Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

Οι σύγχρονοι ερευνητές και ερευνητές από διάφορες εταιρείες προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να δημιουργήσουν νέα συστήματα που προωθούν την άνετη ύπαρξη ανθρώπων. Και όλοι ανησυχούν φυσικά για την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού - ο καθένας θέλει να πληρώσει λιγότερα, αλλά να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας των συστημάτων κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRF, τα οποία επί του παρόντος αναλαμβάνουν σταδιακά την αγορά και ενισχύουν σταθερά σε αυτήν.

VRF σύστημα - μια καινοτομία στον τομέα του κλιματισμού

Περιγραφή των συστημάτων VRF

Πριν αρχίσετε να γνωρίζετε την αρχή της λειτουργίας, τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, τα πλεονεκτήματα των σχετικά παλιών συστημάτων κλιματισμού, πρέπει να καταλάβετε τι είναι το σύστημα VRF γενικά. Επομένως, είναι απαραίτητο να περιγράψουμε μια σύντομη περιγραφή.

Το σύστημα VRF είναι ένα παγκόσμιο συγκρότημα κλιματισμού, σχεδιασμένο για μεγάλα δωμάτια. Η αγγλική σύντμηση VRF σημαίνει "Ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου". Κατά μέσο όρο, ένα τέτοιο σύστημα είναι ικανό να επεξεργάζεται αέρα σε δωμάτιο με επιφάνεια μέχρι 500 τετραγωνικά μέτρα. Και σε μία εξωτερική μονάδα μπορούν να ανέλθουν έως και 48 εσωτερικά. Έτσι, το σύστημα κλιματισμού VRF καθίσταται πρακτικά απαραίτητο για χώρους γραφείων, εμπορικά συγκροτήματα, διοικητικά κτίρια, κλινικές, τράπεζες και πολλές άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Επιπλέον, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, κάθε συνδρομητής μπορεί να επιλέξει την απαραίτητη ροή αέρα και να τον επεξεργαστεί ο ίδιος. Τα συστήματα VRF μπορούν όχι μόνο να ψύχουν τον αέρα, αλλά και να τα θερμαίνουν εάν είναι απαραίτητο, όπως ένα κλιματιστικό inverter, και η συσκευή τους σας επιτρέπει να εργάζεστε σε αρνητικές θερμοκρασίες - κάτω από -20 βαθμούς Κελσίου.

Αρχή λειτουργίας συστημάτων VRF

Η αρχή της λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού FRV πολλαπλών ζωνών υποκρύπτει τη μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου, πράγμα που λέει και το ίδιο το όνομα αυτού του συμπλέγματος. Δηλαδή, η εξωτερική μονάδα παρακολουθεί την απαιτούμενη ποσότητα ψυκτικού μέσου για κάθε εσωτερική μονάδα που συνδέεται με αυτήν, ανάλογα με την ανάγκη ενός συγκεκριμένου δωματίου ή γραφείου για τη βελτιστοποίηση του καθεστώτος θερμοκρασίας.

Χαρακτηρίζονται από συστήματα πολλαπλών διάσπαση κατά το μεγαλύτερο μέρος από το γεγονός ότι κατά το παρελθόν για κάθε εσωτερική μονάδα από το εξωτερικό απεμπλέκονται Variable Ψυκτικά συστήματα ροής υγρού και της γραμμής Λάδι φρέον αέριο, και έρχεται απλά μόνο ένα ζεύγος σωλήνων, τα οποία χωρίζονται σε περαιτέρω δύο ή περισσότερες γραμμές.

Η εξωτερική μονάδα ρυθμίζει την παροχή ψυκτικού μέσου σε εσωτερικές μονάδες

Εγκατάσταση συστημάτων VRF

Η εγκατάσταση συστημάτων VRF πραγματοποιείται αποκλειστικά από άτομα με εξειδίκευση σε αυτή την τεχνική. Η εγκατάσταση τέτοιων συγκροτημάτων απαιτεί όχι μόνο περισσότερο επαγγελματισμό από ό, τι κατά την εγκατάσταση χωριστών συστημάτων, αλλά και τα σχετικά εργαλεία και εξοπλισμό, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • καύση?
 • κάμψη;
 • ένα κλειδί ροπής?
 • φανός συγκόλλησης και συγκολλητικό αργύρου 2Β.
 • οξυγόνο, ακετυλένιο και άζωτο.
 • ειδική αντλία κενού.
 • σύγχρονο μανόμετρο.
 • πολύ περισσότερο.

Η εγκατάσταση των συστημάτων VRF ξεκινά με την εγκατάσταση μιας εξωτερικής μονάδας. Διεξάγεται μέσω μιας σειράς σταδίων:

Επιλέγει ένα ειδικό μέρος για εγκατάσταση και διατηρεί ένα μέρος για την επόμενη συντήρηση.

Ο χώρος που προορίζεται για τη συλλογή και την προσαρμογή είναι έτοιμος για εγκατάσταση και η επαλήθευση πραγματοποιείται έτσι ώστε όλες οι μονάδες να είναι εγκατεστημένες σε ένα στάδιο.

Μόνο όταν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας ξεκινά αμέσως. Στερεώνεται σε ειδική βάση με το απαραίτητο υλικό και στη συνέχεια στερεώνεται σε οριζόντια θέση. Είναι απαραίτητο το μπουλόνι του μήκους του να υπερβαίνει την επιφάνεια βάσης κατά 20 χιλιοστά. Για να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε τη δόνηση της μονάδας, έχει εγκατασταθεί ένα πρόσθετο μαξιλαράκι. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης στον τοίχο ή στην οροφή απαιτείται η ρύθμιση της μονάδας με ακρίβεια και αξιοπιστία σε περίπτωση ισχυρού ανέμου ή σεισμού. Στη συνέχεια, εγκαθίστανται κανάλια αποστράγγισης για τη συνεχή αποστράγγιση του συμπυκνώματος.

Η εγκατάσταση αρχίζει με την εγκατάσταση μιας εξωτερικής μονάδας

Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης της εσωτερικής μονάδας

Μετά την εγκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος, η εσωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη. Τυπικά, τα συστήματα ρύθμισης VRF σε αυτό το σημείο δεν διαφέρει από παρόμοιο στάδιο με συμβατικά συστήματα κλιματισμού, ωστόσο, οδηγείται άμεσα από τον τύπο του μπλοκ (τοίχο, κασέτα, κανάλι, κλπ). Υπάρχουν όμως γενικά πρότυπα και συστάσεις:

 1. Όταν επιλέγετε τη θέση της εγκατάστασης της εσωτερικής μονάδας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να αντέξει το βάρος της συσκευής χωρίς υπερβολική χτυπήματα ή κραδασμούς.
 2. Ο χώρος εγκατάστασης δεν πρέπει να παρεμβάλλεται στην επακόλουθη αποστράγγιση του συμπυκνώματος.
 3. Απαγορεύεται η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας σε χώρους όπου υπάρχουν άλλες πηγές θερμότητας, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί αργότερα η λειτουργία του εναλλάκτη θερμότητας ή ολόκληρης της μονάδας.
 4. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από τη μονάδα κλιματισμού εσωτερικού χώρου.
 5. Η περιοχή που διατίθεται στην οροφή πρέπει να επαρκεί για να ασφαλίσει και να συγκρατήσει την εσωτερική μονάδα.
 6. Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια και εμπόδια στην πορεία των επεξεργασμένων ρευμάτων αέρα.
 7. Επίσης, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε εκ των προτέρων την περιοχή για τη συντήρηση της εσωτερικής μονάδας, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα σε αυτό και τα έπιπλα, άλλα πράγματα και οποιαδήποτε εσωτερικά αντικείμενα.

Το τελικό στάδιο της εγκατάστασης είναι η εγκατάσταση αγωγών φρέον, η οποία είναι πολύ παρόμοια με την παρόμοια διαδικασία κατά την εγκατάσταση διαχωρισμένων συστημάτων. Εφαρμόζεται ως εξής:

 1. Οι ρωγμές αφαιρούνται από τον αγωγό.
 2. Ο αγωγός επεκτείνεται χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο εργαλείο.
 3. Στις εξωτερικές και εσωτερικές πλευρές του εκτονωθέντος τμήματος εφαρμόζεται λεπτή σφαίρα ελαίου.
 4. Η οπή της υποδοχής είναι ευθυγραμμισμένη με την υποδοχή με σπείρωμα της εσωτερικής μονάδας, μετά την οποία το κωνικό παξιμάδι σφίγγεται και σφίγγεται με ένα κλειδί ροπής.

Από τις βαλβίδες υγρού και αέρα στη βαλβίδα της εξωτερικής μονάδας, τα καπάκια αφαιρούνται, μετά από τα οποία η βαλβίδα συνδυάζεται με την οπή υποδοχής. Στη συνέχεια, όπως και στο προηγούμενο στάδιο, το κωνικό παξιμάδι σφίγγεται και σφίγγεται με ένα ροπόκλειδο.

