Ο σωστός εξαερισμός στο μπάνιο: τονίζει

Ο ποιοτικός αερισμός στο λουτρό προσφέρει άνετη βολή. Όσο πιο υπεύθυνη είναι η προσέγγιση της δημιουργίας της, τόσο λιγότερη δυσκολία και περισσότερα οφέλη που προσφέρει. Κατά την κατασκευή συστημάτων κυκλοφορίας αέρα, πρέπει να γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες για τη δημιουργία τους.

Χρειάζεστε αερισμό στη σάουνα και τη σάουνα;

Για να προσδιορίσετε την τιμή του εξαερισμού στο λουτρό πρέπει να γνωρίζει το σκοπό της:

 1. Γρήγορη προθέρμανση του δωματίου, ομοιόμορφη εξάπλωση θερμότητας. Εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης.
 2. Συνεχής ανανέωση αέρα κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Αυτό είναι απαραίτητο για την άνεση και την υγεία των παραθεριστών.
 3. Γρήγορη απόσυρση υγρού αέρα. Εφαρμογή υποχρεωτικής ξήρανσης των χώρων.
 4. Αποθηκεύστε το κτίριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μην εμφανίζετε μύκητες ή μούχλα. Τα αντικείμενα δεν παραμορφώνονται, δεν αλλάζουν χρώμα κάτω από την επίδραση της υγρασίας.

Το σωστό σύστημα εξαερισμού στα λουτρά

Στα λουτρά των φυσικών κορμών κάθε κοπή οπών για να εξασφαλιστεί ότι ο εξαερισμός θεωρείται περιττός. Οι κάτω χείλους των τοίχων τοποθετούνται με την τοποθέτηση οπών μέσω των οποίων περνάει μια μέτρια ποσότητα καθαρού αέρα. Εάν υπάρχει ένας θερμαντήρας σόμπας, στον οποίο το δοχείο είναι ταυτόχρονα σχεδιασμένο για να εκκενώνει τον αέρα έξω, μπορείτε να το περιορίσετε στην παρουσία. Αφήστε τον αέρα μέσα από την ανοιχτή πόρτα, αρκετές σχισμές 5-7 mm.

Ο εξαερισμός σχεδιάζεται για την τακτική πρόσληψη καθαρού αέρα στη σάουνα, την εκροή ψυχρού και υγρού. Για ροή καθαρού αέρα ανάγκη να κατασκευαστεί εξαερισμός. Εάν δεν είναι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παράθυρα και τις πόρτες. Απορροφητήρας συμβαίνει μέσω ειδικών οπών, κλίβανος πηγάδι τέφρας, μεγάλη αξία στην καμινάδα εκροής έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ζεύγος. Αυτό κατέστη δυνατό τον πλήρη έλεγχο του αερισμού, οι οπές είναι εξοπλισμένα με παντζούρια, προσαρμόζοντας ότι μπορεί να σταματήσει ή να συνεχίσετε την είσοδο και την έξοδο του αέρα.

Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος συστημάτων εξαερισμού:

 1. Για τις οπές εισόδου και εξόδου που βρίσκονται απέναντι από το άλλο, χρησιμοποιείται ένα επίπεδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαμηλή τοποθέτηση της εισόδου βοηθά στη διατήρηση της θερμότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για να ενεργοποιηθεί η ανταλλαγή αέρα, είναι εγκατεστημένος ένας ανεμιστήρας και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένας αγωγός αέρα ή ένας εκτροπέας. Μην τοποθετείτε τρύπες με ακριβή αντιστοίχιση ανάλογα με το επίπεδο. Ως αποτέλεσμα της ταχείας απελευθέρωσης του αέρα, μπορεί να σχηματιστούν συστάδες ψυχρού κάτω και θερμό στο υπόλοιπο μπάνιο.
 2. Οι ροές αέρα που κατευθύνονται από τη συσκευή λειτουργίας για εξαερισμό μειώνουν την πίεση μέσα στον αγωγό. Ο εξαγόμενος αέρας εξέρχεται λόγω της μείωσης της πίεσης μέσα στο λουτρό. Προκειμένου να αυξηθεί ξανά η πίεση, εισάγεται φρέσκος αέρας.
 3. Στόμια μπορούν να διαταχθούν έτσι ώστε: η εισροή απέχουν μεταξύ τους κατά 30 cm από το δάπεδο που βρίσκεται απέναντι από την έξοδο δεν φτάνει την οροφή 30 εκατοστά φρέσκο ​​αέρα μία φορά θερμαίνεται από τον φούρνο, αυξάνεται σταδιακά εγκαταλείπουν το δωμάτιο..

Για να διασφαλιστεί ένας συνεχής έλεγχος της ταχύτητας και της έντασης του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, δημιουργούνται αποσβεστήρες. Συνιστάται να τα κάνετε αναδιπλούμενα, ανοίγοντάς τα ελαφρά στην απαιτούμενη απόσταση. Το μήκος του αγωγού καθορίζεται από το μέγεθος του λουτρού, καθώς και από τον μέγιστο όγκο του εισερχόμενου αέρα.

Όταν το δωμάτιο θερμαίνεται μόνο με προθερμασμένο φούρνο, πρέπει να καλύπτονται όλα τα ανοίγματα. Όταν η θερμοκρασία είναι η βέλτιστη για να αιωρείται, τα μάνδαλα ανοίγουν ελαφρά, ρυθμίζονται αμέσως έτσι ώστε η ανταλλαγή αέρα να μην αλλάζει τη θερμοκρασία χώρου. Τόσο τα ανοίγματα τροφοδοσίας όσο και τα ανοίγματα εξόδου πρέπει να έχουν έναν περίπου συνδετήρα. Ότι η εισροή καθαρού αέρα έγινε ισχυρότερη, είναι δυνατό να αυξηθεί ένα μικρό άνοιγμα.

Και εδώ είναι ένα άρθρο σχετικά με την οικοδόμηση ενός λουτρού αφρού μπλοκ με τα χέρια σας.

Εξαερισμός σε ρωσικό λουτρό

Σε μια κλασική λουτρό που δημιουργήθηκε στο ρωσικό μοντέλο, Δεν δημιουργούνται ειδικές οπές, επομένως, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να γίνεται με πιο φυσικό τρόπο. Συνήθως, ο καθαρός αέρας χρησιμοποιείται για τον κανονικό αερισμό. Μπορείτε να ανοίξετε ελαφρά την πόρτα που οδηγεί στο δρόμο και το αντίθετο παράθυρο σε αυτό. Μερικές φορές αναγκαστική εξάντληση χρησιμοποιείται με την πόρτα ανοιχτή. Για να ξεφορτωθείτε καλύτερα τη συσσώρευση υγρασίας, είναι σκόπιμο να σκουπιστούν τα φύλλα από τη σκούπα. Οι πάγκοι και άλλα ξύλινα αντικείμενα μπορούν να στεγνώσουν με ισχυρή ενυδάτωση, μερικές φορές εφαρμόζονται από φύλλα φύλλων. Αυτές οι διαδικασίες δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός βαρύ ζευγάρι, θα οδηγήσει από το δωμάτιο δυσάρεστες οσμές, προϊόντα της αποσύνθεσης.

Μετά το toga καθώς το λουτρό αερίζεται και στεγνώνει, πρέπει να αρχίσετε το μαγείρεμα ατμού. Για αυτό, μικρές μερίδες ρίχνουν νερό στις πέτρες. Ο παρασκευασμένος ατμός ανεβαίνει γρήγορα και παραμένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ήδη ζεστό ήδη στην κορυφή και ότι ο πυθμένας είναι ακόμα δροσερός. Με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, μπορείτε να περιμένετε μέχρι να πέσει ο ατμός ή να χρησιμοποιήσετε τις τεχνητές μεθόδους για να το χαμηλώσετε.

Αρκεί να εργάζονται σκούπες που δημιουργούν μια κίνηση στο ατμόλουτρο, ο αέρας αμέσως αναμιγνύεται. Ένα σκούπισμα μιας πετσέτας ή μιας σκούπας πρέπει να μεταφέρεται πιο κοντά στην οροφή.

Στο ατμόλουτρο

Σε κλασικά συστήματα εξαερισμού λουτρών εισροή αέρα στο ατμόλουτρο του πυθμένα. Η τρύπα είναι συνήθως κάτω από μισό μέτρο από το πάτωμα. Η κουκούλα μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στην οροφή με τον εξοπλισμό της οπής στον απέναντι τοίχο. Η ρύθμιση της υγρασίας και της θερμότητας του αέρα πραγματοποιείται με την επέκταση ή το κλείσιμο των βαλβίδων.

Η καλύτερη επιλογή, ειδικά για ένα μικρό ατμόλουτρο, είναι να δημιουργήσετε μια έξοδο αέρα τροφοδοσίας δίπλα στο φούρνο. Αυτό είναι απαραίτητο για την άμεση θέρμανση του εισερχόμενου καθαρού αέρα. Αυτή η διάταξη δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό ισχυρών ρευμάτων, βοηθά στην αποφυγή μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας σε διάφορα μέρη του ατμού. Η θερμότητα από το χαμάμ δεν μπορεί να βγει μόνο στο δρόμο, αλλά μεταφέρθηκε και σε άλλες εγκαταστάσεις για την υψηλής ποιότητας θέρμανση τους.

Ο κατάλληλος αερισμός λειτουργεί με χρήση καθαρού αέρα κάτω από το κιβώτιο. Οι μάζες αέρα εξέρχονται από τη συσκευή μέσω του άνω ανοίγματος. Ο ατμός θερμαίνεται αρκετά ομοιόμορφα, μέχρι ο θερμός αέρας να φτάσει στο κάτω μέρος του κιβωτίου. Ο ζεστός αέρας θα μετατοπίσει σταδιακά το ψυχρότερο, παρέχοντας προθέρμανση πριν εγκαταλείψει το δωμάτιο. Ο ατμός θερμαίνεται ταυτόχρονα και στεγνώνει.

Στο dressing room του λουτρού

Ο αγωγός εξαερισμού συνδέεται απευθείας με το κιβώτιο, η διάμετρος του οποίου υπερβαίνει κατά κανόνα την καμινάδα όχι περισσότερο από 20%. Με τέτοιες παραμέτρους, το οξυγόνο γεμίζει το δωμάτιο, αλλά δεν βγαίνει από αυτό. Η ροή του αέρα από το υπόγειο δεν είναι απαραίτητη.

Οι τοίχοι της σόμπας, αν είναι στο σαλόνι, θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο πάτωμα. Τα ράφια δεν τοποθετούνται απαραιτήτως σε μια αυστηρά οριζόντια θέση. Είναι σε θέση να επιβραδύνουν την αύξηση της θερμότητας στην οροφή. Για καλύτερη απορρόφηση του θερμού αέρα είναι προτιμότερο να εξοπλιστεί ο φούρνος με αρκετές καμινάδες.

Και αυτό το άρθρο λέει για τα ράφια για το μπάνιο.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ο εξαερισμός στο λουτρό με τη βοήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων πραγματοποιείται, Εάν είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί καλή κυκλοφορία αέρα με φυσικά μέσα. Οι ανεμιστήρες μπορούν να εγκατασταθούν και στις θύρες τροφοδοσίας και εξαγωγής. Επιταχύνουν την κίνηση των αέριων μαζών, παρέχοντας χώρο με καθαρό αέρα, απομακρύνοντας γρήγορα το υγρό.

Εξαερισμός εξαγωγής

Ο σχεδιασμός αυτού του εξαερισμού είναι πάντα διαθέσιμος ανεμιστήρα εξάτμισης. Για την κυκλοφορία του αέρα, πρέπει επίσης να κατασκευαστεί ένας αέρας τροφοδοσίας. Μερικές φορές για την άφιξη του φρέσκου αέρα χρησιμοποιήστε τις ρωγμές στους τοίχους, ανοίξτε ελαφρά τα παράθυρα ή τις πόρτες. Το πλεονέκτημα του εξαερισμού είναι η μείωση της πίεσης στο λουτρό. Η ενέργεια πρέπει να αντισταθμίζεται από μια συνεχή ροή αέρα από το εξωτερικό.

