Κλιματισμό VRF και VRV

Με όλα τα πλεονεκτήματα, τα παραδοσιακά συστήματα split και multi-split έχουν αρκετά μειονεκτήματα, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες χρήσης τους. Κατά κύριο λόγο, αυτό το μικρό μήκος της επικοινωνίας Interblock, τυπικά δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα, και στη συνέχεια, με τέτοιο μήκος δεν αποφευχθεί μειώνοντας τοις εκατό ρυθμιστή ισχύος 30. Ένα άλλο μειονέκτημα των συστημάτων πολλαπλών-split - έναν περιορισμένο αριθμό των εσωτερικών μονάδων, συνήθως από δύο έως τέσσερα κομμάτια. Όλα αυτά οδηγούν στο γεγονός ότι η προετοιμασία της ελίτ διαμέρισμα ή εξοχικό σπίτι πρέπει να τοποθετείται στο εξωτερικό (μερικές φορές ακόμη και στην πρόσοψη) πολλές εξωτερικές μονάδες, που δεν θέλουν να «χωρέσει» σε σχέδιο του αρχιτέκτονα.

Μέχρι πρόσφατα, η κατάσταση ήταν ο μόνος τρόπος - να θεσπίσει ένα conditioner κανάλι με την κατανομή του ψύχεται σύστημα αγωγών του αέρα που βρίσκεται πίσω από μια ψευδοροφή. Εκτός από τη μείωση του χρήσιμου ύψος των δωματίων για τις 15 - 20 cm (διάμετρος με μόνωση αγωγοί), αυτό το διάλυμα ήταν ακόμη ένα σημαντικό μειονέκτημα - Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του αέρα μπορεί να είναι μόνο ως σύνολο σε όλα τα δωμάτια, επειδή μια εσωτερική μονάδα δεν επιτρέπεται να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σε κάθε δωμάτιο. Η λύση βρέθηκε το 1982, όταν η Daikin παρουσίασε την πρώτη στον κόσμο VRV σύστημα κλιματισμού.

Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά των συστημάτων VRV και VRF

Το όνομα VRV (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου) μεταφράζεται ως "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου" και αντικατοπτρίζει την κύρια διαφορά μεταξύ του VRV και άλλων συστημάτων κλιματισμού - τη χρήση ενός κοινού συστήματος σωληνώσεων. Στα συστήματα VRV, κάθε εσωτερική μονάδα διαθέτει μια ηλεκτρονική θερμοστατική βαλβίδα που ρυθμίζει την ποσότητα εισερχόμενου ψυκτικού από τη συνολική διαδρομή, ανάλογα με το θερμικό φορτίο της μονάδας. Εξαιτίας αυτού, το σύστημα VRV διατηρεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, χωρίς τις διαφορές που ενυπάρχουν στα συμβατικά κλιματιστικά, τα οποία ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του αέρα με την περιοδική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

Επί του παρόντος, τα συστήματα αυτά, εκτός από την Daikin, την παραγωγή και την Mitsubishi Heavy, η Mitsubishi Electric, Sanyo, Toshiba, Fujitsu General, και άλλα. Όπως το όνομα VRV είναι σήμα κατατεθέν της Daikin, κάτι για να αναφέρονται σε παρόμοια συστήματα από άλλους κατασκευαστές όνομα VRF επιλέχθηκε (Variable Refrigerant Flow) - «Μεταβλητή ροή ψυκτικού», η οποία είναι η ίδια σε έννοια με την VRV (δηλ VRF νοείται η τάξη ή τον τύπο κλιματιστικά). Η διαφορά μεταξύ των συστημάτων VRF από διαφορετικούς κατασκευαστές δεν είναι πολύ σημαντικές και καθορίζεται από τον αριθμό των συνδεδεμένων μονάδων, το μέγιστο μήκος τροχιάς, ευκολία λειτουργίας, την αξιοπιστία και τη διάρκεια ζωής.

Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις πιο εξελιγμένες εξελίξεις της Daikin σε αυτόν τον τομέα - τα συστήματα VRV Plus, Hi-VRV και Super Multi Plus.

Συστήματα κλιματισμού Daikin VRV Plus και Hi-VRV

Ευφυές σύστημα Hi-VRV

 • VRV - εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες του συστήματος κλιματισμού VRV Plus
 • HRV - σύστημα συνδυασμένου εξαερισμού και εξαερισμού εισόδου με ανάκτηση θερμότητας (recuperator), ενσωματωμένο σε μία μονάδα με VRV Plus
 • D-BACS - σύστημα ελέγχου βασισμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για παρακολούθηση και έλεγχο των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού

Για την κεντρική διαχείριση των συστημάτων VRV Plus και HRV, αναπτύσσεται λογισμικό που αναπτύχθηκε για Windows και έχει μια βολική και φιλική διεπαφή. Το σύστημα ελέγχου D-BACS σας επιτρέπει να παρακολουθείτε και να ελέγχετε τη λειτουργία μονάδων κλιματισμού VRV, συστημάτων εξαερισμού HRV και άλλων ενεργοποιητών. Συνδέοντας όλα αυτά τα συστήματα σε έναν υπολογιστή, ο χρήστης αποκτά τον πλήρη έλεγχο του κλίματος σε ολόκληρο το κτίριο. Λίγο για τις δυνατότητες του συστήματος D-BACS:

 • Ο συνολικός αριθμός μονάδων που ελέγχονται με VRV και HRV είναι 256 τεμάχια
 • Συνδυάζοντας τα εσωτερικά μπλοκ σε λογικές ομάδες για εύκολη διαχείριση
 • Ένδειξη της κατάστασης κάθε εσωτερικής μονάδας - λειτουργία τρέχουσας λειτουργίας (ψύξη / θέρμανση / αερισμός / απενεργοποίηση). θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο. Καθορισμένη (επιθυμητή) θερμοκρασία. ελάχιστη και μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία δωματίου (καθορισμένη από το χρήστη). άδεια / απαγόρευση ελέγχου από αυτόνομο τηλεχειριστήριο, Η κατάσταση του φίλτρου (ο χρόνος που απομένει έως ότου καθαριστεί ή αντικατασταθεί). η θέση του συγκροτήματος (όροφος, δωμάτιο, ιδιοκτήτης) · σε περίπτωση βλάβης της μονάδας, εμφανίζεται ο κωδικός της
 • Ένδειξη της κατάστασης των εξωτερικών μονάδων - κατάσταση λειτουργίας στη συγκεκριμένη στιγμή, εξωτερική θερμοκρασία, διεύθυνση (θέση) της μονάδας
 • Ρύθμιση των τρόπων λειτουργίας των εσωτερικών μονάδων - ενεργοποίηση / απενεργοποίηση. ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Ενεργοποιήστε / απενεργοποιήστε τον έλεγχο της μονάδας από μια αυτόνομη κονσόλα (ξεχωριστά για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση / ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας). ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής αέρα (έξι θέσεις) για χαμηλή και υψηλή ταχύτητα ανεμιστήρα
 • Βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος με εβδομαδιαία και ημερήσια χρονοδιακόπτες - ο προγραμματισμένος χρόνος ρυθμίζεται στον οποίο πρέπει να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Το ίδιο το πρόγραμμα επιλέγει τον βέλτιστο χρόνο εκκίνησης του κλιματιστικού σε κάθε δωμάτιο.
 • Βελτιστοποίηση και υπολογισμός του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τη δυνατότητα καθορισμού τιμολογίων ημέρας και νύχτας

Το μόνο μειονέκτημα των συστημάτων VRV είναι η υψηλή τιμή. Το ελάχιστο κόστος εξοπλισμού για το πλήρες σύνολο ενός πλήρους συστήματος VRV είναι 15 - 20 χιλιάδες δολάρια. Ως εκ τούτου, για να χρησιμοποιήσετε VRV για τον κλιματισμό, ας πούμε, διαμερίσματα 4 - 5 δωματίων είναι άβολο - το παραδοσιακό σύστημα κλιματισμού θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα. Για τέτοιους "μικρούς" χώρους, αναπτύχθηκε το σύστημα Super Multi Plus, το οποίο καταλαμβάνει μια ενδιάμεση θέση μεταξύ των συστημάτων VRV και multi-split και έχει τιμή συγκρίσιμη με την τιμή των παραδοσιακών συστημάτων πολλαπλών σπαστών.

Σύστημα κλιματισμού Daikin Super Multi Plus

Σε σύγκριση με το VRV Plus, αυτό το σύστημα διαθέτει ένα χαρακτηριστικό. Στο VRV Plus, οι θερμοστατικές βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του φρέον από την κοινή διαδρομή είναι ενσωματωμένες στις εσωτερικές μονάδες. Το Super Multi Plus χρησιμοποιεί τυπικές εσωτερικές μονάδες και οι θερμοστατικές βαλβίδες τοποθετούνται σε ξεχωριστές μονάδες, το λεγόμενο BP μπλοκ (Μονάδα Παροχής Καταστημάτων), στην οποία συνδέονται δύο ή τρεις εσωτερικές μονάδες. Παρεμπιπτόντως, στην ίδια αρχή εφαρμόζονται συστήματα VRF κάποιων άλλων κατασκευαστών. Μια τέτοια τεχνική λύση έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Το μειονέκτημα είναι η πιο πολύπλοκη διαμόρφωση του συστήματος και η ανάγκη τοποθέτησης πρόσθετης μονάδας VR μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων. Πλεονέκτημα - η δυνατότητα χρήσης τυπικών εσωτερικών μονάδων που έχουν μικρότερες διαστάσεις και χαμηλότερο επίπεδο θορύβου σε σύγκριση με τα συστήματα VRV (λόγω των ενσωματωμένων τελευταίων θερμικών ρυθμιστικών βαλβίδων).

