Καθαριστής αέρα για την κουζίνα: κανόνες για την επιλογή μιας συσκευής

Οποιαδήποτε μαγειρική στην κουζίνα συνδέεται με άφθονη κατανομή μιας μεγάλης ποικιλίας οσμών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ευχάριστες και δεν υπάρχει τίποτα. Μεγάλη, όταν η κουζίνα είναι εξοπλισμένη με μια ισχυρή κουκούλα, η οποία αφαιρεί όλες τις μυρωδιές από τις εγκαταστάσεις εγκαίρως. Τι θα συμβεί αν ακολουθήσετε τις τελευταίες τάσεις της μόδας και έχετε στούντιο διαμερισμάτων, όπου οι μυρωδιές, η υγρασία, οι λιπαρές εγκλείσεις και η άλλη ρύπανση εξαπλώνονται τόσο γρήγορα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την κουκούλα; Η μόνη λύση είναι να εξοπλιστεί ο χώρος για το μαγείρεμα με μια τέτοια χρήσιμη και σύγχρονη συσκευή σαν ένα καθαριστικό αέρα κουζίνας.

Αρχή λειτουργίας της συσκευής

Ο καθαριστής αέρα για τον χώρο όπου μαγειρεύεται το φαγητό είναι μια συσκευή που λειτουργεί με βάση την αρχή της ανακύκλωσης. Ο ανεμιστήρας απορροφά τις μολυσμένες μάζες του αέρα και τους οδηγεί μέσω του συστήματος φιλτραρίσματος και στη συνέχεια τροφοδοτεί πίσω στο δωμάτιο. Υπάρχουν μοντέλα που είναι τοποθετημένα πάνω από τη σόμπα και, μετά τον καθαρισμό, αντλούν αέρα στο σύστημα εξαερισμού, ακριβώς όπως μια κανονική ομπρέλα κουζίνας. Τα στοιχεία φίλτρων ενός καλού καθαριστή αέρα μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακαθαρσίες όπως:

 • Λίπος.
 • Προϊόντα καύσης αερίου.
 • Η αιθάλη.
 • Μηχανική συμπερίληψη.

Επιπλέον, ο καθαριστής αντιμετωπίζει τέλεια τη σκόνη, τα μαλλιά κατοικίδιων ζώων και διάφορες μυρωδιές.

Είδη καθαρισμού κουζίνας

Σε κάθε σουπερμάρκετ των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης θα σας προσφερθούν δεκάδες υπερσύγχρονες συσκευές καθαρισμού αέρα της κουζίνας. Αλλά εσείς, για να μην γίνετε θύμα διαφημίσεων και μάρκετινγκ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι οι καθαριστές αέρα για την κουζίνα λειτουργούν με την αρχή της ανακύκλωσης, αφαιρούν τις μάζες του αέρα σε αερισμό ή μπορούν να συνδυάζουν και τους δύο τύπους λειτουργίας. Μαγειρεύοντας, πλένοντας και παίζοντας με ένα σκυλί που δεν μπορούν.

 1. Τα καθαριστικά αέρα θόλου, τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω από τη σόμπα. Αυτές είναι συσκευές που είναι τοποθετημένες πάνω από τη σόμπα και είναι εξοπλισμένες με εξαερισμό στο σύστημα εξαερισμού.
 2. Αναρτημένα, τα οποία είναι επίσης τοποθετημένα πάνω από την πλάκα και λειτουργούν σε λειτουργία ανακύκλωσης.
 3. Οι ενσωματωμένες συσκευές είναι σχεδιασμένες για εγκατάσταση σε στοιχεία επίπλων. Συνήθως, τέτοιες συσκευές είναι μικτού τύπου και μπορούν να λειτουργήσουν τόσο σε λειτουργία ανακύκλωσης όσο και μετά από καθαρισμό για την απομάκρυνση των αέριων μαζών στο σύστημα αερισμού.
 4. Κινητά καθαριστικά κουζίνας. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν μόνο στη λειτουργία άντλησης αέρα.

Στη σύγχρονη αγορά της κλιματικής τεχνολογίας προσφέρονται συσκευές τοίχου, δαπέδου και επιτραπέζιων υπολογιστών, πολλές από τις οποίες εκτός από τον πολυβάθμιο καθαρισμό έχουν τη δυνατότητα να τις κορεσμούν με χρήσιμα ιόντα αέρα, όζον κ.λπ.

Φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε συσκευές καθαρισμού αέρα κουζίνας

Ουσιαστικά όλες οι συσκευές που καθαρίζουν τις μάζες αέρα των κουζινών είναι εξοπλισμένες με σύστημα πολλαπλών σταδίων φιλτραρίσματος.

Συνήθως, στις συσκευές καθαρισμού αέρα της κουζίνας πάνω από τη σόμπα, υπάρχουν 2 φίλτρα.

 1. Φίλτρο λίπους, η οποία είναι μια κασέτα από διάφορα στρώματα από διάτρητο αλουμίνιο ή πλαστικό, τα οποία μπορούν να πλυθούν σε ζεστό τρεχούμενο νερό.
 2. Φίλτρο αέρα λεπτού καθαρισμού. Πρόκειται για μια κασέτα με ινώδη δομή που εμποδίζει τη σκόνη, μηχανικές εγκλείσεις κ.λπ.

Σε ορισμένα μοντέλα, εγκαθίσταται επίσης το τρίτο - ένα φίλτρο κάρβουνου που καταπολεμά αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές.

Το κύριο πλεονέκτημα ενός φίλτρου λίπους είναι ότι μπορεί να πλυθεί. Τα στοιχεία φίλτρου άνθρακα, χαρτιού και ινών υπόκεινται σε πλήρη αντικατάσταση μία φορά κάθε 1-4 μήνες. Και αυτό είναι ένα μειονέκτημα, το οποίο στο σημερινό κόστος των εξαρτημάτων μπορεί να "χύσει μια όμορφη δεκάρα".

Τα κινητά καθαριστικά αέρα κουζίνας, κατά κανόνα, έχουν μια πλουσιότερη δέσμη. Εκτός από το χοντρό φίλτρο και το στοιχείο φίλτρου άνθρακα, τέτοιες συσκευές μπορούν να εξοπλιστούν με ένα ηλεκτροστατικό φίλτρο, η αρχή του οποίου βασίζεται στη δημιουργία ενός ηλεκτρικού πεδίου και στην τροφοδοσία ρύπων στα ηλεκτρόδια.

Ορισμένα μοντέλα κινητών συσκευών καθαρισμού κουζίνας είναι εξοπλισμένα με ένα φωτοκαταλυτικό φίλτρο, το οποίο αποσυνθέτει οποιαδήποτε οργανικά συστατικά σε στοιχεία ασφαλείας.

Και οι δύο τύποι φίλτρων δεν χρειάζονται αντικατάσταση, αν και συσκευές με τέτοιο σύστημα καθαρισμού είναι αρκετά ακριβές.

Πώς να επιλέξετε ένα καθαριστικό αέρα για την κουζίνα

Πριν ξεκινήσετε την επιλογή αυτής της συσκευής, θα πρέπει να σταθμίσετε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλων των τύπων συσκευών καθαρισμού αέρα για την κουζίνα.

Οι μονάδες επανακυκλοφορίας θετικών συζευγμάτων έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Απλή εγκατάσταση.
 • Αποτελεσματικότητα του καθαρισμού του αέρα από λίπος, καύση και δυσάρεστες οσμές.
 • Κατά την κρύα εποχή, οι θερμές αέριες μάζες δεν αφαιρούνται από τις εγκαταστάσεις.

Στα μειονεκτήματα μπορεί να αποδοθεί το υψηλό κόστος των στοιχείων φίλτρου και η κατεχόμενη περιοχή των ήδη μικρών κουζινών για τους συμπατριώτες μας.

Τα καθαριστικά αέρα τύπου εξαερισμού έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Μεγάλη απόδοση.
 • Σοβαρή εξοικονόμηση στοιχείων φίλτρων.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν: ένα αρκετά υψηλό επίπεδο θορύβου, την απόσυρση του θερμού αέρα από το διαμέρισμα στην ατμόσφαιρα. Τέτοιες συσκευές καταλαμβάνουν επίσης χώρο στην κουζίνα.

Τα κινητά καθαριστικά αέρα κουζίνας έχουν τα πλεονεκτήματα:

 • Κινητικότητα.
 • Προηγμένη λειτουργικότητα.
 • Καλύτερο σύστημα φιλτραρίσματος αέρα.
 • Χαμηλό επίπεδο θορύβου.
 • Δεν υπάρχουν προβλήματα με την εγκατάσταση.
 • Δυνατότητα χρήσης σε άλλες εγκαταστάσεις.

Τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας συσκευής μπορεί να αποδοθεί όχι στο δημοκρατικότερο κόστος, χαμηλότερο από την απόδοση των κουκούτσων και στην ανάγκη περιοδικής αντικατάστασης αναλώσιμων.

Πολλοί από τους συμπατριώτες μας θέτουν την ερώτηση: "Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κουκούλας και του καθαριστηρίου αέρα για την κουζίνα"; Η ερώτηση είναι απλά όχι απλή, καθώς οι κουκούλες και τα περισσότερα μοντέλα των καθαριστικών κουζίνας έχουν σχεδόν την ίδια εμφάνιση και λειτουργία. Φυσικά, κάθε κουκούλα μπορεί να ονομαστεί καθαριστής κουζίνας, αλλά στην πραγματικότητα, ο αέρας δεν καθαρίζει αυτόν τον αέρα, αλλά γενικά το καθαρίζει, αφαιρώντας τον με αερισμό στην ατμόσφαιρα. Ο σύγχρονος καθαριστής αέρα της κουζίνας διαθέτει σύστημα φιλτραρίσματος, καθαρίζει και τροφοδοτεί μάζες αέρα για επαναχρησιμοποίηση.

