Απορροφητήρας για μπάνιο σε ιδιωτικό σπίτι: τύποι, βαλβίδα ελέγχου, εγκατάσταση και εγκατάσταση

Η υγεία και η ευημερία των κατοίκων μιας ιδιωτικής κατοικίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αέρα που αναπνέουν. Σε πολυκατοικίες, ο εξαερισμός των χώρων διαβίωσης σχεδιάζεται και εγκαθίσταται από την εταιρεία ανάπτυξης. Στο σπίτι σας, πρέπει να ανησυχείτε για τον εαυτό σας. Το σύστημα εξαερισμού, τοποθετημένο στο μπάνιο ενός ιδιωτικού σπιτιού, μπορεί να είναι φυσικό και αναγκασμένο. Ποιο από αυτά θα επιλέξετε, σκεφτείτε για σας.

Ο φυσικός αερισμός είναι κατάλληλος για σπίτια κατασκευασμένα από υλικά «αναπνοής». Ο υποχρεωτικός εξαερισμός είναι υποχρεωτικός για σπίτια κατασκευασμένα με σύγχρονα ερμητικά υλικά. Απαιτείται αναγκαστική επιλογή για μπάνιο σε ιδιωτικό σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη την πλατεία του μπάνιου και τον αριθμό των κατοίκων.

Το σχήμα της ρύθμισης του φυσικού αερισμού

Για την αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού συστήματος εξαερισμού σε μια εξοχική κατοικία, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η εισροή φρέσκου εξωτερικού αέρα και η εκροή αέριων μαζών μέσω των αξόνων εξαερισμού. Σε ένα σπίτι με ξύλινα παράθυρα, ο καθαρός αέρας μπορεί να διαχέει μικροσκοπικές ρωγμές στα πλαίσια.

Το βέλτιστο ύψος αερισμού διάταξη βαλβίδας σε ένα εξωτερικό τοίχο ενός σπιτιού είναι η απόσταση από 2 έως 2,1 METRAN πλαστικό κουτί με πολλαπλών θαλάμων Fiberglass είναι επιθυμητό να ενσωματώσετε μια τακτική εισροή εκτός βαλβίδων κλιματικών αέρα. Αντικαταστήστε αυτές τις συσκευές στα παράθυρα μπορούν να τροφοδοτήσουν τις βαλβίδες που είναι εγκατεστημένες στους τοίχους στήριξης κάτω από τα περβάζια πάνω από τις μπαταρίες ή στην πλευρά των ανοιγμάτων παραθύρων.

Ταυτόχρονα, τα ρεύματα κρύου αέρα που προέρχονται από το δρόμο θα αναμιχθούν με ζεστό αέρα, θερμαινόμενες μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι δεν θα έχει δυσάρεστα και επικίνδυνα σχέδια.

Πώς μπαίνει ο αέρας στο μπάνιο;

Στο μπάνιο, μερίδες καθαρού αέρα προέρχονται από άλλες κατοικίες στο σπίτι μέσα από ένα διάκενο 2-2,5 εκατοστών μεταξύ του δαπέδου και του φύλλου της πόρτας, που προβλέπεται για την εγκατάσταση της πόρτας στο μπάνιο. Μια άλλη επιλογή για είσοδο αέρα στο μπάνιο είναι η αγορά και η εγκατάσταση ειδικών θυρών, στον καμβά των οποίων υπάρχουν οπές αερισμού στο κάτω μέρος με τη μορφή πλέγματος ή στρογγυλών παραθύρων. Μερικές φορές, για τους σκοπούς αυτούς, η πόρτα του μπάνιου δεν καλύπτεται καλά, ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείται.

Πού ο ατμός και οι μυρωδιές φεύγουν από το μπάνιο;

Οι άξονες εξαερισμού που κατευθύνονται κάθετα προς τα πάνω χρησιμεύουν ως κανάλια εξαγωγής. Στο μπάνιο θα πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός αγωγός εξαερισμού, ένας πλευρικός αγωγός στον οποίο προβάλλεται στο πάνω μέρος του τοίχου σε ένα δωμάτιο υγιεινής και υγιεινής.

Μια απευθείας έξοδος στον αγωγό εξαερισμού κόβεται απευθείας στην οροφή του μπάνιου. Σε αυτά τα κανάλια εισέρχεται ο ατμός, καθώς και όλες οι ξένες μυρωδιές. Το παράθυρο εξαερισμού καλύπτεται με διακοσμητικό πλέγμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κολλήσετε τα παράθυρα για εξαερισμό με ταπετσαρία ή άλλα υλικά φινιρίσματος.

Με σωστή εγκατάσταση του φυσικού αερισμού στο μπάνιο θα υπάρχει ξηρός αέρας. Χάρη στην έγκαιρη απομάκρυνση του υγρού αέρα, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με την εμφάνιση μούχλας και την σήψη των υλικών από τα οποία κατασκευάζεται το σπίτι σας.

Συσκευή εξαερισμού για δύο δωμάτια

Σε διώροφο εξοχικό σπίτι μέσω του φρεατίου εξαερισμού που προέρχεται από το μπάνιο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο της εγκατάστασης, μπορείτε να οργανώσετε την εξαγωγή αέρα από τον δεύτερο όροφο.

Αποδεικνύεται ότι ο αέρας έλκεται μέσω της οπής που βρίσκεται κάτω από την είσοδο του άξονα εξαερισμού. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η απορρόφηση επιμήκους υγρού αέρα από το μπάνιο στο σαλόνι στον δεύτερο όροφο.

Εγκατάσταση αγωγού αερισμού

Συγκεντρώστε και εγκατάσταση σε ένα ιδιωτικό αγωγό εξαερισμού σπίτι, εκκένωση του αέρα εξαγωγής απευθείας στο δρόμο, είναι δυνατόν από την προ-μονωμένα στοιχεία. Αυτά τα συστήματα αερισμού κατασκευάζονται από γνωστούς κατασκευαστές και συναρμολογούνται ως σχεδιαστές. Το κόστος τους είναι υψηλό.

Επιλογή κατάλληλων υλικών

Λύστε το πρόβλημα με φθηνότερο τρόπο βοηθήστε τους σωλήνες αποχέτευσης πορτοκαλί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή του εξωτερικού δικτύου του αυτόνομου αποχετευτικού δικτύου. Τα τοιχώματα των σωλήνων αυτών δεν σπάνε στον παγετό.

Η διάμετρος του σωλήνα επιλέγεται από την περιοχή του δωματίου: 100 ή 150 mm. Το μήκος ολόκληρου του σωλήνα υπολογίζεται βάσει του ότι ο αγωγός αερισμού πρέπει να βρίσκεται πάνω από την οροφή κατά μισό μέτρο. Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο ισχυρότερη είναι η έλξη.

Βγάλτε τις οπές εξαερισμού

Στο επάνω άκρο του σωλήνα, τοποθετήστε ένα βύσμα έτσι ώστε τα ιζήματα να μην εισέρχονται στον αγωγό αερισμού. Για να αφαιρέσετε τον αέρα στο πάνω μέρος του πλαστικού σωλήνα, κάντε μια κυκλική επιμήκη σχισμή, το πλάτος της οποίας είναι 20 mm και η απόσταση μεταξύ των παρακείμενων οπών είναι 30 mm. Το μήκος των πριονισμένων ορθογώνων παραθύρων πρέπει να φθάνει τα 250 mm.

Θερμομόνωση των τοίχων των σωλήνων εξαερισμού

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία συμπυκνώματος στον εγκατεστημένο αγωγό εξαερισμού λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας στη σοφίτα και στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο να θερμανθούν οι τοίχοι της καλά. Κατάλληλο μαλλί βασάλτη ή ισονονόνη.

 • Ολόκληρος ο σωλήνας είναι τυλιγμένος με επένδυση από φύλλο αλουμινίου με λαμπερή πλευρά στους τοίχους.
 • Η ραφή σύνδεσης είναι επικολλημένη με αλουμινόχαρτο.
 • Στη συνέχεια τυλίξτε ξανά τον θερμαντήρα έτσι ώστε η ραφή να πέσει στην άλλη πλευρά του σωλήνα.
 • Και πάλι επικολλάται με κολλητική ταινία.
 • Μετά από αυτό, ο αυτοκατευθυνόμενος άξονας του σωλήνα εξαερισμού τυλίγεται γύρω από το σύνολο με όλη την ταινία scotch.

Συσκευή εξαερισμού

Στην οροφή του μπάνιου σε μια ιδιωτική κατοικία γίνεται μια τρύπα, ίση με τη διάμετρο του μονωμένου σωλήνα. Ο σωλήνας εξάτμισης εισάγεται στο άνοιγμα που γίνεται στην οροφή από το ανώτερο άκρο και εισάγεται από το κάτω άκρο στο παράθυρο εξαερισμού που κόβεται στην οροφή.

Σπιτική ventkanal πρέπει να ασφαλίζεται σε όρθια θέση με σφιγκτήρες στις δοκούς της στέγης ή σε άλλες δομές, που διατίθεται στη σοφίτα. Στο μπάνιο, μια τρύπα στην οροφή είναι διακοσμημένη με πλέγμα, προσαρμοσμένη στο μέγεθος και το χρώμα. Για τη στερέωση χρησιμοποιείτε βίδες αυτοκαθαρισμού ή υγρά καρφιά.

Εγκατάσταση της βαλβίδας αέρα παροχής

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία λειτουργεί με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μόνο εάν ληφθεί υπόψη ο τρόπος για να διασφαλιστεί μια σταθερή εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο. Αυτό το έργο επιλύεται τέλεια με την εγκατάσταση μιας βαλβίδας στον τοίχο μιας ιδιωτικής κατοικίας. Ο αέρας του δρόμου εισέρχεται στο σπίτι ακόμα και με καλά κλειστά πλαστικά παράθυρα, διέρχεται από όλα τα δωμάτια και εκκενώνεται μέσω της θύρας εξάτμισης στο μπάνιο, που καλύπτεται με διακοσμητική μάσκα.

Έτσι, υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή αέρα που απαιτείται για την εξάλειψη οσμών από την τουαλέτα, τον κλειστό χώρο κορεσμού εκτροπή οξυγόνου του βαρέος υγρού αέρα έξω από το σπίτι στο δρόμο.

Για να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας σε κούτσουρο, θα χρειαστείτε:

 • συμβατικό τρυπάνι.
 • Κορώνα με διάμετρο 133 mm με τρυπάνι κεντραρίσματος.
 • σμίλη?
 • σφυρί?
 • ρυμουλκούμενα ή μονωτικά αφρό
 • Ράψιμο για μέταλλο.
 • κατσαβίδι?
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • κατσαβίδι.

