Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα

Το μπάνιο είναι ένας χώρος με συνεχώς υψηλή υγρασία, συνήθως χωρίς παράθυρα. Για να αποφευχθεί η δημιουργία μύκητας και μούχλας στους τοίχους, η φθορά των εσωτερικών αντικειμένων απαιτεί εξαερισμό υψηλής ποιότητας, απομακρύνοντας την υπερβολική υγρασία έξω από το σπίτι.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Παρακάτω αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τύπων εξαερισμού.

Φυσικά

Στα παλιά σοβιετικά σπίτια και στα κτίρια της σύγχρονης οικονομικής τάξης, κατά κανόνα χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Η ροή αέρα σε αυτό προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί ένας εκτροπέας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού. Ο εκτροπέας ενισχύει το βύθισμα στο σύστημα εξαερισμού σε καιρό με αέρα λόγω του εφέ Bernoulli.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι φθηνό, εύκολο στην εγκατάσταση, ουσιαστικά χωρίς συντήρηση, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε τις αδυναμίες του φυσικού αερισμού - δεν λειτουργεί καλά σε ζεστό καιρό (δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας) και, επιπλέον, είναι πολύ ευαίσθητο στην καθαριότητα των αεραγωγών.

Αναγκασμένος

Ο αναγκαστικός εξαερισμός παρέχεται από ανεμιστήρες ή άλλες μηχανικές συσκευές. Είναι ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί, με τη σωστή επιλογή των ανεμιστήρων, να παρέχει οποιοδήποτε απαραίτητο τρόπο αερισμού. Μείον εξαναγκασμένο εξαερισμό - χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε καλώδια σε κάθε ανεμιστήρα.

Το υποχρεωτικό σύστημα εξαερισμού είναι σκόπιμο να γίνει, αν φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή σχεδιάζεται να εγκαταστήσει μια γεννήτρια ατμού, μια ηλεκτρική σάουνα.

Διάγνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελέσετε μια απλή διάγνωση του συστήματος εξαερισμού θα χρειαστείτε ένα κερί. Φέρτε ένα καίγοντας κερί στο άνοιγμα. Αν υπάρχει ρεύμα αέρα - η φλόγα θα εκτραπεί, δείχνοντας την κατεύθυνση της. Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, η φλόγα θα παραμείνει κάθετη.

Συχνά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά λόγω των φραγμένων καναλιών, αλλά λόγω της έλλειψης καθαρού αέρα. Για παράδειγμα, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε παλιά σπίτια όταν αντικαθιστάτε ξύλινα παράθυρα με πλαστικά. Για να αποφύγετε αυτό, επιλέξτε παράθυρα με ειδικά ανεμιστήρες.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα

Τα μπάνια συνήθως εγκαθιστούν μικρούς αξονικούς ανεμιστήρες για μπάνιο και τουαλέτα χωρητικότητας 60-250 m 3 / ώρα.

Εάν η κουκούλα είναι εγκατεστημένη σε υπάρχοντα αγωγό αερισμού, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι το σχήμα της ταιριάζει με το σχήμα και το μέγεθος του αγωγού. Ο σωστά επιλεγμένος απορροφητήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί εντελώς στον αγωγό εξαερισμού. Έξω, υπάρχει μόνο μια διακοσμητική μάσκα, το σχήμα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να επιλεγεί για το εσωτερικό του μπάνιου.

Ασφάλεια

Η κουκούλα, όπως και κάθε ηλεκτρικός εξοπλισμός για το μπάνιο, πρέπει να έχει αδιάβροχο περίβλημα που εμποδίζει την είσοδο νερού στα ηλεκτρικά μέρη. Η τυπική ένδειξη του βαθμού προστασίας της συσκευής είναι ο κωδικός IP. Ο κώδικας αποτελείται από τα γράμματα IP και δύο ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το βαθμό προστασίας από την πρόσβαση σε ξένα αντικείμενα, το δεύτερο - ο βαθμός προστασίας από την υγρασία.

Για μπάνιο συνιστάται η χρήση συσκευών με βαθμό προστασίας IP45 και άνω. Τέτοιες συσκευές προστατεύονται από πίδακες νερού.

Παραγωγικότητα

Για το μπάνιο χρειάζεστε 6-8 φορές την κυκλοφορία του αέρα. ΠΗ χωρητικότητα του επιλεγμένου καλύμματος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από έξι φορές από τον όγκο του μπάνιου σας.

Για παράδειγμα: το μέγεθος του μπάνιου σας είναι 2x2x2.5m, ο όγκος του είναι 10 m 3. Χρειάζεστε χωρητικότητα τουλάχιστον 60 m 3 / h.

Επίπεδο θορύβου

Σε ένα μικρό δωμάτιο στο μπάνιο, ο θόρυβος του ανεμιστήρα ακούγεται καλά. Ένας θόρυβος πάνω από 35 ντεσιμπέλ μπορεί να ερεθίσει την ανθρώπινη ψυχή. Επομένως, προτιμήστε μοντέλα χαμηλού θορύβου.

Ο θόρυβος του ανεμιστήρα εξαρτάται από το σχήμα των λεπίδων του και την ταχύτητα περιστροφής του. Αν υπάρχει επιλογή - πάρετε έναν ανεμιστήρα μεγάλης διαμέτρου με μικρή ταχύτητα περιστροφής. Με την ίδια απόδοση, θα κάνει τον θόρυβο λιγότερο από μικρό και γρήγορο.

Κατά την εγκατάσταση, μην ξεχάσετε να χειρίζεστε όλες τις αρθρώσεις με στεγανωτικό σιλικόνης για να αποφύγετε τις δονήσεις και το κροτάλισμα κατά τη λειτουργία.

Λειτουργικότητα

Τα μοντέρνα μοντέλα των ανεμιστήρων είναι εφοδιασμένα με διάφορες πρόσθετες συσκευές που κάνουν τη χρήση τους πιο άνετη και οικονομική:

 • Βαλβίδα αντεπιστροφής - εμποδίζει τη ροή αέρα από τους αεραγωγούς αερισμού στο δωμάτιο ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί. Είναι απαραίτητο εάν ο αγωγός εξαερισμού είναι κοινός για αρκετούς χώρους.
 • Αισθητήρας υγρασίας - καθορίζει την παρουσία περίσσειας αέρα στον αέρα και επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 • Αισθητήρας κίνησης - περιλαμβάνει κουκούλα και φωτισμό όταν οι άνθρωποι είναι στο δωμάτιο.
 • Χρονοδιακόπτης - επιτρέπει τη λειτουργία της κουκούλας για λίγο, αφού απενεργοποιηθεί από το διακόπτη.
 • Ο εξασθενητής ήχου είναι μια συσκευή που είναι εγκατεστημένη μπροστά από τον ανεμιστήρα και μειώνει τον θόρυβο από αυτό.

Απορροφητήρας για μπάνια και τουαλέτες

Σε ιδιωτικές κατοικίες

Σε μια ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να σχεδιάσετε τον εξαερισμό κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, πριν τοποθετήσετε τους αεραγωγούς αερισμού και τους διαύλους ηλεκτρικής καλωδίωσης. Εάν ο όγκος του μπάνιου είναι μικρός και χρησιμοποιείται από 1-2 άτομα, μπορείτε να περάσετε με φυσικό αερισμό. Σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την κουκούλα.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού, θυμηθείτε:

 • Τα κανάλια τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος, εξάτμιση στην κορυφή του δωματίου.
 • είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την κουκούλα στον τοίχο της απέναντι πόρτας.
 • η εσωτερική επιφάνεια των αγωγών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
 • Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευθερμένοι ή με ομαλές στροφές.
 • για τα δωμάτια που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί αεραγωγοί.

Σε ξύλινα σπίτια

Σε ένα ξύλινο σπίτι, η υπερβολική υγρασία όχι μόνο καταστρέφει την εμφάνιση, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει φέροντες δομές κτιρίων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επιπλέον αερισμός σε χώρους με υψηλή υγρασία (μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα).

Οι τιμές για κουκούλες εξαρτώνται από την απόδοσή τους, τον θόρυβο, το σωματικό υλικό και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών. Τα φθηνότερα μοντέλα κοστίζουν από 500 ρούβλια. Η τιμή των ακριβών μοντέλων μπορεί να φτάσει 5-6 χιλιάδες ρούβλια.

Αν παραγγείλετε την εγκατάσταση ενός πλοιάρχου, τότε θα πρέπει να πληρώσετε άλλα 2-3 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου.

Αυτοσυναρμολόγηση - στάδια της εργασίας

Για να εγκαταστήσετε την κουκούλα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα κανάλια για την καλωδίωση στους τοίχους εκ των προτέρων (μέχρι το φινίρισμα). Μην ανοίξετε το μπάνιο.

Η κουκούλα μπορεί να είναι εξοπλισμένη με ξεχωριστό διακόπτη ή να ανάβει ταυτόχρονα με το φως. Υπάρχουν μοντέλα που ενεργοποιούνται από αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Εκ των προτέρων, εξετάστε το διάγραμμα καλωδίωσης και ρυθμίστε την καλωδίωση σύμφωνα με αυτήν.

Όταν συνδέετε την κουκούλα, θυμηθείτε ότι ο διακόπτης πρέπει να ρυθμιστεί στη φάση, όχι στο μηδέν. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Η εγκατάσταση του απορροφητήρα είναι πολύ απλή. Σε πολυκατοικίες, εισάγεται συνήθως σε υπάρχον εξαερισμό. Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες. Δεν απαιτείται πρόσθετη εργασία.