Όταν επιλέγετε ένα καθαριστικό για την κουζίνα, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Αν δεν είστε περιορισμένοι στα μέσα, τότε αγοράστε μια συσκευή μικτού τύπου που μπορεί να λειτουργήσει ως απορροφητήρας και ως αποτελεσματικό καθαριστικό αέρα.

Τι είναι καλύτερο να επιλέξετε μια κουκούλα ή ένα καθαριστικό αέρα για την κουζίνα

Οι συσκευές καθαρισμού του αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών καθίστανται σταδιακά ένα κοινό στοιχείο σε ένα σύνολο οικιακών συσκευών. Μεταξύ αυτών των συσκευών, ένα σημαντικό μέρος καταλαμβάνεται από μια κουκούλα για την κουζίνα και ένα καθαριστικό αέρα. Για ένα άτομο με χαμηλό προφίλ σε τέτοιες συσκευές, μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για τεχνική πολλαπλών τύπων με τον ίδιο σκοπό, κάτι που δεν είναι εντελώς αληθές.

Διαφορά στόχου

Με την πρώτη ματιά, και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για τον καθαρισμό του αέρα. Ωστόσο, η φύση της ρύπανσης μπορεί να είναι διαφορετική. Ένα πράγμα είναι η συνηθισμένη σκόνη raznodispersnaya, άλλη - κορεσμένη με τις μικρότερες λιπαρές σταγόνες, καπνούς, τα προϊόντα της ατμόσφαιρας, θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην πρώτη περίπτωση, ένας καθαριστής αέρα χειρίζεται ρύπανση, η οποία μπορεί να εξοπλισθεί με λειτουργία υγρασίας και ιονισμού. Στο δεύτερο - το πρόβλημα επιλύεται από την κουκούλα που χρησιμοποιείται στην κουζίνα. Εξ ου και η διαφορά στον ορισμό αυτών των συσκευών:

 • Ο καθαριστής αέρα ορίζεται συνήθως ως συσκευή για τον καθαρισμό σκονισμένου αέρα σε ένα δωμάτιο.
 • η κουκούλα του νοικοκυριού ονομάζεται συσκευή για την εξάλειψη των συσσωρευμένων στην κουζίνα κουζινών καπνού, αναθυμιάσεων, αναθυμιάσεων και άλλων οσμών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας των προϊόντων.

Κατασκευαστικές διαφορές

Η διαφορά στο σκοπό επηρεάζει τα χαρακτηριστικά σχεδίασης, αλλά πρώτα από την ομοιότητα. Δεδομένου ότι και οι δύο συσκευές ασχολούνται με τον αέρα, υπάρχει ένα στοιχείο αναρρόφησης ή έλξης με τη μορφή ανεμιστήρα με ηλεκτρικό κινητήρα. Συχνά, καθαρίζεται χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο σχήμα: χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο σύστημα φίλτρου. Τότε αρχίζουν οι διαφορές:

 • οι περισσότερες κουκούλες χρησιμοποιούν κατευθυντικό τράβηγμα, τοποθετούνται ακριβώς επάνω από την εστία, αποφεύγοντας την εξάτμιση από την περίμετρο εργασίας.
 • Το καθαριστικό μπορεί να πάρει αέρα οπουδήποτε, δεν απαιτεί σταθερή στερέωση.
 • ο απορροφητήρας, όπως και ο καθαριστής αέρα, μπορεί να λειτουργήσει σε λειτουργία ανακύκλωσης, αλλά συχνά ο σχεδιασμός λειτουργεί σε λειτουργία ροής και απαιτεί σύνδεση με έναν αεραγωγό εξαερισμού.
 • στην πρώτη περίπτωση, τα σημεία στερέωσης παρέχονται στη δομή, τα οποία επιτρέπουν τη στερέωση της συσκευής επάνω από την πλάκα, στη δεύτερη δε η συσκευή δεν είναι δεμένη σε ένα μέρος, αν και μπορούν να προβλεφθούν συνδετήρες στερέωσης.
 • Ο εξοπλισμός εξάτμισης είναι εξοπλισμένος με πιο δυνατά φίλτρα που μπορούν να απομακρύνουν σύνθετες ακαθαρσίες, τα καθαριστικά είναι πιο διαφορετικά στον αριθμό των τρόπων καθαρισμού.

Διαφορές στις μεθόδους καθαρισμού

Και οι δύο παραλλαγές της τεχνολογίας καθαρισμού μπορούν να λειτουργήσουν σε λειτουργία ανακυκλοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αέρας που αποσύρεται από το δωμάτιο περνά μέσα από τα φίλτρα και επιστρέφει σε μια ενημερωμένη κατάσταση, έτοιμη για επαναχρησιμοποίηση. Με αυτό το σχέδιο καθαρισμού στην κουκούλα της κουζίνας, η οσμή και η εξάτμιση διατηρούνται από τα φίλτρα άνθρακα, ο ελαιώδης ατμός συλλέγει το φίλτρο λίπους. Στον καθαριστή αέρα, το σύστημα διήθησης κυκλοφορίας είναι πιο διαφορετικό. Μπορεί να είναι:

 • τα ίδια φίλτρα άνθρακα,
 • φωτοκαταλυτικός καθαρισμός,
 • λεπτό φίλτρο HEPA,
 • ηλεκτροδιήθηση,
 • πλύσιμο με νερό.

Διάγραμμα ροής λειτουργίας

Μια εναλλακτική λύση στην ανακύκλωση στον εξοπλισμό εξαγωγής στην κουζίνα είναι η βρύση ή ο καθαρισμός. Για να εργαστείτε πάνω σε αυτή την αρχή, είναι απαραίτητο να συνδεθείτε με τον κύλινδρο αερισμού του κτιρίου υψηλού ύψους ή να οργανώσετε ανεξάρτητα την έξοδο προς τα έξω. Αυτό περιπλέκει την εγκατάσταση της τεχνολογίας καυσαερίων, απαιτεί τη συμμετοχή πρόσθετου εξοπλισμού. Από την άποψη αυτή, η κουκούλα είναι πιο πολύπλοκη από την συσκευή καθαρισμού του αέρα. Μπορεί απλά να τεθεί σε τραπέζι σε ένα δωμάτιο, η ατμόσφαιρα του οποίου πρέπει να καθαριστεί και να συμπεριληφθεί στο δίκτυο.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Ανάλογα με την κατηγορία αξίας, και οι δύο συσκευές μπορούν να εξοπλιστούν με ένα σύνολο πρόσθετων λειτουργιών. Παρέχουν στη συσκευή περισσότερες λειτουργίες και ο χρήστης έχει μεγαλύτερη άνεση. Ο κατάλογος των παροχών και των δύο συσκευών μπορεί να είναι:

 • αισθητήρα για την παρακολούθηση της κατάστασης της ατμόσφαιρας με αυτόματο διακόπτη ικανό να ενεργοποιήσει τον απαιτούμενο τρόπο λειτουργίας ·
 • διακοπή χρονοδιακόπτη, η οποία σας επιτρέπει να μην ανησυχείτε για το έγκαιρο κλείσιμο της συσκευής με την κατάλληλη ρύθμιση.
 • σύστημα για την ένδειξη της κατάστασης των φίλτρων σε ηχητικό ή / και οπτικό σχέδιο που τους επιτρέπει να αντικαθίστανται και να καθαρίζονται εγκαίρως ·
 • τηλεχειρισμό μέσω του τηλεχειριστηρίου, γεγονός που καθιστά τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο άνετη για την ενεργοποίηση, ειδικά για εκείνους των οποίων η κινητικότητα περιορίζεται σε μια έμφυτη ή επίκτητη ασθένεια.

Τα καθαριστικά μπορούν να εξοπλιστούν με λειτουργίες ιονισμού και υγρασίας. Για συστήματα εξάτμισης με ροή, μια σημαντική επιλογή είναι η βαλβίδα αντεπιστροφής, η οποία εμποδίζει τη ροή επιστροφής από τον εξαερισμό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Κάθε συσκευή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, τα οποία δεν αποκλείουν την ύπαρξη εκτεταμένων ελλείψεων. Η αναλογία του πρώτου και του τελευταίου εξαρτάται από τον κατασκευαστή και την ποιότητα των επιδόσεων ενός συγκεκριμένου μοντέλου. Οι επώνυμες εκδόσεις στο τμήμα premium δεν έχουν συνήθως σοβαρά προβλήματα ποιότητας, οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν όχι λιγότερο άψογα, αλλά έχουν καθαρά διαρθρωτικές ελλείψεις. Σε μερικά κείμενα γίνεται προσπάθεια σύγκρισης του απορροφητήρα και του φίλτρου αέρα με το αντικείμενο, το οποίο είναι καλύτερο; Αυτή η διατύπωση της ερώτησης είναι εσφαλμένη. Με σιγουριά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το καλύτερο είναι και το εξής: ο απορροφητήρας θα καθαρίσει τον αέρα στην κουζίνα, ο καθαριστής θα είναι μέγιστα αποτελεσματικός σε άλλα δωμάτια.

Πώς να επιλέξετε το σωστό φίλτρο αέρα για την κουζίνα: επαγγελματικές συμβουλές

Ο καθαριστής αέρα για την κουζίνα είναι μια συσκευή σχεδιασμένη για την επεξεργασία επιβλαβών ακαθαρσιών, τον καθαρισμό του αέρα μέσα στο δωμάτιο, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Σήμερα, παράγονται πολλά διαφορετικά μοντέλα, που διαφέρουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στην αρχή της λειτουργίας και στο κόστος.

Ταξινόμηση των οργάνων

Τα καθαριστικά αέρα μπορεί να διαφέρουν σε διάφορες παραμέτρους. Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, η τεχνική χωρίζεται σε:

 • Συσκευές με λειτουργία εξάτμισης.
 • Όργανα ανακύκλωσης;
 • Καθαριστές αέρα μικτής δράσης.