Στο σαλόνι του ένα ιδιωτικό σπίτι, ένα εξοχικό στη κορυφή του τοιχώματος καταγραφής χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι και συσκευασίας δυαδικών ψηφίων με οπή κεντρικό τρύπανο διανοίγεται με διάμετρο 133 mm. Οι εργασίες διεξάγονται με διάφορους τρόπους, τσιμπώντας το διάτρητο τμήμα του δέντρου με μια σμίλη και ένα σφυρί. Η οπή στο εξωτερικό τοίχωμα δέχεται μια μικρή κλίση προς το δρόμο για να στραγγίξει το συμπύκνωμα.

Στο σύνολο της βαλβίδας εξαερισμού τροφοδοσίας υπάρχει ένας μετρητής μεταλλικού-πλαστικού σωλήνα, τα εσωτερικά τοιχώματα του οποίου είναι μονωμένα με βασικό θερμομονωτικό υλικό. Ο θερμαντήρας δεν επιτρέπει στον πάγκο να παγώσει στην περιοχή της τρυπημένης οπής. Από αυτό το κοπτικό κομμάτι σωλήνα, το μήκος του οποίου αντιστοιχεί στο πάχος του κορμού.

Ο σωλήνας εισάγεται στην οπή στον τοίχο. Τα μικρά διάκενα είναι μονωμένα με παλέτες, που είναι φραγμένες με ρωγμές όλο το πάχος του τοίχου. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το έμπλαστρο με αφρώδες υλικό. Στη συνέχεια, από την πλευρά του δρόμου, τοποθετείται ένα πλέγμα στο σωλήνα, εξοπλισμένο με ένα δίχτυ από έντομα. Η διακοσμητική μάσκα συνοδεύεται από βαλβίδα.

Η ίδια η βαλβίδα είναι εγκατεστημένη τελευταία. Για να γίνει η τοποθέτησή του, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την κεφαλή ζώνης και να απελευθερώσετε πρόσβαση στις ωτίδες στερέωσης. Η βαλβίδα αποτελείται από δύο πέταλα, που ανοίγουν σε διάφορες γωνίες κλίσης. Το σώμα έχει βέλος, η κατεύθυνση του οποίου λαμβάνεται υπόψη κατά την εγκατάσταση της βαλβίδας σε πλαστικό σωλήνα.

Επιπλέον, η βαλβίδα στον τοίχο είναι στερεωμένη με βίδες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την κεφαλή, τραβώντας την πάνω στο σταθερό τμήμα. Επιστρέφουμε στη θέση που ο τροχός ρυθμίζει το βαθμό ανοίγματος των πετάλων της βαλβίδας.

Αναγκαστικός εξαερισμός του μπάνιου

Αν το ρεύμα του αγωγού εξαερισμού είναι αδύναμο, τότε η εκροή βαρέως υγρού αέρα από το μπάνιο μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση ηλεκτρικού ανεμιστήρα εξαγωγής. Ελέγξτε την πρόσφυση χρησιμοποιώντας ένα φύλλο λεπτού χαρτιού ή ένα αναμμένο σύμπτωμα. Εάν το φύλλο κολλάει στο παράθυρο εξάτμισης και η φλόγα εκτείνεται στην πλευρά του σχεδίου, τότε το βύθισμα είναι καλό.

Με ελάχιστο ή καθόλου σχέδιο, η μόνη διέξοδος είναι η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξαγωγής. Προς το παρόν μπορείτε να επιλέξετε ανεμιστήρες εξαγωγής για διάφορες καταστάσεις, διαφορετικά μεγέθη και χρώματα. Συνιστάται να υπολογίσετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα της σωστής δύναμης, τότε ο χρόνος που περνάτε στο μπάνιο θα είναι άνετος.

Πολύ δημοφιλή μοντέλα ανεμιστήρων με βαλβίδα αντεπιστροφής στον εξαερισμό. Κατά κανόνα, η βαλβίδα ελέγχου παρέχεται ήδη στο σχεδιασμό του ανεμιστήρα. Τα παντζουράκια της βαλβίδας ανοίγουν αυτόματα με ακόμη και μια μικρή ροή αέρα από το δωμάτιο και κλείνουν όταν υπάρχει αντίστροφος αέρας - μέσα στο δωμάτιο.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός στην περίπτωση όπου, λόγω σφαλμάτων στον υπολογισμό και την εγκατάσταση, είναι δυνατό να αντιστραφεί η ροή του αέρα από τον εξαερισμό στον χώρο. Και τα παραθυρόφυλλα είναι αυτόνομα και λειτουργούν όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος.

Επιλογή ανεμιστήρα οικιακής χρήσης με βαλβίδα αντεπιστροφής

Πριν από την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να ξεβιδώσετε το διακοσμητικό πάνελ και να μετρήσετε τις διαστάσεις της τρύπας, αν είχε προβλεφθεί για την κατασκευή ενός ιδιωτικού σπιτιού. Με τα ληφθέντα δεδομένα που αποστέλλονται στο κατάστημα, εκεί μπορείτε να επιλέξετε και να αγοράσετε μια κατάλληλη συσκευή με βαλβίδα αντεπιστροφής. Αν επιλέξετε, πάρτε τις μικρότερες από τις μετρήσεις για να μπορέσει η στρογγυλή θήκη να εισέλθει στο παράθυρο.

Μεταξύ των μοντέλων που ταιριάζουν στο μέγεθος, ο ανεμιστήρας έχει ήδη επιλεγεί για ορισμένα άλλα κριτήρια:

 • σχεδιασμός.
 • ηλεκτρική ισχύς κινητήρα;
 • τάξη κατανάλωσης ρεύματος ·
 • διαθεσιμότητα μιας βαλβίδας αντεπιστροφής ·
 • αθόρυβη λειτουργία.
 • κινητικότητα των κουρτινών κ.λπ.

Επιλογές σύνδεσης για τον ανεμιστήρα εξαγωγής

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συνδέσετε την κουκούλα στο δίκτυο. Η συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί από αισθητήρες (κίνηση ή υγρασία), καθώς και ταυτόχρονα με το φως. Καταγγελία του ανεμιστήρα μπορεί επίσης να οριστεί με διάφορους τρόπους - με το χρονόμετρο μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ή ο διακόπτης, το οποίο είναι απαραίτητο για να έχει το μπάνιο μέσα. Η βαλβίδα ελέγχου είναι αυτόματη και η λειτουργία της είναι ανεξάρτητη από τον ηλεκτρισμό.

Η σύνδεση του καλύμματος στο κύκλωμα φωτός εξασφαλίζει την έναρξη της λειτουργίας του κατά τη στιγμή που ανάβει το φως. Σε αυτή την περίπτωση, ο ανεμιστήρας πρέπει να έχει το δικό του ξεχωριστό διακόπτη, με τον οποίο θα είναι δυνατόν να διαχωριστεί, εάν είναι απαραίτητο, ο φωτισμός και ο εξαερισμός του μπάνιου. Ο διακόπτης μπορεί να τοποθετηθεί σε τοίχο ή να τοποθετηθεί στο περίβλημα του ανεμιστήρα.

Στην τελευταία περίπτωση, η συσκευή αποσυνδέεται τραβώντας μια χορδή ή αλυσίδα. Επιλέξτε ένα μοντέλο με ένα μακρύ καλώδιο, έτσι ώστε η κουκούλα να μπορεί να σβήσει με ασφάλεια τα μέλη της οικογένειας που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Κατ 'αρχήν, μια σύντομη δαντέλα μπορεί πάντα να γίνει μακρά με την κατασκευή της.

Η απενεργοποίηση του χρονοδιακόπτη έχει τα υπέρ και τα κατά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε να ξεχνάτε να απενεργοποιήσετε τη συσκευή. Εάν είναι απαραίτητο να μειωθεί ο χρόνος εργασίας του καλύμματος ή, αντίθετα, να αυξηθεί, σε σύγκριση με την καθορισμένη τιμή, τότε υπάρχουν δυσχέρειες. Επομένως, επιλέξτε ένα μοντέλο με διακόπτη, έτσι ώστε ο ανεμιστήρας να λειτουργεί όταν το χρειάζεστε.

Τοποθετώντας τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με τα χέρια σας

Πριν από την εγκατάσταση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες εγκατάστασης για τον αξονικό ανεμιστήρα. Βγάλτε από τη συσκευασία τη συσκευή και όλα τα αξεσουάρ που διατίθενται μαζί της. Αυτό, κατά κανόνα, στοιχεία στερέωσης με τη μορφή τεσσάρων καρφιών-καρφιών. Για να μην τρυπήσετε ένα πλακίδιο, μπορείτε να αντικαταστήσετε την αγκύρωση του πείρου με μια κολλημένη άρθρωση. Ωστόσο, η αφαίρεση του κολλημένου ανεμιστήρα για καθαρισμό και επισκευή θα είναι πολύ δύσκολη.

Ως εκ τούτου, θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα πώς να φτιάξουμε μια αναγκαστική κουκούλα από ένα λουτρό στο σπίτι με τη βοήθεια ενός μικροαυτόματος ανεμιστήρα τοίχου στερεωμένου με βίδες.

 • αφαιρέστε το διακοσμητικό πλέγμα από τη συσκευή, ξεβιδώστε τη βίδα ή απλώς αποσπάστε (σε διαφορετικά μοντέλα με διαφορετικούς τρόπους).
 • Τοποθετήστε το κυλινδρικό τμήμα του περιβλήματος του ανεμιστήρα στη θύρα εξαγωγής.
 • σημειώστε τη θέση των κεραμιδιών διάτρησης για πείρους ή βίδες, ανάλογα με το υλικό του τοίχου?
 • Αφαιρούμε τη συσκευή στην άκρη και προχωρούμε στη διάτρηση του κεραμιδιού.
 • Τρυπήστε το πλακίδιο με ένα τρυπάνι, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τρυπάνι ή ένα διάτρητο, το οποίο είναι λίγο πιο δύσκολο.
 • πλαστικά βύσματα εισάγονται στις οπές.
 • σε ειδικό άνοιγμα, που παρέχεται από τον κατασκευαστή, καλώδια για τη σύνδεση του κινητήρα στο ηλεκτρικό δίκτυο.
 • εάν η θέση αυτού του ανοίγματος δεν σας ταιριάζει, τότε τρυπάμε μια νέα τρύπα στο πλαίσιο της θήκης.
 • εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα οικιακής χρήσης, συνδυάζοντας τα μάτια στο σώμα με τρυπημένες οπές.
 • Βιδώστε τις βίδες στη διαγώνιο, ώστε να μην στρεβλώσετε την πλαστική θήκη της συσκευής.
 • αφαιρέστε την πτερωτή του ανεμιστήρα, ελευθερώνοντας την πρόσβαση στις επαφές μέσα στη συσκευή.
 • στο μπλοκ ακροδεκτών ξεκινάμε τα απογυμνωμένα άκρα των συρμάτων και τα σφίγγουμε με βίδες.
 • Βάζουμε το μπλοκ ακροδεκτών στη θέση του τοποθετώντας τα καλώδια σε ειδική αυλάκωση.
 • Ελέγξτε την απόδοση του εγκατεστημένου ανεμιστήρα ενεργοποιώντας το φως όταν είναι συνδεδεμένο παράλληλα ή πατώντας τον διακόπτη της συσκευής.
 • Αφού ελέγξετε, κουμπώστε τη διακοσμητική μάσκα στο περίβλημα του ανεμιστήρα.