Εάν η κουκούλα εγκατασταθεί μετά την τοποθέτηση του κεραμιδιού, στη συνέχεια να μην τρυπήσετε το κεραμίδι, μπορείτε να κολλήσετε την κουκούλα με σφραγιστικό σιλικόνης. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να στάξει η σιλικόνη στις γωνίες της κουκούλας (δίπλα στις οπές για τις βίδες) και να την τοποθετήσετε στην επιθυμητή θέση. Εάν η περίσσεια σιλικόνης διαρρεύσει, μετά τη σκλήρυνση, κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα. Τύποι σχεδίων και χαρακτηριστικών επιλογής

Μπάνιο - μια ζώνη με υψηλή υγρασία και πτώση θερμοκρασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα για το μπάνιο είναι ύψιστης σημασίας. Πώς να επιλέξετε και να τοποθετήσετε ένα σύστημα εξαερισμού; Τέτοιες που αγωνίστηκαν με επιτυχία με εξάτμιση, μια δυσάρεστη οσμή και στεγνώσει τους τοίχους. Μετά από όλα, οι υγροί τοίχοι είναι μια άμεση ευκαιρία για την εμφάνιση μούχλας, εντόμων και μικροβίων που προκαλούν ασθένεια. Εάν είναι ώρα όχι μόνο να ανοίξετε τις πόρτες μετά από μπάνιο και να σκουπίσετε το νερό μετά από ένα ντους και να λάβετε πιο ριζοσπαστικά μέτρα, η κουκούλα στο μπάνιο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Αθόρυβο απορροφητήρα ή αναγκαστική, τον ανεμιστήρα του συστήματος ή με μια συσκευή χρονόμετρο - δεν έχει σημασία, κουκούλα σειράς στην τουαλέτα και μπάνιο - μια αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια εσωτερικό εξάρτημα. Η εξόρυξη στο μπάνιο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υγρασία, εμποτίζοντας τα πράγματα και καταστρέφοντας το φινίρισμα των τοίχων, της οροφής, από τη μυρωδιά και το καλούπι στις ραφές του κεραμιδιού.

Μπάνιο: τύποι και χαρακτηριστικά της κουκούλας

Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους αερισμό είναι. Έτσι, οι κουκούλες στην τουαλέτα και στο μπάνιο μπορούν να είναι φυσικές και υποχρεωτικές.

 1. Το φυσικό εκχύλισμα λειτουργεί με βάση την αρχή της διαφοράς πίεσης μεταξύ του αέρα στο διαμέρισμα και έξω από αυτό. Ερχόμενοι από τον άξονα εισαγωγής, οι ροές του αέρα αναμειγνύονται και εκδιώκουν τον αέρα εξαγωγής, αντικαθιστώντας τον με καθαρό αέρα. Για την λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού είναι αρκετά ανοιχτές πόρτες, παράθυρα ή τις η ροή προχωρά από ventkanala (στην τουαλέτα και το μπάνιο έχει μια κουκούλα γρίλια που καλύπτει την είσοδο του καναλιού).

Σημαντικό! Όταν το ορυχείο είναι φραγμένο ή σπασμένο, η φυσική ροή του αέρα σταματά και πρέπει είτε να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού (καλέστε τον πλοίαρχο) είτε να επισκευάσετε τους αεραγωγούς.

 1. Ο αναγκαστικός εξαερισμός είναι ένα σύστημα που λειτουργεί με ανεμιστήρες που αντλούν ρεύματα καθαρού αέρα ή στέλνουν απόβλητα σε αεραγωγούς.

Εάν ο φυσικός αερισμός συναρμολογείται επί το στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, παρέχοντας ένα κύκλωμα συνδεδεμένο κανάλια τοποθετείται μέσα στους τοίχους και πάνω στο πατάρι, το σύστημα μηχανικού αερισμού μπορούν να σχηματιστούν σε οποιαδήποτε χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το αν χρειάζεστε μια κουκούλα στο μπάνιο μπορεί να απαντηθεί μόνο καταφατικά. Αλλά αν το νέο φυσικό σύστημα λειτουργεί τέλεια και πλήρως με το καθήκον του, τότε σε περίπτωση μπλοκαρίσματος ή βλάβης απαιτείται ένα αναγκαστικό σύστημα. Διαπιστώνεται ότι:

 1. Η φυσική εισροή και εκροή αέρα δεν πραγματοποιείται πλήρως.
 2. Η δύναμη της ώσης επιστροφής είναι τόσο δυνατή που η εξάτμιση στην οροφή του μπάνιου ή στον τοίχο προσφέρει ήδη εξαντλημένο αέρα, γεμάτο από δυσάρεστες οσμές.
 3. Επανασχεδιασμός του μπάνιου με την εγκατάσταση ηλεκτρικής σάουνας ή ατμογεννήτριας. Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο του ατμού και χρειάζεστε μια αυτόματη κουκούλα για έναν ενισχυμένο τύπο λουτρού.

Επιλογή της συσκευής και της συσκευής για την οργάνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να αγοράσετε μια συσκευή που θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά της, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Η ηλεκτρική κουκούλα για το μπάνιο πρέπει να πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, να είναι σε σφραγισμένο περίβλημα. Οι σταγόνες νερού και ψεκασμού συχνά φθάνουν στο ανώτατο όριο, επειδή ακόμη και η καλύπτρα οροφής για το μπάνιο θα πρέπει να προστατεύεται πλήρως από τις επιπτώσεις των υγρών ατμών.
 • Συνδυάζοντας τα πρότυπα ποιότητας της συσκευής, πιστοποιητικά, έγγραφα εγγύησης και σημειώσεις σχετικά με την classiness της συσκευής (προστασία τουλάχιστον IP-34) - είναι το κλειδί για το σχεδιασμό της ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης άψογη λειτουργία?
 • Η παραγωγικότητα της κουκούλας είναι ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο. Εάν προσδιοριστεί μέσω του εξολκέα της σουίτας ντουλάπα, τότε η δομή θα χειριστεί πολλά μαζών αέρα, και μια τέτοια συσκευή, όπως ένα διαμετρικό ανεμιστήρα, έχει εξαιρετικά χαμηλή απόδοση και είναι απλά δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Συμβουλές! Δίνοντας προσοχή στην απόδοση, αρχίστε από 90-100 m3 / ώρα. Αυτός είναι ο βέλτιστος αριθμός για μια συσκευή μεσαίας τάξης.

 • Η ισχύς της συσκευής είναι επίσης σημαντική. Επιδρά άμεσα στην απόδοση. Εάν η ηλεκτρική κουκούλα στο μπάνιο συμπληρώνεται με αισθητήρες υγρασίας, χρονοδιακόπτες ή άλλα εξαρτήματα, η ισχύς πρέπει να είναι πάνω από το μέσο όρο!
 • Διαστάσεις. Η κουκούλα στο μπάνιο θα πρέπει να είναι συμπαγής. Ακόμα κι αν η περιοχή του δωματίου σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε τον έλεγχο του κλίματος, δεν πρέπει να κρεμάσετε μια τεράστια συσκευή, είναι αναισθητική και καταστρέφει πλήρως την εμφάνιση του δωματίου.

Συμβουλές! Λόγω της τεράστιας γκάμας των προσφερόμενων συσκευών, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα (απορροφητήρα). Πολύ καλές είναι οι ενσωματωμένες συσκευές, η εγκατάσταση των οποίων γίνεται απευθείας στον τοίχο του άξονα του αεραγωγού. Ένα τέτοιο απόσπασμα από το μπάνιο μέσω της τουαλέτας έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου, είναι σε θέση να χειριστεί αρκετούς όγκους αέρα και ταυτόχρονα είναι τόσο ο αέρας τροφοδοσίας όσο και ο εφοδιασμός και η εξάτμιση. Δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες, σας παρέχονται τόσο προοδευτικά στρώματα καθαρού αέρα όσο και η εκροή ροών αποβλήτων.

 • Η ποιότητα της συσκευής δεν εξαρτάται από την ισχύ και την απόδοση, καθώς και την εξωτερική ομορφιά. Για να αναγκάσει ένα τέντωμα στο μπάνιο λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αξίζει να δοθεί προσοχή στις κριτικές πελατών και τα πρότυπα ποιότητας του κατασκευαστή?
 • Το επίπεδο θορύβου είναι ένα από τα βασικά κριτήρια. Συμφωνώ, το μέγεθος της κουκούλας για το μπάνιο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ο θόρυβος των λεπίδων. Δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον να σκουρύνετε το λουτρό βράδυ με το ουρλιαχτό της έλικας, επομένως το μέγιστο όριο θορύβου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 25 dB, όχι υψηλότερο!
 • Το κόστος της συσκευής πρέπει να είναι το βέλτιστο. Εάν ο πωλητής επιβάλλει ένα εκπληκτικά ακριβό προϊόν, εξηγώντας ότι "δεν μπορείτε να αγοράσετε φθηνότερα", αυτό δεν είναι το κατάστημα. Είναι πάντα δυνατό να επιλέξετε ένα απλό και προσιτό ανεμιστήρα εξαγωγής που μπορεί να χειριστεί τέλεια όλα τα καθήκοντά του.

Φούρνοι μπάνιου: τύποι

Η λειτουργικότητα της συσκευής έχει μεγάλη σημασία, οπότε πρέπει να ξέρετε πώς να επιλέξετε μια κουκούλα για το μπάνιο. Οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους: στάνταρ και αυτόματα.

 1. Ο τυπικός τύπος είναι ένα συμβατικό αξονικό σύστημα με μια αναστρέψιμη βαλβίδα που εμποδίζει τη ροή του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο. Ένα τέτοιο απόσπασμα για κουζίνα και μπάνιο λειτουργεί απλά: ανάβει το φως - λειτουργεί, απενεργοποιείται - σταμάτησε. Η ευκολία και η πρακτικότητα είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, ειδικά αν το σπίτι έχει μικρά παιδιά, ξεχασμένους συγγενείς. Αλλά όταν παίρνετε βραδινές ή πρωινές διαδικασίες νερού είναι μεγάλη, η στάνταρ κουκούλα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ ατμό.
 2. Ο αυτόματος τύπος είναι πιο τέλειος και ακριβός. Η συσκευή διαθέτει ειδικό χρονιστή, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί για ορισμένο χρόνο λειτουργίας και συχνά υπάρχει υδροσταθμός. Με τη βοήθεια του αισθητήρα, ο ανεμιστήρας (απορροφητής) ανιχνεύει το επίπεδο υγρασίας και ανάβει. Για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από τη βαλβίδα στο μπάνιο: η ίδια η συσκευή ανοίγει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, και μετά το κλείσιμο της βαλβίδας - δεν τα απόβλητα των αερίων μαζών και την οσμή - πολύ βολικό!

