Εξοπλισμός για τον έλεγχο του καπνού του τσιγάρου

Τσιγάρα καπνού, τσιγάρα, σωλήνες, ναργιλέ. Κάπνισμα ακόμα ο Θεός ξέρει τι, και στο σπίτι, σε μια οικογένεια εστία. Και το κάνουν, συχνά χωρίς να γνωρίζουν ότι ο καπνός του τσιγάρου - και μία που εκπνέεται από τον καπνιστή, και ένα που απορρέει από το υποκείμενο τσιγάρο στο τασάκι, - περιέχει μέχρι και 5 χιλιάδες συστατικά, πολλές από τις οποίες -. Τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια. Για τον άνθρωπο την πλέον επιβλαβή νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα (μονοξείδιο του άνθρακα), καρκινογόνες πίσσα, ραδιενεργά ισότοπα (π.χ., πολώνιο 210Po ισότοπο), αζωτούχες ενώσεις και μέταλλα, ειδικά βαρέα (υδράργυρος, κάδμιο, νικέλιο, κοβάλτιο, κλπ). Πολλά συστατικά του καπνού τσιγάρου εισέρχονται σε χημικές αντιδράσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τοξικότητάς τους.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην αίθουσα όπου οι άνθρωποι που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι συγκλονιστικές. Φαρμακολόγοι ανακάλυψε ότι όταν το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων μέσης δύναμης (για ένα συνολικό βάρος του καπνού στην στοίβα 20 g), 0.0012 γρ σχηματίζεται υδροκυανικού οξέος, περίπου η ίδια ποσότητα υδρόθειου, 0,18 g νικοτίνης, 0,64 γραμμάρια αμμωνίας (0,843 L) 0,92 g μονοξειδίου του άνθρακα. Και περίπου 1 g συμπυκνώματος από τα υγρά και στερεά προϊόντα καύσης και την ξηρή απόσταξη του καπνού, που ονομάζεται πίσσα καπνού. Εάν το ποσό της πολυπόθητο δωμάτια καπνιστών 50 m3, το περιεχόμενο νικοτίνης στον αέρα, συμπληρώνοντας στο τέλος της ημέρας θα μπορούσε να φθάσει έως και 3,6 mg / m3, ενώ για τα πρότυπα υγιεινής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,018 mg / m3 στους χώρους διαβίωσης. Δηλαδή, η συγκέντρωση αυτού του δηλητηρίου στην κατοικία θα υπερβεί την επιτρεπτή τιμή κατά 200 φορές! Παρόμοια εικόνα γίνεται για άλλα μη ασφαλή στοιχεία καπνού.

Ο αέρας στην αίθουσα του καπνιστή χάνει όχι μόνο την καθαριότητα αλλά και τη φρεσκάδα, οι κύριοι "παράγοντες" των οποίων είναι αρνητικά ιόντα φωτός γεμίζοντας την ατμόσφαιρα της Γης. Η συγκέντρωση των αρνητικά φορτισμένων ιόντων στον εσωτερικό αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 600 pcs / cm3. Ο καπνός ενός τσιγάρου που καπνίζεται σε ένα απομονωμένο δωμάτιο μειώνει τη συγκέντρωση ιόντων φωτός κατά 25% και τρία τσιγάρα σχεδόν κατά 70%. Όταν καπνίζουμε έξι τσιγάρα, αυτά τα ζωικά μικροσωματίδια σχεδόν εξαφανίζονται. Και όσο λιγότερο ιονίζεται ο αέρας, τόσο πιο ευνοϊκό είναι για την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.

Σε δωμάτια όπου οι άνθρωποι καπνίζουν, όλα είναι κορεσμένα με μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή του καπνού. Ένας μη καπνιστής που εισήλθε στην κατοικία, όπου κάπνιζε τελευταία πριν από λίγες ημέρες, αισθάνεται αμέσως κακό καπνό. Αυτό το "άρωμα" οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη απελευθέρωση ημι-πτητικών οργανικών ενώσεων που απορροφώνται στην οροφή, στους τοίχους και στο δάπεδο του δωματίου, καθώς και σε χαλιά, έπιπλα, ρούχα και άλλα αντικείμενα. Υπό την προϋπόθεση ότι ο καπνιστής καταναλώνει το σύνολο των 20 τσιγάρων μέτριας αντοχής ημερησίως, μέσα σε ένα χρόνο θα απελευθερώσει μέχρι και 300 γραμμάρια πίσσας καπνού στον αέρα, περίπου τα μισά από τα οποία θα εγκατασταθούν σε όλες τις διαθέσιμες επιφάνειες. Από αυτό, η οροφή, που καλύπτεται με μια κιτρινωπή επίστρωση, υποφέρει. Ειδικά τα χρώματα λαδιού και νερού-γαλακτώματος αλλοιώνονται, μερικές πιο αργές - ειδικές ενώσεις, στις οποίες προχωρά η διαδικασία καταλυτικής αποσύνθεσης των ρητινών καπνού σε χημικά ουδέτερα συστατικά. Αλλά από τις επενδύσεις υφασμάτων τοίχων, θυρών και άλλων επιφανειών, το "αποτύπωμα ρητίνης" δεν μπορεί να αποσυρθεί απόλυτα. Προφανώς, οι βλαβερές συνέπειες της πίσσας καπνού σε έργα τέχνης, ρούχα, έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες κ.λπ.

Σχετικά με τους παθητικούς καπνιστές και τους παθητικούς καπνιστές
Σήμερα, κανένας από τους αισθανόμενους γαιοκτήμονες δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα επηρεάζει καταστροφικά την υγεία. Εκτιμάται ότι κάθε τσιγάρο συντομεύει τη ζωή ενός ατόμου που το καπνίζει κατά 5,5 λεπτά. Ως αποτέλεσμα, το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός καπνιστή είναι 15 έτη μικρότερο από το αντίστοιχο του μη καπνιστή. Περίπου το 25% των βαρέων καπνιστών θα πεθάνει πρόωρα λόγω αυτής της κακής συνήθειας. Σχεδόν σίγουρα υποφέρουν και μη καπνίζοντες μέλη της οικογένειας, επειδή ο καπνός για τους καπνούς είναι σχεδόν πιο επικίνδυνος από ό, τι για ένα καπνιστό νοικοκυριό. Σε ένα δωμάτιο με καπνιστή εισπνέει από τον αέρα το 70-80% όλων των συστατικών του καπνού. Δηλαδή, ο ίδιος καπνίζει μέχρι 10 τσιγάρα την ημέρα!

Μέθοδοι καταπολέμησης του καπνού του καπνού

Αλλά, δυστυχώς, ακόμα και οι πιο φρικιαστικά γεγονότα της ζωής των καπνιστών (συμπεριλαμβανομένου του φινάλε της), ακόμα και ψύξη εικόνες από τον πίνακα παθολόγος, τεμαχίζεται οπαδούς «μαύρο χόρτο,» δεν θα κάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του καπνού για να παραιτηθούν από τα τσιγάρα. Όπως είπε ο διάσημος ιταλός γιατρός Bernardino Ramazini το 1713, "Αυτό το μέτωπο θα καταδικάζεται πάντοτε, αλλά πάντα θα έλθει σε αυτό". Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε - είναι να παρέχει συμβουλές σχετικά με το πώς να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του εαυτού τους, εν αγνοία τους συνεργάτες τους μεταξύ των μη-καπνιστές καπνιστών, καθώς και να καθυστερήσει την αναπόφευκτη ζημιά στη διακόσμηση κουβέρτα τακτικά χώρους. Δεν είναι περίεργο οι γιατροί συμβουλεύουν: "Εάν είναι δυνατόν, καπνίστε έξω από το διαμέρισμα." Για διαλείμματα καπνού θα φιλοξενηθεί ένα ανοιχτό μπαλκόνι ή μια προσγείωση. Ωστόσο, όπως δείχνει η πρακτική, με την πάροδο του χρόνου, το ταμπού εξακολουθεί να παραβιάζεται. Όταν η σταθερά του καπνίσματος στις σκάλες γίνεται αιτία του σκανδάλου με τους γείτονες, ή κάποιος από την οικογένεια κατανοεί το παράλογο μόνιμη αποκάλυψη μονωμένη πόρτα αφρό μπαλκόνι, οι καπνιστές ύπουλα εισέβαλαν στο θερμαινόμενο μέρος του διαμερίσματος.

Τις περισσότερες φορές καπνίζουν στην κουζίνα ή τον san-node, αλλά μερικές φορές τους αρέσει ένα διαφορετικό δωμάτιο. Για παράδειγμα, το γραφείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης δεν σκέφτεται την εργασία μιας ημέρας χωρίς να βυθίζεται στη μυρωδιά του καπνού, ή ένα υπνοδωμάτιο ή ένα σαλόνι, ειδικά αν έχουν έρθει οι επισκέπτες ή έχει έρθει η Πρωτοχρονιά. Φυσικά, το δωμάτιο καπνιστών είναι "μερικής απασχόλησης" - η λιγότερο επιθυμητή επιλογή. Εκείνοι των "καπνιστών" που έχουν ελεύθερες περιοχές, πηγαίνουν πιο μακριά, χρησιμοποιώντας για να καπνίζουν ένα ειδικά επιπλωμένο και εξοπλισμένο δωμάτιο - το κάπνισμα ή το ναργιλέ. Για να γίνει αυτό, είναι κατάλληλο οποιοδήποτε δωμάτιο τουλάχιστον 8 m2 (αν υποθέσουμε ότι δεν καπνίζουν περισσότερο από δύο ή τρία άτομα). Η επιθυμία να εντοπιστεί σε ένα ειδικά προσαρμοσμένο μέρος όλα όσα σχετίζονται με τον καπνό για κάπνισμα - μια πραγματική πράξη σεβασμού προς άλλα μέλη της οικογένειας. Παρεμπιπτόντως, η κουλτούρα της διευθέτησης των χώρων καπνίσματος είναι μάλλον ευρέως ανεπτυγμένη όχι μόνο στις χώρες της Ανατολής, αλλά και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία.

Το πιο αξιόπιστο μέσο για την καταπολέμηση του καπνού του τσιγάρου στο διαμέρισμα είναι ο εξαερισμός, ο οποίος εξασφαλίζει την αντικατάσταση του αέρα που είναι μολυσμένος με τον καπνό του τσιγάρου, καθαρό. Είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζεται να παρασυρθούμε για την αποτελεσματικότητά του: συνήθως δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούμε γρήγορα και εντελώς από το θάλαμο του νεροχύτη με αερισμό. Για να βοηθήσετε τα συστήματα εξαερισμού να προσφέρουν σύγχρονα καθαριστικά και ιονιστές, καθώς και άλλες συσκευές που επηρεάζουν τον αέρα που υπάρχει ήδη στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός και ο καθαρισμός του αέρα απομακρύνουν αποτελεσματικά τον καπνό του καπνού από τις εγκαταστάσεις, εμποδίζοντας ένα σημαντικό μέρος των επιβλαβών συστατικών του να διεισδύσουν βαθιά και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ακριβά έπιπλα, διακόσμηση, υφάσματα.

Σε αυτό το τεύχος θα μιλήσουμε αναλυτικά για τον εξαερισμό της μπάνια και κουζίνες, on-εξαερισμού εγκαταστάσεις για δωμάτια καπνιστών, και το επόμενο - σχετικά με τις ηλεκτρικές και ιονιστές αέρα, που έχουν ιδιότητες ελέγχου του καπνού.

Για γενική χρήση

φυσικό σύστημα εξαερισμού, οι οπές εισαγωγής αέρα που βρίσκονται στην κουζίνα και το μπάνιο του κάθε διαμερίσματος ψηλό κτίριο, είναι συνήθως αρκετό για την αποτελεσματική «εκκενώνει» έξω από το σπίτι του καπνού, και παρόμοια μόλυνση. Εάν το χειμώνα και εκτός εποχής χρησιμοποιείτε αυτές τις εγκαταστάσεις για διακοπή καπνού, τότε πιθανότατα δεν θα χρειαστεί καμία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των κουκούλες. Ειδικά αν το διαμέρισμά σας είναι σε μια «παρθένα» κατάσταση, δηλαδή, δεν αλλάζει το πλαίσιο και την πόρτα στην κουζίνα, τουαλέτα και μπάνιο κόβονται σε ύψος τουλάχιστον 2 cm από το κατώφλι. Ένα αποτελεσματικό φυσικό αερισμό στην κουζίνα και μπάνιο δημιουργεί ένα κενό, μέσω του οποίου ο αέρας «τράβηξε» στο χώρο από τα άλλα δωμάτια και γρήγορα απομακρύνονται με αναθυμιάσεις καπνού και άλλες ρυπαντικές ουσίες. Η λειτουργία του συστήματος δεν είναι καθόλου επαχθής. Αυτή είναι η γρίλια εξαγωγής καλύπτει τους αεραγωγούς, είναι απαραίτητο από καιρό σε καιρό (3-4 φορές το χρόνο) για να καθαρίσει, έτσι ώστε να μην αυξηθεί η αιθάλη και σκόνη, και ο εξαερισμός δεν είναι εξασθενημένη.