Οι εξαναγκασμένες καυσαερίων τοποθετούνται και είναι έτοιμες να πολεμήσουν με υγρασία και μολυσμένο αέρα στο μπάνιο.

Σημείωση! Τα καλώδια πρέπει να επιτρέπονται εκ των προτέρων κάτω από τα κεραμίδια κατά την επένδυση τοίχων σε περίπτωση εγκατάστασης εξαναγκασμένου εξαερισμού. Εάν αυτό δεν έγινε, τότε η καλωδίωση μεταφέρεται στα κεραμίδια σε πλαστικά κουτιά, τα οποία είναι κολλημένα στο πλακίδιο με κόλλα πολυμερούς.

Αυτό το βίντεο δείχνει την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα οροφής στο μπάνιο, που βρίσκεται στον κάτω όροφο ενός ιδιωτικού διώροφου κτιρίου.

Τρόποι συνδυασμού δύο τύπων εξαερισμού

Όταν ο καπό είναι ενεργοποιημένος, αυξάνεται ο όγκος του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Κατά τη διάρκεια της απενεργοποίησης της συσκευής, δεν υπάρχει ουσιαστικά εξαερισμός των καθισμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το περίβλημα του ανεμιστήρα καλύπτει πλήρως τον αυλό του παραθύρου εξαερισμού. Τα πτερύγια της έλικας παρεμποδίζουν τη φυσική εκροή αέρα από το μπάνιο. Το πρόβλημα επιλύεται με δύο τρόπους.

Σε μια μεγάλη οπή εξαερισμού, εισάγουμε μια διπλή σχάρα, στην οποία υπάρχει ένα στρογγυλό παράθυρο για τον ανεμιστήρα και μερικές επιπλέον σχισμές κουρτίνας για μια φυσική εκροή αέρα.

Για την πώληση υπάρχουν ανεμιστήρες με διαφορετικές διαμέτρους στέγης, ώστε να μπορείτε να παραλάβετε μια μικρότερη συσκευή από την είσοδο. Όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος, ο αέρας θα διαφύγει μέσα από μια απλή σχάρα που βρίσκεται κάτω από τη συσκευή.

Εάν το παράθυρο εξαερισμού είναι μικρό, τότε για να εξασφαλίσετε φυσική εκροή αέρα, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στα πόδια στα πόδια 1,5-2 cm, μην αφήνετε τη σχάρα της συσκευής να ταιριάζει άνετα στον τοίχο. Στον διαμορφωμένο χώρο, ο αέρας έλκεται υπό την επίδραση της δυνάμεως έλξης που δημιουργείται στον άξονα και φεύγει από τα ανοίγματα τα οποία δεν καλύπτονται από το περίβλημα του κυκλικού ανεμιστήρα.

Τα πόδια κατασκευάζονται με τα χέρια τους από απλό αφρό. Οι αυτόματες βίδες περνούν καλά μέσα από αυτό το υλικό. Τα πλαστικά πόδια από αφρό χρησιμεύουν επίσης ως αποσβεστήρες κραδασμών, γεγονός που μειώνει το επίπεδο κραδασμών του καλύμματος εργασίας.

Έχοντας μάθει λεπτομερώς πώς να φτιάξετε μια κουκούλα σε ένα ιδιωτικό σπίτι, μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας - είτε είστε σε θέση να κάνετε αυτό το έργο είτε όχι. Ίσως η καλύτερη λύση θα είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες στην περιοχή σας για την εγκατάσταση όλων των γνωστών τύπων εξαερισμού.

Ο σωστός εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα στην ιδιωτική κατοικία

Ο σχεδιασμός μιας ιδιωτικής κατοικίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σύστημα εξαερισμού θεωρείται εσφαλμένος. Για μια τουαλέτα, ένα μπάνιο, η αλλαγή του αέρα βελτιώνει τη σύνθεση του, εμποδίζει την εμφάνιση μούχλας και μούχλας στις επιφάνειες τοίχου και στην οροφή. Η ανταλλαγή αέρα θεραπεύει το μικροκλίμα στις εγκαταστάσεις, προστατεύει τις δομές από την καταστροφή.

Παραλλαγές ανταλλαγής αέρα για μπάνιο και τουαλέτα

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και η τουαλέτα σε ένα ιδιωτικό σπίτι πραγματοποιείται, κυρίως, φυσικό και αναγκαστικό. Η πρώτη επιλογή είναι πιο οικονομική και πιο εύκολη στην εκτέλεση. Δεν απαιτεί ενεργειακό κόστος. Υπάρχει αρκετό κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου για να αφήσει καθαρό αέρα μέσα από αυτό. Μερικές φορές για τους σκοπούς αυτούς στο κάτω μέρος της πόρτας είναι εξοπλισμένη μια σχάρα εξαερισμού. Αλλά η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι χαμηλή. Δεν πραγματοποιείται η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα, επομένως είναι εγκατεστημένες μηχανικές διατάξεις.

Οι μεταβολές του εξαναγκασμένου αέρα δεν εξαρτώνται από τις εξωτερικές συνθήκες. Η ροή τροφοδοτείται και αφαιρείται στην καθορισμένη λειτουργία. Η ενεργειακή εξάρτηση αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα, διότι ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται από το δίκτυο.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού μπάνιου και του μπάνιου

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και η τουαλέτα σε ένα ιδιωτικό σπίτι μπορεί να εγκατασταθεί με το χέρι. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συσκευών και των τεχνολογιών επεξεργασίας. Η δυσκολία μπορεί να προκληθεί από το γεγονός ότι ο κύριος αγωγός εξαερισμού βρίσκεται σε κάποια απόσταση από το μπάνιο. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη και ποιοτική ανταλλαγή αέρα, θα πρέπει να παρέχεται καθαρός αέρας. Για το σκοπό αυτό, ένας ξεχωριστός εύκαμπτος σωλήνας εξαερισμού είναι κατασκευασμένος ειδικά για το μπάνιο. Θα πρέπει να προσανατολίζεται προς έναν κοινό (σταθερό) αεραγωγό.

Κατά την τοποθέτηση του κύριου καναλιού στο μπάνιο μέσω ενός τοίχου με τουαλέτα, επιτρέπεται η τοποθέτηση σχάρων εξαερισμού σε αμφότερα τα δωμάτια. Ταυτόχρονα, ο άξονας των καυσαερίων πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον τοίχο της τουαλέτας, αλλά όχι πίσω από την πόρτα.

Προσοχή παρακαλώ! Η μηχανική ανταλλαγή αέρα είναι καθολική. Είναι κατάλληλο για συνδυασμένα και μη συνδυασμένα συστήματα εξαερισμού μπάνιου και μπάνιου.

Με ένα μικρό μέγεθος δωματίου και κοντά στο κύριο κανάλι, τοποθετείται ένα μοντέλο υπερυψωμένου ανεμιστήρα. Είναι αρκετά ισχυρό, δεν δημιουργεί θόρυβο σε λειτουργία (έως 40 dB), καταναλώνει μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, ταιριάζει σε οποιοδήποτε σχέδιο του δωματίου.

Επιλογή επιδόσεων ανεμιστήρα

Η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από τη σωστή χωρητικότητα του εξοπλισμού. Προφανώς, ο υπολογισμός του πραγματοποιείται σύμφωνα με το σύστημα.

 • Η επιφάνεια του μπάνιου (μπάνιο) υπολογίζεται.
 • Το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 6 (όταν χρησιμοποιείται χώρος για έως και τρία άτομα) ή 8 (με επίσκεψη 3 ή περισσότερων ατόμων).
 • Το αποτέλεσμα των αριθμών είναι η απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα.

Για παράδειγμα, μοιάζει με αυτό. Το μπάνιο έχει εμβαδόν 15 τετραγωνικών μέτρων. χρησιμοποιήστε 4 άτομα. Για τους υπολογισμούς, υιοθετείται συντελεστής διορθώσεως 8. Στη συνέχεια, η απαιτούμενη έξοδος ανεμιστήρα θα είναι: 15 * 8 = 120 m3 / h.

Προσοχή παρακαλώ! Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να υπάρχει ανταλλαγή αέρα ενός χώρου με επιφάνεια άνω των 15 τετραγωνικών μέτρων, το μοντέλο εναέριας λειτουργίας του ανεμιστήρα θα είναι αναποτελεσματικό. Φυγοκεντρικοί σταθμοί έγχυσης καναλιών ταιριάζουν καλύτερα εδώ.

