Εξόρυξη για λέβητα αερίου και κανόνες για την τοποθέτησή του σε ιδιωτική κατοικία

Όταν χρησιμοποιείτε λέβητα αερίου ως ανεξάρτητη πηγή θέρμανσης και θέρμανσης σε ιδιωτική κατοικία, πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι απαιτήσεις για τη λειτουργία του εξοπλισμού. Μία από τις κύριες απαιτήσεις για τη λειτουργία του λέβητα είναι η οργάνωση του εξαερισμού, που απαιτείται ανεξάρτητα από τον τύπο της μονάδας.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου και τη δύναμη του εξοπλισμού.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Το κύριο έργο του εξολκέα όταν χρησιμοποιεί εξοπλισμό αερίου είναι η αφαίρεση του αερίου από το χώρο των προϊόντων καύσης. Δεύτερος σκοπός του εξαερισμού - αντλώντας από το χώρο αερίου κατά τη διάρκεια διαρροών.

Προσοχή παρακαλώ! Ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Θυμηθείτε επίσης ότι ένα μείγμα αερίου και οξυγόνου - ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο, με μια τυχαία σπίθα, μπορεί να μετατρέψει ένα σπίτι σε ερείπια.

Επιπλέον, ο εξαερισμός έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την απόδοση του εξοπλισμού. Μια επαρκής παροχή αέρα βελτιώνει την καύση αερίου στο θάλαμο καύσης, η οποία γενικά αυξάνει την απόδοση της μονάδας αερίου.

Αν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος όγκος αέρα (οξυγόνο), το καύσιμο καίγεται άσχημα, η ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται μειώνεται και η κατανάλωση του μείγματος αερίου αυξάνεται.

Έτσι, η οργάνωση της κουκούλας κατά τη λειτουργία του λέβητα είναι απαραίτητη:

 • για την αφαίρεση του μονοξειδίου του άνθρακα από το κτίριο.
 • να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού αερίου ·
 • Για να αφαιρέσετε το αέριο από το δωμάτιο με τυχαίες διαρροές.

Εάν χρησιμοποιείται ισχυρή μονάδα αερίου για θέρμανση, η κακή ποιότητα της κουκούλας οδηγεί σε απόφραξη του θαλάμου καύσης. Τα υπόλοιπα προϊόντα καύσης καυσίμων φράζουν τον αεραγωγό, συνεπώς η εσωτερική διάμετρος μειώνεται και μερικά από τα μονοξείδια του άνθρακα εισέρχονται στο δωμάτιο.

Απαιτήσεις για χώρους

Η χρήση αερίου για θέρμανση, με όλα τα πλεονεκτήματά του, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, επομένως, κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού αερίου, επιβάλλονται ορισμένες απαιτήσεις στο δωμάτιο όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του λέβητα αερίου.

Εάν η ισχύς της μονάδας δεν υπερβαίνει τα 30 kW και προβλέπεται η εγκατάσταση του εξοπλισμού στην κουζίνα, ο κατάλογος των απαιτήσεων που πρέπει να τηρούνται περιλαμβάνει:

 • Η διακόσμηση των τοίχων πρέπει να είναι κατασκευασμένη από πυρίμαχο υλικό,
 • η επιφάνεια του δωματίου είναι από 4 m²,
 • το ελάχιστο ύψος οροφής είναι 2,2 m,
 • η συνολική επιφάνεια των παραθύρων είναι από 3 cm² έως 1 m² του δωματίου,
 • η απόσταση από το λέβητα στον τοίχο είναι τουλάχιστον 10 cm,
 • τα παράθυρα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με παράθυρα ή τραβέρσες για δωρεάν αερισμό.

Οι πιο ισχυροί λέβητες εγκαθίστανται σε χωριστά δωμάτια. Ο κατάλογος των απαιτήσεων στον χώρο εγκατάστασης παραμένει αμετάβλητος, αυξάνεται μόνο ο όγκος του λέβητα (στα 60 kW η επιφάνεια του λέβητα πρέπει να είναι από 15 m²).

Δώστε προσοχή! Παραβλέποντας ακόμη και μία από τις απαιτήσεις, οι ρήτρες μειώνουν δραματικά την ασφάλεια του εξοπλισμού αερίου και επίσης μειώνουν την αποδοτικότητα (απόδοση) του λέβητα.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένος ο λέβητας αερίου μπορεί να είναι δύο τύπων:

 1. Φυσικά.
 2. Αναγκασμένη (τεχνητή).

Με φυσική εκχύλιση, ο αέρας κυκλοφορεί στο χώρο του λέβητα χωρίς τη χρήση πρόσθετων συσκευών, όταν χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος εξαερισμός, φουσκωμένοι ανεμιστήρες αέρα εγκαθίστανται για να φουσκώσουν την μάζα του αέρα.

Με ισχύ λέβητα έως 30 kW, στις περισσότερες περιπτώσεις οργανώνεται φυσικός αερισμός. Για το σκοπό αυτό, ανοίγει ένα άνοιγμα με διάμετρο 15 cm στο εξωτερικό τοίχωμα του λέβητα.

Ένας πλαστικός σωλήνας με κατάλληλη διάμετρο εισάγεται στην οπή εξαερισμού και το άνοιγμα εξαερισμού κλείνει με μια σχάρα για να αποφεύγεται η είσοδος βρωμιών, πτηνών και ποντικών στο δωμάτιο.

Η φυσική συσκευή εξαερισμού δεν τελειώνει εκεί. Από την πλευρά του λέβητα, είναι εγκατεστημένη μια βαλβίδα αντεπιστροφής στο σωλήνα διακλάδωσης, το κύριο καθήκον του οποίου είναι να αποτρέψει την εισροή αέρα από το δρόμο. Ο αέρας τρυπιέται στον τοίχο κοντά στο λέβητα, οπότε ο αέρας θα εισέλθει γρήγορα στον κλίβανο και θα βοηθήσει στην καύση καυσίμων.

Είναι επίσης επιθυμητή η τοποθέτηση ενός προστατευτικού καλύμματος επάνω από τον αγωγό εξαερισμού από την πλευρά του δρόμου, το οποίο θα προστατεύει από τη βροχή και θα εμποδίζει την εισροή όμβριων υδάτων στο δωμάτιο.

Προσοχή παρακαλώ! Ο φυσικός αερισμός δεν αποτελεί εγγύηση 100% για την ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού αερίου, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο αέρας στο χώρο του λέβητα πρέπει να ενημερώνεται σε μία ώρα τρεις φορές. Η φυσική εξάτμιση εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες (εξωτερική θερμοκρασία, αιολική ενέργεια κλπ.) Και δεν μπορεί να εγγυηθεί την κατάλληλη ποσότητα εισροής αέρα.

Κατά την οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, στον ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος ένας ανεμιστήρας. Η ισχύς του ανεμιστήρα εξαρτάται από το τμήμα του καναλιού, το μέγεθος του δωματίου και τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού αερίου. Επίσης, κατά την επιλογή ανεμιστήρα, λάβετε υπόψη το μήκος, τη διαμόρφωση του αγωγού και τον αριθμό των καμπυλών του καναλιού εκροής.

Είναι δυνατή η εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού μόνο στην εκροή ή την εισροή αέρα, αλλά η καλύτερη επιλογή είναι ένας ανεμιστήρας που λειτουργεί σε δύο τρόπους.

Παράδειγμα υπολογισμού εξαναγκασμένου εξαερισμού

Για έναν συγκεκριμένο λέβητα και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χώρων όπου είναι εγκατεστημένη η μονάδα, εφαρμόζεται σύστημα εξαερισμού με ορισμένες παραμέτρους, στον υπολογισμό του οποίου:

 • χωρητικότητα του λέβητα,
 • μέγεθος δωματίου,
 • χαρακτηριστικά της διαμόρφωσης του συστήματος θέρμανσης.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες υπολογίζεται η μέθοδος παροχής αέρα και η διάμετρος και το μήκος του αγωγού.

Μόνο ένας ακριβής υπολογισμός και ένας αρμόδιος οργανισμός του καλύμματος αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία του λέβητα αερίου.

Ένας υπολογισμός κατά προσέγγιση για ένα σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού σε δωμάτιο 4 με 3 μέτρα με ύψος οροφής 2,2 m:

 1. Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την ένταση του δωματίου: 4 x 3 x 2,2 = 26,4 m³, στρογγυλοποίηση προς τα πάνω (27 m³).
 2. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο αέρας πρέπει να αλλάξει σε μια ώρα τρεις φορές, από αυτό προκύπτει ότι η ισχύς του ανεμιστήρα πρέπει να είναι 81, m3 ανά ώρα. Αυτός ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη την αντοχή του αέρα κατά τη διέλευση από την καμινάδα.
 3. Για ακρίβεια 81 m³ είναι απαραίτητο να προσθέσετε 40%. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνετε μια εικόνα που καθορίζει την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα στο 113,4, με στρογγυλοποίηση - 114 m3 ανά ώρα.

Εγκαταστήστε την κουκούλα για τον λέβητα

Για μια συσκευή εξαναγκασμένης πρόωσης για ένα λέβητα αερίου, θα χρειαστείτε:

 • ανεμιστήρα με βαλβίδα ελέγχου,
 • ένα πλέγμα για ένα άνοιγμα εξαερισμού,
 • αγωγός αέρα από PVC.

Μπορείτε να κάνετε χωρίς ανεμιστήρα, χωρίς βαλβίδα ελέγχου, αλλά αυτό θα μειώσει το επίπεδο ασφάλειας στο δωμάτιο. Ο αεραγωγός επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του ανεμιστήρα.

 1. Διάταξη διάταξης για τον αγωγό αέρα.
 2. Τρυπώντας τις οπές με ένα διατρητικό εργαλείο.
 3. Τοποθετήστε το σωλήνα PVC μέσα στην οπή διάτρησης.
 4. Στερέωση του αφρού συναρμολόγησης των ρωγμών μεταξύ του τοίχου και του σωλήνα.
 5. Εγκατάσταση του ανεμιστήρα.
 6. Εγκατάσταση σχάρας εξαερισμού.

Όταν διάτρησης οπών αγωγού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διάμετρο του σωλήνα και να προσθέσει σε αυτό 1 cm έως εισάγετε απρόσκοπτα τον αγωγό και σχισμές οι οποίες σχηματίζεται έτσι μπορεί να επισκευαστεί γρήγορα με αφρό.

Συστάσεις για την εγκατάσταση καπνοδόχων

Για μεγαλύτερη απόδοση του λέβητα αερίου και ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες κατά την εγκατάσταση μιας κάθετης καμινάδας:

 1. Το τμήμα της καπνοδόχου πρέπει να αντιστοιχεί στη διάμετρο του σωλήνα διακλάδωσης στον λέβητα. Συνήθως, οι οδηγίες προς τη μονάδα αερίου υποδεικνύουν τον τύπο και τα χαρακτηριστικά της καμινάδας. Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στην οδηγία θα καταστήσει τη λειτουργία του εξοπλισμού αερίου ασφαλή και αποτελεσματική.
 2. Το ελάχιστο ύψος πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 0,5 μέτρα.
 3. Ο αριθμός των γόνατων στην καμινάδα δεν υπερβαίνει τα τρία.
 4. Είναι υποχρεωτικό να τοποθετείτε προστατευτικό προστατευτικό κάλυμμα, παράθυρο επιθεώρησης και παγίδα ατμού.