Το τελικό στάδιο της εγκατάστασης του συστήματος VRF

Μετά την τοποθέτηση του VRF το σύστημα είναι έτοιμο για λειτουργία, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε την τακτική συντήρηση. Κάθε μέρα είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας, καθώς και να πραγματοποιείτε συντήρηση πριν την έναρξη λειτουργίας την άνοιξη και μετά από αυτό το φθινόπωρο.

Κλιματισμό VRF και VRV

Με όλα τα πλεονεκτήματα, τα παραδοσιακά συστήματα split και multi-split έχουν αρκετά μειονεκτήματα, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες χρήσης τους. Κατά κύριο λόγο, αυτό το μικρό μήκος της επικοινωνίας Interblock, τυπικά δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα, και στη συνέχεια, με τέτοιο μήκος δεν αποφευχθεί μειώνοντας τοις εκατό ρυθμιστή ισχύος 30. Ένα άλλο μειονέκτημα των συστημάτων πολλαπλών-split - έναν περιορισμένο αριθμό των εσωτερικών μονάδων, συνήθως από δύο έως τέσσερα κομμάτια. Όλα αυτά οδηγούν στο γεγονός ότι η προετοιμασία της ελίτ διαμέρισμα ή εξοχικό σπίτι πρέπει να τοποθετείται στο εξωτερικό (μερικές φορές ακόμη και στην πρόσοψη) πολλές εξωτερικές μονάδες, που δεν θέλουν να «χωρέσει» σε σχέδιο του αρχιτέκτονα.

Μέχρι πρόσφατα, η κατάσταση ήταν ο μόνος τρόπος - να θεσπίσει ένα conditioner κανάλι με την κατανομή του ψύχεται σύστημα αγωγών του αέρα που βρίσκεται πίσω από μια ψευδοροφή. Εκτός από τη μείωση του χρήσιμου ύψος των δωματίων για τις 15 - 20 cm (διάμετρος με μόνωση αγωγοί), αυτό το διάλυμα ήταν ακόμη ένα σημαντικό μειονέκτημα - Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του αέρα μπορεί να είναι μόνο ως σύνολο σε όλα τα δωμάτια, επειδή μια εσωτερική μονάδα δεν επιτρέπεται να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σε κάθε δωμάτιο. Η λύση βρέθηκε το 1982, όταν η Daikin παρουσίασε την πρώτη στον κόσμο VRV σύστημα κλιματισμού.

Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά των συστημάτων VRV και VRF

Το όνομα VRV (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου) μεταφράζεται ως "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου" και αντικατοπτρίζει την κύρια διαφορά μεταξύ του VRV και άλλων συστημάτων κλιματισμού - τη χρήση ενός κοινού συστήματος σωληνώσεων. Στα συστήματα VRV, κάθε εσωτερική μονάδα διαθέτει μια ηλεκτρονική θερμοστατική βαλβίδα που ρυθμίζει την ποσότητα εισερχόμενου ψυκτικού από τη συνολική διαδρομή, ανάλογα με το θερμικό φορτίο της μονάδας. Εξαιτίας αυτού, το σύστημα VRV διατηρεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, χωρίς τις διαφορές που ενυπάρχουν στα συμβατικά κλιματιστικά, τα οποία ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του αέρα με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

Επί του παρόντος, τα συστήματα αυτά, εκτός από την Daikin, την παραγωγή και την Mitsubishi Heavy, η Mitsubishi Electric, Sanyo, Toshiba, Fujitsu General, και άλλα. Όπως το όνομα VRV είναι σήμα κατατεθέν της Daikin, κάτι για να αναφέρονται σε παρόμοια συστήματα από άλλους κατασκευαστές όνομα VRF επιλέχθηκε (Variable Refrigerant Flow) - «Μεταβλητή ροή ψυκτικού», η οποία είναι η ίδια σε έννοια με την VRV (δηλ VRF νοείται η τάξη ή τον τύπο κλιματιστικά). Η διαφορά μεταξύ των συστημάτων VRF από διαφορετικούς κατασκευαστές δεν είναι πολύ σημαντικές και καθορίζεται από τον αριθμό των συνδεδεμένων μονάδων, το μέγιστο μήκος τροχιάς, ευκολία λειτουργίας, την αξιοπιστία και τη διάρκεια ζωής.

Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις πιο εξελιγμένες εξελίξεις της Daikin σε αυτόν τον τομέα - τα συστήματα VRV Plus, Hi-VRV και Super Multi Plus.

Συστήματα κλιματισμού Daikin VRV Plus και Hi-VRV

Ευφυές σύστημα Hi-VRV

 • VRV - εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες του συστήματος κλιματισμού VRV Plus
 • HRV - σύστημα συνδυασμένου εξαερισμού και εξαερισμού εισόδου με ανάκτηση θερμότητας (recuperator), ενσωματωμένο σε μία μονάδα με VRV Plus
 • D-BACS - σύστημα ελέγχου βασισμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για παρακολούθηση και έλεγχο των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού

Για την κεντρική διαχείριση των συστημάτων VRV Plus και HRV, αναπτύσσεται λογισμικό που αναπτύχθηκε για Windows και έχει μια βολική και φιλική διεπαφή. Το σύστημα ελέγχου D-BACS σας επιτρέπει να παρακολουθείτε και να ελέγχετε τη λειτουργία μονάδων κλιματισμού VRV, συστημάτων εξαερισμού HRV και άλλων ενεργοποιητών. Συνδέοντας όλα αυτά τα συστήματα σε έναν υπολογιστή, ο χρήστης αποκτά τον πλήρη έλεγχο του κλίματος σε ολόκληρο το κτίριο. Λίγο για τις δυνατότητες του συστήματος D-BACS:

 • Ο συνολικός αριθμός μονάδων που ελέγχονται με VRV και HRV είναι 256 τεμάχια
 • Συνδυάζοντας τα εσωτερικά μπλοκ σε λογικές ομάδες για εύκολη διαχείριση
 • Ένδειξη της κατάστασης κάθε εσωτερικής μονάδας - λειτουργία τρέχουσας λειτουργίας (ψύξη / θέρμανση / αερισμός / απενεργοποίηση). θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο. Καθορισμένη (επιθυμητή) θερμοκρασία. ελάχιστη και μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία δωματίου (καθορισμένη από το χρήστη). άδεια / απαγόρευση ελέγχου από αυτόνομο τηλεχειριστήριο, Η κατάσταση του φίλτρου (ο χρόνος που απομένει έως ότου καθαριστεί ή αντικατασταθεί). η θέση του συγκροτήματος (όροφος, δωμάτιο, ιδιοκτήτης) · σε περίπτωση βλάβης της μονάδας, εμφανίζεται ο κωδικός της
 • Ένδειξη της κατάστασης των εξωτερικών μονάδων - κατάσταση λειτουργίας στη συγκεκριμένη στιγμή, εξωτερική θερμοκρασία, διεύθυνση (θέση) της μονάδας
 • Ρύθμιση των τρόπων λειτουργίας των εσωτερικών μονάδων - ενεργοποίηση / απενεργοποίηση. ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Ενεργοποιήστε / απενεργοποιήστε τον έλεγχο της μονάδας από μια αυτόνομη κονσόλα (ξεχωριστά για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση / ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας). ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής αέρα (έξι θέσεις) για χαμηλή και υψηλή ταχύτητα ανεμιστήρα
 • Βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος με εβδομαδιαία και ημερήσια χρονοδιακόπτες - ο προγραμματισμένος χρόνος ρυθμίζεται στον οποίο πρέπει να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Το ίδιο το πρόγραμμα επιλέγει τον βέλτιστο χρόνο εκκίνησης του κλιματιστικού σε κάθε δωμάτιο.
 • Βελτιστοποίηση και υπολογισμός του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τη δυνατότητα καθορισμού τιμολογίων ημέρας και νύχτας

Το μόνο μειονέκτημα των συστημάτων VRV είναι η υψηλή τιμή. Το ελάχιστο κόστος εξοπλισμού για το πλήρες σύνολο ενός πλήρους συστήματος VRV είναι 15 - 20 χιλιάδες δολάρια. Ως εκ τούτου, για να χρησιμοποιήσετε VRV για τον κλιματισμό, ας πούμε, διαμερίσματα 4 - 5 δωματίων είναι άβολο - το παραδοσιακό σύστημα κλιματισμού θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα. Για τέτοιους "μικρούς" χώρους, αναπτύχθηκε το σύστημα Super Multi Plus, το οποίο καταλαμβάνει μια ενδιάμεση θέση μεταξύ των συστημάτων VRV και multi-split και έχει τιμή συγκρίσιμη με την τιμή των παραδοσιακών συστημάτων πολλαπλών σπαστών.