Η σειρά της εγκατάστασης λειτουργεί

 • Εάν ο εξαερισμός είναι εγκατεστημένος ανεξάρτητα, ο αγωγός αερισμού καθαρίζεται πρώτα. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή ένα φορτίο αναρτημένο σε ένα σχοινί. Κατεβαίνει αρκετές φορές στο κανάλι στην περιστροφική κίνηση. Το κανάλι καθαρίζεται εάν ο δείκτης - ένα φύλλο χαρτιού που φτάνει στον άξονα εξαερισμού - εκτρέπεται προς το δωμάτιο ή δεν συγκρατείται από τη δύναμη έλξης στην σχάρα.
 • Όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται με το μετρητή σβηστό σε υψόμετρο. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να παρέχετε μια σκάλα.
 • Η εγκατάσταση της εγκατάστασης πραγματοποιείται κάτω από την ίδια την οροφή στη ζώνη μέγιστης υγρασίας, απέναντι από την πηγή εισαγωγής αέρα.
 • Λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις του ανεμιστήρα και τη θέση του τροφοδοτικού, επισημαίνονται η θέση καλωδίωσης και η ίδια η εγκατάσταση.
 • Οι εργασίες εγκατάστασης πραγματοποιούνται παρουσία πλέγματος, κόλλας για στερέωση, κατσαβίδι, πείροι. Μπορεί να χρειαστείτε ένα κομμάτι σωλήνα για τον αγωγό, καθώς και ένα κουτί από γυψοσανίδα για να καλύψετε το σωλήνα και τη μονάδα.
 • Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αεραγωγό. Εάν το μοντέλο είναι τύπου εναέριας κυκλοφορίας, το κουτί ενισχύεται πρώτα.
 • Οι ακροδέκτες σε αυτό είναι συνδεδεμένοι σε μια καλωδίωση δύο καλωδίων με διατομή 0,2 cm.
 • Τοποθετήστε το περίβλημα του ανεμιστήρα απευθείας. Για αυτό, τα περισσότερα μοντέλα έχουν μανδάλωση. Διαφορετικά, οι πείροι χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς.
 • Αν δεν μπορείτε να συνδέσετε απευθείας την εγκατάσταση, ο αγωγός αέρα έχει διευρυνθεί. Είναι μεταμφιεσμένο σε ένα κουτί ή διακοσμημένο. Με αυτή την ιδιότητα, χρησιμοποιείται ένας εύκαμπτος, ημι-άκαμπτος ή άκαμπτος σωλήνας.
 • Για οικονομική κατανάλωση ενέργειας και ορθολογική χρήση του εξοπλισμού, είναι εύκολο να ξεκινήσετε τον ανεμιστήρα σε λειτουργία μαζί με την ένταξη του φωτός: είναι απαραίτητο να οδηγηθεί το καλώδιο από τον ανεμιστήρα στον διακόπτη.
 • Μετά την εγκατάσταση και σύνδεση με το δίκτυο, εφαρμόζεται η τάση, ελέγχεται η λειτουργία του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού.

Πριν τοποθετηθεί ο ανεμιστήρας στο κανάλι, η παροχή ρεύματος επίσης σβήνει, αλλά η σειρά των εργασιών είναι ελαφρώς διαφορετική.

 • Η μονάδα στο κανάλι τοποθετείται αυστηρά κατακόρυφα, όσο το δυνατόν πιο βαθιά. Αυτή η θέση είναι σταθερά στερεωμένη έτσι ώστε κατά τη λειτουργία να μην πέφτει από τις δημιουργούμενες δονήσεις.
 • Το καλώδιο τροφοδοσίας πρέπει να είναι καινούργιο, χωρίς στροφές και σπάσιμο της περιέλιξης μόνωσης, που υπολογίζεται για το "μηδέν" και τη φάση. Συνδέεται με τον ανεμιστήρα.
 • Σε μια βολική τοποθεσία, εγκαθίσταται ένας διακόπτης για να τεθεί σε λειτουργία ο εξοπλισμός.
 • Η τάση εφαρμόζεται στο δίκτυο και ελέγχεται η ορθότητα της σύνδεσης, καθώς και η λειτουργία του εξοπλισμού.

Προσοχή παρακαλώ! Ο κύριος σύνδεσμος της αναγκαστικής εναλλαγής αέρα είναι μια εγκατάσταση εξαερισμού. Αγοράστε με βάση τις υπολογισμένες παραμέτρους με την παρουσία διαβατηρίου και εγγύησης κατασκευαστή.

Ελέγξτε τη βαλβίδα στο σύστημα εξαερισμού

Με εσφαλμένα επιλεγμένο εξοπλισμό ή ανακριβείς υπολογισμούς, το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Κατά συνέπεια, παρατηρείται η επίδραση του αντίστροφου εξαερισμού. Ο αέρας εξάγεται πίσω στο μπάνιο ή στην τουαλέτα. Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής λύει αυτό το πρόβλημα εμποδίζοντας την αντίστροφη ροή.

Η επιλογή της συσκευής εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος εξαερισμού. Με την κατακόρυφη διάταξη του διαύλου, ροές αέρα κινούνται κατά μήκος αυτού. Για να τα κλείσετε, υπάρχει μια οριζόντια βαλβίδα. Με τη διαμήκη τοποθέτηση του αγωγού, το τμήμα αποκοπής τοποθετείται σε κάθετο σχεδιασμό.

Ορισμένα σχόλια σχετικά με τη διάταξη εξαερισμού στο μπάνιο και το μπάνιο

 • Ο ανεμιστήρας αγοράζεται με την εκτιμώμενη χωρητικότητα. Η αυξημένη δύναμή του «τρώει» την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
 • Αυτοματοποιήστε την ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο ή το μπάνιο χρησιμοποιώντας ένα χρονοδιακόπτη. Ανεξάρτητα από την παρουσία ή την απουσία των ιδιοκτητών στο σπίτι, θα διατηρήσει τον προβλεπόμενο τρόπο, περιοδικά ενεργοποιώντας και αποσυνδέοντας το σύστημα.

Έτσι, σε ένα ιδιωτικό σπίτι, τον εξαερισμό σε χώρους με υψηλή υγρασία αέρα, η κατανομή δυσάρεστων οσμών είναι απαραίτητη χωρίς αμφιβολία. Είναι ένα άλλο θέμα πώς θα οργανωθεί. Συχνά, μαζί με την αναγκαστική εναλλαγή αέρα, χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός (ανοιχτό παράθυρο, πόρτα κλπ.). Από τις υπάρχουσες μεθόδους, μπορείτε πάντα να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή και να την εκτελέσετε με τα δικά σας χέρια για να δημιουργήσετε άνετες συνθήκες διαβίωσης.

Εξαερισμός στην τουαλέτα σε ένα ιδιωτικό σπίτι: όλα τα μυστικά καθαρού αέρα

Σε μια εξοχική κατοικία, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο κτίριο που προορίζεται για μακρά παραμονή των ανθρώπων, υπάρχουν δωμάτια με υψηλή υγρασία. Θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διάταξη του συστήματος ανταλλαγής αέρα. Για τον αερισμό στην τουαλέτα σε ένα ιδιωτικό σπίτι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη για την οργάνωση αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα, προστασία από δυσάρεστες οσμές και υπερβολική υγρασία.

Εξαερισμός στην τουαλέτα ενός ιδιωτικού σπιτιού: κανονιστικές απαιτήσεις

Ο κύριος δείκτης, ο οποίος βασίζεται στον υπολογισμό του εξαερισμού - την ποσότητα αέρα που διέρχεται μέσω της διατομής του σωλήνα για 1 ώρα. Αυτή, η λεγόμενη, πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Για ένα μπάνιο, η απαιτούμενη τιμή εξαρτάται από τον τύπο και τον αριθμό των εγκαταστάσεων υδραυλικών εγκαταστάσεων:

 • για την τουαλέτα υποτίθεται ότι είναι ίση με 50 m3 / h.
 • όταν τοποθετείτε ντους, μπανιέρα ή τζακούζι - 75 m3 / ώρα.
 • παρουσία μπιντέ ή νεροχύτη, απαιτεί 25 m3 / h,

Οι τιμές που δίνονται είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό της συνολικής ανταλλαγής αέρα. Αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, κατά κανόνα, οι συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων δεν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα όλες. Επομένως, όταν το κανονικό ρεύμα είναι ρυθμισμένο, η ισχύς του ανεμιστήρα σπανίως υπερβαίνει τα 110 m3 / h.

Περίπου για το συνδυασμένο μπάνιο είναι δυνατόν να ληφθεί η μέση τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας αέρα 50 m3 / h.

Χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού στο μπάνιο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού καθορίζεται στο στάδιο της δημιουργίας ενός σπιτιού. Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων που χρησιμοποιούνται στα μπάνια:

Με φυσική ανταλλαγή αέρα, η κίνηση του αέρα συμβαίνει υπό την επίδραση διαφοράς θερμοκρασίας. Το έργο του εξαναγκασμένου εξαερισμού στην τουαλέτα ενός ιδιωτικού σπιτιού παρέχεται από μια ειδική συσκευή εξάτμισης - έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο στον αεραγωγό.

Φυσικός εξαερισμός

Ως οπή τροφοδοσίας υπάρχει ένα διάκενο 2-3 εκατοστών μεταξύ του δαπέδου και του φύλλου πόρτας, το οποίο παρέχεται κατά την εγκατάσταση της πόρτας. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται ειδικές πόρτες για αυτό το σκοπό, έχοντας οπές αερισμού ή σχάρες στο κάτω μέρος.

Οι αγωγοί αναρρόφησης είναι κάθετη φρέατα εξαερισμού, το οποίο παρέχεται αερισμός στην τουαλέτα της ιδιωτικής κατοικίας μέσω του τοιχώματος - στο άνω τμήμα αυτού, ή μέσω των οπών στην οροφή του ένα μπάνιο.

Κατά την κατασκευή ενός φυσικού συστήματος ανταλλαγής αέρα, θα πρέπει να τηρηθούν οι ακόλουθες συστάσεις:

 • Για ένα μπάνιο είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε έναν κάθετο αγωγό, ο οποίος δεν μπορεί να συνδυαστεί με τους αεραγωγούς άλλων δωματίων.
 • Μπορείτε να συνδυάσετε τα κανάλια εξαερισμού του μπάνιου και τουαλέτας, αλλά μόνο αν βρίσκονται στον ίδιο πάτωμα. Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε αποσπάσματα από διαφορετικούς χώρους στη σοφίτα, αν βρίσκονται στη μία πλευρά του εξοχικού σπιτιού.
 • Κατά την εγκατάσταση της μάσκας εξαερισμού, είναι απαραίτητο να παρέχεται μια βαλβίδα αντεπιστροφής, σχεδιασμένη για να προστατεύει από την είσοδο στο κρύο εξωτερικό αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Συχνά, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπερβολικής υγρασίας στα μπάνια λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας του φυσικού εξαερισμού.

Ειδικά αυτό ισχύει για χώρους στους οποίους έχει τοποθετηθεί η καμπίνα ντους, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι η τιμή της ανταλλαγής αέρα είναι μεγαλύτερη από 75 m3 / h. Επιπλέον, το καλοκαίρι η διαφορά στην εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι μεγάλη και μπορεί να υπάρχουν προβλήματα έλξης.

Ως εκ τούτου, το πιο συνηθισμένο για τον αερισμό ενός μπάνιου σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι ένα αναγκαστικό σύστημα.

Η εισροή καθαρού αέρα μπορεί επίσης να οργανωθεί όπως και με τον φυσικό εξαερισμό - μέσα από το κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου. Η κυκλοφορία του αέρα βελτιώνεται με τη χρήση ανεμιστήρα εξαγωγής.

Υπάρχουν πολλοί οπαδοί διαφορετικών σχημάτων και δυνατοτήτων, αλλά όλοι έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας.