Ο εξαερισμός με ένα ισχυρό απορροφητήρα απομακρύνει τέλεια τα επιβλαβή αέρια, τον υγρό αέρα με μια δυσάρεστη οσμή. Είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού όχι μόνο στο ατμόλουτρο, αλλά και στα ντους, τα δωμάτια καθαρισμού, τα τμήματα με πισίνα ή στα μπάνια. Συνήθως το βασικό σύστημα εξαερισμού περιλαμβάνει ανεμιστήρα και κουτί. Εάν η συσκευή είναι πολύ θορυβώδης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σιγαστήρα.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Εγκατεστημένο στην αρχή της εξάτμισης, ωστόσο ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετηθεί στην είσοδο. Όταν ενεργοποιείται το σύστημα εξαερισμού, αυξάνεται η πίεση του δωματίου, η οποία θα πρέπει να αντισταθμίζεται εγκαίρως από την έξοδο αέρα μέσω της κουκούλας ή τα κενά στους τοίχους, το δάπεδο, την οροφή, μέσω των παραθύρων, της πόρτας.

Οι ανεμιστήρες τροφοδοσίας δεν θεωρούνται άνετοι αν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα, παρέχουν παγωμένο αέρα, ο οποίος θα πρέπει να θερμαίνεται περαιτέρω με προεγκατεστημένους θερμαντήρες αέρα. Εάν είναι απαραίτητο να καθαρίσετε μια μεγάλη ποσότητα εισερχόμενου αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρα.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Συνδυασμός τεχνητής εισροής και εξάτμισης ο αέρας είναι συχνά εξοπλισμένος με ανακτητές, σιγαστήρες, φίλτρα. Οι πρόσθετες συσκευές παρέχουν άνεση κατά την παραμονή τους στο μπάνιο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σταθερή και καλή κυκλοφορία αέρα. Για να μην νοιάζεται για τον εξαερισμό, είναι δυνατό να το εξοπλίσετε με μια αυτόματη μονάδα ελέγχου.

Η δημιουργία του σχεδιασμού του τεχνητού αερισμού προσφοράς και εξαγωγής προκαλεί συχνά δυσκολίες. Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλους τους χώρους του λουτρού στο στάδιο του σχεδιασμού του. Η ποσότητα του αέρα εξαγωγής πρέπει να ταιριάζει με τον εισερχόμενο αέρα. Μερικές φορές οι ροές αέρα δεν είναι ειδικά ισορροπημένες. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση υπερβολικής υγρασίας ή δυσάρεστη οσμή από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, μειώνει τεχνητά την πίεση. Για το σκοπό αυτό, η εξαγωγή είναι εγκατεστημένη με μεγαλύτερη ένταση από ό, τι στους άλλους χώρους.

Και αυτό το άρθρο λέει για τις πέτρες για λουτρά και σάουνες.

Πώς να κάνετε τον αερισμό στο μπάνιο με τα χέρια σας;

Κατά την κατασκευή και επισκευή λουτρών, η προσοχή δίνεται κυρίως στα δομικά υλικά, στους κλιβάνους, στη μόνωση και στη στεγανοποίηση. Θεωρείται ότι η φυσική κυκλοφορία του αέρα θα επαρκεί για τον καλό εξαερισμό στο λουτρό. Αλλά αυτό είναι εντελώς λανθασμένο, και αν προσεγγίσετε το θέμα επιφανειακά, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά

Ο εξαερισμός στο λουτρό μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

Από την παρουσία της εξαρτάται:

 • κατανομή των ροών θερμότητας στο εσωτερικό.
 • την άνεση και την ασφάλεια.
 • περίοδο λειτουργίας του κτιρίου.

Εκεί, το νερό και ο ατμός είναι συνεχώς συγκεντρωμένα, το δέντρο τα απορροφά ενεργά. Ακόμα κι αν στεγνώνετε το κτίριο περιοδικά, χωρίς να δημιουργείτε μια συνεχή κίνηση αέρα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αρκετά δυνατό. Για να αποφευχθεί η υγρασία, απαιτείται η δημιουργία ενός ζεύγους παραθύρων εξαερισμού - το ένα χρησιμεύει για την έγχυση καθαρού αέρα από το εξωτερικό και το άλλο βοηθά να ξεσηκώνεται το θερμό, το οποίο έχει απορροφήσει πολύ νερό. Επιλέγοντας τη θέση των ανοιγμάτων, αλλάξτε τις περιοχές που αερίζονται ιδιαίτερα εντατικά. Η χρήση ενός ζεύγους εξόδων σε μια θερμά και ένα ντουλάπι βελτιώνει μερικές φορές τον προσανατολισμό της ροής αέρα προς την απαιτούμενη κατεύθυνση.

Φυσικά, η σημασία κάθε παράθυρου, καθώς και η δυνατότητα προσαρμογής της εκκαθάρισης. Τοποθετούνται σε μάνδαλα, ανοίγουν εντελώς ή εν μέρει. Ο υπολογισμός του όγκου των οπών αερισμού απωθείται, πρώτα απ 'όλα, από την περιοχή των εγκαταστάσεων του λουτρού. Εάν τα κάνετε πολύ μεγάλα, το καλούπι δεν θα εμφανιστεί ποτέ στο πάτωμα ή στο νεροχύτη, αλλά το ατμόλουτρο θα θερμανθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα υπάρξει ασυνήθιστα πολλά καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια. Τα πολύ στενά παράθυρα δεν επιτρέπουν στον αέρα να κρυώσει ή να στεγνώσει.

Όλες οι αποκλίσεις από τις κανονικές παραμέτρους είναι αυστηρά απαράδεκτες, που επιτρέπουν να αποκλείεται η εμφάνιση ισχυρών διαφορών θερμοκρασίας - όχι μόνο δημιουργεί δυσφορία, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Είναι αδύνατο να αποκλειστεί συνολικά η διαφορά στη θερμοκρασία των ρευμάτων, είναι μόνο απαραίτητο να περιοριστεί το μέγεθος τους. Τα κανονικά συστήματα εξαερισμού σχηματίζονται κατά την κατασκευή του λουτρού, ενώ παράγουν κανάλια και προετοιμάζουν τα ανοίγματα. Τα παράθυρα τοποθετούνται μόνο μετά την κατασκευή του διακοσμητικού καλύμματος του κτιρίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να εισαγάγετε πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή των καναλιών αερισμού στο σχεδιασμό του μπάνιου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ανοίγματα εξαερισμού είναι αυστηρά τα ίδια. Η έξοδος μπορεί να γίνει μεγαλύτερη από την είσοδο, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την πρώτη. Για τους ίδιους λόγους, μερικές φορές καταφεύγουν σε παράθυρα εξόδου ζευγαριών. Ως στοιχεία ελέγχου, δεν είναι οι πόρτες, αλλά τα μάνδαλα, που δεν μπορούν να σωθούν κατά το κλείσιμο. Όταν ο ατμός θερμαίνεται για πρώτη φορά, οι μάνδαλοι κλειδώνονται 100% έως ότου ο αέρας φθάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Η χρήση στοιχείων με ελεγχόμενη θέση είναι χρήσιμη και επειδή η ποσότητα ροής αέρα πρέπει να ρυθμιστεί ανάλογα με την εποχή. Όταν υπάρχουν αρνητικές θερμοκρασίες στο δρόμο, ακόμη και ένα πολύ μικρό ρεύμα αέρα φέρνει πολύ κρύο. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να ανοίγετε πλήρως τα παράθυρα εξαερισμού. Οι διατομές αυτών των παραθύρων κατά μέσο όρο θα πρέπει να είναι 24 τετραγωνικά μέτρα. cm ανά 1 κου. m εσωτερικού όγκου. Αλλά αυτά είναι μόνο προκαταρκτικά στοιχεία, και αν αμφιβάλλετε για το αποτέλεσμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικευμένους τεχνικούς θερμότητας για υπολογισμούς.

Ουσιαστικά, δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν παράθυρα εξαερισμού στο ίδιο ύψος ή ακόμη και απ 'ευθείας αντίθετα μεταξύ τους, καθώς αυτό δεν θα επιτρέψει σε όλο τον αέρα στο λουτρό να θερμανθεί επαρκώς. Επιπλέον, αυτό το σχέδιο δεν θα επιτρέψει την ομοιόμορφη ανάμειξη των μαζών αέρα, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά την ακρίβεια της θέσης των στοιχείων εξαερισμού. Τα εξαντλητικά παράθυρα συνιστώνται να τοποθετούνται ακριβώς κάτω από την οροφή, επειδή ο αέρας αμέσως ανεβαίνει μετά τη θέρμανση.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Η συσκευή εξαερισμού στο λουτρό ποικίλλει ανάλογα με τον σχεδιασμό του δωματίου και τον συνολικό όγκο του. Ο φυσικός αερισμός βασίζεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, η πρόσληψη αέρα οργανώνεται κοντά στον κλίβανο, σε επίπεδο 25-35 cm από το δάπεδο. Η έξοδος γίνεται σε αντίθετους τοίχους περίπου 15-25 cm κάτω από την οροφή. Αλλά είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι αρκετά καλό για τα ζευγάρια, αφού είναι σχετικά κρύο κάτω εκεί και πάντα ζεστό στην κορυφή.

Η φυσική κίνηση του αέρα σε μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί, θα πρέπει να απομακρύνει προσεκτικά και με ακρίβεια τα εξαρτήματα του συστήματος εξαερισμού. Το αναγκαστικό κύκλωμα δεν απαιτεί πάντοτε τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, με σύνθετα πάνελ και ούτω καθεξής. Υπάρχουν απλούστερες επιλογές όταν τα παράθυρα εξαερισμού που τοποθετούνται με ειδικό τρόπο συμπληρώνονται με ανεμιστήρα εξαγωγής. Ο συνδυασμός τέτοιων εξαρτημάτων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν το λουτρό βρίσκεται μέσα στο σπίτι, τα παράθυρα δεν βρίσκονται μέσα στο εξωτερικό τοίχωμα, αλλά συνδέονται στις έξοδοι με ένα μακρύ κιβώτιο για εξαερισμό. Οι ανεμιστήρες του καναλιού πρέπει να επιλεγούν πολύ προσεκτικά, επειδή οι συνθήκες λειτουργίας τους στα λουτρά είναι διαφορετικές από τις συνήθεις παραμέτρους.

Η ιδιαιτερότητα τέτοιων συσκευών είναι η αυξημένη αδιαβροχοποίηση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων και των βασικών μηχανικών εξαρτημάτων, σε προσαρμογή στην εργασία σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς συνέπειες για το μηχάνημα. Η κατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και η διάταξη του σε κάθε δωμάτιο προσαρμόζεται στα ατομικά χαρακτηριστικά και τον τύπο του λουτρού. Συνεπώς, ο χρόνος που δαπανάται για τον υπολογισμό και τη σκέψη μέσα από το έργο δεν χάνεται - θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα και χρόνο, θα πάρει το βέλτιστο αποτέλεσμα νωρίτερα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο μεγαλύτερος όγκος έργων συνεπάγεται τη θέση των ανοιγόμενων παραθύρων κοντά στις σόμπες σε απόσταση 0,25-0,35 μ. Από το δάπεδο. Με αυτό το σχέδιο, η σόμπα μεταφέρει θερμότητα στον αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό και υπάρχει μια ροή που κινείται προς την κατεύθυνση του σχεδίου. Έχοντας ξεπεράσει όλες τις αποστάσεις, τα καυτά και τα ρυάκια του δρόμου καλύπτουν τελικά ολόκληρο τον όγκο του ατμού και η περιοχή όπου βρίσκεται το πάνω ράφι, θερμαίνεται περισσότερο.

Στη δεύτερη παραλλαγή, με την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής, είναι δυνατή η τοποθέτηση των οπών εισόδου και εξόδου σε έναν τοίχο. Η ροή αέρα κατευθύνεται πρώτα προς τη συσκευή θέρμανσης. Έχοντας μια θερμική ώθηση, αρχίζει να ανεβαίνει στο ανώτατο όριο και κινείται κατά μήκος ενός ευρύ τόξου που καλύπτει ολόκληρο το δωμάτιο. Αυτή η προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική εάν η σάουνα είναι ενσωματωμένη στο σπίτι και έχει μόνο ένα εξωτερικό τοίχο και δεν υπάρχει ανάγκη να εξοπλιστεί το κουτί εξαερισμού.

Εάν δημιουργηθεί ένα λουτρό με διαρροή δαπέδου, το παράθυρο ανοίγματος τοποθετείται στο ίδιο σημείο όπως στην πρώτη περίπτωση, ακριβώς δίπλα στο φούρνο. Όταν ο θερμός αέρας εκπέμπει θερμότητα στο πάνω μέρος του ατμού, δροσίζει και πέφτει στο πάτωμα, αφήνει τις οπές στο πάτωμα. Αυτή η τεχνική βελτιώνει την εξάτμιση του νερού που συσσωρεύεται παρακάτω και επιτρέπει την καθυστέρηση της παραγωγής του ξύλινου δαπέδου. Η κουκούλα τοποθετείται είτε στο επόμενο δωμάτιο είτε σε απομονωμένα κανάλια, τα οποία δεν επιτρέπουν στον αέρα να επιστρέψει στο ατμόλουτρο. Η πολυπλοκότητα της τροχιάς ροής καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του ανεμιστήρα. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, αφού δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια, δεν είναι εύκολο να παράσχετε τις λεπτομέρειες σωστά.