Απόσπασμα για λέβητα αερίου - πώς να φτιάξετε τα δικά σας χέρια σε ιδιωτικό σπίτι

Οι λέβητες αερίου απαιτούν συσκευή εξάτμισης για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Το διαμέρισμα έχει σύστημα προβολής και ιδιωτικό σπίτι είναι εξοπλισμένο σε βάρος του ιδιοκτήτη. Πριν αγοράσετε υλικό για κατασκευή, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τους τύπους, τα χαρακτηριστικά τους. Υπόκεινται σε ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ενοικιαστών και την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού θέρμανσης.

Όλες οι καμινάδες είναι διαθέσιμες για εγκατάσταση από τον εαυτό σας. Τα μαζικά σχέδια αντικαταστάθηκαν από μοντέλα σύγχρονων υλικών που συναρμολογούνται γρήγορα, απαιτούν λιγότερα χρήματα και εργασία.

Η παραδοσιακή καμινάδα τούβλο έχει μια μεγάλη μάζα, κάτω από αυτό κατ 'ανάγκη μια σταθερή βάση. Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί αυτό στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να εξοπλιστούν με παλιά κτίρια. Οι εσωτερικές επιφάνειες είναι ομαλές.

Κατά την αφαίρεση των προϊόντων καύσης, σχηματίζεται πολύ ατμός, ο οποίος καταλήγει στους τοίχους, μετατρέποντας με το χρόνο σε οξύ. Βλάπτει το κανάλι, το οποίο σταδιακά σπάει. Για να αποφευχθεί αυτό, τοποθετείται μια χαλύβδινη ή κεραμική επένδυση. Οι αγωγοί από τούβλα είναι δύσκολοι και χρονοβόροι να κατασκευαστούν, είναι ακριβοί στο κόστος. Οι τεχνικές παράμετροί τους είναι κατώτερες από τα σύγχρονα συστήματα από πολλές απόψεις.

Ο σχεδιασμός καυσαερίων από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικός στη χημική και μηχανική καταπόνηση. Είναι διατεταγμένο σύμφωνα με την αρχή ενός σάντουιτς: ένας μικρότερος σωλήνας τοποθετείται σε σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου. Ο χώρος μεταξύ τους είναι γεμάτος από άκαυστο υλικό - βασάλτο μαλλί. Οι κατασκευαστές προσφέρουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών.

Η κεραμική καμινάδα αποτελείται από ξεχωριστά μπλοκ, τα οποία τοποθετούνται σε πλαίσιο από σκυρόδεμα. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με θερμομόνωση, οπότε δεν φοβάται τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Είναι συμπαγές, δεν φοβάται τη φωτιά και την υγρασία. Κατά την εγκατάσταση απαιτείται η στερέωση των μονάδων ποιοτικά.

Σε μια ομοαξονική κουκούλα, ένας μικρότερος αγωγός εξαερισμού τοποθετείται στο εσωτερικό του μεγαλύτερου. Το ένα φθάνει τον αέρα που είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της διαδικασίας καύσης, από την άλλη - τα προϊόντα καύσης εκτρέπονται. Το σύστημα έχει υψηλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, φιλικότητας προς το περιβάλλον, αυξάνει την αποδοτικότητα του εξοπλισμού.

Η επιλογή καμινάδας εξαρτάται από την ειδική κατάσταση. Κάθε κουκούλα για λέβητα αερίου πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της SniP. Πρέπει να τηρούνται από το σχεδιασμό έως την εγκατάσταση, επειδή ένας λανθασμένα εγκατεστημένος σχεδιασμός απειλεί την ασφάλεια των ανθρώπων. Οι ακόλουθες απαιτήσεις ισχύουν για τα προϊόντα:

 • καλή πρόσφυση, παρέχοντας πλήρη αφαίρεση των καυσαερίων.
 • αντοχή σε υψηλή θερμοκρασία.
 • στεγανότητα των σημείων σύνδεσης των επιμέρους στοιχείων ·
 • την παρουσία συλλέκτη συμπυκνωμάτων για την αφαίρεση του υγρού.

Σε σχέδια με στροφές σε αυτά τα σημεία, εγκαθίστανται καταπακτές για επιθεώρηση και καθαρισμό. Η διακλάδωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 μέτρο και ο μέγιστος αριθμός στροφών - τρεις. Δεν επιτρέπεται να συνδέονται ξεχωριστά στοιχεία στον τόπο διέλευσης του δαπέδου. Μεταξύ του σωλήνα και μιας μη εύφλεκτης επιφάνειας έχει απομείνει κενό 5 cm και αν είναι επικίνδυνο για πυρκαγιά - 25 cm ή περισσότερο. Η καμινάδα πρέπει να ανέβει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής για καλή πρόσφυση. Ο εξαερισμός παρέχεται με φυσικό αερισμό του δωματίου.

Για να εγκαταστήσετε ένα αναγκαστικό σύστημα, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα καναλιών. Αυτός καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε για λόγους οικονομίας τοποθετείται μόνο στην κουκούλα ή στην εισροή. Από τα δύο άκρα του σωλήνα τοποθετήστε πλέγματα για να εμποδίσετε το τρωκτικό και τα ξένα αντικείμενα. Η αυτοματοποίηση θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της συσκευής μαζί με την εκκίνηση του λέβητα.

Ένα τέτοιο εκχύλισμα είναι ικανό για μακροχρόνια και αξιόπιστη λειτουργία εάν η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι υψηλή, πράγμα που εμποδίζει το σχηματισμό συμπυκνώματος. Αυτή η συνθήκη πληρούται όταν εργάζεστε με λέβητες στερεών καυσίμων. Η κοινή λειτουργία με εγκαταστάσεις αερίου, η πυρόλυση οδηγεί σε μάλλον γρήγορη καταστροφή εσωτερικών καναλιών. Η καύση από αυτά είναι αργή και χαμηλής έντασης, απελευθερώνεται μια μεγάλη ποσότητα ατμού, η οποία εγκαθίσταται στους τοίχους. Αντιδρά με το θείο στον καπνό, σχηματίζεται οξύ. Τα ίχνη της θεωρούνται σκοτεινά σημεία στην επιφάνεια.

Ένα θεμέλιο ύψους τουλάχιστον 30 εκ. Είναι κατ 'ανάγκη χτισμένο, και αν βρίσκεται στο δρόμο, τότε γίνεται επίπεδο με το βασικό για ολόκληρο το κτίριο. Η περίμετρος προεξέχει πέραν των διαστάσεων της καπνοδόχου κατά τουλάχιστον 15 cm.

Το διάλυμα παρασκευάζεται με τον υπολογισμό της θέσης του τμήματος του σωλήνα. Για εξωτερική χρήση μείγμα άμμο-τσιμέντο. Για αντοχή σε επιθετικό περιβάλλον, προστίθενται πρόσθετα που προσδίδουν πλαστικότητα, ικανότητα αντοχής στο οξύ και αντοχή. Η εσωτερική τοιχοποιία πραγματοποιείται σε πηλό με την προσθήκη αλάτων (120 g ανά κάδο) ή τσιμέντου (1 kg ανά όγκο). Χρησιμοποιούνται επίσης μίγματα.

Για τις ανάγκες των καυσαερίων είναι:

 • Το κανάλι καπνού είναι αυστηρά κάθετο με τις ίδιες διαστάσεις.
 • εσωτερικό τμήμα 14 × 14 cm, σε ύψος μικρότερο από 5 μέτρα, αύξηση έως 14 × 20 cm.
 • Το πάχος της τοιχοποιίας θα πρέπει να αποτρέπει την κατάψυξη.
 • θέση που συνιστάται μεταξύ των ζεστών δωματίων?
 • παρέχουν σφίξιμο με επίδεσμο των αρθρώσεων.
 • οι εσωτερικοί τοίχοι γίνονται ομαλοί.

Η τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από συμπαγή κεραμικά τούβλα, ενώ στο κανάλι γίνεται τετράγωνη ή ορθογώνια διατομή. Για να διατηρήσετε το ίδιο μέγεθος, χρησιμοποιήστε ένα πρότυπο. Το εξωτερικό μέρος του σωλήνα είναι κατασκευασμένο στο ίδιο στυλ με το σπίτι. Για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια εξυπηρέτηση, είναι εγκατεστημένο ένα κουτί από κασσίτερο, για το οποίο τα μεγέθη των διαύλων αυξάνονται σε 20 × 20 cm. Το πάχος τοιχώματος επιτρέπεται στο μισό τούβλο, αλλά αυτή η δομή δεν έχει επαρκή αντοχή, συνιστάται δύο φορές περισσότερο.

Μαζί με την καμινάδα σε ένα κτίριο, έχει ρυθμιστεί αερισμός, γεγονός που καθιστά το κόστος φθηνότερο. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της λειτουργικότητας - τα κανάλια θερμαίνονται αμοιβαία, η ώθηση βελτιώνεται, σχηματίζεται λιγότερο συμπύκνωμα, ο λέβητας λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Το ύψος είναι το ίδιο. Εάν ένας ξεχωριστός ελεύθερος χώρος είναι τοποθετημένος το ένα δίπλα στο άλλο, η απόσταση μεταξύ τους θεωρείται 5 φορές την εσωτερική διάμετρο.

Κατά τη θέρμανση του καναλιού παρατηρείται κακή ώθηση. Έχοντας αυτό υπόψη, συνιστάται η χρήση της εσωτερικής κοιλότητας με ατσάλινες ή κεραμικές σωλήνες. Πρέπει να κινούνται ελεύθερα στο κανάλι, για το οποίο αφήνουν την απαραίτητη απόσταση. Οι επενδύσεις εγκατάστασης γίνονται κατά την ανέγερση δομής.

Οι καμινάδες από χάλυβα κατασκευάζονται σε διάφορες παραλλαγές. Ένας σωλήνας με ένα τοίχωμα τοποθετείται στο πλινθοδομή. Ένα τέτοιο σχήμα χρησιμοποιείται επίσης για την ανακατασκευή ενός καναλιού που λειτουργεί με λέβητα στερεών καυσίμων. Συγκροτείται από έτοιμα εργοστασιακά τμήματα, κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από ένα εξωτερικό κέλυφος και ένα εσωτερικό. Ο χώρος μεταξύ τους είναι γεμάτος με θερμομονωτικό υλικό. Τέτοιες δομές σχεδιάζονται για εγκατάσταση στο σπίτι ή στο εξωτερικό. Δεν απαιτούνται ειδικά κανάλια κατασκευής.