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, μπορείτε να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα καυτό κερί ή ένα αγώνα: να το φέρετε στην οπή και να παρατηρήσετε αν η φλόγα είναι κεκλιμένη, τότε το σύστημα λειτουργεί.

Απόσπασμα από την τουαλέτα σε ιδιωτικό σπίτι

Συνεχίζοντας τη σειρά άρθρων για τον εξαερισμό των μπάνια διαφόρων τύπων και σε διαφορετικά δωμάτια, έχουμε φτάσει και η εταιρεία εξαερισμού στην τουαλέτα και μπάνιο ιδιωτικές κατοικίες. Σε αυτό το κείμενο, θα εξετάσουμε τις βασικές στιγμές και αποχρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή, που έχουν ήδη κατασκευαστεί, από ξύλο ή άλλα σπίτια εξοχικό σπίτι τύπου, καθώς και του αέρα εξαερισμού για τον εξαερισμό και τους οπαδούς.

[όνομα spoiler = "Το περιεχόμενο του άρθρου:"]

Ανεμιστήρας στον ιδιωτικό χώρο

Σε αντίθεση με το σύστημα εξαερισμού, το οποίο σκοπό - να παρέχουν την επιθυμητή αναπνευσιμότητα, ανεμιστήρες εξαερισμού αναφέρεται σε μία αποχέτευση και αποχέτευσης σωλήνες είναι ότι είναι συνδεδεμένο με το σύστημα αποστράγγισης και είναι σχεδιασμένο για την απομάκρυνση των αερίων που σχηματίζονται στο αποχετευτικό σωλήνα, διατηρώντας έτσι την πίεση του αέρα στους σωλήνες.

Αυτό είναι απαραίτητο επειδή οι σχηματισμένες εμπλοκές αερίων στο σύστημα δημιουργούν κενό (κενό), το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του συστήματος αποστράγγισης. Οι συνέπειες αυτού είναι η διείσδυση δυσάρεστων οσμών στην τουαλέτα.

Αυτά τα μέτρα είναι απλά απαραίτητα για ιδιωτικές κατοικίες. Γιατί; Ένα τέτοιο φαινόμενο (θύλακες αερίου ή αέρα) συμβαίνει όταν η περιοχή εγκάρσιας διατομής του σωλήνα εκκένωσης είναι εντελώς επικαλυπτόμενη ρεύμα κατά τη διάρκεια της αποστράγγισης. Το γεγονός ότι η διάμετρος του σωλήνα αποστράγγισης από τη λεκάνη, λουτρό ή λεκάνη από πάντα μικρότερη από τη διάμετρο του κύριου σωλήνα αποστράγγισης (απλά να ρέει δεν είναι εντελώς επικαλύπτει διατομή του). Αν μιλάμε για διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, τότε αυτές οι καταστάσεις πιθανότατα δεν θα προκύψουν. Σε ιδιωτικές κατοικίες, συνήθως προτιμούν σε περισσότερες από μία τουαλέτα, ή βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους, ή μπάνιο, τουαλέτα ή ντους διαχωρίζονται, έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, τόσο στον κύριο αγωγό εισέρχεται σημαντικά μεγαλύτερος από τον όγκο του νερού αποστράγγισης που διευκολύνει την πλήρη επικάλυψη του.

Σωστή εγκατάσταση του σωλήνα ανεμιστήρα

Σήμερα προτιμούν να εγκαθιστούν πλαστικούς σωλήνες, οι οποίοι είναι φθηνότεροι από τους αγωγούς χάλυβα ή χυτοσίδηρου. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τηρείτε τους βασικούς κανόνες για την εγκατάσταση των σωλήνων:

 • όταν διέρχεται από τα δάπεδα, ο σωλήνας τοποθετείται σε μια χαλύβδινη θήκη.
 • Ο εξαερισμός του ανεμιστήρα δεν μπορεί να συνδεθεί σε άλλο αερισμό ή καμινάδα.
 • η έξοδος του αγωγού πρέπει να απέχει τουλάχιστον 4 μέτρα από την καμινάδα, την εισαγωγή αέρα.
 • δεν συνιστάται να εγκαταστήσετε την έξοδο σωλήνα πάνω από τα παράθυρα, τα μπαλκόνια κ.λπ.
 • Το σημείο εξόδου για τα αέρια των κοπράνων πρέπει να είναι τουλάχιστον 70 cm πάνω από την οροφή.
 • Είναι αδύνατο να κάνετε έξοδο ενός σωλήνα σε μια σοφίτα - μόνο σε μια στέγη του σπιτιού.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σύνδεσης των σωλήνων:

Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να συνδυάσετε ένα ζευγάρι ανύψωσης με ένα μόνο σωλήνα ανεμιστήρα. Συνδέστε τον εξαεριστήρα στον ανεμιστήρα και στην αναθεώρηση. Είναι επίσης απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Η συνηθισμένη ερώτηση σε αυτή την περίπτωση είναι: "Ποια διάμετρος σωλήνα πρέπει να επιλέξω;" Είναι απαραίτητο να συνδέσετε έναν σωλήνα της ίδιας διαμέτρου με τον κύριο ανυψωτήρα (π.χ. 110 mm).

Φυσικός αερισμός λουτρών σε ιδιωτική κατοικία

Τώρα ας προχωρήσουμε στον εξαερισμό, το καθήκον του οποίου είναι η εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών με τη βοήθεια της επαναλαμβανόμενης ανταλλαγής αέρα - στο σύστημα εξαερισμού του μπάνιου ή των τουαλετών. Μιλώντας για μια ιδιωτική κατοικία, πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να κάνετε μια επιλογή - τι είδους αερισμός πρέπει να γίνει: φυσικό ή αναγκαστικό;

Εάν πρόκειται για μονοκατοικία, η απάντηση είναι προφανής - μόνο το σύστημα αναγκαστικού τύπου μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα καθαρού αέρα στην τουαλέτα. Σε ιδιωτικά σπίτια με περισσότερη πολυκατοικία είναι δυνατή η οικοδόμηση ενός φυσικού συστήματος που θα λειτουργεί με τη βοήθεια έλξης από μια διαφορά ύψους (πιέσεις). Αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι με έναν αριθμό ορόφων σε δύο ορόφους, αυτό το είδος αερισμού δεν θα δώσει πολύ γρήγορη φροντίδα των "αρωμάτων" από το μπάνιο, αλλά, μερικές φορές, και αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσει άνετες συνθήκες. Επιπλέον, δεν τίθεται θέμα κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τη λειτουργία του ανεμιστήρα, χρήματα για την αγορά και άλλα εξαρτήματα, αποκλείεται ο θόρυβος και οι κραδασμοί, οι εγκαταστάσεις απλοποιούνται και ούτω καθεξής.

Όμως, όπως δείχνει η πρακτική αυτή τη στιγμή, πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ύπαρξη αυξημένης υγρασίας στο μπάνιο ή την τουαλέτα λόγω της πρόωρης απομάκρυνσής τους έξω.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ με τις καμπίνες ντους, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 75 κύβους ανά ώρα. Με τέτοια παραγωγικότητα φυσικού αερισμού θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Παρόλα αυτά, αν ακόμα αποφασίσατε να εγκαταστήσετε ένα φυσικό σύστημα εξάτμισης, μην ξεχνάτε τα βασικά σημεία που αφορούν την τοποθέτησή του:

 • για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσφυση, πρέπει να παρατηρήσετε την απαραίτητη διαφορά στα ύψη του καναλιού εισόδου και εξόδου, τα οποία μπορούν να καθοριστούν από τον πίνακα:
 • μετά από τη σχάρα εξαερισμού, είναι επιθυμητή η εγκατάσταση μιας ελαφριάς βαλβίδας αντεπιστροφής (η οποία ήδη συζητήθηκε) για την αποφυγή εισόδου ψυχρού αέρα και εντόμων στο δωμάτιο.
 • Ο αεριζόμενος χώρος πρέπει να έχει μικρά κενά ή σχισμές για την εισροή αέριων μαζών.

Σε άλλα θέματα σχετικά με ξύλινα σπίτια, θα μιλήσουμε περισσότερο.

Εξαερισμός της τουαλέτας και του μπάνιου σε ένα ξύλινο σπίτι

Έχουμε ήδη μιλήσει για τον φυσικό εξαερισμό ιδιωτικών κατοικιών. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των ξύλινων κατοικιών συχνά ερωτώνται σχετικά με την οργάνωση του συστήματος εξάτμισης στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης σε τέτοιες συνθήκες. Δεν υπάρχει ειδικός λόγος να εξετάσουμε το φυσικό σύστημα, οπότε ας προχωρήσουμε στον υποχρεωτικό εξαερισμό.

Τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα και απαντήσεις σε αυτά:

 • Πώς να βερνίκι ανοίξετε το μπάνιο;
  Σε ένα σπίτι με ξύλινη επένδυση συνιστάται η χρήση ειδικών προστατευτικών βερνικιών, εμποτισμών, σμάλτων. Αυτό αφορά όχι μόνο τους τοίχους, οροφή και το δάπεδο... Μετά το άνοιγμα έχει γίνει από τον αγωγό εξαγωγής, είναι απαραίτητο να καλύψει τα άκρα του εσωτερικού και μετά αγωγού εγκατάστασης - είναι ερμητικά σφραγισμένο χώρο. Μπορεί να επιλεγεί ένα κατάλληλο σφραγιστικό με ανάγνωση του αντίστοιχου αντικειμένου.
 • Ποια θα πρέπει να είναι η διάμετρος της οπής κάτω από το σωλήνα και η διάμετρος του σωλήνα εξαερισμού;
  Η διάμετρος της οπής κάτω από το σωλήνα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το μέγεθος του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η διάμετρος του αεραγωγού επιλέγεται σύμφωνα με τις διαστάσεις της σύνδεσης με τον ανεμιστήρα.
 • Χρειάζεται να εξαερώσω τους αγωγούς αερισμού πάνω από την οροφή;
  Στην περίπτωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένες επιλογές: οριζόντια διάταξη, έξοδο στην οροφή. έξοδο στη σοφίτα. Όμως, εάν ο εξαερισμός είναι φυσικός, όπως είπαμε ήδη, η ύπαρξη έλξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, οπότε η απελευθέρωση αέρα πρέπει να γίνει πάνω από την οροφή για να διατηρηθεί μια ελάχιστη διαφορά ύψους.
 • Τι γίνεται αν υπάρχει συμπύκνωση στο κανάλι καυσαερίων;
  Για να αποφύγετε την εμφάνιση υπερβολικής υγρασίας μέσα στο κανάλι, είναι απαραίτητο να μονώσετε το σωλήνα και / ή να το τοποθετήσετε κάτω από μια κλίση προς την εκτόξευση αέρα (σε περίπτωση οριζόντιας τοποθέτησης του αγωγού).

