Εξαερισμός του θαλάμου ψεκασμού

Για τη βαφή προϊόντων από μέταλλο (ιδιαίτερα αυτοκινήτων), χρησιμοποιούνται ειδικά εξοπλισμένοι θάλαμοι ψεκασμού. Ορισμένες ειδικές τεχνικές απαιτήσεις υποβάλλονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός στο χρώμα - ένας από τους κύριους δείκτες, χωρίς τους οποίους δεν είναι δυνατή η κανονική λειτουργία ολόκληρης της δομής.

Λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού

Προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα της ζωγραφικής να είναι ποιοτικό, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο, ώστε να ελέγχεται η καθαρότητα και η ένταση της ροής του αέρα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Ο προσεκτικός αερισμός στο θάλαμο βαφής εκτελεί τρεις κύριες λειτουργίες:

 1. Εκκαθάριση των εγκαταστάσεων των τοξικών αναθυμιάσεων, οι οποίες αναπόφευκτα ξεχωρίζουν στη διαδικασία. Αυτός ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του χειριστή, καθώς οι συσσωρευμένοι ατμοί δεν είναι μόνο επιβλαβείς για την υγεία, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη.
 2. Συνεχής κυκλοφορία, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα - σκόνη και διάφορα λεπτά σωματίδια θα εγκατασταθούν σε φρέσκια βαφή και θα παραμείνουν με τη μορφή διαζυγίων, shagreen και άλλων ελαττωμάτων.
 3. Έλεγχος θερμοκρασίας και υγρασίας για διαφορετικές τεχνολογικές διαδικασίες.

Η συσκευή σχεδίασης του θαλάμου βαφής ή του γκαράζ, αν το έργο γίνεται σε αυτό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια σχεδιασμού.

Βασικές απαιτήσεις


Υπάρχουν ιδανικές συνθήκες υπό τις οποίες η χωρητικότητα του θαλάμου ψεκασμού θα μεγιστοποιηθεί:

 1. Θερμοκρασία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές χρωμάτων προσανατολίζονται σε θερμοκρασία δωματίου - 22-24 ° C. Σύμφωνα με το σχέδιο εξαερισμού, ο αέρας αντλείται έντονα από το δρόμο στο θάλαμο βαφής, οπότε είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το σύστημα θέρμανσης.
 2. Κατευθυντική και ομοιόμορφη κίνηση των ρευμάτων αέρα. Είναι αυτό που παρέχει επαρκή αερισμό του θαλάμου βαφής. Με αυτή την κίνηση, ο πίνακας θα είναι υψηλής ποιότητας, χωρίς ζημιές και απόρριψη.
 3. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70%. Ο υπερβολικά ξηρός αέρας θα προκαλέσει ξηρότητα του χρώματος πολύ γρήγορα.
 4. Τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση συστήματος κατακόρυφης ανανέωσης αέρα για τον θάλαμο ψεκασμού. Ένα τέτοιο σύστημα αναλαμβάνει την παροχή καθαρού αέρα μέσω της οροφής και την απομάκρυνσή του μέσω των πλέγματος στο πάτωμα. Ωστόσο, σε συνθήκες μη βιομηχανικής παραγωγής, είναι προβληματικό να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα. Η λύση είναι να τοποθετήσετε την κουκούλα στο επίπεδο του δαπέδου και τοποθετήστε την παροχή καθαρού αέρα πίσω από την πλάτη του χειριστή.
 5. Υπολογισμός της πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα - ο λόγος του όγκου του αφαιρούμενου / εγχυμένου αέρα και του όγκου του χώρου. Δείχνει πόσες φορές σε μια ώρα ο αέρας στο κουτί μπογιάς θα ανανεωθεί εντελώς. Οι απαιτήσεις για τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος του προς βαφή προϊόντος. Όσο περισσότερο το αντικείμενο είναι βαμμένο, τόσο υψηλότερο θα είναι ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα.

Η τήρηση όλων αυτών των συνθηκών θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα του χρώματος.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στον θάλαμο ζωγραφικής

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Η δυνατότητα ελέγχου του εξαερισμού των θαλάμων βαφής σύμφωνα με την τρέχουσα τεχνολογική διαδικασία - ένας τρόπος είναι απαραίτητος για τη βαφή και για την ξήρανση είναι άλλος.
 2. Η καλύτερη επιλογή για τον αερισμό των θαλάμων βαφής είναι η χρήση ενός τηλεφωνικού συστήματος (εισροή και καυσαέρια αραιώνονται) παρά ένα ολοκληρωμένο μονοσύστημα.
 3. Σε μικρούς χώρους, είναι απολύτως επιτρεπτό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα με φυσικό ρεύμα και εξαναγκασμένο εξαερισμό με μηχανικό κίνητρο. Έτσι, είναι δυνατό να γίνει αερισμός σε ένα μικρό κουτί ή γκαράζ, το οποίο θα λειτουργεί τέλεια και θα ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις.
 4. Εγκατάσταση εξαερισμού έτσι ώστε οι ροές του αέρα να κινούνται κάθετα - η εισροή φρέσκου αέρα από πάνω και η απόσυρση αποβλήτων - από κάτω.

Όλες αυτές οι παράμετροι είναι οι ίδιες για την εργασία με μικρά εξαρτήματα και για τη βαφή του αυτοκινήτου στο γκαράζ.

Τι πρέπει να εξετάσω κατά το σχεδιασμό;

Στην ιδανική περίπτωση, το κουτί είναι ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο με ένα σταθερό μικροκλίμα. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή στην επιλογή και την εγκατάσταση αερισμού του κιβωτίου.

Κατά τη διάρκεια της βαφής, απελευθερώνεται στον αέρα μια μεγάλη ποσότητα ουσιών: λεπτά σωματίδια χρωμάτων και διαλύτες, σκόνη και άλλα αιωρήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα καλό σύστημα φίλτρων. Σημαντικό σημείο: τα φίλτρα θα πρέπει να είναι προσβάσιμα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα αλλάξετε καθώς φθείρετε.

Ακόμη και αν το σύστημα φιλτραρίσματος υψηλότερης ποιότητας είναι εγκατεστημένο στο κιβώτιο χρωμάτων, δεν πρέπει να αγνοηθεί η προσωπική αναπνευστική προστασία.

Από την ακρίβεια των υπολογισμών εξαρτάται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εργασίας, αλλά και η ασφάλεια των ζωγράφων. Μην επιτρέπετε την εμφάνιση ζωνών όπου οι ροές του αέρα δεν κυκλοφορούν και δεν σταματούν. Εάν μια τέτοια ζώνη σχηματίζεται στο επίπεδο του αεραγωγού, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση του χειριστή.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού και σύγκριση τους


Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι συστημάτων εξαερισμού: μονοκινητήριο, με διπλό κινητήρα και εισαγωγής-εξάτμισης.

Το σύστημα εξαερισμού ενός μοτέρ οργανώνεται ως εξής: ο αέρας αντλείται στο δωμάτιο από ψηλά και μειώνεται η ομίχλη βαφής και όλα τα βαριά σωματίδια κάτω. Εγκαθίστανται φίλτρα στο πάτωμα, τα οποία συλλαμβάνουν όλους τους ρύπους και τα αφαιρούν. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα δικαιολογείται σε κιβώτια μικρής χωρητικότητας.

Σε αντίθεση με ένα σύστημα εξαερισμού με δύο κινητήρες, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Ένας επιπλέον κινητήρας αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής προς τα έξω. Αυτό το σύστημα έχει πολύ υψηλότερες επιδόσεις, αλλά η τοποθέτησή του θα κοστίσει ένα αξιοπρεπές ποσό

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του θαλάμου βαφής παρέχει διάφορους τρόπους εναλλαγής αέρα. Αυτός είναι ο πιο βέλτιστος τύπος εξαερισμού για μεγάλους όγκους εργασίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Αυτό το σύστημα αερισμού απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος "νεκρών ζωνών" - χώρων όπου δεν υπάρχει αρκετή κυκλοφορία αέρα. Η αποδοχή της εμφάνισής τους δεν είναι καθόλου αδύνατη. Ο υπολογισμός είναι επίσης απαραίτητος για να εξασφαλιστεί ότι, υπό διαφορετικούς τρόπους ανταλλαγής αέρα, ο εξοπλισμός βαφής λειτουργεί σωστά.

Τρεις τρόποι λειτουργίας:

 • Η κυκλοφορία του αέρα για τον καθαρισμό και την προετοιμασία για εργασία.
 • Διατηρήστε τη θερμοκρασία δωματίου στο ίδιο επίπεδο.
 • Ξήρανση του τελικού προϊόντος.


Σημαντικό! Η αναλογία του ανεμιστήρα τροφοδοσίας και του απορροφητήρα πρέπει να είναι 3: 1.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής για το θάλαμο βαφής συνιστάται για τοποθέτηση σε κουτιά με μεγάλη ροή παραγγελιών.

Πώς να φτιάξετε ένα σύστημα αερισμού σε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας

Το κουτί ζωγραφικής μπορεί να αγοραστεί σε τελική μορφή, αλλά δεν είναι φτηνό. Περισσότερη δημοσιονομική επιλογή - να εξοπλίσει μια τέτοια κάμερα στο γκαράζ με τα δικά της χέρια.

Οι τοίχοι του χώρου εργασίας για ζωγραφική θα πρέπει να είναι πυρίμαχοι για να αποφεύγεται η πυρκαγιά. Στην αρχή της εργασίας, είναι απαραίτητο να οργανωθεί επαρκής φωτισμός. Είναι επιθυμητό οι πηγές φωτός να βρίσκονται γύρω από την περίμετρο του χώρου - έτσι θα είναι ευκολότερο να εργαστεί ο ζωγράφος. Η επιφάνεια των λαμπτήρων πρέπει επίσης να προστατεύεται από πυκνό υλικό που αντέχει τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών (χρώματα, διαλύτες) και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο εξοπλισμός δαπέδου παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν τάφροι, οι οποίες θα αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής και θα τους καλύπτουν με ειδικά πλέγματα. Ως μεταλλική επικάλυψη κατάλληλου ενισχυτικού πλέγματος, το οποίο μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Το επόμενο στάδιο είναι η εγκατάσταση του εξαερισμού. Το κύριο πράγμα είναι να υπολογίσετε σωστά την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Για τους φίλους του θαλάμου ζωγραφικής, απαιτούνται υψηλές απαιτήσεις - πρέπει να ελέγχονται συνεχώς για τη λειτουργικότητα και τη σωστή λειτουργία.

