Εξαερισμός αποχέτευσης σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια και κανόνες σχεδιασμού

Τα ιδιωτικά σπίτια που κατασκευάζονται με βάση τα σύγχρονα έργα, κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένα με σύστημα αποχέτευσης. Το σύστημα αυτό καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο - να βελτιώσει δραματικά την υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση εντός των εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της υλοποίησης παρόμοιων έργων, είναι επίσης επιθυμητός ο εξαερισμός του αποχετευτικού δικτύου σε ιδιωτικό σπίτι.

Τα συστήματα με τον εξαερισμό των αποχετευτικών συστημάτων εγγυώνται την πλήρη άνεση της κατοικίας και διευκολύνουν την κανονική λειτουργία των γραμμών οικιακών λυμάτων.

Πρακτικά σχέδια εξαερισμού λυμάτων

Τα ιδιωτικά κτίρια κατοικιών, σε αντίθεση με τα δημοτικά κτίρια, έχουν ατομικά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, το σχέδιο αποχέτευσης ιδιωτικής κατοικίας δεν είναι πάντα συγκρίσιμο με τα τυπικά δημοτικά έργα. Μπορείτε να δανειστείτε μεμονωμένες λύσεις.

Το δημοτικό ακίνητο της πόλης είναι αναγκαστικά εξοπλισμένο με εσωτερική αποχέτευση με εξαερισμό. Τα σχέδια κατασκευής ιδιωτικών κατοικιών συχνά αποκλείουν μια τέτοια προσέγγιση. Ως αποτέλεσμα, διακόπτεται μια σημαντική λειτουργία της λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος - εμποδίζοντας την έξοδο των καυσαερίων στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων.

Το θέμα του αερισμού των δικτύων αποχέτευσης, κατά κανόνα, εφαρμόζεται στις εσωτερικές επικοινωνίες. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις γραμμές αποχετεύσεων που τοποθετούνται απευθείας μέσα στα κτίρια. Ταυτόχρονα, με βάση την ταξινόμηση των συλλεγόμενων λυμάτων, τα συστήματα αποχέτευσης χωρίζονται σε τρεις τύπους:

 • νοικοκυριό (οικονομικά-κοπράνων);
 • βροχή (καταιγίδα);
 • βιομηχανικές (βιομηχανικές).

Οι οικιακές οικονομικές-κοπτικές επικοινωνίες, με τη σειρά τους, χωρίζονται σε κεντρικά και αυτόνομα συστήματα. Πολλά έργα ιδιωτικών κατοικιών ολοκληρώνονται και λειτουργούν υπό αυτόνομο τύπο. Είναι αλήθεια ότι στο σημερινό στάδιο της ανέγερσης ιδιωτικών κατοικιών, οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν όλο και περισσότερο να συνδέουν τα οικιακά αποχετευτικά δίκτυα με κεντρικές γραμμές. Αυτό το σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο.

Οι οικιακές οικιακές επικοινωνίες παραδοσιακά περιέχουν τις ακόλουθες συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων:

 • νεροχύτες και μπανιέρες.
 • λεκάνες τουαλέτας, ουρητήρια και μπιντέδες.
 • καμπίνες ντους.

Αυτό το σύνολο συνδυάζει το σύστημα σωληνώσεων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης εξαερισμού μετώπες, συλλέκτες, εξαρτήματα, βαλβίδες και άλλα εξαρτήματα έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργικότητα της οικιακών λυμάτων.

Η ανάγκη για εξαερισμό σε ιδιωτικό σπίτι

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς για τα κτίρια, επιτρέπεται να λειτουργούν ιδιωτικά ακίνητα χαμηλού ύψους (μέχρι 2 ορόφους) χωρίς να εξοπλίζεται το σύστημα αποχέτευσης με ανεμιστήρα. Η εισδοχή αυτή οφείλεται σε μικρό αριθμό ατόμων (καταναλωτών) που ζουν σε μικρές ιδιωτικές κατοικίες, πράγμα που σημαίνει σχετικά αδύναμο φορτίο στον υγειονομικό κύκλο.

Ο σωλήνας είναι μια δομή συναρμολογημένη από τους συνήθεις σωληνώσεις υδραυλικών εγκαταστάσεων και εγκαθίσταται ως κατακόρυφος κατακόρυφος με έξοδο σε επίπεδο πάνω από τον ορίζοντα οροφής. Ο σκοπός μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι η δημιουργία επικοινωνίας (εξαερισμού) μεταξύ της εσωτερικής ατμόσφαιρας των επικοινωνιών αποχέτευσης και της ατμόσφαιρας του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Λόγω αυτής της σύνδεσης, αντισταθμίζεται η διαφορά πίεσης που προκύπτει από την αποστράγγιση μιας μεγάλης μάζας αποχέτευσης. Επιπλέον, η στοίβα εξαερισμού εξαλείφει τη στασιμότητα των αερίων στη γραμμή.

Η ανάγκη για τη διαφυγή απόσυρση ανύψωσης γίνεται εμφανής αν οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η ροή της ταυτόχρονης πολλαπλής είδη υγιεινής ενότητα ικανή επικάλυψη του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μια «αποτυχία» των υδραυλικών πύλες (συμπαρασυρμός του νερού από τις σιφόνι νεροχύτες, μπανιέρες, κ.λπ.). Ως αποτέλεσμα, μέσα από τον ελεύθερο χώρο, αρχίζουν να εισέρχονται δυσάρεστες μυρωδιές στο δωμάτιο.

Ωστόσο, για την αποκατάσταση των υδραυλικών σφραγίδων, αρκεί να συμπεριληφθεί βραχυπρόθεσμα νερό στα υδραυλικά συστήματα.

Οι επικοινωνίες μιας μικρής ιδιωτικής κατοικίας δεν απειλούν κανονικά την εξέλιξη αυτή. Παρ 'όλα αυτά, συνιστάται να μην εγκαταλείψουμε την κατασκευή του εξαερισμού αποχέτευσης για μεγαλύτερη αξιοπιστία και ηρεμία για προσωπική άνεση. Η εισαγωγή στο σύστημα αποχέτευσης του σωλήνα ανεμιστήρα εξαλείφει την «αστοχία» των υδραυλικών πύρων, εξασφαλίζει ισορροπία των ροών αέρα και εξαερισμού εντός των επικοινωνιών.

Υποχρεωτική χρήση της στοίβας εξαερισμού:

 • σε ιδιωτικά σπίτια πάνω από δύο ορόφους με τοποθέτηση τουαλετών και λουτρών σε κάθε όροφο.
 • όταν το μέγεθος της διατομής των αγωγών, των καμπυλών και των ανυψωτικών γραμμών της γραμμής αποχέτευσης είναι μικρότερο από 50 mm.
 • Το έργο του σπιτιού προβλέπει την τοποθέτηση σηπτικής δεξαμενής στην παρακείμενη περιοχή.

Αν το έργο του σπιτιού προβλέπει την εγκατάσταση μιας πισίνας που συνδέεται με το γενικό σύστημα αποχέτευσης, θα είναι επίσης απαραίτητο να φροντίσετε για την εγκατάσταση του ανυψωτήρα.

Δημιουργία αποτελεσματικού εξαερισμού

Η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού του συστήματος αποχέτευσης εξασφαλίζεται με την τήρηση των δύο βασικών αρχών εγκατάστασης του αγωγού ανεμιστήρα. Η πρώτη αρχή βασίζεται στη διαφορά μεταξύ των διαμέτρων του σωλήνα διακλάδωσης και του κύριου σωλήνα. Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει πάντοτε να έχει μέγεθος ίσο ή ελαφρώς μεγαλύτερο από τη διάμετρο της βρύσης από την κύρια γραμμή αποχέτευσης.

Η δεύτερη αρχή είναι να αφαιρέσετε και να τοποθετήσετε την έξοδο του άνω άκρου του αγωγού εξαερισμού στη ζώνη ροής ελεύθερου αέρα.

Η εγκατάσταση του αγωγού εξαερισμού διεξάγεται παραδοσιακά χρησιμοποιώντας πλαστικούς σωλήνες με διάμετρο 110 mm. Εκτός από το πλαστικό, για τη συναρμολόγηση της γραμμής του ανεμιστήρα χρησιμοποιούνται επίσης σωλήνες από χυτοσίδηρο. Αλλά μια τέτοια κατασκευή επιλογή, κατά κανόνα, είναι το προνόμιο των μεγάλων έργων.

Οι σωληνώσεις συνδέονται μεταξύ τους με τη χρήση ελαστικών σφραγίδων. Συνδέστε τη γραμμή εξαερισμού στον τοίχο του σπιτιού χρησιμοποιώντας μεταλλικούς σφιγκτήρες, εφαρμόζοντάς τις στην επιφάνεια του σωλήνα μέσω ελαστικών παρεμβυσμάτων.

Το ανώτερο σημείο του εξαερισμένου σωλήνα εξαερισμού πρέπει να είναι πάνω από τον ορίζοντα στέγης όχι μικρότερο από 300-700 mm. Αυτές οι τιμές συνιστώνται για εγκατάσταση σε σπίτια με επίπεδες στέγες ή όπου η στέγη γίνεται κάτω από μια μικρή κλίση. Όσο πιο απότομη είναι η κλίση της οροφής, τόσο υψηλότερο είναι το ύψος του ακραίου τμήματος του σωλήνα εξαερισμού.

Οι κανονισμοί κατασκευής προβλέπουν επίσης τη διατήρηση μιας ύψιστης απόστασης από την κορυφή των στενά τοποθετημένων παραθύρων στην κορυφή του αγωγού ανεμιστήρα. Συνιστάται να τηρείτε τις παραμέτρους που δεν είναι μικρότερες από τις τιμές των 3,5 - 4 μ. Ο εξαερισμός του οικιακού αποχετευτικού συστήματος είναι τοποθετημένος ως ξεχωριστή μονάδα επικοινωνίας.

Οι κανόνες (SNiP) δεν επιτρέπουν τον συνδυασμό της γραμμής εξαερισμού λυμάτων με άλλα τεχνικά συστήματα (καπνοδόχοι, εκχυλίσματα αέρα κ.λπ.).

Έξοδος από την οροφή

Για τα σχέδια ιδιωτικών κατοικιών, είναι μερικές φορές επιτρεπτή η εισαγωγή ενός σχεδίου για την εγκατάσταση ενός αγωγού αερισμού στον οποίο το ανώτερο τμήμα του αγωγού παραμένει στον αττικό χώρο. Αλλά σε αυτή την εκδοχή, η σοφίτα θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί ένα ενεργά αεριζόμενο δωμάτιο, το οποίο είναι σπάνιο για έργα ιδιωτικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, το πραγματικό σχέδιο παραμένει με το σχέδιο του αεραγωγού του συστήματος αποχέτευσης μέσω της οροφής του κτιρίου.

Η παραγωγή μέσω της οροφής υλοποιείται συνήθως σύμφωνα με το ακόλουθο σχέδιο:

 1. Το φινίρισμα αερισμού στο σοφίτα.
 2. Στην οροφή του σωλήνα.
 3. Συνδέστε το επάνω τμήμα του ανυψωτήρα στο κατώτερο τμήμα του ακραίου τεμαχίου.

Η τοποθέτηση του άκρου σωλήνα στην οροφή είναι εύκολη και απλή στην εκτέλεση με τη βοήθεια ελαστικού προσαρμογέα πολυμερούς. Αυτό το ανθεκτικό ανθεκτικό στοιχείο έχει ένα κυκλικό σχήμα (υπάρχουν επίσης τετράγωνο), και λόγω της αλλαγής βήμα στις διαμέτρους διόδου είναι εύκολο να ταιριάζει στο συγκεκριμένο τμήμα του σωλήνα. Είναι απαραίτητο μόνο να αποκόπτετε το υπερβολικό μέρος του υλικού προσαρμογέα κατά μήκος της γραμμής της απαιτούμενης διαμέτρου.

Το άκρο σωλήνα, εξοπλισμένο με προσαρμογέα, εισάγεται στην οπή διόδου, που προηγουμένως έγινε στο υπολογισμένο σημείο της στέγης. Η κάτω μανσέτα του ελαστικού προσαρμογέα κατά μήκος ολόκληρης της περιφέρειας του στηρίγματος του υφίσταται επεξεργασία με στεγανωτικό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μεταλλική φλάντζα και βίδες, η μανσέτα στερεώνεται στενά στην επιφάνεια της οροφής.

Προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της φυσικής πρόσφυσης, τοποθετείται επιπρόσθετα ένας εκτροπέας στο άνω τμήμα του ανυψωτήρα του ανεμιστήρα.

Deflector εξαερισμού - μια συσκευή που μπορεί να ενισχύσει το ρεύμα αέρα λόγω των έντονων αεροδυναμικών ιδιοτήτων της δομής. Η αρχή της λειτουργίας τέτοιων συσκευών βασίζεται στο φαινόμενο Bernoulli, όταν η ταχύτητα των αέριων μαζών είναι άμεσα ανάλογη με την αλλαγή στην διατομή του καναλιού.

Για τα συστήματα εξαερισμού του αποχετευτικού δικτύου ιδιωτικών κατοικιών χρησιμοποιούνται συχνά στατικά (σταθερά) εκτροπείς. Λιγότερο συχνά, αλλά και περιστροφικοί (περιστρεφόμενοι) εκτροπείς χρησιμοποιούνται. Αυτή η φαινομενικά απλή συσκευή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εξαερισμού του οικιακού συστήματος αποχέτευσης. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο εκτροπέας δίνει αύξηση του κέρδους ώσης κατά 20-30%.

