Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα

Το μπάνιο είναι ένας χώρος με συνεχώς υψηλή υγρασία, συνήθως χωρίς παράθυρα. Για να αποφευχθεί η δημιουργία μύκητας και μούχλας στους τοίχους, η φθορά των εσωτερικών αντικειμένων απαιτεί εξαερισμό υψηλής ποιότητας, απομακρύνοντας την υπερβολική υγρασία έξω από το σπίτι.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Παρακάτω αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τύπων εξαερισμού.

Φυσικά

Στα παλιά σοβιετικά σπίτια και στα κτίρια της σύγχρονης οικονομικής τάξης, κατά κανόνα χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Η ροή αέρα σε αυτό προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί ένας εκτροπέας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού. Ο εκτροπέας ενισχύει το βύθισμα στο σύστημα εξαερισμού σε καιρό με αέρα λόγω του εφέ Bernoulli.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι φθηνό, εύκολο στην εγκατάσταση, ουσιαστικά χωρίς συντήρηση, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε τις αδυναμίες του φυσικού αερισμού - δεν λειτουργεί καλά σε ζεστό καιρό (δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας) και, επιπλέον, είναι πολύ ευαίσθητο στην καθαριότητα των αεραγωγών.

Αναγκασμένος

Ο αναγκαστικός εξαερισμός παρέχεται από ανεμιστήρες ή άλλες μηχανικές συσκευές. Είναι ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί, με τη σωστή επιλογή των ανεμιστήρων, να παρέχει οποιοδήποτε απαραίτητο τρόπο αερισμού. Μείον εξαναγκασμένο εξαερισμό - χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε καλώδια σε κάθε ανεμιστήρα.

Το υποχρεωτικό σύστημα εξαερισμού είναι σκόπιμο να γίνει, αν φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή σχεδιάζεται να εγκαταστήσει μια γεννήτρια ατμού, μια ηλεκτρική σάουνα.

Διάγνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελέσετε μια απλή διάγνωση του συστήματος εξαερισμού θα χρειαστείτε ένα κερί. Φέρτε ένα καίγοντας κερί στο άνοιγμα. Αν υπάρχει ρεύμα αέρα - η φλόγα θα εκτραπεί, δείχνοντας την κατεύθυνση της. Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, η φλόγα θα παραμείνει κάθετη.

Συχνά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά λόγω των φραγμένων καναλιών, αλλά λόγω της έλλειψης καθαρού αέρα. Για παράδειγμα, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε παλιά σπίτια όταν αντικαθιστάτε ξύλινα παράθυρα με πλαστικά. Για να αποφύγετε αυτό, επιλέξτε παράθυρα με ειδικά ανεμιστήρες.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα

Τα μπάνια συνήθως εγκαθιστούν μικρούς αξονικούς ανεμιστήρες για μπάνιο και τουαλέτα χωρητικότητας 60-250 m 3 / ώρα.

Εάν η κουκούλα είναι εγκατεστημένη σε υπάρχοντα αγωγό αερισμού, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι το σχήμα της ταιριάζει με το σχήμα και το μέγεθος του αγωγού. Ο σωστά επιλεγμένος απορροφητήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί εντελώς στον αγωγό εξαερισμού. Έξω, υπάρχει μόνο μια διακοσμητική μάσκα, το σχήμα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να επιλεγεί για το εσωτερικό του μπάνιου.

Ασφάλεια

Η κουκούλα, όπως και κάθε ηλεκτρικός εξοπλισμός για το μπάνιο, πρέπει να έχει αδιάβροχο περίβλημα που εμποδίζει την είσοδο νερού στα ηλεκτρικά μέρη. Η τυπική ένδειξη του βαθμού προστασίας της συσκευής είναι ο κωδικός IP. Ο κώδικας αποτελείται από τα γράμματα IP και δύο ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το βαθμό προστασίας από την πρόσβαση σε ξένα αντικείμενα, το δεύτερο - ο βαθμός προστασίας από την υγρασία.

Για μπάνιο συνιστάται η χρήση συσκευών με βαθμό προστασίας IP45 και άνω. Τέτοιες συσκευές προστατεύονται από πίδακες νερού.

Παραγωγικότητα

Για το μπάνιο χρειάζεστε 6-8 φορές την κυκλοφορία του αέρα. ΠΗ χωρητικότητα του επιλεγμένου καλύμματος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από έξι φορές από τον όγκο του μπάνιου σας.

Για παράδειγμα: το μέγεθος του μπάνιου σας είναι 2x2x2.5m, ο όγκος του είναι 10 m 3. Χρειάζεστε χωρητικότητα τουλάχιστον 60 m 3 / h.

Επίπεδο θορύβου

Σε ένα μικρό δωμάτιο στο μπάνιο, ο θόρυβος του ανεμιστήρα ακούγεται καλά. Ένας θόρυβος πάνω από 35 ντεσιμπέλ μπορεί να ερεθίσει την ανθρώπινη ψυχή. Επομένως, προτιμήστε μοντέλα χαμηλού θορύβου.

Ο θόρυβος του ανεμιστήρα εξαρτάται από το σχήμα των λεπίδων του και την ταχύτητα περιστροφής του. Αν υπάρχει επιλογή - πάρετε έναν ανεμιστήρα μεγάλης διαμέτρου με μικρή ταχύτητα περιστροφής. Με την ίδια απόδοση, θα κάνει τον θόρυβο λιγότερο από μικρό και γρήγορο.

Κατά την εγκατάσταση, μην ξεχάσετε να χειρίζεστε όλες τις αρθρώσεις με στεγανωτικό σιλικόνης για να αποφύγετε τις δονήσεις και το κροτάλισμα κατά τη λειτουργία.

Λειτουργικότητα

Τα μοντέρνα μοντέλα των ανεμιστήρων είναι εφοδιασμένα με διάφορες πρόσθετες συσκευές που κάνουν τη χρήση τους πιο άνετη και οικονομική:

 • Βαλβίδα αντεπιστροφής - εμποδίζει τη ροή αέρα από τους αεραγωγούς αερισμού στο δωμάτιο ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί. Είναι απαραίτητο εάν ο αγωγός εξαερισμού είναι κοινός για αρκετούς χώρους.
 • Αισθητήρας υγρασίας - καθορίζει την παρουσία περίσσειας αέρα στον αέρα και επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 • Αισθητήρας κίνησης - περιλαμβάνει κουκούλα και φωτισμό όταν οι άνθρωποι είναι στο δωμάτιο.
 • Χρονοδιακόπτης - επιτρέπει τη λειτουργία της κουκούλας για λίγο, αφού απενεργοποιηθεί από το διακόπτη.
 • Ο εξασθενητής ήχου είναι μια συσκευή που είναι εγκατεστημένη μπροστά από τον ανεμιστήρα και μειώνει τον θόρυβο από αυτό.

Απορροφητήρας για μπάνια και τουαλέτες

Σε ιδιωτικές κατοικίες

Σε μια ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να σχεδιάσετε τον εξαερισμό κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, πριν τοποθετήσετε τους αεραγωγούς αερισμού και τους διαύλους ηλεκτρικής καλωδίωσης. Εάν ο όγκος του μπάνιου είναι μικρός και χρησιμοποιείται από 1-2 άτομα, μπορείτε να περάσετε με φυσικό αερισμό. Σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την κουκούλα.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού, θυμηθείτε:

 • Τα κανάλια τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος, εξάτμιση στην κορυφή του δωματίου.
 • είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την κουκούλα στον τοίχο της απέναντι πόρτας.
 • η εσωτερική επιφάνεια των αγωγών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
 • Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευθερμένοι ή με ομαλές στροφές.
 • για τα δωμάτια που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί αεραγωγοί.

Σε ξύλινα σπίτια

Σε ένα ξύλινο σπίτι, η υπερβολική υγρασία όχι μόνο καταστρέφει την εμφάνιση, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει φέροντες δομές κτιρίων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επιπλέον αερισμός σε χώρους με υψηλή υγρασία (μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα).

Οι τιμές για κουκούλες εξαρτώνται από την απόδοσή τους, τον θόρυβο, το σωματικό υλικό και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών. Τα φθηνότερα μοντέλα κοστίζουν από 500 ρούβλια. Η τιμή των ακριβών μοντέλων μπορεί να φτάσει 5-6 χιλιάδες ρούβλια.

Αν παραγγείλετε την εγκατάσταση ενός πλοιάρχου, τότε θα πρέπει να πληρώσετε άλλα 2-3 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου.

Αυτοσυναρμολόγηση - στάδια της εργασίας

Για να εγκαταστήσετε την κουκούλα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα κανάλια για την καλωδίωση στους τοίχους εκ των προτέρων (μέχρι το φινίρισμα). Μην ανοίξετε το μπάνιο.

Η κουκούλα μπορεί να είναι εξοπλισμένη με ξεχωριστό διακόπτη ή να ανάβει ταυτόχρονα με το φως. Υπάρχουν μοντέλα που ενεργοποιούνται από αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Εκ των προτέρων, εξετάστε το διάγραμμα καλωδίωσης και ρυθμίστε την καλωδίωση σύμφωνα με αυτήν.

Όταν συνδέετε την κουκούλα, θυμηθείτε ότι ο διακόπτης πρέπει να ρυθμιστεί στη φάση, όχι στο μηδέν. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Η εγκατάσταση του απορροφητήρα είναι πολύ απλή. Σε πολυκατοικίες, εισάγεται συνήθως σε υπάρχον εξαερισμό. Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες. Δεν απαιτείται πρόσθετη εργασία.

Εάν η κουκούλα εγκατασταθεί μετά την τοποθέτηση του κεραμιδιού, στη συνέχεια να μην τρυπήσετε το κεραμίδι, μπορείτε να κολλήσετε την κουκούλα με σφραγιστικό σιλικόνης. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να στάξει η σιλικόνη στις γωνίες της κουκούλας (δίπλα στις οπές για τις βίδες) και να την τοποθετήσετε στην επιθυμητή θέση. Εάν η περίσσεια σιλικόνης διαρρεύσει, μετά τη σκλήρυνση, κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Εξαγωγή στο μπάνιο: κανόνες επιλογής και χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία. Ο ατμός συμπυκνώνεται στην οροφή και στους τοίχους, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μύκητα και μούχλα. Για να αποφευχθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση στα ζητήματα αερισμού και επιλογής ενός ανεμιστήρα εξαγωγής.