Οι ανεμιστήρες που θα εκκενώσουν τον μολυσμένο αέρα τοποθετούνται κάτω, σε ειδικές τάφρους κάτω από την σχάρα. Η παροχή αέρα πρέπει να μεταφέρεται από πάνω. Επίσης, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον την προστασία του αεραγωγού από μια βαλβίδα αντεπιστροφής.

Εάν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, αξίζει να αγοράσετε υπέρυθρες λυχνίες για την ξήρανση του τελικού έργου. Τέτοιοι λαμπτήρες συντομεύουν τον χρόνο στεγνώματος αρκετές φορές και όλα τα λεπτά σωματίδια και η ομίχλη ψεκασμού αφαιρούνται με εξαερισμό.

Ο αερισμός στο εργαστήριο βαφών θα πρέπει να είναι ασφαλής για τον χειριστή.

Υπολογισμός

Ο σωστός υπολογισμός είναι απαραίτητος για την επιλογή των βέλτιστων παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού. Εάν η παροχή αέρα είναι πολύ έντονη, οι τεχνολογικές διεργασίες θα διαταραχθούν, με ανεπαρκή αερισμό, οι χειριστές της ελονοσίας θα διατρέξουν κίνδυνο.

Για να γίνει ο υπολογισμός της απόδοσης αερισμού θαλάμου ζωγραφική, είναι απαραίτητη η χρήση του τύπου Ρ = V × T × 0,36, όπου Τ - διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του παρεχόμενου αέρα και το οποίο απαιτείται στο θάλαμο ψεκασμού, V - ο όγκος του αέρα μέσα και 0,36 - ο συντελεστής πολλαπλότητα.

Γνωρίζοντας αυτή την παράμετρο, είναι εύκολο να ρυθμίσετε την απαιτούμενη λειτουργία εναλλαγής αέρα. Ο υπολογισμός της βέλτιστης εναλλαγής αέρα πραγματοποιείται ως εξής: ο όγκος του χώρου εργασίας πολλαπλασιάζεται με τον μέσο δείκτη της πολλαπλότητας κίνησης του αέρα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του υπολογισμού, είναι δυνατόν να καταλάβουμε ποιος τύπος αερισμού είναι κατάλληλος σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Με την τήρηση όλων των κανόνων εγκατάστασης, ο θάλαμος βαφής θα είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός και ασφαλής.

Εξαγωγή για τον θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ - λεπτομερής περιγραφή, σχήματα, φωτογραφίες, βίντεο

Η επισκευή του αμαξώματος ίσως είναι ο ακριβότερος πρατήριο καυσίμων. Αργά ή αργότερα, η επίστρωση χρώματος και βερνικιού του αυτοκινήτου χάνει την αρχική του εμφάνιση. Κλίμακες και γρατζουνιές, για να μην αναφέρουμε τη ζημιά στο σώμα σε περίπτωση ατυχήματος, χαλάστε την αισθητική έκκληση οποιουδήποτε οχήματος.

Πολλοί βιοτέχνες προτιμούν να μην πληρώνουν υπερβολικά για τις υπηρεσίες των καταστημάτων επισκευής, ειδικά επειδή οι όροι μιας τέτοιας εργασίας έντασης εργασίας δεν είναι αξιοπρεπής. Ωστόσο, η αυτο-αποκατάσταση του σώματος απαιτεί κατάλληλες συνθήκες. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψει λεπτομερώς πώς να μετατρέψετε ένα δωμάτιο γκαράζ στο θάλαμο για τη βαφή αυτοκινήτων και πώς θα πρέπει να λειτουργεί κουκούλα για θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ.

Κουτί ζωγραφικής - τεχνικές απαιτήσεις για τη διευθέτηση του χώρου του γκαράζ

Από τον εξοπλισμό του θαλάμου βαφής εξαρτάται η ποιότητα της επισκευής του αμαξώματος. Είναι αδύνατο να αποκατασταθεί η βαφή στις συνήθεις συνθήκες του γκαράζ. Πώς στο γκαράζ να φτιάξετε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια τους;

Απαιτήσεις για την τοποθέτηση των θαλάμων βαφής:

 1. Οι διαστάσεις του θαλάμου πρέπει να εξασφαλίζουν την ευελιξία της διαδικασίας εργασίας. Βέλτιστες παράμετροι - ύψος από 2,8 μέτρα, περίμετρο όχι μικρότερο από 6 × 4 μέτρα.
 2. Το κουτί πρέπει να είναι σφραγισμένο και καλά μονωμένο, κατά προτίμηση μέσα και έξω. Αν δεν είναι δυνατή η εξωτερική μόνωση, το εσωτερικό κάλυμμα από άκαυστο υλικό πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Για την τελική επένδυση τοίχων, τα πλαστικά πάνελ θα είναι μια ιδανική επιλογή. Μπορείτε να βάψετε το γυψοσανίδας σε λευκό και να τυλίξετε τους τοίχους με μια μεμβράνη με την επίδραση της μαγνήτισης, θα προσελκύσει και να κρατήσει τη σκόνη.
 3. Το πάτωμα πρέπει να μετατραπεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάτω από αυτό να υπάρχει ένας ελεύθερος χώρος που να παρέχει την έξοδο αερισμού. Για να γίνει αυτό, κάντε δύο τάφους, ή ένα ορθογώνιο βάθος κοιλάδι 0,5 έως 1 μέτρο, που καλύπτεται από πάνω με μια σχάρα.
 4. Είναι απαραίτητο να έχουν καλά μονωμένες πόρτες, θα αποτρέψουν την εισροή σκόνης και θα διατηρήσουν το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας στο κουτί.
 5. Εάν υπάρχει ήδη ένα σύστημα θέρμανσης στο γκαράζ, τότε δεν έχει νόημα να επενδύσετε επιπλέον κεφάλαια στη γεννήτρια θερμότητας. Για την ξήρανση του LKP είναι δυνατή η χρήση UFO, θερμαντήρα IR ή συνηθισμένος ηλεκτρικός θερμαντήρας.
 6. Καλός φωτισμός, κοντά στο φυσικό. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε φώτα φθορισμού ή φώτα LED κατά μήκος της οροφής και στους τοίχους. Οι λαμπτήρες πρέπει να προστατεύονται από το να πάρουν χρώμα, γι 'αυτό αρκεί να τεντώσετε την ταινία μπροστά τους και να την αλλάξετε όπως είναι απαραίτητο.
 7. Τοποθετήστε το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 8. Το βοηθητικό δωμάτιο είναι απαραίτητο για την τοποθέτηση του τεχνικού εξοπλισμού. Στην ίδια την κάμερα δεν πρέπει να υπάρχουν έπιπλα, ράφια, εργαλεία και άλλοι "συλλέκτες σκόνης". Το κουτί πρέπει να είναι εύκολο να συντηρηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια για να καθαρίσετε το δωμάτιο.

Κατά τη βαφή του αυτοκινήτου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η χειρουργική καθαρότητα του δωματίου. Οποιαδήποτε σκόνη ή σκόνη που πέφτει σε ένα "φρέσκο" LCP θα χαλάσει το αποτέλεσμα της εργασίας. Επομένως, πρέπει να ξέρετε πώς να εξοπλίσετε την κάμερα από μέσα.

Ξεκινώντας από οργανωτικές στιγμές αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατάλληλος εξαερισμός είναι το πιο σημαντικό τμήμα της μετατροπής του γκαράζ σε ένα θάλαμο ψεκασμού.

Αερισμός με τα χέρια στο γκαράζ για ζωγραφική

Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα αερισμού στο θάλαμο βαφής εγγυάται την υψηλή ποιότητα εργασίας, την ασφάλεια και την υγεία του ζωγράφου.

Ο εξαερισμός με στοιχεία φίλτρου θα παρέχει όχι μόνο τον καθαρισμό του αέρα, αλλά θα βοηθήσει επίσης να καθιζάνει και να αποσύρει τα ζεύγη χρωμάτων και χρωμάτων. Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού, πρέπει να υπολογίσετε το οικονομικό κόστος, με βάση τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των χώρων. Ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού διατίθεται στην αγορά. Μπορείτε να επιλέξετε την καταλληλότερη και οικονομικότερη επιλογή του εξοπλισμού.

Αερισμός ενός μοτέρ

Το σύστημα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της αναγκαστικής έγχυσης πίεσης, η οποία διέρχεται από ένα φίλτρο τοποθετημένο στην οροφή. Ένα ρεύμα φρέσκου αέρα εισέρχεται στο θάλαμο και, κατεβαίνοντας προς τα κάτω, πιέζει στο πάτωμα ένα σωματίδιο σκόνης και ένα ζευγάρι βαφής. Τα καρκινογόνα απομακρύνονται μέσω των καναλιών που προβλέπονται για τη διάταξη του δαπέδου. Πρόκειται για μια δημοσιονομική έκδοση του εξαερισμού, η έλλειψη της οποίας είναι υψηλός βαθμός περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ο σχεδιασμός ενός μοτέρ δεν μπορεί να λύσει πλήρως το πρόβλημα της πλήρους παροχής καθαρού αέρα. Μια ιδανική επιλογή είναι το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Αερισμός με διπλό κινητήρα

Το σύστημα αναλαμβάνει την παρουσία δύο κινητήρων. Ο ένας βρίσκεται στην κορυφή, αντλεί ένα ρεύμα καθαρού αέρα, η δεύτερη μονάδα βρίσκεται στο κάτω μέρος του θαλάμου βαφής, εξάγει τα ρεύματα εξαντλημένου αέρα. Αυτός ο σχεδιασμός εξασφαλίζει αποτελεσματική κυκλοφορία και καθαρισμό του αέρα. Το σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού θα πρέπει να είναι καλά μελετημένο και να σχεδιάζεται με ικανοποιητικό τρόπο.

Το σχέδιο εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Εκτός από τους 2 κινητήρες θα χρειαστείτε σωλήνες εξαερισμού, μέσω των οποίων θα εισέλθει φρέσκος αέρας στο δωμάτιο και μετατρέπεται το δάπεδο σε κάλυμμα με εφεδρικό χώρο κάτω από αυτό.