Προκειμένου να προστατευθεί η δομή από καταστροφή από οξύ, που σχηματίζεται από θείο, το οποίο περιέχεται στα απαέρια, χρησιμοποιείται ειδικό ανοξείδωτο μέταλλο. Το κόστος τέτοιων κατασκευών είναι υψηλότερο από το τούβλο και το κεραμικό, αλλά έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Συγκροτούνται από ξεχωριστές μονάδες, οι τοίχοι είναι τέλεια λεία και λεία, εύκολο να καθαριστούν και δεν είναι επιρρεπείς στη συσσώρευση συμπυκνωμάτων. Το ελαφρύ βάρος δεν απαιτεί συσκευή βάσης. Για τον καθαρισμό των εσωτερικών καναλιών, αποσυναρμολογείται στα συστατικά του στοιχεία.

Το υλικό δεν είναι εύφλεκτο, μπορεί να αντέξει τη θερμοκρασία του εξερχόμενου καπνού. Ο εργοστασιακός εξοπλισμός παρέχει την πιθανή αγορά τσαντών, γόνατων, που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε οποιαδήποτε διαμόρφωση στη σωστή γωνία. Η τοποθέτηση μιας καμινάδας σε μια ήδη ανεγερθείσα κατοικία δεν απαιτεί σημαντικές αλλαγές, ακόμη και αν δεν προβλέπεται από το σχέδιο. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στον τοίχο. Η διάμετρος του εσωτερικού καναλιού επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος της εξόδου του λέβητα αερίου.

Η εξωτερική διάταξη μιας δομής με ένα τοίχωμα οδηγεί σε αυξημένο σχηματισμό συμπυκνώματος, το οποίο παρεμβαίνει στο κανονικό ρεύμα. Για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες συνέπειες, τοποθετείται σε κανάλι τούβλο ή χρησιμοποιείται μοντέλο σάντουιτς με θερμομόνωση. Για να μειωθεί το κόστος αυτών των προϊόντων μαζί με ανοξείδωτο, χρησιμοποιείται γαλβανισμένος χάλυβας. Ο εσωτερικός σωλήνας έχει πάχος 0,5-0,6 mm. Οι συσκευές δύο κυκλωμάτων είναι πιο οικονομικές από τις άλλες μεταλλικές κουκούλες λόγω της καλής θερμομόνωσης, δεν απαιτούν την κατασκευή ενός εξωτερικού καναλιού από τούβλα.

Η στήλη εξαερισμού συναρμολογείται με την ακόλουθη σειρά:

 • ξεκινήστε με το χαμηλότερο τμήμα, τοποθετώντας ένα σωλήνα στην άλλη.
 • προβλέπουν επαρκή αριθμό καταπακτών επιθεώρησης ·
 • στηρίγματα για τοποθέτηση σε τοίχο μετά από 1,5 m.
 • Το μήκος των οριζόντιων τμημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα μέτρο χωρίς εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Κατά την αγορά ενός μοντέλου δύο κυκλωμάτων, προσέξτε το υλικό σωλήνων. Για εσωτερική χρήση επιτρέπεται μόνο ανοξείδωτος χάλυβας, το γαλβανισμένο μέταλλο δεν είναι κατάλληλο. Σε θερμοκρασία λίγο μεγαλύτερη από 400 ° C, αρχίζει να οξειδώνεται, σχηματίζονται δηλητηριώδεις ατμοί. Η αυξημένη υγρασία επιδεινώνει την κατάσταση. Μια τέτοια κατασκευή είναι εύκολο να γίνει από τα χέρια κάποιου. Για τη θερμομόνωση, βαμβακερό βαμβακερό μαλλί, διογκωμένο πηλό, πολυουρεθάνη.

Αυτός είναι ο πιο ευέλικτος σχεδιασμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τύπους λεβήτων. Το υλικό είναι ανθεκτικό στα επιθετικά προϊόντα που σχηματίζονται κατά την καύση. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η μέγιστη θερμοκρασία για την οποία υπολογίζονται τα προϊόντα. Για τα στερεά καύσιμα απαιτούνται μοντέλα ικανά να αντέχουν 600 °, για τους λέβητες αερίου 450 °. Αναγκαστικά προβλέπουν την εγκατάσταση παγίδας ατμού.

Κεραμικοί σωλήνες τοποθετούνται κυρίως στην κατασκευή τούβλων ή κοίλων δομικών στοιχείων. Αν έχουν δύο οπές, μία από αυτές χρησιμοποιείται για αερισμό ή παροχή οξυγόνου για έναν καυστήρα με κλειστό θάλαμο καυσίμου. Οι σωληνώσεις είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα για τη μείωση του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, αυξάνοντας την πρόσφυση. Πωλημένα μοντέλα σε θήκη από χάλυβα. Μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στο σπίτι χωρίς την κατασκευή ειδικών καναλιών.

Η καμινάδα αποτελείται από επιμέρους στοιχεία μήκους 0,5-1 m. Στο επάνω μέρος υπάρχει ένας συμπλέκτης στον οποίο εισάγεται το επόμενο τμήμα. Παράγονται διάφοροι τύποι προϊόντων:

 1. 1. Γύρος για τοποθέτηση σε τσιμεντόλιθους. Έχουν μια κοιλότητα, όπου τοποθετείται ο σωλήνας και η σφραγίδα αμιάντου. Για να συνδέσετε τα στοιχεία στις οπές, τοποθετείται η βαλβίδα.
 2. 2. Ορθογώνια για τοποθέτηση σε τούβλα. Το μέγεθος τους είναι 20 × 20 cm.
 3. 3. Με περίβλημα από χάλυβα. Οι σωληνώσεις συνδέονται με σφιγκτήρες.
 4. 4. Μονόπλευρη κατασκευή με μανίκι. Διαθέτει αγωγούς εξαερισμού, υπάρχουν τρύπες για την τοποθέτηση του εξαρτήματος κατά την εγκατάσταση.

Η χρήση κεραμικών σωλήνων για την άντληση αερίων χωρίς συμπέρασμα στο σώμα και η θερμομόνωση είναι αδύνατη. Απορροφούν έντονα την υγρασία, επομένως το εξωτερικό κέλυφος είναι υποχρεωτικό.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι ότι παρέχει όχι μόνο την αφαίρεση των αερίων, αλλά και την παροχή οξυγόνου στο δωμάτιο. Χάρη σε αυτό, δεν απαιτείται επιπλέον αερισμός, ο εξοπλισμός λειτουργεί αποτελεσματικά. Το προϊόν βασίζεται σε δύο σωλήνες, το ένα από το οποίο βρίσκεται μέσα στο άλλο. Τουλάχιστον από αυτά, τα απορρίμματα εξάγονται και ο καθαρός αέρας από το εξωτερικό έλκεται μέσα στο χώρο μεταξύ τους. Ζεσταίνεται από τον εξατμιστή καπνό, ενώ ο τελευταίος κρυώνει. Ο λέβητας λειτουργεί με μεγαλύτερη χωρητικότητα, το αέριο καίγεται εντελώς.

Η ομοαξονική καμινάδα είναι κατασκευασμένη από στρογγυλά σωληνάρια. Εξωτερικά - ένας χάλυβας με διάμετρο 100 mm έχει πάχος 1-2 mm. Εσωτερική - από αλουμίνιο, 60 mm. Ο λόγος αυτός χρησιμοποιείται σε όλα τα προϊόντα ανεξάρτητα από το σκοπό - για λέβητες αερίου τοίχου και δαπέδου. Το μήκος του βραχυκυκλωτήρα ρυθμίζεται ώστε να δώσει στη δομή την απαραίτητη ακαμψία.

Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται η οριζόντια μέθοδος εγκατάστασης. Αυτή η εγκατάσταση είναι δημοφιλής λόγω της απλότητας της. Ο σχεδιασμός είναι συμπαγής, που του επιτρέπει να χρησιμοποιείται για ανεξάρτητη θέρμανση ενός διαμερίσματος. Εάν αυτή η επιλογή δεν είναι δυνατή λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ του λέβητα και του εξωτερικού τοίχου (που υπερβαίνει τα 4 μέτρα), η ομοαξονική καπνοδόχος είναι όρθια. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η ασφαλέστερη κουκούλα για ένα λέβητα αερίου, επειδή τα προϊόντα καύσης δεν απελευθερώνονται στον αγωγό αερισμού, αλλά απευθείας στην ατμόσφαιρα.

Πριν από την ανεξάρτητη εγκατάσταση, μελετούν τις απαιτήσεις. Η εγκατάσταση γίνεται χωρίς να καταστραφεί η δομή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αποσυμπίεση. Απαιτούνται τα ακόλουθα στοιχεία:

 • με τον ίδιο τον σωλήνα να έχει φλάντζα.
 • σφιγκτήρες για πτύχωση.
 • γόνατο.
 • προσαρμογέα για σύνδεση με τον λέβητα.
 • μανσέτα επέκτασης και μανσέτες στεγανοποίησης (όχι πάντα απαραίτητα).
 • επένδυση για διακόσμηση.

Στο εξωτερικό τοίχωμα για μια οριζόντια διάτρηση καμινάδα μια τρύπα της απαιτούμενης διαμέτρου. Εάν υπάρχει παράθυρο, η έξοδος βρίσκεται σε απόσταση όχι μικρότερη από 0,5 m οριζόντια ή 0,25 m πάνω από αυτό. Αρχικά, συνδέεται ένας προσαρμογέας στον λέβητα και στη συνέχεια τοποθετούνται τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Η απαραίτητη προς τα κάτω κλίση παρατηρείται - 3-5 mm ανά μέτρο σωλήνα. Η στερέωση στον τοίχο πραγματοποιείται με σφιγκτήρες. Τα κενά διογκώνονται με αφρώδες υλικό ή καλύπτονται με ορυκτό μαλλί. Αυτές οι θέσεις καλύπτονται με διακοσμητικά μαξιλάρια.

Η οριζόντια καπνοδόχος απαιτεί τη χρήση εξαναγκασμένου εξαερισμού. Είναι επιθυμητό να περιοριστεί ο αριθμός των στροφών κατά δύο.

Η κατακόρυφη δομή περνά μέσα από την οροφή και την οροφή. Χρησιμοποιείται ο προσαρμογέας που παρέχεται για αυτό το προϊόν. Αν το μήκος αυξάνεται, εφαρμόζονται επίσης. Η αεροστεγανότητα παρέχεται από ειδικό τερματικό σταθμό. Χρησιμεύει επίσης στην αποφυγή της εισροής βρομιάς στο σωλήνα.

Λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι:

 1. 1. Θερμοκρασία του καπνού εξάτμισης. Το προϊόν πρέπει να αντέχει τη θερμότητα.
 2. 2. Πίεση στο σύστημα. Η εργασία μερικών δομών είναι δυνατή με το φυσικό βύθισμα, άλλα με αναγκαστική. Υπάρχουν επίσης καθολικά μοντέλα.
 3. 3. Σχηματισμός συμπυκνώματος. Ορισμένες συσκευές χρειάζονται μια σύνταξη γι 'αυτό.
 4. 4. Αντοχή στη διάβρωση. Το υλικό δεν πρέπει να καταστρέφεται υπό την επίδραση του οξέος - ένα υποπροϊόν που σχηματίζεται από καύση αερίου.
 5. 5. Επιτρεπόμενη απόσταση από εύφλεκτες κατασκευές. Απορρίπτεται σε απόσταση που καθορίζεται στην τεκμηρίωση ή είναι μονωμένη με αμίαντο.

Αξιολογήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του απομακρυσμένου και ενσωματωμένου συστήματος θα επιτρέψει στον πίνακα:

Κουκούλα

Εξαγωγή για το λέβητα στο δικό σας ιδιωτικό σπίτι

Ο ιδιοκτήτης μιας ιδιωτικής κατοικίας στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζει το ζήτημα της διατήρησης του μικροκλίματος σε όλους τους διαθέσιμους χώρους, δηλαδή τη θέρμανση τους.

Η διάρκεια ζωής των κουζινών από χάλυβα είναι πολύ μικρότερη από το τούβλο και το κεραμικό.

Τα οικιακά συστήματα θέρμανσης διακρίνονται συνήθως από τον τύπο καυσίμου που χρησιμοποιείται:

 • στερεά καύσιμα (καυσόξυλα, άνθρακας) ·
 • αέριο (υγροποιημένο ή φυσικό αέριο) ·
 • υγρό (ντίζελ).

Σχέδιο κεραμικής καμινάδας για λέβητα σε ιδιωτικό σπίτι.

Το σχέδιο θέρμανσης ιδιωτικής κατοικίας με λέβητα.

Όλοι τους είναι ενωμένοι με την αρχή της απόκτησης θερμότητας - της διαδικασίας καύσης. Προκειμένου να διατηρηθεί η διαδικασία καύσης, απαιτείται οξυγόνο. Εκτός από τη μεγαλύτερη ισχύ που παράγει ο λέβητας, τόσο περισσότερο αέρας περιβάλλοντος θα χρειαστεί να λειτουργήσει. Λύστε το πρόβλημα με την παραλαβή του απαραίτητου ποσού αέρα στους λέβητες που έχουν σχεδιαστεί για να εξαγάγουν το λέβητα μιας ιδιωτικής κατοικίας.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 2 συστήματα εξαερισμού - αναγκασμένα και φυσικά.

Ο φυσικός αερισμός είναι να ανοίξετε τα παράθυρα, υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2 cm μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου, σωλήνα εξαερισμού κοντά στην οροφή του ένα μπάνιο που οδηγεί έξω από την οροφή του σπιτιού, ένα τεχνητό σχέδιο.

Ο αναγκαστικός αερισμός μπορεί να είναι τόσο τροφοδοσία όσο και εξάτμιση. Σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχει ένας ανεμιστήρας στον αγωγό που θα οδηγεί αέρα μέσα ή έξω από το σπίτι.

Για να οργανωθεί ο εξαερισμός του λέβητα μιας ιδιωτικής κατοικίας, και τα δύο συστήματα μπορούν να πλησιάσουν, αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά:

 1. Με τον φυσικό εξαερισμό, θα πρέπει να ρυθμίσετε τη ροή του αέρα απευθείας στο χώρο του λέβητα. Στο κατώτερο τμήμα του τοίχου, γίνεται μια διαμπερής οπή για αυτό (πολύ συχνά απέναντι από το λέβητα). Η διάμετρος του αγωγού επιλέγεται ανάλογα με την έξοδο του λέβητα από 150 mm και άνω. Η εισαγωγή αέρα ρυθμίζεται από μια ολίσθηση (μάνδαλο), η οποία βρίσκεται στην διακοσμητική μάσκα. Κατά τη λειτουργία, ο λέβητας, όπως μια ηλεκτρική σκούπα, θα τραβήξει αέρα στον κλίβανο, χωρίς να προκαλέσει καμία εξάντληση στο χώρο του λέβητα.
 2. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση του τμήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού στο χώρο του λέβητα. Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε από λόγους ασφαλείας. Σε περίπτωση πιθανής δυσλειτουργίας στη λειτουργία του λέβητα, τα προϊόντα καύσης ή το αέριο μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το δωμάτιο με εισερχόμενο αέρα τροφοδοσίας.

Η κουκούλα στο λεβητοστάσιο θα είναι χρήσιμη. Είναι σε θέση να δημιουργήσει πρόσθετη κίνηση στον λέβητα αέρα. Επιπλέον, πρόκειται για ασφάλιση έναντι απρόβλεπτων περιστάσεων κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης.

Ειδικότερα, τα νέα σπίτια που είναι εξοπλισμένα με λέβητες θέρμανσης με καυσαέρια, στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές καμινάδες τούβλο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν αποσπάσματα από κεραμικά και χάλυβα.

Απόσπασμα από τούβλο για λέβητα στερεών καυσίμων σε ιδιωτικό σπίτι

Σχέδιο σχεδίου από τούβλο για λέβητα στερεών καυσίμων.

Ένας σωλήνας από τούβλα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φθηνότερος από ένα σύγχρονο σύστημα καπνοδόχου. Ένας παραδοσιακός σωλήνας εξάτμισης από τούβλα μπορεί εύκολα να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες των καυσαερίων. Ο σωλήνας μπορεί να αντέξει ακόμη και την ανάφλεξη συσσώρευσης αιθάλης.

Μια κουκούλα από τούβλα για ένα λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι μια αρκετά περίπλοκη κατασκευή. Το εκχύλισμα βρίσκεται στη βάση ή μια ισχυρή επικάλυψη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κατασκευή μιας τέτοιας δομής απαιτεί κάποιες ειδικές δεξιότητες, επειδή τοιχοποιία ανθεκτικά και στεγανά κουκούλα συνιστάται να αναθέσει μια υψηλής ειδίκευσης Mason-φούρνο-Builder.

Τα τραχιά τοιχώματα της κουκούλας θα προωθήσουν τη συσσώρευση στερεών σωματιδίων αιθάλης πάνω τους. Το ορθογώνιο σχήμα και η τραχύτητα των τοίχων του καναλιού δυσκολεύουν τον καθαρισμό της κουκούλας από διάφορες αποθέσεις.

Η εξαγωγή τούβλων είναι μακρά και χρησιμεύει αξιόπιστα αποκλειστικά σε υψηλή θερμοκρασία καυσαερίων, η οποία είναι ικανή να αποτρέψει το σχηματισμό συμπυκνωμάτων στο σωλήνα. Η κατάσταση αυτή εκτελείται στις περισσότερες περιπτώσεις όταν η κουκούλα λειτουργεί με ένα συνηθισμένο λέβητα στερεών καυσίμων.

Κατά τη διαδικασία της εργασίας με σύγχρονες λέβητες υγρών καυσίμων ή αερίου, καθώς και με Σόμπα πυρόλυσης στερεών καυσίμων, πέλλετ, και κάποιους άλλους, οι οποίοι για μεγάλο χρονικό εργασία μερικής απασχόλησης σε λειτουργία αργής καύσης χαμηλής έντασης, κουκούλα τούβλο καταστραφεί πολύ γρήγορα.

Οι σύγχρονοι λέβητες είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο ώστε τα καυσαέρια να έχουν επαρκώς χαμηλή θερμοκρασία. Στην καμινάδα ως αποτέλεσμα, συμβαίνει συμπύκνωση υδρατμών, το οποίο περιέχεται στα καυσαέρια. Τα τοιχώματα του σωλήνα θα είναι συνεχώς ενυδατωμένα. Επιπλέον, το νερό, που συνδέεται με τα υπόλοιπα προϊόντα καύσης, θα σχηματίζει επιθετικές χημικές ενώσεις στην εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα.

Στα καυσαέρια του λέβητα, περιέχεται θείο, το οποίο, αλληλεπιδρώντας με το νερό, σχηματίζει στη δομή θειικό οξύ. Αυτό το οξύ είναι ικανό να διαβρώσει τους τοίχους της κουκούλας. Εξωτερικές ενδείξεις καταστροφής είναι υγρές σκοτεινές κηλίδες στην εξωτερική επιφάνεια ενός σωλήνα από τούβλα.

Ο τρόπος λειτουργίας του λέβητα στερεών καυσίμων πυρόλυσης προωθεί το σχηματισμό επιθετικού συμπυκνώματος στα καυσαέρια, το οποίο μπορεί να καταστρέψει ταχέως τη δομή τούβλου.

Εξαγωγή για λέβητα κατασκευασμένο από κεραμικές σωλήνες σε ιδιωτικό σπίτι

Σχέδιο σχεδίασης για λέβητα κατασκευασμένο από κεραμικές σωλήνες σε ιδιωτική κατοικία.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η κατασκευή κεραμικών σωληνώσεων είναι μια παγκόσμια λύση για ένα λέβητα σε μια ιδιωτική κατοικία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κουκούλες κατασκευασμένες από ειδικές κεραμικές καμινάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλους τους τύπους λεβήτων. Το υλικό αυτό είναι ανθεκτικό σε οποιεσδήποτε χημικές επιθετικές ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν στα καυσαέρια κατά την καύση διαφόρων τύπων καυσίμων. Το υλικό είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό το είδος του σχεδίου είναι το πιο ανθεκτικό.

Οι κεραμικές καμινάδες διαφέρουν στη μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία των καυσαερίων.

Για τους λέβητες στερεών καυσίμων είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν σωλήνες που επιτρέπουν τη θερμοκρασία των καυσαερίων να είναι 600-650 ° C. Επιπλέον, πρέπει αναγκαστικά να είναι ανθεκτικές στην ανάφλεξη αποθέσεων αιθάλης στους σωλήνες και να προορίζονται για εργασία σε ξηρή κατάσταση.

Μπόιλερ για συστήματα εξάτμισης υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου λέβητα κεραμικό εφαρμόζεται με επιτρεπόμενη θερμοκρασία του αερίου του 400-450 ° C, τα οποία προορίζονται για λειτουργία σε υγρή κατάσταση - θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με παγίδες ατμού.

Ο κεραμικός σωλήνας απορροφά την υγρασία, οπότε πρέπει να αερίζεται από το εξωτερικό.

Ο σκοπός και οι συνθήκες λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος δηλώνονται στα έγγραφα που παρέχει ο κατασκευαστής.

Το στρογγυλό σχήμα και η λεία επιφάνεια του σωλήνα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα των τοίχων στη μόλυνση και τον βολικό καθαρισμό τους στο μέλλον.

Σχεδιασμός κεραμικού καλύμματος

Το σχέδιο κατασκευής κεραμικών απορροφητικών κουφωμάτων.

Οι σωληνώσεις κεραμικού καλύμματος τοποθετούνται συχνότερα σε ένα κατακόρυφο ειδικά διαμορφωμένο κανάλι κατασκευής κοίλων τεμαχίων ή τούβλων. Ο αγωγός εξαγωγής μπορεί να βρίσκεται στη δομή της μονάδας εξαερισμού μιας υπάρχουσας ιδιωτικής κατοικίας.