Αυτορυθμιζόμενο εκτροπέας σωλήνα ανεμιστήρα

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα εξαερισμό. Αυτός ο μηχανισμός έλξης ανταλλαγής μπορεί να γίνει μόνος σας. Από την εργαλειοθήκη και το υλικό, θα χρειαστείτε τα εξής:

 • γαλβανισμένο φύλλο μετάλλου?
 • στερέωση (μικρά μπουλόνια με παξιμάδια ή πριτσίνια).
 • ψαλίδια για μέταλλο.
 • μολύβι, χάρακα.

Πρώτα απ 'όλα, το κάτω μέρος της συσκευής είναι σημειωμένο - το κώνο σχήμα καμπάνα. Στο κάτω μέρος, η διάμετρος του πρέπει να αντιστοιχεί στη διάμετρο της στοίβας εξαερισμού και η διάμετρος του άνω τμήματος αυξάνεται κατά 10-15% της κατώτερης διάστασης.

Ο προκύπτων κώνος στερεώνεται με μπουλόνια ή πριτσίνια, στο μέσο μέρος τοποθετείται μια "ποδιά", κόβοντας μέρος της ροής του αέρα. Μια ομπρέλα προσαρτάται στην κορυφή των στύλων.

Βαλβίδα εναλλαγής - αερισμού (κενού)

Η χρήση βαλβίδων κενού (αερισμού) ως εναλλακτική λύση σε σωλήνα σωλήνα πρέπει να θεωρείται ένα καθαρά συμβατικό φαινόμενο. Το σύστημα με βαλβίδες κενού προς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ακινήτων παραμένει προς χρήση μόνο σε περίπτωση πλήρους αδυναμίας εγκατάστασης ενός ανελκυστήρα αερισμού. Η χαμηλή αξιοπιστία της λειτουργίας των βαλβίδων αερισμού επιβεβαιώνεται ακόμη και από την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με αυτές τις συσκευές στην τεκμηρίωση SNiP.

Οι βαλβίδες κενού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα συστήματα αποχέτευσης ιδιωτικών κατοικιών μικρού σχήματος. Η διάταξη της βαλβίδας είναι απλή:

 • πλαστικό στρογγυλό σώμα.
 • στο σώμα μια διαμπερή οπή για τη βαλβίδα.
 • μεμβράνη, ελαστικό παρέμβυσμα.

Η αρχή της λειτουργίας της συσκευής είναι επίσης απλή. Εάν δημιουργηθεί μια κενή ατμόσφαιρα (κενό) στο σωλήνα αποχέτευσης λόγω διαταραχής της ισορροπίας πίεσης, η βαλβίδα ανοίγει και ο αέρας αναρροφάται μέσα στον σωλήνα από το δωμάτιο. Μόλις ρυθμιστεί η πίεση στον σωλήνα, η βαλβίδα επιστρέφει στην αρχική της θέση.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο μηχανισμός αερισμού μπορεί να γίνει ανεξάρτητα. Αλλά στην πώληση υπάρχουν εργοστάσια με διατομές διατομής 50 και 110 mm. Δεν είναι φτηνές, αλλά πιο αξιόπιστες. Εγκαταστήστε βαλβίδες αερισμού συνήθως σε άμεση γειτνίαση με τους υδραυλικούς ανελκυστήρες στα ανώτερα σημεία του συστήματος αποχέτευσης. Τις περισσότερες φορές, η βαλβίδα είναι τοποθετημένη στον ανώτερο κλάδο του tee (σταυρός), ο οποίος είναι τοποθετημένος στη γραμμή διακλάδωσης από την τουαλέτα.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών που έχουν επιλέξει βαλβίδες αερισμού, θα πρέπει να συμμετέχουν περιοδικά στη συντήρηση αυτών των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Μια ορισμένη περίοδος λειτουργίας των βαλβίδων κενού συνοδεύεται από τη συσσώρευση αποθέσεων και ρύπων στον τόπο όπου βρίσκεται η σφραγίδα της βαλβίδας. Η σφικτότητα της συσκευής είναι σπασμένη, οι μυρωδιές των λυμάτων αρχίζουν να διεισδύουν στο δωμάτιο. Ως εκ τούτου, από καιρό σε καιρό, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί συντήρηση, και εδώ υπάρχει ένα άλλο πλεονέκτημα υπέρ του πρώτου συστήματος εξαερισμού.

Ένα άλλο μειονέκτημα του απλουστευμένου εξαερισμού βαλβίδας του οικιακού συστήματος αποχέτευσης είναι ότι λειτουργεί μόνο σε συνθήκες θετικών θερμοκρασιών. Δηλαδή, εάν η βαλβίδα αερισμού είναι εγκατεστημένη στην περιοχή πιθανής πτώσης θερμοκρασίας σε μηδέν μοίρες ή χαμηλότερα, υπάρχει κίνδυνος δυσλειτουργίας του συστήματος.

Σχετικά με τα σχέδια του εξωτερικού εξαερισμού

Συχνά υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με σχέδια εξωτερικού εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος ιδιωτικών κατοικιών. Η αρχή της κατασκευής του εξωτερικού εξαερισμού υποδεικνύεται πρακτικά ίδια με την περίπτωση του εσωτερικού κυκλώματος. Ένας ανεμιστήρας για ανεμιστήρα τοποθετείται κοντά στον τοίχο του σπιτιού και ανεβαίνει πάνω από την οροφή. Εν τω μεταξύ, το SNiP δεν δίνει συστάσεις σχετικά με αυτό το σκορ.

Αντίθετα, στην τεκμηρίωση αναφέρεται σαφώς ότι οι ανεμιστήρες ανεμιστήρα για τον αερισμό οικιακών λυμάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένοι μέσα στις θερμαινόμενες εγκαταστάσεις.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση και τη σημασία του ανυψωτικού ανεμιστήρα, μπορείτε να μάθετε από το παρακάτω βίντεο:

Το άνετο περιβάλλον στο σπίτι είναι ο κύριος παράγοντας που προτρέπει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτιρίων να δίνουν προσοχή στην τυπική τεχνολογία του εξαερισμού. Εφαρμόστε αυτή τη μέθοδο ή να είστε ικανοποιημένοι με ένα απλοποιημένο σχέδιο εξαερισμού - για να λύσει άμεσα τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Περιττό σχέδια για την κατασκευή "πετάξει έξω" ένα αρκετά δεκάρα. Είναι αλήθεια ότι η άνεση πάντα πρέπει να πληρώνεται.

Ο εξαερισμός λυμάτων σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι ο τρόπος για άνετη διαβίωση

Όποιος ζει σε ένα ιδιωτικό νοικοκυριό αντιμετώπισε τουλάχιστον ένα πρόβλημα όταν, με ισχυρούς ανέμους ή ζεστό καιρό, το "ambre" από το αποχετευτικό δίκτυο διείσδυσε την κατοικία. Τα αέρια που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης της οσμής οργανικής ύλης δυσάρεστα. Επιπλέον, πιθανότατα γνωρίζετε την απορροή των λυμάτων και το "champ" κατά την αποστράγγιση των λυμάτων. Αυτό οφείλεται σε αλλαγή της πίεσης στο σύστημα αποχέτευσης και στον σχηματισμό βυσμάτων κενού. Όλα αυτά τα προβλήματα εξαλείφουν τον εξαερισμό του αποχετευτικού συστήματος στην ιδιωτική κατοικία.

Ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για κάθε τύπο αποχέτευσης: κεντρική, αυτόνομη, απομονωμένη ή μη μονωμένη. Δεν εξασφαλίζει μόνο τη ροή της απαιτούμενης ποσότητας καθαρού αέρα, αλλά επίσης εξισορροπεί την πίεση του συστήματος, λόγω της οποίας οι αποχετεύσεις θα συγχωνευθούν σιωπηλά. Οι απορροφητήρες απορριμμάτων πρέπει ιδανικά να σχεδιάζονται κατά την κατασκευή τους σε ιδιωτικό σπίτι. Στην πράξη, η διανομή του δίνεται προσοχή μόνο όταν οι επισκέπτες κάνουν μια σημείωση σχετικά με το αρωματικό επίμονο άρωμα στο δωμάτιο ή στο χώρο.

Συστήματα εξαερισμού

Όταν ο αερισμός του αποχετευτικού δικτύου προγραμματίζεται στο σχεδιασμό του σπιτιού, γίνεται, συνήθως, στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, ο ανυψωτήρας αφαιρείται στην οροφή υπό μορφή σωλήνα ανεμιστήρα. Φαίνεται να είναι η φυσική προέκτασή του. Η διάμετρος των δύο σωλήνων πρέπει να συμπίπτει (εάν ο ανυψωτήρας είναι 110 mm, τότε ο σωλήνας ανεμιστήρα είναι 110 mm). Το κανάλι εξαερισμού έχει σκεφθεί ώστε ο σωλήνας να βρίσκεται σε απόσταση από τα παράθυρα (τουλάχιστον 4 μέτρα) με στόχο την έγκαιρη φυσική εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών.

Η ανύψωση του σωλήνα ανεμιστήρα πάνω από την οροφή εξαρτάται από τον τύπο της οροφής και κυμαίνεται από 0,2 έως 3 μέτρα. Το ύψος του ρυθμίζεται από τον κώδικα κανόνων της κοινής επιχείρησης 30.13330.2012. Για παράδειγμα, για μια επίπεδη στέγη ενός σπιτιού χώρας απαιτεί τουλάχιστον 300 mm σε ύψος και έριξε για - περίπου 500 mm. Κορυφαία αερισμού είναι εξοπλισμένο με έναν εκτροπέα που λειτουργεί ως προστασία έναντι της εισόδου της βροχής αποστράγγισης νερού και αέρα για να ενισχύσει την πρόσφυση. Γενικά, ο εκτροπέας αυξάνει την απόδοση του συστήματος εξαερισμού στο σπίτι.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν τη σύνδεση της αντλίας εξαερισμού με τις καμινάδες ή το γενικό σύστημα εξάτμισης του σπιτιού. Μπορεί όμως να συνδυάσει τις προσεγγίσεις από αρκετούς αναρριχητές. Όταν ο πλευρικός σωλήνας (στον τοίχο) αποσύρεται πλευρικά, δεν τοποθετείται κάτω από την προεξοχή της οροφής, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το χειμώνα, όταν η έξοδος προκαλείται από μια σειρά χιονιού ή πάγου. Συνιστάται επίσης να κρύψετε την οπή εξόδου πίσω από την διακοσμητική έξοδο.

Μη κανονικά σχήματα αερισμού

Πάνω περιγράφηκε ο κλασικός τρόπος δημιουργίας ενός συστήματος εξαερισμού αποχέτευσης. Ωστόσο, αν το κτίριο έχει ήδη κατασκευαστεί, ένα τέτοιο απόσπασμα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Σε ένα ιδιωτικό νοικοκυριό, ο εξαερισμός του υπονόμου μπορεί να είναι εξωτερικός. Υπάρχουν τρία συστήματα εκτός του συστήματος εξάτμισης του σπιτιού:

 • Αερισμός στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού. Στην εμφάνιση μοιάζει με μια συνηθισμένη αποχέτευση και διαφέρει από αυτή μόνο από το ύψος που υπερβαίνει την άκρη της στέγης. Ένας τέτοιος απορροφητήρας έχει μια τυπική διάμετρο 110 mm.
 • Αερισμός προς το φράκτη. Η συσκευή της είναι η ίδια όπως στο σημείο 1 με τη μόνη διαφορά: δεν συνδέεται απευθείας με το σπίτι, αλλά είναι χτισμένη σε απόσταση. Κατά το σχεδιασμό αυτού του τύπου "εισαγωγής αέρα" θα πρέπει να προσέχετε όχι μόνο την δική σας άνεση, αλλά και να σκεφτείτε τους γείτονες. Οι μυρωδιές από το αποχετευτικό δίκτυο δεν πρέπει να τους ενοχλούν.
 • Εξαερισμός απευθείας στη δεξαμενή σηπτικής. Είναι πιθανό ότι σε μια ιδιωτική κατοικία - αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού λυμάτων. Εάν θεωρείτε ότι η δεξαμενή απομακρύνεται από την εξοχική κατοικία (σύμφωνα με τα πρότυπα) κατά 2-20 μέτρα, τότε η εμφάνιση ξένων μυρωδιών στην περιοχή και στο εσωτερικό του σπιτιού αποκλείεται τελείως.

Τα κυριότερα θέματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση αερισμού

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά έχουν αμφιβολίες ή ερωτήσεις σχετικά με τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού στο αποχετευτικό τους σύστημα. Τα κύρια θέματα είναι τα εξής:

Θα εξαερισμού για να αντιμετωπίσουν με τα χαρακτηριστικά τους ζεστά καλοκαίρια, ενώ η μέγιστη αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων;

Ναι, θα το κάνει. Αυτό οφείλεται στη διαφορά στις εξωτερικές και εσωτερικές θερμοκρασίες μεταξύ της μονάδας επεξεργασίας και του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα τη συνεχή ανταλλαγή θερμότητας και αέρα. Η θερμοκρασία του νερού αποχέτευσης θα διαφέρει πάντοτε από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Ο παράγοντας αυτός συμβάλλει επίσης στη δημιουργία διαφοράς πίεσης στην εγκατάσταση και στον αποτελεσματικό αερισμό του.

Δεν θα καταψυχθεί το χειμώνα, το οποίο είναι μη μονωμένο (μη θερμανθέν) μέρος της δομής;

Το χειμώνα, τα λύματα είναι πάντα πιο ζεστά από τον αέρα, οπότε ο κατακόρυφος αγωγός δεν μπορεί να παγώσει με κανονική χρήση του σταθμού επεξεργασίας. Σε ορισμένες περιοχές, ο ανυψωτήρας που βλέπει προς το δρόμο πρέπει να είναι μονωμένος (μονωμένος). Για αυτό, χρησιμοποιείται ένας σωλήνας με μεγάλη διάμετρο. Για περισσότερες πληροφορίες, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τους επαγγελματίες.

Λίγο καιρό μετά την εγκατάσταση των οσμών αερισμού άρχισε να διεισδύσει μέσα στο δωμάτιο. Γιατί;

Σιφόνια γεμάτα με νερό έχουν την ιδιότητα να στεγνώνουν, παρακάμπτοντας δυσάρεστες οσμές. Αυτό συμβαίνει εάν το σύστημα αποχέτευσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα: ο κατακόρυφος όγκος συσσωρεύει αραιό αέρα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιλύσετε το πρόβλημα: αλλάξτε (αυξήστε) τον όγκο των σιφωνίων, τοποθετήστε τους σωλήνες σωλήνων ή τη βαλβίδα αερισμού στην ανύψωση. Η βαλβίδα θα μεταφέρει αποτελεσματικά τον ατμοσφαιρικό αέρα προς τα μέσα και θα εμποδίζει τον εξαερισμό του αέρα στους σωλήνες.

Εάν το σύστημα αποχέτευσης σε έναν ιδιωτικό ιδιοκτήτη σπιτιού έχει σχεδιαστεί σωστά και έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα εξαερισμού, τότε η διαβίωση σε αυτό θα είναι πιο άνετη. Καλύτερα, αν τα ζητήματα των υπολογισμών και της εγκατάστασης θα αφορούν τους ειδικούς. Αυτό θα εξαλείψει πιθανά σφάλματα κατά την εγκατάσταση.

Εξαερισμός αποχέτευσης σε ιδιωτικό σπίτι - μαθαίνουμε ποια είδη και παραδείγματα σχεδίων συμβαίνουν, εγκατάσταση από τα χέρια κάποιου

Η διαβίωση σε μια εξοχική κατοικία σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με ένα μάλλον δυσάρεστο αποτέλεσμα λόγω έλλειψης ή ανεπαρκούς διευθέτησης ενός αποχετευτικού συστήματος. Τα μειονεκτήματα μπορούν να εκδηλωθούν με τη μορφή δυσάρεστων μυρωδιών που διεισδύουν στην κατοικία (ανακαλύψτε τους λόγους για την εμφάνισή τους) ή τον ήχο της απορροής του νερού. Η αφαίρεση αυτών των ενοχλήσεων σε μια ιδιωτική κατοικία είναι δυνατή με τη βοήθεια του εξαερισμού λυμάτων.

Αυτό το άρθρο περιγράφει όλες τις πτυχές που αφορούν τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος.

Θα συζητήσουμε λεπτομερώς τον τρόπο εγκατάστασης του συστήματος εξαερισμού, και αυτό είναι το είδος (με βαλβίδες κενού, φυσικά, αναγκάστηκε, κλπ), τι είναι πρόγραμμα επανεγκατάστασης της, τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία για την εγκατάσταση, πώς να κάνει τον εκτροπέα και ποια είναι τα μειονεκτήματα του εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Περίληψη του άρθρου

Διαγράμματα εγκατάστασης σωλήνων εξαερισμού

Αυτός είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα παραπάνω φαινόμενα, που σχετίζονται με την απομάκρυνση των οσμών μέσω του συστήματος εξαερισμού. Ταυτόχρονα, οι δυσάρεστοι ήχοι εξαφανίζονται, επειδή δημιουργείται μια πρόσθετη ροή αέρα, η οποία εξαλείφει την επίδραση του σιφονιού.

Υπάρχουν πολλά σχέδια εξαερισμού αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία:

 • μια εξωτερική τοποθέτηση με το τοίχωμα, στην οποία ο σωλήνας εκτίθεται στο εξωτερικό του σπιτιού και στερεώνεται με βραχίονες.
 • απομακρυσμένη θέση - ο σωλήνας αναφέρεται από το σπίτι σε απόσταση μεγαλύτερη από 5 μέτρα και συνδέεται με οποιοδήποτε κατάλληλο αντικείμενο, όπως φράχτη.
 • εγκατάσταση σωλήνα εξαερισμού στο περίβλημα μιας σηπτικής δεξαμενής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 5 έως 20 μέτρων από το σπίτι.

Για όλα αυτά τα συστήματα αερισμού, είναι επιτακτική η προστασία του άνω άκρου της κουκούλας. Ως κεφάλι, οι εκτροπείς χρησιμοποιούνται συχνότερα, οι οποίοι βελτιώνουν τις συνθήκες καθαρισμού του χώρου.

Εξαερισμός μέσω σωλήνα ανεμιστήρα

Αυτός ο όρος ονομάζεται σωλήνας, ο οποίος αποτελεί συνέχεια του ανυψωτήρα. Για να εγκατασταθεί στο άνω άκρο του, έχει εγκατασταθεί μια αναθεώρηση, η συνέχιση της οποίας είναι ο σωλήνας ανεμιστήρα.

Το άνω άκρο πρέπει να βρίσκεται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής και να βρίσκεται σε απόσταση όχι μικρότερη από τέσσερα μέτρα από το πλησιέστερο παράθυρο. Διαφορετικά, είναι δυνατό να πάρετε μια δυσάρεστη οσμή μέσα στο σαλόνι.

Προφανώς, το μέγεθος του τμήματος του καναλιού του ανεμιστήρα πρέπει να αντιστοιχεί στο τμήμα του ανυψωτήρα, του οποίου η συνέχιση είναι. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι 110 χιλιοστά.

Η έξοδος ανεμιστήρα, στην πραγματικότητα, είναι μια επιλογή για την εκτέλεση του εξαερισμού με μια εσωτερική διάταξη. Το κύριο πρόβλημα με αυτή την εγκατάσταση αερισμού είναι η στιγμή της τομής με την οροφή και την πίτα στέγης. Όμως, η αγορά κατασκευών είναι πλήρως εξοπλισμένη με συσκευές για μια τέτοια μετάβαση για στέγες οποιασδήποτε γωνίας κλίσης.

Εξαερισμός με βαλβίδες κενού

Η αιτία της εμφάνισης δυσάρεστων μυρωδιών από το σύστημα αποχέτευσης είναι η διακοπή του έργου των βαλβίδων σιφόνι στο μπολ τουαλέτας, νεροχύτη ή νεροχύτη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν αποφορτιστεί σωσίβια στην ανύψωση.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, έχει αποκλειστεί πλήρως από τα λύματα και υπάρχει μια κατάθλιψη στον κατακόρυφο. Φυσικά αντλεί το υγρό από τη σφραγίδα νερού στην αποχέτευση, μετά την οποία ένας δίαυλος του συστήματος αποστράγγισης επικοινωνεί με τον χώρο διαβίωσης.

Το φαινόμενο αυτό αντισταθμίζεται επιτυχώς με την εγκατάσταση ενός σωλήνα ανεμιστήρα, ο οποίος εξισώνει την πίεση στον κατακόρυφο άξονα. Ωστόσο, ας φανταστούμε τη διαδικασία εγκατάστασής της με τη διασταύρωση δύο επικαλύψεων. Δυσκολία και ακρίβεια!

Αντί για μια τέτοια συσκευή μπορείτε να το κάνετε με μια βαλβίδα κενού, η οποία είναι εγκατεστημένη αντί του καναλιού του ανεμιστήρα.

Όταν η πίεση στην ανύψωση αυξάνεται, η διάταξη ασφάλισης πιέζεται σφιχτά στο κάθισμα και εμποδίζει τον αέρα να διεισδύσει. Την στιγμή της εκφόρτωσης του τμήματος βόλεϊ, η βαλβίδα ανοίγει ελαφρά, αντισταθμίζοντας την αλλαγή της πίεσης μέσα στο σύστημα. Οι βίδες Siphon δεν υποφέρουν από αυτό.

Το κάλυμμα της βαλβίδας διακοπής λειτουργεί μόνο με το δικό του βάρος και αυτό επαρκεί για την εκτέλεση των λειτουργιών που έχουν αποδοθεί στη συσκευή. Πρέπει να σημειωθεί ότι ως αποτέλεσμα παρατεταμένης λειτουργίας, το καπάκι μπορεί να μολυνθεί με εναποθέσεις σκόνης στην επιφάνεια του, επειδή λειτουργεί υπό συνθήκες υψηλής υγρασίας.

Επομένως, πρέπει να αφαιρείται περιοδικά και να καθαρίζεται από πλάκα. Τοποθετήστε τη βαλβίδα κενού - απευθείας στην κορυφή της αποχέτευσης μετά την αναθεώρηση.

Αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε δωμάτια με θέρμανση. Διαφορετικά, θα παγώσει και δεν θα μπορέσει να εκτελέσει τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.

Βαλβίδες που υπάρχουν στην αγορά μας παράγονται από διάφορους κατασκευαστές στη Ρωσία και την Ευρώπη. Παραδόξως, η άνοδος των τιμών, η οποία κυμαίνεται από 170 έως 1400 ρούβλια. Μια προσεκτική μελέτη των δομών και της πρακτικής εφαρμογής δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση για αυτό το φαινόμενο.

Φυσικός αερισμός των εγκαταστάσεων αποχέτευσης

Η παροχή αυθόρμητης κυκλοφορίας αέρα στο σύστημα εξαερισμού των συστημάτων αποχέτευσης εξασφαλίζεται με την παραγωγή θερμότητας στη μάζα των αποχετευτικών προϊόντων με φυσικές διαδικασίες αποσύνθεσης τους.

Παράλληλα, τα παραγόμενα αέρια έχουν υψηλότερη θερμοκρασία και ανεβαίνουν προς τα πάνω, παρέχοντας κυκλοφορία και απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον.

Αλλά έχουν ένα δυσάρεστο χαρακτηριστικό - αναφλεξιμότητα.

Επομένως, τα αντικείμενα αποθήκευσης και συσσώρευσης λυμάτων είναι εύφλεκτα και με μια σημαντική ποσότητα μπορούν να είναι εκρηκτικά. Τα βόθια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα από την άποψη αυτή.

Ως εκ τούτου, η ύπαρξη αερισμού σε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι υποχρεωτική. Επί του παρόντος, το κύριο υλικό για τη συσκευή εξαερισμού είναι πλαστικοί σωλήνες διαμέτρου 100-110 χιλιοστών. Ο σωλήνας από κάτω από το καπάκι του βόθρου αφαιρείται σε απόσταση 4-5 μέτρων στην αεριζόμενη περιοχή.

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας σχεδίασης, είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας. Εκτός από την προστασία του ανώτερου άκρου του σωλήνα από το φράξιμο με φύλλα και άλλα συντρίμμια, αυτή η συσκευή εντείνει ενεργά το ρεύμα αέρα, αν και η ενεργή εξάτμιση μέσω των εκτροπέων λειτουργεί μόνο σε καιρικές συνθήκες.

Σε περιοχές άνυδρου για σχεδίαση, συνιστάται να χρησιμοποιείτε αξονικούς ανεμιστήρες χαμηλής ισχύος για να εξασφαλίσετε την εξαναγκασμένη αφαίρεση αερίων από το σύστημα αποχέτευσης.

Με τον ίδιο τρόπο, στο φρεάτιο φίλτρων και στις σηπτικές δεξαμενές τοποθετείται εξωτερικός εξαερισμός.

Για την εξάλειψη των έντονων οσμών στην ίδια την βότσαλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χημικοί παράγοντες.

Αναγκαστικός εξαερισμός των συστημάτων αποχέτευσης

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες οικοδομικούς κώδικες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα κτίρια χαμηλού ύψους χωρίς εγκατάσταση σωλήνα ανεμιστήρα. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων και τον αριθμό των συσκευών υγιεινής που χρησιμοποιούνται.

Το μέγεθος του σωλήνα ανύψωσης έχει επίσης αξία, επειδή η διάσπαση των σιφωνίων εμφανίζεται μόνο όταν η διατομή του σιφονιού γεμίζει πλήρως με αποχέτευση. Μια εναλλακτική λύση στο σωλήνα ανεμιστήρα είναι μια βαλβίδα κενού που αντισταθμίζει αξιόπιστα τις διαφορές πίεσης στο σύστημα αποχέτευσης.

Εξαερισμός εξαγωγής

Όπως προαναφέρθηκε, ο κύριος λόγος για την αποτυχία της ακεραιότητας του αποχετευτικού δικτύου είναι η αποτυχία του σιφόνι, με αποτέλεσμα οι οσμές των λυμάτων να διεισδύσουν στην ιδιωτική κατοικία.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Σε σπίτια περιοδικών επισκέψεων, όπως για παράδειγμα, μια νάχα, η αιτία της αδρανούς κατάστασης του σιφόν μπορεί να είναι ξήρανση. Με την παρατεταμένη αδράνεια των υδραυλικών εγκαταστάσεων, το νερό σε αυτό στεγνώνει, ανοίγοντας το κανάλι στα αέρια αποχέτευσης. Φτάνοντας ιδιοκτήτες σε αυτή την περίπτωση συναντά την ανθυγιεινή κατάσταση στο σπίτι.