Φίλτρα - ένα σημαντικό στοιχείο του εξαερισμού

Ο αέρας που εισέρχεται στο θάλαμο ψεκασμού πρέπει να καθαριστεί. Χωρίς διήθηση, ατμοσφαιρικοί ρύποι εισέρχονται στο δωμάτιο και το μολύνουν με σωματίδια σκόνης. Συνήθως, το υλικό φίλτρου κυλίνδρου τοποθετείται σε ολόκληρη την περίμετρο της οροφής. Τα φίλτρα τσέπης εγκαθίστανται στην είσοδο της δομής εισαγωγής αέρα, διατηρούν μεγάλα στοιχεία σκόνης. Το σύστημα εξάτμισης είναι επίσης εξοπλισμένο με φίλτρο - μολύνεται πιο γρήγορα και απαιτεί συχνότερη αντικατάσταση.

Μην αποθηκεύετε τα φίλτρα εξαερισμού. Οι συσκευές δύο φάσεων έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • Το πρώτο στάδιο καθαρισμού "αλιεύει" μεγάλα στοιχεία, τα δεύτερα - μικρότερα.
 • Είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η χωρητικότητα του εξοπλισμού (η ταχύτητα ροής αέρα δεν είναι μικρότερη από 20 cm / s.
 • Τα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα και να έχουν τουλάχιστον 2 φάσεις καθαρισμού.
 • Με καλά εξοπλισμένο αερισμό, η κυκλοφορία του αέρα δεν θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο στροβιλισμού.
 • Για ρύθμιση της πίεσης, είναι καλύτερο να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής με αυτοματοποίηση.
 • Τοποθετήστε τα φίλτρα σε όλο το μήκος ομοιόμορφα.

Κατά το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ροή του αέρα. Η βαφή μερών μεγάλου μεγέθους μπορεί αρκετές φορές να υπερβεί τη ροή αέρα για την αποκατάσταση μικρών στοιχείων, όπως προφυλακτήρα, πτέρυγα ή πόρτα. Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε προσεκτικά τις προοπτικές της υπόθεσης. Ίσως αυτό το εξοπλισμένο δωμάτιο δεν θα πληρώσει για το κόστος που επενδύεται σε αυτό.

Γιατί χρειάζεστε ένα θάλαμο ζωγραφικής;

Προκειμένου να υπολογιστεί σωστά ο σχεδιασμός του θαλάμου αερισμού, πρέπει να καταλάβετε για ποιους ειδικούς σκοπούς χρειάζεστε ένα τέτοιο εξειδικευμένο δωμάτιο.

Ο σκοπός του θαλάμου ψεκασμού είναι:

 1. Είστε επαγγελματίας ζωγράφος και αποφασίσατε να εξοπλίσετε μια αίθουσα γκαράζ για μηχανές βαφής εκτός των ωρών εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση του κιβωτίου χρησιμεύει ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος και πρέπει να διαμορφωθεί με την μέγιστη άνεση, που θα διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των εργασιών που εκτελούνται.
 2. Είστε ο ιδιοκτήτης του γκαράζ ή του ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων και αποφασίσατε να εξοπλίσετε την κάμερα για να νοικιάσετε τις εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση αυτή, τα υλικά για τη συσκευή εργασίας θα περιορίζονται στη δημιουργία τεχνικά εγγράψιμων συνθηκών.
 3. Εάν είστε λάτρης των αυτοκινήτων που αποφάσισε να πραγματοποιήσει μόνοι του την επισκευή του αυτοκινήτου, οι συνθήκες για τη ζωγραφική του αυτοκινήτου δημιουργούνται με ένα απλοποιημένο σχήμα. Μέρος του εξοπλισμού μπορεί να ενοικιαστεί.

Αξίζει να γίνει κατανοητό ότι η τιμή του τεύχους και η τελική ποιότητα της επισκευής δεν δικαιολογούνται πάντοτε. Όταν αγοράζετε ακόμη και τον πιο απαραίτητο εξοπλισμό σε μια συμβίωση με το κόστος εργασίας, θα υπερβείτε σημαντικά το κόστος εργασίας ενός επαγγελματία πλοίαρχου στο πρατήριο καυσίμων. Ο προϋπολογισμός της διαρρύθμισης του θαλάμου ζωγραφικής μπορεί να κυμαίνεται από 2000 έως 8000 δολάρια ΗΠΑ.

Μέτρα ασφαλείας

Ένα πραγματικά σημαντικό τμήμα της ζωγραφικής είναι η ασφάλεια. Η εργασία με χρώματα και βερνίκια αναφέρεται σε χειρισμούς επιβλαβείς για την υγεία. Τα καρκινογόνα που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της βαφής είναι επικίνδυνα για το αναπνευστικό σύστημα, την βλεννογόνο μεμβράνη και τα ανοικτά σημεία του δέρματος.

Όταν τα έργα βαφής χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα προστασίας:

 • αναπνευστήρα;
 • γυαλιά ή μάσκα.
 • φόρμες;
 • κλειστά παπούτσια ·
 • γάντια.

Ζεύγη διαλυτών και χρωμάτων μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία. Ένα κακώς αεριζόμενο δωμάτιο με ανεπαρκή εξαερισμό μπορεί να είναι εκρηκτικό. Πριν από τη βαφή, βεβαιωθείτε ότι η ηλεκτρική καλωδίωση είναι καλά μονωμένη. Απαγορεύεται αυστηρά η ύπαρξη ανοιχτών πηγών πυρκαγιάς στην πλησιέστερη διαθεσιμότητα.

Βίντεο: πώς να μετατρέψετε ένα γκαράζ σε έναν θάλαμο ψεκασμού

Προτιμώμενα σχήματα της συσκευής απορροφητήρα για τον θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ εξαρτώνται απόλυτα από τη φαντασία σας και τις δυνατότητες υλικού. Προσπαθήσαμε να αγιάσουμε τις βασικές στιγμές του εκσυγχρονισμού των συνθηκών του γκαράζ για τη ζωγραφική του αυτοκινήτου. Τολμήστε, όλα είναι στα χέρια σας!

Σωστή κουκούλα: υπολογισμός και σχεδιασμός


Η ζωγραφική ενός αυτοκινήτου λειτουργεί με τοξικές ουσίες που απαιτούν αυστηρή τήρηση των συνθηκών θερμοκρασίας και καθαρότητας του αέρα. Ως εκ τούτου, η κουκούλα για το θάλαμο ζωγραφικής έχει μεγάλη σημασία: τόσο η ποιότητα της ζωγραφικής όσο και η υγεία του ζωγράφου εξαρτώνται από το έργο της. Ταυτόχρονα, ο επαγγελματικός εξοπλισμός πρέπει να έχει ρυθμίσεις για διαφορετικά στάδια ζωγραφικής, διαφορετικές εποχές, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις βόρειες περιοχές της χώρας μας.

Η ποιότητα και η ποσότητα του εξοπλισμού καθορίζονται από το καθένα, ειδικά καθώς ορισμένα στοιχεία μπορούν να κατασκευαστούν από αυτοσχέδια υλικά. Το έργο των ανεμιστήρων είναι σημαντικό, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι η θέση της εισαγωγής αέρα, η προσφορά αεροπλάνων, ο εξαερισμός. Η μελέτη του συστήματος εξαερισμού και η εφαρμογή είναι απαραίτητες στο στάδιο του σχεδιασμού και απαιτείται ακριβής υπολογισμός της θέσης και του τύπου του εξαερισμού, ο οποίος εξαρτάται άμεσα από τον όγκο του δωματίου και τη φύση της εργασίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Ο κλασικός ορισμός της κουκούλας περιλαμβάνει, με τη λέξη, μόνο ένα σύστημα αφαίρεσης αέρα ή ένα ειδικό άνοιγμα για εκροές. Ωστόσο, αυστηρά μιλώντας, ο θάλαμος ψεκασμού δεν χρειάζεται αφαίρεση αέρα, παρόλο που αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι συνθήκες που θέτουν οι απαιτήσεις της υψηλής ποιότητας βαφής και SNiP 41-01-2003. Η ροή αέρα στο βαφή πρέπει να ικανοποιεί τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Η ελάχιστη θερμοκρασία είναι 20-25 ° C (σε κατάσταση ξήρανσης μέχρι 50 ° C).
 • Η κίνηση ζώνης ζύμωσης αέρα 20-25 cm / s.
 • Η πολλαπλότητα της ενημέρωσης της ατμόσφαιρας είναι 10 και υψηλότερη (ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και τη φύση της εργασίας).
 • Η πίεση του αέρα είναι ελαφρώς υψηλότερη από τα πρότυπα 100 kPa (ατμοσφαιρική πίεση ή εξωτερική πίεση).
 • Η απουσία σκόνης και οποιωνδήποτε άλλων ρύπων στον αέρα.
 • Κάθετη ή κοντά στην κίνηση των ρευμάτων αέρα.

Για την επίτευξη αυτών των παραμέτρων με δύο τρόπους: με την άντληση αέρα σε έναν θάλαμο ψεκασμού διαμέσου του αερισμού και του επιτρέπει να περάσει από την οπή στο επίπεδο του δαπέδου (αερισμός μονοκινητήριο) ενώ η άντληση μέχρι και την αφαίρεση αέρα από το δωμάτιο (αερισμός δικινητήριο). Η αποτελεσματικότητα της δεύτερης μεθόδου ανωτέρω, αλλά αυξάνεται και το κόστος (το δεύτερο ανεμιστήρα, οι εξωτερικές αγωγοί καυσαερίων οργάνωση φίλτρου και σωλήνες). Γίνεται πιο δύσκολο να υπολογιστεί.

Έτσι, κάτω από την κουκούλα μπορεί να γίνει κατανοητό και το γενικό σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, και ένα σύστημα άντλησης αέρα από το θάλαμο. Ωστόσο, η οργάνωση της δομής εξάτμισης είναι διαφορετική για ένα σύστημα με ένα κινητήρα και ένα σύστημα με δύο κινητήρες - δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί το σύστημα εξαγωγής αέρα και η εισροή ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Επομένως, οι συστάσεις για έναν γενικό υπολογισμό του συστήματος δίνονται παρακάτω.

Υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Πρώτα απ 'όλα, απαιτείται να καθορίζεται η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Η συντομία της ανταλλαγής είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του όγκου του καθαρού αέρα που έρχεται σε μια ώρα, από τον όγκο του δωματίου. Για παράδειγμα, για ένα τυποποιημένο γκαράζ (6x3x2.2 m), η διπλή πολλαπλότητα θα σημαίνει ότι σε μια ώρα, 79,2 m² καθαρού (φρέσκο) αέρα εισέρχεται στο γκαράζ από το αυτοκίνητο. Μια σημαντική εικόνα με την πρώτη ματιά, αλλά ακόμη και για την κουζίνα η συνιστώμενη πολλαπλότητα της ανταλλαγής αναφέρεται ως 8-10 μονάδες. Η ανταλλαγή του αέρα στα βαφεία μετριέται σε πολλαπλάσια των εκατοντάδων μονάδων, αλλά για το γκαράζ αυτά τα στοιχεία δεν είναι πάντοτε εφαρμόσιμα.

Ο ακριβής υπολογισμός απαιτεί γνώση της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας βαφής και των μέγιστων επιτρεπτών συγκεντρώσεων για τους διαλύτες που εμπλέκονται στην τεχνολογία αυτή. Περίπου τα τρία τέταρτα του χρησιμοποιούμενου διαλύτη εισέρχονται στον αέρα, από τον οποίο υπολογίζεται η συγκέντρωση. Ελλείψει ακριβών δεδομένων, μπορείτε να εξισώνετε τις ακόλουθες παραμέτρους:

Πίνακας για τον υπολογισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης διαφόρων διαλυτών στο θάλαμο βαφής

Η χωρητικότητα του ανεμιστήρα του αέρα τροφοδοσίας καθορίζεται από τον συνολικό όγκο αέρα (συνήθως αναφέρεται σε χιλιάδες m³), ​​η παράδοση του οποίου απαιτείται ανά ώρα. Από τα δεδομένα σχετικά με την απόδοση του ανεμιστήρα τροφοδοσίας υπολογίζεται η εξάτμιση. Ο υπολογισμός είναι απλός: η έξοδος του ανεμιστήρα εξάτμισης πρέπει να είναι μικρότερη από την παροχή αέρα (διαφορετικά η εξάτμιση μπορεί να αρχίσει να απορροφά τη σκόνη από το εξωτερικό) ή ίση με αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούται η προϋπόθεση πλήρους στεγανότητας. Άλλα δεδομένα που μπορεί να απαιτούνται για τον υπολογισμό είναι η πίεση που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα.

Κατασκευή Hood

Η θέση του αγωγού εξαγωγής ή της τάφρου πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο αέρας να δημιουργεί κάθετες ροές που ρέουν γύρω από το αυτοκίνητο και να μην αφήνουν νεκρές ζώνες στο δωμάτιο. Στην απλούστερη εκδοχή της εισροής στο επίπεδο του ανώτατου ορίου, ή να τοποθετηθεί σε αυτό - σε καμία περίπτωση δεν είναι χαμηλότερο από το ύψος ενός ανθρώπου, ή ατμών διαλύτη μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύονται κάτω από το ανώτατο όριο (για το λόγο αυτό δεν είναι κατάλληλα παράθυρα για εξαερισμό). Κατά συνέπεια, η πιο λογική διάταξη των αγωγών εξαγωγής είναι κάτω από το μηχάνημα, κοντά στους τροχούς.

Ο απλούστερος σχεδιασμός της κουκούλας - δύο παράλληλες αυλακώσεις με βάθος 30-40 cm που βρίσκονται κάτω από τους τροχούς του φερόμενου αυτοκινήτου. Υπάρχουν επίσης μονόγραμμες, πατώματα - η τάφρος σε αυτή την έκδοση βρίσκεται κάτω από το μηχάνημα ή στη μέση του δωματίου. Οι τάφροι κλείνουν από ένα πλέγμα και αποστέλλονται σε κιβώτιο ανεμιστήρων που βρίσκεται στο υπόγειο ή έξω από τον θάλαμο ψεκασμού. Δεν είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο σύστημα με τα χέρια σας, αλλά το κανονικό βάθος των θεμελίων γκαράζ είναι λιγότερο από 40 cm, έτσι ώστε να βλέπετε συχνά τη δεύτερη έκδοση του κουτιού - διπλό δάπεδο.

Η σωστή θέση του καλύμματος είναι στο πάτωμα, στο κέντρο. Για ένα συνηθισμένο γκαράζ με πολλαπλότητα μέχρι 200, αρκεί ένα κιβώτιο που μετρά 2,5 x 1,5 x 0,4 μέτρα ή παρόμοιο αυλάκι (ωοειδές, κύκλο κ.λπ.). Ο αγωγός του αγωγού τροφοδοτείται από τη μακριά πλευρά, στο παράδειγμα από την πλευρά των 2,5 m.

Το φίλτρο δαπέδου είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό της σχάρας και πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή χωρίς ρωγμές. Η επαφή με τον ανεμιστήρα εξαγωγής της βαφής θα προκαλέσει δυσλειτουργία ή πυρκαγιά. Ένα φίλτρο στερεώνεται μεταξύ δύο πλαισίων, αλλά είναι δυνατόν να απλοποιηθεί ο σχεδιασμός με συγκόλληση από το πλέγμα οπλισμού για οπλισμό σκυροδέματος και αρκετές γωνίες στερέωσης από οποιοδήποτε αυτοσχέδιο υλικό.

Μόνιμη παροχής αέρα μπορεί να είναι πολύ δροσερό θάλαμο ζωγραφική, έτσι η καλύπτρα στο κοστούμι της, έτσι ώστε ο αγωγός εξαγωγής σε επαφή με τον σωλήνα παροχής αέρα και θερμαίνεται μέρος του εισερχόμενου αέρα. Ιδανικά, η κυματοειδή σωλήνα, η οποία εξαλείφει τον αέρα περνά μέσα από το εισροής ή έχει μια βαλβίδα που επιτρέπει κυκλοφορία μετατραπεί προσωρινά με ένα μικρό ποσοστό του νέου αέρα εισαγωγής.

KrasymAvto.ru

Υπολογισμός και διάταξη εξαερισμού στον θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια τους

Χρώμα θαλάμου - ένα ειδικά εξοπλισμένο δωμάτιο, σχεδιασμένο για τη βαφή μεταλλικών προϊόντων, αυτοκινήτων. Ζωγραφική - μια περίπλοκη διαδικασία, και για την απόκτηση ποιοτικών προϊόντων καλύπτουν κουτί σχεδιασμένο σύμφωνα με τις σχετικές παραμέτρους. Ένας από τους κύριους δείκτες που εξασφαλίζουν την κανονική λειτουργία ολόκληρου του συστήματος είναι ο αερισμός στο θάλαμο βαφής.

Το κύριο πρόβλημα είναι ο διαχωρισμός θαλάμους βαφής μεγάλων ποσοτήτων επικίνδυνων για το ανθρώπινο σώμα και το περιβάλλον των ατμών διαλύτη και ομίχλη βαφής. Επομένως, η οργάνωση του κατάλληλου αερισμού του χώρου εργασίας του δωματίου είναι το πιο σημαντικό καθήκον, το οποίο απαιτεί ακριβείς υπολογισμούς. Αερισμού πρέπει να είναι obshcheobmennoj προσφοράς και εξάτμισης, και στο κάτω μέρος του θαλάμου, δηλ. E. Στο πάτωμα, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση του απορροφητήρα με τα στοιχεία φίλτρου.

Συχνά, η κάτω κουκούλα είναι ένα εσοχικό δάπεδο με βάση πλέγματος σε απόσταση 10-15 εκατοστών πάνω από το δάπεδο. Μεταξύ του δαπέδου και της σχάρας σε αυτή τη δομή υπάρχουν εξαερισμένα ακροφύσια εξαγωγής με φίλτρα.

Η αρχή του θαλάμου ζωγραφικής

Κίνηση ροής αέρα στον θάλαμο

Από την άποψη του αερισμού, ο θάλαμος βαφής είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της βαφής στα προϊόντα, η απουσία διαζυγίου και η πρόληψη άλλων ελαττωμάτων στη βαφή, πρέπει να δημιουργηθούν σωστά σχεδιασμένες ροές αέρα στο κουτί. Επομένως, ο εξαερισμός και η διήθηση της εκτίναξης του χρώματος είναι σημαντικά στοιχεία για κάθε θάλαμο ψεκασμού.

Η χρήση τους εξασφαλίζει τον καθαρισμό του αέρα και του αέρα που αντλούνται από το εξωτερικό του χώρου εργασίας, καθώς και την εναπόθεση και την εκροή της νέφωσης βαφής. Η αρχή της λειτουργίας του θαλάμου ψεκασμού στη λειτουργία χρώσης είναι η ταυτόχρονη εκτέλεση ορισμένων ενεργειών:

 • Παροχή αέρα στον χώρο εργασίας σε θερμοκρασία μέχρι 30 μοίρες.
 • Συλλογή αέριου αέρα από την περιοχή εργασίας και καθαρό αέρα από το δρόμο.
 • Εκπομπή αναλωμένου και καθαρού αέρα από το θάλαμο.

εξωτερικός αέρας καθαρίζεται από πέρασμα της σκόνης μέσω του φίλτρου σκόνης και αναρροφάται από τον εξερχόμενο αέρα θάλαμο καθαρίζεται πριν από την απόρριψή προς τα έξω από τα σωματίδια βαφής και των ατμών του διαλύτη, τα φίλτρα kraskozaderzhivayuschie χρησιμοποιούνται για αυτά. Όταν αυτός ο αριθμός του αέρα στο κουτί μπογιά, δηλ. Ε Αναλογία εξάτμισης ή παροχής αέρα για μία ώρα με τον εσωτερικό όγκο του χώρου εργασίας, μπορεί να φτάσει μέχρι 130-200 φορές ανά ώρα.

Αποδεικνύεται ότι ο αέρας στον χώρο εργασίας μπορεί να κυκλοφορήσει, να εκτοξευθεί ή να τροφοδοτηθεί ευθεία.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο θάλαμο μπογιάς μπορεί να είναι μονοκινητήριο, με διπλό κινητήρα και εισαγωγής-εξάτμισης. Επιπλέον, υπάρχουν δωμάτια με ροή αέρα, με αυξημένη πίεση και με αραίωση.

Μέθοδοι διαρρύθμισης του εξαερισμού στο θάλαμο βαφής

Ο αέρας μονού θαλάμου μπαίνει στο δωμάτιο από πάνω, ο χώρος εργασίας είναι υπό πίεση και η ομίχλη βαφής χαμηλώνει προς τα κάτω και εκκενώνεται προς τα έξω μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου για αυτήν την ανοίγματος στο δάπεδο. Στους θαλάμους με δύο κινητήρες, παρέχεται επίσης αέρας από πάνω. Επιπλέον, εγκατέστησαν ένα χαμηλότερο μοτέρ, απορροφώντας αέρα από το χώρο εργασίας στο δρόμο.