Η κουκούλα ποιότητας στο μπάνιο θα πρέπει να παρέχεται από φρέσκο ​​αέρα 25 m 3 / h για ξεχωριστό δωμάτιο, από 50 m 3 σε περίπτωση συνδυασμένου μπάνιου.

Τύποι ανεμιστήρων εξαγωγής

Σύγχρονοι κουκούλες που προορίζονται για τοποθέτηση στο μπάνιο, χωριστά χωρισμένα σε 2 τύπους: απλά και αυτόματα. Διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά το σχεδιασμό, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών και το κόστος.

Ο απλός εξοπλισμός είναι ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο οποίος βρίσκεται σε σωληνωτό πλαστικό περίβλημα. Μπορεί να είναι δύο ειδών - ενσωματωμένο ή αυτόνομο.

Ένας δημοφιλής τρόπος για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή είναι πατώντας το διακόπτη που παρέχει φωτισμό στο μπάνιο. Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από το μπάνιο το μολυσμένο αέρα που εμφανίζεται όταν το άτομο βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Ο αυτόματος εξοπλισμός είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία ελέγχουν αποτελεσματικά τη λειτουργία της συσκευής.

Οι κουκούλες είναι εξοπλισμένες με πρόσθετες λειτουργίες:

 • off timer?
 • αισθητήρες υγρασίας.
 • έγχρωμο φωτισμό.

Ο ανεμιστήρας ανάβει όταν ξεπεραστεί η επιτρεπτή τιμή υγρασίας. Μόλις αυτή η παράμετρος επανέλθει σε κανονική κατάσταση, η συσκευή απενεργοποιείται.

Τα αυτόματα προϊόντα μπορούν να εξοπλιστούν με άλλες λειτουργίες. Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού οριοθετεί το δρόμο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην υποστούν βλάβη από ανεμιστήρα με ρυθμιζόμενο διαχύτη.

Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα ελέγχου, η οποία δεν επιτρέπει την κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη για τους κατοίκους διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια για να προστατευθούν από τις μυρωδιές του γειτονικού μπάνιου.

Ο σύγχρονος απορροφητήρας, σχεδιασμένος για εγκατάσταση στο μπάνιο, έχει μια υποχρεωτική αρχή δράσης. Η συσκευή αποτελείται από έναν ανεμιστήρα και έναν αγωγό αέρα συνδεδεμένο με τον αγωγό εξαερισμού του κτιρίου.

Για να επιλέξετε τη βέλτιστη κουκούλα, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του μπάνιου και την ποικιλία των υπαρχόντων συστημάτων εξαερισμού. Οι συσκευές μπορεί να διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό, την αρχή λειτουργίας, την ισχύ και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Είδη αερισμού στο μπάνιο

Για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε κλειστό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικός ή εξαναγκασμένος εξαερισμός. Η πρώτη επιλογή δεν απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού που εκτελεί ορισμένες λειτουργίες.

Η δεύτερη αφορά τη χρήση ανεμιστήρων, θερμαντικών συσκευών, κινητήρων, συσκευών ψύξης αέρα και άλλων πρόσθετων συσκευών.

Φυσική επιλογή ανανέωσης αέρα

Οι ροές αέρα αναμιγνύονται και στη συνέχεια μετατοπίζονται λόγω διαφόρων παραμέτρων θερμοκρασίας και πίεσης. Μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερη κυκλοφορία ανοίγοντας ελαφρά την πόρτα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση κάποιο μέρος του υγρού αέρα θα παραμείνει στο δωμάτιο.

Σε πολυώροφα κτίρια, ο άξονας εξαερισμού εξυπηρετεί όλα τα διαμερίσματα στην οροφή. Η είσοδος σε αυτό κλείνει με σχάρα και η αποτελεσματικότητα καθαρισμού εξαρτάται από τη γενική κατάσταση. Στα κτίρια εκτός πόλης, οι αγωγοί εξαερισμού αφαιρούνται κατά τη φάση κατασκευής.

Κατά την εγκατάσταση μιας φυσικής κουκούλας πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 1. Η σχάρα στο μπάνιο / μπάνιο πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου - στον τοίχο ή στην οροφή.
 2. Η εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων πρέπει να είναι απόλυτα ομαλή.
 3. Οι προβολές και οι περιστροφές του αγωγού μειώνουν την απόδοση της κυκλοφορίας κατά 5%.

Ο φυσικός αερισμός δεν θεωρείται πολύ αποτελεσματικός, γι 'αυτό και σπάνια χρησιμοποιείται σε πολυκατοικίες. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε προαστιακά κτίρια που χρησιμοποιούνται για εποχική διαβίωση, για παράδειγμα, ως dacha.

Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένου εξαερισμού

Στο μπάνιο, χρησιμοποιείται συχνότερα η μηχανική εκκένωση του αέρα εξαγωγής με τη χρήση μηχανικών συσκευών. Μπορεί να είναι μια φορτωτική ή ένας ανεμιστήρας καναλιών. Ενεργοποιείται εάν είναι απαραίτητο και δημιουργεί πρόσφυση.

Σε ιδιωτικά κτίρια, εγκαθίστανται συχνά κανάλια, τα οποία εξάγουν την εξαντλημένη ροή αέρα μέσω της σοφίτας του σπιτιού. Ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να αντλεί αποτελεσματικά μολυσμένο αέρα, και φρέσκο ​​μπορεί να μπει στο μπάνιο μέσω μιας ανοιχτής πόρτας.

Τύποι ανεμιστήρων για κλειστούς χώρους

Υπάρχουν 2 τύποι εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται σε μπάνια, τουαλέτες και συνδυασμένα μπάνια. Αυτές είναι οι αξονικές και ακτινικές διατάξεις εξάτμισης. Τα τελευταία ονομάζονται επίσης φυγοκεντρικά.

Οι αξονικές συσκευές είναι ένας άξονας στον οποίο έχει τοποθετηθεί μια κλασική πτερωτή. Τα πτερύγιά του γίνονται υπό γωνία. Όταν περιστρέφεται ο άξονας, εισέρχεται ροή αέρα. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας χρησιμοποιείται εάν η πίεση που δημιουργείται από αυτό είναι επαρκής για να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα.

Σε ακτινωτές συσκευές η ροή του αέρα τραβιέται στο κέντρο, μετά από την οποία βρίσκεται στο περίβλημα με λεπίδες. Λόγω της θέσης τους στο κεντρικό τμήμα υπάρχει ένα κενό, και φυγόκεντρη δύναμη ωθεί τη μάζα αέρα προς τα άκρα του σώματος που μπορούν να εξαχθούν διαμέσου του σωλήνα αποστράγγισης στο ventkanal.

Τα πιο απαιτητικά μοντέλα εναέριας κυκλοφορίας - λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά και ήσυχα, είναι σε θέση να εκκενώσουν όγκους που δεν μπορούν να είναι αξονικοί.

Με τον βαθμό πληρότητας, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες αρχής λειτουργίας χωρίζονται σε βασικές και με πρόσθετες επιλογές. Το δεύτερο μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόματη λειτουργία.

Βασικές παράμετροι της κουκούλας για μπάνιο

Η ιδιαιτερότητα του μπάνιου ώθησε τους κατασκευαστές να παράγουν συσκευές προσαρμοσμένες σε χώρους με υψηλή υγρασία. Το περίβλημα του ανεμιστήρα, που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό, πρέπει να σφραγιστεί. Ο εσωτερικός σχεδιασμός του εξοπλισμού προστατεύεται αξιόπιστα από όλες τις πλευρές με τη δράση υγρού ατμού.

Προσοχή στα χαρακτηριστικά της συσκευής

Για τους καταναλωτές, η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πρότυπο για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών. Δηλώνεται με IP και αποτελείται από δύο ψηφία. Η τιμή του πρώτου μπορεί να είναι από 0 έως 6 και υποδεικνύει τον βαθμό προστασίας από τη διείσδυση ακαθαρσιών.

Ο δεύτερος αριθμός προσδιορίζει το επίπεδο προστασίας από την υγρασία. Για να χρησιμοποιήσετε το προϊόν στο μπάνιο, η ένδειξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.

Η ισχύς και η παραγωγικότητα είναι στενά αλληλένδετες. Όσο υψηλότερη είναι η πρώτη ένδειξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δεύτερη. Μπορείτε να ανακαλύψετε τον δείκτη απόδοσης πολλαπλασιάζοντας τα footage του μπάνιου με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι.

Εάν ο ανεμιστήρας είναι εξοπλισμένος με πολλές πρόσθετες λειτουργίες, η ισχύς του μπορεί να είναι κατά 10% υψηλότερη από την υπολογιζόμενη. Τα πιο δημοφιλή είναι οικονομικά και σχεδόν αθόρυβα συσκευές, που καταναλώνουν από 7 έως 20 watt.

Όταν λειτουργούν συσκευές με μεγάλο συντελεστή ισχύος, υπάρχει ένα ρεύμα στο δωμάτιο, εκτός αυτού, δεν μπορεί να πάρει αρκετά ζεστό.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τις λεπίδες της συσκευής που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία. Είναι πολύ πιο ήσυχο από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε την κουκούλα κουζίνας. Ο κανόνας, αποδεκτός για τον εκχυτήρα, είναι ένας ήχος 30 dB ή χαμηλότερος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο αντιλαμβάνεται όλους τους ήχους πάνω από 35 dB, ως δυσάρεστο και ενοχλητικό.

Χρονοδιακόπτης, υγροστάτης, βαλβίδα ελέγχου

Οι τυπικές συσκευές εξαερισμού του μπάνιου ελέγχονται μηχανικά ή λειτουργούν σε αργή, σταθερή λειτουργία. Ένας χρονοδιακόπτης είναι μια πρόσθετη συσκευή που σας επιτρέπει να μισο αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία.

Αφού το άτομο έφυγε από το μπάνιο, ο ανεμιστήρας, χάρη στον χρονοδιακόπτη, συνεχίζει να εκκενώνει τον αέρα εξαγωγής για αρκετό καιρό. Όταν τελειώσει, απενεργοποιείται.

Η παρουσία αισθητήρα υγρασίας είναι η καλύτερη επιλογή για μπάνιο. Το υγρόμετρο θεωρείται η καλύτερη μέθοδος ελέγχου, καθώς σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το κατώφλι υγρασίας από 40 έως 100%, οπότε ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται αυτόματα. Μαζί χρησιμοποιείται η υγρασία και ο χρονοδιακόπτης σπάνια. Κανονικά, ένας αισθητήρας υγρασίας δεν απαιτεί χρονοδιακόπτη.

Όταν εξοπλίζετε τον εξαερισμό σε μια εξοχική κατοικία, πρέπει να μετρήσετε την τρύπα στο μπάνιο ή στο μπάνιο, που θα καθορίσει τη διάμετρο του αγωγού. Το πρότυπο μέγεθος προσγείωσης της κουκούλας είναι από 100 έως 130 mm. Εάν είναι απαραίτητο, η τρύπα στον τοίχο του μπάνιου μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας ένα puncher.

Η βαλβίδα ελέγχου είναι μια μικρή και απλή συσκευή που δεν επιτρέπει τη διείσδυση δυσάρεστων μυρωδιών από τους γείτονες στο έδαφος του διαμερίσματός σας. Είναι πρακτικά απαραίτητο σε αστικά λουτρά και μπάνια συνδεδεμένα σε κοινό αγωγό εξαερισμού.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο, θα πρέπει να επιλέξετε την κουκούλα. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι ικανότητές του, οι οποίες είναι η ικανότητα οδήγησης ενός συγκεκριμένου όγκου αέρα. Αυτό το σχήμα εξαρτάται από τη διάμετρο της συσκευής.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν συσκευές με διατομή σωλήνων 80, 100, 120, 150 mm. Για τον Χρουστσόφ η βέλτιστη διάμετρος θα είναι 80 mm ή 100 mm. Σε νέα κτίρια διαμερίσματα έχουν μια βελτιωμένη διάταξη, είναι καλύτερα να μείνετε σε ένα τμήμα των 120 mm.

Εξίσου σημαντική είναι η εμφάνιση. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν κουκούλες με ένα αντικαταστάσιμο εξωτερικό πάνελ. Οι ανεμιστήρες Elicent, Electrolux, Ballu, Timberk και άλλα εμπορικά σήματα έρχονται σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις.

Μια ελκυστική και κομψή συσκευή μπορεί να γίνει ένα έντονο στοιχείο του εσωτερικού χώρου ή να το χωρέσει έτσι ώστε να μην αγγίζει τα μάτια σας.

Κατά την επιλογή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ηλεκτρική ενέργεια - ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Για να αποφύγετε προβλήματα με την καλωδίωση, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ενός προϊόντος σχεδιασμένου για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Είναι περιττό να ελέγχετε τα επίπεδα θορύβου της συσκευής - οι περιττοί και δυσάρεστοι ήχοι παίζουν το ρόλο του ερεθίσματος της ακοής. Όταν ένας ανεμιστήρας ποιότητας στο μπάνιο λειτουργεί, είναι σχεδόν σιωπηλός.

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στη δύναμη και την αξιοπιστία της συσκευής. Ένας μικρός αριθμός εταιρειών που ειδικεύονται στην κατασκευή ανεμιστήρων μπάνιου μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα λειτουργήσουν για αρκετά χρόνια. Η υψηλή ποιότητα υποδεικνύεται από την περίοδο εγγύησης από τον κατασκευαστή. Αν είναι λιγότερο από 1 έτος, η συσκευή αυτή είναι προτιμότερο να μην αγοράσει.

Προετοιμασία ενός χώρου για έναν ανεμιστήρα εξαγωγής

Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί ο αγωγός εξαερισμού, υποβάλλοντας ένα αναμμένο σπίρτο ή ένα κερί στην είσοδο. Η φλόγα πρέπει να λυγίσει υπό γωνία προς την κατεύθυνση της σχάρας.

Εάν η διάμετρος της οπής μεγαλύτερης τμήματος ανεμιστήρα ventkanala, τότε είναι δυνατόν να εισαχθεί ένα πλαστικό ή κυματοειδή σωλήνα του επιθυμητού διάμετρο και να σφραγίσει τα κενά με αφρό, κόψτε την περίσσεια διαλύματος κοφτερό μαχαίρι μετά τη ρύθμιση.

Στην περίπτωση αυτή, η οπή στην είσοδο του άξονα έχει μικρότερη διάμετρο, διογκώνεται με διάτρητο.

Επιλέγοντας το καλύτερο σχέδιο σύνδεσης

Πριν εγκαταστήσετε οποιοδήποτε μοντέλο του ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο, θα πρέπει να καθορίσετε πώς θα συνδεθεί με την πηγή ενέργειας.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της κουκούλας:

 1. Ο διακόπτης βρίσκεται στο σώμα της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί με το κουμπί ή τη δαντέλα στο σώμα.
 2. Συνδέστε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη. Πριν από το μπάνιο ρυθμίσετε το διακόπτη, στο οποίο ένα από τα πλήκτρα ενεργοποιεί τον εξαερισμό, και το δεύτερο - το φωτισμό.
 3. Αυτόματη ενεργοποίηση του ανεμιστήρα από τον αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Αρχίζει να λειτουργεί αν η επιτρεπτή στάθμη υγρασίας υπερβεί ή κινηθεί.
 4. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διακόπτη φωτισμού. Μπορεί να εξοπλιστεί με χρονοδιακόπτη και να συνδεθεί παράλληλα με το φωτιστικό. Ανάβει ταυτόχρονα με το φωτισμό και απενεργοποιείται όταν η φωτεινή ένδειξη σβήνει.

Ο τελευταίος τρόπος σύνδεσης της συσκευής είναι λιγότερο απαιτητικός, επειδή οι ενοικιαστές διαμερισμάτων πηγαίνουν συχνά στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα για να πλύνουν γρήγορα τα χέρια τους, να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να πλύνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κουκούλα που περιλαμβάνεται θα απορρίψει μάταια την ηλεκτρική ενέργεια.

Τοποθετήστε την καλωδίωση για καλύτερο κάτω από το κεραμίδι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να συγκαλύψετε το καλώδιο με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών κουτιών.

Η σειρά των εργασιών εγκατάστασης

Πριν συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο, θα πρέπει να μελετήσετε τις οδηγίες που περιγράφουν τη λεπτομερή διαδικασία εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το επιλεγμένο μοντέλο της κουκούλας τοποθετείται στο μπάνιο ή στο μπάνιο.

Οι ενέργειες εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά:

 1. Αρχικά, αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα και εφαρμόστε όλα τα καρφιά στην επιφάνεια του τοίχου με υγρά καρφιά, σιλικόνη ή κόλλα πολυμερούς. Αυτά τα υλικά θα παρέχουν ισχυρή στερέωση ενός σχετικά ελαφρού πλαστικού.
 2. Εισάγουμε τη συσκευή έτσι ώστε το τμήμα εργασίας μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται εντελώς στον τοίχο. Πιέστε σταθερά το σημείο προσάρτησης για αρκετά λεπτά.
 3. Βάζουμε ένα δίχτυ κουνουπιών, το οποίο δεν θα επιτρέψει σε διαφορετικά έντομα και μικρά κομμάτια να εισέλθουν στο δωμάτιο.
 4. Συνδέστε το μπροστινό κάλυμμα με τις βίδες που περιλαμβάνονται στο κιτ. αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται στην τελευταία στροφή.

Κατά τη σύνδεση με την παροχή ρεύματος σε ένα δωμάτιο, δεν πρέπει να υπάρχουν ανοικτά καλώδια χωρίς μόνωση. Τοποθετούνται σε εσοχές σε εσοχή, χρησιμοποιώντας ένα κυματοειδές περίβλημα.

Πολλοί χρήστες συνδέουν τους ανεμιστήρες μέσω ενός ζεύγους επαφών με το διακόπτη φώτων. Ο διακόπτης έχει ρυθμιστεί σε φάση.

Για ευκολία, όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στο μέλλον, μπορείτε να βάλετε ένα ξεχωριστό πλήκτρο για να ενεργοποιήσετε την κουκούλα. Εάν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο όταν επισκέπτεστε το μπάνιο, είναι βολικό να χρησιμοποιείτε μόνο το κουμπί ελέγχου φωτός. τότε ο χρόνος στο δωμάτιο δεν θα επισκιάζεται από το χτύπημα των περιστρεφόμενων λεπίδων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Video # 1 πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό και να οργανώσετε τα πάντα σωστά:

Βίντεο # 2 γιατί χρειαζόμαστε μια κουκούλα για το μπάνιο και πώς να το εγκαταστήσετε:

Το εκχύλισμα σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από την αυξημένη υγρασία στο μπάνιο και να εξαλείφετε τις οσμές που εισχωρούν στο δωμάτιο. Αυτό είναι σε ζήτηση και φθηνό εξοπλισμό, το οποίο είναι εύκολο να εγκατασταθεί. Δημοφιλή μοντέλα ανεμιστήρων παράγονται από τους παραγωγούς Ballu, Timberk, Elicent, Electrolux και άλλους.

Παρά το γεγονός ότι τα έργα εγκατάστασης δεν θα απαιτήσουν μεγάλη προσπάθεια, χρήματα και χρόνο, η συσκευή θα γίνει ένας απαραίτητος βοηθός στον αγώνα για τον καθαρό αέρα και το άνετο μικροκλίμα.

Απορροφητήρας για το μπάνιο - ποια επιλογή; Ανασκόπηση φωτογραφιών από τα καλύτερα μοντέλα του 2017.

Το δωμάτιο με υψηλή υγρασία είναι το μπάνιο, γι 'αυτό πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν επιλέγετε ένα σύστημα αερισμού.

Λαμβάνοντας μπάνιο, σχηματίζεται ατμός από το νερό. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται συμπύκνωση, η οποία με τη σειρά του οδηγεί στο σχηματισμό καλουπιών τοίχων, υγρασίας, εμφανίζεται ένας μύκητας.

Το εκχύλισμα για το μπάνιο είναι επιλεγμένο ισχυρό, το οποίο θα μπορεί να παρέχει από 26-51 κυβικά μέτρα ανά ώρα καθαρού αέρα. Και αν έχετε μπάνιο από 51-101 μέτρα ανά ώρα.

Τύποι κουκούλες και τα χαρακτηριστικά τους

Πριν αρχίσετε να αγοράζετε συστήματα εξαερισμού, πρέπει να ξέρετε τι μπορούν να υπάρχουν τα είδη τους. Έτσι, υπάρχουν δύο τύποι:

Με φυσικό αερισμό. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα συνδέονται και μετακινούνται από διαφορετικές πιέσεις και θερμοκρασίες. Μπορείτε να κάνετε αυτήν την κυκλοφορία ανοίγοντας την πόρτα, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο υγρός αέρας δεν θα εξαφανιστεί.

Αναγκαστικός εξαερισμός. Αυτός ο τύπος κουκούλας είναι αποτελεσματικός και περιλαμβάνει τη χρήση μηχανικών συσκευών.

Έτσι, είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμιστήρων εναέριας ή καναλιού που χρησιμοποιούνται όταν είναι απαραίτητο, με αποτέλεσμα να επικαιροποιείται ο αέρας στο δωμάτιο.

Αλλά ξέρετε, ο ανεμιστήρας αντλεί μόνο αέρα από το μπάνιο, φρέσκο ​​αέρα μπαίνει μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και τις πόρτες.

Τύποι ανεμιστήρων για το μπάνιο

Όσο για τους τύπους των οπαδών, υπάρχουν μόνο δύο:

 • Αξονικοί ανεμιστήρες.
 • Φυγοκεντρικά ή με άλλα λόγια ακτινικά.

Ο αξονικός ανεμιστήρας αποτελείται από έναν τροχό συνδεδεμένο με τον κύλινδρο. Η λεπίδα του τροχού είναι κεκλιμένη. Μια περιστροφή συμβαίνει εις βάρος του κινητήρα. Και λόγω αυτού, εισάγεται αέρας, διέρχεται από τον ίδιο τον ανεμιστήρα και ψύχεται.

Radial ανεμιστήρα (φυγοκεντρικό).Rabotaet σε αυτήν την αρχή, αέρας αναρροφάται μέσω της μέσης μονάδας και εισχωρεί στους επίτονοι ανεμοδείκτης.

Η διάταξή τους είναι τέτοια ώστε να υπάρχει εκκένωση και λόγω της φυγόκεντρης δύναμης, ο αέρας χτυπάει από το κέντρο στα άκρα και εξέρχεται μέσω της διόδου στο πλευρικό τοίχωμα. Αυτός ο τύπος ανεμιστήρα είναι πιο αποτελεσματικός και λιγότερο θορυβώδης.

Τι πρέπει να κάνω όταν επιλέγω έναν ανεμιστήρα;

Έτσι, μια προϋπόθεση με υψηλή υγρασία είναι ένα μπάνιο, τότε οι κατασκευαστές άρχισαν να κατασκευάζουν συσκευές ικανές να λειτουργούν υπό τέτοιες συνθήκες. Δεδομένου ότι οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το περίβλημα είναι σφραγισμένο και αδιάβροχο.

Υπάρχουν πρότυπα που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των ηλεκτρομηχανισμών. Αυτά ορίζονται ως IP και έχουν δύο ψηφία.

Το επίπεδο προστασίας από την είσοδο τρίτων στοιχείων και σωματιδίων παρουσιάζει το πρώτο ψηφίο, το δεύτερο επίπεδο προστασίας από την υγρασία. Για το μπάνιο πρέπει να επιλέξετε από το επίπεδο 4.

Με τη συσκευή εξαερισμού υπάρχει ένα πιστοποιητικό όπου αναφέρεται αυτό το επίπεδο. Είναι καλύτερα να λαμβάνετε τους οπαδούς με IP-34 ή περισσότερο.

Υπάρχει ένας κατάλογος των παραμέτρων που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα και πώς φαίνονται στην φωτογραφία των κουκούλες του μπάνιου:

Απόδοση και ισχύ. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση. Εάν υπάρχει ένας πολύ ισχυρός ανεμιστήρας, τότε θα εμφανιστεί ένα σχέδιο από αυτό, με αποτέλεσμα το δωμάτιο να μην ζεσταθεί, και επίσης θα είναι πολύ θορυβώδες.

Ως εκ τούτου, πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του δωματίου και να αγοράσετε μια αθόρυβη κουκούλα για το μπάνιο.

Παρουσία ενός χρονόμετρου. Σε έναν απλό ανεμιστήρα, ο έλεγχος είναι μηχανικός. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε και να το απενεργοποιήσετε μόνοι σας.

Με χρονοδιακόπτη, μετατρέπεται σε ημιαυτόματο. Το εκχύλισμα για το μπάνιο με το χρονοδιακόπτη συνεχίζει το έργο του ακόμη και μετά το άτομο αφήνει, και μετά από λίγο διακόπτει ανεξάρτητα.

Παρουσία του αισθητήρα υγρασίας. Αυτό είναι πολύ βολικό, αφού όταν επιτευχθεί μια ορισμένη στάθμη υγρασίας, ο αισθητήρας ανάβει ανεξάρτητα, αυτό είναι το πλεονέκτημα της ηλεκτρικής κουκούλας για το μπάνιο.

Η διάμετρος. Πριν αγοράσετε έναν ανεμιστήρα, πρέπει να κάνετε μετρήσεις. Συνήθως κυμαίνονται από 10 έως 13 cm.

Εξαγωγέας για μπάνιο με βαλβίδα. Η παρουσία μιας βαλβίδας αντεπιστροφής, αυτό είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία, η κουκούλα για ένα μπάνιο με μια βαλβίδα αντεπιστροφής, ειδικά για ένα μπάνιο της πόλης, το οποίο συνδέεται με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού. Δεν θα επιτρέψει ξένες μυρωδιές από άλλα διαμερίσματα να εισέλθουν στο διαμέρισμά σας.

Απλά προσέξτε την εμφάνιση του ανεμιστήρα. Τώρα υπάρχει μια τέτοια ποικιλία χρωμάτων που μπορείτε να επιλέξετε σχεδόν για οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.

Τοποθετήστε την κουκούλα για το μπάνιο και την τουαλέτα

 • Τοποθετήστε την κουκούλα ως εξής:
 • Τοποθετώντας το σώμα έτσι ώστε να είναι εντελώς μέσα στο κανάλι εξαγωγής.
 • Η δεύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το σώμα σε εναέριο τρόπο στον τοίχο ή στην οροφή.
 • Ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας τοποθέτησης, χρησιμοποιήστε βίδες με αυτοκόλλητες βίδες, υγρά καρφιά, πείρους.
 • Για να μειώσετε τον θόρυβο από την εργασία, χρησιμοποιήστε σφραγιστικά.
 • Το μαλακό ελαστικό δεν θα είναι περιττό στην οπή του καναλιού. Αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς.
 • Όσο για την παροχή ρεύματος, πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικά κανάλια και ένα κυματοειδές περίβλημα. Τα ανοικτά και μονωμένα καλώδια δεν πρέπει να είναι καθόλου.

Έτσι, είδατε ότι είναι πολύ εύκολο να λύσετε το πρόβλημα με υψηλή υγρασία και ξένες μυρωδιές. Η διαδικασία εγκατάστασης του ανεμιστήρα δεν είναι περίπλοκη και δεν παίρνει πολύ χρόνο.

Αλλά ως αποτέλεσμα θα έχετε ένα άνετο εσωτερικό μικροκλίμα.

Εξόρυξη στο μπάνιο: πώς να εξοπλίσετε σωστά τον εξαερισμό

Οι κανονικές αλλαγές θερμοκρασίας και η χρήση του νερού στο μπάνιο το καθιστούν το πιο υγρό δωμάτιο στο διαμέρισμα. Η εξάτμιση από ζεστό νερό κατακάθια σε οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες με τη μορφή συμπυκνωμάτων, δημιουργεί ατμόλουτρο όταν παίρνει ντους ή μπάνιο.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής υγρασίας στους τοίχους, η οροφή και οι γωνίες σχημάτισαν εστίες μούχλας. Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη του μύκητα, εκσυγχρονίστε το σύστημα εξαερισμού. Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα είναι να εγκαταστήσετε εξοπλισμό όπως κουκούλα στο μπάνιο.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός;

Φαίνεται ότι τα στάσιμα φαινόμενα σε ένα συνδυασμένο μπάνιο ή μπάνιο δεν πρέπει να υπάρχουν, αφού οποιοσδήποτε χώρος είναι εξοπλισμένος με φυσικό εξαερισμό. Επιπλέον, ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού είναι μία από τις προϋποθέσεις για την άνετη υιοθέτηση διαδικασιών ύδρευσης.

Αν μιλάμε για κτίρια πολυκατοικιών, το σχέδιο περιλαμβάνει μέσα από φρεάτια εξαερισμού, τα οποία καταλήγουν στη σοφίτα ή teetazhe και έχουν εξόδους σε όλους, χωρίς εξαίρεση τα μπάνια και τις κουζίνες. Και οι σύγχρονες προδιαγραφές και κανόνες συνιστούν ξεχωριστά κανάλια εξαερισμού σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Προηγουμένως, για τον εξοπλισμό των καναλιών χρησιμοποιήθηκε πλινθοδομή, τώρα είναι τσιμεντένια φρεάτια ή PVC σωλήνες.

Ο φυσικός αερισμός υποδηλώνει αυθόρμητη κυκλοφορία αέρα, η οποία εξέρχεται από τις οπές στους τοίχους ή την οροφή σε έναν άξονα που βρίσκεται στις πλάκες τοίχου.

Η διάταξη του συστήματος εξαερισμού ενός ιδιωτικού μονοκατοικίου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς: συνήθως ο άξονας αρχίζει με μια τρύπα στην οροφή και τελειώνει με μια έξοδο στην οροφή.

Στο σχεδιασμό και την κατασκευή του εξαερισμού καθοδηγούνται από τους ακόλουθους κανόνες:

 • για κάθε δωμάτιο υπάρχει ξεχωριστός αγωγός αέρα, ο οποίος βρίσκεται κάθετα.
 • Κατά την κατασκευή των καναλιών, πρέπει να επιλέγεται το υλικό που εγγυάται απρόσκοπτη διέλευση του αέρα, δηλαδή με λείους εσωτερικούς τοίχους.
 • Είναι δυνατόν να συνδυάσετε αρκετούς αγωγούς σε ένα στον αττικό χώρο.
 • Εάν η τουαλέτα και το μπάνιο βρίσκονται στο ίδιο διαμέρισμα, μπορείτε να συνδέσετε τις συσκευές φυσικού αερισμού.

Εάν το φυσικό σχέδιο δεν είναι δικαιολογημένη, και η κυκλοφορία δεν είναι αρκετή για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του αέρα, ανάγκασε εξαερισμού έχει τοποθετηθεί - μια συσκευή αναγκάζοντας αέριες μάζες κινούνται από τις εγκαταστάσεις του ορυχείου.

Μερικές φορές η διάταξη ενός υποχρεωτικού συστήματος ρυθμίζεται από υγειονομικούς κανόνες και κανόνες (SNiP). Για παράδειγμα, εάν υπάρχει σάουνα με ηλεκτρική ή ατμογεννήτρια στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε να υποβάλετε αίτηση για ειδικούς υπολογισμούς των απαιτούμενων δυνατοτήτων ανεμιστήρα και των διαμέτρων σωλήνων σε έναν πιστοποιημένο οργανισμό. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στις ιστοσελίδες της πόλης σας.

Πότε πρέπει να εγκαταστήσετε την κουκούλα;

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η κατάσταση και η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Για τη δοκιμή, δεν χρειάζεστε ειδικές δεξιότητες ή ένα ειδικό εργαλείο. Υπάρχουν "δείκτες" που διευκολύνουν την αναγνώριση της ανεπάρκειας της φυσικής κυκλοφορίας:

 • τους καθρέφτες ομίχλης και τις επιφάνειες από γυαλί κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ύδρευσης.
 • Μην εξαφανίζετε με το χρόνο υγρό υπόβαθρο (αργά στεγνό πετσέτες)?
 • η εμφάνιση στις ραφές μεταξύ τους, στις γωνίες της οροφής και κατά μήκος της περίμετρος του λουτρού μαύρων κουκίδων - την αρχή της ανάπτυξης μυκητιακών εστιών.

Η εμφάνιση της μούχλας και του μύκητα συνοδεύεται από μια δυσάρεστη οσμή, σταδιακή καταστροφή διακοσμητικών διακόσμηση τοίχων, αλλά υπάρχει ένας σοβαρότερος κίνδυνος - μια αρνητική επίδραση στην υγεία των ιδιοκτητών του διαμερίσματος.

Ο εξαερισμός μπορεί να είναι ελαττωματικός. Ελέγχουμε με έναν απλό τρόπο - με έναν αγώνα. Αν η φλόγα σβήσει γρήγορα ή να γέρνει προς την πλευρά της εξάτμισης, ο λόγος βρίσκεται αλλού, αλλά αν παραμένει σταθερή, έτσι πρέπει να κάνουμε τον καθαρισμό του άξονα και ανάγκασε μονάδα εξαερισμού.

Η πιο δημοφιλής συσκευή που παρέχει μέγιστη κυκλοφορία αέρα είναι ο ανεμιστήρας.

Εξαγωγή στο μπάνιο με τα χέρια σας

Για αυτοεγκατάσταση, ο πιο κατάλληλος ανεμιστήρας εισάγεται στο τεχνικό πλαίσιο και είναι εξοπλισμένος με υδροστατικό (αισθητήρα υγρασίας). Το κόστος της συσκευής εξαρτάται από την χωρητικότητα, τον όγκο του αντληθέντος αέρα και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Για παράδειγμα, ένα απλό ηλεκτρικό μοντέλο με ισχύ 40 W κοστίζει περίπου 3000 ρούβλια και μια αθόρυβη γερμανική συσκευή με αισθητήρα και βαλβίδα ανάστροφης προστασίας - 12.000 ρούβλια.

Προπαρασκευαστικές εργασίες και απαιτήσεις εγκατάστασης

Πριν ξεκινήσετε την εργασία σχετικά με την εγκατάσταση μιας ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει να ελέγξετε αν ο άξονας αερισμού λειτουργεί. Πολύ στενό ένα πέρασμα, φραγμένο με λίπος και σκόνη, απαιτεί καθαρισμό. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού από μόνος του μπορεί να καθαρίσει το κανάλι που οδηγεί από το διαμέρισμα στην κεντρική riser.

Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά την σχάρα, αφαιρέστε ένα στρώμα σκόνης, πλύνετε το με απορρυπαντικό και στεγνώστε το. Τα τοιχώματα του καναλιού, καλυμμένα με λάσπη, μπορούν να υποβληθούν σε κατεργασία με ξύστρα ή άκαμπτο πινέλο, μετά να υποβληθούν σε πλήρη σκούπισμα και να σκουπιστούν με ένα υγρό πανί.

Θα είναι δυνατό να καθαριστεί ένα μικρό τμήμα του αεραγωγού, αλλά ακόμη και τα προληπτικά έργα θα βελτιώσουν την πρόσφυση.

Ο ίδιος ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος δεν μπορεί να καθαριστεί, δεδομένου ότι η πρόσβαση στα γενικά συστήματα μηχανικής είναι ανοικτή μόνο για ειδικές υπηρεσίες. Ίσως είναι λογικό να συμβουλευτείτε τους γείτονες και να αφήσετε μια ομαδική αίτηση για να κάνετε έναν επαγγελματικό καθαρισμό του κύριου άξονα σε όλο το μήκος του ανυψωτήρα.

Έχοντας παράσχει έναν τρόπο στην έξοδο αέρα από το δωμάτιο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κενό μέσω του οποίου ο αέρας αντικατάστασης θα ρέει στο λουτρό. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από την είσοδο έως την κουκούλα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξαερισμός.

Μερικές φορές αρκεί να δημιουργηθεί ένα μικρό διάκενο πλάτους 1,5-2 cm ανάμεσα στην πόρτα και το κατώφλι, αλλά αν δεν υπάρχει αρκετή πρόσφυση, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα πλέγμα στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας.

Το τελευταίο σημείο είναι η επιλογή ενός μοντέλου συσκευής αερισμού με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά: σωστά επιλεγμένη ισχύς, επίπεδο θορύβου, λειτουργικές παράμετροι. Η συσκευή πρέπει να είναι ασφαλής για τους άλλους και εύκολη στη συντήρηση. Προτίμηση συνήθως δίνεται σε μοντέρνα μοντέλα με αισθητήρα χρονισμού και υγρασίας.

Ο υδροστάτης (αισθητήρας υγρασίας) ανταποκρίνεται στην υψηλή υγρασία και ενεργοποιεί τη συσκευή σε αυτόματη λειτουργία.

Να είστε έτοιμοι για το γεγονός ότι η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού καλύμματος απαιτεί πρόσθετες εργασίες κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης μιας τρύπας στον τοίχο ή την οροφή, τοποθέτηση καλωδίων ακολουθούμενη από φινίρισμα.

Τρόποι σύνδεσης στη δύναμη

Η σκοπιμότητα μιας ή άλλης μεθόδου σύνδεσης εξαρτάται από την τοποθεσία του καλύμματος, τα χαρακτηριστικά εσωτερικού σχεδιασμού και τις τεχνικές δυνατότητες της ίδιας της συσκευής.

Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές:

 • ενεργοποίηση μέσω κουμπιού ή καλωδίου.
 • ταυτόχρονη σύνδεση με συσκευές φωτισμού.
 • Αυτόματη ενεργοποίηση του επιπέδου υγρασίας.
 • έλεγχο ενός μεμονωμένου πλήκτρου διακόπτη.

Είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα με αυτόματο έλεγχο: δεν απαιτείται καμία προσπάθεια εφαρμογής: ανάβει ανεξάρτητα όταν αυξάνεται το επίπεδο υγρασίας. Μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν τοίχο, σε μια γωνία ή σε μια οροφή - σε οποιαδήποτε απρόσιτη θέση, επειδή δεν υπάρχει καθημερινή ανάγκη για συντήρηση.

Για τη συσκευή καλωδίωσης, τοίχος είναι τοίχος ή ένα κιβώτιο είναι τοποθετημένο.

Το μόνο αρνητικό των μοντέλων αυτών είναι η υψηλή τιμή.

Τα φθηνά μοντέλα είναι συνήθως εξοπλισμένα με ένα κουμπί τροφοδοσίας ή ένα κοντό κορδόνι, το οποίο, αν είναι απαραίτητο, πρέπει να τραβηχτεί. Προβλήματα προκύπτουν εάν η οπή εξάτμισης είναι πάνω από την τουαλέτα, το μπάνιο ή ψηλά στην οροφή - αυτό περιπλέκει την πρόσβαση στη συσκευή. Αν ένας ανεμιστήρας αυτού του τύπου είναι εγκατεστημένος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επισκευής, το κορδόνι αντικαθίσταται με έναν διακόπτη που βρίσκεται στην περιοχή προσβασιμότητας και ο αγωγός τροφοδοτείται στον τοίχο.

Ο συνδυασμός της ταυτόχρονης ενεργοποίησης της λάμπας και του ανεμιστήρα είναι βολικός, αλλά όχι πάντα ορθολογικός: με ένα πάτημα χρησιμοποιούνται δύο συσκευές. Το γεγονός είναι ότι ο αέρας δεν έχει πάντα χρόνο για να αερίζεται από τη στιγμή που αφήνετε το μπάνιο και να αφήσετε το φως ενεργοποιημένο για χάρη του ανεμιστήρα είναι αντιοικονομικό.

Τώρα υπάρχουν μοντέλα με απενεργοποιημένο κλείσιμο ανεμιστήρα. Συνήθως, αυτό είναι δέκα λεπτά από προεπιλογή. Ορισμένες συσκευές έχουν κλίμακα λεπτών και μοχλό για αυτόματη ρύθμιση. Μερικές φορές υπάρχει εξοπλισμός με φωτεινή πηγή χαμηλής κατανάλωσης - "νυχτερινό φως", που καίει όλη την ώρα που λειτουργεί ο ανεμιστήρας.

Μια κοινή απλή λύση είναι ένας διακόπτης δύο κουμπιών - ο φωτισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί και ο ανεμιστήρας να παραμείνει σε κατάσταση λειτουργίας και αντίστροφα.

Εάν τα κεραμικά πλακάκια δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, η καλωδίωση είναι καλύτερα κρυμμένη κάτω από αυτήν. Σε ένα εντελώς τελειωμένο δωμάτιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικά κουτιά καμουφλάζ. Στο πλαίσιο των πλακιδίων σχεδιασμού, θα φαίνονται ακατάλληλα, αλλά η κύρια λειτουργία τους - η διασφάλιση της ασφάλειας - θα εκτελέσει.

Πώς να προετοιμάσετε σωστά την τοποθεσία εγκατάστασης;

Η ιδανική θέση τοποθέτησης για την κουκούλα είναι ένα άνοιγμα για να εξασφαλιστεί η φυσική κυκλοφορία του αέρα, οδηγώντας σε μια κοινή ανύψωση. Είναι παρούσα σε όλα τα μπάνια και τα μπάνια και βρίσκεται συνήθως στην κορυφή του κεφαλαίου, κάτω από το ανώτατο όριο.

Οι διαστάσεις της οπής επιτρέπουν (με την κανονική λειτουργία του συστήματος) να περάσουν 100 m³ / h, το οποίο είναι ιδανικό για μικρά μπάνια ή συνδυασμένα μπάνια σε τούβλα και πάνελ τυπικού κτιρίου.

Ο ανεμιστήρας επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις της πρίζας. Οι τυπικές παράμετροι διάμετρος είναι 10 cm, 12,5 cm, 15 cm, αντίστοιχα, οι διαστάσεις του ανεμιστήρα πρέπει να είναι παρόμοιες. Εάν έχετε αγοράσει μια ισχυρή κουκούλα, η οποία είναι μεγαλύτερη από την τρύπα, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Συχνά, η περιοχή των λουτρών σε ιδιωτικά σπίτια και διαμερίσματα με βελτιωμένο σχεδιασμό υπερβαίνει τα 10 m² και ένα άνοιγμα εξαερισμού γίνεται μικρό. Είναι δυνατό να εξοπλιστεί ένα επιπλέον κανάλι, ωστόσο είναι αδύνατο να γίνουν ανεξάρτητες αλλαγές στο μηχανολογικό σχέδιο των χώρων, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς.

Τοποθέτηση του ανεμιστήρα

Για αυτοεγκατάσταση, χρειάζεστε στοιχειώδεις δεξιότητες για την κατοχή ενός εργαλείου κατασκευής και μια λεπτομερή σχηματική οδηγία που συνήθως συνοδεύει τη συσκευή. Οι κατασκευαστές που εκτιμούν τη φήμη τους, περιγράφουν τη διαδικασία εγκατάστασης σε προσιτή μορφή και σε διάφορες γλώσσες, συνοδεύοντας την οδηγία με κατανοητές εικόνες και διαγράμματα.

Η έλλειψη καθοδήγησης δείχνει ότι η εταιρεία πιθανότατα δεν θα παρέχει εγγυήσεις και δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την αποτυχία της συσκευής.

Επομένως, έχοντας εκκαθαρίσει το κανάλι εξαερισμού, έχοντας τεντώσει ένα ηλεκτρικό καλώδιο και προετοιμάζοντας ένα άνοιγμα για την εγκατάσταση, λειτουργούμε με την ακόλουθη σειρά:

 • αφαιρέστε το ανώτερο διακοσμητικό πλέγμα από τη συσκευή.
 • Ελέγξτε την αντιστοιχία μεταξύ των διαστάσεων του καναλιού και του ανεμιστήρα.
 • Τοποθετήστε τη συσκευή στην οπή (ή σωλήνα, εάν χρειάζεται, περιορίστε το άνοιγμα) με στεγανωτικό, κόλλα πολυμερούς, καρφιά υγρού ή βίδες.
 • σφραγίζουμε τις αρθρώσεις και τα υπόλοιπα κενά.
 • επιστρέψτε το πλέγμα στη θέση του.
 • συνδέουμε τη συσκευή στην πηγή ενέργειας.
 • δοκιμές.

Η διαδικασία εγκατάστασης δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, γι 'αυτό σας συμβουλεύουμε να μην βιαστείτε και να κάνετε προσεκτικά όλους τους χειρισμούς. Εάν υπάρχει ένα λεπτό κουνουπιέρα μεταξύ της μάσκας και του μηχανισμού, μην ξεχάσετε να το βάλετε πίσω. Προστατεύει τις εγκαταστάσεις από μικρά έντομα, τα οποία μερικές φορές διεισδύουν στο μπάνιο μέσω του άξονα εξαερισμού.

Σας προσφέρουμε να παρακολουθήσετε τον εαυτό σας το βίντεο εγκατάστασης του ανεμιστήρα:

Συμβουλές για την επιλογή των οπαδών

Πριν μπορέσετε να κάνετε την κουκούλα σε μπάνιο ή μπάνιο, πρέπει να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα με τα σωστά χαρακτηριστικά. Η συσκευή με ανεπαρκή λειτουργικότητα δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει μια άνετη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, οπότε θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά όλα τα χαρακτηριστικά του μοντέλου που σας αρέσει.

Δώστε προσοχή στην εξουσία. Ο ελάχιστος δείκτης είναι 60 m³ / h, το μέγιστο είναι 250 m³ / h, οι συσκευές με χωρητικότητα μικρότερη από 100 m³ / h δεν συνιστώνται για εγκατάσταση. Η κατηγορία προστασίας από την υγρασία είναι επίσης σημαντική, συνήθως σημειώνεται με γράμματα IP και για ιδιαίτερα υγρούς χώρους, όπως για παράδειγμα μπάνια, έχει IP 34 και άνω.

Η κύρια προστασία είναι ένα σφραγισμένο περίβλημα, ώστε να ελέγχετε προσεκτικά τη συσκευή κατά την αγορά.

Αν σας αρέσει η άνεση και οι σύγχρονες τεχνικές βελτιώσεις, δώστε προσοχή στα μοντέλα με αισθητήρες κίνησης που ενσωματώνουν τον μηχανισμό μόνο παρουσία κινούμενων αντικειμένων.

Ωστόσο, πιο χρήσιμος είναι ο αισθητήρας υγρασίας - hydrostat. Με την παρουσία του, δεν χρειάζεται να ελέγχεται ο εξαερισμός, καθώς αντιδρά ευαισθητά στην αύξηση της υγρασίας και ελέγχει ανεξάρτητα την κυκλοφορία του αέρα.

Ο χρονοδιακόπτης είναι χρήσιμος για όσους αγαπούν τα πάντα και είναι συνηθισμένοι να προσαρμόζουν ανεξάρτητα το έργο των ηλεκτρικών συσκευών. Μπορείτε να ορίσετε τον πιο βολικό χρόνο για τον εξαερισμό και η συσκευή θα λειτουργήσει όταν κάνετε ντους ή αντίθετα ολοκληρώσετε τις διαδικασίες νερού.

Μια άλλη σημαντική προσθήκη για πολυκατοικίες είναι η βαλβίδα ελέγχου. Αποτελεί εμπόδιο στην κίνηση του αέρα από άλλες εγκαταστάσεις (κουζίνες, γειτονικά διαμερίσματα). Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σας ενδιαφέρει είναι το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από τη συσκευή κατά τη λειτουργία. Το μέγιστο όριο άνεσης είναι 25 dB.

Συμβουλές για την επιλογή ανεμιστήρα στο παρακάτω βίντεο:

Εάν είστε εξοικειωμένοι με την αυτο-επισκευή στο δικό σας διαμέρισμα, να καταλάβετε τη συσκευή του ανεμιστήρα και η τοποθέτησή του δεν θα είναι δύσκολη.

Ωστόσο, συνιστάται να εμπιστευτείτε την κατασκευή ενός νέου αγωγού αερισμού ή τον καθαρισμό της κεντρικής οδού σε ειδικούς.

Εξόρυξη στο μπάνιο: πώς να εγκαταστήσετε τα χέρια σας;

Για τις επισκευές χρήση μπάνιο είναι ειδικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα δομικά υλικά με υψηλό βαθμό προστασίας από την υγρασία όπως υγρό, ζεστό κλίμα του δωματίου με κακή κυκλοφορία του αέρα είναι μοιραία στις περισσότερες επιφάνειες.

Μετά την εκτέλεση της υγιεινής πλύσιμο ή αέρα κορεσμένο με άφθονο ζεστό ατμό, το οποίο ψύχει και στη συνέχεια συμπυκνώνεται στις επιφάνειες των επίπλων, τοίχων, οροφή και το δάπεδο. Το απόσπασμα για το μπάνιο λύνει αυτό το πρόβλημα, διατηρώντας το φινίρισμα, λόγω του αποτελέσματος της μεταφοράς. Η εγκατάσταση αυτού του φθηνού εξοπλισμού με τα δικά του χέρια αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υλικών χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις. Αυτό το άρθρο θα σας πει πώς να υπολογίσετε και να επιλέξετε μια κουκούλα σε ένα λουτρό.

Φυσικός εξαερισμός

Φυσικό εκχύλισμα για το μπάνιο - το σύστημα που εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο υγιεινής χωρίς την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού. Λειτουργεί από τις ιδιότητες των αερίων όταν θερμαίνεται για να ανέβει προς τα πάνω, που ονομάζεται νόμος της μεταφοράς. Ένα τέτοιο απόσπασμα στο μπάνιο σχεδιάζεται στο στάδιο της δημιουργίας ενός έργου ενός δωματίου ή ενός σπιτιού, αφού απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών που ανοίγουν στη σοφίτα ή στην οροφή.

Κατά τη δημιουργία ενός έργου, οι κουκούλες στο μπάνιο και στην τουαλέτα καθοδηγούνται από τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Οι αεραγωγοί πρέπει να έχουν αυστηρά κάθετο προσανατολισμό και σε κάθε αεριζόμενο χώρο να φέρει το δικό του ορυχείο.
 2. Οι αεραγωγοί μπορούν να συνδεθούν σε ένα κοινό κανάλι για κουκούλες για το μπάνιο και την τουαλέτα, τις κουζίνες και τις περιοχές σάουνας, αλλά μόνο αν βρίσκονται στον ίδιο όροφο.
 3. Η κουκούλα στο μπάνιο, η κουζίνα, η σάουνα και η τουαλέτα συνδυάζονται στο πάτωμα με ένα κοινό κανάλι, αν αυτά τα δωμάτια βρίσκονται σε ένα μέρος του σπιτιού. Εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των αεριζόμενων χώρων, είναι ευκολότερο να κατασκευαστούν χωριστοί αγωγοί αέρα.
 4. Το φυσικό εκχύλισμα για το μπάνιο έχει μικρή δύναμη έλξης, έτσι ώστε οι αεραγωγοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από υλικό με λεία επιφάνεια.
 5. Κατά την τοποθέτηση του αγωγού με τα χέρια σας, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε απότομες στροφές, προεξοχές και στροφές, ώστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία των αέριων μαζών.
 6. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς στροφές κατά την τοποθέτηση αεραγωγού σε δωμάτιο υγιεινής, θα πρέπει να κάνετε το κανάλι να γίνει ομαλό με ακτίνα τουλάχιστον 100 mm.
 7. Μέσα στα μονόχωρα κτήρια, η κουκούλα στην μπανιέρα ωθείται μέσα από την οροφή στη σοφίτα και στη συνέχεια στην οροφή.

Το φυσικό εκχύλισμα για την τουαλέτα και το λουτρό λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο της μεταφοράς. Ο θερμότερος αέρας, κορεσμένος με υδρατμούς, ανεβαίνει στο ανώτατο όριο του χώρου υγιεινής, εισέρχεται στο κανάλι των αεραγωγών και κατόπιν απλώνεται στο δρόμο λόγω της διαφοράς στην εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία. Το άγχος που δημιουργείται όταν κυκλοφορούν οι μάζες του αέρα ονομάζεται δύναμη έλξης. Για να ελέγξετε αν ο εξαερισμός λειτουργεί με το χέρι, πρέπει να ταιριάξετε το πλέγμα: εάν η φλόγα αποκλίνει προς το κανάλι, τότε όλα είναι εντάξει.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Η αρχή της λειτουργίας της αναγκαστικής έλξης σε ένα λουτρό διαφέρει από τον φυσικό εξαερισμό. Η κυκλοφορία του αέρα σε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με ένα τέτοιο σύστημα λαμβάνει χώρα μέσω ενός ανεμιστήρα που τροφοδοτεί το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η αναγκαστική εξάντληση στο λουτρό δημιουργείται εάν ο φυσικός αερισμός δεν λειτουργεί ή η δύναμη έλξης δεν είναι αρκετή για να κάνει το δωμάτιο άνετο για χρήση. Γι 'αυτό, ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην είσοδο του αγωγού αεραγωγού, ο οποίος δημιουργεί μια ζώνη με εκφορτισμένη πίεση, σφίγγοντας τον αέρα μέσα στον αγωγό. Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα, πολλαπλασιάστε:

 • Η ένταση του δωματίου. Για να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου, πρέπει να πολλαπλασιάσετε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου. Για παράδειγμα, ο όγκος ενός μπάνιου με διαστάσεις 3x2x2.2 είναι 13,2 κυβικά μέτρα.
 • Συντελεστής συχνότητας χρήσης. Αυτός ο δείκτης μπορεί να είναι από 5 έως 10, με βάση τον αριθμό των ατόμων που ζουν. Εάν ένα άτομο διαμένει σε ένα διαμέρισμα, χρησιμοποιεί ένα δωμάτιο υγιεινής 2 φορές την ημέρα και συνεπώς ο συντελεστής λαμβάνει μια ελάχιστη τιμή 5. Με την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στο μπάνιο αυξάνεται ο συντελεστής συντελεστή.

Δώστε προσοχή! Μέσα στο μπάνιο υπάρχει μεγάλη υγρασία, οπότε η χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής μπορεί να είναι ανασφαλής. Επομένως, η εξαναγκασμένη εξαγωγή στο λουτρό είναι τοποθετημένη χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ανθεκτικούς στην υγρασία. Ο εξοπλισμός με την υψηλότερη προστασία από τη διείσδυση της υγρασίας επισημαίνεται με τον κωδικό IP 34.

Μεταχειρισμένος εξοπλισμός

Η αναγκαστική εξάντληση για το μπάνιο οργανώνεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού εξαερισμού. Οι επαγγελματίες κύριοι συνιστούν να χρησιμοποιηθούν οι οικιακοί ανεμιστήρες για αυτό το έργο, αφαιρώντας 60-250 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Αυτές οι συσκευές μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν με τα χέρια τους, εάν είναι σωστά συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο. Για να μάθετε ποια μοντέλα είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες συνθήκες, πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του δωματίου και τη συχνότητα χρήσης του λουτρού.

Οι ανεμιστήρες οικιακής χρήσης είναι εξοπλισμένοι με τις ακόλουθες πρόσθετες λειτουργίες για εύκολη λειτουργία:

 1. Αισθητήρας υγρασίας. Αυτό καθορίζει πόσο υδρατμός περιέχει αέρα και όταν ξεπεράσει το κρίσιμο κατώτατο όριο ενεργοποιείται αυτόματα. Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τη λειτουργία του ανεμιστήρα, μειώνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 2. Το χρονόμετρο. Εάν ο ανεμιστήρας διαθέτει χρονοδιακόπτη, η εξαναγκασμένη εξάτμιση θα λειτουργεί αυστηρά κατά την ώρα. Ο χρόνος λειτουργίας μπορεί να ρυθμιστεί σε περιόδους κατά τις οποίες ο χώρος χρησιμοποιείται ενεργά.
 3. Αισθητήρας κίνησης. Η κουκούλα στο μπάνιο με τον αισθητήρα κίνησης ενεργοποιείται αυτόματα όταν κάποιος εισέλθει στο δωμάτιο.
 4. Βαλβίδα ελέγχου. απορροφητήρα στο μπάνιο με μια βαλβίδα αποτρέπει τη διείσδυση του αέρα, τη σκόνη και άλλες μυρωδιές από το δρόμο στο χώρο διαβίωσης, το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό για τα σπίτια της πόλης, χτισμένο σε πολυσύχναστους δρόμους.

Οι κατασκευαστές, διαφημίζουν εγχώριους οπαδούς, ισχυρίζονται ότι λειτουργούν απόλυτα αθόρυβα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα κατά τη λειτουργία, η κουκούλα στο λουτρό παράγει ένα μικρό θόρυβο, το οποίο, εάν εγκατασταθεί σωστά, θα είναι ουσιαστικά αόρατο.

Εγκατάσταση ανεμιστήρων

Κατά κανόνα, η αναγκαστική εξάντληση σε λουτρό δημιουργείται από τις δυνάμεις των μισθωτών επαγγελματιών πλοιάρχων, καθώς απαιτεί σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Ωστόσο, αν έχετε την εμπειρία και τα απαραίτητα εργαλεία, μπορείτε να κάνετε την εργασία μόνοι σας.

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται με την ακόλουθη σειρά:

 • Ο αγωγός εξαερισμού βρίσκεται σε ύψος, σχεδόν κάτω από το ανώτατο όριο του μπάνιου. Είναι καλύτερο να φτιάξετε έναν αγωγό αέρα απέναντι από την πόρτα, αλλά σε έναν τοίχο με την πόρτα δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε καμία περίπτωση.
 • Με τη βοήθεια μύλου ή διάτρητου, η έξοδος του αγωγού εξαερισμού επεκτείνεται στο μέγεθος του ανεμιστήρα.
 • Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του ανοίγματος και στη συνέχεια στερεώνεται χρησιμοποιώντας ειδικά συνδετικά στοιχεία, καρφιά υγρού ή βίδες αυτοεπιπεδώματος. Για να γίνει σωστά η εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να βγάλετε τη συσκευή στον αγωγό εξαερισμού έτσι ώστε να εξαφανιστεί τελείως.

Σημαντικό! Η εξαναγκασμένη εξαγωγή στο λουτρό πρέπει να έχει το δικό του διακόπτη. Ορισμένοι πλοίαρχοι το συνδέουν με έναν διακόπτη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον φωτισμό, αλλά αυτό δεν είναι πρακτικό, ειδικά αν η συσκευή είναι εξοπλισμένη με αυτοματισμό.

Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα. Τύποι σχεδίων και χαρακτηριστικών επιλογής

Μπάνιο - μια ζώνη με υψηλή υγρασία και πτώση θερμοκρασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα για το μπάνιο είναι ύψιστης σημασίας. Πώς να επιλέξετε και να τοποθετήσετε ένα σύστημα εξαερισμού; Τέτοιες που αγωνίστηκαν με επιτυχία με εξάτμιση, μια δυσάρεστη οσμή και στεγνώσει τους τοίχους. Μετά από όλα, οι υγροί τοίχοι είναι μια άμεση ευκαιρία για την εμφάνιση μούχλας, εντόμων και μικροβίων που προκαλούν ασθένεια. Εάν είναι ώρα όχι μόνο να ανοίξετε τις πόρτες μετά από μπάνιο και να σκουπίσετε το νερό μετά από ένα ντους και να λάβετε πιο ριζοσπαστικά μέτρα, η κουκούλα στο μπάνιο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Αθόρυβο απορροφητήρα ή αναγκαστική, τον ανεμιστήρα του συστήματος ή με μια συσκευή χρονόμετρο - δεν έχει σημασία, κουκούλα σειράς στην τουαλέτα και μπάνιο - μια αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια εσωτερικό εξάρτημα. Η εξόρυξη στο μπάνιο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υγρασία, εμποτίζοντας τα πράγματα και καταστρέφοντας το φινίρισμα των τοίχων, της οροφής, από τη μυρωδιά και το καλούπι στις ραφές του κεραμιδιού.

Μπάνιο: τύποι και χαρακτηριστικά της κουκούλας

Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους αερισμό είναι. Έτσι, οι κουκούλες στην τουαλέτα και στο μπάνιο μπορούν να είναι φυσικές και υποχρεωτικές.

 1. Το φυσικό εκχύλισμα λειτουργεί με βάση την αρχή της διαφοράς πίεσης μεταξύ του αέρα στο διαμέρισμα και έξω από αυτό. Ερχόμενοι από τον άξονα εισαγωγής, οι ροές του αέρα αναμειγνύονται και εκδιώκουν τον αέρα εξαγωγής, αντικαθιστώντας τον με καθαρό αέρα. Για την λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού είναι αρκετά ανοιχτές πόρτες, παράθυρα ή τις η ροή προχωρά από ventkanala (στην τουαλέτα και το μπάνιο έχει μια κουκούλα γρίλια που καλύπτει την είσοδο του καναλιού).

Σημαντικό! Όταν το ορυχείο είναι φραγμένο ή σπασμένο, η φυσική ροή του αέρα σταματά και πρέπει είτε να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού (καλέστε τον πλοίαρχο) είτε να επισκευάσετε τους αεραγωγούς.

 1. Ο αναγκαστικός εξαερισμός είναι ένα σύστημα που λειτουργεί με ανεμιστήρες που αντλούν ρεύματα καθαρού αέρα ή στέλνουν απόβλητα σε αεραγωγούς.

Εάν ο φυσικός αερισμός συναρμολογείται επί το στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, παρέχοντας ένα κύκλωμα συνδεδεμένο κανάλια τοποθετείται μέσα στους τοίχους και πάνω στο πατάρι, το σύστημα μηχανικού αερισμού μπορούν να σχηματιστούν σε οποιαδήποτε χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το αν χρειάζεστε μια κουκούλα στο μπάνιο μπορεί να απαντηθεί μόνο καταφατικά. Αλλά αν το νέο φυσικό σύστημα λειτουργεί τέλεια και πλήρως με το καθήκον του, τότε σε περίπτωση μπλοκαρίσματος ή βλάβης απαιτείται ένα αναγκαστικό σύστημα. Διαπιστώνεται ότι:

 1. Η φυσική εισροή και εκροή αέρα δεν πραγματοποιείται πλήρως.
 2. Η δύναμη της ώσης επιστροφής είναι τόσο δυνατή που η εξάτμιση στην οροφή του μπάνιου ή στον τοίχο προσφέρει ήδη εξαντλημένο αέρα, γεμάτο από δυσάρεστες οσμές.
 3. Επανασχεδιασμός του μπάνιου με την εγκατάσταση ηλεκτρικής σάουνας ή ατμογεννήτριας. Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο του ατμού και χρειάζεστε μια αυτόματη κουκούλα για έναν ενισχυμένο τύπο λουτρού.

Επιλογή της συσκευής και της συσκευής για την οργάνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να αγοράσετε μια συσκευή που θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά της, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Η ηλεκτρική κουκούλα για το μπάνιο πρέπει να πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, να είναι σε σφραγισμένο περίβλημα. Οι σταγόνες νερού και ψεκασμού συχνά φθάνουν στο ανώτατο όριο, επειδή ακόμη και η καλύπτρα οροφής για το μπάνιο θα πρέπει να προστατεύεται πλήρως από τις επιπτώσεις των υγρών ατμών.
 • Συνδυάζοντας τα πρότυπα ποιότητας της συσκευής, πιστοποιητικά, έγγραφα εγγύησης και σημειώσεις σχετικά με την classiness της συσκευής (προστασία τουλάχιστον IP-34) - είναι το κλειδί για το σχεδιασμό της ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης άψογη λειτουργία?
 • Η παραγωγικότητα της κουκούλας είναι ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο. Εάν προσδιοριστεί μέσω του εξολκέα της σουίτας ντουλάπα, τότε η δομή θα χειριστεί πολλά μαζών αέρα, και μια τέτοια συσκευή, όπως ένα διαμετρικό ανεμιστήρα, έχει εξαιρετικά χαμηλή απόδοση και είναι απλά δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Συμβουλές! Δίνοντας προσοχή στην απόδοση, αρχίστε από 90-100 m3 / ώρα. Αυτός είναι ο βέλτιστος αριθμός για μια συσκευή μεσαίας τάξης.

 • Η ισχύς της συσκευής είναι επίσης σημαντική. Επιδρά άμεσα στην απόδοση. Εάν η ηλεκτρική κουκούλα στο μπάνιο συμπληρώνεται με αισθητήρες υγρασίας, χρονοδιακόπτες ή άλλα εξαρτήματα, η ισχύς πρέπει να είναι πάνω από το μέσο όρο!
 • Διαστάσεις. Η κουκούλα στο μπάνιο θα πρέπει να είναι συμπαγής. Ακόμα κι αν η περιοχή του δωματίου σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε τον έλεγχο του κλίματος, δεν πρέπει να κρεμάσετε μια τεράστια συσκευή, είναι αναισθητική και καταστρέφει πλήρως την εμφάνιση του δωματίου.

Συμβουλές! Λόγω της τεράστιας γκάμας των προσφερόμενων συσκευών, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα (απορροφητήρα). Πολύ καλές είναι οι ενσωματωμένες συσκευές, η εγκατάσταση των οποίων γίνεται απευθείας στον τοίχο του άξονα του αεραγωγού. Ένα τέτοιο απόσπασμα από το μπάνιο μέσω της τουαλέτας έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου, είναι σε θέση να χειριστεί αρκετούς όγκους αέρα και ταυτόχρονα είναι τόσο ο αέρας τροφοδοσίας όσο και ο εφοδιασμός και η εξάτμιση. Δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες, σας παρέχονται τόσο προοδευτικά στρώματα καθαρού αέρα όσο και η εκροή ροών αποβλήτων.

 • Η ποιότητα της συσκευής δεν εξαρτάται από την ισχύ και την απόδοση, καθώς και την εξωτερική ομορφιά. Για να αναγκάσει ένα τέντωμα στο μπάνιο λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αξίζει να δοθεί προσοχή στις κριτικές πελατών και τα πρότυπα ποιότητας του κατασκευαστή?
 • Το επίπεδο θορύβου είναι ένα από τα βασικά κριτήρια. Συμφωνώ, το μέγεθος της κουκούλας για το μπάνιο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ο θόρυβος των λεπίδων. Δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον να σκουρύνετε το λουτρό βράδυ με το ουρλιαχτό της έλικας, επομένως το μέγιστο όριο θορύβου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 25 dB, όχι υψηλότερο!
 • Το κόστος της συσκευής πρέπει να είναι το βέλτιστο. Εάν ο πωλητής επιβάλλει ένα εκπληκτικά ακριβό προϊόν, εξηγώντας ότι "δεν μπορείτε να αγοράσετε φθηνότερα", αυτό δεν είναι το κατάστημα. Είναι πάντα δυνατό να επιλέξετε ένα απλό και προσιτό ανεμιστήρα εξαγωγής που μπορεί να χειριστεί τέλεια όλα τα καθήκοντά του.

Φούρνοι μπάνιου: τύποι

Η λειτουργικότητα της συσκευής έχει μεγάλη σημασία, οπότε πρέπει να ξέρετε πώς να επιλέξετε μια κουκούλα για το μπάνιο. Οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους: στάνταρ και αυτόματα.

 1. Ο τυπικός τύπος είναι ένα συμβατικό αξονικό σύστημα με μια αναστρέψιμη βαλβίδα που εμποδίζει τη ροή του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο. Ένα τέτοιο απόσπασμα για κουζίνα και μπάνιο λειτουργεί απλά: ανάβει το φως - λειτουργεί, απενεργοποιείται - σταμάτησε. Η ευκολία και η πρακτικότητα είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, ειδικά αν το σπίτι έχει μικρά παιδιά, ξεχασμένους συγγενείς. Αλλά όταν παίρνετε βραδινές ή πρωινές διαδικασίες νερού είναι μεγάλη, η στάνταρ κουκούλα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ ατμό.
 2. Ο αυτόματος τύπος είναι πιο τέλειος και ακριβός. Η συσκευή διαθέτει ειδικό χρονιστή, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί για ορισμένο χρόνο λειτουργίας και συχνά υπάρχει υδροσταθμός. Με τη βοήθεια του αισθητήρα, ο ανεμιστήρας (απορροφητής) ανιχνεύει το επίπεδο υγρασίας και ανάβει. Για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από τη βαλβίδα στο μπάνιο: η ίδια η συσκευή ανοίγει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, και μετά το κλείσιμο της βαλβίδας - δεν τα απόβλητα των αερίων μαζών και την οσμή - πολύ βολικό!

Ακολουθούν οι βασικές παράμετροι της επιλογής της συσκευής. Μένει μόνο να επιλέξετε ποιο απόσπασμα από το λουτρό μέσα από την τουαλέτα ή από την κουζίνα στο μπάνιο που χρειάζεστε και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας.

Συμβουλές! Κατά την εγκατάσταση της συσκευής, προσέξτε τη διάμετρο της κουκούλας στο μπάνιο, ειδικά εάν σκοπεύετε να τοποθετήσετε τη δομή στον τοίχο του αγωγού. Μεγάλη διάμετρος μπορεί να προκαλέσει μη χρήση της συσκευής.

Για να διατηρηθεί σταθερή η δομή, η εγκατάσταση πρέπει να γίνει σε υψηλό επίπεδο, χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Οι ραφές μπορούν να σφραγιστούν με στεγανωτικό, ώστε να μειώσετε το επίπεδο θορύβου όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να δημιουργήσετε ένα κουτί για να σχεδιάσετε στο μπάνιο. Δείτε τη φωτογραφία του σχεδίου, καθώς και τα είδη των οπαδών που μπορείτε να δείτε στη συλλογή φωτογραφιών που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

Πλαστικό σύστημα αερισμού κουτιών Επιλέγουμε μοντέλα ανεμιστήρων

Συμβουλές! Η κουκούλα πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα. Αλλά υπάρχουν εξαιρετικές συσκευές στις μπαταρίες, στη μπαταρία. Λειτουργούν απόλυτα αυτόνομα, ανεξάρτητα από το ύψος της εγκατάστασης και τη διαθεσιμότητα ισχύος. Μερικές φορές αυτή η προφύλαξη είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν μιλάμε για δωμάτιο με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υγρασίας.