Το κόστος των συστημάτων VRV και VRF

Δεδομένου ότι το κόστος του συστήματος κλιματισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε τις εκτιμώμενες τιμές για τα πολυζωνικά συστήματα VRV και VRF των πιο δημοφιλών εμπορικών σημάτων. Το κόστος του συστήματος υπολογίζεται για τυπικούς χώρους γραφείων σε δύο εκδόσεις - μέχρι 500 και 1500 m². Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση την προϋπόθεση ότι οι 6 m². υπάρχει ένας χώρος εργασίας. Για οικιακούς χώρους, το κόστος του συστήματος μπορεί να είναι 30-50% μικρότερο, λόγω των χαμηλότερων εισροών θερμότητας από τους ανθρώπους και τις οικιακές συσκευές. Το κόστος του συστήματος δίδεται σε δολάρια ανά 1 m².

Σύστημα κλιματισμού VRV: επιλογή για συγκροτήματα γραφείων και εμπορικά κέντρα

Το κλασικό κλιματικό συγκρότημα αποτελείται εποικοδομητικά από δύο μπλοκ: εξωτερικό - συμπυκνωτή και εσωτερική - εξάτμιση. Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμού μπορεί να αντέξει μέχρι και 4 συσκευές εξάτμισης. Και το μήκος των γραμμών Freon σε αυτά αφήνει πολύ επιθυμητό, ​​το μέγιστο 25 μ. Με απώλεια παραγωγικότητας έως και 30%. Όλα αυτά περιορίζουν τη χρήση τους σε μεγάλα κτίρια ή εξοχικές κατοικίες, όπου υπάρχουν περισσότερα από 4 δωμάτια που χρειάζονται κλιματισμό. Και για να εγκαταστήσετε πολλά πολυ-κλιματιστικά είναι εξαιρετικά ασύμφορη οικονομικά, και να κρεμάσει την πρόσοψη του κτιρίου με διάφορα μπλοκ συμπιεστή δεν είναι πολύ καλή, από την άποψη του σχεδιασμού.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκροτημάτων κλιματισμού VRV και VRF

Όλα αυτά τα μειονεκτήματα στερούνται κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών. Πολλοί ενδιαφέρονται για το τι σημαίνει το σύστημα VRV. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι ένα όνομα, αλλά μια σύντμηση, η οποία σε κυριολεκτική μετάφραση διαβάζεται ως "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου".

Το VRF είναι επίσης συντομογραφία και αναφέρεται ως "ροή μεταβλητού ψυκτικού μέσου". Ακόμη και από μια κατανοητή μετάφραση είναι σαφές ότι πρόκειται για πανομοιότυπα συστήματα. Απλά, όταν το τέλος του περασμένου αιώνα εφευρέθηκε σύστημα VRV, η συντομογραφία αμέσως κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έτσι ώστε άλλες εταιρείες, οι οποίες άρχισαν να παράγουν τα ίδια τα συστήματα ελέγχου του κλίματος, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό όνομα που δεν αλλάζει τα γεγονότα.

Στα κλασικά κλιματικά σύμπλοκα από το μπλοκ του συμπιεστή τοποθετείται η κύρια προς εξάτμιση. Το ίδιο συμβαίνει και στα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμού: από ένα δομοστοιχείο συμπιεστή του κλιματιστικού περνάει το κύριο σε κάθε μονάδα εξάτμισης.

Τα σύμπλοκα VRV και VRF διαθέτουν έναν αυτοκινητόδρομο freon, από τον οποίο συνδέεται με όλες τις συσκευές εξαερισμού, και μπορούν να είναι μέχρι και 64, με 3 εξωτερικές μονάδες πυκνωτών. Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής μονάδας πυκνωτή μπλοκ και σύστημα VRV μπορεί να είναι 150 m, και η διαφορά μεταξύ του συμπιεστή και εσωτερικών βαθμίδων εξατμιστήρα κατακόρυφα, επιτρέπει μέχρι 90 m.

Χάρη σε τέτοιους δείκτες, ένα τέτοιο σύστημα κλιματισμού μπορεί να καλύψει την ανάγκη για ένα ευνοϊκό μικροκλίμα ενός μεγάλου πολυώροφου κτιρίου. Και η μονάδα συμπυκνωτή μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν οπουδήποτε, τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο υπόγειο του. Η τελευταία φορά που ασκείται είναι η τοποθέτησή του σε ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται έξω από το κτίριο. Το μήκος της γραμμής Freon το επιτρέπει.

Η κύρια και πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό των συστημάτων του κλίματος είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης τους στο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού του κτιρίου, κάτω από την καθοδήγηση του υπολογιστή. Η εταιρεία Daikin έχει ήδη αναπτύξει κάτι παρόμοιο με το διάσημο όνομα HI-VRV. Με την ευκαιρία - εκείνη που εφευρέθηκε το πρώτο και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία προσφέρει ένα τέτοιο συγκρότημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει έως και 265 διαχειριζόμενες εσωτερικές μονάδες τόσο για τον αερισμό όσο και για τον κλιματισμό.

Έλεγχος θερμοκρασίας σε συγκροτήματα κλιματισμού VRV και VRF

Μπορείτε να διαχειριστείτε εσωτερικές μονάδες με τρεις τρόπους:

 • Από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου.
 • Με ασύρματες "κινητές" συσκευές.
 • Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ειδικό λογισμικό συνδεδεμένο στο σύστημα κλιματισμού.

Λόγω της συνεχούς παρακολούθησης των δεικτών θερμοκρασίας, η τροφοδοσία ψυκτικού μέσου αλλάζει αυτόματα, διατηρώντας έτσι ένα σταθερό άνετο περιβάλλον, χωρίς νεκρές ζώνες και διαφορές. Τέτοια σύμπλοκα υποστηρίζουν συγκεκριμένες τιμές, με ακρίβεια ± 0,5 ° C.

Το έργο των συγκροτημάτων VRV και VRF το χειμώνα

Όπως γνωρίζετε, τα κλιματιστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή. Και τα πιο σύγχρονα συστήματα κλιματισμού δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως, λόγω του γεγονότος ότι τα συστήματα VRF πολλαπλών ζωνών έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα και χρησιμοποιούνται σε χώρες όπου σχεδόν όλο το χρόνο σήμα γύρο θερμόμετρο δεν περνούν πάνω από + 10, την ολοκλήρωση των μονάδων συμπιεστή έχει γίνει, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσει τις επιπτώσεις των χαμηλών θερμοκρασιών στο συμπυκνωτή, η οποία είναι η πιο Η "απαλή" θέση αυτών των κλιματικών συστημάτων. Η αναθεώρηση ονομάστηκε VRV-house.

Αλλαγή άγγιξε τον ελεγκτή, η οποία τώρα επιπλέον εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας, και εξαλείφει πλήρως την πτώση της πίεσης συμπύκνωσης που είναι κοινές σε τέτοια κλιματικές σύμπλοκα με τη λειτουργία τους σε ακατάλληλες εύρος θερμοκρασίας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών των κλιματικών συστημάτων

 1. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός τέτοιου κλιματικού συνόλου είναι η ευκολία εγκατάστασης. Λόγω του μικρού βάρους των εσωτερικών μονάδων και μιας κοινής γραμμής Freon, μόνο λίγοι ειδικοί μπορούν να το εγκαταστήσουν στο κτίριο, το οποίο μπορούν να διατηρήσουν ακόμη και μικρές εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
 2. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου δωματίου, οι εξωτερικές μονάδες μπορούν να συνδεθούν σε εσωτερικές, διαφορετικές μεθόδους απόδοσης και εγκατάστασης.
 3. Μέχρι σήμερα, διάφορες εταιρείες παράγουν εσωτερικές μονάδες VRV ή VRF. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικές εσωτερικές μονάδες που μπορούν να επιλεγούν με βάση την αρχιτεκτονική ή τους εσωτερικούς τους χώρους.
 4. Τέτοια κλιματικά συγκροτήματα θεωρούνται τα πιο οικονομικά, λόγω της δυνατότητας ατομικού ελέγχου κάθε εσωτερικής μονάδας. Η θέρμανση (ψύξη) θα γίνεται αποκλειστικά στα δωμάτια όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχει σχεδιαστεί για χρήση για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σχετικά με τις αδυναμίες αυτής της τεχνικής, μπορείτε να πείτε το μόνο πράγμα: αξίζει τον κόπο. Και με όλη την οικονομία και την απλότητα στην εγκατάσταση, το κόστος ενός τετραγωνικού μέτρου αυτού του κλιματικού συνόλου είναι περίπου 250 cu, και υπολογίζεται για μια περιοχή από 500 έως 1500 cu.. Γι 'αυτό είναι τόσο σπάνιο να βρεθεί καν σε μεγάλα διαμερίσματα. Οι κύριοι καταναλωτές της είναι οι χώροι παραγωγής, τα μεγάλα γραφεία, τα εμπορικά κέντρα και τα υπεραγορές, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Βέβαια, βρίσκονται σε εξοχικές κατοικίες, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια εξαίρεση από τον κανόνα.

Συμβουλή:
Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του VRV και VRF κλιματισμού δεν είναι το πιο δύσκολο, και η εγκατάσταση μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους από έναν ιδιωτικό οργανισμό, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα για την αγορά, το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξοπλισμού για να χειριστεί μόνο σε επαγγελματίες.

Συστήματα κλιματισμού VRF και VRV. Συστήματα Multizone

Σήμερα, ο κύριος στόχος των κατασκευαστικών εταιρειών είναι να παρέχουν μέγιστη άνεση με ελάχιστο κόστος. Η λύση στο ζήτημα αυτό είναι η μείωση του κόστους, η οποία δεν αποτελεί διέξοδο από την κατάσταση, ούτε η βελτιστοποίηση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Χάρη στα συστήματα πολλαπλών ζωνών, αυτό το θέμα γίνεται ευκολότερο να λυθεί. Τα συστήματα κερδίζουν δημοτικότητα και συνάφεια.