Θα ήθελα να αναπτύξω την επιλογή του ανεμιστήρα.

Επιλογή ανεμιστήρα

Όλοι γνωρίζουν την ανεπαρκή ηχομόνωση των ξύλινων κατοικιών. Σε αυτή την περίπτωση, αν χρησιμοποιείτε αναγκαστική εξάντληση από την τουαλέτα ή την μπανιέρα, ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα του αγωγού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την άνεση των κατοίκων.

Επιλέξτε έναν στροβιλοσυμπιεστή χαμηλής ισχύος (που είναι το λιγότερο θορυβώδες) που θα παρέχει την ελάχιστη απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα. Η καλύτερη λύση είναι να συνδέσετε την ισχύ του ανεμιστήρα στον διακόπτη φωτισμού ή σε έναν ξεχωριστό διακόπτη. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να τοποθετηθεί ένας ρεοστάτης, μέσω του οποίου είναι δυνατόν να ρυθμιστεί η ταχύτητα στο μέλλον, καθώς και ο θόρυβος του ανεμιστήρα.

Ο ανεμιστήρας εξάτμισης πρέπει να τοποθετηθεί στον αφρό στήριξης, καθώς έχει καλές ιδιότητες απορρόφησης του ήχου.

Ένας τρόπος για να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό είναι να τοποθετήσετε τον αερόσακο στη σοφίτα ενός ξύλινου σπιτιού. Αυτό μειώνει σημαντικά το θόρυβο από το σύστημα, αλλά μην ξεχνάμε να το εξοπλίσει για απομόνωση κραδασμών, όπως μια μεταλλική βάση μπορεί να δράσει (μην τοποθετείτε τον ανεμιστήρα σε ένα ξύλινο πάτωμα ή δοκούς, θα αυξήσει σημαντικά την δόνηση).

Ένα άλλο σημείο είναι η εγκατάσταση μιας μάσκας εξαγωγής μεγαλύτερης διαμέτρου από έναν ανεμιστήρα. Αυτό θα επιτρέψει την αφαίρεση του αέρα ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ στο ίδιο μέγεθος, τα πτερύγια καλύπτουν σχεδόν πλήρως την περιοχή του καναλιού.

Μην ξεχάσετε να αφήσετε σχισμές για καθαρό αέρα στο μπάνιο που θα αντικαταστήσει το αφαιρούμενο. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να κάνετε μικρές τρύπες ή, για παράδειγμα, να αφαιρέσετε το κατώφλι για να αφήσετε ένα κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου.

Η συσκευή της αναγκαστικής κατάρτισης σε ένα μπάνιο και μια τουαλέτα του ιδιωτικού σπιτιού

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φρέσκο, ξηρό και ζεστό; Στην τουαλέτα και το μπάνιο αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ας εξετάσουμε τη συσκευή του συστήματος εξαναγκασμένης εξάτμισης με τα δικά μας χέρια. Το υλικό είναι εξοπλισμένο με βίντεο και φωτογραφική μηχανή.

Φυσικός εξαερισμός

Η φυσική ανταλλαγή αέρα είναι δυνατή λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα και τη θερμοκρασία του αέρα εντός και εκτός του σπιτιού. Η δύναμη πρόσφυσης επηρεάζεται από:

 • διατομές διαύλου.
 • η παρουσία στροφών.
 • την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου.
 • σύστημα θερμομόνωσης κ.λπ.

Αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι ένα ειδικά διατεταγμένο κατακόρυφο κανάλι. Το σύστημα εξαπλώνεται λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής και της απλότητας του σχεδιασμού. Η απουσία πολύπλοκων στοιχείων και μηχανικών εξαρτημάτων προκαλεί την αξιοπιστία του φυσικού αερισμού.

Η συντήρηση του συστήματος μειώνει μόνο τις περιοδικές επιθεωρήσεις της δυνατότητας μείωσης της απώλειας θερμότητας. Ο νέος εξωτερικός αέρας θα ζεσταθεί πιο γρήγορα. Η ροή στο φυσικό σύστημα αερισμού δεν ρυθμίζεται. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το μικροκλίμα. Η λειτουργία είναι σχεδόν αθόρυβη.

Ένα φυσικό εκχύλισμα έχει πολλά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, η εξάρτηση από τον καιρό. Στη ζέστη του καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο μπορεί να είναι υψηλότερη από ό, τι στο σπίτι, ο εξαερισμός αυτός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άμεση αποστολή του. Και το χειμώνα υπάρχουν σημαντικές απώλειες θερμότητας. Έντομα ή σκόνη του δρόμου μπορούν επίσης να εισέλθουν στο δωμάτιο.

Κατά την επιλογή της διαμέτρου των αγωγών εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αξία της ανταλλαγής αέρα. Για μια τουαλέτα 30 κυβικά μέτρα / ώρα είναι επαρκής, για ένα μπάνιο 50 κυβικά μέτρα. ανά ώρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής συμπιεσμένου αέρα περιλαμβάνει εναλλάκτη θερμότητας, φίλτρα και ανεμιστήρες. Ερχόμενοι από τον δρόμο καθαρό αέρα, εάν είναι απαραίτητο, θερμαίνεται και διανέμεται μεταξύ των δωματίων. Και τα μολυσμένα βυθίζονται βίαια. Αυτός ο τύπος εξαερισμού χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και παραγωγικότητα.

Για να ρυθμίσετε την κουκούλα στην τουαλέτα και το μπάνιο χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες με έδρανα ή με κουζινέτα. Η δεύτερη επιλογή είναι προτιμότερη, καθώς αυτή η συσκευή είναι πιο ήσυχη και έχει πιο δημοκρατική τιμή. Συνήθως συνδέεται ο ανεμιστήρας με το διακόπτη φώτων. Στη συνέχεια, η κουκούλα θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις ανάψει η λυχνία. Ή τοποθετήστε έναν ξεχωριστό διακόπτη για εξαερισμό, τοποθετώντας τον στον τοίχο ή στο σώμα της συσκευής.

Σημαντικό! Με τον εξοπλισμό του καναλιού εισόδου του συστήματος εξαερισμού με φίλτρα, χρειάζεστε συνεχή φροντίδα για αυτά. Πρέπει να αλλάζουν σε τακτική βάση, καθώς ένα μολυσμένο φίλτρο δεν επιτρέπει αρκετό φρέσκο ​​αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο. Και οι συσσωρευμένες ουσίες σε αυτό μπορούν να γίνουν πηγή αναπαραγωγής βακτηρίων και επιβλαβών οργανισμών.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες σας επιτρέπουν να εξοπλίζετε τον υποχρεωτικό εξαερισμό με αισθητήρες υγρασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μηχανισμός θα λειτουργήσει μόλις ο δείκτης περιεχομένου υγρασίας φτάσει στην καθορισμένη παράμετρο. Αλλά εκτός από την ευκολία, αυτή η επιλογή έχει ένα μειονέκτημα. Για παράδειγμα, η κουκούλα μπορεί να λειτουργήσει κατά την κολύμβηση του παιδιού, δημιουργώντας ένα περιττό βύθισμα. Υπάρχει επίσης εξαερισμός με αισθητήρα κίνησης. Ενεργοποιούνται όταν κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο. Η αρχή της λειτουργίας είναι η ίδια με τη σύνδεση με διακόπτη φωτισμού, αλλά το κόστος του αισθητήρα είναι πολύ υψηλότερο.

Εγκατάσταση αερισμού από τα χέρια του

Όταν επιλέγετε ανεμιστήρα, πρέπει να προσέχετε ώστε το επίπεδο θορύβου να μην υπερβαίνει τα 35 dB.

Με τη σχεδίαση, οι οπαδοί μπορούν να είναι:

 • αξονική;
 • φυγόκεντρο;
 • φυγοκεντρικός-αξονικός.
 • διαμετρική.

Ο πρώτος τύπος ανεμιστήρα τοποθετείται εάν το σύστημα δεν έχει κανάλια. Η φυγοκεντρική συσκευή έχει την υψηλότερη απόδοση, αλλά λειτουργεί και πιο δυνατά από άλλα. Ο φυγοκεντρικός-αξονικός ανεμιστήρας διαθέτει χαμηλό βάρος, αθόρυβη λειτουργία και υψηλή απόδοση. Ένας αεραγωγός για ένα ιδιωτικό σπίτι μπορεί να έχει τη μορφή:

 • κυματοειδές σωλήνα.
 • κουτί προφίλ ·
 • στρογγυλό ή ορθογώνιο πλαστικό προϊόν.

Αν ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι οργανωμένος μόνο στο μπάνιο και όλοι οι άλλοι χώροι σχεδιάζονται να αερίζονται, συνιστάται να τοποθετήσετε ένα απλό, μη-κανάλι σύστημα. Πριν εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα, πρέπει να απενεργοποιήσετε την ηλεκτρική ενέργεια. Συνήθως η συσκευή διαθέτει ειδικούς ακροδέκτες για στερέωση. Βίδα συνήθως κάτι που δεν απαιτείται συνήθως. Η σύνδεση στο δίκτυο τροφοδοσίας πραγματοποιείται με τη χρήση ενός νέου καλωδίου δύο συρμάτων.

Αλλά εάν πρέπει να παρέχετε υποχρεωτικό αερισμό σε όλο το σπίτι, θα πρέπει να αγοράσετε ειδικό εξοπλισμό. Συχνά βρίσκεται στις σοφίτες ή στα τεχνικά δωμάτια. Είναι ένα σύνολο που παρέχει την παροχή καθαρού και μολυσμένου αέρα, φιλτραρίσματος, θέρμανσης. Υπολογίστε την ισχύ μπορεί να βασίζεται στον αριθμό των κατοίκων, το μέγεθος του σπιτιού, το υλικό των τοίχων. Συνήθως αρκετά είναι 150-600 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Οι σύγχρονοι αεραγωγοί συναρμολογούνται σύμφωνα με την αρχή του σχεδιασμού και μπορούν να καλυφθούν με οροφές κρεμών ή τάσεων.

Ο κανονικός αερισμός λειτουργίας έχει μεγάλη σημασία για το μικροκλίμα του σπιτιού. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καλή ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα. Μετά από όλα, οι πόρτες σε αυτά τα δωμάτια παραμένουν συχνά κλειστές και το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλό. Για να αποφύγετε την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους, τους μύκητες και άλλα προβλήματα, πρέπει να φροντίσετε ένα σύστημα καυσαερίων ποιότητας.