Ωστόσο, το καλοκαίρι, στη θερμότητα, όταν δεν υπάρχει ώθηση στον αγωγό εξαερισμού λόγω της απουσίας διαφορών θερμοκρασίας στο διαμέρισμα και πέρα ​​από αυτό, ο φυσικός αερισμός σχεδόν δεν λειτουργεί. Επιπλέον, οποιαδήποτε στιγμή του έτους, η αιτία για τη ριζική αλλοίωση της ώσης στον εξαερισμό μπορεί να είναι η εγκατάσταση μιας πόρτας εισόδου με σφραγισμένη βεράντα και πλαστικά παράθυρα. Συχνά, οι γείτονες που ζουν στα επάνω πατώματα περιορίζουν τη διατομή του κοινού αγωγού εξαερισμού και, στη συνέχεια, ο αερισμός αποδεικνύεται αναποτελεσματικός καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος με τους κατοίκους που νοικιάζουν τον εξαερισμό, εκτός από τη βοήθεια πειθούς ή στο δικαστήριο. Για να αποσυμπιεστεί το διαμέρισμα αρκεί να μεταφράσουμε την μανδάλωση των πλαστικών παραθύρων στα δωμάτια στη λειτουργία του χειμερινού αερισμού. Λοιπόν, η καλοκαιρινή "απεργία" του φυσικού συστήματος εξαερισμού μπορεί να σταματήσει εγκαθιστώντας οικιακούς ανεμιστήρες εξαγωγής στις κουκούλες εξάτμισης της κουζίνας και του μπάνιου. Μπορούν να αγοραστούν σε οποιαδήποτε κατασκευαστική αγορά ή σε κατάστημα υλικού. Κατασκευασμένα από ανθεκτικά πλαστικά χρώματα ABS, αυτά τα συστήματα μερικές φορές γίνονται ακόμη και στολίδια του εσωτερικού.

Για την τροφοδοσία των ανεμιστήρων απαιτεί τάση 220 V, καταναλώνουν μια πενιχρή ισχύ - όχι περισσότερο από 20-50 W. Η συμπερίληψη των ανεμιστήρων εξαγωγής εγκατεστημένων στις τουαλέτες συνδυάζεται πλεονεκτικά με την ένταξη του φωτισμού. Αλλά μπορείτε να εμπιστευτείτε την ίδια τη συσκευή - εάν υπάρχει αισθητήρας παρουσίας σε αυτήν. Πολύ εύχρηστα μοντέλα με ενσωματωμένους χρονομετρητές. Αυτοί οι οπαδοί θα ηρεμήσουν λίγα λεπτά αφού σταματήσουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα ή την κουζίνα.

Όταν επιλέγετε ένα μοντέλο, το πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε την απόδοση του ανεμιστήρα. Μερικοί γιγαντόμαχοι πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πιο υποστηρικτικός και να οδηγεί όλο το πνεύμα καπνού μακριά από το σπίτι αμέσως. Μην συμβουλεύετε να τηρήσετε αυτήν την αρχή. Μετά την τοποθέτηση ενός τέρατος υψηλής απόδοσης στον αγωγό εξαερισμού, υπάρχει μια πιθανότητα, όπως λένε οι ειδικοί, να εξισορροπηθεί το δίκτυο εξαερισμού της όλης εισόδου. Εξάλλου, ο φυσικός αερισμός των κουζινών είναι σχεδιασμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνει τον αέρα από κάθε διαμέρισμα με ταχύτητα 60-90 m3 / h, μέγιστο 180 m3 / h. Για ένα συνδυασμένο μπάνιο, οι τιμές αυτές είναι αντίστοιχα 50 και 120 m3 / h, ενώ για την τουαλέτα και το μπάνιο - 25 και 90 m3 / h για κάθε δωμάτιο. Σε αυτόν τον όγκο σχεδιάζονται οι άξονες εξαερισμού που εξυπηρετούν την είσοδο. Ο όγκος του αέρα που τραβάει ο ανεμιστήρας μπορεί να είναι 500 m3 / h και ακόμη περισσότερο.

Με τη χρήση μιας τέτοιας συσκευής, το έργο φυσικού αερισμού σε γειτονικά διαμερίσματα απλά θα μπλοκαριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καπνό, περνώντας την κλειδαριά αέρα (η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι παρούσα στην έξοδο του ventkanala καυσαερίων από κάθε διαμέρισμα - αυτό ονομάζεται επίσης αγωγός-δορυφόρου), θα διεισδύσει μέσα στα διαμερίσματα στους πάνω ορόφους, τα οποία πιθανόν να μην είναι πάρα πολύ σαν τους γείτονές σας.

Ένας πιο ισχυρός ανεμιστήρας (μέχρι 300 m3 / h) μπορεί φυσικά να αγοραστεί. Αλλά η εντατική λειτουργία του είναι επιτρεπτή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα (όχι περισσότερο από 5-10 λεπτά ανά ώρα) - όταν η οθόνη καπνού στην κουζίνα είναι ιδιαίτερα πυκνή.

Ω, αυτή η "θαυμάσια" γεύση!
Η μυρωδιά του καπνού δεν θα ενοχλήσει τους μη καπνιστές στο διαμέρισμα μόνο εάν σφραγίσετε το δωμάτιο καπνιστών χώρων από άλλους χώρους. Διαφορετικά, ο καθαρός αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο καπνίσματος μέσα από τις ρωγμές των πλαισίων και των δομών κτίσεως θα μετατοπίσει τον μολυσμένο αέρα από αυτό μέσω της σχισμής κάτω από την πόρτα της εσωτερικής πόρτας ή στον διάδρομο ή στον παρακείμενο χώρο. Από εκεί, το μίγμα αέρα που περιέχει νικοτίνη θα τραβηχτεί προς το μπάνιο και την κουζίνα, στις γρίλιες φυσικού εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η γεύση του καπνού, φυσικά, θα εξαπλωθεί σε όλο το σπίτι.

Είναι πιο εύκολο να απομονώσετε την αίθουσα καπνιστών από το υπόλοιπο διαμέρισμα με τη βοήθεια ενός υγρού πανιού που καλύπτεται κάτω από την πόρτα. Αλλά φαίνεται, να το θέσω ήπια, μη αισθητικά. Επιπλέον, 100% ένας τόσο πρωτόγονος τρόπος δεν θα εξοικονομήσει - οι μυρωδιές θα εξακολουθούν να "τεντώσει" μέσω των μικρο-σχισμές κατά μήκος της περίμετρος της βεράντα πόρτα. Με μια πολιτισμένη προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος στην είσοδο στο δωμάτιο καπνιστών, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια πόρτα με μια σφραγισμένη βεράντα.

Για τη μυρωδιά του καπνού δεν στάθηκε στο δωμάτιο καπνιστών για πολύ καιρό, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να επιλέξετε τα σωστά υλικά και έπιπλα. Διαφορετικά, τα "υπολείμματα αρωμάτων" θα πλήξουν ακόμη και τους ίδιους τους καπνιστές. Το θέμα του φινιρίσματος του δωματίου για διαλείμματα καπνού είναι πολύπλευρο και απαιτεί λεπτομερέστερη κάλυψη. Θα προσπαθήσουμε να το αποκαλύψουμε σε ένα από τα ακόλουθα θέματα του περιοδικού μας. Σημειώνουμε μόνο ότι τα γκρίζα, μπεζ και άλλα απαλά χρώματα πρέπει να κυριαρχούν εδώ. Μην καταφεύγετε στη χρήση κουρτίνες, κουρτίνες. Καλωσορίστε τα έπιπλα από το δέρμα, καθώς και από ευγενές ξύλο. Πλαστικά, γυαλί, ανοξείδωτος χάλυβας - όταν σχεδιάζετε δωμάτιο καπνιστών ενός σύγχρονου σπιτιού, είναι λογικό να προτιμάτε αυτά τα υλικά.

Σε ένα ξεχωριστό μπάνιο, όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες εξάτμισης και στην τουαλέτα και στο μπάνιο, είναι δυνατή η "ροή" του καπνού του καπνού από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Έτσι για αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αγοράσετε μόνο ανεμιστήρες εξάτμισης με μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Θα αποκλείσουν την "υπερχείλιση". Ωστόσο, κατά την επιλογή της συσκευής, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η βαλβίδα είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινή και ανοιχτή ακόμη και με την ελάχιστη αραίωση που δημιουργείται στον αγωγό εξαερισμού του σπιτιού με τον ανεμιστήρα απενεργοποιημένο. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τον αερισμό σε όλο το διαμέρισμα.

Η γκάμα των ανεμιστήρων οικιακής απόδοσης για τις κουζίνες και τα μπάνια είναι μεγάλη και ποικίλη. Αλλά για να επικεντρωθεί σε χαμηλότερη τιμή, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο - σε αυτή την περίπτωση, τα χρήματα σίγουρα θα τεθούν σε άνεμο (ηλεκτρικό μοτέρ σε «δεκάρα» αποτυχία ανεμιστήρα λίγες ημέρες μετά την εγκατάσταση). Μεταξύ των κατάλληλο μοντέλο για την αγορά του VORTICE κλήσης ξένες εταιρείες, Ο ERRE (Ιταλία), SYLAVENT, XPELAIR, DUCTEX (Ηνωμένο Βασίλειο), Systemair (Σουηδία), MAICO VENTILATOREN (Γερμανία), SOLER POLAU (σήμα κατατεθέν ντεκόρ, Ισπανία), Ventrex (Ανατολική Ευρώπη), «Συστήματα εξαερισμού» (σήμα κατατεθέν αεραγωγοί κτίριο, Ουκρανία), καθώς και μηχανημάτων των επιχειρήσεων «ΑΡΚΤΟΣ» και το SMART (Ρωσία). Το κόστος μιας "λύσης κατά του καπνού" για μια κουζίνα ή ένα μπάνιο που βασίζεται σε οικιακό ανεμιστήρα εξάτμισης είναι τουλάχιστον 300-700 ρούβλια. Ο πρώτος εξοπλισμός που παράγεται στη Δυτική Ευρώπη θα κοστίσει περισσότερο - 2,3-4,7 χιλιάδες ρούβλια. και πολλά άλλα.

Στην κατοικία του καπνού

Το ιδανικό σύστημα εξαερισμού για την αίθουσα καπνιστών θα ήταν ένα τζάκι καύσης ξύλου. Παρεμπιπτόντως, στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία, η πρακτική της χρήσης τέτοιων συσκευών, οι οποίες σε συνδυασμό παίζουν τον ρόλο των "καπνών κατά του καπνίσματος", έχει περισσότερο από έναν αιώνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της βικτοριανής περιόδου, δωμάτια καπνιστών, αίθουσες διδασκαλίας και βιβλιοθήκες ήταν πολύ συχνά τοποθετημένα σε δωμάτια με μεγάλα καυσόξυλα. Κατά τη λειτουργία, αυτές οι συσκευές παρέχουν εντατική ανταλλαγή αέρα, αφαιρώντας από το δωμάτιο όχι μόνο τα προϊόντα καύσης καυσόξυλων, αλλά και καπνό τσιγάρου. Τζάκια που χτίστηκαν συχνά στα γραφεία της ρωσικής αριστοκρατίας στα μέσα του XIX αιώνα. Σήμερα, όμως, αυτή η πολυτέλεια είναι διαθέσιμη μόνο στους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών. Όσο για τα διαμερίσματα της πόλης, απαγορεύεται να εγκαταστήσουν τζάκια σε αυτά. Η άδεια χρήσης αυτών των εξωτικών δομών κατά καιρούς καταφέρνει να φτάσει στους κατοίκους των ανωτέρων ορόφων, ακόμη και μετά από μια οδυνηρή και δαπανηρή διαδικασία συμφιλίωσης. Ωστόσο, ο εξαερισμός του χώρου καπνίσματος μπορεί να ρυθμιστεί με άλλο τρόπο. Ένα τζάκι είναι αρκετό για να τραβήξει τον τοίχο.

η αρχή για τη σύνδεση του εξαερισμού του χώρου καπνίσματος με ένα φυσικό εκχύλισμα του διαμερίσματος είναι δυνατή, αλλά δεν σας συμβουλεύουμε. Είναι καλύτερο να εξοπλίσετε το δωμάτιο καπνιστών με το δικό σας σύστημα εξαερισμού, το οποίο θα σας επιτρέψει να αφαιρέσετε γρήγορα τον μολυσμένο αέρα και να προμηθευτείτε οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την αναπνοή. Αλλά μην βιαστείτε να πάτε στην εταιρία για το κλίμα και να πληρώσετε για λεπτομερή επεξεργασία και εφαρμογή της εγκατάστασης κατά του καπνίσματος. Πρώτον, πρέπει να προετοιμάσουμε το σχέδιο του χώρου καπνίσματος και να επιλέξουμε (βάσει των δικών μας υλικών δυνατοτήτων) έναν προϋπολογισμό ή μια άνετη επιλογή για τον εξοπλισμό.

Απόφαση για τον προϋπολογισμό

Το πιο απλό και αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού για δωμάτιο καπνιστών μπορεί να δημιουργηθεί με βάση ανεμιστήρα εξαγωγής τοίχου ή παραθύρου. Η λύση είναι κατάλληλη για ένα δωμάτιο με τουλάχιστον ένα τοίχο που συνορεύει με το δρόμο. Το κόστος θα είναι 1,2-7 χιλιάδες ρούβλια.