Σύστημα Multizone

Ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ένα σύστημα που αποτελείται από μία εξωτερική μονάδα και από πολλές εσωτερικές. Ο απαιτούμενος αριθμός εσωτερικών μονάδων εγκαθίσταται στις εγκαταστάσεις και η εξωτερική μονάδα είναι εγκατεστημένη στο υπόγειο, το τεχνικό δάπεδο ή την οροφή. Τα μπλοκ συνδέονται μέσω ενός κοινού αγωγού.

Σύστημα κλιματισμού VRF

Η ροή VRF (μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου) είναι μια "εναλλασσόμενη ροή ψυκτικού μέσου", που σημαίνει ένα κοινό σύστημα δύο ή τριών σωληνώσεων του αγωγού.

Σύστημα VRF δύο σωλήνων

Ταυτόχρονη λειτουργία όλων των εσωτερικών μονάδων για θέρμανση ή ψύξη. Επίσης στον δεύτερο σωλήνα το ψυκτικό μπορεί να τροφοδοτηθεί από την εξωτερική μονάδα τόσο στην κατάσταση του υγρού (ψυχρή παραγωγή) όσο και στην αέρια μορφή (παραγωγή θερμότητας).

Σύστημα VRF τριών σωλήνων

Ένας σωλήνας - η ουσία εργασίας προέρχεται από τις εσωτερικές μονάδες προς τα έξω. Για την επιστροφή του φρέον σε συστήματα τριών σωλήνων, δίνονται δύο σωλήνες στις εσωτερικές μονάδες, το καθένα έρχεται με τη μορφή αερίου και το άλλο με τη μορφή υγρού. Επομένως, είναι δυνατό να εργαστείτε ανεξάρτητα από τις εσωτερικές μονάδες σε διαφορετικούς τρόπους.

Πλεονεκτήματα των συστημάτων VRF έναντι των συμβατικών συστημάτων διάσχισης:

 1. Το μήκος της διαδρομής. Ο συμπιεστής είναι ικανός να αντλεί φρέον σε απόσταση μέχρι 300 m με διαφορά ύψους 30-35 m.
 2. Μια εξωτερική μονάδα - αρκετές εσωτερικές. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι η δυνατότητα σύνδεσης μεγάλου αριθμού εσωτερικών μονάδων σε μία μόνο εξωτερική μονάδα.
 3. Μεταβλητός αριθμός εσωτερικών μονάδων. Στην περίπτωση ενός νέου δωματίου στο κτίριο, μπορείτε να αγοράσετε μια επιπλέον εσωτερική μονάδα και, συνδέοντας μέσω ενός μικροεπεξεργαστή, θα βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο με τις άλλες μονάδες.
 4. Διάφοροι τύποι εσωτερικών μονάδων. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δωματίου, επιλέγεται ένας κατάλληλος τύπος εσωτερικής μονάδας - κασέτα, κανάλι, οροφή ή τοίχος. Θα διατηρήσει το απαραίτητο μικροκλίμα σε εσωτερικούς χώρους ανεξάρτητα από άλλους.
 5. Μεγάλη απόδοση. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τον αέρα σε μεγάλους χώρους των οποίων το εμβαδόν είναι 150-500 m 2.
 6. Αυτόματος έλεγχος. Στις εσωτερικές μονάδες, στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου υπάρχει μια θερμοστατική βαλβίδα, η οποία εξασφαλίζει την παροχή της σωστής ποσότητας ψυκτικού μέσου. Ο αυτοματισμός καθορίζει το πόσο ψυκτικό πρέπει να τροφοδοτείται σε μια συγκεκριμένη εσωτερική μονάδα που λειτουργεί σε μεμονωμένες συνθήκες θερμοκρασίας για να αποφευχθεί η άσκοπη κατανάλωση της εργασίας ουσίας.
 7. Αξιοπιστία. Ο κατασκευαστής υπόσχεται αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος για 25-30 χρόνια σε σύγκριση με συμβατικά κλιματιστικά με διάρκεια ζωής 7 χρόνια.
 8. Η δυνατότητα αποστολής υψηλής ποιότητας. Το σύνολο του συστήματος μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε, για παράδειγμα, όλα τα κλιματιστικά να αρχίσουν τις εργασίες τους μισή ώρα πριν από την άφιξη των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ή την επιστροφή των ιδιοκτητών στο σπίτι.
 9. Ποικιλία διαχείρισης. Είναι δυνατό να ελέγξετε ξεχωριστά τον πίνακα απευθείας από την εσωτερική μονάδα στο δωμάτιο ή από κεντρικό κεντρικό έλεγχο ολόκληρου του συστήματος.
 10. Εργαστείτε σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η τεχνολογία Multizone μπορεί να λειτουργήσει υπό πολύ αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας. Το επιτρεπτό όριο θερμοκρασίας είναι -50 ° C, ανάλογα με το εμπορικό σήμα και το μοντέλο του εξοπλισμού.
 11. Υψηλή απόδοση (συντελεστής απόδοσης). Η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη των απλών κλιματιστικών inverter, Μόνο μία εξωτερική μονάδα χρειάζεται συντήρηση.
 12. Ακρίβεια ρυθμίσεων θερμοκρασίας έως ± 0,5 ˚ C.
 13. Ασφάλεια έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση αποσύνδεσης μιας εσωτερικής μονάδας, ολόκληρο το δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί.
 14. Φάσμα χρήσης πολυζωνικών συστημάτων. Πολυώροφα κτίρια κατοικιών, γραφεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα...


Μειονεκτήματα συστημάτων VRF

 1. Υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά.
 2. Πολυπλοκότητα του υπολογισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ικανή κατασκευή του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού. Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους του δωματίου και να κατανοήσουμε σωστά τους στόχους του. Οι εσφαλμένοι υπολογισμοί σε αυτά τα στάδια μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες: απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένη απόδοση του εξοπλισμού.
 3. Η επιλογή μιας επιχείρησης από όλα τα στοιχεία του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα είναι πολύ έξυπνο, για κανονική λειτουργία είναι επιθυμητό να παράγεται εντελώς από μία επιχείρηση, επειδή όλα τα μέρη έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα που πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 4. Κίνδυνος διαρροής ψυκτικού μέσου σε περίπτωση βλάβης του αγωγού. Το σύστημα στην περίπτωση αυτή θα παύσει να λειτουργεί λόγω μιας βλάβης.
 5. Πολύπλοκη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία. Όπως κάθε άλλος εξοπλισμός, ο εξοπλισμός αυτός απαιτεί περιοδική συντήρηση και προγραμματισμένη επιθεώρηση. Κάθε εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται αυστηρά από τους υπαλλήλους του κέντρου εξυπηρέτησης. η εργασία με αυτόν τον εξοπλισμό είναι περίπλοκη και συγκεκριμένη. Η μη συμμόρφωση με τις συστάσεις συνεπάγεται κατανομή και αποτυχία σε ολόκληρο το σύστημα.
 6. Αποσύνδεση. Σε περίπτωση βλάβης εξωτερικού μπλοκ, ολόκληρο το σύστημα θα απενεργοποιηθεί.


Χαρακτηριστικά των συστημάτων VRF

 1. Συνδυασμός του συστήματος VRF με το σύστημα εξαερισμού.
 2. Το σύστημα VRF είναι πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα μπορεί να έχει διάφορα εξωτερικά μπλοκ. Σε περίπτωση αποσύνδεσης ενός από αυτά, η κατανομή του φορτίου θα βρίσκεται σε άλλα μπλοκ.
 3. Η ισχύς εξόδου των εσωτερικών μονάδων κυμαίνεται μεταξύ 2-18 kW και επιλέγεται ξεχωριστά για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο.
 4. Το σύστημα είναι ένα ευφυές δίκτυο με μια κοινή διαδρομή καλωδίων φρέον.
 5. Η σωληνώση του αγωγού με το ψυκτικό είναι το πιο δύσκολο μέρος της τοποθέτησης του συστήματος VRF. Ακόμη και η εγκατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων δεν είναι τόσο επίπονη, αν και απαιτούνται ειδικοί για τις εγκαταστάσεις τους.

Χαρακτηριστικά συστημάτων συναρμολόγησης VRF

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό των συστημάτων VRF της γραμμής φρένων είναι η διαδικασία συγκόλλησης χαλκοσωλήνων. Η συγκόλληση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας άζωτο. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια συγκόλληση στο εσωτερικό του σωλήνα υπό πίεση σκανδάλη αζώτου που λαμβάνεται έτσι να αποφεύγεται η ρύπανση και την κλιμάκωση επί της εσωτερικής επιφάνειας του σωλήνα, το οποίο με τη σειρά του να καταστρέψει το πρώτο σωλήνα και δεύτερον είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το συμπιεστή.


Η σύνδεση των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων πραγματοποιείται συλλογικά. Διακλάδωση σωλήνων για διανομή ψυκτικού πραγματοποιείται είτε με τη χρήση της μία ή περισσότερες δεξαμενές με μία είσοδο και πολλαπλές εξόδους, ή χρησιμοποιώντας rifnetov - είδος Tees-διαχωριστές για χαλκοσωλήνα. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν οριζόντια.


Μετά συγκόλληση σωλήνωσης πρέπει να ελέγχουν τη στεγανότητα του κυκλώματος ψύξης. Αυτό μπορεί να γίνει με βρόχο του συστήματος και έγχυση αζώτου υπό υψηλή πίεση. Το σύστημα είναι σε αυτή την κατάσταση για δύο εβδομάδες. Η διάσπαση μπορεί να ανιχνευθεί παρουσία σφυρίγματος στο σύστημα και με πτώση της πίεσης του αζώτου.

Η αποστράγγιση των συμπυκνωμάτων από τις εσωτερικές μονάδες απαιτεί την εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται αγωγούς αποστράγγισης. Η αποστράγγιση αποχέτευσης είναι δυνατή στο υπάρχον σύστημα αποχέτευσης ή στο σύστημα αποχέτευσης καταιγίδων.