Ακολουθούν οι βασικές παράμετροι της επιλογής της συσκευής. Μένει μόνο να επιλέξετε ποιο απόσπασμα από το λουτρό μέσα από την τουαλέτα ή από την κουζίνα στο μπάνιο που χρειάζεστε και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας.

Συμβουλές! Κατά την εγκατάσταση της συσκευής, προσέξτε τη διάμετρο της κουκούλας στο μπάνιο, ειδικά εάν σκοπεύετε να τοποθετήσετε τη δομή στον τοίχο του αγωγού. Μεγάλη διάμετρος μπορεί να προκαλέσει μη χρήση της συσκευής.

Για να διατηρηθεί σταθερή η δομή, η εγκατάσταση πρέπει να γίνει σε υψηλό επίπεδο, χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Οι ραφές μπορούν να σφραγιστούν με στεγανωτικό, ώστε να μειώσετε το επίπεδο θορύβου όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να δημιουργήσετε ένα κουτί για να σχεδιάσετε στο μπάνιο. Δείτε τη φωτογραφία του σχεδίου, καθώς και τα είδη των οπαδών που μπορείτε να δείτε στη συλλογή φωτογραφιών που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

Πλαστικό σύστημα αερισμού κουτιών Επιλέγουμε μοντέλα ανεμιστήρων

Συμβουλές! Η κουκούλα πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα. Αλλά υπάρχουν εξαιρετικές συσκευές στις μπαταρίες, στη μπαταρία. Λειτουργούν απόλυτα αυτόνομα, ανεξάρτητα από το ύψος της εγκατάστασης και τη διαθεσιμότητα ισχύος. Μερικές φορές αυτή η προφύλαξη είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν μιλάμε για δωμάτιο με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υγρασίας.

Απορροφητήρας για τουαλέτα και μπάνιο: συσκευή και εγκατάσταση

Ένα καλό έργο εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο έχει μεγάλη σημασία. Μετά από όλα, αυτά τα δωμάτια δεν είναι μόνο πολύ υγρό. Εάν είναι ανεπαρκώς αεριζόμενο, είναι πολύ πιθανό το διαμέρισμα να έχει δυσάρεστες οσμές από τους γείτονές του. Για να ανακουφίσετε τον εαυτό σας από τέτοια προβλήματα, αλλά και να εμποδίσετε την εμφάνιση ενός μύκητα ή μούχλας στο μπάνιο, είναι απαραίτητο να παρέχετε μια αποτελεσματική κουκούλα από την τουαλέτα και το μπάνιο. Τι είδους οπαδούς υπάρχουν για αυτά τα δωμάτια και πώς να επιλέξετε σωστά όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα εξαερισμού; Μπορώ να κάνω μόνος μου το έργο ή να προσλάβω επαγγελματίες;

Ποιοι τύποι αερισμού υπάρχουν;

Τα αποσπάσματα για το μπάνιο και την τουαλέτα μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες, ανάλογα με την αρχή της εργασίας τους:

 • Ο φυσικός αερισμός βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια με σοβιετικά σπίτια και είναι ο πιο συνηθισμένος. Ένα τέτοιο σύστημα είναι απλό, η λειτουργία του δεν απαιτεί ανεμιστήρα και πρακτικά δεν χρειάζεται συντήρηση. Ο αέρας είναι τεντωμένος λόγω της διαφοράς πίεσης στο διαμέρισμα και έξω από αυτό, λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας του αέρα. Αλλά σε ζεστό καιρό, η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας εξάτμισης μειώνεται, και ακόμη και η επίδραση της αντίστροφης ώσης είναι δυνατή. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι πολυκατοικιών αναγκάζονται συχνά να το τροποποιούν με τα χέρια τους, για παράδειγμα, για να εξοπλίσουν μια οπή εξαερισμού με μια ειδική βαλβίδα.
 • Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός παρέχεται με την εγκατάσταση ανεμιστήρων ή άλλων συσκευών στην κουκούλα. Κατά κανόνα, ο εξαναγκαστικός εξαερισμός συνδυάζεται με τον φυσικό εξαερισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί μόνιμα, αλλά σε ορισμένα χρονικά διαστήματα που εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά των εγκατεστημένων συσκευών ή από τον τρόπο λειτουργίας που επιλέγει ο καταναλωτής. Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων ηλεκτρικών καλωδίων στο μπάνιο ή την τουαλέτα για τη σύνδεση ανεμιστήρων ή άλλων συσκευών. Επομένως, η τοποθέτησή του θα πρέπει να προγραμματίζεται για την επισκευή. Επιπλέον, μια τέτοια κουκούλα απαιτεί περιοδική συντήρηση για να εξασφαλίσει μια αποτελεσματική αδιάλειπτη λειτουργία.

Πότε απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός;

Πριν αγοράσετε και βάλτε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πραγματικά ανάγκη για εξαναγκασμένο εξαερισμό. Καταλάβετε ότι η συνηθισμένη κουκούλα δεν είναι αρκετή, μπορείτε από τις ακόλουθες ενδείξεις:

 • Η εισροή και η εκροή αέρα από τις εγκαταστάσεις δεν αρκεί. Για να το ελέγξουμε είναι απλό: ανοίγουμε μια πόρτα σε μια τουαλέτα ή ένα μπάνιο και εφαρμόζουμε ένα φύλλο χαρτιού σε ένα πλέγμα εξαερισμού. Αν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, το φύλλο πρέπει να κολλήσει στη σχάρα.

Σε μερικά φόρουμ είναι δυνατό να συναντήσετε συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε ένα κερί ή έναν αναμμένο αγώνα κατά τον έλεγχο του εξαερισμού. Σε πολυκατοικίες, δεν είναι επιθυμητή η χρήση αυτής της μεθόδου: κανείς δεν πρέπει ποτέ να είναι απόλυτα βέβαιος ότι δεν υπάρχουν εύφλεκτα ή εκρηκτικά αέρια στον αγωγό από άλλα διαμερίσματα.

 • Υπάρχει η επίδραση της αντίστροφης έλξης - από τα εκχυλίσματα στο δωμάτιο είναι δυσάρεστες οσμές από τους γείτονες, οι οποίες στη συνέχεια εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι.
 • Η συμπύκνωση συσσωρεύεται σε σωλήνες και τοίχους, εμφανίζονται κηλίδες μούχλας ή μύκητες.

Επιπλέον, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι απαραίτητος εάν μια ατμογεννήτρια ή μια ηλεκτρική σάουνα πρόκειται να εγκατασταθεί στο μπάνιο.

Επιλογή ανεμιστήρα για εξαναγκασμένο σχέδιο

Έχοντας πάρει την απόφαση να βάλει μια αναγκαστική εξάτμιση στο μπάνιο, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό μοντέλο του ανεμιστήρα. Στην ποικιλία των μοντέλων που παρουσιάζονται στη σύγχρονη αγορά, είναι εύκολο να μπερδευτεί. Τι πρέπει να κάνω όταν σχεδιάζω να τοποθετώ τις κουκούλες για το μπάνιο και την τουαλέτα με τα χέρια μου;

Στη θέση της συσκευής διακρίνονται οι παρακάτω τύποι ανεμιστήρων:

 • Οροφή, προσαρτημένη στην είσοδο του αγωγού. Η εγκατάσταση τους είναι η απλούστερη.
 • Κανάλι, που βρίσκεται μέσα στους αγωγούς εξαερισμού.

Η θέση των οπαδών είναι:

Σε πολυκατοικίες, οι ανεμιστήρες οριζόντιου τοίχου τοποθετούνται συνήθως στην κουκούλα. Η εγκατάστασή τους δεν προκαλεί δυσκολίες, ακόμα και αν το κάνετε μόνοι σας.

Κατά τον υπολογισμό και την αγορά στοιχείων εξάτμισης, είναι προτιμότερο να επιλέγετε μοντέλα που διαθέτουν μια βαλβίδα αντεπιστροφής στη διαμόρφωσή τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πολυκατοικίες. Ο εξαερισμός στο μπάνιο και τις τουαλέτες λειτουργεί σε συγκεκριμένες ώρες. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής εμποδίζει τον αέρα και τις οσμές να εισέλθουν στο δωμάτιο από τον αγωγό όταν οι ανεμιστήρες δεν λειτουργούν.

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, διακρίνονται:

 • ανεμιστήρες λεπίδας;
 • φυγόκεντρο.

Στα περισσότερα διαμερίσματα, είναι εγκατεστημένα τα αξονικά λοβικά μοντέλα, τα ακτινωτά είναι πολύ λιγότερο συχνά.

Όταν επιλέγετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • Ασφάλεια - η συσκευή θα λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα σταγονιδίων νερού. Επομένως, είναι απαραίτητο να σταματήσετε την επιλογή στις συσκευές που έχουν σήμανση IP45 και άνω. Η προστασία από την υγρασία από τους ανεμιστήρες αυτούς τους επιτρέπει να αντέχουν ακόμη και σε απευθείας πίδακες νερού.
 • Το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 dB. Λόγω της πιθανής πλακάκι του μπάνιου έχει μια καλή ακουστική, οπότε όσο λιγότερο θόρυβος του ανεμιστήρα - τόσο το καλύτερο.
 • Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ισχύ της συσκευής. Πάρα πολύ ισχυρή η συσκευή δεν θα λειτουργήσει στη βέλτιστη λειτουργία, τα χρήματα που καταβάλλονται για την αυξημένη ισχύ θα χαθούν. Ακόμα χειρότερα, αν η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα οδηγήσει σε υπερβολική εμφάνιση του δωματίου. Μια αδύναμη μηχανή απλά δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το καθήκον της.

