Συστήματα κλιματισμού VRF και VRV. Συστήματα Multizone

Σήμερα, ο κύριος στόχος των κατασκευαστικών εταιρειών είναι να παρέχουν μέγιστη άνεση με ελάχιστο κόστος. Η λύση στο ζήτημα αυτό είναι η μείωση του κόστους, η οποία δεν αποτελεί διέξοδο από την κατάσταση, ούτε η βελτιστοποίηση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Χάρη στα συστήματα πολλαπλών ζωνών, αυτό το θέμα γίνεται ευκολότερο να λυθεί. Τα συστήματα κερδίζουν δημοτικότητα και συνάφεια.


Σύστημα Multizone

Ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ένα σύστημα που αποτελείται από μία εξωτερική μονάδα και από πολλές εσωτερικές. Ο απαιτούμενος αριθμός εσωτερικών μονάδων εγκαθίσταται στις εγκαταστάσεις και η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη στο υπόγειο, το τεχνικό δάπεδο ή την οροφή. Τα μπλοκ συνδέονται μέσω ενός κοινού αγωγού.

Σύστημα κλιματισμού VRF

Η ροή VRF (μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου) είναι μια "εναλλασσόμενη ροή ψυκτικού μέσου", που σημαίνει ένα κοινό σύστημα δύο ή τριών σωληνώσεων του αγωγού.

Σύστημα VRF δύο σωλήνων

Ταυτόχρονη λειτουργία όλων των εσωτερικών μονάδων για θέρμανση ή ψύξη. Επίσης στον δεύτερο σωλήνα το ψυκτικό μπορεί να τροφοδοτηθεί από την εξωτερική μονάδα τόσο στην κατάσταση του υγρού (ψυχρή παραγωγή) όσο και στην αέρια μορφή (παραγωγή θερμότητας).

Σύστημα VRF τριών σωλήνων

Ένας σωλήνας - η ουσία εργασίας προέρχεται από τις εσωτερικές μονάδες προς τα έξω. Για την επιστροφή του φρέον σε συστήματα τριών σωλήνων, δίνονται δύο σωλήνες στις εσωτερικές μονάδες, το καθένα έρχεται με τη μορφή αερίου και το άλλο με τη μορφή υγρού. Επομένως, είναι δυνατό να εργαστείτε ανεξάρτητα από τις εσωτερικές μονάδες σε διαφορετικούς τρόπους.

Πλεονεκτήματα των συστημάτων VRF έναντι των συμβατικών συστημάτων διάσχισης:

 1. Το μήκος της διαδρομής. Ο συμπιεστής είναι ικανός να αντλεί φρέον σε απόσταση μέχρι 300 m με διαφορά ύψους 30-35 m.
 2. Μια εξωτερική μονάδα - αρκετές εσωτερικές. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι η δυνατότητα σύνδεσης μεγάλου αριθμού εσωτερικών μονάδων σε μία μόνο εξωτερική μονάδα.
 3. Μεταβλητός αριθμός εσωτερικών μονάδων. Στην περίπτωση ενός νέου δωματίου στο κτίριο, μπορείτε να αγοράσετε μια επιπλέον εσωτερική μονάδα και, συνδέοντας μέσω ενός μικροεπεξεργαστή, θα βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο με τις άλλες μονάδες.
 4. Διάφοροι τύποι εσωτερικών μονάδων. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δωματίου, επιλέγεται ένας κατάλληλος τύπος εσωτερικής μονάδας - κασέτα, κανάλι, οροφή ή τοίχος. Θα διατηρήσει το απαραίτητο μικροκλίμα σε εσωτερικούς χώρους ανεξάρτητα από άλλους.
 5. Μεγάλη απόδοση. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τον αέρα σε μεγάλους χώρους των οποίων το εμβαδόν είναι 150-500 m 2.
 6. Αυτόματος έλεγχος. Στις εσωτερικές μονάδες, στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου υπάρχει μια θερμοστατική βαλβίδα, η οποία εξασφαλίζει την παροχή της σωστής ποσότητας ψυκτικού μέσου. Ο αυτοματισμός καθορίζει το πόσο ψυκτικό πρέπει να τροφοδοτείται σε μια συγκεκριμένη εσωτερική μονάδα που λειτουργεί σε μεμονωμένες συνθήκες θερμοκρασίας για να αποφευχθεί η άσκοπη κατανάλωση της εργασίας ουσίας.
 7. Αξιοπιστία. Ο κατασκευαστής υπόσχεται αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος για 25-30 χρόνια σε σύγκριση με συμβατικά κλιματιστικά με διάρκεια ζωής 7 χρόνια.
 8. Η δυνατότητα αποστολής υψηλής ποιότητας. Το σύνολο του συστήματος μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε, για παράδειγμα, όλα τα κλιματιστικά να αρχίσουν τις εργασίες τους μισή ώρα πριν από την άφιξη των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ή την επιστροφή των ιδιοκτητών στο σπίτι.
 9. Ποικιλία διαχείρισης. Είναι δυνατό να ελέγξετε ξεχωριστά τον πίνακα απευθείας από την εσωτερική μονάδα στο δωμάτιο ή από κεντρικό κεντρικό έλεγχο ολόκληρου του συστήματος.
 10. Εργαστείτε σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η τεχνολογία Multizone μπορεί να λειτουργήσει υπό πολύ αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας. Το επιτρεπτό όριο θερμοκρασίας είναι -50 ° C, ανάλογα με το εμπορικό σήμα και το μοντέλο του εξοπλισμού.
 11. Υψηλή απόδοση (συντελεστής απόδοσης). Η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη των απλών κλιματιστικών inverter, Μόνο μία εξωτερική μονάδα χρειάζεται συντήρηση.
 12. Ακρίβεια ρυθμίσεων θερμοκρασίας έως ± 0,5 ˚ C.
 13. Ασφάλεια έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση αποσύνδεσης μιας εσωτερικής μονάδας, ολόκληρο το δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί.
 14. Φάσμα χρήσης πολυζωνικών συστημάτων. Πολυώροφα κτίρια κατοικιών, γραφεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα...


Μειονεκτήματα συστημάτων VRF

 1. Υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά.
 2. Πολυπλοκότητα του υπολογισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ικανή κατασκευή του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού. Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους του δωματίου και να κατανοήσουμε σωστά τους στόχους του. Οι εσφαλμένοι υπολογισμοί σε αυτά τα στάδια μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες: απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένη απόδοση του εξοπλισμού.
 3. Η επιλογή μιας επιχείρησης από όλα τα στοιχεία του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα είναι πολύ έξυπνο, για κανονική λειτουργία είναι επιθυμητό να παράγεται εντελώς από μία επιχείρηση, επειδή όλα τα μέρη έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα που πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 4. Κίνδυνος διαρροής ψυκτικού μέσου σε περίπτωση βλάβης του αγωγού. Το σύστημα στην περίπτωση αυτή θα παύσει να λειτουργεί λόγω μιας βλάβης.
 5. Πολύπλοκη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία. Όπως κάθε άλλος εξοπλισμός, ο εξοπλισμός αυτός απαιτεί περιοδική συντήρηση και προγραμματισμένη επιθεώρηση. Κάθε εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται αυστηρά από τους υπαλλήλους του κέντρου εξυπηρέτησης. η εργασία με αυτόν τον εξοπλισμό είναι περίπλοκη και συγκεκριμένη. Η μη συμμόρφωση με τις συστάσεις συνεπάγεται κατανομή και αποτυχία σε ολόκληρο το σύστημα.
 6. Αποσύνδεση. Σε περίπτωση βλάβης εξωτερικού μπλοκ, ολόκληρο το σύστημα θα απενεργοποιηθεί.


Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

 1. Συνδυασμός του συστήματος VRF με το σύστημα εξαερισμού.
 2. Το σύστημα VRF είναι πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα μπορεί να έχει διάφορα εξωτερικά μπλοκ. Σε περίπτωση αποσύνδεσης ενός από αυτά, η κατανομή του φορτίου θα βρίσκεται σε άλλα μπλοκ.
 3. Η ισχύς εξόδου των εσωτερικών μονάδων κυμαίνεται μεταξύ 2-18 kW και επιλέγεται ξεχωριστά για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο.
 4. Το σύστημα είναι ένα ευφυές δίκτυο με μια κοινή διαδρομή καλωδίων φρέον.
 5. Η σωληνώση του αγωγού με το ψυκτικό είναι το πιο δύσκολο μέρος της τοποθέτησης του συστήματος VRF. Ακόμη και η εγκατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων δεν είναι τόσο επίπονη, αν και απαιτούνται ειδικοί για τις εγκαταστάσεις τους.

Χαρακτηριστικά συστημάτων συναρμολόγησης VRF

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό των συστημάτων VRF της γραμμής φρένων είναι η διαδικασία συγκόλλησης χαλκοσωλήνων. Η συγκόλληση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας άζωτο. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια συγκόλληση στο εσωτερικό του σωλήνα υπό πίεση σκανδάλη αζώτου που λαμβάνεται έτσι να αποφεύγεται η ρύπανση και την κλιμάκωση επί της εσωτερικής επιφάνειας του σωλήνα, το οποίο με τη σειρά του να καταστρέψει το πρώτο σωλήνα και δεύτερον είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το συμπιεστή.