Ένας άλλος τύπος παρέχει έναν συνεχώς λειτουργούντα φούρνο, του οποίου η οπή εμφυσήσεως αντικαθιστά την κουκούλα. Για την εισροή, κάντε ένα παράθυρο κάτω από το ράφι απέναντι από τον ίδιο τον κλίβανο και στο ίδιο επίπεδο. Ο ψυχρός αέρας μετατοπίζει τη θερμαινόμενη μάζα προς τα επάνω, και όταν τα τμήματα θερμότητας που ρίχνουν το ρεύμα χαμηλώνονται, φεύγουν στο κανάλι εκρήξεων. Υπάρχουν ακόμη πιο περίπλοκα συστήματα, όπου βρίσκονται δύο ζεστούς αέρας και ένα παράθυρο εξαερισμού (πάντα με αναγκαστική κυκλοφορία). Είναι μάλλον δύσκολο να ρυθμίσετε περίπλοκα σύμπλοκα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι υψηλότερη από ό, τι στις απλούστερες περιπτώσεις.

Το σύστημα Bastu είναι η τοποθέτηση εισόδων αέρα (με ρυθμιζόμενα παντζούρια) πίσω από το φούρνο ή κάτω από αυτό. Η οργάνωση των αεραγωγών κάτω από το φούρνο δεν είναι απαραίτητη, αν και είναι πολύ επιθυμητή. Μέσα από αυτά τα ανοίγματα, αέρας από το υπόγειο τμήμα του λουτρού διεισδύει στο δωμάτιο, το οποίο συνδέεται με την εξωτερική ατμόσφαιρα μέσα από τα θεμέλια του υπογείου. Όταν ένα μπάνιο είναι κατασκευασμένο σε μια προετοιμασία που προετοιμάστηκε νωρίτερα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα δωμάτιο με ένα ζευγάρι εξωτερικών τοίχων? όταν προετοιμάζετε ένα υπόγειο, επιλέξτε μια γωνία που αντιστοιχεί στις ίδιες απαιτήσεις. Οι διαστάσεις της εισόδου και της εξόδου υπολογίζονται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες.

Πώς να το κάνετε σωστά;

Η εγκατάσταση του εξαερισμού σημαίνει ότι όταν ο σωλήνας έλκεται προς τα έξω, προστατεύεται από τη διείσδυση του χιονιού, της λάσπης, της βροχής και του νερού τήξης. Όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα κουτί εξαερισμού ή να κατευθυνθεί ο σωλήνας προς τα επάνω, περνώντας τον από την οροφή και την οροφή. Στην τελευταία περίπτωση, το κανάλι καλύπτεται με ομπρέλα για να αποφευχθεί η διείσδυση της ίδιας καθίζησης και πτώσης των φύλλων. Για να οργανώσετε μέσα εξαερισμού υψηλού επιπέδου για να αερίσετε και να στεγνώσετε όλους τους χώρους, τα δομικά μέρη των τοίχων, των δαπέδων, των σοφίτων και των χώρων κάτω από την οροφή.

Βήμα-βήμα καθοδήγηση σχετικά με την εγκατάσταση εξαερισμού στη σάουνα είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά η απλούστερη επιλογή είναι η χρήση αμιαντοτσιμέντου και δικτύων, που επιλέγονται σύμφωνα με τη διάμετρο του καναλιού. Αν μιλάμε για τεχνικές επιδόσεις, η πιο αποτελεσματική και βολική εκτέλεση στους τοίχους του τύπου πλαισίου είναι η χρήση βαλβίδων εισαγωγής. Πρώτον, η βαλβίδα αποσυναρμολογείται και περιστρέφεται στον τοίχο με ένα δείκτη κύκλου, όπου περνούν οι μελλοντικοί αεραγωγοί. Για να αποκτήσετε τρύπες στο δέρμα χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι, και να λάβει ένα τρυπάνι μεγάλης διαμέτρου, το οποίο θα περάσει εύκολα ένα τρακτέρ μαχαίρι.

Επόμενο:

 • με τη βοήθεια του ίδιου του τρυπανιού, ένας κύκλος κόβεται.
 • αφαιρέστε τα ξύλινα μέρη.
 • αφαιρέστε το μονωτικό υλικό και το υλικό φραγμού των ατμών.
 • με τη βοήθεια ενός μεγάλου τρυπανιού διατρυπά το εξωτερικό δέρμα (αυτό πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην κάνει λάθη κατά την τοποθέτηση του εξωτερικού τμήματος της βαλβίδας).
 • σημειώστε μια κατάλληλη τρύπα από το εξωτερικό και χρησιμοποιήστε τα μακριά τρυπάνια.
 • έβγαλε τους σωλήνες βαλβίδας από το πάχος του τοίχου.

Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσετε το σωλήνα στην τρύπα με τα χέρια σας και να στερεώσετε το εσωτερικό τμήμα της βαλβίδας με βίδες, μόνο τότε μπορείτε να βάλετε το εξωτερικό τμήμα του προϊόντος. Συνιστάται η εγκατάσταση βαλβίδων στο δωμάτιο πλύσης και στο δωμάτιο.

Κατά την προετοιμασία μιας νέας δομής, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί τόσο το μέγεθος των οπών όσο και η απαιτούμενη ισχύς των ανεμιστήρων. Είναι δυνατό να ρυθμίσετε τον εξαερισμό ακόμη και όταν δεν κατασκευάστηκε αρχικά. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να βασιστείτε στον αερισμό του βόλεϊ και στη χρήση ενός βυθίσματος για την ξήρανση του αέρα. Καταρχήν, ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί, αλλά έχει σοβαρές ελλείψεις. Έτσι, όταν ανοίγετε τα παράθυρα και τις πόρτες, αντί να χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ο ατμός απελευθερώνεται σε παρακείμενους χώρους.

Δεν πηγαίνει έξω στο δρόμο, αλλά μετατρέπεται σε συμπύκνωμα. Η θέρμανση του αέρα μειώνεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και πολύ σύντομα γίνεται άβολα στο λουτρό ξανά. Για να χρησιμοποιήσετε την επίδραση του ρεύματος του κλιβάνου για αερισμό, απαιτούνται οπές, αλλά πρέπει να γίνονται μόνο στο κάτω μέρος. Αυτό θα εξασφαλίσει τη ροή του αέρα από τα γειτονικά δωμάτια, όπου θα έρχονται φρέσκα μερίδες από το εξωτερικό. Ρυθμίστε τον αερισμό βοηθώντας την πύλη και τις πόρτες του ίδιου του κλιβάνου, για να αυξήσετε την εισροή, ανοίγουν στο όριο και καλύψτε το μερικώς κάλυμμα (για να αποφύγετε την είσοδο μονοξειδίου του άνθρακα).

Ένας απλός υπολογισμός μπορεί να γίνει μόνο σε σχέση με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, και η φυσική ροή του αέρα είναι πολύ πιο περίπλοκη και υπόκειται σε διάφορους παράγοντες. Ανάμεσά τους, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δύναμη και την κατεύθυνση του ανέμου, που φυσούν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Εάν η έξοδος είναι στην πλευρά με την οποία κατευθύνονται ισχυροί άνεμοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο αέρα μέσα σε αυτό (το λεγόμενο φαινόμενο αντίστροφης έλξης ή η ανατροπή του).

Η πρόληψη ενός τέτοιου αρνητικού φαινομένου φαίνεται απλή - είναι μια επέκταση των καναλιών που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ή η χρήση στροφών σε αυτά. Αλλά κάθε στροφή περιπλέκει το έργο και μειώνει την ταχύτητα εξόδου ή εισαγωγής αέρα. Η λύση είναι ο προσανατολισμός της εισόδου της εισροής στην πλευρά με την οποία ο άνεμος φυσάει κυρίως όταν τοποθετεί την έξοδο στην αντίθετη πλευρά ή στην οροφή (με ένα υψηλό σωλήνα).

Χρησιμοποιήστε έναν αγωγό εξαερισμού σε ένα τοίχωμα μπλοκ δεν αξίζει τον κόπο, σε τέτοιες περιπτώσεις, τοποθετήστε το στον εσωτερικό τοίχο και το διαμέρισμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος αεραγωγός είναι αυτός που είναι κατασκευασμένος από γαλβανισμένους σωλήνες. Οι πλαστικές δομές μπορούν να τοποθετηθούν με προσοχή, αξιολογώντας προσεκτικά το εύρος της επιτρεπόμενης θερμοκρασίας γι 'αυτούς. Το κενό από το σωλήνα μέχρι τους τοίχους της τρύπας είναι γεμάτο με ορυκτοβάμβακα ή πιο σύγχρονα μονωτικά. Η εξάλειψη των κενών στην είσοδο και την έξοδο βοηθά στη συναρμολόγηση αφρού.

Η μέθοδος στερέωσης των πλεγμάτων εξαερισμού επιλέγεται ανάλογα με το υλικό που χρησιμεύει ως βάση. Ο έλεγχος της ποιότητας του εξαερισμού είναι πολύ εύκολος - μια φωτιά ή ένα αντικείμενο καπνίσματος έρχεται στην οπή. Αυτό θα μάθετε επιπλέον πόσο γρήγορα κινείται ο αέρας. Στην αίθουσα αναμονής, συνήθως τοποθετούν μόνο μια κουκούλα, συμπληρωμένη με ανεμιστήρα.

Όταν φούρνος φέρεται στο σαλόνι, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα ειδικό κανάλι εξαερισμού με βάση γαλβανισμένο χάλυβα, να περάσει κάτω από τα τελικά δάπεδα και να κατευθύνει τον αέρα απευθείας στην πόρτα του κλιβάνου. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα κανάλι πριν από την τοποθέτηση του τελικού δαπέδου. Ένα άκρο του σωλήνα εισάγεται μέσα στην οπή και στερεώνεται μέσα σε αυτό με αφρό στερεώσεως, φραγμένο με ένα πλέγμα. Στην άκρη, κατάλληλη για το φούρνο, είναι εγκατεστημένο ένα ρυθμιζόμενο βύσμα.

Ο καλός εξαερισμός είναι αυτός που αποφεύγει τη συμπύκνωση στην επιφάνεια της οροφής. Όσο για το υπόγειο, η εργασία πάνω σε αυτό αρχίζει με την προετοιμασία μιας τσιμεντοκονίας, η οποία είναι κεκλιμένη προς το σωλήνα αποστράγγισης. Το ίδρυμα είναι εξοπλισμένο με ένα ζεύγος τρυπών (σε απέναντι τοίχους, αλλά όχι απέναντι από το άλλο). Οι ροές αέρα πρέπει να φτάνουν κάτω από το πάτωμα στις πιο περίπλοκες τροχιές. Οι οπές είναι φραγμένες με βίδες, πράγμα που θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε την ταχύτητα κίνησης του πίδακα σύμφωνα με την τρέχουσα σεζόν.

Στο λουτρό, το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά χωρίς εξαερισμό δαπέδου, απαιτείται η διάνοιξη μιας θεμελιώδους βάσης πάνω στο έδαφος. Θα ήταν ένα αξιοπρεπές υποκατάστατο για την πλήρη αποστράγγιση όταν δεν υπάρχει επιθυμία να εργαστούν για την εγκατάσταση των σωλήνων αποστράγγισης. Το αεριζόμενο δάπεδο είναι αναγκαίο να εξαχθούν τα πλέγματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως σωλήνας ή ένα ξύλινο τμήμα ράβδου 11h6 ή 15h8 cm. Υστερήσεων αγωγή και εξυπηρέτησε καλά γυαλισμένο σανίδες δρυός.

Πώς να επιλέξετε;

Στο ρωσικό λουτρό, σε αντίθεση με το συνηθισμένο πλύσιμο, Είναι αναγκαίο να προβλεφθούν τέτοιες συνθήκες μέσω του εξαερισμού:

 • θερμοκρασία στο ατμόλουτρο - από 50 έως 60 μοίρες.
 • σχετική υγρασία - όχι μικρότερη από 70 και όχι περισσότερο από 90%.
 • πολύ γρήγορη ξήρανση οποιασδήποτε ξύλινης επιφάνειας μετά το τέλος του πλυσίματος.
 • λειτουργική μείωση της υγρασίας με αποκλεισμό των ρευμάτων και άνοιγμα των θυρών.
 • την ίδια ποιότητα του αέρα στο ατμόλουτρο, καθώς και στην αίθουσα ψυχαγωγίας, ανεξάρτητα από την εποχή.
 • συντήρηση όλων των παραδοσιακών ιδιοτήτων του ρωσικού λουτρού.