Εξόρυξη στο μπάνιο ενός εξοχικού σπιτιού

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για μια άνετη διαμονή στο σπίτι. Με τον σωστά προσαρμοσμένο αερισμό, καθαρός αέρας εισέρχεται στην κατοικία μέσω καθιστικών και απομακρύνεται μέσω της κουζίνας και των λουτρών. Η τουαλέτα είναι ένα από τα δωμάτια που χρειάζονται αυξημένη ανταλλαγή αέρα. Ο αποτελεσματικός αερισμός στην τουαλέτα σε ένα ιδιωτικό σπίτι θα αποτρέψει την εξάπλωση της υγρασίας και των δυσάρεστων οσμών.

Φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός

Φυσικός αερισμός στο μπάνιο

Πριν από δύο δεκαετίες, η πιο κοινή έκδοση της συσκευής ανταλλαγής αέρα ήταν ο φυσικός εξαερισμός. Με αυτή την έκδοση της διάταξης εξαερισμού, το οξυγόνο εισέρχεται στο σπίτι μέσω του υαλοπίνακα εξαερισμού, ρωγμές στα πλαίσια, ειδικές βαλβίδες εισαγωγής. Μια έξοδος μέσω των ανοιγμάτων εξαγωγής στο πάνω μέρος της κουζίνας και του μπάνιου.

Μέχρι πρόσφατα, ένα τέτοιο σύστημα ήταν αρκετά ικανό να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Αλλά με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κτιρίου, τα σπίτια σχεδόν σφραγίστηκαν, η ροή του αέρα σχεδόν επικαλύπτεται. Η φυσική ανταλλαγή αέρα έγινε σπάνια. Τα αναγκαστικά συστήματα συμβαδίζουν περισσότερο με τις σύγχρονες πραγματικότητες, στην περίπτωση αυτή οι ροές του αέρα οδηγούνται από τους ανεμιστήρες. Υπάρχουν επίσης συνδυασμένα συστήματα, για παράδειγμα, με φυσική εισροή και εξαναγκασμένη εξαγωγή.

Γενικός εξαερισμός

Ο εξαερισμός στην τουαλέτα μπορεί να είναι τοπικός και μέρος του συνολικού συστήματος. Στην πρώτη περίπτωση, η κουκούλα βγαίνει σε ξεχωριστό αγωγό αέρα ή απευθείας έξω. Η δεύτερη επιλογή αφορά τη σύνδεση του αγωγού με τον κοινό αγωγό εξαγωγής, στην έξοδο του οποίου τοποθετείται ένας ισχυρός απορροφητήρας.

Λάβετε υπόψη ότι ο εξαερισμός θα λειτουργεί κανονικά μόνο εάν υπάρχει ροή αέρα. Οι ροές αέρα μεταφέρονται στο μπάνιο από άλλες εγκαταστάσεις. Ως άνοιγμα τροφοδοσίας υπάρχει ένα κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου, της γρίλιας στο φύλλο της πόρτας ή της βαλβίδας τροφοδοσίας (στο παράθυρο, στον τοίχο).

Απαιτήσεις για το σχέδιο στην τουαλέτα

Ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, οι ανεμιστήρες εξαγωγής μπορούν να χωριστούν σε διάφορες ομάδες. Υπάρχουν συσκευές σχεδιασμένες για τοποθέτηση σε τοίχο ή οροφή. Τα μοντέλα οροφής επιλέγουν αν η τουαλέτα βρίσκεται στη μέση ενός ιδιωτικού σπιτιού και δεν έχει εξωτερικούς τοίχους. Στην περίπτωση αυτή, η κουκούλα είναι συνδεδεμένη με έναν αεραγωγό, ο οποίος εξέρχεται από το εξωτερικό χώρο του σοφίτα. Ο αγωγός αέρα του ανεμιστήρα που τοποθετείται στον εξωτερικό τοίχο μπορεί να βγει αμέσως στο δρόμο.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα στον τοίχο

Σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των οπαδών:

 • Αξονική. Οι συσκευές κυλινδρικού σχήματος, οι μάζες του αέρα κινούνται από έναν τροχό με πτερύγια προβόλου. Ο αέρας κινείται μόνο στην αξονική κατεύθυνση. Προορίζονται για τοποθέτηση σε τοίχο. Πλεονεκτήματα: υψηλή παραγωγικότητα (πάνω από 100 m³ / h). Μειονεκτήματα: το υψηλό επίπεδο θορύβου, τα χαρακτηριστικά αδύναμης πίεσης, δεν συλλαμβάνει αέρα από τις ακτινικές κατευθύνσεις.
 • Φυγοκεντρική-ακτινική. Ένας τροχός με λεπίδες, τοποθετημένος σε ένα σπειροειδές περίβλημα. Οι λεπίδες μπορούν να κάμπτονται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Οι μάζες αέρα μετά τη σύλληψη με λεπίδες ωθούνται στην οπή εκκένωσης. Πλεονεκτήματα: συμπαγής, οικονομική, μεγάλη διάρκεια ζωής. Το κύριο μειονέκτημα είναι ένα υψηλό επίπεδο θορύβου, το οποίο τα καθιστά ακατάλληλα για εγκατάσταση σε ένα μπάνιο.
 • Φυγοκεντρική-αξονική. Διαφέρουν σε εξαιρετικές επιδόσεις, πρακτικά δεν προκαλούν θόρυβο. Το κύριο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος.
 • Η διαμετρική. Το όργανο εργασίας είναι ένας τροχός τυμπάνου. Φθηνές συσκευές με χαμηλή απόδοση. Χρησιμοποιείται για εγκατάσταση σε μικρά μπάνια.

Προσδιορίστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατά την επιλογή μιας κουκούλας για μπάνιο πρέπει να ληφθούν υπόψη τέτοιες τεχνικές παράμετροι όπως η ισχύς και η ασφάλεια. Πολύ αδύναμος ένας ανεμιστήρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας και των δυσάρεστων οσμών από το δωμάτιο. Το υπερβολικά ισχυρό μοντέλο για εγκατάσταση είναι επίσης ανεπιθύμητο. Ένας ισχυρός κινητήρας θα λειτουργεί αδρανής και θα καταναλώνει επιπλέον ηλεκτρισμό.

Για τον προσδιορισμό της απόδοσης της κουκούλας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό τύπο: το μέγεθος του χώρου που πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των αλλαγών του αέρα (για μπάνια - είναι 6-7), αλλά όχι λιγότερο από 30 m³ ανά τουαλέτα.

Οι απαιτήσεις ασφαλείας της συσκευής δεν είναι τόσο αυστηρές όσο εκείνες για τα μπάνια, επειδή η συσκευή στην τουαλέτα δεν έρχεται σε άμεση επαφή με σταγονίδια νερού. Επομένως, αρκεί να επιλέξετε ένα μοντέλο για λειτουργία σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.

Μέθοδοι ελέγχου ανεμιστήρα

Σύνδεση ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη

Ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης της συσκευής είναι η σύνδεση με το διακόπτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο απορροφητήρας αρχίζει να ανάβει και να σβήνει την κουκούλα ταυτόχρονα με τον φωτισμό. Μια πιο βολική επιλογή είναι μια παράλληλη σύνδεση με το φως μαζί με ένα χρονοδιακόπτη. Η διάρκεια της κουκούλας ρυθμίζεται από το χρονοδιακόπτη και μπορεί να είναι από 2 έως 30 λεπτά.

Στην πώληση υπάρχουν συσκευές εξαγωγής με τον ανεξάρτητο διακόπτη με τη μορφή κουμπιού ή δαντέλας, η περίοδος εργασίας σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται μόνο από την επιθυμία του ιδιοκτήτη. Λιγότερο συχνά για ανεμιστήρες στην τουαλέτα, επιλέξτε μια σύνδεση με έναν αισθητήρα υγρασίας / κίνησης (σύνδεση χωρίς σύνδεση). Σε αυτήν την περίπτωση, η συσκευή αρχίζει να λειτουργεί μετά την εμφάνιση ενός ατόμου ή μετά την αύξηση της υγρασίας πάνω από το κρίσιμο επίπεδο (το πολύ 65%).

Εγκατάσταση ανεμιστήρων

Στρογγυλό άξονα για ανεμιστήρα

Η κουκούλα είναι εγκατεστημένη έξω ή μέσα στο αγωγό εξαγωγής. Τοποθετήστε τους θαλάμους εξαερισμού και τροφοδοτήστε καλύτερα την ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής του σπιτιού ή κατά τη διάρκεια της γενικής επισκευής, ώστε να μην επηρεαστεί το διακοσμητικό φινίρισμα. Υπάρχουν ανεμιστήρες για εγκατάσταση σε στρογγυλά και ορθογώνια άξονες.

Τοποθέτηση του καλύμματος με ένα στρογγυλό συμπλέκτη:

 • Στον τοίχο με ένα τρυπάνι με ένα δακτυλιοειδές διάτρητο τρυπάνι κάνουμε μια τρύπα της απαιτούμενης διαμέτρου
 • Τοποθετήστε τη ζεύξη
 • Στις πλευρές τρυπήστε οπές για συνδετήρες
 • Συνδέουμε ηλεκτρική ενέργεια
 • Αφαιρέστε το κάλυμμα από τον ανεμιστήρα, τοποθετήστε το στη θέση του
 • Κλείστε την κουκούλα με ένα καπάκι
 • Εάν η αεροπορική διαδρομή οδηγεί στο δρόμο, τοποθετήστε το παράθυρο κουνουπιών και τη σχάρα αερισμού έξω.

Τρύπα για ανεμιστήρα με ορθογώνιο σύνδεσμο

Ο ανεμιστήρας με ορθογώνιο σύνδεσμο είναι ιδανικός για τοποθέτηση σε τοίχους από τούβλα. Το τρυπάνι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο. Αρκεί να αφαιρέσετε ένα τούβλο από την τοιχοποιία και ο απορροφητήρας είναι έτοιμος. Διαφορετικά, ο αλγόριθμος εγκατάστασης είναι ο ίδιος με αυτόν της προηγούμενης έκδοσης.

Οι συσκευές οροφής είναι τοποθετημένες με τον ίδιο τρόπο όπως τα μοντέλα τοίχων. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι να βλάψουν τις δομές εδράνων κατά τη διάτρηση.

Πώς να επεκτείνετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής

Ο ανεμιστήρας δουλέψει πολύ και ομαλά, είναι απαραίτητο όχι μόνο για να απομακρύνετε τη σκόνη από το εξωτερικό του πλέγματος, αλλά και περιοδικά (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο) για να καθαρίσετε το εσωτερικό.

Καθαρίστε τη σχάρα με μια βούρτσα

Η βρωμιά στα πτερύγια διαταράσσει την εξισορρόπηση της συσκευής, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολικό θόρυβο.