Η απαιτούμενη ισχύς ανεμιστήρα μπορεί να επιτευχθεί αν η ένταση του δωματίου πολλαπλασιαστεί με τον ρυθμό ανανέωσης του αέρα ανά μονάδα ανά ώρα. Στο μπάνιο ή το μπάνιο ο αέρας πρέπει να αλλάζεται 6-8 φορές την ώρα. Για τα περισσότερα τυπικά διαμερίσματα, είναι κατάλληλο ένας ανεμιστήρας χωρητικότητας τουλάχιστον 60 m3 / h. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μοντέλο με μικρό περιθώριο ισχύος, αυτό θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του λειτουργώντας με τον βέλτιστο τρόπο και όχι με το πλήρες φορτίο.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Οι οικιακοί ανεμιστήρες για τα μπάνια έχουν συχνά πολλές πρόσθετες λειτουργίες.

 • Βαλβίδα ελέγχου - όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι απλά απαραίτητη σε πολυκατοικίες.
 • Κίνηση, υγρασία, χρονοδιακόπτης, βαλβίδα - αυξάνουν το κόστος της συσκευής, αλλά επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση του καταναγκαστικού ρεύματος. Ένα κανονικό σύστημα, όταν ο ανεμιστήρας ξεκινάει την ίδια στιγμή που ανάβει η φωτεινή ένδειξη, δεν έχει πάντα χρόνο να κάνει την εργασία του για το χρονικό διάστημα που του έχει παραχωρηθεί. Ο χρονοδιακόπτης και ο αισθητήρας υγρασίας, επιπλέον, παρέχουν καλύτερη απόδοση του συστήματος εξαερισμού.
 • Μειωτήρας ήχου - συνήθως φλάντζα σιλικόνης, που μειώνει το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Η εγκατάσταση ανεμιστήρα με τα χέρια σας συνήθως δεν προκαλεί δυσκολίες, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • Στα περισσότερα διαμερίσματα, η κουκούλα είναι τοποθετημένη σε υπάρχοντα αγωγό, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται μπροστά από την πόρτα για να δημιουργήσει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη λειτουργία του.
 • Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα είναι πιο συμφέρουσα να συμπίπτει με τη γενική επισκευή του μπάνιου, καθώς η καλωδίωση θα πρέπει να αφαιρεθεί στους τοίχους. Η ανοικτή καλωδίωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και τα κουτιά δεν προσθέτουν ομορφιά στο εσωτερικό. Έτσι, εάν δεν θέλετε να χαλάσετε τα πλακάκια που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα, τότε υπάρχει μια εναλλακτική λύση - ανεμιστήρες σε μπαταρίες ή μπαταρίες.
 • Αν το περίβλημα του ανεμιστήρα τοποθετηθεί στον άξονα εξαερισμού, τότε πρέπει να ταιριάζει στο μέγιστο. Στην ιδανική περίπτωση, μόνο το διακοσμητικό πλέγμα της συσκευής θα πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια του τοίχου και ολόκληρο το κύριο μέρος θα είναι κρυμμένο στο σωλήνα εξαερισμού.
 • Συνιστάται η τοποθέτηση της κουκούλας με βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Αλλά αν δεν θέλετε να χαλάσετε το ακριβό κάλυμμα τοίχου, τότε υπάρχει μια άλλη επιλογή: δίπλα στις οπές στερέωσης, εφαρμόζεται σφραγιστικό σιλικόνης και το πλέγμα είναι κολλημένο στο πλακίδιο. Μετά την ξήρανση, η περίσσεια του στεγανωτικού κόβεται με αιχμηρό μαχαίρι.
 • Για καλύτερη λειτουργία της κουκούλας στο κάτω μέρος της πόρτας εισόδου, μπορείτε να τρυπήσετε μια σειρά από μικρές τρύπες ή να εισάγετε μια ειδική σχάρα.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ξεχωριστός διακόπτης για την ενεργοποίηση του ανεμιστήρα. Εάν έχει προγραμματιστεί ότι η συσκευή λειτουργεί μόνο όταν ανάβει το φως στο μπάνιο, τότε συνδέστε τον διακόπτη φωτισμού. Φυσικά, ένα καλώδιο φάσης πρέπει να περάσει από αυτό.

Έτσι, δεν είναι καθόλου δύσκολο να εγκαταστήσετε μια αναγκαστική κουκούλα σε ένα μπάνιο ή μια τουαλέτα με τα χέρια σας. Η επίδραση της εφαρμογής της δεν αντισταθμίζει το κόστος χρηματοδότησης και το χρόνο.

Κουκούλα στην τουαλέτα: σχεδιασμός και εγκατάσταση

Στη φωτογραφία - η κουκούλα στην τουαλέτα μετά το τέλος όλων των εργασιών.

Πρόσφατα, ο πρώην συμμαθητής μου (πόσο καιρό φοίτησα στο σχολείο!) Έμαθα πόσο σημαντική είναι η καλή λειτουργία της κουκούλας στην τουαλέτα.

Ήταν έτσι. Αγόρασε ένα νέο διαμέρισμα. Λοιπόν, σαν καινούργιο, έβαλα μόνο odnushku μου και μερικούς γονείς, μετά από τον οποίο αγόρασα ένα διαμέρισμα τριών δωματίων. Το νέο κτίριο δεν είχε αρκετά χρήματα, οπότε το νέο του σπίτι βρισκόταν στο συνηθισμένο κτίριο 16 ορόφων, εκ των οποίων υπάρχουν πολλά στους χώρους ύπνου οποιασδήποτε πόλης.

Και όλα είναι καλά, αλλά άρχισε να παρατηρήσετε ότι στο μπάνιο υπήρχε μια δυσάρεστη μυρωδιά, τοίχοι καλύπτονται με μούχλα, και σε ορισμένα σημεία που έχουν ήδη και μύκητες (που κατά τα λεγόμενά του, δεν ξέρω πώς διακρίνει μεταξύ τους). Καλά, όλοι εδώ καταλαβαίνουν ότι η κουκούλα στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι φταίει. Πιο συγκεκριμένα, η πλήρης απουσία αυτού.

Και αφού όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί μου γνωρίζουν ότι ασχολούμαι με τις επισκευές, όλη μου η συνειδητή ζωή (είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για ιδιωτικό σπίτι), ένας συμμαθητής μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να λύσω το πρόβλημα.

Επωφελούμενοι από την περίεργη θήκη, αποφάσισα να σας πω πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στην τουαλέτα. Εφαρμόζοντας όχι τόσο μεγάλη προσπάθεια και χρησιμοποιώντας τις οδηγίες μου, μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας.

Ορίστε το μέτωπο εργασίας

Αμέσως θα το πω ότι ως παράδειγμα θα είμαι καθοδηγούμενος από το πώς έχουν εξοπλιστεί οι κουκούλες για ένα μπάνιο και μια τουαλέτα στον συμμαθητή μου. Αλλά δεδομένου ότι το διαμέρισμά του είναι τυπικό, είναι απίθανο να έχετε οποιεσδήποτε βασικές διαφορές. Αν βρείτε κάτι ακατανόητο, διαβάστε προσεκτικά τις συμβουλές μου ή επικοινωνήστε μαζί μου στα σχόλια του άρθρου. Είμαι πάντα έτοιμος να βοηθήσω.

Τρύπες στον κεντρικό αγωγό αερισμού στην τουαλέτα.

Ας επιστρέψουμε στα πρόβατά μας. Φυσικά, ο εξαερισμός της τουαλέτας στο διαμέρισμα παρέχεται με τη βοήθεια της λεγόμενης φυσικής έλξης. Δηλαδή, το ρεύμα του αέρα εξασφαλίζεται από τη θερμοκρασία μάζας του αέρα και διαφορική πίεση στην τουαλέτα και στην οροφή, όπου το εξωτερικό στόμιο του κεντρικού σωλήνων αερισμού.

Μετά την αφαίρεση της παλιάς γρίλια εξαερισμού, είδα ότι όλη η τρύπα μέσα από την οποία ο αέρας είχε βγει, αλείφεται με ένα διάλυμα και παρέμεινε ελεύθερη διάμετρο αυλού περίπου 5 cm. Φυσικά, κανένα από τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν έξω από το θέμα. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η τουαλέτα ήταν τόσο υγρή.

Το απόσπασμα από την τουαλέτα στο μπάνιο, το οποίο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον, ήταν μόνο μια τρύπα που κόπηκε μέσα από ένα τσιμεντένιο χώρισμα μεταξύ των γειτονικών υδραυλικών. Ως εκ τούτου, ο υγρός αέρας όχι μόνο δεν άφησε το μπάνιο, αλλά, αντιστρόφως, όλα τα ανόργανα αρώματα από την τουαλέτα διαπέρασαν εκεί.

Το διαμέρισμα ενός συμμαθητή ήταν τριών δωματίων, έτσι ώστε η κουζίνα χωρίστηκε από τη μονάδα υγιεινής και είχε το δικό του αγωγό εξαγωγής. Εάν έχετε μια περιοχή μαγειρέματος δίπλα στο μπάνιο, συνιστούμε να ενσωματώσετε αμέσως όλα τα συστήματα εξαερισμού σε ένα. Στην περίπτωση αυτή, η τελική τιμή για όλες τις εργασίες θα είναι φθηνότερη και η ίδια η διαδικασία θα είναι ταχύτερη.

Σχεδιάζουμε την κουκούλα

Μετά την ανάλυση των πρώτων στοιχείων, είπα ένα συμμαθητή που καλύτερη επιλογή του για ένα διαμέρισμα της πόλης - ηλεκτρικό απορροφητήρα στην τουαλέτα με έναν ανεμιστήρα που αφαιρεί υγρό αέρα με μια δυσάρεστη οσμή στο κεντρικό εξαερισμού. Μπορεί να λειτουργεί σε τρεις διαφορετικές λειτουργίες:

 • ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του φωτός στην τουαλέτα.
 • τρέχει με ξεχωριστό διακόπτη.
 • ενεργοποιήστε την με τη φωτεινή ένδειξη και απενεργοποιήστε τη λειτουργία μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (στον ανεμιστήρα για αυτόν τον ενσωματωμένο αυτόματο χρονοδιακόπτη).

Σχεδιασμός

Πριν εγκαταστήσετε τους αεραγωγούς, συνιστάται να σχεδιάσετε το μελλοντικό σύστημα.

Θέλω να σημειώσω, δεδομένου ότι δεν σας το είπα νωρίτερα, ότι εργάστηκα σε ένα διαμέρισμα ενός συμμαθητή σε μια εποχή που πραγματοποιούνταν επισκευές εκεί. Στην πραγματικότητα, προχωρώντας μπροστά μπορώ να πω ότι έχω κάνει πολλή χρήσιμη δουλειά, αλλά τώρα δεν είναι γι 'αυτό. Καλύτερα χρονομετρήσατε την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού στην γενική επισκευή. Έτσι, στο τέλος, θα αποδειχθεί καθαρά, φθηνά και όμορφα.

Πριν από την εγκατάσταση των αεραγωγών και των ανεμιστήρων, συνιστάται να ελέγχετε τη διαπερατότητα του κεντρικού αεραγωγού. Για να το κάνετε αυτό, ανάψτε έναν αγώνα και τοποθετήστε το κοντά στην οπή.
Αν βγεί, είναι εντάξει. Εάν όχι - καλέστε τον οδηγό από το μάγουλο, αφήστε τον να καθαρίσει το κανάλι. Στο τέλος, πληρώνεται για αυτό.

Στο στάδιο του σχεδιασμού, πρέπει να καθορίσετε τον αριθμό των οπαδών. Η εξαναγκασμένη εξάτμιση απαιτεί τουλάχιστον δύο συσκευές αναρρόφησης (στην τουαλέτα και στο μπάνιο). Μπορείτε να κάνετε στην κουζίνα, αλλά συνήθως υπάρχει αρκετό σωρό πάνω από τη σόμπα. Πήραμε δύο.

Στη συνέχεια, περιέγραψα τη διαμόρφωση των αγωγών εξαερισμού. Στο μέλλον, σχεδιάστηκε να εγκατασταθεί στους τοίχους και το ταβάνι οροφής και να ράψει όλα τα γυψοσανίδες. Ως εκ τούτου, δεν ήμουν περιορισμένος με κανέναν τρόπο (εκτός από τη διάμετρο των σωλήνων).

Θα επιτρέψω στον εαυτό μου μερικές περισσότερες συμβουλές που θα κάνουν τον αερισμό σας πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να ληφθούν υπόψη στο στάδιο του σχεδιασμού, τότε είναι απίθανο να αλλάξει:

 1. Η κουκούλα πρέπει να είναι στην κορυφή της αίθουσας. Είναι εκεί που συλλέγεται ζεστός, υγρός αέρας, ο οποίος πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οπή εξαερισμού του κεντρικού άξονα βρίσκεται τόσο ψηλά.

Η κουκούλα στην τουαλέτα πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν ψηλότερα.

 1. Ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να μην εισέρχεται νερό. Φυσικά, δεν είναι δύσκολο να το κάνετε αυτό στην τουαλέτα, αλλά στο μπάνιο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την κατάσταση.
 2. Οι οπές αναρρόφησης είναι καλύτερα τοποθετημένες απέναντι από την πόρτα εισόδου, δεδομένου ότι είναι όπου προέρχεται ο αέρας. Με την ευκαιρία, αν δεν έχετε μια υποδοχή για την εισαγωγή αέρα κάτω από την πόρτα τουαλέτας, θα πρέπει να το κόψετε στην πόρτα, διακοσμώντας την τρύπα με ένα ειδικό πλέγμα.
 3. Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε τους ανεμιστήρες, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εσωτερική συσκευή αναρρόφησης στο σωλήνα και στο μπάνιο και την τουαλέτα να συνδέσετε τις γρίλιες. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ελέγξετε το σύστημα εξαερισμού σε δύο δωμάτια χωριστά.

Απαιτούμενα υλικά

Το έργο ολοκληρώθηκε, πήγε στο κατάστημα για την αγορά υλικών. Για τη σημαντική ζωή μου και την εργασία μου ως επισκευαστής διαμερισμάτων, έπρεπε να σχεδιάσω τις κουκούλες στην τουαλέτα από διαφορετικά υλικά:

 • κουτιά από κασσίτερο διαφόρων διαμέτρων (αυτό εγκαταστήσαμε εξαερισμό σε ένα μικρό κατάστημα, για ένα σπίτι δεν θα το συνιστούσα αυτό)?
 • πλαστικά άκαμπτα κιβώτια (μεγάλη επιλογή, ειδικά όταν η φλάντζα είναι ανοικτή, δεδομένου ότι τα μέρη έχουν μια ελκυστική εμφάνιση)?
 • Ευέλικτοι αεραγωγοί από αλουμίνιο ή πλαστικό (κατάλληλοι για κρυφή και ανοιχτή τοποθέτηση, επιτρέπουν στο κανάλι να τοποθετηθεί οποιαδήποτε διαμόρφωση).
 • κυματοειδείς πλαστικούς σωλήνες (διαφέρουν από την προηγούμενη έκδοση αυξημένης αντοχής).

Πλαστικοί αεραγωγοί εξαερισμού.

Για τον εαυτό σας, μπορείτε να επιλέξετε για τον εαυτό σας, και θα απαριθμήσω όλα όσα αγοράσαμε με έναν συμμαθητή στο κατάστημα:

 1. Αεραγωγοί ορθογώνιου σχήματος 100 έως 60 mm (είναι ευκολότερο να συνδεθούν και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο πίσω από την γυψοσανίδα.
 2. Τα τελικά τμήματα του στρογγυλού σχήματος, τα οποία τοποθετούνται κάτω από το κεραμίδι και στα οποία θα τοποθετηθούν οι ανεμιστήρες (αυτό γίνεται στο τελευταίο στάδιο της εργασίας).
 3. Προσαρμογείς από στρογγυλό σε τετράγωνο.
 4. Οι γρίλιες εξαερισμού στους αεραγωγούς δεν είχα ανάγκη, καθώς ο ίδιος ο ανεμιστήρας διαθέτει διακοσμητικό μπροστινό πίνακα.

Προκειμένου ο εξαερισμός να λειτουργεί σωστά, δεν απαιτείται μόνο εξαγωγή υψηλής ποιότητας, αλλά και παροχή αέρα. Ένας φίλος άλλαξε τα παράθυρα σε πλαστικό, γι 'αυτό τους παραγγείλαμε αμέσως να φτιάξουν τα κανάλια τροφοδοσίας με μια βαλβίδα. Θα εξασφαλίσουν την εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο, η οποία στη συνέχεια θα απομακρυνθεί μέσω εξαερισμού.

Επιλογή των οπαδών

Θέλω να σας πω ξεχωριστά για τους ανεμιστήρες. Πιο συγκεκριμένα, όχι για αυτό που αγοράσαμε, αλλά πώς να τα επιλέξετε σωστά για εσάς κατά την αγορά. Το ακριβές όνομα των μοντέλων δεν θα σας δώσω, αλλά θα σας πω τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να επιλέγονται σε ένα σούπερ μάρκετ κατασκευής.

Ανεμιστήρας για τουαλέτα.

 1. Ασφάλεια κατά τη λειτουργία. Δεδομένου ότι ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί σε βρεγμένους χώρους, πρέπει να προστατεύεται από βραχυκύκλωμα. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το άτομο στην τουαλέτα ή στο μπάνιο δεν έχει ηλεκτροπληξία.
  Είναι καλύτερο να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα που τροφοδοτείται από τάση 24 Volt και συνδέστε τον μέσω ενός μετασχηματιστή.
 2. Αποτελεσματικότητα της εργασίας. Αυτή είναι η πιο σημαντική παράμετρος, μετά την ασφάλεια. Για να καθορίσετε τι χρειάζεστε έναν ανεμιστήρα, πρέπει να υπολογίσετε την ποσότητα αέρα στην τουαλέτα (πολλαπλασιάζοντας το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου). Στη συνέχεια, δείτε στην τεκμηρίωση, πόσες αντλίες τη συσκευή ανά ώρα.
  Είναι καλύτερα ο ανεμιστήρας να μπορεί να απορροφήσει 10 φορές την ποσότητα του μολυσμένου και υγρού αέρα από το δωμάτιο. Για τον εαυτό μας επιλέξαμε ανεμιστήρες εξαγωγής που αντλούν 100 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα.
 3. Επίπεδο θορύβου. Μια άνετη τιμή για ένα άτομο είναι 25 dB. Αν είναι υψηλότερη, τότε οι δονήσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη ψυχή.
  Ωστόσο, δεν έχω δει μια συσκευή στο κατάστημα που κάνει περισσότερο θόρυβο. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε ανεμιστήρα. Για εφησυχασμό, συνιστάται να εξετάσετε τις οδηγίες σε αυτό.
 4. Πρόσθετα χαρακτηριστικά. Εδώ όλα εξαρτώνται από τη φαντασία και τη διαθεσιμότητα επιπλέον χρημάτων. Μπορείτε να αγοράσετε όμορφους οπαδούς, οπίσθιο φωτισμό, με τηλεχειριστήριο και ούτω καθεξής. Δεν θα σας δώσω καμία συμβουλή σε αυτό, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Ελέγξτε τη λειτουργία του ανεμιστήρα πριν την επανεγκαταστήσετε. Μόλις δεν ακολούθησα αυτή τη συμβουλή και έπειτα κατάλαβα γιατί ο μηχανικός αερισμός δεν θέλει να λειτουργήσει.

Εσωτερικός ανεμιστήρας για την τουαλέτα.

Τοποθέτηση

Δεν έχει νόημα να μιλάτε για το πώς να κάνετε εξαναγκασμένο εξαερισμό σε ένα διαμέρισμα. Σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, το σχέδιο και ο κατάλογος των απαραίτητων έργων καθορίζονται μεμονωμένα. Το κύριο καθήκον είναι να στερεώσετε τους αγωγούς εξαερισμού στους τοίχους και να πάρετε τα κυκλικά ακραία τεμάχια στις θέσεις όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμιστήρες στο μέλλον.

Απλά σκεφτείτε πώς να κάνετε ηλεκτρική ενέργεια. Αν ο ανεμιστήρας είναι εφοδιασμένος με χρονοδιακόπτη, πρέπει να μεταβεί σε αυτό ένα ξεχωριστό καλώδιο. Συνδέστε τη συσκευή στο ίδιο κύκλωμα με έναν λαμπτήρα.

Για να μειωθεί ο θόρυβος από τη δόνηση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της κουκούλας, συνιστάται η χρήση βραχιόνων με μαξιλάρια μαξιλαριών και ο ίδιος ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετείται σε ειδικό σφραγιστικό που απορροφά τους κραδασμούς.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού στην τουαλέτα.

Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης εξαερισμού σε ιδιωτικές κατοικίες

Ήθελα να πω λίγα λόγια σε όσους ζουν σε μια ιδιωτική εξοχική κατοικία. Εδώ, ο εξαερισμός στην τουαλέτα είναι εγκατεστημένος σχεδόν ο ίδιος, εκτός από το ότι το εξερχόμενο κάθετο κανάλι πρέπει να κατασκευάζεται ξεχωριστά ή να ενσωματώνεται στο σχέδιο κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού.


Στην τελευταία περίπτωση, όλα είναι σαφή και δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά εδώ στην πρώτη πρέπει να προσέξετε τη θέρμανση του καναλιού αέρα. Διαφορετικά, δεν θα υπάρξει ώθηση στον κεντρικό εξαερισμό και όλες οι προσπάθειές σας για το σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού θα εξαλειφθούν.

Το σχέδιο εγκατάστασης του σωλήνα εξαερισμού στην τουαλέτα ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλη η εργασία για την κατασκευή της κουκούλας στην τουαλέτα δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται. Το κύριο πράγμα, προτού εγκαταστήσετε όλες τις λεπτομέρειες, ξαναδιαβάστε προσεκτικά όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Και επίσης να παρακολουθήσετε το βίντεο σε αυτό το άρθρο. Και εκεί θα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Εξόρυξη στην τουαλέτα: υπολογισμός της απαιτούμενης χωρητικότητας του συστήματος, επιλογή της καλύτερης δυνατότητας εξαερισμού και κατάλληλη εγκατάσταση του εξοπλισμού

Το κακό μυρίζει στην τουαλέτα και η υγρασία στο μπάνιο είναι κάτι που κανένας δεν του αρέσει. Λόγω του ανεπαρκούς αερισμού στον αέρα, πολύ διαφορετικοί μικροοργανισμοί εκτρέφονται πολύ γρήγορα, οι οποίοι είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία. Η εξόρυξη στην τουαλέτα ή το μπάνιο μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Χρειάζομαι κουκούλα στην τουαλέτα;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αδιαμφισβήτητη - ναι. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει, το μπάνιο και η τουαλέτα σας θα γίνει μια εστία μικροβίων και διάφορα επιβλαβή βακτήρια, για να μην αναφέρουμε τον μύκητα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε ένα κανονικό δωμάτιο με μια πόρτα και παράθυρα. Οι άνθρωποι συχνά φελλοί στα σπίτια τους για το χειμώνα και δεν σκέφτονται για τη δυνατότητα αερισμού των χώρων τους. Αλλά μάταια.

Φυσικά ή αναγκαστικά;

Ένα φυσικό εκχύλισμα ονομάζεται εξολκέας, ο οποίος δεν είναι εφοδιασμένος με ειδικά στοιχεία. Ένα τέτοιο εκχύλισμα λειτουργεί χάρη στις αρχές της ανταλλαγής θερμότητας και της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η ουσία αυτών των αρχών είναι ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει πάντα πάνω από τον πιο δροσερό αέρα και η ατμοσφαιρική πίεση τείνει πάντα να συγκρίνει. Μετά από όλα, σίγουρα παρατηρήσατε ότι η οροφή είναι πάντα πιο ζεστή και πιο ξερά από το πάτωμα. Και ο αέρας από την περιοχή με υψηλή πίεση τείνει πάντα στην περιοχή χαμηλής πίεσης, προσπαθώντας να συνθέσει και να εξισώσει τη διαφορά.

Η φυσική μας εξάτμιση είναι ένα προφανές παράδειγμα. Στο διαμέρισμα, ο αέρας είναι θερμότερος από ό, τι στο δρόμο, και προσπαθεί σκληρά να ξεσπάσει. Στην πραγματικότητα, η κουκούλα είναι απλά ένα κανάλι για την έξοδο αυτού του αέρα. Μέσω αυτού του καναλιού, η αυξημένη πίεση μέσα στο σπίτι τείνει να ισούται με την εξωτερική πίεση. Αλλά με τη φυσική εξάντληση, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Το γεγονός είναι ότι το καυτό καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλή και, κατά συνέπεια, η πίεση, προσπαθούμε να ψύξουμε τον αέρα στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, μειώνουμε την ατμοσφαιρική πίεση. Συνεπώς, η διαφορά στην πίεση δεν είναι πλέον υπέρ μας.

Σε τέτοιες συνθήκες, δεν παίρνουμε κουκούλα, αλλά τραβάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μια τέτοια αντίστροφη διαδικασία δεν είναι κάτι που δεν αερίζεται το σπίτι μας, αλλά, αντίθετα, φέρνει σκόνη και μυρωδιές από το δρόμο προς το λουτρό. Επιπλέον, η φυσική εξάντληση γίνεται συχνά ένα για πολλά διαμερίσματα, γεγονός που επιδεινώνει τις λειτουργικές του ιδιότητες και μολύνει περισσότερο. Ο φυσικός εξαερισμός χωρίς θόρυβο δεν θα είναι πάντα αποτελεσματικός.

Με την εξαναγκασμένη εξόρυξη όλα είναι πολύ απλούστερα και καλύτερα. Με το όνομα είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια εξάντληση αποσύρει βίαια τον φτωχό αέρα έξω, καθαρίζοντας το δωμάτιο. Εκτελεί τη λειτουργία του χάρη στον ενσωματωμένο ανεμιστήρα, ο οποίος εκλύει σκόπιμα αέρα από το λουτρό ή την τουαλέτα. Η αναγκαστική εξάντληση είναι πολύ καλύτερη από την φυσική, αν και θα πρέπει να υποστείτε δαπάνες για το κόστος της ίδιας της κατασκευής, συν το κόστος της αναλωμένης ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά δεν σώζουν την υγεία, και ο καθαρός αέρας είναι εγγύηση της υγείας σας. Η ηλεκτρική εξάτμιση στην τουαλέτα με ανεμιστήρα θα αφαιρέσει μια δυσάρεστη οσμή και υγρασία.

Κριτήρια για την επιλογή του καταλληλότερου και ποιοτικότερου εξοπλισμού

Επιλέξτε το σωστό εξοπλισμό δεν είναι τόσο δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται να εξετάσετε είναι η περιοχή των χώρων που σκοπεύετε να εξοπλίσετε με την κουκούλα και το σχέδιό τους. Ανάλογα με την περιοχή, αντίστοιχα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε την πίεση αέρα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα εκχύλισμα. Εάν το μπάνιο σας είναι αρκετά μεγάλο, τότε προφανώς δεν ταιριάζει σε ένα απλό σχέδιο, σχεδιασμένο για ένα μικρό δωμάτιο.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το επίπεδο θορύβου. Μετά από όλα, δεν είναι απολύτως άνετο εάν η κουκούλα θα βουίζει σαν ηλεκτρική σκούπα. Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί μια θορυβώδης κουκούλα. Στην πώληση τέτοιων σχεδόν δεν συμβαίνει. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για τη λειτουργία του συστήματος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και σε σύγκριση με τις οικιακές συσκευές δεν έχει σημασία. Μια κουκούλα ποιότητας μπορεί να αγοραστεί σε ένα εξουσιοδοτημένο κατάστημα. Τα καταστήματα αυτά διαθέτουν πάντα όλα τα δεδομένα προϊόντων και τα πιστοποιητικά ποιότητας.

Υλικό καναλιού αέρα

Το υλικό του αγωγού αέρα μπορεί να είναι πλαστικό και σιλικόνη. Συχνά πωλούσε πλαστικό, αν και σιλικόνη - όχι ασυνήθιστο. Δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ τους, οπότε δεν αξίζει να επικεντρωθεί στην επιλογή. Το κυριότερο είναι ότι η κουκούλα πρέπει να ταιριάζει με το επίπεδο ισχύος και θορύβου. Αν μιλάμε για την ίδια την γραμμή αέρα, τότε η επιλογή του υλικού θα είναι σχετική σε περίπτωση που πρόκειται να χτίσετε μόνο ένα σπίτι. Μετά από όλα, στην ήδη προετοιμασμένη κουκούλα, η οποία περνά μέσα από τους τοίχους από διαφορετικές γωνίες, δεν εισάγετε την ίδια αυλάκωση με κανέναν τρόπο.

Λοιπόν, αν πρόκειται να οικοδομήσουμε ένα σπίτι και έχουμε ήδη φτάσει στο επίπεδο της τοποθέτησης της κουκούλας, τότε είναι λογικό να σκεφτείτε τι θα ταιριάζει καλύτερα. Μετά από όλα, μπορείτε να κάνετε έναν αεραγωγό από τις αυλακώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό σωλήνα της απαιτούμενης διαμέτρου ή απλά να τσιμπήσετε τον απαιτούμενο άξονα. Εδώ όλα είναι σύμφωνα με τη φαντασία, την επιθυμία και τις δυνατότητές σας. Σε κάθε περίπτωση, το υλικό του καναλιού αέρα θα έχει μικρή επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα, οπότε δεν αξίζει τον κόπο.

Υπολογισμός της ελάχιστης απαιτούμενης ισχύος

Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ, υπάρχει ένας ειδικός τύπος.

Γνωρίζοντας την απαιτούμενη ισχύ της κουκούλας, σίγουρα δεν θα χάσετε με την τιμή και την αποδοτικότητα. Ως αποτελεσματική συμβουλή, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε την προκύπτουσα ισχύ με συντελεστή 1,3. Αυτή η αύξηση της ισχύος θα σας δώσει ένα αποθεματικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, με αυτόν τον υπολογισμό, ο θόρυβος του καπό θα μειωθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Επιλογή ανεμιστήρων - γενικές συστάσεις

Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα αξίζει να εξεταστεί η λειτουργικότητα και η ισχύς του. Πώς να επιλέξετε την ισχύ, που έχουμε ήδη εξετάσει, αλλά όσον αφορά τη λειτουργικότητα, υπάρχει κάτι να καταλάβουμε. Η λειτουργικότητα αυτών των ανεμιστήρων είναι αρκετά εκτεταμένη, όπως για παρόμοιες συσκευές. Είναι δυνατή η αγορά ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας ή φωτός, με αισθητήρα κίνησης ή με χρονοδιακόπτη. Ο αισθητήρας υγρασίας είναι ίσως το πιο χρήσιμο πράγμα, γιατί με τη βοήθειά του μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το μπάνιο είναι εντελώς και ποιοτικά αεριζόμενο. Τέτοιοι αισθητήρες αναγκάζουν την κουκούλα να λειτουργεί μόνο υπό συνθήκες υψηλής υγρασίας στο μπάνιο.

Ο αισθητήρας φωτός και ο αισθητήρας κίνησης έχουν περισσότερη ερασιτεχνική λειτουργία από ό, τι είναι απαραίτητο. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει κυκλοφορία ή φωτισμός, η κουκούλα δεν θα λειτουργήσει, κατά συνέπεια, η υγρασία δεν θα βγει. Χρησιμοποιώντας το χρονοδιακόπτη, μπορείτε να ρυθμίσετε τον χρόνο για τον περιοδικό αερισμό. Αυτό είναι ένα καλό υποκατάστατο για έναν αισθητήρα υγρασίας, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστο. Υπάρχει επίσης η ευκαιρία να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα με συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας δεν θα είναι περιττός εάν η κουκούλα λειτουργεί συνεχώς. Θα μειώσει την ταχύτητα του ανεμιστήρα και, κατά συνέπεια, το επίπεδο θορύβου.

Οι καλύτερες επιλογές για κουκούλες για την τουαλέτα

Θα περιγράψουμε τις τρεις κορυφαίες κουκούλες για την τουαλέτα και το μπάνιο, θα δώσουμε το κατά προσέγγιση κόστος τους και θα εξετάσουμε τις βασικές ιδιότητες.

Maico ECA 100 iPro.

Αυτό το απόσπασμα γίνεται στη Γερμανία. Όπως όλες οι γερμανικές συσκευές, διακρίνεται για την αξιοπιστία, την αποδοτικότητα και, φυσικά, την υψηλή τιμή. Αν και η συσκευή αξίζει τα χρήματα. Αυτός ο ανεμιστήρας έχει ένα κομψό αλλά κομψό σχέδιο. Είναι πολύ ήσυχο και διαθέτει 4 λειτουργίες υψηλής ταχύτητας. Έχει επίσης προστασία από τον εκτοξευτήρα νερού και έναν αισθητήρα υγρασίας. Όπως και οι περισσότεροι ανεμιστήρες, είναι εξοπλισμένος με μια βαλβίδα αντεπιστροφής, η οποία προστατεύει από την είσοδο αέρα από το δρόμο όταν η εξάτμιση απενεργοποιείται. Η τιμή θα είναι περίπου 7000 ρούβλια

SOLAR PALAU ECOAIR.

Αυτό το μοντέλο κατασκευάζεται στην Ισπανία. Ο απορροφητήρας χρησιμοποιεί φυγοκεντρικό ανεμιστήρα. Αυτό το μοντέλο δεν είναι σχεδόν χειρότερο από το προηγούμενο, αν και χωρίς αισθητήρες, αλλά έχει ένα χρονοδιακόπτη. Είναι πολύ ήσυχο και ο σχεδιασμός του ταιριάζει σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Όπως και ο προηγούμενος ανεμιστήρας, αυτό είναι πολύ οικονομικό και δεν καταναλώνει πολύ ηλεκτρισμό. Η τιμή του είναι περίπου 8000 ρούβλια.

Blauberg Quatro 100

Αυτός ο ανεμιστήρας κατασκευάζεται από ειδικούς από την Ουκρανία. Έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου, πολύ οικονομικό. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με προστασία από πιτσιλιές και υγρασία, γεγονός που δεν θα επιτρέψει την αποτυχία. Ο πόρος αυτού του εκχυλίσματος είναι πολύ μεγάλος και έχει σχεδιαστεί για μακρά και συνεχή λειτουργία. Το κόστος θα είναι περίπου 4500 ρούβλια.

Εγκατάσταση συστήματος κυκλοφορίας αέρα

Βασικά, το σύστημα κυκλοφορίας αέρα αποτελείται από πολλά μέρη. Περιλαμβάνει τον ίδιο τον μηχανισμό κυκλοφορίας (ανεμιστήρα εξάτμισης), τα ειδικά φίλτρα και την εισαγωγή αέρα. Η εισαγωγή αέρα βρίσκεται από έξω. Εξασφαλίζει την είσοδο φρέσκου αέρα στο σπίτι. Η είσοδος αέρα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ειδικές βαλβίδες που μπορούν να προστατευθούν από τον άνεμο, τη σκόνη ή την εξάτμιση αέρα από το σπίτι.

Μετά την εισαγωγή αέρα, ο αέρας εισέρχεται στο σύστημα φίλτρου, όπου καθαρίζεται. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται σταδιακά. Πρώτα από τη χοντρή σκόνη, στη συνέχεια από μέτρια και λεπτή σκόνη. Ο αέρας καθαρίζεται επίσης από δυσάρεστες οσμές. Επιπλέον, μπορούν να εγκατασταθούν ειδικοί υγραντήρες και οζονιστές για τον εμπλουτισμό του αέρα. Αφού περάσουμε από όλους τους βαθμούς επεξεργασίας, εισέρχεται καθαρό και φρέσκο ​​αέρα στο διαμέρισμά μας. Εγκαταστήστε αυτό το σύστημα τόσο εύκολα όσο και η ίδια η κουκούλα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθαρός και καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Τα συστήματα κουκούλας και εξαερισμού όχι μόνο μας απαλλάσσουν από τις δυσάρεστες μυρωδιές αλλά και δημιουργούν άνετες συνθήκες ζωής. Σε ένα σπίτι με καθαρό και εμπλουτισμένο αέρα, οι ενοικιαστές του αισθάνονται πιο άνετα.

Απορροφητήρας για τουαλέτα και μπάνιο: συσκευή και εγκατάσταση

Ένα καλό έργο εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο έχει μεγάλη σημασία. Μετά από όλα, αυτά τα δωμάτια δεν είναι μόνο πολύ υγρό. Εάν είναι ανεπαρκώς αεριζόμενο, είναι πολύ πιθανό το διαμέρισμα να έχει δυσάρεστες οσμές από τους γείτονές του. Για να ανακουφίσετε τον εαυτό σας από τέτοια προβλήματα, αλλά και να εμποδίσετε την εμφάνιση ενός μύκητα ή μούχλας στο μπάνιο, είναι απαραίτητο να παρέχετε μια αποτελεσματική κουκούλα από την τουαλέτα και το μπάνιο. Τι είδους οπαδούς υπάρχουν για αυτά τα δωμάτια και πώς να επιλέξετε σωστά όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα εξαερισμού; Μπορώ να κάνω μόνος μου το έργο ή να προσλάβω επαγγελματίες;

Ποιοι τύποι αερισμού υπάρχουν;

Τα αποσπάσματα για το μπάνιο και την τουαλέτα μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες, ανάλογα με την αρχή της εργασίας τους:

 • Ο φυσικός αερισμός βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια με σοβιετικά σπίτια και είναι ο πιο συνηθισμένος. Ένα τέτοιο σύστημα είναι απλό, η λειτουργία του δεν απαιτεί ανεμιστήρα και πρακτικά δεν χρειάζεται συντήρηση. Ο αέρας είναι τεντωμένος λόγω της διαφοράς πίεσης στο διαμέρισμα και έξω από αυτό, λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας του αέρα. Αλλά σε ζεστό καιρό, η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας εξάτμισης μειώνεται, και ακόμη και η επίδραση της αντίστροφης ώσης είναι δυνατή. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι πολυκατοικιών αναγκάζονται συχνά να το τροποποιούν με τα χέρια τους, για παράδειγμα, για να εξοπλίσουν μια οπή εξαερισμού με μια ειδική βαλβίδα.
 • Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός παρέχεται με την εγκατάσταση ανεμιστήρων ή άλλων συσκευών στην κουκούλα. Κατά κανόνα, ο εξαναγκαστικός εξαερισμός συνδυάζεται με τον φυσικό εξαερισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί μόνιμα, αλλά σε ορισμένα χρονικά διαστήματα που εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά των εγκατεστημένων συσκευών ή από τον τρόπο λειτουργίας που επιλέγει ο καταναλωτής. Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων ηλεκτρικών καλωδίων στο μπάνιο ή την τουαλέτα για τη σύνδεση ανεμιστήρων ή άλλων συσκευών. Επομένως, η τοποθέτησή του θα πρέπει να προγραμματίζεται για την επισκευή. Επιπλέον, μια τέτοια κουκούλα απαιτεί περιοδική συντήρηση για να εξασφαλίσει μια αποτελεσματική αδιάλειπτη λειτουργία.

Πότε απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός;

Πριν αγοράσετε και βάλτε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πραγματικά ανάγκη για εξαναγκασμένο εξαερισμό. Καταλάβετε ότι η συνηθισμένη κουκούλα δεν είναι αρκετή, μπορείτε από τις ακόλουθες ενδείξεις:

 • Η εισροή και η εκροή αέρα από τις εγκαταστάσεις δεν αρκεί. Για να το ελέγξουμε είναι απλό: ανοίγουμε μια πόρτα σε μια τουαλέτα ή ένα μπάνιο και εφαρμόζουμε ένα φύλλο χαρτιού σε ένα πλέγμα εξαερισμού. Αν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, το φύλλο πρέπει να κολλήσει στη σχάρα.

Σε μερικά φόρουμ είναι δυνατό να συναντήσετε συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε ένα κερί ή έναν αναμμένο αγώνα κατά τον έλεγχο του εξαερισμού. Σε πολυκατοικίες, δεν είναι επιθυμητή η χρήση αυτής της μεθόδου: κανείς δεν πρέπει ποτέ να είναι απόλυτα βέβαιος ότι δεν υπάρχουν εύφλεκτα ή εκρηκτικά αέρια στον αγωγό από άλλα διαμερίσματα.

 • Υπάρχει η επίδραση της αντίστροφης έλξης - από τα εκχυλίσματα στο δωμάτιο είναι δυσάρεστες οσμές από τους γείτονες, οι οποίες στη συνέχεια εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι.
 • Η συμπύκνωση συσσωρεύεται σε σωλήνες και τοίχους, εμφανίζονται κηλίδες μούχλας ή μύκητες.

Επιπλέον, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι απαραίτητος εάν μια ατμογεννήτρια ή μια ηλεκτρική σάουνα πρόκειται να εγκατασταθεί στο μπάνιο.

Επιλογή ανεμιστήρα για εξαναγκασμένο σχέδιο

Έχοντας πάρει την απόφαση να βάλει μια αναγκαστική εξάτμιση στο μπάνιο, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό μοντέλο του ανεμιστήρα. Στην ποικιλία των μοντέλων που παρουσιάζονται στη σύγχρονη αγορά, είναι εύκολο να μπερδευτεί. Τι πρέπει να κάνω όταν σχεδιάζω να τοποθετώ τις κουκούλες για το μπάνιο και την τουαλέτα με τα χέρια μου;

Στη θέση της συσκευής διακρίνονται οι παρακάτω τύποι ανεμιστήρων:

 • Οροφή, προσαρτημένη στην είσοδο του αγωγού. Η εγκατάσταση τους είναι η απλούστερη.
 • Κανάλι, που βρίσκεται μέσα στους αγωγούς εξαερισμού.

Η θέση των οπαδών είναι:

Σε πολυκατοικίες, οι ανεμιστήρες οριζόντιου τοίχου τοποθετούνται συνήθως στην κουκούλα. Η εγκατάστασή τους δεν προκαλεί δυσκολίες, ακόμα και αν το κάνετε μόνοι σας.

Κατά τον υπολογισμό και την αγορά στοιχείων εξάτμισης, είναι προτιμότερο να επιλέγετε μοντέλα που διαθέτουν μια βαλβίδα αντεπιστροφής στη διαμόρφωσή τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πολυκατοικίες. Ο εξαερισμός στο μπάνιο και τις τουαλέτες λειτουργεί σε συγκεκριμένες ώρες. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής εμποδίζει τον αέρα και τις οσμές να εισέλθουν στο δωμάτιο από τον αγωγό όταν οι ανεμιστήρες δεν λειτουργούν.

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, διακρίνονται:

 • ανεμιστήρες λεπίδας;
 • φυγόκεντρο.

Στα περισσότερα διαμερίσματα, είναι εγκατεστημένα τα αξονικά λοβικά μοντέλα, τα ακτινωτά είναι πολύ λιγότερο συχνά.

Όταν επιλέγετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • Ασφάλεια - η συσκευή θα λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα σταγονιδίων νερού. Επομένως, είναι απαραίτητο να σταματήσετε την επιλογή στις συσκευές που έχουν σήμανση IP45 και άνω. Η προστασία από την υγρασία από τους ανεμιστήρες αυτούς τους επιτρέπει να αντέχουν ακόμη και σε απευθείας πίδακες νερού.
 • Το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 dB. Λόγω της πιθανής πλακάκι του μπάνιου έχει μια καλή ακουστική, οπότε όσο λιγότερο θόρυβος του ανεμιστήρα - τόσο το καλύτερο.
 • Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ισχύ της συσκευής. Πάρα πολύ ισχυρή η συσκευή δεν θα λειτουργήσει στη βέλτιστη λειτουργία, τα χρήματα που καταβάλλονται για την αυξημένη ισχύ θα χαθούν. Ακόμα χειρότερα, αν η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα οδηγήσει σε υπερβολική εμφάνιση του δωματίου. Μια αδύναμη μηχανή απλά δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το καθήκον της.

Η απαιτούμενη ισχύς ανεμιστήρα μπορεί να επιτευχθεί αν η ένταση του δωματίου πολλαπλασιαστεί με τον ρυθμό ανανέωσης του αέρα ανά μονάδα ανά ώρα. Στο μπάνιο ή το μπάνιο ο αέρας πρέπει να αλλάζεται 6-8 φορές την ώρα. Για τα περισσότερα τυπικά διαμερίσματα, είναι κατάλληλο ένας ανεμιστήρας χωρητικότητας τουλάχιστον 60 m3 / h. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μοντέλο με μικρό περιθώριο ισχύος, αυτό θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του λειτουργώντας με τον βέλτιστο τρόπο και όχι με το πλήρες φορτίο.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Οι οικιακοί ανεμιστήρες για τα μπάνια έχουν συχνά πολλές πρόσθετες λειτουργίες.

 • Βαλβίδα ελέγχου - όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι απλά απαραίτητη σε πολυκατοικίες.
 • Κίνηση, υγρασία, χρονοδιακόπτης, βαλβίδα - αυξάνουν το κόστος της συσκευής, αλλά επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση του καταναγκαστικού ρεύματος. Ένα κανονικό σύστημα, όταν ο ανεμιστήρας ξεκινάει την ίδια στιγμή που ανάβει η φωτεινή ένδειξη, δεν έχει πάντα χρόνο να κάνει την εργασία του για το χρονικό διάστημα που του έχει παραχωρηθεί. Ο χρονοδιακόπτης και ο αισθητήρας υγρασίας, επιπλέον, παρέχουν καλύτερη απόδοση του συστήματος εξαερισμού.
 • Μειωτήρας ήχου - συνήθως φλάντζα σιλικόνης, που μειώνει το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Η εγκατάσταση ανεμιστήρα με τα χέρια σας συνήθως δεν προκαλεί δυσκολίες, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • Στα περισσότερα διαμερίσματα, η κουκούλα είναι τοποθετημένη σε υπάρχοντα αγωγό, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται μπροστά από την πόρτα για να δημιουργήσει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη λειτουργία του.
 • Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα είναι πιο συμφέρουσα να συμπίπτει με τη γενική επισκευή του μπάνιου, καθώς η καλωδίωση θα πρέπει να αφαιρεθεί στους τοίχους. Η ανοικτή καλωδίωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και τα κουτιά δεν προσθέτουν ομορφιά στο εσωτερικό. Έτσι, εάν δεν θέλετε να χαλάσετε τα πλακάκια που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα, τότε υπάρχει μια εναλλακτική λύση - ανεμιστήρες σε μπαταρίες ή μπαταρίες.
 • Αν το περίβλημα του ανεμιστήρα τοποθετηθεί στον άξονα εξαερισμού, τότε πρέπει να ταιριάζει στο μέγιστο. Στην ιδανική περίπτωση, μόνο το διακοσμητικό πλέγμα της συσκευής θα πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια του τοίχου και ολόκληρο το κύριο μέρος θα είναι κρυμμένο στο σωλήνα εξαερισμού.
 • Συνιστάται η τοποθέτηση της κουκούλας με βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Αλλά αν δεν θέλετε να χαλάσετε το ακριβό κάλυμμα τοίχου, τότε υπάρχει μια άλλη επιλογή: δίπλα στις οπές στερέωσης, εφαρμόζεται σφραγιστικό σιλικόνης και το πλέγμα είναι κολλημένο στο πλακίδιο. Μετά την ξήρανση, η περίσσεια του στεγανωτικού κόβεται με αιχμηρό μαχαίρι.
 • Για καλύτερη λειτουργία της κουκούλας στο κάτω μέρος της πόρτας εισόδου, μπορείτε να τρυπήσετε μια σειρά από μικρές τρύπες ή να εισάγετε μια ειδική σχάρα.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ξεχωριστός διακόπτης για την ενεργοποίηση του ανεμιστήρα. Εάν έχει προγραμματιστεί ότι η συσκευή λειτουργεί μόνο όταν ανάβει το φως στο μπάνιο, τότε συνδέστε τον διακόπτη φωτισμού. Φυσικά, ένα καλώδιο φάσης πρέπει να περάσει από αυτό.

Έτσι, δεν είναι καθόλου δύσκολο να εγκαταστήσετε μια αναγκαστική κουκούλα σε ένα μπάνιο ή μια τουαλέτα με τα χέρια σας. Η επίδραση της εφαρμογής της δεν αντισταθμίζει το κόστος χρηματοδότησης και το χρόνο.