Καμία συσκευή εξαερισμού δεν θα σας βοηθήσει να σώσετε τον εαυτό σας από το μονοξείδιο του άνθρακα, εάν υπάρχει σταθερή εισροή. Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την πληρότητα της καύσης καυσόξυλων και μόνο αφού αποσβήσουμε όλα τα κάρβουνα για να μπλοκάρουμε την καμινάδα. Η οργάνωση της εισροής αέρα στην ψιλοκομμένη καμπίνα ξύλου γίνεται μέσω των στεφανών των τοίχων.

Αυτή η προσέγγιση, για προφανείς λόγους, δεν είναι κατάλληλη για την κατασκευή τούβλων. Όταν οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με σανίδες ή επένδυση, σίγουρα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις οπές εξαερισμού, διαφορετικά η αρνητική επίδραση της υγρασίας θα αποδειχθεί υπερβολικά ισχυρή. Για την αφαίρεση των σωλήνων στο δρόμο στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρχουν αρκετές τρύπες 200x200 mm. Η επιλογή του πλαστικού ή του μετάλλου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες σχεδιασμού και λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού.

Το λουτρό των φραγμών αφρού πρέπει απαραιτήτως να εξαερίζεται μέσα στους τοίχους. Τα στρώματα στεγάνωσης και επένδυσης διαχωρίζονται με διάκενο εξαερισμού, για εξωτερική επένδυση είναι 40-50 mm και μέσα στο λουτρό 30-40 mm. Μια τυπική κατασκευή περιλαμβάνει τη χρήση ενός κιβωτίου, το οποίο ήδη βοηθά να κρατήσει τα τοιχώματα επένδυση. Εκτός από τον εξαερισμό σε τοίχο, όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με μια εισαγωγή αέρα στο κάτω μέρος (συνήθως πίσω από τις σόμπες) και μια έξοδο (κοντά στην οροφή). Το πλεονέκτημα ενός συστήματος ανανέωσης ενεργού αέρα είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα λουτρά από τα αφρώδη τεμάχια αερίζονται αεριζόμενα, δηλαδή ταυτόχρονα ανοίγοντας την μπροστινή πόρτα και το πιο απομακρυσμένο παράθυρο από αυτό. Απαιτείται μόνο επαγγελματικός υπολογισμός για να διαπιστωθεί εάν είναι απαραίτητος ο τεχνητός αερισμός ή εάν είναι επαρκής η φυσική κυκλοφορία των αέριων μαζών.

Εξαρτήματα και υλικά

Ο θερμαντήρας ανεμιστήρα για το λουτρό πρέπει να έχει ένα ορισμένο επίπεδο θερμικής προστασίας (όχι χαμηλότερο από IP44), το περίβλημα του είναι πάντα κατασκευασμένο από υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν πολύ υψηλή ισχύ και λειτουργούν σχεδόν αθόρυβα, ο όγκος δεν υπερβαίνει τα 35 dB.

Στο ρόλο των οπών αερισμού στις σοφίτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Πώς να αερίζετε το δάπεδο σε ένα λουτρό

Ο αερισμός του δαπέδου στο λουτρό είναι επείγουσα ανάγκη. Η σταθερή υγρασία του δαπέδου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σήψη του υλικού, ακόμη και με μια βάση από σκυρόδεμα. Και τα δάπεδα με περιοχές της σήψης, της μούχλας, των μυκήτων γίνονται πηγή διαφόρων λοιμώξεων και δυσάρεστων οσμών. Και η αντοχή ενός τέτοιου στοιχείου θα είναι σύντομη. Για να γίνει ο εξαερισμός δαπέδου ένα λουτρό είναι ένα μέσο για την αύξηση της περιόδου λειτουργίας του χωρίς επισκευή, για να αποκλειστεί η ανθυγιεινή επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και να προσφέρει άνεση στη διαδικασία του λουτρού.

Η περιστροφή στο πάτωμα στο λουτρό υποδηλώνει έλλειψη εξαερισμού

Χαρακτηριστικά του προβλήματος

Το πάτωμα στο λουτρό βρίσκεται σε ακραίες συνθήκες. Η ενεργή υγρασία του υλικού πηγαίνει τόσο από κάτω (από την πλευρά του εδάφους) όσο και από πάνω κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης. Ιδιαίτερα σοβαρές συνθήκες δημιουργούνται στο ατμόλουτρο, όπου ο κορεσμένος ατμός θερμαινόμενου νερού, όταν έρχεται σε επαφή με το κάλυμμα δαπέδου, ψύχεται και συμπυκνώνεται. Το προκύπτον νερό διεισδύει στο υλικό, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για διάφορα παράσιτα. Η καταστροφική διαδικασία επιταχύνει την αυξημένη θερμοκρασία, η οποία στην επιφάνεια του δαπέδου μπορεί να είναι 30-40 μοίρες.

Δεν είναι πολύ καλύτερες συνθήκες στο δωμάτιο πλύσης. Εδώ, τα ρεύματα νερού (τόσο ζεστά όσο και κρύα) ρέουν από τους θαλάμους ντους και τις διάφορες δεξαμενές ποτίσματος στο πάτωμα. Επιπλέον, το νερό αναμιγνύεται με απορρυπαντικά, πράγμα που αυξάνει την επιθετικότητα της πρόσκρουσης.

Ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον συμβαίνει στην αίθουσα αναμονής και στον χώρο ανάπαυσης. Ωστόσο, σε αυτά τα δωμάτια δεν πρέπει να απορρίπτεται η δυνατότητα διείσδυσης ατμού από το ατμόλουτρο μέσω της ανοιχτής πόρτας, καθώς και υγρασία από τα υγρά πόδια.

Ο εξαερισμός του δαπέδου στο λουτρό εμποδίζει την εμφάνιση μύκητα και σήψη και επίσης αντλεί υπερβολικό ατμό

Από την πλευρά του εδάφους, η υγρασία προκαλείται από φυσικές συνθήκες. Η πιο επικίνδυνη είναι η παρουσία υψηλών υπόγειων υδάτων και η αύξηση της στάθμης των υδάτων με παρατεταμένη κατακρήμνιση, κατακρήμνιση του χιονιού και καταστάσεις πλημμύρας. Καταρχήν, τα συστήματα αποστράγγισης και τα στεγανωτικά στρώματα στην κατασκευή του δαπέδου προορίζονται να προστατεύσουν από τις επιπτώσεις αυτής της υγρασίας, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς τη διείσδυση υγρασίας από κάτω.

απόχρωση! Ο αερισμός των δαπέδων στο λουτρό με τα χέρια τους θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της υγρασίας.

Παρέχοντας μια εισροή καθαρού αέρα, επιταχύνει την ξήρανση του υλικού κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ των διαδικασιών λουτρού. Δεν δίνει την ευκαιρία να συσσωρευτεί συμπύκνωμα στην επιφάνεια, δεν αναπτύσσει ενεργά μικροοργανισμούς, αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα από το δωμάτιο.

Αρχές οργάνωσης του εξαερισμού

Ο εξαερισμός του δαπέδου στο μπάνιο μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες μεθόδους. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του συστήματος είναι η δημιουργία χώρων αερισμού στη δομή του δαπέδου, που επιτρέπει την εξάλειψη της συσσώρευσης υγρασίας μέσα, μεταξύ των στρωμάτων. Το βασικό σύστημα μπορεί να βασιστεί σε αρκετά χαρακτηριστικά σχέδια: αερισμός κάτω από το δάπεδο στο λουτρό, γενικός αερισμός του χώρου μπανιέρας, φυσώντας με ζεστό αέρα.

Η παραλλαγή του αερισμού μέσω του δαπέδου στις θέρμες περιλαμβάνει τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής

Δομικά, κάθε εξαερισμός χώρου πρέπει να περιλαμβάνει μια είσοδο για μάζα φρέσκου αέρα και μια έξοδο για μολυσμένο αέρα. Για να γίνει αυτό, όλοι οι χώροι μπάνιου είναι εξοπλισμένοι με οπές εξαερισμού εισόδου και εξόδου (εξαερισμού). Επιπλέον, εάν είναι απαραίτητο, εγκαθίστανται αεραγωγοί (αεραγωγοί), αποσβεστήρες, προστατευτικές γρίλιες για την εξασφάλιση της παροχής αέρα στην κατάλληλη στιγμή και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από τη φύση της ροής του αέρα, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι φυσική και τεχνητή (αναγκαστική). Η κλασική είναι η πρώτη επιλογή, στην οποία η κίνηση της ροής αέρα συμβαίνει αυθόρμητα σύμφωνα με τους νόμους της μεταφοράς, δηλ. ως αποτέλεσμα θερμοκρασιακής κλίσης ή πίεσης. Όταν υπάρχει τέτοιος εξαερισμός δαπέδου στο λουτρό, το σχέδιο ροής έχει μια χαρακτηριστική εμφάνιση (Εικόνα 1).

Nuance! Στο φυσικό σχήμα, το άνοιγμα εισόδου πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν χαμηλότερα (κάτω από το πάτωμα ή κοντά του).

Ο αέρας, θερμαινόμενος, θα ανέβει προς τα πάνω και εκεί θα βρεθεί η έξοδος. Δεν συνιστάται να αερίζεται το πάτωμα στο λουτρό μέσω της σοφίτας, δηλ. μέσω του ανοίγματος στην οροφή. Στη σοφίτα σχηματίζεται ένας κλειστός χώρος, όπου όλες οι επιβλαβείς εκπομπές συσσωρεύονται σταδιακά, που έπειτα μέσω της τρύπας μπορούν να επιστρέψουν στο λουτρό, αλλά ήδη σε συμπυκνωμένη κατάσταση.

Σχήμα 1. Ο φυσικός αερισμός οφείλεται στη διαφορά της πίεσης του αέρα στο ατμόλουτρο

Ο αναγκαστικός αερισμός του δαπέδου του μπάνιου βασίζεται στη χρήση ειδικού εξοπλισμού που δημιουργεί ελεγχόμενη ροή αέρα στην επιθυμητή κατεύθυνση. Είναι δυνατή η χρήση τέτοιων τύπων τεχνητού αερισμού:

 1. Τύπος εξαγνιστή: Η εισροή φρέσκου αέρα από το εξωτερικό γίνεται φυσικά και η εξαεριστική έξοδος παρέχεται από έναν ανεμιστήρα εξάτμισης, εξαναγκάζοντας να τραβήξει με δύναμη την εξαντλημένη μάζα αέρα.
 2. Τύπος εισροής: ο εξαναγκασμένος φρέσκος αέρας τροφοδοτείται με ανεμιστήρα εισόδου αέρα, ενώ η απομάκρυνσή του από το χώρο της μπανιέρας είναι φυσικά μέσω κατάλληλης εξόδου.
 3. Ο τύπος παροχής και εξαγωγής συνδυάζει τις αναφερόμενες τεχνολογίες, συνδυάζοντας την εξαναγκασμένη παράδοση και την εκροή αέρα.
 4. Το κοινό σύστημα ανταλλαγής είναι μια πολύπλοκη έκδοση του προηγούμενου εξαερισμού. Δημιουργείται ένα ενιαίο σχέδιο κυκλοφορίας αέρα με τη χρήση αεραγωγών, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο της έντασης, της κατεύθυνσης και της ταχύτητας της ροής αέρα.
Παραλλαγές εξαερισμού για το πάτωμα στο μπάνιο κάτω από τη σόμπα στην καμινάδα Υπάρχει μια έκδοση του εξαερισμού εξαερισμού μέσω του δαπέδου στο λουτρό έξω

Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του συστήματος

Με τη διευθέτηση του εξαερισμού δαπέδου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες ειδικές συνθήκες. Η αποτελεσματικότητα και η άνεση του συστήματος εξαρτάται από την εκπλήρωση των απαιτήσεων αυτών:

 • την πρόληψη της ψύξης του δαπέδου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του λουτρού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλιστεί η απουσία βυθίσματος (δεν πρέπει να τραβήξετε τα πόδια).
 • ο όγκος της μάζας του αέρα πρέπει να είναι επαρκής για την εκπλήρωση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί ·
 • θα πρέπει να παρέχει γρήγορη και βέλτιστη ξήρανση, ιδίως παρουσία ξύλινων δαπέδων, όταν η υγρασία είναι απαράδεκτη, αλλά η υπερβολική ξήρανση προκαλεί επίσης κακή πυρόλυση του ξύλου.
 • ο αερισμός πρέπει να γίνει στο στάδιο κατασκευής του λουτρού, όταν δημιουργούνται οι οπές αερισμού του επιθυμητού σχήματος και μεγέθους, τοποθετούνται σωλήνες, σχηματίζονται διαύλοι διανομής (κενά).
Όταν παρέχετε αερισμό προσαγωγής μέσω του δαπέδου, είναι απαραίτητο το πάτωμα να μην τραβάει το κρύο vozudh

Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του αερισμού εξαρτώνται, καταρχάς, από τη θέση των αεραγωγών. Όταν αποφασίζει πού να τα είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία και θερμοκρασία), κατάσταση ανέμου ( «πυξίδας») τμήμα του τοπίου, την παρουσία ρυπογόνων πηγών καθώς και ενδογενείς παράγοντες - το είδος και την τοποθεσία του κλιβάνου, την κατασκευή πόρτας, την παρουσία των παραθύρων και υαλοπινάκων.