Σύστημα κλιματισμού Daikin Super Multi Plus

Σε σύγκριση με το VRV Plus, αυτό το σύστημα διαθέτει ένα χαρακτηριστικό. Στο VRV Plus, οι θερμοστατικές βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του φρέον από την κοινή διαδρομή είναι ενσωματωμένες στις εσωτερικές μονάδες. Το Super Multi Plus χρησιμοποιεί τυπικές εσωτερικές μονάδες και οι θερμοστατικές βαλβίδες τοποθετούνται σε ξεχωριστές μονάδες, το λεγόμενο BP μπλοκ (Μονάδα Παροχής Καταστημάτων), στην οποία συνδέονται δύο ή τρεις εσωτερικές μονάδες. Παρεμπιπτόντως, στην ίδια αρχή εφαρμόζονται συστήματα VRF κάποιων άλλων κατασκευαστών. Μια τέτοια τεχνική λύση έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Το μειονέκτημα είναι η πιο πολύπλοκη διαμόρφωση του συστήματος και η ανάγκη τοποθέτησης πρόσθετης μονάδας VR μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων. Πλεονέκτημα - η δυνατότητα χρήσης τυπικών εσωτερικών μονάδων που έχουν μικρότερες διαστάσεις και χαμηλότερο επίπεδο θορύβου σε σύγκριση με τα συστήματα VRV (λόγω των ενσωματωμένων τελευταίων θερμικών ρυθμιστικών βαλβίδων).

Το κόστος των συστημάτων VRV και VRF

Δεδομένου ότι το κόστος του συστήματος κλιματισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε τις εκτιμώμενες τιμές για τα πολυζωνικά συστήματα VRV και VRF των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων. Το κόστος του συστήματος υπολογίζεται για τυπικούς χώρους γραφείων σε δύο εκδόσεις - μέχρι 500 και 1500 m². Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση την προϋπόθεση ότι οι 6 m². υπάρχει ένας χώρος εργασίας. Για οικιακούς χώρους, το κόστος του συστήματος μπορεί να είναι 30-50% μικρότερο, λόγω των χαμηλότερων εισροών θερμότητας από τους ανθρώπους και τις οικιακές συσκευές. Το κόστος του συστήματος δίδεται σε δολάρια ανά 1 m².

Συστήματα κλιματισμού VRF και VRV. Συστήματα Multizone

Σήμερα, ο κύριος στόχος των κατασκευαστικών εταιρειών είναι να παρέχουν μέγιστη άνεση με ελάχιστο κόστος. Η λύση στο ζήτημα αυτό είναι η μείωση του κόστους, η οποία δεν αποτελεί διέξοδο από την κατάσταση, ούτε η βελτιστοποίηση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Χάρη στα συστήματα πολλαπλών ζωνών, αυτό το θέμα γίνεται ευκολότερο να λυθεί. Τα συστήματα κερδίζουν δημοτικότητα και συνάφεια.


Σύστημα Multizone

Ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ένα σύστημα που αποτελείται από μία εξωτερική μονάδα και από πολλές εσωτερικές. Ο απαιτούμενος αριθμός εσωτερικών μονάδων εγκαθίσταται στις εγκαταστάσεις και η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη στο υπόγειο, το τεχνικό δάπεδο ή την οροφή. Τα μπλοκ συνδέονται μέσω ενός κοινού αγωγού.

Σύστημα κλιματισμού VRF

Η ροή VRF (μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου) είναι μια "εναλλασσόμενη ροή ψυκτικού μέσου", που σημαίνει ένα κοινό σύστημα δύο ή τριών σωληνώσεων του αγωγού.

Σύστημα VRF δύο σωλήνων

Ταυτόχρονη λειτουργία όλων των εσωτερικών μονάδων για θέρμανση ή ψύξη. Επίσης στον δεύτερο σωλήνα το ψυκτικό μπορεί να τροφοδοτηθεί από την εξωτερική μονάδα τόσο στην κατάσταση του υγρού (ψυχρή παραγωγή) όσο και στην αέρια μορφή (παραγωγή θερμότητας).

Σύστημα VRF τριών σωλήνων

Ένας σωλήνας - η ουσία εργασίας προέρχεται από τις εσωτερικές μονάδες προς τα έξω. Για την επιστροφή του φρέον σε συστήματα τριών σωλήνων, δίνονται δύο σωλήνες στις εσωτερικές μονάδες, το καθένα έρχεται με τη μορφή αερίου και το άλλο με τη μορφή υγρού. Επομένως, είναι δυνατό να εργαστείτε ανεξάρτητα από τις εσωτερικές μονάδες σε διαφορετικούς τρόπους.

Πλεονεκτήματα των συστημάτων VRF έναντι των συμβατικών συστημάτων διάσχισης:

 1. Το μήκος της διαδρομής. Ο συμπιεστής είναι ικανός να αντλεί φρέον σε απόσταση μέχρι 300 m με διαφορά ύψους 30-35 m.
 2. Μια εξωτερική μονάδα - αρκετές εσωτερικές. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι η δυνατότητα σύνδεσης μεγάλου αριθμού εσωτερικών μονάδων σε μία μόνο εξωτερική μονάδα.
 3. Μεταβλητός αριθμός εσωτερικών μονάδων. Στην περίπτωση ενός νέου δωματίου στο κτίριο, μπορείτε να αγοράσετε μια επιπλέον εσωτερική μονάδα και, συνδέοντας μέσω ενός μικροεπεξεργαστή, θα βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο με τις άλλες μονάδες.
 4. Διάφοροι τύποι εσωτερικών μονάδων. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δωματίου, επιλέγεται ένας κατάλληλος τύπος εσωτερικής μονάδας - κασέτα, κανάλι, οροφή ή τοίχος. Θα διατηρήσει το απαραίτητο μικροκλίμα σε εσωτερικούς χώρους ανεξάρτητα από άλλους.
 5. Μεγάλη απόδοση. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τον αέρα σε μεγάλους χώρους των οποίων το εμβαδόν είναι 150-500 m 2.
 6. Αυτόματος έλεγχος. Στις εσωτερικές μονάδες, στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου υπάρχει μια θερμοστατική βαλβίδα, η οποία εξασφαλίζει την παροχή της σωστής ποσότητας ψυκτικού μέσου. Ο αυτοματισμός καθορίζει το πόσο ψυκτικό πρέπει να τροφοδοτείται σε μια συγκεκριμένη εσωτερική μονάδα που λειτουργεί σε μεμονωμένες συνθήκες θερμοκρασίας για να αποφευχθεί η άσκοπη κατανάλωση της εργασίας ουσίας.
 7. Αξιοπιστία. Ο κατασκευαστής υπόσχεται αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος για 25-30 χρόνια σε σύγκριση με συμβατικά κλιματιστικά με διάρκεια ζωής 7 χρόνια.
 8. Η δυνατότητα αποστολής υψηλής ποιότητας. Το σύνολο του συστήματος μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε, για παράδειγμα, όλα τα κλιματιστικά να αρχίσουν τις εργασίες τους μισή ώρα πριν από την άφιξη των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ή την επιστροφή των ιδιοκτητών στο σπίτι.
 9. Ποικιλία διαχείρισης. Είναι δυνατό να ελέγξετε ξεχωριστά τον πίνακα απευθείας από την εσωτερική μονάδα στο δωμάτιο ή από κεντρικό κεντρικό έλεγχο ολόκληρου του συστήματος.
 10. Εργαστείτε σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η τεχνολογία Multizone μπορεί να λειτουργήσει υπό πολύ αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας. Το επιτρεπτό όριο θερμοκρασίας είναι -50 ° C, ανάλογα με το εμπορικό σήμα και το μοντέλο του εξοπλισμού.
 11. Υψηλή απόδοση (συντελεστής απόδοσης). Η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη των απλών κλιματιστικών inverter, Μόνο μία εξωτερική μονάδα χρειάζεται συντήρηση.
 12. Ακρίβεια ρυθμίσεων θερμοκρασίας έως ± 0,5 ˚ C.
 13. Ασφάλεια έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση αποσύνδεσης μιας εσωτερικής μονάδας, ολόκληρο το δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί.
 14. Φάσμα χρήσης πολυζωνικών συστημάτων. Πολυώροφα κτίρια κατοικιών, γραφεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα...


Μειονεκτήματα συστημάτων VRF

 1. Υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά.
 2. Πολυπλοκότητα του υπολογισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ικανή κατασκευή του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού. Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους του δωματίου και να κατανοήσουμε σωστά τους στόχους του. Οι εσφαλμένοι υπολογισμοί σε αυτά τα στάδια μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες: απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένη απόδοση του εξοπλισμού.
 3. Η επιλογή μιας επιχείρησης από όλα τα στοιχεία του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα είναι πολύ έξυπνο, για κανονική λειτουργία είναι επιθυμητό να παράγεται εντελώς από μία επιχείρηση, επειδή όλα τα μέρη έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα που πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 4. Κίνδυνος διαρροής ψυκτικού μέσου σε περίπτωση βλάβης του αγωγού. Το σύστημα στην περίπτωση αυτή θα παύσει να λειτουργεί λόγω μιας βλάβης.
 5. Πολύπλοκη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία. Όπως κάθε άλλος εξοπλισμός, ο εξοπλισμός αυτός απαιτεί περιοδική συντήρηση και προγραμματισμένη επιθεώρηση. Κάθε εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται αυστηρά από τους υπαλλήλους του κέντρου εξυπηρέτησης. η εργασία με αυτόν τον εξοπλισμό είναι περίπλοκη και συγκεκριμένη. Η μη συμμόρφωση με τις συστάσεις συνεπάγεται κατανομή και αποτυχία σε ολόκληρο το σύστημα.
 6. Αποσύνδεση. Σε περίπτωση βλάβης εξωτερικού μπλοκ, ολόκληρο το σύστημα θα απενεργοποιηθεί.


Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

 1. Συνδυασμός του συστήματος VRF με το σύστημα εξαερισμού.
 2. Το σύστημα VRF είναι πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα μπορεί να έχει διάφορα εξωτερικά μπλοκ. Σε περίπτωση αποσύνδεσης ενός από αυτά, η κατανομή του φορτίου θα βρίσκεται σε άλλα μπλοκ.
 3. Η ισχύς εξόδου των εσωτερικών μονάδων κυμαίνεται μεταξύ 2-18 kW και επιλέγεται ξεχωριστά για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο.
 4. Το σύστημα είναι ένα ευφυές δίκτυο με μια κοινή διαδρομή καλωδίων φρέον.
 5. Η σωληνώση του αγωγού με το ψυκτικό είναι το πιο δύσκολο μέρος της τοποθέτησης του συστήματος VRF. Ακόμη και η εγκατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων δεν είναι τόσο επίπονη, αν και απαιτούνται ειδικοί για τις εγκαταστάσεις τους.

Χαρακτηριστικά συστημάτων συναρμολόγησης VRF

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό των συστημάτων VRF της γραμμής φρένων είναι η διαδικασία συγκόλλησης χαλκοσωλήνων. Η συγκόλληση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας άζωτο. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια συγκόλληση στο εσωτερικό του σωλήνα υπό πίεση σκανδάλη αζώτου που λαμβάνεται έτσι να αποφεύγεται η ρύπανση και την κλιμάκωση επί της εσωτερικής επιφάνειας του σωλήνα, το οποίο με τη σειρά του να καταστρέψει το πρώτο σωλήνα και δεύτερον είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το συμπιεστή.


Η σύνδεση των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων πραγματοποιείται συλλογικά. Διακλάδωση σωλήνων για διανομή ψυκτικού πραγματοποιείται είτε με τη χρήση της μία ή περισσότερες δεξαμενές με μία είσοδο και πολλαπλές εξόδους, ή χρησιμοποιώντας rifnetov - είδος Tees-διαχωριστές για χαλκοσωλήνα. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν οριζόντια.


Μετά συγκόλληση σωλήνωσης πρέπει να ελέγχουν τη στεγανότητα του κυκλώματος ψύξης. Αυτό μπορεί να γίνει με βρόχο του συστήματος και έγχυση αζώτου υπό υψηλή πίεση. Το σύστημα είναι σε αυτή την κατάσταση για δύο εβδομάδες. Η διάσπαση μπορεί να ανιχνευθεί παρουσία σφυρίγματος στο σύστημα και με πτώση της πίεσης του αζώτου.

Η αποστράγγιση των συμπυκνωμάτων από τις εσωτερικές μονάδες απαιτεί την εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται αγωγούς αποστράγγισης. Η αποστράγγιση αποχέτευσης είναι δυνατή στο υπάρχον σύστημα αποχέτευσης ή στο σύστημα αποχέτευσης καταιγίδων.

Η θέση της εξωτερικής μονάδας είναι αποδεκτή τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο επίπεδο του εδάφους. Για την τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας πρέπει να προετοιμάσει την ιστοσελίδα του ιδρύματος με τα χαρακτηριστικά των κραδασμών.

VRF και VRV - ποια είναι η διαφορά;

Γενικά, σύμφωνα με την έννοια του VRF, το σύστημα εννοείται ως μια κατασκευή που παρέχει ένα τέτοιο σχέδιο ρύθμισης. Εξοπλισμός αυτής της κατηγορίας παράγεται από τη Mitsubishi Electric, τη Mitsubishi Heavy Industries, την Toshiba, τη Sanyo, τη Fujitsu General και άλλους. Ωστόσο, το όνομα του συγγραφέα αυτής της εξέλιξης ανήκει στην ιαπωνική εταιρεία DAIKIN. Το 1982 καθόρισε το όνομά της για το προϊόν της - VRV (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου). Σε μετάφραση - "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου". Στο μέλλον, άλλες επιχειρήσεις παρήγαγαν ακριβώς αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά με τη συντομογραφία VRF. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών των ονομάτων.

Υπολογισμός και επιλογή συστημάτων VRF εξοπλισμού

Στο σχεδιασμό του συστήματος VRF χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

Οι βασικοί νόμοι των φυσικών επιστημών είναι ο νόμος της διατήρησης της μάζας και της ενέργειας. Το σύστημα VRF ανταλλάσσει ροές αέρα με το περιβάλλον χώρου και το εξωτερικό περιβάλλον του κτιρίου.

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Από αυτό προκύπτει ότι, για να αυξηθεί η θερμική ενέργεια, είναι απαραίτητο να γίνει μηχανική εργασία, που λαμβάνεται από τη συμπίεση του συμπιεστή.


Υπολογισμός της ισχύος των εσωτερικών μονάδων

Ο υπολογισμός της ισχύος μπορεί να γίνει με την υπόθεση ότι η ισχύς των εσωτερικών μονάδων Qέξω θα είναι ίση με την ποσότητα ψυχρού αέρα που μεταφέρεται στον εναλλάκτη θερμότητας. Ας υπολογίσουμε αυτόν τον όγκο αέρα:

k - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας της εσωτερικής μονάδας, W / (m 2 ˚С).

F - επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας, m 2 ·

tνн1 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην είσοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tνн2 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην έξοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tfr - θερμοκρασία βρασμού του φρέον, ˚є.

k * F - σταθερή τιμή, ανάλογα με τις ιδιότητες του υλικού του συγκροτήματος και τις διαστάσεις του,

tfr - θερμοκρασία, η οποία είναι σταθερή και υποστηρίζεται από την αυτοματοποίηση του συστήματος VRF.

Επίσης, η μονάδα ισχύος είναι η εσωτερική ικανότητα του ψυκτικού ψύξεως που εισέρχεται στη μονάδα:

Gfr - Κατανάλωση φρεονών στην εσωτερική μονάδα, kg / s.

qfr - θερμότητα μετάβασης φάσης 1 kg Freon, W / kg.

Από τον τύπο 1, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ισχύς της εσωτερικής μονάδας εξαρτάται, πρώτα από όλα, από τη θερμοκρασία του αέρα στην είσοδο tνн1. Από τον τύπο 2 - ότι η θερμοκρασία εξαρτάται από την κατανάλωση φρέον που εισέρχεται στη μονάδα. Με την κατάσταση της θερμοδυναμικής ισορροπίας - πόση ενέργεια έπεσε στην εσωτερική μονάδα, το ίδιο θα απομακρυνθεί από αυτήν. Συνεπώς, οι εξισώσεις 1 και 2 μπορούν να εξισωθούν:

Η χωρητικότητα της μονάδας μπορεί να αυξηθεί αυξάνοντας την παροχή του ψυκτικού Gfr με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη. Όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο μειωθεί, η ισχύς της μονάδας θα πέσει απότομα.


Υπολογισμός της ισχύος των εξωτερικών μονάδων

Κατά τον υπολογισμό της ισχύος των εξωτερικών μονάδων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη χωρητικότητα ψύξης των εσωτερικών μονάδων. Σύμφωνα με τον τύπο, μπορούμε να προσδιορίσουμε την ισχύ της εξωτερικής μονάδας.

Από την κατανάλωση φρεονίου Gfr και kΎδρα - το υδραυλικό χαρακτηριστικό του δικτύου εξαρτάται από την πτώση πίεσης στο σύστημα:

Με τον έλεγχο αυτών των χαρακτηριστικών, το αυτόματο σύστημα VRF διατηρεί την απαιτούμενη πίεση στην είσοδο και την έξοδο της εξωτερικής μονάδας.

Εάν το κανονικό μήκος της διαδρομής είναι ίσο με 7,5 μέτρα, η αύξηση σε kΎδρα. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια μείωση της ροής του ψυκτικού μέσου, και ως εκ τούτου να μειώσει την μονάδα ισχύος.

Πρόγραμμα αλλαγών πίεσης κατά τη διάρκεια της παροχής και επιστροφής του Freon


Η επιλογή του τμήματος των αγωγών γίνεται από ειδικούς με βάση τους πίνακες, την επιλογή των διαμέτρων των διατομών σωλήνων - λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυνατότητες των εσωτερικών μονάδων του συστήματος.

Η επιλογή των αντανακλαστικών (ο διαχωριστής γραμμών Freon) και των συλλεκτών (η συσκευή συλλογής) βασίζεται στην απόδοση των εσωτερικών μονάδων και του επιλεγμένου διαμετρικού τμήματος του αγωγού.