Για την τοιχοποιία, πρέπει να χρησιμοποιούνται μπλοκ με 1 ή 2 κενά. Στην τελευταία περίπτωση, ο δεύτερος δίαυλος χρησιμοποιείται για τον αερισμό του χώρου του λέβητα ή για την παροχή αέρα στον καυστήρα λέβητα με κλειστό θάλαμο καύσης.

Οι σωλήνες της κατασκευασμένης κατασκευής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μονωμένοι για να προστατεύουν τις περιβάλλοντες κατασκευές από υψηλές θερμοκρασίες. Για τον σκοπό αυτό, τοποθετείται γύρω από τον κεραμικό σωλήνα ένας θερμαντήρας ορυκτών ρούχων. Επιπλέον, η μόνωση καθιστά δυνατή την αύξηση της θερμοκρασίας των καυσαερίων. Η ψύξη σε σωλήνα καυσαερίων μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του συμπυκνώματος και να μειώσει το φυσικό ρεύμα του σωλήνα.

Μεταξύ του θερμαντήρα και του τοιχώματος του καναλιού, αφήνεται ένα διάκενο αέρα για την εξαγωγή του κεραμικού σωλήνα και της μόνωσης του καλύμματος.

Μέχρι σήμερα, η κατασκευαστική αγορά είναι σε θέση να προσφέρει σύνολα υλικών και εξαρτημάτων για την κατασκευή κεραμικών κουκούλες για λέβητες σε ιδιωτικές κατοικίες. Στην πώληση υπάρχουν επιλογές για το σχεδιασμό κεραμικών απορροφητών σε χαλύβδινο περίβλημα - με εξωτερικό χαλύβδινο κέλυφος. Μια τέτοια κατασκευή για την τοποθέτησή της δεν θα απαιτεί την εγκατάσταση ειδικών καναλιών στις οικοδομικές συσκευές μιας ιδιωτικής κατοικίας και μπορεί να εγκατασταθεί απολύτως οπουδήποτε, τόσο έξω από το σπίτι όσο και μέσα σε αυτό.

Κουκούλα από χάλυβα για λέβητα σε ιδιωτικό σπίτι

Οι σωλήνες για την άντληση λεβήτων αερίου με θερμοκρασία καυσαερίων 400-450 ° C είναι κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο χάλυβα, οι οποίοι έχουν πάχος περίπου 0,5-0,6 mm. Τέτοιοι σωλήνες είναι επαρκώς ανθεκτικοί στο επιθετικό συμπύκνωμα στους τοίχους.

Οι λέβητες στερεών καυσίμων χρησιμοποιούν σωλήνες από ανθεκτικό στη θερμότητα χάλυβα, οι οποίοι έχουν πάχος 1,0 mm.

Η διάρκεια ζωής των κουτιών από χάλυβα είναι πολύ μικρότερη και το κόστος τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλότερο από αυτό των τούβλων και των κεραμικών.

Ωστόσο, οι κουκούλες χάλυβα της εργοστασιακής ετοιμότητας είναι ταχύτερες και ευκολότερες στην εγκατάσταση, επιπλέον έχουν χαμηλό βάρος και δεν απαιτούν ειδικά κανάλια και ισχυρές βάσεις για τοποθέτηση σε δομές κτιρίων. Είναι διαθέσιμα για επισκευή.

Το χαλύβδινο κάλυμμα για το λέβητα στο δικό σας ιδιωτικό σπίτι είναι αρκετά εύκολο για να συναρμολογηθεί με τα χέρια σας από τα τελικά στοιχεία. Μια χαλύβδινη συσκευή, όπως μια κεραμική, δεν έχει την τάση να συσσωρεύει ρύπους σε υπάρχοντα τοιχώματα και η επιφάνεια του τοίχου μπορεί εύκολα να καθαριστεί.

Η συσκευή μιας εξαγωγής χάλυβα

Το σχήμα της συσκευής μιας εξαγωγής χάλυβα.

Οι κουκούλες από χάλυβα μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορες εκδόσεις:

Ένας σωλήνας από χάλυβα μονής τοιχίδας από την κατασκευασμένη κατασκευή μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθετο ειδικά διαμορφωμένο κανάλι της δομής του κτιρίου. Η διάταξη σχεδίασης σε αυτή την περίπτωση είναι παρόμοια με την κεραμική κατασκευή.

Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται επίσης για την ανακατασκευή μιας κουκούλας από τούβλα, προσαρμόζοντάς την έτσι ώστε να λειτουργεί με λέβητες αερίου. Ένας σωλήνας χάλυβα με ένα τοίχωμα μπορεί απλά να εισαχθεί από πάνω σε αγωγό από τούβλο.

Η εξάτμιση συναρμολογείται από προκατασκευασμένα προκατασκευασμένα τμήματα. Κάθε ένα από τα τμήματα είναι ένας σωλήνας σάντουιτς με δύο τοιχώματα. Ο σωλήνας της κατασκευασμένης δομής είναι μέσα σε ένα άλλο σωλήνα από χάλυβα - ένα προστατευτικό κέλυφος, ένα κέλυφος. Ο χώρος μεταξύ του κελύφους και του σωλήνα είναι γεμάτος με θερμομόνωση.

Οι κουκούλες παράγονται, οι οποίες προορίζονται για εγκατάσταση τόσο έξω από τις εγκαταστάσεις όσο και μέσα σε αυτές. Ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί εύκολα να συναρμολογηθεί από ξεχωριστές ενότητες σάντουιτς. Η χρήση τέτοιων συσκευών καθιστά δυνατή την απλή τοποθέτησή τους σε χώρους όπου δεν υπάρχουν ειδικά κανάλια καμινάδων στις δομικές κατασκευές. Μπορούν να εγκατασταθούν έξω στους τοίχους.

Για τους λέβητες με κλειστό θάλαμο καύσης παράγονται συστήματα εξαερισμού από ατσάλι - ομοαξονικά κανάλια, όπου ένας σωλήνας βρίσκεται στην άλλη. Τα καυσαέρια θα ρέουν μέσω του εσωτερικού σωλήνα και θα διοχετευθεί εξωτερικός αέρας στον λέβητα για να καεί το καύσιμο. Το κόστος τέτοιων κατασκευών είναι αρκετά υψηλό.

Πώς να κάνετε σωστά μια κουκούλα για ένα λέβητα σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Σχέδιο της θέσης της καμινάδας.

Για τη σωστή επιλογή της κουκούλας για ένα λέβητα σε ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να καθοριστούν οι παράμετροι των καυσαερίων καυσαερίων και οι συνθήκες λειτουργίας. Αυτές οι παράμετροι εξαρτώνται από τον τύπο του λέβητα και τον τύπο καυσίμου που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Το εκχύλισμα επιλέγεται σύμφωνα με τις ακόλουθες παραμέτρους:

 1. Σύμφωνα με τη θερμοκρασία των καυσαερίων καυσαερίων. Η ονομαστική θερμοκρασία λειτουργίας της κουκούλας δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία των καυσαερίων του λέβητα υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας.
 2. πίεση αερίου στο εκχύλισμα. Μερικά κατασκευάσματα μπορούν να σχεδιαστούν για λειτουργία με φυσικό ελκυσμό (σε σωλήνες κενού), ενώ άλλες έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με λέβητες έχοντας υπερπλήρωσης - θετικό καύσης εκτροπής (υπερπίεση στους σωλήνες). Εκδόθηκε και ευέλικτο σχέδιο για αυτήν την παράμετρο.
 3. Με την παρουσία συμπυκνωμάτων στην κουκούλα. Ορισμένες συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε ξηρή κατάσταση, υπό συνθήκες όπου το συμπύκνωμα δεν σχηματίζεται στον αγωγό. Άλλα σχέδια είναι εξοπλισμένα με παγίδες ατμού και συλλέκτες συμπυκνωμάτων - που μπορούν να λειτουργούν υπό συνθήκες συμπύκνωσης υγρασίας στα τοιχώματα των σωλήνων.
 4. Αντοχή στη διάβρωση. Προσδιορίζεται από την περιεκτικότητα σε θείο του καυσίμου, το οποίο καίγεται. Τέτοιες κατασκευασμένες δομές χωρίζονται σε 3 κατηγορίες αντοχής στη διάβρωση σε ενώσεις θείου: 1 τάξη - κατασκευές για την απόρριψη προϊόντων καύσης αερίου. 2 τάξη - σχέδια για λέβητες που λειτουργούν με υγρό καύσιμο και ξύλο, με περιεκτικότητα σε θείο έως 0,2%. 3 - συσκευές για λέβητες άνθρακα, υγρών καυσίμων και τύρφη με περιεκτικότητα σε θείο που δεν υπερβαίνει το 0,2%.
 5. Για αντοχή στην ανάφλεξη της συσσώρευσης αιθάλης. Τέτοιες δομές μπορεί να είναι ανθεκτικές ή ανθεκτικές στην ανάφλεξη της αιθάλης. Όταν καίγονται συσσωρεύσεις αιθάλης στην κουκούλα, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί για μικρό χρονικό διάστημα στους 1000 ° C.
 6. Από την επιτρεπόμενη απόσταση από τις καύσιμες συσκευές. Στο σπίτι, οι εύφλεκτες κατασκευές πρέπει να τοποθετούνται από το εξωτερικό περίβλημα της κουκούλας όχι πιο κοντά από την απόσταση που υποδεικνύεται στην τεχνική τεκμηρίωση του καπναγωγού ή επιπλέον να προστατεύονται από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Συμβουλές για να ξέρετε

Σχέδιο σύνδεσης με την καμινάδα.

Ένας συνηθισμένος σωλήνας από τούβλα, ως η πιο δημοφιλής επιλογή, πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχέδιο μόνο για τους συνηθισμένους λέβητες στερεών καυσίμων που λειτουργούν σε ξύλο. Σε περίπτωση που στο μέλλον προγραμματίζεται η μετάβαση στο καύσιμο αερίου, θα χρειαστεί να τοποθετηθεί μια επένδυση από τούβλα σε επένδυση από ανοξείδωτο χάλυβα.

Για τους σύγχρονους λέβητες που λειτουργούν με αέριο, υγρά καύσιμα, και για στερεά λέβητες που χρησιμοποιούν άνθρακα, τύρφη, ή λειτουργία αργής καύσης (σφαιρίδιο, πυρόλυση), χρήση των κεραμικών καπνοδόχους.

Σε περίπτωση ανακατασκευής θέρμανσης σε ιδιωτικές κατοικίες επιλέγεται μια χαλύβδινη καμινάδα - όταν εγκαθίστανται λέβητες σε χώρους όπου δεν υπάρχουν κανάλια στις δομικές κατασκευές για τοποθέτηση της κεραμικής καμινάδας.

Όταν χρησιμοποιούνται λέβητες πολλαπλών καυσίμων ή δύο λέβητες που λειτουργούν με διαφορετικούς τύπους καυσίμου και συνδέονται με κοινό καπό, οι παράμετροι μιας τέτοιας κατασκευασμένης κατασκευής πρέπει να αντιστοιχούν στις πιο αυστηρές συνθήκες λειτουργίας.

Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται χαλύβδινοι απορροφητήρες με λεπτό τοίχωμα, οι οποίοι προορίζονται για λέβητες αερίου, για να λειτουργούν με λέβητα στερεών καυσίμων, επειδή θα καούν.

Οι κουκούλες που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε συνθήκες συμπύκνωσης, μπορούν να λειτουργούν σε ξηρή κατάσταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το αντίστροφο.

Για τους λέβητες που λειτουργούν με στερεό καύσιμο, επιλέγονται εκχυλίσματα που είναι ανθεκτικά στην ανάφλεξη της αιθάλης.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι ο φυσικός αερισμός είναι χαμηλού κόστους και απλός, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί πλήρως. Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός εφοδιασμού και εξάτμισης έχει την ευκαιρία να παρέχει άνετες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς προσοχή στον καιρό, αλλά θα πρέπει να πληρώνεται.

Τύποι σωλήνων εξαγωγής για λέβητα θέρμανσης αερίου, κανόνες εγκατάστασης και μόνωσης

Η εμφάνιση του κρύου χειμώνα σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου θέρμανσης, όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούνται λέβητες θέρμανσης κατοικιών με πλήρη ισχύ. Ταυτόχρονα, η λειτουργία τους συνδέεται αναπόφευκτα με την ανάγκη εκτροπής των προϊόντων καύσης, για τα οποία χρησιμοποιούνται σωλήνες εξάτμισης για λέβητες θέρμανσης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αέριο είναι ο πιο δημοφιλής τύπος καυσίμου που χρησιμοποιείται στους λέβητες θέρμανσης, οι σωλήνες εξάτμισης για λέβητες αερίου είναι σε μεγάλη ζήτηση. Η αποτελεσματική δουλειά τους παρέχει όχι μόνο την υψηλή ποιότητα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης στο σύνολό του, αλλά και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν σε ένα πολυκατοικία.

Λειτουργίες καμινάδας

Ο κύριος σκοπός των σωλήνων για το σχέδιο είναι η εκτροπή των προϊόντων καύσης και των καυσαερίων από το σύστημα. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της παρουσίας έλξης που σχηματίζεται μέσα στην καμινάδα όταν αναμιγνύονται θερμά αέρια με ψυχρό αέρα περιβάλλοντος.

Τα καυσαέρια και η παροχή ατμοσφαιρικού αέρα στον αγωγό συμβαίνουν ταυτόχρονα και για να εξασφαλιστεί το κανονικό βύθισμα, η πίεση στο εσωτερικό του λέβητα αερίου πρέπει να είναι έντονα αρνητική.

Για να ελέγξετε την κατάσταση της πίεσης και του βυθίσματος στο λέβητα, μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα του ανοίγματος κάτω από το σωλήνα εξαγωγής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και να φέρετε τη φλόγα σε αυτό. Εάν η ώθηση είναι κανονική, τότε η φωτιά σέρνεται στον σωλήνα και σβήνει.

Βασικές απαιτήσεις για σωλήνες εξάτμισης για λέβητες αερίου

Οι αγωγοί εξάτμισης για λέβητες θέρμανσης πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • δύναμη;
 • σφίξιμο.
 • αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • αντοχή στον παγετό.
 • αντιδιαβρωτική αντίσταση;
 • χημική αντοχή στον αέρα και στα προϊόντα αερίων καύσης.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι καλύτεροι σωλήνες για την τοποθέτηση του καλύμματος μπορούν να θεωρηθούν ως χάλυβας, γαλβανισμένο, εμαγιέ και προϊόντα αλουμινίου. Όσον αφορά την ανέγερση των σωλήνων εξαγωγής από τούβλα, η χρήση τους σε αυτή την περίπτωση δεν συνιστάται λόγω της χαμηλής αντοχής στην καταστροφή.

Τύποι σωλήνων εξαγωγής για λέβητες θέρμανσης

Οι σωλήνες εξάτμισης για λέβητες θέρμανσης χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, τις διαρθρωτικές διαφορές και τη μέθοδο εγκατάστασης.

Οι κύριοι τύποι σωλήνων για συστήματα εξάτμισης είναι οι εξής:

 • Συγκροτήματα πολλαπλών κελυφών, τα οποία είναι μια πολυεπίπεδη κατασκευή. Το εξωτερικό στρώμα τους είναι συνήθως κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, το μεσαίο στρώμα είναι κατασκευασμένο από βασάλτη μαλλί, το εσωτερικό στρώμα είναι φτιαγμένο από τζάμι. Υπάρχουν επίσης και άλλοι τύποι κατασκευών, στους οποίους το εσωτερικό στρώμα είναι επίσης κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα. Το πλεονέκτημα αυτής της ποικιλίας σωλήνων είναι η αντοχή σε θερμοκρασίες μέχρι 1000 ° C. το μείον θα πρέπει να θεωρείται το αρκετά μεγάλο βάρος τους.
 • Ανθεκτικές στην υγρασία, οι οποίες είναι η καλύτερη επιλογή για γεννήτριες θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας ή λέβητες συμπύκνωσης. Αυτός ο τύπος λέβητος λειτουργεί σε θερμοκρασία αερίου που δεν υπερβαίνει τους 100 ° C και η λειτουργία σε μέτρια υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύεται από έντονη διαδικασία συμπύκνωσης. Το συμπύκνωμα, με τη σειρά του, καταστρέφει τον σωλήνα της κουκούλας. Η χρήση αδιάβροχων σωλήνων εξάτμισης καθιστά δυνατή τη σημαντική μείωση της συμπύκνωσης και την αποφυγή της βλάβης που προκύπτει από αυτήν για τη δομή της εξάτμισης.
 • Ξεχωριστά στέκεται, με διαμόρφωση πολλών εσωτερικών σωλήνων, μονωτικό στρώμα και εξωτερικό τμήμα περιβλήματος, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί από τούβλο, χάλυβα ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτοί οι σωλήνες χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση κουκούλες σε σπίτια με κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
 • Σωλήνες με αεραγωγό, που είναι η βέλτιστη λύση για την ταυτόχρονη επίλυση δύο προβλημάτων: την εξάτμιση των καυσαερίων και την παροχή αέρα στο σύστημα που παρέχει τη διαδικασία καύσης.
 • Ανάλογα με τον τύπο των υλικών που χρησιμοποιούνται, υπάρχουν σωλήνες για την εξαγωγή αμιάντου-τσιμέντου, χάλυβα, κεραμικών και άλλων.

Προσδιορισμός των απαιτούμενων παραμέτρων για τους σωλήνες εξαγωγής

Οι παράμετροι των σωλήνων για την εξαγωγή λέβητες αερίου μπορεί να είναι διαφορετικοί και καθορίζονται από διάφορους παράγοντες, και συγκεκριμένα:

 • Ποικιλία και ισχύς του λέβητα. Οι κατασκευαστές συνήθως παρέχουν συστάσεις για κάθε μοντέλο σχετικά με τις απαιτούμενες παραμέτρους του συστήματος εξάτμισης, οι οποίες πρέπει να τηρούνται.
 • Η ποσότητα του καυσαερίου που πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του αυλού του σωλήνα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το απαιτούμενο ύψος της δομής της εξάτμισης.
 • Ο αριθμός των στροφών στις καμινάδες πρέπει να είναι μέγιστος τρεις.
 • Το πλάτος του σωλήνα εξαγωγής δεν πρέπει να υπερβαίνει το πλάτος της καπνοδόχου.
 • Για τους λέβητες αερίου και στερεών καυσίμων, το ύψος της δομής εξάτμισης θα πρέπει να είναι 4 μέτρα ή περισσότερο, από τα οποία τα 0,4 μέτρα θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το επίπεδο της οροφής.
 • Οι καμινάδες από χάλυβα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με μια τρύπα και μια πόρτα για την αφαίρεση της αιθάλης.
 • Τα τμήματα των άκρων πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με θερμομονωτικά στεγανωτικά.

Η εγκατάσταση σωλήνων εξάτμισης μπορεί να γίνει τόσο έξω όσο και μέσα στο κτίριο. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο εγκατάστασης του καλύμματος, είναι απαραίτητο να γίνει υποχρεωτική απομόνωση των κοντινών καυσίμων στοιχείων με τη βοήθεια μη εύφλεκτων υλικών. Σε περίπτωση εξωτερικής εγκατάστασης, επιπλέον, η μόνωση των κατασκευών σωληνώσεων πρέπει να αποτελεί υποχρεωτικό στοιχείο του συγκροτήματος.

Ιδιαιτερότητες μόνωσης σωλήνων εξαγωγής για λέβητες

Ο κύριος στόχος στη μόνωση των σωλήνων καλύμματος για τους λέβητες θέρμανσης είναι να προστατευθούν από την επιβλαβή επίδραση του συμπυκνώματος που σχηματίζεται στον σωλήνα σε σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Παράλληλα, η χρήση θερμομονωτικών υλικών συμβάλλει στη μείωση των θερμικών απωλειών στο κτίριο κατοικιών και στις εγκαταστάσεις του.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μονωτικά υλικά και προϊόντα για τους λέβητες αερίου είναι ο υαλοβάμβακας, το ορυκτό μαλλί, η μόνωση από βασάλτη ή οι δομές από τούβλα. Η καλύτερη επιλογή είναι μια καμινάδα σάντουιτς, στην οποία έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένο μονωτικό σχέδιο. διαφορετικά, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το ίδιο το σύστημα μόνωσης. Για να γίνει αυτό, ο θερμικά μονωμένος σωλήνας μπορεί να περιτυλιχθεί με ένα θερμικό μονωτικό υλικό ρολού και στη συνέχεια να τοποθετηθεί μέσα σε ένα άλλο σωλήνα που έχει μεγαλύτερη διάμετρο.

Μια άλλη επιλογή είναι να κατασκευαστεί γύρω από το πλαίσιο του σωλήνα εξαγωγής από γαλβανισμένο σίδερο. Σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο σωλήνας τυλίγεται με ένα θερμαντικό υλικό και ήδη πάνω από αυτό πραγματοποιείται η στερέωση με το περιγραφέν περίβλημα σκελετού.

Ποιοτική εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης για την εγκατάσταση των καπνοδόχων, μαζί με αξιόπιστη μόνωση καλά εξοπλισμένο για να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των λεβήτων θέρμανσης. Την ίδια στιγμή, η αξιοπιστία των εγκατεστημένων σχέδια καυσαερίων βοηθά να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα θέρμανσης ενός κτιρίου κατοικιών υπηρέτησε για πολλά χρόνια χωρίς να προκαλεί ενοικιαστές οποιαδήποτε ταλαιπωρία, ενοχλήσεις ή προβλήματα.

Συσκευή εξαγωγής για λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιωτική κατοικία: ανάγκη ή πρόσθετα έξοδα;

Καλησπέρα, αγαπητοί αναγνώστες! Μην νομίζετε ότι η εγκατάσταση των συσκευών θέρμανσης φυσικού αερίου κατά παράβαση των σχετικών κανόνων και κανονισμών, καθώς και απρόσεκτο χειρισμό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οδήγησε τα τελευταία χρόνια να έχουν την πέρα, απλά φοβερό μέρος των τραγωδιών. Δεν θέλω να το ρισκάρω, έτσι ώστε πριν από την έναρξη της αεριοποίησης μάθει πολλά των κανονιστικών εγγράφων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ άλλων, που απαιτούνται για την κουκούλα και ένα λέβητα φυσικού αερίου σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Γιατί χρειαζόμαστε το δικό μας σύστημα εξαερισμού για έναν λέβητα αερίου;

Στην περίπτωση του ανεξάρτητου διάταξη αερισμού για ένα λέβητα φυσικού αερίου δεν θα αφαιρέσει μόνο τα προϊόντα της καύσης και εξαγωγής αέρα από τον ιδιωτικό σπίτι και να την αντικαταστήσει με φρέσκο ​​μακριά από τους δρόμους, αλλά και εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • αποτρέψτε τον κίνδυνο έκρηξης σε περίπτωση διαρροής φυσικού αερίου. Το αέριο που συσσωρεύεται σε κλειστό χώρο σε μια ορισμένη συγκέντρωση γίνεται ένα εκρηκτικό εύφλεκτο μείγμα. Σε ποιο σημείο μπορεί να προκύψει κίνδυνος διαρροής όχι μόνο από τον ίδιο τον λέβητα όταν σβήσει η φλόγα αλλά και από αποσπώμενες συνδέσεις.
 • Για να διασφαλιστεί μια σταθερή παροχή οξυγόνου, η οποία συμμετέχει στη διαδικασία καταστροφής του καυσίμου κατά την καύση. Από την έλλειψη οξυγόνου στο θάλαμο καύσης, ο ρυθμός καύσης του καυσίμου μειώνεται, η παραγωγή θερμότητας της συσκευής μειώνεται και η κατανάλωση αερίου αυξάνεται.
 • εξασφαλίστε καθαρό αέρα μέσα στα καθιστικά. Η παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του σπιτιού.
 • μείωση της ποσότητας συσσωρευμένης αιθάλης και αιθάλης στα συστατικά στοιχεία του θαλάμου καύσης. Επειδή δεν υπάρχει σύστημα αερισμού ή κακή λειτουργία, η αιθάλη και η αιθάλη δεν διαφεύγουν προς το εξωτερικό, αλλά καθίστανται στα τοιχώματα του αγωγού, μειώνοντάς την σε διατομή. Εάν ο αγωγός καμινάδας είναι υπερβολικά φραγμένος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισέλθει μονοξείδιο του άνθρακα στα σαλόνια.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για ένα λέβητα αερίου;

Εργασίες εγκατάστασης στην εγκατάσταση εξοπλισμού αερίου - δεν είναι η ώρα για πειράματα. Είναι απαραίτητο να ενεργεί μόνο αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί στην κατασκευή. Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με αρκετές SNiP για την παροχή αερίου - είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο Διαδίκτυο και είναι υποχρεωτική η μελέτη των οδηγιών που επισυνάπτονται στο λέβητα από τον κατασκευαστή. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο μέρος για την τοποθέτησή του.

Για παράδειγμα, μια κουζίνα αερίου και ενός λέβητα χαμηλής ισχύος τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, μπορεί να τοποθετηθεί στην κουζίνα ή την αίθουσα με ύψος οροφής του όχι λιγότερο από 2,2 m, στον τομέα των 15 τ.μ., αν υπάρχουν παράθυρα με φύλλα παράθυρο. Εάν, ωστόσο, η εγκατάσταση αντικείμενο λέβητα φυσικού αερίου επιδαπέδια, του οποίου η ισχύς υπερβαίνει τα 30 kW και τα προϊόντα καύσης απορρίπτονται σε μια καμινάδα, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα ξεχωριστό δωμάτιο (λέβητα). Για τον εξοπλισμό ενός τέτοιου λέβητα, σύμφωνα με το SP 62.13330.2011 (ενημερωμένη έκδοση του SNiP 42-01-2002), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

 1. ξεχωριστή δομή.
 2. παράρτημα στο κεντρικό κτίριο ·
 3. πατάρι χώρος?
 4. ισόγειο?
 5. δωμάτιο κελάρι.

Σε τι, χρησιμοποιήστε το υπόγειο και το ισόγειο για τη ρύθμιση του λέβητα αερίου επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχουν ανοίγματα παραθύρων σε αυτά που παρέχουν φυσικό φωτισμό. Ο αυτόνομος λέβητας πρέπει να διαθέτει τη δική του δομή στήριξης, η οποία δεν συνδέεται με τη βάση του κεντρικού κτιρίου.

Ανεξάρτητα από τη θέση του λεβητοστασίου, πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού που εξασφαλίζει τριπλάσια ανανέωση αέρα μέσα σε μία ώρα.

Επιπλέον, αυτό το δωμάτιο πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις, δηλαδή:

 • - τουλάχιστον 4 m² ανά συσκευή θέρμανσης.
 • όγκος - τουλάχιστον 13,5 m³.
 • ύψος της οροφής - από 2,2 μ.
 • μια ξεχωριστή είσοδος με πλάτος ανοίγματος - από 80 cm.
 • άνοιγμα εισαγωγής αέρα με επιφάνεια εγκάρσιας διατομής τουλάχιστον 25 cm2 στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας ή σε τοίχο ή μικρό κενό μεταξύ του άκρου της πόρτας και του καλύμματος δαπέδου ·
 • παράθυρα με πτερύγια ανοίγματος. Ο συντελεστής υαλοπίνακα επιφάνειας 1 m³ εκρηκτικών περιοχών είναι τουλάχιστον 0,05 m².
 • επιχρισμένη επιφάνεια τοίχων. Μην επιτρέπετε ταπετσαρίες, εύφλεκτα πάνελ.
 • Επίπεδο δάπεδο, κατασκευασμένο από άκαυστα δομικά υλικά.

Μια ελεύθερη προσέγγιση πρέπει να εξασφαλιστεί από όλες τις πλευρές στη μονάδα αερίου. Η πρόσληψη οξυγονωμένων μάζων αέρα που είναι απαραίτητες για την καύση του καυσίμου τροφοδοτείται μέσω του αγωγού αερισμού. Είναι τοποθετημένο στο πάνω μέρος των τοίχων ή στην οροφή της οροφής. Και, για να γίνει αυτός ο αγωγός αέρα πιο βολικός για να καθαριστεί, μια ειδική καταπακτή παρέχεται 300 χιλιοστά κάτω από αυτό, η οποία είναι μια μικρή τρύπα, η οποία είναι κλειστή με βύσμα ή πτερύγιο.

Η αρχή της κίνησης του αέρα

Η φύση της κίνησης του αέρα στο χώρο του λέβητα εξαρτάται από τον τύπο εξαερισμού που χρησιμοποιείται: μετακίνηση του αέρα εξαγωγής ή ανάμιξη του με καθαρό αέρα.

Κατά τον εξαερισμό στην αρχή της μετατόπισης, τροφοδοτείται καθαρός αέρας στο κατώτερο επίπεδο του κλιβάνου και μετά μετακινείται αργά στην περιοχή εργασίας και απομακρύνεται μέσω των ανώτερων αγωγών εξαερισμού. Αυτή η μέθοδος εξαερισμού έχει σημαντικό μειονέκτημα - οι επιβλαβείς ουσίες μπορούν να συγκεντρωθούν εκτός των ορίων του πίδακα τροφοδοσίας, πράγμα που επιβραδύνει την ανταλλαγή αέρα στο χώρο του λέβητα.

Όταν ο αερισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με την αρχή της ανάμειξης, ο καθαρός αέρας μέχρι τη θέση του λέβητα έχει ήδη αναμιχθεί με τον αέρα του λέβητα και αφαιρείται με τη βοήθεια εξολκέα.

Με αυτή τη μέθοδο, η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών κατανέμεται ομοιόμορφα πάνω στον όγκο του δωματίου και επίσης απομακρύνεται ομοιόμορφα.

Φυσικός και αναγκαστικός τρόπος ενημέρωσης του αέρα στο χώρο του λέβητα

Εάν στο χώρο του λέβητα δημιουργείται η ώθηση με ένα τεχνητό κίνητρο, η κίνηση του αέρα λαμβάνει χώρα κάτω από τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα τοποθετημένου μπροστά από την σχάρα εξαερισμού στην είσοδο του αγωγού στην αίθουσα κλιβάνου. Η επιλογή της ισχύος εξαρτάται από το μήκος των αεραγωγών, το μέγεθος της διατομής, τον αριθμό των στροφών στο σύστημα.

Η φυσική μέθοδος αερισμού είναι απλούστερη. Δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού, παρέχεται καλός αερισμός λόγω ανοιχτών παραθύρων και παραθύρων, οπών στα φύλλα των θυρών και των κενών κάτω από αυτά, αγωγών αερισμού στους τοίχους. Με το φυσικό βύθισμα, η ροή αέρα παρέχεται από τη διαφορά μεταξύ της πίεσης του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο. Το μέγεθος της δύναμης του φυσικού βυθίσματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες.

Ο εξαερισμός του λεβητοστασίου παρέχεται μόνο σε χαμηλότερη θερμοκρασία στο δρόμο. Διαφορετικά, μπορεί να προκύψει αντίστροφη ώση. Ως εκ τούτου, ακόμη και με ένα καλό φυσικό βύθισμα στο χώρο του λέβητα, είναι επιθυμητό να εγκαταστήσετε ένα μικρό ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος θα συμβάλει σε πιο εντατική εναλλαγή αέρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Κατά την εγκατάσταση τεχνικών συσκευών για την εισροή αέρα με καταναγκαστικά μέσα, δημιουργείται αυξημένο επίπεδο πίεσης στο δωμάτιο και το μονοξείδιο του άνθρακα εξάγεται μέσω του αεραγωγού.

Το σύστημα αερισμού του τύπου εξάτμισης λειτουργεί λόγω της εξαναγκασμένης εκροής προϊόντων καύσης φυσικού αερίου από το δωμάτιο.

Λοιπόν, η βέλτιστη επιλογή για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό του χώρου του λέβητα θα είναι ο εξαερισμός και ο εξαερισμός. Παρέχει κίνηση αέρα προς δύο κατευθύνσεις - την εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο και την εξαγωγή προϊόντων καύσης από το δωμάτιο προς το εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού του καναλιού και του καναλιού

Ανάλογα με το σχεδιασμό, ο εξαερισμός αερίου μπορεί να είναι τύπου καναλιού και μη καναλιού. Διαχωρίστε τα μεταξύ τους αρκετά απλά:

 1. εάν οι αεραγωγοί δεν είναι διαθέσιμοι, και για τον εξαερισμό του χώρου υπάρχουν ειδικά ανοίγματα στις δομές εγκλεισμού, τότε αυτός ο αερισμός ονομάζεται κανάλι χωρίς κανάλια.
 2. Σε περίπτωση αερισμού του αγωγού, η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών σωλήνων που εκτελούνται στο σπίτι.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Εάν υπάρχει η επιθυμία να εκτελούνται ανεξάρτητα οι εργασίες για τη συσκευή εξαερισμού του λέβητα αερίου, είναι απαραίτητο πρώτα να καταρτιστεί ένα σχήμα, για να υπολογιστούν οι διαστάσεις της διατομής του σωλήνα, η χωρητικότητα και ο αριθμός των συσκευών για τον υποχρεωτικό αερισμό του λέβητα. Οι ακόλουθες παράμετροι λαμβάνονται ως αρχικά δεδομένα:

 • γεωμετρικές διαστάσεις του λέβητα.
 • συντελεστή, αυξάνοντας την πολλαπλότητα της ανανέωσης του αέρα. Είναι ο λόγος μεταξύ του βέλτιστου ύψους της οροφής στο χώρο του λέβητα (6 m) για να εξασφαλιστεί μια τριπλή αλλαγή αέρα και το πραγματικό μέγεθος. Ταυτόχρονα, η μείωση του ύψους της οροφής από τον κανονιστικό δείκτη για κάθε 1 μέτρο οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας εισερχόμενης μάζας φρέσκου αέρα κατά 25%.
 • η ταχύτητα εισερχόμενης ροής αέρα δεν είναι μικρότερη από 1 m / s.

Για παράδειγμα υπολογισμού της εσωτερικής διάμετρος της κουκούλας και του μεγέθους της οπής τροφοδοσίας, εξετάστε το χώρο του λέβητα με τις ακόλουθες διαστάσεις:

 1. μήκος - 3 μέτρα.
 2. πλάτος - 4 μέτρα.
 3. ύψος της οροφής - 2,8 μ.

Συνεπώς, ο όγκος του δωματίου θα είναι ίσος με v = 3 * 4 * 2.8 = 33.6 m³, και ο συντελεστής πολλαπλασιασμού k = (6-2.8) * 0.25 + 3 = 3.8.

Η ποσότητα αέρα που πρέπει να αντικατασταθεί σε 1 ώρα αερισμού V = 3.8 * 33.6 = 127.68 m³.

Η τομή του σωλήνα εξάτμισης του λέβητα μπορεί να υπολογιστεί ως εξής: S = 127,68 / 3600 = 0,035 m².

Συνήθως, ένας κυκλικός σωλήνας χρησιμοποιείται για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού, ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε τη διάμετρό του: D = 2√S / π = 2√0,035 / 3,14 = 0,211 m². Η πλησιέστερη εσωτερική διάμετρος της σειράς σωλήνων είναι 225 mm. Το ίδιο μέγεθος της διατομής πρέπει να βρίσκεται στο άνοιγμα εισόδου.

Προσδιορίστε τη βέλτιστη διάμετρο του αγωγού, γνωρίζοντας ήδη την ανάγκη για αέρα για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, μπορείτε και με μια άλλη μέθοδο - χρησιμοποιώντας τον Πίνακα 1.

Πίνακας μεγέθους τμήματος αεραγωγού σε σχέση με τον ρυθμό ροής του αέρα

Εσωτερική εγκατάσταση

Ο αερισμός του αερίου στο χώρο του λέβητα μπορεί να είναι τόσο εξάτμιση όσο και τύπος παροχής. Εξετάστε τη διαδικασία της τοποθέτησης κάθε τύπου.

Εξαερισμός εξαγωγής

Για τη συσκευή αυτού του τύπου εξαερισμού πρέπει να τηρείται η ακόλουθη ακολουθία ενεργειών:

 • σημειώστε την έξοδο του αγωγού. Σύμφωνα με τη διάμετρο του σωλήνα με περιθώριο περίπου 1 εκ. Κατά την επιλογή της θέσης του σωλήνα για το σχέδιο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος του δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από ένα μέτρο από τον λέβητα αερίου, έτσι ώστε ο ψυχρός αέρας να μην επηρεάζει τη λειτουργία της συσκευής.
 • τρυπήστε μια τρύπα?
 • Τοποθετήστε το σωλήνα εξατμίσεως στο διάτρητο άνοιγμα με μια μικρή κλίση από τον λέβητα αερίου στην πλευρά του δρόμου.
 • χρησιμοποιήστε αφρό για να γεμίσετε τα κενά και μόνο όταν σκληρύνει για να αφαιρέσετε την περίσσεια.
 • Τοποθετήστε ένα αποσβεστήρα, μέσω του οποίου ρυθμίζεται το μέγεθος του ανοίγματος.
 • Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα εξαγωγής.
 • συνδέστε τη σχάρα εξαερισμού στην έξοδο. Θα προστατεύσει το καταφύγιο από τη διείσδυση των εντόμων και τη σκόνη του δρόμου, καθώς επίσης θα δώσει στο σύστημα πλήρη εμφάνιση.

Εξαερισμός τύπου παροχής αέρα

Η εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο, με τη μόνη διαφορά: αντί για ανεμιστήρα εξαγωγής, εγκαθίσταται μια συσκευή παροχής αέρα. Παίρνει ένα ρεύμα αέρα, το ψύχει ή το θερμαίνει, και στη συνέχεια το ανακατευθύνει προς το δωμάτιο. Για το λέβητα ιδιωτικής κατοικίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό μοντέλο μιας τέτοιας εγκατάστασης - έναν ανεμιστήρα τροφοδοσίας. Δείτε το βίντεο εγκατάστασης:

Δοκιμές και δοκιμές

Ο έλεγχος της απόδοσης της κουκούλας του λέβητα αερίου πραγματοποιείται με την πόρτα κλειστή και το ανοιχτό παράθυρο στο χώρο του λέβητα. Μια απλή χαρτοπετσέτα εφαρμόζεται στην είσοδο του αεραγωγού. Κατά την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, θα προσελκύσει την τρύπα, εάν το κανάλι έχει βουλώσει ή εάν η εγκατάσταση δεν έχει γίνει σωστά, η χαρτοπετσέτα θα πέσει στο πάτωμα.

Απαιτήσεις εξαερισμού για τον λέβητα

Ο εξαερισμός αερίου πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 1. η επιτρεπόμενη γωνία κλίσης των μεμονωμένων στοιχείων καμινάδας δεν είναι μεγαλύτερη από 30º.
 2. το μέγιστο μήκος διακλάδωσης είναι 1 m.
 3. ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός γόνατων στην καμινάδα - 3 τεμάχια.
 4. στο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχουν προεξοχές και στένωση του εγκάρσιου προφίλ.
 5. ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει συσκευές για αναθεώρηση και στάγδην.
 6. Τα σημεία καμπής είναι εφοδιασμένα με κάδρα καθαρισμού.
 7. για τη ρύθμιση του εξαερισμού, χρησιμοποιούνται μόνο τέλεια απαλά προϊόντα.
 8. η απόσταση μεταξύ των αεραγωγών και της οροφής και των τοίχων εύφλεκτων υλικών πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,25 m. Η απόσταση αυτή μπορεί να μειωθεί σε 5 cm για δομικά στοιχεία κατασκευασμένα από μη εύφλεκτα υλικά.
 9. το ελάχιστο μέγεθος του ανοίγματος εξαερισμού για παροχή αέρα από το δρόμο είναι 8 cm2 ανά 1 kW της ονομαστικής ισχύος της μονάδας αερίου. για ροή αέρα από το εσωτερικό - 30 cm2 ανά 1 kW.

Τύποι υλικών για τη συσκευή κάλυψης

Για την κατασκευή της κουκούλας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεραμικά, τούβλα και χάλυβα.

Τοιχοποιία από τούβλα

Το τούβλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την κατασκευή καμινάδων συσκευών στερεών καυσίμων. Είναι σε θέση να αντέξει μια επαρκώς υψηλή θερμοκρασία αέρα από το εσωτερικό.

Οι μονάδες αερίου λειτουργούν σε χαμηλότερη θερμοκρασία μέσα στην καπνοδόχο, έτσι ώστε να σχηματίζεται συμπύκνωμα στους τοίχους της, καταστρέφοντας τη δομή του τούβλου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της κουκούλας, την ασφάλεια και την εμφάνιση.

Κεραμικά προϊόντα

Οι κεραμικοί σωλήνες είναι προϊόντα γενικής χρήσης για την τοποθέτηση διόδων εξαερισμού για όλους τους τύπους λεβήτων. Είναι ανθεκτικά στη θερμότητα, ανθεκτικά, έχουν μια λεία εσωτερική επιφάνεια, επιτρέποντας την απρόσκοπτη κίνηση των ρευμάτων αέρα. Ωστόσο, για να συσσωρευτεί η υγρασία, πρέπει να αερίζεται επιπλέον μια τέτοια κουκούλα για τη μονάδα αερίου.

Καμινάδες από χάλυβα

Για έναν λέβητα μικρού και μεσαίου μεγέθους, είναι δυνατό να χρησιμοποιείται κυλινδρική κυλινδρόμηση, για ισχυρά αδρανή είναι προτιμότερο να ληφθεί ένας ανθεκτικός στη θερμότητα σωλήνας σάντουιτς από ανοξείδωτο χάλυβα, ο σχεδιασμός του οποίου αποτελείται από δύο σωλήνες με διαφορετικές διαμέτρους. Εισάγονται το ένα μέσα στο άλλο, και το κενό μεταξύ τους γεμίζει με ένα στεγανωτικό από βάτα βαμβακερό μαλλί.

Ομοαξονική καμινάδα

Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από δύο σωληνώσεις, τοποθετημένες μεταξύ τους όχι σφιχτά, αλλά με ένα μικρό κενό. Η εκτόνωση του αέρα εξόδου πραγματοποιείται με την αρχή της αντίθετης ροής: το αέριο εκτρέπεται μέσω του εσωτερικού σωλήνα, ο εξωτερικός σωλήνας τροφοδοτείται από φρέσκο ​​αέρα.

Το σύστημα των ομοαξονικών σωλήνων περιλαμβάνει απαραιτήτως μια συσκευή καθαρισμού και συναρμολόγησης συμπυκνωμάτων.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού του λέβητα

Κατά τον υπολογισμό της απόδοσης του συστήματος εξαερισμού:

 • Υπολογίστε την περιοχή του λέβητα.
 • Πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα κατά 5.
 • Αυξήστε τον αριθμό κατά 20%. Αυτή είναι η συνιστώμενη χωρητικότητα της μονάδας αερισμού.

Οι διαστάσεις της θυρίδας εξαγωγής του συστήματος πρέπει να αντιστοιχούν στο τμήμα του καπναγωγού του λέβητα. Προκαταρκτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα στον Πίνακα 2.