Σχέδιο της συσκευής για αερισμό μέσω του δαπέδου στη σόμπα σάουνας

Τις περισσότερες φορές, η είσοδος για αερισμό δαπέδου βρίσκεται στις ακόλουθες θέσεις, σε 3 διαφορετικά επίπεδα:

 • Το χαμηλότερο επίπεδο: στο υπόβαθρο ή κάτω από το δάπεδο.
 • ακριβώς κάτω από τη σόμπα ή στο επίπεδο της βάσης του.
 • στον τοίχο σε υψόμετρο 35-45 cm από το δάπεδο (το καλύτερο από όλα πίσω από τη σόμπα).

Οι πιο συνηθισμένες επιλογές

Τις περισσότερες φορές κατά την οργάνωση αερισμού δαπέδου στο λουτρό, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες αρκετά απλές λύσεις:

 1. Ο αερισμός του λουτρού κάτω από το πάτωμα μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός βυθίσματος αέρα κάτω από το κάλυμμα δαπέδου. Για να γίνει αυτό, η είσοδος είναι εξοπλισμένη κάτω από το επίπεδο του άνω ορόφου, και το ίδιο το δάπεδο ανυψώνεται πάνω από το τραχύ δάπεδο κατά 3-5 εκατοστά. Ένα διάκενο 10-15 mm αφήνεται μεταξύ των σανίδων του δαπέδου.
 2. Εξαερισμός από το σύστημα Basta. Η ροή του αέρα παρέχεται κάτω από τον κλίβανο, με την έξοδο να είναι διατεταγμένη στην αντίθετη πλευρά. Κάτω από το πάτωμα, η μάζα αέρα κατευθύνεται μέσω ενός κιβωτίου με επένδυση αλουμινόχαρτου. Το μέγεθος αυτού του αγωγού αέρα αντιστοιχεί στο μέγεθος του αγωγού καμινάδας. Έτσι παρέχεται ζεστός αερισμός του δαπέδου στο λουτρό.
 3. Αναρρόφηση αερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται συχνά σε ένα δωμάτιο πλύσης. Στην περίπτωση αυτή εγκαθίσταται ένας σωλήνας αμιάντου, ο οποίος αφαιρείται πέρα ​​από την οροφή του λουτρού, πράγμα που δημιουργεί καλό ρεύμα αέρα. Ένας τέτοιος ανυψωτήρας είναι συνήθως εξοπλισμένος με έναν εκτροπέα.
Εξαερισμός από το σύστημα Basta στο ατμόλουτρο

Χαρακτηριστικά του συστήματος κάτω από το πάτωμα

Ο εξαερισμός, τοποθετημένος κάτω από το πάτωμα ενός λουτρού, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εκτός από τη συμβολή στην εξάλειψη της συμπύκνωσης και την αποξήρανση του καλύμματος δαπέδου, το ρεύμα αέρα που είναι κρυμμένο κάτω δεν μπορεί να προκαλέσει ρεύματα, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διαδικασία του λουτρού.

Για αποτελεσματική λειτουργία του αερισμού κάτω από το δάπεδο, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα αποστράγγισης, δηλ. να απομακρύνετε συνεχώς τα λύματα από το λουτρό. Ο εξαερισμός παρέχεται με διάταξη στα θεμέλια 2 οπών. Βρίσκονται σε απέναντι τοίχους, αλλά όχι άμεσα μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές, η βέλτιστη επιλογή λαμβάνεται υπόψη όταν η ροή του αέρα διέρχεται από μια πολύπλοκη διαδρομή, καλύπτοντας τη μέγιστη δυνατή περιοχή. Οι οπές αερισμού είναι εξοπλισμένες με βαλβίδες, οι οποίες επιτρέπουν τη ρύθμιση του χρόνου παροχής φρέσκου αέρα και του ρυθμού ροής. Κάποιος πρέπει να διακρίνει έναν από τους τύπους εξαερισμού - μια κάθετη τρύπα διαμέσου ολόκληρου του πάχους της θεμελίωσης στο έδαφος. Μέσω αυτού του καναλιού παρέχεται και αποστράγγιση της υγρασίας.

Vent κάτω από το δάπεδο σχηματίζεται νευρώσεις (υστερήσεων), όπως είναι κοινώς χρησιμοποιούμενα μέγεθος της δέσμης των 6-8 χ 10-15 cm. Αυτές οι ωτίδες τοποθετείται στο τσιμεντένιο πάτωμα, που σχηματίζεται με μια κλίση για νεροχύτη εκκένωσης. Boardwalk τοποθετείται στην κορυφή της υστέρησης, και τα διοικητικά συμβούλια συνδέονται με ένα κενό, το οποίο παρέχει ελεύθερη ροή του νερού. Οι βαλβίδες των αεραγωγών ανοίγουν λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα. Το καλοκαίρι μπορούν να ανοίγουν συνεχώς, αλλά το χειμώνα, ο ενεργός αερισμός πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχουν άτομα στο ατμόλουτρο.

Σύνθεση ζεστών δαπέδων

Μια από τις πιο άνετες και αποτελεσματικές επιλογές - για να φτιάξετε το ζεστό δάπεδο στον εξαερισμό του μπάνιου. Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να στείλετε θερμό αέρα στους αεραγωγούς. Στις συνθήκες κολύμβησης μπορεί να ληφθεί με τη βοήθεια μιας σόμπας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν σωλήνα δύο τμημάτων, ο οποίος θα παρέχει αερισμό και χώρους, και υπόγεια. Αυτός ο σωλήνας αποστέλλεται μέσω της σόμπας της σάουνας και η ροή του αέρα χωρίζεται σε 2 κατευθύνσεις: στο ατμόλουτρο και κάτω από το δάπεδο. Είναι επιθυμητό να παρέχεται ένα τέτοιο σύστημα με εξαναγκασμένη εξαγωγή.

Στο αποδυτήριο του λουτρού μπορείτε να φτιάξετε ένα ζεστό δάπεδο με εξαερισμό

συμβουλές! Το ζεστό δάπεδο με εξαερισμό με ζεστό αέρα πρέπει να είναι καλά μονωμένο από την επιφάνεια του εδάφους για να μειώσει την ψύξη του καναλιού από τα υπόγεια ύδατα (ειδικά το χειμώνα).

Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται η στεγανοποίηση και η αποτελεσματική θερμομονωτική στρώση. Στο υπό εξέταση σύστημα, το εξωτερικό κατάστρωμα επικαλύπτεται με στενή εφαρμογή των σανίδων μεταξύ τους, χωρίς κενό. Η έξοδος του συστήματος συνδυάζεται με την καμινάδα, η οποία αυξάνει την πρόσφυση. Τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου είναι εξοπλισμένα με βαλβίδες.

Ο αερισμός του δαπέδου στο λουτρό θεωρείται σημαντικό στοιχείο της ρύθμισής του, πράγμα που συμβάλλει στην αποφυγή της σήψης του υλικού και στην αύξηση της διάρκειας ζωής ολόκληρης της δομής. Με τη βοήθεια του εξαερισμού είναι δυνατόν να παρέχονται θερμά δάπεδα, τα οποία θα αυξήσουν την άνεση των διαδικασιών λουτρού. Το σύστημα λουτρού αερισμού μπορεί να παρασχεθεί με τα χέρια σας, αλλά γι 'αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ειδικές απαιτήσεις και οι συστάσεις των ειδικών.

Συσκευή εξαερισμού σε τούβλο και ξύλινο λουτρό

Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο όπου λειτουργούν απολύτως ειδικοί νόμοι για τα συστήματα εξαερισμού. Κατά τη χρήση του λουτρού είναι απαραίτητο να τηρείτε αυστηρά το απαιτούμενο καθεστώς θερμοκρασίας, πρέπει να αποφεύγετε απότομες σταγόνες. Ο εξαερισμός στο λουτρό μπορεί να είναι διάφορων τύπων, η επιλογή εξαρτάται από το μπάνιο που εγκαθίσταται. Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε πολλές απαιτήσεις, την περιοχή, τη θέση του θερμαντήρα σόμπα και τα ράφια.

Το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού στο λουτρό.

Ο σκοπός του συστήματος εξαερισμού στο λουτρό:

 1. Κατά τη χρήση του ατμόλουτρου, παρέχεται φρέσκος ψύχος στο δωμάτιο και αφαιρείται ο αναλωμένος αέρας.
 2. Όταν χρησιμοποιείτε το σύστημα εξαερισμού, η ανταλλαγή αέρα είναι σωστή, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος, αλλά και για τη διανομή των μαζών αέρα με συγκεκριμένη θερμοκρασία. Τα λουτρά είναι εύχρηστα.
 3. Όταν η χρήση του λουτρού έχει ολοκληρωθεί, λόγω του σωστά οργανωμένου αερισμού, όλη η υγρασία αποστραγγίζεται προς τα έξω, οι τοίχοι στεγνώνουν.

Επιλογές εξαερισμού

Ο εξαερισμός μπορεί να οργανωθεί με διάφορους τρόπους:

Σχέδιο της σωστής μετακίνησης του αέρα στο λουτρό.

 1. Το άνοιγμα εξαερισμού εισόδου βρίσκεται 50 εκατοστά από το επίπεδο του δαπέδου και η έξοδος είναι στην αντίθετη πλευρά σε ύψος 30 εκ. Εγκαθίσταται αναγκαστικός εξαερισμός, δηλαδή ένας μικρός συμπαγής ανεμιστήρας. Σας επιτρέπει να καθορίσετε ακριβώς το μικροκλίμα που απαιτείται. Είναι δυνατή η ρύθμιση της ροής αέρα κατά το στάδιο του σχεδιασμού. Όσο χαμηλότερη είναι η οπή, τόσο ισχυρότερη είναι η ροή του αέρα.
 2. Και οι δύο οπές βρίσκονται στον ίδιο τοίχο απέναντι από τον θερμαντήρα. Η είσοδος θα βρίσκεται σε ύψος 30 cm από το επίπεδο του δαπέδου και η έξοδος θα είναι 30 cm κάτω από την οροφή. Ένας ανεμιστήρας τοποθετείται στην πρίζα, αλλά η ροή έχει μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ο ψυχρός αέρας εισέρχεται στη σόμπα, θερμαίνεται και στη συνέχεια εξέρχεται από την οπή εξαγωγής στην κορυφή κάτω από την οροφή.
 3. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται ακριβώς πίσω από το θερμαντήρα, το ύψος των 20 cm παρατηρείται από το πάτωμα. Η έξοδος τοποθετείται στο ίδιο ύψος, αλλά μόνο στον απέναντι τοίχο. Ο ανεμιστήρας συνιστάται να τοποθετείται όπως σε άλλες περιπτώσεις. Ο αέρας εισέρχεται στο ατμόλουτρο κοντά στο φούρνο, θερμαίνεται και στη συνέχεια τραβιέται έξω από τον ανεμιστήρα.
 4. Αυτή η μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για τέτοια λουτρά, όπου κατασκευάζεται πάτωμα δαπέδου με σχισμές για την αποστράγγιση του νερού. Ο εξαερισμός στο λουτρό λειτουργεί ως εξής: η είσοδος βρίσκεται 30 cm από το δάπεδο πίσω από τη σόμπα και η έξοδος γίνεται μέσω ειδικού σωλήνα εξαερισμού. Μέσα από τις ρωγμές του δαπέδου, επίσης, ο αέρας διεισδύει, βοηθά στην αποστράγγιση του δωματίου μετά τη χρήση του.
 5. Η επόμενη επιλογή είναι ιδανική για λουτρά, στα οποία ο φούρνος λειτουργεί σχεδόν συνεχώς. Αυτό είναι ένα μεγάλο δωμάτιο, η είσοδος εξαερισμού είναι εδώ στον τοίχο απέναντι από τον θερμαντήρα. Ο ρόλος του σωλήνα εξαγωγής διαδραματίζεται από τον κλίβανο και την καμινάδα, μέσω των οποίων εξέρχονται γρήγορα και εύκολα οι εξαντλημένες αέριες μάζες. Για να μην αφήσετε ατμό, αρκεί να χρησιμοποιήσετε ειδικά βύσματα για το σωλήνα, ανοίγοντας όπως είναι απαραίτητο.

Αρχές της συσκευής εξαερισμού

Ο σωστός εξαερισμός - η εγγύηση της ανθεκτικότητας του λουτρού. Αρχές λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού:

Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο.

 1. Όταν εισέρχεστε στο ατμόλουτρο, ο καθαρός αέρας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάζει το ήδη καθορισμένο καθεστώς θερμοκρασίας - αυτή είναι μία από τις κύριες συνθήκες.
 2. Στο ατμόλουτρο ο αέρας δεν κατανέμεται ομοιόμορφα, αλλά με στρώματα. Στο πάτωμα είναι οι ψυχρότερες μάζες, ο βαρύτερος αέρας με χαμηλή θερμοκρασία κατεβαίνει εδώ. Στα ράφια στο ατμόλουτρο, η θερμοκρασία είναι πιο άνετη, οι υψηλές θερμοκρασίες φτάνουν στο ανώτατο όριο: ανεβαίνει ο ζεστός αέρας εδώ.
 3. Από το ατμόλουτρο αφαιρείται μόνο ο αέρας, ο οποίος περιέχει οξυγόνο σε μικρή ποσότητα. Εισάγοντας στο δωμάτιο μόνο φρέσκο ​​και δροσερό αέρα, κατάλληλο για αναπνοή, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε το μικροκλίμα μέσα.
 4. Κατά τη διάρκεια του εξαερισμού, η υπερβολική υγρασία αφαιρείται αποτελεσματικά, το ξύλο στεγνώνει γρήγορα.

Εάν ο εξαερισμός του μπάνιου γίνει σωστά, τότε όλες οι συνθήκες πληρούνται εύκολα και το λουτρό είναι αποτελεσματικό. Πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού; Εδώ όλα είναι αρκετά απλά:

Το σχήμα του φυσικού εξαερισμού του λουτρού.

 1. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα θερμαίνεται μέχρι την απαιτούμενη θερμοκρασία μάλλον γρήγορα, το μικροκλίμα στο δωμάτιο παραμένει άνετο.
 2. Όλα τα ανοίγματα εξαερισμού πρέπει να βρίσκονται στον τοίχο απέναντι από τον θερμαντήρα ή διαγώνια. Αυτό εξασφαλίζει την οργάνωση της σωστής ροής. Το μπάνιο σε αυτή την περίπτωση δεν δροσίζει, θερμαίνει ομοιόμορφα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή αέρα.
 3. έξοδος θέσης για την εξάτμιση των αερίων μαζών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ανώτατο όριο, αλλά πρόσθεσε ότι καλύτερο είναι να αφήσετε περίπου στο ύψος 1-1,2 m πάνω από το επίπεδο του δαπέδου του χαμάμ, της συνεχούς ανάγκης για την τσέπη ατμού κάτω από το ανώτατο όριο.

Εάν ο εξαερισμός στο λουτρό πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όλες τις συνθήκες, η επίδραση της επίσκεψης στο ατμόλουτρο θα είναι ακριβώς εκείνη στην οποία υπολογίζεται. Αφού χρησιμοποιήσετε το λουτρό, όλες οι ξύλινες επιφάνειες θα στεγνώσουν γρήγορα, στο εσωτερικό δεν θα υπάρξει μυρωδιά υγρασίας, οι τοίχοι δεν θα σχηματίσουν μύκητες και κηλίδες μούχλας.

Εξαερισμός του ρωσικού λουτρού

Διάγραμμα της κίνησης του αέρα στο ατμόλουτρο №1.

Ο εξαερισμός του λουτρού πρέπει να έχει πολλές λειτουργίες. Στο ατμόλουτρο πρέπει να υπάρχει καθαρός αέρας. Αν το πλαίσιο είναι σωστά συναρμολογημένο, όλες οι συνθήκες κατασκευής γίνονται σεβαστές, τότε οι κατώτερες ζάντες παραμένουν ελεύθερες και παρέχουν φυσική πρόσβαση αέρα στην ατμόσφαιρα από το δρόμο. Στο ξύλινο ρωσικό λουτρό, ανάμεσα στα μεμονωμένα κούτσουρα υπάρχουν σχισμές που επιτρέπουν την ροή του ελάχιστου ποσού αέρα, εξασφαλίζοντας την ανταλλαγή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά την επιλογή του χώρου της θερμάστρας προτιμάται η θέση κοντά στην πόρτα. Αυτό παρέχει τις προϋποθέσεις για τη θέρμανση του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο.

Σε ένα μεγάλο λουτρό, που έχει σχεδιαστεί για 6-10 άτομα, είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί ένας ξεχωριστός αγωγός αέρα, δηλαδή ένας δίαυλος που θα παρέχει καθαρό αέρα μέσα. Χωρίς αυτό, η χρήση του λουτρού θα είναι δύσκολη και η διαδικασία καύσης στον φούρνο είναι αδύνατη. Για να λειτουργήσει κανονικός αερισμός σε αυτόν τον τύπο σάουνας, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε έναν διπλό αγωγό αέρα, ο οποίος παρέχει ξεχωριστή παροχή αέρα για το φούρνο και το ατμόλουτρο.

Το σύστημα εξαερισμού παράγει όχι μόνο την παροχή, αλλά και την αφαίρεση του ήδη εξαντλημένου αέρα. Κατά την λειτουργία του κλιβάνου, σχηματίζεται μεγάλη μάζα θερμού αέρα στο λουτρό, μειώνεται η ποσότητα οξυγόνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο ο αέρας να εξέρχεται ελεύθερα από το δωμάτιο με τη βοήθεια μιας καμινάδας, τρύπες στο φούρνο. Εάν η θερμάστρα είναι σωστά τοποθετημένη, τότε αυτή η διαδικασία συμβαίνει από μόνη της.

Διάγραμμα της κίνησης του αέρα στο ατμόλουτρο αριθμό 2.

ανταλλαγή αέρα παρατηρείται κατά τη στιγμή του ανοίγματος των θυρών και παραθύρων. Διάβρωση συμβαίνει οποίος όταν ο αέρας αφήνει ένα μεγάλο όγκο και αντικαθιστά φρέσκο ​​και ψύκτη. Απαιτείται άλλη απλή συσκευή. Για αερισμό στα λουτρά του ξύλου στο τοίχωμα είναι μια τρύπα το μέγεθος των 20 * 20 cm. Είναι κατά τη διάρκεια της θέρμανσης και της προθέρμανσης του ατμόλουτρο είναι κλειστή, όπως κατά τη διαδικασία των διαδικασιών εισδοχής, στη συνέχεια άνοιξε, συμβάλλοντας στην σύναψη του αέρα εξαγωγής, την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας. Εάν το δωμάτιο ατμού έχει ένα παράθυρο, η τρύπα δεν απαιτείται.

Το μέγεθος των ανοιγμάτων παραθύρων είναι μικρό, αλλά αυτό αρκεί για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα, η απόσυρση υπερβολικής υγρασίας από το δωμάτιο, αφού το δωμάτιο ατμού δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Η οργάνωση του εξαερισμού σε ξύλινα λουτρά μπορεί να μην απαιτείται εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. Όλες οι κατώτερες ζάντες κατά την κατασκευή τοποθετούνται σωστά, ελεύθερα, μπορούν να περάσουν τέλεια τον αέρα.
 2. Εάν υπάρχει θερμαντήρας σόμπα στο χαμάμ, το οποίο παρέχει κίνηση αέρα.
 3. Εάν οι τοίχοι του λουτρού (που σημαίνει μόνο τους εξωτερικούς τοίχους) υπάρχουν παράθυρα ή ειδικές τρύπες εξαερισμού.

Εξαερισμός ενός λουτρού από τούβλα

Για να γίνει το σύστημα εξαερισμού σε τούβλα κατασκευασμένα από τούβλα, χρησιμοποιούνται ελαφρώς διαφορετικές συνθήκες. Λαμβάνεται υπόψη ότι τα κτίρια τούβλων είναι μεγάλα, σχεδιασμένα για μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή, η περιοχή του ατμού θα είναι σημαντική. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με το γεγονός ότι όταν καλύπτετε τους τοίχους, απαιτείται ένα διάκενο μεταξύ του τοίχου από τούβλα και των σανίδων ή μιας ξύλινης επένδυσης. Αυτό γίνεται για να στεγνώσει όχι μόνο το ξύλινο σανίδωμα, αλλά και τους τοίχους.

Όταν μια συσκευή αερισμού είναι εγκατεστημένη σε λουτρό πέτρας, συνήθως δεν υπάρχουν δυσκολίες. Ακολουθούν οι ακόλουθες ενέργειες:

 1. Είναι απαραίτητο να κάνετε μια έξοδο σωλήνα στο δρόμο. Στους τοίχους του λουτρού είναι τοποθετημένη μια τρύπα με μέγεθος 20 * 20 εκ. Ένας σωλήνας εισάγεται μέσα σε αυτό. Μπορεί να είναι πλαστικό ή μέταλλο: εξαρτάται από το τι είναι διαθέσιμο.
 2. Ο χώρος μεταξύ του σωλήνα και του τοίχου πρέπει να γεμίσει με αφρό συναρμολόγησης.
 3. Πρέπει να συνδέεται με τον κύριο σωλήνα εξαερισμού στο ντους, στο ατμόλουτρο, στον χώρο ανάπαυσης. Στους χώρους βρύσης είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν οι σχάρες εξαερισμού, είναι εντελώς κλειστές αν είναι απαραίτητο. Όταν χρειάζεται να αυξήσετε τη ροή του αέρα, το σύστημα εγκατάστασης προβλέπει την παρουσία ανεμιστήρων. Η συσκευή εξαερισμού στα λουτρά τούβλου είναι εξαιρετικά απλή, αλλά κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης είναι απαραίτητο να τηρούνται με σαφήνεια όλες οι απαιτήσεις.

Ο σωστός εξαερισμός στα λουτρά είναι απαραίτητος, προκειμένου να διατηρηθεί ένα άνετο μικροκλίμα, ώστε να εξασφαλιστεί η ροή του καθαρού αέρα και η απόσυρση των ήδη χρησιμοποιημένων. Για να δημιουργήσετε ένα τέτοιο σύστημα, πρέπει πρώτα να επιλέξετε τον τύπο του και στη συνέχεια να προετοιμάσετε τον εξοπλισμό για εργασία. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις για να εργάζεστε γρήγορα και χωρίς λάθη.

Φυσικός αερισμός στο λουτρό

Απαιτείται εξαερισμός σε όλους τους χώρους, οι κανόνες για την τοποθέτησή του προδιαγράφονται στο SNiP 41-01-2003. Αλλά αφορούν μόνο οικιστικές, δημόσιες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις οποίες δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για ένα άτομο. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη ότι οι άνθρωποι σε τέτοιες εγκαταστάσεις παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για όλους είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι ίδιοι τυπικοί δείκτες για το μικροκλίμα και την ποιότητα του αέρα.

Φυσικός αερισμός στο λουτρό

Τα λουτρά έχουν τελείως διαφορετικά καθήκοντα, δημιουργούν ένα μικροκλίμα που είναι αγχωτικό για τον οργανισμό - υψηλές θερμοκρασίες (σε ρωσικά λουτρά μέχρι + 60 ° C, σε σάουνες πάνω από + 100 ° C) και υψηλή υγρασία (έως 90%). Και στην ίδια αίθουσα, η θερμοκρασία και η υγρασία θα πρέπει να ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τις επιθυμίες εκείνων που πλένουν. Οι αλλαγές στις παραμέτρους του μικροκλίματος πρέπει να γίνονται το συντομότερο δυνατό και οι τιμές που επιτυγχάνονται διατηρούνται για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μια άλλη πολύ σημαντική διαφορά του λουτρού από τα συνηθισμένα δωμάτια. Εάν οι δεύτεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να "προστατευτούν" από τις προσωρινές ενοχλήσεις με ρούχα, τότε είναι αδύνατο να το κάνετε αυτό σε μπανιέρες.

Μικροκλίμα στο μπάνιο στο ατμόλουτρο

Εικόνα του μικροκλίματος στο ατμόλουτρο - υψηλή θερμοκρασία και ζεστό ατμό

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, ο εξαερισμός των λουτρών πρέπει να εκτελεί μεμονωμένα καθήκοντα και αυτό επηρεάζει τις αρχές του σχεδιασμού και των χαρακτηριστικών λειτουργίας του. Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός και αναγκασμένος, κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Σε αυτό το άρθρο λεπτομερώς θα μιλήσουμε μόνο για ένα είδος αερισμού - φυσικό.

Θέση αεραγωγών

Τύποι φυσικού αερισμού του λουτρού

Τα προβλήματα του αερισμού του λουτρού και του πώς διαφέρει από τον αερισμό άλλων δωματίων, έχουμε ήδη ανακαλύψει, τώρα είναι καιρός να πούμε πώς μπορούν να επιτευχθούν. Οι μέθοδοι εξαρτώνται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δωματίου και τις προτιμήσεις σας.

Πρώτα πρέπει να θυμηθείτε τα μαθήματα της φυσικής από το σχολείο. Ο εξαερισμός των χώρων οφείλεται στη διαφορά στην πυκνότητα αέρα στον δρόμο και στο δωμάτιο. Ο θερμαινόμενος αέρας έχει μικρότερο βάρος και αυξάνεται, ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και πέφτει κάτω, συμβαίνει η λεγόμενη μεταφορά. Κατά συνέπεια, για να αερίζεται ο χώρος, ο ζεστός αέρας πρέπει να είναι σε θέση να φύγει και το κρύο για να εισέλθει, χρειάζεστε οπές εισόδου και εξόδου. Αυτά μπορεί να είναι συνήθεις σχισμές σε παράθυρα και πόρτες ή ειδικά κατασκευασμένες τρύπες εξαερισμού.

Έκδοση του εξαερισμού στο ρωσικό ατμόλουτρο

Τρύπα εξαερισμού στο λουτρό

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε δηλώσεις ότι αυτές οι τρύπες πρέπει απαραίτητα να έχουν το ίδιο μέγεθος, διαφορετικά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί ή «φυσάει προς λάθος κατεύθυνση». Μόνο εκείνοι που παραβλέπουν τα μαθήματα μπορούν να το πουν. Η αναλογία του μεγέθους του αέρα εισόδου και εξόδου στην απόδοση του εξαερισμού δεν επηρεάζει.

Παράθυρο εξαερισμού τετράγωνου σχήματος

Εάν η έξοδος, για παράδειγμα, μπορεί να εκπέμψει μόνο 1 m3 θερμού αέρα ανά ώρα, τότε ακριβώς το ίδιο ποσό θα εισέλθει στο κρύο δωμάτιο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εισόδου, και αντίστροφα. Και η επίδραση της ανάστροφης έλξης επιτυγχάνεται στην περίπτωση της πίεσης του ανέμου ή της απουσίας καθαρού αέρα. Στην πρώτη περίπτωση, ένας ισχυρός εξωτερικός άνεμος "ωθεί" τον αέρα μέσα στο δωμάτιο, στη δεύτερη περίπτωση, αφού ο αέρας μέσα στο δωμάτιο σχηματίσει ένα μικρό κενό, το οποίο αντλεί και πάλι αέρα μέσα στο δωμάτιο. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο εξαερισμός απουσιάζει τελείως, γίνεται απλώς κυκλικός και λειτουργεί σε μια βάση "πίσω-πίσω". Φυσικά, η απόδοση αυτού του εξαερισμού προσεγγίζει το μηδέν, ο αέρας κινείται μόνο λίγο κοντά στις οπές.

Εξαερισμός στο λουτρό και την αποτελεσματικότητά του

Και με αυτά τα φαινόμενα είναι σαφές, τώρα θα εξετάσουμε συγκεκριμένους τύπους φυσικού αερισμού του λουτρού. Ας ξεκινήσουμε από τις πιο απλές και τελειώσουμε με πιο πολύπλοκες.

Εξαερισμός της σάουνας με αερισμό

Ο απλούστερος, αλλά και ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος εξαερισμού.

Εξαερισμός της σάουνας με αερισμό

Στο ατμόλουτρο ανοίγει μια πόρτα ή ταυτόχρονα μια πόρτα και ένα παράθυρο - ο εξαερισμός γίνεται γρήγορα, αλλά όχι όπως θα θέλαμε. Γιατί;

Ο ατμός αφαιρείται από το ατμόλουτρο και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες.

 1. Πρώτον, αν ανοίξετε την πόρτα, τότε ο ατμός δεν πηγαίνει στον δρόμο, αλλά σε άλλους χώρους. Σε αυτά, η υγρασία αυξάνεται απότομα, ο θερμαινόμενος ατμός συμπυκνώνεται αμέσως σε όλες τις επιφάνειες. Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια - δεν χρειάζεται να εξηγήσω.

Στην οροφή στο λουτρό συλλέγεται το συμπύκνωμα

Ο υπερβολικός ατμός απελευθερώνεται μέσω της ανοιχτής πόρτας

Η εξαερισμός δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στο ατμόλουτρο

Το αποτέλεσμα - ο εξαερισμός δεν είναι η μέθοδος αερισμού, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς. Αυτός είναι ένας ακραίος τρόπος, συνιστάται να προσφύγετε σε αυτό μόνο σε περίπτωση οξείας αναγκαιότητας.

Εξαερισμός της σάουνας με σόμπα

Αυτή η μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί πιο επιτυχημένη, αλλά είναι δυνατή μόνο σε μία περίπτωση - ο φούρνος της σόμπας της σάουνας βρίσκεται στο ατμόλουτρο. Ο ζεστός αέρας αφαιρείται μέσω του κλιβάνου και της καμινάδας, η ροή μπορεί να συμβεί μέσα από τις σχισμές του δαπέδου, ένα ελαφρώς ανοιγμένο παράθυρο ή πόρτα. Μερικές φορές στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας γίνεται ειδική τρύπα, για να βελτιωθεί ο σχεδιασμός, είναι κλειστό με μια διακοσμητική μάσκα.

Εξαερισμός της σάουνας με σόμπα

Πλεονεκτήματα του αερισμού της σάουνας με σόμπα.

 1. Απλότητα εκτέλεσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε ειδικά αερισμό στα ερείπια. Οποιαδήποτε πρόσθετη οπή στο ξύλινο τοίχο δεν βελτιώνει τα χαρακτηριστικά απόδοσής του, και είναι ακόμα να το βάλουμε ήπια. Εάν έγιναν λάθη κατά την περίοδο κατασκευής των εκρήξεων και την τοποθέτηση των διακοσμητικών πλεγμάτων, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης των κορμών του κτιρίου της υγρασίας. Το στέγνωμα της υγρασίας θα είναι πολύ μακρύ και η μακρά παραμονή των ξύλινων δομών σε υγρή κατάσταση έχει πολύ αρνητική επίδραση στην αντοχή και τη διάρκεια χρήσης τους.

Ο αερισμός του φούρνου ατμού δεν είναι δύσκολος

Φούρνος με πύλη - φωτογραφία

Είσοδος πίσω από τη σόμπα

Υπάρχουν, φυσικά, μειονεκτήματα, ας αναφέρουμε τα κυριότερα.

 1. Ανεπαρκής απόδοση. Γρήγορη αλλαγή της θερμοκρασίας ή της υγρασίας στο ατμόλουτρο δεν θα πετύχει.
 2. Η παρουσία "νεκρών" ζωνών. Η ανάμειξη του αέρα σε ολόκληρη την ένταση δεν γίνεται, δημιουργούνται ζώνες με ρεύματα αέρα και ζώνες με αέρα.
 3. Εξάρτηση από το ρεύμα (εξαερισμός) στις καιρικές συνθήκες.

Παρά κάποιες ανεπάρκειες, αυτός ο τρόπος εξαερισμού σε συνδυασμό με τον συνηθισμένο εξαερισμό χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε επιλογές "προϋπολογισμού" μπάνιου.

Για ένα χαλαρό ατμόλουτρο, η καλύτερη επιλογή είναι ο εξαερισμός και ο εξαερισμός

Η εξαερισμός μιας σάουνας με μια σόμπα είναι ένα σχέδιο

Εξαερισμός μέσω ειδικά κατασκευασμένων προϊόντων

Η βέλτιστη έκδοση της συσκευής εξαερισμού για τα περισσότερα λουτρά.

Εξαερισμός μέσω ειδικά κατασκευασμένων προϊόντων

Πλεονεκτήματα:

 • σε κατάλληλη διάταξη επιτρέπει τον γρήγορο αερισμό ενός λουτρού (για ξήρανση ή μείωση υγρασίας και θερμοκρασίας) και πολύ χρόνο για να υποστηρίξει τις ενδείξεις ενός μικροκλίματος στις καθορισμένες παραμέτρους.
 • υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της συχνότητας της αλλαγής του αέρα.
 • η απλότητα της συσκευής, η δυνατότητα λειτουργίας σε μπανιέρες που δεν διαθέτουν ηλεκτρική καλωδίωση,
 • καθολικότητα. Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί τέλεια σε όλες τις κλιματικές ζώνες της χώρας μας.
 • οποιαδήποτε στιγμή είναι εφικτή η τοποθέτηση σε μία από τις οπές που ο ανεμιστήρας φυσάει - οι δυνατότητες ρύθμισης του μικροκλίματος στο ατμόλουτρο έχουν επεκταθεί σημαντικά χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος. Ο φυσικός εξαερισμός «μετατρέπεται» σε εξαναγκασμένη εξάτμιση ή τροφοδοσία.

Ένας αναπνευστήρας μπορεί πάντα να τοποθετηθεί στην οπή εξαέρωσης

Είναι σημαντικό. Συνιστάται να σκεφτείτε τη συσκευή εξαερισμού πριν ξεκινήσετε την κατασκευή του λουτρού. Επιλύστε τα προβλήματα με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση των οπών και τις συνολικές τους διαστάσεις. Συνιστούμε το ύψος των εκτοξεύσεων να μην υπερβαίνει το ύψος της ράβδου και οι οπές πρέπει να ρυθμίζονται κατά μήκος.

Εγκατάσταση εξαερισμού γίνεται κατά την ανέγερση του λουτρού

Κατεύθυνση της κίνησης του αέρα

Γιατί είναι καλύτερο να παρέχετε αερισμό στο στάδιο κατασκευής;

 1. Πρώτον, στην ήδη ολοκληρωμένη δομή, οι τρύπες είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν φυσικά.

Η διάνοιξη μιας οπής σε ένα πλαίσιο είναι μια επίπονη διαδικασία

Σετ κορμών για ξύλο

Παραλλαγές τοποθέτησης και διαστάσεις του εξαερισμού

Για όλους τους αεραγωγούς φυσικού αερισμού υπάρχουν διάφοροι γενικοί κανόνες. Πρώτον, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος, τα ανοίγματα παροχής κρύου αέρα θα πρέπει να βρίσκονται περίπου 20 εκατοστά κάτω από το επίπεδο του δαπέδου. Οι οπές για την έξοδο πρέπει να βρίσκονται στο μέγιστο ύψος - κάτω από την οροφή ή στην οροφή. Δεύτερον, η ανάμιξη διαφόρων στρωμάτων αέρα στον όγκο του ατμού βελτιώνεται εάν τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση μεταξύ τους, κατά προτίμηση κατά μήκος της διαγώνιο του δωματίου. Σε ποιους χώρους συνιστώνται;

Παραλλαγές τοποθέτησης των ανοιγμάτων εξαερισμού

Εισαγωγή ψυχρού αέρα

Μπορεί να γίνει στο κάτω μέρος του ατμού του φύλλου πόρτας.

Εισαγωγή ψυχρού αέρα

Πόρτες με οπές για εξαερισμό (φωτογραφία)

Πλεονεκτήματα - δεν χρειάζεται να κάνετε επιπλέον τρύπα στον τοίχο της μπανιέρας. Αυτή είναι μια εξοικονόμηση χρόνου και προσπάθειας, εκτός αυτού, αποκλείεται η πιθανότητα να βρεθούν οι κατώτερες ζάντες του πλαισίου κορμών. Μειονέκτημα - στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόρτες βρίσκονται απέναντι από τα ράφια για τη διαδικασία λουτρού, υπάρχουν ρέματα ψυχρού αέρα που δημιουργούν μια σειρά ενοχλήσεων.