Η απόδοση ενός ανεμιστήρα καυσαερίων τοποθετημένου σε τοίχο θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε τουλάχιστον 30 m3 / h αέρα να αφαιρούνται από το δωμάτιο ανά άτομο που είναι παρόν. Επιθυμητά, ο ανεμιστήρας είχε ένα περιθώριο ισχύος (στην περίπτωση της άφιξης των επισκεπτών ή για τη διαδικασία εντατικοποίηση) και ήταν εφοδιασμένος με μία διάταξη ελέγχου της ταχύτητας που επιτρέπει την αύξηση ή μείωση της έντασης του απορροφητήρα. Η συσκευή πρέπει να είναι εφοδιασμένη με αυτόματα ρολά που ανοίγουν όταν ενεργοποιείται και κλείνει όταν αποσυνδεθεί, έτσι ώστε το χειμώνα ο κρύος αέρας δεν διεισδύει μέσα στο δωμάτιο καπνίσματος μέσω του ανεμιστήρα είναι απενεργοποιημένη. Δυστυχώς, ορισμένα μοντέλα τυφλώνει παγετό μπορεί να γίνει καλυμμένα με πάγο και πάγο (ειδικά αν δεν παρέχουν μια ερμητική σφράγιση του καναλιού αναρρόφησης), δεδομένου ότι ο αέρας που εξέρχεται από το δωμάτιο είναι υγρό συνήθως θα αρκεί. Στη συνέχεια, ο ανεμιστήρας δεν μπορεί να ξεκινήσει. Η καταπολέμηση της κατάψυξης είναι δύσκολη, μερικές φορές πρέπει να περιμένετε για απόψυξη. Αυτό, φυσικά, είναι ο "αδύναμος κρίκος" του περιγραφόμενου συστήματος.

Για να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα τοίχου, είναι απαραίτητο να κόψετε μια οπή στο εξωτερικό τοίχωμα του χώρου καπνίσματος με διάμετρο 100 mm ή περισσότερο (ανάλογα με τις διαστάσεις της συσκευής). Εξωτερικά, η τρύπα είναι κλειστή με βαμμένο στο χρώμα του τείχους του κτιρίου με μια σχάρα αερισμού δρόμου, κατά προτίμηση με προστασία από τον αέρα. Ο ίδιος ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος από την πλευρά του δωματίου. Ο ανεμιστήρας παραθύρου εισάγεται σε ένα από τα φύλλα του παραθύρου πολλαπλών φύλλων (η εγκατάσταση στα παράθυρα με παράθυρα με διπλά τζάμια θα πρέπει να παρέχεται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής αυτών των παραθύρων).

Για να λειτουργήσει το σύστημα, μαζί με την απομάκρυνση του αέρα που μολύνεται από τον καπνό από το δωμάτιο καπνιστών, είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια εισροή καθαρού αέρα. Τις περισσότερες φορές γίνεται δεκτή από ένα διάδρομο ή από ένα παρακείμενο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, αρκεί να φτιάξετε μια κυκλική τρύπα στον τοίχο δίπλα στην πόρτα. Πρέπει να διαθέτει βαλβίδα αντεπιστροφής και 3-4 φορές μεγαλύτερη από την οπή για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Η βαλβίδα ελέγχου στην κανονική θέση υποτίθεται ότι είναι κλειστή, έτσι ώστε οι μυρωδιές από το δωμάτιο καπνιστών δεν διαδίδονται μέσω του διαμερίσματος. Όταν ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι ενεργοποιημένος στο δωμάτιο καπνιστών, δημιουργείται κενό. Ως αποτέλεσμα, ανοίγει η βαλβίδα αντεπιστροφής και ο αέρας από το διάδρομο αρχίζει να εισέρχεται ομαλά μέσα στο δωμάτιο. Κλείστε την τρύπα μπορεί να είναι διακοσμητικές γρίλιες τοίχου (που πωλούνται σε καταστήματα πολύ).

Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι ο αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο από το διάδρομο μπορεί να μην είναι εντελώς φρέσκο. Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη εξαντληθεί σε άλλους χώρους αέρα. Επιπλέον, εάν όλα τα δωμάτια είναι διαμερίσματα ερμητικά κλειστά, είναι δυνατό «υπερχείλιση» μέσα στις οσμές καπνίσματος από την κουζίνα ή το μπάνιο, ιδιαίτερα όταν οι επιδόσεις ενός ανεμιστήρα εξαγωγής πάνω από το 200-300 m3 / h. Η πιθανότητα αυτού του φαινομένου είναι αρκετά υψηλή και σε μικρά διαμερίσματα και σε δωμάτια με μικρή επιφάνεια υαλοπινάκων.

Για να μην κάνετε χάος με το διάδρομο, μπορείτε να οργανώσετε μια ροή μέσα από το παράθυρο. Εάν ζείτε σε μια οικολογικά ασφαλή περιοχή, αυτή η μέθοδος εγγυάται την παρουσία καθαρού αέρα στο δωμάτιο καπνιστών πλούσιο σε οξυγόνο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τα πλαίσια ανοιχτά. Ένα άλλο μειονέκτημα αυτής της απόφασης είναι το αυξημένο επίπεδο θορύβου του δρόμου στο σπίτι.

Τέλος, για την οργάνωση της ροής αέρα τοποθετούνται βαλβίδες εισαγωγής παραθύρων ή τοίχων, τοποθετημένες σε πλαίσιο παραθύρου ή σε τοίχο κοντά στο παράθυρο. Αφήνουν στον καθαρό αέρα, αλλά εμποδίζουν τη διείσδυση του θορύβου, και με την παρουσία ενός φίλτρου δεν επιτρέπουν τη σκόνη και άλλες μολυσματικές ουσίες να εισέλθουν στην αίθουσα καπνιστών. Και με αυτή την απόφαση μπορείτε να κρατήσετε τα παράθυρα ερμητικά κλειστά. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η βαλβίδα, ακόμη και η πιο παραγωγική, "αφήνει" στο δωμάτιο μια περιορισμένη ποσότητα αέρα - 30-60 m3 / h. Ως εκ τούτου, για ένα μεγάλο δωμάτιο καπνιστών, μπορεί να απαιτούνται αρκετές τέτοιες συσκευές.

Το γενικό (και μάλλον σημαντικό) μειονέκτημα του συστήματος εξαερισμού με την εισροή μέσω των ελαφρώς ανοιγμένων παραθύρων ή βαλβίδων είναι η μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ισχύς των συσκευών θέρμανσης νερού (εγκατεστημένες στον θερμαντήρα θερμαντήρα ή θερμαντήρα καλοριφέρ) μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τη θέρμανση του συνεχώς ανανεούμενου αέρα. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα βοηθήσει μια πρόσθετη πηγή θερμότητας (για παράδειγμα, οικιακός θερμαντήρας λαδιού ή θερμαντήρας ανεμιστήρα). Ένα άλλο πρόβλημα: η εκκένωση αέρα πρέπει να πραγματοποιείται σε απόσταση τουλάχιστον 2-3 m από το σημείο του φράκτη. Με άλλα λόγια, τα ρεύματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν θα πρέπει να κλείνονται μεταξύ τους στην περιοχή του παραθύρου, διαφορετικά ο αερισμός θα είναι αναποτελεσματικός. Τέλος, η συνεδρίαση κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο ή βαλβίδες στο κρύο δεν είναι ιδιαίτερα άνετη - βύθιση.

Υψηλής τεχνολογίας άνεση

Ένα υψηλό επίπεδο άνεσης στο δωμάτιο καπνιστών μπορεί να παρέχεται από ένα σύστημα εξαερισμού βασισμένο σε ένα μονομπλόκ ή μια ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας αέρα και έναν ανεμιστήρα αγωγών εξαγωγής. Αυτός ο εξοπλισμός δεν δημιουργεί σχέδια και εξαλείφει επίσης το πρόβλημα της έλλειψης θερμότητας το χειμώνα. Αλλά, φυσικά, στην κατηγορία του προϋπολογισμού, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να αποδοθεί - το κόστος του συστήματος θα είναι 28-120 χιλιάδες ρούβλια.

Το κύριο καθήκον της μονάδας επεξεργασίας αέρα είναι η αντλία φιλτραρίσματος και, εάν είναι απαραίτητο (ειδικά το χειμώνα και το φθινόπωρο), ο εξωτερικός αέρας θερμαίνεται σε μια άνετη θερμοκρασία (17 ° C). Για τις μικρές αίθουσες καπνιστών (με επιφάνεια 10-20 m2), οι μονοκόμπιες μονάδες ενός δωματίου είναι πολύ βολικές και μοιάζουν με μια μικρή θήκη για βαλίτσα. Ένα παράδειγμα είναι το μοντέλο του «Σφαίρα» ( «Εργαστήριο του κλίματος», Ρωσία), το κόστος 26 χιλιάδες ρούβλια, οι διαστάσεις των οποίων -.. 500; 360; 120 mm. Η εγκατάσταση είναι τοποθετημένη κάτω από το παράθυρο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του δωματίου, αλλά αναγκαστικά στον τοίχο που συνορεύει με το δρόμο. Air στο εξωτερικό (σε όγκο 40-120 m3 / h) αναρροφάται μέσα στο περίβλημα μέσω διάτρητοι σε ένα τοίχωμα εξαερισμού 100-150 mm σε διάμετρο, υφίσταται επεξεργασία σε μία επιθυμητή κατάσταση, και στη συνέχεια τρέχει μέσα στο δωμάτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καραμέλα εξαερισμός ενός δωματίου μπαρ μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα ήδη διακοσμημένα διαμερίσματα χωρίς να διαταραχθεί το εσωτερικό, και μέσα σε λίγες ώρες.

Συσκευή εξαερισμού μεγάλων χώρων (Τέτοια όπως τα στούντιο 120 m2, όπου ο καπνός ταυτόχρονα αρκετές δεκάδες καπνιστές) - είναι διαμορφωμένο και ισχυρό μονομπλόκ εγκατάσταση φουσκώματος. Βρίσκονται έξω από το διαμέρισμα, καθώς δημιουργούν αξιοσημείωτο θόρυβο κατά την εργασία - έως και 56 dBA. Επιπλέον, είναι αρκετά ογκώδη - η πιο συμπαγής σε μέγεθος συγκρίσιμο με τη μονάδα του συστήματος του υπολογιστή, αλλά το μέγεθος του δείγματος ενός ψυγείου εκεί. Εγκαταστήστε τα πριν από την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων, διαφορετικά θα πρέπει να επαναληφθούν. Νομίμως τα υλικά που διατίθενται στο χαγιάτι ή μπαλκόνι, αλλά για να πάρει την άδεια για την αναστολή της μονάδας κάτω από το παράθυρο του δωματίου του καπνίσματος στην πρόσοψη λίγοι άνθρωποι μπορούν, ειδικά όταν πρόκειται για Kutuzovsky Prospekt στη Μόσχα ή οποιαδήποτε άλλη πολυάσχολη αρτηρίες της πόλης. Splicers και μονάδες εξαερισμού αέρα ισχυρό μονομπλόκ ρυθμίζεται στην κατάσταση έξω από το διαμέρισμα, και μόνο τότε αντλείται σε ένα καπνιστήριο.

Από καθαρό σημείο εισόδου αέρα (διάτρητοι κανάλι στον τοίχο ή μια μείωση των υαλοπινάκων) σε διάφορα μέρη των εγκαταστάσεων, για παράδειγμα, στο πίσω μέρος του καναπέ ή καρέκλες στην κόγχη στον τοίχο, η οποία έχει θέσει ένα μαξιλάρι για να κάθεται το κάπνισμα για falshstenami, οροφής ή δαπέδου, ανοίγοντας τους αγωγούς. Το στόμα των αεραγωγών που πηγαίνουν στο δωμάτιο, κοντά αρμονία με τις εσωτερικές γρίλιες εξαερισμού επένδυση - μπορεί να είναι οροφής, τοίχου ή δαπέδου.

Μηχανική καλύπτρα αγωγών σας επιτρέπει να μην ανοίξετε τα παράθυρα στο δωμάτιο καπνιστών, καθώς εξασφαλίζει την απομάκρυνση του αέρα μέσω του δικτύου αγωγών. Η βάση αυτού του συστήματος είναι ένας ανεμιστήρας καυσαερίων, που βρίσκεται πίσω από την οροφή ή στο πάτωμα, σε διακοσμητικό κουτί. Η συσκευή εξαντλούσε τον μολυσμένο αέρα έξω από το διαμέρισμα μέσα από μια τρύπα στον τοίχο, η οποία είναι κλειστή από την πλευρά του δρόμου από μια σχάρα εξατμίσεων. Οι αγωγοί από τον ανεμιστήρα (πιο συγκεκριμένα, από τον σιγαστήρα καναλιού που είναι προσαρτημένος σε αυτόν) εκτείνονται - ανοικτά ή πίσω από τις ψευδείς εγκαταστάσεις - στους αεραγωγούς εξαγωγής. Εκείνοι εγκατασταθεί στο ψευδοροφή ή, εάν υπάρχει μία (άλλη επιλογή - σχετικά με το διακοσμητικό μείωση του ανώτατου ορίου γύρω από την περίμετρο του δωματίου), ή απευθείας στην επιφάνεια των πλακόστρωτη ανοικτού αγωγού εξαγωγής, αν συνδυάζεται με την εσωτερική διακόσμηση.