Η θέση της εξωτερικής μονάδας είναι αποδεκτή τόσο στην οροφή του κτιρίου όσο και στο επίπεδο του εδάφους. Για την τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας πρέπει να προετοιμάσει την ιστοσελίδα του ιδρύματος με τα χαρακτηριστικά των κραδασμών.

VRF και VRV - ποια είναι η διαφορά;

Γενικά, σύμφωνα με την έννοια του VRF, το σύστημα εννοείται ως μια κατασκευή που παρέχει ένα τέτοιο σχέδιο ρύθμισης. Εξοπλισμός αυτής της κατηγορίας παράγεται από τη Mitsubishi Electric, τη Mitsubishi Heavy Industries, την Toshiba, τη Sanyo, τη Fujitsu General και άλλους. Ωστόσο, το όνομα του συγγραφέα αυτής της εξέλιξης ανήκει στην ιαπωνική εταιρεία DAIKIN. Το 1982 καθόρισε το όνομά της για το προϊόν της - VRV (μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου). Σε μετάφραση - "μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου". Στο μέλλον, άλλες επιχειρήσεις παρήγαγαν ακριβώς αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά με τη συντομογραφία VRF. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών των ονομάτων.

Υπολογισμός και επιλογή συστημάτων VRF εξοπλισμού

Στο σχεδιασμό του συστήματος VRF χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

Οι βασικοί νόμοι των φυσικών επιστημών είναι ο νόμος της διατήρησης της μάζας και της ενέργειας. Το σύστημα VRF ανταλλάσσει ροές αέρα με το περιβάλλον χώρου και το εξωτερικό περιβάλλον του κτιρίου.

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Από αυτό προκύπτει ότι, για να αυξηθεί η θερμική ενέργεια, είναι απαραίτητο να γίνει μηχανική εργασία, που λαμβάνεται από τη συμπίεση του συμπιεστή.


Υπολογισμός της ισχύος των εσωτερικών μονάδων

Ο υπολογισμός της ισχύος μπορεί να γίνει με την υπόθεση ότι η ισχύς των εσωτερικών μονάδων Qέξω θα είναι ίση με την ποσότητα ψυχρού αέρα που μεταφέρεται στον εναλλάκτη θερμότητας. Ας υπολογίσουμε αυτόν τον όγκο αέρα:

k - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας της εσωτερικής μονάδας, W / (m 2 ˚С).

F - επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας, m 2 ·

tνн1 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην είσοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tνн2 - η θερμοκρασία αέρα δωματίου στην έξοδο της εσωτερικής μονάδας, ˚С;

tfr - θερμοκρασία βρασμού του φρέον, ˚є.

k * F - σταθερή τιμή, ανάλογα με τις ιδιότητες του υλικού του συγκροτήματος και τις διαστάσεις του,

tfr - θερμοκρασία, η οποία είναι σταθερή και υποστηρίζεται από την αυτοματοποίηση του συστήματος VRF.

Επίσης, η μονάδα ισχύος είναι η εσωτερική ικανότητα του ψυκτικού ψύξεως που εισέρχεται στη μονάδα:

Gfr - Κατανάλωση φρεονών στην εσωτερική μονάδα, kg / s.

qfr - θερμότητα μετάβασης φάσης 1 kg Freon, W / kg.

Από τον τύπο 1, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ισχύς της εσωτερικής μονάδας εξαρτάται, πρώτα από όλα, από τη θερμοκρασία του αέρα στην είσοδο tνн1. Από τον τύπο 2 - ότι η θερμοκρασία εξαρτάται από την κατανάλωση φρέον που εισέρχεται στη μονάδα. Με την κατάσταση της θερμοδυναμικής ισορροπίας - πόση ενέργεια έπεσε στην εσωτερική μονάδα, το ίδιο θα απομακρυνθεί από αυτήν. Συνεπώς, οι εξισώσεις 1 και 2 μπορούν να εξισωθούν:

Η χωρητικότητα της μονάδας μπορεί να αυξηθεί αυξάνοντας την παροχή του ψυκτικού Gfr με τη βοήθεια ενός θερμοστάτη. Όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο μειωθεί, η ισχύς της μονάδας θα πέσει απότομα.


Υπολογισμός της ισχύος των εξωτερικών μονάδων

Κατά τον υπολογισμό της ισχύος των εξωτερικών μονάδων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη χωρητικότητα ψύξης των εσωτερικών μονάδων. Σύμφωνα με τον τύπο, μπορούμε να προσδιορίσουμε την ισχύ της εξωτερικής μονάδας.

Από την κατανάλωση φρεονίου Gfr και kΎδρα - το υδραυλικό χαρακτηριστικό του δικτύου εξαρτάται από την πτώση πίεσης στο σύστημα:

Με τον έλεγχο αυτών των χαρακτηριστικών, το αυτόματο σύστημα VRF διατηρεί την απαιτούμενη πίεση στην είσοδο και την έξοδο της εξωτερικής μονάδας.

Εάν το κανονικό μήκος της διαδρομής είναι ίσο με 7,5 μέτρα, η αύξηση σε kΎδρα. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια μείωση της ροής του ψυκτικού μέσου, και ως εκ τούτου να μειώσει την μονάδα ισχύος.

Πρόγραμμα αλλαγών πίεσης κατά τη διάρκεια της παροχής και επιστροφής του Freon


Η επιλογή του τμήματος των αγωγών γίνεται από ειδικούς με βάση τους πίνακες, την επιλογή των διαμέτρων των διατομών σωλήνων - λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυνατότητες των εσωτερικών μονάδων του συστήματος.

Η επιλογή των αντανακλαστικών (ο διαχωριστής γραμμών Freon) και των συλλεκτών (η συσκευή συλλογής) βασίζεται στην απόδοση των εσωτερικών μονάδων και του επιλεγμένου διαμετρικού τμήματος του αγωγού.

Σφάλματα στο σχεδιασμό του συστήματος VRF

Υποεκτίμηση της απόδοσης της εσωτερικής μονάδας. Η επιλογή των εσωτερικών μονάδων παρέχεται υπό κανονικές συνθήκες. Τα δεδομένα που δίδονται, στα οποία επιλέγεται το μπλοκ, προϋποθέτουν συνθήκες αέρα για την Ιαπωνία. Η εσωτερική θερμοκρασία του αέρα σε ξηρό θερμόμετρο είναι 27 ° C, η σχετική υγρασία είναι 50%. Για τη Ρωσία, η ίδια θερμοκρασία είναι 20-22 ˚ C, σχετική υγρασία 30-60%.

Κατακόρυφη διάταξη εξωτερικών μονάδων. Η οριζόντια διάταξη των μπλοκ είναι προτιμότερη λόγω του γεγονότος ότι για μεγάλες διαφορές στο υψόμετρο το Freon ως φορέας ενέργειας δεν είναι μόνο ένα υγρό, αλλά και ένα αέριο. Συνεπώς, με ένα σημαντικό μήκος του σωλήνα ελεύθερου τροχού κατά μήκος του ύψους, μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία ανομοιόμορφης παροχής ψυκτικού μέσου στις μονάδες. Εξαιτίας αυτού, η ικανότητα ψύξης των χαμηλότερων εσωτερικών μονάδων θα είναι καλύτερη σε βάρος των ανώτερων.

Συνδυασμός σωλήνων freon σε ένα δίκτυο. Σε περίπτωση διαρροής ψυκτικού μέσου, είναι δυνατό να το εισάγετε σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους, δηλαδή, στους αεραγωγούς του ατόμου. Το Freon R410A δεν είναι τοξικό, αλλά όταν είναι 15 λεπτά ένα πρόσωπο σε μια γεμάτη ζώνη freon, πνιγμού και θανάτου είναι δυνατά.

Τα χαρακτηριστικά θορύβου των μπλοκ δεν λαμβάνονται υπόψη. Όταν επιλέγετε την ισχύ των εσωτερικών μονάδων, ο πελάτης μπορεί να ξεχάσει το επίπεδο θορύβου που προέρχεται από τη μονάδα. Τα χαρακτηριστικά θορύβου έχουν επίσης τους δικούς τους κανόνες και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μερικό φορτίο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Κατά την αρχική σχεδίαση, υπολογίζεται ότι το αρχικό σύνολο εσωτερικών μονάδων είναι 100% φορτίο του δικτύου. Αλλά μετά από λίγο υπάρχει η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των μονάδων στο δωμάτιο, αλλά τα χαρακτηριστικά των εξωτερικών μονάδων δεν είναι πλέον σχεδιασμένα για να παρέχουν ένα τέτοιο ποσό.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή ενός μηχανικού κλιματισμού

Συστήματα πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών και διαχωρισμένων με πλούσιο κατάλογο των θετικών τους ιδιοτήτων έχουν κάποια μειονεκτήματα. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματά τους είναι το ανεπαρκές μήκος των αλληλεπιδρών μηνυμάτων (δεν υπερβαίνει τα 25 μέτρα). Αλλά ακόμη και σε αυτό το μήκος δεν μειώνεται η συνολική ισχύς του συστήματος. Ο παράγοντας απώλειας είναι περίπου 30%, ή ακόμα περισσότερο. Ένα άλλο αρκετά σοβαρό μειονέκτημα είναι ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων. Μερικές φορές πρέπει να εγκαταστήσετε έως και τέσσερα κομμάτια ανά διαμέρισμα. Και μερικές φορές αυτό επηρεάζει αρνητικά την αρχιτεκτονική ολόκληρου του κτιρίου.

Μέχρι πρόσφατα, η λύση σε αυτό το πρόβλημα ήταν να εγκαταστήσει ένα ειδικό σύστημα καναλιών διανομής με ψύχθηκε ροής αέρα καθ 'όλη τη δομή, και σε όλες τις κατευθύνσεις με τη βοήθεια των αγωγών. Τέτοια συστήματα εγκαθίστανται πάνω από ψευδοροφές σε γραφεία ή χώρους διαβίωσης. Φυσικά, το ύψος του ρεύματος μειώνεται κατά τουλάχιστον 20 cm.

Αλλά αυτό το σύστημα έχει ένα άλλο μειονέκτημα, δεν είναι πολλαπλών ζωνών. Δηλαδή, η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε ένα μεμονωμένο δωμάτιο (για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού) είναι αδύνατη. Και αν ένα τέτοιο σύστημα έχει σχεδιαστεί για ολόκληρο το κτίριο κατοικιών, είναι αδύνατο όχι μόνο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, αλλά και σε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε μια θερμοκρασία για ολόκληρο το κτίριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα κλιματισμού VRV και VRF έχουν γίνει τόσο δημοφιλή σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνισή τους στην αγορά.

Συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών VRV και VRF

Το σύστημα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα κατάλληλο μικροκλίμα σε περισσότερα από ένα ξεχωριστά δωμάτια ή διαμερίσματα, αλλά σε πολλά. Για παράδειγμα, σε πολυώροφο κτίριο ή γραφείο. Αυτά τα κλιματιστικά είναι συχνά εγκατεστημένα:

 • Σε κτίρια γραφείων.
 • Στις επιχειρήσεις.
 • Στα γραφεία.
 • Σε ξενοδοχεία?
 • Άλλο.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα συστήματα ικανά να θερμαίνουν ή να ψύχουν όλους τους χώρους ταυτόχρονα. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή και το μοντέλο.

Τα συστήματα Multizone είναι δύο τύπων: VRV και VRF:

 • Το πρώτο αποκωδικοποιείται ως όγκος μεταβλητού ψυκτικού που αναπτύχθηκε το 1982. Αν μεταφράσουμε ότι προκύπτει «ένας μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου».
 • Την αποκρυπτογράφηση της δεύτερης ροής μεταβλητού ψυκτικού μέσου, η οποία σε μετάφραση σημαίνει "μεταβλητή ροή ψυκτικού μέσου". Το Sense είναι περίπου το ίδιο με το πρώτο σύστημα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη εταιρεία έχει ήδη καταχωρίσει τη συντομογραφία της. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφεύρουν κάτι νέο.

Τέτοια συστήματα υποθέτουν τη χρήση αγωγών κοινής γραμμής freon. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Οι εσωτερικές μονάδες διαθέτουν ειδική βαλβίδα ρύθμισης θερμότητας. Ο κύριος σκοπός του είναι να ελέγξει την ποσότητα ψυκτικού που προέρχεται από τον αγωγό, λαμβάνοντας υπόψη το απαιτούμενο φορτίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα αυτά διαφέρουν σε αυτή την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Ειδικά αν τα συγκρίνουμε με κλασικά συστήματα στα οποία μπορούν να εμφανιστούν διάφορες διαφορές θερμοκρασίας κατά την προσαρμογή, προκαλώντας δυσφορία στο δωμάτιο.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRV

Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς φαίνονται διαφορετικά συστήματα, οπότε όταν επιλέγετε, συχνά ρωτούν για τον κλιματισμό του υγραερίου τι είναι. Με την αρχή της εγκατάστασης, το σύστημα VRV είναι πολύ παρόμοιο με όλα τα συνηθισμένα συστήματα διαχωρισμού.

Εδώ, όπως συμβαίνει στον συμβατικό εξοπλισμό, η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη διαδικασία κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου στη μονάδα συμπιεστή-συμπυκνωτή (KKB). Η διαφορά στα κλιματιστικά VRV εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί να έχουν αρκετές εσωτερικές μονάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ειδικές γρίλιες οροφής που συνδέονται με τις γραμμές κορμού λειτουργούν ως μπλοκ. Στην εξωτερική μονάδα, αρκετοί εξατμιστές έχουν αμέσως έναν συμπυκνωτή.

Ο εξοπλισμός του συστήματος VRV είναι αρκετά ισχυρός, απορροφώντας δεκάδες κιλοβάτ ενέργειας ανά ώρα λειτουργίας. Από τον ανεμιστήρα απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Ο ήχος ενός κλιματιστικού πολλαπλών ζωνών που λειτουργεί υπερβαίνει κατά αρκετές φορές τον αριθμό των dB τον ισχυρότερο οικιακό εξοπλισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εξωτερικό μπλοκ του συστήματος VRV τοποθετείται συχνά σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το κτίριο.

Η συσκευή του κλιματικού εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών έχει πολλές παραλλαγές. Συνδέονται συχνά με τον τύπο της εσωτερικής μονάδας. Το ίδιο το μπλοκ μπορεί να είναι:

Επιλέγοντας ποια επιλογή είναι πιο κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, συνήθως καθοδηγείται από το χώρο κάτω από τον κλιματισμό. Η ζήτηση χρησιμοποιείται από συστήματα με εσωτερική μονάδα κασέτας. Αυτός ο χώρος δεν χρειάζεται πολύ χώρο, επειδή είναι κατασκευασμένος με τη μορφή ενός "stub". Όμως, παρά το γεγονός αυτό, ο μηχανισμός της εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, το ψυκτικό με κύριο σώμα ως αράχνη πέφτει σε ολόκληρο το κτίριο ή το δάπεδο.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRF

Το σύστημα σε μια μέση τιμή αγοράς χωρίς πρόσθετες μονάδες εξαερισμού δεν μπορεί να παράσχει όλες τις κλιματολογικές παραμέτρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια πολύπλοκα συστήματα αποκτώνται συχνά για την πολύπλοκη λύση ενός, αλλά για ένα παγκόσμιο ζήτημα.

Το σύστημα κλιματισμού vrv είναι πραγματικά ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών. Μόνο περισσότερο πεδίο εφαρμογής. Μετά από όλα, είναι σε θέση να οργανώσει μεμονωμένες ζώνες θερμοκρασίας σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο ολόκληρου του κτιρίου.

Το σύστημα αναδιανέμει αυτόματα το φορτίο θερμοκρασίας, το οποίο καθιστά δυνατή την άνετη λειτουργία σε κάθε ξεχωριστό χώρο, ανεξάρτητα από το αν το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά του κτιρίου. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος ρύθμισης της ισορροπίας θερμοκρασίας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Διαφορές και ομοιότητες των συστημάτων VRV / VRF

Η κύρια διαφορά όπως ήδη γράφτηκε παραπάνω είναι η συντομογραφία. Η ονομασία VRV έχει ήδη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Daikin. Άλλες εταιρείες που ασχολούνταν με την παραγωγή κλιματιστικών συσκευών έπρεπε να χρησιμοποιούν τη συντομογραφία VRF. Αλλά αυτό δεν αλλάζει πολύ. Το σύστημα πολλαπλών σπαστών κλιματισμού VRV και VRF πρακτικά δεν διαφέρουν. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα έχει έναν αυτοκινητόδρομο Freon, στον οποίο συνδέονται οι μηχανισμοί εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά

Όχι πολύ καιρό πριν, προκειμένου να οργανωθεί ένα κατάλληλο κλίμα στην αίθουσα, χρησιμοποιήθηκαν κεντρικά κλιματιστικά. Τώρα όλα επιλύονται από το συνηθισμένο σύστημα ανεμιστήρων ψύξης-ανεμιστήρα. Αυτό είναι πολύ πιο κερδοφόρο από την άποψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη δημιουργία ενός τεχνολογικού έργου. Επιπλέον, υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα κόστους. Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την υγρασία στο δωμάτιο. Και όλο αυτό το ειδικό πρόγραμμα παράγει αυτόματα. Οι μονάδες είναι σε θέση να πραγματοποιούν ανεξάρτητα τη διάγνωση και, αν είναι απαραίτητο, να απενεργοποιούν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ένας ειδικός μηχανισμός ελέγχου μπορεί να παρακολουθεί και να διορθώνει τη λειτουργία του μπλοκ δεδομένων μέσω της καταναγκαστικής επέμβασης από το τηλεχειριστήριο ή τον υπολογιστή. Κανονικά, αυτό το κύκλωμα είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα -200 βαθμούς Κελσίου). Αν και σήμερα υπάρχουν ήδη μοντέλα ικανά να λειτουργούν στους-350 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού είναι η δυνατότητα δημιουργίας για κάθε επιμέρους δωμάτιο διαφορετικού καθεστώτος θερμοκρασίας. Κανένα παραδοσιακό κλιματιστικό με αυτό το έργο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ των συστημάτων VRV και VRF.

Άλλα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων περιλαμβάνουν:

 • Οικονομικό. Ακόμα και με την αύξηση των τιμών αυτού του εξοπλισμού, με την άμεση χρήση των μπλοκ, είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Η παραγωγικότητα δεν μειώνεται.
 • Πολλοί τρόποι σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία στο δωμάτιο.
 • Μειωμένο επίπεδο θορύβου. Το σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε το επίπεδο θορύβου να είναι ελάχιστο.
 • Μακροχρόνια χρήση. Ο υπολογισμός του συστήματος κλιματισμού πολλαπλών ζωνών από πλευράς όρων υπερβαίνει άλλα παρόμοια συστήματα. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται για τουλάχιστον 10 έτη.
 • Ένα πολυσύστημα κλιματισμού σας επιτρέπει να συνδέσετε πολλά μπλοκ (δεκάδες). Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί σας επιτρέπουν να συνδέσετε δύο μπλοκ.
 • Εξωτερικά μοιάζει πολύ καλύτερα.
 • Προτιμότερο από την άποψη της ευκολίας εγκατάστασης και του κόστους εγκατάστασης.

Υπάρχουν όμως ορισμένα μειονεκτήματα. Ένα από τα κύρια είναι το ακριβότερο κόστος του κλιματιστικού. Αν μιλάμε για ένα διαμέρισμα που έχει 3-5 δωμάτια, τότε η χρήση ενός τέτοιου συστήματος σε αυτό δεν μπορεί να έχει νόημα. Πολύ διαφορετική κατάσταση όταν πρέπει να προσαρμόσετε το κλίμα σε μεγάλα πολυώροφα κτίρια.

Εργαστείτε το χειμώνα

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει κάτω από την καθορισμένη θερμοκρασία του κατασκευαστή, το κλιματιστικό δεν θα λειτουργήσει. Ούτε και τα πιο σύγχρονα συστήματα έχουν γίνει μια εξαίρεση. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια τα συστήματα του τύπου πολλαπλών ζωνών έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς σε εκείνες τις χώρες όπου το θερμόμετρο σηματοδοτεί πρακτικά όλο το χρόνο δεν υπερβαίνει τα 10 και έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις. Ειδικά για ένα σύστημα κλιματισμού τριών σωλήνων. Κατά κύριο λόγο, ολοκληρώθηκαν σύνθετες ενότητες. Αυτό επέτρεψε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών στον πυκνωτή. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ο πυκνωτής είναι ο πιο "ήπιος" χώρος αυτών των κλιματικών συστημάτων.

Αλλαγές επηρέασαν επίσης τον ελεγκτή. Επιπλέον, ήταν εξοπλισμένος με αισθητήρες θερμοκρασίας και απέκλεισε πλήρως την κατάσταση της πτώσης πίεσης συμπύκνωσης. Αλλά είναι η πτώση πίεσης που είναι ιδιόμορφη σε αυτό τον κλιματικό εξοπλισμό όταν λειτουργούν σε ένα μη αποδεκτό εύρος θερμοκρασιών.

Εφαρμογή

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και τρόποι λειτουργίας τέτοιων συστημάτων.

Η παραλλαγή του συστήματος, που μπορεί ταυτόχρονα να θερμαίνει και να ψύχει τη θερμοκρασία, είναι βολική για κτίρια με παράθυρα που βλέπουν στη σκιασμένη και ηλιόλουστη πλευρά. Επίσης λειτουργούν τέλεια σε ένα απομονωμένο δωμάτιο καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, για παράδειγμα αποθήκες ή δωμάτια με τηλεπικοινωνίες.

Τα κλιματιστικά VRV και VRF επιτρέπουν την εγκατάσταση εξωτερικών μονάδων όχι μόνο στην πρόσοψη του κτιρίου, αλλά και στο υπόγειο και τη σοφίτα.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ιδανικό για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού δωματίων σε ένα μεγάλο κτίριο, για διαμερίσματα σε πολυκατοικία, για μεγάλα γραφεία.

Χαρακτηριστικά του συστήματος VRV

Η συνεχής ανάπτυξη της κλιματικής τεχνολογίας για κατοικίες και μη οικιστικά κτίρια έχει οδηγήσει στην εμφάνιση εξοπλισμού που έχει την ονομασία "ВРВ". Αυτή η συντομογραφία από το αγγλικό «Volume Variable Refregerant Volume» σημαίνει - το μεταβλητό φορτίο ενός ψυκτικού υγρού. Έτσι ποιο είναι το σημείο χρήσης μιας τέτοιας συσκευής; Το σύστημα κλιματισμού VRV είναι κλιματικός εξοπλισμός που προορίζεται για την εξυπηρέτηση μεγάλων χώρων, οικιστικών και οικιακών κτιρίων. Αυτό που διακρίνει τέτοιες συσκευές από τα συμβατικά διαχωριστικά συστήματα είναι η εγκατάστασή τους και η τιμή όχι μόνο για την αγορά του κλιματιστικού αλλά και για τη συντήρησή του.

Τα συστήματα VRV είναι κατάλληλα για μεγάλες και μικρές περιοχές

Εξοπλισμός συσκευής VRV

Το σύστημα VRV από την αρχή λειτουργίας του σχεδόν δεν διαφέρει από το σύνολο του συνηθισμένου συστήματος split. Όπως και σε συμβατικό κλιματιστικό, ο εξοπλισμός πολλαπλών ζωνών βασίζεται στη διαδικασία κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου στη μονάδα συμπιεστή-συμπυκνωτή (KKB). Τα κλιματιστικά VRV διαφέρουν μόνο επειδή ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων μπορεί να είναι αρκετά. Πιο συχνά, δεν είναι ούτε μπλοκ, αλλά ειδικές γρίλιες οροφής που συνδέονται με το δίκτυο. Έτσι, στην εξωτερική μονάδα της συσκευής, υπάρχουν αρκετοί εξατμιστές ανά πυκνωτή.

Σε ένα συνηθισμένο σύστημα διαχωρισμού, το μπλοκ του δρόμου είναι πάντα συμπαγές και δεν είναι δυνατά σε λειτουργία. Και το σύστημα VRV δεν παρατηρεί τέτοια χαρακτηριστικά. Ο εξοπλισμός αυτού του είδους είναι ισχυρός, απορροφώντας δέκα κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για 1 ώρα εργασίας. Παρέχεται επίσης μεγάλη ροή θερμότητας από τον ανεμιστήρα. Ακόμα και ο ήχος ενός κλιματιστικού πολλαπλών ζωνών εργασίας είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των dB, ακόμη και τον πιο ισχυρό οικιακό εξοπλισμό. Επομένως, το σύστημα κλιματισμού VRV ή μάλλον η εξωτερική του μονάδα είναι εγκατεστημένο σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από την περίμετρο του κτιρίου.

Η συσκευή του κλιματικού εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών έχει πολλές παραλλαγές. Τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τον τύπο της εσωτερικής μονάδας. Αυτά μπορεί να είναι: κασέτα, πάτωμα, αρθρωτό, κλπ. Εφαρμόζοντας αυτή ή εκείνη την επιλογή για το δωμάτιο, συνήθως καθοδηγείται από το ποσό του χώρου κάτω από το κλιματιστικό. Συχνά, η ζήτηση χρησιμοποιείται για συστήματα με εσωτερική μονάδα κασέτας. Αυτό σχεδόν δεν καταλαμβάνει χώρο και γίνεται με τη μορφή μιας συσκευής παρακέντηση. Αλλά όχι όλα είναι τόσο απλά, κάτω από την καθαρή εμφάνιση του εξοπλισμού κάτω από την οροφή, ένας τρισδιάστατος μηχανισμός είναι κρυμμένος. Και η ίδια η εθνική οδός με το ψυκτικό υγρό - απλώνεται, όπως ένα αράχνης στο κτίριο ή ένα ξεχωριστό πάτωμα.

Τα συστήματα VRV απορροφούν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας

Πλεονεκτήματα εγκατάστασης εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών

Ένα σύστημα πολλαπλών ζωνών είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που έχει πολλά πλεονεκτήματα και σχεδόν καθόλου ελλείψεις. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν:

 • Δυνατότητα συντήρησης πολυώροφου κτιρίου με διάφορα εξωτερικά τεμάχια.
 • Εγκατάσταση συστημάτων VRV. Οι λεπτές διαδρομές με το ψυκτικό μέσο διανέμονται ευκολότερα και για μεμονωμένες περιοχές του χώρου, σε σύγκριση με τον εξαερισμό του καναλιού, ο οποίος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος.
 • Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν εξοπλίζετε ένα πολυώροφο κτίριο με τον απαιτούμενο αριθμό συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων, τότε η κατανάλωση ενέργειας θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από τη χρήση εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών.
 • Έλεγχος πολλαπλών λειτουργιών ενός κλιματιστικού. Έτσι, κάθε ξεχωριστή εσωτερική μονάδα μπορεί να ρυθμίσει τις δικές της ξεχωριστές τιμές λειτουργίας και θερμοκρασίας, οι οποίες θα διαφέρουν από άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην εξωτερική μονάδα.
 • Κρατήστε τον κλιματισμό. Εάν υπάρξει βλάβη μιας εσωτερικής μονάδας που έχει ληφθεί, η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος κλιματισμού δεν θα επηρεαστεί. Και η αποτυχημένη ενότητα θα αναπαραχθεί από άλλη συσκευή που περιλαμβάνεται.

Η δυνατότητα σύνδεσης νέων πελατών. Η επέκταση του συστήματος κλιματισμού είναι δυνατή με την πρόσθετη σύνδεση ενός ή περισσοτέρων αυτοκινητοδρόμων.

Το σύστημα πολλαπλών ζωνών δεν έχει σχεδόν καμία ανεπάρκεια. Το μόνο πράγμα που μπορεί να ενοχλήσει τον ιδιοκτήτη αυτού του εξοπλισμού είναι η τιμή.

Αυτά τα κλιματιστικά είναι πολύ ακριβά. Ακόμη και η αγορά συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων για την εξυπηρέτηση του αναγκαίου εδάφους θα είναι κάποτε φθηνότερη.

Η εγκατάσταση των συστημάτων VRV είναι απλούστερη από τον συμβατικό εξαερισμό καναλιών

Σχεδιασμός συστημάτων VRV

Ο σχεδιασμός του συστήματος κλιματισμού είναι ένα από τα σημαντικότερα προπαρασκευαστικά στάδια πριν από την αγορά του εξοπλισμού. Με τέτοια γεγονότα είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά πόσο θα χρειαστεί η σωληναγωγός για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η συσκευή. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό:

 • μικροκλίμακα δείκτες.
 • παράμετροι θερμικών φορτίων.
 • επιθυμητές παραμέτρους αλλαγής θερμοκρασίας.