Για να εξαλειφθεί αυτή η αιτία της διάσπασης του αερίου αποχέτευσης στο σπίτι, ο εξαερισμός είναι διευθετημένος.

Μπορεί να τοποθετηθεί στους αγωγούς εξαερισμού που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και εάν δεν προβλέπονται στο σχέδιο - σε τετράγωνους ή ορθογώνιους σωλήνες.

Σε όλο το μήκος του καναλιού, τοποθετούνται γρίλιες εξοπλισμένες με μηχανισμό κουρτίνας. Επιτρέπει την πλήρη ή μερική διακοπή της εκροής αέρα, εάν είναι απαραίτητο. Το άνω άκρο του σωλήνα εξαερισμού είναι πάνω από το επίπεδο της κορυφογραμμής στέγης και προστατεύεται από πάνω από την κεφαλή.

Ως τέτοιο καταφύγιο χρησιμοποιούνται συχνά εκτροπείς. Όταν χρησιμοποιείται, η κουκούλα αναγκάζεται να λειτουργεί περιοδικά μόνο σε καιρό με αέρα.

Ωστόσο, στις περιοχές χαμηλής περιστροφής, οι εκτροπείς είναι ανεπαρκείς, δεδομένου ότι δημιουργούν ώθηση μόνο παρουσία οριζόντιων ρευμάτων αέρα. Οι εκτροπείς που είναι εγκατεστημένοι σε ένα μέρος προστατευμένο από τον άνεμο, κατά κανόνα, είναι αναποτελεσματικοί.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες οδήγησης. Η ισχύς τους είναι χαμηλή και για μια μικρή ιδιωτική κατοικία υπάρχει αρκετή συσκευή 200-250 Watt. Οι ανεμιστήρες είναι πολλών τύπων:

 • πεδίο - σε αυτά στον άξονα της μηχανής τοποθετείται η πτερωτή, που περικλείεται στο σώμα με τη μορφή κοχλία.
 • Αξονική - εγκατεστημένη απευθείας στο σωλήνα εξαερισμού, η ροή αέρα σχηματίζεται υπό την επίδραση της βίδας.

Η χρήση εξαερισμού εγγυάται σταθερό καθαρό αέρα σε όλες τις περιοχές του σπιτιού.

Το σχέδιο αερισμού ενός εξοχικού σπιτιού

Η σύγχρονη τάση της προαστιακής κατασκευής προβλέπει τη μέγιστη στεγανότητα των χώρων. Φυσικά, αυτό έχει ευνοϊκή επίδραση στις οικονομικές και οικονομικές επιδόσεις του κτιρίου.

Αλλά, ταυτόχρονα, εμποδίζονται οι συνθήκες ανταλλαγής αέρα και ασφάλειας διαμονής. Μετά από όλα, ένα άτομο για κανονική ζωή απαιτεί περίπου 30 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα.

Για τον σωστό σχηματισμό συστημάτων εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους:

 1. Η ποιότητα του αέρα στο δωμάτιο επηρεάζεται σημαντικά από τις εξωτερικές συνθήκες της περιοχής κατασκευής και τη σύνθεση των υλικών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κατασκευής.
 2. Σημαντικοί τρόποι διαχείρισης των συστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού και εξαερισμού.
 3. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οικιακές χημικές ουσίες που εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες και δεν συνιστώνται για χρήση σε κλειστό περιβάλλον.
 4. Για τα δωμάτια διαφορετικών σκοπών, υπάρχουν πρότυπα για τη σύνθεση του αέρα σε αυτά - για μπάνια, υπνοδωμάτια, γυμναστήρια και άλλα.
 5. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου που ζει στο σπίτι, για παράδειγμα - η παρουσία αλλεργικών αντιδράσεων σε ορισμένες ουσίες και υλικά.

Για τον εξαερισμό υψηλής ποιότητας των χώρων εξοχικής κατοικίας χρησιμοποιούνται συνδυασμένα συστήματα παροχής και εξάτμισης, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα.

Δυσκολίες στη λειτουργία του εξαερισμού μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους, αλλά πιο συχνά αυτό οφείλεται στα μεγάλα οριζόντια τμήματα του συστήματος αγωγών, καθώς και σε μεγάλο αριθμό στροφών. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος αερισμός των χώρων.

Υλικά και εγκατάσταση εξαερισμού αποχέτευσης

Για την αποχέτευση σε εξοχική κατοικία χαμηλής ανόδου χρησιμοποιούνται τα ίδια υλικά με τα αστικά κτίρια. Βασικά, αυτό είναι έτσι - οι πιο δημοφιλείς σωλήνες από πολυαιθυλένιο, αλλά οι διαστάσεις τους είναι ελάχιστες.

Έτσι, για σωλήνες ανύψωσης με διάμετρο 110 χιλιοστά και χρησιμοποιούνται αντίστοιχα εξαρτήματα. Φυσικά, η έξοδος του ανεμιστήρα εκτελείται από τον ίδιο σωλήνα. Εάν δεν υπάρχει ειδικό νάρκη σε ιδιωτικό σπίτι για τον εξαερισμό αυτό, γίνεται στροφή από το ανώτερο άκρο του ανυψωτήρα και ο αγωγός τραβιέται κατά μήκος του τοίχου του σπιτιού.

Το πάνω άκρο του σωλήνα με την κεφαλή εμφανίζεται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Για μια μικρή κατασκευή, ο σωλήνας εξαερισμού στο μέγεθος του ανυψωτήρα επιλέγεται να είναι 50 mm, αλλά τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σπάνια. Η υπερχείλιση σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανή, με την επακόλουθη απώλεια της σφραγίδας νερού στο σιφόνι.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Πώς να φτιάξετε έναν αυτορυθμιζόμενο εκτροπέα

Η συσκευή αερισμού της αποστράγγισης σε ιδιωτικά σπίτια με τα ίδια τα χέρια, κατά κανόνα, συνοδεύεται από τη χρήση ενός εκτροπέα. Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η δύναμη έλξης στους αεραγωγούς αερισμού.

Για την κατασκευή του εκτροπέα με τα χέρια του, είναι απαραίτητο να εκτελεστεί μια σειρά διαδοχικών ενεργειών:

 1. Επιλέξτε το μοντέλο του.
 2. Εκτελέστε σχέδια σε μέγεθος, κλίμακα 1: 1.
 3. Προετοιμάστε τα απαραίτητα εργαλεία.
 4. Επιλέξτε και αγοράστε υλικά.
 5. Για να κάνετε μοτίβα λεπτομερειών από χαρτόνι.
 6. Συλλέξτε τη διάταξη του εκτροπέα από το χαρτόνι, αν είναι απαραίτητο - αλλάξτε τις διαστάσεις των εξαρτημάτων.
 7. Στα πρότυπα για να κάνετε τις λεπτομέρειες του εκτροπέα.
 8. Συναρμολογήστε τη συσκευή στο μέταλλο.

Επιλογή μοντέλου

Για την αυτοπαραγωγή είναι προτιμότερο να επιλέξετε το πιο απλό μοντέλο, το οποίο εξασφαλίζει αποτελεσματική εξόρυξη από το σύστημα αποχέτευσης σε ιδιωτικό σπίτι.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Το βασικό μέγεθος είναι η διάμετρος του σωλήνα, από τον οποίο προσδιορίζονται οι παράμετροι των υπολοίπων τμημάτων.

Σχεδίαση ανάπτυξης

Πρώτον, πρέπει να σχεδιάσετε ένα σχέδιο συναρμολόγησης του προϊόντος και να υπολογίσετε τις διαστάσεις σύνδεσης, καθώς και τις παραμέτρους του κάθε τμήματος χωριστά. Στη συνέχεια, πρέπει να πραγματοποιήσετε σάρωση όλων των εξαρτημάτων σε πραγματικό μέγεθος και σε φυσική κλίμακα. Το σχέδιο πρέπει να μεταφερθεί στο χαρτόνι.

Προετοιμασία εργαλείων

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του εκτροπέα, εξετάζεται η τεχνολογία της συναρμολόγησής του και το εργαλείο που θα χρειαστεί για την κατασκευή του προϊόντος. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να έχουμε:

 1. Το απλούστερο εργαλείο σχεδίασης για τη δημιουργία τεχνικής τεκμηρίωσης είναι ένας χάρακας, γωνίες 30 και 45 μοίρες, μοιρογνωμόνιο, πυξίδες.
 2. Ψαλίδι για κοπή μεταλλικών λαμαρινών.
 3. Αρχείο - για σκασίματα.
 4. Δείκτης που χρησιμοποιείται για την επισήμανση ενός τμήματος.
 5. Τρυπάνι για οπή διάτρησης για συνδετήρες.
 6. Τρυπάνια για μέταλλο.
 7. Σφυρήλατο μεταλλικό έργο.
 8. Οι φτέρες είναι μεταλλικά.
 9. Σίλο.
 10. Ψαλίδι για χαρτόνι.

Το αναφερόμενο εργαλείο είναι διαθέσιμο σε πρακτικά πρακτικό ιδιοκτήτη.

Υλικά για την κατασκευή του εκτροπέα

Το κύριο υλικό είναι το φύλλο μετάλλου. Το κριτήριο επιλογής είναι η διαθεσιμότητα και οι οικονομικές δυνατότητές του. Ο εκτροπέας για τον εξαερισμό του κατακόρυφου αγωγού σε ιδιωτική κατοικία μπορεί να κατασκευαστεί με το χέρι. Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε:

 1. Πάχος φύλλου ανοξείδωτου χάλυβα 0,25-0,5 χιλιοστών. Είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την ανθεκτικότητα.
 2. Φύλλο αλουμινίου με πάχος 0,4-0,8 mm. Από την ανθεκτικότητα είναι λίγο κατώτερη από τον ανοξείδωτο χάλυβα.
 3. Φύλλα από άλλα μέταλλα - χαλκός, τιτάνιο, ψευδάργυρο και τα παρόμοια.
 4. Φύλλο χάλυβα κατασκευασμένο από γαλβανισμένο ατσάλι με πάχος 0,4-0,6 mm. Το πιο συνηθισμένο υλικό σχετικά με την αναλογία των δεικτών τιμή - ποιότητα - προσβασιμότητα.
 5. Χαρτόνι πάχους 1,0-1,5 χιλιοστών για την κατασκευή μακέτων και σκουπισμάτων εξαρτημάτων.
 6. Οι πείροι είναι τυποποιημένο αλουμίνιο ή καυσαερίων

Κατά τη διάρκεια της εργασίας, ενδέχεται να χρειαστούν και άλλα βοηθητικά υλικά.

Δημιουργία της συσκευής

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να κόψετε τη διάταξη των εξαρτημάτων της συσκευής από το χαρτόνι. Στη συνέχεια, συλλέγουν τη μακέτα του εκτροπέα, τα τμήματα μπορούν να στερεωθούν με συρραπτικό.

Αφού ελέγξετε όλες τις διαστάσεις στα εξαρτήματα από χαρτόνι, οι οπές γίνονται στις θέσεις όπου είναι εγκατεστημένα τα πριτσίνια. Η διάταξη αποσυναρμολογείται, τα μεταλλικά μέρη αποσπώνται από τις σαρώσεις. Ακολουθώντας τις οπές από το ρολό, είναι απαραίτητο να τρυπήσετε οπές για τους χρησιμοποιημένους συνδετήρες.

Στη συνέχεια, συναρμολογείται.

Σημαντικές ελλείψεις στον εξαερισμό του συστήματος αποχέτευσης

Ο ανεπαρκής αερισμός του αγωγού αποχέτευσης σε μια ιδιωτική κατοικία εκδηλώνεται πολύ γρήγορα με τη μορφή δυσάρεστων οσμών. Και ο λόγος για αυτό είναι οι εξής:

 • Το ανεπαρκές μέγεθος του σωλήνα ανύψωσης, που οδηγεί στη διάσπαση των σιφωνίων.
 • παρατεταμένο απλό υδραυλικό εξοπλισμό, που οδηγεί στην αποξήρανσή τους.
 • την εμφάνιση ρωγμών στους σωλήνες αποχέτευσης σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων εγκατάστασης τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Μια κουκούλα για τα λύματα σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία άνετων συνθηκών διαβίωσης.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα για έναν αποχετευτικό αγωγό σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Ένας από τους παράγοντες άνετης διαβίωσης σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι ο ποιοτικός αερισμός του αποχετευτικού συστήματος, μέσω του οποίου αφαιρούνται οι δυσάρεστες οσμές που συσσωρεύονται στον αγωγό. Ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για διαφορετικούς τύπους αποχέτευσης (αυτόνομη, κεντρική, απομονωμένη και μη μονωμένη). Η λειτουργία του είναι να εξασφαλίζει την εισροή του απαιτούμενου όγκου αέρα, την ομαλοποίηση της πίεσης στο σύστημα για την αθόρυβη αποστράγγιση των αποχετεύσεων. Στην ιδανική περίπτωση, ο απορροφητήρας είναι σχεδιασμένος για την κατασκευή ενός ιδιωτικού σπιτιού, αλλά κυρίως θυμάται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με την εμφάνιση δυσάρεστης οσμής στο έδαφος.