Στην πρώτη περίπτωση, οι συσκευές συλλέγουν τις ακαθαρσίες του αέρα και τις βγάζουν από το δωμάτιο μέσω του άξονα εξαερισμού.

Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει την επεξεργασία μολυσμένου αέρα μέσα στο φίλτρο αέρα. Στην περίπτωση αυτή, οι ακαθαρσίες παραμένουν στην επιφάνεια των φίλτρων και ο καθαρισμένος αέρας επιστρέφει στην κουζίνα.

Οι συσκευές μικτής δράσης είναι εξοπλισμένες με δύο μηχανισμούς διήθησης.

Ανά τύπο εγκατάστασης οι συσκευές καθαρισμού αέρα χωρίζονται σε:

 • Ο θόλος. Στερεώστε πάνω από την πλάκα και ενεργήστε τραβώντας αέρα στους αγωγούς εξαγωγής.
 • Αναρτήθηκε. Τοποθετείται επίσης πάνω από την εστία και λειτουργεί σύμφωνα με τον κανόνα ανακύκλωσης.
 • Ενσωματωμένο. Χαρακτηρίζεται από μια μικτή έκδοση του έργου και έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε στοιχεία κουζίνας.
 • Κινητό. Λειτουργήστε μόνο στη λειτουργία επεξεργασίας αέρα.

Αν μιλάμε για τη μορφή εξοπλισμού, στη συνέχεια αφήστε την καλύπτρα με τη μορφή κόλουρου πυραμίδας, κώνου, κεκλιμένη και Τ-σχήματος συσκευή, απορροφητήρας κυλίνδρου, κύβου ή συσκευή με καμπυλωτή γωνία.

Συγκριτικά χαρακτηριστικά

Όπως κάθε άλλη συσκευή κουζίνας, οι καθαριστές αέρα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που επηρεάζουν την επιλογή μιας συγκεκριμένης συσκευής:

 1. Η απλούστερη εγκατάσταση στον εξοπλισμό ανακύκλωσης. Η εγκατάστασή του δεν απαιτεί καυσαέρια και σύνθετα συστήματα εξάτμισης αέρα. Η κουκούλα μπορεί απλά να στερεωθεί πάνω από τη σόμπα, να ενεργοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί.
 2. Ο σχεδιασμός καυσαερίων είναι ο ηγέτης όσον αφορά το επίπεδο παραγωγικότητας. Ο μολυσμένος αέρας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα αμετάκλητα.
 3. Αν μιλάμε για εξοικονόμηση θερμότητας, τότε ο φοίνικας ανήκει στην τεχνική ανακύκλωσης, η οποία εμποδίζει την έξοδο ζεστού αέρα μέσω του σωλήνα εξαερισμού.
 4. Η εξοικονόμηση χρημάτων εξασφαλίζεται από ένα σύστημα εξάτμισης που δεν απαιτεί τακτική αλλαγή φίλτρου.
 5. Η στάθμη θορύβου είναι χαμηλότερη στις συσκευές εξαγωγής. Τα καθαριστικά δεν χρειάζεται να στραγγίζουν, φυσώντας αέρα μέσω πυκνών φίλτρων άνθρακα.

Κατά τη σύγκριση, αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι συσκευές ανακύκλωσης δεν είναι ικανές να διατηρούν την υγρασία. Η κυκλοφορία της στην κουζίνα θα είναι στο ίδιο επίπεδο με την εγκατάσταση της κουκούλας.

Τεχνικές παραμέτρους

Κάθε καθαριστής αέρα για την κουζίνα έχει τις δικές του τεχνικές παραμέτρους. Για να διαπιστώσετε αν μια συσκευή είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, είναι απαραίτητο να μάθετε:

 • Το μέγεθος του υφάσματος εργασίας.
 • Παραγωγικότητα;
 • Το ύψος του θορύβου.

Μέγεθος υφασμάτων εργασίας

Η τιμή της επιφάνειας εργασίας του σταθερού φίλτρου αέρα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση με την τιμή της πλάκας. Υπάρχουν τρεις στάνταρντ κουκούλες: 60, 90 και 120 cm. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εγκαθιστούν κουζίνες στο κέντρο της κουζίνας ή σχηματίζουν ένα νησί από διάφορες επιφάνειες. Σε οποιαδήποτε έκδοση, είναι απαραίτητο ο καθαριστής αέρα να ελέγχει όλες τις πλάκες της πλάκας.

Παραγωγικότητα

Η παραγωγικότητα αναφέρεται στην ποσότητα μάζας αέρα που περνά μέσα από μια συσκευή σε μία ώρα.

Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του φίλτρου αέρα πρέπει να είναι υψηλότερη από την προβλεπόμενη στο τεχνικό διαβατήριο.

Για να βρείτε τους υπολογισμένους δείκτες, ο όγκος του δωματίου πολλαπλασιάζεται με 12 (δείκτης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της ατμόσφαιρας για την κουζίνα) και κατά 1,3 (το επίπεδο άντλησης αέρα μέσω εξαερισμού σε πολυώροφο κτίριο). Σε μονοκατοικίες, ο τελευταίος δείκτης μπορεί να παραμεληθεί.

Τα καθαριστικά αέρα για την κουζίνα δεν μπορούν να ονομαστούν συσκευές χαμηλού θορύβου. Το μέγιστο ύψος θορύβου είναι 65 dB, αλλά γενικά, τα καθαριστικά αέρα της κουζίνας είναι θορυβώδη στα 55 dB. Για λόγους σύγκρισης, ένας παρόμοιος δείκτης του ψυγείου είναι ίσος με 45 dB και ο φυγοκεντρητής του πλυντηρίου δίνει 68 dB.

Για να επιλέξετε έναν καθαριστή αέρα, είναι απαραίτητο να καθορίσετε την ένταση της ρύπανσης και την απαιτούμενη λειτουργικότητα. Η βασική απαίτηση για τη συσκευή είναι ο καθαρισμός του αέρα και η λήψη επιβλαβών ουσιών από αυτό. Η συσκευή δεν χρειάζεται την εγκατάσταση ιονιστήρων ή συσκευών εμπλουτισμού οξυγόνου, οι οποίες παρεμποδίζουν τη συντήρησή τους.

Απορροφητήρας ή καθαριστής αέρα: το οποίο είναι καλύτερο

Προσπαθώντας να απαντήσω στην ερώτηση: είναι καλύτερα η κουκούλα ή το φίλτρο αέρα για την κουζίνα; Είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι κύριες διαφορές μεταξύ των μέσων. Ο απορροφητήρας κουζίνας οικιακής χρήσης είναι μια καθολική σταθερή συσκευή. Οι καθαριστές αέρα διαφέρουν από την κινητικότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του αέρα σε όλο το διαμέρισμα.

Το κύριο πράγμα είναι πώς το απόσπασμα από το καθαριστικό αέρα για την κουζίνα διαφέρει - είναι η ανεξαρτησία του τελευταίου. Ο καθαριστής αέρα δεν απαιτεί τον σχηματισμό πρόσθετων διαδρομών αποστράγγισης και τη σύνδεση με τον γενικό εξαερισμό. Για σωστή λειτουργία της συσκευής απαιτείται μόνο μια υποδοχή.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ενός φίλτρου αέρα στην κουζίνα θα είναι αποτελεσματική μόνο αν λάβετε υπόψη το μέγεθος του δωματίου και το κύκλωμα του αέρα. Εάν το δωμάτιο διαθέτει μεγάλους όγκους και η σόμπα χρησιμοποιείται σπάνια, τότε η χρήση της συσκευής είναι δικαιολογημένη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το επίπεδο ρύπανσης δεν είναι πολύ υψηλό και το φίλτρο αέρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλά την εργασία. Σε μικρούς χώρους είναι προτιμότερο να εγκαθίστανται θωρακισμένες ή ενσωματωμένες κουκούλες για την κουζίνα, οι οποίες διακρίνονται από την αρχή κυκλοφορίας της λειτουργίας.

Τοποθετήστε το φίλτρο αέρα με τα χέρια σας είναι εύκολο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αποχρώσεις εδώ:

 1. Η συσκευή πρέπει να εγκατασταθεί πριν από την τοποθέτηση των στοιχείων του ακουστικού. Αυτό θα βοηθήσει να εντοπιστεί σωστά η κατεύθυνση της δράσης του στη ζώνη τοποθέτησης της κουζίνας και να συνθέσει στον τοίχο άλλα εξαρτήματα.
 2. Εκ των προτέρων, υπολογίστε τη θέση της μελλοντικής πρίζας. Το καλώδιο από τον καθαριστή αέρα δεν πρέπει να κάμπτεται, να είναι πολύ σφιχτό ή πολύ κοντά στη μονάδα θέρμανσης. Η καλύτερη επιλογή - εάν η υποδοχή θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το υλικό μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας.
 3. Το ύψος του φίλτρου αέρα πάνω από την κουζίνα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα πρότυπα πυρασφάλειας. Η καταλληλότερη απόσταση είναι 75 εκ. Αυτή η ρύθμιση σάς επιτρέπει να συλλάβετε ολόκληρη τη μάζα των εξατμισμάτων χωρίς σοβαρή υπερθέρμανση.

Το φίλτρο κουζίνας πάνω από την κουζίνα αντί για την κουκούλα μπορεί να εγκατασταθεί, εάν απαιτείται για την οργάνωση της εκροής αέρα, ανεξάρτητα από τη λειτουργία του φίλτρου αέρα.

Τι είναι καλύτερο να επιλέξετε: μια κουκούλα ή ένα καθαριστικό αέρα

Δεν είναι μυστικό ότι ο μολυσμένος αέρας στην κατοικία επιδεινώνει την ευημερία και οδηγεί σε διάφορες ασθένειες. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να διαμαρτύρονται για ένα κακό περιβάλλον, έναν τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων και αυτοκίνητα που ρίχνουν τόνους επιβλαβών ουσιών στον εναέριο χώρο, αλλά συχνά ξεχνούν το σπίτι τους.

