Γιατί η κουκούλα φυσά στην αντίθετη κατεύθυνση στο διαμέρισμα

Ο εξαερισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε σπιτιού ή διαμερίσματος που εξασφαλίζει την κανονική κυκλοφορία του αέρα και το επίπεδο υγρασίας στους χώρους, δημιουργεί άνετες συνθήκες και μικροκλίμα για τη ζωή. Λανθασμένη λειτουργία του συστήματος διακόπτει την ανταλλαγή αέρα, οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας και μύκητας στο διαμέρισμα. Επιπλέον, μια δυσάρεστη μυρωδιά από την κουζίνα και το μπάνιο, από την είσοδο και τα διαμερίσματα των γειτόνων, διαρρέει στα δωμάτια.

Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τη λειτουργία του εξαερισμού είναι η αντίστροφη ώση. Σε αυτή την περίπτωση ο απορροφητήρας δεν αντλεί αέρα, αλλά κατευθύνει το εσωτερικό του. Ως αποτέλεσμα, το διαμέρισμα έχει δυσάρεστες οσμές, στις εγκαταστάσεις θα υπάρχει παγωμένος ή κρύος αέρας, ρεύματα. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε γιατί χτυπά από τον εξαερισμό στο διαμέρισμα. Και μαθαίνουμε τι να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού

Εάν παρατηρήσετε δυσάρεστες μυρωδιές στο διαμέρισμα, τα σταθερά ρεύματα και τα κρύα, μούχλα και μύκητες στους τοίχους ή την οροφή ενδέχεται να είναι ένα πρόβλημα στον εξαερισμό. Για να μάθετε ακριβώς, ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια και πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Συνδέστε το χαρτί στη σχάρα εξαερισμού με τη σειρά του στο μπάνιο, στην τουαλέτα και στην κουζίνα. Δείτε πώς συμπεριφέρεται.

Αν το χαρτί προσελκύει, ο εξαερισμός στο διαμέρισμα λειτουργεί καλά. Εάν το φύλλο δεν προσελκύει και πέφτει, δεν λειτουργεί. Εάν το χαρτί πετάει από τη σχάρα εξαερισμού, παρατηρείται αντίστροφη πρόσφυση και ο εξαερισμός δεν λειτουργεί σωστά, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην περίπτωση ανάστροφης βύθισης, μολυσμένου αέρα, σκόνης και σωματιδίων σκόνης, αφαιρείται μια δυσάρεστη οσμή από την οπή. Για να διορθώσετε το πρόβλημα, πρέπει να προσδιορίσετε την αιτία, η οποία διακρίνεται από πολλές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί ο αερισμός πνέει στο διαμέρισμα.

Λόγοι για πίσω τραβήξτε

 • Τα νέα πλαστικά παράθυρα παρέχουν πλήρη σφράγιση, οπότε το δωμάτιο δεν λαμβάνει ροή αέρα, η οποία είναι απαραίτητη για την πλήρη λειτουργία της κουκούλας.
 • Εσφαλμένη εγκατάσταση εξαερισμού, λανθασμένος σχεδιασμός και εσφαλμένος υπολογισμός της διατομής του καναλιού.
 • Αποκλεισμός του άξονα εξαερισμού.
 • Οι ακατάλληλες ή μη εξουσιοδοτημένες εργασίες επισκευής γειτόνων ενδέχεται να μπλοκάρουν το ορυχείο ή να διακόψουν τη λειτουργία του εξαερισμού.
 • Η ανεπαρκής θέρμανση του διαμερίσματος κατά την ψυχρή περίοδο μπορεί να διαταράξει το μικροκλίμα στο δωμάτιο και να επιδεινώσει τη λειτουργία του αερισμού.
 • Η συσσώρευση αέρα και ατμού στους αεραγωγούς, η είσοδος του χιονιού ή του πάγου.
 • Ενίσχυση της έλξης επιστροφής μπορεί να ισχυρός άνεμος, βροχή και άλλους παράγοντες της κακοκαιρίας.

Πού να πάτε αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί σωστά

Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά ή φυσάει από την έξοδο, γράψτε μια αίτηση στη διοίκηση στέγασης, στη εταιρεία διαχείρισης ή στο HOA. Ο υπεύθυνος επιθεώρησης πρέπει να ελέγξει το έργο της κουκούλας, μετά την οποία συντάσσεται μια πράξη και εκδίδεται ψήφισμα. Κατά τη διεξαγωγή μιας εξέτασης.

Η τεχνογνωσία περιλαμβάνει τον έλεγχο της ορθότητας του σχεδιασμού του συστήματος και της σωστής λειτουργίας του καλύμματος, της συμμόρφωσης με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις κατασκευής. Επιπλέον, εάν είναι απαραίτητο, μετράται η ταχύτητα κίνησης του αέρα. Σε περίπτωση εντοπισμού παραβιάσεων, τα προβλήματα πρέπει να διορθωθούν εντός 45 ημερών από την ημερομηνία της απόφασης.

Αν έχετε ήδη υποβληθεί αίτηση στο γραφείο στέγασης και σας απαγορευτεί η αποδοχή της αίτησης ή η εξάλειψη των προβλημάτων, μπορείτε να καταθέσετε καταγγελία σχετικά με την εταιρεία διαχείρισης σε ανώτερες αρχές. Πώς να το κάνετε, δείτε εδώ.

Πώς να διορθώσετε προβλήματα αερισμού

 • Με εμπόδια, καθαρίστε το πέρασμα. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε τη σχάρα εξαερισμού και προσεκτικά χρησιμοποιώντας μια σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα υπολείμματα και ακαθαρσίες. Τα σκουπίδια κατασκευής, τα οποία είναι κολλημένα στο βάθος του ορυχείου, μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από έναν ειδικό.
 • Εάν τοποθετούνται πολύ σφιχτά πλαστικά παράθυρα, τοποθετήστε πρόσθετες βαλβίδες τροφοδοσίας ή τοποθετήστε παράθυρα με διπλά τζάμια με ήδη εγκατεστημένες βαλβίδες.
 • Στην τουαλέτα και στο μπάνιο, μπορείτε να τοποθετήσετε εκτροπείς ή ειδικούς μηχανικούς ανεμιστήρες με μια βαλβίδα αντεπιστροφής στην οπή εξαερισμού. Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά και σωστά τη συσκευή και την απόδοση, που θα ταιριάζουν με τον τύπο του συστήματος. Η αρχή "το περισσότερο, τόσο το καλύτερο" δεν λειτουργεί εδώ.
 • Εάν το διαμέρισμα αρχίσει να φυσάει λόγω ισχυρών ανέμων, πρόσθετη προστασία εγκαθίσταται στο στόμιο των βαλβίδων ορυχείου ή οπίσθιου πτερυγίου που τοποθετούνται στα ανοίγματα.
 • Καθαρίστε τα κανάλια του πάγου και του χιονιού, λάβετε μέτρα για την εξάλειψη του υπερβολικού αέρα και του ατμού.
 • Εάν η εγκατάσταση είναι λανθασμένη, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε και να εγκαταστήσετε ξανά το σύστημα εξαερισμού.
 • Εάν το διαμέρισμα έχει ψυχρές μπαταρίες και ανεπαρκή θέρμανση, πρέπει να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι ο κανόνας της θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης δεν πρέπει να είναι μικρότερος από +18 μοίρες. Εάν δεν τηρούνται τα πρότυπα, επικοινωνήστε με την εταιρεία διαχείρισης. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο σχετικά με το πότε αρχίζει και τελειώνει η περίοδος θέρμανσης.

Εγκατάσταση καναλιών τροφοδοσίας

Βαλβίδες παροχής - μέσω οπών στον τοίχο, που πηγαίνει στο δρόμο. Δίνουν μια πρόσθετη ροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Τέτοιες βαλβίδες είναι εγκατεστημένες με δύο μάνδαλα. Αυτό σας επιτρέπει να ανοίξετε ή να κλείσετε πλήρως τις τρύπες ή να τις ανοίξετε ελαφρά. Μην ξεχνάτε τα παράθυρα με διπλά τζάμια, στο σχεδιασμό των οποίων περιλαμβάνονται ήδη οι βαλβίδες. Αυτό εξασφαλίζει ταυτόχρονα την κυκλοφορία του αέρα και την αεροστεγανότητα.

Μέσα σε κάθε βαλβίδα τοποθετείται μια σχάρα, η οποία προστατεύει από τη σκόνη, τη βρωμιά και τα συντρίμμια, την υγρασία στις συσκευές και το διαμέρισμα. Και για να προστατεύσει το δωμάτιο από τον περιττό ήχο στο εσωτερικό των οπών θέστε το κιβώτιο απομόνωσης θορύβου.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε αξιόπιστες βαλβίδες, καθώς τα μοντέλα χαμηλής ποιότητας θα λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Επιπλέον, μέσω των οπών μπορεί να φυσήξει ακόμα και με την κλειδαριά κλειστή.

Για τη βελτίωση του εσωτερικού κλίματος, για τον έλεγχο της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά φίλτρα καθαρισμού, ιονιστές και υγραντήρες, να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ελέγχου κλιματισμού. Στη συνέχεια, θα ξεχάσετε για τα προβλήματα μικροκλίματος στο διαμέρισμα, να απαλλαγούμε μόνιμα από βακτήρια, αλλεργιογόνα, σκόνη και δυσάρεστες οσμές.