την προετοιμασία του συστήματος αποχέτευσης και την εγκατάσταση αερισμού κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο σύστημα αποχέτευσης μπορεί να είναι εξωτερικός και εσωτερικός.

Ο εσωτερικός αγωγός αποχέτευσης σχεδιάζεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής εντός της εγκατάστασης. Ταυτόχρονα, ο κατακόρυφος άξονας έλκεται στο καπάκι με τη μορφή σωλήνα, οι διάμετροι των σωληνώσεων είναι 10 εκ. Τοποθετήστε το σωλήνα του ανεμιστήρα σε απόσταση 4 μέτρων από τα παράθυρα.

Το ύψος της τοποθέτησης του σωλήνα αποχέτευσης εξαρτάται η ενσάρκωση της οροφής κυμαίνεται από 20 cm έως 3 m για επίπεδες στέγες ελάχιστο ύψος είναι ίσο με 30 cm, για επικλινή -.. 50 cm περίπου τοποθετηθεί στον εκτροπέα αγωγό ενισχύοντας και προστατεύοντας τους φυσικούς σχέδιο συστημάτων εξαερισμού από καθίζηση παραλαβή.

Ο εξωτερικός εξαερισμός τοποθετείται συχνά στις κατασκευασμένες εγκαταστάσεις, μπορεί να κατασκευαστεί σύμφωνα με διάφορα σχήματα:

 • με τη μορφή εξαερισμού, μια σηπτική δεξαμενή (η καλύτερη επιλογή για ένα σπίτι), η οποία απέχει 2 μ.
 • ο αγωγός εξαερισμού στο εξωτερικό τοίχωμα του αντικειμένου (μοιάζει με αποχέτευση, το ύψος του οποίου είναι μεγαλύτερο από το άκρο της στέγης) με διάμετρο 11 cm.
 • καθορίζοντας τον εξαερισμό στον φράκτη. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε τους γείτονες, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν στη δυσάρεστη οσμή του αποχετευτικού δικτύου.

Τηρηση των βασικών κανόνων στη διάταξη του συστήματος εξαερισμού

Φυσικά, η κουκούλα για τα λύματα σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι αναντικατάστατη, θα αποτελέσει εμπόδιο για την εξάπλωση των δυσάρεστων οσμών από τα δωμάτια των λουτρών. Με την παρουσία αρκετών ανυψωτών, συνδυάζονται σε ένα κοινό σύστημα αερισμού.

κατασκευή συστήματος εξαερισμού για αποχέτευση

Οι ειδικοί διακρίνουν τους ακόλουθους κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την εγκατάσταση ανεμιστήρων εξαερισμού:

 • με την προβλεπόμενη χρήση της σοφίτας στο σπίτι, ο ανελκυστήρας αερισμού πρέπει να αφαιρεθεί τουλάχιστον 3 μέτρα.
 • το ύψος της αφαίρεσης του εξωτερικού τμήματος του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 0,5 m.
 • Ο αγωγός αερισμού δεν μπορεί να αφαιρεθεί ή να συνδυαστεί με καμινάδες και κοινό σύστημα αερισμού του σπιτιού.
 • αρκετοί σωλήνες ανεμιστήρα μπορούν να συνδεθούν με ένα μόνο εκχύλισμα.
 • Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης πρέπει να είναι ίση με την επιφάνεια του ανυψωτήρα.
 • συνιστάται να μην συνδέσετε έναν εκτροπέα στους αγωγούς εξαγωγής λυμάτων, καθώς ενδέχεται να εμφανιστεί συμπύκνωση, η οποία θα καταψυχθεί το χειμώνα.
 • Δεν συνιστάται η τοποθέτηση ενός σωλήνα εξαερισμού κάτω από μια προεξοχή στέγης, λόγω του κινδύνου ζημιάς όταν το χιόνι και ο πάγος συσσωρεύονται το χειμώνα.

Σχεδίαση και επιλογή σωληνώσεων εξόρυξης

Για τον αερισμό λυμάτων, συνιστάται να χρησιμοποιείτε πλαστικούς σωλήνες. Αυτό οφείλεται στα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • απλότητα εγκατάστασης.
 • ελαφρύ βάρος.
 • εξοπλισμένο με όλες τις δομικές λεπτομέρειες.

Όποιος έχει ελάχιστη εμπειρία σε εργασίες επισκευής και κατασκευής μπορεί να βάλει πλαστικό αερισμό.

Κατά τον σχεδιασμό ενός ειδικού αγωγού εξαερισμού παρέχεται, μέσω του οποίου αφαιρείται ο αγωγός. Εάν δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού στο έργο, ο σωλήνας μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια στον τοίχο και να το καλύψει με μια πρίζα. Η διάμετρος των σωλήνων για μονοκατοικίες θα είναι 50 mm, για πολυώροφα κτίρια - τουλάχιστον 110 mm. Υπό σοβαρές συνθήκες, οι αγωγοί πρέπει να είναι μονωμένοι.

Κοπή του σωλήνα εξαερισμού στον σωλήνα αποχέτευσης στη θέση της εξόδου του από το σπίτι

Εγκατάσταση βαλβίδας κενού - ως εναλλακτική λύση στα σύνθετα συστήματα εξαερισμού

Ένα υποχρεωτικό μέρος στους δέκτες νεροχύτη είναι μια παγίδα νερού, η οποία είναι ένα σιφόνι ενός σωλήνα αποχέτευσης, το οποίο έχει σχήμα γόνατος. Περιέχει συνεχώς μια μικρή ποσότητα νερού, η οποία εμποδίζει την εξάπλωση μιας δυσάρεστης οσμής. Αλλά με την πτώση πίεσης του συστήματος, ο σωλήνας αποχέτευσης έχει σημαντικό φορτίο. Το σιφόνι σταδιακά συσσωρεύει κοιτάσματα, τα οποία πρέπει να εξαλειφθούν περιοδικά.

Εάν υπάρχουν δυσκολίες στη διάταξη του συστήματος εξαερισμού ή το σπίτι δεν είναι πολυώροφο, μια εναλλακτική λύση είναι η εγκατάσταση βαλβίδων κενού. Η συσκευή θα λειτουργήσει όταν εκφορτιστεί, αποτρέποντας την οσμή να βγει από την ανύψωση.

Η συσκευή διαθέτει ελατήριο χαμηλής αντίστασης και σφραγισμένο ελαστικό σφραγιστικό. Η βαλβίδα ενεργοποιείται όταν εκφορτώνεται από τις αποχετεύσεις που ρέουν πάνω από τον ανυψωτήρα ανοίγοντας και περνώντας αέρα από το δωμάτιο στο σύστημα αποχέτευσης.

Αλλά η βαλβίδα κενού δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τους σωλήνες ανεμιστήρα για εξαερισμό, καθώς αποσυνδέονται σταδιακά και φράζουν. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι δεν εξαλείφουν τη μυρωδιά του αποχετευτικού δικτύου, όταν το νερό είναι ξηρό σε υδραυλικά σιφόνια.

εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού ανεμιστήρα

Πώς να φτιάξετε τη βαλβίδα;

Η βαλβίδα εξαερισμού έχει απλή δομή και μπορεί να κατασκευαστεί με μία από τις διάφορες μεθόδους με τη βοήθεια αυτοσχέδιων υλικών.

Ένα ελατήριο αφαιρείται από το στυλό, σύμφωνα με το πάχος του οποίου επιλέγεται ο κοχλίας δειγματοληψίας. Το μήκος του θα πρέπει να είναι 4,5 εκατοστά, μετά από ένα σκληρό πλαστικό διαγραμμένο ροδέλα διαμέτρου 5 εκατοστών, στο κέντρο του οποίου τρυπάται μια τρύπα για να στερεωθεί έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Σε αυτό το σχέδιο, το ελατήριο πρέπει να στηρίζεται στην κατασκευασμένη ροδέλα.

Μετά από αυτό, από το καουτσούκ αφρού, πρέπει να κόψετε μια άλλη πλυντήριο μεγαλύτερου μεγέθους (περίπου 6 cm), στο κέντρο του, να κάνετε μια τρύπα για τη βίδα. Οι δύο ροδέλες είναι κολλημένες μαζί με κόλλα "Moment".

Στο εξώφυλλο του τεμαχίου (διαμέτρου 10 cm) γίνονται 3 τρύπες με διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 5 m, οι οποίες πρέπει να τοποθετούνται από το κέντρο της επιφάνειας σε απόσταση 2-2,5 cm. Οι ανωμαλίες πρέπει να αφαιρούνται από το εσωτερικό του καλύμματος. Στη συνέχεια, στο κέντρο, μια τρύπα τρυπιέται με μια τρύπα, όπου η βίδα είναι στερεωμένη, η οποία στερεώνει ολόκληρη τη δομή.

Αφού ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση της βαλβίδας εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά της και να φυσήξετε κάθε τρύπα με τη σειρά (μέσω αυτών ο αέρας πρέπει να διέλθει ελεύθερα). Αν χρειαστεί να ασκήσετε πίεση κατά τη διάρκεια της δοκιμής για να φυσήξετε αέρα, πρέπει να ξεβιδώσετε ελαφρά τη βίδα και να χαλαρώσετε τη δύναμη του ελατηρίου. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τραβήξετε πίσω τον αέρα, που δεν πρέπει να έρθει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ρυθμίστε τη βίδα αυτοεπιπεδώματος, τυλίξτε το και πιέστε το ελατήριο.

Μετά τον έλεγχο, η βαλβίδα θα λειτουργήσει σωστά, που θα περιέχει αέρια από το σύστημα αποχέτευσης και θα προστατεύει τα πώματα νερού κατά την αποστράγγιση από την αναρρόφηση υγρού.

Συμβουλές για την εγκατάσταση απορροφητικών αποχετεύσεων

μπορεί να απαιτείται απορροφητήρας υπονόμων σε ένα ξύλινο σπίτι με τα χέρια τους μέσω του σωλήνα αποχέτευσης εάν λυμάτων επικαλύπτει σωλήνα διαμέτρου αποχέτευσης (ενώ αποστράγγιση λουτρό συμπληρώθηκε καζανάκι και την τουαλέτα). Αλλά είναι θεωρητικά αδύνατη επειδή η διάμετρος της εκροής συνδεδεμένο στο λουτήρα και την τουαλέτα δεν είναι μικρότερο από 11 cm, και η οπή αποστράγγισης στη δεξαμενή δεν υπερβαίνει τα 70 mm. Άλλος εξοπλισμός υδραυλικών εγκαταστάσεων δημιουργεί μικρότερες μονάδες αποχέτευσης, οι οποίες δεν αλλάζουν σημαντικά την κατάσταση.

την εγκατάσταση και τη στερέωση του σωλήνα εξαερισμού

Ο σωλήνας ανεμιστήρα πρέπει να εγκατασταθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • με την παρουσία εξοπλισμού (πισίνα), που συνδέεται με ένα κοινό σύστημα αποχέτευσης και εκτελεί σημαντικές αποστράγγισης μιας χρήσης.
 • αν υπάρχουν πολλοί όροφοι του σπιτιού με λεκάνες τουαλέτας και λουτρά?
 • σε διατομή των σωλήνων εκτόξευσης 5 εκ.
 • με μια σηπτική δεξαμενή εγκατεστημένη στην επικράτεια, από όπου μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστες οσμές.

Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να εγκατασταθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να δημιουργείται μια βέλτιστη ροή αέρα, εξαλείφοντας τις οσμές. Η διάμετρος του πρέπει να αντιστοιχεί ή να είναι μεγαλύτερη από το μέγεθος της εξαγωγής λυμάτων. Για την τοποθέτηση ενός πλαστικού σωλήνα χρησιμοποιούνται τα ίδια μέρη του συστήματος αποχέτευσης όπως και για την εγκατάσταση του ανυψωτήρα. Οι πλαστικοί σωλήνες είναι πιο εύκολο να στερεωθούν, διαφέρουν περισσότερο από τη λειτουργία τους (σε σύγκριση με το μέταλλο). Κατά τη συναρμολόγηση, δεν είναι δυνατόν να ανεχτείτε την κακή ευθυγράμμιση για να εξασφαλίσετε μια σφραγισμένη σύνδεση μερών.

Επίσης, ένας σωλήνας ανεμιστήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαερισμό ενός σωλήνα αποχέτευσης, επειδή από τον ανυψωτήρα η εξάτμιση του θερμού αέρα κινείται προς τα πάνω. Σε αυτή την περίπτωση, η απόρριψη τραβά τους ατμούς από το σιφόνι και εξαλείφει τις δυσάρεστες οσμές.

Εάν υπάρχουν αρκετοί ανεμιστήρες στο σπίτι, τότε οι σωλήνες έλκονται στην οροφή. Έπειτα, είναι επενδυμένα με παρακαμπτήριος, μεταλλικός προφίλ, DSP ή άλλο δομικό υλικό σε προκατασκευασμένο πλαίσιο από μεταλλικό προφίλ ή ξύλινες ράβδους.

Όμως, αν το έργο προβλέπει αρκετούς αναβατήρες, είναι δυνατόν να τροφοδοτήσουμε ένα αγωγό ανεμιστήρα, παρέχοντας παράλληλα και άλλους αγωγούς υπονόμων με βαλβίδες κενού.

Ο αγωγός ανεμιστήρα πρέπει να εγκατασταθεί παρουσία μονάδας επεξεργασίας, έτσι ώστε οι δυσάρεστοι καπνοί να μην εξαπλώνονται κοντά σε ιδιωτικό σπίτι.

Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής και των οικοδομικών κανονισμών, η τοποθέτηση της αποχέτευσης πρέπει να πραγματοποιείται κοντά σε θερμαινόμενες εγκαταστάσεις, ενώ αφαιρείται το ακραίο τμήμα στη ζώνη των ψυχρών αέριων ρευμάτων.

Εγκατάσταση εξωτερικού εξαερισμού σε σηπτική δεξαμενή

Η εγκατάσταση του εξωτερικού αερισμού του σταθμού επεξεργασίας δεν είναι δύσκολη. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για ένα μεγάλο σπίτι με αρκετούς αναβατήρες.

Για την υλοποίηση του έργου θα χρειαστεί να προετοιμαστούν δύο αγωγοί αποχέτευσης από πολυβινυλοχλωρίδιο διαφόρων διαμέτρων (50 και 100 mm). Μετά από αυτό, ένας δεύτερος σωλήνας διαμέτρου 100 mm τοποθετείται στο καπάκι της σηπτικής δεξαμενής στο βέλτιστο ύψος από το επίπεδο του εδάφους. Αυτό το ύψος προστατεύει το σωλήνα από την είσοδο νερού στις πλημμύρες.

Στη συνέχεια, ο αγωγός με διάμετρο 5 cm συνδέεται με τον κάτω σωλήνα μέσω προσαρμογέα.

Η ποιοτική και αποτελεσματική λειτουργία του αυτόνομου αποχετευτικού συστήματος σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να εξασφαλιστεί με τη σωστή εγκατάσταση ενός συνόλου σωλήνων εξαερισμού και εξοπλισμού.

Εξαερισμός αποχέτευσης σε ιδιωτικό σχέδιο σπιτιών

Σχέδιο εξαερισμού αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία

Για να δημιουργηθεί ένα άνετο περιβάλλον, ένα ιδιωτικό σπίτι χρειάζεται καλό εξαερισμό στο σύστημα αποχέτευσης. Στην πραγματικότητα, εδώ ανοίγονται ευρείες ευκαιρίες για μια ενσωμάτωση των ιδεών και ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει το σύστημα εξαερισμού πώς θα το θέλει. Αλλά για μέγιστη αποτελεσματικότητα, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τα συνιστώμενα συστήματα διαμονής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές.

Γενικές πληροφορίες

Όπως γνωρίζετε, χωρίς ένα σύστημα αποχέτευσης, μια σύγχρονη κατοικία είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί. Μετά από όλα, είναι αυτή που εξασφαλίζει την εισροή καθαρού νερού στο σπίτι και "μεταφέρει" από τα λύματα. Επομένως, ο εξαερισμός στο σύστημα αποχέτευσης ενός ιδιωτικού σπιτιού πρέπει να σχεδιαστεί με το μυαλό, καθώς θα αποτρέψει την εξάπλωση δυσάρεστων οσμών από την τουαλέτα, την κουζίνα ή το μπάνιο.

Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η μυρωδιά των μικρών σωλήνων περνάει από τον εκτροπέα στο δρόμο. Φυσικά, αυτή είναι μια πολύ σύντομη περιγραφή. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν επίσης διάφορες συνδέσεις, μια οπή αναθεώρησης, μια βαλβίδα κενού και άλλες ειδικές συσκευές.

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, για τον αποτελεσματικότερο εξαερισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην εκπόνηση του σχεδίου και στην κατασκευή του ίδιου του συστήματος:

 • Τοποθετήστε το σωλήνα εξαγωγής στην οροφή μιας ιδιωτικής κατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση, το ανώτερο σημείο του σωλήνα πρέπει να είναι 1 m υψηλότερο από την επιφάνεια της οροφής. Επιπλέον, το ελάχιστο ύψος από τα πλησιέστερα παράθυρα ή μπαλκόνια πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 μ.
 • Δεν συνιστάται η τοποθέτηση κουκούλας στον αγωγό εξαγωγής. Το γεγονός είναι ότι σχηματίζει ένα συμπύκνωμα, το οποίο το χειμώνα μετατρέπεται σε μαρμελάδες πάγου.
 • Εάν σχεδιάζεται η εγκατάσταση αρκετών συστημάτων αερισμού αποχέτευσης, τα οποία στη συνέχεια θα συνδυάζονται σε ένα, συνιστάται η χρήση σωλήνων με την ίδια διάμετρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται σωλήνες 50 ή 100 mm για αυτό το σκοπό.
 • Ένα τεράστιο λάθος είναι να συνδυάσετε τον αερισμό του συστήματος αποχέτευσης με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού ή καμινάδα.
 • Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός σωλήνα εξαερισμού κάτω από την προεξοχή της οροφής. Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη διάρκεια του πάγου και του χιονιού, θα υπάρξουν ζημιές στη σωλήνωση.

Είδη εξαερισμού

Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού αποχέτευσης μπορεί να είναι εσωτερικό ή εξωτερικό. Εκτός από την τοποθεσία και τη διάταξη της εγκατάστασης, κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Επομένως, κάθε μία από αυτές θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερέστερα.

Εσωτερική κουκούλα

Κατά κανόνα, εάν σκεφτήκατε για τον αερισμό του υπονόμου εκ των προτέρων, δηλαδή, κατά τη διάρκεια της σύνταξης, τοποθετείται μέσα στο ίδιο το σπίτι. Ένα τέτοιο σχήμα έχει ορισμένα σημεία που συνιστώνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή:

 • Ο Stoyak υπό τη μορφή ενός σωλήνα ανεμιστήρα (εξάτμισης), ο οποίος χρησιμεύει ως συνέχεια του, πρέπει να εμφανίζεται στην οροφή ενός ιδιωτικού σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, η διάμετρος του σωλήνα και του ανυψωτήρα πρέπει να συμπίπτει.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο (τουλάχιστον 4 μέτρα) από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα.
 • Ο σωλήνας πρέπει να είναι πάνω από την οροφή κατά 1 m - αυτή είναι η πιο δημοφιλής λύση. Ωστόσο, το ύψος μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 3 μέτρα (όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση της οροφής, τόσο μεγαλύτερο είναι το ύψος).
 • Ο εκτροπέας (συσκευή που ενισχύει το φυσικό ρεύμα) πρέπει να εγκατασταθεί στον αγωγό εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος.

Εξωτερικός εξαερισμός

Το παραπάνω σχήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού, όταν η κατασκευή ενός ιδιωτικού σπιτιού δεν έχει αρχίσει ακόμα. Εάν το κτίριο είναι ήδη κατασκευασμένο, θα είναι πολύ προβληματική η υλοποίηση του εσωτερικού συστήματος εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος. Ευτυχώς, σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει μια διέξοδος - εγκατάσταση κουκούλες έξω από το σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να πάτε με τρεις τρόπους:

 • Ασφαλίστε τον αγωγό αερισμού από τον αποχετευτικό αγωγό στο εξωτερικό τοίχωμα του κτιρίου. Από το εξωτερικό, μια τέτοια συσκευή θα μοιάζει με μια συνηθισμένη αποχέτευση με μία εξαίρεση - το ανώτερο σημείο της "υδρορροής" θα είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο. Με αυτή την προσέγγιση, οι σωλήνες με διάμετρο 11 cm χρησιμοποιούνται συχνότερα.
 • Τοποθετήστε την κουκούλα απευθείας στο σηπτικό. Ίσως αυτή να είναι η καλύτερη επιλογή για τον εξαερισμό λυμάτων για ένα ιδιωτικό σπίτι. Το γεγονός είναι ότι η σηπτική δεξαμενή, κατά κανόνα, βρίσκεται σε απόσταση από το κτίριο. Συνεπώς, δεν θα υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι.
 • Τοποθετήστε την κουκούλα στο σωλήνα αποχέτευσης ανάμεσα στην τουαλέτα και τη δεξαμενή σηπτικής. Είναι αλήθεια ότι ο σωλήνας εξάτμισης αυτού του εξαερισμού πρέπει να είναι συνδεδεμένος με έναν φράκτη ή άλλο φράχτη. Το κύριο πράγμα είναι ότι η πρόσληψη αέρα δεν συνδέεται με το ίδιο το σπίτι. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τους γείτονες - μην τοποθετείτε την κουκούλα κοντά στην περιοχή τους.

Μια άλλη προσέγγιση

Φυσικά, η απόκτηση ενός έτοιμου συστήματος εξαερισμού αποχέτευσης "θα πετάξει σε μια αρκετά δεκάρα". Ως εκ τούτου, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κατασκευαστών ιδιωτικών κατοικιών προτιμούν να κάνουν μια βαλβίδα εξαερισμού από τα χέρια τους. Ευτυχώς, ο σχεδιασμός του είναι αρκετά απλός και τα υλικά για την κατασκευή σίγουρα θα βρεθούν από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη.

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας βαλβίδας είναι ότι μπορεί να εμποδίσει τη ροή του θερμού αέρα από το σηπτικό δοχείο. Αυτό σημαίνει ότι στη μείξη της θερμοκρασίας, δεν θα σχηματιστεί παγετός στον αερισμό του συστήματος αποχέτευσης. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους συμβατικούς ανερχόμενους.

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε ένα τέτοιο σύστημα για το σπίτι σας:

 1. Θα χρειαστεί ένα ελατήριο από την αυτόματη λαβή, καθώς και ένα αυτοκόλλητο με την ίδια διάμετρο και με μήκος 4,5 cm.
 2. Ο πλαστικός κύκλος κόβεται (η καλύτερη διάμετρος είναι 5 cm), στην οποία γίνεται η τρύπα. Σε αυτή την οπή, μια βίδα με αυτοκόλλητο πρέπει να περάσει ελεύθερα, και το ελατήριο - όχι.
 3. Στη συνέχεια κόβεται ένας άλλος κύκλος από το αφρώδες ελαστικό, που έχει διάμετρο 6 εκ. Στο κέντρο του γίνεται μια τρύπα. Δύο κύκλοι (πλαστικό και αφρώδες ελαστικό) είναι κολλημένοι μεταξύ τους.
 4. Στο κάλυμμα του πλαστικού σωλήνα (η ελάχιστη διάμετρος του οποίου είναι 10 εκ.), Κατασκευάζονται 3 τρύπες, καθεμιά από τις οποίες έχει διάμετρο 5 χλστ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των οπών είναι 2,5 cm.
 5. Στο κέντρο του κύκλου των 10 εκατοστών, γίνεται μια οπή για τη βίδα αυτοεπιπεδώματος.
 6. Στην οπή, βιδώστε τον κοχλία με ένα ελατήριο πάνω στο οποίο στερεώνεται ολόκληρη η δομή (το κάλυμμα από το μπλουζάκι -> ο τροχός αφρού -> το πλαστικό ροδέλα).

Μετά τη συναρμολόγηση του αυτοεξοπλισμένου εξαερισμού, είναι απαραίτητο να επαληθεύσετε τη λειτουργικότητα της βαλβίδας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φυσήξετε σε κάθε μία από τις τρύπες (εκτός από την περίπτωση που εισάγεται η βίδα). Εάν ο αέρας περνά ελεύθερα, τότε όλα είναι εντάξει, αν όχι - πρέπει να ξεβιδώσετε λίγο τη βίδα, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στο ελατήριο.

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνά, όταν σχεδιάζετε τη διάταξη του εξαερισμού λυμάτων στο σπίτι σας, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις. Συνήθως, σχετίζονται με τη λειτουργία τέτοιων συστημάτων το καλοκαίρι, τη θέρμανση και τη διείσδυση δυσάρεστων οσμών. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε λεπτομερέστερα τα ασαφή σημεία.

Ερώτηση: μπορεί το σύστημα εξαερισμού του αποχετευτικού δικτύου να εκτελέσει τις λειτουργίες του κατά τη θερινή περίοδο, όταν η αποσύνθεση των οργανικών είναι πιο έντονη;

Απάντηση: Φυσικά, ναι. Ο λόγος έγκειται στη διαφορά στη θερμοκρασία του ίδιου του αποχετευτικού αγωγού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία του νερού σε αυτό το σύστημα είναι πάντα υψηλότερη, πράγμα που οδηγεί σε διαφορά πίεσης και αποτελεσματικό εξαερισμό.

Ερώτηση: θα γίνει η επίστρωση το χειμώνα χωρίς μόνωση;

Απάντηση: ναι. Η κύρια προϋπόθεση είναι η συνεχής χρήση αποχετεύσεων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε μερικές ιδιαίτερα ψυχρές περιοχές, οι ανελκυστήρες είναι ακόμα μονωμένοι. Επομένως, για να αποφύγετε την αμφιβολία, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

Ερώτηση: για κάποιο λόγο, λίγο μετά την εγκατάσταση του εξαερισμού, άρχισαν να εμφανίζονται δυσάρεστες οσμές στο σπίτι.

Απάντηση: Εάν το σύστημα αποχέτευσης χρησιμοποιείται ακανόνιστα, το νερό σε αυτό αρχίζει να στεγνώνει και αφήνεται στον αέρα. Για να εξαλείψετε το πρόβλημα, πρέπει να αλλάξετε τους σιφόνες σε μεγάλους, να στερεώσετε το σωλήνα του ανεμιστήρα ή να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαερισμού.