Η σύνδεση των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων πραγματοποιείται συλλογικά. Διακλάδωση σωλήνων για διανομή ψυκτικού πραγματοποιείται είτε με τη χρήση της μία ή περισσότερες δεξαμενές με μία είσοδο και πολλαπλές εξόδους, ή χρησιμοποιώντας rifnetov - είδος Tees-διαχωριστές για χαλκοσωλήνα. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν οριζόντια.


Μετά συγκόλληση σωλήνωσης πρέπει να ελέγχουν τη στεγανότητα του κυκλώματος ψύξης. Αυτό μπορεί να γίνει με βρόχο του συστήματος και έγχυση αζώτου υπό υψηλή πίεση. Το σύστημα είναι σε αυτή την κατάσταση για δύο εβδομάδες. Η διάσπαση μπορεί να ανιχνευθεί παρουσία σφυρίγματος στο σύστημα και με πτώση της πίεσης του αζώτου.

Η αποστράγγιση των συμπυκνωμάτων από τις εσωτερικές μονάδες απαιτεί την εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται αγωγούς αποστράγγισης. Η αποστράγγιση αποχέτευσης είναι δυνατή στο υπάρχον σύστημα αποχέτευσης ή στο σύστημα αποχέτευσης καταιγίδων.

Η θέση της εξωτερικής μονάδας είναι αποδεκτή τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο επίπεδο του εδάφους. Για την τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας πρέπει να προετοιμάσει την ιστοσελίδα του ιδρύματος με τα χαρακτηριστικά των κραδασμών.

VRF και VRV - ποια είναι η διαφορά;

Γενικά, σύμφωνα με την έννοια του VRF, το σύστημα εννοείται ως μια κατασκευή που παρέχει ένα τέτοιο σχέδιο ρύθμισης. Εξοπλισμός αυτής της κατηγορίας παράγεται από τη Mitsubishi Electric, τη Mitsubishi Heavy Industries, την Toshiba, τη Sanyo, τη Fujitsu General και άλλους. Ωστόσο, το όνομα του συγγραφέα αυτής της εξέλιξης ανήκει στην ιαπωνική εταιρεία DAIKIN. Το 1982 καθόρισε το όνομά της για το προϊόν της - VRV (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου). Σε μετάφραση - "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου". Στο μέλλον, άλλες επιχειρήσεις παρήγαγαν ακριβώς αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά με τη συντομογραφία VRF. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών των ονομάτων.

Υπολογισμός και επιλογή συστημάτων VRF εξοπλισμού

Στο σχεδιασμό του συστήματος VRF χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

Οι βασικοί νόμοι των φυσικών επιστημών είναι ο νόμος της διατήρησης της μάζας και της ενέργειας. Το σύστημα VRF ανταλλάσσει ροές αέρα με το περιβάλλον χώρου και το εξωτερικό περιβάλλον του κτιρίου.

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Από αυτό προκύπτει ότι, για να αυξηθεί η θερμική ενέργεια, είναι απαραίτητο να γίνει μηχανική εργασία, που λαμβάνεται από τη συμπίεση του συμπιεστή.


Υπολογισμός της ισχύος των εσωτερικών μονάδων

Ο υπολογισμός της ισχύος μπορεί να γίνει με την υπόθεση ότι η ισχύς των εσωτερικών μονάδων Qέξω θα είναι ίση με την ποσότητα ψυχρού αέρα που μεταφέρεται στον εναλλάκτη θερμότητας. Ας υπολογίσουμε αυτόν τον όγκο αέρα:

k - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας της εσωτερικής μονάδας, W / (m 2 ˚С).

F - επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας, m 2 ·

tνн1 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην είσοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tνн2 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην έξοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tfr - θερμοκρασία βρασμού του φρέον, ˚є.

k * F - σταθερή τιμή, ανάλογα με τις ιδιότητες του υλικού του συγκροτήματος και τις διαστάσεις του,

tfr - θερμοκρασία, η οποία είναι σταθερή και υποστηρίζεται από την αυτοματοποίηση του συστήματος VRF.

Επίσης, η μονάδα ισχύος είναι η εσωτερική ικανότητα του ψυκτικού ψύξεως που εισέρχεται στη μονάδα:

Gfr - Κατανάλωση φρεονών στην εσωτερική μονάδα, kg / s.

qfr - θερμότητα μετάβασης φάσης 1 kg Freon, W / kg.

Από τον τύπο 1, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ισχύς της εσωτερικής μονάδας εξαρτάται, πρώτα από όλα, από τη θερμοκρασία του αέρα στην είσοδο tνн1. Από τον τύπο 2 - ότι η θερμοκρασία εξαρτάται από την κατανάλωση φρέον που εισέρχεται στη μονάδα. Με την κατάσταση της θερμοδυναμικής ισορροπίας - πόση ενέργεια έπεσε στην εσωτερική μονάδα, το ίδιο θα απομακρυνθεί από αυτήν. Συνεπώς, οι εξισώσεις 1 και 2 μπορούν να εξισωθούν:

Η χωρητικότητα της μονάδας μπορεί να αυξηθεί αυξάνοντας την παροχή του ψυκτικού Gfr με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη. Όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο μειωθεί, η ισχύς της μονάδας θα πέσει απότομα.


Υπολογισμός της ισχύος των εξωτερικών μονάδων

Κατά τον υπολογισμό της ισχύος των εξωτερικών μονάδων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη χωρητικότητα ψύξης των εσωτερικών μονάδων. Σύμφωνα με τον τύπο, μπορούμε να προσδιορίσουμε την ισχύ της εξωτερικής μονάδας.

Από την κατανάλωση φρεονίου Gfr και kΎδρα - το υδραυλικό χαρακτηριστικό του δικτύου εξαρτάται από την πτώση πίεσης στο σύστημα:

Με τον έλεγχο αυτών των χαρακτηριστικών, το αυτόματο σύστημα VRF διατηρεί την απαιτούμενη πίεση στην είσοδο και την έξοδο της εξωτερικής μονάδας.

Εάν το κανονικό μήκος της διαδρομής είναι ίσο με 7,5 μέτρα, η αύξηση σε kΎδρα. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια μείωση της ροής του ψυκτικού μέσου, και ως εκ τούτου να μειώσει την μονάδα ισχύος.

Πρόγραμμα αλλαγών πίεσης κατά τη διάρκεια της παροχής και επιστροφής του Freon


Η επιλογή του τμήματος των αγωγών γίνεται από ειδικούς με βάση τους πίνακες, την επιλογή των διαμέτρων των διατομών σωλήνων - λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυνατότητες των εσωτερικών μονάδων του συστήματος.

Η επιλογή των αντανακλαστικών (ο διαχωριστής γραμμών Freon) και των συλλεκτών (η συσκευή συλλογής) βασίζεται στην απόδοση των εσωτερικών μονάδων και του επιλεγμένου διαμετρικού τμήματος του αγωγού.

Σφάλματα στο σχεδιασμό του συστήματος VRF

Υποεκτίμηση της απόδοσης της εσωτερικής μονάδας. Η επιλογή των εσωτερικών μονάδων παρέχεται υπό κανονικές συνθήκες. Τα δεδομένα που δίδονται, στα οποία επιλέγεται το μπλοκ, προϋποθέτουν συνθήκες αέρα για την Ιαπωνία. Η εσωτερική θερμοκρασία του αέρα σε ξηρό θερμόμετρο είναι 27 ° C, η σχετική υγρασία είναι 50%. Για τη Ρωσία, η ίδια θερμοκρασία είναι 20-22 ˚ C, σχετική υγρασία 30-60%.

Κατακόρυφη διάταξη εξωτερικών μονάδων. Η οριζόντια διάταξη των μπλοκ είναι προτιμότερη λόγω του γεγονότος ότι για μεγάλες διαφορές στο υψόμετρο το Freon ως φορέας ενέργειας δεν είναι μόνο ένα υγρό, αλλά και ένα αέριο. Συνεπώς, με ένα σημαντικό μήκος του σωλήνα ελεύθερου τροχού κατά μήκος του ύψους, μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία ανομοιόμορφης παροχής ψυκτικού μέσου στις μονάδες. Εξαιτίας αυτού, η ικανότητα ψύξης των χαμηλότερων εσωτερικών μονάδων θα είναι καλύτερη σε βάρος των ανώτερων.

Συνδυασμός σωλήνων freon σε ένα δίκτυο. Σε περίπτωση διαρροής ψυκτικού μέσου, είναι δυνατό να το εισάγετε σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους, δηλαδή, στους αεραγωγούς του ατόμου. Το Freon R410A δεν είναι τοξικό, αλλά όταν είναι 15 λεπτά ένα πρόσωπο σε μια γεμάτη ζώνη freon, πνιγμού και θανάτου είναι δυνατά.

Τα χαρακτηριστικά θορύβου των μπλοκ δεν λαμβάνονται υπόψη. Όταν επιλέγετε την ισχύ των εσωτερικών μονάδων, ο πελάτης μπορεί να ξεχάσει το επίπεδο θορύβου που προέρχεται από τη μονάδα. Τα χαρακτηριστικά θορύβου έχουν επίσης τους δικούς τους κανόνες και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μερικό φορτίο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Κατά την αρχική σχεδίαση, υπολογίζεται ότι το αρχικό σύνολο εσωτερικών μονάδων είναι 100% φορτίο του δικτύου. Αλλά μετά από λίγο υπάρχει η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των μονάδων στο δωμάτιο, αλλά τα χαρακτηριστικά των εξωτερικών μονάδων δεν είναι πλέον σχεδιασμένα για να παρέχουν ένα τέτοιο ποσό.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή ενός μηχανικού κλιματισμού

Συστήματα πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών και διαχωρισμένων με πλούσιο κατάλογο των θετικών τους ιδιοτήτων έχουν κάποια μειονεκτήματα. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματά τους είναι το ανεπαρκές μήκος των αλληλεπιδρών μηνυμάτων (δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα). Αλλά ακόμη και σε αυτό το μήκος δεν μειώνεται η συνολική ισχύς του συστήματος. Ο παράγοντας απώλειας είναι περίπου 30%, ή ακόμα περισσότερο. Ένα άλλο αρκετά σοβαρό μειονέκτημα είναι ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων. Μερικές φορές πρέπει να εγκαταστήσετε έως και τέσσερα κομμάτια ανά διαμέρισμα. Και μερικές φορές αυτό επηρεάζει αρνητικά την αρχιτεκτονική ολόκληρου του κτιρίου.

Μέχρι πρόσφατα, η λύση σε αυτό το πρόβλημα ήταν να εγκαταστήσει ένα ειδικό σύστημα καναλιών διανομής με ψύχθηκε ροής αέρα καθ 'όλη τη δομή, και σε όλες τις κατευθύνσεις με τη βοήθεια των αγωγών. Τέτοια συστήματα εγκαθίστανται πάνω από ψευδοροφές σε γραφεία ή χώρους διαβίωσης. Φυσικά, το ύψος του ρεύματος μειώνεται κατά τουλάχιστον 20 cm.

Αλλά αυτό το σύστημα έχει ένα άλλο μειονέκτημα, δεν είναι πολλαπλών ζωνών. Δηλαδή, η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε ένα μεμονωμένο δωμάτιο (για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού) είναι αδύνατη. Και αν ένα τέτοιο σύστημα έχει σχεδιαστεί για ολόκληρο το κτίριο κατοικιών, είναι αδύνατο όχι μόνο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, αλλά και σε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε μια θερμοκρασία για ολόκληρο το κτίριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα κλιματισμού VRV και VRF έχουν γίνει τόσο δημοφιλή σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνισή τους στην αγορά.

Συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

Το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα κατάλληλο μικροκλίμα σε περισσότερα από ένα ξεχωριστά δωμάτια ή διαμερίσματα, αλλά σε πολλά. Για παράδειγμα, σε πολυώροφο κτίριο ή γραφείο. Αυτά τα κλιματιστικά είναι συχνά εγκατεστημένα:

 • Σε κτίρια γραφείων.
 • Στις επιχειρήσεις.
 • Στα γραφεία.
 • Σε ξενοδοχεία?
 • Άλλο.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα συστήματα ικανά να θερμαίνουν ή να ψύχουν όλους τους χώρους ταυτόχρονα. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή και το μοντέλο.

Τα συστήματα Multizone είναι δύο τύπων: VRV και VRF:

 • Το πρώτο αποκωδικοποιείται ως όγκος μεταβλητού ψυκτικού που αναπτύχθηκε το 1982. Αν μεταφράσουμε ότι προκύπτει «ένας μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου».
 • Την αποκρυπτογράφηση της δεύτερης ροής μεταβλητού ψυκτικού μέσου, η οποία σε μετάφραση σημαίνει "μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου". Το Sense είναι περίπου το ίδιο με το πρώτο σύστημα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη εταιρεία έχει ήδη καταχωρίσει τη συντομογραφία της. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφεύρουν κάτι νέο.

Τέτοια συστήματα υποθέτουν τη χρήση αγωγών κοινής γραμμής freon. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Οι εσωτερικές μονάδες διαθέτουν ειδική βαλβίδα ρύθμισης θερμότητας. Ο κύριος σκοπός του είναι να ελέγξει την ποσότητα ψυκτικού που προέρχεται από τον αγωγό, λαμβάνοντας υπόψη το απαιτούμενο φορτίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα αυτά διαφέρουν σε αυτή την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Ειδικά αν τα συγκρίνουμε με κλασικά συστήματα στα οποία μπορούν να εμφανιστούν διάφορες διαφορές θερμοκρασίας κατά την προσαρμογή, προκαλώντας δυσφορία στο δωμάτιο.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRV

Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς φαίνονται διαφορετικά συστήματα, οπότε όταν επιλέγετε, συχνά ρωτούν για τον κλιματισμό του υγραερίου τι είναι. Με την αρχή της εγκατάστασης, το σύστημα VRV είναι πολύ παρόμοιο με όλα τα συνηθισμένα συστήματα διαχωρισμού.

Εδώ, όπως συμβαίνει στον συμβατικό εξοπλισμό, η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη διαδικασία κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου στη μονάδα συμπιεστή-συμπυκνωτή (KKB). Η διαφορά στα κλιματιστικά VRV εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί να έχουν αρκετές εσωτερικές μονάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ειδικές γρίλιες οροφής που συνδέονται με τις γραμμές κορμού λειτουργούν ως μπλοκ. Στην εξωτερική μονάδα, αρκετοί εξατμιστές έχουν αμέσως έναν συμπυκνωτή.

Ο εξοπλισμός του συστήματος VRV είναι αρκετά ισχυρός, απορροφώντας δεκάδες κιλοβάτ ενέργειας ανά ώρα λειτουργίας. Από τον ανεμιστήρα απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Ο ήχος ενός κλιματιστικού πολλαπλών ζωνών που λειτουργεί υπερβαίνει κατά αρκετές φορές τον αριθμό των dB τον ισχυρότερο οικιακό εξοπλισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εξωτερικό μπλοκ του συστήματος VRV τοποθετείται συχνά σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το κτίριο.

Η συσκευή του κλιματικού εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών έχει πολλές παραλλαγές. Συνδέονται συχνά με τον τύπο της εσωτερικής μονάδας. Το ίδιο το μπλοκ μπορεί να είναι:

Επιλέγοντας ποια επιλογή είναι πιο κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, συνήθως καθοδηγείται από το χώρο κάτω από τον κλιματισμό. Η ζήτηση χρησιμοποιείται από συστήματα με εσωτερική μονάδα κασέτας. Αυτός ο χώρος δεν χρειάζεται πολύ χώρο, επειδή είναι κατασκευασμένος με τη μορφή ενός "stub". Όμως, παρά το γεγονός αυτό, ο μηχανισμός της εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, το ψυκτικό με κύριο σώμα ως αράχνη πέφτει σε ολόκληρο το κτίριο ή το δάπεδο.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRF

Το σύστημα σε μια μέση τιμή αγοράς χωρίς πρόσθετες μονάδες εξαερισμού δεν μπορεί να παράσχει όλες τις κλιματολογικές παραμέτρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια πολύπλοκα συστήματα αποκτώνται συχνά για την πολύπλοκη λύση ενός, αλλά για ένα παγκόσμιο ζήτημα.

Το σύστημα κλιματισμού vrv είναι πραγματικά ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών. Μόνο περισσότερο πεδίο εφαρμογής. Μετά από όλα, είναι σε θέση να οργανώσει μεμονωμένες ζώνες θερμοκρασίας σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο ολόκληρου του κτιρίου.

Το σύστημα αναδιανέμει αυτόματα το φορτίο θερμοκρασίας, το οποίο καθιστά δυνατή την άνετη λειτουργία σε κάθε ξεχωριστό χώρο, ανεξάρτητα από το αν το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά του κτιρίου. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος ρύθμισης της ισορροπίας θερμοκρασίας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Διαφορές και ομοιότητες των συστημάτων VRV / VRF

Η κύρια διαφορά όπως ήδη γράφτηκε παραπάνω είναι η συντομογραφία. Η ονομασία VRV έχει ήδη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Daikin. Άλλες εταιρείες που ασχολούνταν με την παραγωγή κλιματιστικών συσκευών έπρεπε να χρησιμοποιούν τη συντομογραφία VRF. Αλλά αυτό δεν αλλάζει πολύ. Το σύστημα πολλαπλών σπαστών κλιματισμού VRV και VRF πρακτικά δεν διαφέρουν. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα έχει έναν αυτοκινητόδρομο Freon, στον οποίο συνδέονται οι μηχανισμοί εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά

Όχι πολύ καιρό πριν, προκειμένου να οργανωθεί ένα κατάλληλο κλίμα στην αίθουσα, χρησιμοποιήθηκαν κεντρικά κλιματιστικά. Τώρα όλα επιλύονται από το συνηθισμένο σύστημα ανεμιστήρων ψύξης-ανεμιστήρα. Αυτό είναι πολύ πιο κερδοφόρο από την άποψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη δημιουργία ενός τεχνολογικού έργου. Επιπλέον, υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα κόστους. Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την υγρασία στο δωμάτιο. Και όλο αυτό το ειδικό πρόγραμμα παράγει αυτόματα. Οι μονάδες είναι σε θέση να πραγματοποιούν ανεξάρτητα τη διάγνωση και, αν είναι απαραίτητο, να απενεργοποιούν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ένας ειδικός μηχανισμός ελέγχου μπορεί να παρακολουθεί και να διορθώνει τη λειτουργία του μπλοκ δεδομένων μέσω της καταναγκαστικής επέμβασης από το τηλεχειριστήριο ή τον υπολογιστή. Κανονικά, αυτό το κύκλωμα είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα -200 βαθμούς Κελσίου). Αν και σήμερα υπάρχουν ήδη μοντέλα ικανά να λειτουργούν στους-350 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού είναι η δυνατότητα δημιουργίας για κάθε επιμέρους δωμάτιο διαφορετικού καθεστώτος θερμοκρασίας. Κανένα παραδοσιακό κλιματιστικό με αυτό το έργο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ των συστημάτων VRV και VRF.

Άλλα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων περιλαμβάνουν:

 • Οικονομικό. Ακόμα και με την αύξηση των τιμών αυτού του εξοπλισμού, με την άμεση χρήση των μπλοκ, είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Η παραγωγικότητα δεν μειώνεται.
 • Πολλοί τρόποι σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία στο δωμάτιο.
 • Μειωμένο επίπεδο θορύβου. Το σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε το επίπεδο θορύβου να είναι ελάχιστο.
 • Μακροχρόνια χρήση. Ο υπολογισμός του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών από πλευράς όρων υπερβαίνει άλλα παρόμοια συστήματα. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται για τουλάχιστον 10 έτη.
 • Ένα πολυσύστημα κλιματισμού σας επιτρέπει να συνδέσετε πολλά μπλοκ (δεκάδες). Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί σας επιτρέπουν να συνδέσετε δύο μπλοκ.
 • Εξωτερικά μοιάζει πολύ καλύτερα.
 • Προτιμότερο από την άποψη της ευκολίας εγκατάστασης και του κόστους εγκατάστασης.

Υπάρχουν όμως ορισμένα μειονεκτήματα. Ένα από τα κύρια είναι το ακριβότερο κόστος του κλιματιστικού. Αν μιλάμε για ένα διαμέρισμα που έχει 3-5 δωμάτια, τότε η χρήση ενός τέτοιου συστήματος σε αυτό δεν μπορεί να έχει νόημα. Πολύ διαφορετική κατάσταση όταν πρέπει να προσαρμόσετε το κλίμα σε μεγάλα πολυώροφα κτίρια.

Εργαστείτε το χειμώνα

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή, το κλιματιστικό δεν θα λειτουργήσει. Ούτε και τα πιο σύγχρονα συστήματα έχουν γίνει μια εξαίρεση. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια τα συστήματα του τύπου πολλαπλών ζωνών έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς σε εκείνες τις χώρες όπου το θερμόμετρο σηματοδοτεί πρακτικά όλο το χρόνο δεν υπερβαίνει τα 10 και έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις. Ειδικά για ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Κατά κύριο λόγο, ολοκληρώθηκαν σύνθετες ενότητες. Αυτό επέτρεψε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών στον πυκνωτή. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ο πυκνωτής είναι ο πιο "ήπιος" χώρος αυτών των κλιματικών συστημάτων.

Αλλαγές επηρέασαν επίσης τον ελεγκτή. Επιπλέον, ήταν εξοπλισμένος με αισθητήρες θερμοκρασίας και απέκλεισε πλήρως την κατάσταση της πτώσης πίεσης συμπύκνωσης. Αλλά είναι η πτώση πίεσης που είναι ιδιόμορφη σε αυτό τον κλιματικό εξοπλισμό όταν λειτουργούν σε ένα μη αποδεκτό εύρος θερμοκρασιών.

Εφαρμογή

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και τρόποι λειτουργίας τέτοιων συστημάτων.

Η παραλλαγή του συστήματος, που μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τη θερμοκρασία, είναι βολική για κτίρια με παράθυρα που βλέπουν στη σκιασμένη και ηλιόλουστη πλευρά. Επίσης λειτουργούν τέλεια σε ένα απομονωμένο δωμάτιο καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, για παράδειγμα αποθήκες ή δωμάτια με τηλεπικοινωνίες.

Τα κλιματιστικά VRV και VRF επιτρέπουν την εγκατάσταση εξωτερικών μονάδων όχι μόνο στην πρόσοψη του κτιρίου, αλλά και στο υπόγειο και τη σοφίτα.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ιδανικό για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού δωματίων σε ένα μεγάλο κτίριο, για διαμερίσματα σε πολυκατοικία, για μεγάλα γραφεία.

Συστήματα VRF - η αρχή της λειτουργίας

Πολυζωνικό σύστημα κλιματισμού ή, όπως ονομάζονται, VRF συστημάτων είναι ουσιαστικά πιο ισχυρό multi-split σύστημα: επίσης σε μία εξωτερική μονάδα μπορεί να έχει πολλαπλές εσωτερικές μονάδες, και ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει δεκάδες μονάδες. Έτσι, στα συστήματα VRF που παράγει η IGC, ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων μπορεί να φθάσει σε 80 κομμάτια.

Πάντα έτοιμοι να βοηθήσετε και να περιμένετε τη θεραπεία σας. Αφήστε τις επαφές και θα σας καλέσουμε πίσω για διαβουλεύσεις.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών

Θεμελιωδώς σημαντικά συστήματα διαφορά πολυζωνικού κλιματισμού των συστημάτων πολλαπλών-split είναι ότι η τελευταία σε κάθε εσωτερική μονάδα από το εξωτερικό έρχεται ξεχωριστό αερίου και υγρού γραμμής φρέον, ενώ στα VRF-συστήματα με ένα μόνον κύριο ατμού αγωγό που προέρχονται από την εξωτερική μονάδα.

Περαιτέρω, ο κύριος αγωγός κλαδεύει σε 2 ή περισσότερες γραμμές εκροής, καθένα από τα οποία μπορεί επίσης να διακλαδωθεί. Η γενική αρχιτεκτονική των συστημάτων VRF φαίνεται στο σχήμα 1.

Τα πυρίμαχα ή οι συλλέκτες εγκαθίστανται στα σημεία διακλάδωσης των αγωγών. Εάν ο αγωγός κλαδεύεται σε 2 αγωγούς, τότε χρησιμοποιείται ένα αντανακλαστικό (ονομάζονται επίσης διαχωριστές σχήματος Υ, βλέπε σχήμα 2). Εάν ο αγωγός κλαδεύει σε 3 ή 4 γραμμές, τότε χρησιμοποιείται ο συλλέκτης (βλ. Σχήμα 3). Σημειώστε ότι σε κάθε κλάδο απαιτείται να εγκαταστήσετε 2 επαναλήψεις ή συλλέκτες: το ένα στη γραμμή αερίου, το δεύτερο στη γραμμή του υγρού.

Αλλά αυτό δεν είναι όλα τα χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF. Για παράδειγμα, διάφορες εξωτερικές μονάδες μπορούν επίσης να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο σύστημα. Κατά κανόνα, ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τα 4 τεμάχια. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξωτερικές μονάδες μπορούν να εγκατασταθούν σε μια σειρά κοντά μεταξύ τους και οι συνδέσεις των διαδρομών φρέον εκτελούνται με τη βοήθεια των δίδων (βλέπε σχήμα 4).

Η αρχή της λειτουργίας των κλιματιστικών συστημάτων πολλαπλών ζωνών

Στην καρδιά του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών είναι η αρχή της μεταβλητής ροής ψυκτικού μέσου. Έτσι, η αυτοματοποίηση της εξωτερικής μονάδας του συστήματος πολλαπλών ζωνών ρυθμίζει την έξοδο του συμπιεστή, αλλάζοντας έτσι τη ροή ψυκτικού στο κύκλωμα ψύξης, ανάλογα με την ανάγκη για ψύξη.

Έτσι, η εξωτερική μονάδα μεταφέρει ακριβώς το ίδιο ποσό ψυκτικού μέσου στις εσωτερικές μονάδες, όπως είναι απαραίτητο για την ψύξη του αέρα στους κλιματιζόμενους χώρους σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Μπλοκ των συστημάτων VRF

Το σύστημα VRF, καθώς και το συνηθισμένο σύστημα κλιματισμού, αποτελούνται από εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες.

Η εμφάνιση των εξωτερικών μονάδων εξαρτάται από την χωρητικότητά τους. Τα μπλοκ χαμηλής ισχύος (μέχρι 20 kW) είναι παρόμοια με τις εξωτερικές μονάδες των συστημάτων διαχωρισμού. Τα μπλοκ υψηλής ισχύος εξωτερικά ουσιαστικά διαφέρουν από αυτά (βλ. Σχήμα 5.)

Οι εσωτερικές μονάδες των συστημάτων VRF γενικά είναι οι ίδιες με τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού. Είναι επίσης τύποι τοίχου, οροφής, κασέτας και καναλιών και επιλέγονται με βάση τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δωματίου που ψύχεται.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων κλιματισμού VRF-IGC

Στον εξοπλισμό της IGC χρησιμοποιείται μια νέα τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία βελτιώνει την αποδοτικότητα της μετατροπής ενέργειας και του συντελεστή ψύξης του συστήματος, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή με μερική υπερφόρτωση. Η τιμή του μερικού δείκτη απόδοσης στο μερικό φορτίο (IPLV) του συστήματος φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο στη βιομηχανία, η σειρά προϊόντων έχει περάσει την πιστοποίηση της Εθνικής Κατηγορίας Ι στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, σε μια αρθρωτή εξωτερική μονάδα ισχύος 28 kW, το IPLV μπορεί να φθάσει το 4,35.

Επίσης, οι κλιματιστικές συσκευές πολλαπλών ζωνών IGC είναι εξοπλισμένες με λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, σε μια κατάσταση χωρίς επίβλεψη δωμάτια με κλιματισμό, αν υπάρχει διακοπή ρεύματος κατά τη λειτουργία, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας, μετά την αποκατάσταση της τροφοδοσίας, η συσκευή δεν απαιτεί χειροκίνητη επαναφορά και μπορεί να τρέξει αυτόματα στην επιλεγμένη λειτουργία πριν από τη διακοπή ρεύματος.

Έχουν γίνει ορισμένες τροποποιήσεις για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών θορύβου των κλιματιστικών. Με βάση την εργαστηριακή ακρίβεια μελέτη και ανάλυση του θορύβου που παράγεται από το φάσμα θορύβου ενδελεχή έλεγχο και την επιλογή των μερών της συσκευής, όπως τον κινητήρα και ανεμιστήρα, και επαγγελματικό σχεδιασμό των συσκευών και των σωλήνων προκειμένου να καταστείλει θορύβους, μειώνοντας έτσι σημαντικά το θόρυβο της συσκευής.

Επιπλέον, το σύστημα IGC VRF χρησιμοποιεί τεχνολογία γρήγορης ψύξης / θέρμανσης. Ανάλογα με την τάση αλλαγής θερμοκρασίας στο δωμάτιο, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο PI για να υπολογίσει το απαιτούμενο κλάσμα της ισχύος της εσωτερικής μονάδας και να ελέγξει τη συχνότητα λειτουργίας του συμπιεστή σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, η χρήση ενός μεγάλου μέρους της ισχύος της εσωτερικής μονάδας κατά την εκκίνηση θα επιτρέψει ταχύτερη ψύξη ή θέρμανση.

Τα συστήματα πολλαπλών ζωνών για τη ρύθμιση της IGC έχουν επίσης τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • συμπιεστές αντιστροφέα Hitachi
 • πλάκα εναλλάκτη θερμότητας
 • ρύθμιση στάθμης λαδιού
 • βελτιστοποιημένη κατανομή ψυκτικού μέσου
 • ανθεκτικό στη διάβρωση και βελτιωμένο πυκνωτή.

Σύστημα VRF αυτό

Περισσότερο από εκατό χρόνια πρακτικής χρήσης κλιματιστικών εγκαταστάσεων τις έχει καταστήσει αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμένου τρόπου ζωής. Ωστόσο, με την αύξηση του μεγέθους των οικιστικών και των διοικητικών κτιρίων, η ανάγκη για μείωση του ενεργειακού κόστους έχει έρθει στο προσκήνιο. Οι απαιτήσεις για το επίπεδο άνεσης έχουν αυξηθεί - μια ατομική προσέγγιση στο σχηματισμό ενός μικροκλίματος σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο θεωρήθηκε ως η προτιμώμενη. Τα κλιματικά συστήματα VRV / VRF πολλαπλών ζωνών ικανοποιούν πλήρως αυτές τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Τι είναι το VRF;

Για περιβλήματα με πολλούς ξεχωριστούς χώρους, η πλέον συμφέρουσα επιλογή είναι το σύστημα κλιματισμού VRF, η αρχή της οποίας βασίζεται στην ικανότητα ρύθμισης της ροής ψυκτικού μέσου. Από τον εξωτερικό συμπιεστή τροφοδοτείται τόσο πολύ ουσία εργασίας όσο χρειάζεται για τη διατήρηση ενός δεδομένου καθεστώτος θερμοκρασίας - όχι περισσότερο, αλλά όχι λιγότερο.

Δομικά, αυτή η λύση εκτελείται συνδυάζοντας όλους τους αγωγούς σε ένα διακλαδισμένο δίκτυο. Η σύνδεση κάθε εσωτερικής μονάδας γίνεται μέσω βαλβίδας με ηλεκτρονικό θερμορυθμιστή. Από αυτό, αποστέλλεται σήμα στην κεντρική κονσόλα, η οποία καθορίζει την ποσότητα εισερχόμενου ψυκτικού. Η διαδικασία εργασίας ελέγχεται και ελέγχεται χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ένα κατάλληλο μέρος για την εγκατάσταση συστημάτων VRF πολλαπλών ζωνών είναι:

 • κατοικίες: διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, ελίτ οικισμούς και συγκυριαρχίες.
 • κτίρια γραφείων, επιχειρηματικά κέντρα, ξενοδοχεία,
 • των αποθηκών, της διαχείρισης και του βιομηχανικού τομέα των βιομηχανικών επιχειρήσεων.
 • εμπορικά κέντρα και χώρους δημόσιας εστίασης ·
 • αθλητικά και ιατρικά ιδρύματα.

  Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

  Ένα σύγχρονο, αλλά ακριβά σύστημα VRF πολλαπλών ζωνών - τι είναι αυτό, ποιο είναι το πλεονέκτημά του σε σύγκριση με τους ανεμιστήρες ψυκτικών ανεμιστήρων και τα διαχωρισμένα συστήματα; Η κερδοφορία ενός νέου τύπου οικιακών συσκευών καθορίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • ένα μεγάλο μήκος γραμμών επικοινωνίας σας επιτρέπει να τοποθετήσετε εσωτερικές μονάδες σε απόσταση μεγαλύτερη από 100 μέτρα από μια εξωτερική συσκευή, απελευθερώνοντας τις προσόψεις των κτιρίων από αρθρωτά κλιματιστικά κιβώτια.
 • μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αυτοματοποιημένης διαχείρισης ανακατανέμει το ψυκτικό μέσο με στοχοθετημένο τρόπο, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.
 • μια εξωτερική συσκευή εξυπηρετεί αρκετές δεκάδες δωμάτια, ο τύπος και η ισχύς των μονάδων που είναι τοποθετημένες σε αυτά δεν έχουν σημασία.
 • η άμεση επικοινωνία μεταξύ των μονάδων βελτιώνει την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συστημάτων VRF - σε περίπτωση αποτυχίας μιας εξωτερικής μονάδας διατηρείται η συνολική λειτουργικότητα.
 • Η ρύθμιση του μετατροπέα διατηρεί την καθορισμένη θερμοκρασία με ακρίβεια 0,5º, η οποία είναι σημαντική για αίθουσες μουσείων, εργαστηρίων και νοσοκομείων.
 • ο έλεγχος πραγματοποιείται από κεντρική κονσόλα ή υπολογιστή. αλλαγή του καθεστώτος κλιματισμού σε ορισμένες περιοχές δεν επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος στο σύνολό του και μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με μια συμβατική συσκευή ελέγχου?
 • το λογισμικό παρέχει αυτόματη επανεκκίνηση, αυτοδιάγνωση, προστασία από βλάβες, υπερθέρμανση, πτώσεις πίεσης,
 • modular σχεδιασμός επιτρέπει να αλλάξετε γρήγορα τη διαμόρφωση του εξοπλισμού - να σχεδιάσει την καλωδίωση κάτω από την εντολή, αντικαταστήστε και συνδέστε το νέο μπλοκ?
 • η διάρκεια ζωής είναι 20-30 χρόνια.
 • τα συγκροτήματα VRF εναρμονίζονται αρμονικά στην έννοια της υψηλής τεχνολογίας του "Smart Home".

  Χαρακτηριστικά των συστημάτων κλιματισμού VRF IGC

  Η μάρκα IGC δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία Industrial Global Climate ειδικά για τη ρωσική αγορά. Ο αγοραστής προσφέρει μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλή τεχνολογία κλιματισμού για κάθε τύπο χώρου - από ιδιωτικές κατοικίες έως βιομηχανικές εγκαταστάσεις. σύστημα VRF από ΔΔ προσαρμοσμένο ρωσικά κλίμα και λειτουργούν στην εξωτερική θερμοκρασία από -20 ° C έως + 50º C.

  Κλιματικός εξοπλισμός Η IGC διακρίνεται από την "λογική" δουλειά, τον καλό σχεδιασμό, τη συμπαγεια, το χαμηλό λειτουργικό κόστος, την εύκολη συντήρηση, τις προσιτές τιμές για τον ρώσο καταναλωτή.

  Η χρήση ενός μετατροπέα συνεχούς ρεύματος έχει επιτρέψει τον έλεγχο του συμπιεστή με μεγάλη ακρίβεια και την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας πρώτης κατηγορίας σε όλους τους τρόπους λειτουργίας.

  Ο αλγόριθμος ελέγχου που εφαρμόζεται σε συστήματα IGC πολλαπλών ζωνών επιτρέπει την γρήγορη επίτευξη των παραμέτρων της θερμοκρασίας κατά τη θέρμανση και την ψύξη και την εισαγωγή της λειτουργίας της πνευματικής απόψυξης.

  Με τη δική της βάση έρευνας και ανάπτυξης, οι ειδικοί της εταιρείας δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη μείωση του επιπέδου θορύβου τόσο του εξοπλισμού όσο και των γραμμών σύνδεσης.

  Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πληρούν τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Τα έτοιμα συστήματα VRF συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ που διέπουν τη χρήση ουσιών που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

  Συστήματα VRV και VRF - ποια είναι η διαφορά

  Ο πρωτοπόρος στη δημιουργία κεντρικού κλιματισμού πολλαπλών ζωνών ήταν η ιαπωνική εταιρεία Daikin Industries. Καταχώρησε το εμπορικό σήμα VRV (Variable Refrigerant Volume), υπογραμμίζοντας την κύρια διαφορά στο όνομα της καινοτομίας από τα παραδοσιακά διαχωρισμένα συστήματα - τον μεταβλητό όγκο του ψυκτικού μέσου. Για να υποδηλώσουμε παρόμοια προϊόντα από άλλους κατασκευαστές, χρησιμοποιείται η συντομογραφία VRF, η οποία επιτυγχάνεται αντικαθιστώντας τη λέξη "όγκος" με μια στενή "ροή".

  Πολυζωνικό VRV / VRF κεντρικό σύστημα κλιματισμού, θέρμανσης και εξαερισμού - η καλύτερη επιλογή για εκείνους που δεν είναι πλέον ικανοποιημένοι με ένα ελάχιστο επίπεδο άνεσης και να μην ρίχνουν χρήματα κάτω από τον αγωγό, επιλέξτε φιλικά προς το περιβάλλον, αξιόπιστες συσκευές.

  Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

  Οι σύγχρονοι ερευνητές και ερευνητές από διάφορες εταιρείες προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να δημιουργήσουν νέα συστήματα που προωθούν την άνετη ύπαρξη ανθρώπων. Και όλοι ανησυχούν φυσικά για την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού - ο καθένας θέλει να πληρώσει λιγότερα, αλλά να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας των συστημάτων κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRF, τα οποία επί του παρόντος αναλαμβάνουν σταδιακά την αγορά και ενισχύουν σταθερά σε αυτήν.

  VRF σύστημα - μια καινοτομία στον τομέα του κλιματισμού

  Περιγραφή των συστημάτων VRF

  Πριν αρχίσετε να γνωρίζετε την αρχή της λειτουργίας, τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, τα πλεονεκτήματα των σχετικά παλιών συστημάτων κλιματισμού, πρέπει να καταλάβετε τι είναι το σύστημα VRF γενικά. Επομένως, είναι απαραίτητο να περιγράψουμε μια σύντομη περιγραφή.

  Το σύστημα VRF είναι ένα παγκόσμιο συγκρότημα κλιματισμού, σχεδιασμένο για μεγάλα δωμάτια. Η αγγλική σύντμηση VRF σημαίνει "Ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου". Κατά μέσο όρο, ένα τέτοιο σύστημα είναι ικανό να επεξεργάζεται αέρα σε δωμάτιο με επιφάνεια μέχρι 500 τετραγωνικά μέτρα. Και σε μία εξωτερική μονάδα μπορούν να ανέλθουν έως και 48 εσωτερικά. Έτσι, το σύστημα κλιματισμού VRF καθίσταται πρακτικά απαραίτητο για χώρους γραφείων, εμπορικά συγκροτήματα, διοικητικά κτίρια, κλινικές, τράπεζες και πολλές άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Επιπλέον, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, κάθε συνδρομητής μπορεί να επιλέξει την απαραίτητη ροή αέρα και να τον επεξεργαστεί ο ίδιος. Τα συστήματα VRF μπορούν όχι μόνο να ψύχουν τον αέρα, αλλά και να τα θερμαίνουν εάν είναι απαραίτητο, όπως ένα κλιματιστικό inverter, και η συσκευή τους σας επιτρέπει να εργάζεστε σε αρνητικές θερμοκρασίες - κάτω από -20 βαθμούς Κελσίου.

  Αρχή λειτουργίας συστημάτων VRF

  Η αρχή της λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού FRV πολλαπλών ζωνών υποκρύπτει τη μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου, πράγμα που λέει και το ίδιο το όνομα αυτού του συμπλέγματος. Δηλαδή, η εξωτερική μονάδα παρακολουθεί την απαιτούμενη ποσότητα ψυκτικού μέσου για κάθε εσωτερική μονάδα που συνδέεται με αυτήν, ανάλογα με την ανάγκη ενός συγκεκριμένου δωματίου ή γραφείου για τη βελτιστοποίηση του καθεστώτος θερμοκρασίας.

  Χαρακτηρίζονται από συστήματα πολλαπλών διάσπαση κατά το μεγαλύτερο μέρος από το γεγονός ότι κατά το παρελθόν για κάθε εσωτερική μονάδα από το εξωτερικό απεμπλέκονται Variable Ψυκτικά συστήματα ροής υγρού και της γραμμής Λάδι φρέον αέριο, και έρχεται απλά μόνο ένα ζεύγος σωλήνων, τα οποία χωρίζονται σε περαιτέρω δύο ή περισσότερες γραμμές.

  Η εξωτερική μονάδα ρυθμίζει την παροχή ψυκτικού μέσου σε εσωτερικές μονάδες

  Εγκατάσταση συστημάτων VRF

  Η εγκατάσταση συστημάτων VRF πραγματοποιείται αποκλειστικά από άτομα με εξειδίκευση σε αυτή την τεχνική. Η εγκατάσταση τέτοιων συγκροτημάτων απαιτεί όχι μόνο περισσότερο επαγγελματισμό από ό, τι κατά την εγκατάσταση χωριστών συστημάτων, αλλά και τα σχετικά εργαλεία και εξοπλισμό, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • καύση?
  • κάμψη;
  • ένα κλειδί ροπής?
  • φανός συγκόλλησης και συγκολλητικό αργύρου 2Β.
  • οξυγόνο, ακετυλένιο και άζωτο.
  • ειδική αντλία κενού.
  • σύγχρονο μανόμετρο.
  • πολύ περισσότερο.

  Η εγκατάσταση των συστημάτων VRF ξεκινά με την εγκατάσταση μιας εξωτερικής μονάδας. Διεξάγεται μέσω μιας σειράς σταδίων:

  Επιλέγει ένα ειδικό μέρος για εγκατάσταση και διατηρεί ένα μέρος για την επόμενη συντήρηση.

  Ο χώρος που προορίζεται για τη συλλογή και την προσαρμογή είναι έτοιμος για εγκατάσταση και η επαλήθευση πραγματοποιείται έτσι ώστε όλες οι μονάδες να είναι εγκατεστημένες σε ένα στάδιο.

  Μόνο όταν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας ξεκινά αμέσως. Στερεώνεται σε ειδική βάση με το απαραίτητο υλικό και στη συνέχεια στερεώνεται σε οριζόντια θέση. Είναι απαραίτητο το μπουλόνι του μήκους του να υπερβαίνει την επιφάνεια βάσης κατά 20 χιλιοστά. Για να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε τη δόνηση της μονάδας, έχει εγκατασταθεί ένα πρόσθετο μαξιλαράκι. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης στον τοίχο ή στην οροφή απαιτείται η ρύθμιση της μονάδας με ακρίβεια και αξιοπιστία σε περίπτωση ισχυρού ανέμου ή σεισμού. Στη συνέχεια, εγκαθίστανται κανάλια αποστράγγισης για τη συνεχή αποστράγγιση του συμπυκνώματος.

  Η εγκατάσταση αρχίζει με την εγκατάσταση μιας εξωτερικής μονάδας

  Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης της εσωτερικής μονάδας

  Μετά την εγκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος, η εσωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη. Τυπικά, τα συστήματα ρύθμισης VRF σε αυτό το σημείο δεν διαφέρει από παρόμοιο στάδιο με συμβατικά συστήματα κλιματισμού, ωστόσο, οδηγείται άμεσα από τον τύπο του μπλοκ (τοίχο, κασέτα, κανάλι, κλπ). Υπάρχουν όμως γενικά πρότυπα και συστάσεις:

  1. Όταν επιλέγετε τη θέση της εγκατάστασης της εσωτερικής μονάδας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να αντέξει το βάρος της συσκευής χωρίς υπερβολική χτυπήματα ή κραδασμούς.
  2. Ο χώρος εγκατάστασης δεν πρέπει να παρεμβάλλεται στην επακόλουθη αποστράγγιση του συμπυκνώματος.
  3. Απαγορεύεται η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας σε χώρους όπου υπάρχουν άλλες πηγές θερμότητας, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί αργότερα η λειτουργία του εναλλάκτη θερμότητας ή ολόκληρης της μονάδας.
  4. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από τη μονάδα κλιματισμού εσωτερικού χώρου.
  5. Η περιοχή που διατίθεται στην οροφή πρέπει να επαρκεί για να ασφαλίσει και να συγκρατήσει την εσωτερική μονάδα.
  6. Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια και εμπόδια στην πορεία των επεξεργασμένων ρευμάτων αέρα.
  7. Επίσης, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε εκ των προτέρων την περιοχή για τη συντήρηση της εσωτερικής μονάδας, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα σε αυτό και τα έπιπλα, άλλα πράγματα και οποιαδήποτε εσωτερικά αντικείμενα.

  Το τελικό στάδιο της εγκατάστασης είναι η εγκατάσταση αγωγών φρέον, η οποία είναι πολύ παρόμοια με την παρόμοια διαδικασία κατά την εγκατάσταση διαχωρισμένων συστημάτων. Εφαρμόζεται ως εξής:

  1. Οι ρωγμές αφαιρούνται από τον αγωγό.
  2. Ο αγωγός επεκτείνεται χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο εργαλείο.
  3. Στις εξωτερικές και εσωτερικές πλευρές του εκτονωθέντος τμήματος εφαρμόζεται λεπτή σφαίρα ελαίου.
  4. Η οπή της υποδοχής είναι ευθυγραμμισμένη με την υποδοχή με σπείρωμα της εσωτερικής μονάδας, μετά την οποία το κωνικό παξιμάδι σφίγγεται και σφίγγεται με ένα κλειδί ροπής.

  Από τις βαλβίδες υγρού και αέρα στη βαλβίδα της εξωτερικής μονάδας, τα καπάκια αφαιρούνται, μετά από τα οποία η βαλβίδα συνδυάζεται με την οπή υποδοχής. Στη συνέχεια, όπως και στο προηγούμενο στάδιο, το κωνικό παξιμάδι σφίγγεται και σφίγγεται με ένα ροπόκλειδο.

  Το τελικό στάδιο της εγκατάστασης του συστήματος VRF

  Μετά την τοποθέτηση του VRF το σύστημα είναι έτοιμο για λειτουργία, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε την τακτική συντήρηση. Κάθε μέρα είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας, καθώς και να πραγματοποιείτε συντήρηση πριν την έναρξη λειτουργίας την άνοιξη και μετά από αυτό το φθινόπωρο.

  Σύστημα κλιματισμού VRV: επιλογή για συγκροτήματα γραφείων και εμπορικά κέντρα

  Το κλασικό κλιματικό συγκρότημα αποτελείται εποικοδομητικά από δύο μπλοκ: εξωτερικό - συμπυκνωτή και εσωτερική - εξάτμιση. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού μπορεί να αντέξει μέχρι και 4 συσκευές εξάτμισης. Και το μήκος των γραμμών Freon σε αυτά αφήνει πολύ επιθυμητό, ​​το μέγιστο 25 μ. Με απώλεια παραγωγικότητας έως και 30%. Όλα αυτά περιορίζουν τη χρήση τους σε μεγάλα κτίρια ή εξοχικές κατοικίες, όπου υπάρχουν περισσότερα από 4 δωμάτια που χρειάζονται κλιματισμό. Και για να εγκαταστήσετε πολλά πολυ-κλιματιστικά είναι εξαιρετικά ασύμφορη οικονομικά, και να κρεμάσει την πρόσοψη του κτιρίου με διάφορα μπλοκ συμπιεστή δεν είναι πολύ καλή, από την άποψη του σχεδιασμού.

  Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκροτημάτων κλιματισμού VRV και VRF

  Όλα αυτά τα μειονεκτήματα στερούνται κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών. Πολλοί ενδιαφέρονται για το τι σημαίνει το σύστημα VRV. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι ένα όνομα, αλλά μια σύντμηση, η οποία σε κυριολεκτική μετάφραση διαβάζεται ως "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου".

  Το VRF είναι επίσης συντομογραφία και αναφέρεται ως "ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου". Ακόμη και από μια κατανοητή μετάφραση είναι σαφές ότι πρόκειται για πανομοιότυπα συστήματα. Απλά, όταν το τέλος του περασμένου αιώνα εφευρέθηκε σύστημα VRV, η συντομογραφία αμέσως κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έτσι ώστε άλλες εταιρείες, οι οποίες άρχισαν να παράγουν τα ίδια τα συστήματα ελέγχου του κλίματος, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό όνομα που δεν αλλάζει τα γεγονότα.

  Στα κλασικά κλιματικά σύμπλοκα από το μπλοκ του συμπιεστή τοποθετείται η κύρια προς εξάτμιση. Το ίδιο συμβαίνει και στα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού: από ένα δομοστοιχείο συμπιεστή του κλιματιστικού περνάει το κύριο σε κάθε μονάδα εξάτμισης.

  Τα σύμπλοκα VRV και VRF διαθέτουν έναν αυτοκινητόδρομο freon, από τον οποίο συνδέεται με όλες τις συσκευές εξαερισμού, και μπορούν να είναι μέχρι και 64, με 3 εξωτερικές μονάδες πυκνωτών. Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής μονάδας πυκνωτή μπλοκ και σύστημα VRV μπορεί να είναι 150 m, και η διαφορά μεταξύ του συμπιεστή και εσωτερικών βαθμίδων εξατμιστήρα κατακόρυφα, επιτρέπει μέχρι 90 m.

  Χάρη σε τέτοιους δείκτες, ένα τέτοιο σύστημα κλιματισμού μπορεί να καλύψει την ανάγκη για ένα ευνοϊκό μικροκλίμα ενός μεγάλου πολυώροφου κτιρίου. Και η μονάδα συμπυκνωτή μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν οπουδήποτε, τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο υπόγειο του. Η τελευταία φορά που ασκείται είναι η τοποθέτησή του σε ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται έξω από το κτίριο. Το μήκος της γραμμής Freon το επιτρέπει.

  Η κύρια και πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό των συστημάτων του κλίματος είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης τους στο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού του κτιρίου, κάτω από την καθοδήγηση του υπολογιστή. Η εταιρεία Daikin έχει ήδη αναπτύξει κάτι παρόμοιο με το διάσημο όνομα HI-VRV. Με την ευκαιρία - εκείνη που εφευρέθηκε το πρώτο και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV.

  Μέχρι σήμερα, η εταιρεία προσφέρει ένα τέτοιο συγκρότημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει έως και 265 διαχειριζόμενες εσωτερικές μονάδες τόσο για τον αερισμό όσο και για τον κλιματισμό.

  Έλεγχος θερμοκρασίας σε συγκροτήματα κλιματισμού VRV και VRF

  Μπορείτε να διαχειριστείτε εσωτερικές μονάδες με τρεις τρόπους:

  • Από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου.
  • Με ασύρματες "κινητές" συσκευές.
  • Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ειδικό λογισμικό συνδεδεμένο στο σύστημα κλιματισμού.

  Λόγω της συνεχούς παρακολούθησης των δεικτών θερμοκρασίας, η τροφοδοσία ψυκτικού μέσου αλλάζει αυτόματα, διατηρώντας έτσι ένα σταθερό άνετο περιβάλλον, χωρίς νεκρές ζώνες και διαφορές. Τέτοια σύμπλοκα υποστηρίζουν συγκεκριμένες τιμές, με ακρίβεια ± 0,5 ° C.

  Το έργο των συγκροτημάτων VRV και VRF το χειμώνα

  Όπως γνωρίζετε, τα κλιματιστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή. Και τα πιο σύγχρονα συστήματα κλιματισμού δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως, λόγω του γεγονότος ότι τα συστήματα VRF πολλαπλών ζωνών έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα και χρησιμοποιούνται σε χώρες όπου σχεδόν όλο το χρόνο σήμα γύρο θερμόμετρο δεν περνούν πάνω από + 10, την ολοκλήρωση των μονάδων συμπιεστή έχει γίνει, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσει τις επιπτώσεις των χαμηλών θερμοκρασιών στο συμπυκνωτή, η οποία είναι η πιο Η "απαλή" θέση αυτών των κλιματικών συστημάτων. Η αναθεώρηση ονομάστηκε VRV-house.

  Αλλαγή άγγιξε τον ελεγκτή, η οποία τώρα επιπλέον εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, και εξαλείφει πλήρως την πτώση της πίεσης συμπύκνωσης που είναι κοινές σε τέτοια κλιματικές σύμπλοκα με τη λειτουργία τους σε ακατάλληλες εύρος θερμοκρασίας.

  Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών των κλιματικών συστημάτων

  1. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός τέτοιου κλιματικού συνόλου είναι η ευκολία εγκατάστασης. Λόγω του μικρού βάρους των εσωτερικών μονάδων και μιας κοινής γραμμής Freon, μόνο λίγοι ειδικοί μπορούν να το εγκαταστήσουν στο κτίριο, το οποίο μπορούν να διατηρήσουν ακόμη και μικρές εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
  2. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου δωματίου, οι εξωτερικές μονάδες μπορούν να συνδεθούν σε εσωτερικές, διαφορετικές μεθόδους απόδοσης και εγκατάστασης.
  3. Μέχρι σήμερα, διάφορες εταιρείες παράγουν εσωτερικές μονάδες VRV ή VRF. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικές εσωτερικές μονάδες που μπορούν να επιλεγούν με βάση την αρχιτεκτονική ή τους εσωτερικούς τους χώρους.
  4. Τέτοια κλιματικά συγκροτήματα θεωρούνται τα πιο οικονομικά, λόγω της δυνατότητας ατομικού ελέγχου κάθε εσωτερικής μονάδας. Η θέρμανση (ψύξη) θα γίνεται αποκλειστικά στα δωμάτια όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει σχεδιαστεί για χρήση για περισσότερα από 30 χρόνια.

  Σχετικά με τις αδυναμίες αυτής της τεχνικής, μπορείτε να πείτε το μόνο πράγμα: αξίζει τον κόπο. Και με όλη την οικονομία και την απλότητα στην εγκατάσταση, το κόστος ενός τετραγωνικού μέτρου αυτού του κλιματικού συνόλου είναι περίπου 250 cu, και υπολογίζεται για μια περιοχή από 500 έως 1500 cu.. Γι 'αυτό είναι τόσο σπάνιο να βρεθεί καν σε μεγάλα διαμερίσματα. Οι κύριοι καταναλωτές της είναι οι χώροι παραγωγής, τα μεγάλα γραφεία, τα εμπορικά κέντρα και τα υπεραγορές, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Βέβαια, βρίσκονται σε εξοχικές κατοικίες, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια εξαίρεση από τον κανόνα.

  Συμβουλή:
  Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του VRV και VRF κλιματισμού δεν είναι το πιο δύσκολο, και η εγκατάσταση μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους από έναν ιδιωτικό οργανισμό, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα για την αγορά, το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξοπλισμού για να χειριστεί μόνο σε επαγγελματίες.

  VRF-συστήματα

  VRF-σύστημα - ένα καθολικό σύστημα κλιματισμού των χώρων με μεγάλες περιοχές, οι οποίες μπορούν ταυτόχρονα να εργάζονται για θέρμανση και ψύξη.


  Ένα τυπικό σχήμα ενός συστήματος VRF

  Σύμφωνα με VRF νοείται κάθε παρόμοιο σύστημα κλιματισμού σχεδιασμό ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή (SANYO, MITSUBISHI). Ο συγγραφέας του κεντρικού έξυπνο σύστημα κλιματισμού, όπως ονομάζεται από τους προγραμματιστές, θεωρείται ότι είναι η εταιρεία DAIKIN, η οποία καλεί το σύστημα VRV (μεταβλητού όγκου ψυκτικού), κυριολεκτικά: «μεταβλητού όγκου ψυκτικού».

  Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

  Το σύστημα VRF βασίζεται σε αρθρωτή αρχή: όσο πιο κλιματιζόμενα δωμάτια, τόσο περισσότερα δομοστοιχεία περιλαμβάνονται στη σύνθεσή του (το σύστημα VRF περιλαμβάνει αρκετές δωδεκάδες εσωτερικών μονάδων). Όλα τα στοιχεία συνδέονται με μια κοινή διαδρομή freon, η οποία αποτελείται από δύο ή τρεις σωλήνες. Το σύστημα με διαδρομή δύο σωλήνων μπορεί να λειτουργήσει μόνο για θέρμανση ή ψύξη, ένα σύστημα τριών σωλήνων μπορεί να θέρμανσης και ψύξης ταυτόχρονα. Το σύστημα VRF μπορεί να ελεγχθεί από μεμονωμένες κονσόλες (καθώς και συμβατικά συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού), από ένα κεντρικό πίνακα ελέγχου που ελέγχει τους τρόπους λειτουργίας όλων των εσωτερικών μονάδων, καθώς και με τη βοήθεια ενός προσωπικού υπολογιστή.


  Για το VRV-2, η μέγιστη απόσταση
  οριζόντια μεταξύ των μπλοκ - 150 μ

  Τα κύρια χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF από διαφορετικούς κατασκευαστές διαφέρουν κάπως μεταξύ τους. Αλλά, δεδομένου ότι η βασική αρχή της λειτουργίας είναι παρόμοια, θεωρήστε ότι χρησιμοποιεί το παράδειγμα ενός από τα συστήματα παραγωγής DAIKIN-VRV-2 που λειτουργεί με το φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό R-407C και μπορεί να έχει έως και 32 εσωτερικές μονάδες.


  EER - ο λόγος της ποσότητας του κρύου (kW)
  στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (kW),
  COP - ο λόγος της ποσότητας της παραγόμενης θερμότητας (kW)
  στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (kW)

  Το VRV-2 παρέχει ομοιομορφία στην ψύξη / θέρμανση του αέρα και διατηρεί σαφώς τη ρυθμισμένη σταθερή θερμοκρασία. Η ομοιόμορφη λειτουργία του συστήματος παρέχεται από ηλεκτρονικές βαλβίδες ελέγχου της εσωτερικής μονάδας, οι οποίες διανέμουν προσεκτικά την παροχή ψυκτικού με τις καθορισμένες παραμέτρους στον εναλλάκτη θερμότητας. Σημειώστε ότι η απόκλιση της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο από την καθορισμένη τιμή δεν υπερβαίνει το μισό βαθμό.


  Γκρι γραμμή - VRF, κόκκινη γραμμή - κλιματιστικό Split

  VRF + αερισμός

  Οποιοδήποτε σύστημα VRF είναι συμβατό με τη μονάδα εξαερισμού. Στο σύστημα VRV-2 που συζητήθηκε παραπάνω, είναι δυνατή η σύνδεση μιας μονάδας αέρα (HRV) με ανάκτηση θερμότητας (recuperator) με ροή αέρα 150-2000 m 3 / h. Η απόδοση της μεταφοράς θερμότητας αυτού του κυκλώματος προσεγγίζει το 80%. Το χειμώνα, το σύστημα ελαχιστοποιεί τις απώλειες ενέργειας, μεταφέροντας τη θερμότητα του αέρα εξαγωγής στη ροή του αέρα (εισροή), το καλοκαίρι μειώνει το θερμικό φορτίο στο σύστημα κλιματισμού κατά μέσο όρο 20%. Το HRV λειτουργεί σε τρεις λειτουργίες:

  • μια λειτουργία πλήρους εναλλαγής θερμότητας, όταν ο αέρας τροφοδοσίας και εξαγωγής ανταλλάσσουν θερμότητα και υγρασία.
  • τη λειτουργία παράκαμψης, όταν ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται απευθείας στις εγκαταστάσεις, παρακάμπτοντας τη μονάδα ανταλλαγής θερμότητας.
  • αυτόματη λειτουργία, όταν η θερμοκρασία στο δωμάτιο επιλέγει αυτόματα τον βέλτιστο τρόπο λειτουργίας.

  VRF + Intelligence

  Τα συστήματα VRF μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός "έξυπνου κτιρίου" (Intelligent Building Systems). Ήδη υπάρχει λογισμικό που μπορεί να αυτοματοποιήσει πλήρως τη διαχείριση του κλιματισμού. Για παράδειγμα, έξυπνα συστήματα υπολογιστών Lon Gateway, Gateway BACnet. Με τη βοήθειά τους, ο έλεγχος ζώνης εγκαθίσταται εύκολα: οι εσωτερικοί μπλοκ συνδυάζονται σε ειδικές ζώνες και δημιουργείται ένα χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του συστήματος VRF για ένα ολόκληρο έτος. Η πλήρης αυτοματοποίηση του ελέγχου επιτρέπει τη σημαντική εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Ασφάλεια έκτακτης ανάγκης

  Σε συστήματα πολλαπλών διαστάσεων, όταν η εσωτερική μονάδα αποτύχει, το κοινό δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά αν το εξωτερικό αποτύχει, η γενική παράλυση της λειτουργίας του συστήματος είναι αναπόφευκτη. Το VRF είναι πιο ανθεκτικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Έχει αρκετά εξωτερικά μπλοκ και αν ένα από αυτά αποτύχει, το φορτίο αναδιανέμεται αυτόματα σε άλλους. Η απλοποίηση του συστήματος σωληνώσεων VRF παρουσιάζει ένα σημαντικό μειονέκτημα: σε περίπτωση οποιασδήποτε ανακάλυψης του αγωγού, υπάρχει κίνδυνος διαρροής όλου του ψυκτικού μέσου του συστήματος και, κατά συνέπεια, διακοπή λειτουργίας του συστήματος. Το ψυκτικό είναι δαπανηρό και, έτσι ώστε οι κατασκευαστές δεν μιλούν, δεν είναι αβλαβές για τους ανθρώπους.

  Εναλλακτική λύση στο σύστημα VRF

  Φυσικά, εκτός από τα πολλαπλά συστήματα και τα συστήματα VRF, υπάρχουν και άλλες λύσεις για τον κλιματισμό μεγάλων χώρων. Ας συγκρίνουμε δύο συστήματα: VRF και πηνίο ανεμιστήρα ψύξης (βλ. Πίνακα 1).

  Πίνακας 1: Σύγκριση δύο συστημάτων: με βάση το πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα και τον εξοπλισμό VRF

  Η εγκατάσταση συστημάτων VRF είναι σχετικά απλή. Η κατασκευή αγωγών και καλωδιακών γραμμών είναι πολύ απλουστευμένη. Δεν υπάρχουν "δορυφόροι" εγκατάστασης, όπως φίλτρα, βαλβίδες διακοπής και βαλβίδες. Όλα αυτά είναι ήδη τοποθετημένα σε μονάδες VRF και συναρμολογούνται εργοστασιακά.