Επιπλέον, οι κοιλότητες εξάτμισης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις θέσεις των καπνιστών. Για παράδειγμα, οι γρίλιες μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από τον πάγκο, συχνά τοποθετούνται σε διάφορα στοιχεία των επίπλων του χώρου καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, παρεμπιπτόντως, συσκευές υποδοχής αέρος με σχισμές, τοποθετημένες στο πάτωμα δίπλα στο τασάκι. Κατά την υλοποίηση του έργου, ο εγκαταστάτης πρέπει να φροντίσει για την πυρασφάλεια του εγκατεστημένου εξοπλισμού εξαερισμού. Τα μειονεκτήματα ενός συστήματος με μηχανική τροφοδοσία και φυσική ή μηχανική απομάκρυνση του αέρα έξω από το δωμάτιο είναι πρακτικά ανύπαρκτα. Εκτός αν η κατανάλωση στερεής ενέργειας - για μια περιοχή καπνίσματος 8 m2, η ισχύς που χρησιμοποιείται από την ηλεκτρική εγκατάσταση για θέρμανση αέρα μπορεί να φτάσει μέχρι και 1,6 kW. Αλλά με την ακανόνιστη εφαρμογή στον προϋπολογισμό της οικογένειας αυτό δεν θα επηρεάσει.

Οι ανεμιστήρες τοίχου και παραθύρων παράγονται από όλες σχεδόν τις εταιρείες από τις οποίες συνιστούσαμε την αγορά οικιακών μοντέλων καυσαερίων για κουζίνες και τουαλέτες. Κόστος - 2, 3,5 χιλιάδες ρούβλια. Μεταξύ των μονάδων διαχείρισης αέρα ένα κομμάτι για το χώρο του όγκου μπορεί να σημειωθεί SAU125 Α (OSTBERG), ZGK / ZGF (ROVER) (όλα - Γερμανία), το TLP και TA-Mini (Systemair), καθώς και των συσκευών CD 11V2 "(" ΑΡΚΤΟΣ «), Minined ( "Høvik"), "Elf-6" και "Elf-9" ( "ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ENGINEERING"), PSC ( "Veza") και "Colibri" ( "Εργαστήριο Κλίμα") (όλα - Ρωσία). Ducted ανεμιστήρα εξαγωγής και στοιχεία για τη σύνθεση μονάδες διαχείρισης αέρα είναι εύκολο να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων Systemair, Ostberg et αϊ. Η ισχυρή μονάδα Supply μονομπλόκ, καθώς και ένα σύνολο στοιχείων για συστήματα στοιχειοθεσίας μπορεί να κοστίσει 45-70 χιλιάδες. Rub. και πολλά άλλα. Καλή αγωγοί παράγουν DEC (Κάτω Χώρες), DIAFLEX (Ρωσία), SODIAMEX (Γαλλία).

Μια μεγάλη ποικιλία της προσφοράς και της εξάτμισης ventreshetok προσφορά TROX (Γερμανία), Halton, SWEGON (Σουηδία), IMP KLIMA (Πολωνία), Systemair και ορισμένες άλλες επιχειρήσεις. Μια εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων μοντέλα της διαχύτες και εισαγωγές αέρα, τα οποία είναι εύκολο να πάρει για την ολοκλήρωση του δωματίου, που παράγεται από το φυτό «εποχής» και της εταιρίας «ΑΡΚΤΟΣ» (Ρωσία). Συνήθως το κόστος των αεραγωγών, των πτερυγίων και άλλων συσκευών αερισμού του δικτύου είναι 15-30% του κόστους της μονάδας επεξεργασίας αέρα. Επαγγελματική εγκατάσταση είναι επίσης φθηνά, ειδικά όταν πρόκειται για το σύστημα καναλιών: γι 'αυτόν θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό ίσο με - 15 έως 25% του συνόλου του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Τι πρέπει να εγκαταστήσετε στο μπάνιο: ένας ανεμιστήρας οικιακής χρήσης στον αγωγό εξαερισμού ή ένας καθαριστής αέρα από τον καπνό τσιγάρου;

Κατά την κρύα εποχή, ο σύζυγος αντί για το μπαλκόνι καπνίζει στην τουαλέτα. Η συνήθης κουκούλα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον καπνό του τσιγάρου. Ποια συσκευή θα σας επιτρέψει να καθαρίσετε τον αέρα του μπάνιου όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται; Το Ventkanal λειτουργεί, όχι φραγμένο.

Νομίζω ότι ο ανεμιστήρας του σπιτιού στον αγωγό αερισμού δεν θα παρεμβαίνει σε κανένα μπάνιο. Έχουμε επίσης ένα τέτοιο κουμπιά, που βγαίνει κάτω από αυτό σε ένα βολικό μέρος για κάθε μέρος, αν είναι απαραίτητο, ενεργοποιήστε το. Παρόλα αυτά, δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον καπνό του καπνού, εκτός εάν δημιουργηθεί ένα μοντέλο αυξημένης μετριοφροσύνης, αλλά το rumble από αυτό θα αυξηθεί πολλές φορές. Επομένως, δεν νομίζω ότι ο ανεμιστήρας είναι ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα.

Όσο για τον καθαριστή αέρα, και εδώ, τα πάντα δεν είναι τόσο ομαλά. Οι καθαριστές αέρα είναι δάπεδο, τοίχος, οροφή. Διακρίνονται σε κατηγορίες: 1 κατηγορία (σύλληψη σωματιδίων οποιουδήποτε μεγέθους), 2 κλάσεις (στοιχεία 1 μm), 3 κλάσεις (κλάσματα 10 μm). Είναι εξοπλισμένα με διάφορα φίλτρα: HEPA, φωτοκαταλυτικά και άλλα. Όλα αυτά είναι καλά, αλλά όλα αυτά τα καθαριστικά παίρνουν τη θέση τους. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί για ορισμένους τομείς, ενώ δεν συνιστάται η χρήση του μοντέλου, το οποίο ονομάζεται "κλείσιμο", είναι προτιμότερο να το παίρνετε με περιθώριο, έτσι ώστε η συσκευή να λειτουργεί αποτελεσματικά. Όσο πιο ισχυρός είναι ο καθαριστής αέρα, τόσο περισσότερο χώρο χρειάζεται. Εάν το μπάνιο σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορεί να είναι μια έξοδος, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί χρόνος για τη συσκευή να αντλήσει όλα τα σωματίδια και να καθαρίσει τον αέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα τις δύο συσκευές, τον ανεμιστήρα και τον καθαριστή αέρα, αλλά στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα, αλλά δεν θα παρεμβαίνουν μεταξύ τους;

Χρησιμοποιώντας ένα μπάνιο ως δωμάτιο καπνιστών είναι επίσης εξαιρετικά ενοχλητικό, ειδικά αν η οικογένεια είναι μεγάλη και το μπάνιο είναι μόνο ένα. Θα εξετάσω τη χρήση του μπαλκονιού, επειδή ο επικεφαλής της οικογένειας μπορεί να φορέσει ένα σακάκι ή ένα ζεστό παλτό. Είναι η κακή του συνήθεια και άλλα μέλη της οικογένειας που δεν πρέπει να υποφέρουν από αυτό.

Ως επιλογή, μπορώ να σας συμβουλεύσω να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή που ονομάζεται AirComfort. Δεν είμαι προσωπικά εξοικειωμένοι με αυτό, στα χέρια δεν κατέχουν, αλλά η περιγραφή είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Λειτουργεί ως εξής: Όπως γνωρίζετε, η μερίδα του λέοντος του καπνού δεν αποπνέει έναν καπνιστή, και συνεχώς σιγοκαίει τσιγάρο - μια συσκευή, επιφάνεια εργασίας καθαριστικό-ιονιστής είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο που να εξουδετερώνει τη μυρωδιά του καπνού στο σύνολο του ένα τασάκι, και την τεχνολογία «ιοντική άνεμος» ακτίνα ενός μέτρου από την ίδια τη συσκευή. Αρκετά μια ενδιαφέρουσα ιδέα, και η συσκευή καταλαμβάνει λίγο χώρο και μπορεί να πραγματοποιηθεί γύρω στο μπάνιο ή σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Και εδώ είναι η ίδια η συσκευή:

Αποσπάσματα για το κάπνισμα - ξεφορτωθείτε τον καπνό του τσιγάρου

Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τους κινδύνους του καπνίσματος: όλοι οι οπαδοί του καπνού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κάπνισμα σκοτώνει και τις δυνατές κλήσεις να εγκαταλείψουν αυτόν τον εθισμό - δεν αντιδρούν. Οι μη καπνιστές, γενικά, ιστορίες σχετικά με τους κινδύνους της νικοτίνης δεν ενδιαφέρουν.

Στη χώρα μας, μετά τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε πολυσύχναστους χώρους, ο όγκος των καπνιστών μεταφέρθηκε στα μπαλκόνια και τις κουζίνες των διαμερισμάτων τους, δηλητηρίαζοντας τα μέλη των νοικοκυριών τους.

Οι ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και ξενοδοχείων, προκειμένου να μην χάσουν τους πελάτες του καπνίσματος, άρχισαν να εξοπλίζουν δωμάτια καπνιστών, ο εξαερισμός των οποίων θεωρητικά μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του καπνού τσιγάρων σε άλλες εγκαταστάσεις. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξετάσει τρόπους μείωσης του αντίκτυπου του καπνού στον καπνιστή με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και καλά οργανωμένου συστήματος εξαερισμού.

Πώς να απαλλαγείτε από τον καπνό του τσιγάρου

Στην πράξη, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι για τη δημιουργία ενός φυσιολογικού μικροκλίματος για άτομα που αναγκάζονται να παραμείνουν κοντά στους καπνιστές.

  • Εφαρμογή εξοπλισμού καθαρισμού αέρα.
  • Περιφράξεις χώρου για το κάπνισμα.
  • Εφαρμογή εκχυλισμάτων με την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα στο σύστημα εξαερισμού.
  • Δημιουργία εξειδικευμένων συστημάτων εξαερισμού χώρων.

Κάθε ένας από τους τρόπους δοκιμάζεται στην πράξη και έχει το δικαίωμα στη ζωή. Στη συνέχεια, εξετάστε με κάθε λεπτομέρεια κάθε μέθοδο, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Καθαριστές αέρα

Ο καθαρός αέρας σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο μπορεί να εξοπλιστεί με συσκευές εξοπλισμένες με εξειδικευμένα στοιχεία φίλτρου, συσκευές που καθαρίζουν το μίγμα αέρα σε μοριακό επίπεδο. Στον εξοπλισμό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του καπνού, μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε μια συμβατική καυτή εξάτμιση, καθώς και μια φορητή κουκούλα για το κάπνισμα ενός σπιτιού.

  • Τα καθαριστικά αέρα εξοπλισμένα με ηλεκτροστατικά φίλτρα άνθρακα θα καθαρίζουν αποτελεσματικά το μίγμα αέρα από τη μυρωδιά του καπνού μόνο στην περίπτωση συνεχούς λειτουργίας σε περιορισμένο χώρο. Το κόστος των στοιχείων φίλτρου άνθρακα, ανάλογα με το μοντέλο της συσκευής, είναι αρκετά υψηλό, επομένως η τακτική αντικατάσταση θα ευχαριστήσει τον καπνιστή.
  • Ο ιονιστής αέρα μπορεί να καθαρίσει τις μάζες του αέρα ενός μικρού και κλειστού χώρου από τους ρύπους. Χωρίς να βρεθούν σε τεχνικές λεπτομέρειες, η πίσσα και η νικοτίνη, που βρίσκονται στον αέρα, χάνουν την πτητικότητα τους κάτω από τη δράση των ιόντων και εγκαθίστανται στο πάτωμα. Τι συμβαίνει στη συνέχεια: μετά την απενεργοποίηση της συσκευής, όλη η ρύπανση, λόγω των ρευμάτων αέρα που υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο, θα εισέλθει αναπόφευκτα στους πνεύμονες και στο αίμα.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Κουκούλες

Οι περισσότεροι από τους συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι η χρήση κουκούλας εξαλείφει εντελώς τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο σπίτι.

  • Η κουκούλα για την αφαίρεση καπνού θα είναι κατάλληλη μόνο εάν ο καπνιστής βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό. Και τότε, ο καπνός, εν μέρει θα είναι σε θέση να αναμειγνύεται με τις μάζες του αέρα που βρίσκονται στο δωμάτιο.
  • Φορητές κουκούλες ενσωματωμένες στα σταχτοδοχεία - μια ιδιοφυΐα στην άχρηστη εφεύρεση των επιχειρηματιών από το Μεσαίο Βασίλειο. Η περιγραφή της λειτουργίας της συσκευής δεν έχει νόημα, δεδομένου ότι η περιοχή του φίλτρου άνθρακα και η απόδοση του ανεμιστήρα αυτής της συσκευής είναι πολύ μικρή, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάμειξη καπνού τσιγάρου με τις μάζες αέρα του χώρου.

Επιπλέον, η σύγχρονη βιομηχανία παράγει πολλά περισσότερα προϊόντα, με την επιγραφή "Εξαλείφει τη μυρωδιά του καπνού". Στην πραγματικότητα, το μερίδιο του λέοντος αυτών των κεφαλαίων δεν απομακρύνεται, αλλά καλύπτει μόνο μια δυσάρεστη οσμή, γεμίζοντας τις μάζες του αέρα με ευχάριστα αρώματα.

Δημιουργία φράχτη

Η προστασία του χώρου του καπνιστή είναι η πιο αποτελεσματική λύση, ειδικά σε συνδυασμό με το έργο του σωστά εφαρμοζόμενου εξαερισμού. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η πολυπλοκότητα στην πρακτική εφαρμογή στο σπίτι. Η περίφραξη των καπνιστών από ανθρώπους που δεν έχουν τη συνήθεια να εισπνέουν τα προϊόντα καύσης νικοτίνης έχει εμπορική ονομασία - δωμάτια καπνιστών. Κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένα με ένα ισχυρό καπό για το δωμάτιο καπνιστών, το οποίο παίρνει τον μολυσμένο αέρα στην ατμόσφαιρα μέσω ενός ξεχωριστού αγωγού αέρα.

Δημιουργήστε ένα impromptu φράχτη μπορεί να χρησιμοποιεί κουρτίνες αέρα. Πρόκειται για μια αρκετά αποτελεσματική λύση που απαιτεί ακριβείς και αρκετά δαπανηρούς υπολογισμούς της απαιτούμενης ποσότητας και ικανότητας εξοπλισμού, της αεροδυναμικής των ροών του αέρα και της από κοινού λειτουργίας του εξαερισμού με θέρμανση. Επιπλέον, ο χώρος χωρισμού με κουρτίνες αέρα είναι πιο ακριβός σε λειτουργία από τη δημιουργία ενός φυσικού φράχτη από πλαστικά και διπλά τζάμια.

Ο κατάλληλος εξαερισμός των χώρων καπνίσματος

Το κύριο λάθος όλων όσων προσπαθούν ανεξάρτητα να δημιουργήσουν δωμάτια καπνιστών σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, γραφεία είναι να εξοπλίσουν τις εγκαταστάσεις με μια ισχυρή κουκούλα, ξεχνώντας εντελώς την επαρκή εισροή αέρα. Ένα ισχυρό κενό που δημιουργείται από τις συσκευές εξάτμισης κάνει τη διαμονή του ατόμου στο δωμάτιο καπνιστών άβολα.

Με βάση τα υπάρχοντα πρότυπα, το εντατικό κάπνισμα στο δωμάτιο θα πρέπει να τροφοδοτείται από 70 έως 140 m 3 / h φρέσκο ​​αέρα ανά άτομο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα δωμάτια καπνιστών πρέπει να εγκατασταθεί εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με μηχανικό κίνητρο. Για να αποφευχθεί η ροή του μίγματος μολυσμένου αέρα σε καθαρούς χώρους, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια μειωμένη πίεση στο δωμάτιο καπνίσματος μεταξύ 5 και 10 Pa, σε σχέση με τους παρακείμενους χώρους.

Η πιο κατάλληλη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια κουκούλα για το δωμάτιο καπνιστών, η παραγωγικότητα του οποίου θα είναι κατά 10-15% υψηλότερη από την εισροή. Ο αέρας τροφοδοσίας στον απαιτούμενο όγκο τροφοδοτείται καλύτερα μέσω των σχάρων στο δάπεδο.

Λειτουργεί όπως το σύστημα αερισμού: ενώ ο καπνός του τσιγάρου έχει μία υψηλότερη θερμοκρασία από ότι βρίσκεται στον αέρα καπνίσματος-δωματίου, αυξάνεται προς τα πάνω. Στη συνέχεια έρχεται η ζώνη της "ισορροπίας θερμοκρασίας" και ο καπνός του καπνού παγώνει στον αέρα. Φυσώντας μάζας αέρα τροφοδοτείται με ρυθμό 0,5 - 0,7 m / s, μέσα από τα κάγκελα, τοποθετημένη στο κάτω μέρος του δωματίου θα είναι μετατοπίσει ομοιόμορφα τον καπνό έξω από το δωμάτιο διαμέσου των ανοιγμάτων εξαγωγής διατεταγμένα στην οροφή του δωματίου καπνίσματος.

Η κατάρτιση και ο ακριβής υπολογισμός του εξαερισμού στο δωμάτιο καπνίσματος απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εμπιστευτείτε τη δημιουργία ενός κατάλληλου συστήματος εξαερισμού σε τέτοιες εγκαταστάσεις μόνο για επαγγελματίες. Βίντεο σχετικά με τη συναρμολόγηση των δωματίων για κάπνισμα:

Μπλουζάκια κατά του καπνίσματος

(αναθεώρηση της αγοράς για τον εξοπλισμό ελέγχου του καπνού)

  • Αριθμός: Αρ. 10 (100) Οκτώβριος 2006
  • Υλικό προετοιμασμένο από: Vladislav Balashov

Ορισμένα μοντέλα ανεμιστήρων X-mart (CATA) αρχίζουν να λειτουργούν όταν ανάβει η φωτεινή ένδειξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα μπάνια Ο ρυθμιστής ποιότητας και θερμοκρασίας αέρα EAQ 10 (MAICO)

Πολλοί άνθρωποι και ώρες δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τσιγάρο. Είναι μαζί τους αμέσως μετά το ξύπνημα, πριν από το κρεβάτι και στη μέση της νύχτας, πριν και μετά το φαγητό, στη δουλειά και στις διακοπές. Μερικές φορές φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια δύναμη που να μπορεί να διαχωρίσει έναν ασταθή καπνιστή με ένα επιθυμητό τσιγάρο. Πώς να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του καπνίσματος σε μια κατοικία;

Εδώ είναι μια συνήθεια.

Ρυθμιστές ταχύτητας του ανεμιστήρα εξαγωγής (XPELAIR) Τσιγάρα καπνού, τσιγάρα, σωλήνες, ναργιλέ. Κάπνισμα ακόμα ο Θεός ξέρει τι, και στο σπίτι, σε μια οικογένεια εστία. Και το κάνουν, συχνά χωρίς να γνωρίζουν ότι ο καπνός του τσιγάρου - και μία που εκπνέεται από τον καπνιστή, και ένα που απορρέει από το υποκείμενο τσιγάρο στο τασάκι, - περιέχει μέχρι και 5 χιλιάδες συστατικά, πολλές από τις οποίες -. Τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια. Για τον άνθρωπο την πλέον επιβλαβή νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα (μονοξείδιο του άνθρακα), καρκινογόνες πίσσα, ραδιενεργά ισότοπα (π.χ., πολώνιο 210Po ισότοπο), αζωτούχες ενώσεις και μέταλλα, ειδικά βαρέα (υδράργυρος, κάδμιο, νικέλιο, κοβάλτιο, κλπ). Πολλά συστατικά του καπνού τσιγάρου εισέρχονται σε χημικές αντιδράσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τοξικότητάς τους.

Τα παραθυρόφυλλα βαρύτητας τοποθετημένα έτσι ώστε όταν απενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα τα παντζούρια κλειστά κάτω από το βάρος της και να σταματήσει την πρόσβαση του αέρα από τα δεδομένα δρόμο που χαρακτηρίζουν τη ρύπανση του αέρα στο δωμάτιο όπου ο καπνός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συγκλονιστική. Φαρμακολόγοι ανακάλυψε ότι όταν το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων μέσης δύναμης (για ένα συνολικό βάρος του καπνού στην στοίβα 20 g), 0.0012 γρ σχηματίζεται υδροκυανικού οξέος, περίπου η ίδια ποσότητα υδρόθειου, 0,18 g νικοτίνης, 0,64 γραμμάρια αμμωνίας (0,843 L) 0,92 g μονοξειδίου του άνθρακα. Και περίπου 1 g συμπυκνώματος από τα υγρά και στερεά προϊόντα καύσης και την ξηρή απόσταξη του καπνού, που ονομάζεται πίσσα καπνού. Εάν το ποσό της πολυπόθητο δωμάτια καπνιστής είναι 50 m 3, η περιεκτικότητα της νικοτίνης στον αέρα, συμπληρώνοντας ότι στο τέλος της ημέρας είναι μπορεί να είναι έως 3,6 mg / m 3, ενώ για τα πρότυπα υγιεινής στους χώρους κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 0,018 mg / m 3. Δηλαδή, η συγκέντρωση αυτού του δηλητηρίου στην κατοικία θα υπερβεί την επιτρεπτή τιμή κατά 200 φορές! Παρόμοια εικόνα γίνεται για άλλα μη ασφαλή στοιχεία καπνού.

Ο αέρας στην αίθουσα του καπνιστή χάνει όχι μόνο την καθαριότητα αλλά και τη φρεσκάδα, οι κύριοι "παράγοντες" των οποίων είναι αρνητικά ιόντα φωτός γεμίζοντας την ατμόσφαιρα της Γης. Η συγκέντρωση των αρνητικά φορτισμένων ιόντων στον εσωτερικό αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 600 pcs / cm 3. Ο καπνός ενός τσιγάρου που καπνίζεται σε ένα απομονωμένο δωμάτιο μειώνει τη συγκέντρωση ιόντων φωτός κατά 25% και τρία τσιγάρα σχεδόν κατά 70%. Όταν καπνίζουμε έξι τσιγάρα, αυτά τα ζωικά μικροσωματίδια σχεδόν εξαφανίζονται. Και όσο λιγότερο ιονίζεται ο αέρας, τόσο πιο ευνοϊκό είναι για την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.

Οι ισχυροί ανεμιστήρες είναι κατάλληλοι για ένα μεγάλο δωμάτιο καπνιστών. Είναι εύκολο να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον καπνό από τσιγάρα, αλλά πούρα (VORTICE) Σε περιοχές όπου ο καπνός, όλα εμποτισμένο με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή καπνού. Ένας μη καπνιστής που εισήλθε στην κατοικία, όπου κάπνιζε τελευταία πριν από λίγες ημέρες, αισθάνεται αμέσως κακό καπνό. Αυτό το "άρωμα" οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη απελευθέρωση ημι-πτητικών οργανικών ενώσεων που απορροφώνται στην οροφή, στους τοίχους και στο δάπεδο του δωματίου, καθώς και σε χαλιά, έπιπλα, ρούχα και άλλα αντικείμενα. Υπό την προϋπόθεση ότι ο καπνιστής καταναλώνει το σύνολο των 20 τσιγάρων μέτριας αντοχής ημερησίως, μέσα σε ένα χρόνο θα απελευθερώσει μέχρι και 300 γραμμάρια πίσσας καπνού στον αέρα, περίπου τα μισά από τα οποία θα εγκατασταθούν σε όλες τις διαθέσιμες επιφάνειες. Από αυτό, η οροφή, που καλύπτεται με μια κιτρινωπή επίστρωση, υποφέρει. Ειδικά τα χρώματα λαδιού και νερού-γαλακτώματος αλλοιώνονται, μερικές πιο αργές - ειδικές ενώσεις, στις οποίες προχωρά η διαδικασία καταλυτικής αποσύνθεσης των ρητινών καπνού σε χημικά ουδέτερα συστατικά. Αλλά από τις επενδύσεις υφασμάτων τοίχων, θυρών και άλλων επιφανειών, το "αποτύπωμα ρητίνης" δεν μπορεί να αποσυρθεί απόλυτα. Προφανώς, οι βλαβερές συνέπειες της πίσσας καπνού σε έργα τέχνης, ρούχα, έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες κ.λπ.

Σχετικά με τους παθητικούς καπνιστές και τους παθητικούς καπνιστές

Σήμερα, κανένας από τους αισθανόμενους γαιοκτήμονες δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα επηρεάζει καταστροφικά την υγεία. Εκτιμάται ότι κάθε τσιγάρο συντομεύει τη ζωή ενός ατόμου που το καπνίζει κατά 5,5 λεπτά. Ως αποτέλεσμα, το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός καπνιστή είναι 15 έτη μικρότερο από το αντίστοιχο του μη καπνιστή. Περίπου το 25% των βαρέων καπνιστών θα πεθάνει πρόωρα λόγω αυτής της κακής συνήθειας. Σχεδόν σίγουρα υποφέρουν και μη καπνίζοντες μέλη της οικογένειας, επειδή ο καπνός για τους καπνούς είναι σχεδόν πιο επικίνδυνος από ό, τι για ένα καπνιστό νοικοκυριό. Σε ένα δωμάτιο με καπνιστή εισπνέει από τον αέρα το 70-80% όλων των συστατικών του καπνού. Δηλαδή, ο ίδιος καπνίζει μέχρι 10 τσιγάρα την ημέρα!

Μέθοδοι καταπολέμησης του καπνού του καπνού

συστήματα αναρρόφησης για το άτομο αερισμό των δύο δωματίων (Aereco) (κέντρο). Η εισαγωγή αέρα είναι μέσω του πλέγματος, αντιδρώντας με την υγρασία ή είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες κίνησης, αλλά, δυστυχώς, ακόμα και τα πιο φρικιαστικά γεγονότα της ζωής των καπνιστών (συμπεριλαμβανομένου του φινάλε της), ακόμα και ψύξη εικόνες από τον πίνακα παθολόγος, τεμαχίζεται οπαδούς «μαύρο χόρτο,» δεν θα κάνει η συντριπτική οι περισσότεροι οπαδοί του καπνού για να παραιτηθούν από τα τσιγάρα. Όπως είπε ο διάσημος ιταλός γιατρός Bernardino Ramazini το 1713, "Αυτό το μέτωπο θα καταδικάζεται πάντοτε, αλλά πάντα θα έλθει σε αυτό". Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε - είναι να παρέχει συμβουλές σχετικά με το πώς να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του εαυτού τους, εν αγνοία τους συνεργάτες τους μεταξύ των μη-καπνιστές καπνιστών, καθώς και να καθυστερήσει την αναπόφευκτη ζημιά στη διακόσμηση κουβέρτα τακτικά χώρους.

Δεν είναι περίεργο οι γιατροί συμβουλεύουν: "Εάν είναι δυνατόν, καπνίστε έξω από το διαμέρισμα." Για διαλείμματα καπνού θα φιλοξενηθεί ένα ανοιχτό μπαλκόνι ή μια προσγείωση. Ωστόσο, όπως δείχνει η πρακτική, με την πάροδο του χρόνου, το ταμπού εξακολουθεί να παραβιάζεται. Όταν η σταθερά του καπνίσματος στις σκάλες γίνεται αιτία του σκανδάλου με τους γείτονες, ή κάποιος από την οικογένεια κατανοεί το παράλογο μόνιμη αποκάλυψη μονωμένη πόρτα αφρό μπαλκόνι, οι καπνιστές ύπουλα εισέβαλαν στο θερμαινόμενο μέρος του διαμερίσματος.

Τις περισσότερες φορές καπνίζουν στην κουζίνα ή τον san-node, αλλά μερικές φορές τους αρέσει ένα διαφορετικό δωμάτιο. Για παράδειγμα, το γραφείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης δεν σκέφτεται την εργασία μιας ημέρας χωρίς να βυθίζεται στη μυρωδιά του καπνού, ή ένα υπνοδωμάτιο ή ένα σαλόνι, ειδικά αν έχουν έρθει οι επισκέπτες ή έχει έρθει η Πρωτοχρονιά. Φυσικά, το δωμάτιο καπνιστών είναι "μερικής απασχόλησης" - η λιγότερο επιθυμητή επιλογή. Εκείνοι των "καπνιστών" που έχουν ελεύθερες περιοχές, πηγαίνουν πιο μακριά, χρησιμοποιώντας για να καπνίζουν ένα ειδικά επιπλωμένο και εξοπλισμένο δωμάτιο - το κάπνισμα ή το ναργιλέ. Για να γίνει αυτό, κάθε δωμάτιο τουλάχιστον 8 τετραγωνικών μέτρων (με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο ή τρία άτομα που καπνίζουν) είναι κατάλληλο. Η επιθυμία να εντοπιστεί σε ένα ειδικά προσαρμοσμένο μέρος όλα όσα σχετίζονται με τον καπνό για κάπνισμα - μια πραγματική πράξη σεβασμού προς άλλα μέλη της οικογένειας. Παρεμπιπτόντως, η κουλτούρα της διευθέτησης των χώρων καπνίσματος είναι μάλλον ευρέως ανεπτυγμένη όχι μόνο στις χώρες της Ανατολής, αλλά και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε ειδικές περιπτώσεις στο δωμάτιο καπνιστών έχει νόημα να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα οροφής (Intra, O. ERRE). Το σώμα του είναι εύκολο να κρυφτεί πίσω από ψευδείς πάνελ, επιβιβάστηκαν οροφής falsh- πιο αξιόπιστο εργαλείο για την καταπολέμηση της τον καπνό του τσιγάρου στο διαμέρισμα είναι αερισμού, το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση του αέρα μολυσμένο από τον καπνό του τσιγάρου, καθαρό. Είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζεται να παρασυρθούμε για την αποτελεσματικότητά του: συνήθως δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούμε γρήγορα και εντελώς από το θάλαμο του νεροχύτη με αερισμό. Για να βοηθήσετε τα συστήματα εξαερισμού να προσφέρουν σύγχρονα καθαριστικά και ιονιστές, καθώς και άλλες συσκευές που επηρεάζουν τον αέρα που υπάρχει ήδη στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός και ο καθαρισμός του αέρα απομακρύνουν αποτελεσματικά τον καπνό του καπνού από τις εγκαταστάσεις, εμποδίζοντας ένα σημαντικό μέρος των επιβλαβών συστατικών του να διεισδύσουν βαθιά και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ακριβά έπιπλα, διακόσμηση, υφάσματα.

Σε αυτό το τεύχος θα μιλήσουμε αναλυτικά για τον εξαερισμό της μπάνια και κουζίνες, on-εξαερισμού εγκαταστάσεις για δωμάτια καπνιστών, και το επόμενο - σχετικά με τις ηλεκτρικές και ιονιστές αέρα, που έχουν ιδιότητες ελέγχου του καπνού.

Για γενική χρήση

Οι ανεμιστήρες DX100 και Xodus XX-100 (XPELAIR) μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες διακοπτών καλωδίου, υγρασίας ή παρουσίας Το σύστημα του φυσικού αερισμού, οι είσοδοι των οποίων είναι στην κουζίνα και το μπάνιο κάθε διαμερίσματος ενός πολυώροφου κτιρίου, είναι συνήθως αρκετά αποτελεσματικό να «εκκενωθεί» ο καπνός από τον καπνό και παρόμοια ρύπανση από το σπίτι. Εάν το χειμώνα και εκτός εποχής χρησιμοποιείτε αυτές τις εγκαταστάσεις για διακοπή καπνού, τότε πιθανότατα δεν θα χρειαστεί καμία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των κουκούλες. Ειδικά αν το διαμέρισμά σας είναι σε μια «παρθένα» κατάσταση, δηλαδή, δεν αλλάζει το πλαίσιο και την πόρτα στην κουζίνα, τουαλέτα και μπάνιο κόβονται σε ύψος τουλάχιστον 2 cm από το κατώφλι. Ένα αποτελεσματικό φυσικό αερισμό στην κουζίνα και μπάνιο δημιουργεί ένα κενό, μέσω του οποίου ο αέρας «τράβηξε» στο χώρο από τα άλλα δωμάτια και γρήγορα απομακρύνονται με αναθυμιάσεις καπνού και άλλες ρυπαντικές ουσίες. Η λειτουργία του συστήματος δεν είναι καθόλου επαχθής. Αυτή είναι η γρίλια εξαγωγής καλύπτει τους αεραγωγούς, είναι απαραίτητο από καιρό σε καιρό (3-4 φορές το χρόνο) για να καθαρίσει, έτσι ώστε να μην αυξηθεί η αιθάλη και σκόνη, και ο εξαερισμός δεν είναι εξασθενημένη.

Ωστόσο, το καλοκαίρι, στη θερμότητα, όταν δεν υπάρχει ώθηση στον αγωγό εξαερισμού λόγω της απουσίας διαφορών θερμοκρασίας στο διαμέρισμα και πέρα ​​από αυτό, ο φυσικός αερισμός σχεδόν δεν λειτουργεί. Επιπλέον, οποιαδήποτε στιγμή του έτους, η αιτία για τη ριζική αλλοίωση της ώσης στον εξαερισμό μπορεί να είναι η εγκατάσταση μιας πόρτας εισόδου με σφραγισμένη βεράντα και πλαστικά παράθυρα. Συχνά, οι γείτονες που ζουν στα επάνω πατώματα περιορίζουν τη διατομή του κοινού αγωγού εξαερισμού και, στη συνέχεια, ο αερισμός αποδεικνύεται αναποτελεσματικός καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Φωτογραφία από τον D. Minkin
Το πλέγμα εξαερισμού στην τυπική έκδοση δεν ξεχωρίζει στην πρόσοψη του κτιρίου. Αλλά αυτό είναι λιγότερο ορατό, μπορεί να είναι βαμμένα στο χρώμα των τοίχων των Άλλοι τρόποι για την επίλυση ενοικιαστές σάλτσα ventkanal, εκτός από τη χρήση πειθούς ή μέσω των δικαστηρίων, δεν υπάρχει. Για να αποσυμπιεστεί το διαμέρισμα αρκεί να μεταφράσουμε την μανδάλωση των πλαστικών παραθύρων στα δωμάτια στη λειτουργία του χειμερινού αερισμού. Λοιπόν, η καλοκαιρινή "απεργία" του φυσικού συστήματος εξαερισμού μπορεί να σταματήσει εγκαθιστώντας οικιακούς ανεμιστήρες εξαγωγής στις κουκούλες εξάτμισης της κουζίνας και του μπάνιου. Μπορούν να αγοραστούν σε οποιαδήποτε κατασκευαστική αγορά ή σε κατάστημα υλικού. Κατασκευασμένα από ανθεκτικά πλαστικά χρώματα ABS, αυτά τα συστήματα μερικές φορές γίνονται ακόμη και στολίδια του εσωτερικού. Για την τροφοδοσία των ανεμιστήρων απαιτεί τάση 220 V, καταναλώνουν μια πενιχρή ισχύ - όχι περισσότερο από 20-50 W. Η συμπερίληψη των ανεμιστήρων εξαγωγής εγκατεστημένων στις τουαλέτες συνδυάζεται πλεονεκτικά με την ένταξη του φωτισμού. Αλλά μπορείτε να εμπιστευτείτε την ίδια τη συσκευή - εάν υπάρχει αισθητήρας παρουσίας σε αυτήν. Πολύ εύχρηστα μοντέλα με ενσωματωμένους χρονομετρητές. Αυτοί οι οπαδοί θα ηρεμήσουν λίγα λεπτά αφού σταματήσουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα ή την κουζίνα.

Η διάνοιξη εξωτερικών τοίχων με σκοπό την τοποθέτηση αεραγωγών, ανεμιστήρων και άλλων παρόμοιων συσκευών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε μια ειδική μηχανή γεώτρησης σε ένα πλαίσιο με ένα μακρύ σωληνωτό τρυπάνι, το οποίο επιλέγεται από το βάθος της τρύπας. Όταν επιλέγετε το μοντέλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε την απόδοση του ανεμιστήρα. Μερικοί γιγαντόμαχοι πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πιο υποστηρικτικός και να οδηγεί όλο το πνεύμα καπνού μακριά από το σπίτι αμέσως. Μην συμβουλεύετε να τηρήσετε αυτήν την αρχή. Μετά την τοποθέτηση ενός τέρατος υψηλής απόδοσης στον αγωγό εξαερισμού, υπάρχει μια πιθανότητα, όπως λένε οι ειδικοί, να εξισορροπηθεί το δίκτυο εξαερισμού της όλης εισόδου. Εξάλλου, ο φυσικός αερισμός των κουζινών είναι σχεδιασμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνει τον αέρα από κάθε διαμέρισμα με ταχύτητα 60-90 m 3 / h, μέγιστο 180 m 3 / h. Για ένα συνδυασμένο μπάνιο, οι τιμές αυτές είναι αντίστοιχα 50 και 120 m 3 / h, ενώ για την τουαλέτα και το μπάνιο - 25 και 90 m 3 / h για κάθε δωμάτιο. Σε αυτόν τον όγκο σχεδιάζονται οι άξονες εξαερισμού που εξυπηρετούν την είσοδο. Ο όγκος αέρα που τραβάει ο ανεμιστήρας μπορεί να είναι 500 m 3 / h και ακόμη περισσότερο. Με τη χρήση μιας τέτοιας συσκευής, το έργο φυσικού αερισμού σε γειτονικά διαμερίσματα απλά θα μπλοκαριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καπνό, περνώντας την κλειδαριά αέρα (η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι παρούσα στην έξοδο του ventkanala καυσαερίων από κάθε διαμέρισμα - αυτό ονομάζεται επίσης αγωγός-δορυφόρου), θα διεισδύσει μέσα στα διαμερίσματα στους πάνω ορόφους, τα οποία πιθανόν να μην είναι πάρα πολύ σαν τους γείτονές σας.

Ένας πιο δυνατός ανεμιστήρας (μέχρι 300 m 3 / h) μπορεί φυσικά να αγοραστεί. Αλλά η εντατική λειτουργία του είναι επιτρεπτή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα (όχι περισσότερο από 5-10 λεπτά ανά ώρα) - όταν η οθόνη καπνού στην κουζίνα είναι ιδιαίτερα πυκνή.

Ω, αυτή η "θαυμάσια" γεύση!

Η μυρωδιά του καπνού δεν θα ενοχλήσει τους μη καπνιστές στο διαμέρισμα μόνο εάν σφραγίσετε το δωμάτιο καπνιστών χώρων από άλλους χώρους. Διαφορετικά, ο καθαρός αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο καπνίσματος μέσα από τις ρωγμές των πλαισίων και των δομών κτίσεως θα μετατοπίσει τον μολυσμένο αέρα από αυτό μέσω της σχισμής κάτω από την πόρτα της εσωτερικής πόρτας ή στον διάδρομο ή στον παρακείμενο χώρο. Από εκεί, το μίγμα αέρα που περιέχει νικοτίνη θα τραβηχτεί προς το μπάνιο και την κουζίνα, στις γρίλιες φυσικού εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η γεύση του καπνού, φυσικά, θα εξαπλωθεί σε όλο το σπίτι.

Είναι πιο εύκολο να απομονώσετε την αίθουσα καπνιστών από το υπόλοιπο διαμέρισμα με τη βοήθεια ενός υγρού πανιού που καλύπτεται κάτω από την πόρτα. Αλλά φαίνεται, να το θέσω ήπια, μη αισθητικά. Επιπλέον, 100% ένας τόσο πρωτόγονος τρόπος δεν θα εξοικονομήσει - οι μυρωδιές θα εξακολουθούν να "τεντώσει" μέσω των μικρο-σχισμές κατά μήκος της περίμετρος της βεράντα πόρτα. Με μια πολιτισμένη προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος στην είσοδο στο δωμάτιο καπνιστών, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια πόρτα με μια σφραγισμένη βεράντα.

Για τη μυρωδιά του καπνού δεν στάθηκε στο δωμάτιο καπνιστών για πολύ καιρό, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να επιλέξετε τα σωστά υλικά και έπιπλα. Διαφορετικά, τα "υπολείμματα αρωμάτων" θα πλήξουν ακόμη και τους ίδιους τους καπνιστές. Το θέμα του φινιρίσματος του δωματίου για διαλείμματα καπνού είναι πολύπλευρο και απαιτεί λεπτομερέστερη κάλυψη. Θα προσπαθήσουμε να το αποκαλύψουμε σε ένα από τα ακόλουθα θέματα του περιοδικού μας. Σημειώνουμε μόνο ότι τα γκρίζα, μπεζ και άλλα απαλά χρώματα πρέπει να κυριαρχούν εδώ. Μην καταφεύγετε στη χρήση κουρτίνες, κουρτίνες. Καλωσορίστε τα έπιπλα από το δέρμα, καθώς και από ευγενές ξύλο. Πλαστικά, γυαλί, ανοξείδωτος χάλυβας - όταν σχεδιάζετε δωμάτιο καπνιστών ενός σύγχρονου σπιτιού, είναι λογικό να προτιμάτε αυτά τα υλικά.

Σε ένα ξεχωριστό μπάνιο, όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες εξάτμισης και στην τουαλέτα και στο μπάνιο, είναι δυνατή η "ροή" του καπνού του καπνού από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Έτσι για αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αγοράσετε μόνο ανεμιστήρες εξάτμισης με μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Θα αποκλείσουν την "υπερχείλιση". Ωστόσο, κατά την επιλογή της συσκευής, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η βαλβίδα είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινή και ανοιχτή ακόμη και με την ελάχιστη αραίωση που δημιουργείται στον αγωγό εξαερισμού του σπιτιού με τον ανεμιστήρα απενεργοποιημένο. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τον αερισμό σε όλο το διαμέρισμα.

Ανεμιστήρες
ASW σειρά
(ERMETE GIUDICI)
Με έναν αισθητήρα φωτός παρέχεται ανταλλαγή αέρα
85-230 m 3 / h
(Θόρυβος - 50 dB) Απορροφητήρες δέσμη οικιακών κουζίνες και μπάνια ευρεία και ποικίλη. Αλλά για να επικεντρωθεί σε χαμηλότερη τιμή, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο - σε αυτή την περίπτωση, τα χρήματα σίγουρα θα τεθούν σε άνεμο (ηλεκτρικό μοτέρ σε «δεκάρα» αποτυχία ανεμιστήρα λίγες ημέρες μετά την εγκατάσταση). Μεταξύ των κατάλληλο μοντέλο για την αγορά του VORTICE κλήσης ξένες εταιρείες, Ο ERRE (Ιταλία), SYLAVENT, XPELAIR, DUCTEX (Ηνωμένο Βασίλειο), Systemair (Σουηδία), MAICO VENTILATOREN (Γερμανία), SOLER POLAU (σήμα κατατεθέν ντεκόρ, Ισπανία), Ventrex (Ανατολική Ευρώπη), «συστήματα εξαερισμού» (σήμα κατατεθέν αεραγωγοί κτίριο, Ουκρανία), καθώς και μηχανημάτων των επιχειρήσεων «ΑΡΚΤΟΣ» και το SMART (Ρωσία). Το κόστος μιας "λύσης κατά του καπνού" για μια κουζίνα ή ένα μπάνιο που βασίζεται σε οικιακό ανεμιστήρα εξάτμισης είναι τουλάχιστον 300-700 ρούβλια. Ο πρώτος εξοπλισμός που παράγεται στη Δυτική Ευρώπη θα κοστίσει περισσότερο - 2,3-4,7 χιλιάδες ρούβλια. και πολλά άλλα.

Στην κατοικία του καπνού

Αρχιτέκτονας
V. Gerasimova
Φωτογραφία του Β. Νεφεντόφ
Αν καπνίζετε, τότε χρειάζεται ανεμιστήρας. Ένα ιδανικό σύστημα εξαερισμού για δωμάτιο καπνιστών θα ήταν ένα τζάκι με ξύλα. Παρεμπιπτόντως, στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία, η πρακτική της χρήσης τέτοιων συσκευών, οι οποίες σε συνδυασμό παίζουν τον ρόλο των "καπνών κατά του καπνίσματος", έχει περισσότερο από έναν αιώνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της βικτοριανής περιόδου, δωμάτια καπνιστών, αίθουσες διδασκαλίας και βιβλιοθήκες ήταν πολύ συχνά τοποθετημένα σε δωμάτια με μεγάλα καυσόξυλα. Κατά τη λειτουργία, αυτές οι συσκευές παρέχουν εντατική ανταλλαγή αέρα, αφαιρώντας από το δωμάτιο όχι μόνο τα προϊόντα καύσης καυσόξυλων, αλλά και καπνό τσιγάρου. Τζάκια που χτίστηκαν συχνά στα γραφεία της ρωσικής αριστοκρατίας στα μέσα του XIX αιώνα. Σήμερα, όμως, αυτή η πολυτέλεια είναι διαθέσιμη μόνο στους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών. Όσο για τα διαμερίσματα της πόλης, απαγορεύεται να εγκαταστήσουν τζάκια σε αυτά. Η άδεια χρήσης αυτών των εξωτικών δομών κατά καιρούς καταφέρνει να φτάσει στους κατοίκους των ανωτέρων ορόφων, ακόμη και μετά από μια οδυνηρή και δαπανηρή διαδικασία συμφιλίωσης. Ωστόσο, ο εξαερισμός του χώρου καπνίσματος μπορεί να ρυθμιστεί με άλλο τρόπο. Ένα τζάκι είναι αρκετό για να τραβήξει τον τοίχο.

Αρχιτέκτονας E. Lyubimov Φωτογραφία K. Manko Κατ 'αρχήν, είναι δυνατή η σύνδεση του εξαερισμού του χώρου καπνίσματος με ένα φυσικό εκχύλισμα του διαμερίσματος, αλλά δεν σας συμβουλεύουμε. Είναι καλύτερο να εξοπλίσετε το δωμάτιο καπνιστών με το δικό σας σύστημα εξαερισμού, το οποίο θα σας επιτρέψει να αφαιρέσετε γρήγορα τον μολυσμένο αέρα και να προμηθευτείτε οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την αναπνοή. Αλλά μην βιαστείτε να πάτε στην εταιρία για το κλίμα και να πληρώσετε για λεπτομερή επεξεργασία και εφαρμογή της εγκατάστασης κατά του καπνίσματος. Πρώτον, πρέπει να προετοιμάσουμε το σχέδιο του χώρου καπνίσματος και να επιλέξουμε (βάσει των δικών μας υλικών δυνατοτήτων) έναν προϋπολογισμό ή μια άνετη επιλογή για τον εξοπλισμό.

Απόφαση για τον προϋπολογισμό

Το πιο απλό και αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού για δωμάτιο καπνιστών μπορεί να δημιουργηθεί με βάση ανεμιστήρα εξαγωγής τοίχου ή παραθύρου. Η λύση είναι κατάλληλη για ένα δωμάτιο με τουλάχιστον ένα τοίχο που συνορεύει με το δρόμο. Το κόστος θα είναι 1,2-7 χιλιάδες ρούβλια.

Για να μειωθεί ο θόρυβος στο δρόμο στο δρόμο από τον ανεμιστήρα αγωγός χρησιμοποιείται σιγαστήρες (stberg). Απορροφούν ήχος λόγω υλικό Fibertex το οποίο είναι στο διάκενο μεταξύ του σωλήνα Performance τοίχο ανεμιστήρα εξαγωγής πρέπει να είναι τέτοια ώστε η αίθουσα απομακρύνθηκε τουλάχιστον 30 m 3 / h αέρα ανά κάθε άτομο παρούσα. Επιθυμητά, ο ανεμιστήρας είχε ένα περιθώριο ισχύος (στην περίπτωση της άφιξης των επισκεπτών ή για τη διαδικασία εντατικοποίηση) και ήταν εφοδιασμένος με μία διάταξη ελέγχου της ταχύτητας που επιτρέπει την αύξηση ή μείωση της έντασης του απορροφητήρα. Η συσκευή πρέπει να είναι εφοδιασμένη με αυτόματα ρολά που ανοίγουν όταν ενεργοποιείται και κλείνει όταν αποσυνδεθεί, έτσι ώστε το χειμώνα ο κρύος αέρας δεν διεισδύει μέσα στο δωμάτιο καπνίσματος μέσω του ανεμιστήρα είναι απενεργοποιημένη. Δυστυχώς, ορισμένα μοντέλα τυφλώνει παγετό μπορεί να γίνει καλυμμένα με πάγο και πάγο (ειδικά αν δεν παρέχουν μια ερμητική σφράγιση του καναλιού αναρρόφησης), δεδομένου ότι ο αέρας που εξέρχεται από το δωμάτιο είναι υγρό συνήθως θα αρκεί. Στη συνέχεια, ο ανεμιστήρας δεν μπορεί να ξεκινήσει. Η καταπολέμηση της κατάψυξης είναι δύσκολη, μερικές φορές πρέπει να περιμένετε για απόψυξη. Αυτό, φυσικά, είναι ο "αδύναμος κρίκος" του περιγραφόμενου συστήματος.

Η αγορά προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία πινάκων εξαερισμού ("VENTS"). Για να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα τοίχου, είναι απαραίτητο να κόψετε μια οπή στο εξωτερικό τοίχωμα του χώρου καπνίσματος με διάμετρο 100 mm ή περισσότερο (ανάλογα με τις διαστάσεις της συσκευής). Εξωτερικά, η τρύπα είναι κλειστή με βαμμένο στο χρώμα του τείχους του κτιρίου με μια σχάρα αερισμού δρόμου, κατά προτίμηση με προστασία από τον αέρα. Ο ίδιος ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος από την πλευρά του δωματίου. Ο ανεμιστήρας παραθύρου εισάγεται σε ένα από τα φύλλα του παραθύρου πολλαπλών φύλλων (η εγκατάσταση στα παράθυρα με παράθυρα με διπλά τζάμια θα πρέπει να παρέχεται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής αυτών των παραθύρων).

Για να λειτουργήσει το σύστημα, μαζί με την αφαίρεση του τοίχου, ο αναπνευστήρας φαίνεται πολύ κομψός. Ελέγχονται με τη βοήθεια τόσο της αυτόματης βαλβίδας, όσο και της αλλαγής υγρασίας ή θερμοκρασίας χώρου, καθώς και ενός μικρού καλωδίου. Τραβώντας τον προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλάζετε το βήμα. Είναι απλό και βολικό για ένα δωμάτιο καπνιστών αέρα που μολύνεται με καπνό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια εισροή καθαρού αέρα. Τις περισσότερες φορές γίνεται δεκτή από ένα διάδρομο ή από ένα παρακείμενο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, αρκεί να φτιάξετε μια κυκλική τρύπα στον τοίχο δίπλα στην πόρτα. Πρέπει να διαθέτει βαλβίδα αντεπιστροφής και 3-4 φορές μεγαλύτερη από την οπή για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Η βαλβίδα ελέγχου στην κανονική θέση υποτίθεται ότι είναι κλειστή, έτσι ώστε οι μυρωδιές από το δωμάτιο καπνιστών δεν διαδίδονται μέσω του διαμερίσματος. Όταν ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι ενεργοποιημένος στο δωμάτιο καπνιστών, δημιουργείται κενό. Ως αποτέλεσμα, ανοίγει η βαλβίδα αντεπιστροφής και ο αέρας από το διάδρομο αρχίζει να εισέρχεται ομαλά μέσα στο δωμάτιο. Κλείστε την τρύπα μπορεί να είναι διακοσμητικές γρίλιες τοίχου (που πωλούνται σε καταστήματα πολύ). Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι ο αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο από το διάδρομο μπορεί να μην είναι εντελώς φρέσκο. Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη εξαντληθεί σε άλλους χώρους αέρα. Επιπλέον, εάν όλα τα δωμάτια του διαμερίσματος είναι καλά κλειστά, είναι πιθανό να "υπερχειλίσετε" τη μυρωδιά του καπνίσματος από την κουζίνα ή το μπάνιο, ειδικά όταν η έξοδος ανεμιστήρα εξαγωγής είναι πάνω από 200-300 m 3 / h. Η πιθανότητα αυτού του φαινομένου είναι αρκετά υψηλή και σε μικρά διαμερίσματα και σε δωμάτια με μικρή επιφάνεια υαλοπινάκων.

Για να μην κάνετε χάος με το διάδρομο, μπορείτε να οργανώσετε μια ροή μέσα από το παράθυρο. Εάν ζείτε σε μια οικολογικά ασφαλή περιοχή, αυτή η μέθοδος εγγυάται την παρουσία καθαρού αέρα στο δωμάτιο καπνιστών πλούσιο σε οξυγόνο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τα πλαίσια ανοιχτά. Ένα άλλο μειονέκτημα αυτής της απόφασης είναι το αυξημένο επίπεδο θορύβου του δρόμου στο σπίτι.

Μία βαλβίδα σχισμής (Aereco) εφοδιάζεται με ένα ενσωματωμένο υγρόμετρο, η οποία επηρεάζει τη ροή του αέρα. Με την αύξηση της υγρασίας ανεβαίνει καρτέλα και μία σχισμή σε μία συσκευή ρυθμιστή αποκαλύπτεται τελευταία, να κανονίσουμε την εισαγωγή αέρα είναι κατάλληλο παράθυρο ή πρόσληψη τοίχο βαλβίδες τοποθετείται στο πλαίσιο του παραθύρου ή σε ένα τοίχο δίπλα σε ένα παράθυρο. Αφήνουν στον καθαρό αέρα, αλλά εμποδίζουν τη διείσδυση του θορύβου, και με την παρουσία ενός φίλτρου δεν επιτρέπουν τη σκόνη και άλλες μολυσματικές ουσίες να εισέλθουν στην αίθουσα καπνιστών. Και με αυτή την απόφαση μπορείτε να κρατήσετε τα παράθυρα ερμητικά κλειστά. Είναι κρίμα ότι η βαλβίδα, ακόμη και η πιο παραγωγική, «ας» σε μία περιορισμένη ποσότητα αέρα χώρου - 30-60 m 3 / h. Ως εκ τούτου, για ένα μεγάλο δωμάτιο καπνιστών, μπορεί να απαιτούνται αρκετές τέτοιες συσκευές.

Το γενικό (και μάλλον σημαντικό) μειονέκτημα του συστήματος εξαερισμού με την εισροή μέσω των ελαφρώς ανοιγμένων παραθύρων ή βαλβίδων είναι η μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ισχύς των συσκευών θέρμανσης νερού (εγκατεστημένες στον θερμαντήρα θερμαντήρα ή θερμαντήρα καλοριφέρ) μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τη θέρμανση του συνεχώς ανανεούμενου αέρα. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα βοηθήσει μια πρόσθετη πηγή θερμότητας (για παράδειγμα, οικιακός θερμαντήρας λαδιού ή θερμαντήρας ανεμιστήρα). Ένα άλλο πρόβλημα: η εκκένωση αέρα πρέπει να πραγματοποιείται σε απόσταση τουλάχιστον 2-3 m από το σημείο του φράκτη. Με άλλα λόγια, τα ρεύματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν θα πρέπει να κλείνονται μεταξύ τους στην περιοχή του παραθύρου, διαφορετικά ο αερισμός θα είναι αναποτελεσματικός. Τέλος, η συνεδρίαση κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο ή βαλβίδες στο κρύο δεν είναι ιδιαίτερα άνετη - βύθιση.

Υψηλής τεχνολογίας άνεση

Ένα υψηλό επίπεδο άνεσης στο δωμάτιο καπνιστών μπορεί να παρέχεται από ένα σύστημα εξαερισμού βασισμένο σε ένα μονομπλόκ ή μια ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας αέρα και έναν ανεμιστήρα αγωγών εξαγωγής. Αυτός ο εξοπλισμός δεν δημιουργεί σχέδια και εξαλείφει επίσης το πρόβλημα της έλλειψης θερμότητας το χειμώνα. Αλλά, φυσικά, στην κατηγορία του προϋπολογισμού, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να αποδοθεί - το κόστος του συστήματος θα είναι 28-120 χιλιάδες ρούβλια.

Οι διαχύτες σχισμή χρησιμοποιούνται σε συστήματα εξαερισμού για τον εφοδιασμό και για την αφαίρεση αέρα από το δωμάτιο. Παρέχετε περισσότερα από σχάρες, το φάσμα των αεριωθουμένων. Μπορεί να έχουν μία ή περισσότερες μακριές και στενές σχισμές. Κατασκευάστηκε τους, κατά κανόνα, το ανώτατο όριο (τουλάχιστον - στο τοίχωμα ή περβάζια παραθύρων) Ο κύριος στόχος της εγκατάστασης τροφοδοσίας - αντλία φιλτράρεται μέσα στο δωμάτιο και, εάν είναι απαραίτητο (ειδικά το χειμώνα και το φθινόπωρο) θερμαίνεται σε μια άνετη θερμοκρασία (17 C) του εξωτερικού αέρα.

Για τις μικρές αίθουσες καπνιστών (περιοχή 10-20 m 2) οι μονοκόμπιες μονάδες ενός δωματίου είναι πολύ βολικές και προσομοιάζουν προς τα έξω σε μια μικρή θήκη για βαλίτσα. Για παράδειγμα, το μοντέλο "σφαίρα" ("CLIMATE LABORATORY", Ρωσία) με κόστος 26 χιλιάδες ρούβλια, το μέγεθος των οποίων είναι 360 360 120 mm. Η εγκατάσταση είναι τοποθετημένη κάτω από το παράθυρο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του δωματίου, αλλά αναγκαστικά στον τοίχο που συνορεύει με το δρόμο. Ο αέρας έξω (στον όγκο των 40-120 m 3 / h) αναρροφάται στο σώμα της συσκευής μέσω ενός διαύλου εξαερισμού που τρυπιέται στον τοίχο με διάμετρο 100-150 mm, επεξεργασμένο στην απαιτούμενη κατάσταση, και στη συνέχεια εκτοξεύεται στο δωμάτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καραμέλα εξαερισμός ενός δωματίου μπαρ μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα ήδη διακοσμημένα διαμερίσματα χωρίς να διαταραχθεί το εσωτερικό, και μέσα σε λίγες ώρες.

Συσκευές αερισμού μεγάλων μονάδων Compact μονάδες παροχής και εξαγωγής παρέχουν φιλτράρισμα και παροχή αέρα από τον κατασκευαστή-
200-1000 m 3 / h. Η διανομή του μέσω του διαμερίσματος γίνεται μέσω διακλαδισμένου δικτύου αεραγωγών στις εγκαταστάσεις (για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα στούντιο με εμβαδόν 120 m 2, στο οποίο καπνίζουν αρκετές δεκάδες καπνιστές ταυτόχρονα) είναι ρυθμιζόμενες και ισχυρές μονάδες τροφοδοσίας monoblock. Βρίσκονται έξω από το διαμέρισμα, καθώς δημιουργούν αξιοσημείωτο θόρυβο κατά την εργασία - έως και 56 dBA. Επιπλέον, είναι αρκετά ογκώδη - η πιο συμπαγής σε μέγεθος συγκρίσιμο με τη μονάδα του συστήματος του υπολογιστή, αλλά το μέγεθος του δείγματος ενός ψυγείου εκεί. Εγκαταστήστε τα πριν από την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων, διαφορετικά θα πρέπει να επαναληφθούν. Νομίμως τα υλικά που διατίθενται στο χαγιάτι ή μπαλκόνι, αλλά για να πάρει την άδεια για την αναστολή της μονάδας κάτω από το παράθυρο του δωματίου του καπνίσματος στην πρόσοψη λίγοι άνθρωποι μπορούν, ειδικά όταν πρόκειται για Kutuzovsky Prospekt στη Μόσχα ή οποιαδήποτε άλλη πολυάσχολη αρτηρίες της πόλης. Splicers και μονάδες εξαερισμού αέρα ισχυρό μονομπλόκ ρυθμίζεται στην κατάσταση έξω από το διαμέρισμα, και μόνο τότε αντλείται σε ένα καπνιστήριο.

Από καθαρό σημείο εισόδου αέρα (διάτρητοι κανάλι στον τοίχο ή μια μείωση των υαλοπινάκων) σε διάφορα μέρη των εγκαταστάσεων, για παράδειγμα, στο πίσω μέρος του καναπέ ή καρέκλες στην κόγχη στον τοίχο, η οποία έχει θέσει ένα μαξιλάρι για να κάθεται το κάπνισμα για falshstenami, οροφής ή δαπέδου, ανοίγοντας τους αγωγούς. Το στόμα των αεραγωγών που πηγαίνουν στο δωμάτιο, κοντά αρμονία με τις εσωτερικές γρίλιες εξαερισμού επένδυση - μπορεί να είναι οροφής, τοίχου ή δαπέδου.

SODIAMEX
Οι αγωγοί ενισχυμένου αέρα τριών στρωμάτων (αλουμίνιο / πολυεστέρας / αλουμίνιο) διαθέτουν θερμομόνωση και ηχομόνωση Μηχανική καλύπτρα αγωγών σας επιτρέπει να μην ανοίξετε τα παράθυρα στο δωμάτιο καπνιστών, καθώς εξασφαλίζει την απομάκρυνση του αέρα μέσω του δικτύου αγωγών. Η βάση αυτού του συστήματος είναι ένας ανεμιστήρας καυσαερίων, που βρίσκεται πίσω από την οροφή ή στο πάτωμα, σε διακοσμητικό κουτί. Η συσκευή εξαντλούσε τον μολυσμένο αέρα έξω από το διαμέρισμα μέσα από μια τρύπα στον τοίχο, η οποία είναι κλειστή από την πλευρά του δρόμου από μια σχάρα εξατμίσεων. Οι αγωγοί από τον ανεμιστήρα (πιο συγκεκριμένα, από τον σιγαστήρα καναλιού που είναι προσαρτημένος σε αυτόν) εκτείνονται - ανοικτά ή πίσω από τις ψευδείς εγκαταστάσεις - στους αεραγωγούς εξαγωγής. Εκείνοι εγκατασταθεί στο ψευδοροφή ή, εάν υπάρχει μία (άλλη επιλογή - σχετικά με το διακοσμητικό μείωση του ανώτατου ορίου γύρω από την περίμετρο του δωματίου), ή απευθείας στην επιφάνεια των πλακόστρωτη ανοικτού αγωγού εξαγωγής, αν συνδυάζεται με την εσωτερική διακόσμηση.

Ο. ERRE
Ventreshetki Εκχύλιση θα πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στην τοποθεσία του καπνίσματος (π.χ., ενσωματωμένο σε ένα ταβάνι ακριβώς πάνω από τα καθίσματα στην αίθουσα κάπνισμα ή βιβλιοθήκη) Επιπλέον, καυσαέριο ventreshetki θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους τόπους της τοποθεσίας του καπνίσματος. Για παράδειγμα, οι γρίλιες μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από τον πάγκο, συχνά τοποθετούνται σε διάφορα στοιχεία των επίπλων του χώρου καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, παρεμπιπτόντως, συσκευές υποδοχής αέρος με σχισμές, τοποθετημένες στο πάτωμα δίπλα στο τασάκι. Κατά την υλοποίηση του έργου, ο εγκαταστάτης πρέπει να φροντίσει για την πυρασφάλεια του εγκατεστημένου εξοπλισμού εξαερισμού.

Τα μειονεκτήματα ενός συστήματος με μηχανική τροφοδοσία και φυσική ή μηχανική απομάκρυνση του αέρα έξω από το δωμάτιο είναι πρακτικά ανύπαρκτα. Είναι μια κατανάλωση στερεάς ενέργειας - για μια περιοχή καπνίσματος 8 m 2, η ισχύς που χρησιμοποιείται από την ηλεκτρική εγκατάσταση για τη θέρμανση του αέρα μπορεί να φτάσει τα 1,6 kW. Αλλά με την ακανόνιστη εφαρμογή στον προϋπολογισμό της οικογένειας αυτό δεν θα επηρεάσει.

Σχεδιαστές
J. Kirichek,
V. Yezhov
Φωτογραφία του Β. Νεφεντόφ
Το ταλέντο των συστημάτων αρχιτέκτονα και εξαερισμού επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράψουν σε ένα μοντέρνο εσωτερικό με ένα αρκετά χαμηλό ταβάνι και να εγκαταστήσετε μια γραμμή του αέρα ακριβώς πάνω από το τρίψιμο χώρους για καπνιστές. Εδώ μηχανικής «γέμισμα» είναι κρυμμένο σε μια γυψοσανίδα τοίχο και το παράθυρο παράθυρο οπαδούς παράγουν σχεδόν όλες τις εταιρείες που έχουν συστήσει για να αγοράσει το μοντέλο της εγχώριας εξόρυξης για κουζίνες και μπάνια. Κόστος - 2, 3,5 χιλιάδες ρούβλια. Μεταξύ των μονάδων διαχείρισης αέρα ένα κομμάτι για το χώρο του όγκου μπορεί να σημειωθεί SAU125 Α (STBERG), ZGK / ZGF (ROVER) (όλα - Γερμανία), το TLP και TA-Mini (Systemair), καθώς και των συσκευών CD 11V2 "(" ΑΡΚΤΟΣ «), Minined ( "Høvik"), "Elf-6" και "Elf-9" ( "ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ENGINEERING"), PSC ( "Veza") και "Colibri" ( "Εργαστήριο Κλίμα") (όλα - Ρωσία). Αυλωτή ανεμιστήρα εξάτμισης και στοιχεία για τη σύνθεση μονάδες διαχείρισης αέρα είναι εύκολο να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων Systemair, STBERG και άλλοι. Η ισχυρή μονάδα Προμήθεια monoblock, καθώς και μια σειρά από στοιχεία για τα συστήματα στοιχειοθεσία μπορεί να κοστίσει 45 έως 70.000. Τρίψτε. και πολλά άλλα. Καλή αγωγοί παράγουν DEC (Κάτω Χώρες), DIAFLEX (Ρωσία), SODIAMEX (Γαλλία). Μια μεγάλη ποικιλία της προσφοράς και της εξάτμισης ventreshetok προσφορά TROX (Γερμανία), Halton, SWEGON (Σουηδία), IMP KLIMA (Πολωνία), Systemair και ορισμένες άλλες επιχειρήσεις. Μια εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων μοντέλα της διαχύτες και εισαγωγές αέρα, τα οποία είναι εύκολο να πάρει για την ολοκλήρωση του δωματίου, που παράγεται από το φυτό «εποχής» και της εταιρίας «ΑΡΚΤΟΣ» (Ρωσία).

Συνήθως το κόστος των αεραγωγών, των πτερυγίων και άλλων συσκευών αερισμού του δικτύου είναι 15-30% του κόστους της μονάδας επεξεργασίας αέρα. Επαγγελματική εγκατάσταση είναι επίσης φθηνά, ειδικά όταν πρόκειται για το σύστημα καναλιών: γι 'αυτόν θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό ίσο με - 15 έως 25% του συνόλου του εγκατεστημένου εξοπλισμού.