Και τελικά

Το σύστημα εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος θα παρέχει άνετη διαβίωση, αφαιρώντας τις δυσάρεστες μυρωδιές από το σπίτι. Είναι αλήθεια ότι για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα και να εκτελεστεί ποιοτικά όλη η εργασία. Αλλά αν υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με αυτό, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Νικολάεφ Όλεγκ Πέτροβιτς

Εξαερισμός αποχέτευσης

Αποχέτευσης Cottage δέχεται τα λύματα από τα είδη υγιεινής συσκευές του κτιρίου (τουαλέτες, νιπτήρες, μπανιέρες, κ.λπ.) και καταναλωτικές συσκευές που χρησιμοποιούν το νερό (πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων). Η σύνθεση των αποβλήτων υδάτων και αποβλήτων πυκνά χημικά και βιολογικά εξαιρετικά ετερογενή, στο σύστημα αποχέτευσης έτσι υπάρχει μια συνεχής βιολογικών και χημικών διεργασιών και αντιδράσεις που περιλαμβάνουν έκλυση οργανικών αερίων. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα οδηγεί συνεχώς σε δυσάρεστες οσμές και να εξασφαλιστεί ότι δεν καταλήγουν στην ατμόσφαιρα του εσωτερικού του σπιτιού είναι τοποθετημένα λυμάτων αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Σχέδιο εξαερισμού αποχέτευσης σε εξοχική κατοικία

Σιφόνια μπροστά από τις συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων

Πριν από κάθε σερβιέτα συσκευή τοποθετημένη σε σχήμα U διαρροή, που ονομάζεται παγίδα νερού (σιφόνι), του οποίου ο πυθμένας είναι πάντοτε μία ορισμένη ποσότητα ύδατος, γεμίζοντας όλα διατομή του. Έτσι, δημιουργείται ένα αποτελεσματικό φράγμα για την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών από το σύστημα αποχέτευσης στα σπίτια.

Διαταραχές στην εργασία των σιφωνίων

Με το μακρύ διάλειμμα στη χρήση της μονάδας υγιεινής, το νερό στο σιφόνι μπορεί να εξατμιστεί και, ελλείψει αναπλήρωσης, παύει να επικαλύπτει ολόκληρο το τμήμα του σωλήνα. Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η οπή αποστράγγισης κλείνει με ένα πώμα για μια περίοδο διακοπής κατά τη χρήση.

Το νερό από το σιφόνι μπορεί να εξαφανιστεί ακόμη και αν η συσκευή χρησιμοποιείται τακτικά. Αυτό συμβαίνει όταν το σύστημα αποχέτευσης είναι λανθασμένα σχεδιασμένο, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα αποχέτευσης από τη γειτονική συσκευή να γεμίζει ολόκληρο το τμήμα αποστράγγισης.

Σχηματίζεται ένα πώμα νερού, το οποίο όταν κινείται προς τα κάτω δημιουργεί κενό στην κορυφή του συστήματος. Όταν δημιουργείται ένα κενό, το νερό που υπάρχει εκεί απορροφάται και οι δυσάρεστες μυρωδιές αρχίζουν να διεισδύουν από το σύστημα αποχέτευσης. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να γεμίσει ξανά το σιφόνι με νερό.

Διάμετρος σωληνώσεων

Η διάμετρος των σωλήνων αποχέτευσης πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, ώστε τα λύματα να μην μπορούν να γεμίσουν ολόκληρο το τμήμα και να δημιουργήσουν επαρκές κενό. Εκτελούνται ειδικές δοκιμές για τον προσδιορισμό των βέλτιστων διαμέτρων των σωλήνων αποχέτευσης. Κατά τον προσδιορισμό των διαμέτρων σωλήνων, ελήφθη υπόψη ο τύπος και ο αριθμός των συσκευών υδραυλικών εγκαταστάσεων που συνδέονται με αυτές.

Σε ιδιωτικές κατοικίες με κατοικία μιας οικογένειας, πρέπει να χρησιμοποιούνται σωλήνες αποχέτευσης με τις ακόλουθες διαμέτρους:

 • για τοποθέτηση σε νιπτήρες και μπιντέδες - από 32 έως 40 mm.
 • για σύνδεση με ροδέλες και μπάνια - 50 mm.
 • για podvodki σε σωλήνες ανύψωσης και εκροής χωρίς τουαλέτες ή σε διάφορες συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων - από 70 έως 75 mm.
 • για ράφια, τουαλέτες και σωλήνες εκροής - από 100 έως 110 mm.

Σύνδεση σωλήνων και σωλήνων

Για την απρόσκοπτη και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης, εξαρτήματα είδη υγιεινής πρέπει να συνδεθεί σωστά με τον ανύψωσης - για την συντομότερη διαδρομή για την απαιτούμενη κλίση προς το μέρος του.

Στο τμήμα της γραμμής μεταξύ της λεκάνης της τουαλέτας και σύνδεση σωλήνα ανύψωσης κάπνισμα οποιεσδήποτε άλλες συσκευές υδραυλικά εξαιτίας των λυμάτων τουαλέτας μπορεί να καλύπτει πλήρως το τμήμα του σωλήνα και να δημιουργήσει ένα κενό κατά τη διάρκεια της κίνησης μέσω του σωλήνα. Αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει στην απορρόφηση νερού από το σιφόνι της συσκευής υγιεινής.

Ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται σωλήνες με τη σωστή διάμετρο και οι σωληνώσεις σωστά συνδεδεμένες, το σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί σωστά. Για την ελεύθερη διέλευση των λυμάτων απαιτείται η διασφάλιση της σύνδεσης του συστήματος αποχέτευσης με την ατμόσφαιρα. Η αραίωση στο σύστημα μπορεί επίσης να συμβεί στην περίπτωση υπερβολικού μήκους διαρροών λυμάτων, και στην περίπτωση αυτή η εμφάνιση των πωμάτων νερού είναι αναπόφευκτη.

Εξαερισμός σωλήνων

Stoyaki. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ένα σωλήνα εξαερισμού τοποθετημένο στο άκρο του ανυψωτήρα και έναν εκτροπέα. Χρησιμεύουν για τον περιορισμό των αλλαγών πίεσης στο σύστημα αποχέτευσης σε μια εποχή που τα λύματα περνούν μέσα από αυτό. Λόγω της επίδρασης του αερισμού στο σύστημα, δεν μπορεί να υπάρξει κενό ακόμα και αν οι αποχετεύσεις καλύπτουν πλήρως την διατομή του σωλήνα. Έτσι, από τους παραπάνω σιφόνες, το νερό δεν αναρροφάται.

Σημαντικό! Ο σωλήνας εξαερισμού δεν πρέπει να είναι μικρότερη διάμετρο από τη διάμετρο του άκρου εξόδου σωλήνα αποχέτευσης κατακόρυφου αγωγού σε ένα ύψος 50-100 cm πάνω από την κλίση της οροφής για να το αποτρέψει αποκοιμηθούν χιόνι το χειμώνα και ελεύθερου αερίου εκκενώσεως που σχηματίζεται από την αποσύνθεση.

Ο σωλήνας εξαερισμού πρέπει να βρίσκεται σε σημαντική απόσταση από το πλησιέστερο παράθυρο. Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι δυσάρεστες μυρωδιές να μην περάσουν μέσα από το εσωτερικό του σπιτιού.

Η ιδανική επιλογή είναι να εξοπλίσετε κάθε αύλακα αποχέτευσης με ξεχωριστό σωλήνα εξαερισμού και εκτροπέα. Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία, με την ενσωμάτωση αρκετών σωληνώσεων υπονόμων και τη σύνδεση μιας συνδυασμένης εξαγωγής σε ένα σωλήνα εξαερισμού μεγαλύτερης διαμέτρου.

Υπάρχει σχεδιασμός εξαερισμού με την εγκατάσταση ενός σωλήνα εξαερισμού με έναν εκτροπέα στην εξωτερική ανυψωτική γραμμή, ενώ οι υπόλοιπες βαλβίδες είναι εφοδιασμένες με βαλβίδες αερισμού. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι αεραγωγοί αερισμού δεν μπορούν να εξοπλιστούν με βαλβίδες αερισμού, καθώς παρέχουν διέλευση αέρα μόνο από την ατμόσφαιρα στο σύστημα.

Προσοχή παρακαλώ! Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εξαερισμός αποστράγγισης δεν εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης. Εάν οι σωληνώσεις είναι μεγαλύτερες από 3 μέτρα, πρέπει να εγκατασταθεί πρόσθετος εξαερισμός.

Μια άλλη λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η εγκατάσταση ενός σωλήνα λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου. Για παράδειγμα, αν ο σχεδιασμός πρέπει να έχει διάμετρο 40 mm, τότε είναι λογικό να το εγκαταστήσετε με διάμετρο 50 mm.

Με το πραγματικό μήκος του αγωγού πάνω από 5 μέτρα, η διάμετρος του θα πρέπει να αυξηθεί από 70-75 mm σε 100-110 mm. Είναι επίσης απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος σε διαφορά ύψους μεταξύ των άκρων του αγωγού από 1 έως 3 μέτρα. Εάν η αύξηση της διαμέτρου δεν βοηθάει, πρέπει να παρέχεται επιπλέον αερισμός.

Εάν υπάρχει διαφορά υψομέτρου μεταξύ της έναρξης της σύνδεσης με τη λεκάνη τουαλέτας και του άκρου της είναι περισσότερο από 1 μέτρο, είναι επίσης απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον αερισμό. Δεν είναι πάντα δυνατό να αφαιρέσετε το σωλήνα εξαερισμού από τον πρώτο όροφο στο επιθυμητό ύψος 50 cm-1 m πάνω από το επίπεδο της κλίσης της στέγης. Σε αυτή την περίπτωση, οι σωληνώσεις τοποθετούνται συνδέοντας τους σωλήνες εξαερισμού στην εξαερισμένη αποστράγγιση. Μια άλλη επιλογή εγκατάστασης χρησιμοποιεί μια βαλβίδα αερισμού.

Η βαλβίδα αερισμού είναι μια βαλβίδα που επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει στο σύστημα αποχέτευσης τη στιγμή της εμφάνισης στο σύστημα κενού. Την ίδια στιγμή, η βαλβίδα αερισμού εμποδίζει την απελευθέρωση αέρα στην ατμόσφαιρα, αποτρέποντας την εμφάνιση δυσάρεστης οσμής στο δωμάτιο. Η βαλβίδα αερισμού τοποθετείται στο άκρο της αποχέτευσης στο δωμάτιο αν ο σωλήνας εξαερισμού δεν μπορεί να ανυψωθεί σε ύψος 1 μέτρου πάνω από την κλίση της στέγης.

Ο σωλήνας εξαερισμού είναι ένα τμήμα του αύλακα του υπονόμου πάνω από τον αγωγό, ο οποίος έχει μία έξοδο προς την ατμόσφαιρα μέσω του εκτροπέα. Ο εκτροπέας εγκαθίσταται πάνω από την κλίση της στέγης και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τον αγωγό από ρύπανση και ατμοσφαιρική υγρασία.

Οι σωληνώσεις αποχέτευσης είναι ένα κομμάτι σωλήνα που συνδέει τις συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων με ένα σωλήνα ανύψωσης ή αποχέτευσης.

Αύλακα λυμάτων - ένας κάθετα εγκατεστημένος αγωγός στον οποίο διαχέονται τα λύματα από τα υπονόματα.

Ένας σωλήνας εκκένωσης είναι ένας σωλήνας για την αποστράγγιση των λυμάτων από τις συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων και τους υπονόμους υπονόμων που βρίσκονται στο ισόγειο.

Η υπολογιζόμενη ροή στο σύστημα είναι η θεωρητική τιμή της έντασης της διέλευσης των αποχετεύσεων. Χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της διαμέτρου των σωλήνων και του βαθμού κλίσης των τμημάτων του συστήματος.

Χρειάζεστε εξαερισμό σε ιδιωτικό σπίτι: κυκλώματα, σωλήνες

Ο αποχετευτικός αγωγός οποιασδήποτε ιδιωτικής κατοικίας χρειάζεται εξαερισμό. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι οι "παράξενοι" ήχοι, ο γαργαλισμός και η δυσωδία, που διαπερνούν τα δαμάσκηνα σε ισχυρούς ανέμους ή ζεστά καλοκαίρια. Επενδύσεις στη διευθέτηση του εξαερισμού του αποχετευτικού δικτύου του κτιρίου πολυκατοικίας και του εξοχικού σπιτιού, θα διατηρήσουν την οικεία και ευχάριστη ατμόσφαιρα του σπιτιού, χωρίς να καταστρέψουν τον προϋπολογισμό.

Siphon και ξένες οσμές

Μερικοί ιδιοκτήτες αμφιβάλλουν εάν ένα ιδιωτικό σπίτι χρειάζεται εξαερισμό. Και είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητά του, όταν η δυσωδία εξαπλώνεται από τα μπάνια και τις κουζίνες σε όλο το σπίτι.

Η σύνθεση των λυμάτων δεν είναι ομοιόμορφη, συνεπώς διεξάγονται συνεχώς διεργασίες ζύμωσης στους σωλήνες, συνοδευόμενες από αέρια. Για να αποφευχθεί η απελευθέρωση των μυρωμάτων λυμάτων από τον εξαερισμό, οι οπές αποστράγγισης των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι εξοπλισμένες με ένα σιφόνι (υδραυλική σφράγιση).

Με μια ιδανική λειτουργία αποχέτευσης, το σιφόνι γεμίζει με νερό σε ένα ορισμένο επίπεδο. Αν κάποια στιγμή δεν χρησιμοποιούνται υδραυλικά, η στάθμη του νερού πέφτει, οργανικά ζεύγη διαδίδονται μέσω του δωματίου.

Απαιτείται εξαερισμός για να εξισορροπηθεί η πίεση στο σύστημα νεροχύτη.

Οι αηδιαστικές μυρωδιές και οι γουργούρες εξηγούνται εξίσου από το γεγονός ότι όταν τα κόπρανα ξεπλένονται στους σωλήνες, η πίεση πέφτει. Το υγρό από τους πλήρεις σιφόνες σφίγγεται μέσα στους σωλήνες και τίποτα δεν εμποδίζει τη δυσοσμία.

Αποφύγετε την εμφάνιση των εμπλοκών κενού μπορεί μόνο ένα τρόπο - ένα σύστημα αποχέτευσης σύστημα αποχέτευσης.

Είναι απαραίτητο το σύστημα αποχέτευσης σε ιδιωτικό σπίτι;

αποχέτευση ενός σπιτιού

Οι οικοδομικοί κανονισμοί επιτρέπουν τη χρήση αποχέτευσης χωρίς εξαερισμό σε σπίτια όχι πάνω από 2 ορόφους με μικρή ποσότητα αποχέτευσης.

Αν ο όγκος των αποχετεύσεων καλύπτει το τμήμα του σωλήνα αποχέτευσης, ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός για το σύστημα αποχέτευσης.

Το Stoke δεν επικαλύπτεται όταν ένα υδραυλικό έργο λειτουργεί ταυτόχρονα στο σπίτι. Για παράδειγμα, η κανονική διάμετρος του λεκάνης τουαλέτας είναι 7 εκ. Και η διάμετρος του σωλήνα είναι 11 εκατοστά. Αν όμως δύο λεκάνες τουαλέτας αποστραγγίζονται ταυτόχρονα, το σύστημα αποχέτευσης θα επικαλύπτεται. Για πληροφορίες, η διάμετρος του σωλήνα αποστράγγισης του μπάνιου ή του νιπτήρα είναι 5 cm.

Έχοντας υπολογίσει την πιθανή πτώση βόλλεϋ όλων των υδραυλικών εγκαταστάσεων στο σπίτι, γίνεται σαφές εάν είναι απαραίτητος ο εξαερισμός του αποχετευτικού δικτύου σε μια ιδιωτική κατοικία.

Ο εξαερισμός στο σύστημα αποχέτευσης είναι υποχρεωτικός εάν:

 • η διάμετρος των σκαλοπατιών είναι ίση ή μικρότερη από 5 cm.
 • ένα σπίτι δύο ή περισσότερων ορόφων, τα μπάνια και οι νιπτήρες βρίσκονται σε όλους τους ορόφους.
 • στο ίδιο το εξοχικό σπίτι ή κοντά του υπάρχει μια πισίνα ή ένα μεγάλο λουτρό.

Ένα άλλο επιχείρημα υπέρ του συστήματος εξαερισμού για την αποχέτευση ενός ιδιωτικού σπιτιού: οι σύγχρονοι σιφόνες είναι συχνά πολύ μικρού όγκου και το νερό που περιέχεται σε αυτά μπορεί να στεγνώσει μέσα σε λίγες μέρες.

Επιστρέφοντας μετά από μια σύντομη απουσία, οι ιδιοκτήτες θα είναι δυσάρεστα έκπληκτοι για τη δυσάρεστη μυρωδιά στο σπίτι.

Ο σωλήνας σε αυτή την περίπτωση παίζει το ρόλο μιας καμινάδας. Λόγω της διαφοράς της πίεσης, ο αέρας από το αποχετευτικό δίκτυο οδηγείται στο δρόμο.

Σωλήνας ανεμιστήρα

πλαστικό σωλήνα από πλαστικό

Το κύριο πράγμα στη συσκευή αερισμού του αποχετευτικού δικτύου μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι ένας σωλήνας ανεμιστήρα. Παίρνει έξω τα "μυρωδικά" αέρια.

Συνήθως, κατά το σχεδιασμό ενός σπιτιού, παρέχεται κανάλι για τον ανεμιστήρα.

Κανόνες για τη θέση του σωλήνα:

 • Το τέλος του σωλήνα ανεμιστήρα αφαιρείται από την οροφή τουλάχιστον μισό μέτρο.
 • Η απόσταση από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια είναι τουλάχιστον 4 μέτρα έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η μυρωδιά.
 • Απαγορεύεται η εμφάνιση του σωλήνα ανεμιστήρα στο γενικό σύστημα εξαερισμού.
 • Είναι δυνατή η σύνδεση των σωλήνων καταιωνιστήρων με έναν μόνο σωλήνα για τον αερισμό.
 • Δεν είναι σκόπιμο να αφαιρέσετε τον ανελκυστήρα αερισμού κάτω από το γείσο της στέγης. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η θραύση του να γλιστρήσει από την οροφή.
 • Η κεφαλή του σωλήνα καλύπτεται με ομπρέλα αερισμού για αποχέτευση. Η καλύπτρα αερισμού εξισορροπεί την πίεση στο σύστημα αποχέτευσης, προστατεύει το σύστημα από τη βροχή και το χιόνι. Σε αντίθεση με τους εκτροπείς, οι ομπρέλες εξαερισμού για τα λύματα είναι ανθεκτικές στο πάγωμα κατά την κρύα εποχή.

Σύμφωνα με τους κανόνες, κάθε αγωγός άντλησης αερίζεται ξεχωριστά. Για να γίνει αυτό, ο σωλήνας ανεμιστήρα είναι τοποθετημένος στην απομακρυσμένη από την έξοδο αποχέτευσης από το εξοχικό σπίτι. Μέσα από αυτό θα αερίζεται και μια σηπτική δεξαμενή. Τοποθετήστε τις βαλβίδες κενού στα άκρα των υπολειπόμενων ανυψωτών για τον αερισμό του υπονόμου.

Ο σωλήνας για κάθε ανυψωτήρα είναι το βέλτιστο σχέδιο για τον εξαερισμό του αποχετευτικού αγωγού της ιδιωτικής κατοικίας.

Υλικά και εγκατάσταση εξαερισμού αποχέτευσης

Ανάλογα με τις εκροές, υπάρχουν δύο πιθανά συστήματα εξαερισμού για το αποχετευτικό δίκτυο μιας ιδιωτικής κατοικίας:

 • Μονωμένα ή μονωμένα.
 • Δεν είναι μονωμένο.

Η πρώτη επιλογή χρησιμοποιείται ευρέως σε περιοχές με σκληρό κλίμα.

Σε ιδιωτικές κατοικίες για τον αερισμό των λυμάτων χρησιμοποιούνται σωλήνες PVC, οι οποίοι είναι φθηνοί, στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, εύκολοι να συναρμολογηθούν.

Η διάμετρος του τμήματος του σωλήνα θα πρέπει να επιλέγεται περισσότερο ή ίσο με το τμήμα ανύψωσης, από 5 cm σε μονοκατοικία και από 11 cm σε 2 ή περισσότερα.

Η διάμετρος του μονωμένου ανυψωτήρα στην έξοδο είναι περίπου 16 cm.

Διάμετρος σωλήνων για τον εξαερισμό του αποχετευτικού δικτύου σε ένα διαμέρισμα και ένα εξοχικό σπίτι για:

 • podvodki να νεροχύτες ή μπιντέ 3 - 4,5 cm?
 • νεροχύτες κουζίνας, καμπίνες ντους, λουτρά - 5 cm.
 • λεκάνες τουαλέτας 11 cm;
 • Οι κρημνοί είναι 6.5 - 7.5 cm.

Ο εξαερισμός των αποχετεύσεων σε πολυκατοικίες που συνδέουν 2 ή περισσότερους αναβατήρες είναι από σωλήνες PVC με διάμετρο έως 20 cm. Για τη σύνδεση των συλλεκτών και των φρεατίων χρησιμοποιούνται σωλήνες ακόμα μεγαλύτερων διατομών.

Βαλβίδες εξαερισμού κενού

εσωτερική βαλβίδα αποχέτευσης

Οι βαλβίδες χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα στον αγωγό ανεμιστήρα. Αυτή είναι η λύση, εάν το σπίτι έχει ήδη κατασκευαστεί, αλλά παρέχεται αερισμός.

Οι βαλβίδες εξαερισμού δεν πρέπει να καταψύχονται, συνήθως εγκαθίστανται στη σοφίτα. Ο μηχανισμός της βαλβίδας εξαερισμού για τα λύματα είναι πολύ απλός. Ο αυλός του είναι ερμητικά σφραγισμένος από μια μεμβράνη που συγκρατείται από ένα ελαφρύ ελατήριο. Όταν το νερό στραγγίζεται, ο αέρας αποβάλλεται στον κατακόρυφο, η μεμβράνη ωθείται προς τα πλάγια και εκτοξεύει αέρα στο σύστημα αποχέτευσης. Η πίεση στον σωλήνα εξισώνεται και η βαλβίδα κλείνει αυτόματα. Έτσι, η βαλβίδα ανοίγει μόνο όταν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ο αέρας από το δωμάτιο στους σωλήνες.

Μερικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να εγκαταστήσουν μια βαλβίδα κενού για την εξαερισμό του υπονόμου απευθείας στο μπάνιο ή την τουαλέτα. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να δοθεί πρόσβαση σε αυτήν για παρακολούθηση.

Η βαλβίδα πρέπει να είναι πάνω από το δάπεδο για 30 - 35 cm.

Η βαλβίδα εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος μπορεί να συναρμολογηθεί ανεξάρτητα.

Υλικά και εργαλεία:

 • μια πηγή από τη στυλό?
 • τελικό τεμάχιο.
 • μια βίδα αυτοεπιπεδώματος για 45 mm.
 • καπάκι πολυαιθυλενίου για γυάλινο βάζο.
 • ένα μικρό φύλλο από λεπτό αφρό?
 • κόλλα?
 • ευθεία.
 • Από το καπάκι, κόψτε έναν κύκλο με διάμετρο 50 mm, βιδώστε τη βίδα στο κέντρο.
 • Από το αφρώδες καουτσούκ κόβουμε έναν κύκλο ελαφρώς μεγαλύτερης διαμέτρου και κολλάμε σε μια κούπα από πλαστικό, τραβώντας έξω τη βίδα.
 • Στο τέλος, το τσιπ φτιάχνει τρύπες με διάμετρο 5 mm με διαστήματα των 25 mm, τρυπώντας την οπή με ένα ροδέλα και εισάγοντας τη βίδα.
 • Τώρα βιδώστε τη βίδα και συλλέξτε την τελική βαλβίδα.

Αν η βαλβίδα είναι σωστά συναρμολογημένη, ο αέρας που διοχετεύεται στις οπές θα περάσει ελεύθερα. Το πλάτος της σχισμής ρυθμίζεται από ένα κατσαβίδι.

Δυστυχώς, η βαλβίδα κενού μπορεί να αντικαταστήσει μόνο εν μέρει το πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα εξαερισμού.

Μετά από λίγο, μπορεί να φράξει ή να σπάσει. Και οι βαλβίδες είναι απολύτως άχρηστες κατά την ξήρανση των σφραγίδων νερού.

Ο σωλήνας ανεμιστήρα εμποδίζει την αναρρόφηση της παγίδας νερού από τους σιφόνες στους σωλήνες και αποτρέπει πολύ την οσμή των λυμάτων. Ο εξαερισμός μειώνει τη δυσοσμία και όταν στεγνώνει το κλείσιμο του νερού, χαρακτηριστικό των ντους και των διαδρόμων.

Ο εξοπλισμός αποχέτευσης πρέπει απαραιτήτως να περιέχει μια παγίδα νερού. Ακόμα και με μια κατάλληλη συσκευή για τον αερισμό ενός ιδιωτικού σπιτιού, μερικές από τις δυσάρεστες μυρωδιές μπορούν να διεισδύσουν μέσω των δαμάσκηνων χωρίς υδραυλική σφραγίδα.

Εξαερισμός σε αποχέτευση

καθαρό αέρα στο σπίτι και την αυλή

Μερικές φορές ακόμη και ένα κατάλληλο σύστημα δεν εξασφαλίζει καλό εξαερισμό του συστήματος αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία. Αν οι σωληνώσεις είναι πολύ μεγάλες (περισσότερο από 3 μέτρα), απαιτείται εξαερισμός.

Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται αύξηση της διατομής των σωληνώσεων. Έτσι, ο υπολογιζόμενος δείκτης των 4 cm αυξάνεται σε 5 cm σε μήκος 3 μέτρων.

Εάν η σωλήνωση είναι 5 μέτρα, η διάμετρος αυξάνεται κατά 14. Η διατομή των σωληνώσεων θα πρέπει επίσης να έχει διαφορά ύψους από 1 έως 3 μέτρα. Επίσης, απαιτείται αύξηση της διαμέτρου όταν, όταν ωθηθεί στην τουαλέτα, η διαφορά ύψους είναι μεγαλύτερη από 100 cm.

Αν αυτή η μέθοδος δεν λειτουργήσει, θα είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο επιπλέον αερισμός του αποχετευτικού αγωγού της ιδιωτικής κατοικίας με τη μορφή βαλβίδας κενού ή πρόσθετου σωλήνα ανεμιστήρα.

Βίντεο σχετικά με το εάν πρέπει να αερίζεται ένα ιδιωτικό σπίτι και πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί: