Σύστημα κλιματισμού VRV: επιλογή για συγκροτήματα γραφείων και εμπορικά κέντρα

Το κλασικό κλιματικό συγκρότημα αποτελείται εποικοδομητικά από δύο μπλοκ: εξωτερικό - συμπυκνωτή και εσωτερική - εξάτμιση. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού μπορεί να αντέξει μέχρι και 4 συσκευές εξάτμισης. Και το μήκος των γραμμών Freon σε αυτά αφήνει πολύ επιθυμητό, ​​το μέγιστο 25 μ. Με απώλεια παραγωγικότητας έως και 30%. Όλα αυτά περιορίζουν τη χρήση τους σε μεγάλα κτίρια ή εξοχικές κατοικίες, όπου υπάρχουν περισσότερα από 4 δωμάτια που χρειάζονται κλιματισμό. Και για να εγκαταστήσετε πολλά πολυ-κλιματιστικά είναι εξαιρετικά ασύμφορη οικονομικά, και να κρεμάσει την πρόσοψη του κτιρίου με διάφορα μπλοκ συμπιεστή δεν είναι πολύ καλή, από την άποψη του σχεδιασμού.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκροτημάτων κλιματισμού VRV και VRF

Όλα αυτά τα μειονεκτήματα στερούνται κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών. Πολλοί ενδιαφέρονται για το τι σημαίνει το σύστημα VRV. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι ένα όνομα, αλλά μια σύντμηση, η οποία σε κυριολεκτική μετάφραση διαβάζεται ως "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου".

Το VRF είναι επίσης συντομογραφία και αναφέρεται ως "ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου". Ακόμη και από μια κατανοητή μετάφραση είναι σαφές ότι πρόκειται για πανομοιότυπα συστήματα. Απλά, όταν το τέλος του περασμένου αιώνα εφευρέθηκε σύστημα VRV, η συντομογραφία αμέσως κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έτσι ώστε άλλες εταιρείες, οι οποίες άρχισαν να παράγουν τα ίδια τα συστήματα ελέγχου του κλίματος, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό όνομα που δεν αλλάζει τα γεγονότα.

Στα κλασικά κλιματικά σύμπλοκα από το μπλοκ του συμπιεστή τοποθετείται η κύρια προς εξάτμιση. Το ίδιο συμβαίνει και στα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού: από ένα δομοστοιχείο συμπιεστή του κλιματιστικού περνάει το κύριο σε κάθε μονάδα εξάτμισης.

Τα σύμπλοκα VRV και VRF διαθέτουν έναν αυτοκινητόδρομο freon, από τον οποίο συνδέεται με όλες τις συσκευές εξαερισμού, και μπορούν να είναι μέχρι και 64, με 3 εξωτερικές μονάδες πυκνωτών. Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής μονάδας πυκνωτή μπλοκ και σύστημα VRV μπορεί να είναι 150 m, και η διαφορά μεταξύ του συμπιεστή και εσωτερικών βαθμίδων εξατμιστήρα κατακόρυφα, επιτρέπει μέχρι 90 m.

Χάρη σε τέτοιους δείκτες, ένα τέτοιο σύστημα κλιματισμού μπορεί να καλύψει την ανάγκη για ένα ευνοϊκό μικροκλίμα ενός μεγάλου πολυώροφου κτιρίου. Και η μονάδα συμπυκνωτή μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν οπουδήποτε, τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο υπόγειο του. Η τελευταία φορά που ασκείται είναι η τοποθέτησή του σε ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται έξω από το κτίριο. Το μήκος της γραμμής Freon το επιτρέπει.

Η κύρια και πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό των συστημάτων του κλίματος είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης τους στο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού του κτιρίου, κάτω από την καθοδήγηση του υπολογιστή. Η εταιρεία Daikin έχει ήδη αναπτύξει κάτι παρόμοιο με το διάσημο όνομα HI-VRV. Με την ευκαιρία - εκείνη που εφευρέθηκε το πρώτο και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία προσφέρει ένα τέτοιο συγκρότημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει έως και 265 διαχειριζόμενες εσωτερικές μονάδες τόσο για τον αερισμό όσο και για τον κλιματισμό.

Έλεγχος θερμοκρασίας σε συγκροτήματα κλιματισμού VRV και VRF

Μπορείτε να διαχειριστείτε εσωτερικές μονάδες με τρεις τρόπους:

 • Από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου.
 • Με ασύρματες "κινητές" συσκευές.
 • Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ειδικό λογισμικό συνδεδεμένο στο σύστημα κλιματισμού.

Λόγω της συνεχούς παρακολούθησης των δεικτών θερμοκρασίας, η τροφοδοσία ψυκτικού μέσου αλλάζει αυτόματα, διατηρώντας έτσι ένα σταθερό άνετο περιβάλλον, χωρίς νεκρές ζώνες και διαφορές. Τέτοια σύμπλοκα υποστηρίζουν συγκεκριμένες τιμές, με ακρίβεια ± 0,5 ° C.

Το έργο των συγκροτημάτων VRV και VRF το χειμώνα

Όπως γνωρίζετε, τα κλιματιστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή. Και τα πιο σύγχρονα συστήματα κλιματισμού δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως, λόγω του γεγονότος ότι τα συστήματα VRF πολλαπλών ζωνών έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα και χρησιμοποιούνται σε χώρες όπου σχεδόν όλο το χρόνο σήμα γύρο θερμόμετρο δεν περνούν πάνω από + 10, την ολοκλήρωση των μονάδων συμπιεστή έχει γίνει, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσει τις επιπτώσεις των χαμηλών θερμοκρασιών στο συμπυκνωτή, η οποία είναι η πιο Η "απαλή" θέση αυτών των κλιματικών συστημάτων. Η αναθεώρηση ονομάστηκε VRV-house.

Αλλαγή άγγιξε τον ελεγκτή, η οποία τώρα επιπλέον εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, και εξαλείφει πλήρως την πτώση της πίεσης συμπύκνωσης που είναι κοινές σε τέτοια κλιματικές σύμπλοκα με τη λειτουργία τους σε ακατάλληλες εύρος θερμοκρασίας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών των κλιματικών συστημάτων

 1. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός τέτοιου κλιματικού συνόλου είναι η ευκολία εγκατάστασης. Λόγω του μικρού βάρους των εσωτερικών μονάδων και μιας κοινής γραμμής Freon, μόνο λίγοι ειδικοί μπορούν να το εγκαταστήσουν στο κτίριο, το οποίο μπορούν να διατηρήσουν ακόμη και μικρές εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
 2. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου δωματίου, οι εξωτερικές μονάδες μπορούν να συνδεθούν σε εσωτερικές, διαφορετικές μεθόδους απόδοσης και εγκατάστασης.
 3. Μέχρι σήμερα, διάφορες εταιρείες παράγουν εσωτερικές μονάδες VRV ή VRF. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικές εσωτερικές μονάδες που μπορούν να επιλεγούν με βάση την αρχιτεκτονική ή τους εσωτερικούς τους χώρους.
 4. Τέτοια κλιματικά συγκροτήματα θεωρούνται τα πιο οικονομικά, λόγω της δυνατότητας ατομικού ελέγχου κάθε εσωτερικής μονάδας. Η θέρμανση (ψύξη) θα γίνεται αποκλειστικά στα δωμάτια όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει σχεδιαστεί για χρήση για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σχετικά με τις αδυναμίες αυτής της τεχνικής, μπορείτε να πείτε το μόνο πράγμα: αξίζει τον κόπο. Και με όλη την οικονομία και την απλότητα στην εγκατάσταση, το κόστος ενός τετραγωνικού μέτρου αυτού του κλιματικού συνόλου είναι περίπου 250 cu, και υπολογίζεται για μια περιοχή από 500 έως 1500 cu.. Γι 'αυτό είναι τόσο σπάνιο να βρεθεί καν σε μεγάλα διαμερίσματα. Οι κύριοι καταναλωτές της είναι οι χώροι παραγωγής, τα μεγάλα γραφεία, τα εμπορικά κέντρα και τα υπεραγορές, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Βέβαια, βρίσκονται σε εξοχικές κατοικίες, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια εξαίρεση από τον κανόνα.

Συμβουλή:
Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του VRV και VRF κλιματισμού δεν είναι το πιο δύσκολο, και η εγκατάσταση μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους από έναν ιδιωτικό οργανισμό, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα για την αγορά, το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξοπλισμού για να χειριστεί μόνο σε επαγγελματίες.

Τα συστήματα Vrf και vrv είναι διαφορετικά

Περισσότερο από εκατό χρόνια πρακτικής χρήσης κλιματιστικών εγκαταστάσεων τις έχει καταστήσει αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμένου τρόπου ζωής. Ωστόσο, με την αύξηση του μεγέθους των οικιστικών και των διοικητικών κτιρίων, η ανάγκη για μείωση του ενεργειακού κόστους έχει έρθει στο προσκήνιο. Οι απαιτήσεις για το επίπεδο άνεσης έχουν αυξηθεί - μια ατομική προσέγγιση στο σχηματισμό ενός μικροκλίματος σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο θεωρήθηκε ως η προτιμώμενη. Τα κλιματικά συστήματα VRV / VRF πολλαπλών ζωνών ικανοποιούν πλήρως αυτές τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Τι είναι το VRF;

Για περιβλήματα με πολλούς ξεχωριστούς χώρους, η πλέον συμφέρουσα επιλογή είναι το σύστημα κλιματισμού VRF, η αρχή της οποίας βασίζεται στην ικανότητα ρύθμισης της ροής ψυκτικού μέσου. Από τον εξωτερικό συμπιεστή τροφοδοτείται τόσο πολύ ουσία εργασίας όσο χρειάζεται για τη διατήρηση ενός δεδομένου καθεστώτος θερμοκρασίας - όχι περισσότερο, αλλά όχι λιγότερο.

Δομικά, αυτή η λύση εκτελείται συνδυάζοντας όλους τους αγωγούς σε ένα διακλαδισμένο δίκτυο. Η σύνδεση κάθε εσωτερικής μονάδας γίνεται μέσω βαλβίδας με ηλεκτρονικό θερμορυθμιστή. Από αυτό, αποστέλλεται σήμα στην κεντρική κονσόλα, η οποία καθορίζει την ποσότητα εισερχόμενου ψυκτικού. Η διαδικασία εργασίας ελέγχεται και ελέγχεται χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ένα κατάλληλο μέρος για την εγκατάσταση συστημάτων VRF πολλαπλών ζωνών είναι:

 • κατοικίες: διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, ελίτ οικισμούς και συγκυριαρχίες.
 • κτίρια γραφείων, επιχειρηματικά κέντρα, ξενοδοχεία,
 • των αποθηκών, της διαχείρισης και του βιομηχανικού τομέα των βιομηχανικών επιχειρήσεων.
 • εμπορικά κέντρα και χώρους δημόσιας εστίασης ·
 • αθλητικά και ιατρικά ιδρύματα.

  Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

  Ένα σύγχρονο, αλλά ακριβά σύστημα VRF πολλαπλών ζωνών - τι είναι αυτό, ποιο είναι το πλεονέκτημά του σε σύγκριση με τους ανεμιστήρες ψυκτικών ανεμιστήρων και τα διαχωρισμένα συστήματα; Η κερδοφορία ενός νέου τύπου οικιακών συσκευών καθορίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • ένα μεγάλο μήκος γραμμών επικοινωνίας σας επιτρέπει να τοποθετήσετε εσωτερικές μονάδες σε απόσταση μεγαλύτερη από 100 μέτρα από μια εξωτερική συσκευή, απελευθερώνοντας τις προσόψεις των κτιρίων από αρθρωτά κλιματιστικά κιβώτια.
 • μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αυτοματοποιημένης διαχείρισης ανακατανέμει το ψυκτικό μέσο με στοχοθετημένο τρόπο, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.
 • μια εξωτερική συσκευή εξυπηρετεί αρκετές δεκάδες δωμάτια, ο τύπος και η ισχύς των μονάδων που είναι τοποθετημένες σε αυτά δεν έχουν σημασία.
 • η άμεση επικοινωνία μεταξύ των μονάδων βελτιώνει την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συστημάτων VRF - σε περίπτωση αποτυχίας μιας εξωτερικής μονάδας διατηρείται η συνολική λειτουργικότητα.
 • Η ρύθμιση του μετατροπέα διατηρεί την καθορισμένη θερμοκρασία με ακρίβεια 0,5º, η οποία είναι σημαντική για αίθουσες μουσείων, εργαστηρίων και νοσοκομείων.
 • ο έλεγχος πραγματοποιείται από κεντρική κονσόλα ή υπολογιστή. αλλαγή του καθεστώτος κλιματισμού σε ορισμένες περιοχές δεν επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος στο σύνολό του και μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με μια συμβατική συσκευή ελέγχου?
 • το λογισμικό παρέχει αυτόματη επανεκκίνηση, αυτοδιάγνωση, προστασία από βλάβες, υπερθέρμανση, πτώσεις πίεσης,
 • modular σχεδιασμός επιτρέπει να αλλάξετε γρήγορα τη διαμόρφωση του εξοπλισμού - να σχεδιάσει την καλωδίωση κάτω από την εντολή, αντικαταστήστε και συνδέστε το νέο μπλοκ?
 • η διάρκεια ζωής είναι 20-30 χρόνια.
 • τα συγκροτήματα VRF εναρμονίζονται αρμονικά στην έννοια της υψηλής τεχνολογίας του "Smart Home".

  Χαρακτηριστικά των συστημάτων κλιματισμού VRF IGC

  Η μάρκα IGC δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία Industrial Global Climate ειδικά για τη ρωσική αγορά. Ο αγοραστής προσφέρει μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλή τεχνολογία κλιματισμού για κάθε τύπο χώρου - από ιδιωτικές κατοικίες έως βιομηχανικές εγκαταστάσεις. σύστημα VRF από ΔΔ προσαρμοσμένο ρωσικά κλίμα και λειτουργούν στην εξωτερική θερμοκρασία από -20 ° C έως + 50º C.

  Κλιματικός εξοπλισμός Η IGC διακρίνεται από την "λογική" δουλειά, τον καλό σχεδιασμό, τη συμπαγεια, το χαμηλό λειτουργικό κόστος, την εύκολη συντήρηση, τις προσιτές τιμές για τον ρώσο καταναλωτή.

  Η χρήση ενός μετατροπέα συνεχούς ρεύματος έχει επιτρέψει τον έλεγχο του συμπιεστή με μεγάλη ακρίβεια και την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας πρώτης κατηγορίας σε όλους τους τρόπους λειτουργίας.

  Ο αλγόριθμος ελέγχου που εφαρμόζεται σε συστήματα IGC πολλαπλών ζωνών επιτρέπει την γρήγορη επίτευξη των παραμέτρων της θερμοκρασίας κατά τη θέρμανση και την ψύξη και την εισαγωγή της λειτουργίας της πνευματικής απόψυξης.

  Με τη δική της βάση έρευνας και ανάπτυξης, οι ειδικοί της εταιρείας δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη μείωση του επιπέδου θορύβου τόσο του εξοπλισμού όσο και των γραμμών σύνδεσης.

  Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πληρούν τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Τα έτοιμα συστήματα VRF συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ που διέπουν τη χρήση ουσιών που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

  Συστήματα VRV και VRF - ποια είναι η διαφορά

  Ο πρωτοπόρος στη δημιουργία κεντρικού κλιματισμού πολλαπλών ζωνών ήταν η ιαπωνική εταιρεία Daikin Industries. Καταχώρησε το εμπορικό σήμα VRV (Variable Refrigerant Volume), υπογραμμίζοντας την κύρια διαφορά στο όνομα της καινοτομίας από τα παραδοσιακά διαχωρισμένα συστήματα - τον μεταβλητό όγκο του ψυκτικού μέσου. Για να υποδηλώσουμε παρόμοια προϊόντα από άλλους κατασκευαστές, χρησιμοποιείται η συντομογραφία VRF, η οποία επιτυγχάνεται αντικαθιστώντας τη λέξη "όγκος" με μια στενή "ροή".

  Πολυζωνικό VRV / VRF κεντρικό σύστημα κλιματισμού, θέρμανσης και εξαερισμού - η καλύτερη επιλογή για εκείνους που δεν είναι πλέον ικανοποιημένοι με ένα ελάχιστο επίπεδο άνεσης και να μην ρίχνουν χρήματα κάτω από τον αγωγό, επιλέξτε φιλικά προς το περιβάλλον, αξιόπιστες συσκευές.

  Συστήματα πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

  Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών και διαχωρισμένων με πλούσιο κατάλογο των θετικών τους ιδιοτήτων έχουν κάποια μειονεκτήματα. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματά τους είναι το ανεπαρκές μήκος των αλληλεπιδρών μηνυμάτων (δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα). Αλλά ακόμη και σε αυτό το μήκος δεν μειώνεται η συνολική ισχύς του συστήματος. Ο παράγοντας απώλειας είναι περίπου 30%, ή ακόμα περισσότερο. Ένα άλλο αρκετά σοβαρό μειονέκτημα είναι ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων. Μερικές φορές πρέπει να εγκαταστήσετε έως και τέσσερα κομμάτια ανά διαμέρισμα. Και μερικές φορές αυτό επηρεάζει αρνητικά την αρχιτεκτονική ολόκληρου του κτιρίου.

  Μέχρι πρόσφατα, η λύση σε αυτό το πρόβλημα ήταν να εγκαταστήσει ένα ειδικό σύστημα καναλιών διανομής με ψύχθηκε ροής αέρα καθ 'όλη τη δομή, και σε όλες τις κατευθύνσεις με τη βοήθεια των αγωγών. Τέτοια συστήματα εγκαθίστανται πάνω από ψευδοροφές σε γραφεία ή χώρους διαβίωσης. Φυσικά, το ύψος του ρεύματος μειώνεται κατά τουλάχιστον 20 cm.

  Αλλά αυτό το σύστημα έχει ένα άλλο μειονέκτημα, δεν είναι πολλαπλών ζωνών. Δηλαδή, η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε ένα μεμονωμένο δωμάτιο (για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού) είναι αδύνατη. Και αν ένα τέτοιο σύστημα έχει σχεδιαστεί για ολόκληρο το κτίριο κατοικιών, είναι αδύνατο όχι μόνο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, αλλά και σε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε μια θερμοκρασία για ολόκληρο το κτίριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα κλιματισμού VRV και VRF έχουν γίνει τόσο δημοφιλή σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνισή τους στην αγορά.

  Συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

  Το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα κατάλληλο μικροκλίμα σε περισσότερα από ένα ξεχωριστά δωμάτια ή διαμερίσματα, αλλά σε πολλά. Για παράδειγμα, σε πολυώροφο κτίριο ή γραφείο. Αυτά τα κλιματιστικά είναι συχνά εγκατεστημένα:

  • Σε κτίρια γραφείων.
  • Στις επιχειρήσεις.
  • Στα γραφεία.
  • Σε ξενοδοχεία?
  • Άλλο.

  Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα συστήματα ικανά να θερμαίνουν ή να ψύχουν όλους τους χώρους ταυτόχρονα. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή και το μοντέλο.

  Τα συστήματα Multizone είναι δύο τύπων: VRV και VRF:

  • Το πρώτο αποκωδικοποιείται ως όγκος μεταβλητού ψυκτικού που αναπτύχθηκε το 1982. Αν μεταφράσουμε ότι προκύπτει «ένας μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου».
  • Την αποκρυπτογράφηση της δεύτερης ροής μεταβλητού ψυκτικού μέσου, η οποία σε μετάφραση σημαίνει "μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου". Το Sense είναι περίπου το ίδιο με το πρώτο σύστημα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη εταιρεία έχει ήδη καταχωρίσει τη συντομογραφία της. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφεύρουν κάτι νέο.

  Τέτοια συστήματα υποθέτουν τη χρήση αγωγών κοινής γραμμής freon. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Οι εσωτερικές μονάδες διαθέτουν ειδική βαλβίδα ρύθμισης θερμότητας. Ο κύριος σκοπός του είναι να ελέγξει την ποσότητα ψυκτικού που προέρχεται από τον αγωγό, λαμβάνοντας υπόψη το απαιτούμενο φορτίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα αυτά διαφέρουν σε αυτή την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Ειδικά αν τα συγκρίνουμε με κλασικά συστήματα στα οποία μπορούν να εμφανιστούν διάφορες διαφορές θερμοκρασίας κατά την προσαρμογή, προκαλώντας δυσφορία στο δωμάτιο.

  Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRV

  Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς φαίνονται διαφορετικά συστήματα, οπότε όταν επιλέγετε, συχνά ρωτούν για τον κλιματισμό του υγραερίου τι είναι. Με την αρχή της εγκατάστασης, το σύστημα VRV είναι πολύ παρόμοιο με όλα τα συνηθισμένα συστήματα διαχωρισμού.

  Εδώ, όπως συμβαίνει στον συμβατικό εξοπλισμό, η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη διαδικασία κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου στη μονάδα συμπιεστή-συμπυκνωτή (KKB). Η διαφορά στα κλιματιστικά VRV εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί να έχουν αρκετές εσωτερικές μονάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ειδικές γρίλιες οροφής που συνδέονται με τις γραμμές κορμού λειτουργούν ως μπλοκ. Στην εξωτερική μονάδα, αρκετοί εξατμιστές έχουν αμέσως έναν συμπυκνωτή.

  Ο εξοπλισμός του συστήματος VRV είναι αρκετά ισχυρός, απορροφώντας δεκάδες κιλοβάτ ενέργειας ανά ώρα λειτουργίας. Από τον ανεμιστήρα απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Ο ήχος ενός κλιματιστικού πολλαπλών ζωνών που λειτουργεί υπερβαίνει κατά αρκετές φορές τον αριθμό των dB τον ισχυρότερο οικιακό εξοπλισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εξωτερικό μπλοκ του συστήματος VRV τοποθετείται συχνά σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το κτίριο.

  Η συσκευή του κλιματικού εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών έχει πολλές παραλλαγές. Συνδέονται συχνά με τον τύπο της εσωτερικής μονάδας. Το ίδιο το μπλοκ μπορεί να είναι:

  Επιλέγοντας ποια επιλογή είναι πιο κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, συνήθως καθοδηγείται από το χώρο κάτω από τον κλιματισμό. Η ζήτηση χρησιμοποιείται από συστήματα με εσωτερική μονάδα κασέτας. Αυτός ο χώρος δεν χρειάζεται πολύ χώρο, επειδή είναι κατασκευασμένος με τη μορφή ενός "stub". Όμως, παρά το γεγονός αυτό, ο μηχανισμός της εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, το ψυκτικό με κύριο σώμα ως αράχνη πέφτει σε ολόκληρο το κτίριο ή το δάπεδο.

  Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRF

  Το σύστημα σε μια μέση τιμή αγοράς χωρίς πρόσθετες μονάδες εξαερισμού δεν μπορεί να παράσχει όλες τις κλιματολογικές παραμέτρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια πολύπλοκα συστήματα αποκτώνται συχνά για την πολύπλοκη λύση ενός, αλλά για ένα παγκόσμιο ζήτημα.

  Το σύστημα κλιματισμού vrv είναι πραγματικά ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών. Μόνο περισσότερο πεδίο εφαρμογής. Μετά από όλα, είναι σε θέση να οργανώσει μεμονωμένες ζώνες θερμοκρασίας σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο ολόκληρου του κτιρίου.

  Το σύστημα αναδιανέμει αυτόματα το φορτίο θερμοκρασίας, το οποίο καθιστά δυνατή την άνετη λειτουργία σε κάθε ξεχωριστό χώρο, ανεξάρτητα από το αν το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά του κτιρίου. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος ρύθμισης της ισορροπίας θερμοκρασίας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

  Διαφορές και ομοιότητες των συστημάτων VRV / VRF

  Η κύρια διαφορά όπως ήδη γράφτηκε παραπάνω είναι η συντομογραφία. Η ονομασία VRV έχει ήδη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Daikin. Άλλες εταιρείες που ασχολούνταν με την παραγωγή κλιματιστικών συσκευών έπρεπε να χρησιμοποιούν τη συντομογραφία VRF. Αλλά αυτό δεν αλλάζει πολύ. Το σύστημα πολλαπλών σπαστών κλιματισμού VRV και VRF πρακτικά δεν διαφέρουν. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα έχει έναν αυτοκινητόδρομο Freon, στον οποίο συνδέονται οι μηχανισμοί εξαερισμού.

  Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά

  Όχι πολύ καιρό πριν, προκειμένου να οργανωθεί ένα κατάλληλο κλίμα στην αίθουσα, χρησιμοποιήθηκαν κεντρικά κλιματιστικά. Τώρα όλα επιλύονται από το συνηθισμένο σύστημα ανεμιστήρων ψύξης-ανεμιστήρα. Αυτό είναι πολύ πιο κερδοφόρο από την άποψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη δημιουργία ενός τεχνολογικού έργου. Επιπλέον, υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα κόστους. Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την υγρασία στο δωμάτιο. Και όλο αυτό το ειδικό πρόγραμμα παράγει αυτόματα. Οι μονάδες είναι σε θέση να πραγματοποιούν ανεξάρτητα τη διάγνωση και, αν είναι απαραίτητο, να απενεργοποιούν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

  Ένας ειδικός μηχανισμός ελέγχου μπορεί να παρακολουθεί και να διορθώνει τη λειτουργία του μπλοκ δεδομένων μέσω της καταναγκαστικής επέμβασης από το τηλεχειριστήριο ή τον υπολογιστή. Κανονικά, αυτό το κύκλωμα είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα -200 βαθμούς Κελσίου). Αν και σήμερα υπάρχουν ήδη μοντέλα ικανά να λειτουργούν στους-350 βαθμούς Κελσίου.

  Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού είναι η δυνατότητα δημιουργίας για κάθε επιμέρους δωμάτιο διαφορετικού καθεστώτος θερμοκρασίας. Κανένα παραδοσιακό κλιματιστικό με αυτό το έργο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ των συστημάτων VRV και VRF.

  Άλλα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων περιλαμβάνουν:

  • Οικονομικό. Ακόμα και με την αύξηση των τιμών αυτού του εξοπλισμού, με την άμεση χρήση των μπλοκ, είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Η παραγωγικότητα δεν μειώνεται.
  • Πολλοί τρόποι σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία στο δωμάτιο.
  • Μειωμένο επίπεδο θορύβου. Το σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε το επίπεδο θορύβου να είναι ελάχιστο.
  • Μακροχρόνια χρήση. Ο υπολογισμός του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών από πλευράς όρων υπερβαίνει άλλα παρόμοια συστήματα. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται για τουλάχιστον 10 έτη.
  • Ένα πολυσύστημα κλιματισμού σας επιτρέπει να συνδέσετε πολλά μπλοκ (δεκάδες). Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί σας επιτρέπουν να συνδέσετε δύο μπλοκ.
  • Εξωτερικά μοιάζει πολύ καλύτερα.
  • Προτιμότερο από την άποψη της ευκολίας εγκατάστασης και του κόστους εγκατάστασης.

  Υπάρχουν όμως ορισμένα μειονεκτήματα. Ένα από τα κύρια είναι το ακριβότερο κόστος του κλιματιστικού. Αν μιλάμε για ένα διαμέρισμα που έχει 3-5 δωμάτια, τότε η χρήση ενός τέτοιου συστήματος σε αυτό δεν μπορεί να έχει νόημα. Πολύ διαφορετική κατάσταση όταν πρέπει να προσαρμόσετε το κλίμα σε μεγάλα πολυώροφα κτίρια.

  Εργαστείτε το χειμώνα

  Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή, το κλιματιστικό δεν θα λειτουργήσει. Ούτε και τα πιο σύγχρονα συστήματα έχουν γίνει μια εξαίρεση. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια τα συστήματα του τύπου πολλαπλών ζωνών έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς σε εκείνες τις χώρες όπου το θερμόμετρο σηματοδοτεί πρακτικά όλο το χρόνο δεν υπερβαίνει τα 10 και έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις. Ειδικά για ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Κατά κύριο λόγο, ολοκληρώθηκαν σύνθετες ενότητες. Αυτό επέτρεψε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών στον πυκνωτή. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ο πυκνωτής είναι ο πιο "ήπιος" χώρος αυτών των κλιματικών συστημάτων.

  Αλλαγές επηρέασαν επίσης τον ελεγκτή. Επιπλέον, ήταν εξοπλισμένος με αισθητήρες θερμοκρασίας και απέκλεισε πλήρως την κατάσταση της πτώσης πίεσης συμπύκνωσης. Αλλά είναι η πτώση πίεσης που είναι ιδιόμορφη σε αυτό τον κλιματικό εξοπλισμό όταν λειτουργούν σε ένα μη αποδεκτό εύρος θερμοκρασιών.

  Εφαρμογή

  Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και τρόποι λειτουργίας τέτοιων συστημάτων.

  Η παραλλαγή του συστήματος, που μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τη θερμοκρασία, είναι βολική για κτίρια με παράθυρα που βλέπουν στη σκιασμένη και ηλιόλουστη πλευρά. Επίσης λειτουργούν τέλεια σε ένα απομονωμένο δωμάτιο καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, για παράδειγμα αποθήκες ή δωμάτια με τηλεπικοινωνίες.

  Τα κλιματιστικά VRV και VRF επιτρέπουν την εγκατάσταση εξωτερικών μονάδων όχι μόνο στην πρόσοψη του κτιρίου, αλλά και στο υπόγειο και τη σοφίτα.

  Το σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ιδανικό για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού δωματίων σε ένα μεγάλο κτίριο, για διαμερίσματα σε πολυκατοικία, για μεγάλα γραφεία.

  Συστήματα κλιματισμού VRV και VRF

  Τα συστήματα VRV και VRF είναι πλέον η πιο αποτελεσματική λύση για τον κλιματισμό μεγάλων κατοικιών και εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, γραφείων κλπ. Πώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα και τι πλεονεκτήματα έχουν. Διαβάστε περισσότερα

  Μέχρι πρόσφατα, τα παραδοσιακά διαχωριστικά συστήματα χρησιμοποιήθηκαν ως συστήματα κλιματισμού μεγάλων εξοχικών κατοικιών ή μερικά συστήματα που διανέμουν αέρα μέσω διαύλων ή τοποθετημένα σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά, γεγονός που ήταν εξαιρετικά άβολο όσον αφορά τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

  Σήμερα, για την επίλυση παρόμοιων προβλημάτων, η αγορά προσφέρει VRF και VRV συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών, τα οποία είναι ουσιαστικά βελτιωμένα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού.

  Τα συστήματα VRV και VRF μπορούν να διαθέτουν αρκετές δωδεκάδες εσωτερικών μονάδων διαφόρων τύπων (τοίχου, δαπέδου, οροφής, κασέτας, καναλιού κ.λπ.).

  Έτσι, σε κάθε δωμάτιο υπάρχει ένας εκτελεστής για τη θέρμανση ή την ψύξη του αέρα με μια μεμονωμένη λειτουργία κλιματισμού. Δεν υπάρχει ανάγκη να τοποθετήσετε διαχωριστικά συστήματα και να τραβήξετε σωλήνες γύρω από το σπίτι.

  Επίσης, τα συστήματα αυτά διακρίνονται από τη δυνατότητα τοποθέτησης εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων σε απόσταση έως και 1000 μέτρων και με δυνατότητα διαφοράς ύψους έως και 40 μέτρων. Αυτό καθιστά δυνατή την τοποθέτηση μπλοκ όπου θα είστε άνετοι, χωρίς να ενοχλείτε την εμφάνιση της πρόσοψης.

  Αυτά τα συστήματα διαθέτουν επίσης την υψηλότερη ακρίβεια διατήρησης της θερμοκρασίας χωρίς να στεγνώνει τον αέρα σε σύγκριση με τους προκατόχους τους.

  Ένα άλλο βολικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα ελέγχου τόσο της κάθε μεμονωμένης μονάδας όσο και μέσω του κεντρικού πίνακα ελέγχου.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ VRV και VRF;

  Σε αντίθεση με τα συστήματα VRV και VRF κλιματισμού είναι η εταιρεία Daikin καταχωρηθεί nazvanieVRV (VariableRefrigerantVolume), ενώ άλλες είναι κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων έχουν έρθει στο όνομα VRF (VariableRefrigerantFlow).

  Συχνά η διαφορά μεταξύ VRV και VRF είναι ο αριθμός των μπλοκ, η απόσταση των συνδεδεμένων μπλοκ και η ευκολία χρήσης.

  Αυτά τα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ειδικά όταν επιλέγετε ένα σύστημα για ιδιωτικές κατοικίες. Αυτό σας επιτρέπει να συγκεντρώσετε τη διαχείριση και να διατηρήσετε τις αισθητικές ιδιότητες της πρόσοψης, καθώς και να απλοποιήσετε όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με τους τρόπους παρακολούθησης και τις αλλαγές της θερμοκρασίας.

  Μπορείτε να παραγγείλετε το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του συστήματος VRV / VRF από τους ειδικούς του NEO Style μέσω τηλεφώνου: 8 (846) 205 96 00, 8 (846) 275 07 70.

  Ορισμός του συστήματος VRF

  Τα συστήματα VRF είναι καθολικά συστήματα κλιματισμού μεγάλων χώρων. Τα συστήματα Multizone vrf μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα για τη θέρμανση και την ψύξη του αέρα στους χώρους. Κατά μέσο όρο, ένα τυπικό σύστημα vrf μπορεί να λειτουργήσει σε ένα δωμάτιο με όγκο 150-500 m2. Τέτοια συστήματα με μέση αγοραία αξία, χωρίς πρόσθετες μονάδες εξαερισμού, δεν είναι σε θέση να παρέχουν το σύνολο των κλιματικών παραμέτρων. Αλλά τέτοια περίπλοκα συστήματα αποκτώνται για την πολύπλοκη λύση ενός παγκόσμιου ζητήματος.

  Με απλά λόγια, το σύστημα κλιματισμού Το vrv είναι ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών, Μόνο μεγαλύτερο εύρος, ικανό να οργανώσει μεμονωμένες ζώνες θερμοκρασίας σε κάθε ένα από τα δωμάτια του ολόκληρου κτιρίου, δηλαδή ένα δωμάτιο - μία ζώνη. Το χαρακτηριστικό του συστήματος vrv είναι πιο ξεκάθαρο όταν εξετάζεται ένα κτίριο, η μία πλευρά του οποίου φωτίζεται καθημερινά (και κατά συνέπεια θερμαίνεται) από τον ήλιο και το άλλο είναι στη σκιά. Έτσι, η εγκατάσταση του συστήματος vrv επιτρέπει την αυτόματη ανακατανομή φορτίων θερμοκρασίας, δημιουργώντας έτσι άνετες συνθήκες σε κάθε δωμάτιο, ανεξάρτητα από το αν το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά ή όχι. Μια τέτοια ρύθμιση της ισορροπίας θερμοκρασίας στην κλίμακα ενός κτιρίου μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

  Η ουσία του ορισμού είναι σαφής, αλλά συχνά συναντάμε δύο εντελώς ταυτόσημα ονόματα: Συστήματα VRV και VRF. Η πρώτη σύντμηση είναι ένα συγκρότημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών, αλλά αναφέρεται μόνο σε έναν κατασκευαστή - την Daikin, ηγέτη στον κόσμο των συστημάτων κλιματισμού. Σύστημα VRV Daikin - σύστημα με μεταβλητό όγκο ψυκτικού σε κυριολεκτική μετάφραση (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου). Ο χαρακτηρισμός "σύστημα VRV" αναφέρεται ως σήμα κατατεθέν, ενώ οι υπόλοιποι κατασκευαστές αναφέρονται σε "ολόκληρα συστήματα κτιρίων" απλώς ως ροή VRF - μεταβλητού ψυκτικού μέσου (δηλαδή, ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου). Αλλά μην ξεκουράζεστε, ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ονομασιών: μόνο η Daikin έχει διατηρήσει το δικαίωμα να καταλήξει στην αρχική της ονομασία για τα δικά της συστήματα παραγωγής.

  συστήματα Πολυζωνικά VRV αγοράστηκαν για τις μεγάλες εγκαταστάσεις σήμερα και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες :. σπίτια, γραφεία και εμπορικά κέντρα, τράπεζες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. Η επιτυχία του συστήματος VRF (VRV) δικαιολογείται ένα ευρύ φάσμα χρήσης: από τους ουρανοξύστες και πολυλειτουργικό συγκροτήματα, σε απλά διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες. Επίσης, υπάρχει η τάση να ενεργοποιήσετε VRV σύστημα κλιματισμού στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών στα σύγχρονα κτίρια, όπως συμμορφώνονται πλήρως με όλες τις απαιτήσεις ενός λειτουργικού συγκρότημα της κατηγορίας «Α». Αυτό βασίζεται στην αυξανόμενη ζήτηση για την αξιοπιστία του και την πολυπλοκότητα των συστημάτων μηχανικής για την απλότητα και τα οφέλη του κλιματισμού, εξαερισμού και θέρμανσης, την άνεση και την εξυπηρέτηση του καθενός από τα συστήματα ανεξάρτητο πολυτελές συγκρότημα.

  Και τώρα η ερώτηση: ποιο ήταν το πρώτο; Η κατασκευαστική πρόοδος ανάγκασε τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς να δημιουργήσουν ένα σύστημα VRV ή συστήματα πολλαπλών ζωνών κλιματισμού - το αποτέλεσμα της προόδου και του ανταγωνισμού από διάφορους κατασκευαστές συστημάτων κλιματισμού; Σε κάθε περίπτωση, τα συστήματα αυτά πληρούν όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης κατασκευής και η ελίτ κατοικιών, όπως είναι αδύνατο, είναι ο κύριος τομέας χρήσης νέων εξελίξεων στον τομέα του ελέγχου του κλίματος σε περιορισμένους χώρους.

  Εξετάστε εν συντομία το σύστημα VRV πολλαπλών ζωνών κάθε κατασκευαστή-ηγέτη στον τομέα των συστημάτων κλιματισμού.

  1. Κλιματιστικά συστήματα Daikin, VRV. Τα συστήματα πολλών ζωνών της Daikin στον σύγχρονο κόσμο κατέχουν μία από τις ηγετικές θέσεις στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα, το σύστημα κλιματισμού VRV Daikin VRV III - το καλύτερο από όλα αυτά που παράγει η εταιρεία, από το 1982. VRV III - ανάπτυξη του 2006. Το μήκος ολόκληρης της διαδρομής του συστήματος είναι 1 km, με συνολική μέγιστη χωρητικότητα 160 kW. Η απόδοση όλων των εσωτερικών μονάδων του συστήματος vrv, όταν συνδέεται με ένα εξωτερικό - είναι 200%. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της πολυεπεξεργασίας είναι:

  • υψηλή ενεργειακή απόδοση (4.1 και υψηλότερη) ·
  • το σύστημα ανεφοδιασμού λειτουργεί σε αυτόματη λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του συστήματος, καθορίζει την ποσότητα του αναγκαίου για το σκοπό αυτό υγρού εργασίας.
  • το κατώτερο όριο της θερμοκρασίας λειτουργίας του συστήματος είναι 25ºC.

  2. Σύστημα Mitsubishi VRV. Αυτό είναι το City Multi Japanese που κατασκευάζεται από τη Mitsubishi Electric. Την τελευταία στιγμή η εταιρεία παρήγαγε το σύστημα κλιματισμού της γενιάς G4. Κάθε σύστημα, που διαθέτει τις ίδιες τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες μέσα σε μία μόνο γενιά, ανήκει σε μια διαφορετική σειρά:

  • Η σειρά Υ χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι εσωτερικές μονάδες ενός τέτοιου συστήματος vrv είναι σε θέση να λειτουργούν ταυτόχρονα μόνο σε έναν τρόπο λειτουργίας (μόνο για ψύξη / θέρμανση).

  Ξεχωριστή προσοχή αξίζει το σύστημα vrv Mitsubishi από τη σειρά KX6. Αυτή η σειρά συστημάτων ανήκει στην τελευταία γενιά. Χαρακτηριστικό της σειράς είναι η παραγωγή μίνι VRF για μικρά διαμερίσματα και γραφεία. Το σύγχρονο σύστημα KX6 μπορεί να φιλοξενήσει 77 εσωτερικές μονάδες με 15 διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη χωρητικότητα των μονάδων (2,2-28 kW). Οι εξωτερικές μονάδες έχουν ένα εύρος τιμών απόδοσης από 11 έως 136 kW και ο συνδυασμός όλων των μονάδων συστήματος VRV μπορεί να φορτωθεί έως και 200%. Στη λειτουργία θέρμανσης, το KX6 μπορεί να λειτουργήσει ήδη στους -20º C. Το μήκος των σωληνώσεων της σειράς KX6 είναι 1000 μέτρα.

  3. Συστήματα κλιματισμού VRV Toshiba. Ονομάζεται Super Modular Multi System ή συντομευμένο SMMS. Και πάλι, η εταιρεία είναι ιαπωνική, η οποία σε μεγάλο βαθμό εμπνέει εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των συστημάτων. Η επιλογή του συστήματος VRV από την Toshiba απλοποιείται σημαντικά για τους πιθανούς καταναλωτές, χάρη στο λογισμικό για το σχεδιασμό και την περαιτέρω ευκολία του συστήματος SMMS σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Το πρόγραμμα σας επιτρέπει να αναπτύξετε γρήγορα έναν κατάλογο απαραίτητων εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων του συστήματος ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς και:

  • υπολογίζει τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των διαχωριστών.
  • καθορίστε το μήκος της διαδρομής.
  • λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές στα ύψη.

  Η ενεργειακή απόδοση των πολυφασματικών συστημάτων SMMS είναι 4,25. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος δείκτης. Η μέγιστη τιμή της διαφοράς σε υψόμετρο είναι 50 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των μπλοκ είναι 150 μέτρα. Το σύστημα κλιματισμού VRV SMMS Toshiba είναι σε θέση να ενώσει έως 48 εσωτερικές μονάδες με συνολική ισχύ 135% της ισχύος των εξωτερικών μονάδων.

  4. Σύστημα VRF Γενικά Fujitsu AirStage. Το σύστημα αυτό είναι πιο μετριοπαθές σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα σειρά κορυφαίων κατασκευαστών συστημάτων κλιματισμού, αλλά η τιμή του είναι ιδιαίτερα άξια. Οι κύριες παράμετροι του συστήματος πολλαπλών ζωνών από τη General Fujitsu:

  • το μήκος του αγωγού είναι 150 μέτρα.
  • εφαρμογή φιλικού προς το όζον ψυκτικού μέσου R410A.
  • Τεχνολογία αντιστροφέων, η οποία αυξάνει το συνολικό επίπεδο απόδοσης του συστήματος.
  • το μέγιστο φορτίο του συστήματος είναι 150%.
  • σύνδεση έως 48 εσωτερικών μονάδων.
  • Οι εργασίες θέρμανσης αρχίζουν από -20 ° C, για ψύξη - -15 ° C.

  5. VRF συστήματα από Haier που κατασκευάζονται στην Κίνα. Το κύριο πλεονέκτημα των πολυζωνικών συστημάτων αυτού του κατασκευαστή είναι οι μεγάλες δυνατότητες του συστήματος σε χαμηλό επίπεδο είναι πολύτιμες για το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού. Η Haier παράγει δύο σειρές συστημάτων VRF: H-MRV, H-MRV III. Το Haier H-MRV έχει μέγιστη ισχύ 18 kW. Η εγκατάσταση του συστήματος vrv από αυτή τη σειρά πραγματοποιείται για τους σκοπούς του κλιματισμού των διαμερισμάτων και των μικρών κατοικιών, αφού είναι σε θέση να συνδέσουν μόνο 8 εσωτερικές μονάδες. Η σειρά MRV III έχει ισχύ ισχύος 22,6-135 kW, μπορεί να συνδέσει έως και 40 εσωτερικές μονάδες σε μία μόνο μονάδα. Δεδομένου ότι η σειρά αυτή χρησιμοποιείται για κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα και εστιατόρια, το μήκος της διαδρομής φθάνει τα 300 μέτρα και η διαφορά σε υψόμετρο είναι 50 μέτρα.

  Σύστημα κλιματισμού VRV

  Ο πιο σημαντικός κανόνας σχετικά με τα δωμάτια με κλιματισμό είναι το στενό κλείσιμο των θυρών. Διαφορετικά, το ψυκτικό μέσο με το οποίο λειτουργεί το split σύστημα λειτουργεί ανεπαρκές για θέρμανση ή ψύξη ολόκληρης της περιοχής. Η τοποθέτηση ξεχωριστών συστημάτων κλιματισμού σε όλα τα δωμάτια και τους διαδρόμους είναι παράλογη και αντιοικονομική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλα κτίρια γραφείων και επιχειρηματικά κέντρα. Η δημιουργία VRV (συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών) λύνει αυτό το πρόβλημα.

  Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRV;

  Τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού είναι κατάλληλα για μικρά δωμάτια. Αλλά, όταν πρόκειται για σημαντικούς τομείς, αρχίζουν να προκύπτουν προβλήματα. Στην εξωτερική μονάδα του συμβατικού συστήματος, μπορείτε να συνδέσετε 2 έως 4 εσωτερικές πλευρές. Για να καλύψετε μια μεγάλη περιοχή, πρέπει να εγκαταστήσετε διάφορες εξωτερικές μονάδες. Έτσι, η πρόσοψη του κτιρίου είναι απλά διακεκομμένη από αυτά. Αυτό δεν είναι πρακτικό και φαίνεται άσχημο.

  Σύστημα ψύξης VRV - ο όρος αυτός εισήχθη και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Daikin. Η συντομογραφία σημαίνει "ο όγκος του μεταβλητού ψυκτικού μέσου" και μεταφράζεται ως "ψυκτικό μέσο μεταβλητού όγκου".

  Κατ 'αρχήν, πρόκειται για ένα κοινό σύστημα διάσπασης, στο οποίο υπάρχει μια εξωτερική μονάδα, εξοπλισμένη με συστοιχία συμπιεστή και πυκνωτή. Μόνο εδώ οι εσωτερικές μονάδες σε αυτό το σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερες και βρίσκονται σε αίθουσες που απαιτούν κλιματιστικό. Επομένως, αποδεικνύεται ότι μια πληθώρα εσωτερικών μονάδων συνδέονται με ένα μόνο εξωτερικό κόμβο μέσω ενός δικτύου αγωγών. Στους σωλήνες αυτούς το ψυκτικό υγρό "περπατάει".

  Η θερμική ισχύς της εξωτερικής μονάδας αυτού του συστήματος κλιματισμού έχει μια τεράστια θερμική ικανότητα να λειτουργεί σε τέτοιες εγκαταστάσεις, η έκταση των οποίων είναι πάνω από 1000 m 2. Η χωρητικότητα του συστήματος συμπιεστή θα πρέπει επίσης να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των κλασικών επιλογών κλιματιστικού. Ένα τυπικό σύστημα κλιματισμού είναι ικανό να ωθεί το φρέον μόνο κατά μήκος της διαδρομής σε μέγιστο ύψος 30 μέτρων. Το σύστημα VRV θα πρέπει να λειτουργεί για μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή (έως και εκατοντάδες μέτρα). Επιπλέον, πρέπει να λειτουργεί σε διαφορετικά ύψη, οι διαφορές των οποίων μπορούν να φτάσουν μέχρι και 50 μ.

  Το σύστημα VRV είναι μια βελτιωμένη έκδοση ενός συμβατικού συστήματος κλιματισμού.

  Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 10-12 kW.

  Ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας είναι μεγαλύτερος από 60 ντεσιμπέλ.

  Λόγω του θορύβου, η εξωτερική μονάδα είναι συνήθως εγκατεστημένη στην οροφή.

  Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  1. Πρόκειται για ένα αρκετά ισχυρό σύστημα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο αριθμό συμβατικών κλιματιστικών και να αντιμετωπίσει τη συντήρηση ενός μεγάλου πολυώροφου κτιρίου.
  2. Εάν συγκρίνετε τα συστήματα κλιματισμού καναλιών και πολλαπλών ζωνών, τα τελευταία διαθέτουν μια απλή μέθοδο εγκατάστασης. Οι πρώτες εγκαταστάσεις συνεπάγονται την κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου καναλιών, το οποίο πηγαίνει κάτω από μια ψευδοροφή. Πρέπει να είναι ηχομονωμένο. Πρόκειται για μια μακρά και σύνθετη διαδικασία.
  3. Μια εξωτερική μονάδα του συστήματος πολλαπλών ζωνών μπορεί να εξυπηρετήσει δεκάδες εσωτερικές μονάδες.
  4. Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
  5. Η θερμοκρασία δωματίου στην οποία είναι εγκατεστημένες οι εσωτερικές μονάδες μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια ενός βαθμού Κελσίου.
  6. Αν το κύριο εσωτερικό μπλοκ του συστήματος τεθεί εκτός λειτουργίας, ενεργοποιείται μια εφεδρική μονάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για χώρους όπου η ίδια θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται σταθερή, για παράδειγμα, διάφορα εργαστήρια, μουσεία κλπ.
  7. Αυτά τα συστήματα διαχωρισμού τοποθετούνται σε συνδυασμό με συστήματα εξαερισμού και πυρόσβεσης.
  8. Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου κλιματισμού.
  9. Αυτό το σύστημα μπορεί απλώς να επεκταθεί. Το εξωτερικό μπλοκ αντικαθίσταται με ένα ισχυρότερο και προστίθενται εσωτερικά μπλοκ. Δεν είναι απαραίτητος ο ανασχεδιασμός των αγωγών αεραγωγών.

  Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύστημα κλιματισμού, το οποίο θα εξυπηρετήσει με επιτυχία την υπηρεσία του. Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος. Μια εξωτερική μονάδα μπορεί να κοστίσει από $ 30.000 ή περισσότερα. Αλλά εκτός από αυτό, θα πρέπει να αγοράσετε εσωτερικά μπλοκ και ένα δίκτυο μέσω του οποίου κυκλοφορεί το ψυκτικό. Και αυτό δεν είναι επίσης φθηνό. Από την άλλη πλευρά, η προετοιμασία τέτοιων μεγάλων δωματίων για τα οποία δημιουργείται αυτό το σύστημα δεν μπορεί να είναι a priori φτηνή.

  Αρχή λειτουργίας

  Όλα τα ψυκτικά συστήματα έχουν ψυκτικό μέσο. Είναι freon. Έχει πολύ χαμηλό σημείο βρασμού. Για να εξατμιστεί αρκετά απλή θετική θερμοκρασία. Ο Freon παίρνει θερμότητα από το δωμάτιο και γίνεται πιο δροσερό σε αυτό. Το φρέον μετατρέπεται σε ατμό και σε αυτή την κατάσταση εισέρχεται στον συμπιεστή όπου, υπό πίεση, η θερμότητα που απορροφάται στο δωμάτιο συμπυκνώνεται. Στη συνέχεια, ο Freon εισέρχεται στον συμπυκνωτή στον εναλλάκτη θερμότητας, όπου επιστρέφει στην κατάσταση υγρού. Στη συνέχεια, πηγαίνει στον αφυγραντήρα, όπου εκπέμπει περιττή υγρασία (συμπύκνωση). Και ο φρέον διατηρεί το δρόμο προς τη βαλβίδα εκτόνωσης, όπου το μέγεθος του ακροφυσίου αυξάνεται απότομα, εξ ου και η πτώση πίεσης και το freon εισέρχεται και πάλι στον εξατμιστήρα, όπου η διαδικασία ξεκινά εκ νέου. Έτσι, το δωμάτιο ψύχεται. Στη λειτουργία θέρμανσης του δωματίου, το φρέον πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί σωστά, τότε το ποσό του Freon θα παραμείνει αμετάβλητο.

  Όλα θα ήταν ωραία, αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτά είναι συστήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που δεν αντιμετωπίζουν τη συντήρηση μεγάλων δωματίων. Τα συστήματα VRV λειτουργούν με την ίδια αρχή, αλλά έχουν μια πιο ισχυρή εξωτερική μονάδα, από την οποία το δίκτυο πηγαίνει σε πολλά εσωτερικά, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου κτιρίου. Για το σκοπό αυτό, η εξωτερική μονάδα είναι εξοπλισμένη με ένα συμπιεστή μετατροπέα και από 1 έως 3 συμβατικούς συμπιεστές.

  Σε κάθε εσωτερική μονάδα του συστήματος πολλαπλών ζωνών υπάρχει μια ηλεκτρονική βαλβίδα εκτόνωσης. Αυτή είναι μια άλλη διαφορά από τα συμβατικά συστήματα. Αυτή η βαλβίδα εξασφαλίζει ότι ο εναλλάκτης θερμότητας της εσωτερικής μονάδας έχει τη σωστή ποσότητα Freon για να εξυπηρετήσει αυτό το δωμάτιο.

  Η διαφορά μεταξύ VRV και VRF

  Εδώ όλα είναι αρκετά απλά. Τα συστήματα VRV αλλάζουν την ένταση του φρέον και τα συστήματα VRF λειτουργούν με βάση την αρχή της αλλαγής της ροής του φρέον. Στην πραγματικότητα, είναι ένα και το αυτό παιδί, διαφορετικοί κατασκευαστές. Έχουν ελαφρώς διαφορετική διάρκεια ζωής. διαφέρει ο αριθμός των πιθανών συνδέσεων των εσωτερικών μονάδων, ελαφρώς διαφορετικό μήκος της διαδρομής μέσω της οποίας μεταφέρεται το ψυκτικό μέσο, ​​ασήμαντες διαφορές στην αξιοπιστία και την τιμή.

  Και τα δύο αυτά συστήματα σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο με ακρίβεια ενός βαθμού.

  Κόστος

  Το κόστος τέτοιων συστημάτων κλιματισμού είναι πολύ υψηλό. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εμπορικών σημάτων κλιματιστικών. Παρακάτω του πίνακα υπάρχουν παραδείγματα των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων με κατά προσέγγιση κόστος.

  Κλιματισμό VRF και VRV

  Με όλα τα πλεονεκτήματα, τα παραδοσιακά συστήματα split και multi-split έχουν αρκετά μειονεκτήματα, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες χρήσης τους. Κατά κύριο λόγο, αυτό το μικρό μήκος της επικοινωνίας Interblock, τυπικά δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα, και στη συνέχεια, με τέτοιο μήκος δεν αποφευχθεί μειώνοντας τοις εκατό ρυθμιστή ισχύος 30. Ένα άλλο μειονέκτημα των συστημάτων πολλαπλών-split - έναν περιορισμένο αριθμό των εσωτερικών μονάδων, συνήθως από δύο έως τέσσερα κομμάτια. Όλα αυτά οδηγούν στο γεγονός ότι η προετοιμασία της ελίτ διαμέρισμα ή εξοχικό σπίτι πρέπει να τοποθετείται στο εξωτερικό (μερικές φορές ακόμη και στην πρόσοψη) πολλές εξωτερικές μονάδες, που δεν θέλουν να «χωρέσει» σε σχέδιο του αρχιτέκτονα.

  Μέχρι πρόσφατα, η κατάσταση ήταν ο μόνος τρόπος - να θεσπίσει ένα conditioner κανάλι με την κατανομή του ψύχεται σύστημα αγωγών του αέρα που βρίσκεται πίσω από μια ψευδοροφή. Εκτός από τη μείωση του χρήσιμου ύψος των δωματίων για τις 15 - 20 cm (διάμετρος με μόνωση αγωγοί), αυτό το διάλυμα ήταν ακόμη ένα σημαντικό μειονέκτημα - Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του αέρα μπορεί να είναι μόνο ως σύνολο σε όλα τα δωμάτια, επειδή μια εσωτερική μονάδα δεν επιτρέπεται να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σε κάθε δωμάτιο. Η λύση βρέθηκε το 1982, όταν η Daikin παρουσίασε την πρώτη στον κόσμο VRV σύστημα κλιματισμού.

  Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά των συστημάτων VRV και VRF

  Το όνομα VRV (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου) μεταφράζεται ως "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου" και αντικατοπτρίζει την κύρια διαφορά μεταξύ του VRV και άλλων συστημάτων κλιματισμού - τη χρήση ενός κοινού συστήματος σωληνώσεων. Στα συστήματα VRV, κάθε εσωτερική μονάδα διαθέτει μια ηλεκτρονική θερμοστατική βαλβίδα που ρυθμίζει την ποσότητα εισερχόμενου ψυκτικού από τη συνολική διαδρομή, ανάλογα με το θερμικό φορτίο της μονάδας. Εξαιτίας αυτού, το σύστημα VRV διατηρεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, χωρίς τις διαφορές που ενυπάρχουν στα συμβατικά κλιματιστικά, τα οποία ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του αέρα με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

  Επί του παρόντος, τα συστήματα αυτά, εκτός από την Daikin, την παραγωγή και την Mitsubishi Heavy, η Mitsubishi Electric, Sanyo, Toshiba, Fujitsu General, και άλλα. Όπως το όνομα VRV είναι σήμα κατατεθέν της Daikin, κάτι για να αναφέρονται σε παρόμοια συστήματα από άλλους κατασκευαστές όνομα VRF επιλέχθηκε (Variable Refrigerant Flow) - «Μεταβλητή ροή ψυκτικού», η οποία είναι η ίδια σε έννοια με την VRV (δηλ VRF νοείται η τάξη ή τον τύπο κλιματιστικά). Η διαφορά μεταξύ των συστημάτων VRF από διαφορετικούς κατασκευαστές δεν είναι πολύ σημαντικές και καθορίζεται από τον αριθμό των συνδεδεμένων μονάδων, το μέγιστο μήκος τροχιάς, ευκολία λειτουργίας, την αξιοπιστία και τη διάρκεια ζωής.

  Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις πιο εξελιγμένες εξελίξεις της Daikin σε αυτόν τον τομέα - τα συστήματα VRV Plus, Hi-VRV και Super Multi Plus.

  Συστήματα κλιματισμού Daikin VRV Plus και Hi-VRV

  Ευφυές σύστημα Hi-VRV

  • VRV - εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες του συστήματος κλιματισμού VRV Plus
  • HRV - σύστημα συνδυασμένου εξαερισμού και εξαερισμού εισόδου με ανάκτηση θερμότητας (recuperator), ενσωματωμένο σε μία μονάδα με VRV Plus
  • D-BACS - σύστημα ελέγχου βασισμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για παρακολούθηση και έλεγχο των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού

  Για την κεντρική διαχείριση των συστημάτων VRV Plus και HRV, αναπτύσσεται λογισμικό που αναπτύχθηκε για Windows και έχει μια βολική και φιλική διεπαφή. Το σύστημα ελέγχου D-BACS σας επιτρέπει να παρακολουθείτε και να ελέγχετε τη λειτουργία μονάδων κλιματισμού VRV, συστημάτων εξαερισμού HRV και άλλων ενεργοποιητών. Συνδέοντας όλα αυτά τα συστήματα σε έναν υπολογιστή, ο χρήστης αποκτά τον πλήρη έλεγχο του κλίματος σε ολόκληρο το κτίριο. Λίγο για τις δυνατότητες του συστήματος D-BACS:

  • Ο συνολικός αριθμός μονάδων που ελέγχονται με VRV και HRV είναι 256 τεμάχια
  • Συνδυάζοντας τα εσωτερικά μπλοκ σε λογικές ομάδες για εύκολη διαχείριση
  • Ένδειξη της κατάστασης κάθε εσωτερικής μονάδας - λειτουργία τρέχουσας λειτουργίας (ψύξη / θέρμανση / αερισμός / απενεργοποίηση). θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο. Καθορισμένη (επιθυμητή) θερμοκρασία. ελάχιστη και μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία δωματίου (καθορισμένη από το χρήστη). άδεια / απαγόρευση ελέγχου από αυτόνομο τηλεχειριστήριο, Η κατάσταση του φίλτρου (ο χρόνος που απομένει έως ότου καθαριστεί ή αντικατασταθεί). η θέση του συγκροτήματος (όροφος, δωμάτιο, ιδιοκτήτης) · σε περίπτωση βλάβης της μονάδας, εμφανίζεται ο κωδικός της
  • Ένδειξη της κατάστασης των εξωτερικών μονάδων - κατάσταση λειτουργίας στη συγκεκριμένη στιγμή, εξωτερική θερμοκρασία, διεύθυνση (θέση) της μονάδας
  • Ρύθμιση των τρόπων λειτουργίας των εσωτερικών μονάδων - ενεργοποίηση / απενεργοποίηση. ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Ενεργοποιήστε / απενεργοποιήστε τον έλεγχο της μονάδας από μια αυτόνομη κονσόλα (ξεχωριστά για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση / ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας). ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής αέρα (έξι θέσεις) για χαμηλή και υψηλή ταχύτητα ανεμιστήρα
  • Βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος με εβδομαδιαία και ημερήσια χρονοδιακόπτες - ο προγραμματισμένος χρόνος ρυθμίζεται στον οποίο πρέπει να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Το ίδιο το πρόγραμμα επιλέγει τον βέλτιστο χρόνο εκκίνησης του κλιματιστικού σε κάθε δωμάτιο.
  • Βελτιστοποίηση και υπολογισμός του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τη δυνατότητα καθορισμού τιμολογίων ημέρας και νύχτας

  Το μόνο μειονέκτημα των συστημάτων VRV είναι η υψηλή τιμή. Το ελάχιστο κόστος εξοπλισμού για το πλήρες σύνολο ενός πλήρους συστήματος VRV είναι 15 - 20 χιλιάδες δολάρια. Ως εκ τούτου, για να χρησιμοποιήσετε VRV για τον κλιματισμό, ας πούμε, διαμερίσματα 4 - 5 δωματίων είναι άβολο - το παραδοσιακό σύστημα κλιματισμού θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα. Για τέτοιους "μικρούς" χώρους, αναπτύχθηκε το σύστημα Super Multi Plus, το οποίο καταλαμβάνει μια ενδιάμεση θέση μεταξύ των συστημάτων VRV και multi-split και έχει τιμή συγκρίσιμη με την τιμή των παραδοσιακών συστημάτων πολλαπλών σπαστών.

  Σύστημα κλιματισμού Daikin Super Multi Plus

  Σε σύγκριση με το VRV Plus, αυτό το σύστημα διαθέτει ένα χαρακτηριστικό. Στο VRV Plus, οι θερμοστατικές βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του φρέον από την κοινή διαδρομή είναι ενσωματωμένες στις εσωτερικές μονάδες. Το Super Multi Plus χρησιμοποιεί τυπικές εσωτερικές μονάδες και οι θερμοστατικές βαλβίδες τοποθετούνται σε ξεχωριστές μονάδες, το λεγόμενο BP μπλοκ (Μονάδα Παροχής Καταστημάτων), στην οποία συνδέονται δύο ή τρεις εσωτερικές μονάδες. Παρεμπιπτόντως, στην ίδια αρχή εφαρμόζονται συστήματα VRF κάποιων άλλων κατασκευαστών. Μια τέτοια τεχνική λύση έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Το μειονέκτημα είναι η πιο πολύπλοκη διαμόρφωση του συστήματος και η ανάγκη τοποθέτησης πρόσθετης μονάδας VR μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων. Πλεονέκτημα - η δυνατότητα χρήσης τυπικών εσωτερικών μονάδων που έχουν μικρότερες διαστάσεις και χαμηλότερο επίπεδο θορύβου σε σύγκριση με τα συστήματα VRV (λόγω των ενσωματωμένων τελευταίων θερμικών ρυθμιστικών βαλβίδων).

  Το κόστος των συστημάτων VRV και VRF

  Δεδομένου ότι το κόστος του συστήματος κλιματισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε τις εκτιμώμενες τιμές για τα πολυζωνικά συστήματα VRV και VRF των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων. Το κόστος του συστήματος υπολογίζεται για τυπικούς χώρους γραφείων σε δύο εκδόσεις - μέχρι 500 και 1500 m². Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση την προϋπόθεση ότι οι 6 m². υπάρχει ένας χώρος εργασίας. Για οικιακούς χώρους, το κόστος του συστήματος μπορεί να είναι 30-50% μικρότερο, λόγω των χαμηλότερων εισροών θερμότητας από τους ανθρώπους και τις οικιακές συσκευές. Το κόστος του συστήματος δίδεται σε δολάρια ανά 1 m².

  Συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

  Όλο και περισσότερο, κλιματιστικά πολλαπλών ζωνών - τα συστήματα VRV (VRF) χρησιμοποιούνται για τον κλιματισμό πολυτελών διαμερισμάτων ελίτ, εξοχικών κατοικιών και κτιρίων γραφείων. Όπως συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού, Σύστημα VRV αποτελούνται από εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες, αλλά λόγω των μοναδικών τεχνικών δυνατοτήτων τους αναφέρονται ως κεντρικά συστήματα κλιματισμού. Το σύστημα VRV (VRF) είναι μια βελτιωμένη έκδοση του παραδοσιακού συστήματος πολλαπλών σπαστών. Ένας αριθμός εσωτερικών μπορεί να συνδεθεί σε μία εξωτερική μονάδα του συστήματος VRV, ωστόσο στον VRV ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει αρκετές δεκάδες.

  Οι εσωτερικές μονάδες των συστημάτων VRV πολλαπλών ζωνών (VRF) μπορούν να έχουν διαφορετικούς τύπους (τοίχο, κανάλι, κασέτα κλπ.) Και να έχουν διαφορετική ισχύ, συνήθως από 2 έως 25 kW. Η απόσταση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων μπορεί να φτάσει τα 100 μέτρα.

  Συστήματα VRV και VRF, θεμελιώδεις διαφορές και πλεονεκτήματα

  1. Σε συμβατικά συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού, τοποθετείται ένα ξεχωριστό ίχνος φρέον μεταξύ της εξωτερικής και της κάθε εσωτερικής μονάδας. Στα συστήματα VRV (VRF), όλες οι μονάδες συνδέονται με ένα σύστημα σωληνώσεων, δηλαδή έως 30 εσωτερικές και 3 εξωτερικές μονάδες συνδέονται σε μια κοινή διαδρομή δύο ή τριών σωλήνων χαλκού. Αυτή η τεχνική λύση καθιστά δυνατή την απλούστευση (φθηνότερης και ταχύτερης) εγκατάστασης και επιτρέπει επίσης την εύκολη επέκταση του συστήματος στο μέλλον.

  2. Η μέγιστη απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας (μήκος του αγωγού) είναι 100 μέτρα. Η διαφορά ύψους μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μπλοκ (η απόσταση μεταξύ των μπλοκ κάθετα) είναι 50 μέτρα. Έτσι, έγινε δυνατή η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος - στην οροφή, στο υπόγειο ή ακόμα και μερικά δεκάδες μέτρα από το σπίτι.

  3. Διαχείριση των εσωτερικών μονάδων μπορεί να γίνει τόσο από το άτομο ασύρματο πληκτρολόγιο (όπως στα συμβατικά συστήματα πολλαπλών split) και με ένα κεντρικό τηλεχειριστήριο που ελέγχει τρόπους λειτουργίας των εσωτερικών μονάδων και την κατάσταση του συστήματος ως συνόλου. Επιπλέον, το σύστημα VRV μπορεί να ελεγχθεί από έναν προσωπικό υπολογιστή.

  4. Σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά, οι εσωτερικές μονάδες VRV διατηρούν τη ρυθμισμένη θερμοκρασία με μεγαλύτερη ακρίβεια - μέχρι ± 0,5 ° C.

  Η συντομογραφία VRV (Μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου) μεταφράζεται ως "Μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου" και αντανακλά την κύρια διαφορά μεταξύ συστημάτων VRV από άλλα συστήματα κλιματισμού - τη χρήση ενός κοινού συστήματος σωληνώσεων. Σε συστήματα VRV, κάθε εσωτερική μονάδα διαθέτει μια ηλεκτρονική θερμοστατική βαλβίδα που ρυθμίζει την ποσότητα εισερχόμενου ψυκτικού από τη γενική διαδρομή, ανάλογα με το θερμικό φορτίο της μονάδας. Εξαιτίας αυτού, το σύστημα VRV διατηρεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, χωρίς τις διαφορές που ενυπάρχουν στα συμβατικά κλιματιστικά, τα οποία ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του αέρα με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

  Λόγω του γεγονότος ότι VRV συντομογραφία είναι το σήμα κατατεθέν ενός ονομαστικών Daikin είναι να αναφέρονται σε παρόμοια συστήματα από άλλους κατασκευαστές όνομα του VRF (Variable ψυκτικού Flow) επιλέχθηκε - «Μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου», το οποίο είναι το ίδιο το νόημα και το VRV (π.χ. VRF σημαίνει κατηγορία ή τύπο κλιματιστικών). Η διαφορά μεταξύ των συστημάτων VRF από διαφορετικούς κατασκευαστές δεν είναι πολύ σημαντικές και καθορίζεται από τον αριθμό των συνδεδεμένων μονάδων, το μέγιστο μήκος τροχιάς, ευκολία λειτουργίας, την αξιοπιστία και τη διάρκεια ζωής.