Μετά από όλα, το σπίτι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αλλά λίγα γίνονται για την καλή οργάνωση των συστημάτων καθαρισμού του εναέριου χώρου. Συνεχίζουμε να αναπνέουμε τον αέρα από σκόνη, μικρόβια, μαλλί, λεπτή σκόνη, δυσάρεστες οσμές, άρρωστος ιογενείς και αναπνευστικές ασθένειες και να κατηγορήσει το περιβάλλον. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε τον αέρα, και η αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα των συσκευών για τους σκοπούς αυτούς.

Πρώτον, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται καθημερινή αερισμός των χώρων το πρωί και το βράδυ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να ανανεώσετε την ατμόσφαιρα, επειδή σε ένα στάσιμο χώρο, τα μικρόβια αισθάνονται σαν ένα ψάρι στο νερό. Δεύτερον, πρέπει να έχετε μια καλή ηλεκτρική σκούπα. Είναι επιθυμητό αυτό να μην είναι μια συσκευή προϋπολογισμού με συλλέκτη σκόνης υφασμάτων, αλλά ένα απορρυπαντικό. Οι ανέξοδες ηλεκτρικές σκούπες μπορούν να απομακρύνουν μόνο τα ορατά συντρίμμια και όταν καθαρίζονται, η σκόνη ανεβαίνει στον αέρα, η οποία είναι ηλεκτρισμένη και μεταφέρεται σε όλη την κατοικία. Οι ίδιοι οι κάδοι σκουπιδιών γίνονται μια εστία μικροβίων. Οι ηλεκτρικές σκούπες απορρυπαντικού είναι εξοπλισμένες με ένα σύστημα φίλτρων που όχι μόνο μπορεί να συλλέξει έως και 99% σκόνη, αλλά και να υγραίνει τον εναέριο χώρο.

Τέλος, πρέπει να αγοράσετε μια κουκούλα και ένα καθαριστικό αέρα. Εδώ συνήθως πολλοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν μικρή σύγχυση. Δεν καταλαβαίνουν γιατί υπάρχουν δύο ταυτόσημες συσκευές στο σπίτι. Είναι το ίδιο; Ας καταλάβουμε.

Απορροφητήρας και καθαριστής αέρα: το ίδιο;

Ίσως έχετε ήδη μαντέψει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς τύπους συσκευών που καθιστούν τον αέρα καθαρότερο στην αίθουσα. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός φίλτρου αέρα και μιας κουκούλας;

Το εκχύλισμα εγκαθίσταται στην κουζίνα και καθαρίζει τον αέρα των σωματιδίων λίπους και των οσμών που σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα. Ο καθαριστής αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να εκτελεί έναν πιο εκλεπτυσμένο καθαρισμό. Εξατμιστής - σταθερός εξοπλισμός, καθαριστής εναέριου χώρου - κινητή συσκευή. Μπορεί να μετακινηθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο, ενώ ο εξοπλισμός εξάτμισης βιδώνεται σε τοίχο, οροφή, ντουλάπι ή ράφι. Επιπλέον, σύμφωνα με την αρχή του καθαρισμού, όλα τα αποσπάσματα είναι τα ίδια και υπάρχουν διάφοροι τύποι καθαριστών αέρα, καθένας από τους οποίους είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο. Ας εξοικειωθούμε με τα φίλτρα αέρα και τις κουκούλες πιο κοντά.

Πλεονεκτήματα των κουκούλες κουζίνας

Το κύριο πλεονέκτημα των κουζινών είναι ότι μπορούν να λειτουργούν σε δύο τρόπους - βρύση και ανακύκλωση. Στον κύκλο ανακύκλωσης, ο αέρας καθαρίζεται και επιστρέφει, στον κύκλο ροής - εκκενώνεται έξω. Για να οργανώσετε την έξοδο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον αγωγό, να τον συνδέσετε με το ένα άκρο με την κουκούλα, τον άλλο με έναν άξονα εξαερισμού ή να βγείτε από τον τοίχο ή την οροφή. Τώρα περισσότερα για τους τύπους συσκευών εξάτμισης της κουζίνας, τις παραμέτρους και τα πλεονεκτήματα τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο απορροφητήρας καθαρίζει τον αέρα των σωματιδίων λίπους και των οσμών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Οι πρώτες κουκούλες θα μπορούσαν να λειτουργούν σε οποιαδήποτε λειτουργία - είτε βρύση είτε επανακυκλοφορία. Σήμερα υπάρχουν και μοντέλα ροής και ανακύκλωσης, αλλά δεν υπάρχουν πολλά από αυτά. Οι περισσότεροι σύγχρονοι κουκούλες είναι συνδυασμένος εξοπλισμός.

Αλλά αν η διάταξη της κουζίνας δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ενός αεραγωγού, η τεχνική θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στη λειτουργία ανακυκλοφορίας. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές έχουν μοντέλα μονής λειτουργίας, επομένως δεν χρειάζεται να πληρώσετε υπερβολικά για μια λειτουργία που δεν θα χρησιμοποιήσετε. Υπάρχει επίσης μια τεχνική που λειτουργεί μόνο στον κύκλο ροής, αλλά είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα συνδυασμένο. Αργά ή αργότερα μπορεί να χρειαστεί ο τρόπος ανακύκλωσης, για παράδειγμα, όταν υπάρχει πτώση πίεσης στον άξονα εξαερισμού και θα ρέει μια δυσάρεστη οσμή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους τύπους: ροή, ανακύκλωση ή συνδυασμένη εξαγωγή.

Για τον καθαρισμό του αέρα από σταγονίδια λίπους, το φίλτρο λίπους είναι υπεύθυνο, το οποίο είναι ένα πλέγμα και βρίσκεται στο κάτω μέρος της κουκούλας. Εάν ο απορροφητήρας χρησιμοποιείται στη λειτουργία ανακύκλωσης, το φίλτρο ξυλάνθρακα εμπλέκεται στον καθαρισμό των σωματιδίων οσμής, το κύριο συστατικό του οποίου είναι ο ενεργός άνθρακας - το γνωστό προσροφητικό.

Παραλλαγές μορφής

Οι μοντέρνοι κουκούλες κατασκευάζονται με ένα βλέμμα στο εσωτερικό, στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν αρκετές βασικές εσωτερικές μορφές κουζίνας:

Για παράδειγμα, μια κεκλιμένη κουκούλα με χειριστήρια αφής για την Provence, retro και χώρα δεν ταιριάζει ακριβώς. Όπως ένα τζάκι με ένα ξύλινο μοτίβο τέχνης θα είναι γελοίο να κοιτάξουμε σε υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονο εσωτερικό. Υπάρχουν γενικές συσκευές εξάτμισης που είναι κατάλληλες για διαφορετικά στυλ, για παράδειγμα θόλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο μοντέλο μπορεί να εγκατασταθεί στην Προβηγκία και την Art Nouveau, μπορείτε απλά να επιλέξετε μια συσκευή με θόλο για ένα συγκεκριμένο εσωτερικό.

Εάν δεν θέλετε να εστιάσετε την προσοχή στην τεχνολογία, μπορείτε να την κρύψετε στο ντουλάπι. Υπάρχουν ενσωματωμένοι απορροφητήρες που είναι εγκατεστημένοι στην κουζίνα, μόνο ο πίνακας ελέγχου παραμένει ορατός. Υπάρχουν σχεδιαστικές διατάξεις εξάτμισης, που θυμίζουν περισσότερο πολυέλαιους από τις οικιακές συσκευές. Οι μορφές και οι επιλογές εγκατάστασης αφθονούν και η επιλογή, ως συνήθως, είναι δική σας.

Παραγωγικότητα

Αυτό είναι το κύριο κριτήριο για την επιλογή της κουκούλας. Εάν η απόδοση υπολογίζεται σωστά, ο αέρας στην κουζίνα θα πρέπει να αλλάξει εντελώς 10-12 φορές μέσα σε μία ώρα. Η παραγωγικότητα μπορεί να υπολογιστεί με τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας (m2) με το ύψος (m) της κουζίνας και με τον παράγοντα 12. Ας πάρουμε τη θεωρητική τιμή σε m3 / ώρα. Η πρακτική παραγωγικότητα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες σε κάθε καμπύλη του αγωγού (για τον κύκλο ροής), στο φίλτρο άνθρακα (για λειτουργία ανακύκλωσης) και στην επιβράδυνση της κίνησης του αέρα λόγω της παρουσίας επίπλων και οικιακών συσκευών στην κουζίνα. Συνήθως 10% προστίθεται σε κάθε κάμψη της κύριας γραμμής, 20% στο φίλτρο και οι υπόλοιπες απώλειες θα είναι όλες μαζί 15-20%. Έτσι, 45-50% πρέπει να προστεθεί στην εκτιμώμενη παραγωγικότητα.

Για μια μικρή κουζίνα δεν χρειάζεται να αγοράσετε μια ισχυρή κουκούλα. Συνήθως συσκευές με χωρητικότητα 350-450 m3 / h αντιμετωπίζουν πλήρως την εργασία. Και για τις μεγάλες κουζίνες, οι κατασκευαστές παράγουν μια τεχνική ικανή να περάσει από 1000-1200 κύβους - για οικιακές ανάγκες αυτό είναι κάτι περισσότερο από αρκετό.

Δεν απαιτείται κανονική αλλαγή φίλτρου

Τα φίλτρα λίπους στα περισσότερα κουκούτσια είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αντικατάσταση. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το λίπος στρώμα μειώνει τη διαπερατότητα του πλέγματος φίλτρου, μειώνει την απόδοση του εξοπλισμού, αυξάνει το φορτίο στον κινητήρα.