Σε τέτοια κουτιά, ο εξαερισμός είναι αποτελεσματικότερος, αλλά από οικονομικής απόψεως δεν είναι πάντοτε σκόπιμη η χρήση θαλάμου με διπλό κινητήρα. Για παράδειγμα, με μικρές ποσότητες εργασιών βαφής, μικρές ροές μηχανών, είναι συχνά πιο συμφέρουσα η εγκατάσταση θαλάμου μονού κινητήρα. Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του θαλάμου βαφής λειτουργεί σε τρεις βασικές λειτουργίες:

 1. Ο τρόπος ενεργού κυκλοφορίας αέρα με συνεχή διήθηση, το καθαρίζετε από σκόνη πριν ξεκινήσετε την εργασία
 2. εκτός λειτουργία εισαγωγής αέρα με επακόλουθη διήθηση, θέρμανση στους 30 βαθμούς τροφοδοτείται στον χώρο εργασίας και τον έξω τερματικό χωρίς φιλτράρισμα μέσα από τα ανοίγματα στο πάτωμα (t. ε. τη λειτουργία, διατηρώντας σταθερή θερμοκρασία στον θάλαμο κατά τη λειτουργία)
 3. Ο τρόπος έγχυσης του φιλτραρισμένου και θερμαινόμενου σε 60 μοίρες αέρα από τον θάλαμο (δηλαδή, ξήρανση των προϊόντων μετά την χρώση)

Εξαερισμός υπολογίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η περιοχή εργασίας δεν φαίνεται «νεκρές ζώνες» στις οποίες δεν παρείχε επαρκή κυκλοφορία του αέρα και μετά τον ψεκασμό του χρώματος λεπτή σκόνη του δεν αποβάλλεται προς τα έξω και κρέμεται στον αέρα.

Τα πιο συνηθισμένα είναι οι θάλαμοι με αυξημένη πίεση, στους οποίους λειτουργούν δύο ανεμιστήρες - αναγκάζοντας και πιπιλίζοντας. Ταυτόχρονα, η χωρητικότητα του εγχυτήρα είναι μεγαλύτερη και ο υπερβολικός αέρας που δημιουργείται από τη διαφορά στην απόδοση των ανεμιστήρων δημιουργεί αυξημένη πίεση στο θάλαμο. Η εξωτερική σκόνη στον χώρο εργασίας δεν μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αντικαθίσταται από αέρα.

Σε θαλάμους με ροή αέρα που διέρχεται, εγκαθίστανται δύο ανεμιστήρες με την ίδια χωρητικότητα, με αποτέλεσμα η εξωτερική πίεση να είναι ίση με την εσωτερική πίεση στο χώρο εργασίας. Σε αντίθεση με το κιβώτιο με αυξημένη πίεση, ένας τέτοιος θάλαμος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτός για να αποτραπεί η είσοδος της σκόνης στο εσωτερικό. Και σε δωμάτια με κενό υπάρχουν δύο ανεμιστήρες με διαφορετικές χωρητικότητες: ο εξαερισμός από την κάμερα ο ανεμιστήρας έχει εξαιρετική απόδοση.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Για σωστή λειτουργία και ασφαλή λειτουργία, είναι σημαντικό να γίνει ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού μέσα στις εγκαταστάσεις όπου γίνεται η βαφή. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων συσσώρευσης σκόνης βαφής και δηλητηριωδών ατμών στο δωμάτιο, στην ασφάλεια του χειριστή της κάμερας, αλλά και στην παροχή υψηλής ποιότητας βαφής του αυτοκινήτου. Επιπλέον, ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού είναι επίσης απαραίτητος όσον αφορά την πρόληψη της εμφάνισης πυρκαγιάς και ακόμη και έκρηξης.

Ο υπολογισμός περιπλέκεται από το γεγονός ότι η ροή αέρα για τα προϊόντα βαφής εξαρτάται από το μέγεθός τους. Για παράδειγμα, για τη βαφή μικρών προϊόντων πολλαπλότητα αέρα πρέπει να είναι περίπου 5 φορές ανά ώρα, και για τη ζωγραφική αυτοκίνητο χρειάζεται ήδη ένα μεγάλο αριθμό αέρα - έως 100 ή περισσότερες φορές την ώρα, αλλά όχι λιγότερο από 40. Αποδεικνύεται ότι για τα μεγάλα ζωγραφική θάλαμοι των μικρών προϊόντων που δεν λεκιάζει είναι οικονομικά συμφέρουσα.

Την ίδια στιγμή ένας μεγάλος αριθμός αέρα απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας ενός ζωγράφου, καθώς αυτό καθορίζει τη βέλτιστη κυκλοφορία του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, και μολυσματικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας δεν συσσωρεύεται. Επομένως, στα σύγχρονα κύτταρα, οι διαδικασίες εργασίας συχνά αυτοματοποιούνται και αποκλείεται η βλάβη στην υγεία των χειριστών.

εξαερισμού Σχήμα κάθε θάλαμο ψεκασμού του τύπου είναι πρακτικά ταυτόσημα βρίσκεται στις βασικές λειτουργίες του αερισμού στο χειρουργείο - την παροχή αέρα μέσα στο θάλαμο, αφήστε το προς τα έξω και ανακύκλωσης. Η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται πάντοτε με τη χρήση δύο ανεμιστήρων ορισμένης ισχύος. Ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού συνίσταται στη σωστή επιλογή των παραμέτρων των ανεμιστήρων σύμφωνα με την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα στον χώρο.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα και των επιδόσεων των ανεμιστήρων

Κατά μέσο όρο, ο τυπικός θάλαμος ψεκασμού χαρακτηρίζεται από ικανότητα ανταλλαγής αέρα περίπου 20.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αυτή η απόδοση εγγυάται συγχρόνως την εκπλήρωση δύο πιο σημαντικών προϋποθέσεων:

 1. Υψηλής ποιότητας προϊόντα ζωγραφικής
 2. Ασφαλείς συνθήκες για ανθρώπινη εργασία

Για κάθε συγκεκριμένο χώρο εργασίας, η ονομαστική ροή αέρα μπορεί να υπολογιστεί ξεχωριστά. Θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος του χώρου και τη μέση τιμή της συνιστώμενης ρυθμό αερισμού (τουλάχιστον 40 φορές ανά ώρα). Με πολλαπλασιασμό αυτών των δύο παραμέτρων, μπορείτε να λάβετε την τιμή της ονομαστικής ροής αέρα για την κάμερα.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ένας ανεμιστήρας για την τοποθέτηση ενός χρώματος δεν χρειάζεται κανένας, αλλά δύο είδη τροφοδοσίας και εξαγωγής. Για καθένα από αυτά πρέπει να γνωρίζετε την απόδοση και την πίεση. Η πτώση πίεσης του ανεμιστήρα αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται σύμφωνα με την περιοχή του φίλτρου οροφής και η πίεση εξάτμισης του ανεμιστήρα εξαγωγής είναι σύμφωνη με την περιοχή φίλτρου δαπέδου.

Η απόδοση των ανεμιστήρων που απαιτείται για την κανονική λειτουργία ολόκληρου του συστήματος θα πρέπει να επιλέγεται από τα γραφήματα της εξάρτησης από την πίεση στην ικανότητα ανταλλαγής αέρα στον χώρο εργασίας του θαλάμου. Συνήθως τέτοια γραφικά παρέχονται από κατασκευαστές ανεμιστήρων.

Το πάτωμα του θαλάμου ψεκασμού είναι ένα σημαντικό στοιχείο του εξαερισμού

Το πάτωμα του χώρου βαφής είναι επίσης ένα από τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού του. Για να αφαιρέσετε τον αέρα εξαγωγής στο πάτωμα, δημιουργήστε τάφους, οι οποίες στη συνέχεια κλείνουν με μεταλλικές γρίλιες.

Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα εξαγωγής και τα φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα στην τάφρο. Επίσης, μπορείτε να εκτελέσετε έναν ανελκυστήρα δαπέδου 15-20 εκατοστών αντί για τάφους. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο κυματοειδές-κοίλο δάπεδο από φύλλα χάλυβα. Στο χώρο που δημιουργείται με την ανύψωση του δαπέδου, εγκαθίστανται ένας ανεμιστήρας εξαγωγής και φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα εξαγωγής από ατμούς διαλύτη και μικρά σωματίδια βαφής.

Οι οπές εξαγωγής πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να μην σχηματίζονται "νεκρές ζώνες" στο δωμάτιο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρέχετε γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα φίλτρα δαπέδου για την έγκαιρη αντικατάστασή τους.

Σύστημα εξαερισμού με δικά του χέρια

Με αυτο-κατασκευή του θαλάμου ζωγραφικής καθορισμό των βασικών στοιχείων του συστήματος εξαερισμού αρχίζει μετά από δύο κλειστούς χώρους σωστή επένδυση στους τοίχους και να εγκατασταθεί φωτιστικά στοιχεία. Οι τοίχοι συνήθως καλύπτονται με πλαστική επένδυση, μεταλλικά φύλλα. Συνιστάται η χρήση λαμπτήρων LED ή λαμπτήρων φθορισμού ως διατάξεων φωτισμού. Το ρεύμα φωτός πρέπει να είναι τουλάχιστον εξακόσιοι lumens. Μετά από αυτό, στον πάτωμα του γκαράζ εγκαθίσταται ένας εξαγνιστής με βάση ανεμιστήρες. Και με τη βοήθεια αρκετών ανεμιστήρων κάτω από την οροφή είναι εγκατεστημένη μια εισαγωγή αέρα με ένα πιστόλι θερμότητας.

Ο αέρας με τη βοήθεια αεραγωγών διαζευγνύεται από το πυροβόλο όπλο κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου εργασίας στο κέντρο. Το πιστόλι θερμότητας είναι ανεμιστήρας που οδηγεί τον αέρα μέσω θερμαινόμενων σπειρών. Αν το πιστόλι θερμότητας παράγεται ανεξάρτητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σύρμα νοχαιμίου αντί για σπείρα. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πυροβόλο όπλο με άλλο τρόπο. Συνίσταται στην εκτέλεση των κυματισμών από τους ανεμιστήρες.

Υπάρχουν έξι ή οκτώ τόνοι για εγκατάσταση. Πρόκειται για ηλεκτρικές θερμάστρες κατασκευασμένες με τη μορφή μεταλλικών σωλήνων, οι οποίες είναι γεμάτες με ένα ηλεκτρικό μονωτικό θερμότητας. Στο κέντρο του σωλήνα εισάγεται ένα αγώγιμο σπείρωμα με τη μορφή σύρματος αλουμινίου. Αυτό το νήμα έχει κάποια ηλεκτρική αντίσταση και είναι απαραίτητο να μεταφερθεί η απαιτούμενη ειδική ισχύς στην επιφάνεια των δέκα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια γεννήτρια θερμότητας αντί για μια γεννήτρια, η οποία λειτουργεί σε ηλιακό πετρέλαιο.

Ωστόσο, θεωρούνται ασφαλέστερα, οπότε είναι προτιμότερο να τα εγκαταστήσετε. Έτσι, πραγματοποιείται επαρκής ανταλλαγή αέρα στο κιβώτιο βαφής που γίνεται ανεξάρτητα.

Ασφάλεια του συστήματος εξαερισμού


Ο ακριβής υπολογισμός και η ανάπτυξη αποτελεσματικής εγκατάστασης στοιχείων εξαερισμού είναι απαραίτητες όχι μόνο για την επίτευξη άριστης ποιότητας βαφής αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων αλλά και για την ασφαλή λειτουργία των χειριστών κάμερας. Η ασφάλεια του συστήματος εξαερισμού του κουτιού μπογιάς μπορεί να παρασχεθεί με τρεις τρόπους:

 1. Εγκατάσταση βαλβίδων αντίστροφης έκρηξης σε αγωγούς.
 2. Λογιστική του είδους των προσμείξεων που απελευθερώνονται κατά τη λειτουργία.
 3. Εγκατάσταση πρόσθετων τοπικών συσκευών εξάτμισης σε ορισμένα σημεία.

Έτσι, αν, ως αποτέλεσμα των χορηγούμενων ζεύγους προσμείξεων που είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, ο εξαερισμός είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε το ένα τρίτο του αέρα εκκενώνεται από τον κατώτερο θάλαμο, το υπόλοιπο του αέρα - από την κορυφή. Αντίστροφη σειρά του εξαερισμού που απαιτούνται στην περίπτωση όπου το ζεύγος των ακαθαρσίας είναι βαρύτερο από τον αέρα και κατά συνέπεια, μεγαλύτερος αριθμός τους κατακάθεται στο κάτω μέρος.

Έκρηξη-απόδειξη τοπική καυσαερίων μπορεί να απαιτούνται σε χώρους όπου η εγκατάσταση βαφή τζετ, πίνακες ζωγραφικής και περίπτερα, λουτρά ζωγραφική. Υπολογισμός του συστήματος αερισμού του θαλάμου ζωγραφικής - μια υπεύθυνη και δύσκολο έργο των αρμόδιων απόδοση που εξαρτάται από την καλή λειτουργία του ίδιου του συστήματος, καθώς και την προστασία της υγείας του ανθρώπου.

Το σύστημα εξαερισμού του βαφείου

Η σωστή οργάνωση του εξαερισμού στο εργαστήριο βαφής έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Στον εσωτερικό αέρα τέτοιων εργαστηρίων ζωγραφικής, περιέχεται μεγάλος αριθμός τοξικών ατμών διαλυτών και αραιωτικών, καθώς και σκόνη χρώματος (λείανση και άλλη μηχανική επεξεργασία επιφανειών πριν από τη βαφή). Η συγκέντρωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο έκρηξης ή πυρκαγιάς στο χώρο εργασίας και επίσης να προκαλέσει βλάβη στην υγεία ή να δημιουργήσει δυσάρεστες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην παραγωγή.

Απομάκρυνση αυτών των βλαβερών ουσιών από τις μάζες του αέρα και είναι ο κύριος στόχος για τον σχεδιασμό του εξαερισμού στο εργαστήριο βαφής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, χρησιμοποιείται ένα σύστημα μεγάλου δυναμικού παροχής και εξάτμισης, δεδομένου ότι η ανταλλαγή αέρα για το βαμπού πρέπει να υπερβαίνει την ανταλλαγή αέρα σε άλλους τομείς παραγωγής για να εξασφαλιστεί η σωστή ασφάλεια.

Μια φωτογραφία από τον Andrew με το κατάστημα βαφής (θάλαμος ψεκασμού, τοπική αναρρόφηση και όλα τα υπόλοιπα σε μια εικόνα σε γενική μορφή)

Αλληλεπίδραση εξαερισμού στο εργαστήριο βαφής και στη μέθοδο ζωγραφικής

Ωστόσο, κατά την οργάνωση του εξαερισμού στο εργαστήριο βαφής, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο τρόπος βαφής των προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε αυτό το εργοστάσιο.

Βυθίζοντας στο λουτρό: Ρυθμός εξαερισμού (ο αριθμός των φορών αλλαγή αέρα) θα είναι μικρός (5-6 ανταλλαγές ανά ώρα), δεδομένου ότι η συγκέντρωση των καρκινογόνων ουσιών στο βαφείο μάζες αέρα θα είναι μικρή.

Βαφή με ψεκαστήρα: τότε η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα κυμαίνεται από 20 έως 200 φορές ή περισσότερο λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες στον αέρα.

Συχνά, το σύστημα βαφής είναι αυτοματοποιημένο ώστε να εγγυάται όχι μόνο την πλήρη ασφάλεια των πυρκαγιών και των εκρήξεων, αλλά και την ασφάλεια ζωής των εργαζομένων στην παραγωγή.

Σχήμα 2 - Παράδειγμα της οργάνωσης του εξαερισμού στο εργαστήριο, το οποίο είναι εφοδιασμένο με αυτόματο σύστημα βαφής

Αλληλεπίδραση του εξαερισμού στο εργαστήριο βαφής και των τύπων ατμών

Η θέση του αερισμού των καταστημάτων ζωγραφικής, δηλαδή η τοποθέτηση αεραγωγών για εισροή και εξαγωγή, εξαρτάται άμεσα από τους τύπους τοξικών αναθυμιάσεων που εκπέμπουν έγχρωμα προϊόντα. Όλα τα ζεύγη έχουν διαφορετική πυκνότητα, η οποία μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από την πυκνότητα του αέρα.

Πυκνότητα ατμών πάνω από τον αέρα: σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας τροφοδοτείται μέσω αγωγών που βρίσκονται στην κορυφή και διοχετεύονται μέσω ειδικών διανομέων αέρα, οι οποίοι τοποθετούνται από τον πυθμένα. Με αυτόν τον τρόπο, τα ζεύγη είναι καρφωμένα στο έδαφος.

Πυκνότητα ατμών κάτω από τον αέρα: Σε αυτή την περίπτωση, οι αγωγοί του αέρα τροφοδοσίας τοποθετούνται από τον πυθμένα και οι εξατμίσεις αέρα τοποθετούνται από πάνω. Έτσι ο εξαερισμός βοηθά στην ανύψωση των ατμών μέχρι την κουκούλα. Τα ανοίγματα για την αφαίρεση αέρα βρίσκονται σε χώρους όπου δεν υπάρχει πιθανότητα να εισέλθουν και να βγουν σπίθες.

Εισάγετε δύο εικόνες - που αντιστοιχούν σε κάθε έναν από τους τρόπους παροχής και αφαίρεσης του αέρα.

Μικτός αερισμός στο εργαστήριο βαφής

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο του συστήματος εξαερισμού σε βαφείο αποτελείται από ένα γενικό εξαερισμό αραίωσης και τοπικές εξατμίσεις (τοπική εξάτμιση). Ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο με απόλυτο τρόπο και διανέμεται σε ολόκληρη την περιοχή του εργαστηρίου. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού παράγεται έτσι ώστε ο όγκος του αέρα που τροφοδοτείται ήταν περισσότερο από τον όγκο του αέρα απομακρύνονται από τον θάλαμο (φρέσκο ​​αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 80% των κουκούλες αέρα εξαγωγής).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Ο αέρας εξαγωγής πρέπει να εκπέμπεται 2 μέτρα πάνω από την οροφή.

Κατά τον σχεδιασμό και ως επακόλουθο της λειτουργίας ενός συστήματος γενικής ανταλλαγής ανεφοδιασμού και εξαερισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά δίκτυα αεραγωγών και διαφορετικών ατράκτων. Δεν επιτρέπεται η διοχέτευση αεραγωγών εξαερισμού κάτω από το δάπεδο. Επιπλέον, το σύστημα εξαερισμού της βαφής είναι εξοπλισμένο με ειδικές βαλβίδες αντεπιστροφής που βρίσκονται στους αεραγωγούς.

Τα επίπεδα σχεδίασης και εισροής θα πρέπει να τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμφανίζονται νεκρές ζώνες και ζώνες στροβίλων όταν ζωγραφίζονται σε αεραγωγούς. Και για να αποφευχθεί η εμφάνιση τέτοιων ζωνών επιτρέπει μια κατάλληλη διακλάδωση του δικτύου των αεραγωγών.

Εικόνα 1 - Παράδειγμα της οργάνωσης του συστήματος εξαερισμού στο εργαστήριο που σχεδιάστηκε για τη βαφή αυτοκινήτων

Στο τέλος κάθε διαδικασίας, είναι απαραίτητο να γίνει "καθαρισμός" του θαλάμου βαφής. Για να φιλτράρετε τον αέρα από τα σωματίδια βαφής στους αγωγούς εξαγωγής, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ψεκαστήρες (υδροηλεκτρικά φίλτρα). Είναι επίσης απαραίτητο να καθαρίζετε τακτικά τις γρίλιες, τους αεραγωγούς κλπ.

Τοπικός αερισμός του εργαστηρίου βαφής

Όταν σχεδιάζετε τοπικούς μηχανικούς αερισμού προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι η ανταλλαγή αέρα γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Για το σκοπό αυτό, οι αέριες μάζες από το κατάστημα εκτρέπονται στις ακόλουθες αναλογίες (από τον όγκο του αέρα) σύμφωνα με την τοποθέτηση του καταστήματος:

 • 2/3 - από την πάνω ζώνη
 • 1/3 - από την κάτω ζώνη

Ανάλογα με τον βαθμό εξάτμισης των διαλυτών και των αραιωτικών, ο λόγος μπορεί να ποικίλει.

Ορισμένοι τύποι εξοπλισμού πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τοπική κουκούλα, όπως:

 • Μονάδες ψεκασμού με ψεκασμό.
 • Εγκαταστάσεις απολίπανσης.
 • Κάμερες χρωματισμού.
 • Ξηραντήρια
 • Βυρσοδεψία
 • Πίνακες Ζωγραφικής

Εδώ χρειαζόμαστε μια φωτογραφία από τον Αντρέι στο πρόγραμμα του "Τοπική εξάτμιση για το ζωγραφείο"

Εάν είναι απαραίτητο, η παροχή καθαρού αέρα πραγματοποιείται απευθείας στο θάλαμο βαφής, συνιστάται να το τροφοδοτείτε σε μια ψευδοροφή που είναι εξοπλισμένη με κασέτες φίλτρων.

Απαγορεύεται αυστηρά να συνδέουμε τοπικό σύστημα αναρροφά αέρα από τους θαλάμους βαφής με άλλο εξοπλισμό για να παρέχει ένα ενιαίο σύστημα αγωγών, δεδομένου ότι είναι δυνατόν καταβύθιση ή συμπύκνωση της έκρηξης - και εύφλεκτες ουσίες σε αγωγούς ή εξοπλισμό. Περαιτέρω, οι ενώσεις αυτών των ουσιών μπορούν να σχηματίσουν ένα εκρηκτικό μείγμα ή παράγεται περισσότερο επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών. Η δυνατότητα συνδυασμού της τοπικής αναρρόφησης εύφλεκτων ή επιβλαβών ουσιών στα γενικά συστήματα πρέπει να αναφέρεται στο σχεδιαστικό έργο.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού στο εργαστήριο βαφής, συνιστάται η εγκατάσταση ανεμιστήρων σκόνης και η προστασία τους από σπινθήρες, όπως το στόκο χύτευσης, η σκόνη, το χρώμα μπορεί να κολλήσει στις λεπίδες του πτερωτή ανεμιστήρα.

Για τους υπαλλήλους των βαγονιών διενεργούνται αεριωθούμενα, που συνίστανται στην τοπική παροχή ρεύματος αέρα σε περιορισμένο χώρο εργασίας ή απευθείας στον υπάλληλο της επιχείρησης.

Επίσης, για να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας των εργαζομένων στα βαφεία, τους δίνεται ένα ειδικό προστατευτικό. ρούχα και αναπνευστήρες με μπαλόνια.

Απαιτήσεις και παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για τον αερισμό του εργαστηρίου βαφής

σύστημα εξαερισμού βαφείο σχεδιαστεί σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς (SNIP 41-01-2003) και τις απαιτήσεις (GOST 12.1.005-76). αερισμός Οργάνωση επιχειρήσεις της βιομηχανίας μασκαρίσματος, εκτός από την εξασφάλιση της συμμόρφωσης των εσωτερικών θερμοκρασιών επιθυμητές θερμοκρασίες, πρέπει να εξασφαλίζει ότι το επίπεδο υγρασίας, το περιεχόμενο των επιβλαβών αερίων και ατμών, καθώς και η συγκέντρωση της σκόνης σε ένα εργαστήριο και στους χώρους εργασίας θα διατηρηθεί στις επιτρεπόμενες περιοχές. Επιπλέον, όχι μόνο η συγκεκριμένη εξειδίκευση των επιχειρήσεων και των μεταχειρισμένων μονάδες, αλλά και τα χαρακτηριστικά των κτιρίων, που βρίσκονται τα δεδομένα της παραγωγής, τη δημιουργία ειδικών κανόνων για το σχεδιασμό των συστημάτων αερισμού σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Κατά τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού του βαμβακιού, πρέπει να υπολογίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά. Για αυτό πρέπει να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Η περιοχή του χώρου εργασίας.
 • Όγκος του εργαστηρίου.
 • Αριθμός και τύπος επικίνδυνων ουσιών που απελευθερώνονται κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού.
 • Υγρασία;
 • Θερμοκρασία.
 • Αριθμός εργαζομένων που εκτελούν χρωματισμό.

Για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα στα βαφεία λαμβάνεται υπόψη ποσότητα αέρα:

 • απομακρύνονται με τοπική αναρρόφηση.
 • αποσυρθεί από το κάτω μέρος του καταστήματος.
 • αποσύρθηκε από την κορυφή του καταστήματος.

Ελέγχεται η ανταλλαγή αέρα για να αντισταθμιστεί η υπερβολική θερμότητα. Εάν είναι απαραίτητο, αυξάνεται με μηχανικό σχέδιο από το πάνω μέρος του καταστήματος σε θερμικές πηγές.

Ποσότητα καθαρού αέρα υπολογίζεται για την επιστροφή του όγκου αέρα (συνολικά):

 • που δεν φθάνει στους θαλάμους και τις εγκαταστάσεις ξήρανσης και προπαρασκευής,
 • απομακρύνεται από τις γρίλιες δαπέδου.
 • από την ανώτερη ζώνη του καταστήματος.

Εν κατακλείδι, πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού των βαφών, καθώς και του συστήματος κλιματισμού, είναι ένα δύσκολο έργο. Ως εκ τούτου, στην αρχή του σχεδιασμού του ίδιου του εργαστηρίου, είναι απαραίτητο να ζητηθεί η συμβουλή του σχετικού εμπειρογνώμονα στον κλάδο. Εξάλλου, ο βαθμός αλφαβητισμού στην οργάνωση και τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής και την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού αλλά και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή του μηχανικού αερισμού για το κατάστημα βαφής

Εξοπλισμός για θάλαμο ζωγραφικής: πώς να κανονίσετε τον εαυτό σας;

Εξοπλισμός για θάλαμο ζωγραφικής

Οι θάλαμοι βαφής είναι ένας απαραίτητος εξοπλισμός βαφής, τόσο απαραίτητος για κάθε κέντρο εξυπηρέτησης. Όλοι γνωρίζουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών στα καταστήματα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων εξαρτάται από τον κατασκευαστή, και η τιμή είναι συνήθως υψηλή, έτσι ώστε η ευχαρίστηση στη ζωγραφική του αυτοκινήτου δεν είναι διαθέσιμη σε όλους. Η ιδανική λύση σε αυτή την κατάσταση είναι να κάνει εξοπλισμός για θάλαμο ψεκασμού εαυτό σας χρησιμοποιώντας το γκαράζ σας σωστά και τον εφοδιασμό της με τα απαραίτητα εργαλεία.

Μετράμε και επιλέγουμε τον εξοπλισμό μας

Ξεκινώντας από έναν ανεξάρτητο υπολογισμό και εξοπλισμό του θαλάμου βαφής, θα πρέπει να εξετάσετε τη γενική εμφάνιση και την αρχή της εργασίας, όπως φαίνεται στο εργαστήριο. Έτσι, το θάλαμο ψεκασμού - είναι μονωμένο κουτί που έχει ένα ενσωματωμένο τείχος και φωτισμό οροφής και η ομάδα φίλτρα αέρα. Αυτό το κιβώτιο είναι επίσης εξοπλισμένο με μια πύλη εισόδου, καθώς και μια εξωτερική μονάδα με σύστημα εξαερισμού για τη θέρμανση της μάζας αέρα σε αυτόματο τρόπο λειτουργίας. Αυτή η μονάδα για την προετοιμασία και θέρμανση του αέρα μπορεί να τοποθετηθεί τόσο μέσα όσο και έξω από το δωμάτιο, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον χώρο και διευκολύνει τη διαδικασία βαφής του αυτοκινήτου.

Το μέγεθος του θαλάμου ψεκασμού είναι πολύ σημαντικό!

Κάθε άτομο περίπτερο ψεκασμού και το μέγεθός της εξαρτάται από την ποσότητα του χρώματος στην ημέρα, η ποιότητα των εργασιών και των υλικών πόρων που επενδύονται στην κατασκευή και τη λειτουργία του. Ωστόσο, η τυπική μέγεθος για κάθε χώρο της ζωγραφικής θεωρείται ως εξής: το μέσο μήκος των -6.9 μέτρα, ενώ το πλάτος της 3,9 μέτρα και ύψος 2,7 μ, αντίστοιχα. Η αύξηση του όγκου ενός τέτοιου θαλάμου ενισχύει την αξία του, έτσι ώστε η αύξηση, για παράδειγμα, ΝΑ1 μήκος metrpomescheniya συνεπάγεται αύξηση του κόστους της κάμερας 40%. Σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας του παρόντος χρησιμοποιούνται τέτοιες διαστάσεις ζωγραφική τμήματα:

 • 6,9 χ 3,9 χ 2,7.
 • 6,9 χ 4,0 χ 2,7.
 • 6,9 x 3,9 x 2,9.
 • 7,5 χ 3,9 χ 2,7.
 • 8.6 x 4.0 x 3.4.

Επίσης, ένα σημαντικό σημείο σε κάθε εξοπλισμό περίπτερο ψεκασμού είναι η σωστή επιλογή του καταλύματος για τη θέση και τη λειτουργία του. Μια τέτοια προϋπόθεση πρέπει να είναι μη οικιστική και μπορεί επίσης να μην θερμανθεί. Δεδομένου ότι κάθε θάλαμο ψεκασμού αποτελείται από τέτοιες στοιχείων θαλάμου ζωγραφική ως άμεσα, το ζεστό γεννήτρια αέρα και τον έλεγχο της κονσόλας ηλεκτρικά συχνά αυτοματοποιημένη διάταξη ελέγχου, οι διαστάσεις του είναι αρκετά Συνολικά και για παράδειγμα μπορεί να είναι ως εξής: ζωγραφική 7-μετρητή και θάλαμο ξήρανσης θα έχουν τέτοιες διαστάσεις, δηλαδή -3,5 δωματίου μέτρο μήκους ύψος -9 μετρητή πλάτους -7.3 μέτρα (π.χ., ένας τέτοιος διαχωρισμός: μονάδα 4.1 + 1.7 πυγμαχίας με «μαλακά», το λεγόμενο ένα συνδετικό αγωγό, 5 μέτρα είναι η περιοχή που εξυπηρετείται th μπλοκ). Επίσης, ένα μπλοκ μπορεί να τοποθετηθεί πίσω από ένα τοίχο στο διπλανό δωμάτιο, για να ελευθερώσετε επιπλέον χώρο για την ζωγραφική και την ελευθερία ειδικό κυκλοφορία ζωγράφου.

Επιλέγουμε τη βάση για το θάλαμο βαφής!

Επιλέγουμε τη βάση για το θάλαμο βαφής!

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η βάση του θαλάμου βαφής, που μπορεί να είναι τόσο σκυρόδεμα όσο και μέταλλο. Έτσι, η βάση από σκυρόδεμα παρέχει μια σταθερή ροή του αέρα, την αξιοπιστία λειτουργίας και το επίπεδο της βάσης του θαλάμου ζωγραφικής με μία τέτοια επικάλυψη παραμένει ευθυγραμμισμένο με τον επίπεδο χώρο. Μια τέτοια επίστρωση διευκολύνει τη διαδικασία εισόδου αυτοκινήτων στο θάλαμο βαφής και τον υψηλής ποιότητας ρύθμισή τους.

Αν μιλάμε για τη μεταλλική επίστρωση, κύριο χαρακτηριστικό της - είναι να εξασφαλιστεί η λεγόμενη «βάθρο» vysotoy300 mm, αυτή η επικάλυψη είναι αρχικά οριστεί στο πάτωμα του δωματίου, και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο θάλαμο ζωγραφική. Η είσοδος στις χρωστικές και ξήρανση θάλαμο αυτοκινήτων γίνεται μέσω ενός ειδικού παγίδα, η οποία δημιουργεί την επίδραση της «ομαλής πάτωμα» και βελτιώνει τη διαδικασία των οχημάτων ζωγραφικής. Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου επιχρίσματος είναι σφίξιμο της και μια σταθερή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο και μειονεκτήματα - ύψος, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύο φορές μικρότερο από το βάθος του σκυροδέματος επικάλυψης.

Μια τέτοια θεμελίωση του θαλάμου ζωγραφικής είναι δαπανηρή, αλλά πληρώνει για τους πρώτους μήνες λειτουργίας, καθώς επηρεάζει θετικά την ποιότητα της βαφής των αυτοκινήτων.

Μια υπόσχεση ποιότητας ζωγραφικής - αποτελεσματικό φωτισμό στον θάλαμο ψεκασμού!

Ο επάνω και ο πλευρικός φωτισμός στον θάλαμο ψεκασμού

Ο φωτισμός στο θάλαμο βαφής είναι δύο τύπων: το πάνω μέρος (οι λάμπες βρίσκονται υπό γωνία 45 μοιρών προς τον ορίζοντα) και ο κατώτερος (πλευρικός φωτισμός του δωματίου). Το επίπεδο του φωτός σε αυτά τα κύτταρα - ένα από τα κύρια συστατικά της επιτυχίας, δεδομένου ότι η μέση απόδοση φωτισμού των χώρων αυτών πρέπει να είναι μέσα σε 600-2000 lumens. Είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από το «τρεμοπαίζει» επίδραση στα κύτταρα, από το ειδικό ζωγράφος δουλεύει με λεπτά διαιρεμένο ουσίες σε σκόνη βαφή η οποία, όταν πήρε στον αέρα δημιουργεί συνθήκες αόρατο, το οποίο περιπλέκει σημαντικά τη διαδικασία της βαφής. Οι πιό συχνά στους θαλάμους βαφής χρησιμοποιούν λαμπτήρες όπως:

 • Φθορισμού (PHILIPS επιχείρησης ή OSRAM) - παρέχει ένα υψηλό επίπεδο χρώμα, ανθεκτικό σε κραδασμούς, φιλική προς το περιβάλλον, είναι σε θέση να αλλάξει την απόχρωση του «ημέρας», ανάλογα με το χρώμα φωσφόρου?
 • LED (σταθερή LED ή Navigator) - παρέχουν υψηλό επίπεδο βαθμονόμησης φωτός, ανθεκτικό στις μηχανικές επιρροές, κραδασμούς, μεγάλη διάρκεια ζωής, αξιοπιστία χρήσης.

Ένα από τα στοιχεία του εξοπλισμού για τον θάλαμο ψεκασμού είναι ένα σύνολο φίλτρων, το οποίο αποτελείται από μονάδες διήθησης οροφής και δαπέδου. Οι περιοχές τους είναι ίσες, έτσι ώστε να παρέχουν ένα πλήρως αεριζόμενο χώρο, στο οποίο είναι απολύτως εφικτό να πραγματοποιηθεί η διαδικασία βαφής και ρύθμισης του αυτοκινήτου. Η σωστά κατευθυνόμενη ροή αέρα είναι σε θέση να αφαιρέσει όλα τα ελαττώματα του αυτοκινήτου και να κάνει την ζωγραφική του υψηλής ποιότητας και τέλεια. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε την παρουσία προ-φίλτρου, στην περίπτωση ορισμένων τύπων δυσλειτουργιών με ροές αέρα χώρων βαφής.

Κάνουμε μια αποτελεσματική κουκούλα για τον θάλαμο ψεκασμού

Κάνουμε μια αποτελεσματική κουκούλα για τον θάλαμο ψεκασμού

Η ανταλλαγή αέρα στο θάλαμο βαφής πραγματοποιείται με τη βοήθεια δύο ανεμιστήρων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν σαφώς καθορισμένη ισχύ (κατά μέσο όρο αυτό είναι 5,5 kW-7,5 kW). Οι θάλαμοι είναι μονοκινητήρια και με δύο κινητήρες, ανάλογα με τον τύπο της απαραίτητης κυκλοφορίας αέρα στο δωμάτιο. Η τυπική αίθουσα βαφής έχει δύο τρόπους ανταλλαγής αέρα:

 • απελευθέρωση αέρα έξω?
 • ανακύκλωση.

Η απελευθέρωση του αέρα προς τα έξω είναι μια διαδικασία που προκαλείται από τη συλλογή αέριων μαζών από το εξωτερικό του χώρου και από την απομάκρυνση του ανακυκλωμένου αέρα πέρα ​​από αυτό. Ταυτόχρονα, λειτουργία ανακύκλωσης - μια παροχή φρέσκου αέρα μέσα στο θάλαμο για να μειωθεί η συγκέντρωση των επικίνδυνων ουσιών για την προστασία της ζωής και ζωγράφους-ειδικούς. Και έτσι, η μέση απόδοση του σχεδιασμού του συστήματος αερισμού για ένα τυπικό πρότυπο περίπτερο ψεκασμού είναι 18 000 έως 22 000 m 3 / h, η οποία όχι μόνο παρέχει ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους, αλλά και τα οχήματα ζωγραφισμένα υψηλής ποιότητας.

Πώς να διασφαλίσετε το απαραίτητο καθεστώς θερμοκρασίας;

Οι θάλαμοι ψεκασμού χρησιμοποιείται αρκετά αυστηρές συνθήκες με το καθεστώς της θερμοκρασίας, δεδομένου ότι η κατανάλωση καυσίμων ντίζελ για θέρμανση είναι 10-20 kg / hr, και ταυτόχρονα η χωρητικότητα του καυστήρα σε τέτοια κύτταρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 250 kW. Η λειτουργία θέρμανσης του αέρα πρέπει να είναι σε αυτόματο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο ποιότητας της εργασίας. Επίσης, ο θάλαμος ψεκασμού θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με πίνακες ελέγχου και αισθητήρες για την παρακολούθηση των μονάδων και των τρόπων λειτουργίας, ώστε να εξασφαλίζεται η ανταλλαγή αέρα, η απαραίτητη θερμοκρασία και η ασφάλεια κατά της πυρκαγιάς.

Να εξοπλίσει το θάλαμο ζωγραφικής μόνο του - μύθος ή πραγματικότητα;

Να εξοπλίσει το θάλαμο ζωγραφικής μόνο του - μύθος ή πραγματικότητα;

Έτσι εξετάσαμε τα πιο σημαντικά συστήματα και εξοπλισμό, τα οποία αποτελούν σημαντικά συστατικά κάθε θαλάμου ψεκασμού. Εάν ρωτήσετε τον εαυτό σας την ερώτηση: "Πώς να εξοπλίσετε τον εαυτό σας με τον θάλαμο ψεκασμού;", τότε αυτές οι πληροφορίες θα είναι διασκεδαστικές και χρήσιμες για εσάς. Πρώτα πρέπει να επιλέξετε ένα εξοπλισμό θάλαμο ψεκασμού δωματίου, αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό γκαράζ με διαστάσεις μετρητές 6x4, η οποία είναι απαραίτητη για να περικαλύπτω την πλαστική επένδυση ή τραπεζοειδή λαμαρίνα.

Από τον τοίχο σε ένα θάλαμο βαφής;

Μιλώντας του πλαστικού πλαισιώσει, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το υλικό αυτό είναι πολύ ανθεκτικό, μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες μέχρι 50 βαθμούς Κελσίου, είναι κατασκευασμένο από PVC, το οποίο εξασφαλίζει μη-τοξικότητα της και μια ευρεία επιλογή των χρωμάτων. Το πάτωμα του γκαράζ πρέπει να ανυψωθεί για 15-20 cm για να εγκαταστήσετε μια κουκούλα στη βάση των ανεμιστήρων. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε την εισαγωγή αέρα με θήκες με ηλεκτρική ισχύ 6-8 σημείων γύρω από την περίμετρο του γκαράζ.

Πώς να επιλέξετε και να ρυθμίσετε το φωτισμό;

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσετε φθορισμού ή λαμπτήρες LED, ανάλογα με τα υλικά σας. Βρίσκονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρο το δωμάτιο να φωτίζεται τέλεια και το ρεύμα φωτός να μην είναι λιγότερο από 600 lumen. Αυτό είναι βασικά όλα σχετικά με την ίδια την κατασκευή. Η διαδικασία ζωγραφικής απαιτεί επαγγελματικές δεξιότητες, οπότε είναι καλύτερο να προσκαλέσετε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης.

Πού μπορώ να αγοράσω τον απαραίτητο εξοπλισμό;

Όλος ο εξοπλισμός που μπορεί να αντικατασταθεί (φωτιστικά, λάμπες, έφηβοι, φίλτρα κ.λπ.) μπορεί να αγοραστεί σε εξειδικευμένα καταστήματα, επομένως η κατασκευή και η λειτουργία του θαλάμου βαφής για αυτοκίνητα δεν είναι δύσκολη. Είναι οικονομικά κερδοφόρο και κερδοφόρο για κάθε αντιπρόσωπο της μικρής επιχείρησης. Ελπίζουμε ότι οι παραπάνω πληροφορίες ήταν γνωστικές και χρήσιμες για εσάς. Το καλύτερο της τύχης!