 • Αφαιρέστε την σχάρα, ξεπλύνετε τη βρωμιά με ζεστό νερό.
 • Αν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τον τροχό, ξεπλύνετε τη βρωμιά και στεγνώστε τον. Αν ο τροχός δεν έχει αφαιρεθεί, καθαρίστε τον στη θέση του με μια βούρτσα και μια ηλεκτρική σκούπα.
 • Καθαρίστε τον κινητήρα με ξηρή μαλακή βούρτσα.

Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα

Το μπάνιο είναι ένας χώρος με συνεχώς υψηλή υγρασία, συνήθως χωρίς παράθυρα. Για να αποφευχθεί η δημιουργία μύκητας και μούχλας στους τοίχους, η φθορά των εσωτερικών αντικειμένων απαιτεί εξαερισμό υψηλής ποιότητας, απομακρύνοντας την υπερβολική υγρασία έξω από το σπίτι.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Παρακάτω αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τύπων εξαερισμού.

Φυσικά

Στα παλιά σοβιετικά σπίτια και στα κτίρια της σύγχρονης οικονομικής τάξης, κατά κανόνα χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Η ροή αέρα σε αυτό προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί ένας εκτροπέας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού. Ο εκτροπέας ενισχύει το βύθισμα στο σύστημα εξαερισμού σε καιρό με αέρα λόγω του εφέ Bernoulli.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι φθηνό, εύκολο στην εγκατάσταση, ουσιαστικά χωρίς συντήρηση, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε τις αδυναμίες του φυσικού αερισμού - δεν λειτουργεί καλά σε ζεστό καιρό (δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας) και, επιπλέον, είναι πολύ ευαίσθητο στην καθαριότητα των αεραγωγών.

Αναγκασμένος

Ο αναγκαστικός εξαερισμός παρέχεται από ανεμιστήρες ή άλλες μηχανικές συσκευές. Είναι ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί, με τη σωστή επιλογή των ανεμιστήρων, να παρέχει οποιοδήποτε απαραίτητο τρόπο αερισμού. Μείον εξαναγκασμένο εξαερισμό - χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε καλώδια σε κάθε ανεμιστήρα.

Το υποχρεωτικό σύστημα εξαερισμού είναι σκόπιμο να γίνει, αν φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή σχεδιάζεται να εγκαταστήσει μια γεννήτρια ατμού, μια ηλεκτρική σάουνα.

Διάγνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελέσετε μια απλή διάγνωση του συστήματος εξαερισμού θα χρειαστείτε ένα κερί. Φέρτε ένα καίγοντας κερί στο άνοιγμα. Αν υπάρχει ρεύμα αέρα - η φλόγα θα εκτραπεί, δείχνοντας την κατεύθυνση της. Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, η φλόγα θα παραμείνει κάθετη.

Συχνά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά λόγω των φραγμένων καναλιών, αλλά λόγω της έλλειψης καθαρού αέρα. Για παράδειγμα, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε παλιά σπίτια όταν αντικαθιστάτε ξύλινα παράθυρα με πλαστικά. Για να αποφύγετε αυτό, επιλέξτε παράθυρα με ειδικά ανεμιστήρες.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα

Τα μπάνια συνήθως εγκαθιστούν μικρούς αξονικούς ανεμιστήρες για μπάνιο και τουαλέτα χωρητικότητας 60-250 m 3 / ώρα.

Εάν η κουκούλα είναι εγκατεστημένη σε υπάρχοντα αγωγό αερισμού, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι το σχήμα της ταιριάζει με το σχήμα και το μέγεθος του αγωγού. Ο σωστά επιλεγμένος απορροφητήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί εντελώς στον αγωγό εξαερισμού. Έξω, υπάρχει μόνο μια διακοσμητική μάσκα, το σχήμα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να επιλεγεί για το εσωτερικό του μπάνιου.

Ασφάλεια

Η κουκούλα, όπως και κάθε ηλεκτρικός εξοπλισμός για το μπάνιο, πρέπει να έχει αδιάβροχο περίβλημα που εμποδίζει την είσοδο νερού στα ηλεκτρικά μέρη. Η τυπική ένδειξη του βαθμού προστασίας της συσκευής είναι ο κωδικός IP. Ο κώδικας αποτελείται από τα γράμματα IP και δύο ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το βαθμό προστασίας από την πρόσβαση σε ξένα αντικείμενα, το δεύτερο - ο βαθμός προστασίας από την υγρασία.

Για μπάνιο συνιστάται η χρήση συσκευών με βαθμό προστασίας IP45 και άνω. Τέτοιες συσκευές προστατεύονται από πίδακες νερού.

Παραγωγικότητα

Για το μπάνιο χρειάζεστε 6-8 φορές την κυκλοφορία του αέρα. ΠΗ χωρητικότητα του επιλεγμένου καλύμματος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από έξι φορές από τον όγκο του μπάνιου σας.

Για παράδειγμα: το μέγεθος του μπάνιου σας είναι 2x2x2.5m, ο όγκος του είναι 10 m 3. Χρειάζεστε χωρητικότητα τουλάχιστον 60 m 3 / h.

Επίπεδο θορύβου

Σε ένα μικρό δωμάτιο στο μπάνιο, ο θόρυβος του ανεμιστήρα ακούγεται καλά. Ένας θόρυβος πάνω από 35 ντεσιμπέλ μπορεί να ερεθίσει την ανθρώπινη ψυχή. Επομένως, προτιμήστε μοντέλα χαμηλού θορύβου.

Ο θόρυβος του ανεμιστήρα εξαρτάται από το σχήμα των λεπίδων του και την ταχύτητα περιστροφής του. Αν υπάρχει επιλογή - πάρετε έναν ανεμιστήρα μεγάλης διαμέτρου με μικρή ταχύτητα περιστροφής. Με την ίδια απόδοση, θα κάνει τον θόρυβο λιγότερο από μικρό και γρήγορο.

Κατά την εγκατάσταση, μην ξεχάσετε να χειρίζεστε όλες τις αρθρώσεις με στεγανωτικό σιλικόνης για να αποφύγετε τις δονήσεις και το κροτάλισμα κατά τη λειτουργία.

Λειτουργικότητα

Τα μοντέρνα μοντέλα των ανεμιστήρων είναι εφοδιασμένα με διάφορες πρόσθετες συσκευές που κάνουν τη χρήση τους πιο άνετη και οικονομική:

 • Βαλβίδα αντεπιστροφής - εμποδίζει τη ροή αέρα από τους αεραγωγούς αερισμού στο δωμάτιο ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί. Είναι απαραίτητο εάν ο αγωγός εξαερισμού είναι κοινός για αρκετούς χώρους.
 • Αισθητήρας υγρασίας - καθορίζει την παρουσία περίσσειας αέρα στον αέρα και επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 • Αισθητήρας κίνησης - περιλαμβάνει κουκούλα και φωτισμό όταν οι άνθρωποι είναι στο δωμάτιο.
 • Χρονοδιακόπτης - επιτρέπει τη λειτουργία της κουκούλας για λίγο, αφού απενεργοποιηθεί από το διακόπτη.
 • Ο εξασθενητής ήχου είναι μια συσκευή που είναι εγκατεστημένη μπροστά από τον ανεμιστήρα και μειώνει τον θόρυβο από αυτό.

Απορροφητήρας για μπάνια και τουαλέτες

Σε ιδιωτικές κατοικίες

Σε μια ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να σχεδιάσετε τον εξαερισμό κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, πριν τοποθετήσετε τους αεραγωγούς αερισμού και τους διαύλους ηλεκτρικής καλωδίωσης. Εάν ο όγκος του μπάνιου είναι μικρός και χρησιμοποιείται από 1-2 άτομα, μπορείτε να περάσετε με φυσικό αερισμό. Σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την κουκούλα.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού, θυμηθείτε:

 • Τα κανάλια τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος, εξάτμιση στην κορυφή του δωματίου.
 • είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την κουκούλα στον τοίχο της απέναντι πόρτας.
 • η εσωτερική επιφάνεια των αγωγών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
 • Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευθερμένοι ή με ομαλές στροφές.
 • για τα δωμάτια που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί αεραγωγοί.

Σε ξύλινα σπίτια

Σε ένα ξύλινο σπίτι, η υπερβολική υγρασία όχι μόνο καταστρέφει την εμφάνιση, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει φέροντες δομές κτιρίων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επιπλέον αερισμός σε χώρους με υψηλή υγρασία (μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα).

Οι τιμές για κουκούλες εξαρτώνται από την απόδοσή τους, τον θόρυβο, το σωματικό υλικό και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών. Τα φθηνότερα μοντέλα κοστίζουν από 500 ρούβλια. Η τιμή των ακριβών μοντέλων μπορεί να φτάσει 5-6 χιλιάδες ρούβλια.

Αν παραγγείλετε την εγκατάσταση ενός πλοιάρχου, τότε θα πρέπει να πληρώσετε άλλα 2-3 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου.

Αυτοσυναρμολόγηση - στάδια της εργασίας

Για να εγκαταστήσετε την κουκούλα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα κανάλια για την καλωδίωση στους τοίχους εκ των προτέρων (μέχρι το φινίρισμα). Μην ανοίξετε το μπάνιο.

Η κουκούλα μπορεί να είναι εξοπλισμένη με ξεχωριστό διακόπτη ή να ανάβει ταυτόχρονα με το φως. Υπάρχουν μοντέλα που ενεργοποιούνται από αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Εκ των προτέρων, εξετάστε το διάγραμμα καλωδίωσης και ρυθμίστε την καλωδίωση σύμφωνα με αυτήν.

Όταν συνδέετε την κουκούλα, θυμηθείτε ότι ο διακόπτης πρέπει να ρυθμιστεί στη φάση, όχι στο μηδέν. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Η εγκατάσταση του απορροφητήρα είναι πολύ απλή. Σε πολυκατοικίες, εισάγεται συνήθως σε υπάρχον εξαερισμό. Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες. Δεν απαιτείται πρόσθετη εργασία.

Εάν η κουκούλα εγκατασταθεί μετά την τοποθέτηση του κεραμιδιού, στη συνέχεια να μην τρυπήσετε το κεραμίδι, μπορείτε να κολλήσετε την κουκούλα με σφραγιστικό σιλικόνης. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να στάξει η σιλικόνη στις γωνίες της κουκούλας (δίπλα στις οπές για τις βίδες) και να την τοποθετήσετε στην επιθυμητή θέση. Εάν η περίσσεια σιλικόνης διαρρεύσει, μετά τη σκλήρυνση, κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι.