο

Στην αίθουσα πωλήσεων εγκαθίσταται ένα μικρό κλιματιστικό ή split σύστημα. Η είσοδος tablur-sluice είναι εξοπλισμένη με κουρτίνα αέρα, η οποία λειτουργεί αυτόνομα.

Αποθήκη-αποθήκη

Κατά κανόνα, αυτά είναι ανεξάρτητα κτίρια, συναρμολογημένα από προκατασκευασμένες κατασκευές. Συνήθως αποτελούνται από ένα μεγάλο εμπορικό δάπεδο και αρκετές βοηθητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης τροφίμων και οικιακών χημικών ουσιών, μίνι-κουζίνα, ψυγείο.

Το κύριο εμπορικό κέντρο είναι εφοδιασμένο με σύστημα γενικής ανταλλαγής και εξαερισμού. Κάτω από την οροφή υπάρχουν αεραγωγοί στην είσοδο και την εξάτμιση. Ανεμιστήρες, ψυκτικοί θάλαμοι ή μονάδες πολλαπλών κλιματισμών εγκαθίστανται στην οροφή ή από το τέλος, υπηρεσία, μέρος του κτιρίου. Οι αεραγωγοί κρύβονται κάτω από ψευδοροφή.

Οι αποθήκες αποθήκευσης τροφίμων και οικιακών χημικών ουσιών, καθώς και ψυκτικοί θάλαμοι είναι εξοπλισμένοι με χωριστό μηχανικό εξαερισμό. Για τη θέρμανση το χειμώνα, χρησιμοποιούνται θερμάστρες, λιγότερο συχνά ανακουφιστές.

Στους νεροχύτες και τις κουζίνες, η τοπική αναρρόφηση εγκαθίσταται πάνω από τον χώρο εργασίας ή την πηγή του πλεονάσματος θερμότητας / ατμού.

Καταστήματα ειδών ένδυσης

Απαιτεί ένα μαλακό μικροκλίμα, η θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα πρέπει να είναι + 22-24 0 C. Σε μικρούς χώρους λιανικής, προτιμάται η φυσική εισροή και η τεχνητή εξαγωγή. Σε μεγάλα εμπορικά κέντρα μηχανικό αερισμό. Στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης προϊόντων από γούνα και δέρμα εγκαθίσταται ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού, διατηρώντας θερμοκρασία +18 0 С και χαμηλή υγρασία.

Εμπορικά κέντρα

Τα εμπορικά κέντρα είναι μεγάλα κτίρια σε έναν ή περισσότερους ορόφους και εδώ μόνο ο μηχανικός αερισμός εξαερισμού και εξαγωγής. Χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό - δωμάτια με διαφορετικές ιδιαιτερότητες: από μεγάλους εμπορικούς χώρους μέχρι κινηματογράφους.

Γενικά εξαερισμού παρέχει τις παραμέτρους σχεδιασμού του όλου συγκροτήματος, για το σκοπό αυτό, ισχυρό ανεμιστήρες, και κεντρικό κλιματισμό με ψύκτη διατηρεί κανονική θερμοκρασία το χειμώνα και το καλοκαίρι. Εγκατασταθεί στην οροφή, μειώνοντας έτσι τα φορτία θορύβου.

Το σύστημα εξαερισμού πυρόσβεσης έχει σχεδιαστεί ξεχωριστά. Λειτουργεί αυτόνομα και ενεργοποιείται μετά την λειτουργία των ανιχνευτών καπνού. Λειτουργεί με δύο τρόπους: αφαιρώντας πρώτα τα προϊόντα καύσης σε όλη την περιοχή του κτιρίου κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά. το δεύτερο είναι η αφαίρεση του καπνού από τους διαδρόμους εκκένωσης, τις κλίμακες και τους άξονες ανύψωσης.

Έλεγχος του συστήματος σε αυτόματη λειτουργία

Από το μεγάλο εμπορικό κέντρο έως το μικρό κατάστημα τροφίμων και λαχανικών παρακολουθείται αυτόματα η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού. Σε μικρούς χώρους διατηρεί τη θερμοκρασία του αέρα. Για παράδειγμα, έχει εγκατασταθεί ένα απλό κλιματιστικό ή split σύστημα, όπου η θερμοκρασία έχει ρυθμιστεί και ο αυτοματισμός ενεργοποιεί / απενεργοποιεί τη συσκευή την κατάλληλη στιγμή.

Σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και περίπτερα χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα αυτόματου ελέγχου του συστήματος εξαερισμού. Αποτελείται από αισθητήρες που καθορίζουν τη θερμοκρασία, την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, την υγρασία, την ταχύτητα του αέρα και το επίπεδο μόλυνσης του φίλτρου. Οι αισθητήρες μεταδίδουν δεδομένα σε ένα κεντρικό σημείο όπου εκτελείται χειροκίνητη ή αυτόματη παρακολούθηση. Από αυτές τις πληροφορίες μεταφέρονται σε μικροελεγκτές που ενεργοποιούν / απενεργοποιούν, ταχύτητα / επιβράδυνση ανεμιστήρων, θερμαντήρων και άλλων συσκευών.

Κουρτίνες αέρα

Είναι εξοπλισμένα με πύλες ταμπούρ. Οι κανόνες ρυθμίζουν την παρουσία κουρτινών αέρα με ικανότητα διέλευσης άνω των 2.500 ατόμων την ημέρα. Στην πράξη, όλα τα εμπορικά κέντρα και τα περισσότερα καταστήματα εγκαθιστούν κουρτίνες και εξοπλίζουν επίσης τις περιοχές φόρτωσης και εκφόρτωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

Το κύριο καθήκον του πέπλου είναι να αποκόψει τον κρύο αέρα. Συνήθως, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου είναι υψηλότερη από το εξωτερικό, ειδικά το χειμώνα. Όταν ανοίγει η μπροστινή πόρτα, η ροή ψυχρού αέρα σπάει μέσα στο δωμάτιο και η κουρτίνα στέλνει ένα πίδακα θερμού αέρα υψηλής έντασης από την κορυφή προς τα κάτω. Αποδεικνύεται μια αόρατη κουρτίνα που εμποδίζει την πρόσβαση στο κρύο.

Ένα δύσκολο έργο εμπορικό σχεδιασμό κέντρο εξαερισμού θα βοηθήσει στην επίλυση ειδικών «Mega.ru» της εταιρείας με την επαγγελματική προσέγγιση, εκτεταμένη εμπειρία και ευρεία κάλυψη της αγοράς: εργαζόμαστε στην περιοχή της Μόσχας, και εκτελούν τις παραγγελίες από τις γειτονικές περιοχές και απομακρυσμένες ασκούν μια μορφή συνεργασίας. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με τους ειδικούς μας. Τα τηλέφωνα και τα άλλα κανάλια επικοινωνίας βρίσκονται στη σελίδα "Επαφές".

Λίγο για τον εξαερισμό σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Ο εξαερισμός στο κατάστημα είναι ένα υποχρεωτικό και σημαντικό μηχανικό σύστημα που εξασφαλίζει τη σωστή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Η εγκατάσταση εξαερισμού υψηλής ποιότητας είναι ένα αρκετά υπεύθυνο και σημαντικό γεγονός, που απαιτεί μεγάλη εμπειρία και επαγγελματισμό. Από τη σωστή απόδοση της εργασίας θα εξαρτηθεί από την άνεση των πελατών, και ως εκ τούτου, μεγάλη προσέλευση του εμπορικού χώρου, με αυξημένα κέρδη.

Βάσει των διατάξεων και των βασικών κανόνων, τα μπακάλικα πρέπει να διατηρούν το καθορισμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Για το σκοπό αυτό, τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής και οι μονάδες κλιματισμού χρησιμοποιούνται στις εμπορικές αίθουσες των καταστημάτων, των νοικοκυριών και των αποθηκών. Οι συσκευές είναι ένα πολύπλοκο συγκρότημα εξειδικευμένου εξοπλισμού, χάρη στο οποίο παρέχεται καθαρός αέρας. Επιπλέον, οι συσκευές είναι επίσης υπεύθυνες για τον καθαρισμό, τη θέρμανση, την υγρασία και την ψύξη.

Τρόποι αερισμού

Τα καταστήματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μηχανικό σύστημα κλιματισμού ή εξαερισμού. Ο αέρας τροφοδοσίας που διέρχεται από τον εξαερισμό πρέπει να αφαιρεθεί πλήρως από τον απορροφητήρα.

Στα καταστήματα, εγκαθίστανται κυρίως εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής ή μπλοκ κεντρικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Οι κατασκευές αυτού του τύπου είναι πολύ φθηνότερες, αλλά είναι αναποτελεσματικές χωρίς βοηθητικό εξοπλισμό, η αγορά των οποίων οδηγεί σε πρόσθετα έξοδα.

Η φύση του αερισμού καθορίζεται από τον τύπο αποθήκης και τη συνολική επιφάνεια που χρησιμοποιείται, και συγκεκριμένα:

 • ένα μικρό δωμάτιο - ανεμιστήρας τροφοδοσίας και εξαγωγής με νερό ή ηλεκτρική θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση, ο κλιματισμός είναι εγκατεστημένος ξεχωριστά. Ο καθαρός αέρας εισέρχεται στα εξωτερικά πλέγματα παροχής, διέρχεται από τον καθαρισμό και εξέρχεται από το δωμάτιο μέσω των αεραγωγών. Ο χρησιμοποιούμενος αέρας εξαλείφεται με τη βοήθεια εξοπλισμού εξαγωγής.
 • κατάστημα με εμβαδόν άνω των 400 τ.μ. - σχεδιασμός του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας. Βοηθά στη σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, χαμηλή πιθανότητα αστοχίας.
 • αποθήκες - αποθήκες - προκειμένου να εξοπλιστεί ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού, χρησιμοποιούνται μονάδες εισαγωγής και εξαγωγής μεγάλης χωρητικότητας. Οι μηχανισμοί αυτού του τύπου απαιτούν την εγκατάσταση κλιματιστικών οροφής στέγης και στέγης.
 • εμπορικό κέντρο - σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με πρόσθετη εγκατάσταση ψυκτικού συγκροτήματος - μηχανισμός ψύξης νερού, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης ως ψυκτικό στα συστήματα κλιματισμού.

Παρέχεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ ο σχεδιασμός είναι αξιόπιστος, εύκολος στην εγκατάσταση και λειτουργία.

Οι απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε διαφορετικούς χώρους διαφέρουν σημαντικά. Λογοδοσία του εμπορικού κέντρου και αριθμός του εμπλεκόμενου προσωπικού. Χάρη σε αυτά τα δεδομένα, είναι δυνατόν να υπολογιστεί περίπου ο απαιτούμενος όγκος εισροής αέρος, καθώς και η απαιτούμενη ισχύς εξαερισμού της αποθήκης.

Έλεγχος στην αυτόματη λειτουργία

Για την κεντρική παρακολούθηση του συστήματος εξαερισμού παρέχεται πρόσθετη αυτοματοποίηση. Τα στοιχεία βοηθούν στη διαχείριση όλου του συναφούς εξοπλισμού.

Λόγω αυτού, είναι δυνατό να ρυθμίσετε την ένταση και τη θερμοκρασία της εισερχόμενης ροής αέρα, να ρυθμίσετε τον τρόπο λειτουργίας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να ελέγξετε το στάδιο της μόλυνσης του φίλτρου.

Μέχρι σήμερα, η ευφυής αυτοματοποίηση, η οποία αποτελείται από αισθητήρες και μικροελεγκτή, είναι απαίτηση. Τέτοιοι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για την ανάλυση του περιεχομένου του HF και του CO στον αέρα, τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας και του αριθμού των επισκεπτών. Χάρη στις πληροφορίες που ελήφθησαν, ο σχεδιασμός μπορεί να υπολογίζει και να ρυθμίζει την ισχύ των ανεμιστήρων, καθώς και τμήματα για θέρμανση και ψύξη.

Θερμικές κουρτίνες για αέρα

Πολύ συχνά, ο εξαερισμός στο κατάστημα συμπληρώνεται από τους μηχανισμούς των κουρτινών, που βρίσκονται στην είσοδο. Είναι απαραίτητες όταν ο αριθμός των ατόμων που περνούν καθημερινά από την είσοδο ξεπερνά τα 2.500 άτομα. Επίσης, τέτοιες κουρτίνες τοποθετούνται σε περιπτώσεις όπου οι θέσεις εργασίας βρίσκονται κοντά στην είσοδο και οι υπάλληλοι είναι εκεί όλη την ημέρα.

Τοποθετήστε τις κουρτίνες αέρα στις περιοχές φόρτωσης και εκφόρτωσης και εισόδου. Για ένα παντοπωλείο ορίζεται ένα πρότυπο 1500 τ.μ., τα μη-καταστήματα τροφίμων είναι 2500 μ².

Σχεδιασμός συστημάτων εξαερισμού

Κάθε εγκατάσταση εξαερισμού του εμπορικού δαπέδου και των βοηθητικών συστημάτων πρέπει να αρχίζει με την ανάπτυξη του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

 1. ένα σχέδιο για κάθε όροφο του κτιρίου, με όλες τις λειτουργικές περιοχές.
 2. η θέση του κτιρίου σε σχέση με τις πλευρές του κόσμου,
 3. πηγές ψυκτικού μέσου.
 4. πληροφορίες για δομικά υλικά και βοηθητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση του κτιρίου.
 5. ένα παράδειγμα του υποτιθέμενου φορτίου σε κάθε όροφο, του καθεστώτος και του βαθμού παρακολούθησης.

Ο σχεδιασμός διαπραγματεύεται και εγκρίνεται πρώτα με τον αρχιτέκτονα, κατόπιν με τον σχεδιαστή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αποχρώσεις και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Στο τελικό στάδιο, το σχέδιο περιλαμβάνει λεπτομερές σχέδιο για το σύστημα των αεραγωγών, τα χαρακτηριστικά του, έναν κατάλογο εξοπλισμού και τα απαιτούμενα έργα εγκατάστασης. Αυτό αρχικά θα σας βοηθήσει να καθορίσετε το εκτιμώμενο κόστος.

Ο εξαερισμός του εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου έχει σχεδιαστεί με ανεξάρτητο κλιματισμό και εξαερισμό, ανεξάρτητα από το σύστημα εξαερισμού ολόκληρου του κτιρίου. Ο υπολογισμός της ποσότητας θερμότητας που προέρχεται από τη ροή των επισκεπτών, του εμπορικού εξοπλισμού και της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρα στις αποθήκες του καταστήματος.

Η ανάγκη για κλιματισμό

Συχνά, με πλήρη λειτουργία, το σύστημα εξαερισμού δεν έχει θετική επίδραση στη διατήρηση της άνετης θερμοκρασίας στην αίθουσα. Σε αυτή την περίπτωση, εγκαθίστανται κλιματιστικά.

Για το εμπορικό κέντρο, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται χωριστά συστήματα τύπου καναλιού ή κασέτας, ενώ για μικρά καταστήματα είναι αρκετό να εγκαταστήσετε ένα κλιματιστικό τοίχου.

Ο κλιματισμός θα είναι φθηνότερος, αλλά τα σχέδια δεν μπορούν πάντοτε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των χώρων. Οι εσωτερικές μονάδες αεραγωγών και κασετών κλιματιστικών τοποθετούνται στο χώρο της οροφής. Στις δομές της κασέτας, ένα πάνελ με περσίδες εισόδου αέρα είναι ορατό από το εξωτερικό, πράγμα που εξασφαλίζει ομοιόμορφη απόκλιση των αέριων μαζών προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να δημιουργούνται ρεύματα.

Τα συστήματα διαχωρισμού του τύπου καναλιών είναι εντελώς κρυμμένα, οι γρίλιες εξαερισμού και οι διαχυτήρες είναι ορατές από το εξωτερικό, από τις οποίες ο αγωγός αέρα διατρέχει το κλιματιστικό. Είναι επίσης δυνατή η σύνδεση πρόσθετων φίλτρων αέρα.

Τα συστήματα μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με βοηθητικές συσκευές, μεταξύ των οποίων:

 • φίλτρα καθαρισμού αέρα.
 • μπλοκ του συστήματος θέρμανσης μάζας αέρα.
 • μονάδα συστήματος ψύξης.
 • ενυδατική μονάδα.

Οι κανόνες παροχής αέρα και ο τύπος ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικές ζώνες είναι διαφορετικοί. Ο εξαερισμός των εμπορικών χώρων θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά καθαρού αέρα από πάνω, με την επόμενη διανομή στις εγκαταστάσεις και την απομάκρυνση από τον πυθμένα. Στην περίπτωση αυτή, στις περιοχές των δημόσιων τροφοδοσιών, η παροχή αέρα είναι αντίστροφα από τον πυθμένα και ο απορροφητήρας βρίσκεται στην κορυφή.

Συμπέρασμα

Το σύστημα εναλλαγής αέρα σε καταστήματα οποιουδήποτε τύπου πρέπει να λειτουργεί μηχανικά, ο εξαερισμός φυσικού τύπου σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή δεν εξετάζεται καν. Προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υγιεινά και τεχνικά πρότυπα, ολόκληρος ο όγκος εισερχόμενου αέρα πρέπει να απομακρυνθεί πλήρως με εκχύλιση.

Οι αποτελεσματικές σύγχρονες συσκευές θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε άνετες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και ένα βέλτιστο περιβάλλον για το περιεχόμενο των πωληθέντων προϊόντων.

Συστάσεις για τον εξαερισμό στο κατάστημα

Ο εξαερισμός του καταστήματος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο δίκτυο επικοινωνιών των εμπορικών χώρων. Ρυθμίζει το μικροκλίμα στο κτίριο, εξασφαλίζει την εισαγωγή και απομάκρυνση του αέρα, τη θέρμανση και την ψύξη του. Χάρη στο σύστημα εξαερισμού, το δωμάτιο είναι άνετο για τους υπαλλήλους και τους πελάτες. Παρέχει επίσης τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποθήκευση διαφόρων προϊόντων - από τα τρόφιμα έως τις οικιακές συσκευές.

Σκοπός του εξαερισμού του εμπορικού κέντρου

Ο εξαερισμός στην αποθήκη ρυθμίζεται από τις διατάξεις του SNiP 2.04.05-91. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το καθιερωμένο μικροκλίμα (θερμοκρασία αέρα, υγρασία, συναλλαγματική ισοτιμία αέρα) πρέπει να διατηρείται στα δάπεδα συναλλαγών. Για να διασφαλιστεί η σωστή εναλλαγή αέρα, σε όλες τις εγκαταστάσεις του καταστήματος είναι εγκατεστημένα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης και κλιματιστικά.

Ο κύριος σκοπός του αερισμού των εγκαταστάσεων λιανικής πώλησης είναι η παροχή καθαρού αέρα, ο καθαρισμός, η υγρασία, η ψύξη / θέρμανση.

Το σύστημα εξαερισμού εκτελεί τις παρακάτω εργασίες για να υποστηρίξει τη λειτουργία της πρίζας:

 • παροχή καλής ανταλλαγής αέρα για άνετη εύρεση ανθρώπων - προσωπικού, επισκεπτών,
 • εξάλειψη δυσάρεστων οσμών, υγρασία από τον αέρα,
 • ρύθμιση του επιπέδου θερμοκρασίας ανάλογα με την εποχή και τους όρους αποθήκευσης των εμπορευμάτων.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να γίνει επαγγελματικά, με βάση τις διατάξεις του SNiP. Αυτό θα σώσει τον ιδιοκτήτη του δωματίου από προβλήματα στο μέλλον, καθώς η Rospotrebnadzor και οι αρχές πυρός θα ελέγξουν διεξοδικά το σχεδιασμό του καταστήματος για συμμόρφωση με τα πρότυπα. Οι ειδικοί συστήνουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα σχέδια πριν από την εγκατάσταση του εξαερισμού.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό του καταστήματος

Οι απαιτήσεις για την παροχή εξαερισμού και τον τύπο εξάτμισης χωρίζονται σε πολλά τεμάχια ανάλογα με τις συνθήκες του αντικειμένου:

 • Είδος της οργάνωσης της διαδικασίας ανταλλαγής αερίων.
 • Η περιοχή της εμπορικής αίθουσας και άλλων δωματίων.
 • Αριθμός αγοραστών.
 • Τύπος χώρων (αποθήκη, συσκευασία, εμπορικός χώρος κ.λπ.).

Ας παρουσιάσουμε έναν κατάλογο των βασικών τεχνικών απαιτήσεων:

 1. Ο υπολογισμός του όγκου του αέρα τροφοδοσίας γίνεται σύμφωνα με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο κατάστημα. Κάθε επισκέπτης έχει 20 m3 / h καθαρού αέρα, ένας υπάλληλος της αποθήκης - 60 m3 / h.
 2. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα (καθορίζει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να αντικατασταθεί εντελώς από καθαρό αέρα) στο πάτωμα συναλλαγών - 1, την αποθήκευση των εμπορευμάτων - 1-1.5. Η μόνη εξαίρεση είναι οι αποθήκες αποθήκευσης φρούτων, ψημένων προϊόντων (4) και απορριμμάτων τροφίμων (10).

Συσκευή εξαερισμού

Ο πιο απλός τρόπος για να οργανώσετε την ανταλλαγή αέρα είναι να εγκαταστήσετε αγωγούς εξαερισμού με ανεμιστήρες που εργάζονται στην εισροή και την εκροή. Περιλαμβάνει επίσης κουκούλες και κανάλια τροφοδοσίας που παρέχουν μηχανική κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το έργο δεν περιορίζεται σε ένα τέτοιο σύνολο συσκευών και περιλαμβάνει επίσης:

 • φίλτρα αέρα στους αγωγούς τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 • σύστημα κλιματισμού (εναλλάκτες θερμότητας, θερμαντήρες, θερμομονωτικές κουρτίνες).
 • υγραντήρες διαφόρων τύπων.

Βαλβίδες τρέξιμο στην εισροή βρίσκεται στο κατώτερο μέρος του δωματίου, και αεραγωγοί εξαγωγής - το ανώτατο όριο (σωλήνας έτσι εμφανίζεται πάνω από την οροφή). Αυτή η τεχνολογία παρέχει φυσική κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο και βασίζεται στον φυσικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αυξάνεται ο θερμός αέρας, που γίνεται ελαφρύτερος.

Καθώς ο κλιματισμός μεγάλων δωματίων χρησιμοποιεί συχνότερα ένα σύστημα πηνίου-ανεμιστήρα, στο οποίο το ψυκτικό υγρό κυκλοφορεί στο σύστημα και δροσίζει τον αέρα σε όλους τους χώρους. Σε μικρές πρίζες εγκαθίστανται κλιματιστικά οικιακής χρήσης.

Norms SNiP για την εγκατάσταση συστημάτων ανταλλαγής αέρα:

 • Αν η πρίζα βρίσκεται σε κοινό κτίριο (οικιστικό κτίριο, εμπορικό κέντρο, κτίριο γραφείων κλπ.), Είναι εξοπλισμένο με ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού.
 • Οι σωλήνες εξάτμισης τραβιούνται μέσα από την οροφή σε απόσταση τουλάχιστον 100 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια της οροφής.
 • Οι βαλβίδες παροχής φυσικής ώθησης τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 20 cm από την επιφάνεια του εδάφους. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται στους χώρους με τη μικρότερη ρύπανση (στο μέτρο του δυνατού από τους αγωγούς σκουπιδιών, το οδόστρωμα, χώρους στάθμευσης). Οι βαλβίδες πρέπει να είναι εξοπλισμένες με φίλτρα και θέρμανση.
 • Οι χωριστές μονάδες παροχής και εξαγωγής είναι εξοπλισμένες με ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων και ευπαθών προϊόντων, εγκαταστάσεων πλήρωσης και νεροχύτη.

Υπολογισμός και σχεδιασμός του εξαερισμού της αποθήκης

Σχεδιάζοντας λιανοπωλητές που διεξήχθη με τη συμμετοχή των επαγγελματιών που είναι σε θέση να λάβει ακριβή υπόψη όλες τις παραμέτρους σχεδιασμού χώρου, σηκώστε τον απαραίτητο εξοπλισμό και να επιλέξετε μια θέση εγκατάστασης του. Το έτοιμο σχέδιο των συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής και ψύξης ελέγχεται από πυροσβεστικές και υγειονομικές επιδημιολογικές υπηρεσίες.

Οι σημαντικότερες παράμετροι στον υπολογισμό του συστήματος είναι η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο κατά προσέγγιση αριθμός των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 1. Υπολογισμός του αριθμού των ατόμων με βάση τον προορισμό και την περιοχή του αντικειμένου του εμπορίου. Στα καταστήματα παντοπωλείων, ένα άτομο καταλαμβάνει έκταση 2,5μ², σε καταστήματα μη φαγητού - 3,5μ². Αν ο υπολογισμός γίνει σε ένα εμπορικό κέντρο μικτής χρήσης, υπολογίζεται ως μη-τρόφιμο.
 2. Οι σχεδιαστές λαμβάνουν υπόψη τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, η οποία ρυθμίζεται σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP και υπολογίζεται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.

Ένας σημαντικός δείκτης για τους δημόσιους χώρους είναι το επίπεδο θορύβου. Ο εξοπλισμός αερισμού επιλέγεται έτσι ώστε ο ήχος του εξοπλισμού εργασίας να μην δημιουργεί ενοχλήσεις για τους αγοραστές και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού στο πάτωμα συναλλαγών είναι μια χρονοβόρα και υπεύθυνη διαδικασία. Μόνο επικοινωνώντας με επαγγελματίες σχεδιαστές και τεχνίτες και επιλέγοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, το κατάστημα θα δημιουργήσει άνετες συνθήκες για την εξεύρεση ανθρώπων και την αποθήκευση αγαθών.

Πίνακες της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα

Κατά το σχεδιασμό των έργων εξαερισμού, είναι πολύ συχνά απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν πίνακες με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του αέρα.

Αποφάσισα να τα συγκεντρώσω σε μία σελίδα. Έτσι θα είναι πιο βολικό να αναζητήσετε τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στο επιθυμητό δωμάτιο με το όνομα.

Οι πίνακες θα συμπληρώνονται συνεχώς. Αν αντιμετωπίσετε κάποιο σφάλμα ή ανακρίβεια, ενημερώστε μας

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις των λιανικών επιχειρήσεων (καταστημάτων)

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων δημóσιας εστίασης

Σημειώσεις: 1. Στο τραπέζι αναφέρονται οι θερμοκρασίες του αέρα στις αίθουσες (εκτός από τους θαλάμους ψύξης) που υπολογίζονται στο σχεδιασμό των συστημάτων θέρμανσης.

2. Στους μπουφέδες, τα μπαρ, τις αίθουσες κοκτέιλ, τα αίθουσες δεξιώσεων, που τοποθετούνται σε ξεχωριστούς χώρους, υιοθετείται η πολλαπλότητα του αέρα μείον 3.

3. Οι θερμοκρασίες του αέρα στους ψυχόμενους θαλάμους που αναφέρονται στον πίνακα διατηρούνται όλο το εικοσιτετράωρο όλο το χρόνο. Στους θαλάμους για ταυτόχρονη αποθήκευση κρέατος και ψαριού ή κρέατος, τα ημιτελή προϊόντα ψαριών λαμβάνουν θερμοκρασίες ± 0 ° C. για ημικατεργασμένα προϊόντα λαχανικών + 2 ° С. για αποθήκευση όλων των προϊόντων (1 φωτογραφική μηχανή στην επιχείρηση) ± 2 ° C.

Ροή αέρα από διαμορφωμένο εξοπλισμό

Πηγή: "Σχεδιασμός επιχειρήσεων δημόσιας εστίασης" Οδηγός αναφοράς του SNiP 2.08.02-89

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων υγείας

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα σε διοικητικά και οικιστικά κτίρια

Πηγή: Διοικητικά και οικιακά κτίρια SNiP 2.09.04-87 *

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις υγείας

τα γραφεία των γιατρών, δωμάτια προσωπικού, χώρους ανάπαυσης για τους ασθενείς, χρησιμοποιώντας τις διαδικασίες της υδροθεραπείας και λάσπη θεραπεία, γραφεία βελονισμό, εγκαταστάσεις απαλλαγή, δωμάτια ακουομετρία, ανθρωπομετρία, αποστολέας λαμβάνει την κλήση και την κατεύθυνση των ομάδων, το δωμάτιο γεμίζει τα έγγραφα, οι διαχειριστές dayroom, γιατροί, νοσοκόμοι, νοσοκόμες, τους οδηγούς, επισκέψεις ταξιαρχίες, ιατρικές στατιστικές

Χώροι αγγειογραφίας, διαδικαστικοί διαγνωστικοί χώροι ακτινογραφίας, αίθουσες διαδικασιών και αποδυτήρια για φθορισμογράφους, ηλεκτρικά ερμάρια, μασάζ

Εργαστήρια και εγκαταστάσεις για την παραγωγή των αναλύσεων, μελετών (δωμάτια) τηλεμετρία, ενδοκρινολογία και άλλοι. Ερευνητικές εγκαταστάσεις για την παραλαβή, τη διαλογή και τη δειγματοληψία για εργαστηριακές δοκιμές, ερμάρια εγκατάσταση και πλύσιμο τεχνητό νεφρό και εγκαταστάσεις για καρδιοπνευμονική παράκαμψη, κονίαμα, αφαλάτωσης, εργαστηριακές preparatorskie χώρους για εγκεφαλικά επεισόδια ζωγραφική, το βάρος, χρωματομετρική, sredovarki, υλικού και εργαστηριακού εξοπλισμού στερέωσης, συνταγή, για την προετοιμασία των εγκαταστάσεων στυλό σάλτσες και τα λειτουργικά υλικά και τα ρούχα, τον έλεγχο, μαζεύοντας και τα εργαλεία συσκευασίας, υποδοχή, αποσυναρμολόγηση, τον καθαρισμό και το στέγνωμα των χειρουργικών εργαλείων, σύριγγες, βελόνες, καθετήρες, σμήνος, οι διαδικασίες για την αντιψυχωσικά θεραπεία, ραδιοφωνικά προγράμματα, δημοσιογραφικό κασετόφωνο κέντρο, εγκαταστάσεις της τρέχουσας αποστείρωσης, εξοπλισμό

Εξαερισμός εμπορικών κέντρων

Η διάρκεια παραμονής ενός αγοραστή σε ένα εμπορικό κέντρο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο άνετα είναι ένα άτομο σε ένα δωμάτιο. Το γεγονός ότι το χρηματικό ποσό που δαπανάται στο εμπορικό κέντρο είναι ανάλογο με το χρόνο των αγορών, δεν χρειάζεται να πείσετε κανέναν. Αυτό είναι το συμπέρασμα - όσο πιο άνετα αισθάνεται ο αγοραστής στο εμπορικό κέντρο, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζει το εμπορικό κέντρο.

Αυτή είναι η οικονομική πλευρά του ζητήματος της παροχής άνετων συνθηκών για τους αγοραστές και το προσωπικό του εμπορικού κέντρου. Υπάρχει επίσης μια νομική πλευρά - οι απαιτήσεις του SNiP 2.04.05-91. Έτσι, το εμπορικό κέντρο χωρίς εξαερισμό υψηλής ποιότητας είναι απλά αδύνατο.

Απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού για εμπορικά κέντρα

Το σύστημα αερισμού του εμπορικού κέντρου πρέπει να εξυπηρετεί τους ακόλουθους σκοπούς:

 • Καθαρισμός του αέρα από μηχανικές ακαθαρσίες.
 • Εξασφάλιση της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • Θέρμανση ή ψύξη του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο.
 • Άνετη διανομή αέρα στις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, το σύστημα δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στο προσωπικό συντήρησης, να είναι εύκολο να συντηρείται, να προσαρμόζεται εύκολα και να μην δημιουργεί πολύ θόρυβο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να παρέχει ανταλλαγή αέρα τουλάχιστον 20 κυβικών μέτρων. m / ώρα ανά πελάτη και 60 cu. m / ώρα για κάθε υπάλληλο του κέντρου. Στις αίθουσες συναλλαγών επιτρέπεται η ανακυκλοφορία του αέρα, εκτός από δωμάτια με οσμές, χημικά ή συνθετικά υλικά και εύφλεκτα υγρά. Μόνο εξωτερικός αέρας θα πρέπει να παρέχεται σε αυτούς τους χώρους.

Για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα, ο αριθμός των επισκεπτών στο εμπορικό κέντρο μπορεί να υπολογιστεί με βάση την περιοχή πωλήσεων:

- 3,5 m 2 ανά άτομο σε καταστήματα επίπλων, αθλητικά είδη, ηλεκτρικά και ραδιοφωνικά προϊόντα, κοσμήματα, βιβλία, μουσική.

- 2,5 m 2 - για άλλα καταστήματα τροφίμων και μη τροφίμων.

Ορισμένες αποχρώσεις του σχεδιασμού των συστημάτων εξαερισμού

Κατά την επιλογή και το σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού για εμπορικά κέντρα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των διαφόρων δωματίων και, ακόμη και τα δάπεδα του κέντρου. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πρώτοι όροφοι των εμπορικών κέντρων είναι πιο επισκέφθηκε. Οι επάνω όροφοι των συγκροτημάτων επισκέπτονται συνήθως λιγότεροι επισκέπτες.

Σε εμπορικά συγκροτήματα που διαθέτουν τόσο καταστήματα τροφίμων όσο και μη, πρέπει να βρίσκονται χωριστά και να δημιουργούν ξεχωριστά συστήματα εξαερισμού για κάθε αίθουσα.

Τα προϊόντα παντοπωλείου απαιτούν ειδικές συνθήκες αποθήκευσης και πώλησης. Τέτοιες αίθουσες αφθονούν με μεγάλο αριθμό εξοπλισμού ψύξης, ο οποίος εκπέμπει έντονα θερμότητα. Επιπλέον, παραβίαση των συνθηκών αερισμού και θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συμπυκνώματος στα παράθυρα των θυρίδων και στα τοιχώματα των μετρητών. Αυτά τα μέρη μπορούν να γίνουν κέντρα μούχλας και σχηματισμού μυκήτων, τα οποία, τελικά, θα οδηγήσουν σε παραβίαση των υγειονομικών κανόνων. Τέτοια προβλήματα, βέβαια, δεν θα συμβάλουν στη βελτίωση της φήμης του εμπορικού κέντρου.

Μην ξεχνάτε τα κέντρα προσωπικού, τα οποία διεξάγουν ένα τεχνητό μικροκλίμα όλη την εργάσιμη μέρα του. Η παραβίαση της ανταλλαγής αέρα, της υγρασίας και της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας του προσωπικού και μείωση της απόδοσής του.

Στις αποθήκες, κατά κανόνα, περιορίζονται σε ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού με ξεχωριστό απόσπασμα από κάθε δωμάτιο. Για να εκτελέσετε μια αναγκαστική σχέδιο του συνόλου του χώρου αποθήκευσης με κοινά κανάλια, είναι απαραίτητο να τηρούν τα μέτρα πυρασφάλειας - για την εγκατάσταση των φραγμάτων πυρός στους αγωγούς στα όρια του κάθε δωματίου.

Σχέδια εξαερισμού εμπορικών κέντρων

Όλοι οι μεγάλοι χώροι λιανικής πώλησης χωρίζονται συνήθως σε σούπερ μάρκετ (αποθήκες) και πολυλειτουργικά εμπορικά συγκροτήματα, πολυώροφα με διαίρεση σε εμπορικές και ψυχαγωγικές ζώνες. Θα εξετάσουμε μόνο τα συστήματα εξαερισμού για εμπορικά συγκροτήματα με μεγάλο αριθμό ξεχωριστών δωματίων.

Ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την κατασκευή ενός συστήματος εξαερισμού εμπορικού κέντρου επιλέγεται από τους σχεδιαστές με βάση τις πραγματικές συνθήκες. Πιο συχνά στα εμπορικά κέντρα του συστήματος εξαερισμού, θέρμανσης και κλιματισμού συνδυάζονται σε ένα σύστημα. Αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κοινό δίκτυο αγωγών και να αντιδράσετε γρήγορα στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Ως εξοπλισμός εξαερισμού σε εμπορικά κέντρα, χρησιμοποιούνται συχνότερα κεντρικά κλιματιστικά.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού ενός εμπορικού κέντρου, που βασίζεται σε κεντρική μονάδα κλιματισμού με ανάκτηση θερμότητας αέρα εξαγωγής.

Το τμήμα ανεμιστήρα εξάτμισης περιλαμβάνεται στο κεντρικό κλιματιστικό. Έχει επίσης ένα σύστημα για τη χρήση της θερμότητας από τον αέρα εξαγωγής. Η ψύξη του αέρα πραγματοποιείται με τη βοήθεια ψυκτικού που προέρχεται από ένα ψυκτικό συγκρότημα εγκατεστημένο στην οροφή. Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης:

 • σταθμό άντλησης, μεταφέροντας το ψυκτικό μέσο μεταξύ του ψυκτικού συγκροτήματος και του εναλλάκτη θερμότητας του κλιματιστικού.
 • εναλλάκτη θερμότητας με εγκάρσια ροή, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του αέρα εξαγωγής.

Το κεντρικό σύστημα κλιματισμού εγκαθίσταται στο τεχνικό κτίριο του κτιρίου, το ψυκτικό συγκρότημα και το αντλιοστάσιο - στην οροφή του κτιρίου. Η λειτουργία του εξοπλισμού ελέγχεται από το σύστημα αυτοματισμού και αποστολής. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, να παρακολουθείτε την ένταση και τη θερμοκρασία του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο, να παρακολουθείτε τη μόλυνση των φίλτρων και να προστατεύετε τον εξοπλισμό από υπερφόρτωση.

Πρόσφατα, χρησιμοποιούνται συνδυαστικά συνδυασμένα συστήματα αερισμού και κλιματισμού. Περιλαμβάνουν:

 • μονάδα επεξεργασίας αέρα με εναλλάκτη θερμότητας για ψύξη με αέρα.
 • ψύκτη;
 • μονάδες ανεμιστήρα.

Στις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου οι αεραγωγοί από τη μονάδα διαχείρισης αέρα διαζευγνύονται. Οι αεραγωγοί τελειώνουν με πηνία ανεμιστήρων - εναλλάκτες θερμότητας με κεντρική τροφοδοσία θερμότητας ή ψυκτικού μέσου, μέσω του οποίου εξαερίζεται ο αέρας από τη μονάδα διαχείρισης αέρα. Η ποσότητα ψυκτικού που παρέχεται ρυθμίζεται ξεχωριστά σε κάθε πηνίο ανεμιστήρα. Το ψυχρό νερό στις μονάδες πηνίου ανεμιστήρα και ο εναλλάκτης θερμότητας της μονάδας διαχείρισης αέρα παρέχεται από το ψυκτικό συγκρότημα που είναι εγκατεστημένο στην οροφή.

Αυτό το σχήμα σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο στο εμπορικό κέντρο. Αν χρησιμοποιούμε μονάδες ανεμιστήρων τεσσάρων σωλήνων, τότε ακόμη και η δυνατότητα ψύξης και θέρμανσης μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα σε διαφορετικούς χώρους. Fancoils κρύβονται βολικά πίσω από το ψευδοροφή και απολύτως δεν χαλάσει το εσωτερικό των χώρων του εμπορικού κέντρου.