Είναι δύσκολο να εκτελείτε τέτοιες ενέργειες μόνοι σας, και μερικές φορές είναι αδύνατο λόγω της ανάγκης για εξειδικευμένο εξοπλισμό. Έτσι, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ειδικά προγράμματα, οι ειδικοί θα πρέπει να υπολογίζουν:

 • τη βέλτιστη θερμική κατάσταση.
 • κατανάλωση ενέργειας.
 • απαραίτητη ισχύ των επιμέρους ενοτήτων.

Αλλά τέτοια έργα μπορούν να απλοποιηθούν. Οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις που εγκαθιστούν κλιματιστικά με ψυκτικό μέσο κυκλοφορίας VRV συχνά έχουν ήδη σχεδιάσει έργα και έχουν σχετική τεκμηρίωση πιστοποιημένη από τις αρμόδιες αρχές. Έτσι, η εγκατάσταση των VRV συστημάτων είναι ταχύτερη.

Ο υπολογισμός της αποτελεσματικότητας του συστήματος πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Το όλο σύστημα εξοπλισμού πολλαπλών ζωνών μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες εξωτερικές μονάδες. Έτσι, τα μοντέρνα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν μέχρι και 40 κορμούς. Αλλά αυτό δεν είναι το όριο των δυνατοτήτων αυτού του εξοπλισμού. Οι κατασκευαστές εταιρειών κλιματιστικού εξοπλισμού κάνουν συνεχώς προσαρμογές στα κατασκευασμένα μοντέλα τους. Έτσι, μερικές από τις πιο ακριβές συσκευές έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το έργο πάνω από 90 σημείων ταυτόχρονα.

Όπως το κόστος του κλιματισμού, η τοποθέτησή του είναι επίσης δαπανηρή. Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη σύνδεση του εξοπλισμού. Αυτές οι δραστηριότητες διαχειρίζονται μόνο ειδικοί.

Η εγκατάσταση πρέπει να είναι χωρίς σφάλματα. Η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης ενός κλιματιστικού είναι ακριβώς στην πολύπλοκη δομή του δικτύου. Και ξεχωριστά, συνδέοντας μια μονάδα με μια εξωτερική μονάδα, τίποτα το ιδιαίτερο δεν διαφέρει από την εγκατάσταση ενός διαχωρισμένου συστήματος διαμερίσματος.

Η θέση της εξωτερικής μονάδας της συσκευής

Η σωστή εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας είναι επίσης σημαντική. Ο ήχος του κινητήρα και του ανεμιστήρα δεν πρέπει να ακουστεί εσωτερικά. Επομένως, τέτοια συστήματα συχνά απομακρύνονται από την περίμετρο του κτιρίου κατά 10-30 μέτρα. Όσο πιο ισχυρό είναι το μοντέλο, τόσο περισσότερο θα τοποθετηθεί η μονάδα. Για αρκετά κανάλια της εθνικής οδού, αρκεί 7-10 μέτρα. Εκτός από την ταλαιπωρία του ήχου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μήκος της διαδρομής χαλκού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30-40 μέτρα. Υπάρχει μια άλλη επιλογή - η στέγη του κτιρίου. Μια τέτοια διάταξη του κλιματιστικού δεν θα φέρει καμία δυσφορία στους χρήστες του εξοπλισμού. Έτσι, το μόνο μειονέκτημα είναι η δυσκολία της στερέωσης στην οροφή του ίδιου του εξοπλισμού.

Η οροφή του κτιρίου δεν είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση του κλιματιστικού. Μερικές φορές η αρχιτεκτονική δομή της οροφής δεν επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλου και βαρύ εξοπλισμού. Εάν χρησιμοποιείτε ένα ισχυρό μεταλλικό πλαίσιο, τότε μπορείτε να το κρεμάσετε σαν μια κανονική εξωτερική μονάδα. Η θέση του εξοπλισμού στον τοίχο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος, αλλά μερικές φορές είναι διαθέσιμος μόνο. Η θέση κάτω από το εξωτερικό μπλοκ καθορίζεται πάντοτε με βάση διάφορους παράγοντες, όπως:

 • δομικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κτιρίου (τοίχοι και στέγες) ·
 • παρουσία ελεύθερης ιδιωτικοποιημένης περιοχής κοντά στο κτίριο.
 • διαθεσιμότητα κοντά στην προγραμματισμένη θέση των οικιστικών κτιρίων και την απόσταση από αυτά.

Η επιλογή ενός χώρου για ένα εξωτερικό μπλοκ του συστήματος VRV είναι καλύτερα να ανατεθεί σε ειδικούς. Αυτοί οι άνθρωποι, συχνά αντιμετωπίζουν τις μακρές τους δραστηριότητες με την επίλυση τέτοιων ζητημάτων, οπότε η γνώμη τους θα είναι η πιο σημαντική.

Οι ογκώδεις εξωτερικές μονάδες είναι κατάλληλα τοποθετημένες στην οροφή

Χρωματικές αποχρώσεις των συστημάτων VRV

Η συσκευή κλιματιστικών VRV απαιτεί τακτική συντήρηση. Αυτές οι δραστηριότητες είναι σημαντικές για την υψηλής ποιότητας και αποδοτική λειτουργία του εξοπλισμού. Επίσης, η διάρκεια ζωής του κλιματιστικού θα αυξηθεί. Επίσης, η εξυπηρέτηση μετά την πώληση, η οποία πραγματοποιείται τακτικά, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ανεξάρτητα, χωρίς κάποια εμπειρία τέτοιων έργων και ειδικού εξοπλισμού - οι έλεγχοι δεν θα πραγματοποιηθούν.

Η ίδια η έννοια, η συντήρηση του κλιματισμού, περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων διαφορετικής φύσης δραστηριοτήτων. Συχνά απαιτεί:

 • αντικατάσταση και αναπλήρωση αναλωσίμων.
 • έλεγχος της KKB.
 • επαλήθευση ηλεκτρονικού εξοπλισμού ·
 • καθαρισμός των ενθέτων φίλτρων.
 • έλεγχος της απόδοσης της θέρμανσης ή ψύξης του δωματίου.
 • βαθμονόμηση σημαντικών τμημάτων της εξωτερικής μονάδας.
 • ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος αποστράγγισης.

Εάν τα κλιματικά συστήματα είναι εφοδιασμένα με ειδικό πίνακα ελέγχου (γραφείο ή υπολογιστή), τότε οι ειδικοί μπορούν να εξετάσουν τη λειτουργία του κλιματιστικού για την ύπαρξη βλαβών και σφαλμάτων στη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Αυτός ο «εγκέφαλος» της συσκευής VRV σάς επιτρέπει να ελέγχετε τη λειτουργία κάθε επιμέρους εξοπλισμού. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μόνο ειδικό λογισμικό. Με ένα τέτοιο πίνακα ελέγχου, η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού δεν θα είναι δύσκολη. Ακόμη και για τον χρήστη.

Όλα τα στοιχεία του συστήματος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα συστήματα πολλαπλών ζωνών

Σύμφωνα με τα τεχνολογικά πρότυπα, τα συστήματα κλιματισμού πολλαπλών ζωνών έχουν ξεχωριστά τμήματα - 1-3. Κάθε τέτοιος εξοπλισμός αποτελεί βελτίωση της πρώτης τροποποίησης. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών είναι ο VRV II. Η δεύτερη τροποποίηση έχει πιο οικονομικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το VRV I. Η ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς κλιματιστικών συστημάτων επηρέασε τη δημιουργία 11 παραλλαγών του σχηματικού συμπλέγματος της συσκευής. Αυτές οι εργασίες στο ψυκτικό "Freon R410A" και να δώσει μέχρι 135 kW της δύναμης. Και ο αριθμός των παραγόμενων τροποποιήσεων άλλης χωρητικότητας είναι πάνω από 50. Αυτό που είναι σημαντικό, η λειτουργία κλιματιστικών πολλαπλών ζωνών δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην ψύξη με αέρα. Ακόμη και συστήματα νερού χρησιμοποιούνται για τη VRV δεύτερης γενιάς. Έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συστημάτων αέρα - την ικανότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η τρίτη γενιά του VRV δεν είναι λιγότερο γνωστή για τα χαρακτηριστικά του. Με αυτό το σύστημα κλιματισμού ο εξοπλισμός μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και όταν η εξωτερική μονάδα βρίσκεται σε απόσταση 165 μέτρων από το ίδιο το κτίριο. Και για ένα τέτοιο μηχανισμό οδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 20 εθνικές οδοί.

Ο εξοπλισμός VRV χρησιμοποιείται όχι μόνο σε κλιματολογικές συσκευές. Η ενεργός ανάπτυξη και η δημοτικότητα αυτού του συστήματος έχει επηρεάσει τη δημιουργία ειδικών δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένων ουσιών. Είναι πολύ παρόμοια με τους συμβατικούς κυλίνδρους, αλλά διαφέρουν επακριβώς στο τεχνικό τους στοιχείο. Επίσης κάτω από την επίδραση ήταν οι δεξαμενές επέκτασης, από τις οποίες ορισμένοι κατασκευαστές κατασκευάζουν υδραυλικούς συσσωρευτές για το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Συνήθως, τέτοιες συσκευές χρησιμεύουν για τη διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου Freon σε κλειστά συστήματα.

κλιματισμό vrv

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος δεν παραμένει σταθερή. Οι νέες καινοτόμες εξελίξεις έχουν φτάσει σε μια βιομηχανία όπως η δημιουργία κλιματικής τεχνολογίας. Για την αντικατάσταση των παλαιών δειγμάτων του διαχωρισμένου συστήματος έρχεται ο νέος εξοπλισμός κλιματισμού VRV. Η αποκωδικοποίησή του και η κυριολεκτική μετάφραση από τα αγγλικά σημαίνει "μεταβλητό κόστος του ψυκτικού μέσου".

Η τεχνική αυτή χαρακτηρίζεται πρώτα απ 'όλα μια μοναδική ευκαιρία - εξυπηρετώντας ένα μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων στο ίδιο κτίριο. Σε σύγκριση με τα συστήματα split, τα κλιματιστικά έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Η σημαντικότερη από αυτές - είναι η σύνδεση με μια εξωτερική μονάδα πολλές εσωτερικές μονάδες που οδηγεί στην κανονική εμφάνιση του κτιρίου, χωρίς πολλές εξωτερικές μονάδες στην πρόσοψη. Και, φυσικά, ένα εξαιρετικό οικονομικό στοιχείο. Θα διεξαγάγουμε μια λεπτομερή ανάλυση όλων των ζητημάτων που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Χαρακτηριστική συσκευή και χαρακτηριστικά του εξοπλισμού VRV

Το σύστημα VRV σύμφωνα με την αναφερθείσα αρχή λειτουργίας, δεν διαφέρει πολύ από τις δραστηριότητες των συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων. Στο κλασσικό σύστημα κλιματισμού VRV, ο μηχανισμός κυκλοφορίας ψυκτικού μέσου είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν της συμβατικής τεχνολογίας κλιματισμού της προηγούμενης γενιάς.

Φωτογραφία 1. Αρχή λειτουργίας εξοπλισμού VRV

Η κύρια διαφορά είναι η ισχύς της εξωτερικής μονάδας, η οποία σας επιτρέπει να συνδέσετε σε αυτήν πολλές εσωτερικές μονάδες.

Απλά σημειώστε ότι το συνηθισμένο διαχωριστικό σύστημα μικρών διαστάσεων δεν εκπέμπει πολύ θόρυβο. Τα χαρακτηριστικά κλιματισμού VRV καθιστούν το σύστημα απορροφήσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας, χάρη στην ισχύ του και λειτουργεί με εκπομπή θορύβου σε αναστολή. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, η εξωτερική μονάδα αυτού του συστήματος μπορεί να εγκατασταθεί μόνο δέκα μέτρα από ολόκληρο το κτίριο.

Η ίδια η συσκευή βασίζεται σε πολλές τροποποιήσεις. Είναι:

 • στέκεται στο πάτωμα.
 • αρθρωτή επιλογή?
 • κασέτα.

Η αγορά ενός συγκεκριμένου τύπου κλιματιστικού VRV θα βασίζεται στα χωρικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, επιτρέποντας την εγκατάσταση αυτού του συστήματος. Οποιαδήποτε έκδοση της εξωτερικής μονάδας είναι εξαιρετικά ακριβής. Αλλά ταυτόχρονα, θα τεντώσει τις γραμμές για να παρέχει τα απαραίτητα συστατικά στις εσωτερικές μονάδες.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα σύνδεσης δύο ή τριών εξωτερικών μπλοκ με τριάντα ή περισσότερα σημεία εσωτερικών στοιχείων.

Αυτός ο δαπανηρός εξοπλισμός πρέπει να εγκαθίσταται μόνο από ειδικευμένους τεχνίτες. Πρέπει να έχουν πρακτικές δεξιότητες με βάση τις θεωρητικές γνώσεις. Επειδή αυτή η εγκατάσταση είναι πολύ ακριβή, εάν υπάρχουν λανθασμένες ενέργειες κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Το πιο δύσκολο μέρος της εγκατάστασης δεν είναι η εγκατάσταση μονάδων και μονάδων, δηλαδή η διανομή και η σωστή σύνδεση όλων των κορμών.

Όσο για την εξωτερική μονάδα, κατά την τοποθέτησή της, πρέπει να λάβετε υπόψη τον ήχο από τον κινητήρα, ο οποίος δεν πρέπει να ενοχλεί τους ανθρώπους στο κτίριο. Όσο ισχυρότερο είναι το μοντέλο, τόσο πιο μακριά από την περίμετρο θα πρέπει να είναι. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαιρετική παραλλαγή της θέσης τέτοιων όγκων - αυτή είναι η οροφή του κτιρίου. Με αυτή τη μορφή εγκατάστασης, οι άνθρωποι στο κτίριο δεν θα αισθάνονται άβολα. Το κύριο πράγμα είναι να είναι σε θέση να καθορίσει τον εξοπλισμό στην οροφή.

Συχνά η κατασκευή της στέγης δεν δίνει μια τέτοια ευκαιρία. Κατ 'αρχήν, μπορείτε να κάνετε τοποθέτηση σε τοίχο σε ειδικό πλαίσιο.

Για να επιλέξετε ένα κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση, πρέπει να συμμορφώνεστε με αρκετά κριτήρια.

 1. Χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής δομής της δομής.
 2. Η δυνατότητα να εγκαταστήσετε ένα μπλοκ κοντά στο κτίριο, χωρίς να συλλάβει το ξένο έδαφος.
 3. Απόσταση από κατοικίες με τον υπολογισμό της κλίμακας έκθεσης στο θόρυβο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης μιας τεχνολογίας πολλαπλών ζωνών

Η πολυζωνική έκδοση του κλιματισμού είναι μια πολύ περίπλοκη παραλλαγή του εξοπλισμού, η οποία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη λίστα πλεονεκτημάτων και σχεδόν καθόλου κενά.

 1. Η δυνατότητα ταυτόχρονης συντήρησης ενός μεγάλου αριθμού δωματίων σε ένα κτίριο εξοπλισμού VRV.
 2. Η εγκατάσταση του συστήματος VRV διευκολύνει τη διανομή του δικτύου με το ψυκτικό μέσο, ​​σε σύγκριση με την κατασκευή της εκδοχής καναλιών αερισμού που είναι εγγενής στα συστήματα της προηγούμενης γενιάς.

Φωτογραφία 2. Κλασική όψη του εξοπλισμού VRV που στερεώνεται στην οροφή.

 1. Τέταρτη μείωση του οικονομικού κόστους για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος σε σύγκριση με τη λειτουργία συμβατικών διαχωριστικών συστημάτων.
 2. Κάθε μεμονωμένη εσωτερική μονάδα σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον επιλεγμένο τρόπο θερμοκρασίας για αυτό το δωμάτιο. Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με μια εξωτερική συσκευή.
 3. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα επέκτασης της δημιουργηθείσας βάσης δεδομένων. Η σύνδεση νέων μονάδων δεν αποτελεί πρόβλημα.

Στο αρχικό στάδιο της απόκτησης, μόνο το κόστος είναι φοβισμένο. Αλλά θα πληρώσει πολύ γρήγορα για το σύνολο των δαπανών, σε βάρος της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων.

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRF

Ένα τέτοιο σύστημα δεν χρησιμεύει μόνο για την ψύξη του αέρα σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, αλλά για τη θέρμανση του σε μέρη όπου είναι απαραίτητο. Είναι αλήθεια ότι για την εκτέλεση τέτοιων διαφορετικών λειτουργιών, τα μοντέλα μπορεί να μην είναι όλοι οι προμηθευτές εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, αξίζει να επικεντρωθεί η προσοχή στη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης δύο λειτουργιών σε μεγάλους χώρους εργασίας των συστημάτων κλιματισμού VRF. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η περιοχή επιρροής μιας τέτοιας συσκευής. Συνήθως κυμαίνεται από εκατόν πενήντα έως πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα.

Η ίδια η συντομογραφία VRF στην αποκωδικοποίηση και μετάφραση από τα αγγλικά σημαίνει "μεταβλητές ροές ψυκτικού μέσου". Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλα συστήματα κλιματισμού, ένα τέτοιο σύνολο έχει την ικανότητα να λειτουργεί σε παγετό είκοσι βαθμών.

Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στη δραστηριότητα των μεταβλητών ροών ψυκτικού μέσου. Υπάρχει μια ενέργεια έτσι. Η εξωτερική μονάδα ρυθμίζει τη ροή της απαιτούμενης ποσότητας ψυκτικών μέσων, για όλες τις εσωτερικές μονάδες που είναι συνδεδεμένες με αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση, οι εσωτερικές μονάδες εντολών για να ρυθμίσετε την επιλεγμένη λειτουργία θερμοκρασίας. Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα διαχωρισμού, εδώ ένα ξεχωριστό εσωτερικό στοιχείο έχει τις δικές του γραμμές που τροφοδοτούν το ψυκτικό από μια εξωτερική πηγή.

Από την άποψη της μηχανικής, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης της υγρασίας σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Όλοι στην αυτόματη λειτουργία. Η εσωτερική μονάδα θα αξιολογήσει ανεξάρτητα τον κλιματισμό στο δωμάτιο και θα εκκινήσει τη συσκευή εάν είναι απαραίτητο ή αντίστροφα. Αυτή η επιλογή παρέχεται επίσης όταν συμβαίνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κυριότερες διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των δύο συστημάτων

Ας αναλύσουμε για να ξεκινήσουμε τις ομοιότητες που έχουν και τα δύο συστήματα.

 • Χρήση ψυκτικού ως κύρια ουσία.
 • Ο καθένας έχει εξατμιστήρες
 • Υποχρεωτική παρουσία αυτοκινητοδρόμων με φρέον.
 • Ακριβής έλεγχος θερμοκρασίας σε ένα μόνο δωμάτιο.

Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές.

 1. VRV-σύστημα, στη δραστηριότητά του βασίζεται στην αλλαγή του όγκου του φρέον. Ταυτόχρονα, το σύστημα VRF ασχολείται με την αλλαγή της ροής του φρέον.
 2. Μια διαφορετική περίοδος ανθεκτικότητας και λειτουργίας.
 3. Διαφορετική δυνατότητα σύνδεσης ενός ορισμένου αριθμού εσωτερικών μονάδων.
 4. Το μήκος της οδικής διαδρομής είναι σημαντικά διαφορετικό.
 5. Μικρές διαφορές στο κόστος και την αξιοπιστία αντικειμένων.

Η απόκτηση ενός συγκεκριμένου συστήματος μπορεί να βασιστεί στις τεχνικές δυνατότητες του έργου, στα μεμονωμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και απλά στις ανθρώπινες προτιμήσεις.