Σφάλματα στο σχεδιασμό του συστήματος VRF

Υποεκτίμηση της απόδοσης της εσωτερικής μονάδας. Η επιλογή των εσωτερικών μονάδων παρέχεται υπό κανονικές συνθήκες. Τα δεδομένα που δίδονται, στα οποία επιλέγεται το μπλοκ, προϋποθέτουν συνθήκες αέρα για την Ιαπωνία. Η εσωτερική θερμοκρασία του αέρα σε ξηρό θερμόμετρο είναι 27 ° C, η σχετική υγρασία είναι 50%. Για τη Ρωσία, η ίδια θερμοκρασία είναι 20-22 ˚ C, σχετική υγρασία 30-60%.

Κατακόρυφη διάταξη εξωτερικών μονάδων. Η οριζόντια διάταξη των μπλοκ είναι προτιμότερη λόγω του γεγονότος ότι για μεγάλες διαφορές στο υψόμετρο το Freon ως φορέας ενέργειας δεν είναι μόνο ένα υγρό, αλλά και ένα αέριο. Συνεπώς, με ένα σημαντικό μήκος του σωλήνα ελεύθερου τροχού κατά μήκος του ύψους, μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία ανομοιόμορφης παροχής ψυκτικού μέσου στις μονάδες. Εξαιτίας αυτού, η ικανότητα ψύξης των χαμηλότερων εσωτερικών μονάδων θα είναι καλύτερη σε βάρος των ανώτερων.

Συνδυασμός σωλήνων freon σε ένα δίκτυο. Σε περίπτωση διαρροής ψυκτικού μέσου, είναι δυνατό να το εισάγετε σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους, δηλαδή, στους αεραγωγούς του ατόμου. Το Freon R410A δεν είναι τοξικό, αλλά όταν είναι 15 λεπτά ένα πρόσωπο σε μια γεμάτη ζώνη freon, πνιγμού και θανάτου είναι δυνατά.

Τα χαρακτηριστικά θορύβου των μπλοκ δεν λαμβάνονται υπόψη. Όταν επιλέγετε την ισχύ των εσωτερικών μονάδων, ο πελάτης μπορεί να ξεχάσει το επίπεδο θορύβου που προέρχεται από τη μονάδα. Τα χαρακτηριστικά θορύβου έχουν επίσης τους δικούς τους κανόνες και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μερικό φορτίο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Κατά την αρχική σχεδίαση, υπολογίζεται ότι το αρχικό σύνολο εσωτερικών μονάδων είναι 100% φορτίο του δικτύου. Αλλά μετά από λίγο υπάρχει η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των μονάδων στο δωμάτιο, αλλά τα χαρακτηριστικά των εξωτερικών μονάδων δεν είναι πλέον σχεδιασμένα για να παρέχουν ένα τέτοιο ποσό.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή ενός μηχανικού κλιματισμού

Σύστημα κλιματισμού VRV

Ο πιο σημαντικός κανόνας σχετικά με τα δωμάτια με κλιματισμό είναι το στενό κλείσιμο των θυρών. Διαφορετικά, το ψυκτικό μέσο με το οποίο λειτουργεί το split σύστημα λειτουργεί ανεπαρκές για θέρμανση ή ψύξη ολόκληρης της περιοχής. Η τοποθέτηση ξεχωριστών συστημάτων κλιματισμού σε όλα τα δωμάτια και τους διαδρόμους είναι παράλογη και αντιοικονομική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλα κτίρια γραφείων και επιχειρηματικά κέντρα. Η δημιουργία VRV (συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών) λύνει αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRV;

Τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού είναι κατάλληλα για μικρά δωμάτια. Αλλά, όταν πρόκειται για σημαντικούς τομείς, αρχίζουν να προκύπτουν προβλήματα. Στην εξωτερική μονάδα του συμβατικού συστήματος, μπορείτε να συνδέσετε 2 έως 4 εσωτερικές πλευρές. Για να καλύψετε μια μεγάλη περιοχή, πρέπει να εγκαταστήσετε διάφορες εξωτερικές μονάδες. Έτσι, η πρόσοψη του κτιρίου είναι απλά διακεκομμένη από αυτά. Αυτό δεν είναι πρακτικό και φαίνεται άσχημο.

Σύστημα ψύξης VRV - ο όρος αυτός εισήχθη και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Daikin. Η συντομογραφία σημαίνει "ο όγκος του μεταβλητού ψυκτικού μέσου" και μεταφράζεται ως "ψυκτικό μέσο μεταβλητού όγκου".

Κατ 'αρχήν, πρόκειται για ένα κοινό σύστημα διάσπασης, στο οποίο υπάρχει μια εξωτερική μονάδα, εξοπλισμένη με συστοιχία συμπιεστή και πυκνωτή. Μόνο εδώ οι εσωτερικές μονάδες σε αυτό το σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερες και βρίσκονται σε αίθουσες που απαιτούν κλιματιστικό. Επομένως, αποδεικνύεται ότι μια πληθώρα εσωτερικών μονάδων συνδέονται με ένα μόνο εξωτερικό κόμβο μέσω ενός δικτύου αγωγών. Στους σωλήνες αυτούς το ψυκτικό υγρό "περπατάει".

Η θερμική ισχύς της εξωτερικής μονάδας αυτού του συστήματος κλιματισμού έχει μια τεράστια θερμική ικανότητα να λειτουργεί σε τέτοιες εγκαταστάσεις, η έκταση των οποίων είναι πάνω από 1000 m 2. Η χωρητικότητα του συστήματος συμπιεστή θα πρέπει επίσης να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των κλασικών επιλογών κλιματιστικού. Ένα τυπικό σύστημα κλιματισμού είναι ικανό να ωθεί το φρέον μόνο κατά μήκος της διαδρομής σε μέγιστο ύψος 30 μέτρων. Το σύστημα VRV θα πρέπει να λειτουργεί για μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή (έως και εκατοντάδες μέτρα). Επιπλέον, πρέπει να λειτουργεί σε διαφορετικά ύψη, οι διαφορές των οποίων μπορούν να φτάσουν μέχρι και 50 μ.

Το σύστημα VRV είναι μια βελτιωμένη έκδοση ενός συμβατικού συστήματος κλιματισμού.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 10-12 kW.

Ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας είναι μεγαλύτερος από 60 ντεσιμπέλ.

Λόγω του θορύβου, η εξωτερική μονάδα είναι συνήθως εγκατεστημένη στην οροφή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 1. Πρόκειται για ένα αρκετά ισχυρό σύστημα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο αριθμό συμβατικών κλιματιστικών και να αντιμετωπίσει τη συντήρηση ενός μεγάλου πολυώροφου κτιρίου.
 2. Εάν συγκρίνετε τα συστήματα κλιματισμού καναλιών και πολλαπλών ζωνών, τα τελευταία διαθέτουν μια απλή μέθοδο εγκατάστασης. Οι πρώτες εγκαταστάσεις συνεπάγονται την κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου καναλιών, το οποίο πηγαίνει κάτω από μια ψευδοροφή. Πρέπει να είναι ηχομονωμένο. Πρόκειται για μια μακρά και σύνθετη διαδικασία.
 3. Μια εξωτερική μονάδα του συστήματος πολλαπλών ζωνών μπορεί να εξυπηρετήσει δεκάδες εσωτερικές μονάδες.
 4. Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
 5. Η θερμοκρασία δωματίου στην οποία είναι εγκατεστημένες οι εσωτερικές μονάδες μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια ενός βαθμού Κελσίου.
 6. Αν το κύριο εσωτερικό μπλοκ του συστήματος τεθεί εκτός λειτουργίας, ενεργοποιείται μια εφεδρική μονάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για χώρους όπου η ίδια θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται σταθερή, για παράδειγμα, διάφορα εργαστήρια, μουσεία κλπ.
 7. Αυτά τα συστήματα διαχωρισμού τοποθετούνται σε συνδυασμό με συστήματα εξαερισμού και πυρόσβεσης.
 8. Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου κλιματισμού.
 9. Αυτό το σύστημα μπορεί απλώς να επεκταθεί. Το εξωτερικό μπλοκ αντικαθίσταται με ένα ισχυρότερο και προστίθενται εσωτερικά μπλοκ. Δεν είναι απαραίτητος ο ανασχεδιασμός των αγωγών αεραγωγών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύστημα κλιματισμού, το οποίο θα εξυπηρετήσει με επιτυχία την υπηρεσία του. Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος. Μια εξωτερική μονάδα μπορεί να κοστίσει από $ 30.000 ή περισσότερα. Αλλά εκτός από αυτό, θα πρέπει να αγοράσετε εσωτερικά μπλοκ και ένα δίκτυο μέσω του οποίου κυκλοφορεί το ψυκτικό. Και αυτό δεν είναι επίσης φθηνό. Από την άλλη πλευρά, η προετοιμασία τέτοιων μεγάλων δωματίων για τα οποία δημιουργείται αυτό το σύστημα δεν μπορεί να είναι a priori φτηνή.

