Τι είναι το σύστημα VRV;

Τα συστήματα VRV είναι συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών σχεδιασμένα για τον κλιματισμό μεγάλου αριθμού δωματίων. Μπορεί να συνδεθεί μία μονάδα συστήματος VRV από 2 έως 100 ή περισσότερες εσωτερικές μονάδες διαφορετικούς τύπους. Στην περίπτωση αυτή, σε αντίθεση με τα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού σε συστήματα VRV, κοινό σύστημα σωληνώσεων με διακλάδωση στους απαραίτητους κόμβους, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης και καθιστά δυνατή την έγκαιρη αύξηση του αριθμού των εσωτερικών μονάδων χωρίς την τοποθέτηση πρόσθετων αυτοκινητοδρόμων. Επιπλέον, το μήκος των επικοινωνιών μεταξύ των μπλοκ μπορεί να φθάσει τα 100 μέτρα, και η διαφορά ύψους - 50 μέτρα χωρίς απώλεια ισχύος. Αυτό καθιστά δυνατή την τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε οποιαδήποτε βολική θέση - στο βοηθητικό χώρο, στην οροφή ή σε απόσταση από το κλιματιζόμενο κτίριο.

Όλα εσωτερικές μονάδες του συστήματος VRV ανεξάρτητα, μπορεί να είναι διαφορετικών τύπων και να διατηρεί μια μεμονωμένη καθορισμένη θερμοκρασία. Κάθε εσωτερική μονάδα του συστήματος VRV διαθέτει μια ηλεκτρονική θερμοστατική βαλβίδα, η οποία ρυθμίζει την ποσότητα εισερχόμενου ψυκτικού από τη γενική διαδρομή, ανάλογα με το θερμικό φορτίο της μονάδας. Εξαιτίας αυτού, το σύστημα VRV διατηρεί την ομαλοποιημένη θερμοκρασία πιο ομαλά, χωρίς τις διαφορές που ενυπάρχουν στα συμβατικά κλιματιστικά, τα οποία διατηρούν τη ρυθμισμένη θερμοκρασία αέρα με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση. Οι εσωτερικές μονάδες του συστήματος VRV μπορούν να ελέγχονται είτε μεμονωμένα είτε κεντρικά με τη βοήθεια ενός αυτόματου συστήματος ελέγχου.

Επί του παρόντος, τα συστήματα VRV χρησιμοποιούνται ευρέως, χρησιμοποιούνται σε ελίτ διαμερίσματα και κατοικίες (mini-VRV), καθώς και σε γραφεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και εμπορικά κτίρια. Μέχρι σήμερα, το σύστημα VRV είναι ένα από τα πιο προηγμένα κεντρικά συστήματα κλιματισμού: αξιόπιστο, οικονομικό, αποδοτικό, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες.

Το όνομα «VRV» - είναι ένα σήμα κατατεθέν της Daikin, η συντομογραφία σημαίνει «Variable ψυκτικού όγκου» μεταφράζεται ως «μεταβλητού όγκου ψυκτικού», αντανακλώντας το όνομά του με την αρχή της λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού. Επί του παρόντος, εκτός από τη Daikin, τον κορυφαίο κατασκευαστή συστημάτων VRV, παρόμοιος εξοπλισμός παράγεται επίσης από τις εταιρείες Mitsubishi, Sanyo, Toshiba, Fujitsu General και άλλοι. Ο εξοπλισμός τους πηγαίνει κάτω από το ακρωνύμιο VRF - "Ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου" (μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου), η οποία είναι ουσιαστικά η ίδια.

Η εταιρεία "Eco Systems" παρέχει επαγγελματική εγκατάσταση, εγκατάσταση κλιματιστικών και συστημάτων εξαερισμού στη Μόσχα και τη Μόσχα

Εάν ενδιαφέρεστε για την εγκατάσταση συστημάτων VRV ή άλλου κλιματικού εξοπλισμού, η εταιρεία μας είναι έτοιμη να σας προσφέρει τις υπηρεσίες της. Κλήση στο τηλέφωνο. +7 (495) 211-43-07 και οι διευθυντές μας θα αποδεχτούν την αίτησή σας και θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Σύστημα κλιματισμού VRV: επιλογή για συγκροτήματα γραφείων και εμπορικά κέντρα

Το κλασικό κλιματικό συγκρότημα αποτελείται εποικοδομητικά από δύο μπλοκ: εξωτερικό - συμπυκνωτή και εσωτερική - εξάτμιση. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού μπορεί να αντέξει μέχρι και 4 συσκευές εξάτμισης. Και το μήκος των γραμμών Freon σε αυτά αφήνει πολύ επιθυμητό, ​​το μέγιστο 25 μ. Με απώλεια παραγωγικότητας έως και 30%. Όλα αυτά περιορίζουν τη χρήση τους σε μεγάλα κτίρια ή εξοχικές κατοικίες, όπου υπάρχουν περισσότερα από 4 δωμάτια που χρειάζονται κλιματισμό. Και για να εγκαταστήσετε πολλά πολυ-κλιματιστικά είναι εξαιρετικά ασύμφορη οικονομικά, και να κρεμάσει την πρόσοψη του κτιρίου με διάφορα μπλοκ συμπιεστή δεν είναι πολύ καλή, από την άποψη του σχεδιασμού.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκροτημάτων κλιματισμού VRV και VRF

Όλα αυτά τα μειονεκτήματα στερούνται κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών. Πολλοί ενδιαφέρονται για το τι σημαίνει το σύστημα VRV. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι ένα όνομα, αλλά μια σύντμηση, η οποία σε κυριολεκτική μετάφραση διαβάζεται ως "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου".

Το VRF είναι επίσης συντομογραφία και αναφέρεται ως "ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου". Ακόμη και από μια κατανοητή μετάφραση είναι σαφές ότι πρόκειται για πανομοιότυπα συστήματα. Απλά, όταν το τέλος του περασμένου αιώνα εφευρέθηκε σύστημα VRV, η συντομογραφία αμέσως κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έτσι ώστε άλλες εταιρείες, οι οποίες άρχισαν να παράγουν τα ίδια τα συστήματα ελέγχου του κλίματος, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό όνομα που δεν αλλάζει τα γεγονότα.

Στα κλασικά κλιματικά σύμπλοκα από το μπλοκ του συμπιεστή τοποθετείται η κύρια προς εξάτμιση. Το ίδιο συμβαίνει και στα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού: από ένα δομοστοιχείο συμπιεστή του κλιματιστικού περνάει το κύριο σε κάθε μονάδα εξάτμισης.

Τα σύμπλοκα VRV και VRF διαθέτουν έναν αυτοκινητόδρομο freon, από τον οποίο συνδέεται με όλες τις συσκευές εξαερισμού, και μπορούν να είναι μέχρι και 64, με 3 εξωτερικές μονάδες πυκνωτών. Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής μονάδας πυκνωτή μπλοκ και σύστημα VRV μπορεί να είναι 150 m, και η διαφορά μεταξύ του συμπιεστή και εσωτερικών βαθμίδων εξατμιστήρα κατακόρυφα, επιτρέπει μέχρι 90 m.

Χάρη σε τέτοιους δείκτες, ένα τέτοιο σύστημα κλιματισμού μπορεί να καλύψει την ανάγκη για ένα ευνοϊκό μικροκλίμα ενός μεγάλου πολυώροφου κτιρίου. Και η μονάδα συμπυκνωτή μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν οπουδήποτε, τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο υπόγειο του. Η τελευταία φορά που ασκείται είναι η τοποθέτησή του σε ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται έξω από το κτίριο. Το μήκος της γραμμής Freon το επιτρέπει.

Η κύρια και πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό των συστημάτων του κλίματος είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης τους στο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού του κτιρίου, κάτω από την καθοδήγηση του υπολογιστή. Η εταιρεία Daikin έχει ήδη αναπτύξει κάτι παρόμοιο με το διάσημο όνομα HI-VRV. Με την ευκαιρία - εκείνη που εφευρέθηκε το πρώτο και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία προσφέρει ένα τέτοιο συγκρότημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει έως και 265 διαχειριζόμενες εσωτερικές μονάδες τόσο για τον αερισμό όσο και για τον κλιματισμό.

Έλεγχος θερμοκρασίας σε συγκροτήματα κλιματισμού VRV και VRF

Μπορείτε να διαχειριστείτε εσωτερικές μονάδες με τρεις τρόπους:

 • Από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου.
 • Με ασύρματες "κινητές" συσκευές.
 • Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ειδικό λογισμικό συνδεδεμένο στο σύστημα κλιματισμού.

Λόγω της συνεχούς παρακολούθησης των δεικτών θερμοκρασίας, η τροφοδοσία ψυκτικού μέσου αλλάζει αυτόματα, διατηρώντας έτσι ένα σταθερό άνετο περιβάλλον, χωρίς νεκρές ζώνες και διαφορές. Τέτοια σύμπλοκα υποστηρίζουν συγκεκριμένες τιμές, με ακρίβεια ± 0,5 ° C.

Το έργο των συγκροτημάτων VRV και VRF το χειμώνα

Όπως γνωρίζετε, τα κλιματιστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή. Και τα πιο σύγχρονα συστήματα κλιματισμού δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως, λόγω του γεγονότος ότι τα συστήματα VRF πολλαπλών ζωνών έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα και χρησιμοποιούνται σε χώρες όπου σχεδόν όλο το χρόνο σήμα γύρο θερμόμετρο δεν περνούν πάνω από + 10, την ολοκλήρωση των μονάδων συμπιεστή έχει γίνει, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσει τις επιπτώσεις των χαμηλών θερμοκρασιών στο συμπυκνωτή, η οποία είναι η πιο Η "απαλή" θέση αυτών των κλιματικών συστημάτων. Η αναθεώρηση ονομάστηκε VRV-house.

Αλλαγή άγγιξε τον ελεγκτή, η οποία τώρα επιπλέον εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, και εξαλείφει πλήρως την πτώση της πίεσης συμπύκνωσης που είναι κοινές σε τέτοια κλιματικές σύμπλοκα με τη λειτουργία τους σε ακατάλληλες εύρος θερμοκρασίας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών των κλιματικών συστημάτων

 1. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός τέτοιου κλιματικού συνόλου είναι η ευκολία εγκατάστασης. Λόγω του μικρού βάρους των εσωτερικών μονάδων και μιας κοινής γραμμής Freon, μόνο λίγοι ειδικοί μπορούν να το εγκαταστήσουν στο κτίριο, το οποίο μπορούν να διατηρήσουν ακόμη και μικρές εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
 2. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου δωματίου, οι εξωτερικές μονάδες μπορούν να συνδεθούν σε εσωτερικές, διαφορετικές μεθόδους απόδοσης και εγκατάστασης.
 3. Μέχρι σήμερα, διάφορες εταιρείες παράγουν εσωτερικές μονάδες VRV ή VRF. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικές εσωτερικές μονάδες που μπορούν να επιλεγούν με βάση την αρχιτεκτονική ή τους εσωτερικούς τους χώρους.
 4. Τέτοια κλιματικά συγκροτήματα θεωρούνται τα πιο οικονομικά, λόγω της δυνατότητας ατομικού ελέγχου κάθε εσωτερικής μονάδας. Η θέρμανση (ψύξη) θα γίνεται αποκλειστικά στα δωμάτια όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει σχεδιαστεί για χρήση για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σχετικά με τις αδυναμίες αυτής της τεχνικής, μπορείτε να πείτε το μόνο πράγμα: αξίζει τον κόπο. Και με όλη την οικονομία και την απλότητα στην εγκατάσταση, το κόστος ενός τετραγωνικού μέτρου αυτού του κλιματικού συνόλου είναι περίπου 250 cu, και υπολογίζεται για μια περιοχή από 500 έως 1500 cu.. Γι 'αυτό είναι τόσο σπάνιο να βρεθεί καν σε μεγάλα διαμερίσματα. Οι κύριοι καταναλωτές της είναι οι χώροι παραγωγής, τα μεγάλα γραφεία, τα εμπορικά κέντρα και τα υπεραγορές, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Βέβαια, βρίσκονται σε εξοχικές κατοικίες, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια εξαίρεση από τον κανόνα.

Συμβουλή:
Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του VRV και VRF κλιματισμού δεν είναι το πιο δύσκολο, και η εγκατάσταση μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους από έναν ιδιωτικό οργανισμό, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα για την αγορά, το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξοπλισμού για να χειριστεί μόνο σε επαγγελματίες.

Συστήματα πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών και διαχωρισμένων με πλούσιο κατάλογο των θετικών τους ιδιοτήτων έχουν κάποια μειονεκτήματα. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματά τους είναι το ανεπαρκές μήκος των αλληλεπιδρών μηνυμάτων (δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα). Αλλά ακόμη και σε αυτό το μήκος δεν μειώνεται η συνολική ισχύς του συστήματος. Ο παράγοντας απώλειας είναι περίπου 30%, ή ακόμα περισσότερο. Ένα άλλο αρκετά σοβαρό μειονέκτημα είναι ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων. Μερικές φορές πρέπει να εγκαταστήσετε έως και τέσσερα κομμάτια ανά διαμέρισμα. Και μερικές φορές αυτό επηρεάζει αρνητικά την αρχιτεκτονική ολόκληρου του κτιρίου.

Μέχρι πρόσφατα, η λύση σε αυτό το πρόβλημα ήταν να εγκαταστήσει ένα ειδικό σύστημα καναλιών διανομής με ψύχθηκε ροής αέρα καθ 'όλη τη δομή, και σε όλες τις κατευθύνσεις με τη βοήθεια των αγωγών. Τέτοια συστήματα εγκαθίστανται πάνω από ψευδοροφές σε γραφεία ή χώρους διαβίωσης. Φυσικά, το ύψος του ρεύματος μειώνεται κατά τουλάχιστον 20 cm.

Αλλά αυτό το σύστημα έχει ένα άλλο μειονέκτημα, δεν είναι πολλαπλών ζωνών. Δηλαδή, η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε ένα μεμονωμένο δωμάτιο (για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού) είναι αδύνατη. Και αν ένα τέτοιο σύστημα έχει σχεδιαστεί για ολόκληρο το κτίριο κατοικιών, είναι αδύνατο όχι μόνο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, αλλά και σε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε μια θερμοκρασία για ολόκληρο το κτίριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα κλιματισμού VRV και VRF έχουν γίνει τόσο δημοφιλή σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνισή τους στην αγορά.

Συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

Το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα κατάλληλο μικροκλίμα σε περισσότερα από ένα ξεχωριστά δωμάτια ή διαμερίσματα, αλλά σε πολλά. Για παράδειγμα, σε πολυώροφο κτίριο ή γραφείο. Αυτά τα κλιματιστικά είναι συχνά εγκατεστημένα:

 • Σε κτίρια γραφείων.
 • Στις επιχειρήσεις.
 • Στα γραφεία.
 • Σε ξενοδοχεία?
 • Άλλο.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα συστήματα ικανά να θερμαίνουν ή να ψύχουν όλους τους χώρους ταυτόχρονα. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή και το μοντέλο.

Τα συστήματα Multizone είναι δύο τύπων: VRV και VRF:

 • Το πρώτο αποκωδικοποιείται ως όγκος μεταβλητού ψυκτικού που αναπτύχθηκε το 1982. Αν μεταφράσουμε ότι προκύπτει «ένας μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου».
 • Την αποκρυπτογράφηση της δεύτερης ροής μεταβλητού ψυκτικού μέσου, η οποία σε μετάφραση σημαίνει "μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου". Το Sense είναι περίπου το ίδιο με το πρώτο σύστημα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη εταιρεία έχει ήδη καταχωρίσει τη συντομογραφία της. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφεύρουν κάτι νέο.

Τέτοια συστήματα υποθέτουν τη χρήση αγωγών κοινής γραμμής freon. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Οι εσωτερικές μονάδες διαθέτουν ειδική βαλβίδα ρύθμισης θερμότητας. Ο κύριος σκοπός του είναι να ελέγξει την ποσότητα ψυκτικού που προέρχεται από τον αγωγό, λαμβάνοντας υπόψη το απαιτούμενο φορτίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα αυτά διαφέρουν σε αυτή την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Ειδικά αν τα συγκρίνουμε με κλασικά συστήματα στα οποία μπορούν να εμφανιστούν διάφορες διαφορές θερμοκρασίας κατά την προσαρμογή, προκαλώντας δυσφορία στο δωμάτιο.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRV

Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς φαίνονται διαφορετικά συστήματα, οπότε όταν επιλέγετε, συχνά ρωτούν για τον κλιματισμό του υγραερίου τι είναι. Με την αρχή της εγκατάστασης, το σύστημα VRV είναι πολύ παρόμοιο με όλα τα συνηθισμένα συστήματα διαχωρισμού.

Εδώ, όπως συμβαίνει στον συμβατικό εξοπλισμό, η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη διαδικασία κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου στη μονάδα συμπιεστή-συμπυκνωτή (KKB). Η διαφορά στα κλιματιστικά VRV εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί να έχουν αρκετές εσωτερικές μονάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ειδικές γρίλιες οροφής που συνδέονται με τις γραμμές κορμού λειτουργούν ως μπλοκ. Στην εξωτερική μονάδα, αρκετοί εξατμιστές έχουν αμέσως έναν συμπυκνωτή.

Ο εξοπλισμός του συστήματος VRV είναι αρκετά ισχυρός, απορροφώντας δεκάδες κιλοβάτ ενέργειας ανά ώρα λειτουργίας. Από τον ανεμιστήρα απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Ο ήχος ενός κλιματιστικού πολλαπλών ζωνών που λειτουργεί υπερβαίνει κατά αρκετές φορές τον αριθμό των dB τον ισχυρότερο οικιακό εξοπλισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εξωτερικό μπλοκ του συστήματος VRV τοποθετείται συχνά σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το κτίριο.

Η συσκευή του κλιματικού εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών έχει πολλές παραλλαγές. Συνδέονται συχνά με τον τύπο της εσωτερικής μονάδας. Το ίδιο το μπλοκ μπορεί να είναι:

Επιλέγοντας ποια επιλογή είναι πιο κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, συνήθως καθοδηγείται από το χώρο κάτω από τον κλιματισμό. Η ζήτηση χρησιμοποιείται από συστήματα με εσωτερική μονάδα κασέτας. Αυτός ο χώρος δεν χρειάζεται πολύ χώρο, επειδή είναι κατασκευασμένος με τη μορφή ενός "stub". Όμως, παρά το γεγονός αυτό, ο μηχανισμός της εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, το ψυκτικό με κύριο σώμα ως αράχνη πέφτει σε ολόκληρο το κτίριο ή το δάπεδο.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRF

Το σύστημα σε μια μέση τιμή αγοράς χωρίς πρόσθετες μονάδες εξαερισμού δεν μπορεί να παράσχει όλες τις κλιματολογικές παραμέτρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια πολύπλοκα συστήματα αποκτώνται συχνά για την πολύπλοκη λύση ενός, αλλά για ένα παγκόσμιο ζήτημα.

Το σύστημα κλιματισμού vrv είναι πραγματικά ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών. Μόνο περισσότερο πεδίο εφαρμογής. Μετά από όλα, είναι σε θέση να οργανώσει μεμονωμένες ζώνες θερμοκρασίας σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο ολόκληρου του κτιρίου.

Το σύστημα αναδιανέμει αυτόματα το φορτίο θερμοκρασίας, το οποίο καθιστά δυνατή την άνετη λειτουργία σε κάθε ξεχωριστό χώρο, ανεξάρτητα από το αν το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά του κτιρίου. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος ρύθμισης της ισορροπίας θερμοκρασίας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Διαφορές και ομοιότητες των συστημάτων VRV / VRF

Η κύρια διαφορά όπως ήδη γράφτηκε παραπάνω είναι η συντομογραφία. Η ονομασία VRV έχει ήδη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Daikin. Άλλες εταιρείες που ασχολούνταν με την παραγωγή κλιματιστικών συσκευών έπρεπε να χρησιμοποιούν τη συντομογραφία VRF. Αλλά αυτό δεν αλλάζει πολύ. Το σύστημα πολλαπλών σπαστών κλιματισμού VRV και VRF πρακτικά δεν διαφέρουν. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα έχει έναν αυτοκινητόδρομο Freon, στον οποίο συνδέονται οι μηχανισμοί εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά

Όχι πολύ καιρό πριν, προκειμένου να οργανωθεί ένα κατάλληλο κλίμα στην αίθουσα, χρησιμοποιήθηκαν κεντρικά κλιματιστικά. Τώρα όλα επιλύονται από το συνηθισμένο σύστημα ανεμιστήρων ψύξης-ανεμιστήρα. Αυτό είναι πολύ πιο κερδοφόρο από την άποψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη δημιουργία ενός τεχνολογικού έργου. Επιπλέον, υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα κόστους. Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την υγρασία στο δωμάτιο. Και όλο αυτό το ειδικό πρόγραμμα παράγει αυτόματα. Οι μονάδες είναι σε θέση να πραγματοποιούν ανεξάρτητα τη διάγνωση και, αν είναι απαραίτητο, να απενεργοποιούν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ένας ειδικός μηχανισμός ελέγχου μπορεί να παρακολουθεί και να διορθώνει τη λειτουργία του μπλοκ δεδομένων μέσω της καταναγκαστικής επέμβασης από το τηλεχειριστήριο ή τον υπολογιστή. Κανονικά, αυτό το κύκλωμα είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα -200 βαθμούς Κελσίου). Αν και σήμερα υπάρχουν ήδη μοντέλα ικανά να λειτουργούν στους-350 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού είναι η δυνατότητα δημιουργίας για κάθε επιμέρους δωμάτιο διαφορετικού καθεστώτος θερμοκρασίας. Κανένα παραδοσιακό κλιματιστικό με αυτό το έργο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ των συστημάτων VRV και VRF.

Άλλα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων περιλαμβάνουν:

 • Οικονομικό. Ακόμα και με την αύξηση των τιμών αυτού του εξοπλισμού, με την άμεση χρήση των μπλοκ, είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Η παραγωγικότητα δεν μειώνεται.
 • Πολλοί τρόποι σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία στο δωμάτιο.
 • Μειωμένο επίπεδο θορύβου. Το σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε το επίπεδο θορύβου να είναι ελάχιστο.
 • Μακροχρόνια χρήση. Ο υπολογισμός του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών από πλευράς όρων υπερβαίνει άλλα παρόμοια συστήματα. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται για τουλάχιστον 10 έτη.
 • Ένα πολυσύστημα κλιματισμού σας επιτρέπει να συνδέσετε πολλά μπλοκ (δεκάδες). Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί σας επιτρέπουν να συνδέσετε δύο μπλοκ.
 • Εξωτερικά μοιάζει πολύ καλύτερα.
 • Προτιμότερο από την άποψη της ευκολίας εγκατάστασης και του κόστους εγκατάστασης.

Υπάρχουν όμως ορισμένα μειονεκτήματα. Ένα από τα κύρια είναι το ακριβότερο κόστος του κλιματιστικού. Αν μιλάμε για ένα διαμέρισμα που έχει 3-5 δωμάτια, τότε η χρήση ενός τέτοιου συστήματος σε αυτό δεν μπορεί να έχει νόημα. Πολύ διαφορετική κατάσταση όταν πρέπει να προσαρμόσετε το κλίμα σε μεγάλα πολυώροφα κτίρια.

Εργαστείτε το χειμώνα

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή, το κλιματιστικό δεν θα λειτουργήσει. Ούτε και τα πιο σύγχρονα συστήματα έχουν γίνει μια εξαίρεση. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια τα συστήματα του τύπου πολλαπλών ζωνών έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς σε εκείνες τις χώρες όπου το θερμόμετρο σηματοδοτεί πρακτικά όλο το χρόνο δεν υπερβαίνει τα 10 και έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις. Ειδικά για ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Κατά κύριο λόγο, ολοκληρώθηκαν σύνθετες ενότητες. Αυτό επέτρεψε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών στον πυκνωτή. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ο πυκνωτής είναι ο πιο "ήπιος" χώρος αυτών των κλιματικών συστημάτων.

Αλλαγές επηρέασαν επίσης τον ελεγκτή. Επιπλέον, ήταν εξοπλισμένος με αισθητήρες θερμοκρασίας και απέκλεισε πλήρως την κατάσταση της πτώσης πίεσης συμπύκνωσης. Αλλά είναι η πτώση πίεσης που είναι ιδιόμορφη σε αυτό τον κλιματικό εξοπλισμό όταν λειτουργούν σε ένα μη αποδεκτό εύρος θερμοκρασιών.

Εφαρμογή

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και τρόποι λειτουργίας τέτοιων συστημάτων.

Η παραλλαγή του συστήματος, που μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τη θερμοκρασία, είναι βολική για κτίρια με παράθυρα που βλέπουν στη σκιασμένη και ηλιόλουστη πλευρά. Επίσης λειτουργούν τέλεια σε ένα απομονωμένο δωμάτιο καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, για παράδειγμα αποθήκες ή δωμάτια με τηλεπικοινωνίες.

Τα κλιματιστικά VRV και VRF επιτρέπουν την εγκατάσταση εξωτερικών μονάδων όχι μόνο στην πρόσοψη του κτιρίου, αλλά και στο υπόγειο και τη σοφίτα.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ιδανικό για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού δωματίων σε ένα μεγάλο κτίριο, για διαμερίσματα σε πολυκατοικία, για μεγάλα γραφεία.

Χαρακτηριστικά του συστήματος VRV

Η συνεχής ανάπτυξη της κλιματικής τεχνολογίας για κατοικίες και μη οικιστικά κτίρια έχει οδηγήσει στην εμφάνιση εξοπλισμού που έχει την ονομασία "ВРВ". Αυτή η συντομογραφία από το αγγλικό «Volume Variable Refregerant Volume» σημαίνει - το μεταβλητό φορτίο ενός ψυκτικού υγρού. Έτσι ποιο είναι το σημείο χρήσης μιας τέτοιας συσκευής; Το σύστημα κλιματισμού VRV είναι κλιματικός εξοπλισμός που προορίζεται για την εξυπηρέτηση μεγάλων χώρων, οικιστικών και οικιακών κτιρίων. Αυτό που διακρίνει τέτοιες συσκευές από τα συμβατικά διαχωριστικά συστήματα είναι η εγκατάστασή τους και η τιμή όχι μόνο για την αγορά του κλιματιστικού αλλά και για τη συντήρησή του.

Τα συστήματα VRV είναι κατάλληλα για μεγάλες και μικρές περιοχές

Εξοπλισμός συσκευής VRV

Το σύστημα VRV από την αρχή λειτουργίας του σχεδόν δεν διαφέρει από το σύνολο του συνηθισμένου συστήματος split. Όπως και σε συμβατικό κλιματιστικό, ο εξοπλισμός πολλαπλών ζωνών βασίζεται στη διαδικασία κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου στη μονάδα συμπιεστή-συμπυκνωτή (KKB). Τα κλιματιστικά VRV διαφέρουν μόνο επειδή ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων μπορεί να είναι αρκετά. Πιο συχνά, δεν είναι ούτε μπλοκ, αλλά ειδικές γρίλιες οροφής που συνδέονται με το δίκτυο. Έτσι, στην εξωτερική μονάδα της συσκευής, υπάρχουν αρκετοί εξατμιστές ανά πυκνωτή.

Σε ένα συνηθισμένο σύστημα διαχωρισμού, το μπλοκ του δρόμου είναι πάντα συμπαγές και δεν είναι δυνατά σε λειτουργία. Και το σύστημα VRV δεν παρατηρεί τέτοια χαρακτηριστικά. Ο εξοπλισμός αυτού του είδους είναι ισχυρός, απορροφώντας δέκα κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για 1 ώρα εργασίας. Παρέχεται επίσης μεγάλη ροή θερμότητας από τον ανεμιστήρα. Ακόμα και ο ήχος ενός κλιματιστικού πολλαπλών ζωνών εργασίας είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των dB, ακόμη και τον πιο ισχυρό οικιακό εξοπλισμό. Επομένως, το σύστημα κλιματισμού VRV ή μάλλον η εξωτερική του μονάδα είναι εγκατεστημένο σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από την περίμετρο του κτιρίου.

Η συσκευή του κλιματικού εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών έχει πολλές παραλλαγές. Τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τον τύπο της εσωτερικής μονάδας. Αυτά μπορεί να είναι: κασέτα, πάτωμα, αρθρωτό, κλπ. Εφαρμόζοντας αυτή ή εκείνη την επιλογή για το δωμάτιο, συνήθως καθοδηγείται από το ποσό του χώρου κάτω από το κλιματιστικό. Συχνά, η ζήτηση χρησιμοποιείται για συστήματα με εσωτερική μονάδα κασέτας. Αυτό σχεδόν δεν καταλαμβάνει χώρο και γίνεται με τη μορφή μιας συσκευής παρακέντηση. Αλλά όχι όλα είναι τόσο απλά, κάτω από την καθαρή εμφάνιση του εξοπλισμού κάτω από την οροφή, ένας τρισδιάστατος μηχανισμός είναι κρυμμένος. Και η ίδια η εθνική οδός με το ψυκτικό υγρό - απλώνεται, όπως ένα αράχνης στο κτίριο ή ένα ξεχωριστό πάτωμα.

Τα συστήματα VRV απορροφούν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας

Πλεονεκτήματα εγκατάστασης εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών

Ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που έχει πολλά πλεονεκτήματα και σχεδόν καθόλου ελλείψεις. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν:

 • Δυνατότητα συντήρησης πολυώροφου κτιρίου με διάφορα εξωτερικά τεμάχια.
 • Εγκατάσταση συστημάτων VRV. Οι λεπτές διαδρομές με το ψυκτικό μέσο διανέμονται ευκολότερα και για μεμονωμένες περιοχές του χώρου, σε σύγκριση με τον εξαερισμό του καναλιού, ο οποίος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος.
 • Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν εξοπλίζετε ένα πολυώροφο κτίριο με τον απαιτούμενο αριθμό συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων, τότε η κατανάλωση ενέργειας θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από τη χρήση εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών.
 • Έλεγχος πολλαπλών λειτουργιών ενός κλιματιστικού. Έτσι, κάθε ξεχωριστή εσωτερική μονάδα μπορεί να ρυθμίσει τις δικές της ξεχωριστές τιμές λειτουργίας και θερμοκρασίας, οι οποίες θα διαφέρουν από άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην εξωτερική μονάδα.
 • Κρατήστε τον κλιματισμό. Εάν υπάρξει βλάβη μιας εσωτερικής μονάδας που έχει ληφθεί, η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος κλιματισμού δεν θα επηρεαστεί. Και η αποτυχημένη ενότητα θα αναπαραχθεί από άλλη συσκευή που περιλαμβάνεται.

Η δυνατότητα σύνδεσης νέων πελατών. Η επέκταση του συστήματος κλιματισμού είναι δυνατή με την πρόσθετη σύνδεση ενός ή περισσοτέρων αυτοκινητοδρόμων.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών δεν έχει σχεδόν καμία ανεπάρκεια. Το μόνο πράγμα που μπορεί να ενοχλήσει τον ιδιοκτήτη αυτού του εξοπλισμού είναι η τιμή.

Αυτά τα κλιματιστικά είναι πολύ ακριβά. Ακόμη και η αγορά συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων για την εξυπηρέτηση του αναγκαίου εδάφους θα είναι κάποτε φθηνότερη.

Η εγκατάσταση των συστημάτων VRV είναι απλούστερη από τον συμβατικό εξαερισμό καναλιών

Σχεδιασμός συστημάτων VRV

Ο σχεδιασμός του συστήματος κλιματισμού είναι ένα από τα σημαντικότερα προπαρασκευαστικά στάδια πριν από την αγορά του εξοπλισμού. Με τέτοια γεγονότα είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά πόσο θα χρειαστεί η σωληναγωγός για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η συσκευή. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό:

 • μικροκλίμακα δείκτες.
 • παράμετροι θερμικών φορτίων.
 • επιθυμητές παραμέτρους αλλαγής θερμοκρασίας.

Είναι δύσκολο να εκτελείτε τέτοιες ενέργειες μόνοι σας, και μερικές φορές είναι αδύνατο λόγω της ανάγκης για εξειδικευμένο εξοπλισμό. Έτσι, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ειδικά προγράμματα, οι ειδικοί θα πρέπει να υπολογίζουν:

 • τη βέλτιστη θερμική κατάσταση.
 • κατανάλωση ενέργειας.
 • απαραίτητη ισχύ των επιμέρους ενοτήτων.

Αλλά τέτοια έργα μπορούν να απλοποιηθούν. Οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις που εγκαθιστούν κλιματιστικά με ψυκτικό μέσο κυκλοφορίας VRV συχνά έχουν ήδη σχεδιάσει έργα και έχουν σχετική τεκμηρίωση πιστοποιημένη από τις αρμόδιες αρχές. Έτσι, η εγκατάσταση των VRV συστημάτων είναι ταχύτερη.

Ο υπολογισμός της αποτελεσματικότητας του συστήματος πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Το όλο σύστημα εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες εξωτερικές μονάδες. Έτσι, τα μοντέρνα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν μέχρι και 40 κορμούς. Αλλά αυτό δεν είναι το όριο των δυνατοτήτων αυτού του εξοπλισμού. Οι κατασκευαστές εταιρειών κλιματιστικού εξοπλισμού κάνουν συνεχώς προσαρμογές στα κατασκευασμένα μοντέλα τους. Έτσι, μερικές από τις πιο ακριβές συσκευές έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το έργο πάνω από 90 σημείων ταυτόχρονα.

Όπως το κόστος του κλιματισμού, η τοποθέτησή του είναι επίσης δαπανηρή. Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη σύνδεση του εξοπλισμού. Αυτές οι δραστηριότητες διαχειρίζονται μόνο ειδικοί.

Η εγκατάσταση πρέπει να είναι χωρίς σφάλματα. Η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης ενός κλιματιστικού είναι ακριβώς στην πολύπλοκη δομή του δικτύου. Και ξεχωριστά, συνδέοντας μια μονάδα με μια εξωτερική μονάδα, τίποτα το ιδιαίτερο δεν διαφέρει από την εγκατάσταση ενός διαχωρισμένου συστήματος διαμερίσματος.

Η θέση της εξωτερικής μονάδας της συσκευής

Η σωστή εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας είναι επίσης σημαντική. Ο ήχος του κινητήρα και του ανεμιστήρα δεν πρέπει να ακουστεί εσωτερικά. Επομένως, τέτοια συστήματα συχνά απομακρύνονται από την περίμετρο του κτιρίου κατά 10-30 μέτρα. Όσο πιο ισχυρό είναι το μοντέλο, τόσο περισσότερο θα τοποθετηθεί η μονάδα. Για αρκετά κανάλια της εθνικής οδού, αρκεί 7-10 μέτρα. Εκτός από την ταλαιπωρία του ήχου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μήκος της διαδρομής χαλκού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30-40 μέτρα. Υπάρχει μια άλλη επιλογή - η στέγη του κτιρίου. Μια τέτοια διάταξη του κλιματιστικού δεν θα φέρει καμία δυσφορία στους χρήστες του εξοπλισμού. Έτσι, το μόνο μειονέκτημα είναι η δυσκολία της στερέωσης στην οροφή του ίδιου του εξοπλισμού.

Η οροφή του κτιρίου δεν είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση του κλιματιστικού. Μερικές φορές η αρχιτεκτονική δομή της οροφής δεν επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλου και βαρύ εξοπλισμού. Εάν χρησιμοποιείτε ένα ισχυρό μεταλλικό πλαίσιο, τότε μπορείτε να το κρεμάσετε σαν μια κανονική εξωτερική μονάδα. Η θέση του εξοπλισμού στον τοίχο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος, αλλά μερικές φορές είναι διαθέσιμος μόνο. Η θέση κάτω από το εξωτερικό μπλοκ καθορίζεται πάντοτε με βάση διάφορους παράγοντες, όπως:

 • δομικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κτιρίου (τοίχοι και στέγες) ·
 • παρουσία ελεύθερης ιδιωτικοποιημένης περιοχής κοντά στο κτίριο.
 • διαθεσιμότητα κοντά στην προγραμματισμένη θέση των οικιστικών κτιρίων και την απόσταση από αυτά.

Η επιλογή ενός χώρου για ένα εξωτερικό μπλοκ του συστήματος VRV είναι καλύτερα να ανατεθεί σε ειδικούς. Αυτοί οι άνθρωποι, συχνά αντιμετωπίζουν τις μακρές τους δραστηριότητες με την επίλυση τέτοιων ζητημάτων, οπότε η γνώμη τους θα είναι η πιο σημαντική.

Οι ογκώδεις εξωτερικές μονάδες είναι κατάλληλα τοποθετημένες στην οροφή

Χρωματικές αποχρώσεις των συστημάτων VRV

Η συσκευή κλιματιστικών VRV απαιτεί τακτική συντήρηση. Αυτές οι δραστηριότητες είναι σημαντικές για την υψηλής ποιότητας και αποδοτική λειτουργία του εξοπλισμού. Επίσης, η διάρκεια ζωής του κλιματιστικού θα αυξηθεί. Επίσης, η εξυπηρέτηση μετά την πώληση, η οποία πραγματοποιείται τακτικά, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ανεξάρτητα, χωρίς κάποια εμπειρία τέτοιων έργων και ειδικού εξοπλισμού - οι έλεγχοι δεν θα πραγματοποιηθούν.

Η ίδια η έννοια, η συντήρηση του κλιματισμού, περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων διαφορετικής φύσης δραστηριοτήτων. Συχνά απαιτεί:

 • αντικατάσταση και αναπλήρωση αναλωσίμων.
 • έλεγχος της KKB.
 • επαλήθευση ηλεκτρονικού εξοπλισμού ·
 • καθαρισμός των ενθέτων φίλτρων.
 • έλεγχος της απόδοσης της θέρμανσης ή ψύξης του δωματίου.
 • βαθμονόμηση σημαντικών τμημάτων της εξωτερικής μονάδας.
 • ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος αποστράγγισης.

Εάν τα κλιματικά συστήματα είναι εφοδιασμένα με ειδικό πίνακα ελέγχου (γραφείο ή υπολογιστή), τότε οι ειδικοί μπορούν να εξετάσουν τη λειτουργία του κλιματιστικού για την ύπαρξη βλαβών και σφαλμάτων στη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Αυτός ο «εγκέφαλος» της συσκευής VRV σάς επιτρέπει να ελέγχετε τη λειτουργία κάθε επιμέρους εξοπλισμού. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μόνο ειδικό λογισμικό. Με ένα τέτοιο πίνακα ελέγχου, η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού δεν θα είναι δύσκολη. Ακόμη και για τον χρήστη.

Όλα τα στοιχεία του συστήματος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα συστήματα πολλαπλών ζωνών

Σύμφωνα με τα τεχνολογικά πρότυπα, τα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών έχουν ξεχωριστά τμήματα - 1-3. Κάθε τέτοιος εξοπλισμός αποτελεί βελτίωση της πρώτης τροποποίησης. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών είναι ο VRV II. Η δεύτερη τροποποίηση έχει πιο οικονομικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το VRV I. Η ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς κλιματιστικών συστημάτων επηρέασε τη δημιουργία 11 παραλλαγών του σχηματικού συμπλέγματος της συσκευής. Αυτές οι εργασίες στο ψυκτικό "Freon R410A" και να δώσει μέχρι 135 kW της δύναμης. Και ο αριθμός των παραγόμενων τροποποιήσεων άλλης χωρητικότητας είναι πάνω από 50. Αυτό που είναι σημαντικό, η λειτουργία κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην ψύξη με αέρα. Ακόμη και συστήματα νερού χρησιμοποιούνται για τη VRV δεύτερης γενιάς. Έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συστημάτων αέρα - την ικανότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η τρίτη γενιά του VRV δεν είναι λιγότερο γνωστή για τα χαρακτηριστικά του. Με αυτό το σύστημα κλιματισμού ο εξοπλισμός μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και όταν η εξωτερική μονάδα βρίσκεται σε απόσταση 165 μέτρων από το ίδιο το κτίριο. Και για ένα τέτοιο μηχανισμό οδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 20 εθνικές οδοί.

Ο εξοπλισμός VRV χρησιμοποιείται όχι μόνο σε κλιματολογικές συσκευές. Η ενεργός ανάπτυξη και η δημοτικότητα αυτού του συστήματος έχει επηρεάσει τη δημιουργία ειδικών δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένων ουσιών. Είναι πολύ παρόμοια με τους συμβατικούς κυλίνδρους, αλλά διαφέρουν επακριβώς στο τεχνικό τους στοιχείο. Επίσης κάτω από την επίδραση ήταν οι δεξαμενές επέκτασης, από τις οποίες ορισμένοι κατασκευαστές κατασκευάζουν υδραυλικούς συσσωρευτές για το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Συνήθως, τέτοιες συσκευές χρησιμεύουν για τη διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου Freon σε κλειστά συστήματα.

Σύστημα κλιματισμού VRV

Ο πιο σημαντικός κανόνας σχετικά με τα δωμάτια με κλιματισμό είναι το στενό κλείσιμο των θυρών. Διαφορετικά, το ψυκτικό μέσο με το οποίο λειτουργεί το split σύστημα λειτουργεί ανεπαρκές για θέρμανση ή ψύξη ολόκληρης της περιοχής. Η τοποθέτηση ξεχωριστών συστημάτων κλιματισμού σε όλα τα δωμάτια και τους διαδρόμους είναι παράλογη και αντιοικονομική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλα κτίρια γραφείων και επιχειρηματικά κέντρα. Η δημιουργία VRV (συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών) λύνει αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRV;

Τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού είναι κατάλληλα για μικρά δωμάτια. Αλλά, όταν πρόκειται για σημαντικούς τομείς, αρχίζουν να προκύπτουν προβλήματα. Στην εξωτερική μονάδα του συμβατικού συστήματος, μπορείτε να συνδέσετε 2 έως 4 εσωτερικές πλευρές. Για να καλύψετε μια μεγάλη περιοχή, πρέπει να εγκαταστήσετε διάφορες εξωτερικές μονάδες. Έτσι, η πρόσοψη του κτιρίου είναι απλά διακεκομμένη από αυτά. Αυτό δεν είναι πρακτικό και φαίνεται άσχημο.

Σύστημα ψύξης VRV - ο όρος αυτός εισήχθη και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Daikin. Η συντομογραφία σημαίνει "ο όγκος του μεταβλητού ψυκτικού μέσου" και μεταφράζεται ως "ψυκτικό μέσο μεταβλητού όγκου".

Κατ 'αρχήν, πρόκειται για ένα κοινό σύστημα διάσπασης, στο οποίο υπάρχει μια εξωτερική μονάδα, εξοπλισμένη με συστοιχία συμπιεστή και πυκνωτή. Μόνο εδώ οι εσωτερικές μονάδες σε αυτό το σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερες και βρίσκονται σε αίθουσες που απαιτούν κλιματιστικό. Επομένως, αποδεικνύεται ότι μια πληθώρα εσωτερικών μονάδων συνδέονται με ένα μόνο εξωτερικό κόμβο μέσω ενός δικτύου αγωγών. Στους σωλήνες αυτούς το ψυκτικό υγρό "περπατάει".

Η θερμική ισχύς της εξωτερικής μονάδας αυτού του συστήματος κλιματισμού έχει μια τεράστια θερμική ικανότητα να λειτουργεί σε τέτοιες εγκαταστάσεις, η έκταση των οποίων είναι πάνω από 1000 m 2. Η χωρητικότητα του συστήματος συμπιεστή θα πρέπει επίσης να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των κλασικών επιλογών κλιματιστικού. Ένα τυπικό σύστημα κλιματισμού είναι ικανό να ωθεί το φρέον μόνο κατά μήκος της διαδρομής σε μέγιστο ύψος 30 μέτρων. Το σύστημα VRV θα πρέπει να λειτουργεί για μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή (έως και εκατοντάδες μέτρα). Επιπλέον, πρέπει να λειτουργεί σε διαφορετικά ύψη, οι διαφορές των οποίων μπορούν να φτάσουν μέχρι και 50 μ.

Το σύστημα VRV είναι μια βελτιωμένη έκδοση ενός συμβατικού συστήματος κλιματισμού.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 10-12 kW.

Ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας είναι μεγαλύτερος από 60 ντεσιμπέλ.

Λόγω του θορύβου, η εξωτερική μονάδα είναι συνήθως εγκατεστημένη στην οροφή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 1. Πρόκειται για ένα αρκετά ισχυρό σύστημα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο αριθμό συμβατικών κλιματιστικών και να αντιμετωπίσει τη συντήρηση ενός μεγάλου πολυώροφου κτιρίου.
 2. Εάν συγκρίνετε τα συστήματα κλιματισμού καναλιών και πολλαπλών ζωνών, τα τελευταία διαθέτουν μια απλή μέθοδο εγκατάστασης. Οι πρώτες εγκαταστάσεις συνεπάγονται την κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου καναλιών, το οποίο πηγαίνει κάτω από μια ψευδοροφή. Πρέπει να είναι ηχομονωμένο. Πρόκειται για μια μακρά και σύνθετη διαδικασία.
 3. Μια εξωτερική μονάδα του συστήματος πολλαπλών ζωνών μπορεί να εξυπηρετήσει δεκάδες εσωτερικές μονάδες.
 4. Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
 5. Η θερμοκρασία δωματίου στην οποία είναι εγκατεστημένες οι εσωτερικές μονάδες μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια ενός βαθμού Κελσίου.
 6. Αν το κύριο εσωτερικό μπλοκ του συστήματος τεθεί εκτός λειτουργίας, ενεργοποιείται μια εφεδρική μονάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για χώρους όπου η ίδια θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται σταθερή, για παράδειγμα, διάφορα εργαστήρια, μουσεία κλπ.
 7. Αυτά τα συστήματα διαχωρισμού τοποθετούνται σε συνδυασμό με συστήματα εξαερισμού και πυρόσβεσης.
 8. Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου κλιματισμού.
 9. Αυτό το σύστημα μπορεί απλώς να επεκταθεί. Το εξωτερικό μπλοκ αντικαθίσταται με ένα ισχυρότερο και προστίθενται εσωτερικά μπλοκ. Δεν είναι απαραίτητος ο ανασχεδιασμός των αγωγών αεραγωγών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύστημα κλιματισμού, το οποίο θα εξυπηρετήσει με επιτυχία την υπηρεσία του. Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος. Μια εξωτερική μονάδα μπορεί να κοστίσει από $ 30.000 ή περισσότερα. Αλλά εκτός από αυτό, θα πρέπει να αγοράσετε εσωτερικά μπλοκ και ένα δίκτυο μέσω του οποίου κυκλοφορεί το ψυκτικό. Και αυτό δεν είναι επίσης φθηνό. Από την άλλη πλευρά, η προετοιμασία τέτοιων μεγάλων δωματίων για τα οποία δημιουργείται αυτό το σύστημα δεν μπορεί να είναι a priori φτηνή.

Αρχή λειτουργίας

Όλα τα ψυκτικά συστήματα έχουν ψυκτικό μέσο. Είναι freon. Έχει πολύ χαμηλό σημείο βρασμού. Για να εξατμιστεί αρκετά απλή θετική θερμοκρασία. Ο Freon παίρνει θερμότητα από το δωμάτιο και γίνεται πιο δροσερό σε αυτό. Το φρέον μετατρέπεται σε ατμό και σε αυτή την κατάσταση εισέρχεται στον συμπιεστή όπου, υπό πίεση, η θερμότητα που απορροφάται στο δωμάτιο συμπυκνώνεται. Στη συνέχεια, ο Freon εισέρχεται στον συμπυκνωτή στον εναλλάκτη θερμότητας, όπου επιστρέφει στην κατάσταση υγρού. Στη συνέχεια, πηγαίνει στον αφυγραντήρα, όπου εκπέμπει περιττή υγρασία (συμπύκνωση). Και ο φρέον διατηρεί το δρόμο προς τη βαλβίδα εκτόνωσης, όπου το μέγεθος του ακροφυσίου αυξάνεται απότομα, εξ ου και η πτώση πίεσης και το freon εισέρχεται και πάλι στον εξατμιστήρα, όπου η διαδικασία ξεκινά εκ νέου. Έτσι, το δωμάτιο ψύχεται. Στη λειτουργία θέρμανσης του δωματίου, το φρέον πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί σωστά, τότε το ποσό του Freon θα παραμείνει αμετάβλητο.

Όλα θα ήταν ωραία, αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτά είναι συστήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που δεν αντιμετωπίζουν τη συντήρηση μεγάλων δωματίων. Τα συστήματα VRV λειτουργούν με την ίδια αρχή, αλλά έχουν μια πιο ισχυρή εξωτερική μονάδα, από την οποία το δίκτυο πηγαίνει σε πολλά εσωτερικά, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου κτιρίου. Για το σκοπό αυτό, η εξωτερική μονάδα είναι εξοπλισμένη με ένα συμπιεστή μετατροπέα και από 1 έως 3 συμβατικούς συμπιεστές.

Σε κάθε εσωτερική μονάδα του συστήματος πολλαπλών ζωνών υπάρχει μια ηλεκτρονική βαλβίδα εκτόνωσης. Αυτή είναι μια άλλη διαφορά από τα συμβατικά συστήματα. Αυτή η βαλβίδα εξασφαλίζει ότι ο εναλλάκτης θερμότητας της εσωτερικής μονάδας έχει τη σωστή ποσότητα Freon για να εξυπηρετήσει αυτό το δωμάτιο.

Η διαφορά μεταξύ VRV και VRF

Εδώ όλα είναι αρκετά απλά. Τα συστήματα VRV αλλάζουν την ένταση του φρέον και τα συστήματα VRF λειτουργούν με βάση την αρχή της αλλαγής της ροής του φρέον. Στην πραγματικότητα, είναι ένα και το αυτό παιδί, διαφορετικοί κατασκευαστές. Έχουν ελαφρώς διαφορετική διάρκεια ζωής. διαφέρει ο αριθμός των πιθανών συνδέσεων των εσωτερικών μονάδων, ελαφρώς διαφορετικό μήκος της διαδρομής μέσω της οποίας μεταφέρεται το ψυκτικό μέσο, ​​ασήμαντες διαφορές στην αξιοπιστία και την τιμή.

Και τα δύο αυτά συστήματα σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο με ακρίβεια ενός βαθμού.

Κόστος

Το κόστος τέτοιων συστημάτων κλιματισμού είναι πολύ υψηλό. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εμπορικών σημάτων κλιματιστικών. Παρακάτω του πίνακα υπάρχουν παραδείγματα των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων με κατά προσέγγιση κόστος.

Ορισμός του συστήματος VRF

Τα συστήματα VRF είναι καθολικά συστήματα κλιματισμού μεγάλων χώρων. Τα συστήματα Multizone vrf μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα για τη θέρμανση και την ψύξη του αέρα στους χώρους. Κατά μέσο όρο, ένα τυπικό σύστημα vrf μπορεί να λειτουργήσει σε ένα δωμάτιο με όγκο 150-500 m2. Τέτοια συστήματα με μέση αγοραία αξία, χωρίς πρόσθετες μονάδες εξαερισμού, δεν είναι σε θέση να παρέχουν το σύνολο των κλιματικών παραμέτρων. Αλλά τέτοια περίπλοκα συστήματα αποκτώνται για την πολύπλοκη λύση ενός παγκόσμιου ζητήματος.

Με απλά λόγια, το σύστημα κλιματισμού Το vrv είναι ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών, Μόνο μεγαλύτερο εύρος, ικανό να οργανώσει μεμονωμένες ζώνες θερμοκρασίας σε κάθε ένα από τα δωμάτια του ολόκληρου κτιρίου, δηλαδή ένα δωμάτιο - μία ζώνη. Το χαρακτηριστικό του συστήματος vrv είναι πιο ξεκάθαρο όταν εξετάζεται ένα κτίριο, η μία πλευρά του οποίου φωτίζεται καθημερινά (και κατά συνέπεια θερμαίνεται) από τον ήλιο και το άλλο είναι στη σκιά. Έτσι, η εγκατάσταση του συστήματος vrv επιτρέπει την αυτόματη ανακατανομή φορτίων θερμοκρασίας, δημιουργώντας έτσι άνετες συνθήκες σε κάθε δωμάτιο, ανεξάρτητα από το αν το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά ή όχι. Μια τέτοια ρύθμιση της ισορροπίας θερμοκρασίας στην κλίμακα ενός κτιρίου μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Η ουσία του ορισμού είναι σαφής, αλλά συχνά συναντάμε δύο εντελώς ταυτόσημα ονόματα: Συστήματα VRV και VRF. Η πρώτη σύντμηση είναι ένα συγκρότημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών, αλλά αναφέρεται μόνο σε έναν κατασκευαστή - την Daikin, ηγέτη στον κόσμο των συστημάτων κλιματισμού. Σύστημα VRV Daikin - σύστημα με μεταβλητό όγκο ψυκτικού σε κυριολεκτική μετάφραση (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου). Ο χαρακτηρισμός "σύστημα VRV" αναφέρεται ως σήμα κατατεθέν, ενώ οι υπόλοιποι κατασκευαστές αναφέρονται σε "ολόκληρα συστήματα κτιρίων" απλώς ως ροή VRF - μεταβλητού ψυκτικού μέσου (δηλαδή, ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου). Αλλά μην ξεκουράζεστε, ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ονομασιών: μόνο η Daikin έχει διατηρήσει το δικαίωμα να καταλήξει στην αρχική της ονομασία για τα δικά της συστήματα παραγωγής.

συστήματα Πολυζωνικά VRV αγοράστηκαν για τις μεγάλες εγκαταστάσεις σήμερα και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες :. σπίτια, γραφεία και εμπορικά κέντρα, τράπεζες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. Η επιτυχία του συστήματος VRF (VRV) δικαιολογείται ένα ευρύ φάσμα χρήσης: από τους ουρανοξύστες και πολυλειτουργικό συγκροτήματα, σε απλά διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες. Επίσης, υπάρχει η τάση να ενεργοποιήσετε VRV σύστημα κλιματισμού στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών στα σύγχρονα κτίρια, όπως συμμορφώνονται πλήρως με όλες τις απαιτήσεις ενός λειτουργικού συγκρότημα της κατηγορίας «Α». Αυτό βασίζεται στην αυξανόμενη ζήτηση για την αξιοπιστία του και την πολυπλοκότητα των συστημάτων μηχανικής για την απλότητα και τα οφέλη του κλιματισμού, εξαερισμού και θέρμανσης, την άνεση και την εξυπηρέτηση του καθενός από τα συστήματα ανεξάρτητο πολυτελές συγκρότημα.

Και τώρα η ερώτηση: ποιο ήταν το πρώτο; Η κατασκευαστική πρόοδος ανάγκασε τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς να δημιουργήσουν ένα σύστημα VRV ή συστήματα πολλαπλών ζωνών κλιματισμού - το αποτέλεσμα της προόδου και του ανταγωνισμού από διάφορους κατασκευαστές συστημάτων κλιματισμού; Σε κάθε περίπτωση, τα συστήματα αυτά πληρούν όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης κατασκευής και η ελίτ κατοικιών, όπως είναι αδύνατο, είναι ο κύριος τομέας χρήσης νέων εξελίξεων στον τομέα του ελέγχου του κλίματος σε περιορισμένους χώρους.

Εξετάστε εν συντομία το σύστημα VRV πολλαπλών ζωνών κάθε κατασκευαστή-ηγέτη στον τομέα των συστημάτων κλιματισμού.

1. Κλιματιστικά συστήματα Daikin, VRV. Τα συστήματα πολλών ζωνών της Daikin στον σύγχρονο κόσμο κατέχουν μία από τις ηγετικές θέσεις στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα, το σύστημα κλιματισμού VRV Daikin VRV III - το καλύτερο από όλα αυτά που παράγει η εταιρεία, από το 1982. VRV III - ανάπτυξη του 2006. Το μήκος ολόκληρης της διαδρομής του συστήματος είναι 1 km, με συνολική μέγιστη χωρητικότητα 160 kW. Η απόδοση όλων των εσωτερικών μονάδων του συστήματος vrv, όταν συνδέεται με ένα εξωτερικό - είναι 200%. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της πολυεπεξεργασίας είναι:

 • υψηλή ενεργειακή απόδοση (4.1 και υψηλότερη) ·
 • το σύστημα ανεφοδιασμού λειτουργεί σε αυτόματη λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του συστήματος, καθορίζει την ποσότητα του αναγκαίου για το σκοπό αυτό υγρού εργασίας.
 • το κατώτερο όριο της θερμοκρασίας λειτουργίας του συστήματος είναι 25ºC.

2. Σύστημα Mitsubishi VRV. Αυτό είναι το City Multi Japanese που κατασκευάζεται από τη Mitsubishi Electric. Την τελευταία στιγμή η εταιρεία παρήγαγε το σύστημα κλιματισμού της γενιάς G4. Κάθε σύστημα, που διαθέτει τις ίδιες τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες μέσα σε μία μόνο γενιά, ανήκει σε μια διαφορετική σειρά:

 • Η σειρά Υ χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι εσωτερικές μονάδες ενός τέτοιου συστήματος vrv είναι σε θέση να λειτουργούν ταυτόχρονα μόνο σε έναν τρόπο λειτουργίας (μόνο για ψύξη / θέρμανση).

Ξεχωριστή προσοχή αξίζει το σύστημα vrv Mitsubishi από τη σειρά KX6. Αυτή η σειρά συστημάτων ανήκει στην τελευταία γενιά. Χαρακτηριστικό της σειράς είναι η παραγωγή μίνι VRF για μικρά διαμερίσματα και γραφεία. Το σύγχρονο σύστημα KX6 μπορεί να φιλοξενήσει 77 εσωτερικές μονάδες με 15 διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη χωρητικότητα των μονάδων (2,2-28 kW). Οι εξωτερικές μονάδες έχουν ένα εύρος τιμών απόδοσης από 11 έως 136 kW και ο συνδυασμός όλων των μονάδων συστήματος VRV μπορεί να φορτωθεί έως και 200%. Στη λειτουργία θέρμανσης, το KX6 μπορεί να λειτουργήσει ήδη στους -20º C. Το μήκος των σωληνώσεων της σειράς KX6 είναι 1000 μέτρα.

3. Συστήματα κλιματισμού VRV Toshiba. Ονομάζεται Super Modular Multi System ή συντομευμένο SMMS. Και πάλι, η εταιρεία είναι ιαπωνική, η οποία σε μεγάλο βαθμό εμπνέει εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των συστημάτων. Η επιλογή του συστήματος VRV από την Toshiba απλοποιείται σημαντικά για τους πιθανούς καταναλωτές, χάρη στο λογισμικό για το σχεδιασμό και την περαιτέρω ευκολία του συστήματος SMMS σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Το πρόγραμμα σας επιτρέπει να αναπτύξετε γρήγορα έναν κατάλογο απαραίτητων εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων του συστήματος ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς και:

 • υπολογίζει τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των διαχωριστών.
 • καθορίστε το μήκος της διαδρομής.
 • λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές στα ύψη.

Η ενεργειακή απόδοση των πολυφασματικών συστημάτων SMMS είναι 4,25. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος δείκτης. Η μέγιστη τιμή της διαφοράς σε υψόμετρο είναι 50 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των μπλοκ είναι 150 μέτρα. Το σύστημα κλιματισμού VRV SMMS Toshiba είναι σε θέση να ενώσει έως 48 εσωτερικές μονάδες με συνολική ισχύ 135% της ισχύος των εξωτερικών μονάδων.

4. Σύστημα VRF Γενικά Fujitsu AirStage. Το σύστημα αυτό είναι πιο μετριοπαθές σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα σειρά κορυφαίων κατασκευαστών συστημάτων κλιματισμού, αλλά η τιμή του είναι ιδιαίτερα άξια. Οι κύριες παράμετροι του συστήματος πολλαπλών ζωνών από τη General Fujitsu:

 • το μήκος του αγωγού είναι 150 μέτρα.
 • εφαρμογή φιλικού προς το όζον ψυκτικού μέσου R410A.
 • Τεχνολογία αντιστροφέων, η οποία αυξάνει το συνολικό επίπεδο απόδοσης του συστήματος.
 • το μέγιστο φορτίο του συστήματος είναι 150%.
 • σύνδεση έως 48 εσωτερικών μονάδων.
 • Οι εργασίες θέρμανσης αρχίζουν από -20 ° C, για ψύξη - -15 ° C.

5. VRF συστήματα από Haier που κατασκευάζονται στην Κίνα. Το κύριο πλεονέκτημα των πολυζωνικών συστημάτων αυτού του κατασκευαστή είναι οι μεγάλες δυνατότητες του συστήματος σε χαμηλό επίπεδο είναι πολύτιμες για το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού. Η Haier παράγει δύο σειρές συστημάτων VRF: H-MRV, H-MRV III. Το Haier H-MRV έχει μέγιστη ισχύ 18 kW. Η εγκατάσταση του συστήματος vrv από αυτή τη σειρά πραγματοποιείται για τους σκοπούς του κλιματισμού των διαμερισμάτων και των μικρών κατοικιών, αφού είναι σε θέση να συνδέσουν μόνο 8 εσωτερικές μονάδες. Η σειρά MRV III έχει ισχύ ισχύος 22,6-135 kW, μπορεί να συνδέσει έως και 40 εσωτερικές μονάδες σε μία μόνο μονάδα. Δεδομένου ότι η σειρά αυτή χρησιμοποιείται για κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα και εστιατόρια, το μήκος της διαδρομής φθάνει τα 300 μέτρα και η διαφορά σε υψόμετρο είναι 50 μέτρα.

Συστήματα VRF - η αρχή της λειτουργίας

Πολυζωνικό σύστημα κλιματισμού ή, όπως ονομάζονται, VRF συστημάτων είναι ουσιαστικά πιο ισχυρό multi-split σύστημα: επίσης σε μία εξωτερική μονάδα μπορεί να έχει πολλαπλές εσωτερικές μονάδες, και ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει δεκάδες μονάδες. Έτσι, στα συστήματα VRF που παράγει η IGC, ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων μπορεί να φθάσει σε 80 κομμάτια.

Πάντα έτοιμοι να βοηθήσετε και να περιμένετε τη θεραπεία σας. Αφήστε τις επαφές και θα σας καλέσουμε πίσω για διαβουλεύσεις.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών

Θεμελιωδώς σημαντικά συστήματα διαφορά πολυζωνικού κλιματισμού των συστημάτων πολλαπλών-split είναι ότι η τελευταία σε κάθε εσωτερική μονάδα από το εξωτερικό έρχεται ξεχωριστό αερίου και υγρού γραμμής φρέον, ενώ στα VRF-συστήματα με ένα μόνον κύριο ατμού αγωγό που προέρχονται από την εξωτερική μονάδα.

Περαιτέρω, ο κύριος αγωγός κλαδεύει σε 2 ή περισσότερες γραμμές εκροής, καθένα από τα οποία μπορεί επίσης να διακλαδωθεί. Η γενική αρχιτεκτονική των συστημάτων VRF φαίνεται στο σχήμα 1.

Τα πυρίμαχα ή οι συλλέκτες εγκαθίστανται στα σημεία διακλάδωσης των αγωγών. Εάν ο αγωγός κλαδεύεται σε 2 αγωγούς, τότε χρησιμοποιείται ένα αντανακλαστικό (ονομάζονται επίσης διαχωριστές σχήματος Υ, βλέπε σχήμα 2). Εάν ο αγωγός κλαδεύει σε 3 ή 4 γραμμές, τότε χρησιμοποιείται ο συλλέκτης (βλ. Σχήμα 3). Σημειώστε ότι σε κάθε κλάδο απαιτείται να εγκαταστήσετε 2 επαναλήψεις ή συλλέκτες: το ένα στη γραμμή αερίου, το δεύτερο στη γραμμή του υγρού.

Αλλά αυτό δεν είναι όλα τα χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF. Για παράδειγμα, διάφορες εξωτερικές μονάδες μπορούν επίσης να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο σύστημα. Κατά κανόνα, ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τα 4 τεμάχια. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξωτερικές μονάδες μπορούν να εγκατασταθούν σε μια σειρά κοντά μεταξύ τους και οι συνδέσεις των διαδρομών φρέον εκτελούνται με τη βοήθεια των δίδων (βλέπε σχήμα 4).

Η αρχή της λειτουργίας των κλιματιστικών συστημάτων πολλαπλών ζωνών

Στην καρδιά του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών είναι η αρχή της μεταβλητής ροής ψυκτικού μέσου. Έτσι, η αυτοματοποίηση της εξωτερικής μονάδας του συστήματος πολλαπλών ζωνών ρυθμίζει την έξοδο του συμπιεστή, αλλάζοντας έτσι τη ροή ψυκτικού στο κύκλωμα ψύξης, ανάλογα με την ανάγκη για ψύξη.

Έτσι, η εξωτερική μονάδα μεταφέρει ακριβώς το ίδιο ποσό ψυκτικού μέσου στις εσωτερικές μονάδες, όπως είναι απαραίτητο για την ψύξη του αέρα στους κλιματιζόμενους χώρους σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Μπλοκ των συστημάτων VRF

Το σύστημα VRF, καθώς και το συνηθισμένο σύστημα κλιματισμού, αποτελούνται από εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες.

Η εμφάνιση των εξωτερικών μονάδων εξαρτάται από την χωρητικότητά τους. Τα μπλοκ χαμηλής ισχύος (μέχρι 20 kW) είναι παρόμοια με τις εξωτερικές μονάδες των συστημάτων διαχωρισμού. Τα μπλοκ υψηλής ισχύος εξωτερικά ουσιαστικά διαφέρουν από αυτά (βλ. Σχήμα 5.)

Οι εσωτερικές μονάδες των συστημάτων VRF γενικά είναι οι ίδιες με τα συμβατικά συστήματα κλιματισμού. Είναι επίσης τύποι τοίχου, οροφής, κασέτας και καναλιών και επιλέγονται με βάση τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δωματίου που ψύχεται.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων κλιματισμού VRF-IGC

Στον εξοπλισμό της IGC χρησιμοποιείται μια νέα τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία βελτιώνει την αποδοτικότητα της μετατροπής ενέργειας και του συντελεστή ψύξης του συστήματος, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή με μερική υπερφόρτωση. Η τιμή του μερικού δείκτη απόδοσης στο μερικό φορτίο (IPLV) του συστήματος φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο στη βιομηχανία, η σειρά προϊόντων έχει περάσει την πιστοποίηση της Εθνικής Κατηγορίας Ι στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, σε μια αρθρωτή εξωτερική μονάδα ισχύος 28 kW, το IPLV μπορεί να φθάσει το 4,35.

Επίσης, οι κλιματιστικές συσκευές πολλαπλών ζωνών IGC είναι εξοπλισμένες με λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, σε μια κατάσταση χωρίς επίβλεψη δωμάτια με κλιματισμό, αν υπάρχει διακοπή ρεύματος κατά τη λειτουργία, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας, μετά την αποκατάσταση της τροφοδοσίας, η συσκευή δεν απαιτεί χειροκίνητη επαναφορά και μπορεί να τρέξει αυτόματα στην επιλεγμένη λειτουργία πριν από τη διακοπή ρεύματος.

Έχουν γίνει ορισμένες τροποποιήσεις για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών θορύβου των κλιματιστικών. Με βάση την εργαστηριακή ακρίβεια μελέτη και ανάλυση του θορύβου που παράγεται από το φάσμα θορύβου ενδελεχή έλεγχο και την επιλογή των μερών της συσκευής, όπως τον κινητήρα και ανεμιστήρα, και επαγγελματικό σχεδιασμό των συσκευών και των σωλήνων προκειμένου να καταστείλει θορύβους, μειώνοντας έτσι σημαντικά το θόρυβο της συσκευής.

Επιπλέον, το σύστημα IGC VRF χρησιμοποιεί τεχνολογία γρήγορης ψύξης / θέρμανσης. Ανάλογα με την τάση αλλαγής θερμοκρασίας στο δωμάτιο, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο PI για να υπολογίσει το απαιτούμενο κλάσμα της ισχύος της εσωτερικής μονάδας και να ελέγξει τη συχνότητα λειτουργίας του συμπιεστή σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, η χρήση ενός μεγάλου μέρους της ισχύος της εσωτερικής μονάδας κατά την εκκίνηση θα επιτρέψει ταχύτερη ψύξη ή θέρμανση.

Τα συστήματα πολλαπλών ζωνών για τη ρύθμιση της IGC έχουν επίσης τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • συμπιεστές αντιστροφέα Hitachi
 • πλάκα εναλλάκτη θερμότητας
 • ρύθμιση στάθμης λαδιού
 • βελτιστοποιημένη κατανομή ψυκτικού μέσου
 • ανθεκτικό στη διάβρωση και βελτιωμένο πυκνωτή.