Γιατί φυσάει από τον εξαερισμό;

Δυστυχώς, το σύστημα εξαερισμού μερικές φορές λειτουργεί εσφαλμένα. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει να φυσάει από τον εξαερισμό πίσω στα σπίτια του σπιτιού. Με αυτό, ο αέρας από το ventshahti φέρνει δυσάρεστες οσμές και αισθάνεται αμέσως. Μην καθυστερείτε τη λύση αυτού του προβλήματος στο μακρύ κουτί, διότι από μόνο του δεν θα λυθεί. Ας δούμε γιατί ο αερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Φυσικός αερισμός στο σπίτι

Τι είναι αυτό το σύστημα εξαερισμού; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συγκρότημα αγωγών αέρα σε μια ιδιωτική κατοικία ή ένα σύστημα ορυχείων σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, στο οποίο υπάρχει ένας κύριος ανελκυστήρας, που απλώνεται από το κελάρι μέχρι την οροφή. Είναι αυτός που δημιουργεί έλξη λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω. Και όσο περισσότερο αυτή η διαφορά, τόσο πιο εξαντλητική είναι η εξάτμιση. Προσθέτουμε κάθετη πίεση αέρα ανάλογα με τον τύπο των διατομών. Αυτό συμβαίνει όταν ο άνεμος φυσάει σε μια οριζόντια κατεύθυνση σε σχέση με την ανύψωση και πίσω του αντλεί αέρα από τον εξαερισμό. Δηλαδή, η εξάντληση του αέρα από τις εγκαταστάσεις συμβαίνει φυσικά, και όχι με τη βοήθεια πρόσθετου εξοπλισμού όπως ο ανεμιστήρας.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να υπάρχει μια εισροή αέρα έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό μέσα στο σπίτι ή ένα βύθισμα δεν μειώνεται. Ως εκ τούτου, στο ίδρυμα είναι αριστερά εξαερισμού ή να κάνετε τρύπες στο πάτωμα του πρώτου ορόφου.

Αιτίες διαταραχής της κυκλοφορίας του αέρα

Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί σωστά, τότε υπάρχει ένας λόγος. Υπάρχουν πολλά, αλλά τα δύο κύρια:

 1. Δεν υπάρχει παροχή αέρα.
 2. Η θερμοκρασία μέσα στις εγκαταστάσεις είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δρόμο. Συνήθως συμβαίνει το καλοκαίρι, όταν είναι ζεστό.


Αλλά ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη ροής αέρα. Συνήθως στα ευρήματα των διαμερισμάτων στον άξονα αερισμού που παράγεται από το μπάνιο, την τουαλέτα και την κουζίνα. Και η ροή του αέρα ήρθε από τα παράθυρα (διαρροές τους) και την μπροστινή πόρτα. Σήμερα, όταν εγκαθίστανται πλαστικά παράθυρα αντί για ξύλινα παράθυρα με πλήρη σφράγιση αρμών και αρμών, το πρόβλημα της εισροής έχει γίνει σοβαρό. Τις περισσότερες φορές, η αντίστροφη ώθηση οφείλεται σε αυτό. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας στις βαλβίδες τροφοδοσίας των παραθύρων.

Άλλα αίτια της βλάβης ώσης και της εμφάνισης μιας αντίστροφης ροής περιλαμβάνουν:

 • δυσλειτουργία του ίδιου του συστήματος ·
 • εγκατάσταση ανεμιστήρων αντί για πλέγματα.
 • εγκατάσταση κουκούλας, που συνδέεται με τον αγωγό αερισμού.
 • απουσία ομπρέλας στην οροφή ή καταστροφή του στόματος του καναλιού.

Αιτίες δυσλειτουργίας του εξαερισμού

Στις αιτίες της αποτυχίας μπορεί να αποδοθεί ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων. Το κύριο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όταν φυσάει από το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα - δεν είναι το ίδιο πράγμα, αν το ίδιο αποτέλεσμα εμφανίστηκε σε ένα ιδιωτικό σπίτι. Δηλαδή, οι δυσλειτουργίες στα δύο κτίρια μπορεί να είναι διαφορετικές, επειδή η παραβίαση της ώσης σε αυτά έχει διαφορετικές αιτίες.

Για παράδειγμα, σε ένα διαμέρισμα εμφανίζεται πιο συχνά λόγω εγκατάσταση του ανεμιστήρα ή στα κουκούλες κουζίνα, η οποία αρχίζει να ωθήσει στο κανάλι του, και ο αέρας στο εσωτερικό του οδήγησης στον αγωγό ανόδου με την πίεση δεν έχει το χρόνο να περάσει το σύνολο της μάζας προς τα πάνω. Δηλαδή, εν μέρει, πέφτει στην γειτονική τουαλέτα ή στο κανάλι του μπάνιου. Σε αυτούς τους χώρους σχηματίζεται η αντίστροφη επίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη κατεύθυνση, αν ο ανεμιστήρας κλείσει στην κουζίνα και ενεργοποιηθεί στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επίσης με τα γειτονικά διαμερίσματα που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο.

Αυτό υποδηλώνει ότι δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε εσφαλμένα πρόσθετες συσκευές εξάτμισης χωρίς να υπολογίσετε τη δύναμή τους. Και όσο ισχυρότερο είναι ο ανεμιστήρας, τόσο ισχυρότερη είναι η αντίστροφη ώθηση του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου.

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί για το λόγο αυτό, επειδή στο στάδιο του σχεδιασμού, τα κανάλια εξαερισμού δοκιμάζονται για τη διανομή των καναλιών αερισμού σε όλους τους χώρους ξεχωριστά. Δηλαδή, στην κουζίνα έχει εγκαταστήσει το δικό του ανυψωτήρα, στην τουαλέτα και το μπάνιο είναι το δικό του ξεχωριστό. Αλλά στο σπίτι μερικές φορές υπάρχει άλλο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές, οι ανελκυστήρες συνδυάζονται σε ένα ή δύο κοινά κανάλια μέσα στη σοφίτα και στη συνέχεια ένας ή δύο σωλήνες οδηγούνται έξω από το κάλυμμα της στέγης. Και εδώ στο σύστημα εξαερισμού υπάρχουν οριζόντια τμήματα. Το κύριο καθήκον του σχεδιαστή είναι να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερα αυτού του τύπου αγωγούς και να ελαχιστοποιήσει τη γωνία κλίσης των οριζόντιων τμημάτων (η μείωση θα πρέπει να είναι ελάχιστη). Δηλαδή, όσο πιο απότομη είναι αυτή η ενότητα, τόσο καλύτερη είναι η κίνηση του αέρα προς τα πάνω.

Και τρεις ακόμη λόγοι:

 1. Απουσία θερμομόνωσης. Ο ψυχρός αέρας διεισδύει στους αγωγούς αέρα το χειμώνα, όπου παγώνει και μετατρέπεται σε πάγο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο στόμα του καναλιού. Οι συνέπειες είναι η μείωση της διατομής.
 2. Η απουσία ομπρέλας, που μπορεί να οδηγήσει σε βροχόπτωση και μείωση ώσης. Αυτό διακόπτει την ανταλλαγή αέρα.
 3. Ο αερισμός στο σπίτι ήταν γεμάτος.


Έτσι, για να αφαιρέσουμε την αντίστροφη έλξη, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε γιατί εμφανίζεται.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Όπως προαναφέρθηκε, η αντίστροφη ώθηση στον εξαερισμό εμφανίζεται για δύο κύριους λόγους:

 1. Πλήρης αεροστεγανότητα των χώρων.
 2. Εγκατάσταση πρόσθετων διατάξεων εξάτμισης στους αεραγωγούς.

Όλοι οι άλλοι λόγοι είναι δευτερεύοντες, μερικοί από τους οποίους δεν δημιουργούν ώθηση επιστροφής, αλλά απλά ο εξαερισμός παύει να λειτουργεί. Με τον εξαερισμό στο διαμέρισμα είναι πιο δύσκολο, επειδή το ίδιο το σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύνολο καναλιών, συχνά από σκυρόδεμα. Από την κορυφή σε όλα τα διαμερίσματα ξεκλειδώνουν, μέσω των οποίων ο αέρας από τις εγκαταστάσεις πρέπει να αφαιρεθεί στο δρόμο. Και αν ο γείτονας στο ισόγειο εγκαταστήσει μια ισχυρή κουκούλα κουζίνας, τότε η αντίστροφη ροή των μαζών αέρα θα γίνει αισθητή όχι μόνο από αυτόν, αλλά και από γείτονες από τους κοντινούς ορόφους.

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής για άλλους λόγους, επειδή ο εξαερισμός στο διαμέρισμα διαφέρει από το σύστημα εξαερισμού της ιδιωτικής κατοικίας. Είναι εδώ ότι η εγκατάσταση των οπαδών μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αλλά μόνο είναι απαραίτητο να καθορίσετε τον τόπο εγκατάστασης για διαφορετικούς αναβατήρες.

Αυτοπροσδιορισμός ώθησης

 • Υπάρχουν δύο τρόποι:
 1. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εφαρμόσετε την παλάμη με τον εξαερισμό και σε περίπτωση καλού εξαερισμού, θα πρέπει να αισθανθείτε την κίνηση της ροής του αέρα.
 2. Συνδέστε μια σερβιέτα ή ένα φύλλο χαρτιού στη σχάρα. Αν το πρώτο κρατιέται στο δεύτερο, τότε η ώθηση είναι καλή, δεν υπάρχει αντίστροφη επίδραση.