Αρχή λειτουργίας

Όλα τα ψυκτικά συστήματα έχουν ψυκτικό μέσο. Είναι freon. Έχει πολύ χαμηλό σημείο βρασμού. Για να εξατμιστεί αρκετά απλή θετική θερμοκρασία. Ο Freon παίρνει θερμότητα από το δωμάτιο και γίνεται πιο δροσερό σε αυτό. Το φρέον μετατρέπεται σε ατμό και σε αυτή την κατάσταση εισέρχεται στον συμπιεστή όπου, υπό πίεση, η θερμότητα που απορροφάται στο δωμάτιο συμπυκνώνεται. Στη συνέχεια, ο Freon εισέρχεται στον συμπυκνωτή στον εναλλάκτη θερμότητας, όπου επιστρέφει στην κατάσταση υγρού. Στη συνέχεια, πηγαίνει στον αφυγραντήρα, όπου εκπέμπει περιττή υγρασία (συμπύκνωση). Και ο φρέον διατηρεί το δρόμο προς τη βαλβίδα εκτόνωσης, όπου το μέγεθος του ακροφυσίου αυξάνεται απότομα, εξ ου και η πτώση πίεσης και το freon εισέρχεται και πάλι στον εξατμιστήρα, όπου η διαδικασία ξεκινά εκ νέου. Έτσι, το δωμάτιο ψύχεται. Στη λειτουργία θέρμανσης του δωματίου, το φρέον πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί σωστά, τότε το ποσό του Freon θα παραμείνει αμετάβλητο.

Όλα θα ήταν ωραία, αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτά είναι συστήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που δεν αντιμετωπίζουν τη συντήρηση μεγάλων δωματίων. Τα συστήματα VRV λειτουργούν με την ίδια αρχή, αλλά έχουν μια πιο ισχυρή εξωτερική μονάδα, από την οποία το δίκτυο πηγαίνει σε πολλά εσωτερικά, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου κτιρίου. Για το σκοπό αυτό, η εξωτερική μονάδα είναι εξοπλισμένη με ένα συμπιεστή μετατροπέα και από 1 έως 3 συμβατικούς συμπιεστές.

Σε κάθε εσωτερική μονάδα του συστήματος πολλαπλών ζωνών υπάρχει μια ηλεκτρονική βαλβίδα εκτόνωσης. Αυτή είναι μια άλλη διαφορά από τα συμβατικά συστήματα. Αυτή η βαλβίδα εξασφαλίζει ότι ο εναλλάκτης θερμότητας της εσωτερικής μονάδας έχει τη σωστή ποσότητα Freon για να εξυπηρετήσει αυτό το δωμάτιο.

Η διαφορά μεταξύ VRV και VRF

Εδώ όλα είναι αρκετά απλά. Τα συστήματα VRV αλλάζουν την ένταση του φρέον και τα συστήματα VRF λειτουργούν με βάση την αρχή της αλλαγής της ροής του φρέον. Στην πραγματικότητα, είναι ένα και το αυτό παιδί, διαφορετικοί κατασκευαστές. Έχουν ελαφρώς διαφορετική διάρκεια ζωής. διαφέρει ο αριθμός των πιθανών συνδέσεων των εσωτερικών μονάδων, ελαφρώς διαφορετικό μήκος της διαδρομής μέσω της οποίας μεταφέρεται το ψυκτικό μέσο, ​​ασήμαντες διαφορές στην αξιοπιστία και την τιμή.

Και τα δύο αυτά συστήματα σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο με ακρίβεια ενός βαθμού.

Κόστος

Το κόστος τέτοιων συστημάτων κλιματισμού είναι πολύ υψηλό. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εμπορικών σημάτων κλιματιστικών. Παρακάτω του πίνακα υπάρχουν παραδείγματα των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων με κατά προσέγγιση κόστος.

Συστήματα πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών και διαχωρισμένων με πλούσιο κατάλογο των θετικών τους ιδιοτήτων έχουν κάποια μειονεκτήματα. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματά τους είναι το ανεπαρκές μήκος των αλληλεπιδρών μηνυμάτων (δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα). Αλλά ακόμη και σε αυτό το μήκος δεν μειώνεται η συνολική ισχύς του συστήματος. Ο παράγοντας απώλειας είναι περίπου 30%, ή ακόμα περισσότερο. Ένα άλλο αρκετά σοβαρό μειονέκτημα είναι ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων. Μερικές φορές πρέπει να εγκαταστήσετε έως και τέσσερα κομμάτια ανά διαμέρισμα. Και μερικές φορές αυτό επηρεάζει αρνητικά την αρχιτεκτονική ολόκληρου του κτιρίου.

Μέχρι πρόσφατα, η λύση σε αυτό το πρόβλημα ήταν να εγκαταστήσει ένα ειδικό σύστημα καναλιών διανομής με ψύχθηκε ροής αέρα καθ 'όλη τη δομή, και σε όλες τις κατευθύνσεις με τη βοήθεια των αγωγών. Τέτοια συστήματα εγκαθίστανται πάνω από ψευδοροφές σε γραφεία ή χώρους διαβίωσης. Φυσικά, το ύψος του ρεύματος μειώνεται κατά τουλάχιστον 20 cm.

Αλλά αυτό το σύστημα έχει ένα άλλο μειονέκτημα, δεν είναι πολλαπλών ζωνών. Δηλαδή, η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε ένα μεμονωμένο δωμάτιο (για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού) είναι αδύνατη. Και αν ένα τέτοιο σύστημα έχει σχεδιαστεί για ολόκληρο το κτίριο κατοικιών, είναι αδύνατο όχι μόνο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, αλλά και σε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε μια θερμοκρασία για ολόκληρο το κτίριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα κλιματισμού VRV και VRF έχουν γίνει τόσο δημοφιλή σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνισή τους στην αγορά.

Συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

Το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα κατάλληλο μικροκλίμα σε περισσότερα από ένα ξεχωριστά δωμάτια ή διαμερίσματα, αλλά σε πολλά. Για παράδειγμα, σε πολυώροφο κτίριο ή γραφείο. Αυτά τα κλιματιστικά είναι συχνά εγκατεστημένα:

 • Σε κτίρια γραφείων.
 • Στις επιχειρήσεις.
 • Στα γραφεία.
 • Σε ξενοδοχεία?
 • Άλλο.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα συστήματα ικανά να θερμαίνουν ή να ψύχουν όλους τους χώρους ταυτόχρονα. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή και το μοντέλο.

Τα συστήματα Multizone είναι δύο τύπων: VRV και VRF:

 • Το πρώτο αποκωδικοποιείται ως όγκος μεταβλητού ψυκτικού που αναπτύχθηκε το 1982. Αν μεταφράσουμε ότι προκύπτει «ένας μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου».
 • Την αποκρυπτογράφηση της δεύτερης ροής μεταβλητού ψυκτικού μέσου, η οποία σε μετάφραση σημαίνει "μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου". Το Sense είναι περίπου το ίδιο με το πρώτο σύστημα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη εταιρεία έχει ήδη καταχωρίσει τη συντομογραφία της. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφεύρουν κάτι νέο.

Τέτοια συστήματα υποθέτουν τη χρήση αγωγών κοινής γραμμής freon. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Οι εσωτερικές μονάδες διαθέτουν ειδική βαλβίδα ρύθμισης θερμότητας. Ο κύριος σκοπός του είναι να ελέγξει την ποσότητα ψυκτικού που προέρχεται από τον αγωγό, λαμβάνοντας υπόψη το απαιτούμενο φορτίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα αυτά διαφέρουν σε αυτή την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Ειδικά αν τα συγκρίνουμε με κλασικά συστήματα στα οποία μπορούν να εμφανιστούν διάφορες διαφορές θερμοκρασίας κατά την προσαρμογή, προκαλώντας δυσφορία στο δωμάτιο.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRV

Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς φαίνονται διαφορετικά συστήματα, οπότε όταν επιλέγετε, συχνά ρωτούν για τον κλιματισμό του υγραερίου τι είναι. Με την αρχή της εγκατάστασης, το σύστημα VRV είναι πολύ παρόμοιο με όλα τα συνηθισμένα συστήματα διαχωρισμού.

Εδώ, όπως συμβαίνει στον συμβατικό εξοπλισμό, η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη διαδικασία κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου στη μονάδα συμπιεστή-συμπυκνωτή (KKB). Η διαφορά στα κλιματιστικά VRV εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί να έχουν αρκετές εσωτερικές μονάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ειδικές γρίλιες οροφής που συνδέονται με τις γραμμές κορμού λειτουργούν ως μπλοκ. Στην εξωτερική μονάδα, αρκετοί εξατμιστές έχουν αμέσως έναν συμπυκνωτή.

Ο εξοπλισμός του συστήματος VRV είναι αρκετά ισχυρός, απορροφώντας δεκάδες κιλοβάτ ενέργειας ανά ώρα λειτουργίας. Από τον ανεμιστήρα απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Ο ήχος ενός κλιματιστικού πολλαπλών ζωνών που λειτουργεί υπερβαίνει κατά αρκετές φορές τον αριθμό των dB τον ισχυρότερο οικιακό εξοπλισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εξωτερικό μπλοκ του συστήματος VRV τοποθετείται συχνά σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το κτίριο.

Η συσκευή του κλιματικού εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών έχει πολλές παραλλαγές. Συνδέονται συχνά με τον τύπο της εσωτερικής μονάδας. Το ίδιο το μπλοκ μπορεί να είναι:

Επιλέγοντας ποια επιλογή είναι πιο κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, συνήθως καθοδηγείται από το χώρο κάτω από τον κλιματισμό. Η ζήτηση χρησιμοποιείται από συστήματα με εσωτερική μονάδα κασέτας. Αυτός ο χώρος δεν χρειάζεται πολύ χώρο, επειδή είναι κατασκευασμένος με τη μορφή ενός "stub". Όμως, παρά το γεγονός αυτό, ο μηχανισμός της εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, το ψυκτικό με κύριο σώμα ως αράχνη πέφτει σε ολόκληρο το κτίριο ή το δάπεδο.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRF

Το σύστημα σε μια μέση τιμή αγοράς χωρίς πρόσθετες μονάδες εξαερισμού δεν μπορεί να παράσχει όλες τις κλιματολογικές παραμέτρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια πολύπλοκα συστήματα αποκτώνται συχνά για την πολύπλοκη λύση ενός, αλλά για ένα παγκόσμιο ζήτημα.

Το σύστημα κλιματισμού vrv είναι πραγματικά ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών. Μόνο περισσότερο πεδίο εφαρμογής. Μετά από όλα, είναι σε θέση να οργανώσει μεμονωμένες ζώνες θερμοκρασίας σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο ολόκληρου του κτιρίου.

Το σύστημα αναδιανέμει αυτόματα το φορτίο θερμοκρασίας, το οποίο καθιστά δυνατή την άνετη λειτουργία σε κάθε ξεχωριστό χώρο, ανεξάρτητα από το αν το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά του κτιρίου. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος ρύθμισης της ισορροπίας θερμοκρασίας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Διαφορές και ομοιότητες των συστημάτων VRV / VRF

Η κύρια διαφορά όπως ήδη γράφτηκε παραπάνω είναι η συντομογραφία. Η ονομασία VRV έχει ήδη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Daikin. Άλλες εταιρείες που ασχολούνταν με την παραγωγή κλιματιστικών συσκευών έπρεπε να χρησιμοποιούν τη συντομογραφία VRF. Αλλά αυτό δεν αλλάζει πολύ. Το σύστημα πολλαπλών σπαστών κλιματισμού VRV και VRF πρακτικά δεν διαφέρουν. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα έχει έναν αυτοκινητόδρομο Freon, στον οποίο συνδέονται οι μηχανισμοί εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά

Όχι πολύ καιρό πριν, προκειμένου να οργανωθεί ένα κατάλληλο κλίμα στην αίθουσα, χρησιμοποιήθηκαν κεντρικά κλιματιστικά. Τώρα όλα επιλύονται από το συνηθισμένο σύστημα ανεμιστήρων ψύξης-ανεμιστήρα. Αυτό είναι πολύ πιο κερδοφόρο από την άποψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη δημιουργία ενός τεχνολογικού έργου. Επιπλέον, υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα κόστους. Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την υγρασία στο δωμάτιο. Και όλο αυτό το ειδικό πρόγραμμα παράγει αυτόματα. Οι μονάδες είναι σε θέση να πραγματοποιούν ανεξάρτητα τη διάγνωση και, αν είναι απαραίτητο, να απενεργοποιούν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ένας ειδικός μηχανισμός ελέγχου μπορεί να παρακολουθεί και να διορθώνει τη λειτουργία του μπλοκ δεδομένων μέσω της καταναγκαστικής επέμβασης από το τηλεχειριστήριο ή τον υπολογιστή. Κανονικά, αυτό το κύκλωμα είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα -200 βαθμούς Κελσίου). Αν και σήμερα υπάρχουν ήδη μοντέλα ικανά να λειτουργούν στους-350 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού είναι η δυνατότητα δημιουργίας για κάθε επιμέρους δωμάτιο διαφορετικού καθεστώτος θερμοκρασίας. Κανένα παραδοσιακό κλιματιστικό με αυτό το έργο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ των συστημάτων VRV και VRF.

Άλλα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων περιλαμβάνουν:

 • Οικονομικό. Ακόμα και με την αύξηση των τιμών αυτού του εξοπλισμού, με την άμεση χρήση των μπλοκ, είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Η παραγωγικότητα δεν μειώνεται.
 • Πολλοί τρόποι σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία στο δωμάτιο.
 • Μειωμένο επίπεδο θορύβου. Το σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε το επίπεδο θορύβου να είναι ελάχιστο.
 • Μακροχρόνια χρήση. Ο υπολογισμός του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών από πλευράς όρων υπερβαίνει άλλα παρόμοια συστήματα. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται για τουλάχιστον 10 έτη.
 • Ένα πολυσύστημα κλιματισμού σας επιτρέπει να συνδέσετε πολλά μπλοκ (δεκάδες). Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί σας επιτρέπουν να συνδέσετε δύο μπλοκ.
 • Εξωτερικά μοιάζει πολύ καλύτερα.
 • Προτιμότερο από την άποψη της ευκολίας εγκατάστασης και του κόστους εγκατάστασης.

Υπάρχουν όμως ορισμένα μειονεκτήματα. Ένα από τα κύρια είναι το ακριβότερο κόστος του κλιματιστικού. Αν μιλάμε για ένα διαμέρισμα που έχει 3-5 δωμάτια, τότε η χρήση ενός τέτοιου συστήματος σε αυτό δεν μπορεί να έχει νόημα. Πολύ διαφορετική κατάσταση όταν πρέπει να προσαρμόσετε το κλίμα σε μεγάλα πολυώροφα κτίρια.

Εργαστείτε το χειμώνα

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή, το κλιματιστικό δεν θα λειτουργήσει. Ούτε και τα πιο σύγχρονα συστήματα έχουν γίνει μια εξαίρεση. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια τα συστήματα του τύπου πολλαπλών ζωνών έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς σε εκείνες τις χώρες όπου το θερμόμετρο σηματοδοτεί πρακτικά όλο το χρόνο δεν υπερβαίνει τα 10 και έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις. Ειδικά για ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Κατά κύριο λόγο, ολοκληρώθηκαν σύνθετες ενότητες. Αυτό επέτρεψε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών στον πυκνωτή. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ο πυκνωτής είναι ο πιο "ήπιος" χώρος αυτών των κλιματικών συστημάτων.

Αλλαγές επηρέασαν επίσης τον ελεγκτή. Επιπλέον, ήταν εξοπλισμένος με αισθητήρες θερμοκρασίας και απέκλεισε πλήρως την κατάσταση της πτώσης πίεσης συμπύκνωσης. Αλλά είναι η πτώση πίεσης που είναι ιδιόμορφη σε αυτό τον κλιματικό εξοπλισμό όταν λειτουργούν σε ένα μη αποδεκτό εύρος θερμοκρασιών.

Εφαρμογή

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και τρόποι λειτουργίας τέτοιων συστημάτων.

Η παραλλαγή του συστήματος, που μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τη θερμοκρασία, είναι βολική για κτίρια με παράθυρα που βλέπουν στη σκιασμένη και ηλιόλουστη πλευρά. Επίσης λειτουργούν τέλεια σε ένα απομονωμένο δωμάτιο καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, για παράδειγμα αποθήκες ή δωμάτια με τηλεπικοινωνίες.

Τα κλιματιστικά VRV και VRF επιτρέπουν την εγκατάσταση εξωτερικών μονάδων όχι μόνο στην πρόσοψη του κτιρίου, αλλά και στο υπόγειο και τη σοφίτα.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ιδανικό για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού δωματίων σε ένα μεγάλο κτίριο, για διαμερίσματα σε πολυκατοικία, για μεγάλα γραφεία.

κλιματισμό vrv

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος δεν παραμένει σταθερή. Οι νέες καινοτόμες εξελίξεις έχουν φτάσει σε μια βιομηχανία όπως η δημιουργία κλιματικής τεχνολογίας. Για την αντικατάσταση των παλαιών δειγμάτων του διαχωρισμένου συστήματος έρχεται ο νέος εξοπλισμός κλιματισμού VRV. Η αποκωδικοποίησή του και η κυριολεκτική μετάφραση από τα αγγλικά σημαίνει "μεταβλητό κόστος του ψυκτικού μέσου".

Η τεχνική αυτή χαρακτηρίζεται πρώτα απ 'όλα μια μοναδική ευκαιρία - εξυπηρετώντας ένα μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων στο ίδιο κτίριο. Σε σύγκριση με τα συστήματα split, τα κλιματιστικά έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Η σημαντικότερη από αυτές - είναι η σύνδεση με μια εξωτερική μονάδα πολλές εσωτερικές μονάδες που οδηγεί στην κανονική εμφάνιση του κτιρίου, χωρίς πολλές εξωτερικές μονάδες στην πρόσοψη. Και, φυσικά, ένα εξαιρετικό οικονομικό στοιχείο. Θα διεξαγάγουμε μια λεπτομερή ανάλυση όλων των ζητημάτων που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Χαρακτηριστική συσκευή και χαρακτηριστικά του εξοπλισμού VRV

Το σύστημα VRV σύμφωνα με την αναφερθείσα αρχή λειτουργίας, δεν διαφέρει πολύ από τις δραστηριότητες των συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων. Στο κλασσικό σύστημα κλιματισμού VRV, ο μηχανισμός κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν της συμβατικής τεχνολογίας κλιματισμού της προηγούμενης γενιάς.