Για να εξασφαλιστεί η κανονική απορρόφηση αέρα, το φίλτρο λίπους πρέπει να πλυθεί. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χειροκίνητα ή σε πλυντήριο πιάτων. Στη δεύτερη περίπτωση, το πλυντήριο πιάτων θα κάνει τα πάντα ο ίδιος, η χειροκίνητη μέθοδος αναλαμβάνει κάποια προσπάθεια εκ μέρους του χρήστη. Συλλέγουμε ζεστό νερό στο δοχείο, προσθέτουμε απορρυπαντικό, κατευθύνουμε μια μικρή πίεση από τη βρύση στο πλέγμα που έχει μολυνθεί με γράσο, πάρουμε το πινέλο και αρχίσουμε τον καθαρισμό. Κάθε πέρασμα του αποξεστήρα απομακρύνει το λίπος και τη βρωμιά από τα δύσκολα σημεία και ένας πίδακας καθαρού νερού ξεπλένει τη βρωμιά.

Ως απορρυπαντικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σόδες και διαλύματα με βάση ξίδι ή κιτρικό οξύ. Για να μαλακώσετε τη μόλυνση, το φυσίγγιο λίπους μπορεί να προ-βραστεί, στη συνέχεια αφήνεται για μισή ώρα υπό την επίδραση των παρασκευασμάτων για το πλύσιμο. Το καθαρό πλέγμα ξηραίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν χρησιμοποιείτε τον καπό στην λειτουργία ανακύκλωσης, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του φίλτρου άνθρακα. Σε αντίθεση με το λίπος, αυτό είναι ένα στοιχείο φίλτρου μίας χρήσης που χρειάζεται αντικατάσταση. Πόσο συχνά είναι απαραίτητο να αλλάζετε το φίλτρο άνθρακα, εξαρτάται από το μοντέλο της συσκευής εξάτμισης, αλλά κατά μέσο όρο κάπου σε 3-4 μήνες.

Επίπεδο θορύβου

Υπάρχει μια άποψη ότι οι κουκούλες λειτουργούν πιο ήσυχα από τα καθαριστικά αέρα. Απεριόριστα, έτσι δεν μπορείτε να πείτε. Το επίπεδο θορύβου των περισσότερων συσκευών δεν διαφέρει πολύ από το ένα το άλλο. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι ορισμένοι κατασκευαστές κουκούλες έχουν αναπτύξει ήχους κινητήρων και ειδικές τεχνολογίες που μειώνουν τον θόρυβο.

Μειονεκτήματα

Το κύριο μειονέκτημα της κουκούλας κουζίνας είναι μια επίπονη εγκατάσταση. Ακόμη και αν η συσκευή λειτουργεί μόνο σε λειτουργία ανακύκλωσης, πρέπει να τοποθετηθεί σε τοίχο, σε περίβλημα ή σε οροφή. Η εργασία του εξολκέα στον κύκλο ροής επιτρέπει την εγκατάσταση ενός αεραγωγού και συνεπώς θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Η κουκούλα τοποθετείται πάνω από τη σόμπα και καθαρίζει τον αέρα μόνο στην κουζίνα, αποκλειστικά από τα εξαρτήματα που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Πλεονεκτήματα των καθαριστών αέρα

Ο καθαριστής αέρα, σε αντίθεση με την κουκούλα, μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Είναι σχεδιασμένο για καθαρισμό από σκόνη, μαλλί, κάτω, μικροοργανισμούς, μούχλα, μύκητες και άλλα μικρά στοιχεία που μολύνουν τον εναέριο χώρο στο σπίτι. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων αέρα, οι οποίοι διαφέρουν ο ένας από τον άλλο στο σχεδιασμό των φίλτρων και επομένως με τον τρόπο καθαρισμού. Ας εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας.

Λειτουργεί σε λειτουργία ανακυκλοφορίας

Αυτό που αντιπροσωπεύθηκε από τον κύκλο ανακύκλωσης συζητήθηκε παραπάνω. Ο τρόπος ανακύκλωσης των συσκευών καθαρισμού του αέρα είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν των κουκούλες. Η ροή αέρα περνάει μέσα από το φίλτρο, τα μικρότερα εξαρτήματα παραμένουν στην κασέτα, μετά την οποία ο καθαρισμένος αέρας επιστρέφει πίσω.

Έχετε αντικαταστάσιμα φίλτρα

Στους καθαριστές αέρα διαφορετικών τύπων, χρησιμοποιούνται φίλτρα από διάφορα υλικά, τα οποία καθιστούν κάθε συσκευή μοναδική. Για παράδειγμα, σε μία συσκευή φωτοκαταλύτη, εγκαθίσταται ένα στοιχείο φίλτρου από πορώδες γυαλί. Στις συσκευές ρύθμισης μικροσκοπίων χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα φίλτρα HEPA (Συλλογή σωματιδίων υψηλής απόδοσης) που μπορούν να συγκρατήσουν σωματίδια μεγέθους 0,3 μm, εξαλείφοντας έτσι το 99% όλων των ρύπων. Με την πάροδο του χρόνου, τα στοιχεία του φίλτρου είναι βρώμικα και χρειάζονται αντικατάσταση.

Εύκολη εγκατάσταση και λειτουργία

Δεδομένου ότι ο τρόπος ανακύκλωσης δεν περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός αγωγού, ο καθαριστής αέρα μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε στο σπίτι. Τις περισσότερες φορές, συσκευές εγκαθίστανται σε δωμάτια με υψηλή συγκέντρωση σκόνης και θραυσμάτων που μπορούν να εγκατασταθούν σε έπιπλα, να συσσωρευτούν σε χαλιά, να μπουν στο δωμάτιο από το δρόμο. Ανάλογα με τον τύπο του καθαριστή αέρα μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα ή στο τραπέζι, υπάρχουν μοντέλα που είναι τοποθετημένα στον τοίχο. Σε κάθε περίπτωση, δεν απαιτείται καμία προσπάθεια.

Ποικιλία τύπων οργάνων και φίλτρων

Υπάρχουν έως και δώδεκα τύποι καθαριστών αέρα. Εκτός από το φωτοκαταλυτικό και HEPA, τα πιο δημοφιλή είναι: προσρόφηση, μηχανική, ηλεκτροστατική, υδατική, χαλαζία, συνδυασμένη.

Τα φίλτρα αέρα προσρόφησης είναι εξοπλισμένα με φίλτρα άνθρακα, τα οποία είναι τα καλύτερα για τον καθαρισμό του αέρα από ημι-πτητικές ενώσεις. Τα μηχανικά φίλτρα χρησιμοποιούνται σε όλα σχεδόν τα καθαριστικά για χοντρό φιλτράρισμα. Πρόκειται για ένα μεταλλικό πλέγμα, το καθήκον του οποίου είναι η συγκράτηση μεγάλων σωματιδίων, σκουπιδιών και μαλλιού. Η χρήση μηχανικής κασέτας σας επιτρέπει να προστατεύετε τα λεπτά φίλτρα από ταχεία φθορά.

Ικανός να συλλάβει τα μικρότερα σωματίδια

Εξαιρετικοί ηλεκτροστατικοί καθαριστές αέρα έχουν αποδειχθεί. Είναι εξοπλισμένα με φίλτρο ιονισμού, η αρχή του οποίου βασίζεται στην έλξη πολλών πολικών φορτίων. Όταν διέρχονται διαμέσου του θαλάμου ιονισμού, τα σωματίδια σκόνης και οι μικροοργανισμοί αποκτούν θετικό φορτίο και έλκονται από την πλάκα, η οποία φορτίζεται αρνητικά. Έτσι, ακόμα και τα μικρότερα σωματίδια συλλαμβάνονται. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της χρήσης ηλεκτροστατικών συσκευών είναι ότι τα φίλτρα τους δεν χρειάζεται να αλλάξουν - καθαρίζονται εύκολα με σαπουνόνερο.

Ορισμένοι καθαριστές αέρα είναι πολυλειτουργικοί

Σε δωμάτια με αυξημένες απαιτήσεις καθαριότητας χρησιμοποιούνται πολυλειτουργικά φίλτρα αέρα. Για τον καθαρισμό του αέρα σε ιατρικά ιδρύματα και σπίτια όπου ζουν οι πάσχοντες από αλλεργίες, εγκαθίστανται συχνά συσκευές τριπλής καθαρισμού - διήθηση υδρο-αέρα και ιονισμός. Σε τέτοιες συσκευές το ένα μετά το άλλο υπάρχουν μηχανικά, αντι-αλλεργιογόνα (HEPA), φίλτρα άνθρακα και ιονιστής.

Μειονεκτήματα

Το κύριο μειονέκτημα των περισσότερων φίλτρων αέρα είναι η ανάγκη αντικατάστασης των φίλτρων. Τα μειονεκτήματα μπορούν επίσης να συσχετιστούν με ένα συγκεκριμένο τύπο φίλτρου. Έτσι, οι φυσίγγες HEPA είναι οι ίδιες μια εστία μικροοργανισμών, οι ιονιστές αυξάνουν την ποσότητα ελεύθερων ριζών στον αέρα και οι φωτοκαταλυτικές συσκευές καθαρίζονται ελάχιστα από τον καπνό του τσιγάρου.

Γενικές τεχνικές παράμετροι

Τα φίλτρα αέρα και οι συσκευές εξαερισμού πρέπει να επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή του δωματίου. Έτσι, το κύριο κριτήριο επιλογής είναι η παραγωγικότητα. Το άνετο επίπεδο θορύβου είναι 45 dB ή χαμηλότερο. Αλλά αν η τιμή είναι υψηλότερη για την κουκούλα, τότε το καθαριστήριο αέρα είναι καλύτερο να επιλέξει το πιο αθόρυβο, επειδή μπορεί να λειτουργήσει τη νύχτα, όταν όλοι κοιμούνται.

Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της τεχνολογίας καθαρισμού αέρα Elikor

Ο εγχώριος παραγωγός ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995 και σήμερα η παραγωγική ικανότητα της εταιρείας είναι 500.000 μονάδες ετησίως. Τα εκχυλίσματα και τα καθαριστικά αέρα Elikor δεν είναι κατώτερα όσον αφορά την αξιοπιστία και τη λειτουργικότητα των ξένων αναλόγων. Είναι εξοπλισμένα με ιταλικούς κινητήρες - μερικά από τα καλύτερα στον κόσμο.

Οι περισσότεροι εκχυλίσματα Elikor ικανός να λειτουργεί με δύο τρόπους - Αποχέτευση και επανακυκλοφορίας κουκούλες εξοπλισμένο με ένα λεπτό φίλτρο, αλίευση τα μικρότερα σωματίδια.

Οι τεχνικές μπορούν να επιλεγούν για οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Ο κατασκευαστής διαθέτει πολλές συλλογές εξοπλισμού καθαρισμού. Οι καθαριστές αέρα Elikor έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου και ρύθμιση πολλαπλών σταδίων ταχύτητας. Έτσι, η συσκευή μπορεί να γίνει σχεδόν αθόρυβη, ρυθμίζοντας τη φανταστική ισχύ.

Για να παραγγείλετε κουκούλες και καθαριστές αέρα Elikor κάτοικοι της Μόσχας και της Ρωσίας μπορούν στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Πηγαίνετε στον κατάλογο και επιλέξτε το προϊόν που σας αρέσει. Στο προσεχές μέλλον, ο διαχειριστής θα σας καλέσει ξανά για να ολοκληρώσει την αγορά σας. Ο κατασκευαστής παρέχει μακροπρόθεσμη εγγύηση στον εξοπλισμό του.

Είδη καθαρισμού του αέρα και κανόνας της εγκατάστασής τους

Δεν είναι μυστικό ότι ακόμη και η εφαρμογή του σε τακτική και λεπτομερή καθαρισμό του σπιτιού, ο αέρας στο διαμέρισμα γεμάτο διαφόρων ρύπων: βακτήρια, μικροσκοπικά σωματίδια επιθηλίου, η γύρη, τα προϊόντα καύσης, σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των κουζίνες. Η μόνη σωστή λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η εγκατάσταση ενός σύγχρονου καθαριστικού για "βαρύ" αέρα για την κουζίνα.

Η εγκατάσταση τέτοιων σύγχρονων συσκευών μπορεί να αυξήσει σημαντικά την άνεση του που ζουν σε ένα δωμάτιο, να απαλλαγούμε από διάφορα είδη ασθενειών: κόπωση, πονοκεφάλους, αλλεργίες, αναπνευστικές ασθένειες και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα, αρχή ένα

Κάθε εξειδικευμένο σούπερ μάρκετ είναι γεμάτο ποικιλία οικιακών συσκευών. Οι ειδικευμένοι υπάλληλοι θα μπορούν να σας ενημερώσουν με ακρίβεια για όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μοντέλου, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής, της εργασίας, του κατασκευαστή και να υποστηρίξουν το κόστος του προϊόντος.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ροή πληροφοριών, η επιλογή του καθαριστή αέρα είναι πολύ πιο συνηθισμένη και απλούστερη. Μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων συσκευών καθαρισμού αέρα βασίζεται μόνο σε δύο βασικές αρχές λειτουργίας των συσκευών: εξάτμιση και ανακύκλωση.

Από αυτό προκύπτει ότι οι συσκευές χωρίζονται ανάλογα με τους τύπους εργασίας.

 • Εξατμιστήρες τύπου αέρα εξαγωγής. Η δουλειά αυτού του είδους των προϊόντων βασίζεται στην ανεπανόρθωτη αφαίρεση διαφόρων ακαθαρσιών και οσμών από την κουζίνα μέσα στον άξονα εξαερισμού και έπειτα στο περιβάλλον.
 • Καθαριστές αέρα τύπου ανακύκλωσης. Η εργασία των προϊόντων αυτού του τύπου βασίζεται στην εξαναγκασμένη εκπομπή αέρα μέσω των φίλτρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο αέρας δεν πάει μακριά, αλλά καθαρίζεται μόνο από οσμές, τη σκόνη από επιβλαβείς ουσίες, αφήνοντας τους στη δομή των ίδιων των φίλτρων.
 • Καθαριστές αέρα μικτού τύπου. Η εργασία προϊόντων μεικτού τύπου συνεπάγεται τη δυνατότητα χρήσης κοινών λειτουργιών ανάλογα με την ανάγκη και τη συνάφεια.

Ποικιλία

Για τους καθαριστές αέρα της κουζίνας τύπου recirculation, υπάρχουν αρκετοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους αντικαταστάσιμων φίλτρων, μεταξύ των οποίων:

 1. Μηχανική. Εγκαθίστανται για την κράτηση μεγάλων κοχλιών και μαλλιού κατοικίδιων ζώων. Τέτοια φίλτρα είναι, κατά κανόνα, ένα πλέγμα με μικρά κελιά. Μηχανικά φίλτρα για τραχύ καθαρισμό εγκαθίστανται σε όλα σχεδόν τα μοντέλα σύγχρονων φίλτρων αέρα. Για να φιλτράρετε τον αέρα από μικρότερα σωματίδια γύρης, τσιμέντου ή σκόνης αμιάντου, τα φυτά χρησιμοποιούν πιο ευαίσθητα φίλτρα ινών.
 2. Ηλεκτροστατική. Τα περισσότερα από τα μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα παγιδεύονται. Αυτά τα φίλτρα λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο της έλξης ηλεκτρικών φορτίων διαφορετικής πολικότητας. Το φίλτρο λειτουργεί δημιουργώντας ένα αντίστοιχο σταθερό ηλεκτρικό πεδίο γύρω του, το οποίο προσελκύει σωματίδια σκόνης. Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτροστατικά φίλτρα αέρα δεν χρειάζονται τακτική αντικατάσταση, ωστόσο, απαιτούν περιοδικό υγρό καθαρισμό.
 3. Φωτοκαταλυτική. Τέτοια φίλτρα αποσυντίθενται αποτελεσματικά τα μικρότερα σωματίδια, το μέγεθος ενός μεγάλου μορίου, ανεξάρτητα από την παραγωγή του. Η δράση τέτοιων φίλτρων πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία φωτοκατάλυσης, δηλαδή επιβλαβείς ακαθαρσίες οργανικής προέλευσης αποσυντίθενται στο επίπεδο των απολύτως αβλαβών συνιστωσών του εναέριου χώρου.
 4. Άνθρακας. Τέτοια φίλτρα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του αέρα από εγχώρια ρύπανση αερίων και δυσάρεστες οσμές. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο φίλτρο δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αεριώδεις ενώσεις που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα το μονοξείδιο του άνθρακα.

Σημαντικό! Για να επιτευχθεί μέγιστος καθαρισμός του χώρου της κουζίνας από επιβλαβείς ουσίες, συχνά χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός διαφόρων φίλτρων.

Πλεονεκτήματα

Κάθε σύγχρονη τεχνική συσκευή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, γνωρίζοντας ποια θα είναι πολύ πιο εύκολη η αγορά. Ας αρχίσουμε λοιπόν.

Σύγκριση των εργασιών των εκχυλισμάτων δύο τύπων: α - εξάτμιση, b - ανακύκλωση

Πλεονεκτήματα του συστήματος εξαγωγής ανακύκλωσης:

 1. Ευκολία εγκατάστασης. Τέτοιες οικιακές συσκευές δεν απαιτούν την τοποθέτηση πρόσθετων ατράκτων εξαερισμού και σύνθετων συστημάτων για την αφαίρεση του μολυσμένου αέρα. Η συσκευή αρχίζει να λειτουργεί αμέσως μετά την εγκατάσταση του καθαριστικού πάνω από την πλάκα και τη σύνδεσή του στο ηλεκτρικό δίκτυο.
 2. Η πολύτιμη θερμότητα κατά την κρύα εποχή δεν θα αφήσει τους τοίχους της κουζίνας.
 3. Καθαρίζει τέλεια τον αέρα, διατηρώντας από μόνο του όλες τις μυρωδιές, τους καπνούς και τα λίπη.

Πλεονεκτήματα του συστήματος εξάτμισης του εξαερισμού κουζίνας:

 1. Η λειτουργία χωρίς θόρυβο της συσκευής οφείλεται στην εύκολη και ανεμπόδιστη αφαίρεση των "βαριών" αέριων μαζών μέσω ειδικών αγωγών εξαερισμού.
 2. Αποταμιεύσεις σε συνοδευτικά υλικά. Σε τέτοια συστήματα, δεν χρειάζεται να αλλάζουμε και να εγκαθίστανται περιοδικά νέα φίλτρα που δεν είναι φθηνά.
 3. Ένας υψηλός συντελεστής χρησιμότητας βασίζεται στην αρχή της απόλυτης απόρριψης του "βαρύ" αέρα και της υγρασίας στον αέρα.

Εγκατάσταση της μονάδας σύμφωνα με μεμονωμένες παραμέτρους

Για να γίνει η σωστή επιλογή των απαιτούμενων οικιακών συσκευών στην κουζίνα, πρέπει να καθοριστούν ορισμένα σημαντικά κριτήρια. Καθορίζοντας τις παραμέτρους, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να κάνετε όχι μόνο τη σωστή επιλογή αλλά και να αποφύγετε περιττά έξοδα. Ας αρχίσουμε λοιπόν.

 • Προσδιορίστε το σωστό μέγεθος της επιφάνειας εργασίας. Το μήκος της περιοχής εργασίας του καλύμματος πρέπει να είναι ίσο ή ελαφρώς μεγαλύτερο από την επιφάνεια εργασίας της πλάκας. Αυτή η προϋπόθεση πρέπει να πληρούται, ώστε όλες οι μυρωδιές να σχηματίζουν να έρχονται κατευθείαν στην κουκούλα και να μην εξαπλώνονται μέσα στην κουζίνα. Για σήμερα υπάρχουν 3 τυπικά μεγέθη κουκούλας: 60, 90 και 120 cm. Υπάρχουν στιγμές που η σόμπα μεταφέρεται στο κέντρο της κουζίνας. Στη συνέχεια χρειάζεστε μια κουκούλα για τις επιμέρους διαστάσεις της επιφάνειας εργασίας.
 • Υπολογίστε την απόδοση. Η χωρητικότητα καθορίζεται από τον όγκο του αέρα που μπορεί να επεξεργαστεί το φίλτρο αέρα σε 1 ώρα. Υπάρχουν 2 επιδόσεις: δηλώνονται και υπολογίζονται.

Σημαντικό! Η καθορισμένη παραγωγικότητα στο τεχνικό διαβατήριο πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερη από την υπολογιζόμενη.

Για να καθορίσετε την εκτιμώμενη παραγωγικότητα, υπολογίστε τον όγκο της κουζίνας και, στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε την κατά 12 και 1,3.

12 - είναι ο συντελεστής ανταλλαγής αέρα για μια κουζίνα. 1.3 - είναι ο συντελεστής για την εφαρμογή της άντλησης αέρα μέσω εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια. Σε ιδιωτικά μονοκατοικίες, ο συντελεστής 1,3 μπορεί να παραμεληθεί.

 • Επιλέγουμε το πιο άνετο και αποδεκτό επίπεδο θορύβου. Επίπεδο θορύβου των σύγχρονων φίλτρων αέρα εντός 55 dB. Αν και αυτός ο θόρυβος δεν μπορεί να μείνει χωρίς προσοχή.

Εγκατάσταση υλικού

Για τη σωστή εγκατάσταση του εξοπλισμού, είναι πάντα απαραίτητο να ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες που καθορίζονται στην τεχνική τεκμηρίωση.

Εγκατάσταση αναρτώμενων κουζινών κουζίνας

Η διαδικασία εγκατάστασης του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με κάθε ευθύνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σήμανση όλων των συνδέσεων πρέπει να ελέγχεται επιπρόσθετα με τη βοήθεια ενός επιπέδου κτιρίου. Η σωστή οριζόντια διάταξη της εγκατάστασης δεν είναι μόνο αισθητικό ζήτημα, αλλά και υπόσχεση ορθολογικής λειτουργικότητας.

Εάν η εγκατάσταση των αγωγών εξόδου πρέπει να πραγματοποιηθεί για εγκατάσταση, προτιμάται το υλικό PVC.

Ομορφιά χρειάζεται προσοχή

Για την κατασκευή κουκούλας χρησιμοποιείται συχνότερα μέταλλο, το οποίο είναι αρκετά εύκολο να το φροντίσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια φίλτρα δεν υπόκεινται σε τέτοια φροντίδα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην ανακύκλωση των φίλτρων αέρα.

Φίλτρο λίπους για εξαγωγή

Ο καθαρισμός του φίλτρου μπορεί να γίνει τόσο ανεξάρτητα όσο και στο πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, αν καθαρίζετε σε ένα αυτοκίνητο, πρέπει πρώτα να πλύνετε τους τοίχους από υπολείμματα τροφίμων. Διαφορετικά, το χαλασμένο φίλτρο μπορεί εύκολα να απορριφθεί.

Η επιλογή του καθαριστικού αέρα είναι ένα λεπτό θέμα

Για βέλτιστη επιλογή του φίλτρου αέρα στην κουζίνα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του χώρου και η δυνατότητα τοποθέτησης του εξοπλισμού του φρέατος εξαερισμού για τη συσκευή τύπου εξατμίσεως. Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να εγκαταστήσετε έναν απορροφητήρα τύπου ανακύκλωσης, τότε τα ζητήματα που αφορούν τον αγωγό και το παρέμβυσμα δεν επηρεάζονται κατ 'αρχήν.

Η βέλτιστη επιλογή αγοράς κουκούλας είναι μια γενική αγορά με έπιπλα κουζίνας. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να έχουν πολυτέλεια σήμερα. Πολύ πιο συχνά, όλα τα εξαρτήματα του κιτ κουζίνας αγοράζονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ή σε διαφορετικά μέρη. Μετά την εγκατάσταση και την προσαρμογή των δυνατοτήτων.

Εξετάστε την ιδανική επιλογή αγοράς, όταν έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε έπιπλα κουζίνας με ενσωματωμένες συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση, οι εμπειρογνώμονες του σαλονιού επίπλων θα εκτελούν μια επαγγελματική επιλογή του μοντέλου συσκευής καθαρισμού του αέρα λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις της κουζίνας, της επιφάνειας εργασίας και των επίπλων.

Ενσωματωμένο φίλτρο αέρα για κουζίνα

Από εσάς, όταν επιλέγετε μια συσκευή καθαρισμού του αέρα, πρέπει μόνο να αποφασίσετε για τον τύπο της επιθυμητής τοποθέτησης της κουκούλας στα έπιπλα κουζίνας.

 1. Αναρτήθηκε. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι η απλή εγκατάσταση απευθείας στην εγκατάσταση επίπλων. Οι συσκευές με τέτοια στερέωση συχνά έχουν μικρές διαστάσεις σε βάθος και δουλεύουν ποιοτικά όταν χρησιμοποιούν αρκετά φίλτρα καθαρισμού αέρα.
 2. Ενσωματωμένο. Τέτοιες συσκευές είναι ενσωματωμένες στα έπιπλα κουζίνας με τη βοήθεια υψηλής ποιότητας στερέωσης. Συνδυάζεται ιδανικά με αυτό (με χρώμα και υφή). Κατά κανόνα, οι κουκούλες είναι κατασκευασμένες στο ίδιο ύφος με έπιπλα κουζίνας και είναι σχεδόν αόρατες.
 3. Τζάκι (σε ​​σχήμα θόλου). Η εμφάνιση μιας τέτοιας συσκευής μοιάζει με καμινάδα τζάκι που ταιριάζει απόλυτα σε οποιοδήποτε στυλ του εσωτερικού χώρου. Τέτοιοι καθαριστές αέρα μπορούν να έχουν μόνο έναν εξαεριστικό ή μεικτό τύπο.

Στην εποχή μας, ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο συνδυασμός της κουζίνας με το σαλόνι, σχηματίζοντας έτσι ένα στούντιο. Έτσι, αφενός υπάρχει μια οπτική αύξηση του χώρου και, αφετέρου, η διάδοση των οσμών από την πλάκα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Για να αποφευχθούν οι τελευταίοι εμπειρογνώμονες συνιστούμε την εγκατάσταση υψηλής ποιότητας καθαριστήρα αέρα για την κουζίνα, η οποία θα επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος των γενικών χώρων και τις προσωπικές επιθυμίες του ιδιοκτήτη.

Φυσικά, μοντέρνα μοντέλα καθαρισμού αέρα για την κουζίνα είναι τεχνικά προηγμένες συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα πολύ πιο αποτελεσματικά από τους προκατόχους τους. Επιπλέον, τα μοντέρνα μοντέλα έχουν ιδανικά σχέδια που επιτρέπουν μόνο να συμπληρώσουν και να δώσουν έμφαση στις λεπτομέρειες του εσωτερικού χώρου της κουζίνας.

Πώς να επιλέξετε ένα καθαριστικό κουζίνας για ένα διαμέρισμα

Το σύνολο των απαραίτητων για τη διαμονή, την ανάπαυση και την εργασία οικιακών συσκευών οικιακής χρήσης επεκτείνεται συνεχώς. Η ρύπανση της φύσης, το φτωχό μικροκλίμα στο εσωτερικό της κατοικίας αναπληρώθηκε σε αυτό το εύρος με καθαριστές αέρα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εγκατάστασή τους πάνω από τις πηγές ρύπανσης. Ο καθαριστής αέρα για την κουζίνα πάνω από τη σόμπα εκτελεί πολύπλοκη επεξεργασία των αέριων μαζών μέσα στο δωμάτιο.

Απαιτούμενο εσωτερικό κομμάτι

Η συσκευή εκτελεί ορισμένες χρήσιμες λειτουργίες:

 • απομακρύνει τη γύρη, τα μικρόβια, το tarry και άλλες ουσίες που προκαλούν αλλεργίες (συμπεριλαμβανομένων των τριχών των ζώων) ·
 • καθυστερεί το λίπος.
 • χρησιμοποιεί επικίνδυνα προϊόντα καύσης, συμπεριλαμβανομένης της αιθάλης ·
 • διατηρεί τις καθορισμένες παραμέτρους του μικροκλίματος - θερμοκρασία, υγρασία - που συμβάλλει στην κρέμονται απόδοση και στη βελτίωση της ευημερίας.
 • εξουδετερώνει μικρά στερεά κλάσματα.

Πώς η κουζίνα ανταλλάσσει αέρα με καθαριστικό

Ο καθαριστής αέρα της κουζίνας είναι μια συσκευή κυκλοφορίας με σύστημα φίλτρου. Μέσω αυτών υπό την επήρεια του εξαναγκασμένου περάσματος και καθαρίζει τον αέρα. Σε αντίθεση με την κουκούλα, το καθαριστικό δεν χρειάζεται εξαερισμό. Για να συλλέξετε μολυσμένη ροή αέρα στη δομή που παρέχεται από τον ανεμιστήρα. Ορισμένα μοντέλα αφαιρούν τον αέρα, όπως μια ομπρέλα κουζίνας, από το δωμάτιο στο σύστημα εξαερισμού.

Προσοχή παρακαλώ! Με εξωτερική ομοιότητα, η κουκούλα και το καθαριστικό λειτουργούν διαφορετικά. Το μηχανικό σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής αναζωογονεί το μικροκλίμα, αφαιρώντας τους ρύπους μαζί με τον αέρα έξω από το κτίριο. Ο καθαριστής αέρα επεξεργάζεται τον ίδιο όγκο αέρα, επανειλημμένα το διεισδύει και τον απελευθερώνει από τη ρύπανση, επιστρέφοντάς το πίσω στο δωμάτιο.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το φίλτρο

Η ροή αέρα περνάει μέσα από το σύστημα φίλτρου με προσπάθεια, αφήνοντας κάθε φορά σωματίδια διαφόρων ειδών μολυσματικών ουσιών. Όταν περνά μέσα από το απορροφητικό λίπους, τότε το λίπος και η αιθάλη διατηρούνται. Φίλτρα-συλλέκτες από αλουμίνιο ή μέταλλο, επαναχρησιμοποιήσιμα. Υπόκειται σε επεξεργασία σαπουνόνερου και στοιχεία φίλτρου από ακρυλικές ίνες. Τα αναλώσιμα που χρειάζονται αντικατάσταση είναι συνθετικά, χαρτί, μη υφασμένα φίλτρα.

Ο αέρας επεξεργάζεται λεπτότερα στο φίλτρο άνθρακα. Οι σφαιροειδείς άνθρακες σ'αυτό συλλαμβάνουν τα μικρότερα κλάσματα λίπους, καπνού, σκόνης και επίσης εξουδετερώνουν εν μέρει τις δυσάρεστες οσμές. Αλλά το φίλτρο άνθρακα είναι ανίσχυρο έναντι του μονοξειδίου του άνθρακα.

Και τα δύο είδη απαιτούν συντήρηση. Τα καθαριστικά που απορροφούν το λίπος πλένονται καθώς τα ιζήματα εγκαθίστανται ή αλλάζουν σε νέα. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να αντικατασταθούν αναλώσιμα ακρυλικά ή sintepon, τα οποία απορρίπτονται αμέσως μετά την αδυναμία αποσυναρμολόγησης των επιγραφών. Αν ένας καθαριστής αέρα βρίσκεται πάνω από τη σόμπα αερίου και δεν καθαρίζεται, τότε με ανοικτή φωτιά, εύφλεκτα υπολείμματα μπορούν εύκολα να αναφλεγούν.

Σημαντικό! Τα αναλώσιμα καθαρισμού άνθρακα πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε 6 μήνες ή ακόμα πιο συχνά (ανάλογα με τη λειτουργία της πλάκας).

Στο σχεδιασμό μπορούν να παρασχεθούν ηλεκτροστατικά καθαριστικά, εναποθέτοντας επί των ηλεκτροδίων ενός σωματιδίου σκόνης. Σε ακριβότερα μοντέλα, το φωτοκαταλυτικό στοιχείο προάγει την αποσύνθεση των μικρότερων σωματιδίων σε συστατικά που είναι ασφαλή για τον οργανισμό. Από τον κατάλογο που παρατίθεται, χρησιμοποιούνται τουλάχιστον δύο τύποι φίλτρων για τον πλήρη καθαρισμό του αέρα.

Είδη μοντέλων καθαρισμού κουζίνας

Για σήμερα σε ένα δίκτυο συναλλαγών είναι δυνατόν να βρείτε δεκάδες είδη των προηγμένων σχεδίων. Η αρχή λειτουργίας όλων αυτών μειώνεται σε μία από τις επιλογές:

 • ανταλλαγή αέρα κυκλοφορίας.
 • απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα μέσω εξαερισμού.
 • συνδυασμένη λειτουργία: ανακύκλωση και αφαίρεση αέρα μετά από προκατεργασία.

Η ροή αέρα μέσα στην κουζίνα εξοικονομεί θερμότητα το χειμώνα, χωρίς να το αποστραγγίζει έξω. Το μοντέλο ροής είναι το πιο αθόρυβο σε λειτουργία και δεν χρειάζεται να αντικαθιστά τα φίλτρα.

Ανά τύπο διάταξης, τα μοντέλα διαφέρουν:

 • Ενσωματωμένο. Το στοιχείο του περιβάλλοντος της κουζίνας είναι βασικά συνδυασμένου τύπου: από έναν προκαθορισμένο τρόπο, εργάζονται για να κυκλοφορήσουν αέρα (κατά τη χειμερινή περίοδο) ή για να το αφαιρέσουν.
 • Καθαριστές αέρα κουζίνας χωρίς να τραβούν πάνω από μια κρεμαστή πλάκα (λειτουργία ανακύκλωσης).
 • Κινητά φίλτρα αέρα. Μόνο ο αέρας αποστάζεται από τον εαυτό του, αλλά λόγω της παρουσίας πρόσθετων στοιχείων (ηλεκτροστατικό φίλτρο), τα σωματίδια ρύπανσης πολώνονται και εναποτίθενται στα ηλεκτρόδια.

Προσοχή παρακαλώ! Μπορεί να υπάρχουν πρόσθετες επιλογές: υγρασία, οζονίωση, αποσύνθεση οργανικής ύλης κ.λπ.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα καθαριστικό αέρα κουζίνας

Εάν έχετε ένα διαμέρισμα στούντιο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υγρασία, τις μυρωδιές, τα κλάσματα λεπτού λίπους, άλλους μολυντές που εξαπλώνονται μέσα από αυτό αστραπιαία, η κουκούλα κουζίνας δεν μπορεί. Η έξοδος από την κατάσταση μπορεί να είναι ένας καθαριστής αέρα για την κουζίνα αντί να σχεδιάζει. Αυτό το είδος της συσκευής είναι κατάλληλο προβλέπεται σε σπίτια παλαιών κατασκευών με ένα ατελές, καταστραφεί ή χωρίς σύστημα εξαερισμού. Φαίνεται αρμονικό σε μικρές κουζίνες, μόνο εσείς πρέπει να επιλέξετε τη σωστή εγκατάσταση. Εάν τα δεδομένα διαβατηρίου η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει μια περιοχή που δεν υπερβαίνει τα 5 τετραγωνικά μέτρα, τότε για μια κουζίνα μεγέθους 20 ή ακόμα και 15 μ2 μια τέτοια συσκευή δεν λειτουργεί.

Βασικά κριτήρια επιλογής

 • Διαστάσεις. Ο καθρέφτης του φίλτρου αέρα θα πρέπει να καλύπτει την επιφάνεια εργασίας της πλάκας σε κάθε πλευρά για μερικά εκατοστά.
 • Παραγωγικότητα. Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον όγκο της κουζίνας κατά 12 (το ποσοστό ανταλλαγής αέρα). Η εργασία που προκύπτει είναι η απαιτούμενη απαιτούμενη παραγωγικότητα. Ο μέσος δείκτης του είναι 150-700 m, κύβος. αέρα, καθαρισμένο ανά ώρα. Ταυτόχρονα, τα μοντέλα επανακυκλοφορίας είναι λιγότερο παραγωγικά από τα συσπειρωτήρια αέρα.
 • Ισχύς. Ανάλογα με το μοντέλο, υπάρχουν 2 έως 5 βήματα. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε μια συσκευή με σταθερό αποθεματικό ισχύος: πρόκειται για επιπλέον ντεσιμπέλ θορύβου, επιπλέον κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Θόρυβος. Το κατά προσέγγιση επιτρεπτό επίπεδο είναι 40 dB. Σε αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να πλοηγηθείτε μελετώντας το διαβατήριο της συσκευής.
 • Παρουσία πρόσθετων επιλογών ή δυνατότητα σύνδεσης: χρονοδιακόπτης, τηλεχειριστήριο, κλπ.
 • Αριθμός τρόπων λειτουργίας. Οι περισσότεροι τρόποι επηρεασμού του καθαρισμού του αέρα, τόσο πιο συγκεκριμένα ορίζονται οι παράμετροι. Ο βέλτιστος αριθμός τρόπων λειτουργίας: από 2 έως 5.
 • Μέθοδος προσαρμογής: αυτόματη, ομαλή, διακριτή.
 • Διαχείριση. Ηλεκτρομηχανικά (σε απλά μοντέλα), κουμπιά, ψευδο αισθητήρια ή αισθητήρια.
 • Παρουσία φωτισμού. Κάνει την εργασία στην κουζίνα πιο άνετη.
 • Εμφάνιση. Θα πρέπει να είναι σε αρμονία με τα ήδη εγκατεστημένα στην κουζίνα εσωτερικό στοιχεία. Φαίνεται καλό καθαρότερο χρώμα και σχεδίαση, παρόμοια με τη σόμπα.
 • Η τιμή. Η επιλογή γίνεται εντός λογικών ορίων. Οι φθηνότερες μονάδες παράγονται χωρίς φίλτρα και μπορεί να παρουσιάσουν μια έκπληξη με τη μορφή λανθασμένης εργασίας ακόμη και πριν από τη λήξη της περιόδου εγγύησης. Ακριβά μοντέλα είναι πολύ πιο αξιόπιστα, αλλά χρειάζεστε όλες τις λειτουργίες που έχουν ενσωματωθεί;

Οι σύγχρονοι καθαριστές αέρα κουζίνας διακρίνονται από την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα, την απλή εγκατάσταση. Ακόμα και χωρίς ειδικές δεξιότητες, είναι εύκολο να το ακολουθήσετε χρησιμοποιώντας τις οδηγίες. Τα αντικαταστάσιμα φίλτρα αλλάζονται για μέγιστο διάστημα 5 λεπτών χωρίς να αφαιρεθεί το πλαίσιο. Από την έγκαιρη συντήρηση και φροντίδα τους εξαρτάται η ποιότητα του καθαρισμού του αέρα και η συνέχεια της εργασίας. Τα καθαριστικά χωρίς στρόφιγγες δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα φυσιολογικό κλίμα στην κουζίνα, αλλά και για να αποφευχθεί η επίλυση επιβλαβών συνδέσεων φωτισμού σε έπιπλα, παράθυρα, επιφάνειες πόρτας, τοίχους και οροφές.