Προβλήματα με τον εξαερισμό σε πολυκατοικίες

Τα προβλήματα με τον αερισμό συνήθως απαντώνται μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας στο σπίτι.

 1. Το τμήμα του γίνεται μικρότερο λόγω των συντριμμιών που έχουν πέσει στο εσωτερικό, των τρωκτικών και των πτηνών.
 2. Η καταστροφή των τοίχων των αεραγωγών που οφείλονται στο συμπύκνωμα.
 3. Η απουσία του κεφαλιού είναι η ατμοσφαιρική βροχόπτωση που έπεσε μέσα.


Όλα αυτά μειώνουν το βύθισμα, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στα διαμερίσματα αυξάνεται η υγρασία και οι δυσάρεστες οσμές θα γίνουν οι αιώνιοι σύντροφοι των δωματίων. Τι πρέπει να κάνω;

Επίλυση του προβλήματος με τη χρήση ανεμιστήρα

Πιθανώς, πολλοί πίστευαν ότι η συζήτηση αφορά την εγκατάσταση ανεμιστήρων στη θέση των αεραγωγών αερισμού. Κανείς δεν απαγορεύει αυτό, αν και έχει ήδη περιγραφεί παραπάνω, σε αυτό που μπορεί να οδηγήσει.

Η συζήτηση αφορά τον ανεμιστήρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο σύστημα στην οροφή. Αυτό μπορεί να είναι ένας μηχανικός εκτροπέας ή ένας περιστροφικός στρόβιλος. Και οι δύο συσκευές λειτουργούν από τον αέρα που φυσάει, έτσι σε έναν ήρεμο καιρό από αυτούς δεν έχει νόημα. Αν και, όπως δείχνει η πρακτική, η εγκατάσταση αυτών των συσκευών αυξάνει έντονα την πρόσφυση και εμποδίζει την αντίστροφη ροή.

Όσο για τους οπαδούς στις γρίλιες εξαερισμού, πρώτα απ 'όλα πρέπει να υπολογίσετε την ισχύ τους. Εξαρτάται από την διατομή των αγωγών εξαερισμού και από έναν τέτοιο δείκτη όπως η ανταλλαγή αέρα στους χώρους. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, ο δείκτης αυτός θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 12-20 m³ / h, ανάλογα με τον τύπο της πλάκας και τον αριθμό των καυστήρων.

Για αυτό πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο της κουζίνας. Για παράδειγμα, η επιφάνεια του δωματίου 3x4 m σε ύψος οροφής 3 m, ο όγκος θα είναι 36 m³. Τώρα πολλαπλασιάστε την προκύπτουσα τιμή με συντελεστή 12-20. Με μια ελάχιστη τιμή, η απόδοση του ανεμιστήρα είναι 432, με το μέγιστο των 720 m³ / h.

Προληπτικά μέτρα

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην υπάρχει αντίστροφη έλξη.

 1. Κρατήστε το σύστημα εξαερισμού σε καλή κατάσταση.
 2. Μην τοποθετείτε ανεμιστήρες και κουκούλες στους αεραγωγούς. Χρησιμοποιήστε έναν απορροφητήρα ανακύκλωσης ή πάρτε την εκροή του έξω από το δωμάτιο προς το δρόμο: μέσω ενός τζαμιού τοίχου ή παραθύρου.
 3. Τοποθετήστε εκτροπείς ή περιστρεφόμενους στροβίλους στο άκρο του ανυψωτήρα.
 4. Τοποθετήστε τη ροή του αέρα στα δωμάτια με οποιονδήποτε τρόπο.
 5. Εγκαταστήστε τις εσωτερικές πόρτες που θα εμποδίσουν την κίνηση του αέρα μεταξύ των χώρων. Τα ισχυρά ρεύματα είναι επίσης η αιτία της αντίστροφης ροής.
 6. Φέρτε τον χειμώνα καθαρισμό του συστήματος εξαερισμού από το χιόνι και τον πάγο.
 7. Εκτελέστε περιοδικούς ελέγχους αερισμού.

Γιατί η κουκούλα άρχισε να φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση

Για κάθε άτομο, η οικιακή άνεση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, πρακτικά για όλους μας, το συστατικό μέρος ενός ζεστού σπιτιού είναι η μυρωδιά. Αλλά τι να κάνετε, αν ξαφνικά άρχισε να παρατηρεί ότι στην "φωλιά" σας είναι άγνωστη πού τραβώντας το άρωμα κάποιου άλλου;

Η αντίστροφη πρόσφυση είναι ένα κοινό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί

Κουκούλες εργασίας στο διαμέρισμα

Συνήθως, χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές για την καταπολέμηση του αερισμού, οι οποίες αποκόπτουν τις ροές αέρα και στη συνέχεια τους ανακατευθύνουν από το σπίτι. Παρακάτω θα εξετάσουμε όλες τις αποχρώσεις που αφορούν το ερώτημα: γιατί η κουκούλα χτυπά προς την αντίθετη κατεύθυνση και πώς να επιστρέψει η δράση της πίσω στη σωστή κατεύθυνση;

Βασικά, το πρόβλημα της έλξης επιστροφής συναντάται στις περιοχές τουαλέτας και μπάνιου, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στην κουζίνα. Ένα από τα κύρια σημάδια του προβλήματος του αερισμού είναι η μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το γεγονός είναι ότι το σύστημα εξαερισμού οποιουδήποτε διαμερίσματος σχεδιάστηκε από ένα σχέδιο τροφοδοσίας και εξάτμισης με φυσικό κίνητρο.

Αυτό υποδηλώνει ότι όταν ένα συγκεκριμένο μέρος του αέρα θερμαίνει και μειώνει την πυκνότητα, υπόκειται σε μετατόπιση λόγω της πίεσης ενός πυκνού και ψυχρότερου κύματος. Λόγω του ότι ο εσωτερικός αέρας χαρακτηρίζεται από υψηλότερη θερμοκρασία από το εξωτερικό, χαρακτηρίζεται από αναρρόφηση στην κορυφή. Έτσι, δημιουργεί μια φυσική λαχτάρα. Η ισχύς και η αντοχή του εξαρτώνται από τη διαφορά θερμοκρασίας εκτός του κτιρίου και μέσα από αυτό, καθώς και από τη διαφορά στο ύψος των σωλήνων εξαγωγής και των ανοιγμάτων εισόδου.

Για να ξεκινήσετε την επίλυση του προβλήματος, πρέπει να κατανοήσετε τους κύριους λόγους για τους οποίους η κουκούλα της κουζίνας μπορεί να αρχίσει να φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι λόγοι γι 'αυτό είναι γεμάτοι ποικιλία. Προβλήματα με την κουκούλα στο διαμέρισμα ή στο σπίτι μπορεί να εμφανιστούν λόγω:

Το τζάκι στην κουζίνα είναι η συχνότερη αιτία προβλημάτων στον εξαερισμό

 • Σφράγιση χώρων κατά την τοποθέτηση νέων παραθύρων.
 • λανθασμένη επιλογή και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού στις θέσεις των πλεγμάτων εξαερισμού.
 • ισχυρές ριπές ανέμου, ρεύματα και επίσης εάν ο άνεμος κατευθύνεται προς μία κατεύθυνση.
 • η παρουσία μιας σκάλας - λιγότερο επικίνδυνη από αυτή την άποψη είναι μια καμπύλη σκάλα, και όχι η συνηθισμένη.
 • εγκατάσταση της κουκούλας: όταν η κουζίνα βρίσκεται κοντά στο τζάκι, η εμφάνιση προβλημάτων στον αερισμό δεν θα σας κάνει να περιμένετε πολύ.
 • λανθασμένη θέση σωλήνα (δυσμενής θέση - ζώνη σκιών ανέμου).
 • συσσώρευση τεράστιων μαζών ατμών και ψυχρού αέρα στον εξαερισμό.
 • ρύπανση από το χιόνι.
 • συσσώρευση αποβλήτων ·
 • σωστή επεξεργασία των εκχυλισμάτων.

Πώς να προσδιορίσετε την αιτία της βλάβης του καλύμματος

Πολύ συχνά συμβαίνει ότι είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί ένας λόγος, ή ακόμα και αδύνατος, επειδή πολλά προβλήματα συγχρονίζονται και δημιουργούν ένα κοινό. Ως αποτέλεσμα, διάφορες μη μη εξαλείφοντες οσμές αρχίζουν να βγαίνουν από την κουκούλα.

Λόγω των σχεδίων των σύγχρονων μεταλλικών πλαστικών παραθύρων, ο αέρας δεν μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο, οπότε μετά την εγκατάστασή τους υπάρχει εξαφάνιση της εισροής οξυγόνου. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ο τερματισμός της συνήθους εργασίας της κουκούλας, υπάρχει μια "ανατροπή", και ο εξαερισμός αρχίζει ξαφνικά να εργάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση - να τραβήξει αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Το μεταλλικό πλαστικό παράθυρο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αντίστροφης πρόσφυσης στην κουκούλα

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την εγκατάσταση αξονικών ανεμιστήρων ή κουζινών κουζίνας.

Ως αποτέλεσμα, ο αέρας απλά δεν μπορεί να "ξεπεράσει" μέσα στο δωμάτιο, και οι μάζες του αέρα μετακινούνται από έναν ανεμιστήρα από έναν άξονα στον άλλο. Κατά συνέπεια - η κουκούλα λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Προσδιορίστε το πρόβλημα μόνος σας, συχνά είναι προβληματικό, επομένως θα ήταν πρόσφορο να προσκαλέσετε επαγγελματίες που εμπλέκονται στην επαλήθευση τόσο του συστήματος αερισμού όσο και της συμμόρφωσής του με τα πρότυπα. Οι εμπειρογνώμονες πρέπει να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της εργασίας, να βρουν προβλήματα στο σύστημα, να δώσουν συναφή συμπεράσματα και συμβουλές για να διορθώσουν το πρόβλημα. Ο τυπικός έλεγχος αποτελείται από τρία στάδια.

 1. Αρχικά, θα πρέπει να παράσχετε όλη την υπάρχουσα τεκμηρίωση σχετικά με τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού. Οι εμπειρογνώμονες θα εκτιμήσουν πόσο ορθολογικά χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και ανταποκρίνεται στα καθιερωμένα πρότυπα.
 2. Στη συνέχεια, οι ειδικοί θα πραγματοποιήσουν μια εξέταση του εξαερισμού σας και πώς εγκαταστάθηκε. Θα γίνει έλεγχος της ποιότητας εγκατάστασης του συνόλου του εξοπλισμού.

Μετά από όλα τα βήματα εμπειρογνώμονες θα προσπαθήσουν να βρουν όλες τις αποτυχίες και τις ελλείψεις, ελέγξτε την τρέχουσα κατάσταση των κουκούλες. Θα λάβετε πλήρη έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού σας.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες μετρούν τον αέρα στο δωμάτιο, ανιχνεύονται μη επικυρωμένες επικαλύψεις εξαερισμού. Ως εκ τούτου, να είστε έτοιμοι για μια πλήρη δοκιμή, με όλες τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτό.

Πώς να ρυθμίσετε το έργο των κουκούλες;

Έχοντας αναλύσει όλες τις πιθανές παραλλαγές της εμφάνισης των προβλημάτων, απομένει να αποφασιστεί πώς να απαλλαγούμε από τις οσμές μία για πάντα και να ρυθμίσουμε το έργο της κουκούλας. Είστε πεπεισμένοι ότι το έργο της κουκούλας επηρεάζεται όχι μόνο από την εσωτερική ζημιά, αλλά και από το περιβάλλον. Λόγω αλλαγών στην ατμοσφαιρική πίεση ή την υγρασία, μπορεί επίσης να προκύψει ανισορροπία. Τι πρέπει να κάνω εάν η κουκούλα δεν λειτουργεί σωστά;

Η πύλη χρησιμοποιείται ως ενισχυτής

Μερικές φορές η εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων προηγείται από μακρά χρήση σόμπα ή τζάκι (λόγω του συσσωρευμένου βαρέως αέρα). Με μια ερώτηση αυτής της φύσης, μπορείτε επίσης να ταξινομήσετε εξαιρετικά γρήγορα με τη βοήθεια ενός σταθεροποιητή που βελτιστοποιεί τις ροές αέρα στο σύστημα εξαερισμού. Μην ξεχνάτε τον τακτικό καθαρισμό της καμινάδας.

Εάν οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι στο επίπεδο σας, τότε αυτές οι μέθοδοι μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα προβλήματα:

 • δημιουργία ροής καθαρού αέρα.
 • καθαρίστε τους αγωγούς εξαερισμού.
 • εξάλειψη του χιονιού και του πάγου
 • σε ακραίες περιπτώσεις, επικοινωνήστε με την υπηρεσία επισκευής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αξίζει να καθυστερήσει το πρόβλημα με την κουκούλα. Μπορεί να φαίνεται ότι μια τέτοια σαχλαμάρα δεν αξίζουν την προσοχή σας, αλλά είναι σε θέση να αντιστρέψει ώθηση να αναπτύξουν άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα.

Για να ελέγξετε την ακρίβεια του συστήματος εξαερισμού, αρκεί ένα φύλλο χαρτιού. Βάλτε το στη σχάρα, ανοίξτε το παράθυρο και δείτε αν ο αέρας προσελκύει το χαρτί. Ο αερισμός έχει υποστεί βλάβη εάν το φύλλο δεν κολλήσει. Για επαλήθευση, ο συνήθης αναπτήρας ταιριάζει επίσης, η φλόγα του οποίου θα κάμπτεται όταν διαταραχθεί.

Η αντίστροφη πρόσφυση είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα και όχι μόνο η άνεση, αλλά και η υγεία σας εξαρτάται από την έγκαιρη διόρθωση. Σκεφτείτε το πριν αφήσετε να το πάτε. Στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν ειδικοί σε κάθε τομέα που θα σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τις ποιοτικές και επαγγελματικές καταστροφές.

Γιατί ο αερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση;

Εάν έγιναν λάθη στο σχεδιασμό ενός οικιστικού σπιτιού, η εμφάνιση ενός τέτοιου δυσάρεστου φαινομένου σαν ένα σχέδιο επιστροφής στο αερισμό μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Το αποτέλεσμα αναπτύσσεται εάν οι άξονες και τα κανάλια χυτεύονται σε συμπαγή πλαίσια. Ο εξαερισμός διαταράσσεται και φέρνει στο πλάι του δωματίου μια ολόκληρη δέσμη δυσάρεστων οσμών. Για να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα στο διαμέρισμα, χρησιμοποιούν συνήθως ένα stub - κόβει τις ροές αέρα και τους ανακατευθύνει σε ένα κοινό ορυχείο.

Εξέταση των συστημάτων εξαερισμού

Για τον εντοπισμό προβλημάτων, καλούνται ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες να ελέγξουν το σύστημα αερισμού και τη συμμόρφωσή του με τις κανονιστικές πράξεις. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας συνεπάγεται τη χρήση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης. Οι ειδικοί πρέπει να περιγράψουν λεπτομερώς όλες τις υπάρχουσες αποκλίσεις στη λειτουργικότητα του συστήματος, να καταλήξουν σε γενικό συμπέρασμα και να δώσουν συστάσεις στον πελάτη. Η εξειδίκευση περιλαμβάνει τρία στάδια:

 1. Λεπτομερής επαλήθευση όλων των υφιστάμενων τεκμηρίων σχεδίων σχετικά με τα συστήματα αερισμού και κλιματισμού. Στο πρώτο στάδιο, οι ειδικοί θα πρέπει να αξιολογούν την ορθότητα της εφαρμογής του εξοπλισμού, τη συνάφεια της λειτουργίας του και επίσης να ελέγχουν τη συμμόρφωση των εγγράφων σχεδιασμού με τους GOST.
 2. Εξέταση εργασιών εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού. Στο επόμενο στάδιο είναι απαραίτητο να ελέγξετε προσεκτικά την ποιότητα της εγκατάστασης αεραγωγών, αγωγών και άλλου εξοπλισμού.
 3. Αναζητήστε αναλύσεις και ελλείψεις, ελέγχοντας την τρέχουσα κατάσταση. Μετά από έναν προκαταρκτικό έλεγχο, οι εμπειρογνώμονες αξιολογούν την απόδοση του συστήματος γενικά.

Κατά τον προσδιορισμό της αιτίας της διακοπής των εμπειρογνωμόνων εξαερισμού θα πρέπει να διεξάγουν μετρήσεις των συνθηκών του αέρα στο διαμέρισμα, να εντοπίσει τα σημεία μη εξουσιοδοτημένη ορόφους κανάλια φυσικό αερισμό με τη χρήση βίντεο ενδοσκόπιο, και να συγκρίνουν τις επιδόσεις με τα δεδομένα σχεδιασμού της ροής του αέρα.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα μπορεί να μην λειτουργεί σωστά για πολλούς λόγους. Μερικά από αυτά μπορούν να εντοπιστούν αμέσως μετά την επιθεώρηση του τζακιού ή της σόμπας. Για να καταλάβετε γιατί η ώθηση είναι σπασμένη, πρώτα απ 'όλα πρέπει να μελετήσετε τη θέση του σωλήνα. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στην πρόσβαση στην οροφή. Εάν η αρχική εξέταση δεν έχει δώσει αποτελέσματα, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλες αιτίες διαταραχών αερισμού στο διαμέρισμα.

Τις περισσότερες φορές, ο εξαερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση λόγω λανθασμένης ροής αέρα μέσα στο δωμάτιο. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί από τα σφραγισμένα παράθυρα. Είναι κατασκευασμένα από μοντέρνους τύπους πλαστικών και διπλών υαλοπινάκων - υλικά που είναι ανθεκτικά και ανθεκτικά, αλλά δεν επιτρέπουν καθόλου αέρα. Μια εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση ξύλινων παραθύρων. Στις ευρωπαϊκές χώρες, το ζήτημα αυτό επιλύεται με τη βοήθεια βαλβίδων τροφοδοσίας και την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού.

Η στεγανότητα των πλαστικών παραθύρων μπορεί να προκαλέσει έλλειψη καθαρού αέρα

Για τη σωστή λειτουργία του τζακιού ή της σόμπας απαιτείται ροή αέρα προς την κατεύθυνση του δωματίου, καθώς οι αγωγοί εξαερισμού λειτουργούν πολύ πιο ενεργά από την καμινάδα. Σε σωλήνες που έχουν μικρή διατομή, η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται ταχύτερα και βγαίνει προς τα πάνω.

Ένας άλλος λόγος για το σχηματισμό της αντίστροφης πρόσφυσης σε ένα διαμέρισμα ή εξοχικό σπίτι μπορεί να είναι η παρουσία μιας σκάλας στο κτίριο. Στην πραγματικότητα, είναι ένας τεράστιος σωλήνας που μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση των ροών του αέρα ακόμη και στους αεραγωγούς. Μια καμπύλη σκάλα επηρεάζει το σύστημα λιγότερο από μια ευθεία σκάλα.

Ένας παράγοντας στην αποτυχία του εξαερισμού είναι η κουκούλα κουζίνας. Εάν η κουζίνα βρίσκεται κοντά στο τζάκι, είναι δυνατό να σχηματιστεί αντίστροφη ώση. Τα νεότερα μοντέλα μπορούν να επεξεργαστούν έως και 1200 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα, γεγονός που οδηγεί στην κατάρρευση του δικτύου τζάκι και των σημείων εξαγωγής αέρα.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για την εμφάνιση της αντίστροφης ώσης είναι:

 1. Η συγκεκριμένη θέση του σωλήνα. Εάν βρίσκεται στη ζώνη της σκιάς ανέμου που σχηματίζεται από τα προεξέχοντα μέρη του σπιτιού, μπορεί να υπάρχει παραβίαση της κυκλοφορίας του αέρα.
 2. Ο άνεμος που φυσάει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
 3. Η συσσώρευση στους αεραγωγούς αερισμού ενός μεγάλου αριθμού ψυχρού αέρα και ατμών που εμποδίζουν την κίνηση της ώσης.
 4. Κλείστε τους αεραγωγούς με χιόνι και πάγο.
 5. Η συσσώρευση των συντριμμιών, ο σχηματισμός των φωλιών των πτηνών και οι εναποθέσεις αιθάλης.
 6. Βίδες που πνέουν μέσα σε μεγάλους χώρους, χωριστά σε διαμερίσματα.
 7. Λανθασμένη λειτουργία συστημάτων εξάτμισης, εξοπλισμού συμπιεστών και ανεμιστήρων.

Βελτιστοποίηση της ρύθμισης του αέρα

Για να καταλάβουμε γιατί υπάρχει μια αντίστροφη έλξη, πρέπει να αναλύσουμε όλα τα στοιχεία. Η διακοπή της ισορροπίας του εξαερισμού μπορεί να έχει περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική πίεση, η υγρασία, η δραστηριότητα των ρευμάτων μεταφοράς, η παρουσία ισοθερμίας και η αναστροφή.

Ένας τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να εγκατασταθεί ένας εκτροπέας - ένας μηχανικός ανεμιστήρας που παράγει καπνό από τον άξονα καμινάδας. Ο αποσβεστήρας μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής στην καμινάδα - με αυτό ρυθμίζεται η αντίστροφη ώση. Συνήθως εγκαθίστανται στον αγωγό καπνοδόχου και στην πόρτα του φούρνου. Μερικές φορές το ερώτημα λύνεται πολύ απλά - απλά ανοίξτε τις πόρτες και αερίστε το δωμάτιο.

Συχνά, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει εάν η σόμπα ή το τζάκι δεν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσα, μπορεί να συσσωρευτεί βαριά αέρας, η οποία εμποδίζει την κίνηση και ο καπνός μέσα από το τζάκι σφίγγει προς το δωμάτιο. Αν το φαινόμενο συμβαίνει περιοδικά, ο σταθεροποιητής του βυθίσματος για μια καμινάδα θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή του - βελτιστοποιεί την κίνηση του αέρα στον εξαερισμό. Η βαλβίδα ασφαλείας προστατεύει από τις απότομες πτώσεις πίεσης.

Ως προληπτικό μέτρο, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε την καμινάδα από καιρού εις καιρόν και να εγκαθιστάτε ένα ειδικό τσάι για καθαρισμό. Για την επίλυση των προβλημάτων χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες λύσεις:

 1. Η αφαίρεση του σωλήνα πάνω από τη ζώνη της σκιάς του ανέμου.
 2. Επισκευάστε αν χρειάζεται δομή εξαερισμού.
 3. Δημιουργία ροής καθαρού αέρα.
 4. Διαγραφή καναλιών.
 5. Εκκαθάριση χιονιού και πάγου από κατεψυγμένες περιοχές.
 6. Αλλάξτε τη διάταξη του δωματίου, δημιουργήστε οργανωμένες ροές και τοποθετήστε τις πόρτες.

Παραβιάσεις στον αερισμό των πολυκατοικιών

Αντίστροφη έλξη στο διαμέρισμα οδηγεί σε θόλωση των παραθύρων, εμφάνιση υγρασίας και δυσάρεστες οσμές. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη τέτοιων επικίνδυνων ασθενειών όπως το βρογχικό άσθμα και πολλές άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Εάν υπάρχουν ανησυχίες ότι ο εξαερισμός είναι ελαττωματικός, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το ελέγξετε. Είναι απαραίτητο να ανοίξετε το παράθυρο λίγο, πάρτε ένα φύλλο λεπτού χαρτιού και το φέρετε στη σχάρα εξαερισμού. Εάν η ροή του αέρα την έχει προσελκύσει, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αν δεν κρατάει - ο αερισμός είναι σπασμένος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αναπτήρα ή ένα αναμμένο κερί - η φλόγα πρέπει να λυγίσει προς την πλευρά. Σε ζεστό καιρό, ο αέρας γίνεται βαρύτερος, ο άνεμος δεν φυσάει, οπότε ο έλεγχος αυτή τη στιγμή δεν αξίζει τον κόπο.

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων δεν έχουν το δικαίωμα να καθαρίζουν τους ίδιους τους αγωγούς εξαερισμού. Για να γίνει αυτό, πρέπει να καλέσουν ειδικούς. Οι κάτοικοι μπορούν μόνο να αφαιρέσουν τη σχάρα και να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα σκουπίδια με ηλεκτρική σκούπα. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, μένει μόνο να στραφούν σε επαγγελματίες.

Ένας από τους λόγους για την εμφάνιση αντίστροφης έλξης στο διαμέρισμα μπορεί να είναι μη εξουσιοδοτημένος επανασχεδιασμός των γειτόνων. Κατά τη διάρκεια της επισκευής, μπορούν να εμποδίσουν την ανύψωση του αερισμού και να δημιουργήσουν ένα αρνητικό μικροκλίμα και δυσάρεστες οσμές προς παρακείμενα διαμερίσματα.

Για τη βελτίωση του εξαερισμού χρησιμοποιούνται κλιματιστικά και εξειδικευμένες βαλβίδες τροφοδοσίας. Η ισχύς υπολογίζεται με βάση το μέγεθος του διαμερίσματος. Σε περίπτωση εγκατάστασης συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να σκεφτείτε τη μόνωση του συστήματος. Η συσκευή μπορεί να κρυφτεί κάτω από το ταβάνι ή να τοποθετηθεί σε τοίχο.

Σε πολυκατοικίες το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά στον τελευταίο όροφο. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του εξαερισμού. Για την κανονική κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητο να περάσετε τουλάχιστον δύο μέτρα προς την οροφή. Στον τελευταίο όροφο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, έτσι χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι για την απομάκρυνση της περίσσειας αέρα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργούνται ξεχωριστά κανάλια.

Η ποιότητα του εξαερισμού εξαρτάται από την άνεση της διαβίωσης σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα. Η υπερβολική υγρασία δημιουργεί μια ανθυγιεινή ατμόσφαιρα με ζεστό αέρα. Είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο μόνοι σας. Επομένως, για να καταλάβετε γιατί ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένους ειδικούς. Θα εντοπίσουν τα αίτια της δυσλειτουργίας και θα προσφέρουν μια μεμονωμένη λύση.

Πίσω βύθισμα στον ιδιωτικό αερισμό του σπιτιού: γιατί ο εξαερισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση και πώς να το εξαλείψει

Για να δημιουργήσετε άνετες συνθήκες, απαιτείται επαρκής παροχή καθαρού αέρα. Εάν το σύστημα εναλλαγής αέρα δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να υπάρχει ένα πίσω ρεύμα στον εξαερισμό της ιδιωτικής κατοικίας, το οποίο επηρεάζει άσχημα το μικροκλίμα του.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και να εξαλείψουμε τους λόγους αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής.

Λόγοι για την αντίστροφη έλξη

Αντίστροφη έλξη συμβαίνει όταν υπάρχουν λανθασμένες υπολογισμούς στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού ή ανεπαρκώς καταρτισμένη απόδοση. Αλλά επειδή ο αέρας έχει μελετήσει σωστά τις φυσικές ιδιότητες, είναι εύκολο να εντοπίσει τα αίτια της προέλευσης του προβλήματος και να βρει τρόπους για να το εξαλείψει.