Φωτογραφία 1. Αρχή λειτουργίας εξοπλισμού VRV

Η κύρια διαφορά είναι η ισχύς της εξωτερικής μονάδας, η οποία σας επιτρέπει να συνδέσετε σε αυτήν πολλές εσωτερικές μονάδες.

Απλά σημειώστε ότι το συνηθισμένο διαχωριστικό σύστημα μικρών διαστάσεων δεν εκπέμπει πολύ θόρυβο. Τα χαρακτηριστικά κλιματισμού VRV καθιστούν το σύστημα απορροφήσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας, χάρη στην ισχύ του και λειτουργεί με εκπομπή θορύβου σε αναστολή. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, η εξωτερική μονάδα αυτού του συστήματος μπορεί να εγκατασταθεί μόνο δέκα μέτρα από ολόκληρο το κτίριο.

Η ίδια η συσκευή βασίζεται σε πολλές τροποποιήσεις. Είναι:

 • στέκεται στο πάτωμα.
 • αρθρωτή επιλογή?
 • κασέτα.

Η αγορά ενός συγκεκριμένου τύπου κλιματιστικού VRV θα βασίζεται στα χωρικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, επιτρέποντας την εγκατάσταση αυτού του συστήματος. Οποιαδήποτε έκδοση της εξωτερικής μονάδας είναι εξαιρετικά ακριβής. Αλλά ταυτόχρονα, θα τεντώσει τις γραμμές για να παρέχει τα απαραίτητα συστατικά στις εσωτερικές μονάδες.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα σύνδεσης δύο ή τριών εξωτερικών μπλοκ με τριάντα ή περισσότερα σημεία εσωτερικών στοιχείων.

Αυτός ο δαπανηρός εξοπλισμός πρέπει να εγκαθίσταται μόνο από ειδικευμένους τεχνίτες. Πρέπει να έχουν πρακτικές δεξιότητες με βάση τις θεωρητικές γνώσεις. Επειδή αυτή η εγκατάσταση είναι πολύ ακριβή, εάν υπάρχουν λανθασμένες ενέργειες κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Το πιο δύσκολο μέρος της εγκατάστασης δεν είναι η εγκατάσταση μονάδων και μονάδων, δηλαδή η διανομή και η σωστή σύνδεση όλων των κορμών.

Όσο για την εξωτερική μονάδα, κατά την τοποθέτησή της, πρέπει να λάβετε υπόψη τον ήχο από τον κινητήρα, ο οποίος δεν πρέπει να ενοχλεί τους ανθρώπους στο κτίριο. Όσο ισχυρότερο είναι το μοντέλο, τόσο πιο μακριά από την περίμετρο θα πρέπει να είναι. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαιρετική παραλλαγή της θέσης τέτοιων όγκων - αυτή είναι η οροφή του κτιρίου. Με αυτή τη μορφή εγκατάστασης, οι άνθρωποι στο κτίριο δεν θα αισθάνονται άβολα. Το κύριο πράγμα είναι να είναι σε θέση να καθορίσει τον εξοπλισμό στην οροφή.

Συχνά η κατασκευή της στέγης δεν δίνει μια τέτοια ευκαιρία. Κατ 'αρχήν, μπορείτε να κάνετε τοποθέτηση σε τοίχο σε ειδικό πλαίσιο.

Για να επιλέξετε ένα κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση, πρέπει να συμμορφώνεστε με αρκετά κριτήρια.

 1. Χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής δομής της δομής.
 2. Η δυνατότητα να εγκαταστήσετε ένα μπλοκ κοντά στο κτίριο, χωρίς να συλλάβει το ξένο έδαφος.
 3. Απόσταση από κατοικίες με τον υπολογισμό της κλίμακας έκθεσης στο θόρυβο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης μιας τεχνολογίας πολλαπλών ζωνών

Η πολυζωνική έκδοση του κλιματισμού είναι μια πολύ περίπλοκη παραλλαγή του εξοπλισμού, η οποία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη λίστα πλεονεκτημάτων και σχεδόν καθόλου κενά.

 1. Η δυνατότητα ταυτόχρονης συντήρησης ενός μεγάλου αριθμού δωματίων σε ένα κτίριο εξοπλισμού VRV.
 2. Η εγκατάσταση του συστήματος VRV διευκολύνει τη διανομή του δικτύου με το ψυκτικό μέσο, ​​σε σύγκριση με την κατασκευή της εκδοχής καναλιών αερισμού που είναι εγγενής στα συστήματα της προηγούμενης γενιάς.

Φωτογραφία 2. Κλασική όψη του εξοπλισμού VRV που στερεώνεται στην οροφή.

 1. Τέταρτη μείωση του οικονομικού κόστους για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος σε σύγκριση με τη λειτουργία συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων.
 2. Κάθε μεμονωμένη εσωτερική μονάδα σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον επιλεγμένο τρόπο θερμοκρασίας για αυτό το δωμάτιο. Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με μια εξωτερική συσκευή.
 3. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα επέκτασης της δημιουργηθείσας βάσης δεδομένων. Η σύνδεση νέων μονάδων δεν αποτελεί πρόβλημα.

Στο αρχικό στάδιο της απόκτησης, μόνο το κόστος είναι φοβισμένο. Αλλά θα πληρώσει πολύ γρήγορα για το σύνολο των δαπανών, σε βάρος της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRF

Ένα τέτοιο σύστημα δεν χρησιμεύει μόνο για την ψύξη του αέρα σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, αλλά για τη θέρμανση του σε μέρη όπου είναι απαραίτητο. Είναι αλήθεια ότι για την εκτέλεση τέτοιων διαφορετικών λειτουργιών, τα μοντέλα μπορεί να μην είναι όλοι οι προμηθευτές εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, αξίζει να επικεντρωθεί η προσοχή στη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης δύο λειτουργιών σε μεγάλους χώρους εργασίας των συστημάτων κλιματισμού VRF. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η περιοχή επιρροής μιας τέτοιας συσκευής. Συνήθως κυμαίνεται από εκατόν πενήντα έως πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα.

Η ίδια η συντομογραφία VRF στην αποκωδικοποίηση και μετάφραση από τα αγγλικά σημαίνει "μεταβλητές ροές ψυκτικού μέσου". Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλα συστήματα κλιματισμού, ένα τέτοιο σύνολο έχει την ικανότητα να λειτουργεί σε παγετό είκοσι βαθμών.

Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στη δραστηριότητα των μεταβλητών ροών ψυκτικού μέσου. Υπάρχει μια ενέργεια έτσι. Η εξωτερική μονάδα ρυθμίζει τη ροή της απαιτούμενης ποσότητας ψυκτικών μέσων, για όλες τις εσωτερικές μονάδες που είναι συνδεδεμένες με αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση, οι εσωτερικές μονάδες εντολών για να ρυθμίσετε την επιλεγμένη λειτουργία θερμοκρασίας. Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα διαχωρισμού, εδώ ένα ξεχωριστό εσωτερικό στοιχείο έχει τις δικές του γραμμές που τροφοδοτούν το ψυκτικό από μια εξωτερική πηγή.

Από την άποψη της μηχανικής, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης της υγρασίας σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Όλοι στην αυτόματη λειτουργία. Η εσωτερική μονάδα θα αξιολογήσει ανεξάρτητα τον κλιματισμό στο δωμάτιο και θα εκκινήσει τη συσκευή εάν είναι απαραίτητο ή αντίστροφα. Αυτή η επιλογή παρέχεται επίσης όταν συμβαίνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κυριότερες διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των δύο συστημάτων

Ας αναλύσουμε για να ξεκινήσουμε τις ομοιότητες που έχουν και τα δύο συστήματα.

 • Χρήση ψυκτικού ως κύρια ουσία.
 • Ο καθένας έχει εξατμιστήρες
 • Υποχρεωτική παρουσία αυτοκινητοδρόμων με φρέον.
 • Ακριβής έλεγχος θερμοκρασίας σε ένα μόνο δωμάτιο.

Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές.

 1. VRV-σύστημα, στη δραστηριότητά του βασίζεται στην αλλαγή του όγκου του φρέον. Ταυτόχρονα, το σύστημα VRF ασχολείται με την αλλαγή της ροής του φρέον.
 2. Μια διαφορετική περίοδος ανθεκτικότητας και λειτουργίας.
 3. Διαφορετική δυνατότητα σύνδεσης ενός ορισμένου αριθμού εσωτερικών μονάδων.
 4. Το μήκος της οδικής διαδρομής είναι σημαντικά διαφορετικό.
 5. Μικρές διαφορές στο κόστος και την αξιοπιστία αντικειμένων.

Η απόκτηση ενός συγκεκριμένου συστήματος μπορεί να βασιστεί στις τεχνικές δυνατότητες του έργου, στα μεμονωμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και απλά στις ανθρώπινες προτιμήσεις.