Κάτω από το ράφι.

Τρύπα κάτω από το ράφι

Πλεονεκτήματα - η είσοδος είναι αόρατη, η ροή του ψυχρού αέρα αναμειγνύεται καλά με το ζεστό σε ολόκληρο τον όγκο. Μειονέκτημα - η πρόσβαση στο πλέγμα για το άνοιγμα / κλείσιμο του αποσβεστήρα είναι περίπλοκη. Εάν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος η ένταση του αερισμού μπορεί να ρυθμιστεί μόνο μέσω της ανώτερης σχάρας, τότε μετά τον αερισμό του λουτρού είναι απαραίτητο να κλείσετε και τα δύο. Και αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το ατμόλουτρο ειδικά για να κλείσετε τον αέρα.

Είναι σημαντικό. Οι αποσβεστήρες στις οπές εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθούν δύο για κάθε - εκτός και μέσα στο ατμόλουτρο. Μετά τον αερισμό του λουτρού και τα δύο θα πρέπει να είναι κλειστά. Επιλέξτε μια τέτοια τεχνολογία εγκατάστασης πλέγματος που εγγυάται πλήρη στεγανότητα του εξωτερικού φυλλαδίου. Απαγορεύεται αυστηρά η ατμοσφαιρική υγρασία στις κορώνες του κορμού.

Πίσω από τη σόμπα.

Θύρα τροφοδοσίας πίσω από το κύκλωμα του κλιβάνου

Η βέλτιστη επιλογή. Ο ψυχρός αέρας από το δρόμο έπληξε τη σόμπα, λίγο θερμαινόμενο και σπασμένο σε πολλές ξεχωριστές ροές ροής χαμηλής ταχύτητας. Οι βίδες αποβάλλονται εντελώς. Μειονεκτήματα - δεν είναι πάντα δυνατή η εγκατάσταση διακοσμητικών σχάρων σε αυτό το μέρος. Εάν η σόμπα είναι κοντά στον τοίχο, τότε μεγάλη θερμοκρασία επηρεάζει δυσμενώς τα πλαστικά ή ξύλινα υλικά του διακοσμητικού πλέγματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, τέτοιες θέσεις πίσω από τη σόμπα πρέπει να είναι μονωμένες με σίδερο σε φύλλα με θερμομόνωση.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση σας δεν ταιριάζει καμία επιλογή; Δεν είναι πρόβλημα, κάνετε μια τρύπα όπου νομίζετε ότι είναι απαραίτητο.

Όσον αφορά την έξοδο, υπάρχουν λιγότερα προβλήματα με την τοποθέτησή της. Η μόνη συμβουλή μας - μην κάνετε στην οροφή. Ο υπερβολικός ατμοσφαιρικός αέρας δεν μπορεί να μεταφερθεί στη σοφίτα, θα προκαλέσει μόνιμη υγρασία των ξύλινων στοιχείων του συστήματος δοκών και η πρόωρη επισκευή του πάντα "πετάει σε μια όμορφη δεκάρα". Για την προστασία των δοκών, πρέπει να αφαιρεθεί υγρός αέρας στην οροφή. Γιατί να δημιουργήσετε μια πρόσθετη τρύπα στο κάλυμμα, γιατί με τα δικά τους χέρια και για τα χρήματά τους να επιδεινώνεται η στεγανότητα του καλύμματος οροφής;

Μην κάνετε τρύπα στην οροφή

Διαστάσεις οπών για φυσικό εξαερισμό

Η τεχνολογία υπολογισμού των διαστάσεων των ανοιγμάτων εξαερισμού αναφέρεται στις ισχύουσες κανονιστικές πράξεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί το μέγεθος του εξαερισμού για φυσικό εξαερισμό παρά για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό - υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τους ανθρώπους. Η κύρια παράμετρος της απόδοσης του συστήματος εξαερισμού είναι η συχνότητα της αλλαγής του αέρα. Για οικιακούς χώρους, η ελάχιστη τιμή της πολλαπλότητας ρυθμίζεται λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη θερμοκρασία των δωματίων όσο και τη θερμοκρασία στο δρόμο. Η θερμοκρασία στις κατοικίες κυμαίνεται σε ασήμαντα όρια, γεγονός που απλοποιεί το έργο των σχεδιαστών.

Φυσική απόδοση εξαερισμού

Σε ζεύγη, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη - οι παράμετροι θερμοκρασίας και υγρασίας κυμαίνονται μέσα σε πολύ ευρέα όρια. Επιπλέον, ο ρυθμός άφιξης / άφιξης του αέρα σε διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να διαφέρει κατά περιόδους. Τέτοιες προϋποθέσεις καθιστούν πρακτικά αδύνατον να γίνει ακριβής υπολογισμός της βέλτιστης τιμής ανταλλαγής αέρα για τον φυσικό εξαερισμό.

Δεν μπορεί να υπολογιστεί; Και μην το συνιστούμε να χρησιμοποιείτε την πρακτική εμπειρία. Και υποστηρίζει ότι για τα περισσότερα ζεύγη αρκεί να έχουμε επιφάνεια 200-300 cm2.

Μάσκα εξαερισμού με πύλη 280χ190 mm

Ορισμένοι ιδιοκτήτες σάουνων φοβούνται να πνιγούν κατά τις διαδικασίες κολύμβησης λόγω έλλειψης οξυγόνου. Φέρνουμε στην προσοχή τους ότι ένα κυβικό μέτρο αέρα σε ένα άτομο είναι αρκετό για να αναπνεύσει μια ώρα και ένα μισό. Μετρήστε την υγρασία του ατμού και μάθετε πόσο καιρό μπορεί να φτάσει με ασφάλεια, ο λογαριασμός διαρκεί για δεκάδες ώρες.

Ασφαλές περιεχόμενο οξυγόνου για σάουνα και μπάνιο

Τα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν μονοξείδιο του άνθρακα. Αν κλείσετε την πύλη του κλιβάνου πριν καεί η φωτιά, τότε δεν θα σας βοηθήσει ο εξαερισμός. Μπορεί να αερίζεται το δωμάτιο μόνο εάν το μονοξείδιο του άνθρακα δεν ρέει περισσότερο. Ζεστάνετε τη σόμπα σωστά και ποτέ δεν γίνονται άσχημα, μην περιμένετε μάταια για εξαερισμό.

Πώς να φτιάξετε ένα άνοιγμα στον τοίχο της μπανιέρας

Για παράδειγμα, θα πάρουμε την πιο δύσκολη επιλογή - έχουν ήδη κατασκευαστεί οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι του λουτρού. Η οπή μπορεί να είναι στρογγυλή, τετράγωνη ή ορθογώνια.

Βήμα 1. Κάντε τη διάταξη της θέσης του αέρα στην εσωτερική επιφάνεια του ατμού. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, δεν πρέπει μόνο να γνωρίζετε τη θέση της τρύπας, αλλά και το μέγεθος και τη διαμόρφωση της. Είναι επιθυμητό οι αεραγωγοί και οι διακοσμητικές γρίλιες να είναι σε απόθεμα, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία να ελέγξετε με ακρίβεια τις διαστάσεις της οπής και να μην κάνετε περιττές εργασίες.

Βήμα 2. Προετοιμάστε ένα μακρύ τρυπάνι στο ξύλο, το μήκος εργασίας πρέπει να υπερβαίνει το πάχος του τοίχου της μπανιέρας μαζί με την εξωτερική και την εσωτερική επένδυση. Τρυπήστε μια διαμπερή οπή από το εσωτερικό του ατμού στο κέντρο του σχεδιαγράμματος. Η έξοδος του τρυπανιού έξω από το δωμάτιο ατμού είναι το κέντρο του χτυπήματος. Σχεδιάστε γύρω του τις διαστάσεις της τρύπας, όπως και στο ατμόλουτρο.

Τρυπάνι για ξύλο

Βήμα 3. Αφαιρέστε τα εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία του δέρματος στο περίγραμμα. Εάν το λουτρό σας είναι διακοσμημένο με φυσική επένδυση και στις δύο πλευρές, η διαδικασία απλοποιείται, απλά κόψτε προσεκτικά τις σανίδες. Αν χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά φύλλα στο εξωτερικό, χρησιμοποιήστε το βουλγαρικό.

Κάντε μια τρύπα στον τοίχο του λουτρού

Βήμα 4. Ελέγξτε προσεκτικά τις φέρουσες δομές του δέρματος, εάν είναι κατεστραμμένες - επισκευάστε. Στο περίγραμμα του αέρα εξαερισμού, τρυπήστε τις τρύπες όσο το δυνατόν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, ελέγξτε συνεχώς εκεί που εξέρχονται από το εξωτερικό του τοίχου. Το τρυπάνι πρέπει να είναι πάντα κάθετο στο επίπεδο. Τρυπήστε τις ίδιες τρύπες σε ολόκληρη την περιοχή του αέρα, τόσο περισσότερο θα είναι, τόσο πιο εύκολο θα είναι να κάνετε μια τρύπα στον τοίχο.

Αρχή τρυπήματος οπών

Βίντεο - Πώς να τρυπήσετε μια τρύπα μεγάλης διαμέτρου σε ένα δέντρο

Βήμα 5. Στη συνέχεια θα πρέπει να εργαστείτε με μια σμίλη και σμίλη, αφαιρέστε σταδιακά το ξύλινο βραχίονα ανάμεσα στις τρύπες. Εντελώς κούφια η τρύπα σε μια πλευρά του τοίχου δεν θα πετύχει - είναι πολύ δύσκολο να πάρει από το όργανο. Κάντε το μισό έργο από το εσωτερικό του ατμού, και το άλλο μισό έξω. Προσανατολισμός της επιφάνειας των οπών δεν είναι απαραίτητη, το κύριο πράγμα είναι ότι το κανάλι προσαρμόζεται εύκολα στον αεραγωγό.

Τρύπα στον τοίχο

Η πιο δύσκολη φυσική εργασία γίνεται, μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του αεραγωγού και των πλεγμάτων. Μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί πολύς χρόνος για να κάνετε τρύπες, ακόμη και έμπειροι οικοδόμοι σπάνια μπορούν να προετοιμάσουν περισσότερες από δύο εκρήξεις την ημέρα.

Πώς να εγκαταστήσετε αγωγούς αέρα και γρίλιες

Για αεραγωγούς, μπορείτε να πάρετε μεταλλικούς γαλβανισμένους ή πλαστικούς σωλήνες, το μήκος καθορίζεται από το μήκος της διόδου. Πλέγμα επιλέξτε το μέγεθος της τρύπας, για να ρυθμίσετε την απόδοση του εξαερισμού σε αυτό πρέπει να είναι ένα flapper.

Βήμα 1. Το ορυκτό μαλλί μονώνει το επίπεδο της οπής, εισάγετε προσεκτικά τον αγωγό αέρα στη θέση του. Για να στερεώσετε σταθερά τον σωλήνα στην επιθυμητή θέση, χρησιμοποιήστε έναν αφρό συναρμολόγησης. Η περίσσεια αφρού πρέπει να αποκοπεί μετά τη σκλήρυνση.

Βήμα 2. Εάν μεταξύ του δέρματος και του τοιχώματος είναι αδιαβροχοποίηση, ασχοληθεί αφρισμού χάσμα μεταξύ του τοίχου και του ανοίγματος στο περίβλημα του αφρού, αυτό σφραγίζει την σχισμή και εμποδίζουν την είσοδο του νερού σε ξύλινες κατασκευές.

Βήμα 3. Στερεώστε τις γρίλιες, η μέθοδος στερέωσης εξαρτάται από το υλικό κατασκευής των τοίχων και του πλέγματος.

Διορθώνουμε τις γρίλιες εξαερισμού. Στη φωτογραφία υπάρχει ένα πλέγμα από το εξωτερικό του λουτρού

Η σειρά τοποθέτησης της βαλβίδας εξαερισμού για ένα λουτρό (είναι ιδανική για αίθουσα αναμονής, πλυντήριο και άλλους χώρους)

Ελέγξτε την ικανότητα εργασίας του εξαερισμού με τη βοήθεια μιας τσιμούχας πυρκαγιάς ή άλλης πηγής καπνού. Φέρτε το στην είσοδο και παρατηρήστε πώς και με ποια ταχύτητα ο αέρας ρέει στο ατμόλουτρο.

Στη φωτογραφία, η βαλβίδα εισαγωγής αέρα και ο έλεγχος λειτουργίας της

Πειραματιστείτε με τον φυσικό εξαερισμό σε διαφορετικές θέσεις των αποσβεστήρων, από το μέγιστο στο ελάχιστο.