Ο νόμος της διατήρησης του όγκου στον εξαερισμό

Όταν προσομοιώνεται η ανταλλαγή αέρα για μικρούς όγκους που είναι χαρακτηριστικοί για ιδιωτικές κατοικίες, είναι δυνατόν να παραμεληθούν οι παράμετροι του αέρα όπως ο λόγος συμπίεσης και η ανομοιογενής πυκνότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο βασικός φυσικός νόμος του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: η διαφορά στον όγκο εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είναι μηδέν.

Ο εξαερισμός είναι τοποθετημένος στους χώρους με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρυπογόνων αερολυμάτων. Αυτό είναι ένα μπάνιο, κουζίνα και γραφείο. Μερικοί απορροφητήρες τροφοδοτούνται με ανεμιστήρες για να αυξάνουν την ένταση του αέρα εξαγωγής.

Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας εγκαθίσταται στους χώρους καθιστικού για την παροχή καθαρού αέρα στους χώρους μόνιμης διαμονής των ανθρώπων. Κατά κανόνα, αναγκάζεται να πληκτρολογήσετε με προκαθορισμένους όγκους εισερχόμενου ρεύματος. Αυτό είναι απαραίτητο για την ακριβή διατήρηση των παραμέτρων του μικροκλίματος, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και το οξυγόνο.

Έτσι, ο συνηθέστερος όγκος εισροής αέρα σε διάφορα μέρη του σπιτιού είναι σταθερός και η κατανομή του εξερχόμενου αέρα μέσα από τις οπές είναι μεταβλητή. Εάν σε κάποιο χρονικό σημείο ένα μέρος του συστήματος εξάτμισης περάσει μεγαλύτερη ροή από ό, τι προβλέπεται για νέο εξαερισμό, ο όγκος που λείπει αντισταθμίζεται μέσω των ανοιγμάτων που προορίζονται για την εκκένωση του αέρα.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, είναι απαραίτητο να εκτελεστεί το ακόλουθο σύνολο ενεργειών κατά την ανάπτυξη ενός συστήματος εξαερισμού:

 • για κάθε οπή εξαγωγής, τοποθετήστε μια βαλβίδα αντεπιστροφής για να αποτρέψετε την εισροή αέρα μέσω αυτού.
 • Για να οργανώσετε μία ή περισσότερες εισόδους αέρα φυσικού τύπου για αντιστάθμιση του όγκου που λείπει.

Η διατομή των ανοιγμάτων στις μονάδες εναποθηκεύσεως αέρα πρέπει να υπολογίζεται κατά τρόπο που να μπορεί να αντισταθμίσει συνολικά τη μέγιστη ποσότητα του ελλείποντος αέρα. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να διαθέτει βαλβίδα ελέγχου για την αποφυγή της εκροής αέρα. Αυτό είναι γεμάτο χάραξη και μπλοκάρισμα των εισροών το χειμώνα.

Ανεγνωρίσθη η ανταλλαγή αέρα με το δρόμο

Ο ρόλος του στην ισορροπία αέρα του σπιτιού γίνεται με διήθηση - ανεξέλεγκτη διέλευση του αέρα μέσα από τις ρωγμές και τις διαρροές. Εάν το φαινόμενο αυτό είναι έντονο, είναι αδύνατο να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί των παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού.

Επιπλέον, η διήθηση (φιλτράρισμα κατευθυνόμενη προς τα μέσα) επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο χωρίς επεξεργασία με φίλτρα σκόνης και χωρίς θέρμανση στην επιθυμητή θερμοκρασία το χειμώνα. Επομένως, το φαινόμενο αυτό πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς ή να ασκήσει επιρροή στη συνολική κυκλοφορία του αέρα ασήμαντη.

Τα ανοιχτά παράθυρα, τα μπαλκόνια και οι σοφίτες δημιουργούν πρόσθετη ανταλλαγή αέρα. Είναι αδύνατον να το υπολογίσουμε εκ των προτέρων, διότι η ταχύτητα και ακόμη και ο φορέας ροής εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, κυρίως την εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία, καθώς και την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου. Η μόνη λύση για την ανίχνευση της εμφάνισης της αντίστροφης ώσης στους αγωγούς μπορεί να είναι η εγκατάσταση βαλβίδων ελέγχου.

Κατά την κρύα εποχή, μια πρόσθετη καπνοδόχος λειτουργεί ως πρόσθετη κουκούλα. Σε αυτό, ο θερμός αέρας με προϊόντα καύσης βγαίνει, συμβάλλοντας σημαντικά στη συνολική αξία του όγκου της ροής των καυσαερίων.

Ο όγκος του αέρα που εξέρχεται από την καμινάδα εξαρτάται από τη χωρητικότητα του λέβητα. Για τα εργοστασιακά προϊόντα, είναι εύκολο να υπολογιστεί, καθώς το εγχειρίδιο περιέχει πίνακες που παρουσιάζουν το ελάχιστο τμήμα της καπνοδόχου και το ρυθμό εκπομπής προϊόντων καύσης για ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Εάν ο κλίβανος ή ο λέβητας είναι κατασκευασμένος ανεξάρτητα, τότε η κατά προσέγγιση τιμή του όγκου του αέρα εξαγωγής πρέπει να ληφθεί από τον τεχνικό φάκελο μιας παρόμοιας συσκευής όσον αφορά τις παραμέτρους.

Αν θεωρήσουμε την καμινάδα ως κανάλι καυσαερίων, τότε η ιδιαιτερότητά της είναι η αδυναμία εγκατάστασης μιας βαλβίδας αντεπιστροφής σε αυτήν. Μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι ένας ολοκληρωμένος αναρροφητήρας καπνού, αλλά μόνο εάν η τοποθέτησή του είναι τεχνικά εφικτή. Στη συνέχεια, η θέρμανση μπορεί να συμπεριληφθεί στο μοντέλο ως κουκούλα με ανεμιστήρα.

Για να υπολογίσετε τον αεραγωγό με την παρουσία μιας καμινάδας, είναι απαραίτητο να προσεγγίσετε υπεύθυνα. Ακόμη και μια μόνο αναστροφή της ροής μπορεί να καταστρέψει εντελώς το εσωτερικό του δωματίου. Επιπλέον, με μεγάλη φλόγα, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς και η πιθανότητα δηλητηρίασης ατόμων με προϊόντα καύσης.

Τυπικά προβλήματα στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα

Η μείωση του ρυθμού ροής σε σχέση με την υπολογιζόμενη, ακόμη και σε μία εισροή ή εκχύλισμα, οδηγεί σε ανισορροπία στην κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι. Αυτό επηρεάζει τη λειτουργία άλλων συσκευών στις οποίες αντισταθμίζονται οι παράμετροι ροής, συμπεριλαμβανομένης της αντιστροφής. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξεταστούν όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου του αέρα και στη συνέχεια θα είναι δυνατό να ανακαλυφθεί γιατί λειτουργεί ο γενικός αερισμός του σπιτιού, κατευθύνοντας τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μείωση της έντασης του εισερχόμενου αέρα

Η μείωση της ταχύτητας του αέρα στον ανεμιστήρα με τον ανεμιστήρα μπορεί να προκληθεί από τους ακόλουθους λόγους:

 • Απώλεια ισχύος κινητήρα, δόνηση ανεμιστήρα και άλλα σημάδια φθοράς του εξοπλισμού. Είναι απαραίτητο να επιδιορθώσετε και να επιδιορθώσετε τις αναγνωρισμένες δυσλειτουργίες.
 • Δεν ήταν δυνατή η ρύθμιση των ρυθμίσεων συστήματος. Πρέπει να επαναρυθμίσετε το σύστημα ή να επισκευάσετε τη μονάδα ελέγχου.
 • Ρύπανση των φίλτρων. Ο συνηθέστερος λόγος για τη μείωση του αέρα τροφοδοσίας. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε την επένδυση.
 • Ρύπανση των οπαδών. Ως αποτέλεσμα της προσκόλλησης ρύπων, αλλάζει η γεωμετρία των λεπίδων. Στη συνέχεια, με τον ίδιο αριθμό περιστροφών, το χαρακτηριστικό πίεσης της συσκευής μειώνεται.
 • Μειώστε το ζωντανό τμήμα του καναλιού. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του συστήματος τροφοδοσίας μέσω του οποίου διέρχεται ο αέρας: ένας σωλήνας, ένας ανακτητής, ένας θερμαντήρας κλπ. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε τον τακτικό καθαρισμό τους.
 • Μερικό ή πλήρες κλείσιμο της εξωτερικής σχάρας. Το πλέγμα φίλτρου μπορεί να φράξει με έντομα, φύλλωμα και άλλα συντρίμμια. Το χειμώνα είναι δυνατό να το σκουπίσετε με χιόνι. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχετε περιοδικά την απόδοση του.

Με τον φυσικό εξαναγκασμένο εξαερισμό, μια συχνή αιτία, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή εισροή και μερικές φορές την εμφάνιση αντίστροφης έλξης, είναι η επίδραση του εκκενωμένου αέρα από την πλευρά του δρόμου. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκύψει από την εμπνευσμένη πλευρά του κτιρίου. Μπορεί να εξαλειφθεί χρησιμοποιώντας ειδικές περιφράξεις κοντά στην είσοδο αέρα.

Ελαττωματικές κουκούλες και απομάκρυνση τους

Οι λόγοι για την κακή λειτουργία του απορροφητήρα είναι ανάλογοι με τον αέρα τροφοδοσίας. Αλλά το πιο συχνά το πρόβλημα δεν προκύπτει λόγω της μόλυνσης των φίλτρων (τα οποία δεν είναι πάντοτε εγκατεστημένα στην κουκούλα), αλλά λόγω της στένωσης του ενεργού τμήματος του αεραγωγού.

Σε αντίθεση με τον καθαρό αέρα, το απομακρυσμένο ρεύμα μεταφέρει υγρασία, ατμούς, μικρά σταγονίδια λίπους που προσκολλώνται στα τοιχώματα του αεραγωγού. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζονται σχηματισμοί στην εσωτερική πλευρά, δημιουργώντας μια αεροδυναμική αντίσταση, η οποία οδηγεί σε μείωση του όγκου του αέρα εξαγωγής. Σε αυτήν την περίπτωση, η κουκούλα μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Σε ιδιωτικές κατοικίες, ο αγωγός εξαερισμού είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να απεικονιστεί χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Είναι απαραίτητο να το κάνετε 2-3 φορές το χρόνο και, αν βρεθεί, να το καθαρίσετε ή με τη βοήθεια υπαλλήλων οργανισμών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

Υπάρχουν κανόνες για την τοποθέτηση των σωλήνων εξαγωγής στην οροφή. Εάν τα αγνοήσετε, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να παρουσιαστεί αιολική πίεση, πράγμα που οδηγεί σε επιβράδυνση της ταχύτητας εξαερισμού ή ακόμα και στην ανατροπή της ώσης. Μια ένδειξη που καθορίζει αυτό το λόγο είναι μεταβλητές, όχι μόνιμα προβλήματα με την κυκλοφορία του αέρα.

Η θέση των καπνοδόχων σε σχέση με τα στοιχεία στέγης ρυθμίζεται από το άρθρο 6.6.12 του SNiP 41-01-2003 «Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός». Προβλέπεται σε αυτό το έγγραφο με βάση τους υπολογισμούς της πίεσης του ανέμου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σωλήνες εξαερισμού.

Συχνά υπάρχει μια κατάσταση κατά την οποία στην κατασκευή του σπιτιού πληρούνται όλοι οι κανόνες για την τοποθέτηση των εξαεριστηρίων, αλλά αργότερα υπήρξε μια αλλαγή στο έδαφος που οδήγησε στο σχηματισμό των αιολικών αγωγών:

 • τροποποίηση της γεωμετρίας της οροφής (συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης δορυφορικού πιάτου) ·
 • κατασκευή σε άμεση γειτνίαση με μια ψηλή δομή.
 • ένα δέντρο που καλλιεργείται κοντά του.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να μεταφέρετε την έξοδο του αγωγού εξαερισμού σε άλλη θέση, να αυξήσετε το ύψος του σωλήνα ή να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε την αιτία που δημιουργεί τη ζώνη της πίεσης του ανέμου.

Πρέπει επίσης να ελέγξετε την ποιότητα του εκτροπέα. Εάν έχει υποστεί μηχανική βλάβη ή έχει αλλάξει τη θέση του σε σχέση με τον σωλήνα λόγω κακής στερέωσης, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Σημαντικά αυξήστε την πρόσφυση αντικαθιστώντας τον συμβατικό εκτροπέα με ένα περιστροφικό.

Αντιστροφή στο σύστημα αγωγών

Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα αεραγωγών, το οποίο συνδέει διάφορα ανοίγματα εξαγωγής με έναν άξονα αερισμού, έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο. Ορισμένα σημεία μπορεί να είναι εξοπλισμένα με συσκευές αναγκαστικής εισαγωγής αέρα, όπως κουκούλα κουζίνας ή ανεμιστήρα αγωγών.

Η εμφάνιση ανάστροφης έλξης σε έναν από τους κλάδους του αγωγού μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από τα προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω με γενική εξάτμιση αλλά και από την ανακατανομή του φορέα ροής στο σύστημα αεραγωγών.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, χρησιμοποιείται η εγκατάσταση βαλβίδων ελέγχου για κάθε κλάδο του αγωγού. Αυτές οι συσκευές ρέουν τη ροή σε μία κατεύθυνση και κλείνουν την διατομή του καναλιού όταν αντιστρέφεται.

Κατά κανόνα, κατά την εγκατάσταση αγωγών, οι ειδικοί εγκαθιστούν βαλβίδες ελέγχου. Μπορεί να μην είναι στην περίπτωση πρόσθετης εισαγωγής κλαδιών, εάν η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εγκαταστήσετε μια τέτοια συσκευή. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας χωρίς να ανοικοδομήσετε ολόκληρο το σύστημα αγωγών. Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε:

 1. να αγοράσει μια βαλβίδα κατάλληλων διαστάσεων.
 2. Αποσυναρμολογήστε το σύστημα αεραγωγών στον τόπο όπου θα εγκατασταθεί.
 3. Κόψτε ένα κομμάτι ορθογώνιου αγωγού ή εύκαμπτου σωλήνα με το μέγεθος του μήκους της βαλβίδας.
 4. για τη συναρμολόγηση συστήματος με βαλβίδα.
 5. Ελέγξτε την στεγανότητα του.

Εάν είναι εγκατεστημένη η βαλβίδα αντεπιστροφής, αλλά υπάρχει ένα στρόβιλο επιστροφής, αυτό σημαίνει ότι η συσκευή είναι ελαττωματική.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί:

 • την εμφάνιση ενός κενού στη μεμβράνη, το φύλλο ή το κέλυφος της βαλβίδας.
 • φθορά των κινούμενων μερών, ως αποτέλεσμα των οποίων δεν υπάρχει κλείσιμο του φύλλου ή της μεμβράνης ·
 • να πάρει πυκνά συντρίμμια (για παράδειγμα, ένα κομμάτι χαρτί ή ένα μεγάλο σκαθάρι), το οποίο παρεμβαίνει στο πλήρες κλείσιμο της συσκευής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογήσετε μέρος του αγωγού και να αφαιρέσετε τη βαλβίδα. Αν είναι αδύνατο να το επισκευάσετε, θα πρέπει να αγοράσετε μια συσκευή των ίδιων διαστάσεων και να ξανασυναρμολογήσετε τον αγωγό αέρα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Πώς να κάνετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό για να αποφύγετε το σκασίλ πίσω στις κουκούλες:

Η σωστή λειτουργία της εξάτμισης και, ιδιαίτερα, του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι το κλειδί για την έλλειψη αντίστροφης πρόσφυσης. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές και να πραγματοποιείτε μετρήσεις για το ρυθμό ροής τους.

Γιατί φυσάει ο εξαερισμός στο διαμέρισμα;

Το σύστημα αερισμού αποτελεί σημαντικό μέρος κάθε δωματίου. Είναι σχεδιασμένο να αφαιρεί στάσιμο αέρα από το δωμάτιο, ταυτόχρονα για να το ξεκινήσει φρέσκο. Ταυτόχρονα, στα παλιά διαμερίσματα υπάρχει τέτοια Το σύστημα δεν αντλεί αέρα, αλλά το χτυπάει στο δωμάτιο. Αυτό το φαινόμενο είναι δυσάρεστο όχι μόνο λόγω βύθισης και πτώσης της θερμοκρασίας, αλλά θα αναπνέετε και τον μολυσμένο βαρό αέρα. Το άρθρο θα σας πει γιατί ο αερισμός blows αέρα στο διαμέρισμα από το δρόμο και πώς να το ξεφορτωθεί.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα σπίτι με διάφορους ορόφους

Για να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους φυσάει ο αερισμός στο διαμέρισμα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί σε κανονική λειτουργία. Ζώντας σε ένα δωμάτιο, ο καθένας από εμάς εκτελεί έναν τεράστιο αριθμό ενεργειών που οδηγούν στο γεγονός ότι ο αέρας σε αυτό είναι μολυσμένος και υγρασία αυξάνεται. Όταν όλα λειτουργούν στην κανονική λειτουργία, δεν παρατηρούμε, γιατί είναι εντελώς απαλλαγμένο, αλλά όταν υπάρχει κάποια αποτυχία, το αρνητικό αποτέλεσμα είναι αμέσως αισθητό.

Τα περισσότερα από τα διαμερίσματα δεν είναι εξοπλισμένα με σύστημα μηχανικού τύπου, τον τύπο τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτό το εξολκέα λειτουργεί όσο το δυνατόν απλούστερα: ο αέρας εισέρχεται στο σπίτι μέσα από διάφορες υποδοχές, τρύπες ή παράθυρα. Εξαιτίας αυτού, σχηματίζεται ένα ρεύμα, το οποίο απομακρύνει τον αέρα στον αέρα. Γίνεται σαφές ότι μια σταθερή ροή αέρα από το εξωτερικό είναι μια αναγκαιότητα. Γι 'αυτό στα πρότυπα του παλαιού δείγματος δηλώθηκε ότι ο αέρας πρέπει να ρέει μέσα από παράθυρο, πόρτα και άλλα ανοίγματα. Και η σύγχρονη τεχνολογία, αντίθετα, δημιουργεί σφραγισμένες συνδέσεις που δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό ροής αέρα και αυτό προκαλεί δυσκολίες στον φυσικό εξαερισμό του δωματίου.

Επίδραση του σχεδίου

Τα σύγχρονα συστήματα εξάτμισης έχουν μεγάλη ισχύ, η οποία είναι ένα καθορισμένο πλεονέκτημα, διότι καθιστά δυνατή την εξάλειψη των ατμών που σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα. Ταυτόχρονα, υπάρχει αρνητική επίδραση, σε περιπτώσεις όπου η ισχύς είναι υπερβολικά υψηλή. Το γεγονός είναι ότι όταν παίρνει πάρα πολύ αέρα από το διαμέρισμα, το ανάστροφο σχέδιο σχηματίζεται και προέρχεται από την κουκούλα που βρίσκεται στο άλλο μέρος του διαμερίσματος, συνήθως ένα μπάνιο.

Αυτό το πρόβλημα επιλύεται πολύ απλά. Για να αποφύγετε την εμφάνιση ανάστροφης πρόσφυσης στην τουαλέτα, αρκεί να ανοίξετε το παράθυρο, το παράθυρο ή την πόρτα για την περίοδο που η κουζίνα χρησιμοποιεί κουκούλα. Αυτό θα επιτρέψει στον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Πώς να ελέγξετε

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός για να καταλάβετε πόσο καλός είναι η λειτουργία της κουκούλας. Επιπλέον, δεν θα χρειαστείτε ειδικά εργαλεία και ακριβό εξοπλισμό για να κάνετε μια επιταγή που χρειάζεστε μόνο φύλλο χαρτιού. Βάλτε το παράθυρο σε λειτουργία αερισμού ή ανοίξτε το παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Στη συνέχεια, πάρτε το κύριο εργαλείο επιθεώρησης - ένα κομμάτι χαρτί, πρέπει να ισιώσει και να κλίνει προς τη σχάρα, η οποία κλείνει το άνοιγμα στην κουζίνα ή στην τουαλέτα. Εάν το χαρτί έλκεται από το πλέγμα, τότε όλα λειτουργούν σωστά. Εάν, αντιθέτως, φυσάει εξαερισμός στο διαμέρισμα, το φύλλο πετάει από τη σχάρα και έπειτα κάπου υπάρχει δυσλειτουργία.

Οι λόγοι για το γεγονός ότι ο εξαερισμός φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση

Εκτός από ερμητικά σφραγισμένα παράθυρα και πόρτες, καθώς και πολύ ισχυρή κουκούλα, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα από αυτά μπορεί να είναι αυτό Το κανάλι μέσω του οποίου πρέπει να ρέει καθαρός φρέσκος αέρας είναι φραγμένο. Οι ειδικοί μιλούν για καταστάσεις στις οποίες όταν ελέγχει το ventcapule με αντίστροφη έλξη αποδεικνύεται ότι είναι σε ιδανική κατάσταση, το ορυχείο που πηγαίνει στην οροφή επίσης δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Τα κουτιά διακλάδωσης που βρίσκονται στη σοφίτα είναι πλήρως λειτουργικά. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια τέτοια παράξενη συμπεριφορά, αλλά αποδεικνύεται ότι ο λόγος είναι κρυμμένος στην πιο εξέχουσα θέση, στην τουαλέτα τραβά λόγω του γεγονότος ότι στο πέρασμα εγκαταστάθηκε μια σχάρα, και να επισυνάπτονται σε αυτό μια σειρά από διαμερίσματα που βρίσκονται κάθετα.

Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα στέλεχος στην αρχή του ίδιου καναλιού. Ο αέρας δεν θα πρέπει να μπορεί να πάει οπουδήποτε εκτός από το επάνω. Όλα τα κατώτερα κανάλια πρέπει να είναι κλειστά. Αν υπάρχει παραβίαση αυτού του κανόνα, θα λάβουμε ώθηση επιστροφής.

Συχνά προβλήματα με την εργασία αερισμού προκύπτουν επειδή οι ενοικιαστές είχαν υποβαθμισμένες συνθήκες για την ανταλλαγή αέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα. Όπως γνωρίζετε ήδη, ο αέρας πρέπει να προέρχεται από το εξωτερικό για κανονική κυκλοφορία. Σε αυτή την περίπτωση, να τοποθετήσετε το παράθυρο στον εξαερισμό ή να ανοίξετε το παράθυρο - τίποτα περισσότερο από ένα μέσο εφησυχασμού. Το γεγονός είναι ότι ο αέρας πρέπει να παραδίδεται τακτικά.

Το διαμέρισμα διαθέτει δύο αεραγωγούς. Το πρώτο είναι σχεδιασμένο για να εξαλείφει τις οσμές που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και το δεύτερο είναι να καθαρίσετε τον αέρα στο μπάνιο. Οι βλάβες μπορεί να είναι σε δύο εκδόσεις. Είτε υπάρχει μόνο ένας αγωγός αέρα εργασίας, αντί των απαραίτητων δύο, και στη συνέχεια ο όγκος του αέρα που αφήνει τα δωμάτια κόβεται στο μισό. Ή, το ορυχείο γεμίζει με αέρα από άλλη πηγή.

Εκτός από αυτούς τους λόγους, μπορείτε να προσδιορίσετε ορισμένα από αυτά που δεν είναι τόσο κοινά και μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στον αερισμό:

 • Ο σωλήνας βρισκόταν στη λεγόμενη ζώνη "σκιά αέρα", δηλαδή στο σημείο όπου η ροή του αέρα εξασθενεί έντονα.
 • Ο άνεμος κατευθύνεται πάντοτε προς την ίδια κατεύθυνση.
 • Η παρουσία των ρευμάτων σε δωμάτια με μεγάλη έκταση, η οποία δεν χωρίζεται σε ξεχωριστές περιοχές.
 • Επαφή με εξωτερικό υλικό (σκουπίδια, φωλιά πουλιών, χιόνι, πάγος, αιθάλη κ.λπ.)
 • Μια μεγάλη ποσότητα ψυχρού αέρα και ατμών που γεμίζουν το κανάλι.
 • Παραβίαση της λειτουργίας του συστήματος εξάτμισης ή των ανεμιστήρων.

Εξάλειψη διαταραχών στη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού

Αφού εκτελεστεί ο έλεγχος απόδοσης και βρέθηκε ο λόγος για το πρόβλημα, μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση λύσεων. Εξετάστε τις πιο δημοφιλείς επιλογές για το τι πρέπει να κάνετε αν ο αέρας διοχετεύεται μέσω του εξαερισμού.

Για την ενίσχυση του φυσικού αερισμού των χώρων είναι δυνατή η τοποθέτηση βαλβίδων παροχής αέρα σε παράθυρα PVC.

Μία από τις πιο ριζοσπαστικές και δαπανηρές επιλογές είναι αναδιαμόρφωση χώρων, να οργανώσουν τις ροές αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή η μέθοδος είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές, ενώ απαιτεί το κόστος τόσο οικονομικών όσο και προσωρινών

Επίλυση του προβλήματος στις ιδιωτικές κατοικίες.

Εγκατάσταση του εκτροπέα. Ο εκτροπέας ονομάζεται αεροδυναμική συσκευή, το κύριο καθήκον της οποίας είναι η ενίσχυση του ρεύματος αέρα στον αγωγό. Αυτό καθίσταται δυνατό από το γεγονός ότι η συσκευή χαμηλώνει την πίεση πάνω από τον αγωγό. Η αγορά έχει έναν τεράστιο αριθμό εκτροπέων και θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τη διάμετρο του σωλήνα και το φορτίο ανέμου. Είναι αλήθεια ότι αυτό μπορεί να αυξήσει την απόδοση ολόκληρου του συστήματος κατά 20% κατ 'ανώτατο όριο.

Η έλξη αέρα μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση πύλη (μια ειδική διάταξη ασφάλισης με τη μορφή πύλης ή αποσβεστήρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στους αεραγωγούς αερισμού για τη ρύθμιση της ροής του αέρα.) Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον φυσικό αερισμό του δωματίου ανοίγοντας τα ανοίγματα των παραθύρων.

Μια άλλη επιλογή - εγκατάσταση ενός περιστροφικού στροβίλου. Αυτό θα αυξήσει το ρεύμα αέρα λόγω της λειτουργίας του στροβίλου, η οποία λειτουργεί λόγω αιολικής ενέργειας.

Μερικές φορές βοηθά και η στοιχειώδης τον καθαρισμό των σωληνώσεων από αιθάλη και το χειμώνα μπορεί να συσσωρευτεί χιονιού ή πάγου στους σωλήνες.

Φυσικά, κάθε ονομαστός τρόπος εξάλειψης της αντίστροφης ώθησης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Για να μην επιλέξετε, θα πρέπει πρώτα να πάρετε μια ειδική συμβουλή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όταν το σύστημα εξαερισμού δεν σχεδιάστηκε σωστά, Μία από τις επιλογές είναι η αποσυναρμολόγηση και η δημιουργία ενός νέου συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση πολυκατοικιών αντίστροφης πρόσφυσης σε πολυκατοικίες είναι ένα κοινό πρόβλημα, ειδικά με την εμφάνιση παράθυρων και θυρών, που εξασφαλίζουν πλήρη ακεραιότητα. Πολύ συχνά, ένα τέτοιο πρόβλημα προκύπτει από τη δική μας αμέλεια ή άγνοια, οπότε κατά την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε επισκευών αξίζει να ληφθεί υπόψη αυτό και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Μετά από όλα, αυτό μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο βαριά αέρα στο διαμέρισμα, αλλά και την εμφάνιση ανεπιθύμητων οσμών από τα γειτονικά διαμερίσματα.